Page 1

Jörgen ska hjälpa Victoria

Forskare på Harvard: Stor rumpa kan vara bra för din hälsa

sid sid sid 06 06 sid sid sid06 06 06 06

SKÅNE • FREDAG 9 JANUARI 2009

KINGA LEZANSKA SJÖLIN

sid 10

sid 04

Hon kan få dubbel hyressmäll JON SUPER/AP

Ingegärd i Malmö: Min gräns är nådd

Här kunde Ronaldo ha dött

En miljon skulder till kronofogden Svenskarna har slagit ett nytt, dystert rekord: över en miljon betalningsförelägganden under 2008. Obetalda eloch teleräkningar samt trafikförsäkringsskulder är de vanligaste synderna. Enligt Kronofogden stannar antalet inkomna mål från i fjol preliminärt på 1 030 000, vilket motsvarar

EKONOMI.

Mörkt svenskt rekord 2008 2005 2006 2007

Betalningsförelägganden, inkomna mål 867 632 Källa: Kronofogden 911 543

856 182

1 030 000

2008

ett betalningsföreläggande för var nionde invånare. Det är en ökning med 13

procent jämfört med året innan. Men utvecklingen hittills tros inte bero på kri-

sen. Ärendena hos Kronofogden har ökat stadigt under hela 2000-talet. – Vi tror att det hänger samman med att antalet affärstransaktioner ökat kraftigt under samma tid, säger Jakob Erixon på Kronofogden. ANDERS GÖRANSSON anders.goransson@metro.se

Så drabbas du Bostad. Svårt att hyra lägenhet eller köpa bostad. Kredit. Problem att handla på kredit. Premie. Risk för högre försäkringspremie. Telefon. Svårt att teckna telefonabonnemang.

SCANPIX/ALL OVER PRESS

CARINA BERGFELDT/AFTONBLADET

sid 11

sid 10

Svenska Fadia flydde från Gaza URBAN BRÅDHE

2009 Metros nöjesexperter: Det ser vi fram emot

Ekotrenden har nått upp till håret

sid 13

sid 09

För känslig & torr vinterhud www.lenhud.nu

Malmö 040 - 30 41 20, Kalendeg. 25

Lund 046 - 211 40 13, Bytaregränd 4

Helsingborg 042 - 14 78 00, Norra Strandg. 20

Bilberry Creme

Repair Creme

Marigold Creme

Nu 299 kr (ord. 399 kr) Nu 349 kr (ord. 449 kr) Nu 299 kr (ord. 399 kr) erbjudandet gäller januari månad


metro

fredag 2009-01-09

02 nyheter

Yrkesförare styrs av attityder och normer Attityder och normer styr yrkesförarnas beteende i trafiken. Många kör gärna för fort och ser inget större fel i detta, visar en studie som presenterades i går på den stora transportkonferensen i Linköping. TT

Av den rätta rasen

Välkommen till Metro!

Nyheter GW Persson: Polisens razzia ett PR-knep

Hallå där ...

Skarp kritik efter tillslaget på årets Grammisgala

Fick du någon gång skrika fore för att du var nära att träffa en slalomåkare?

Polisen har den senaste tiden gjort fler uppmärksammade knarktillslag mot kändisar. Persson menar att razziorna på kändisgalor har en PR-aspekt. – Där sitter alla bänkade och det är klart att någon dragit lite kola, så man får säkert någon. Men jag är tveksam till den här typen av generella åtgärder som har något slags underlig PRvinkel i botten och är tillkommen i bekvämlighetens tecken, säger han. Under pågående gala tog polisen urinprov från ett antal personer och beslagtog en okänd mängd narkotika. Ett tiotal personer rapporterades.

– Nej, backen var avstängd. Det var efter att liftarna hade stängts. Den enda risken hade varit om någon gått uppför backen.

Tv-profil. Greps för narkotikainnehav i samband med Grammisgalan 2008.

Du slog rekordet i tolv minusgrader. Men golfbollar flyger ju längre när det är varmt. Hur långt hade du kunnat slå i plusgrader?

Kungafamiljsvännen. En chef för en Stockholmsklubb togs i december på sin egen klubb, misstänkt för att ha tagit kokain.

– Det här är helt enkelt en del i vår verksamhet. Vi var där förra året och i och med att vi hittade folk som var påverkade var vi där i år också. Det var helt underrättelsebaserat, säger Jörgen Nilsson, chef för Stockholmspolisens krogsektion.

– Det är lite svårt att säga eftersom vi använde genomskinliga bollar som redan går kortare än vanliga. Men kanske hundra meter till.

Sanna Bråding. dömdes i juni till tre månaders fängelse efter att ha gripits med spår av kokain och amfetamin i urinen.

Var det inte svårt att hitta bollarna i den vita snön?

– Arrangörerna hade lyst upp pisten så bollarna var lätta att hitta. Men de som hamnade utanför pisten var svårare. De som åkte slalom dagen efter kan nog ha fått en del bollar under skidorna.

Snoop Dogg. I mars greps artisten i Stockholm som misstänkt för ringa narkotikabrott.

Vad säger du om Leif GW Perssons kritik?

– Det får han stå för. Vi gör massor av ingripanden under ett år och ganska få får medialt utrymme, säger Jörgen Nilsson.

Det kanske är ett knep att ta sig ner fortare på skidorna?

Sean Paul. Dancehallstjärnan greps av polisen i Uppsala i augusti i samband med reggaefestivalen.

TEXT: LOUISE JACOBSON TEXT: PETTER SUNDSTEN

– Ja, det kanske går fortare om man rullar nedför backen, haha. CONNY EMMELIN conny.emmelin@metro.se

Polisens krogkommission slog till mot flera av gästerna på onsdagens Grammisgala. Här lämnar en rasande Andreas Kleerup musikgalan under direktsändningen. SCANPIX

”Det kändes som Stasi i Östtyskland” DROGTESTAD. Grammiskung-

en Andreas Kleerup, som vann tre priser, rasar efter knarktestet på galan. – Det kändes som Stasi i Östtyskland, säger han till Metro.

Det skulle bli den enda roliga kvällen på länge. De kunde lika gärna ha gjort det dagen efter. Alla vet hur det är på Grammisgalan, säger han. Flera artister, bland andra

”Väldigt, väldigt många av dem finns i Norrlandslänen.”

Ingen energidryck till frukost i Säter

Tomas Blixt, chef för tullkriminalen i Stockholm, beskriver den typiske man, mellan 18 och 30 år, som beställer narkotikaklassade tabletter över internet. TT

DRYCK. Ungdomar i Säter får snart ändra sina frukostvanor, eller ta en längre promenad för brödfödan. Det efter att Ica i Säter beslutat att införa en åldersgräns på energidrycker. – Jag reagerade mot att det var många barn i åldrarna 10–14 år som kom in och köpte fyra burkar, tillsammans med en chokladkaka och tog det som frukost, säger Stig Wikblad på Icabutiken. TT

Robyn och Ebbot Lundberg från The Soundtrack of Our Lives, uttryckte sitt missnöje i medierna i går. LOUISE JACOBSON louise.jacobson@metro.se

Andreas Kleerup fick lämna urinprov vid Grammisgalan.

Största teleskopet

40

Sveriges största teleskop, Albanovateleskopet, invigdes i går på Stockholms universitet. METRO

Nyheter i korthet VÅLDTÄKT. En 46-årig man

som för tre år sedan misstänktes ha varit med om en gruppvåldtäkt mot en tonårsflicka, åtalades i går i Vänersborg, uppger Sveriges Radio Väst. TT

öre – så mycket sänker den dansk-svenska mejerijätten Arla Foods ersättningen till mjölkbönderna per kilo mjölk som levereras. Det sänkta priset förklaras med den ekonomiska krisen i världen och de svenska och danska mjölkbönderna har nu ett kärvt år framTT för sig.

SCANPIX

HÄVT. Original Gangsters efterlyste ledare Denho Acar kan lämna Turkiet utan att riskera att gripas. Detta sedan hovrätten för Västra Sverige hävt den internationella efterlysningen, rapporterar webbsidan Svenskmaffia.se. – Det betyder att jag kan resa vart jag vill. Utom till Sverige där jag fortfarande är efterlyst, säger han till sajten. METRO

Under galan agerade han upprört och kommenterade polisens urinprov när han tog emot en Grammis. – Här har man hållit på så länge och drömt om att vinna och få erkännande.

SCANPIX

Gangsterledare får lämna Turkiet

... Jessica Wallström, som slog svenskt rekord när hon slog en golfboll ner från ett fjäll i Sälen som hamnade 710 meter bort.

Fler kändisar i svenska knarkrazzior

”Där sitter alla bänkade och det är klart att någon dragit lite kola, så man får säkert någon.” Leif GW Persson

Ny drog till Sverige sidan 04 ››

Förra året registrerades 11 199 raskatter i Sverige och runt 25 000 ställdes ut i tävlingar arrangerade av Sveriges kattklubbars riksförbund (Sverak). Rasen ragdoll är nu den vanligaste kattrasen i Sverige. Tvåa är den heliga birman. TT

SALMONELLA. Danskt kött som sålts i en butik i Svinesund kan ligga bakom salmonellautbrottet i Norge i slutet av förra året. Tio norrmän har hittills konstaterats vara smittade, däremot inga svenskar. TT RAKETER. Minst elva skolor i Sverige har utsatts för fyrverkeribeskjutning under jul och nyårshelgen, varav åtta i Skåne. Nu höjs röster för hårdare raketregler, bland annat i Malmö. Själv tror han på hårdare regler och information för att komma tillrätta med TT problemen.

Dagens fel I GÅRDAGENS METRO ...

... har inga fel rapporterats.

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 125, 201 21 Malmö. Telefon: 040-660 07 70. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson.Chefredaktör: Per Gunne. Tf ansvarig utgivare: Mona Johansson. Tryck: Bold/Sydsvenskan Tryck AB 2008. Upplaga i Skåne: 99 500 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.

REDIGERING: HANNA SPANER

Knarkrazzior på kändisgalor tillhör rutinarbetet säger polisen efter gårdagens tillslag på Grammisgalan. Men kriminologen Leif GW Persson är kritisk. – Det är ett enkelt sätt att komma in i tidningen, säger kriminologen Leif GW Persson.

AFTONBLADET BILD

Dagens tips från nätspanaren Nanok handlar om historiens mest misslyckade Guinnessrekordförsök. Jag tycker att ett saknas. Finländaren ”Cola Olli”, som ska dricka 1,5 liter Coca-cola i tv, men bara får i sig tre glas. Hans förklaring ”för mycket kolsyra” är odödlig. Läs mer på sid 08. TOMAS LUNDIN, METRO.SE


metro

fredag 2009-01-09

Senaste nyheterna››

Klicktoppen på metro.se 1. Ulrika Jonsson: Jag kan sopa golvet med brösten. 2. JämO: Okej att stänga ute killar från gymmet. 3. Google: Förlåt för nätporren, Kina. 4. Tuffare influensa väntar. 5. Häxan Rosie siar om 2009.

Demonstration Bort från listan SCANPIX

Två barn vräks från sitt hem – varje dag

nyheter 03

Ny svensk larmrapport – Varje barn som vräks är ett misslyckande för samhället, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

REDIGERING: HANNA SPANER

Kronofogden har på regeringens uppdrag tagit reda på hur många barn som berörs vid avhysningar. I fjol rörde det sig om 735 fall. – Det är traumatiskt att mista sitt hem, det är en viktig del av tryggheten när man är barn – hela deras liv påverkas. Många känner skam och skuldkänslor, säger Fredrik Malmberg. Han befarar att situationen blir ännu värre under 2009, när arbetslösheten väntas öka till följd av låg-

konjunkturen. Ett tungt ansvar ligger på kommunerna, som informeras inför avhysningar men inte alltid klarar av att ge det skydd som barnen har rätt till enligt socialtjänstlagen. Skärpta krav diskuteras för föräldrar som tar emot bidrag, men använder dem till annat än hyran. Kenneth Johansson (C), ordförande i riksdagens socialutskott, vill se större möjligheter att låta bidragen betalas till hyresvärden. – Det är för att förhindra vräkningar och se till barnets bästa, säger han.

Hundratals exiliranier demonstrerade i går på Mynttorget i Stockholm för att Folkets mujahedin ska strykas från EU:s terrorlista. Om organisationen avlistas kan den iranska regimen inte skylla på detta när den förtrycker dessa oppositionella, menar Mohammed Mohaddessin, utrikestalesman för paraplyorganisationen NCRI. TT

Världen släcker lampan för klimatet KLIMAT. Sjutton kommuner, omkring 1 700 skolor och flera stora företag kommer under en timme den 28 mars att släcka ljuset. Världsnaturfonden uppmanar fler att gå med i kampanjen som genomförs över hela världen för att manifestera stödet för ett klimatavtal. TT

TEXT: ANDERS GÖRANSSON FOTO: LOTTA IMBERG

Flest vräkta barn i Stockholm I regeringens strategi mot hemlöshet är ett av målen att inga barn ska vräkas. Men verkligheten är en annan. Flest var fallen i Stockholm (54 barn), Göteborg (42 barn) och Malmö (41 barn). I förhållande till befolkningen låg Oxelösund i Södermanland högst, med 11 vräkta barn på 11 000 invånare. KÄLLA: KRONOFOGDEN

735 barn var med om en avhysning förra året. – Det är en väckarklocka till alla socialnämnder i Sverige: Samarbetet mellan kommunerna och hyresvärdarna för att hindra att barnfamiljer vräks måste bli bättre, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Kastrull bakom storbrand i Umeå BRAND. En

överhettad kökskastrull med olja var orsaken till den stora branden i Umeå under julhelgen, visar polisens tekniska utredning. Branden bedöms vara den mest omfattande i Umeå sedan stadsbranden TT

B RO

PA S S PRIS M ED H EL PER E N K G R A B AT ELR ESA T

124: KÖ R

RED

AN I H EL

G EN

!

New York ? Nej, Köpenhamn! VÄRLDENS NÄRMASTE UTLANDSRESA. Med BroPass har du råd att göra den där efterlängtade utlandsresan. Från den 1 januari kan du köra över för endast 124 kr per enkelresa på veckoslut och helgdagar. Samla vännerna och res till en av Europas mest intensiva huvudstäder. Shoppa på dagen, ät gott på kvällen och roa dig kungligt i storstaden. Du beställer BroPass på www.oresundsbron.com, här hittar du även tips och inspiration på vad som händer i helgen. Välkommen på andra sidan!

BROPASS. Från 1 januari 2009 kostar ett BroPass-avtal endast 290 kr i årsavgift och ger dig ett lågt pris på 174 kr per enkelresa och om helgen kostar det endast 124 kr. Helgrabatten gäller lördag kl 00.00 till söndag kl 24.00 samt alla svenska och danska helgdagar under perioden 1 januari till 10 maj 2009. Alla priser gäller för bilar upp till 6 meter.


04 nyheter Hotades i hemmet

Skickade mc-gäng på kvinna – frias DOM. När den 34-åriga kvinnan i Målilla öppnade sin dörr stod ett mc-gäng i trädgården. Inför skräckslagna barn förklarade en av de cirka 15 mc-killarna, en 36-åring, att hon hade två val: offra två fingrar eller betala 20 000 kronor. Kvinnan lyckades dock lura i väg gänget. Den 32-årige mannen som kontaktat medlemmarna stod vid Ystads tingsrätt åtalad för försök till utpressning och medhjälp till olaga hot. Nu frias han. Enligt rätten går det inte att styrka att han var införstådd med att kvinnan skulle hotas. I stället döms hans 36årige kompis till tre månaders fängelse för försök till utpressning och olaga hot. JOHAN MÅRTENSSON BORNUDD johan.martensson@metro.se

16 000 skåningar lockades till söndagarnas förmiddagsgudstjänster i Lunds domkyrka förra året. Det var rekordmånga och en ökning med över 2 000 jämfört med året före. TT

fredag 2009-01-09

4539

Så många förlossningar genomfördes på kvinnokliniken på universitetssjukhuset Mas i Malmö under 2008. Det är en ökning med 6 procent jämfört med 2007 och rekord. Antalet födda bebisar är något fler eftersom en del som föddes var tvillingar. METRO

Malmöbor riskerar dubbel hyressmäll Tiotusentals hyresgäster i Malmö riskerar att drabbas av en dubbel hyressmäll. Eftersom förhandlingarna drar ut på tiden kan höjningen komma att krävas retroaktivt. De utdragna förhandlingarna om 2009 års hyror mellan MKB och Hyresgästföreningen uppges vara låst. Därmed dröjer även förhandlingarna med de privata hyresvärdarna. – Risken finns att det blir retroaktiva höjningar. Det är nog klokt att lägga undan några hundralappar, säger Johan Klintberger, kommunikatör på Hyresgästföreningen södra Skåne. Senaste mötet mellan förhandlingsgrupperna var i mitten av december och enligt Hyresgästföreningen står parterna långt från varandra. Förhandlingarna om hyrorna för de 50 000 som bor hos privata hyres-

”Min smärtgräns är redan nådd.” Ingegärd Olsson har inte råd med höjd hyra värdar i Malmö kommer inte i gång förrän MKB:s hyror är klara. Enligt Benny Aspegren, hyresförhandlare på MKB, kan retroaktiva hyror inte uteslutas. Ingegärd Olsson bor hos en privat hyresvärd i bostadsområdet Hermodsdal i Malmö. För henne är varje krona i hyreshöjning ett problem. – Min smärtgräns är redan nådd. Jag lägger halva min sjukpension med bostadstillägg på hyran. Hon har tidigare år råkat ut för retroaktiva hyreshöjningar. – Det är tufft att betala mer vid ett tillfälle. Ingegärd Olsson är en hyresgäst som lever på marginalen. Nu finns det en risk att hennes hyreshöjning dessutom kommer att krävas ut retroaktivt, eftersom förhandlingarna drar ut på tiden.

TEXT: CONNY EMMELIN FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

ANNONS

NYHETER OCH INFORMATION FRÅN SKÅNETRAFIKEN

• FREDAG

9 JANUARI 2009

Har du uppmärksammat de nya priserna? På söndag den 11 januari ändras Skånetrafikens priser. Totalt sker en genomsnittlig höjning med cirka 9 procent. Att resa kollektivt i Skåne är dock fortfarande förhållandevis billigt jämfört med andra delar av landet. Höjningen av priserna beror till stor del på den stora ökningen av resenärer. Allt fler väljer att åka buss och tåg i Skåne och över Sundet, vilket kräver att Skånetrafiken investerar i nya bussar och tåg. Fler fordon innebär ökade kostnader för personal, underhåll och övrig drift. Dieselpriset har under lång tid också varit högt. Prishöjningen i Skåne innebär at du som betalar kontakt för din resa får betala 10 procent mer, du som har ett periodkort får betala 7,5 procent mer och för dig som pendlar mellan Skåne och Danmark ökar priset med 3,5 procent. Bakom beslutet om prishöjningen står politikerna i Region Skåne.

Ros-Marie Johansson, Malmö – Jo, jag har hört det. Prishöjningen är bra, man får mycket för pengarna med tanke på hur mycket man kan resa i Skåne med ett rabatt- eller periodkort. Det går turer nästintill dygnet runt. Själv åker jag buss varje dag och så fort jag ska någonstans.

Jon Riddarstråle, Vejbystrand – Jag fick en broschyr tilldelad om prishöjningen på Skånetrafikens kundcenter häromdagen, så det visste jag. Men frågar ni mig borde kollektivtrafiken vara helt skattefinansierad. Det skulle alla tjäna på samtidigt som resandet i stort skulle öka.

Annelie Henriksson, Malmö – Ska priserna höjas? Det visste jag inte. Jag åker inte buss och tåg så ofta i och med att jag samåker till jobbet med min sambo. Men hade jag pendlat själv hade jag nog åkt med kollektivtrafiken. Det är hur som helst oftast billigare än att ta bilen.

TEXT OCH BILD: WWW.GIVAKT.SE

Mer information på www.skanetrafiken.se

Trafikupplysning 0771-77 77 77

Talsvar 020-77 77 24

Reseplaneraren i mobilen mobil.skanetrafiken.se

Redaktör Helen Nilsson redaktionen@skanetrafiken.se

Läs Skånetrafikens nyheter måndag – fredag i Metro. Följ också nyheterna på www.skanetrafiken.se

REDIGERING: FANNY LUNDSTEDT

metro


metro

fredag 2009-01-09

nyheter 05

Dollypublik utan pengar

Det blir inga pengar tillbaka till dem som klagat pü ljudet vid en Dolly Partonkonsert pü MalmÜ stadion och vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden. TT

Johan Lindberg var en av de fÜrsta som klickade ihop sitt gymnasieval i gür när sajten Gymnasieansokan.se Üppnade. 18 600 skünska niondeklassare har fram till den 1 februari pü sig att välja.

Johan har lämnat in sin skolansÜkan Antagningen till gymnasiet har Üppnat I gür Üppnades antagningen till hÜstens gymnasieval fÜr skünska nior. Redan efter nio minuter lämnades fÜrsta ansÜkan in. Det är numer fritt fram att sÜka utbildning var som helst i länet. Med den nya kommunÜvergripande webbsajten Gymnasieansokan.se Üppnades i gür vid midnatt ansÜkningsdÜrren fÜr 18 600 skünska niondeklassare som vill in pü gymnasiet i hÜst. De har fram till den 1 februari pü sig att gÜra sitt val. Men redan i gür efter-

�Jag kunde inte sova.� Johan Lindberg middag hade 369 personer lämnat sin ansÜkan. FÜrst av dem, nio minuter efter midnatt, var Johan Lindberg, 15-ürig elev vid MalmÜ Montessoriskola. – Jag kunde inte sova. Och jag hade redan när jag bÜrjade nian bestämt mig fÜr vilket program jag ville sÜka. Det blev samhällsprogrammet pü S:t Petri, säger Johan Lindberg. Frün och med i ür har alla

Tvü män fast i härva i Ystad Omkring 15 poliser inklusive en piketstyrka stormade i gür eftermiddagen en lägenhet i centrala Ystad. Egen spaning och uppgifter frün annat hüll

HĂ„RVA.

fick polisen att tro att det fanns illegala vapen i lägenheten. Tvü män greps och anhÜlls senare misstänkta fÜr grovt vapenbrott. TT

som gÜr sitt gymnasieval mÜjlighet att sÜka büde privata och kommunal utbildningar var som helst i Sküne. – Vi tror inte pü extrema fÜrändringar. Man har gjort det här pü fÜrsÜk i nordvästra Sküne, och det är ovanligt att elever vill üka tio mil fÜr att gü en gymnasieutbildning, säger AnnSofie Nordh, planeringsoch intagningschef vid utbildningsfÜrvaltningen i MalmÜ. TEXT: ANDRÉAS JELVEFORS FOTO: KINGA LEZANSKA SJÖLIN

6 500 000

Sü mycket skänker sküdespelaren Michael J Fox till bioteknikfÜretaget Acadia i MalmÜ. Pengarna ska gü till ny bromsmedicin mot Parkinsons sjukdom. TT

SCANPIX

Just nu! 229 kr/mün i 12 mün. HIF-supportern �lünade� en flagga av grannen.

Sony Ericsson Z770i, elegant vikmobil med Turbo-3G.

Misshandlad efter lĂĽn av MFF-flagga SPARKAR. Den

25-ürige HIFsupportern och hans kompis smÜg sig in i grannträdgürden och tog en MFF-flagga. Men de blev pükomna – och misshandlade. Grannens gäster uppskattade inte plojen med flaggan. Tre av dem hoppade pü männen och utdelade en rad slag och sparkar. Liggande pü marken blev 25-üringen sparkad i ansiktet. – Det sjÜng till rejält i huvudet, säger han i fÜrhÜr. Vid MalmÜ tingsrätt ütalades 20-üringen i gür fÜr grov misshandel, misshandel och olaga hot. METRO

BesĂśk närmaste Telenorbutik, ring 0200-111 222 eller gĂĽ in pĂĽ telenor.se ."-.–4ÂśESB'ÂśSTUBETHġ)BOTBDPNQBHOJFUġ5SJBOHFMOT,ÂśQDFOUSVNġ+¤HFSTSP$FOUFS "3-–7#VSMÂśW$FOUFS)&-4*/(#03(,VMMBH):--*/(&'BNJMJBLÂśQDFOUSVN )„44-&)0-.'ÂśSTUB"WFOZO,3*45*"/45"%–TUSB#PVMFWBSEFO -6/%7¤TUSB.ÂĽSUFOTH-–%%&,–1*/(&$FOUFS4ZE .BSLOBETW 53&--&#03(7BMFO,ÂśQDFOUSVN–%Â…,3"7¤MB$FOUSVN .BSLOBETW

Ordinarie pris i 229 kr/mün i 24 mün. Lägsta totalkostnad 2998 kr (229 x 12 mün bindningstid + 250 kr anslutningsavgift, varav 30 kr avser mobilen). Ordinarie nationella samtal, SMS och MMS ingür fÜr 199 kr/mün. Uppsägningstid 3 mün. Erbjudandet gäller sü länge lagret räcker.


metro

fredag 2009-01-09

06 nyheter

Senaste nytt››

Metrointervjun Han tar över efter Elisabeth Tarras-Wahlberg

Ögonvittnen dömer oskyldiga Stefan Wahlberg Tv-producent och journalist

A

Tar över i vår Namn: Jörgen Lindström. Yrke: Ambassadråd. Ålder: 38. Familj: Singel. Bor: Islamabad, Pakistan/ Birkastan, Stockholm. Bakgrund: Jurist, reservofficer i flottan, FN-tjänst i Makedonien, ambassadjobb i Bryssel, Bagdad, Amman och Rabat. Gillar: Hårdrock. Kiss, Deep Purple, Black Sabbath, Rainbow, Dio, Judas Priest och Whitesnake hör till favoriterna. Aktuell: Blir kronprinsessan Victorias nya hovmarskalk efter Elisabeth TarrasWahlberg i vår.

Jörgen Lindström som blir ny hovmarskalk är en erfaren diplomat. Men också ett gammal hårdrocksfan och bandyfantast.

Nej, Jörgen kommer inte att säga ”Vickan” smäll.

Du har arbetat på ganska dramatiska orter. Var det vad Victoria ville ha, någon med erfarenhet av … kaos?

”Det är väldigt lätt att prata med kronprinsessan. Men hon är inte desto mindre Sveriges tronföljare, så jag tilltalar henne kronprinsessan.” Jörgen Lindström erfarenhet av många olika sammanhang inom förvaltningen. Gjorde Victoria själv anställningsintervjun?

– Ja, kronprinsessan intervjuade mig, ställde frågor om olika saker. Det handlade om Sverige ur olika perspektiv och hennes intresse för internationella frågor, men också om mina administrativa kunskaper och arbetsledningserfarenhet. Vi hade ett väldigt trevligt samtal, givande och intressant. Hur tilltalar du henne?

– Hennes Kungliga Höghet kronprinsessan. När får du börja kalla henne för

– Haha. Det vill jag inte spekulera i. Men jag tror väl helt enkelt att jag har

”Vickan”?

– Jag kommer nog att hålla mig till kronprinsessan. Det är väldigt lätt och trevligt att prata med kronprinsessan. Men hon är inte desto mindre Sveriges tronföljare, så jag tilltalar henne kronprinsessan. Din första stora uppgift blir väl att planera ett bröllop?

– Det känner jag inte till, haha. Jag har inte hört någonting om det. För tre år sedan fick du ett stipendium för att ha ”dagligen utsatt sig för stora personliga risker för att skydda enskilda svenskar och svenska intressen i ett Irak på randen till inbördeskrig”. Vad var det för risker?

– Det har varit några stycken. ”Alhamdulillah”, som de säger på arabiska. Man får tacka Gud för att det gick bra. Det kan vara allt från att bli beskjuten i bilkonvoj till när en raket kom flygande i Bagdad. Nu landade den 100 meter ifrån oss, så det var ingen större fara mer än att det regnade splitter, men det var en ganska omfattande

Men det har varit fler incidenter än så?

– Nu ska vi inte överdriva det här, så mycket har det inte varit. Det finns de som har varit utsatta för mycket mer. Det är klart man känner en press när man befinner sig i sådana här länder, men det var oerhört givande att arbeta i Irak.

D

Att man rekryterat en erfaren diplomat till jobbet, innebär det att Victoria snart kommer att få en betydligt mer framträdande roll?

en svenska åklagaren Johanna Björkman har gått igenom det amerikanska projektet. I tidningen Dagens Juridik höjer hon ett varningens finger mot att även svenska domstolar övervärderar tveksamma vittnesutpekanden: ”I många fall finns inga andra bevis att tillgå. Att spårsäkra för att i möjligaste mån hitta biologiska spår har aldrig känts så angeläget som efter en inblick i The Innocence Project.” Den enda ljusglimten i detta beckmörker av justitiemord är det amerikanska rättsväsendets vilja att rätta till sina fel. Och även Sverige skulle behöva den här typen av omvända cold case-grupper som kunde dra fram bortglömda fall för ny rannsakning. Sverige har nämligen varken en högre rättssäkerhet eller bättre kvalitet på sina vittnen än USA, om någon nu till äventyrs skulle tro det.

– Det vill jag inte heller spekulera i.

Läsarna tycker till om kolumnen på metro.se

Med tanke på att du rört dig i dramatiska miljöer, är det inte risk för att du får det ganska trist på nya jobbet?

– Haha. Nej, jag ser det som ett hedrande och intressant uppdrag. Jag ser väldigt mycket fram emot en stimulerande arbetssituation med kronprinsessan som då givetvis går vidare i livet. Med nya utmaningar som tronföljare.

Ska offret se till så det finns DNA? TEXT: PETER LINDHOLM FOTO: URBAN BRÅDHE

Och hur ska man då kunna döma kriminella om det bara finns ”tveksamma vittnesutpekanden”? Ska offret ha en skyldighet att se till så att det finns DNA på brottsplatsen, eller? Feminist

Detta är vad som hände i Arboga (VÄND FÖR RÄTT SVAR)

Otroligt intressant. Det är ju exakt vad som hände i tingsrätten i Arbogamålet där det helt saknas teknisk bevisning och endast ett osäkert vittnesmål ”binder” tyskan till familjens gata. Svante Å

Jag har själv blivit oskyldigt dömd

2

3

4

5

1. Jordaniens drottning Rania 2. Spaniens kung Juan Carlos 3. Danmarks kronprinsessa Mary 4. Monacos prinsessa Charlotte 5. Storbrittaniens prins Harry

1

Svensk rättssäkerhet suger, inget snack om saken! Jag har själv blivit oskyldigt dömd två gånger, båda gångerna på grund av falska vittnesmål! Stoffe

REDIGERING: PETER LÖWENDAHL

En erfaren diplomat blir kronprinsessan Victorias högra hand. Efter sju år i utlandet flyttar ambassadrådet Jörgen Lindström hem från Pakistan för att bli kronprinsessans nya hovmarskalk och chef för hennes kansli. Jörgen beskriver sin nya arbetsgivare som ”en dynamisk och intelligent person”, men frågar man mer om henne och hennes planer så svarar han oftast på diplomaters vis med sin mörka myndiga stämma.

JOBB.

r 1989 dömdes 23-årige Steven Barnes för att ha våldtagit och mördat 16-åriga Kimberly Simons i New York. Efter 20 år i fängelse blev han, strax före jul, en fri man. Detta sedan en domstol slagit fast att det DNA som hade säkrats från offret, kom från en annan person. Ett enstaka missöde? Ett olycksfall i arbetet eller bara det marginella svinn som man får räkna med i en rättsstat? Inte alls! Steven Barnes är den 225:e felaktigt dömda person som den ideella juristorganisationen The Innocence Project har fått fri med hjälp av DNA. Och boven i dramat består till oroväckande stor del av den objektiva DNA-bevisningens motsats: Ögonvittnen. I 77 procent av dessa fall har nämligen de ursprungliga domarna baserats på felaktiga vittnesutpekanden. Att vara edsvuren domare förpliktigar vare sig man utövar ämbetet i USA Snart stänger eller Sverige. Man ska ha Barack Obama bra mycket is i hjärtsäcken Guantánamo! för att kunna kasta en människa i fängelse på livstid om det finns minsta gnutta Vid årsskiftet tvivel. Tyvärr finns det ofta trädde FRAdet när det gäller just lagen i kraft utan vittnen. Det visar inte bara de förändringar fallen från New York utan som riksdagen också all vittnespsykologisk har beslutat är forskning värd namnet. nödvändiga. Vittnen är och förblir osäker materia. Människans minne fungerar inte som ett videoband. Lägg därtill att högst mänskliga egenskaper som hat, rädsla eller till och med en överilad önskan om att ställa till rätta, kan spela stora spratt med vår psykologi i vittnesbåset.


Öresundstågen är till för dig som börjat fundera på om bilen verkligen är framtidens sätt att resa. Om dina pengar ska gå till bensin eller till en miljövänligare resa. Vi har bestämt oss för att inte vila förrän allt fungerar precis så bra som du har rätt att kräva. Nu kör vi! Läs mer om Öresundståg och om hur du köper biljetter på www.oresundstag.se.


metro

08 finans

Nanok Bie tipsar varje dag i Metro

Världens sämsta rekordförsök Cracked är en rolig sajt där man publicerar alla möjliga knäppa artiklar, med fokus på galenskaper. Här är deras lista över de åtta roligaste Guinness World Records-försöken som misslyckats. På åttonde plats hittar man en man som vill sätta rekord i att knäcka kokosnötterna med bara händerna. När kameran är på plats för rekordförsöket och han börjar knäcka upptäcker man att han inte lyckas knäcka en enda. Sedan blir det bara ännu roligare.

REDIGERING: CHRISTOFER AHLQVIST

GALENSKAPER.

Mejla tips till: nanok@metro.se

Fler tips från Nanok»

Helsingfors ......................................–3,08 Paris............................................................–0,65 Moskva ..............................................................–

Följ Sveriges ekonomi minut för minut på www.metro.se»

Valutakurser: Euro..................10:66 Dollar................7:77 Pund................11:84

€$£

Nyårslöftena ger gymmet jättelyft Experten: Så håller du ut Ett hälsosammare 2009, lovade många på nyårsnatten. Nu hänger gymmens ekonomi på att löftena infrias. – Januari och februari är extremt viktiga för branschen. Det är då folk sätter igång att träna, säger Staffan Perman, produktchef på Sats Sverige. Gymbranschen har haft en positiv utveckling de senaste åren. Frågan är nu om lågkonjunkturen får folk att dra in på gymkortet. – Jag tror inte det, men det är för tidigt att säga.

Enligt Anna Iwarsson, generalsekreterare för Friskis & Svettis, är det redan trångt i träningslokalerna. – Vår största utmaning är att ta emot alla som vill träna, säger hon. Hennes bästa tips är att satsa på rätt sorts träning. – Det bästa trixet är att hitta en träningsform du tycker är rolig. Och försök inte att göra allt på en gång. Börja med att lägga till en god vana. – Fokusera på träningen. Om du gör det, kommer du efter ett tag att vilja äta bättre också. METRO

ideella idrottsföreningar och har 470 000 medlemmar. World Class. Franchisekedja med ett 20-tal gym i Sverige. Startades i början av 1980-talet av bodybuildingstjärnan Ulf Bengtsson.

Så ska stödpaket bli kvar i Sverige FORDON. En grupp från det svenska näringsdepartementet åker till bilmässan i Detroit i helgen för att träffa toppchefer på General Motors och Ford. Den svenska regeringen har lovat ett stödpaket värt 28 miljarder kronor till Volvo Personvagnar och Saab Automobile och vill inte att pengarna hamnar hos de amerikanska moderbolagen. TT

2009

”Sedan om det blir andra eller tredje kvartalet, vem vet det i det här läget?”

Här är gym-Sveriges jättar Sats. Har ett 50-tal träningscenter i Sverige och lika många i resten av Norden. Ägs av Tryg i Danmark. Friskis & Svettis. Ideell förening som startade 1978 i Stockholm. Består nu av 156

Volvo ställer ut i Detroit.

HENRY LUNDHOLM

nanok.com/gw

– 0,9 %

New York ......Dow/Nas–0,53/+0,68 London ..................................................–0,05 Frankfurt ............................................–1,17

ALL OVER RPESS

Dagens internet

fredag 2009-01-09 Börsen i går

Frida Björklund, 24, har tränat i hela sitt liv. Sedan några år tillbaka svettas hon på Friskis & Svettis.

Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, om när en mer varaktig börsuppgång kan tänkas inledas. TT

Öresundstågen är till för dig som vill komma fram snabbt i en dynamisk del av Europa. Till och från arbetet, studier eller nöjen. Vi har bestämt oss för att inte vila förrän allt fungerar precis så bra som du har rätt att kräva. Nu kör vi! Läs mer om Öresundståg och om hur du köper biljetter på www.oresundstag.se.


metro

fredag 2009-01-09

trend 09 Varje dag i Metro

Eko

rend

Heidi är hjälte

Reko lavendel

Minns ni armbryterskan från Ensamheten, Heidi Andersson? Nu är hon programledare för SVT:s barnprogram “Miljöhjältarna” där en skolklass får i uppdrag att minska sitt eget sopberg. Premiär i dag på Barnkanalen. METRO

Weleda har tagit fram en duschkräm i sin lavendelserie. Lavendelblommorna odlas ekologiskt i Moldavien, i ett projekt att stödja den lokala befolkningen. Weledas produkter är fria från syntetisk färg och doft, konserveringsmedel och mineraloljor. METRO

Färga håret grönt Det går att få färg på frissan utan alla kemiska produkter Är ekomat och senaste vegankrämen måsten i ditt liv? Dags att haka på ytterligare en ekotrend och skippa kemiska produkter i håret.

miljövänliga shampon

1

MOP Modern Organic Products C-system clean shampoo. År till 80 procent ekologiska. Finns att köpa på www.e-beautyshop.com

2

Möllevik Ecological Herbal Shampoo. Svensk produkt om är till 75 procent ekologiskt och innehåller bland annat handplockade ekologiska nässlor, viol och björkblad. www.e-beautyshop.com

3

Suki

Clean Balance Schampoo. Är 100 procent organiskt och produkterna är inte testade på djur. Finns att köpa på www. eleven.se.

Största skillnaden mellan en ekologisk frisör och en traditionell är materialen som används bland annat för färgning av hår. På salong Bi Lein i Stockholm som drivs av Lena Jansson sedan sju år tillbaka, arbetar man så långt det går enbart med miljöriktiga och ekologiska produkter. – Min filosofi är att jag vill ha rena produkter i håret som inte skadar miljön eller människan, säger hon. Metros utsända testar en färgning och Lena börjar med att rena håret med en mexikansk lera som gör rent på djupet. – Vi är medvetna om att det är långt till Mexiko, men leran kommer hit med båt, och vi letar efter ett närmare alternativ, förklarar Lena. Detoxleran hjälper till att bli av med olika ämnen som kommer från traditionella schampon, balsam

och stylingprodukter. – De flesta hårvårdsprodukter innehåller olika former av plast och mineraloljor, för att ge en glansig yta. Vill man inte äta plast borde man inte vilja ha det i hårbotten heller, säger Lena. Sedan blandar hon olika pulver med till exempel malen nässla, rabarber, indigo och ekbark för att få fram rätt pigment för färgen. Efter en timme sköljs den ur och resultatet är en naturlig färg med en naturnära doft. Hur länge håller färgen?

– Den växer bort. Det beror på hur nära din egen färg det är, och eftersom färgen inte skadar hårstrået är utväxten mjukare. Ekotrenden växer och Lena märker stor efterfrågan från kunder och även kolleger som hon reser runt och utbildar. – Jag utbildade mig i Skåne men det var mycket new age-tänk där. Jag vill jobba med mode och snygga hår, precis som en vanlig salong men med medvetna frisörer som tar ansvar. TEXT: HANNAH SJÖSTRÖM FOTO: URBAN BRÅDHE

Ekofrisören Lena Jansson om ... Lenas egna ekologiska hårprodukter och lera från Mexiko.

Välkommen till Victoriastadion! Välutrustat gym med träningsmaskiner. Gymmet har genomgått en omfattande renovering med inköp av nya styrkemaskiner samt utökning av konditionsparken med flera löpband, crosstrainers, stepmaskiner och motionscyklar. Billigaste avgifterna i stan?! Generösa öppettider och gratis 3-tim parkering!

Terminskort 750:Terminskortet gäller t.o.m.7/6-2009.

600:-*

*(student/pensionär)

BESÖK OSS OCH MÅ BÄTTRE LUGI Motionscenter, Lovisastigen 2–4, LUND 046-16 22 30 www.lugimotion.se

Nyheter du hinner läsa.

... att vara ekofrisör: “Jag kallar mig för fytokemisk frisör, istället för det vanliga kemtekniska som jag är utbildad till från början.”

... att vårda sitt hår: “Att borsta håret med en naturborste på kvällen hjälper till att öka blodcirkulationen. Det ger ett starkare och friskare hår.”

... att ekoprodukterna är fler: “Jättebra. Jag producerar mina egna grejer eftersom jag saknade ett komplett system för frisörer.”

REDIGERING: MARIA NYLÉN

Lena är fytokemisk frisör. Fytokemi är läran om örter och de kemiska föreningar som bildas i växter.


metro

10 utrikes

Ufo ska ha krossat kraftverk

SCANPIX

fredag 2009-01-09

Obama vill inte släppa nallen

STORBRITANNIEN. Har

England råkat ut för utomjordingar? Boende i Fen Farm norr om London talar om ufon, sedan ett stort vindkraftverk slagits i bitar i samband med ett mystiskt ljussken den gångna helgen. Ögonvittnen såg ett blixtliknande ljus som ”rörde sig rätt fort och närmade sig turbinerna”. Kraftverksoperatören Ecotricity vet inte vad som orsakade skadorna. TT

USA. Tillträdande president Barack Obama har lovat att slåss för rätten att behålla sin multimediemobil av märket Blackberry. Han vägrar ge upp den i USA så populära e-postapparaten, till skillnad från företrädaren George Bush. Bush lydde juristråd som gick ut på att hans e-post, liksom allt annat han skulle skriva, måste sparas bland andra presidentdokument. TT-REUTERS

CARINA BERGFELDT/AFTONBLADET

Naturgassamtalen SCANPIX

”Gasterrorister” står det på den bulgariska kvinnans skylt.

Låst mellan Ryssland och Ukraina

Tre döda efter finskt skottdåd FINLAND. Tre medelålders män miste i går livet i ett skottdrama i Jyväskylä i mellersta Finland. Skottlossningen inträffade vid sjutiden på morgonen lokal tid. Enligt finländska medier kan samtliga tre döda ha deltagit i skjutandet. Polisen grep flera personer på platsen. TT

598

människor omkom i fjol när passagerarflygplan kraschade. Det är 153 döda passagerare mindre än under 2007. Det visar statistik från ett analysföretag som den tyska flygtidningen Aero International tagit del av. TT

Färre sjöflyktingar dör på väg mot EU I tusental sätter de sig i urusla fartyg i hopp om en bättre framtid i EU. Men för många väntar en grym död i havet. Minst 1 502 migranter dog på detta sätt under 2008. Det är en minskning med en fjärdedel. EU:s gränsmyndighet Frontex kan inte bekräfta nedgången i antalet omkomna. – Men vi har haft ett antal operationer igång under längre tid, som allt mer har fokuserat på att söka och rädda, säger Isabella Cooper, talesperson för Frontex. TT

– Vi längtar hem så mycket nu, säger Fadia Ayad som evakuerades tillsammans med sina fem barn i går till aftonbladet.se.

Här flyr svenska Fadia från Gaza Svenska konsuln ”väldigt orolig” för de som är kvar Tolv svenskar tog sig i går ut ur Gaza via gränsövergången i Erez. Samtidigt sköts raketer in i norra Israel från södra Libanon. De tolv svenskarna åkte i går i en konvoj med Internationella rödakorskommittén från Gaza stad med sammanlagt 250 personer med utländska pass. – De var chockade och medtagna men mycket glada över att ha kommit ut, säger Anna Brodin, politisk konsul på svenska generalkonsulatet i Jerusalem. –Det har varit en fruktansvärd natt, sa Fadia Ayad till TV4.

– Det stora problemet nu är de svenskar som är kvar i södra och mellersta Gaza. De är vi väldigt oroliga för, säger Anna Brodin. Problemet är att det fortfarande pågår stridigheter och det är mycket svårt för de personerna att ta sig någonstans. Konsulatet räknar med att ett 20-tal svenska medborgare finns kvar i området. En av dem som blivit kvar är 32-årige Omar Altawil från Stockholm. Han sitter fast med sin gravida hustru i Rafah. – Det är katastrof, gatorna luktar dödande, man vågar inte gå ut, säger han.

Samtidigt som den israeliska offensiven i Gaza fortsätter sköts i går morse minst tre raketer från södra Libanon mot mål i norra Israel och träffade bland annat staden Nahariya. Bedömare tror att palestinska grupper avfyrat raketerna, inte Hizbollahmilisen. Israelisk militär har fruktat att den shiamuslimska milisen Hizbollah i Libanon ska ge sig in i konflikten och öppna en andra front längs den libanesiska gränsen. Minst två personer skadades i attacken, som besvarades med israelisk artillerield. TT

”Trots att det är det heliga landet så är det svårt att se några helgon.” Utrikesminister Carl Bildt summerar Israels isoleringspolitik som moraliskt oacceptabel och politiskt oklok och säger att ”våldet förefaller inte proportionellt”

Biståndsmiljoner bombas sönder PROJEKT. Israels bombningar raderar ut biståndsprojekt för miljontals kronor – skolor, kliniker, transformatorstationer. Flera av dessa har Sverige varit med om att finansiera. Sverige hör till de stora biståndsgivarna till Västbanken och Gaza. Under 2008 bidrog Sverige med cirka 700 miljoner. – För närvarande har vi inga säkra uppgifter om någonting, säger Rolf Carlman som är ansvarig för biståndet till Västbanken och Gaza. Sverige har samfinansierat ett reningsverk för avlopp i norra Gaza. – Det skulle vara en katastrof om det hade skadats, säger han. TT

USA. Stor

rumpa kan vara ett tecken på god hälsa. Det hävdar forskare på Harvard Medical School. Päronformade kvinnor kan löpa mindre risk att drabbas av typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, visar studierna som utförts på möss. Stjärt- och lårfett från möss har visat sig ha positiva effekter när andra möss injicerades med det, rapporterar Fox News. Magfett har inte samma goda egenskaper och äppelformade människor löper större risk att drabbas av typ 2diabetes och hjärtkärlsjukdomar. – Det här är ett viktigt resultat eftersom det visar att allt fett inte är dåligt, säger doktor Ronald Kahn. METRO

Jennifer Lopez har gått så långt att hon försäkrat sin rumpa.

Nyheter i korthet NORGE. Sjukhusen på den

norska västkusten har drabbats av ett datavirus, uppger norska medier. Viruset har även drabbat svenska företag. Det handlar om ett datavirus som betecknas som det värsta på åtta år. Enligt norska radion NRK handlar det om viruset Downandup som även drabbat svenska företag. TT GAZA. FN-organet Unrwa la i går ner sitt hjälparbete i Gazaremsan sedan de israeliska styrkorna gjort det alltför farligt. TT FINLAND. Ett bombhot mot köpcentret Forum i Helsingfors centrum i går visade sig vara falskt. Flera polispatruller och en hundpatrull undersökte köpcentret men det evakuerades aldrig. TT

REDIGERING: ANDREA STOLT

EU.

ALL OVRE PRESS

Samlarmani Tusentals dalmatinerprickiga prylar till salu

Dalmatiner tokiga brittiskan Karen Ferrier säljer sin prickiga samling. Ferrier, som bär prickiga underkläder och som målat sin vita bil prickig, säljer 3 500 prickiga prylar. Samlingen var en hyllning till hennes dalmatiner Ditto, men efter att ha skilt sig och flyttat in i en husvagn får samlingen inte plats längre. METRO

PIX SCAN

BELGIEN. Naturgassamtalen i EU:s regi mellan Ryssland och Ukraina kollapsade i går kväll. Ryssland, som utpekas som skyldigt till att gasleveranser till Europa inte kan återupptas trots den stränga vintern, skyller på Ukraina. Ett av de värst drabbade länderna är Bulgarien. Minst 45 000 hushåll saknar centralvärme samtidigt som temperaturen i huvudstaden Sofia sjönk till minus 14 grader under natten i går. TT

Stor rumpa bättre för din hälsa


metro

fredag 2009-01-09

”Det är en klubb som siktar på Champions League.”

L BRUNO/AP (OBS! MONTAGE)

Moggi dömd för mutbrott FÄNGELSE. Luciano

Moggi, före detta klubbdirektör i Juventus, har dömts till 18 månaders fängelse för korruption. Han ska ha utnyttjat sin position i Juventus för att hjälpa sonen Alessandro i dennes arbete som agent. Men troligtvis kommer Moggi inte att behöva sitta av någon tid i fängelse eftersom det 2006 var en amnesti utfärdad av den italienska regeringen. TT

sport 11

Fotbollsmålvakten Eddie Gustafsson har skrivit på för den österrikiska toppklubben Red Bull Salzburg. Han lämnar Lyn i norska ligan. TT

Dömd, men kan slippa skaka galler.

Kan Redhawks vinna igen? Västerås på besök i Malmö Arena, 19.00 SCANPIX

Överkörda

Trots sitt 1–0-mål fick Daniel Sondell deppa i går.

Platt fall för Rögle 2–5. Modo

har vaknat. Ö-vikslaget tog i går sin andra raka hemmaseger. Tyvärr blev skåningarna i Rögle Modos offer. Matchen fick fart, först i andra perioden. Detta sedan Rögle i slutet av den första tagit ledningen när Modo spelat fem mot fyra – och Modo direkt kvitterat i samma power play. Rögle gick till ny ledning innan Modo med två mål tog över den. Efter ett tidigt 4–2-mål i sista perioden var Rögle sedan aldrig ett hot mot Modo. TT

REDIGERING: MARTIN SVENSSON

Sport i korthet GOLF. Barsebäcks Steven

Jeppesen spelade bra under första rundan av Europatourtävlingen i Johannesburg. Han gick den första rundan på åtta under par och delar ledningen med Trevor Fisher. TT

Thörner utsparkad från rally

”Henke” hoppar av fotbollslandslaget

RALLY. Glädjen

för kartläsaren Tina Thörner efter torsdagens etappseger i Dakarrallyt grumlades snabbt. Sent i går diskades nämligen hon och föraren Nasser Al Attiyah på grund av att de missat ett flertal kontrollstationer på gårdagens sträcka. TT

• Fotbollsframtiden osäker • Åker inte med på USA-turnén Henrik Larssons framtid på fotbollsplanen är fortsatt osäker. I går kom beskedet att han inte följer med landslaget på USA-turnén. Framtiden på fotbollsplanen är alltjämt osäker för Henrik Larsson: • Tidigare i veckan gav Marseille upp försöken att värva Henrik Larsson. • I går kom beskedet att han inte följer med på landslagsturnén. • I helgen går kontraktet med Helsingborg ut. Beslutet om att inte åka till USA togs tillsammans med förbundskaptenerna.

HIF förstärker i väntan på besked

”Henrik avstår resan eftersom han inte tagit något beslut om sin fotbollsframtid.” Förbundskaptenerna i ett pressmeddelande

NYTT. Henrik

Larsson dröjer förmodligen till nästa vecka innan han ger besked om hur han ska ha det med fotbollen framöver. I väntan på ”Henke” förstärker HIF truppen. I går gjorde klubben klart med den nigerianske anfallaren Yakubu Alfa. 18-åringen tränade redan förra året med HIF som sedan dess haft koll på tonåringen. TT

– I Henriks fall har vi tagit ett gemensamt beslut att han avstår resan eftersom han inte tagit något beslutat om sin fotbollsframtid, och därför inte kommer att börja träna fotboll i nuläget, säger förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Roland Andersson i ett pressmeddelande. TT

Åtta liv kvar nu, Ronaldo! väntas utan bekymmer att Manchester Unitedkunna spela i Premier stjärnan Cristiano Ronaldo league-drabbningen kanske gör bäst i att hålla mot Chelsea på sönsig till fotbollsplanen. dag. I går körde han med kraft – Cristiano mår sin Ferrari in i ett räcke bra. Det hände på nära Manchesters vägen till träningflygplats och en. Han behövde totalkvaddade ingen behandvrålåket. ling och tränade Portui morse tillsamgisen mans med själv klaralaget, sa en de sig dock Ska kanske ta talesperson för utan kroppsliga cykeln i stället? United. blessyrer och TT

JON SUPER/AP

”Det blev värre och värre ju längre matchen led. Jag är besviken.” Rögle-tränaren Peter Johansson

Mer sport på www.metro.se

TUR.

Världen i korthet.

Ferrari 599 GTB i nyskick.

Polisen undersöker ”Chrashtiano” Ronaldos totalkvaddade Ferrari. Manchester United-stjärnan klarade sig dock oskadd.

Resultat Fotboll Spanska cupen, 8-del Osasuna–Athletic Bilbao............1–1 (1–0) Mallorca–Almeria ......................3–1 (2–1)

Handboll Elitserien, damer Heid–Spårvägen ................19–23 (11–12) Lugi–Önnered ....................32–29 (17–19) Lugi: Sabina Jacobsen 9, Anna Roxå 6, Emma Åstrand 5, Joanna Linéll 3, Caroline Friberg 3, Johanna Nilsson 2, Sanna Harris 2, Fanny Lagerström 2.

Ishockey Elitserien Modo–Rögle ..............5–2 (1–1, 2–1, 2–0) Första perioden: 0–1 (19.10) Daniel Sondell (Kenny Jönsson) spel fyra mot fem, 1–1 (19.27) Per Svartvadet spel fem mot fyra. Andra perioden: 1–2 (5.21) Peter Högardh (Martin Strbak, Daniel Sondell) spel fem mot fyra, 2–2 (6.54) Patrick Yetman, 3–2 (12.55) Niklas Sundström. Tredje perioden: 4–2 (3.16) Yetman, 5–2 (18.05) Per Åge-Skröder spel fem mot fyra. Skott: 38–20 (8–5, 18–8, 12–7). Utv, Modo: 3x2. Rögle: 3x2. Brynäs–Luleå ..............1–0 (0–0, 0–0. 1–0) Färjestad–Skellefteå....5–1 (1–0, 0–1, 4–0) HV 71–Timrå ........1–1 (1–0, 0–0, 0–1, 0–0) Linköping 38 19 9 10 115–100 67 Färjestad 39 19 6 14 98– 83 63 HVı71 39 15 14 10 113–105 63 Skellefteå 39 16 9 14 115–100 60 Frölunda 38 16 8 14 98– 88 60 Luleå 39 17 9 13 105–104 60 Brynäs 39 14 11 14 90– 98 57 Rögle 39 15 7 17 108–121 53 Timrå Modo

38 11 10 17 97– 101 50 38 13 6 19 103–119 49

Djurgården Södertälje

38 10 12 16 99– 109 46 38 10 11 17 87– 100 44


metro

12 nöje

fredag 2009-01-09

DiCaprio spelar yrkesmördare NY ROLL. En

akutläkare som i ett tidigare liv var yrkesmördare. Det blir Leonardo DiCaprios nya huvudroll när Josh Bazells debutroman ”Beat the reaper” blir film. 34-årige Leonardo DiCaprio kommer också att vara en av producenterna bakom filmen. Just nu är DiCaprio aktuell i filmen ”Revolutionary road” som kan ge honom en Golden Globe vid galan som äger rum natten till måndag. TT SPEKTRA

Brad Pitt försvarar frugan FÖRSVAR. Först

sa Jennifer Aniston i Vogue att hon tyckte det var ocoolt av Angelina Jolie att stöta på hennes dåvarande make Brad Pitt under inspelningen av “Mr & Mrs Smith”. Men nu försvarar Pitt Jolie i nya numret av W Magazine: “Vad folk inte fattar är att vi filmade i ett år. Vi filmade fortfarande efter att det var slut mellan mig och Jen.” Fortsättning följer? METRO

Veckans biopremiärer, Metro recenserar sid 17

”Jag är skitsnygg” ANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip siktar på seger i ”Let’s dance” som startar i kväll Dags att dra på sig dansskorna. Årets säsong av ”Let’s dance” startar i kväll. – Nu är det allvar och väldigt pirrigt, säger Elisabet Höglund som tävlar i ett av de tolv paren. TV 4 hade bett sina tävlande klä upp sig till tänderna till pressträffen inför premiären, och paren gjorde sitt bästa för att glittra i kapp. – Jag är skitsnygg, haha! Det här är det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Och det har varit stenhård träning, säger Isabella ”Blondinbel-

la” Löwengrip, Sveriges kanske mest kända bloggare. Och den hårda träningen har gett resultat. – Jag har tränat upp muskler jag aldrig någonsin använt tidigare och blivit mer spänstig, nu saknas bara Madonna-bicepsen! Men jag är inte så vig, så det blir ingen spagat – åtminstone inte första veckan, säger hon. Att vara i besittning av Sveriges största blogg, med en målgrupp precis i den ålder som kan tänkas vara flitiga sms-röstare i ”Let’s dance”, ser hon knappast

som ett handikapp. – Jag tänker inte ta något för givet, vi måste verkligen visa hur hårt vi har tränat och att vi brinner för att få dansa, men gör vi det, då kommer vi att få röster tror jag. Och jag vill vinna! Vad tror du om konkurrensen?

– Elisabet Höglund tror jag på. Hon har haft en lång karriär, många gillar henne och hon är den roligaste och mest underbara kvinna jag någonsin träffat. Kommer hennes humor fram i tvrutan, då är hon en hård konkurrent. TT SPEKTRA

Här är årets 12 deltagare ALLA BILDER: MIKAEL SCHULZ/AGENT BAUER/TV4

I kväll

20.00 TV 4

Magnus Samuelsson och Annika Sjöö

Kitty Jutbring och Anders Jacobsson

Dans: cha-cha-cha Telefonnummer: 099 – 414 01 Sms: skicka HASSE till 72 400.

Dans: vals Telefonnummer: 099 – 414 02 Sms: skicka MAGNUS till 72 400

Dans: cha-cha-cha Telefonnummer: 099 – 414 03 Sms: skicka KITTY till 72 400

Carl Jan Granqvist och Maria Lindberg

Isabella Löwengrip Jonathan Näslund

George Scott och Maria Karlsson

Dans: vals Telefonnummer: 099 – 414 04 Sms: skicka CARLJAN till 72 400

Dans: cha-cha-cha Telefonnummer: 099 – 414 05 Sms: skicka ISABELLA till 72 400

Dans: cha-cha-cha Telefonnummer: 099 – 414 06 Sms: skicka GEORGE till 72 400

Linda Haglund och Martin Ragnarsson

Morgan Alling och Helena Fransson

Elisabet Höglund och Tobias Karlsson

Dans: vals Telefonnummer: 099 – 414 07 Sms: skicka LINDA till 72 400

Dans: vals Telefonnummer: 099 – 414 08 Sms: skicka MORGAN till 72 400

Dans: vals Telefonnummer: 099 – 414 09 Sms: skicka ELISABET till 72 400

Laila Bagge och Tobias Wallin

Morgan Johansson Jeanette Carlsson

Magdalena Graaf och Daniel da Silva

Dans: cha-cha-cha Telefonnummer: 099 – 414 10 Sms: skicka LAILA till 72 400

Dans: vals Telefonnummer: 099 - 414 11 Sms: skicka MOJJE till 72 400

Dans: vals Telefonnummer: 099 – 414 12 Sms: MAGDALENA till 72 400

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip tävlar tillsammans med Jonathan Näslund. ”Let’s dance” leds av Jessica Almenäs och David Hellenius. Läs en intervju med David Hellenius på tv-sidan.

”Let’s dance”-analys: Graaf är favorit Nu är det återigen dags för klackarna i taket, nakna rumpor i tv på bästa sändningstid och platta fall på parkettgolvet. ”Let’s dance” är tillbaka med tolv nya profiler. Min personliga favorit heter Magdalena Graaf. Hon säger att hon inte har taktkänsla men av någon anledning tror jag henne inte. I kombination med Daniel da Silva kan hon ta sig långt. Andra som vid första anblicken fångat mitt intresse är livsnjutaren Carl Jan Granqvist, kraftpaketet Magnus Samuelsson och förstås Laila Bagge som jag tror blir livsfarlig. Att följa Elisabet Höglunds framfart på dansgolvet blir

också ett stort nöje. Men vissa får mig att gäspa. Morgan Alling, Mojje, Blondinbella och Linda Haglund. Kanske kan de få mig att ändra åsikt under resans gång och det är för tillfället den enda spänning de bidrar med.

Anneli Wikström är Metros ”Let’s dance”-expert

REDIGERING: MARIA NYLÉN

Hasse Aro och Charlotte Sinclair


metro

fredag 2009-01-09

”Det är skönt att slippa sitta där.”

nöje 13

Jan Troell till Aftonbladet om att skippa måndagens Guldbaggeutdelning till förmån för söndagens Golden Globe-gala. Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick” är nominerad för bästa utländska film. METRO

Snart är galorna över och det gångna året färdigsummerat. Dags att blicka framåt. Framför oss väntar ett år fyllt av flippar och floppar. Metros recensenter listar nöjeshändelserna de ser mest fram emot ...

Galorna som summerar året 2008: GOLDEN GLOBE, 11 JANUARI, GULDBAGGEGALAN, 12 JANUARI, ELLE-GALAN, 16 JANUARI, P3 GULD, 17 JANUARI, SAG AWARDS, 25 JANUARI, BANDIT ROCK AWARD, 30 JANUARI.

FILM

TV

Patrik Wirén

Sara Thorstensson

Elin Larsson

C-G Karlsson

Klas Ekman

MEMFIS FILM

SCANPIX

”La Rondine” från Metropolitan i New York.

New York i Malmö

SCANPIX

FILM

THE ROAD

MUSIK

SCANPIX

MUSIK

1

2 3

4 5

Eminems nya, släpps under året. Att Prince ska släppa tre album, oberoende av skivbolag, under året.

Svensk films återtåg fortsätter. ”The road” med Viggo Mortensen, i vår. Kate Winslet som biodrottning med ”Revolutionary road”, i januari, och ”The reader”, till våren ”Watchmen” – serieboken har blivit film. ”Till vildingarnas land” i regi av Spike Jonze och med manus av Dave Eggers, höst/vinter.

”Jag känner mig peppad inför 2009. Det är en massa bra släpp på gång men framför allt hoppas jag på att det kommer några riktigt bra släpp som jag inte har en aning om än.”

”Förra året var det många stora som släppte. I år är det inte lika många och vi kan i stället se fram emot många bra nykomlingar.”

”Vi fick se några av de bästa svenska filmerna på evigheter 2008. Jag hoppas på en fortsättning av den trenden i år. Lukas Moodyssons ”Mammut” är först ut bland potentiella höjdare.”

4

The Bronx, konsert på Tyrol i Stockholm, 18 februari. Adiam Dymott, albumdebut, mars. Antony and the Johnsons, nytt album ”The crying light”, januari. Bob Hunds albumcomeback. Att min blogg, ”Rogerts blogg” ska bli större och bättre.

1

1 2 3

2 3

vår.

4 5

”Isprinsessan” fransk långfilm FILMER. DeckarförfattarinSCANPIX

nan Camilla Läckberg skördar nya framgångar. Nu blir hennes debutbok ”Isprinsessan” film i Frankrike. Camilla UGC Ima- Läckberg. ges i Frankrike har köpt rättigheterna till boken och ska göra en långfilm av den. Kontraktet är värt ett sjusiffrigt belopp. TT SPEKTRA

Rourke skurk i ”Iron man 2” FILMER. Efter

REDIGERING: LEIF GRANLIND

Manifestgalan, 6 februari. Way out west-festivalen i Göteborg, augusti. Mapeis efterlängtade och försenade album,

succén med brottningsfilmen ”The wrestler” kan nästa jobb för Mickey Rourke bli en seriefigur. Han är påtänkt för en av skurkrollerna i kommande ”Iron man 2”, skriver Reuters. Rollfigurerna som nämnts för Mickey Rourke är Crimson Dynamo och Whiplash. TT SPEKTRA

1 2 3 4 5

4

2 2

Sean Penns insats i ”Milk”, 27 februari. Lukas Moodyssons comeback efter experimentåren, ”Mammut”, i januari. Leonardo DiCaprio i ”Revolutionary road”, i januari. 1970-talsdramat ”Frost/Nixon”, i februari. Pedro Almodóvars nya med Penélope Cruz, ”Los abrazos rotos”, sommar/höst.

1 2 3 4 5

”Att döma av det jag hittills sett blir det ett riktigt bra filmår, främst vad gäller dramer.”

SCANPIX

2009

3

Sthlm i helgen

David Simons HBO-serie ”Treme”, premiär i höst. Jenny Bergmans och Malin Skjölds uppföljare till SVT-dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv”. Att ”Sons of anarchy” börjar sändas i TV 4 i vår. Upplösningen i ”The shield” i Canal plus. Att se vad som händer med nya ”Expedition Robinson” som har premiär i TV 4 i början av året.

1 2

SCEN. Opera i New York, fast ändå i Malmö. Samtidigt som Puccinis La Rondine visas på Metropolitanoperan i New York direktsänds den på bioduk i Malmö. Kom i god tid för att se när publiken i New York anländer till operan. Tid: i morgon 19.00, på Folkets Bio i Malmö.

3 4 5

Kärlek på klubb

”2008 kom mycket nytt och spännande. 2009 känns som uppföljaråret, ett retroår.”

Front 242 är här

2

KLUBB. Sätt fart på

2009. Säsongspremiären av Kärleksklubben bjuder på en skön blandning av 80-tal, funk, hip hop, soul, afrobeat och boogie. Tid: i kväll 23.00 på Babel i Malmö.

3

KONSERT. Belgiska synt-

bandet Front 242 har fyller 27 år i år. Här i Malmö har bandet, som gjort ordentligt avtryck i den elektroniska msuikvärlden, inte spelat på över 20 år. Men i morgon står belgarna på skånsk scen. Tid: 21, KB i Malmö.


metro

fredag 2009-01-09

14 nöje

Pamela Anderson visar upp sin vardag På söndag börjar ”Pam – girl on the loose!” där vi får följa med i Pamela Andersons vardag i hemmet i Malibu. Vi möter hennes familj, vänner och fenomenet Pamela då hon gör sig färdig för strålkastarnas ljus. Kanal 5 klockan 20. METRO

”Gomorra”-regissören: Maffian stolt över filmen Roberto Saviano blev mordhotad för sin bok om den napolitanska maffian. Men maffian verkar snarast ha blivit stolt av filmatiseringen av ”Gomorra”. Han är mannen bakom det senaste årets mest hyllade film – den redan mångfaldigt prisbelönade ”Gomorra”. MEN TILL SKILLNAD från författaren till denna berättelse om maffian i Neapel har Matteo Garrone aldrig blivit mordhotad. – Jag tror maffiabossarna var stolta över att filmen gjordes. De kände sig som i

”Jag har aldrig blivit hotad. Roberto har blivit mordhotad eftersom han namngav maffiabossarna.” Regissören Matteo Garrone ”Gudfadern”, säger Matteo Garrone. – Jag har aldrig blivit hotad. Roberto har blivit mordhotad eftersom han namngav maffiabossarna och när boken blev en internationell succé, så insåg de att deras namn skulle spridas över världen. DEN ÄR NOMINERAD till en Golden Globe och den är den film som torde ligga

bäst till för att vinna årets Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Filmen spelades in i de områden i Neapel där boken utspelas. – Jag samarbetade inte med maffian, men jag gjorde från början klart att jag gjorde en film om dem, inte mot dem. Och många av dem var stolta över att filmen gjordes, säger Matteo Garrone. TT SPEKTRA ALL OVER PRESS

ALL OVER PRESS

ALL OVER PRESS

Carrie Underwood blev Årets kvinnliga artist.

Reese Witherspoon vann Årets kvinnliga filmstjärna.

Ellen DeGeneres vann för Årets talkshow.

Batman blev folkets favorit Batmanfilmen ”The dark knight” var storvinnare när CBS gala People’s Choice Awards avgjordes natten till i går. ”The dark knight” vann varenda kategori filmen var nominerad i på den 35:e People’s Choice Awards där allmänheten får rösta fram vinnarna bland sina film-, tv- och musikfavoriter. Christian Bale som spelar Batman fick ta hem priset för bästa skådespelarmatchning tillsammans med den nyligen avlidne

Heath Ledger och i talet passade han på att tacka sin motspelare. ”Here’s to Heath” avslutades talet med. Bland vinnarna fanns också Reese Witherspoon som vann för bästa kvinnliga skådespelerska och Will Smith som vann för bästa manliga skådespelare. METRO

Christian Bale tog emot pris för ”The dark knight” som vann fyra kategorier.

ALL OVER PRESS

Charlie Sheen, Jon Cryer, Angus T. Jones och Holland Taylor från ”Two and a half men” fick pris.

Läs ce re nsion på sid 17 Filmatiseringen av ”Gomorra” har blivit en stor framgång i Italien och har vunnit Cannesfestivalens Grand Prix och vid Stockholms filmfestival bland annat.


fredag 2009-01-09

metro

nöje 15 Julkalenderns trio blir bok: Det känns naturligt STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

BÖCKER. Den 24 december sändes det sista avsnittet av 2008 års julkalender. Men det var inte det sista som hördes om Klas, Lage och Renée. Den 12 januari släpper upphovsmakarna Måns Nilsson och Kalle Lind den första boken om den osannolikt klantiga trion från ”Skägget i brevlådan”. – Det känns naturligt att även skriva ett nytt

Lage, Renée och Klas går från julkalender till bok.

äventyr och ge ut det i en bok nu när vi har ångan uppe, säger Måns Nilsson och Kalle Lind i ett pressmeddelande. TT SPEKTRA

När du läst klart din Metro, ta med den till en kollega eller en vän. Hjälp oss att hålla rent i kollektivtrafiken och i stan.

Hyrstället med de låga priserna • Släpvagnar • Trädgårdsmaskiner • Takboxar • Släpvagnsreparationer

Tel

040-15 68 22 Fax

040-15 26 29 Västanväg 41 • Limhamn

www.slapvagnscenter.se


metro

fredag 2009-01-09

17 nöje

4

premiärer Kriminella. I den italienska filmen “Gomorra” – i veckan åker vi på en resa i Camorrans land, Neapel. Där

verkar den napoletanska maffian, och det är värre än allt du sett tidigare. NON STOP

UIP

1 Jolie letar efter sin son.

Fängslande 20-talsdrama ”Changeling”

88888

DRAMATHRILLER. Angelina Jolies

SF

nioårige son försvinner och när polisen efter fem månader säger sig ha hittat honom är det fel pojke. Clint Eastwoods (regi) verklighetsbaserade 20-talsdrama är fängslande men aningen övertydligt. C-G K

2 Henriksson som Wallander.

Viss spänning, men inget nytt ”Wallander – hämnden”

88888

Med en mening

THRILLER. Ystad skakas av bom-

3

4 Den napolitanska maffian, Camorran, avslöjas i Roberto Savianos bok ”Gomorra”, som nu har blivit film.

Där maffian regerar ”Gomorra”

Miri och Zack framför kameran.

Biroller bättre än filmstoryn ”Zack and Miri make a porno”

88888

DRAMAKOMEDI. Birollsguldkor-

nen överträffar den förutsägbara berättelsen i Kevin Smiths småljumma film om två bästisar (Seth Rogen, Elizabeth Banks) som kläcker idén att spela in en porrulle för att EL skrapa ihop pengar.

77777

DRAMA. Så är den då här: Regissören Matteo Garrones prisvinnande filmatisering av Roberto Savianos rosade bok. En bok som gett författaren en dödsdom och fått oss andra att inse att det – om man nu kan gradera helvetet – finns något ännu brutalare, ännu mer hänsynslöst och ännu mer inkomstbringande, än den sicilianska maffian. Nämligen dess napolitans-

11111

På bio – just nu 1111

Äventyrskomedi ”Wall-E”

Wall-E har full pott.

Omskakande helvetesskildring av den fruktade Camorrans järngrepp om Neapelregionen, efter Robert Savianos rosade bok.

Komedi ”Vicky Cristina Barcelona” Drama ”Gomorra”, ”Frozen river”, ”The duchess”, ”De ofrivilliga”, ”Rachel getting married”, ”Sommarminnen”, ”Couscous”, ”Lornas tystnad”, ”Maria Larssons eviga ögonblick” Dramarysare ”Låt den

ka motsvarighet, Camorran. Från Savianos bok har lyfts fem historier, som filmen korsklipper mellan. Vi möter bland andra en entreprenör specialiserad på illegal dumpning av miljöfarliga sopor, en 13-årig pojke vars gangsterambitioner får brutala följder och en skräddare som med livet som insats spelar dubbelt mellan olika textilaktörer. Allt utspelas i slitna, sjaskiga och solfrätta

rätte komma in”

111

Drama ”Changeling”, ”Pojken i randig pyjamas”, ”Mellan väggarna”, ”Katyn”, ”Buddha föll av skam” Dramakomedi ”Patrik 1,5” Dramathriller ”The Baader Meinhof complex”, ”Twilight” Thrillerkomedi ”Burn after reading” Komedi ”Yes man” Dokumentär ”Ljusår”,

förortsmiljöer där Camorran kontrollerar allas tillvaro ner till minsta detalj – såväl barnens som föräldrarnas och mor-, och farföräldrarna. Glöm glamour och romantik, i ”Gomorra” är gangsterlivet lika fult som skrämmande – och allt handlar om makt, våld och pengar. Någon nåd ges naturligtvis aldrig, du är med oss eller mot oss, vilket Roberto Saviano ju själv fått känna av. Vi slängs rätt in i skeen-

”Någon nåd ges aldrig.”

det utan någon hjälpande berättarröst, vilket först känns lite förvirrande, men bilden klarnar och fram växer något av det starkaste man kan se på en bioduk detta år. C-G Karlsson, biorecensent

Scenen från filmaffischen där två tonårigt gängliga pojkar iklädda kalsonger flippar ut i en ”Scarface”-inspirerad lek med automatvapen i ett ödsligt vattenlandskap är närmast surrealistiskt skrämmande.

Komedi ”Vi hade i alla fall tur med vädret – igen” Dramakomedi ”Allt flyter”, ”Les grandes personnes – de vuxna”, ”Zack and Miri make a porno” Thriller ”Rocknrolla”, ”Wallander – hämnden” Familj ”Chihuahuan från Beverly Hills”

”Unge Freud i Gaza” Action ”Quantum of solace” Actionthriller ”Body of lies” Skräck ”Eden lake” Musikal ”Mamma mia! The movie” Familj ”En tomtesaga”, ”Mamma Mu och Kråkan”, ”Madagaskar 2”

11

Drama ”Australia” Sci-fi ”The day the earth stood still”

Surrealistiskt skrämmande

”Låt den rätte komma in” (överrst) och ”Vicky Cristina Barcelona” har fått fyra glober.

1

Thriller ”The spirit” Dramakomedi ”Sex

”Allt flyter” fick nöja sig med två glober. drive” Musikal ”High school musical 3 – sista året”

1

Dramakomedi ”My best friend’s girl”

REDIGERING: PETER LÖWENDAHL

NORDISK FILM

ber och mord. Hör det ihop med en kontroversiell Muhammed-utställning? Habil bruksthriller med nervig inledning och viss spänning, men intrigmönstret känns igen. Föga nytt under solen, alltså. C-G K


metro

fredag 2008-01-09

18 insändare 4 tycker till:

Ska du följa ”Lets dance”?

Emelie Ivarsson, 23, studerande, Malmö: – Nej, jag tycker inte att det är så roligt.

Ni måste börja blinka i trafiken, svenskar!

Dagens rätt Grön ärtpuré

TRAFIKVETT. Varför

har svenska folket slutat att använda körriktningsvisaren (blinker)? Som det är nu får man gissa sig fram till vart framförvarande ska ta vägen. Ska det vara så svårt att begripa vad den lilla spaken är till för? Både Vägverket och polisen måste göra något åt detta elände, det ska vara böter på detta ofog eftersom det här handlar om vårdslöshet i trafiken. HASSE

Grön ärtpuré med pepparrotsfraiche Ingredienser (4 portioner) 500 gram frysta gröna ärtor 7 dl vatten till soppan 2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 tärning 20 2 msk matlagningsmjöl, min Idealmjöl 2 msk smör Citronjuice, salt, peppar Tillbehör: Crème fraiche, riven pepparrot 1. Häll ärtor och vatten i en kastrull. Koka upp, låt sjuda på låg värme i 10 minuter. 2. Riv under tiden pepparrot och blanda den med crème fraiche. 3. Ta av kastrullen från spisen. Vispa ner stärkelsemjöl och en klick smör. Mixa soppan med mixerstav eller i matberedare. 4. Låt soppan sjuda på låg värme i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och citron. Servera med en klick pepparrotsfraiche.

Allt om mat & dryck

Svenska läkare har de lägsta lönerna i väst HYRLÄKARE. En liten kommentar till ”Dyr nota för hyrläkare” i gårdagens Metro. Är själv läkare och tycker att patient-läkarkontinuiteten är viktig. Men det stora problemet (hyrläkare) ligger på landstingspolitisk nivå. Som hyrläkare har man fler friheter, en mer konkurrenskraftig lön, och man får en uppskattning av det ställe man hjälper. Jag vet att många kommer att klaga på att vi läkare redan tjänar så bra, men ingen annan lönegrupp i Sverige har förlorat sådan köpkraft de senaste 100 åren som läkarna. Dessutom har vi ingen egentlig individuell lönesättning som inom den privata sektorn (även om det påstås att vi har det). Det som också kostar mycket inom vården är den byråkratiska delen som ingen pratar om, konstigt nog. Politikerna säger att det kostar och kostar med hyrläkare. Vi har i princip de lägsta lönerna i västvärlden. Lösning: Släpp på den rigida lönekontrollen och ge läkarna mer frihet, så kommer flera att

Håller du med Stefan Wahlberg i dagens kolumn?

Andreas Skölde, 30, monteringschef, Stockholm: – Nej, jag är inte så intresserad av vare sig dans eller kändisar. Töntigt upplägg.

Dagens PUSS! Dennie Ö, du finns i mitt hjärta. Önskar att jag fanns kvar i ditt. Älskar dig fortfarande. Cinderella 11 apr

Maria Nystedt, 32, föräldraledig, Stockholm: – Ja, det är klart. Det är lättsamt och underhållande. Det är kul att se hur folk utvecklas.

stanna och vi får mer kontinuitet. Jag har full förståelse för alla kolleger som hyr ut sig. Om alla kände till den röda tejpen inom landstingspolitik skulle vi ha mer förståelse, tror jag. ST-LÄKAREN

Micke H. Du är så duktig på att dela ut post. Mikke M – glöm Petra, jag älskar dig! Hon uppskattar ej din kärlek! Puss! Maria Min älskade skrutt. Det bästa som hänt mig! Älskar dig nu och för alltid! Puss. Plutt Tack smulan för att du finns i mitt liv. Är så himla glad att det är du och jag! Puss i ljumsken. Din gubbe Nu när du drar in i lumpen känner jag saknaden krypa fram i mig. Lycka till Viktor, jag vet att du kommer att briljera. Puss på knogen! Amanda Sebastian, älskar dig över allt annat och vill att det ska vara vi! Jag går sönder med tanken på att du inte vill ha mig längre. Puss min chokladpralin! D Älskade Robin, du räddade mitt liv. Jag älskar dig nu och för alltid. Din lilla gumma Älskling, jag älskar dig och jag hoppas att du vet det :) Du är mitt allt. Älskar att vakna upp brevid dig varje morgon. Puss min älskling.

Vet hut 60-, 70- och tidiga 80-talister. Ni far fram som egotrippade ångvältar i samhället och skiter i allt och alla. Ni måste alltid se till att andra ska dansa efter er pipa. Ni kräver den bästa materiella standarden. Ni skitar ner miljön med stadsjeepar, lyxkonsumtion och Thailandsresor. Och gnäller sedan över dåliga löner. Ni saknar respekt för äldre, armbågar ut tidigare generationer från arbetsmarknaden som byggt upp Sverige och tycker att ni vet bättre. Ni tror även att ni kan bestämma över vädret då ni åker på semester till Thailand. När ni kräver att få pengarna åter av resebolaget därför att vädret inte stämmer in efter era kalkyler är det något allvarligt fel i era hjärnor. Jag är glad att inte tillhöra någon av nämnda generationer. Ni drar en skamfläck över Sverige som tyvärr drabbar oskyldiga.

Puss till Ida som är tillbaka på jobbet efter mammaledigheten. Hoppas allt går bra. M

sms :)

Tyck till direkt med telefonen! Skriv TYCK följt av din insändare. Max 150 tecken. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor.

Bloggen är lycka Vad menar du? Klart att man kan vara lycklig och blogga, snacka förutfattade meningar om folk. Du behöver ju inte läsa? Lycklig bloggare

HYFS.

VÄCKARKLOCKAN

Molz, du är en klippa som slutat röka efter tio år. Tänk att det kan vara så enkelt! Fanz

Gör så här: Skriv PUSS följt av texten. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen.

Därför är 70-talister en skam för Sverige

Malin Aune, 22, arbetssökande, Göteborg: – Jag tror inte det. Möjligen när det börjar närma sig finalen.

Tramsigt att tacka för avgiften med en kör TV-AVGIFT. Reklamen för radiooch tv-avgiften är sämst av alla reklaminslag. Ringa på en dörr och börja sjunga i kör! Vad är det för larv? Då är ”Körslaget” mycket bättre och Icas reklam med Stig är bäst. Nej, lägg avgiften på skattsedeln så vi slipper folket i Kiruna och alla dessa spanare.

Håll för munnen, tack! Såhär i influensatider – håll för munnen när ni hostar på bussen! Så slipper alla bli sjuka. Maggan

Var stolt över Abba Jag tycker att Abba borde ha fått sitt museum för länge sedan. Vi borde vara stolta över dem! Leo

Vad kostar de? Tänk vad energi och porton vi skulle spara varje månad med avgiften på skatten. LENNART NORDSTRÖM I SALA

Jihde gjorde rätt när han duade Victoria DUANDE. Efter

att ha sett SVT:s årskrönika om kungafamiljens arbete så har jag ofta ställt mig frågan varför våra journalister inte vill dua kungafamiljen. Varför skulle det vara fult att dua kungafamiljens medlemmar? Jag tycker att Peter Jihde var ett stort föredöme när han för några år sedan valde att säga du till kungafamiljens medlemmar. Tiderna har förändrats, numera är det är inte fult att säga du! JONAS ANDERSSON

Skicka in din insändare med e-post till: insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera.

– originalserie för Metro av Tony och Maria Cronstam

mejla till:

tyckomkolumnen@metro.se

Ingen katastrof att växa upp hos mormor ALEXANDRA PASCALIDOU 8/1. Det är ju fantastiskt att det finns faroch/eller morföräldrar att lämna bort barnen till, så att de har någon att knyta an till. Det är inte katastrof för ett barn att växa upp utan biologisk moder så länge det finns andra att knyta an till. MISTER_B

Dagens horoskop Västerländskt VÄDUREN 21/3–19/4

OXEN 20/4–20/5

TVILLINGARNA KRÄFTAN 21/5–21/6 22/6–22/7

LEJONET 23/7–22/8

JUNGFRUN 23/8–22/9

VÅGEN 23/9–22/10

SKORPIONEN 23/10–22/11

SKYTTEN 23/11–21/12

STENBOCKEN 22/12–20/1

VATTUMANNEN

21/1–19/2

FISKARNA 20/2–20/3

Goda vibrationer kring den romantiska delen av tillvaron, men se upp med någon.

Du avbryter något du påbörjat, och det är bra att ingen kan läsa dina innersta tankar.

Vissa personer och situationer tycks just nu kunna få dig att lyfta ögonbrynen av pur förvåning.

Visst har du anledning att ifrågasätta, men du är nog inte helt sanningsenlig i din kritik.

Du börjar bättre kunna överblicka din situation och kan gå vidare med planer på ett mer effektivt sätt.

Låt inte smicker förleda dig att tro att du även fortsättningsvis kan förvänta dig stöd från det hållet.

Uppgjorda planer ändras i sista stund, vilket kan kännas jobbigt - men visa sig klokt.

Något du nyligen gjort vinner andras uppskattning, vilket gör gott för ditt självförtroende.

Dina tankar dröjer sig nu ofta hos någon som troligen även har dig i sina tankar.

Du sopar en besvikelse under mattan. En överraskning av det positiva slaget kan skönjas.

En bra dag som tycks kunna komma tillrätta med nästan vilka problem och svårigheter som helst.

Kräftor reagerar starkt mot orättvisor, men nu tycks din ilska kunna fördunkla ditt goda omdöme.


metro

fredag 2009-01-09

SCANPIX

Dagens ord hovmarskalk

SHOWTIME

Hovmarskalksämbetet, enhet vid det svenska hovet; det förbereder och planerar kungaparets samt kronprinsessans och de övriga kungliga ungdomarnas offentliga framträdanden och representation samt statsbesök. Elisabeth Tarras-Wahlberg slutade som Chefen vid Hovmarskalksämbetet KÄLLA: WWW.NE.SE hovmarskalk hösten 2008. benämns förste hovmarskalk.

Med övernattning, spa, frukost och middag.

REUTERS / SCANPIX

Hur ska du göra paraplyet? Andreas Steffen, Nacka

Rock på riktigt. Från 50-talet och framåt, skrikande elgitarr och ett tungt bakgrundsbeat – Rocken lever. En kväll som dundrar. 31/1 21.00 Pris från 1275 kr.

Skriv en rolig pratbubbla till bilden. Vinnande bidrag presenteras i Metro nästa publiceringsdag. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag till pratbubbla. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kronor. Vinnaren får en specialutgåva av Batman-filmen ”The dark knight”.

21/2 21.00 Pris från 1275 kr.

14/2

ALL OVER PRESS

Läsartävlingen

Sedan genombrottet 1993 med låten Eloise är Arvingarna ett av de absolut mest populära banden inom sin genre och kommer stort även på rockscenen. Det svänger galet.

A LLA HJÄRTANS DAG. Överraska eller planera tillsammans. Romantik, atmosfär, värme & lyx. Vi ger dig en perfekt upplevelse. 1 natt, 14/2, från 1175 kr, 2 nätter, 13–15/2, från 2075 kr

En hyllning till musikalgenren för hela familjen. Vi bjuder på bitar ur allt från Moulin Rouge och A Chorus Line till Abba och Frank Sinatra. Allt en riktig show ska ha. 28/2 21.00 Pris från 1275 kr.

Skriv en pratbubbla till bilden.

0411-136 30 | ysb.se | info @ysb.se I alla priser ingår övernattning, spa, frukost, middag och show eller annan liveunderhållning. Gäller nybokningar, per person, i standard dubbelrum.

Rätta lösningar ... ... till gårdagens kryss

Kryssvinnarna presenteras på tisdagar.

Allt fler har upptäckt att vi har lägenheter med god standard!

... till dagens sudoku.

– Vill du också upptäcka? Välkommen in på www.burlovsbostader.se

7

6

5

3

2

8

1

4

9

1

8

3

5

9

4

7

2

6

9

4

2

6

7

1

5

3

8

5

7

1

8

4

3

9

6

2

6

9

4

7

1

2

3

8

5

2

3

8

9

5

6

4

7

1

3

1

6

4

8

5

2

9

7

8

5

7

2

3

9

6

1

4

4

2

9

1

6

7

8

5

3

Skriv KRYSS följt av ordet i det blå fältet. Skicka SMS till 72700 före kl 24 i dag. Varje SMS kostar 5 kronor. En vinnare per dag får 20 stycken Femman Resalotter från Lottogram.se, med chans att vinna upp till 100 000 kr till drömresan.

Dagens horoskop Österländskt RÅTTAN 1984 Konkurrensen hårdnar. 1972 Du kommer på en lösning. 1960 Låt dig inte lockas.

BUFFELN 1985 Du behöver komma bort. 1973 Du känner dig osäker. 1961 Tänk efter innan du agerar.

TIGERN 1986 Du måste ta hand om dig själv. 1974 Det kan bli bråk. 1962 Du kommer att bli stressad.

KANINEN 1987 Det är dags att göra ditt bästa. 1975 Du kommer att se resultat. 1963 Håll utkik efter något spirituellt.

DRAKEN 1976 Agera inte vårdslöst. 1964 Tänk på vad du säger. 1952 Håll kvar magkänslan.

ORMEN 1977 Ta det lugnt. 1965 Du kommer att hitta en lösning på ditt problem. 1953 Ungdomen återuppstår.

HÄSTEN 1978 Lär av ditt förflutna. 1966 Du kommer att bli belönad. 1954 Var försiktig när du agerar.

GETEN

APAN

1979 Det är dags att ta ett steg vidare. 1967 Ta det lugnt. 1955 Lyssna på dina förebilder.

1980 Var försiktig med vad du säger. 1968 Bonusen kan bli liten. 1956 Se upp för bråk.

TUPPEN 1981 Träna inte för mycket. 1969 Det är dags att börja träna. 1957 Försök att göra det med ett leende.

HUNDEN

1982 Du kommer att få beröm. 1970 Lyssna inte på rykten. 1958 Vidta försiktighetsåtgärder.

GRISEN 1983 Det blir konkurrens. 1971 Håll i plånboken. 1959 Ta det lugnt på nöjesfronten.


metro

Fredag 2009-01-09

20 tv lördag

Morfars farfars far - och jag SVT2 klockan 19.00 Bonden Jan Jansson som tvingades till konkurs i Östervåla socken.

SVT1

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

9.00 Vinterstudion 9.10 Alpint 10.10 Alpint 11.05 Vinterstudion 12.10 Alpint 13.10 Alpint 14.05 Vinterstudion 14.30 Inför Guldbaggen 2009 15.15– 17.45 FILM Harry Potter och de vises sten. Brittisk äventyrsfilm från 2001. 17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt

10.00 Veronica Mars (R) 12.15 Nobelkonsert (R) 13.30 Lost in Austen (R) 14.20 Dolly Parton live (R) 16.05 Julia Fischer, violinist och pianist (R) 17.10 Skidskytte

6.30 Sabrina 7.00 Lilla huset på prärien 7.55–8.50 Rachael Ray 9.40 Ska du säga 10.05 Ska du säga 10.35 The class 11.05 My boys 11.30 Simpsons 11.55 Scrubs 12.25 All of us 12.55 All of us 13.25 Men in trees 14.20 Beauty and the geek 15.10 Beauty and the geek 16.00 Beauty and the geek 16.55 Beauty and the geek 17.50 Beauty and the geek

6.05–8.59 Barnprogram 6.05 Teletubbies (R) 6.25 Thomas tåget 6.35 Rupert Björn 6.50 Pororo 6.55 Boblins 7.05 Lazy town (R) 7.30 Mumintrollens äventyr (R) 7.55 Dinosaur king 8.15 Lattjobolaget lajban 8.40 Jonson & Pipen 8.59 Nyhetsmorgon lördag 11.30 Årets tv-tittare (R) 12.30 Årets tvtittare (R) 13.30 Årets tv-tittare (R) 14.30 Min hund styr mitt liv (R) 15.15 Bantningsdrömmen (R) 16.10 FILM Lilla Jönssonligan på kollo. Svensk familjekomedi från 2003.

6.10 Ellen (R) 6.40 Sonic X 7.00 Sabrina – tonårshäxan 7.25 The war at home 7.50 Degrassi: The next generation 8.20 Beyond the break 9.15– 10.00 Full pott 10.35 Wildfire 11.30 Gilmore girls 12.25 FILM Beautiful girl. Komedi från 2003. I rollerna: Marissa Jaret Winokur, Mark Consuelos, Fran Drescher. Regi: Douglas Barr. 14.05 Gordon Ramsay’s the F-word (R) 15.05 FILM Joe Somebody. Komedi från 2001. I rollerna: Tim Allen, Julie Bowen, Kelly Lynch. Regi: John Pasquin. 17.00 Gränspoliserna England (R)

18.55 Bruksanvisning Brittisk animerad komedi. Av Richard Fenwick.

18.00 Rapport 18.15 Disneydags Tecknad film. 19.00 Habib Barnserie. Del 8 av 8. Habib har

19.00 Morfars farfars far – och jag Doku-

19.30 Rapport 19.45 Sportnytt

18.45 Are you smarter than a fifth grader? Amerikansk frågesport från 2007. Del 9.

18.00 Trav: Vinnare: V75 18.50 Keno Dagens Kenodragning. 19.00 Nyheterna 19.25 Vädret 19.30 Postkodmiljonären Svenskt lotteri- och

22.30 Dom kallar oss artister (R) Musikdokumentär. Del 12 av 12. Sveriges största och mest inflytelserika rockband de senaste 10 åren bestämde sig för att lägga av medan de fortfarande var på topp. Höstens turné blev The Hellacopters sista. Även 12/1, 17/1, 17/1. 23.00 FILM Piedras – Livets labyrint Spanskt drama från 2002. En lyrisk berättelse om fem kvinnor och deras liv utifrån ett unikt perspektiv; nämligen deras fötter. För visst kan man säga mycket om en människa utifrån hennes skor! Piedras handlar om fem askungar utan prinsar som alla letar efter en andra eller tredje chans. I rollerna: Antonia San Juan, Najwa Nimri, Vicky Pena. 1.15–8.05 SVT24

Dan Ekborg.

21.05 Kabaré på Berwaldhallen Underhållning. Del 1 av 2. Trettondagsshow. Dan Ekborg, Michael Weinius, Hannah Holgersson, Karl Dyall, Hanna Lindblad och Rennie Mirro står redo i en show bland änglar och banditer, oskulder och hallickar. Med Sveriges Radios symfoniorkester dirigerad av Rolf Gupta. 22.05 FILM Being Julia Kanadensisk-amerikansk-brittisk-ungerskt drama från 2004. Julia Lambert är en berömd och firad skådespelerska i England och också lyckligt gift med sin agent Michael. Men under ytan lider hon av sin falnande skönhet. I rollerna: Annette Bening, Michael Gambon, Cathrine Charlton. Regi: István Szabó.

23.50 Rapport 23.55–1.40 Syndens lag Dokumentär. Monique Maestas är huvudfigur i en narkotikaaffär där oskyldiga barn blivit utsatta för hämndaktioner.

Rowan Atkinson.

19.45 FILM Johnny English Amerikansk actionkomedi från 2003. Under begravningen för en brittisk spion dödas alla de kvarvarande spionerna i ett attentat. Nu står hoppet till den ende överlevande spionen. Johnny English och hans kompanjon Bough har fått i uppgift att lösa fallet med stölden av de brittiska kronjuvelerna. Den misstänkte är en fransk affärsman, Pascal Sauvage. I rollerna: Rowan Atkinson, Natalie Imbruglia, John Malkovich. Regi: Peter Howitt. 21.30 FILM The League Amerikansk action från 2003. Allan Quatermain är en känd äventyrare som leder ett gäng med ovanliga karaktärer som alla har legendariska superkrafter. De måste bekämpa en galning som använder sig av teknisk terror mot världen. I rollerna: Sean Connery, Naseeruddin Shah, Peta Wilson. Regi: Stephen Norrington. 23.35 FILM Bulletproof Amerikansk komedi från 1996. Småtjuven Archie Moses anser att Rock Keats är hans bästa vän, ända tills det uppdagas att Keats i själva verket är en förklädd polis. Vid en knarkuppgörelse utbryter skottlossning och Moses råkar av misstag skjuta Keats i huvudet. I rollerna: Damon Wayans, Adam Sandler, James Caan. 1.15 FILM Touch the top of the world. Kanadensiskt drama från 2006. I rollerna: Peter Facinelli, Sarah Manninen, Bruce Campbell. 2.55 FILM Club Dread. Skräckkomedi från 2004. I rollerna: Elena Lyons, Dan Montgomery Jr, Tanja Reichert. 4.35–5.00 Smaka på världen

BUENAVISTA

PETER TULLBERG/SR

20.00 Stjärnorna på slottet Realityserie. Del 4 av 5. Jonas Gardells dag. Dessutom: stjärnkocken Ulf Wagner. Även 15/1. 21.00 Burn Up Brittisk dramaserie. Del 2 av 2. Masud beslutar överlämna sin brännbara rapport till Tom vid FN-konferensen i Calgary om Kyoto2avtalet. Tom och Mack spelar båda under täcket med kompanjoner och sympatisörer från varsin sida i debatten. Ländernas representanter byter fot allteftersom buden om diverse bidrag höjs. Mitt i allt detta svävar både Masud, Holly och Tom i livsfara.

Amerikansk komedi från 1997. Collettes 17-årige son Scott försvinner. Hon tar kontakt med två före detta älskare, Jack och Dale, och ber dem hjälpa henne att finna sonen. I rollerna: Robin Williams, Billy Crystal, Julia Louis-Dreyfus. Regi: Ivan Reitman.

frågesportsprogram från 2009. Av tio personer i studion är det en som får möjlighet att gå upp i heta stolen. Programledare: Rickard Sjöberg.

21.00 Rapport

Janne "Loffe" Carlsson och Jonas Gardell.

18.05 FILM Två pappor för mycket

LINUS HALLSENIUS/TV4

ANDREAS HILLERGREN

NBC UNIVERSAL

bestämt sig. Han ska fråga chans på Paris i dag när klassen är på Gröna Lund

mentär. Del 3. Bonden. Clary Jansson fortsätter följa sin egen släkts väg. Även 11/1. 19.55 Oväntat besök? (R) Kortfilm. En underbar sommarnatt vid havet! En god middag, kaffe på verandan och det blir bara varmare och varmare… Manus, regi: Per Carleson. I rollerna: Helge Skoog, Tomas Norström. 20.00 Cranford Brittisk dramaserie. Del 3 av 5. När en lammstek blir stulen och Mr John rånas är damerna övertygade om att en brottsvåg har drabbat Cranford. 20.55 Bruksanvisning Brittisk animerad komedi. Av Richard Fenwick.

Hanna Hedlund.

Tom Bergeron.

20.00 Körslaget Del 4 av 7. Programledare: Gry

20.00 America’s funniest home videos

Forssell. Även 11/1.

Amerikansk underhållningsserie. Del 414.

20.55 Lotto, Joker och Drömvinsten Dagens

20.30 America’s funniest home videos 21.00 Mr Bean Brittisk komediserie. Del 9 av 14.

lotto- och jokerdragningar med chans till drömvinsten. 21.00 Körslaget, forts Del 4 av 7. Programledare: Gry Forssell. Även 11/1. 21.30 FILM World Trade Center Amerikanskt drama från 2006. Det här är den sanna historien om John McLoughlin och William J. Jimeno, de sista två överlevande att räddas från Ground Zero. Den 11 september 2001 flyger två plan in i tvillingtornen World tTrade Center, Katastrofen är ett faktum och polisen John McLoughlin tar med sig en styrka för att hjälpa till vid evakueringen. I rollerna: Nicolas Cage, Michael Pena, Maria Bello. Regi: Oliver Stone.

22.00 Nyheterna och vädret 22.15 World Trade Center, forts. 0.05 FILM Scream 2. Skräckfilm från 1997. 2.20 FILM Stealing beauty. Drama från 1996. 4.35–6.05 FILM Uppdraget. Komedi från 2006.

Mr Bean åker till havet och får problem med en baby. 21.30 Flashpoint Kanadensisk actionserie från 2008. Del 6 av 13. Ett gäng tjejer mobbar en problemfylld tonårstjej i en galleria men bråket spårar ur fullständigt och övergår i skottlossning. 22.30 FILM What’s love got to do with it Amerikanskt dramadokumentär från 1993. Tina Turner föds på en gård i Nutbush, Tennessee med dopnamnet Anna Mae Bullock. Hennes uppväxt är svår men hennes tidsfördriv och hobby blir att gå med i kyrkokören. I rollerna: Angela Bassett, Laurence Fishburne, Khandi Alexander. Regi: Brian Gibson. 0.50 Saturday Night Live: Best of Dan Aykroyd 2.10 CSI 3.05 Queer as folk 3.35 Girls of the Playboy Mansion 4.00 Girls of the Playboy Mansion 4.25 Mr Romance 5.10–5.55 Saturday night live

TV6

TV8

Kanal9

TV4 plus

DR1

TV2 Danmark

8.30 Close encounters with Keith Barry. 9.00 Fab 5. 9.50 Miami ink. 10.45 Skål. 11.10 Skål. 11.40–12.30 Beauty and the geek. Realityserie från 2005. 13.00 The class. Komediserie från 2006-07. 13.30 The class. 14.00 Robot wars. Brittisk underhållningsserie från 2001. 15.00 Scrapheap challenge. Brittiskt tävlings- och underhållningsprogram från 2003. 16.00 Love Monkey. Dramaserie från 2006. 17.00 Miami ink. Realityserie från 2008. 18.00 Family guy. Animerad serie från 1999. 18.30 Family guy. 19.00 Simpsons. Tecknad komediserie från 1990-91. 19.30 Simpsons. 20.00 Whacked out sports. Realityserie från 2006. 20.30 Whacked out sports. Realityserie från 2006. 21.00 Narc. Thriller från 2002. 23.05 Dirty. Thriller från 2005. 1.05 Fargo. Kriminaldrama från 1996. 3.05 Bullshit. Underhållningsserie från 2006. 3.35 Supernollan. Komedi från 1979. 5.10–6.00 Scrapheap challenge. Brittiskt tävlings- och underhållningsprogram från 2003.

6.00 Frånvarande. 7.00 Deutsche Welle Journal. 8.00–9.00 Wow-faktorn. 10.30 Make me a million. 11.30 Studio Belinda. 12.00 Frånvarande. Svenskt diskussionsprogram från 2008. 12.55 Asteroid. Thriller serie från 1997. 13.55 Bacardirommens mörka hemlighet: Kampen mot socialismen. Tysk dokumentär från 2003. 14.50 Det röda Kina. Dokumentär från 2003. 16.00 Byggare Brad. Kanadensisk dokumentärserie från 2007. 16.30 Byggare Brad. Kanadensisk dokumentär från 2007. 17.00 Konsten att börja oroa sig och sluta leva. 17.30 The Apprentice UK. Brittisk realityserie 2004. 18.50 Huff. Komediserie 2006. 20.00 Touching Evil. Brittisk kriminalserie från 1997. 22.10 Peter den Store. Dokumentär från 2007. 0.10 Möte med en mästare: Steven Spielberg. 1.25 Människornas stad. 2.05 The Apprentice UK. 3.10 Frånvarande. 4.00 Studio Virtanen. 4.25 Studio Belinda. 4.50 Europeisk forskning. 5.00–6.00 Deutsche Welle Journal.

6.05 Live from Abbey Road. 7.00 Golf. Royal Trophy. 10.00 Tidsresenärerna. Brittisk dokumentärserie från 2007. 11.00 Sharpe. Brittisk dramaserie. 12.55 Spanien runt med Gwyneth & Co. Mat- och reseprogram från 2008. 13.50 Scruples. 14.50 Livet kan börja. Brittisk dramaserie från 1997. 15.40 Sköna gröna hem. Kanadensisk livsstilsserie från 2008. 16.10 Sköna gröna hem. Kanadensisk livsstilsserie från 2008. 16.40 Jeeves and Wooster. Brittisk komediserie från 1990. 17.45 Monk. Kriminalserie från 2002. 18.45 Michael Palins nya Europa. Brittiskt reseprogram från 2007. 19.55 Ett fall för Dalziel & Pascoe. Brittisk kriminalserie från 2006-2007. 21.00 Ett fall för Frost. Brittisk kriminalserie från 2003. 23.05 John Deed – domare. Brittisk kriminalserie från 2007. 0.15 Avenger. Thriller från 2006. 2.00 Edel & Starck. Tysk dramakomediserie från 2002. 2.55 European journal. 3.25 The bill. Brittisk kriminalserie. 4.15–5.05 The bill.

6.20 Dickinsons auktionsskola. Brittisk underhållningsserie från 2006. 7.25 Dr Phil. Pratshow från 2009. 8.15–9.10 Dr Phil. 11.10 Vem åldras värst? Brittisk dokumentärserie från 2006. 11.45 CBS 60 minutes. 12.40 Möte med Andy Warhols ande. Brittisk underhållningsdokumentärserie från 2004. 13.40 Paranormal Egypt. Brittisk ockult serie 2007. 14.35 Prinsar & prinsessor. Svensk dokumentärserie från 2008. 15.35 Army wives. Dramaserie från 2006. 16.30 Kim rensar i röran. Irländsk realityserie från 2008. 17.05 Extrem övervikt. Australisk dokumentär från 2006. 18.00 Big medicine. Dokumentärserie från 2007. 19.00 Kan du texten? Underhållningsprogram från 2007. 20.00 Patch Adams. Dramakomedi från 1998. 22.15 Wallander: Byfånen. Svenskt kriminaldrama från 2005. 0.10 Spanarna. Actionkomedi 1987. 2.25 Judys domstol. Realityserie från 2008. 4.00 Kennedys kvinnor. Miniserie från 2001. 5.25–6.10 Work out. Realityserie 2007.

7.00–11.00 Morgenhår. 7.01 Peter Pedal. 7.25 Skrål – med Ida og Prinsesse Alice. 7.45 Disney sjov. 8.45 Den amerikanske drage. Tegnefilm med dansk tale. 9.05 Spiderman. Tegnefilm. 9.30 Robotboy. 9.45 Naruto. Japansk tegnefilm med dansk tale. 10.10 Hannah Montana. 10.35 21 dage på Nordpolen. 11.00–12.00 Tidens tegn – TV på tegnsprog. 11.01 Børneblæksprutten. 11.15 Tidens tegn. 12.00 DR update – nyheder og vejr. 12.10 Troldspejlet. 12.30 Julesession med Nik & Jay. 13.15 Update Highlight. 13.35 Family Guy. Kulttegnefilm. 14.00 X Factor. 15.00 Hammerslag. 15.35 Miss Marple: Sittaford mysteriet. Engelsk krimi fra 2006. 17.10 Før søndagen. 17.20 Held og lotto. 17.30 Kaj og Andrea. 18.00 Radiserne. Tegnefilm med dansk tale. 18.30 TV Avisen med vejret. 18.55 Sportnyt. 19.10 Galapagos-øerne. Naturserie fra BBC fra 2006. 20.00 Sport 2008. 22.15 Daylight. Actionfilm fra 1996. 0.05–1.45 En sag for Frost. Engelsk krimiserie fra 2003.

6.00 Mama Mirabelle’s Home Movies. 6.15 Harry og en spand fyldt med dinosaurer. 6.40 Fifi og Blomsterbørnene. 6.48 Jeppe & Marie præsenterer. 6.51 I drømmehaven. 7.22 Jeppe & Marie præsenterer. 7.25 Dora Udforskeren. 7.51 Jeppe & Marie præsenterer. 7.52 Gazoon. 7.55 Shaolin kids. 8.21 Jeppe & Marie præsenterer. 8.25 Pokémon. 8.43 Jeppe & Marie præsenterer. 8.47 Pokémon. 9.10 Yugioh GX. 9.35 DinoSapien. 10.00 H2O – bare tilsæt vand. 10.30 Oskar & Josefine. 12.00 Nyhederne. 12.10 Hvem kan slå Joachim og Andrea? 13.25 Gordon Ramsays køkkenmareridt. 14.15– 18.00 Håndboldlørdag. 14.20 Håndbold. 15.00 Håndbold. 16.00 Håndbold. 17.00 Håndbold. 18.00 Nyhederne og sporten. 18.10 Regionale nyheder. 18.20 Vejret. 18.25 Bubber & BS på nye afveje. 19.00 Nyhederne. 19.30 Regionale nyheder. 19.45 Lørdagssporten. 20.00 Så det synger. 20.50 Raising Helen. 22.45 Vejret. 22.55 Collateral. 0.55 Vanishing point. 2.30 X-


metro

Fredag 2009-01-09

tv söndag 21

Världens minsta man - och jag TV4 klockan 18.00 Programstart. Del 1 av 4. Programledare: Mark Dolan (bilden) letar efter världens kortaste människa.

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

9.00 Vinterstudion 9.10 Alpint 10.10 Alpint 11.00 Vinterstudion 12.10 Alpint 13.05 Vinterstudion 13.10 Alpint 14.05 Vinterstudion 15.50 Skidskytte 16.40 Vinterstudion 17.00 Isbjörnar, hundar och videoband 17.25 Dom kallar oss artister (R) 17.55 Sportnytt

8.00–10.00 Bolibompa 8.00 Bolibompahelg 8.01 Musses klubbhus 8.25 Fåret Shaun 8.35 Draken (R) 9.00 Disneydags 10.00–10.45 Gudstjänst Från Missionskyrkan i Tibro. Ornamentsnickaren Bengt-Inge Lidskog predikar. 10.55 På spåret (R) 11.55 Veronica Mars (R) 14.10 Lost in Austen (R) 15.00 Morfars farfars far – och jag (R) 15.55 Monsantos värld (R) 17.45 Sigrid och Isaac (R)

6.30 Sabrina 7.00 Lilla huset på prärien 7.55–8.50 Rachael Ray 9.40 Jesse 10.05 Alla älskar Raymond 10.35 Drew Carey 11.00 Drew Carey 11.30 Spin City 12.00 Spin City 12.30 All of us 12.55 All of us 13.25 Men in trees 14.20 Beauty and the geek 15.15 Beauty and the geek 16.10 Beauty and the geek 17.05 Beauty and the geek

6.05–8.59 Barnprogram 6.05 Jordgubbs-Lisa (R) 6.25 Thomas tåget 6.35 Rupert Björn 6.45 Pororo 6.50 Elias – den lilla räddningsbåten (R) 7.00 Dora utforskaren 7.25 Djungel-George 7.50 Witch (R) 8.10 Mimmi & Mojje – den mystiska Mallorcapärlan 8.25 Aptv med Zillah & Totte 8.59 Nyhetsmorgon söndag 11.30 Körslaget (R) 13.00 NYTT Let’s dance (R) 15.00 FILM School of rock. Komedi från 2003. 17.05 Keno 17.10 Vinnare: V65

6.10 Entertainment now (R) 6.40 Sonic X 7.00 Sabrina – tonårshäxan 7.30 The war at home 7.55 Degrassi: The next generation 8.20 Beyond the break 9.15–10.00 Full pott 10.20 Gilmore girls 11.10 Royal Flying Doctor Service 11.40 Airline 12.10 McLeods döttrar 13.00 Painted Babies at 17 (R) 14.05 Fet = dum? 15.05 Spa of embarrassing illnesses 16.05 Reaper (R) 17.00 FILM Snyltgästen. Komedi från 1992.

18.00 NYTT Världens minsta man – och jag Brittisk dokumentärserie från 2007. Del 1 av 4.

19.00 Greek Amerikansk ungdomsserie från

En mustig Berns-show från vintern 1977. Björn Barlach och Åke Cato har skrivit ihop texterna och musiken är hämtad från många verkligt skilda håll, såsom Beethoven, Ellington eller Povel Ramel. Medverkar gör Tommy Körberg och Tre Damer. På instrumentalsidan så möter vi Jan Allan, Rune Gustafsson, Bengt Hallberg, Egil Johansen, Sture Nordin, Claes Rosendahl samt Arne Domnerus.

Sharaun.

Herbert von Karajan.

landtunga förbinder sydvästra Sardinien med den lilla ön Sant’Antioco. Programledare: Bo Hagström. Även 14/1, 16/1. 20.30 Sportspegeln Sportmagasin. Även 12/1.

19.00 Kameran & Karajan Veckans konsert. SVT

Herbert von Karajan var mycket teknik- och filmintresserad, och började göra konsertfilmer med sig själv i huvudrollen redan i slutet av 50-talet. Filmer som med sin dramatiska ljussättning och klippteknik bidragit till att ikonisera honom. Här får vi se och höra hur det egentligen gick till. Även 12/1 och 17/1. 20.00 Dokument inifrån: Livspusslet Dokumentär. Pressen från jobbet äter sig in i varje del av vardagen. Allt fler har svårt att hitta balansen mellan arbete och fritid. Blev vi lurade av drömmen om det flexibla arbetet? Även 15/1 och 17/1.

21.00 Aktuellt 21.15 Stranded Dokumentär. Om den svåra flyg-

Ernst-Hugo Järegård.

21.15 FILM Veberödsmannen Svenskt drama.

19.00 Nyheterna och vädret

kraschen i Anderna 1972. För första gången berättar de överlevande själva om hur de klarade mer än två månader utan mat och kläder i isande kyla. Deras räddning blev att äta av sina döda kamrater.

En av tre berättelser i serien ”Skånska mord” byggda på verkliga händelser. ”Veberödsmannen” är mordbrännaren och mördaren Martin Svenssons historia men handlar även om sonen Emil, den oskuldsfulle medarbetaren. 22.50 Inför Guldbaggen 2009 Inför galan Guldbaggen 2009 pratar SVT:s Fredrik Sahlin och Svenska Filminstitutets VD Cissi Elwin. 23.00 FILM Normal Amerikanskt drama från 2003. Roy och Irma har varit gifta i 25 år, när Roy till slut inte kan ljuga för sig själv längre. Som kvinna fångad i en mans kropp. I rollerna: Jessica Lange, Tom Wilkinson, Hayden Panettiere.

Del 2 av 2. Agathes liv är en mardröm sedan en ung kvinna hittats död i Seine, mördad efter en specifik ritual. Kvinnan var en avbild av Agathe, hade samma förnamn och var likadant klädd. Eftersom kvinnan också påstått sig vara förföljd och bestulen av Agathe, är Agathe nu tvungen att söka sanningen och bevisa sin oskuld. Vem har i dag makten i det hemliga sällskap som Agathe studerat, vem hotar henne till livet om hennes forskning blir offentlig?

1.00–6.00 SVT24

0.55–1.55 Den gäckande freden (R)

23.10 Rapport 23.20 Dubbelgångare (R) Fransk thrillerserie.

2008. Del 13 av 22. Cappie försöker ge igen på Evan för att han har skvallrat om deras hemliga fester. Caseys rivalitet med Rebecca blir värre när hon får reda på Rebeccas nya förhållande. 20.00 Gordon Ramsay’s the F-word Brittisk matlagningsserie från 2006. Del 6 av 9. Programledare: Gordon Ramsay. ALFRED HABER

19.30 Rapport 19.55 Regionala nyheter 20.00 Solens mat Matreseprogram. En smal

Hur lång eller kort man blir är inget man själv kan påverka och det är många som aspirerar för titeln världens kortaste man.

BEYOND/TV4

BERTIL S-SON ÅBERG/SVT BILD

18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Minnenas television Vi äro musikanter.

CBS INTERNATIONAL TELEVISION

SVT1

18.00 Top model 11 Amerikansk reality från

2008. Del 1 av 13. Dörrarna öppnas för den 11 omgången av Top model. I den första utmaningen går de 14 finalisterna på catwalken inför domarnas kritiska ögon. Vilka har vad som krävs för att gå vidare till nästa steg? 19.00 Top model 11 Amerikansk reality från 2008. Del 2 av 13. Modellerna flyttar in i sin lyxiga lägenhet och deltar senare i en fotografering som demonstrerar deras olika politiska övertygelser. 20.00 Bones Amerikansk kriminalserie från 2008. Del 6 av 26. Kvarlevorna efter en avskydd kontorschef hittas i ett hisschakt. Nu är det upp till Brennan och Booth att ta reda på vem av de anställda som dödade honom. 21.00 FILM Familj på väg Amerikansk komedi från 2006. Bob Munro och hans familj lever ett hektiskt vardagsliv med skola, arbete och massor av fritidsaktiviteter. Således bestämmer de sig för att åka till Hawaii på en välförtjänt semesterresa. Kort innan avfärden kommer dock Bob på andra tankar. I rollerna: Robin Williams, Cheryl Hines, Joanna ‘JoJo’ Levesque. Regi: Barry Sonnenfield. 0.25 FILM Havanna. Drama från 1990. Cuba 1958 innan revolutionen. Den professionelle spelhajen Jack Weil besöker Havanna för att organisera en stor pokerturnering. På båten möter han glamourösa Bobby från Sverige och blir kär. I rollerna: Robert Redford, Lena Olin, Alan Arkin. 2.50 FILM Garage days. Australisk dramakomedi från 2003. En komedi om att växa upp och om ett band som försöker slå sig fram i rock’n rollens hårda värld. I rollerna: Kick Gurry, Maya Stange, Pia Miranda. 4.35–5.00 Smaka på världen

Nathan Monk.

19.20 Kortvuxna berättelser Australisk doku-

mentärserie från 2006. Del 4 av 4. Nathan Monk är kortvuxen och har en lillebror, Brendan, som är av normallängd. 20.00 Sporten Dagsaktuell sport och längre reportage om spännande idrottshändelser. 20.30 Snillen snackar Svenskt underhållningsprogram från 2009. Del 2 av 8. I dag finns Anders Jansson, Tobias Persson, Morgan Alling och Helge Skoog i panelen och gäst är skådespelerskan Marika Lagercrantz. Gäster: Anders Jansson, Tobias Persson, Morgan Alling, Helge Skoog, Marika Lagercrantz. Programledare: Carina Berg. 21.00 FILM A lot like love Amerikansk romantisk komedi från 2005. På flyget från Los Angeles till New York träffas Oliver och Emily och de inser snabbt att de är helt fel för varandra. I rollerna: Amanda Peet, Ashton Kutcher, Taryn Manning. Regi: Nigel Cole.

Ur serien.

21.00 NYTT Trollkarlens hemligheter

22.00 Nyheterna och vädret 22.15 A lot like love, forts. 23.30 Fotbollskanalen Europa tionella fot

Amerikansk dokumentärserie. Del 1 av 13. 22.00 NYTT Pamela Anderson: Girl on the loose Amerikansk realityserie från 2008. Del 1 av 8. Pamela och David LaChapelle åker till Las Vegas för att gå på en Elton John-konsert. 22.30 Skins Brittisk dramaserie från 2008. Del 2. Lucy är kär i Maxxie och otroligt avundsjuk på Michelle som spelar huvudrollen mot Maxxie i skolans musikal. Men Michelle har annat att oroa sig för och försöker få Tony att minnas deras gemensamma förflutna. 23.30 Criminal minds (R) Amerikansk thrillerserie från 2008-09. Del 1. En bomb exploderar i en stadsjeep i New York och en medlem i BAUteamet kan ha funnits i bilen. Teamet försöker ta reda på vem som kan ha blivit skadad i explosionen och gör allt för att gripa terroristerna som är ansvariga för förödelsen. Gästskådespelare: Sienna Guillory.

0.10 Huge moves 1.15 Göring 2.15 Ice road truckers (R) 3.10 CBS 60 minutes 3.55–5.50 Frälsningens helvete i Jonestown

0.25 CSI NY 1.25 Intervention 2.25 World poker tour 4.00 Mr Romance 4.45 Drickbart 5.10–5.35 Drickbart (R)

TV6

TV8

Kanal9

TV4 plus

DR1

TV2 Danmark

8.30 8 simple rules. Komediserie från 2004. 9.00 Treasure island extreme. Nyzeeländsk realityserie från 1997. 9.50 Miami ink. Realityserie från 2006. 10.45 Skål. 11.10 Skål. 11.40 Family guy. 12.05–12.30 Family guy. 13.00 Simpsons. 13.30 Simpsons. T14.00 Robot wars. 15.00 Scrapheap challenge. Brittiskt tävlings- och underhållningsprogram från 2003. 16.00 I survived a japanese game show. Realityserie från 2008. 17.00 Fear factor USA. Realityserie från 2004–05. 18.00 Amazing race. Realityserie. 19.00 Miami ink. Realityserie från 2008. 20.00 I survived a japanese game show. Reality från 2008. 21.00 Burn notice. Actionserie från 2008. 22.00 Dukes of Hazzard: the beginning. Actionäventyr från 2007. 23.55 World’s most amazing videos. Realityserie från 2007. 0.55 Amazing race. Äventyrsreality. 1.55 Fear factor USA. 2.55 The shield. 3.45 Scrapheap challenge. 4.40–5.30 Robot wars. Brittisk serie från 2001.

6.00 Frånvarande. 7.00 Deutsche Welle Journal. 7.50–9.00 VD mot väggen. 10.30 Konsten att börja oroa sig och sluta leva. 11.00 Studio Belinda. 11.30 Frånvarande. 12.30 Asteroid. Thrillerserie från 1997. 13.30 Mannen som levde en lögn. Brittisk dokumentär från 2006. 14.30 Det röda Kina. Dokumentär från 2003. 15.40 Byggare Brad. Kanadensisk dokumentär från 2007. 16.10 Byggare Brad. Kanadensisk dokumentär från 2007. 16.40 Möte med en mästare: Steven Spielberg. 17.55 Den elake kocken. Brittisk realityserie från 2005. 18.55 Den elake kocken. 20.00 Arnold Schwarzenegger: politikens actionman. Dokumentär från 2006. 21.30 Bushs hjärna: Karl Rove. Dokumentär från 2004. 23.15 Patriotlagen, medborgarens fiende? 0.45 Frånvarande. 1.45 Arnold Schwarzenegger: politikens actionman. 3.05 Asteroid. 4.00 Studio Virtanen. 4.25 Studio Belinda. 4.50 Europeisk forskning. 5.00–5.59 Deutsche Welle Journal.

6.40 Inside the actors studio. Intervjuprogram från 2007. 7.00 Golf. Royal Trophy. 10.00 Jeeves and Wooster. Brittisk komediserie från 1990. 11.00 Sharpe. Brittisk dramaserie. 12.20–14.10 Ett fall för Frost. Brittisk kriminalserie från 2003. 14.45 Fotboll. Serie A. 17.00 Biography. Reportageserie från 2007. 18.00 Livet kan börja. Brittisk dramaserie från 1997. 19.00 Tidsresenärerna. Brittisk dokumentärserie från 2007. Del 7 av 13. . Programledare: Tony Robinson. 20.00 Doc Martin. Brittisk dramaserie från 2005. 21.00 Mad men. Dramaserie. Del 13 av 13. Meditations in an Emergency. Sterling Cooper kämpar på utan Dan. I rollerna: Jon Hamm, John Slattery, Elisabeht Moss. 22.00 Alias. Thrillerserie från 2001. 23.00 Spooks. Brittisk thrillerserie från 2005. 0.05 Tillbaka till brottsplatsen. Dokumentärserie från 2004. 1.05 Tillbaka till brottsplatsen. Dokumentärserie från 2004. 1.55 Golden Globe Awards 2009. Gala. 5.00–5.50 The bill.

6.10 Kim rensar i röran. Irländsk realityserie från 2008. 6.40 Dr Phil. 7.25 Dr Phil.8.15–9.10 Dr Phil. 11.10 Min hund styr mitt liv. 11.45 Mannen som talar med hundar. 12.45 Djurräddarna på Nya Zeeland. 13.15 Dickinsons auktionsskola. 14.30 Work out. Realityserie från 2007. 15.30 Äktenskapsakuten. 16.00 Life’s a trip. Kanadensiskt reseprogram från 2007. 16.30 Jakt & fiske. Svenskt jakt- och fiskemagasin från 2008. 17.30 Vad blir det för mat. Svenskt matprogram från 2008. 18.00 Leilas fest. Svensk matlagning från 2008. 18.30 Leilas fest. Svensk matlagning från 2008. 19.00 Bingolotto. Direktsänt spelprogram. 21.00 Poirot. Brittisk serie från 2007. 22.55 Afterlife. 0.00 Hemsökta hus. Brittisk ockult serie från 2006. 1.00 Hemsökta hus. 2.00 Paul McKenna förändrar ditt liv. 2.55 Hemsökta hus. 3.40 Hemsökta hus. 4.25 Osaliga andar. Kanadensisk ockult serie från 2006. 4.50 The mom show. 5.35–6.30 Conan O’Brien.

7.00–11.00 Morgenhår. 7.01 Mickeys klubhus. 7.25 Pippi Langstrømpe. 7.50 Fandango med Sebastian og Chapper. 8.20 Landet for længe siden. Tegnefilm med dansk tale. 8.45 Lille Nørd. 9.15 Store Nørd. 9.45 Svampebob Firkant. 10.10 Hannah Montana. 10.35 Juniper Lee – Hvor blev June af? 11.00 Veteran TV. 11.30 Fanget i fortiden. 12.00 DR update – nyheder og vejr. 12.10 Boxen. 12.30 Spam – Bjarke special. 12.55 Zombie Western. 13.15 Boogie mix. 13.35 Family Guy. Kulttegnefilm. 14.00 Gudstjeneste i DR Kirken. 14.50 De tavse børn. Engelsk dokumentarprogram fra 2005. 15.45 Håndbold: DanmarkRumænien (m). 17.30 Peter Pedal. 17.55 Gurli Gris. 18.00 Når orangutangen går på barsel. 18.30 TV Avisen med sport og vejret. 19.00 Sportsrevyen 2008. 20.00 Livvagterne. 21.00–21.45 21 Søndag med sportnyt. 21.00 21 Søndag. 21.35 Sportnyt. 21.45 Columbo: Den forsvundne formue. Krimi fra 1994. 23.15–0.25 DR-dokumentar

6.20 Martin & Ketil i den store verden. 6.43 Jeppe & Marie præsenterer. 6.46 I drømmehaven. 7.17 Jeppe & Marie præsenterer. 7.20 Dora Udforskeren. 7.45 LazyTown. 8.15 Pippi Langstrømpe. 8.39 Jeppe & Marie præsenterer. 8.40 Dinosaur King. 9.06 Jeppe & Marie præsenterer. 9.10 Kvantepatruljen. 9.31 Jeppe & Marie præsenterer. 9.35 George den gæve Liansvinger. 10.05 Clone wars. 10.30 Yugioh GX. 11.00 Fodbold. 12.00 Nyhederne. 12.10 Fodbold. 14.40 Fodbold. 15.55 Fodbold. 16.40 Venner. 17.10 Gordon Ramsays køkkenmareridt. 18.00 Nyhederne og sporten. 18.10 Regionale nyheder. 18.20 Vejret. 18.25 Bubber & BS på nye afveje. 19.00 Nyhederne. 19.30 Regionalprogram. 20.00 Stjernetræf. 20.50 Vejret. 20.55 Blackout. 22.35 Zulu djævleræs 3: Nu’ det personligt! 23.25 Det sejeste sjak – Ice Road Truckers. 0.15 Life of Brian. 1.50 Parkinson. 2.40 Lovens strenge søstre. 4.25 Malcolm i midten. 5.00 Bananer i pyjamas.

RO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO

ÄR DU MEDLEM I CLUB METRO? Beställ ditt nya medlemskort till mobilen, så att du kan fortsätta ta del av alla förmånliga erbjudanden.

w.clubmetro.se


metro

fredag 2009-01-09

22 tv

�Sportens ürskrÜnika� SVT 24 klockan 19 Missade du SVT-sportens ürskrÜnika? Dü har du chanMETRO sen att se den igen i kväll.

S P L I T Z

Dagens filmtips

Dagens tv-profil David Hellenius Ålder: 34. Bor: Stockholm. Familj: Sambo, son. Aktuell: Programledare i �Let’s dance�, säsongspremiär i kväll. SCANPIX

6Ă?RTPRISRutinerade herrar.

Radarparet i klassiker

6Ă?RTPRISBlüsningen dramakomedi Mästerparet Robert Redford och Paul Newman bestämmer sig fÜr att lura en gangsterboss i 1930-talets Chicago. Vann sju Oscar. En favoritscen är när Newman spelar poker pü ett tüg. Massa andra skÜna scener i denna klassiker. (1973) TV 8 kl 21.10

David Hellenius och Jessica Almenäs leder �Let’s dance�.

0ROGRESSIVA ELLERPROGRESSIVA(OSOSSKANDUVĂ‹LJADEN TYPAVPROGRESSIVAGLASSOMPASSARDIGBĂ‹ST6IHARALLT FRĂ?NENKLAREVARIANTERTILLGLASMEDAVANCERADESLIPNINGAR

�Kolla extra noga när Paul Newman spelar poker.� Om �Blüsningen�

UNDERSĂšKNINGAVDINAĂšGONPRESENTERARVIOLIKAFĂšRSLAG SEDANVĂ‹LJERDUUTIFRĂ?NBEHOVOCHPRISNIVĂ? (OSOSSFĂ?RDUKOMPETENS VALFRIHETOCHOMTANKE

The limey dramathriller Skivproducent (Peter Fonda) für besÜk av vüldsbenägen fÜre detta fängelsekund (Terence Stamp) vars dotter han strulat med. Fängelsekunden vill hämnas dotterns dÜd och gÜr skivproducentens liv till ett helvete. (1999) SVT 1 kl 23.25

%SLĂšV

%LIASONS /PTIK 3ĂšDERGATAN   

(ELSINGBORG

(OLMS /PTIK $ROTTNINGGATAN   +ULLA /PTIK +ULLAGATAN   

,UND

– Man vet aldrig, eftersom ingen har gjort det fÜrr blir det en jäkla utmaning fÜr allihop. Jag tycker det är en kul blandning av deltagare med Blondinbella, Carl Jan Granqvist och Elisbet HÜglund, att hon ska vara med är fantastiskt roligt. Det känns som ett

0ROFORMA /PTIK ,ILLA &ISKAREGATAN   

-ALMĂš

-ALMBORG /PTIK 3 &ĂšRSTADSGATAN "   7ALLGRENS /PTIK !HLMANSGATAN   

Dagens sporttips

3VEDALA

SCANPIX

6ELLINGE

5

$AHL|S /PTIK .YGATAN   

8

3

6ELLINGE 3YNOPTIK +OMPANIGATAN !  

1 7

BäckstrÜm är het i NHL.

7

1

4

3

/PTIKER 4ILLGREN !LGATAN  

9

6

2 2 5

2

8 5

9

5

4

8

7 9

6 1

7

8

4

Fyll i de tomma rutorna sü att alla siffror frün 1 till 9 finns med i varje vügrät och lodrät rad samt i varje lüda med 9 rutor. Inga siffror ska summeras.

LÜsningen publiceras pü insändarsidan. Mer sudoku pü metro.se/sudoku

Namn ... ... fem tv-favoriter �Six feet under�, �Boston tea party�, �Hül i väggen�, �Simpsons�, �Stjärnorna pü slottet�.

gäng man bara müste se. Man vill inte missa Elisabet HÜglund i en jive. Vad gillar du själv fÜr danser?

– Lite olika. Jag kan tycka att det är kul med dansband, att kÜra styrdans pü en dansbana pü midsommarafton. Och det är roligt att bugga. Jag gick pü buggkurs med min syrra när jag var liten sü jag kan nügra grundsteg och snurrar. INGRID ARINELL ingrid.arinell@metro.se

Vad tycker du om tv-programmen? Mejla till tyckomtv@metro.se

Jag vill ha mer science fiction!

När blir det bra pü Comedy Central?

SCIENCE FICTION. Jag vill skälla pü TV 4 som har gjort det sü svürt att kunna se TV 4 Science Fiction! Kan de inte �sälja� kanalen till Comhem? Det är sü lite sci-fi pü tv sü man vill ju gärna kunna se sü mycket som mÜjligt. Mer �Star trek� üt folket!

KOMEDI. Tjena, hoppas det blir bättre program snart pü nya Comedy Central, just nu känns det som en liiite coolare variant av TV 4 Komedi. Man hade ju hoppats pü mer ... inte mer �Sex and the city.� Var är Jon Stewart, till exempel? HUMORIST

CAPTAIN KIRK

SCANPIX

1

3

$AHL|S /PTIK 4ORGET   

4RELLEBORG

Ishockey NHL GlÜdheta Washington Capitals, med Nicklas BäckstrÜm och Michael Nylander tar emot Columbus Blue Jackets med Fredrik Modin, Christian Bäckman och Kristian Huselius. Canal Plus Sport kl 01

Tror du nĂĽgon av deltagarna kommer fĂĽ det extra tufft?

(OLST /PTIK 3ĂšDERGATAN   

3TAFFANSTORP

Hett svenskmĂśte i NHL-hockeyn

Den fjärde säsongen av �Let’s dance� har premiär i kväll. Och programledaren David Helenius hoppas fü se �Efterlyst�:s Hasse Aro i en eldig tjurfäktningsdans. – Jag tycker det är kul med danser som gür snabbt, som paso doble och jive. Klart man vill se Hasse Aro i en paso doble, säger han.

PROGRAMLEDARE.

SOMGERDIGENSYNKOMFORTUTĂšVERDETVANLIGA%FTEREN

Fonda für besÜk av fängelsekund

�Det är roligt att bugga�

Mindre �Sex and the city�, tack.

SYMPATISK BLOCKAD HJÄLPER MOT SVETTNING, RODNAD OCH SOCIAL FOBI Nästan var tionde människa lider av social fobi. Rädslan av rodnad, svettning eller rampfeber kan vara olidlig. Man kan inte själv motverka dessa symtom, hur mycket man än fÜrsÜker. Jonas berättar: Mitt arbete är mycket fordrande, jag müste vara i mÜten och presentera mina artiklar och kunskaper. Tidigare brukade jag rodna nästan dagligen, det bÜrjade redan fÜrhindra min levnadsbana. Redan att presentera mig fÜr gruppen blev pinsamt: hjärtat bultade, händerna och ljudet bÜrjade darra. Dü beslÜt jag att ta mig den sympatiska blockaden ür 2003. Rodnaden fÜrsvann direkt och min blyghet ocksü! Åtgärden hade ett omvälvande inytande pü mitt liv: nu kan jag gü fritt och utan blyghet till alla sociala situationer, lika bra i arbete som i min fritid. I dag njuter jag oerhÜrt mycket av livet, detta beslut har jag inte üngrat en enda sekund.

Sympatisk blockad Gränssträngen i brĂśstkorgen komprimeras endoskopiskt med klipsar. Blockaden hjälper, även om psykoterapi eller medicinering inte har hjälpt. Var ďŹ nns Privatix Kliniken? Privatix ligger i Tammerfors, Finland. Ansvarig läkare är docent Telaranta. Läs mer pĂĽ privatix.ďŹ och fyll där i en blankett fĂśr utvärdering. av ditt fall. Vi ger dig därefter feedback. Vi pratar bĂĽde svenska och engelska. Dr.Timo Telaranta FIN-33100 Tammerfors Infotel. +358 50 67222 telaranta@gmail.com


metro

Fredag 2009-01-09

tv 23

Män om sina kroppar SVT2 klockan 21.30 Män berättar naket och nära kameran om sina kroppar och funderingar de har om dessa.

SVT1

SVT2

TV3

TV4

Kanal5

6.00–9.30 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 FILM Kangaroo Jack. Komedi från 2003. 13.35 I Robert Johnsons fotspår (R) 14.30–14.40 Inför Guldbaggen 2009 15.10 Gomorron Sverige 16.00 Rapport 16.05 Antikrundan (R) 17.05 Inför Idrottsgalan 2009 17.20 Skidskytte

10.00 Veronica Mars (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset

6.30 Nanny 7.00 Spin city 7.30 Just shoot me 7.55– 8.50 Rachael Ray 9.40 Top model 10 (R) 10.40 The Oprah Winfrey show (R) 11.30 Rachael Ray 12.25 Just shoot me (R) 12.50 Våra bästa år 13.40 The Oprah 14.35 How I met your mother (R) 15.05 Melrose Place 16.00 Top model 10 17.00 Hell’s kitchen

5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Supernanny 10.50 Kenny & vänner (R) 11.15 Kenny & vänner (R) 11.45 Hem till gården 12.10 Hem till gården 12.45 Nyhetskanalen 13.00 Trav: Dagens rätt 13.30 Anne på Grönkulla 14.25 Nyhetskanalen 14.30 Spårlöst (R) 15.25 Små i stora världen 15.55 That ’70s show (R) 16.20 That ’70s show (R) 16.50 Doctors 17.50 Trav: Fredagsflex 17.55 Parkeringskriget

6.15 Ellen (R) 6.45 Miracle workers 7.35 Fresh Prince i Bel Air (R) 8.05 Jay Leno show 9.00–10.30 Full pott 10.55 Exposed 11.50 Unga mödrar (R) 12.20 Ellen 12.50 Ellen DeGeneres show 13.45 Desperate housewives 14.35 Rules of engagement (R) 15.05 Vänner (R) 15.35 Fresh Prince i Bel Air 16.05 One Tree Hill 17.00 America’s funniest home videos 17.30 Starveillance Amerikansk animerad parodiserie från 2007. Del 1 av 6

18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Skidskytte Forts. från SVT2 19.00 Kulturnyheterna Även senare i dag. 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 På spåret I kväll tävlar Lisa Syrén och

21.00 Burn up Brittisk dramaserie. Del 1 av 2. Samtidigt som Tom hastigt blir ny styrelseordförande i Arrow Oil, mördas ett team geologer i Saudiöknen. Masud tar ensam hand om en mycket brännbar hemlig forskningsrapport. 22.30 Solens mat (R) Matreseprogram. I veckans program besöker vi landskapet Basilikata. Bo Hagström besöker den lilla byn Accettura.

23.00 Kulturnyheterna (R) 23.15 Inför Guldbaggen 2009 Inför galan Guldbaggen 2009 pratar SVT:s Fredrik Sahlin och Svenska Filminstitutets VD Cissi Elwin om det gångna svenska filmåret. Galan äger rum den 12 januari. Programledare: Fredrik Sahlin. 23.25 FILM The Limey Amerikanskt drama från 1999. Den åldrade brottslingen Wilson har just blivit utsläppt från fängelset. Under tiden har hans dotter avlidit under mystiska omständigheter. I rollerna: Terence Stamp, Peter Fonda, Lesley Ann Warren. Regi: Steven Soderbergh. 0.55 Berättelsen om Moulin Rouge (R) 1.55–8.05 SVT24

Milos Forman och Ann Victorin.

20.00 Milos Forman K special. Milos Forman

19.00 Are you smarter than a fifth grader? Amerikansk frågesport från 2007. Del 8 av 23. Programledare: Jeff Foxworthy. Regi: Mark Burnett. 20.00 Sing a long Svenskt underhållningsprogram från 2008. Carin da Silva kan sjunga också. Hon tävlar med Sussie Eriksson och Dogge Doggelito. Claes flankeras under kvällen av musikalstjärnorna Anna ”Sahlene” Sahlin och Peter Johansson från musikalen ”Footloose”. Programledare: Renée Nyberg. 21.00 FILM Hulk Amerikanskt action från 2003. Vetenskapsmannen Bruce Banner förvandlas till en gigantisk grön varelse med enorm styrka. Han tvingas inte bara kämpa mot onda krafter utifrån, utan även mot demonerna som växer inom honom själv. I rollerna: Eric Bana, Jennifer Connelly, Nick Nolte. 23.50 In plain sight Amerikansk dramaserie från 2005. Del 7 av 13. 0.40 FILM Sin Eater. Thriller från 2003. 2.30 FILM Den

18.20 Keno Dagens Kenodragning. 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Postkodmiljonären Svenskt lotteri- och

18.30 Aliens in America Amerikansk komediserie från 2007-08. Del 15 av 18.

frågesportsprogram från 2009. Av tio personer i studion är det en som får möjlighet att gå upp i heta stolen. Där möter den tävlande femton frågor i olika ämnen på väg mot vinsten på en miljon kronor. Förutom detta har även tittarna möjlighet att vinna stora pengar på sin bostadsadress genom att vara med i Svenska Postkodlotteriet. Utlottningarna görs både vecko-, månads- och halvårsvis. Programledare: Rickard Sjöberg.

vita stormen. Äventyrsfilm från 1996. 4.35–5.00 Smaka på världen

växte upp i öst men gjorde filmer som gav röst åt sin generations ungdomar i väst, till exempel ”Gökboet” och ”Hair”. Även 13/1 och 14/1. 21.00 Aktuellt Nyhetsmagasin. 21.30 Män om sina kroppar Svensk dokumentär från 2008. Män berättar naket och nära kameran om sina kroppar och funderingar de har om dessa. Även 13/1.

18.00 Entertainment now Brittiskt nöjesmagasin. Del 330.

MIKAEL SCHULZ/AGENT BAUER/TV4

BENJAMIN JÓNSSON/SVT

KUDOS FILM & TLEVISION

Rupert Penry Jones och Neve Campbell.

18.00 How I met your mother Amerikansk komediserie från 2005. Del 11 av 22. Ted är nära att förstöra julen. 18.30 Scrubs Am komediserie från 2003. Del 7 av 22.

DISNEY

Johan Wester mot Mari Jungstedt och Rickard Olsson. Veckans gästartist är Åsa Fång. Programledare: Ingvar Oldsberg, Björn Hellberg. Även 10/1, 15/1.

18.00 Skidskytte Forts. från SVT1 Direkt. Världscupen. Damernas sprint. Från Oberhof, Tyskland. Kommentator: Christer Ulfbåge. Expertkommentator: Kalle Grenemark. 18.15 Bruksanvisning Brittisk animerad komedi. Bruksanvisning för nödsituationer. Tittarna uppmanas att inte följa dessa hemma. Av Richard Fenwick. 18.20 Renlycka Norsk dokumentärserie från 2008. Del 4. Eiras renflock är på väg till vinterbetet i Kautokeino. 19.00 Lost in Austen Brittisk dramaserie. Del 4 av 4. Amandas intrång i sin favoritroman är på väg att ödelägga en av världens bästa kärlekshistorier. 19.50 Sånger utan gränser (R) Vivaldis Vintern. Pariskören Accentus sjunger klassiskt för alla.

Elisabet Höglund och Tobias Karlsson.

20.00 Let’s dance Dans. Del 1 av 10. Programledare: Jessica Almenäs, David Hellenius. Även 11/1.

22.00 TV4Nyheterna, Sporten och vädret 22.25 FILM Terminator 2 – Domedagen

22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Ghost squad Brittisk dramaserie 2005.

Amerikansk action från 1991. Unge John Connor är olycklig tillsammans med sina fosterföräldrar. Hans mamma Sarah är på mentalsjukhus, diagnostiserad som paranoid schizofren på grund av sitt prat om mördarrobotar och stundande kärnvapenkatastrof. I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong. Regi: James Cameron. 1.05 FILM He-Man – Universums härskare. Science fiction från 1987. 3.05 FILM Happy campers. Komedi

Del 1 av 8. Amy är en ung polis som trivs mycket bra i sitt yrke. Men när en ung man hittas misshandlad till döds blir hon misstänkt för mord. Även 14/1. 23.20 Lou reed Kortfilm av Roger Dackegård. 23.30 Hollywoodredaktionen (R) Dansk underhållningsserie från 2007. Del 1 av 6.

23.55–2.25 Nobelpriset 2008 – Fredspriskonserten (R) Gala.

från 2001. 4.40 Magiska steg (R) 5.30–6.05 Video zonkers

Bret Harrison som Sam Oliver.

19.00 Reaper Amerikansk komediserie från 2007. Del 8 av 18. Sam får beröm av Djävulen för att han har jobbat bra, men han upptäcker att någon försöker sätta dit honom för mord. Under tiden blir Sock besatt av en demon. 20.00 CSI-klassiker: CSI Amerikansk kriminalserie från 2006. Del 2. Grissom utreder mordet på en åldrande rockstjärna. Catherine upptäcker att någon verkar vara ute efter hennes familj. Gästskådespelare: Liz Vassey, Sean Young.

21.00 America’s funniest home videos All Animal Extravaganza Amerikansk underhållningsserie. Del 413. I det här specialavsnittet får vi se roliga och galna videosnuttar med skällande, rytande, flygande, simmande och bitande djur. De är inte alltid människans bästa vänner. 22.00 FILM Analysera mera Amerikansk komedi från 1999. Psykiatrikern Ben Sobel söks upp av den ökände gangsterbossen Paul Vitti, som i hemlighet söker hjälp för sina attacker av panikångest. Ben får ofrivilligt uppdraget att hjälpa Paul Vitti att åter bli en lycklig och välanpassad gangster. I rollerna: Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow. Regi: Harold Ramis. 0.00 Jimmy Kimmel live 0.55 Cold case 1.50 Inside (R) 2.50 Drickbart 3.15 CSI 4.00 Saturday night live 4.50–5.35 Ellen DeGeneres show (R)

TV6

TV8

Kanal9

TV4 plus

DR1

TV2 Danmark

8.00 Drew Carey. 8.25 Drew Carey. 8.55 Stargate Atlantis. 9.45 Angel. 10.35–11.30 Xena – krigarprinsessan. 12.00 Våra värsta år. 12.30 Våra värsta år. 12.55 Highlander. 13.50 Spin City. 14.15 Just shoot me. Komediserie från 1998–99. 14.40 Just shoot me. 15.10 Angel. 16.05 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 16.30 Simpsons. 17.00 Våra värsta år. Komediserie från 1992-93. 17.30 Våra värsta år. 18.00 Stargate Atlantis. Science fictionserie från 2007. 19.00 Cops. Realityserie från 2000-01. 19.30 Cops. Realityserie från 1999. 20.00 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 20.30 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 21.00 Stargate Atlantis. Science fiction-serie från 2008. 22.00 Flash Gordon. 23.00 Scrubs. 23.30 Scrubs. 0.00 Scrubs. 0.30 Scrubs. 1.00 Miami vice. 2.00 Highlander. 2.55 New York undercover. 3.45 World’s most amazing videos. 4.35 Just shoot me. 5.00 Just shoot me. 5.25–5.55 Cops.

6.00 Frånvarande. 7.00 Deutsche Welle Journal. 8.00–9.00 72 hour race. 10.30 Drömyrket. Irländsk dokusåpa från 2006. 11.40 Studio Belinda. 12.10 Frånvarande. Svenskt diskussionsprogram från 2008. 13.10 72 hour race. Svensk uppfinnartävling från 2008. 14.10 Omänskligt beteende. Dokumentär från 2006. 15.05 Det nya Nordkorea. Kanadensisk dokumentär från 2004. 16.05 In debt we trust. Dokumentär från 2006. 17.15 Konsten att börja oroa sig och sluta leva. 17.45 Fjärran fling med Floyd. 18.25 Byggare Brad. Kanadensisk dokumentär från 2007. 18.55 Make me a million. Brittisk realityserie från 2005. 20.00 Huff. Komediserie från 2006. 21.10 Blåsningen. Dramakomedi från 1973. 23.50 Touching evil. 1.50 Frånvarande. 2.40 Make me a million. 3.35 Studio Virtanen. 4.00 Studio Belinda. 4.25 Konsten att börja oroa sig och sluta leva. 4.50 Europeisk forskning. 5.00–6.00 Deutsche Welle Journal.

6.30 My family. 7.00 Golf. Royal Trophy. 10.05 Ed. Dramakomediserie från 2000-01. 11.00 10 år yngre. Brittisk realityserie från 2005. 12.00 Frasier. 12.25 The office. 12.50 Homestyling. 13.45 Diagnos mord. 14.35 My family. 15.10 Tummen mitt i handen. Komediserie från 1994. 15.40 Kustbevakarna. Svensk dokumentärserie från 2006. 16.35 Martha Stewart show. Livsstilsserie från 2008. 17.30 Bakom kulisserna på Changeling. Dokumentär. 18.00 Inside the actors studio. Intervjuprogram från 2007. 19.00 Mad men. Drama från 2008. 20.00 Alias. Actionserie från 2001. 21.00 Mean streets. Drama från 1973. 23.20 Suburban shootout. Brittisk actionkomedi från 2006. 23.50 Jay Leno show. Pratshow från 2008. 0.50 Ett fall för Dalziel & Pascoe. Brittisk kriminalserie från 2006-07. 1.55 Tillbaka till brottsplatsen. Dokumentärserie från 2004. 2.50 Diagnos mord. Kriminalserie. 3.35 The bill. Brittisk kriminalserie. 4.25– 5.15 The bill. Brittisk kriminalserie.

6.30 Teletubbies. 6.55 Thomas tåget. 7.05 Postis Per. 7.25 Rupert Björn. 7.35 DjungelGeorge. 8.00 Hem till gården. 8.25–8.45 Hem till gården. 10.50 Jackpot. 11.20 Nyhetskanalen. 11.25 Jackpot. 12.15 Äktenskapsakuten. 12.45 Doctors. 13.40 Glamour. 14.10 Glamour. 14.35 Dr Phil. Pratshow från 2002. 15.30 Nyhetskanalen. 15.35 Mannen som talar med hundar. Dokumentärserie från 2007. 16.35 Vem dömer Amy? Dramaserie från 2002. 17.30 Nyhetskanalen. 17.35 Glamour. 18.05 Glamour. 18.35 Judys domstol. Realityserie från 2008. 19.05 Dr Phil. Pratshow från 2009. 20.00 Army wives. Dramaserie från 2006. 21.00 Snillen snackar. Svenskt underhållningsprogram från 2009. 21.30 Trav: Vinnare plus. Travmagasin. 22.00 Tyst vittne. Brittiskt kriminaldramaserie från 2006. 0.10 Conan O’Brien. 1.05 Commander in chief. 2.00 The buried secret of M. Night Shyamalan. 3.40 Judys domstol. 4.05 Kennedys kvinnor. 5.35–6.20 Jakt & fiske.

6.00–8.30 Morgenhår. 6.01 Thomas og hans venner. 6.10 Ebb og Flo. 6.15 Kære Sebastian. 6.35 Kæledyr for viderekommende. 6.40 Den lille Brandskole. 7.05 Gurli Gris. 7.10 SKRÅL – med Asger. 7.30 Tagkammerater. 7.45 KatjaKaj og BenteBent. 7.50 Palle Gris på eventyr. 8.15 Zoe Kezako. 8.30 Hvad er det værd? 9.00–10.15 Tidens tegn – TV på tegnsprog. 9.00 Børneblæksprutten. 9.15 Tidens tegn. 10.15 Ledreborg slotspark – fremtidens barokhave. 10.45 Stemmer fra opgangen. 11.15 Hvor kragerne vender. 12.00 DR update – nyheder og vejr. 12.10 Jersild live. 12.35 Aftenshowet 1. del. 13.05 Aftenshowet 2 del. 13.30 Stemmer fra opgangen. 14.00 Det lille hus på prærien. 14.50 Nyheder på tegnsprog. 15.00 DR update – nyheder og vejr. 15.10 Boogie mix. 16.05 Boogie Nytårsliste. 16.55 F for Får. 17.00 AMIGO. 17.30 Shanes verden. 18.00 Aftenshowet 1. del. 18.30 TV Avisen med sport og vejret. 19.00 Disney

6.00 Nyhederne, trafik og vejret. 6.30 Go’ morgen Danmark. 11.00 Regionalprogrammer. 12.00 Nyhederne. 12.10 Regionale nyheder. 12.30 Airport. Britisk dokumentarserie fra Heathrow lufthavn. 13.05 Lille doktor på prærien. Dramaserie. 14.00 Nyhederne. 14.10 Kongen af Queens. Komedieserie. 14.40 Desperate housewives. Dramaserie. 15.25 Klovn. Dansk sitcom baseret på virkelige hændelser. 16.00 Nyhederne. 16.05 Regionale nyheder. 16.15 Beverly Hills 90210. Ungdomsserie. 17.05 Venner. Komedieserie. 17.30 Venner. Komedieserie. 18.00 Nyhederne, finans, sporten. 18.10 Regionale nyheder. 18.20 Vejret. 18.25 Go’ aften Danmark. 19.00 Nyhederne. 19.30 Regionalprogram. 20.00 Hvem kan slå Joachim og Andrea? Kun en sejr tæller. 21.15 Weekendvejret. 21.20 Forrest Gump. Komediedrama fra 1994. 23.45 Detektiv Monk. Krimikomedieserie. 0.30 John Q. Drama fra 2002. 2.30 Klovn.

RO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO – CLUB METRO

ÄR DU MEDLEM I CLUB METRO? Beställ ditt nya medlemskort till mobilen, så att du kan fortsätta ta del av alla förmånliga erbjudanden.

w.clubmetro.se


TV, bredband & telefoni. Nu till ett paketpris som passar alla. Exempelvis kvinnor i sina bästa år.

Endast

Telia Smart Start ingår!

/månad

För bara 299:-/mån ingår 1,5 – 2 Mbit/s bredband, digital-tv med tillgång till Sveriges största videobutik samt månadsavgiften på hemtelefonin. Dessutom får du det trådlösa hemmanätverket Telia Smart Start utan extra kostnad i 12 månader (värde 348:-). Kom-igång-garanti ingår för hela paketet. Välkommen till telia.se/hemma eller Telias butiker. Erbjudandet gäller privatpersoner så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 2009-03-31. Telefoniadapter ingår i erbjudandet, värde 699 kr. Digitalboxen ägs av Telia och du lånar den utan extra kostnad. Ingen kort/krypteringsavgift första året, därefter 249 kr/mån. Den trådlösa gatewayen, Telia Smart Start är utan extra kostnad i 12 månader, värde 348 kr, därefter 29 kr/månad. Erbjudandet gäller under förutsättning att det finns kapacitet i Telias nät på din adress.

I erbjudandet ingår prisavtal Mini och kanalpaket Start. Erbjudandet kan inte kombineras med andra bredbandserbjudanden från Telia. Bindningstiden är 18 månader. Fakturaavgift 0 kr vid betalning med eFaktura, annars 19 kr/faktura.

MHMA001AXX09A1V1z00 (Page 1)  
MHMA001AXX09A1V1z00 (Page 1)  

Ingegärd i Malmö: Min gräns är nådd Så drabbas du Lund Helsingborg Malmö www.lenhud.nu Marigold Creme Repair Creme Bilberry Creme sen. Ärend...

Advertisement