Page 1

voor de totale bouwgroothandel

Imabo en Bouwcenter bundelen krachten

‘Eén formule maakt de groep sterker’ Lecot-Raedschelders’ Eddy Evens

‘Logistiek is wetenschap’

4e jaargang, nummer 2 - april 2013

COVER.indd 1

10-04-13 11:02


Martens PVC binnenhuisriolering

Het bedrijf Het Koninklijk familiebedrijf is al sedert 1881 actief in het bedrijfsleven. Met ruim 40 jaar ervaring produceert Martens o.a. een breed assortiment PVC binnen- en buitenriolering. Op het industriegebied Weststad IIII in het brabantse Oosterhout, staat de meest geavanceerde co-extrusie fabriek van de wereld. Binnenhuisriolering: PVC wit In de afgelopen jaren heeft de vertrouwde kleur grijs er een kleurconcurrent bijgekregen. In de diameters 32 en 40mm wordt er binnen het binnenhuisrioleringssegment veel PVC in de kleur wit toegepast. Het assortiment van Martens bestaat uit buizen, T-stukken, bochten, moffen, verlopen, eindkappen en sifons. Uiteraard voorzien van het KOMO keurmerk. De producten zijn bestemd voor toepassing in kunststof leidingsystemen voor binnenriolering onder vrij verval. Hiervoor gelden onderstaande toepassingsvoorwaarden: - NEN 2672 Aanleg van binnenriolering van ongeplastificeerd PVC - NEN 3213 Aanleg in woningen en woongebieden Ontwerp en aanleg - eisen - NEN 3215 Binnenriolering in woningen en woongebieden Eisen en bepalingsmethoden - NPR 3216 Binnenriolering in woningen en woongebieden Ontwerp en uitvoering

Neem voor verkoopinformatie contact op met ons verkoopteam tel +31 (0)162 - 422900 www.martensgroep.eu

12-Martens 1

08-04-13 13:28


VOORWOORD

Sentimenten opzij Samenwerking. Dat is al bladerend door deze MIXpro het thema dat het meest naar voren komt. Met samenwerking valt geld te verdienen, of in ieder geval te besparen. Te vaak gebeurt het dat een leverancier en een groothandel dubbel werk doen. Dat kan vaak ook bijna niet anders als databases bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren. Initiatieven zoals EZ-base zijn lovenswaardig. Toch lijkt het even te duren voordat de hele sector overtuigd is van het nut ervan. Eddy Evens van het Belgische Lecot-Raedschelders is in ieder geval duidelijk. Op het gebied van logistiek verlangt hij volledige medewerking van leveranciers. Bij een groot gedeelte mag hij nu nog blij zijn als hij een afleverbericht ontvangt. Maar dat gaat veranderen. “Er gaat een moment komen dat we afscheid gaan nemen van leveranciers die niet aan onze eisen kunnen voldoen.”

voor de totale bouwgroothandel

Imabo en Bouwcenter bundelen krachten

‘Eén formule maakt de groep sterker’ Lecot-Raedschelders’ Eddy Evens

‘Logistiek is wetenschap’

4e jaargang, nummer 2 - april 2013

COVER.indd 1

10-04-13 11:02

Makkelijk praten, zullen sommigen denken. Niet iedereen heeft de positie van de Belgische ijzerwarengroothandel. Maar daar werken ze dan ook hard aan. Ze willen van 34 vestigingen nu, naar 75 in 2020. “Size matters, zeker in distributie.” Je moet belangrijk gevonden worden door een leverancier. Dan heb je wat te eisen. Een goede samenwerking tussen leverancier en groothandel levert voor beide voordeel op. Dat kan op het gebied van logistiek, maar bijvoorbeeld ook op bij concepten, schappenplannen en merchandising. Samen de klant zo goed mogelijk bedienen en er allebei nog wat aan overhouden. Daar gaat het uiteindelijk om. Samenwerking kan ook tussen twee groothandels afzonderlijk. Dat bleek wel toen Bouwcenter en Imabo in 2006 fuseerden. De ene had een sterke formule en een goed automatiseringssysteem (Bouwcenter), de ander was sterk in logistiek (Imabo). Beide formules profiteerden van elkaars sterke punten. Nu, in 2013, lijkt het huwelijk helemaal compleet nu de één ook de naam van de ander heeft overgenomen. Een emotionele stap voor velen, maar gezien het gemeenschappelijke doel toch een breedgedragen beslissing. Dat blijkt ook wel uit de reacties van Imabo-ondernemers. ‘Het moest er ooit van komen’ en ‘noodzakelijk in deze moeilijke markt’. ‘Covermodel’ Eric Budé heeft zelfs helemaal geen moeite met het verdwijnen van het Imabo-bord van zijn gevel. “Emotionele stap? Nee hoor. Ik moet er sterker van worden en ik geloof dat dat kan.” En dat is misschien ook wel de instelling die nodig is om overeind te blijven in deze woelige tijden. Robert Dingemans Hoofdredacteur MIXpro

PS: Uw tips voor de volgende MIXpro zijn van harte welkom op mixpro@mixpress.nl.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

VOORWOORD.indd 3

3

10-04-13 11:06


CO LOF ON

MIXpro Vakblad voor de totale bouwgroothandel Hoofdredactie Robert Dingemans Redactie Tim van Dorsten Bert Hoogeland Paul van den Hurk Ramona Kezer Marc Nelissen Fotografie Eef Bongers

FORMULES

‘Eén formule maakt de groep veel sterker’ Een efficiënter geregelde backoffice, gezamenlijk voorraadbeheer, een basisassortiment voor alle 86 vestigingen van de aangesloten bouwmaterialengroothandels, een landelijke prijsstelling, meer aandacht voor de zzp’er en één nieuwe formule onder Bouwcenter-vlag. Veris staat voor een grote omslag, emotioneel een grote stap voor de ondernemers. “Het beslissingsproces is moeilijk in een groep. Maar wanneer de beslissing eenmaal genomen is, is het resultaat, met de drive van zoveel ondernemers, dan ook vele malen mooier.”

Column Wim Bak

Close Ups Advertorials

Vormgeving Inpladi, Cuijk

MARKETING

Valencia en Bologna in Nieuwegein

Redactieadres MIXpress Postbus 55 5240 AB Rosmalen T: 073.503.43.47 F: 073.503.81.53 E: mixpro@mixpress.nl W: www.mixpro.nl

Met een eigen tegelbeurs biedt CRH Bouwmaterialen zijn klanten in een kort tijdsbestek en dicht bij huis zicht op de actuele ontwikkelingen in het internationale tegellandschap. De tegelbeurs - de tweede alweer - werd gehouden bij BMN in Nieuwegein en trok in drie dagen tijd ruim 1.500 bezoekers van alle CRH-ketens uit het hele land. Die konden er niet alleen trends opsnuiven en kennismaken met de nieuwste Procasa-ontwikkelingen, maar kregen er ook technische updates en workshops.

Abonnementen los nummer: € 10 (ex 6% btw) Per jaar: € 34 (ex 6% btw)

14

Abonnementsvoorwaarden check www.mixpress.nl/abo

Stopzetten abonnement Opzeggingen (uitsluitend schriftelijk) dienen 8 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. Advertenties Bureau van Vliet Postbus 20, 2040 AA Zandvoort Frank Oudman 023.571.47.45 f.oudman@bureauvanvliet.com Algemene voorwaarden Alle advertentie-opdrachten worden uitgevoerd volgens de AlgemeneLeverings- en Betalingsvoorwaarden van Bureau van Vliet B.V. zoals die gedeponeerd zijn bij de K.v.K. Haarlem onder nr. 34037301 alsmede de Regelen voor het Advertentiewezen. Copyrights Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd op welke wijze dan ook,worden opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

10

LOGISTIEK

‘Logistiek is wetenschap’ Het Belgische Lecot-Raedschelders heeft een plan. Voor 2020 moet de ijzerwarenhandel gegroeid zijn van 34 vestigingen naar 75. En dat zonder significante groei in personeel. Dat vraagt om een gigantische efficiencyslag. Bijvoorbeeld op het gebied van logistiek. “Met het kapitaal dat al is vrijgemaakt, hebben we vijf vestigingen opgestart.”

18

KIJKJE IN DE KEUKEN

‘Ook in 2013 verwachten we groei’ In 1999 startte Jan op ’t Hof zijn ijzerwarenhandel vanuit een pandje van 150 m2 in het Gelderse Nederhemert. Bijna vijftien jaar later is het onderkomen van Op ’t Hof Gereedschap en IJzerwaren niet alleen veel groter, maar staat er ook een vestiging in Urk.

22 4

INHOUD.indd 4

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

10-04-13 11:03


INHOUD

KIJKJE IN DE KEUKEN

‘We bieden huiskopers de juiste beleving’ “Creatief en aanvallend.” Volgens directeur Klaas Angenent typeren deze twee woorden BouwCenter Wassenaar en diens steunpunt in Sassenheim. “We proberen op allerlei verschillende manieren extra aandacht te vergaren: van samenwerkingsverbanden tot themaavonden. Maar het belangrijkste is dat onze klanten - én hun klant - tevreden zijn.”

26

T H E M A S A N I TA I R

Sanitairshowroom als trekpleister Sanitair in de bouwmaterialengroothandel; voor de één een schot in de roos, voor de ander geen droog brood mee te verdienen. Door niet alleen te leveren, maar ook meer service te verlenen, kan sanitair een mooie aanvulling zijn op het bouwassortiment. Juist nu. “Ondanks de moeilijke markt voor nieuwbouwwoningen zijn de vestigingen met sanitairshowroom nog steeds rendabel.”

32

THEMA LIJMEN EN KITTEN

‘Oplosmiddelhoudende producten vervangen waar het kan’ Om zowel ecologische als gezondheidsredenen is de hoeveelheid oplosmiddelen in verf wettelijk vastgelegd. Niet alleen is een te hoog percentage slecht voor het milieu, het kan ook de schildersziekte OPS veroorzaken. Hoe zit dit bij lijm- en kitproducten? MIXpro maakte een rondje bij diverse lijm- en kitfabrikanten.

36 DISCUSSIE

‘Relatie, referentie en gunwaarde’ Een discussie openen op LinkedIn staat garant voor opvallende uitspraken. Vandaar dat MIXpro uitgerekend dit kanaal opzoekt, deze keer met de stelling: ‘Voor een ondernemer/bedrijfsleider in de bouwgroothandel is regelmatig klantencontact waardevoller dan een marktonderzoek.’

50

VOORWOORD

3

BRANCHENIEUWS Branchenieuws

7

FORMULES Imabo en Bouwcenter bundelen krachten

10

MARKETING Valencia en Bologna in Nieuwegein

14

MARKTCIJFERS Bouwprognoses

16

LOGISTIEK Lecot-Raedschelders groeit door

18

KIJKJE IN DE KEUKEN Op ’t Hof Bouwcenter Wassenaar

22 26

SANITAIR Showroom als trekpleister Productinformatie

32 34

LIJMEN EN KITTEN Rondvraag oplosmiddelhoudende producten Productinformatie

36 40

PRODUCTEN Productnieuws

48

DISCUSSIE Klantcontact versus marktonderzoek

50

COLUMN Wim Bak

51

CLOSE UP Festool Slimstock Bosch Bostik Saint Gobain Weber Beamix Bison Professional Velux Geze

17 21 30 41 43 45 47 49

BRANCHEPAGINA’S VVNH Hibin

53 54

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

INHOUD.indd 5

5

10-04-13 11:03


SIMSON PRESENTEERT:

DE ULTIEME KRACHTPATSER

THE BLACK FORCE

20130328NL_MIX_PRO_A4.indd 1 4-BOSTIK.indd 1

4-4-2013 15:09:51 08-04-13 13:25


BRAnchenieuws

Verhagen nu al omstreden

Velux sponsort EK Volleybal

Nog voordat oud-minister Maxime Verhagen aangetreden is als voorzitter van Bouwend Nederland, is er kritiek gekomen op de gang van zaken rond zijn aanstelling. Ook het functioneren van de brancheorganisatie en de hoogte van de contributie staan ter discussie. Om die reden hield Bouwend Nederland in maart crisisberaad met grote bouwbedrijven als Heijmans, VolkerWessels en Dura Vermeer. Over de inhoud van de gesprekken is nog niets bekend.

Omzet Zevij daalt 2,2% Inkooporganisatie voor de technische groothandel Zevij heeft haar omzet in 2012 zien dalen met 2,2% naar € 230 mln. Dit komt vooral door de terugval in de Nederlandse economie. Binnen Zevij hadden vooral de technische groothandels in de bouw hieronder te lijden. Hun omzet daalde met 9,3%. De aangesloten groothandels gericht op de industrie daalden in omzet met 0,7%. Dankzij de toetreding van Op den Velden en de GBI Groep bleef de omzetdaling echter beperkt tot 2,2%. Daarnaast heeft Varpo IJzerwaren en Gereedschappen uit Heeswijk-Dinther zich sinds begin dit jaar bij de inkooporganisatie aangesloten. Schottert uit Dedemsvaart maakt die stap op 1 maart 2013. Voor 2013 en 2014 verwacht algemeen directeur Marc de Dobbelaere dat de woning- en utiliteitsbouw met 15% en 13% verder zal dalen. “Maar door de groei met nieuwe contractanten kan de totale omzet in 2013 gelijk blijven”, denkt hij.

Alleen nog legaal gekapt hout Sinds 3 maart is het in de hele Europese Unie strafbaar om illegaal gekapt hout te importeren en/of te verkopen. Dat geldt ook voor producten die van hout zijn gemaakt, zoals raamkozijnen en schuttingen. Dit meldt de NOS. Importeurs die niet kunnen aantonen dat hun hout legaal gekapt is, riskeren een taakstraf, een boete tot €79.000 of een gevangenisstraf van twee jaar. Het importverbod moet helpen ontbossing tegen te gaan. In Nederland vallen zo’n 5.000 bedrijven onder de nieuwe wet. Zij moeten kunnen aantonen waar hun hout vandaan komt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat dit controleren.

PontMeyer behoudt marktaandeel Hoewel de omzet vorig jaar terugliep, heeft PontMeyer zijn marktaandeel behouden. Dat zegt topman Anne Schouten in Cobouw. Door de reorganisatie, die de houtleverancier de afgelopen jaren doorvoerde en de bijbehorende kostendaling heeft het bedrijf het er volgens Schouten ‘relatief goed van afgebracht’. Voor de komende jaren houdt PontMeyer nog steeds rekening met een krimp van de totale bouwproductie. Er liggen draaiboeken klaar voor scenario’s van een krimp tot 10%.

De Velux Groep en de Europese volleybal CEV zijn een overeenkomst aangegaan voor het hoofdsponsorschap van het komende EK volleybal voor mannen in 2013. Dit kampioenschap, dat van 20 tot en met 29 september in Denemarken en Polen plaatsvindt, draagt daarom de nieuwe officiële naam ‘2013 CEV Velux Volleybal European Championship Men, Final Round’. Ook Nederland neemt deel aan dit kampioenschap. Onze landgenoten zitten in groep C met titelhouder Servië, Finland en de winnaar van het playoffduel tussen Kroatië en Slovenië. Nederland werkt zijn wedstrijden af in het Deense Herning. “Dit is een mooie gelegenheid om ons sponsorportfolio uit te breiden met één van de meest gespeelde sporten, die energiek, en gepassioneerd is”, aldus marketingdirecteur Michael Rasmussen. De overeenkomst gaat per direct in en loopt tot en met het einde van het EK. De Velux Groep is overigens al hoofdsponsor van de Champions League handbal voor mannen.

Smeer ‘m Vier productgroepen van Weber staan de komende maanden extra in de spotlights: Gevel, Vloeren, Waterdichting en Tegelen. Dit doet de leverancier door middel van de ‘Smeer ‘m met Weber’-actie. Kopers van diverse producten uit een van deze groepen maken met een krasactie kans op een reischeque ter waarde van € 250. Van maart tot en met eind juni zitten de krasstickers op de emmers. Via een speciale actiepagina kunnen klanten meteen zien of ze een reischeque gewonnen hebben. Er worden ook nog t-shirts met ludieke teksten weggegeven. In april zitten de stickers op de emmers met vloerproducten.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Branchenieuws_3pag.indd 7

7

09-04-13 15:22


Vanaf 2014: Hout & meer Beursorganisator VNU Exhibitions heeft een vervanger gevonden van vakbeurs Hout. De eerste editie van de nieuwe beurs ‘Hout & meer’ wordt van 11 tot en met 14 november 2014 gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. De lancering van ‘Hout & meer’ vond dinsdag 5 februari plaats, op de Internationale BouwBeurs. “Na de annulering van de vakbeurs Hout heeft VNU samen met bedrijven in de houtsector hard gewerkt aan een nieuw concept”, vertelt clustermanager Mirjam Barendregt. “Hierbij hebben we ons laten adviseren door bezoekers van de beurs en oud-exposanten, met als resultaat: deze nationale vakbeurs voor de housector voor ambacht, design en industrie.” ‘Hout & meer’ bestaat uit twee onderdelen: de vakbeurs en de experience. Exposanten tonen hun producten en innovaties en geven in de aangrenzende theaters informatie en workshops over toepassingen en trends.

Peter Linders naar Kennisplatform Met ingang van 2013 is Peter Linders aangetreden als directeur strategie en marketing van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Het platform is er op gericht de professional te informeren en inspireren door middel van onafhankelijk nieuws, experts, projectbeschrijvingen, innovatieve producten en evenementen. Linders is van mening dat de Nederlandse bouwsector anders georganiseerd moet worden. “Het anders organiseren van de Nederlandse bouwsector begint al bij het erkennen dat de branche een conservatieve grondslag heeft. Daar moeten we vanaf. Niet in de laatste plaats doordat duurzaamheid de komende jaren steeds belangrijker wordt in de bouw. Dat vraagt om innovatief ­vermogen vanuit een progressieve benadering én de wil om te ­veranderen.”

Webshop voor iedereen

Houthandel PontMeyer heeft een webshop gelanceerd voor de zakelijke markt van hout- en bouwmaterialen. Naar eigen zeggen een ‘nieuwe generatie’-webshop. Deze webwinkel is niet louter voor vaste klanten, maar eenvoudig toegankelijk voor een brede doelgroep. Bovendien kunnen klanten hun eigen prijzen en condities zien. PontMeyer start het assortiment met de 10.000 meest bestelde artikelen, maar dit aantal zal de komende tijd toenemen. Het inbouwen van uitgebreide zoek- en filterfuncties vereenvoudigt het vinden van het juiste artikel. Daarnaast is de navigatie vernieuwd en bestaat de mogelijkheid tot het aanleggen van aanverwante artikelen. Daarnaast is zowel bezorgen als afhalen mogelijk en kan er op rekening en via ideal worden besteld.

Gratis servicepakket

Nog geen ‘crisispakket’ De cao-onderhandelingen in de bouwmaterialengroothandel hebben nog niet geleid tot een akkoord. Dat meldt Koninklijke Hibin op haar site. Doel was te komen tot een voor iedereen acceptabel ‘crisispakket’. Tijdens de gesprekken bleek dat het begrip ‘crisispakket’ door beide partijen anders werd uitgelegd. De bonden willen graag een soort status quo, terwijl werkgevers op zoek zijn naar (tijdelijke) maatregelen om kosten te besparen en zodoende de crisis door te komen. Voordat de partijen verder praten, gaan de werkgevers eerst goed nadenken over de definitieverschillen en een voor beide partijen acceptabele oplossing. Hierbij zal ook ruggespraak gehouden worden met bestuur en leden.

8

Festool komt met het nieuwe Service all-inclusive pakket. Het pakket moet de eindgebruiker de eerste 36 maanden beschermen tegen allerlei soorten extra kosten. Na registratie is het servicepakket kosteloos inbegrepen. Zo is er een gratis reparatieservice, die ook geldt voor vervanging van slijtageonderdelen zoals koolborstels, kogellagers en accu’s. Daarnaast zit er een diefstalverzekering bij met een eigen risico van € 100 en een tevredenheidsgarantie, zodat de klant de machine na aankoop vijftien dagen kan testen. De leverancier garandeert daarnaast een tienjarige beschikbaarheid van reserveonderdelen.

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Branchenieuws_3pag.indd 8

09-04-13 15:22


BRAnchenieuws

Verantwoord isoleren? Door verschillende meldingen van gezondheidsklachten van bewoners ligt het gebruik van purschuim als isolatiemateriaal onder vuur. Chemica Atie Verschoor vindt dat purschuim voorlopig verboden moet worden, maar hiermee is branchevereniging NVPU het niet eens. “Als het aanbrengen van purschuim op de juiste manier gebeurt, dan is er niets mis mee. En zolang niet wetenschappelijk is vastgesteld dat er iets mis is met purschuim, moet dit isolatiemateriaal ook niet geband worden,” vindt André Donders, directeur van branchevereniging NVPU voor purproducenten en –verwerkers. “Daarom hebben we TNO gevraagd om onderzoek te doen naar het mogelijke verband tussen het aanbrengen van gespoten pur en de gezondheidsklachten.” De uitslag volgt medio april, maar was nog niet bekend bij het ter perse gaan van deze MIXpro. Volgens Donders is de industrie niet doof voor de klachten. “We zijn bezig maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door te zorgen dat eventuele gezondheidsrisico’s tot een minimum worden beperkt. Zo moet een ruimte tijdens de isolatie goed geventileerd worden en mogen bewoners tijdens het aanbrengen van het isolatiemateriaal niet thuis zijn.” In tegenstelling tot Donders vindt chemica Atie Verschoor dat purschuim als isolatiemateriaal voorlopig geband moet worden. Ze werkt voor het onafhankelijk Expertise Centre Environmental Medicine (ECEM), dat zich richt op onderzoek, behandeling en advies betreffende gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen. “De laatste tijd krijgen we dagelijks steeds meer mensen met eenzelfde soort gezondheidsklachten, die duiden op de aanwezigheid van giftige stoffen”, vertelt ze. “Daarom zouden we graag een voorlopig verbod zien op purschuim als isolatiemateriaal. Het gaat immers om de gezondheid van mensen.” Purschuimleveranciers Tremco Illbruck en Soudal hebben via persberichten medegedeeld dat hun purschuim geen gevaar is voor de gezondheid.

Nieuw MRO-magazijn Descours & Cabaud bouwt in het Belgische Hasselt een nieuw distributiecentrum van bijna 11.000 m2. De Franse eigenaar van onder meer Destil en Laman investeert € 5 mln in het magazijn dat onderdak moet bieden aan materialen in de categorie Maintenance, Repair en Operating (MRO). Het nieuwe dc zal gebouwd worden naast het hoofdkantoor van de Belgische dochter Imes en zal naar verwachting in september operationeel zijn. Jos Vandael, directeur D&C Europe, noemt de bouw een belangrijke stap om de belofte aan de klant waar te kunnen maken. “Het is een basis voor onze groeiambities naar een multichannel omgeving, waarbij de klant, ongeacht het aankoopkanaal, snel en efficiënt kan worden beleverd.”

Raab Karcher gebruikt windenergie Per 1 januari 2013 is Raab Karcher overgestapt op windenergie. De overstap is onderdeel van het MVO-beleid van Saint-Gobain Distribution the Netherlands. Naast Raab Karcher zijn ook Tegelgroep Nederland, Van Keulen Hout en Bouwmaterialen, De Jager Tolhoek en Galvano hier onderdeel van. Het bedrijf wil zijn CO2-footprint verlagen. Windenergie heeft de laagste CO2-emissie per kWh stroom. De overstap levert een reductie van ca. 3.300 ton CO2 op. Het aandeel van elektra op de totale CO2-footprint moet hierdoor dalen van 30% naar 2%.

Lopen voor de Roparun Medewerkers van Stoel van Klaveren en BBN Bouwmaterialen organiseren een estafetteloop om geld in te zamelen voor de Roparun, ook een estafetteloop. De Roparun bedraagt 500 km. Op 20 april wordt een loop georganiseerd in de historische driehoek Hoorn Medemblik - Enkhuizen. Voor hardlopers die willen ervaren hoe het is om aan een iets laagdrempeligere variant van 60 km deel te nemen is dit een prima optie. Alle teams die deelnemen, betalen € 60 ofwel € 1 per km. De totale opbrengst wordt gedoneerd aan stichting Roparun. De medewerkers van de bouwmaterialenhandels zullen zelf ook deelnemen aan de Roparun. Deze actie maakt deel uit van het initiatief van CRH Bouwmaterialenhandel, waar beide bedrijven onder vallen, om te strijden tegen kanker.

Bruil ontslaat 27 werknemers Bij Bruil Groep komen er veertig functies te vervallen. Dertien medewerkers worden binnen het bedrijf herplaatst, maar het familiebedrijf neemt afscheid van 27 werknemers. Volgens de leverancier van cementgebonden producten en oplossingen in de bouw zijn deze aanpassingen in de organisatie nodig vanwege de structureel lagere volumes in de bouw. De grootste aanpassingen vinden plaats bij Bruil Prefab in Geertruidenberg en Weert en bij Bruil Bouw in Ede. In het totaal werken 400 medewerkers bij Bruil Groep. Bruils ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over de plannen van het bedrijf. ­Daarnaast hebben het personeel en de vakbondsbestuurders van FVN Bouw, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen het sociaal plan ­goedgekeurd.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Branchenieuws_3pag.indd 9

9

09-04-13 15:22


Imabo-lid van het eerste uur Eric Budé: “We willen snel het nieuwe bord op de gevel hebben”

10

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Formules-Veris_4pag.indd 10

09-04-13 11:51


Formules

Imabo en Bouwcenter bundelen hun krachten

‘Eén formule maakt de groep veel sterker’

Een efficiënter geregelde backoffice, gezamenlijk voorraadbeheer, een basisassortiment voor alle 86 vestigingen van de aangesloten bouwmaterialengroothandels, een landelijke prijsstelling, meer aandacht voor de zzp’er en één nieuwe formule onder Bouwcenter-vlag. Veris staat voor een grote omslag, emotioneel een grote stap voor de ondernemers. “Het

weet hij. “Zoals bij iedere fusie is het moeilijk om de samenwerking in de praktijk in te vullen. Toch is dat de laatste jaren enorm verbeterd. Wij hebben een gezamenlijk doel en dezelfde achtergrond. Wij zijn een groep familiebedrijven met een breed bouwassortiment en veel aandacht voor klantencontact. Als een aannemer spullen nodig heeft voor een project in bijvoorbeeld de Margrietstraat, weet de ondernemer waar het voor is. Wij hebben dus korte lijnen naar de markt en zijn lokaal betrokken. Vaak gaan we net een stapje verder voor onze klanten, al is het maar door het hek na sluitingstijd nog eens open te doen. Dat is wel eens anders dan bij andere groothandels, waar gewoon om zes uur het licht uitgaat.”

beslissingsproces is moeilijk in een groep. Maar wan-

Grote stap

neer de beslissing eenmaal genomen is, is het resul-

Genoeg overeenkomsten, maar ook nog genoeg verschillen. En daar gaat nu voor een deel verandering in komen. “Waar wij aan de voorkant van de bedrijven juist hechten aan individueel ondernemerschap, zijn wij nu bezig de achterkant strakker en efficiënter, meer gezamenlijk te organiseren. Dat is emotioneel een grote stap voor ondernemers”, constateert Baks. Meer efficiëntie wordt onder meer bereikt door het opzetten van een gezamenlijk ERP-platform. “Wij gaan ook veel meer samenwerken op het gebied van voorraadbeheer, e-commerce en marketing. Deze manier van organiseren heeft voor de klant veel voordelen. Zo krijgt hij een goede prijs doordat wij grotere volumes afnemen, kan hij snel over producten beschikken door de combinatie van lokale voorraad en een groot logistiek centrum, 24 uur per dag orders

taat, met de drive van zoveel ondernemers, dan ook vele malen mooier.”

D

e fusie tussen Imabo en Bouwcenter in 2006 is een verstandig besluit geweest, vindt Veris’ algemeen directeur Andries Baks. “Bouwcenter beschikte over een sterke formule en een goed automatiseringssysteem en Imabo was sterk in logistiek. Kortom, alle ingrediënten voor een goed huwelijk.” Maar een huwelijk in theorie en in de praktijk zijn twee verschillende dingen,

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Formules-Veris_4pag.indd 11

11

09-04-13 11:51


De vestiging van Eric Budé in Beek, voor en na (photoshop) de restyling.

‘Het moest ervan komen’ Taco van Dieren is samen met zijn vader eigenaar van Imabo Esselink. Van Dieren jr vindt de samenvoeging van Imabo en Bouwcenter een belangrijke stap. “Met één naam, Bouwcenter, vertegenwoordigen we - als individuele ondernemers - gezamenlijk een enorm sterke formule. Op deze manier bundelen we de kracht van één naam en één formule samen met de kracht van lokaal ondernemerschap en bekendheid met de plaatselijke markt.” Van Dieren sr was in 2006 al nauw betrokken bij de samenwerking tussen de twee groepen zelfstandige ondernemers in de bouwmaterialenhandel. “Dit was het begin van versterking en profilering op het gebied van onder andere inkoop en automatisering. Dat naar de markt toe ooit de twee formules zouden samensmelten, was toen al duidelijk. Dat het nog zes jaar zou duren was toen niet te voorzien.” Toch heeft hij wel moeite met de keuze voor de naam Bouwcenter. “Dat ik emotioneel met deze stap wat moeite heb, zal niemand verbazen. Mijn vader werd in 1968 al lid van de in dat jaar opgerichte Imabo-formule. In 1992 werd de Imabo-huisstijl ingevoerd. Elf jaar heb ik me als bestuurder ingezet voor de Imabo-groep, waarvan de laatste vijf jaar voor Veris. Anderzijds ben ik nuchter genoeg om vast te stellen dat het er eens van zou moeten komen. Sterker nog, dat het noodzakelijk is om in deze moeilijke markt ook op deze wijze de krachten te bundelen. Rationeel wordt dit besluit binnen de groep breed gedragen, dat is heel belangrijk. En daar leg ik me dan ook van harte bij neer.” Zijn zoon vindt dat er wel een heldere keuze gemaakt moest worden om eenheid in de naam te krijgen. “De keuze tussen Imabo, Bouwcenter of een andere naam was snel gemaakt. BouwCenter heeft een sterke merklading. De naam Imabo was weliswaar bekend in de regio vanwege het jarenlange gebruik ervan, maar je merkte dat je steeds moest uitleggen wat Imabo betekende. De formulenaam Bouwcenter blijft voor ons echter ondersteunend aan onze bedrijfsnaam Esselink bouwmaterialen. Klanten doen zaken met Esselink en die naam is al honderd jaar een begrip in onze regio.”

12

plaatsen en gebruikmaken van de nachtkluis (pilot). Ook hebben wij een gezamenlijke webshop ontwikkeld, alles erop gericht de klant beter te bedienen. Het zijn allemaal dingen die je individueel moeilijk kunt ontwikkelen, maar wel samen. “ Ook aan de voorkant staat er heel wat te gebeuren voor de bij Veris aangesloten bedrijven. Baks: “Wij gaan naar één formule en dat wordt Bouwcenter. De naam Imabo verdwijnt dus. Niet omdat de formule dan efficiënter te beheren is, maar vooral omdat we beter in staat zijn onze kwaliteiten landelijk te promoten. Wij beschikken over de unieke combinatie van lokaal, betrokken ondernemerschap en de schaalgrootte van een concern. De voordelen die dit heeft voor onze afnemers willen we graag aan de markt vertellen. Onze traditionele doelgroep, de aannemer, hoeven we dit niet uit te leggen. Die kent ons al jaren, soms zelfs al generaties lang. “ De overstap naar één naam voor alle vestigingen is wel een gevoelig onderwerp, geeft Baks toe. “Ondernemers hebben jaren dat Imabo-bord op hun gevel gehad, dus is het een emotionele stap voor hen. Er gaan dan ook direct allerlei geruchten dat Bouwcenter, Imabo overneemt, maar dit is natuurlijk volledig bezijden de waarheid. De enige reden is ‘samen nog sterker!’ De intrinsieke kwaliteit van de lokale ondernemer willen wij nog beter uitstralen naar de markt , onder andere door middel van gezamenlijke marketing.” Uiteraard blijft de familienaam van de ondernemer dan ook groot op de gevel staan. “Halen ze bij Bouwcenter Floris in Wormerveer morgen de naam Bouwcenter van de gevel, dan zullen de vaste klanten daar nauwelijks op reageren. Maar halen ze het bord Floris van de gevel, dan gebeurt er wel iets. Vaste klanten kopen vooral bij Floris. Wat dat betreft, verandert er dus niets.”

Eenheid Daarnaast gaat de keten meer aandacht besteden aan de zzp’er. Baks: “Onze doelgroep is van oudsher de aannemer en daar zijn we ook dedicated aan. Maar de zzp’er kwam erbij. Wij hebben al jaren alles voor de klus, maar ook voor niet-standaardproducten kun je bij

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Formules-Veris_4pag.indd 12

09-04-13 11:51


Formules

‘Goede visie’ Imabo-lid van het eerste uur Eric Budé is erg enthousiast over de recente veranderingen binnen Veris, ook over de keuze voor de naam Bouwcenter. “We willen dan ook binnen een maand het nieuwe bord op de gevel hebben. Bij Imabo waren we op marketinggebied een beetje uitgepraat, we keken tegen elkaar aan, maar kwamen niet vooruit.” Bouwcenter is een sterk merk, dat vertrouwen uitstraalt in de markt, meent de ondernemer. “Daar hoort een fris, nieuw beeldmerk bij. De koppeling tussen de familienaam en het fundament Bouwcenter is de uitstraling die we beogen.” Achter de nieuwe strategie zit een goede visie, vindt Budé, waarbij bestaande middelen zo veel mogelijk worden hergebruikt om kapitaalvernietiging te voorkomen. Budé: “Denk maar aan kozijnen en stellingmateriaal. In de nieuwe huisstijl maakt het niet uit of je grijs/geel (Bouwcenter) of rood/blauw (Imabo) was. Da’s een pluim op de hoed van de Veris-organisatie waard.” Budé heeft geen moeite met het verdwijnen van de naam Imabo. “Onze Imabo-vlaggen worden straks die van Bouwcenter. Emotionele stap? Nee hoor. Ik moet daar sterker van worden en ik geloof dat dat kan. Ook de stemming onder de andere Imabo’ers is omgeslagen van voorzichtige nieuwsgierigheid in enthousiasme. Alle ondernemers kunnen zich inmiddels vinden in de plannen.”

ons terecht. Daarnaast hebben we ook nog eens veel verstand van die producten. Dus helpen we de bouwers met de meest bizarre vragen. Klanten kunnen afhalen of wij bezorgen. We hebben heel veel te bieden, ook aan zzp’ers. Dat moet je landelijk onder de aandacht brengen. Natuurlijk zijn zzp’ers altijd welkom geweest, maar wij hadden bijvoorbeeld geen landelijk prijsbeleid of prijzenboekje voor hen. Daar gaan wij nu wel naartoe. Het is voor ons een heel normale klant, die eenheid in assortiment en prijs moet kunnen vinden bij alle Bouwcenters, maar wel met behoud van de lokale identiteit.” Kortom, het basisassortiment van alle 86 vestigingen wordt uniform, aangevuld met producten waaraan lokaal behoefte is. Dit nieuwe basisassortiment is ook ingrijpend voor de bestaande bedrijven, geeft Baks aan. “Sommige vestigingen hebben bijvoorbeeld geen hout en plaatmateriaal, maar dat krijgen ze nu wel in het basisassortiment. Onze huidige doelgroep, de aannemer, weet wat wij hebben; alles van dakpannen tot keukens. De zzp’er weet dat nog niet, dus gaan wij meer aandacht besteden aan de communicatie naar die klantgroep.“

Gezamenlijk Hoewel de veranderingen binnen de groep gevoelig liggen, hebben de 29 aandeelhouders van Veris gezamenlijk besloten deze stap te maken. Baks: “Natuurlijk zijn er mensen die er niet op zitten te wachten, voor wie deze hele operatie niet had gehoeven, maar ook zij zien het langetermijnvoordeel.” Het beslissingsproces is moeilijker in een groep, vindt Baks, maar het resultaat is dan ook vele malen mooier. “Als je eenmaal ergens voor gaat, stop je er ook de energie van 29 ondernemers in. Dat is fantastisch. Ze hebben er stuk voor stuk over nagedacht en komen ook weer op nieuwe ideeën. We verwachten dan ook van onze aandeelhouders dat ze meedenken over ontwikkelingen en ­strategie.” Bij de veranderingen binnen Veris hoort ook een nieuw logo. Daarop is de familienaam groter afgebeeld dan de naam van de

formule. In het logo komen het gele Bouwcenter-blokje en het blauwe Imabo-blokje terug, dus dat is voor beide formules herkenbaar. Wanneer alle aangesloten bouwgroothandels zijn omgebouwd, durft Baks niet te zeggen, maar ‘voor het eind van het jaar hebben wij allemaal één naam.’ Het duurt nog wat langer voor ze allemaal de nieuwe huisstijl hebben. De bouwmaterialengroothandels krijgen niet alleen maar een nieuwe naam, benadrukt Baks. “Het wordt echt één formule, met één gezamenlijke webshop, één afhaalassortiment en één landelijke prijsstelling. Dat maakt ons als groep veel sterker. Het is een verschrikkelijk moeilijke markt, maar wij zijn positief over de ontwikkelingen binnen de groep. De sfeer wordt steeds beter en de onderlinge samenwerking groeit. Het is een feest om mee bezig te zijn. De ondernemers zijn heel gedreven. “ Door Ramona Kezer

‘Kosten besparen’ Bob Floris, directeur Handelsbedrijven Floris Groep (waaronder Bouwcenter Floris) was al langer ontevreden over de Bouwcenter-huisstijl. De ondernemer heeft drie vestigingen (Purmerend, Wormerveer en Amsterdam) met doorrijdmagazijnen. Floris: “In het voortraject bij de opening van Purmerend vorig jaar, moesten we de vestiging van nieuwe signing voorzien. Die vonden wij verouderd en gezien de snelheid hebben we toen zelf opdracht gegeven om zelf iets te ontwikkelen. We vonden het belangrijk dat onze familienaam goed naar voren kwam, omdat het lokale ondernemerschap onderscheidend voor ons is.” Floris juicht de ontwikkelingen binnen Veris dan ook toe. “Ik vind het een goede ontwikkeling. Als groep moet je één naam hebben en die moet krachtig zijn. Bouwcenter is dat, want de naam zegt genoeg. Daarbij heb je nu één budget om reclame te maken en hoef je geen twee verpakkingen te maken voor je eigenmerkproducten. We zullen dus nog beter in de markt komen en we gaan kosten besparen. Wie wil dat nou niet?”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Formules-Veris_4pag.indd 13

13

09-04-13 11:51


Valencia en Bologna in Nieuwegein Met een eigen tegelbeurs biedt CRH Bouwmaterialen zijn klanten in een kort tijdsbestek en dicht bij huis zicht op de actuele ontwikkelingen in het internationale tegellandschap. De tegelbeurs – de tweede alweer – werd gehouden bij BMN in Nieuwegein en trok in drie dagen tijd ruim 1.500 bezoekers van alle CRH-ketens uit het hele land. Die konden er niet alleen trends opsnuiven en kennismaken met de nieuwste Procasa-ontwikkelingen, maar kregen er ook technische updates en workshops.

L

everanciers van tegels, lijmen, profielen en andere toebehoren staan schouder aan schouder in de tent die aan de showroom van de Nieuwegeinse BMN-vestiging opgebouwd is. Geen afgeschermde stands, maar toegankelijke presentaties die vloeiend in elkaar overlopen. De leveranciers zijn er in geanimeerde gesprekken met klanten. In de showroom zelf is volop aandacht voor CRH’s eigen Procasa-tegelconcept. En buiten worden praktische demonstraties gegeven.

Vestigingen én klanten Sikke Rijpma is de productmanager tegels en tegellijmen van CRH en zette vorig jaar de tegelbeurs op poten. Hij had samen met marketingmanager Ditte Smit CRH’s eigen Procasa-tegelmerk ontwikkeld en in een mooi concept gegoten. En dat concept kreeg de primeur in de nieuwe splinternieuwe showroom van VNB Hasco in Best. Rijpma wilde dat concept in eerste instantie aan de andere CRH-vestigingen tonen om hen er voor te enthousiasmeren maar bedacht al snel dat hij er tegelijkertijd de aandacht van klanten mee kon trekken. En zo was de tegelbeurs geboren, met succes bij de eigen vestigingen en bij diens klanten. Inmiddels rijden sommige vestigingen zelfs met een comfortabele bus vol klanten naar Nieuwegein. Rijpma’s ambitie is om over vijf jaar de grootste tegelbeurs

14

van Nederland te zijn. “Da’s nog een lange weg”, glimlacht hij. “Maar het is wel ons streven.”

Meer dan expositie Ditte Smit benadrukt dat de tegelbeurs meer is dan een expositie van de nieuwste producten. “We richten ons hier op tegelzetters en zzp’ers met tegelwerk. En die groep willen we ook helpen bij het klaren van die klus. Dat doen we met veel inspiratie, instructie en

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Marketing-CRH-Tegelbeurs_1pag.indd 14

10-04-13 13:01


Marketing

Procasa: CRH’s eigen tegelmerk Onder de naam Procasa Basics voeren de bouwmaterialenhandels van CRH een tegelconcept dat is samengesteld uit de beste prijskwaliteit tegels van diverse leveranciers. Marketingmanager Ditte Smit: “Uit onderzoek is gebleken dat slechts 2% van de consumenten tegels op merk kiezen.  Het gaat vooral om sfeer en beleving. Daarom streven we er naar om in onze showrooms alle tegelpresentaties en sfeerbeelden onder ons merk Procasa Selections te zetten,

‘De tegelbeurs toont onze klanten trends, ­inspiratie en oplossingen’ waardoor er voor onze klanten rust en harmonie ontstaat. BMN Nieuwegein is de eerste vestiging waar we dit concept in de showroom hebben toegepast.” De samenstelling van Procasa stelde CRH wel voor een strikte leverancierskeuze. Maar ook die heeft voordelen, aldus productmanager Sikke Rijpma: “We deden eerder zaken met 60 leveranciers. Maar daarmee boden we onze klanten te veel keuze. En tegelijkertijd kochten we zo versnipperd in dat we voor geen van die 60 leveranciers nog echt interessant waren. En dat is met Procasa anders.”

CRH’s merken

Sikke Rijpma (l) en Ditte Smit

workshops. Zo laten we bijvoorbeeld een oplossing zien voor keramische tegels buitenshuis. Daarmee voorkom je vorstschade. Een veelvoorkomend probleem waar veel van onze klanten zo bang voor zijn dat ze zulk tegelwerk liever vermijden. Terwijl er een oplossing voor is. Wij tonen die oplossing zodat zij het werk met een gerust hart aan kunnen pakken en wij tegels kunnen verkopen.”

CRH Bouwmaterialen is de marktleider in de Nederlandse bouwmaterialenhandel. Deze dochter van het Ierse CRH is een conglomeraat van lokale familiebedrijven die allemaal nog onder hun eigen naam in hun oorspronkelijke regio opereren. In totaal heeft CRH Bouwmaterialen 86 vestigingen en  ruim 1.200 medewerkers. Die zijn verdeeld over de ketens Bakker Nijboer, BBN Bouwmaterialen, BMN,  De Boo, Erven Feenstra, NVB Ubbens, Stoel Van Klaveren, Wijck’s, Van Buren en Van Neerbos. Ook Stucgoed en webshop Timo.nl behoren tot de groep. Door Marc Nelissen

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Marketing-CRH-Tegelbeurs_1pag.indd 15

15

10-04-13 13:01


Marktcijfers

Aantal verleende bouwvergunningen gedaald In 2012 is voor ruim 37.000 nieuwe woningen een bouwvergunning verleend. Dat is 33% minder dan in 2011. De grootste daling doet zich voor in de marktsector. In 2012 werden er aan deze sector voor zo’n 25.000 woningen vergunningen afgegeven. In 2011 waren dat er nog 40.000. Aan de overheid en woningcorporaties zijn 12.000 vergunningen verleend in 2012, aldus het CBS.

Forse krimp bedrijfsinvesteringen

Bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa (volume) %-mutatie t.o.v jaar eerder

x 1000

leeftijd

90

65

80

64

70

63

60

62

50

61

60 40 ‘00 ‘01 ‘02 ‘03 ‘04 ‘05 ‘06 ‘07 ‘08 ‘09 ‘10 ‘11* ‘12* Bron: CBS

f m am j j a s o n d j f m am j j a s o n d j f m am j j a s o n d j f m am j j a s o n d j

2009

2010

2011

2012

Bron: CBS

Inhaalproductie zet vanaf 2015 in Het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen daalt in 2014 naar een dieptepunt van 41.000 woningen. Vanaf 2015 neemt het aantal gereedmeldingen weer toe. Onder invloed van het opgelopen woningtekort en de toenemende poel ongerealiseerde verhuiswensen stijgt het aantal gereedmeldingen in 2018 naar circa 65.000 woningen. Hierna vlakt het aantal gereedmeldingen weer af tot onder de 60.000. Dit blijkt uit het rapport ‘Bouwproductie in Detail’ van BouwKennis, waarin de bouwproductie tot en met 2020 in kaart is gebracht. Gezien de economische verwachtingen voor het komende jaar en de aanhoudend hoge werkloosheid, matige koopkracht en de relatief stijgende woonlasten (strengere hypotheekregels, btw-verhoging op nieuwbouw), zal de verkoop van nieuwe woningen ook in 2013 in malaise zijn. Dit leidt in 2013 en 2014 tot daling van het aantal gereedgemelde woningen. Na dit dieptepunt in 2014 zal de woningnieuwbouw weer zijn weg omhoog vinden, verwachten de onderzoekers.

16

De gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan, is in 2012 verder opgelopen tot 63,6 jaar. Dat is een half jaar hoger dan in 2011. Ruim 40% van de werknemers was bij pensionering 65 jaar of ouder. In totaal gingen er vorig jaar 78.000 werknemers met pensioen, zo meldt het CBS. Van 2000 tot en met 2006 was de gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gingen steeds 61 jaar. Vanaf 2007 nam de pensioenleeftijd jaarlijks toe. Dit kwam door de invoering van wetswijzigingen en regelgeving, gericht op het stimuleren om langer door te werken, in 2006. Hierdoor gingen steeds minder werknemers voor hun 60e met pensioen en nam het aandeel, dat tot het 65e levensjaar doorwerkt toe. Aantal werknemers met pensioen en gemiddelde pensioenleeftijd

In januari was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa ruim 11% kleiner dan in januari 2012, becijferde het CBS. Daarmee was de krimp iets groter dan de 9% van december.

25 20 15 10 5 0 -5 -10 -15 -20 -25

Ouder met pensioen

Aantal met pensioen (linkeras) Gemiddelde pensioenleeftijid (rechteras)

In 2012 was 42% procent van de werknemers op het moment van pensionering 65 jaar of ouder. Dat is fors hoger dan in 2011 (30%). Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de eerste babyboomers, geboren vlak na de Tweede Wereldoorlog, inmiddels de 65-jarige leeftijd hebben bereikt. Daardoor waren er in 2012 extra veel 65-jarige werknemers die met pensioen gingen. Het merendeel van de werknemers die met pensioen gaan, is tussen de 60 en 65 jaar oud. Dat is sinds 2000 niet veranderd. Wel is dit aandeel de afgelopen jaren fors geslonken: van 70% in 2008 tot 53% in 2012. Ook is binnen deze groep de gemiddelde leeftijd vanaf 2006 met ruim een jaar toegenomen.

Meer faillissementen bouwsector in 2012 In de hele bouwsector gingen in 2012 uitzonderlijk veel bedrijven failliet; maar liefst 33% meer dan in 2011. De afgelopen jaren nam het aantal faillissementen juist wat af, maar 2012 bleek een inktzwart jaar voor de bouw, becijferde Creditline, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Niet alleen aannemers, maar ook loodgieters en schilders zijn in 2012 massaal failliet verklaard. Er zijn 36% meer loodgieters en 25% meer schilders over de kop gegaan in 2012 dan in 2011.

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Marktcijfers_1pag.indd 16

09-04-13 12:13


CLOSE UP

Zekerheid door service De leverancier is de verdediging, de eindgebruiker de aanval en de dealers zijn het middenveld. Met deze metafoor begon Hans van Breukelen zijn lezing op het Partner Event van Festool en Protool. “En waar wordt een wedstrijd vaak gewonnen? Juist! Op het middenveld”, waarmee het belang van de tussenhandel nog maar eens werd onderstreept. Hans van Breukelen inspireerde de aanwezigen.

O

p de BouwBeurs konden professionals op de stand van Festool en Protool terecht voor voorlichting en demo’s. ’s Avonds waren de dealers aan de beurt. Onder het genot van een hapje en een drankje werden zij door de voormalig topkeeper getrakteerd op een inspirerende lezing. Hij overtuigde de bezoekers ervan dat het verschil tussen mislukking en succes vaak zit in het veranderen van de eigen instelling. Daarbij legde hij de link tussen zijn mislukte seizoen in 1987 en zijn topseizoen in 1988, waarin hij zowel de Europacup I als de Europese titel wist te veroveren met resp. PSV en het Nederlands elftal.

Loyaliteit De lezing van Van Breukelen werd voorafgegaan door korte presentaties van directeur Leo van der Werf en salesmanager Ronald La Croix. Leo van der Werf onderstreepte nogmaals de loyaliteit naar de vakhandel, maar gaf ook een waarschuwing. “De toptijden van een aantal jaar geleden komen waarschijnlijk niet meer terug, maar dat betekent niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Je zult dienen te veranderen, want uw klant doet dat ook. Tegenwoordig lijkt het erop dat er alleen nog marketing bedreven wordt met de P van prijs, terwijl de P van prijs bij uw klanten vaak helemaal niet op de eerste plaats staat. De klant verwacht kennis van zijn vakhandelaar, beschikbaarheid van zijn product én service. Met service kun je jezelf nog beter onderscheiden dan met je product.”

Maar dit zijn niet alleen voordelen voor de eindgebruiker, ook de handel kan hier volgens de leverancier van profiteren. “Door het bieden van extra service, zoals Festool deze aanreikt, kan de handel haar klanten nog beter bedienen en aan zich binden. In plaats van de eigen marge te verkleinen door het verlagen van de prijs is het veel rendabeler om extra service te bieden. En dit is niet wat wij als leverancier zeggen – dit zegt de klant. Meer dan 83% van de eindgebruiker gaf tijdens de Bouwbeurs op de stand van Festool en Protool aan dat extra service een zeer belangrijk argument is om een bepaald merk aan te schaffen.* Kortom, de eindgebruiker hecht zeer veel waarde aan zekerheid. Zekerheid op het gebied van kwaliteit en zeker ook op de investering die hij moet doen. En dit biedt Festool”, aldus Ronald La Croix *onderzoek TTS Tooltechnic Systems BV na afloop van de Bouwbeurs 2013 Dat de focus tijdens de lezingen op service lag, wil natuurlijk niet zeggen dat de producten van Festool niet van de hoogste kwaliteit zijn. Zoals tijdens de Bouwbeurs op originele wijze werd gedemonstreerd, zijn de accu-schroefboormachines van Festool bestand tegen de zwaarste omstandigheden.

Zekerheid De slogan van de leverancier, ‘zekerheid in onzekere tijden’, sluit daar naadloos op aan. Zo vertelde ook Ronald La Croix: “Wij bieden drie jaar garantie, ook op de accu. En juist daarin onderscheiden we ons. Ook geven we klanten de gelegenheid de machine eerst te testen. Voldoet die niet aan de wensen, dan kan de eindklant terugkomen voor een nieuwe machine. Maar ook de gratis diefstalverzekering staat in het teken van zekerheid. Met dit hele pakket garanderen we dat de professional altijd door kan werken.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Close Up_festool_1pag.indd 17

17

10-04-13 09:08


‘Logistiek is wetenschap’ Het Belgische Lecot-Raedschelders heeft een plan. Voor 2020 moet de ijzerwarenhandel gegroeid zijn van 34 vestigingen naar 75. En dat zonder significante groei in personeel. Dat vraagt om een gigantische efficiencyslag. Bijvoorbeeld op het gebied van logistiek. “Met het kapitaal dat al is vrijgemaakt, hebben we vijf vestigingen opgestart.”

E

ddy Evens is als algemeen directeur ICT en logistiek verantwoordelijk voor deze operatie. “Vijf jaar geleden zijn we gaan kijken naar onze organisatie. Wie zijn we? Wat doen we? Wie zijn onze concurrenten? Wat willen we bereiken? Daar is een bepaald masterplan uitgekomen. We wilden groeien. Size matters, zeker in distributie. Hoe belangrijk ben je voor een leverancier? Je moet op het gebied van logistiek veeleisend kunnen zijn richting leveranciers. Dan is volume belangrijk.”

Efficiencyslag Om de gewenste groei te bereiken moest er een bepaalde structuur binnen het bedrijf zijn. “Als je naar een omzet van € 200 mln wil groeien moet je heel objectief gaan kijken. Wat kun je zelf doen? En waar liggen je zwakheden? We merkten dat er een efficiencyslag nodig was op het gebied van logistiek en voorraadbeheer. In eerste instantie dachten we dat zelf te kunnen, maar dat bleek toch iets te makkelijk gedacht. Al kwamen we nog een heel eind. Bovendien hebben we zelf natuurlijk ook nog een hoop andere uitdagingen die we moeten aanpakken. Daarom besloten we met Slimstock en hun programma Slim4 in zee te gaan. Zij hebben de manuren en expertise die wij simpelweg

De distributiecentra worden klaargestoomd voor 2020

18

Eddy Evens: “Er gaat een moment komen dat we afscheid nemen van leveranciers die niet aan onze eisen kunnen voldoen.”

niet hadden. Maar ze hebben onze mensen ook van nieuwe inzichten voorzien. Met logistieke adviseurs die ons een spiegel voorhielden. Zo word je gedwongen over de materie na te denken.”

Parametisering Een belangrijk begrip in voorraadbeheer is forecasting. Als je weet wat de toekomstige vraag gaat zijn, weet je ook wat je op voorraad moet hebben. “Wij hebben 42.000 artikelen. We kunnen niet al die producten afzonderlijk in de gaten houden. Maar door het programma beschikken we wel over een goede parametisering. En hoe langer hij loopt, hoe betrouwbaarder hij wordt. Op die manier zijn we constant aan het optimaliseren. Bijna per product maak je een afweging. Dat gaat van categorie A+ tot E. Bij die eerste willen we een uitleveringsgraad van 98%, bij producten in de laatste categorie mag dat 50% zijn. Bij A+ zitten we nu op 97,1%. Dus we kunnen het nog beter doen in die categorie. Dat is ook een commerciële afweging. Je wil je klanten zoveel mogelijk van dienst zijn, maar aan de andere kant het risico op dode voorraad zoveel mogelijk beperken. Je kunt geen 800.000 artikelen op voorraad hebben. Dat is niet te betalen. Aan het einde van 2014 moeten we € 6.6 mln besparen op voorraad, ondanks een grotere omzet en meer vestigingen. Uiteraard moet er altijd plek zijn voor strategische voorraad. Als een grote klant graag wil dat je één bepaald artikel op voorraad houdt, terwijl anderen het niet bestellen, pak je dat er natuurlijk bij.” Ook het uiterlijk van een schap is een voorbeeld van strategische voorraad. “Als je tussen je boortjes van 4 en 6 mm geen of weinig boortjes van 5 mm hebt hangen, ziet dat er niet uit. Ook die afweging moet je maken. Dat is dan een beetje een gevecht tussen het commerciële apparaat en de inkoop.”

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Logistiek_Lecot_2pag.indd 18

09-04-13 12:17


LOGISTIEK

Kritisch op de hele keten In een logistieke keten is het van groot belang dat je op elk vlak je zaken voor elkaar hebt. “Je moet single point failures vermijden. Als één schakel in de keten niet goed functioneert, heeft dat gevolgen voor de hele keten. Er mag geen bottleneck zijn. Wij zijn op de goede weg. Er zijn twee dc’s in Heule en Maaseik die de capaciteit hebben om 75 vestigingen te bevoorraden, onze servers worden 24 uur per dag geback-upt. Toch kunnen we niet meer alleen naar onszelf kijken. Zo hebben we een klant in Assen: SKK kozijnwacht. Die hebben een partnerschap met een woningbouwcorporatie waarbij ze onderhoud van huurwoningen verzorgen. Die bevoorraden we tot

‘Size matters, zeker in distributie’ in het busje. Stel dat ze nieuwe sloten bij een bewoner moeten plaatsen. Dan moeten wij die sloten op voorraad hebben, moet TNT die komen ophalen en ’s nachts in het juiste busje plaatsen. In die keten mag niets fout gaan. Anders is die bewoner voor niks thuis gebleven. Dat betekent dat je niet alleen naar je eigen logistiek moet kijken, maar ook kritisch moet zijn op de prestaties van partners.”

Leveranciers Die prestaties kunnen over het algemeen nog wel wat beter. “We hebben ongeveer 1.200 leveranciers. Ik denk dat we blij mogen zijn als er een stuk of dertig zijn die de stappen die wij kunnen zetten, benaderen. Bij de rest mogen we blij zijn als er een afleverbericht komt. Roto is wat dat betreft een voorloper. Die leveren precies een

pallet zoals wij dat willen. Ik hoef alleen maar het label te scannen om de inhoud van het pakket te kennen. We willen nu zelfs zo ver gaan dat zij binnen hun productie kunnen gaan sturen op onze cijfers. Dat betekent voordeel. Zowel voor hen als voor ons. De lucht moet weg uit die keten. Er gaat een moment komen dat we afscheid moeten nemen van leveranciers. Niet omdat ze een slecht product leveren, maar simpelweg omdat ze niet aan onze eisen kunnen voldoen op het gebied van logistiek. We moeten lean en mean zijn. Leveranciers moeten met ons meedenken. Hoe meer vestigingen we krijgen, hoe groter het risico op ‘dood geld’. Een voorbeeld: fabrikanten van elektronisch gereedschap komen bijna elk jaar met een nieuwe serie. Als je alles in elke vestiging op voorraad moet hebben, moeten er goede afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld op het gebied van teruggaverecht. Als wij in elke vestiging een apparaat op voorraad moeten hebben dat € 1000 kost en wij weten niet of we dat overal verkopen, moeten we dat op een gegeven moment terug kunnen geven. Bij elke vestiging die je erbij krijgt, wordt dat belangrijker.”

Vestigingen Aan het eind van 2014 moet de efficiencyslag op organisatorisch vlak afgerond zijn. “Ons warehouse in Maaseik wordt op dit moment opnieuw ingericht. En in Heule is het distributiecentrum net met 5.000 m2 uitgebreid naar 25.000 m2. Daarmee zijn we helemaal klaar voor 2020.” In 2014 zoomt Lecot-Raedschelders verder in op de verschillende regio’s. “Dan zijn de vestigingen aan de beurt. Je kunt niet in elke vestiging dezelfde voorraad hebben. De markt is in elke regio anders. Op sommige plekken zijn meer metaalverwerkers, op andere plekken weer meer zzp’ers. Uiteindelijk moeten we naar een kernassortiment per vestiging. Door Robert Dingemans

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Logistiek_Lecot_2pag.indd 19

19

09-04-13 12:17


A.S.F. FIS CHER BV uw partner in... W

WOODIES

®

De voordelen van Woodies Ultimate schroeven: ®

WOODIES U

L

T

I

M

A

T

E

Mét SHR-keurmerk!

De schroeven zijn voorzien van een extra diepe TX indruk

Schachtribben maken het inschroeven makkelijker en verminderen de spanning op de schroef.

Freesribben onder de kop voor het beter verzinken van de kop.

Speciale punt voor hout op hout bevestiging, voorboren is niet noodzakelijk en het vermindert de kans op scheurvorming bij het inschroeven.

Speciale schroefdraad maakt sneller inschroeven mogelijk.

De Woodies Ultimate schroeven zijn allen voorzien van het SHR-keurmerk.

www.woodies-ultimate.nl

A.S.F. FISCHER BV PARTNER IN FASTENERS Postbus 98 | 8200 AB Lelystad | Tel. (0320) 285610 | info@asf-fischer.nl | www.asf-fischer.nl

HARTELIJK DANK! HMB profit locks & tools bedankt haar relaties voor steun aan Cordaid Mensen in Nood. Door deze fantastische bijdrage kunnen ruim 1.000 mensen en hun vee in zuid-Ethiopië de droge periodes overleven.

Naamloos-7 1

10-04-13 11:05


Close Up

Verhoging service en rendement Van Ommen uit Beekbergen levert al 55 jaar een uitgebreid assortiment verspanende gereedschappen en aanverwante producten aan de (groot)handel. De afgelopen jaren steeg de omzet jaarlijks met 15%. Om de groei in goede banen te leiden, investeerde Van Ommen in het forecast- en voorraad­ beheersysteem Slim4.

R

uim een jaar nadat Van Ommen live ging met Slim4 is de uitlevergraad gestegen van 94 naar 98,5%. Dankzij Slim4 is de voorraad in de afgelopen periode gecontroleerd naar beneden gebracht. Slim4 heeft de rust op de vloer teruggebracht. Van Ommen heeft ruim 18.000 artikelen op voorraad. David Whitehead, manager inkoop en logistiek: “Dat is één van onze sterke punten. Als wij het niet op voorraad hebben, heeft niemand in onze branche het.”

Lat hoger Ondanks de behoorlijke logistieke prestaties legde Van Ommen de lat hoger. Er moest meer zicht komen op de voorraden en op de bestelpatronen van klanten. “Omdat we alleen dan de beoogde groei in goede banen konden leiden. We wilden ons anticiperend vermogen verbeteren”, aldus Whitehead. Van Ommen heeft daarom eerst geïnvesteerd in de beschikbaarheid richting klanten. Nadat dat was verwezenlijkt, werd de voorraadhoogte onder handen genomen. In Slim4 vond Van Ommen de juiste ‘tool’ om de wensen te verwezenlijken. “Om goed voorraadbeheer te kunnen doen, moet je een systeem hebben dat een goede demandplanning en forecasting biedt. Axapta is een prima ERP-pakket, maar het systeem kijkt niet vooruit en biedt nauwelijks ondersteuning voor het berekenen van de voorraadparameters. Omdat Slim4 dit wel biedt en tevens een goede integratie met Axapta kent, lag de keus voor de hand”, licht Whitehead toe. Het systeem is daarbij volgens Whitehead sterk in het zogeheten ‘management by exception’: “Als de werkelijke vraag niet of nauwelijks afwijkt van de voorspelling, is

David Whitehead:

‘De uitlevergraad steeg met Slim4 van 94% naar 98,5%’ er geen reden om daar tijd en energie in te steken. Slim4 geeft aan wat anders is gelopen dan voorspeld en wat dus extra aandacht nodig heeft. Zo zijn we in staat om onze tijd en aandacht optimaal te verdelen; iets wat anders onmogelijk was geweest met meer dan 18.000 artikelen.” Resultaten lieten dan ook niet lang op zich wachten. Ruim een jaar nadat Van Ommen live ging met Slim4 was de uitlevergraad gestegen van 94% naar 98,5%.

Snel terugverdiend Ook de omloopsnelheid ging met 20% omhoog. “Dat is dus meer rendement voor de euro’s die op de plank liggen”, weet Whitehead. De resultaten komen volgens hem hoofdzakelijk op rekening van de nieuwe software. Het inzicht verkregen door de rapportages heeft Van Ommen immers in staat gesteld om een succesvol beleid uit te stippelen. “Maar wie zijn voorraad écht wil optimaliseren kan niet stilzitten en toekijken. Om de laatste 20% van je doel te bereiken, moet je ook kunnen bouwen op je eigen ervaringen en je analytisch denkvermogen. Dit inzicht stelt je in staat om de juiste beleidsbeslissingen te nemen.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

close up_slimstock_1pag.indd 21

21

09-04-13 10:39


‘Ook in 2013 verwachten we groei’ Jan op ’t Hof: “Als een regionale specialist richten we ons op het gebied tussen de A2, A27 en A15.”

22

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Kijkje in de keuken Jan op t Hof Nederhemert_3pag.indd 22

09-04-13 10:24


Kijk je in de keuk en

In 1999 startte Jan op ’t Hof zijn ijzerwarenhandel vanuit een pandje van 150 m2 in het Gelderse Nederhemert. Bijna vijftien jaar later is het onderkomen van Op ’t Hof Gereedschap en IJzerwaren niet alleen veel groter, maar staat er ook een vestiging in Urk.

O

prichter en eigenaar Jan op ’t Hof is een ambitieuze en gedreven man. In 1999 begon hij vanuit het niets een ijzerwarengroothandel en inmiddels geldt hij als een van de aanjager van de Nicovij-formule Profnorm. “Ik zit sinds 2006 bij Nicovij”, vertelt hij. “Destijds was mijn bedrijf nog niet zo groot, dus had ik niet zo veel keus. De andere optie was Transferro, maar in mijn ogen sloot Nicovij beter aan.” En dat blijkt, want sinds twee jaar is hij zelfs voorzitter van Profnorm. “We zijn toen begonnen om deze formule nieuw leven in te blazen”, vertelt hij. “Inmiddels tellen we weer mee. De veertien aangesloten leden hebben het Profnorm-gevoel teruggekregen en we kunnen binnen Nicovij steeds meer meepraten, bijvoorbeeld over gebundelde inkoop.”

De entree met een kassa en uiterst rechts de koffiehoek.

Twee verhuizingen Het is echter toeval dat hij een ijzerwarengroothandel heeft. “Na de mavo heb ik twee jaar Fiets- en Bromfietstechniek gestudeerd om bij een fietsenmaker in het nabijgelegen dorp Wijk en Aalburg aan de slag te kunnen”, legt Op ’t Hof uit. “Daar kwam ik er al snel achter dat reparaties me niet lagen. In 1999 kon in een ijzerwarenvoorraad overnemen, met onder meer ook Festo (het huidige Festool, red) en Bostitch. Als 17-jarige heb ik me toen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om deze aangekochte voorraad vanuit een huurpandje van 150 m2 in Nederhemert te gaan verkopen.” Dat liep zo goed dat hij inmiddels, bijna vijftien jaar later, twee keer naar een groter pand verhuisd is en er ook een tweede vestiging in het Flevolandse Urk geopend is. “Mijn ouders en mijn broer Pieter zijn naar dat dorp verhuisd”, legt hij uit. “Pieter heeft hier een tijdje meegelopen, maar twee kapiteins op een schip werkt in mijn ogen niet. Daarom zijn we in 2008 een vestiging in Urk gestart. Twee jaar geleden hebben we daar een nieuw pand betrokken.”

Protool en Festool krijgen uitgebreid de ruimte…

‘We werken volgens het motto: wat je doet, moet je goed doen’ Regionaal In beide plaatsen gaan de zaken goed. Zo goed zelfs, dat voor Op ’t Hof ook dit jaar maar één thema centraal staat: groei. “Hoewel het slecht gaat in de bouwwereld, hebben we ieder jaar nog groei gekend. En voor 2013 rekenen we ook weer op - een beperkte groei.” Volgens hem is dat ook mogelijk. “Ik zie dit bedrijf als een regionale specialist. Zo richten we ons in Nederhemert op het gebied tussen de A2, A27 en A15. Hier hebben we weinig grote directe concurren-

…en boven geldt dit voor de bedrijfs- en veiligheidskleding.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Kijkje in de keuken Jan op t Hof Nederhemert_3pag.indd 23

23

09-04-13 10:24


GEZE Benelux B.V. | Steenoven 36 | 5626 DK Eindhoven | www.gezebenelux.com

GEZE AcAdEmy

Snel, slim en leerzaam GEZE staat bekend vanwege de professionele, kwalitatief hoogwaardige producten op het gebied van raam- en deursystemen. Een goede keuze; onze producten staan voor een lange levensduur en optimaal gebruiksgemak. GEZE gaat nĂš nog verder. Wij hebben (gratis!) trainingen ontwikkeld. Stuk voor stuk leerzame trainingen die u tal van voordelen opleveren, zoals het vergroten van productkennis, het geven van betere (commerciĂŤle) adviezen aan uw klanten en tijdsbesparingen door snellere montage. Oftewel: op deze manier kunt u zich als bedrijf slim onderscheiden. En dat werkt ! Kijk op onze website www.gezebenelux.com onder het hoofdstuk service voor mogelijke trainingsdata. Tevens kunt u zich hier direct inschrijven.

Deursluiters & beslag | Automatische deursystemen | RWA raam- en ventilatietechniek | Vluchtwegcontrole | Glas design

BEWEGUNG MIT SYSTEM BEWEGUNG MIT SYSTEM 2012.0459_GEZE_adv_GEZE_Academy_187x257.indd

Naamloos-6 1 13 geze.indd 1

1

20-09-12

23:09

25-10-12 14:15 31-10-12 14:04


Kijk j e in de ke uk e n

ten. We doen ons uiterste best om onze klanten voorop te zetten. Ik werk namelijk volgens het motto: wat je doet, moet je goed doen.”

Leerstof Op ’t Hof verzorgt regelmatig themavakavonden voor zijn klanten, onder meer over oppervlaktetechnieken, veiligheid en lijmen en kitten. “Sinds onze verhuizing naar de Ambachtshof hebben we hiervoor ruimte en daar maken we gebruik van”, legt hij uit. “Ondersteunende leveranciers zoals Protool, Festool, Den Braven en Bostitch werken hier graag aan mee. Daarnaast kunnen onze klanten hier ook van leren.” Dit is slechts een van de voorbeelden, waarmee hij laat zien de klant ‘voorop te zetten’. “Tijdens een ondernemersavond bij de Rabobank gaf een expert de essentie van verkopen aan: ‘Kom erachter wat je klant eigenlijk wil. Als je een boor verkoopt, verkoop je eigenlijk gaten.’ Dat was een goede reminder; het gaat immers om doorvragen naar de uiteindelijke wensen van je klanten.”

Ook de deuren en het hang- en sluitwerk ontbreken niet.

‘Sinds augustus hebben we ruimte voor themavakavonden’ Kleding Naast zijn regionale specialisatie beschikt hij sinds afgelopen augustus over genoeg ruimte om zijn andere specialisme ten volle te benutten: bedrijfs- en veiligheidskleding. Deze collectie, van schoenen tot polo’s en jassen, is op een groot deel van de eerste etage terug te vinden. “Daarnaast kunnen we deze kleding ook zelf bedrukken”, vertelt Op ’t Hof. Verder beschikt het Nederhemertse bedrijf sinds twee jaar over een eigen reparatiedienst. “Hiermee hebben we inmiddels al vele klanten binnengehaald, zoals houtenvloerexpert Bona. Voor dit bedrijf verzorgen we de reparatie, onderhoud en garantiewerkzaamheden aan onder meer zijn parketschuurmachines. De Plinten- en Profielencentrale PPC neemt hierbij het transport voor zijn rekening.”

Zowel zzp’ers als particulieren kunnen hier terecht voor enkele schroeven, ook per stuk.

Door Tim van Dorsten

Pand gebouwd in een jaar Het huidige pand in Nederhemert is binnen een jaar gebouwd. “We zaten zo’n 500 meter verderop. Deze kavel aan de Ambachtshof was vrij en aangezien ik in Nederhemert wilde blijven, heb ik het gekocht. Daarna heb ik mijn eigen pand in de verkoop gezet, maar gezien de economische situatie had ik niet verwacht dat het zo snel verkocht zou zijn.” Binnen enkele weken had een koper zich al voor zijn winkel gemeld. “In overleg hebben we daarna besloten dat hij het pand in augustus zou overnemen. Dat betekende dat ik een jaar de tijd had om het nieuwe pand te bouwen.” Op ’t Hof nam een aannemer, die ook een klant van hem is, in de arm en bepaalde zelf de inrichting. En sinds augustus 2012 is zijn bedrijf gevestigd in het nieuwe pand. Niet zijn hele kavel is overigens bebouwd. Expres niet, zegt hij. “Je weet maar nooit”, aldus Op ’t Hof.

De reparatie- en onderhoudsplaats.

‘Webshop verlengstuk van showroom’ In mei gaat de webshop van Op ’t Hof Gereedschappen en IJzerwaren online, een jaar later dan gepland. “Door de drukte rond de bouw van ons nieuwe pand (zie ander kader, red) hebben we voor een jaar uitstel gekozen”, vertelt Op ’t Hof. “Het kost namelijk nogal wat tijd om een digitale winkel van content te voorzien, zeker als hij direct volledig en goed gevuld moet zijn. En dat willen we, want: ‘Als we iets doen, doen we het ook goed’”, zo refereert hij aan zijn motto. In zijn ogen dient de webshop als verlengstuk van de showroom. “We willen het onze klanten zo makkelijk mogelijk maken. Hiermee bieden we hen de mogelijkheid om op een vierde manier producten bij ons te bestellen, naast bellen, mailen en in de winkel.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Kijkje in de keuken Jan op t Hof Nederhemert_3pag.indd 25

25

10-04-13 11:18


‘We bieden huiskopers de juiste beleving’ Klaas Angenent voor het bedrijfspand.

26

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Kijkje in de keuken BouwCenter Wassenaar_3pag.indd 26

09-04-13 10:30


Kijk je in de keuk en

“Creatief en aanvallend.” Volgens directeur Klaas Angenent typeren deze twee woorden BouwCenter Wassenaar en diens steunpunt in Sassenheim. “We proberen op allerlei verschillende manieren extra aandacht te vergaren: van samenwerkingsverbanden tot thema-avonden. Maar het belangrijkste is dat onze klanten – én hun klant – tevreden zijn.”

D

at BouwCenter Wassenaar klantgericht is, blijkt direct bij binnenkomst. Vorig jaar won de Zuid-Hollandse bouwmaterialenhandel de klantgerichtheidsprijs in de categorie ‘toelevering bouw’ en het bewijs hiervan prijkt op de balie. Algemeen eindigde het bedrijf als tweede. “In onze categorie zijn we verkozen uit 107 bouwmaterialenhandels, onder meer op basis van compleetheid en overzichtelijkheid van de offertes, klachtafhandeling en snelheid waarmee klanten telefonisch bij de juiste persoon met kennis terechtkomen”, vertelt Klaas Angenent trots. “Deze prijs bewijst hoe belangrijk we onze klanten vinden. En niet alleen hen, maar ook hun klanten. Want als hun klanten tevreden zijn, dan zijn zij dat ook.”

Toonzaal De uitverkiezing is ook te danken aan de uitbreiding van de showroom: van 600 m2 naar 1.200 m2. Deze verdubbeling heeft geresulteerd in een ruimer vertoon van de hoofdgroepen: bakstenen, dakpannen, wand- en vloertegels, parket en binnen- en buitendeuren. “Deze productgroepen laten we ook duidelijk zien aan de voorkant van het pand, waar de A44 loopt”, vertelt hij. Met name de tegel- en de baksteenshowroom vallen in positieve zin op. Op de eerste etage heeft Angenent gezorgd voor een catwalk van allerlei soorten vloertegels en natuursteen. Er staan zelfs enkele sanitaire voorzieningen, zoals een toilet en douches. “Sanitair is niet bij ons verkrijgbaar, maar zo tonen we klanten hoe hun douche of wc eruit kunnen zien.” Ook de baksteencollectie, op de begane grond, heeft uitgebreid de ruimte gekregen. “Met een betonnen gietvloer en wit licht geven we klanten hier het idee van een ‘buitensfeer’”, legt Angenent uit. “Op de eerste etage, in de tegelshowroom, schijnt geler licht voor een huiselijke en warme sfeer. Dit zijn de ideeën geweest van een lichtspecialist.”

Beleving Zo begeleidt Angenent in BouwCenter Wassenaar de eindklanten in hun koopproces. “We willen hen op het gemak stellen en de juiste beleving bieden. Daarom leggen we hen ook de eigenschappen en de verwerking van de te gebruiken materialen uit.” Dit zijn slechts enkele aspecten die de Zuid-Hollandse bouwmaterialenhandel een bijzonder karakter geven, vindt hij. “Ook ketensamenwerking draagt hieraan bij, zoals met aannemers, tegelzetters en tegelfabrikanten. Bij de renovatie van een badkamer kunnen particulieren dus ook via ons aan een zzp’er komen om de klus te klaren.”

De prijs voor klantgerichtheid prijkt op de receptiebalie.

‘Bij betere marktomstandigheden was de Rab Groep groter geweest’ Verder biedt BouwCenter Wassenaar ruimte aan producten uit het hogere en topsegment, bijvoorbeeld in de binnen- en buitendeurencollectie. “We beschikken over eenvoudige, standaarddeuren, maar verkopen als officieel Bodor-dealer ook de exclusieve creaties van ontwerper Piet Boon”, vertelt Angenent trots. “Daarnaast kunnen huiskopers, dankzij onze samenwerking met dakpannenfabrikant Eternit, hier een dak met esthetisch geïntegreerde zonnepannen aanschaffen.”

Creatief en aanvallend Dankzij dit soort aspecten heeft Angenent niet te klagen over een gebrek aan aandacht. “We gaan op een creatieve en aanvallende manier te werk”, legt hij uit. “We zoeken zelf klanten door bijvoorbeeld regelmatig informatieavonden in samenwerking met grote aannemers, maar ook zzp’ers te organiseren. Laatst ging deze over renoveren en verbouwen. De ene keer liften we met BouwCenter mee, maar zelf arrangeren we dit soort avonden ook. Dat is namelijk een soort hobby van me.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Kijkje in de keuken BouwCenter Wassenaar_3pag.indd 27

27

09-04-13 10:30


De nieuwe

generatie ziet het licht Standaard 100% dekkend wit afgelakt en de helft minder onderhoud

De nieuwe generatie VELUX dakramen is verkrijgbaar vanaf april 2013. Kijk voor alle innovaties op www.velux.nl/denieuwegeneratie

13043 VELUX 21-Velux 1 Advertentie MIXPro B.indd 1

27-03-13 08-04-13 12:15 13:35


Kijk je in de keuk en

Standaard- en exclusieve deuren met een keuze uit hang- en sluitwerk.

met daarbij de catwalk van verschillende soorten vloertegels.

Op de eerste etage worden sanitair en wand- en vloertegels vertoond…

Niet alleen die eerdergenoemde aannemers behoren tot de doelgroep, maar ook onderaannemers, zzp’ers, architecten en projectontwikkelaars. “Onze meeste klanten komen uit de regio Den HaagLeiden”, vertelt Angenent. “We ondervinden wel concurrentie van nabijgelegen CRH- en Bouwmaat-vestigingen, maar ten opzichte van de landelijke trend doen we het nog steeds goed.” Verder bevinden zich veel klanten in de Randstad en de Bollenstreek. “Met name architecten, projectontwikkelaars en opdrachtgevers, bij wie we graag in de bestekken willen komen.”

Duurzame bouwmaterialen Niet iedere vondst van Angenent vindt overigens navolging. Zo wilde hij duurzame producten stallen op de vide in het afhaalcenter. Vanwege de mindere economie kreeg dit idee geen breder draagvlak bij de andere Rab Groep-leden (zie kader). “Maar het is niet van tafel geschoven”, vertelt hij. “Het is in de koelkast gezet.” In een andere droom heeft hij echter een hard hoofd. “Ik wil graag een representatieve entree aan de zuidoostkant van de showroom, waar de A44 loopt. Ik ben hier al acht jaar mee bezig. Voor mijn klanten zou dit ideaal zijn, maar helaas werkt de gemeente Wassenaar niet mee.” Door Tim van Dorsten

MijnBouwCenter.nl Sinds een halfjaar heeft de Rab Groep zijn eigen webshop: MijnBouwCenter.nl. “Speciaal voor vaste klanten”, vertelt Angenent. “Ze kunnen bestelde artikelen ophalen in de BouwCenter-vestiging naar keuze, maar kunnen ze ook laten bezorgen. We streven naar een 24-uurslevering. Daarom rijden vanuit het magazijn in Wassenaar dagelijks twee vrachtwagens.” Toch is het animo onder de aannemers nog niet zo groot als gedacht. “Als ze bestellen, hebben ze liever contact met onze vertegenwoordigers”, verklaart Angenent. “Telefonische verkoop is en blijft voor ons erg belangrijk.”

Rab Groep BouwCenters Wassenaar en Sassenheim vormen één van de vier regioketens van de Rab Groep. Dit familiebedrijf, en mede-aandeelhouder van Veris, beschikt onder meer over elf BouwCenter-vestigingen, die in het westen van het land gesitueerd zijn. “De BouwCenter-groep is qua grootte de derde bouwmaterialengroep van Nederland. De Rab Groep is binnen BouwCenter de grootste en er zijn plannen om uit te breiden”, verklapt Angenent. “Door de huidige economische omstandigheden worden die plannen voorlopig echter niet uitgevoerd. Bij betere marktomstandigheden was de Rab Groep nog groter geweest.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Kijkje in de keuken BouwCenter Wassenaar_3pag.indd 29

29

09-04-13 10:30


CLOSE UP

Universele accessoires Nooit meer zoeken naar de juiste multitoolaccessoire van het merk in kwestie. Bosch introduceert in mei het eerste universele opnamesysteem, dat geschikt is voor de populairste multitools op de markt, zoals de merken Bosch, Fein, Makita en Milwaukee. “Dit is prettiger voor de handel en eindgebruikers.”

Nieuw invalzaagblad Het BIM C-Tec Precision-invalzaagblad voor (hard)hout en metaal geldt als één van Bosch’ nieuwste accessoires. De gebogen zaagkant zorgt voor minder vibratie, wat leidt tot precieze en gladde invalzaagsneden. Daarnaast bieden de anti-vibratiesleuven meer stabiliteit. En dankzij het aflopende design kan de eindgebruiker dicht tegen de kanten werken.

H

et is inmiddels een bekend gegeven: jaarlijks presenteert Bosch nieuwe innovaties op de verschillende gebieden waarin de multinational actief is. Deze keer besteedt MIXpro aandacht aan enkele noviteiten om het gebruik van dit elektrische gereedschap voor eindgebruikers nog eenvoudiger te maken. Zo combineert de nieuwe techniek Oscillating Interface System (OIS) de opnamesystemen van Bosch en Fein, die de multitoolmarkt domineren. “We hebben gezorgd voor het eerste universele opnamesysteem, dat direct toegang biedt tot de populairste merken elektrisch gereedschap zoals Bosch, Fein, Makita en Milwaukee”, vertelt Bosch’ regional brandmanager accessoires Kim Brinkman.

Gemak Een bijzondere gebeurtenis, vindt ze. “Hiermee bieden we dealers en eindgebruikers meer gemak, omdat ze hiermee nooit meer hoeven te zoeken naar het juiste systeem dat bij hun apparaat past. Niet in de winkel, maar ook niet meer in hun eigen gereedschapskist.” Alle accessoires beschikken namelijk over een duidelijk kleurcoderingssysteem. “We hebben gekozen voor vijf kleuren die ook al bekend zijn van de kleurcodering van onze decoupeer- en reciprozaagbladen”, vertelt Brinkman. “Paars voor multimateriaal, blauw voor metaal, grijs voor hout, wit voor hout en metaal en oranje voor cement en abrasieve materialen. Zo kan onze eindgebruiker nog eenvoudiger sneller het juiste accessoire uit zijn koffer pakken.”

Drie in één De 3MAX HM-Riff voegenspecie- en tegellijmverwijderaar heeft drie functies in één: • Voegen uitfrezen bij wand- en vloertegels • Mortel, specie en tegellijm verwijderen • Zijn hardmetalen punt verwijdert voegen in de kleinste hoekjes • Diameter: 70 mm

Kennis en expertise Hiermee laat de multinational zien van alle markten thuis te zijn. Voor ieder materiaal is immers een geschikt accessoire te gebruiken. Volgens Brinkman komt dit door Bosch’ kennis, ervaring en expertise in recipro- en decoupeerzagen. “We produceren alle multitoolaccessoires in het Zwitserse St. Niklaus, in ons centrum voor zaagtechniek. Hier komen bijvoorbeeld ook onze recipro- en decoupeerzagen en heggenscharen vandaan.” In deze fabriek zijn onder meer de populaire accessoires 3MAX HM-Riff (zie kader) en de nieuwe MetalMax ontwikkeld. De MetalMax HM-tanden zorgen voor een 30x langere levensduur in veeleisende metaalapplicaties. Dit maakt ook het zagen in geharde spijkers, schroeven en inox mogelijk. Het nieuwe BIM C-Tec Precision-invalzaagblad voor (hard)hout en metaal (zie kader) komt ook uit deze fabriek.

30

Dertig graden Die expertise en ervaringen hebben ook geleid tot het 12-punten opnamesysteem. “Dit biedt niet alleen de mogelijkheid van precies werken en hoge krachtoverdracht”, legt Brinkman uit. “Het zorgt ook voor een hoge flexibiliteit. Zo kan het accessoire in twaalf verschillende standen, met steeds dertig graden verschil, worden gepositioneerd.”

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Close up Bosch_1pag.indd 30

09-04-13 10:17


MI XP RO THEMA

In elke uitgave van MIXpro zetten we twee thema’s expliciet in de schijnwerpers. Daarbij gaat het om bepaalde productsegmenten, omdat ze innovatief, complex of gewoon belangrijk, maar in ieder geval interessant zijn voor de handel. Algemenere zaken ontbreken evenmin. Bijvoorbeeld belangrijke en interessante brancheevenementen of voor de bedrijfshuishouding zeer relevante diensten. Bij de concrete invulling komen technieken aan bod, tekenen we meningen op, laten we deskundigen aan het woord, portretteren we interessante leveranciers en bieden we zicht op productinnovaties of trends.

De thema’s in deze editie zijn: - Sanitair - Lijmen en kitten

MIXpro Thema.indd 29

Sanitair

- Showroom als trekpleister - Productnieuws

32

Lijmen en kitten

- Rondvraag leveranciers - Productnieuws

36 a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

31

10-04-13 11:07


Sanitairshowroom als trekpleister Sanitair in de bouwmaterialengroothandel; voor de één een schot in de roos voor de ander geen droog brood mee te verdienen. Door niet alleen te leveren, maar ook meer service te verlenen, kan sanitair een mooie aanvulling zijn op het bouwassortiment. Juist nu. “Ondanks de moeilijke markt voor nieuwbouwwoningen zijn de vestigingen met sanitairshowroom nog steeds rendabel.”

Intensieve samenwerking Pascal Ekkel is bij Raab Karcher werkzaam als productgroepmanager keukens, tegels en sanitair. De Raab Karcher-vestigingen werken samen met sanitairgroothandel Galvano, een onderdeel van Saint Gobain Distributie, net als Raab Karcher. Pascal Ekkel: “We hebben vier complete keuken-, sanitair- en tegelshowrooms; in Apeldoorn, Assen, Middelburg en Vriezenveen. De samenwerking met Galvano is intensief; 95% van onze sanitairomzet gaat via hen. Ook wordt er overlegd over assortimentsbepaling en -invulling. Het merkenbeleid wordt voornamelijk bepaald door Galvano, dus wij putten uit hun A-merkassortiment. Zo leveren we onder meer de merken Sphinx, Villeroy & Boch, Grohe en Hansgrohe.” Historisch gezien krijgen de Raab Karcher-vestigingen met name door de aannemer gestuurde klanten in de showroom. “Wij doen de meer- en minderwerkcalculaties, maken technische tekeningen en leveren vervolgens het sanitair en de tegels. De facturatie van deze producten verloopt via de aannemer.“ Daarnaast kunnen consumenten ook gewoon bij Raab Karcher terecht. Volgens Ekkel zijn de vier Raab Karcher-vestigingen zowel

bouwmaterialengroothandel als sanitairspeciaalzaak. “Wij zijn een speciaalzaak omdat we een volledig assortiment hebben en we ook specialistische werkzaamheden zoals het aanbrengen van tegels, installatiewerk en tekenwerk kunnen verzorgen. Wij hebben ten opzichte van een gewone sanitairspeciaalzaak een veel uitgebreider assortiment. In de Raab Karcher-showrooms worden zowel ruwbouw- als afbouwproducten getoond. Of het nu gaat om een kleine klus of een groot project, een fundering of een dak, een nieuwbouw of een renovatie, met een breed en volwaardig assortiment van 150.000 verschillende producten, waarvan 25.000 uit voorraad leverbaar.”

Overzichtelijker Bouwmaterialenhanden Midden-Nederland BNM Nieuwegein hecht veel waarde aan de sanitairshowroom en vernieuwt deze momenteel. Eind april verwacht BNM’s Erwin Vlok dat de gehele tegel-, keukenen sanitairshowroom klaar zal zijn. De bouwmaterialengroothandel verkoopt al jaren sanitair. Vlok: “Dat is zo gegroeid. We zijn begonnen met ruwbouwmaterialen, maar er kwam steeds meer vraag van particulieren en aannemers naar sanitair. Zowel van de kleine aannemerij voor de renovatiemarkt als de grote aannemers voor grootschalige nieuwbouw. Veruit de meeste van onze klanten zijn aannemers die met hun klanten naar de showroom komen.” BNM heeft een zeer breed tegelpakket en een groot assortiment sanitair van merken als Duravit, Detremmerie en Villeroy & Boch, geleverd door Plieger. Die groothandel zorgde ook voor het basisontwerp van de dertien nieuwe badkameropstellingen. Vlok: “Voorheen hadden we veertig

32

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Sanitair_samenwerking_2pag.indd 32

09-04-13 10:36


Sanitair

de naam GBM Sanitairstudio. “Voor mensen die wat meer willen dan goedkoop sanitair uit de bouwmarkt. Wij zitten in het middensegment en wat hoger. En dus moet je kennis van zaken hebben, goed spul en goed advies. We zijn, op verzoek van klanten, gestart met tegels, daarna hebben we het steeds uitgebreid. Inmiddels is de studio gegroeid van 200 m2 naar 750 m2. De showroom wordt bezocht door particulieren en bedrijven, ook zzp’ers. Zij gebruiken het ook als showroom om te laten zien wat er mogelijk is. En technische vragen van zzp’ers kunnen wij ook beantwoorden.” Van Gruijthuijsen sloot zich in 2010 met zijn sanitairstudio aan bij de formule Bad in Beeld. Voordelen daarvan zijn voor de ondernemer het inkoopvoordeel, overleg met collega’s en het ontwerp van de modelbadkamers. Maar ook het gezamenlijk adverteren en de mogelijkheid professionele merken te leveren. Merken die Van Gruijthuijsen levert zijn onder meer Grohe, Villeroy & Boch, Sealskin en Easydrain. Daarnaast nog 400 verschillende wand- en vloertegels. Van Gruijthuijsen: “We zijn inmiddels uitgegroeid tot een sanitairspeciaalzaak. Tot twaalf jaar geleden kregen we de professionele merken niet, omdat we een bouwmarkt/bouwmaterialengroothandel waren. Voordeel van de combinatie bouwmaterialen en sanitair is dat we compleet kunnen leveren. We hebben immers ook de installatiematerialen. Maar ook speciale plafonds, gipsplaten of kant en klaar, voor de badkamer. En we kunnen zelfs verlichtingsadvies voor de badkamer geven.” In de sanitairstudio is het assortiment breed, tot en met accessoires en badkamerdecoratie.

Niet concurrerend

opstellingen, maar dat was te veel. Particulieren konden gewoon niet meer kiezen. En dus zijn we wat ingekrompen en hebben we het wat overzichtelijker gemaakt. Het basisontwerp komt van Plieger, wij hebben zelf de kleuren en materialen gekozen.”

Compleet Alex Van Gruijthuijsen is eigenaar van de gelijknamige bouwmarkt, bouwmaterialengroothandel én drive-in in Beneden-Leeuwen. 50% van Van Gruijthuijsens klantenkring bestaat uit aannemers en zzp’ers. In 2000 besloot hij een sanitairshowroom te openen onder

Foto: Duravit

Toch is sanitair niet voor iedere bouwmaterialengroothandel een schot in de roos, zelfs niet als er wel een prachtige showroom voorhanden is. VNB Hasco in Best heeft nog wel een sanitairshowroom, maar is per 1 januari gestopt met de verkoop van sanitair. “Doordat leveranciers ook rechtstreeks leveren aan installateurs kunnen wij niet meer concurrerend zijn. Dan zit er een schakel te veel tussen. De particulier brengt graag de hele badkamer onder bij één partij, in dit geval de installateur”, vertelt vestigingsmanager Ben van Hoogdalem. Maar dat was voor de bouwmaterialengroothandel geen reden om de showroom op te doeken. Van Hoogdalem: “De sanitairopstellingen in de showroom gebruiken we om de tegels goed te kunnen verkopen. Zo kunnen we voor onze klant het totaalplaatje in beeld brengen.” Door Ramona Kezer

Foto: Hansgrohe

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Sanitair_samenwerking_2pag.indd 33

33

09-04-13 10:36


SANITAIR

Spoelmodule

Snelle renovatie

Tece introduceert een nieuwe spoelmodule met de naam Tecelux, waarin alle componenten zijn geïntegreerd: een design afdekplaat als spatbescherming, de bediening van het spoelen, een inbouwreservoir met waterbesparende spoeltechniek, de hoogteverstelling van het toilet en een reinigingssysteem om de lucht te verfrissen. Alles voor meer comfort, duurzaam gebruik van water en installatiegemak. De glazen afdekplaat creëert een totaal ander interieurbeeld, want het glas is met allerlei wandafwerkingen te combineren. Leverbaar met sen-Touch; optische bediening van het spoelen. Tece Nederland, Smilde, 0592.41.50.74, www.tece-nederland.nl

Met Artwall kan de sanitairspecialist gedeeltelijke badkamerrenovaties in recordtempo realiseren. Artwall-elementen bestaan uit met glasvezel versterkte composietplaten met een dikte van 8 mm, speciaal ontwikkeld voor natte ruimtes. Ze zijn krasvast, vlekafstotend, waterdicht en verkleuren niet. De kleuren varieren van donkergrijs of bordeauxrood tot aan stralend wit. De elementen zijn eenvoudig op de bestaande ondergrond te verlijmen. Bijkomend voordeel: er zijn geen voegen die verkleuren en vies worden. Wanneer een oud bad wordt ingeruild voor een moderne Twinline, kunnen zowel de Artwall muurpanelen als het badpaneel van de Twinline in dezelfde kleur worden uitgevoerd. Burgmans Sanitair, Capelle aan den IJssel, 010.227.1889, www.burgmanssanitair.nl

Multifunctioneel

Doucheputje

Dansani breidde de Calidris-serie uit met onder andere kastmodules met verschillende dieptes, breedtes en hoogtes en heel veel bijpassende accessoires met dezelfde exclusieve minimalistische designexpressie. De kastmodules hebben een sterke, stabiele en fraaie constructie. De Calidris-serie is leverbaar met drie oppervlakken: licht eiken, donker eiken en wit hoogglans. De keramische wastafels zijn gemaakt van echt sanitairporselein met een sterk en glad glazuur, dat eenvoudig schoon te houden is en zeer bestendig is tegen chemicaliën en krassen. Dansani, Zeewolde, 036.522.44.50, www.dansani.nl

Easy Drain introduceert een commerciële reeks doucheputten onder de serienaam Aqua. De kwaliteit van Easy Drain douchegoten is nu dus ook verkrijgbaar in gangbare doucheputten. Geringe inbouwdiepten en grote afvoercapaciteit zijn maatgevend voor deze producten. De draai- en inkortbare afvoerputten zijn ook nog eens eenvoudig te reinigen. Optioneel is het bijzondere WPS (Water Protection System), dat tien jaar waterdichtheid garandeert. Er zijn verschillende modellen en maten leverbaar. RM & CØ Sanitair, Deventer, 0570.61.00.71, www.rmsanitair.nl

Waterproof

Vrijstaand

Het Bliss Submarine badmeubel is volledig gemaakt van solid surface, een duurzaam en massief materiaal dat bestaat uit een mengsel van p olyacrylaat en natuurlijke mineralen. Het meubel is hierdoor ongevoelig voor de inwerking van water. Het materiaal vervormt niet en zet niet uit. Het meubel is verkrijgbaar in vijf moderne kleuren en ingedeeld met twee horizontaal gescheiden laden met vaste vakverdeling. Het softclosing ladensysteem houdt alles op zijn plek en de ruimtebesparende sifon zorgt voor meer bergruimte. Het badkamermeubel is eenvoudig te installeren, zonder siliconenkit. Er is ook een bijpassende spiegel leverbaar. Sanibell, Oud-Beijerland, 0186.65.73.47, www.sanibell.nl

De Kludi Balance kranenserie is uitgebreid met een vrijstaande badmengkraan. De richting van de waterstraal is zonder gereedschap te verstellen en dus aan te passen aan de vorm van de badkuip. De Kludi Fizz handdouche is zijdelings aan de kraan gemonteerd. De vloermontage is eenvoudig met de gepatenteerde Kludi Flexx Boxx-techniek.

34

Kludi Benelux, Wormerveer, 075.647.88.66, www.kludi.com

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Productnieuws_sanitair_1pag.indd 34

09-04-13 12:08


Adv MixPro installateur 215x285 28032013_Adv MixPro installateur 28032013 28-03-13 16:04 Pagina 1

Alles voor de prof Voor professionals die hun materialen aanschaffen bij Bouwshops heeft Plieger naast de bekende A-merken ook een breed assortiment Plieger merk artikelen, in op maat gesneden schappenplannen. Of het nu gaat over het, inmiddels goed bekende en hooggewaardeerde, Plieger merk of andere A-merk installatie- of aansluitmaterialen voor sanitair, CV of elektra, Plieger heeft voor u de juiste materialen geselecteerd! Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Plieger voor een afspraak met onze Accountmanager. Dit kan via onze Service Desk op (0418) 682 662 of via retail@plieger.nl.

Alles voor de badkamer en meer! 13-Plieger 1

08-04-13 13:28


‘Oplosmiddelhoudende producten ve

Om zowel ecologische als gezondheidsredenen is de hoeveelheid oplosmiddelen in verf wettelijk vastgelegd. Niet alleen is een te hoog percentage slecht voor het milieu, het kan ook de schildersziekte OPS (zie kader op pag. 38) veroorzaken. Hoe zit dit bij lijm- en kitproducten? MIXpro maakte een rondje bij diverse lijm- en kitfabrikanten.

B

ij elke nieuwe ontwikkeling die we nu hebben, staat ‘groen’ centraal”, vertelt Alexander de Boon, productmanager bij Tremco Illbruck. “Deze producten introduceren we dankzij de nieuwe technologie Pro3.” Volgens hem maakt Tremco Illbruck hiermee het werk voor de vakman in drie opzichten aangenamer. “Het is beter voor de mens, want Pro3-producten bevatten zo weinig mogelijk schadelijke stoffen, terwijl de kwaliteit optimaal blijft. Daarnaast beschikken deze producten over een uitstekende kwaliteit, dat leidt tot betere prestaties bij iedere toepassing. Verder zijn Pro3-producten ontwikkeld

36

voor een betere en efficiëntere verwerking. Zo kan de voeg na vijf minuten worden afgewerkt.”

Hybride assortiment De Boon legt uit dat in Tremco Illbrucks laatste innovatieve lijm- en kittenassortiment geen oplosmiddelen zitten. “Ik heb het dan over de hybriderange. In ons totale assortiment blijven voorlopig kitten met oplosmiddelen bestaan. We kiezen hiervoor omdat er nog geen oplosmiddelvrije oplossingen gevonden voor de toepassingen waarin lijmen en kitten worden gebruikt.” Tremco Illbruck houdt namelijk bij de ontwikkeling van nieuwe producten zeker rekening met mogelijke gevolgen voor mens en milieu, geeft R&D-directeur Goslin van Herpen aan. “Het is één van de beoordelingscriteria van nieuwe projecten”, legt hij uit. “Als er onschadelijke, of minder schadelijke, alternatieven zijn, gaan we in principe altijd voor de minst schadelijke variant.” Daarnaast geeft Van Herpen aan dat Tremco Illbruck continu zoekt naar nieuwe mogelijkheden. “We betrekken hier ook onze toeleveranciers bij. Inmiddels hoort sustainability, met onder meer aandacht voor mens en milieu, tot de hoekstenen van Tremco Illbruck: We will consider people, planet and prosperity in all business decisions”, aldus Van Herpen.

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

lijmen en kitten_3pag.indd 36

10-04-13 13:02


Lijmen en kitten

en vervangen waar het kan’ Specialist Soudal houdt alle ontwikkelingen rond vluchtige organische stoffen aandachtig bij, laat countrymanager Nederland Gertjan van Dinther weten. “Diverse specialisten binnen ons bedrijf houden zich hiermee bezig”, legt hij uit. “In onze kitten komen schadelijke oplosmiddelen minimaal voor. De traditioneel solventgebaseerde contactlijmen bevatten echter nog wel schadelijke VOS-stoffen.” Productaanpassingen in het lijmsegment zijn volgens Van Dinther lastig door te voeren. “De branche is in veel gevallen erg conservatief”, verklaart hij. “Er geldt immers de redenering: ‘goed is goed. Er is geen noodzaak tot veranderen en de werking van de producten is alom bekend.’ Een kleine formuleaanpassing kan echter voor grote veranderingen van eigenschappen zorgen. We testen continu productinnovaties zonder vluchtige organische stoffen om met de gewenste toepassingseigenschappen toch het beste eindresultaat te geven. Inmiddels zijn we al zover dat er over de volle breedte van het ons assortiment alternatieven zijn met weinig tot geen schadelijke VOS-stoffen.” Volgens Van Dinther voldoen al veel producten in het Soudal-assortiment aan GEV Emicode EC-1+, de hoogste norm aangaande emissie.

Parketlijm Bij parketteurs en stoffeerders is de ‘Geen VOS-norm’ al een stap verder, wat met name te danken is aan het collectief ‘VOS-vrij’ in de woninginrichting, vertelt hij. “Een groot aantal fabrikanten in dit segment is gebundeld in dit collectief en stimuleert zo het gebruik van oplosmiddelvrije lijmen op bijvoorbeeld waterbasis.” Dit spreekt ook Soudal aan, vertelt Van Dinther. “We hebben als doel om in alle lijmen weinig tot geen vluchtige organische stoffen te gebruiken. In het parketsegment is dit eenvoudiger te bereiken, aangezien deze woninginrichtingsbranche goed gegroepeerd is. Daarnaast werken bijvoorbeeld leggers van vloerbedekking en parket vaker aan één stuk door met lijm dan een gemiddelde dhz’er. Hierdoor is de noodzaak bij hen ook hoger.” Het verlagen van VOS-stoffen in lijmproducten moet ervoor zorgen dat de gezondheid van de lijmers niet wordt geschaad. “Een gemiddelde klusser denkt hier niet aan”, vertelt Van Dinther. “Voor hem staat de werking centraal, de lijm moet doen wat hij wil. En hij wil een bepaalde lijm het liefst voor allerlei soorten toepassingen kunnen gebruiken. Met het bieden van de juiste alternatieven gaat het langzaam maar zeker de goede kant op.”

Kunststof Den Bravens commercieel technisch adviseur Henny Smaal vertelt dat sinds 2000 hun kitten minder vluchtige organische stoffen bevatten. “Dat komt onder meer door de veranderingen in de gebruikte materialen. Zo’n vijftien jaar geleden zijn de sanitaire toepassingen van email naar kunststof gegaan. Hierdoor hebben de azijnzuur verhardende siliconenkitten plaatsgemaakt voor neutrale siliconenkitten.” Ook het lijmsegment bestond in het verleden voornamelijk uit oplosmiddelhoudende lijmen, vertelt hij. “Deze zijn al voor een groot gedeelte aangepast en overgenomen door de MS Polymeren en PU-lijmen, waarin geen oplosmiddelen verwerkt zijn.”

CMR CMR-stoffen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën: • Carcinogeen (kankerverwekkend) • Mutageen (veranderingen in erfelijke eigenschappen ­inducerend) • Reproductie toxisch (schadelijk voor de voortplanting of het nageslacht)

Volgens Smaal kan de MS Polymeerkit niet alleen lijmen, maar ook afdichten. “Daarnaast is dit product elastisch en universeel overschilderbaar.” Dit laatste aspect is ook van belang voor beglazing. “Met name in Nederland is dit belangrijk”, weet Smaal, “want dit is een van de weinige landen waar kit wordt overgeschilderd.”

Professionals Smaal verklaart dat de Den Braven Groep continu bezig is om het VOS-gehalte in lijmen en kitten naar beneden te krijgen. “We richten ons hierbij met name op professionele lijmers en kitters”, legt hij uit. “Zij gebruiken deze producten toch meer en langer dan dhz’ers.” Ook Henkel houdt er rekening mee dat oplosmiddelen in lijmen en kitten bij veelvuldig gebruik schadelijk zijn voor mensen, vertelt senior brandmanager Benelux Pattex en Loctite Stijn Thielen. “Het is alom bekend dat veelvuldig gebruik van oplosmiddelen een negatief effect heeft op de gezondheid. Daarom zijn er maatregelen genomen met betrekking tot het verkopen van oplosmiddelhoudende lijmen aan professionals. Deze stap is nog niet gezet voor de consumentenmarkt, maar vanuit onze duurzaamheidsstrategie nemen we hier wel onze verantwoordelijkheid.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

lijmen en kitten_3pag.indd 37

37

10-04-13 13:02


Lijmen en kitten

Duurzaam ondernemen Henkel is namelijk van mening dat het gebruik van oplosmiddelen in producten zo veel mogelijk gemeden moet worden, verklaart hij. “De oorsprong van vele lijmsoorten ligt in oplosmiddelhoudende technologieën. Door research zijn andere technologieën ontwikkeld, die de functionaliteit van een oplosmiddel kunnen overnemen. Of zelfs beter presteren. Hierbij kun je denken aan watergebaseerde acrylaten, hotmelts en polymeren.” Thielen benadrukt dat Henkel waar mogelijk geen producten met oplosmiddelen meer aanbiedt. “Dit is onze strategie in het kader van duurzaam ondernemen”, vertelt hij. “Concreet voorbeeld is het stoppen met oplosmiddelhoudende montagelijmen. In 2011 heeft Pattex besloten deze lijmsoort niet meer te verkopen, omdat er voldoende vervangende technologieën zijn. Onze concurrenten hebben deze beslissing nog niet durven nemen.”

VOS en CMR Volgens Bostik-productmanager Rob Nooten, verantwoordelijk voor Simson-kitten, gelden voor lijmen en kitten dezelfde eisen op het gebied van milieu en Arbowetgeving als voor verf. “Het is een algemene eis die geldt voor alle producten met CMR- en VOS-stoffen: vervanging is verplicht als dit technisch mogelijk is.” En dit kan ook, vindt hij. “Bij kitten valt het erg mee”, vertelt hij. “Veel gebruikte kitten zijn siliconen, die geen vluchtige organische stoffen bevatten. Dit geldt ook voor de SMP- en acrylaatkitten. Er zijn wel kitten, zoals de polyuethaankitten, die vluchtige organische stoffen bevatten. Maar over het algemeen zijn dit uitzonderingen.”

Arbowetgeving Volgens Nooten zou het dom zijn als Bostik bij de productie van bijvoorbeeld siliconenkit wel vluchtige stoffen zou gebruiken. “Technisch gezien zeker. Vanwege de Arbowetgeving moet er dan te veel in onze fabriek worden aangepast. Dat lijkt me toch niet de goede gang van zaken.” Voor moeilijk te behandelen oppervlakken beschikt Bostik over primers, die in sommige gevallen echter nog wel over vluchtige organische stoffen beschikken. Wat betreft lijmen vertelt Nooten dat ook in deze producten de hoeveelheid vluchtige organische stoffen meevalt. “Onze montagelijmen met VOS-stoffen zijn inmiddels nagenoeg volledig vervangen door lijmen zonder deze stoffen. Onze nieuwe reeks montagelijmen is dan ook oplosmiddelvrij. Alleen polyurethaanlijm bevat nog 5 à 10% aan vluchtige organische stoffen.” Volgens hem is Bostik dan ook nog lang niet klaar hiermee. “We proberen altijd om schadelijke bestanddelen in onze producten te vervangen.”

Kwaliteit en stabiliteit Bison International werkt actief aan de oplosmiddelproblematiek, laat marketingmanager professional business Herbert van Arkel weten. “Enerzijds door de ontwikkeling van oplosmiddelvrije producten, anderzijds door oplosmiddelhoudende producten door te ontwikkelen waardoor met minder schadelijke oplosmiddelen dezelfde eigenschappen worden gerealiseerd. Als belangrijk uitgangspunt hebben we wel gesteld dat dit nooit ten koste mag gaan van de kwaliteit en stabiliteit van onze producten.” Volgens hem is het grootste gedeelte van Bisons productassortiment oplosmiddelvrij op basis van SMP-technologie of op waterbasis. “De reden dat er nog steeds oplosmiddelhoudende producten in de markt zijn - ook in het assortiment van Bison - is dat de eigen-

38

schappen van producten met oplosmiddel voordelen bieden die niet haalbaar zijn met oplosmiddelvrije systemen. Deze eigenschappen hebben met name betrekking op stabiliteit in de verwerking en de kwaliteit van de verbinding.”

Praktijk Zo is een eis vanuit de praktijk dat voor bepaalde systemen een PVClijmverbinding gedurende duizend uur een druk van 16 bar moet kunnen volstaan bij een temperatuur van 60°C. “Met de huidige stand van de techniek is het niet mogelijk om een oplosmiddelvrije oplossing aan te bieden voor de eindgebruiker”, laat Van Arkel weten. Volgens hem voldoet Bison te allen tijde aan de wetgeving op dit gebied. “We adviseren en informeren eindgebruikers hier ook over. Zeker in professionele situaties kan het voorkomen dat ze intensief met onze producten werken. Dan zoeken we naar oplossingen in de werkomgeving, bijvoorbeeld door goede afzuiging de schadelijke effecten te minimaliseren. Bovendien werken professionals met persoonlijke beschermingsmiddelen conform de wetgeving”, aldus Van Arkel. Door Tim van Dorsten

Branchevereniging VLK VLK’s branchemanager van de lijm- en kitindustrie Cees Pille geeft aan dat op lijm- en kitgebied om Arbo-redenen een vervangplicht bestaat voor het professionele gebruik in binnensituaties. “Net als bij verven is de maximum hoeveelheid oplosmiddelen in lijmen en kitten wettelijk vastgelegd”, vertelt hij. “Namelijk maximaal 5 gram per kilo. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze arboregeling vooral voor schilderende en tapijtleggende professionals vastgelegd, omdat zij vaak in een afgesloten ruimte werken.” Dit maximum is echter niet vastgelegd om de risico’s voor het milieu te beperken. “Voor de vermindering van emissie van oplosmiddelen uit verven geldt vanaf 2007 de Europese Verfrichtlijn. Hierin is geregeld hoeveel oplosmiddel er maximaal in verf mag zitten voor de schilder- en autoreparatiesector. Deze richtlijn is echter niet van toepassing voor lijmen”, aldus Pille.

Schildersziekte OPS OPS staat voor Organisch Psychosyndroom en is een beschadiging aan het zenuwstelsel. Deze wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan oplosmiddelen, zoals tolueen, thinner, wasbenzine en alcohol. Mensen met OPS hebben onder meer last van vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid, agressiviteit, hoofdpijn en vermoeidheid.

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

lijmen en kitten_3pag.indd 38

10-04-13 13:02


Soudal b.v. • Paardeweide 38A • NL-4824 EH Breda • Nederland Tel.: +31 76-542.49.01 • Fax: +31 76-542.49.02 • nederland@soudal.com

ADVERT157_SterkInLijmKit&Pur_187x257mm.indd 1

13-soudal 1

ADVERT158

www.soudal.com

08/02/13 16:31

15-02-13 14:03


LIJMEN EN KITTEN

Nieuwe borstel

Collapsible karakter

Griffon introduceert een nieuwe borstel voor de T-88 PVC-lijm. Deze borstel vervangt de traditionele, platte kwast en zorgt voor een snellere en betere applicatie van de lijm. Met de borstel kan de lijm door middel van een soepele, ronddraaiende beweging snel en gemakkelijk worden aangebracht op de buis en in de fitting. Dit levert een tijdsbesparing op tot 40% per verbinding in vergelijking met het gebruik van een traditionele kwast. Bison International, Goes, 0113.23.57.00, www.griffon.nl

De kant-en-klaar hoogwaardige polyurethaanlijm Zwaluw PU Stone Adhesive is geschikt om diverse steensoorten te verlijmen, zoals gips-, beton-, cellenbeton- en kalkzandsteenblokken. Het zogeheten collapsible karakter zorgt voor een optimaal resultaat. Deze lijm is ideaal om snel, gewichtloos en schoon te werken, zonder dat water of elektriciteit ter beschikking is. Zwaluw PU Stone Adhesive is beschikbaar is bussen van 750 ml. Den Braven Sealants, Oosterhout (NB), 0162.49.10.00, www.denbraven.nl

Nieuwe pastalijm De laaggeprijsde projectpasta PCI Péripate HP geldt als uitbreiding op het assortiment pastalijmen. Dankzij de D2TE-kwaliteit is de gebruiksklare, witte dispersielijm geschikt voor natte ruimtes. Het product kan worden toegepast op binnenwanden om tegels en mozaïek op zuigende ondergronden of op oud keramiek. De lijm is namelijk smeuïg in de verwerking, heeft een goed standvermogen en is vervormbaar. De lijm is verkrijgbaar in emmers van 25 kilo. BASF Nederland, Oosterhout (NB), 0162.47.66.60, www.basf.nl

Zware toepassingen Powertack is een superkrachtige en toch prettig verwerkbare lijm voor alle zware toepassingen. Deze nieuwkomer is op basis van MS-technologie. hierdoor is het product onder andere blijvend elastisch en daarmee ideaal voor binnen en buiten op bijna alle ondergronden. Dankzij een extra snelle uitharding ideaal voor de snelle, krachtige klus. Bostik, ’s-Hertogenbosch, 073.624.42.44, www.bostik.nl

40

Geen schadelijke stoffen Het SP-assortiment van Tremco Illbruck biedt het groene alternatief voor diverse bestaande technologieën. Zonder schadelijke stoffen wordt het milieu gespaard, want de producten in dit assortiment zijn volledig vrij van isocyanaten, siliconen en oplosmiddelen. Het assortiment bestaat uit folielijm, lijmkit en gevelkit. De lijm beschikt over een uitstekende kleefkracht, de kitten over een blijvend hoge elasticiteit. Tremco Illbruck, Arkel, 0183.56.80.19, www. tremco-illbruck.com

Flexibele lijm De flexibele tegellijm Weber.col project is geschikt om keramische wand- en vloertegels te plaatsen. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en is ook geschikt voor verkleuringsongevoelige natuursteentegels en mozaïek. Weber.col project kan worden gebruikt op onder meer cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton en bestaande tegels. Daarnaast is het toepasbaar voor buitenterrassen en zwembaden.

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Lijm en kitten PI 40

10-04-13 09:04


Close Up

Zichtbare oplossingen in het schap Simson staat voor kwaliteit, gedegenheid en betrouwbaarheid, maar voor de rest werd het als ‘traditioneel’ merk gezien, zo wees een onderzoek uit. Daar heeft de fabrikant werk van gemaakt: innovatieve producten, aansprekende verpakkingen en een strakke presentatie werden tijdens de Bouwbeurs gelanceerd. “We willen graag gezien worden als die innovatieve, herkenbare totaalleverancier.”

V

eel mensen zijn met het merk Simson opgegroeid. De naam was onlosmakelijk verbonden met fietsbandenplaksets, maar de fabrikant voerde daarnaast ook een kwalitatief hoogwaardig lijm- en kitsegment voor de professionele gebruiker. Enkele jaren geleden werd een onderzoek opgestart. “Uitgangspunt daarbij was een bepaald onderbuikgevoel bij ons”, vertelt keyaccountmanager Gerjan Zuidhof. “We zijn gaan kijken waarin Simson zich in de markt onderscheidt. Naar positionering, naar merkwaarde en markttrends. Daar rolde een tachtig pagina’s dik rapport uit.”

Innovatief De uitkomsten waren ‘dubbel’. Zo dachten respondenten bij Simson aan een kwalitatief hoogwaardig product, een gedegen partner en een betrouwbare leverancier. Eigenschappen die bij een 131 jaar oud merk horen. “Maar ze noemden ook punten die minder positief waren. Zo zou in hun perceptie Simson niet innovatief, niet herkenbaar en geen complete leverancier zijn. Dat deed intern wel pijn. Wij zijn de grondlegger van de MS-polymeer in de Benelux en uitvinder van onder andere de lijmkit en de HighTack. Dus eigenlijk heerste hier een beetje het Philips-syndroom: we hebben wel het nodige uitgevonden, maar niet overal de naam gekregen die we verdienen”, glimlacht Zuidhof. Werk aan de winkel dus. Uitgangspunt daarbij was het verfrissen van het merk en juist die ‘vergeten’ eigenschappen in de schijnwerpers zetten. “We willen graag gezien worden als die innovatieve, herkenbare totaalleverancier. Zo hebben we het assortiment in plaats van naar productgroep ingedeeld in toepassingsgebieden: monteren, afdichten, dak en gevel. Vervolgens gaan we de segmenten stuk voor stuk opnieuw lanceren.”

Krachtige uitstraling Tijdens de Bouwbeurs zag de nieuwe montagelijm het levenslicht. Bij dat segment is kracht belangrijk. “We hebben in de aanloopfase alle concurrerende lijmen erbij genomen en een benchmark gehouden met eindgebruikers”, legt Zuidhof uit. “Ook hebben we laboratoriumtesten uitgevoerd: onze lijm kwam als sterkste uit de bus. Een

Gerjan Zuidhof: “We hebben niet overal de naam gekregen die we verdienen.”

mooi startpunt. Vervolgens hebben we ons gebogen over een verduidelijking van het gamma met nieuwe en logischere namen. En we hebben voor zwart als basiskleur gekozen: het straalt kracht uit, is onderscheidend en is eigenlijk een nieuwe kleur in de markt. Opvallend genoeg kiest, tijdens onderzoek, meer dan 85% van de eindgebruikers voor zwarte patronen in plaats van wit/grijze, dus het staat ergens voor.” Vernieuwen was noodzakelijk, maar Simson wilde ook als merk verder innoveren. De fabrikant vroeg zich af wat er nog ontbrak in het assortiment en wat nog beter gedaan kon worden. Zuidhof: “We hebben een industriële afdeling in huis. In die sector gaan de ontwikkelingen veel sneller dan in de bouw, dus daar kunnen we van profiteren. Zo ontwikkelden we de opvolger van de 007: de 008, ook in helder transparante kleur. Van RapidTack hebben we Montage- en Multifix gemaakt en het segment Hightacks breiden we uit met Powertack. De laatste is makkelijker in gebruik en hardt sneller uit. Als laatste hebben we Stonetack ten doop gehouden, waarmee steenstrips makkelijk en duurzaam bevestigd kunnen worden. Daar was nog geen systeemoplossing voor.”

Logische benamingen Op de keper beschouwd is de logica in de naam dus ten voordele veranderd: je kunt uit de naam makkelijk de toepassing halen. Daarnaast is de tekst op de kokers verbeterd. “We hebben ons serieus afgevraagd wat we aanbieden en of het de klant duidelijk is. Tevens hebben we bordjes voor in het schap ontwikkeld, zodat meteen duidelijk is wat er in de koker zit. Op de verpakking zelf zijn de vertrouwde racestrepen van ‘het doosje’ teruggekeerd. Dat geeft een warm merkgevoel. Voor de montagelijmen hebben we een groen vlak gekozen, voor de lijmkitten, onze hybrideproducten, paars, richting het blauw van afdichten. Het moet voor de klant duidelijk zijn, dáár gaat het om.” De eerste reacties zijn positief. Klanten reageren, volgens Zuidhof, blij verrast. “Ze horen een nieuw verhaal en dat zijn ze niet gewend van Simson. De handel wist wel waar we mee bezig waren. Zij vinden het mooi dat we het montagepakket uitgebouwd hebben tot een duidelijk concept met shopondersteuning.”

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Close Up Bostik_1pag.indd 41

41

09-04-13 10:38


ng 14, 2012 

Weten wat uw klanten weten ? Raam en Deur Altijd op de hoogte van de laatste stand van de techniek 3

design  |  techniek  |  toepassing  |  productnieuws  |  regelgeving

jaargang 14, 2012 

de sig n  |  te ch nie k  |  to ep Vakblad as sin g   voor g |  pr od uc evelope tn ieuws ningen,    |  re ge beveilig lgevin g ing , raa m- en  de urtechnie k

4

Vakblad voor gevelopeningen, beveiliging, raam- en deurtechniek

Cover_n

r 5.indd

04-06-12 16:29

Cover.indd 1

design  |  techniek  |  toepassing  |  productnieuws  |  regelgeving jaargan

g 14,  20 12

5

Vakblad voor gevelopeningen, beveiliging, raam- en deurtechniek

1

20-08-12 11:37

Cover_nr 6.indd 1

02-10-12

13:15

☞ productnieuws ☞ toepassing ☞ projecten ☞ regelgeving

6 maanden voor € 25

Neem een proefabonnement op www.raamendeuronline.nl/proefabo Adv_raamendeur_215x285.indd 1

16-01-13 11:08

jaarga


Close Up

Wereldmerk in tegellijmen Vol vertrouwen lanceert Weber haar assortiment tegellijmen in de Nederlandse markt. Dat zelfvertrouwen is gestoeld op eigen kennis, internationale kennis en succesvolle introducties uit het verleden. “We overladen de handel niet zomaar met producten.”

I

n 2008 werden Beamix overgenomen door Saint-Gobain. Meerdere merken kwamen hierdoor samen en dit heeft geleid tot een rebranding van de Metzger-producten naar Weber in 2012. Een nieuwe productgroep ‘waterdichting’ is hierbij aan het Weber-assortiment toegevoegd. Het resultaat: een uitgebalanceerd assortiment met unieke aanvullingen in elke productgroep en specifiek voor tegellijmen.

Marktleider Weber is al langer wereldwijd marktleider in tegellijmen. Nu is het tijd om ook de Nederlandse markt te veroveren, vindt productmanager Udo Snijer van Weber. “Onze eigen R&D-afdeling kent de wensen van de Nederlandse klant en dit, aangevuld met de internationale kennis van onze Weber-collega’s, zorgt ervoor dat we innovatieve tegelproducten ontwikkelen. Dit biedt veel voordelen voor de tegelzetters in Nederland.” Hoewel onderdeel van een internationale organisatie, communiceert Weber eenduidig en in de Nederlandse taal, stelt Snijer. “Het is financieel aantrekkelijk om één universele verpakking te nemen met daarop vijf of zes verschillende talen, maar we hebben gestreden voor een Nederlandse verpakking met Nederlandse tekst en uitleg. Duidelijkheid is alles.”

Selectie Wat kan Weber toevoegen aan het huidige tegellijmaanbod in de Nederlandse bouwmaterialengroothandel? “Veel”, stelt channelmanager Peter Sonntag. “Andere fabrikanten hebben een enorm uitgebreid assortiment, met voor iedere toepassing een andere lijm. Wij kiezen ervoor om alle lijmklussen af te dekken met een select aantal producten.” De ‘Weber.col project’ is zo’n voorbeeld. Sonntag somt op: “Vloer, wand, keramisch, natuursteen… Deze C2-TE-tegellijm is breed inzetbaar tegen een zeer concurrerende prijs.” Ook de ‘Weber.col LC 220’ kenmerkt zich door specifieke eigenschappen, weet Snijer. “Het was de eerste witte, stofarme lichtgewicht tegellijm in de markt en deze hebben we nu uitgebreid met een grijze variant.” Tegelzetters hebben de Weber.col LC 220 met gejuich ontvangen, stelt Snijer. “De zakken zijn geen 25, maar slechts 15 kilo zwaar voor eenzelfde aantal vierkante meters. Dat scheelt dus behoorlijk wat sjouwwerk. Bovendien is hij zeer prettig verwerkbaar.”

Unieke innovaties Het assortiment tegellijmen van Weber staat bol van de noviteiten en unieke innovaties. Sonntag haalt er nog een paar aan. “De

Udo Snijer (links) en Peter Sonntag

‘Weber.color briljant’ is een 2-componentenvoeg op epoxybasis. Vuil- en schimmelwerend, binnen en buiten en bijzonder makkelijk en vriendelijk aan te brengen. In maar liefst vier kleuren beschikbaar. En voor vochtige, gladde tegels hebben we de ‘Weber.sys grip’: een antislipmiddel voor vochtige, gladde keramische tegelvloeren. Hij trekt in de poriën van de tegel en blijft dus onder de oppervlakte, waardoor hij niet zichtbaar is en er geen ribbels ontstaan. Bij aanraking met vocht komt ‘Weber-sys grip’ omhoog en wordt de tegel stroef. Uitglijden is bijna onmogelijk.” Een beproefd concept, weet Snijer. “In lobby’s van hotels, frisdrankfabrieken en ook in onze entree van het hoofdkantoor is het toegepast. Bij alle locaties is het slipgevaar ontzettend afgenomen.”

Verder helpen Service en ondersteuning van de handel zijn Weber niet vreemd. Ook de introductie van de tegellijmen wordt door de Eindhovense mortel- en lijmfabrikant in goede banen geleid. Sonntag: “We zorgen voor POS-materiaal op de winkelvloer en stellen verticale en horizontale schapborden beschikbaar. We overladen de handel niet zomaar met producten, maar zijn actief in spacemanagement en denken mee in het schappenplan. Voor verwerkers hebben we natuurlijk onze helpdesk, maar ook een Weber-App en de Weber Gids ontworpen. Vol tips, productinformatie en advies. Bovendien bieden we praktijkgerichte trainingen aan in ons opleidingscentrum, de Weber Beamix Academy, of desgewenst op locatie.”

Scan de QR-code Download de Weber-App voor Android. De IphoneApp vind je in de App-store (zoek op “Weber NL”).

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Close Up Weber_1pag.indd 43

43

09-04-13 10:14


Kies voor . Adviseer

.

NIEUW • 36 maanden verzekerd tegen ALLE reparatiekosten* inclusief slijtageonderdelen zoals koolborstels en accu‘s

• 36 maanden verzekerd tegen diefstal

Faster. Easier. Smarter.

• Kopen zonder risico – Niet tevreden, geld terug • 10 jaar reserveonderdelen-garantie * Geldig voor alle Festool machines die sinds 2.4.2013 zijn gekocht en binnen 30 dagen na aankoop zijn geregistreerd voor de SERVICE all-inclusive.

19-Tooltechniek 1

www.festool.nl

08-04-13 13:34


CLOSE UP

‘Alles draait om vertrouwen’ Bison Professional doet er alles aan om de eindgebruiker vertrouwd te laten worden met hun producten. Dat bleek wel op de BouwBeurs, waar demowanden en demonstraties uit de praktijk voor een stukje herkenning bij de professional zorgden. Het uiteindelijke doel: een gegarandeerd rendement voor de handel en voor iedere montageklus de juiste oplossing.

H

et is een gezellig komen en gaan op de stand van Bison Professional. De demowand trekt veel bekijks bij voorbijgangers. Marketingmanager Herbert van Arkel: “Professionals herkennen hierin het werk waar zij dagelijks mee bezig zijn.” De meeste aandacht gaat op de stand uit naar nieuwe innovaties, zoals de vernieuwde TiFa-Tix en Poly Max Express, maar ook de nieuwe Griffon HBS-200 Liquid Rubber. De producten worden gedemonstreerd op twee plekken op de stand. “We hebben een aantal voormalig vertegenwoordigers van ons bereid gevonden om onze producten te demonstreren”, zegt salesmanager Benelux Hans van der Linden. “Dat doen ze niet alleen hier, maar het hele jaar door bij onze handelspartners en op regionale beurzen. Dat heeft twee voordelen: ze hebben de kennis én een Bison-hart. Daardoor kunnen ze perfect het ‘Bison-gevoel’ overbrengen.”

Beleving De demonstraties worden tevens gebruikt om een beetje beleving van het product over te brengen. Van Arkel: “Lijm is natuurlijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een boormachine, geen product waar je direct heel veel gevoel bij hebt. Dat ondervangen we hier op de BouwBeurs door demo’s te geven. Ook tijdens trainingen voor medewerkers van onze handelspartners spelen we erop in door bijvoorbeeld een houtverbinding in elkaar te lijmen met onze Poly Max Express.” Van der Linden: “Als we dan een halfuur later klaar zijn, vragen we die medewerkers om die verbinding los te trekken. En dat lukt ze niet. Zo creëer je beleving. Dan weten de medewerkers waar ze het over hebben.”

Vertrouwensrelatie Volgens Van der Linden moet er een vertrouwensrelatie zijn tussen de leverancier, de handelaar én de eindgebruiker. “Die moet er gerust op zijn dat welk probleem hij ook heeft, wij een oplossing voor hem hebben.” Van wezenlijk belang daarin is dat de medewerker van de handelspartners het juiste product adviseert. Van Arkel: “De mensen van de groothandel moeten weten welke producten ze verkopen. We zitten in een branche waarbij de eindgebruiker al voor zo’n 80% weet welk product hij moet hebben. Door het stellen van drie of vier vragen moet de medewerker te weten komen welk product de klant precies nodig heeft.” “En daar helpen wij bij”, gaat Van der Linden verder. “Zo moet zowel de medewerker als de eindgebruiker in één oogopslag kunnen zien waar je een product voor

Hans van der Linden (l) en Herbert van Arkel

kunt gebruiken. Onze trainingen zijn erop gebaseerd om het personeel zo op te leiden dat ze weten welke vragen ze moeten stellen, specifiek toegespitst op bepaalde problemen en klussen.”

Bison Informatie Centrum De handelaar wordt verder ontzorgd doordat de eindgebruiker met eventuele vragen direct bij de fabrikant terecht kan. Van Arkel: “Het Bison Informatie Centrum staat vijf dagen in de week klaar voor ondersteuning. Van 08.30 tot 17.00 uur zijn onze technische experts telefonisch bereikbaar. Ook hebben we natuurlijk onze uitgebreide website. Met directmail brengen we eindgebruikers op de hoogte van nieuwe productontwikkelingen en acties. Zo zorgen we voor extra vraag bij de handel.”

Poly Max Express De vernieuwde Poly Max Express hardt binnen vier uur uit. Hierdoor kan een klus makkelijk binnen een dag worden afgerond. De Poly Max is daarnaast makkelijk verwerkbaar. En dat voorkomt pijnlijke armen aan het eind van de dag. Dat waardeert een eindgebruiker.

HBS-200 Liquid Rubber Universele afdichter voor vrijwel alle ondergronden. Onder andere geschikt voor het afdichten, beschermen en repareren van vloeren, wanden, muren, daken, naden, voegen en scheuren, aansluitingen, doorvoeren en constructiedelen. Ook zeer geschikt voor natte cellen en vraagstukken omtrent luchtdicht bouwen.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Close Up Bison_1pag.indd 45

45

10-04-13 13:03


A.S.F. FIS CHER BV uw partner in... Compleet assortiment pluggen en ankers voor de professional

A.S.F. FISCHER BV PARTNER IN FASTENERS Postbus 98 | 8200 AB Lelystad | Tel. (0320) 285610 | info@asf-fischer.nl | www.asf-fischer.nl

Naamloos-7 1

10-04-13 11:05


close up

Beproefde dakraamconstructie geoptimaliseerd Tijdens zes regionale evenementen eind 2012 en de Internationale BouwBeurs in februari 2013, introduceerde Velux Nederland haar nieuwe generatie dakramen. Nu Nederland, sinds de lancering op 1 april jl. officieel heeft kennisgemaakt met het standaard wit afgelakte dakraam, is het tijd om dieper in te gaan op de uitzonderlijke kenmerken. “Dit is de nieuwe standaard voor energie-efficiëntie en wooncomfort.”

D

e beproefde constructie van de bekende dakramen van Velux blijft behouden, maar is met ruim achttien verschillende patenten geoptimaliseerd,” vertelt Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland. Met de introductie van de Velux Thermo Technology zijn de isolerende eigenschappen van het standaard dakraam verbeterd. De U-waarde van 1,3 kan door verdiepte inbouw, de toepassing van een isolatiekraag en verschillende unieke glasvarianten nog verder worden aangescherpt. Kalis: “De hoge isolatiewaarden, gecombineerd met tot wel 18% meer glasoppervlak, doen de nieuwe generatie dakramen tot hoge niveaus stijgen als het gaat om optimale energiebalans en energie-efficiëntie. Daarnaast is door de toetreding van meer daglicht minder kunstlicht nodig. Dit bespaart energie en verbetert het welzijn van bewoners en gebruikers.” De nieuwe generatie is vooraf onderworpen aan uitvoerige tests om ervoor te zorgen dat de dakramen aan alle kwaliteitseisen voldoen. Zo zijn de grenenhouten dakramen van de nieuwe generatie FSC-gecertificeerd en de vochtbestendige dakramen PEFC-gecertificeerd. Bovendien zijn er tuimelvensters leverbaar die in aanmerking komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De additionele ventilatiekap zorgt voor zelfregulerende natuurlijke ventilatie, wat het binnenklimaat nog verder verbetert.

100% dekkend afgelakt Ook het ontwerp van de nieuwe generatie dakramen is verbeterd. Aan de buitenzijde is het lijstwerk afgerond en aan de binnenzijde heeft het raam smallere kozijnen gekregen met een witte afwerking. En dat is revolutionair, stelt Kalis. “Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat zij de voorkeur hebben voor witte ramen. Daarom zijn de grenenhouten dakramen van Velux standaard wit afgelakt, als eerste in Europa.” Opvallend aan de nieuwe generatie is de duidelijk herkenbare nieuwe verpakking. Deze heeft ook wat consequenties, weet Kalis. “De afdeklijsten voor de zij- en onderkant van het dakraam die voorheen bij de dakramen verpakt zaten, worden nu standaard in de verpakking van de gootstukken meegeleverd. Wanneer klanten een los dakraam bestellen zonder gootstukken, dan moet dit lijstwerk dus los worden bijbesteld.”

Nieuwe maatcodering Door het nieuwe ontwerp met een groter glasoppervlak is de glasmaat veranderd en dat heeft wat consequenties. “Om het verschil tussen de huidige en nieuwe generatie dakramen aan te duiden, krijgt de maatcodering van de nieuwe generatie er een K bij. Een dakraam dat voorheen maatcodering M08 had, krijgt nu dus maatcodering MK08. Hier moet ook bij het bestellen van de gootstukken, het isolatieframe en Velux raamdecoratie rekening mee worden gehouden.” Alle andere installatieproducten, zoals het waterkerende manchet, de dampremmende folie, de interieurafwerking en de ondersteuningsbalken, passen ongewijzigd op zowel de vorige als de nieuwe generatie dakramen van Velux. Dit is mogelijk omdat de buitenwerkse maten en de aftimmergroef van de nieuwe dakramen gelijk zijn gebleven. Kalis: “Jarenlang paste onze raamdecoratie op alle generaties. Dat is vanaf april helaas niet meer het geval. Toch blijft Velux raamdecoratie perfect passen. Hiervoor gaan we twee verschillende maatcoderingen leveren. Willen klanten raamdecoratie voor hun bestaande dakraam, dan houd je hiervoor de ‘oude’ codering M08 aan. Voor de nieuwe generatie dakramen moet codering MK08 worden aangehouden”, legt Kalis uit.

Trainingen De showroom is inmiddels verbouwd en klaar voor de introductie van de nieuwe generatie richting consumenten. Om hen zo goed mogelijk te adviseren, worden in het Daglicht Advies Centrum kosteloos Hibin-gecertificeerde product-, commerciële en inbouwtrainingen gegeven voor medewerkers van de bouwmaterialenhandel en diens klanten (montagebedrijven). Kalis: “Een goede productkennis bevordert de verkopen en vermindert de kans op faalkosten.” Meer informatie over de nieuwe generatie dakramen van Velux is te vinden op www.velux.nl/denieuwegeneratie.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Close Up Velux_1pag.indd 47

47

10-04-13 13:03


PRODU CTNIEUWS

Duurzaam alternatief Ubiflex is een Europees gepatenteerd milieuvriendelijk alternatief voor bladlood in de bouw en kan overal gebruikt w o rd e n w a a r voorheen lood gebruikt werd. Het is duurzaam en kan na een lange bruikbare periode volledig gerecycled worden. Het product wordt standaard geleverd met een volledige productgarantie van 10 jaar. Voor dakpannen en sterk gegolfde dakbedekking is er Ubiflex Ribbel. Voor alle andere toepassingen Ubiflex Standaard. Ubbink, Doesburg, 0313.480.200, www.ubbink.nl

Lichte voegmortel De nieuwe Voegmortel 332 UR+ van Beamix voelt lichter aan en is makkelijk egaal te verdichten. Een speciaal samengesteld zandpakket en toegevoegde hulpstoffen zorgen daarvoor. Hierdoor wordt de pols, arm en schouder van de voeger minder zwaar belast. Het unieke waterbuffersysteem van de mortel zorgt er voor dat hij minder snel indroogt in de speciekuip, zodat hij langer verwerkbaar is. Hiermee wordt ook verbranding van de voegmortel voorkomen. Saint-Gobain Weber Beamix, Eindhoven, 040.259.79.89, www.weberbeamix.nl

Accuconstructietacker

DeWalt introduceert de nieuwe XR Lithium-ion accuconstructietacker. In deze innovatie worden de beproefde brushless motortechnologie en de nieuwe 4,0 Ah accu’s gecombineerd. Het resultaat is ’s werelds eerste accuconstructietacker waarmee zonder gebruik van gaspatronen, nagels tot 90 mm kunnen worden geschoten bij temperaturen tot -15ºC. Net als bij het bestaande XR-assortiment geldt voor deze machine een uitgebreide garantie van drie jaar. DeWalt, Bergen op Zoom, 0164.28.30.63, www.dewalt.nl

Elegante oplossing Geze heeft een nieuwe, elegante oplossing voor het design van manuele schuifdeuren: de Levolan 60. De smalle afmeting van het beslag en het lineaire design met zijn compacte 50 mm hoge looprail zijn geschikt voor iedere situatie. De gehele techniek is in de looprail geïntegreerd en het schuifdeursysteem kan worden gebruikt voor deurbladen tot 60 kg. Het Levolan Smart fix installatiesysteem zorgt voor een snelle en eenvoudige installatie. Geze Benelux, Eindhoven, 040.262.90.80, www.geze.nl

Veelzijdige deurdrangers

Machine van het jaar

De veelzijdige serie deurdrangers en -automaten van Assa Abloy is uitgebreid. Naast diverse nieuwe rvs accessoires, zoals afdekkappen, glij- en schaararmen, zijn drie deurdrangermodellen (DC110, DC120, DC140) aan het assortiment toegevoegd. Ook zijn er montageplaten voor glasdeuren opgenomen in de serie. Met een compleet assortiment aan deurdrangers en -automaten heeft Assa Abloy een oplossing voor iedere deursituatie. Assa Abloy, Raamsdonksveer, 088.639.46.00, www.assaabloy.nl

De Hitachi DS14DBL 14,4 V schroefboormachine is door de Nederlandse vakpers uitgeroepen tot de Machine van het Jaar 2012. Deze koolborstelloze snoerloze machine liet de concurrenten achter zich voor wat betreft het aantal weggedraaide 5,0 x 60 mm torx-houtschroeven. De DS14DBL, standaard met twee 14,4 Li-ionbatterijen, heeft veel extra’s die zorgen voor goede ergonomie en gebruiksgemak. Deze boorschroefmachine weegt ongeveer 2 kg. Hitachi Power Tools, Nieuwegein, 030.608.40.50, www.hitachi-powertools.nl

48

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

ProductNieuws PI 48

10-04-13 09:06


close up

‘Laat ons jullie onderwijzen!’ Innovatieve producten leveren. Dat doet Geze al sinds de oprichting in 1863. En dat blijft het doen. Niet alleen in raam- en deurtechnologie, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van rook- en warmteafvoer. Met een accent op voorlichting. “Om producten te kunnen verkopen, moet je wel weten hoe ze werken.” Productmanager en Geze Academy-docent Raf Celis links, directeur Robert Soda-Cotic rechts.

G

eze Benelux zit inmiddels een jaar in het pand aan de Steenoven in Eindhoven en heeft daar met veel succes de Geze Academy opgericht. “Het werd aanvankelijk met wat scepsis ontvangen”, geeft directeur Robert Soda-Cotic toe. “Maar nadat we de leidinggevenden hebben ontvangen, zagen zij ook in dat dit goed is voor hun personeel. We geven hier geen Powerpointpresentaties, maar we leren mensen daadwerkelijk om onze producten te installeren. Daar heb je wat aan.”

Voorsprong Dankzij het ontwikkelen van innovatieve producten slaagt Geze Benelux erin om tegen de markt in te groeien. “Met de Academy proberen we partners de kans te geven om met ons mee te groeien. Helaas staan ze er niet altijd voor open. En dat is jammer. Natuurlijk,

het kost een paar uur tijd voor het personeel, maar je pakt er een voorsprong mee die juist in deze tijd belangrijk is. En als jij het niet doet, profiteert de concurrentie.”

Veiligheid In een dalende markt is veiligheid nog een segment waarin geld te verdienen valt. “En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen”, zegt Soda-Cotic. “We leven in een vergrijzende samenleving. Hoe ouder je wordt, hoe meer behoefte je krijgt aan veiligheid. Daar moeten we op inspelen.” Wat dat betreft is rook- en warmteafvoer ook een heet hangijzer voor het van oorsprong Duitse bedrijf. De huidige Benelux-directeur kan het maar moeilijk bevatten. “Toen we in dit gebouw trokken, was er geen fatsoenlijke rook- en warmteafvoerinstallatie. Die hebben we zelf moeten aanleggen. In Nederland loopt de overheid wat dat betreft achter met regelgeving. In Duitsland, maar ook in België, zijn die regels veel strenger. Ik ben bang dat er eerst een keer iets fout moet gaan, voordat er strengere regelgeving ontstaat. Je ziet dat hier in sommige hotels waar de vluchtroute via het trappenhuis loopt. Als er daar brand uitbreekt, zit iedereen in de val. Zeker met de hang naar luchtdicht bouwen wordt een goede rook- en warmteafvoer steeds belangrijker. Er komt een moment dat de regelgeving in Nederland ook strenger wordt. Op dat moment kunnen wij meteen inspringen. We hebben alle techniek in huis.”

Doorgaan Ondertussen blijft Geze gewoon doen waar het goed in is: innoveren. Bijvoorbeeld met de Slimchain, Powerchain en ECchain. Nieuwe, innovatieve en elegante kettingaandrijvingen die makkelijk te monteren zijn. Hiermee breidt het bedrijf zijn expertise in raamtechnolgie weer verder uit. En zo blijft het bedrijf ook de komende jaren doen, waar het de afgelopen 150 jaar mee groot geworden is.

a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

CloseUp Geze.indd 49

49

09-04-13 11:50


‘S WERELDS

1

e

ACCU CONSTRUCTIETACKER

‘Relatie, referentie en gunwaarde’ Een discussie openen op LinkedIn staat garant voor opvallende uitspraken. Vandaar dat MIXpro uitgerekend dit kanaal opzoekt, deze keer met de stelling: ‘Voor een ondernemer/ bedrijfsleider in de bouwgroothandel is regelmatig klantencontact waardevoller dan een marktonderzoek.’

A

anleiding van de stelling was de column van Wim Bak in de vorige MIXpro, met als titel: ‘Onderzoekt alles en behoud het goede’. Hierin nam hij het op voor goed marktonderzoek. Hieronder volgt een selectie uit de reacties.

HanGiok Kwee

Salesman bij BMN Nieuwegein

GEEN GAS, GEEN PROBLEEM

NIEUW VOLG ONS OOK OP TWITTER! @DEWALT_benelux

Discussie colum_1,5pag.indd 50

“Het is evident dat het contact met jouw afnemers bijzonder belangrijk is. Immers, op deze manier houd je ‘de vinger aan de pols’ en ben je in staat om vrijwel direct in te spelen op de behoefte in jouw markt. Bovendien schept persoonlijk contact met je afnemer(s) ook een persoonlijke band. Marktonderzoek heeft wel een functie als een onpersoonlijk meetinstrument. Bovendien wordt een marktonderzoek vaak uitgevoerd vanachter een bureau en is het resultaat (helaas) vaak gebaseerd op hypotheses.”

Hubert Sistermans

Directeur bij S.I.S. - Datacasa “Eens. BMH is een relationele activiteit waar relatie, referentie en gunwaarde dominant zijn. Relaties (trouwe klanten) bouw je op door persoonlijk contact, concrete processen en uitstekende aftersales. Maar vooral door de mentaliteit en cultuur van je klanten en markt te ervaren. Oftewel praktisch onderzoek door persoonlijk ‘talking around’ met je klanten.”

09-04-13 12:16


COLUM N

D I SCUSSIE

Samenwerken als credo Iedere branche heeft wetmatigheden die verpakt worden in branchegezegden. Onlangs hoorde ik er twee die nog zeer actueel zijn voor de bouwgroothandel. Ze gaan over het belang van kennis en assortiment voor de klant. Om deze branchegezegden in de toekomst waar te blijven Wim Bak maken is een ander gezegde nodig. Die Marketingdeskundige gaat over samenwerking. Merkvast

De vent is de tent

Vanaf welke dikte cellenbeton kun je dragend bouwen? Typisch een vraag voor een buitendienst- medewerker van een bouwmaterialenhandel. Onderzoek met een mystery shopper leverde antwoorden op van ‘dat zou ik niet weten’ tot ‘ik geef u het telefoonnummer van onze leverancier’ tot het juiste advies. Het is jammer dat het kennisniveau soms een dikke onvoldoende scoort. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kennis één van de meest belangrijke keuzecriteria van de bouw is bij de keuze voor een leverancier.

Geen betere raad dan voorraad

Frans van Wees

Trader bij Jan Smulders

“Sjouwen, douwen (‘duwen’ in ABN), contacten, contracten. Dat is wat ik van de oprichter van Opstalan Dakplaten heb meegekregen en dat geldt gewoon nog steeds. Maar je moet natuurlijk ook voorraad hebben liggen en dat kunnen ook steeds minder leveranciers zeggen.”

De grootste frustratie van bouwers richting de groothandel heeft te maken met voorraad. Een bouwer die een paar keer misgrijpt en daardoor vertraging in zijn project oploopt, stapt over naar de concurrent. Alle opgebouwde loyaliteit ten spijt. Een breed of diep assortiment is voorwaarde om bouwers die veel van weinig nodig hebben, direct te kunnen bedienen. Dat zijn de bouwers die vaak hun materiaalbehoefte per dag bekijken. Zij opereren binnen de interessante markt van kleinschalige nieuwbouw en renovatie. Deze bouwers moeten blind kunnen vertrouwen op de voorraad van hun groothandel.

Het mooiste werk is samenwerken

Piet van Leusden

Managing director bij CRH Bouwmaten “Interessante stelling. Zonder het verhaal van Wim Bak gelezen te hebben, ben ik van mening dat goed marktonderzoek belangrijk is. Echter als je zou moeten kiezen, dan ga ik voor regelmatig klantcontact. Maar gelukkig sluit het één het ander niet uit.”

Jan Paul Schop

Managing director bij USP Marketing Consultancy “Beide zijn belangrijk. Uiteraard goed klantcontact, sowieso. Maar de vraag is of een bedrijfsleider/manager in staat is uit alle klantcontacten de rode draad en finesses te halen. De concurrentiestrijd wordt op minimale verschillen beslecht en dan is gedegen analyse, wat klanten vinden, vereist om de juiste keuzes te maken. Een goede marketingdeskundige zal dit onderkennen.”

Door de bouwcrisis is in 2012 de omzet van hout-, ijzerwaren- en bouwmaterialengroothandels met ruim € 700 mln gedaald. Groothandels moeten afscheid nemen van personeel, waardoor veel kennis verdwijnt. Ook wordt gesneden in het assortiment totdat alleen de krenten uit de pap overblijven. Dat werkt totdat de klant om pap vraagt. En dan zijn er nieuwe bedreigingen: online duiken concurrenten op en offline richten sommige bouwmarkten hun pijlen op zzp’ers en klusbedrijven. Er zijn groothandels die kennisinfrastructuur en slimme voorraad succesvol inzetten om hun distributiefunctie in de bouwkolom ook in de toekomst veilig te stellen. Online en offline. Hun geheim? Co-makership en gelijkwaardige samenwerking met toeleveranciers. Niet de inkoop maar het gezamenlijk helpen van de bouwer staat hierin centraal. Wil een bouwer duurzame materialen toepassen? Werk dan met toeleveranciers aan een groen concept. Willen je afhaalklanten niet misgrijpen? Werk dan samen aan schappenplannen en merchandising. Zo kom je, om de eerste twee wijsheden te blijven waarmaken, uit op branchegezegde drie: het mooiste werk is samenwerken. Discussieer mee over de samenwerking tussen handel en toeleverancier op de LinkedIn-pagina van MIXpro a p r i l 2 0 1 3 - M I X p ro

Discussie colum_1,5pag.indd 51

51

09-04-13 12:16


MIXpro.nl voor online vakinfo met meerwaarde • Laatste branchenieuws • Dossiers • Links naar Hibin, VVNH en Hibin

MIXpro.nl voor online vakinfo met meerwaarde Tuurlijk, als groothandel in bouwmaterialen, hout en ijzerwaren en gereedschappen lees je de algemene bouwpers. Bladen als Cobouw, Aannemer, Bouwformatie en Klusvisie. Maar die bladen zijn eigenlijk bedoeld voor je klanten. En niet voor jou als groothandelaar. En dat merk je. MIXpro richt zich als enige vakmedium specifiek op de totale bouwgroothandel. Met de focus exact op de problematieken van achter jouw balie of vanaf jouw showroom. Personeel, assortiment, marketing, prijsdruk, klantenbinding, schaalvergroting, online concurrentie, laagconjunctuur. Lees je MIXpro en gebruik je MIXpro.nl dan ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jouw sector. Want MIXpro.nl is dé website voor de moderne bouwgroothandel.

Kijk op www.mixpro.nl

Kijk op www.mixpro.nl Naamloos-10 40

10-04-13 13:07


TimberChecker ondersteunt houthandel Vanaf 3 maart 2013 is de EU houtverordening nr. 995/2010 (EUTR) van kracht. Met het ingaan van de EUTR is het verboden illegaal hout op de markt te brengen in de Europese Unie. De VVNH juicht de komst van de EUTR toe. Stammen markeren voor de traceerbaarheid.

D

e VVNH werkt met haar leden al jaren aan het tegengaan van de handel in illegaal hout. Wel waakt ze voor extra administratieve lasten. De VVNH heeft stichting TimberChecker opgericht om leden te ondersteunen bij de praktische implementatie. Leden hebben van TimberChecker een praktisch stappenplan ontvangen voor de zogeheten due diligence procedure. Daarmee kan een marktdeelnemer aantonen dat het hout of houtproduct dat men importeert een verwaarloosbaar risico op illegaliteit heeft.

Legaliteit De VVNH is van het begin af aan betrokken geweest bij de totstandkoming van de EUTR. Sinds 2000 is het thema legaliteit continu een aandachtspunt geweest in de werkzaamheden van de VVNH. Dit is voor het eerst vastgelegd in het beleidsplan 2003-2005 ‘Een gezonde toekomst voor hout’. Alle VVNH-leden hebben destijds een gedragscode ondertekend met bindende afspraken en een sanctiesysteem dat regelt dat leden uitsluitend hout op de Nederlandse markt brengen dat voldoet aan de geldende wet- en regelgeving (nationaal en internationaal). Zie www.vvnh.nl.

Administratieve lasten Ondanks dat de VVNH de komst van de EU houtverordening toejuicht, waakt de VVNH voor de administratieve lasten die het voor leden met zich meebrengt. De VVNH heeft stichting TimberChecker opgericht en

opteert bij de Europese Commissie om als zogeheten Monitoring Organisation (MO) op te kunnen treden voor leden. Een MO ondersteunt deelnemers bij de implementatie van de EUTR en controleert of deelnemers zich aan de afspraken houden.

Handleiding De eerste tool die TimberChecker heeft ontwikkeld, is een praktische handleiding om het stelsel van zorgvuldigheidseisen, te doorlopen. Een bedrijf dat hout of een houtproduct voor het eerst op de Europese markt brengt, is verplicht een due diligence procedure te doorlopen. TimberChecker heeft hiervoor een praktisch stappenplan ontwikkeld. Het stappenplan is gebaseerd op het ETTF system for due diligence van de European Timber Trade Federation (ETTF). Samen met een aantal achtergronddocumenten en een Q&A over de EU houtverordening is het Due diligence stappenplan, een handleiding om te voldoen aan de Europese houtverordening’ onder alle VVNH-leden verspreid.

De VVNH organiseert op 24 april a.s. vanaf 15.30 uur te Almere-buiten een bijeenkomst voor leden over de EUTR en de rol van TimberChecker. Zie www.vvnh.nl.

Meer informatie? Bel de VVNH! Heeft u vragen over de implementatie van de Europese houtverordening? Neem u dan contact op met de VVNH via 036.532.10.20 of info@vvnh.nl

www.vvnh.nl www.timberchecker.nl

Koninklijke VVNH  |  Postbus 1380  |  1300 BJ Almere  |  036.532.10.20  |  info@vvnh.nl

B r a n c h e pa g i n a VVNH

Branchepagin_VVHN.indd 44

09-04-13 10:08


Koninklijke HIBIN

Bezoekadres: Westeinde 6, 1334 BK Almere-Buiten | Postadres: Postbus 1634, 1300 BP Almere | e-mailadres: info@hibin.nl website: http://www.hibin.nl | Telefoon: 088 - 442 46 00 | Fax: 088 - 422 46 01 | KvK: 40530254 (Koninklijke HIBIN te Almere)

Biedt de tijdelijke btw-verlaging voldoende ruimte?

Vinger aan de pols Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de tijdelijke verlaging van de btw voor herstel en renovatie van woningen. De regeling kan volgens Woonkennis, leverancier van marktinformatie voor de woon-, doe-het-zelf- en huizenbranche, leiden tot 300.000 extra woningrenovaties. Koninklijke Hibin pleit ervoor de vinger aan de pols te houden en waar nodig tijdig tot verlenging te besluiten.

V

olgens Woonkennis zullen als gevolg van de tijdelijke btwverlaging vooral de allround klusjesman, schilder en timmerman worden ingeschakeld. Met een gemiddelde besteding van € 5.045 zou er sprake zijn van een impuls voor de bouw van ruim € 1,5 mrd. Dat blijkt uit onderzoek dat in maart 2013 werd uitgevoerd onder vijfhonderd consumenten.

Lang genoeg? Koninklijke Hibin heeft er steeds voor gepleit de btw-verlaging ook te laten gelden voor de materiaalcomponent. Dat is niet gelukt. “We zien echter wel degelijk de positieve effecten van het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen”, aldus Hibin-voorzitter Gert Smit. “De vraag is of de regeling lang genoeg duurt om bij te dragen aan daadwerkelijk herstel van de bouw in Nederland en zo de opmaat kan zijn naar langdurig herstel. In 2010-2011 had de btw-verlaging positieve effecten, maar werden we na afloop met een ongekend scherpe omzetdaling geconfronteerd. Als dat begin 2014 opnieuw dreigt, is het zaak dat de politiek tijdig haar verantwoordelijkheid neemt en de regeling verlengt. De stimuleringteugels kunnen we pas laten vieren als de markt weer gezond is en het consumentenvertrouwen voldoende herstel laat zien.”

Gevolgen USP Marketing Consultancy voorspelde bij de tijdelijke btw-verlaging in 2010-2011 op basis van de eerste zeven maanden een impuls voor de bouw van € 2,2 mrd. In de huidige periode van zwak consumentenvertrouwen wordt het effect (€ 1,5 mrd) blijkbaar wat

54

M I X p ro - a p r i l 2 0 1 3

Branchepagina_Hibin.indd 54

lager ingeschat dan in 2010. In 2010-2011 heeft de regeling in ieder geval een rem gezet op de verdere afbraak van de sector. De later van negen naar twaalf maanden verlengde btw-verlaging betekende bijvoorbeeld dat de omzetdaling bij klusbedrijven in die periode tot stilstand kwam. USP Marketing Consultancy concludeerde in februari 2013 op basis van eigen onderzoek: ‘Een zeer populaire maatregel is de verlaging van het btw-tarief bij onderhoud en renovatie. Deze maatregel, die in 2011 is afgeschaft, had een zeer positief effect op de bedrijvigheid.’ Uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin komt eenzelfde beeld naar voren. Uit de voorjaarsmeting 2012 bleek dat de daling van het aantal medewerkers in de sector in 2011 tot stilstand was gekomen, mede als gevolg van de btw-regeling. De omzetindex in de bouwmaterialengroothandel steeg in 2011 zelfs ten opzichte van 2010. Het effect van het aflopen van de regeling was toen echter ook al zichtbaar. In maart 2012 werd geconstateerd: ‘In heel 2011 kwam de omzetindex uit op 103,5 ten opzichte van 2010. De verwachtingen voor 2012 zijn aanzienlijk pessimistischer. Gemiddeld verwachten de Hibin-leden uit te komen op 92,3. Als gevolg van het aflopen van de btw-regeling is het effect van ondersteunende maatregelen van de overheid afgenomen. Nu ervaart 38% van de bedrijven tenminste in enige mate een positief effect van deze maatregelen. Eind 2011 was dat nog 66%.’ Gert Smit: “We moeten leren van de effecten van de vorige tijdelijke verlaging en niet te snel denken dat de bouwsector het zonder stimuleringsmaatregelen af kan. Daar kan pas sprake van zijn als er sprake is van een nieuw evenwicht op de woningmarkt. Daarom pleit ik ervoor de vinger aan de pols te houden en waar nodig tijdig tot verlenging te besluiten.”

De informatie op deze pagina valt buiten de verantwoordelijkheid van de MIXpro-redactie.

Gert Smit: “We moeten leren van de effecten van de vorige tijdelijke verlaging.”

09-04-13 10:16


Hoe zou u dit probleem in 30 seconden oplossen?

tesa® 4600 - Xtreme Conditions

Xtreme Conditions Onmiddellijke hermetische afsluiting dankzij siliconen in de vorm van een zelfvulkaniserende tape ■ Uitstekend bestand tegen brandbare materialen, oliën, zuren, oplosmiddelen, zout, water en UV-straling ■ Extreem temperatuursbestendig van -60°C tot +260°C ■ Elektrische weerstand tot 8000 Volt ■ Voor lekkages onder hoge druk tot 8 bar ■ Voor permanente en tijdelijke toepassingen, binnens- en buitenshuis ■ Schoon verwijderbaar zonder lijmresten achter te laten op de meeste ondergronden ■

www.tesa.nl

18-tesa 1

08-04-13 15:10


VOOR ELKE TOEP EEN GESCHIKT SYST - Mixpro_Opmaak 1 11/12/12 13:40 Pagina 1

Voor bouwprofessionals

Voor elke toepassing een geschikt systeem

Tegellijmsystemen < < < < < <

Egalisatie- en uitvlakmortels Primers Waterdichtingssystemen Tegellijmen en vloeibedmortels Voegmortels en kitten XPS-bouwplaten en douche-elementen

Betonreparatie en waterdichting < < < < < <

Reparatiemortels Snelcementen/waterplug Aangiet- en ondersabelingsmortels Keldersanering Horizontale afdichting Gevelhydrofobering

Bouwchemische hulpstoffen < < < < < <

Kleurstoffen en vezels Ontkistingsolie Plastificeerders en antivries Waterdichtingspoeder/vloeistof Hechtemulsie Reinigingsmiddelen

Tegellijmsystemen en bouwchemische producten

www.PCI-Afbouw.nl 1-BASF.indd 1

08-04-13 13:24

MIXpro 2013-2  

MIXpro: het eerste en enige vakblad dat zich 100% richt op de bouwgroothandel.

MIXpro 2013-2  

MIXpro: het eerste en enige vakblad dat zich 100% richt op de bouwgroothandel.