Page 1

GROENE GORDEL MAGAZINE

GROENE GORDEL MAGAZINE IS EEN PUBLICATIE VAN TOERISME VLAAMS-BRABANT

# 4 VO O R JA A R 2 0 1 3 - F I E T S E N — WA N D E L E N — C U LT U U R — C U L I N A I R — LO G E R E N — G E S C H I E D E N I S

Lekker Fietsen TUSSEN DE DRUIVEN VAN OVERIJSE MET UITNEEMBARE WANDEL- EN FIETSKAART

WWW.VERLIEFDOPVLAAMSBRABANT.BE

EEN DAG IN DE MUILTJES VAN DE MARKIEZIN HERBELEEF HISTORISCHE SPORTMOMENTEN WANDELEN DOOR KASTEELPARKEN HET TERROIR VAN DE GEUZE


INHOUD # 4 VO O R JA A R 2 0 1 3

FIETS6 PARCOURS MET PIT 6 Ontspannen fietsen langs de druivenserres in Overijse

14 MUSEUM AGENDA

10 10 Een dag in de muiltjes van de markiezin

15

15 In galop doorheen de Groene Gordel

12 In een kasteelpark wandel je niet. Je flaneert er.

14 Ontdek de mooiste musea van de Groene Gordel

18 Het Terroir van de Geuze

Dan hebben we het lang niet alleen over de hemelszoete tafeldruif, al is die zeker de moeite waard om te proeven. We hebben het ook over markiezin Arconati Visconti, de pittigste dame die je ooit hebt ontmoet. Ze liet de wat plompe burcht van Gaasbeek ombouwen tot een sprookjeskasteel vol kunst en oneindige hoekjes en kantjes. Flaneer door haar romantische droomwereld of door een van de vele kasteelparken van de Groene Gordel. Wie houdt van een pittige smaak, die moet zeker een zurige geuze proeven. ‘Rins’, typeert Sven Gatz de smaak van het Pajotse bier op zijn tocht langs authentieke herbergen en geuzestekers in het Pajottenland en de Zennevallei. Als je de smaak van de streek helemaal te pakken hebt, dan blijf je toch gewoon logeren. Zalige adresjes genoeg en je geraakt nooit uitgewandeld of uitgefietst. Vraag dat maar aan Eddy Merckx. In het Sportimonium in Hofstade neemt een digitaal belevingsparcours je mee langs alle memorabele momenten uit zijn opmerkelijke wielerloopbaan.

HET TERROIR VAN DE GEUZE 18 16 Herbeleef historische wielermomenten

Een pittige streek, de Groene Gordel

20 Wandelnetwerk Pajottenland

Er is nog veel, veel meer te beleven aan pittige avonturen. Dit magazine staat alvast vol zomerse bezoekideeën. In het najaar wacht je een nieuwe lading inspiratie, want dit blad verschijnt voortaan twee keer per jaar zodat je mee bent met de laatste nieuwigheden in de Groene Gordel. Dat geldt trouwens ook voor het nieuwe Hageland Magazine. Wil je geen nummer missen? Teken dan in via de website van Toerisme VlaamsBrabant en krijg elke nieuwe uitgave thuis toegestuurd. Meer informatie hierover vind je op de achterzijde. Tot binnenkort in de Groene Gordel.

23 21 Uitneembare wandel- en fietskaart

23 De facebook van Ketnetwrapster Sien

LEGENDARISCH LOGEREN MONIQUE SWINNEN 24 De meest gedenkwaardige b&b's uit de Groene Gordel

26 Helden in het Hageland

COLOFON Dit magazine is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw | februari 2013 | Concept en coördinatie: Gonda Craeninckx | Vormgeving: Absoluut | Copywriting: Bart Claes (www.wartaal.be) | Foto's: © Toerisme Vlaams-Brabant, Lander Loeckx, Gemeente Overijse, L. Beckers, www.straffestreek.be - Luk Collet, Kasteel van Gaasbeek – Luc Van Muylem, Karel Tomei, Ludo Jacobs, Wim Bladt - Erf-goed.be, ANB, Stefan Dewickere, Dominic Verhulst, Het MOT Grimbergen, Herita vzw, Felix De Boeck, Abstract, Olie op unalit, 1919, collectie Vlaamse Gemeenschap, Africamuseum, Hotel Hungaria, VRT, Kanaaltochten Brabant, gemeente Zemst, Erwin Alsteens, Living Tomorrow, Papiermolen Herisem, Muziekmozaïek vzw, Chris Vandenabeele, Stef Gilissen, Tijl Vereenooghe. | Cartografie: Elke Feusels | Eindredactie: Annie Vanderbiest, Vital Geeraerts | Druk: Claes Printing | Wettelijk depot: D/2013/4058/02 | Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Toerisme Vlaams-Brabant vzw is niet aansprakelijk voor eventuele wijzigingen en/of onnauwkeurigheden in de opgenomen gegevens.

Voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant


TIPS Flaneren door sprookjesachtige kasteelparken, een

Brabants trekpaard

zoete tafeldruif recht uit de serre proeven, fietsen en wandelen, een zachtzure geuze uitschenken, sportmomenten herbeleven in het Sportimonium.

OPWIJK

MERCHTEM

In de drie deelregio’s van de Groene Gordel – Pajottenland & Zennevallei, Brabantse Kouters en Dijleland – verveel je je geen moment. Het is bovendien gemakkelijk te vinden: heel centraal in Vlaanderen en het land, met Brussel in een groene omhelzing.

GROENE GORDEL

Brouwerij

Kasteel

Streekproducten

KAPELLE-OP-DEN-BOS Kanaaltochten

MEISE Nationale Plantentuin

BRABANTSE KOUTERS

ZEMST Sportimonium GRIMBERGEN Abdij van Grimbergen Volkssterrenwacht MIRA MOT

ASSE Waalborrepark

Hageland

VILVOORDE Living Tomorrow Park Drie Fonteinen MACHELEN

BOORTMEERBEEK

HAACHT KAMPENHOUT Witloofmuseum

HERENT Kanaaltochten

Leuven

Brussel

TERNAT

LIEDEKERKE

PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

VLAAMS-BRABANT

STEENOKKERZEEL DILBEEK Bruegel openluchtmuseum Trammuseum

ROOSDAAL Zepposmolen

ZAVENTEM Luchthaven

KORTENBERG

LENNIK Kasteel van Gaasbeek

BERTEM WANDELNETWERK ZUID-DIJLELAND

GOOIK De Cam Volksinstrumentenmuseum WANDELNETWERK PAJOTTENLAND

GALMAARDEN Museum van het Belgisch Trekpaard

PEPINGEN

ST-PIETERS-LEEUW Rozentuin Coloma Kasteelpark Groenenberg

HULDENBERG Doode Beemde

BEERSEL Kasteel van Beersel Zoniënwoud HOEILAART Arboretum Groenendaal

HERNE Park Ter Rijst

BEVER

HALLE Basiliek Hallerbos

KALENDER

GROOT-BIJGAARDEN Lente in het kasteel

GALMAARDEN

TERVUREN

ArTiesTenToer 1/5

HALLE

Carnavalweekend

Dag van de aardbei

Toer de Geuze

1/4

LEMBEEK (HALLE) Sint-Veroonsmars

5/4 5/5

VLAAMSBRABANTSE KANALEN Start van het vaarseizoen

19/5

OVERIJSE Bezoekerscentrum Dru!f

1/6 2/6

ROOSDAAL

PAJOTTENLAND

9/3 11/3

Pauwelviering 27/1

Provinciedomein Huizingen

21/4

OUD-HEVERLEE Zoet Water Meerdaalwoud

TERVUREN Koninklijk Museum Midden-Afrika Park en Arboretum

Papiermolen Herisem

In de Groene Gordel bruist het van de activiteiten: een zomers volksfeest, een swingend festival, een processie, een culinaire belevingsdag, noem maar op. Noteer deze data alvast in je agenda!

Museum

KEERBERGEN De Botermolen

AFFLIGEM Abdij van Affligem

DIJLELAND

Bos

WANDELEN EN FIETSEN Dankzij het fietsnetwerk Vlaams-Brabant kan je eindeloos knooppunten combineren, en het aantal wandelpaden is amper te tellen. Het is dus onbegonnen werk om alle fiets- en wandelroutes op deze kaart aan te duiden. Op de achterzijde van dit magazine vind je meer informatie.

LONDERZEEL Diepensteyn Leireken

een Brabants trekpaard aaien, glorieuze

Parken en tuinen

GOOIK

Open Kerkendag 28/6 1/7

26/5

SINT-PIETERS-LEEUW Rozenfeesten Coloma

29/6 30/6

9/5 12/5 Dag van het Park

BEERSEL

Kasteelfeesten

Volksmuziekfestival Gooikoorts

17/8 25/8

5/7 7/7

OVERIJSE

OPWIJK

23/6

Sint-Pauluspaardenprocessie

Druivenfeesten


Fietsparcours met pit

DRU!F Wil je alles te weten komen over de superlekkere VlaamsBrabantse tafeldruif? Dan moet je zeker langsgaan bij Dru!f, huis van de tafeldruif. Dit gloednieuwe toeristische bezoekerscentrum is gevestigd in Den Bonten Os, een knap 17de-eeuws patriciërshuis aan de kerk van Overijse. De interactieve tentoonstelling boeit jong en oud: bouw je eigen serre, laat je inspireren door de heerlijkste recepten of luister naar het sappige streekdialect. En met het opdrachtenspel ‘De Geheimen van Maurice’ ga je met het hele gezin op een boeiende zoektocht. In de aanpalende toeristische onthaalruimte ontdek je de recreatieve, culturele en gastronomische troeven van de Druivenstreek. De medewerkers kunnen je ook zeggen bij welke serristen of horecazaken je de dag van je bezoek langs kan gaan.

Dru!f, Huis van de Tafeldruif Waversesteenweg 2, 3090 Overijse www.overijse.be

De Druivenfietsroute in Overijse Het is lekker fietsen door de Druivenstreek. Neem dat maar letterlijk: onderweg kan je gewoon aankloppen bij een druiventeler voor een rondleiding in de serre. Hij laat je heel graag proeven, want eens je dat zachte donslaagje van een hemelszoete tafeldruif in je mond laat knappen, ben je verkocht. 6 — Voorjaar 2013

Voorjaar 2013 — 7


Kerk van Duisburg

Woudpoort

Serres in Huldenberg

knooppunt

60

knooppunt

57

GROENE GORDEL

GROENE GORDEL

knooppunt

44

GROENE GORDEL

knooppunt

7

knooppunt

6

t Druivenadvocaa

knooppunt

GROENE GORDEL

DRUIVENTAARTJE & TIRAMISU UIT OVERIJSE

GROENE GORDEL

40

GROENE GORDEL

INGREDIËNT MET DRIE STERREN

Solheide

INGREDIËNTEN Voor het taartje: 4 plakjes bladerdeeg, 45 witte tafeldruiven uit Overijse, 80 g boter, 40 g suiker met citroen.

"Naar buiten, de hellingen af, de bossen in, de wind in de haren. En een tros heerlijk zoete druiven als extraatje."

In de serres in het groene landschap van Overijse rijpen de overheerlijke tafeldruiven tot unieke snoepjes van moeder natuur. De serristen zijn vakmensen die het knipwerk al generaties lang in de vingers hebben. Overijse is ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land 20122014 en je kan de tafeldruif en de heuvelachtige druivenstreek dan ook op de meest originele manieren ontdekken. Op de fiets, bijvoorbeeld. De Druivenfietsroute is een fietstocht met

pit langs uitgestrekte velden, schilderachtige valleien en het mooie Zoniënwoud. Bovendien ben je van 15 juli tot 30 oktober – druivenseizoen - van harte welkom bij de serristen. Bel gewoon aan, ze leiden je graag rond op hun bedrijf. De fiets op Vertrek aan Dru!f, het interactieve bezoekerscentrum pal in het centrum van Overijse. Meteen moet je recht op de trappers voor een korte maar ste-

De wandelbrochure ‘OVERIJSE ANDERS BEKEKEN’ neemt je mee langs enkele idyllische plekjes van Overijse. Onderweg kan je stoppen voor een heerlijke tros tafeldruiven in een serrebedrijf of proeven van een lekkernij in een van de vele horecazaken. Haal de gratis brochure in Bezoekerscentrum Dru!f.

8 — Voorjaar 2013

Voor de tiramisu: 8 'petit beurre' koekjes, 20 blauwe tafeldruiven uit Overijse, 2 dl druivensap, 1 dl druivenlikeur 'Maraschino', 3 dl room.

IJsevallei

BEREIDING

vige klim. De beloning is een prachtig uitzicht over de IJsevallei. Na enkele kilometers tussen weiden en velden duik je alweer het dal in richting Huldenberg, dat andere glazen dorp. Langs aardewegen en autovrije fietswegen ga je al snel opnieuw de valleiflank op. De kerk van Duisburg kondigt zich aan in de verte, maar probeer eerst eens of druiventeler Jeroen Vandenbussche thuis is. Via het Zoniënwoud en de kaarsrechte Kapucijnendreef trap je vervolgens naar JezusEik. Hou halt aan De Woudpoort. Deze knappe boswachterswoning is een infopunt waar je ook fietsen kan huren en kan snuisteren in de streekproductenwinkel. Waarom zou je geen druivenadvocaat of een

Trek je er graag op uit met je vrienden of familie? Ben je op zoek naar een leuke, spannende en vernieuwende activiteit? Dan is ‘Het raadsel van Dru!fman’ een absolute aanrader. Ga op stap in Overijse en leer de kunst van het telen van de befaamde tafeldruif. Een GPS toont je de weg en virtuele experten leren je de knepen van het vak. Na één uur ontdekken en verkennen, weet je of je het in je hebt om serrist te worden.

lokale wijn mee naar huis nemen? Op je weg terug naar Dru!f wachten je nog drie smakelijke stops: de serres van druiventelers Hilde en Flup Luppens, van Ronald Vanderkelen en van Filip en Koen Dewit. Net voor de afdaling naar Overijse kom je nog langs Solheide, een unieke serristenvilla die herinnert aan de hoogdagen van de druiventeelt. Culinaire druif Sluit je sportieve dagtrip af met een lekker diner. Een twintigtal horecazaken in Overijse hebben zich laten inspireren door de tafeldruif. Van juli tot oktober pakken ze uit met originele suggesties. Wat dacht je van een voorafje van gepaneerde brie op een bedje van sla en

tafeldruiven, gevolgd door gebakken ganzenlever met Leopolddruif en coulis van muscatdruif ? En als afsluitertje een dambord van in wodka gemarineerde tafeldruiven met vanille-ijs? Of je kan zelfs een volledig druivenarrangement boeken met een overnachting en een culinaire verwenavond.

Prik het midden van de bladerdeegplakjes door en schik er de druiven op. Verdeel er de boter over en bepoeder met wat suiker. Snij de zijkanten kort in, en besmeer ze met wat water. Plaats gedurende een 8-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Meng de room met de likeur en de 'Maraschino'. Klop alle ingrediënten licht op met de mixer. Plet de koekjes. Presenteer de druiven in een glaasje, daarop komt de 'espuma' en werk af met de geplette 'petit beurre'. Presenteer een glaasje en een taartje.

SMAKELIJK!

De Druivenfietsroute (25 km) ligt op het Fietsnetwerk VlaamsBrabant. Start: Bezoekerscentrum Dru!f, centrum Overijse. Knooppunten: 40, 6, 7, 57, 60, 44, 40. Vraag de gratis fietsbrochure: www.overijse.be of pik hem op in Dru!f.

Voorjaar 2013 — 9


© Illustratie Korneel Detailleur.

GEZINSUITSTAP: VOLG DE MUIZEN! De muizenfamilies die huizen achter de lambriseringen, in spleten en verborgen hoekjes nemen je hele gezin mee op een dolle tocht door het Kasteel van Gaasbeek. Ze observeren al eeuwenlang het wel en wee van de kasteelbewoners en geven daar honderduit hun leerrijke en komische commentaar bij. Een heerlijke audiotour met de stemmen van onder meer Vic De Wachter, Bruno Vanden Broecke en Koen De Bouw.

Een dag in de muiltjes van de markiezin Amper twee jaar na het huwelijk stierf de Italiaanse edelman. Marie erfde als jonge weduwe een onmetelijk fortuin en een zwierige naam.

Kasteel van Gaasbeek, waar geschiedenis geschreven werd Een mysterieuze dame, die markiezin Marie Arconati Visconti. Eigenlijk heette ze gewoon Marie Peyrat en was ze niet eens van adel. Toen ze in 1873 huwde met de Italiaanse markies Giammartino Arconati Visconti bezat ze maar één paar schoenen en een jurk. 10 — Voorjaar 2013

Droompaleis Van al de kastelen die ze bezat in heel Europa was Gaasbeek haar favoriete optrekje. Ze verbouwde de burcht tot een echt sprookjeskasteel in neorenaissancestijl en paradeerde verkleed als middeleeuwse kasteeldame of als page door de gangen. De markiezin hield enorm van de middeleeuwen en de renaissance en ze richtte haar droompaleis in met een indrukwekkende kunstcollectie. Ze deelde haar romantische fanta-

siewereld met antiquair Raoul Duseigneur die haar kunstadviseur en levenspartner werd.

"Spannend rondsnuffelen in het liefdesnestje van de markiezin" Marie Arconati Visconti leidde in Gaasbeek een leven vol mysterie en paradoxen. De excentrieke kasteeldame droeg soms mannenkleren, rolde zelf haar sigaretten en had een ruw taalgebruik voor een dame van haar stand. Het leven van deze raadselachtige edeldame

spreekt nog steeds tot de verbeelding, net als de gangen en de vele duistere hoeken en kunstige kantjes van het Kasteel van Gaasbeek. Ze schonk haar sprookjeskasteel aan het einde van haar leven – in 1923 – aan het Belgische volk. Gelukkig maar, want nu kan je net als de markiezin flaneren in het kasteel. Laat je helemaal meeslepen in haar mysterieuze wereld tussen droom en werkelijkheid.

Kasteel Van Gaasbeek Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek +32 (0) 2 531 01 30 kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be www.kasteelvangaasbeek.be

WANDEL EEN VIRTUEEL KUNSTWERK BINNEN Een staaltje spitstechnologie op de grens van kunst en wetenschap laat je deze zomer het Kasteel van Gaasbeek ontdekken op een heel andere manier. Kunstenaar Eric Joris en zijn gezelschap CREW creëren met videobrillen, draagbare computers, camera’s en interactieve technologie een virtuele wereld waar de bezoeker zelf de hoofdrol in speelt. Hij manipuleert de basiswetten van onze perceptie en neemt een loopje met je zintuigen. Een staaltje poëtisch escapisme waar markiezin Marie Arconati Visconti zelf maar al te graag van zou geproefd hebben.

Voorjaar 2013 — 11


Kasteeltuinen en -parken in de Groene Gordel

In een kasteelpark wandel je niet. Je flaneert er.

Wat deden koningen, graven en baronnen als ze de drukte van Brussel wilden ontsnappen? In het kasteelpark van hun paleis in de Groene Gordel

flaneren met vrouw of minnares.

"Samen wandelen tussen duizenden en duizenden rozen"

Kasteel van Beersel Alsof het zo uit de 15de eeuw werd geplukt, een unieke getuige van middeleeuwse krijgsbouwkunde. Lotsestraat, 1650 Beersel

"Het Kasteel van Beersel oogt als een echte, stoere middeleeuwse burcht"

Groenenberg

Prinsenbos

Keizerin Charlotte, zus van Leopold II, koos het ridderlijke Kasteel van Boechout – let op de kantelen en de torentjes! – als verblijf. Het geeft een adellijke toets aan de wereldberoemde Nationale Plantentuin van België in Meise.

Tussen de bomen van het 50 ha grote Prinsenbos kan je speuren naar de ruïne van het Prinsenkasteel, al in de 14de eeuw woonden hier de Heren van Grimbergen.

Nieuwelaan 38, 1860 Meise

Prinsenstraat, 1850 Grimbergen

Kasteel van Bouchout

Coloma Romantischer dan dit krijg je een park niet: een fraai waterkasteel uit de 16de eeuw, groene wandelpaadjes en vooral duizenden rozen uit heel de wereld in de allermooiste rozentuin. J. Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw

Een subliem Engels landschapspark met kronkelpaadjes, prachtige hortensia’s en azalea’s en een kasteeltje uit de 19de eeuw. Konijnestraat 172B, 1602 Vlezembeek (Sint-Pieters-Leeuw)

Kasteelpark Ter Rijst Het knapste landschap van het Pajottenland vind je in dit kasteelpark. Het is heerlijk om te flaneren langs de waterpartijen, over romantische brugjes of langs het classicistische kasteel. Terrest, 1670 Heikruis (Pepingen)

Koloniënpaleis

Kasteel van Groot-Bijgaarden Een knap staaltje Vlaamse renaissance in een sierlijk park. In het voorjaar fleurt de 14 hectare grote tuin helemaal op met de kleuren van een miljoen bloeiende bloembollen tijdens de jaarlijkse Floralia. Van 5 april tot 5 mei 2013. Isidoor Van Beverenstraat 5, 1702 Groot-Bijgaarden (Dilbeek)

Kasteel van Huizingen Albert Vaucamps liet aan het eind van de 19de eeuw het halve dorp afbreken om zijn kasteelpark uit te bouwen tot één van de mooiste van het land. Vandaag is het een boeiend provinciedomein met een prachtig kasteel als blikvanger. Henry Torleylaan 100, 1654 Huizingen (Beersel)

12 — Voorjaar 2013

"Leopold II had duidelijke grootse plannen toen hij het Koloniënpaleis liet bouwen"

Koning Leopold II liet een neoklassieke Franse tuin aanleggen in het jachtdomein van de Brabantse hertogen. De ruïnes van het hertogelijk paleis liggen er nog, maar het neoclassicistische Koloniënpaleis dat de vorst liet bouwen, oogt fraaier.

Kasteel van Leefdaal Een groots kasteel aan de rand van het dorp, omringd door bossen, vijvers en een watermolen. Oorspronkelijk dateert het kasteel van de 13de eeuw, maar het riante stulpje werd in 1626 helemaal opnieuw opgetrokken. Boskee 3, 3061 Leefdaal (Bertem)

Paleizenlaan, 3080 Tervuren

Voorjaar 2013 — 13


Paradijs voor Paardenliefhebbers

"Kunst, geschiedenis, eschiedenis, muziek, folklore … Echt fascinerend, de musea van de Groene Gordel."

Ontdek de leukste musea uit de Groene Gordel

MUSEUM AGENDA HET KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA Een imposant gebouwencomplex, een indrukwekkende Afrikaanse kunstcollectie en etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika. Half 2013 sluit het museum voor een grote renovatie. Nog tot 31 maart 2013 loopt de tentoonstelling Spannende Spinnen en zit je met je neus letterlijk op een verzameling exotische spinnen en schorpioenen. Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren | +32 (0) 2 769 52 11 info@africamuseum.be | www.africamuseum.be VOLKSINSTRUMENTENMUSEUM Muzikant Herman Dewit, stichter van volksmuziekgroep ’t Kliekske, heeft een passie voor oude en vaak vergeten muziekinstrumenten. Zijn verzameling telt meer van 400 stuks en die zijn te beluisteren en te bewonderen in dit originele museum. Wijngaardstraat 5, 1755 Gooik | +32 (0) 2 532 28 38 | info@muzmoz.be www.muziekmozaiek.be FELIXART MUSEUM Ontdek het fascinerende licht-, lijnen- en kleurenspel van kunstenaar Felix de Boeck (1898-1995), een pionier van de abstracte schilderkunst in België. Naast het museum staan nog steeds de hoeve en de boomgaard van de schilder. Pik tot 2017 de tentoonstelling Moderne kunst uit het Interbellum mee, met uitzonderlijke werken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Kuikenstraat 6, 1620 Drogenbos | +32 (0) 2 377 57 22 | info@felixart.org | www.feliXart.org WITLOOFMUSEUM Nog steeds zie je witloofbedden op de velden van Kampenhout, maar ooit domineerde dit witte goud de hele landbouw en het dorpsleven van de streek. In het Witloofmuseum leer je alles over het ontstaan van de teelt, maar ook over de sociale en culturele impact. Leuvensesteenweg 22, 1910 Kampenhout | +32 (0) 16 22 33 80 witloofmuseum@kampenhout.be | www.witloofmuseum.be MUSEUM VOOR DE OUDERE TECHNIEKEN Probeer zelf je kleren proper te krijgen met een wasklopper en wasbord, beleef hoe je graan maalt tot meel of hoe een smid ijzer vorm geeft. Dit museum is een echt doemuseum met boeiende demonstraties en workshops. Een tip: tijdens de Erfgoeddag op 21 april barst het hier van de activiteiten. Guldendal 20, 1850 Grimbergen | +32 (0) 2 270 81 11 | info@mot.be | www.mot.be TRAMSITE SCHEPDAAL In deze authentieke buurtspoorwegstelplaats staan de mooiste, oude tramstellen en locomotieven. Blikvanger is het koninklijk tramrijtuig van Leopold II. Dit museum boeit elke jonge en oudere tramliefhebber. Ninoofsesteenweg 955, 1703 Schepdaal +32 (0) 2 569 16 14 | info@tramsiteschepdaal.be | www.herita.be MUSEUM HOF VAN MELIJN In dit knappe, middeleeuwse pachthof stap je de geschiedenis van Tervuren binnen. Bewonder voorwerpen uit het verdwenen hertogelijk paleis en schilderijen van de ‘‘School van Tervuren’ T Ter vuren’. De nieuwe schilderijaanwinsten staan tot april 2013 in de kijker, in mei 2013 staan werken van de Molse School uit het Jakob Smits Museum centraal. Melijndreef 6, 3080 Tervuren | +32 (0) 2 766 53 55 M cultuurdienst@tervuren.be | www.tervuren.be MUSEUM VAN HET BELGISCH TREKPAARD Het stoere Belgische trekpaard – kortweg: de Brabander– is een kweekproduct van het dorpje Vollezele in het Pajottenland. Een interactieve tentoonstelling vertelt het verhaal van de legendarische hengsten Orange I en Brillant. Noteer alvast 20 oktober 2013, de Dag van het Brabantse Trekpaard. Oudstrijdersplein z/n, 1570 Vollezele | museum.trekpaard@hotmail.com www.museumvanhetbelgischtrekpaard.be KASTEEL VAN GAASBEEK > P 10 SPORTIMONIUM > P 16

14 — Voorjaar 2013

In galop doorheen de Groene Gordel Het is niet moeilijk om Nic Balthazar op zijn paard te krijgen in de Groene Gordel. Daar zorgen tien zalige ruiter- en menroutes met een hoog Far West-gehalte voor. Zoals het Kleine Deugdpad dat vertrekt aan B&B De Kleine Deugd in Mazenzele, bij Opwijk. Een zalig, landelijk gastenverblijf waar ook je paard een eigen kamer krijgt en waar de kinderen op de rug van een pony de omgeving van het Kravaalbos kunnen verkennen tijdens een heer-

lijke picknicktocht. Het Kleine Deugdpad slingert zich 25 kilometer lang over land- en boswegen van de Brabantse Kouters en duikt even de provinciegrens met Oost-Vlaanderen over. Een echte verademing om zo veel groen te vinden op amper enkele kilometers van Brussel. Dagenlang draven Dankzij het gebruiksvriendelijke routesysteem kan je in de Groene Gordel gemakkelijk een meerdaagse ruitertrip uitstippelen. Zoals B&B De Kleine Deugd is er meer paardvriendelijke horeca waar je samen met je paard kan logeren of afstijgen voor een lekkere middagstop. Op huifkarpicknick De stoere Brabantse trekpaarden in de weiden zijn een attractie op zich, maar het is nog boeiender als zo’n stel krachtige dieren je hele gezin in een huifkar door het landschap trekt. Vooral als daar nog een heerlijke picknick met streekproducten bij hoort. Wil je meer weten over dit

Nic Balthazar

"20 kilometer van Brussel en recht in de Far West" imposante dier, dan moet je zeker langsgaan in Vollezele. Dit Pajotse dorpje is de bakermat van het Brabantse trekpaard, hier werd ooit het prijsbeest en stamvader Brillant gefokt. Het charmante Museum van het Belgisch Trekpaard vertelt je er alles over. Waar kan je een huifkartocht boeken? Een overnachting voor jou en je paard inlassen? Of wil je meer informatie over de ruiter- en menroutes in de Groene Gordel? Bestel de gratis overzichtskaart of surf naar: toerismevlaamsbrabant.be/ paardentoerisme.

10 RUITER- & MENROUTES KLEINE DEUGDPAD | 25 KM Vertrek: B&B De Kleine Deugd, Opwijk

LAARPAD | 20 KM | Vertrek: Laarstallen, Nederokkerzeel.

WARANDEPAD | 22 KM Vertrek: Hoevehotel Warandehof, Gooik.

ROCK WERCHTERROUTE | 27 KM Vertrek: Hof ter Dijle, Haacht.

MIENENHOFPAD | 17 KM Vertrek: Paardenmelkerij Mienenhof, Londerzeel. RUITERPAD MEERDAAL | 25 KM Vertrek: LRV Ruiterschool, B&B Tussen Kunst en Konfituur Oud-Heverlee, of B&B Vinkenbos, Haasrode. KASTELENROUTE | 17 KM Vertrek: Paardenmelkerij Mienenhof, Londerzeel.

TEUSSERSPAD | 22 KM Vertrek: LRV De Centaurmenners, Meerbeek of Bertem Natuur, Bertem. CENTAURROUTE | 22 KM Vertrek: LRV De Centaurmenners, Meerbeek of Bertem Natuur, Bertem. DIEPENSTEYNMENROUTE 40 KM | Vertrek: A. Van Doorslaerlaan, Meise.

Voorjaar 2013 — 15


"Eddy Merckx, Raymond Impanis, Lomme Driessens. In de Groene Gordel is wielergeschiedenis geschreven."

DE BOOT OP Ga in Leuven aan boord voor een boottocht op het Kanaal Leuven-Dijle richting Kampenhout, Herent of Mechelen. Je fiets kan mee zodat je langs jaagpaden en kronkelige Dijlearmen terug naar je vertrekpunt trapt. Nieuw dit jaar is de aperitiefcruise van Leuven naar Herent en terug. Ook op het Zennekanaal vertrekken toffe cruises vanuit Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel richting Brussel, of stap de waterbus op in Vilvoorde. Probeer de records van Eddy Merckx te verbreken

www.kanaaltochtenbrabant.be

BEZOEK HET SPORTIMONIUM MET EDDY MERCKX ALS GIDS

Herbeleef historische wielermomenten

Twee andere fietslussen van 40 en 50 kilometer nemen je mee over de provinciegrens, richting Scheldeland. Blikvanger onderweg is de collectie van meer dan 300 gesigneerde wielertruitjes in restaurant Casa Grinta in Terhagen (Rumst).

Hoe voelt het als je de vijfde keer de Ronde van Frankrijk wint? Of zeven keer alle concurrenten op een Eddy Merckx kent dat onbeschrijfelijke gevoel en hij

Herbeleef de overwinningen van de grootste wielerlegende ooit

deelt het met je in het Sportimonium!

Net 100 jaar geleden waagden de beste wielrenners van de wereld zich voor het eerst op de Vlaamse kasseiwegen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Het verjaardagsfeest trekt dit jaar in karavaan door Vlaande16 — Voorjaar 2013

ren en houdt ook in de Groene Gordel halt. Hier woont immers de grootste wielerlegende aller tijden en je kan hem nog steeds op zijn fiets spotten. Niet om opnieuw bergen te bedwingen maar om heerlijk ontspan-

nen door het vlakke land van de Brabantse Kouters te trappen terwijl hij mijmert over vroegere overwinningen. In het Sportimonium in Hofstade herbeleef je deze gloriemomenten – en het zijn er heel wat – via

Wielerpiste Den Reggel in Elewijt

Fietsen met de smartphone Daarna kan je zelf de fiets op, want aan het Sportimonium vertrekt een hypermoderne fietslus die je in 50 kilometer de roemrijke koershistorie van de regio uit de doeken doet. Kies voor the old fashioned way en laat een fietskaart en kleurrijke infopanelen je leiden, of ga de digitale toer op en scan de QR-codes onderweg voor beeld- en audiofragmenten op je smartphone. Je komt in Diegem waar de jaarlijkse superprestige wordt gereden, in Nieuwenrode maak je kennis met drie generaties fietsenmakers en in Kampenhout fiets je even in het spoor van wielrenner Raymond Impanis. Ook de legendarische koersdirecteur Lomme Driessens kruist je pad en je bolt langs de woonplaats en de voormalige fietsenfabriek van Eddy Merckx.

Historische fietsmomenten op smartphone of tablet

hoopje rijdt in de wielerklassieker Milaan-San Remo?

een digitaal belevingsparcours. Met een tablet in de hand maak je een boeiende tocht door de wielergeschiedenis.

Meet je fietsconditie met echte toprenners

Probeer de wielerpiste Wil je eens een echte wielerpiste uitproberen? De piste Den Reggel in Elewijt zet de deuren open voor al wie een ritje waagt met zijn eigen tweewieler. In groep kan je een initiatie boeken met een heuse pistefiets. En echte fietsfanaten kunnen

met een vaart de streek en de wielergeschiedenis ontdekken in het wiel van een ex-profrenner. Scheer alvast je benen en smeer de wielerkuiten! Voor meer info: Sportimonium Trianondreef 19, 1981 Hofstade +32 (0) 15 61 82 23 toerisme@zemst.be www.sportimonium.be

WIELERCADEAUS De fietslus In het Wiel van Eddy Merckx toont je niet alleen de rijke wielergeschiedenis van de Groene Gordel, maar ook de mooiste groene en historische plekjes. En voor de fietsers die in het Sportimonium het digitale belevingsparcours ‘In het wiel van Eddy Merckx’ boeken is er nog wat extra: per boeking ontvang je naast de fietskaart een bonnenboekje met heel wat voordelen. De NATIONALE PLANTENTUIN in Meise: één toegangskaart kopen, één gratis. Voor de liefhebbers, gratis toertjes rijden op WIELERPISTE DEN REGGEL in Elewijt. Proef een gratis fruitjenevertje of appelsap in de STREEKPRODUCTENWINKEL in Grimbergen. Het MUSEUM VOOR DE OUDERE TECHNIEKEN in Grimbergen: per gezin gratis kinderspeurtocht. IJSSALON SINT-BRIXIUS in Sint-Brixius-Rode biedt je een gratis kopje koffie bij elke bestelling.

Voorjaar 2013 — 17


Een delicate geuze is rins, dat is het voorgeborchte van zurigheid. Een geuze met karakter smaakt dan weer ‘neig’, zoals ze hier zeggen. Daartussen heb je een heel scala aan smaken.’ Die typerende zurigheid maakt geuze een veelzijdig bier. Heerlijk in de zomer als dorstlesser op een terras. Maar ook prima als aperitiefje. ‘Zuur opent de maag’, weet bierliefhebber Sven. ‘Geuze is zelfs een perfect digestief want de zurige smaak verlicht de maag. Dus mooi om te beginnen en te eindigen.’

Pajottenland & Zennevallei

Met een flink glas geuze in de hand luistert Sven Gatz begeesterd naar geuzesteker Karel

PROEF MET AL JE ZINTUIGEN

Goddeau. ‘Weet je dat geuze een eigen terroir heeft?’ vraagt Sven,

WELKOM IN BEZOEKERSCENTRUM DE LAMBIEK De Lambiek is geen saai museum, maar een interactief centrum waar je echt ondergedompeld wordt in de smaken, geuren, geluiden en textuur van dit oerbier. Ook het toerismekantoor is hier gevestigd dus je kan meteen alle informatie inwinnen om de verschillende lambiekbrouwerijen te bezoeken of het Pajottenland en de Zennevallei met de fiets of te voet in te trekken.

Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg 02 359 16 36 | www.beersel.be

18 — Voorjaar 2013

‘Die zit niet in de grond maar in de lucht van het Pajottenland.’

Het Terroir van de Geuze Met Sven Gatz op Bierontdekking Kleurrijke tegels op de vloer, een Mariabeeldje boven de deur, een houten bank en wat tafeltjes, een kanarievogel op de schouw en een goedlachse café-baas achter de toog. En vooral een groot assortiment geuze en kriek op de kaart. Zoals herberg Klosken zijn er nog meer café-parels in het Pajottenland. Hier komt Sven Gatz graag, want de directeur van de Unie van de Belgische Brouwers houdt van cafés waar de klanten en de

patron fier zijn op hun authen-tieke bier. ‘Authentieker dan geuze krijg je het niet’, lacht Sven. ‘Lambiek, de basis van geuze, is een bier met sponta-ne gisting. Dat betekent dat er geen gist wordt aan toegevoegd, maar dat het wort wordt bloot-gesteld aan de wilde gisten die hier in de lucht zitten. Tot de 19de eeuw werden alle bieren op deze manier gebrouwen. Lam-biek is het enige bier ter wereld waar dit nog steeds op dezelf--

de manier gebeurt als eeuwen geleden. Een rechtstreekse af-stammeling van het oerbier.’ Voorgeborchte van zurigheid Niet iedereen is meteen dol op geuze. ‘Ook toen ik het de eer-ste keer proefde, was ik er niet gek op’, geeft hij toe. ‘Het is een smaak die je moet leren kennen. Je moet als het ware al wat vaste grond onder de voeten hebben. Eens je de weg naar geuze hebt gevonden, is er geen weg terug.

Smaken verschillen Geen enkele geuze smaakt net hetzelfde. Het bier is een mengeling van jonge en oude lambiek die nagist op de fles. Dit mengen heet geuzesteken, een vak van specialisten. Sven neemt ons mee naar Karel Goddeau van geuzestekerij De Cam in Gooik. Een gepassioneerd man die met veel geduld artisanale lambiek van brouwerijen uit het Pajottenland omtovert tot parelende geuze. ‘Elk vat heeft een eigen verhaal’, vertelt Karel, terwijl hij ons tussen de manshoge vaten lambiek gidst. Op elk vat staat netjes de datum genoteerd. ‘Pas na jaren ervaring kan je een beetje inschatten welke lambiek welke smaak oplevert. De beste brouwsels komen binnen in januari of februari. Maar de smaak hangt ook af van de gisten in de lucht. Welke gisten er worden opgepikt, hangt dan weer af van het dorp, de afstand van de rivier de Zenne, het weer, noem maar op.’ Dat maakt geuze een heel complex bier. ‘Een doorsnee pilsbier maakt gebruik van één gist die aan het brouwsel wordt toegevoegd. Lambiek vangt wel negentig verschillende wilde gisten uit de lucht die op elkaar inwerken. Het zijn vooral de gisten Brettanomyces Bruxellensis en Brettanomyces Lambicus die je hier in de Zennevallei vindt en die typerende geuzesmaak opleveren.’ ‘Als je dat allemaal weet, dan drink je een geuze met respect’, weet Sven. ‘De liefde voor het Pajottenland, de passie van de geuzebrouwers en -stekers, en een unieke smaak. Gezondheid.’ Voorjaar 2013 — 19


Wandelnetwerk Pajottenland Pajottenland & Zennevallei

6,2 KM

SINT-VERONAWANDELING

"Door velden en holle wegen naar de Veronakapel"

De geuze en het Pajottenland zijn onafscheidelijk. Nergens anders ter wereld dan in de glooiingen van het landschap van Bruegel, aan de oevers van de Zenne, vind je de wilde gisten die dit legendarische bier opleveren. Het Wandelnetwerk Pajottenland leidt je langs brouwerijen, stekerijen en pittoreske dorpsherbergen. Sint-Veronakapel.

Wandelen door het Pajottenland en de Zennevallei is herademen in een lappendeken van akkers en weiden, over heuvelruggen en langs verstilde dorpjes. Amper te geloven dat je niet ver van de Brusselse drukte bent. Met het Wandelnetwerk Pajottenland stippel je heel gemakkelijk een wandeling op maat uit dankzij het handige knooppuntensysteem. De kers op de taart van zo’n wandeling is natuurlijk een stop

Weg van de drukte

in een typische dorpskroeg zoals ze alleen hier te vinden zijn. Je moet gewoon een geuze of een kriek drinken op een zonovergoten terras, en vraag er een boterham met plattekaas en radijsjes bij. In herberg In den Haas in Gooik, het oudste café in de regio, spelen ze nog het authentieke en eeuwenoude platbolspel. Meer dan alleen folklore. In Volkscafé De Cam in hartje Gooik kan je genieten van een Geuze Oude Cam in de schaduw van de geuzestekerij. Verzekering tegen dorst Op zondag – alleen op zondag - kan je onder de kerktoren van Eizeringen kiezen uit de meest uitgebreide geuze- en kriekkaart die je kan vinden. In de Verzekering tegen de Grote Dorst is het café met de langste naam maar

WANDELNETWERKEN PAJOTTENLAND EN ZUID-DIJLELAND De knooppunten van de wandelnetwerken Pajottenland en Zuid-Dijleland gidsen je over trage wegen naar de mooiste plekken van de Groene Gordel. De handige wandelgidsjes met knooppuntenkaart kosten telkens 9 euro. De kaart apart kost 6 euro. Bestel ze via toerismevlaamsbrabant.be/ publicaties

Met de wandelkaart op stap

met de kortste openingsuren. De foto’s en affiches aan de muren verbeelden het leven en de brouwerijgeschiedenis van het dorp. En zo zijn er nog veel meer pittoreske caféhaltes op het wandelnetwerk. In de Oude Smis van Mekingen in Sint-Pieters-Leeuw wordt al sinds 1847 bier getapt. Het is slechts een postzegel groot maar o zo charmant. Restaurant Molensteen en Afspanning Gaasbeek zijn favoriete stops na een bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek.

Picknick aan het Kasteel de Liedekerke Genieten van het landschap

Start: Sint-Lambertuskerk, Neerijsesteenweg/Dorpstraat, 3061 Leefdaal. Knooppunten: 5, 57, 56, 55, 52, 51, 50, 5

Deze wandeling toont je de landelijke kant van het Dijleland. Na een tocht door de velden en holle wegen op de grens van Bertem en Leefdaal kom je aan de kleine maar o zo knappe SintVeronakapel. De oudste delen van dit kerkje zijn minstens duizend jaar oud. Volgens de legende zou de volksheilige Sint-Verona hier begraven zijn. Ook indrukwekkend is het Kasteel de Liedekerke, een uit de kluiten gewassen slot aan de rand van het dorp. Het stond er al in de 13de eeuw maar in 1626 werd het volledig heropgebouwd. De Sint-Veronawandeling ligt op het Wandelnetwerk Zuid-Dijleland.

TYPISCHE ISCHE GEUZECAFE'S OP HET WANDELNETWERK ERK PAJO P PAJOTTENLAND TTENLAND IN DE VERZEKERING TEGEN DE GROTE DORST Frans Baetensstraat 45, 1750 Eizeringen www.dorst.be | Knooppunt 17 IN DE OUDE SMIS VAN MEKINGEN Jean Baptiste Cardijnlaan 10, 1600 Sint-Pieters-Leeuw | Knooppunten 321 en 319 DE PEDEMOLEN Lostraat 84, 1703 Sint-Gertrudis-Pede dilbeekserfgoed.be/Watermolen.htm Knooppunten 190 en 197 RESTAURANT MOLENSTEEN Donkerstraat 20, 1750 Gaasbeek www.molensteen.be | Knooppunt 11

AFSPANNING FSPANNING OUD GAASBEEK Kasteelstraat asteelstraat 37, 1750 Gaasbeek www.oudgaasbeek.be | Knooppunt 126 MONG BLOK LOK Ninoofstesteenweg 28, 1670 Pepingen epingen | www.mongblok.be Knooppunt 315 VERWENHERBERG ERBERG KLOSKEN Brusselsestraat russelsestraat 24, 1750 Lennik Knooppunt oppunt 10

IN DEN HAAS Wijngaardbosstraat 6, 1755 Gooik | Knooppunt 231 EIZERINGEN

VOLKSCAFÉ DE CAM Dorpsstraat 67a, 1755 Gooik www.decam.be | Knooppunt 27

STGERTRUDISPEDE 1

GALMAARDEN

Onverhard traject PEPINGEN

BEVER

Knooppunt Verhard traject

GAASBEEK GOOIK ST-PIETERS-LEEUW

HERNE HALLE

20 — Voorjaar 2013

Startplaats

LENNIK

49

Sint-Veronakapel

50

Poelstraat

51

Kasteel van Leefdaal

52

Sint-Lambertuskerk


36 KM

LANGS GROTE HOEVEN EN KLEINE KAPELLEN © Ines Lotfi

"Genieten van de totale rust in het Pajottenland"

De facebook van Ketnetwrapster Sien Presentatrice Speelbossen en waterplezier, sterren en toekomstsnufjes. In de Groene Gordel leven kinderen zich helemaal uit. En wie weet beter dan Ketnetwrapster Sien Wynants wat kinderen plezant vinden? Info

Vind ik leuk

Ketnetwrapster Sien heeft een link gedeeld. 36 minuten geleden Sprookjes en prinsessen vind je niet alleen op Ketnet! www.kasteelvangaasbeek.be

Ketnetwrapster Sien 2 uur geleden Hé Ketnetkijkers: vanaf half mei is er opnieuw WATERPRET in het Provinciedomein Huizingen!

Vind ik leuk . Reageren . Delen

start

65

Baljuwhuis, Marktplein 17, 1570 Galmaarden

fietsinrijpunt

fietsknooppunt

fietsverhuur

fietsroute

fietscafé

bijzonder gebouw

fietsvriendelijk verblijf

watermolen

speelzone

windmolen

rustbank

Vind ik leuk . Reageren . Delen

kapel

Ketnetwrapster Sien 6 uur geleden

Ketnetwrapster Sien gisteren Speelbos 't Vossenhol! HEERLIJK om me uit te leven na een drukke dag in de Ketnet-studio. Kom je ook? www.speelbosvossenhol.blogspot.be

Een heldere hemel vannacht, dus volop FONKELende sterren turen bij Volkssterrenwacht Mira. Jij ook Frank Deboosere? Vind ik leuk . Reageren . Delen

Met volle teugen genieten van het landbouwleven en de rust in het uiterste westelijke puntje van de provincie. Kronkelige wegjes rijgen de vierkantshoeven en kapelletjes aan elkaar in de gemeenten Bever, Herne en Galmaarden. Vertrekpunt is het Baljuwhuis, het gemeentelijke ontmoetingscentrum van Galmaarden en ook een toeristisch infokantoor. In Vollezele kan je het Museum van het Belgisch Trekpaard bezoeken, een ode aan dit krachtige dier dat hier zijn bakermat heeft.

Frank Deboosere vindt dit leuk

Ketnetwrapster Sien heeft een link gedeeld. 6 april Benieuwd hoe onze Ketnet-studio er in de toekomst kan uitzien? Of jouw huis? CHECK THIS OUT! www.livingtomorrow.be

Vind ik leuk . Reageren . Delen

Ketnetwrapster Sien 15 maart Een TIP voor wie graag knutselt. Maak je eigen papier in Papiermolen Herisem. www.herisem.be Of bak je eigen brood in het MOT in Grimbergen! www.mot.be

Deze fietslus ligt op het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Start: Baljuwhuis, Marktplein 17, 1570 Galmaarden Knooppunten: 65, 98, 8, 9, 31, 36, 37, 1, 4, 3, 78, 6, 65

Kapel van Aezebeek, Herne

Vind ik leuk . Reageren . Delen


S

Logies met Geschiedenis

LEGENDARISCH LOGEREN Slaap tussen dezelfde muren als ridders ooit deden, of luister naar klassieke muziek in eeuwenoude, lange kloostergangen. Logeren in de Groene Gordel is een belevenis waar altijd wel een sterk verhaal te rapen valt.

D

e koene ridder van Ophem liet in de 12de eeuw zijn oog vallen op een lapje grond, vlak in het centrum van het kleine dorp. Hij bouwde er een stevige hoeve met een kerk naast. Een optrekje dat bij zijn status paste. De kerk werd later de parochiekerk en ze staat er nog steeds. In de 19de eeuw kocht Engelbert Sterckx de site. De geboren en getogen Oppemnaar had een steile carrière gemaakt: hij was opgeklommen van priester tot aartsbisschop en kardinaal. Hij kon zich dus wel een historische hoeve veroorloven en hij kocht meteen de mooiste van het dorp. Het pand werd heropgewaardeerd en kreeg de naam Sterckxhof. Sterckxhof Vandaag is de knap gerestaureerde hoeve al vier generaties lang in het bezit van de familie Vanderhasselt. Gastvrouw Chris Vanderhasselt slaapt nog altijd in de kamer waar ze geboren is. Met oog voor detail gaf ze het warme, rustieke interieur vorm dat het historische karakter alle eer aandoet. Haar schilderijen fleuren elke gastenkamer op. Ridder van Ophem zou zich nog steeds thuis voelen in de gezellige zithoek aan de open haard.

Sterckxhof Ridderlijk verleden

"Krakende plankenvloeren en wegdromen bij de open haard"

tilte is het verschil tussen niks zeggen en alles gezegd hebben. Deze gedachte van dichter Herman de Coninck staat te lezen in de tuin van Rosario en typeert de B&B helemaal. De zusters van Sint-Franciscus van Sales stichtten het klooster aan de voet van de kerk van Bever in 1830. Het werd een stiltecentrum waar het leven vertraagt. En dat is het nog steeds, ook al zijn de zusters al veertig jaar geleden vertrokken. Bezieler Johan Vriens vluchtte weg uit de drukte van Antwerpen en werd meteen verliefd op de rust en de stilte van het gebouw in het Pajotse dorpje. Rosario De sobere kamers, de lange kloostergangen, de biologische keuken en duurzame materialen maken het een heel eigenwijs gastenverblijf. Het leven volgt nog steeds het ritme van de kloosterlingen, met een gezamenlijk ontbijt en avondmaal aan de lange kloostertafel. Televisie is er niet, een bibliotheek met duizend boeken wel. In de groene stiltetuin kom je helemaal tot jezelf. Met drie vleugelpiano's in huis durft alleen muziek de rust al eens te doorbreken. Muziek is belangrijk in Rosario en de kapel van het voormalige klooster leent zich perfect voor akoestische concerten. Regelmatig zijn er dan ook muzikale projecten met muzikanten uit heel de wereld.

Poreel 10 a, 1547 Bever | +32 (0) 54 58 68 20 info@rosario.be | www.rosario.be

Rosario

De stilte van de kloosterzusters

ONTRAFEL HET MYSTERIE VAN DE BOUWMEESTER De Sint-Martinusbasiliek van Halle is twee jaar lang gesloten voor een grondige restauratie van het interieur maar toch was een bezoek nooit zo spannend! Er valt immers een mysterie op te lossen: wie was de bouwmeester van de basiliek? Wie ‘mysterie’ en ‘Halle’ zegt, komt uit bij commissaris Witse. Acteur Hubert Damen gaat samen met architect Karel Breda op zoek naar de mysterieuze bouwmeester in een film (25 min.) die elke bezoeker te zien krijgt. Je kan ook zelf op speurtocht met het online mysteriespel of ga met het iPad-game op zoek door de straten van Halle. En elke vierde zondag van de maand zijn er heuse mysteriedagen! De deuren zijn dan wel gesloten, toch kan je je nog laten gidsen door het knappe interieur van de kerk. Het interieur werd namelijk volledig heropgebouwd in een 3D-model dat je virtueel kan bezoeken. Nadien neemt een ‘echte’ gids je mee voor een tochtje rond de gerestaureerde buitenzijde en een korte stadswandeling langs enkele historische gebouwen. Of wil je alleen het miraculeuze zwarte OnzeLieve-Vrouwbeeld bewonderen? Dat beeldje staat te pronken in de kleine bidkapel onder de toren. mysterievandebouwmeester.be

Kardinaal Sterckxlaan 17, 1860 Meise +32 (0) 2 269 90 36 | info@sterckxhof.be www.sterckxhof.be

24 — Voorjaar 2013

Voorjaar 2013 — 25


© VRT

IN HET HAGELAND DE HELDEN VAN KETNET In het najaar van 2012 staken vier jonge durfallen in Helden op Ketnet week na week allerlei fantastische stunts in elkaar. Nico, Sieg, Benni en Dempsey gingen geen enkele uitdaging uit de weg en namen de Ketnetters mee op hun halsbrekende avonturen. De wildste ideeën, de zotste toeren, de strafste stoten: de vier helden begonnen er zonder verpinken aan. En ze slaagden er nog in om ze te realiseren ook. Spanning en plezier stonden voorop in dit geweldige programma dat wetenschap en techniek op een speelse manier verzoende met kwajongensstreken. Ketnet is de kinderzender van de VRT, maar is ook meer dan tv. Met de 360°-aanpak leeft Ketnet niet alleen op het scherm, maar ook ver daarbuiten: op het internet met ketnet.be, op mobiele platformen en op talrijke evenementen. Ketnet wil met haar activiteiten bijdragen tot de groei en ontwikkeling van kinderen.

De leukste plekken in buurregio Hageland Ridders in een modern plunje? Neen, het zijn de helden van Ketnet die het kasteel van Horst zijn binnengevallen! Sieg, Nico, Benni en Dempsey gaan geen uitdaging uit de weg. Er is geen betere plek om te fantaseren over de middeleeuwen dan dit machtige waterkasteel, een eeuwenoud baken in het heldhaftige Hagelandse landschap. Hier waan je je meteen stoere ridder of adel-

lijke jonkvrouw. Het Hageland telt nog veel meer plekken waar je de held kan uithangen. Superheld In Provinciedomein Halve Maan in Diest glijd je met de snelheid

van een superheld van de waterglijbaan het openluchtzwembad in. In Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw ontdek je al spelend de natuur. Cowboyhelden trekken in een huifkar door het Hageland, of waarom niet op de rug van een ezel? De ezelboerderijen in het Hageland organiseren de tofste ezelwandelingen in de natuur. Of trek moedig door de mysterieuze (speel)bossen van de streek. In Tielt-Winge stoot je op fabelachtige figuren in het

Vraag het nieuwe Hageland Magazine in je toeristisch infokantoor of via www.toerismevlaamsbrabant.be/ publicaties.

HAGELAND VOOR JONG EN OUD Niet alleen jeugdige helden amuseren zich in het Hageland, ook voor hun ouders is het genieten geblazen. ZALIGE STADJES Verken de zes charmante provinciestadjes Aarschot, Diest, Landen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Zoutleeuw. Een bewegwijzerde stadswandeling toont je de mooiste en meest verrassende plekken van elke stad. WIJN De frisse, Hagelandse wijn moet je echt proeven op een zonnig terras na een wandeling over een wijnhelling. BIER De eeuwenoude brouwerstraditie leeft voort in talloze, kleine (huis)brouwerijen. Het bekendste bier is ongetwijfeld de Witte van Hoegaarden. BLOESEMS EN FRUIT De lente start pas echt na een verkwikkende wandeling tussen de geurende lentebloesems. Het Hageland is na het Haspengouw de belangrijkste fruitstreek van het land. WANDELEN EN FIETSEN Geen betere manier om het groene Hageland te verkennen dan te voet of met de fiets. De mooiste routes vind je op het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels, en met de Fietskaart Vlaams-Brabant rijg je de knooppunten aan elkaar.

Kabouterbos. Een gids vertelt je er elke derde zondag van de maand – van mei tot september – spannende sprookjesverhalen. Dus ben je dapper genoeg? Kom dan naar het Hageland en hang de held uit!

Voorjaar 2013 — 27


PLAN ALVAST JE BEZOEK AAN DE GROENE GORDEL!

PUBLICATIES ZIN OM TE WANDELEN?

TOERISTISCHE DIENSTEN TOERISME VLAAMS-BRABANT Provincieplein 1, 3010 Leuven T +32 (0) 016 26 76 20 E toerisme@vlaamsbrabant.be www.toerismevlaamsbrabant.be TOERISME LEUVEN Stadhuis Naamsestraat 3, 3000 Leuven T +32 (0) 016 20 30 20 E toerisme@leuven.be www.visitleuven.be

V.u. Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Provincieplein 1, 3010 Leuven, ondernemingsnummer: 0422.667.404, T 016 26 76 20, toerisme@vlaamsbrabant.be, www.toerismevlaamsbrabant.be

BEZOEKERSCENTRUM "DE LAMBIEK" Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg T +32 (0) 02 359 16 36 E toerisme@beersel.be www.beersel.be TOERISME BRABANTSE KOUTERS Prinsenstraat 22, 1850 Grimbergen T +32 (0) 02 270 99 30 E toerisme@brabantsekouters.be www.brabantsekouters.be www.grimbergen.be DIENST TOERISME HOEILAART Gemeenschapscentrum Felix Sohie Gemeenteplein 39, 1560 Hoeilaart T +32 (0) 2 657 05 04 E toerisme@hoeilaart.be www.hoeilaart.be DIENST TOERISME HULDENBERG Gemeentehuis Gemeenteplein 1, 3040 Huldenberg T +32 (0) 02 686 61 65 E toeristischedienst@huldenberg.be www.huldenberg.be WITLOOFMUSEUM KAMPENHOUT Leuvensesteenweg 22, 1910 Kampenhout T +32 (0) 016 22 33 80 E toerisme@kampenhout.be E witloofmuseum@kampenhout.be www.kampenhout.be/toerisme www.witloofmuseum.be DIENST TOERISME KORTENBERG UIT-balie Dr. De Walsplein 30, 3070 Kortenberg T +32 (0) 02 755 22 82 E toerisme@kortenberg.be www.kortenberg.be

Het Hageland heeft een waaier aan prachtige, uitgestippelde wandelingen. Koop onze wandelboekjes tegen een kleine vergoeding in onze toeristische infokantoren.

DIENST TOERISME OVERIJSE De Vuurmolen Begijnhof 17, 3090 Overijse T +32 (0) 02 785 33 73 E info@overijse.be www.overijse.be TOERISME PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI Historisch Stadhuis Grote Markt 1, bus 1, 1500 Halle T +32 (0) 02 356 42 59 E toerisme@halle.be E pajottenland-zennevallei@halle.be Kantoor Markevallei, Baljuwhuis Brusselstraat 1, 1570 Galmaarden T +32 (0) 54 58 91 67 E markvallei@toerismepajottenland.be www.toerismepajottenland.be TOERISME SINT-PIETERS-LEEUW Gemeentelijk Toerismebureau Coloma Jozef Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw T +32 (0) 02 371 22 62 E toerisme@sint-pieters-leeuw.be www.sint-pieters-leeuw.be

ZIN OM TE FIETSEN? Dankzij de fietsnetwerkkaart Vlaams-Brabant kan je eindeloos knooppunten combineren.

GRATIS GIDSEN Gratis publicaties te verkrijgen in de toeristische infokantoren.

TOERISME TERVUREN Markt 7A, 3080 Tervuren T +32 (0) 02 766 53 40 E toerisme@tervuren.be www.tervuren.be/toerisme BEZOEKERSCENTRUM KASTEEL GAASBEEK Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek T +32 (0) 02 531 01 30 E kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be www.kasteelvangaasbeek.be VVV TOERISME ZEMST Sportimonium Trianondreef 19, 1981 Hofstade T +32 (0) 015 61 82 22 E toerisme@sportimonium.be www.zemst.be www.sportimonium.be TOERISME DIJLELAND T +32 (0) 016 31 18 61 E info@toerismedijleland.be www.dijleland.be

WWW.MEETINGLEUVEN.BE Meeting Leuven, uw aanspreekpunt voor meetings, incentives, congressen en events in Vlaams-Brabant.

ONLINE ENQUÊTE

OP STAP IN VLAAMS-BRABANT, WAT VIND JIJ ERVAN?

EE DOE MIN EN W NG NACHTI

EEN OVER TWV.

150 €

Toerisme Vlaams-Brabant wil graag weten hoe je je verblijf of uitstap in Vlaams-Brabant hebt ervaren. Heb je ervan genoten of denk je aan concrete verbeterpunten? Deel ons je bevindingen en/of tips mee via: www.toerismevlaamsbrabant.be/peiling

De online enquête neemt slechts 5 minuten van je tijd in beslag en bovendien maak je maandelijks kans op een cadeaubon t.w.v. 150 euro voor een verblijf in Vlaams-Brabant.

Scan deze code en surf naar de mobiele website. Wil je geen nummer missen van het Hageland en Groene Gordel Magazine? Teken dan in op toerismevlaamsbrabant.be/abonnement

Alle publicaties zijn ook verkrijgbaar via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

WWW.VERLIEFDOPVLAAMSBRABANT.BE

Groene Gordel Magazine  

Toerisme Vlaams-Brabant. Het Hageland Magazine is een gratis publicatie, jaarlijks uitgegeven door de Provincie Vlaams-Brabant. Het geeft je...

Groene Gordel Magazine  

Toerisme Vlaams-Brabant. Het Hageland Magazine is een gratis publicatie, jaarlijks uitgegeven door de Provincie Vlaams-Brabant. Het geeft je...

Advertisement