Issuu on Google+

MASSACHUSETTS COLLEGE OF ART & DESIGN  COMPREHENSIVE DESIGN  – AD 750  ARCHITECTURAL PROGRAM  MARGARET OKONKWO  APRIL 12TH 2011 

  The task in this studio is for students to design a new building for Cambridge Community Television  (CCTV) using an in‐house Architectural Program developed by CCTV for their expansion into a new  space.  This program consists of the following:‐     Program Space  SF  Flexible Performance Space  2,500 SF  Production Studio  1,050 SF  Control Room  374 SF  (2) Live Studios  252 SF ea  Broadcasting Room  80 SF    (4) Editing Suites  80 SF ea  Experimental Exhibition Space  1,000 SF    (2) Small Conference Rooms  375 SF ea  (2) Computer Labs  240 SF ea   Community Social gathering Space – (Student prescribed SF)  1733 SF  Lobby, Concessions for events, Mailbox Area, Box Office/Security/Reception Counter –  1677 SF  (Student prescribed SF)  (6) small CCTV Offices – (Student prescribed SF)  720 SF  Kitchenette – (Student prescribed SF)  80 SF  Tenant Offices – (Student prescribed SF)  1900 SF  Public/Staff Restrooms – (Student prescribed SF)  350 SF  Mailroom – (Student prescribed SF)  200 SF  Circulation, Mechanical/other Building systems – (Student prescribed SF)  2,500 SF  Loading Dock/Storage – (Student prescribed SF)  290 SF    Upon further review of the above program, and after a meeting with CCTV personnel, we the students  had a clearer understanding of their vision – they are a center for the community (both young and old)  and would like to always emphasis this fact.  As we were allowed to revise the program, I added the  following spaces to the project:‐       CCTV Architectural Program  

 

 

Page | 1 


Program Space  Shared Lounge (for CCTV and their Tenant)  Shared Work area (for CCTV and their Tenant)  Shared Kitchenette (for CCTV and their Tenant)  Childcare Room  Kitchen (for community use)  Teen Lounge  Waiting Area  Tenant space (To be either small Local Newsprint Company or a small Public Relations  firm)  TOTAL NET BUILDING SF  TOTAL GROSS BUILDING SF 

SF  1,200 SF  215 SF  80 SF  1,733 SF  231 SF  716 SF  215 SF  1,900 SF  18,485 SF  20, 985 SF 

    Original Concept:  We began this project by creating individual abstract concepts that would/could be interpreted in our  design.  My concept was the Media as a medium for connecting as well as isolating people.  For  instance, we can stay connected to one another through the internet, while also being isolated from  human contact as the act of using the computer is an ‘individual action’.    In my design I used the program (and in some cases, building structure) to create physical spaces that  reinforce my concept.   An example of this would be within the main Lobby at the First floor, where the  structural grid layout allows for size variations in the space so that people gather in a large group in the  middle of the Lobby, while individuals can remain on the outskirts of it, but still within the same Lobby  space.  Spatial Adjacencies:  As the semester and my design progressed, I found different rationales for my building form, space  layout, uses and adjacencies.  They were from personal instincts, one o two critiques, influences from  the meeting with CCTV and a site visit to the WGBH building in Brighton, MA.      Because CCTV is ‘about the community’ and ‘security‐conscious’, my building form comprises of two  separate blocks at the First floor only.  Here, spaces requiring ‘an eye‐out’ are in the larger portion, with  a receptionist and security‐buzzer entry system, while the smaller one contains uses that do not (such as  the Social Gathering room).  Uses at the First floor are ones which emphasize gathering, e.g. Flexible  Performance Space, Social Gathering Space and Exterior Courtyard.     

  CCTV Architectural Program  

 

 

Page | 2 


From WGBH, I was so influenced by the fact that they had spaces that encourage mingling between  different departments that I created an open Work Area at the Ground floor with printers, scanners,  copiers, etc to be shared by CCTV, Tenant and the community utilizing CCTV services.    In developing my building form, I discovered that some of the spaces could increase in size (the square  footages we were given were minimum comfortable spaces) and by being a little creative, programs  could share the same space.  For instance, the Experimental Exhibition Space became part of circulation  space, which allows one to experience the exhibition as they move along to other programs.  Waiting  Areas happen in circulation spaces to minimize the latter, while Lobby spaces also house Box Office,  Concession stand and Mailbox area.  The Social Gathering Room would be flexible to double ‐up as  Childcare Space; the Teen Lounge and Computer Labs occupy the same space, but are separated by  movable partitions.  The overall program called for four Editing Suites to be used for individual work; I  decided to make at least one of them big enough for group use.    At the Upper floors, the less public spaces (CCTV and Tenant Offices) are placed here.  In order to  encourage interaction between Landlord and Tenant, these separate uses will share amenities such as  Kitchenette, Lounge, Restrooms and egress.       

  CCTV Architectural Program  

 

 

Page | 3 


Mass Art - Architectural Studio VIII