KULINSKO SUNCE - broj 9

Page 1

Дом за смештај одраслих лица Кулина

КУЛИНСКО СУНЦЕ

Број 9 - Октобар 2018.

17.09.1953.

ДОМ ЗА ТЕШКО УМНО ЗАОСТАЛУ ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ

29.01.1966.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ КУЛИНА

09.03.1979.

СПЕЦИЈАЛНИ ДОМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ “25 МАЈ “ - КУЛИНА

28.12.1990.

УСТАНОВА ЗА СМЕШТАЈ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ТЕШКО ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ

22.10.1992.

ДОМ ЗА ЛИЦА ОМЕТЕНА У РАЗВОЈУ - КУЛИНА

30.09.2003. ДОМ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ - КУЛИНА

22.07.2008. ДОМ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА КУЛИНА

1953 - 2018

1


САДРЖАЈ

УВОД ...................................................................................................................... 3 фотографије дома кулина .................................................................. 4 радионица - израда предмета од отпадног материјала 6 кулинарска радионица ........................................................................ 8 “весело КУЛИНСКО ЛЕТО 2017” .......................................................... 9 РЕКРЕАТИВНИ ОДМОР НА ЗЛАТИБОРУ 2017 ................................... 12 РЕКРЕАТИВНИ ОДМОР НА златиборУ 2018 ................................... 13 Излет до јагодине и свилајнца .................................................... 14 ОДЛАЗАК У БИОСКОП .................................................................................. 15 Излет до авалског торња .................................................................. 16 ПОСЕТА ТЕРАПЕУТА ИЗ ЕНГЛЕСКЕ ...................................................... 16 одлазак корисника на море ........................................................... 17 СПОРТСКЕ ИГРЕ У ДОЉЕВЦУ ................................................................. 18 ТУРНИР У ФУДБАЛУ - ЈАБУКА 2017 ...................................................... 19 ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈЛЕПШЕ ОКИЋЕНУ НОВОГОДИШЊУ ЈЕЛКУ 19 РОЂЕНДАНИ И журке ................................................................................ 20 РАДОВИ КОРИСНИКА .................................................................................... 21 РАДНА ОКУПАЦИЈА НА ЕКОНОМИЈИ ДОМА ...................................... 22 ИНВЕСТИЦИЈЕ И ДОНАЦИЈЕ ..................................................................... 23 ДОНАТОРИ ......................................................................................................... 23 О ДОМУ ............................................................................................................... 24

2


УВОД Кажу да нам јубилеји дају повода да се сетимо пређеног пута, да се још једном радујемо постигнутим успесима и размислимо где смо то грешили и јесмо ли нешто могли боље да урадимо, да не би понављали грешке. Сада већ давне 1953. године, из Манастира у Липовцу су пребачена 72 корисника и 14 радника у зграду некадашњег одмаралишта за раднике краљеве железнице. Зграда која је изграђена 1936. године је, поред своје неоспорне лепоте, постала и нека врста заштитног знака Дома. Дом је растао и развијао се у складу са материјалним могућностима друштва.

Централни павиљон

Дом Кулина је сама по себи специфична установа, почев од положаја , јер представљамо засебну урбану целину, јер смо удаљени од Алексинца 27, а од Ниша 37 км. Дом располаже људским и материјалним ресурсима да може веома успешно да испуњава поверени задатак збрињавања особа теже и тешко ометених у развоју, која поред основне дијагнозе, углавном имају и физичко оштећење тела и локомоторног система, због разних дегенаритивних промена. На жалост, све дијагнозе су коначне и трајне са тенденцијом даље регресије. Захваљујући разумевању ресорног министарства, Установа је добила средства за реновирање павиљона, за техничку опрему и обнављање дотрајалих средстава. Без жеље да се хвалимо, Дом је у протеклих четири година добио знатна средства која су уложена у побољшање стандарда корисника и функционалног уређења Установе, у циљу добијања потребне лиценце за рад. Набројаћу само неколико битнијих улагања, попут реновирања павиљона Пинк, реновирање крова, постављање ПВЦ столарије и изолације на стамбеној згради, уградње два агрегата за снабдевање електричном енергијом, набавком санитета, комби возила за превоз корисника и радника, специјалног возила за превоз хране, аутобуса, реконструкцију крова Ж1 и Д3 павиљона, обнављање машина у вешерници и кухињи, набавка машина за прање подова, реновирање лифта за превоз хране, опремање дневних боравака корисника тв и музичким уређајима... Постигли смо да су нашу Установу посетили амбасадор Јапана, двојица владика, ресорни Министри... Једном речју, Дом Кулина је на правом путу за добијање лиценце за рад. Са ове временске дистанце, можемо са сигурношћу рећи да је Дом Кулина, прерастао од једне мале Установе, подно Јастрепца у једну од највећих Домова те категорије у Србији и окружењу. Трудићемо се да и даље напредујемо и да будемо пример добре праксе .

3

Директор мр Војкан Станојевић


фотографије дома кулина

4


5


радионица - израда предмета од отпадног материјала

У дому Кулина неколико година уназад постоји радионица за израду предмета од отпадног материјала. У тим радионицама корисници су 90% ангажовани, терапеут их усмерава и том предмету даје коначни изглед.

Сви материјали који се користе (лепкови и боје) су на бази воде, где је главни циљ подизање еколошке свести.

Са врло мало материјала, углавном отпадног, израђују се уникатне лутке, које имају више намена (сталак, звечка, украс). Такође, у радионици се праве и украсне кутије, торбе и разни други предмети који имају своју намену. Мото радионице је да “грешке нема“. Како год да корисник направи фигуру, она има своју сврху.

6


Овом приликом смо правили лутке од отпадних тегли, флаша и папира. За лепак смо користили кувани штирак, а боје су на бази воде. Цео процес је подељен у неколико корака - етапа и за израду једне лутке потребно је неколико дана. Наташа Нешић

7


кулинарска радионица Припрема принцес крофни ...

Припрема палачинки ...

8


“весело КУЛИНСКО ЛЕТО 2017” „Весело кулинско лето 2017“ одржано је 02. септембра 2017. године. На овој спортској манифестацији 6 установа је узело учешће: Велики Поповац, Стамница, Сремчица, Јабука, Мале пчелице и домаћин Дом Кулина. Манифестацији су присуствовали представници локалне самоуправе, Војске Србије, као и представници из других сродних Установа и компанија са којима сарађујемо. Ову манифестацију увеличао је својим присуством и Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, заједно са члановима колегијума. За културно–уметнички програм били су задужени чланови фолклорног ансамбла КУД „Дејан Јовановић - Деша“, из Тешице, док су чланице Удружења „Супер жене“ приредиле изложбу домаће радиности и кулинарских специјалитета. Иако су сви такмичари озбиљно приступили играма, са жељом да победе, атмосфера је била крајње другарска и пуна толеранције. Након осам спртских дисциплина, највише поена освојила је екипа из Завода за смештај одраслих лица „Мале пчелице“, из Крагујевца. Друго место припало је Дому Стамница, док је треће место припало Дому Велики Попповац. Поред пехара за I , II и III место, победник је добио и велики прелазни пехар који ће красити витрине Дома „Мале пчелице“ , до следеће године.

9


10


11


рекреативни одмор на ЗЛАТИБОРу - 2017. У периоду од 13. до 20.9.2017. године, 23 корисника Дома Кулина је боравило на Златибору.

12


РЕКРЕАТИВНИ ОДМОР НА златиборУ - 2018.

У периоду од 8. до 13.5.2018. године, 26-оро корисника и деветоро радника је боравило на Златибору.

13


Излет до јагодине и свилајнца Дана 4. и 5. децембра 2017. године, 52 корисника су обишла Природњачки музеј у Свилајнцу и ЗОО врт у Јагодини.

Корисници су били фасцинирани величином скелета диносауруса изложених у музеју.

Највећи утисак на њих оставили су примати у ЗОО врту у Јагодини.

14


ОДЛАЗАК У БИОСКОП 20.4.2018. год. 25 корисника су присуствовали пројекцији филма “Цврле - никад не летиш сам”, у биоскопу “Cineplexx “, у Нишу. Наши корисници периодично одлазе у биоскоп, на пројекције филмова.

15


Излет до авалског торња

ПОСЕТА ТЕРАПЕУТА ИЗ ЕНГЛЕСКЕ

16


одлазак корисника на море Од 20. до 27. септмбра 2018. године, 14 корисника и 5 радника Дома Кулина боравило је на мору. Били су смештени у хотелским апартманима, у Чању. Купање, сунчање и шетње по плажи биле су свакодневне активности ове веселе групе...

Лепо време, топла морска вода и пријатна клима, уз лепо расположење читаве групе, учиниле су овај боравак на мору незаборавним.

17


СПОРТСКЕ ИГРЕ У ДОЉЕВЦУ 29. новембра 2017. године, у Дому за одрасла инвалидна лица Дољевац, обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом.

Тог дана Дом Дољевац је организовао и спорске игре за кориснике из других сродних домова.

Учешће на овој манифестацији, узела је и екипа из Дома Кулина.

18


ТУРНИР У ФУДБАЛУ - ЈАБУКА 2017

ТАКМИЧЕЊЕ ЗА НАЈЛЕПШЕ ОКИЋЕНУ НОВОГОДИШЊУ ЈЕЛКУ ГЦ Младеновац је 12.12.2017. год. организовао изложбу за најлепшу ручно израђену Новогодишњу јелку, где је наш Дом освојио прву награду. Наша јелка је била комплетно ручне израде, од сталка, постоља, па до украса.

19


РОЂЕНДАНИ - журке

20


РАДОВИ КОРИСНИКА

21


РАДНА ОКУПАЦИЈА НА ЕКОНОМИЈИ ДОМА Корисници су посебно мотивисани за рад на економији, зато што воле да се брину о животињама и да буду у њиховој близини. Воде рачуна о 200 кока носиља, сакупљају јаја, што веома доприноси и очувању фине моторике. На економији су ангажовани и у берби кукуруза, кромпира и осталих биљних култура.

Корисници су ангажовани и на одржавању парка и круга Дома, око кошења, сакупљања траве и папира, што доприноси развоју еколошке свести и стварању хигијенских навика.

22

Горан Живановић


ИНВЕСТИЦИЈЕ И ДОНАЦИЈЕ

Радови на стамбеној згради

Радови на Женском 1 павиљону

Нов дизел агрегат

Доставно возило за превоз хране

ДОНАТОРИ Министарство правде - возило за превоз хране - 2.100.000 динара Занатска радња “КАМОН“ - кавез за коке носиље - 1.151.805 динара Фондација „РНИДС“ Београд - компјутерска опрема - 296.832 динара „UNIQA осигурање“ - памперс пелене - 299.980 динара. „Цоја промет“ Алексинац - поврће - 121.750 динара. “СТИЛ-СТЕП“ - Покривачи и јастучнице - 120.900 динара ЦК Чукарица - храна и половна гардероба - 91.500 динара Апотека “ПЕТ-САР ФАРМ“ - 24.440 динара „Новитет“ Житковац - 80 мајица за “Весело кулинско лето 2018“. Петковић Миодраг из Витине - 39.536 дин Биљана Милчев из Петроварадина - памперс пелене - 11.748 динара КУД “Видовдан“ , В. Дреновац - косачица за траву - 10.830 динара. 23


О ДОМУ Републичка установа социјалне заштите – оснивач Влада Републике Србије. СЕДИШТЕ И ЛОКАЦИЈА ДОМА: Општина Алексинац, место Кулина (на обронцима Малог Јастрепца), 27 km од Алексинца и 37 km од Ниша. На овој локацији Дом постоји од 1953. године ДЕЛАТНОСТ ДОМА: Смештај одраслих и старијих лица са интелектуалним и менталним тешкоћама (становање, исхрана, нега, здравствена заштита, културно-забавне активности у складу са њиховим потребама и психофизичким способностима). СМЕШТАЈНИ КАПАЦИТЕТИ: Смештај корисника се врши у оквиру 6 смештајних јединица: • • • • • •

Павиљон ПИНК Мушки павиљон Женски павиљон 1 Женски павиљон 2 Централни павиљон Павиљон Д (Д1, Д2, Д3)

У Дому Кулина се тренутно налази 304 корисник, о којима брине 202 радника различитих профила. На челу установе се налази Директор мр Војкан Станојевић – дипл. социјални радник. Адреса:

18214 Кулина, Алексинац, ПАК: 680901

Тел:

+381 (0)18 613-822

И-мејл: Сајт:

domkulina@gmail.com www.kulina.org.rs

+381 (0)18 613-856 Факс: +381 (0)18 613-816

ПИБ: 100313224 Матични број: 07106815 Жиро рачун: 840-598667-82 НБС Управа за трезор - Алексинац

РЕДАКЦИЈА: Ана Крстић, Миљан Стојковић. ТЕХНИЧКА ПРИПРЕМА И ДИЗАЈН ЧАСОПИСА: Миљан Стојковић. ШТАМПА: ТАХОГРАФ ПЛУС - Трњане 063/407-819 24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.