Page 1

+(0S/ /& +&S0/S

S645:

7ILD ETEN //&

SJKLF

ѡϼĻLJʤѡʤȀ /! 3"3& !

!/"/"/&S,//"(+*)/S+(0-/"/1, /&S

""3&-/'/& /&S

%'S'//"0/"/S03-/&S /S-/&+/ /&

/(//.

0/S1, /",%/)!/S-3! "+*,/+0S

31, /",%/)>&( .31/2%%)>1%'·+(0/ /&

'%%+31, /",%/) +(0/ /&+&0/31, /",%/)>&(


Kom

wildin deeten Achterhoek half oktober t/m eind januari

Zodra het blad van de bomen valt, de dagen donkerder en kouder worden en binnen de open haard aan gaat, wrijft menig wildliefhebber zich weer in de handen. Het wildseizoen is begonnen! En waar kun je dat beter ervaren dan in de streek die op dat gebied een rijke traditie kent? Kom ook wild eten in de Achterhoek! Heerlijke wildarrangementen Vanaf half oktober tot eind januari sieren wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. Maar wat is nu heerlijker dan na een avond lang tafelen, overnachten in één van de fijne hotels of bed & breakfasts en daarna wakker worden met een eindeloos uitzicht. Geniet van uitgebreide wildarrangementen. Van culinaire zesgangendiners tot ‘wilde’ weekenden, het is allemaal mogelijk. Nieuwsgierig geworden? Kies een restaurant dat u aanspreekt en laat u verrassen. U vindt de wildrestaurants in deze brochure of op www.wildetenindeachterhoek.nl.

Wild eten, een rijke traditie | 3


Gooorr

entterr ven DDeve A1

40

Gorssel

Laren 44

42

Lochem 68

Warnsveld

26

Borculo

Zutphen

28

56 54

Vorden

58

Ruurlo

30

Bronkhorst el

48 46

IJ

ss

Gr

Hengelo

ierren

66

48

A3

Zelhem

38

Doesburg

Lichten 32

Wehl

Doetinchem

A18

Varsseveld

A1

2

Didam r ar aar naa eena en Zevven

24

Terborg Zeddam

52

50

Aalte

Silvolde

Ulft

‘s-Heerenberg Gendringen eriricch m me mm Em 4 | Wild eten in de Achterhoek 2016 inn R ein am Rh

Dinxperlo


nsc eten WiEEnld in de Achterhoek ggenn errge bber ksbe akksb HHaaks Neede 36

Eibergen 34

roenlo

de Vrrredde Vre

Winterswijk

nvoorde

60

62

64

Bredevoort

4

en Duitsland Restaurant

Achterhoeks geluk Achterhoeks wild Op jacht Wild & Wijn Bier & Wild

6 10 16 18 22

Herbergh d’Olde Marckt BonAparte Le Moulin De Gouden Leeuw Villa Ruimzicht De Greune Weide Het Muldershuis De Gouden Karper Stegeman Brasserie Kawop ‘t Raedthuys Avenarius De Tuinkamer Het Schaftlokaal Carpe Diem Bakker De Gravin van Vorden De Rotonde Strandlodge De Woord Stadshotel Munster Ellens Brasserie 6

24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 50 52 54 56 58 60 62 64 66 68

Hotel-Restaurant

holltt BBocho Wild eten, een rijke traditie | 5


Ontdek de

betoverende Achterhoek

6 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Achterhoeks geluk

Welkom! Het karakteristieke landschap, boeiende musea, middeleeuwse stadjes, gezellige restaurants en vele heerlijke streekproducten: dat is de Achterhoek. Deze streek telt vele charmante hotels en bed & breakfasts waar je warm wordt ontvangen na een dag fietsen, wandelen of cultuur snuiven. Vervolgens lekker lang tafelen om daarna door naar je kamer te gaan en de volgende dag te ontwaken met een schitterend uitzicht. Het kleinschalige en vriendelijke karakter maken deze streek een heerlijke plek om te verblijven.Kijk op www.achterhoek.nl om te ontdekken wat de Achterhoek jou te bieden heeft!

Fietsen en wandelen Het Achterhoekse coulisselandschap is een heerlijke plek om doorheen te fietsen of te wandelen. Vrijwel nergens anders is de afwisseling in landschap zo groot als in de Achterhoek. Laat je na elke bocht verrassen door een prachtig vergezicht. Door de afwisseling in het landschap is de streek een prachtig wandelgebied voor elk type wandelaar. Maar liefst 3000 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes, met 150 startlocaties, nodigen uit om de Achterhoek te verkennen.

Wild eten, een rijke traditie | 7


Liever op de fiets? Mooie fietspaden, handige knooppunten en prachtige routes - voor fietsers is de Achterhoek een waar walhalla. De regio is aangesloten op het internationale fietsknooppuntennetwerk. Je hoeft maar op je fiets te springen en je komt vanzelf zo’n knooppunt tegen. Op elk punt staat een bord met een handige kaart, zodat je kunt kiezen naar welk knooppunt je daarna fietst. Zo bepaal je zelf de lengte van je route.Kijk op www.achterhoek.nl/routes voor meer informatie. Kastelen in de Achterhoek Kastelen in de Achterhoek zijn het bewonderen waard. Omdat veel kastelen nog bewoond zijn, zijn ze niet allemaal van binnen te bewonderen, maar meestal is er wel een mooie fiets- of wandelroute die over het landgoed voert. Hierdoor zijn de statige panden goed van buitenaf te bewonderen.

8 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Achterhoeks geluk

Musea in de Achterhoek De Achterhoek biedt onderdak aan uiteenlopende musea. Leer meer over de cultuur en geschiedenis van de streek, luister naar boeiende verhalen en geniet van prachtige kunstwerken. In elk dorp of stadje dat je bezoekt, vind je wel een bijzonder museum dat je iets vertelt over de historie van die plek. Daarnaast zijn er in de regio prachtige musea vol toonaangevende, moderne kunst. Kijk voor meer informatie op www.musea-achterhoek.nl.

Wild eten, een rijke traditie | 9


10 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Achterhoeks wild

Achterhoeks WILD

(h)eerlijk vlees

Wild eten is populairder dan ooit. Niet alleen in restaurants, maar ook thuis wordt steeds vaker wild op tafel gezet. Poelier Benny Wolters uit Harreveld heeft wel een verklaring: “Wild is niet alleen heerlijk, maar ook eerlijk vlees.” Wolters ziet dat restaurants meer en meer op seizoenspecialiteiten inspelen. Daarnaast merkt hij dat het taboe op de jacht afneemt. “Steeds meer mensen weten dat jagen te maken heeft met populatiebeheer, een verstandig gebruik van de natuur en schadebestrijding. Er gaat geen jager op pad om zomaar dieren te doden.” Wild is een product dat juist liefhebbers van de eerlijke keuken aanspreekt. Als er één vleessoort is waar absoluut niet mee is geknoeid, dan is het wel wild.

Wild eten, een rijke traditie | 11


12 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Achterhoeks wild

Krachtiger aroma Wolters is gespecialiseerd in Achterhoeks wild: ree, haas, fazant, wild konijn, wilde eend, wilde duif en sinds een paar jaar ook wilde gans. Wolters weet dat er veel gefokt wild wordt aangeboden, maar zelf levert hij alleen vrij wild. Het verschil is volgens hem goed merkbaar. “Gefokt wild mist de kenmerkende wildsmaak. Wild uit de vrije natuur heeft een heel krachtig aroma. Vrije dieren bewegen meer, waardoor de doorbloeding van het vlees beter is. Bovendien hebben zij een veel gevarieerder menu tot hun beschikking.” Goede kwaliteit Het Achterhoekse wild is volgens de poelier van heel goede kwaliteit. “De kwaliteit van wild heeft alles te maken met wat de natuur de dieren aan planten en kruiden te bieden heeft. Je hebt hier in de Achterhoek een grote verscheidenheid aan grondsoorten en vegetatie, waardoor de dieren het lekkerste kunnen uitzoeken. Een haas die heeft geleefd op de kleigrond in de Flevopolder smaakt gewoon anders dan een haas van hier!”

Wolters Poelier | Rector Hulshofstraat 3a, Harreveld | (0544) 371596

Wild eten, een rijke traditie | 13


Elke zondag open! van 12.00-17.00 uur


Achterhoeks wild

tips voor het zelf bereiden van

Wild

1) Zorg voor een eerlijk stukje wild van een jager of betrouwbare leverancier. 2) Kies de eerste keer voor een relatief eenvoudig gerecht, zoals een hertenbiefstuk. Ook gourmetten met wild is een mooie manier om de verschillende soorten wild te leren kennen. 3) Laat bevroren wild geleidelijk ontdooien in de koelkast om ongewenste bacterieontwikkeling te voorkomen. Houd er rekening mee dat het ontdooien 24 tot 48 uur duurt. 4) Reinig tijdens de bereiding de snijplank goed met water om kruisbesmetting te voorkomen. 5) Laat het vlees langzaam garen, zodat het lekker mals wordt. Bak het bijvoorbeeld eerst in de pan en laat het daarna nog een tijdje verder garen in de oven. Zorg ervoor dat u het vlees niet te lang bakt; daar wordt het droog van. 6) Botten staan smaak af. Doe daar uw voordeel mee en braad het vlees op het bot. 7) Houd het vlees bij voorkeur naturel, strooi er alleen peper en zout op en serveer de saus apart. 8) Gebruik een kernthermometer om de temperatuur in de kern te meten. Rood vlees is gaar bij een temperatuur van rond de 65°C; wit vlees bij 75°C. De kernthermometer is alleen geschikt voor in de oven. Wild eten, een rijke traditie | 15


16 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Op jacht

Voor een

gezonde

wildstand Ziet u jagers met jachtgeweren lopen in het veld, dan zult u zich misschien toch even op het hoofd krabben. Jagen, kan dat eigenlijk nog wel anno 2016? Het antwoord op deze vraag is genuanceerder dan u misschien zou denken.. Ons land behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. We hebben een intensief gebruikt wegennet, uitgebreide industrieterreinen en groeiende steden. Toch leven er nog steeds veel dieren in het wild. Om te zorgen voor een goede balans tussen mens en dier, is ingrijpen in de wildstand noodzakelijk. Wanneer wilde dieren in (te) grote aantallen voorkomen, kunnen ze namelijk overlast veroorzaken. Ze brengen ziekten over, vernielen landbouwgewassen of vormen een bedreiging voor de verkeersveiligheid. Daarom moet een klein deel van het wild worden gedood. Verzorging van het jachtveld Jagers werken mee aan een gezonde wildstand. Elke jager houdt bij wat er leeft in zijn gebied. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel er mag worden geschoten. Daarnaast verzorgen jagers het jachtveld gedurende het hele jaar. Ze scheppen bijvoorbeeld de nodige rustplaatsen voor het wild en leggen fauna-akkers aan, waar de dieren rustig en ongestoord kunnen eten.

Wild eten, een rijke traditie

| 17


Wild &

Wijn De Achterhoek is een heerlijke regio om te ontdekken. Er wordt nogal eens gezegd bij een wildgerecht hoort een lekker wijntje. Maar welke wijn is nu het meest geschikt bij welk wildgerecht? Hoewel het natuurlijk nooit vervelend is om dat zelf uit te zoeken, kan het toch nuttig zijn om een klein beetje informatie in te winnen. Rode of witte wijn Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een goede wijn. Niet alleen het soort vlees, maar ook de bereidingswijze is van belang bij het maken van een goede keuze. Over het algemeen past een rode wijn het beste bij wildgerechten. Het is tegenwoordig echter niet ongebruikelijk meer om bij wild een witte wijn te serveren. Zo kan de combinatie van fazant met een Chardonnay of wild konijn met een Pinot Gris of Grauburgunder bijvoorbeeld erg lekker zijn.

18 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Neemt niet weg dat het de moeite waard kan zijn om u te laten informeren en een wijntje te kiezen dat echt past bij het wildgerecht. Als wijn en spijs op elkaar zijn afgestemd, gaan beiden immers beter smaken. Achterhoekse wijn Vroeger kwam goede wijn per definitie uit Frankrijk of uit een van de andere traditionele wijnlanden. Maar met de komst van nieuwe druivenrassen en technieken, is wijnbouw tegenwoordig ook in Nederland mogelijk. De vruchtbare Achterhoekse bodem blijkt bij uitstek geschikt voor de teelt van wijndruiven. Niet voor niets worden in de Achterhoek tegenwoordig op een twintigtal wijngaarden vele tienduizenden liters rode, witte en rosĂŠ wijnen geproduceerd. Wijnen die geliefd zijn bij de consument en bovendien met tal van onderscheidingen worden gewaardeerd. www.achterhoek.nl/wijn

Wild eten, een rijke traditie | 19


Wildwijn 2016

Wild & Wijn

Brindisi Corte Ottone Riserva DOC De Negro Amaro druif is niet alleen in Brindisi heel erg belangrijk, wij vinden deze druif nu ook erg belangrijk! Met oude wijnstokken en een ideaal klimaat biedt deze regio zeer aromatische druiven. In de zonnige zomers rijpen ze hier volop, met de zachte winters kunnen ze dit langzame rijpingsproces voortzetten. Dit zorgt voor een uitermate geconcentreerd en fruitig karakter. Brindisi is een echte haven stad en ligt in de hak van de laars. In de Romeinse tijd was dit een erg belangrijke stad vanwege de strategische ligging en de haven. Met een traditionele vinificatie en houtrijping op Frans eiken van 12 maanden heeft deze wijn een elegant karakter en is hij uitgerust met intense aroma's van zwarte bessen. Zwoele, intense en "jammige" rode wijnen die direct een allemansvriend zijn. Robuust, kruidig en met tonen van rijpe kersen en een vleugje vanille door de 12 maanden houtrijping. Uitstekende combinatie bij wild en gevogelte, rood vlees, lamsvlees, stoofschotels, stevige pasta’s en andere gekruide vleesgerechten. Druiven; Negro Amaro, Malvasia en Sangiovese Land; ItaliÍ Regio; Puglia Streek; Brindisi Wild eten, een rijke traditie

| 21


Genieten van BIER & WILD Dat wildgerechten en wijn samen bijzondere combinaties opleveren, dat was al bekend. Maar zowel in de keuken als op de tafel zien we steeds meer bier spijs combinaties. Uiteraard leent niet ieder bier zich om te combineren met wild. Maar kijk hierbij vooral naar overeenkomsten in de smaak van bier en de gerechten. Uiteraard blijven de eigen smaakervaringen en smaakvoorkeuren de belangrijkste leidraad voor het combineren van bier met gerechten.

Achterhoeks bier Na Duitsland telt ons land de meeste bierbrouwerijen van Europa. Nederland is zelfs koploper als het gaat om de meeste verschillende soorten bier die er gebrouwen worden. En het brouwen wordt steeds populairder; de bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond.

22 | Wild eten in de Achterhoek 2016


De Achterhoek telt momenteel al meer dan tien brouwerijen en daar komen er steeds meer bij. De meesten zijn geopend voor rondleidingen en proeverijen. Wat is er mooier dan met eigen ogen te zien hoe het brouwproces eraan toegaat, en daarna een speciaal gebrouwen biertje uit de regio te proeven bij een heerlijk wildgerecht. www.achterhoek.nl/bier

Wild eten, een rijke traditie | 23


herbergholdemarckt.nl

Herbergh d’Olde Marckt Herbergh d’Olde Marckt is te vinden in het centrum van Aalten en kijkt uit op de Markt in Aalten. U wordt er vriendelijk ontvangen door Albert en Helga Stoverink en medewerkers in een moderne en tevens sfeervolle en huiselijke ambiance met Achterhoekse gastvrijheid. Tijdens het wildseizoen serveren wij wildgerechten, uitsluitend van Achterhoeks wild. Onze koks bereiden het wild tot culinaire en smaakvolle gerechten. Geniet daarbij van de uitgekozen wildwijn of maak een keuze uit de specials van de wijnkaart of laat u verrassen door de kelderschatten in onze wijnkelder. Voorafgaand aan uw lunch of diner kunt u genieten van een wandeling door de gängeskes van Aalten of van een fietstocht door het prachtige coulisselandschap rond ons dorp. Eind oktober/begin november organiseren wij een speciale wildavond. Met ontvangst in stijl kunt u genieten van een uitgebreid wilddiner met schitterende wijnen. Kijk voor de actuele à là carte kaart op www.herbergholdemarckt.nl. U bent van harte welkom! 24 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

12 Wild Hapjes Menu € 45,00 p.p. Wij serveren een 12-gerechten hapjes menu met diverse mooie wildgerechtjes. (Graag vooraf reserveren)

Culinair Wildmenu 4-gangen Verrassingsmenu met Achterhoeks wild. Heerlijk met onze speciale Wildwijn of kies ook eens voor het bijpassend wijnarrangement, samengesteld uit diverse specials uit onze wijnkelder. In ons dorp heeft u de mogelijkheid om o.a. te overnachten in B&B de Oude Bakkerij een straatje verderop. www.indeoudebakkerij.nl of kijk voor meerdere B&B’s in Aalten op www.logie.nl.

Tip

Ontdek de Aaltense Musea

Op de markt tegenover restaurant Herbergh d´Olde Marckt bevinden zich de Aaltense Musea. www.aaltensemusea.nl

Meer informatie en reserveren: Herbergh d’Olde Marckt Markt 10 7121 CS Aalten Tel: 0543 47 29 51 info@herbergholdemarckt.nl www.herbergholdemarckt.nl

Wild eten, een rijke traditie | 25


www.hotelbonaparte.nl

Boetiek hotel BonAparte’s restaurant Le Défi Boetiek staat voor uniek en eigenzinnig. En dat is waar het compleet vernieuwde Boetiek hotel BonAparte voor staat. Een uniek pand en een unieke plek verdienen eigenzinnige aandacht. Onze gastvrijheid zal uw verblijf bijzonder maken. Het restaurant is gelegen temidden van eeuwenoude natuur aan de voet van de Lochemse berg. De keukenbrigade kookt vindingrijke klassiekers en moderne recepten met ingrediënten die u terugleiden naar onze prachtige streek. De Achterhoek. De persoonlijkheid van onze chef proeft u in onze eigenzinnige samenwerking met Chinees restaurant Chun Lin – Barchem. Boetiek hotel BonAparte’s restaurant Le Défi gaat haar arrangement combineren met één van de beste Chinese keukens uit de wijde omtrek. Restaurant Chun Lin! Wild beleven in de Achterhoek op een oosterse wijze. Een herinnering die een leven lang mee zal gaan!

26 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Eigenzinnig Wild arrangement • 2 x een overnachting in een Boetiek kamer • 2 x uitgebreid genieten van het Gelderse ontbijt • 4 gangen wild menu in restaurant Le Defi • 3 gangen wildspecial in restaurant Chun Lin (naast hotel BonAparte!) • Gratis gebruik van zwembad & sauna • Gratis Wifi, wandel- fietsroutes Aankomst op zondag t/m donderdag: € 140,- per persoon. Aankomst op vrijdag of zaterdag € 150,- per persoon Een upgrade naar een luxe tuinkamer kost € 17,50 p.p.p.n.

Voor de échte genieters! Dit is één van de meest bijzondere wildarrangementen. Overheerlijke traditionele wildspecialiteiten en wild op oosterse wijze uit twee hele bijzondere keukens van de Achterhoek.

Meer informatie en reserveren: Boetiek hotel BonAparte Lochemseweg 37 7244 RR Barchem Tel: 0573 29 89 00 info@hotelbonaparte.nl www.hotelbonaparte.nl

Wild eten, een rijke traditie | 27


moulinborculo.nl

Moulin Bistronomie / De Olliemölle Bistronomie, een samentrekking van de woorden bistro en gastronomie. Een hoogstaande keuken in een casual kader voor een schappelijke prijs. Graag verwelkomen eigenaren Gea Meppelink en SVH-Meesterkok Raymond Prinsen u in hun watermolens om ongedwongen te genieten… Moulin Bistronomie is gevestigd in de noordelijke molen, waar Raymond zijn signatuurgerechten presenteert en de wijnliefhebber zijn hart kan ophalen. In de zuidelijke molen bevindt zich De Olliemölle, een knusse Stube, waar de keukenbrigade een vriendelijk geprijsde ‘no-nonsense’ menukaart hanteert. In beide molens heeft u zicht op de eeuwenoude molens en met het kenmerkende geknars van het zacht draaiende molenrad op de achtergrond zijn het dè uitgelezen plekken voor een mooie wildschotel. Uw verblijf wordt hier met de zo kenmerkerkende Achterhoekse gastvrijheid verzorgd!

28 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Een indruk van de kaart • Fazant met zuurkool, spek van de grill en worst, fazantenjus met calvados • Rugfilet van hertenkalf met eekhoorntjesbrood • Olliemölle’s wildpaté met uienconfijt

Watermolen Wildarrangement € 195,00 p.p. op basis van 2 personen • Ontvangst in de Olliemölle met koffie/thee en iets lekkers • Avond in De Olliemölle voor het 4-gangen wildmenu • Avond in Moulin Bistronomie voor het 6-gangen Menu van Raymond • Twee overnachtingen in het naastgelegen appartement ‘De Galerie’ inclusief ontbijt Tevens een ideale plek voor diverse fiets- en wandelroutes. Voor de vrijdag en de zaterdag geldt een weekendtoeslag van € 7,50 p.p.p.n.

Meer informatie en reserveren: Moulin Bistronomie Het Eiland 1 7271 BK Borculo Tel: 0545 27 20 30 info@moulinborculo.nl www.moulinborculo.nl

Wild eten, een rijke traditie | 29


herbergdegoudenleeuw.com

Herberg de Gouden Leeuw Proef de sfeer van lang vervlogen tijden! In het hart van Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland, is het sfeervolle Hotel Restaurant Herberg de Gouden Leeuw gevestigd. Recht tegenover de gerestaureerde Slotkapel uit 1344 van Kasteel Bronkhorst. Bronkhorst heeft sinds 1482 stadsrechten en is met zijn 150 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Wie Herberg de Gouden Leeuw bezoekt stapt binnen in ĂŠĂŠn van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Nederland. Van oorsprong bestond deze stadsboerderij uit drie afzonderlijke gebouwen: de burgemeesterswoning uit 1575, de stadsboerderij uit 1650, en de rosmolen uit 1750. Vandaag de dag zijn deze drie monumentale panden geheel gerenoveerd en gemoderniseerd, zodat ze als een echte herberg een warm en modern onderkomen biedt aan haar gasten! 30 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

2-daags Wildarrangement € 89,- p.p. • • • •

Koffie en Bronkhorster koek Sprankelend aperitief 4-gangen wilddiner Overnachting met Achterhoeks ontbijt

Toeslag bij aankomst op vrijdag of zaterdag € 10,- p.p.

3-daags Wildarrangement € 149,- p.p. • • • • •

Koffie en Bronkhorster koek Sprankelend aperitief 3-gangen wilddiner (1e avond) 4-gangen wilddiner (2e avond) 2 romantische overnachtingen met Achterhoeks ontbijt

Toeslag bij aankomst op vrijdag of zaterdag € 30,- p.p.

3-gangen Surprisemenu (Wild) € 38,50 p.p.

Meer informatie en reserveren: Herberg De Gouden Leeuw Bovenstraat 2 7226 LM Bronkhorst Tel: 0575 45 12 31 info@herbergdegoudenleeuw.com www.herbergdegoudenleeuw.com

Wild eten, een rijke traditie | 31


hotelvillaruimzicht.nl

Hotel Villa Ruimzicht ‘Drie keer een A!’ Die staan voor Achterhoek – Authentiek – Ambachtelijk. Hét credo van Villa Ruimzicht. Ze zijn hier trots op de streek met haar mooie natuur, charmante dorpjes en (h)eerlijke producten. Het ‘streekgevoel’ wordt hier geademd, dat voel je direct. Fijnproevers zitten goed in Villa Ruimzicht want er zijn maar liefst twee restaurants! Ieder met een eigen sfeer en culinaire insteek. In restaurant ‘Arthurs’ houdt de chef het met zijn team graag spannend. Zijn verrassingsmenu’s hebben door fervent gebruik van streekproducten een Hollands karakter met een wereldse knipoog. Wil je wat informeler dan is het aangrenzende Bar & Bites een ideale ontmoetingsplek. Ook hier proef je hoe lekker een ‘regionale wereldkeuken’ is. Omdat Villa Ruimzicht niet alleen restaurant maar ook een heel fijn hotel is zijn er talrijke bijzondere arrangementen, vanzelfsprekend ook in het wildseizoen. 32 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Uit de keuken Reestoofpot met reerug, wildpolenta, structuur van biet, gekarameliseerde spruiten, chipje van knolselderij en jus van amarene kersen.

Wild arrangement € 149,- p.p. • Glas Prosecco en een ‘wild bite’ • 1 overnachting met ‘live cooking’ ontbijt • 1 x 4 gangen wilddiner in @rthur's • Achterhoeks culinair pakket

Wild arrangement XL € 199,- p.p. • Glas Prosecco en een ‘wild bite’ • 2 overnachtingen & ‘live cooking’ ontbijt • Wild bites proeverij (eerste avond) • 1 x 4 gangen wilddiner in @rthur's (tweede avond) • Achterhoeks culinair pakket voor thuis Arrangementen geldig tot 30-01-2017 m.u.v. 25 en 26-12-2016 Reserveer op www.hotelvillaruimzicht.nl. Onderdeel van de Horeca Inspiratie Maatschappij

Meer informatie en reserveren: Hotel Villa Ruimzicht Ruimzichtlaan 150 7001 KG Doetinchem Tel: 0314 32 06 80 info@hotelvillaruimzicht.nl www.hotelvillaruimzicht.nl

Wild eten, een rijke traditie | 33


degreuneweide.nl

De Greune Weide Landhotel Restaurant De Greune Weide, hier vindt u het beste van 2 delen Nederland. Gelegen in de Achterhoek pal tegen de grens van Twente. Bovendien ligt Duitsland om de hoek. Verwen uzelf en kom naar De Greune Weide, gelegen midden in de natuur. Onze gastvrijheid en vakmanschap zullen u prettig verrassen. Kom proeven van de sfeer in ons serre-restaurant of geniet van een intiem diner met vrienden of familie in de Lavendel (ruimte is geschikt voor kleine groepen). Wij bestaan dit jaar 10 jaar en dat willen we vieren! Daarom geven we â‚Ź10,- korting per persoon op een arrangement. (Kijk voor de voorwaarden op onze website) De Greune Weide: Dat is thuiskomen!

34 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Wild arrangement Bernagie (2 dagen, 1 nacht)

€ 100,- p.p. • Vijfgangen wildmenu • 1x een overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet

Wild arrangement De Greune Weide (3 dagen, 2 nachten)

€ 175,- p.p. • Ontvangst bij een knapperend vuur met een ‘kuiernat’ • Driegangen wildmenu (dag 1) • Vijfgangen wildmenu (dag 2) • 2 x een overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet • 3e dag rond 12.00 uur afscheid met erwtensoep en roggebrood met spek • Wandel- of fietsroute

OntHAASten bij De Greune Weide (4 dagen, 3 nachten)

€ 200,- p.p. • 3 x een overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet • 3 x een driegangen wildmenu, elke dag een nieuwe wandeling door onze kaart Al deze arrangementen zijn te boeken vanaf half oktober tot eind februari. Prijzen zijn o.b.v. twee personen op een kamer.

Meer informatie en reserveren: Landhotel De Greune Weide Lutterweg 1 7152 CC Eibergen Tel: 0545 47 16 92 info@degreuneweide.nl www.degreuneweide.nl

Wild eten, een rijke traditie | 35


hetmuldershuis.nl

Het Muldershuis Gelegen op een unieke locatie in het buitengebied van Eibergen, vindt u Het Muldershuis, een van oorsprong Saksische boerderij uit 1753. Naast de Mallumse Molen, die nog steeds elke zaterdag in bedrijf is, kunt u heerlijk vertoeven bij de openhaard, in de opkamer of op de fraai gerestaureerde deel met prachtig uitzicht over de Mallumse Es. Tijdens het wildseizoen sieren smakelijke wildgerechten onze kaart, begeleid door zorgvuldig geselecteerde, passende wijnen. Onze keuken kenmerkt zich door het gebruik van eerlijke streekproducten. Omstreeks 20 december vindt het traditionele midwinterhoorn blazen rondom het Muldershuis in het gebied Mallum plaats. Wij verwelkomen u graag in Het Muldershuis, met vertrouwde gastvrijheid!

36 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

3 gangen wildarrangement € 37,50 p.p. • Oerbrood van de Mallumse Molen met kruidenboter • Dubbel getrokken heldere wildbouillon met bospaddenstoeltjes • Hazenpeper of Hertengoulash met een in wijn gestoofd peertje, verse groenten en aardappelpuree

4 gangen wildarrangement € 43,00 p.p. • Oerbrood van de Mallumse Molen met kruidenboter • Eendepate met rode besjes gelei • Dubbel getrokken heldere wildbouillon met bospaddenstoeltjes • Hazenpeper of Hertengoulash met een in wijn gestoofd peertje, verse groenten en aardappelpuree

Wijnkaart Wij serveren deze winter enkele prachtige Italiaanse rode wijnen.

Routes rondom het Muldershuis Wij hebben voor u diverse routes door het Achterhoekse landschap, die starten en eindigen bij Het Muldershuis. Ook kunt u een vaart maken met de Berkelzomp, die aanmeert bij ons restaurant; een unieke ervaring!

Meer informatie en reserveren: Het Muldershuis Mallumse Molenweg 114 7152 AV Eibergen Tel: 0545 47 23 34 info@hetmuldershuis.nl www.hetmuldershuis.nl

Wild eten, een rijke traditie | 37


degoudenkarperhummelo.nl

De Gouden Karper Hotel Café Restaurant en Zalen De Gouden Karper, in de volksmond ook wel de Krent genoemd, is één van de oudste horecabedrijven van de Achterhoek sinds 1642. Bij de Gouden Karper geniet u in de sfeer van vroeger van een kop koffie, borrel of diner met traditionele wildgerechten. Onze sfeervolle zalen zijn ideaal voor een vergadering, feest of presentatie. De ligging van het hotel is fraai, aan de overzijde staat het dorpskerkje van Hummelo. De Gouden Karper is startpunt voor verschillende wandelroutes door de bosrijke omgeving. Een kopje koffie voor de wandeling, of een lekkere maaltijd tot besluit? Geniet van de sfeer en de heerlijke gerechten op het terras, in het café of in het restaurant. Of blijf een nachtje slapen! Maak gebruik van één van de interessante arrangementen!

38 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Een indruk van de kaart De Gouden Karper serveert in het wildseizoen klassieke gerechten als: fazant met zuurkool, gebakken duivenborst met dobbelsteentjes bloedworst, hazenpeper en wilde eend met sinaasappelsaus. Maandelijks een wisselend 3gangen menu voor € 34,50 p.p.

1 daags Wildarrangement € 79,50 p.p. • Ontvangst met een Bronckhorster Bockbiertje of een glaasje wijn van ‘t Heekenbroek • 3-gangen wild menu • Overnachting inclusief Achterhoeks ontbijt

2 daags Wildarrangement € 152,50 p.p. • Ontvangst met een Bronckhorster Bockbiertje of een glaasje wijn van ‘t Heekenbroek • Op beide dagen een 3-gangen wild menu • 2 overnachtingen inclusief Achterhoeks ontbijt

Meer informatie en reserveren: De Gouden Karper Dorpsstraat 9 Hummelo 6999 AA Hummelo Tel: 0314 38 12 14 welkom@degoudenkarperhummelo.nl www.degoudenkarperhummelo.nl

Wild eten, een rijke traditie | 39


stegemanlaren.nl

Stegeman in Laren Onbezorgd genieten van de unieke sfeer in een uniek dorp! U vindt Stegeman in het hartje van Laren tegenover de kerk, al generaties lang staat gastvrijheid bij Stegeman hoog in het vaadel. U zult zich dan ook meteen thuis voelen in ons restaurant met een prachtige open keuken. Geniet mee van onze keukenbrigade terwijl zij de mooiste en lekkerste gerechten voor u bereiden in de houtskool oven. Naast wild eten in de Achterhoek kunt u ook blijven slapen in de Achterhoek. Een unieke samenwerking tussen Stegeman en Hotel de Achterhoek maakt dat u na uw diner heerlijk kunt blijven slapen op slechts een steenworp afstand. De landelijke omgeving van Laren is bij uitstek geschikt om heerlijk te wandelen of fietsen. Geniet van de rust op het prachtige Landgoed Verwolde. Een bezoekje aan de Dikke Boom, de dikste eik van Nederland, is ook zeker de moeite waard. 40 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

2 daags Wild arrangement € 75,00 p.p. ● Koffie met gebakje naar keuze ● Glaasje bubbels met notenlikeur als aperitief ● 4 gangen 4 luik wild proeverij ● Overnachting in Hotel de Achterhoek* ● Larens ontbijt

3 daags Wild arrangement € 145,00 p.p. ● Koffie met gebakje naar keuze ● Glaasje bubbels met notenlikeur als aperitief ● 4 gangen 4 luik wild proeverij ● 3 gangen 4 luik wild proeverij ● 2 overnachtingen in Hotel de Achterhoek* ● 2 keer Larens ontbijt

4 gangen 4 luik wild proeverij € 37,50 p.p Meer informatie en reserveren: *Voor een upgrade naar een suite betaalt u een toeslag.

Stegeman Dorpsstraat 1 7245 AK Laren (GLd) Tel: 0573 40 12 21 info@stegemanlaren.nl www.stegemanlaren.nl

Wild eten, een rijke traditie | 41


kawop.nl

Restaurant Brasserie Kawop Hoe komt Restaurant Kawop aan zijn bijzondere naam? Uiteraard zit hier een verhaal aan vast. Het pand is vroeger bewoond geweest door begijntjes. Hen werd door de plaatselijke bevolking telkens toegeroepen: ‘Kap op!’. Toen Ronald Bouwhuis het restaurant opende, was een toepasselijke naam dan ook snel gevonden. Maar niet alleen de naam van dit Lochemse restaurant is bijzonder. Ook de ambiance en de smaakvolle gerechten zijn het vermelden meer dan waard. Kawop is gevestigd in een monumentaal herenhuis en ligt aan het gezellige marktplein van Lochem. Binnen is het warm en huiselijk. Vanuit het restaurant is er zicht op de open keuken, waar de koks met persoonlijke zorg en creativiteit de maaltijden bereiden. Bij Kawop wordt gewerkt met verse ingrediënten en eerlijke producten, die geserveerd worden tegen een vriendelijke prijs. Onder het genot van een aperitief bij de open haard kunt u een keuze maken uit het 3gangen ‘Begijnenmenu’ of een van de vele wildspecialiteiten. Au revoir!

42 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Twee keuken arrangement Kawop & hotel ‘t Hof van Gelre 3 dagen/2 nac hten • Ontvangst met kopje koffie/thee • 2x overnachting inclusief uitgebreid ontbijtbuffet bij Hampshire Hotel ’t Hof van Gelre • 1x 4-gangen (wild)diner in Restaurant ’t Hof van Gelre • 1x 4-gangen wilddiner in Restaurant Kawop inclusief welkomstcocktail • Gratis gebruik van binnenzwembad, WiFi en parkeren Voor de échte wildliefhebbers is dit arrangement niet te versmaden. Het allerbeste uit twee keukens wordt u geserveerd door Restaurant Kawop en Hampshire Hotel ’t Hof van Gelre. Prijs vanaf € 165,- p.p. Toeslag luxe kamer: € 15,- p.p.p.n.

Reserveren arrangement bij: Hampshire Hotel ’t Hof van Gelre Tel: 0573 25 33 51 info@hofvangelre.nl www.hofvangelre.nl

Meer informatie en reserveren: Restaurant Kawop Markt 23 7241 AA Lochem Tel: 0573 25 33 42 info@kawop.nl www.kawop.nl

Wild eten, een rijke traditie | 43


raedthuysloc hem.nl

Het Raedthuys In de historische setting van het oude Lochemse raadhuis trakteren wij onze gasten op een culinaire beleving. Het restaurant in de voormalige raadskamer is ingetogen ingericht met comfortabele en intieme zitjes. We verwennen u er graag een avond lang met verrassende menu’s met heerlijke wildgerechten. In onze eeuwenoude gewelvenkelder liggen de wijnen klaar voor mooie, bijpassende arrangementen. Ook kunst is een hoofdingrediÍnt van het Raedthuys. U treft bij ons steeds wisselende exposities. Onder de eeuwenoude gebinten bevindt zich bovendien de Commissiekamer, speciaal ingericht voor zakelijke bijeenkomsten. Welkom in het Raedthuys! Dirk & Anneke Scholten

44 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

3 gangen wildmenu € 37,50 3 tot 6-gangen verrassing menu vanaf € 35,50 Bijpassende wildwijn € 4,50 per glas À la Carte kaart met diverse wild gerechten van haas, hert, wilde eend, fazant en moeflon. Openingsdagen: Donderdag t/m maandag vanaf 17.00 uur Zondag geopend voor de lunch vanaf 13.00 uur 6 oktober 2016: 6-gangen wild en wijn proeverij Aanvang 18.30 uur Alleen op reservering Eerste en Tweede Kerstdag geopend 5-gangen Kerstmenu Aanvang 18.30 uur

Meer informatie en reserveren: Restaurant Raedthuys Lochem Bierstraat 2 7241 AH Lochem Tel: 0573 45 98 48 info@raedthuyslochem.nl reserveren@raedthuyslochem.nl www.raedthuyslochem.nl Wild eten, een rijke traditie | 45


avenarius.nl

Hampshire Hotel Restaurant Avenarius Natuurlijke gastvrijheid sinds 1879 In het hart van de Achterhoek ligt, op steenworp afstand van Kasteel Ruurlo, Hotel Restaurant Avenarius. Al sinds 1879 verblijven hier gasten die genieten van de mooie omgeving en natuurlijk van “Wild eten in de Achterhoek”. Een prima plek om de omgeving te verkennen en ’s avonds te genieten van een mooi glas wijn bij een knapperend haardvuur. Kerst 2016 Sfeervolle kerst met o.a. 1e Kerstdag ’s middags een all-in familiediner voor € 50,- p.p. En 2e Kerstdag in de middag een heerlijke High Tea. Alle informatie is te vinden op www.avenarius.nl

46 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Wild-verwenarrangement € 99,50 p.p.* • Welkomstdrankje bij de balie • 1x 7-gangen wildproeverij • 1x logies in een comfort kamer • 1x uitgebreid ontbijtbuffet * Op basis van 2 personen. Verlengingsnacht incl. ontbijt € 32,50 p.p. Prijzen excl. verblijfsbelasting.

7-gangen Wildproeverij € 49,50 p.p. Per tafel te reserveren tot 19.00 uur. Bijpassend wijnarrangement 5 glazen € 24,50 p.p. (oktober 2016 t/m januari 2017)

All day dining restaurant U kunt van onze wildgerechten genieten vanaf oktober t/m januari. Voor een indruk van de menukaart kijkt u op www.avenarius.nl Meer informatie en reserveren:

Tapasbar Kom ook genieten van de Spaanse sfeer in onze tapasbar; 3-gangen tapasmenu € 24,50 p.p.

Restaurant Avenarius Dorpsstraat 2 7261 AW Ruurlo Tel: 0573 45 11 22 info@avenarius.nl www.avenarius.n

Wild eten, een rijke traditie

| 47


hoteldetuinkamer.nl

Hotel Restaurant De Tuinkamer Wie de stille weg van het dorp Ruurlo naar het Achterhoekse Hengelo neemt, ziet juist voorbij de kasteeldoolhof aan de rechterhand het fraaie boerderijcomplex van Logis Hotel Restaurant De Tuinkamer. De Tuinkamer is gevestigd in een sfeervol verbouwde boerderij. In de oude deel vindt u de huiskamer/bar met grote open haard, een ideale ruimte voor aperitief of digestief. Aan de tuinzijde is het fijnproevers-restaurant gebouwd. Een in de stijl van de boerderij gebouwde serre, waar de gast het hele jaar rond een prachtig uitzicht heeft op het Achterhoekse coulisselandschap. Hier wordt door chef-eigenaar Jos Weel op hoog niveau met de seizoenen mee gekookt. De keuken kan worden omschreven als klassiek maar met een moderne presentatie en verfijnde smaken. Alles wordt in eigen keuken bereid. Voor zover mogelijk komt het wild uit de Achterhoek. Vinologe Ria Weel adviseert u graag bij het vinden van een glas wijn passend bij de gerechten. 48 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Restaurant De Tuinkamer heeft sinds 2005 een Bib Gourmand van de Michelin, hetgeen staat voor een uitstekende maaltijd voor een schappelijke prijs. De Tuinkamer heeft 9 hotelkamers, alle sfeervol ingericht en voorzien van alle gemakken.

Wildarrangement vanaf € 219,- p.p. • • • • •

Welkomstdrankje 2 nachten logies/ontbijt 2 x viergangen wilddiner 2 x bijpassend wijnarrangement 2 x koffie met friandises na diner

Meerprijs comfortkamer € 20,- p.p./ luxe benedenkamer € 30,- p.p.

De moeite waard om te komen proeven! En dat proeven mondt heel vaak uit in een meerdaags verblijf. Geen probleem, want De Tuinkamer beschikt over negen sfeervolle hotelkamers.

Meer informatie en reserveren: Hotel Restaurant De Tuinkamer Hengeloseweg 1 7261 LV Ruurlo Tel: 0573 45 21 47 info@hoteldetuinkamer.nl www.hoteldetuinkamer.nl

Wild eten, een rijke traditie | 49


druc ultuurfabriek.nl

Grand café Het Schaftlokaal In een prachtig monumentaal pand, gelegen op het terrein van de voormalige ijzergieterij DRU aan de Oude IJssel, bevindt zich grand café Het Schaftlokaal. Het Schaftlokaal is het smeltpunt van sfeer en smaak. Waar goed proeven de gewoonste zaak van de wereld is en waar alle gerechten geserveerd worden in onze wereldberoemde ‘huisgegoten’ geëmailleerde pannen. Ruim 250 jaar robuuste geschiedenis, verankerd in de grond, de streek en in de harten van vele generaties. Het ‘oergevoel’ noemen wij dat, we serveren het graag bij u aan tafel! In Het Schaftlokaal bent u 7 dagen per week van harte welkom voor o.a. een heerlijke kop koffie, een perfect verzorgde lunch, een gezellig diner of een sfeervolle borrel. Daarnaast kunt u uitwijken naar onze prachtige vergaderzalen die door de samensmelting van moderne én authentieke, industriële stijlelementen een bijzondere sfeer uitademen. Een bezoek aan onze locatie is een belevenis op zich! 50 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

3 gangen Wildmenu € 29,50 p.p. Grand café Het Schaftlokaal serveert in het wildseizoen een heerlijk 3-gangen Wildmenu, bestaande uit een voor-, hoofden nagerecht. • Een plank vol lekkers van wild • Hazenpeper met rode kool en puree • Proeverij van desserts

Reserveer telefonisch een tafel in Het Schaftlokaal op (0315) 820201 of via de website. In het wildseizoen geniet u bij ons ook van de lekkerste wildlunchgerechten en hebben wij buiten het 3-gangen menu om ook een wildkaart. Maak uw avond uit helemaal compleet met een bezoek aan een theatervoorstelling, film of popconcert in de DRU Cultuurfabriek. Kijk voor onze culturele agenda op de website.

Meer informatie en reserveren: Grand café Het Schaftlokaal Hutteweg 24 7071 BV Ulft Tel: 0315 82 02 01 www.drucultuurfabriek.nl

Wild eten, een rijke traditie | 51


hotelcarpediem.nl

Havezathe Carpe Diem Havezathe Carpe Diem is één van de mooiste hotels/restaurants van de Achterhoek, gevestigd in een herenboerderij anno 1200, tussen Zeddam en Doetinchem met zicht op Montferland. Op de voormalige deel van de boerderij bevindt zich het à la carte restaurant in en rond de opkamer is een sfeervolle lounge. De zeventien hotelkamers ademen elk door hun verschillende inrichtingen een aangename en persoonlijke sfeer uit. Havezathe Carpe Diem is de perfecte locatie voor wildliefhebbers. Al meerdere jaren is Carpe Diem een gerenommeerd aanbieder van wild. Voor zowel de klassieke wildgerechten, maar ook eigentijdse gerechten, met een persoonlijke draai van chef-kok Remco Fennemann en zijn keukenbrigade. Combineer het wilddiner met bijpassende wijnen om de totale beleving compleet te maken.

52 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

A la c arte wild dineren 3-, 4-, of 5- gangen vanaf € 37,- p.p. • Ruime keus aan wildgerechten • Of laat u verrassen door de chef • Wild uit de streek- gecombineerd met bijpassende wijnen • Aperitief bij de open haard buitengewoon genieten

Tweedaags Wild Arrangement € 125,- p.p. • • • • • •

Bij binnenkomst koffie of thee Één nacht logies Uitgebreid ontbijtbuffet Viergangen wilddiner Bijpassend wijnarrangement Koffie complet na het diner

Driedaags Wild Arrangement € 215,- p.p. • • • • • •

Bij binnenkomst koffie of thee Twee nachten logies 2x Uitgebreid ontbijtbuffet 2x Viergangen wilddiner 2x Bijpassend wijnarrangement 2x Koffie complet na het diner

Waardering Zoover: 9.0 Waardering Tripadvisor: 9.0 Waardering booking.com: 9.1 Waardering Hotels.nl: 9.0

Meer informatie en reserveren: Havezathe Carpe Diem Langeboomsesetraat 5 7046 AA Vethuizen Tel: 0314 65 14 24 info@hotelcarpediem.nl www.hotelcarpediem.nl

Wild eten, een rijke traditie | 53


bakker.nl

Hotel Restaurant Bakker Bakker in Vorden; wie kent de naam niet? Lekker eten, gemoedelijk iets drinken en rustig slapen, dat is waar hotel Bakker voor staat. Dat maakt het bedrijf al 70 jaar ĂŠĂŠn van de bekendste horeca-bedrijven in de Achterhoek. Wild eten kent een lange traditie in dit bedrijf. Dat is wel te zien aan de decoratie. Vele geweien sieren de gelagkamer. Ook de prachtige schilderijen hebben vaak het thema van de jacht. Het wild dat u gaat eten is afkomstig uit de bossen rond Vorden. Wij serveren een aantal klassieke gerechten zoals Fazant Metternich, hazerugfilet en reebiefstuk. Bijzonder is de wildproeverij waarmee u kennis maakt met verschillende soorten wild. De hotelkamers bevinden zich in het gerestaureerde hotelpand. De (18) deluxe hotelkamers zijn sfeervol, luxe en tijdloos ingericht. Ze beschikken over koffie en thee faciliteiten, lcd scherm en wifi.

54 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Rondritten per koets Aan de overkant van het hotel, in het Koetshuis, staan onze koetsen voor u klaar. Op afspraak laten wij u graag de mooie omgeving van Vorden op deze bijzondere manier zien.

Een indruk van de kaart Hotel Bakker serveert in het wildseizoen vele wildspecialiteiten, zoals fazant Metternich en de uitgebreide wildproeverij; een assortiment van wildsoorten: wild konijn, fazant, wilde eend, haas, hazenrug en reebiefstukjes.

Wild & Wandelarrangement € 195,- p.p. • 2 overnachtingen op basis van een Deluxe kamer • 2 x uitgebreid Achterhoeks ontbijtbuffet • 2 avonden een 4 gangen-wildmenu • Wandelroute • Geldig elke dag van de week

Meer informatie en reserveren: Hotel Restaurant Bakker Dorpsstraat 24 7251 BB Vorden Tel: 0575 55 13 12 info@bakker.nl www.bakker.nl

Wild eten, een rijke traditie | 55


degravinvanvorden.nl

Hotel Restaurant De Gravin van Vorden Hotel-restaurant "De Gravin van Vorden" is een prettig, sfeervol hotel in Vorden, lid van het Franse "Logis hotels", met een uitstekend restaurant, waar chefkok-eigenaar Rob Staphorst, die zijn sporen verdiend heeft in verschillende toprestaurants in Nederland, de scepter zwaait. Er wordt naar de seizoenen gekookt. Waar wij zomers de regionale keuken van Zuid Frankrijk voeren, blijven we 's winters dichter bij huis: dan bestaat het grootste deel van de kaart uit wildgerechten, van Nederlands en Achterhoeks wild. Onze ligging, in Vorden, leent zich er perfect voor om mooie winterwandelingen te maken en dan bij terugkeer in het hotel een lekkere aperitief te drinken bij de open haard om daarna aan tafel te gaan om te genieten van een verrukkelijke maaltijd met een mooie fles wijn! Gastvrouw Janneke Veldt zorgt ervoor dat u met plezier terug zult denken aan uw verblijf in 'De Gravin van Vorden'.

56 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

2-daags Wildarrangement € 87,50 p.p. • Bij aankomst een glas Bronckhorster bockbier met wildrillette • Heerlijk 4-gangen wilddiner • Overnachten in een comfortabele kamer • Achterhoeks ontbijtbuffet

3-daags Wildarrangement € 165,- p.p. • Bij aankomst een glas Bronckhorster bockbier met wildrillette • Beide avonden een viergangen wilddiner • 2x overnachten in een comfortabele kamer • 2x Achterhoeks ontbijtbuffet De arrangementen zijn op basis van tweepersoonsverblijf; toeslag éénpersoonsverblijf € 20,-

Meer informatie en reserveren: De Gravin van Vorden Stationsweg 24 7251 EM Vorden Tel: 0575 55 12 27 info@degravinvanvorden.nl www.degravinvanvorden.nl

Wild eten, een rijke traditie | 57


grandbistroderotonde.nl

Grand Bistro De Rotonde In harmonie met de natuur, vieren we dit seizoen de eeuwenoude traditie. Genieten van eerlijk wild, unieke wild-lekkernijen en een professionele wild kookworkshop. Wij van Grand Bistro de Rotonde verrassen jou graag, uit liefde voor de streek, de traditie en onze professionele passie voor wild. Midden in het acht-kastelendorp Vorden, niet te missen aan de voet van de eeuwenoude dorpskerk, vind je Grand Bistro de Rotonde. Hier is de gastvrijheid op z’n Achterhoeks, waarbij aandacht voor de gasten altijd het hoofdingrediënt is. Met respect en liefde voor het vak én voor de omgeving, bereiden wij hier de heerlijkste gerechten, waar mogelijk biologisch. Wij geven een bijzondere draai aan wild-eten… Ontdek het zelf! Beneden is de Kastelenkamer, op de eerste verdieping (ook met lift te bereiken) de prachtige workshopkeuken. Na afloop heerlijk logeren in de warme sfeer van de historische Villa Zilverlinde, op 5 wandelminuten. In overleg gratis breng- en haalservice naar het restaurant. 58 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Wild-kookworkshop met zalige nac htrust € 95,00 p.p. • Ontvangst met welkomstdrankje en wild-amuse • Recepten 3-gangen wild menu • Ruim 2,5 uur durende kookworkshop • Heerlijk genieten van het zelf bereide wild menu • Wijn, passend bij wild, per persoon een karafje (0,25 cl) • Tafelwater • Overnachting in luxe BelevingsB&B Villa Zilverlinde Deelname minimaal 6 personen

‘Wild’ dineren en ‘rustig’ slapen € 79,50 p.p. • Ontvangst met wild-amuse • 3-gangen wild diner met keuze in het hoofdgerecht • Koffie of thee met huisgemaakte friandises • Overnachting in luxe BelevingsB&B Villa Zilverlinde. Alle aanbiedingen o.b.v. beschikbaarheid.

Meer informatie en reserveren: Grandbistro De Rotonde Kerkstraat 3 7251 BC Vorden Tel: 0575 55 15 19 info@grandbistroderotonde.nl info@villazilverlinde.nl www.grandbistroderotonde.nl www.villazilverlinde.nl Wild eten, een rijke traditie | 59


slww.nl

Strandlodge Sinds 2011 is Mike de trotse exploitant van het paviljoen en rijksmonument aan de Winterswijkse Badweg. Met een sprookjesachtig uitzicht op het gerenoveerde strandbad en gelegen in het bos waan je je hier in een Achterhoeks paradijs! De Lodge heeft een restaurant met open keuken en staat in verbinding met een riant dakterras. Op de begane grond is de helderwitte kookstudio een absolute blikvanger. Met een groot kookeiland en verlichting die op de stemming van de gasten kan worden aangepast is dit een dankbare plek om te leren koken, lekker te eten of hip te feesten! Ook aan jonge bezoekers is gedacht want de Lodge heeft een gezellige ruimte die speciaal is ingericht voor kinderen! Op het culinaire vlak heeft Mike zijn koers uitgezet. Zijn motto “think global, eat local” refereert aan zijn liefde voor streekproducten. In het wildseizoen is aanbod van vers Achterhoeks wild bepalend voor de gerechten. Mike’s brigade stemt haar kunsten af op wat de jager brengt! 60 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Wildmenu’s 4-gangen wildmenu € 47,50 p.p. 5-gangen wildmenu € 52,50 p.p. Maak uw avondje uit compleet met een overnachting in familiehotel“Burghotel Pass”, inclusief haal- en brengservice € 105,- p.p. Exclusief ontbijt en eventuele upgrade. Geldig t/m 31 januari 2017 m.u.v. 25 en 26 december 2016.

Meer informatie en reserveren: Onderdeel van de Horeca Inspiratie Maatschappij

Strandlodge Badweg 4 7102 EG Winterswijk Tel: 0543 76 90 37 info@slww.nl www.slww.nl

Wild eten, een rijke traditie | 61


dewoord.nl

Boerderijrestaurant De Woord Boerderijrestaurant De Woord vindt u in de kleinste buurtschap van Winterswijk; Corle. In een Saksische boerderij dineert u op de dèle, of in de olde kökkene. Met een ambachtelijke keuken koken wij mee met de seizoenen. En één van de mooiste streekproducten, Het Achterhoekse wild, wordt door jachtcombinaties direct aangeleverd bij de Woord, en verwerkt tot heerlijke gerechten en producten. Beleef het wild eten met wijnadvies van vinoloog en eigenaar Volckmar Kroes. Ook een speciaalbierarrangement behoort tot de mogelijkheden. Sinds enkele jaren stoken wij ook likeur, eau-de-vie (fruit van eigen boomgaard) absint, Winterswijks Goud en limoncello. Volckmar is derde generatie stoker binnen de familie Kroes. Speciaal voor het wildseizoen; “Wilddrupje”, een kruidenbitter bestaande uit 18 kruiden en specerijen.

62 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Hubertus Wildmenu Een menu waarin elke gang bestaat uit meerdere gerechtjes van Achterhoeks wild: 3-gangen: € 36,50 4-gangen: € 44,50 Elke zondagmiddag, van 12.00 tot 17.00 uur serveren wij een 3- gangen “petit St. Hubert” wildlunch. Te gast in een B&B of hotel? Eigen Haal- en Breng Thuis service, bijtijds reserveren.

Tip

Wildavonden: Vrijdag 28 oktober Vrijdag 18 november

Traditie bij De Woord, de wildavond. Een buffet met koude en warme voorgerechten, diverse hoofdgerechten en een verrassend dessertbuffet. Met bijpassende wijnen en speciaalbier. Vanaf september/oktober info op www.dewoord.nl

Meer informatie en reserveren: Restaurant De Woord Corleseweg 45, 7119 AA Winterswijk Tel: 0543 51 31 35 info@dewoord.nl www.dewoord.nl

Wild eten, een rijke traditie | 63


stadmunster.nl

Hotel Restaurant Stad Munster Midden op de markt ligt Hotel Restaurant Stad Munster, al sinds 1648 een begrip in Winterswijk. Het pand en inrichting ademt de sfeer uit van toen, met een luxe tintje. Hoewel het pand anders doet vermoeden, kunt u bij Stad Munster informeel dineren. Onze keukenbrigade verrast onze gasten keer op keer met bijzondere smaken, spannende combinaties en aantrekkelijk opgemaakte borden. Nog voor u een hapje heeft geproefd weet u al dat uw gerecht met zorg is gecreĂŤerd en bereid. En dĂĄt is Stad Munster ten voeten uit. De kwaliteit moet hoog, de prijzen aangenaam en ruimschoots in verhouding tot de mooie gerechten. En bovenop dit alles moet u zich vooral welkom voelen en zeer op uw gemak. Onze koks bereiden dit seizoen, o.a. van wild, culinaire en smaakvolle gerechten. Wij schenken daarbij de wildwijn, maar natuurlijk kunt u ook een keuze maken van onze wijnkaart.

64 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Culinair Wildmenu of Hotel arrangement Kies uit een 3-, 4-, 5- of 6-gangen verrassingsmenu met wild. Tevens heeft u de mogelijkheid bij ons te overnachten zodat u kunt genieten van een heerlijk glas wijn bij uw gerechten. Op onze site vindt u steeds weer de actuele arrangementen zodat u fijn dineren kunt combineren met aangenaam logeren (onder HOTEL). Tevens kunt u de actuele menukaart inzien (onder RESTAURANT EN BRASSERIE), waarbij de wildkaart in oktober zal starten.

Meer informatie en reserveren: Hotel Restaurant Stad Munster Markt 11 7101 DA Winterswijk Tel: 0543 51 21 21 info@stadmunster.nl www.stadmunster.nl

Wild eten, een rijke traditie | 65


ellensrestaurant.nl

Ellens Restaurant Ambachtelijke gerechten & Achterhoekse gezelligheid Al jaren is Ellens een bekend gezicht in Zelhem en verre omstreken. Ze staat met haar team van enthousiaste koks & kelners bekend om haar gastvrijheid, creatieve keuken, ervaren bediening en goede prijs/kwaliteit verhouding. Bij Ellens geniet u van de lekkerste gerechten. Met verrassende combinaties uit de Nederlands-Franse keuken, bereid van verse producten, voornamelijk afkomstig uit eigen streek. Vanaf half oktober serveert Ellens weer het wel bekende Achterhoekse streekproduct wild. Met liefde wordt dit door de koks van Ellens voor u bereid en dat proeft u. Niet voor niets is Ellens restaurant geprezen door de Koninklijke Nederlandse Jagersbond tot beste Wildrestaurant van Nederland.

66 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Zaterdag 19 november Wild Avond Ellens Om 15.00 uur vertrekken we naar het buitengebied van Zelhem, aldaar wordt u opgewacht door jager en natuur- deskundige Henri Bulten. Tijdens deze Midwinterwandeling zal hij u zijn jachtgebied laten zien en er prachtig over vertellen. Knapperend vuur, Midwinterhoorns met jachtgeluiden en een goed glas wijn. Zo beginnen wij Ellens Wild Avond! Geniet deze avond van prachtige live muziek en het smaakvolle 3-gangen Wild Buffet. Traditionele wildgerechten ontbreken natuurlijk niet maar vanzelfsprekend verrassen we u graag met de creativiteit van onze koks. Heerlijk, eerlijk wild vlees uit de Achterhoek. Ree, fazant, hert, zwijn en haas bereid op ambachtelijke wijze. Midwinterwandeling / Wildbuffet & drank â‚Ź 59,50 p.p. Wildbuffet & drank â‚Ź 54,50 p.p

Meer informatie en reserveren: Ellens Restaurant Burgermeester Rijpstrastraat 10 7021 CR Zelhem Tel: 0314 62 32 53 reserveren@ellensrestaurant.nl www.ellensrestaurant.nl

Wild eten, een rijke traditie | 67


hotelsgravenhof.nl

Restaurant Brasserie 6 De herfst is in aantocht! Met dikke truien aan op ontdekkingstocht door het romantische Zutphen. Zutphen is dè stad voor wandelingen door de oude binnenstad of fietstochten langs vele mooie plekjes in de Achterhoek. Het gezellige en sfeervolle Hampshire Hotel 's Gravenhof Zutphen ligt middenin het centrum van deze eeuwenoude Hanzestad. In het koetshuis van het hotel bevindt zich Brasserie 6. De klassieke omgeving van Hampshire Hotel ‘s Gravenhof Zutphen contrasteert prachtig met de moderne uitstraling en het design van Brasserie 6. Laat je lekker verwennen en streel je 6de zintuig met de overheerlijke wildgerechten. Wild experience day: 10-gangen diner voor € 55,- p.p. (29 oktober en 19 november 2016)

68 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Culinair geluk

Wild eten in de Achterhoek € 84,50 p.p.* Inclusief: • Welkomstdrankje • Culinair 3-gangen Wilddiner in Brasserie 6 • 1 x overnachting in een tweepersoonskamer • 1 x uitgebreid ontbijtbuffet • Informatiepakket met een hofjeswandeling Te boeken van oktober 2016 t/m januari 2017 op basis van beschikbaarheid. Prijzen zijn exclusief verblijfsbelasting à € 2,75 per persoon per nacht. Single Supp € 20,- p.p.p.n. Bij verlenging heerlijk tapas eten met korting.

Reserveren: www.hotelsgravenhof.nl

Kerst 2016 Sfeervol, gezellig, lekker. Zie voor meer informatie onze website. Lekker à la carte of misschien wel een high tea. Meer informatie en reserveren:

Ons restaurant en hotel zijn van 30 december 2016 t/m 1 januari 2017 gesloten

Brasserie 6 ’s Gravenhof 6 7201 DN Zutphen Tel: 0575 59 68 68 info@hotelsgravenhof.nl www.hotelsgravenhof.nl

Wild eten, een rijke traditie | 69


Colofon

Uitgave: Stichting Achterhoek Toerisme Marktstraat 1, 7271 AX Borculo Tel. 0545-250380, www.achterhoek.nl Vormgeving: Mo Middag – Lochem Foto’s: Laurence Delderfield, Stan Bouman e.a. Druk: Drukkerij Tesink, Zutphen

Copyright: Stichting Achterhoek Toerisme 2016 De uitgever is niet aansprakelijk voor schade, die het mogelijke gevolg zou kunnen zijn van verkeerde gegevens. Overname van vermelde gegevens alleen met schriftelijke toestemming van de uitgever. Deze brochure is mede tot stand gekomen dankzij de financiering van de provincie Gelderland.

70 | Wild eten in de Achterhoek 2016


Rustig wandelen en daarna ‘wild’ eten


Brochure wild eten in de achterhoek 2016  

Vanaf half oktober tot eind januari sieren wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. U vindt de wildrestaurants in de brochure of op www.wi...

Brochure wild eten in de achterhoek 2016  

Vanaf half oktober tot eind januari sieren wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. U vindt de wildrestaurants in de brochure of op www.wi...

Advertisement