Page 1

MICHELLE

IMMERSIVE SPACE


INHOUDSOPGAVE

001 | DRIE IMMERSIVE RUIMTES 002 | OBJECTEN IN EEN RUIMTE 003 | IDEEVORMING: RUIMTEVRAGEN, MINDMAPS EN ABC BRAINSTORM 004 | RESEARCH 005 | SYNOPSIS 006 | STANDPUNT EN BELICHTING 007 | VORMGEVINGSOEFENING / STIJLONDERZOEK 008 | STORYBOARD 009 |SCENARIO 010 | FLASHSTRUCTUUR 011 | REFLECTIEVERSLAG


001 | DRIE IMMERSIVE RUIMTES

Deze witte bibliotheek is de eerste ruimte die ik erg immersive vind. Het is niet zo maar een bibliotheek. Het bijzondere aan deze ruimte is dat als je goed kijkt naar het plaatje je steeds nieuwe dingen kunt ontdekken. Ook vind ik alsof het lijkt alsof de bibliotheek oneindig door gaat ook al is dat niet zo. De vormgeving van deze ruimte is erg licht en ruimtelijk. Door het gebruik van deze lichte en ruimtelijke sfeer ontstaat er een soort dromerig beeld, alsof er overal engeltjes rond zouden kunnen lopen.

Door de vloer weerspiegelend te maken en veel licht vanuit het raam in het plafond te laten komen lijkt het net of de ruimte oneindig doorgaat. Dit versterkt het dromerige beeld nog meer.


001 | DRIE IMMERSIVE RUIMTES

Dit is de tweede ruimte die ik immersive vind. Het zit vol met fantasie en je kunt steeds opnieuw dingen ontdekken in deze ruimte. Doordat er in deze ruimte zoveel plekken zijn waar je iets kunt vinden kun je helemaal opgaan in deze ruimte en hier “ondergedompeld� in worden.

De vormgeving is erg sprookjesachtig. Door het gebruik van de kleuren rood, groen en bruin ontstaat er een aparte stijl van wereld.


001 | DRIE IMMERSIVE RUIMTES

Deze derde ruimte die ik heb gekozen vind ik echt heel bijzonder. Zoals te zien is is de ruimte aan de linkerkant heel erg mooi en zit er zelfs een engel op de grond maar kijk je naar de rechterkant is het een erg duistere wereld met in plaats van een engel een duister monster. Het is immersive omdat je je helemaal kunt verdiepen in de mooie en duistere kant van deze ruimte. Het is erg doelbewust vormgegeven en laat de kijker twee sferen zien, de zonnige kant en de duistere kant.

De vormgeving van deze ruimte is erg speciaal. Het is duidelijk te zien dat zo ongeveer de hele ruimte getekend is maar toch lijkt het erg realistisch. Dit zorgt vooral bij de duistere kant, vind ik, voor een bijzonder duister gevoel en dat is erg mooi.


002 | OBJECTEN IN EEN RUIMTE

Toen ik deze lege ruimte had gevonden op het internet vond ik eigenlijk al meteen dat er een soort mysterieuze en donkere sfeer hing en dit wilde ik dan ook versterken door een paar nare dieren in de ruimte te plaatsen. Ik heb voor dieren gekozen die je normaal niet zomaar in een kamer zult vinden op zo’n manier. Kijk bijvoorbeeld naar de wormen en kraaien.

Het is over het algemeen geen kamer die je in een horror film zult tegenkomen. Het is gewoon een mysterieuze kamer. Maar door het toevoegen van de dieren is er toch een wat donkere sfeer ontstaan.


003 | IDEEVORMING

Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De eerste ruimte die ik mij kan herinneren is het ziekenhuis toen mijn jongere zusje werd geboren. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Er stonden stoelen en grote vazen met bloemen. Ook was er een grote reling die naast de trap stond. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Ik denk dat dat de drakengrotten zijn geweest in Mallorca. We gingen heel diep onder de grond om deze mooie grot te bekijken. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De kleinste ruimte waar ik geweest ben is cel 115 in concentratiekamp Vught. In deze cel van 9 m² werden 74 vrouwen voor 14 uur bij elkaar gepropt. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Ik voel me vaak prettig in een ruimte als er een relaxte sfeer hangt en er een mooi interieur is. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Ik voel me onprettig als een ruimte er onveilig en eng uitziet en het niet lekker ruikt. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Ik kan voorstellingen maken van een moskee en van IsraÍl. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Ik zou het echt niet weten.

Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Een woonkamer uit een film van Paranormal Activity. Het was een normale woonkamer maar wat er allemaal gebeurde qua schaduwen en bewegingen gaf me echt de rillingen. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feelgood-movie? Beschrijf die. Het eigen huis van Bella en Edward uit de film Twilight. Het was een heel schattig huisje waar alles precies perfect was. Hoe ziet jouw ideale ruimte er uit? Mijn ideale ruimte bevat goede muziek, veel licht, minimalistisch interieur en leuke mensen. Wat is de mooiste herinnering die je hebt gekregen door een ruimte? Voor het eerst op het podium staan. Ik heb altijd heel veel van toneel, acteren en zingen gehouden. Naar welke ruimte zou je het liefst toe willen gaan? Ik wil heel graag naar de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. In welke ruimte bevind je je het meest? Ik bevind me het meest in mijn slaapkamer. Hier doe ik mijn huiswerk, lees ik, zing en dans ik en speel ik gitaar. Voor welke ruimte heb je de grootste angst? Kelders en zolders. Gewoon ruimtes waar in films en boeken enge dingen gebeuren.


003 | IDEEVORMING

Gitaar Bikini

Piano

Muziek

Blote voeten

Vrolijk

Vakantie

Zwemmen

Bruin worden

Zand Water Warm

Glimlach

Zandkasteel Zon

Mooi

Parasol

Romantisch Wandelen

Blauw

Palmbomen

Ijsjes BBQ

Pasteltinten Plezier

Zomer Surfen Vrienden Vissen Aquarium

Samen

Surfboard Hout


003 | IDEEVORMING

Jodenvervolging

Gunst

Vertrouwen

Ruimte Synagoge

Vragen Bidden

Verleden

Hamsa IsraĂŤl

Dansen Muziek

Jeruzalem

Blauw en wit

Gebedskleed

Hebreeuws

Thora

Amsterdam

Woestijn

Joods

Verdriet

David-ster

Geloof Heilig

Shakshuka Oorlog

Orthodox

Ruzie Kwaad

IDF

Lange krullen Hoeden Challah

Streng


003 | IDEEVORMING

Concentratie Stilte Rust Werken

Plezier

Dieren Overall

Hooi

Spelen Weiland

Platteland

Stallen

Machines

Verdienen

Groen Melk

Boer

Verkopen Kaas

Zelfgemaakt Landelijk

Vakantie

Eieren


003 | IDEEVORMING

A

Ananas

N

Nat

B

Barbecue

O

Overgooien

C

Cocktail

P

Palmboom

D

Drinken

Q

Quad

E

Eb

R

Roeiboot

F

Fluitje

S

Surfen

G

Golf

T

Teenslipper

H

Handdoek

U

Uitkijktoren

I

Insmeren

V

Vis

J

Jurkje

W

Water

K

Koraal

X

L

Ligbed

Y

Yoga

M

Muziek

Z

Zandkasteel


004 | RESEARCH

Surfline zegt op http://www.surfline.com/surfing-a-to-z/surf-culture-explained_916/ het volgende stukje dat ik zeker kan gebruiken als vormgeving voor mijn ruimte. Bijvoorbeeld de tafels: ““Surf bars” with board-shaped tables opened in Manhattan and cartoon soda-pop characters rode animated waves of cola.” Er is natuurlijk een erg duidelijke stijl de zien in de muziek die te horen is in de strand/surf cultuur. Ik heb een paar mooie collecties opgezocht. http://www.youtube.com/watch?v=6JuRpJVFktU http://www.youtube.com/watch?v=wSeOJDTQXtc http://www.youtube.com/watch?v=6gdV_b1JWrg Het is belangrijk dat de ruimte er een beetje vintage uit ziet met ouderwetse posters en cola flesjes.

Ik heb veel research gedaan naar hoe een perfecte beach sfeer gecreeërd kon worden. Ik heb vooral gezocht naar strand muziek en echt kenmerken van het strandleven. Wikipedia zegt op http://en.wikipedia.org/wiki/ Surf_culture het volgende over de surfcultuur wat mij erg aansprak: “Aspects of 1960s surf culture in Southern California, where it was first popularized, include the woodie, bikinis and other beach wear, such as boardshorts or baggies, and surf music. Surfers developed the skateboard to be able to “surf ” on land; and a number of other boardsports.”


005 | SYNOPSIS

Een korte beschrijving van je wereld in het algemeen. De wereld die ik wil maken is de strand/surf wereld. Met duidelijke beelden van het strand, het surfen en de cultuur van het leven op het strand.

Een beschrijving van de interacties die per ruimte kunnen plaatsvinden. In de surf shack wil ik interacties toevoegen aan de drankjes. Ook wil ik een jukebox neerzetten waar de muziek mee aangezet kan worden.

Een beschrijving van je visie op die wereld; wat wil je overbrengen? Ik hou van het strand en de vibes die het strand me geeft. Het hele surfcultuurtje maakt het af en ik wil die vibes echt overbrengen in mijn wereld. Er moet een soort van chille en relaxte sfeer vanaf komen.

Bij de parkeerplaats wil ik een boot voorbij laten komen en er moet iets met kokosnoten gebeuren.

Een beknopte beschrijving van de drie ruimtes. Als eerste ruimte wil ik een surf shack maken, waar drankjes staan en er muziek klinkt. Het is belangrijk dat er overal een echte surf-stijl is dus er moet bijvoorbeeld een longboard staan. Als tweede ruimte wil ik de parkeerplaats maken, waar er een oude volkswagen staat en wat surfboards. Als derde ruimte wil ik het strand maken. Hier zie je de achterkant van de shack en hoor je de golven. Ook zie je allemaal vintage surf-posters. Een beschrijving van de sfeer. De sfeer moet echt beach vibes geven. Leuke tunes en strandgeluiden zoals het water en zeemeeuwen. Een beschrijving van de vormgeving. Ik wil denk ik werken met fotografie en afbeeldingen die ik op internet vind. Het moet er realistisch uitzien.

Op het strand zelf wil ik iets doen met de vintage posters die er hangen.


006 | STANDPUNT EN BELICHTING

Ik heb voor mijn standpunt en belichting foto’s gekozen voor deze oude eend met een surfboard en koffer op het dak. Voor deze foto heb ik gekozen voor het overlappingseffect. Door het cirkel-kader lijkt het net alsof je door een buis of raampje kijkt.

Dit is een erg leuk effect en je kunt zo veel mystery creëren. Ook heb ik een mooi filter en grain toegevoegd.


006 | STANDPUNT EN BELICHTING

Je ziet al meteen dat er een hele andere sfeer is op deze foto. Het is zwart wit en je niet niet veel behalve de auto en een paar takken of het zouden misschien ook wel bomen kunnen zijn. Ik heb hier veel met de kleur gewerkt en ervoor gekozen om echt alleen de auto in beeld te hebben.

Door de foto zwart wit te maken, te faden en veel grain toe te voegen lijkt het net een beetje een duistere auto


006 | STANDPUNT EN BELICHTING

De auto en de ruimte daaromheen lijken al veel vrolijker op deze foto. Het lijkt net alsof de zon lekker aan het schijnen is. Deze foto is dus erg belicht. De bamboo takken op de achtergrond zorgen ervoor dat het lijkt alsof de auto ergens op een strand of in een jungle staat.

De foto geeft een warme en vrolijke sfeer. Ook lijkt het of de auto echt groot is en geen decoratie auto is.


006 | STANDPUNT EN BELICHTING

Voor deze foto heb ik ervoor gekozen om de voorkant van de auto te verscherpen en de achtergrond daaromheen te blurren. Ook is de auto erg vergroot.

Ook is de foto erg belicht en is het contrast wat aangepast.


006 | STANDPUNT EN BELICHTING

Deze foto is het tegenovergestelde van de vorige. Hier is de achtergrond (vooral bij de planten) verscherpt en de auto vervaagd. Ook heerst er hier een wat donkere sfeer alsof het een erg regenachtige dag is.

Het is dus heel simpel om alleen al met kleureffecten verschillende sferen te creĂŤren.


007 | VORMGEVINGSOEFENING / STIJLONDERZOEK

Ik heb ervoor gekozen om voor het stijlonderzoek een surfboard te gebruiken omdat deze toch wel vaak terug komt in mijn space op het strand en bij de parkeerplaats die ik ga maken. Het surfboard moet een beetje een vintage stijl uitdrukken en moet mooie kleuren hebben. In het begin twijfelde ik een beetje of ik een realistische of cartoony stijl wilde in mijn wereld en door verschillende effecten uit te proberen ben ik er uiteindelijk achtergekomen dat ik voor mijn space ga voor de realistische stijl. Als verschillende effecten voor mijn surfboard heb ik gekozen voor de volgende: getekend, zwart/ wit, overgetekend, collage, dromerig en realistisch. Uiteindelijk spreekt realistisch mij toch het meest aan, zoals de rechts foto in de middelste rij. Dit is omdat je zo toch een goede surf-stijl kan overbrengen. Al zou dat ook heel goed kunnen met de cartoony stijl en daarom twijfelde ik ook zo erg. Toen ik uiteindelijk de realistische en cartoon versie van het surfboard vergelijkte heb ik toch gekozen voor de realistische versie en dit is de stijl waarmee ik mijn wereld ga maken.


008 | STORYBOARD


009 | SCENARIO

Het is een heerlijke zomerdag aan de Gold Coast in AustraliĂŤ met een stralende zon en een strakblauwe lucht als Cody besluit om deze dag weer lekker aan het strand door te brengen. Cody is een echte levensgenieter en hij brengt bijna elke dag aan het strand door. Hij en zijn vrienden noemen zichzelf de Super Beach Kids. Cody smeert snel een boterham waarna hij zijn surfboard pakt en rustig op zijn longboard naar het strand cruiset. Daar aangekomen besluit hij eerst nog even rustig wakker te worden en van zijn boterham te genieten en gaat even zonnen onder een parasol. Cody vindt het heerlijk om ‘s ochtends vroeg naar de surfende mensen te kijken en na een tijdje besluit hij dan ook zelf maar te gaan surfen. Hij smeert zijn gezicht goed in met zonnebrand en rent daarna het water in. Tijdens het surfen voelt hij zich zo vrij als een vogel en hij probeert wat nieuwe trucjes. Als hij klaar is met surfen blijft hij nog even lekker dobberen in het water om te genieten van deze mooie dag. Cody realiseert zich hoe veel mazzel hij heeft dat hij aan de Gold Coast woont en elke dag van deze mooie taferelen mag genieten. Als hij is uitgekeken vindt hij dat het wel tijd is voor een drankje.

Aangekomen bij de surf shack van het strand zet hij zijn surfboard neer bij zijn longboard en groet wat vrienden. Samen gaan ze naar de jukebox om een relaxed lied uit te kiezen. Ze kiezen de theme van The Endless Summer van The Sandals. Al genietend van de muziek bestelt Cody een heerlijke cocktail en kletst wat verder met zijn vrienden. Als hun drankjes op zijn besluiten ze nog even om een wedstrijdje tegen elkaar te surfen. Na een leuke dag op het strand is het nu toch wel weer tijd om naar huis te gaan. Cody neemt afscheid van zijn vrienden, pakt zijn spullen en cruiset naar huis in de laatste stralen van de zon die langzaam ondergaat. Zal hij morgen weer op het strand te vinden zijn?


010 | FLASHSTRUCTUUR

BEACH

START

SHACK

PARKING

SCENE Start

Beach

ACTIE & MOVIECLIP NAAM

BEACH PARKING BEACH SHACK

Ga naar “beach” Ga naar “shack” Ga naar “parking” Scheurende poster

buttonPoster | anPoster

ripping_paper.wav

Vallende kokosnoot

buttonKokosnoot | anVallendeKokosnoot

falling_object.wav

Vliegende vlinder

buttonVlinder | anVlinder deurShack deurBoot

butterfly_wings.wav

endless_summer.mp3

[actorVallendeCola & animationVallendeCola]

buttonJukebox | anJukebox buttonVallendeCola | anVallendeCola

Vullende cola

buttonCola | anCola

filling_bottle.wav

Ga naar “beach” Ga naar “parking”

deurFrisbee deurSurf

Sluitend gordijn

buttonGordijn | anGordijn buttonBoot | anBoot

curtain.mp3

buttonKokosnoot | anKokosnoot deurKokos deurShack

kokos.wav

[actorPoster & animationPoster]

[actorVlinder & animationVlinder]

Ga naar “shack” Ga naar “parking” Spelende jukebox

[actorJukebox & animationJukebox]

Vallende cola

[actorCola & animationCola]

Parking

PARKING

BUTTON & INSTANCE NAAM GELUID waves_and_seagulls.wav deurPoster deurFles deurCola

[actorVallendeKokos & animationVallendeKokos]

Shack

SHACK

[actorGordijn & animationGordijn]

Varend bootje

[actorBoot & animationBoot]

Openen kokosnoot

[actorKokos & animationKokos]

Ga naar “beach” Ga naar “shack”

button_falling.wav


011 | REFLECTIEVERSLAG

Ideefase Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Voor mij werkt het beste om bijvoorbeeld op Pinterest inspiratie op te doen. Ik kijk naar manieren van werken die mensen gebruiken en krijg dan zelf ook veel ideeën. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik vond het strand een erg fijn onderwerp om mee te werken, er is heel veel mogelijk en je kunt lekker creatief bezig zijn. Ook vond ik het extra leuk om muziek en foto’s op te zoeken. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik hou heel erg van het strand en de surfcultuur en zeg zelf ook altijd dat ik in het verkeerde land ben geboren en dat ik hier absoluut niet hoor. Het was dus voor mij al vrij snel duidelijk dat ik iets met het strand wou gaan doen voor deze wereld die we gingen creëren. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik had een strand scene gemaakt maar was er absoluut niet blij mee en eerst zag ik niet goed wat er niet klopte. Maar toen zag ik later dat ik niet hetzelfde perspectief had gebruikt en als ik dat al eerder had gedaan was ik al veel eerder tevreden geweest. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Ik zou het definiëren als iets helemaal naar je eigen zin kunnen maken. Je kunt je eigen verbeelding en ideeën helemaal creëren zoals jij dat wilt en dat is immersive.

Vormgeving Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? Dat ik dingen wel realistisch en haalbaar moet houden. Ik ben nog geen professional in photoshop en kan sommige dingen helemaal niet die ik wel zou willen. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Door echt helemaal mijn eigen stijl te gebruiken en niet te kijken naar wat anderen deden. Dit is zeker gelukt. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Door die relaxte sfeer en vintage stijl die erbij hoort te laten zien. Voor mij voelt het heel erg alsof ik op een strand in een echt surfstadje ben. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? Door goede geluidseffecten toe te voegen en een identieke stijl uit te stralen in elke ruimte. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Eigenlijk is alles wel gelukt wat ik wilde doen. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Vooral de vintage stijl die ik op pinterest heb gevonden.


011 | REFLECTIEVERSLAG

Movie Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja, er zitten geen duidelijke deuren in en er zitten ook geen automatisch spelende animaties in. De gebruiker moet dus echt op zoek naar de animaties. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? De navigatie naar de andere ruimtes zit een beetje verstopt. Er zijn geen duidelijk deuren of pijlen die aangeven dat je daarmee naar een andere ruimte kunt gaan. Er zit bij sommige wel een soort vanzelfsprekende link tussen. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb gebruik gemaakt van oceaan geluiden op de achtergrond en voor de jukebox een echt surfliedje. Ook hebben de animaties kleine maar duidelijke geluidseffecten en deze passen er goed bij. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou me eerder gaan verdiepen in Flash want ik vond het in het begin heel moeilijk maar na wat hulp heb ik alle animaties in 1,5 dag gemaakt.


Michelle van Loon | Immersive Space  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you