1 minute read

Kun harrasteautohaaveesta tulee totta

Viime keväänä Pekka Laine ajoi ensimmäistä kertaa vuoden 1965 bahama blue -hohteisen Kuplansa Vaasan seudulta kotiin Nurmijärvelle.

Pekka Laina vuoden 1965 Kuplansa kanssa Helsingin Seurasaaressa kesäkuussa 2018.
Marjaana Piironen

– Olin jo pitkään katsellut itselleni Kuplaa. Tämä kiinnitti heti huomion, sillä auton historia oli tiedossa ja se oli alkuperäiskuntoinen, Pekka kertoo. – Kupla valikoitui harrasteautoksi sympaattisen ulkomuotonsa lisäksi helppouden takia, siihen saa osia, ja toisaalta siitä saa omannäköisensä ihan alkuperäisosilla tuunaamalla.

Kupla ilahduttaa

Myös Pekan puoliso Marjaana Piironen on tykästynyt harrasteautolla kulkemiseen. Yhdessä heistä on mukava ajella eri kohteisiin.

– Parhaita ovat tietyn aikakauden hengen säilyttäneet kohteet, kuten Helsingin Kaivopuiston ranta. Niihin on kiva ajella kaikessa rauhassa pikkuteitä pitkin.

Kuplalla on myös mukava tuottaa iloa muille: jo pelkästään huoltoasemalle poikkeamalla saa takuuvarmasti ihmisiä jutulle muistelemaan menneitä. Pekka on ollut auton kanssa edustamassa myös tanssilavalla tehdyissä kuvauksissa ja yllättänyt 80-vuotissankarin nostalgiahetkellä.

Apua huoltoon

Autoharrastukseen kuuluvat myös tekniset ongelmat. Vaikka auto on päällisin puolin hyvässä kunnossa, ikä näkyy ajoittain alkuperäiskuntoisessa tekniikassa. Alkukesästä kytkin lopetti toimintansa. Pekalla on auton säilyttämistä varten pieni autotalli, mutta suurempia huoltoja autotallissa ei mahdu tekemään. Niinpä hän joutui selvittelemään, mistä harrasteajokille saisi huoltoapua.

– Muistin Mobilian, ja pienellä selvittelyllä nettisivuilta löytyivät museoautojen huoltopalvelut. Soitin Koittolan Ismolle ja sain nopeasti huoltoajan, kertoo Pekka. – Kupla haettiin näppärästi kotoa.

Kytkimeen tehtiin täysremontti, ja pian auto oli taas ajossa. Pekka sai Mobiliasta mukaansa suositukset siitä, mitä autolle kannattaisi tehdä jatkossa ja vinkkejä varaosien hankintaan.

– Kytkinremonttiin liittyen Mobilia hoiti kaikki osien tilaamiset, mutta kesän mittaan tilailin seuraavaan huoltoon tarvittavat osat itse.

Elokuussa autoon sitten vaihdettiin iskunvaimentimet ja jarruletkut ja laitettiin moottorin käyntisäädöt kohdalleen.

– Nyt auto käy niin kauniisti, että se on suorastaan ilo korvalle.

This story is from: