MAG. 82 Vlaams-Brabant

Page 1

Mag van e azine DE V n voor

#82

BRABLAAMSANDE R

Dossier: nieuwe deputatie Wat doet de provincie voor jou?

Vrijetijdsmakers Achter de schermen van Provinciedomein Kessel-Lo

Van gazon tot bloemenweide Stappenplan om zelf in je tuin aan de slag te gaan

Met Tom Helsen dichtbij en helemaal weg In Provinciedomein Kessel-Lo


10

Beste Vlaams-Brabanders,

We nemen weer een nieuwe start. In oktober hebben jullie als kiezers jullie stem uitgebracht, hebben jullie een nieuwe provincieraad verkozen. Op basis daarvan is een bestuur gevormd. N-VA, CD&V en Open Vld hebben een nieuwe coalitie gesmeed. Met die meerderheid wordt de provincie Vlaams-Brabant in de komende zes jaar bestuurd. De nieuwe bestuursploeg kwam naar buiten met een beleidsverklaring, die je terug kan vinden op onze website. We willen een bestuur zijn dat de brug slaat tussen de gemeenten en Vlaanderen. We willen ieder die initiatief en verantwoordelijkheid neemt samenbrengen en laten samenwerken: lokale besturen, verenigingen, zorgaanbieders, scholen en universiteiten, bedrijven en handelaars. Enkele van de belangrijkste doelstellingen? Vlaams-Brabant vergroenen, de klimaatopwarming tegengaan en de gevolgen ervan opvangen, zorgen voor meer natuur en biodiversiteit. Goed plannen wat we doen met de ruimte die in Vlaams-Brabant maar beperkt beschikbaar is. Zorgen we dat we onze stads- en dorpskernen versterken en dat we daar voldoende betaalbare woningen kunnen voorzien. Voldoende plaats maken voor fietsen en openbaar vervoer en zorgen voor voldoende investeringen. De open ruimte vrijwaren en voldoende plaats houden voor gezonde landbouw. Zorgen we dat we het regenwater kunnen ophouden waar het valt, het kunnen bergen en laten insijpelen. De mogelijkheden bieden voor ontspanning, voor plezier beleven in open lucht, met fiets- en wandelroutes en met aantrekkelijke recreatiedomeinen. Dat is een greep uit de ambities van het nieuwe provinciebestuur. Je kan in dit nummer al meer lezen. Of je kan op onze website www.vlaamsbrabant.be meer informatie vinden.

32 PAJOTTENLAND

De nieuwe deputatie ontrolt haar beleidsplannen

DE STREEKMOTOR LOOPT WARM

VERKENNEN

104

18

103

DE VRIJETIJDSMAKERS VAN PROVINCIEDOMEIN KESSEL-LO

24 BRENG KLEUR IN JE TUIN 11

Lodewijk De Witte Provinciegouverneur

Vlms-Brbnt kort p.4 Kalender p.35

28

Vraag van de lezer p.9

VLOTTE OCHTENDSPITS

16

OP WANDEL MET TOM HELSEN

24 VELO, PARTNER VAN DE FIETSTEST

Fotowedstrijd p.36

30 CHINA EN VLAAMS-BRABANT DELEN KENNIS

Monique Swinnen, Tom Dehaene, Bart Nevens en Ann Schevenels

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

REALISATIE Absoluut | FOTOGRAFIE, Lander Loeckx, Marco Mertens, RLZH, VU Provincie ­­Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven, Zemst p.28 | REDACTIEADRES Provincie Vlaams-Brabant, communicatiedienst, Provincieplein 1, 3010 Leuven CONTACT 016 26 70 00 info@vlaamsbrabant.be www.vlaamsbrabant.be facebook.com/VlaamsBrabant @vlaamsbrabant | De gegevens @vlaams_brabant worden verwerkt conform de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming van 24 mei 2016 ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Voor vragen mail persoonsgegevens@vlaamsbrabant.be


VLMS-BRBNT KORT - 5

“Het doel is dat de peutertjes aan de start van hun schoolcarrière over een goede basiskennis Nederlands beschikken.”

Taalstimulering in de kinderopvang De kinderopvang speelt een belangrijke rol in de taalontwikkeling van jonge kinderen. Zeker in de Vlaamse Rand, waar meertaligheid een troef maar ook een uitdaging is. Om de kinderdagverblijven in de Vlaamse Rand te ondersteunen in hun taalbeleid, werkte de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) een gratis begeleidingstraject uit. De kinderbegeleiders van acht opvanginitiatieven krijgen coaching zodat ze taalstimulerend leren werken. Het doel is dat de peutertjes aan de start van hun schoolcarrière over een goede basiskennis Nederlands beschikken. Het begeleidingstraject is gestart in januari 2019 en loopt tot april 2020.

“Het is altijd een goed idee om onze mooie provincie met de fiets te verkennen” 5 toegankelijke routes:

Iedereen op de fiets! Het is altijd een goed idee om onze mooie provincie met de fiets te verkennen. Het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant brengt je naar de mooiste plekken en bezienswaardigheden. En iedereen kan mee: Toerisme Vlaams-Brabant stippelde vijf heel toegankelijke routes uit die je ook met een aangepaste fiets kan rijden. Dus geknipt voor een fietstuitstap voor mensen met en zonder een beperking. www.toerismevlaamsbrabant.be/iedereenopdefiets

• Route 1: vertrek in Aarschot en trap via de Demertrefplaatsen in Betekom en Werchter naar het Damiaanmuseum en het Sven Nys Cycling Center.

We kijken er nog amper van op, maar de glasramen van onze kerken zijn vaak kleurrijke meesterwerken. Unieke glas-in-loodramen waarvan het ambacht deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed. Tijdens Erfgoeddag 2019 – op zondag 28 april - ontdek je alles over dit vakmanschap van toen én nu. Kom naar de Sint-Amanduskerk in Erps (Kortenberg) en luister naar de verhalen van gepassioneerde meesterglazeniers. Met toffe kinderateliers, demonstraties, een gegidste fietstocht, een expo en veel meer.

• Route 2: volg de Vaart van Leuven naar het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. • Route 3: vanuit Leuven fiets je naar het Belevingscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal en naar Provinciedomein Kessel-Lo. • Route 4: van Provinciedomein Halve Maan naar de Abdij in Averbode met haar bijzondere belevingscentrum Het Moment.

Een samenwerking tussen de dienst erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, Kerkfabriek Erps, Erfgoedhuis Kortenberg, Dienst cultuur Kortenberg, glasatelier Theys & Miseur, Monumentenwacht Vlaanderen, Monumentenwacht Vlaams-Brabant en Gidsenbond Dijleland.

• Route 5: van hartje Halle naar Provinciedomein Huizingen. • Geen aangepaste fiets? Huur er eentje. De provincie stelt een rolstoelplateaufiets en duofiets ter beschikking in de fietsverhuurpunten in Leuven en Aarschot.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Kleurrijk glas op Erfgoeddag

www.vlaamsbrabant.be/erfgoeddag.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019


VLMS-BRBNT KORT - 7

Te droog, te nat SUPERKORT

In zijn jaarlijkse toespraak voor de provincieraad pleitte gouverneur Lodewijk De Witte voor een versnelling in het integraal waterbeleid.

1.7 miljoen euro woonpremies voor 2.374 VlaamsBrabanders Meer dan 100 landbouwbedrijven doen mee aan Boeren met Klasse

We zijn vandaag beter beschermd tegen overstromingen dan een paar decennia geleden: de zuiveringsgraad van ons huishoudelijk afvalwater ligt op 80%, de waterkwaliteit is verbeterd en het waterverbruik in onze industrie werd efficiënter. Om overstromingen en de overlast ervan in te perken, zet de provincie in op erosiebestrijding, opvangbekkens en overstromingsgebieden. ‘We werken ook aan valleiherstel en zijn voorzichtiger geworden als het aankomt op bouwen in overstromingsgebieden. Maar nog steeds neemt de ruimte voor water af: elke dag verdwijnt er 6 ha open ruimte in Vlaanderen’, zegt de gouverneur.

Fietsherstelzuilen langs fietssnelweg aan het station van Herent, Erps-Kwerps en Kortenberg 62.500 euro voor versterking handelskernen Zoutleeuw, Dilbeek, Bierbeek, Lennik en Tremelo Nieuwe agenda met alle bier­ activiteiten van Toerisme Vlaams-Brabant In 2018 investeerde de provincie 6,4 miljoen euro in nieuwe fietspaden

Vlieg erin met Aviato Weet je dat er elke dag 20.000 mensen werken op Brussels Airport? In 260 bedrijven? En dat er nog eens 40.000 mensen hun job onrechtstreeks aan de luchthaven te danken hebben? Een belangrijke economische pool die nog groeit: er staan constant 500 vacatures open. Daarom stond de provincie Vlaams-Brabant in 2012 aan de wieg van Brussels Airport House, samen met VDAB, POM VlaamsBrabant, BECI, VOKA, SFTL (Sectorfonds voor Transport en Logistiek) en Brussels Airport Company. Een unieke ‘one stop’ dienst voor (toekomstige) werknemers en bedrijven op zoek naar personeel.

Sinds kort heet Brussels Airport House ‘Aviato’. Met een nieuwe naam, een nieuw logo en gloednieuwe kantoren die uitkijken over de aankomsthal van Brussels Airport wil Aviato nog dichter bij de werkzoekenden staan. In de databank ‘Vlieg erin’ vind je alle vacatures op en rond de luchthaven. Voor wie nog niet voldoende werkervaring heeft, zijn er opleidingen en cursussen. En ook werkgevers krijgen er hulp in hun zoektocht naar geschikt personeel.

kom naar de infoavond

Heb je plannen om te investeren in zonnepanelen of isolerende beglazing? Of om je huis beter te isoleren? De provincie organiseert i.s.m. het Klimaatnetwerk VlaamsBrabant groepsaankopen aan scherpe prijzen, met betrouwbare aannemers en aan hoge kwaliteit. Kom naar de infoavond in jouw buurt en maak kennis met het aanbod en de installateurs. Je krijgt er ook informatie over de beschikbare premies en eventuele voordelige leningen waarvoor je in aanmerking komt.

- VLAAMS-BRABANT -

PROVINCIALE

GROEPSAANKOPEN DAKISOLATIE

MUURISOLATIE

RAMEN

Kom naar de Dag van de Aardbei Dol op aardbeien? Kom dan op zondag 12 mei naar de Dag van de Aardbei. Op de boerderij van aardbeiteler Sven Neufkens - Lenniksestraat 53 in Oetingen – stellen telers hun mooiste aardbeien tentoon, een jaarlijkse traditie sinds 1955. Je kan er ook kuieren over een gezellige streekmarkt met animatie voor jong en oud.

www.aviato.be

Groepsaankopen:

Meer en minder

ZONNEPANELEN

LOKALE AANNEMERS

De Dag van de Aardbei vindt plaats tijdens de Week van de Korte Keten van 4 tot en met 12 mei. In heel de provincie vallen er dan toffe activiteiten, workshops en proeverijen te beleven ter promotie van onze lokale hoeve- en streekproducten. Zo kan je deelnemen aan de Smaakhoeve van vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, waarbij een topkok aan de slag gaat in een als sfeervol restaurant ingerichte hoeve.

Deze verharding is mee de oorzaak van overstromingen en verdroging. Eén vierkante meter onverharde oppervlakte slorpt drie badkuipen water op. Verharding maakt dat onmogelijk zodat de grondwatertafel onvoldoende wordt aangevuld. ‘En dat terwijl door de klimaatverandering extreme weersomstandigheden - te droog of te nat - zich frequenter en heviger zullen voordoen. Zomers worden droger en warmer, winters natter met een hoger risico op overstromingen.’

Een gedeelde verantwoordelijkheid Minder verharding dus. ‘Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid’, stelt de gouverneur. De instrumenten daarvoor zijn het ruimtelijke ordenings- en vergunningenbeleid, het waterbeheer, de versnelde investering in riolering en waterzuivering, inspanningen voor hergebruik van water in industrie, kantoren en handel, een watervriendelijke landbouw. Ook de huishoudens kunnen helpen door zuiniger om te gaan met water en te zorgen voor regenwateropvang en infiltratie.

www.weekvandekorteketen.be www.desmaakhoeve.be

SCHERPE EN CORRECTE PRIJS

www.vlaamsbrabant.be/groepsaankopen

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

www.gouverneurvlaamsbrabant.be


LEZERSVRAAG - 9

VRAAG VAN DE LEZER Wijnpers in Leuven is meest vogelrijke school van Vlaanderen De provinciale school De Wijnpers uit Leuven is de meest vogelrijke school van Vlaanderen. Tijdens de Vogeltelweek voor Vlaamse scholen van Natuurpunt, telden de leerlingen maar liefst 28 verschillende vogelsoorten. Geen enkele van de 261 scholen die deelnamen, telde er meer.

Stel jouw vraag aan de provincie Heb jij ook een prangende vraag waarbij de provincie je kan helpen? Contacteer ons dan via: info@vlaamsbrabant.be Provincie Vlaams-Brabant, Communicatiedienst Provincieplein 1, 3010 Leuven

De Wijnpers dankt dit aantal vogelsoorten aan de inrichting van het grote, groene schooldomein: de vogels komen af op de voederplekjes, de graanrestjes van de akkers en de vele struiken met bessen. De top drie van waargenomen vogels bestaat uit de koolmees, de houtduif en de kauw. Opvallende bezoekers waren een fraai groepje koperwieken, een staartmees en een grote gele kwikstaart.

Waar vind je jouw LICHT-coördinator? Pajottenland en Zennevallei Pajopower vzw, 02 306 45 62

Uitbreiding voor overstromingsgebied Nekkerbos De provincie Vlaams-Brabant heeft de capaciteit van het gecontroleerde overstromingsgebied Nekkerbos in Grimbergen uitgebreid met 10.000 kubieke meter. Daarvoor kocht ze 1.415 vierkante meter aan percelen en liet ze onder meer een nieuwe dijk van twee meter hoog aanleggen. De vallei van de Maalbeek is erg overstromingsgevoelig. De grootste problemen deden zich voor op het grondgebied van de gemeente Grimbergen, vooral in de zone tussen de ‘s Gravenmolen en de Wolvertemsesteenweg. In 2009 liet de provincie het overstromingsgebied Nekkerbos aanleggen, maar bij hevige regenval bleef het centrum van Grimbergen kampen met wateroverlast. De nieuwe uitbreiding moet het risico op wateroverlast verder terugdringen.

Meer fietsers in de Vlaamse Rand Fietsen zit in de lift in de Vlaamse Rand. De provincie telde de fietsers gedurende de maand september 2018 op 14 locaties en registreerde 153.000 fietsverplaatsingen. Dat zijn er 60% meer dan tijdens de telling op dezelfde locaties in 2014. Fietsers kiezen vooral voor brede fietspaden die afgescheiden zijn van het autoverkeer. Daarom blijft de provincie fors investeren: de komende zes jaar komen er minstens 100 kilometer fietspaden bij.

www.pajopower.be Noordkant Vlaamse Rand 3Wplus, 02 451 53 89

Samen met enkele buurtbewoners willen we investeren in een hernieuwbaar energieproject. We hebben nog geen heel concrete ideeën. Wat is er mogelijk in onze gemeente? En hoe beginnen we daaraan? Kan de provincie daarbij helpen? Elke, 46 jaar, Asse

ANTWOORD Dat klinkt als LICHT. Dat staat voor een ‘Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare energie Transitie’, een burgerinitiatief dat mensen met straffe duurzame ideeën samenbrengt in gemeenschappelijke energieprojecten. En daar werken we graag aan mee. Je bent niet de eerste Vlaams-Brabander met dat idee. In Scherpenheuvel-Zichem

Door het meest waardevolle gedeelte van natuurgebied ‘Nekkerwei’ uit het GOG te houden, blijft het gespaard van ongewenste overstromingen. Zo zorgen we voor het behoud en de verdere ontwikkeling van een rijke biodiversiteit.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

vormden enkele geëngageerde inwoners het burgerinitiatief HagelandStroomt. Samen willen ze hernieuwbare energieprojecten opzetten en een eerste project staat nu in de steigers; op het dak van de gemeentelijke zaal De Hemmekes in Zichem komen in mei 150 zonnepanelen. De milieudienst van ScherpenheuvelZichem werkt mee en schreef vier energiecoöperaties aan om een offerte in te dienen. De investering kost 40.000 euro, of 160 aandelen van 250 euro. Wie een aandeel koopt, geniet mee van het rendement van de investering. En het klimaat profiteert natuurlijk mee. Dergelijke projecten start je niet zomaar snel even op. Je gemeente moet mee, je hebt structuur en logistiek nodig, en dan is er nog de communicatie en de technisch-financiële kant. Voor deze praktische dingen kan je beroep doen op de LICHTcoördinatoren van het Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant. Voor inhoudelijke begeleiding zorgen Ecolife, Ecopower en REScoop Vlaanderen, de Vlaamse koepel van energiecoöperaties. Dat gebeurde ook in Scherpenheuvel-Zichem.

www.3wplus.be Leuven en oostkant Vlaamse Rand

IGO, 016 35 29 70 www.igo.be Hageland De Kringwinkel Hageland, 016 76 53 90 ww.dekringwinkel. w be/hageland

Meer weten? Wil je alles weten over HagelandStroomt? www.hagelandstroomt.be www.vlaamsbrabant.be/licht


10 - DOSSIER

DOSSIER - 11

Nieuwe provincieraad

Wat doet de provincie voor jou?

DE STREEKMOTOR LOOPT WARM Duurzaamheid, het behoud van het groene en Vlaamse karakter en de versterking van onze economie. Dat zijn de pijlers waar het nieuwe provinciebestuur de volgende zes jaren aan werkt. Maar wat betekent dit concreet voor jou en mij? We brengen de vier gedeputeerden rond de tafel en vragen het hen gewoon zelf.

DE 36 GEZICHTEN VAN JOUW PROVINCIERAAD In oktober 2018 trokken we naar de stembus en hier zijn ze dan, de 36 provincieraadsleden van VlaamsBrabant. De provincieraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de provincie. Je kan het vergelijken met wat de gemeenteraad voor jouw gemeente betekent. Of het Vlaamse parlement voor Vlaanderen. De raadsleden vergaderen in het Provinciehuis in Leuven en nemen beslissingen over de provinciale bevoegdheden. Die beslissingen worden uitgevoerd door de vier gedeputeerden die het dagelijkse bestuur van de provincie vormen. Net als de schepenen van jouw gemeente of de Vlaamse ministers dus. De provincieraad heeft een meerderheid en een oppositie. N-VA, CD&V en Open VLD vormen de meerderheid met 22 zetels. Groen, sp.a, Vlaams Belang en UF vormen de oppositie en hebben samen 14 zetels. De voorzitter van de provincieraad is Linda Van den Eede (N-VA). Na 42 jaar op de oppositiebanken heeft ze nu de taak de raad voor te zitten. Benieuwd naar hoe onze provincie wordt bestuurd? Hoe jouw stem mee de richting van onze provincie bepaalt? Volg dan de openbare zitting van de provincieraad in het Provinciehuis in Leuven. De kalender en de agenda vind je op www.vlaamsbrabant.be/provincieraad.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019


12 - DOSSIER

DOSSIER - 13

Nieuwe deputatie “We focussen op die dingen waar we echt het verschil kunnen maken.” Bart Nevens Duurzaamheid is een heel breed begrip. Hoe maak je dat concreet? Bart Nevens: ‘Duurzaamheid zit overal, het is de rode draad bij elke beslissing die het provinciebestuur neemt. Ons doel is om de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95% te verminderen tegen 2040. Heel concreet wordt het als we het over ons leefmilieu hebben. Met onze premies, subsidies, begeleiding en voordelige leningen voor wonen, helpen we mee onze huizen te isoleren. Vooral voor wie sociaal zwakker staat. We organiseren groepsaankopen voor zonnepanelen en isolatie, dat heeft een onmiddellijke impact op onze ecologische voetafdruk.’ ‘Met onze campagnes werken we aan het ecologische bewustzijn. Onze tuincampagne, bijvoorbeeld. Vlaams-Brabant is relatief dichtbebouwd, maar 86% van de Vlaams-Brabanders heeft wel een tuin. Daar liggen kansen. Als we de biodiversiteit in onze tuinen verhogen en er groene hotspots van maken, creëren we een heel netwerk vol leven. En hetzelfde doen we met onze parkjes, speelterreinen, begraafplaatsen en scholen.’ Tom Dehaene: ‘Ook ons mobiliteitsbeleid focust op duurzaamheid. We willen deze legislatuur ons netwerk van fietssnelwegen met 100 kilometer extra uitbreiden, terwijl bedrijven met De Fietstest gratis een vloot e-fietsen en vouwfietsen kunnen uitproberen. Jong geleerd is oud gedaan: we begeleiden en financieren scholen en gemeenten die veilige schoolroutes en schoolomgevingen inrichten.’

Monique Swinnen: ‘Ook in de land- en tuinbouw zetten we in op duurzaamheid met concrete maatregelen om de bodem- en waterkwaliteit te versterken door erosiebeheersing en koolstofopslag. Het Proefcentrum Pamel, dat onderzoek doet naar biologische teelt van aardbeien en kleinfruit, wordt omgebouwd tot een energieneutraal centrum door gebruik te maken van zon, wind en biomassa. Hoeve- en streekproducten dichter bij de consument brengen, verkleint het aantal voedselkilometers. De provincie ondersteunt de Korte Keten.’

Bart Nevens (N-VA) Kortenberg Bevoegd voor onder meer: • Onderwijs • Omgevingsvergunningen (arrondissement Leuven) • Communicatie • Vlaams beleid • Waterlopen • Wonen • Vlabinvest • Milieu, duurzaamheid • Dierenwelzijn • Personeel, Gebouwen en patrimonium • Noord-Zuidwerking

Vlaams-Brabant is één van de dichtst bebouwde provincies. Dat zorgt voor druk op de open ruimte, de mobiliteit, de leefbaarheid. Wat is het antwoord van de provincie daarop? Ann Schevenels: ‘Vandaag is 20% van de oppervlakte van de provincie bebouwd. Dat is veel. En tegen 2030 telt VlaamsBrabant nog eens 76.000 inwoners meer dan in 2015. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, werken we aan het Beleidsplan Ruimte Vlaams-Brabant. Dat plan geeft richting aan hoe we onze ruimte willen zien evolueren; met wonen en werken in de omgeving van openbaar vervoer, met mobiliteitsassen, met plaats voor groen. Vandaag passen we dit principe al toe in de ruimtelijke, gebiedsgerichte projecten waar we mee de kar trekken als streekmotor. Zoals de reconversie van bedrijvenzone BUDA in Vilvoorde, het mobiliteitsproject Regionet Leuven, de ontwikkeling van de stationsomgevingen van Aarschot, Diest, Tienen en Haacht.’

bart.nevens@vlaamsbrabant.be 016-26 70 52

Monique Swinnen (CD&V) Aarschot Bevoegd voor onder meer: • Toerisme • Streekproducten • Landbouw • Proefcentra Pamel en Herent • Platteland/Europa • Financiën

“Beleving en toerisme in onze eigen regio.”

monique.swinnen@vlaamsbrabant.be 016-26 70 57

Monique Swinnen

Vanaf 1 januari 2021 neemt provincieraadslid Gunther Coppens (N-VA, Sint-Pieters-Leeuw) de bevoegdheden van gedeputeerde Monique Swinnen over.

“Duurzaamheid is de rode draad in elke beslissing die het provinciebestuur neemt.”

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Mag.Vlaams-Brabant Vlaams-BrabantWinter Lente 2019 2018


14 - DOSSIER

DOSSIER - 15

Nieuwe deputatie “Wonen en werken nabij openbaar vervoer.”

“Als streekmotor spelen we een coördinerende rol en laten we gemeenten, bedrijven, universiteiten, organisaties en andere partners samenwerken.”

Ann Schevenels Wordt daarbij ook rekening gehouden met mogelijke wateroverlast? Want meer verdichting en verharding, betekent meer kans op waterellende.

Ann Schevenels (Open VLD) Keerbergen Bevoegd voor onder meer: • Economie en innovatie • Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling • Ruimtelijke planning • Vera, informatica en informatieveiligheid • Uitleendienst • Provinciedomeinen en recreatie • Omgevingsvergunningen beroep arrondissement Leuven

ann.schevenels@vlaamsbrabant.be 016-26 78 86

Tom Dehaene (CD&V) Zemst Bevoegd voor onder meer: • Erfgoed • Mobiliteit • PIVO • Internationalisering • Slimme regio • Steunpunt data & analyse • Omgevingsvergunningen (arrondissement Halle-Vilvoorde) • Welzijn op het werk • Buurt- en voetwegen • Juridische dienst

“100 kilometer extra fietssnelwegen.” Tom Dehaene

tom.dehaene@vlaamsbrabant.be 016-26 70 22

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Bart Nevens: ‘Absoluut. Net daarom kiezen we voor een integrale aanpak. We beheren niet alleen 1425 kilometer waterlopen, we zorgen ook voor de waterbuffering, infiltratie, waterkwaliteit en landschaps- en natuurwaarde. Gemeenten die een hemelwaterplan opmaken, krijgen een provinciale subsidie. In enkele overstromingsgevoelige gebieden kunnen inwoners en bedrijven die waterpreventieve maatregelen nemen, ook een provinciale subsidie krijgen. We gaan de veelzijdige troeven van onze waterlopen en waterbeheersing maximaal uitspelen.’ Monique Swinnen: ‘Toeristische troeven bijvoorbeeld, kijk maar naar de meanderende Demer tussen Werchter en Diest. Je kan er zalig op kajakken en de Demertrefplaatsen nodigen uit om het Demerlandschap grondiger te verkennen. We blijven investeren in lokale belevingsplekken in onze regio’s Hageland, Dijleland, Brabantse Kouters, Druivenstreek en Pajottenland. En in de lekkere streekproducten die ze voortbrengen. Toerisme Vlaams-Brabant focust daarbij op fietsen, wandelen en beleving. Voor iedereen, want met het project ‘Iedereen Toerist’ zet de provincie Vlaams-Brabant in op inclusie. Ondernemers kunnen steun krijgen voor

kleine investeringen die de inclusie verhogen in hun logies of fietscafé.’ Over ondernemers gesproken, Vlaams-Brabant is een economische topregio. Hoe zorgt de provincie ervoor dat dit zo blijft? Ann Schevenels: ‘De nabijheid van Brussel, de luchthaven in Zaventem, de wetenschappelijke expertise en innovatie van onze universiteiten en onze topbedrijven zijn enorme troeven die onze economie een boost geven. Het platform Smart Hub Vlaams-Brabant stimuleert innovatie, bevordert samenwerking tussen ondernemingen en kennisinstellingen en trekt buitenlandse investeringen aan. We zetten deze legislatuur extra in op digitalisering, zodat onze regio optimaal kan inspelen op de kansen van de nieuwe digitale technologieën. Nog dit jaar bouwen we een expertisecentrum rond digitalisering uit, en we zorgen ervoor dat onze gemeenten de digitale sneltrein niet missen.’ ‘We vergeten uiteraard ook onze middenstand niet. Samen met de lokale besturen werken we aan kernversterking en een leefbare kleinhandel.’ Tom Dehaene: ‘Onze regio zal de kansen van de nieuwe digitale technologieën niet missen. Daarom starten we met de uitwerking van een expertisecentrum en werken we toepassingen uit ten voordele van de gemeentebesturen en onze inwoners. Samen maken we van Vlaams Brabant een ‘Slimme Regio’.’

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

De internationalisering is belangrijk voor onze economie, maar toch bewaakt de provincie ook het Vlaamse karakter. Hoe willen jullie dat karakter bewaren? Bart Nevens: ‘Internationa­lisering en meertaligheid zijn inderdaad troeven, maar ze vormen ook uitdagingen. Daarom blijven we als provinciebestuur taalinitiatieven nemen zoals het stimuleren van het gebruik van het Nederlands tijdens vrijetijdsactiviteiten en de NT2projecten. Op die manier versterken we het sociaal weefsel van onze provincie. We investeren via Vlabinvest in betaalbare woningen in de Vlaamse Rand, om zo verdrukking tegen te gaan. Maar Vlabinvest doet meer en helpt mee aan het wegwerken van de zorgachterstand in de hele provincie.’ Tot slot, de provincie is een lokaal bestuur met een bijzondere positie tussen gemeenten en de hogere overheid in. Hoe zien jullie de rol van de provincie? Bart Nevens: ‘Die bijzondere positie is net de sterkte van de provincie: we maken de brug tussen de gemeenten en Vlaanderen. Als streekmotor spelen we een coördinerende rol en laten we bedrijven, universiteiten, gemeentebesturen, intercommunales, vrijwilligers en tal van organisaties samenwerken. We focussen ons vooral op de zaken waar we het verschil kunnen maken, op noden die de gemeenten overstijgen en waarvoor we het meest geschikte schaalniveau zijn.’


16 - TOM HELSEN

TOM HELSEN - 17

Met Tom Helsen in Provinciedomein Kessel-Lo

DAT RUWE KANTJE VIND IK MOOI

"Het is knap hoe de lijnen tussen natuur en recreatie vervagen."

Tom Helsen weet z’n momenten goed te kiezen. De laatste winterprik van het jaar werpt een betoverend mooi ijs- en sneeuwlaagje over Provinciedomein Kessel-Lo.

Het is een korte trip van Veltem waar Tom woont naar het Provinciedomein Kessel-Lo. Vlakbij maar toch ook even weg van alles. ‘Met al die hoekjes en kantjes lijkt het wel of ik hier helemaal alleen ben. Of misschien is dat omdat het 14 uur is op een doodnormale werkdag? Mijn uurrooster ziet er een beetje anders uit dan die van de meeste mensen’, lacht de zanger-muzikant. ‘Vaak beland ik tijdens mijn wandeling op het eilandje in de Kleine Vijver. Eén van de mooiste plaatsen van het hele domein. Gewoon even zitten en kijken naar hoe de lijnen tussen natuur en recreatie vervagen. Dat ruwe, verwilderde kantje vind ik heel mooi. Back to nature.’ Dat is een bewuste keuze van de provincie: het duurzame parkbeheer zorgt voor kruiden- en bloemenrijke graslanden en meer biodiversiteit.

Joggen, ravotten, dobberen Vroeger – voor hij kinderen had woonde Tom aan het Gemeenteplein

in Kessel-Lo en liep hij geregeld het domein in om rond de Grote Vijver te joggen. Met zijn kinderen Emma, Ibe, Rune en Mila maakte hij de speeltuinen onveilig of dobberde hij in een roeibootje op het water. ‘Het openluchtzwembad ziet er in de zomermaanden superplezant uit, maar iets te druk voor mij. Dan liever een toffe picknick met vrienden. Gewoon languit op het gras, terwijl de kinderen een heel paradijs hebben om te ravotten.’

King Kong Of hij hier ook inspiratie vindt voor zijn nummers? ‘Ja, dat zou het verhaal natuurlijk mooier maken’, lacht Tom. ‘Maar ik haal mijn inspiratie niet of zelden uit wat ik rond me zie. Ik ben gewoon een onuitputtelijke bron van ideeën die constant komen en die exponentieel toenemen met ouder worden. Een groot voordeel als je moet leven van je eigen liedjes. Bijvoorbeeld, mijn nieuwe single King Kong gaat echt over die reusachtige aap, maar die ben ik hier nog niet tegengekomen.’

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019


18 - RECREATIE

RECREATIE - 19

Achter de schermen van Provinciedomein Kessel-Lo

WIJ ZIJN VRIJETIJDSMAKERS Het is eindelijk lente in Provinciedomein Kessel-Lo. Ben jij er klaar voor? Domeinbeheerder Oswald Debelder alvast wel!

Het is een moment waar domeinbeheerder Oswald elk jaar opnieuw naar uitkijkt: zijn laatste grondige inspectieronde voor het nieuwe recreatieseizoen van start gaat. Tijdens de wintermaanden ligt het domein er even mooi bij, maar 1 april geldt als de formele start van het werkjaar omdat dan de attracties zoals de waterfietsen, trapbootjes en minigolf openen. Om te zwemmen in het openlucht ploeterbad moet je een maandje langer wachten.

Een nieuw onthaalgebouw Dit jaar worden de bezoekers getrakteerd op heel wat nieuwigheden. ‘De 300.000 bezoekers krijgen voor het eerst een centraal informatiepunt in ons nieuwe onthaalgebouw’, vertelt Oswald. ‘Hier ontdekken ze wat er allemaal te beleven valt in ons domein. Dat is meer dan je denkt. Vooral gezinnen met kinderen kunnen zich hier uitleven, maar ook hengelaars en hondenliefhebbers,

wandelaars en joggers vinden de weg naar Kessel-Lo. Wij zijn vrijetijdsmakers, het is onze taak ervoor te zorgen dat de bezoekers zich hier kunnen ontspannen en amuseren.’

Aan de waterkant Van aan het onthaalgebouw wandelen we met Oswald het domein in, voorbij de Kleine Vijver tot aan de dobberende bootjes van de Grote Vijver. ‘De oude,

Domeinbeheerder Oswald Debelder

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

houten steiger en het zitplatform waren aan vervanging toe. Het nieuwe platform is nu 70 centimeter lager en er is geen leuning meer. Zo zit je veel dichter bij het water, dat maakt de belevingswaarde groter. Bovendien stap je zo gemakkelijker in de bootjes. Het platform is vooral op zomeravonden een geliefde plek voor veel buurtbewoners als de zon aan de overkant van het water dieper en dieper achter de bomen zakt.’


20 - RECREATIE

RECREATIE - 21

WEEK VAN DE PROVINCIEDOMEINEN Het hele jaar door valt er wat te beleven in de provinciedomeinen van Vlaams-Brabant, maar zeker tijdens de Week van de Provinciedomeinen. Tijdens de tweede week van de paasvakantie mag je wervelende animatie, zoektochten, muziek en spektakel verwachten. Wel meer dan honderd activiteiten in de Provinciedomeinen Halve Maan in Diest, Het Vinne in Zoutleeuw, Huizingen en Kessel-Lo. Plan alvast je bezoek op www.weekvandeprovinciedomeinen.be

Twee joggers lopen voorbij. Het pad rond de Grote Vijver is misschien wel het populairste en zeker het mooiste jogparcours van Leuven. ‘Van zeven uur ’s ochtends als de poorten opengaan tot ’s avonds laat wordt er gejogd, het hele jaar door', weet Oswald.

Vogels spotten in een boomhut Tussen het groen aan de oever staat nog maar net een vogelkijkhut. Een sterk staaltje recyclage, zegt de domeinbeheerder. ‘Het is een gerecupereerde boomhut uit onze speeltuin. De hut was niet meer in gebruik, dus gaven we hem een tweede leven aan de waterkant. Je moet je wel bukken om door de ramen op kindermaat de vogels te spotten.’ Wie weet vang je een glimp op van een bever. Het diertje werd drie jaar geleden voor het eerst gezien op het domein. De vijver zelf ligt er opnieuw piekfijn bij. Omdat de waterkwaliteit sterk achteruit was gegaan, werden alle bodemwoelende vissen gevangen en verhuisd naar andere vijvers. Een jaar lang stond er amper water in de vijver, maar de

natuurlijke bronnetjes van het gebied hebben het waterpeil nu weer helemaal aangevuld.

Plaats voor acht mobilehomes In een halve cirkel wandelen we rond de Grote Vijver, voorbij de avontuurlijke speeltuin, tot aan de parking langs de Eénmeilaan. ‘Goed voor 160 wagens. Tegen de zomermaanden is de parking helemaal klaar. Op het nieuwe kampeerautoterrein is er plaats voor acht mobilehomes. Voor 15 euro heb je een overnachtingsplaats met elektriciteit, drinkwater en een plaats om je vuil sanitair water te lozen.’ Ter hoogte van de parking vertrekt een nieuw fietspad over het Provinciedomein naar de Domeinstraat. Een groen en veilig fietsalternatief voor de bewoners van de woonwijken in de buurt.

verkeerslesjes’, weet Oswald. ‘Voor veel bezoekers is het een stukje nostalgie. Nog elk jaar brengen twee agenten van de Leuvense politie 7000 lagereschoolkinderen de verkeersregels bij. In theorie en praktijk.’

Oswalds picknicktip We krijgen het onthaalgebouw in het vizier, de ronde van domeinbeheerder Oswald zit er bijna op. ‘Maar eerst nog een tip’, zegt hij, terwijl hij wijst naar de lichte helling voor het onthaalgebouw. ‘Dit vind ik de mooiste picknickplek van het hele domein. Je hebt een knap uitzicht over de vijvers en een ploeterbosje in de buurt waar de kinderen zich kunnen uitleven. Tijdens de zomermaanden is picknicken heel populair. Met een dekentjes op de grond, een glaasje bubbels erbij, een spelletje Kubb. Heel laagdrempelig genieten.’

Meer weten? Wat valt er te beleven in Provinciedomein Kessel-Lo? Wanneer zijn welke attracties open? Neem een kijkje op

Verkeerspark

www.provinciedomeinkessello.be

Via het nog stille ploeterbad, de waterspeeltuin en de dierenweide komen we aan het verkeerspark. ‘Al sinds de jaren 1980 volgen kinderen hier hun eerste

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Volg ons op Facebook: www.facebook.be/provinciedomeinKessello

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019


22 - FIETSTEST

FIETSTEST - 23

FIETSEN NAAR je WERK?

DOE DE FIETSTEST WWW.FIETSTEST.BE

“De Fietstest slaat drie vliegen in één klap.” WIE NEEMT DEEL AAN DE FIETSTEST?

1.800

71%

53%

60%

fietsende werknemers

fietste zelden of nooit naar het werk

woont < 15km van het werk

pendelde met de auto

HET EFFECT NA DE FIETSTEST?

1/3

fietst vaker naar het werk

1/3

heeft een nieuwe fiets gekocht of heeft een leasefiets

45%

Peter Verstraeten, opleidingscoördinator van vzw VELO

vindt dat de werkgever meer aandacht heeft voor fietsende collega’s sinds de deelname aan het project

Doe De Fietstest Pendelen met de elektrische fiets of de vouwfiets? Probeer het eens uit, samen met de collega’s. De provincie Vlaams-Brabant biedt De Fietstest gratis aan, op voorwaarde dat je minstens 15 collega’s kan motiveren om deel te nemen. En als je daar niet aan geraakt, kan je altijd samenwerken met een nabijgelegen bedrijf. De vloot bestaat uit 50 e-fietsen, 4 elektrische bakfietsen en 6 vouwfietsen. De campagne start opnieuw dit voorjaar, dus schrijf je snel in via www.vlaamsbrabant.be/fietstest

De service van VELO

ACHTER DE SCHERMEN VAN DE FIETSTEST Bedrijfsvoertuig in panne? De pechdienst van vzw VELO is al onderweg. Niet om een auto maar wel om een fiets te depanneren.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

We zorgen ervoor dat de fiets weer tiptop in orde is als het tijd is om naar huis te pendelen. De werknemer zal er niets van merken’, glimlacht Peter Verstraeten. De opleidingscoördinator van vzw VELO heeft het volste vertrouwen in zijn medewerkers. VELO organiseert als sociale-economieonderneming opleidingstrajecten en begeleiding van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent niet dat het werk aan kwaliteit mag inboeten. Integendeel, toen de provincie Vlaams-Brabant op zoek ging naar een ‘all-in’ partner voor De Fietstest, kwam VELO uit de bus als bedrijf dat de beste kwaliteit kon leveren aan marktconforme prijzen.

De beste partner VELO telt 120 medewerkers en biedt dienstverlening op vlak van fietsmobiliteit

voor particulieren, overheden en bedrijven. Dat gaat van fietsverhuur en fietsherstel tot het uitbaten van de Fietspunten in Leuven, Aarschot en Diest.

Fietshersteller in opleiding ‘De service die we bieden met De Fietstest is op maat van onze opleiding tot fietshersteller’, vertelt Peter. ‘Een bedrijf dat deelneemt, mag de vloot e-fietsen, elektrische bakfietsen en vouwfietsen drie weken lang uitproberen als duurzaam pendelalternatief. Als we die vloot na die drie weken ophalen, staat er een heel team paraat om de fietsen klaar te stomen voor het volgende bedrijf.’ En zo slaat De Fietstest drie vliegen in één klap: meer tewerkstelling, duurzamere mobiliteit en winst voor het leefmilieu.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Meer weten? De provincie zocht de best mogelijke partner voor De Fietstest en kwam bij het sociaaleconomiebedrijf VELO terecht. Wat kan de sociale economie voor jou betekenen? Ongetwijfeld heel wat. Haal of download de brochure ‘Bewust Ondernemen’ via www.vlaamsbrabant.be/ bewustondernemen


24 - VERGROENING

VERGROENING - 25

GROENE GORDEL

PARTICULIERE TUINEN

HOE MAKEN WE VLAAMS-BRABANT GROENER? Onze provincie is een sterk verstedelijkte en dichtbevolkte regio. Met mooie natuurgebieden en bossen, maar al bij al is de groene open ruimte beperkt en fel versnipperd. Toch moet je nooit ver zoeken voor een stipje groen. Dat begint in je eigen tuin: liefst 86% van de Vlaams-Brabanders heeft een tuin. Al die groene lapjes samen vormen een grote oppervlakte. Wist je dat 9% van Vlaanderen tuin is? Een netwerk van groene stipjes In een dichtbebouwde provincie als de onze liggen er nog heel wat vergroeningskansen in al die stipjes groen. En niet alleen in onze tuinen, maar ook op de speelterreinen, speelplaatsen van scholen, bedrijventerreinen en begraafplaatsen. Een groen netwerk dat in heel Vlaams-Brabant verweven zit. Het provinciebestuur heeft goede redenen om onze buurten verder te vergroenen. De natuur is goed voor jou en mij, goed voor onze gezondheid. Voor ons welbevinden ook, we voelen ons gewoon beter als we groen in de buurt hebben. Het komt natuurlijk ook de biodiversiteit, onze fauna en flora, ten goede. En het maakt ons minder kwetsbaar voor de klimaatverandering.

Hoe help je mee? Werk je mee aan de vergroening van Vlaams-Brabant? Werp je tuin dan mee in de strijd. Als provinciebestuur inspireren we je graag en bieden we je heel wat tuintips voor je eigen groene paradijsje aan. Of stel je tuinvraag aan de experts van het Provinciaal Steunpunt Tuinen. Bestel of download de tuinfolders vol tip en tricks via www.vlaamsbrabant.be/ tuinfolders. Wist je dat je als school tot 10.000 euro per jaar aan provinciale subsidies kan krijgen voor een groenere speelplaats? En dat gemeenten op steun kunnen rekenen voor de vergroening van het bedrijven­ terrein, begraafplaats of speelterrein? Je vindt alle subsidies op www.vlaamsbrabant.be/natuursubsidies.

BRABANTSE KOUTERS

86%

DIJLELAND

van de VlaamsBrabanders heeft een tuin.

9%

DUURZAME PROJECTEN BIODIVER­SITEIT

NOORD-HAGELAND

Leuven

Brussel

ZUID-HAGELAND

PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

van de oppervlakte van Vlaanderen is tuin.

11

projecten

VLAAMS-BRABANT

IIn 2018 werden 11 biodiversiteits­ projecten gerealiseerd.

Enkele voorbeelden:

GEMEENTE­ LIJKE NATUUR­ PROJECTEN

VERWERVING VAN GRONDEN INTERGEMEENTELIJKE NATUUR- EN LANDSCHAPSPLOEGEN De INL-ploegen helpen gemeenten met hun biodiversiteitsbeleid. Ze beheren kleine landschapselementen, richten natuurgebieden in en onderhouden ze. En ze doen aan soortbescherming.

47

Subsidies aan natuurverenigingen voor de aankoop van gronden met een meerwaarde voor de biodiversiteit.

21 ha

De provincie Vlaams-Brabant financierde Natuurpunt voor de verwerving van 21 ha natuur­ reservaat, gespreid over 13 projecten.

NATUURONTWIKKELINGSPROJECTEN MET PARTNERS Natuurontwikkeling in onze provincie-­ domeinen.

een nieuw avonturenpad

Wandelen, klimmen, klauteren en ravotten in de mooie natuur van de Grote Ge(k)te.

gemeenten 12 INL-ploegen, 91,7 arbeids­ equivalenten, 132.941 uren.

www.vlaamsbrabant.be/ grotegekte

Subsidies voor gemeenten die een project opzetten voor meer en betere natuur.

17

projecten In 2018 werden 17 natuurprojecten in 15 verschillende gemeenten gerea­liseerd.

Enkele voorbeelden: e aanleg van D een belevings­tuin voor personen met dementie in Liedekerke. en biodiverE siteitsparkje in Zaventem. et beheer van H holle wegen en houtige taluds in Bierbeek. e Holsbeekse D speelroute.

www.vlaams­ brabant.be/inl

Meer weten? Maak van jouw tuin een stapsteen voor meer biodiversiteit. Hoe? Kijk op www.vlaamsbrabant.be/levedetuin

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Subsidies voor milieu- en natuurverenigingen en regionale landschappen die een project opzetten voor meer en betere natuur.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Natuurinrichting in het Heibos (Natuurpunt Beheer). et educatief H project ‘Natuur onze buur: linde, slechtvalk, steenmarter’ (Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud). en urgentieplan E voor de redding van provinciaal prioritaire soorten en koesterburen (Natuurpunt Beheer). Boomgaardenparels in Gooik (Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei).


26 - VERGROENING

VERGROENING - 27

Stappenplan om zelf in je tuin aan de slag te gaan B. IS JE GAZON AL AANGELEGD MAAR NIET BEMEST? EEN GRASMAT WAARVAN HET MAAISEL WORDT AFGEVOERD?

MAAK EEN BLOEMENWEIDE VAN JE GAZON

1

"Wanneer je bloemenweide na enkele jaren in volle bloei is, verdwijnen de akkerkruiden vanzelf."

Bereid je

tuinbodem voor

2

mengsel in of plant graslandplanten op de open plekken.

C. VERTREK JE VAN EEN AANGELEGD EN BEMEST GAZON?

ONBED EKTE G ROND

1 2 2

A. VERTREK JE VAN ONBEDEKTE GROND?

ND O R G STE E M E ET B I N E EGD L E G AAN

Zaai het bloemen-

A

1

B

• Breid bestaande open plekken in je grasmat eventueel uit met extra open plekken. Steek hiervoor stukken van 1 x 1 meter van je grasmat af. Voer de graszoden - met wortel! af. Maak de bodem van de open plekken los.

• Gebruik 1 tot 2 g/m² bloemenzaad.

• Meng de zaden met licht vochtig zand en strooi uit.

• Hark lichtjes tot het zaaisel met enkele millimeters grond is bedekt.

• Nog grote kluiten of heeft je tuin een korrelige zandbodem? Ga er na het zaaien dan nog eens met een rol over.

B ereid je tuinbodem voor • Verwijder eventuele hardnekkige wortelonkruiden.

• Maak de bodem los tot op een diepte van 15 tot 20 cm.

• Hark fijn.

• Druk aan met de voeten of een rol.

• Hark opnieuw lichtjes.

Z aai het bloemen­mengsel in

• Wil je al in het eerste jaar genieten van je bloemen• Graslandplanten plant je in weide? Combineer groepen per drie of vijf,dan op een 20 cm meerjarig bloemenmengsel van elkaar. met eenjarige akkerkruiden. Wanneer je bloemenweide na enkele jaren in volle bloei is, verdwijnen de akkerkruiden vanzelf.

M aai intensief

• Voer het maaisel telkens af tot er kale plekken in het gras ontstaan. Dit heet verschraling.

3

C

S top met bemesten.

C

ies het bloemen­ K mengsel dat past bij jouw bodemtype • Zaai het in of plant graslandplanten op de open plekken in groepen van 3 tot 5 stuks, op ongeveer 20 cm van elkaar.

ND O R G STE E M E EB D G E EL AANG

WAAROM ZOU JE JE GAZON OPOFFEREN? Een gazon is perfect voor een spelletje voetbal in de tuin. Maar een gazon vraag veel werk en zorgt voor veel groenafval. Een egaal groen grastapijt kan niet zonder pesticiden en meststoffen. Dus waarom je gazon - of een deel ervan - niet opofferen voor een kleurrijke bloemenweide? Of kies voor een bloemenakker, een bollengrasland, een zonneborder, een struikengordel? Of nog beter, een beetje van alles. www.vlaamsbrabant.be/­ levedetuin

Timing? Zaai het bloemenmengsel van half maart tot eind april of van begin september tot eind oktober. Werk je met graslandplanten? Dan plant je best in het najaar.

Martine en Flor

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019


28 - FIETSSNELWEGEN

FIETSSNELWEGEN ARBEIDSZORG--29 29

Langs de F212 in volle ochtendspits

IN 25 MINUTEN VAN ASSE NAAR BRUSSEL

Waarom investeert de provincie in fietssnelwegen? In onze filegevoelige provincie is de fiets een duurzaam alternatief voor de wagen. Als er tenminste voldoende comfortabele en veilige fietsverbindingen zijn over langere afstanden. De fietssnelwegen vormen dan ook de ruggengraat van het provinciaal fietsnetwerk.

F-NIEUWTJES Mechelen - Brussel

Van Asse tot hartje Brussel in 25 minuten? Tijdens de ochtendspits? Een onbegonnen zaak met de auto, maar een koud kunstje voor fietser Rudy Van den Broeck.

Na twee nieuwe fietsbruggen in Zemst over de Zenne en een extra stuk jaagpad wordt er dit jaar verder gewerkt aan een nieuwe fietsverbinding over de E19.

Leuven - Brussel Dit jaar worden de lastige knikjes in ErpsKwerps en Kortenberg weggewerkt. Vanaf dan fiets je in een rechte lijn vlot, Volg de knooppunten veilig enop 800 meter minder lang nog je wandelapp vlotter tussen Leuven en Brussel.

Aarschot - Leuven

Meer weten? Waar ligt de fietssnelweg in jouw buurt? www.fietssnelwegen.be

Met zijn speed pedelec – een snelle elektrische fiets – overbrugt Rudy de 15 kilometer van zijn huis in Asse tot de KBC-gebouwen aan de Havenlaan in Brussel in minder dan een half uur. Auto’s doen er in de ochtendspits dubbel zo lang over terwijl Rudy voorbij zoeft op de fietssnelweg F212. ‘Ik pendel al zeker tien jaar met de fiets’, vertelt Rudy. ‘Voor er sprake was van de fietssnelweg was dat niet altijd zonder gevaar. Ik reed toen via het centrum van Zellik onder de Brusselse ring door, om dan via een heel druk kruispunt de Hendrik de Kosterlaan in te rijden. Een bijzonder onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie voor fietsers. De F212 mijdt de

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

gevaarlijke punten. Ik volg nu de spoorlijn op een breed, vlak en recht fietspad. Een autovrij en veilig alternatief.’

Populaire route Steeds meer collega’s die de files beu zijn, kiezen voor de fietssnelweg in plaats van de verzadigde N9 of E40. De F212 start aan het station van Asse, het eindpunt is het station Brussel-Noord. Ideaal dus voor werkpendelaars die in Brussel of op het researchpark van Zellik moeten zijn. Je kan ook vlot naar de VUB-campus van Jette, PIVO of Tour & Taxis met de fiets. ‘Vroeger nam ik de trein of de snelbus’, zegt Rudy. ‘Ook handig, maar de fiets

geeft me mijn totale vrijheid terug. Als ik een uurtje langer wil werken of wat vroeger wil vertrekken, ben ik niet afhankelijk van een dienstregeling.’

het traject hier en daar nog een alternatieve weg.

Stap voor stap

De F212 maakt deel uit van het netwerk van fietssnelwegen in Vlaams-Brabant waar de provincie hard in investeert. Een fietssnelweg brengt je vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand waar je moet zijn. Met duidelijke bewegwijzering en wegmarkeringen, verkeersluw en rechtlijnig. In heel Vlaanderen zal het netwerk 110 routes tellen, goed voor 2400 kilometer fietssnelwegen.

De fietssnelweg F212 is nog niet helemaal klaar. Het is een complex project dat stap voor stap vorm krijgt met de provincie als streekmotor en partners als de gemeente Asse, het Brussels gewest en Infrabel. Eind 2018 opende een nieuw, vier meter breed traject tussen het station van Zellik en de gewestgrens met Brussel. In de toekomst wordt de F212 een echte spoorroute, maar in afwachting volgt

Netwerk van fietssnelwegen

fietssnelwegen.be/f212

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

De provincie Vlaams-Brabant wordt bouwheer van vier grote trajecten: Eénmeilaan - Kesseldallaan (Kessel-Lo), Klein Langeveld (Holsbeek) - P. Eralystraat (Wilsele), P. Eralystraat (Wilsele) Abdijlaan (Rotselaar), Langestraat (Wezemaal) - Begijnendijksesteenweg (Aarschot).

Sint-Genesius-Rode Brussel De spoorlijn Brussel-Waterloo wordt in het kader van de GEN-werken verbreed van 2 naar 4 sporen. Een studie bekijkt of er tegelijkertijd een fietssnelweg langs de sporen kan worden aangelegd. De start van de werken volgt in 2021-2022.


30 - KENNISECONOMIE

KENNISECONOMIE - 31

Vlaams-Brabantse en Chinese hoogtechnologie vinden elkaar

DE STADSMOBILITEIT VAN MORGEN

“From deep space to deep sea.”

De duurzame mobiliteitsoplossing voor de stad van morgen? Het prototype ervan staat in de werkloods van Altreonic in Aarschot. De City-KURT is een elektrisch aangedreven wagentje, moduleerbaar, fluisterstil en in enkele minuten tijd helemaal opgeladen. Een sterk staaltje van wat kennis en toptechnologie uit Vlaams-Brabant en China samen kunnen bereiken.

‘From deep space to deep sea’ is de slagzin van Altreonic. Overdreven? Helemaal niet. De projecten waar de ingenieurs van dit Vlaams-Brabantse hoogtechnologische bedrijf aan werken, spreken tot ieders verbeelding. Hun besturingssysteem bracht zelfs de ESAruimtesonde Rosetta in 2014 in haar baan rond een komeet. Maar het project waar Altreonic nu aan werkt, zal veel meer in beweging brengen. CEO Eric Verhulst neemt ons mee naar de bedrijfsloods in Aarschot, waar het prototype van de City-KURT staat. ‘Het idee was om een elektrische wagen te ontwikkelen, van scratch’, legt Eric uit. ‘Geen zware wagen met een ton aan batterijen, maar een flexibel ontwerp op maat van de stad. Daar hoeft een wagen geen actieradius van 600 kilometer te hebben of hoge snelheden te halen. De vraag naar stilte en propere lucht is er groter en de ruimte is er beperkt, dus volstaat een compact vervoersmiddel.’ Een provinciale innovatiesubsidie hielp bij de realisatie van dit idee.

Meewerken met de Cleantech Community? Wil je als vertegenwoordiger van je bedrijf deel uitmaken van de Cleantech Community? Of wil je meer informatie over I²PCC? Ontdek meteen wat er leeft in de sector.

Chinese partner

www.smarthubvlaams brabant.be/cleantech

Het ontwerp, de software, de elektronica … het duurde drie jaar om het allemaal op punt te krijgen. De zoektocht naar de juiste technologie bracht Eric naar China. ‘China staat heel ver op

technologisch gebied. De Chinese firma TOMEN uit de miljoenenstad Shenzen werd onze partner. Het bedrijf ontwikkelt de supercapacitoren die de elektriciteit leveren. Deze op koolstof gebaseerde supercapacitoren zijn uniek. Ze halen een gelijkaardige energiedensiteit als Lithium-ion batterijen maar kunnen heel snel opladen, zijn bestand tegen extreme temperaturen en daarom uiterst veilig terwijl ze nauwelijks zeldzame materialen bevatten.’

Sturen met de app Eric tekende een gamma aan moduleerbare wagentjes uit, inclusief een laadstation. Het prototype van de CityKURT is klaar, het houdt het midden tussen een e-bike en een microcar. Het prototype van de Shuttle-KURT - geknipt voor personen- of goederentransport – is nog in opbouw. De wagens kunnen bestuurd worden door een chauffeur of op afstand met een eenvoudige app. Dat kan handig zijn op industriële sites of vakantieparken. En de naam KURT? ‘Het project is genoemd naar de Oostenrijkse wiskundige Kurt Gödel die de wiskunde in de jaren 1930 op z’n kop heeft gezet. Men dacht toen dat de wiskunde af was, hij toonde aan dat dat nooit zo zal zijn.’ www.kurt.mobi

CEO Eric Verhulst neemt ons mee naar de bedrijfsloods in Aarschot.

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

VLAAMS-BRABANTSE CLEANTECH GAAT NAAR CHINA Bedrijven als Altreonic werken aan duurzame oplossingen voor een propere toekomst. Daar zijn we in Vlaams-Brabant sterk in, met veel jonge, hoogtechnologische en innovatieve bedrijven. Cleantech, zo heet deze sector met een duur woord. China is voor onze cleantechbedrijven een interessante markt: de verstedelijking is er enorm en dus ook de uitdagingen op vlak van afvalverwerking, drinkwatervoorziening, waterzuivering, energie- en warmteproductie. Om onze bedrijven met Chinese partners en instanties in contact te brengen, startten vier Vlaamse provincies het project I²PCC, Interprovinciaal Internationaliseringsproject China Cleantech. De banden met hun Chinese zustersteden helpen daarbij. Vlaams-Brabant verzustert al sinds 2011 met de innovatieve miljoenenstad Chengdu. Kostbare contacten die leiden tot uitwisseling, samenwerkingsprojecten en terreinbezoeken.

I²PCC is een gezamenlijk project van de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en VlaamsBrabant, met de steun van Cleantech Flanders en Flanders Investment & Trade. Het project ontvangt financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).


32 32 - DOSSIER - TOERISME

TOERISME - 33

Lentewandeling in het Pajottenland

2

PAJOTSE SCHOONHEID

104

Kasteel van Gaasbeek 3

Het is het glooiende land van Pieter Bruegel, van schilderachtige kerken en watermolens, van machtige kastelen en stille wegeltjes. Een prachtig wandelland dat je eindeloos kan verkennen over de knooppunten van het Wandelnetwerk Pajottenland. Onze suggestie voor een wondermooie voorjaarswandeling? De Kastelenwandeling door het pittoreske Gaasbeek.

127

123 129

103

6

Feast of Fools 1

De Boerenmarkt

Elke zaterdagnamiddag strijkt de Boerenmarkt neer op het charmante dorpspleintje van Gaasbeek. Amper 300 inwoners telt het dorp, dat op de lijst van 50 mooiste dorpen van Vlaanderen pronkt. De statige pastorie is verkozen tot een van de paradijsplekjes van het Pajottenland. Nestel je even in haar hoogstamboomgaard en ontdek waarom. 2

Kasteel van Gaasbeek

Achter de robuuste leeuwenpoort wacht je de mysterieuze wereld van markiezin Arconati Visconti. Ze vormde de middeleeuwse burcht om tot haar droompaleis in neorenaissancestijl, met een indrukwekkende kunstcollectie aan de muren. www.kasteelvangaasbeek.be 3

Feast of Fools

2019 is het Bruegeljaar; net 450 jaar geleden overleed de kunstenaar. Hij vereeuwigde de kerkjes en watermolens van het Pajottenland en maakte de Vlaamse boerentaferelen wereldberoemd. Maar Pieter Bruegel is veel meer dan zijn cliché. Dwaal door de gangen van het Kasteel van Gaasbeek en herontdek deze Vlaamse meester door de ogen van Belgische en internationale kunstenaars.

4

In de sierlijke binnentuin van het Kasteel van Gaasbeek heb je een prachtig uitzicht over het Pajottenland. Wandel door het kasteelpark met zijn lange dreven, vijvers en de triomfboog als ode aan Napoleon. Ben je een tuinliefhebber? Bewonder de snoeivormen en de unieke collectie leifruit van de Museumtuin. 5

730 730

Het Kasteelpark

Krijmerie van Gaasbeek

1 11

126

5

111

Het Kasteelpark

Smeltend op een warme pannenkoek of samen met vers fruit in een coupe. Het beste ijs van de streek vind je hier. www.krijmeriegaasbeek.be 6

Kasteel Groenenberg

Het elegante buitenverblijf van de rijke bourgeoisie, met een prachtig park in Engelse tuinarchitectuur eromheen. De collectie azalea’s, narcissen, camelia’s, hortensia’s en rododendrons zorgt voor een fris voorjaarspallet vol kleur. De Kastelenwandeling is 7 km lang en vertrekt aan de kerk van Gaasbeek. Volg de knooppunten 11 - 111 - 124 - 126 730 - 129 - 127 - 123 - 104 - 103 – 11.

6

2

4

3 124

Kasteel Groenenberg

“Het is het glooiende land van Pieter Bruegel, van schilderachtige kerken en watermolens, van machtige kastelen en stille wegeltjes.”

www.feastoffools.be

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

4

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

Pajottenland Het Wandelnetwerk Pajottenland telt 620 kilometer wandelwegen langs de mooiste plekken en haltes van de streek. Bestel de kaart en de infogids via: www.toerismevlaamsbrabant.be/ publicaties


34 - FAVORIET PLEKJE

VLMS-BRBNT KALENDERKORT - 35

Het favoriete plekje van Karen Salaets

2019 Waterfeest

Lente Plantenbeurs

28 april

7 april

De feestelijke start van het vaar­seizoen in Vilvoorde. Kom meevieren en scheep in voor een kanaaltochtje.

Groene vingers? Op de Lente Plantentuin in de Tuinen van Hoegaarden doe je inspiratie op voor jouw droomtuin.

www.toerismevlaamsbrababant.be/ waterfeest

www.detuinenvanhoegaarden.be

Feast of Fools

7 april tot 28 juli Dwaal door de gangen van het Kasteel van Gaasbeek en herontdek Pieter Bruegel door de ogen van Belgische en internationale kunstenaars. www.feastoffools.be

Hagelandse Bloesem­weekends 12 tot 28 april

Wat is jouw mooiste plekje van Vlaams-Brabant? Vertel het ons en maak kans op een gulle mand streekproducten. Mail ons op info@vlaamsbrabant.be

Drie weekends lang gonst het van de wandelingen, fietstochten, belevenissen en bijtjes onder de bloesemblaadjes van het Hageland.

Iedereen Toerist 16 juni

www.toerismevlaamsbrabant.be/ bloesems

Een dag vol toffe sporten, wandelingen en activiteiten in Provinciedomein Halve Maan. Extra toegankelijk, zodat echt iedereen mee kan. www.toerismevlaamsbrabant.be/ iedereentoerist

Als iemand de mooiste plekken van onze provincie kent, is het Karen Salaets wel. Het diensthoofd van Toerisme Vlaams-Brabant geeft de aanzet voor een nieuwe reeks waarin de Vlaams-Brabanders – jij dus – hun favoriete hoekjes en plaatsen presenteren. Voor Karen is dat het Warandepark van Tervuren.

Warandepark van Tervuren “De majestueuze bomen, de sierlijke zwanen op de vijvers, de geschiedenis vol verhalen van hertogen en koningen. Elke zomer gaan we er minstens één keer picknicken met vrienden. Het mooie centrum van Tervuren en de leuke cafeetjes aan de Markt liggen op een steenworp.”

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019

“Als het weer meezit, kan je de streek en het Zoniënwoud verkennen langs de knooppunten op het Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Te druilerig? Dan heb je natuurlijk het vernieuwde Africamuseum waar je door de grote gangen dwaalt. Een ode aan de geschiedenis van Midden-Afrika, een aanrader! De kinderen zullen elke keer opnieuw onder de indruk zijn van de opgezette olifant, giraf en leeuw.”

Toer de Geuze 4 en 5 mei

Geen beter moment om de geuzeen lambiekbieren te ontdekken dan tijdens deze openbrouwerijendag in het Pajottenland en de Zennevallei. www.toerdegeuze.be

Mag. Vlaams-Brabant Lente 2019


1

2

3

4

5

6

7

8

9

WINTER IN #VLAAMSBRABANT Filter of niet, de winter in Vlaams-Brabant was prachtig! Jouw lentebeeld volgende keer hier? Even op Instagram zetten met #vlaamsbrabant.

hgeeraerts, #parkvantervuren #africamuseum #waterreflection 1 @ fos.ke, #vlooybergtoren #callboys #visittieltwinge 2 @ isabelledb, #belgium #citytrip #atleuven #visitleuven 3 @

4 @ elsenchrista, #groenling #vink #zangvogel #natuurpunt #vlaamsbrabant 5 @ dondali, #dog #pet #cockerspaniel #englishcocker #leuven 6 @ philip_2302, #earlymorning #sunrise #visitvlaamsbrabant #korbeekdijle 7 @ nilsmeert, #hiking #hikingtrails #instanature #freezing #ice 8 @ gregorysti, #zoutleeuw #familie #kids #love #happy 9 @ photographer_artist_david #streetart #graffiti #artwork #lembeek

WWW.VLAAMSBRABANT.BE

INFO@VLAAMSBRABANT.BE

@VLAAMS_BRABANT

f

FACEBOOK.COM/VLAAMSBRABANT

@VLAAMSBRABANT


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.