Motniške novice 2014

Page 1

LETO 14, ŠTEVILKA 1

DECEMBER 2014Spoštovani bralci in bralke!

NAPOVEDNIK:

Tako. Leto 2014 je že skoraj za nami. Prihaja novo leto, leto priložnosti in pričakovanj. Iztekajoče se leto je zaznamovalo veliko pomembnih obletnic, 60 let Društva upokojencev Motnik – Špitalič, 80 let Turističnega društva Motnik, 110. obletnico smrti Gašperja Križnika, 110 let Vrbanovčevega kozolca in 150 let rojstva Karla Bervarja. Ponovno smo se v velikem številu zbrali na 3. Križnikovem pravljičnem festivalu, ob postavitvi doprsnega kipa Karlu Bervarju in na dobrodelnem koncertu za Marinko Cencelj. Športne površine so bile zopet polne ob 8. kolesarskem izletu od Snovika do Motnika in turnirju v malem nogometu. Motnik se lahko pohvali z izjemno prizadevnimi in marljivimi krajani, saj vsako leto organizirajo, pomagajo pri uresničitvi ali podpirajo veliko število družabnih, kulturnih in športnih prireditev. Zato hvala vam. Naj ponovno povabim vse krajane in vse ostale zainteresirane k sodelovanju in soustvarjanju Motniških novic, hkrati pa se tistim, ki ste pridno pošiljali prispevke in fotografije s posameznih dogodkov lepo zahvaljujem. Pošiljajte nam pisno in slikovno gradivo in nam tako pomagajte ohranjati spomine na lepe trenutke. Naj vam leto 2015 nariše nasmeh na lica. Tomaž Zupančič

Stran 4 DOBRODELNI KONCERT ZA MARINKO CENCELJ Stran 9 17. PRANGERJADA V PILŠTAJNU Stran 10 60-LETNICA DELOVANJA DU MOTNIK - ŠPITALIČ Stran 11 80-LETNICA DELOVANJA TURISTIČNEGA DRUŠTVA Stran 14 8. KOLESARSKI IZLET OD SNOVIKA DO MOTNIKA Stran 16 AKTIVNOSTI V TEDNU OTROKA Stran 17 - 20 3. KRIŽNIKOV PRAVLJIČNI FESTIVAL Stran 23 KO ZAGORI, POMOČ POTREBUJEMO VSI

MOTNIŠKE NOVICE, letnik 14, številka 1 Izdajatelj: Kulturno društvo Motnik Uredništvo: Tomaž Zupančič, Petra Zupančič Sliki na naslovnici: Občina Kamnik, www.kamnik.si Luka Dakskobler Oblikovanje in prelom: Tomaž Zupančič, info@motnik.net Tisk: STUDIO DATAPRINT, d.o.o.

Motniške novice obsegajo informacije s področja KS Motnik in jih prejmejo vsa gospodinjstva KS Motnik brezplačno.

Stran 25 150. OBLETNICA ROJSTVA KARLA BERVARJA


4

MOTNIŠKE NOVICE

3. prvojanuarski pohod na Jasovnik Zbrane pohodnike je Roman zapeljal v Loko. Letos smo pot začeli iz obratne smeri kot običajno. Jasovnik je zanimiva vzpetina. Mali in za njim Veliki Jasovnik sta vidna s Kozjaka oziroma iz motniške strani, njegov greben pa se razteza vse do Ločice. Iz motniške strani so vsi dostopi precej strmi, z ločiške pa je pot po grebenu do vrha prav prijetna. Pot se manj ali bolj vzpenja, navzdol na obe strani grebena pa so strma pobočja. Vreme je bilo oblačno, ampak suho. Vrhova sta bila skrita v megli, pa spet vidna in ponovno skrita… Na prisojnem pobočju smo ves del poti srečevali popolnoma odprte ali v popkih cvetove črnega teloha. Zelo je pohitel. Na vrhu je megla preprečila pogled v dolino. Še postanek za fotko ali dve, vpis v knjigo pohodnikov in že smo se spustili proti Malemu ter naprej proti Strmci. Ko smo prišli na asfalt se je mali vrh že videl v sramežljivi sončni svetlobi. Novo leto smo začeli s pohodom, naj jih bo še veliko. SREČNO. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Januarski pohod DU Motnik – Špitalič Januarski pohod je bil najkrajši v zbirki pohodov za upokojence. Hoteli smo čez Lebenice in pod Veliko ravnijo ali vsaj mimo Kofinarja do Babe. Ampak, dež je naredil svoje. Ubrali smo najkrajšo pot iz Motnika do Male ravni. Še dobro, da je pot do Strmce strma in taka vsaj malo požene kri po žilah. Obiskali smo Nacetove, se okrepčali in se vrnili v Motniško dolino. Pa je bilo dopoldne vseeno luštno. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Dobrodelni koncert za Marinko Cencelj V soboto 18. januarja je dvorana kulturnega doma Motnik pokala po šivih. Razprodane so bile vse karte, zasedeni vsi stoli in vsak kotiček dvorane. Odvijal se je namreč dobrodelni koncert za Marinko Cencelj oz. za nakup nožne proteze. Slednji so v njeni zgodnji mladosti zaradi bolezni amputirali nogo, poleg tega pa je kasneje še zbolela za rakom in kot se je pošalila, se je rak noče rešiti, saj je bil že tretjič na obisku, a upa, da jo ima sedaj dovolj. Ne želi, da se močno poudarja bolezen, pač pa to, kaj vse zmore: »Kljub temu, da najprej misliš, da je konec življenja, potem lahko počneš veliko stvari. Čim prej moraš odmisliti tisto, česa ne moreš početi in se oprijeti tistega, kar lahko«. Pri 29. letih, v letu 1994, se je srečala s sedečo odbojko. Takrat se je oblikovala ženska reprezentanca za evropsko prvenstvo v Ljubljani, ki se je odvijalo 1995, in vse od tedaj je tudi njena članica. Trenira trikrat tedensko. Marinka Cencelj pove: »Zelo pomembno je, da najdeš smisel življenja.« Ko je izvedela, da ji bodo nogo amputirali, je mislila, da je vsega konec. Ne bo mogla več v planine, smučati, plavati, a je vseeno ostala optimistična: »Pomembno je, da imaš takrat nekoga za zgled, da vidiš, kaj se da narediti.« Njena največja želja je, da bi tekla po stopnicah in nosila visoke pete. Rada plava. Če bi imela podkolensko protezo, bi bilo to mnogo lažje, vendar pa je cena le-te, glede na njene finančne zmogljivosti, mnogo previsoka. Proteza namreč stane 30.000 evrov, zato so organizatorji dobrodelnega koncerta v Motniku poskrbeli za zbiranje finančnih sredstev, s katerimi bodo vedno pozitivni in vztrajni Marinki Cencelj čim prej omogočili nakup omenjene proteze.


DECEMBER 2014

5

Občina Kamnik je v namen zbiranja denarja za novo protezo prispevala 500 evrov. Župan Marjan Šarec je ob dogodku poudaril pomen sočutja in dobrodelnosti, slednja ni le pomoč sočloveku temveč tudi nepogrešljiva dejavnost celotne družbe. Marinki Cencelj pa zaželel mnogo dobrih športnih dosežkov v sedeči odbojki in predvsem uspešno prihodnost, v katero brez dvoma zre z veliko mero optimizma in je lahko vzornik vsem nam.

Na dobrodelnem koncertu so nastopili Gašper, Žan, Vesna, Šmarčani, Navihani muzikantje, Klara Vrtačnik, Ansambel Šus, Dekliški pevski zbor Motnik, Ansambel Galop, Toni Semprimožnik, Pevski zbor Špitalič, Joži Kališnik in Miha Dovžan. (Vir: Kamnik.si, foto: Kamnik.si in Branka Semprimožnik)

Sobotno pustno rajanje Učiteljice, učenci in učenke PŠ Motnik so se odločili, da bodo s svojo delovno soboto razveselili krajane. Sprevodu po Motniku so se pridružili tudi ostali motniški otroci in njihovi starši. POLŽKI smo se odločili, da našemimo se vsi, ker princeske, muce, miške, vsak pogledat si želi. Povabili mi smo medse še ostale maškarce, ki odlično, zanimivo, so bile našemljene.

Po Motniku že hitimo, pojemo in se smejimo, nam vsem je res lepo in še zimo pregnali smo. (Tekst in foto: Vida Kovačič)

Marčevski pohod DU Motnik - Špitalič Februarsko vreme pohodnikom ni bilo namenjeno, zato je v tem mesecu pohod odpadel. Prva polovica marca pa nam je postregla s sončnimi malce vetrovnimi dnevi in dan za naš pohod je bil kot naročen. Zbralo se nas je 12 pohodnic in pohodnikov. Mahnili smo jo čez Belo in naprej proti cerkvi sv. Miklavža. Tam nam je Darja gostoljubno odprla vrata. Ogledali smo si cerkvico, ki je res lepo urejena. Tudi pozvonili smo in ugotovili, da bomo morali še precej vaditi. Pot smo nadaljevali čez Koprivnico in mimo Planinca. Pozdravili smo domače in si ogledali Jožetov mlaj. Res je nekaj posebnega. Pri Tonač smo ''zašpalili klobaso'' in se vrnili v Motnik.

(Tekst in foto: Majda Zupančič)


6

MOTNIŠKE NOVICE

Čistilna akcija Krajevna skupnost Motnik je v sodelovanju z ostalimi društvi v Motniku ter podružnično šolo Motnik v soboto, 22. marca, izvedla čistilno akcijo, s katero so sodelujoči očistili motniške površine in okolico. Motniški Polžki smo poskrbeli za čisto okolico. MOTNIŠKI POLŽKI SMO SE ODLOČILI IN AKCIJE 'POBIRANJA SMETI' SE UDELEŽILI. KER POLEPŠALI SMO SI OKOLJE, SE ZDAJ POČUTIMO VELIKO BOLJE. Tako kot vsako leto, so se motniški Polžki tudi letos udeležili čistilne akcije, ki je bila v soboto, 22. marca 2014. Polepšali so širšo okolico šole, park pod lipami in središče vasi ter grajski hrib z okolico. Učenci so delo vzeli resno in pridno pobirali smeti. Po vestno opravljenem delu so si zaslužili odlično malico in se posladkali. Hvala organizatorjem in vsem tistim, ki jim je mar za čisto okolje. (Tekst: Brigita in Vida, foto: Vida Kovačič in TD Motnik)

Občni zbor DU Motnik - Špitalič Člani in članice DU Motnik - Špitalič smo se zbrali v torek, 25. marca. Že tradicionalno je zbor sklican na materinski dan. Pred uradnim začetkom so tudi tokrat nastopili šolarji - motniški Polžki. Rdeča nit njihovega izvajanja je bil odnos vnuk, vnukinja in dedek, babica. Nagovorili in razveselili so nas s petjem, plesom in recitacijami. Pripravili so prijeten in pester program. Z njimi sta sodelovali tudi upokojenki. Na vrsti je bil uradni del zbora. Ob koncu je predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije podelil 2 priznanji. Veliko plaketo ZDUS je za 60 let delovanja DU Motnik - Špitalič sprejel predsednik Anton Drolc. Plaketa za zasluge ZDUS pa je bila za dolgoletno sodelovanje v DU podeljena tajniku Jožetu Semprimožniku. Iskrene čestitke. Sledilo je družabno srečanje. (Tekst: Majda Zupančič, foto: Brigita Aleš)

Motnik se je predstavil v Arboretumu Volčji Potok Med 1. in 3. majem so se v okviru pomladnega dogajanja v Arboretumu Volčji Potok predstavili kraji, izdelki, glasbene skupine in rokodelci iz območja Srca Slovenije. Tako kot že nekajkrat v preteklih letih je tudi letos v okviru projekta Promocija turističnega območja Srce Slovenije Turistično društvo Motnik predstavilo motniške lepote, dobrote in prihajajoče dogodke v našem kraju. Stojnico, ki je bila postavljena v soboto, 3. maja, od tretje do šeste ure, je kljub slabemu vremenu obiskalo kar nekaj radovednežev in upajmo, da bodočih obiskovalcev Motnika. (Tekst in foto: Motnik.net)


DECEMBER 2014

7

Nov krog pohodnikov DU Motnik - Špitalič    

Torek, 8. april 2014. Od Prvin do Čemšeniške planine. 15 pohodnic in pohodnikov. Začetek pohoda na Prvinah, postanek pri koči na Čemšeniški planini, nadaljevanje mimo krmišča in lovske opazovalnice, mimo koče radioamaterjev do najvišje točke – Črni vrh (1205m), tam krst tistih, ki so bili na tej točki prvič in povratek mimo spomenika v spomin na ustanovitev Revirske čete.  Lep dan, kot naročen za pohod, v gozdu še slabo olistana drevesa in zeleno v podrasti - v glavnem čemaž in nekaj spomladanskih cvetlic.

Meddruštveni pohod na Lipovec

(Tekst in foto: Majda Zupančič)

Majskega meddruštvenega pohoda na Lipovec se je udeležilo okoli 50 pohodnic in pohodnikov iz DU Komenda, DU Kamnik, DU Vransko in DU Motnik – Špitalič, katerega člani smo bili organizatorji. Pot je letos potekala iz Motnika čez Strmco do kmetije pr' Nacet. Tukaj so nas gostoljubno sprejeli in postregli s hrano in pijačo. Pohod smo po gozdnih poteh nadaljevali do pašnika in doma na Lipovcu. Tam nas je že tradicionalno čakala malica.

Vračali smo se po poti do Karla, mimo Gosteta in do Cestnika. Med obema domačijama se je odprl lep razgled na Špitalič. Po glavni cesti smo prišli v Špitalič do cerkve. Pričakal nas je predsednik našega društva in nas seznanil z nastankom in izvorom imena kraja, o graščini in starem župnišču, ki ju ni več. Na koncu smo si ogledali še lepo obnovljeno cerkev sv. Antona Puščavnika. Poslovili smo se od gostov in se vsi strinjali, da smo preživeli eno prijetno dopoldne v odlični družbi. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Druženje z motniškimi Polžki

Igre naših babic in dedkov je projekt, v katerem motniški šolarji spoznavajo in primerjajo igre nekoč in danes. V četrtek, 8. maja, je motniško šolo obiskalo 9 upokojenk iz DU Motnik – Špitalič. Tudi me smo želele dodati delček k spoznavanju in obujanju spominov na igre, ki smo se jih igrale kot otroci. Odlomek iz knjige Franceta Bevka Pestrna pripoveduje, kako je mati Grivarica Nežki naredila punčko iz cunj, ki sta jo poimenovali Pikapolonica. Prebrani tekst je bil iztočnica za izdelovanje punčke in fantka iz cunj. Ivica je obe figuri naredila izvrstno. V nadaljevanju druženja so nam učenci postavljali različna vprašanja v zvezi z igrami in igračami. Bili so zanimivi sogovorniki. Ta del smo zaključili z nagradnim vprašanjem, žrebanjem in podelitvijo nagrad. Nato smo v skupinah igrali različne družabne igre. Otroci pa so komaj čakali, da gremo na igrišče. Tam smo se v treh skupinah spraševali ''Ali je kaj trden most?'' in za zaključek odigrali še igro med dvema ognjema, v kateri smo sodelovale tudi upokojenke. Bilo je napeto. Ura se je bližala pol eni popoldan in naše druženje smo zaključili. Vsi smo bili mnenja, da je bilo luštno in da se še kdaj vidimo. (Tekst: Majda Zupančič, foto: Vida Kovačič)


8

MOTNIŠKE NOVICE

Razdejanje po neurju Po nedeljskem nenadnem neurju je pogled na park pod lipami kar malo žalosten. V nedeljo proti večeru je v Motniku nenadno zapihalo, pripodil se je veter od neznano kod in razdejal trg. Krajani Motnika smo hiteli s pospravljanjem perila in rož ter drugih predmetov izpred hiš, da bi zavarovali imetje. Treskalo je, grmelo, padala je tudi toča … malo po osmi uri zvečer je zmanjkalo tudi elektrike. V ponedeljek, 12. maja, zjutraj pa nas je čakalo neprijetno presenečenje. V parku pod lipami se je podrla 78 let stara lipa. Lipe, ki stojijo v parku, so posadili leta 1936 ob obletnici smrti kralja Aleksandra I. Karađorđevića v spomin na ta tragičen dogodek. Lipa se je podrla na INFO točko in poškodovala streho ter tudi kapelico, ki stoji v bližini. Pri padcu je poškodovala tudi sosednjo lipo. Zagotovo je škoda velika, saj je tako lipo nemogoče nadomestiti. Razdejanje v parku so že pospravili, streha in kapelica pa še čakata na obnovo. (Tekst: Petra Zupančič, foto: Motnik.net)

Zbiralna akcija TD Motnik Od torka, 20.5., pa do četrtka, 22.5., smo v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Motnik člani TD Motnik zbirali pomoč za poplavljena območja Hrvaške, BIH in Srbije. Hvala vsem, ki ste pomagali. Pokazali ste, da imate veliko srce. V zelo kratkem času smo zbrali zelo veliko. Še posebej se zahvaljujemo podjetju Mlinotest, ki je doniralo 500 kg hrane ter podjetju Sitotisk Aida - Voda 902, ki so poskrbeli za donacijo vod (kar preko 200 l) ter PGD Motnik, ki nam je pomagalo pri logistiki. Vse zbrano smo poslali v zbirna centra v Kranju (Svetosavsko kulturno središče) in Kamniku (Kulturno društvo Sandžak). (Tekst: Nina Semprimožnik)

Pohod DU Motnik - Špitalič - Sv. Primož 10. junija je bilo naše izhodišče v Stahovici, naš cilj pa Sv. Primož. Pot je potekala v glavnem skozi gozd in prav čutili smo, kako nas svež zrak v njem poživlja. Na vrhu se je odprl krasen pogled v dolino. Obvezen pogled skozi daljnogled in prepoznavanje naselij ter vzpetin v vseh smereh. Pot do Sv. Primoža je precej obiskana, saj smo srečevali številne pohodnike, ki so se že vračali ali prihajali. Za nas pa – luštna pot, dobra družba, klepet, malo prelitega znoja, skratka – prijetno preživeto dopoldne. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Gremo na štajersko (in koroško) gledat' kaj delajo Upokojenke in upokojenci DU Motnik Špitalič smo se v sredo, 18. junija, odpeljali na SV Slovenije. Prvič smo se ustavili v Mariboru, kjer smo v kavarni Astoria popili kavo na znamenitem vogalu »Ezl ek«. Malo smo se še razgledali in nadaljevali pot. Po Dravski dolini smo se peljali proti toku reke. Drava je zelo vodnata reka in na njej je v Sloveniji osem HE. Mi smo si ogledali najstarejšo pretočno HE Fala. Del prostorov je preurejenih v muzej. Fascinirale so nas ogromne turbine, mazalne naprave, generatorji, turbinski regulatorji in podobno. Prijetno je bilo poslušati vodiča, ki je v razlago vpletal številne anekdote iz dela in življenja delavcev v HE. V Gortini pri Muti smo se v spremstvu koroških splavarjev vkrcali na splav. Za dobrodošlico so nam ponudili kruh s soljo in žganje. Predstavili so nam svoje vloge, zgodovino splavarstva in številne splavarske dogodivščine. Pogostili so nas z malico in po njej uprizorili splavarski krst. Krstili so Mileno in enega Avstrijca.


DECEMBER 2014

9

Zanimivo doživetje. V Podklancu pri Dravogradu nam je gospodar Marko na turistični kmetiji Klančnik predstavil zgodovino svojega roda ter delo in življenje na njej. To je velika kmetija z različnimi dejavnostmi in dobro organizacijo dela. Po pokušini domače salame in mošta nas je z vlakcem zapeljal do lovske koče, kjer je razstavljenih veliko trofej. Gospodar in njegov oče sta že dolga leta navdušena lovca. Na pašniku smo videli damjake in muflone, katerim je na voljo veliko ograjeno območje. Pot smo nadaljevali proti Slovenj Gradcu. Tam smo obiskali družino Perger, ki se ukvarja z medičarstvom, lectarstvom in svečarstvom. Sodelujejo z oblikovalcem Oskarjem Kogojem in v njihovi ponudbi so darilni kompleti, v katerih so združili znanje in ponudbo obeh. Naročnik njihovih izdelkov je tudi protokol Republike Slovenije. V mali trgovinici smo kupili različne bombone in medenjake. V gostilni Gušt smo se podprli z večerjo. Polni lepih vtisov smo se odpeljali v Motniško dolino. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Turnir v malem nogometu V nedeljo, 22. junija, je na asfaltiranem nogometnem igrišču potekal 2. jesenski turnir v malem nogometu ''Motnik 2014''. ''Športni nogometni dan'' je ponovno do dobrega napolnil motniški športni kompleks in njegovo okolico. Toplo vreme, sonce, veliko število tekmovalcev in še večje število navijačev je pospremilo nogometni turnir v pozne nočne ure. Tokrat so na turnirju zmagali Šilčki iz Trbovelj, drugo mesto je pripadlo Antimonom iz Trojan, tretje mesto je zasedla ekipa DMN iz Šempetra in odlično četrto mesto ekipa Motnik Juniors. Po dolgem času se je na asfaltu zbrala tudi ''zlata generacija'' motniških nogometašev, ki so bili poskočni kot še nikoli. (Tekst in foto: Motnik.net)

17. prangerjada v Pilštajnu 28. junija se je Pilštanj odel v srednjeveško podobo in se podal na razburljivo potovanje v svojo barvito preteklost. Srednjeveško so se oblekli tudi Motničani in se pod okriljem turističnega društva z avtobusom odpravili na 17. prangerjado. Pilštanjčani so ob 610-letnici svojega trga organizirali 17. prangerjado, dogodek, ki združuje kraje po vsej Sloveniji, kjer je še dandanes moč najti pranger – sramotilni steber. Motniška gospoda in tat Pepče so odlično predstavili Motnik, na stojnici so predstavili motniške znamenitosti, lepote in dobrote. Na trgu Pilštajna so uprizorili tudi igro, v kateri so ujeli in na pranger priklenili Pepčeta Podmeninskega, kjer so mu sodili zoper večih nepridipravščin; žeparjenja, kraje po stojnicah, tatvine klobase in kraje kokoške.

(Tekst: Motnik.net, foto: Fotografiraj.se)


10

MOTNIŠKE NOVICE

Pravljična urica s Špelo Naša pravljičarka Špela je Polžke v šoli obiskala, povedala jim pravljico, o življenju pastirjev lepo.

Nato zapestnice smo tkali, drug z drugim malo pokramljali. Veseli Polžki smo bili, ko na roko zapestnico smo zavezali.

Špela, motniški Polžki se ti zahvaljujemo in te vabimo v našo polžjo šolo tudi naslednje šolsko leto. (Tekst in foto: Vida Kovačič)

Avgustovski pohod DU Motnik - Špitalič 12. avgusta smo se zbrali na Gori pri Komendi, saj veste, tam, kjer je priljubljena picerija Gorjan. Vendar nas tokrat niso premamile pice, ampak povabilo Štantarjeve Marice, da upokojenci iz DU Motnik - Špitalič en pohod organiziramo na Komendskem. Po jutranji kavi smo se po lepi gozdni poti odpravili proti Tunjicam; 17 pohodnic in pohodnikov – razlog in možnost za veliko klepeta. Prvič smo mogočno cerkev sv. Ane zagledali skozi veje gozdnih dreves. In ko smo zapustili gozd, se je pojavila njena belina na temnem oblačnem nebu. Najprej smo se povzpeli na »poročno vzpetino«, kamor mora (menda) vsak ženin, ki se poroči v Tunjicah, nesti svojo nevesto. Z vrha se je odprl prekrasen razgled na vse strani in kljub oblačnosti ali prav zato zanimivi pogledi na vzpetine, cerkve na njih in naselja. Ob ogledu cerkve nas je Janez seznanil z nastankom le-te, ki je povezan z župnikom Petrom Pavlom Glavarjem. Ob župnišču je zanimiv Anin gaj – križev pot. Postaje križevega pota so naslikane na opeko - bobrovec. Po cesti smo se mimo tunjiških sadovnjakov in Mlake vrnili na Goro. Klobasa je bila zašpiljena. Marica in Janez, Filip in Ana so nas počastili z bogato pojedino. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

60-letnica delovanja DU Motnik - Špitalič 15. avgust je za članice in člane DU Motnik - Špitalič že tradicionalno dan za piknik v Lovskem domu Motnik – Špitalič na Peči. Letošnje srečanje pa je bilo še posebej slovesno, ker smo počastili 60-letnico ustanovitve društva. Druženje se je začelo z nastopom harmonikarjev Gašperja Drolca in Boštjana Zajca. Potem nas je pozdravil predsednik Anton Drolc. Tajnik Jože Semprimožnik je predstavil delo društva od ustanovitve v letu 1954 do danes. Zbral je tudi podatke o članih in članicah, ki so v vseh teh letih delovali v organih društva. V nadaljevanju so nas razveselile pevke iz DU Kamnik Predice, ki z vso ljubeznijo ohranjajo in oživljajo stare ljudske pesmi. V programu so sodelovale tudi recitatorke – upokojenke Danica Železnik, Draga Zajec in Polčka Bregar. Prizadevni člani in članice so dobili priznanja za 10, 15 ali 20 let dela v organih društva. Stanetu Simšiču smo podelili priznanje za dolgoletno sodelovanje in mentorstvo ter mu podelili naziv »častni član društva«. Predsednika KS Motnik in KS Špitalič sta prejela priznanje za dobro sodelovanje in pomoč društvu. Z obiskom so nas počastili župan občine Kamnik Marjan Šarec, predstavnik Pokrajinskega odbora ZDUS za Gorenjsko Sušnik, predsednik DU Kamnik Vinko Polak, predsednika KS Motnik in KS Špitalič Marjan Semprimožnik in Marko Drolc. Vsi so nam čestitali ob jubileju ter nam zaželeli uspešno nadaljnje delo. Ob tej priložnosti je predsednik društva čestital in obdaril naša člana Gustla in Ivanko Poljanšek. Praznovala sta zlato poroko. Čestitamo in želimo zdravja in razumevanja še vnaprej. Sledilo je družabno srečanje ob dobri hrani in pijači. Za še bolj veselo razpoloženje je poskrbel harmonikar Boštjan. (Tekst in foto: Majda Zupančič)


DECEMBER 2014

11

Turistično društvo Motnik obeležilo 80-obletnico delovanja V soboto, 16. avgusta, slabemu vremenu navkljub, so članice in člani Turističnega društva Motnik obeležili na prav poseben način, saj so praznovali 80-obletnico delovanja. Prijetnega druženja se je udeležil tudi župan Marjan Šarec in jim ob okroglem jubileju delovanja iskreno čestital. Turistično društvo Motnik je eno izmed starejših društev ne samo v občini Kamnik, ampak v celotni Sloveniji. Vseskozi uspešno delujejo na področju turizma, predvsem pa si prizadevajo za prepoznavnost kraja ter ohranjanju kulturne in naravne dediščine. Zavedajo se, da je promocija kraja zelo pomembna, saj tako v njihov kraj privabijo turiste. Trudijo se, da ponudijo turistom kar največ. Tako imajo možnost za potep po turistični poti, kjer so zajete vse glavne znamenitosti kraja: park pod lipami s prangerjem, muzej pritlikavega nosoroga, kužno znamenje, razvaline motniškega gradu, cerkev sv. Jurija in cerkev sv. Magdalene, Vrbanovčev kozolec – toplar, vhod v zapuščen rudnik rjavega premoga, Krevlov mlin na Beli, Mlinarjev kozolec, Ekološka kmetija Pri Jernejk, gostilna Pri Flegarju. Oživeli so tudi turistično-informacijsko točko, kjer sta jim pomagali tudi Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik. Vsako leto so organizatorji ali soorganizatorji različnih prireditev, in sicer Prangerjade, Dalmatinskih večerov, Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv, poletnih delavnic za otroke in še bi lahko naštevali. Seveda ne smemo pozabiti tudi na motniškega polža, legende, povezane z obrtjo in cehi, ki jo krajanke in krajani vedno znova radi povedo in je zaščitni znak Motnika, opazili pa ga boste lahko na vseh tablah, ki označujejo Motniško turistično pot. V parku pod lipami so se danes, kot rečeno, odvijale delavnice za otroke in sejem domače obrti. Prav otroci so bili tisti, ki so posebnosti kraja prikazali na svojevrsten način in nas popeljali v zgodovino kraja in društva. Predsednik društva Marjan Semprimožnik je skupaj z županom Marjanom Šarcem zasadil lipo, skupaj z v.d. direktorjem Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem so zaslužnim članom podelili zlata in srebrna priznanja, kulturni program pa sta popestrila klapa Sidro in Navihani muzikantje.

Župan Marjan Šarec je ob okroglem jubileju čestital članom društva in poudaril pomen promocije turizma tako v Motniku kot tudi v celotni občini Kamnik: »Občina Kamnik skupaj z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik skuša obuditi turistično dogajanje na območju celotne občine. Če bomo privabili goste v našo občino, potem ji bomo znali in zmogli pokazati kaj zmoremo. Zaman se je truditi, če nas nihče ne pozna. Zato je potrebno vlagati v promocijo. V turizmu mora vsak pri sebi narediti bilanco, kaj je storil za prepoznavnost. Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pa mu lahko in morata pomagati. Največ pa je na nas samih. Vsi prebivalke in prebivalci občine smo turistični delavci, saj smo vsi turizem in turizem smo ljudje. Naj to ne ostane samo v besedah, ampak naj preide tudi v dejanja. Turistično društvo Motnik obstaja že 80 let. Je prizadevno, uspešno, ljudje tega kraja znate stopiti skupaj, znate nekaj narediti za svoj kraj in ta pravljičen in romantičen trg je čudovita priča tega. Iskrene čestitke ob tej obletnici, trudite se še naprej, mi pa vam bomo skušali pomagati po najboljših močeh.« (Vir: Kamnik.si)


12

MOTNIŠKE NOVICE

Počastitev krajevnega praznika KS Motnik in KS Špitalič na Slopeh Krajanke in krajani krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič so 23. avgusta na Slopeh obeležili krajevni praznik, s počastitvijo in polaganjem venca pa so se spomnili na 12 padlih borcev, partizanov ter mnogih drugih prebivalcev Motnika in Špitaliča, ki so bili odpeljani v internacijo med 17. in 23. avgustom 1943. Venec so položili župan Marjan Šarec, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir in predsednik Združenja borcev Motnik - Špitalič Jože Keršič. Zbrane je sprva nagovoril župan Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru izrazil bojazen, da se totalitarizmi gojijo še danes: »Avgust 1943. leta je bil zelo tragičen. Bilo je interniranih veliko ljudi, ne le na tem kraju, temveč širom celotne Slovenije, že prej in kasneje. Danes, se tukaj na Slapeh, spominjamo tragičnih dni. 23. avgust je tudi žalosten spomin podpisa pakta Ribbentrop–Molotov, ko sta dva režima, oba totalitarna, podpisala pakt, ki je botroval tudi zasužnjenju manjših narodov. Tudi mi nismo bili izvzeti, a smo imeli vendarle srečo, da sta ta dva režima, Stalinov in Hitlerjev, bila kot tista iz basni o žabi in škorpijonu, ko kljub temu, da sta drug drugega potrebovala za uničenje, nista zdržala, ampak sta se skušala pojesti. In to je ena izmed svetlih točk v vsej tragičnosti tega podpisa. Hitlerjev režim, ki naj bi trajal in uničil vse druge narode, zlasti našega, čeprav danes marsikdo pravi, da bi nas drugi osvobodili in ni bilo druge možnosti, ter tako opravičujejo združitev s tretjim rajhom. Ampak mi, ki smo danes tukaj zbrani, vemo, da nobena izdaja ne more biti opravičilo. Nobena izdaja ni opravičljiva za to, da okupatorji pridejo v vas, odpeljejo nič hudega sluteče ljudi. Ljudi, ki niso nikomur ničesar naredili. Nikomur. Živeli so svoje življenje, vzgajali svoje otroke in slepo zaupali, da lepa beseda in dobrota, lepo mesto najdejo. Nad njih se nekega dne zgrne okupator, jih odpelje, samo zato, ker niso Nemci. Bodimo ponosni na svoj narod in obstoj. Zlasti v takšnih majhnih krajih, v katerem smo danes. Naj bo tudi ta najvišje ležeča kmetija v občini Kamnik in ta spomenik, v opomin, da se to nikoli ne ponovni.« Slavnostna govornica Danica Simšič pa je med drugim dejala: »Kot sem dejala že pred kratkim, upam, da smo se iz zgodovine kaj naučili. A kot se dogaja, se kaže, da smo se iz te naše zgodovine naučili bolj slabo. Nekaj pa je zanesljivo, kar mora ostati, spoštovati tisto zgodovino, ki se je dejansko dogajala in ne ustvarjati in pisati novo zgodovino ter živeti samo od leta 1991. Tukaj smo zato, da tudi mi delamo zgodovino, da gre ta zgodovina naprej. Zato smo tukaj, da si sežemo v roke, se spomnimo preteklih dogodkov in ustvarjamo, ne samo sedanjost, ampak tudi prihodnost. Tisto, kar me boli, in mislim, da tudi marsikoga tukaj, je, da ima mlada generacija občutek, da pred seboj nima več prihodnosti.« »Mi smo se v šoli učili o kapitalizmu, mezdnih delavcih in sužnjih. Danes. Danes številni ljudje to živijo. Tega ne morem dojeti. Mislim, da se moramo obrniti naprej v prihodnost. Moramo se opozarjati in opominjati. Ta opomnik mora biti kot bič nad nami,« je še med drugim poudarila. Za kulturni program sta z zvoki harmonike poskrbela Gašper Drolc in Boštjan Zajec, z recitacijami sta program obogatili članici Društva upokojencev Motnik - Špitalič Majda Zupančič in Mici Mošnik. Za vezno besedo je poskrbela Iva Žumer. (Vir: Kamnik.si)


DECEMBER 2014

13

Počitniške delavnice v Motniku Potep po Ameriki, obarvajmo poletje, oživimo park in mi smo strašni gusarji so le nekatera imena iz široke palete poletnih petkovih delavnic, ki so se odvijale vsak petek od 4. julija do 29. avgusta v Motniku. Odlična ideja članic TD Motnik in izjemna udeležba otrok je prav vsak poletni petek dodobra napolnila razne kotičke po Motniku z vedoželjnimi otroci. 8 poletnih delavnic, 8 petkov in kopica zadovoljnih otrok (in seveda njihovih staršev) je rezultat odličnega dela mentoric TD Motnik Nine, Špele, Vere in Petre. Članice TD Motnik so v sodelovanju z gostilno pri Flegarju pripravile tudi posebno ponudbo za starše, ki so čakali na svoje otroke oz. konec delavnic. Na prvi delavnici so se otroci potepali po Ameriki, na drugi delavnici preganjali dež in obarvali poletje, na tretji so plesali čisto vsi, na četrti so se potepali po razvalinah motniškega gradu, kjer so se igrali, kartali in ''ne jezili''. Peta delavnica je bila čisto posebna, najprej so risali z ogljem, zemljo, kredami, vodenimi barvicami in na zadnje risali celo na steno. Pod budnim očesom in natančnim peresom Špele Regulj so otroci poslikali zadnjo steno turistično informacijske točke. Narisali so velikanskega motniškega polža z nekaterimi motniškimi turističnimi točkami.

Oživimo park je bila naslednja odlična ideja in prva avgustovska delavnica. Otroci in mentorice TD Motnik so naslikali talne igre ristanc, polž, križec in krogec, izdelali igro kegljanje in pripravljali dekoracijo za slovesnost ob 80-letnici Turističnega društva Motnik. Naslednja petkova delavnica socialne igre in okrasitev parka je bila izjemoma prestavljena na soboto, saj so otroci okrasili oder in park pod lipami v namene popoldanske slovesnosti. Predzadnja delavnica je minila v znamenju tekmovanja, kjer so se otroci pomerili s starši v štafetnih igrah. Bilo je obilo smeha in zabave, na koncu pa so si vsi prislužili pico velikanko, za katero je poskrbela Betka iz gostilne pri Flegarju. In še zadnja delavnica v tem poletju, je potekala na zadnji počitniški poletni petek, 29. avgusta, - Mi smo strašni gusarji … poiščimo zaklad. Tokrat so bili otroci razdeljeni v dve skupini, ki sta se skozi zahtevne naloge prebili do zaklada. Poiskali so vse koščke sestavljanke ter skupaj rešili uganko, da so prišli do sladkega zaklada. Poletnih počitnic je konec, mentorice Nina, Špela, Vera in Petra pa že kujejo načrte za nove delavnice med naslednjimi šolskimi počitnicami. (Tekst: Motnik.net, foto: Nina Semprimožnik)


14

MOTNIŠKE NOVICE

8. kolesarski izlet od Snovika do Motnika Zadnja nedelja v avgustu je namenjena tradicionalnemu kolesarjenju po kolesarski poti od Snovika do Motnika. Letos je bil izveden že osmi kolesarski izlet, ki ga vsako leto organizirata Občina Kamnik in Športno društvo Motnik. Gre za rekreativno kolesarsko prireditev, ki je namenjena promociji kolesarjenja in predstavitvi kolesarskih poti v občini Kamnik. Omenjena kolesarska pot je dolga 23 kilometrov in je dokaj zahtevna, predvsem zaradi nekaterih vzponov (npr. iz Sidola na Pšajnovico) in vožnje po gozdnih cestah. Pot poteka po naseljih Tuhinjske doline od zdravilnega vrelca v vasi Potok, skozi Vaseno, Sidol, Pšajnovico, Laseno, Mali in Veliki Rakitovec, po gozdni cesti mimo planšarije na Lipovcu na Malo Raven do Motnika. Na pot iz Snovika, kjer je prisotne pozdravil tudi župan Marjan Šarec in jim zaželel srečno pot, se je letos podalo 42 kolesarjev, ki so premagali zahtevno traso in kolesarjenje zaključili z druženjem v Motniku. (Vir: Kamnik.si)

Motniški Polžki smo jih pozdravili, nekaj besed za dobrodošlico povedali. Potem veselo smo jim vsi zapeli in srčka njihova takoj ogreli. Ker si želimo, da nam v šoli bo lepo, bomo pazili nanje in jim pomagali, Da se bodo v šoli dobro počutili in radi vanjo vsak dan vsi hodili.

Foto: Vida Kovačič

V torek, drugi šolski dan, prišli so prvošolčki k nam. Jakob, Kristjan, Grega in Hana, je naša četica v šoli zbrana.

Pesnili smo sošolci in sošolke.

Prvošolčki v naši šoli

Srečanje gorenjskih upokojencev in ogled Idrije Prvi četrtek v septembru je datum, ko je organizirano srečanje gorenjskih upokojenk in upokojencev. Letos smo se zbrali na Visokem v Poljanski dolini. Na prizorišču so oder postavili pod velik kozolec, mize in klopi pa v velike šotore. Poslušali smo zanimiv in bogat kulturni program, nekaj govorov ter si ogledali Tavčarjev dvorec in okolico. Stavba je delno obnovljena – lepa je poročna dvorana. Na prizorišču sta bila zanimiva vojaška kotla: eden za joto, drugi za pasulj. Motniška skupina si je popoldan ogledala še mesto Idrija. Pripeljali smo se z žirovske strani. Ko smo bili na vrhu prelaza, smo zagledali mesto v globoki kotlini. Zanimiv pogled.


DECEMBER 2014

15

Stari del mesta je strnjen pod gradom Gewerkenegg. To je edini grad v Sloveniji, v katerem ni nikoli živelo plemstvo. Namenjen je bil skladiščenju živega srebra in drugim potrebam rudnika. V stavbi, kjer je vhod v Antonijev rov, smo si ogledali film o rudniku živega srebra in drugih znamenitostih Idrije (čipkarstvo, klavže, kamšt). V muzeju na gradu smo slišali zanimive podatke o čipkarstvu in si ogledali razstavo čipk ter izdelkov iz njih. Med njimi je tudi prt, ki so ga izdelali za Jovanko Broz in mu rečejo »Jovankin prt«. Zaradi spleta okoliščin je izdelek ostal v Idriji. Zelo lepe so večerne obleke z všitimi čipkami. V nadaljevanju smo videli razstavo kamnin (tudi cinabarita – ruda živega srebra) in predmete ter slikovni material o življenju ljudi na Idrijskem skozi čas. Največji pečat sta mestu nedvomno dala odkritje živega srebra in nastanek rudnika. V Idriji bi si lahko ogledali še marsikaj. Vendar nas je čas preganjal … Domov smo se vračali skozi Logatec in po avtocesti. Čakalo nas je samo še okrepčilo v Kamniku in vrnitev v Motnik. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Septembrski pohod DU Motnik - Špitalič     

Motnik – Vrhe – Plesa – Jakov dol – Brezovica. Torek, 9. september 2014. 10 upokojenk in upokojencev DU Motnik - Špitalič in Ajka. Vreme ugodno, zjutraj malo sveže, po poti prijetno, tudi sončno. Naš vodič je bil Marjan, ki je tudi lovec. Zato smo izvedeli, kje je njegov revir, za katerega je zadolžen, kje se radi zadržujejo divji prašiči in naleteli smo na sledi jelena. Ajka je kar naprej vohala sledi in z laježem nanje opozarjala svojega gospodarja, pregnala je dva psa, ki sta na nas besno lajala in ženske smo ji bile kar hvaležne. Z Jakovega dola smo se vračali po ozki lovski poti do Brezovice in proti Motniku. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Medgeneracijsko druženje na začetku jeseni Medgeneracijsko druženje na začetku jeseni se je odvijalo v soboto, 27. septembra, v dvorani kulturnega doma Motnik in je uspelo do popolnosti. Uživali smo v prepevanju mladih pevk pod vodstvom Klare Vrtačnik, vokalne skupine Veronike, razveselili so nas vedno boljši fantje in dekle iz ansambla Šus, s svojim glasom in zvokom citer sta nas začarala Jožica Kališnik in Tomaž Plahutnik. V večeru pesmi, plesa in lepe besede smo občudovali gibčnost plesalk Vesne in Mance. V anekdotah smo slišali zanimive resnice in dogodivščine iz sveta znanih. Prepričljiva je bila interpretacija pesmi »Urška« Andreja Rozmana – Roze v izvedbi Saše, Lare in Urbana pod mentorstvom Petre Zupančič. Pripovedovalka pravljic Špela Regulj nas je v judovski pravljici popeljala na Pot v raj, ki je kar domači kraj glavnega junaka. Ganila nas je pesem Adija Smolarja »Daleč je za naju pomlad«, ki so jo recitirale upokojenke Danica, Mici, Draga in Majda. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

Izlet bralcev in bralk Matične knjižnice Kamnik na grad Strmol V petek, 26. septembra, smo se pridne motniške bralke skupaj z ostalimi pridnimi bralci in bralkami Matične knjižnice Kamnik z avtobusom odpravili proti Cerkljam na Gorenjskem. Kot vestni udeleženci lanskoletnih srečanj s knjigo, ki jih organizira Matična knjižnica Kamnik, so nas za nagrado odpeljali na ogled gradu Strmol. Kar nekaj nas je bilo takih, ki smo si grad Strmol prvič ogledali in izvedeli, da je to pravzaprav hotel s 4 zvezdicami. Na dvorišču gradu nas je


16

MOTNIŠKE NOVICE

pričakala simpatična gospodinja, ki nas je popeljala po gradu in ogled popestrila z zanimivimi zgodbami o lastnikih gradu. Izlet smo zaključili, kot se za bralce in knjižnico spodobi, z dvema dobrima pravljicama za odrasle, ki sta jih povedali ga. Ivanka Učakar in ga. Breda Podbrežnik Vukmir.

(Tekst: Petra Zupančič, foto: Vida Kovačič)

Aktivnosti v tednu otroka Dan druženja - dan babic in dedkov Drage naše babice! Prav lepo pozdravljene med motniškimi Polžki. Babica in dedek gojita do svojih vnukov prav poseben odnos. Odnos, ki ga razumejo in osvojijo samo oni, ki je posebno bogastvo v otrokovi družini in je najbližji prav njim – vnukom in vnukinjam. Iskrena hvala, da ste nas počastile z obiskom, nam pomagale pri izdelovanju cvetlic ter igri z vrtenjem gumbov. Res ste nam polepšale šolsko dopoldne in nas pocrkljale s sladico. Polžki smo vam poklonili voščilnico, drage babice, ki je bila narejena z ljubeznijo in navdušenjem prav za vas. BABI, TI SI TOPLA, NEŽNA DLAN, TI NASMEH SI, KI POLEPŠA DAN. ZA PRAZNIK VOŠČIMO TI IZ SRCA, DA DOLGO ZDRAVA, SREČNA BI BILA. Knjižničarka Olga Obiskala nas je knjižničarka Olga in nam prinesla veliko različnih slikanic ter nam prebrala pravljico. Film Ernest in Celestina V Domžalah smo si ogledali film Ernest in Celestina, zgodbo o iskrenem prijateljstvu med medvedom in miško. To je zgodba o prijateljstvu med malo miško Celestino, ki ni hotela postati zobozdravnica, in velikim medvedom Ernestom, ki ni hotel postati notar. Medved Ernest živi na družbenem robu, zato za hrano brska po smeteh in skoraj poje malo miško Celestino. Iz nesrečnih okoliščin se razvije pravo prijateljstvo. Vsi učenci so bili navdušeni nad poučno vzgojnim filmom, prav tako pa tudi učiteljice. Harmonikar Jernej Obiskal nas je harmonikar Jernej in nam predstavil diatonično harmoniko ter zaigral nekaj znanih pesmi, ki smo jih Polžki veselo prepevali. Nekateri učenci so predstavili svoje inštrumente in nanje tudi zaigrali. Prijateljstvo Risali smo s kredami na asfaltu pred šolo na temo prijateljstvo. (Tekst in foto: učiteljici Silva in Vida)


DECEMBER 2014

17

3. Križnikov pravljični festival – Jenkret je biv … ponovno navdušil ljubitelje pravljic vseh starosti. Dve 110-letnici: Vrbanovčev kozolec in obletnica smrti Gašperja Križnika, enega najbolj pomembnih zbiralcev folklornega gradiva V petek, 6. junija, in v soboto, 7. junija 2014, so v Motniku že tretjič iz vseh kotičkov odzvanjale ljudske pripovedi. Da je zanimanje zanje še vedno zelo veliko tako med mlajšim kot starejšim občinstvom, je pokazala dobra obiskanost prav vseh dogodkov letošnjega festivala. Namen festivala je oživljanje kulturne dediščine, ki jo je v svojih zapisih ohranil Gašper Križnik, zapisovalec folklornih pripovedi. 3. Križnikov pravljični festival, ki sta ga priredili Matična knjižnica Kamnik in Kulturno društvo Motnik ter sodelavki in pripovedovalki Irena Cerar in Ivanka Učakar, je obeležil tudi 110. obletnico smrti Gašperja Križnika, enega najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja, domačina iz Motnika, in 110. obletnico Vrbanovčevega dvojnega kozolca – toplarja, ki je zaradi dobre ohranjenosti zaščiten kot objekt kulturne dediščine državnega pomena. Program 3. festivala je bil letos še pestrejši. Tokrat mu je bilo naklonjeno tudi vreme, saj je obiskovalce Motnika in poslušalce pravljic grelo toplo sonce, ki je še dodatno prispevalo k odličnemu vzdušju.

Pester program Festival so organizatorji letos pravzaprav pričeli že teden pred uradno otvoritvijo, ko so se na delavnici, ki jo je vodila mag. Neža Ana Rojko udeleženke seznanile z nego glasu in kulturo govora. »Če v svojem poklicu veliko govorimo, se zelo dobro zavedamo pomena nege glasu, saj se prej ko slej srečamo s težavami, povezanimi z njim: hripavostjo, bolečimi glasilkami, utrujenostjo, napornim (glasnim) dihanjem. Ob tem ne smemo pozabiti, da so tudi poslušalci deležni vseh naših težav, še zlasti mladi, ki besede, to je naš govor, dobesedno vsrkavajo vase. Smo hkrati inštrument in igralec. Naša naloga je, da odkrijemo, kaj naš inštrument zmore; le tako se bomo pri svojem delovanju v svetu počutili bolj gotove,« pravi Neža Ana Rojko.

Foto: Maja Šinkovec Rajh


18

MOTNIŠKE NOVICE

Na petkov otvoritveni večer, ki so ga organizatorji poimenovali Jenkret je biv … en Križnik, so polno dvorano Kulturnega doma Motnik nagovorili častni pokrovitelj letošnjega festivala Slavko Pregl, pisatelj in dolgoletni predsednik Bralne značke, župan občine Vransko Franc Sušnik in župan občine Kamnik Marjan Šarec, ki nas je presenetil in tudi sam prebral eno od Križnikovih pravljic. Po nagovorih smo se popolnoma prepustili Križnikovim pravljicam, ki so nam jih pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci iz vse Slovenije: Matjaž Štirn, Irena Cerar, Anja Štefan, Katja Preša in duo Vroča župa (v sestavi Rok Kosec in Goran Završnik).

Glavni del progama se je odvijal v soboto, 7. junija. Že v zgodnjih dopoldanskih urah so organizatorji razveselili starše in njihove otroke na Vranskem, kjer sta jim v znameniti Schwentnerjevi hiši jutro s pravljicami popestrila Ivanka Učakar in Rok Kušlan, nato pa so veselo ustvarjali na delavnici, ki je nastala v organizaciji Zavoda za turizem, šport in kulturo Vransko in Medobčinske splošne knjižnice Žalec. V Motniku smo sobotno dopoldan preživeli v družbi Irene Cerar in se sprehodili po Motniški pravljični poti ter skozi zgodbe spoznavali skrite kotičke zapisovalčevega rojstnega kraja. Ireni se je pridružilo lepo število družin z mladimi ljubitelji pravljic, ki so bili nad pravljičnim sprehodom navdušeni, še posebej nad njegovim zaključkom, saj nas je na ekološki kmetiji Pri Jernejk pričakala prava škratja pojedina. Novost letošnjega festivala, ki so je bili zelo veseli otroci, je bila Motniška nagradna ugankarska pot, po kateri so se v zgodnjih popoldanskih urah obiskovalci lahko podali samostojno. Na njenih točkah, ki so tudi poti po naravnih in kulturnih znamenitostih Motnika, so prisluhnili pravljicam, likovno ustvarjali na delavnicah, zapisali svoje ime s Stanetom Osolnikom, mojstrom starih pisav in iluminacij, se igrali in zabavali. Celotno Motniško turistično pot so si odrasli obiskovalci v popoldanskih urah lahko ogledali tudi vodeno. Ugankarsko pot je zasnovala prof. Mojca Krevs s svojimi dijakinjami in dijaki iz programa predšolske vzgoje iz GSŠRM iz Kamnika. Pridružile so se nam tudi pripovedovalke z vseh koncev Slovenije ter domačinki Špela Regulj in Špela Tratar.


DECEMBER 2014

19

Med tem, ko so obiskovalci motniške ugankarske poti dobesedno »zasedli« različne kotičke Motnika, je bilo pestro tudi v parku Pod lipami. Tam je sočasno potekal sejem domače hrane in pridelkov okoliških kmetij, ki ga je pripravilo Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, in kulinarične ponudbe Okusi Kamnika, ki je nastala v okviru Zavoda za turizem in šport Kamnik. Na njem so lahko obiskovalci razvajali svoje brbončice ali poiskali kakšen spominek na vesele dogodke v Motniku. Popoldanski program je bil namenjen otvoritvi likovne razstave in podelitvi nagrad udeležencem likovnega natečaja Jenkret je biv ̶ Podobe Križnikovih pravljic. Na dogodku so lahko obiskovalci prisluhnili pravljicam za otroke, ki sta jih pripovedovala Rok Kušlan in Irena Cerar. Pridružila pa sta se jima tudi glasbenika Marjan in Melisa Spruk, ki med drugim zaigrala zanimivo priredbo Gregorčičeve pesmi Veseli pastir. Za imenitne knjižne nagrade, ki so jih prejeli nagrajenci ter njihovi mentorji, je poskrbela Mladinska knjiga Založba.

Za zaključek so svoje spomine na preteklost in pravljice pripovedovali domačini, KD Priden možic pa je z Ognjenim špektaklom ognjevito zaključil motniško dogajanje. Večerni program letošnjega Križnikovega pravljičnega festivala je bil prav tako zelo pester in dobro obiskan kot ostali dogodki. Jenkret je biv … en povžar že tradicionalno v zgodnjih večernih urah vabi obiskovalce, da prisluhnejo pripovedovanju domačinov, ki delijo svoje življenjske zgodbe, spomine in pripovedke, kakor se jih spomnijo iz otroštva. Z Vranskega sta festival obiskala Nežka Bajde in Anton Jošt, iz Motnika pa Marinka Mošnik in Jože Keršič. Večer nam je s pesmimi, ki jih je prav tako zapisal Gašper Križnik in so objavljene v Štrekljevi zbirki ljudskih pesmi, popestril Dekliški pevski zbor Motnik. Nežka Bajde kljub visoki starosti še pomni veliko pravljic, ki so jih pripovedovale mama, stara mama in stare ženske, kot pravi, »ki so bile toliko stare, kot sem zdaj jaz.« Anton Jošt z Vranskega se je spominjal težkih vojnih dni, ko je bila cela družina izgnana v Nemčijo. Marinka Mošnik zbira in ohranja spomine na Ferbarjevo hišo in ve povedati tudi to, kako pojejo cerkveni zvonovi z Bele, iz Motnika in Špitaliča. Jože Keršič pa je povedal nekaj pravljic, ki jih je slišal od meninskega pastirja in sicer o vilah in o medvedu na Menini planini. Za piko na i letošnjega festivala so nam organizatorji pripravili posebno presenečenje, na katerega smo morali počakati vse do takrat, ko je na Motnik padla noč in so se pokazale prve zvezde. S pravim Ognjenim špektaklom nas je navdušilo Kulturno društvo Priden možic skupaj s Sodrgo, ki bo prav tako prispevalo, da bodo spomini na letošnji festival v srcih obiskovalcev odmevali še dolgo. Morda vse do četrtega Križnikovega pravljičnega festivala-Jenkret je biv …, ki bo po napovedih organizatorjev ponovno zelo zanimiv, topel in pravljičen. (Tekst: Tadeja Pungerčar, foto: Luka Dakskobler)


20

MOTNIŠKE NOVICE

Jenkret je biv … Križnikov večer v Kamniku 29. avgusta smo na čudovitem frančiškanskem vrtu lahko prisluhnili Ivanki Učakar, Ireni Cerar, Liljani Klemenčič, Roku Kušlanu in Katji Preša, ki so pripovedovali 150 let stare zgodbe, ki jih je zapisal Gašper Križnik, čevljar iz Motnika. Pripovedovalci so ponovili del programa s Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv … na frančiškanskem vrtu in tako Križnikove pravljice ponesli tudi neposredno med kamniške poslušalce. Marta Grkman je spretno povezovala pripovedi in pripovedovalce, ki so ob spremljavi čarobnih zvokov flavte Svetlane Novaković ponesli poslušalce v pravljični svet Gašperja Križnika. (Tekst: Motnik.net, foto: Matična knjižnica Kamnik)

Križnikov pravljični festival prejel priznanje Naša Slovenija 2014 Križnikov pravljični festival Jenkret je biv je v okviru Kulture Nature, gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine in krajine, prejel priznanje Naša Slovenija 2014. Slovesna podelitev priznanj je potekala v okviru sejma Bonaca v Portorožu v nedeljo, 28. septembra. Festival je bil nagrajen kot zgleden primer uveljavljanja nesnovne kulturne dediščine. Vsem 13-im prejemnikom priznanj, med njimi so občine, društva, posamezniki, zavodi in neformalne civilne pobude, je priznanja podelil predsednik gibanja Kultura Natura g. Slavko Mežek. Častni pokrovitelj je bil Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS Slovenije, pozdravil nas je tudi gostitelj, župan Občine Piran dr. Peter Bossman. Med nagrajenci sta tudi dr. Peter Fister, ki se dolga leta ukvarja s slovensko stavbno dediščino, med drugim je zaslužen tudi za postavitev tuhinjskih kašč na Zapricah, in dr. Tadej Brate, ki se ukvarja s tehniško-kulturno dediščino. Križnikov pravljični festival je zgleden primer oživljanja, ohranjanja in promoviranja nesnovne kulturne dediščine in sicer folklorne pravljice, kakor jo je zapisal in s tem ohranil zapisovalec Gašper Križnik, eden najbolj pomembnih zapisovalcev ljudskih pravljic v 19. stoletju. Dogajanje poteka v Križnikovi rojstni vasi Motnik, kjer so zapisi večinoma tudi nastajali in od koder izvirajo pripovedovalci Križnikovih zapisov. Za festival je značilna uspešna sinergija med lokalno skupnostjo, kulturo in posamezniki, ki so uveljavljeni pripovedovalci. Najbolj pomembno je pripovedovanje izključno Križnikovih pravljic, s premišljenimi spremljevalnimi dogodki pa se spodbuja zanimanje za folklorno pravljico in Križnikovo dediščino. V treh letih se je festival uveljavil in razširil zavest o pomenu Križnikove dediščine za celotno slovensko ozemlje. Festival uspešno povezuje kulturo, knjižnice, lokalno skupnost in posameznike pri ohranjanju kulturne dediščine. Pobuda je prišla iz Kulturnega društva Motnik, projekt pa so zasnovali Matično knjižnica Kamnik, Irena Cerar in Ivanka Učakar ter omenjeno društvo. Sodelujemo s Krajevno skupnostjo Motnik ter drugimi soorganizatorji, tudi izven kamniške občine. Festival podpira Občina Kamnik tako finančno kot moralno, saj je župan Marjan Šarec redni udeleženec festivala, za kar se mu organizatorji zahvaljujemo. (Tekst: Breda Podbrežnik, foto: Branka Semprimožnik)


DECEMBER 2014

21

Oktobrski pohod DU Motnik - Špitalič    

Motnik – Strmca – Lebenice – Kamnec (862 m) – Velika ravan – Mala ravan – nazaj po stari poti mimo Kresa. Torek, 14. oktober. 11 pohodnic in pohodnikov. Lep dan, dobro prehodne poti, strm vzpon na Kamnec, vpis na vrhu vzpetine, strm spust do Velike ravni.

Se že veselimo naslednjega pohoda in druženja.

(Tekst in foto: Majda Zupančič)

Jesenski pohod ... medgeneracijsko druženje in gibanje vseh generacij Babice in motniški Polžki smo na pohod odšli veseli, tekmovali smo v polžarjadi in se skupaj prav lepo imeli. V torek, 21. oktobra, so se motniški Polžki v družbi babic odpravili na jesenski pohod v Belo. Na poti se je skupini pridružil kuža haski in jo skrbno čuval. Med hojo smo se pogovarjali, peli in opazovali spreminjanje narave. Pot nas je peljala mimo pašnika do cilja v Beli, kjer stoji cerkvica sv. Miklavža. Najprej smo pojedli zasluženo malico, potem sta nas Darja in Slavica razveselili s sladkimi dobrotami. Sedaj smo imeli dovolj energije za našo drugo polžarjado, ki jo je pripravila Majda. Učenci in babice so tekmovali v štirih skupinah. Pomerili so se v različnih spretnostnih igrah in znanju. Zmagovalci so dobili medalje, vsi pa so se za sodelovanje posladkali z lizikami. Ko smo se vračali, smo se ustavili pri sošolcu Kristjanu, kjer smo nadomestili izgubljeno energijo in se odžejali. Veseli in polni vtisov smo se vračali domov.

Hvala, spoštovane babice za druženje, ki smo ga popestrili z gibalnimi igrami. Skupaj nam je bilo zelo lepo. (Tekst in foto: Motniški Polžki z učiteljicama)

Tehniški dan z gasilci V četrtek, 23. oktobra 2014, smo imeli tehniški dan. V šoli smo ob slikovnem gradivu ponovili pomembne ukrepe v primeru naravnih nesreč. Risali in ustvarjali smo na temo proti požarne varnosti. Nenadoma nas je prestrašila sirena in gasilci v avtomobilih, ki so se pripeljali pred šolo. Pospremili so nas do gasilskega doma, kjer so nam predstavili vozila in pripomočke za gašenje požarov. Tudi motniški Polžki smo se preizkusili v gašenju požara in smo bili zelo uspešni. Na koncu so nas tudi posladkali. Mi pa smo se jim zahvalili z risbicami, pesmijo in posnetimi fotografijami. Vsako leto v oktobru z gasilci se dobimo, da nas ponovno naučijo, kako požar naj pogasimo. (Tekst in foto: Motniški Polžki z učiteljicama)


22

MOTNIŠKE NOVICE

Komemoracija na pokopališču v Motniku in Špitaliču Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep. Kot zvezda na nebu ugaša in tisočerim ljudem, želje miru prinaša. (T. Pavček) Zadnji dan pouka pred jesenskimi počitnicami smo se odpravili na pokopališče v Motnik in Špitalič. Tam smo padlim junakom povedali in zapeli pesmi ter prižgali svečke, ki smo jih prinesli s seboj. Predsednik organizacije zveze borcev, gospod Jože Keršič, se nam je v imenu prisotnih in svojem imenu lepo zahvalil za nastop. Bilo nam je toplo pri srcu in srečni, da živimo v miru, smo se poslovili in odšli domov. (Tekst in foto: Motniški Polžki z učiteljicama)

Čarovniška šola Kot pričakovano so mentorice TD Motnik ponovno aktivne. V času krompirjevih počitnic so organizirale delavnico za otroke in to tako, prav posebno, strašno, čarovniško delavnico.

Otroci so se 30. oktobra zvečer zbrali v temni dvorani kulturnega doma Motnik, kjer so čarali, čarovniško ustvarjali, izdelovali duhove, netopirje in ostale čarovniške pomagače. Izdelali so rakete na čarovniški pogon, čarovniške zvarke, si prislužili čarovniško diplomo in nazadnje popili vse krvave napitke, pojedli čarovniške mandarine, vse zobe in pohrustali vse oči. (Tekst: Motnik.net, foto: Nina Semprimožnik)

Plesna tečaja in namizni tenis polnijo dvorano kulturnega doma Kulturno društvo Motnik se je ponovno potrudilo napolniti dvorano kulturnega doma v Motniku. Organiziralo je brezplačni plesni tečaj za najmlajše in plesni tečaj za starše oz. pare, ki sta se začela v sredini oktobra. Skupaj s Športnim društvom Motnik pa organizira tudi trening namiznega tenisa. Plesni tečaj za otroke poteka vsak petek ob 18. uri in je odlično obiskan, saj plesne vaje redno obiskuje nekje od 10 do 12 otrok. Odličen odziv pa je dosegel tudi plesni tečaj za odrasle. Vsak petek od 19.30 dalje v dvorani kulturnega doma Motnik pod ''taktirko'' plesne učiteljice Megi plešejo kar štirje pari. Prav namizni tenis pa ob ponedeljkih v dvorano kulturnega doma Motnik pritegne največ otrok. Trener Tomaž Prezelj iz Namiznoteniške sekcije Športnega društva Partizan Mengeš ima veliko dela, saj treninge redno obiskuje 15 do 20 otrok iz Motnika, Špitaliča in okolice. (Tekst: Motnik.net)

Kapitan

(Jože Kapus z Brezovice)

Po morju vozi ladja se nam, pod sinjim nebom tam. Samo bog ve kam in kako plula bo.

Na njej vozi fantič se mlad, ki na njej bil nekoč kapitan bi rad, on svojo ladjo imel bi rad.

Ko vozil ladjo bo tu in tam po vseh širnih morjih nam, po vsem svetu širnem on bo poznan.


DECEMBER 2014

23

OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI Mesec oktober je že tradicionalno mesec požarne varnosti. Geslo letošnjega meseca požarne varnosti je bilo KO ZAGORI, POMOČ POTREBUJEMO VSI. Z namenom informirati ter ozaveščati je Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo pripravila plakat in zgibanko.

Letošnji oktober je kot mesec požarne varnosti posvečen osebam s posebnimi potrebami. To so tiste osebe, ki odstopajo od pričakovanih značilnosti in zmožnosti, definiranih v določenem okolju, in potrebujejo dodatno pozornost in skrb. Preventivni ukrepi in priporočila Gluhe -

in naglušne, slepe in slabovidne, gluhoslepe ter gibalno ovirane osebe morajo biti seznanjene: s preventivnimi ukrepi varstva pred požarom; kako prepoznati nevarnost za nastanek požara; kako in kdaj poklicati številko za klic v sili 112 oziroma nanjo poslati kratko sporočilo (SMS); kako ravnati ob požaru.

Na številko 112 lahko pokličete ali pošljete kratko sporočilo (SMS), če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko brezplačno kličete s stacionarnega ali mobilnega telefona (čeprav je račun prazen) v vseh državah Evropske unije. Ob klicu na številko 112 povejte ali sporočite: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče, kakšna pomoč je potrebna. Tudi to leto smo bili motniški gasilci v mesecu požarne varnosti zelo aktivni. Začeli smo s prvo nedeljo v mesecu, in sicer imeli smo redni pregled vozil in opreme ter čiščenje. Sodelovalo je sedem gasilcev. Imeli pa smo še eno delovno soboto v domu; 19. oktobra smo opravili servis motorne brizgalne ter GV-1.


24

MOTNIŠKE NOVICE

Že šesto leto zapored smo se udeležili tudi meddruštvene vaje, katero izvedemo skupaj s PGD Ločica in Trojane. Letos je bila vaja že v začetku mesecu oktobra v organizaciji PGD Ločica. Gasili smo požar v Španovi sušilnici. Iz našega društva se je udeležilo 16 gasilcev in vsa tri vozila. Vodja intervencije je bil poveljnik Franci Urisk. V petek, 17. oktobra, smo že tradicionalno imeli meddruštveno vajo s PGD Špitalič. Ker smo bili to leto organizatorji vaje, je vaja potekala na Srobotnem pri Koklet, kjer je gorelo gospodarsko poslopje. V hlevu so bile ujete živali ter ponesrečenci. Vodja intervencije je bil tokrat podpoveljnik Marko Orehovec. Iz našega društva je na vaji sodelovalo 14 gasilcev s 3 vozili (GVC 16/24, GV-1 in PV-1). 23. oktobra je 11 operativnih gasilcev obiskalo naše najmlajše v OŠ in vrtcu Motnik. Predstavili so jim vozila, jih seznanili s tehnikami gašenja, otroci pa so si ogledali tudi gasilni dom. V soboto, 25. oktobra, je v organizaciji PGD Srednja vas potekala gasilska vaja sektorja Tuhinjska dolina. V sektor Tuhinjska dolina so združena PGD Motnik, Špitalič, Zgornji Tuhinj, Šmartno, Sela in Srednja vas. Prizorišče požara je bilo na kmetiji, kjer je gorelo gospodarsko poslopje. Iz našega društva se je vaje udeležilo 12 gasilcev z vsemi tremi vozili. V mesecu oktobru in novembru smo opravili tudi redni pregled hidrantov na območju, ki ga pokriva naše društvo. Konec meseca smo organizirali tudi društveno vajo, tokrat v nočnem času, in sicer v petek, 31. oktobra. Gorelo je gospodinjsko in gospodarsko poslopje pri Firbarji, Motnik 1. Na vaji je sodelovalo 20 gasilcev s cisterno GVC 16/24, GV-1 ter PV-1 pod vodstvom gasilskega častnika Janeza Piskarja. Mesec oktober je bil za nas predvsem mesec vaj, ki so za gasilce zelo pomembne. Z vajami si utrdimo znanje ter izkušnje, ki so zelo pomembne v času nesreče. S prisotnostjo članov na vajah smo si dokazali, da imamo močno operativno ekipo z dobrim podmladkom. Poveljnik z veseljem potrjuje, da ima društvo visoko operativno usposobljenost, tako da se našim občanom še nekaj časa ne bo treba bati, če bodo potrebni naše pomoči. NA POMOČ! (Tekst: Urška Orehovec Cerar, foto: PGD Motnik)

Mlinotestova trgovina Motnik in Pošta Slovenije 8. julija smo bili Motničani priča dolgo pričakovani otvoritvi živilske trgovine v prostorih krajevnega doma, Motnik 56. Podjetje Mlinotest d.d. je z odprtjem svoje trgovine razveselilo nemalokaterega Motničana. Po ''špecarijo'' se ne bo potrebno več odpraviti z avtom in ponovno se bomo Motničani večkrat srečali in pokramljali, saj so trgovinski prostori hkrati tudi nekako stičišče Motnika z obrobnimi zaselki. S koncem oktobra je Pošta Slovenije zaprla svojo poslovalnico v Motniku, a s tem se ni nič spremenilo, 3. novembra sta Pošta Slovenije in Mlinotest d.d. v prostorih Trgovine Motnik pripravili novo otvoritev. Trgovina Motnik je prevzela poštne storitve Pošte Slovenije in je tako postala Pogodbena pošta. Pogodbena pošta je nova organizacijska oblika poštne enote (pošte), v katero se je preoblikovala motniška pošta; načeloma pa deluje povsem enako – poštna številka, žig, poštne, denarne in ostale storitve, ki jih nudi pogodbena pošta v imenu in za račun Pošte Slovenije in Poštne banke Slovenije. Tako kot vsak pogodbeni izvajalec pošte so se tudi Mlinotestove trgovke udeležile obveznega šolanja, ki so ga zaključile z opravljenim strokovnim izpitom. (Tekst: Motnik.net, foto: Motnik.net in Branka Semprimožnik)


DECEMBER 2014

25

150. obletnica rojstva Karla Bervarja 9. novembra popoldan se je odvijala slovesnost ob 150. obletnici rojstva motniškega rojaka, cerkvenega glasbenika, učitelja, organista in ustanovitelja privatne orglarske šole v Celju Karla Bervarja. V okviru slovesnosti so z odkritjem doprsnega kipa, ki so ga postavili pod cerkvijo Sv. Jurija v Motniku, Motničanke in Motničani, predvsem pa sorodniki Karla Bervarja, pokazali kako spoštljiv je njihov odnos do veličine njegovega skladateljskega opusa. Karl Bervar se je rodil 4. novembra 1864 v Motniku, v »Novakovi hiši« v Motniku. Osnovno šolo je obiskoval v Motniku, se učil orglati v sosednjem Špitaliču pri organistu Pilatužu, nato pa v samostanu Nazarje pri orglarskem učitelju patru Norbertu. Pri osemnajstih letih se je vpisal v Orglarsko šolo, ki jo je po smrti Gregorja Tribnika ustanovil Anton Foerster in to šolo končal v letu 1885/86. V tej šoli se je Bervar učil liturgiko, zgodovino cerkvene glasbe, harmonijo z generalnim basom, modulacijo, imitacijo, kontrapunkt, analizirali so kanon in fugo, peli so koralno in figuralno ter vadili orgle in klavir. Po končani orglarski šoli je odslužil vojaški, nato eno leto služboval kot organist v Blagovici in pet let v Gornjem gradu.

Leta 1896 se je vpisal v glasbeno šolo v Regensburgu, jo končal z odličnim uspehom, na Dunaju pa opravil državni izpit za poučevanje glasbe na srednjih šolah. Po šolanju se je vrnil v Celje, se v času Avstro-Ogrske monarhije zavzemal za slovenski jezik v šolah, leta 1899 pa z dovoljenjem cerkvene in posvetne oblasti ustanovil v lastni hiši Vili Cecilija v Celju Orglarsko šolo in jo vodil nepretrgano do julija leta 1937, ko je bila orglarska šola premeščena v Maribor. V Celju je bil regens chori pri župni oziroma opatijski cerkvi, poučeval je glasbo na celjski slovenski gimnaziji, si prizadeval za dvig stanu organistov, vodil čitalniški pevski zbor, predaval na 6-tedenskem tečaju za organiste leta 1907 v Mariboru in 1912 na glasbenem tečaju v Celovcu. Skladal je cerkvene in posvetne pesmi, nagrobnice, Savinjske odmeve in znano skladbo Novomašnik. Bervar je svoje pesmi objavljal v Cerkvenem glasbeniku, veliko svojih pesmi je izdal v samostojnih zbirkah, v skupnih zbirkah z drugimi skladatelji, večino cerkvenih pesmi v samozaložbi, izdal je veliko mašnih pesmi, žalostink in nagrobnic, tudi več necerkvenih pesmi. Več pesmi je večkrat objavljenih, zato skupen skladateljski opus Karla Bervarja obsega preko 90 pesmi. Poleg žalostink in nagrobnic, je med najbolj znanimi še priložnostna »Oj pozdravljen srčno bodi Novomašnik«, s kar tremi različnimi besedili. Bervar je veljal za agilnega in za glasbeno vzgojo vnetega glasbenika. Sam je že na začetku na šoli predaval o harmoniji, ljudsko petje in spremljavo. Po podatkih se je v 35-ih letih izšolalo nad tristo absolventov, predvsem iz Štajerske in sosednje Hrvaške, ki so kot usposobljeni organisti in pevovodje nadaljevali delo svojega učitelja in mojstra. Ko se je Bervar približeval sedemdesetim letom je razmišljal, komu predati zapuščino, v katero je vložil toliko volje, truda in znanja. Med kandidati je bil najprej mladi Filip Križnik, rojen 1906 v Motniku, Lanišarjev z Brezovice, ki je orglarsko šolo končal leta 1924, pri Karlu Sancinu pa končal višjo stopnjo klavirja na celjski glasbeni šoli. Leta 1936 je Karel Bervar sporočil škofijskemu ordinariatu, da zaradi starosti 72 let in 38-letnega vodenja celjske orglarske šole to delo opušča in da mariborski škofiji prepušča proti odškodnini ves inventar orglarske šole, orgle, klavir, harmonij in vse muzikalije. Celjska privatna orglarska šola, ki je delovala od ustanovitve 15. oktobra 1899, je tako v juliju 1937 prenehala delovati, ko je Karl Bervar z vodenjem šole prenehal. Karl Bervar je umrl 24. 3. 1956 v Celju in je pokopan na celjskem pokopališču.


26

MOTNIŠKE NOVICE

Kot rečeno, se je 9. novembra odvijala posebna slovesnost ob okroglem jubileju cerkvenega glasbenika, učitelja, organista in ustanovitelja privatne orglarske šole v Celju Karla Bervarja. Sprva se je v cerkvi Sv. Jurija v Motniku odvijala sveta maša, ki jo je vodil pomožni škof Nadškofije Ljubljana dr. Anton Jamnik. Sledilo je slavnostno odkritje doprsnega kipa slavljenca in blagoslovitev kipa. Pobuda za njegov nastanek in postavitev je prišla s strani sorodnikov Karla Bervarja, na pomoč pa sta jim pristopila tudi Krajevna skupnost Motnik in Kulturno društvo Motnik. Kip je izdelal kipar Miha Kač.

Slovesnost se je nadaljevala v Kulturnem domu Motnik, kjer je zbrane sprva nagovorila Marina Drolc, med drugim tudi lastnica dirigentske taktirke Karla Bervarja in notnih zapisov, predstavila nam je njegovo življenje in bogat glasbeni opus. Župan Marjan Šarec je z veseljem prisluhnil pripovedovanju o bogatem, s kulturo prežetem življenju Karla Bervarja in poudaril, da iz Motnika prihaja mnogo znanih in pomembnih osebnosti, ki so krojile slovensko literarno in tudi glasbeno kulturo, kar je lahko Motničankam in Motničanom v velik ponos. Vsem zbranim je zaželel prijeten večer, saj se moramo neprestano učiti in stremeti k temu, da vedno znova izvemo nekaj več o preteklem življenju kraja, v katerem živimo. Del rodovnika Bervarjev in življenje svojega starega očeta, Karla Bervarja, pa je nato predstavil njegov vnuk prof. dr. Zarjan Fabjančič. Za glasbeno popestritev so s svojimi neverjetnimi glasovi poskrbeli člani Mešanega pevskega zbora Anton Foerster pod vodstvom Damijane Božič Močnik. (Vir: Kamnik.si)

Pa se sliš', pa se sliš' od Svet'ga Vida zvon ... Ta pesem mi je odzvanjala v glavi vse odkar sem dobila SMS sporočilo, da bo cilj novembrskega pohoda sv. Vid nad Tuhinjem. V torek, 11. novembra 2014, se je na parkirišču pri gostilni Mežnar v Tuhinju zbralo 15 pohodnic in pohodnikov. Že kar kmalu so oblaki začeli spuščati dežne kaplje. Pa smo mislili, da jo bomo odnesli brez uporabe dežnikov! In je škrebljalo in padalo, vendar nas to ni motilo v tolikšni meri, da bi obupali. Pot do cerkve poteka v glavnem skozi gozd. In kar naenkrat se pojavi pred teboj lepo obnovljena cerkvica sv. Vida in urejena okolica z brunarico. Pri hiški smo naredili postanek in se okrepčali. Objekt leži na sončnem pobočju Menine na nadmorski višini 844m. Če bi bilo vreme jasno, bi bil razgled verjetno prekrasen. Vendar smo kljub temu videli naselja na obeh straneh tuhinjske ceste, lepo se je videla Pšajnovica in celo sv. Primož. Vračali smo se po zgornji poti, presekali pot na Oseke, prišli do Golic in se vrnili na izhodišče. Pri Mežnarju se je prilegla kava, pijača in klepet. In – nasvidenje do prihodnjič. (Tekst in foto: Majda Zupančič)


DECEMBER 2014

27

Tradicionalni slovenski zajtrk V petek, 21. novembra, smo sodelovali v vseslovenskem projektu TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki ima namen ozaveščati otroke, mladino in tudi odrasle o pomenu zajtrka v naši vsakodnevni prehrani. Šolski dan smo začeli z zajtrkom, ki je bil sestavljen iz črnega kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Vsa živila, ki smo jih ponudili otrokom, so bila pridelana v Sloveniji. Po zajtrku smo si ogledali film o kranjski sivki in se pogovorili o pomenu čebel. Nato so sledile različne delavnice. Učenci so v skupinah ustvarjali na temo čebele. Izdelovali so čebelice, čebelnjak, risali ter pisali pesmice in uganke. S Slavi so v kuhinji pripravljali sadne kroglice z medom. Dopoldne je minilo v prijetnem in ustvarjalnem vzdušju, pa še posladkali smo se in seveda tudi marsikaj naučili. V petek smo v šoli odlično zajtrkovali, nato smo vsi ustvarjali in se s kroglicami sladkali.

(Tekst in foto: Motniški Polžki z učiteljicama)

Božično novoletna delavnica Danes smo v šoli dekoracije izdelali, da bi za adventni čas svoj dom polepšali. Karmen nam je pomagala, pridno smo ustvarjali in na svoje smo izdelke prav ponosni vsi bili. Kot že mnogo let doslej nas je tudi letos v naši polžji šoli obiskala Karmen Štirn, mamica naše drugošolke Zale. V vrečkah, ki jih je prinesla s seboj, so bili okraski, storži, svečke, okrogle deščice in še mnogo stvari za ustvarjanje. S seboj je prinesla tudi silikonsko lepilo za hladno lepljenje in naši učenci so bili pri delu zelo samostojni in ustvarjalni. Vsak je izdelal svojo unikatno dekoracijo za dom. Hvala Karmen, ker si nam tudi letos polepšala praznike. (Tekst: Domen Učakar in sošolci, foto: Vida Kovačič)

Ko pravljice oživijo … s Špelo Regulj Po odličnem odzivu in udeležbi otrok v lanskem letu sta se dobra prijateljica pravljic Špela in zakladnica dobrih pravljic Matična knjižnica Kamnik odločili, da ponovita pravljične večere v Podružnični šoli Motnik. V letu 2013 se je pravljic udeleževalo veliko število otrok iz področja krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič, zato je bilo pričakovati, da bo Špela v sodelovanju z Matično knjižnico Kamnik nadaljevala s pripovedovanjem pravljic najmlajšim. Niso pa le pravljice tiste, ki krasijo pravljične večere, saj Špela vsakič pripravi tudi kakšno poučno, nagajivo, poskočno ali nasploh simpatično delavnico. Pravljični večeri s Špelo so se začeli že v septembru in še vedno potekajo v prostorih Podružnične šole Motnik, vsako drugo sredo ob 18. uri. (Tekst in foto: Motnik.net)


28

MOTNIŠKE NOVICE

Nastop ob prihodu sv. Miklavža v Motniku in Špitaliču V nedeljo, 7. decembra, so motniški Polžki ob prihodu sv. Miklavža s svojim nastopom razveselili najmlajše v Motniku in Špitaliču. Vsi so nestrpno čakali, da bo Miklavž povedal kaj lepega in jih obdaril. To se je tudi zgodilo. Zadovoljni in polni prijetnih vtisov so se odpravili domov. Organizatorjem te prireditve najlepša hvala. Kot vsako zdaj že leto smo se tudi letos zbrali, da svetega Miklavža bi skupaj pričakali.

Sveti Miklavž k otrokom prihaja, s palico dolgo prijazno pomaha. Ima belo brado, plašč ima zlat, na glavi še kapo, obišče nas rad.

(Tekst in foto: Vida Kovačič)

Pohod DU Motnik – Špitalič v decembru Hoja je najosnovnejša oblika gibanja, ki si jo lahko privošči največ ljudi. Enkrat na mesec se na pohodu družimo tudi v našem društvu. Decembrski drugi torek je bil vetroven (hladil nas je severnik) in jutro je bilo temu primerno sveže. Podali smo se po Motniški turistični poti. Na njej je 11 postaj oz. točk. Mi smo se sprehodili do nekaterih in si jih ogledali. Naš sopotnik je bil tokrat Jože Keršič, ki o Motniku in njegovi zgodovini ve zelo veliko. Prav zanimivo ga je bilo poslušati. Andrej Kološa nam je odprl vrata Vrbanovčevega kozolca, kjer smo si lahko ogledali zbirko starih predmetov v kar dveh etažah. Zanimivi primerki. Pot smo zaključili na točki 11, kjer smo se ogreli s čajem in kuhanim vinom. Pa srečno in dober korak tudi v prihodnjem letu. (Tekst in foto: Majda Zupančič)

KOZB Motnik Špitalič vabi na proslavo v Dražgošah Krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Motnik – Špitalič vabi na 58. zaporedno osrednjo prireditev pri spomeniku dražgoške bitke ob

73. obletnici bojev v Dražgošah, ki bo v nedeljo, 11. januarja 2015, ob 12. uri.    

organiziran avtobusni prevoz 11. januarja v jutranjih urah cena: 10€ po osebi rezervacije in dodatne informacije: 041/ 744 653 (Jože Keršič)


DECEMBER 2014

29

Krajevna skupnost Motnik Leto 2014 se izteka. Zato je čas, da se na kratko spomnimo, kaj se je v naši Krajevni skupnosti dogajalo v iztekajočem letu in kaj naj bi se dogajalo v letu 2015. Leto 2014 je bilo volilno leto tako na nivoju krajevnih skupnosti kot tudi v občinskem merilu. Kot je vsem znano je župan občine Kamnik ostal g. Marjan Šarec, nekaj sprememb pa se je zgodilo na področju krajevnih skupnosti. Novo izvoljeni člani sveta Krajevne skupnosti Motnik so sedaj: Motnik: Marjan Semprimožnik, Majda Hribar, Aljaž Žumer in Simonca Koželj Bela: Janja Pestotnik, Bogomir Slapnik Zg. Motnik: Ančka Podbevšek, Janko Podbregar Zajasovnik: Zvone Hribar Novi člani sveta so na prvi seji potrdili za predsednika Marjana Semprimožnika in za upravljanje tajniške funkcije Majdo Hribar. Prav tako so potrdili tudi program dela za leto 2015, kateri je bil posredovan občini Kamnik. Vsi so se strinjali, naj se nadaljuje s prioritetami, ki so bile sprejete v lanskem letu; cesta Vrhe - Srobotno in ureditev krajevnega doma. Upamo, da bo občinska uprava v naslednjem letu imela več posluha in bomo lahko nadaljevali z gradnjo ceste in dokončali dela na krajevnem domu. V letu 2014 se je delno uredila okolica Krajevnega doma, pri sanaciji ostrešja pa se je ugotovilo, da ga je zaradi dotrajanosti potrebno zamenjati. Zaradi tega nepredvidenega stroška se je nadaljnja obnova zaključila. Vsi pa si želimo, da bi v naslednjem letu nadaljevali s projektom, saj bi tako vsa društva v kraju pridobila primerne prostore za delovanje. Ne smemo pozabiti, da je ponovno v kraju pričela delovati trgovina, katero je prevzelo podjetje Mlinotest iz Ajdovščine, prav tako pa tudi pošto. Upamo, da nam s skupnimi močmi uspe kljub krizni situaciji trgovino obdržati, saj je predvsem za krajane, ki nimajo prevoznega sredstva, velika težava hoditi na Vransko ali drugam po vsakodnevnih nakupih. Ob zaključku leta pa se je v sodelovanju s sorodniki Karla Bervarja na pokopališču uredil prostor, kjer se mu je postavil doprsni kip. Prav ta prostor smo namenili, da se lahko tudi v prihodnjem obdobju na tem mestu obeležijo znani Motničani, ki so ponesli v svet glas Motnika. Krajevna skupnost zelo dobro sodeluje z vsemi društvi v kraju in jim tudi po lastnih finančnih zmožnostmi pomaga. Zavedamo se, da so sredstva, ki prihajajo iz občine majhna, a kljub temu z dobrim sodelovanjem uspemo izpeljati projekte. Seveda na koncu ne smemo pozabiti sodelovanja z vsemi krajani Motnika, kar je še posebno pomembno za razvoj samega kraja. Vsem krajanom in bralcem Motniških novic želimo člani sveta lepe božične praznike in srečno novo leto 2015. Marjan Semprimožnik, predsednik KS Motnik

Športno društvo Motnik Uspešno leto je za nami, a želimo si še uspešnejše delovanje v letu 2015. Izpeljali smo vse zastavljene cilje in uspešno izvedli vse predvidene športne prireditve, razen nočne lige v malem nogometu. Prireditev je na žalost odpadla zaradi premajhnega števila prijavljenih ekip, a smo zamujeno nadoknadili z odlično izpeljanim turnirjem v malem nogometu. Člani športnega društva smo tudi letos skrbno čistili, vzdrževali in na splošno skrbeli za motniško športno in spremljajočo infrastrukturo. Svoja vrata so imela za vse člane in krajane odprta vse športne površine, organizirali smo smučanje v Bad Kleinkirchheimu, pripravili nogometni turnir, turnir v odbojki na mivki, organizirali vadbo aerobike in plesne rekreacije v telovadnici PŠ Motnik,


30

MOTNIŠKE NOVICE

rekreacijskega nogometa in odbojke v telovadnici v Šmartnem. Skupaj s Kulturnim društvom Motnik smo v dvorani kulturnega doma Motnik ponovno organizirali brezplačni tečaj namiznega tenisa pod vodstvom trenerja Tomaža Prezlja iz Namiznoteniškega kluba Mengeš. Člani društva so se uspešno udeleževali raznih športnih prireditev, turnirjev in tekem v okoliških krajih in občinah. Odbojkarska sekcija ŠD Motnik se je udeležila veliko turnirjev širom Slovenije; udeležili so se turnirjev na Pokljuki, v Bohinju, Moravskih toplicah, Grosupljem, Vuzenici,

Mokronogu, Ankaranu in še kje. Izpostaviti je potrebno tudi osvojeno prvo mesto na turnirju v malem nogometu v Zgornjem Tuhinju in prvo mesto na turnirju dvojk v odbojki na mivki v Motniku. V novem letu nas čakajo že dobro poznani športni projekti oz. prireditve. Ponovno se bomo trudili uspešno organizirati prvomajski pohod na Srobotno, turnir v malem nogometu, turnir v odbojki na mivki, 9. kolesarski izlet od Snovika do Motnika. Poskrbeli bomo za redno vzdrževanje športne infrastrukture in urejanje njene okolice ter se potrudili še izboljšati športno ponudbo za člane vseh starosti. Nadaljevali bomo s projektom izgradnje brunarice, ki je še kako potrebna za izboljšanje pogojev dela društva. Naj se v imenu društva še enkrat zahvalim vsem, ki ste kakor koli pripomogli k boljšemu delovanju društva, nudili pomoč pri organizaciji športnih prireditev in sodelovali pri uresničitvi projektov društva. Naj bo leto 2015 zdravo, športno, aktivno in nadvse izjemno. Tomaž Zupančič, ŠD Motnik

Društvo upokojencev Motnik – Špitalič Kratka kronika Društva upokojencev Motnik – Špitalič, ki je bila predstavljena tudi na praznovanju 60-letnice društva. Društvo upokojencev Motnik – Špitalič je bilo ustanovljeno kot podružnica Kamniškega društva upokojencev na ustanovnem občnem zboru 23. julija 1954, kjer je bilo navzočih 17 članov, ki so vsi podpisali izjave, da postajajo člani. Za predsednika društva je bil izvoljen Jože Grilj, za tajnika Anton Mlinar in za blagajnika Justina Grabnar. Jože Grilj je društvu predsedoval do svoje smrti leta 1974. Anton Mlinar je tajniške posle upravljal do občnega zbora leta 1976. Po smrti Jožeta Grilja je predsedniško mesto prevzel Matevž Kadunc, ki je predsedoval društvu samo eno leto. Nato je zbolel in mesto predsednika je začasno, do občnega zbora, opravljala Ivanka Cene. Na občnem zboru 15. avgusta 1976 je bil za predsednika izvoljen Filip Železnik. Za tajnika pa Mara Grabnar. Društvo je pod njegovim vodstvom uspešno delovalo in sprejeto je bilo, da se vsako leto obišče vse člane, ki so stari nad 80 let. Po letu 1975, ko so prišla v veljavo nova pravila društev, sta se društva Motnik in Komenda ločila od društva Kamnik in postala samostojna društva. Na občnem zboru leta 1977 je bil sprejet program, v katerem je bilo zapisano tudi, da se nabavi in razvije društveni prapor. Za prapor so sredstva prispevali vsi člani društva, KS Motnik, KS Špitalič, PGD Motnik, TD Motnik, KO ZZB Motnik-Špitalič in tudi vsi ostali, ki so želeli imeti žebljiček na praporu. Društva, KS Motnik in KS Špitalič pa so financirali tudi trakove za društveni prapor. Praporu je botroval in pripel svoj trak tudi Janez Prezelj iz Kamnika. Ob razvitju prapora je bil bogat kulturni program, ki so ga izvedli člani KD Motnik pod vodstvom Jožeta Semprimožnika. Ob razvitju so s svojimi pozdravnimi govori sodelovali tudi Peter Klavčič in Ivan Reberšek iz DU Kamnik, Jože Semprimožnik v imenu društev Motnika, Jože Krivec v imenu KS Motnik, Ivan Piskar v imenu Mizarskega obrata Motnik in KO SZDL Motnik. Za prvega praporščaka je bil izvoljen Polde Bregar. Po smrti Poldeta Bregarja je mesto praporščaka prevzel Janko Kropivšek. Njegov namestnik je bil Franc Debelak. Za Jankom Kropivškom je mesto praporščaka prevzel Filip Grabnar, ki je bil praporščak dolgo let. Za njem sta postala praporščaka dva, Franc Slapnik za Špitalič in Miro Urisk za Motnik.


DECEMBER 2014

31

Aktivno delo predsednika Filipa Železnika in kasneje Matevža Baloha je bilo zelo dobro. Društvo se je udeleževalo raznih proslav in drugih prireditev. Prav tako je delovalo in sodelovalo z drugimi društvi v obeh krajevnih skupnostih. Po Matevžu Balohu je predsedniško mesto prevzel Janez Trebušak, ki je dal društvu novega zagona in aktivno delo posameznikov. To je bila zasluga novega predsednika in tudi celotnega upravnega odbora. Ob praznovanju 60-letnice društva je ZDU Slovenije nagradila društvo z zlato plaketo za okroglo obletnico. Člani, ki so dolga leta delovali v odborih društva, so ob proslavi prejeli priznanja. Priznanja je podelil predsednik društva Anton Drolc. Na praznovanju so bili prisotni tudi gostje sosednjih društev, predstavniki obeh krajevnih skupnosti, predstavniki DU Kamnik in ZDU Slovenije. Jože Semprimožnik, DU Motnik – Špitalič

Turistično društvo Motnik Spoštovani bralci Motniških novic, morda je čas, da poleg naših aktivnosti, kot je bila Prangerjada v Pilštanju z rekordno udeležbo naših članov, poletnega dogajanja v parku pod lipami in obeležitvijo 80-letnice delovanja našega društva dotaknemo tudi novega projekta delovanje TIC točke. V letošnjem letu smo zabeležili okoli 500 obiskovalcev na naši turistični točki. Od tega je bilo približno 100 tujcev. Še vedno je največ tujcev pohodnikov po evropski poti E6. Glede na narodnost prevladujejo Nemci, sicer pa smo imeli turiste iz naslednjih držav: Francija, Madžarska, Češka, Nemčija, Avstrija, Hrvaška in Bolgarija. Moramo poudariti, da je bil letos naš glavni namen oživeti turistično točko in s tem tudi park pod lipami. To smo skušali uresničiti:  z brezplačnimi poletnimi delavnicami za otroke, ki so se odvijale v poletnih mesecih vsak petek od 18.00 -19.30 v parku pod lipami. Delavnice so postale zelo uspešne, zato smo delavnice preimenovali v počitniške delavnice in tako bodo skozi vse šolske počitnice delavnice potekale v neposredni bližini TIC-a.  s praznovanjem 80-letnice ustanovitve TD Motnik. Glavno dogajanje je potekalo v parku pod lipami, kjer smo skupaj z županom Kamnika, g. Marjanom Šarcem, na mesto, kjer se je ob neurju podrla največja lipa, zasadili novo.  s prireditvijo kolesarskega izleta od Snovika do Motnika, zaključek je prav tako potekal v parku. Da bi se dogajanje v parku ter v neposredni bližini TIC-a nadaljevalo, smo se odločili, da oživimo sam park. Tako smo v okviru počitniških delavnic naredili keglje, na tla narisali polža, ristanc, mreže za križce in krožce, … Vse to je otrokom na voljo vsak dan in želimo si, da bi jih otroci vsakodnevno uporabljali in se tu igrali. Prav tako smo poskrbeli za podobo TIC-a. Na zadnji steni smo upodobili polža, ki na svoji hišici nosi podobo Motnika. Kot novost smo letos v samo ponudbo dodali spominke. Te smo izbrali na natečaju za naj spominek Motnika. Izbrali smo tri različne spominke: čajna zgodba iz Motnika (Križnikove zgodbe napisane na čajni škatli), magnet sramotilni steber – pranger in zagozda za vrata v obliki polža, znotraj hišice pa je upodobljen sam kraj z glavnimi znamenitostmi. V prihodnjem letu si želimo ustvariti nove razglednice Motnika, ker jih trenutno nimamo. So pa dobrodošle, saj je veliko povpraševanje po njih s strani tujcev in pohodnikov. Zopet bi lahko razpisali natečaj, tokrat natečaj za naj razglednico Motnika. Smo pa v letošnjem letu morali popraviti streho in žlebove, saj je na TIC padla lipa, ki se je zaradi močnega dežja in vetra podrla. Nastalo škodo smo hitro popravili in delovanje TIC točke je potekalo nemoteno. Nina Semprimožnik in Petra Zupančič, TD Motnik


32

MOTNIŠKE NOVICE

Kulturno društvo Motnik Leto je naokoli in že zbiramo vtise in ocenjujemo, kaj uspešnega in dobrega smo naredili. Naši načrti so v večini izpolnjeni. Kot največji uspeh delovanja društva v letu 2014 je priznanje Naša Slovenija 2014, ki smo ga skupaj z Matično knjižnico Kamnik prejeli za Križnikov pravljični festival Jenkret je biv… v okviru Kulture Nature, gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine in krajine. A dovolj o letu 2014, naši pogledi in misli so že usmerjeni v leto 2015. V prihajajočem letu bomo nadaljevali s festivalom pravljic Jenkret je biv … Križnikov pravljični festival. Prizadevali si bomo za uprizoritev dramskega dela, s katerim bi ponovno obudili igralsko sekcijo društva. Za otroke bomo organizirali plesne urice in skupaj s Športnim društvom Motnik nadaljevali s tečajem namiznega tenisa. V poletnem času bomo priredili Srednjeveški večer na gradu. Z veseljem pa bomo sodelovali tudi z drugimi društvi v kraju. Kulturno društvo Motnik se iskreno zahvaljuje vsem, ki ste nam v iztekajočem letu na kakršen koli način pomagali pri izvedbi zastavljenih ciljev. Ob prihajajočih praznikih vam izrekam iskreno voščilo z željo, da bi bil vsak naš dan prežet z vrlinami, ki nas bodo vodile k skupnim ciljem in nas obenem navdihnile z novimi idejami ter izzivi za nadaljnje delo. Vsem vam želim lepe praznične dni in prijetno bivanje v okolju, ki ga lahko s svojimi bogatimi idejami in izkušnjami soustvarjamo in sooblikujemo za lepše življenje vseh nas! V upanju, da bo prihodnje leto boljše, ostanite polni optimizma, zdravja, veselja, ljubezni, radostnih oči … in le tako se bo pisalo SREČNO LETO 2015. Rafko Goltnik, predsednik KD Motnik

Krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Motnik – Špitalič V letu, ki se končuje, je bila naša organizacija zelo aktivna, zato je prav, da na kratko predstavimo delovanje. Udeležili smo se kar petnajstih proslav in srečanj, pri skoraj vseh je bil udeležen tudi naš praporščak s praporom. Zdaj že tradicionalno se vsako leto skupaj s Komendo udeležimo proslave v Dražgošah. Letos smo prvič organizirali proslavo v Spodnjem Okrogu – Kozjem hrbtu, ki je bila lepo obiskana. Ta proslava bo tudi v letu 2015, in sicer 26. aprila. Avgusta je bila tradicionalna proslava na Slopih, prisotnih je bilo 12 praporov, s svojim obiskom nas je počastil tudi župan Marjan Šarec s spremstvom in še veliko drugih vidnih osebnosti. Vsem članom Krajevne organizacije Zveze borcev Vedno dobra udeležba v Dražgošah. Motnik in Špitalič, ki ste pomagali pripraviti to srečanje najlepša hvala, kakor tudi obema predsednikoma KS Motnik in KS Špitalič za finančno pomoč. S kulturnim programom so vsako leto udeleženi tudi člani društva upokojencev. Želimo, da se tega srečanja udeleži še več krajanov, kajti praznuje se tudi krajevni praznik obeh krajevnih skupnosti. V letu 2015 bo proslava 22. avgusta. Ob dnevu spomina na mrtve smo se skupaj s šolo Motnik poklonili padlim in umrlim v NOB pri spomeniku v Motniku in Špitaliču. Veseli smo, da je bila udeležba krajanov tako velika. Hvala vsem.


DECEMBER 2014

Naš član na proslavi v Spodnjem Okrogu v polni bojni opremi.

Trije Jožeti, trije predsedniki ZB (Tuhinj, Motnik - Špitalič, Šmartno ob Dreti). Brez njih ne mine proslava na Menini.

33

Vsakoletni udeleženci proslave na Čreti.

Januarja je naša organizacija pripravila dobrodelni koncert. Izkupiček je bil namenjen sofinanciranju nožne proteze Marinki Cencelj. Koncert je bil obiskan nad vsemi pričakovanji. Vsi nastopajoči so se odrekli honorarju. Pogostitev nastopajočih je sponzoriral naš član Srečo. Tudi letos smo bili s strani zveze javno pohvaljeni za nesebično in aktivno delovanje na vseh področjih. Ponosni smo na to. V letu 2015 želimo zdravja, miru in sodelovanja. Jože Keršič, KOZB za vrednote NOB Motnik - Špitalič

Prostovoljno gasilsko društvo Motnik V začetku leta organiziramo občni zbor, na katerem se naredi povzetek preteklega leta, pogovorimo se, kaj smo dobrega naredili in kaj nas čaka v prihodnjem letu. Udeležimo se tudi občnih zborov sosednjih društev ter skupščine GZ Kamnik. V mesecu maju smo se kot vsako leto udeležili romanja gasilcev v Šentgotardu, ki je bilo drugo nedeljo v maju. V maju smo trenirali za občinsko gasilsko tekmovanje, tako mladi kot člani in članice, ter zaključili s tekmovanjem prvi vikend v juniju. Rezultati so bi kljub hudi konkurenci dobri, vse kategorije so zasedale zlato sredino. Tudi to leto smo se odločili, da priredimo gasilsko veselico na nedeljo, kjer nas je zabaval ansambel Namig. Udeležili smo se tudi gasilske parade na Križu, v Nevljah in Zgornjem Tuhinju. Udeležili smo se 3 pogrebov v sosednjih društvih. Žal smo se tudi mi v aprilu prezgodaj poslovili od našega mladega člana Martina Pikla. V novembru pa od častnega člana Alojzija Konda, ki je za nas napisal kroniko ob 100-letnici našega društva. V pomoč smo bili pri redarstvu na Križnikovem festivalu, varovanju Ognjenega spektakla in pri spremljanju kolesarjev od Snovika do Motnika. Članice smo se udeležile gasilskega tekmovanja v kategoriji članic A. Sodelovale smo pri gasilski veselici ter se udeleževale sej v društvu ter na zvezi. Operativa je skozi celo leto delovala na svojem področju. Takoj v začetku leta smo se spopadli z žledom, ki je ohromil skoraj celotno Slovenijo. V pomoč smo bili Elektro Celju, saj smo jim pomagali pri nameščanju nadomestnega električnega voda. Ves teden smo bili dežurni in smo skrbeli za prevoznost cest in za oskrbo z elektriko. Opravljenih je bilo preko 662 ur. V maju se je pospravljalo podrto drevje in pokrivalo streho na šoli zaradi močnega vetra. Septembra smo v pomoč priskočili Vranskim gasilcem pri gašenju kozolca. Obiskali smo motniški vrtec, kjer smo izvedli evakuacijo vrtca in šole. Vsako prvo nedeljo v mesecu smo se dobili v domu, kjer smo pregledovali, vzdrževali ter čistili opremo, orodje in vozila.


34

MOTNIŠKE NOVICE

Udeležili smo se tudi usposabljanja, in sicer pet tečajnikov je obiskovalo nadaljevalni tečaj v Špitaliču, ki so ga tudi uspešno zaključili. Na Igu so v pomladanskem času opravili tečaj za posredovanje v dvocevnih predorih Urh Rok, Orehovec Marko, Podbevšek Matjaž, Perko Marjan in Pikl Tadej. V jesenskem času pa Kološa Klemen, Lindič Mih, Hrvatin Andrej ter Keršič Miha. Na nivoju GZ Kamnik smo v našem društvu organizirali tečaj za strojnika, katerega se je udeležilo 30 tečajnikov iz naše zveze. Iz našega društva so opravili tečaj Pikl Tadej, Podbevšek Miran in Piskar Uroš. V začetku avgusta smo v sodelovanju z CZ Kamnik čistili struge za preprečitev poplav na porečju Motnišnice. CZ Kamnik nas je zaprosila, če bi bili pripravljeni na svojem območju čistiti vodotoke. Zato smo na območju Motnišnice in njenih pritokov očistili kar nekaj kritičnih točk (to so bili štori, podrto drevje, …) Prepričani smo, da je to precej pripomoglo k preprečitvi poplav v času obilnega deževja na območju KS Motnik. Zato bomo gasilci v dogovoru z CZ Kamnik verjetno namenili vsako leto nekaj dni za čiščenje vodotokov. Mladina je skozi celo leto sodelovala na tekmovanjih, ki jih organizirata mladinska komisija GZ Kamnik in GZ Komenda. Tudi to leto so bili uspešni na gasilsko športnih tekmovanjih. Najbolj uspešni so bili v tekmovanju pri namiznem tenisu, saj je pionirka Manca Sveti osvojila 2. mesto in Barbara Piskar 4. mesto, pionir Aljaž Goltnik 1. mesto ter mladinec Tilen Boršič 4. mesto in tako osvojili skupno 2. mesto. V malem nogometu je ekipa pionirjev zasedla 2. mesto, ter ekipa mladincev odlično 1. mesto. Pri pikadu sta pionir Martin Cene in mladinka Sara Humar osvojila 1. mesto in tako osvojili pokal za najboljše društvo. Ker pa se upoštevajo skozi leto vsa tekmovanja in najboljše uvrstitve, so naši mladi osvojili skupno 5. mesto. So pa kot vsako leto v začetku julija odšli za teden dni na letovanje v Savudrijo v spremstvu Vere Piskar. Za leto -

2015 imamo naslednje plane: občni zbor v mesecu marcu, prvomajski kres, romanje v Šentgotard, priprave na gasilsko tekmovanje v mesecu maju, letovanje otrok ter ostala tekmovanja otrok, gasilska veselica v mesecu juliju, mesec oktober – organizacija meddruštvene vaje s PGD Trojane in PGD Ločica ter sodelovanje pri ostalih vajah, obisk šole in vrtca, izobraževanje – po planu, nabava opreme – po planu, gasilski izlet ter zaključek leta.

Za konec želimo vsem vesele božične praznike ter srečno novo leto. Na pomoč! Urška Orehovec Cerar, PDG Motnik


DECEMBER 2014

35

Matična knjižnica Kamnik – Krajevna knjižnica Motnik Ob koncu leta 2014 vam Matična knjižnica Kamnik s krajevno knjižnico v Motniku vošči veliko sreče in zdravja, veliko dobrega branja in zanimivih obiskov v knjižnici in da bi še naprej tako dobro sodelovali kot do sedaj. Vsem nam želimo, da bi knjižnica izpolnjevala svoje poslanstvo v vaše zadovoljstvo. Med dobre želje spada tudi Križnikov pravljični festival – naj še naprej raste, zabava in pritegne veliko obiskovalcev. Breda Podbrežnik, direktorica MKK Razglednica iz zbirke Matične knjižnice Kamnik: Razglednico Motnik je izdelal kamniški fotograf Franc Aparnik, odposlana je bila leta 1938.

Podružnična šola Motnik

Življenje vsakega od nas ima v novem letu svoj namen. Ampak vsi ne moremo doseči vsega, lahko pa s prijazno besedo, prijateljskim nasmehom in toplim objemom delamo čudeže. Naj te lepe misli zasejejo vse dobro tudi v vaših srcih. Veliko uspehov in osebne sreče v prihajajočem letu, vsem iz srca želimo motniški Polžki z učiteljicama.


36

MOTNIŠKE NOVICE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.