__MAIN_TEXT__

Page 1


proef DE

herfst in de

Achterhoek In het najaar, wanneer de bladeren van de bomen vallen, de dagen korter worden en binnen de open haard aan gaat, wrijft menig wildliefhebber zich weer in de handen. Met een bezoekje aan de Achterhoek doe je je smaakpapillen een groot plezier. Het wildseizoen is geopend! En waar kun je dat beter ervaren dan in de streek die op dat gebied een rijke traditie kent? Vanaf half oktober tot eind januari sieren wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. Geniet van uitgebreide (meerdaagse) wildarrangementen. Van culinaire zesgangendiners tot ‘wilde’ weekenden, het is allemaal mogelijk.

Nieuwsgierig geworden? Laat je dan verrassen en boek een wildarrangement bij één van de restaurants uit dit wildmagazine of kijk online op wildetenindeachterhoek.nl.

Wild eten, een rijke traditie | 3


I nhoud

6

De Achterhoek Proef de herfst in de Achterhoek De Achterhoek op z’n mooist

3 6

Wild Balans tussen mens en dier

8

Wildwijn 2019 Wild & wijn

16

Jachthoornblazers Interview over deze traditie

24

Lekker & WILD Hesselink koffie Wolters poelier

32 40

Doen Wild! kalender Shop je Wild!

50 58

Wild & bier Hackfort bier

68

8 24 40

4 | Wild eten in de Achterhoek 2019


De achterhoek op de kaart 12 13

2 27

3 19

4

20

21

15

14

5 9

6

11

10

25

7

22

8

23 24 26

17 1 18

16 Restaurant

Hotel-Restaurant

ƒRestaurantsƒ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

Herbergh d’Olde Markt Landhotel De Hoofdige Boer Boetiekhotel BonAparte Bistro de Olliemölle Herberg de Gouden Leeuw Stadshotel Doesburg Hotel Villa Ruimzicht ‘Op de Pol’ & Orangerie de Pol De Stadschpomp en Havezate Marveld De Gouden Karper Het Hoofdkwartier van de Prins Restaurant Kawop Raedthuys Lochem

10 12 14 18 20 22 26 28 30 34 36 38 42

14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27.

Hotel Restaurant Avenarius Restaurant Hotel De Tuinkamer Het Schaftlokaal Hotel Restaurant De Ploeg Havezathe Carpe diem De Gravin van Vorden Hotel Restaurant Bakker Keuken van Hackfort Boerderijrestaurant de Woord De Schoppe Restaurant de Zwaan Stad Munster Strandlodge Winterswijk Brasserie 6

44 46 48 52 54 56 60 62 64 66 70 72 74 76

Wild eten, een rijke traditie | 5


De

Achterhoek op z’n

@mooist@

Tijdens het wildseizoen is de Achterhoek misschien wel op z’n mooist. De uitgestrekte bossen betoveren je met hun kleurenpracht. De schilderachtige dorpjes en karakteristieke steden omarmen je met hun warmte. Mét natuurlijk de bijbehorende culinaire verwennerij. Het landschap kenmerkt zich door een afwisseling van uitgestrekte bossen, pittoreske dorpen, statige herenhuizen en oude kastelen. Op glooiende heuvels geniet je van prachtige vergezichten. Tijdens een herfstwandeling sta je versteld van het steeds veranderende decor.

Wandelen & fietsen In de Achterhoek kun je prachtige fiets- en wandeltochten maken. Dankzij het keuzepuntensysteem stippel je makkelijk je eigen wandeling uit. Voor een fietsroute kun je gebruik maken van de vele knooppunten die er in de Achterhoek te vinden zijn. Zelf een route samenstellen? achterhoek.nl/routes

6 | Wild eten in de Achterhoek 2019

Musea De Achterhoek biedt onderdak aan uiteenlopende musea. Bezoek één van de prachtige musea vol toonaangevende schilder-, glas- en beeldhouwkunst van internationale grootmeesters. Ook vind je in elk dorpje of stadje een bijzonder museum dat je mee terug neemt naar historische gebeurtenissen, het verzet in de Tweede Wereldoorlog of je laat zien over oude gewoonten en vervlogen gebruiken. musea-achterhoek.nl


Wild eten, een rijke traditie | 7


8 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Voor de

balans tussen

@mens en dier@ Ons land behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. We hebben een intensief gebruikt wegennet, uitgebreide industrieterreinen en groeiende steden. Toch leven er nog steeds veel dieren in het wild. Om te zorgen voor een goede balans tussen mens en dier, is ingrijpen in de wildstand noodzakelijk. Wanneer wilde dieren in (te) grote aantallen voorkomen, kunnen ze namelijk overlast veroorzaken. Ze brengen ziekten over, vernielen landbouwgewassen of vormen een bedreiging voor de verkeersveiligheid. Daarom moet een klein deel van het wild worden gedood.

Jagers werken mee aan een gezonde wildstand. Elke jager houdt bij wat er leeft in zijn gebied. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel er mag worden geschoten. Daarnaast verzorgen jagers het jachtveld gedurende het hele jaar. Ze scheppen bijvoorbeeld de nodige rustplaatsen voor het wild en leggen faunaakkers aan, waar de dieren rustig en ongestoord kunnen eten.

Wild eten, een rijke traditie | 9


10 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Tip

Op de markt tegenover restaurant Herbergh d´Olde Marckt bevindt zich het Nationaal Onderduikmuseum. nationaalonderduikmuseum.nl

Herbergh d‘Olde Marckt Herbergh d’Olde Marckt is te vinden in het historisch centrum van Aalten en kijkt uit op de Markt in Aalten. Je wordt er vriendelijk ontvangen door Albert en Helga Stoverink en hun medewerkers in een sfeervolle, moderne en huiselijke ambiance met Achterhoekse gastvrijheid.

Tijdens het wildseizoen serveren wij wildgerechten, uitsluitend van Achterhoeks wild. Onze koks bereiden het wild tot culinaire en smaakvolle gerechten. Geniet daarbij van de uitgekozen wildwijn of maak een keuze uit de specials van de wijnkaart of laat je verrassen door de kelderschatten van onze wijnkelder. Voorafgaand aan een lunch of diner kun je genieten van een wandeling door de gängeskes van Aalten of van een fietstocht door het prachtige coulisselandschap rond ons dorp. Eind oktober/begin november organiseren wij een speciale wildavond. Met ontvangst in stijl kun je genieten van een uitgebreid wilddiner met schitterende wijnen. Kijk voor de actuele à là carte kaart op herbergholdemarckt.nl. Je bent van harte welkom!

Culinair 5-gangen wildmenu € 59,50 p.p. Uitgebreid verrassingsmenu met wildgerechten, uiteraard van Achterhoeks wild! (gelieve vooraf reserveren)

3-gangen wildmenu € 32,50 p.p. Wijn- of bierarrangement Wij kunnen naar wens een bijpassend wijn- of bierarrangement voor je samenstellen. Uiteraard kun je ook genieten van de uitgekozen wildwijn, geselecteerd door de Achterhoekse restaurateurs. Voor overnachtingsmogelijkheden in Aalten kijk op logie.nl. 1 Herbergh d’Olde Marckt Markt 10 7121 CS Aalten 0543 47 29 51 info@herbergholdemarckt.nl herbergholdemarckt.nl

Wild eten, een rijke traditie | 11


De Hoofdige Boer De bekende dichter A.C.W. Staring is afkomstig uit de Achterhoek. Het gedicht over De Hoofdige Boer speelt zich af in en om het dorp Almen en handelt over de boer die zich verzette tegen moderniseringen in de 19e eeuw. Anders dan de koppige boer uit de gedichten

uit wildgerechten. Of het gaat om haas, wild-

van Staring, gaat het hotel met zijn tijd mee en

zwijn of ree, de keukenbrigade van Landhotel

biedt de gast anno 2019 een comfortabel verblijf

De Hoofdige Boer maakt van iedere soort wild

in een landelijke omgeving. Almen ligt centraal

een eigen specialiteit.

in de driehoek Zutphen, Lochem en Deventer,

Geniet in het wildseizoen van onze meerdaagse

waar je ongestoord kunt wandelen en fietsen

wild arrangementen. Na een wandeling of fiets-

door uitgestrekte bossen en velden. De inrichting

tocht in de prachtige natuur kun je bij ons schuilen

van het restaurant en de gelagkamer straalt een

voor het gure herfstweer. Een of twee avonden

landelijke, rustige sfeer uit en is helemaal bij de

culinair genieten van onze wildmenu’s met bij-

tijd. Twee haarden vullen de wildsfeer aan; even

passende wijnen. Samen ontspannen in ons

ongestoord genieten van een aperitief en later...

hotel waar alles voor je verzorgd wordt!

een digestief? De menukaart biedt volop keuze

12 | Wild eten in de Achterhoek 2019


2-daags wildarrangement € 92,50 p.p. • Bij aankomst een glas Bockbier of Glühwein.

Tip

Wildfestijn 26 oktober

• Eén overnachting in ons hotel.

Paddenstoelen ontdekkingstocht

• Eénmaal een heerlijk ontbijtbuffet.

met heerlijk wildbuffet!

• Een heerlijk 3-gangen wildmenu 'De Jager'. • Gratis wandelroutes door de prachtige omgeving.

3-daags wildarrangement € 195,- p.p. • Bij aankomst een glas Bockbier of Glühwein. • Twee overnachtingen in ons hotel. • Tweemaal een heerlijk ontbijtbuffet. • Op de eerste avond een heerlijk drie-gangen wildmenu 'De Jager'. • Op de tweede avond het bijzondere viergangen wildmenu 'Partou'. • Gratis wandelroutes door de prachtige omgeving.

2 Landhotel & restaurant De Hoofdige Boer

Dorpsstraat 38 | 7218 AH Almen 0575 43 17 44 reserveringen@dehoofdigeboer.nl dehoofdigeboer.nl

Wild eten, een rijke traditie | 13


Boetiek hotel BonAparte

Restaurant Le Défi Boetiek staat voor uniek en eigenzinnig. En dat is waar het eigenzinnige Boetiekhotel BonAparte voor staat. Een uniek pand en een unieke plek verdienen eigenzinnige aandacht. Onze gastvrijheid zal het verblijf bijzonder maken. Het restaurant is gelegen te midden van eeuwenoude natuur aan de voet van de Lochemse berg. De keukenbrigade kookt vindingrijke klassiekers en moderne recepten met ingrediënten die je terugleiden naar onze prachtige streek. Je gaat genieten van de tongstrelende gerechten van chef-kok Hans Wissink. Combineer je dit met een heerlijk glas Nederlandse wijn? Maitresommelier Jeroen Ziel helpt graag bij het maken van een uitstekende keuze. Jeroen is bekend van ‘De Wijnmakers’ waarin hij zijn droom werkelijkheid laat worden.

14 | Wild eten in de Achterhoek 2019

In zijn eigen wijngaard zal hij dit jaar zijn eerste oogst omzetten in de lekkerste Nederlandse wijn van Twentse bodem. Na het eten kun je nog genieten van ons ruime aanbod Wellness. Om zo helemaal ontspannen weer huiswaarts te keren!

Voor de échte genieters! Dit is één van de meest bijzondere wildarrangementen. Overheerlijke traditionele wildspecialiteiten op een plankje en een luxe 4-gangen wildmenu in restaurant ‘Le Défi’.


Eigenzinnig wildarrangement € 145,- / € 155,• 2 x een overnachting • 2 x uitgebreide Gelders ontbijt • Achterhoeks Sneup&Snaaijerie wildmenu 3 gangen op de eerste avond. Tip! Heerlijk met een biertje van onze Twentse speciaal bierkaart! • 4-gangen wildmenu op de tweede avond • Optioneel: Wijnarrangement van Achterhoekse en Twentse bodem € 19,50 p.p. • Onbeperkt gebruik van zwembad & sauna • Gebruik wandel- en fietsroutes • Gratis WIFI & parkeren

Aankomst op zondag t/m donderdag: € 145,- p.p. Aankomst op vrijdag of zaterdag € 155,- p.p. Een upgrade naar een deluxe kamer kost slechts € 10,- p.p.p.n.

3 Boetiek Hotel BonAparte & Restaurant Le Défi Lochemseweg 37 | 7244 RR Barchem 0573 29 89 00 info@hotelbonaparte.nl hotelbonaparte.nl

Wild eten, een rijke traditie | 15


Wildwijn 2019: Ideaal bij (wild)stoofpotjes, hertenkalf of Coq au Vin!

16 | Wild eten in de Achterhoek 2019


W ild & W ijn

Wild smaakt nog lekkerder met de juiste wijn erbij. Hoewel het natuurlijk helemaal niet vervelend is om zelf uit te zoeken welke wijn het meest geschikt is, zijn een paar goede tips nooit weg.

Bij het kiezen van een goede wijn spelen verschillende factoren een rol. Zo is niet alleen het soort vlees, maar ook de bereidingswijze van belang. Over het algemeen past rode wijn het best bij wild. Maar steeds vaker wordt er ook wit bij geserveerd. Drink bij fazant bijvoorbeeld eens een heerlijke Chardonnay. En staat er wild konijn op het menu? Dan is een Pinot Gris een uitstekende keuze.

Achterhoekse wijn Vroeger kwam goede wijn per definitie uit Frankrijk of een van de andere traditionele wijnlanden. Maar met de komst van nieuwe druivenrassen en technieken, is wijnbouw tegenwoordig ook in Nederland mogelijk. En met name de vruchtbare Achterhoekse bodem is heel geschikt voor de teelt van wijndruiven. De regio telt zo’n twintig wijngaarden die samen tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen produceren.

Wildwijn 2019 De restaurants die deelnemen aan ‘Wild eten in de Achterhoek’ selecteren ieder jaar gezamenlijk hun favoriete wildwijn. Dé wijn die in de wildperiode door alle deelnemende restaurants geschonken wordt, naast de eigen wijnkaart. Dit jaar is de winnaar Rhodan Reserve Syrah Cabernet Merlot.Een fantastische blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah, met een lagering van 6 maanden op eikenhouten vaten. Rhodan Reserve is afkomstig uit Frankrijk. De druiven groeien op in de streek Béziers. De druiven groeien op in de wijngaarden met een ondergrond van

‘galets roulés’ (rolkeien zoals in de Châteauneuf-du-Pape) en worden met de hand geoogst. Daarna gaan ze door een zeer strenge selectie procedure. De Syrah druiven zorgen voor een vol, fruitig karakter en tonen van zwarte peper. Merlot voor een zijdezacht karakter en een vleugje Cabernet Sauvignon voor de intense rode kleur, maar ook tonen van zwarte bessen en kruiden. Een ultiem glas wijn om van te genieten voor de openhaard, maar op z’n best in combinatie met wildgerechten.

Wild eten, een rijke traditie | 17


Bistro

De Olliemolle ..

Wie Bistro de Olliemölle binnenstapt, voelt de historie van een bijzondere plek. Ooit waren de watermolens van Prins Willem V van Oranje. In Bistro de Olliemölle wordt Achterhoekse gastvrijheid gecombineerd met heerlijk eten in een eeuwenoude

Tijdens de wildperiode worden bij Bistro de Olliemölle klassieke wildgerechten geserveerd waar een creatieve draai aan wordt gegeven. Er wordt gewerkt met lokale, verse en eerlijke producten. Kies voor een totale beleving van het wilddiner voor één van de bijpassende wijnen of bieren. De kamers in de B&B zijn te omschrijven als aangenaam en sfeervol. Ze zijn daarnaast van alle gemakken voorzien. Combineer een heerlijk wilddiner met één of twee overnachtingen in de B&B.

sfeervolle watermolen.

Wij serveren bieren van brouwerij Heeren van Borculo

18 | Wild eten in de Achterhoek 2019


3-daags wildarrangement € 179,- p.p.

2-daags wildarrangement € 95,- p.p. • Ontvangst met glas huisaperitief • 1x overnachting inclusief ontbijt • 1x 4 gangen wild menu (optioneel wijnarrangement € 24,50 extra) Aankomst op vrijdag en zaterdag: € 7,50 toeslag p.p.

• Ontvangst met glas huisaperitief • 2x overnachting inclusief ontbijt • 1x 4 gangen wild menu (optioneel wijnarrangement € 24,50 extra) • 1x 3 gangen proeverij menu (optioneel wijnarrangement € 17,50 extra) • Bierproeverij bij de Heeren van Borculo met lokale hapjes Aankomst op vrijdag en zaterdag: € 7,50 toeslag p.p.

4 Bistro de Olliemölle Lange Molenstraat 17 | 7271BJ Borculo 0545 27 65 56 | info@olliemolle.nl reserveren via: reservering@olliemolle.nl olliemolle.nl

Wild eten, een rijke traditie | 19


Herberg de Gouden Leeuw Proef de sfeer van lang vervlogen tijden! In het hart van Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, is het sfeervolle Hotel Restaurant Herberg de Gouden Leeuw gevestigd. Recht tegenover de gerestaureerde Slotkapel uit 1344 van Kasteel Bronkhorst.

B

ronkhorst heeft sinds 1482 stadsrechten en

is met zijn 150 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Wie Herberg de Gouden Leeuw bezoekt stapt binnen in één van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Nederland. Van oorsprong bestond deze stadsboerderij uit drie afzonderlijke gebouwen: de burgemeesterswoning uit 1575, de stadsboerderij uit 1650, en de rosmolen uit 1750. Vandaag de dag zijn deze

2-daags wildarrangement € 95,- p.p. • Koffie en krentenwegge • Sprankelend aperitief • 4-gangen wilddiner • Overnachting met Achterhoeks ontbijt Toeslag: bij aankomst op vrijdag € 10,- p.p; bij aankomst op zaterdag €20,- p.p.

drie monumentale panden geheel gerenoveerd en gemoderniseerd, zodat ze als een echte herberg een warm en modern onderkomen biedt aan haar gasten!

3-daags wildarrangement € 149,- p.p. • Koffie en krentenwegge • Sprankelend aperitief

3-GANGEN SURPRISE MENU (WILD) € 39,50 P.P.

5

• 3-gangen wilddiner (1e avond) • 4-gangen wilddiner (2e avond) • 2 romantische overnachtingen met Achterhoeks ontbijt Toeslag: bij aankomst op vrijdag € 20,- p.p; bij aankomst op zaterdag € 30,- p.p.

Herberg de Gouden Leeuw

Bovenstraat 2 | 7226 LM Bronkhorst | 0575 45 12 31 | info@herbergdegoudenleeuw.com herbergdegoudenleeuw.com

20 | Wild eten in de Achterhoek 2019


een van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Nederland

Wild eten, een rijke traditie | 21


De Kade

De Kade

Hanzestad Doesburg heeft met zijn karakteristieke, historische en levendige binnenstad een bijzondere aantrekkingskracht. Daarbij ligt Doesburg als ’drielandenpunt’ op de grens van de Veluwe, de Achterhoek en de Liemers. Je kunt heerlijk fietsen en wandelen in de directe omgeving of een bezoek brengen aan een van de musea in de buurt. In deze prachtige omgeving tussen de rivier en de karakteristieke binnenstad ben je welkom in ons hotel en Restaurant de Kade om te genieten van een heerlijk wildarrangement. Onze jonge en gedreven keukenbrigade werkt met dagverse seizoensproducten. Naast lekker eten en drinken staat gastvrijheid bij ons voorop. Wij stellen alles in het werk om onze gasten een ontspannen en aangenaam verblijf te bezorgen.

22 | Wild eten in de Achterhoek 2019


@Wildarrangementen@ 2-daags wildarrangement € 85,- p.p. • Ontvangst met een feestelijk welkomstdrankje • Een driegangen wilddiner • Eén overnachting in een standaard tweepersoonskamer • Compleet verzorgd ontbijtbuffet • Gratis parkeren in onze afgesloten parkeergarage Prijs o.b.v. tweepersoonsbezetting van de kamer

3-daags wildarrangement € 130,- p.p. • Ontvangst met een feestelijk welkomstdrankje • Een driegangen wilddiner op de dag van aankomst • Twee overnachtingen in een standaard tweepersoonskamer • Twee ochtenden een compleet verzorgd ontbijtbuffet • Gratis parkeren in onze afgesloten parkeergarage Prijs o.b.v. tweepersoonsbezetting van de kamer

6

Stadshotel Doesburg & Restaurant de Kade

Contre Escarpe 32 | 6981 BW Doesburg | 0313 74 58 88 | reserveren@stadshoteldoesburg.nl stadshoteldoesburg.nl

Wild eten, een rijke traditie | 23


9:

jes,

“Het is niet alleen de muziek, maar ook de liefde voor de natuur en de traditie van het jagen die ons als groep bindt.�

24 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Elke wildsoort

een eigen signaal Wie ooit bij een wildbuffet of wildavond in de Achterhoek is geweest, heeft ze misschien weleens horen spelen: jachthoornblazers De Keilers uit Hummelo. Twee van hen, Jan Vieberink en Cees de Dreu, vertellen meer over deze eeuwenoude jachttraditie.

De traditie van het jachthoornblazen is rond 1800 ontstaan. De jachthoorns werden gebruikt om tijdens de jacht met elkaar te communiceren in het veld. “En dat is nog steeds zo”, vertelt Jan. “Er zijn verschillende signalen, bijvoorbeeld om een eetpauze aan te kondigen, om elkaar te waarschuwen of om te vragen om een jachthond. Een jachthoorn heeft kilometers ver bereik. Maar ook aan het einde van de jacht hebben de jachthoornblazers een belangrijke rol. Al het geschoten wild wordt dan mooi neergelegd, dat heet ‘tableau maken’. Alle jagers en drijvers gaan eromheen staan en vervolgens brengen de jachthoornblazers een eerbetoon aan het wild. Elke diersoort heeft daarbij een eigen signaal.”

Niet alleen in het jachtseizoen Een jachthoorn heeft geen ventielen, zoals bijvoorbeeld een trompet. De verschillende tonen maak je door je lipspanning te veranderen. Het kost wel even tijd om dat te leren, vertelt Cees. “Onze groep bestaat uit veertien mannen en één vrouw. We hebben het spelen onszelf aan-

geleerd, maar sinds kort krijgen we muzikaal onderricht van een hoorndocente. We oefenen elke week samen, dus niet alleen tijdens het jachtseizoen. We treden ook regelmatig op, bijvoorbeeld op een begrafenis of bruiloft van een jager.”

Wildavonden Maar het wildseizoen is wel de periode waarin de jachthoornblazers het meest zicht- en hoorbaar zijn. Niet alleen tijdens de jacht, ook tijdens de diverse wildavonden die er in de Achterhoek worden georganiseerd. “We worden dan vaak uitgenodigd om iets te vertellen over het jachthoornblazen. En natuurlijk om iets te spelen! Dat geeft extra invulling aan zo’n wildavond. Veel mensen kennen deze traditie helemaal niet en vinden het heel interessant om er over te horen”, aldus Cees. Jan vult aan: “Het is niet alleen de muziek, maar ook de liefde voor de natuur en de traditie van het jagen die ons als groep bindt. Die liefde brengen we graag over.”

Wild eten, een rijke traditie | 25


“ Waarom zou je producten uit het buitenland laten

7 Hotel Villa Ruimzicht Ruimzichtlaan 150 | 7001 KG Doetinchem | 0314 32 06 80 | info@hotelvillaruimzicht.nl hotelvillaruimzicht.nl

26 | Wild eten in de Achterhoek 2019

invliegen, terwijl je het hier op de fiets kunt halen?


HOTEL

Villa Ruimzicht Ambacht, Aandacht en Achterhoek. Kernwaarden waar wij als Villa Ruimzicht veel waarde hechten. Culinair vakmanschap, creativiteit en Achterhoekse gastvrijheid gaan hier hand in hand.

‘Waarom zou je producten uit het buitenland laten invliegen, terwijl je het hier op de fiets kunt halen?' Met deze filosofie werken chef-kok Bjorn Massop en zijn keukenbrigade. 'Wij zijn trots op onze streek en als aanhanger van het 'boer tot bord' idee koken wij het liefst met producten van eigen (Achterhoekse) bodem'. In combinatie met mooie wijnen en de Achterhoekse gastvrijheid is eten bij Villa Ruimzicht een ware beleving.

4-gangen wildmenu € 45,- p.p.

Na het wild menu blijven slapen?

Wildarragement XL € 249,- p.p.

Naast twee restaurants, een kookstudio en een riant terras beschikt Villa Ruimzicht over 42 eigentijdse themakamers, die allemaal een eigen stijl en inrichting hebben.

• Inclusief koffie en friandises

Wild arrangement € 159,- p.p. • Glas bubbels & wild bite • 6-gangen wild diner in restaurant Lokaal, inclusief wijnarrangement • Overnachting in lifestylekamer • Live cooking ontbijt in kookstudio

• Glas bubbels & wild bite • 2 overnachtingen in een lifestyle kamer • 2 x live cooking ontbijt • 1 x 4-gangen wild diner bij LEV Foodbar inclusief bubbels en passende wijnen • 1 x 6-gangen wild diner in restaurant Lokaal, inclusief wijnarrangement Geldig t/m januari 2020. (m.u.v. 24, 25 en 26 december)

Wild eten, een rijke traditie | 27


‘Op de Pol’ & Orangerie de Pol In de Achterhoekse bossen, net buiten het centrum van Doetinchem, bevinden zich twee locaties; ‘Op de Pol’ & Orangerie de Pol. Beleef het ‘Op de Pol’

Orangerie De Pol

De oude doorrijschuur is in 2018 volledig gerenoveerd en wordt nu gebruikt voor vieringen, vergaderingen, een eindejaar bijeenkomst of een Winter BBQ. Een winter BBQ met besloten gezelschap voor zowel lunch als diner en met grote of kleine groepen kan natuurlijk ook. Rick en Kim staan klaar om ervoor te zorgen dat alle ideeën en wensen tot in de puntjes geregeld worden.

Het restaurant bevindt zich in een adembenemende Orangerie. Op de kaart staan producten die op kleine schaal geproduceerd worden en tevens op fietsafstand te vinden zijn. Chef-kok Mark Captein combineert producten uit de Achterhoek met internationale kooktechnieken. Gastvrouw Marjolein sluit daarop aan met de wijnkaart, en heeft naast internationale ook lokale wijnen geselecteerd. Bij Orangerie De Pol spelen de vier seizoenen altijd de hoofdrol en zo ook het wildseizoen.

Slapen ‘Op de Pol’ € 89,50 per nacht o.b.v. 2 personen Het knechthuisje is prachtig gerenoveerd en omgetoverd tot sfeervol Tiny House. SLAPEN ‘Op de Pol’ doe je in een comfortabele boxspring met luxe badkamer en keukenblok. Een heerlijk ontbijt is bij te boeken.

5-gangen Wild eten ‘Op de Pol’ € 44,50 p.p. Een uniek evenement voor dit wildseizoen waar smaak, sfeer en kwaliteit samen komen geserveerd van de WINTER BBQ!. 'Wild uit de lucht' 3 november. 'Wild van het land' 8 december. 'Vegetarisch uit het bos' 5 januari.

Wild eten in de Achterhoek arrangement € 139,50 p.p. • Een aperitief naar keuze en een kleine bite bij aankomst • 4-gangen diner inclusief aperitief drankje & amuses • Bijpassend wijnarrangement, tafelwater en koffie of thee • Overnachting met een volledig verzorgd ontbijt Het arrangement is te reserveren op dinsdag, woensdag en donderdag en is ook te boeken zonder overnachting. Geldig t/m 30 november.

Op de Pol & Orangerie De Pol Hulleweg 2 | 7004 GG Doetinchem ‘Op de Pol’ | 06 11 45 29 01 | info@opdepol.nl | opdepol.com Orangerie de Pol | 06 14 12 08 68 | info@orangeriedepol.nl | orangeriedepol.nl 8

28 | Wild eten in de Achterhoek 2019


’Op De Pol’

Neem contact op voor een event op maat

Orangerie de Pol Wild eten, een rijke traditie | 29


TIP 26 oktober wildavond met jager!


De Stadschpomp & Havezate Marveld Op de Markt van de roemruchte vestingstad Groenlo staat de stadspomp; deze werd altijd vorstvrij gehouden en alle praatjes werden rond de pomp besproken.

Tegenwoordig is restaurant “de Stadschpomp” een ontmoetingsplaats voor mensen met smaak voor een fijne inrichting, die comfortabel en ongedwongen willen tafelen en proosten. Behalve de seizoenskaarten biedt de Stadschpomp het gehele jaar door haar Toppers.

Viergangen wildmenu € 45,- p.p.

Na een heerlijk wilddiner blijven slapen in Groenlo? Maak van dit arrangement een meerdaags arrangement en overnacht in het aparthotel Havezate Marveld. Een modern hotel met verwijzingen naar de historie van het adellijke landhuis dat in de 15e eeuw op deze plek stond.

Wildarrangement

Speciaal voor het Wild eten in de Achterhoek heeft de keukenbrigade van De Stadschpomp een heerlijk viergangen menu samengesteld. Behalve met de wildwijnen kan het diner ook begeleid worden met een Stadschbier uit eigen brouwerij!

2-daags wild arrangement € 123,75 p.p.

Dit wildmenu boek je direct bij De Stadschpomp.

Geldig t/m 3 januari 2020. Uitgezonderd 24, 25, 26 en 31 december en 1 januari. Dit arrangement boek je direct bij Havezate Marveld.

• Viergangen wild menu bij Stadschpomp • Overnachting in appartement aparthotel Havezate Marveld • Ontbijt in aparthotel Havezate Marveld *prijs o.b.v. 2 personen en excl. toeristenbelasting

9 De Stadschpomp & Havezate Marveld Elshofweg 6 | 7141 DH Groenlo | 0544 46 60 00 | info@havezatemarveld.nl | havezatemarveld.nl De Stadschpomp | Markt 2 | 7141 AA Groenlo | 0544 22 10 52 | info@destadschpomp.nl destadschpomp.nl

Wild eten, een rijke traditie | 31


de koffie van hesselink is een natuurproduct pur sang

32 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Koffie & Wild Koffie en wild. In eerste instantie geen voor de hand liggende combinatie. Maar volgens Gerrit Hesselink, directeur van Hesselink Koffie, zijn er wel degelijk raakvlakken. Al is het alleen maar omdat Hesselink Koffie net zo onlosmakelijk verbonden is met de Achterhoek. Als familiebedrijf benadert Hesselink Koffie koffieproductie- en bereiding al 130 jaar vanuit de filosofie dat alles wat je tijd en aandacht geeft beter wordt. Van productie tot bereiding: bij Hesselink vinden ze dat iedereen gelukkiger moet worden van koffie. Daarom zien ze toe op een duurzame en eerlijke totstandkoming van de kwaliteitsproducten. Zo ondersteunt de Hesselink Koffie Foundation verschillende ontwikkelingsprojecten in de landen waar de koffie vandaan komt.

Verbonden Al een jaar of dertig is Hesselink Koffie partner van de campagne ‘Wild eten in de Achterhoek’. “Als Winterswijks familiebedrijf voelen wij ons erg verbonden met de Achterhoek. En wild eten is een Achterhoekse traditie om te koesteren”, licht directeur Gerrit Hesselink toe. “Bovendien schenken veel deelnemende restaurants onze koffie. Vandaar dat wij deze campagne een warm hart toedragen.”

Natuurproducten Koffie en wild, op het eerste gezicht lijken ze misschien weinig raakvlakken te hebben. “Maar het zijn allebei natuurproducten pur sang”, aldus Gerrit. “Van het plukken tot het roosteren van de koffieboon: het maken van koffie is een heel natuurlijk proces. Er komen geen kunstmatige stoffen of chemische processen aan te pas. En voor wild geldt natuurlijk precies hetzelfde.”

Ultieme afsluiter Daarnaast is een goede kop koffie de ultieme afsluiter van een wilddiner. Gerrit: “Je loopt het restaurant uit met de smaak van koffie in je mond. Het is daarom een belangrijk onderdeel van het diner. Vooral een sterke koffie als mokkakoffie of espresso is erg lekker na wild. Maar eigenlijk smaakt alle koffie prima. Zelf vind ik alleen cappuccino minder geschikt, want dat is bedoeld als ochtenddrank. Die grote hoeveelheid melk is minder fijn als je net uitgebreid getafeld hebt. Maar kies vooral wat je lekker vindt. Als er kwaliteitskoffie geschonken wordt, is elke keuze goed!”

Wild eten, een rijke traditie | 33


De Gouden Karper Hotel Café Restaurant en Zalen De Gouden Karper, in de volksmond ook wel de Krent genoemd, is één van de oudste horecabedrijven van de Achterhoek sinds 1642. Bij de Gouden Karper geniet je in de sfeer van

routes door de bosrijke omgeving. Een kopje koffie

vroeger van een kop koffie, borrel of diner met tra-

voor de wandeling, of een lekkere maaltijd tot be-

ditionele wildgerechten. Onze sfeervolle zalen zijn

sluit? Geniet van de sfeer en de heerlijke gerechten

ideaal voor een vergadering, feest of presentatie.

op het terras, in het café of in het restaurant. Of

De ligging van het hotel is fraai, aan de overzijde

blijf een nachtje slapen! Maak gebruik van één van

staat het dorpskerkje van Hummelo. De Gouden

de interessante arrangementen!

Karper is het startpunt voor verschillende wandel-

34 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Wildarrangementen 2-daags wildarrangement € 90,- p.p. 3 GANGEN MENU € 37,50 P.P. Een indruk van de kaart De Gouden Karper serveert in het wildseizoen klassieke gerechten als: fazant met zuurkool, gebakken duivenborst met dobbelsteentjes bloedworst, hazenpeper en wilde eend met sinaasappelsaus. Maandelijks een wisselend 3-gangen menu voor € 37,50 p.p.

• Ontvangst met een Bronckhorster Bockbiertje of een glaasje wijn van ‘t Heekenbroek • 3-gangen wild menu • Overnachting inclusief Achterhoeks ontbijt

3-daags wildarrangement € 167,50 p.p. • Ontvangst met een Bronckhorster Bockbiertje of een glaasje wijn van ‘t Heekenbroek • Op beide dagen een 3-gangen wild menu • 2 overnachtingen inclusief Achterhoeks ontbijt

10 De Gouden Karper Dorpsstraat 9 | 6999 AA Hummelo | 0314 38 12 14 | welkom@degoudenkarperhummelo.nl degoudenkarperhummelo.nl

Wild eten, een rijke traditie | 35


Erve Kots Restaurant

Het Hoofdkwartier van de Prins Wat oorspronkelijk opgebouwd is als koffie- en pannenkoekenhuis om de bezoekers van het gelijknamige openluchtmuseum te bedienen heeft de laatste jaren een enorme verandering ondergaan; intern zijn 12 hotelkamers gerealiseerd en daarbij het à la carte restaurant “het Hoofdkwartier van de Prins” .

Want historisch is deze plek onder Lievelde niet alleen vanwege het Achterhoeks boerenleven maar ook daar prins Frederik Hendrik juist deze plek uitkoos om de stad “Grol” te heroveren op de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. In Groenlo exploiteert de familie Weenink inmiddels ook restaurant “de Stadschpomp”. Ons Brouwhoes maakt niet alleen de aan Groenlo gelieerde Stadschbieren maar neemt je ook mee in die wereld in onze interactieve “Brouwhoes Bier Experience”. Kom proeven van de sfeer en de geschiedenis van de streek en laat je verwennen!

Ook zonder overnachting ben je welkom voor een heerlijk diner Tip

1november wildavond

Wildarrangementen 2-daags wildarrangement € 98,50 p.p. • Overnachting in het Logement van Herberg Erve Kots inclusief ontbijt • Viergangen Wildmenu in het Hoofdkwartier van de Prins

3-daags wildarrangement € 212,50 p.p. • Twee overnachtingen in het Logement van Herberg Erve Kots inclusief ontbijt, • Een viergangen Wildmenu in restaurant ‘het Hoofdkwartier van de Prins’, • Entree ‘Openluchtmuseum Erve Kots’ en de ‘Brouwhoes Bier Experience’ en wandelroute, • Een viergangen Wildmenu in restaurant ‘de Stadschpomp’ in Groenlo Prijs o.b.v. twee personen per kamer excl. toeristenbelasting

Het Hoofdkwartier van de Prins Eimersweg 4 Lievelde | 0544 37 77 15 | hoofdkwartier@ervekots.nl hoofdkwartiervandeprins.nl | ervekots.nl 11

36 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Wild eten, een rijke traditie | 37


Restaurant

kawop en hof van gelre het beste van twee keukens

Kawop Hoe komt Restaurant Kawop aan zijn bijzondere naam? Uiteraard zit hier een verhaal aan vast. Het pand is vroeger bewoond geweest door begijntjes. Hen werd door de plaatselijke bevolking telkens toegeroepen: ‘Kap op!’. Toen Ronald Bouwhuis het restaurant opende, was een toepasselijke naam dan ook snel gevonden.

volle gerechten zijn het vermelden meer dan waard. Restaurant Kawop is gevestigd in een monumentaal herenhuis en ligt aan het gezellige marktplein van Lochem. Binnen is het warm en huiselijk. Vanuit het restaurant is er zicht op de open keuken, waar de koks met persoonlijke zorg en creativiteit de maaltijden bereiden. Bij Kawop wordt gewerkt met verse ingrediënten en eerlijke producten, die geserveerd worden tegen een vriendelijke prijs. Onder het genot van

Niet alleen de naam van dit Lochemse restau-

een aperitief bij de open haard kun je een keuze

rant is bijzonder, ook de ambiance en de smaak-

maken uit de vele wildspecialiteiten.

38 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Wildarrangement 2-keukenarrangement Kawop & Hotel Hof van Gelre 3 dagen / 2 nachten • Ontvangst bij Hotel Hof van Gelre met kop koffie/thee + kruidkoek • 2x overnachting inclusief uitgebreid ontbijt buffet in Hotel Hof van Gelre • 1x 3-gangen (wild)diner in Restaurant Hof van Gelre inclusief een glas wildwijn • 1x 4-gangen wilddiner in Restaurant Kawop inclusief welkomstcocktail • Onbeperkt gebruik van binnenzwembad, WiFi en parkeren (Vervoer naar Kawop niet inbegrepen. Dit kan te voet.) Voor de échte wildliefhebbers is dit arrangement niet te versmaden. Het allerbeste uit twee keukens wordt geserveerd door Restaurant Kawop en Hotel Hof van Gelre. Prijs vanaf € 159,- p.p. Toeslag luxe kamer: € 10,- p.p.p.n. Bij een verblijf op vrijdag en zaterdag geldt een toeslag van € 10,- p.p.p.n. Restaurant Kawop is op donderdag gesloten.

Reserveren: Hotel Hof van Gelre Tel: 0573 25 33 51, info@hofvangelre.nl hofvangelre.nl

Restaurant Kawop Markt 23 | 7241 AA Lochem 0573 25 33 42 | info@kawop.nl kawop.nl 12

Wild eten, een rijke traditie | 39


Wolters Poelier

Hou je van wild, dan moet je bij Wolters Poelier in Harreveld zijn. Want dan weet je zeker dat het wild van hoge kwaliteit is, voldoet aan alle richtlijnen en vooral: erg smaakvol is! Niet voor niets is Wolters vaste wildleverancier van een groot aantal restaurants in de Achterhoek. Klanten uit het hele land komen naar Harreveld om wild te kopen. Waarom is dat Achterhoekse wild toch zo lekker? Daar heeft Benny Wolters, oudeigenaar van Wolters Poelier en zelf groot wildliefhebber, wel een verklaring voor. “In de Achterhoek vind je een mooie afwisseling van bossen, velden en akkers. Daardoor hebben de dieren veel verschillende kruiden en zaden tot hun beschikking. Ze voelen ook geen stress, want er is altijd voedsel in overvloed. Dat heeft allemaal een gunstige invloed op de smaak en de malsheid van het vlees.”

Strenge richtlijnen Wolters Poelier werkt samen met een paar honderd vaste jagers, die het wild bij de poelier aanleveren. Als enige bedrijf in de regio heeft Wolters Poelier een EG-erkenning. Dat betekent dat het wild volgens de strengste Europese richtlijnen wordt verwerkt. Erik Wolters, zoon van Benny en een van de huidige eigenaren: “Bij het verwerken van het wild komen andere dingen kijken dan bij ‘gewoon’ vlees. Zo moet wild eerst enige tijd besterven in de koeling. Daar wordt het malser van.”

40 | Wild eten in de Achterhoek 2019

Beheer Steeds meer mensen gaan bewust om met het eten van vlees. Het eten van wild past daar goed bij, vinden Erik en Benny. Benny: “Wild mag niet biologisch genoemd worden, omdat je nooit precies weet wat de dieren gegeten hebben. Maar het is natuurlijk het zuiverste scharrelvlees dat je je kunt voorstellen. Jagers zorgen ervoor dat de wildstand in de natuur op peil blijft. Het is eigenlijk geen jagen, maar beheer. Dat is in Nederland nu eenmaal nodig.”

Pure smaak Wolters Poelier verkoopt niet alleen aan particulieren, maar ook aan diverse restaurants in de Achterhoek. Erik: “Veel restaurants zijn al jarenlang klant bij ons. In het wildseizoen hebben we regelmatig contact met de chef-koks, bijvoorbeeld om te bespreken welke wildsoorten er beschikbaar zijn.” Benny ziet dat steeds meer koks het wild puur serveren. Een goede ontwikkeling, zo vindt hij. “Je moet een hertenbiefstuk echt als biefstuk serveren, dus zonder marinade. Het vlees is van zichzelf al lekker genoeg!” wolterspoelier.nl


Ovengebakken konijn met olijven en rozemarijn

Wild eten, een rijke traditie | 41


42 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Tip

Eerste en Tweede Kerstdag 5-gangen Kerstmenu. Aanvang 18:30 uur.

Raedthuys Lochem In de historische setting van het oude Lochemse raadhuis trakteren wij onze gasten op een culinaire beleving.

Het restaurant in de voormalige raadskamer is ingetogen ingericht met comfortabele en intieme zitjes. We verwennen je graag een avond lang met verrassende menu’s met heerlijke wildgerechten. In onze eeuwenoude gewelvenkelder liggen de wijnen klaar voor mooie, bijpassende arrangementen. Ook kunst is een hoofdingrediënt van het Raedthuys. Je treft bij ons steeds wisselende exposities van Monique Wolbert. Onder de eeuwenoude gebinten bevindt zich bovendien de Commissiekamer, speciaal ingericht voor zakelijke bijeenkomsten. Welkom in het Raedthuys! Dirk & Anneke Scholten

Wildproeverij 3, 4, 5, of 6 gangen vanaf € 39,50 Glas wildwijn € 5,50 per glas. À la Carte kaart met diverse wild gerechten van haas, hert, wilde eend en fazant.

Tip

5-gangen Wildproeverij

Vrijdag 18 oktober 2019 5-gangen wildproeverij incl. apéritief, wijnarrangement. Aanvang: 18:30 uur. Alleen op reservering.

Openingsdagen: woensdag t/m zaterdag vanaf 17.00 uur. Zondag van 13.00 - 20.00 uur.

Restaurant Raedthuys Lochem Bierstraat 2 | 7241 AH Lochem | 0573 45 98 48 | reservering@raedthuyslochem.nl raedthuyslochem.nl 13

Wild eten, een rijke traditie | 43


Avenarius Hotel-Restaurant

019

KERST 2

I

kijk op ius.nl avenar

n het hart van de Achterhoek ligt, op steenworp afstand van Kasteel

Ruurlo, Hotel Restaurant Avenarius. Al sinds 1879 verblijven hier gasten die genieten van de mooie omgeving en natuurlijk van “Wild eten in de Achterhoek”. Een prima plek om de omgeving te verkennen en ’s avonds te genieten van een mooi glas wijn bij het haardvuur. Wildavonden t.g.v. het 25 jarig jubileum Op 9 november en 30 november kunt u uitgebreid genieten van een wild-diner, wijnarrangement, koffie na diner. De prijs voor deze avonden is € 75,00 per persoon. Ontvangst is vanaf 18.30 uur; aanvang diner 19.00 uur. Kom genieten!

44 | Wild eten in de Achterhoek 2019


2 daags wildarrangement € 107,50 p.p.* • Welkomstdrankje bij check in aan de balie • 1 x 10-gangen wild proeverij diner • 1 x overnachting in een comfortkamer • 1 x uitgebreid ontbijtbuffet

3 daags wildarrangement € 142,50 p.p.* • Welkomstdrankje bij check in • 1 x 10-gangen wild proeverij diner • 2 x overnachting in een comfortkamer

Tip

Wildproeverij € 55,- p.p.

• 10 Gangen wild proeverij diner. • Bijpassend wijnarrangement € 29,50 p.p. • Boekbaar van 15 oktober 2019 tot eind januari 2020.

10 gangen wild proeverij

• 2 x uitgebreid ontbijtbuffet *Prijs o.b.v. 2 personen, excl. verblijfsbelasting

Niet geldig tijdens de Kerstdagen 24, 25 en 26 december 2019. 14

Restaurant Avenarius

Dorpsstraat 2 | 7261 AW Ruurlo | 0573 45 11 22 | info@avenarius.nl | avenarius.nl

Wild eten, een rijke traditie | 45


Table guee Distin

Wildarrangement Wildarrangement vanaf € 234,- p.p. • Welkomstdrankje • 2 nachten logies/ontbijt • 2 x viergangen wildmenu • 2 x bijpassend wijnarrangement • 2 x koffie met friandises Meerprijs comfortkamer € 24,- p.p./ luxe benedenkamer € 34,- p.p. Extra nacht logies/ontbijt plus driegangen menu € 55,- p.p. 46 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Michelin

Bib Gourmand sinds 2005

Restaurant-Hotel

De Tuinkamer Restaurant De Tuinkamer …. gastvrijheid en gastronomie

Hotels voor een verfijnde keuken. In de oude

Logis Hotel De Tuinkamer is gevestigd in een

open haard, waar u uw aperitief of digestief kunt

verbouwde boerderij in het buitengebied van

gebruiken. De Tuinkamer heeft 9 hotelkamers.

Ruurlo, het hart van de Achterhoek. Het restau-

De kamers zijn verschillend van formaat, maar

rant staat vermeld in alle toonaangevende culi-

vanzelfsprekend voorzien van alle comfort.

deel van de boerderij vindt u de bar met grote

naire gidsen en heeft sinds 2005 een Bib Gourmand van de Michelin, een onderscheiding voor een uitstekende maaltijd tegen een schappelijke prijs. Tevens heeft De Tuinkamer een Table Distinguée, een erkenning van Logis

15 5 Hotel Restaurant De Tuinkamer Hengeloseweg 1 | 7261 LV Ruurlo 0573 45 21 47 | info@hoteldetuinkamer.nl hoteldetuinkamer.nl


48 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Grand Café

Het Schaftlokaal In een prachtig monumentaal pand, gelegen op het terrein van de voormalige ijzergieterij DRU aan de Oude IJssel, bevindt zich grand café Het Schaftlokaal.

Het Schaftlokaal is het smeltpunt van sfeer en smaak. Waar goed proeven de gewoonste zaak van de wereld is en waar alle gerechten geserveerd worden in onze wereldberoemde ‘huisgegoten’ geëmailleerde pannen. Ruim 250 jaar robuuste geschiedenis, verankerd in de grond, de streek en in de harten van vele generaties. Het ‘oergevoel’ noemen wij dat, we serveren het graag bij je aan tafel! In Het Schaftlokaal ben je 7 dagen per week van harte welkom voor o.a. een heerlijke kop koffie, een perfect verzorgde lunch, een gezellig diner of een sfeervolle borrel. Daarnaast kun je uitwijken naar onze prachtige vergaderzalen die door de samensmelting van moderne én authentieke, industriële stijlelementen een bijzondere sfeer uitademen. Een bezoek aan onze locatie is een belevenis op zich!

3-gangen wildmenu € 32,50 p.p. Grand café Het Schaftlokaal serveert in het wildseizoen een heerlijk 3-gangen Wildmenu, bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht. • Een plank vol lekkers van wild • Hazenpeper met rode kool en puree • Proeverij van desserts

Reserveer telefonisch een tafel in Het Schaftlokaal op (0315) 820201 of via de website. In het wildseizoen geniet je bij ons ook van de lekkerste wildlunchgerechten en hebben wij buiten het 3-gangen menu om ook een wildkaart. Maak je avond uit helemaal compleet met een bezoek aan een theatervoorstelling, film of popconcert in het Portiersgebouw op het DRU Industriepark. Kijk voor onze culturele agenda op de website.

Grand café Het Schaftlokaal Hutteweg 24 | 7071 BV Ulft | 0315 82 02 01 | info@dru-industriepark.nl | dru-industriepark.nl 16

Wild eten, een rijke traditie | 49


WILD! kalender

Bij veel deelnemende restaurants vinden tijdens de wildperiode speciale wildevenementen plaats. Kijk voor de contactgegevens en om te reserveren op de restaurantpagina.

Oktober

27 Wildbuffet

18 Wildproeverij

31 Wildavond

Raedthuys Lochem (p.42)

Herbergh d’Olde

De Zwaan (p.70)

Marckt (p.10)

25 Wildbuffet De Woord (p. 64) 26 Wildfestijn

7

November

Marckt (p.10) De Zwaan (p. 70) 9

Wildavond Avenarius (p. 44)

10 Wild masterclass Villa Ruimzicht (p. 26)

Wildavond

Wildbuffet

3-gangen wildbuffet

Het Hoofdkwartier van

De Tuinkamer (p. 46)

Stad Munster (p.72)

de Prins (p. 36)

De Hoofdige Boer (p.12)

Wildavond met jager De Stadschpomp (p.30)

27 Wild masterclass Villa Ruimzicht (p. 26)

50 | Wild eten in de Achterhoek 2019

1

Wildavond Herbergh d’Olde

De Tuinkamer (p. 46)

3

Wild uit de lucht ‘Op de Pol’ (p. 28) Wild masterclass Villa Ruimzicht (p. 26)

11 Wild en wijnavond De Gouden Karper (p. 34) 14 Wildavond De Zwaan (p. 70)


16 10-gangen wildmenu Brasserie 6 (p.76) 17 Wildbuffet

December 1

De Tuinkamer (p. 46) 22 Wilddiner de luxe

Wildbuffet De Tuinkamer (p. 46)

8

De Woord (p. 64)

Wild van het land ‘Op de Pol’ (p. 28)

23 10-gangen wildmenu Brasserie 6 (p.76) 29 Wild en wijnavond De Gouden Karper (p. 34) 30 Wildavond Avenarius (p. 44)

Januari 5

Elke zondagmiddag Tijdens het Wildseizoen: Wildproeverij Boerderijrestaurant De Woord (p.64)

Vegetarisch uit het bos ‘Op de Pol’ (p. 28)

24 Wildavond De Woord (p. 64)

Wild eten, een rijke traditie | 51


4-GANGEN WILDMENU € 37,50 P.P.*

@Wildarrangementen@ Wildarrangement 1 nacht € 84,50 p.p.* • 1x overnachting incl. ontbijt • 1x 4-gangen wildmenu

Wildarrangement 2 nachten € 164,50 p.p.* • 2x overnachting incl. ontbijt • 1x 3-gangen wildmenu • 1x 4-gangen wildmenu Wildarrangement 2 nachten uitbreiden met 1 nacht incl. ontbijt € 32,50 p.p.

* Aankomst op vrijdag of zaterdag voor beide arrangementen. Prijs o.b.v. 2 personen per kamer.

17 Hotel Restaurant De Ploeg Kerkplein 17 | 7051 CZ Varsseveld 0315 24 28 41 | info@deploeghoreca.nl hoteldeploeg.nl

52 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Hotel Restaurant

De Ploeg Hotel Restaurant De Ploeg is gelegen in het mooie centrum van Varsseveld tegenover de kerk. Het hotel is kleinschalig en persoonlijk met negen tweepersoons kamers voorzien van alle hedendaagse gemakken. In het sfeervolle hotel restaurant kunt je terecht

voorzien van warmtelampen om ook in het voor en

voor koffie/thee met gebak, ontbijt, lunch, borrel

najaar van het buiten gevoel te kunnen genieten.

en een heerlijk diner. Geniet van onze keuken met

Kom de sfeer van het wild seizoen proeven in het

een regelmatig wisselende menukaart met

gezellige Achterhoekse Varsseveld en geniet van

seizoensgebonden gerechten en proef van de uit-

onze heerlijke wildgerechten. Maak je verblijf

gebreide wijnkaart. Het restaurant heeft een

compleet met één van onze wildarrangementen

nieuwe serre. De serre is volledig geïsoleerd en

inclusief overnachting.

Wild eten, een rijke traditie | 53


Havezathe

Carpe Diem Havezathe Carpe Diem is één van de mooiste hotels/restaurants van de Achterhoek, gevestigd in een herenboerderij anno 1200, tussen Zeddam en Doetinchem met zicht op Montferland. Op de voormalige deel van de boerderij bevindt zich het à la carte restaurant. In en rond de opkamer is een sfeervolle lounge. De zeventien hotelkamers ademen, elk door hun verschillende inrichtingen, een aangename en persoonlijke sfeer uit. Havezathe Carpe Diem is de perfecte locatie voor wildliefhebbers. 54 | Wild eten in de Achterhoek 2019

Al meerdere jaren is Carpe Diem een gerenommeerd aanbieder van wild. Voor zowel de klassieke wildgerechten, maar ook eigentijdse gerechten met een creatieve draai van ons keukenteam. Combineer het wilddiner met bijpassende wijnen om de totale beleving compleet te maken.


Waardering booking.com 9.1 Hotels.nl 9.2

Wildarrangementen A la carte wild dineren

Tweedaags Wild Arrangement

Driedaags Wild Arrangement

3-, 4- of 5- gangen vanaf € 42,- p.p.

€ 135,- p.p.

€ 225,- p.p.

• Ruime keus aan wildgerechten • Of laat je verrassen door de chef • Wild uit de streek gecombineerd met bijpassende wijnen • Aperitief bij de open haard – buitengewoon genieten

• • • • •

• • • • •

18

Bij aankomst koffie of thee Eén nacht logies Uitgebreid ontbijtbuffet Viergangen wilddiner Bijpassend wijnarrangement

Bij aankomst koffie of thee Twee nachten logies 2x Uitgebreid ontbijtbuffet 2x Viergangen wilddiner 2x Bijpassend wijnarrangement

Havezathe Carpe Diem

Langeboomsesetraat 5 | 7046 AA Vethuizen | 0314 65 14 24 | info@hotelcarpediem.nl hotelcarpediem.nl

Wild eten, een rijke traditie | 55


2-daags wildarrangement € 91,50 p.p.

3-daags wildarrangement € 173,- p.p.

Aankomst dinsdag t/m zondag • Bij aankomst een glas bockbier, wildpaté op kruidkoek • Heerlijk 4-gangen wilddiner • Overnachten in een comfortabele kamer • Achterhoeks ontbijtbuffet

Aankomst dinsdag t/m zaterdag • Bij aankomst een glas bockbier, wildpaté op kruidkoek • 2x 4 gangen wilddiner • 2x overnachten in een comfortabele kamer • 2x Achterhoeks ontbijtbuffet

De arrangementen zijn op basis van tweepersoonsverblijf; toeslag éénpersoonsverblijf € 20,- per nacht.

56 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Grand Café

De Gravin van Vorden Hotel-restaurant ‘De Gravin van Vorden’ is een prettig, sfeervol hotel in Vorden, lid van het Franse ‘Logis Hotels’, met een uitstekende keuken, waar chef-kok eigenaar Henk Schulz, de scepter zwaait.

Wij voeren een kleine doch aantrekkelijke menu-

En dan: na een mooie winterwandeling, bij terug-

kaart gebaseerd op de wereld en seizoenen,

keer in het hotel lekker genieten van een warm

Door mijn wereldwijde reizen en gewerkt te heb-

drankje of aperitief bij de open haard om vervol-

ben in o.a. Zwitserland, Duitsland en Zuid Afrika, is

gens te gaan genieten van een verrukkelijk diner

mijn culinaire inspiratie terug te vinden in ons

met een mooie fles wijn!

menu, bijv. tijdens de wintermaanden met leuke

Klinkt aantrekkelijk? Henk en zijn team van de

excentrieke wild gerechten en bij de Gravin wordt

Gravin zorgen ervoor dat je met plezier terug zult

er met lokale producten uit de regio gekookt.

denken aan je verblijf bij 'de Gravin van Vorden'

19

De Gravin van Vorden

Stationsweg 24 | 7251 EM Vorden | 0575 55 12 27 | info@degravinvanvorden.nl degravinvanvorden.nl

Wild eten, een rijke traditie | 57


Shop

Kom alvast in de sfeer en shop je Wild voor thuis!

je

WILD! @Hackfort bier@ Maak je wilddiner compleet met een glas bier van Achterhoekse bodem. Hackfort blond & donker bier wordt gebrouwen bij Brouwerij de Biertafel, een kleinschalige brouwerij bij Landgoed Hackfort in Vorden. Fles 75cl Verkrijgbaar bij debiertafel.nl

@Achterhoekse @boerenbelegen kaas@ De smaak van deze Achterhoekse kaas is heerlijk vol en romig. Boerenkaas Belegen is gemaakt op de kaasboerderij Weenink in Lievelde volgens ambachtelijke traditie en van rauwe melk. Verkrijgbaar bij achterhoeksekaas.nl

@Rode bessen port chutney@ Ambachtelijk bereide chutney in open koperen pannen met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Gemaakt op de Achterhoekse boerderij Groot Antink. Verkrijgbaar bij achterhoekskado.nl

58 | Wild eten in de Achterhoek 2019


@Wild kookboek @Jacques Hermus Hazenrug, fazantenbout, een wildzwijnhammetje of duivenborst. Voor dit boek reisde culinair journalist Jacques Hermus langs jagers en wildslagers, langs chefs en wijnmakers in de Achterhoek. Twintig chef-koks uit de regio delen hun inspirerende verhalen en recepten met een prachtig boek als resultaat. Verkrijgbaar bij o.a. bol.com

@Hesselink koffie@ Hesselink koffie schenkt geluk, ook na je wilddiner thuis! Gran Gusto Regular bonen 1KG Krachtig en licht notenachtige aroma met chocolade en stevige afdronk. Zuid-Europese branding. Sterkte*** Verkrijgbaar bij hespresso.nl

@Wandelkaart @Achterhoek Met de Achterhoekse wandelkaart kun je de mooiste herfst- en winterwandelingen zelf samenstellen. Ook zijn er verschillende fietsroutes te verkrijgen. Verkrijgbaar bij lokale VVV’s en TIP’s in de Achterhoek

@Haardvuur thee@ Een knapperend haardvuur in je theekopje? Het Achterhoekse merk Bruur & Driksken creëerde deze melange op basis van rooibos en kaneel. Met steranijs en rode peperbes voor wat pit na een stevig wilddiner. Geuren van sinaasappel, ananas en cacao stijgen op uit deze uitgebalanceerde melange. Verkrijgbaar bij de verschillende verkooppunten in de Achterhoek: bruurendriksken.nl Wild eten, een rijke traditie | 59


Hotel Restaurant

Bakker

Al ruim zeventig jaar staat Bakker in Vorden symbool voor Achterhoekse gastvrijheid. Proef de bourgondische specialiteiten in de sfeervolle jachtkamer. Geniet in de Gelagkamer van koffie of een hartverwarmertje na de Achtkastelentocht. Proost op het leven voor het knapperend haardvuur. En blijf nog een nachtje in het gemoedelijke familiehotel.

H

otel Bakker staat bekend om de heerlijke wildgerechten die in het najaar op de kaart staan. Vaak door de familie zelf geschoten op de eigen jachtvelden. Jagen is namelijk een goede traditie van de familie Bakker. Dat is wel te zien aan de decoratie. Vele geweien sieren de gelagkamer. Ook de prachtige schilderijen hebben vaak het thema van de jacht. Hotel Bakker serveert in het wildseizoen vele wildspecialiteiten, zoals fazant Metternich en de uitgebreide wildproeverij; een assortiment van wildsoorten afkomstig uit de bossen rond Vorden: wild konijn, fazant, wilde eend, haas, hazenrug en reebiefstukjes.

Wildarrangement Wild & Wandel arrangement € 195,- p.p. • • • •

2 overnachtingen in een Deluxe kamer 2 x uitgebreid Achterhoeks ontbijtbuffet 2 avonden een 4 gangen-wild-menu Wandelroute door het mooie coulisselandschap • Geldig elke dag van de week

Na een heerlijk diner of dagje Achterhoek is het ontspannen slapen bij Bakker in Vorden. In één van de sfeervolle Tuinkamers, Deluxe kamers, suites of ruime familiekamers.

20

Hotel Restaurant Bakker

Dorpsstraat 24 7251 BB Vorden | 0575 55 13 12 | info@bakker.nl | bakker.nl

60 | Wild eten in de Achterhoek 2019


al drie generaties wordt er door de familie zelf gejaagd op de eigen jachtvelden

Wild eten, een rijke traditie | 61


Keuken van Hackfort In het idyllische Achterhoekse landschap ligt het landgoed Hackfort dat eeuwenlang in bezit was van de familie Van Westerholt. De jongste generatie heeft het nagelaten aan Natuurmonumenten.

Tot het prachtige landgoed behoren het kasteel met wandelbos, een tuinmanswoning, de watermolen, vele boerderijen, de historische moestuin en het koetshuis waar sinds 2011 brasserie de Keuken van Hackfort gevestigd is. Sinds 2017 staan Lindsay en Boudewijn aan het roer van de Keuken van Hackfort. Je bent bij hen van harte welkom om na een heerlijke wandeling of een mooie fietstocht te genieten van een kop koffie, thee, een lunch, borrel of een heerlijk diner. Lokale producten staan centraal bij de keuken van Hackfort. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk samen te werken met leveranciers die op het Landgoed en in de omgeving boeren en produceren. In de moestuin

21

op het landgoed worden groenten en fruitsoorten verbouwd die dan vervolgens ook op het bord terug zijn te vinden. De moestuin wordt onderhouden door vrijwilligers van natuurmonumenten. Het restaurant is op vrijdag en zaterdag geopend voor diner. Tijdens de wildperiode kun je kiezen uit een wildmenu waarbij het wild ook echt afkomstig is uit de Achterhoek.

Wildmenu’s 3-gangen wildmenu € 38,50 p.p. 4-gangen wildmenu € 42,50 p.p.

Keuken van Hackfort

Baakseweg 8 | 7251 RH Vorden | 0575 55 50 15 | info@keukenvanhackfort.nl keukenvanhackfort.nl

62 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Het wilddiner combineren met een verblijf op het landgoed? BUITENLEVENVAKANTIES.NL

Wild eten, een rijke traditie | 63


Het hele jaar door eet je wild bij de Woord, volgens de Achterhoekse jachtkalender.

64 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Tip

3 gangen wildproeverij € 29,50 p.p. Tijdens het wildseizoen elke zondagmiddag van 12.00 – 16.00 uur

Boerderijrestaurant

De Woord Diep in de Achterhoek, tegen de Duitse grens, in het kleinste buurtschap van Winterswijk, vind je boerderijrestaurant ‘de Woord’. Beleef hier het échte Achterhoekse wild eten met wild uit de regio, rechtstreeks aangeleverd door de jagers, en in de keuken verwerkt tot traditionele én verrassende wildgerechten. Te gast in een B&B of hotel? Wij hebben

Wild à la carte, of het ‘Grand Veneur’ wildmenu • 3- gangen € 39,50 • 4-gangen € 49,50 Met een wijn- of bierarrangement,of sluit je diner af met een likeur of een eau-de-vie uit eigen stokerij!! Heerlijk dineren en overnachten bij de Woord? Reserveer ons guesthouse, voor 2 personen.

Wild eten arrangement € 175,- p.p. • 2 x overnachten • 2 x verwenontbijt de luxe • 1 x 3-gangen wildmenu met aperitief • 1 x 4 gangen wildmenu met aperitief

3-gangen wildbuffet € 59,50 p.p. Vrijdag 25 oktober. Inloop vanaf 18.30 uur. Inclusief aperitief, wijn en specialbier en koffie.

5-gangen wilddiner de luxe € 59,50 p.p. Vrijdag 22 november. Inclusief aperitief en koffie.

Tip

Wildavond € 54,50 p.p.

Vrijdag 24 januari Afsluiting wildseizoen.

een eigen Haal- en BrengThuisservice.

Boerderijrestaurant de Woord Corleseweg 45 | 7119 AA Winterswijk-Corle 0543 51 31 35 | info@dewoord.nl | dewoord.nl 22

Wild eten, een rijke traditie | 65


Sfeervol genieten Restaurant

De Schoppe Restaurant De Schoppe ligt middenin de Achterhoekse natuur in Winterswijk, omringd door weilanden en gelegen aan de rand van Vakantiepark De Twee Bruggen. Ideaal om je bezoek aan restaurant

jaar geopend en geschikt voor

De Schoppe te combineren met

iedere gelegenheid die gevierd

een overnachting, waarbij je je niet

moet worden. Kom de sfeer

druk hoeft te maken over de rit

proeven bij restaurant De Schoppe

naar huis, maar comfortabel kunt

en vakantiepark De Twee Bruggen

blijven overnachten. Het eigen-

en geniet van een heerlijk 3-

tijdse restaurant is sinds 1968 een

gangen wildmenu en verblijf in

gezellige ontmoetingsplaats die

één van onze luxe chalets inclusief

het tot op de dag van vandaag nog

sauna.

steeds is. Kom heerlijk een hapje

Zin in enige inspanning tijdens je

eten, een borrel drinken bij de

verblijf? Als gast van ons vakantie-

openhaard of geniet van een kop

park heb je gratis toegang tot het

koffie met een lekker gebakje.

zwembad en ons fitnessgedeelte.

Restaurant De Schoppe is het hele

Van harte welkom!

Wildarrangement Prijs € 89,- per persoon • • • • • •

1 overnachting in een luxe chalet type boerderij met sauna 1 x ontbijt 1x 3 gangen wild menu Toegang tot het binnenzwembad en fitness. Wandelroute door het mooie coulisselandschap Inclusief toeristenbelasting, opgemaakte bedden en een handdoekenset per persoon.

Op basis van beschikbaarheid. Niet geldig tijdens de kerstdagen en oud & nieuw. 66 | Wild eten in de Achterhoek 2019

Het 3 gangen wildmenu is ook zonder overnachting te reserveren 23 Restaurant de Schoppe Meenkmolenweg 23 7109 AH Winterswijk Miste 0543 56 53 25 deschoppe@detweebruggen.nl restaurantdeschoppe.nl


Wild eten, een rijke traditie | 67


Hackfort bier gebrouwen uit traditie Maak je wilddiner compleet met een glas bier van Achterhoekse bodem. Hackfort Bier wordt gebrouwen bij Brouwerij de Biertafel, een kleinschalige brouwerij bij Landgoed Hackfort in Vorden. Bij brouwerij De Biertafel is bier geen massaproduct. Brouwer Geerart van Doorn: “We doen alles zelf en werken op een ambachtelijke manier. Zo ontstaat een bier met een unieke smaak en uitstraling. Hackfort Blond is een blond bier van hoge gisting. Met zes procent alcohol is het niet al te zwaar. Hackfort Donker is warmer en voller van smaak, perfect voor een koude najaarsavond.”

68 | Wild eten in de Achterhoek 2019

Sinds 1770 In het jaarboek van Hackfort uit 1770 wordt al over bier gerept dat op Landgoed Hackfort gemaakt wordt. Vanuit die traditie wordt het bier nu weer gebrouwen. Geerart: “Bij de keuze voor de receptuur en ingrediënten van Hackfort Bier zijn eenvoud en kwaliteit het uitgangspunt. We kiezen altijd de best mogelijke grondstoffen. Vanaf volgend jaar kunnen we gerst gebruiken


die op Landgoed Hackfort verbouwd wordt. Dan wordt het nog meer een product van de streek.”

Bier en wild Nieuwsgierig geworden naar Hackfort Bier? Bij diverse restaurants in de Achterhoek staat het op de kaart. Een overzicht van de verkooppunten vind je op debiertafel.nl. Geerart:“Hackfort Bier is een prima begeleider bij wildgerechten. Bij een wat lichter wildgerecht als

fazant met zuurkool smaakt Hackfort Blond heel goed. Staat er een stevig wildgerecht op het menu, zoals een wildstoofpot of een reebok met jus, dan is Hackfort Donker de perfecte keuze.” Brouwerij De Biertafel organiseert ook bierproeverijen en workshops bierbrouwen. Een mooie kans om te zien hoe een ambachtelijk bierbrouwproces in z’n werk gaat. debiertafel.nl

Wild eten, een rijke traditie | 69


70 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Restaurant

de Zwaan Gelegen aan de markt, midden in het winkelcentrum van Winterswijk staat restaurant De Zwaan. In het moderne, eigentijdse interieur word je gastvrij ontvangen. Koffie met een gebakje tijdens het lezen van de krant, lunchen met een vriendin, dineren met een zakenrelatie of heerlijk borrelen bij de open haard. Het kan allemaal!

We werken met verse producten van leveranciers waar we trots op zijn, zodat we een kaart kunnen maken met Nederlandse, Scandinavische, Franse en Aziatische invloeden! Wild ligt ons aan nauw het hart, en daarom maken we er elk jaar een feestje van tijdens onze wildavonden, samen met onze jager Tom!

3-gangen verrassingsmenu € 34,50 Laat je verrassen door het moois dat het wildseizoen te bieden heeft! Wil je uitbreiden naar 4 gangen? Vraag in het restaurant naar de mogelijkheden!

Restaurant de Zwaan Wooldstraat 6 | 7101 NP Winterswijk | 0543 51 23 00 info@dezwaanwinterswijk.nl | dezwaanwinterswijk.nl 24

Tip

7 & 14 november Wildavond  € 44,50 p.p.

We nemen met zijn allen de bus naar het jachtgebied van onze favoriete jager Tom, waar hij vertelt over het gebied en de jacht! Daarna komen we terug in het restaurant voor een 5 gangen wild menu. € 44,50 p.p. inclusief water en koffie.

18 oktober 5-gangen wildproeverij bij Carlijn € 52,50 p.p. Ons pop up restaurant is in het najaar voor speciale avonden geopend. We gaan hier letterlijk een trede omhoog in niveau én verdieping en verrassen je in de vorm van shared dining! Een 5gangen wildmenu inclusief tafelwater en koffie.

Wild eten, een rijke traditie | 71


Wij ontvangen je graag in ons Hotel Restaurant want genieten doe je bij Stad Munster

72 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Hotel Restaurant

Stad Munster Gelegen in het bruisende centrum van Winterswijk staat het karakteristieke pand van Hotel – Restaurant Stad Munster. Het pand gebouwd in de ‘Jugendstil’ stijl bestaat al sinds 1648 en is een begrip in Winterswijk en omgeving.

Gelegen aan de Duitse grens en in een bosrijke omgeving, zijn er voldoende mogelijkheden om er op uit te trekken en daarnaast heerlijk te komen vertoeven in ons Hotel – Restaurant. Onze keukenbrigade kookt met pure en eerlijke producten en laten je van elk seizoen nieuwe gerechten proeven. In het wildseizoen hebben wij diverse wildmenu’s en wildgerechten op onze menukaart. Wij creëren in ons restaurant een huiselijke sfeer waar je 7 dagen per week kunt genieten van een heerlijke lunch, diner, kop koffie met gebak of je komt gezellig wat drinken aan de bar.

2-daags wildarrangement € 90,- p.p.

Arrangementen

3-gangen wildbuffet + overnachting € 100,- p.p.

Wij hebben een aantal arrangementen samengesteld, deze zijn te combineren met een bezoek aan Museum Villa Mondriaan. Wanneer je dit aangeeft bij je reservering dan bieden wij 30% korting op de toegang van het museum.

• 1 overnachting • ontbijt • 3 gangen wildmenu

3-daags wildarrangement € 150,- p.p. • • • •

2 overnachtingen 2 x ontbijt welkomstdrankje 1 x 4 gangen wildmenu

• 1 overnachting • ontbijt • Uitgebreid 3 gangen wildbuffet Alleen mogelijk op zaterdag 26 oktober 2019 De arrangementen gelden voor de periode van 18 oktober t/m 30 december 2019.

25

Hotel – Restaurant Stad Munster

Markt 11 | 7101 DA Winterswijk | 0543 51 21 21 | info@stadmunster.nl | stadmunster.nl

Wild eten, een rijke traditie | 73


Strandlodge Winterswijk De Strandlodge in Winterswijk ligt niet aan zee, wel aan het strand! De droomlodge bevindt zich op een sprookjesachtige plek in het bos, met uitzicht op een prachtig natuurbad. Het restaurant met inspirerende open keuken staat in verbinding met een groot dakterras. Chef/eigenaar Mike Vrijdag creëert hier bijzondere, exquise gerechten met mooie producten van regionale bodem. Mike kookt er met liefde en hartstocht met als streven de gast meer te

74 | Wild eten in de Achterhoek 2019

geven dan alleen een fantastische maaltijd. “Kloppen de wijn-spijs combinaties en kolkt de zaak van gezelligheid, dan creëer je herinneringen” is het credo. Kom je kennismaken met dit Michelinster restaurant? Waar een gemoedelijke sfeer en gastvrijheid centraal staan!


Trots lid van Les Jeunes Restaurateurs

@Wildarrangementen@ Wildmenu 5-gangen € 70,- p.p. • Aperitief en wildamuse bij ontvangst • 5-gangen wildmenu Naar wens uit te breiden met overnachting in Burghotel Pass met haal- en brengservice € 130,- p.p.

Wildmenu 6-gangen en overnachting € 185,- p.p.

Strandlodge Winterswijk Badweg 4 | 7102 EG Winterswijk 0543 76 90 37 | info@slww.nl | slww.nl 26

• Aperitief en wildamuse bij ontvangst • 6-gangen wildmenu • Bijpassend wijn/water en koffiearrangement • Overnachting in het Burghotel Pass met haal- en brengservice

Geldig tot januari 2020

Wild eten, een rijke traditie | 75


Brasserie 6 Hotel Café Restaurant  6

De herfst is in aantocht! Met dikke truien aan op ontdekkingstocht door het romantische Zutphen. Zutphen is dè stad voor wandelingen door de oude binnenstad of fietstochten langs vele mooie plekjes in de Achterhoek.

76 | Wild eten in de Achterhoek 2019

Het gezellige en sfeervolle Hampshire Hotel 's Gravenhof Zutphen ligt middenin het centrum van deze eeuwenoude Hanzestad. In het koetshuis van het hotel bevindt zich Brasserie 6. De klassieke omgeving van Hampshire Hotel ‘s Gravenhof Zutphen contrasteert prachtig met de moderne uitstraling en het design van Brasserie 6. Laat je lekker verwennen en streel je 6de zintuig met de overheerlijke wildgerechten.

Tip

Combineer een bezoek aan Musea Zutphen met een heerlijk wildmenu.


Wild eten in Zutphen arrangement € 99,50 p.p.

Kerst 2019

• • • •

een high tea.

Welkomstdrankje bij ontvangst bij de balie Culinair 6-gangen wild menu in ons restaurant Overnachting in een comfort kamer De volgende ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet

Prijs p.p. € 99,50 = excl. toeristenbelasting. Single suppl. € 25,= p.p.p.n. Verlengingsnacht € 48,- p.p. incl. ontbijt. Ons restaurant en hotel zijn van 30 december 2019 t/m 1 januari 2020 gesloten

Sfeervol, gezellig, lekker. Zie voor meer informatie onze website. Lekker à la carte of misschien wel

Tip

16 & 23 november Wildavond 10-gangen € 55,00 p.p.

Brasserie 6 ‘s Gravenhof 6 | 7201 DN Zutphen 0575 59 68 68 | info@hotelsgravenhof.nl reserveren: hotelsgravenhof.nl 27

Wild eten, een rijke traditie | 77


Colofon

Uitgave: Stichting Achterhoek Toerisme, Marktstraat 1, 7271 AX Borculo Tel. 0545 25 03 80, achterhoek.nl Vormgeving: Mo Middag – Lochem Foto’s: Brenda Beumer, Laurence Delderfield, Stan Bouman, Sushilla Kouwen, Annet Piek e.a. Druk: Drukkerij Tesink, Zutphen

Copyright: Stichting Achterhoek Toerisme 2019 De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die het mogelijke gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Overname van vermelde gegevens alleen met schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze brochure is mede tot stand gekomen dankzij de financiering van de provincie Gelderland.

78 | Wild eten in de Achterhoek 2019


Gelderland levert je mooie streken Gelderse streken omvat behalve de Achterhoek ook de Veluwe, regio Arnhem, Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Voor een dagje weg of korte vakantie ben je in de Gelderse streken aan het juiste adres.

Geldersestreken.nl


Profile for Achterhoek

Wildmagazine 2019 | Wild eten in de Achterhoek  

Het Wildmagazine van de Achterhoek met dé Wildrestaurants, evenementen en achtergrondverhalen.

Wildmagazine 2019 | Wild eten in de Achterhoek  

Het Wildmagazine van de Achterhoek met dé Wildrestaurants, evenementen en achtergrondverhalen.

Advertisement