__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Toeristische gids Steenderen e.o.

Beleef Bronkhorst Het kleinste stadje van Nederland

Ontdek

steenderen e.o. Bijzonder overnachten Slapen in een herberg, B&B of safaritent op het water

Vers van het land De lekkerste streekproducten

vvvbronckhorst.nl

achterhoek.nl


2 | Ontdek Steenderen e.o.


Welkom

Geniet van het ijssellandschap In het gebied ten oosten van de IJssel, tussen de Hanzesteden Zutphen en Doesburg, is het goed vertoeven. Het prachtige coulisselandschap afgewisseld met weidse uitzichten maakt dit gebied uitermate geschikt voor een ontspannen vakantie. U vindt hier naast de vijf dorpen, Baak, Olburgen, Rha, Steenderen en Toldijk ook het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst. Deze plaatsen maken allemaal deel uit van de gemeente Bronckhorst. In deze inspiratiegids vindt u de beste tips om dit gebied uitgebreid te ontdekken, te voet, op de fiets of zelfs vanuit een eend. Genieten van streekproducten, een heerlijke kop koffie op het terras, een overtocht over de IJssel, tuinen, kunst en cultuur en nog veel meer. En omdat dit teveel is voor ĂŠĂŠn dag, hebben we voor u ook de leukste overnachtingsadresjes op een rij gezet. Een fijne vakantie!

Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen

Ontdek Steenderen e.o. | 3


ZUTPHEN-EMM ERIK SE WE G

S EW

EG

DE VEERS W E G

EK

RA

EG

TOVERS T RA A T

R AAT

LA GW

ST

ERST ORST ST

RA

AT

S CHIPH

OG

VOORTS EWE

RA

AT

AT

Beek

KOEWEG R

EEKS T R AAT

IJK

AT

HO

BE

N314 ST

RA

HOLTS

ERIKSEW EG

AT

ST

N S ES

TRA

ENG A

TW

EG WUUS WEG

G r oote Beek

AT

U LS

RE

M MELI NK W EG

ZO

ST EN

WE

T

NIEU

Sc haar rte wa tZ He

T

N S S T R.

.A

STR A NS TM OL

EG W SE

BUR G DOES

Z U TPH EN-EMM

NS TRA A T

M O LE

MOLE NKO L KW.

AA T

EG

.A RI Ë

EM

RW

F. T AA

M

HO OG

EG MERW

BROEK

STRA

AT KORT E

BR OE K

R OO

M S TR

AA T

OLS T RAAT

S TRAA T

AchterDrempt

14 N3

AT

EKS TRA A T

G

ST RA

BROE K S TRAA

JK

ARN HEM M

BR U

AT RA

SE

ST

Het Z

EG

L CAPEL EGOEDW

EN

R.

HOF

SE ST

ERWEG

D E PO T

HAMMEL G

A N KERENS EW E

NH

SP

AR

48 N3 EG W

AT

Toldijk

G

ED

KS E WE

KS

RA

AR

ST

M KER

SE

JK

EN

KER

ENDI

TPH

K

LANG

T B RIN

AT LEEM S T RA

ZU

EDIJ

ARGS

AAT

E EVO ORT S EW

4 | Ontdek Steenderen e.o.

AA

N

MUI Z

. H

T HE

H

DIJ

NL

D E NB VREN

A

.

SE

KE

BA

DSTE E STRA

PAARDE N STR

EG

OM

S TRAAT

BE U

E F KE

EC

EG

DOLLEM

SS T

EG EW

EG

LA M

HO

ELL

W

IK S

EW

HA R

R A AT

GSE W UR

Sch aa r

SE

LF

T

arte w

EG ING W

KRUIS

KUILEN URGERS T B

EE AA K S TR

EG

VORD EN

V CO

KS

B

W

AT

O

D IJ

RDES TR A AT AA

EG

EG

TO L

ES

SE

RA

RA

DO

UR

Laak

N.

NW

DE N

SE

ST

Covik

P

WEG

IN

he

. ALFONS A RIËN S

DR

J.

W ABERGSE .

Baak

W

DL

LIN

ENS EW

AR

W

EM

RW E G

RH

a rdsc

LF L. DO

NH

De Emmer ME

r wa

DR

PR. BER

Steenderen

De Hoop

Olburgen

E R S T R AAT

ke

SSTRA AT AN

Bronkhorstermolen

EMME

PIPEL U

Baak

EG

E

Leuvenheim Hank

Ba

Bronkhorst

S TRAAT

PR

G

ROZE N

W

VEER

WEG

RG LBU SEW E O G

NW

SE

Spaenweerd

O ND

Rha

MOL E

I

RD

N HEIMSE

AA RW

ND BA

EG

VE

KE

SE

DE

BA

EN

EG

RD

ST R . SE M

EW BONTE K O

Brummen

VO

TP HE

N

EEK

SEW EG

ER SW

I J SSE LGO

ZU

Engelenburg

BR

S


Inhoud

Inhoud Steenderen e.o.

6

Actief & Beleven Heerlijk wandelen Genieten vanaf de fiets Beleef Bronkhorst De leukste activiteiten Winkels in de streek Tips in de omgeving

10 12 14 19 22 24

Eten & Drinken

26

Overnachten

28

Evenementen

35

Meer informatie Toeristische informatiepunten VVV-agentschap Steenderen Landlustweg 2 in Steenderen (in Geschenkenhuis Beuseker) VVV-agentschap Bronkhorst Veerweg 1 in Bronkhorst (in Het Kunstgemaal) Of kijk op vvvbronckhorst.nl of achterhoek.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 5


Steenderen en

omgeving Steenderen en haar omgeving liggen in het IJsseldal. Dit dal loopt van Westervoort tot voorbij Zwolle. De IJssel bestaat waarschijnlijk al sinds het begin van onze jaartelling. Eigenlijk was de IJssel lange tijd de benedenloop van wat nu de Oude IJssel is. Het oorspronkelijke stroomgebied van de IJssel was veel breder. Achter de dijken bevinden zich op vele plaatsen landerijen en natuurgebieden die hun ontstaan aan de IJssel hebben te danken. Vanaf het midden van de vorige eeuw zijn stevige dijken aangelegd. Het hoge water is verdwenen, maar het prachtige landschap is gebleven.

6 | Ontdek Steenderen e.o.


Steenderen e.o.

Oude rivierlopen De IJssel heeft in de loop van de jaren herhaaldelijk zijn stroomdraad verlegd. Op diverse plekken rondom Steenderen zijn de oude rivierlopen nog zichtbaar in het landschap. Mooi voorbeelden hiervan zijn de Vreekolk, de Bakerwaardse Laak en de Molenkolk. Op deze plekken is prachtige natuur ontstaan met een grote verscheidenheid aan flora en fauna.

“Beste weiden in het geheele Rijk” Tot ongeveer 1950 had de IJssel vrij spel. Woonkernen als Olburgen, Rha, Steenderen, Bronkhorst, Baak en Toldijk waren hoger gelegen en bleven droog. Boerderijen in het buitengebied stonden op terpen en bleven dus ook “watervrij”. Het water bracht in de winter zeer vruchtbaar slib mee, wat achterbleef op de weilanden en de akkers. In het “Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden” werd op enig moment bij “Emmer” vermeld: “de in deze buurtschap gelegene weiden langs den IJssel worden voor de beste in het geheele Rijk gehouden”. Nog steeds wordt het landschap rondom Steenderen gekenmerkt door land- en akkerbouw en prachtige, goed onderhouden, historische boerderijen. Toldijk Het dorp Toldijk is begonnen als kleine rustplaats voor handelslieden op de weg van Zutphen naar Emmerik. Hier moest men vroeger tol betalen. Bovendien lag de weg boven de omringende weilanden uit en beschermde het tegen overstromingen van de IJssel. Vandaar de naam Toldijk. Ontdek Steenderen e.o. | 7


Baak Het dorp Baak is omstreeks het jaar 1000 ontstaan. De naam Baak is mogelijk een verbastering van het Germaanse woord “Baka” wat heuvelrug betekent. Op deze hogere rug in het stroomgebied van de IJssel is een nederzetting gesticht.

De monumentale Sint Martinuskerk is het meest dominant in het dorp aanwezig. Andere bezienswaardigheden zijn Huize Baak, de ruïne van Baak, de luistersteen met verhalen uit WOII, het hertenbos en de vele oude boerderijen in en rond Baak, waarvan de meesten recentelijk zijn opgeknapt en voorzien van fraaie tuinen en boomgaarden. Huize Baak Huize Baak is een landhuis van een voormalig landgoed met waterpartijen, parkgebied, bossen, landerijen en enkele boerenhoeves. Huis Baak wordt voor het eerst genoemd in de 13de eeuw, als bezit van de graven van Gelre. Baeck was een havezate; een riddermatige woning waarvan de eigenaar afkomstig is uit een adellijk geslacht. In 1739 zou het huis afgebroken zijn wegens gevaar van ouderdom om te vallen. Het huis is toen op de oude fundamenten weer herbouwd. In 1801 zijn de grachten verlegd en is de ingang verwisseld met de achterzijde. De bijgebouwen die nu aan de achterkant staan, waren dan ook oorspronkelijk aan de voorzijde te zien. In 1878 is het huis uitgebreid aan de rechterkant.

8 | Ontdek Steenderen e.o.


Steenderen e.o.

Olburgen & Rha Olburgen ligt in een kronkelwaard van de IJssel en heeft een lange historie. De naam wordt al genoemd op een oorkonde in de 10de eeuw, als keizer Otto III Olbruch schenkt aan het klooster te Elten. De Sint-Willibrorduskerk vult een belangrijke functie binnen de gemeenschap. Ook is het dorp de laatste rustplaats van de roomskatholieke mystica Dorothea Visser (1819-1876). Haar graf wordt nog regelmatig door gelovigen bezocht.

Molen van Rha Ook Rha kent al een lange geschiedenis. Door de grillige loop van de IJssel ontstonden rivierduinen, waarop later Rha werd gebouwd. Het meest opvallende gebouw op Rha is de molen, die stamt uit 1856. In 1878 brandde de molen af, waarna ze binnen één jaar is herbouwd. Tot 1963 heeft ze dienst gedaan. Na een stilstand van 35 jaar is de molen geheel gerestaureerd en in 2000 weer geopend. "The Queens own rifles" Sinds 2001 staat er in Rha een monument ter nagedachtenis aan de slag die daar is geleverd in de laatste dagen van de tweede wereldoorlog. In de nacht van 5 op 6 april 1945 verloor het Canadese infanterieregiment “The Queens own rifles” in Rha tijdens een vuurgevecht zes van haar soldaten.

Ontdek Steenderen e.o. | 9


Heerlijk wandelen Trek de wandelschoen aan en kom heerlijk wandelen langs de oude loop van de IJssel, door het mooie natuurschoon en het pittoreske stadje Bronkhorst. Deze prachtige wandelroutes zijn echte aanraders en mag u dus zeker niet gemist hebben.

Stoer stadje – Bronkhorst - 4 km (smartphone route) Deze digitale wandelroute neemt u mee terug in de tijd en leidt u door het landschap rond Bronkhorst waar de historie haar sporen heeft nagelaten. De route bevat een unieke animatie van het voormalige kasteel dat hier gestaan heeft.

10 | Ontdek Steenderen e.o.


Actief & Beleven

Helmichroutes – Baak - 2,5 tot 8,5 km Vier prachtige wandelingen in een mooie, bosrijke omgeving rondom het oude landgoed Baak. De wandelroutes lopen door zeer afwisselende landerijen en voor een groot deel over de gronden van de familie Helmich.

Oltmansroute - Steenderen - 4,5 km De route voert u door en rondom Steenderen en is vernoemd naar Jan Frederik Oltmans (1806-1854) die als rentenier en schrijver van 1849 tot aan zijn dood in Steenderen woonde. Onderweg komt u o.a. langs de Vreekolk en de Molenkolk, overblijfselen van de meanders van de rivier de IJssel.

TIP Makkeluk Zat Museum Terug in de tijd met o.a. een oude kapperszaak, kruidenierswinkel, bedstede, winkelservies, etc. Open van 21 mrt 21 okt op wo-do-vr van 13.00u-17.00u en op afspraak. Bronkhorsterweg 40, Steenderen, tel: 0575 451672

Voor routeboekjes, wandelkaarten en meer informatie kunt u terecht bij de toeristische informatiepunten (zie pagina 5) Ontdek Steenderen e.o. | 11


Genieten vanaf de

fiets Ook vanaf de fiets kunt u volop genieten van de fraaie afwisselende landschappen, cultuurhistorie en bezienswaardigheden. Door de dorpjes, langs het water of dwars door de natuur. Geniet van deze mooie fietsroutes. Streekproductenroute – 42 km In dit gebied vind je veel bedrijven die vol passie hun eigen kaas, fruit, vlees, jam, wijn of ijs produceren. Vaak is er een charmant klein winkeltje waar je de producten kunt kopen. Bij aanschaf van het routeboekje ontvangt u een handige shopper die u onderweg naar eigen wens kunt vullen met Achterhoekse streeklekkernijen.

12 | Ontdek Steenderen e.o.


Actief & Beleven

TIP Met behulp van het fietsknooppuntennetwerk stippelt u heel eenvoudig uw eigen route uit in de Achterhoek. De fietsknooppuntenkaart is verkrijgbaar bij de Achterhoekse VVV's, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven. Achterhoek.nl/fietsen

Veerpontjesroute - 37 km De Veerpontjesroute voert u mee door het IJsselgebied tussen de Achterhoek en Veluwe. Onderweg steekt u drie keer de IJssel over met behulp van deze pontjes: Jansen Steeds Voorwaarts Veerdienst Dieren - Olburgen Olburgseweg 21, 7225 NA Olburgen Tel. 06 549 140 68, www.veerpont-dieren.nl Pontveer Wijers Veerdienst Bronkhorst – Brummen Veerweg 4, 7226 LP Bronkhorst

Ontdek Steenderen e.o. | 13


Beleef bronkhorst Met het pontje naar het kleinste stadje van Nederland Bronkhorst, een voormalige heerlijkheid met diverse prachtig gerestaureerde gebouwen en boerderijen, is met 170 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Bronkhorst ontstond op het voorterrein van het kasteel van de Heeren van Bronkhorst en kreeg in 1482 stadsrechten. Bijna het hele stadje bestaat uit monumenten. Het Hooge Huys, ook wel Ophemert genoemd, torent er bovenuit. Veel van de huizen zijn ingericht als winkel, galerie/museum of horecagelegenheid. Vanaf Brummen bereik je Bronkhorst met het veerpontje.

14 | Ontdek Steenderen e.o.


Actief & Beleven

TIPS • Strijk neer op het terras van Herberg de Gouden Leeuw, het Wapen van Bronkhorst of het Keukengemaal op de dijk • Geniet van kunst en het weidse uitzicht in het Kunstgemaal of breng een bezoek aan de Bronkhorstermolen • Snuffel rond in de knusse winkeltjes (zie pag 13)

Kasteelheuvel Ten westen van het stadje Bronkhorst ligt heuvel waarop eens het kasteel Bronkhorst stond. Dit was een machtig slot, dat zeer oud moet zijn geweest; geschat wordt dat het uit eind van de 10e eeuw dateert. Oorspronkelijk stond hier een houten burcht. Later werd het hout vervangen door steen. Kasteel Bronkhorst was het stamslot van de Heren van Bronckhorst en was een van de belangrijkste kastelen in het graafschap Zutphen. In 1828 werd het grotendeels gesloopt. Op de overblijfselen werd een landhuis gebouwd, dat op zijn beurt in 1904 werd afgebroken. Op de burchtheuvel zijn de fundamenten nog aanwezig. Kasteelheuvel Bronkhorst is een rijksmonument.

Ontdek Steenderen e.o. | 15


Actief & Beleven De leukste winkeltjes van Bronkhorst: Streekwinkel De Olde Schuure Aan de rand van het sfeervolle, monumentale stadje Bronkhorst vind je de streekwinkel De Olde Schuure. In onze knusse winkel lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Snoepgoed uit grootmoeders tijd, een ruim assortiment streekproducten en specialiteiten uit eigen bakkerij. Stap binnen in onze schuur vol heerlijkheden en gezelligheid‌ Onderstraat 12, 7226 LE Bronkhorst, T 0575 45 01 85 www.oldeschuure.nl

Bronkhorst Downtown Marian Zuidema biedt in haar gezellige winkeltje, Bronkhorst Downtown, een veelzijdige collectie artikelen die veelal hun oorsprong vindt in Engeland, Ierland of Schotland. Hier vindt u herenen dameskleding en tevens bijzonder schoeisel. Wij zijn iedere zondag open! Mogen we u binnenkort verwelkomen? Onderstraat 8a, 7226 LD Bronkhorst, T 0575 45 19 04 www.bronkhorstdowntown.nl LĂśtters Edelstenen en Beeldengalerie Bovenstraat 1, 7226 LM Bronkhorst T 0575 45 26 57, www.lotters-bronkhorst.nl

Kaarsenmakerij Bronkhorst Uilenhoek 1, Bronkhorst www.kaarsenmakerijbronkhorst.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 17


Genieten in het kleinste stadje van Nederland LUNCHEN • DINEREN • OVERNACHTEN • FEESTEN

Herberg de Gouden Leeuw Bovenstraat 2 | 7226 LM Bronkhorst | Tel: 0575-451231 www.herbergdegoudenleeuw.com


Actief & Beleven

De leukste

activiteiten Bronkhorster Molen Deze in 1844 gebouwde beltkorenmolen is elke zaterdag vanaf 10.00 uur geopend voor bezichtiging en verkoop van verschillende soorten (biologisch) meel. De molen is eigendom van de gemeente Bronckhorst en wordt in stand gehouden door een Stichting en vrijwillige molenaars. Spaensweertweg 1, 7221 LB Steenderen www.bronkhorstermolen.nl, Geert Buys (0575) 45 27 34, Joop Rutten (0575) 45 13 30, Rieks Eggens (0575) 45 19 36 Duckstoer Eendenverhuur Wilt u op een bijzondere manier Bronkhorst en de rest van de Achterhoek beleven? Reserveer dan via Duckstoer Eendenverhuur een authentieke CitroĂŤn 2CV6, beter bekend als de lelijke eend, en je gaat een heerlijke dag beleven. Het nostalgische rijgedrag met de soepele vering, het knorrende motortje en het dakje dat open kan is een heerlijke ervaring! Hoogstraat 23a, 7227 ND Toldijk, www.duckstoer.nl T 06 23 08 50 45 (ma-do na 18:00 uur, vr-zo de hele dag)

Ontdek Steenderen e.o. | 19


Actief & Beleven Openluchtzwembad Steenderen Het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen is al vaak uitgeroepen tot het beste openluchtzwembad van Gelderland. Het overzichtelijke gezinsbad heeft met 28/29ËšC bijzonder warm zwemwater. Tevens beschikt het zwembad over een ruimte ligweide, een kiosk, speeltoestellen en sportveldjes. Prins Bernhardlaan 9, 7221 BA Steenderen, T 06 23 50 55 85 www.zwembadsteenderen.nl

Beeldhouwatelier Baak Wichmondseweg 17a, 7223 LH Baak T 0575 44 26 01, www.beeldhouwatelierbaak.nl

Het Kunstgemaal Bronkhorst Veerweg 1, 7226 LP Bronkhorst, T 0575 472550 www.hetkunstgemaal.nl

Molen de Hoop Rhabergseweg 14, Rha, T 0575 45 11 26 / 06 11 14 74 77 www.molendehooprha.nl

Sint-Martinuskerk Wichmondseweg 17, 7223 LH Baak, T 0575 441 291 www.facebook.com | St. Vrienden van de Parel van Baak

Ontdek Steenderen e.o. | 21


Winkels in de

streek Echte Achterhoekse streekproducten: Boerderijwinkel “De Kruisbrink� Bij ons kunt u in onze sfeervol ingerichte Achterhoekse Boerderijwinkel terecht voor een uitgebreid assortiment aardappelrassen, groente, fruit en streekproducten -pakketten van eigen bodem. We zijn in de wijde omgeving bekend om onze puur en (h)eerlijk vers geperst appelsap en onze eigen verse aardbeien en kersen. Kruisbrinkseweg 7, 7227 DA Toldijk, T 0575 451 361 www.dekruisbrink.nlwww.dekruisbrink.nl Vleesboerderij Garritsen Wolfstraat 5, 7227 DP Toldijk, T 0575 44 13 83 www.vleesboerderijgarritsen.nl

22 | Ontdek Steenderen e.o.


Actief & Beleven

Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink Laat u verrassen in onze gezellige boerderijwinkel met groente, fruit, zuivel en streekproducten. Rust heerlijk uit op het terras onder de fruitbomen met een boerenijsje. Of neem een kijkje in de boomgaard (16 ha), waar we met zorg en liefde appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien telen. Uniek in de Achterhoek! Prinsenmaatweg 3, 7224 NE Rha/Steenderen T 0575 - 45 16 43, www.fruitbedrijfhorstink.nl

Ook handige adressen: Coop Aalderink Dorpsstraat 14-16, 7221 BP Steenderen T 0575 45 12 06, aalderink.supermarkt@planet.nl Tent-, Zeil- en Schoenmakerij Berends Dorpsstraat 35/35a, 7221 BN Steenderen T 0575 45 10 91, www.zeilmakerijberends.nl Welkoop Zutphen-Emmerikseweg 35, 7227 DG Toldijk T 0575 45 14 41, www.welkoop.nl

Ontdek Hummelo e.o. | 23


Tips

in de

omgeving Ook in de nabije omgeving is er genoeg te doen. De Hanzesteden Zutphen en Doesburg liggen om de hoek en zijn zeker een bezoek waard. De aangeboden stadswandelingen zijn een absolute aanrader.

Bezoek een museum in de nabije omgeving: Lalique Museum, Doesburg Museum de Roode Toren, Doesburg Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek, Doesburg De Librije, Zutphen Stedelijk Museum Zutphen, Zutphen Museum HenriĂŤtte Polak, Zutphen Kijk voor meer boeiende musea op www.musea-achterhoek.nl 24 | Ontdek Steenderen e.o.


Actief & Beleven Bezoek een museum in de nabije omgeving:

Speciaal voor kids: Klimbos Achterhoek, Ruurlo Land van Jan Klaassen, Braamt De Spelerij, Dieren Apenheul, Apeldoorn Speelparadijs Binkie, Doesburg Ballorig, Zutphen Burgers Zoo, Arnhem

Rondje Tuinen en Natuur In de gemeente Bronckhorst en de Hanzestad Doesburg liggen veel mooie tuinen en natuurgebieden die de moeite van een bezoek waard zijn. De veelal door particulieren opengestelde tuinen weerspiegelen het karakter van hun eigenaren, die u verwelkomen en graag over de bijzonderheden van hun tuin vertellen. Ook in Steenderen openen een zevental tuineigenaren hun tuin. Via fiets- en wandelroutes kunt u genieten van de omgeving, de natuur en de tuinen, een wandeling door een boomgaard maken en genieten van het uitzicht vanaf de molens. Open Tuinweekenden: 4&5 juni en 27&28 augustus 2016 (11.00u-17.00u) Kijk voor meer informatie op www.achterommetjes.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 25


Eten &

drinken Een drankje of lunch op het terras, een snelle hap of uitbreid dineren. Het kan hier allemaal. Wij hebben de lekkerste adresjes voor u op een rijtje gezet. Eet smakelijk!

Het Wapen van Bronkhorst Met de gastvrijheid en warme sfeer die gisteren nog zo gewoon waren en een keuken met verse ingrediĂŤnten van vandaag, zo is het Wapen van Bronkhorst bekend in de Achterhoek en omstreken. De ambiance in het restaurant weerspiegelt het karakter van dit schitterende monumentenstadje.. Het Wapen van Bronkhorst, Gijsbertplein1344-1, 7226 LJ Bronkhorst, T 0575 45 12 65 www.wapenvanbronkhorst.nl

26 | Ontdek Steenderen e.o.


Eten & Drinken

Heezen Bij Hotel CafĂŠ Zaal Heezen kunt u terecht voor uw lunch, diner en drankje. Het gezellige terras biedt u uitzicht over het marktplein. In onze zaal kunt u terecht voor feesten, partijen en vergaderingen. U bent van harte welkom in ons sfeervol gerestaureerde, monumentale 18e eeuwse pand aan het Steenderense marktplein! J.F. Oltmansstraat 5, 7221 NA Steenderen, T 0575 45 12 04 www.hotelheezen.nl

Het Keukengemaal Bronkhorst Veerweg 1, 7226 LP Bronkhorst, T 06 - 20 52 51 84 www.hetkeukengemaal.nl

Herberg de Gouden Leeuw Bovenstraat 2, 7226 LM Bronkhorst, T 0575 451 231 www.herbergdegoudenleeuw.com

Restaurant De Beach Pipeluurseweg 8, 7225 ND Olburgen, T 0575 - 45 15 29 www.doradobeach.nl

Cafetaria Big Bread J.F. Oltmanstraat 6, 7221 NA Steenderen T 0575 - 45 29 96, www.bigbread.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 27


bijzonder

overnachten Slapen op het water of in een echte herberg? Wakker worden met het uitzicht over het groene IJssellandschap? De omgeving van Steenderen biedt voor ieder wat wils. Maak uw keuze uit deze comfortabele hotels, knusse B&B’s, vakantiewoningen en prachtige campings.

Dorado Beach Jachthaven en camping Dorado Beach ligt aan de Gelderse IJssel, op het snijvlak van de Veluwe en de Achterhoek. Een oase van rust en ruimte met een divers aanbod aan recreatiemogelijkheden. Bij ons restaurant “de Beach” kunt u terecht voor een kopje koffie, lunch, diner of gezellig borrelen. U bent van harte welkom! Pipeluurseweg 8, 7225 ND OLburgen, T 0575 - 45 15 29 www.doradobeach.nl

28 | Ontdek Steenderen e.o.


Overnachten

Gastenverblijven de Molenkolk Onze sfeervolle en comfortabele gastenverblijven, geschikt voor B&B en vakanties, kijken uit op Bronkhorst en de Bronkhorstermolen. De gastenverblijven liggen direct aan het vis- en vogelrijk water, De Molenkolk. Gastvrouw en gastheer, Petra Verhagen en Willem Eckhardt, heten u van harte welkom. Bronkhorsterweg 38, 7221 AD Steenderen, T 0575 45 27 42 www.molenkolk.nl

B&B Boerderij de Vrije Geest Een prachtige locatie voor een Bed & Breakfast in mooie complete studio’s. Tevens beschikken wij over een groepsruimte, een veldschuur met keuken, een zwemvijver, vuurplaats en jacuzzi. U vindt bij ons veel rust en natuur, in het mooie coulisselandschap. Wij ontvangen u graag! Wolfsstraat 3, 7227 DP Toldijk, T 0575 47 08 67 www.boerderijdevrijegeest.nl Vakantiewoning Logeer & Sfeer Slapen vlakbij de koeien, dat kan bij Logeer & Sfeer! Midden tussen de weilanden halverwege Bronkhorst en Doesburg staat onze sfeervolle vakantiewoning met hottub. Sfeervol, compleet en kindvriendelijk. Logeer & Sfeer is genieten voor het hele gezin! Doesburgseweg 2, 7221 NH Steenderen, T 0575 45 22 03 M 06 4555 2789, www.logeerensfeer.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 29


Dorado Beach

Beleef, geniet, ervaar! De trend bij Dorado Beach is genieten. Genieten van uw boot in de haven of van uw tent of caravan in het gras. Maar u kunt hier ook heerlijk uitwaaien langs de IJssel, fietstochten maken door het achterland en genieten van de adembenemende natuur. In plaats van in de tent, caravan of boot is het ook mogelijk om in een bijzondere accommodatie de nacht(en) op Dorado Beach door te brengen. Zo kunt u in een drijvend vakantiehuis, een dijkhuisje, een safaritent op het water, een paalhut, een tipitent, een natuurhut of een trekkershut verblijven. Kom naar Dorado Beach.... Beleef, geniet en ervaar! Jachthaven & camping Dorado Beach Pipeluurseweg 8 | 7225 ND Olburgen | T 0575 - 45 15 29 info@doradobeach.nl | www.doradobeach.nl


Overnachten Het huisje achter in de tuin Eigen opgang, wifi en keuken Helmichstraat 21, 7223 LD Baak, T 0575 442 885 www.hethuisjeachterindetuin.nl

Groepsaccommodatie De Eek Eekstraat 3, 7221 NC Steenderen, T 0575 451 274 www.de-eek.nl

Vakantiewoning De Bakermark Bakermarksedijks 19, 7223 KJ Baak, T 0575 44 19 17 www.bakermark.nl

Herberg de Gouden Leeuw Bovenstraat 2, 7226 LM Bronkhorst, T 0575 451 231 www.herbergdegoudenleeuw.com

B&B Landgoed Reigersvoort Reigersvoortseweg 26, 7227 NK Toldijk, T 0575 46 03 35 M 06 14 47 96 89, www.landgoedreigersvoort.nl

Hotel Heezen J.F. Oltmansstraat 5, 7221 NA Steenderen, T 0575 45 12 04 www.hotelheezen.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 31


Voor al uw (reparatie) maatwerk van huifzeilen, veranda/serrezeilen, afdekzeilen, enz. Tevens repareren we ook schoenen, tassen, paardentuigen, enz.

Tent-, zeil- en schoenmakerij Berends Dorpsstraat 35/35a, 7221 BN Steenderen T: 0575 45 10 91 | www.zeilmakerijberends.nl


Overnachten 't Hofke minicamping en B+B Capellegoedweg 4A, 7225 NG Olburgen, T 0575 450 544 M 06 222 58 193, www.minicamping-thofke.nl

Camperplaats Landlust Landlustweg 2, 7221 BS Steenderen, T 0575 45 11 98 www.beuseker.nl

Zorg- en recreatieboerderij De Bult | Minicamping en B&B Beekstraat 13, 7227 NC Toldijk, T 0575 - 45 13 05 www.recreatieboerderijdebult.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 33


www.coop.nl • aalderink.supermarkt@planet.nl • Tel: 0575 45 12 06 TNT-servicepunt | staatsloten | RDW | stomerij-depot | bloemenhoek slijterij | zelfzorg medicijnen | hoge klantenservice OPENINGSTIJDEN Ma t/m do 08.00 - 19.00 | vr 8.00 - 20.00 | za 8.00 - 17.00 | zo 12.00 - 17.00


Evenementenkalender 2016

Evenementenkalender

Mei

September

5 mei Fiets de Boer op Bronkhorst 5-8 mei Kunst4daagse Bronckhorst www.kunst4daagsebronckhorst.nl 7-8 mei Agrarisch Verleden Herleeft 7-8 mei Oude Tractor en Motorenshow Toldijk

1-2 sept Kermis Bronkhorst 9-10 sept Kermis Steenderen 17 en 24 sept Appelplukdag Horstink www.fruitbedrijfhorstink.nl

Juni 4-5 juni Open Tuinweekend Bronckhorst & Doesburg www.achterommetjes.nl 9-12 juni Achterhoekse Klavertje 4-daagse www.ak4d.nl 25-26 juni Zweefvliegtuigenwedstijd Toldijk

Oktober 2-4 okt Kermis Baak

November 6 nov Streekmarkt De Kruisbrink www.dekruisbrink.nl nov Bikkelrun Steenderen

Juli

December

1-2 juli Kermis Toldijk 3 juli Marktpop Heezen, www.hotelheezen.nl 9 juli Toertocht oude tractoren Toldijk 10 juli Volksdansen in Bronkhorst 30-31 juli Autocross Toldijk

17-18 dec Christmas Carol Bronkhorst 26 dec O Denneboomrun Steenderen

Augustus 4-5-6 aug Kermis Olburgen/Rha 13-14 aug Brommers Kieken in de Karke Steenderen 27-28 aug Open Tuinweekend Bronckhorst & Doesburg, www.achterommetjes.nl

TIP: Elke zomer exposeren schilders en keramisten uit de regio in de kapel van Bronkhorst. U kunt de galerie bezoeken van april tot en met de herfstvakantie in oktober. De exposities in de kapel van Bronkhorst zijn dagelijks te bezichtigen van 11.00 – 18.00 uur. trouwkapelbronkhorst.nl Kijk ook op de agenda van steenderensbelang.nl

Ontdek Steenderen e.o. | 35


Colofon Uitgave: Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen ism Stichting Achterhoek Toerisme Redactie: Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen ism Stichting Achterhoek Toerisme Vormgeving: Mo Middag Fotografie: Stan Bouman, Laurence Delderfield, Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen Kaartmateriaal: Stichting Achterhoek Toerisme De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die mogelijke gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Overname van vermelde gegevens alleen met schriftelijke toestemming van de uitgever.

Toeristisch Platform Bronkhorst-Steenderen

STICHTING

Profile for Achterhoek

Toeristische gids Steenderen e.o.  

Toeristische gids Steenderen e.o.  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded