Mit LandboNord juni 2017

Page 14

Grisene

har overtaget markerne Økologi: Springet fra stald til friland er gået over al forventning, og de nye staldanlæg er taget i brug på markerne på Thomas Bertrams økologiske bedrift ved Jerslev. Men det er ikke alt, som kører lige godt endnu. Det er nogle nysgerrige grise, som løber rundt på de indhegnede områder ved Gammel Brønden. Men det er langtfra alle, som er ude. Det har været et køligt forår, så egentlig foretrækker de fleste grise at være indendørs i de mørkegrønne stalde, som ligger spredt rundt omkring i landskabet. 1. april blev det grisenes nye hjem og Thomas Bertram kunne kalde sig økologisk smågriseproducent. - Det var en stor dag, da vi fik dem ud på friland. Det var sjovt at se, at de blev i deres indhegninger, så det gik over al forventning. Søerne blev fordelt, hvor de hørte til: de drægtige søer i drægtighedsfoldene og dem der skulle fare, kom i farefoldene, fortæller Thomas Bertram.

14

Smågrise dør De første faringer gik godt, og der kom i gennemsnit 17-18 grise pr. kuld. Men herefter begyndte udfordringerne. I øjeblikket mister hver so i gennemsnit 5-6 af sine grise. - Hovedsageligt bliver grisene lagt ihjel – enkelte er også blevet trådt ihjel, men langt de fleste dør under vægten af soen. Derfor betyder et jævnt halmleje så meget i den sammenhæng. Jeg skal have fundet ud af, hvordan jeg får grisene væk fra soen. En af løsningerne kan være, når jeg får lavet nogle ammesøer, så de kan redde nogle, det er jeg lidt spændt på at se, om det virker, siger Thomas Bertram.

uden der går voldsom panik i hende. Det fungerer rigtig godt, så det er jeg godt tilfreds med, siger Thomas Bertram.

Stadig et stykke vej endnu Efter halvanden måneds tid er der dog flere ting, som mangler at blive effektiviseret. Smågrisene bruger ikke hulerne i hjørnerne så meget, som Thomas Bertram havde forestillet sig, der er lidt for meget træk i staldene i øjeblikket, så han mener selv, at der er et stykke vej endnu til, at alt teorien bliver ført ud i praksis.

Effektive stalde Men det som Thomas Bertram har haft de største forventninger til, har været de flytbare stalde, som han selv har designet. Her kan han stå ved en luge i siden og betjene fire søer, i hver deres sti, én ad gangen. - Pasningsmæssigt er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg sparer tid i det daglige. Jeg kan komme ind til grisene, og kan samle en af dem op, mens soen står og spiser,

Det er ikke uden risiko at få mad hos sin mor. Flere smågrise dør i øjeblikket fordi soen kommer til at lægge sig på dem.