Motniške novice 2011

Page 1

LETO 11, ŠTEVILKA 1

SREČNO 2012

DECEMBER 2011Spoštovani bralci in bralke! Leto je naokoli in ponovno so pred vami Motniške novice, tokrat v osveženi obliki in z novim uredniškim odborom. Pred mano je zahtevna naloga. Na liste tega glasila želim zapisati vse utrinke dogodkov v Motniku in njegovi okolici. Iztekajoče se leto je bilo polno športnih, kulturnih, delovnih in družabnih dogodkov, ki so popestrili življenje v naši prelepi vasici. Društva, ki delujejo na področju Motnika, Podružnična šola Motnik in vrtec - enota Polžki so bili izjemno aktivni. Priredili so ogromno dogodkov in kar nekaj velikih dogodkov z odličnim odzivom krajanov, čeprav bi si velikokrat želel na prireditvah videti še več ljudi, saj so le-te namenjene predvsem krajanom, da nam popestrijo in zapolnijo življenje v Motniku. Vabim vas k soustvarjanju Motniških novic, pošiljajte nam novice, prispevke, fotografije in nam tako pomagajte ohranjati spomine v pisni obliki. Želim vam prijetno branje in veliko lepega v prihajajočem letu 2012. Tomaž Zupančič

NAPOVEDNIK: Stran 6 POLŽJI POTEP PO MOTNIKU Stran 10 GASILSKO TEKMOVANJE GZ KAMNIK IN KOMENDA Stran 12 POLETNI VEČERI V MOTNIKU Stran 14 NA SREČANJU GORENJSKIH UPOKOJENCEV Stran 16 AKTIVNOSTI OB TEDNU OTROKA Stran 17 OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI

MOTNIŠKE NOVICE, letnik 11, številka 1 Izdajatelj: Kulturno društvo Motnik Uredniški odbor: Tomaž Z., Petra Z., Rafko G. Slika na naslovnici: Motnik.net Oblikovanje in prelom: Tomaž Zupančič, info@motnik.net Tisk: Herle M&V, d.o.o. Motniške novice obsegajo informacije s področja KS Motnik in jih prejmejo vsa gospodinjstva KS Motnik brezplačno.

Stran 19 ''MIGAMO'' V MOTNIKU Stran 22 TURISTIČNO INFORMACIJSKA TOČKA V MOTNIKU Stran 28 DOGODKI V BESEDI IN SLIKI


4

MOTNIŠKE NOVICE

DRSANJE V KAMNIKU 13. januarja popoldan smo se Balončki skupaj z našimi starši odpravili na drsališče v Kamnik. Nekateri so se prvič spoznali z drsalkami, drugi so že večkrat poskusili drsat. Učitelj drsanja je nekaterim pokazal osnovne gibe pri drsanju. Vsem pa je bilo skupno, da smo na drsališču uživali, preživeli prijetno urico in prišli do spoznanja, da se na drsališče še vrnemo.

OBISKALI SMO LUTKOVNO GLEDALIŠČE V LJUBLJANI 2. februarja smo obiskali Lutkovno gledališče v Ljubljani. Ogledali smo si lutkovno predstavo "Bobek in barčica". Predstava je bila zelo zanimiva, zelo smo uživali. Tudi vožnja s kombijem je bila prav posebno doživetje.

(Tekst in foto: vrtec, enota Pložki) (Tekst in foto: vrtec, enota Polžki)

ČLANI TD MOTNIK SO SE UDELEŽILI PUSTNE POVORKE NA VRANSKEM Turistično društvo Motnik se je udeležilo pustnega karnevala na Vranskem. Za predstavitev Motniških zaporov so poželi velik aplavz!


DECEMBER 2011

5

11. POSVET DUPŠ - GIBANJE JE JEZIK OTROKA 9. aprila se je v Kulturnem domu Motnik odvijal zaključek 11. posveta DUPŠ z naslovom Gibanje je jezik otroka. Danes smo se zbrali, da bi z vami pokramljali, kako pri nas je res lepo, zato v Motnik vas vabimo.

in dihati s šolo, če želimo, da pedagoško delo dobi svoj pomen in smisel. To so bile uvodne besede učiteljice pred pričetkom prireditve.

Vesela sem, da ste se letos zbrali pri nas na deželi, kjer šola prijazna stoji. Šola zagotavlja enakovredne možnosti za razvoj vsakega posameznika v razgledano osebnost, ki sprejema izzive sodobnega časa in pogumno stopa v prihodnost, se glasi vizija naše šole. Pri širjenju znanja mladih smo uspešni tudi zato, ker uresničujemo zastavljene cilje skupaj z učenci, starši in krajani. Tako se lahko naša velika šolska družina uspešno spopada z izzivi današnjega časa. Šola je vpeta v svoje naravno okolje in je nepogrešljivo središče učno vzgojnega in kulturnega življenja. Treba je rasti

Motniški polžki smo že komaj čakali na nastop. Toliko učiteljic nas bo poslušalo, res se moramo potruditi. Jaz pa sem jim verjela, saj so se že mnogokrat dokazali. S ponosom smo predstavili znamenitosti našega kraja ter podružnično šolo, ki je majhna, a mogočna in nanjo smo zelo ponosni. Hvala, ker ste nas poslušali in z nami delili veselje. Želimo si, da bi se na deželi, v Motniku, prijetno počutili in polni vtisov odšli domov ter da bi se še kdaj vrnili k nam, v Motnik, kjer ste vedno dobrodošli. Lepo je pri nas na deželi, prijazni ljudje tu živimo, za zdravje, največje bogastvo se gibljemo, pridno skrbimo. Ponosni smo, če si naš kraj ogleda veliko ljudi prisrčno vas vabimo zdaj, Obiščite nas tudi vi.

(Tekst in foto: učiteljici PŠ Motnik Vida Kovačič in Damijana Šter)

POVABILO V GOZD Balončki iz Motnika smo se pridružili projektu "Povabilo v gozd". 12. aprila smo odšli z ga. Natalijo in njenima spremljevalkama raziskovat gozdni rob v bližini vrtca. Raziskovali smo, kaj vse najdemo ob gozdu, opazovali smo okolico s povečevalnimi stekli, ugotavljali smo, katera čutila imamo, razgibali smo se ... Iskali smo škratov zaklad, poslušali pravljico o mravlji Marički in se okrepčali s piškoti. Nato pa smo zbrali še svoje vtise in izdelali velikansko drevo za likovni natečaj. V gozdu smo vsi zelo uživali in se bomo prav gotovo kmalu tja spet vrnili. (Tekst in foto: vrtec, enota Polžki)


6

MOTNIŠKE NOVICE

ČISTILNA AKCIJA - ''OČISTIMO SVOJ DOMAČI KRAJ'' 16. aprila je tako kot v mnogih krajih po Sloveniji tudi v Motniku potekala čistilna akcija. Kot vsako leto smo se tudi letos motniški Polžki pridružili spomladanski čistilni akciji ''Očistimo svoj domači kraj'', ki je potekala v sodelovanju s krajevno skupnostjo Motnik in vsemi društvi ter krajani. Šolski polžki smo se zbrali, v akciji sodelovali, pridno pobirali smeti, domači kraj polepšali. Smo vsi po vrsti se trudili in enoglasno smo sklenili, se vsako leto bomo zbrali, v čistilni akciji sodelovali. Zbirno mesto smo imeli v soboto, 16. 4. 2011, ob 9.00 pred trgovino v Motniku. Zbrali smo se skoraj vsi učenci, pridružili pa so se nam tudi starejši učenci, ki obiskujejo šolo v Šmartnem. Primerno oblečeni in obuti smo pričeli z delom. Nataknili smo si tudi zaščitne rokavice. Pridno smo pobirali smeti po Motniku, šli smo na grajski hrib, okrog cerkva, ob reki Motnišnici, do nadvoza pod Belo ter po igriščih okrog šole. Ker smo bili zelo pridni, smo si zaslužili malico in igranje na igrišču. Akcije so se udeležili tudi krajani in člani društev. Oni pa so se odpravili tja, kjer so še vedno skrita odlagališča. Imeli so zahtevno delo, vendar so bili uspešni. Očiščena okolica nam je všeč, zato smo enoglasno sklenili, da akcijo ponovimo naslednje leto. Vmes pa se bomo trudili in metali smeti v postavljene smetnjake. (Tekst in foto: PŠ Motnik - Motniški Polžki in učiteljici)

POLŽJI POTEP PO MOTNIKU Na prelepo sončno nedeljo (17. aprila) se je skupina otrok v spremstvu staršev skupaj z Ireno Cerar podala na pravljični Polžji potep po Motniku. Potep po Motniku je del Kamniških pravljičnih poti, ki jih organizira Matična knjižnica Kamnik, kjer skozi pravljico in pohode spoznavamo Kamnik in okolico. Polžji potep se je pričel v parku pod lipami, kjer je ga. Irena Cerar, avtorica vodnikov Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino: družinski izletniški vodnik ter urednico revije National Geographic Junior, predstavila kratko zgodovino Motnika in zanimivo legendo o motniškem polžu. Po trgu navzdol smo se podali v gosjem redu in se ustavili v muzejski sobi motniškega nosoroga meninatherium telleri, kjer nam je g. Jože Semprimožnik povedal več zanimivosti o tem pritlikavem


DECEMBER 2011

7

nosorogu. Pot smo nadaljevali na grajsko vzpetino motniškega gradu, se tam posedli in ob pravljicah Gašperja Križnika pomalicali. Poslikali smo vsak svojega polža in krenili proti Ekološki kmetiji Pri Jernejk.

Mih in Andreja sta nam pokazala vietnamska prašička, nato pa sta nas odpeljala v Sončev laz, kjer sta nam priredila pravo pojedino; pirin kruh, žemljice, med, razne marmelade, namaze in kolače. Za konec smo lahko jahali še oslici Špelo in Mary. (Tekst in foto: Motnik.net)

PRVOMAJSKI POHOD NA SROBOTNO Tudi letos se Športno društvo Motnik lahko pohvali z odličnim obiskom tradicionalnega Prvomajskega pohoda na Srobotno. Pohodniki so se iz Savinjske ali Motniške doline podali na Srobotno. Ob lepem sončnem vremenu so se okrepčali z golažem, pehtranovo potico, špehovko in ob poskočni glasbi nazdravili prazniku dela. (Tekst in foto: Motnik.net)

Z VLAKOM V LJUBLJANO 6. maja smo se otroci iz vrtca Polžki v Motniku, skupaj z našimi starši podali v Ljubljano. Pot je bila zelo zanimiva, otroci so bili polni novih doživetij. V Ljubljani smo si ogledali železniško postajo, videli smo veliko različnih vlakov in si ogledali terminale, kjer prodajajo vozovnice. Ogledali smo si še glavno avtobusno postajo in parkirišča Taxi službe. Z veliko novimi izkušnjami in prijetno utrujeni smo se z vlakom zvečer vrnili v Kamnik. (Tekst in foto: vrtec, enota Polžki)


8

MOTNIŠKE NOVICE

POHOD NA LIPOVEC Društvo upokojencev Motnik-Špitalič je v soboto 7. maja organiziralo pohod na Lipovec (Motnik Mala raven - Lipovec). V lepem sončnem jutru se je ob 8. uri v Parku pod lipami zbralo 25 pohodnikov. Krenili smo proti Mali ravni. Naš prvi postanek je bil na prijazni domačiji Pr' Nacet' na Mali ravni, kjer smo se okrepčali z domačimi dobrotami. Pot smo nadaljevali po prijetni gozdni poti do pašnika na Lipovcu. Spet smo se podprli s hrano in pijačo. Nekateri smo se povzpeli na razgledno točko in pred nami se je odprl krasen pogled na Okrog pri Motniku, Menino, dolino Motnišnice in samotne kmetije.

(Tekst in foto: Majda Z.)

Preživeli smo prijeten dan, naredili nekaj koristnega za svoje telo in dušo.

OBISKALI SMO KEKCA IN NJEGOVE PRIJATELJE Otroci iz Tuhinjske doline - Cicibani iz Šmartna, Sadeži iz Šmartna in Balončki iz Motnika smo bili v soboto 14. maja v Kekčevi deželi. Obiskali smo Kekca in njegove prijatelje. Srečali smo celo Bedanca, ki smo ga s skovikanjem uspešno pregnali, ko se nam je preveč približal. Teta Pehta je bila zelo prijazna. Ponudila nam je kruh za korajžo in čaj iz zdravilnih rož. Preživeli smo zelo prijeten dan kljub temu, da nas je zmočil dež. V Tuhinjsko dolino pa smo se vrnili veliko bolj korajžni. (Tekst in foto: vrtec, enota Polžki)

GASILCI NA POMOČ! 25. maja je bila s pomočjo gasilcev uspešno izvedena evakuacija učencev in delavk iz osnovne šole v Motniku in malčkov iz vrtca. Sirena gasilskega avtomobila nas je prestrašila, saj so bili gasilci obveščeni o potresu, ki je ogrozil šolsko zgradbo. Gasilci so nas varno, ob steni, pospremili na igrišče in smo bili rešeni v parih sekundah. Zunaj smo v trenutku ugotovili, da nihče ne manjka in smo vsi na varnem. Učenci smo kljub strahu poslušali in upoštevali navodila odraslih. Akcija je uspela. Zahvaljujemo se za pomoč gasilcem: Semprimožnik Marjanu, Lindič Mihu, Orehovec Marku, Pfeifar Marku, Poljanšek Mihu in Pikl Tadeju. (Tekst in foto: PŠ Motnik - Motniški Polžki)


DECEMBER 2011

9

CELODNEVNI IZLET DU MOTNIK–ŠPITALIČ Motniški in špitalski upokojenci so v soboto 4. junija odšli na celodnevni izlet. Ogledali so si Sv. Gore nad Bistrico ob Sotli, romarsko pot do cerkve Marijinega rojstva in štirih kapel – 14 postaj križevega pota, Brežiški grad – Posavski muzej. V Kostanjevici na Krki so si ogledali Cistercijanski samostan in v njem galerijo Božidarja Jakca, formo viva v lesu in še marsikaj zanimivega. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

NOČNA LIGA V MALEM NOGOMETU - MOTNIK 2011 Tako kot vsako leto je tudi letos na motniškem nogometnem igrišču potekala sedaj že tradicionalna Nočna liga v malem nogometu, ki se je odvijala vsak petek od 6. maja dalje in se zaključila 10. junija s podelitvijo pokalov, nagrad in priznanj. Lige se je udeležilo 12 ekip, od tega 3 domače: ŠD Motnik, Bobovčki in Motnik Juniors. V enem mesecu tekmovanja se je na tribunah zvrstilo lepo število navijačev in navdušencev malega nogometa. V skupnem seštevku je prvo mesto nesporno pripadlo ekipi Vrbanjuša. Vrbanjuša je že tretje leto zapored zasedla prvo mesto na motniški ligi, zato so prejeli tudi prehodni pokal. Drugo mesto je zasedla ekipa Gradnje Brlec, tretje mesto pa so osvojili domačini ŠD Motnik. Najboljši strelec Klemen Kološa (ŠD Motnik) je v 11. kolih natresel kar 29 golov, najboljši vratar Gašper Simeunovič (ŠD Šmartno) pa jih je prejel le 32. (Tekst in foto: Motnik.net)

BALONČKI NA IZLETU V OLIMJU Konec šolskega leta 2010/2011 smo Balončki iz Motnika odšli na zaključni izlet. S seboj smo vzeli še očije in mamice. Obiskali smo čarovnice v pravljični deželi, čokoladnico ter videli in hranili jelene. Očiji in mamice pa so si pogledali še eno najstarejših lekarn v Evropi in zelo lepo cerkev v Olimju. (Tekst in foto: vrtec, enota Pložki)


10

MOTNIŠKE NOVICE

GASILSKO TEKMOVANJE GZ KAMNIK IN GZ KOMENDA 11. junija je na mekinjskem stadionu potekalo glavno tekmovanje gasilskih ekip z območja občin Kamnik in Komenda. Pomerilo se je namreč okoli 60 ekip članov in članic v A (do 30 let) in B (nad 30 let) kategoriji. Najhitrejši čas in največ točk je osvojila ekipa člani A1 iz PGD Srednja vas. Člani ekipe Motnik A1 so zasedli 3. mesto, motniške A in B članice pa so zasedle 5. mesto. Rezultati najboljši gasilskih ekip za območje kamniške občine: Člani A: 1. mesto: Srednja vas A1, 2. mesto: Srednja vas A2, 3. mesto: Motnik A1

Članice A: 1. mesto: Komenda, 2. mesto: Šmartno v Tuhinju, 3. mesto: Srednja vas

Člani B: 1. mesto: Srednja vas, 2. mesto: Nevlje 1, 3. mesto: Križ

Članice B: 1. mesto: Srednja vas, 2. mesto: Tunjice, 3. mesto: Špitalič (Tekst in foto: www.kamnican.si)

POZDRAV POLETJU 25. junija je v organizaciji TD in KD Motnik potekala prireditev Pozdrav poletju. Ob kulturnem programu, za katerega so poskrbeli Motniški polžki (PŠ Motnik), so otvorili INFO točko v stari, a lepo prenovljeni ''vagi''. Odprtje INFO točke v središču Motnika je projekt, ki sta ga skupaj pripravila Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik ter Turistično društvo Motnik. Ob odprtju TIC Motnik sta prisotne nagovorila predsednik Turističnega društva Motnik, Marjan Semprimožnik ter predsednik Sveta Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik, Gregor Koncilja.

Danes smo se zbrali, da bi z vami pokramljali, kako pri nas je res lepo, zato v Motnik vas vabimo.

Tekst: PŠ Motnik - Motniški Polžki

Sledila je predstavitev ponudnikov počitniških dejavnosti za otroke (Ekološka kmetija Pri Jernejk, ŠD Lucka, Terme Snovik, Vaterpolsko društvo Kamnik) ter pogostitev. Na motniški Info točki je na voljo promocijski material Motnika in celotne občine Kamnik. Kupite lahko tudi spominke ali pa si izposodite kolo. (Tekst in foto: Motnik.net)


DECEMBER 2011

11

TURNIR V ODBOJKI NA MIVKI V soboto 2. julija se je pod okriljem ŠD Motnik odvijal tradicionalni Turnir trojk v odbojki na mivki na osvetljenem igrišču v Motniku. Pomerilo se je 11 moških in 11 ženskih ekip. V moški konkurenci so zmagali Papagaji, drugo mesto so zasedli No name in tretje mesto domačini Jaki frajerji. V ženski konkurenci so prvo mesto upravičeno zasedle Papagajke, drugo mesto domačinke Ribice in tretje mesto ekipa Blue hot. (Tekst in foto: Motnik.net)

BISERNA JULIJANA IN MAKS IZ BELE PRI MOTNIKU Da se zmore, če se hoče, sta dokazala Julijana in Maks Kramar iz Bele pri Motniku, ki sta v juliju praznovala 60 let skupnega življenja! Na skupno življenjsko pot sta stopila julija leta 1951 v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Zgornjem Tuhinju. Julijana se je tedaj preselila na možev dom in vsa leta skrbela za dom in družino in pomagala možu pri delu na kmetiji. Rodili so se jima štirje otroci: Maks, Slavka, Janko in Vida. Julijana, roj. Baloh, se je rodila 15. 2. 1930 pri Ukučevih v Črnem Vrhu (župnija Zgornji Tuhinj), Maks pa 17. 10. 1922 pri Jasnarjevih v Beli pri Motniku. Na skupno življenjsko pot sta stopila julija leta 1951 v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Zgornjem Tuhinju. Julijana se je tedaj preselila na možev dom in vsa leta skrbela za dom in družino in pomagala možu pri delu na kmetiji. Rodili so se jima štirje otroci: Maks, Slavka, Janko in Vida. Razen Janka, ki ga, žal, ni več, so si vsi ustvarili družine. Najmlajša hči Vida je ostala doma na kmetiji in z možem Jožetom rada priskoči staršem na pomoč, ko jo potrebujeta. Julijana in Maks imata šest vnukov in devet pravnukov in prav vsakega njihovega obiska sta vesela. Njuna skupna življenjska pot je mozaik lepih in žalostnih dogodkov, a z vero in zaupanjem v Boga sta znala premagati vse težave in tako dočakala biserno poroko v cerkvi sv. Miklavža v Beli, ki stoji v njuni soseski, kamor sta se pripeljala na zapravljivčku in s konjsko vprego. Ob vhodu v cerkev ju je pričakal župnik Franc Hočevar, sorodniki in številni krajani. Med mašo je sledil obred biserne poroke, župnik se jima je zahvalil za njun zgled, saj sta dokazala, da se z ljubeznijo, potrpežljivostjo in razumevanjem da tudi 60 in več let zdržati skupaj, njunim otrokom, vnukom in pravnukom pa položil na srce, naj na ogenj njune ljubezni polagajo polena spoštovanja, pomoči, razumevanja. Njuni priči sta bila vnuka Franci in Uroš, pri bogoslužju sta z branjem berila, prošenj in nagovora sodelovali pravnukinji Maruša in Sara. Po slovesnosti so zunaj cerkve domači pripravili pogostitev za vse. To je bil praznik - ne le za biseroporočenca, pač pa tudi za župniji Motnik in Špitalič, ki že od nekdaj združujeta vernike prav pri sv. Miklavžu v Beli. (Tekst in foto: M. Mošnik)


12

MOTNIŠKE NOVICE

POLETNI VEČERI V MOTNIKU PETEK Prvi dan dogodkov se je odvijal v duhu lova. V petek 19. avgusta se je ob 19. uri začela Hubertova maša, ki se je nadaljevala v lovski krst in lovski ropot. Na koncu je sledila še predstavitev Lovske družine Motnik - Špitalič.

... Hubert, plemič, ki sta mu žena in edini otrok kmalu umrla, se je, da bi pozabil na žalost in bolečino, pogosto zatekal v gozd ter iskal tolažbo in razvedrilo v lovu. Postal je tako navdušen lovec, da se je celo na sam veliki petek, medtem ko so drugi šli v cerkev, odpravil nad jelena. Ko ga je preganjal, se je na neki gozdni jasi jelen obrnil k njemu, med rogovjem pa se je zalesketal križ. Hubert je od začudenja obstal, glas, ki je prihajal od jelena, pa mu je rekel: »Hubert, če se ne spreobrneš h Gospodu, boš padel v pekel.« ... Sledila je projekcija fotografij živali in lovcev ob glasbi Tria domačini, ki so obiskovalce dvignili na noge ter jih zabavali pozno v noč. SOBOTA Drugi dan prireditve smo lahko opazovali priznane slikarje na delu, razstavo umetnin in izbor najboljših treh, nazadnje pa so nas z nadvse kvalitetno in živahno izvedbo dalmatinskih pesmi presenetili Tamburaški orkester Šmartno pri Litiji ter Moška vokalna skupina Lipa. V dopoldanskih in popoldanskih urah smo lahko opazovali kamniške slikarje na delu. Obiskovalci popoldanske razstave so izbrali tri najboljše slike:

1. mesto Marjan Novak - Škatla Marjan in polž

2. mesto Dušan Štrajhar Barbarčeva domačija

3. mesto Robi Uranič Kapela na Bibi


DECEMBER 2011

13

Večerne urice so nam popestrili Tamburaški orkester Šmartno pri Litiji in Moška vokalna skupina Lipa iz Litije z odličnim izborom ter še boljšo izvedbo dalmatinskih, slovenskih in tujih skladb. V treh tretjinah so publiko dvignili na noge s svojo izjemno, vrhunsko in igrivo izvedbo bolj ali manj znanih pesmi.

NEDELJA Tretji dan se je v organizaciji Športnega društva Motnik in Občine Kamnik odvijal 5. kolesarski izlet od Snovika do Motnika. V izjemno vročem vremenu se je pred Termami Snovik zbralo okoli 55 kolesarjev, ki so v dveh urah po cestah in gozdnih poteh prekolesarili 22 kilometrov dolgo kolesarsko pot od Potoka do Motnika. Kolesarji so se na cilju lahko okrepčali z brezplačno malico in pijačo. Pod velikim šotorom je bilo poskrbljeno tudi za senco in dobro glasbo.

(Tekst in foto: Motnik.net) (Foto: www.kamnican.si)

TEKMOVANJE V MALEM NOGOMETU ZA GASILSKO MLADINO Zadnjo počitniško soboto, 27. avgusta, je PGD Tunjice organiziralo tekmovanje v malem nogometu. Iz Motnika so se tekmovanja udeležile štiri ekipe, in sicer pionirke, mladinke ter dve ekipi mladincev. Vsi so dosegli zelo dobre rezultate. Mladinke so osvojile četrto mesto, pionirke drugo in ekipa mladincev prvo mesto. Druga ekipa mladincev je kljub trudu že v prvem krogu izgubila. Tako so v skupni razvrstitvi osvojili odlično drugo mesto. Boljši so bili le »nogometaši« PGD Komende. (Tekst in foto: Martina Piskar)


14

MOTNIŠKE NOVICE

SPOMINSKO SREČANJE NA SLOPEH Na toplo sobotno dopoldne, 27. avgusta, smo se na Slopeh zbrali v spomin na padle borce 2. svetovni vojni na območju Menine in širom Slovenije ter po več kot dvajsetih letih ponovno obudili spominsko prireditev na špitališko motniškem območju. Slavnostna govorca sta bila Jože Semprimožnik in komandant France Sever Franta. Špitališki in motniški mladici so deklamirali in zapeli nekaj partizanskih pesmi. Sledila je pogostitev in prijetno druženje se je zavleklo v popoldanske ure. (Tekst in foto: Motnik.net)

NA SREČANJU GORENJSKIH UPOKOJENCEV Člani in članice Društva upokojencev Motnik-Špitalič smo se 1. septembra udeležili tradicionalnega srečanja upokojencev in upokojenk Gorenjske. Druženje je tradicionalno organizirano na prvi četrtek v septembru. Zbrali smo se na Soriški planini. Uradni del se je začel ob 11. uri z zanimivim in pestrim programom. V nadaljevanju so nas zabavali pevec Stane Vidmar in ansambel Ptujskih 5. Plesišče je bilo kmalu polno. Nekateri so se sprehodili po lepi okolici ali se s sedežnico povzpeli na vrh Lajnarja, od koder se je odprl prelep razgled na Sorico, Podbrdo, Bačo, Črno prst in seveda na prireditveni prostor. S Soriške planine smo se odpravili še na ogled Vintgarja, soteske ob reki Radovni. Prevzeli so nas ozki prehodi med skalami, razpenjene brzice, zelena barva vode in na koncu slap Vintgarski šum. Polni lepih vtisov smo se odpravili na pozno kosilo. Druženje smo zaključili s pesmijo in ugotovitvijo, da nas taka srečanja napolnijo z dobro energijo in prijetnimi vtisi. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

POLICIST MATJAŽ MED MOTNIŠKIMI POLŽKI 9. septembra je policist Matjaž vstopil v razred in pozdravil motniške Polžke. Vedeli smo, zakaj je prišel. Posedli smo se okrog njega, ga poslušali in odgovarjali na vprašanja. Veliko smo že znali. Dal nam je navodila, kako se je treba ravnati v prometu. Šli smo na poučni sprehod. Učili smo se varno prečkati cesto, hoditi po pločniku in poskrbeti za svojo varnost in vidnost. Obljubili smo mu, da bomo previdni na poti v šolo in domov. On pa nas bo še obiskal in se prepričal, če je res tako. (Tekst in foto: Vida Kovačič, vodja PŠ Motnik)


DECEMBER 2011

15

GASILSKO TEKMOVANJE V ROLANJU – ŠPITALIČ 2011 10. septembra je v Špitaliču potekalo gasilsko tekmovanje v rolanju. PGD Motnik sta v kategoriji mladink zastopali Saša in Katarina, v kategoriji mladincev pa Tilen in Simon. Konkurenca v teh kategorijah je bila zelo močna, tako da vidnejših rezultatov tokrat žal niso dosegli, čeprav so se borili za vsako sekundo. Vsi skupaj smo dobro izkoristili toplo, sončno sobotno dopoldne, otroci pa so se tudi pošteno razgibali. Vsem štirim hvala za udeležbo in upam, da se naslednje leto rolanja udeležimo v še večjem številu. (Tekst in foto: Martina Piskar)

JESENSKI ŠPORTNI DAN MOTNIŠKIH POLŽKOV 14. septembra smo se motniški Polžki odpravili na športni dan. Poleg učiteljic, Janje in Kriste, sta nas na poti spremljala tudi Mih in Mary, naša dolgoletna prijateljica oslica, ki nam krajša pot. Vsak učenec je imel možnost jezdenja. Bili smo zelo navdušeni, Mary pa se je v naši družbi tudi zelo dobro počutila. Odpravili smo se na vrh hriba Strmec in naprej po poti do Male ravni. Tam smo imeli počitek in malico. Pogrnili smo odejo, se posedli in zaužili dobro malico, jabolko in sladko presenečenje. Odpočila se je Mary in tudi Polžki. Nadaljevali smo pot skozi gozd in zaključili naš pohod tam, kjer domujejo oslice Mary, Špelca in mala Šiva. Tam nas je pričakala Andreja in nas razveselila z malinami s smetano. Posedli smo se, posladkali, pocrkljali malo Šivo in se prijetno utrujeni odpravili domov. Hvala vsem našim spremljevalcem za lep jesenski športni dan. (Tekst: Klara Gnidica, Klara Resnik in Urban Slapnik, 4. razred)

TRGATEV V MOTNIKU

(Tekst: www.kamnican.si, foto: TD Motnik)

Morda se sliši malo nenavadno, vendar tudi podalpska kamniška občina bo odslej lahko slovela kot vinorodno območje. Na skrajnem vzhodu občine, v Motniku, nedaleč od meje s Štajersko, je namreč v nedeljo 17. septembra potekala prva trgatev Turističnega društva Motnik. Trgatev se je vršila v vinogradu pri domačiji pri "Vrbanovc". Bilo je zelo veselo, grozdje je bilo sladko in iz njega so iztisnili 450 litrov soka.


16

MOTNIŠKE NOVICE

KOLESARČEK V ŠMARTNEM Sadeži in Lastovke iz Šmartna ter Polžki iz Motnika smo imeli 30. septembra priložnost pod strokovnim vodstvom pobliže spoznati KOLESARČKE (preventivna vzgoja v cestnem prometu za najmlajše). Naučili smo se pravilno prečkati cestišče, spoznali semafor in izvedeli, kako pomembna je čelada. Nato pa smo se s štirikolesniki na pedala popeljali po prometno urejenem poligonu in tako spoznali osnovne cestno prometne predpise. Poligon nam je pričaral prave, resnične razmere v cestnem prometu. Preživeli smo prijetno, sproščeno dopoldne, na koncu pa smo si prislužili tudi diplome. (Tekst in foto: vrtec, enota Polžki)

AKTIVNOSTI OB TEDNU OTROKA – 3. DO 7. OKTOBER Otroci so naše bogastvo, pogosto rečemo in prav tako tudi mislimo. Ob tednu otroka smo motniške Polžke kar nekajkrat razveselile z različnimi aktivnostmi. Bili so zadovoljni in teden je zelo hitro minil. Če hočeš osrečiti druge, moraš biti najprej srečen sam. Tokrat smo bili srečni vsi skupaj. Bilo nam je lepo. Damijana in Vida, učiteljici PŠ Motnik ŠPORTNA VZGOJA MALO DRUGAČE Bilo je sončno vreme in sošolec Aleš nas je povabil k sebi domov. S pomočjo njegovega očija smo jezdili ponija z imenom Larson. Bilo je čudovito doživetje. Na njihovi kmetiji smo si ogledali še mucke, pujse, vietnamskega pujsa, kužka, zajčke, kravo, lahko bi si ogledali še ovčke, a so se pasle na hribu. Bilo je zelo zanimivo. Na koncu smo se še posladkali. Zahvalili smo se za prijaznost in odšli v šolo. Maša Vrtačnik, 2. razred

NAREDILI SMO SI DARILCA V šoli nas je obiskala Živina mamica in skupaj smo ustvarjali. Izdelali smo si stensko sliko kot darilo ob tednu otroka. Okvir s platnom smo najprej pobarvali, nato smo nalepili živali in rožice, okrasili z bleščicami in na koncu posprejali z lakom. Sliko sem si obesila na steno in prav tako tudi moji sošolci. Nika Štirn, 2. razred PSIČKI NA OBISKU Nikin stric nam je po končanem pouku v šolo prinesel štiri psičke mladičke pasme pekinez. Vsi smo se usedli v krog in se igrali z njimi. Bili so zelo radovedni in igrivi. Po imenu smo jih klicali tako, kot smo želeli. Klara Drolc, 2. razred

Najraje imam konje. Zelo rada jih jaham in božam. Rada jih tudi hranim. Ko bom velika, bom imela svojega konjička. Živa Tratar Zidar, 2. razred

OGLED ANIMIRANE DRUŽINSKE KOMEDIJE SMRKCI V sredo, 5. oktobra, smo se učenci PŠ Motnik skupaj z ostalimi učenci OŠ Šmartno v Tuhinju odpeljali v Celje, kjer smo si ogledali animirano družinsko komedijo Smrkci. Ko smo prispeli tja, smo komaj čakali, da se film prične. Gledali smo ga z velikim navdušenjem. Po končanem ogledu smo odšli na avtobus, kjer smo pojedli malico in se


DECEMBER 2011 odpeljali proti domu. Med vožnjo smo sedeli privezani s pasom in se pogovarjali. V Motniku smo izstopili, odšli domov in z veseljem pripovedovali o Smrkcih. Klara Resnik, 4. razred Učiteljica Vida nam je prinesla v šolo polno škatlo smrkcev, smrket, ata smrka in čarovnika Gargamela. Ko imamo po malici čas za igro, se z njimi radi igramo. Zelo so zanimivi in vsak drži v rokah kakšen predmet. Predstavljajo glasbenika, ribiča, pisarja, kuharja, športnika, baletko, varuško in še bi lahko naštevali. Z njimi igramo tudi igre vlog. Eva Jeras, 2. razred PRAVLJIČNA URICA S KNJIŽNIČARKO OLGO Učence prvega in drugega razreda je obiskala knjižničarka Olga in nam prebrala pravljico z naslovom Špelca in Bradač. Bila je zelo zanimiva. Veliko smo se tudi pogovarjali. Pokazala nam je veliko poučnih knjig in pravljic. Vsi smo si jih sposodili za domov, da nam jih bodo starši prebrali. Veseli bomo, če nas bo knjižničarka Olga še kdaj obiskala in nam prebrala pravljico.

17

METODA DOLGEGA BRANJA Metoda dolgega branja pomeni, da sedimo in beremo zelo dolgo. Veliko beremo pesmi otroškega pesnika Toneta Pavčka in se jih tudi naučimo na pamet. Beremo pa tudi pravljice drugih otroških pisateljev. Kar preberemo, potem obnovimo pred sošolci. Metoda dolgega branja je nastala zato, ker otroci premalo beremo, saj preveč prostega časa preživimo ob računalniku in televiziji. Ta metoda poteka večkrat tedensko, saj je branje zelo pomembno. Klara Gnidica, 4. razred RISANJE PO ASFALTU Petek, zadnji dan pouka v tednu, in na urniku je likovna vzgoja. Odločili smo se, da gremo risat na asfalt pred šolo. Najprej smo polizali lučke in razmislili, kaj bomo risali. Dobili smo koščke barvnih kred in začeli z delom. Vsak je narisal drugačen motiv, nastajale so zanimive risbe. Za zaključek pa nam je Živina mami prinesla odlično igro. Po trije smo nogi vtaknili pod gumijast pas in vsi trije hkrati dvigovali noge in hodili. Bilo je zanimivo. Po končanem delu smo se zadovoljni in polni vtisov odpravili domov.

Učenci 1. in 2. razreda

Urban Slapnik, 4. razred

KOSTANJEV PIKNIK IN IGRE BREZ MEJA V MOTNIKU V Motniku smo se 10. oktobra v zelo velikem številu udeležili Iger brez meja. Sodelovali so vsi - starši in otroci, vsi so pogumno nastopali po svojih najboljših močeh. Po napetem nastopanju je vsak otrok prejel svojo medaljo, družina pa priznanje za sodelovanje. Starši so poskrbeli, da njihovi želodčki niso bili prazni in so nam napekli veliko okusnega kostanja in drugih dobrot. (Tekst in foto: Irena Ž. in Veronika V. – vrtec, enota Polžki)

OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI Vsako leto je mesec oktober posvečen varstvu pred požarom. Glede na aktualno stanje v naši družbi je izbrana tema, ki obravnava posamezne skupine družbenega okolja. Vodilna tema letošnjega meseca požarne varnosti, je bila zelo splošna – požarna varnost doma. Slogan projekta, ki ga je pripravila Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo je bil »Ste storili vse za varen dom?« Namen je bil opozoriti, da v varnem zavetju doma in njegovi neposredni okolici obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. V ta namen je bila izdelana spletna hiša, kjer so opozorili na nevarnosti in napisali napotke, kako lahko požar preprečimo. Pripravili so tudi letak in plakat.


18

MOTNIŠKE NOVICE

Aktivnosti letošnjega meseca požarne varnosti so imele en glaven cilj - usmerjati prebivalce na spletno stran Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je zbranih veliko požarnopreventivnih vsebin, ki služijo za opozarjanje na požarne nevarnosti in hkrati predlagajo osnovne rešitve za zmanjševanje nevarnosti. Večino gradiv na temo preventivnega delovanja lahko najdete na spletnih straneh: - Gasilske zveze Slovenije: http://www.gasilec.net - Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje: www.urszr.si in http://www.sos112.si - Slovenskega združenja za požarno varstvo: www.szpv.si. Kot ponavadi smo bili tudi letos motniški gasilci v mesecu požarne varnosti zelo aktivni. V prostovoljnem gasilskem društvu Motnik smo bili v letošnjem oktobru organizator sektorske vaje. V sektor Tuhinjska dolina so združena PGD Motnik, Špitalič, Zgornji Tuhinj, Šmartno, Sela in Srednja vas. Vaja »Požar na gospodarskem poslopju« je potekala 15. oktobra na lokaciji Zgornji Motnik 1. Vaje se je skupaj udeležilo 77 gasilcev z 11 vozili. Iz PGD Motnik je sodelovalo 17 gasilcev s 3 vozili (GVC 16/24, GV-1 in Lada Niva). Že tradicionalno smo se udeležili meddruštvene vaje s PGD Špitalič. Letos je bilo organizator vaje sosednje društvo. Vaja je bila izvedena na gospodarsko poslopje. Iz PGD Motnik je na vaji 22. oktobra sodelovalo 14 gasilcev s 3 vozili. Že tretje leto zapored pa smo se udeležili tudi meddruštvene vaje, katero izvedemo skupaj s PGD Ločica in Trojane. Letos je bila vaja »Požar v stanovanjskem objektu« na Ločici, 23.oktobra. Iz PGD Motnik je sodelovalo 15 gasilcev s 3 vozili.

Mesec oktober je bil za nas predvsem mesec vaj, ki so za gasilce zelo pomembne. Vodje se ob realnih intervencijah težko posvetijo drugim rečem kot sami nesreči, kje se je zgodila, koliko je ponesrečenih, kakšna vozila bodo izvozila. Na vaji pa je za vodstvo dogodek znan in se lahko posvetijo drugim stvarem, zato operativni gasilci izboljšujemo potek samega izvoza ter smo še bolje pripravljeni ob realni situaciji. Gasilci pa nismo dejavni samo v mesecu oktobru. Naša dejavnost traja skozi celo leto, ko skrbimo tako za preventivo, izvažamo na intervencije, opravljamo prevoze pitne vode, pomagamo občanom in opravljamo razna druga opravila. Ne boj se za pomoč, mi bdimo dan in noč! (Oton Zupančič)

(Tekst in foto: Bojana Pančur, PGD Motnik)


DECEMBER 2011

19

''MIGAMO'' V MOTNIKU Športno društvo Motnik je tudi v tem letu poskrbelo, da se nam obloge na naših ritnicah ne bodo preveč nabirale, saj kot vsako leto v jesensko zimskem času organizira kar nekaj ''migajočih'' delavnic. Letos se najmlajši lahko razgibajo na Plesnih delavnicah za najmlajše, predstavnice nežnejšega spola pa se lahko udeležijo trenutno zelo aktualne in popularne plesne vadbe ZUMBA fitnes. Osnova Zumbe je glasba, ki vsebuje v glavnem vroče latino ritme (merengue, salsa, cumbia, reggaeton, calypso, samba, ...), ki vas bodo sprostili, vam povrnili energijo in zaradi katerih se boste odlično počutili. Koreografije so zasnovane po principih intervalnega treninga, ki povečuje porabo kalorij, izgorevanje maščob ter tonizacijo mišic. Poseben poudarek je na mišičnih skupinah nog, zadnjice, rok, trebuha ter seveda najpomembnejše mišice - srca! Zumba je zasnovana tako, da ji lahko sledi resnično vsak, ne glede na starost, plesno znanje,

telesno pripravljenost, saj je kombinacija enostavnih plesnih korakov na energično in seksi podlago latinoameriških ritmov. Če vas je pred leti navduševala »latino aerobika« in če ste plesni navdušenci, vas bo ta vadba osvojila že na prvi uri. Učinki vadbe: Pravilno izvajana in nadzorovana aerobna vadba spodbudno vpliva na celo telo. S primerno vadbo lahko razvijamo in vzdržujemo splošno kondicijsko stanje, pozitivno vpliva na razvoj moči, gibljivosti, vzdržljivosti. Zaradi lepše oblikovane postave prav tako pozitivno vpliva na večjo samozavest. Komu je namenjena: Pri zumbi odpade večni problem iskanja plesnega partnerja. Primerna je za vse, ki imate radi latino glasbo in ples ter želite tako razgibati, utrditi in oblikovati svoje telo, obenem pa biti v dobri družbi in se dobro /odlično počutiti v svoji koži. Plesno predznanje NI POTREBNO! (Tekst: ŠD Motnik)

OBISKALI SMO GASILCE V ŠPITALIČU Polžki veseli smo bili, ker 20. oktobra v Špitalič h gasilcem smo odšli. Tam smo tekmovali, gledali, kako se ogenj pogasi. V en glas ugotovili smo, da gasiti je nevarno in težko. Gasilec Sandi pokazal je, kako tesno pod masko je. Z zanimanjem smo poslušali, sestavljali puzzle in risali. Preden smo se poslovili, smo se prisrčno zahvalili za čaj, piškote in prav vse, kar novega smo se naučili. V mesecu oktobru vsako leto obiščemo gasilce. Letos sta nas Martin in Sandi odpeljala v Špitalič, v gasilni dom, kjer nam je poveljnik Zdravko pokazal orodno vozilo, orodje v njem in povedal še veliko zanimivega. Urban se je preizkusil v gašenju ognja. Kot mlademu gasilcu mu je dobro uspelo. Ker je močno deževalo, je postalo mrzlo. Mojca nas je povabila v toplo učilnico in nam postregla s čajem in piškoti. Tam smo sestavljali puzzle gasilskega doma v Špitaliču in v Motniku ter gašenje požara. V zahvalo smo narisali risbice, ki smo jih pritrdili na tablo. Čas je neusmiljeno tekel in treba se je bilo posloviti. Gasilcem smo se zahvalili za poučno dopoldne in Marjan nas je odpeljal nazaj v Motnik. (Tekst in foto: PŠ Motnik - Motniški Polžki)


20

MOTNIŠKE NOVICE

POHOD OD LITIJE DO ČATEŽA Turistično društvo Motnik je tudi letos 12. novembra tradicionalno organiziralo pohod od Litije do Čateža. Letos se je pohoda udeležilo rekordno število pohodnikov tako iz našega društva kot tudi iz cele Slovenije. Lepo vreme in sproščeno vzdušje je pohodnike spremljalo med vinogradi in obronki gričev Litijske in Trebanske občine. Pohod smo zaključili v gostilni Flegar, kjer smo napolnili želodce z domačo hrano. (Tekst in foto: Marjan Semprimožnik, TD Motnik)

GLASBA IN PLES V MOTNIKU Balončki smo 22. novembra povabili na obisk harmonikaša Jerneja. Razkazal nam je svojo harmoniko, nam dovolil nanjo zaigrati in nam pričaral prav praznično vzdušje. Ob spremljavi harmonike smo zaplesali "Povšter tanc", z njim zapeli pesmico o čebelarju, o zajčku, ki bi se rad oženil in še veliko drugih pesmi. Jerneju se zahvaljujemo za obisk. (Tekst in foto: vrtec, enota Polžki)

Z MANCO V GOZD Konec novembra nas je obiskala Manca in z njo smo se motniški Polžki odpravili v gozd. Šli smo proti Beli in sonce je toplo sijalo.

Ko smo prišli do gozda, smo v tišini poslušali šumenje listov in si ogledali vilinsko karto, ki smo si jo izbrali. Poslušali smo pravljico o gozdnih škratih in vilah. Manca nam je naročila, naj si poiščemo primeren prostor, kjer bova po dva skupaj naredila hiško za gozdne palčke. Hitro smo se lotili dela. Iskali smo vejice, lubje, listje, mah in ustvarjali. V gozdu smo se tudi fotografirali. Končane hiške smo si skupaj ogledali, pohvalili drug drugega in se odpravili nazaj v šolo, kjer nam je kuharica postregla z vročim čajem. Nato smo se s kombijem odpeljali domov. Spomladi nas bo Manca zopet obiskala in skupaj bomo ustvarjali. (Tekst: Klara Resnik, 4. razred)


DECEMBER 2011

21

MOTNIŠKA ''VENČKARJADA'' Tudi letos so članice PGD Motnik organizirale že tradicionalno ''Motniško venčkarjado'' - delavnico novoletnih aranžmajev. V petek 25. novembra se je v prostorih PGD Motnik zbralo 14 deklet in žena. Pod ''taktirko'' cvetličarke Karmen so izdelovale namizne aranžmaje ter aranžmaje za na vhodna vrata. (Tekst in foto: Motnik.net)

IZLET PIVKA – ŠTANJEL Kot že mnogo let doslej smo tudi letos člani PGD Motnik organizirali izlet. Na pot smo se podali v soboto 26. novembra. Izpred trgovine v Motniku smo odšli ob 7.30. Pot nas je najprej popeljala v park vojaške zgodovine Pivka, kjer smo si ogledali najdragocenejše primerke težkega orožja ter film in zunanjost podmornice P-913 zeta. Od tam smo odšli v Senožeče, kjer smo imeli zgodnje kosilo v gostilni na Ravni. Po kosilu smo se odpeljali v najlepšo vasico na Krasu Štanjel. Ogledali smo si galerijo Lojzeta Spacala, farno cerkev, prelep Ferrarijev vrt, kraško hišo in se sprehodili po ozkih uličicah, ki so značilne za kraške vasice. Dan se je prevesil v popoldne in odpeljali smo se v vas Slap pri Vipavi, kjer smo si na kmetiji Rondič najprej potešili lakoto. Nato smo se udeležili dneva odprtih vrat, ki je na ta dan potekal v tem kraju, ter se še malo skupaj poveselili. (Tekst in foto: Bojana Pančur – PGD Motnik)

MIKLAVŽEV POHOD IN POSADITEV LIPE V SPOMIN NA 20. OBLETNICO SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE Turistično društvo Motnik je v nedeljo 4. decembra organiziralo že peti Miklavžev pohod. Tokrat ob toplem vremenu in z drugačnim namenom. Pohodniki so se podali na pot proti Srobotnem, naprej do Slopov in se ustavili na najvišji točki KS Motnik. Na 1012 m, kolikor je visoka najvišja točka KS Motnik, so postavili kozolec z žigom, s katerim si bodo lahko pohodniki žigosali knjižico Motniške pohodniške poti. Prav na tej točki so v okviru Miklavževega pohoda posadili lipo v spomin na 20. obletnico osamosvojitve Slovenije. (Tekst: Motnik.net, foto: TD Motnik)


22

MOTNIŠKE NOVICE

KRAJEVNA SKUPNOST MOTNIK Krajevna skupnost Motnik sodi med manjše krajevne skupnosti v občini Kamnik. V zadnjih letih se je število prebivalstva malenkostno povečalo, vendar smo s 302 prebivalcema na 19. mestu med 22. krajevnimi skupnostmi občine Kamnik. Kljub naši majhnosti se člani sveta kot tudi vsi krajani trudimo, da bi se v kraju zgradilo in uredilo čim več, kar bi prineslo dodatno kvaliteto tako življenju v kraju kot tudi samemu kraju. Po sprejetem proračunu za leto 2011 smo pričakovali, da bomo pričeli z urejanjem avtobusnih postajališč, asfaltirali kakšen meter asfalta predvsem na dotrajanih odsekih, kateri kličejo obnove, prav tako smo želeli, da bi se v sodelovanju z občino prijavili na razpis za pridobitev evropskih sredstev za obnovo krajevnega doma (naše stare občine), vendar pa nam je na žalost recesija in pomanjkanje denarja tako na državni kot tudi občinski ravni prekrižala načrte. Iz lastnih sredstev smo izpeljali napeljavo javne razsvetljave do pokopališča in delno uredili okolico. Predvsem bi želeli poudariti, da so na pokopališču nameščeni novi smetnjaki za ločeno zbiranje odpadkov, kar bo še dodatno prispevalo k čistejšemu okolju. Zelo dobro sodelujemo tudi z društvi kraja in takšnega sodelovanja si želimo tudi naprej. Ker je pred vrati leto 2012 bi poudaril, da smo občinski upravi podali plan dela za leto 2012. V sodelovanju z občinsko upravo smo uspeli v novi proračun umestiti projekte, ki v lanskem letu niso bili realizirani. Upamo, da nam bo krizna situacija v letošnjem letu bolj naklonjena in bodo zagledali luč sveta. Na koncu bi želeli poudariti, da je sodelovanje krajanov še kako potrebno, če hočemo, da se razvoj samega kraja nadaljuje. To so tudi želje sveta krajevne skupnosti, saj si vseskozi prizadevamo krepiti sodelovanje tako z našo lokalno skupnostjo, društvi v kraju, šolo in drugimi ustanovami. Ob prihajajočem novem letu se zahvaljujemo vsem krajanom za sodelovanje in želimo lepe božične praznike in srečno novo leto. Tekst: Marjan Semprimožnik, predsednik KS Motnik

TURISTIČNO INFORMACIJSKA TOČKA V MOTNIKU Motnik s svojo bogato zgodovino predstavlja eno najbolj zanimivih trških naselij v občini Kamnik, obenem pa je Motnik najbolj vzhodna vstopna točka v občino Kamnik. Zaradi tega predstavlja vzpostavitev turistično informacijske točke v središču naselja pomemben element v razvoju celotne turistične destinacije Kamnik. Z vzpostavitvijo turistično informacijske točke oživljamo staro trško jedro in v razvoj turistične ponudbe aktivno vključujemo lokalno prebivalstvo. Informacijska točka se nahaja v prostorih nekdanje vage, kjer so včasih tehtali tovorna vozila, vozove, ki so vozili skozi prelaz Kozjak in naprej v Tuhinjsko dolino. Lokacija objekta v središču trga nudi idealno priložnost za informacijsko dejavnost. Odprtje INFO točke v središču Motnika je projekt, ki sta ga skupaj pripravila Agencija za turizem in podjetništvo Kamnik ter Turistično društvo Motnik. Ob odprtju TIC Motnik, ki je bil na praznični dan, 25. junija, sta prisotne nagovorila predsednik Turističnega društva Motnik, Marjan Semprimožnik ter predsednik Sveta Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik, Gregor Koncilja. V programu so nastopili učenci Podružnične šole Motnik.


DECEMBER 2011

23

V času letošnje sezone je Turistično informacijska točka delovala ob vikendih, od petka do nedelje, od konca junija do konca septembra. V tem času se je v točki ustavilo okoli 300 obiskovalcev, kar je za prvo leto delovanja informacijske točke dober začetek. V info točki je bil na voljo promocijski material Kamnika, Motnika in okolice, spominki, na voljo pa so bila tudi kolesa za izposojo. Na Agenciji za turizem in podjetništvo Kamnik smo veseli, da smo skupaj s Turističnim društvom Motnik vzpostavili uspešno sodelovanje in z odprtjem informacijske točke turistom omogočili dostop do informacij ter poskrbeli za oživitev stare vage v središču trga. Tekst: Dr. Andreja Eržen, direktorica Agencije za turizem in podjetništvo Kamnik Foto: TD Motnik

MOTNIŠKI ŠPORTNIKI GLEDAJO NAPREJ Predsednik ŠD Motnik Luka Svetelj in ekipa so potegnili črto pod letošnjim športnim dogajanjem v Motniku. Ocena: odlično. Organizirali so lepo število, lahko bi rekli sedaj že tradicionalnih športnih dogodkov, od katerih bi izpostavili predvsem Nočno ligo v malem nogometu in Kolesarski izlet od Snovika do Motnika. In tako bodo tudi nadaljevali. V prihajajočem letu bodo nadaljevali z vadbami Zumbe in otroškimi plesnimi delavnicami v Kulturnem domu Motnik ter rekreacijo, katere se lahko udeležite vsak četrtek v telovadnici OŠ Šmartno. Konec januarja bodo organizirali izlet na Mokrine v Nassfeldu, kjer se bodo lahko vsi navdušenci belih strmin tako kot lani tudi letos do dobra nasmučali. Sledil bo prvomajski pohod na Srobotno, Smučanje na Mokrinah - Nassfeld, januar 2011 katerega se vsako leto udeleži več pohodnikov iz kamniške občine, Motniške in Savinjske doline. Iz pohodništva bodo takoj presedlali v nogomet, saj sta mesec maj in junij v Motniku rezervirana za nogomet. Asfaltno igrišče pod reflektorji in okolica se bosta vsak petek za mesec in pol spremenili v središče dogajanja v Motniku in okolici. Nedvomno bodo v tem času napolnjene tako tribune kot tudi nogometno igrišče, saj je ''Motniška liga'' edina tovrstna prireditev v širši okolici. Liga vsako leto privabi ekipe, navijače in gledalce od blizu in daleč. Ob prvih poletnih dneh, vsaj po temperaturi, če že ne po datumu, bo ponovno zaživelo igrišče za odbojko na mivki, ki je mimogrede na voljo v brezplačno uporabo vsem Motničanom. Za večje skupine oz. zaključene družbe pa je možen tudi najem igrišča. Ko se bo mivka do dobra segrela bo ŠD Motnik ponovno organiziral Turnir v odbojki na mivki za moške in ženske ekipe. V avgustu pa jih čaka še en velik projekt - organizacija 6. kolesarskega izleta od Snovika do Motnika. V društvu si želijo povečati obisk in odmevnost že sedaj zelo dobro poznane športne prireditve. V letu 2012 bodo pospešeno delali na projektu ''Brunarica'', saj si zaradi dobrega obiska prireditev na športnih površinah društva želijo poskrbeti za gledalce in udeležence v primeru slabega vremena. Za športni podmladek v Motniku se ni za bati, saj se je v letošnjem letu ustanovljena mlajša sekcija društva Motnik Juniors letos udeležila Nočne lige v malem nogometu v Motniku in nogometne lige na Taboru, ki se odvija v dveh delih in sicer jesenskem ter spomladanskem delu tekmovanj. Za ŠD Motnik: Tomaž Zupančič, Foto: Petra Brvar


24

MOTNIŠKE NOVICE

DRUŠTVO UPOKOJENCEV MOTNIK-ŠPITALIČ Člani društva upokojencev Motnik–Špitalič smo v letu 2011 v celoti izpolnili program našega dela, ki smo si ga zadali na našem rednem občnem zboru. Kot vsako leto smo tudi letos obiskali vse bolne in nepokretne naše člane in vse tiste, ki živijo v domovih počitka. Vsem smo se oddolžili s skromnimi darili. S skromnimi darili smo obiskali tudi vse tiste, ki so v letu 2011 dopolnili 80 ali 90 let. Naše društvo se v imenu članov zahvaljuje Krajevnima skupnostma Motnik in Špitalič za finančno pomoč in motniški šoli za kulturni program na občnem zboru. Hvala! V imenu upravnega in nadzornega odbora se zahvaljujemo vsem tistim našim članom, ki so darovali dobitke za srečelov na Peči v Špitaliču. Posebna zahvala pa gre našemu podpredsedniku upravnega odbora gospodu Janezu Trebušaku, ki je zbral največ dobitkov in velik finančni prispevek. Hvala!

Program dela društva za leto 2012: 1. 2.

Občni zbor s kulturnim programom V pomladnem času organizacija meddruštvenega pohoda na Lipovec in Malo Ravan 3. Tradicionalni izlet upokojencev 4. Udeležba na srečanju gorenjskih upokojencev s priložnostnim izletom 5. Srečanje na tradicionalnem pikniku na Peči v Špitaliču 6. Udeležba na srečanju upokojencev Slovenije 7. Obisk vseh tistih upokojencev, ki bodo v letu 2012 dopolnili 80 let in tistih, ki bodo dopolnili 90 let 8. Decembrski obiski vseh upokojencev starih več kot 80 let in vseh tistih, ki so nepokretni in bolni ter tistih naših upokojencev, ki so v domovih za starejše in bolne 9. Sodelovanje z društvi in organizacijami v obeh krajevnih skupnostih in sodelovanje s sosednjimi društvi ter organizacijami 10. Udeležbe na srečanjih sosednjih društev upokojencev in drugih društev

V imenu društva: Jože Semprimožnik

KRAJEVNA ORGANIZACIJA ZVEZE ZDRUŽENJ BORCEV IN SIMPATIZERJEV NOB MOTNIK IN ŠPITALIČ Naša organizacija do sedaj ni sodelovala v glasilu Motniške novice, letos pa smo se odločili, da bomo dali svoj skromni prispevek temu glasilu. Letos smo po dolgih letih ponovno organizirali srečanje na Slopeh. Udeležba je bila zelo zadovoljiva. Zato smo sklenili, da bomo s takimi srečanji nadaljevali. Naša organizacija se nam je številčno zelo povečala, posebno z mladimi člani. V zadnjem času je pristopilo 15 novih članov, največ mlajših. Mislim, da bi bilo dobro, da se vsakoletno redno srečanje nadaljuje tako kot se je nekdaj. Eno leto bi bilo srečanje v Špitaliču, drugo leto pa v Motniku. Kje in kdaj se bomo srečali bi se dogovorili na našem rednem letnem občnem zboru, ki bo v februarju 2012. Takrat bomo tudi sprejeli naš program za leto 2012. Vabimo vse zainteresirane, ki bi želeli postati naši člani, da se udeležijo našega občnega zbora, ki bo javno objavljen, za člane z vabili, za ostale nečlane pa preko oglasnih desk s plakati. V naše vrste lahko pristopijo vse starostne skupine, tudi mladinci in mladinke, ki sedaj zelo slabo poznajo vrednote NOB in naše osvoboditve izpod nacističnega in fašističnega škornja. Vabimo vas, da postanete naši člani! Vsem našim članom in krajanom KS Motnik in KS Špitalič želimo srečno, zdravo in uspešno novo leto 2012. Za KO ZZB in simpatizerjev NOB: Jože Semprimožnik


DECEMBER 2011

25

KULTURNO DRUŠTVO MOTNIK Za nami je že velik del decembra. Veliko je dogodkov, srečanj, raznih svečanosti. V decembru čas mineva hitreje kot sicer. V tem času se radi oziramo nazaj in ocenjujemo, kako uspešno smo zaključili minulo leto. Za nami je prvo leto delovanja upravnega in nadzornega odbora v novi sestavi, skoraj v celoti je izpolnjen program dela, ki smo si ga zastavili v začetku leta 2011. Tudi v prihajajočem letu bomo polni novih idej in želja, ki si jih želimo uresničiti. Sodelovali bomo na pustnem karnevalu na Vranskem, popestrili občni zbor upokojencev, z našimi recitatorji se bomo udeleževali proslav. Ob koncu šolskega leta se bo v sodelovanju z Matično knjižnico Kamnik odvijal pripovedovalski festival Jenkret je biv: Križnikov pravljični festival, kjer se bo dogajalo veliko različnih delavnic, tako za najmlajše, mlade in starejše. V poletnih mesecih bomo s sodelovanjem z ostalimi društvi ponovno organizirali Poletne večere v Motniku. Idej in želja je še mnogo, namen vsega pa je v povezovanju in druženju krajanov in krajank Motnika in okolice. Vsem, ki Kulturnemu društvu Motnik pomagate na kakršen koli način, se upravni odbor iskreno zahvaljuje. V novem letu pa vsakemu želimo vse dobro. Naj vam praznični december prinese lepe trenutke v družbi vaših najdražjih. Naj bo novo leto posuto z dobrimi željami in naj vas skozi vse leto spremljajo sreča, mir ter dobri in iskreni ljudje. Predsednik KD Motnik: Rafko Goltnik

TURISTIČNO DRUŠTVO MOTNIK Leto 2011 je bilo za društvo zelo delovno in uspešno. Poleg redne dejavnosti vzdrževanja Motniške poti smo izpeljali tudi druge aktivnosti, ki so navedene v posameznih prispevkih. Ker je pred vrati novo leto se bomo osredotočili na program društva za leto 2012, katerega bomo potrdili na našem občnem zboru v mesecu februarju. Najprej bi vas povabili na tradicionalni Štefanov pohod z baklami na Malo ravan, ki bo 26. 12. 2011 ob 18. uri. Po novem letu bomo nadaljevali z naslednjim programom: urejanje Motniške poti (posek drevja na gradu, košnja itd.), sodelovanje na Križnikovem festivalu, sodelovanje na Slovenski Prangerjadi, organizacija Poletnega večera pod Lipami ali na prireditvenem prostoru, sodelovanje na sejmih s predstavitvijo kraja (Turistični sejem v Ljubljani, sejem v Arboretumu, Dnevi narodnih noš v Kamniku in Mihaelov sejem v Mengšu). Prav te predstavitve obogatijo turistično ponudbo v kraju, saj Motnik spoznavajo ljudje širom Slovenije. Tudi letos bomo nadaljevali z odprtjem turistično informacijskega centra v Vagi med poletnimi meseci. Ne smemo pozabiti pohodništva, saj želimo izpeljati kar pet pohodov (Pohod po Motniški poti, pohod v visokogorje Julijcev ali Kamniških Alp, Od Litije do Čateža, Miklavžev pohod in nazadnje Štefanov pohod). Pohodništvo daje članom veliko zadovoljstva, saj se po napornih delovnih dneh sprostijo in si naberejo novih moči. Morda se bo v naš program umestila še kakšna prireditev, katera bo na novo zaznamovala naše društvo in dodala dodatno kvaliteto kraju, kar je tudi naš moto. Na koncu se Turistično društvo Motnik zahvaljuje vsem krajanom Motnika za sodelovanje in pomoč tako pri prireditvah kot tudi pri urejanju okolice hiš in celotnega kraja. Predsednik TD Motnik: Marjan Semprimožnik


26

MOTNIŠKE NOVICE

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MOTNIK Osnovna naloga vseh gasilcev je gašenje požarov, reševanje ljudi ter premoženja tako ob naravnih kot tudi drugih nesrečah. Delo gasilcev je izredno raznoliko kot tudi zelo nevarno, zahteva prilagajanje na raznovrstne okoliščine ter psihično in fizično pripravljenost. V PGD Motnik poleg naše osnovne naloge za leto 2012 planiramo tudi veliko drugih aktivnosti. V začetku leta je najprej pred nami redni letni občni zbor, kjer bomo pregledali delovanje v preteklem letu. V začetku spomladi bo sledila čistilna akcija v domu in okolici. Organizirali bomo prvomajski kres in romanje v Šentgotard v mesecu maju. Meseca maj in junij sta meseca, ko se ekipe pripravljajo za občinsko gasilsko tekmovanje, ki bo v mesecu juniju. V začetku julija bo letovanje otrok, gasilska veselica pa bo predvidoma 14. julija. Oktober je mesec požarne varnosti. Imeli bomo društveno vajo, dve meddruštveni vaji, udeležili se bomo sektorske vaje, obiskali pa bomo tudi otroke v OŠ in vrtcu. Opraviti bo potrebno redni pregled hidrantov na območju, ki ga pokriva naše društvo. Ostale aktivnosti bodo potekale v skladu z navodili GZS. V mesecu novembru bo že tradicionalna strokovna ekskurzija. Seje upravnega odbora potekajo skozi vse leto. Naša mladina se udeležuje vseh tekmovanj v organizaciji GZ Kamnik. V iztekajočem se letu so dosegli odlične rezultate in bili v skupnem seštevku tretji. Po dogovoru z ostalimi društvi v kraju bomo nadaljevali z ureditvijo prireditvenega prostora. Skozi celo leto se bomo glede na potrebe udeleževali raznih srečanj, parad, pogrebov. Za učinkovito in varno posredovanje v vseh vrstah nesreč kot tudi za opravljanje redne dejavnosti se moramo gasilci vseskozi izobraževati in usposabljati. V letu, ki se izteka smo dobili 3 nove gasilske častnike, 2 člana sta opravila tečaj za usposabljanje gasilcev za gašenje notranjih požarov modul A, 2 člana obnovitveni tečaj za reševalca v nesrečah z nevarnimi snovmi in 11 članov osnovni tečaj za gasilca. Za leto 2012 so naše želje, da bi čim več članov opravilo nadaljevalni tečaj za gasilca. Prijavili smo tudi kandidate za izobraževanje na Igu. Za gasilsko dejavnost so izjemnega pomena naša vozila. Nujna so redna popravila, vzdrževanja in obnove. Tekom leta se bo pokazala potreba po razni opremi oz. rezervnih delih za vozila, katero bomo sproti nabavljali. Upamo, da bomo v letu, ki prihaja, uspešno izpeljali vse zastavljene naloge. Za PGD Motnik: Bojana Pančur


Tisoč in tisoč zvezd je nad nami,

Številne želje, tiha upanja in mnoga

tisoč in tisoč zvez je med nami,

pričakovanja naj postanejo resničnost.

naj gre po svetu - rama ob rami svetloba z nami.

Vesel božič in srečno v letu 2012, iz srca želimo motniški Polžki z Vido, Damijano in Janjo.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.