Commonwealth Community Recreation Centre

Page 1

COMMONWEALTH COMMUNITY RECREATION CENTRE Edmonton / Alberta / Canada


BACKGROUND A UNIQUE COMBINATION OF PROFESSIONAL FOOTBALL, EVENT CENTRE & COMMUNITY HUB – ALL IN ONE.

Located on a prominent civic precinct, the new development consolidates the once residual condition of the site into a revitalized, 24/7 urban park space and event destination. It is a jointuse partnership between the City of Edmonton and the Edmonton Eskimos Football Club; combining football operations, stadium programming, and a community centre. The facility adaptively reuses the 1978 stadium fitness centre and connects these user groups over 4 storeys through a cascading promenade.

4

2

3


112 AVE NW

7

Three primary masses – Field House, Aquatics and Gymnasium – respond to the dynamic triangulated geometries of the site and frame a central lobby space, ‘the Social Heart’. These in turn define three exterior forecourt spaces.

ESKIMOS

4

CCRC

IU

FIELD

ST AD

8

M

RD

NW

GYM

8 9

POOL

6

8

5 3 1

10 2

0 20M

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Clark Park Bleachers Clark Park Practice Field Event Space / Parking West Parking Promenade Service Ramp Commonwealth Stadium Entrance Social Heart LRT Tracks


1

3 2

4

6

5

5 7

Level 1 – Field Level 1 2 3 4 5 6 7

0

10M

Stadium Field Eskimos Locker Room Media / Player Lounge Visitor Locker Stadium Operations Stadium Service Ramp


1 2 3

4 5

6

2

Level 2

5 7

1 Box Seat Patio 5 2 Eskimos Meeting Room / Box Seating 3 Coaches Offices 4 Existing Gym 5 Servery 6 Mechanical 7 Pool Trench


2 5

5 3

1

5

1

5

4

5

7

10

8

6

5

Level 3 – Street Level

1 8 9

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Entry Eskimos Balcony Eskimos Admin Eskimos Team Store Community Rooms Registration / Control Lobby / Social Heart Change Rooms Aquatic Hall Field House


1 2

3 6

8

4

8

3

7 5

6 9

7

Level 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Stadium Concourse Skylight Mechanical Change Rooms Administration Running Track Fitness Aerobic Studios Weight Room


DAYLIGHTING

DIMMABLE ZONED LIGHTING CONTROL

TRIPLE GLAZING / CERAMIC FRIT


CANOPY

NATURAL VENTILATION

SOLAR WALL


BUILDING EXPRESSION The building responds to the scale of the stadium and its dynamic nature. The pool massing creates a prow-like gesture, suggesting speed and movement. A southern canopy shields direct light and unifies with the taller field house mass. The cost effective silver metallic cladding is deeply carved to reveal a tessellated phenolic wood panel system. This rationalizes envelope geometries and frames large openings. Walls of variegated ceramic frit glazing modulates heat buildup, solar glare and user privacy.




















MacLennan Jaunkalns Miller Architects + HIP Architects Copyright Š 2017 by MJMA + HIP All rights reserved. Reproduction in whole or in part without permission from the publisher is strictly prohibited. For more information about this project, please contact: Amanda Chong T: 416-593-6796 ext 245 E: achong@mjma.ca www.mjma.ca


+ HIP