Page 1

En tidning från Moderata Ungdomsförbundet

#4 2012

MERA MUF

God jul & gott nytt år!

Sommarminnen &

januaripepp Möt nya förbundsstyrelsen

Årets distrikt

Halland MSU

Politik

Detta händer

just nu

Fredrik Reinfeldt Jobb, jobb, jobb

MST

Konvent

Idéspecial

Tema

Identitet

&kampanj Mia & Madde om

identitet & originalitet

Erik Bengtzboe: “identitet får aldrig vara viktigare än idéer”

#12000unika Blått nummer 4 2012

1


Blått

En helt grymt bra tidning från Moderata Ungdomsförbundet

Innehåll #4 2012

Tema identitet Vem är du? 20 mufare svarar.

6

Erik Bengtzboe: Människor och idéer är det viktigaste vi har

8

Mia och MAdde: Vi får aldrig vara nöjda

10

#12000unika

12

Identitet MUFare?

Politik 18

Jobb, jobb och jobb Vad tycker Reinfeldt?

22

24 timmar för framtiden

15

Argumenten sitter inte i våra dyra kläder

24

blått möter kent persson

26

fokus: skatter

28

återblick: USA-valet

Utgivare Moderata Ungdomsförbundet Ansvarig utgivare Erik Bengtzboe

erik.bengtzboe@moderat.se

Adress Blått / Moderata Ungdomsförbundet

Box 2080 103 12 Stockholm

Chefredaktör & grafisk form Elvira Hellsten

thilda Idéspecial: Ma infrågar Fredrik Re er ck ty n feldt vad ha r. om MUF:s idée Sidan 18!

SU Vad händer i M in lla Ko just nu? MSU pages, or sid na 43-45.

elvira.hellsten@moderat.se

Skribenter i detta nummer Oliver Rosengren,

Caroline opsahl, Mathilda Hjelm, Kajsa Danielsbacka, Jacob Lundberg, Emil Åkerström, Alexander fritz, Louise Stenberg, JOhanna grönbäck, Astrid Appert Lund, olivia andersson, Dennis Wedin, Edvin Alam, Rasmus törnblom, Harvey Milk med flera. Utkommer Fyra gånger per år Tryckeri V-Tab Upplaga 13 000 Prenumerationsärenden jonas.loveus@moderat.se Annonsering blatt@muf.se Omslaget Erik Bengtzboe älskar snö lika mycket han som älskar Moderata Ungdomsförbundet. Så ser det ut i alla fall! Foto Jonas Loveus

2 Blått nummer 4 2012

Sidan 41: ts att vara åre Hur är det Sofie , e d n ra fö distriktsord ? F Bohuslän Bichler, MU

“Den senaste opinionsundersökningen visar att #mufswe måste jobba ännu hårdare för att visa att och varför våra idéer är dom bästa. #svpol” @emannberg (19:15, 121205)

Upptäck Blåtts nya sida #mufswenews med det bäst a från sociala medier! Sidan 46.


Ett MUF för alla – det fixar vi tillsammans

Vi pratar kanske lite kaxigt om identitet i det här numrets tema. Om att ha en, om att inte vilja ha en och att säga nej till en politisk identitet. Att som ungdomsförbund och parti skrota den politiska identiteten är att göra oss själva en tjänst som är större än vad vi kanske tror. Case: Om man inte hittat sig själv än, hur ska man då kunna identifiera sig med ett ungdomsförbund som har massor av roller på köpet? När jag gick med i MUF visste jag nog inte riktigt

Mera MUF 32

Muf timeline

33

MUF Sverige

34

#MUF3000

37

Januari: Kampanj

38

det här är nya förbundsstyrelsen

40

Årets distrikt: MUF Halland

42

Muf i Media

43

MSU Pages

46

#mufswenews

47

MST Pages

50

vem jag var. Men jag ville hitta människor som tyckte som jag, kanske skulle jag hitta mig själv på vägen. Det var i Boden, jag var femton och på mitt första MUF-möte var jag för första gången i ett rum med bara moderater. Jag kunde inte fatta att alla kände som jag, att de älskade frihet, ville sänka skatten och låta mig gå gymnasiet i en annan kommun. Men det var en total chock. Jag och min bästa kompis Anna på julmiddag med tio killar i fluga och hängslen som babblade om kungen, drack whiskey och sjöng sången Mörkblå ideal. Vad hade det med frihet och skolval att göra?

Moderata Ungdomsförbundet har blivit så mycket bättre sedan dess. Som ungdomsförbund släpper vi nu borgerligheten som politisk identitet, men så klart kan man personligen kalla sig det ändå om man vill. Men vi ska värva alla och det är idéerna som MUF handlar om.Varje medlem ska känna sig välkommen, ingen ska skrämmas bort.Varje unik medlems identitet är viktig, men spelar ingen roll.

Vet du vad det enda jobbiga jobbet med Blått är? Det är att vi inte kan ha med allt.Vi måste välja.Vi kan få plats med nästan hur mycket text och bild som helst från MUF-Sverige (det är bara att pressa in!) men när det gäller politiken måste vi välja. I årets sista nummer av Blått kan du läsa om jobb, idéer, skatter och lite USApolitik igen.Vi har träffat Kent Persson och Fredrik Reinfeldt. Det kliar i Blåtts fingrar att få skriva mer om miljö, skola och migration. För att inte tala om mobbning.Vad vill du läsa om i Blått nästa år? Eller kanske skriva om? Mejla blatt@muf.se! Eller facebooka eller ring, så klart.

God jul och gott nytt år. Var rädda om varandra!

Erik: mufs bredd är vår största styrka

51

På gång & kontakt

Elvira Hellsten chefredaktör elvira.hellsten@moderat.se 0730-484341

Blått nummer 4 2012

3


tema / identitet

bilden

[klistra in en bild på dig själv]

Identitet?

En bild säger mer än tusen ord. Så hur kan man gestalta “identitet” med en enda bild? För mer än tusen ord borde väl räcka? Nej, den nöten har Blått inte kunnat knäcka och vill istället att du ska klistra in en bild på dig själv. Bara du vet vad identitet innebär för dig. Personlig eller politisk.

4 Blått nummer 4 2012


Tema

tema / identitet

Identitet Vem är du? Du är en av 12 000 unika individer i Moderata Ungdomsförbundet. En av 730 miljoner unika individer i Europa och en av sju miljarder unika individer i världen. Vi i Moderata Ungdomsförbundet ska vara stolta över vår bredd, att vi är så många olika. Men vi måste bli fler och vi måste bli ännu mer olika. Identitet är viktigt, de är de flesta överens om. Det är något som handlar om dig och den du är. Ändå talar man ibland om en politisk identitet. Att Moderata Ungdomsförbundet är si. Eller så. Att alla som röstar på Moderaterna är på det där sättet, ni vet. Politisk identitet blir ett problem när den överordnar sig de politiska idéerna. När människor känner att den personliga identiteten inte stämmer överens med den identitet som sägs tillhöra ett politiskt parti eller ungdomsförbund. I ett försök att förstå bredden av MUF och vad identitet betyder har Blått sökt svar. Hade vi påstått att vi hittat ett enda svar hade vi knappast varit rätt ute.

Blått nummer 4 2012

5


tema / identitet

boe: Bengt engtzzboe: Erik Bengtzboe: ik B Er

Människor och idéer Med lussebullar och nybryggt kaffe i snöigt Stockholm tar vår förbundsordförande Erik Bengtzboe emot en nyfiken medlemstidning som vill veta allt. Vem är Erik? Hur ser han på MUF och de två kommande åren? Varför vägrar han kalla sig borgerlig? Erik Bengtzboe är 25 år och kommer från Flen. I två år har han lett Moderata Ungdomsförbundet och på förbundsstämman i slutet av november valdes han att leda Sveriges största och roligaste politiska ungdomsförbund i två år till. Hur känns det? – Det roligaste är att jag får chansen att fortsätta vara med och utveckla Moderata Ungdomsförbundet tillsammans med alla dessa 12 000 medlemmar som kämpar och brinner för att göra Sverige bättre, säger Erik. Det är en enorm lyx och en enorm källa till glädje. Under de senaste två åren har MUF växt på bredden och höjden. Kan vi bli ännu större och bredare? – Absolut, svarar Erik tveklöst. Vi måste fortsätta utveckla Moderata Ungdomsförbundet så att vi blir en bättre organisation som gör större skillnad. Hos oss ska alla som delar våra idéer känna att här kan jag växa, här kan jag lära mig, här kan jag träffa andra människor som delar samma idéer, här kan jag också påverka. Vi måste bli ännu bättre på att släppa in fler människor att bli en del av vår idégemenskap. Blått undrar förstås: hur då? – Om vi på allvar vill göra Sverige till ett friare, öppnare och tolerantare land där fler människor kan våga leva sina egna liv så som de själva väljer och verkligen vill så måste vi våga se var någonstans ofriheten är som starkast. Det är självfallet individuellt, men om vi tittar på Sverige idag så ser vi att det är väldigt många unga som vill och borde jobba men inte har den möjligheten. Erik fortsätter att berätta hur Sverige ser ut, om elever som går i en skola som inte tar tillvara på allas möjligheter att göra något fantastiskt och om de stora antalet unga som trots att vi har det allt bättre mår allt psykiskt sämre. – Det är här vi måste våga lägga vår energi om vi på fullaste allvar vill göra skillnad för ett friare, öppnare och tolerantare Sverige, säger Erik. Erik tvekar inte inför frågan om den största utmaningen som MUF står inför. Svaret är givet: valrörelserna 2014. – Vi har aldrig vunnit tre gånger. Det kommer att

6 Blått nummer 4 2012

bli spännande, tufft och historiskt. Men innan dess har vi mycket att göra. Fler människor måste få upp ögonen för våra fantastiska idéer och därför behöver vi vara många. Du säger ofta att du är kompromisslös i arbetet med att värva alla, vad menar du med det? – Det är väldigt många som delar våra idéer men som inte känner någon form av samhörighet med Moderata Ungdomsförbundet. Jag märker det när jag åker hem till mina kompisar i Flen och när jag reser runt i Sverige. Det finns massvis av människor som vi skulle behöva både för att vinna fler väljare och för att få in deras perspektiv och idéer. Antingen känner de ingen samhörighet med MUF för att de inte vet vad vi är, eller för att de känner att de inte passar in. Eller för att de inte inser hur mycket man faktiskt kan påverka via Moderata Ungdomsförbundet. Om vi på fullaste allvar vill göra skillnad då kan vi inte bli en liten klubb för några få utan då måste vi våga släppa in fler som delar våra politiska idéer.

Nu vet vi att du kommer från Flen, men vem är du egentligen? – Jag är en snäll kille från Södermanland helt enkelt, skrattar Erik. Född i Flen, uppväxt i Nyköping. Jag älskar frihet, tror på människor och på framtiden. Någon gång vill jag bli ingenjör. Trots att Erik alltid påminner om att det inte spelar någon roll vart man kommer ifrån utan vart man är på väg så gör Eriks bakgrund oss nyfikna. Han är uppväxt med mamma och två syskon och har jobbat som dräng. Du är långt ifrån många människors bild av en moderat, hur ser du på politisk identitet? – I min värld är identitet något personligt och något man använder för att beskriva sig själv. Identitet är i grund och botten något bra och gör det lätt att kommunicera och interagera med andra människor. Men politisk identitet blir väldigt farligt när det blir överordnat politiska idéer, som när ett parti blir en sammanslutning av en viss typ av människor snarare än en samling kring våra idéer. Erik menar att politiska partier borde handla om idéer och inte om identitet. – Identitet är något personligt för var och en av oss och Moderaterna som står upp för öppenhet, frihet och tolerans – och som har varit individens försvarare mot kollektivet i hundra år och ska vara så i hundra år till – kan inte vara ett parti som binds samman av identitet. Om vi ska kämpa politiskt för rätten för var och en att vara sig själv, då måste också vi tillåta det hos oss, förklarar han.


tema / identitet

e vi har är det vviktigaste iktigastte Den 26 november skrev Erik i en debattartikel att han vägrar kalla sig borgerlig. Det blev mycket debatt och diskussion kring ditt uttalande, kan du förklara vad du menar? – Där jag kommer ifrån har ”borgerlig” aldrig varit ett positivt ord. Jag vet att folk har olika definitioner på vad borgerlig betyder och alla de olika definitionerna, oavsett om det är icke-socialistisk eller något annat, så är de problematiska år 2012, säger Erik. Det finns ofta en vilja att bilda identitet runt politiska partier och allianser. Det kan absolut stärka dem som är i partierna, men också bygga upp en mur mot dem utanför. Han fortsätter:

– Jag har aldrig uppfattat mig själv som borgerlig. Absolut som icke-socialist och framförallt liberal, men jag har aldrig identifierat mig med begreppet borgerlig. Men den bakgrunden jag har så har det en helt annan innebörd, det är snarare något nedsättande som socialdemokrater kallar människor som lever ett överklassliv. Det är något som jag uppfattar är en mur mot människor som tänker att Moderata Ungdomsförbundet är ingenting för mig för jag känner mig inte så borgerlig, men som tror på frihet, öppenhet och tolerans. Precis som vi. Vi måste fortsätta släppa in fler människor och idéer i vårt ungdomsförbund. Bara så kan vi fortsätta att vara relevanta för unga människor i dag.

m delar o s a g n å m t r väldig EErik: Eririkk:: Det ä änner någon k te in m o s en våra idéer m Moderata d e m t e h g ri hö undet. form av sam Ungdomsförb

Blått nummer 4 2012

7


tema tema//engagemang identitet

“Vi får aldrig vara nöjda” P

å ett juligt café i Växjö har jag bestämt träff med Madde Lojander, 19, och Mia Engman, 18. Vi vill prata om MUF, vad vårt ungdomsförbund är och vad det kan bli. Som personer är Madde och Mia mycket olika, men de har framför allt två saker gemensamt: Ett, de hade ett stort engagemang för var sin fråga som inte var typiskt förknippad med vårt ungdomsförbund när de engagerade sig. Två, samma fråga är fortfarande en viktig del av deras engagemang och de har inspirerat andra att förstå betydelsen av de frågorna. För Madde står sociala frågor i skolan och främst psykisk ohälsa bland unga i fokus, Mia kämpar för miljön. Det är där vi börjar vårt samtal, över varsin kopp julig chailatte. Vi pratar om att psykisk ohälsa lyfts allt mer och mer, framför allt inom Moderat Skolungdom.Vi gläds åt det. Miljöfrågan å andra sidan lyser tyvärr fortfarande med sin frånvaro på många håll. Mia tror att det handlar om rädsla.

Av Oliver Rosengren

8 Blått nummer 4 2012


tema / identitet

Mia Vi har en fantastisk politik som faktiskt går att kombinera med miljötänk, men jag tror att många är lite rädda för den tanken. Det måste vi ta tag i! För om man tror på vår politik så kommer det inte vara någon fara. Men det är just det att man tvivlar lite och det ska man egentligen inte göra. Madde är glad för utvecklingen som hon sett under sitt engagemang. Fler och fler nya medlemmar drivs av frågor som inte är ”klassiska MUF-frågor”, det gör att begränsningarna suddas ut och alla olika intressen och hjärtefrågor får plats. För den utvecklingen är kampanjen ”värva alla” väldigt viktig. Madde Vi måste utgå från att alla som delar våra idéer ska kunna gå med i MUF. Det finns människor som känner att ”absolut, jag delar MUFs idéer, men jag skulle aldrig gå med för jag passar inte här”. Att värva alla är inte bara en kampanj, det är en ny riktning för MUF. Mia Ja, jag tror att det har varit ett väldigt viktigt avstamp, att ha klargjort vad vi vill med MUF, att det ska vara något för alla. Madde Det är precis som du säger. Ett exempel är diskussionen om borgerlighet. Jag tror att det är ganska få människor i dag som skulle bli värvade i dag för att de identifierar sig med ”borgerligheten”. Det ju mycket lättare att identifiera sig med Moderaterna, eller helt enkelt med idéerna som vi har. Det måste ändå vara det främsta. Om det nu är idéerna som håller oss samman, inte identiteten, vad spelar då identiteten för roll i politiken? Mia Jag skulle väl inte säga att jag har nån särskild politisk identitet egentligen, utan det handlar mer om att jag har en utgångspunkt, att jag tror på människor. Det är det som det handlar om. Madde Och det är ju det som gör att man identifierar sig som MUF:are eller som moderat; våra värderingar och åsikter. Sen tror jag att en identitet är viktig för en själv, för ens eget välmående och specifikt för ens egen trygghet. Det har både med självkänsla och självförtroende att göra. Mia Jag håller med dig som du säger Madde, att det är så otroligt viktigt att ha en stark identitet och känna sig trygg i det, samtidigt så är ju en del av att ha en stark identitet att kunna vara säker på den och inte behöva hävda den hela tiden. Att man känner sig trygg! Kan man inte göra det så har man inte haft en grundläggande stark identitet från början, man är lite osäker helt enkelt. Att identitet är viktigt är både Madde och Mia helt eniga om, men identitet är något som är personligt och unikt för varje medlem snarare än något kollektivt för alla medlemmar? Madde Ja absolut! Det är ju det som gör det fantastiskt, att det är 12000 olika identiteter som tillsammans blir Moderata Ungdomsförbundet. Att vi är 12000 unika människor som alla har olika idéer för hur vi vill att skolan eller

miljön ska se ut. Men det är också det som gör att vi också kan driva MUF och politiken framåt. Mia Ja och det är otroligt viktigt att ha en mångfald bland idéerna, annars kommer man ju inte framåt utan står och stampar med samma idéer hela tiden. Det har ju visat sig inte vara särskilt effektivt... Madde Originalitet är ju som sagt väldigt viktigt även om man ska prata om förnyelsen av politik också, att man vågar ifrågasätta och kritisera även idéer som man haft väldigt länge. Det blir väldigt viktigt för politikens utveckling. För om vi inte vågar stå upp för det vi själva tror på, i och med att vi är medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet så kommer vi heller aldrig komma framåt och skapa ny politik som är ännu mer relevant för Sveriges ungdomar. Mia Sen tycker jag att det är otroligt viktigt att ifrågasätta sig själv i nästan allt vad man gör, det finns ju kanske sånt som vi driver idag som vi inte är helt rätt ute med och det kommer vi förhoppningsvis komma fram till i framtiden. Man kan liksom aldrig nöja sig med att man har en ram av idéer och så här är det! Inget är ju förutfattat och saker förändras. Människor förändras. Madde Nej, vi får aldrig vara nöjda. Idéer utvecklas och det gör ju även människor. Och det är ju inte så att man står fast med en identitet som klubbats fast att ”det här är jag”. Man har ju alltid en grundläggande värdering om vad man själv tycker och vem man tycker sig vara, men det är ju även så att man utvecklar sig själv hela tiden och det gör ju också samhället. Man växer och får starkare identitet hela tiden. Mia Det är väl att göra sig lite för bekväm, att man som du säger ”nöjer sig”. Man ska aldrig göra det för det kommer aldrig att fungera. Blir vi nöjda slutar vi ifrågasätta oss själva och utvecklas, då slutar vi vara relevanta och fastnar i det som har varit. När vi fastnar i det som har varit kan vi aldrig bli intressanta för de som idag inte är medlemmar och då får vi aldrig nya perspektiv, intryck och idéer. Just detta är skälet till varför vi, varje dag, måste fortsätta arbetet för att helt och fullt bli en idégemenskap och inte en identitetsgemenskap. När människor med olika identiteter, som delar idéer om frihet, tolerans och öppenhet, kommer tillsammans blir Moderata Ungdomsförbundet som bäst!

Blått nummer 4 2012

9


tema / identitet

? u d r ä Vem Linda Söderberg

Rebaz Sanar

18 år, bäst i #mufswe på League of Legends, älskar astronomi och frihet. Sämst i MUF på att stava!

Liberal och glad härjedaling. Jägare, individ, kvinna. Levnadsglad cyniker. Älskar att baka och laga mat. Tar köttet rare.

Joel Nordkvist

Charmtroll från Jämtland med förkärlek till England, Bordeaux, lakrits & korv. Tror på liberalism, frihet & @carlbildt

Sara Dennås

24-åring från Gbg, snart jurist. Vill vara tolerant och öppensinnad. Tror på glädje och vilja som drivkrafter.

Dennis Nilsson

20 år, Fritidsledarstudent, är liberal, gillar friheten och ogillar lagar som kränker min frihet, älskar min flickvän.

Rebecca Berling

Glad Gbg-bo och handbollsspelande DO, snart militär. Är allmänt spontan, älskar frihet, träning, historia, Skåne, läsa, resa mm.

Lovisa Lindström

Det krävs mer än 140 tecken för att beskriva mig.

10 Blått nummer 4 2012

Ida Inga

Ida, 24, samiska, stockholm, pluggat stats, gillar frihet och tror på individen och dess drivkraft. Har för mycket skor.

Klas Vestergren

Liberal, Ekonomstudent, TV-spelare, Uppsalabo, AIKare som gillar individuell frihet, kinamat & Sneaky Sound System.

Robin Johansson

19 år, liberalkonservativ som brinner för miljö och skolpolitik. Uppmuntrar alla att drömma och förverkliga dem!


tema / identitet

bad MUF:s medlemmar tt Blå t? de un rb sfö om gd Un ata er Vilka är vi i Mod itter taggen #12000unika. tw r de un sig ed m e lad de ga ån M att svara. Gör det du med. Vem är du? Ebba Enberger

21årig ServiceMngmstud. som älskar livet i Lund, lösningar som gör världen bättre och skratt. Vill nå framgång genom att hjälpa.

Sara Ishak

19 år från Örebro. Glad och energifylld liberal som <3 frihet, musik, dans, människor och MUF såklart!

Hanif Bali

25-årig programmerande riksdagsledamot, Solna. Älskar städer, byggarbetsplatser och laissez faire. Kom till Sverige som single player, vill Johannes Lundström leva livet i multiplayer. 22år studerar miljövetenskap engagerad politiskt och gör allt som går för att stoppa mobbning. Liberal.

Emma Ophus

18 år från MUF Skara. En liberal estetare som <3 teater, frihet, snö, té, raggsockar och att jobba!

Agens Dahlin

Agnes. Glad homosexuell 18åring från MUF Alingsås. Spelar fotboll, läser böcker och umgås med vänner över en kopp te. Älskar choklad och frihet men klarar varken av blod eller höjder.

Catarina Kärkkäinen Catarina, 18 år. Glad smålänning i Linköping. Liberal feminist. Pluggar Hållbar utveckling. Tycker om hästar och att skriva.

Axel Skröder

24-årig proletär, Karlskrona. Tror på människan, inte staten. Förkärlek till döda överklassgubbar, SC2 och dåliga sci fi-serier.

Jesper Sandström

Jesper, 23, Norrland. Peace, love capitalism. Människor borde älska - inte styra - varandra. Musik, passion, frihet <3

IDa josefsson

Ida, 21 år, lärarstudent. Vill sen bli rektor! Brinner för skolpolitik! Älskar underbara Dennis och att pyssla i min lägenhet.

Blått nummer 4 2012 11


tema / identitet

Identitet Blått har träffat Jonas och Artur,

två engagerade MUF:are

Jonas: Jag identifierar mig ogärna, så väl politiskt som privat.

J

onas Grafström är medlemmen som blev värvad av Fredrik Reinfeldt. Än i dag är det oklart om det var samtycket för basket eller moderat politik som förde dem samman. – Jag var 17 och MUF kampanjade i min skola. Plötsligt kom en något tunnhårig man in genom dörren och jag kände igen honom från tidningarna. Jag visste inte att det var Moderaternas partiledare då. Min tunnhåriga idol på den tiden var ju Michael Jordan, berättar Jonas. Han blev medlem den dagen. I dag är Jonas 27 år och doktorerar i nationalekonomi vid Luleå Tekniska Universitet. – Ett gäng valvinster och ett antal år senare är engagemanget annorlunda än första gången vi gick och sopade efter socialdemokraternas förstamajtåg i Luleå, säger Jonas som varit mycket aktiv i MUF Norrbotten och också suttit i riksstyrelsen för Moderata Studenter. – MUF är ett bageri av bra idéer och jag vill vara med och påverka bröden som ligger på hyllan och sen i förlängningen konsumeras ute i samhället, svarar Jonas på frågan om vad som driver hans engagemang i Moderata Ungdomsförbundet. Han fortsätter: – Det handlar också om att ge tillbaka. MUF är en stimulerande miljö med intressanta människor som det har gått att lära sig mycket av. Utöver basket är Jonas främsta intressen ekonomi och

12 Blått nummer 4 2012

att läsa tjocka böcker. I dag har han ett stort engagemang för politikutveckling och politiska utredningar. Under året har han varit en del av MUF:s arbetsgrupp för jobb. Du har ju varit med ett tag, hur ser du på MUF i dag? – MUF är en plats där människor kommer samman och förbättrar sig själv och idéer.Värden som rätten till liv, frihet och egendom må vara konstanta men när världen förändras måste vi också ändra vårt förhållningssätt till den. Precis som om en tavla plötsligt blir större så behöver vi en ny ram och kanske rikta om spotlighten för att fokusera de nya detaljerna som är viktiga, säger Jonas. Han menar att MUF har förändrats mycket under den tid som han varit medlem och han ser positivt på det. – Efter valet 2006 fanns det MUF:are och moderater som var förvånade över att det inte gick så bra i deras län. Jag var inte förvånad över det. Jag är moderat i Norrbotten men hade inte röstat på Moderaterna lokalt i alla regioner. Det finns de som definierar sig själv med seglarskor och det pärhalsbandsborgerliga och det gör inte jag. Han säger att han hellre spiller en Trocadero över tröjan ute på ett fjäll än dricker champagne under kristallkronor. – Jag identifierar mig absolut inte som borgerlig, säger Jonas. Jag identifierar mig ogärna, så väl politiskt som privat. Identifiering gör att man avgränsar sig genom att säga vad man inte är och därmed tappar man flexibilitet. Om jag ska etikettera mig själv så blir det oftast kort och gott liberal.


? e r a : F U M

alls. Och så som helst inte vill identifiera sig

A

rtur Hulu är 21 år och bor i Sunne i Värmland. Han är distriktsordförande för MUF Värmland och lägger ner så väl fritid som pluggtid på politik. Den tid som blir över lägger Artur på rollspel, datorspel och lajv. – MUF:are vill gärna fråga och veta mer om lajv, säger han. Det är väl lite ovanligt att MUF:are håller på med det. Han förklarar lajvet som en sorts improvisationsteater där spelare skapar en historia tillsammans genom att gestalta olika roller. Den vanligaste typen av lajv är medeltids- och fantasylajv. Och visst kan han se kopplingar mellan lajv och politik, främst i det sociala sammanhanget. Artur gillar politik, rollspel och att promenera i skogen. Han beskriver sig som ”nördig” men också som en av 12000 unika medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet. I övrigt försöker han precis som Jonas Grafström att identifiera sig så lite som möjligt. – Visst är det viktigt med identitet. På individnivå. Det är viktigt för sin egen skull att veta vem man är och varför, men det är dumt att tvinga på folk identiteter och forma dem till något de inte vill vara, säger han. Från uppväxten i ett litet samhälle har Artur med sig erfarenheten av att stå emot den identitet som är normen. – Jag spelade fotboll med de andra, men jag ville hellre göra annat. Jag var inte så macho som de andra var eller försökte vara, säger han. Politisk identitet har Artur inte mycket för. Han gick med i MUF för drygt fyra år sedan och han gjorde det för att han visste en sak. Han var inte sosse. Med andra ord skulle man kunna kalla honom borgerlig, eftersom en betydelse är just ”ickesocialist”. Men där sätter Artur stopp. – Jag är inte borgerlig, säger han. Jag har aldrig kallat mig själv för det, de enda som kallat mig för det är personer med en annan ideologisk uppfattning än vad jag har och detta på ett nedvärderande sätt. Han suckar lite över att snacket nu glidit in på borgerligheten. – Det är irrelevant för majoriteten av våra medlemmar och framtida väljare. Vill man identifiera sig med borgerligheten så får man väl göra det på sitt egna personliga plan. Men MUF är för alla som delar våra värderingar. Vidare vill Artur inte beskriva det ungdomsförbund som han är medlem i. - Tidigare var MUF mer likriktat, men det börjar bli bättre, säger han.Varje medlem är helt unik, det är viktigt att komma ihåg.

tema / identitet

är det med det.

Artur: Det är viktigt för sin egen skull att veta vem man är och varför, men det är dumt att tvinga på folk identiteter och forma dem till något de inte vill vara.

Blått nummer 4 2012 13


tema / identitet

“Jag visste inte hur mycket jag längtade efter att få dumpa begreppet borgerlig förrän jag ändrade relationship-statusen på facebook.”

14 Blått nummer 4 2012


tema / identitet

Argumenten sitter inte i våra dyra kläder En dag för någon månad sen skrev vår förbundsordförande på Dagens Nyheters debattsida om hans identitet och hur han inte längre ville kalla sig borgerlig. Det blev ett ramaskri, han fick gästspela i radions finrum P1, häcklas i P3:s satirprogram Tankesmedjan, göras ned av bittra LUF-avhoppare på Expressens ledarsida och inom 24 timmar kom också, som ett brev på posten, första Newsmill-debatten. Debatten som följde intresserade mig mycket. Varför ska en organisation präglad av individualism överhuvudtaget ha en kollektiv identitet utöver medlemskapet i Nya Moderaterna? Svaret är självfallet, det ska vi inte. Det är för mig ideologiskt främmande att vi i MUF skulle fastslå den enes identitetsöverlägsenhet över någon annan. Försvaret för den tesen hittar ni i bibliotekets bokhylla sorterad under socialism. Jag är nymoderat. Jag är mycket annat också men jag ser mig själv som rimligt avvägd mellan ytterligheterna. Det är också beskrivningen av det anglosaxiska ordet moderate. Allt ryms inte i identiteten som moderat och det ska det inte heller göra. Men att tro att vi genom att bredda vår självbild, till att också omfatta de vars stöd vi söker, urholkar politiken – det är att allvarligt missförstå Nya Moderaterna och underkänna politikens kraft. MUF var inte bättre när vi var färre medlemmar, Nya Moderaterna var inte bättre när vi hade ett sämre stöd bland väljarna och politiken blir inte bättre när färre engagerar sig. Att tro något annat är att kraftigt underskatta människors förmåga och drivkraft till förändring. Ett exempel på detta är reaktionerna efter borgerlighetens dödsruna i DN signerad Erik Bengtzboe. Borgerlighetens försvarare inom och utanför organisationen ryckte snabbt ut till attack och menade att det var en nidbild av borger-

ligheten som porträtterades. Visserligen används inte monokel och käpp längre, men klassmarkörerna förändras fortfarande i takt med att nya Herméskatalogen dimper ned i brevinkastet. Det som kritikerna aldrig förstod var hur mycket självförtroende som texten andades. Inte bara en ordförandes självförtroende över att enhälligt bli omvald av medlemmarna (grattis förresten), utan också självförtroende i Nya Moderaterna och Moderata Ungdomsförbundet. Självförtroendet består av vetskapen att våra argument inte sitter i våra NK-kläder, fejkpärlor från Guldfynd eller kravatten man lär sig googleknyta innan stämmobanketten. När kritikerna menar att individualismen behöver en kollektiv borgerlig identitet, inser de flesta snabbt den absurda självmotsägelsen. Moderata Ungdomsförbundet genomgår nu en liknande renässans som för fem år sedan när den förre ordföranden proklamerade att den ideologiska vakthunden var död. Då blev det också ett jävla liv men metamorfosen var nödvändig och gjorde Sveriges största politiska ungdomsförbund relevant igen. Några blev arga och lämnade i protest, vilket var välkommet eftersom att det är det yttersta beviset på att förändringen var äkta. Å andra sidan fördubblades medlemsantalet efter det. Förhoppningsvis lämnar några nu också, lika sannolikt är det att förbundet växer nu när borgerlighetens börda är borttagen. Jag visste inte hur mycket jag längtade efter att få dumpa begreppet borgerlig förrän jag ändrade relationshipstatusen på facebook. Tänk er själva, att slippa behöva försvara ett anakronistiskt begrepp som vi inte känner igen oss i och istället få förklara våra idéer för nya unga individualister. Passa på att ge varandra kramar nu i jul. Det är så förbannat mysigt. Harvey Milk

Harvey Milk

Krönika

Blått nummer 4 2012 15


politik / intro

bilden

Hundra idéer

Sätten att skapa nya idéer för framtiden är många. I Blåtts idéspecial berättas om organiserat idéskapande i arbetsgrupper, på workshops och i stämmodebatt. Vi kan lova att det finns fler sätt – 12 000 medlemmar betyder minst 12 000 idéer. Vad är din idé för framtiden?

16 Blått nummer 4 2012


politik / intro

k i t i l o P Vi pratar om... (eller med)

Lovande Kent För Blått

berättar Kent Persson om MUF:s roll i valrörelsen och om fighten mot sossarna.

IDéspecial Hur

föds en idé och vad gör man med den?

Fokus: skatter

Det är sexigt att reformera skatt.

Jobb jobb och jobb Vad tycker Fredrik Reinfeldt om MUF:s idéer för jobb?

Blått nummer 4 2012 17


b b o j , b b o J

politik / idéspecial

mmer att

r som ko e é id ra å m v r ä t e D och precis so

lvinst 2014 bar när leda oss till va : ”Sverige job 0 1 0 2 t llå a v r vi sa i vå om hur vi äst”. Idéerna b m so r ä e g ri inom Sve ete har flödat rb a i a g n u r mska få fle panj som exe m a rk a m m so bb. MUF, ta vår idéer för fler jo 0 0 1 e d a h i v r ch pel, dä a utvecklats o rn e é id r a h n e därför Under höst tt bestämmer lå B r. fle u n n ä ra vad blivit feldt för att hö in e R k ri d e Fr träff med t visar sig UF:s idéer. De M m o r e k c ty l att han har en hel de lv ä sj rn te is in att statsm b. , jobb och job säga om jobb elm

Av Mathilda Hj

MUF har beslutat att jobben är vår viktigaste politiska sakfråga. Håller du med oss om det? Fredrik Ja! Det gör jag helt och hållet. Ett jobb ger en person chansen att utvecklas och det ger en möjligheter att hantera sin ekonomi. Jobben har blivit allt mer krävande och komplicerade, därför är det viktigt att man strävar efter att fler ska hamna i arbete och jobba utifrån sin egen förmåga. Att ha ambitionen att alla människor ska hamna i arbete har blivit svårare och det gör det viktigt att jobben ligger i fokus och ses som den viktigaste politiska frågan.

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

18 Blått nummer 4 2012

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

b o j h c o Arbetslösheten bland unga låg i senaste mätningen på 21,2 procent. Vad tror du ska ligga i fokus för att fler unga ska komma i kontakt med arbetsmarknaden och hamna i arbete? Fredrik Arbetsmarknaden i dag är väldigt krävande, det finns krav på att ungdomar ska ha bättre och fler kunskaper. Då är det viktigt att varje elev får möjligheten att utvecklas utifrån sig själv och finna sin begåvning. Vår förhoppning är att de reformer som vi nu har gjort ska leda i den riktningen men det är också något som kommer att ta tid. Man ska även arbeta med att öppna upp för entreprenörer och småföretagare så att Sverige blir ett land där det är lätt att driva ett företag. Det kan ske genom att man bejakar branscher där det är låga trösklar för att unga ska komma i kontakt med arbetsmarknaden, exempelvis så som vi nu har gjort med den sänkta restaurangmomsen.

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial


politik / idéspecial

Fredrik Jag är väldigt glad över att vi ser en skillnad från den skolan som jag gick i där man förutsatte att eleverna skulle bli anställda. Nu arbetar man sig bort från det och det blir mer och mer naturligt för ungdomar att se sig själva att driva ett företag i framtiden. Det viktigt att man premierar kurser som Ung Företagsverksamhet där man på ett bra sätt illustrerar företagande som ett vägval i framtiden.

Att ta sig från en punkt i livet där man bor hemma, går i skolan och kanske hjälper till runt huset någon gång då och då till att skaffa sig egen lägenhet och ett arbete ser många ungdomar som ett väldigt stort steg. Hur får vi det steget att bli naturligare och enklare?

bb

Fredrik För att man ska kunna etablera sig in i vuxenlivet så spelar jobben en väldigt stor roll och därför tror vi att om man ska få det steget att bli enklare så måste trösklarna för att komma i kontakt med arbetsmarknaden bli mindre.

MUF har föreslagit att de första 500 000 kronorna som man tjänar i livet ska bli skattebefriade för att unga ska ha möjligheten att bilda sig ett sparkapital i början av livet och det skapar också ett incitament för unga att komma i kontakt med arbetsmarknaden i ett tidigare stadie av livet. Hur ställer du dig till det? Fredrik Det skulle kunna föra med sig stora konsekvenser för våra offentliga finanser, men jag sympatiserar med idéen om skattelättnader för de som tjänar mindre.Våra jobbskatteavdrag ska förhoppningsvis ha en liknande effekt. Det är reformer som våra motståndare har varit väldigt kritiska till men som nu till och med från deras sida ses som reformer för att låginkomstagare ska få mer i plånboken. Det är inte riktigt ett så stort steg som MUF vill ta men det är ändå ett steg i rätt riktning.

Det pratas mycket om att det är för höga trösklar till arbetsmarknaden och många ser det som vår största

Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Precis som du så tror vi att om fler ska hamna i arbete så är det viktigt att vi får en utbildning som leder till jobb, men också att vi öppnar upp marknaden så att det blir enkelt att driva företag. MUF har även kopplat samman dessa bitar och kommit med idéer om att vi måste utveckla en skola där alla elever får fler möjligheter till kunskap om entreprenörskap och företagsverksamhet. Vad tror du om det?

utmaning för att fler unga ska hamna i arbete. Arbetsförmedlingen har fått kritik för att inte skapa bättre kontakt mellan jobbsökande och arbetsmarknad. Hur ska Arbetsförmedlingen förbättras så att det i mycket större utsträckning hjälper människor att hamna i arbete?

Fredrik Man ska först och främst beakta att Arbetsförmedlingen har fått det mycket tuffare sen vi kom till makten. Då Göran Perssons metod för att dölja arbetslösheten var att förtidspensionera stora grupper av människor. När jag tillträdde som statsminister så var 750 000 personer förtidspensionerade och ännu fler var i riskzonen för att hamna i detta. Den stora utmaningen nu är att ta hand om dessa människorna och sätta dem i arbete. Därför berör Arbetsförmedlingens arbete många fler idag och det ger givetvis negativa siffror. Det har gjorts mycket för att arbetsförmedlingen ska bli bättre men vi är också medvetna om att det är mycket arbete som kvarstår.

På MUF:s förbundsstämma tog MUF beslut som att om att vi ska verka för att arbetsförmedlingen i större mån ska konkurrensutsättas, så att det öppnas upp för fler aktörer som arbetar med att hjälpa människor att hamna i arbete, vad tror du om det?

Fredrik Vi utesluter det inte men jag skulle snarare vilja säga att det redan nu finns möjligheter för andra aktörer att agera på arbetsmarknaden, då mycket av arbetsförmedlingens arbete lämnas över till jobbcoacher eller privata aktörer. Man ska dock vara medveten om att det skapar några problem då verksamheternas kvalitet måste säkerställas.

MUF älskar verkligen jobb och självklart så hoppas vi därför att du också älskar ditt jobb. Vad är det roligaste med att vara Sveriges statsminister?

Fredrik Det roligaste är att man får träffa väldigt många människor och att man får möjligheten att se så mycket av världen och Sverige. Men framförallt att man får chansen att påverka så mycket i utvecklingen av att Sverige blir ett ännu bättre land.

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecia

Blått nummer 4 2012 19


politik / Idéspecial

I Blåtts idéspecial tittar vi närmare på hur det kan gå till när Moderata Ungdomsförbundet utvecklar nya politiska idéer:

n e b b o j å p s Foku Moderata Ungdomsförbundet kommer inte att ge upp innan alla unga som både vill och kan arbeta också gör det efter förmåga. Även om det blivit mer lönsamt att arbeta, anställa och driva företag sedan Alliansen och Moderaterna bildade regering är arbetslösheten fortfarande hög, i synnerhet bland ungdomar. För att hitta nya politiska lösningar tillsattes en arbetsmarknadsgrupp i Moderata Ungdomsförbundet. Gruppmedlemmen Edvin Alam har tillsammans med Jonas Grafström skrivit en rapport med jobbfokus och deras arbete med att hitta idéer har resulterat i tio förslag för fler jobb. Edvin Alam, delförfattare till rapporten Fokus på jobben, vad är det viktigaste som ni kommit fram till? – Att det finns mycket kvar att göra så att alla unga som både vill och kan arbeta också kan göra det efter arbetsförmåga. Moderaterna och Alliansen måste fortsätta leverera reformer så att ungdomsarbetslösheten kan brytas! Förutom att komma hitta idéer har ni också kartlagt hur det ser ut för unga på arbetsmarknaden i dag. Hur ser det ut egentligen? – Läget är allvarligt i synnerhet för ungdomar som står längst bort från arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten och ärren försvinner inte bara för att ungdo-

marna fyller 26 år, utan följer med dem större delen av livet. En studie på temat, publicerad av IFAU från 2009, visar bland annat att ungdomar som blir arbetslösa efter avslutade studier har 30 procent lägre arbetsinkomst cirka fem år efter examen jämfört med ungdomar som fått ett arbete i samband med examen, skillnaden är även bestående 10 år efter examen. Regeringen har ju gjort massor för att göra det lättare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. De har halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26, sänkt restaurangmomsen och gjort stora förändringar i gymnasieskolan – räcker inte det? – Det räcker inte. För att fler unga ska få ett jobb måste jobben bli fler, broar till jobben byggas och falluckorna till utanförskap bli färre. Det innebär konkret sänkta arbetsgivaravgifter, lägre bolagsskatt, minskad regelkrångel för företagare, satsning på Yrkesvux, att moderater inför studentmedarbetarsystem lokalt, fler jobbskatteavdrag, reformer i bidragen så det blir mer lönsamt att arbeta och så vidare.

Hur har arbetet med rapporten gått till? – Jag och Jonas Grafström har plöjde igenom relevant arbetsmarknadsforskning och tittade bland annat på reformer som gjorts i andra länder för att hitta inspiration för att successivt presentera idéer för att bryta ungdomsarbetslösheten. Emil Eriksson från Förbundsstyrelsen var ansvarig för gruppen. Syftet med rapporten var dels att ta ett helhetsgrepp kring jobben men också stärka MUF:s jobbpolitik genom att rapporten skulle fungera som ett underlag till en särskild proposition om jobbpolitiken på förbundsstämman. Jag är glad över att flera av våra idéer lyftes upp av Förbundsstyrelsen och nu är officiell MUF-politik sedan förbundsstämman i Västerås.

Fokus på jobben – tre idéer från Edvin och Jonas Idé: Framtidsstart Framtidsstarten består av tre delar ett nationellt studie- och yrkesvägledarlyft, yrkesstart och omstart. Syftet är att öka behörigheten till gymnasiet och vidare studier, minska felvalen och avhoppen i den svenska skolan.

Idé: Öka efterfrågan på arbetskraft För snabbare tillväxt krävs också tydliga åtgärder för att göra det intressantare att växa som företag. Detta kan göras genom att sänka bolagsskatten för att göra det mer attraktivt för företag att etablera sig i Sverige, sänka skatten på att anställa så att fler företagare kan växa och skapa jobb samt genom att rensa upp i upphandlingsträsket så att små företag kan konkurrera med stora på rättvisa villkor.

Idé: Efterlikna andras bra idéer Det finns lokala lösningar på lokala problem.Trots att rikspolitikerna styr de centrala spelreglerna i form av lagar och skattesatser går det att göra skillnad för fler jobb på lokal nivå. Det finns många väl fungerande system ute i kommunerna och kommuner bör bli bättre på att inspireras av varandra.

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

20 Blått nummer 4 2012

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial


politik / Idéspecial

Vad händer på ? a m m ä t s n e

En stämma är den samling MUF:are som varje år träffas för att fatta beslut i Moderata Ungdomsförbundet. Varje MUF-distrikt har distriktsstämma varje år. Alla som är medlemmar i distriktet kan få rösträtt på stämman. MUF har centralt en förbundsstämma vartannat år och en arbetsstämma vartannat år. Det som skiljer dem åt är att en ny förbundsstyrelse väljs på förbundsstämman. På arbetsstämman behandlas bara propositioner och motioner. Ombuden som får rösta ja eller nej till förslagen utses av distrikten.

Proposition: Ett förslag på beslut från förbundsstyrelsen (eller distriktsstyrelsen på en distriktsstämma). Motion: Ett förslag på beslut från ett distrikt (eller från en enskild medlem eller förening på Ta reda på en distriktsstämma). när ditt distrikt har distriktsstämma genom att kontakta din distriktsordförande eller ombudsman. De kan också hjälpa dig att skriva en motion. Kontaktuppgifter hittar du på sidan 51!

Erik snackade mest På en förbundsstämma debatteras massor av idéer, inte bara sådant som kommer från MUF:s arbetsgrupper. På förbundsstämman i Västerås debatterades 52 idéfyllda motioner från enskilda MUF:are, föreningar och distrikt. Det talades om utbildning och fattades beslut kring kultur, bostäder, jämställdhet, demokrati... Blått har pratat med Erik Östman, 29 år, från MST Linköping som debatterade allra mest under helgen. Erik, du talade mest i talarstolen på förbundsstämman, vad pratade du om? – Oj, blir ganska många olika saker under en hel stämma. En hel del skattefrågor givetvis eftersom det är det jag kan bäst. Den i särklass bästa och roligaste diskussionen var dock solklart den om immaterialrätt och illegal nedladdning. Big fun med en bra utgång! Måste säga att både Björn Dahlén och framför allt Axel Skröder gav mycket bra motstånd! Vad hinner man INTE säga på 49 minuter och 8.0 sekunder? – Ganska mycket man inte hinner, i teorin kan man ju vara uppe på allt. Lite missnöjd att jag missade tiden under pläderingsrundan i personvalen och fick avsluta mitt anförande i förtid. Sånt grämer mig lite grann. Pratar du mest annars också? – Jag är nog rädd för det. Jag talade mest på arbetsstämman 2011 och då var marginalen till tvåan ännu större. Behöver nog jobba på det där med att utrycka mig mera kärnfullt, haha.

Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Varför är det en så bra grej att debattera på stämmor? – Det bästa är att det är en så sjukt bra träning på att tala inför folk. Det kan man aldrig få för lite av. Jag hoppas på att få se ännu fler uppe i talarstolen på arbetsstämman nästa år! Sen är det ju alltid bra att få testa sin politiska övertygelse i olika frågor och möta motargument från bra debattörer.

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecia

Blått nummer 4 2012 21


politik / idéspecial

24 timmar för framtiden Tjugofyra timmar är allt som behövs för att skapa hundratals nya idéer. Det visade tjugo MUF:are på en workshop i samband med Moderaternas framtidsdag i november, tillsammans med massor av andra MUF:are som twittrade, facebookade, mejlade och ringde in med sina idéer till sent på natten. Idén var att vara öppna, inlyssnande och framtidsinriktade. Avslutningsvis fick idéerna flytta från postitlapparna till ett USB-minne som lämnades till Fredrik Reinfeldt på Framtidsdagen.

Fem grupper tog fram idéer för fem politikområden. Här är några av idéerna: Hållbarhet/miljö

Lite dans hjälper idéerna på traven. Lovar.

– Höjd och enhetlig koldioxidskatt – Inför demokratistöd för energiexporten – Bygg ”cykelmotorvägar” – Tillåt högre byggnation än t ex. domkyrkor – Inför ett MER-avdrag (miljöeffektiviserande renoveringar)

Idéspecial

Trygghet

– Bättre samarbete mellan myndigheter, t ex. skola och polis – Se över polisens lönevillkor – Möjliggöra anonyma vittnesmål – Bestraffa misshandel, hot och trakasserier för vad det är, inte mobbing – Inför alkolås på statliga myndigheters bilar – Företags sociala insatser/projekt ska ge skattelättnader

Hälsa

– Utbildningsförsäkring – Stärkt entreprenörskap i omvårdnadsutbildning för ökad mångfald i omsorgen – Förbättrad ungdomsmottagning – Förändra nystartsjobben – Sänk skatten på snus – Inför fler nattis

Idéspecial Idéspecial

22 Blått nummer 4 2012

Idéspecial

Utbildning

– Se till att BUP fältarbetar på alla skolor – Inför lärarassistenter – Öka lönespridningen för lärare – Konkurrensutsätt SYV – Byt ut begreppet mobbning mot våld, hot eller kränkningar

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Jobb och ekonomi

– Entreprenörskap i all utbildning – Praktik i grundskola, gymnasium och på universitet/ högskola – Ekonomiska frizoner – M-kommuner borde införa bostadsgaranti för unga – Kunna ta CSN för att starta eget efter gymnasiet – Näringslivsfaddrar för nyanlända svenskar – Prestationsbaserad integrationspeng

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial Idéspecial

Idéspecial

Idéspecial


politik / aktuellt

. . . t r ö h r a h Blått ...att migrationsnätverk et Mig ro har släppt boken “Mig ra tionens kraft – därför behöver vi öppna gränser”. Blått har frågat författarna Fredrik Blått Segerfeldt och Johan No rberg – Varför har hört att Jonas Gardell är utnämnd till har ni skrivit boke n? “Årets svensk 2012” för sin triologi “Torka Johan: Vi ser otäck a trender i Europa aldrig tårar utan handskar” om några och en växande främl ingsfientlighet. Hisunga människor under 80-talets HIVtoriskt sett letar man efter en syndabock epidemi. Knappast behövs väl någon i kristider. Bankerna slarvar bort våra mer motivering än juryns egna: “Med pengar, människor sky ller på migration. TV-serien och romanen ‘Torka aldrig Boken är en moteld. Ewa Björling tårar utan handskar’ har Jonas Gardell Vad kommer ni fra om vad som m till? lika effektivt som smärtsamt påmint Fr edrik: Att frihet och händer om EU rörelse är en oss om att människovärdet aldrig är mänsklig rättighet. en självklarhet utan ständigt måste fortsätter att Johan: Och att det är bra för oss.Vi försvaras”. motarbeta behöver den regelbun dna syretillförsel snuset. som det innebär att Glöm aldrig det. öppna sig för andra människor. Migration leder till att vi får en bättre ekonomi till exempel, inte sämre. Människor sö ker sig dit där man kan skapa mest, man BRÖD I förra flyttar från en plats till en annan där arbete numret dissade Blått t man gör betalas Blått kan inte bestämma sig för att sucka lyckligt mer. Alla begränsning ar av mänsklig rörFaluns kommun som eller ledsamt. Inför julen finns pojkar som leker lighet är en begränsn ing av den mänskliga tyckte att barnen i med dockor (!!!) och flickor som använder potentialen. Rörlighe t är det naturligaste Vikaskolan fick för laserpistoler (!!!) i de stora leksaksjättarnas som finns, människan har alltid flyttat. god mat. Nu har kataloger.Varför i hela friden har det dröjt till Den enda frågan är hu r hanterar vi det. 2012? Stenåldern ringde och ville ha tillbaka sin friheten segrat över Laddar vi det med mo tsättningar, stereosnabba samhällsutveckling. typer, fördomar och rättvisan och skolan begränsningar, eller får fortsätta att sergör vi det säkrare oc h enklare för fler? vera nybakat bröd. Blått har hört att Nordkorea Det sägs att femhar hittat grottan som innetiotalet arga kockar håller den urgamla konungens Beställ boken på nätet via hade med saken att enhörning. Vi hade grattat via bokus eller adlib ris! mejl om det hade gått. göra. Hurra! Surfa också in på muf.se och ladda ner MUF:s rapport “Välkommen” om öppen och fri rörlighet.

"då är det

fullskaligt krig som

Människovärde

gäller"

Blandade känslor

!

Hiss

ember Blått hissar julhandeln! Under dec l. en tredjede Många månad ökar handeln med ungefär att ett jobb blir anställer extrapersonal vilket gör ra skatteintäkterna julklappen för många unga. De ext na! näm behöver vi knappt

Diss

och disBlått gör som resten av Sverige sämst betyg i Svenskt sar SJ som för fjärde året i rad får rsökning. Det är dags för Kvalitetsindex kundnöjdhetsunde låta entreprenörer se till staten att släppa taget om SJ och ” inte behöver betyda att att uttrycket “det går som på räls man sitter fast i Hallsberg.

Bubblaren Nu är Moderaterna Sveriges största parti, enligt Demoskops väljarbarometer för december. Moderaterna går framåt 3,2 procentenheter till 33,5 %. Tvåan Socialdemokraterna har 32,0 % i väljarstöd.

Av: Elvira Hellsten och Louise Stenberg

Blått nummer 4 2012 23


politik / intervjun

Lovande Kent Det här lovar Kent Att jobba för att få in fler unga i politiken mot Att varje dag ta fighten a lig ent sfi om sossarnas ungd politik n Att fokusera på framtide on rg imo ra och det vi vill gö och a ndr rä Att fortsätta fö förnya Moderaterna

24 Blått nummer 4 2012


politik / intervjun

Kent Persson är inte bara hjärnan bakom Moderaternas strategi för att vi ska kunna brista ut i ett glädjerus och jubla på valnatten, han har också en gedigen historia i MUF. I sin roll som partisekreterare för Moderaterna håller han MUF väldigt varmt om hjärtat och med mindre än två år kvar till valet 2014, träffar Blått Kent under lördagseftermiddagen på förbundsstämman i Västerås. Av Caroline Opsahl

– Jag minns som igår min första valrörelse 1991, glädjen och känslan när vi vann valet var oslagbar. Visst var vi bra då, men ni är ännu bättre nu och därför vet jag att ert engagemang kan avgöra valet 2014, säger Kent. Det är efter några timmar som stämmoordförande och med en kanelbulle i högsta hugg som Kent pratar om hur vi tillsammans vinner båda valen, varför det är viktigt med fler unga i politiken och vilka utmaningar han ser framöver. Kent tuggar fundersamt, sätter sig tillrätta i soffan och säger sedan att han tycker att MUF nu är det bästa Moderata Ungdomsförbundet som vi någonsin haft. – Ert engagemang, medlemsvärvning och fantastiska politikutveckling är precis vad vi behöver i Moderaterna just nu. Er styrka får vi nog se i partiet inom en snar framtid, fortsätter han. Ingen kan gå minste om den stolthet som Kent utstrålar när han pratar om MUF, däremot tycker han att det finns några saker som vi kan bli duktigare på. – Ni har all rätt att gå före och vara otåliga. Ibland känns det som att ni faktiskt kan vara ännu lite mer otåliga. Partiet behöver sitt ungdomsförbund som tar höjd, trycker på och kommer med nya idéer, säger han med ett leende. Han berättar hur viktigt han tycker det är att vi unga är med och bidrar. – Unga kan göra jättemycket i politiken. Ni har den erfarenhet och den kunskap som vi behöver. Jag som 40årig tvåbarnspappa kan inte relatera till de problem som unga upplever idag och därför behövs ni unga som själva vet hur det är i skolan eller hur det är att vara utan jobb. Vi behöver er unga för att kunna förändra, förbättra och förnya vår politik och för att lösa de problem unga har. En fråga som ligger Kent nära är att partiet runt om i landet behöver mer av MUF i det politiska hantverket. Han tycker därför att vi behöver bli bättre på att få unga att ta lokala politiska uppdrag. – Det är både är roligt, utvecklande och viktigt för partiet, oavsett om det handlar om kampanj eller politikutveckling. MUF:s engagemang kan vara en nyckel till att klara av Moderaternas största utmaning, säger han. Kent menar att den utmaningen handlar om att återigen lyfta blicken framåt och visa att vi är ett parti som har lösningar på framtidens utmaningar. – Vi måste visa svenska folket att vi fortfarande vill förnya oss. Det är viktigt att vi inte hamnar i ett läge där

vi bara försvarar det vi gjort och tror att vi blir omvalda på det vi gjorde igår, säger han allvarligt. Därför är mitt budskap tydligt: Politik handlar om framtiden och det vi vill göra imorgon. Moderaterna har stora utmaningar och Kent menar att den viktigaste frågan är jobben. – Vi måste göra mer i frågan och samtidigt ser vi att sossarnas politik är en brutal attack rakt mot ungdomsgenerationen.Vi ska ta den fighten varje dag med sossarna och visa svenska folket att vi har en bättre politik, säger han med ett enormt engagemang. En helg i november samlades Moderaterna och MUF under en dag där fokus verkligen låg på politikutveckling. Dagen kallades ”Framtidsdagen” och MUF hade där en 24-timmars workshop där några av landets kreativa MUF:are producerade hundratals idéer för framtiden. Kent var där och har nu scannat igenom alla idéer. Han berättar att de är så GALET BRA! Idéerna har överlämnats till alla arbetsgrupper som kommer att arbeta vidare med dem. – Det är en signal till er om att vi tar era idéer och synpunkter på allvar. Det är precis så vår politikutveckling måste gå till för att forma en politik som är och blir hållbar. Sakta, säkert, seriöst och ordentligt. Med mindre än två år kvar till valet säger Kent att Moderaterna och MUF måste jobba ihop för att kunna vinna det här valet. Med de orden äter han upp den sista biten av sin kanelbulle och sammanfattar sitt budskap till Sveriges alla MUF:are: – Jag och vårt parti är oerhört stolta över att ha Sveriges bästa ungdomsförbund. Ni är fantastiskt duktiga och jag är övertygade om att ni kommer att vara de som avgör att vi faktiskt vinner det här valet igen. Det är med stor ödmjukhet inför att fortsätta förnya Moderaterna och engagemanget för att få in fler unga i politiken som Kent lyfter blicken, och återigen vandrar in i stämmosalen med målmedvetna steg. Stegen går i en kvick och bestämd riktning på väg mot ytterligare en historisk valseger och jag är övertygad om att Kent vill att MUF följer med och tar täten. För någonstans där framme på den långa vägen kommer vi fram till valnatten och väl där kommer vi kunna jubla och brista ut i ett stort glädjerus.

Blått nummer 4 2012 25


politik / fokus: skatt

t t a k s : s u k o F Forskare: Fördel om unga kommer in i jobb Regeringen har halverat arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Vilka effekter har den här reformen fått? Skapar den några nya jobb? Blått har frågat Spencer Bastani, skatteforskare vid Uppsala universitet. AV JACOB LUNDBERG

Vad forskar du om? Spencer Min forskning handlar huvudsakligen

om optimal beskattning. Idén är att staten ska använda skatterna för att maximera social välfärd genom omfördelning. Bland annat har jag – tillsammans med Sören Blomquist och Luca Micheletto – undersökt hur man kan få högre social välfärd om skatterna är olika för olika åldersgrupper. Exempelvis är äldres inkomster högre och mer varierande. Det kan man utnyttja för att få ett skattesystem som är mer anpassat efter de olika grupperna. Man kanske vill sänka skatten i ett inkomstspann där många unga finns för att få dem att jobba mer. Med dagens system skulle det bli ganska dyrt eftersom man skulle behöva sänka skatten även för alla äldre personer som tjänar mer än det spannet. Med ett åldersberoende skattesystem kan man undvika sådana effekter och rikta skattesänkningen direkt till de unga. Det är dock svårt att dra några enskilda politiska slutsatser av min forskning eftersom den utgår ifrån ett optimalt skattesystem och Sveriges skattesystem är i dag inte optimalt. Skattesystemet skulle behöva ses över som helhet, det är svårt att peka på enskilda åtgärder.

Vad tror du är effekten av de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar? Spencer Eftersom det har blivit billigare att an-

ställa ungdomar är det möjligt att det blir fler jobb i vissa branscher. Men framförallt ökar man vinsterna i företag som redan anställer många unga. På sikt lär lönerna stiga och företagens kostnader återgår till samma nivå som tidigare. Resultatet är att ungdomar får högre löner, men det blir inte fler jobb. Det blir en omfördelning från äldre till yngre. Rent ekonomiskt blir det en snedvridning av marknaden så att man anställer för många unga,

26 Blått nummer 4 2012

på kort sikt. Men det kan också finnas fördelar med att unga kommer in på arbetsmarknaden och inte fastnar i arbetslöshet.

Vad skulle hända om man höjde arbetsgivaravgifterna till den gamla nivån? Spencer På kort sikt skulle arbetslösheten

bland unga öka och vinsterna hos företag som anställer unga minska. På längre sikt skulle ungdomars löner sjunka. Arbetslösheten minskar då också. Men om inte facken går med på lägre löner finns det risk för att arbetslösheten biter sig fast.

Regeringen har genomfört många riktade skattereformer som ROTavdrag och lägre arbetsgivaravgifter för vissa grupper. Hur ser du på det? Spencer Fördelen är att man kan rikta in sig på grupper som är behövande eller som reagerar starkt på ekonomiska incitament. Nackdelen är att man öppnar upp för lobbygrupper och särintressen att påverka den ekonomiska politiken.

Spencer Bastani är filosofie doktor och arbetar som forskare i nationalekonomi. Hans doktorsavhandling handlade om inkomstbeskattning.


politik / fokus: skatt

Facken är nyckeln till jobben Sedan regeringen för första gången sänkte arbetsgivaravgifterna för ungdomar 2007 har åtgärden varit omdebatterad. Frågan var het i valrörelsen 2010 eftersom Socialdemokraterna gick till val på att höja arbetsgivaravgifterna till normalnivån. Forskare är normalt försiktiga med att uttala sig om reformers effekter. Det gäller särskilt sänkningen av arbetsgivaravgifterna eftersom reformen genomfördes nyligen. Den är därför svår att utvärdera. Den första ordentliga studien väntas först till våren. De forskare som vågar gissa om reformens effekter är i regel bekymrade över att skattesänkningen kan vältras över i högre löner. Att det skapas fler jobb om det blir billigare att anställa är de flesta överens om. Men om lönerna stiger när arbetsgivaravgiften sänks blir det inte billigare att anställa. Mycket beror alltså på hur fackföreningarna agerar. Resonemanget visar att arbetslöshet helst bör bekämpas med arbetsmarknadspolitik. Arbetsmarknaden bör reformeras så att individer bestämmer vilken lön man är beredd att jobba för, inte facken. Men eftersom fackföreningarna har så stark ställning i Sverige är det svårt att rubba på deras makt. Då är skattepolitiken förmodligen det bästa instrument som finns tillgängligt för att minska arbetslösheten. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att i bästa fall har sänkningen gjort det billigare att anställa ungdomar och skapat fler jobb. I ”värsta” fall har lönerna stigit och det har blivit mer lönsamt att jobba. Oavsett vilket är det naivt att tro att man kan rulla tillbaka reformen utan konsekvenser och att 14 miljarder i högre skatt på ungdomars jobb inte skulle ha någon påverkan på ungdomars jobb.

Fakta Arbetsgivaravgiften är en skatt på löner som arbetsgivaren betalar. Arbetsgivaravgiften uppgår i dagsläget till 31,4 procent. För en person med timlön före skatt på 100 kronor är alltså arbetsgivarens kostnad 131,40 kronor. Alliansregeringen har halverat arbetsgivaravgiften för unga mellan 18 och 25 i två steg 2007 och 2009. För dessa personer är arbetsgivaravgiften bara 15,5 procent.

Jacob Lundberg

Det är sexigt att reformera skatt Det är inte sexigt att betala skatt, som

Mona Sahlin en gång påstod. Snarare innebär skatterna stora besvär och kostnader. Bolagsskatten, exempelvis, är en straffskatt på sparande och investeringar och innebär mycket krångel för företagen.

Den statliga inkomstskatten – en extra 20- eller 25-procentig skatt på höga inkomster – gör att Sverige är det land i världen där staten tar mest av den senast intjänade hundralappen. Värnskatten (de sista fem procenten av den statliga inkomstskatten) är till och med så skadlig att det skulle vara gratis att ta bort den, enligt experterna. Om värnskatten försvann skulle höginkomsttagare jobba mer och det skulle troligtvis betala för hela skattesänkningen. Trots att Anders Borg har varit finansmin-

ister i över sex år finns det mycket man skulle kunna göra för att förbättra skattesystemet. I en färsk MUF-rapport föreslår jag därför en skattereform som skulle göra arbete, utbildning och investeringar mer lönsamt i Sverige. Både bolagsskatten och den statliga inkomstskatten försvinner i förslaget. Det gör också skatten på kapitalinkomster (räntor, utdelningar och aktievinster) eftersom den som väljer att spara för att kunna köpa saker i framtiden inte bör betala mer skatt än den som vill köpa saker nu.

Skulle inte dessa skatteförändringar in-

nebära stora nedskärningar? Inte nödvändigtvis. I rapporten visar jag att man kan finansiera nämnda reformer plus en del andra godbitar genom att helt enkelt inte öka statens inkomster. Vi fryser skatteintäkterna på 1 600 miljarder och låter BNP-tillväxten sköta resten. Då kan vi finansiera skattesänkningar motsvarande sju procent av Sveriges ekonomi på sex år. Det är sexigt att reformera skatt! Jacob Lundberg

Läs rapporten på www.korta.nu/skatterapport

Blått nummer 4 2012 27


politik / återblick

Återblick

t om det kommande amerii förra numret skrev Blåt det gått drygt en månad kanska presidentvalet. Nu har menterar här resultatet. sedan valet och skribenterna kom

Situationen oförandrad Amerikanska politiker är mer intresserade av att peka finger än att ta ansvar, skrev Dennis Wedin i förra numrets valspecial. Nu hänvisar han till notan på sex triljoner dollar*... som inte ledde till någon förändring. Det beskrevs som motsvarigheten till ett dödsfall i familjen, när Romneykampanjen väl insåg att man förlorat presidentvalet 2012. Övertygelsen var stark fram till sista sekund. Karl Rove satt chockerad i direktsändning och försökte frenetiskt motbevisa att den viktiga delstaten Ohio var förlorad, och med den, hela landet. Sedan den första presidentvalsdebatten, som Mitt Romney ansågs gått vinnande ur, hade deras egna undersökningar och data visat på ett republikanskt övertag, och att entusiasmen hos Barack Obamas supportrar var borta. Republikanernas strategi var genomgående att prata ekonomi, undvika alla andra budskap, och därmed nå väljare som var opartiska och obestämda. Den kandidat som vann mest obestämda väljare i den politiska mitten, skulle få tillräckligt stöd för att vinna. Utifrån sin egna strategi, vann därmed Romney valet i till exempel delstaten Ohio där han vann oberoende väljare med tio procent, och nationellt med fem procent. Problemet var bara att det till slut inte spelade någon som helst roll för utfallet. Barack Obama lyckades inte bara få ett förnyat förtroende hos de väljargrupper som valde honom till president för fyra år sedan. Han till och med utökade sitt stöd, bland ungdomar, svarta- och latinoamerikaner. Därmed var omvalet säkrat. USA hade en demokratisk president, ett republikanskt representanthus och en demokratisk senat inför valet 2012. Efter kampanjutgifter på totalt runt sex triljoner* dollar, är den politiska situationen oförändrad. Om såväl nyvalda demokrater som republikaner tar tillfället i akt och tar ansvar för att tillsammans lösa amerikanska samhällsproblem eller väljer att fortsätta det statliga spenderandet och öka den amerikanska statsskulden återstår att se.

Dennis Wedin

28 Blått nummer 4 2012

Därför vann demokraterna Jacob Lundberg skrev i Blått nummer 3 om att USA:s presidentval handlade om ekonomin. Han kallade valet “enkommaenbiljonerdollarsfrågan” och menade att demokraterna och republikanerna måste samarbeta. Här förklarar

han varför demokraterna vann.

Vi var många som spänt följde valet i USA under natten till den 7 november. Även om valnatten var spännande blev resultatet ganska tråkigt. Allting blev som opinionsinstituten hade förutspått: Demokraterna behöll presidentposten och majoriteten i senaten medan Republikanerna även i fortsättningen kommer att kontrollera representanthuset. Som noterades i förra numret av Blått innebär detta att det kommer att bli nödvändigt med överenskommelser för partigränserna för att lösa USA:s ekonomiska problem. Det mest akuta problemet är det finanspolitiska stupet – ”the fiscal cliff” – som inträffar den 1 januari om politikerna inte kommer överens om åtstramningar. Stupet består av ett paket av impopulära skattehöjningar och nedskärningar som de folkvalda förberedde åt sig själva som en del av en överenskommelse 2011. Hotet om stupet ska få politikerna att kompromissa för att lösa problemen. Faran för skattehöjningar får inte avleda Republikanerna från nödvändig valanalys. Trots en utmärkt prestation i debatterna där han framställde sig själv som en mittenkandidat förlorade Mitt Romney presidentvalet med relativt stor marginal: 47 procent mot 51 procent. Barack Obama vann eftersom han lyckades bygga en koalition bestående av bland andra latinamerikaner, svarta och ungdomar, särskilt unga kvinnor. Det räcker inte längre för Republikanerna att vinna de vita väljarna – där Romney fick 59 procent av rösterna – eftersom befolkningssammansättningen har förändrats. Republikanerna måste nu förnya sin politik för att kunna möta det förändrade politiska landskapet. Den hårda retoriken mot papperslösa (”illegala”) invandrare har skrämt bort latinamerikaner. Många studenter och akademiker känner sig inte bekväma med Republikanernas inställning i sociala frågor. En majoritet av amerikanerna stödjer nu abort i de flesta fall och homoäktenskap. Om Republikanerna ska kunna vinna mittenväljarna i framtiden måste partiet våga ompröva sina ställningstaganden på dessa områden. Jacob Lundberg

*6 000 000 000 000 000 000

sex triljoner


politik / återblick

“Ingen stor skillnad” Astrid Appert Lund, som läser ekonomi på Westminister College, Fulton, Missouri berättade i förra numret om delstatsvalet i Missouri, om ett val om jobb, vård och kvinnors rätt till sina kroppar. Nu kommenterar hon valresultatet nationellt och i delstaten. Barack Obama sitter kvar.Vad kommer nu att hända med USA? Den vanliga amerikanen kommer inte att märka någon stor skillnad. Det visade sig tidigt i president Obamas första mandatperiod att majoriteten av de nya policys och lagar som stadgades skulle behöva mer tid för att fullt fungera eller gå igenom. Obamacare är dock en tydlig policy som har gått igenom och innebär att alla amerikaner måste ha en ”Health insurance” och att försäkringsbolagen är skyldiga att täcka visa basåtgärder. Detta är en viktig fråga eftersom den amerikanska staten inte erbjuder sjukvård på den nivå som i till exempel Sverige. I Missouri vann demokraten Claire McCaskill senatvalet och fortsätter att sitta på sin plats ännu en mandatperiod. Det innebär att det med största sannolikhet inte kommer att bli olagligt med aborter och att Pell Grants (CSN lån) kommer att fortsätta existera för amerikanska ungdomar. Framtiden för ett mer utbildat land ser ljus ut.

Astrid Appert Lund

www.fjellner.eu

Annons

EU betyder fri handel och fri rörlighet

Men också nya regler och onödiga pengar till Bryssel. En sann EU-vän är också en EU-kritiker.

© Fotograf Peter Knutson

Följ mig på twitter: @fjellner och läs mer om mitt arbete på www.fjellner.eu


mera muf / intro

bilden

#ide2014 På Moderata Ungdomsförbundets förbundsstämma 2012 stod idéerna

i fokus. Många bidrog till den politiska debatten i talarstolen, men debatten levde ocksåFoto:påElias Jansson nätet. Under hashtaggen #ide2014 framfördes åsikter på twitter från MUF:are i hela Sverige som följde stämman via livestream på muf.se. De sociala mediernas plats i MUF och politiken växer och gör att MUF flyttat in i ditt vardagsrum. En bild på Instagram från MUF-aktiviteten inspirerar och på facebook är det lätt att hålla kontakten, även om man bor långt ifrån varandra. På sidan 46 finns Blåtts nya inslag #mufswenews som vill inspirera fler till ett MUFengagemang på nätet.

30 Blått nummer 4 2012


mera muf / intro

Håll andan, nu kommer det ni har väntat på:

F U M a Mer Nya förbundsstyrelsen Vilka är de?

Årets Distrikt

MUF HAlland Utveckla politik, #värvaalla

MSU Pages Möt

MSU:arna som ägde talarstolen på förbundsstämman.

snickra ihop kampanjer och baka tårta. De kan allt.

#värvaalla

Kajsa berättar vem, var, hur och varför.

MSt Pages

Läs om MST:s arbete utanför Sveriges gränser.

Blått nummer 4 2012 31


mera muf / timeline

muf timeline Rapport!

Höstkonvent! 3-4 november, Örebro: Fullsatt på Moderata Studenters Höstkonvent. Läs mer på sidan 48!

17 november, Stockholm: Under 24 timmars workshop brain stormar ett gäng MUF:are fram hundratals idéer för framtiden. Läs mer på sidan 22!

Välkommen 15 november: MUF publicerar rapportenen“Välkommen” om rapport om och fri öppen och fri rörlighet. Fri rörlighet är ettöpp avenh de et kraftfullaste rörlighet verktygen för att på riktigt bekämpa världsfattigdomen.

20 november: Extra värvardag. Bara sådär – och Moderata Ungdomsförbundet gör det igen.Värvar massor av nya medlemmar till Sveriges främsta frihetsrörelse. 324 stycken.

#MUF3000! a!

Förbundsstämm

23-25 november,Västerås: MUF:s förbundsstämma, Idé 2014.Victor, Rebaz och Molly från Södermanland har haft en bra helg. Rebaz brinner för skolpolitik och är nöjd efter första rundan i talarstolen. “Hjärtklappning men kul, en riktig upplevelse”, säger han.

32 Blått nummer 4 2012

Nu: #MUF3000 fortsätter. December = slutspurt! NU.VÄRVAR.VI. ALLA.


mera muf / Sverige

MUF Sverige Mer kunskap till fler! Det har hunnits med både höstutbildningar och vinterutbildningar under november och december runt om i MUF-Sverige.

Vad händer i din del av landet? Mejla blatt@muf.se och berätta!

MUF Södermanland anordnade en höstutbildning den 10-11 november. De ungefär 50 deltagarna fick kunskap och inspiration från en rad duktiga talare: Klas Vestergren, Andrea Ström, Johan Bjenning, Kristina Mach, Erik Bengtzboe, Gustaf Göthberg, talmannen Per Westerberg och många fler. En av utmaningarna för MUF Södermanland blev att anordna en utbildning som passade distriktets plånbok vilket innebar noga planering av det praktiska så som konferenslokal, övernattning och mat. Utbildningen hölls i Musikens Hus i Katrineholm och till lunch blev det hemgjord pastasallad.

HÖSTUTBILDNING I KATRINEHOLM

MUF Uppsala Stad har en årlig adventsutbildning som på första advent i år hade temat ”Hur når man på bästa sätt ut med sitt politiska budskap?". Talade gjorde Arba Kokalari och Noria Manouchi och Mikael T. Eriksson höll en retorikworkshop. MUF Norra Älvsborg och MUF Bohuslän anordnade tillsammans Vinterkonferensen 2012, en utbildningshelg den 8-9 december i Vänersborg. Helgen var fylld av inspirerande talare från både Europaparlamentet, Sveriges Riksdag och Moderata Ungdomsförbundet. Dessutom talade rektorn Christian Jerhov om framtidens skola.

Advents utbildning i Uppsala Noria Manouchi pratar kampanj.

Vinterkonferensen i Vänersborg: Maria Stensby är redo att checka in deltagarna!

värvardag i norr Hur går en nationell värvardag till i Sveriges till ytan största MUF-distrikt?

Towe Karvonen, nybliven medlem i kiruna.

MUF Norrbottens distriktsordförande Emil Åkerström berättar: “På den nationella värvardagen tisdagen den 20:e november värvade MUF Norrbotten i både Kiruna och Luleå samtidigt. Ett värvarteam bestående av mig, Albin Zetterwall och John Josefsson satte sig på ett tåg mot Kiruna från Luleå klockan 06.00 och transporterades de 34 mil som det är mellan städerna. 3,5 timme senare anlände vi till Kiruna och snart värvades dagens första medlem. Team Luleå bestod av Isak Lundberg, Linnéa Ekman och Alexander Engström och de blev också dagens vinnare med sex nya frihetsvänner. Oklarheten var stor fram till kvällen rörande vilket team som hade vunnit, så segerkebaben i Kiruna visade sig bli en ändå väldigt glad förlustkebab och det tilltänkta segertåget hem mot Luleå visade sig bli fem timmars ersättningsbuss med högljudd ofrivillig finsk musik i högtalarna. Så kan bara en värvardag se ut i Sveriges till ytan största MUFdistrikt, men viktigast är att MUF Norrbotten fick sju nya medlemmar!”

Blått nummer 4 2012 33


#MUF3000 @arturhulu

son

ns @kennyha

Hur ser MUFvardagen ut runt om i landet?

@thereselindstrom

@hampusnilsso

n

#MUF3000

#mufswe

Instagram är perfekt för att stilla nyfikenheten. Blått håller koll på #MUFSWE och #MUF3000! Och @mufswe så klart.

#värvaalla

en

@bodilsid

n

rhardsso

@mollyge

@thereselindstroem

5 dagar, 6 skolor, 100-tals nya idéer I samma stund som den första snön föll över Västsverige avslutades MUF Norra Älvsborgs tredje och sista kampanjvecka för året. Under en fullspäckad vecka kampanjades det runt om i vårt avlånga distrikt.Varje dag besöktes en ny förening och en ny gymnasieskola av kampanjbilen. Resan startade på måndagen i Alingsås och fortsatte sedan till Vänersborg, Trollhättan, Lerum och Vårgårda.Varje dag startade med gemensam kampanjfrukost, fortsatte med skolkampanj och avslutades med en temakväll. Totalt medverkade drygt ett 20-tal medlemmar under veckans aktiviteter, dessutom förstärktes kampanjbilen av bland andra Bodil Sidén och Erik Bengtzboe. Under MUF Norra Älvsborgs tre kampanjveckor under året har det värvats drygt 130 medlemmar till världens bästa ungdomsförbund.Vi har besökt skolor som Moderata Ungdomsförbundet tidigare har prioriterat bort och skapat en välfungerande kampanjverksamhet där det roligt att kampanja och sammanhållningen i distriktet stärkts. Tack vare detta kan vi summera ett verksamhetsår där MUF Norra Älvsborg slagit medlemsrekord på 2000-talet. Kampanjveckorna har varit årets absoluta höjdpunkter och något fler distrikt borde prova på. Alexander Fritz, Filip Jacobsson & Emil Johansson – Kampanjansvariga MUF Norra Älvsborg

34 Blått nummer 4 2012


#MUF3000

#värvaalla 2012 blev ett otroligt värvningsår. Under våren växte vi med nästan 40 medlemmar om dagen. Många fler som

tidigare inte känt att MUF var ett alternativ eller har haft något att erbjuda just dem har under 2012 känt sig välkomna, blivit medlemmar och på olika sätt bidragit till att göra MUF bättre. Vid många tillfällen under året har avgörande värvningsinsatser gjorts. På årets första värvardag värvades över 800 personer, MUF Skåne värvades flest i antal och MUF Halland mest i förhållande till sin storlek. Alla ni som deltog på sommarkampanjen var med

om att genomföra den bästa sommarkampanjen MUF haft på 2000-talet. Med kampanjen 100 idéer för fler jobb värvades 1000 nya medlemmar under sommaren. Vill du få lite sommarkänsla i vintermörkret rekommenderar jag sommarkampanjens blogg som får i varje fall mig att längta till sommaren. När terminsstarten började värvade MSU nästan 800 personer på ett par veckor. När det några dagar senare var dags för ”MSU vs MST” vann MST för första gången över MSU! Under hösten har värvandet fortsatt med tre stycken värvardagar och massor av tävlingar.

#MUF3000 Ett stort tack till alla er som varit med och värvat i år och varmt välkomna till alla som under året blivit medlemmar i Sveriges viktigaste frihetsrörelse.

Nu börjar snart ett nytt och ännu viktigare år som kommer innehålla ännu fler medlemmar, engagemang och politik. Först ut nästa år blir MSU:s och MST:s terminstartskampanjer. Vi ses då! Rasmus Törnblom Värvningsledare

Ett sommarminne från festivalen Storsjöyran i Östersund. Hitta fler sommarminnen på www.mufsommar2012.wordpress.com

#mufswe Blått nummer 4 2012 35


#värvaalla

#värvaalla

Vem?

Var?

Hur?

Varför?

Kajsa Danielsbacka, 16 år, MSU-Ansvarig i MUF Skaraborg, svarar.

Att vara med på en kampanj med MUF är bland det roligaste som finns. Det är också en av de viktigaste saker vi som ungdomsförbund kan göra. För vad är en kampanj? Det är inte bara att dansa runt till skön musik och käka kampanjgodis (trots att det självklart också görs under en kampanj!) men det vi gör är att samla idéer, tankar och åsikter från många olika ungdomar. Det är med de tankarna vi kan lösa fler av de problem unga möter i dagens Sverige, som att inte få praktik när att man går el- och energiprogrammet, eller att man tycker det är orättvist att man inte får behålla sina egna pengar som man tjänat ihop på sitt extra jobb. I MUF har ”värva ALLA” blivit ett känt begrepp inför och under kampanj, men vad innebär det egentligen? Ska vi bara gå ut på gatan som galningar och dra med oss alla vi känner och ser? Nej, självklart inte, men då ställer vi oss första frågan, VEM? Vem ska värvas? Alla som delar våra idéer om frihet, öppenhet och tolerans och har egna tankar frihetliga idéer om hur Sverige kan bli ännu bättre, ska värvas. Du kanske inte tänkt på det tidigare, men om du frågar vissa i till exempel din klass, fotbollslag, familj, vänkrets etc. vad de tycker, kommer du nog se att många fler än du kanske trodde delar våra idéer.Värva på bara. Andra frågan är: VAR? Var ska vi värva? Inte kan vi bara rikta oss till de som går program som samhälle eller natur, vi ska ju värva alla som bär våra idéer. De människorna finns lika säkert på bygg och estet. Så håll en kampanj på en helt ny skola, fokusera på nya inriktningar och ni kommer märka att ni får nya tankar och perspektiv, vilket är ett av de viktigaste elementen i att värva ALLA. Hur? Hur ska vi värva alla? Det finns många knep till att bli en bättre kampanjare, men det viktigaste är att göra det ofta, för övning ger färdighet! Ta på dig en kampanj t-shirt eller åtminstone en MUF-knapp, då blir det tydligare var du kommer ifrån och vilka du företräder. Ett tips för att få en bredare och mer anpassad kampanj är att kolla upp skolan innan ni kommer dit. Se vilka program som finns där, finns det några kända problem som eleverna upplever? Skriv ned några enkla frågor som är relevanta för eleverna på just den skolan, inte bara ”Hej, vill du behålla de pengar du själv har tjänat?” Varför? Varför är detta så viktigt? Att värva ALLA? Har vi fler medlemmar blir vi som ungdomsförbund en större maktfaktor och vi får det lättare att påverka i politiska beslut. Om fler blir medlemmar i MUF, fler personer från olika bakgrunder, från olika gymnasieprogram, med olika uppfattningar, tankar och idéer, blir vi ett bredare och mer relevant ungdomsförbund.Vilket i sin tur leder till att vi kan hitta fler lösningar på de olika problem som ungdomar möter idag. Det säger ju sig självt att ett politiskt ungdomsförbund med till exempel bara killar som medlemmar inte löser alla Sveriges ungdomars problem.

Gå ut nu och värva ALLA! Kör hårt!

36 Blått nummer 4 2012


#värvaalla

= i r a u n a J j n a p m a k Visst längtar vi efter jul, nyår och kanske lite ledigt, men det bästa är att efter köttbullar och mellandagar kommer ett nytt år fyllt med nya möjligheter, nya medlemmar och helt nya kampanjer. I samband med terminsstarterna i januari så kommer Moderat Skolungdom och Moderata Studenter köra hårt med nytt kampanjmaterial, nya värvarsatsningar och med ny energi. Blått har kollat läget med MSU:s ordförande Benjamin Dousa och MST:s ordförande Andrea Ström.

Benjamin! Vad handlar Moderat Skolungdoms terminsstartskampanj om? – Kampanjen fokuserar på utbildning, jobb och miljö. Det är de tre områden som unga människor tycker är allra viktigast. Det känns alltid bra och roligt att vara aktuella och relevanta för unga i dag. Att dessutom lägga in en högre växel i miljöarbetet och lyfta miljön till en av våra viktigaste frågor är på tiden. Har ni planerat några turnéer eller tävlingar? – Absolut, det ska turnéras och tävlas. Håll utkik efter mer information på Moderata Ungdomsförbundets facebooksida under december och januari! Vad tar ni med er från året – någon lärdom eller bara massor av energi? – MSU har haft ett fantastiskt år! Vi har roligt och värvar bra och då blir det liksom inte annat än bra. Dessutom har vi jobbat mycket med politikutveckling, vilket bland annat lett till att vi breddat vår politik till att förutom utbildning och jobb också fokusera på miljön. Under 2013 ska vi bli ännu bättre på att ha roligt, värva och utveckla vår politik!

MSU-fokus: Utbildning jobb miljö

Andrea! Hur ser er kampanj ut inför terminsstarten? – Den handlar om jobb, studiekvalitet och bostäder, det vill säga samma fokus som i höstterminens kampanj. Vi har fått väldigt bra respons på den och behåller konceptet. Det är viktigt att vi lyfter sådant som studenter faktiskt vill prata om och som väcker diskussion. Vad har ni lärt er under 2012? – Att man aldrig kan kampanja för mycket och aldrig ställa frågan ”vill du bli medlem i Moderata Studenter” till för många. Vi måste komma ihåg att det inte syns utanpå vilka som sympatiserar med oss! Hur blir 2013? – Det får vi snart se! Mina förväntningar är att alla föreningar fortsätter sitt fantastiska arbete på lärosätena och fortsätter att växa. Jag hoppas att vi fortsätter att utveckla den gemenskap som vi har i MST ända fram till valet 2014!

MST-fokus:

Jobb Studiekvalitet Bostäder

Blått nummer 4 2012 37


mera muf / förbundsstyrelsen

På förbundsstämman den 23-25 november valdes en ny förbundsstyrelse som ska leda MUF i två år. Blått har ställt tre frågor till förbundsstyrelsen. Den första frågan var “Grattis till uppdraget! Hur känns det?”. Föreställ dig Blåtts förvåning när alla svarade “Jättebra och jättekul!”! Vi ställde två andra frågor också. Där blev svaren unika. 1. Vem är du? 2. Vad vill du uppnå under de kommande två åren?

CARIN CARLSSON, ANDRa vice förbundsordförande 1. Jag är 25, kommer från Norrköping och jobbar med framtidens lastbilar som trainee på Scania. Jag gillar saker som rör på sig, som Moderata Ungdomdförbundet, motorer och andra roliga tekniska grejer. 2. Jag vill att vi tillsammans ser till att vi utvecklar nya idéer som håller 2014 men också 2018. Jag vill att vi tillsammans ser till att det är rekordmånga MUFare som sitter i fullmäktigen, nämnder och styrelser efter valen 2014. Och kanske framförallt vill jag att vi värvar ännu fler än någonsin tidigare för att ge alla dem som delar våra idéer chansen att vara med och utveckla dem.

Rasmus Törnblom, första vice förbundsordförande 1. Snäll och glad 22 åring som lättast mutas med lösgodis. Jobbar och pluggar i Stockholm. När jag får tiden att räcka till, läser jag gärna böcker om saker som hände för mer än 300 år sedan, eller spelar TV-spel. Tror att de flesta kan mer än vad de tror. Vet att friheten behöver spridas till fler. 2.Två valsegrar för Moderaterna 2014. För att lyckas måste vi fortsätta växa både i antal och i bredd. Vi ska ha fler unga kandidater än någonsin och vi ska se till att vi har de bästa svaren på ungas frågor om fler jobb och bättre utbildning.

Alexandra Westman, förbundsstyrelseledamot

Erik Bengtzboe, förbundsordförande Läs intervjun med erik på sidan 6!

38 Blått nummer 4 2012

1. Kaffedrickande 23-åring som pluggar juridik i Uppsala, men kommer alltid att vara norrlänning i hjärtat. Älskar snö och att läsa. 2.Jag hoppas på att få jobba med att utveckla vår lokala politik och den politiska utvecklingen av unga förtroendevalda. Vi ska använda våra unga kommunpolitiker för att påverka mera och vinna val i hela Sverige!

Ida Drougge, förbundsstyrelseledamot 1. 22 årig juridikstudent som även råddar över ett gäng gubbar i tekniska nämnden i Lidingö. Gillar utmaningar och att värva alla! 2. Att Moderaterna vinner valen och antalet unga moderata kandidater är fler än antalet miljöpartister. MUF är självklart den röst som är mest relevant för unga och därför finns vi också i hela Sverige.


mera muf / förbundsstyrelsen

Emil Eriksson, förbundsstyrelseledamot 1. Jag är 24 år, studerar i Lund och

jobbar som PR-konsult. Jag har varit aktiv i nio år och det blir bara roligare för varje dag.

2. Jag vill vara med och fortsätta förnya MUF. Vi måste

fortsätta utveckla vår jobb- och utbildningspolitik, samt göra det ännu enklare att bli medlem och aktiv. För detta måste vi ha en öppen och tydlig strategi.

Caroline Högström, förbundsstyrelseledamot 1. Jag är en 21 år gammal lärarstudent som gillar att skratta som en säl. När jag inte hänger med det bästa ungdomsförbundet brukar jag spela dataspel eller lyssna på pojkband. 2. Min förhoppning är att jag kan hjälpa till att göra MUF ännu bättre och bredare. Målet är att vara redo för utmaningarna som kommer och att ha ett förbund som välkomnar fler inför 2014.

Jacob Lundberg, förbundsstyrelseledamot 1. Jag är 23 år gammal och doktorerar i nationalekonomi i Uppsala. Jag är en driven liberal med en bakgrund i såväl nordnorrländska byar som engelska universitetsstäder. 2. Vi ska vinna valen 2014. Dessutom vill jag vara med och lägga grunden för ett friare Sverige på lång sikt. Opinionsbildningen för frihetliga idéer är minst lika viktig som att vinna val.

Alexander Haddad, förbundsstyrelseledamot 1. Jag är multikulti kille på 21 år som inte tror att

ett problem är ett problem utan lösningar. Jag dricker varm choklad hellre än kaffe och pluggar ekonomi.

2. För det första vill jag föra förbundet närmare de enskilda

föreningarna och medlemmarna - jag tror på en plattare organisation med god kommunikation och mycket dialog. Jag vill också hitta samarbetsformer mellan MUF och externa aktörer, som till exempel näringsliv och offentliga verksamheter, där man kan dra nytta av varandra. Men framför allt vill jag, tillsammans med alla andra fantastiska medlemmar, vinna val år 2014.

Björn Olsson, förbundsstyrelseledamot 1. Jag är en småblyg, spral-

lig skåning som numera bor i Stockholm. Är 22 vårar och jobbar dagligen med att försöka vinna val åt Nya Moderaterna på riksdagen.

2. Jag vill se Fredrik Reinfeldt gå upp på scen, val-

natten den 14 september 2014 och jublande säga “Kära vänner, vi har skrivit svensk historia!”. Allt jag gör i MUF:s förbundsstyrelse ska sträva efter att nå det, därför låter jag valresultatet avgöra om jag gjort ett bra jobb eller inte.

Arba Kokalari, förbundsstyrelseledamot 1. Jag är 26 år från Stockholm, job-

bar på Moderaternas internationella stiftelse Jarl Hjalmarson Stiftelsen med att främja frihet och demokrati i andra länder. Fritiden ägnar jag åt MUF och kommunpolitik. Förutom politiken brukar jag sjunga, spela piano och se på massor av film.

2. Min vision är att Moderaterna blir största parti

under kommande EU-valet. Då måste MUF vara redo och stå väl rustat med många engagerade kampanjare om vi ska se till att Moderaterna gör sin bästa EUvalrörelse någonsin. Och så vill jag för tredje gången i rad vara med och vinna riksdagsvalet åt Moderaterna!

Blått nummer 4 2012 39


mera muf / årets distrikt

Årets distrikt 2012 “Med en stark tillväxt under året har man nått nya höjder med fler medlemmar än på länge. Distriktet har tydligast av alla tagit täten i utvecklingen av relevant politik med bland annat egna kampanjer och för att värva alla. Med ett brett engagemang över hela länet som kommer underifrån genom en rad aktiva föreningar breds möjligheten för många fler att ta del av distriktets fantastiska verksamhet.” Med den motiveringen har MUF Halland utnämnts till årets distrikt.

Blått säger grattis till Årets distrikt MUF Halland och vill veta hur det känns att få en sådan fin utmärkelse. – Det känns underbart! Och sjukt mäktigt. Det känns roligt att få en belöning för det som alla i distriktet har gjort! säger distriktsordföranden Mikael Persson. Varför blev det ni? – Vi har haft massor med kampanjverksamhet. Vi har gjort egna kampanjer, bedrivit egen politik, varit väldigt aktiva i olika sammanhang, samarbetat bra med partiet... det är jättemånga saker som lett till detta, tror jag. I våras drog MUF Halland igång en lokal kampanj i Halmstad för att få nattbussarna att gå längre. Uteställena stänger klockan tre och sista bussen går tjugo i tre. För att fler unga ska kunna ta sig hem säkert kampanjade MUF Halland med eget kampanjmaterial och en facebooksida som blev populär bland unga i Halmstad. Kampanjandet ledde bland annat till att femtiosex ungdomar valde att gå med i MUF på en enda dag och kampen för ”Buss efter tre” fortsätter. – Det är vår största kampanj hittills, säger Mikael. Vi försöker hela tiden hitta lokala frågor att engagera oss kring. Motiveringen till Årets distrikt berättar

40 Blått nummer 4 2012

MUF Halla

om en stark politikutveckling. – På distriktsstämman hade vi väldigt många propositioner och motioner. Det är viktigt för oss att hitta vår egen linje för Halland. Filip Bertilsson är ordförande för MUF Falkenberg, en av de tre, snart fyra föreningarna i distriktet. – Det handlar om att tänka i nya banor, säger Filip om distriktets framgångar i att engagera många. – Man kan till exempel ta med nya medlemmar till lokalen för att skriva uppsats, dricka kaffe och diskutera politik utan att det behöver bli en så stor grej. De är ett skönt gäng också, vilket Filip menar är viktigt. – Vi har alla olika bakgrund och massor av olika idéer. Alla ska känna sig välkomna, säger han. Filip sitter också med i distriktsstyrelsen, precis som de andra föreningsordföranden. Distriktsstyrelsen är ett forum där föreningarna sammanstrålar, menar distriktsordföranden Mikael. – Föreningarna samarbetar och åker på varandras aktiviteter. Det är viktigt att engagemanget kommer underifrån, säger Mikael.

Ny MSU-förening i Kungs

backa.

Förutom att utveckla politik och värva nya medlemmar är MUF Halland ruggigt bra på att baka. Gärna blå tårta och cupcakes – på bilden firas insatsen på nationella värvardagen i höstas. Mikael Persson, distriktsordförande.


mera muf / årets distriktsordförande

and Hej igen Sofie! Du pratade ju med blått inför förra numret, när Bohuslän var Distriktet med stort D. Nu har du blivit utnämnd till årets distriktsordförande. Stort grattis, hur känns det? – Overkligt! Väldigt oväntat och samtidigt väldigt kul. Men det är väldigt många i mitt distrikt och min styrelse som ska ta del av priset, det är ju egentligen inte jag som ensam har fått det. Det är ju tillsammans med människorna i mitt distrikt som distriktet utvecklats och gått framåt under året. Jag hoppas att de tar del av glädjen och känner att de är en del av det, för jag hade inte kunnat göra det utan dem. Varför blev det du? – Jag vet faktiskt inte! Jag tror att det har att göra med den förändring som vårt distrikt har genomgått. Det har blivit väldigt mycket förnyelse. Vad händer nu? – Hmm, det här kom ju som en chock! Jag hoppas så klart på att bli omvald nästa år. Det här har varit något av ett uppstartsår, det är först nu som verksamheten rullar på av sig själv. Föreningarna tar massor av egna initiativ och det gör mig väldigt rörd när det planeras roliga saker och läggs upp massor av lokala events på facebook. Jag vill dra nytta av det som jag har lärt mig under året och bygga vidare på det MUF Bohuslän som vi håller på att bygga upp tillsammans.

MUF Bohuslän, Därför blev Sofie Bichler, : årets distriktsordförande

leende som smittar alla i närheten “Med en när varo som berör och ett gsrik verksamhet. Fler medlemmar, har du lagt grunden för en framgån och ett aktivt deltagande i politikmer engagemang, egna kampanjer tillsammans, men i detta fall under utvecklingen är något ett distrikt gör engagerar andra.” ett tydligt ledarskap som berör och

Filip Bertilsson, ordförande för MUF Falkenberg. MUF Bohuslän kampanjar med egna julkort.

Blått nummer 4 2012 41


mera muf / media

muf i media

“Ingen livsstil, ingen bakgrund och ingen yta får stå i vägen för ett friare, öppnare och tolerantare Sverige. Alla människor ska kunna känna att de är välkomna, kan påverka och blir lyssnade på när man tar steget att intressera sig för Moderata Ungdomsförbundet och Nya moderaterna.”

Dn debatt, 2012-11-26 Erik Bengtzboe, förbundsordförande

“Den halverade arbetsgivaravgiften för unga har gjort att unga människor blivit attraktivare att anställa. Den halverade restaurangmomsen har bidragit till att skapa fler jobb i en bransch där unga är särskilt representerade, en tredjedel av alla anställda inom restaurangbranschen är under 25 år.Tyvärr räcker inte detta.” Eskilstunakuriren 2012-11-10. Erik Bengtzboe, Förbundsordförande och Victor Erixon, distriktsordförande MUF Södermanland,

“Här i Västra Götaland har vi en ungdomsarbetslöshet på 22,4 procent. Det betyder att nästan var fjärde ung inte har något jobb att gå till på morgonen och ingen arbetsgemenskap att vara en del av.Vi måste sänka trösklarna in till arbetsmarknaden för oss unga om vi ska kunna se till att fler unga får chansen till ett jobb.” Borås Tidning 2012-10-31 Erik Bengtzboe, förbundsordförande och Oliver Öberg, distriktsordförande MUF Södra Älvsborg

“Idag är det väldigt dålig kontakt mellan skolans värld och den värld unga möter efter skoltiden. Det måste förändras så att unga kan börja sitt arbetsliv direkt efter skolan och inte låsas fast utanför arbetsmarknaden.Vi måste göra det enklare och billigare att anställa unga, inte svårare och dyrare som Socialdemokraterna vill.” Hallands nyheter, 2012-11-06 Erik Bengtzboe, förbundsordförande och Mikael Persson, distriktsordförande MUF Halland

“För ett parti som sätter arbetslinjen främst fungerar det inte att bortse från att ett föregångsland förutsätter världens bästa skola. Allt börjar i skolan och nya Moderaterna måste öka takten.”

ENKÖPINGSPOSTEN 2012-10-25 Erik Bengtzboe, förbundsordförande och Carin Carlsson, 2:e vice förbundsordförande

42 Blått nummer 4 2012


MSU Pages är Moderat Skolungdoms sidor i Blått. Moderat Skolungdom är ett nätverk inom Moderata Ungdomsförbundet. Redaktör och skribent: Mathilda Hjelm

F

MSU-Kungar i debATTEN

redagen den 23 november slår Erik Bengtzboe klubban i bordet och öppnar MUF:s Förbundsstämma 2012. På väggarna står det ”IDÉ 2014” och det märks tydligt att alla i salen är taggade på att forma de idéer som ska leda MUF till nya höjder. Flera MSU:are deltog under Förbundsstämman. Vi har minst sagt varit engagerade i debatterna och tyd-ligt visat var skåpet ska stå. När MST frågade om det inte var läggdags för MSU så visade vi vägen till bingohallen och blev ännu mer aktiva. Under helgen så intervjuades tre stycken MSU:are som alla bidrog till att det blev en sådan bra helg.

Kajsa Danielsbacka, 16 år, från MUF Skaraborg var en duktig talare under helgen och har visat vad MSU:are är kapabla till. Hon omnämndes som ”kung i talarstolen” på Instagram efter första gången, minst sagt imponerande. Hur känns det att vara på MUF:s förbundsstämma 2012? – Det är otroligt härligt att vara här, man blir så inspirerad av alla debatter och det är väldigt kul att få delta i arbetet att forma MUF:s politik. Du har deltagit starkt i många av debatterna under helgen. Hur kändes det att gå upp i talarstolen första gången? – Det var väldigt pirrigt! Jag spelar teater på fritiden och då får man chansen att öva och slipa sin repliker. När man går upp i talarstolen så har man inte fått öva lika mycket men det gjorde det också väldigt roligt och utmanande. Vad var känslan när du klev ner från talarstolen? – Det var så sjukt härligt! Jag fick sagt vad jag ville och jag var så nöjd med att jag hade varit uppe och att jag deltagit i debatten. Det var en proposition om skolpolitik så det var skönt att argumentera för något som jag brinner för när jag var uppe och talade första gången. När jag kom ner tittade jag direkt ner i handlingarna och förberedde mig så att jag kunde delta fler gånger under helgen.

Temat för helgen var IDÉ 2014. Hur känner du inför valet 2014 efter helgen? – Riktigt bra! Man har under helgen märkt av hur många bra idéer MUF har och framförallt hur duktiga vi är på att argumentera för dem. Om du skulle summera helgen med ett ord,vad skulle det då vara? – Engagemang! Det finns så otroligt mycket engagemang för framtiden och det inspirerar verkligen.

MSU pages

msu pages

Blått nummer 4 2012 43


msu pages

Fortsättning: MSu-kungar i debatten Hur känns det att vara på MUF:s Förbundsstämma 2012? – Fantastiskt kul! Det har varit många bra och intressanta debatter vilket gör det till en extra bra helg. Vad tycker du om de skolpolitiska motioner och propositionerna som har varit? – Det märks tydligt i diskussionerna att det finns många olika idéer kring skolpolitiken. Vi har alla växt upp i olika områden och gått på olika skolor så man tänker väldigt olika. Men det är härligt att se, jag tror att det driver oss till att forma en ännu bättre politik. Har det varit någon debatt kring skolan som du tycker har varit extra spännande? – Jag tycker det var kul att lyssna på diskussionerna kring lärarlegitimationen. Det är ett väldigt hett ämne som påverkar oss mycket. Det är också ett ämne som jag tror vi kommer att forma många fler bra idéer kring så det var kul att höra allas perspektiv. Temat för helgen var IDÉ 2014. Tycker du att det har varit mycket nytänkande kring skolpolitiken? – Det har varit lite blandat. Mycket hade diskuterats tidigare men det fanns också mycket nytt. Bland annat så fanns det en idé om mer mentorsskap i skolan. Det är något som jag tror hade varit väldigt bra Man imponeras lätt av Mia Engman, 18 och kan definitivt ligga till grunden för många nya idéer. år, och hennes politiska kunskaper. När hon argumenterar i talarstolen Om du fick summera helgen med ett ord, vad gläds man av att lyssna på en sådan skulle det då vara? duktig tjej som har så grymt bra koll – Inspirerande! Det är så otroligt inspirerande att vara här och nu ska vi inspirera andra med vad vi har kommit fram till under helgen. på läget!

Viktor Lennartsson, 18 år, från Södra Älvsborg var en av de nyare medlemmarna som deltog under helgen. Det är härligt att träffa medlemmar som Viktor där engagemanget för verksamheten har börjat så starkt. Du har bara varit på ett par aktiviteter tidigare, hur känns det att komma till MUF:s Förbundsstämman 2012? – Riktigt bra! Det är väldigt kul att få delta under helgen. Alla har varit så trevliga och man känner verkligen att man han varit delaktig i något stort. Det kan vara ganska nervöst att komma tillställning med så mycket folk, hur har det varit för dig? – Rätt lugnt faktiskt! Alla har varit härliga att umgås med och det har varit en väldigt familjär stämning där man känner sig välkommen. Vad är ditt intryck av allt när du har hört argumenten i talarstolen och hängt med i debatterna? – Allting är otroligt roligt! Jag trodde inte att vi var ett så brett förbund med så många olika åsikter. Det var fantastiskt att få se som en ny medlem.

Om du får summera helgen med ett ord,vad skulle det vara? Tror du att vi kommer vinna valet 2014? – Självklart! Det finns så många duktiga och fantastiska människor – Hmm! Jag skulle vilja summera det med tre ord: som alla kämpar för våra åsikter. Tillsammans kommer vi att gå riktigt optimistiskt, lärorikt och nytänkande. långt!

44 Blått nummer 4 2012


msu pages

Sök till MÅNS!

MÅNS är en spetsutbildning inom retorik och ledarskap. Datumet är 1-3 februari 2013 och platsen är halvvägs mellan Katrineholm och Flen i Södermanland. Håll utkik efter mer information på Moderat Skolungdoms facebooksida, eller mejla klas.vestergren@moderat.se

ch, Stranberg, Kristina Ma bild från höger Olle På d. lan n. rm kse Vä i nri et He asi d Sundstagymn Torin och Richar hael Holtorf, Alexander Linda Söderberg, Mic

Detta händer i MSU JUST NU! MSU-Academy

I år har det mentorsprogrammet MSU-Academy på nytt tagit fart. 20 nya adepter har blivit tilldelade en mentor under hösten. Tanken med mentorsprogrammet är att engagerade MSU:are ska få chansen att komma i kontakt med personer som har varit aktiva inom MUF under en längre tid. Det kan vara väldigt skönt att ha någon som kan hjälpa en att nå nya höjder och lösa många av de frågeställningar som man ställs inför som aktiv medlem. Klas Vestergren, ledamot i Rikskommittén, är ansvarig och ser fram emot att se hur mentorskapen utvecklas. Många av de medlemmar som deltog under föregående år har fortfarande kontakt med sina mentorer som de blev tilldelade och är väldigt nöjda. Alba Volo Wiklund är en av dem. – Det var väldigt skönt att ha någon som man kunde vända sig till när man hade frågor kring verksamheten. Jag och min mentor Sara Dennås har fortfarande kontakt idag så jag är väldigt glad att jag anmälde mig till MSU-Academy. Det har verkligen gett mig mycket!

”Sverige lyssnar”

Under MSU:s Höstkonferens 2012 gjorde man en handuppräckning under konferensen för att se vilka deltagare som gick på högskoleförberedande respektive yrkesförberedande program. Tre sträckte upp handen när man frågade vilka som gick på yrkesförberedande program. Därför har MSU med Alexander Thorin i spetsen lanserat projektet ”Sverige lyssnar” vars mål är att komma i närmre kontakt med eleverna som går på praktiska linjer. För att kunna få bättre kontakt så har man utsett ansvariga i de olika distrikten som har i uppdrag att ta kontakt med elever på praktiska linjer för att få en syn på deras vardag och se vad vad som är viktigt för dem i bättre skola. Man hoppas att detta ska leda till att MSU kan bredda sig ytterligare och forma en politik som berör alla elever. Givetvis har man chansen att vara delaktig i projektet och om man vill det så är det bara att kontakta Alexander Torin på hans mail Alexander.Torin@moderat.se för att få mer information. Alexander Thorin är MSU-ansvarig för MUF Värmland. – Tillsammans kan vi bli en verksamhet som är relevant för alla elever, säger han.

Blått nummer 4 2012 45


#mufswenews

#mufswenews När sover MUF egentligen? Aldrig. Vid sidan av medlemsvärvning på skolor och universitet, aktivteter och idéutveckling runt om i landet finns MUF alltid på nätet, dygnet runt. Blått håller ständigt koll på vad som händer twitter.

“Ta bort hyreslagen samt plan- & bygglagen. Låt marknadskrafterna härja fritt. Upcoming på #msthk12 med tankesmedjan Liberalerna om bostad.”

“Dagens bästa? Att jag blivit antagen till MSU Academy med @rasmustornblom som mentor. Så sjukt glad och taggad! #mademyday #mufswe”

“Efter 28 värvade på Anders Ljungstedts gymnasium är det dags för kampanjlunch! #värvaalla #mufswe #mat”

@markuskonow (13:33, 121128)

@JohnWeinerhall (13:22, 121203)

“Förnyelsen fortsätter. MUF Jämtland finns nu på #instagram! Följ: mufjemt och håll koll på det som händer i norr! #mufswe #zpol” @mufjemt (21:55, 121126)

@CarlGoransson (11:01, 121104)

“Konstaterar att kulturdebatten på fullmäktige i Alingsås saknar mycket gemensamt med den på #ide2014”

Håll full koll på MUF s egna genom MUF: o twitterk nto @mufswe

@anton_oskarsson (11:01, 121104)

“@KVestergren kör igång höstens troligtvis mest välbesökta talarkväll med #mufdalarna! #mufswe” @tovefloren (17:15, 121203)

“350 medlemmar på 1 dag har vi klarat förr, med råge.Vilka mer #värvaalla imorgon? Ska vi fixa så #mufswe är 13000 när dagen är slut?” @idadrougge (18:59, 121205)

“Lämnar Västerås efter 20 värvade på Rudbeck! Nu bär det av mot Karlstad! #novembertour #mufswe #värvaalla” @LindaWSoderberg (18:11, 121127)

Oliver, vad har sociala medier för betydelse för MUF?

@oliverrosengren är inte bara distriktsordförande för MUF Kronoberg och älskar kommunpolitik, han är också en av MUF:s föregångare i sociala medier och nu också redaktör för #mufswenews i Blått.

46 Blått nummer 4 2012

– Lika självklart som det är att finnas på skolor måste det vara att finnas i sociala medier. Väljare möts lika väl på facebook som på stan, caféer eller i korridorerna på gymnasieskolorna. En viktig del av vårt förnyelsearbete är att finnas där unga människor finns, unga människor finns på internet och därför är det självklart att vi ska finnas där. Jag hoppas att #mufswenews i Blått uppmärksammar det stora engagemang som finns på nätet och kan inspirera fler att möta andra unga i sociala medier. Det finns många sätt att sprida idéer på, MUF är redan bäst på

“Den senaste opinionsundersökningen visar att #mufswe måste jobba ännu hårdare för att visa att och varför våra idéer är dom bästa. #svpol” @emannberg (19:15, 121205)

skolorna och nu är det dags att vi blir bäst på nätet också.

Hur kommer man igång?

– Skaffa ett twitterkonto och håll koll på hashtaggen #mufswe. Inspireras av alla duktiga twittrare i MUF! Man kommer in i det, att twittra har för mig blivit lika självklart som att laga mat. Jag gör det utan att tänka, samtidigt som är det viktigt att man kan stå för allt man skriver och är beredd att säga det i verkligheten. 2012 är det är liksom ingen skillnad på att tycka något på internet eller i ett samtal på stan.


mst pages

Kampanj på Hälsningsgillet i Lund. Bildtack till Dan Ishaq!

Välkommen till Moderata Studenters riksårsmöte 2013 Riksårsmötet äger rum i Göteborg den 26-27 januari 2013. Platsen för riksårsmötets förhandlingar är Scandic Mölndal, Barnhemsgatan 23, 431 31 Mölndal. Ramtider för helgen 26/1 incheckning mellan kl 12:00-13:00 26/1 Riksårsmötets start 13:00 27/1 avslut kl 17:00 Anmälan Anmälan av deltagande på riksårsmötet sker genom muf.se.Ytterligare information gällande anmälan samt anmälningsformulär kommer att finnas tillgängligt från mitten av december 2012.

Kallelse!

MST pages

MST Pages är Moderata Studenters sidor i Blått. Moderata Studenter är ett nätverk inom Moderata Ungdomsförbundet.

Blått nummer 4 2012 47


mst pages

t n e v n o tk s ö h å p a d n Bred Age erioder och Så var det äntligen dags! Tentap närmare 90 kalla höstmorgnar trotsades av et som sammoderata studenter från hela land inspiration lades för att insupa den glädje och gemang. rran F-a MU på som bara finns att hitta e rum ägd nt nve Moderata Studenters Höstko . ber em nov i Örebro under helgen den 3-4 och nda age Höstkonventet hade en bred RFSL, SACO bland talarna fanns bland andra liv, Fredrik studentråd, Svenskt Närings ll från TankeSegerfeldt från Migro, Jan Rejdne Hasselgren rn Bjö smedjan Liberalerna och överranog var från KTH. Som om inte det d ett me om skades konventdeltagare dessut re tera kre tise besök från Moderaternas par Kent Persson! och i det Ämnena var liksom talarna många es alltifrån fullspäckade schemat diskuterad aden till rkn sma tad vinster i välfärden och bos miljöpolitik och migration. sstyrelsen, Therese Lindström från Rik sammanfatsom varit ansvarig för konventet, tar:

många med– Det känns otroligt roligt att så og under delt ter lemmar från Moderata Studen nsivt arinte helgen. Det har varit ett långt och vi när packade bete med förberedelserna och det som en ihop allt på söndagen så kändes här tillfällen riktigt bra helg. Det är vid sådana bundet extra man älskar Moderata Ungdomsför mycket! Av Johanna Grönbäck

Matilda Karlsson,Växjö

Det här är din första aktivitet med MUF och MST! Vad tycker du? – Jättekul och jättegivande! Särskilt har jag uppskattat att det även har varit externa föreläsare, det har gjort det väldigt brett! Jag gillade verkligen passet som Fredrik Segerfeldt från Migro höll och det var dessutom en kul överraskning när partisekreterare Kent Persson dök upp!

Alexander Östman, Umeå Vad är det bästa med en helg som denna? – Det är så många härliga människor från hela landet som har samlats här – och alla är höger! Nu har jag massa inspiration att ta med mig hem till norr. Jag rekommenderar verkligen fler att komma på sådana här arrangemang!

Sara Bengtsson, Scania Varför besöker Scania Höstkonventet?

– Jag har idag bland annat talat om Scanias miljöarbete och hur vi påverkas av olika politiska beslut. Jag började som aktiv i MUF 1994 och har under mina år som medlem lärt mig otroligt mycket som jag inte minst har haft användning för i mitt jobb. När jag nu blev inbjuden som talare till ert Höstkonvent är det bara kul att få ge tillbaka!

48 Blått nummer 4 2012

Emelie Jaxell, Linnéa Ekblad, Liv Byström, Örebro Vad tycker ni om helgen? – Jättekul att det är i Örebro! Vi tycker det är bra att den här helgen inte enbart handlar om pepptalk och ”hur vi vinner val”, utan att det har varit tankeväckande pass som öppnat till diskussion och gett oss politiska frågeställningar som vi nu kan ta med oss hem till föreningen för att bygga vidare på.


mst pages

Lunchföreläsning med Anders Borg

Värvartipset! Lousie Granqvist, MST Linnéuniversitetet: – Mitt bästa värvartips är nog att fokusera på att prata med folk som sitter ner, då har man bättre möjlighet att föra en konversation med varandra än att haffa någon som står upp, då de ofta är på väg någonstans. Jag tror också att det är viktigt att ställa frågor som inte går att svara "ja/nej" på, utan exempelvis "vad skulle du vilja förändra/förbättra för studenter?".

MST Handels anordnade i slutet av november en lunchföreläsning med finansminister Anders Borg. Temat för föreläsningen var ”Sveriges ekonomi i en orolig omvärld”. – Det öppnades upp för intressant diskussion under föreläsningen, som mestadels kretsade kring den ekonomiska situationen i Europa. Det var ett fantastiskt lyckat evenemang som verkligen uppskattades av studenterna på Handels! berättar Helen Broman, ordförande för MST Handels. 19 nya medlemmar anslöt sig vid evenemanget. Var det Anders som värvade dem? – Jag är mycket stolt över MST Handels fantastiska styrelse och även den externa hjälp från MUF, som bidrog till de 19 stycken nya medlemmarna. Anders Borg uppmuntrade alla studenter till att passa på att bli medlemmar, vilket självklart inspirerade studenter att bli medlemmar i MST Handels! Vilka är dina tips för dem som vill anordna ett event där man bjuder in en politiker? – Personligen skulle jag bjuda in en politiker, vars frågor går hand i hand med utbildningen man läser. Dels för att studenterna ska känna en stark koppling till ämnet, dels för att det blir en mer substantiell diskussion. Jag tror även att det handlar om att ha ett tydligt syfte med sitt evenemang och en klar bild av hur och varför man vill anordna evenemanget. När man har en tydlig målbild av vad man vill uppnå med sitt evenemang, gäller det att iscensätta sin idé!

Mer information om EDS finns på läsa www.edsnet.eu där man också kan ges som " Eye lls "Bu ning EDS medlemstid år. per ut fyra gånger

Vad kan Moderata Studenter göra för Europa och vad kan Europa göra för Moderata Studenter? MST har under hösten varit representerade i Österrike, Slovakien och Rumänien och utbytt idéer och erfarenheter med våra systerorganisationer. Vi har varit med och diskuterat bland annat ett program om ungdomsarbetslöshet och högre utbildning, om homosexuellas rättigheter, ungas politiska deltagande, korruption, Erasmusprogrammets framtid, Syrien och jordbrukspolitik. Detta samordnas av EDS (European Democrat Students) som är EPP:s officiella studentorganisation och som har sin grund i liberala, konservativa och kristdemokratiska värderingar. Namnet "European Democrat Students" föreslogs av ingen mindre än Carl Bildt under den tid han var aktiv.

MST utanför Sveriges gränser Då EDS är en studentorganisation ligger fokus på högre utbildning (t ex Bolognaprocessen) och ungdomsarbetslöshet, men också på främjandet av grundläggande värderingar om frihet, marknadsekonomi, demokrati och mänskliga rättigheter. Vid varje Council Meeting diskuteras tre områden: Higher Education and Research, Human Rights och Policies for Europe, samt ett på förhand utvalt tema. Tidigare teman har bland annat varit "Youth involvement" och "Living in diverse societies". I år är första året som Moderata Studenter har en internationell verksamhet. Vår förhoppning och vår målsättning är att utrikespolitiskt intresserade medlemmar ska kunna lära, utvecklas och påverka även utanför Sveriges gränser. Olivia Andersson Utrikespolitiskt ansvarig

Blått nummer 4 2012 49


mera muf / förbundsordföranden

r å v r ä d d e r b s : F MU största styrka Erik, 25 år från Flen och uppvuxen i Nyköping.

Tidigare dräng. Drömmer om att bli ingenjör och att förbättra saker. Älskar frihet och hamburgare, tror på människor och hoppas på framtiden. Så kan man beskriva mig men också en av 12 000 unika medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet. Vi samlas alla i Moderata Ungdomsförbundet för vi delar samma idéer om frihet, öppenhet och tolerans. Samtidigt är vi ett mosaiktak av väldigt olika människor. Alla 12 000 medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet är nämligen unika. Somliga skulle tycka att det är en utmaning, men sanningen är att det är vår absolut största styrka. Men det finns mer att göra. Det är framförallt tre områden jag vill utveckla i MUF tillsammans med er. Vi behöver bli fler. Alla som delar våra idéer ska också vara medlemmar.Vi behöver växa överallt. Efter ett fantastiskt 2012 kommer vi att ha en utmaning att engagera fler. Alla nya medlemmar ska få möjlighet att bli framtida valarbetare, ledare och bidra med sina idéer. Idéer som vi behöver ha fler av. Idéer som gör skillnad för människor. Alldeles för få unga har ett jobb att gå till, skolan håller en alldeles för låg nivå och många kommer aldrig ens dit för att magen fylls med en klump

av ångest. Det är vår uppgift att byta hopplöshet mot framtidstro för Sveriges unga. Tillsammans klarar vi av det. I skrivande stund vräker snön ner och det är dags att ladda om för ett nytt år för Moderata Ungdomsförbundet. Snart är det dags för årsmöten, stämmor, återvärvning och skolstartskampanjer. Det är ett fan tastiskt 2012 som vi lägger bakom oss med en snabbt växande vår, en sommarkampanj som slog alla rekord, och en höst där nya medlemmar har fyllt på i verksamheten. Det är något vi alla ska vara stolta över, men det är långt kvar innan vi kan vara nöjda. 2013 kommer att bli ett spännande år där supervalåret 2014 närmar sig med stormsteg. Det är nu vi ska göra oss redo. Det är nu vi ska värva alla medlemmar som ska vinna valen 2014. Det är nu vi ska engagera alla de som är medlemmar hos oss. Det är nu vi ska utveckla politik och idéer för vad som ska hända efter 2014. Hoppas nu ATT ni alla får en riktigt god jul och ett gott nytt år. Och om jag får önska mig något i julklapp? Då är det att fler får vara med och dela vår idégemenskap, fler som känner att de är välkomna just i MUF. Och ett femte jobbskatteavdrag så klart.

Erik Bengtzboe, förbundsordförande erik.bengtzboe@moderat.se

50 Blått nummer 4 2012


mera muf / kom ihåg

På gång i Moderata Ungdomsförbundet

MST Riksårsmöte Riksårsmötet äger rum i Göteborg den 26-27 januari 2013. Anmälan sker på muf.se från mitten av december.

distriktsStämmor I januari och februari har alla distrikt i Moderata Ungdomsförbundet distriktsstämma. Håll utkik efter mer information på nätet och i brevlådan. Hör av dig till din distriktsordförande om du har frågor!

kontakt Vill du engagera dig? Kontakta din distriktsordförande Blekinge Christoffer Stenström Bohuslän Sofie Bichler Dalarna Andreas Strandberg Gotland Jesper Karlsson Gävleborg Niklas Holmgård Göteborg Johanna Svartnäs Halland Mikael S. Persson Jämtland Victor Ericsson Jönköping Christoffer Orre Kalmar Kajsa Sigfridsson Kronoberg Oliver Rosengren Norra Älvsborg Anton Oskarsson Norrbotten Emil Åkerström Skaraborg Rebecca Berling Skåne Louise Meijer Stockholm Jessica Rosencrantz Södermanland Victor Erixon Södra Älvsborg Oliver Öberg Uppsala Rikard Sparby Värmland Artur Hulu Västerbotten Terese Andersson Västernorrland Sofia Sidén Västmanland Caroline Högström Örebro Marcus Bäckström Östergötland Carl Magnus Bruhner

0709-372 775 0707-259 282 0707-773 418 0737-070 395 0761-030 135 0761-677 226 0735-162 711 0722-313 003 0702-287 344 0735-219 610 0733-723 276 0761-288 159 0702-909 165 0730-599 853 0709-500 654 0702-021 577 0722-349 520 0761-620 826 0708-504 307 0705-799 255 0708-404 677 0738-314 471 0737-438 600 0763-203 130 0738-103 026

christoffer.stenstrom@moderat.se sofie.bichler@moderat.se andreas.strandberg@moderat.se jesper.karlsson@moderat.se niklas.holmgard@moderat.se johanna.svartnas@moderat.se mikael.s.persson@moderat.se victor.ericsson@moderat.se christoffer.orre@moderat.se kajsa.sigfridsson@moderat.se oliver.rosengren@moderat.se anton.oskarsson@moderat.se emil.akerstrom@moderat.se rebecca.berling@moderat.se louise.meijer@moderat.se jessica.rosencrantz@moderat.se victor.erixon@moderat.se oliver.oberg@moderat.se rikard.sparby@moderat.se artur.hulu@moderat.se terese.andersson@moderat.se sofia.siden@moderat.se caroline.hogstrom@moderat.se marcus.backstrom@moderat.se carlmagnus.bruhner@moderat.se

KONTAKTA DIN DISTRIKTSOMBUDSMAN GÖTEBORG & BOHUSLÄN Skåne Stockholm Östergötland

Alexander Abenius Caroline Wessel Magdalena Schröder Rasmus Möller

0703-570913 0702-740702 0736-828052 0730-757687

alexander.abenius@moderat.se caroline.wessel@moderat.se magdalena.schröder@moderat.se rasmus.moller@moderat.se

Blått nummer 4 2012 51


Blått nr 4 2012  
Blått nr 4 2012  

Blått är en helt grymt bra tidning från Moderata Ungdomsförbundet.

Advertisement