B,MAGAZINE NR19 BUREN

Page 20

RUSTIG OPBOUWEN

Ook zin om te dompelen? Spring niet zomaar het koude water in. Om te voorkomen dat je organen te snel afkoelen is het belangrijk dat je het baden rustig opbouwt. Je hart en lichaam moeten wennen aan de kou, dus dompel eerst je polsen in het koude water en draag een badmuts om je hoofd warm te houden. Begin met koud afdouchen en ga pas zwemmen als je dat een tijdje hebt volgehouden. Bij het afdouchen begin je met je benen en armen gedurende tien seconden. Bouw het vervolgens rustig op met de billen, buik en borst naar maximaal anderhalve minuut. Dertig seconden koud douchen levert al gezondheidsvoordelen op. Zo hebben mensen met reuma, diabetes en andere auto-immuunziekten, maar ook mensen met hart- en vaatziekten, er in veel gevallen baat bij. Vaak is het de combinatie van jezelf uitdagen en iets doen aan je gezondheid die iemand over de streep trekt. Koud baden spreekt een breed publiek aan: van sportfanatici die grenzen willen verleggen tot ouderen die zich vitaler willen voelen. En momenteel, in coronatijd, is het extra belangrijk om je weerstand te versterken.”

Toen alles nog normaal was en de kinderen ’s ochtends gewoon naar school konden worden gebracht, kwam ik elke ochtend mijn buurvrouw tegen die met natte haren aan kwam fietsen na een dompelsessie in het Wed. Niet alleen zij, ook mijn andere buurvrouw doet aan ‘koudzwemmen’. Met haar vaste clubje zwemt ze eens per week in het Wed of duikt ze zonder wetsuit de zee in om zich de rest van de dag fris en fruitig te voelen. Ook in de winter. Wat bezielt hen in godsnaam? Betere weerstand Kou is goed voor de gezondheid. Behalve Wim Hof hebben meer mensen dat in de gaten. De ene na de andere buurtgenoot dompelt zich in een duinmeer of de zee: alleen, in groepsverband of in gezelschap van een coach. Koude20

therapie, ook wel cryotherapie, is goed voor de weerstand en misschien daarom nu wel zo populair. Minne van Woersem van Koudetraining.nu: “Steeds meer mensen horen over de gezondheidsvoordelen van koud baden. Wij merken het aan het aantal aanmeldingen voor onze koudetraining, maar zien ook dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek verschillende gezondheidsvoordelen bevestigt. Allereerst een versterking van het immuunsysteem. Je lichaam maakt meer rode en witte bloedlichaampjes aan en je lymfe- en cardiovasculaire stelsel gaan beter werken. Bij mensen die dagelijks koud afdouchen is aangetoond dat het ziekteverzuim tot wel 19 procent daalt. De combinatie van ademhalingstechnieken en blootstelling aan koud water kan ook helpen bij het verlichten van symptomen van bepaalde ziekten.

Kou als antidepressivum Behalve lichamelijke voordelen heeft kou ook een positief effect op de geest. Zo kan koud water helpen somberheid of depressieve klachten tegen te gaan. Kou activeert het sympathische zenuwstelsel en zorgt voor een toename van het stresshormoon noradrenaline in het bloed. Dit hormoon laat de bloeddruk stijgen, waardoor meer bloed naar de hersenen en spieren stroomt. Hierdoor krijg je alles net even wat helderder mee. Minne: “Zodra je het koude water in gaat, vertoont je lichaam een instinctieve reactie: je adem schiet omhoog en je spieren spannen aan. Door rustig te blijven ademen geef je je lichaam het signaal dat het veilig is en ga je merken dat je lichaam het prima aan kan. Op die manier pak je de regie terug en dat komt ook van pas in andere stressvolle situaties in het leven. De kou leert je beter te ontspannen.”

B.Magazine

B-MAGAZINE NR 19.indd 20

11-03-2021 16:40


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.