Page 1

GELUKSGIDS 2015

culinaire op

toer!

PAG. 7

Op pad? Vergeet je smartphone niet

PAG. 16

Gijs Jolink Teruggaan naar de Achterhoek is de beste beslissing ooit! PAG. 31

De natuur is je animatieteam

achterhoek.nl PAG. 48

facebook.com/achterhoektoerisme

mooiachterhoek youtube.com/achterhoektoerisme HET GELUK VAN NEDERLAND


WINKELEN IN DE

Achterhoek De Achterhoek. Hou je van winkelen, dan sluit je de

De grote winkelketens zijn er natuurlijk ook. En na

Achterhoek in je hart. In de mooie historische dorps-

zo’n dagje shoppen is het lekker bijkomen in de alom

kernen en stadscentra ontdek je steeds weer andere knusse boetiekjes, fijne speciaalzaken en lokale winkels.

aanwezige horeca. Kijk voor leuke tips en meer informatie op www.achterhoek.nl

HET GELUK VAN NEDERLAND


Kom

geluk HET

proeven

! k e o h r e t h c A e d n i

Gezellige middeleeuwse stadjes waar je, al dwalend door de smalle straatjes, de historie nog voelt. Eindeloze boswandelingen door een prachtig, heuvelachtig landschap. Heerlijke fietsroutes van de ene wijngaard naar de andere. Gezellige restaurants waar de lekkerste streekproducten op het menu staan. Klinkt dit niet als het ultieme geluk? En het mooie is: je hoeft er niet helemaal voor naar ZuidEuropa af te reizen. Want hoe verrassend misschien ook, je vindt het allemaal in de Achterhoek! In deze gids lees je alles over het veelzijdige aanbod van de regio. Van leuke attracties en evenementen tot stoere activiteiten in de buitenlucht en interessante musea. Zo opent in mei 2015 het grootste museum voor Nederlands modern realisme zijn deuren in Gorssel, zeker een bezoekje waard! Ook nemen we je mee op culinaire toer langs de lekkerste adresjes van de regio. Bekende Achterhoeker Gijs Jolink vertelt waarom hij hier het ultieme woongeluk heeft gevonden. Zelf een beetje van dat geluk ervaren? Kom dan voor een weekend of langere vakantie hier ‘wonen’. Er zijn genoeg campings, Bed & Breakfasts en hotels waar je met volle teugen van de Achterhoekse gastvrijheid kunt genieten.

T

d A hterhoek!

De geluksgids voor iedereen | 3


7

Op culinaire toer Maak kennis met de rijke traditie van de streek en proef

14

Eropuit met de kids Onvergetelijke belevenissen

Colofon

Uitgave: Stichting Achterhoek Toerisme Marktstraat 1, 7271 AX Borculo Tel. 0545 25 03 80 www.achterhoek.nl

16

Op pad? Vergeet je smartphone niet! Deze gids is tot stand gekomen mede dankzij de VVV’s en anderen. Redactie: Stichting Achterhoek Toerisme, Frieda Zieleman tekst & redactie Concept & Creatie: Frappant bureau voor spetterende communicatie Fotografie: Diverse fotografen uit de Achterhoek Druk: Drukkerij Tesink, Zutphen

Copyright: Stichting Achterhoek Toerisme 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze gave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De uitgever is voorts niet aansprakelijk voor schade die het mogelijk gevolg zouden kunnen zijn van verkeerde gegevens.

STICHTING

4 | Achterhoek gids 2015


31

Gijs Jolink Teruggaan naar de Achterhoek is de beste beslissing ooit

39

Van ijstijd tot modern realisme Bekijk het in de Achterhoek

48

Inhoud Culinair geluk Op culinaire toer Voor grote en kleine eters Eropuit met de kids

7 13 14

Geluk onderweg Op pad? Vergeet je smartphone niet! Volg de bevrijding Spring op de ďŹ ets! De paden op de lanen in‌ Lekker actief in de buitenlucht Kom tot rust op het water De Achterhoek vanaf een paardenrug

16 20 23 24 27 28 30

Persoonlijk geluk Interview met Gijs Jolink

31

Van muziekfestival tot veldslag Je beleeft het hier! Gelukskalender 2015

34 36

Cultureel geluk Van ijstijd tot modern realisme Maak eens een stedentripje Grenzeloos genieten

39 44 46

Vakantiegeluk De natuur is je animatieteam Voor elke kampeerfan wat wils Waar wil jij overnachten Ook hier ben je van harte welkom Zoveel te beleven

48 50 53 55 56

VVV-aanbiedingen VVV en informatiepunten

58 61

Geluksadressen Blijven slapen Eten & Drinken Zien & Doen

62 63 64

Attracties en bezienswaardigheden

65

De natuur is je animatieteam Voor elke kampeerfan wat wils De geluksgids voor iedereen | 5


6 | Achterhoek gids 2015


culinaire

Culinair geluk

op

toer!

Liefhebbers van lekker eten weten het allang: met een bezoekje aan de Achterhoek doe je je smaakpapillen een groot plezier. De streek barst namelijk van de ambachtelijke streekproducten, wijn uit eigen wijngaarden en fantastische restaurants. Kom je mee proeven? De uitdrukking ‘wat je van ver haalt, is lekker’ klopt eigenlijk niet. Want juist de smaak van streekproducten is ongeëvenaard. En dat is niet zo vreemd, want streekproducten worden vaak kleinschalig en dus met meer aandacht gemaakt. Ze krijgen ruim de tijd om te groeien en te rijpen. Daarnaast zit er maar weinig tijd tussen het moment van oogsten en het moment van eten. Verser kan niet!

Proef de passie In de Achterhoek vind je heel veel bedrijven die vol passie hun eigen kaas, fruit, vlees, brood of ijs maken. Vaak is er ook een charmant klein winkeltje waar je de producten kunt kopen. Een voorbeeld is Kaasboerderij Weenink in Lievelde, waar op traditionele manier boerenkaas wordt gemaakt van rauwe melk. De melk is afkomstig van de eigen koeien. De boerderij staat vooral bekend

Het geluk ligt op straat Rijd je door het mooie landschap van de Achterhoek, dan kom je ze regelmatig tegen: stalletjes langs de weg waar allerlei producten van eigen land worden verkocht. Groenten, fruit, bloemen of zelfgemaakte jam, om maar eens wat te noemen. Elk weggetje dat je inslaat biedt weer zijn eigen lekkere verrassing. Je betaalt door het gevraagde bedrag in een kistje te stoppen. Zorg dus dat je voldoende kleingeld bij je hebt.

om zijn bijzondere kruidenkazen, zoals rozemarijn- en lavendelkaas. Uiteraard kun je een blokje proeven. En wil je weten hoe de kaas precies gemaakt wordt, volg dan een rondleiding of workshop. Iets zuidelijker, in Heelweg, ligt het bosbessenbedrijf van de familie te Pas. Zij kweken bosbessen en ander zacht fruit. In het seizoen is er natuurlijk volop vers fruit verkrijgbaar, daarbuiten kun je er terecht voor zelfgemaakte wijn, jam, sap of siroop. Ook kun je dan fruit uit de diepvries kopen. Hou je van lamsvlees? Rijd dan even door naar het Woold (bij Winterswijk). Woolds lamsvlees staat bekend om de verfijnde en delicate smaak. De schapen lopen vrij rond op verschillende graslanden en natuurterreinen van het Geldersch Landschap.

Maak kennis met een rijke traditie van de streek en ‘proef’

Al het lekkers verzamelen! Nieuwsgierig geworden naar die veelzijdige Achterhoekse streekproducten? Op www.achterhoekstreekproduct.nl vind je een overzicht van alle bedrijven die het beeldmerk van de Vereniging Streekproducten Achterhoek mogen dragen. Dankzij het handige kaartje op de site stippel je heel gemakkelijk je eigen route uit langs de lekkerste adresjes.

De geluksgids voor iedereen | 7


Wit goud uit het oosten Bij asperges denk je misschien aan Limburg, maar wist je dat er in de Achterhoek ook volop asperges worden geteeld? Een van de grootste en bekendste telers is Asselman Asperges uit Barchem. In het aspergeseizoen (van half april tot eind juni) kun je bij de boerderij niet alleen asperges kopen, maar ook aardappels, ham en boter. Kortom, alle ingrediënten voor een klassiek aspergegerecht. Asselman levert zijn asperges aan verschillende restaurants in de regio, dus je kunt ze in het seizoen in diverse creaties op je bord aantreffen. De Achterhoekse asperge smaakt iets zachter dan zijn Limburgse broertje, dat heeft te maken met de grondsoort en de bemesting. Een heerlijke seizoensdelicatesse!

Eén van die wijngaarden is Wijngaard Hesselink, gelegen in het bosrijke coulisselandschap van het Winterswijkse Henxel. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de wijngaard en de mooie omgeving. Uiteraard kun je hier terecht voor een goed glas wijn, maar ook voor een uitgebreide wijnproeverij met verschillende wijnen uit eigen wijngaard, geserveerd met stokbrood en kaas. Ook kun je een rondleiding door de wijngaard krijgen, met uitgebreide uitleg over de druiventeelt en het maken van de wijn. Ook de wijnbouwers van Wijngaard Deutinghem 838 in Doetinchem leiden je (op afspraak) graag rond, vanaf € 6,50 p.p kun je er al terecht voor een rondleiding/ proeverij inclusief een heerlijk glas wijn.

De wijngaard telt ruim 3500 wijnstokken en er worden zeven verschillende druivensoorten verbouwd: vier witte en drie rode. De wijnen worden gemaakt in de eigen wijnmakerij. Bij slecht weer worden de proeverijen in de wijnmakerij gehouden, bij mooi weer gebeurt dat op het prachtige buitenterras. Vlakbij, in het dorpje Drempt, vind je wijnboerderij ’t Heekenbroek. In de zomer wordt er elke woensdag een rondleiding en wijnproeverij georganiseerd. Iets te veel wijn geproefd of juist nog niet genoeg? Geen probleem, ’t Heekenbroek heeft een eigen bed & breakfast voor twee personen. Plak er dus gerust nog een lekker culidagje in de Achterhoek aan vast. Er zijn namelijk heel veel geweldige restaurants te ontdekken!

Vruchtbare bodem Ook zo’n product dat je misschien niet zo snel in de Achterhoek zou verwachten: wijn. Tot voor kort kwam wijn alleen uit het buitenland. Maar dankzij nieuwe druivenrassen en betere technieken is wijnbouw tegenwoordig ook in Nederland heel goed mogelijk. En dan met name op de vruchtbare bodem van de Achterhoek! Inmiddels zijn er maar liefst twintig wijngaarden te vinden. Zij produceren kwaliteitswijn die zeker niet onder doet voor wijn uit bijvoorbeeld Frankrijk of Zuid-Afrika.

l tinghem838.n wijngaarddue

Nog een

glaasje? 8 | Achterhoek Najaar 2014gids 2015

In Duitsland en Frankrijk kom je ze veel tegen: fiets- of autoroutes langs de mooiste wijngaarden van de betreffende streek. Ook in de Achterhoek – inmiddels uitgegroeid tot dé Nederlandse wijnstreek – zijn drie van dergelijke routes samengesteld. Zo kun je in de gemeente Montferland een fietsroute van 36 kilometer volgen langs een aantal wijndomeinen. Daarbij doe je bijvoorbeeld Wijngoed Avitera in Azewijn aan. In de modern ingerichte wijnmakerij wordt op traditionele manier wijn gemaakt. Een eindje verderop, in ’s-Heerenberg, vind je Wijngaard Bergherbos. Dit bijzondere wijnveld ligt bij Kasteel Huis Bergh, een bezienswaardigheid die ook zeker een bezoekje waard is. De wijngaard is onderdeel van Wijngoed Montferland. Dit wijngoed maakt niet alleen jaarlijks vijftienduizend flessen wijn, maar ook speciale drankjes zoals het Montferlandse Pruufke (een cognac), de Heksenvlam (een grappa) en het Smokkelgoud (een likeur).


Culinair geluk

zicht.nl hotelvillaruim

Goed op streek

Stengelsla, aardbeimelde en kermitaubergine

Achterhoekse koks weten hoe ze de producten uit hun eigen streek het best tot hun recht kunnen laten komen. Ben je rond lunchtijd in de buurt van Doetinchem, ga dan naar Villa Ruimzicht en bestel het lunchplateau Proef de Achterhoek! Je geniet dan bijvoorbeeld van een kroket van Montferlandse paddenstoelen, een soepje van biologische groente uit Toldijk en een oerbroodje met gerookte zalm van Wennekes uit ’s Heerenberg (de precieze gerechten wisselen per seizoen). Niet voor niets is het motto van de keukenbrigade ‘Think global, eat local’. Oftewel: werelds koken met producten uit eigen streek.

Ook bij Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk staan streekproducten hoog in het vaandel. Hier wordt Achterhoeks gekookt met een Vlaams tintje. Dat wil zeggen: de gerechten zijn op de Vlaamse keuken geïnspireerd, maar dan gemaakt met de beste ingrediënten uit de Achterhoek. Op de menukaart vind je onder andere de beroemde Kemperkip, Gallowayrund uit het veengebied rondom Winterswijk en bijzondere Achterhoekse groenten, fruit, kruiden en bloemen. Ooit gehoord van stengelsla, aardbeimelde of kermitaubergine? Laat je verrassen door de chef! Op de wijnkaart vind je diverse Achterhoekse wijnen.

Tip Dag en nacht genieten Beleef de Achterhoekse gastvrijheid en maak een culinair avondje compleet met een overnachting in één van de Achterhoekse hotels. Een avond lang genieten van overheerlijke gerechten en daarna door naar de kamer waar je de volgende ochtend ontwaakt met een schitterend uitzicht! Na het ontbijt de wandelschoenen aan voor een prachtige wandeling door het Achterhoekse landschap. Dat is nog eens genieten. www.achterhoek.nl

De geluksgids voor iedereen | 9


Culinair geluk

erhummelo.nl degoudenkarp

Voor je routeplanner WIJNGAARDEN Wijngaard Hesselink 7113 AE Winterswijk Henxel tel: 0543 56 22 43 wijngaardhesselink.nl Wijngaard Duetinghem 838 Westermaatweg 7 7008 AW Doetinchem tel: 0314 64 06 34 wijngaardduetinghem838.nl

Het hotel-restaurant is prachtig gelegen, tegenover het dorpskerkje van Hummelo. Ook de rest van het jaar geniet je hier van klassieke seizoensspecialiteiten, waaronder natuurlijk asperges in het voorjaar. Er wordt onder andere wijn geschonken van wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt.

Wijnboerderij ’t Heekenbroek Tellingstraat 7 6992 DZ Drempt tel: 0314 38 19 88 heekenbroek.nl Wijngoed Avitera Hartjensstraat 7

Wild van wild Een rijke Achterhoekse traditie is wild eten in de herfst en winter. Ook het wild is veelal afkomstig uit de streek zelf en dat proef je. In het wildseizoen komen liefhebbers dan ook van heinde en verre naar de regio om te genieten van een heerlijke reerug of hazenpeper. Twintig restaurants hebben zich verenigd in de campagne ‘Wild! eten in de Achterhoek’. Zij serveren smaakvolle wildgerechten, vaak gecombineerd met andere verse streekproducten. Kortom, in het wildseizoen proef je de Achterhoek in optima forma!

Met zicht op het kerkje Een restaurant dat bekend staat om zijn smakelijke, klassieke wildgerechten is De Gouden Karper in Hummelo. Het is een van de oudste en meest gerenommeerde horecagelegenheden van Nederland. Sinds 1642 is het pand in gebruik als herberg en bierbrouwerij. Het is een echt familiebedrijf, inmiddels staat de vierde generatie aan het roer.

Nog zo’n ‘gouden’ restaurant met een rijke historie: Hotel Restaurant Herberg de Gouden Leeuw in Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland. Niet alleen in het wildseizoen, maar in alle jaargetijden staan seizoensproducten uit eigen streek centraal in de keuken. Zo wordt vers fruit van Horstink uit Steenderen gecombineerd met de lekkerste kazen uit de regio: een heerlijk samenspel van het beste wat de Achterhoek te bieden heeft. De asperges komen van boerderijen uit Vierakker of Drempt. Ook bij de Gouden Leeuw prijken verschillende Achterhoekse wijnen op de wijnkaart. Smaakt al die culinaire verwennerij naar meer? Boek dan een kamer of appartement in de gastvrije herberg. Dan begint ook de dag erna weer goed met een uitgebreid Achterhoeks ontbijt! Want met al dat lekkers om je heen wil je hier toch nooit meer weg…?

7045 AH Azewijn tel: 0314 65 26 53 avitera.nl Wijngoed Montferland Munsterweg 4 7081 HJ Gendringen tel: 0315 38 62 80 wijngoedmontferland.nl RESTAURANTS Hotel Villa Ruimzicht Ruimzichtlaan 150 7001 KG Doetinchem tel: 0314 32 06 80 hotelvillaruimzicht.nl Gasterij De Gulle Waard Mr. ten Houtenlaan 4 7102 EH Winterswijk tel: 0543 51 31 33 gullewaard.nl

herbergdegoudenl eeuw.com

Hotel Café Restaurant De Gouden Karper Dorpsstraat 9 6999 AA Hummelo tel: 0314 38 12 14 degoudenkarperhummelo.nl Herberg De Gouden Leeuw Bovenstraat 2 7226 LM Bronckhorst tel: 0575 45 12 31 herbergdegoudenleeuw.com

De geluksgids voor iedereen | 11


Pannenkoekenboerderij

Erve Brooks

Gezellig terras

ABC Achterhoekbungalow Familie Vreeman, Kattenbergweg 3-3, 7101 BM WINTERSWIJK, tel. 06-28338079 E-mail: info@ABC-bungalow.nl Website: www.ABC-bungalow.nl Geniet van een heerlijke vakantie(woning) in deze luxe 6-persoons bungalow, sfeervol ingericht en voorzien van vaatwasser, wasmachine, kindermeubilair, combimagnetron, douche, wc beneden en boven. Hier kunt u genieten van rust, ruimte, natuur en privacy. De woning is gelegen op een kleinschalig recreatiepark op een unieke locatie met 21 recreatiewoningen. De woning is een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Er staan fietsen tot uw beschikking, dagelijks ontvangt u een krant, gratis toegang tot het Winterswijkse zwembad en nog veel meer gratis extra's. Kijk op onze website voor meer informatie. Heeft u nog vragen? Bel gerust of stuur een e-mail, wij helpen u graag!

ten blotevode lan

Binnenen buiten speeltuin

n avontu!re pad

Wees van harte welkom!

Broekhuisdijk 5 • Gelselaar • tel. 0545 - 481371

www.erve-brooks.nl

Dagelijks geopend van 10.00 tot 19.30 uur

Achterhoekse ChiF

Dat omschrijft Villa Ruimzicht en Strandlodge in twee woorden. On-Nederlands stijlvolle gelegenheden met een ongedwongen sfeer. Vakmanschap en creativiteit gaan hier hand in hand, “think global | eat local” is het motto.

LOKAAL

FEEST

SLAAP

Ruimzichtlaan 150, 7001 KG Doetinchem. Tel: 0314 - 320 680 www.hotelvillaruimzicht.nl info@hotelvillaruimzicht.nl /villaruimzicht

12 | Achterhoek gids 2015

@villaruimzicht

DRINK

BEWONDER

PROEF

KIJK

Badweg 4, 7102 EG Winterswijk. Tel: 0543 - 769 037 www.slww.nl info@slww.nl /strandlodge

StrandlodgeWw


heikamp.nl

wamelink.nl

De Heikamp, het lekkerste avontuur voor jong en oud!

Fusion in Winterswijk We verwelkomen je graag in ons Live Wok-Grill restaurant. Hier ontmoet je een fusion van de Nederlandse keuken en Aziatische hoogstandjes. Geniet onbeperkt van allerlei soorten wereldgerechten, voor een vaste prijs. Onze all-in formule omvat ook alle dranken, met uitzondering van sterke dranken en likeuren.

Al meer dan 40 jaar valt onze pannenkoekboerderij bij jong en oud(er) in de smaak. Het is het ideale vertrekpunt voor een relaxte wandeling via het kabouterpad, een avontuur in het grootste Doolhof van Europa of een uitdagende klimpartij in het aangrenzende Klimbos.

Eigen graan, pure passie Op het land naast onze uitspanning wordt de tarwe voor ons meel vakkundig verbouwd, om vervolgens in korenmolen ‘De Leeuw’ ambachtelijk te worden gemalen. Hierdoor krijg je bij De Heikamp niet alleen de lekkerste, maar ook de meest pure en gezonde pannenkoek geserveerd. In 2014 zijn wij door een deskundige vakjury

uitgeroepen tot winnaar tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Pannenkoekenbakken. De Heikamp zorgt voor het lekkerste avontuur van de Achterhoek. Je proeft zelf waarom! De Heikamp Hengeloseweg 2 7261 LV Ruurlo 0573 45 20 90

VOOR

kleine EN

GROTE

All inclusive buffet

eters

Voor de kinderen is er een uitgebreide speelhoek met ballenbak, PlayStations, iPad en veel meer! Bij mooi weer leven zij zich uit in een van de buiten-attracties van Wok Wamelink. Wok Wamelink Wooldseweg 71 7101 HV Winterswijk 0543 51 22 02

Culinair genieten? Dat kan zeker bij Hof van Eckberge! In eigen keuken bereiden we graag de lekkerste à la carte lunch-, diner- en plateservicegerechten voor je. In het weekend kun je ’s avonds gebruikmaken van ons luxe ‘all inclusive Nuovo Mundo buffet’, alles tegen zeer aantrekkelijke tarieven. Wij verzorgen ook graag je familie-, buurt-, kinder- of bruiloftsfeest. Hof van Eckberge is dé locatie voor professionele kookworkshops voor zowel kinderen als volwassenen. Voor actuele informatie hierover kun je onze website bezoeken of contact opnemen met onze receptie. Iedere zondag is er bij Hof van Eckberge een heerlijke uitgebreide brunch van 11.00-14.00 uur. Ook kun je kiezen voor een high tea: een uitgebreide proeverij met diverse broodsoorten, diverse koude en warme voor- en hoofdgerechtjes en desserts, op verrassende manier bij je aan tafel gepresenteerd. Hof van Eckberge Lintveldseweg 1a 7151 NK Eibergen Tel. 0545 46 11 00

Kijk voor de activiteitenkalender en evenementen op www.hofvaneckberge.nl

hofvaneckberge.n l De geluksgids voor iedereen | 13


Onvergetelijke belevenis Voor kinderen van 3 tot en met 14 jaar biedt de Achterhoek verschillende kinderroutes. Je maakt daarbij op speelse wijze kennis met de streek en de historie. Alle routes hebben een avontuurlijk verhaal als leidraad en duren anderhalf tot vier uur. Een aantal populaire kinderroutes wordt in 2015 ook digitaal aangeboden. Met de navigatie in de app kun je de route heel gemakkelijk volgen. Ook krijg je foto’s en filmpjes te zien. Onderweg moet je raadsels oplossen, beleef je spannende veldslagen en kom je oog in oog te staan met bekende personages uit Achterhoekse mythen en legenden. Na alle avonturen wordt het tijd voor een snack, gelukkig is ook daar aan gedacht. De route-app geeft namelijk tips voor kindvriendelijke horeca in de buurt. Een vakantie in de Achterhoek wordt zo een onvergetelijke belevenis voor jong en oud! Kijk op pagina 17 voor verdere uitleg over de AbelLife route-app, hoe deze precies werkt en waar je de routes kunt aanschaffen. Plezier gegarandeerd!

eropuit

AbelLife.nl

MET DE

Spannende fietsroute

kids

De Zevensprong is een fietsroute van ongeveer 15 kilometer voor kinderen van 9 tot en met 13 jaar. De route is gebaseerd op het beroemde boek van Tonke Dragt, dat in de jaren tachtig in Ruurlo werd verfilmd. Je doet opdrachten op plekken waar destijds opnames zijn gemaakt. Het verhaal van de Zevensprong gaat over een basisschoolleraar, Frans van der Steg, die een kind, Geert-Jan, moet redden uit de handen van zijn oom, Graaf Grisenstijn. Geert-Jan woont met zijn oom in het Trappenhuis - een kolossaal huis vol trappen - en komt nooit in contact met andere kinderen. Zijn oom heeft hem opgesloten, omdat er in oude geschriften staat vermeld dat er een schat in het Trappenhuis ligt die alleen door een kind kan worden gevonden. De graaf wil dat Geert-Jan de schat voor hem vindt. De Zevensprong zelf is het kruispunt waar zeven wegen samenkomen en ligt niet ver van het kasteel. De televisieserie gebruikte het kruispunt als start- en eindpunt van iedere aflevering. Wil je na de route nog langer in Ruurlo blijven? Breng dan een bezoek aan De Doolhof of aan het Klimbos!

14 | Achterhoek gids 2015

heikamp.nl/kids/ zevensprong-9-14


Belevingspark met mini ZOO Behalve lekker eten (zie pagina 13) valt er in Hof van Eckberge nog veel meer te beleven! Ontdek Nuovo Mundo, de nieuwe wereld in onze mini ZOO. Het belevingspad voert je langs onze dieren uit Noord- en ZuidAmerika en Australië, zoals nandoes, alpaca’s, wasberen en bijzondere watervogels. Je kunt ook een leuke speurtocht doen. Verder kun je lekker spelen in de speeltuin, bowlen, lasergamen of snoezelen. Hof van Eckberge is uitgeroepen tot beste Samen Speelplek van Nederland. Dat betekent dat wij de YEAH! beste samen speelplek zijn die toegankelijk is voor zowel kom kinderen met als zonder handicap!

kijken

Op zoek naar de verborgen schat Van april tot oktober kunnen kinderen tot 8 jaar een avontuurlijke Piratentocht maken. Maak samen met de schippers een vaartocht en zoek op en langs de Berkel naar piraat Woeste Willem en zijn verborgen schat! Een leuke tocht voor groepjes kinderen, bijvoorbeeld tijdens een verjaardagsfeestje. Individuele opgave is ook mogelijk, bij een aantal van minimaal 8 kinderen kan de tocht doorgaan! Informatie: Toeristische Informatie Borculo Tel. 0545-27 19 66, info@tiborculo.nl

borculobruist.nl

Kruidenvrouwtje hofvaneckberge.n l

Smoks Hanne is het beroemde kruidenvrouwtje van Zelhem. Meer dan 150 jaar geleden was ze ineens in Zelhem. Wil jij ook een echte Smoks Hanne worden? Fiets dan de betoverende route met diverse leuke opdrachten. Je hebt daarvoor wel een beetje heksenkennis, talent en lef nodig. Kosten: € 9,95, inclusief routeboekje, bandana, ‘Smoks Hanne’-klomp, Smoks Hanne diploma bij terugkomst en lekkers onderweg.

Kleurrijke cactussen Laat je verrassen door de gevarieerde attracties in Familiepark Cactus-Oase in Ruurlo. Kom langs en maak kennis met duizenden soorten bijzondere, kleurrijke cactussen en planten zoals de ‘vishaakcactus’, de ‘kokerboom’ en… Aloë Vera. In dit rolstoelvriendelijke park kan jong en oud zich prima vermaken, ook als de zon even niet schijnt! Ontdek wat er zich in de grafkamer van de Cactus Piramide bevindt. Een nostalgiehuis, een ambachtelijke schoenmakerij en een doorsnede van een historische boerderij voeren je terug naar de beginjaren van de vorige eeuw. Voor kinderen is er een puzzelroute en een speciale Kindertuin met onder meer een tipi, saloon en Anny Cactus Kindertheater. In de Indian Art Gallery laten de schilderijen van de wereldberoemde kunstenaar Jeroen Vogtschmidt en zijn dochter Kim details zien uit het leven van de NoordAmerikaanse en Canadese indianen. Een terras, vijver met vissen en enkele ondeugende pony’s zorgen ervoor dat het buiten ook gezellig is.

Kom jij ook? cactusoase.nl

De geluksgids voor iedereen | 15


Op pad? Vergeet je

smartphone

niet!

16 | Achterhoek gids 2015


Geluk onderweg

Fietsen of wandelen in de Achterhoek. Dat betekent: na elke bocht verrast worden door een prachtig vergezicht of een karakteristieke houtwal. Je gaat van bos naar weilanden en van pittoreske dorpen naar historische stadjes. Nergens anders is de afwisseling in landschap zo groot als hier. En met alle filmpjes, foto’s en tips die je onderweg op je smartphone binnenkrijgt, wordt het alleen nog maar boeiender! Als fietser word je in de Achterhoek echt in de watten gelegd. Zo is de regio aangesloten op het internationale netwerk van fietsknooppunten. Door van knooppunt naar knooppunt te fietsen zet je heel gemakkelijk je eigen route uit. De afstand bepaal je zelf! Daarnaast zijn er al veel prachtige fietsroutes voor je samengesteld. Deze beginnen vaak bij een zogenaamd Toeristisch Overstappunt (TOP), herkenbaar aan een hoge kegel van gaas met keien erin. Hier kun je je auto parkeren, waarna je per fiets (of te voet, te paard of op skeelers) verdergaat. De meeste TOP’s staan bij een horecagelegenheid. Bij terugkomst is het dus heerlijk bijkomen met een welverdiend hapje of drankje. Maar ook onderweg kom je bij particulieren op het erf zogenoemde Rustpunten tegen waar je koffie of thee kunt krijgen, even naar het toilet kunt of je elektrische fiets kunt opladen. Met je mobiele telefoon open je op

www.rustpunt.nu de Rustpuntzoeker, zodat je in één oogopslag ziet waar het dichtstbijzijnde rustpunt is.

Eenvoudig op stap met het wandelnetwerk Hou je meer van wandelen? Dan kun je vanaf dit jaar ook gebruikmaken van een knooppuntennetwerk. Het wandelnetwerk Achterhoek beslaat maar liefst 3000 kilometer. Dankzij de overzichtelijke bebording stel je als wandelaar heel eenvoudig je eigen route samen. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs authentieke Achterhoekse boerderijen en pittoreske dorpjes. Je kunt de route zo uitgebreid maken als je wilt, waardoor het ook heel eenvoudig is om een meerdaagse wandelvakantie te plannen. Het wandelnetwerk is vanaf het voorjaar van 2015 zowel op kaart als digitaal beschikbaar.

Even spieken in de stal Of je nu op de fiets springt of je wandelschoenen aantrekt, vergeet in elk geval niet om je smartphone mee te nemen. Het is namelijk mogelijk om digitale routes te downloaden. Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de wandel- en fietsroutes tot een belevenis. Historische bezienswaardigheden komen tot leven én de natuur heel dichtbij. De routes zijn voorzien van navigatie, een kaart is dus overbodig en verdwalen onmogelijk. Zo word je gewezen op dat ene schattige steegje waar je normaal gesproken langs was gelopen, het boerenerf waar je even in de stal mag spieken of die kaasboerderij

Hoe werken de digitale routes? Haal van tevoren een routeboekje bij een van de VVV’s in de Achterhoek, of zoek een route uit op Achterhoek.nl. Maak een account aan op AbelLife.nl en activeer de vouchercode die bij de gekochte route hoort. Download vervolgens de gratis AbelLife app in de App Store en link je account. Als je voor vertrek de route downloadt, heb je onderweg geen internet nodig. Je maakt alleen gebruik van gps. De digitale routes zijn beschikbaar voor Android en Apple toestellen.

De geluksgids voor iedereen | 17


Kom maar achterom!

waar je heerlijke geitenkaas voor je lunch kunt scoren. De routes zijn onderverdeeld in thema’s. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een cultuurhistorische route, een natuurroute of een culinaire route. Ook zijn er speciale kinderroutes. Wedden dat de kinderen nog nooit zo enthousiast zijn geweest over een stukje fietsen of wandelen?

matisch naar de pagina geleid die gaat over die specifieke plek. Spannende Geschiedenis is onderverdeeld in een aantal tijdlijnen, waaronder Industrieel Erfgoed, Middeleeuwen en Bevrijdingsroutes. Die laatste tijdlijn is in de Achterhoek zichtbaar gemaakt door middel van acht luisterplekken, waarop een historisch verhaal wordt verteld. Je leest er alles over op pagina 20.

Het is een gevleugelde Achterhoekse uitspraak: ‘Kom maar achterom!’ Niet aanbellen dus, maar gewoon via de achterdeur naar binnen stappen. In de omgeving van Hummelo zijn onder de naam ‘Achterommetjes’ verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. Bij het Achterommetje Drempt-Hummelo-KeppelDoesburg kun je onderweg bij verschillende routepunten een QR-code scannen. Je krijgt dan een filmpje te zien dat iets vertelt over de plek waar je op dat moment staat. Je kunt de filmpjes ook voor of na je fietstocht via YouTube bekijken. www.achterommetjes.nl

Tijdsreis per fiets Als je zo heerlijk ontspannen door de Achterhoek fietst of wandelt, sta je meestal niet stil bij de rijke historie van de streek. Maar dankzij de moderne techniek is het nu mogelijk om die geschiedenis op een geweldige manier te herbeleven. Van 200 bijzondere plekken in de provincie Gelderland is voor het project ‘Spannende Geschiedenis’ een audio- of videoverhaal gemaakt. Zo zie je ineens voor je hoe een Romeinse villa eruit zag, hoor je dames in een achttiende-eeuwse theesalon, of zit je tussen mensen uit het verzet. Op alle locaties staat een opvallende markering met in de meeste gevallen een QR-code. Scan deze met je smartphone en je krijgt direct de audio of video van de plek waar je staat. Je kunt ook naar de website www.spgs.nl gaan, dan word je auto-

Spannende Geschiedenis door de Middeleeuwen, langs Industrieel Erfgoed

es.nl achterommetj

Terug naar de Middeleeuwen! Het Montferland is rijk aan molens en er zijn diverse werkende molens te vinden. Een zeer opvallend exemplaar is de Torenmolen in Zeddam. Deze molen is de enige nog werkende middeleeuwse Torenmolen in Nederland en behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa. De graven Van den Bergh, de eerste eigenaren van het kasteel en de molens te Bergh, hadden het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Dit hield in dat alleen zij molens op hun grond mochten bouwen en dat bewoners verplicht waren om daar hun graan te laten malen. Een bezoek aan de molen en bijbehorende molenwinkel is zeker de moeite waard. Kijk voor de actuele openingstijden op www.huisbergh.nl

18 | Achterhoek gids 2015


Geluk onderweg

Fietstocht zonder hagel Nog verder terug in de tijd ga je met de fietsroute ‘Land van Hagelkruizen en Kapellen’ in de gemeente Montferland. Hagelkruizen werden vanaf de Middeleeuwen op een wegenkruispunt opgericht om onweer en hagel af te weren en zo de gewassen in het veld te beschermen. Daarnaast werd er bij een hagelkruis brood uitgedeeld aan de armen en was het vaak een keerpunt in een processie. In de omgeving van de gemeente Montferland zijn verschillende hagelkruizen bewaard gebleven. De fietsroute ‘Hagelkruizen en Kapellen’ is 61 kilometer lang en neemt je mee langs verschillende hagelkruizen en kapellen in deze mooie omgeving. Ook deze route is beschikbaar als smartphone app. www.vvvmontferland.nl

d.nl vvvmontferlan

De geluksgids voor iedereen | 19


te.nl bevrijdingsrou

De Tweede Wereldoorlog heeft onuitwisbare sporen nagelaten, ook in de Achterhoek. Elk spoor heeft zijn eigen verhaal. Soms groot en soms klein. Neem alleen al de dagen voor en na de bevrijding. Op acht luisterplekken verspreid door de regio hoor je de verhalen uit deze periode.

Rondom de historische verhalen zijn een aantal fietsroutes en een wandelroute gemaakt die leiden langs bijzondere plekken. De routes zijn te downloaden via de website Bevrijdingsroutes.nl of via de AbelLife App. Ook is er een boek verkrijgbaar, waarin persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog staan. Deze is onder andere te koop bij de VVV’s in de Achterhoek. Neem ook even een kijkje op www.liberationroute.nl. Hier lees je meer over de verschillende luisterplekken, ook over alle plekken buiten de Achterhoek.

volg de

bevrijding Handige adressen

De dagen voor en na de bevrijding zijn de verwarrendste uit de geschiedenis. Steden die vijf jaar lang ongeschonden blijven, worden in de laatste dagen plat gebombardeerd. Gezinnen, die samen uitkijken naar de vrijheid, worden op het allerlaatst nog wreed uiteen gescheurd. Bij de acht luisterplekken herbeleef je de momenten rondom de bevrijding aan de hand van persoonlijke verhalen gekoppeld aan bijzondere locaties en levensechte geluiden. Je voelt de angst, de blijdschap, de woede, de hoop, de zorgen en het verdriet van toen.

Zo wordt er in Doetinchem iets verteld over het bombardement op de stad, hoor je in Aalten over onderduiken en kom je in Varsseveld meer te weten over de massaexecutie die daar heeft plaatsgevonden.

De route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa

Voor meer informatie over: - TOP’s: Achterhoek.nl - Rustpunten: Rustpunt.nu - Wandelnetwerk Achterhoek: Achterhoek.nl - Digitale routes: Achterhoek.nl en AbelLife.nl - Achterommetjes: Achterommetjes.nl - Spannende geschiedenis: Spannendegeschiedenis.nl - Bevrijdingsroute: Bevrijdingsroute.nl

Doetinchem: onverwacht slotakkoord Doetinchem lijkt de bezetting redelijk ongeschonden door te komen. De fraaie koopmanswoningen, de sfeervolle winkelpanden en de monumentale kerk staan te pronken in de vroege voorjaarszon van 1945. Maar dan gaat het mis. Op 19, 21 en 23 maart wordt de stad getroffen vanuit de lucht. De Duitsers? Nee de geallieerden! Het noodlot of toch strategie? Start en einde Stadsmuseum Doetinchem. Lengte 2 km

20 | Achterhoek gids 2015

bevrijdingsroute.nl


Geluk onderweg

Langs acht kastelen

k.nl vvvwinterswij

Ontdek de parels van het Nationaal Landschap Winterswijk In het prachtige buitengebied van Winterswijk ontdek je verborgen plekjes met de fiets: echte Winterswijkse parels.

De Achtkastelenroute is een unieke fietsroute door bos, heide, gemoedelijke dorpskernen en langs statige kastelen in de omgeving van Vorden. De meeste kastelen worden particulier bewoond en zijn daarom niet opengesteld voor bezoekers. Het landgoed eromheen is meestal wel toegankelijk voor wandelaars. In de zomermaanden kan de tocht ook worden gefietst onder leiding van een gids van de VVV. Kijk op www.vvvbronckhorst.nl voor meer informatie hierover. De route is ongeveer 36 km en het routeboekje is verkrijgbaar bij de VVV.

Bij VVV Winterswijk vind je een route waarin acht bijzondere pauzeplekken zijn opgenomen. De fietsroute van 53 kilometer voert je onder meer langs een gastgalerij, kaasboerderij, brocante schuur en terrastuinen. Onderweg passeer je molens, de steengroeve, een wandelgebied en een schitterend landgoed. Aan het einde van de dag ben je verknocht aan Winterswijk en de heerlijke lokale producten! Fietsroute met 8 mooie pauzeplekken en bezienswaardigheden. Verkrijgbaar bij VVV Winterswijk, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 0543 74 50 90, www.vvvwinterswijk.nl

Spring

t.nl vvvbronckhors

op de

fiets! Geen zin om te fietsen?

Pak een Vespa!

Driegangen fietsen of wandelen De VVV Eibergen heeft samen met zes ondernemers een Hap-Stap én een Hap-Trap arrangement samengesteld. Tijdens deze routes word je getrakteerd op heerlijke gerechten, want elke route voert langs drie restaurants met een uitstekende keuken. Beide routes starten en eindigen bij de VVV in Eibergen en kunnen daar worden geboekt. De prijs voor beide arrangementen is € 29,95. Voor kinderen geldt een aangepast tarief.

Een dagje op de Vespa met z’n tweetjes, met vrienden of tijdens een familiefeest door de Achterhoek: gegarandeerd een gezellig en bijzonder uitje! Dankzij de eenvoudige bediening kan vrijwel iedereen met de Vespa overweg. Kijk voor meer informatie op www.motorette.nl

Lochems fietsrondje met High Tea De route is uitgezet door middel van fietsknooppunten en is ongeveer 20 km. Je start bij VVV Lochem en fietst naar hotel-B&B de Vijverhof, gelegen aan een schilderachtige vijver, voor een kop koffie of thee met een Lochems rondje. Daarna vervolg je de fietstocht door het prachtige coulisselandschap richting Zwiep en Barchem. Ter afsluiting een heerlijke high tea bij Semmelink Koffie op de sfeervolle Markt in hartje Lochem. Reserveren bij VVV Lochem, Markt 2, 0573 251 989, info@vvvlochem.nl, www.vvvlochem.nl

Informatie en boekingen via VVV Eibergen, Grotestraat 59, 0545 47 19 11, info@vvveibergen.nl, www.vvveibergen.nl

De geluksgids voor iedereen | 21


WIJNGAARD HESSELINK

Rondleidingen en wijnproeverijen (hele jaar) .Verkoop Achterhoekse wijn het hele jaar door. .Terras van 1 april t/m 1 november dagelijks geopend . Mei t/m september iedere donderdag 15.00 uur rondleiding en proeverij individuen (â‚Ź11,50 p.p.)

Beste Allround Wijngaard der Lage Landen Vredenseweg 168 7113 AE Winterswijk Henxel 2013 Tel: 0641370287

www.wijngaardhesselink.nl

22 | Achterhoek gids 2015


Geluk onderweg

WINKELEN IN DE

Achterhoek Hou je van winkelen, dan sluit je de Achterhoek in je hart. In de mooie historische dorpskernen en stadscentra ontdek je steeds weer andere knusse boetiekjes, fijne speciaalzaken en lokale winkels. De grote winkelketens zijn er natuurlijk ook. En na zo’n dagje shoppen is het lekker bijkomen in de alom aanwezige horeca.

Winterswijk

Zutphen

Doetinchem

In het meest oostelijke puntje van de Achterhoek ligt Winterswijk, dat niet alleen bekend is in Nederland. Ook onze Duitse buren weten de weg naar deze gezellige winkelstad te vinden. Elke straat heeft z’n eigen uitstraling en er is volop variatie. Je vindt hier leuke kleine winkeltjes, winkels met luxe producten en bekende merken. Het winkelen even moe? Neem dan een kopje koffie, een drankje, een lunch of een lekkere maaltijd in één van de sfeervolle cafés of restaurants. Bij mooi weer kun je heerlijk loungen op de vele terrasjes in Winterswijk.

Niet voor niets de “Poort van de Achterhoek”. Van heinde en verre kwamen vroeger de boeren en kooplui hun waren aanbieden op de middeleeuwse warenmarkten. Als je het hier niet vinden kon… En zo is het eigenlijk nog steeds. Zutphen ademt historie uit als één groot middeleeuws monument. De Hanzestad telt tientallen winkeltjes en boetiekjes en kent daarnaast ook een aantal grotere ketenwinkels. Met het uitzicht op de vele mooie panden en monumentale gevels is Zutphen een heerlijke stad om te winkelen en lekker te genieten op één van de vele terrassen.

Gek op shoppen? Dan kun je in Doetinchem je hart ophalen. Of je nu de laatste aanwinsten van de bekende ketens gaat bekijken of op je gemak rond wilt struinen in trendy speciaalzaken en gezellige boetiekjes: het kan allemaal in de verrassend complete en overzichtelijke binnenstad. In de Hamburgerstraat vind je winkels van vrijwel alle bekende ketens. Terwijl je in de gemoedelijke straatjes er omheen terecht kunt bij tal van bijzondere speciaalzaken. Dus kom een dagje winkelen en laat je verleiden door hippe kleding, slimme gadgets, boeiende lectuur, originele cadeautjes en nog heel veel meer.

Brocante routes door de Achterhoek Ook vanuit de auto kun je de Achterhoek prima ontdekken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar brocante! Je rijdt door het schitterende landschap waar bossen, weilanden, prachtige boerderijen, herbergen, imposante landhuizen, lieflijke dorpjes en Hanzesteden elkaar afwisselen. Het lijkt het buitenland, maar het is de Achterhoek. Af en toe even pauzeren voor een heerlijke high tea of een slow coffee, genietend van een fantastisch uitzicht en de Achterhoekse gastvrijheid. Geen haast en thuiskomen met allemaal brocante vondsten. Dat kan met de BrocanteRitjes. De routes gaan zoveel mogelijk over de B-weggetjes en verbinden losse brocante-

adressen, inspirerende musea (landhuizen en boerderijen), high tea- en sfeervolle overnachtingsadressen met elkaar. De BrocanteRitjes zijn te koop bij de startpunten van de routes, de VVV’s in de Achterhoek en via de website www.brocanteindeachterhoek.nl

De geluksgids voor iedereen | 23


Beleef de rijke bosgeschiedenis van Montferland natuurmonume nten.nl/montfe rland

Het Bergherbos kent een rijke geschiedenis. Zo kun je op verschillende plaatsen sporen zien van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, in de vorm van bunkers en loopgraven. Bij de waterpartijen van uitspanning ’t Peeske start een erfgoedroute, die leidt langs een van de meest markante historische elementen uit de omgeving, de motte Montferland (een opgehoogde heuvel). Via lanen, ijzerkuilen en villa Wolkenland wandel je terug naar ’t Peeske. De gratis app ‘Natuurroutes’ van Natuurmonumenten wijst je de weg. De app is te downloaden voor iPhone en Android. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/montferland

Beleef de grens van dichtbij In geen enkele andere plaats in ons land heeft de grensligging zo’n grote invloed op het dagelijks leven als in Dinxperlo en Suderwick. De grens loopt dwars door dit zogenaamde tweelingdorp; de ene kant van de straat is Duits, de andere Nederlands. De 17,5 kilometer lange ‘GrenzenLos’-wandelroute laat wandelaars een stukje historie proeven. Aan de hand van oude anekdotes en nieuwe vormen van samenwerking wordt het leven in het grensgebied geschetst. De route en meer informatie zijn verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8.

Durf jij het veen te bewandelen?

De

paden op, de

lanen in...

10.000 stappen in Winterswijk In Winterswijk zijn maar liefst elf unieke en niet-overlappende wandelroutes van 7 kilometer lang, ontwikkeld in het kader van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging. De wandeltochten brengen je in 10.000 stappen langs fraaie theetuinen, wijngaarden, landgoederen en bijzondere bossen. Onderweg maak je kennis met unieke lokale producten als Achterhoekse wijn, boerenijs en kaas. In alle rust even genieten van de omgeving? Dat kan op één van de vele terrassen die het gebied rijk is. Je wordt hier gegarandeerd gemeudelijk en gastvrij ontvangen. ‘10.000 stappen wandelingen’, verkrijgbaar bij VVV Winterswijk Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1, 0543 74 50 90 www.vvvwinterswijk.nl

Een ontoegankelijke ruigte met verraderlijke, zelfs gevaarlijke turfgaten, gelegen in een van de mooiste stukjes van Nederland: Het Vragenderveen. Het veen ligt ten oosten van Vragender. Eeuwenlang is er in het Veen gezwoegd om de producten te winnen die destijds zo waardevol waren. Vandaag de dag herbergt het Veen nog steeds een kostbaar ‘product’ dat alsmaar schaarser wordt: natuur, in het bijzonder actieve hoogveen. Je kunt onder leiding van een gids door het Vragenderveen wandelen. Informatie over speciale excursiedagen en opgave bij VVV Oost Gelre, vestiging Lichtenvoorde, 0544 37 57 75 info@vvvlichtenvoorde.nl

k.nl vvvwinterswij 24 | Achterhoek gids 2015


Geluk onderweg

Boelekeerlspad Tussen Zelhem en Halle ligt het Boelekeerlspad, een pad van circa 6 kilometer langs watergangen, poelen, landerijen en natuur. Het pad is genoemd naar de ‘boelekeerl’, een boeman waarmee kinderen vroeger bang werden gemaakt om ze uit de buurt te houden bij putten, sloten en poelen. Een folder met routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV Bronckhorst, het TIP in Zelhem, de landgoedwinkel bij kasteel Slangenburg en in het infocentrum bij boerderij Boldiek.

Wandel de hoogte in Wist je dat er in Doesburg de mogelijkheid bestaat om de toren van de Grote- of Martinikerk te beklimmen? Deze toren van 96 meter hoog is de op drie na hoogste Martinitoren van Nederland. Je beklimt de 220 treden in etappes, onder leiding van een zeer ervaren en enthousiaste torengids. Deze gids vertelt ondertussen van alles over de toren en zijn nabije omgeving. In de zomer- en herfstvakantie zijn er altijd vaste beklimmingen waar je na het kopen van je kaartje (€ 2,75 p.p. en € 1,75 p.p. voor kinderen 4-12 jaar) bij kunt aansluiten. Meer informatie via VVV Doesburg, 0313 47 90 88 info@vvvdoesburg.nl, www.vvvdoesburg.nl

Stadswandeling Bronkhorst Met het boekje van Bronkhorst als leidraad en de bordjes met de groene pijlen om niet te gaan dwalen, kun je een afwisselende wandeling door het kleinste stadje van Nederland maken. Het stadje met de winkeltjes en galeries en ook de directe omgeving bieden voor elk wat wils. Ben je met een groep, dan kun je de wandeling ook met een gids doen. Meer informatie via de VVV Bronckhorst, 0575 55 32 22 of info@vvvbronckhorst.nl

De mooie omgeving van Ruurlo Ruurlo heeft een mooie bosrijke omgeving die uitnodigt tot een wandeling of fietstocht. De VVV Ruurlo heeft prachtige routes waarbij onderweg ook de inwendige mens wordt verzorgd. Bij zowel het wandel- als het fietsarrangement kom je tijdens de tocht bij drie verschillende restaurants waar een lunchgerechtje voor je klaarstaat. Aanvang 10.00 uur en de prijs, inclusief de route, is voor volwassenen € 19,50 p.p.; voor kinderen € 17,00 p.p. De routes lopen beide ook langs De Doolhof van Ruurlo, een van de grootste heggendoolhoven ter wereld. Een bezoek méér dan waard! Boekingen via VVV Ruurlo. 0573 45 39 26, info@vvvruurlo.nl

De geluksgids voor iedereen | 25


Op zoek naar de woudolifant De Needse Berg is met zijn hoogte van 35 meter en zijn diepe groeves een prachtig wandelgebied met een lange geschiedenis. De berg is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Lang daarvoor, ongeveer 300.000 jaar geleden, leefden er grote zoogdieren in dit gebied, zoals de oeros en enorme woudolifanten. Door de winning van zand en klei zijn in het gebied diepe kuilen ontstaan. In enkele kuilen staat water, andere zijn droog.

vvvaalten.nl

Het Geologisch Natuurpad met informatieborden leidt bezoekers langs de kenmerken van de afzettingen uit verschillende geologische perioden. Op de stuwwal bestaan grote verschillen in hoogte en vochtigheid, waardoor er veel verschillende planten voorkomen, zoals gevlekte orchis, salomonszegel en klein springzaad. In de Ordelmanskoele, een van de zandkuilen met uitgebreide speel- en picknickmogelijkeden, vind je Woudy de woudolifant. Woudy is een grote speelolifant, ter grootte van het dier dat lang geleden in dit gebied leefde.

Langs de Aaltense goorden De Gängeskestocht is een wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer door het centrum van Aalten. Het patroon van de historische gängeskes is een uniek kenmerk voor Aalten. In het oude agrarische esdorp stonden langs een paar uitvalswegen kleine boerderijen. Daartussen lagen de goorden of tuinen van de bewoners. De gängeskes zijn van oudsher de verbindingen tussen de uitvalswegen en die tuinen. Deze verbindingen waren vaak twee kruiwagens breed. Het oude patroon van deze gängeskes is nog gedeeltelijk aanwezig.

De wandelroute en meer informatie is verkrijgbaar bij VVV Neede, Oudestraat 52c.

De tochten zijn met een folder en onder begeleiding van een gids te lopen. www.vvvaalten.nl

Route ook voor op je smartphone! (pag. 17 voor meer info)

Ontdek het vestingverleden van Bredevoort Het middeleeuwse centrum van dit oude vestingstadje nodigt uit tot verkenning. Elk huis heeft zijn eigen karakter en geschiedenis. Veel inwoners hebben hun gevel in originele staat teruggebracht en op

26 | Achterhoek gids 2015

diverse huizen zijn bordjes met een wapenschild te vinden. Deze verwijzen naar de borgmannen die vroeger in en om Bredevoort woonden. Prins Maurits veroverde dit stadje in 1597 op bijzondere

wijze. Tijdens een stadswandeling onder begeleiding van de ‘Prins’ kom je erachter hoe hem dit destijds gelukt is. De Vestingstadroute in Bredevoort is een drie kilometer lange bewegwijzerde wandel-

route langs restanten van de vestingwerken van Bredevoort. De route verbindt meerdere toeristische attracties met locaties met cultuurhistorische waarde.

ort.nl www.bredevo


Geluk onderweg

d.nl vvvmontferlan

Beleef een dag vol adrenaline in Montferland! Voor liefhebbers van stoere activiteiten is Montferland een absolute hotspot. De adrenaline giert door je lijf bij het fietsen van de 26 kilometer lange mountainbikeroute. Deze route zit vol uitdagende beklimmingen en afdalingen. Scheer met een noodgang over het water bij de langste waterskibaan van Nederland op recreatiegebied Stroombroek. Houd je van klimmen en klauteren, bezoek dan het klimpark van het Markant Outdoorcentrum. Door de verschillende elementen wordt hoogte, vertrouwen, balans en durf getest. Het klimpark is voor jong en oud een uitdaging. De website van VVV Montferland staat vol met activiteiten die je een adrenalinekick zullen bezorgen! www.vvvmontferland.nl

actief Lekker

Tip

Hole-in-one! Doe je het liever wat rustiger aan? Ga dan naar Golfbaan ’t Zelle in Hengelo. Ook gasten zijn hier namelijk van harte welkom! Kijk voor meer informatie op www.gczelle.nl

in de

Buiten

lucht

Klimbos Achterhoek, leuk voor iedereen! Deze winter is er hard gewerkt bij Klimbos Achterhoek. Het Klimbos was voor velen al een fantastische belevenis, maar is nu nog leuker geworden. En nog veiliger, want het zekersysteem is veranderd. De klimmer blijft namelijk de hele route gezekerd tot en met de laatste hindernis. Vooral voor ouders en leerkrachten een prettige gedachte.

Een ander groot voordeel is dat kinderen daardoor ook zonder risico al eerder hogere routes kunnen klimmen. ‘Eindelijk mogen wij ook!’ zal menig kind zeggen. Ook de wens om kinderen met een beperking van het klimbos gebruik te laten maken gaat nu in vervulling. In samenwerking met de Stichting Kanjers voor Kanjers zijn de routes namelijk beter geschikt gemaakt voor kinderen en volwassenen met een beperking. Door een combinatie van intensievere begeleiding en een aantal aanpassingen in de routes kan een grotere groep kinderen (en volwassenen) het plezier van klimmen ervaren. Klimbos Achterhoek betekent nu dus plezier voor iedereen! Het klimbos ligt naast Pannenkoekboerderij de Heikamp, in de bossen van Ruurlo. terhoek.nl

klimbosach

De geluksgids voor iedereen | 27


Kom tot

rust

lzomp.nl stichtingberke

water

Genieten op en langs de Berkel

op het

Eeuwenlang was de rivier de Berkel een belangrijke scheepvaartroute voor het vervoer van goederen tussen het Duitse Vreden en Zutphen. De bloeitijd van de scheepvaart was tussen 1826 en 1866. Toen in de 19e eeuw spoorwegen werden aangelegd in de Achterhoek, werden de zompen overbodig en verdwenen ze. Toch is er tegenwoordig ook genoeg te beleven op de Berkel en in het Berkellandschap! Op steenworp afstand van de Duitse grens ligt het Gelderse dorpje Rekken. Het is omringd door boerderijen en wordt in tweeën gesplitst door de Berkel. De Berkel is hier te smal om te bevaren met Berkelzompen. Passeer de grens daarom per kano! Tijdens de vaart vanaf het haventje in Eibergen, Borculo of de Mallumse Molen vertelt een echte Berkelschipper over de authentieke flora en fauna die je onderweg tegenkomt. Zo heb je kans om een ijsvogel te zien! www.stichtingberkelzomp.nl

28 | Achterhoek gids 2015

Een bezoek aan de Kruidenhof te Mallum (Eibergen) brengt je in contact met het fraaie Berkellandschap, inclusief watermolen en veel kruiden en andere planten. Je kunt in het gebied heerlijk wandelen, onder andere over een speciaal pad door het bos. www.kruidenhof-te-mallum.nl In de eeuwenoude watermolen aan een zijtak van de Berkel in Borculo is het befaamde restaurant de Stenen Tafel gevestigd. De tastbare sfeer van de eeuwenoude watermolen is bewaard gebleven. Vlakbij de watermolen ligt het Kristalmuseum, zeker een bezoekje waard.

Tip

Ultieme watersportbeleving

Al jaren staat Kabelwaterskibaan Stroombroek garant voor de ultieme watersportbeleving. Jong of oud, beginnend of gevorderd, iedereen is welkom. De bijhorende BeachClub zorgt met haar zomerse sfeer voor het heerlijke vakantiegevoel. Met maar liefst 280 zitplaatsen is het terras dé locatie in de Achterhoek om tijdens het nuttigen van een vers belegd broodje of een heerlijk drankje te genieten van het adembenemende uitzicht op Montferland én natuurlijk op de waterskiërs en wakeboarders.


Geluk onderweg

Slingeren over de Slinge De Slinge staat synoniem voor veelzijdigheid en ontspanning. De rivier heeft haar naam te danken aan de slingerende loop. De Groenlose Slingeroute, een grensoverschrijdende fietsroute van ongeveer 65 kilometer, komt onder andere langs Borculo. In het buitengebied van Borculo kun je de Slingeroute heel direct ervaren nabij museum de Lebbenbrugge. Je steekt de Slinge daar over met een voetveer. In dit gebied heeft de Slinge natuurvriendelijke oevers gekregen en zijn op enkele plaatsen meanders aangelegd. Museum de Lebbenbrugge is een voormalig woonhuis, tolhuis en herberg. Je ervaart hier hoe een boerenhuis eruitzag aan het begin van de twintigste eeuw.

Voel je thuis in de Achterhoekse jachthavens De Achterhoek is met onder andere de IJssel en de Oude IJssel uitstekend geschikt voor pleziervaart. Neem de tijd om de Achterhoek per boot te ontdekken. Overdag genieten van wind en water, ’s avonds overnachten in één van de jachthavens en de volgende dag weer heerlijk verder over de prachtige rivieren. De havens liggen over het algemeen op fietsafstand van leuke dorpen en stadjes. Ook in de Hanzesteden Doesburg en Zutphen kun je je boot aanleggen.

In de Achterhoek is een tiental havens ingericht om te overnachten. De jachthaven wordt niet alleen door passanten gebruikt, je kunt er ook terecht voor een vaste ligplaats. Bij een aantal jachthavens zijn diverse moderne voorzieningen zoals (invaliden) toiletten, wastafels, (invaliden) douches, stroomaansluitingen, wasmachine, wasdroger, mogelijkheid om een chemisch toilet te legen en een plek om drinkwater te tanken.

Varen bij maanlicht In augustus is het mogelijk om ‘s avonds een gezellige Berkelvaartocht door de omgeving van Borculo te maken. Na een kopje koffie/thee vertrekt de zomp richting Beekvliet. Al varend kun je bij helder weer genieten van een prachtige zonsondergang boven het Berkeldal. In de schemering vertelt de schipper over de vroegere Berkelvaarders. Later wordt er een lantaarntje aangestoken en krijg je ook een hapje en een drankje aangeboden. Dit arrangement duurt ongeveer 2 uur, minimale deelname 8 personen.

Jachthavens in de Achterhoek Dorado Beach Pipeluurseweg 8 7225 ND Olburgen 0575 451 529 Jachthaven Bommen Berend Rijksweg 94 6998 AK Laag Keppel 06 51 80 14 78 Camping IJsselstrand Eekstraat 18 6984 AG Doesburg 0313 47 27 97 Jachthaven De Mars Tichelerstraat 15 7202 BC Zutphen 0575 51 54 80 Jachthaven Het Zwarte Schaar Eekstraat 19 6984 AG Doesburg 0313 47 31 28 Hanzehaven (historische haven) Houthaven 1-17 7202 AK Zutphen 0575 54 40 20

Achterhoek.nl

Jachthaven Gelre (Vispoorthaven) Vispoortstraat 1 7201 GV Zutphen 0575 51 95 80

De geluksgids voor iedereen | 29


De Achterhoek kent een rijke traditie op het gebied van paardenhouderij. Er zijn dan ook tientallen bewegwijzerde ruiter- en menroutes, die je leiden over wegen door het bos en het fraaie coulisselandschap. Onderweg kom je verschillende pleisterplaatsen tegen waar paard, ruiter en koetsier even lekker kunnen uitrusten.

Vanuit het Centrum kun je prachtige rijtochten maken door het Achterhoekse coulisselandschap. Dit biedt veel afwisseling met houtwallen, heggen, weilanden. Je ziet prachtige oude boerderijen zodat je je terug waant in de tijd. Het gehele gebied is toegankelijk voor paarden en de routes zijn bewegwijzerd. Vele onverharde wegen en brede bermen zijn uitermate geschikt om rustig te genieten, want verkeer is er nauwelijks. Brede zandpaden nodigen uit tot een heerlijk galopje, om daarna weer ontspannen te genieten van grazende koeien in de wei.

Paardensport in al zijn takken

Hippisch Centrum de Achterhoek Dinxperlosestraatweg 122A 7122 JS IJzerlo tel: 0543 46 66 93 www.manegedeachterhoek.nl

Aan de rand van ons land, net tegen de Duitse grens, ligt een van de mooiste ruitersportcentra van Nederland: Hippisch Centrum de Achterhoek. Het is een unieke plek waar de paardensport in al zijn takken al sinds 1964 wordt beoefend. Zo is er een mooie binnenhal met veel glas waardoor je de

indruk krijgt buiten te rijden. De hal heeft een afmeting van 30 x 60 meter, waardoor deze ook uitermate geschikt is voor spring-, men-, cross- en natuurlijk dressuurwedstrijden. Het complex bevat ook een minicamping en een kampeerboerderij die zeer geschikt is voor familieweekenden of een ponykamp.

Grenzeloos paardrijden in Montferland! In het Bergherbos in de gemeente Montferland ligt een uitgebreid netwerk ruiter- en menpaden van maar liefst negentig kilometer lang. Bijzonder is dat een deel van de ruiter- en menpaden door Duitsland loopt. Over het heuvelachtige terrein met z’n vele zandpaden is het heerlijk rijden!

30 | Achterhoek gids 2015

Met je paard op weg Als je op een paard rijdt, moet je altijd gebruik maken van de aanwezige ruiterpaden. Is er geen ruiterpad, dan horen paard en ruiter in de berm of op de rijbaan. Houd daarbij altijd rechts aan. Je mag in principe niet op een voetpad, fietspad of fietsstrook rijden. Maar als het veiliger is, mag je hier buiten de bebouwde kom van afwijken. Laat fietser en bromfietsers wel altijd voorgaan.

Achterhoek De

vanaf een

paarden rug


Persoonlijk geluk

Teruggaan naar

de Achterhoek is de beste beslissing ooit Gijs Jolink (43) groeide op in Hummelo. Later woonde hij onder andere in Deventer, Amsterdam en Nijmegen, maar sinds een jaar of vijftien is hij terug in het dorp van zijn jeugd. En hij wil er nooit meer weg. “Achterhoekers stug? Het tegendeel is waar!”

Foto: Ingrid Zieverink / Bron: Naober Magazine

Gijs: “De reden om terug te gaan naar Hummelo was eigenlijk een heel pragmatische. We hadden afgesproken om er echt voor te gaan met de band (Jovink & the Voederbietels, red.) en dan is het niet handig als je ver uit elkaar woont. We spraken daarom af om allemaal in de Achterhoek te gaan wonen, dicht bij ons kantoor en oefenhok. Het is dus meer toeval dan een bewuste keuze geweest, maar ik ben achteraf wel heel erg blij dat ik weer in de Achterhoek terecht ben gekomen. Anders had ik nooit geweten hoe fijn het hier is. Als kind sta je niet zo stil bij je woonomgeving, dat komt pas later. Doordat ik een tijdje ben weggeweest, besef ik nu duidelijker wat ik zo waardeer aan de Achterhoek.”

Noaberschap “Wat dat dan is? Ten eerste is de natuur prachtig. Ik woon op de Hummelse hei en ga daar elke dag wandelen of fietsen met de hond. Verder zijn de mensen hier heel warm en gastvrij. Ze zeggen wel eens dat Achterhoekers stug zijn, maar het tegendeel is waar! Het heeft te maken met de traditie van noaberschap. Dat houdt in dat je als buren klaarstaat voor elkaar. Met z’n twintigen een ooievaar of een meiboom zetten en daar dan de hele avond over doen, terwijl het ook met z’n tweeën in een uurtje had gekund. Na afloop drink je met z’n allen een biertje en hoor je echt hoe het met je buren gaat. En bekend maakt bemind, zeg ik altijd. Het voelt heel warm om deel uit te mogen maken van zo’n hechte gemeenschap.”

Over Gijs Gijs Jolink (43) is lid van de rockbands Jovink & the Voederbietels en de Motorband. Daarnaast is hij medeeigenaar van het evenementenbedrijf De Feestfabriek. Hij is de zoon van Bennie Jolink, zanger van de band Normaal. Gijs woont met zijn vriendin en twee kinderen in Hummelo.

Behalve fijn wonen vindt Gijs het in de Achterhoek ook fijn werken. Hij is medeeigenaar van De Feestfabriek, het evenementenbedrijf dat de Achterhoekse festivals Zwarte Cross en Mañana Mañana organiseert. “Het arbeidsethos in de Achterhoek is super, heel anders dan in andere delen van het land waar ik heb gewoond. Daar ging je van vergadering naar vergadering, terwijl ze in de Achterhoek zeggen: ‘We gaan het gewoon doen!’ Ik geloof echt dat we in een andere regio nooit zo succesvol waren geweest als hier.

De geluksgids voor iedereen | 31


Teruggaan naar de Achterhoek is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Hier liggen mijn roots.

Hier vallen alle radertjes van identiteit, afkomst en levensinstelling in elkaar. Onze leveranciers, bezoekers en artiesten zien dat alles wat we doen vanuit ons hart komt.” Gijs maakt zich wel zorgen over de vergrijzing en krimp in de regio. “Jongeren die gaan studeren blijven na afloop in het westen wonen. Terwijl ik zeg: Kom toch terug, je hebt hier zoveel kansen! Er is echt wel werk te vinden. En anders word je toch ondernemer? Dat heb ik ook gedaan en moet je zien wat voor cool bedrijf er nu staat.”

Welkom voelen De Zwarte Cross is inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival van Nederland, met 26 podia, bijna duizend theaterartiesten en meer dan 185.000 bezoekers. “Het festival bewijst dat de Achterhoek, ook op het gebied van cultuur, toekomst heeft. We zijn trots op alle verschillende programmaonderdelen: muziek, sport, theater en stunts. En we zijn trots op de sfeer. De Achterhoekse gastvrijheid is op het festival goed merkbaar. Zo staan bij de meeste festivals grote borden bij de ingang waarop staat wat allemaal niet mag. Wij zetten juist borden neer met wat wél mag. Bezoekers moeten zich welkom voelen!” Mañana Mañana is een kleiner festival, dat in 2015 voor de derde keer georganiseerd wordt op Landgoed Enghuizen in Hummelo.

Foto: Mañana Mañana: Martine Siemens

32 | Achterhoek Najaar 2014gids 2015

Een festival met een heel andere sfeer: relaxt, kleinschalig en midden in de natuur. Je kunt je eigen vis vangen in de vijver, kruiden plukken in de kruidentuin en vervolgens je vis bereiden op de barbecue. Verdeeld over het landgoed zijn verschillende muziekpodia. Midden in het bos staat een piano, waar je als bezoeker tussen de optredens door ook zelf op mag spelen. Zowel op de Zwarte Cross als op Mañana Mañana zijn kinderen meer dan welkom. In vergelijking met andere festivals komen er dan ook veel jonge gezinnen. “Dat is misschien ook wel typisch Achterhoeks”, zegt Gijs. “We vinden dat een festival laagdrempelig moet zijn en voor jong en oud. Daarom mogen kinderen gratis naar binnen. Ze horen er gewoon bij!”

Geluk om hier te wonen Gijs hoopt nooit meer weg te gaan uit de Achterhoek. “Je weet natuurlijk niet hoe het leven loopt, maar ik hoop dat ik hier altijd kan blijven wonen. Teruggaan naar de Achterhoek is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Hier liggen mijn roots. Vrienden van de lagere school zijn nu nog steeds mijn vrienden, dat is toch heel bijzonder? Mijn eigen kinderen zitten hier nu ook op school en maken hun eigen jeugdherinneringen. We hebben echt geluk dat we in deze prachtige regio mogen wonen!”


Ondernemend Persoonlijk geluk geluk

Het mooiste plekje “De mooiste plek in de Achterhoek? Poeh! Er is hier zoveel moois! Sowieso is de Achterhoek de mooiste regio van Nederland. En het mooiste dorp in de Achterhoek is natuurlijk Hummelo, haha! In Hummelo vind ik Landgoed Enghuizen de mooiste plek, dus we kunnen wel concluderen dat dat eigenlijk het mooiste plekje van Nederland is. Maar even zonder gekheid: het is echt een adembenemend landgoed, met bomen van honderden jaren oud, mooie open plekken in het bos, een vijver en prachtige gebouwen. Het is voor mij ook een nostalgische plaats, want op die vijver heb ik schaatsen geleerd.�

Foto: Achterhoek Magazine

De geluksgids voor iedereen | 33


van

muziekfestival Tot Veldslag Je beleeft het hier! Vive La France 2015 Voor het derde jaar op rij is het centrum van Hummelo tijdens een lang juliweekend het decor voor een groots opgezet evenement in Franse sfeer. Op 10, 11 en 12 juli valt hier veel te beleven en te genieten. Slenteren langs marktkramen, snuffelen tussen de uitgestalde brocante, genieten van beeldende kunst, met een glas wijn bijkletsen met familie en vrienden op een van de terrasjes, kijken naar voorbijgangers, livemuziek op een klein podium, de uitnodigende geuren

van eetstandjes‌ Het zou een sfeerbeschrijving kunnen zijn van een zomerse middag in een Zuid-Frans dorp. Maar deze ontspannen en gezellige sfeer is tijdens een lang juliweekend Vive la France ook te vinden in Hummelo. Het centrum van dit Achterhoekse dorp blijkt zich daar prima voor te lenen. Vorig jaar wist Vive la France ca. 15.000 bezoekers te trekken. Met name de brocantemarkt was een publiekstrekker en zo mocht Hummelo zich deze dagen letterlijk beschouwen als

Bredevoort schittert In het historische stadje Bredevoort wordt jaarlijks tijdens het laatste weekend van september een uniek evenement gehouden: Bredevoort Schittert. De kleine middeleeuwse straatjes worden omgetoverd tot een sprookje waarin licht, muziek, theater en romantiek centraal staan.

34 | Achterhoek gids 2015

Elke avond wordt afgesloten met een prachtig vuurwerk. Hoofdattracties tijdens Bredevoort Schittert zijn de zogeheten lichttaferelen. Met diverse materialen wordt een voorstelling gebouwd die met duizenden lampjes verlicht wordt. Veel van deze lichttaferelen staan opgesteld in de middeleeuwse tuin van

Bredevoort. Omdat deze tuin grenst aan de stadsgracht, wordt ook deze gracht gebruikt in het decor. Dit jaar op 25, 26 en 27 september Kijk voor meer informatie op de website www.bredevoortschittert.nl

het centrum van de brocantewereld. Liefhebbers en kenners uit het hele land (en van over de grens) werden opnieuw verrast door de diversiteit, de hoge kwaliteit en het sfeervolle karakter van de markt. Voor Vive la France 2015 is opnieuw een veelzijdig en aantrekkelijk programma samengesteld. Kijk voor meer informatie op de website vive-la-france.nl


De slag om Grolle De belegering en de bevrijding van Grolle wordt op 23, 24 en 25 oktober 2015 nagespeeld door duizenden re-enactors. Tijdens dit weekend zal Groenlo teruggaan naar 1627. Het kampleven, de schermutselingen op het Schootsveld en tal van andere activiteiten zullen in 2015 de 17e eeuwse sfeer binnen de

gracht verhogen, nog meer dan bij eerdere edities. De Slag om Grolle is in vijf edities uitgegroeid tot het grootste re-enactmentevenement van Europa. Ook viert bierbrouwer Grolsch (van wie de roots in Groenlo liggen) in 2015 haar 400-jarig bestaan. Vanwege deze gezamenlijke geschiedenis

SSP-HAL: evenementen in een ijzersterke omgeving! De letters SSP die groot op de buitengevel prijken, staan voor Stainless Steel Products die hier jarenlang uit de DRU-fabriek rolden. Het gebouw bestaat oorspronkelijk uit de koepeloven, een gieterij en een grote hal. De SSP-HAL in Ulft is onderdeel van het monumentale DRU Industriepark. De hal heeft een nostalgische, industriĂŤle uitstraling en met een ruime entree, een horecagedeelte en mooi ingerichte pleinen rondom het gebouw heeft de hal alles in huis voor ieder denkbaar evenement: congressen, vakbeurzen, bedrijfsfeesten, productpresentaties, beurzen en fairs, exposities, festivals en concerten. Jaarlijks trekken de Achterhoekse Tuinbeurs, de Europese kunstbeurs Huntenkunst en de internationale miniaturenbeurs Doll House Show duizenden bezoekers.

wordt er een aantal jubileumactiviteiten georganiseerd. Dat belooft een groots en imposant weekend te worden! Meer informatie bij VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo, 0544 46 12 47 of via info@vvvgroenlo.nl

Tips Achterhoekse wandelvierdaagse Doetinchem Vier dagen wandelplezier in de omgeving van Doetinchem. Met tochten van 10, 20, 30 en 40 km. 13 t/m 16 mei 2015 www.aw4d.nl

Farm & Countryfair Aalten Veelzijdige plattelandsbeurs met winkeltjes, presentaties en voorlichtingen. Bijzonder buitenevenement voor de hele familie. 26, 27 en 28 juni 2015 www.countryfair.nl

Symfonia II Muziek voorstelling met symfonische rock in het openluchttheater de Steengroeve in Winterswijk. 12, 14 en 15 augustus 2015. www.steengroevetheater.nl

Bloemencorso Lichtenvoorde Een van de grootste dahliacorso’s van het land. Naast het corso ook vermaak met straattheater en muziekkorpsen. 13 september 2015 www.bloemencorso.com

Een actueel overzicht van evenementen in de SSP-HAL vind je op www.ssp-hal.nl

Kersttentoonstelling Vorden Unieke kersttentoonstelling met beelden. December 2015 heiligenbeeldenmuseum.nl

De geluksgids voor iedereen | 35


Gelukskalender

2015

Januari 4 Nij’joarstoetentocht, Dinxperlo 11 Concert in de Sint Joriskerk, Bredevoort 17-18 Winterwandelweekend, Aalten 24 Culinair eetfestijn Formidable, Winterswijk

Februari 8 Concert in de Sint Joriskerk, Bredevoort 14-17 Carnaval, Doetinchem 15-17 Carnaval, Groenlo 22 Winterwandeltocht, Dinxperlo

Maart 1 Achtkastelenloop, Vorden 1 Baggerloop, Didam 8 Concert in de Sint Joriskerk, Bredevoort 21 Boekenmarkt, Bredevoort 21-22 Dolls House Nederland Show, Ulft 22 Hen & Weerum wandeltocht, Varsselder 28-29 Rode Kruis Wandeltocht, Winterswijk 29 Plattelandswandeling, Laren 29 Palmzondagwandeling, Ruurlo 29-30-31 The Final Push, Aalten, Bredevoort en Dinxperlo 29 Feestelijk onthaal Keep them Rolling met Oranjekorps, Dinxperlo 29 Spätshoppen, Dinxperlo 29 Palmpasen optocht, Zelhem 30 Libertyconcert, Bredevoort 30-31 Bevrijdingsevenement de Pol, Aalten

April 2 Opening Kunstwandelroute, Hummelo (t/m 25 mei) 4-5 Groot Vuurfestival, Winterswijk 4-5-6 Kunstroute, Gemeente Lochem 4-5-6 Paaspop-Zieuwent 5 Paasvuur IJzerlo 5 Opening Kunstwandelroute, Landgoed Enghuizen, Keppel e.o. 6 Boekenmarkt, Bredevoort 11-12 Lentewandelweekend, Aalten 18 Boekenmarkt, Bredevoort 18-19 Living Lochem, Lochem 18-19 Museumweekend, Aalten

36 | Achterhoek gids 2015

19 Voorjaarswandeltocht, Terborg 19 Jazz, blues, pop, Openluchttheater Gorssel 19 Dweilorkestfestival, Hengelo (Gld) 24-25-26 Springconcours, Wandelpark de Maat, Eibergen 27 Koningsdag, Doetinchem 27 Koningsdag, Zutphen 27 Fietstocht “het Broek”, Ruurlo 27 Grootste Oranjemarkt van de regio, centrum Eibergen

Mei 2-3 Bevrijd! Locatietheaterstuk Museum Markt 12, Aalten 2-3 Wegraces, Hengelo (Gld) 2-3 Lenteweekend Eibergen, rondom de Mallumse watermolen 3 Kunstmarkt, Hummelo 3 Voorjaarsfietstocht, Ruurlo 3 Bloemenmarkt, Borculo 5 Vrijheidsfeest, Borculo 5 Bevrijdingsconcert, Dinxperlo 5 Lochems Bevrijdingsfestival Openluchttheater Lochem 5 Bevrijdingsevenement in de Pol, Aalten 10 VVV-fietstocht, Dinxperlo 13-16 Achterhoekse wandel4daagse 13-17 Keidagen, Lochem 14 Jubileumconcert Normaal, Lochem 14 Meifeest op de Markt, Aalten 14 Open tuinen De Wiersse, Vorden 14 Grensmarkt, Dinxperlo 14 20e Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, Groenlo 14 Broodweging Muldersfluite, Hengelo 14-17 20e Achterhoeks Fietsweekend, Varsseveld 15-17 Terborg Toernooi, Terborg 16 Boekenmarkt, Bredevoort 16-17 Meikermis, Ruurlo 16-17 Open tuinen De Wildenborch, Vorden 17 Mosterd Muziekdag, Doesburg 17 Meimarkt, Zutphen 22-25 Lenteparty en kermis Doetinchem 23 Pinksterbloas Festival, Borculo 24-25 Open tuinen De Wiersse, Vorden 24-25 Kunstwandelroute, Zeddam 25 Internationale boekenmarkt, Bredevoort 25 Achterhoekse Streekproductenmarkt Lievelde

29-31 26e Internationaal Marveld voetbaltoernooi, Groenlo 29-31 Huntenkunst, Ulft 30 Sjoksfestival, Aalten 30 Dag ‘Duurzaam doen’, Winterswijk 30-31 Wielerfestival Montferland, ’s-Heerenberg 31 Eiberrun, nationale hardloopwedstrijd, Eibergen

Juni 5-7 Reurpop, Ruurlo 6-7 Open Tuinenweekend, Drempt, Hummelo, Keppel, Hengelo, Zelhem 6-7 Montferlandtocht, ’s-Heerenberg 6-7 Didam op Stelten, Didam 7 Korenfestival, Doetinchem 7 Familiespektakel, Winterswijk 8 Keppelrun, hardloopevenement Hoog-Keppel 10,24,26-27 Openluchtspel, Lochem 11-21 CityBeach, Doetinchem 12-13-14 Wijnfeest op de Markt, Aalten 13 Hanzefeesten, Doesburg 17-20 Gendringse Fietsdagen 19-21 Oude IJsselstreek Muziekfestival 20 Boekenmarkt, Bredevoort 21 CityRun, Doetinchem 21 Buitenkunstig, Gorssel 24 Wehleriade, Wehl 26-27-28 Culinaire battle, Winterswijk 26-27-28 Farm & Countryfair IJzerlo 27 Taptoe, Borculo 27 Regionale Keuring New Forest Pony Stamboek, Hengelo (Gld) 27-28 Festival van het papieren boek, Bredevoort 27-28 Weerkom’n dagen / Brandstoffenfestival, Borculo 27-28 Machtig Mooie Middeleeuwen, ’s Heerenberg 27-28 IJsselfestival, Zutphen 28 Survivalrun, Loil 30 Fiets4daagse, Winterswijk (t/m 3 juli)


Juli 2-5 Wandelvierdaagse, Barchem 4 Triathlon, Didam 4-5 Zomermarkt, Lichtenvoorde 4-5 MTB & Racespektakel FTC Wenters, Winterswijk 4,11,18,25 Gängeskestocht o.l.v. een gids, Aalten 5 Radwandertag, ‘s-Heerenberg 8,10-12 Kermis, markt en diverse activiteiten, Hengelo (Gld) 11 Boekenmarkt, Bredevoort 11 Zomeravond braderie, Dinxperlo 10-11-12 Vive la France, brocante- en kunstmarkt Hummelo 12 Zomerconcert, Bredevoort 14-17 Fiets4daagse, Borculo 16-18 Zomerfeesten Vorden 16,23,30 Aaltendagen, Aalten 17 Boekenmarkt, Borculo 18 Boekenmarkt, Bredevoort 19 Grote Streekmarkt, Openluchttheater Eibergen/ wandelpark de Maat, Eibergen 19 Zomerconcert, Bredevoort 19 Open tuinen De Wiersse, Vorden 21 Fietstocht de Boert op, Almen 22 Smoks Hannex / Ot en Sien spelmiddag, Zelhem 22-23-24 Preuverie, Winterswijk 24-26 Zwarte Cross, Lichtenvoorde 25 Dag van het Gelders Paard, Hengelo (Gld) 25 Met de fiets de boer op, Zelhem 25-26 Trekker Trek, Nieuw Wehl 26 VVV Zomerfietstocht, Dinxperlo 26 Boekenmarkt aan de IJssel, Zutphen 26 Zutphen Loungt, Zutphen 26 Zomerconcert, Bredevoort 26 Open tuinen De Wiersse, Vorden 28-31 PeGeWe Fiets4daagse, Winterswijk 30 Staringavond - Kapel Wildenborch, Vorden

Augustus 1 Tractor Pulling, Barchem 1 Rommelmarkt, Ruurlo 1-2 Euregio Oldtimer Festival, Megchelen 1,8,15,22,29 Gängeskestocht o.l.v. een gids, Aalten 2 Zomerconcert, Bredevoort 2-4 Schuttersbogenroute, Didam 4-7 Fietsvierdaagse, Laren 4-7 KBO-fiets4daagse, Lichtenvoorde 5 Met de fiets de boer op, Halle 6 Staringavond - Kapel Wildenborch, Vorden 6,13 Aaltendagen, Aalten 8-15 Reurlse Pompdagen, Ruurlo 9 Zomerconcert, Bredevoort 9 VVV Zomerfietstocht, Dinxperlo 9 Oogst en Folkloredag, Zelhem 9 Kastelenrit met authentieke rijtuigen, Vorden 12-14-15 Symfonia II in het Steengroeve theater, Winterswijk

11-14 Fietsvierdaagse, Eibergen 11 Fietstocht “de Boer op” Ruurlo 12 Braderie, Ruurlo 14,15,19,21,22 Openluchtspel, Greffelinkallee, Hummelo 14-15 Huntenpop Festival, Ulft 14 Bello-spelmiddag, Ruurlo 15 Prent & Documentenmarkt, Bredevoort 16 Zomerconcert, Bredevoort 19-22 Paardenvierdaagse, Barchem 21-23 Mechteld ten Ham weekend, ’s-Heerenberg 23 Zomerconcert Bredevoort 23 Triathlon Stroombroek, Braamt 23 VVV Zomerfietstocht, Dinxperlo 23 Open tuinen De Wildenborch, Vorden 25-28 Fietsvierdaagse, VVV Ruurlo 26-27-28 Bloemencorso, centrum Rekken 27-30 Bloemencorso en kermis, Winterswijk 28-30 Mañana-Mañana op landgoed Enghuizen Hummelo 28-30 Live at the Brons, Zutphen 29 Internationale boekenmarkt, Bredevoort 29-30 Open Tuinenweekend Drempt, Hummelo, Keppel, Hengelo, Zelhem 30 Veteranen Motoren, ABC markt Hengelo 30 Kunst aan de IJssel, Zutphen 30 Brocantemarkt, Zutphen

September 3-6 4-7 5 5

6 6 6 10-13 12 12-13

12-13 12-13 13 13 13 17-20 17-20 18-20 19 19-20 19-20 19-20 20

Stadsfeest en kermis, Doetinchem Larense Kermis, Laren 28e Jazz Vesteval, Groenlo Het Friesche Paard Premiekeuring Dartmoor Pony Stamboek, Hengelo Mineralenmarkt, Bredevoort Henk Lubberding Classic, s-Heerenberg Festunique, centrum Beltrum Septemberfeest met optocht, Ruurlo Dweildag, Zutphen Open Monumentendagen, Winterswijk Thema: Ambacht en Kunst IJsseljazz, Gorssel Open Monumentendagen, Zutphen Bloemencorso, Lichtenvoorde Centrumfeest, Ulft De 11 Dorpentoer Montferland Volksfeest, Aalten Septemberfeesten, Zelhem Achterhoeks Hippisch Festijn, Varsseveld Boekenmarkt, Bredevoort Art Aalten Septemberkunst, Aalten, Bredevoort, Dinxperlo Oldtimerfestival Meddo, Winterswijk Open Wijngaarddagen, Winterswijk Wandeltocht in Neuenrade, Dinxperlo

20 Marathon Nationaal Landschap, Winterswijk 20-21 Festival Ambacht, Zutphen 25,26,27 Bredevoort Schittert 26-27 Art Aalten Septemberkunst, Aalten, Bredevoort, Dinxperlo 27 Bockbierdag, Aalten 27 Pleinenfeest, Gaanderen 27 Chocoladefestival, Zutphen

Oktober 2-4 Kunst & Kunstig (‘15 culinair), Zeddam 3 Zonnerock, Klein Dochteren 3-4 Grenswandeltocht, Gendringen 3,4,10 11 Kunstroute, Borculo e.o. 4 Snertfietstocht, Ruurlo 4 Zompendag, Borculo 10 Wijnfestival, Lochem 10-11 Jubileumtocht Herfstwandelweekend, Aalten 11 Smoks Hanne rit, Zelhem 11 Bokbierdag, Zutphen 17 Boekenmarkt, Bredevoort 18 Herfstkleurenfietstocht, Varsseveld 18 Open tuinen De Wiersse, Vorden 18 Herfsttinten-tocht, Laren 21 Spokentocht in Doolhof, Ruurlo 23-25 Halloween weekend, Doetinchem 23-24-25 Slag om Grolle, Groenlo 25 Herfstwandeltocht, Dinxperlo 25 Hobbybeurs, Ruurlo 25 Herfst Fair, Zutphen 31 Keifestival, Lichtenvoorde

November 1 22e Algemene Brouwerij Artikelenbeurs 14 Slipjacht, Vorden 14 Sinterklaasintocht, haventje Wemerdijk Eibergen 29 Off Road Hamove, Hengelo Gld 29 Midwinterhoornwandeling, Ruurlo

December 5 Slipjacht, Ruurlo 6 Pfixx Solar Montferland Run, ’s-Heerenberg 11 Winterspleinenfeest, Hengelo Gld 11-13 Kunstmanifestatie, Aalten 11 dec-3 jan IJsbaan Simonsplein, Doetinchem 12 Adventsmanifestatie, Aalten 13 Reurlse Winterdag en winterwandeling, Ruurlo 13-14 Christmas Carol, Bronkhorst 18-23 Kerstmarkt, Zutphen 20 Winkels in Concert, Lichtenvoorde 20 Midwinterhoornwandeling Eibergen, start bij Mallumse watermolen 20 Midwinterhoornwandeling, Zelhem 27 Winterwandeltocht, Silvolde 27 31e Keiloop Meddo, Winterswijk

De geluksgids voor iedereen | 37


VAN SMELTEN EN GIETEN NAAR IJZERSTERK GENIETEN Op de plek waar vroeger de DRU ijzergieterij het kloppende hart van de Achterhoekse industriële bedrijvigheid vormde, is een uniek gebied ontwikkeld. De oude fabriekspanden en het groene gebied aan de overkant van de rivier de Oude IJssel vormen samen het DRU Industriepark. Industrieel erfgoed waar nu mensen wonen, werken, leren, genieten en ontspannen!

De zeven gebouwen op DRU Industriepark hebben in de afgelopen jaren allemaal een nieuwe bestemming gekregen. Liefhebbers van theater, film en popmuziek kunnen terecht bij de DRU Cultuurfabriek in het Portiersgebouw. De SSP-HAL is getransformeerd tot evenementen hal. Hier worden regelmatig beurzen, markten, exposities, congressen en vrijetijdsevenementen georganiseerd. Denk daarbij aan HuntenKunst, het Youngtimer Festival en de Achterhoekse Tuinbeurs. In de voormalige Afbramerij is innovatiecentrum ICER gevestigd. ICER smelt activiteiten van onderwijs, ondernemers, beeldende kunstenaars en het Nederlands IJzermuseum samen. Maak kennis met het heden en verleden van de Achterhoekse maakindustrie. In het Beltmancomplex en de Badkuipenfabriek wordt wonen en werken met elkaar gecombineerd.

ONTDEK DE OMGEVING Ook buiten is van alles te zien en te doen. Overal op het terrein vindt u prachtige kunstwerken en voor kinderen is er een waterspeelplaats en een skatebaan. Bij alles wat u doet blijft het silhouet van de fabrieksgebouwen met de markante watertoren en de schoorsteen als oriëntatiepunt boven het Achterhoekse coulisselandschap uitsteken. Aan de overkant ligt DRU Park. Een evenementenlocatie waar grote muziekfestivals als Festivaart en Huntenpop worden gehouden. Door de prachtige ligging aan de Oude IJssel vormt DRU Industriepark een mooi verbindend element tussen allerlei bezienswaardigheden in het nabij gelegen Duitsland en Doesburg. Al fietsend en wandelend langs of varend op de Oude IJssel geniet u van het landschap en de Achterhoekse gastvrijheid!

www.dru-industriepark.nl | info@dru-industriepark.nl

DRU Industriepark • Ulft

facebook.com/dru.industriepark

@DRU_IP


Cultureel geluk

VAN

ijstijd TOT

modern realisme bekijk het in de Achterhoek! In elk dorp of stadje dat je bezoekt vind je er wel een. Een bijzonder museum dat iets vertelt over de historie van die plek. Over oude gewoontes en vervlogen gebruiken bijvoorbeeld. Maar daarnaast heeft de regio ook prachtige musea vol toonaangevende, moderne kunst. Ontdek met onze tips zelf alle verborgen schatten van de Achterhoek! Wist je dat het mooie landschap van de

Tal van historische gebeurtenissen

Ook de herinneringen over de Tweede

Achterhoek ooit een zee was waar haaien en walvissen zwommen? In Bezoekerscentrum Min40Celcius zie je hoe de ijstijden en rivieren het landschap hebben gevormd en sta je oog in oog met het skelet van een wolharige neushoorn. Je ziet ook hoe Neanderthalers en leeuwen jagen op steppewisenten, reuzenherten en mammoeten. Je kunt zelf graven naar botten, of meedoen met een echte zoekexcursie naar ijstijdzoogdieren en fossielen bij zandwinning Azewijnse Broek in Varsselder. www.min40celsius.nl

hebben hun sporen nagelaten in de tijd. Zo zorgde de ‘cycloon van Borculo’ in 1925 voor een enorme ravage. Vrijwel geen huis heeft de storm ongeschonden doorstaan. Twee jaar later trok er opnieuw een windhoos over de Achterhoek. In het Stormrampenmuseum in Borculo vind je foto’s, artikelen en voorwerpen die herinneren aan de stormrampen. Bij het stormrampenmuseum is ook het Brandweermuseum; één van de grootste brandweermusea in Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling waardoor je een goed beeld krijgt van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig. www.brandweermuseumborculo.nl

Wereldoorlog zijn in diverse musea nog tastbaar. In het Euregionaal onderduikmuseum Markt 12, ervaar je de ‘oorlog onder één dak’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Duitse Ortskommandant hier ingekwartierd, woonde er een gezin met twee kinderen én zaten er tegelijkertijd op zolder onderduikers verstopt. Het museum is onderdeel van de Aaltense Musea; twee musea onder één dak die vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het tweede museum, Aaltens Industriemuseum, verhaalt over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen, met name over het unieke karakter van de hoornindustrie en de euregionale geschiedenis van de textielindustrie. www.aaltensemusea.nl

De geluksgids voor iedereen | 39


Fascinerende wereld van fossielen, mineralen en kristallen In het Kristalmuseum te Borculo kun je de geschiedenis van de aarde ontdekken. Hier vind je een grote collectie fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen waarvan het ontstaan je miljoenen jaren in de tijd terug voert.

De hele dag in touw‌

Burgemeester Bloemersstraat 1, 7271 DA Borculo Tel. 0545 27 22 00 Kristalmuseum.nl

Bij Touwslagerij Steenbergen zie je hoe touw nog helemaal zelf gemaakt wordt op een ambachtelijke manier. Het touw wordt vervolgens verder verwerkt tot bijvoorbeeld klimtouwen, netten maar ook designartikelen die de hele wereld over gaan. www.touwslagerij.com Reserveren voor rondleidingen kan bij VVV Lochem, Markt 2, 0573 25 18 98, info@vvvlochem.nl www.vvvlochem.nl Veldhofstraat 10a, 7213 AL GORSSEL 0575 49 13 37

Verborgen schoonheid De in 1889 ingewijde synagoge in Winterswijk, het mikwe (ritueel badhuis), het woonhuis en de joodse school vormen met de oude joodse begraafplaats een uniek complex, dat van bijzondere historische waarde is. Geschiedenis, cultuur en godsdienst komen hier samen. Alleen al de buitenkant van de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk is heel bijzonder. Het interieur is te bekijken tijdens de regelmatige openstelling, maar ook als er een culturele activiteit wordt georganiseerd. Synagoge Winterswijk Spoorstraat 32 0543 51 83 64 www.synagogewinterswijk.nl

Galerie voor jong talent

Galerie help u zelven is een begrip geworden bij de liefhebbers van textielkunst, sieraden, glas en keramiek. In het prachtige art-decopand zijn het, naast de meer bekende exposanten, vooral de jonge talenten die van galeriehoudster Carla Aalberts een kans krijgen hun werk te laten zien. Er is ook een uitgebreide stockcollectie porselein, modeaccessoires, tassen en sieraden. Een deel hiervan bevindt zich in de winkel naast de galerie, Moduz. Galerie help u zelven Wilhelminastraat 9 0543 53 17 84 of 06 83 25 23 60 Kijk voor de openingstijden op www.helpuzelven.nl

40 | Achterhoek gids 2015


Museum MORE

Het grootste museum voor Nederlands modern realisme In de Achterhoek is kunst van topniveau te bekijken. Op zondag 24 mei 2015 opent het grootste museum voor Nederlands modern realisme zijn deuren in Gorssel. In Museum MORE is de kunstverzameling van zakenman Hans Melchers ondergebracht, een collectie van nationaal belang voor Nederland. Met een doordringende blik kijkt Charley Toorop ons aan. Niets lijkt haar te ontgaan. Toorops ‘Zelfportret met bontkraag’ uit 1940 is een prachtig voorbeeld van de manier waarop modern realistische kunstenaars de zichtbare werkelijkheid benaderen. Ze kijken scherp en dwingen ons om ook scherp te kijken. Uiteraard is Toorops zelfportret te bewonderen bij de openingstentoonstelling van Museum MORE. Daarnaast is er een selectie te zien van ruim 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar. Van Jan Mankes tot Pyke Koch en van Co Westerik tot Philip Akkerman.

Charley Toorop, Zelfportret met bontkraag, 1940 © Pictoright

Mauritshuis in Den Haag en de Hermitage in Amsterdam. MORE heeft ook een museumwinkel en een museumcafé. Voor bezoekers die graag langer genieten van hun verblijf, biedt het naastgelegen hotel-restaurant De Roskam uitkomst. De eeuwenoude Roskam, een begrip in de Achterhoek, is heropend en verwelkomt gasten met authentieke gerechten en eerlijke streekproducten. Bovendien is in De Roskam ook kunst uit de MORE-collectie te zien. Misschien dineer je wel onder het oog van een echte meester?

Koele grootmeester Carel Willink Bijzondere aandacht gaat in het museum uit naar Carel Willink, de koele grootmeester van het magisch realisme. Er zijn meer dan 30 werken van Willink te zien, een unicum In Nederland. MORE is dan ook het grootste museum voor Nederlands modern realisme. Naast Willink zijn kunstenaars zoals Dick Ket, Raoul Hynckes en Wim Schuhmacher vertegenwoordigd en daarmee is de verzameling van MORE van nationaal belang. Veel van deze kunstenaars bouwen voort op een traditie van ambachtelijkheid en technische perfectie, maar elk van hen doet dat op een geheel eigen manier. Ieder creëert een eigen werkelijkheid, soms zelfs een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt.

More is meer dan een museum Het bijzondere gebouw van Museum MORE in Gorssel is ontworpen door de beroemde architect Hans van Heeswijk, die eerder verantwoordelijk was voor de verbouwing van het

Tip Museum MORE is gehuisvest in Gorssel en opent Museum MORE is gehuisvest in Gorssel en2015. opent voor publiek op voor publiek op zondag 24 mei Maandag 25 mei zondag 24 mei 2015. Maandag mei Reguliere bij uitzondering ook open. bij uitzondering ook25 open. openingstijden: Reguliere openingstijden: t/m van zondag van 10.00-17.00 uur. dinsdagdinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur. In 2016 MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. In opent 2016 opent MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo.

museummore.nl De geluksgids voor iedereen | 41


k j i w s r e t Win el even B 100%

Ontdek deheid veelzijdig

t ook ...én je kun één an genieten v wandelvan de vele s! te en fietsrou

En je kunt ook...

Gezellig winke le het verrassen n in d winkelcentrum grote van Wintersw ijk

…een bezoek brengen aan Villa Mondriaan, het museum van de beroemde Piet Mondriaan. Of ga op zoek naar fossielen in de steengroeve, een uniek onderdeel van het Nationaal Landschap Winterswijk. Strijk neer op één van de terrasjes in het centrum voor een heerlijke kop koffie: parkeerkosten hoef je toch niet te betalen. Nog geen zin om naar huis te gaan? Bezoek dan het theater, de bioscoop of sla een paar ballen op de 18-holes golfbaan. Een smakelijk streekgerecht in één van de vele restaurants mag niet ontbreken aan een veelzijdige dag in Winterswijk. Dat is 100% Winterswijk beleven!

www.100procentwinterswijk.nl


Cultureel geluk

Villa

Mondriaan Piet Mondriaan (1872-1944) is één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. Hij verwierf wereldfaam in Parijs en New York, maar begon zijn schilderscarrière in Winterswijk. Van zijn achtste tot zijn twintigste woonde Piet Mondriaan met zijn ouders, broers en zus in een villa aan de Zonnebrink. Hier ontdekte hij zijn passie voor schilderen

Piet Mondriaan, Langs het Gein Collectie Simonis & Buunk, Ede

en tekenen en zette hij zijn eerste stappen op het kunstenaarspad. Hier is het allemaal begonnen. Levensverhaal Sinds 2013 is in de villa en de naastgelegen panden museum Villa Mondriaan gevestigd. Met behulp van hedendaagse middelen wordt hier het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld. In twee nieuwgebouwde tentoonstellingsruimtes wordt, in nauwe samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag, vroeg werk van Mondriaan tentoongesteld. In het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan is aandacht voor de drie leermeesters die Piet Mondriaan in zijn Winterswijkse periode beïnvloedden: vader Pieter Cornelis Mondriaan Sr, oom Frits Mondriaan en de Doetinchemse schilder Jan Braet von Überfelt. Twee videopresentaties geven inzicht in het gezinsleven van de Mondriaans en het verdere verloop van Piets carrière. Naast de aan Piet Mondriaan gerelateerde tentoonstellingen is er in Villa Mondriaan ook aandacht voor hedendaagse kunst. Elke

vier maanden biedt het museum twee kunstenaars de mogelijkheid hun werk in het museum te tonen. In het huis waar één van de grootste vernieuwers van de moderne kunstgeschiedenis opgroeide, krijgen nu de vernieuwers van deze tijd een podium. In Villa Mondriaan krijg je als bezoeker een complete beleving. Voor iedere bezoeker is er een audiotour met achtergrondinformatie. Je kunt ook een gratis app downloaden waarmee je de tentoonstelling in eigen tempo en volgorde kunt bekijken. Voor de kinderen ligt een speurtocht klaar. In het gezellige museumcafé geniet je voor, tijdens of na je bezoek van een drankje en heerlijk gebak.

Tip

MONDRIAANWANDELING De Mondriaanwandeling loopt door het centrum van Winterswijk en voert je in ongeveer één uur langs diverse plaatsen die een belangrijke rol speelden in het leven van de jonge Mondriaan. Wandelend over de kronkelige straatjes van de Lappenbrink en uitkijkend op de Jacobskerk vanaf de Scholtenbrug krijg je een goede indruk van het Winterswijk dat Mondriaan gekend heeft. Een boekje met de route, uitgebreide anekdotes en toelichtingen op de verschillende locaties is verkrijgbaar bij Villa Mondriaan en de VVV.

Elke vier maanden biedt het museum twee kunstenaars de mogelijkheid hun werk in het museum te tonen. villamondriaan.nl De geluksgids voor iedereen | 43


Maak eens een

steden tripje!

De Achterhoek heeft verschillende prachtige steden, historische stadjes en gezellige dorpen. Elk met zijn eigen verhaal, zijn eigen bijzonderheden, monumentale panden, stadsgrachten, musea, kerken, kloosters, kastelen en oude vestingwerken. Stuk voor stuk een bezoekje waard! Met het pontje naar het kleinste stadje van Nederland Bronkhorst, een voormalige heerlijkheid met diverse prachtig gerestaureerde gebouwen en boerderijen, is met 170 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Bronkhorst ontstond op het voorterrein van het kasteel van de Heeren van Bronckhorst en kreeg in 1482 stadsrechten. Bijna het hele stadje bestaat uit monumenten. Het Hooge Huys, ook wel Ophemert genoemd, torent er bovenuit. Veel van de huizen zijn ingericht als winkel, galerie/museum of horecagelegenheid. Vanaf Brummen bereik je Bronkhorst met het veerpontje.

Een geducht bolwerk‌ Ook vestingstad Groenlo kent een rijke historie die je nog terugziet in het hedendaagse straatbeeld. De Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden in de 16e en 17e eeuw heeft diepe sporen nagelaten. Met name in en rondom Groenlo is er hevig strijd gevoerd. Groenlo was dan ook een geducht bolwerk. De stad was tijdens die oorlog 21 jaar door de Spanjaarden bezet. Op 19 augustus 1627 bevrijdde Prins Frederik Hendrik, jongste zoon van Willem van Oranje, Grolle na een belegering van dertig dagen en kwam de stad in rustiger vaarwater. Meer informatie bij VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo, 0544 46 12 47 of via info@vvvgroenlo.nl

44 | Achterhoek gids 2015


Een rijke historie Niet ver van Bronkhorst ligt Doesburg, één van de twee Achterhoekse Hanzesteden. In Doesburg weten ze wel waar Abraham de mosterd haalt, namelijk uit Doesburg zelf! Het Mosterdmuseum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het aantrekkelijke plaatsje. Vele van hen keren met een potje ambachtelijk bereide mosterd huiswaarts. Maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Alleen al het feit dat men zich met gepaste trots een ‘drielandenpunt’ noemt, verraadt iets over de fraaie ligging van stad en ommelanden. Zutphen, ook wel Torenstad genoemd, is de andere Hanzestad. Vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad is de oorsprong van de naam Torenstad niet moeilijk te raden. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de middeleeuwen. Maar Zutphen biedt naast een bijzondere architectuur ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.

huisbergh.nl

’s Heerenberg, kunst en historie in kasteel Huis Bergh Wie een bezoek brengt aan het stadje ‘s-Heerenberg wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestigingswal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. In 1912 kocht de mecenas J.H. van Heek het kasteel en richtte het in met een laatmiddeleeuwse kunstcollectie, die uniek is in Nederland. In de middeleeuwse verdedigingstoren van het kasteel is een wapenkamer en een muntenkamer ondergebracht. In het Parkbos met tuinen achter het kasteel kun je heerlijk wandelen en op het terras op de voorburcht geniet je van een lunch. Huis Bergh biedt kunst, cultuur, natuur en is een geweldige plek voor kinderen. Regelmatig zijn er evenementen, concerten en speciale activiteiten. Kijk voor meer informatie op de website van Huis Bergh: www.huisbergh.nl

Historische handelsgemeenschap Gelegen langs de prachtige IJssel hebben de Achterhoekse Hanzesteden Doesburg en Zutphen elk een eigen authentieke sfeer en charme! Kom shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen monumentale panden en een lekker hapje eten op één van de vele gezellige pleinen. Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden groeide het Hanzeverbond in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren de voornaamste doelen. Lijfsbehoud in de breedste zin van het woord stond voorop in deze handelsgemeenschap. www.achterhoek.nl/hanzesteden | www.hanzesteden.info

Doetinchem, welkom in een bruisende stad vvvdoetinchem.nl

Met drie musea, tal van evenementen, een prachtige omgeving en een ruim aanbod van winkels en horecagelegenheden is Doetinchem met recht de hoofdstad van de Achterhoek. Of je nu de laatste aanwinsten van de bekende ketens gaat bekijken of op je gemak wilt struinen in trendy speciaalzaken en gezellige boetiekjes: het kan hier allemaal. Tijdens of na het winkelen culinair genieten? Er is een uitgebreid aanbod van gezellige restaurants. Wekelijks is op dinsdagmorgen de waren- en stoffenmarkt, de nummer 2 van Nederland. De wandelvierdaagse in mei en het Stadsfeest trekken jaarlijks duizenden bezoekers. De omgeving is bos- en waterrijk en leent zich perfect voor het maken van fiets-, wandel-, en kanotochten. Voor meer informatie kun je terecht bij de VVV in Doetinchem, www.vvvdoetinchem.nl

De geluksgids voor iedereen | 45


geniete n in de gemeente

Grenzeloos vvvaalten.nl Wie dit deel van de Achterhoek kent, weet dat deze gemeente verrassend veelzijdig is. Al wandelend of fietsend over een landweg lijkt het alsof je in een schilderij van een Hollandse meester bent beland; oude boerderijen, grazende koeien in de wei afgewisseld met essen met bosjes, houtwallen en slingerende beekjes. Vanwege de unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie behoort een deel van de gemeente sinds 2005 tot het Nationaal Landschap. In het eeuwenoude boerenlandschap liggen de hoofdkernen Aalten en Dinxperlo,

het vestingstadje Bredevoort en de kleine kernen Barlo, De Heurne, Lintelo en IJzerlo. Samen met het buitengebied bieden zij een gevarieerd aanbod aan winkels, horecaen recreatiemogelijkheden.

Aalten

Aalten: Over zeven heuvelen en door smalle gängeskes Aalten ligt in een heuvelachtig gebied dat in de volksmond de zeven heuvelen wordt genoemd. In het centrum van Aalten kun je dit hoogteverschil goed merken. Het dorp heeft een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen de vele rijksmonumenten, de historische markt met de oude Sint Helenakerk, de gängeskes, de synagoge en de twee musea. www.vvvaalten.nl

Een heerlijk verblijf Musea, kerken, culturele evenementen, zwembaden en recreatiegebied de Slingeplas; de gemeente Aalten heeft alles in huis voor een ontspannen vakantie of weekendje weg in eigen land. Een verkenningstocht van één dag is zeker niet genoeg. Voor een langer verblijf logeer je bij een Bed & Breakfast of kampeer je op één van de (boerderij)campings. Geniet vooral van al het moois dat dit deel van de Achterhoek je biedt!

Dinxperlo: Grensdorp met bijzondere verhalen In geen enkele andere plaats in ons land heeft de grensligging zo’n grote invloed op het dagelijks leven als in Dinxperlo en Suderwick. De grens loopt dwars door dit zogenaamde tweelingdorp; de ene kant van de straat is Duits, de andere Nederlands. www.vvvdinxperlo.nl

vvvdinxperlo.nl 46 | Achterhoek gids 2015


Cultureel geluk

In Bredevoort zien we het vestingverleden terug en heeft de Tachtigjarige Oorlog zijn sporen nagelaten. Het middeleeuwse centrum van dit oude vestingstadje nodigt uit tot verkenning. Elk huis heeft zijn eigen karakter en geschiedenis. Veel inwoners hebben hun gevel in originele staat teruggebracht en op diverse huizen zijn bordjes met een wapenschild te vinden. Deze verwijzen naar de borgmannen die vroeger in en om Bredevoort woonden.

‘t Grachthuys Kruittorenstraat 1 7126 BH Bredevoort Tel: 0543 45 12 14 www.tgrachthuys.nl De Heerlyckheid ’t Zand 21 7126 BG Bredevoort Tel: 0543 45 21 51 deheerlyckheidbreedevoort.nl Bertram ’t Zand 1 7126 BE Bredevoort Tel: 0543 45 11 12 www.restaurantbertram.nl Goudsmidatelier Elcerlyck Prinsenstraat 6 7126 AX Bredevoort Tel: 0543 45 18 25 www.elcerlyck.nl

Bredevoort

Stenen Museum Winkeltje ’t Zand 2 7126 BE Bredevoort Tel: 06 83 04 04 04

boemetkenstad rijk verleden vvvbredevoort.nl Prins Maurits veroverde dit stadje in 1597 op bijzondere wijze. Tijdens een stadswandeling onder begeleiding van de ‘Prins’ (elke donderdag om 13.30 uur) kom je erachter hoe hem dit destijds is gelukt. Ook Hendrickje Stoffels, de muze van Rembrandt is hier geboren. Laat je ook inspireren door haar tijdens een stadswandeling (elke woensdag om 15.00 uur).

Lekkere adresjes in Bredevoort Tussen Bredevoort en de Slingeplas ligt aan de Grote Gracht ‘t Grachthuys, met een mooi terras en multifunctionele zalen. In de sfeervolle, moderne brasserie kun je iedere dag terecht voor koffie- en theespecialiteiten, lunch, diner, high tea of high wine. Ook staan de deuren open voor zakelijke bijeenkomsten.

Boekenstad van Nederland Vanwege de vele antiquariaten en tweedehands boekenwinkels is dit vestingstadje de officiële boekenstad van Nederland. Je vindt de boekenkasten zelfs buiten! Ook kunstenaars, klokkenmakers, fotografen en verzamelaars kunnen de aantrekkingskracht van Bredevoort niet weerstaan en hebben hier een galerie, atelier of werkplaats.

Eetgalerie de Heerlyckheid is een luxe lunchroom in combinatie met een fotogalerie, Foto 21. Geniet van de kunst en expositie en zet je bezoek voort onder het genot van heerlijk verse koffies, diverse taarten, lunchgerechten of een high tea. Restaurant Pension Hotel Bertram in het hart van Bredevoort is een à la carte restaurant in middeleeuwse

stijl, verrijkt met kristal. Het is een unieke plek om aan te schuiven voor een heerlijke lunch, uitgebreid diner of het befaamde eigengemaakte appelgebak. Na het tafelen kun je overnachten in het pension met hotelallures, een voormalige stadsboerderij uit 1680.

… en natuurlijk even shoppen Bij Goudsmid Atelier Elcerlyck worden unieke sieraden gemaakt die stuk voor stuk extra glans geven aan speciale momenten. Ze smeden dat unieke sieraad voor je dat je voor geen goud meer wilt missen! Naast Restaurant Bertram vind je Stenen Museum Winkeltje. Een inspirerende plek waar een mooie collectie ruwe en geslepen mineralen uit de hele wereld te vinden is. Museum en winkeltje ineen en daarom zijn bijna alle stukken te koop. Kom je binnenkort eens kijken? En laat je verrassen!

De geluksgids voor iedereen | 47


De

½ETSEN 7ANDELENEN EN ITE VANU ERTERREIN NATUURKAMPE K OE RH TE INDE!CH

N

NNL

MPEERTERREINE

WWWNATUURKA

natuur is je

animatie team

ENNL

Je wordt ‘s ochtends wakker door het gekwetter van vogels en de zon die voorzichtig tussen het bladerdek doorprikt. Je ritst je tentje open. Alles wat je ziet is groen. Even lijkt het alsof je alleen op de wereld bent, tot je een heel eind verderop de tent van je buurman ontwaart. En kijk daar, tussen die bomen, twee nieuwsgierige eekhoorntjes! Kamperen in de natuur betekent rust en stilte om je heen. Je geniet van de ruimte en bent echt buiten. Het is kamperen in zijn meest pure vorm. De campings zijn vaak relatief klein, maar de kampeerplekken zijn altijd ruim. Juist die ruimte geeft meer rust en privacy. Op een natuurcamping verwacht

48 | Achterhoek gids 2015

je natuurlijk geen extreme luxe, maar primitief is het ook niet. Zo is er stromend water, een warme douche en een toilet. Voor de kinderen weliswaar geen grote speeltuin of verwarmd zwembad, maar eigenlijk is er geen mooiere speeltuin dan de natuur waar van alles te ontdekken valt.

Achterhoek: natuurlijk geluk Met zijn afwisselende landschap en veelheid aan natuur is de Achterhoek de perfecte regio voor natuurkampeerders. De regio telt maar liefst drie Nationale Landschappen: De Graafschap, Winterswijk en De Gelderse Poort. Dit zijn gebieden die


Vakantiegeluk

door de overheid zijn gekenmerkt als landschappen die een unieke combinatie vormen van cultuurhistorische en natuurlijke elementen. In de Achterhoek vind je verschillende natuurkampeerterreinen, gelegen op de mooiste plekken. Er is ook een fietsroute van 270 kilometer aangelegd die zeven van deze terreinen aandoet. Overigens heb je een speciale kaart nodig als je op een natuurkampeerterrein wilt overnachten, deze is op alle campings te koop.

Ultiem buitengevoel Een voorbeeld van zo’n prachtige Achterhoekse natuurcamping is Jena in Hummelo. Deze camping ligt aan de rand van de uitgestrekte bos- en natuurgebieden

De natuurcampings van de Achterhoek ’t Scharvelt, Haarlo Ruime, beschutte plaatsen, maar ook een veld met vrij uitzicht over de wildbegroeiing.

van Landgoed Enghuizen. Er zijn verschillende zonnige velden met ruime plaatsen. Ook zijn er drie trekkershutten. Wil je natuurkamperen met een hele groep? Dat kan op een speciaal veld van ruim 1,5 hectare. Het veld beschikt over een aantal speeltoestellen en – voor het ultieme buitengevoel na zonsondergang – een kampvuurplaats.

’s Avonds geniet je van de sterrenhemel met een heerlijke buitenkachel voor je tent. Wollinkweg 43, 7273 SL Haarlo tel: 0545 26 13 08 campingtscharvelt.nl

Hessenoord, Halle Een rustig en kindvriendelijk terrein met ruime plaatsen. Onder andere een besloten veld met notenbomen die als natuurlijke parasols dienen. Landstraat 4, 7025 DP Halle tel: 0314 63 10 68 campinghessenoord.nl

De Vrolijk, Laren Twee ruime, open grasvelden, ruime bosplaatsen en een recreatievijver. Wittendijk 4, 7245 RS Laren (Gld) tel: 0573 40 19 41 campingdevrolijk.nl

Landgoed Het Jagershuis, Wehl Gelegen op een particulier landgoed, verscholen in het groen. Kortom, veel rust, ruimte en privacy. Loilseweg 3, 7031 HA Wehl tel: 0314 68 09 90 campinghetjagershuis.nl

Lutje Kössink, Winterswijk Gelegen in het prachtige coulisselandschap. Ruime plaatsen met vrij uitzicht. Kremerweg 6, 7113 CB Winterswijk-Henxel tel: 0543 56 23 44 lutjekossink.nl

Schaapjes tellen onder de sterren

Het Zand Hattemer Oldenburger, Zelhem Gelegen op een oud landgoed van 78 hectare.

Voor een unieke natuurbeleving: slapen in een Buitenslaper. Dit is een hangmat gemaakt van de wol van schapen van de schaapskudde ’t Niejboer in Vorden. De hangmatten zijn heerlijk warm en comfortabel en hangen op een plek midden in de natuur. Je slaapt dus echt onder de sterrenhemel! De herder van de kudde neemt je ook graag mee tijdens zijn werkzaamheden in de natuurgebieden waar hij samen met de schaapskudde zorgt voor natuurbeheer.

Verspreid over het landgoed liggen zeven kampeervelden. Berkendijk 4, 7021 HE Zelhem tel: 0314 62 53 78 landgoedhetzand.nl

Camping Jena, Hummelo Verschillende zonnige velden met ruime plaatsen, drie trekkershutten en een groepsveld. Rozegaarderweg 7, 6999 DW Hummelo

Voor meer informatie: hetniejboer.nl

tel: 0314 38 14 57 camping-jena.nl

achterhoek.nl natuurkampeerterreinen-

Door de bomen… Wat ‘midden in de natuur’ precies betekent, zie je wanneer je de natuurkampeerterreinen opzoekt via Google Maps. Als je de satellietbeelden bekijkt, zie je letterlijk door de bomen de camping niet meer!

Leufkcaemtpiipng!Jena zijn twee

Vana hten op uterspeurtoc actieve kabo is een s uitgezet. Er basis van gp en n 2 kilometer korte tocht va . er et m lo ki van 5 een langere

De geluksgids voor iedereen | 49


Wel zin om te kamperen, maar zoek je wat meer luxe of faciliteiten dan op een natuurkampeerterrein? Ook dan zit je in de Achterhoek helemaal goed! Er zijn honderden campings en het aanbod is divers: van grote en luxe kampeerterreinen met alle mogelijke voorzieningen, gezinscampings met overdekte zwembaden en animatieteams tot kleine en eenvoudige campings. Kies wat bij je past en ervaar jouw ultieme vakantiegeluk! Je ontdekt de Achterhoek extra voordelig met de Camping Card Achterhoek (CCA). Hiermee betaal je in het voor- en naseizoen een gereduceerd tarief. Bovendien krijg je korting bij een aantal attracties in de regio. De CCA-kaart is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende campings, je hoeft alleen het aanvraagformulier in te vullen en in te leveren bij de receptie. Het aanvraagformulier is ook te downloaden op kamperenindeachterhoek.nl. Daar kun je ook zien bij welke campings de CCA-kaart geldig is. We lichten alvast een klein tipje van de sluier op!

Het hele jaar door Eén van die campings is Marveld, aan de rand van vestingstad Groenlo. Marveld kent een lange geschiedenis. De camping is ontstaan rondom een ijsbaan, waar koek- en zopiehuisjes stonden. Vanaf 1964 werden die huisjes verhuurd aan toeristen. Anno 2015 beschikt Marveld over 350 toeristische kampeerplaatsen, 300 vaste gastenplaatsen, 300 bungalows en een hotel met 37 luxueuze appartementen. Dankzij de mooie centrumvoorzieningen als het subtropisch zwembad, restaurants, de winkel en in de winter een ijsbaan, kun je het hele jaar door genieten van een vakantie bij Marveld. Voor meer informatie: marveld.nl

Nét dat beetje luxe De CCA-kaart is ook geldig bij Vakantiepark De Twee Bruggen in Winterswijk. Deze camping biedt de ideale combinatie van rust, ruimte en nét dat beetje luxe dat je verblijf op het park perfect maakt. Een heerlijk overdekt zwembad, buitenbad met familieglijbaan, sauna, uitgebreid animatieprogramma en een zandspeeltuin, om maar eens wat te noemen. En heb je na een gezellige dag trek gekregen? Dan kun je in Restaurant De Schoppe genieten van de lekkerste gerechten! Voor meer informatie: detweebruggen.nl

Te veel moois voor 1 dagje

Er is zoveel te beleven, dat één dag in Montferland echt te weinig is. Blijf overnachten in één van de bijzondere overnachtingslocaties die Montferland rijk is. Van logeren bij de boer, tot kamperen aan de rand van het bos of in een wijngaard. Ben je op zoek naar meer luxe, dan is een overnachting in één van de verdedigingstorens van kasteel Huis Bergh een prima bijzonder alternatief. Wil je het helemaal een keer anders dan anders doen, overnacht dan in een brandweerauto, helikopter, schoolbus, pipowagen of wigwam! Het is allemaal mogelijk in Montferland. Bekijk het volledige overnachtingaanbod op www.vvvmontferland.nl

50 | Achterhoek gids 2015


kampeerfan voor elke wat

wils Houtwallen en vlinders

Zonnig comfort

Ook bij Camping de Vlinderhoeve in Gorssel is de CCA-kaart geldig. Op deze autovrije groene camping met zijn gevarieerde houtwallen kom je ongetwijfeld vlinders tegen. Er zijn ruime velden ĂŠn beschutte plaatsen. Uiteraard zijn de plekken voorzien van water en elektra-aansluiting. De sanitairgebouwen zijn nieuw en geheel verwarmd. Verder vind je op het terrein een verwarmd zwembad en kinderbad, tennisbaan, midgetgolf, sportvelden en in de schoolvakanties een recreatieteam.

Parkcamping de Graafschap in Hummelo heeft zeer ruime en zonnige comfortplaatsen met een prachtig gazon. Je kunt gratis gebruikmaken van de verwarmde sanitairgebouwen. Wil je nog meer ruimte en privacy? Kies dan voor een speciale comfort-riantplaats, eventueel zelfs met privĂŠ-sanitair! Er is ook een wasserette, kantine, jeu de boules baan, fietsverhuur en wifi. In het hoogseizoen begin je de dag goed met verse broodjes, in het voor- en naseizoen krijg je korting met de CCA-kaart.

Voor meer informatie: vlinderhoeve.nl Voor meer informatie: camping-degraafschap.nl

Ontdek de Achterhoek nu extra voordelig met de Camping Card Achterhoek. kamperenindeachterhoek.nl

De geluksgids voor iedereen | 51


Welkom

op Camping Tamaring!

www.hetwinkel.nl

Een prachtige, natuurvriendelijke camping in Ruurlo. Voor de rustzoeker en gezinnen met jonge kinderen. Ideaal als startpunt om de Achterhoek te ontdekken te voet of op de fiets. Liggend tussen fietsknooppunt 60-61. ‡WRHULVWLVFKHNDPSHHUSODDWVHQ ‡YHUKXXUDFFRPPRGDWLHV ‡XLWVWHNHQGYHUZDUPGVDQLWDLU ‡WHUUDVPHWNRIILHWKHHLMV Rob en Katinka Wildpad 3 055XXUOR 7   ZZZFDPSLQJWDPDULQJQO ALTIJD GROENE CAMPING

Natuurlijk genieten met het comfort van thuis! Recreatiepark Het Winkel is een schitterend gelegen camping in Winterswijk. Wij bieden een unieke combinatie van het comfortabele buitenleven met gastvrijheid op hoog niveau. Kwaliteit en puur genieten staan bij ons hoog in het vaandel.

info@camping-tamaring.nl

√ Buitenzwembad met grote waterglijbaan √ Restaurant √ PrivĂŠ sanitair √ Prachtige ligging √ Ruime kampeerplaatsen √ Luxe chalets √ Binnenspeeltuin

Bij Het Winkel beleeft u de perfecte vakantie!

De Slingeweg 20 Winterswijk T. 0543 513025 info@hetwinkel.nl www.hetwinkel.nl

Bungalow- & Kampeerpark

k e o h r e t h c A in de

In het voorjaar van 2015 maken we mensen ook gelukkig in ons ApartHotel Havezate Marveld! 52 | Achterhoek gids 2015

Groenlo T (0544) 46 60 00 www.marveld.nl


Vakantiegeluk

Nog meer Achterhoekse gastvrijheid Uiteraard telt de Achterhoek ook heel veel heerlijke hotels en Bed & Breakfasts! In de Achterhoekse hotels wordt alles je uit handen genomen. Een avond lang heerlijk tafelen, genieten van één van de smakelijke arrangementen, en daarna zonder op te ruimen door naar de kamer waar je de volgende ochtend ontwaakt met een schitterend uitzicht. Of overnacht in één van de vele Bed & Breakfasts die je op de mooiste plekjes vindt. Ze zijn er in alle soorten en maten: van gezellig huiselijk tot landhuizen voorzien van alle luxe. Combineer een weekendje weg met culinaire kookworkshops, met mooie wandeltochten of een rondrit door de Achterhoek. Waar je ook voor kiest, je bent er even heerlijk uit. Achterhoek.nl

Beleef wellness bij Palestra in Braamt Een bezoek aan de sauna is meer dan alleen ontspannen. Het is ook goed voor je gezondheid: het stimuleert je bloedsomloop en verhoogt de weerstand. Verder ontgift het je lichaam en worden vochtreserves ververst. Heb je vragen tijdens je bezoek? Onze professionele saunameesters en gastvrouw helpen je graag op weg. Daarnaast verzorgt de saunameester diverse opgietrituelen tijdens je bezoek.

palestra.nl

dewandhorst.nl

achterhoekse

gast

vrijheid

Onze Finse binnen- en buitensauna’s zijn verschillend in temperatuur en zijn vervaardigd uit verschillende houtsoorten. Zo heeft elke sauna een eigen klimaat. Buiten in het kotadorp tref je drie Lapse saunakota’s aan die onderling verschillen in vochtigheid, geur en temperatuur. Liever wat lagere temperaturen? Ontspan dan in onze kleurencabine, waar de afwisselende kleuren je beleving verhogen. Of ontdek de infraroodlichtcabine in een manshoog wijnvat, waar

warmtestralers voor directe warmte zorgen. Het Odarium (stoombad) en het Caldarium (warme scrubruimte) maken ons aanbod compleet. Rusten is van vitaal belang. Daarom bieden wij diverse mogelijkheden. Wat dacht je van heerlijk uitrusten op verwarmde waterbedden in onze berbertent? Of in onze gezellige lounge met open haard. Voor meer informatie www.palestra.nl of bel 0314 39 98 00

Landgoed ‘De Bollert’ In de Achterhoek gelegen Finse bungalows voor 2 tot 10 personen, waarvan 4 bungalows met sauna.

debollert.nl

Midden in uniek natuurgebied. Fietsen, wandelen, natuur, rust en ruimte. Zeer geschikt voor vrienden- of familiereünies in elk seizoen. Tropisch zwembad en recreatieplas op ca. 3 kilometer afstand. Gratis fietsroutes beschikbaar. Fam. W. Geerdink Geerdinkweg 1a, 7161 PJ Neede Tel. 0545 29 14 72 d.geerdink@planet.nl www.debollert.nl

De geluksgids voor iedereen | 53


Ontdek het lekkerste avontuur van de Achterhoek Een dag vol beleving voor jong en oud Adres Hengeloseweg 2 7261 LV Ruurlo tel.: (0573) 45 20 90 www.heikamp.nl

Genieten van comfort en luxe in de Achterhoek

Boek online uw vakantie via www.detweebruggen.nl Bel voor meer informatie 0543 - 56 53 66 of mail naar info@detweebruggen.nl

54 | Achterhoek gids 2015


Vakantiegeluk

Camping de Goede Hoop

Kom gewoon met de hele groep!

Camping De Goede Hoop is gelegen aan de rand van het plaatsje Eibergen, dicht bij de Duitse grens. De ruim opgezette camping is zo’n 3 hectare groot en biedt ongeveer 100 staanplaatsen. Een ideale gezins- en familiecamping. Op het park bevinden zich naast een zwembad een grote speeltuin met springkussen en een eetcafé/restaurant. Ook is er een jeu-de-boulesbaan, een minigolfbaan, een groot grasveld en een grote visvijver.

Groepsaccommodatie/vakantieboerderij De Grenswachter - De Schoppe biedt luxe accommodaties waar je je direct thuis voelt. De Grenswachter bestaat uit twee delen: ’t Woonhuus (18 personen) en De Daele (23 personen) en is zeer ruim opgezet. Deze twee wooneenheden zijn ook door één groep te huren. Daarnaast is er ook de verbouwde Schoppe voor 18 personen. Gelegen in het mooie coulisselandschap van de Gelderse Achterhoek tussen Aalten, Winterswijk en de Duitse grensstreek. Een perfecte plek voor natuurliefhebbers. Ideaal voor een gezellig verblijf met familie of vrienden.

Camping De Goede Hoop Vredenseweg 12, 7152 DJ Eibergen tel: 0544 46 16 01 overkamp@degoedehoop.nl www.degoedehoop.nl

Luxe chalets Bij Camping Boomans in Aalten kun je een luxe chalet huren, geschikt voor 2 tot 4 personen. Elk chalet heeft een prachtig aangelegde tuin met loungeset, eigen parkeerplaats en tuinhuis voor je fietsen. De camping ligt verscholen tussen de mooie bossen van het nationaal landschap Winterswijk / Aalten en is dus bij uitstek geschikt om heerlijk te gaan wandelen of fietsen. Camping Boomans Wim en Inge Legters Stationsweg 4, 7121 LH Aalten tel: 0543 45 14 45 info@campingboomans.nl www.campingboomans.nl

Driehonderdmeterweg 1 7121 KR Aalten tel: 0543 49 75 88 / 06-22 47 58 80 info@degrenswachter.nl www.degrenswachter.nl

Wijds uitzicht

Het Reirinck sinds 1662

Bij De Elshoeve huur je landelijk gelegen vakantiewoningen van 2 tot 12 personen. Je geniet van een mooi wijds uitzicht op bos, landschap en singels. De vakantiewoningen hebben allemaal nieuwe, comfortabele boxspring-bedden, een mooie badkamer met ligbad en aparte douchecel, tv, groot terras met tuin, een compleet uitgeruste open keuken en een sfeervolle huiskamer. In de grote woningen is ook een vaatwasmachine aanwezig. Voor de kinderen is er een grote speelweide. In de omgeving kun je heerlijk fietsen en wandelen. De woningen worden per week, weekend of midweek verhuurd.

Overnachten vanaf 1 tot 100 personen in een van onze schitterende, rustieke en luxe accommodaties; De Herberg, De Brouwershof, Het Voorhuis of Het Landhuisje. Deze accommocaties kunnen gecombineerd gehuurd worden. Wij hebben de beschikking over 28 kamers, 100 bedden. Het Reirinck ligt in het unieke Achterhoekse landschap: rustig en bosrijk. Tussen Groenlo en de Duitse grens. Wij zijn direct gelegen aan de Slingeroute, diverse fietsknooppuntroutes, wandelroutes en paard- en menroutes. Het Reirinck is tevens trouwlocatie voor de gemeente Oost-Gelre en vergader- en feestlocatie. Bij partijen vanaf 60 personen krijgen 10 personen gratis overnachting.

De Elshoeve Fam. Te Stroet, Michelstraat 30, 7021LV Zelhem tel. 0314 64 13 72 e-mail: info@elshoeve.com www.elshoeve.com

Landelijk gelegen Op de weg tussen Ruurlo en Groenlo vind je de vriendelijke, landelijk gelegen camping De Meibeek met ruim opgezette kampeer velden. Veel speelvertier voor kinderen met zwembad, speeltuin met boomhut, springkussen en kinderboerderij met pony, ezel en rendieren. Luxe, mooi sanitair met aparte kinderafdeling en privésanitair. Seizoens- en jaarplaatsen ook mogelijk. Camping de Meibeek Bekkenwal 2 7261 RG Ruurlo tel: 0573 49 12 36 info@campingdemeibeek.nl www.campingdemeibeek.nl

Oude Winterswijkseweg 52 7141 HE Buurtschap Zwolle (Groenlo) 0544 46 18 20 het-reirinck@hetnet.nl www.hetreirinck.nl

De geluksgids voor iedereen | 55


zoveel te

beleven icer.eu In de Achterhoek vind je tal van leuke, originele attracties waar je je heerlijk kunt vermaken. Op deze en de volgende pagina zie je slechts een kleine selectie. Of je nu kiest voor een belevingspark met mini ZOO, een innovatiecentrum of een openluchttheater, je zult versteld staan over hoe veel er hier te beleven valt!

Maak kennis met het heden en verleden van de maakindustrie Op DRU Industriepark in Ulft vind je innovatiecentrum ICER. Deze publieksattractie is gevestigd in de voormalige Afbramerij van het monumentale ijzergieterijcomplex. ICER laat bezoekers zien en ervaren hoe waardevol en mooi het technische ambacht ook vandaag de dag nog is. Hoe? Door bezoekers te laten kijken, doen en beleven! ICER is een doe-museum. Als bezoeker krijg je op een spectaculaire, indringende en interactieve manier een kijkje in de keuken van de Achterhoekse maakindustrie. Je kunt technieken van vroeger en nu zelf uitproberen. Voer je eigen ontwerpen uit op de 3D-printer, bak een beeld of voorwerp in keramiek, smeed een sieraad of maak je handen smerig in de handvormerij, zoals vroeger in de DRU-fabriek gebeurde.

56 | Achterhoek gids 2015

drucultuurfabriek. nl

Heden en verleden In ICER zijn tal van typische Achterhoekse producten te zien die een beeld geven van de ontwikkelingen in de tijd: een fiets van vroeger en van nu en de bekende geëmailleerde pan uit grootmoeders keuken naast de moderne vertaling daarvan. Twee keer per dag kun je beleven hoe het was om te werken in de oude DRU-fabriek tijdens een spectaculaire multimediashow.

DRU Cultuurfabriek: ijzersterk genieten op een inspirerende locatie! In een ander gebouw op het DRU Industriepark in Ulft vind je de DRU Cultuurfabriek. In dit bruisende cultuurcomplex bevinden zich onder andere een theaterzaal, poppodium, grand café Het Schaftlokaal en vergaderruimtes. Het hele jaar door is hier van alles te beleven: van indrukwekkende concerten tot prachtige films en theatervoorstellingen. In de zomer biedt de DRU Cultuurfabriek een gevarieerd programma met zomerse activiteiten. Grand café Het Schaftlokaal is zeven dagen per week geopend en heeft een heerlijk terras aan de Oude IJssel. Buiten is voor de kinderen een leuke waterspeelplaats, waar ze naar hartenlust met water kunnen spelen!


Vakantiegeluk

hofvaneckberge.n l

Hof van Eckberge 25.000m2 belevingspark Hof van Eckberge is een veelzijdig 25.000m2 groot en sfeervol ingericht belevingspark met mini ZOO in Eibergen. Je ervaart bij ons het hele jaar binnen én buiten avontuur, beleving en ontspanning. Eindeloos plezier voor jong en oud: (disco)bowling, 400m2 lasergamejungle, snoezelruimte, uitdagende klimstructuren, ruim 10.000 liter zoutwateraquaria, ‘natuurlijk spelen’, houten speel- en klimtoestellen, beachvolleybalveld en bowls (jeu de boules). In onze mini ZOO voert het belevingspad je langs onder andere ara’s, wasberen, wallaby’s, rendieren, stekelvarkens, alpaca’s, nandoes en bijzondere watervogels. Tevens beschikt Hof van Eckberge over bijzondere vergader- en congresfaciliteiten en zijn wij dé locatie voor evenementen tot ca. 1.000 personen. Doordat wij beschikken over onder andere een rolstoeltoegankelijke bowling, lasergame met uniek rolstoel-shootingpoint en een snoezelruimte, is onze accommodatie ook uitermate geschikt voor zowel kinderen als volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Maak je dagje uit bij Hof van Eckberge compleet met een bezoek aan ons restaurant waarin wij je graag laten genieten van gerechten bereid in eigen keuken.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze site www.hofvaneckberge.nl, maak vanuit huis alvast een virtuele toer of neem contact op met onze receptie. Tel. 0545 46 11 00

Openluchttheater Eibergen: kleurrijke ontmoetingsplek van uitersten Ilse DeLange, Herman van Veen, Normaal, Blaudzun. Het is zomaar een greep uit de afgelopen periode. Ook dit seizoen is er veel te beleven.

openluchttheatereibergen.nl

Wat te denken van het Achterhoeks Streekfestival op zondag 19 juli? Steekproducten, streektaal en streekmuziek staan centraal op dit festival. Natuurlijk is er aandacht voor traditie, maar er zijn ook veel hippe en eigentijdse streekeigen producten, muziek en andere kunstvormen te bewonderen. Het theater biedt tevens een podium aan iedereen die een ‘kunstje’ wil doen. Zo maken scholen gebruik van de accommodatie voor een feestelijke schooldag of jaarafsluiting en creëren de vrijwilligers in de winter zelfs een schaatsbaan. Bij ieder evenement hangen er 25 sfeervolle solar-lampionnen in het theater en hangt er een reusachtige parachute van 20 meter doorsnee boven de tribunes. Op het Muntenplein zijn regelmatig afterparty’s met nababbel en deejay. Het theater ligt tegen het centrum van Eibergen en is makkelijk te bereiken. Er is een uitgebreide gratis parkeervoorziening. Op de website www.openluchttheatereibergen.nl staat uitgebreide informatie over alle activiteiten, tijden en ticketprijzen. Met slechts enkele muisklikken kun je online ook tickets kopen.

De geluksgids voor iedereen | 57


Grenzeloos Genieten in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo Wandelroutes met een verhaal over het vestingverleden van Bredevoort, de bijzondere grensligging van Dinxperlo en de smalle straatjes, gängeskes, van Aalten. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV’s in de gemeente Aalten. VVV Aalten / Aaltense Musea Markt 14 7121 CS Aalten 0543 47 30 52 www.vvvaalten.nl

Normaa

l € 1,95 nu voor

€ 1,0 0

aanbiedingen Drie digitale cultuurhistorische routes Routes voor op uw smartphone

VVV Bredevoort Markt 8 7126 AZ Bredevoort 0543 45 23 80 www.vvvbredevoort.nl

VVV Dinxperlo Raadhuisstraat 8 7091 CK Dinxperlo 0315 64 02 50 www.vvvdinxperlo.nl

Met meester Prop door landstad Lochem Een fiets- en wandelroute door Lochem, 2,5 km en 25 km. Meester Prop was van 1915 tot 1940 hoofdonderwijzer aan de openbare lagere school in Lochem. Hij schreef de “methode prop”, de meest gebruikte aardrijkskundemethode voor het lager onderwijs. Normaa De atlassen en schoolkaarten van Prop l € 3,95 trof men in driekwart van de scholen aan! nu vo

or

VVV Lochem Markt 2, Lochem 0573 251 898 www.vvvlochem.nl

€ 1,95

No

rmaal € In dit boekje staan de digitale routes van de 2,70 nu voor Achterhoek waar eeuwenlang gestreden is. Voor godsdienstvrijheid en voor een zelfstandig Nederland met vrije boeren en burgers. De strijd was barbaars, niets ontziend en hield soms decennia aan. Met de foto’s, verhalen, filmpjes en tips in deze routes voelt u de paniek, stijgen de kruitdampen weer op en proeft u de geneugten van het ooit zo verdeelde platteland. Deze bundel bestaat uit: 2 Fietsroutes: • Bredevoort – Stormpalen & Scheurbroecken (44 km) • Winterswijk – Heeren en Horigen (57 km) 1 Stadswandeling: • Groenlo – Bommen en Barakken (4 km) De routes zijn geschikt voor iPhone en Androidtoestellen.

€ 2,0 0

VVV Groenlo, Kevelderstraat 1, Groenlo, 0544 46 12 47 VVV Lichtenvoorde, Markt 11a, Lichtenvoorde, 0544 37 57 75 www.vvvoostgelre.nl

Op vertoon van de Achterhoekgids of dit artikel

Kinderroutes Speurtocht door de musea van Aalten Aan de gezellige markt in Aalten zijn de twee Aaltense Musea gevestigd: het euregionale onderduikmuseum Markt 12 en het Aaltens Industriemuseum. Beide musea zijn uitermate geschikt voor een bezoek met het hele gezin. Er is een divers aanbod aan exposities en speurtochten. Interessant en spannend voor jong en oud! Op vertoon van deze bon ontvangt u in 2015 een gratis speurtocht voor kinderen en een kopje koffie voor uzelf. VVV Agentschap Aaltense Musea Markt 14, 7121 CS Aalten 0543 47 30 52 www.vvvaalten.nl

58 | Achterhoek gids 2015

Tip/VVV Neede Oudestraat 52 c 0545 29 22 70 www.hartjeachterhoek.nl

50% ko rting

Op vertoon van deze bon


Aanbiedingen

Boekje met veel historie en kleurenfoto’s van Kasteel Ruurlo In aanloop naar de opening van het museum voor Realisme in kasteel Ruurlo is dit boekje tegen een scherpe prijs te koop bij VVV Ruurlo. VVV Ruurlo Kerkplein 18, 7261 AZ Ruurlo 0573-45 39 26 info@vvvhartjeachterhoek.nl Beperkte oplage, dus op is op.

Fietsroute langs Rustpunten in de Oude IJsselstreek Fietsroute van 55 km langs zeven Rustpunten in de Oude IJsselstreek. Een mooie manier om de Oude IJsselstreek te ontdekken en onderweg af en toe lekker uit te rusten. Tegen inlevering van deze bon ontvangt u het routeboekje voor Normaa € 1,00 i.p.v. € 2,00. l € 2,0 0

nu voor

€ 1,0 0

Op vertoon van deze aanbieding 1 Rustpuntenroute per bon.

nu voor slechts

€ 2,0 0

Sluisarrangement Eibergen Tijdens de vaartocht over de oude Berkeltak vaart Berkelzomp de “Snippe” op zondagmiddag zonder extra kosten door de oude schutsluis. Dat geldt voor de volgende tijden: 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Vol is vol. Geldig bij voldoende deelname.

VVV Oude IJsselstreek St. Jorisstraat 1, 7061 CM Terborg 0315 33 03 45 Hutteweg 32, 7071 BV Ulft 0315 82 02 80 Borchgraven 4, 7051 CW Varsseveld 0315 24 37 28 www.vvvoudeijsselstreek.nl

Gratis doosje Fietsvoer Bij aankoop van 2 Hap-Trap arrangementen ontvang je een doosje Fietsvoer gratis. De 45 kilometer lange Arfgoodroute verbindt negen toeristische attracties en bezienswaardigheden in de omgeving van Groenlo, Lichtenvoorde en het Duitse Zwillbrock. Je fietst over essen, door broeklanden en heidevelden in het zeer afwisselende coulisselandschap in Oost-Achterhoek en om het Zwillbrocker Venn in Duitsland. Prijs per persoon voor het Hap-Trap arrangement inclusief 4 gangen menu is € 31,50. Vanaf 10 personen geldt een groepsprijs.

VVV Eibergen Grotestraat 59 7151 BB Eibergen 0545 47 19 11 www.ineibergen.nl www.vvvhartjeachterhoek.nl

Gratis VVV geschenkenvelop

Geldig van 1 mei t/m 30 september 2015

Tegen inlevering van de bon uit deze gids ontvangt u bij aankoop van een VVV cadeaubon een geschenkenvelop naar keuze gratis.

VVV Groenlo, Kevelderstraat 1, 7141 BE Groenlo 0544 46 12 47 VVV Lichtenvoorde, Markt 11a, 7131 DG Lichtenvoorde 0544 37 57 75 www.vvvoostgelre.nl

VVV Doesburg Gasthuisstraat 13, 6981 CP Doesburg 0313 47 90 88 www.vvvdoesburg.nl

Smokkelwandeltocht VVV Dinxperlo

Normaa l € 4,0 0 p .p. nu voor

€ 2,50 p.p.

Beleef samen met onze smokkelaar het smokkelverhaal. Deelname smokkelwandeltocht iedere woensdagmiddag vanaf 13.30 uur. Tegen inlevering van deze advertentie. Inclusief herinnering. Maximaal 2 personen per bon. Opgave graag vooraf tot 12.00 uur kantoor VVV Dinxperlo Raadhuisstraat 8, 7091 CK Dinxperlo, 0315 64 02 50 www.vvvdinxperlo.nl

Gratis Montferland Ontdekpakket VVV Montferland heeft een leuk Montferland Ontdekpakket samengesteld. Ideaal om je in het prachtige Montferland wegwijs te maken. Naast hele nuttige informatie zit er ook een leuke verrassing in. Op vertoon van deze aanbieding. Maximaal 1 pakket per gezin. VVV Montferland Emmerikseweg 17, 7041 AV ‘s-Heerenberg 0316 29 14 04 www.vvvmontferland.nl

De geluksgids voor iedereen | 59


De veelzijdigheid van Landal Stroombroek

Dagkaar t sauna

voor 2 pe rs.

€ 27,50

(Normaa l € 55,00)

Aan de voet van de Montferlandse heuvels in Braamt vindt u bungalowpark Landal Stroombroek. Kom genieten van onze prachtige faciliteiten gelegen aan een uitgestrekte recreatieplas. • • • • • •

Palestra Sauna, Beauty & Body: een uitgebreid wellnesscentrum Timber’s Brasserie: modern restaurant met uitzicht op recreatiegebied Stroombroek Midgetgolf-, bowlingbanen en lasergame Diverse mogelijkheden voor kinderfeestjes Overnachtingsmogelijkheden in comfortabele bungalows Indoorspeelplaats

Meer informatie? Kijk op www.landal.nl/stroombroek of bel 0314-39 98 00. Landweerswal 2, 7047 CE, Braamt

60 | Achterhoek gids 2015

Deze actie is geldig t/m 20 december 2015 tegen inlevering van deze coupon. Niet geldig in combinatie met andere acties en arrangementen. Reserveren vooraf via tel. 0314- 36 55 00. www.palestra.nl


en Informatiepunten AALTEN VVV Agentschap Aaltense Musea Markt 14, 7121 CS Aalten 0543 47 30 52 info@vvvaalten.nl | vvvaalten@planet.nl www.vvvaalten.nl

BARCHEM VVV agentschap Barchem Vakman Koeleman Borculoseweg 3, 7244 AR Barchem 0573 25 18 98 (VVV Lochem) info@vvvlochem.nl www.vvvlochem.nl

BORCULO Toeristische Informatie Borculo Hofstraat 5, 7271 AP Borculo 0545 27 19 66 info@tiborculo.nl www.borculobruist.nl

BREDEVOORT VVV Bredevoort Markt 8, 7126 AZ Bredevoort 0543 45 23 80 vvvbredevoort@gmail.com www.vvvbredevoort.nl

BRONCKHORST VVV servicepunt Bronckhorst Het Kunstgemaal Veerweg 1, 7226 LP Bronckhorst 0575 55 32 22 info@vvvbronckhorst.nl www.vvvbronckhorst.nl

DIDAM VVV-Servicepost Meulenvelden Waverlo 13, 6942 RG Didam 0316 29 31 00 info@meulenvelden.nl www.vvvmontferland.nl

DINXPERLO VVV Dinxperlo Raadhuisstraat 8, 7091 CK Dinxperlo 0315 64 20 50 info@vvvdinxperlo.nl www.vvvdinxperlo.nl

DOESBURG VVV Doesburg Gasthuisstraat 13, 6981 CP Doesburg 0313 47 90 88 info@vvvdoesburg.nl www.vvvdoesburg.nl

DOETINCHEM VVV Doetinchem Burg. van Nispenstraat 2, 7001 BS Doetinchem 0314 33 55 57 info@stadsmuseumdoetinchem.nl www.vvvdoetinchem.nl

EIBERGEN VVV Eibergen Grotestraat 59, 7151 BB Eibergen 0545 47 19 11 info@vvveibergen.nl www.ineibergen.nl www.vvvhartjeachterhoek.nl

GORSSEL VVV agentschap Gorssel Kantoorboekhandel Bechtle Hoofdstraat 40, 7213 CX Gorssel 0573 25 18 98 (VVV Lochem) info@vvvlochem.nl www.vvvlochem.nl

GROENLO VVV Oost Gelre, vestiging Groenlo Kevelderstraat 1, 7141 BE Groenlo info@vvvgroenlo.nl www.vvvoostgelre.nl

‘s-HEERENBERG VVV Montferland Emmerikseweg 17, 7041 AV ‘s-Heerenberg 0316 29 14 04 vvv@montferland.info www.vvvmontferland.nl

HENGELO (GLD) VVV Bronckhorst, agentschap Hengelo Raadhuisstraat 24, 7255 BK Hengelo 0575 55 32 22 info@vvvbronckhorst.nl www.vvvbronckhorst.nl

HUMMELO VVV Bronckhorst, agentschap Hummelo Dorpsstraat 20, 6999 AD Hummelo 0575 55 32 22 info@vvvbronckhorst.nl www.vvvbronckhorst.nl

LAREN VVV agentschap Laren Bistro-rant ’t Langenbaergh Deventerweg 1, 7245 AW Laren 0573 25 18 98 (VVV Lochem) info@vvvlochem.nl www.vvvlochem.nl

LICHTENVOORDE VVV Oost Gelre, vestiging Lichtenvoorde Markt 11a, 7131 DG Lichtenvoorde 0544 37 57 75 info@vvvlichtenvoorde.nl www.vvvoostgelre.nl

LOCHEM VVV Lochem Markt 2, 7241 AA Lochem 0573 25 18 98 info@vvvlochem.nl www.vvvlochem.nl

NEEDE TIP | VVV Neede Oudestraat 52c, 7161 DX Neede 0545 29 22 79 info@vvvneed.nl www.hartjeachterhoek.nl

RUURLO VVV Ruurlo Kerkplein 18, 7261 AZ Ruurlo 0573 45 39 26 info@vvvruurlo.nl www.vvvhartjeachterhoek.nl

STEENDEREN VVV Bronckhorst, agentschap Steenderen Landlustweg 2, 7221 BS Steenderen 0575 55 32 22 info@vvvbronckhorst.nl www.vvvbronckhorst.nl

TERBORG VVV Oude IJsselstreek, kantoor Terborg St. Jorisstraat 1, 7061 CM Terborg info@vvvterborg.nl www.vvvoudeijsselstreek.nl

ULFT VVV Oude IJsselstreek, kantoor Ulft Hutteweg 32, 7071 BV Ulft 0315 82 02 80 info@vvvulft.nl www.vvvoudeijsselstreek.nl

VARSSEVELD VVV Oude IJsselstreek, kantoor Varsseveld Borchgraven 4, 7051 CW Varsseveld info@vvvvarsseveld.nl www.vvvoudeijsselstreek.nl

VORDEN VVV Bronckhorst, vestiging Vorden Kerkstraat 1b, 7251 BC Vorden 0575 55 32 22 info@vvvbronckhorst.nl www.vvvbronckhorst.nl

WINTERSWIJK VVV Winterswijk Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 7101 DD Winterswijk 0543 74 50 90 info@vvvwinterswijk.nl www.vvvwinterswijk.nl

ZELHEM Toeristisch Informatie Punt Zelhem Smidsstraat, Zelhem, tegenover nr. 10 tpzelhem@gmail.com www.tipzelhem.nl

ZUTPHEN TIP | VVV Zutphen Houtmarkt 75, 7201 KL Zutphen 0575 84 45 38 info@tipzutphen.nl www.tipzutphen.nl

De geluksgids voor iedereen | 61


Blijven Slapen B&B De Kistemaker Bosheurneweg 2 7244 NT Barchem 06 50 29 42 65 info@dekistemaker.nl dekistemaker.nl B&B De Wandhorst Binnenweg 18 7011 BR Gaanderen 0315 32 32 62 info@dewandhorst.nl dewandhorst.nl

Bungalowparken Marveld Recreatie Elshofweg 7 7142 DH Groenlo 0544 46 60 00 info@marveld.nl marveld.nl Landal Stroombroek Landweerswal 2 7047 CE Braamt 0314 36 52 83 stroombroek@landal.nl landal.nl/stroombroek

Camping De Goede Hoop Vredenseweg 12 7152 DJ Eibergen 0544 46 16 01 overkamp@degoedehoop.nl degoedehoop.nl

De Vlinderhoeve Bathmenseweg 7 7216 PB Kring van Dorth 0573 43 13 54 info@vlinderhoeve.nl vlinderhoeve.nl

Camping De Graafschap Loenhorsterweg 7c 6999 DT Hummelo 0314 34 37 52 info@camping-degraafschap.nl camping-degraafschap.nl

De Vreehorst Vreehorstweg 43 7102 EK Winterswijk 0543 53 16 21 info@vreehorst.nl vreehorst.nl

Camping De Harmienehoeve Brandenweg 2 7108 AX Winterswijk-Woold 0543 56 43 93 info@campingdeharmiene hoeve.nl campingdeharmienehoeve.nl

Dorado Beach Pipeluurseweg 8 7225 ND Olburgen 0575 45 15 29 info@doradobeach.nl doradobeach.nl

Camping De Meibeek Bekkenwal 2 7261 RG Ruurlo 0573 49 12 36 info@campingdemeibeek.nl campingdemeibeek.nl

Kampeerboerderij De Baankreis Hogenkampsweg 3 7218 BT Almen 0575 43 31 34 info@baankreis.nl baankreis.nl

Camping den Blanken Diepenheimseweg 44 7161 LW Neede 0547 35 13 53 info@campingdenblanken.nl campingdenblanken.nl

Landgoed Het Zand Hattemer Oldenburger Berkendijk 4 7021 HE Zelhem 0314 62 53 78 info@landgoedhetzand.nl landgoehetzand.nl

Camping Jena Rozegaarderweg 7 6999 DW Hummelo 0314 38 14 57 info@camping-jena.nl camping-jena.nl

Lutjekossink Kremerweg 6 7113 CB Winterswijk 0543 56 23 44 info@lutjekossink.com lutjekossink.com

Boerderijcamping Poelhuis Poolserweg 3 7104 DC Winterswijk-Meddo 0543 56 92 46 info@poelhuis.nl poelhuis.nl

Camping Jong Amelte Kwekerijweg 4 7213 AX Gorssel 0575 49 13 71 info@jongamelte.nl jongamelte.nl

Marveld Recreatie Elshofweg 6 7141 DH Groenlo 0544 46 60 00 info@marveld.nl marveld.nl

Camping Boomans Stationsweg 4 7121 LH Aalten 0543 45 14 45 info@campingboomans.nl campingboomans.nl

Camping Ten Hagen Waliënsstraat 139 a 7103 EA Winterswijk 0543 53 15 03 info@hagencampklomp.nl hagencampklomp.nl

Minicamping Woltas Zieuwentseweg 53 7136 LA Zieuwent 0544 35 18 90 info@camping-woltas.nl camping-woltas.nl

De Twee Bruggen Meenkmolenweg 13 7109 AH Winterswijk 0543 56 53 66 info@detweebruggen.nl detweebruggen.nl

Natuur Camping De Vrolijk Wittendijk 4 7245 RS Laren 0573 40 19 41 info@campingdevrolijk.nl campingdevrolijk.nl

Wolferswoud Ruurloseweg 39 7021 HB Zelhem 0314 62 29 58 info@wolferswoud.nl wolferswoud.nl

Campings

62 | Achterhoek gids 2015

Natuurkampeerterrein Hessenoord Landstraat 4 7025 DP Halle 0314 63 10 68 info@campinghesssenoord.nl campinghessenoord.nl Natuurkampeerterrein ‘t Scharvelt Wolinkweg 43 7273 SL Haarlo 0545 26 11 95 scharvelt@hetnet.nl campingtscharvelt.nl Op de Brusse Brussendijk 4 7095 BD De Heurne 0315 65 92 97 info@opdebrusse.nl opdebrusse.nl Recreatiepark De Wrange Rekhemseweg 144 7004 HD Doetinchem 0314 32 48 52 info@dewrange.nl dewrange.nl Recreatiepark Het Winkel De Slingeweg 20 7115 AG Winterswijk 0543 51 30 25 info@hetwinkel.nl hetwinkel.nl Tamaring Wildpad 3 7261 MR Ruurlo 0573 45 14 86 info@camping-tamaring.nl camping-tamaring.nl ‘t Wieskamp Kobstederweg 13 7113 AA Winterswijk 0543 51 46 12 info@wieskamp.nl wieskamp.nl Wellness Camping Stoltenborg Geldereschweg 67-a 7104 AN Winterswijk-Meddo 0543 56 92 94 stoltenborg@kpnmail.nl wellness-campingstoltenborg.nl


Eten & Drinken Groepsaccommodatie

Hotels

Horeca algemeen

Erve ‘t Bijvanck Bruggertweg 5 7156 NB Beltrum 0545 26 15 52 info@erve-byvanck.nl erve-byvanck.nl

Hotel Pension Bertram t Zand 1 7126 BE Bredevoort 0543 45 11 12 contact@restaurantbertram.nl restaurantbertram.nl

HCR Prinsen Eibergseweg 13 7273 SP Haarlo 0545 26 12 32 info@hcrprinsen.nl hcrprinsen.nl

Erve Wisselink Winterswijkseweg 22 7152 CX Eibergen 06 12 48 51 79 info@erve-wisselink.nl erve-wisselink.nl

De Vijverhof Marinus Naefflaan 11 7241 GC Lochem 0573 25 10 24 info@devijverhof-lochem.nl devijverhof-lochem.nl

HCR ‘t Heuveltje Sint Jansgildestraat 27 7037 CA Beek 0316 53 20 41 info@heuveltje.nl heuveltje.nl

De Bongerd Kerkstraat 91 7011 CK Gaanderen 06 44 11 55 69 info@bongerd.eu bongerd.eu

Hampshire ‘s Gravenhof ‘s Gravenhof 6 7201 DN Zutphen 0575 59 68 68 info.zutphen@hampshirehotels.com

t Peeske Peeskesweg 12 7037 CH Beek 0316 53 28 04 info@peeske.nl peeske.nl

Groepsaccomodatie De Grenswachter Driehonderdmeterweg 1 7121 KR Aalten 0543 49 75 88 info@degrenswachter.nl degrenswachter.nl

Het Logement Eimersweg 7 7135 HG Lievelde 0544 37 16 91 info@ervekots.nl ervekots.nl

Theetuin Vierakker IJselweg 13 7233 SJ Vierakker 06 11 25 06 14 info@theetuinvierakker.nl theetuinvierakker.nl

Het Reirinck Oude Winterswijkseweg 52 7141 HE Oost Gelre 0544 46 18 20 het-reirinck@hetnet.nl hetreirinck.nl Kampeerboerderij De Küper Luimesweg 12A 7084 AS Breedenbroek 0315 61 75 76 westerveld@dekuper.nl www.dekuper.nl ‘t Lohr Lohrpad 2 7083 AX Voorst/Gendringen 0315 63 16 97 info@hetlohr.nl hetlohr.nl Vos op Gelink Zuid Rekkenseweg 32 7157 BL Rekken 0545 43 19 86 info@vosopgelink.nl vosopgelink.nl

Marveld Recreatie Elshofweg 8 7143 DH Groenlo 0544 46 60 00 info@marveld.nl marveld.nl Villa Ruimzicht Kruisbergseweg 5 7009 BL Doetinchem 0314 32 06 80 info@hotelvillaruimzicht.nl hotelvillaruimzicht.nl

Vakantiewoningen De Bollert Geerdinkweg 1a 7161 PJ Noordijk / Neede 0545 29 14 72 d.geerdink@planet.nl www.debollert.nl Vakantiewoningen ‘t Zelle Vierblokkenweg 1a 7255 MZ Hengelo (GLD) 0575 46 73 46 info@zelle.nl www.zelle.nl

Dit is een selectie van Achterhoekse bedrijven. Kijk voor meer bedrijven op Achterhoek.nl.

Restaurants Antoons Restaurant Kobstederweg 13 7113 AA Winterswijk 0543 53 33 95 info@antoonsrestaurant.nl antoons-restaurant.nl Berenschot’s Watermolen Wooldseweg 74 7108 AB Winterswijk 0543 56 43 47 info@rest-berenschot.nl rest-berenschot.nl De Gouden Karper Dorpsstraat 9 6999 AA Hummelo 0314 38 12 14 welkom@degoudenkarper hummelo.nl degoudenkarperhummelo.nl De Gouden Leeuw Bronkhorst Bovenstraat 2 7226 LM Bronkhorst 0575 45 12 31 info@herbergdegoudenleeuw.com herbergdegoudenleeuw.com

De Heikamp Hengeloseweg 2 7261 LV Ruurlo 0573 45 20 90 info@heikamp.nl heikamp.nl Eetcafe De Veldhoek Varsselseweg 55 7255 NR Veldhoek (Hengelo) 0573 46 10 61 info@eetcafedeveldhoek.nl eetcafedeveldhoek.nl Eetgalerie De Heerlyckheid t Zand 21 7126 BG Bredevoort 0543 45 21 51 info@deheerlyckheid breedevoord.nl deheerlyckheidbreedevoord.nl Herberg Erve Kots Eimersweg 9 7137 HG Lievelde 0544 37 16 91 info@ervekots.nl ervekots.nl Hoofdkwartier van de Prins Eimersweg 4 7137 HG Lievelde 0544 37 16 91 info@ervekots.nl ervekots.nl rest. Van Hal Grensweg 13 7083 AM Voorst/Gendringen 0315 68 12 62 info@vanhal.nu vanhal.nu Strandlodge Badweg 4 7102 EG Winterswijk 0543-769037 info@slww.nl slww.nl Wok Wamelink Wooldseweg 71 7101 HV Winterswijk 0543-512202 info@wamelink.nl wamelink.nl

De geluksgids voor iedereen | 63


Zien & Doen Wijngaarden

Attracties

Avitera Hartjensstraat7 7045 AH Azewijn 0314 65 26 53 info@avitera.nl avitera.nl

Aaltense Musea Markt 14 7121 CS Aalten 0543 47 17 97 info@aaltensemusea.nl aaltensemusea.nl

Wijnboerderij ‘t Heekenbroek Tellingstraat 7 6996 DZ Drempt 0314 38 19 88 heekenbroek@xs4all.nl heekenbroek.nl

Cactus Oase Jongermanssteeg 6 7261 KA Ruurlo 0573 45 18 17 info@cactusoase.nl cactusoase.nl

Wijngaard Hesselink Vredenseweg 168 7113 AE Winterswijk Henxel 0543 56 22 43 info@wijngaardhesselink.nl wijngaardhesselink.nl

Erve Brooks Broekhuisdijk 5 7275 CB Gelselaar 0545 48 13 71 info@erve-brooks.nl erve-brooks.nl

Wijngoed Montferland Munsterweg 4 7081 HJ Gendringen 0315 38 62 80 leon@wijngoedmontferland.nl wijngoedmontferland.nl

Erve Kots Eimersweg 8 7136 HG Lievelde 0544 37 16 91 info@ervekots.nl ervekots.nl Free-wheel Netwerkwerk 7 7251 KV Vorden 0575 55 42 28 info@free-wheel.nl free-wheel.nl Henriette Polak Zaadmarkt 88 7201 DE Zutphen 0575-516879 museazutphen@zutphen.nl museazutphen.nl Hof van Eckberge Lintveldseweg 1a 7151 NK Eibergen 0545 46 11 00 info@hofvaneckberge.nl hofvaneckberge.nl Huis Bergh Hof van Bergh 8 7041 AC ‘s-Heerenberg 0314 66 12 81 info@huisbergh.nl huisbergh.nl Huis Verwolde Jonker Emilelaan 4 7245 TL Laren 0573 40 18 25 julie@landgoedverwolde.nl landgoedverwolde.nl

64 | Achterhoek gids 2015

Kaasboerderij Weenink Eimersweg 3 7137 HG Lievelde 0544 37 14 46 info@kaasboerderijweenink.nl kaasboerderijweenink.nl Kasteel Vorden De Horsterkamp 8 7251 AZ Vorden 0575 55 06 84 info@kasteelvorden.nl kasteelvorden.nl Klimbos Achterhoek Hengeloseweg 2 7261 LV Ruurlo 088 554 66 36 achterhoek@klimbos.nl klimbosachterhoek.nl Markant Outdoorcentrum Gildeweg 7 7047 AR Braamt 0314 33 54 49 info@markant-outdoorcentrum.nl markant-outdoorcentrum.nl Min40celsius Hoofdstraat 14 7076 BB Varsselder 06 57 22 38 68 info@min40celsius.nl min40celsius.nl Museum More Hoofdstraat 28 7213 CW Gorssel info@museummore.nl museummore.nl Speelboerderij de Neeth Neethweg 6 7122 RB Aalten 0543 45 19 66 info@deneeth.nl deneeth.nl

Golfbanen Golfbaan ‘t Zelle Varsselseweg 45 7255 NR Hengelo 0575 46 75 33 info@gczelle.nl gczelle.nl ‘t Lohr Lohrpad 2 7083 AX Voorst / Gendringen 0315 63 16 97 info@hetlohr.nl golfinvoorst.nl

Paardensport Diekshuus Ulftseweg 4A 7081 AA Gendringen 0315 63 25 44 info@diekshuus.nl diekshuus.nl Hippisch Centrum de Achterhoek / ‘t Hoftijzer Kruisdijk 14 7122 JX Aalten 0543 46 66 93 info@manegedeachterhoek.nl manegedeachterhoek.nl

Sauna Palestra Stroombroek Landweerswal 2 7047 CE Braamt 0314 39 98 00 palestra.stroombroek@landal.nl palestra.nl

Stedelijk Museum Zutphen Rozengracht 3 7201 JL Zutphen 0575 51 68 78 museazutphen@zutphen.nl museazutphen.nl Villa Mondriaan Zonnebrink 4 7101 NC Winterswijk 0543 51 54 00 info@villamondriaan.nl villamondriaan.nl Dit is een selectie van Achterhoekse bedrijven. Kijk voor meer bedrijven op Achterhoek.nl.


Landgoed Zelle Een kasteel, eeuwenoud geboomte, een boerderij, hazen en reeën in de wei, een buizerd in de lucht. Je hoort en ruikt alleen natuur … Op dit prachtige Achterhoekse landgoed zijn enkele uniek verbouwde boerderijen (8 pers.), een voormalige boswachterwoning (7 pers.) en 4 Finse bungalows (4-5 pers.) te huur. Eveneens vindt u hier de 18 holes Golfclub ’t Zelle, een van de mooiste golfbanen van Oost-Nederland. Landgoed Zelle is de ideale plek voor een familieweekend of een fiets-, wandel- en of golfvakantie. Volledige catering mogelijk. Landgoed Zelle - Fam. van Dorth tot Medler - Vierblokkenweg 1a 7255 MZ Hengelo Gld - T (0575) 46 73 46 - info@zelle.nl - www.zelle.nl

Camping Het Wieskamp A Kobstederweg 13 7113 AA Winterswijk-Henxel T 0543 - 51 46 12 E info@wieskamp.nl

BIJ CAMPING HET WIESKAMP GENIE T U HET HELE JA AR DOOR! Het Wieskamp is in elk jaargetijde te bezoeke n. door het jaar heen Lente, zomer, herfst of wo winter, er is altijd wat te ten georganiseerd. rden verschillende activiteidoen. De voorzieningen, zoals Op onze website geven het restaurant, receptie wij u voor elk jaargetijd en overdekte speeltuin speciale tips voor bijz e zijn het hele jaar open on dere uitstapjes in de en prachtige omgeving .

www.wieskamp.nl

De geluksgids voor iedereen | 65


Attracties AALTEN Hippisch Centrum De Achterhoek Dinxperlosestraatweg 122a, IJzerlo (0543) 466 693 www.manegedeachterhoek.nl Oostenrijks modelspoorpanorama Beerninkweg 2a, Aalten (0543) 472 949 www.modelspoorbaan-aalten.nl Speelboerderij De Neeth Neethweg 6, Aalten (0543) 451 966 www.deneeth.nl Gängeskestocht VVV Aalten (0543) 473 052 www.vvvaalten.nl Zwembad ’t Walfort Dennenoord 2, Aalten (0543) 475 828 www.hetwalfort.nl

ALMEN Wandelen met een ezel Dorpsstraat 7, Almen (0575) 431 927 www.devetweide.nl

AZEWIJN Wijngoed Avitera Hartjensstraat 7, Azewijn (0314) 652 653 www.avitera.nl

Kabelwaterskibaan Stroombroek Wijnbergseweg, Braamt (0314) 395 283 www.kabelwaterskibaan.nl Markant Outdoorcentrum www.markant-outdoorcentrum.nl Sauna Palestra Landweerswal 2, Braamt (0314) 399 800 www.palestra.nl

BREDEVOORT Huiskamertheatertje Horus Hozenstraat 1, Bredevoort (0543) 452 262 www.horusbredevoort.nl Rondleiding Hendrickje Stoffels Vanaf Pasen is er elke woensdagmiddag om 15.00 uur een rondleiding van Hendrickje Stoffels door Bredevoort.

Klompenfabriek Nijhuis Grolseweg 3a, Beltrum (0544) 356 060 www.woodenshoes.com

Erve Brooks Broekhuisdijk 5, Gelselaar (0545) 481 371 www.erve-brooks.nl

BRAAMT Het Land van Jan Klaassen Gildeweg 6, Braamt (0314) 684 777 www.janklaassen.nl

66 | Achterhoek gids 2015

HENGELO (GLD) EIBERGEN Hof van Eckberge www.hofvaneckberge.nl (0545) 461 100 Varen met Berkelzomp de “Snippe” VVV Eibergen (0545) 471 911 www.vvveibergen.nl Geesteren Maïsdoolhof bij De Melktap Nettelhorsterweg 21, Geesteren (0545) 482 24 www.demelktap.nl

GENDRINGEN Recreatiegebied Engbergen www.engbergen.nu

Cool Nature Park de Bleijke Bleekstraat, Hengelo Achterhoeksmuseum 1940-1945 Marktstraat 6, Hengelo (Gld) achterhoeksmuseum1940-1945.nl

HUMMELO GPS kinderspeurtocht vanaf Camping Jena Rozegaarderweg 7, Hummelo (0314) 381 457 www.camping-jena.nl

LICHTENVOORDE Cool Nature speelplek in Wentholtpark Wentholtstraat, Lichtenvoorde www.wentholtstraat.nl

LIEVELDE

Wijngoed Montferland Munsterweg 4, Gendringen (0315) 386 280 www.wijngoedmontferland.nl

Kinderspeelparadijs Megapret De Stegge 23, Lievelde (0544) 377 932 www.megapret.nl

Westernboerderij de Baerle Baarleweg 4, Didam (0316) 341 495 www.westernboerderij.nl

GORSSEL

LOCHEM

Openluchttheater Gorssel Molenweg-esdoornlaan, Gorssel www.openluchttheatergorssel.nl

Varen met de Berkelzomp VVV Lochem, Markt 2, Lochem (0573) 251 898 www.vvvochem.nl

DINXPERLO

GROENLO

Kinderspeurtocht Broekse Bos VVV Dinxperlo (0315) 642 050

Groenlo Vestingstad Express Info: VVV Groenlo (0544) 461 247 www.vestingstadexpress.nl.

DIDAM Coolnature speelplek Park Meeuwstraat, Didam www.coolnature.nl

Fietspuzzeltocht Märchen Oma VVV Dinxperlo (0315) 642 050

Binkie’s Speelparadijs Eekstraat 15, Doesburg (0313) 474 444 www.binkie.nl

DOETINCHEM BORCULO

Stadswandeling www.vvvmontferland.nl (0316) 291 404

Kaasboerderij Weenink Eimersweg 3, Lievelde (0544) 371 446 www.kaasboerderijweenink.nl

DOESBURG BELTRUM

‘S-HEERENBERG

Wijnboerderij ’t Heekenbroek Tellingstraat 7, Drempt (0314) 381 988 www.heekenbroek.nl

Openluchttheater Engbergen Bosweg 5, Gendringen www.openluchttheaterengbergen.nl

BEEK Midgetgolfbaan ‘De Korenbloem’ St. Jansgildestraat, Beek (0316) 531 790 of (06) 128 486 97

DREMPT

Kinderboerderij Kokiezier Belderstraat 30, Doetinchem (0314) 361 350 www.kokiezier.nl Speeltuin Schöneveld Van Limburg Stirumlaan 20, Doetinchem (0314) 342 607 www.speeltuinschoneveld.nl

Marveld Recreatie Elshofweg 6, Groenlo (0544) 466 000 www.marveld.nl Sportpark Den Elshof Oude Winterswijkseweg 37, Groenlo (0544) 461 940 www.den-elshof.nl

LOERBEEK Huifkarcentrum Bergh Doetinchemseweg 9, Loerbeek (0316) 531 15 www.huifkarcentrum.nl

NEEDE Stichting Vleermuizendorp Neede www.vleermuizendorp.nl Gedenkbos Waterleidingdijk, t.o. nr. 2, Neede (0545) 296 102 www.gedenkbosneede.nl

RHA (Gem. Bronckhorst) Varen in Groenlo VVV Groenlo (0544) 461 247 www.vareningroenlo.nl

(Bier)brouwerij Rodenburg Rhabergseweg 9 (0575) 452 149 www.brouwerij-rodenburg.nl

Natuurpark De Leemputten www.de-leemputten.nl

RUURLO

HEELWEG Visdorado ‘de KOOL’ Molenweg 4, Heelweg (0315) 231 995 www.de-kool.nl

De Doolhof Hengeloseweg, Ruurlo (0573) 453 926 www.doolhofruurlo.nl


Familiepark Cactusoase Jongermanssteeg 6, Ruurlo (0573) 451 817 www.cactusoase.nl Klimbos Achterhoek Hengeloseweg 2, Ruurlo (088) 554 6636 www.klimbosachterhoek.nl Pannenkoekboerderij De Heikamp Hengeloseweg 2, Ruurlo (0573) 452 090 www.heikamp.nl Speeltuin Mentink Groenloseweg 57, Ruurlo (0573) 491 279 www.restaurantmentink.nl

SILVOLDE Weerstation Lichtenberg Lichtenberg 6, Silvolde (0315) 641 365 www.weerstation-lichtenberg.nl

SINDEREN Koffieboerderij Groot Nibbelink Nibbelinklaan 12, Sinderen (0315) 241 589 www.koffieboerderij.nl

STEENDEREN Forellenvijver Breukink Emmerweg 12, Steenderen (0575) 452 503 www.forellenvijver.com

WINTERSWIJK Beleef de Steengroeve Informatie: VVV-Winterswijk, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1, Winterswijk (0543) 745 090 www.vvvwinterswijk.nl Kartbaan Tinbergenstraat 3, Winterswijk (0543) 533 480 www.kartbaanwinterswijk.nl Sevink Avonturenpark Meddoseweg 40, Winterswijk (0543) 513 229 www.sevinkavonturenpark.nl Wijngaard Hesselink Vredenseweg 168, Winterswijk-Henxel (0543) 562 243 www.wijngaardhesselink.nl Picknickwandelen met de ezel Waliënseweg 40, WinterswijkHuppel (0543) 562 650 www.debalkendeezel.nl

ZELHEM Coen Evers Keijenborgseweg 27, Zelhem www.coenevers.nl Ezelstal de Edelingen Kattekolkweg 1, Zelhem (0314) 620 680 www.ezelstal.com

TOLDIJK

Bezienswaardigheden AALTEN

HENGELO (GLD)

Aaltense Musea Markt 14, Aalten (0543) 471 797 www.aaltensemusea.nl

Achterhoeksmuseum 1940-1945 Marktstraat 6, Hengelo (Gld) achterhoeksmuseum1940-1945.nl

LAREN Boerderijmuseum De Neeth Neethweg 4, Aalten (0543) 451 095 www.deneeth.nl

Huis Verwolde Jonker Emillelaan 4 (0573) 401 825 www.glk.nl

BORCULO

NEEDE

Boerderijmuseum De Lebbenbrugge Lebbenbruggedijk 25, Borculo (0545) 272 178 www.lebbenbrugge.nl

Sinterklaasmuseum www.sintneede.nl

Geologisch Kristalmuseum Burg. Bloemersstraat 1, Borculo (0545) 272 200 www.kristalmuseum.nl

BRONCKHORST Het Kunstgemaal Veerweg 1, Bronckhorst www.hetkunstgemaal.nl

De Gildehof Meipoortstraat 39 en Boekholtstraat 26, Doesburg (0313) 472 230 www.doesburgschemosterd.nl

DOETINCHEM

Heidenhoek Huifwagentochten Priesterinkdijk 1, Zelhem (0314) 625 536

Kasteel de Slangenburg Kasteellaan 6, Doetinchem www.kasteelslangenburg.nl

ULFT

ZIEUWENT

Boottochten Oude IJssel Aanlegsteiger DRU Cultuurfabriek, Hutteweg 24. Reserveringen: VVV Oude IJsselstreek www.ijsselvaart.nl

Sourcy Center Zegendijk 3a, Zieuwent (0544) 352 222 www.sourcycenter.nl

Openbaar Vervoer Museum Stationsstraat 50, Doetinchem www.ovm-doetinchem.nl

VIERAKKER Theetuin Vierakker IJselweg 13, Vierakker www.theetuinvierakker.nl

VOORST Golfclub ’t Lohr Lohrpad 2, Voorst (0315) 631 697 www.golfinvoorst.nl

VRAGENDER Natuurobservatiespost Manenschijnweg, Vragender

Kinderspeelparadijs Ballorig Dreef 12, Zutphen (0575) 542 297 www.ballorig.nl Paintballworld Lunettestraat 3, Zutphen (084) 430 55 29 www.paintballworld.nl Rondvaart per fluisterboot Rijkenhage 1, Zutphen www.fluisterboot-zutphen.nl Koffie- en theeschenkerij De Pelikaan Pelikaanstraat 9, Zutphen (0575) 512 024 www.de-pelikaan.nl

Innovatiecentrum ICER Hutteweg 32, Ulft (0315) 820 280 www.icer.eu

VARSSELDER Bezoekerscentrum Min40Celsius Hoofdstraat 14, Varsselder www.min40celsius.nl

VORDEN DOESBURG

Duckstoer Hoogstraat 23, Toldijk www.duckstoer.nl

ZUTPHEN

ULFT

Heiligenbeelden museum Ruurloseweg 101, Vorden www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Kasteel Vorden De Horsterkamp 8-14, Vorden (0575) 550 684 www.kasteelvorden.nl

WINTERSWIJK Villa Mondriaan Zonnebrink 4, Winterswijk (0543) 515 400 www.villamondriaan.nl

ZEDDAM Recreatiegebied De Koekedaal Rekhemseweg, Doetinchem

Museum Gildekoat Bovendorpstraat, Zeddam (0314) 651 280

EIBERGEN Museum de Scheper Hagen 24, Eibergen (0545) 471 050 www.museumdescheper.nl

Grafelijke Torenmolen Bovendorpsstraat 14, Zeddam (0314) 661 281 www.torenmolen.nl

GORSSEL

ZUTPHEN

Museum More Hoofdstraat 28, Gorssel www.museummore.nl

Bonbonatelier Janson Korte Hofstraat 12, Zutphen (0575) 510 406 www.bonbon.nl

HARFSEN De Haarbroekse Vijvertuin Harfsensesteeg 40, Harfsen www.haarbroek.com

Hanze-stadsbrouwerij Houtmarkt 56b, Zutphen (0575) 546 688 www.hanze-stadsbrouwerij.nl

‘S-HEERENBERG Huis Bergh Hof van Bergh 8, ‘s-Heerenberg (0314) 661 281 www.huisbergh.nl

Musea Zutphen Rozengracht 3, Zutphen (0575) 516 878 www.museazutphen.nl

De geluksgids De geluksgids voorvoor iedereen iedereen | 67| 67


(SPFOMP 7FTUJOHTUBE

Bezoek Vestingstad Groenlo

Wie nu Groenlo en omgeving bezoekt kan kennis maken met een stad waar die historie opnieuw tot leven is gebracht. Het stratenpatroon in de binnenstad met de stadsgracht is onmiskenbaar dat van een vesting. Het roemrijke verleden is tastbaar: vele historische gebouwen zijn gerestaureerd, de grachten en bastions zijn opnieuw aangelegd en er zijn (replica’s van) kanonnen op de stadswallen geplaatst.

De Slag om Grol

Vestingdagen

Fietsroutes

Stadsmuseum

Vestingstad Express

Wandelroutes Varen over de gracht

Klank en Lichtspektakel

Bel voor informatie met VVV Oost Gelre, 0544 461247, of kijk op de site www.vvvgroenlo.nl

Magazine achterhoek geluksgids 2015  

Kom het geluk proeven in de Achterhoek. In deze gids lees je alles over het veelzijdige aanbod van de regio. Van leuke attracties en eveneme...

Magazine achterhoek geluksgids 2015  

Kom het geluk proeven in de Achterhoek. In deze gids lees je alles over het veelzijdige aanbod van de regio. Van leuke attracties en eveneme...

Advertisement