Forårets fester

Page 1

FORÅRETS FESTER FORÅR 2020

Mad til små og store begivenheder


Ta’ med ind i køkkenet, når forårets festmenuer bliver til. På de følgende sider stiller vi skarpt på påskens frokostborde, pinsens livretter og maden til konfirmandens store dag. Vores kokke går nemlig i køkkenet for dig, så du kan servere herlige måltider til forårets små og store begivenheder.

2


INDHOLD Mod lysere tider

4

Tæt på to forårsbebudere

6

Forårets fejringer

8

Når det grønne er i centrum 14 Menuer 22

3


MOD LYSERE TIDER Vi siger farvel til kål, rodfrugter, selleri og æbler og byder i stedet velkommen til de knasende radiser, hyldeblomster, søde rabarber og ikke mindst årets første nye kartofler. Over de næste måneder skyder der en mangfoldighed af spæde sager op af jorden, og når foråret for alvor tager fat er det selvskrevet, at der skal nye jordbær og lysegrønne asparges på menuen. Vores køkken er et årstidskøkken. Det betyder, at vi er helt tæt på sæsonerne, og det er i høj grad årets gang i naturen, der bestemmer, hvad der lander på menuen. På den måde får vi råvarerne, når

4

de er allermest saftspændte og fulde af smag, for det giver nu engang bedst mening at spise asparges i juni og kantareller i oktober.

Den lokale råvareskat Vores gastronomiske udviklere har bogstaveligt talt fingeren i jorden, når de opsøger lokale avlere og landbrug, der med stolthed fremavler den næsten glemte mangfoldighed af kålsorter, som vi levede godt af for generationer tilbage, for ikke at tale om søde Lammefjords-gulerødder, Samsøkartofler i juni eller søde tomater, der i august har fået sol nok til at give smag fra sig.


Men når vi spiser lokalt og efter årstiden er det ikke kun frisk og velsmagende mad, vi får ud af det – vi kan også glæde os over råvarer med flere sunde indholdsstoffer og en større smagsfylde, så kan vi servere rødbederillette til påskefrokosten eller let­ røget knoldselleri, fordi grøntsagen faktisk er nok i sig selv. Det milde fynske klima gør for eksempel, at aspargesen her er en smule tidligere på færde, og når de første eksemplarer lander i køkkenet, skal der næsten ikke andet end få øjeblikke i det kogende vand til, før vi har en uhørt delikatesse. Så taler de næsten for sig selv. Med sin sarte bitterhed og alligevel med subtile aromaer, der giver den karakterfulde smag.

Det er smagen og kvaliteten af råvaren, som skaber grundlaget for det gode måltid. Når vi laver mad til din fest håber vi, at du og dine gæster fornemmer, at det er det lokale spisekammer, I får en bid af. At vi kan begejstre jer med den variation og fin smag, som den danske baghave byder på. Hvis vi måske endda kan vække en nysgerrighed hos jer til at udforske bredde i den danske råvareskat i endnu højere grad, når I selv går i køkkenet, så er vi nået et langt stykke.

5


6


Rabarber Du kan være sikker på, at foråret er på vej, når du ser de første rabarber skyde op som blåfrosne knytnæver. I dag er det dog færre end 10 af de kendte rabarbersorter, der dyrkes og kan købes. Men det er en skam, for rabarberen rummer uanede muligheder i både det salte og det søde køkken. Det er indholdet af oxalsyre og æblesyre, der giver rabarber den karakteriser smag. I vores køkken bruger vi også flittigt rabarberen. Du finder de røde stængler i vores himmelske rabarber-mazarinkage på buffeten, når vi serverer en kompot på rabarber til den lyse chokoladebrownie som slutningen på den tre retters menu, og på påskebordet serverer vi gammeldagsmodnede sild med syltede rabarber, karse og milde perleløg.

Kartofler De allerførste, danske kartofler er en ret i sig selv. De smager næsten uanstændig godt, når de er nye og små. Konsistensen er som små hasselnødder, hvis de er kogt ordentligt, og så er de sprøde i biddet og nærmest læskende. Vi har altid kartoflen med på vores sommermenuer. Fordi den er indbegrebet af dansk sommer og fordi vi gerne vil slå et slag for, at danskerne igen tager kartoflen til sig som den formidable spise, den i sandhed er. Vendt med persillepesto er kartoflen skøn som tilbehør til vores festmenuer.

7


FORÅRETS FEJRINGER

8

I årets første måneder puster vi ud efter en veloverstået jul- og nytårsfest med al sin sovs og sul. Men når lyset vender og foråret kommer, venter igen et væld af festlige lejligheder, hvor vi skal fejre små og store begivenheder sammen med dem, vi holder af.

Vores madtradition er tæt forbundet med årets store højtider, og det gælder også for foråret. Ingen påske uden en god frokost, det rimer på æg i alle former, påskekyllinger, karse, sprøde radiser, der minder os om, at foråret er godt på vej.

Påsken ligger som en stribe tiltrængte fridage, mens foråret stadig er ved at finde sig til rette. Senere kommer pinsen, og i slutningen af juni skåler vi med de nyudklækkede studenter, ligesom vi samles om sankthansbålet og fejrer de lyse nætter.

Vores kokke har traditionen tro komponeret en frisk påskefrokost, der gør det nemt for dig at fylde huset med den højstemte flok og servere vores håndplukket udvalg af de gode klassikere.


Pinsen i slutningen af maj giver endnu flere forårsfriske råvarer fra sig, og selvom pinsefrokosten måske nok står lidt i skyggen af den, vi spiser til påske, så er der god grund til at bruge fridagene på at samles om en håndfuld gode retter. Det er også i årets første halvår, at konfirmanderne springer ud. Over hele landet skal der hejres flag, når junior inviterer familien og hele venneflokken til fest. I vores køkken stabler vi en tre-retters menu eller en klassisk buffet på benene; retter, der dufter, syner og smager af forår og som både unge og ældre vil holde af. Vi tilbyder også en helt vegetarisk buffet, hvis konfirmanden er blevet lun på det grønne

9


Konfirmation Der var engang, hvor konfirmationen var lovpligtig for alle de danske unge, og hvor man endda skulle bestå en kundskabsprøve for over­ hovedet at blive en retskaffen borger. Heldigvis vandt lysere tider frem, overhøringerne blev afskaffet til fordel for undervisning, kjolerne blev lyse og lette og konfirmationen blev den glade familiefest, vi kender. I dag sætter de unge selv selv scenen for den store dag, som fejres forskelligt over hele kongeriget i mere eller mindre formelle rammer. For selvom den religiøse handling med tiden er blevet mindre betydningsfuld for nogle, ser de fleste unge stadig deres snit til at holde en forrygende forårsfest for venner og familie. En oplagt mulighed for at servere dejlig mad og modtage sine gæster med kærligt værtskab, hvad end der står konfirmation, nonfirmation eller noget helt tredje på invitationen.

10


Påske Påsken falder som den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Så den kærkomne håndfuld fridage kan være alt fra en frysende fornemmelse i marts til en forårslun ferie i slutningen af april. Traditionelt er påsken kristendommens vigtigste højtid, hvor Jesu død og opstandelse mindes, men for de fleste af os er påske også lig med veldækkede frokostborde og en fejring af foråret, der skyder frem udenfor. Påskelam- og kyllinger, æg i alverdens afskygninger, grønne urter og spæde grøntsager gør påsken til lige dele religiøs højtid og hyldest til lysere tider.

11


Pinse Som den tredje højtid i det kristne år, står pinsen på mange måder i skyggen af både julen og påsken. Men i den kristne fortælling markerer pinsen Helligåndens komme efter Jesu død, opstandelse og himmelfart. Ordet pinse kommer af græsk og betyder halvtreds, der indikerer, at den festlige begivenhed falder halvtreds dage efter påske, altid i maj eller juni. Det gør, at naturens spisekammer er et forrygende gilde af sprøde asparges og radiser, nye kartofler, søde jordbær, hyldeblomst, rabarber og andre gode sager, der vælter op på denne tid. Vi fylder frokostbordet med lidt af det hele, og ser pinsesolen danse i de lyse morgentimer.

Find vores opskrift på hyldeblomstdrik i Meyers Almanak.


Student I juni kipper de unge med huerne, når tre års slid og slæb på skole­ bænken skal fejres. De lysegrønne bøgegrene vejer og studenter­ vogenen fylder gaderne med liv, når den glade ungdom ruller forbi. Forventningsfulde forældre står klar med forplejning og bobler i glasset, inden studenterne fortsætter ud i natten, og i dagene der­ på, venter stribevis af studentergilder, hvor både familie og venner kigger forbi til sommerlige måltider og sammenkomst i haven.

13


GRØN MAD Det grønne har alle dagen spillet en stor rolle i vores køkken. Vores nordiske baghave danner på mange båder rygraden i vores menuer, og vi bliver stadigvæk overraskede over de utømmeligheder muligheder i køkkenet, som planterigets råvarer giver.

14


”Det balancen mellem de fem grundsmage, der er afgørende for oplevelsen af velsmag i al mad”.

Det er i det grønne køkken, at der er størst mulighed for at overraske med nye smage, dufte og farver, og så er der betydelige gevinster at hente for vores egen sundhed og for jordens, hvis vi spiser mindre kød og mere grønt. For de fleste af os, der er vokset op med de gode gedigne, danske livretter, kan det være lidt af en udfordring, hvis det hakkede oksekød, kyllingefileterne og den røde bøf pludselig forsvinder fra reportoriret. Mange af vores mest elskede favoritter er nærmest bygget op omkring kødet med det grønne som et sekundær tilbehør. Hvis vi skal skabe mæthed, fylde og tilfredshed helt uden animalske proteiner sætter der for alvor vores kreativitet på prøve. Det er en anden værktøjskasse, vi skal gribe efter og det er nye kundskaber, der skal til, når vi skal lave mad, der rammer plet på tekstur, grundsmag og aroma – helt uden kød. Heldigvis er der over de seneste år sket en udvikling, hvor flere og flere har taget den grønne udfordring til sig og med stor succes er lykkedes med at lade grøntsagerne spille førsteviolin.

Vores eget grønne køkken I vores køkken er vi også nået et godt stykke. Vi har etableret dedikerede, grønne værksteder, hvor vi arbejder med at få det absolut ypperligste ud af planteriget. Det gælder i særdeles om alternative tilberedningsformer, når vi fermenterer, tørrer, sylter og røger grøntsagerne for på den måde at åbne for aroma, teksturer og smagsnuancer. Det er nemlig i høj grad variationen af konsistenser, en gavmild brug af krydderier og bredden i de plantebaserede proteinkilder, der afgør, om det grønne måltid når helt i mål.

Spis grønt til din fest I dag kan alle vores festmenuer fås i en vegetarisk udgave. Ikke bare en kødløs version, men en menu, der har sin helt egen identitet, som både kød- og grøntsagsspisere skal kunne blive mætte og glade af. Vi lader ofte den klassiske og den grønne menu spiller op af hinanden, så når vi har røget laks på den ene, serverer vi røget gulerod på den anden, ligesom vi skaber fylde, umami og velsmag ved bage portobellosvampe og fylde dem med vesterhavsost, solsikkekerner og timian. Vi kigger gerne udover landegrænserne, når de vegetariske menuer skal udvikles. Det gælder i særdeles for vores delemenu, som vi dedikerer til et af verdens store køkkener. På den måde bliver lokale specialiteter og livretter fra Mexico, Mellemøsten eller Japan sat sammen til et farverigt udvalg af småretter, der spiller op mod hinanden. Det er mad, der indbyder til en anden måde at spise på, hvor der ikke er en hovedret, men hvor sprøde salater, puréer, brød, grillede grøntsager og andre gode sager spiller op til hinanden. Men udover den umiddelbare begejstring for de store verdenskøkkener, så er der også andre grunde til at kigge ud, når man arbejdet med grøntsager. Flere af særligt de asiatiske lande har en meget længere tradition for rene, grønne serveringer og måltider, der følger helt andre mønstre end vores. De har i årevis, af både økonomiske og kulturelle årsager, været tvunget til at tænke kreativt, når måltiderne skulle indeholde ingen eller kun lidt kød og fisk. Der kan derfor være meget at lære ved at dykke ned i kogebøger og køkkenvaner uden for vores egne landegrænser. På vores hjemmeside kan du altid se vores udvalg af vegetariske menuer til din fest.

15


Buffet Servér en klassisk buffet, hvor både kød- og grøntelskeres smagsløg bliver henrykte. Retterne tilberedes af årstidens bedste råvarer toppet med vores egne forædlede delikatesser. Tabbouleh med grillet forårsgrønt, sprød vesterhavsost og nye vilde urter, håndpillede rejer med grillet citroncreme, variation af blomkål med ristede mandler og estragon, og selvfølgelig mør oksemørbrad serveret med smagsrig rødvinssauce udgør blandt andre serveringer sæsonens svar på en skøn forårsbuffet. Festens søde punktum er en rabarbermazarin med lys chokolademousse, hyldeblomst-creme anglaise og grønt sukker på citronverbena.

Vegetarisk buffet Ønsker I at sætte det grønne i centrum, kan I vælge vores vegetariske buffet, som med fokus på smag og tekstur får grøntsager og grønne proteinkilder til at blomstre. Glæd jer til det bedste af foråret med alt fra salat af smilende æg, grillet citroncreme og asparges, variation af blomkål med ristede mandler og estragon, til spinattærte med feta, timian og bagte rødløg, selvfølgelig komplementeret af nye kartofler og økologisk ølandshvedebrød. Alle herlighederne afrundes med en skøn rabarbermazarin med lys chokolademousse og hyldeblomst creme anglaise.

16


17


3-retters menu Med et minimum af køkkenforberedelse kan du med vores 3-rettersmenu glæde dine gæster med en velsmagende madoplevelse af gode, danske råvarer. Bring foråret til bords med færøsk røget laks, serveret med asparges, sauce på kernemælk, karseolie og stenbiderrogn. Hovedretten består af rosastegt oksemødbrad med hyldeblomst-pocheret nye grøntsager og rødvinssauce rig på smag. Lys chokoladebrownie med karamel, serveret med kompot på rabarber, hyldeblomst creme anglaise og crumble sætter det søde punktum for middagen. .

18


Receptionsmenu Med receptionsmenuen sammensætter du selv menuen ud fra et udvalg af grønne, kød- eller fiskebaserede kanapéer. Friske rispapirruller med syltede svampe, sprødt grønt, peanuts og miso mayo, krabbesalat med syltede jordskokker, tørrede hyldeblomst, kompot af danske æbler og ristede hasselnødder og oksetatar af dansk okse med frisk peberrod, syltede perleløg og confiterede karl johan svampe udgør blot et lille udsnit. Gældende for de små retter er, at de alle har udgangspunkt i forårets bedste råvarer, er fulde af smag og passer til både det formelle og uformelle arrangement.

19


Delemad Der dufter af spidskommen, mynte og sumak i vores helt nye, libanesiske delemad, som du kan bestille til din fest. Vi jonglerer med citroner, granatæbler, blød hummus, pistacie, koftaspyd og lune fladbrød, så du kan glæd dig til et farvestrålende sammensurium af delevenlige retter.

Vegetarisk delemad I det libanesiske køkken er grøntsagerne ofte måltidets omdrejningspunkt, og kødet er tit sekundært som en slags tilbehør til de fyldige salater, den bløde hummus eller de bagte auberginer med yoghurtdip. Derfor var det oplagt at udvikle en vegetarisk udgave af delemaden, blot ved at gribe i den skatkiste af grønne retter, som det mellemøstlige køkken byder på. Vi bruger flittigt den klassiske halloumi, som er en kærkommen gæst i det mellemøstlige køkken. Den cypriotiske ost er særdeles velsmagende og med et særdeles højt proteinindhold er den oplagt i det vegetariske køkken

20


21


PÅSKEFROKOST

Intet siger forår og lysere tider mere end sprøde asparges, rabarber, laks, smilende æg og de spæde skud af ramsløg. Vores kokke tilbereder påskens højtidsretter med alle de forrygende råvarer, der titter op af jorden på denne tid. Se mere og bestil her →

VEGETARISK PÅSKEFROKOST

✔ Fra 175 kr. pr. kuvert ✔ Leveres til hele landet ✔ Anrettet på fade og i skåle til min. 10 kuverter (til København og omegn)

✔ Min. 4 kuverter

Vores kokke tilbereder en vegetarisk påskefrokost til dig, der er blevet varm på det grønne eller bare gerne vil overraske gæsterne med en stribe forårsfriske retter helt uden kød. Se mere og bestil her →

✔ Fra 165 kr. pr. kuvert

BUFFET

✔ Fra 10 kuverter

✔ Leveres til hele landet ✔ Anrettet på fade og i skåle til min. 10 kuverter (til København og omegn)

Vores kokke har bogstavelig talt fyldt køkkenet med pragteksemplarer fra den danske køkkenhave og disker op med håndpillede rejer med grillet citroncreme, tabbouleh med grillet forårsgrønt og syltede stikkelsbær, sprøde blomkål, oksemørbrad med timian, kartoffelsalat med nye radiser og meget mere. Se mere og bestil her →

✔ Fra 245 kr. pr. kuvert

VEGETARISK BUFFET

✔ Fra 10 kuverter

✔ Leveret til København og omegn ✔ Anrettet på fade og i skåle

Det er ingen sag at give grøntsagerne hovedrollen, når der er forår i køkkenhaven. Giv dine gæster glæden ved en knasende sprød asparges, det perfekte, smilende æg og de første syrlige rabarber og sæt rammerne for en fest, hvor du rent faktisk selv har tid til at sidde med til bords. Se mere og bestil her →

✔ Fra 245 kr. pr. kuvert

3-RETTERS MENU

✔ Fra 10 kuverter

Vi går løs på asparges og rabarber og sætter de vidunderlige stenbiderrogn i fornemt selskab af røget laks og karseolie, inden du kan servere en hovedret af rosastegt oksemørbrad med hyldeblomst-pocherede nye grøntsager. Slut aftenen af med den lyse chokoladebrownie med karamel, rabarberkompot og creme anglaise. Se mere og bestil her →

22

✔ Min. 4 kuverter

✔ Leveret til København og omegn ✔ Anrettet på fade og i skåle

✔ Fra 295 kr. pr. kuvert ✔ Leveret til København og omegn ✔ Anrettet på fade og i skåle


PINSE

✔ Min. 4 kuverter

I juni fejrer vi pinse, og hvilken god anledning til at invitere venner og familie til dejlige måltider og hyggelige stunder. Vores kokke har komponeret en frisk menu med en håndfuld velvalgte retter, som du kan servere både som frokost eller som aftenmåltid. Se mere og bestil her →

✔ Fra 175 kr. pr. kuvert

RECEPTION

✔ Fra 20 kuverter

✔ Leveres til hele landet ✔ Anrettet på fade og i skåle til min. 10 kuverter (til København og omegn)

Menuen tager hånd om årets allerførste ramsløg, radiser og perlende stenbiderrogn sat sammen i spændende smagskombinationer af både den salte og den søde slags. Vi byder på et bredt udvalg af både velkendte klassikere som sprød butterdej med cremet hønsesalat og røget lakserillette, men også orientalske småretter som friske rispapirruller med syltede svampe og sprøde kroketter af brandade. Se mere og bestil her →

✔ Fra 125 kr. pr. person

STUDENTERRECEPTION

✔ Fra 20 kuverter

✔ Leveret til København og omegn

Familie og venner flokkes for at lykønske den unge student, og hvilken god anledning til at lade propperne springe og holde studentergilde. Servér en række velsmagende kanapéer, der lavet helt fra bunden og elegant anrettede – lige til at sætte på bordet. Se mere og bestil her →

✔ Fra 125 kr. pr. person

DELEMAD

✔ Fra 10 kuverter

✔ Leveret til København og omegn

Inviter dine gæster på en kulinarisk rejse til det libanesiske køkken med vores delevenlige retter. Glæd jer til aromatisk tabbouleh og saftig blodappelsin, bagte auberginer med tahin, grillede koftaspyd og lune fladbrød. Se mere og bestil her →

✔ Fra 185 kr. pr. person

VEGETARISK DELEMAD

✔ Fra 100 kuverter

Vegetariske deleretter fra farverige, libanesiske køkken får køkkenet til at dufte af spidskommen, mynte og sumak. Byd dine gæster på grillet halloumi med krydderurter, aromatisk tabbouleh, grillede og syltede løg med sumak, bagte auberginer med tahin og lune fladbrød. Se mere og bestil her →

✔ Leveret til København og omegn

✔ Fra 185 kr. pr. person ✔ Leveret til København og omegn

På meyers.dk kan du altid finde vores aktuelle udvalg af menuer til højtider, fester og fejringer. Alt er hjemmelavet og maden leverer vi lige til din dør, klar til servering for gæsterne. Har du spørgsmål, kan du ringe til os på: 39 18 69 00

23


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.