18 svenska författares skrivvanor

Page 1

Arton svenska fรถrfattares skrivvanor


Hur ser en författares skrivrutiner egentligen ut? Vilket är det skummaste ställe de någonsin har skrivit på? Föredrar de musik eller tystnad? 18 författare svarade på enkäten. Vem av dem skrev i omklädningsrummet på en strippklubb? Vem har suttit på ett soldatcafé i Kabul? Vem skriver gående? Vem av dem har ibland Justin Bieber i bakgrunden? Vem har suttit uppe i en tall och skrivit? Vem skriver med en papegoja på axeln? Och vem skrev en gång med rosa text för att ingen skulle se vad han skrev? av: Frida Rosesund


FRÅGOR 1. Var sitter du oftast när du skriver? 2. Vilket är det mest udda stället du har skrivit på någon gång? 3. Skriver du för hand eller direkt på datorn? 4. Lyssnar du på musik när du skriver? Vad isåfall? Länka gärna till en spotifylista om du har någon sådan 5. Hur gör du för att kunna fokusera på skrivandet? 6. Hur långa skrivpass kör du i snitt?


Karin Tidbeck

www.karintidbeck.com

Pål Eggert

varldenskabrinna.blogspot.s​e

1. I soffan, hemma hos Nene Ormes eller i min svinkalla studio. 2. Jag har en tendens att inte skriva när jag är på udda ställen. Det måste vara lite tråkigt eller åtminstone inte hända så mycket för att jag ska kunna skriva. 3. Utkast och tillägg för hand, redigering på datorn. 4. Filmmusik. Att dela med sig av den spellistan känns lite som att visa röven bar, men det är sånt som musiken till Tron, Inception, Zigenarnas tid och Passion. Även Fever Ray, Future Sound of London och av någon anledning Opeth. 5. Inget särskilt, men jag har gett mig själv en pavlovsk reflex att bli sugen på att skriva när jag hör musiken ovan. 6. Ett par timmar, upphackat i 20-30-minuterssegment.

1. Vid skrivbordet i vardagsrummet eller köksbordet. 2. Vete fan faktiskt. Anteckningar kan man ju kasta ur sig lite var som helst, men den riktiga bearbetningen... 3. Helst direkt på datorn, men en del utkast kan hamna på papper. 4. Jag skriver helst med hörlurar på. Det är lite skiftande men Shining (det svenska självmordsmetalbandet), Grimes, Watain eller Behemoth är sådant som blivit soundtrack till mitt skrivande den senaste tiden. 5. Hörlurar på så funkar det. Och en någorlunda bekväm sittställning. Gillar inte att sitta i sängen med laptopen, blir för bekvämt. 6. Jag har barn och familj och skriver när jag kan. Det är omständigheter som styr på många sätt.


Mackan Andersson 1. Antingen hemma vid skrivbordet (när jag behöver tillgång till udda referenslitteratur), eller på Malmö Stadsbibliotek... 2. Jösses... Inser att tåg, bussar och väntrum inte riktigt kvalar in för “udda”. Har dock skrivit i en kyrka, på en lekplats och på stranden. 3. Det beror på vad jag skriver. Vissa grejer mår bäst av att skrivas direkt i datorn. Annat behöver pennprocessen för att riktigt funka... 4. I slutet på min första novellsamling - “Ur mörkret” - finns en spellista i efterordet på musiken som jag lyssnade till när jag skrev den... Men jag gör spellistor i Spotify för varje nytt projekt. (Den senaste, lite offentliga, är till “Ur avgrunden” som jag skriver på sporadiskt just nu. Playlist: http://open.spotify.com/​ user/mahkahn/playlist/​0gihdyYM9Y6o3sz1occ6ZL ) 5. Ibland försöker jag vara ensam och åka bort. Men oftast framför allt skriver jag på natten, när ungarna kommit i säng. 6. I vanliga fall, omkring två timmar i taget, med totalt annat tempo under NaNo, förstås ;)

Anders Blixt 1. Med en laptop i ett hörn på ett ställe där ett av mina barn utövar fritidsaktivitet. 2. På soldatkaféet Tora Bora på den stora ISAFbasen i Kabul. Deras expresso var trist. 3. Direkt på datorn. 4. Mest Bach, Vivaldi och instrumental softad jazz. 5. Inga särskilda åtägrder behövs. 6. 1-2 h. Sedan behöver jag sträcka på mig.


Erik Granström 1. Vid matbordet 2. På parkeringskvitton när jag kör bil (olämpligt) och andra platser där jag råkar befinna mig på när en idé dyker upp 3. På dator men har alltid papper och penna i närheten för idéer 4. Jag lyssnar nästan alltid till musik och söker aktivt upp musik som passar stämningen, allt från Schostakovitj till Lady Gaga, argentinsk tango, death metal, Tom Waits, skillingtryck och Meredith Monk. 5. Tvingar mig att sätta mig ner och börja så brukar det lösa sig. 6. 2-4 timmar, tre gånger om dagen när jag har flyt.

Ola Wikander 1. Var som helst. Förekommer ibland att jag skriver gående. Själva ihopredigerandet sker hemma framför datorn, men innan dess är det lite vad som faller på. 2. I badet. Det är svårt att få snygg handstil utan underlag. 3. Båda. Ger olika stil. 4. Ja, oftast. Episk musik som får bort vardagens gråhet och hjälper till att koncentrera mig. Gärna film- och tv-spelssoundtrack (Yasunori Mitsuda och Steve Jablonsky, till exempel). Samt arg musik av typ Rammstein eller LOK, som i och för sig inte är min favoritmusik alls men fungerar väl som metod att få undan yttervärldens inflytanden. Samt fransk 1600-talsbarock. 5. Musiken - och koffein. Och springande. 6. Varierar extremt mycket. Går knappt att säga något snitt.


Caroline L Jensen 1. Vid köksbordet 2. I omklädningsrummet på en strippklubb 3. Synopsis + korta kapitelsammanfattningar för hand, sedan manuset “på riktigt” i datorn 4. Nej, måste ha det tyst. Lyssnar för mycket och för intensivt på musiken annars och glömmer vad jag håller på med. Sorl, typ ute på café etc, går dock bra. 5. Inget särskilt. För mig är det så att om jag bara ser till att sätta mig så kommer det efter en stund. Jobbar bara med annat 25 %, så fokuset måste finnas där. Det är mitt jobb. :) 6. 1-2 timmar på förmiddagen och 1-2 timmar på eftermiddagen. Typ.

Ragnar Hambraeus

www.gisleochgeir.se

1. I mitt arbetsrum med bokhyllan/​referenslitteraturen på armlängds avstånd. Med laptopen i knäet. 2. Granskning och rättning kan man göra lite varstans; i skuggan under ett träd, på havet, i bilen eller i ungarnas sovrum i samband med att man upptäcker fel under högläsning. 3. Direkt på datorn. 4. Jag lyssnar aldrig på musik när jag skriver; det rubbar mina cirklar, jag blir för engagerad i musiken. 5. Jag börjar varje skrivpass med att granska/rätta gårdagens produktion; på så sätt hamnar kommer jag rätt in i miljön/handlingen. Efter granskning/rättning är det bara att fortsätta skriva ut (förutsatt att research och synopsis är ok). 6. I regel startar jag ca kl 0900 och håller på tills jag stupar av hunger någon gång på eftermiddagen, ca kl 15. Bryter jag innan är risken överhängande att annat tar över; det finns alltid en tvätt att hänga, en disk att plocka mm. Ibland skriver jag en stund på kvällen också.


Christina Brönnestam 1. Vid mitt skrivbord, i princip alltid numera. Har fått anledning att vara noggrann med ergonomin. 2. Se ovan. Tja, har väl suttit på en sten på stranden ibland och antecknat i en bok ... Varje gång jag ska på långresa med tåg tar jag optimistiskt med mig min mini-PC och tror att jag ska få något gjort, äntligen. Men sedan upptäcker att det sitter en främling fem centimter ifrån mig, eller folk bakom mig som kan se skärmen. Och jag KAN ABSOLUT INTE jobba när andra ser och läser vad jag gör. spokskrivarn.wordpress.com/ 3. På datorn. 4. Ibland. Det blir väldigt blandad kompott, men aldrig svenska texter för då lyssnar jag på dem och distraheras. Instrumental New Age-musik, typ Vangelis, brukar fungera bra för mig, likaså klassisk musik. Men ibland blir det de knasigaste val, bara för att någon takt i en viss låt försätter mig i rätt stämning just då. Då kan det bli Justin Bieber också, om det vill sig illa. 5. Är tyvärr väldigt upptagen numera av översättarjobb, hem och familj så jag känner mig sällan fokuserad! Men en bra början är att stänga av telefon och Internet ... samt få några ostörda timmar. (I wish.) 6. Vet inte. Mindre än en timme känns sällan meningsfullt. 1-2 timmar skulle jag tro.

Jonas Lejon 1. Hemma vid datorn. 2. En tom föreläsningssal på Södertörns Högskola som jag smög in i. 3. Anteckningar för hand, resten på datorn. 4. Finntroll, Windir, och Raubtier. Mycket Blackmetal för de mörkare scenerna och allt möjligt för resten. 5. Stänger av telefonen och läser igenom anteckningar. 6. Ett kortare, kanske en timme, på morgonen och större delen av natten.

jonaslejon.com


Maria Turtschaninoff 1. Nuförtiden på mitt arbetsrum. Har ett sådant för hela 2012. Det är mitt Hemliga Högkvarter. Batman har Batcave, jag har arbetsrummet... 2. Som ung skrev jag flera gånger uppe i en tall. Som vuxen är jag mindre infallsrik... 3. Både och. Anteckningar, övningar och idéer för hand i en anteckningsbok som ALLTID är med. Själva böckerna skriver jag på dator. 4. Jag måste ha tystnad för att kunna skriva, så nej, ingen musik. 5. Lämnar den här världen och kryper in i min påhittade genom en hemlig flyktlucka. 6. Två timmar ungefär.

www.mariaturtschaninoff.co​m

Kristina Hård

www.kristinahard.com

1.Hemma eller där jag för tillfället anser hemma är. 2. Finns det udda platser om skrivlusten faller på, platsen kommer väl i andra hand. 3. På datorn men utomhus för hand. Har svårt för det där med datorskärmar och solljus. 4. Musik i hörlurar. Gärna samma musik om och om igen så hjärnan lär sig den och jag kan koppla bort musiken samtidigt som det blir en barriär mot yttervärlden. VNV, Assemblage 23, Swans, TD, bla. 5. Vitsen är att veta om att jag inte kan bli avbruten. 6. Det varierar med textmassans storlek. Ju mer textmassa, ju mer att hålla reda på, desto längre skrivpass ända upp till heldagspass (med pauser naturligtvis).


Karin Waller

Bertil Mårtensson

1. I fåtöljen hemma, med datorn och katten i knät. Nu när det blir varmare kommer jag att sitta i parker och på kyrkogårdar en del. 2. En gång tog jag och kusin med datorerna ner till klipporna vid sjön, det var lite otympligt men trevligt. (Sjön = Vänern.) Har också skrivit i badet, och gjorde då som kosmonauterna: använde blyertspenna. 3. Numera direkt på datorn. Länge för hand; har mäng der av skrivböcker fulla av tidigare versioner. Scener eller idéer på papper om det är närmast till hands när det behövs, förstås. 4. Definitivt. Men olika musik till olika projekt och olika delar av projekten. Rätt stämning, och så bekant att det inte stör. Enda undantagen är om jag skriver på café eller i park, då kan ofta miljöns egna ljud räcka. 5. Ehh ... Skriva så länge det går medan det går framåt, sedan tillåta surfande tills det är dags att fortsätta. 6. I snitt ett par-tre timmar, med inbyggda distraktioner tillåtna - jag brukar börja kl 8 på kvällen, efter jobb och allt, och sluta när allt jag skriver bara är trött och dumt.

1. Numera mest vid datorn. Förr kunde det vara ett café, på tåget eller var som helst. 2. Udda? Vet inte. 3. Datorn. 4. Förr hade jag alltid en ljudmatta. Nu har jag musiken i huvudet. 5. Bra fråga. 6. Det varierar oerhört. Förr kunde det vara mellan 5-18 timmar.


Oskar Källner

1. Med laptopen i knät i sängen eller framför den stationära. Lite tråkigt så. Men det är vad som fungerar mest praktiskt. Men på somrarna tycker jag om att komma ut och skriva. Gärna till något café eller ut i skogen. 2. På en filt i en kohage omgiven av koblaffor. 3. Direkt på datorn. Den enda gången jag skrivit för hand var när vi var på semester till Grekland och jag inte hade någon dator med mig. Så fick jag inspiration där på stranden och började skriva kapitel efter kapitel i ett anteckningsblock.

http://fafnerforlag.se/

Det var en väldig massa jobb att föra in det i datorn sedan, men jag noterade att texten blev både tajtare och krävde mindre revidering senare än den som var direkt datorskriven. Så nog finns det kanske vissa fördelar med handskrivning. 4. Lyssnar ganska mycket på: Bel Canto, Goldfrapp, Nitin Sawhey, Moby, Royksopp, 30 seconds to mars, Muse, Placebo etc. Det viktiga med skrivmusik är att det skapar atmosfär i enlighet med det jag vill skriva. Dock får den inte sticka ut för mycket och dra uppmärksamheten till sig, utan fungera mer som stämningssättande ljudmatta i bakgrunden. 5. Avsätter tid. Det finns inget annat sätt. 6. Det varierar mycket. Jag är en periodare. Vissa månader kan jag skriva två till fyra timmar varje kväll. Vissa månader skriver jag inte ett ord. Men ett vanligt skrivpass ligger nog på tre timmar.


Mattias Lönnebo

1. Oftast vid datorn i min källare. På somrarna med utsikt över vajande vass och glittrande böljor. 2. Udda? Hemma hos mig så klart! Det är enligt experterna en udda plats... 3. Alltid på datorn. 4. Jag föredrar att skriva under tystnad. 5. Eftersom jag inte har något val -avsätter jag tid och skriver mycket disciplinerat mellan vissa klockslag. Ofta tidigt på morgonen innan resten av familjen vaknat och en stund på kvällen. 6. Skrivpassen är vanligtvis ungefär en timme, men jag tar den tid jag kan få. Ibland hela tre timmar.

www.lonnebo.com

Catrine Pettersson 1. Vid ett bord mitt i en rörig husrenovering. Har oftast en papegoja på axeln, en katt i knät och en hund vid fötterna. Kakor och kaffe eller vin är givna tillbehör. 2. Har inget udda ställe. Tagit med datorn utomlands på semester någon gång, men det känns knappast udda. Däremot ser jag oerhört fånig ut på sommaren, i trädgården. (Man vill ju få dagsljus på sig ibland!) Då sitter jag under en stor konstruktion av kartong som jag har klistrat ihop för att det inte ska blänka i skärmen. 3. Inspirationsanteckningar för hand, men storyn skriver jag direkt i datorn. 4. Absolut. Gärna svenskt med bra text. Skrivandet har gjort mig till en sucker för singer songwriters. Har lyssnat sönder Winnerbäck totalt. 5. Ingenting. Skulle inte märka om det briserade en bomb intill bordet. Att slita sig från Facebook och börja skriva är den stora utmaningen. 6. När jag började med min roman skrev jag på helger och semestrar. Det senaste året har jag skrivit intensivt 4 timmar om dagen/ett och samma pass. Nu när jag är klar skriver jag i snitt marknadsplan 1 timme och kör korrektur 1 timme varje dag. Har heltidsjobb och djur att sköta också, så tv, vänner och träning går tyvärr bort.


Johan Lindbäck 1. Framför min stationära dator vid min datorhörna. (Är jag ute på resande fot skriver jag på min laptop istället, men det händer inte så ofta.) 2. Har skrivit medan jag varit ute och åkt tåg flera gånger. (En gång när jag satt och skrev ned idéer till en roman som jag tänkte skriva skrev jag med rosa text för att killen som satt bakom mig inte skulle kunna se vad jag skrev!) 3. Direkt på datorn. Skriver man för hand måste man ju ändå skriva in det på datorn för att det hela ska bli en användbar produkt. 4. Självklart lyssnar jag på musik medan jag skriver! Det krävs instrumental filmmusik för att det ska bli bra fantasy ;) 5. Har inga knep för detta. Det gäller att se till att det man ska ge sig i kast med att skriva är tillräckligt spännande för att man inte ska kunna ”stå emot frestelsen” att skriva (vilket innebär att man måste se till att ha en tillräckligt bra idé redan från början). 6. Väldigt varierande. Men i snitt en timme åt gången.