__MAIN_TEXT__

Page 1

BUITENGELUK VOORJAAR 2017

Proef het voorjaar Karakteristiek overnachten De grootste speeltuin PAG. 6

van Nederland PAG. 8

PAG. 7

achterhoek.nl facebook.com/achterhoektoerisme

mooiachterhoek youtube.com/achterhoektoerisme HET GELUK VAN NEDERLAND


Inhoud Ontdekkingstocht op twee wielen

3

Langs kastelen en landgoederen

5

Proef het voorjaar

6

Karakteristiek overnachten

7

De grootste speeltuin van Nederland

8

Shoppen en struinen

10

Kamperen in de Achterhoek

11

Colofon Stichting Achterhoek Toerisme Marktstraat 1, 7271 AX Borculo, Tel. 0545-250 380, www.achterhoek.nl, info@achterhoek.nl Vormgeving: Frappant bureau voor spetterende communicatie, Aalten I Fotografie: Stan Bouman, Annet Piek, Laurence Delderfield e.a. Druk: Drukkerij Tesink, Zutphen. Alle rechten voorbehouden. De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die het mogelijke gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Overname van vermelde gegevens alleen met schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle aanbiedingen zijn onder voorbehoud van druk-, typ- en zetfouten en niet inwisselbaar tegen contanten.

erop uit in de

Achterhoek Het zonnetje schijnt, laat de zomerkriebels maar komen! Het groen van de Achterhoekse natuur verwelkomt je en nodigt uit tot eindeloze fietstochten en wandelingen door het decor van het prachtige coulisselandschap. Stap op de fiets langs eeuwenoude landgoederen en kastelen en maak onderweg een stop bij een Achterhoekse wijngaard of bloemrijke theetuin. Laat je culinair verrassen in één van de vele goede restaurants of sfeervolle terrassen, waar lekkere streekproducten op het menu staan. Geniet van de rust en de ruimte, maar ook van bruisende cultuur. Al dit moois vind je hier, zo dichtbij, in de Achterhoek.

STICHTING

HET GELUK VAN NEDERLAND

2 | Buitengeluk voorjaar 2017


ONTDEKKINGSTOCHT op De weg is niet recht. Hij slingert. Langs kronkelende beekjes, door bossen en om boerderijen heen. Er is na elke bocht een nieuw decor. De Achterhoek is een ideale plek om per fiets te verkennen. De regio is meerdere malen uitgeroepen tot beste fietsregio van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in het landschap zo groot als hier. De Achterhoek is aangesloten op het internationale netwerk van fietsknooppunten. Via de fietsknooppunten stel je gemakkelijk je eigen route samen, of je volgt een kant- en klare route. Zo ontdek je de mooiste plekjes! Volg de genummerde (wit-groene borden) knooppunten door de pittoreske stadjes Bredevoort en Bronkhorst. Fiets langs de rivier de IJssel en geniet van de uitzichten op de Hanzesteden Doesburg en Zutphen of laat je verleiden tot een tochtje door het groene en bosrijke buitengebied van Winterswijk.

De fietsroutes zijn uitgezet over de beste fietspaden, vaak autovrij, en in twee richtingen bewegwijzerd. Plan je route en de afstand met behulp van de fietsroutekaart. Deze is te koop bij de VVV’s in de Achterhoek.

Buitengeluk voorjaar 2017 | 3


Tip De brochure ‘Fietsen langs bloemrijke tuinen’ met vier routes is gratis verkrijgbaar bij de VVV’s in de Achterhoek. Kijk voor meer informatie op achterhoek.nl/tuinen

Een traktatie voor het oog, maar ook voor je lekkere trek, zijn de sfeervolle (thee)tuinen die je tijdens een fietstocht aantreft. Idyllische locaties waar je heerlijk kunt pauzeren. Genieten van thee, koffie en vers gebak.

Theetuinroute: Lochem, Vorden & Zutphen Landgoederen, kastelen en torens Lengte: 51 kilometer Startpunt: De Horsterkamp / De Bleek (nabij knooppunt 89) Deze route voert rondom Lochem, Vorden en Zutphen. Lochem heeft vele soorten natuurgebieden en is een prachtige omgeving om te recreëren. Kenmerkend voor deze omgeving zijn de vele 57 landgoederen. Volg de fietsknooppunten: 89 88 87 83 79 80 77 44

45

46

16

15

13

12

11

43

76

75

54

55

53

52

51

50

82

85

86

(Thee)tuinen onderweg: • De Burgerij, Vorden, deburgerij-vorden.nl • Hof van Hackfort, Vorden, natuurmonumenten.nl/hackfort • Theetuin Vierakker, Vierakker, theetuinvierakker.nl • Theehuis de Busker, Geesteren (Gld.), facebook.com/theehuis-de-Busker-456450281101729

4 | Buitengeluk voorjaar 2017


… of langs

kastelen en

Tijdens je fiets- of wandeltocht door de Achterhoek kom je tientallen buitenverblijven van de OudGelderse adel tegen. Sommige van deze kastelen zijn oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk, andere als chic woonhuis. Een aantal van die prachtige kastelen kun je ook van binnen bewonderen!

Acht kastelen Een prachtige bewegwijzerde fietsroute voert je langs acht kastelen in de omgeving van het kastelendorp Vorden. Op woensdagmiddagen in de zomer kun je de tocht ook fietsen onder begeleiding van een gids. vvvbronckhorst.nl

Kastelen om te bezoeken: Kasteel Vorden, Vorden, kasteelvorden.nl Huis Verwolde, Laren, glk.nl/verwolde Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg, huisbergh.nl

Tip Vanuit een kano of fluisterboot bekijk je de Achterhoek en haar kastelen eens van een heel andere - maar minstens net zo mooie - kant! Kijk voor de mogelijkheden voor rondvaarten op: • ijsselvaart.nl • berkelzomp.nl • fluisterboot-zutphen.nl Of huur een kano bij Marveld Recreatie in Groenlo of bij Markant Outdoor in Braamt.

Buitengeluk voorjaar 2017 | 5


Kom en proef het voorjaar in de Achterhoek! Het is de ultieme combinatie: fietsen en culinair genieten. Want van fietsen krijg je lekkere trek! Toeval of niet: voor beide ben je in de Achterhoek op de juiste plek. Stap dus op je fiets en trakteer jezelf onderweg op een ambachtelijk gemaakt boerenijsje of een glas wijn uit een Achterhoekse wijngaard.

Vervolg je fietstocht en stop bij een van de vele gezellige restaurants. Hier geniet je niet alleen van tongstrelende gerechten, maar ook van de bekende Achterhoekse gastvrijheid.

Routes langs restaurants, streekproducenten en wijnbouwers Op de website proefhetvoorjaar.nl vind je tal van restaurants, streekproducenten en wijnbouwers waar je kunt genieten van al het heerlijks dat de Achterhoek rijk is. Extra leuk zijn de fietsroutes die je niet alleen langs al het lekkers, maar ook nog eens door het mooie landschap voeren. Dat is optimaal genieten! Meer informatie over Proef het voorjaar in de Achterhoek vind je op de website of in de brochure. Deze is onder andere verkrijgbaar bij deelnemende bedrijven.

proefhetvoorjaar.nl

6 | Buitengeluk voorjaar 2017


Wil je meerdere dagen genieten van de gastvrije sfeer en de prachtige natuur? Kies dan voor een verblijf op één van die idyllische kleine campings die de regio rijk is. Een vakantie op een minicamping of boerderijcamping is de ideale manier om het authentieke karakter van de streek te beleven. Kamperen bij de boer heeft zo z’n charme; als de boerderij nog in bedrijf is, krijg je zeker een kijkje in de stal. En de kinderen? Die mogen de boer helpen met het melken van de koeien, tractor rijden en gaan ‘s avonds met de kippen op stok...

Natuurlijk kamperen doe je bij: • Boerencamping De Blökke, De Heurne deblokke.nl • Kleine camping ‘t Eikenbos, Sinderen eikenbos.nl • Minicamping Hofshoeve, Halle hofshoeve.nl • Boerderijcamping Poelhuis, Winterswijk-Meddo poelhuis.nl

Liever wat meer comfort? Overnacht dan in een sfeervolle B&B of vakantiewoning. Hier beleef je die échte Achterhoekse gastvrijheid; een opgemaakt bed, een heerlijk ontbijt met verse streekproducten en een warm onthaal door de eigenaar. Proef de historie in een monumentaal pand of een karakteristiek verbouwde boerderij, met uitzicht op de boomgaard en de grazende koeien.

Sfeervol overnachten doe je bij: • De Weeversborch, Aalten deweeversborch.nl • De Kistemaker, Barchem dekistemaker.nl • Schepershof, Groenlo schepershof.nl • Den Olde Akker, Drempt denoldeakker.nl

Tip

Hou je van wandelen? Kijk dan eens naar onze meerdaagse wandelarrangementen van B&B naar B&B! Ontdek het warme hart van de Achterhoek! Kijk op achterhoek.nl/ karakteristiek voor meer informatie.

Buitengeluk voorjaar 2017 | 7


Eigenlijk is de Achterhoek één grote speeltuin. Je kunt er klimmen in een klimbos, op ontdekking in een cactusoase en dieren bekijken in een minidierentuin. En dan hebben we het nog niet eens over het grote aantal échte speeltuinen die er allemaal zijn. Het kidsgeluk ligt hier voor het oprapen!

Achterhoekse dierenvrienden Onze Achterhoekse dierenvrienden Aaltje, IJsbrand, Constantia, Oehoe en Lodewijk weten precies welke plekken in de Achterhoek het allerleukst zijn voor kinderen en delen op kidsgeluk.nl hun beste tips met je! Kom op vakantie naar de Achterhoek en wie weet ontmoet je ze wel in het echt.

De leukste uitjes voor jong en oud De Achterhoek heeft voldoende attracties om je een vakantie lang te vermaken, of het nu goed of slecht weer is. Kijk voor meer informatie op kidsgeluk.nl. Of haal de gratis Kidsplattegrond bij de camping, VVV of toeristisch informatiepunt in de Achterhoek.

8 | Buitengeluk voorjaar 2017


kidsgeluk.nl Avontuurlijke kinderroutes In de Achterhoek zijn er veel spannende routes speciaal voor kinderen van 3 t/m 15 jaar. Sommige routes zijn bewegwijzerd, andere zijn met je smartphone te wandelen of te fietsen. Onderweg moet je raadsels oplossen, beleef je spannende veldslagen en ontmoet je bekende personages uit Achterhoekse mythen en legenden. Routeboekjes zijn verkrijgbaar bij de VVV’s en toeristische informatiepunten.

Je eigen paspoort Je vakantie wordt pas compleet met je eigen Kidsgeluk Paspoort. Dit persoonlijke boekje bevat o.a. een quiz, een kleurplaat, puzzel en bovendien een spaarkaart waarmee je met een bezoek aan de deelnemende attracties kunt sparen voor een leuke verrassing. Het Kidsgeluk Paspoort is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende attracties, campings, VVV’s en toeristische informatiepunten in de Achterhoek.

Zes tips van onze dierenvrienden: • Hof van Eckberge 25.000 m2 belevingspark binnen én buiten met mini ZOO. • De Heikamp Het spannendste klimbos van de Achterhoek én de allerlekkerste pannenkoeken van Nederland. • Musea Zutphen Kijken, tekenen en spelen in het museum. • De Vetweide Ezeltochten Met een ezel wordt een wandeling rond Almen pas echt leuk. • Belevingspark Cactusoase Een uniek stukje woestijn in het Achterhoekse Ruurlo. • Sevink Avonturenpark Unieke indoor speelmogelijkheid in Winterswijk.

Tip Blijf gezellig slapen! Er zijn voldoende kindvriendelijke slaapplekjes. Of je nu liever met je eigen tent gaat of op zoek bent naar een luxe accommodatie, kijk maar eens op kidsgeluk.nl.

Buitengeluk voorjaar 2017 | 9


Hou je van winkelen, dan sluit je de Achterhoek in je hart. In de mooie historische dorpskernen en stadscentra ontdek je steeds weer andere knusse boetiekjes, fijne speciaalzaken en lokale winkels. De grote winkelketens zijn er natuurlijk ook.

Gezellige Hanzesteden en knusse dorpskernen Het winkelaanbod in de historische stadskernen van Doesburg en Zutphen kenmerkt zich door een aantrekkelijke variëteit: bijzondere en gespecialiseerde winkels bieden producten aan die je niet overal vindt. Doetinchem staat bekend als dé winkelstad

Tip

cultuurzomerachterho ek.nl

Zomer vol cultuur In de zomer barst het in de Achterhoek van de culturele evenementen! Van Mondriaan tot aan de Zwarte Cross en Reurpop. Ook zijn er literaire bijeenkomsten, toneel, culinaire evenementen en streekvoorstellingen te bezoeken. En niet onbelangrijk; voor de kinderen is er ook van alles te beleven, te leren en te doen.

10 | Buitengeluk voorjaar 2017

van de Achterhoek. De binnenstad heeft modezaken voor jong en oud: hip, trendy en klassiek. Knus winkelen rondom de kerk doe je in het charmante stadje Lochem. Hier vind je voor elk wat wils. Nog een hele fijne plaats om te winkelen is Winterswijk, in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek.

Een fijn plekje in de zon Vlij na een middagje shoppen neer op één van de sfeervolle terrassen onder het genot van culinaire versnaperingen. De historische kernen van de sfeervolle stadjes nodigen uit met hun ruime aanbod terrassen tussen de monumentale panden. ’t Grachthuys in het vestingstadje Bredevoort biedt vanaf het terras een uniek uitzicht op de Gracht terwijl je bij Restaurant De Kade in Hanzestad Doesburg sfeervol kunt zitten aan de rivier de IJssel.


Kamperen IN DE

Achterhoek Kom kamperen in de Achterhoek en geniet van de gastvrijheid! Vier vakantie op een levendig kampeerterrein met vele voorzieningen of juist op een rustige kleinschalige camping, in het bos of aan het water‌ Er is keus genoeg dus er is ongetwijfeld een plek die aan je wensen voldoet! Dit jaar hebben de Achterhoekse campings iets te vieren, want zij werken al 25 jaar samen om je de kampeervakantie van je leven te bezorgen. Daarom trakteren ze op hoge jubileumkortingen en kado’s. Dat begint al met het voordeeltarief op een overnachting, op vertoon van de speciale Camping Card Achterhoek (CCA). Je overnacht in het voor- en naseizoen met twee personen al voor 13, 15, 17 of 19 euro per nacht. De CCA biedt nog

meer voordeel! Want met deze kaart krijg je kortingen tot maar liefst 25% bij meer dan tien Achterhoekse dagattracties en musea. En als klap op de vuurpijl ontvang je bij verblijf van minimaal een week een kadobon van Obelink Vrijetijdsmarkt in Winterswijk ter waarde van 25 euro! Vraag jouw Camping Card Achterhoek vandaag nog gratis aan en kom voordelig kamperen in de Achterhoek! Kijk op kamperenindeachterhoek.nl voor meer informatie en de deelnemende campings.

UGHHO R R Y  U D D M   NDGR  HXUR Buitengeluk voorjaar 2017 | 11


Kunstmusea in de

Achterhoek me n realis st r e d o m n n va sieke ku s a l k t o t

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de Achterhoek. Te midden van het idyllische coulisselandschap van deze regio vind je prachtige musea vol toonaangevende (beeldende) kunst van internationale grootmeesters. Bezoek Museum MORE in Gorssel, het grootste museum voor modern realisme. Hier zijn ruim 200 Nederlandse topwerken van grootmeesters als Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop te zien. Het imposante middeleeuwse Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg is een attractie op zich, maar heeft nog meer te bieden: indrukwekkende kunstwerken uit de late middeleeuwen waaronder Italiaanse schilderkunst en verluchte handschriften.

Société Museé Lalique Pays Bas is een uniek museum in Doesburg dat zich wijdt aan de glaskunstenaar René Lalique, de Da Vinci van de juwelen en de glaskunst. De wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan bracht twaalf jaar van zijn leven in het Achterhoekse Winterswijk door. Zijn ouderlijk huis, tegenwoordig museum Villa Mondriaan, toont wisselende exposities waarin zijn vroege werk centraal staat. De Musea Zutphen; het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak zijn gehuisvest in de historische binnenstad van Zutphen. Museum Henriette Polak is sinds 1975 hét museum voor twintigste-eeuwse figuratieve kunst. www.musea-achterhoek.nl

Profile for Achterhoek

Achterhoek Buitengeluk 2017  

Ontdekkingstocht op twee wielen, proef het voorjaar, karakteristiek overnachten, de grootste speeltuin van Nederland en meer.

Achterhoek Buitengeluk 2017  

Ontdekkingstocht op twee wielen, proef het voorjaar, karakteristiek overnachten, de grootste speeltuin van Nederland en meer.

Advertisement