2018 Shrek de Musical programmaboekje

Page 1

1 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL


SHREK DE MUSICAL SPONSOREN THEATERGROEP MANTEAU

SHREK DE MUSICAL HANG JE VLAG MAAR UIT

In een moeras in een niet bij naam genoemd land woont de oger Shrek. Hij is erg op zichzelf en jaagt iedereen die in de buurt van zijn huis komt weg. Op een dag besluit Heer Farquaad, de koning van het nabij het moeras gelegen koninkrijk, om alle sprookjesfiguren uit zijn rijk te verbannen. Hij gebruikt uitgerekend Shreks moeras als opvangkamp voor deze personages. Shrek pikt dit niet en gaat, tegen zijn wil vergezeld door Donkey (de ezel), naar Farquaad om verhaal te halen. Farquaad heeft ondertussen zijn zinnen gezet op de mooie prinses Fiona, die opgesloten zit in een toren bewaakt door dracula. Hij heeft zelf niet de moed om haar te gaan bevrijden, maar wil wel met haar trouwen om koning te kunnen worden. Wanneer Shrek komt klagen, maakt Farquaad een deal met hem; hij zal Shrek zijn moeras teruggeven als Shrek prinses Fiona voor hem gaat halen.

ANNELIES wordt gegrimeerd

WOORDJE VAN DE VOORZITTER Na...... De Bom, Het is een Nacht, The Winner Takes It All, Eén voor allen, allen voor Eén, Aïda en Cinderella presenteren wij met trots, voor groot en klein de hilarische musical SHREK Net als andere jaren hebben wij weer via vele audities de meest geschikte lokale en regionale talenten kunnen vinden voor de karakterrollen en het ensemble. Ook dit jaar staan we met onze musical op de planken van het mooie Gorcumse Theater De Vijfzinnen. Louis, Josephine en Maaike zijn er helemaal klaar voor

Aan deze musical is door de cast weer met veel plezier gewerkt. En niet alleen om de zang naar een nog hoger niveau te krijgen maar ook aan de choreo is dit jaar extra aandacht besteed. Dit alles onder leiding van regisseur en choreograaf SharonSlachter en muzikaal leider Michel de Valk en met de medewerking van natuurlijk de vele vrijwilligers. Mede dankzij de vele sponsoren kunnen wij u vandaag wederom laten genieten van een tot in de puntjes verzorgde musical. Gaat u lekker zitten en geniet. Namens het bestuur en de artistieke leiding wensen wij jullie een fijne voorstelling toe.

2 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Shrek stemt toe en reist met Donkey af naar het kasteel waar de prinses zit. Donkey loopt hier dracula tegen het lijf en ontdekt dat hij erg van ezel is gecharmeerd. Dit maakt het voor Shrek en Fiona makkelijker om te ontkomen. Fiona is eerst geschokt dat haar redder een oger is en niet de knappe prins waar ze op hoopte, maar tijdens de reis terug naar Farquaad krijgt ze langzaamaan gevoelens voor Shrek. Die gevoelens zijn ook wederzijds. Die avond doet Donkey echter een schokkende ontdekking: Fiona is vervloekt waardoor ze elke nacht zelf verandert in een oger. Alleen een kus van haar ware liefde kan haar permanent haar ware gedaante teruggeven. De enige reden waarom ze heeft ingestemd mee te gaan naar Farquaad is omdat ze hoopt dat hij die geliefde is. Eenmaal bij Farquaad ontdekt ze al snel dat haar hart aan Shrek toebehoort. Shrek krijgt zoals afgesproken zijn moeras terug maar is niet gelukkig zonder Fiona. Geholpen door Donkey en dracula bestormt Shrek het kasteel van Farquaad en verstoort het huwelijk. Farquaad wordt door Dracula verbannen, waarna Shrek en Fiona elkaar kussen. Fiona´s vloek wordt opgeheven, maar tot ieders verbazing verandert ze nu permanent in een oger. Voor Shrek maakt dit haar echter nog aantrekkelijker.


CREATIVES INTERNATIONAAL

CAST - THEATERGROEP MANTEAU JEANINE TESORI Componist

ARIE ROMERS SHREK

Jeanine Tesori, geboren op 10 november 1961, eerder bekend in haar carrière als Jeanine Levenson, is een Amerikaanse componist en muzikaal arrangeur. Ze is de meest productieve en geëerde vrouwelijke theatrale componist in de geschiedenis, met vijf Broadway-musicals en vijf Tony Award-nominaties. Ze won de 1999 Drama Desk Award voor Outstanding Music in een Play voor Nicholas Hytner’s Production of Twelfth Night in Lincoln Center en de 2004 Drama Desk Award voor Outstanding Music voor Caroline, of Change, en de 2015 Tony Award voor Beste Originele Score voor Fun Home (gedeeld met Lisa Kron), waardoor ze het eerste vrouwelijke schrijfteam zijn dat die prijs won. Haar belangrijkste werken omvatten Fun Home, Caroline of Change, Shrek The Musical, Thoroughly Modern Millie en Violet.

DAVID LINDSAY-ABAIRE Librettist

Lindsay-Abair had zijn eerste theatrale succes met Fuddy Meers als onderdeel van de Nationale Playwrights Conferentie op het Eugene O’Neill Theatre Centre in 1998. Hij schreef het boek en de teksten voor de musical Shrek the Musical dat in 2008 in premiere ging op Broadway. In 2009 krijgt hij een Tony Award nominatie voor het boek en de Musical. De musical liep voor 441 uitvoeringen op Broadway.

oe d g k j i l e k Vershrek 3 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

ARIE ROMERS ALS SHREK Hoi, mijn naam is Arie Romers, 44 jaar en afkomstig uit Waalwijk. Shrek de musical is mijn 3e produktie bij Manteau. Na eerder de rol van Radames in Aïda en de rol van koning in Cinderella gespeeld te hebben mag ik nu in de huid kruipen van het groene monster Shrek! Daarvoor heb ik bij diverse andere verenigingen al diverse grotere en kleinere rollen gespeeld in musicals als bijvoorbeeld 3 musketiers, Oklahoma en Carpe Noctem. Maar nu dus voor het eerst een titelrol, wat wil je nog meer!? Toen vorig jaar Nathalie (prinses Fiona) met het idee kwam om op de bonte avond van het repetitieweekend een duet uit Shrek te zingen was ik al gauw enthousiast. Na een heel leuk optreden te hebben gedaan was de verrassing dan ook erg leuk toen het creatieve team op basis daarvan besloot om dit jaar de musical Shrek te gaan doen! En helemaal leuk om vervolgens samen dit duet nu in de voorstelling te mogen doen! Shrek is echt een feelgoodmusical voor de hele familie. De produktie wordt door de hele cast en crew van Manteau zo omarmd, dat merk je aan de beleving en dynamiek in de groep. Iedereen is zo enthousiast en dat geeft heel veel positieve energie, die we ook de zaal in hopen te geven. Ontzettend leuk om op het toneel gestalte te mogen geven aan de onaangepaste Oger die het liefst alleen in zijn moeras is, maar uiteindelijk onverwoestbare vriendschappen sluit. De films zijn voor groot en klein bekend en bevatten zulke leuke humor, die in de musical ook weer naar voren komt. Inleven in zo’n rol van grove, stinkende, boeren en scheten latende mopperkont is nog best lastig. Je moet toch een grens over om je onaangepast te gedragen voor publiek. Overal schijt aan hebben en vooral met jezelf bezig zijn. Gelukkig zitten de medespelers zo in hun rol van irritante Ezel, mysterieuze prinses Fiona en freak Farquaad dat het spel zich als vanzelf zo ontwikkelt. We vullen elkaar daarin echt aan en dat geeft een heel mooie dynamiek en spontaan en ontspannen spel. Shrek de musical ervaren wij als cast als een feestje en we hopen dat we dat feestje mee kunnen nemen de zaal in, zodat jong en oud gaat genieten van een fantastische voorstelling! Ik wens jullie allemaal veel kijk- en luisterplezier!


CAST - THEATERGROEP MANTEAU NIELS GROFFEN HEER FARQUAAD

Mijn naam is Niels Groffen, 25 jaar oud en mag de rol spelen van Heer Farquaad. Het is een fantastische rol om te mogen doen. Het is een heerlijk karakter. Hij is een enorme narcistische, zichzelf overschreeuwende, xenofoob en freak! Die maar 1 doel heeft, koning worden van Duloc! Maar het is eigenlijk een kleine getraumatiseerde schat! Het is mijn 4e productie die ik mag gaan spelen bij Manteau. Het feest begon met de Drie Musketiers waar ik James, de gay butler mocht spelen van Lord Buckingham en waar ik ook in het ensemble zat. Deed ook mee aan Aida, waar ik Mereb mocht vertolken, een jaar later Cinderella als de revolutionair Jean-Michel en dit jaar dus de allermooiste rol in shrek! We hebben dit jaar weer een fantastische cast waar het heel leuk mee spelen is! Iedereen gaat er 200 procent voor en dat krijg je terug als speler. Alle sprookjesfiguren zo zij eigen en goed, dat is enorm leuk om te zien! Theater is voor mij een enorme uitlaatklep! Je kunt nergens zo uit de dak gaan als bij Farquaad in Shrek. Het is van de ene in de andere emotie in een split second en alles over de top en dat maakt het zo onwijs leuk! Ook het zingen in die verschillende emoties en in die rol is een uitdaging en te gek om te mogen doen! En dit alles de gehele voorstelling op mijn knieën geeft het toch een extra uitdaging.

MELAN WEBER EZEL

Mijn naam is Melan Weber en in het dagelijks leven ben ik werkzaam als dierenartsassistente. Mijn liefde voor theater werd aangewakkerd toen ik in het Land van Ooit ging werken als actrice te paard. Daarnaast heb ik diverse zanglessen en acteerlessen gevolgd. Ik heb in verschillende producties meegespeeld, van grote bekende musicals tot kleine, zelfgeschreven, stukken. En nu al weer de 3e productie bij Theatergroep Manteau! Een gezellige groep met grote ambities. Dit jaar speel ik de rol van Ezel, een hele leuke en vooral energieke rol, ik moet altijd even op adem komen als ik achter de schermen ben. Een van de hoogtepunten tijdens het repetitieproces vond ik de workshop van Rogier Komproe, de “echte” Ezel uit de musical. Het was erg leuk en leerzaam om wat tips en trics te krijgen van hem en om zo, samen met Sharon, de rol verder uit te diepen. Ik ben erg gelukkig op een podium waar ik lekker mag zingen en in de huid kan kruipen van iemand anders. Het applaus aan het einde bezorgd me altijd weer kippenvel, daar doe je het toch voor! Ik wens u verSHREKkelijk fijne voorstelling toe! 4 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

NATHALIE DIENDER PRINSES FIONA

Mijn naam is Nathalie Diender. Al jarenlang ben ik bezig met zang, dans (showballet, modern, ensemble) en spelen in musicals. Dat is het liefste wat ik doe en doe ik vol overgave! Ik probeer me steeds verder te ontwikkelen bijvoorbeeld middels zangles (CVT). ‘Shrek’ is mijn 4e productie bij theatergroep Manteau. Ik heb o.a. de hoofdrol van Aida in de gelijknamige musical gespeeld waar ik ontzettend trots op ben. Nu mag ik de rol van prinses Fiona vertolken. Een supergave rol om te spelen omdat zij 2 totaal verschillende kanten heeft. Enerzijds wil ze zich gedragen als de prinsessen uit haar sprookjesboeken, anderzijds is ze nogal hysterisch en onaangepast na al die jaren opgesloten te hebben gezeten in haar toren. Het leuke aan deze productie is dat er heel veel verschillende rollen en karakters zijn waardoor het echt een stuk is van de hele groep. We hebben veel plezier met elkaar en iedereen is even gedreven een mooie productie neer te zetten. Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten van deze voorstelling als wij!


CAST SHREK

DE MUSICAL

Wij zijn een groep enthousiaste mensen die op projectmatige basis bezig zijn met zang & performance. Wij bieden een podium aan voor talenten op allerlei gebieden, zoals zang-, acteer- of danstalent. Voor elk project wordt er gezocht naar het meest geschikte talent. Vandaar dat er ook audities worden gehouden voor de diverse rollen.

5 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL


6 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL


N

a een aantal zeer succesvolle musicals zoals De Drie Musketiers in 2015, Aïda in 2016 en Cinderella in 2017 wilt Theatergroep Manteau zichzelf dit jaar wederom overtreffen en met de familievoorstelling Shrek de Musical op de planken van Theater De Vijfzinnen brengen.

Het verhaal van Shrek

Het welbekende verhaal gaat over een zeer gemene, kleine prins ‘heer Farquaad’ die koning wilt worden maar zelf zijn prinses niet durft te bevrijden uit een hoge toren omringt door lava. Hiervoor geeft hij Shrek, een lelijke, grote, groene Oger, de opdracht met de belofte dat Shrek ‘zijn’ moeras terug krijgt. ‘Zijn’ moeras is namelijk overgenomen door allerlei sprookjesfiguren nadat ‘heer Farquaad’ hen heeft verbannen uit ‘zijn’ koninkrijk. Het thema van dit verhaal hoe het voelt om buitengesloten te worden, maar ook over pesten, macht, onmogelijke en onvoorwaardelijke liefde en natuurlijk en bovenal over vriendschap. Het gehele verhaal is overgoten met een flinke dosis humor, optimisme en naast de hoofdrolspeler Shrek is er ook nog een eigenwijze ezel.

De regie

Het regisseren van deze musical ging bijna als vanzelf, dit kwam met name door de gedrevenheid van de spelers. Zij kenden al heel snel hun teksten, wat het repeteren makkelijker maakt. Iedereen kent het verhaal en de diverse rollen. Naast

De choreografie

We zijn heel vroeg in het repetitieproces begonnen met het instuderen van de choreografie. Met name de tapdans stond hoog op mijn verlanglijstje. Elke week kwam een groep gedreven castleden een half uur eerder voor de repetitie, zodat we een echte strakke

In de toekomst gaan we met Manteau nog meer mooie musicals maken. We zullen ons in eerste instantie focussen op familievoorstellingen. Maar een meer dramatisch stuk staat zeker op het wensenlijstje. We hopen een nog groter publiek te bereiken en we blijven investeren in nieuw en oud talent. We creëren graag kansen voor en met elkaar. Wat ons betreft mag het aantal castleden nog groeien en in de toekomst meer jonge, oude en mannelijke castleden zou mooi zijn. We denken groot, kunnen groter en maken het groots met elkaar voor ons eigen publiek. Misschien staan we volgend seizoen wel op de nominatielijst voor beste amateur musical.

De componist Jeanine Tesori is helemaal los gegaan met deze musical. De stijlen gaan van prachtige ballads naar ‘vette’ rocknummers, naar gospel achtige ensemble stukken zelfs rapmuziek wordt niet geschuwd en instrumentale Big Band muziek klinkt bij de dansnummers. Zo moeten de solisten en het ensemble regelmatig schakelen qua stijl. Dit maakt deze musical zo leuk en uitdagend. Iedereen wordt uitgedaagd om zichzelf te verbeteren. Voor deze musical heb ik als muzikaal leider enkele ensemble stukken passend gemaakt bij het ensemble. Ook krijgt naast de grote rollen iedereen zijn ‘moment of fame’ met een solo stukje. Het ensemble bestaat dit jaar uit zo’n 28 mensen, groter dan ooit ervoor. Hierdoor klinken de ‘tutti’ ensemble stukken allemaal even krachtig en overtuigend.

Jong talent

7 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Het decor van Shrek is een cadeautje, dit hebben we overgenomen van Con Brio. Alle lof voor hun decorontwerper en decorbouwers. Helaas konden we vanwege onze beperkingen in het theater niet alles gebruiken. Het decor is sprookjesachtig mooi en geeft elke sfeer een 3 dimensionaal beeld met als extra uitdaging de beperkte ruimte in de coulissen. We maken gebruik van het font, dit is een zwart gordijn in het midden van het podium, alle wisselingen van decor vinden geruisloos plaats achter het font. Gelukkig hebben we een enthousiaste decorploeg o.l.v. Daniel Knoot die dit fantastisch samen hebben gerealiseerd.

De toekomst plannen van Manteau

Muzikale uitdaging

Bij de vorige productie Cinderella zagen we al jong talent van onder de 20 jaar verschijnen bij Theatergroep Manteau. Dit seizoen kunnen we met trots zeggen dat we zo’n 6 castleden met de leeftijd van 20 jaar en jonger hebben. En….ze doen het hartstikke goed. Als volwaardige artiesten staan ze strak te stralen en spelen en zingen hun rol met verve. We zijn hier heel erg trots op. Misschien dat het tijd is om een jongere divisie bij Theatergroep Manteau op te richten die ook hun eigen productie gaan maken.

Het decor

de hoofdrollen heeft ook elk ensemble lid een eigen echte rol een sprookjesfiguur, als wachter, portier of een of ander dier. De vele wisselingen van rollen, maakt deze musical een grote verkleedpartij met mooie grime. Als regisseur heb ik de castleden uitgedaagd te gaan tot het uiterste; maak het niet makkelijk voor jezelf en je medespeler. Stop alles wat je hebt in je rol, hoe meer jij erin gelooft hoe beter je je publiek overtuigt. Maak het gek, gekker, gekst, groot, groter, groots. Dit heeft geleid tot mooie, grappige en ontroerende momenten tijdens repetities en uiteindelijk tot deze prachtige voorstelling.

tapdans konden neerzetten. We begonnen met taptechniek en dit hebben we uitgebouwd naar een tappende ratten choreografie. Dit is een van de hoogtepunten in de voorstelling geworden. Alle choreografie is energiek, pittig en strak. Met heel veel inzet en doorzettingsvermogen heeft deze cast de choreografie geoefend tot frustratie toe. Het was heerlijk om voor en met deze groep dans te maken. Er was altijd energie en wilskracht om met zijn alle iets moois neer te zetten, hier ben ik enorm trots op.


CAST THEATERGROEP MANTEAU FLEUR VAN BENTEN

ANNA KOPPEN

ROODKAPJE

KLEIN DUIMPJE

Hoi, ik ben Fleur, ik ben zeventien jaar en ik speel Roodkapje. Mijn personage is, net als ik, stoerder dan ze lijkt en niet bang om haar mening te vertellen. Wanneer Kapje in het moeras is gedumpt is ze het daar natuurlijk niet mee eens! Nadat ze klaar is met zeuren over de modder, besluit ze samen met de andere sprookjesfiguren dat het hoog tijd is om in actie te komen. Ik denk dat we met deze leuke cast en goede begeleiding een hele leuke productie neer kunnen zetten.

KOEN RUIS

GROTE BOZE WOLF Hallo, mijn naam is Koen Ruis. 48 jaar oud. Ik woon in Breda Ik speel de rollen van Koning Harold, de Grote Boze Wolf en Dracula binnen de voorstelling van Shrek. Via Arie Romers ben ik bij Manteau terecht gekomen. Op het podium staan is voor mij niet onbekend. Ik speel al jaren bij diverse amateur gezelschappen. Diverse (hoofd)rollen, maar ook achter de schermen redelijk actief. De laatste jaren heb ik wat minder gespeeld in verband met andere drukke bezigheden. Een van die bezigheden is mijn eigen entertainmentbedrijf Krush- entertainment Breda Na Arie zijn oproep op Facebook leek het me weer leuk om me ergens volledig voor in te zetten. Binnen Manteau doe ik behalve spelen samen met onze hoofdgrimeur Eelco, de coรถrdinatie m.b.t. de grime. Dit jaar een flinke klus, maar zeker een uitdaging. Geniet van deze gekke, vrolijke, energieke voorstelling voor jong en oud.

8 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Mijn naam is Anna Koppen en ik ben 14 jaar. Momenteel zit ik in de tweede van de MAVO op het Fortes College. Sinds mijn achtste krijg ik zanglessen van Ellen van der Ham. Elk jaar gaat gepaard met twee optredens voor publiek, meestal in het Schuilkerkje in Gorinchem. Verder heb ik twee seizoenen toneellessen gevolgd bij het Jeugdtheaterhuis en twee seizoenen bij Theaterschool Gorinchem voordat ik via mijn zangjuf hoorde dat ik auditie kon doen voor Manteau. De auditie vond ik geweldig. Voor mij voelt Manteau als een familie. In de musical Shrek heb ik nu meerdere rollen, namelijk Klein Duimpje, vrolijk volk, wachter, ridder, blinde muis en tappende rat. Ik vind het erg leuk om mensen blij te maken met mijn acteren.

GEERT ENSING PAPA BEER

Hallo! Ik ben Geert Ensing uit Nieuwegein. Voor mij begon het avontuur bij Manteau toen ik vorig jaar zomer auditie deed voor een rol in Shrek. Dat resulteerde in maar liefst 3 rollen in deze geweldige musical. Inmiddels is het dan zover: we gaan met een leuke groep een mooie voorstelling geven. Ik heb er zin in.


CAST THEATERGROEP MANTEAU TESSA BRANDT

ANNELIES HARDENBOL-BOUMAN GELAARSDE KAT

MAMA BEER

Al sinds 2011 speel ik mee in de musicals van Theatergroep Manteau, maar aan zo’n komische productie heb ik nog niet eerder mee gewerkt. Ik heb al vele rollen gehad; van student, singer-songwriter, koningin en slaaf, allemaal vrij serieus, maar dan nu... een oger, een koekje en een blinde muis! Als mama oger lijk ik een lieve mama, maar ik hou me wel aan een hele vreemde traditie. Als koekje kan ik eens heerlijk janken op het podium, maar ik zorg ook dat al die sprookjesfiguren eens voor zichzelf opkomen! En een blinde muis die een ezel gaat helpen als expert in de liefde, ach alles kan in dit verhaal...

WOUTER TIBBOEL PETER PAN

k ben Wouter Tibboel en ik ben 15 jaar. Ik speel Peter Pan in de musical Shrek. Ik vind dit een hele leuke rol om te spelen omdat, Peter Pan erg energiek, vrolijk en totaal niet volwassen is. Zo hoef ik me dus niet in te houden en kan ik doen wat ik wil :)

9 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Mijn naam is Annelies Hardenbol – Bouman, 32 jaar, leerkracht van groep 3 en moeder van een peuter dochter. Na een paar jaar niks gedaan te hebben op het gebied van toneel/musical, begon het toch weer te kriebelen en speel ik dit jaar voor het eerst in een productie van theatergroep Manteau! En wat was het een feestje om elke week met een groep vol gedreven, enthousiaste, lieve, en een tikkeltje gekke mensen op het podium te mogen staan! De afgelopen weken hebben wij ontzettend veel lol met elkaar gehad, maar ook keihard gewerkt om voor u een fantastische voorstelling neer te zetten! Ik denk zeker dat dit gelukt is! We hopen dat u geniet van deze doldwaze voorstelling met voor ieder wat wils; sprookjesfiguren, freaks, snel verkledingen, een lach, een traan, mooie muziek, leuke choreografieën, prachtige liedjes en bovenal een belangrijke, achterliggende boodschap; “hoe mooi je bent, zit juist van binnen”. Voor de oplettende kijker; ik ben te zien in 6 verschillende rollen, uiteenlopend van wachter tot tappende rat! Dompel u onder in deze “wervelend mooie wereld” en geniet van Shrek de musical!

DORRIS RIETDIJK BELLE

Ik ben Dorris Rietdijk ik ga elke week met een super leuk en fijn gevoel naar Manteau. Shrek is mijn tweede productie en ik vind het super leuk je acteert maar je danst ook. Dit keer gaan we zelfs tappen, in het begin dacht ik het gaat echt niet lukken maar nu gaat het super goed. Ik speel Belle en dat is een hele leuke rol. Wat ik het leukste vind is dat alle castleden op hun eigen manier heel tof mee doen. Ik heb heel veel zin in de voorstelling. Tot ziens bij de voorstelling!


CAST THEATERGROEP MANTEAU MAAIKE ROSIER

VALERIE SPIJKERS

LELIJK EENDJE

VROUW HOLLE

Ik ben Maaike Rosier en ik ben 14 jaar. Ik speel het lelijke eendje in de mucial Shrek. Ik vind het een hele leuke rol om te spelen. Maar eigenlijk is het eendje een beetje ontevreden, zijn ze al allemaal in het moeras gedumpt is er niet eens sloot! Of een spiegel want iedereen noemt haar wel lelijk maar toch houd ze wel van in de spiegel kijken. Misschien is er nog een in shrek zijn huis?? Of nou aan zijn hoofd te zien is hij niet heel erg met zijn uiterlijk bezig....

JOSEPHINE ARENDSEN HAASJE

Ik ben Josephine 12 jaar en kom uit Beusichem. Ik hou van acteren (zowel op de buhne als achter de camera) en ben hier eigenlijk al vanaf mijn 6e jaar dag en nacht mee bezig. Ik speelde een hoofdrol bij RTL Talentacademy toen ik de auditieoproep zag. Ik wilde al heel lang graag in Shrek spelen!! Ik vind het namelijk een fantastische musical en ik hoopte erop dat we ik ook taples zou krijgen! En jawel, ik zit in het ensemble! Zo leuk en uitdagend. Ik moet veel zingen, dansen en omkleden dus ik mag ook echt veel spelen! Ik ben naast tappende rat ook konijn, beertje, duloc meisje en natuurlijk als een van de jongste van de cast: Kleine Fiona. Omdat ik in Amsterdam op school zit is het wel moeilijk opstaan de dag na de repetities, maar dat heb ik er voor over. Ik wil later graag iets met film theater of iets creatiefs dus meedoen met Shrek is voor mij echt een feest! Ik hoop dat je komt kijken!

10 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Ik ben ValĂŠrie Spijkers en dit is mijn eerste jaar bij Manteau, en wat een leuk jaar is dit! Ik mag tijdens de Shrek de musical zoveel leuke dingen doen zoals; dansen, met een zwaard zwaaien, hele moeielijke koorpartijen zingen en als kers op de taart zelfs tappen! Kortom een super productie!

KEVIN DE BRUIN Pinockio

Een leugentje om zijn bestwil zou soms wel eens moeten mogen. Bijvoorbeeld als je Shrek tegenkomt en het niet zo aardig vind om hem te vertellen dat hij niet zo een knappe kop heeft. Maar liegen wordt steeds lastiger, vaak moet je dat dan verbloemen met halve waarheden als: Shrek, echte schoonheid zit bij jou natuurlijk vanbinnen. Daar zit het probleem. Als ik eens jok, dan groeit meteen die gok. Dit jaar kruip ik in de huid, ik bedoel het hout, van Pinokkio. Kon Pinokkio maar zeggen dat hij een huid had. Want veel was nooit gebeurd, als hij een echte jonge was van vlees en van bloed. Toch?


CAST THEATERGROEP MANTEAU MAAIKE BURGERS

ROMY DEN OTTER

HEKS

KLEINE ZEEMEERMIN

Al jaren speel ik mee bij Manteau. Het is heerlijk om op het podium te staan en samen naar iets moois toe te werken. Dit jaar speel ik onder andere de rol van heks. Een tikkeltje boosaardig, maar alleen als je er zelf om vraagt!

RUBY PICHEL ELF

Mijn naam is Ruby en ik doe voor het eerst mee met een productie van Manteau. Als ensemble mag ik meerdere rollen spelen, wat natuurlijk geweldig is! Een van de sprookjesfiguren is ‘Elfje’. Een eigenwijs ding die zichzelf soms een beetje in de weg zit. Leuk hoor om te kunnen vliegen, maar moet dat met van die afschuwelijke vleugels? Glitters en felle kleuren... Kan ik niet gewoon een zwart jurkje aan...? En naast de rol van Elfje, mag ik mij ook nog uitleven als tappende rat, blinde muis en antilope!! Als moeder van twee jonge kinderen en een drukke baan is het heerlijk om mee te mogen doen met zo’n leuke productie. Lekker dansen en zingen en het is elke keer weer supergezellig met de cast. Een top ervaring!

11 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Mijn naam is Romy den Otter. Ik bevind me regelmatig in mijn eigen fantasiewereld. Misschien heb ik daarom ook een passie voor theater: je kunt je inleven in een verhaal en even iemand anders zijn, in een andere wereld. In de musical Shrek kunt u mij herkennen aan mijn vissenstaart. Ik speel namelijk de zeemeermin: eeuwig jong en mooi, maar daardoor behoorlijk zelfingenomen. Als u heel oplettend bent, ziet u mij ook in sommige scènes met een knalgeel pruikje op en ik tap nog eens voorbij als rat.

MARJOLEIN HENDERSON WACHTER

Hoewel ik als kind al zong, was mijn eerste liefde klassiek ballet. Pas aan het eind van mijn tienerjaren ben ik zangles gaan nemen. Musicals werden toen ook net populairder en ik heb een aantal cursussen gevolgd. Van zingen word ik nog steeds “blij, blij, blij!”, maar ik realiseer me ook dat het niet alleen een kwestie van talent is: ook oefenen en hopen dat ik niet verkouden word! Als lid van het ensemble kom ik dit jaar in vele verschijningen op het toneel. Ik hoop dat ik in elke rol iets anders van mezelf kan laten zien. Bij Manteau wordt gekeken naar wat je wilt en kunt, zodat je in het stuk tot je recht komt.


CAST THEATERGROEP MANTEAU MADELON VAN ES

YVONE KETELAAR

SNEEUWWITJE

GOEDE FEE

Ik ben Madelon van Es en ik ben 14 jaar. Ik doe mee aan de musical Shrek omdat ik zelf vind dat Shrek een heel leuk en ook heel leerzaam verhaal is, schoonheid zit namelijk van binnen. Ik speel tiener Fiona en Sneeuwwitje. Deze rollen vind ik erg leuk om te spelen. Fiona en Sneeuwwitje willen allebei graag hun zin hebben. Ze kunnen er niet tegen als anderen dat niet begrijpen.

JEFFREY BOONSTRA WACHTER

Hallo Ik ben Jeffrey Boonstra 57 jaren jong en woon in Tiel. Ik heb voor Manteau al een aantal keren meegespeeld in amateur productie (musicals) in Tiel. Omdat er in Tiel weinig gelegenheid was om lekker te kunnen zingen en dansen ben ik uitgeweken naar Gorinchem Hier ben ik destijds warm ontvangen. Nu ben ik blij om, samen met deze enthousiaste groep spelers van Manteau, een mooie productie neer te mogen zetten “Shrek de Musical.” Ik speel hierin de rol als Wachter van Lord Farquaad en “Beschonken” Bisschop. Ik ben trots op de volledige cast en op het creatieve team omdat we het stuk in een sneltrein tempo hebben moeten instuderen, en jullie zullen zien dat het resultaat er mag zijn. Veel kijkplezier!

12 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Mijn naam is Yvon Ketelaars, 37 jaar oud en woonachtig in het prachtige ‘s-Hertogenbosch. In het dagelijks leven ben ik voornamelijk bezig met bouwprojecten in het onderwijsveld. Bouwen en klussen zijn een grote hobby, maar mijn grootste hobby is op het podium mogen staan. Van jongs af aan heeft het mij getrokken om te zingen en spelen voor anderen. In de huid kruipen van een nog onbekend personage, dat na maanden repeteren een soort alter ego is geworden, is heerlijk! In deze musical mag ik in vijf verschillende huiden kruipen, een uitdaging die ik graag aan ga!

LIESBETH LUTTERMAN BIGGETJE

Ik ben Liesbeth Lutterman en ben er al vanaf dag 1 bij, heb dan ook nog geen productie gemist. Voor mij maakt het niet echt uit wat we voor productie gaan spelen. Het is altijd een feestje om erbij te zijn. Een grote familie waar steeds weer nieuwe mensen bij komen. Ik heb altijd een ensemble rol gehad, zou ook niets anders willen. Voel me net de olie van een machine. Met elkaar maken we er elke jaar weer iets moois van om trots op te zijn. Dit jaar heb ik 3 rollen. Ik ben big, Duloc poppetje en een tapende rat. Ik heb er weer zin in.


CAST THEATERGROEP MANTEAU ANJA BOSCH BIGGETJE

Ben nu al 5 jaar bij Manteau en wat theater en musical zo leuk maakt is dat je letterlijk en figuurlijk uit je normale leven stapt tijdens de repetities en de uitvoeringen en dat is leuk! Samen met het zingen en de fijne mensen is het een mooie hobby.

SANDRA VAN ES BIGGETJE

Dit is mijn 7de productie bij theatergroep Manteau. Ik speel in deze musical o.a. 1 van de 3 biggen. Ook zal ik te zien zijn als tappende rat. Dat was toch wel een uitdaging, tappen!! Maar ontzettend leuk om te leren en te doen.

13 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

LOUIS DAMEN KLEINE SHREK

Hoi ik ben Louis Damen, en ben 10 jaar. Ik zit op de J.P Waalenschool En zit in groep 7. Ik speel de kleine Shrek in de musical en heb daar heel veel plezier in. In het begin best spannend, allemaal nieuwe mensen en dan moet je ook nog iemand anders na spelen. Maar ik voel me inmiddels echt heel erg thuis bij Manteau, iedereen is erg vriendelijk en heel behulpzaam. Waardoor ik best veel geleerd heb, dit was voor mij de eerste keer maar het was onwijs leuk.


VRIJWILLIGERS Eelco Oomen

Grime

Rosalinde Bijl

Grime

Patricia Wilbert

Grime

Jochem Boonstra

Grime

Channah Hol

Grime

Maureen

Grime

Marielle de Valk

Coulisse

Gulsen Damen

Coulisse

Sanne van den Berg

Coulisse

DE MANTEAU CREW F LOORTJE DE VALK PRODUCTIELEIDER

Een echte bliek die cultuur en theater met de paplepel heeft ingegoten. Ze heeft vrij jong ontdekt dat op de bühne niet haar ding is, maar theater wel! Regelen, schema’s, planningen. Dat is haar ding en doet ze met veel passie en toewijding voor Theatergroep Manteau.

BEDANKT Ali de Veer

Kleding

Rina Burgers

Kleding

Conny Willemsen

Kleding

Fannyta Meinar

Kleding

Ellen Koppen

Kleding

Jeff Mennens

Decor

John Jacob

Decor

Daniel Knoot

Decor

Wendy Arendsen

Catering

Esther Zwager

Grime

Ilona

Grime

14 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

Wat zouden we toch moeten zonder alle fantastische mensen rondom Manteau? Dit jaar hebben wij een professional weten te strikken om de grime op zich te nemen, en wat zijn we daar blij mee! Kaalkoppen, nepsnorren, neuzen. Niets is ons grimeteam te gek! En wat dacht je van alle kleding?! Moeders, schoonmoeders, oma’s, vrienden. Zo veel creatievelingen die keer op keer achter de naaimachine de kostuums op maat aan het maken waren, je moet het maar kunnen! Die kleding wordt door het ensemble goed gebruikt en minimaal 3 keer gewisseld, dit moet heel snel gebeuren en ook hier staat een fantastisch team voor klaar zodat cast niet in hun nakie het podium op hoeft!

K LEDING COMMISSIE Zonder ons decor was Shrek natuurlijk ook maar een bij-elkaar-geraapt-zooitje, en ook hier hebben we weer een fantastische club voor die de show-ups and -downs in goede banen weet te leiden!

Crew: bedankt!

Kleding voor de musical Shrek; een leuke, maar ook pittige uitdaging! Gelukkig zijn er in het land meerdere verenigingen die de musical Shrek hebben gespeeld, zodat we een deel van de kleding hebben kunnen overnemen. Enkele leden van onze cast zijn zelf aan de slag gegaan voor hun eigen kostuum. En we hebben tevens dankbaar gebruik gemaakt van de naaikwaliteiten van een aantal moeders waardoor uiteindelijk dit prachtige plaatje is ontstaan. Laat u zich meevoeren in een wereld vol van kleur. Van adembenemend mooie zeemeermin tot maffe ezel en van lief eendje tot angstaanjagende Dracula! Welkom in de wereld van Shrek!


VRIJWILLIGERS

Eelco Oomen

Grime

Rosalinde Bijl

Grime

Patricia Wilbert

Grime

Jochem Boonstra

Grime

Channah Hol

Grime

Maureen

Grime

HET GRIME TEAM E ELCO OOMEN HOOFD GRIME

Theatergroep Manteau is super trots om Eelco Oomen als hoofd grime al voor het tweede jaar aan boord te hebben.

BEDANKT

Eelco won in 2014 de Amateur Musical Award voor de beste grime van de musicals Aristokatjes en De Notenkrakers.

EELCO OOMEN Ik doe mijn ding liever achter de schermen. Geef mij een gezicht, wat schmink en dan komt het wel goed. Dat is zo mooi aan de grime, je kunt er je eigen ding van maken. In overleg met de regisseur en de speler ga je aan de slag en maak je er iets moois van (of lelijk als dat de bedoeling is). Zo draag je je steentje bij in het realiseren van het beeld dat de regisseur wil laten zien en het helpt de speler om zich nog verder in zijn of haar rol in te leven. In dit geval geldt dat natuurlijk in grote mate voor Arie. In de anderhalf uur dat ik met hem bezig ben wordt hij meer en meer Shrek. Maar ook vele anderen 15 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

ondergaan een flinke metamorfose en sommigen juist weer niet. Dat is zo leuk aan deze musical, er zitten veel verschillende personages in en de spelers wisselen ook nog regelmatig van rol. Het geeft wel een goed gevoel als je het voor elkaar krijgt als alle spelers “mooi� op het toneel staan. Dat is flink doorwerken voor en tijdens de voorstelling maar gelukkig zijn we met genoeg mensen.

D ECOR COMMISSIE We pakken uit met multifunctionele decorstukken die op meerder manieren te gebruiken zijn en zowaar podiumvullend zijn. Moerashuizen, bossen, rotspartijen, kastelen, torens en bruggen passeren de revue en brengen het verhaal nog meer tot de verbeelding. De credits hiervoor liggen dit keer niet zozeer bij de decorcommissie maar bij bestuur en creatief team die een mooie slag hebben geslagen om het decor over te nemen van een bevriende theatergroep. Tijdens de voorstelling wordt achter de schermen hard gewerkt om de stukken klaar te zetten en om te bouwen voor weer een nieuwe scene. Zodat u als kijker steeds weer verrast wordt!


16 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL


VRIJWILLIGERS

VACATURE BESTUUR E ELCO OOMEN HOOFD GRIME

Theatergroep Manteau is super trots om Eelco Oomen als hoofd grime al voor het tweede jaar aan boord te hebben.

BEDANKT

Eelco won in 2014 de Amateur Musical Award voor de beste grime van de musicals Aristokatjes en De Notenkrakers.

FUNCTIES Ik doe mijn ding liever achter de schermen. Geef mij een gezicht, wat schmink en dan komt het wel goed. Dat is zo mooi aan de grime, je kunt er je eigen ding van maken. In overleg met de regisseur en de speler ga je aan de slag en maak je er iets moois van (of lelijk als dat de bedoeling is). Zo draag je je steentje bij in het realiseren van het beeld dat de regisseur wil laten zien en het helpt de speler om zich nog verder in zijn of haar rol in te leven. In dit geval geldt dat natuurlijk in grote mate voor Arie. In de anderhalf uur dat ik met hem bezig ben wordt hij meer en meer Shrek. Maar ook vele anderen 17 | THEATERGROEP MANTEAU - SHREK DE MUSICAL

ondergaan een flinke metamorfose en sommigen juist weer niet. Dat is zo leuk aan deze musical, er zitten veel verschillende personages in en de spelers wisselen ook nog regelmatig van rol. Het geeft wel een goed gevoel als je het voor elkaar krijgt als alle spelers “mooi� op het toneel staan. Dat is flink doorwerken voor en tijdens de voorstelling maar gelukkig zijn we met genoeg mensen.

D ECOR COMMISSIE We pakken uit met multifunctionele decorstukken die op meerder manieren te gebruiken zijn en zowaar podiumvullend zijn. Moerashuizen, bossen, rotspartijen, kastelen, torens en bruggen passeren de revue en brengen het verhaal nog meer tot de verbeelding. De credits hiervoor liggen dit keer niet zozeer bij de decorcommissie maar bij bestuur en creatief team die een mooie slag hebben geslagen om het decor over te nemen van een bevriende theatergroep. Tijdens de voorstelling wordt achter de schermen hard gewerkt om de stukken klaar te zetten en om te bouwen voor weer een nieuwe scene. Zodat u als kijker steeds weer verrast wordt!