Page 1

Grattis! Vi har 25-책rsfest med m채ngder av oslagbara erbjudanden.


REEBOK ET FLASH W. Toningskor med Easytone-teknologi för effektiv träning. Damstorlekar. Finns även i svart. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

JUBILEUMSPRIS!

500:Ord. 1099:-

JUBILEUMSPRIS!

2500:Ord 7999:-

JUBILEUMSPRIS!

250:Ord. 599:-

EVEREST T COATED RAIN JKT. Funktionsjacka i vind- och vattentätt TCS Water 3000 med bra andasförmåga. Stl. 122-164 cl. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

JUBILEUMSPRIS!

25:Ord. 79:-

HORIZON DELOS CROSSTRAINER. Crosstrainer för hemmabruk. Med magnetiskt motstånd, 9 tränings-program och användarvänlig display. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

Erbjudandena gäller ej Stadium Outlet eller Stadium Ski. Gäller alla produkter: max en per kund, Finns i begränsat antal. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

STÖRSTA FESTEN? BESÖK STADIUM+ Framförallt barnen möts av festliga överraskningar i alla våra butiker, men både sortimentet och festen är störst på Stadium+: SERGEL, BARKARBY, BACKAPLAN, SISJÖN, SVÅGERTORP.

SOC VS SGUARD 60. Benskydd med EVA-stoppning för hög komfort. Seniorstorlekar. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

© STADIUM COMMUNICATIONS 2012. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Nu är butiken fylld med jubileumspriser!


VASKAN SKA VARA FARGAD Färgfest när nya säsongen presenterades

ANNONS

VECKANS GÅ-BORTPRESENT! En bok vissnar aldrig.

SID 25

White Guide 2012

149:-

GÖTEBORG

min 7O max 13O sunny

hazy

snow

Fredag 23 mars 2012 www.metro.se rain

partly sunny

Att läsa är att resa.

cloudy

sleet

thunder

showers

Tågstopp kan vänta för västpendlare part sunny/ showers

thunder showers

windy

Risk för tågkaos. Tusentals pendel- och regiontågspassagerare riskerar att bli utan sina tåg. DSB Väst, som kör tågen, är på väg i konkurs. SID 04

wkd

på Saudiaffären: Överraska Våffeldagen Brottslingar letas inom staten

FREDAG 23 MARS 2012

Här är expertens bästa tips inför den stora Våffeldagen i helgen. SID 27

GÖTEBORGS HETASTE BILAGA

Hon utmanar ”Twilight”

MADONNA

Skivorna som skapat stjärnan Inför nya albumet går Wkd igenom hela superstjärnans karriär.

AP/SCANPIX

Med dansdubbeln ”I Land” intar åtta av Sveriges mest lovande dansare GöteborgsOperan. Två koreografer från GöteborgsOperans Balett skapar varsitt verk för eleverna. Världspremiär 24 mars kl 18.30. Ges även 25 mars kl 16.00. GöteborgsOperan Lilla Scenen.

Jennifer Lawrence är den stora stjärnan i den hyllade ”Hunger games”. Metro Wkd Göteborg om varför den utmanar ”Twilight”. WKD FOTO: GETTY

Pris: 150 kr Biljetter 031-13 13 00

Myndighet. Brott misstänks har begåtts i samband med Saudiaffären – och de skyldiga jagas inom den statliga myndigheten FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. SID 02

Hotade företag med gäng från Hisingen

32-åring åtalas för att ha tagit över företag och köpt varor för miljoner. SID 08

Idag är det Happy Hour I SVERIGE från kl.14. 1799:- VILL FÖR 145:-

KRETA 1v.

RES VART DU

FLYG+ HOTELL

Köp din deal i monter B07:05, se TUR.se/deals

Köp din deal i monter C02:22, se TUR.se/deals

Då slår vi nämligen upp portarna till Nordens största resemässa, TUR 2012. Inne på Svenska Mässan väntar en massa kul: Finfina erbjudanden från våra utställare, härlig inspiration för resesugna och andra sköna upplevelser för både stora och små. Öppet: Fre 14-18, Lör 9-18, Sön 10-17. TUR.se

23-25 MARS


1 Åklagarens mål 02

www.metro.se fredag 2012-03-23

Spelet bakom vapenfabriken – punkt för punkt Avtal om samarbete

1

November 2005. Den dåvarande S-regeringen sluter ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien, med bland annat utbyte av expertis ”i fråga om underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem”.

Saudier besöker FOI

Förstudie från FOI klar

2

Maj 2007. En saudisk delegation i Sverige gör klart att de behöver hjälp med tillverkning av explosiva ämnen och raketbränsle för antitankvapen. De besöker bland annat FOI:s laboratorium och testanläggning.

3

Våren 2008. En förstudie från FOI om missilfabriken överlämnas till Saudiarabien. Diskussioner inleds om att begränsa FOI:s roll i planeringen och bygget av vapenfabriken och lägga över det ansvaret på svenska företag.

Bildar nytt bolag

4

December 2008. Det privata bolaget SSTI, Swedish Security Technology & Innovation, bildas för att leda projektet. Firmatecknare är dåvarande FOI-medarbetaren Dick Sträng. I maj 2010 lämnar han FOI och upplägget med SSTI överges.

Affären avslöjas

5

Mars 2012. Förhandlingar med Saudiarabien pågår fortfarande när SR:s Ekoredaktion avslöjar hela affären. Regeringen menar att FOI överskridit sina befogenheter, men tidigare FOI-anställda uppger att regeringen var fullt införstådd.

NYHETER

i Saudiaffären

Välkommen!

DÖDLIGT VÅLD TILL FRUKOST Varje morgon den här veckan har jag gått upp tidigare än vanligt för att hinna läsa Suzanne Collins ”Hungerspelen” före jobbet. Det har känts en aning bisarrt att äta frukost och samtidigt läsa om unga som har ihjäl varandra men boken är så spännande att jag inte har kunnat hålla mig ifrån den. I dag har filmen som baseras på boken premiär, så nu har jag mina helgplaner klara. Läs mer om ”Hunger games” på sidorna 02, 10 och 12 i Metro Wkd. EMMA BJÖRKMAN, NÖJESREPORTER

Nytt jobb

”Jag har jobbat inom polisen och rättsväsendet i 30 år och jag betraktar Migrationsverket och migrationsfrågorna som en del av rättsväsendet.” Säpochefen Anders Danielsson som i går presenterades som ny generaldirektör för Migrationsverket.

DE FIGURERAR I HÄRVAN

Granskas. Brott misstänks har begåtts i samband med Saudiaffären – och de skyldiga jagas inom den statliga myndigheten FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. I går omplacerades flera medarbetare vid myndigheten i väntan på åklagarens utredning.

– Jag ser allvarligt på de uppgifter som kommit till min kännedom, säger generaldirektören Jan-Olof Lind. Misstankarna om brott kom fram vid en intern utredning som utförts på försvarsdepartementets begäran. Syftet var att utreda FOI:s inblandning i bolaget SSTI – som enligt Sveriges Radios Ekoredaktion är ett bulvanbolag, skapat för att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik utan att den svenska staten behövde bli direkt inblandad. Beslutet att inleda förundersökning togs av vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, som i går inte ville berätta vilken typ av brott som misstänks. Enligt uppgifter till Ekot finns det misstankar om att pengar från FOI ska ha använts vid bildandet av SSTI i december 2008 – något som kräver minst 100 000 kronor. Firmatecknare bakom bolaget var Dick Sträng, som då var forskningsledare på FOI. När Metro nådde honom i går hade han ännu inte kontaktats av åklagarmyndigheten. ANDERS GÖRANSSON

anders.goransson@metro.se

Sten Tolgfors är KU-anmäld och menar att FOI gick för långt.

Madelene Sandström utpekas ha gett order om att starta SSTI.

Dick Sträng anser sig felaktigt utpekad som syndabock.

FOTO: B ERICSON/SCANPIX

FOTO: MARTIN NAUCLÉR/SCANPIX

FOTO: THOMAS KARLSSON/DN/SCANPIX

Sten Tolgfors (M), försvarsminister Den numera KU-anmälde ministern hävdar att FOI gick för långt i kontakterna med Saudiarabien, och har krävt besked om myndighetens inblandning i SSTI. ”Att FOI funnit grund för anmälan till rättsvårdande myndigheter är anmärkningsvärt och visar att det var riktigt att anmoda FOI att utreda frågan ytterligare”, kommenterar han.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Madelene Sandström, tidigare generaldirektör för FOI Utpekas av Dick Sträng som den som gav order om att starta SSTI. ”Det stämmer inte. I övrigt vill jag inte uttala mig medan förundersökningen pågår”, säger hon till Metro. Sandström tillbakavisar regeringens anklagelser om att FOI överskred sina befogenheter.

Jan-Olof Lind anmälde misstanke om brott efter intern utredning.

Dick Sträng, tidigare forskningsledare på FOI

Jan-Olof Lind, nuvarande generaldirektör för FOI

Bildade bulvanbolaget SSTI i december 2008. Vill inte uppge för Metro varifrån bolagets aktiekapital, minst 100 000 kronor, kommer. ”Jag äger inte den frågan, det är upp till någon annan att svara. De kommer inte från utlandet, det är det enda jag kan säga.” Anser sig felaktigt utpekad som syndabock.

Anmälde misstankar om brott inom den egna myndigheten till åklagare. Det skedde efter en intern utredning om relationen till SSTI. ”Med anledning av att anmälan gjorts har ett par medarbetare vid FOI fått förändrade arbetsuppgifter i avvaktan på åklagarens utredning”, säger han.

Så ska turerna kring fabriken granskas UTREDER MISSTÄNKTA BROTT INOM FOI

SKA LETA EFTER LÄCKAN

GRANSKAR MINISTERN

• Åklagarkammaren för säkerhetsmål har inlett en förundersökning sedan anmälan kommit in från FOI. – Finns det minsta anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats inleder man förundersökning, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till TT. Hon uppger dock varken vilket brott eller vilka personer misstankarna avser. METRO

• Justitiekanslern, JK, har fått in en anmälan från FOI om misstänkt sekretessbrott. Det rör sig om brott mot tystnadsplikten som anställda på myndigheten eventuellt skulle ha begått genom att lämna ut hemligstämplade handlingar. Frågan är nu om meddelarskyddet eller sekretessen väger tyngst. Någon förundersökning har ännu inte inletts. METRO

• Riksdagens konstitutionsutskott, KU, ska granska hur försvarsminister Sten Tolgfors agerat i samband med planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien. Utfrågningen hålls dock först i höst. Dessutom har försvarsutskottet bjudit in FOI för att förhöra sig om framför allt myndighetens uppdragsverksamhet. METRO

Utges av Tidnings AB Metro, ett företag inom Metro International SA. Postadress: Box 11275, 404 26 Göteborg. Telefonväxel: 031-743 81 00. Internet: www.metro.se Vd: Andreas Ohlson. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Per Gunne. ISSN 2001-2381. Tryck: V-TAB 2012. Upplaga i Göteborg: 151 500 ex. Innehållet lagras/publiceras elektroniskt. Förbehåll mot detta accepteras i princip ej. För obeställt material ansvaras ej.


70%

05

www.metro.se fredag 2012-03-23

UPP TILL

RABATT

4 2

UPP

TILL

MÅN

RÄNT

PÅ UTGÅ ENDE M ODELLE I BUTIKE R RNA

EFRI

TAL AVBE

NING

PRISEXEMPEL POLLUX CLASSIC DAM/HERR 28” REX ELEONORA 3 VXL 26” ord. 5.995:Fullutrustad med navdynamo, belysning, godkänt lås och aluminiumram.

Utrustad med robust ram och aluminiumfälgar.

SPARA

0 vxl

2.100:-

7 vxl

2.500:-

SPARA

SPARA

2.000:-

REX CITY CAFÉ 7 VXL 28” ord. 6.995:- REX TREKKING SPORT DAM/HERR Fullutrustad med korg, navdynamo, 27 VXL 28” ord. 7.995:belysning, godkänt lås och Fullutrustad med navdynamo, belysning, godkänt lås och aluminiumram.

aluminiumram.

FUJI SUNCREST PRO XT MTB 27 VXL 26” Crosscountrymodell gjord i vridstyvt A7 aluminium. Utrustad med Shimano deore XT-växlar och vevparti, hjul med inkapslade lager samt SR Suntour Epicon gaffel med remote lockout och preloadjustering.

POLLUX CTB 12” SPARA

900:-

Finns även i grön pojkmodell.

FYNDA INNAN LAG TAR SL RET UT

ord. 1.995:-

Finns även i vit flickmodell.

GÅBIL UBÅT ord. 1.095:-

!

Finns i flera olika modeller.

SPARA

300:-

3.000:-

2.000:-

SHARK 16”

ord. 1.795:-

SPARA

SPARA

POLLUX CTB FLICK / POJK 20” SPARA

1.000:-

ord. 2.195:-

SPARA

1.100:-

Finns även i vit flickmodell.

REX TREHJULING MED FLAK ord. 995:-

Max. 50 kg.

Finns i flera färger.

SPARA

1.200:-

Finns även i vit/ljuslila och vit/blå pojkmodell.

KICKBOARD PROFFS ord. 995:Max. 100 kg.

SPARA

200:-

SPARA

100:-

Backavägen 3 031-51 78 80

MÅN-FRE 10-20 | LÖR-SÖN 10-18

ord. 2.995:-

KICKBOARDS ord. 495-595:-

BACKAPLAN ÖPPETTIDER:

SVALAN CITY FLICK /POJK 24”

SPARA

200:-

BUTIKER FINNS ÄVEN I:

Stockholm - Uppsala - Västerås - Örebro

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med 29/3

WWW.CYKELRINGEN .SE


www.metro.se fredag 2012-03-23

Tusentals pendlare kan bli utan sina tåg Osäkerhet. Tusentals pendel- och regiontågspassagerare riskerar att bli utan sina tåg. DSB Väst, som kör tågen, är på väg i konkurs. Och ingen vet i dag vem som ska ta över. Varje dag görs 45 000 resor med pendel- och regionståg i Västra Götalandsregionen. Resor som ingen i dagsläget vet vem som ska köra. Västtrafik skriver i ett pressmeddelande att det ”finns risk att tågtrafiken som DSB Väst i dag kör för Västtrafik kommer att drabbas av stillestånd under en period”. När kommer ni att ge besked om detta? – Det är det som är så svårt när det är en förhand-

lusten på dåliga beslut av lingssituation. Jag kan inte relseordförande DSB Väst. I pressmeddelandet skyl- den tidigare ledningen för säga det. Parterna förhandlar och det beror på hur det ler han den ekonomiska för- företaget, och för höga drifts- och personalkostnagår, säger Kristian Lans, der. presschef Västtrafik. DSB Väst är inte det förEnligt ett pressmedsta DSB-företag som inte delande från DSB vi : klarar sina åtaganden i Sverige går DSB firar På söndag Västsverige. Så sent Väst med 100 g som i december lämmiljoner i nade DSB First över förlust – om Öresundstågen till året. DärVeolia. för vill fö– Vi har ju inte retaget upphandlat nu lämÖresundstrafina över ken, och vad det tågtrafigäller den uppken till handling som vi någon har gjort vill jag annan. inte kommentera – Vi Tävla med ditt namn på svenskanamn.se det, säger Kristian siktar mot Lans. en lösning Såg ni det här komsom ger Västma eller blev ni tagna trafik tid att på sängen? hitta en ny opera– Det kan jag inte komtör, säger Jacob mentera. PETER LÖWENDAHL Kjaer, vd DSB och sty-

06

sas dag Namnsda slö

Pendeltågen kan bli stående. DSB Väst är på väg i konkurs. FOTO: SCANPIX

DSB Västs resor Kungsbackapendeln. 469 000 resor per månad, ungefär 15 500 per dag

Regiontågen. 396 000 resor per månad, ungefär 13 200 per dag

Alingsåspendeln. 476 000 resor per månad, ungefär 15 900 per dag

Totalt. 44 600 resor per dag KÄLLA: VÄSTTRAFIK

Västsverige

Lobbykontor kan läggas ner De västsvenska kommunernas EU-kontor, West Sweden, i Bryssel kan komma att läggas ner. Det är den största delägaren, Västra Götalandsregionen, som vill lägga ner verksamheten, rapporterar SR P 4 Skaraborg. Västra Götalandsregionen vill ensam ta på sig rollen som Västsveriges ombud i Bryssel. West Sweden har granskats i flera revisioner på grund av bland annat vidlyftiga spritnotor, bjudmiddagar och medlemskap i en herrklubb. TT Kungsbacka

Inbrottsvåg på väg att klaras upp Polisen är på väg att klara upp höstens och vinterns inbrottsvåg i Kungsbackaområdet. Detta sedan en stor mängd misstänkt stöldgods påträffats vid en husrannsakan i Göteborgsområdet i mitten av februari, uppger Hallandspolisen i ett pressmeddelande. 939 godspunkter, i huvudsak smycken och elektronik, ligger nu upplagda för identifiering i Kungsbackas polishus. Två män, som greps vid husrannsakan, sitter häktade misstänkta för grov stöld och grovt häleri. TT

Passa på att njuta av värmen i Göteborg – snart blir det lite, lite kyligare Ikran Ismail, 20, Sadia Mohamed, 23, och Zuhuur Ismail, 22, njuter av solen på Lejontrappan i Brunnsparken. – Det känns redan som riktig sommar, solen skiner och vi njuter av vädret, säger Zuhuur Ismail. Passa på att njuta av värmen i dag – för i helgen blir det betydligt svalare. SMHI-prognosen säger 13 grader och växlande molnighet i Göteborg i dag. I morgon och på söndag väntas temperaturer på 7 grader. SMHI konstaterar visserligen att ”för årstiden varm luft strömmar in över södra Sverige med västliga vindar”, men göteborgare som kräver varmare temperaturer måste söka sig till andra sidan landet – i Kalmartrakten väntas till exempel 16 grader och strålande sol på söndag. METRO /CHRISTINA BLOM


www.metro.se fredag 2012-03-23

07


06

www.metro.se fredag 2012-03-23

Vilka solstol(l)ar Sex ton solstol

Inte så lätt att bära med sig Bournemouth är känt för sina stränder – totalt 11 kilometer långa. Men nu har den brittiska kuststaden fått ännu en turistattraktion: En 8,5 meter hög solstol. Det närmare sex ton tunga konstverkat skapades av skulptören Stuart Murdoch och precis som turistbyrån hoppas han på att den hamnar i Guinness rekordbok. METRO Vid kusten

Storbritannien London Bournemouth

Från 1886

Designades för fartygsdäck

Resesajten Tripadvisors läsare röstade nyligen fram stranden i Bournemouth som den bästa i Storbritannien och den fjärde bästa i Europa. Nu hoppas skulptören Stuart Murdoch och stadens turistbyrå att stranden också ska bli känd för den gigantiska solstolen. FOTO: CHRIS ISON/AP

Kolumn

ALEXANDRA PASCALIDOU FRILANSJOURNALIST

Solstolsmodellen som nu finns i jätteversion patenterades 1886. På engelska heter stolen ”deckchair” eftersom den från början var avsedd att användas på fartygsdäck. Men den blev snart minst lika populär på landbacken, enligt sidan Deckchairs.co.uk. METRO

ÅR 2012 – OCH VI BEDÖMS OCH FÖRDÖMS

D

et finns olika typer av mänskliga rättigheter. En som inte står i grundlagen är rätten att recensera kvinnors kroppar. ”Du är så liten i verkligheten” har jag fått höra otaliga gånger i mitt liv av folk som sett mig i tv med höga förväntningar. Eller för att jag helt enkelt tagit mer plats än jag borde. Året är 2012 och fortfarande är kvinnans yttre något som kan dömas, bedömas och fördömas. Offentliga uttryck som får mobbning på skolgården att framstå som semester. Kvinnor recenseras som om vi dagligen paraderade på en kollektiv catwalk i ”Top model Sverige” eller ”Biggest loser”. Att skylla allt på tv är dock att förenkla det hela. Tv slår bara mynt av en uråldrig tradition där kvinnor tvingats snöra fötter, täcka håret eller trängas i andefattiga korsetter för att hålla måttet. På Melodifestivalen lyfte en lyrisk kvinna sin arm i ett segertecken. Kameran svepte förbi människan och dagen därpå hamnade hennes håriga håla i var mans mun. Så naturligt och så avskräckande för tusentals människor som trakasserade henne för den tabubelagda kroppsbehåringen. För vi ska ju vara lena som bebisrumpor.

Skänk en slant SOS Barnbyar – skänk en slant till min kampanj för krisens oskyldiga offer.

Sluta banta Bantningstipsbombardemanget i kvällstidningarna. Ät vad ni vill människor och skippa bil, buss, hiss, så blir det bra!

Enligt en osäker källa pumpade rakhyvelsföretaget Gillette in miljoner dollar i porrindustrin på 80-talet. Några decennier senare är ”generande” hårväxt det mest genanta vi kan frambringa.

P

å Melodifestivalens efterfest säger en främmande man till mig: ”Det är helt sjukt vad liten du är. Nu är du snygg men när jag såg dig häromveckan på stan blev jag chockad. Du såg så liten och anskrämlig ut där du gick i någon ful jacka och säckiga jeans. Jag berättade det för alla.” ”Kanske var jag deppig”, ursäktade jag mig nedtryckt i mina högklackade. ”Jag brukar vara osminkad till vardags”, försökte jag, men han envisades. Jag gick. Men känslan gick inte över. Den fastnade som en tatuering i hjärtat. Jag som ändå är van vid det värsta. Fan för att jag inte vågade ge honom svar på tal. Räcka honom en spegel som visar att han inte direkt gör världen vackrare. Han som är så stor att han behöver en egen postadress. För att glömma kollar jag kvällstidningarna. ”Våren är här – banta bort vinterfettet”, står det överallt. Ingenting om hur man kan växa några centimeter. Det sista jag läser är att tonårsflickor mår sämst i landet.


VI BJUDER PA

990:– ORD.PRIS 1 500:–

DIDRIKSONS MARINA JACKA Vind- och vattentät parkas i material som andas. Tejpade sömmar, justerbar huva och dragsko i midjan. Damstorlekar.

Våren är här och i våra butiker hittar du allt du behöver för att njuta av den. Vi har ett stort utbud av funktionella och snygga vårkläder och skor. Välkommen in till INTERSPORT, innan du går ut i våren!

850:–

350:–

ORD. PRIS 1 700:–

600:–

ORD. PRIS 500:–

8848 ALTITUDE ASTEROID SOFTSHELLJACKA

ETIREL MOLLY / JOHAN SOFTSHELLJACKA

ETIREL JESSICA JACKA

Vindtät och vattenavvisande streetjacka i durAtec® softshell. Skön passform, fleecefoder och en justerbar och avtagbar huva. Herrstorlekar.

Softshelljacka med avtagbar huva och dragsko nertill. Finns i flera färger. Storlek 120–170.

Klassisk jacka i 70 % bomull och 30 % polyester. Avtagbar huva. Damstorlekar.

250:– ORD. PRIS 500:–

550:–

PUMA KART CAT LACE JR

CONVERSE ALL STAR HI JR

Tuff sko i motorsportserien med ovandel i skinn och snörning. Finns endast på Intersport. Juniorstorlekar.

Klassisk basketkänga i canvas med snörning och räfflad gummisula. Juniorstorlekar. Finns även till senior för 700:–

450:– ORD. PRIS 700:–

ADIDAS BATIDA Stilren fritidssko i klassisk design med ovandel i läder. Herrstorlekar.

AVENYN Mån–fre 10–19, lör 10–18, sön 11–16. ALLUM Mån–fre 10–20, lör–sön 10–18. BACKAPLAN Mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17. FRÖLUNDA TORG Mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17. HÖGSBO 421 Mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17. NORDSTAN Mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17. KUNGSBACKA K1 (vid Freeport) Mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17. TROLLHÄTTAN ÖVERBY Mån-fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17. UDDEVALLA TORP Mån-fre 10–20, lör 10–17, sön 11–17. www.intersport.se

800:–

PUMA SUEDE CLASSIC ECO Kultförklarad streetsko i mocka. Yttersula i gummi. Herrstorlekar.


08

www.metro.se fredag 2012-03-23

32-åring åtalas: Hotade till sig företag och plundrade det Åtal. 32-åringen ska ha hotat byggföretagare med kriminellt gäng. Sedan tog han över företaget och beställde varor för miljonbelopp. I går åtalades mannen. I september i fjol ska 32-åringen ha kommit in på kontoret till ett byggföretag som ägdes av en kvinna i 40-årsåldern i Göteborg. Med sig ska han ha haft ett redan förberett avtal. Företaget skulle föras över på närstående personer till

32-åringen Brotten. Misstänkt för grovt bedrägeri, olaga tvång, olovligt förfogande, grov oredlighet mot borgenär och medhjälp till grovt narkotikabrott.

lastningsregistret. Förutom en rad trafikbrott är han också dömd för grovt bedrägeri 2010, stöld, grov stöld och häleri 2006, bedrägerier 2000 och grovt rån 1998.

Förekommer 35 gånger i be-

32-åringen. Om avtalet inte skrevs under hotade 32-åringen med ett kriminellt gäng från Hisingen. Trettiotvååringen, som är dömd för ekonomisk brottslighet och bedrägeri tidigare, började sedan beställa varor och tjänster från en rad företag över hela Sveri-

ge. Totalt för drygt 4 miljoner kronor. Bland annat ska 32-åringen ha låtit en person med kopplingar till Bandidos beställa material till en cannabisodling vid sitt hus i Västsverige. Han åkte senare fast för flera odlingar och dömdes

för narkotikabrott, något Metro har skrivit om tidigare. I går åtalades 32-åringen vid tingsrätten i Göteborg. Enligt åklagaren ska han dessutom ha plundrat företaget på dryga 2,2 miljoner kronor. Även en kumpan i 20-årsåldern åtalas för medhjälp. Han ska ha låtit 32-åringen använda hans bankkonto för 1,7 miljoner kronor av pengarna. Trettiotvååringen nekar till brott. FREDRIK BECKMAN

Prins Charles i Sverige En titt på Jas-flygplan, möte med kungen och drottningen på Stockholms slott och besök på ungdomsverksamheten Fryshuset i Stockholm stod på dagordningen när brittiske prins Charles med fru Camilla i går inledde sitt tre dagar långa besök. Den 63-årige Charles har i drygt sex årtionden varit brittisk kronprins. Det är första gången han är på officiellt besök i Sverige. TT /SCANPIX

fredrik.beckman@metro.se

Stora märken, REEBOK EASYTONE REEAWAKEN Walkingoch träningssko i skinn. Damstl. Rek.pris 1199kr

: 9 7 4

AR DU SP

0:AR 72

DIDRIKSONS Regnställ, vattentätt och med bra andasfunktion. Herr- och damstl, finns i flera färger. Rek.pris 1499kr

små priser.

499 : -

OCH SLUTFÖRSÄLJNING

MED RESERVATION FÖR TRYCKFEL

AR DU S P

NIKE ALARIS Joggingsko i herr- och damstl. Heldämpad för lätt pronation. Rek.pris 1199kr

399 : -

80 0 : AR AR P S U D

Brandworld GÖTEBORG – Sisjövägen 45 Tel 031-68 48 50. Mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 11–17

www.brandworld.se

00 : AR 10

TUXER Jacka i vattentätt material. Finns i flera färger. Herrstl. Rek.pris 699kr

299 :-

AR AR DU SP

299 : -

AR DU S P

0:AR 4 0

TUXER Jacka i vattentätt material. Finns i flera färger. Damstl. Rek.pris 699kr

149 : -

AR DU S P

400 : -

0:A R 30

BAGHEERA Streetsko med snabbsnörning. Stl 28–35. Rek.pris 449kr


de 50 mest spektakulära äventyren i skandinavien hittar du just nu i trakterna kring korsvägen

I helgen hittar du Volvo och XC Travels på TUR-mässan. Besök oss och få reda på vad vi tycker är de 50 mest spektakulära äventyren i Skandinavien, och vilka bilar som är bäst rustade att ta dig dit. Har du tur kan du även vinna ett av äventyren (där självklart också en Volvo XC90 står till ditt förfogande under hela resan). Välkommen till monter F02:29.

XCTRAVELS.COM Volvo V70 kostar från 251900:– – 382 900:– (T4–D5 AWD aut). Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,5–10,2 liter/100 km. Koldioxid-utsläpp CO 2 119–237 g/km (DRIVe–T6 AWD). Miljöklass Euro 5. Volvo XC90 kostar från ca 394 900:– – 480 900:– (D3 2WD Momentum – D5 AWD R-design). Bränsleförbrukning vid blandad körning 8,2–8,3 liter/100 km. Koldioxidutsläpp CO 2 216–219 g/km. (D3–D5) Miljöklass Euro 5. Volvo XC70 kostar från ca 335 000:– – 443 000:– (D3 2WD–T6 AWD aut). Bränsleförbrukning vid blandad körning 5,5–10,6 liter/100 km. Koldioxidutsläpp CO 2 144–248 g/km. (DRIVe man–T6 aut) Miljöklass Euro 5. Priserna ovan anges exkl lokal utrustning. Bilen på bilden är extrautrustad. När du köper en ny Volvo ingår alltid Volvo assistans samt vagnskade- och rostskyddsgaranti. Läs mer på volvocars.se


FINANS 10

www.metro.se fredag 2012-03-23

börsen i går

–1,1%

OMXS. Inköpschefsindex från flera euroländer visade sig vara svagare än väntat, vilket sänkte börsen. TT

NASDAQ/DOW JONES –0,39 % / –0,6 %

FRANKFURT –1,27 %

PARIS –1,56 %

LONDON –0,86 %

HELSINGFORS –1,32 %

MOSKVA –1,79 %

Strejk kan ge påsk utan ägg Påskstrid. Om en vecka löper handelsavtalen ut – bara fyra dagar innan den viktiga påskhelgen inleds. Förhandlingarna har strandat och en eventuell strejk skulle slå hårt mot handlarna. I år riskerar påskbordet att stå utan både ägg och påskmust, eftersom 225 000 handelsanställdas avtal löper ut om en vecka och förhandlingarna har strandat. Det enda som arbetsgivarna och facket verkar vara överens om i dagsläget är att de står väldigt långt ifrån varandra. Svensk Handel har erbjudit löneökningar på 2,6 procent, vilket motsvarar cirka 550 kronor mer i månaden. Handelsanställdas förbund kräver å sin sida 860 kronor mer i månaden plus 100 kronor extra för de detaljhandelsanställda. JOSEFIN SVENBERG

DAG KLACKENBERG VD SVENSK HANDEL

LARS-ANDERS HÄGGSTRÖM

ORDF HANDELSANSTÄLLDAS FÖRBUND

Varför har förhandlingarna strandat? I korthet beror det på att vi står för långt ifrån varandra. När motsättningarna är så här stora behöver man hjälp av professionella medlare. Det har vi begärt, men Handelsanställdas förbund tyckte inte att det var någon bra idé.

Svensk Handel har sagt ända sedan de lämnade sitt bud att ”det är det här som gäller” och de har inte flyttat sig en millimeter. Det tycker vi är ett underligt sätt att förhandla. Vi har lämnat ett utgångsbud och det är vi beredda att förhandla om.

Det vill jag inte spekulera om än. Det vi kan göra som sista åtgärd är att varsla om konflikt, men vi tycker att saker inte har förhandlats i botten än.

josefin.svenberg@metro.se

Påskgodiset, äggen och påskmusten kan vara i fara.

HÖSTENS STORMAR KOMMER GÖRA HUNDRATALS HEM STRÖMLÖSA.

VEM BRYR SIG?

Att bistå vid stormar och oväder är en del av vår verklighet. Kan det bli en del av din? Försvarsmaktens grundläggande militära utbildning leder till en tjänstgöring där du kan göra skillnad på riktigt. Utbildningen pågår i tre månader. Ansök på forsvarsmakten.se senast den 25 mars. Välkommen till vår verklighet.

PUND 10,73

Siffror från kl 21 i går

Arbetsmarknad

C: Sänk lönerna med 25 procent Centerpartiet går nu ett steg längre än Folkpartiet och föreslår sänkta ingångslöner på hela arbetsmarknaden och för alla åldersgrupper. Inte för alla jobb, men för arbetslösa och invandrare som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. De anser att lönerna kan behöva sänkas med 20–25 procent, i vissa branscher med ännu mer. TT

Arbetslösheten biter sig fast

Vi står långt ifrån varandra. Deras bud är alldeles för lågt och vi vill förhandla. De smiter undan genom att begära medling.

Hur påverkar en eventuell strejk påskhandeln? En strejk i handeln är väldigt allvarlig oavsett om det är påsk eller inte. Vi tar det på djupaste allvar, för en konflikt innebär förlorade handelsdagar.

DOLLAR 6,78

Tillväxt

Hur långt ifrån en överenskommelse är ni? Jag har varit med länge och kan säga att det var länge sedan vi stod så här långt ifrån varandra. Vi är i ett allvarligt läge, vi måste ha ett avtal. Det är därför vi begär medling.

EURO 8,94

FOTO: HENRY LUNDHOLM

Det tar tid innan den svenska tillväxten tar fart och under tiden kommer arbetslösheten att ligga kvar på höga nivåer, spår Svenskt Näringsliv i sin nya prognos. Tillväxten ökar från 1,4 till 1,7 procent nästa år. Den ökande optimismen beror bland annat på att oron i euroområdet avtagit något. TT


Vårkänslor!

Femmans Sport, utsedd till Sveriges bästa outdoorbutik, presenterar nu ett komplett sortiment av sköna kläder, skor och kängor. Passar lika bra i city som ute i vildmarken. 100% funktion i snygg design.

HALVA PRISET

599:-

MARMOT SUPER MICA JACKET

Herr, Cyber yellow, Gargoyle. Superlätt skaljacka i MemBrain-material. Vind- och vattentät med en vattenpelare på 20 000 mm. Förstärkt över axlarna och ventilation under ärmarna.

1999:-

NORRÖNA /29 WARM ZIP HODDIE

Dam, Black. Herr, Light blue, Black. Fleecetröja i Polartec Thermal Pro med huva, två fickor och hel dragkedja fram. Perfekt kvalitet nu till våren som lager-två-tröja eller som myströja! Ord.pris 1199:- NU 599:-

PEAK PERFORMANCE DEX ZO PANT

Dam/Herr, Khaki, Black. Tunn smidig byxa i stretchfunktionsmaterial. Avtagbara ben och två benfickor gör att byxan passar till det mesta.

MARMOT/HAGLÖFS DUFFELBAGS COLUMBIA SILVER RIDGE Flera storlekar. Flera färger. Stora bagar SHORT SLEEVE i kraftigt vattentätt material som klarar tuffa tag. Både som bag och ryggsäck. Från

Dam/Herr. Kortärmad skjorta i snabbtorkande funktionsmaterial, bröstficka med dragkedja och ventilation bak. Passar både till resan och till vardags.

799:-

999:-

MUURIKKA 48 CM

Fantastisk stekhäll, kan användas direkt över öppen eld eller med gasol. Mysfaktorn är 100%. Femmans Sport har det bredaste sortimentet av Muurikka i södra Sverige.

799:-

499:-

DIDRIKSONS IRMA WOMENS PARKA

MARMOT NANO JACKET

Dam, Black, Snow, Fuchsia, Sharp blue. Snygg, figursydd ¾-lång parkas i vattenoch vindtätt material. Alla sömmar är tejpade och tyget andas.

1499:-

GORE-TEX® Paclite. Dam, Sea green. Herr, Black. Extremt lätt och smidig skaljacka. Denna 235 gr lätta jacka har även justerbar huva och två fickor med ventilation.

DIDRIKSONS LAUREN WOMENS PARKA

DIDRIKSONS ANNIE WOMENS PARKA

Dam, Black. Längre parkas i retrostil. Vind- och vattentätt material som andas. Snygga läderdetaljer.

Dam, Graphite, Snow. Halvlång parkas i vatten- och vindtätt material som andas.

1999:-

1499:-

2799:-

OBS! SE PRISET

699:-

SALOMON XR MISSION

Dam/Herr. Flera färger. Nyhet ifrån Salomon. Lätt sko med lite bredare läst, funkar bra både på asfalt och i skogen.

1199:-

KEEN A86 TR

Dam, Sweet grape. Herr, Estate blue. Lätt trailsko som även fungerar som snygg streetsko.

1199:-

TIMBERLAND HYDROCLIMB HYBRID

Dam, Grey/pink. Herr, Navy/white, Grey/ orange. Lätt snabbtorkande multisportsko med bra grepp på våta underlag.

TRETORN T56 MID XCR

GORE-TEX®. Unisex, Turtledove, Black. Snyggaste streetskon som håller dig torr i alla väder. Ord.pris 1099:- NU 699:-

899:Reserv. för slutförsäljning och ev. tryckfel.

Där äventyret startar.

Välkommen till Sveriges modernaste ortopedtekniska avdelning! Vi hälsar våra nya medarbetare välkomna: Ortopedingenjör · Akupunktör Leg. sjukgymnast OMT · Leg. arbetsterapeut · Sports medicine therapist Cert. massageterapeut · Hälsovetare · Dipl. massör · Testledare. För tidsbokning och frågor: Ortopedi: 0738-25 89 46, ortopedi@femmanssport.se Femman, nedre plan i Nordstan, Göteborg. Tel 031-15 55 18 Övriga behandlingar: 031-360 77 88

Vard 10–20 · lörd 10–18 · sönd 11–17 · www.femmanssport.se


12

www.metro.se fredag 2012-03-23

JENNY MATTHEWS/AP PHOTO

Makeup Kom och frossa i vårens sprudlande makeupfärger och extra bra erbjudanden. Vi bjuder på inspiration, stylingshower och makeuptips. Nya händelser varje dag!

FAWZIA KOOFI Hon är den högst uppsatta kvinnliga politikern i Afghanistan. Hon lever med ständiga dödshot och en oro för vad som händer när de internationella styrkorna lämnar landet. Men Fawzia Koofi är inte rädd för talibanerna – eller någon annan.

TÄNKER BLI PRESIDENT

FREDAG 23/3 Diors makeupartister ger dig tips och tricks för en ny strålande makeup och visar det nya läppstiftet Dior Addict Extrême. Få en mini-makeover av Max Factors makeupartister! Upptäck dessutom märkets nya nagellack Glossfinity.

LÖRDAG 24/3 Lancômes makeupartister visar hur du blir vårfin med nya läppstiftet Rouge in Love och nagellacket Vernis in Love Isadora visar vårens nageltrender och fixar snygga naglar till alla som vill i sin Nail Art Studio!

SÖNDAG 25/3 Make Up Store visar sin nya vårlook ”Ethnic”, en explosion av starka och vibrererande färger! Isadora visar vårens nageltrender och fixar snygga naglar till alla som vill i sin Nail Art Studio!

President Karzai har godkänt en ny ”code of conduct”, som bland annat tilllåter män att, under vissa omständigheter, slå sina fruar. Hur ser du på det? – Än en gång offras Afghanistans kvinnor för politiken. På landsbygden kan det säkert leda till diskriminering och våld. Men det strider mot grundlagen, som garanterar kvinnors rättigheter. Och människorna vill inte detta, de vet vad islam egentligen står för. 70 procent av Afghanistans kvinnor tror att deras situation förvärras när de internationella styrkorna, med start nästa år, lämnar landet. Delar du den oron? – Ja, om de lämnar snabbt, utan att avsluta kriget ordentligt kommer situationen att försämras. Många män delar den oron. För en tid sedan sköt en amerikansk soldat ihjäl 16 afghaner. Vill du ändå att de ska stanna? – Det var en brutal attack och en fruktansvärd handling. Tyvärr uppmuntrar det extremister vilket försvårar situationen för USA:s afghanska samarbetspartner. Amerikanerna måste kunna stoppa sådant, en galen soldat kan inte få underminera hela strategin för Afghanistan. Hur gör du själv för att undkomma mordförsök? – Varje gång jag lämnar mitt hem tar jag olika vägar. Jag har slutat att gå på möten på kvällstid och ökat an-

talet livvakter. En mördare kan förstås ”maskera sig” som livvakt, jag är inte säker i mitt eget hus. Hoten ökar mot alla kvinnliga aktivister. Är priset för att vara politiskt engagerad för högt? – Ibland. När jag ser andra gå till sina jobb kan jag tänka: ”Så vill jag också ha det.” Men jag känner att jag gör en liten insats för mitt folk. Och jag vill inte svika mina anhängare. Vad tycker dina döttrar? – Ibland säger de att jag borde lämna politiken, men för det mesta är de stolta. Du ställer upp i presidentvalet 2014. Har du någon chans att vinna? – Ja. Jag har inte samma resurser och nätverk som männen, men människorna stöder mig. I parlamentsvalet fick jag flest röster av alla. Om du vinner valet, vad blir din viktigaste fråga? – Att förändra bilden av Afghanistan som ett fattigt land som producerar terrorism. Vi har många natur-

tillgångar och borde vara kända för export av varor, inte våld. Jag vill skapa jobb och stärka rättsstaten. Inget händer här! Afghanistan behöver en starkare regering. Har du någon förebild? – Min far. Han gav aldrig upp hoppet, han gav sitt liv för människorna i Afghanistan. Första gången jag ställde upp i parlamentsvalet röstade många på mig för att de kom ihåg min far. Men i nästa val röstade de på mig, och jag vann ändå. Är du någonsin rädd? – Ni kvinnor i andra länder har så många valmöjligheter. Vi måste välja mellan att kämpa eller att ge upp. Dödas jag för min övertygelse har mitt liv varit värt det. Det finns andra som kan ta över. Vem inspirerar dig? – Margaret Thatcher. Man kan säga vad man vill om hennes politik, men hon var en stark kvinna. ELISABETH BRAW METRO WORLD NEWS

Två döttrar – maken dog i fängelset Namn. Fawzia Koofi, 36. • Familj. Änka, två döttrar, 12 och 13 år.

din, liksom två av hennes bröder. När talibanerna tog över tvingades hon lämna universitetet. Hennes man fängslades där han senare dog.

• Bor. Kabul, Afghanistan. • Bakgrund. Det 19:e av 23 barn till en ledamot i det Sovjetstödda parlamentet. Hennes far dödades av Mujahe-

• Karriär. Vald till parlamentet 2005, omvald 2010, landets första kvinnliga talman, planerar att ställa upp i presidentvalet om två år.


16 HÄNDER I HELGEN 14

www.metro.se fredag 2012-03-23

Fira nyår och se vårens nya kläder Varmt och hyfsat soligt, säger väderprognosen om helgen. Men skulle du vilja ta en paus från det fina vårvädret har du alternativen här.

Fynda billiga barnkläder på årets barnprylmarknad.

Vårens modevisning tar plats på Nordstanstorgets scen.

Barnprylmarknad

Komikern Shima Niavarani står på scen när Riksteatern för fjärde året firar det iranska/kurdiska nyåret noruz. FOTO: DAN HANSSON/SCANPIX

”Regaining the lost knowledge” är skapad av Lina Sofia Lundin. FOTO: HDK

Modevisning

Utställning

Shima Niavarani är årets konferencier. FOTO: SCANPIX

Riksteatern

Shoppa billiga barnkläder

Ta en titt på vårens nya kläder

”Förfest” i Domkyrkan

Fira det iranska/ kurdiska nyåret

Forum för feministiska föräldrar slår upp portarna för årets barnprylmarknad. Allt från kläder och leksaker till sängar och vagnar finns att fynda bland. Passa på att hitta nya kläder inför sommaren!

Vårens och sommarens kläder visas upp i helgen när Vårens modevisning tar plats på Nordstanstorgets scen. Deltar gör Gina Tricot, Intersport, Desigual, Design Only, Esprit, Vila, Cassels, Accessorize, Vero Moda och Jack & Jones.

Sjutton textilkonststudenter och sex lärare från HDK har besökt skrudkammaren, undersökt stolar och mässhakar och altarbrun. Och skapat utställningen ”Förfest” om passion, lidande, väntan och förändring.

Bijan Mortazavi, med rötterna i klassisk iransk musik, Rojin, vars musik bygger på traditionell kurdisk folkmusik, och skådespelerskan och komikern Shima Niavarani står på scen när Riksteatern för fjärde året firar det iranska/kurdiska nyåret noruz.

Var. Kvinnohögskolan med ingång från Masthuggstorget När. I morgon klockan 11–14. Pris. Det beror på hur mycket du handlar.

Var. Nordstan. När. I dag kl 14, 16 och 18. I morgon kl 12, 14 och 16. På söndag kl 12, 13.30 och 15.00. Pris. Gratis.

Var. Göteborgs domkyrka. När. Vernissage i morgon kl 16.00, utställningen är öppen till den 6/4. Pris. Gratis.

Var. Göteborgs konserthus på Götaplatsen. När. I morgon kl 19 Pris. 220 kr, 200 platser finns för studerande som betalar 100 kr. Mer. www.gso.se

DEN BÄSTA SEMESTERN, ÄR DEN SOM HAR ALLT! SJÖSÄTT DRÖMMEN

ERBJUDANDE: Gratis uppgradering från hytt med fönster till hytt med balkong. Gäller alla 7 nätters kryssningar med Adventure of the Seas® i Medelhavet från 28 april - 25 augusti 2012. Erbjudandet gäller fram till 30 mars 2012. FLYG- OCH KRYSSNINGSPAKET FRÅN GÖTEBORG:

FRÅN

10 895:-

PRISET AVSER AVRESA 25 AUGUSTI 2012.

S PA N I E N

Málaga

KORSIKA

Ajaccio

Valencia

Livorno Civitavecchia I T A L I E N

Priset är per person baserat på att två personer delar en hytt med balkong och inkluderar kryssning, flyg från Göteborg/Malaga t/r, transfer, alla måltider, aktiviteter och underhållning ombord, dricks, samt alla skatter och avgifter. Vi förbehåller oss rätten för prisändringar och ev. tryckfel. BESÖK OSS I MONTER C06:40

|

0771 - 28 29 30

|

ROYALCARIBBEAN.SE

|

KONTAKTA DIN RESEBYRÅ


15

www.metro.se fredag 2012-03-23

Elever fick böja ordet ”neger” på lektionen Kritik. Engelskläraren på Mölndalsskolan delade ut övningsuppgifter – där skulle eleverna böja ordet ”neger”.

Att sjundeklassare på en skola i Mölndal har fått träna på att böja ordet ”neger” väcker starka reaktioner. – Inte acceptabelt, säger Skolinspektionen. – Horribelt, menar Skolverket. Engelskläraren på en skola i Mölndal gav bland annat

ut övningsuppgifter där eleverna skulle böja ordet ”neger” och översätta meningar som ”Vargarna åt upp negrerna”, skriver Göteborgs-Posten. Enligt läraren, som arbetat på skolan i flera år och beskrivs som omtyckt, ska uppgifterna ha kopierats ur en 15 år gammal lärobok. Skolans rektor Björn Blomgren beklagar det inträffade. Han ska skicka brev till elevernas familjer för att informera om vad som har hänt. – Det ska bara inte få förekomma. Sedan om det är 15 år gammalt eller något annat, det finns inget för-

svar för att det används, säger han. Skolinspektionen i Göteborg kommer att besöka skolan under nästa vecka. – Det här är inte acceptabelt. Vi kommer att göra en fördjupning i skolans värdegrund och hur de jobbar med den, säger Lena Dahlquist, ansvarig chef för tillsynen i Mölndal. Enligt Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket, kan liknande material användas, men bara för att belysa exempel på rasistiska normer i kulturarvet. – Allt annat är fullständigt horribelt. TT

+ A M I S S I T T LA Exklusiv köpet: kapsellåda på

v Gäller vi köp a Plus. Nya Lattissima (Värde 455kr)

Nya Lattissima Plus Ultimata kaffemaskinen Helautomatisk med mjölkskummare

2490

S P E L A RO L L I V E RK LIGH ETEN Som sjuksköterska med specialistkompetens har du betydelse för människor i alla skeden i livet. Om du har modet att göra skillnad – ger vi dig vägen Läs till barnmorska, distriktssköterska eller skolsköterska på Högskolan i Skövde www.his.se

Tävla oc din stude h vinn ntlä eller en iP genhet a his.se/din d2 på katalog YO U CR E AT E R E A LITY

Kaffemaskin

• Den ultimata kaffemaskinen för kaffe med mjölk-älskare. • Ger dig en caffé latte, cappuccino eller andra mjölkbaserade kafferecept med ett knapptryck. • Nespresso erbjuder 16 kaffeblandningar med olika smaker och intensiteter. • Återvinningsbara kapslar. F411WHITE / F421SILVER

Annonsen gäller Elgigantens varuhus så långt lagret räcker, dock längst tom 25/3-2012. Se våra öppettider på www.elgiganten.se


16

www.metro.se Fredag 2012-03-23

VARFÖR STICKA

HUVUDET

I SANDEN

NÄR DU SKA TECKNA ABONNEMANG? Blunda inte för alternativen när du ska teckna abonnemang. Tänk smart och kolla med oss innan du binder upp dig. Vi väljer alltid ut det bästa erbjudandet för dig. Just nu är det till exempel priskrig mellan Tele2 och 3, men bara hos oss ingår en olåst smartphone i dealen, gäller ej iPhone 4S. Titta på nästa sida. Välkommen in till Phone House.

Deras kostymer Överraskning. Svenska företaget Suitopia sydde 139 färgglada kostymer till en hemlig kund. Det visade sig vara till succéfilmen ”Hunger games” som har premiär på fredag. – Otroligt roligt, säger Peter Holmgren på Suitopia. Det började med ett mejl från en produktproducent från Hollywood. Hon beställde två kostymer i ovanliga färger, en ljusrosa och en turkos, och de skulle nästan vara helt utan slag. Svenska kostymföretaget Suitopia levererade och så småningom kom en ny order på 20 till. Till sist hade de sytt upp 139 stycken till den hemliga kunden. – Vi visste att det var till en film men inte vilken eftersom kunden använde ett kodnamn. Först när allt var klart fick vi veta att det var till ”Hunger games”. Det känns förstås otroligt roligt, säger Peter Holmgren, delägare i Suitopia.

De färgglada kostymerna kommer att användas i filmens framtid, av den rika modeeliten. – Ungefär var fjärde femte minut syns kostymerna i filmen, säger Peter Holmgren. Hur det kommer sig att produktionen bakom ”Hunger games” valde just svenska Suitopia för att sy upp kostymerna vet inte Peter Holmgren. Men han menar att det är få ställen som skräddarsyr som de gör och gissar att de kanske sett bilderna på företagets hemsida. Han vet också att kostymerna har sparats. – Kanske ska de användas i nästa film?, funderar han. Hur mycket tjänade ni på det här? – Vi kan väl säga så här, vi sålde 139 kostymer och inte en enda till nedsatt pris. Vilken film önskar du att ni hade fått göra kostymer till? – Vi hade velat ha gjort kläderna till serien ”Boardwalk empire” där alla bär jättefina kostymer. Det vore kul att ha gjort. ANNELI SANDBERG

anneli.sandberg@metro.se

Peter Holmgren och kollegan Lars Olsson på upp hela 139 kostymer till storfilmen.

Sprutor

Föreslår ny vaccinationslag

UTNYTTJA

PRISKRIGET Kolla in våra bästa erbjudanden.

Vaccinationsprogrammen, de allmänna och särskilda, bör regleras av smittskyddslagen och inte som i dag av en föreskrift av Socialstyrelsen. Det föreslår regeringen i en proposition. Formellt kommer det alltså att bli regeringen som bestämmer vilka vacciner som ska ingå i programmen, i stället för Socialstyrelsen. Vaccinationerna kommer fortfarande att vara frivilliga. TT

Hornborgasjöns tranparadis är hotat. FOTO: SCANPIX

Massor av fåglar

Tran-utmanar Hornborgasjön

Alla operatörer. Bäst pris med abonnemang.

0771-99 10 00 i någon av våra butiker eller besök phonehouse.se Köp direkt på

Det klassiska tranparadiset vid Hornborgasjön i Västergötland utmanas av Pulken i Kristianstads vattenrike. Vid räkningen på onsdagskvällen fanns 2 010 tranor vid Pulken, nästan dubbelt så många som vid Hornborgasjön, meddelar vattenrikets informationsansvariga. Men Hornborgasjön har alla chanser att komma i kapp och förbi i konkurrensen. Tranrekordet där är 18 500 fåglar 2009. På Pulken, vid Yngsjö, räknades 7 000 tranor in förra året. TT


19 17

är med i succén Dyster framtid • ”Hunger games” bygger på romanen ”Hungerspelen” av Suzanne Collins. Den handlar om en framtid som är grym och där folket styrs med järnhand. Varje år direktsänds en tävling som kallas Hunger Games där den som överlever vinner.

HOS OSS FÅR DU

ALLTID

BÄST PRIS MED ABONNEMANG

• Mer i Wkd, sid 02–03.

OAVSETT VAD OPERATÖRERNA HITTAR PÅ Just nu! Priskrig på fastprisabonnemang

349:/MÅN I 24 MÅN. ALLT INGÅR.

345:-

En scen ut filmen ”Hunger games” med färgstarka kläder.

/MÅN I 24 MÅN. ALLT INGÅR.

Kan inte missas

”Ungefär var fjärde femte minut syns kostymerna i filmen.”

Suitopia är förväntansfulla inför premiären av ”Hunger games”. De har sytt

Peter Holmgren, Suitopia.

FOTO: HENRY LUNDHOLM

Svenska kyrkan

Spring I S F U N flirty &

Anmälningar mot präster ökar Antalet anmälningar mot präster och diakoner till domkapitlen har fyrfaldigats sedan år 2000. Men antalet påföljder ligger stilla. Antalet anmälningar har gått från 15 fall år 2000 till 64 fall 2011, det visar en granskning som Kyrkans tidning gjort. Anmälningarna begär prövning av en enskild präst eller diakons rätt att utöva sitt ämbete och det kan röra allt från avsteg från Svenska kyrkans lära till rena lagbrott. En tänkbar förklaring till ökningen skulle kunna vara den uppmärksamhet som exempelvis övergrepp inom den katolska kyrkan fått. TT

C O LO R F U L

TAMAR I S 499:TAMAR I S 399:-

APPLE IPHONE 4S 16 GB

S h o p o n l i n e ! w w w. n i l s o n s h o e s .c o m

JUST NU! FASTPRISABONNEMANG – ALLT INGÅR I ABONNEMANGET

Metro Resor i Metro varje måndag.

MAJORNAS HANTVERKSHUS Vitvarubutiken för er som bor i Göteborg

3

Mobil: iPhone 4S 16 GB eller valfri mobil* Abonnemang: 3Total i 24 mån Samtal: Ring, SMSa & MMSa obegränsat inom Sverige till fast pris Surf: Fri surf inom Sverige, upp till 32 Mbit/s Mobil och abonnemang för bara: (Ord.pris 699 kr) ....... 349:-/mån

Tele2

Mobil: iPhone 4S 16 GB eller valfri mobil** Abonnemang: Tele2 Maxi Unlimited Samtal: Ring, SMSa & MMSa obegränsat inom Sverige till fast pris Surf: Fri surf inom Sverige, upp till 10 Mbit/s Mobil och abonnemang för bara:

SPARA 8 400:-

(Ord.pris 599 kr) ....345:-/mån

SPARA 8 256:-

Bara hos Phone House – valfri olåst smartphone ingår, gäller ej iPhone 4S.

Alla operatörer. Bäst pris med abonnemang. VITVAROR

KÖK

• Spis • Kylfrys • Disk/Tvätt/Fläkt • Bosch, Siemens Whirlpool m.fl.

• Utbytesluckor • Även helt nya kök • Bänkskivor • Blandare m.m.

INNE- OCH UTESPA / MASSAGEBAD Svensktillverkade

DUSCHSET m.m.

GOLV FRÅN FORBO T.ex. Marmoleum klick – till oslagbara priser!

I priset ingår hemleverans. Installationskostnad tillkommer. Bortforsling kan ordnas till fasta priser. Kan du inte komma till oss? Ring så kommer vi till dig!

0771-99 10 00 i någon av våra butiker eller besök phonehouse.se Köp direkt på

VÄLKOMMEN! FJÄLLGATAN 29 • TELEFON 031-42 51 15 • 031-14 37 40 Måndag - torsdag 16.00-18.00, fredag stängt, lördag 10.00-14.00

Erbjudandet gäller vid nytecknande eller förlängning av 3Total eller Tele2 Maxi Unlimited. Bindningstid 24 månader. Fri surf upp till 10GB/mån därefter sänks hastigheten till 64KB/mån. * Valfri mobil med 3 ingår för 0 kr i butik, förutom HTC HD 2 som kostar 69 kr/mån extra för mobilen. Pris för iPhone 4S 32 GB, 2 495 kr i butik och iPhone 4S 64 GB, 3 495kr i butik. Minsta totalkostnad under bindningstid för 3: 8 626kr (349kr/mån x 24 mån + 250kr inträdesavgift). **Dessa mobiler ingår med Tele2: iPhone 4S 16 GB, Samsung Galaxy S II / S II LTE, Galaxy Nexus, Galaxy Note, Xperia S, Motorola Razr, Nokia Lumia 800. Minsta totalkostnad under bindningstid för Tele2: 8 379kr (345kr/mån x 24 mån + 99kr inträdesavgift). Alla iPhone är låsta till operatörerna. Gäller så långt lagret räcker, dock längst tom 10/4 2012.


Våryra i helgen BAUHAUS.SE

BAUHAUS.SE

Dubbla batterier!

JUBILEUMSPRIS!

JUBILEUMSPRIS! FRÅN TRYCKT TRALLVIRKE 28X120 MM

Finns i flera längder. Pris per m. 2,4-3,6 m längder 8,95/m. Längder över 3,6 m 9,95/m.

8

95

990:-

JUBILEUMSPRIS!

SKRUVDRAGARE PSR 14 LI

10 momentlägen samt borrläge. Inbyggd arbetsbelysning. Max vridmoment mjuk/ hård skruvdragning 12/28 Nm. Snabbchuck. Vikt med batteri 1,15 kg. ORD. PRIS 1595:-

SPARA 1000:-

1795:-

ONE TOUCH PREMIUM 57

Klotgrill med stor grillyta på ø 57 cm och stor avtagbar askfångare.

SPARA 2000:BAUHAUS.SE

JUBILEUMSPRIS!

MÖBELSET MALIN

Möbelset i svart konstrotting. Ett bord 80x50x37 cm, en soffa 131x70x79 cm, samt två fåtöljer 70x68x79 cm. Dynor ingår. ORD. PRIS 4995:-

3995:-

BAUHAUS.SE

JUBILEUMSPRIS!

MÖBELSET TYLÖSAND

Soffgrupp med bord. Bord 72x72x35 cm med 5 mm tjock glasskiva. Total bredd på soffgruppen är 245 cm. Dynor ingår. ORD. PRIS 5995:-

JORDMARKNAD

Välj bland Plantjord, Barkmull, Täckbark, Toppdress, Torvmull naturell, Naturgödsel och Torvmull göd. 40 L.

KALK FINMALD

Ren naturprodukt, ett jordförbättringsmedel som ger nytt liv åt odlingstrött jord. Höjer markens PHvärde vilket gör att mikroorganismerna trivs bättre. Ger en mer lättarbetad jord och kan användas hela året.

5 FÖR

99:-

3995:BLÅKORN

Idealisk för trädgårdens alla växter med sin allsidiga och harmoniska näringssammansättning och viktiga mikronäringsämnen. 3,75 kg ORD. PRIS 119:- NU: 99:7,5 kg ORD. PRIS 219:NU 179:15 kg ORD. PRIS 399:NU 329:-

JUBILEUMSPRIS! FRÅN

99:-

3995

Upp till 50% på utgående högtryckstvättar! Upp till 40% på utgående Metabo-maskiner! Upp till 40% på utgående Ryobi-maskiner! Terrasstvätt ingår! Halva priset!

HÖGTRYCKSTVÄTT K 2.300 T50

Lätt och allsidig för mindre omfattande arbeten. Start- och stoppautomatik, 4 m högtrycksslang, tvättmedelsejektor, högtrycksmunstycke, rotojetmunstycke och skumfunktion på spolhandtaget. Max tryck: 110 bar. Vattenkapacitet: 360 L/tim. Motoreffekt: 1,4 kW. Vikt: 5,6 kg. ORD. PRIS 1799:-

JUBILEUMSPRIS!

Sortimentet varierar mellan varuhusen. Prisexempel:

899:-

Sortimentet varierar mellan varuhusen. Prisexempel:

SKRUVDRAGARE BS 14.4

Inkl 14,4 V batteri 1,3 Ah Li-Power och laddare i förvaringslåda. Steglös hastighet. Två växlar. Vridmoment 40 Nm. 10 mm självspännande chuck. LED-arbetslampa. Vikt endast 1,35 kg inkl batteri. Konstant kraft från börJUBILEUMSPRIS! jan till slut. Högeffektiva battericeller. LCD-display för batterikapacitet. FRÅN Inkl ett batteri: ORD. PRIS 1995:- NU 999:Inkl två batterier: ORD. PRIS 2295:- NU 1495:-

999:-

Sortimentet varierar mellan varuhusen. Prisexempel:

ELHÄCKSAX RHT400

JUBILEUMSPRIS!

399:-

400 W. Smidig med bästa ergonomi och låg, vikt endast 3,0 kg! 45 cm diamantslipat svärd. 18 mm grenkapacitet. Säker, tvåpunktskontakt samt automatisk broms. Livetool strömindikator. GripZone softgrip handtag. Svärdskydd medföljer. ORD. PRIS 629:-


på BAUHAUS! MOSSRIVARE ALR 900 Powerdrive Motor 900 W. Klippbredd: 32 cm. Klippinställning: 4 steg. 50 L uppsamlare. Jetcollect-system. Dubbelt hopfällbar bygel samt staplingsbar samlare för kompakt förvaring. ORD. PRIS 1999:-

BRIKETTER OCH GRILLKOL

Briketter 2,5 kg 39,95 Grillkol 2,5 kg 39,95

WWW.BAUHAUS.SE

Mängder av tillbehör till din segel- eller motorbåt! • Ankare & förtöjning • Skruv Färg & reparationsmaterial • Rep & tampar • Motorer • Båtar • Flytvästar

RIB-BÅT @SEA HV-320 15 HK Längd: 3,2 m. Bredd: 1,6 m. Inkl 15 hk 4-takts utombordsmotor, monterad och klar för sjösättning. Se sid 2.

JUBILEUMSPRIS!

39900:ORD. PRIS 59995:-

JUBILEUMSPRIS!

4 FÖR

99:-

1599:VERTIKALSKÄRARE AVR 1100

FLYTVÄST AQUA

Från 30 kg. Se sid 7. ORD. PRIS 249:-

JUBILEUMSPRIS!

199:-

Priserna gäller from 5 mars tom 31 oktober 2012.

PASSA PÅ ATT HÄMTA VÅR NAUTICBILAGA, FYLLD MED BÅTTILLBEHÖR, ANTINGEN I NÄRMASTE VARUHUS ELLER PÅ WWW.BAUHAUS.SE!

Går att bryta

1100 W. Arbetsbredd 32 cm. Skärsystem: 14 roterande knivar. Höjdinställningar: 4 lägen, 5-10 mm. 50 L uppsamlare. Vikt 9,9 kg. ORD.PRIS 2499:-

FRÅN

SKOTTKÄRRA 21:AN

JUBILEUMSPRIS!

Från Hörby Bruk. Levereras omonterad. ORD. PRIS 399:-

JUBILEUMSPRIS!

199:-

1999:-

TRÄOLJA ELIT

199:-

För årlig behandling av trätrall, trädgårdsmöbler som används utomhus eller i utsatt miljö. Ger ett fräscht utseende som framhäver träets egenfärg. Baserad på specialbehandlad linolja och helt utan lacknafta. 3 L 199:- 9 L 579:-

Minst 20% på hela Scanbads sortiment! Minst 20% på hela Camargues sortiment! PRISEX: BADRUMSMÖBEL MULTO 60

PRISEX: BADRUMSMÖBEL ICARIA

Vit möbel, packad i en kartong. Inkl spegel och ramlucka. B:58xD:35xH:50 cm. ORD. PRIS 6450:-

20%

JUBILEUMSPRIS!

BAUHAUS.SE

3995:-

60 cm badrumsmöbel med gjutmarmortvättställ, mörk wengé, spegelskåp med LED toppbelysning och 230 V uttag, luckor med speglar på in- och utsidor, två lådor med småfack, dolda gångjärn, levereras monterad, allt i ett paket. Exkl blandare. ORD. PRIS 9995:-

JUBILEUMSPRIS!

BAUHAUS.SE

4995:-

BAUHAUS.SE

WC-STOL CERA

Populär standardmodell i vitt porslin. Mjuksits ingår. S-lås. Spolar 2/4 L sparar vatten och miljön. ORD. PRIS 1795:-

JUBILEUMSPRIS!

1395:-

LÖVGALLER

30%

PÅ HELA LUNDBERGS SORTIMENT AV SKJUTDÖRRAR OCH GARDEROBSINREDNING!

EASYLINE 250S

10” hjul. Totalvikt: 750 kg. Lastvikt: 590 kg. Invändigt flakmått: 2500x1424 mm. Invändig sidhöjd: 350 mm. Exkl stödhjul. ORD. PRIS 9995:Stödhjul 259:- Lövgaller (ingår ej) 2195:- Kapell 2995:-

JUBILEUMSPRIS!

7995:-

Priserna gäller redan idag och så långt lagret räcker, dock senast tom 25 mars 2012.


20

www.metro.se fredag 2012-03-23

Hon kommer att få heta Estelle i både för- OCH efternamn Prinsessan. Den 22 maj döps prinsessan Estelle. Men något efternamn får hon inte. I stället är efternamnet i folkbokföringen *.

LAGERUTFÖRSÄLJNING, UPP TILL 50% REA!

Den 23 februari i år föddes prinsessan Estelle och nu är det klart att hon döps i Slottskyrkan den 22 maj. Hennes fullständiga namn blir då Estelle Silvia Ewa Mary *. Ja, något efternamn får inte prinsessan utan i folk-

ROMA MÖBLER

ROMINA italienskt sovrum i högblank vit med vit syntet säng, 2 sängbord, sminkbord och spegel Nu 11 900:-

bokföringen står det bara en asterisk eller stjärna som översätts till just Estelle på latin. Enligt Hovets pressavdelning är detta för att Prinsessan Estelle tillhör ätten Bernadotte och därför har hon inget efternamn, precis som övriga Kungafamiljen. Undantaget är Estelles pappa, Prins Daniel, som någon månad efter vigseln med Kronprinsessan Victoria fick efternamnet Bernadotte. Han behöll sitt tidigare efternamn Westling som mellannamn. ANNELI SANDBERG

Kronprinsessan Victoria och Daniels dotter Estelle *. FOTO: KUNGAHUSET.SE

Säpochefen byter post Säpochefen Anders Danielsson blir ny generaldirektör för Migrationsverket. Migrationsminister Tobias Billström (M) presenterade honom på en presskonferens i går. – Jag är väldigt smickrad över att ha fått regeringens förtroende att leda Migrationsverket, sa Anders Danielsson vid presskonferensen. Han tillträder på sin nya post den 23 april i år och lämnar därmed sitt nuvarande uppdrag som chef för Säkerhetspolisen (Säpo). För Säpos del innebär dagens besked att en ny generaldirektör måste utses. Tills dess tar den biträdande Säpochefen, Anders Thornberg, över som tillförordnad. TT

Herkulesgatan 1H · Göteborg · Tel 031-23 18 40 www.romamobler.se · måndag-fredag 10-18 · lördag 11-15

GLOSSY Modernt, flexibelt, italienskt, finns i högblank svart eller vit. Nu 6.980:-

OLYMPIAD divansoffa. Finns i 10-tal skinn- och färgalternativ. Nu 13.800:-

BOSS Finns i 10-tal skinn och färgalternativ. 3+2. Nu 13.800:-

PEDRA italienskt sovrum, säng, 2 sängbord, byrå och spegel, (svart syntet) Nu 11450:-

RÄNTEFRITT UPP TILL 36 MÅNADER UTAN HANDPENNING - ÄVEN TILL STUDENTER!

KIA CEE’D KÖP EN FÅ RS OCH A R R S 5 DÖ KORT HO T N E S E ETT PR TILL ETT* N E T N A ELGIG 0 KR V 10.00 VÄRDE A

JUST NU FÅR DU EN STARKARE MOTOR SAMT KOMFORTPAKET FÖR ENDAST 1.900 KR (TOTALT VÄRDE 15.000 KR)

KAMPANJPRISET INKLUDERAR KOMFORTPAKETET (VÄRDE 25.000 KR). LÄGG TILL ENDAST 20.000 KR FÖR UPPGRADERING TILL 1,7 DIESEL (ORD. PRIS 25.000 KR)

1,4 ECO KOMFORT

1,6 2WD KOMFORT

KAMPANJ! FR. 139.800 KR ORD. CA. PRIS FRÅN 152.900 KR MILJÖBIL** FRI VÄGSKATT I FEM ÅR

KAMPANJ! FR. 199.900 KR

EXTRAUTRUSTNING INGÅR TILL ETT VÄRDE AV 25.900:-

ORD. CA. PRIS FRÅN 213.900 KR

1,6 CRDi

KAMPANJ! FR. 179.900 KR

TA MED BARNEN PÅ FAMILJEHELG 23–25 MARS!

LÄGG TILL 5.000 KR FÖR KOMBI MILJÖBIL** FRI VÄGSKATT I FEM ÅR, VÄRDE 5.840 KR

Vi firar att Kia är Sveriges tredje största bilmärke till privatpersoner.*** Alla barn som provåker får en present (värde 35 kr). Välkommen! Ps. Erbjudanden på fler av våra modeller hittar du hos din lokala Kia-återförsäljare.

www.kia.se

* Erbjudandet med presentkort hos Elgiganten gäller vid köp av en Kia cee’d Premium 5 dörrars tom den 1/4 2012. ** Gäller endast manuell växellåda. *** Källa: Vroom 2011. Övriga erbjudanden gäller tom den 1/4 2012 eller så långt lagret räcker och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste- och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 4,8 – 6,8 l/100 km. CO2-utsläpp 109 – 158 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.


21

www.metro.se fredag 2012-03-23

VÅRA STUDENTER GÅR TILL JOBBET.

I dag öppnar turismmässan i Göteborg Turismmässan TUR 2012 på Svenska Mässan i Göteborg samlar utställare från 78 länder, bland annat Indien. Besökarna kan bland annat se Srikanta Kudas väva sjalar för att locka ressugna till östra delen av Indien. I dag öppnas mässan för allmänheten. METRO / CHRISTINA BLOM

Gamlestaden Alekärrsgatan 8-10, tel 031-193419. Öppettider: Mån-fre 9-20, lör 9–19 och sön 10-19.

PÅSK PÅ GÖTEBORGS ORIENTHUS Body Spray

Drumsticks 2 kg

Axe 150 ml

19

,90 /st

av våra examinerade studenter, får jobb i rätt bransch inom ett år.* Det bevisar att vår modell för arbetsintegrerat lärande (AIL) är oslagbar – och att vi ligger i topp i landet när det gäller högskoleutbildningar som leder till jobb. Hitta ditt framtidsyrke bland våra program. Välkommen med din ansökan, senast den 16 april.

Family cuisine

19

,90 /kg

Vanish

Oxi Action Big Pack

55

,00

* ) Enligt Högskoleverkets rapport 2011:16 ”Etableringen på arbetsmarknaden”.

/st

4 i 1 hårfärg

29 Mood

,90

Ma� �r�� v��l��n� ��l� h��� Priserna gäller f.o.m. 22/3 t.o.m. 15/4 med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Design av: FR&L reklam- och webbyrå www.frlreklam.se tfn 031-744 16 56. Göteborg 2012

/st

HÖGSKOLAN VÄST I TROLLHÄTTAN – HV.SE


Håller vi måttet? Jämför själv! Kolla priset på de här prylarna hos NetOnNet. Sedan jämför du vad de kostar hos andra butiker. Bli inte chockad om vi är billigast. Det brukar nämligen löna sig att handla direkt från lagerhyllan. Välkommen till netonnet.se och våra Lagershopar!

Till exempel

2990:-

990:-

99:-

Extern hårddisk på 2000 GB! Desktop 2.0 2TB.

Trådlös hemtelefon med LCD-display! D14T.

 USB 2.0  Windows och Mac-kompatibel

 Nummerpresentatör  Uppt till 600 h passningstid

37"

299:-

24/3 Lördag 1-17 1 n mella i på bjuder v r våfflo i open Lagersh

1690:-

Kraftfullt våffeljärn med 23 cm i diameter! WAS-623.

Kamera med 18 x optisk zoom och Full HD-video! WB750.

 6 stora, extra djupa hjärtan  Måttskopa medföljer

 CMOS-sensor  Dubbel bildstabilisering

1490:-

4690:-

6990:-

17,3" laptop med inbyggd blu-ray-spelare! X73BR-TY025V.

2.1 Blu-ray hemmabio med Smart Hub! HT-D4200.

Tunn smartphone med 12 megapixel kamera! Xperia S.

46" Full-HD 3D LED-TV! KDL-46EX723BAEP.

 Dubbelkärnig processor  AMD Radeon HD 7470 1 GB grafik

 AllShare DLNA  USB-ingång

 Dubbelkärnig 1,5 GHz processor  MW600 utan extra kostnad

 100 Hz-teknik  DLNA-nätverk / Wi-Fi Ready

37" Full-HD LCD-TV med USB-ingång! 37LK430.  Digital-TV (MPEG2/4) för DVB-T/C  Picture Wizard bildkalibrering

 3 HDMI-ingångar  USB-ingång för foto, musik och film

4999:-

46"

17,3"

www.netonnet.se – fri frakt på allt Lagershop: Borås, Ullared, Kalmar, Malmö, Stockholm Veddesta, Uppsala, Stockholm Slagsta, Göteborg, Linköping, Helsingborg, Örebro och Västerås.

2 års garanti på allt förutom datorprodukter och bärbart ljud som säljs med 1 års garanti. Annonsen gäller t.o.m. 25/3-12 eller så långt lagret räcker. Max en av varje annonsvara per kund/familj. Reservation för ev. tryckfel.

Hemelektronik till lagerpris


23

www.metro.se fredag 2012-03-23

Färgfest med oversizad väska På vår/sommar 2012-visningarna under modeveckorna i höstas visade flera designer väskor i storleken större och catwalken fullständigt svämmade över av kuvertväskor i olika modeller och färger. Med andra ord bjuds vi på en riktig färgfest i vår där silver, neongult och rosa är kulörer som står i centrum. Metros modereporter Caroline Sandström guidar dig till godbitarna du hittar i butik just nu. 4 995 kr Acne

120 kr

1 195 kr

1 295 kr

Monki

Cambridge Satchel Company

Back

METRO ÄLSKAR

€ BÄSTA PRIS

The box

Sticker i ögonen

Lysande neon

Spegelglans

Den klassiska portföljen har uppdaterats. Den skarpa och fyrkantiga formen slog stort på vårvisningarna. Nytt är nya detaljer som handsydda sömmar och rockiga spännen.

Ann-Sofie Back har lyckats skapa en väska som prickar in alla rätt. Den kommer i en underbar metallisk chockrosa färg och du kan antingen bära den på axeln eller som kuvertväska – perfekt!

Det här är en rejäl utstickare i starkt neongult. Styla till en mörk outfit och låt väskan stå för hela kalaset eller kombinera den med andra läckra neonfärger som rosa och orange.

Den läckra kuvertväskan från Monki skiner så starkt i silver att du kan spegla dig i den. Ett utmärkt val till den festliga partynatten, men ger även vardagsoutfitten ett rejält ansiktslyft.

499 kr

599 kr Zara

Topshop

!

679 kr

BRA KÖP

Zara

Praktisk

Klassikern

Äntligen kan vi använda båda händerna – ryggsäcken har gjort comeback och vi älskar det. Satsa på en i en härlig färg eller varför inte batik?

Designermärket Céline ligger i framkant när det gäller snygga klassiska väskor. Det perfekta budgetalternativet till designerväskan och i äkta läder.

Detaljer med krut Den här väskan följer neontrenden sparsmakat. Dragkedjorna i neongrönt tillför extra krydda

och gör den vanliga väskan till en läckerbit. Matcha den till en sportig outfit så är du hemma.

Diane von Furstenberg visade snygga och färggranna oversizade kuvertväskor på sin vår/sommar 2012-visning. FOTO: GETTY IMAGES

Angrepp mot storbanken: Nordeas avkastningsmål ifrågasatt av staten Hej Alexander Ternald! Svenska staten och aktiespararna gjorde gemensam sak på Nordeas årsstämma. De gick till angrepp mot storbankens mål för avkastning och bonussystemet till de högsta cheferna. Men de hade så gott som alla övriga aktieägare emot sig. Trots högre kapitaltäckningskrav och en ekonomi präglad av låga räntor ligger Nordeas mål för avkastning på eget kapital fast på 15 procent, i linje med andra svenska storbanker. Denna nivå kan vara farlig, varnar statssekreterare Erik Thedéen. Han var statens representant på gårdagens Nordeastämma. – Ska man ha 15 procent i avkastning i en ekonomi som växer 2 procent och med 2-procentig inflation? Hur ska den uppnås? frågar han sig efter stämman. – Det finns en risk att det är risktagandet som ökar, och det ska en bank i Nordeas storlek inte ägna sig åt, tillägger han. Thedéen tror att 9–11 p r o -

cent i avkastning är ett rimligt mål. Aktiespararnas vd Gunter Mårder tror att ett sänkt avkastningskrav skulle kunna öppna för mer gynnsamma villkor för Nordeas kunder och därmed ge större marknadsandelar till banken. Av bankledningen pekas dock målet ut som det kanske allra viktigaste att uppnå just nu, både av ordförande Björn Wahlroos och vd Christian Clausen. Det sägs ge stabilitet, flexibilitet och högra kreditbetyg vilket i sin tur ska ge lägre finansieringskostnader för banken. Nordeas avkastning har på fem år fallit från 19,1 till 11,1 procent. – Med vår nya inriktning har vi fokus på att återställa av-

kastningen, säger Clausen på stämman. En annan het fråga är Clausens ersättning, som med pensioner med bonus summeras till 27,9 miljoner kronor 2011. Thedéen avstod från att rösta när stämman godkände en fortsättning på samma ersättningsprogram. – Det hade inte varit meningsfullt att rösta nej, säger han. Enligt Thedéen är det svårt att hitta bonus-

program för de högsta cheferna då deras arbete är så komplext. – Det riskerar att bli manipulativt eller så ger det ett ökat risktagande. JOAKIM GOKSÖR/ TT

Som läste till sjuksköterska. Lycka till med jobbet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

HÖGS KOLAN I BOR ÅS v e t e n s k a p f ö r p r o f e s s i on

71 UTBILDNINGAR SOM GER JOBB.

www.hb.se


24

www.metro.se www.metro.se fredag fredag 2012-03-23 2012-03-23

1

Nyheter i bilder

1

2

Norge. Minnesstund för de omkomna flygofficerarna

3

I går samlades anhöriga och arbetskamrater på Gardermoens flygplats utanför Oslo för en minnesstund för de norska flygofficerare som dog i Herculesolyckan i Sverige förra veckan. TT-NTB FOTO: BERIT ROALD/SCANPIX

2

Australien. Polishunden Chuck spårade beryktad rymling

Polishunden Chuck bidrog till att hitta Australiens mest eftersökte brottsling – efter sju år på rymmen. Malcolm Naden, 38, har blivit beryktad genom sin förmåga att överleva i vildmarken. TT-AFP FOTO: AP PHOTO

3

Ecuador. Indianer på marsch mot storskalig gruvdrift

En protestmarsch med deltagare från Ecuadors indianbefolkning närmar sig Quito. Deras krav kan hota satsningarna på storskalig gruvdrift och presidenten vill inte släppa in dem i huvudstaden. TT FOTO: AP PHOTO

Franska polisutredare tar med sig bevismaterial från seriemördarens lägenhet i Toulouse. FOTO: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS

Facebooksida hyllade döde seriemördaren Frankrike. Seriemördaren Mohammed Merah är död. Men i går stängde de franska myndigheterna ner en Facebooksida som hyllade hans brott.

som gäckat Frankrike i närmare två veckor i ett regn av kulor. En av polisens prickskyttar sköt 23-åringen i huvudet när han hoppade genom fönstret från badrummet dit han tog sin tillflykt när polisen slutligen gick in. Ögonblicken innan hördes häftig skottlossning och explosioEfter mer än 30 timmars be- ner från fyravåningshuset. Facebooksidan lades upp lägring dog i går 23-åringen

kort efter att det blev känt att dramat var över. När den togs bort hade den redan fått över 500 besökare, varav merparten tryckt på ”gilla”-knappen, rapporterar Metro Frankrike. Dramat började den 11 mars då en fransk militär med nordafrikanska rötter sköts i den sydfranska staden Toulouse. Därefter mördades ytter-

“JAG ÄR SMART, FÖR JAG KAN TA BILDER BÅDE FÖRE OCH EFTER DU HAR TRYCKT NER AVTRYCKAREN HELT, SÅ ATT DU ALDRIG MER MISSAR ETT FOTOTILLFÄLLE....”

I AM 1 CLICK AHEAD

ligare två fransk-arabiska militärer, liksom tre skolbarn och deras lärare vid en judisk skola. I förhandlingar med polisen under belägringen erkände Merah att han dödat de sju, utan ånger och med planer på att döda ännu fler. Han hävdade att morden var en hämnd för palestinska offer och en protest mot fransk militär närvaro i Afghanistan. METRO-TT


Fredag kl 14.00 · 16.00 · 18.00 Lördag kl 12.00 · 14.00 · 16.00 Söndag kl 12.00 · 13.30 · 15.00 Gina Tricot · Desigual · Jack&Jones Accessorize · Cassels · Design Only Esprit · Vila · Vero Moda · Intersport Fredag 23 mars kl 12.00 på Modescenen

Sveriges ledande affärscentrum | Göteborg City | 200 butiker, varuhus, restauranger och kaféer | P-hus Nordstan alltid öppet, alltid plats Öppet mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17 | Livs mån-fre 08–21, lör 10–20, sön 10–20 Gratis söndagsparkering 10–19 (jan–nov) | www.nordstan.se | Avvikelser kan förekomma


VÅRYRA!

Våren är här! Det firar vi med snurrigt låga priser. Ännu fler erbjudanden hittar ni i våra varuhus. Välkomna!

A!R R Y VÅRJEN GÄLLE

FÖNSTER

33%

PAN

KAM

BESTÄLLNINGSVARA

TOR

22

/3

N 25

SÖ /3 -

TRYCKIMPAT VIRKE

20%

Lagerfört sortment

Polstar Snygga och stabila PVC fönster med moderna linjer och bekväma funktioner. Underhållsfria fönster med lågt U-värde och moderna funktioner. Enkel installation vilket gör att du sparar mycket pengar.

FÖNSTER & FÖNSTERDÖRRAR

33%

ELFA FÖRVARINGSSYSTEM

35%

BESTÄLLNINGSVAR

RABATT!

RABATT!

Outline

Oavsett om du väljer traditionsfönster, aluminiumklädda 3-glasfönster eller någon annan av våra fönstermodeller får du ett äkta stycke Norrland i huset - utan att du för den skull behöver betala mer. I vårt sortiment av fönster och fönsterdörrar hittar du de mest efterfrågade produkterna och populäraste modellerna.

Elfa förvaringssystem

35% på Elfas förvaring. Förbered dig inför våren och sommaren med en riktig storstädning och sortering. Välj inredning i klassiskt vitt eller stilrent platinum. Gäller lagerfört sortiment. Rabatten gäller ej startpaketen.

För öppettider och vägbeskrivning, gå in på www.k-rauta.se ESKILSTUNA, Västerleden 34 GÄVLE, Fjällbacken, Atlasgatan 42 GÖTEBORG, Mölndal, Fässberg, Jolengatan 17 GÖTEBORG, Partille, Laxen, Laxfi skevägen 4A HALMSTAD, Flygstaden, Kundvägen 20 HAPARANDA, Hästskovägen 10 HELSINGBORG, Väla/Ödåkra, Björkavägen 95 JÖNKÖPING, Solåsen, Solåsvägen 10 LINKÖPING, Tornby, Roxviksgatan 8 MALMÖ, Svågertorp, Norneg. 12 NORRKÖPING, Ingelsta, Koppargatan 23 STOCKHOLM, Bromma,Ulvsunda, Karlsbodavägen 2 STOCKHOLM, Kungens Kurva, Månskärsvägen 1 (bakom Heron City) STOCKHOLM, Sollentuna, Häggvik, Bagarbyvägen 61 STOCKHOLM, Täby, Arninge, Mätslingan 1 STOCKHOLM, Stäket, Järfälla, Skarprättarvägen 26 SUNDSVALL, Birsta, Förmansvägen 6 SÖDERTÄLJE, Moraberg, Klastorpsvägen 1 UMEÅ, Klockarbäcken, Lagervägen 5 UPPSALA, Librobäck, Edsbrogatan 5 VÄXJÖ, Handelsplats l 11, Marketenterivägen 3 ÖREBRO, Marieberg, Kundvägen 5 Erbjudandena gäller ordinarie priser och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Gäller t o m 2012-03-25 eller så länge lagret räcker. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.


27

www.metro.se fredag 2012-03-23

Variera våfflorna på söndag Tradition. Slå på stort och ät våfflor till både lunch och efterrätt på söndag. Här ger experten sina bästa tips inför Våffeldagen.

Föredrar du söta våfflor toppade med jordgubbssylt eller lönnsirap – eller vill du kanske ha en matigare variant med ost eller spenat i smeten? Oavsett vilket kan du passa på att äta mängder av den klassiska rätten på söndag när det är Våffeldagen. – Experimentera med dina våfflor. Det mesta som går att göra med pannkakor går att göra med våfflor också – man kan till exempel ha

i blåbär, choklad eller banan i smeten, säger Fredrik Britz, souschef på Hornstull Strand i Stockholm som är kända för våffelbuffén de dukar upp på helgerna. Några av Fredriks knep för att få till de perfekta våfflorna är att hålla järnet fett, hetta upp det en kvart före gräddning, och inte öppna och ”titta till” våfflorna. – För att få extra frasiga våfflor kan man ha i lite mineralvatten eller bakpulver i smeten. Om man ska göra många våfflor och behöver förgrädda dem kan man ha i lite jäst för att de ska hålla sig frasiga längre, tipsar Fredrik. JOSEFIN SVENBERG josefin.svenberg@metro.se

Mali. Revolterande soldater har tagit makten i Mali – kuppen fördöms Revolterande soldater säger sig ha tagit makten i Mali – samtidigt som presidenten skyddas av trogna styrkor. Omvärlden fördömer kuppen. Den ”inkompetenta regimen” under president Amadou Toumani Touré har fallit, författningen har avskaffats och styrande institutioner har upplösts, meddelade de självutnämnda nya makthavarna i statlig tv. Juntan sa att den hade skridit till handling på grund av regeringens ”oförmåga” att hanUSA

– Jag kör klassiskt och äter gärna våfflor med grädde och blåbärssylt, säger souschef Fredrik Britz som tillsammans med restaurangchef Sandra Bergh laddar upp inför Våffeldagen på Hornstull Strand i Stockholm. FOTO: HENRY LUNDHOLM

Hungrig eller sötsugen – här är fyra olika våfflor Tjock med choklad på

1

Belgisk. En klassisk belgisk våffla är tjockare än de vi brukar göra i Sverige och toppas gärna med smaskig chokladsås.

Lite mindre vaniljvåfflor

2

Fransk. Ha vaniljsocker i smeten och gör lite mindre, runda våfflor. Serveras dubbla med frukt eller bär emellan.

Sirap på amerikanaren

3

Amerikansk. Även våfflan från staterna brukar vara lite tjockare. Toppa med lönnsirap eller lite smör.

För den matsugne

4

Matig. Använd till exempel morötter eller dinkelmjöl i smeten. Toppa med löjrom, kräftstjärtar eller skinka.

tera det väpnade uppror som leds av rebeller från folkgruppen tuareger i norr, och som försatt 200 000 människor på flykt. Missnöjet är stort inom armén, som lidit förödmjukande nederlag de senaste två månaderna. Några tusen rebeller från minoriteten tuaregerna, som tjänstgjorde hos Gaddafiregimen i Libyen, har återvänt hem till norra Mali med tunga och avancerade vapen. Totalt finns ett 30-tal svenskar i landet. TT Chile

Smugglade 2 kilo heroin i magen

Ambulansflyg försvunnet i Chile

Kvinnan sa att hon skulle besöka sin bror i USA. Men tullpersonalen i Virginia fattade misstankar. Det visade sig att hon hade över två kilo heroin förpackat i 180 kapslar i magen, skriver Daily Mail. Kapslarna vägde 2 157,4 gram. Drogerna beräknas vara värda drygt 150 000 dollar, vilket motsvarar 1 miljon svenska kronor. METRO

Ett ambulansflygplan med åtta personer ombord har försvunnit under en flygning från Punta Arenas i sydligaste Chile. Planet, av typen Beechcraft 300, bar med sig en patient, två passagerare, tre sjukvårdare och två piloter när det rapporterade om en nödsituation efter två timmars flygning, varpå kontakten bröts. TT-AFP


V책rens bygghj채ltar

1999:-

999:-

99:-

149:-

25%

rabatt p책 alla byggbeslag

5:-


29

www.metro.se fredag 2012-03-23

Rapport: 1000 föll offer för hedersmord Pakistan. Antalet hedersmord i Pakistan ökar, trots försök att förhindra morden på kvinnor och flickor. Förra året dödades nästan 1 000 kvinnor, de flesta av sina nära anhöriga. Kvinnor och flickor som dödas på grund av moraliska och religiösa anklagelser är ett växande problem i Pakistan. Förra året föll minst 943 kvinnor offer för så kalllade hedersmord i det muslimska landet, konstaterar människorättsgruppen Pakistans kommission för mänskliga rättigheter (HRCP). ”Minst 943 kvinnor mördades i hederns namn, varav 93 var minderåriga” skriver HRCP i rapporten som of-

En demonstration mot hedersmord i Lahore. FOTO: K M CHAUDARY/AP PHOTO

fentliggjordes i går. Av morden som rapporterades 2011 påstods 595 av offren ha haft ”olovliga relationer” och 219 av kvinnorna hade gift sig ”utan tillåtelse”. Vid de flesta av morden var gärningsmännen offrets make eller hennes bröder. I den dystra rapporten uppger HRCP att flera av kvinnorna hade utsatts för gruppvåldtäkt innan de mördades. De flesta kvinnor som dödades var muslimer, men sju av dem som dödades var kristna och två var hinduiska kvinnor enligt rapporten. Organisationen jämförde med dödstalet året innan,

då 791 hedersmord rapporterades. Trots försök att förstärka kvinnans rättigheter och öka skyddet för dem, så påpekar människorättsorganisationen att antalet mord ökar. Många av fallen betraktas som familjeangelägenheter av åklagare och utreds inte. Regeringen och myndigheter uppmanas därför att sätta in än större krafter för att stävja de grova brotten mot kvinnor samt att utreda fallen. Aktivister konstaterar samtidigt att Pakistans parlament har antagit flera lagar som ska förstärka skyddet för utsatta och misshandlade kvinnor. Författarna bakom rapporten är dessutom försiktigt hoppfulla: ”Det fantastiska arbete som de kvinnliga parlamentarikerna har utfört måste lovordas” skriver redaktören Najam U Din. TT

Whitney Houston dog av drunkning Whitney Houston drunknade, visar den rättsmedicinska undersökningen av sångerskans kropp. En rättsläkare säger till Hollywood Reporter att drunkningsolyckan i ett hotellbadkar orsakades av en kombination av åderförkalkning och kokainintag. METRO FOTO: MARK J. TERRILL/AP PHOTO

Afghanistan

Sri Lanka

Danmark

Miljardstöd klart till Afghanistan

Sri Lanka manas utreda krigsbrott

Full kapten på grundstött fartyg

Afghanistans säkerhetsstyrkor kommer att stödjas från det internationella samfundet med mer än 4 miljarder dollar om året i tio års tid efter att de USA-ledda trupperna lämnat landet år 2014, sa president Hamid Karzai i går. TT-AFP

FN kräver att Sri Lanka går till botten med anklagelserna om krigsbrott begångna av militären i slutskedet av kriget mot den tamilska gerillan. Regeringen i Sri Lanka avvisar dock helt och hållet FN-resolutionen.

Ett Maltaregistrerat tankfartyg gick på grund nära Öresundsbron i går. – Han var så full att läkaren inte vågade låta honom lämna fartyget med repstegen som hängde ut från relingen, säger Henrik Orye vid Köpenhamnspolisen. TT

Festen börjar här! Studentfirare och bröllopsgäster, idag tar vi fram festblåsorna i våra second hand-butiker. Hållbart, solidariskt och alldeles eget. www.emmausbjorka.se

Göteborg Linnégatan & Backaplan | Borås Knalleland Malmö Kirseberg & Heleneholm | Halmstad Flygaregatan

TT-AFP


Vårnyheter från Telia.

269 kr per månad

41% vill surfa på det senaste i vår. Därför har vi fyllt på med vårens senaste erbjudanden på surfplattor och mobiltelefoner. Du kan till exempel köpa en Xperia S med Telia Mobil Flex Small, och då ingår Spotify i sex månader (värde 594 kr), bara hos Telia (bindningstid 24 månader, minsta totalkostnad 6 706 kr).


1995 kr (ord. pris 2995 kr)

Just nu får du 1000 kr rabatt på surfplattan Acer ICONA Tab A200 WiFi om du köper Telia bredband eller uppgraderar hastigheten på ditt befintliga bredband.

995 kr

Surfa i ett helt år med Samsung Galaxy Y. Telia Refill startpaket och Årskort Mobilsurf ingår (värde 599 kr).

Surfa supersnabbt med Samsungs nya 4G-surfplatta och Telia Mobilt bredband Mellan. 449 kr/mån

Besök Telias butiker eller telia.se Välkommen till en smartare vardag.

Erbjudandena gäller privatpersoner t.o.m. den 22 april 2012. Xperia S med Telia Mobil Flex Small i 24 månader. 250 kr engångsavgift, månadsavgift 269 kr, därefter 199 kr/mån. Minsta totalkostnad 6 706 kr. Spotify 0 kr/mån i 6 månader, därefter 99 kr/mån. Värde 594 kr. Samsung Galaxy Y, Telia Refill Årskort Mobilsurf och ett Telia Refill Startpaket. Årskort Mobilsurf gäller för Telia Refill kunder. 0,5 GB/mån. Trafiktyperna mobil ip-telefoni och fildelning (peer-to-peer) ingår ej. Hastighet 1 Mbit/s. Överföringshastigheten begränsas till 120 kbit/s om användandet överstiger 0,5 GB/mån. Tjänsterna är giltiga inom Sverige i 365 dagar från aktiveringstillfället. Samsung Galaxy Tab 8,9” LTE med Telia Mobil bredband Mellan i 24 månader. 250 kr engångsavgift, månadsavgift 449 kr, därefter 249 kr/mån. Minsta totalkostnad 11 026 kr. 10 GB begränsas accesshastigheten i mobilnätet till 120 kbit/s (hastigheten via wlan i Telias Homerun Wireless Zones påverkas ej). All datatrafik ingår utom trafiktypen mobil ip-telefoni. Kostnad för samtal, sms, mms samt uppkoppling utomlands tillkommer. För information hur månadsbeloppet kan användas, prislista och villkor se telia.se/villkor, fråga i butik eller ring kundtjänst på 90 200. Ingen engångsavgift och fri frakt på telia.se, värde 349 kr. Acer ICONA Tab A200 WiFi gäller vid nyteckning av Telia Bredband, samt kunder med Telia Bredband som uppgraderar sin hastighet. Erbjudandet gäller t.o.m. 1/4 2012. Bindningstid 18 mån. Prisex: Telia Bredband 8 (hastighet 6-8 Mbit/s) kostar 309 kr/mån, kostnad för modem tillkommer med 495 kr eller 29 kr/mån för Telia Smart Start. För Telia Bredband xdsl tillkommer kostnad för fast telefon (Telia Bas 145 kr/mån). Frakt 99 kr för hårdvaror. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden från Telia. Gäller under förutsättning att det finns kapacitet i Telias nät på din adress. För fullständiga villkor se telia.se/villkor.


+ PLUS

Välkommen!

FULL AV PRIS Veckans boksida präglas av avslöjanden och belöningar. Daniel Öhman och Malin Olofsson fick Stora journalistpriset för sin granskning om varför vår mat är så billig – medan Nuri Kino belönades med livvaktsbeskydd efter biografin om maffiabossen Milan Sevo. CAROLINE ENGVALL, POCKETREDAKTÖR

Brutal litteratur

”Vi kommer att få uppleva en tilltagande brutalisering av bekännelselitteraturen i framtiden, ett slags extremt verbalt våld utövat mot levande och namngivna personer.” Carl-Johan Vallgren, aktuell med ”Havsmannen”.

BÖCKER 32

www.metro.se fredag 2012-03-23

De ger råd till kvinnor i karriären Chefer med power, värme och humor som kan kombinera familjeliv med att jobba hårt. Nu kommer en ny karriärbok för kvinnor. Hur ska man egentligen nå det man vill på jobbet? Om det handlar nya karriärboken ”Powerprincipen – framgångsformeln som lyfter din karriär”. – En väldigt viktig del i att bli framgångsrik är att först definiera vad man själv tycker att det är. Annars är risken att man bara springer efter vad andra vill att man ska göra, säger Camilla Björkman, som har skrivit boken tillsammans med Ulrika Ek, chefredaktör på magasinet Cosmopolitan. Deras egen powerprincip för att nå framgång på jobbet har varit att ha sin egen agenda och ofta påminna sig om den. – Fråga dig själv: Gör jag det här för att jag brinner för det själv? Är det här meningsfullt för mig – och att

Karriärformel Namn. Camilla Björkman Ålder. 28 år Bor. Stockholm Namn. Ulrika Ek Ålder. 29 år Bor. Stockholm Aktuella. Med boken ”Powerprincipen – framgångsformeln som lyfter din karriär” (Norstedts)

hela tiden rensa bort sådant som inte är det. Det finns inget som ger dig mer energi och som hjälper dig på vägen mot din egen framgång än att jobba med det du brin-

ner för, säger Ulrika Ek. Att skriva en karriärbok för kvinnor kan vara kontroversiellt. Varför behövs en speciell bok för ett visst kön? – Kvinnor är inga offer i karriären – tvärtom. Men om vi ska generalisera uppfostras kvinnor till att le och tacka för sig, och män att ta för sig. Det här är inte alltid en fördel i arbetslivet. Då kan vi behöva praktiska råd och pepp att våga stå på oss, förhandla och se det politiska spel som finns på arbetsplatserna. – Vi har också märkt ett stort behov hos framför allt kvinnor att hitta ”sin grej” – och det visar vi hur man gör, säger Camilla Björkman. CAROLINE ENGVALL caroline.engvall@metro.se

Ulrika Ek och Camilla Björkman har skrivit ”Powerprincipen” med praktiska råd för kvinnor som klättrar i karriären. FOTO: ANDREAS H NILSSON

Författarfavoriten Camilla Björkmans favoritbok Kathryn Stockett ”Niceville” (Forum) – ”Niceville är en fantastisk roman om 60-talets Södern och

tre starka kvinnor som visar att det går att förändra. Finns nu också i pocket.

Lästipset – här är veckans favoriter KÄRRIÄRKVINNOR GER SINA RÅD

LEVER MED LIVVAKTER

SMÄRTSAMMA ORD PÅ VÅR MAT

LÖVENSTAM GÅR TILLBAKA I TIDEN

Camilla Björkman/Ulrika Ek ”Powerprincipen” (Norstedts) Behöver vi ännu en karriärbok? Svaret är ja. Camilla Björkman och Ulrika Ek har skippat trista råd om hur man skriver ett bra cv, sådant vet vi redan, i stället delar några av Sveriges toppkarriärkvinnor med sig av tio nycklar som alla kan använda sig av för att nå sina drömmar. Kvinnorna bjuder dessutom på spännande berättelser och konkreta tips.

Nuri Kino ”Den svenske gudfadern” (Pocketförlaget) Journalisten Nuri Kino lever numera med livvakter efter sina böcker om svensk brottslighet. Delar från hans historia om Milan Sevo, den svenske gudfadern, fick den berömda kungabildshistorien att blossa upp.

Daniel Öhman och Malin Olofsson ”Matens pris” (Månpocket) Visst vet vi innerst inne att människor, djur och miljö i andra delar av världen lider för att vi ska kunna köpa en kasse billig mat – Malin och Daniel sätter smärtsamma ord på det. Välförtjänt Stora journalistpriset-vinnare förra året.

Sara Lövestam ”Tillbaka till henne” (Piratförlaget) Efter sin utmärkta ”I havet finns så många fiskar” drar sig Sara Lövestam tillbaka i tiden och låter några olika föremål knyta ihop olika relationer. Lövestam skriver sirligt och levande, hon är nästa stora romanstjärna.

casall

2500:- ROW JUBILEUMSPRIS! JUBILEUMS

Ord 5999:-

Erbjudandet gäller t.o.m. 29/3.

INTO SHAPE

KOMPLETT TRÄNING. I EN RÖRELSE.

Med den hopfällbara roddmaskinen R300 tränar du hela din kropp. Rörelsen bygger muskler samtidigt som den förbränner kalorier. Perfekt för dig som vill ha en komplett, rolig och enkel träningsform - som kommer att ge resultat.

Casall roddmaskin R300 finns bara på


2000 kvm TRÄDGÅRDSMÖBLER I KÅLLERED I OnOffs gamla lokal i Kållered visar vi vårt breda sortiment av trädgårdsmöbler. Välkomna!

1.490:-

6.990:-

Corsica soffa med vändbar divan. Bredd 280 cm.

Köp nu, betala om 4 månader! Kreditgivare Nordea Finans

Sicilien bord 102 cm + 4 stolar (2.250:-)

2.990:-

Mallorca bord 180x95 cm + 6 positionsstolar textaline (4.690:-)

Finns även i vit och silver! Santorini bord 200/260x90 cm + 6 positionsstolar (13.430:-) teak och textaline med aluminiumstomme

8.990:-

Kreta bord 210x100 cm + 6 stolar inkl. dynor (6.730:-) konstrotting med aluminiumstomme

4.990:-

Vimmerby teflonbelagd (695:-) Traktörpanna 28 cm, glaslock

199:Rosalie kudde ”lapptäcke” (89:-) inkl. innerkudde 45x45 cm

39:Endast fre-sön!

Sibirien high gloss L 240 cm (inkl. 1 iläggsskiva) B 90 cm 6 stolar Conzenza (10.184:-)

5.990:-

Wendy vitlackad mdf L 120 cm B 76 cm 4 stolar Mellow (2.486:-)

1.990:-

259:Rosalie överkast ”lapptäcke” (499:-) 260x260 cm

PRISERNA GÄLLER T.O.M. 25 MARS ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER. LOKALA AVVIKELSER KAN FÖREKOMMA.

BACKAPLAN - CITY - HÖGSBO - KÅLLERED - BORÅS

www.chilli.se


2

32

www.metro.se fredag 2012-03-23

Tippare. Mürts tror att Färjestad blir laget att slü i hockeyslutspelet

SPORT

Landslagets ytterback Behrang Safari har opererat nyckelbenet och väntas bli borta tvü münader.

/ARKIV: SCANPIX

Safari nästa offer i backfÜrbannelsen Fotboll. Ännu en back i fotbollslandslaget är skadad. Behrang Safari är nyopererad sedan han brutit nyckelbenet. Ännu en back i fotbollslandslaget är skadad. Behrang Safari tvingades i gür till operation efter att ha brutit ett nyckelben och blir borta tvü münader.

– Jag hoppas att det här inte fÜrstÜr fÜr EM, säger han till Fotbollskanalen.se. Sedan tidigare är det klart att korsbandsskadade Daniel Majstorovic missar EM och Andreas Granqvist har ett skadat knä. Dessutom är mülvakten Andreas Isaksson axelskadad. – Det är trots allt nio veckor till EM-samlingen och tio till nästa landskamp. Jag ser ingen anledning att

vara Üverdrivet orolig just nu, säger fÜrbundskaptenen Erik HamrÊn till FotbollfÜrbundets hemsida. Starkaste namnet som vänsterback är nu Martin Olsson i Blackburn som visat bra form och känns given i EM-truppen. Men andra alternativ som Oscar Wendt och Pierre Bengtsson für inte mycket speltid i Borussia MÜnchengladbach och FC KÜpenhamn. TT

Pü mündag inleds i semifi- mifinalserierna bÜrjar pü nalspelet i hockeyslutspe- mündag. I det andra semifinalmÜtet mÜts Skellefteü let. FÜrbundskapteoch AIK. nen Pär Mürts tror Tvü serier som �kan pü Färjestad. gü hur som helst� en– Det är Üppnaligt fÜrbundskaptere än pü münga ür, nen. men det känns änMen Mürts anser dü som att Färändü att det är regeranjestad är laget att de mästarlaget Färjestad slü, säger Mürts. som ligger snäppet fÜre Brynäs och de tre andra lagen. Färjestad fixa– AIK, Brynäs de sina semioch även Skelfinalplatser lefteü har inefter stor drate samma ermatik i onsfarenhet att dags kväll och slüss om medalställs mot varandra när se- Tre Kronors Pär Mürts. /SCANPIX jerna. TT Ishockey

“Jag har sett mĂĽlet ett antal gĂĽnger nu och tycker att dom (domarna) kan dĂśma bort detâ€?. FrĂślundatränaren Kent Johansson till GP. Brynäs 3–3-kvittering sved även dagen efter kvartsfinalfĂśrlusten (3–4) i Scandinavium. METRO

Brynäs Jonathan GranstrÜm gjorde 3–3 med 27 sekunder kvar av tredje perioden. /SCANPIX

MOTOR

KÖR MC MED BILKÖRKORT! Piaggio MP3 finns i 300 och 500 kubik. Bensinsnül, gratis parkering och du slipper vägtullarna.

Bandy

�Klart vi gÜr, jag är helt Üvertygad.� Villamülvakten mülvakten Martin Berggren är självsäker och tror att hans lag vinner SM-finalen mot Sandviken pü Studenternas i Uppsala. Om han für rätt visar sig pü sÜndag. TT-METRO

Kom in och provkĂśr! Mc Moped ATV Butik Verkstad

Spara 100 kr! Ange rabattkod �pink� i kassan sü betalar du endast 149 kr fÜr hela setet. (Ordinare pris 249 kr). Erbjudandet gäller även i vür fysiska butik, vid uppvisande av denna annons. (Gäller t.o.m. 120328 eller sü lüngt lagret räcker).

Argongatan 8, 431 53 MÜlndal • 031-760 760 4 • www.wheels4u.se

VOLKSWAGEN

GROUP

35,695'$ -8%,/$5(5 SEAT Sverige fyller 20 ür och firar med vassa erbjudanden under hela 2012. Vad sägs till exempel om vür kÜrglada och säkra Ibiza till fantastiskt jubileumspris? Eller kanske Leon Edition 20 – mycket välutrustad med t ex Tvüzons klima, 16� alufälgar ELIO, parkeringssensorer bak, farthüllare, regnsensor, SEAT Sound System 2.0 mm. Välkommen in fÜr en provtur.

6($7,%,=$67</(0,/-%,/-8%,/(80635,6)51 6($7/(21(',7,21-8%,/(80635,6 

%LODUQDSÂŚELOGHQNDQYDUDH[WUDXWUXVWDGH%ODQGDGN¡UQLQJ6($7,EL]DĂ&#x201D;ONP&2Ă&#x201D;JNP6($7/HRQĂ&#x201D;O NP&2Ă&#x201D;JNP6($7)LQDQVLHULQJZZZVHDWVHÂŚUVQ\ELOVJDUDQWLÂŚUVYDJQVNDGHJDUDQWLÂŚUVODFNJDUDQWLÂŚUVJDUDQWL PRWJHQRPURVWQLQJXWDQNUDYSÂŚHIWHUEHKDQGOLQJVDPW6($76HUYLFHp0RELOLW\LWYÂŚÂŚU

$GUHVV6PLGHVJDWDQ7HOSSHWWLGHUGDQLHO#HNOXQGVELOVH ZZZHNOXQGVELOVH

FĂ&#x2013;LJ OSS PĂ&#x2026;

S E A T. S E


MODEHELG 24 – 25 MARS

På lördag har du chansen att leva ut dina modelldrömmar. Vi har proffs på plats som sminkar, stylar och fotar dig. Passa på att få personliga stilråd av stylisten Lizette Broström. Sedan kan du tävla med din bild och vinna shopping för 5 000 kr på Allum! Hela helgen hittar du senaste vårmodet och fina erbjudanden i butikerna. Du kan också tävla om en weekend i Paris! Läs allt om modehelgen på allum.se

C

harlotte Perelli

på scen kl. söndag 2 12 5/3!

VAD VILL DU SHOPPA IDAG? DU HITTAR DET T PÅ ALLUM LUM I HJÄRTAT AV PARTILLE. ÖPPET VARDAGAR VAR 10–20 OCH LÖRDAG–SÖNDAG 10–18. ALLTID FRI PARKERING.


36

www.metro.se fredag 2012-03-23

Allsvenskan. Tusentals premiärrusiga Dif-fans ska sätta färg på Borås Djurgårdens fotbollssupportrar mobiliserar inför den allsvenska bortapremiären mot Elfsborg nästa lördag. Hittills har Järnkaminerna fyllt 19 bussar och sålt över 2 000 biljetter till matchen. ”Jag blir

inte förvånad om vi fyller tre-fyra bussar till. Jag tror det blir en klassisk bortapremiär och antagligen det största bortaföljet i hela allsvenskan i år”, säger Dan Blomberg, ordförande i Järnkaminerna, i ett pressmeddelande. TT

Djurgårdsfansen är laddade inför premiären mot Elfsborg. /ARKIV: SCANPIX

Resultat Basket SM-slutspel (h)

Handboll EM-kval (d)

Kvartsfinal 1 i bäst av 5 Borås–Uppsala ................................ 84–67 (13–25, 21–20, 27–18, 23–4)

Österrike–Sverige........................... 26–26 Sverige 3 2 1 0 83–67 5 Tjeckien 3 2 0 1 88–75 4

Curling VM, (d)

Slovenien Österrike

USA–Sverige ....................................... 6–5 Sverige–Skottland .............................. 3–2

Fotboll Champions L (d) Kvartsfinal 2:2 Rossijanka–Turbine Potsdam ..... 0–3 (0–2) • Turbine Potsdam vidare med 5–0.

Innebandy SM-slutspel (d) Kvartsfinal 4:5 Dalen–Iksu.................. 3–7 (0–2, 1–1, 2–4) • Iksu vidare med sammanlagt 3–1 i matcher.

3 3

1 0

0 2 68–86 1 2 80–91

2 1

Ishockey SM-slutspel (d) Semifinal 1:3 Linköping–Modo ........ 3–6 (1–2, 1–2, 1–2) Munksund/Sk–Brynäs 3–1 (0–0, 2–1, 1–0)

Ishockey Kvalserien Rögle–Timrå ............... 0–3 (0–1, 0–0, 0–2) Leksand–BIK Karlskoga ..............1–0 e förl (0–0, 0–0, 0–0, 1–0) Örebro–Djurgården .................... 3–2 e str (1–0, 0–0, 1–2, 0–0, 1–0)

Sprintade från alla stjärnor Stina Nilsson, 18-årig juniorvärldsmästarinna från Malung, slog alla skidstjärnor på den udda distansen 100 meter i en jippotävling på Bislett i Oslo. Segern gav 15000 norska kronor och ett inofficiellt världsrekord, rapporterat till Guinness World Records, på 13,19. TT /SCANPIX

Handboll

26–26

De svenska handbollsdamerna fick bara oavgjort i EM-kvalet borta mot Österrike. METRO

Linnea Torstensson.

/ARKIV: SCANPIX

RESOR

Billigjetter Barcelona ............. fr 299:-

Årets skönaste dagar!

Gran Canaria ........ fr 899:Kreta ..................... fr 299:NYHET!

London................. fr 349:Malaga.................. fr 299:Mallorca................ fr 299:Nice ...................... fr 299:Rom ...................... fr 299:-

Georgia

Hel grupp inkl dynor

5995:-

Se nyheter shop.brasommarmobler.se

Salzburg ............... fr 299:Stockholm ............ fr 299:Teneriffa ................ fr 899:Flyg direkt från Landvetter till 11 destinationer eller till Stockholm och vidare till över 50 destinationer

Samos

3.998:-

................. 1 vecka fr.

21/8–2/10. Del i 1-rumslägenhet. Aphrodite****

Sardinien*

............ 1 v. fr.

4.298:-

15/8–19/9. Del i dubbelrum. Oasis***

Alanya

4.598:-

.................. 1 vecka fr.

15/8–9/9. Del i 2-rumslgh. Blue Star Flower Garden****

Phuket*

............. 2 veckor fr.

4.998:-

14/8–2/10. Endast flyg.

Avresa från Landvetter. Priser per person. Begränsat antal platser. Särskilda regler gäller. Boka senast 3/4. *Avresa från Kastrup.

Välkommen till någon av våra 52 butiker, ring 0771-456 789 eller besök oss på www.ticket.se


TACK ALLA COPYCATS. KUL ATT NI HAR FATTAT HUR BRA DET ÄR ATT BYTA GREJER. MEN NU ÄR ORIGINALET TILLBAKA.

SKOBYTARDAGAR 24–25 mars har vi skobytardagar på Freeport. Du får 200 kr för dina gamla skor när du köper nya till ett värde av minst 599 kr. Gör ett grymt klipp på nya snygga vårskor samtidigt som du gör en god gärning.

I SAMARBETE MED ALLA INLÄMNADE SKOR GÅR TILL DERAS PROJEKT FÖR HEMLÖSA.

När du lämnar in dina gamla skor till oss får du en voucher värd 200 kr/par. Skoinlämning: Max 10 par/kund. Gäller endast 24–25 mars 2012. Red is the preferred color for the Levi’s logo. Please try to use it where possible. Please also consider the differences in print versus screen when determining color usage. PRINT PMS 187 CMYK 0-100-79-20 screen RGB 196-18-48 HEX C41230

E M PE L

PR I S EX

Converse All Star. Dam/Herr. Ord. pris 699 kr

Reebok Easytone. Dam. Ord. pris 1 000 kr

Ben Sherman Joev Boot. Herr. Ord. pris 1 399 kr

Salomon XA Pro 3D Ultra W. Dam. Ord. pris 1 300 kr

Outletpris 649 kr Voucherpris 449 kr

Outletpris 650 kr Voucherpris 450 kr

Outletpris 899 kr Voucherpris 699 kr

Outletpris 840 kr Voucherpris 640 kr

Alltid rätt märken. Alltid bättre priser. Öppet: mån-fre 10-19, lör 10-18, sön 11-17. Freeport ligger i Kungsbacka, för vägbeskrivning och fler erbjudanden besök www.freeport.se

EN RIKTIG OUTLET


38

www.metro.se fredag 2012-03-23

”DET SLUTAR NOG SOM FINALEN 1978”

Fredagspanelen. Våra sportexperter om helgens viktigaste sporthändelser.

METRO I SAMARBETE MED

OLA WENSTRÖM

FRIDA NORDSTRAND

NIKLAS JIHDE

Vem blir vårens stora slutspelshjälte i idrotts-Sverige?

Silfverberg blir Guldmakare. Brynäs unga attackhockey personifieras av en blivande superstjärna. SM, VM och sedan NHL – varför vänta, Jakob?

Får man säga två? Firma Silfverberg/Järnkrok gör succé innan det är dags att korsa Atlanten för nya äventyr.

Det kommer att krylla av hjältar så klart – men ska du ha ett namn blir det Edlund hos stålmännen i Sandviken. Han kan göra mål i sömnen.

AIK eller AIK i SM-final?

Skellefteå om vi snackar klass, Solna om det gäller motivation. Älskar att slutspelet lever ett eget liv. Det slutar nog som finalen 1978.

AIK. Viktor Fasth är ju i storform, rena rama muren.

Märklig fråga, lätt svar: AIK! Mer trovärdigt: Sju matcher där Fasth eller Bud Holloways genialitet avgör.

Vilken idrottshändelse missar du inte i helgen?

Premier League-studion åt folket! TV 3-dags igen. Hela lördagen är superhet med ”Slaget om London” – tre lag om två Champions League-platser.

Behöver du ens fråga? Jag och portföljen tar plats på Studenternas och ser Sandviken ta SM-guld.

Kvalserien, självklart! Leksand–Rögle på lördag i Viasat Hockey. Världens tuffaste serie berör oss alla.

PROGRAMLEDARE

Zlatanometern Jakob Silfverberg tippas bli årets Guldmakare. FOTO: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Våra tre experter sätter betyg på Zlatans vecka.

5

BARÇA, MESSI, FILOSOFEN – IGEN. SE DET SOM EN CHANS

FOTBOLLS- & MOTORREPORTER

HOCKEYANKARE

3

3

HADE BEHÖVTS HELA MATCHEN MOT JUVE

TYCKER ATT ZLATAN MULLRAR RÄTT BRA, TROTS CUPFÖRLUST.

RESOR

22–25 mars

EL, SE OSS, WE TRAV UR ÄSSAN T PÅ RESEM Curaçao kl. 11.00 Lö-sö föreläsning dor kl. 14.00 Lö-sö föreläsning Ecua

Monter A04:22 DELTA I TÄVLINGEN* OCH VINN TRE DAGAR PÅ AMALFIKUSTEN FÖR 2 PERS

G Ö T E B O R G – F R E D E R I K S H AV N • VA R B E R G – G R E N A A

Alla som bokar till Curaçao innan sista april får en Curaçao Welcome Card på köpet. Värde 1500 kr.

På påsklovet får du lov att bada hela dagen!

*Lämna in annonsen på mässan och delta i tävlingen! Mailadress:....................................................................

© Disney

Här får du lov-special! Danmark lockar med LEGOLAND® som precis öppnat och tropiska badland. Kom och ha barnsligt skoj på påsklovet både till sjöss och i land! Läs mer om vår lov-special på stenaline.se/barnsligtskoj

Disneyland Paris fyller 20 år ®

Hela familjen 6 nätter fr 9.348:-* Du sparar 4.674:-

Boka på www.sembo.se eller 042-37 85 00

Resor i Metro varje måndag

fr

n

Lillsemester The Reef Hotel & Resort★★★★ fr 627:-/person Nypremiär för det populära karibiska vattenäventyret. *Båtresa t/r utan bil fr 860:-, 1 natt i familjerum fr 1648:-. Totalpris 2 vuxna, 2 barn fr 2508:-. Påskspecial! Bo 3 nätter betala för 2. Lillsemester Legoland Billund Resort★★★★ fr 824:-/person Båtresa t/r med 1 bil från 1290:-, boende 3 nätter i 8-bäddshus fr 5298:-. Totalpris 4 vuxna, 4 barn fr 6588:-. Inträde till badland på Lalandia ingår. Bo 3 nätter betala för 2 gäller ankomst mån–tis. För kompletta villkor, se stenaline.se Påskspecial! Bo 3 nätter betala för 2. Lillsemester Skallerup Klit★★★★ fr 910:-/pers Massor av aktiviteter ute och inne, t ex det romerska badet. Bo i fina stugor med självhushåll. Båtresa t/r m 1 bil fr 1290:-. Boende 2348:-. Totalpris 2 vuxna och 2 barn från 3638:-.

6/p27:-* erso

Träffa Nicke Nyfiken, tävla i äggjakten och vårt påskiga familjequiz. Lekrum, fiskdamm, bio mm på Stena Danica 6–15 april.

Boka och läs mer på stenaline.se eller ring 031-704 00 00. Bokningsavgift vid personlig service. Du kan också kontakta din resebyrå.

CG TV: TM & © Universal Studios and/or HMCo.

*Sex nätter för 2 vuxna och 2 barn under 7 år i familjerum på , 13-19/6 inkl frukost och t.ex. Disney’s Hotel Santa Fe® 7 dagars entré till parkerna. Bokningsbart i perioden 5/3-15/4. Erbjudandet gäller ankomst fr.o.m 29/3-28/5 och 10/6 - 7/11.

Lillsemester Danmark

CG36_FLAT_CPG2.EPS

CG36_CPG2.EPS Preferred character art usage

CG36_BLK&WHT_CPG2.EPS Please refer to character size comparison chart when combining and scaling characters.


KOMBINATIONSSOFFA

15.900:− (17.900:-)

Kombinationssoffa Opus hörnsoffa med schäslong i tyg Natura silver, B 288/358 cm. Satsbord Olivia i vit högglanslack med underrede i kromad metall, 3 delar 990:-. NYHET! Handvävd ullmatta US Patch, grå eller offwhite 133x195 cm 1.490:-.

1.000:- FÖR DIN GAMLA SOFFA!

Lämna in din gamla soffa till oss så drar vi av 1.000:- på priset när du samtidigt köper en ny soffa, fåtölj eller bäddsoffa för minst 8.000:-. Din gamla soffa – den skänker vi till välgörande ändamål.

18.900:(19.200:-)

17.990:(19.990:-)

8.990:(9.990:-)

Byggbar soffa Modern Living/armstöd B i tyg Nordica grey, komb på bilden, B 384 cm.

3-sits soffa svängd Watford Delux i tyg Troy blå, plymåer med dun/fjäderblandning, B 250 cm.

9.490:−

Fåtölj Life i läder Meno white, svartbetsat underrede/snurrfot i krom. Fotpall 3.490:-.

8.170:−

NYHET!

3-sits soffa svängd Cambridge i tyg Saga ash, plymåer med dun/fjäderblandning,ben i ek/mässing, B 254 cm.

3-sits soffa Cloud, avtagbar/kemtvättbar klädsel i tyg Das grey-beige, plymåer med dun/fjäderblandning, B 236 cm.

Kombinationssoffa Liverpool med schäslong och divan i tyg Visby light grey eller Vera black, B 322 cm.

8.490:−

Byggbar soffa Sit Down, armstöd Big i tyg Cortina light grey, komb på bilden, B 299 cm.

NYHET!

9.990:(10.900:-)

3-sits med divan Memphis i tyg Cannes svart eller Visby antracit, inkl 2 nackkuddar, B 304 cm.

11.900:(14.280:-)

18.900:−

NYHET!

9.990:−

Bäddsoffa Gotland med schäslong med armstöd Fårö, längsbäddad med förvaring i tyg Vera beige, B 246 cm.

18.400:−

Fåtölj Timeout i fårskinn grafi t och underrede/ snurrfot i ek. Fotpall 4.990:-.

NYHET!

3-sits soffa Impuls komfort Lux, avtagbar/kemtvättbar klädsel, tyg Sony pink, plymåer med dun/fjäderblandning, B 218 cm. Nackkudde 990:-.

8.995:−

Kombinationssoffa Chicago i tyg Cannes black , B 330 cm. Går att få i höger eller vänster utförande.

Mio Mölndal E6 avfart Lackarebäcksmotet. Mio V:a Frölunda Västerleden avfart Frölundamotet (vid Frölunda torg).

Mio Mölndal 031-87 03 10. Mån-fre 10-19. Lör-sön 11-16. Mio V:a Frölunda 031-89 11 00. Mån-fre 10-19. Lör 10-16. Sön 11-16. Priserna gäller vid nybeställning av valfri soffa eller fåtölj för minst 8.000:- fr o m 13/3 t o m 10/4. Reservation för ev. slutförsäljning och tryckfel. Mer info på mio.se

www.mio.se


LÄSARE 40

www.metro.se fredag 2012-03-23

Insändarel

RADIOREKLAM – OSÄKERHET I TRAFIKEN

Trafik. Skribenten tycker att reklamen borde ses över för att undvika ljud som gör att bilister tappar koncentrationen. Bilkörning är för det mesta inte speciellt farligt. Jag tror att om man undviker att köra snabbt vid vått underlag, stannar hemma vid halka och mörker samt aldrig kör okoncentrerad så skulle vi inte ha många olyckor. De två första är sunt förnuft och upp till var och en om man vill ta en risk eller inte. När det gäller koncentration är det värre. Vad vet vi egentligen om hur alerta vi är i olika situationer. Är vi lika redo för en snabb inbromsning ifall vi pratar i telefon, lyssnar på musik eller kan-

100 METER RESPEKTAVSTÅND Många rökare tycks inte reflektera över att deras giftmoln fyller gator och torg, perronger och hållplatser. Det är omöjligt att ta sig till och från arbetet utan att varje dag utsätta sig för passiv rökning. Häromdagen blockerades utgången till vårdcentralen (!) av två personer som frikostigt delade med sig av tjärämnen, kolmonoxid, nikotin med mera. Denna avsaknad av empati talar för att det allmänna rökförbudet bör utvidgas. Totalt rökförbud inom 100 meter från kollektivtrafiken samt från serveringar, offentliga platser och byggnader vore en bra start. FRISKLUFTSVÄN

BARNSLIGT MED STUDENTFLAK Att flytta studentflaksåkandet från Sergels torg till Karlaplan var inte politikernas avsikt med åkförbudet, utan att få skolungdomen att inse det olämpliga och barnsliga i tilltaget som sådant. Fram till 1968 ingick begreppet mogenhetsexamen när gymnasisterna tog studenten, som då var en examen värd namnet. Hur moget är det att full som ett ägg fraktas omkring på ett lastbilsflak

Insändarskribenten är kritisk till ljud i reklam som kan störa bilister i trafiken. FOTO: SCANPIX

ske lyssnar på en ljudbok. Alla har säkert varit med om en rutinfärd till jobbet och när man kommer fram så undrar man vilken väg man kört dit. Har man då varit lika säker i trafiken och räcker det undre medvetandet för att rädda oss från olyckor? Personligen tror jag att det undre medvetandet klarar rimligt av ett dagdrömmeri eller att man är djupt inne i en intressant ljudbok. Vad jag däremot är säker på är bland det farligaste i trafiken är att bli skrämd på nå-

got sätt. Speciellt har jag uppmärksammat detta under radioreklam men även under andra sändningar. De finns vissa saker som skrämmer oss. Det kan säkert vara olika saker men vissa är gemensamma nämnare. Vi är till exempel inlärda att lystra till ljudet av en biltuta och vända oss mot tutans riktning. Samma gäller olika former av ljud från sirener till utryckningsfordon, ljudet av en tvär inbromsning på asfalt, telefonsignaler och ljudet av skottlossning. Borde det då inte vara rimligt att de som gör radioreklam undviker sådana ljud som gör att vi tappar koncentrationen i trafiken. Om inte censur och lagstiftning så inför åtminstone etiska regler för ljudinnehållet i radioreklam och radiosändningar. MAGNUS BÄCKSTRÖM

rig ifrågasätts och det tydligen inte finns något tak för lönerna. Att läkare kan arbeta dygnet runt och sedan ta ut kompledighet i veckor – är inte det samhällsfarligt? LEG SJUKSKÖTERSKA 1966

ÄR DET INTE BRA SOM DET ÄR? Svar till ”Jan T Andersson” (21/3): När folk röstar på de Insändarskribenten tycker att mindre partierna visar de studenternas examen borde ske vad de tycker, i stället för att på ett lugnare sätt. FOTO: SCANPIX bara rösta på de stora partierna för att det är det enda man har att välja på. Alla under skrän och nedskräkanske inte håller med Socipande med ölburkar och aldemokraterna och Modeusel musik på högsta raterna utan tycker att Vänvolym? Uppvaknadet morgonen stern eller Kristdemokraterna är bättre och det visar de efter med illamående kangenom att rösta på det parske kan ge den nybakade tiet. Om det bara skulle ha studenten en glimt av vad funnits de två stora partierLivet egentligen handlar om, men det uppvaknandet na, höger och vänster, vad kan ske på ett betydligt lug- skulle man då göra med nare och även billigare sätt dem som tidigare röstat än efter denna fyllefest som grönt eller tycker att en annan vinkel av den blå politistör allmänheten. BIBI ken är bättre än Moderaternas vinkling? Om man nu ÄR INTE DET ha två partier blir det SAMHÄLLSFARLIGT? skulle mer personval än partival, folk röstar inte på vad parStå på er med era krav på tiet tycker utan på personen ingångslön på 24 000 kronor. När det gäller sjukskö- som representerar partiet. Just för att det bara skulle terskor och deras krav är finnas två partier. Om det det alltid samhällsfarligt. inte är så att partierna har Det gäller inte bara lön utan även er framtida pension väldigt olika åsikter om den som påverkas av de låga lö- fråga som väljaren tycker är viktigast att ta upp. Låt rätt nerna. Läkarnas löner och kompledigheter är tydligen parti med flest röster vinna så blir alla glada! EMELIE en självklarhet då den ald-

Läsartävling

Open your mind and the Gates will be opened. JAN HJERPE, TULLINGE

Skriv en rolig pratbubbla till bilden till höger. Gör så här: Skriv BILDEN följt av ditt förslag. Skicka SMS till 72700. Varje SMS kostar 5 kr. Vinnaren får boken ”Vilda djur – 100 fantastiska arter och deras läten” från Bokförlaget Max Ström.

Dagens sudoku och korsord

AFTER WORK FIRST HOTEL G & CRISTAL BAR FREDAGAR 16-20 Cristal bar öppet: onsdag-lördag NILS ERICSONPLATSEN 4 | TEL 031-63 72 64

Vinstchans varje dag Skriv KRYSS följt av ordet i det markerade fältet. Skicka sms till 72700 före klockan 24 i dag. Varje sms kostar 5 kronor.

Vinnaren får ett presentkort på 200 kronor från Adlibris.

Gårdagens korsord

• Mejla ditt inlägg till insandare@metro.se Uppge namn och adress även om du använder signatur. Inläggen kan komma att redigeras. Inskickat inlägg garanterar inte plats i tidningen. • SMS:a ditt inlägg till 72700. Skriv TYCK följt av texten. Du får skriva max 150 tecken. Varje SMS kostar 5 kronor. Inskickat SMS garanterar inte plats i tidningen. Vinnarna presenteras på tisdagar.


VÄDER 43 41

www.metro.se www.metro.se fredag fredag2012-03-23 2012-03-23

Sol i söder, mer moln i norr –20

–15

–10

–5

±0

+5

+10

+15

Idag

+20

+25

1 1

0

+2

2

4 Skellefteå

4

+7

Östersund

+3

6

+8

5

Falun

8 +13

+15

9

12

10

Är DU en vinnare? Häng med från början! Loket kör igång kl. 18.00 och avslutar kl. 20.00. Vi öppnar kl. 10.00 och stänger kl. 02.00.

9

CHOCKEN kl. 23.00 Vid fullt kort, vinner du samma summa som spelats ut på fullt kort i Färg-Chocken.

10

Linköping

Göteborg

6 8

Stockholm

+13

5

2000 kr i vinstgaranti på fullt kort, med chans upp till 20.000 kr i kontanter!

7

+14

7

Lördagen den 24:e Mars, spelar du färg-chocken med Leif loket Olsson på GRAND.

3

3

+6

+3

Sön

2

Kiruna

+12

11

11 12

Besök oss på Kungsgatan 47, mitt i centrala Göteborg.

Malmö

+13

Göteborg i dag

I morgon

Uddevalla

Uddevalla

+16

Lidköping

+16

+11

Söndag Lidköping

+11

Kungälv Borås

+16

Uddevalla

+14

Borås

+12

Borås

Göteborg

Göteborg

Kungsbacka

Kungsbacka

Kungsbacka

+7

+14

Varmast i går Norrland Gävle Svealand Film Götaland Bergarud

Kallast i går

+15 +17 +19

(°c)

Norrland Naimakka -16 Svealand Gustavsfors -4 Götaland Horn -2

Blötast i går

+8

Varberg

(°c)

(mm)

Norrland Korsvattnet 10.8 Svealand Ställdalen 10 Götaland -

Varberg

Världen i morgon (°c) Aten Bangkok Barcelona Helsingfors Hongkong Kanarieöarna Köpenhamn London Los Angeles New York Paris Peking Rio de Janeiro Sydney Tokyo

+14

+7

+8

Varberg

Väl mött!

Kungälv

Göteborg

+13

Lidköping

+13

Kungälv

Vinn upp till 20.000:-

Succén fortsätter

+30

Lör

Vinn upp till 20.000:-

+17 +35 +16 +2 +18 +22 +8 +16 +15 +12 +16 +14 +24 +19 +11

Sudokulösningen Dagens sudoku hittar du på sidan till vänster.

www.idrottensbingo.se


44 42

www.metro.se fredag 2012-03-23

SVT 1

SVT 2

TV LÖRDAG 6.00 Fråga doktorn. 6.45 Sverige. 7.15 Uppdrag granskning. 8.15 Go’kväll. 9.00 Rapport. 9.05 Vintermagasin. 10.05 Debatt. 10.50 Hübinette. 11.20 Espen och sälungarna. 11.50 Det söta livet. 12.00 Rapport. 12.05 Svenska dialektmysterier. 12.35 Kobra. 13.05 Bröderna Reyes. 14.00 Robins. 14.30 När Harvey mötte Bob. Brittiskt tvdrama från 2010. 16.00 Rapport. 16.05 Jonathan Ross show. 16.50 Från Lark Rise till Candleford. 17.50 Helgmålsringning. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.15 Go’kväll. 19.00 Sverige. 19.30 Rapport. 19.45 Sportnytt. 20.00 Smartare än en femteklassare. 21.00 Robins. 21.30 Mord i paradiset. 22.25 Rapport. 22.30 Suits. 23.10 Suits. 23.55 Kaka på kaka. 0.15 Bröderna Reyes. 1.10 Rapport. 1.15 Minuten. 3.15 Rapport. 3.20 Skavlan. 4.20 Dag. 4.45 Rapport. 5.10–6.10 Så ska det låta.

SVT 1

9.50 Flygplanskrascher. 10.45 Bäverdammen. 11.40 Från Sverige till himlen. 12.10 Vem vet mest? 12.40 Den njutbara trädgården. 13.10 Året i trädgården. 13.40 Vetenskapens värld. 14.40 Dokument inifrån: Du är googlad. 15.40 Löftet – leva utan alkohol. 16.10 AT-läkarna. 17.00 Vem bryr sig om Somalia? 17.30 Korrespondenterna. 18.00 Aldrig för sent – gympagrupp 90+. På en vårdcentral bildas världens kanske äldsta gympagrupp. Medelåldern är 93 år. 18.15 Babel. 19.00 John Cale. Musik special. Konsert. Konserten ”When the past and future collide” från Malmö 20.00 Strindberg 100 år: Kronbruden. Svenskt tv-drama från 1990. En musikfilm efter August Strindbergs drama med musik av Ture Rangström. 22.05 Det vita bandet. Österrikisk-fransk-tyskt drama från 2009 med Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur. Regi: Michael Haneke. 0.25 The wire. 1.25 The shadow line. 3.25–4.15 Flygplanskrascher.

SVT 2

TV SÖNDAG 6.10 Minnenas television: Stig Järrel. 7.05 Familjehemligheter. 8.00 Antikrundan. 9.00 Rapport. 9.05 Landet runt. 9.50 Strömsö. 10.30 Go’kväll. 11.15 Stoppa könsstympningen! 11.30 Spisa med Price. 12.00 Rapport. 12.05 Holmenkollen. 13.05 Bästa frisören. 13.55 Anslagstavlan. 14.00 Smartare än en femteklassare. 15.00 Skavlan. 16.00 Rapport. 16.05 Suits. 16.45 Suits. 17.25 Dag. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Landet runt. 19.00 Sportspegeln. 19.30 Rapport. 19.55 Regionala nyheter. 20.00 Så ska det låta. 21.00 Coacherna. 21.30 The big C. 22.00 Damages. 22.50 Rapport. 22.55 Antikrundan. 23.55 30 grader i februari. 0.50 Smartare än en femteklassare. 1.50 Rapport. 1.55 Mord i paradiset. 2.50 Rapport. 2.55 Sportspegeln. 3.25 Kobra.

8.30 Året i trädgården. 9.00 Minnenas television: Stig Järrel. 10.00 Gudstjänst. 10.45 Vid lägerelden. 11.25 Vad har du gjort idag, Céderic? 11.50 Chaplin: Klockan ett på natten. 12.10 Chaplin: Bakom kulisserna. 12.35 Michael Haneke. 13.30 Vem vet mest? 14.00 Vem vet mest? 14.30 Vem vet mest? 15.00 Vem vet mest? 15.30 Vem vet mest? 16.00 John Cale. 17.00 UR. 18.00 Flygplanskrascher. 18.55 Sten 16:30. 19.00 Naturens drivkrafter. Nyzeeländsk naturfilm från 2011. Australien. 19.55 Världens underverk. Kortdokumentär. 20.00 AT-läkarna. Brittisk dokumentärserie från 2011. 20.50 Kryp och andra djur. Brittisk animerad serie. 21.00 Aktuellt. 21.15 Agenda. Svenskt samhällsmagasin från 2012. 22.00 Dokument utifrån. 22.55 Korrespondenterna. 23.25 Vem bryr sig om Somalia? 23.55 Dokument inifrån: Du är googlad. 0.55– 1.50 Flygplanskrascher.

TV 3 6.00 Nanny. 6.30 Ska du säga. 7.00 I nöd och lust. 7.30 Hot in Cleveland. 8.00 Jims värld. 8.30 Jims värld. 9.00 Jims värld. 9.30 Jims värld. 10.00 Jims värld. 10.30 Dance your ass off. 11.30 Vrålet från vildmarken. Komedi från 1988 med Dan Aykroyd, John Candy. 13.25 Sveriges fulaste hem. 14.25 Lyxfällan. 15.30 Premier League-studion med Stryktipset. 16.00 Fotboll: Arsenal–Aston Villa Premier League. 18.30 How I met your mother. 18.55 Keno. 19.00 Whitney. 19.30 Up all night. 20.00 Bones. 21.00 2 1/2 män. Komediserie från 2011. 21.30 Sing along. Svensk underhållning från 2012. 22.30 Extra extra! Svensk humorserie från 2012. 23.00 Röd drake. Kriminaldrama från 2002 med Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes. 1.35 Up all night. 3.05 The wronged man. Drama från 2010 med Julia Ormond, Mahershala Ali. 4.45 Hot in Cleveland. 5.10 Nanny. 5.35– 6.00 The Bill Engvall show.

TV 3 6.00 Nanny. 6.30 Ska du säga. 7.00 I nöd och lust. 7.30 Hot in Cleveland. 8.00 The bachelorette. 9.00 The bachelorette. 10.55 Center stage: Turn it up. Drama från 2008 med Rachele Brooke Smith, Kenny Wormald, Sarah Jayne Jensen. Regi: Steven Jacobson. 12.55 Pretty little liars. 13.55 Lyckan i LA. 14.55 Sing along. 15.55 Smash. 16.55 Project runway. Realityserie från 2010. 17.55 Revenge. Dramaserie från 2011. 18.55 Keno. 19.00 Top model Sverige. Svensk realityserie från 2012. 20.00 The mentalist. Kriminaldramaserie från 2011. 21.00 2012. Action från 2009 med John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson. Regi: Roland Emmerich. 0.10 Extra extra! 0.45 Sex, lies & murder. Komedi från 2006 med Nikki Reed, Alec Baldwin, Carrie-Anne Moss. 2.25 Unforgettable. 3.10 Royal pains. 3.55 Glass house: The good mother. Thriller från 2006 med Angie Harmon, Joel Gretsch, Jordan Hinson. 5.30–6.00 Nanny.

TV 4 5.55 Barnprogram. 7.58 Nyhetsmorgon lördag. 11.30 The voice Sverige. 12.55 The voice Sverige. 13.30 Sveriges värsta bilförare. 14.30 Familjen Annorlunda. 15.30 Nigella’s kitchen. 16.15 Peter Jöback – sången om mitt franska liv. 17.00 Borås superstars. 17.30 Kontoret. Svensk komediserie från 2012. 18.00 Trav: Vinnare: V75 19.00 Nyheterna. 19.20 Väder. 19.30 Postkodmiljonären. Svensk lotteri- och frågesport från 2012. 19.55 Lotto, Joker och Drömvinsten. 20.00 Gladiatorerna. Svensk underhållningsserie från 2012. 21.30 Resan till jordens medelpunkt. Äventyr från 2008 med Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 Resan till jordens medelpunkt, forts. 23.40 I spy. Actionkomedi från 2002 med Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen. 1.40 The night we called it a day. Australisk komedi från 2003 med Dennis Hopper, Joel Edgerton, Rose Byrne. 3.40–5.15 Nigella’s kitchen.

TV 4 6.00 Barnprogram. 7.58 Nyhetsmorgon söndag. 11.30 Gladiatorerna. 12.55 Äntligen hemma. 13.55 Fuskbyggarna. 14.55 Biggest loser Sverige. 15.55 Studio: Bandy. 16.05 Bandy: Sandviken–Villa SM-final. 17.00 Studio: Bandy. 17.05 Bandy: Sandviken–Villa SM-final. 18.10 Studio: Bandy. 18.25 Vinnare: V64. 19.00 Nyheterna. 19.20 Väder. 19.30 Sporten. 20.00 Kontoret. Svensk komediserie från 2012. 20.30 Time out. Svensk underhållning från 2012. 21.00 Solstorm. Svenskt kriminaldrama från 2007 med Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt, Suzanne Reuter. Regi: Leif Lindblom. 22.00 Nyheterna. 22.05 Vädret. 22.15 Solstorm, forts. 23.20 Fotbollskanalen Europa. 0.00 Maria Wern. 1.00 The golden child. Komedi från 1986 med Charles Dance, Charlotte Lewis, Eddie Murphy. Regi: Michael Ritchie. 3.05 Ice road truckers. 4.20 Hem till gården. 4.50–5.15 Hem till gården.

Kanal 5 6.05 Kim Possible. 6.30 Eli Stone. 7.20 Brothers & sisters. 8.10–8.35 America’s funniest home videos. 9.25 Gilmore girls. 10.15 Greek. 11.05 Entertainment now. 11.35 America’s funniest home videos. 12.05 The buried life. 12.35 My fake fiance. Romantisk komedi från 2009 med Melissa Joan Hart, Joseph Lawrence, Nicole Tubiola. 14.20 Blåst! 15.15 Tunnelbanan. 16.15 The middle. 16.45 The middle. 17.15 Mike & Molly. 17.45 Happy endings. 18.15 Romy och Michele – blondiner har roligare. Komedi från 1997 med Lisa Kudrow, Mira Sorvino, Janeane Garofalo. 20.00 America’s funniest home videos. 21.00 Suburgatory. Komediserie från 2011. 21.30 National treasure: Hemligheternas bok. Action från 2007 med Nicolas Cage, Diane Kruger, Jon Voight. 23.55 Partaj. 0.55 The river. 1.55 Lady in the water. Thriller från 2006 med Paul Giamatti, Bryce Dallas Howard, Jeffrey Wright. 4.45 The listener. 5.20–6.00 Greek.

Kanal 5 6.05 Kim Possible. 6.30 Eli Stone. 7.20 Brothers & sisters. 8.10–8.35 America’s funniest home videos. 8.55 Gilmore girls. 9.45 Greek. 10.35 Sonnys chans. 11.05 Sonnys chans. 11.35 The fashionista diaries. 12.30 Familjen Kardashian. 13.30 Girls of the Playboy mansion. 14.00 Desperate housewives. 15.00 Real housewives of New Jersey. 16.00 Grey’s anatomy. 17.00 Djungelns drottning. 18.00 Once upon a time. Fantasyserie från 2011. 19.00 Sofias änglar. Svensk livsstilsserie från 2012. 20.00 Gordon’s kitchen nightmares. Matlagningsserie från 2011. 21.00 Partaj. Svensk humorserie från 2012. 22.00 Missing. Dramaserie från 2012. 23.00 Får vi följa med? 0.00 Criminal minds. 0.55 CSI NY. 1.55 Schulman show. 2.50 Raw comedy club. 3.15 The life & times of Tim. 3.35 The life & times of Tim. 4.05 United States of Tara. 4.30 Girls of the Playboy mansion. 4.55 Greek. 5.40–6.00 Pantertanter.

TV 6 8.20 Fab 5. 9.10 Fear factor USA. 10.05 Miami ink. 11.00 Weatherproof. 11.30 Speeders. 12.00 Speeders. 12.30 Community. 13.00 The Bill Engvall show. 13.30 Skål. 14.00 Spin city. 14.30 Spin city. 15.00 Royal pains. 16.00 Eureka. 17.00 The legend of the seeker. Actionserie från 2008. 18.00 The vampire diaries. Dramaserie från 2011. 19.00 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 19.30 Simpsons. Animerad komediserie från 2001-02. 20.00 Family guy. Animerad serie från 1999. 20.30 Family guy. Animerad serie från 1999. 21.00 Austin Powers in Goldmember. Komedi från 2002 med Mike Myers, Beyoncé Knowles, Seth Green. Dr Evil och MiniMe har lyckats rymma från fängelset och slår sina påsar ihop med Goldmember. 22.55 Spartacus: Vengeance. 0.10 Hell on wheels. 1.05 Batman: Återkomsten. Action från 1992 med Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer. 4.30 Breaking bad. 5.25–5.55 Skål.

TV 6 7.30 Robot wars. 8.25 Fab 5. 9.20 Amazing race. 10.15 Miami ink. 11.10 Eureka. 12.05 Urban legends. 12.35 Operation Repo. 13.05 Community. 13.35 Erik & Mackan – knäcker den manliga koden. Svensk underhållningsserie från 2012. 14.35 Simpsons. 15.05 Simpsons. 15.35 Family guy. 16.05 Family guy. 16.35 Fear factor USA. 18.00 LA Ink. Realityserie från 2009. 19.00 Amazing race. Realityserie från 2009. 20.00 How I met your mother. Komediserie från 2011. 20.30 How I met your mother. Komediserie från 2011. 21.00 2 1/2 män. Komediserie från 2008. 21.30 2 1/2 män. Komediserie från 2008. 22.00 NCIS: Los Angeles. 23.00 Den sista dokusåpan. 23.30 Karatefylla. 0.05 Entourage. 0.50 How I met your mother. 1.20 How I met your mother. 1.50 2 1/2 män. 2.20 2 1/2 män. 2.50 NCIS: Los Angeles. 3.40 Caught on camera. 4.30 LA Ink. 5.20–5.50 Urban legends.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 Drömhem vid havet. 8.00 En plats på landet. 8.55 Around the world in 80 trades. 10.00 Junior Masterchef Australia. 11.00 Antiques roadtrip. 11.35 Rhodes across India. 12.30 Drömhem vid havet. 13.25 En plats på landet. Brittisk realityserie. 14.25 Trädgårdstoppen. Svensk trädgårdsserie från 2012. 15.15 Million dollar listing. Realityserie från 2010. 16.10 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie från 2006. 16.40 Slottsliv. Svenskt historieprogram från 2011. 17.35 Restoration home. Brittisk realityserie från 2010. 18.45 Dragons’ den. Brittisk realityserie från 2011. 20.00 Morden i Midsomer. Brittisk kriminalserie från 1999. 22.10 Mördare okänd. Brittisk kriminaldramaserie från 2005. 23.15 Law and order. 0.10 Southland. 1.10 Rembrandt. Dansk actionkomedi från 2003 med Lars Brygmann, Nikolaj Coster-Waldau, Jacob Cedergren. Regi: Jannik Johansen. 4.20 Law and order. 5.15–6.00 Polisstationen.

TV 8 6.00 Rachael Ray. 7.00 Drömhem vid havet. 8.00 En plats på landet. 9.00 Slottsliv. 10.00 Million dollar listing. 11.00 En plats i solen. 11.30 Gran turismo. 12.30 Drömhem vid havet. 13.25 En plats på landet. Brittisk realityserie. 14.25 Junior Masterchef Australia. Australisk realityserie från 2010. 15.25 Bukowskis. Svensk realityserie från 2012. 16.25 Antiques roadtrip. Brittisk livsstilsserie från 2009. 17.00 Country house rescue. Brittisk realityserie från 2010. 18.00 Hustoppen. Svensk livsstilsserie från 2012. 19.00 Trädgårdstoppen. Svenskt trädgårdsprogram från 2012. 20.00 Morden i Midsomer. Brittisk kriminalserie från 2006. 22.10 Brottskod: Försvunnen. Kriminalserie från 2008. 23.05 Inspector Lynley mysteries. 1.00 In plain sight. 1.55 Nightmare in suburbia. 2.50 Brottskod: Försvunnen. 3.45 Customs. 4.10 Speed. 4.40–5.35 Colombia: i kokainets spår. 5.40–6.30 En plats på landet.

peugeot.se

Läs in koden och förhandsboka din bil redan idag.

NYA PEUGEOT

3008 HYbrid4

NYA PEUGEOT 3008 HYbrid4 DEN FÖRSTA BILEN I VÄRLDEN SOM KOMBINERAR EL OCH DIESEL


44 46

www.metro.se www.metro.se fredag fredag 2012-03-23 2012-03-23

51%

SPARA

MISSA INTE DAGENS ERBJUDANDE!

Inrutat – av Frode Øverli

kr kr! 9 9 00 a l 2 a t Be a för p p o sh

Dagens horoskop – varje dag i Metro

Väduren

Oxen

Tvillingarna

Kräftan

Lejonet

Jungfrun

Du måste ge dig tid att lyssna på andras åsikter. Det är inte bara dina egna idéer som är värda att ta fasta på!

Din inspiration rinner till, och du får en god idé som tycks vara väl värd att testa!

En dag med delade meningar i en aktuell fråga. Kanske handlar det om hur en summa pengar bäst ska användas.

Det stör dig att någon tar sig lite väl stora rättigheter i något sammanhang. Tecknen råder dig att säga vad du tycker!

Det oroar dig att det har börjat kärva i en relation som alltid känts viktig för dig. Varför inte försöka göra något åt det hela?

Familjeangelägenheter har hög prioritet, och du tycker att du i något sammanhang inte får det gensvar du hade hoppats på.

Vågen

Skorpionen

Skytten

Stenbocken

Vattumannen Fiskarna 21/1–19/2

20/2–20/3

Något känns just nu extra viktigt för dig. Troligen försöker du förvissa dig om att något inte ska upprepas.

Du har just nu svårt att koncentrera dig på en sak i sänder. Låt pliktkänslan styra och tänk inte bara på dig själv.

Det gäller nu att prata ut om ett och annat – håller du tyst om något speciellt för länge gör du bara dig själv en otjänst.

Det finns ingen anledning att andras åsikter helt ska styra ditt agerande i en speciell angelägenhet men överskatta inte din egen förmåga!

En intressant dag för Vattumannen! Förutsättningarna för nya, spännande bekantskaper är för ögonblicket ovanligt gynnsamma!

Du tycks inte ha lyssnat tillräckligt uppmärksamt på andra i en aktuell angelägenhet. Försök att reparera skadan.

21/3–19/4

23/9–22/10

KÖP ETT PRESENTKORT FÖR 99 KR, SHOPPA FÖR 200 KR PÅ ROYALDESIGN.SE!

Design, smycken och inredning. Välj bland mer än 60 000 produkter från varumärken som Alessi, Kosta Boda, Orrefors, Georg Jensen, Dyrberg/Kern och många fler. Köp erbjudandet på SaveMyDay.com

20/4–20/5

23/10–22/11

21/5–21/6

23/11–21/12

22/6–22/7

22/12–20/1

23/7–22/8

23/8–22/9

HOMAN GÖTEBORG

Är du homosexuell invandrare i Sverige finns vi för dig i hjärtat av stan. Vi hjälper dig med stöd, integration, information om STI och andra viktiga frågor som just Du funderar på! Vår besöksadress:

Homan i Göteborg Kontaktperson Ardeshir.B Mellangatan 1 våning 1 · 070-352 30 19

- en del av

ARDESHIR BIBAKABAD I

www.homan.se


TV 45

www.metro.se fredag 2012-03-23

Sista kvällen med gänget för Petter i ”The voice Sverige”. FOTO: TV 4.

En nervös Hanna Edman tävlar i ”Minuten”. FOTO: SVT

Underhållning

Christer Fuglesang väljer gäster till middagen i ”Go’kväll”. FOTO: SCANPIX

Tv-lek

Magasin

Följ med stjärnregissören Michael Haneke. FOTO: FIRST HAND FILMS

Dokumentär

Chiwetel Ejifor som Jonah Gabriel i ”The shadow line”. FOTO: JOHN WRIGHT

Liam McIntyre som Spartacus i ”Spartacus: Vengeance”. FOTO: STARZ

Kriminalserie

Dramaserie

Coacherna förlorar makten i finalen

”Nervositeten gjorde allt svårt”

Astronaut får bjuda på middag

Michael Haneke inpå livet

Tre konkurrenter i kamp om tiden

Slavarna tar skydd i skogen

De fyra coacherna i ”The voice Sverige” har hittills fått vara med och avgöra deltagarnas framtid. Nu är det final – och tittarna är enväldiga domare. – Det är inte mer än rätt att de som följer programmet får det slutgiltiga avgörandet, säger Petter. I finalen har coacherna Carola Häggkvist, Ola Salo, Magnus Uggla och Petter Askergren en enda deltagare kvar i sina respektive lag.

Hallå där Hanna Edman, 28, som tävlar i kvällens ”Minuten”. Varför ville du vara med och tävla? – Det kändes som ett sådant program där vem som helst kan vinna. Jag är lite nördig av mig och tycker att det är roligt att leka. Vad var svårast? – Nervositeten gjorde att allt blev svårt. Man kan träna hur mycket som helst innan, men man vet aldrig hur det kommer att gå när man väl står där. MINUTEN.

Sveriges ende astronaut, Christer Fuglesang, är van vid äventyr. Han har genomfört två rymdresor och sammanlagt tillbringat drygt 26 dygn i rymden. I ”Go’kväll” blir det mer stillsamt när han fritt får välja gäster till en fiktiv middagsbjudning. Aktuella bok- och filmtips blir det med Inga-Lill Mosander och Tara Moshizi och Sonja Aldén står på musikscenen.

Han har jobbat med skådespelare som Isabelle Huppert och Juliette Binoche och vunnit pris, bland annat för ”Pianisten” och ”Det vita bandet”. I dokumentären ”Michael Haneke” berättar den tysk-österrikiske regissören bland annat om barndomens Wien och låter dessutom tittarna följa med på filminspelningen av ”Det vita bandet”, som belönades med Guldpalmen i Cannes.

I jakten på den som mördade gangsterbossen Harvey Wratten planerar polisinspektör Jonah Gabriel att söka upp den dödes chaufför. Samtidigt har Wrattens medhjälpare planer på samma sak. Vem hinner först? Snart visar det sig dessutom att det finns en tredje part, en mystisk figur, som också vill vara med och konkurrera, i andra delen av kriminalserien ”The shadow line”.

Gladiatorerna har flytt från gladiatorskolan och Spartacus måste hålla ihop sin slavarmé i dramaserien ”Spartacus: Vengeance”. I fjärde delen har de sökt sig in i skogen, där de gör sitt bästa för att skydda sig mot angrepp. Samtidigt spionerar Lucretia på sin forna väninna Ilithyia, i syfte att avslöja hemligheter från det förflutna och för att vinna fördelar hos en högt uppsatt romare.

THE VOICE SVERIGE. 20.OO, TV 4.

SVT 1

20.OO, SVT 1.

SVT 2

6.00 Rapport. 6.05 Regionala nyheter. 6.25 Gomorron Sverige. 10.00 Go’kväll. 10.45 Debatt. 11.30 Plus. 12.30 Dag. 13.00 Bästa frisören. 13.45 Antikrundan. 14.45 Livet på Lærkevej. 15.30 Spisa med Price. 16.00 Rapport. 16.05 Gomorron Sverige. 16.55 Din plats i historien. 17.00 Bröderna Reyes. 17.55 Sportnytt. 18.00 Rapport. 18.10 Regionala nyheter. 18.15 Go’kväll. Magasin. 19.00 Kulturnyheterna. 19.15 Regionala nyheter. 19.30 Rapport. 20.00 Minuten. Svensk tv-lek från 2012. 21.00 Skavlan. Svensk-norsk pratshow från 2012. 22.00 Nyckeln till frihet. Drama från 1994 med Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton. Regi: Frank Darabont. 0.20 Rapport. 0.25 Kulturnyheterna. 0.30 Svart bok. Holländsk krigsfilm från 2006 med Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman. Regi: Paul Verhoeven. 2.50 Rapport. 2.55 Game of thrones. 3.50 Tv-cirkeln: Game of thrones. 4.05–4.

TV 3

8.10 Flygplanskrascher. 9.00–12.00 SVT Forum. 9.00 Riksdagen: Statsrådens frågestund. 10.00 Seminarium om ungdomsarbetslöshet. 12.00–12.25 Chaplin: Bakom kulisserna. 12.30 Vem vet mest? 13.00– 15.30 UR. 15.50 Dokument inifrån: Du är googlad. 16.50 Hockeykväll. 17.20 Nyhetstecken. 17.30 Oddasat. 17.45 Uutiset. 18.00 Flygplanskrascher. 18.55 Vattentornet är vårt hem. 19.00 Vem vet mest? Svensk frågesport från 2012. 19.30 Korrespondenterna. Svenskt utrikesmagasin från 2012. Moderna nomader. 20.00 Michael Haneke. K special. Dokumentär. 20.55 Murdochs andra öga. Kortfilm från 2008. 21.00 Aktuellt. Med sport och regionala nyheter. 21.35 Regionala nyheter. 21.43 Aktuellt. 21.55 Nyhetssammanfattning. 22.00 Sportnytt. 22.15 The shadow line. 23.15 The wire. 0.15 The wire. 1.15 Vetenskapens värld. 2.15–3.05 Flygplanskrascher.

1 ROK, 40 KVM Pris: 1 295 000 kr Avgift: 2 600 kr/mån

3 ROK, 69 KVM Pris: 2 195 000 kr Avgift: 3 600 kr/mån

6.00 Nanny. 6.30 Rix morronzoo. 9.00 Jims värld. 9.25 Lyxfällan. 10.20 Våra bästa år. 11.10 Top model 16. 12.05 Project runway. 13.00 The real housewives of Atlanta. 14.00 Extreme home makeover. 14.55 Lyxfällan. 15.55 Top model 16. 16.55 Project runway. 17.55 Adam live. 18.55 Keno. 19.00 How I met your mother. Komediserie från 2011. 19.30 2 1/2 män. Komediserie från 2011. 20.00 Jiddra inte med Zohan. Actionkomedi från 2008 med Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui. 22.15 American pie 2. Komedi från 2001 med Jason Biggs, Alyson Hannigan, Seann William Scott. 0.15 How I met your mother. 0.45 How I met your mother. 1.15 Kjelles smakresa i Asien. 2.10 Shopgirl. Britiskamerikansk romantisk komedi från 2005 med Claire Danes, Steve Martin, Jason Schwartzman. 3.55 To love and die. Action från 2008 med Shiri Appleby, Ivan Sergei, Kristin Dattilo. 5.15–6.00 Adam live.

4 ROK, 96 KVM Pris: 3 195 000 kr Avgift: 4 500 kr/mån

GO’KVÄLL. 18.15, SVT 1.

TV 4 5.50 Nyhetsmorgon. 10.00 Efter tio. 11.35 Hem till gården. 12.10 Hem till gården. 12.45 Holby city. 14.00 Äntligen hemma. 15.00 Ice road truckers. 16.00 Så mycket bättre. 17.25 Halv åtta hos mig. Svensk matlagningsserie från 2012. 17.55 Trav: V75-klubben. 18.00 Sveriges mästerkock. Svensk underhållningsserie från 2012. 19.00 Nyheterna. 19.15 Lokala nyheter. 19.20 Väder. 19.30 Postkodmiljonären. Svensk lotteri- och frågesport från 2012. 20.00 The voice Sverige. Svensk underhållning från 2012. 21.30 Modern family. Komediserie från 201011. 22.00 Nyheterna och sport. 22.15 Vädret. 22.25 The voice Sverige. Svensk underhållning från 2012. 22.55 Castle. Kriminaldramaserie från 2009-10. 23.50 Den innersta kretsen. Thriller från 2006 med Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin. Regi: Robert De Niro. 3.20 Ice road truckers. 4.15–5.10 Ice road truckers. 5.45–5.55 Jamie’s fish suppers.

MICHAEL HANEKE. 20.OO, SVT 2.

THE SHADOW LINE. 22.15, SVT 2.

Kanal 5

TV 6

6.05 America’s funniest home videos. 6.30–9.00 Vakna med The Voice/Mix Megapols morrongäng. 9.35 Grey’s anatomy. 10.25 Förhäxad. 11.20 Sjunde himlen. 12.15 Allt till salu. 12.45 Vänner. 13.15 Ellen DeGeneres show. 14.05 Gordon Ramsay’s the F-word. 15.05 OC. 16.05 Unga mödrar. 16.35 America’s funniest home videos. 17.05 Grey’s anatomy. 18.00 The middle. 18.30 The middle. Komediserie från 2011. 19.00 Wipeout Vinter. Svensk tv-lek från 2012. 20.00 America’s funniest home videos. Underhållning från 2009. 21.00 Criminal minds. Thrillerserie från 2010. 22.00 Whip it. Drama från 2009 med Drew Barrymore, Juliette Lewis, Ellen Page. 0.15 Missing. 1.10 Cobra. Action från 1986 med Sylvester Stallone, Reni Santoni, Brigitte Nielsen. 2.45 Murdoch mysteries. 3.35 Greek. 4.20 Greek. 5.05 Ellen DeGeneres show. 5.45–6.00 America’s funniest home videos.

7.25 Lois & Clark. 8.20 Jims värld. 8.50 Skål. 9.20–10.15 Smallville. 10.45 Våra värsta år. 11.15 Våra värsta år. 11.45 Stargate Atlantis. 12.40 Stargate SG 1. 13.35 Jims värld. 14.05 Smallville. 15.00 Simpsons. 15.30 Simpsons. 16.00 Family guy. 16.30 My name is Earl. 17.00 Weatherproof. Realityserie från 2010. 17.30 Speeders. Realityserie från 2007. 18.00 Cops. Realityserie från 2009. 18.30 Simpsons. Animerad komediserie från 2009. 19.00 The vampire diaries. Dramaserie från 2011. 20.00 Simpsons. Animerad komediserie från 2009. 20.30 Family guy. Animerad serie från 2007. 21.00 Hell on wheels. Kanadensisk dramaserie från 2011. 22.00 Spartacus: Vengeance. 23.15 Exit wounds. Thriller från 2001 med Steven Seagal, DMX, Isaiah Washington. Regi: Andrzej Bartkowiak. 1.15 Burn notice. 2.10 Våra värsta år. 2.40 Våra värsta år. 3.10 Stargate Atlantis. 4.00 Stargate SG 1. 4.45–5.30 Battlestar Galactica.

SPARTACUS: VENGEANCE. 22.OO, TV 6.

TV 8 6.30 Våra bästa år. 7.15 Rachael Ray. 8.10 Sjukhuset. 8.35 Sjukhuset. 9.05 Masterchef Australia. 9.35 En plats i solen. 10.05–11.05 Property ladder. 11.35 Masterchef. 12.15 En plats i solen. 12.45 En plats i solen – borta eller hemma bäst? 13.45 Bukowskis. 14.45 Sjukhuset. 15.15 Sjukhuset. 15.45 Masterchef Australia. 16.45 Property ladder. 17.45 Masterchef. Brittisk matlagningsserie från 2010. 18.30 En plats i solen. Brittisk livsstilsserie från 2005. 19.00 En plats i solen – borta eller hemma bäst? Brittisk realityserie från 2009. 20.00 The mentalist. Kriminaldramaserie från 2010. 21.00 Murder at 1600. Kriminaldrama från 1997 med Wesley Snipes, Diane Lane, Daniel Benzali. Regi: Dwight H. Little. 23.10 Polisstationen. 0.10 Brottskod: Försvunnen. 1.05 Gran turismo. 2.00 Trauma. 2.50 Rom – en maffiahistoria. 3.40 Between the lines. 4.35–5.20 Brottskod: Försvunnen.

SMARTA KVADRAT SMARTA PRISER SÖNDAGSVISNING PÅ PLATÅN. För dig som vill bo nära havet, men på tryggt avstånd från kajkanten. För dig som vill ha stadskänsla, men också grönska och fågelsång. För dig som vill ha stilrent och nytt, men till en riktigt låg månadskostnad. För dig presenterar vi Platån, mittemellan Älvsborgsbron och bockkranen. Här bor du granne med Färjenäsparken, fina lekplatser och en helt ny skola. Välkommen på visning!

VÄSTRA ERIKSBERG Platån 4 – etapp 3 Visning: Söndag 25/3 kl 12-14, Astris gata 96. Storlek: 1-4 rok, 40-116 kvm Pris: 1 195 000-3 295 000 kr Avgift: ca 2 600-5 100 kr Kontakt: Christoffer Jonsson, 0709-604517 christoffer.jonsson@newhomes.se


© STADIUM COMMUNICATIONS 2012. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

Grattis! Vi har 25-årsfest med mängder av oslagbara erbjudanden. JUBILEUMSPRIS!

25:Ord. 149:-

JUBILEUMSPRIS!

250:Ord. 1299:-

WILSON TITANIUM 6 PACK. Golfboll med tvådelad konstruktion. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

JUBILEUMSPRIS!

250:-

JUBILEUMSPRIS!

25:Ord. 199:-

PUMA M DIZZY CAT TEE. T-shirt med tryck. Tillverkad i 100% bomull. Herrstorlekar. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

WILSON K6 HYBRID. Lättspelat ennisracket för motionsspelare. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

JUBILEUMSPRIS!

250:Ord. 699:-

ADIDAS PRO CONF 2 SR. Sneakers med klassisk adidas-design och ovandel i skinn Herrstorlekar. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

Erbjudandena gäller ej Stadium Outlet eller Stadium Ski. Gäller alla produkter: max en per kund, Finns i begränsat antal. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

STÖRSTA FESTEN? BESÖK STADIUM+ Framförallt barnen möts av festliga överraskningar i alla våra butiker, men både sortimentet och festen är störst på Stadium+: SERGEL, BARKARBY, BACKAPLAN, SISJÖN, SVÅGERTORP.

WARP T NORWOOD. Swettisoverall med hoodtröja och sweatpants i ett. Stl. 134-164 cl. Begränsat antal. Max. 1 st/kund.

20120323_se_goteborg  

Grattis! Grattis! Vi har 25-årsfest med mängder av oslagbara erbjudanden.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you