Page 16

lukijan kuvat numeroon 17181 maanantai 16. joulukuu 2013

2

URHEILU

Poutiainen kaukana kärjestä Tanja Poutiainen sijoittui 22:ksi alppihiihdon maailmancupin suurpujottelussa Sveitsin St. Moritzissa. Poutiainen piti avauskierroksen jälkeen sijaa 20 reilut kaksi sekuntia kärkeä perässä. Toisella kierroksella ero kasvoi kolmeen sekuntiin. Voiton vei ranskalainen Tessa Worley ennen ruotsalaista Jessica Lindell-Vikarbytä. Kolmanneksi ennätti slovenialainen Tina Maze. Suurpujottelun pistekilpaa johtaa Lindell-Vikarby ja maailmancupin kokonaiskilpailua sveitsiläinen Lara Gut. Naisten maailmancup jatkuu Ranskan Courchevelissa pujottelulla huomenna tiistaina. STT

16

Ahonen venytti jo hirmuhypyn MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA

Huipulle. Vahvaa paaluuta tekevä mäkimies sijoittui viidenneksi Saksassa. Janne Ahonen palasi komeasti mäkihypyn maailmancupin kärkisijoille sunnuntaina. Ahonen sijoittui Saksan Titisee-Neustadtissa HS 142 -mäessä käydyssä kisassa viidenneksi. Ahonen ponnisti136 metriä ja 140,5 metriä kantaneet hypyt. Hän oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 12:s, mutta nousi toisen kierroksen hirmuhypyllään seitsemän sijaa. Kisan voitti jo ensimmäisen kierroksen jälkeen kärjessä ollut Kamil Stoch. Puolalaisen hypyt kantoivat 142,5 metriä ja 138,5 metriä. Toinen oli Sveitsin Simon Ammann ja kolmas Japanin Noriaki Kasai. Toista kertaa lopettamispäätöksensä pyörtänyt Ahonen oli varsin tyytyväinen kisaan. – Tämä osoitti sen, että pystyn hyppäämääm samalla tasolla huippujen kanssa, Ahonen sanoi. – Hyppy ei ollut kauden paras teknisesti, mutta tuloksellisesti kyllä. Nyt sain jo alkulennossa sukset kunnolla mukaan. Ahosen mukaan maailmancup on tällä kaudella ää-

Alppihiihto

URHEILU

Janne Ahonen alkaa lähestyä kärkihyppääjiä.

rimmäisen tasainen. – Jos hyppää metrin pitemmälle voi nousta 15 sijaa, mutta metrin lyhyempi hyppy voi myös pudottaa 20 sijaa, Ahonen pohdiskeli. Muista suomalaisista Lauri

Itävallan Thomas Morgenstern kaatui pahasti ensimmäisen kierroksen 141 metriä kantaneen hyppynsä. Morgensternin sukset osuivat alastulossa yhteen, ja hän menetti tasapainonsa lyöden kasvonsa täydessä vauhdissa jäiseen alastulorinteeseen. Morgenstern yritti nousta omin jaloin ylös heti kaatumisensa jälkeen, mutta putosi polvilleen. Hänet kannettiin mäkimontusta pois paareilla ensiaputiloihin. Morgensternin vammojen vakavuudesta ei ollut heti tietoa. Jotain kertoo kuitenkin se, että hänet kuljetettiin kisapaikalta sairaalahoitoon helikopterilla. METRO Kärkimiesten joukossa

Asikaisen hyppäsi 130 metriä, eikä yltänyt toiselle kierrokselle. Olli Muotkan kisa päättyi jo karsintaan. Ahonen on maailmancupin kokonaistilanteessa nyt 17:s.

”Tämä osoitti sen, että pystyn hyppäämään samalla tasolla huippujen kanssa.” Janne Ahonen

Jylhä spurttasi toiseksi

Salibandy

Suomen naiset jäivät jalkoihin MM-loppuottelussa Suomen taistelu salibandyn naisten MM-turnauksessa päättyi Tshekin Ostravassa viidenteen MM-hopeaan. Ruotsi voitti loppuottelun 5–1 (0–0, 2–0, 3–1) ja juhli kuudetta mestaruuttaan. Suomella kultamitaleita on kaksi. Suomen paras pelaaja oli tappiosta huolimatta maalivahti Jonna Mäkelä, jolle merkittiin 27 torjuntaa. METRO Taitoluistelu

TODD KOROL/REUTERS

Martti Jylhä hiihti sunnuntaina kauden toistaiseksi parhaan suomalaissijoituksen maailmancupissa. Jylhä, 26, sijoittui toiseksi Davosin vapaalla hiihtotavalla käydyssä sprinttikisassa. Palkintosija on Jylhän uran ensimmäinen maailmancupissa. Kisan voitti Norjan Anders Glöersen ja kolmas oli Venäjän Sergei Ustjugov. Jylhä hävisi Glöresenille 0,58 sekuntia. Ustjugov hävisi puolestaan Jylhälle 0,42 sekuntia. Jylhä oli vahva aamun aika-ajosta lähtien. Hän voitti aika-ajon, oman puolivälieränsä ja välieränsä. Jylhä varmisti kakkossijallaan paikan olympiajoukkueessa. – On tätä odotettu niin pitkään, ettei vielä oikein tajuakaan, Jylhä riemuitsi Hiihtoliiton tiedotteessa. – Tämä on voitto meille kaikille sprinttereille, myös niille, jotka ovat kotona. Ha-

Martti Jylhän (vas.) vauhti riitti kakkoseksi kirikamppailussa.

luan kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet minua matkalla tähän. Jylhän mukaan hänen harjoittelunsa on pysynyt vuosia samanlaisena, mutta täksi kaudeksi hän pani Sami Jauhojärven tapaan ruokavalionsa täysin uusiksi. Jylhä uskoo,

että se on auttanut vauhdin löytymiseen. – Ruokavalio koki täysremontin. Grammapuntarin kanssa katsotaan ruuat. Ilmeisesti siitä on ollut apua, Jylhä paljasti. Karsinnoista erävaiheeseen selvisivät myös Anssi

Pentsinen sekä Ville Nousiainen. Nousiainen jäi alkueränsä viimeiseksi, Pentsinen oli lopulta 27:s. METRO

Versluis yritti neloshyppyä SM-kisoissa

SarasojaLilja 11:s

Oli vain muutamasta sentistä kiinni, ettei Matthias Versluis tehnyt suomalaista taitoluistelun historiaa sunnuntaina. Verslius yritti vaikeaa neloshyppyä Espoossa käydyissä SM-kisoissa, mutta jalka luiskahti alastulossa ja hän kaatui. Versluis voitti silti selvällä erolla uransa ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Seuraavan kerran Versluis, 19, pääsee yrittämään neloshyppyä tammikuussa EMkisoissa. Naisten Suomen mestaruuden otti varmalla esityksellä Juulia Turkkila. Hän sai 147,34, jolla hän voitti toiseksi tulleen Ljubov Efimenkon kuudella pisteellä. METRO

Riikka Sarasoja-Lilja oli paras Suomen naisista Davosin vapaan sprintin kisassa 11. sijallaan. Kolme suomalaista jäi erävaiheeseen. – Oli hyvä päivä. Vähän minä tässä viimeisessä erässä nukahdin. Toiselle kierrokselle lähtiessä tuli nykäisy, enkä ollut hereillä. Mutta todella paljon olen nyt petrannut syksystä. Uninen lihaksisto on lähtenyt heräämään ja henkisesti on nyt paljon helpompi lähteä joulun viettoon. Kisan voitti Norjan Marit Björgen, ennen Yhdysvaltojen Kikkan Randallia ja Saksan Denise Herrmannia. METRO