Motniške novice 2015

Page 1

LETO 15, ŠTEVILKA 1

DECEMBER 2015Spoštovani bralci in bralke! Motnik je ena izmed dvaindvajsetih krajevnih skupnosti v občini Kamnik. Leži na skrajnem zahodu in je med tremi najmanjšimi krajevnimi skupnostmi po številu prebivalcev. A kljub temu, da je odmaknjena najdlje od Kamnika in da ima le nekaj več kot 300 prebivalcev, to ne pomeni, da se na zahodni strani Kozjaka, nič ne dogaja. V Motniku, ki so mu bile v 15. stoletju podeljene trške pravice, je življenje še kako živahno. V kraju so dejavna številna društva, ki vsako po svojih močeh prispeva svoj kamen v pester motniški mozaik. Prav sodelovanje društev in vpetost krajanov v več društev hkrati je tisto, kar Motnik dela posebnega. V iztekajočem se letu je znova dobro uspel eden pomembnejših kulturnih dogodkov v Občini Kamnik, Križnikov festival, ki širi svoje območje in privablja vedno več obiskovalcev. Dobro so organizirani tudi Poletni večeri, Kolesarski izlet od Snovika do Motnika in mnoge druge prireditve v organizaciji kulturnega, športnega ali turističnega društva. Za starejše dobro skrbi zelo aktivno društvo upokojencev, ki je svoje nove prostore našlo v izpraznjenih prostorih pošte. Za varstvo pred požari in naravnimi nesrečami skrbi Prostovoljno gasilsko društvo Motnik, ki bo v letu 2016 bogatejše za pomembno pridobitev. Z novo avtocisterno boste krajanke in krajani še bolj varni. Vse pa ne gre vedno po načrtih. Mnogo razburjenja in slabe volje je v Motnik prinesla razgrnitev državnega prostorskega načrta M9 – prenosni plinovod Kidričevo-Vodice. Strah, da bo morebitni plinovod ohromil kraj in povzročil še močnejše odseljevanje, je bil nekoliko pretiran. Novi Občinski prostorski načrt, ki je bil v jeseni sprejet na seji Občinskega sveta Občine Kamnik, je v Motnik prinesel nekaj novih zazidljivosti, na katere pa predlog državnega prostorskega načrta ni vplival. Življenje v Krajevni skupnosti Motnik je vedno bolj živahno tudi zaradi najmlajših. Šola in vrtec sta vedno bolj polna. Vedno večji poudarek dajete medgeneracijskemu sodelovanju. To pa je potrdilo, da ste na pravi poti. Sodelovanje med društvi, moč mladih in znanje starejših so prave sestavine za nadaljnji razvoj kraja. Na izgubite volje in moči po vedno novih zmagah. Želim vam miren božič v krogu ljudi, ki jih imate radi in srečno v letu 2016! Igor Žavbi, Podžupan Občine Kamnik

NAPOVEDNIK: Stran 6

Spust gregorčkov Stran 8

Nov sadovnjak na Podružnični šoli Motnik Stran 11

4. Križnikov pravljični festival Stran 15

Molojado liga treh društev Stran 16

Proslava na Slopeh Stran 19

MOTNIŠKE NOVICE, letnik 15, številka 1

Poletni kino na prostem

Izdajatelj: Kulturno društvo Motnik Uredništvo: Tomaž Zupančič, Petra Zupančič Sliki na naslovnici: Luka Dakskobler, Motnik.net Oblikovanje in prelom: Tomaž Zupančič, info@motnik.net Tisk: STUDIO DATAPRINT, d.o.o.

Stran 20

Motniške novice obsegajo informacije s področja KS Motnik in jih prejmejo vsa gospodinjstva KS Motnik brezplačno.

Norčave in nagajive poletne delavnice Stran 23

Čarovniški večer


4

MOTNIŠKE NOVICE

Letos četrti po vrsti – prvojanuarski pohod na Jasovnik Zbor: 1. januarja 2015, ob 9. uri pri Turistično informacijski točki (nasproti gostilne pri Flegarju). Udeleženci: 3 pohodnice 7 pohodnikov Lukčeva Brina in Cotlnov Medo.

Pot: na Strmco in po lovski poti do Malega, nato na Veliki Jasovnik, na vrhu ob 10.30, postanek, vpis v knjigo pohodnikov, okrepčilo, obvezna gasilska fotka in nadaljevanje po grebenu Jasovnika do Loke, sestop nad avtocesto in povratek po glavni cesti v Motnik. Nekaj utrinkov in komentar: Jutro ni bilo tako mrzlo kot so napovedovali. Pot na Strmco normalna, naprej hoja po sipkem snegu, moški utirajo gaz, ponekod snežni zameti. Po grebenu veliko zanimivih snežnih opasti, največ snega ravno po robu. Pot je bila varna, prijetna, mogoče nas je malo bolj utrudila zaradi snega. Vse dobro v letu, ki se je začelo. Dober in čvrst korak. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Pohod DU Motnik - Špitalič In smo šli … iz Špitaliča na Nadlisnik … Mimo cerkve v Špitaliču smo šli do Nove Rebri. Tu se pot razcepi: levo na Slopi in desno na Nadlisnik. Ko smo prišli na vrh, smo čutili moč vetra, ki nas je vseskozi spremljal. Tukaj je še živa kmetija »pr' Hedmal«. Zraven je Klemenova domačija, kjer pa nihče ne živi. Mladi naslednik se pri Hedmal trudi oživiti živinorejo in v hlevu je kar nekaj krav, bikcev in teličkov. Po postanku in klepetu smo pohod nadaljevali pod Jernačem ter po gozdni poti mimo kmetije Učakar, skozi Doline nazaj na izhodišče. Dan je bil precej vetroven. Verjetno je to razlog, da je bil tokratni pohod časovno dokaj kratek. V novem letu nas čakajo nove poti in novi izzivi. Pa dober korak. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Ob slovenskem kulturnem prazniku Napeta ušesa in v oder uprte oči polne motniške dvorane, dajo vedeti, da je bila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku uspešna. Otroke, mladino, odrasle in starejše so motniški ter špitalski recitatorji Primož, Iva, Danica, Micka, Božo, Petra in Špela s Sonetnim vencem popeljali v Prešernove čase. Med posameznimi odseki so kulturno zavest dvigovali Gašper, Boštjan in Vesna, Oktet sv. Mihaela z Vranskega in pevski zborček Podružnične šole Motnik. "France Prešeren, rojen 3.12.1800 v Vrbi, tretji otrok in prvi sin Šimna in Mine Prešeren, je bil bister in nadarjen deček, zato so mu starši namenili drugačno življenje, kot so ga bili deležni sami in so ga poslali v šole. Postal naj bi duhovnik, a se je sam odločil drugače." Na sobotni večer, 7. februarja, je Društvo upokojencev Motnik Špitalič slovenskemu velikanu, Francetu Prešernu, v čast pripravilo prireditev ob vseslovenskem kulturnem prazniku. Polna dvorana gledalcev in poslušalcev vseh starosti je ob koncu prireditve nastopajočim namenila velik aplavz. Rdeča nit prireditve je bil Sonetni venec, pesnitev posvečena Primičevi Juliji. Prešernov Sonetni venec se je prepletal s harmoniko, zborovskim in otroškim petjem.


DECEMBER 2015

5

Gašper, Boštjan in Vesna so pripravili paket ljudskih pesmi in paket poskočnih inštrumentalnih pesmi. Oktet sv. Mihaela se je s pesmimi Pa kako bom ljubila, Drevi pa grem na vas, Ena ptička priletela in Moj očka so mi rekli po dolgih letih vrnil v Motnik. Za prikupnost so poskrbeli učenci in učenke oz. pevski zbor Podružnične šole Motnik. Na koncu še magistrale, zahvala predsednika društva upokojencev in bučen aplavz. (Tekst in foto: Motnik.net)

Pohod v februarju Na motniškem je v tem trenutku veliko snega. Kam na pohod? In padla je odločitev: gremo proti Vrhem in če bo možno, še naprej čez Pleso, na Srobotno, Koprivnico, skozi Graben in motniško Belo. Rečeno, storjeno. Torek, 10. februar, sveže jutro, malo pod ničlo, lepo splužene poti in že smo prišli na Pleso. Tukaj pa nekaj sto metrov hoje po celcu do Srobotnika. Prav tu smo srečali Španovega Romana, ki je plužil še zadnje metre. Pokazalo se je tudi sonce in s Koprivnice prelep razgled proti Čemšeniški planini in Zasavski sveti gori. Devet pohodnic in pohodnikov je uživalo na pravem zimskem pohodu. Fino, smo že kar pozabili, kako je hoditi v takih razmerah. Tudi Brina ni manjkala. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Pust na PŠ Motnik

Pekli smo miške in krofe V ponedeljek, dan pred pustnim torkom, nas je v šoli obiskala učiteljica Tina, vodja šolske prehrane. S seboj je prinesla sestavine za peko. Učenci prvega in drugega razreda smo skupaj z njo zamesili testo za miške in krofe. Ko je bilo testo narejeno, smo oblikovali miške in krofe in jih spekli. Pri tem nam je pomagala Slavica. Po celi šoli je dišalo. Z njimi smo se posladkali mi in naši sošolci. Hvala, učiteljica Tina! (Tekst: Kristjan, Zala in Jerca) Sprevod maškar po Motniku V šoli motniških Polžkov ni, vanjo devetnajst maškar hiti, v spremstvu so ciganka, tigrica, ura, čarovnica in lepa rožica. Nato smo po Motniku se podali, prepevali in se glasno smejali, so pisane bombone nam delili in slastne miške ponudili. Ko smo se s sprehoda vračali, smo Marjana, predsednika KS srečali, bil je navdušen, nam krofe je dal, nato nas je Brane domov odpeljal. (Tekst: Domen, Martin in prijatelj Lev)

Motniški Polžki smo bili veseli Na pustni torek smo se odločili, da se bomo veselili. V šoli smo ustvarjali, plesali, se predstavili kot maškare in jedli krofe. Najbolj slastni so bili tisti, ki smo jih spekli s pomočjo Tine, vodje šolske prehrane. Po malici smo se odpravili na sprehod po Motniku. Spremljale so nas tudi odrasle maškare. Veselo smo prepevali in se smejali. Vsi so bili navdušeni nad nami. Sladkali smo se s krofi, ki nam jih je privoščil predsednik KS Motnik, gospod Marjan Semprimožnik. Jedli smo odlične miške, ki jih je samo za nas že zjutraj spekla Aleševa mamica Tatjana in sladkali smo se z bomboni in čokolado. Bilo je veselo in norčavo. (Tekst: motniški Polžki z učiteljicama)


6

MOTNIŠKE NOVICE

Spust gregorčkov po Motnišnici 24. februarja so se pod vodstvom mentoric Turističnega društva Motnik v dvorani kulturnega doma v Motniku ponovno odvijale počitniške delavnice, tokrat z naslovom Izdelovanje gregorčkov. V sredo 11. marca pa so otroci skupaj s svojimi starši prvič spustili gregorčke v strugi Motnišnice. Delavnica, ki je v dvorani potekala med zimskimi počitnicami, je ponovno pritegnila prijetno število otrok. Iz odpadnih materialov, ki so jih otroci prinesli od doma, so izdelali vsak svojega gregorčka. Nastalo je prav lepo, predvsem pa pisano ''naselje'' gregorčkov. Gregorčki se izdelujejo že od nekdaj, barčice narejene iz naravnih (Foto: Nina Semprimožnik) materialov opremljene s svečkami so na večer pred gregorjevim spuščali po vaških potokih in s tem ponazorili simbolni met luči v vodo. S simbolnim metom luči so naznanili konec zime, skorajšen prihod pomladi, daljšanje dneva in pomemben konec obdobja dela ob svečah, oljenkah in ostalih svetilih. V sredo, 11. marca, dan pred gregorjevim, so se otroci in starši, po koncu pravljičnih uric s Špelo Regulj, izpred Podružnične šole Motnik podali proti gasilnemu domu, kjer so na brežini Motnišnice otroci spustili svoje gregorčke. Njihovo popotovanje so tako otroci kot tudi starši spremljali med klepetom, z nasmejanimi obrazi, piškotom v ustih in kozarčkom toplega čaja. (Tekst in foto: Motnik.net)

V marcu na Limbarsko goro V torek, 10. marca, se je v Motniku zbralo 9 pohodnic in pohodnikov, članov DU Motnik - Špitalič. Z avtomobili smo se odpeljali v Blagovico in pod viaduktom zavili na cesto proti Golčaju. Parkirali smo na makadamski poti in mimo preprog cvetočega spomladanskega vresja prišli do cerkve sv. Neže na Golčaju. Za cerkvijo se je odprl lep razgled v dolino in na vasi nad Blagovico, Sp. in Zg. Lokami ter Krašnjo. Pot smo nadaljevali mimo spomenika padlim borcem Radomeljske čete in po lepi gozdni poti prišli do asfaltirane ceste, ki naselje Limbarsko Goro povezuje z Moravčami. Mimo lepo obnovljene kapelice in domačij smo prišli na vrh 773 m visoke Limbarske gore. Tu so cerkev sv. Valentina, zvonik in gostišče. Menda je v času, ko ljudje hodijo na Limbarsko goro »po nagelj«, tukaj ogromno obiskovalcev in vse zaparkirano, čeprav se človeku zdi, da je na vrhu kar nekaj prostora. Ob lipi smo pomalicali, si v gostišču privoščili kavo, se fotografirali na cerkvenih stopnicah in se čez travnik vrnili do izhodišča. Dan je bil sončen, pohod pa prijetno druženje, dobro za telo in dušo. (Tekst in foto: Majda Zupančič)


DECEMBER 2015

7

Nastopili smo na reviji pevskih zborov Motniški Polžki zelo radi pojemo in smo že mnogo let vključeni v pevski zbor, naš zborovodja pa je učitelj glasbe Peter Pogačar. Letos smo ga s svojim petjem prepričali in odločil se je, da nas pelje v Kamnik na območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov z naslovom Poj z menoj. Na prireditev nas je spremljala učiteljica Silva in z nami čakala na naš nastop. V torek, 17. marca 2015, smo nastopili kot osmi po vrsti in zapeli tri pesmi: Živa in Žan, Lojze Krajnčan in Andrej Rozman Roza, slovensko ljudsko Mrzel veter tebe žene ter Če bi se svet nazaj vrtel, Tadej Vasle. Bili smo navdušeni in tudi pohvaljeni. To je bila za nas velika preizkušnja. Trudili se bomo in še naprej veselo prepevali. Morda se nam tudi drugo leto zopet nasmehne sreča. S pesmijo nam je skupaj lepo, s pesmijo je pri srčku toplo. Tega reka se motniški Polžki držimo in veseli smo, ker radi in veliko pojemo. Hvala, učitelj Peter Pogačar, ker se z nami trudiš. (Tekst in foto: Grega, Hana, Jurij in Zala s sošolci in učiteljica Vido)

Bilo je nekoč, v starih časih Torek, 17. marca 2015, je bil za motniške Polžke poseben dan. V šoli so nas obiskale babice: Majda, Marija, Krista, Ivica, Milena in dedek našega sošolca Aneja po imenu Pavle. V dobrodošlici smo jih lepo pozdravili in jim zapeli tri ljudske pesmi. Bili so navdušeni nad našim petjem. V šoli smo se učili o starih časih, spoznavali različne igre, oblačila, poklice, predmete in se igrali. Ker pa se radi družimo z babicami in dedki, smo se odločili, da jih povabimo in naj nam še oni povedo zanimivosti iz njihovega otroštva. Babica Majda nam je prebrala pravljico Temni in svetli dnevi, ki jo je napisala Berta Golob. V njej opisuje, da je bilo najlepše takrat, ko je v hiši zadišalo po svežem kruhu, najtežje pa, ko je morala ribati lesena tla. Nato nam je babica Ivica predstavila krtačo in nam pokazala, kako so krtačili domačo volno, pletli nogavice in rokavice. Marija nam je pokazala strojček, s katerim so mleli orehe in lešnike ter petrolejko, ki jo je prižgala in smo vonjali petrolej. Babica Krista je prinesla majhen likalnik, v katerega so dali žerjavico in likali, Milena pa pleteno košaro in nam je povedala, zakaj so jo uporabljali. Dedek Pavle nam je opisal košnjo. Kako je kot mlad fant s svojimi tremi brati vstal že zjutraj ob treh in skupaj so se odpravili kosit. Ob sedmi uri jim je teta prinesla zajtrk, žgance in zelje. Ko so končali s košnjo, so z vilami raztrosili redi, še kakšno zapeli in se odpravili domov. Tudi nam je zapel kitico pesmi o košnji in to zelo lepo. Ob zaključku nam je babica Majda napisala na tablo deset domačih besed (tištuh, antla, ladlc, ...), učenci so jih prebrali in vsak je moral potem samostojno napisati tri knjižne besede. Nato je sledilo žrebanje in nagrajeni so bili Kristjan, Jerca, Nika in Manca. Za zaključek so nas gostje posladkali z bomboni in sokom, mi pa smo se jim zahvalili za obisk in znanje, ki so nam ga posredovali ter jih razveselili z voščilnico, na kateri je pisalo: Od vseh energij na svetu te lahko osreči le ena sama, ENERGIJA SRCA. Obljubili smo jim, da se vidimo 25. marca v dvorani in takrat jih bomo razveselili s kulturnim programom. Hvala, drage naše babice in dedki, da si vzamete čas in nas obiščete v šoli. (Tekst in foto: Jakob, Kristjan, Jerca, Tjaša in Matic s sošolci in učiteljico Vido)


8

MOTNIŠKE NOVICE

Čistilna akcija Krajevna skupnost Motnik je v soboto, 28. marca, v sodelovanju z ostalimi društvi v Motniku ter PŠ Motnik ponovno organizirala čistilno akcijo. Tokrat je bila udeležba slaba, a smo vseeno uspeli očistiti svoj kraj in postaviti nekaj opozorilnih tabel.

Ob 8.30 smo se zbrali pred trgovino, se razdelili v skupine, razdelili vreče in rokavice, nato so se skupine pridnih pobiralcev smeti podale vsaka na svoj ''rajon''. Vse odpadke so odvažali na odlagališče v Pakališki, kjer je kasneje skrb nad odpadki prevzel Publicus. Vse sodelujoče na čistilni akciji pa je Krajevna skupnost Motnik pogostila z bogato malico in pijačo.(Tekst in foto: Motnik.net)

Nov sadovnjak na Podružnični šoli Motnik Oj, lepo je res na deželi, deželi, deželi, kjer šola na samem stoji. Okrog so travnički zeleni, zeleni, zeleni, kjer sadna drevesa stoje. Vsak šolar ima svoje veselje, rad dela, se pridno uči. To pesem smo zapeli motniški Polžki, na kitari pa nas je spremljal zborovodja Peter Pogačar. Bili smo zelo veseli, ker smo v parku ob šoli posadili sadna drevesa. Do četrtka, 9. aprila 2015, so v parku ob šoli rasli javorji. Najprej so nam bili všeč, a sčasoma so postajali zelo dolgočasni in stari. Močno smo si želeli sadovnjak. Kdaj pa kdaj bi radi zaužili dobro in zdravo sadje, ki bi nam teknilo. Želja se nam je uresničila. V Motnik, pred našo podružnično šolo, so prišli gostje. Ravnateljica OŠ Šmartno v Tuhinju ga. Jožica Hribar, podžupan občine Kamnik g. Igor Žavbi in višja svetovalka za evropske in druge projekte ga. Barbara Strajnar, predsednik Sadjarsko - vrtnarskega društva Tunjice g. Valentin Zabavnik, krajinska arhitektka mag. Marta Vahtar in še drugi. Tako je na zahodni strani naše šolske stavbe nastal pravi sadovnjak z desetimi posajenimi sadnimi drevesi, in sicer češnjo, tri hruške in šest jablan. Zasajena so bila tista drevesa, katerih sadeži dozorijo v času, ko obiskujemo pouk in tako bomo jedli motniški Polžki bolj zdravo malico. Vračanje k naravi in ohranjanje starih drevesnih sort je zelo pomembno. Pazili bomo na naša sadna drevesa in uživali zdravo sadje. Ob zaključku pa nas je z ogromnim pladnjem s sladkega in slanega peciva razveselila predsednica društva Utrip, ga. Ančka Podbevšek. Ta dan smo bili zelo dobre volje. Zdaj pa vsak dan opazujemo sadna drevesa, ki rastejo v sadovnjaku in jih pridno zalivamo, da se bodo čvrsto ukoreninila in rasla kot rastemo motniški Polžki. (Tekst: motniški Polžki z učiteljico Vido, foto: Občina Kamnik)


DECEMBER 2015

9

Pohodi se nadaljujejo ... DU Motnik – Špitalič Kdaj? Torek, 14. april 2015. Kdo? 5 pohodnikov in 4 pohodnice. Kam? Vransko - Zahomce – Ločica Kod? Nadvoz nasproti KIV-a, po gozdnih poteh in vlakah do kapelice nad Zahomcami, skozi razpotegnjeno vas mimo kmetij do Javorškove domačije. Skozi gozd in navzdol do naslednje kapelice. Skozi tunel - podvoz blizu Ločice do gostilne Pri šoferski mamici, kjer smo počakali na prevoz. Kako? Hribi, doline, strma pobočja, zelo malo ravnine (Le kje lahko zorjejo kakšno njivo?), razpršene domačije - to je ponujal pogled na vse strani. Vedno znova smo presenečeni, kakšno bogastvo v pokrajini nas čaka za vsako novo vzpetino. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Proslava v Spodnjem Okrogu Pri spominskem obeležju v Spodnjem Okrogu - Kozji hrbet, smo člani KO ZZB za vrednote NOB Motnik - Špitalič ob državnem prazniku Dan upora proti okupatorju že tretje leto zapored organizirali proslavo. Proslava nekako sovpada z bojem, v katerem so 28. aprila 1944 leta padli trije borci Šlandrove brigade, ki je bila takrat v Zgornjem Okrogu. Partizansko zasedo so Nemci skupaj z domačimi izdajalci presenetili, niso se mogli umakniti, zato so v boju padli trije, eden pa ušel kroglam. Nemci so nato pohod nadaljevali proti Zgornjem Okrogu. Večina vaščanov in borcev se je pravočasno umaknila, padla je ena žrtev, več kot polovico vasi so Nemci požgali. Predsednik krajevne skupnosti Špitalič, Marko Drolc, je opisal pomen praznika. 27. aprila 1941 so se predstavniki političnih organizacij in kulturnih delavcev sestali v hiši književnika Josipa Vidmarja in ustanovili protiimperialistično fronto. Po napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 se je preimenovala v OF in se v letu 1953 preoblikovala v SZDL. Leta 1989 je prenehala delovati in se spremenila v Socialistično stranko SZDL. Po osamosvojitvi se je združila z levimi strankami v današnjo stranko SD. Pri proslavi so z recitacijami sodelovale članice društva upokojencev Motnik-Špitalič in harmonikar Janez. Hvala vsem, ki se udeležujete srečanj. Nikoli ne smemo pozabili grozot vojne in žrtev, ki so dala življenje za našo svobodo. (Tekst: Danica Železnik)

Spomini Kako se spominjam partizanskega napada na nemško postojanko v Motniku Bil je večer prvega februarja leta 1944. Kajbčevo hišo so okupatorji obdali s strelnimi linijami in betonom na vseh oknih in vratih. Imeli so slabo vest, ker so se na sredo kraja nasilno naselili med mirne domačine. V mraku tega dne je odjeknil močan strel, takoj nato pa je zaropotalo, da je odmevalo po dolini od Jasovnika do Smolnika in Planinščice. Vaščani so se umaknili v svoje domove. Streljanje je trajalo nepretrgoma dalj časa. Pričelo se je s trkanjem na vhodna vrata naše hiše. Na vprašanje ''Kdo je?'' je bil zelo glasen odgovor ''Slovenski partizani. Odprite!'' Vstopali so molče, eden za drugim so se posedli po klopeh okoli mize in ob peči. Nemce bomo nagnali iz kraja in tudi zmaga bo naša, je povedal njihov vodja. Mama je razrezala hlebec kruha in ponudila na mizi. Bili so dobro oboroženi in samozavestni v pogovoru z domačini. Še minirati bo treba zidove in postojanka bo padla, je rekel vodja partizanov, ko so odhajali v noč. Borba za uničenje postojanke je trajala še dolgo. Miniranje je bilo močno, da je streslo celo naselje. Slišali smo kopanje zemlje na pokopališču pri cerkvi. Proti jutru je streljanje utihnilo. Z vseh strani so se vsuli nemški vojaki. Nasilno so odpirali vrata vseh hiš in hlevov, bili so grobi in neprijazni, njihovo vpitje je odmevalo med hišami. Zahtevali so, da se vsi moški takoj javijo z lopatami in krampi. Začeli so odkopavati ruševine na pogorišču, kjer je prej stala hiša. Moški so


10

MOTNIŠKE NOVICE

celo dopoldne odkopavali, vojaki so jih grobo priganjali. Gasilci so vmes z vodo hladili vroče opeke in kamenje. Nad hišami se je vlekel dim od močnega ognja in miniranja, prah od porušenih zidov ni pustil dihati. Domačini so se bali okupatorjevega maščevanja. Bil je to dan groze in strahu. Proti večeru se je nemško vojaštvo odpeljalo skupaj z odkopanimi žrtvami. Tisto, kar je napovedal partizan v naši hiši, se je res zgodilo. Motnik je bil od tega dne naprej, za nekaj časa, osvobojen kraj, brez tujega vojaka. Ta napad na nemško postojanko je izvedla Šesta udarna brigada Slavka Šlandra. Njen komandant je bil Janko Sekirnik – Simon. Na pokopališču je bil to noč pokopan partizan Rudi Karat - Džek. Spominska plošča temu partizanu je pritrjena na Zadružnem domu v Motniku. (Tekst: Hribovšek Miha, star 85 let)

Zaključek srečanj s knjigo – bralna značka za odrasle Osem srečanj, enajst knjig, trije mentorji - to je bilanca »Srečanj s knjigo - bralne značke za odrasle v bralnih skupinah« v letu 2104/2015 v organizaciji Matične knjižnice Kamnik, ki so potekala v Podružnični šoli Motnik. Srečevali smo se vsak drugi torek v mesecu od oktobra 2014 do vključno maja 2015 v spodnji učilnici OŠ Šmartno PŠ Motnik. Mentorji so nas vodili v svet zanimivih knjig, književnih junakov, njihovih dogodivščin, zapletov in razpletov. Izmenjavali smo si misli, mnenja in izkušnje. Na zadnjem srečanju v maju sta nam predstavnici knjižnice Mojca Kosirnik in Tina Arnež podelili priznanja za udeležbo. Udeleženci in udeleženke iz vseh bralnih skupin v občini Kamnik in Komenda pa smo se srečali v petek, 5. junija 2015, v Motniku, kjer se je ta dan začel Križnikov pravljični festival. Ogledali smo si znamenitosti Motnika in se ob 19. uri udeležili prvega pripovedovalskega večera. Knjiga nam širi obzorje, nas razvedri, nam krajša čas in buri domišljijo. Vsi se veselimo novega kroga srečanj in nove izbire knjig. Se vidimo v jeseni. (Tekst: Majda Zupančič, foto: Vida Kovačič)

Meddruštveni pohod na Lipovec Društvo upokojencev Motnik - Špitalič že vrsto let organizira meddruštveni pohod na Lipovec. Letos nam vreme v prvem terminu ni bilo naklonjeno, zato smo se na pot podali v sredo, 20. maja 2015. Na Kozjaku se nas je ob 8. uri zbralo približno 50 pohodnic in pohodnikov iz DU Komenda, DU Kamnik, DU Vransko in gostitelji.

Po kratki gozdni poti smo prišli na travnik pod kmetijo Pecman v Lipljah in pri domačiji zavili proti vzhodu do Kekca, kjer smo se ustavili in se razgledali na vasi na pobočju Menine. Gozdne poti (že kar ceste) so v tem koncu zelo lepo urejene. Pot do Lipovca je minila v lepi in zmerni hoji. V domu nam je prijazna oskrbnica skuhala malico. Po okrepčilu je čas mineval v prijetnem druženju in klepetu, nekaj pohodnikov pa se je povzpelo še na najvišjo točko nad domom. Vračali smo se po cesti proti Zobali in Jastrobljam, kjer smo pustili jeklene konjičke. Razšli smo se dobre volje in odločeni, da se srečamo na naslednjih pohodih. Pri prevozu je tudi letos pomagala Boštjanova Mojca. Hvala. (Tekst in foto: Majda Zupančič)


DECEMBER 2015

11

Križnikov pravljični festival zopet potrdil izredno moč živega pripovedovanja V juniju se je v Motniku in na Vranskem odvil že 4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ... Osrednja nit festivala je bilo tudi letos pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja. Pester program, obiskovalci vseh starosti iz različnih koncev Slovenije, izredna povezanost ter angažiranost lokalne in okoliške skupnosti so zopet nakazali na izredno moč pripovedovanja, kulturne dediščine, preživljanja prostega časa v naravi in pomembnost medgeneracijskega povezovanja.

Petkovo slovesno odprtje festivala je že po tradiciji predstavljal pripovedovalski dogodek za odrasle. V Kulturnem domu Motnik sta številno občinstvo najprej pozdravila župana občine Kamnik in Vransko, gospod Marjan Šarec in gospod Franc Sušnik, potem pa je obiskovalce nagovorila ministrica za kulturo RS Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar, letošnja častna pokroviteljica. Križnikove pravljice so doživeto in z obilico humorja pripovedovali Irena Cerar z glasbenim gostom Urhom Vrenjakom, Ciril Horjak, Ljoba Jenče, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik in duo Vroča župa v sestavi Rok Kosec ter Goran Završnik. Pripovedovanju je v parku Pod lipami sledil ogled razstave ilustracij Polone Lovšin ter Milana Eriča, ki opremljajo družinski izletniški vodnik Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar. Vodnik sta izdali Založba Sidarta in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Večer je spektakularno zaključila ognjena predstava Šola za zmaje v izvedbi skupine Čupakabra, ki je dodala ščepec k magičnosti in pravljičnosti prizorišča 4. Križnikovega festivala in povezala obiskovalce, ki so se predali skoraj poletnemu večeru in druženje nadaljevali do poznih ur.


12

MOTNIŠKE NOVICE

Sobotni, glavni del festivalskega programa, se je v zgodnjih dopoldanskih urah pričel na Vranskem, ko je snovalka poti in pripovedovalka Irena Cerar številne družine popeljala po Vranski pravljični poti. Letos je bila pot vsa v znamenju čevljev, saj je bil Gašper Križnik tudi sam sprva čevljar. Najprej so obiskali 96 let staro čevljarsko delavnico, ki že več generacij pripada družini Alje Viryent Novak. Alja je ne samo priznana oblikovalka čevljev, je tudi zanimiva in iskriva gostiteljica, ki je znala doživeto pokazati skrivnosti ročne izdelave čevljev. Pravljična pot se je nato vila do znamenite Schwentnerjeve hiše. Obiskovalci so si bili enotni: koliko doživetij v dveh urah in pol, na manj kot enem kilometru poti! V Motniku, rojstnem kraju Gašperja Križnika, so se dogodki pričeli v zgodnjih popoldanskih urah. Otroci so se lahko samostojno podali po ugankarski poti in na njenih točkah, označenih s čevlji različnih barv, iskali skrite pravljične predmete, razvozlavali uganke, prisluhnili ljudskim pravljicam, ki so jim jih pripovedovale mlade pravljičarke, ustvarjali s čevlji, se prelevili v pravljične junake, se v parku Pod lipami igrali tradicionalne igre, listali po knjigah in sklepali nova prijateljstva. Pri snovanju in izvedbi ugankarske poti so sodelovali profesorica Mojca Krevs in dijaki Srednja šola in gimnazija Rudolfa Maistra iz Kamnika, knjižničarke in Me4 iz motniškega Turističnega društva. Park Pod lipami, ki je s svojimi krošnjami nudil prijetno senco in pobeg pred močnimi sončnimi žarki, je še posebej zaživel v popoldanskih urah, ko so se v njem srečevali in družili obiskovalci vseh generacij. Popestritev v parku so bile tudi predstavitve okoliških turističnih društev, poleg motniškega še tuhinjsko in društvo iz Kamniške Bistrice, KUD Krašnja in TIC Vransko, sodelovali pa so tudi učenci in učenke iz OŠ Šmartno v Tuhinju. Predstavljali so svojo z zlatim priznanjem nagrajeno nalogo Zv´t izvir. Najmlajši Motničani so se na svojih stojnicah predstavili s pravljičnimi kolački, magičnim poletnim napojem in ročnimi izdelki, ki so jih pripravili sami. Odlično je bilo obiskano tudi pripovedovalsko popoldne za otroke, ki se je že tradicionalno pričelo z odprtjem likovne razstave s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja Podobe Križnikovih pravljic. Podelitev so s svojim izredno karizmatičnim pripovedovanjem popestrili Tone Obadič, Špela Regulj in Ivanka Učakar, ki jo je z glasbo spremljal glasbenik Matic Smolnikar.


DECEMBER 2015

13

Med tem ko so starejši obiskovalci čakali na sklepno slovesnost, so se mlajši razgibali in se zabavali na cirkuški delavnici Cirkokroga (Polona Prosen in Kristina Debenjak), ki je bila izredno zanimiva popestritev letošnjega programa. Sklepni večer festivala, ki ga je pripravila in vodila Ivanka Učakar, je bil zopet namenjen pripovedovanju domačinov. Jože Keršič iz Motnika nam je povedal nekaj novih zgodb, ki zaradi njega ne bodo šle v pozabo, Marina Drolc je pripovedovala o bogatem izročilu svoje družine, Urh Vrenjak iz Preserij pri Radomljah je dogodek pospremil ne samo s pripovedjo, pač pa tudi z glasbo, gostja Minka Kocjanc je iz Bohinja prinesla veliko hudomušnosti.

Na izredno zanimanje za ljudsko pripoved in razvijanje pripovedovalskih veščin kaže tudi odlična obiskanost obeh letošnjih pripovedovalskih delavnic. Prva, ki se je odvila že precej pred pričetkom festivala, v četrtek, 21. maja, je potekala pod mentorstvom mag. Anje Štefan: druga pa je potekala med samim festivalom, v petek, 5. junija popoldne in v soboto, 6. junija pod mentorstvom Ane Duša in Špele Frlic. Križnikov pravljični festival tudi v tem segmentu izpolnjuje svoje poslanstvo – navdušuje, spodbuja in izobražuje za živo pripovedovanje. Festival, ki ga prirejajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik in sodelavki Irena Cerar ter Ivanka Učakar, so omogočili tudi Zavod za turizem in šport Kamnik, Turistično društvo Motnik, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, Občina Vransko, Zavod za turizem in šport Vransko ter Medobčinska splošna knjižnica Žalec. S sofinanciranjem sta dogodke omogočila Občina Kamnik in Javna agencija za knjigo. Organizatorji, ki so s pestrim kulturnim programom za otroke in odrasle, s katerim so jih želeli spodbuditi h kvalitetnemu preživljanju prostega časa v naravi in opozoriti na povezanost kulture, kulturne dediščine in turizma, so tako z obiskom kot izpeljanim programom zelo zadovoljni. Posebna zahvala gre vsem Motničanom, ki so s svojim delom prispevali k uspehu festivala. Veliko dela je bilo opravljenega: od barvanja čevljev do stojal za razstavo, od malic do oznak, do osvetlitve parka do ureditve dvorane in motiviranja otrok. Ob koncu je treba poudariti, da se je dober glas o našem festivalu razširil po Sloveniji, da je prepoznaven in na različnih dogodkih pogosto omenjan. Tudi knjižnica je s svojimi strokovnimi prispevki na različnih posvetovanjih predstavljala festival in njegov namen. Zato si lahko le želimo, da bi po zaorani ledini skupaj s celotnim Motnikom delali dobro še naprej in želi sadove dobrega sodelovanja. (Tekst: ekipa Križnikovega pravljičnega festivala, foto: Luka Dakskobler)


14

MOTNIŠKE NOVICE

Pivka, Senožeče, Štanjel in Slap pri Vipavi so prelepi kraji, kjer smo se potepali članice in člani Društva upokojencev Motnik - Špitalič v četrtek, 18. junija. Obiskali smo Park vojaške zgodovine Pivka. Pod vodstvom vodiča smo si ogledali tankovsko artilerijsko zbirko, ki zajema tanke in topove iz 2. svetovne vojne, obdobja hladne vojne, slovenske osamosvojitvene vojne 91. in slovenske vojske, letalsko zbirko z vojaškima letaloma - ameriški bombnik Thundrejet in romunski Vultur/Orel ter helikopter Gazela TO - 001 z zanimivo zgodbo iz vojne 91. Najatraktivnejši eksponat parka pa je diverzantska podmornica P - 913 Zeta. To je manjša jugoslovanska podmornica, ki je služila »špijonaži«. »Zanimale« so jo italijanske tovorne ladje. Možno si je ogledati njeno notranjost in nekaterim je to uspelo. Res, fascinantno. Koliko kablov, koliko stikal, ročk in malo, malo prostora. Ob ogledu dveh kratkih filmov smo dobili majčken vpogled v dogajanja v zvezi z nakupom težke oborožitve JLA in kako je v Pivko »prišla« podmornica Zeta. Muzej Park vojaške zgodovine Pivka je na območju nekdanje vojašnice JLA in stavbe ter okolico pospešeno obnavljajo. S kosilom smo se podprli v restavraciji Stari grad v Senožečah. Pot smo nadaljevali proti Štanjelu, ki je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po značilni legi na griču in starem jedru (ozke ulice in kamnite hiše). Vodič nas je popeljal na obzidje, v cerkev sv. Danijela, ki ima zanimiv limonast zvonik (oblika po papeževi tiari) in do skromne nadstropne kraške hiše z etnološko zbirko. Spodnji prostor hrani orodja in pripomočke kot so žbinca - okrogel pleten koš za listje, preša, rezalnik za seno, kamnite posode (tudi za hrambo suhih klobas ali mesa v masti). V zgornjem prostoru so gospodinjski pripomočki (posoda za praženje kave, svetilke, kotliček za kuhanje, latvice, krožniki, svitek za nošenje bremen na glavi, …) in nekaj pohištva. Kamnita hiša ima škrlato (kamnito) streho in tudi kamnite žlebove, po katerih je deževnica speljana v javno štirno - kamnit vodnjak. Ob poti do Ferrarijevega vrta (ime po tržaškem zdravniku Enricu Ferrariju) smo ob neki hiši opazili spahnjenco, to je navzven pomaknjena kuhinja z visokim dimnikom ter na oknih in vratih hiš rumene venčke iz homulice. To so venčki sv. Ivana, ki varujejo pred boleznijo in drugimi težavami. Izdelujejo jih v tem času. Ferrarijev vrt je nastal po načrtih arhitekta Maksa Fabianija. Nasadi so postavljeni na pobočje griča, najbolj prepoznaven del pa je ovalen bazen z mostičkom in lokvanji. Lepo in romantično. Prijeten dan smo zaključili z druženjem ob joti in pokušanju vin na kmetiji Rondič v Slapu pri Vipavi. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Zaključno druženje motniških polžkov V šoli polžki mi smo zbrani, veseli, igrivi, nasmejani, si nove pesmice izmišljamo, skupaj vsem je prav lepo. No, pa smo prilezli že skoraj do konca. V petek, 19. junija, smo imeli v šoli zaključni nastop, srečelov in pojedino. Družili smo se in bilo nam je lepo. Četrtošolci so tretješolcem predali ključ polžjega hrama učenosti, a še prej so morali rešiti miselne in spretnostne naloge. Bili so uspešni in dobili so ključ ter navodilo za uporabo. Četrtošolci so se poslovili. Za darilo so dobili kar dve čudoviti torti, in sicer sadno, z napisom srečno in štirimi sladkimi polžki, ter čokoladno, z velikim pisanim polžem na vrhu. Prijazno so ju razdelili vsem navzočim in vsi smo se posladkali. Zahvaljujemo se našim staršem, ki so nas podpirali, nam pomagali in se vedno udeležili naših nastopov. Zdaj bomo odšli na zaslužene počitnice in se imeli prav lepo. (Tekst in foto: Vida Kovačič)


DECEMBER 2015

15

Molojado – liga treh društev Motnik, Ločica pri Vranskem in Jakov dol so bila prizorišča novonastale lige v odbojki na mivki za moške dvojice imenovane MOLOJADO. Meddruštveno, medkrajevno in celo medobčinsko povezovanje, kot bi si ga lahko le želeli. Porodila se je ideja, pristopila so tri društva, kopica pridnih ljudi in igralcev. In začelo se je. V sredo, 6. maja, se je na motniškem igrišču za odbojko na mivki pričel prvi tekmovalni dan novonastale lige Molojado. Sedem ekip se je sedem sred zapored pomerilo med seboj na različnih lokacijah, v Motniku, na Ločici pri Vranskem in v Jakovem dolu. Odigrali so 13 tekem in najboljših šest ekip se je udeležilo zaključnega turnirja v Motniku. Zaključni turnir, ki je potekal 20. junija v Motniku, je kljub slabšemu vremenu pritegnil, kar nekaj navijačev, ki so imeli kaj videti. Napete tekme, izenačene ekipe in cel kup odbojkarskih akrobacij niso pustili ravnodušnega prav nobenega gledalca. Prehodni pokal, medalji in s tem absolutno prvo mesto na ligi Molojado sta si prislužila Klemen Hrastovec in Boštjan Kapus. Drugo mesto v ligi sta zasedla domačina, aktivna člana Športnega društva Motnik, Davor Zupančič in Aljaž Juvančič. Medalji za tretje mesto pa sta prejela Bojan Štrajher in Peter Pečovnik - Bubka. Prvo mesto na zaključnem turnirju lige sta si prislužila Davor Zupančič in Aljaž Juvančič. Klemen Hrastovec in Boštjan Kapus sta se tokrat morala zadovoljiti z drugim mestom, tretje mesto pa sta zasedla še dva člana ŠD Motnik Blaž Drčar in Jernej Smrekar. Šport povezuje in upam, da se bodo okoliška športna društva še močneje povezovala. V naslednjem letu tako lahko pričakujmo 2. Molojado - ligo v odbojki na mivki in mogoče še kaj … (Tekst: Motnik.net, foto: Motnik.net in Maja Jerman)

Športni dan - medgeneracijsko druženje Še zadnjič, v ponedeljek 22. junija, smo se motniški Polžki z babicami odpravili na spomladanski pohod na Malo ravan. Šli smo počasi, opazovali gozd in poslušali ptičje petje. Ko smo prišli do vrha Strmce, smo si malo spočili, se odžejali in nadaljevali pot. Kmalu smo prišli do cilja. Ura je bila toliko, da so se začeli oglašati naši želodčki. Posedli smo se in z užitkom pomalicali. Nato nas je Majda spraševala uganke. Pravilna rešitev je bila nagrada, sadna rezina. Odlično smo reševali uganke in vsi smo se na koncu sladkali. Odločili smo se vsi, da na pohod bomo odšli, še babice smo povabili, da skupaj bomo se sprostili. Za lepo druženje se iz srca zahvaljujemo babicam: Majdi, Mariji, Kristi, Ivi in Juditi. Dogovorili smo se, da se naša druženja naslednje leto nadaljujejo. Hvala, spoštovane babice, ker ste naše prijateljice! (Tekst in foto: Vida Kovačič)


16

MOTNIŠKE NOVICE

Pohod v dolino Voje in korita Mostnice Pohod je za člane in članice društev upokojencev 2. julija organizirala Pokrajinska zveza društev upokojencev za Gorenjsko. Zbor je bil v Stari Fužini. Število pohodnikov je bilo zaradi dvakratne prestavitve datuma in slabega vremena okrnjeno. Dolina Voje je dolina ledeniškega nastanka, ki je nastala zaradi drsenja ledenika izpod Triglavskega pogorja. Pot je vodila pohodnike po travnikih do Mostnice, kjer so znamenita korita in trojni slap v zgornjem toku. Srednji slap je visok 21 metrov. Posebnosti korit so naravni most in erozijske oblike skal, ena izmed njih je prevotljena skala slonček. Odpravili so se naprej do planšarije, kjer so se okrepčali z malico. Potem so se po drugem bregu Mostnice vrnili na izhodišče. Z avtomobili so se odpeljali v bohinjsko Srednjo vas, kjer so druženje zaključili z bogatim kosilom. Motniški pohodniki in pohodnice so bili navdušeni nad lepotami narave. S pohodom in organizacijo so bili zelo zadovoljni. (Tekst: Majda Zupančič, foto: Jože Keršič)

Pohod DU Motnik - Špitalič na Menino Pohoda se je udeležilo 15 pohodnic in pohodnikov, dva simpatična fantička in Ajka. Avtomobile smo parkirali pred Lemonsko poljano (mi ji rečemo Limovska planina) in se peš odpravili do Bibe. Po okrepčilu smo pot nadaljevali do Smrekovca. Trije pohodniki so mimogrede obiskali še Vivodnik. Travniki so v tem času polni raznega cvetja in zdravilnih zelišč. In živine, ki se pase, seveda. Lepo. Daljši postanek smo naredili pri Domu na Menini planini (Smrekovec). Vračali smo se delno po isti poti in zavili v smer proti Oltarni peči. Po prijetni hoji po gozdnih in travniških poteh smo prišli na Šavnice. Tu se odpre prelep razgled na Zadrečko dolino, sv. Jošt nad prelazom Lipa in vasi proti Vranskem. Pogled seže do Šoštanja (vidi se dim iz TE) in celo do Pohorja. Pobočje Menine je na tej strani zelo strmo. Nadaljevali smo do Golega vrha (1426 m nmv).Tu se pase čreda res lepih konj. Vpis v knjigo pohodnikov, pogled v vse smeri, ena skupna fotka in gremo naprej. Po zanimivih poteh in ob Planinčevih komentarjih smo se vrnili do avtomobilov. Malce utrujeni, osmojeni od sonca, ampak polni lepih vtisov smo se peljali do Zg. Okroga in čez »cige rige« prišli v Špitalič (cige rige je makadamska pot iz Zg. Okroga v Sp. Okrog do Špitaliča). (Tekst: Majda Zupančič, foto: Jože Keršič)

Proslava in počastitev krajevnega praznika krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič na Slopeh Krajevni skupnosti Motnik in Špitalič 19. avgusta skupaj praznujeta krajevni praznik. Pred leti smo se člani KO ZZB za vrednote NOB Motnik - Špitalič odločili, da vsako leto pripravimo proslavo na Slopeh v počastitev tega praznika. V soboto, 22. avgusta, smo se tako zbrali pred spominskim obeležjem na Slopeh. Ob prisotnosti župana Marjana Šarca, podžupana Igorja Žavbija, predsednika ZB za vrednote NOB Kamnik Matevža Koširja, praporščakov, predstavnikov veteranskih organizacij, predsednika KS Špitalič Marka Drolca in predsednika KS Motnik Marjana Semprimožnika smo se s polaganjem venca spomnili dvanajstih padlih borcev, ki so dali svoja življenja za svobodo.


DECEMBER 2015

17

Slope naj bi nas opomnile na okupatorja, ki je v juliju in avgustu 1943. leta aretiral 37 krajanov, jih odpeljal v Celjski pisker, od tam v taborišče Dachau, nekaj pa v ostala taborišča. Polovico teh nesrečnih ljudi se ni vrnila domov. Okupator je požgal tudi dom številne Slopnikove družine. Predsednik krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Motnik-Špitalič Jože Keršič je pozdravil vse prisotne, se zahvalil predsednikoma krajevnih skupnosti za denarni prispevek, lastnikoma zemlje Marici in Bojanu. Tudi svojim članom prisrčna hvala, saj s svojo nesebično pomočjo, delajo tam, kjer je treba. Zbrane je ob slovesnosti nagovoril tudi župan Marjan Šarec, ki je dejal: »Spoštovane tovarišice in tovariši, gospe in gospodje, spoštovani praporščaki, prisrčno pozdravljeni ob krajevnem prazniku dveh krajevnih skupnosti in spominu na težke dogodke II. svetovne vojne, ki so zaznamovali to dolino za vse večne čase. Takrat se je slovenski narod boril za svojo svobodo. Narod, ki ni nikoli napadel drugega. Nikoli hotel tujcu zlega. Nikoli ni posegel po tujih ozemljih, žal pa je svoja ozemlja vse prevečkrat izgubljal. In taki manjši kraji širom Slovenije so dali življenja mnogih za to, da je narod dosegel svobodo. Za to, da je narod dosegel samostojnost. In za to, da ta slovenski narod, ki je zrasel iz krvi, bojev, trpljenja, solza in znoja, lahko danes živi v svoji državi.« (Vir: Občina Kamnik) »Danes smo položili venec k spomeniku padlim in verjamem, da se oni s tem ne bi strinjali. Ko nasilno tlačimo žrtve, na eni strani in na drugi, na iste plošče, kot se je to zgodilo v Velikih Laščah in potem državna politika govori, kako bomo na ta način dosegli spravo, na ta način sprave ne bomo dosegli! Sprava se ne doseže z nasiljem. Sprava se ne doseže z vsiljevanjem. Sprava se ne doseže z nepriznavanjem sodelovanja z okupatorjem in s tem, da to pač ni bilo prav. Nasprotniki narodnoosvobodilnega boja vedo povedati, kako so se izvajali povojni poboji in kaj je delala partijska oblast po vojni. Ja, vse to je delala in to ni bilo prav. Ampak mi danes tukaj ne slavimo povojnega dogajanja. Mi danes tukaj slavimo medvojno dogajanje. Slavimo tiste, ki so šli, tako kot danes sirski, afganistanski in drugi begunci, ko niso imeli kaj izgubiti. Šli so! In tudi partizani, tisti iskreni partizani, so šli kot begunci iz svojih domov, vzeli orožje in se borili, ne glede na izid vojne. In to slavimo danes! In to slavimo na vseh proslavah, kjer se slavi narodnoosvobodilni boj. To, da po vojni ni bilo vse prav, pa smo že tisočkrat priznali, tisočkrat slišali in se tudi tisočkrat strinjali. Ne da venomer pogrevamo češ, partijska oblast je delala to, partijska oblast je delala ono. Ja veliko je bilo napak, ampak veliko je bilo tudi slavnih dogodkov in naša domovina se je prav po letu 1945 izvila iz fevdalizma, revščine, nepismenosti in narodi so postali svobodni in zavedni ter ponosni, da so, kar so. In to je tisto, kar je bistveno! Tega nam, tovarišice in tovariši, danes manjka. Te zavesti! Če nam bo te zavesti manjkalo, potem se ne bomo znali upreti fašizmu, ustaštvu, četništvu in vsem pojavnim oblikama nasilja, ki se danes dvigajo po vsej Evropi. Recimo jim ne, dokler je čas, kajti zlo lahko vedno zmaga takrat, ko tisti, ki so pošteni, hrabri in plemeniti ne storijo ničesar, ko molčijo takrat, ko bi morali govoriti, in govorijo takrat, ko bi morali molčati. Iskrene čestitke ob krajevnem prazniku obeh krajevnih skupnosti. Smrt fašizmu!« (Vir: Občina Kamnik) Za kulturni program, ki ga je povezovala Majda Zupančič, so z recitacijo poskrbele Vesna Drolc, Jerneja Slapnik in Marija Mošnik, s pesmijo pa Ljudske pevke Lipa iz Šmartnega ob Dreti. Dogodek smo zaključili s prijetnim druženjem, predvsem pa z mislijo, da so padli borci premagovali nepredstavljivo težke in dolge pohode, mraz in lakoto in dali svoja življenja za velik cilj - za svobodo domovine. (Tekst: Danica Železnik, foto: Občina Kamnik)


18

MOTNIŠKE NOVICE

Poletni - družinski - večer v Motniku Še ena uspešna izvedba sedaj že močno zakoreninjenega Poletnega večera v Motniku je v nedeljo, 23. avgusta, ponovno napolnila trg. Tokratna družinam prijazna prireditev se je odvijala na dveh prizoriščih, v odličnem ambientu parka pod lipami za starše, prastarše in ostale odrasle osebe ter na travniku pred gasilskim domom za najmlajše. Medtem ko sta odraslo publiko s svojima namazanima in ostrima jezikoma dodobra nasmejala znana stand-up komika Aleš Novak in Marina Orsag, sta za otroško domišljijo skrbela Tonček in Jacqueline. Veronika Hana Grubič - Jacqueline in Nina Trebec - Tonček sta otroke popeljali po domišljijski poti gledališke predstave Izlet in jih naučili osnovnih prvin gledališke improvizacije. Skupina Kvatropirci je ob romantično osvetljenem parku poskrbela za prijeten zaključek večera. (Tekst in foto: Motnik.net)

Pester športno obarvan vikend V soboto, 29. avgusta, je potekal turnir mešanih dvojic v odbojki na mivki, v nedeljo pa tradicionalni 9. kolesarski izlet od Snovika do Motnika. Vse skupaj se je zaključilo na nedeljski gasilski veselici z ansamblom Namig. Odlično izpeljan in dobro obiskan odbojkarski dogodek na mivki je pokazal, kako popularna je v zadnjem obdobju ta športna panoga. 14 mešanih dvojic je tekmovalo v ''repasaž'' izvedbi turnirja v odbojki na mivki. Gledalci so imeli kaj videti, posamezne igre so potekale od 10. ure dalje in višek napetosti dosegle okoli 19. ure, ko so se odvile polfinalne in finalna tekma. Pred samim pričetkom polfinalnih tekem je za dobro vzdušje poskrbelo še tekmovanje mešanih dvojic v hoji s hoduljami. Prvo mesto in sponzorsko nagrado centra udobja in sprostitve Metropolis SPA iz Kamnika sta prejela Luka Svetelj in Polona Orehek. Kot rečeno so za izjemne polfinalne in finalne igre poskrbele odlične ekipe: 1. mesto: Eva in še en - Renato Pulko, Eva Lepej 2. mesto: Tutifruti - Boštjan Kapus, Tadeja Pečnik 3. mesto: Wierdos - Aljaž Juvančič, Anja Malovrh 4. mesto: Hitre nogice - Klemen Hrastovec, Nina Grobelšek Zmagovalne ekipe so prejele pokale, darila in denarne nagrade. Slavljenje in druženje igralcev ter gledalcev pa se je zavleklo pozno v noč. Člani ŠD Motnik niso imeli časa počivati, saj se je že naslednji dan odvijal tradicionalni, letos že 9. kolesarski izlet. Kolesarjenje poteka po 23 kilometrov dolgi, leta 2007 urejeni, dokaj zahtevni (predvsem zaradi vzponov na poti) kolesarski poti iz Snovika do Motnika. Skupaj z občino Kamnik so pripravili vse potrebno za varno in prijetno kolesarjenje po naseljih Tuhinjske doline od vasi Potok, skozi


DECEMBER 2015

19

Vaseno, Sidol, Pšajnovico, Laseno, Mali in Veliki Rakitovec, po gozdni poti mimo planšarije na Lipovcu na Malo Raven do Motnika. V Motniku so z jedačo in pijačo pričakali 54 kolesarjev vseh generacij. Najmlajši udeleženec pa je za svoj pogum in dosežek iz rok predsednika KS Motnik prejel manjše presenečenje.

Izjemen vikend se je zaključil z gasilsko veselico Prostovoljnega gasilskega društva Motnik in ansamblom Namig. (Tekst in foto: Motnik.net)

Poletni kino na prostem v Motniku Vsak petek od 14. avgusta do 4. septembra se je od 20. ure dalje v parku pod lipami odvijal poletni kino. Izjemen obisk kino predstav nam daje zagon za ponovitev poletnega kina na prostem tudi v letu 2016. Ogledali smo si tri mladinske filme, in sicer Poletje v školjki (prvi in drugi del) ter Zakleta bajta. Na večer pred krajevnim praznikom pa smo si ogledali še film Tistega lepega dne. Obisk kina je bil nad pričakovanji, saj si je vse štiri predstave skupaj ogledalo preko 130 otrok in odraslih. Glede na obisk poletnega kina, bomo le-tega ponovili tudi v letu 2016. Kaj bomo predvajali, pa naj bo še skrivnost. Kulturno društvo Motnik se zahvaljuje gospe Marti Rau Selič iz Slovenskega filmskega arhiva in gospe Jožici Hafner iz RTV Slovenije za pomoč pri pridobivanju filmov, ki smo jih predvajali v poletnem kinu. Želimo si, da se naše sodelovanje še nadaljuje in krepi. Se vidimo prihodnje poletje v poletnem kinu. (Tekst: Rafko Goltnik, foto: Motnik.net)

24. srečanje upokojencev Gorenjske v Bohinjski Bistrici Pokrajinska zveza DU Slovenije za Gorenjsko je v sodelovanju z DU Bohinjska Bistrica 3. septembra organizirala srečanje na prireditvenem prostoru avtokampa Danica v Bohinjski Bistrici. V programu so sodelovali in nas pozdravili govorniki (med njimi slavnostna govornica, ministrica za delo, družino in socialne zadeve dr. Anja Kopač Mrak), Ženski PZ DU Bohinj in plesalci – folkloristi KD Bohinj. Za zabavo je poskrbel narodno zabavni ansambel. Po okrepčilni malici smo se sprehodili po Bohinjski Bistrici in se družili ob kavi. Člani in članice DU Motnik Špitalič smo v popoldanskem času obiskali Čebelarski muzej v Radovljici, kjer smo izvedeli zanimive podatke iz življenja in dela čebelarjev, podrobneje spoznali dogajanje v panju, si ogledali zanimive čebelarske pripomočke, slike, panjske končnice in kratek film. V starem delu Radovljice smo občudovali zunanjost starih hiš s slikarskimi in kiparskimi okraski ter na razgledni točki pogledali sotočje Save Dolinke in Save Bohinjke. Odpravili smo se še v trgovino tovarne čokolade Gorenjka v Lescah. Čokolade, take in drugačne, so nas res premamile. Na poti domov smo se ustavili na Duplici in se okrepčali s poznim kosilom. Kljub ne najbolj obetavni vremenski napovedi nam je bilo vreme zelo naklonjeno in v vseh pogledih smo preživeli prijeten dan. (Tekst: Majda Zupančič)


20

MOTNIŠKE NOVICE

Avgustovski in septembrski pohod DU Motnik - Špitalič V avgustu je 8 pohodnic in pohodnikov odšlo na potep v Okrog pri Motniku: Špitalič - Spodnji okrog - Zgornji Okrog Kozji hrbet - Nova Reber - Doline Septembra se je 16 pohodnic in pohodnikov podalo na Čreto: Lipa - Farbanca - Čreta (mimo cerkve sv. Katarine, cerkve sv. Matere Božje in Planinskega doma I. Štajerskega bataljona) - Selo pri Vranskem - Briše – Vransko (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Norčave in nagajive poletne delavnice Letošnje poletne počitnice so bile zopet zelo živahne in aktivne. Turistično društvo Motnik in ekipa deklet Me4 so vsako sredo v popoldanskem času organizirali brezplačne delavnice in različne aktivnosti za otroke stare od 4 do 15 let. Cilj letošnjih poletnih delavnic je bil, da so otroci karseda pestro preživeli svoje počitnice v naravi in malo drugače. Predvsem so dekleta želela, da bi se otroci družili med seboj in za kratek čas pozabili na tehnologijo, ki jih vsakodnevno obkroža. Tako so skozi poletje izpeljale 9 različnih delavnic. Delavnice in aktivnosti za otroke - Me4 delujejo pod okriljem Turističnega društva Motnik drugo leto. Me4 sestavljalo štiri dekleta, ki s svojim strokovnim znanjem otrokom nudijo poučne aktivnosti in skrbijo, da delavnice potekajo v naravi in malo drugače. Predvsem pa želijo, da se otroci v njihovi družbi zabavajo in se radi vračajo. Pravijo, da so njihova glavna nagrada veseli in nasmejani obrazi otrok, ki obiskujejo delavnice. Prav zaradi njih pa dobivajo vedno več elana in idej, kako domiselno presenetiti otroke in jih zabavati. Otroci se spoznavajo z različnimi materiali, spoznavajo svojo okolico ter se ob tem tudi zabavajo. Vse to pa je tudi eden izmed ciljev turističnega društva - ohranjanje in razvoj podeželja ter prenašanje naših bogastev iz roda v rod. Na delavnicah so v letošnjem poletju spoznavali jogo za otroke in preizkusili, kaj vse zmore narediti naše telo, obiskali živali iz okolice, izdelovali unikatne okvirje za slike, spoznali igre, ki so se jih igrali naši stari starši, odkrili čutno pot, se sankali poleti, se igrali štafetne igre z vodo, merili moči, kdo je boljši v igrah s starimi čevlji ter celo tekmovali s svojimi starši. Eno deževno sredo pa so namenili tudi izdelovanju okrasitve za park pod lipami za dogodek Poletni večeri v Motniku. Vsako leto so delavnice bolj obiskane, zato si Me4 želijo, da bi se delavnice razvijale še naprej. Dekleta obljubljajo, da se bodo po svojih najboljših močeh še naprej trudila, saj so otroci naše največje bogastvo, ki ga moramo čuvati in negovati. (Tekst in foto: Nina Semprimožnik)

Zahvala Kulturno društvo Motnik se zahvaljuje ge. Marini Drolc za podarjeno knjigo Kranjski zbornik 2015, ki vsebuje prispevek o Franetu Drolcu. Zbornik bo obogatil Krajevno knjižnico Motnik.


DECEMBER 2015

21

(Tekst in foto: motniški Polžki in učiteljici)

Medgeneracijski jesenski športni dan V sredo smo se odločili, da na pohod bomo odšli, s sabo babice smo povabili in skupaj na zraku uživali.

Na cilju smo se vsi spočili, nam malica je teknila, nato pa naša Polžarjada že tretja po vrsti je bila.

Pred šolo smo se zbrali z nahrbtniki na rami, nato pa peš smo odšli proti Beli namenjeni.

V štirih skupinah Polžki smo z babicami tekmovali. Na koncu pa ekipa »rdeči« na zmagovalnem odru stali.

Martin in Gal sta poskrbela, da varno smo hodili, naravo skrbno opazovali in marsikaj novega spoznali.

Počutje je bilo odlično, najlepši jesenski sprehod, iskrena hvala Majdi, Mariji, Dragici, Ivi, Jožici, Didi in Darji.

Bogata jesen, bogata prireditev

za spremstvo in super pohod.

10. oktobra se je v polni dvorani Kulturnega doma Motnik odvijalo pravo medgeneracijsko srečanje, srečanje z naslovom Bogata jesen. Društvo upokojencev Motnik - Špitalič je pripravilo velik koš, ki so ga napolnili s prispevki nastopajočih v starosti od 6 do 70 let in več. Glavna nit prireditve so bile brezčasne Ezopove, slovenske ljudske in odlične Preglove, basni in živalske pripovedke, seveda. Prireditev so z raztegovanjem meha otvorili Boštjan Zajec, Nejc Pirš in Gašper Drolc. Pridružila se jim je tudi Vesna Drolc in s svojim petjem še popestrila uverturo v sobotno večerno dogajanje. Pripovedovalke basni Danica, Darja, Maruša, Lea in Manca so v treh hodih poskrbele za obilico smeha med najmlajšimi, mladimi, starejšimi in starimi. V jesenskem košu so se znašli tudi učenci in učenke Osnovne šole Šmartno v Tuhinju podružnične šole Motnik. Otroški pevski zbor motniških Polžkov nam je postregel z obilico prijetnih pesmic. Na oder so prikorakali tudi člani in članice Folklorne skupine Komenda, ki pod budnim očesom mentorice Mojce Meršol že 13 let nastopajo v domovini in tujini. Slišali smo pesem Ti si moja ljubezen in Balado za Adelino v izvedbi Klare in Maše Vrtačnik, Nina Semprimožnik je s svojimi angelskimi gibi z mešanico jazz baleta in baleta pokazala, zakaj je ples popularen v vseh starostnih skupinah. Za veliki finale so ponovno poskrbeli Boštjan, Nejc in Gašper. Ob bučnem ploskanju publike in spontanem plesu otrok so jesensko pravljico pripeljali do konca. Sledila je pogostitev in druženje nastopajočih, ki se je zavleklo v pozno noč. (Tekst in foto: Motnik.net)

Aktivnosti ob tednu otroka Prvi ponedeljek v mesecu oktobru je bil »Mednarodni otroški dan«. Nekaj ti moram povedati pa je bilo letošnje geslo vsebinske usmeritve ob Tednu otroka od 5. do 11. oktobra 2015. Motniški Polžki so bili tudi letos sproščeni in ustvarjalni. Nastop z OPZ na prireditvi z naslovom Bogata jesen Učenci, ki pojejo v otroškem pevskem zboru motniški Polžki, so se udeležili nastopa na prireditvi Bogata jesen, ki je bila v organizaciji Društva upokojencev Motnik-Špitalič. Zapeli so dve ljudski pesmi z naslovom Sonce čez hribček gre in Na planincah luštno biti, ponarodelo pesem Veseli pastir ter pesem Dežek trka, skladatelja Janeza Bitenca. Poslušalci so jih nagradili z močnim aplavzom.


22

MOTNIŠKE NOVICE

Pravljični kovček V okviru podaljšanega bivanja so učenci z učiteljico Katjo spoznavali življenje otrok v Afriki in se pogovarjali o drugačnosti. Izkoristili so lepo vreme in prebrali knjigo Veveriček posebne sorte (avtorica Svetlana Makarovič) kar zunaj pod lopo. Izdelali so tudi veverice iz papirja, ki so bile prav tako posebne sorte. Pogovor o pravicah in dolžnosti Že od začetka šolskega leta se seznanjamo s pravicami in dolžnostmi posameznika in sklenili smo, da se bomo držali navodil. Ustavili smo se pri pravicah učencev, ki jih v pesmi Toneta Pavčka Otrokom sveta in pesmi A. Rozmana Roze Nekaj ti moram povedati pesnika odlično opišeta. Največja dolžnost posameznika pa je strpnost in prijaznost do svojih sošolcev. Ustvarjalne urice Pod vodstvom učiteljice Silve Pohole so izdelali vsak sebe s fotografijo obraza in se povezali v verigo. To ima poseben pomen, saj bodo odslej Polžki od prvega do četrtega razreda še bolj povezani in vidni na šolskem panoju. Knjižničarka Olga med Polžki Tudi letos je prvošolčke obiskala knjižničarka Olga Drolc in jim prinesla slikanico z naslovom Ostržek bere za bralno značko ter jih seznanila z branjem za bralno značko. Prebrala jim je pravljico in pokazala slikanice z različnimi tematskimi vsebinami. Prisotni so bili tudi drugošolci. Risanje s kredo, žoganje z baloni Tudi letos smo risali s kredo po asfaltu pred šolo. Nastale so prave umetnije, ki so le malo časa ostale, ker je v naslednjem tednu močno deževalo. Pa nič hudega, uživali smo pa le. Napihovali smo balone, se žogali in lepe misli pošiljali vrstnikom tja daleč, kjer jim ni tako lepo kot nam v naši domovini. Športna plesna ura Pri uri športne vzgoje smo plesali, ker so nas obiskale plesalke studia Ritem. Med njimi je bila tudi Alja. Pod njenim vodstvom smo Polžki že veliko plesali in se s plesno točko predstavili na različnih prireditvah v šoli. KULTURNI DAN - ogled slovenskih risank Letos je bilo malo drugače. Gospod Jure Mušič, ki je zaposlen v KD Franca Bernika v Domžalah, nam je svetoval ogled slovenskih risank. Učenci so si jih ogledali kar osem in bili vsi zelo navdušeni. Med odmori je sledila razlaga za lažje razumevanje. Najbolj navdušeni so bili učenci nad mačkom Murijem. Nastala je prva risanka, ki je odlična. V bodoče jih bo še več. Naši ustvarjalci risank so zelo uspešni. (Tekst in foto: učiteljice Silva, Katja in Vida)

Na Slopeh v oktobru In tu je jesen in z njo deževni dnevi. Oktobrski pohod DU Motnik-Špitalič smo prav zaradi slabega vremena prestavili na 3. torek v mesecu. Udeležilo se ga je 7 pohodnic in pohodnikov ter 2 pasji spremljevalki, ki so se iz Špitaliča podali na Slope. Del poti proti Slopem je asfaltirane, zadnja tretjina makadamska. Če so še zjutraj večji del neba pokrivali oblaki, se je do vrha dopoldan prevesil v lep sončen dan. Na Slopeh običajno piha, tokrat je bilo zelo prijetno. Pri Raflovem vikendu smo se okrepčali. Potem smo pot nadaljevali čez Farške ravni in do motniške osamosvojitvene lipe. Na enem od gozdnih križišč smo zavili levo proti skalnim pečinam. Odprl se je širok razgled: na


DECEMBER 2015

23

Jeseničnika, sv. Jošta, proti vasem okrog Vranskega, na Vransko do Tabora in celo Žalca. Čez Srobotnikovo raven smo prišli do križišča za Lipo in Pleso. Pri daljnovodih na Plesi smo se poslovili od Darje ter se v dolino vrnili mimo Podbregarja do Pakališke v Motnik. Tokrat je bil pohod malo daljši, vendar prijeten, po lepih poteh in v dobri družbi. Jože in Ivo sta vir mnogih zgodb in zanimivih podatkov. Obvladata različne bližnjice in pogosto hodimo po poteh, ki jih večina nismo poznali. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Motniški Polžki pri gasilcih V četrtek, 22. oktobra, sta motniške Polžke gasilca Marko in Tine odpeljala v Špitalič, kjer so nam pripravili zanimiv in poučen tehniški dan. Najprej nas je pozdravil gospod Valentin Hribar in nam predstavil njihovo društvo. Potem smo si ogledali vozni park in pripomočke za gašenje, nato pa odšli na malico in topel čaj, ki so nam ga pripravile Mojca, Darinka in Romina. Tam nas je gasilec Tine Učakar seznanil z evakuacijo in pravilnim postopanjem v slučaju požara. Odšli smo pred gasilski dom, kjer so gasilci zažgali majhno leseno hiško in opazovali smo širjenje plamena in merili čas gorenja. Ob zaključku smo še tekmovali v treh skupinah. Pomagal nam je gasilec Mitja, učiteljici in ostali pa so navijali. Vsi tekmovalci smo si zaslužili sladke medalje za prva tri mesta. Okrog 12. ure smo se odpeljali v šolo, kjer smo pojedli kosilo in ustvarjali na temo - Oktober, mesec požarne varnosti! Najlepša vam res hvala za prijazno povabilo, razlago in učenje, za igre in gašenje.

Motniški Polžki mali gasilci bomo postali, pomagali ljudem v nesreči, ker vi ste zgled nam dali.

Iskrena hvala vam za vse, prijetno smo se počutili, veliko znanja pridobili, ker smo z vami se družili.

(Tekst in foto: motniški polžki z učiteljicama)

Čarovniški večer Petkov večer 30. oktobra je v Motniku postregel s pravo poplavo grozljivih bitij. Me4, skupina mentoric Turističnega društva Motnik, je ponovno organizirala delavnico z izjemnim odzivom. 30 otrok, deklic in dečkov, kričečih in vreščečih čarovnic, čarovnikov, zombijev ter ostalih bolj ali manj groznih bitij je uživalo, norelo, plesalo in rajalo v temno noč.

Vera in Špela sta z odličnimi poslikavami obrazov otroke spremenili v najstrašnejša bitja v Motniku, med tem pa sta Petra in Nina poskrbeli za odlično zabavo in čarovniški ples. Otroci, pravzaprav groznoci, so uživali v čarovniški glasbi, se posladkali z zobmi, žabami, pajki in netopirji. Okrepčali so se s kozarčkom ali dvema krvi in na koncu pojedli prave pravcate oči. Potem so prišli starši in v dvorani so se prižgale luči, groznoci so se spremenili v zadovoljne in utrujene otroke, ki so komaj čakali svoje tople postelje. (Tekst in foto: Motnik.net)


24

MOTNIŠKE NOVICE

Družinsko popoldne malo drugače V nedeljo, 8. novembra, so člani Turističnega društva Motnik ter skupina Me4 organizirali potopisno predavanje humanitarne delavke Jane Dular iz društva Ela z naslovom Otroci za otroke - Afrika pod drobnogledom. Sam dogodek se je zgodil zaradi nadobudnih otrok iz Motnika, ki so želeli narediti dobro delo in tako nekaj podariti svojim vrstnikom, ki tega nimajo. V Motniku smo močno razvili obšolske dejavnosti; otroci imajo vsake počitnice delavnice in tako lahko svoj prosti čas kvalitetno preživijo in se ob tem tudi družijo. Me4 pod okriljem Turističnega društva Motnik pa poskrbijo, da imajo otroci vsake počitnice aktivne in poučne. Tako smo skupaj z otroki prišli na idejo, da s peko peciva in prodajo le-tega zberemo denar in ga podarimo svojim sovrstnikom. Društvo Ela je društvo, ki deluje v Afriki, natančneje v Malawiju (Mazembe) in vodi izobraževalne delavnice za otroke, mladino ter otroke s posebnimi potrebami. Ob tem pa nudi tudi izobraževanje za ženske. Imajo svoj center, kjer se otroci družijo, učijo, imajo obšolske aktivnosti, ... Takoj smo vedeli, da je to prava izbira in v goste povabili predsednico društva Ela Jano Dular, ki že 6 let živi in skrbi za pestro življenje otrok v Afriki. Preko potopisnega predavanja nam je predstavila svojo izredno zanimivo pot, ki je potekala po Ugandi, Tanzaniji ter končala v Malawiju. Ob zanimivih posnetkih, zgodbah, predmetih, ki smo jih videli in otipali, nismo ostali ravnodušni in tako vedeli, da je zbran denar šel v prave roke. Nedeljsko popoldne smo zaključili s tradicionalno afriško pijačo tj. črni čaj z mlekom, manjkati pa niso smeli niti afriški sadeži. (Tekst: Nina Semprimožnik, foto: Motnik.net)

Venčkarjada Počasi vstopamo v advent. V čas priprav na bližajoče se božične ter novoletne praznike. V čas predbožičnih nakupov, lučk, cimeta ter pomaranč. Da pa bo advent popoln, ne sme manjkati adventni venček, zato smo članice PGD Motnik organizirale delavnico, na kateri smo si izdelale prečudovite venčke, da z njimi ponesemo praznično toplino v naše domove. V soboto, 21. novembra, je tako 18 deklet, žena in mam s pomočjo Vere Piskar in Petre Zupančič po svojem okusu poskrbelo za svoj najlepši venček. (Tekst: Katarina Piskar, foto: Motnik.net)


DECEMBER 2015

25

V novembru na Lebenice in Veliko raven Čas: 10. november v jutranjih urah Udeleženci: 10 pohodnikov in pohodnic DU Motnik - Špitalič ter pasja spremljevalka Brina Pot: Motnik - Strmca - proti Mali ravni na Lebenice - čez Kamnec - Velika ravan - Mala ravan - po stari poti in gozdnih cestah do izhodišča Vtisi: Vremensko prijeten dan, hoja po poteh z obilo listja (nihče več na potrebuje nastilja), kjer šumi, šumi in se ugreza do gležnjev, najbolj strma pot na Kamnec in lepi razgledi na motniško in zasavsko stran. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Prihod Miklavža V nedeljo, 6. decembra, so imeli motniški polžki kar dva nastopa. Nastopali so namreč za Miklavža. Najprej so nastopili v dvorani kulturnega doma v Motniku, skupaj z otroci v dvorani so priklicali svetega Miklavža, da je obdaril motniške otroke. Nato so pridni polžki odšli še v dvorano v Špitaliču, kjer so skupaj z Miklavžem razveselili še špitališke otroke. Spet je leto naokoli in smo tu vsi že zbrani, da pričakamo moža, ki zvrhan koš daril ima. Najprej smo motniški Polžki vse zbrane razveselili z nastopom, potem pa nas je s prihodom razveselil sveti Miklavž. Takole nas je nagovoril: “Dragi moji najmlajši, večji in največji prijatelji v slovenski deželi, prav lepo pozdravljeni! Za svoj praznik sem vas prišel obiskat, ker vas imam kot oče in prijatelj zelo, zelo rad. Izpolnil bom vse vaše pametne želje in nagradil vašo pridnost in ubogljivost doma, v šoli in v cerkvi.” Vsi smo si zaslužili darila. Lepo smo se mu zahvalili in mu zaželeli srečno pot. Svet Miklavž nato hiti še, med otroke v druge hiše. Le oglasi se povsod, svet Miklavž in srečno pot.

(Tekst: motniški Polžki, foto: Motnik.net)

Decembrski pohod DU Motnik-Špitalič 7 pohodnic in pohodnikov je letošnje pohode zaokrožilo na motniškem. V hladnem, a lepem jutru smo se odpravili proti Vrhem. Že na pol poti nas je obsijalo sonce in nas nato spremljalo ves čas. Mimo Srobotnika smo pot nadaljevali na Kropivnico do Planinca. Pozdravili smo Jožeta in se vrnili v dolino. Prijeten dan, prijetna družba - kaj bi si želeli boljšega. Srečno in z dobrim korakom na nove poti. (Tekst in foto: Majda Zupančič)


26

MOTNIŠKE NOVICE

Krajevna skupnost Motnik Leto 2015 se izteka, zato je čas, da se na kratko spomnimo, kaj se je v naši krajevni skupnosti dogajalo in kaj naj bi se dogajalo v letu 2016. Člani sveta smo se večkrat sestali na sestankih, kjer smo obravnavali tekočo problematiko. Ugotavljamo, da je za delovanje krajevnih skupnosti s strani občine namenjeno premalo sredstev. Velik finančni problem nastaja predvsem v krajevnih skupnostih, ki so manjše in je manjše tudi število prebivalcev, potrebe pa so velikokrat večje kot pa v večjih mestnih krajevnih skupnostih. Zavedamo se, da je finančna stiska velika, zato smo se odločili, da še vedno del sredstev namenimo za sofinanciranje šole v naravi, Miklavževanje, društva upokojencev Motnik-Špitalič in skupne prireditve krajevnega praznika na Slopeh. Na zadnji seji smo obravnavali plan dela za leto 2016, ki smo ga posredovali občini Kamnik. Predlagali smo, naj se v občinskem proračunu namenijo sredstva za nadaljevanje izgradnje ceste Motnik – Vrhe ter naj se sredstva namenijo tudi za obnovo ceste Motnik - Zajasovnik. Na žalost nam občinski svetniku niso bili naklonjeni in v proračunu ni bilo predvidenih sredstev za omenjena projekta. Na isti seji je bil sprejet prostorski plan občine Kamnik in hkrati Motnika, tako, da lahko posamezniki sedaj dobijo informacijo o zazidljivosti posameznih parcel. V mesecu maju smo aktivno sodelovali (predvsem kot pogajalec in mediator) pri sanaciji struge Motnišnice. Dela so bila del vladnega akcijskega načrta interventnih aktivnosti zaradi poplav. Naročnik del je bil MOP ARSO, izvajalec pa koncesionar za urejanje voda na območju Savinje podjetje Nivo, gradnje in ekologija, d.d.. Vrednost izvedenih del je bila 71.515€ z vključenim DDV. Izvedena je bila sanacija obstoječega zavarovanja desnoobrežnega zidu v skupni dolžini 62,50 m (nad in pod brvjo). Izvedeno je bilo zavarovanje leve brežine z lomljencem v betonu v dolžini 15 m (pod brvjo), sanacija obstoječega levoobrežnega zidu s podbetoniranjem v dolžini 24 m, čiščenje naplavin in posek odvečne zarasti v dolžini 250 m. Z opravljenimi deli je Motnik močno pridobil na poplavni varnosti v osrednjem delu. Veseli smo, da nam je prav v zaključku leta v sodelovanju z občino uspelo prenoviti otroško igrišče ob šoli, tako da je sedaj primerno tako za osnovnošolske kot tudi najmlajše, predšolske otroke. Ostala planirana vzdrževalna dela na igrišču se bodo nadaljevala v naslednjem letu. V letu 2016 želimo nadaljevati tudi z nujnimi vzdrževalnimi deli na občinski hiši (ureditev oken). Krajevna skupnost zelo dobro sodeluje z vsemi društvi v kraju in jim tudi po lastnih finančnih zmožnostih pomaga. Zavedamo se, da je sredstev malo, a kljub temu z dobrim sodelovanjem vseh članov v društvu odlično izpeljete projekte. Seveda ne smemo pozabiti na dobro sodelovanje s člani pokopališkega odbora in odbora za KTV Motnik ter sodelovanje s krajani Motnika, saj se vsak posameznik trudi za razvoj kraja. Vsem krajanom in bralcem Motniških novic želimo člani sveta lepe božične praznike in srečno novo leto 2016. Marjan Semprimožnik, predsednik KS Motnik


DECEMBER 2015

27

Društvo upokojencev Motnik – Špitalič Leto 2015 je bilo za nas upokojence aktivno in zelo uspešno. Dosegli smo vse zastavljene cilje, nekatere celo presegli. Imeli smo volitve in na občnem zboru 25. marca izvolili nov upravni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče društva. Upravni odbor sestavljajo: predsednik Ivo Orehovec, podpredsednik Tone Drolc, tajnik Draga Zajec, blagajnik Danica Železnik in člani Milena Jeras, Majda Zupančič, Ivica Jeglič, Marija Urisk ter Miro Urisk. Nadzorni odbor sestavljajo: predsednik Mirko Železnik in člana Iva Regulj ter Franc Slapnik. Častno razsodišče sestavljajo: predsednik Janez Trebušak in člana Marija Mošnik ter Jože Semprimožnik. Na področju humanitarne dejavnosti smo med letom s skromnimi darili obiskali vse, ki so dopolnili okrogle obletnice 80 ali 90 let. V letu 2015 sta 80 let dopolnila dva člana, 90 let pa je dopolnilo 6 članov. Obiskali in obdarili smo vse naše starejše člane nad 80 let, takih je bilo 28. Imeli smo tudi eno zlato poroko. Uspešno delujemo tudi na projektu »Starejši za višjo kakovost življenja doma«, ki ga preko Zveze društev upokojencev Slovenije izvajamo že od leta 2013. Zaradi izvajanja tega projekta smo dobili možnost, da društvo pridobi status humanitarne organizacije. Podali smo vlogo na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in začeli s pridobivanjem zahtevane dokumentacije ter soglasij, izpolnjevanjem obrazcev, prošenj, vlog, itd. Ni bilo malo dela, a vendar se je izplačalo. V rekordnem času – dveh mesecih - nam je Ministrstvo podelilo status humanitarne organizacije. Na pobudo predsednika društva smo občino Kamnik kot društvo s podeljenim statusom humanitarne organizacije zaprosili za najem poslovnega prostora (bivša pošta v Motniku). V novembru smo z občino podpisali pogodbo o brezplačnem najemu. Podnajemniki prostora so tudi: PGD Motnik, TD Motnik in KO ZZB za vrednote NOB Motnik-Špitalič. Prostor je bil v slabem stanju, zato smo sklenili, da ga bo treba primerno urediti. Občino smo zaprosili za finančna sredstva za obnovo prostora, saj sami tega ne bi zmogli. Takoj po odobritvi sredstev smo poiskali najugodnejše ponudnike pleskarskih del, obnove tal, luči, oken v stranišču, vrat in zaves, ki so v decembru zaključili s sanacijo prostora. Ugotovili smo, da za nemoteno delo društva potrebujemo tudi pisarniško pohištvo, zato smo se prijavili na razpis ZDUS-a, ki financira tovrstno opremo. Odgovor pričakujemo enkrat do konca leta. Upravni odbor društva upokojencev Motnik - Špitalič se v imenu vseh članov zahvaljuje Krajevnima skupnostma Motnik in Špitalič za finančno podporo, prav tako motniški šoli za izvedbo kulturnih programov. Zahvaljujemo se tudi vsem, ki so darovali dobitke za naše srečanje na Peči v Špitaliču in vsem, ki ste na naše prošnje in prijave na razpise prispevali oz. odobrili finančna sredstva. Brez teh sredstev bi društvo težko uresničilo zastavljene programe in druge prireditve ter dogodke. Zahvaljujemo se tudi vsem tistim, ki ste kakor koli pripomogli k boljšemu delovanju društva, nudili pomoč pri organizaciji in sodelovali pri uresničitvi programov in projektov društva. Plan dela za leto 2016: Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, 7. februar; druženje »Jaz ženska, ti moški« v marcu; sodelovanje v kulturnem programu pred občnim zborom, 25. marec; tradicionalni pohodi naših upokojencev; vsakoletni meddruštveni pohod na Lipovec v maju; organizacija izleta v juniju; kulturni program pred piknikom v Lovskem domu, 15. avgust; udeležba na srečanju gorenjskih upokojencev v septembru; udeležba na športnih igrah; prireditev – medgeneracijsko druženje »Bogata jesen« v oktobru; srečanje s pisateljico Mileno Miklavčič v novembru; obiski vseh članov, ki bodo dopolnili 80 ali 90 let; decembrski obiski upokojencev nad 80 let, vseh bolnih in nepokretnih ter obiski članov v domovih upokojencev; sodelovanje s kulturnim društvom Motnik, KO ZB za vrednote NOB Motnik-Špitalič, KS Motnik in KS Špitalič, OŠ Šmartno v Tuhinju, PŠ Motnik in drugimi društvi v kraju. Prijetne božične praznike ter srečno, zdravo in uspešno novo leto 2016. Upravni odbor, DU Motnik – Špitalič


28

MOTNIŠKE NOVICE

Prostovoljno gasilsko društvo Motnik Za nami je bilo uspešno leto, kar smo slišali tudi na rednem občnem zboru društva, ki smo ga imeli 7. marca. Udeležili smo se občnih zborov v sosednjih društvih ter na skupščini GZ Kamnik, ki je bila v mesecu aprilu. V mesecu maju smo se kot vsako leto udeležili romanja gasilcev v Šentgotardu, ki je bilo tudi tokrat drugo nedeljo v maju. V maju so mladi, člani in članice trenirali za občinsko gasilsko tekmovanje, ki smo ga zaključili s tekmovanjem v prvem vikendu v juniju. Rezultati so bi kljub hudi konkurenci dobri, še posebej dobri so bili člani A, ki so zasedli 4. mesto in prejeli pokal. Ravno tako so 4. mesto zasedle članice B, ki so za las zgrešile 3. mesto. Ostale ekipe so bile nekje na zlati sredini. To leto smo se odločili za gasilsko veselico v juliju, ker pa so napovedovali slabo vreme, smo veselico odpovedali in jo prestavili na zadnjo nedeljo v avgustu. Zabaval nas je ansambel Namig. Tudi to leto smo bili v pomoč pri redarstvu na Križnikovem festivalu ter pri spremljanju kolesarjev od Snovika do Motnika. Naši člani so praznovali okrogle obletnice, zato smo postavili mlaj ob srečanju abrahama Romanu Urhu in Zvonetu Koželju. Naši prvi članici Ančki Podbevšek pa smo postavili rožico. Mlaj smo postavili tudi Božu Zupančiču in Gašperju Grabnarju. Udeleževali smo se gasilskih slovesnosti, in sicer v maju smo sodelovali na paradi v PGD Duplica, v avgustu na paradi ob razvitju prapora v PGD Sela ter v paradi ob prevzemu novega gasilskega vozila v PGD Kamniška Bistrica. V oktobru smo se udeležili gasilske parade v Kamniku, kajti to leto je GZ Kamnik praznovala 60 let delovanja. Udeležili smo se tudi na pogrebih v sosednjih društvih, in sicer v juniju smo se v Kamniku poslovili od Vlada Šerbelja, dolgoletnega poveljnika CZ Kamnik. V našem društvu pa smo se v juliju poslovili od Jožeta Slapnika, st. iz Srobotnega. Članice smo se letos udeležile gasilskega tekmovanja v kategoriji članic A in članic B. Tekmovale smo še pri spajanju sesalnega voda v Špitaliču. Sodelovale smo pri gasilski veselici ter pri vseh vajah v mesecu oktobru. Članica Katarina Piskar se je udeleževala sej v društvu ter na zvezi. V novembru pa smo izdelovale adventne venčke pod vodstvom Vere Piskar ter Petre Zupančič. Operativa je skozi celo leto delovala na svojem področju. Imeli smo intervencijo, in sicer pri Podbregarju smo gasili dimnik ter čistili smo vodotoke. V maju smo obiskali motniški vrtec, kjer smo izvedli evakuacijo vrtca in šole. Vsako prvo nedeljo v mesecu smo se dobili v domu, kjer smo pregledovali, vzdrževali ter čistili opremo, orodje in vozila. Tudi letošnje leto smo v začetku oktobra v sodelovanju z CZ Kamnik čistili struge za preprečitev poplav na porečju Motnišnice. Tokrat smo čistili v Bevskem grabnu, graben proti Mali ravni ter potok Motnišnico. Tudi na področju izobraževanja smo bili pridni. V začetku leta smo pridobili 7 prvih posredovalcev – bolničarjev, kajti zavedamo se kako hitro potrebujemo prvo pomoč v nesreči in takšnega znanja ni nikoli preveč. Tečaj so pridobili Monika Pestotnik, Matjaž Piskar, Marjan Semprimožnik, Branka Semprimožnik, Marjan Perko, Matej Slapnik in Matjaž Podbevšek. Na Igu sta v pomladanskem času opravila tečaj za gašenje notranjih požarov modul A Mih Lindič in Marjan Perko ter tečaj za gašenje notranjih požarov modul B Marko Orehovec in Matjaž Piskar. V novembru in decembru pa so se člani


DECEMBER 2015

29

Franci Urisk, Matjaž Piskar in Janez Piskar udeležili tečaja za vodje večjih intervencij, ki je bil v Kamniku in s tem pridobili dodatna znanja, ki so potrebna predvsem pri intervencijah. Marjan Semprimožnik je opravil tečaj za vodjo čolna. V mesecu oktobru smo izvedli dve društveni vaji, ena od teh je bila v nočnem času. Sodelovali smo pri meddruštveni vaji v Špitaliču, ravno tako pri meddruštveni vaji z sosednjim mejnim društvom PGD Ločica in PGD Trojane, ki je bila to leto na Limovcah. Veseli smo tako velike udeležbe na vseh vajah ter po besedah poveljnika Francija Uriska smo tehnično dobro pripravljeni na intervencije, ki si jih sicer ne želimo. Mladina je skozi celo leto sodelovala na tekmovanjih, ki jih organizirata mladinska komisija GZ Kamnik in GZ Komenda. Tudi to leto so bili uspešni na gasilsko-športnih tekmovanjih. Tudi tokrat so bili najbolj uspešni v tekmovanju pri namiznem tenisu, saj je pionirka Manca Sveti osvojila 1. mesto, pionir Aljaž Goltnik 1. mesto ter Sara Humer 1. mesto ter tako osvojili skupno 1. mesto ter prehodni pokal. V malem nogometu se je zgodba iz lanskega leta ponovila, saj je ekipa pionirjev tudi letos zasedla 2. mesto, ter ekipa mladincev 1. mesto. V orientacijskem teku so pionirke v sestavi Jerca Zakonšek, Ana Marija Čepin Urisk in Živa Zidar Tratar osvojile 3. mesto, nato pa so še nastopile na regijskem orientacijskem teku v Lukovici in osvojile 7. mesto. Pri pikadu je pionir Martin Cene osvojil 3. mesto. V skupnem seštevku vseh tekmovanj v letu so naši mladi osvojili 4. mesto. Kot vsako leto so tudi letos v začetku julija odšli za teden dni na letovanje v Savudrijo v spremstvu Andreja Hrvatina. Po 30. letih smo prišli na vrsto za nabavo nove gasilske cisterne, zato smo se odločili, da kupimo GVC 16/25. Na seji UO PGD Motnik smo sestavili komisijo, ki je zadolžena za izbiro in nabavo novega vozila. Zato smo na občnem zboru prvič predstavili naše želje in potrebe. Odločili smo se za vozilo znamke Mercedes, z opremo in nadgradnjo proizvajalca Rosenbauer. Najbolj pomembno je, da bo imela cisterna kapaciteto za 3500 litrov vode in da bo imela pogon 4×4, ki bo omogočal čim hitrejši in enostavnejši dostop do težko dostopnih mest. S pomočjo občine Kamnik smo septembra objavili javni razpis za nabavo gasilskega vozila GVC 16/25 in ga uspešno zaključili konec oktobra. V decembru smo podpisali pogodbo z dobaviteljem in tako se je pričel postopek izdelave. V začetku leta 2016 bomo tudi javno predstavili naše novo vozilo, na katero bodo vabljeni vsi krajani. Za leto 2016 pa imamo naslednje plane: občni zbor v mesecu marcu, prvomajski kres, romanje v Šentgotard, priprave na gasilsko tekmovanje v mesecu maju, letovanje otrok ter ostala tekmovanja otrok, gasilska veselica ter prevzem novega vozila v mesecu juliju, mesec oktober – organizacija meddruštvene vaje s PGD Trojane in PGD Ločica ter sodelovanje pri ostalih vajah, obisk šole in vrtca, izobraževanje – po planu, nabava opreme – po planu. Za konec želimo vsem vesele božične praznike ter srečno novo leto. Na pomoč! Urška Orehovec Cerar, PDG Motnik


30

MOTNIŠKE NOVICE

Kulturno društvo Motnik Ob koncu leta 2015 sem hvaležen vsem Vam, ki ste pomagali soustvarjati letošnje dogajanje na področju delovanja KD Motnik. Spet je leto minilo, za nekoga hitro in mirno, za drugega spet počasi in težko, vendar za vse je minilo in skušali si ga bomo zapomniti samo po dobrih stvareh v želji, da se nam v novem prihajajočem letu uresničijo vse želje in tiha upanja, ki jih vedno imamo. Ob pogledu na leto 2015 lahko ugotovim, da smo izpeljali vse načrtovane projekte. Zato sem s preteklim letom zadovoljen. Vendar pa nikoli ne smemo biti zadovoljni, vedno si moramo prizadevati za več in še boljše. Zato v prihajajočem letu pripravljamo že peti festival pravljic, ki je v slovenski strokovni javnosti in med občinstvom lepo sprejet, kar dokazuje vedno večje število obiskovalcev festivala in medijska prepoznavnost le-tega. Nadaljevali bomo tudi z otroško dejavnostjo na področju športa in filma - zato vas že sedaj vabim na ogled kratkih filmov o Motniku, ki so jih posneli mladi člani KD Motnik. V sodelovanju s Športnim društvom Motnik bomo v dvorani kulturnega doma že tretje leto zapored organizirali brezplačni tečaj namiznega tenisa pod vodstvom trenerja Tomaža Prezlja iz Namiznoteniškega kluba Mengeš. V letu 2016 pa je želja zbrati in arhivirati tudi vse do sedaj izdane Motniške novice. Ker pa manjkajo začetne številke novic, prosim morebitne lastnike le-teh, če nam jih posodijo, da jih arhiviramo v digitalni obliki. Hkrati pa prosim vse krajane in krajanke, da pomagajo soustvarjati naše novice s svojimi zanimivimi zgodbami ali dogodki, ki so povezani s krajem ali ljudmi iz sedanjosti ali preteklosti (fotografije, zanimivi zapisi, predmeti, …). V svojem in imenu vseh članov Kulturnega društva Motnik želim vam in vaši družini miren božič in srečno novo leto 2016. Ker je beseda »sreča« tako pogosto izgovorjena v tem prednovoletnem času, vam podarjam naslednjo misel: Skrivnost sreče je v tem, da pričakuješ mnogo od sebe, pa malo od drugih. (Albert Guinon) Rafko Goltnik, predsednik KD Motnik

Turistično društvo Motnik Društvo je vse aktivnosti izpeljalo po planu. Kot vsako leto smo si na občnem zboru začrtali program dela, ki smo ga uspešno izpeljali, nekaj dogodkov pa nas čaka še v decembru. V pomladnih mesecih smo organizirali več čistilnih akcij, prav tako smo bili soorganizatorji vseslovenske čistilne akcije. Uredili smo pohodniške in kolesarske poti ter izvedli posek po poti na grad. Naj ob tem omenimo, da smo izdali prospekt S kolesom po Motniku in okolici, kjer sta opisani dve kolesarski poti, in sicer Motnik – Snovik in Motnik – Lipa – Slope – Motnik. Tradicionalno smo se udeležili prangerjade, ki je letos potekala v Predgradu. Na dogodku smo predstavili kraj Motnik in občino Kamnik. V poletnih mesecih smo izvajali počitniške delavnice za otroke, prav tako pa je bilo veliko zanimanja v TIC točki. Organizacija poletnih večerov, kot tudi sam večer, je zelo dobro uspela. Tokrat se je prireditev dogajala na dveh prizoriščih; v parku pod lipami sta starejše zabavala stand up komika Aleš Novak in Marina Orsag, na travniku pred gasilskim domom pa sta za najmlajše poskrbeli Veronika Hana Grubič in Nina Trebec iz Šugla gledališča. Večer so zaključili Kvatropirci. V sam kraj smo privabili veliko gledalcev, kar je še kako pomembno za razvoj turizma v kraju. Predstavili smo se tudi na Narodnih nošah v Kamniku. V letošnjem letu smo nadaljevali z aktivnostmi za otroke. V letu 2014 smo prvič v času poletnih počitnic izvedli počitniške delavnice za otroke. Zaradi pozitivnih odzivov smo z aktivnostmi


DECEMBER 2015

31

nadaljevali in oblikovali skupino Me4, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Motnik. Me4 v sestavi Vere Piskar, Špele Regulj, Nine Semprimožnik in Petre Zupančič je v letu 2015 nadaljevalo z aktivnostmi in delavnicami za otroke v času vseh šolskih počitnic. Z željo obuditi podeželje, aktivno vanj vključiti otroke in obujati kulturno dediščino, se projekt uspešno nadaljuje. V letošnjem letu smo izvedli precej obšolskih dejavnostih skupaj z otroki in ponesli glas o naših aktivnostih tudi malce dlje od Motnika. Sodelovali smo na Križnikovem festivalu in se ob pričetku šolskega leta povezali tudi s Knjižnico Franceta Balantiča, tako od oktobra daje v Krajevni knjižnici Motnik vsako sredo pod vodstvom Me4 potekajo pravljične urice in delavnice. Med počitnicami še vedno izvajamo različne aktivnosti in delavnice, ki so nekako tematsko povezane s počitnicami. Naš cilj je nadaljevati začrtano delo tudi v letu 2016. Leto se preveša v jesen in že so tu priprave na pestro decembrsko dogajanje v Motniku. Najprej smo v začetku decembra organizirali tradicionalni Miklavžev pohod, sledi mu še tradicionalen Štefanov pohod z baklami na Malo Raven, druženje pod smrekico in novoletna igrica za najmlajše s prihodom Dedka Mraza. Več o prireditvah si lahko ogledate na www.motnik.net ali Facebook TD Motnik. Marjan Semprimožnik, predsednik TD Motnik in Petra Zupančič, podpredsednica TD Motnik

Športno društvo Motnik Poslavljajoče se leto je bilo za ''športnike'' zelo uspešno in marljivo leto. Izpeljali smo vse predvidene športne prireditve, bili pridni pri vzdrževanju in prenavljanju športne infrastrukture. Povezali smo se s sosednjimi športnimi društvi in ustanovili meddruštveno ligo v odbojki na mivki, ki je potekala na treh prizoriščih, v treh krajih oz. dveh občinah. Ponovno smo pridno skrbeli za motniško športno infrastrukturo in pripadajoče objekte. Redno smo kosili zelenice ob športnem in otroškem igrišču, pometali in pobirali smeti, na brunarici je bilo postorjeno nekaj nujnih stvari (ostalo nas čaka v naslednjem letu). Veliko dela pa je bilo vloženega v prenovo odbojkarskega igrišča, kjer smo odstranili robnike, porezali in odstranili odvečni asfalt, uredili drenažo ob robovih igrišča, obrnili in temeljito zrahljali mivko. V letu 2016 nas čaka nadaljevanje projekta brunarice – napeljava vode in odtokov, izolacija brunarice, postavitev stranišča in tuširnice. Prav tako bo potrebno nadaljevati s prenovo odbojkarskega igrišča, kjer moramo okoli igrišča vgraditi lesen okvir in zamenjati mivko. Veseli smo, da smo skupaj z občino Kamnik, krajevno skupnostjo in ostalimi vpletenimi našli skupni jezik za obnovo otroškega igrišča, katerega vzdrževalec je prav ŠD Motnik. Otroško igrišče je bilo nujno potrebno obnove in od decembra dalje že stojijo nova igrala, v naslednjem letu pa bo občina zamenjala še ograjo igrišča, koš in gole. Poleg že znanih prireditev in športnih dogodkov, ki smo jih izpeljali skozi leto, smo ponudili še vadbo aerobne, anaerobne in plesne rekreacije v telovadnici PŠ Motnik imenovane Vadba Zame, rekreacijskega nogometa in odbojke v telovadnici v Šmartnem. Skupaj s Kulturnim društvom Motnik smo v dvorani kulturnega doma Motnik ponovno organizirali brezplačni tečaj namiznega tenisa za motniške otroke. V letu 2016 nas čakajo že dobro poznani športni projekti oz. prireditve: prvomajski pohod na Srobotno, turnir v malem nogometu, turnir v odbojki na mivki, meddruštvena liga v odbojki na mivki Molojado, 10. kolesarski izlet od Snovika do Motnika, rekreacija za otroke, ženske in moške. Na koncu naj se v imenu društva zahvalim vsem, ki ste pridno sodelovali, pomagali in kakorkoli doprinesli k boljšemu delovanju društva in vas vabim v ponovno pomoč v letu 2016, hkrati pa vas vabim na vse dogodke, dejavnosti, vadbe in športne površine, ki so namenjene prav vsem športnim navdušencem. Vsem športnikom in športnicam, krajanom in krajankam želimo aktivno, zdravo in sproščujoče leto 2016. Tomaž Zupančič, Športno društvo Motnik


32

MOTNIŠKE NOVICE

Krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Motnik – Špitalič Tudi v letu, ki se končuje, je bila naša organizacija zelo aktivna, zato bi na kratko predstavil delovanje društva v letu 2015. Članstvo se je tudi letos povečalo, trenutno organizacija šteje 58 članov, dva sta v letošnjem letu žal preminula. Letno se udeležimo petnajstih proslav in srečanj od Komende pa do Črete nad Vranskim, skoraj na vseh je prisoten tudi naš praporščak. Najštevilčnejša je udeležba v začetku leta v Dražgošah, poleti na Menini in Šipku, jeseni pa na Čreti, kamor imamo tudi celodnevni pohod. Udeležili smo se vseh občnih zborov, na katere smo bili vabljeni.

Proslava na Čreti - 3. 10. 2015

Organiziramo tudi dve večji proslavi v Kozjem hrbtu in na Slopeh, podrobneje je ti proslavi v dveh prispevkih predstavila že naša članica. Zahvalil bi se vsem, ki ste pomagali pri teh proslavah in obema krajevnima skupnostma Motnik in Špitalič za pomoč, kajti praznuje se tudi krajevni praznik obeh krajevnih skupnosti. Hvala tudi članom društva upokojencev Motnik – Špitalič za izvedbo kulturnega programa. Ob dnevu spomina na mrtve smo se skupaj s Podružnično šolo Motnik poklonili padlim in umrlim v NOB pri spomeniku v Motniku in Špitaliču. Letos smo se spomnili tudi 70letnice tragičnega dogodka pri Vrbanetovih v Novi rebri, kjer je bila tik pred koncem vojne zverinsko ubita cela družina. Položili smo venec in prižgali svečo.

Komemoracija – 23. 10. 2015

Pr' Vrbanet - Nova Reber - 23. 1. 2015

V letu, ki je pred nami želimo, da bi bili člani še naprej tako aktivni, vsem krajanom in društvom pa, da bi dobro sodelovali in obiskovali naše proslave in tako ohranjali vrednote NOB. V letu 2016 želimo zdravja, miru in sodelovanja! Jože Keršič, predsednik KO ZB za vrednote NOB Motnik - Špitalič

Lovska družina Motnik – Špitalič Prihodnje leto bo LD Motnik - Špitalič praznovala 70-letnico delovanja. Špitalič in Motnik sta obkrožena z bujnimi gozdovi Menine planine, Šipka in Jasovnika, ki dajejo zavetje številni divjadi, zato je lov vedno igral pomembno vlogo v življenju ljudi, ki so se tod naseljevali. Pisni viri navajajo, da je bilo divjadi včasih toliko, da je uničevala pridelke in živino, zaradi česar so kmetje opuščali kmetije, ker se niso mogli preživljati. V davni preteklosti je živel v teh krajih pritlikavi nosorog. Fosilne ostanke so našli na začetku prejšnjega stoletja v rudniku rjavega premoga v Motniku. Dunajski paleontolog dr. Abel je pritlikavega nosoroga imenoval Meninatherium po Menini planini in telleri po rudarskem uradniku Tellerju, ki je fosilne ostanke prinesel na Dunaj. Maketi pritlikavega nosoroga, ki je razstavljena v muzejski sobi v Motniku, je izdelal kipar Miha Kač iz Bistričice. Matevž Kadunc, prvi starešina naše lovske družine, je formiranje le-te predstavil takole: »Spomladi leta 1946 so prišli k meni iz Ljubljane inšpektor Paškulin Jože, prof. Rant in Gabrijan Edo, ki so bili


DECEMBER 2015

33

že pred vojno zakupniki lovišč. Na njihovo pobudo sem sklical vse stare lovce, ki se jim je uspelo prebiti skozi vojno. Nekateri so se vrnili iz partizanov, drugi iz taborišč oziroma ujetništva. Tako smo se zopet zbrali marca leta 1946, da ustanovimo lovsko družino in obnovimo lov na našem terenu. Prvi člani in ustanovitelji lovske družine Motnik so bili naslednji tovariši: Kodra Janez, Kodra Franc, Kodra Matevž, vsi iz Črnega vrha, inšp. Paškulin Jože, Logar Stane, Gabrijan Edo, prof. Rant Jože, vsi iz Ljubljane, ter Slapnik Anton, Slapnik Janko, Premk Egidij, Cene Franc, Bergant Rudolf in Matevž Kadunc iz Motnika.« Ustanovnim članom sta se iz Kamnika pridružila odvetnik dr. Franc Trampuž, predvojni zakupnik lovišča na južnem pobočju Menine planine in dolgoletni predsednik Lovskega kluba Kamnik in Anton Knaflič, lastnik usnjarne v Kamniku. V skladu s tedanjo zakonodajo je novoustanovljena Lovska družina Motnik 17. oktobra istega leta dobila v zakup lovišče v izmeri 3950 ha za dobo petih let z letno odkupnino 3555 din. Na fotografiji pa so prvi iz leve Jože Pirnat iz Trzina, Ropret Ciril, Milje pri Kranju, tretji neki gost – neznan, Tominšek Anton - Sedmak, Močnik Drago iz Kamnika, Janko Slapnik - Kropivškov, Rožman Janez – Šunkar iz Mengša in Merčun Janez iz Radomelj.

Sedaj LD Motnik - Špitalič opravlja z loviščem, ki obsega 4020 ha. Lovišče spada med srednjegorske, teren je kraški in je bogat s številnimi dolinami in vrtačami. Gozd je mešan, prevladujejo listavci, predvsem bukev. Vse to je primeren dom tudi za divjad, ki tu še vedno najde tihe in mirne kotičke za svoj razplod in ohranjanje vrste. Upravičeno lahko rečemo, da je naše lovišče bogato z divjadjo. Prevladuje srnjad, v porastu je jelen, pogosto za seboj pušča sledi divji prašič, v precejšnjem številu je zastopan gams, med malo divjadjo pa tu živijo poljski zajec, lisica, kuna zlatica in kuna belica ter jazbec. Tudi medved je občasen gost. Divji petelin in gozdni jereb sta izginila iz lovišča, prepodil ju je človek, ki je posegel v mirne predele gozda s starim drevjem. Lovci svoje poslanstvo uresničujemo v sodelovanju z drugimi uporabniki prostora, to je s kmetijci in lastniki zemljišč, gozdarji, turisti … To sodelovanje moramo poglobiti, bolj upoštevati drug drugega, da bi bilo to življenjsko okolje za divjad čim bolj prijazno. Vsi se moramo zavedati, kako veliko naravno bogastvo je divjad, na katero naletimo med sprehodom ali delom v gozdu, včasih jo lahko opazimo v bližini stanovanjskih hiš. Marsikje v drugih državah tega že dolgo ne poznajo. 70-letnico bomo praznovali na Mesarojcah. Tam je bila leta 1952 zgrajena lovska koča brunarica. Kasneje je bila povečana, zamenjana je bila kritina, dograjen je bil vodovod. Zob časa jo je tako načel, da je bila potrebna temeljite obnove in razširitve. Upamo, da imamo dovolj znanja in izkušenj, da vestno opravljamo svoje poslanstvo. Zato bo okrogla obletnica priložnost za pogled v preteklost in prihodnost. Anekdota V Lovcu letnik 1936 najdemo zanimivo zgodbo izpod peresa Al. Volca z naslovom V medvedjem objemu, o pogonu na medveda, ki je leta 1779 povzročal škodo pri živini na kmetijah v okolici Motnika. Na vesti je imel eno telico in dve kozi, eno celo iz črede trškega sodnika v Motniku. Zato so mu motniški lovci, ki so nekaj let prej od motniške graščakinje odkupili grajske pravice in prišli do posesti lova, namenili kruto usodo. 17. sušca so uprizorili splošen lov in medveda našli v Jasovniku, vendar ga je trški sodnik zgrešil, tako da je medved preko velike ceste pobegnil Uplen medveda – 27.6.1960 v sosednji Prosivnik. Tu pa sta ga, vsak na svojem stojišču, že čakala dva, med seboj zaradi mejnega spora na smrt sprta kmeta, soseda. Naenkrat poči strel na stojišču, kjer je medveda čakal kmet Kamnik, in takoj nato se slišijo njegovi obupni, pretresljivi klici na pomoč. Kljub mržnji do soseda kmet Prosivnik na vso moč drvi na sosednje stojišče, kjer se mu nudi


34

MOTNIŠKE NOVICE

grozen prizor. Razjarjen, ranjen medved drži okrvavljenega soseda v objemu med šapami in ga mrcvari. Krogla iz Prosivnikove puške medvedu upihne življenje in soseda reši strašne smrti. Molče sta stala nespravljiva soseda nekaj trenutkov ob medvedovem truplu, nato sta si podala roki v spravo. »Česar ni dosegel tedanji motniški župni vikar Miha Debeljak, ki je nedeljo za nedeljo s prižnice grmel proti trdovratnemu sovraštvu med sosedi in klical na spravo, to je izvršil medved iz Črnega grabna s svojim objemom v enem trenutku,« je zaključil svojo pripoved. Brane Šimenc, LD Motnik - Špitalič

Podružnična šola Motnik Posebno mesto v sistemu osnovnega šolanja pripada podružničnim šolam. Njihovo število je še vedno precejšnje, vendar je vanje vključenih bistveno manj otrok kot ob njihovem nastanku. Podružnične šole niso več takšne, kot so bile včasih – slabo opremljene šole z velikim številom otrok. Danes so obnovljene, sodobno opremljene z didaktičnimi pripomočki in takšna je tudi naša podružnična šola Motnik. Podružnična šola Motnik je pomembna ustanova, in sicer z več različnih vidikov. Dokler je v kraju šola in so v njej otroci, kraj živi. Šola je »ena velika hiša« in otroci z učitelji in kuharico so »ena velika družina«. Šola pomembno vpliva tudi na kulturno življenje v kraju. Učenci, ob katerih stojijo in jih podpirajo učitelji, so tisti, zaradi katerih se ljudje v šoli srečujejo, se družijo, poklepetajo, doživljajo prijetne trenutke in uživajo na šolskih prireditvah. Majhni šolski kolektivi zagotavljajo občutek domačnosti, zaupanja, varnosti in prijateljstva med mlajšimi in starejšimi učenci. Vračanje ljudi na deželo, obnavljanje starih domov in zidanje novih na podeželju kažejo, da se ljudje vse bolj vračajo k svojim koreninam in na deželi iščejo svojo srečo. Torej je prav vaško podeželsko okolje prostor prihodnosti. Tudi podružnične šole je prizadel padec rodnosti, čeprav v zadnjem času že opažamo naraščanje števila otrok. Obstoj podružnice je odvisen od števila učencev (pet), od posluha lokalne skupnosti in interesa matične šole. Seveda pa so osrednji dejavnik starši, ki odločajo o tem, kam bodo otroka vpisali v šolo. Zaradi današnje prometne povezanosti so vse šole blizu, starši pa izbirajo šolo, ki jim najbolj ustreza na podlagi različnih prioritet (urejeno varstvo, kakovostna šola, šola na poti v službo, …). Časi, ko so učenci prihajali v višje razrede matične šole z okrnjenim znanjem, predvsem pa plašni in zadržani, so že daleč za nami. Danes so učenci podružničnih šol samozavestni, saj poleg zagotovljenega znanja pridobijo še mnogo veščin, osvojijo računalniško znanje, vključujejo se tudi v projekte, ki jih sami tudi predstavijo. Sposobni so nastopati pred drugimi, usposobljeni so komunicirati na zavidljivi ravni in se tega tudi zavedajo. Te veščine so najboljša dota, ki jo osnovna šola lahko da svojim učencem. Uspešni so na različnih področjih, dosegajo dobre uvrstitve na številnih tekmovanjih. Manj jih je in vsak posameznik se mora izkazati na različnih področjih. Kakovost dela na podružničnih šolah se kaže tudi v sodelovanju s starši. Starši se dejavno vključujejo v pouk, pomagajo in sodelujejo pri organizaciji in izvedbi dni dejavnosti, delavnic, prireditev, ekskurzij. Zelo pomemben je širok nabor možnosti sodelovanja s krajevno skupnostjo, društvi in različnimi ustanovami. Podružnična šola Motnik je ena izmed treh podružničnih šol Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Doživela je več korenitih popravil in danes je zagotovo ena lepše urejenih šol. Danes motniško šolo obiskuje 18 učencev od 1. do 4. razreda, ki so razdeljeni v dva oddelka. Učenci se v šolo in domov večinoma vozijo s šolskim kombijem. Organizirano je jutranje varstvo ter od letošnjega šolskega leta tudi podaljšano bivanje. PŠ Motnik je ena redkih podružničnih šol, v kateri najdemo manjšo telovadnico in tudi večje otroško igrišče, kjer prav zadnje dni poteka zamenjava in obnova igral, spomladi pa bo zamenjana tudi ograja. Pred šolo so večje urejene športne površine, ki ponujajo ne le možnost izvedbe športnih dejavnosti, ampak tudi prostor za učenje na prostem ter najrazličnejše oblike rekreacije. Na šoli izvajamo zgodnejše učenje prvega tujega jezika, za četrtošolce pa smo organizirali prevoz na matično šolo, kjer poteka pouk izbirnega predmeta drugega tujega jezika. Naravoslovne vsebine učenci spoznavajo v naravi, v njihovo izvedbo vključujemo tudi zunanje sodelavce iz šolskega okoliša (gasilce, vrtnarja, sadjarja, kmeta, …). Na šoli je prijazno in mirno


DECEMBER 2015

35

vzdušje. Pouk v manjših skupinah omogoča pristnejši stik med učitelji, učenci, starši in predvsem nudi možnosti, da posvečamo več časa posameznemu učencu in razvijanju njegovih močnih področij. Vodja podružnične šole gospa Vida Kovačič, ki na šoli uči že 34 let, sledi globalnemu pogledu in poslanstvu šole. Pedagoška toplina, ljubezen in prijateljstvo pa so ob strokovnosti tiste vrednote, zaradi katerih se njeno vsakodnevno druženje konča z zamudo in se odvija tudi ob sobotah in nedeljah. Prednost majhne, a sodobno opremljene motniške šole, je v tem, da stoji znotraj domačega okolja učencev in je hkrati tesno povezana z matično šolo. Vsak otrok je dragocen in prav je, da ima možnost izobraževanja v svojem kraju. Le tako bo korak za korakom odkrival prednosti podeželja, kot prostora za svoje nadaljnje življenje in delo. Za ohranjanje in nadaljevanje te tradicije si bomo prizadevali tudi v prihodnje, saj kraj potrebuje šolo za svojo uspešno kulturno in intelektualno rast. Skupaj bomo usmerjali in gradili zgodbe prihodnosti motniške šole. Jožica Hribar, ravnateljica Osnovne šole Šmartno v Tuhinju Podaljšano bivanje Z letošnjim šolskim letom je zaživel oddelek podaljšanega bivanja na PŠ Motnik, v katerega je vključenih 18 učencev od prvega do četrtega razreda. V času podaljšanega bivanja se učimo o zdravem in kulturnem prehranjevanju in le-to tudi udejanjamo. Poskušamo čim več časa preživeti na svežem zraku, kjer zadovoljujemo potrebe po igri, sreči, zadovoljstvu, zmanjšamo utrujenost in negativne posledice sedenja, sproščamo in obnavljamo miselno energijo. V primeru slabega vremena se igramo gibalne igre, igre z žogo, štafetne igre v telovadnici. Rešimo domačo nalogo. V času ustvarjalnega preživljanja časa se pogovarjamo o tedenski temi, ustvarjamo iz naravnega in ostalega materiala, beremo angleške in slovenske knjige, obiskujemo knjižnico, pojemo, pogledamo kakšno risanko. V mesecu novembru nas je razveselil sneg, tako smo lahko kar cel teden uživali v igrah na snegu, v šolo pa se vrnili z zdravimi rdečimi lički. Decembra smo zaplesali, izdelujemo okraske, krasimo šolo, se pripravljamo na božično praznovanje in s pripravljenimi sanmi nestrpno čakamo beli sneg. Učiteljica Katja z motniškimi Polžki

Vesel Božič in srečno leto 2016 želimo motniški Polžki z Vido, Silvo, Slavi in Katjo

Prešerno, radostno, zadovoljno, Obilo zdravja, upanja, zaupanja, Ljubezni in sreče. Želje, katere naj se izpolnijo, Klici, ki naj bodo uslišani, In otroški smeh v letu 2016!


36

MOTNIŠKE NOVICE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.