Karakteristiek Achterhoek - Fietsen langs wijngaarden

Page 1

Karakteristiek

FIETSEN LANGS WIJNGAARDEN

6 ROUTES LANGS WIJN, KUNST & HISTORIE

Na het

fietsen

wijn

genieten van een goed glas De mooiste wijnroutes door afwisselend coulisselandschap

Proef

Achterhoekse wijnen & bier

Overnachten

tussen de wijnranken

achterhoek.nl facebook.com/achterhoektoerisme

mooiachterhoek achterhoek.nl/karakteristiek


Fietsen langs

Achterhoekse

wijngaarden

2 | Karakteristiek Achterhoek


Als er één ding is waar de Achterhoek in uitblinkt, is het wel het kleinschalige, authentieke karakter. Het coulisselandschap vol afwisseling vormt het perfecte decor voor vele sfeervolle overnachtingsadressen, intieme terrassen, prachtig aangelegde (thee)tuinen, charmante landwinkeltjes vol verse streekproducten en… romantische wijndomeinen. Want met ruim 20 hectare aan wijnranken verspreid over tientallen wijngaarden, is de Achterhoek één van de grootste wijngebieden van Nederland. De wijn­ domeinen liggen verspreid over de gehele streek. Vaak bij een boerderij waar ook aan akkerbouw of veeteelt wordt gedaan. Wat voor veel boeren een decennium geleden begon als bijverdienste, is tegenwoordig voor sommigen de kern van het boerenbedrijf geworden. De wijnboeren in de Achterhoek presen­ teren zich in deze brochure. Zij stellen hun bedrijven open en laten je graag de Achterhoekse wijnteelt zien en beleven. En proeven natuurlijk, want bijna alle wijngaarden bieden rondleidingen en proeverijen aan! Uiteraard zijn de wijnen ook te koop. Dus stap op de fiets en ontdek de Achter­ hoekse wijnbouw, bezoek romantische wijndomeinen en ontmoet bevlogen wijnboeren, die je vol trots en met passie vertellen over hun bedrijf. Al fietsend van wijngaard naar wijngaard, ontdek je hoe mooi de Achterhoek is. Met zijn bossen, heuvels en meanderende riviertjes is de Achterhoek dé fietsregio van Nederland. De historische stadjes, pittoreske dorpen en interessante musea en kastelen maken je trip compleet.

Zes fietsroutes In deze brochure staan zes rondgaande routes door verschillende delen van de Achterhoek. De routes variëren in lengte van 35 tot 60 kilometer. Elke route voert dwars door het prachtige Achter­hoekse coulisselandschap en passeert verschillende wijngaarden. De openings­tijden en mogelijk­ heden van de wijndomeinen vind je bij de omschrijving over de betreffende wijngaard of op de website. Je komt via deze routes ook langs bier­brouwerijen en interessante musea. De routes zijn via de genummerde witgroene fietsknooppuntenbordjes te volgen en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Het start- en eindpuntpunt kun je zelf bepalen, maar in deze brochure wordt bij iedere route een Toeristisch Overstappunt (TOP) als startpunt aangehouden. Bij deze TOP’s is altijd voldoende parkeergelegenheid en je kunt er direct de route starten. Als je de routes aan de hand van deze brochure wilt volgen, fiets je rechtsom - dus met de wijzers van de klok mee. Sommige wijngaarden of musea liggen niet direct aan de route zodat je iets moet afwijken van de knooppuntenroutes wanneer je deze wilt bezoeken. Dit wordt aangegeven met een * en verwijst naar extra routeaanwijzingen op pagina’s 28 & 29.

Fietsen langs wijngaarden | 3


Colofon

Uitgave: Stichting Achterhoek Toerisme Marktstraat 1, 7271 AX Borculo, tel. 0545 25 03 80, www.achterhoek.nl Fotografie: Stan Bouman, Laura Heusinkveld, Laurence Delderfield, Feith Fotografie Vormgeving: Sterk-id corporate communicatie Druk: Grafistar B.V., Lichtenvoorde

Copyright: Stichting Achterhoek Toerisme 2018 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die het mogelijk gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Deze brochure is mede tot stand gekomen dankzij de financiering van de provincie Gelderland.

4 | Karakteristiek Achterhoek


Inhoud

Groots in kleinschaligheid

6

Wijnbouw in de Achterhoek

8

Musea in de Achterhoek

13

Fietsroutes langs wijn, kunst & historie 14 Extra routeaanwijzingen

28

Wijngaarden in de Achterhoek Wijnhoeve Kunneman Wijngoed Kranenburg Wijnhoeve Elanova Wijnboerderij ‘t Heekenbroek Wijngaard Um d’n Olden Smid Wijngaard de Oogsthoek Wijngaard Duetinghem 838 Wijngoed Montferland Wijngaard Schepershof Wijndomein Erve Wisselink Wijngoed de Hennepe Wijngaard Hesselink

30 30 31 31 32 32 33 33 34 34 35 35

Fietsen langs wijngaarden | 5


De Achterhoek:

groots in

klein

schaligheid De Achterhoek staat bekend om haar rust, ruimte, karakteristieke landschap en kleinschalige charme. Hier geen grote of massale attracties of hotels, maar kleine persoonlijke familiebedrijven, waar je heerlijk kunt eten, drinken en overnachten in een gastvrije sfeer. De gastheer of -vrouw doet er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Alles in deze streek ademt een authentieke sfeer uit; het schilderachtige coulisse­ landschap van akkers, omzoomd met hout­ wallen. Heuvels en bossen met mooie door­kijkjes, kabbelende beekjes en overal de authentieke boerderijen, soms al eeuwenoud. Boerderijen, waarvan de kleur van de luiken vertelt tot welk landgoed de boerderij behoort. De gezellige stadjes en het vele cultureel erfgoed maken je bezoek aan de regio compleet. Een ideale plek voor een zorgeloze vakantie! Verrassende pareltjes Ontdek het warme hart van de regio. Geniet van de gastvrijheid en gemoedelijkheid van deze streek. Het landschap verrast je keer

6 | Karakteristiek Achterhoek

op keer met achter iedere bocht een nieuw pareltje. Een oude molen, een statig kasteel of een bijzonder museum, dat je iets vertelt over de historie van het dorp of inspirerende kunst tentoonstelt. Een fluisterboot op de rivier, een bloemenrijke theetuin met intiem terras of een sfeervol restaurant. Of dat mooie doorkijkje tussen de bomen, naar de maisvelden en de grazende koeien in de wei. Ontdekkingstocht per fiets of voet Al fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekjes van de Achterhoek. De regio is meerdere malen uitgeroepen tot beste fietsregio van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de


Sfeervol overnachten Wil je langer genieten van het authentieke karakter van de regio? Kies dan voor een overnachting op één van de vele kleine campings of in een sfeervolle Bed & Breakfast of vakantiewoning. Ook enkele wijnboeren in de regio bieden overnachtingsmogelijkheden aan. Je slaapt in een karakteristieke Bed & Breakfast of op een mooi gelegen kampeerterrein, met uitzicht op de wijngaard. Hieronder vind je de mogelijkheden op een rij.

afwisseling in het landschap zo groot als hier. Met zijn bossen, heuvels en meanderende riviertjes is de Achterhoek dé fietsregio bij uitstek. En het fietsknooppuntensysteem leidt je de weg. Maar ook te voet kun je het natuur­schoon van de Achterhoek prachtig beleven. Er liggen tal van wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de streek leiden. Van korte ommetjes tot pittige lange afstandswandelingen, het wandelroute­ netwerk Achterhoek biedt je een uitgebreide keuze aan wandelmogelijkheden. Op achterhoek.nl/routes vind je uitgebreide informatie om te fietsen of wandelen in de Achterhoek.

Wijngaarden met een B&B en/of vakantiewoning - Wijnboerderij ‘t Heekenbroek, Drempt - Wijngaard Schepershof, Groenlo - Wijngaard Um d’n Olden Smid, Zelhem - Wijndomein Erve Wisselink, Eibergen Wijngaarden met kampeerterrein - Wijnhoeve Elanova, Vorden - Wijndomein Erve Wisselink, Eibergen Welk overnachtingsadres je ook kiest, de Achterhoek ontvangt je met open armen! Op achterhoek.nl/karakteristiek vind je het uitgebreide karakteristieke aanbod in de regio.

achterhoek.nl Fietsen langs wijngaarden | 7


P roef

Achterhoekse

wijn!

8 | Karakteristiek Achterhoek


Wijnbouw in de Achterhoek De Achterhoek telt tot één van de grootste wijnstreken van Nederland! De vruchtbare bodem is namelijk uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Er zijn tientallen wijngaarden, die stuk voor stuk kwaliteitswijn maken. Beleef de wijnbouw De wijnboeren laten je graag de Achter­ hoekse wijnbouw beleven. Zij organiseren rondleidingen door de wijngaarden, wijn­proeverijen, wijnfeesten en volledig verzorgde arrangementen. Gedurende het jaar zijn er daarnaast verschillende evenementen die in het teken staan van de wijn. Van de Nacht van de Wijngaard rond IJsheiligen (11 t/m 14 mei), tot oogstfeesten en Open Wijngaarddagen.

In het voorjaar van 2004 werden de eerste wijnstokken geplant. De verzorging vergde veel toewijding: opbinden, onkruid rond de stam verwijderen, uitlopers snoeien en trossen uitdunnen. En dat allemaal met de hand! Want het doel was, en is nog steeds, het maken van kwaliteitswijn, geen massaproduct.

Wil je zelf eens meehelpen op de wijngaard? ‘s Zomers is er geregeld hulp nodig bij het uitdunnen van de trossen, en ook tijdens de pluk vanaf half september zijn er vaak extra handen nodig. Informeer tijdens je bezoek gerust eens naar de mogelijkheden. De Achterhoekse wijnboeren heten je van harte welkom!

Die zorg en toewijding proef je terug in de smaak van de wijn. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd, die goed hun weg naar de consument en de horeca weten te vinden. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!

Fietsen langs wijngaarden | 9


Druiven- en wijnsoorten De Achterhoekse wijnboeren telen een grote verscheidenheid aan druivenrassen, die een enorme diversiteit aan wijnen opleveren. De rassen hebben met elkaar gemeen dat ze goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat. In onze koele en vochtige weers­ omstandigheden hebben traditionele druiven­ rassen zoals de Merlot en de Cabernet Sauvignon, snel last van schimmelziekten. Bovendien mogen er in Nederland minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de wijnbouw dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Om die redenen hebben de wijnboeren in de Achterhoek gezocht naar schimmeltolerante druivenrassen, die een goede productie geven in gebieden met minder zonuren en meer neerslag dan in de zuidelijke wijnstreken. Enkele van deze nieuwe rassen zijn de Solaris (Chardonnay-achtig ras) en de Johanniter (afstammeling van de Riesling), beide witte druivensoorten die veel gebruikt worden in deze omgeving. Maar ook de rode druiven Pinotin, Regent en Cabernet Cortis doen het goed op Nederlandse bodem. Er groeien steeds meer verschil­­lende druivenrassen in de regio, de wijnboer kan je er alles over vertellen.

De Achterhoekse wijnen die worden geproduceerd variëren enorm in kleur, geur en smaak; wit, rosé, rood en zelfs likeur- en sprankelwijnen. Achterhoekse witte wijnen zijn er in vele variaties; droog en half droog, half zoet, op hout gerijpt of mousserend. Witte wijn is heerlijk als fris aperitief of smaakvol bij bijvoorbeeld vis of asperges. Achterhoekse rode wijn is er van fruitig tot smaakvol kruidig of op hout gerijpt; vol karakter en lekker bij de barbecue, rood vlees of juist op het terras. En de soepele fruitige rosé wijnen, met of zonder bruis, zijn koud geserveerd heerlijk op een warme zomeravond of bij een barbecue. Wat je smaak ook is, er is voor ieder wat wils. Iedere wijnboer heeft zo zijn eigen specialiteit, dus laat je verrassen!

10 | Karakteristiek Achterhoek


Fietsen langs wijngaarden | 11


Proef de passie Niet alleen goede wijn komt uit de Achter­ hoek, er is hier veel meer lekkers te vinden van eigen bodem! Liefhebbers van lekker eten en drinken weten het allang: met een bezoekje aan de Achterhoek doe je je smaakpapillen een groot plezier. De streek barst namelijk van de ambachte­ lijke streekproducten en fantastische restaurants. Of je nu houdt van een goed glas wijn, een ambachtelijk gebrouwen biertje, een blokje boerenkaas of een klassiek asperge-gerecht: in de Achterhoek moet je zijn! Je proeft gewoon dat alles met passie gemaakt, geteeld en bereid is. Kijk op achterhoek.nl/bier

12 | Karakteristiek Achterhoek

In de streek vind je veel bedrijven die vol passie hun eigen kaas, fruit, vlees, brood of ijs maken. Vaak is er een charmant klein winkeltje waar je de producten kunt kopen. Of je komt langs de weg kleine stalletjes tegen, waar allerlei producten van eigen land worden verkocht. Groenten, fruit, bloemen, honing of zelfgemaakte jam, om maar eens wat te noemen. Elk weggetje dat je inslaat biedt weer zijn eigen lekkere verrassing. Je betaalt door het gevraagde bedrag in een kistje te stoppen; zorg dus dat je voldoende kleingeld bij je hebt. Kijk op achterhoek.nl/streekproducten


Musea in de

Achterhoek

Verbind je fietstocht langs de wijngaarden met een bezoek aan een museum of eeuwenoud kasteel. Een bezoek aan de Achterhoekse musea inspireert jong en oud. Geniet van prachtige kunstwerken, luister naar boeiende verhalen en leer meer over de cultuur en de geschiedenis van de regio. Het aanbod aan musea is divers en verrassend. Van inspirerende kunst tot

klassieke muziek, en van spannende geschiedenis tot modern realisme, je vindt het in de Achterhoek. Kunstliefhebber kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan ĂŠĂŠn van de prachtige musea vol toonaangevende schilder-, glas-, en beeldhouwkunst van (inter)nationale grootmeesters. Maar ook voor de cultuurfanaat zijn er verschillende interessante musea over historische gebeurtenissen of oude gewoonten of vervlogen gebruiken uit de streek.

musea-achterhoe k.nl Fietsen langs wijngaarden | 13


Goor

Achterhoek

Bathmen

Epse

Zuidloo

Stokkum

Kring van Dorth

Harfsen

N339

Kerspel

Diepenheim

Verwolde

Oolde

A

Joppe

Gorssel

Laren

4 N3 8

Almen

B

2

Berkel

Markvelde

Armhoede

Exel-Tol

naal Twenteka

Scheggertdijk

Eefde

46 N3 Westerflier

Exel

Groot Dochteren

Voorst

Kw

Stokkum

Oxe

Wilp

Quatre Bras

Markelo

Beusbergen

Markelose Broek

N332

Deventer

Ampsen

Gelselaar

Nettelhorst

Lochem

Lochuizen

De Horst N8

Zwiep

Klein Dochteren

Kulsdom

25

Noordijk

1 Geesteren

Dovenkamp 45

D

Warnsveld C

Warken

Zutphen

Tonden

N31

9

Kranenburg

3

Vierakker

Everwenninkhoek

Hummelo

Laag-Keppel

Bevermeer

Angerlo

Langerak

Eldrik

17

Kwartier

N8 36 n

Stroombroek

Loerbeek

Braamt

Wijnbergen

Heuven Warm Vethuizen

N335

Zeddam

N335

N316

Stokkum

Herwen

9

J

I

Etten

Lichtenberg Bontebrug Aa -S t

Varsselder

Azewijn

Veldhunten

Grote Breedenbroek N31 7

e

Dale 14

N318

Aalten Heurne

De Heurne

Breedenbroek

rang

Milt

Dinxperlo

Gendringen Wieken

10

14 | Karakteristiek Achterhoek

Boven-Sling

Sinderen

Silvolde

Ulft

‘s-Heerenberg

Emmerich am Rhein

Barlo

Lintelo

Binnenheurne

Silvoorderbuurt

Ziek Rafelder

Lengel

Lobith Tolkamer Spijk

Gaanderen

Terborg

KleinAzewijn

bberich

nkamer

Oud eI Js

Kilder

Beek

Varsseveld

A18

7

Oud-Dijk

Heide

Westendorp A18

1 N3

ar

2

Heelweg-West

13

l se

A1

HalleNijman

Heelweg-Oost

Meerenbroek

Heidekant Plantage

Didam Nieuw-Dijk

Heidenhoek

Lichtenvoor

De Schutterij

Harreveld

Wals

Netterden

Megchelen

Iss e

l

IJzerlo

N313

Nevelhorst

Holthuizen De Heegh

Wehl

Halle

7

DoHetinchem

Kleindorp

3

N81

30

IJzevoorde

8 Nieuw-Wehl Loil

N316

N3

8

N1

't Rolder

G

Winkelshoek Wassinkbrink

F

Zieuwent

N3

15

Voor-Drempt Hoog-Keppel

Wittebrink

Lievelde

MariĂŤnvelde

HalleHeide

Zelhem

Velswijk

Oude IJssel

Greffelkamp

Wolversveen Oosterwijk

N3

Doesburg

11

K

8

5

17

Eefsele

Dunsborg

Gooi

N316

N3

Ruurlosebroek Heurne

Keijenborg 6

Achter-Drempt

Bingerden

N316

N3

N314

Bekveld

om

Groen

Veldhoek

Hengelo

Toldijk

Rha

Olburgen

N31

15

el

48

ss

Steenderen

De Emmer

Avest

Beltrum

9

Varssel

Covik

IJ

N3

ankeren

4

Noordink

Baak

Wissinkhoek WinkelerBruil hoek

ge lin

Bronkhorst

G

Nieuwenhuishoek

Linde

Lintvelde

S se lo

Wichmond

Olden Eiberge

Leostichting n roe

Brummen

Delden

Haarlo

15 Dijkhoek

Brinkmanshoek

Ruurlo

Cortenoever Broek

Berkel

Hambroekplas

N3

Brouwershoek

N319

Spilbroek

Overbiel

Borculo

Boschheurne

Mossel Wientjesvoort

VordenE

N315

Heure

Barchem

Voorstonden Wapsum

Neede

Nederbiel Respelhoek

N1

N3

N346


Enschede

Bentelo Beckum

wartierdorp

Boekelo

Hengevelde

N1 8

N739

Eppenzolder

N347

Wijngaarden in de Achterhoek

Bad Boekelo

Stepelo

Rutbeke

Sint Isidorushoeve Holthuizen

Haaksbergen

Brammelo

n

Buurse

Honesch

Rietmolen

Langelo

8

N1

Mallem Loo

Eibergen

Rekken

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

n en Hupsel

10.

Holterhoek

N18

Be

12

11. 12. 13. 14. 15. 16.

el

rk

Zwilbroek

nlo

Vreden

L

Zwolle

11 oe Gr

Meddo

n

los e

N3

19

Sli ng

Huppel

e

Musea en bierbrouwerijen

16

‘t Hilgelo Henxel

Vragender

rde

15

Winterswijk O

Corle

Vosseveld

Sling

18 N3

Brinkheurne Kotten

Miste

M Bredevoort

Ratum

e

’t Klooster eplas SlingN Hollenberg

Haart

Bocholt

N31

9

Woold

Duitsland

Wijnhoeve Kunneman Wijngaard de Nieuwe Baankreis* Wijngoed Kranenburg Wijnhoeve Elanova Wijnboerderij ‘t Heekenbroek Wijngaard Um d’n Olden Smid Wijngaard de Oogsthoek Wijngaard Duetinghem 838 Wijngaard Oerlegoed (Wijngoed Montferland) Wijngaard Kasteel Huis Bergh (Wijngoed Montferland) Wijngaard Schepershof Wijndomein Erve Wisselink Wijndomein Hof van Detharding* Wijngoed de Hennepe Wijngaard Sonnewei* Wijngaard Hesselink

Borken

A. B. C. D. E. F. G. H. I. J. K. L. M. N. O.

Huis Verwolde Museum STAAL Musea Zutphen Geelvinck Muziek Museum Galerie de Burgerij Galerie Kunst of Art Museum Smedekinck Stadsmuseum Doetinchem Stadsmuseum Bergh Kasteel Huis Bergh Brouwhoes Erve Kots Stadsmuseum Groenlo Koppelkerk Stadsbrouwerij de Borghman Museum Villa Mondriaan

*niet opengesteld voor publiek

Fietsen langs wijngaarden | 15


Landgoederen & natuurgebieden RONDOM

Lochem Het land van Staring

1

A

1

B

2

16 | Karakteristiek Achterhoek


Route 1 Kenmerkend voor deze omgeving zijn de vele landgoederen, zoals bijvoorbeeld Landgoed Ampsen, De Boekhorst en Landgoed Verwolde. Bezoek op het landgoed Huis Verwolde. Het edelmanhuis is 200 jaar lang door een adellijke familie bewoond. In de dertiende eeuw kreeg de stad Lochem haar stadsrechten. Vandaag de dag zijn nog altijd gedeeltes van stadsmuren te vinden en ook is de binnengracht nog grotendeels aanwezig. Ook zijn er verspreid in de stad nog diverse 17e-eeuwse huizen te vinden. Iemand die veel betekende voor deze regio was Anthony C.W. Staring. Heer van de Wildenborch, landheer, dichter en land­ bouwkundige. Geboren en getogen Achter­ hoeker. Zijn liefde voor het landschap, de

Lengte 53 km

geschiedenis en cultuur van de Achterhoek voel je in Museum Staring in Almen. Onderweg kom je langs de theekoepel aan rivier de Berkel, gebouwd in opdracht van zijn dochter Constantia Staring.

Startpunt TOP De Nieuwe Aanleg, Scheggertdijk 10, Almen (knooppunt 42)

Deze route voert rondom en door Lochem. Lochem heeft vele soorten

Wijngaarden en musea 1. Wijnhoeve Kunneman, Geesteren 2. De Nieuwe Baankreis, Almen (niet opengesteld voor publiek)

natuurgebieden en landgoederen en is een prachtige omgeving om te recreëren.

A. Huis Verwolde*, Laren B. Museum STAAL, Almen

Tussen Lochem en Barchem liggen de Lochemse en de Kale Berg. Het hoogste punt van deze bergen ligt 50 meter boven NAP en 35 meter hoger dan de omgeving.

Fietsknooppunten 42

18

23

* 22 21

12

11

43

42

78

77

76

75

54

55

53

14

13

15

16

46

45

42

52

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar wijngaarden en musea pagina 28 en 29.

Fietsen langs wijngaarden | 17


Cultureel

Bronckhorst &

Zutphen Historie, Hanze en kastelen

2

D C

E

3

4

18 | Karakteristiek Achterhoek


Route 2 De gemeente Bronckhorst is goed bedeeld met natuurschoon: bossen, uitgestrekte weilanden en water wisselen elkaar af. De omgeving is rijk aan kastelen. Ook kruist de route een deel van Hanzestad Zutphen. Zutphen is een stad met ongeveer 35.000 inwoners en ligt aan de samenvloeiing van IJssel en Berkel. De stad kreeg aan het eind van de 12e eeuw stadsrechten. In de late middeleeuwen bracht de Hanze, een Europees handelsverbond van steden, Zutphen veel welvaart. Veel monumenten uit de Hanzetijd zijn bewaard gebleven. Ook kent de stad prachtige monumenten uit andere tijden zoals het 17e eeuwse stadspaleis Hof van Heeckeren aan het oudste plein van Zutphen. Hier vestigden zich de Musea Zutphen. Zutphen heeft veel te bieden op het gebied van kunst & cultuur; er zijn een aantal interessante musea te bezoeken.

Lengte 56 km

Startpunt TOP Zutphen, Houtwal 3, Zutphen (tussen knooppunt 79 en 75)

Deze route voert grotendeels door de gemeente Bronckhorst en leidt onder andere door de kernen Hengelo, Wichmond en Vorden. Met een oppervlakte van ruim 28.000 ha is

Wijngaarden en musea 3. W ijngoed Kranenburg, Vorden 4. W ijnhoeve Elanova*, Vorden C. Musea Zutphen, Zutphen D. Geelvinck Muziek Museum, Zutphen E. Galerie de Burgerij, Vorden

Bronckhorst één van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Onderweg kom je interessante musea tegen vol kunst & historie en natuurlijk een aantal hectare wijngaarden.

Fietsknooppunten 75

79

80

84

88

89

86

85

56

63

* 64 67

72

55

62

93

94

92

91

87

83

78

75

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar wijngaarden en musea pagina 28 en 29.

Fietsen langs wijngaarden | 19


Historisch

Keppel, Zelhem &

Doetinchem Kunst & Kastelen

3

6

5

G 7 F

8

20 | Karakteristiek Achterhoek

H


Route 3 Laag Keppel is vooral bekend vanwege het mooi gelegen kasteel Keppel. Het kasteel heeft een fraai interieur en een 19e eeuws park in landschapsstijl. Het is op afspraak te bezichtigen. Ook vind je in Laag Keppel een galerie die de moeite waard is om te bezoeken. De stad Doetinchem heeft een lange historie. Al in de negende eeuw is er bebouwing geweest. Met zo’n 45.000 inwoners is Doetin­ chem de grootste stad van de Achterhoek. Je vindt er uitgebreide winkel­mogelijkheden, een groot aanbod aan horeca­gelegenheden en het Stadsmuseum Doetinchem.

gastenverblijf voor de Benedictijner monniken, die in de nabijgelegen Sint Willibrord abdij wonen. Het kasteel staat echter gastvrij open voor iedereen die verlangt naar rust, stilte, bezinning en goede zorg. In het dorpje Zelhem kun je oog in oog komen te staan met SmoksHanne, dit mythische kruidenvrouwtje met genezende krachten moet hier ergens in de 19e eeuw hebben geleefd en is vandaag de dag nog een levendige legende. Voor meer verhalen over vervlogen gebruiken en oude gewoonten uit dit dorp kun je een kijkje nemen bij Museum Smedekinck.

Ten oosten van Doetinchem ligt het prachtige landgoed de Slangenburg. Het bestaat uit een karakteristiek kasteel, bossen en een mooi park. Het kasteel doet nu dienst als

Lengte 58 km

Startpunt TOP Laag-Keppel, Wehlsedijk 4, Laag-Keppel (knooppunt 30)

Deze route voert door de bossen via Keppel en Drempt en gaat vervolgens richting Zelhem. Daarna leidt de route door het bosgebied van de Slangenburg en het gelijknamige kasteel naar centrum­stad Doetinchem. De route loopt hier een groot deel langs de oevers van de Oude IJssel.

Wijngaarden en musea 5. Wijnboerderij ’t Heekenbroek, Drempt 6. Wijngaard Um d’n Olden Smid, Zelhem 7. Wijngaard de Oogsthoek*, Zelhem 8. Wijngaard Deutinghem 838*, Doetinchem F. Galerie Kunst of Art*, Hummelo G. Museum Smedekinck, Zelhem H. Stadsmuseum Doetinchem*, Doetinchem Fietsknooppunten * 30 32 2

3

6 4

9 *

11

28 12

59 13

57

25

27

26

18

* * 42 86 31

31

30

1

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar wijngaarden en musea pagina 28 en 29.

Fietsen langs wijngaarden | 21


bosrijk

HEUVELACHTIG &

Montferland Prachtige vergezichten & rijke historie

4

9

22 | Karakteristiek Achterhoek

J I

10


Route 4

Wie het dorp Zeddam van verre nadert, valt het direct op: de on-Nederlandse heuvels van het Montferland. Midden in het Montferland ligt het Bergherbos, een van de grootste bosgebieden van Gelderland met kleine heideveldjes en vliegdennen. Hoogste punten zijn de Hettenheuvel (93m), de Galgenberg (77m) en de Hulzenberg (85m). Vanaf het hoogste punt is er een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. In het middeleeuwse stadje ‘s-Heerenberg ligt één van de grootste en belangrijkste kastelen van ons land, Kasteel Huis Bergh. Het kasteel is ingericht als bewoond huis.

Lengte 35 km

Het interieur bevat kunstvoorwerpen uit de late middeleeuwen. In de middeleeuwse toren bevindt zich een wapenkamer en in het rentmeestershuis is een theeschenkerij gevestigd. Neem ook een kijkje in Stads­ museum Bergh en kom meer te weten over de rijke historie van ‘s -Heerenbergh.

Startpunt TOP Tolhuis, ‘s-Heerenbergseweg, Zeddam (knooppunt 79)

Deze route voert door het uitgestrekte landelijke gebied tussen de Montferlandse bossen en de Oude IJssel. Richting het stadje ’s-Heerenberg komen de heuvels

Wijngaarden en musea Wijngoed Montferland: 9. Wijngaard Oerlegoed, Gendringen 10. Wijngaard Bergherbos, ‘s-Heerenberg I. Stadsmuseum Bergh*, ‘s-Heerenbergh J. Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenbergh

van het Montferland weer dichterbij. Het heuvelachtige landschap biedt prachtige vergezichten.

Fietsknooppunten 79

77

78

83

62

68

84

82

* 81 80

85

76

79

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar wijngaarden en musea pagina 28 en 29.

Fietsen langs wijngaarden | 23


Oost Gelre

Vestingstad

Groenlo

Vestingverleden & naoberschap

5 12

L 11 K

13

24 | Karakteristiek Achterhoek


Route 5 Bij Groenlo is fel gestreden tijdens de 80-jarige oorlog. Het stadje werd in 1627 belegerd door de Spanjaarden. Voor de herovering van Groenlo legden de soldaten van het Staatse leger een ‘circumvallatielinie’ (of insluitingslinie) aan. De linie omsloot Groenlo volledig en was voor die tijd een technisch hoogstandje. In het Stadsmuseum Groenlo kun je meer te weten komen over de 80-jarige oorlog.

Boven de vestingstad Groenlo bevindt zich een uniek hoogveengebied: het Vragender­ veen. Het veengebied is onderdeel van het Korenburgerveen en 110 hectare groot. Natuurliefhebbers kunnen onder leiding van een gids op excursie doorhet veen. Nabij het Duitse Zwillbrock vind je het natuur­ gebied Zwillbrocker Venn. Dit gebied is gesitueerd rondom een groot meer, waarin verschillende soorten vogels broeden, waar­ onder flamingo’s. Het is de noordelijkste broedvogelkolonie van flamingo’s in Europa.

Lengte 60 km

Startpunt TOP Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde (nabij knooppunt 27)

Deze route gaat langs de oude vestingstad Groenlo en voert de grens over naar het Duitse plaatsje Zwillbrock. Door prachtig bosrijk gebied en het kenmerkende Achterhoekse coulisselandschap loopt de route via Lichtenvoorde weer terug.

Wijngaarden en musea 11. Wijngaard Schepershof*, Groenlo 12. Wijndomein Erve Wisselink, Eibergen 13. Hof van Detharding, Harreveld (niet opengesteld voor publiek) K. Brouwhoes Erve Kots, Lievelde L. Stadsmuseum Groenlo, Groenlo

Fietsknooppunten 27

* 98 99

41

39

52

50

72

73

55

56

54

99

2

33

37

35

29

30

31

26

28

27

5

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar wijngaarden en musea pagina 28 en 29.

Fietsen langs wijngaarden | 25


Nati o naal LANDSCHAP

Winterswijk &

Bredevoort

Coulisselandschap, scholtenboeren en ambachten

6

16

15

N M 14

26 | Karakteristiek Achterhoek

O


Route 6 De omgeving van Winterswijk draagt het predikaat Nationaal Landschap. Opvallend zijn de typische scholtenboerderijen: statige boerenhuizen te midden van grote boom­ groepen. Scholtenboeren hadden vroeger de zorg voor het landschap. Het afwis­selende coulisselandschap rond Winterswijk is mede aan hen te danken. Niet voor niets liet Piet Mondriaan zich hier door het land­ schap inspireren. Bezoek zijn ouderlijk huis, Museum Villa Mondriaan in het centrum van Winterswijk.

laatste hoogveengebieden van Nederland, het Korenburgerveen. In het Middeleeuwse stadje Bredevoort lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Slenterend door de pittoreske straatjes vind je hier nog oude ambachten zoals een klokkenmaker, een goudsmid een bierbrouwer en kunstateliers. Neem voor een kunstexpositie een kijkje in de Koppelkerk. Hier worden ook regelmatig boekenmarkten georganiseerd.

Ook op andere plekken is te zien waarom juist deze streek tot Waardevol Cultuurlandschap is benoemd. In de Winterswijkse steen­ groeven komen de oudste aardlagen van ons land aan de oppervlakte. En ten westen van Winterswijk ligt een van de

Lengte 52 km

Startpunt TOP Berenschot’s Watermolen, Wooldseweg 68, Winterswijk-Woold (knp 30)

De route voert door het Nationaal Landschap Winterswijk. Een uniek gebied met afwisselend natuurreservaten, dorpskernen, landerijen en scholten­ goederen. Onderweg passeer je de Winterswijkse steengroeven en je fietst langs het vestingstadje Bredevoort.

Wijngaarden en musea 14. Wijngoed de Hennepe*, Aalten 15. Wijngaard Sonnewei, Winterswijk-Corle (niet opengesteld voor publiek) 16. Wijngaard Hesselink, Winterswijk-Henxel M. Koppelkerk*, Bredevoort N. Stadsbrouwerij* De Borghman O. Museum Villa Mondriaan Fietsknooppunten 30

27

24

23

47

* * 45 44 40

41

17

6

14

15

9

10

16

21

30

22

20

12

13

*Zie voor extra routeaanwijzingen naar wijngaarden en musea pagina 28 en 29.

Fietsen langs wijngaarden | 27


ijzingen Extra routeaanw arden en musea a g n j i w k e o z e b voor ROUTE 1. LANDGOEDEREN & NATUUR足GEBIEDEN RONDOM LOCHEM Fietsknooppunten 42-18-23-22(1)-21-12-11-43-42-78-77-76-7554-55-53-52-14-13-15-16-46-45-42

ROUTE 3. HISTORISCH KEPPEL, ZELHEM & DOETINCHEM Fietsknooppunten 30(1)-32-6-9-28-59-57-25-31-27-26-1-2-34(2)-11-12-13-18-42(3)-86(4)-31-30 ussen knooppunt 30 en 32 fiets je T vanzelf langs Galerie Kunst of Art, Hummeloseweg 4a Laag-Keppel. (2) Voor Wijngaard de Oogsthoek volg na knooppunt 04, knooppunt 11. Sla RA op de Nijmansedijk. Op huis足 nummer 9a bevindt zich de wijngaard. (3) Voor bezoek aan het stadsmuseum Doetinchem volg na knooppunt 42 eerst knooppunt 90 en daarna knooppunt 91. Na je bezoek fiets je weer terug naar knooppunt 90 en 42 en vervolgt bovenstaand schema. (4) Wijngaard Deutinghem ligt niet direct op de route. Tussen knooppunt 86 en knooppunt 31 kom je bij een brug. Ga rechts over de brug, op de rotonde driekwart rond het Zaagmolenpad in, 2e straat RA (Plakhorstweg), 1e LA (Houtmolenstraat), eind weg LA (Westermaatweg), weg vervolgen tot wijngaard. (1)

(1)

oor bezoek aan Huis Verwolde volg V na knooppunt 22 knooppunt 04. Op de Markeloseweg blijf je deze volgen en gaat NIET LA verder het knooppunt volgen. Je slaat de eerste RA naar Jonker Emilelaan. Hier bevindt zich Huis Verwolde. Na je bezoek keer je terug naar knooppunt 22.

ROUTE 2. CULTUREEL BRONCKHORST & ZUTPHEN Fietsknooppunten 75-79-80-84-88-89-86-85-56-63-64(1)-6772-55-62-93-94-92-91-87-83-78-75 (1)

oor bezoek aan Wijngaard Elanova V volg na knooppunt 64 knooppunt 67 tot aan de splitsing met Beunksteeg en sla LA naar Beunksteeg (niet Ruurloseweg op). Op kruising RA naar Schuttestraat. Volg Schuttestraat tot kruising Bleumink足 maatweg, sla RA. Wijngaard Elanova bevindt zich na 200 mtr. rechts. Na bezoek vervolg Bleuminkmaatweg (wordt Ruurlose足weg) tot aan kruising Zelledijk. Sla LA naar Zelledijk en volg knooppunt 67. Volg verder bovenstaand schema.

28 | Karakteristiek Achterhoek


E n dagjeee uit mertop de fiets ROUTE 4. HEUVELACHTIG & BOSRIJK MONTFERLAND

ROUTE 6. NATIONAAL LANDSCHAP WINTERSWIJK & BREDEVOORT

Fietsknooppunten 79-77-78-83-62-68-84-82-81(1)-80-85-76-79

Fietsknooppunten 30-27-24-23-47-45(1)(2)-44(3)-40-41-17-1213-6-14-15-9-10-16-22-20-21-30

(1)

J e vindt Stadsmuseum Bergh tussen knooppunt 80 en 81. Sla vlak voor Kasteel Huis Bergh LA de Marktstraat. Het museum bevindt zich op de Marktstraat 3. Fiets na het bezoek richting Kasteel en volg dan knooppunt 80.

ROUTE 5. OOST GELRE VESTINGSTAD GROENLO Fietsknooppunten 27-98(1)-99-41-39-52-50-72-73-55-56-54-992-5-33-37-35-29-30-31-26-28-27 (1)

oor een bezoek aan Wijngaard V Schepershof volg na knooppunt 98 knooppunt 32. Wanneer je RA moet om knooppunt 32 te volgen, doe je dit niet, je slaat LA de Brakerweg op. Sla de eerste weg RA en meteen LA het fietspad op. Je steekt twee wegen over. Bij de derde weg (Slatmansweg) sla je LA. Je vindt de Wijngaard aan de Slatmansweg 6A. Na je bezoek sla je LA (Slatmansweg), je steekt de Lichtenvoordseweg over. Bij T-splitsing LA op Oude Papendijk, bij kruising RA op Eefselerweg. Volg vanaf hier knoop­ punt 99 en bovenstaand schema.

oor bezoek aan de Koppelkerk ga V bij knooppunt 45 direct RD op het bruggetje de Prins Mauritsstraat in. Aan je linkerkant bevindt zich de Koppel­ kerk (alleen geopend van vr. t/m zo.). Ga na je bezoek terug naar knoop­punt 45 om vervolgens bovenstaand schema weer te volgen. (2) Voor bezoek aan de Stadsbrouwerij De Borghman volg dezelfde route als voor de Koppelkerk. Na het passeren van de koppelkerk sla je RA naar de Koppelstraat. Alsmaar RD tot T-splitsing. Sla RA en direct LA (Markt). Ga RD tot je op een plein, ’t Zand uitkomt. Hier bevindt zich Stadsbrouwerij Borgh­man op nummer 25. Ga terug naar knooppunt 45 en dan weer bovenstaand schema. (3) Voor bezoek aan Wijngaard De Hennepe volg bij knooppunt 44, knooppunt 43. Je komt er dan automatisch langs (Romienendiek 3). Ga na je bezoek LA (Romienendiek). Sla de eerste weg RA (Aladnaweg). Tweede weg RA naar ‘t Villeken. Einde weg LA naar Barlose­weg. Volg hier knooppunt 40 en bovenstaand schema. (1)

Fietsen langs wijngaarden | 29


Wijnhoeve Kunneman

Wijngoed Kranenburg

Wijnhoeve Kunneman heeft twee wijn­ gaarden met een gezamenlijke grootte van 1.8 hectare, waarop 6000 wijnstokken zijn geplant. De druiven worden op natuurlijke wijze geproduceerd en door de Achterhoekse wijnbouwcoöperatie verwerkt tot witte, rosé en rode kwaliteitswijnen.

Niet ver van achtkastelendorp Vorden, in buurtschap Kranenburg, bevindt zich het twee hectare grote Wijngoed Kranenburg. Hier worden op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd in een parkachtige omgeving. De grond is beekklei, volgens experts uitstekende grond voor de teelt van wijndruiven.

Een bezoek aan deze wijngaard is een unieke ervaring, mede door de prachtige omgeving, het stiltegebied en coulisselandschap in het buitengebied van Geesteren. In de sfeervol ingerichte ontvangstruimte worden van maandag tot en met zaterdag proeverijen gehouden. Er wordt ook wijn verkocht.

Bij het wijngoed horen een sfeervol proef­lokaal en een Italiaanse kegelbaan. Hier worden gere­geld proeverijen gehouden, al dan niet in combinatie met een rondleiding door de wijngaard.

De openingstijden, bij aanwezigheid van wijngaardenier, zijn maandag tot en met vrijdag van 11.00 - 17.30 uur en op zaterdag van 09.00 - 17.00 uur. Rondleiding/ proeverij is op afspraak, ook buiten openingstijden.

wijnhoevekunneman.nl 1 Wijnhoeve Kunneman Altena’s Dijk 5 7274 GN Geesteren 0545 48 16 82 / 06 36 19 59 91 info@wijnhoevekunneman.nl wijnhoevekunneman.nl

30 | Karakteristiek Achterhoek

Het wijngoed is het hele jaar door op zaterdag­ middag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. Elke zaterdag is er om 15.30 uur een rondleiding/ proeverij (vooraanmelding is niet nodig). In de zomer (van 15 mei tot 15 sept.) is dit ook op donderdagmiddag mogelijk. Vanaf 14 personen is een rondleiding/ proeverij het hele jaar door elke dag mogelijk. Wel graag vooraf reserveren.

wijngoedkranenburg.nl 2 Wijngoed Kranenburg Kostedeweg 2 7241 MZ Vorden 0575 55 69 94 info@wijngoedkranenburg.nl wijngoedkranenburg.nl


Wijnhoeve Elanova

Wijnboerderij ’t Heekenbroek

Grenzend aan landgoed ’t Zelle ligt wijn­gaard en minicamping Elanova van José en Rob in het prachtig Achterhoeks coulisselandschap.

Op twee hectare mineraal houdende rivierkleigrond in Drempt groeien sinds 2006 7500 druivenstokken. De druiven worden handmatig geplukt en verwerkt in de eigen professionele wijnmakerij. Met de Heekenbroek-wijnen zijn de afgelopen jaren diverse nationale en internationale prijzen gewonnen.

De wijngaard is in 2009 aangeplant met de hybride druivenrassen solaris, johanniter en cabernet cortis, en is lid van het coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Van de druiven worden binnen het coöperatief prachtige wijnen gemaakt, waarvan diverse zelfs al internationale bekroningen mochten ontvangen. In de authentieke schuur achter de hoeve ontvangt wijnbouwer Rob bezoekers voor een rondleiding over de wijngaard, met aansluitend een proeverij. Vrijwel alle zaterdagen kun je hier om 15.00 uur terecht, maar meld je wel even aan. Groepen op afspraak ook op andere dagen. Overnachten kan ook: verscholen achter de hoeve en wijngaard ligt een ruime minicamping.

De boerderij heeft een bezoekersruimte annex wijnwinkel en een groot terras. Ook is er een B&B-kamer voor twee personen. De locatie leent zich uitstekend voor kleine feestjes en vergaderingen. Naast de eigen producten worden in de winkel exclusieve cadeau-artikelen en cadeaumanden verkocht. De openingstijden van het terras en de winkel zijn van1 april tot 1 nov. van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Buiten deze periode helpen de eigenaren je graag in de winkel. Het beste kun je vooraf bellen. De wijnen zijn ook te koop via de website.

elanova.nl 3 Wijnhoeve Elanova Bleuminkmaatweg 1 7251 MS Vorden 0575 46 75 24 info@elanova.nl elanova.nl

heekenbroek.nl 4 Wijnboerderij ’t Heekenbroek Tellingstraat 7 6996 DZ Drempt 0314 38 19 88 / 06 38 64 31 62 heekenbroek@xs4all.nl heekenbroek.nl

Fietsen langs wijngaarden | 31


Wijngaard Um d’n Olden Smid

Wijngaard De Oogsthoek

In een landelijke omgeving tussen twee wijngaarden in, bevindt zich ons rustieke stekje. Vanuit de theetuin heb je een prachtig uitzicht op de siertuin, natuurvijver, boomgaard en wijngaarden. Wijnboer Jan Jansen heet je van harte welkom.

Wijngaard de Oogsthoek ligt dichtbij landgoed Slangenburg aan de rand van natuurgebied de Heidenhoeksevloed met in de buurt de bekende wandelroutes “Het Boelekeerlspad” en het “Lettinkpad.”

In de theetuin kun je o.a. genieten van onze natuurwijnen en likeuren. Alles wat wij produceren is onbespoten en komt van ons eigen bedrijf. In de serre vind je behalve de winkel ook een mooie collectie zelfgemaakte sieraden. Voor overnachtingen hebben we een knusse B&B. Openingstijden zijn van oktober tot mei zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur. Van mei tot oktober zaterdags en zondags van 10.00 tot 18.00 uur. Overige tijden op afspraak. Groepen kunnen het hele jaar op afspraak bij ons terecht voor rondleidingen, proeverijen, workshops, high tea, buffet en lunch.

wijngaardumdenoldensmid.nl 5 Wijngaard Um d’n Olden Smid Keijenborgseweg 31 7021 LW Velswijk 06 54 78 20 03 info@wijngaardumdenoldensmid.nl wijngaardumdenoldensmid.nl

32 | Karakteristiek Achterhoek

Maak een wandeling door de wijngaard om te zien hoe de druiven groeien. Tevens is er de mogelijkheid een heerlijke fles Zel­ hemse wijn te kopen in het wijnwinkeltje. In de wijngaard van 0,3 ha met ruim 900 druiven­stokken worden witte en blauwe druiven geteeld van de druivenrassen Johanniter, Solaris, Pinotin en Cabernet Noir. De geteelde druiven worden verwerkt tot smaakvolle, en karakteristieke Zelhemse witte en rode wijnen, die ook bij wijnkeuringen in binnen-en buitenland op hun goede kwaliteit zijn beoordeeld. De openingstijden zijn in de maanden mei t/m oktober vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. In de overige maanden op afspraak. Het is ook mogelijk wijn te bestellen via de webshop.

wijngaarddeoogsthoek.nl 6 Wijngaard de Oogsthoek Nijmansedijk 9a 7021 JB Zelhem 0314 62 27 10 / 06 40 94 37 77 info@wijngaarddeoogsthoek.nl wijngaarddeoogsthoek.nl


Wijngaard Deutinghem 838

Wijngoed Montferland

Tegen de Kruisbergse bossen aan ligt Doetinchems eerste professionele wijngaard, met de naam Wijngaard Duetinghem 838. Waarom is er voor die naam gekozen? In het stadsarchief van de staat dat de eerste notering van de stad Doetinchem in het jaar 838 was en wel onder de vermelding van ‘Villa Duetinghem’.

Wijngoed Montferland behoort al vele jaren tot de toonaangevende wijnhuizen van ons land. Tot Wijngoed Montferland behoren twee wijngaarden: Oerlegoed in Gendringen en Wijngaard Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg.

Er is gekozen voor zeven wijndruiven: vier witte en drie rode. Alle druiven stammen af van bekende druivensoorten. Deze wijndruiven leveren ieder verschillende wijnen. De ene wijn wordt uitgebouwd op hout en de andere op roestvrijstaal, zodat de geuren en kenmerken van iedere druif geheel tot hun recht komen. Wij nodigen je graag uit om onder het genot van een heerlijk glas wijn de resultaten van hun inspanningen te komen bewonderen… en te proeven! Je kunt iedere dag op afspraak, maandag de gehele dag (wel graag even eerst telefonisch contact) en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur bij ons terecht.

wijngaardduetinghem838.nl 7 Wijngaard Duetinghem 838 Westermaatweg 7 7008 AW Doetinchem 0314 64 06 34 / 06 48 92 48 42 info@wijngaardduetinghem838.nl wijngaardduetinghem838.nl

Jaarlijks produceert wijnboer Leon Masselink circa 20.000 flessen rode, witte en rosé wijnen van hoge kwaliteit. De waarde­ring vindt deze wijnboer in de vele onder­schei­dingen in binnen- en buitenland (onder andere gouden medailles in Berlijn en beste rode wijn van Nederland). Leon dankt deze prestaties aan zijn vakman­schap en jarenlange ervaring, maar ook aan de ligging van zijn wijngaarden op het juiste bodemtype. Leon produceert zijn wijnen in de eigen wijnmakerij, waar de flessen in grote kelders rijpen. In Gendringen kun je ervaren hoe in een Nederlandse wijnmakerij gewerkt wordt. Het Wijngoed is iedere woens­-, vrij- en zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur geopend. Groepen op afspraak elke dag.

wijngoedmontferland.nl 8 Wijngoed Montferland Munsterweg 4 7081 HJ Gendringen 06 20 48 95 36 leon@wijngoedmontferland.nl wijngoedmontferland.nl

Fietsen langs wijngaarden | 33


Wijngaard Schepershof

Wijndomein Erve Wisselink

Net buiten de bebouwde kom van de vestingstad Groenlo word je aangenaam verrast door de sfeervolle, landelijke boerderij met wijngaard, moestuin en boomgaard van Sylvia Sonderen.

Omgeven door houtwallen van streek­ eigen struiken en bomen ligt de wijngaard van Erve Wisselink in het buitengebied van Eibergen.

Sinds 2006 worden er op milieuvriendelijke wijze witte en blauwe druiven verbouwd die zorgen voor heerlijke Achterhoekse wijnen, die al regelmatig prijzen hebben gewonnen. Eind 2017 werd de rode regent op Holt nog uit­ge­roepen tot beste rode wijn van Gelderland. In de proef­ ruimte of op het terras kun je genieten van onze wijnen, maar ook een kopje koffie of thee wordt geserveerd. Neem ook een kijkje in de gezellig aangeklede brocantewinkel. Wil je nog langer blijven in de Achterhoek? Dan kun je logeren in de prachtige luxe vakantie­­woning voor vier tot zes personen. De wijn­gaard is elke woensdag en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend voor rond­leidingen, wijnproeverijen en verkoop van wijnen. Voor groepen ook geopend op andere dagen, wel graag even bellen.

De wijngaard beschikt over een eigen wijn­ makerij. Hier worden wijnen gemaakt van druiven uit de wijngaard. In de uitstekende wijnen proef je het eigene van de specifieke bodemgesteldheid. Het is grond waar veel stenen, groene leem en schelpen voorkomen. Voor wijnproeverijen, maar ook voor (trouw) feesten, is er het Wijnhuys. Een prachtlocatie met half overdekt terras. Zowel in de zomer als in de winter kan de ruimte van het omringende parklandschap soepel bij het feest worden betrokken. Naast de wijngaard bevinden zich 25 kampeerplekken, een groepsaccommodatie voor zestien personen en een vakantiehuis voor zes personen. Tevens is er een (wijn)winkel.

schepershof.nl 9 Wijngaard Schepershof Slatmansweg 1a 7141 LD Groenlo 06 55 79 15 73 info@schepershof.nl schepershof.nl

34 | Karakteristiek Achterhoek

erve-wisselink.nl 10 Wijndomein Erve Wisselink Winterswijkseweg 22 7152 CX Eibergen 06 12 48 51 79 info@erve-wisselink.nl erve-wisselink.nl


Wijngoed de Hennepe

Wijngaard Hesselink

Wijngoed de Hennepe is een van de verenigde Achterhoekse wijngaarden, waar de druiven worden geteeld op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Wijngaard Hesselink ligt in het idyllische cultuurlandschap aan de weg van Winter­ swijk naar Vreden (D), 2 km van de grens.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van ondergroei met gras, klaver en bloemen. Het stimuleert via het bodemleven de bodem­vruchtbaarheid. Klavers binden stik­ stof, zodat kunstmest nagenoeg niet nodig is. En bloemen trekken ‘nuttige’ insecten aan die schadelijke insecten opeten. Deze wijngaard bruist van het leven, met volop groei en bloei! De winkel en het wijnterras van Wijngoed de Hennepe zijn geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 18.00 uur, zaterdag vanaf 12.00 uur. Voor groepen kan er in de zomer op afspraak een rondleiding met proeverij worden georganiseerd. Zie ook onze website voor meer informatie.

Het terras met uitzicht op de wijngaard is ’s zomers dagelijks te bezoeken. Je kunt dan vrij rondkijken in de wijngaard, wijnproeven, of gewoon genieten van een kopje koffie, thee of fris met appeltaart. Uiteraard is er ook wijn te koop. Je hebt de keuze uit ongeveer achttien verschillende wijnen: wit, rosé, rood en dessertwijn. De Strowijn, Pinotin Barrique en Solaris Barrique zijn bekroond met een gouden medaille. Van mei tot en met september is er iedere donderdag om 15.00 uur een rondleiding met wijnproeverij voor individuen of kleine groepjes. Groepen kunnen op afspraak het hele jaar door dagelijks terecht voor een rondleiding met wijnproeverij. Openingstijden in mei t/m september 7 dagen per week van 10.30 - 18.00 uur. In oktober t/m april op zaterdags en zondags van 10.30 18.00 uur. Op afspraak is dagelijks wijnverkoop en bezoek mogelijk.

wijngoeddehennepe.nl 11 Wijngoed de Hennepe Romienendiek 3 7122 PA Aalten 0543 47 49 63 info@wijngoeddehennepe.nl wijngoeddehennepe.nl

wijngaardhesselink.nl 12 Wijngaard Hesselink Vredenseweg 168 7113 AE Winterswijk-Henxel 06 41 37 02 87 info@wijngaardhesselink.nl wijngaardhesselink.nl

Fietsen langs wijngaarden | 35


Een keer uit een ander vaatje tappen?


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.