Page 1

17. FEBRUAR - 23. FEBRUAR 2017


PETEK, 17. JANUAR 2017 SLO 1 20.30 Daljinec REMOTE CONTROL mongolsko-nemški film, 2013 Mongolski družinski film. Zgodba o dečku, ki iz svoje rodne vasi pribeži v Ulan Bator, glavno mesto države Mongolija. Doma so razmere slabe. Oče je pijanec, z mačeho se stalno prepirata. Na skrbi ima mlajšega brata, ki prodaja njegove risbe in si tako zasluži za en krog s konjem ali si kupi sladice. Starejši brat se redno odpravlja v mesto prodajati sveže mleko. Nekega dne, ko so razmere doma še posebej hude, se odloči in ostane v mestu. Ker nima kje živeti, si na vrhu stanovanjske hiše uredi improvizirano domovanje, od koder opazuje ljudi in okolico. Preživlja se s prodajo mleka, drugače pa živi v svojem domišljijskem svetu, ki mu pomaga premagovati osamljenost in nesrečno zaljubljenost. Med svojim bivanjem v mestu se namreč zagleda v osamljeno lepotico Anyo, ki živi v nasprotnem bloku. Najprej naveže stik z njo na nenavaden način. SLO 2 22.50 POLNOČNI KLUB Vključujemo in aktiviramo V Polnočnem klubu bodo tokrat spregovorili o zanimivem projektu Javne agencije za knjigo Republike Slovenije ''Vključujemo in aktiviramo''. Namen projekta je vključevanje štirih ranljivih družbenih skupin: oseb z motnjami v duševnem zdravju, oseb z motnjami v duševnem razvoju, zapornikov v fazi odpusta in oseb, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog. Skozi projekt naj bi se v prvi vrsti lažje socialno aktivirali in posledično vključili na trg dela. Zvezdan Martič bo gostil štiri udeležence in štiri mentorje. SLO 1 23.00 Umazani Harry DIRTY HARRY ameriški film, 1971 San Francisco se leta 1971 trese pred blaznim serijskim morilcem po imenu Scorpio. Inšpektor Harry Callahan mu mora predati odkupnino, toda njuno srečanje se prelevi v igro za življenje ali smrt. Harry ob pomoči novega partnerja inšpektorja Chica Gonzaleza sledi Scorpiu, ki se kmalu zave, da ima za petami sebi enakega. Harryja nič ne bo ustavilo na poti do uboja sprijenega zločinca – niti zakon.Klasika, ki je postavila merila žanra policijskega filma in z »loose-cannon« policistom naslovila željo tedanje frustrirane ameriške družbe po kakršnikoli že ustavitvi vse bolj razraščajočega kriminala, velja za enega najbolj citiranih in vplivnih filmov vseh časov. Izvirnik so nasledila še štiri nadaljevanja.


SOBOTA, 18. FEBRUAR 2017

SLO 1 18.00 PREGREHA BREZ GREHA kuharska oddaja V tokratni oddaji Pregreha brez greha bomo pripravljali zanimive muffine, ki jih boste z lahkoto pripravili tisti, ki nimate kuharskega predznanja, seveda tudi tokrat brez bele moke in brez sladkorja. Predelava klasike pa prinaša že malo pozabljen, nostalgičen in vedno okusen rižev narastek. Jed, ki bo mnoge popeljala v otroštvo in dišečo babičino kuhinjo, bo Gorazd zastavil malo drugače. Seveda brez sladkorja in brez glutena. Mojster ponovne uporabe pa bo iz stare vinilke izdelal stensko uro.

SLO 1 21.50 Prevara (II.) THE AFFAIR (II.) ameriška nadaljevanka, 2015, 7/12 Noahova knjiga je uspešnica. Na gala sprejemu se noseči Alison mudi domov, kamor je povabila prijatelje na praznovanje zahvalnega dne. Noah ne more s sprejema, saj je namenjen njemu, sploh pa v pozornosti uživa. Athena stoji ob strani hčeri. Scotty končno prepriča Cola, naj zahvalni dan preživi z odtujeno brati in materjo, ki razkrije resnico o očetu oziroma vzroku za spor med njimi in Hodgesovimi. SLO 1 23.25 Številka 55 BROJ 55 hrvaški film, 2014 Jeseni leta 1991 se skupina hrvaških vojakov v improviziranem oklepniku odpravi na patruljo. Kmalu padejo v zasedo, vozilo je uničeno, vojaki pa se morajo zateči v bližnjo hišo. Obkoljeni vojaki se 24 ur upirajo srbskim enotam, obenem pa se jih njihovi soborci trudijo rešiti iz zasede…Veliki zmagovalec puljskega filmskega festivala leta 2014, nagrajen s kar osmimi zlatimi arenami, je pristen in obenem čustveno nabit prikaz resničnega dogajanja med hrvaško osamosvojitveno vojno. "Želeli smo, da bi film deloval nekoliko dokumentarno, saj smo ga zasnovali po resničnih dogodkih iz leta 1991, kljub temu pa smo se hoteli izogniti vtisu televizijske reportaže. Pivčević (direktor fotografije) je s pomočjo luči želel ustvariti sliko z navidezno napako, ki pa bi bila kljub temu videti zelo dobro. Prav zato ni nič preveč poudarjeno ali izrazito v bližnjem posnetku, veliko stvari se dogaja nekako mimogrede, pomembna se nam je zdela spontanost, ki je običajna v takih vojnih razmerah." (Kristijan Milić).


NEDELJA, 19. FEBRUAR 2017

SLO 1 15.20 Modna hiša Velvet: Metuljeva krila VELVET I. španska nadaljevanka, 2013, 1/16 Madrid, 1958 – vsak si želi vsaj enkrat kupovati v razkošni veleblagovnici Velvet, kjer prodajajo najbolj elegantne, kakovostne in drage obleke. A za zidovi in razkošno vsebino trgovine se skriva ljubezenska zgodba med preprosto šiviljo Ano in bogatim dedičem Albertom. Njuna prepovedana ljubezen bo velikokrat na preizkušnji, a pripravljena sta kršiti takratna pravila ter pričakovanja najbližjih.... 1. del: Alberto Márquez, naslednik modne hiše Velvet, se vrne v Madrid po večletnem študiju in praksi v Londonu.

SLO 1 20.30 Vojna in mir WAR & PEACE angleška nadaljevanka, 2015, 8/8 Francoska vojska mora zapustiti Moskvo, saj ji pred bližajočo se zimo zmanjkuje zalog. Med dolgim in napornim umikom skozi zasneženo Rusijo vodijo s seboj ujetnike, med katerimi je Pierre Bezuhov. Reši ga vod polkovnika Denisova in tako se Pierre vrne v Moskvo, kjer spet sreča knežno Marjo, ki se je zaročila z Nikolajem Rostovom in druge. SLO 2 21.20 INSIDE - OFFSIDE: V ZALEDJU PREDSODKOV Vezan dokumentarna oddaja, Portugalska V življenju Natalina Lime se vse začne in konča pri nogometu. Zaradi nogometa se je preselil na otok Sao Miguel na Azorih in tam igral v vseh klubih pokrajinske lige. Kot prvi črni kapetan moštva je pustil pečat v azorskem nogometu, vendar se kljub temu ni izognil diskriminaciji na tem otočju belcev. Zaradi nogometa se je njegov najstarejši sin Rodrigo že pri 13 letih odselil na celino, kjer igra za enega najboljših portugalskih klubov, Sporting Clube v Bragi. Natalino je zaradi smole izgubil vse, hišo, avto, vrt. Ostali so mu le žena in otroci. Čeprav mu pomenijo največ, je njegova največja želja, da bi mu priznali zasluge in da bi postal nogometni menedžer. Honorarno dela kot športni komentator. To mu prinaša več težav kot veselja v tej zaprti družbi, ki ne sprejema kritike in raje živi v utvari. Natalino pomaga v tastovem baru, kar ga omejuje pri tem, da bi sprejel položaj predsednika nogometnega kluba na otoku. To bi morda zapolnilo praznino, ki jo čuti. Ne verjame več v prihodnost Azorov. Hrepeni po Lizboni, kjer je odraščal in kjer še vedno živijo njegov oče, mati in prijatelji.


PONEDELJEK, 20. FEBRUAR 2017

SLO 1 21.00 STUDIO CITY V tokratni oddaji o tem, kaj bi v luči geopolitičnih razmer Sloveniji prinesla organiziranja prvega srečanja ameriškega in ruskega predsednika. Zakaj Slovenija še ni notificirala Avstrijske državne pogodbe in kaj bi to pomenilo za koroške Slovence? In še; katere dajatve in skriti stroški predstavljajo končni znesek na vaših položnicah?

SLO 2 20.50 Luther (IV.) LUTHER IV. angleška nadaljevanka, 2015, 2/2 Luther lovi ljudožerca in hkrati preiskuje Alicino smrt. Ugotovi, da je hotela poslovati z lokalnim mafijcem in mu prodati diamante, ta pa jo je sklenil opehariti in ji diamante ukrasti, vendar pa so jo prej ubili. Luther zmotno misli, da je za njeno smrt kriv prav on, vendar ugotovi, da je v stik z njo stopila druga oseba iz njegove preteklosti, ki je hotela preprečiti, da bi Luther in Alice pobegnila skupaj, saj bi tako umor iz preteklosti ostal neraziskan.

SLO 2 21.45 Inšpektor Tschiller (II.): Huda bolečina INSPEKTOR TSCHILLER II. (ep. 3 & 4) nemška miniserija, 2016, 1/2 Firat Astan iz zapora načrtuje napad, zato ga hočejo preseliti v zapor na Bavarsko. Nihče pa ne ve, da je Astan na Nicka Tschillerja naščuval rusko morilko Lejlo. Ta ugrabi Nickovo hčer Lenny in ženo Isabello. Astan zahteva, da mu Nick med prevozom na Bavarsko pomaga pobegniti, sicer bodo Lenny in Isabello ubili. Za Nicka se začne tekma s časom.

SLO 2 23.15 Bunkerji, brutalizem in zadrtost Poetika betona

BUNKERS, BRUTALISM, BLOODYMINDEDNESS: CONCRETE POETRY angleška dokumentarna serija, 2/2 V drugi oddaji nam Jonathan Meades razkaže arhitekturo brutalizma v Evropi, ki je pri mladih vedno bolj priljubljena. V ospredju je velik vpliv povojnega dela arhitekta Le Corbusiera. Meades išče priznanje za nekoč osovraženo delo, ki pa je bilo znamenje veličine in optimizma. Vse nenavadne zgradbe v Evropi sestavi v bogat, na trenutke surrealističen portret.


TOREK, 21. FEBRUAR 2017

SLO 1 20.00 Oproščen ACQUITTED / FRIKJENT I. norveška nadaljevanka, 2015, 5/10 Angeline ne verjame več, da je Aksel nedolžen. Pomiri se šele, ko ji to potrdi Akslova nekdanja prijateljica Tonje. William išče novo priložnost za posel in si ogleda primeren hotel, medtem pa skuša Eva pregovoriti Akslovega brata, da bi pričal, kako je bil brat do njega nasilen, kadar je pil.

SLO 1 20.50 AMA DABLAM, IZSANJANE SANJE dokumentarni film, 2017 Dokumentarna pripoved režiserja Igorja Vrtačnika o treh možeh in eni steni, ki se je začela odvijati spomladi leta 1996 na eni najlepših gora na svetu: 6828 metrov visokem Ama Dablamu. Vanji Furlanu in Tomažu Humarju se je po sedmih dneh izjemno težavnega plezanja uspelo preko severozahodne stene prebiti na sam vrh. Zvonko Požgaj, njuna edina zveza z dolino, je dogajanje spremljal iz baznega tabora, ju preko oddajnika usmerjal in vzpodbujal, obenem pa skrbno snemal in zapisoval vse, kar se je dogajalo v tistih dramatičnih dneh. Rezultati te izjemne odprave so že nekaj časa znani. Vzpon je bil v tujini iznačen kot največji alpinistični dosežek v letu 1996 in ostaja eden večjih v zgodovini. Vanje Furlana že dolgo ni več med nami, trinajst let kasneje pa je v Nepalu na Langtang Lirungu ostal tudi Tomaž Humar. Njegov sin je kot 19-letnik postal najmlajši človek, ki je prekolesaril zemeljsko oblo. Duhovne in vztrajnostne dediščine svojega očeta ne skriva: »Moj oče mi je pomenil to, kar upam, da bom nekoč tudi jaz pomenil svojemu sinu. Torej zgled in ponos. Bil je človek, ki je imel sanje, večje od strahov. Oče me je poleg številnih spoznanj naučil predvsem dve stvari: v življenju nikoli ne poklekni in ne zapravi svojega ponosa, kajti ko enkrat to storiš, ti ne ostane nič. SLO 2 20.55 PRAVA IDEJA Ko je Zdenka Pečnik Kočevar leta 2004 iskala idejo, kako razširiti 35-letno tradicijo družinskega podjetja na področju strojegradnje, je tržno nišo našla v proizvodnji ograj in ograjnih vrat. Začela je s povsem novo dejavnostjo, ki je v celoti zaživela z ustanovitvijo podjetja Ograje Kočevar leta 2010. Preboldsko podjetje danes zaposluje 29 ljudi, prihodki jim iz leta v leto rastejo. Vse, od načrtovanja do izvedbe in montaže, je plod lastnega znanja in razvoja in to je njihova največja konkurenčna prednost.


SREDA, 22. FEBRUAR 2017

SLO 1 17.25 TURBULENCA Prvo leto življenja Rojstvo otroka je povsem novo poglavje v življenju njegovih staršev. Kljub številnim priročnikom in še številnejšim nasvetom, ki pogosto izvirajo iz lastnih izkušenj znancev, je prav vsak otrok samosvoja in edinstvena zgodba. Kaj vse se z njim dogaja v prvem letu? SLO 1 20.05 Jimmyjev dom JIMMY'S HALL angleško-irsko-francoski film, 2014 Zgodovinska biografska drama… Leta 1921, na pragu irske državljanske vojne, je Jimmy Gralton na podeželju zgradil kulturni dom, kamor so prihajali mladi, da bi se učili, razpravljali, sanjali, predvsem pa plesali in se zabavali. Medtem ko je priljubljenost zbirališča naraščala, je njegov socialistični in svobodomiselni sloves pritegnil pozornost cerkve in politikov, ki so Jimmyja prisilili, da je zaprl dvorano in zapustil državo. Deset let kasneje, na vrhuncu gospodarske krize, se Jimmy iz Združenih držav vrne v domačo vas. SLO 2 20.00 Popoln glas - tenorist Nicolai Gedda VOCAL PERFECTION, THE TENOR NICOLAI GEDDA nemški portretni film, 2015 Švedski lirični tenor Nicolai Gedda je znan kot eden največjih tenorjev 20. stoletja. Vse od svojega prvega nastopa leta 1952 pa skozi svojo 50-letno edinstveno kariero je obnorel svetovne odre, več kot 100 vlogah, od Glucka do Menottija, je nastopal na opernih odrih Evrope in Amerike in posnel preko 200 albumov, s čimer je postal tenor z največ posnetki v zgodovini.

SLO 1 23.05 Primer Barschel DER FALL BARSCHEL / FATAL NEWS nemška miniserija, 2015, 2/2 Zagnana novinarja David Burger in Olaf Nissen razkrijeta afero, zaradi katere odstopi ministrski predsednik Schleswig-Holsteina Uwe Barschel. Toda že kmalu po izbruhu afere Barschla najdejo mrtvega v kopalniški kadi nekega ženevskega hotela. Čeprav preiskovalci primera domnevajo, da je šlo za samomor, družina trdi, da je bil Barschel umorjen


ČETRTEK, 23. FEBRUAR 2017

SLO 2 20.00 Vina sveta THE WINE SHOWS razvedrilno potopisno kulturna oddaja, 1/13 Voditelja oddaje Matthew Goode in Matthew Rhys v tem delu predstavljata zgodbe o nekaterih najosupljivejših vinih sveta. V Toskani se udeležita tekme s sodi in obiščeta vinarko Doro. Joe Fattorini obišče Južno Afriko, da bi ugotovil, ali je Napoleonova in Dickensova najljubša pijača prestala preizkus časa. SLO 2 21.20 Osamljeni planet - 1000 fantastičnih doživetij LONELY PLANET: 1000 ULTIMATE EXPERIENCES 2013 Popotovanje po svetovni znanih mestih spet malo drugače. Na lestvico Osamljenega planeta so se uvrstili New York, z nebotičniki, rumenimi taksiji in muzeji, Barcelona, sveže mlado umetniško in gurmansko mesto, Singapur, bogata in čista prestolnica sredi džungle, moderni in tehnološko razviti Tokio in seveda Pariz s svojimi palačami, Seno, restavracijami in Eifflovim stolpom.

SLO 2 21.40 Klub zdravja Dallas DALLAS BUYERS CLUB ameriški film, 2013 Teksačan Ron Woodroof je električar in spreten kavboj, znan po svojem zabavljaškem in brezbrižnem načinu življenja. Ko leta 1985 izve, da je okužen z virusom HIV, se njegov svet nenadoma obrne na glavo. Po napovedih zdravnikov mu ostane le še 30 dni življenja, toda Ron smrtne kazni ne sprejme in se spopade s smrtonosno boleznijo. V boju z zahrbtnim virusom ugotovi, da je zdravljenje v ZDA izjemno omejeno, saj so dovoljena le redka zdravila. Odpotuje v Mehiko, kjer se seznani z alternativnimi načini zdravljenja. Navkljub nasprotovanju zdravstvene in znanstvene skupnosti, kamor sodi tudi njegova zaskrbljena zdravnica Eva, prične zdravila tihotapiti v ZDA. Sicer homofobični Ron presenetljivo najde zaveznika v enem izmed številnih obolelih nesrečnikov. Rayon je transseksualec z izjemno voljo do življenja. Da bi se izognila kaznim zaradi nelegalne prodaje, skupaj ustanovita klub, ki ljudem, okuženim z virusom HIV, omogoča dostop do novih zdravil in dodatkov. Globoko v osrčju Teksasa tako zaživi upanje za vse, ki se spopadajo z neizprosno boleznijo. Na čelu vse večje skupnosti prijateljev in strank se Ron bori za dostojanstvo članov, jih seznanja s stanjem, v katerem so se znašli, ter se zavzema za njihovo sprejetje v družbi. V letih po šokantni diagnozi živi polno življenje kot še nikoli prej.


NAJBOLJ PREPRIČLJIVI INDIE ROCKERJI Mladinska oddaja Televizije Slovenija V svojem ritmu, ki mladim glasbenim talentom v izziv daje priredbe ljudskih ali opernih napevov v njim lastnem žanru, je v včerajšnji finalni oddaji druge sezone dobila zmagovalca. Najboljšo priredbo so odigrali dolenjski indie rockerji MRFY. V drugi sezoni oddaje so se mladi glasbeniki pomerili v sedmih glasbenih žanrih: v kantavtorstvu, indie rocku, elektronski glasbi, narodno-zabavni glasbi, funku, pop rocku in reggaeju. The Indicals, MRFY, Infuzijo, Aljaža Hrastarja, ansambel Me tri do polnoči, Jumpexx inThe Takeover je na finalni prireditvi ocenjevala izkušena glasbena žirija v zasedbi Tomi Meglič, Nataša Nahtigal in Žiga Rezar. Po temeljitem razmisleku jih je torej najbolj prepričala indie rockerska skupina MRFY. Zmagovalci MRFY so zasedba štirih prijateljev, prihajajo iz Novega mesta in so rockerji po duši, imidžu in prepričanju. Pevec Grega živi za glasbo in v ustvarjalnem zanosu na 'placu' za vaje večkrat tudi prespi, kitarist in multiinstrumentalist Tomaž pa gre še dlje – v očetovi delavnici si kitaro po svojem okusu in načrtu izdela kar sam! Ustvarjalno se gibljejo znotraj okvirjev spevnega indie rocka. Člani benda so Gregor Strasbergar (vokal, kitara), Tomaž Zupančič (kitara), Lenart Merlin (bas) in Rok Klobučar (bobni). Najboljši bend letošnje sezone so v Otroškem in mladinskem programu TV Slovenija nagradili s snemanjem videospota, ki si ga ljubitelji njihove glasbe že lahko ogledajo na Facebook strani oddaje. Vas zanima, kako zveni ljudska Zrejlo je žito v ritmih indie rocka? Videospot, ki ga je režiral Aleš Žemlja, si lahko ogledate pod besedilom. Prihodnji teden pa bo že na voljo čisto svež CD s skladbami letošnjih zmagovalcev posameznih dvobojev; izšel bo pri ZKP RTV Slovenija. Ustvarjalci dokumentarno-glasbene serije oddaj V svojem ritmu pa v teh dneh že začenjajo odkrivanje novih mladih glasbenikov in različnih glasbenih zvrsti ter prva snemanja. Nova, tretja sezona oddaj V svojem ritmu bomo na TV Slovenija predvajali konec leta 2017. Služba za odnose z javnostjo, foto: Borut Gale


IZZIVI ZA ŽELJNE ADRENALINA Na spored TV Slovenija prihaja nova mladinska oddaja Adrenalinci. V desetih adrenalinsko-športnih izzivih se bo pomerilo osem srednješolcev. Prvi izziv bo skok z elastiko s solkanskega mostu, to dokumentarno oddajo pa si lahko ogledate v ponedeljek, 20. februarja, ob 17.30 na TV SLO 1. Oddaja Adrenalinci, namenjena mladim med 14. in 18. letom, je nastala v sodelovanju Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija s produkcijsko hišo Fixmedia. Na avdiciji za najstnike, željne aktivnosti, ki tako ali drugače pospešijo bitje srca, so izbrali osem protagonistov in z njimi po dolgem in počez prepotovali Slovenijo. Mladi Adrenalinci so se pri tem spoznali, spoprijateljili in se spodbujali pri največjih ovirah – dvomu in strahu. Njihovi izzivi so bili namreč še karting, plezanje, soteskanje, potapljanje, zorbing, skok s padalom, paintball, raftanje in zipline. Kamere iskrive in sproščene dekleta in fante snemajo z vseh kotov – s pogledom zunanjega opazovalca in čisto od blizu, z glave, roke, noge, vesla, s čolna, z zorba …. Tako lahko neposredno opazujemo, kakšni procesi potekajo med pripravami na izziv, med izzivom in tudi po njem. Odzive in občutke merimo tudi s tako poimenovanim 'strahometrom'. Pri tistih, ki so določene izzive že kdaj prej premagali, strahu ni, lahko samo uživamo v njihovem mojstrstvu vaje. Pri neznanih izzivih pa strahometer zabeleži, razumljivo, več enot. Vsako disciplino pojasnita športni vodnik in preprosta animacija, ki razkriva skrivnosti fizike posameznega izziva. Mladi protagonisti, ki jih bomo spremljali vsak ponedeljek ob 17.30 na TV SLO 1 do 24. aprila, so Benjamin, Peter, Pika, Dolores, Miha, Amadej, Tinkara in Maja. Urednica mladinskih oddaj TV Slovenija, tudi Adrenalincev, je Meta Ornik. »V Otroškem in mladinskem

programu pri snovanju mladinskih dokumentarnih oddaj želimo mladim na privlačen in sodoben način predstaviti življenje vrstnikov, ki se znajdejo v novem okolju, v katerem se morajo preizkusiti, preveriti svojo samostojnost, pridobiti nova znanja … Pri snovanju teh oddaj sodelujemo tudi z zunanjimi produkcijskimi hišami. Lani nas je s svojim predlogom na razpisu prepričala mlada produkcijska ekipa Fixmedia, kar pomeni, da so v oddajah sodelovali mladi protagonisti in oddaje ustvarjali mladi ustvarjalci.« Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija, foto: Arhiv Adrenalincev


PRIPRAVILA: Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija FOTOGRAFIJE: arhiv RTV Slovenija, EPA, IMDb, YouTUbe Pridržujemo si pravico do sprememb v sporedu.

RTV priporoča - 17.02. do 23.02.2017  

RTV priporoča - 17.02. do 23.02.2017

Advertisement