Page 1

Bilten DRAGOLJUB VUKADINOVIĆ NA ČELU KOMPANIJE I U NAREDNE 4 GODINE Novi članovi nadzornog odbora Mr Danko Đunić i Prof. dr Goran Petković. Petrašin Jakovljević generalni direktor. Imenovan Izvršni odbor od 5 članova

br.228_godina XXVI_jun_2012

REČ GENERALNOG DIREKTORA MI STVARNOSTI GLEDAMO U OČI I ja bih voleo da Vam kroz ovo obraćanje obećam bolji život uz manje rada, ali obzirom da je stvarnost malo drugačija, važnije je pogledati joj u oči. Ne treba biti puno pametan pa reći da će druga polovina godine biti još teža, a ono što Vam ja obećavam jeste težak period i naporan rad sa nadom da nam inače nizak standard neće dalje padati.

• STRANA 2 Poslednjeg dana maja održana je redovna sednica Skupštine Metalca a.d. na kojoj je izvršeno usklađivanje Osnivačkog akta Metalca a.d., Statuta Metalca a.d. i upravljanja društvom sa odredbama novog Zakona o privrednim društvima. U Metalcu a.d. uveden je dvodomni način upravljanja kompanijom, po kome su organi upravljanja Nadzorni odbor i Izvršni odbor. Za članove Nadzornog odbora Metalca a.d. imenovani su Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije Metalac a.d.; Prof. dr Dragan Đuričin, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu; Prof. dr Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke Srbije u Beogradu; Prof. dr Ljubinka Rajaković, redovni profesor Tehnološkometalurškog fakulteta u Beogradu; Dr Rajko Tepavac, član Izvršnog odbora kompanije Dunav osiguranje a.d. u Beogradu; Mr Danko Đunić, predsednik Eki–investmenta u Beogradu; Prof. dr Goran Petković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Nadzorni odbor se imenuje na period od četiri godine, a za predsednika Nadzornog odbora izabran je Dragoljub Vukadinović.

Sa sednice skupštine akcionara Metalac a.d.

Za članove Izvršnog odbora Metalca a.d. imenovani su: Petrašin Jakovljević, izvršni direktor za razvoj, organizaciju i QMS/EMS i zakonski zastupnik društva; Radmila Todosijević, izvršni direktor za finansijske poslove, ljudske resurse i poslovnu logistiku i zakonski zastupnik društva; Aleksandar Marković, izvršni direktor za proizvodnju i IT; Stojan Slović, izvršni direktor za domaću prodaju i marketing; Goran Mijatović, izvršni direktor za izvoz i ino preduzeća.

Dosadašnjim članovima Upravnog odbora: Nikoli Pavičiću, počasnom predsedniku Tarketa za istočnu Evropu; Vladimiru Čupiću, predsedniku IO Hypo-Alpe-Adria-Bank i Mr Đorđu Milosavljeviću, savetniku u Centru za procesno inženjerstvo preduzeća IHTM – koji više nisu članovi Uprave, izražena je najdublja zahvalnost za doprinos koji su dali Metalcu svojim znanjem, iskustvom i reputacijom.

Članovi Izvršnog odbora imenuju se na period od četiri godine, a Izvršni direktor Petrašin Jakovljević je izabran za generalnog direktora društva.

U OVOM BROJU TAKOĐE:

RTIFIKATA SE E NJ VA DA IZ O VN NO PO E UJ UŽ • NAPREDAK ZASL

RAST 21% • PLAN PREBAČEN 5% - U IZVOZU • RAST U SKLADU SA NAJAVAMA G • DRUGI KVARTAL BOLJI OD PRVO RILU I MAJU • NOVI REKORDI ZABELEŽENI U AP • VESTI IZ SINDIKATA

• POTROŠAČ U FOKUSU BEZ PAUZE


MI STVARNOSTI GLEDAMO U OČI Poštovani radnici Metalca, Na kraju još jednog polugodišta nije na odmet da se podsetimo kakve su ekonomske prilike bile u ovom periodu. Svet i dalje traži odgovore za najboljim rešenjima na drugi talas ekonomske krize, Evropa traga za rešenjima kako da spase EURO zonu‚ a mi u Srbiji imadosmo prilike da se naslušamo obećanja koja nam donose blagostanje i to sve sa malo rada. Sada očekujemo da se dogovore koja će obećanja implementirati, a kako su sva dovoljno dobra nije ni važno ko će ih sprovoditi. I ja bih voleo da Vam kroz ovo obraćanje obećam bolji život uz manje rada, ali obzirom da je stvarnost malo drugačija, važnije je pogledati joj u oči. A stvarnost je da smo u Srbiji u prvoj polovini godine imali pad industrijske proizvodnje, pad izvoza, pad kupovne moći stanovništva, pad realnih zarada, kao i depresijaciju dinara u odnosu na evro za cca 10%. Za prvih 6 meseci mi u Metalac grupi ostvarujemo plan nešto iznad 100% i to zahvaljujući značajno boljim rezultatima kod pojedinih trgovačkih društava, rastu prodaje u Bojlerima, Printu i Inku, kao i rastu izvoza posuđa i to pre svega na tržištu Rusije. Ono što zabrinjava je veliki pad prodaje posuđa na domaćem tržištu.

U ovoj godini pustili smo u rad nove mašine (sloter) i lepilice u pogonima Printa. U toku jula treba da stigne ofset mašina sa 8 radnih stanica, a to sve činimo da povećamo konkurentnost, kapacitet i obim biznisa u ovom preduzeću. Do kraja godine očekujemo početak prozvodnje Al-posuđa sa keramičkim premazom u srednjem brodu kod inoks posuđa. Cilj nam je da Al-posuđu sa non-stick premazom povećamo asortiman, konkurentnost i da uzmemo ozbiljnije učešće na tržištima gde sada radimo. Sve ovo činimo radi izvesnije budućnosti kompanije Metalac. Zato Vas pozivam da svojim radom i maksimalnim učinkom obezbedite dobre rezultate poslovanja, a time i sigurnost Vaše porodice. Budite i čuvari imovine Metalca i spremni da se suprotstavite onima koji hoće van pravila nešto sebi da prisvoje. Zaposlene u obezbeđenju doživljavajte kao ljude koji samo obavljaju svoj posao po propisanim pravilima. Ne treba biti puno pametan pa reći da će druga polovina godine biti još teža, a ono što Vam ja obećavam jeste težak period i naporan rad sa nadom da nam inače nizak standard neće dalje padati. I na kraju, želim Vam da se u toku jula odmorite i da se 1. avgusta okupimo sa dobrom voljom i raspoloženjem. Generalni direktor Petrašin Jakovljević

Nakon još jedne resertifikacione provere TÜV SÜD Serbia

NAPREDAK ZASLUŽUJE PONOVNO IZDAVANJE SERTIFIKATA – Uočljivo je puno poboljšanja na puno planova. Nema nikakve sumnje da ste opet napravili napredak i da ćemo Metalac preporučiti za resertifikaciju, tj. izdavanje novog sertifikata – rekao je Boško Gavović, direktor TÜV SÜD Serbia Uz još nekoliko pohvala i više preporuka, mogla bi se izdvojiti opšta konstatacija ovogodišnjeg tima proverivača – da su ljudski resursi na veoma visokom nivou, kao i da su dostupnost, raspoloživost i efikasnost razmene i upravljanja informacijama neverovatni, što Metalac prosto izdvaja u odnosu na većinu drugih kompanija. Uz to je konstatovano da su pojedina društva u nekim segmentima napredovala više od drugih i da bi opšta preporuka bila da se pozitivna iskustva unutar firme maksimalno razmenjuju. – Drago mi je što je očigledno da nismo prespavali godinu i da se napredak vidi. Posebno smo zahvalni za preporuke, jer to znači da ima prostora poboljšavanju, što u krajnjem i vodi osnovnom cilju: povećati konkurentnost na tržištu i odgovornost prema životnoj sredini – završni je komentar generalnog direktora Petrašina Jakovljevića. Inače, Eksterni ocenjivački tim TÜV SÜD Serbia sproveo je 18. i 19. juna

2

u četiri proizvodna društva i Metalcu a.d. petu resertifikaciona proveru ISO 9001:2008 i treću po redu za ISO 14001:2004. Audit integrisanih sistema menadžmenta kvalitetom/menadžmenta zaštitom životne sredine sproveden je temeljno i sveobuhvatno i nadasve uspešno. Konstatovano je 10 nekritičnih neusaglašenosti, date su 23 neobavezujuće preporuke za poboljšanje i navedeno je 9 pohvala. Auditori su dali mišljenje da je unapređenje QMS/EMS-a u svim delovima poslovanja Metalca a.d. i zavisnih društava veoma prepoznatljivo i da je u potpunosti ispunjen osnovni zahtev oba standarda – stalna unapređenja i poboljšavanja u definisanim procesima. Na bazi izveštaja formirana je Lista mera u kojoj su definisane aktivnosti za otklanjanje uočenih neusaglašenosti i primenu datih preporuka, što će doprineti daljem poboljšanju integrisanog sistema menadžmenta Metalca a.d. i zavisnih društava.


PLAN PREBAČEN 5% - U IZVOZU RAST 21% Najveći rast beleži tržište Rusije. Ponovo rastu plasmani u Španiju i Italiju. Dobro iskorišćena šansa u Finskoj. Sve se više oseća kriza na domaćem tržištu. Pad prodaje i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Češkoj. Loyalty akcije neophodnost. Posle prolećnih dekora, u junu krenula i EcoTava sa keramičkim premazom. U toku preseljenje proizvodnje non-stick posuđa. Metalac Posuđe je nastavilo trend širenja tržišta i ukupnog rasta prodaje, iako ne na svim tržištima podjednako i uz objektivne poteškoće na sve siromašnijem srpskom tržištu. Za prvih šest meseci 2012. godine ukupna realizacija je 5% iznad plana i 12% više u odnosu na isti period prošle godine. I u drugom kvartalu izvoz je presudno uticao na rast prodaje. Na polugodišnjem preseku se očekuje oko 7,1 miliona evra plasmana na inostranim tržištima, što je 13% iznad plana i čak 21% iznad šestomesečnog izvoza u 2011. godini. Najveći rast beleži Rusija i to za čak 55%. Za kratko vreme visoko pozicionirana Finska takođe ima rast od 25%, a oživljavaju ponovo i porudžbine iz Italije, gde smo u odnosu na šest meseci prošle godine ostvarili 75% veći plasman. Rast je ostvaren i u Španiji, i to za 20%. Što se tiče tržišta u okruženju, na kojima posuđe plasiramo pod brendom Metalac, rast beleži tržište Republike Srpske, pre svega zahvaljujući akciji sa kupcem Delhaize. Sa druge strane, prodaja posuđa u Hrvatskoj i Crnoj Gori beleži pad.

Uprkos brojnim aktivnostima – pad prodaje na domaćem tržištu A moglo bi se reći i zahvaljujući brojnim aktivnostima, na domaćem tržištu ostvareno 91% plana, što je, nažalost, 4% ispod prošlogodišnje realizacije u istom periodu. Naime, logično je da posledice krize najviše osećamo upravo na tržištu Srbije, koje je tokom niza godina činilo 35-40% ukupnog prihoda. To je istovremeno i tržište na kome imamo najveće učešće u odnosu na potencijal. Za prvih 6 meseci 2012. godine realizovali smo skoro 3,2 miliona evra, što je 91% plana i 96% u odnosu na realizaciju iz 2011. godine. U prošloj godini realizacija je bila veća i zbog loyalty akcije sa Ideaom. Imajući na umu planirane akcije za drugu polovinu godine, pre svega kroz lanac Delhaize, kao i planirani ulazak u još jedan novi kanal prodaje, ima realnog prostora optimizmu za kraj 2012. Već i jun će, verujemo, pokazati da su napori pomerili klatno, pošto se očekuje

više od 35% prebačaja mesečnog plana. Ali, svejedno, na srpskom tržištu će biti sve teže.

“Čak ni deca više ne rastu” Uz sva ograničenja koja su skopčana sa političkim iščekivanjima, izborima, formiranjem vlade, nestabilnim kursom, nesigurnošću penzija, a moguće i plata u javnom sektoru - treba imati na umu da je reč o tržištu koje ima 7,5 miliona stanovnika i 2,5 miliona domaćinstava, sa nekoliko karakterističnih trendova: opada broj stanovnika, raste prosečna starost, opada broj članova domaćinstava, opada procenat ruralnog stanovništa koje je nosilac tradicionalnih navika u pripremanju hrane. Pritom, 1,7 miliona stanovnika ima preko 60 godina starosti, odnosno 2,8 miliona preko 50 godina, a samo je 700.000 dece do 9 godina starosti. Nažalost, čak ni nekadašnja sintagma „Sve je isto samo deca rastu” više ne važi. Skoro 45% domaćinstava u Srbiji ima samo 1 ili 2 člana. Ispod linije apsolutnog siromaštva je 10% stanovništva, a to znači da nemaju dovoljno ni za hranu, dok je tek oko 2,25 miliona ljudi u stanju da kupuje hranu i plaća obaveze prema državi, ali ne i više od toga. Najveći problem je što je ogroman broj stanovnika u zoni blizu siromaštva. Uz rast siromaštva, istraživanja pokazuju i ogroman pad optimizma građana. Kad se, pritom, ima na umu da oko 45% prosečnog kućnog budžeta odlazi na hranu, iza čega slede troškovi stanovanja, obuća, odeća, obrazovanje, zdravlje itd, kao i da samo 4,5% prosečnog budžeta ostaje za sve drugo (od čaše do lokomotive, pa dakle i za posuđe) i kad ništa bolje prognoze nisu ni za budućnost – možemo samo ponoviti izjavu direktora Metalac Posuđa Aleksandra Markovića iz prošlog biltena: – Stanje na tržištu posuđa je izuzetno teško, a konkurencija je sve prisutnija i uzima deo kolača. Mora se mnogo više raditi za isti obim prodaje. Lidersku poziciju je teže zadržati nego osvojiti. U igri opstaju samo oni proizvođači koji mogu da ponude nešto van standardne ponude i koji su, pritom, spremni da budu deo najraznovrsnijih marketinških akcija i promocija.

3


AKCIJE KAO NEMINOVNOST VREMENA

INOVIRANJE OPREME U PROIZVODNJI POSUĐA

Iako najmanje poželjna aktivnost, akcije su neminovnost koja je obeležila i 2012. godinu. Počev od aprila, Metalac Posuđe je, u saradnji sa svojim kupcima, imalo seriju akcija, manjeg ili većeg obima, od jednodnevnih do višemesečnih.

Proizvodnja Metalac posuđa odlazi na julske odmore sa 100% ostvarenja plana. Prethodnih šest meseci je, takođe, značajno po nekoliko razvojnih projekata, od kojih izdvajamo: novu liniju inox-a za Konzum, novu/modifikovanu i dopunjenu liniju aluminijumskog posuđa Professional, proizvodnju inox linije „Talia” za Delhaize, proizvodnju aluminijumskog posuđa sa keramičkim premazom „EcoTava Ceramics”.

Od sredine marta do sredine juna Maxi, Tempo BiH i Metalac organizovali su akciju uz sakupljanje markica za liniju Exclusive. Početkom aprila započela je loyalty akcija sa Konzumom u BiH, koja traje do 31. jula. Ona je praktično preneta po modelu prošlogodišnje sa Idea-om u Srbiji. Po prvi put organizovani su „Dani posuđa“ (6-8. aprila) u 15 objekata Robota-Sarajevo i 38 objekata lanca Bingo-Tuzla. Akcija „Dani posuđa“ organizovana je tokom maja i kroz 17 prodavnica Metalac Metalurgija i 46 prodavnica Metalac Market, kao i kod 14 značajnijih manjih kupaca. Do 31. avgusta trajaće i loyalty akcija u Merkurovim trgovačkim centrima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, započeta 1. maja na ekskluzivnoj liniji ZESTIK, po dizajnu Karima Rašida.

KOM DELU

od specijalnog čeličnog . Unutrašnjost je pornim na habanje, a emajlima pastelnih boja, ni atraktivnim kako za rviranje hrane.

ma kvalitetne, ali savetudirektnom plamenu i a pećnice, kao i da posude i pranje posuđa, jer bakelitn vremena mogu promeniti

sa zrađen od kaljenog stakla e pare. Omogućava da proja e kontrolišete i bez otvaran ajno štedi energija.

iji stndardnog emajLinija ZESTIK pripada kategor h karakteristika: liranog posuđa Metalac izuzetni javljaju pri kuotporno na kiseline koje se • vanju i pečenju namirnica ature otporno na visoke temper • ine ogrebot i habanje na otporno • tela primenljivo za sva grejna • zdravstveno ispravno • a bakterije glatko je kao staklo i ne zadržav • ih reakcija nema opasnosti od alergijsk • u zdrave priprem za o pogodn o posebn • hrane pripremljene preporučljivo i za čuvanje • hrane ene su različitim Posude iz linije ZESTIK namenj su prikladne litraže navikama u kuhinji. Šerpe idealan za prženje, za kuvanje i dinstanje, tiganj čujemo za preporu kaserolu enu a ovu jedinstv pripremanje svih vrsta soseva.

& ŽIVOT SU BOJE,I MIRISI I UKUS

-5PO0P% USTA

8.2012

OD 01.05 DO 01.0

ZIVNU LINIJU

NA EKSKLU

- ZESTIK

U KARIMA

PO DIZAJN

acposudje.com

Pre par nedelja stigla je nova presa za proizvodnju bakelitnih ručica „Krauss Mafei”. Po prvi put naša proizvodnja može raditi bakelitne ručice sa aluminijumskim umecima. U tu svrhu, zajedno sa presom, stigao je i uređaj za dodavanje aluminijumskih umetaka, a pri kraju je i izrada alata za našu novu bakelitnu ručicu za tiganj za palačinke. Prvi komadi se očekuju u prvoj sedmici jula. Tehnički direktor Milan Filipović ističe važnost započetog premeštanja proizvodnje posuđa sa non-stick premazima na novu lokaciju – u drugi brod između pogona inox-a i Granmatrix-a, gde je do sada bio magacin Metalac Marketa. U toku su radovi na sređivanju hale, koji bi trebalo da budu završeni do kraja jula. U prvoj fazi biće sređena hala za proizvodnju, prebačena sva postojeća oprema i nabavljena nova linija za proizvodnju iz gotovih rondela. Ovom fazom Metalac Posuđe bi, praktično, povećalo kapacitete u proizvodnji i izvršilo pripreme za još veću buduću proizvodnju ove vrste posuđa. Najvažnije je da smo sada praktično opremljeni da radimo sve vrste premaza koji trenutno postoje na tržištu (PTFE, RealEase, keramika, silikon). Preostaje jedino da, u nekoj narednoj fazi, nabavimo opremu za nanošenje emajla na aluminijum (spolja).

RAŠIDA

www.merkur.eu

KINEZI KOPIRAJU SRPSKE ŠERPE I ŠOLJICE – PALE PRVE TUŽBE

NIKO KAO ZADOVOLJNI KUPAC

(Izvod iz teksta objavljenog u Blicu)

Rešavanje reklamacija kupaca je jedan od imperativa rasta njihovog zadovoljstva. Neretko, kupci uzvraćaju komplimentima, a mi se držimo stare: zadovoljan kupac će sigurno biti najbolji promoter, a nezadovoljan, kaže statistika, će svoje nezadovoljstvo preneti na tri puta više adresa. Ovih dana stiglo je još jedno pismo, ovoga puta od gospođe Vesne B. Vesić, koje vredi preneti: – Puno Vam se zahvaljujem, jer mi je danas, 23. juna, poštar na vrata doneo inox Prestiž lonac koji sam reklamirala. Jos jednom ću ponoviti da lično, iskreno i od srca, stojim iza svojh reči: gde bi nam bio kraj u ovoj našoj lepoj Srbiji, kada bi svi bili tako ljubazni i susretljivi prema svojim kupcima. Želim Vama, Vašim radnicima i Vašoj fabrici da i nadalje nižete uspeh za uspehom, kako na našem, tako i na inostranom tržištu. U meni ste sigurno dobili još jednog lojalnog potrošača Vaših proizvoda.

Kompanija „Štraus Adrijatik“ tužila je dva kineska preduzetnika zbog toga što su prodavali 15 šoljica sa krivotvorenim žigom „Don kafe”. I posuđe kompanije Metalac kopirali su pojedini kineski proizvođači i prodavali ga na tržištu BiH i Makedonije, a ova kompanija uputila im je upozorenje zbog toga. – Pojedini kineski proizvođači kopirali su naše posuđe koje je na tržištu najbolje prolazilo. Tu robu su prodavali u Bosni i u Makedoniji. Tada nikoga nismo tužili, jer nismo štitili svoj znak. Od kad smo pravno zaštitili žig, obavestili smo ih da to više ne rade – rekao je direktor Petrašin Jakovljević, koji smatra da je u takvim slučajevima potrebno preduzimati pravne mere, jer ako bi država bila rigidnija i falsifikatori bi imali drugačiji pristup. – U Srbiji su „žrtve” kopiranja mahom skupi parfemi, alkoholna pića, sportska oprema, duvanski proizvodi, posuđe, USB memorija... Međutim, ako Srbija pretenduje na to da uđe u EU, moraće da podigne nivo zaštite intelektualne svojine – kaže se, između ostalog, u tekstu objavljenom u Blicu.

ZA KOPIRANJE ODABRALI NAJPRODAVANIJE Posuđe sa fotografije nije metalčevo. Dekori, jasno je svima jesu. Boljim zagledanjem jasno se uočava da je reč o falsifikatu, a težina posude dodatno potvrdjuje da to ne može biti Metalac. Ipak, i Metalac i potrošač su ugroženi.

4


DRUŠTVENE MREŽE – DA NAM MLAĐI BUDU BLIŽI Osim što se dinamičnost naše Facebook adrese dokazuje kontinuiranim rastom broja fanova tj. ljubitelja, ova aktivnost Metalca se pominje i kao primer dobre prakse na stručnim susretima. A mi, već sada, možemo reći da je proces osavremenjavanja percepcije brenda i razvijanja lojalnosti kod mlađe populacije u društvenim mrežama dobio snažnu podršku. Nakon skoro deset meseci, nema dileme da ulazak Metalac posuđa u komunikaciju na društvenim mrežama doprinosi razvijanju lojalnosti kod ciljne populacije. Tome su posebno doprineli svakodnevni koordiniran rad timova u specijalizovanoj agenciji i unutar Metalca. Broj fanova i dalje lagano raste, a stranicu Metalac Posuđa na Facebook-u „lajkovalo“ je skoro 16.000 ljudi. Kako funkcionisanje društvenih mreža ima specifičnu logiku, može se reći da je, zavisno od aktivnosti, na našoj Facebook stranici zabeleženo više stotina hiljada klikova. Na stranici je sproveden veliki broj aktivnosti različitog sadržaja – od zabavnih, do onih koje su imale za cilj sakupljanje podataka od značaja za upravljanje proizvodnim programom. U poslednja tri meseca posebno treba izdvojiti akciju „Blog appétit“, koja je izvedena u saradnji sa vlasnicama poznatih blogova o kuvanju („Minjina kuhinjica”, “Ja u kuhinji“ i „Moje Grne“). Osim na pomenutim blogovima, recepti su objavljeni i na našoj Facebook stranici i YouTube kanalu. U junu je preko Facebook-a sprovedeno malo istraživanje preferencija kad je reč o posuđu za decu, a trenutno je u toku aktivacija „Metalac nedelje“, u kojoj svake nedelje biramo autora najzanimljivije fotografije sa posuđem Metalac. U junu ćemo prvi put imati i kupon-aktivaciju, kojom je otvorena mogućnost povlašćene kupovine pojedinih linija posuđa.

ECO TAVA CERAMICS KRENULA NA TRŽIŠTE

Pored Facebook-a, Posuđe je aktivno i na ostalim značajnim društvenim mrežama – Twitter-u i YouTube-u, kojima planiramo da posvetimo veću pažnju u narednom periodu, u okviru integrisanog marketing pristupa.

Kao što je i najavljeno, Metalac Posuđe je u maju plasiralo na tržište novu liniju non-stick posuđa sa keramičkim premazom, čime je zaokružilo ponudu najrazličitijim kombinacijama premaza: teflonski, RealEase, keramički, a uskoro i silikonski, što pojačava konkurentsku poziciju. Već je plasirano oko 10.000 jedinica i to najpre kroz prodavnice Metalac u Srbiji i Crnoj Gori, a deo je otišao i za Hrvatsku. Nova linija EcoTava urađena je sa belim keramičkim premazom sa unutrašnje strane i RealEase premazom u plavoj boji spolja.

BLOGERKE DONELE OSVEŽENJE Zajedničku akciju sa popularnim kulinarskim blogerkama Minjom Bogdanovski iz Kraljeva, Oliverom Senić iz Beograda i Draganom Pušicom iz Bora se zaista pokazala kao pravo osveženje. Osim na pomenutim blogovima, recepti su objavljeni i na našoj Facebook stranici i YouTube kanalu. Fanovi su nam slali recepte za određene kategorije jela, a mi smo najbolje slali blogerkama da ih spreme. Nakon šest krugova prikupljeno je oko 300 recepta,imali smo oko 4.600 lajkova za objave, fotografije i albume, i oko 310 komentara. Glasalo se na društvenim mrežama a najbolji recepti su nagrađivani simboličnim poklonima. Akcija sa blogerkama je završena sredinom maja, ali komunikacija i druženje nije, pa one upravo ovih dana ponovo dolaze u posetu Metalac posuđu.

SLIKA GOVORI VIŠE OD 1000 REČI U asortimanu posuđa za decu uskoro će biti veoma zanimljivih novosti. U procesu preispitivanja mogućih pravaca zamolili smo i fanove da nam odgovore na neka pitanja. I bilo je korisno, ali ovoga puta samo prenosimo neke zanimljive fotografije, baš kao i nekoliko fotografija iz jedne od poslednjih Facebook aktivacija pod nazivom „Metalac nedelje“. Fotografije i dalje stižu, a možete se i vi priključiti.

5


NOVI REKORDI ZABELEŽENI U APRILU I MAJU Na domaćem iznad plana, u izvozu na nivou planiranog, a sveukupno rast u odnosu na isti period 2011. godine je 27%. Ključni generator rasta bio je bojler ECOnomic, pre svega u građevini. Dogovorena saradnja sa Merkator centar Tehnikom, na tržištu Hrvatske. – Prvom polovinom 2012. smo zadovoljni. Nakon lošeg februara, usledili su odlični meseci. U aprilu i maju zabeležene su rekordne mesečne prodaje od kada firma posluje. Posebno je značajno što smo napravili kontakte i ugovorili poslove koji će firmi benefite doneti u drugoj polovini godine. Naime, bojleri Metalac će se naći u najvećem broju subvencionisanih stanova na Voždovcu, a napravili smo odlične kontakte i ugovorili saradnju za hrvatsko tržište – najkraće je objašnjenje direktora Gorana Mijatovića. Iako Metalac Bojler u junu mesecu nije uspeo da održi nivo prodaje iz prethodna dva meseca, činjenica je da su mart, april i maj „završili posao“. Ukupna realizacija u prvoj polovini godine je 7% iznad postavljenih planova. Na domaćem tržištu plan je prebačen 11%. Mada je veća prodaja zabeležena i na standardnom asortimanu, ključni generator rasta bio je bojler ECOnomic, pre svega u građevini, čime ovaj proizvod potpuno opravdava smisao uvođenja u prodajni program. Na izvoznim tržištima Metalac Bojler očekuje realizaciju na nivou inače ambicioznog plana, odnosno za četvrtinu bolje nego u prvom polugodištu 2011. Rastu su najviše doprinela tržišta Slovenije i BiH, gde su u ovoj godini praktično valorizovani prošlogodišnji napori da se i plasman i pozicioniranost povećaju. Sveukupno, Metalac Bojler je prvo polugodište zaključio prebačajem plana za 7% i rastom od 27% u odnosu na 2011.

Iskorak na tržištu Hrvatske i Makedonije Mijatović posebno ističe značaj dogovora sa Merkator centar Tehnikom, kojim se otvara novi prostor na tržištu Hrvatske. Reč je o ćerki firmi Merkatora, koja je u Hrvatskoj nastala ove godine, i koja

trenutno ima mrežu od 14 prodajnih centara, sa ambicijom da ih do sledeće godine bude 22. Takođe je značajno pomenuti Makedoniju, gde su dva kamiona robe već isporučena, a još jedna isporuka se očekuje. Nastavljajući praksu praćenja svetskih trendova u ovom segmentu, rukovodstvo je i ove godine posetilo sajam u Milanu, uz konstataciju da se trendovi nisu menjali u poslednje 2-3 godine. I dalje je, a i u budućnosti će akcenat biti na energetskoj efikasnosti. Ilustracije radi, jedan od svetskih lidera u ovom segmentu je svoj cilj izrazio sledećom rečenicom: „do 2020. godine 80% biznisa će dolaziti iz energetke efikasnosti“. Logično je što i naše preduzeće strategijski i dalje razmišlja u tom pravcu. U drugoj polovini godine značajan deo energije će, izvesno, biti posvećen nastupu u Poljskoj na vodećem sajmu u oblasti građevinske industrije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, za koji smo se prijavili u organizaciji SIEPA-e. Mnogo tekućeg posla donekle je omelo realizaciju planiranih investicija. Ipak, zaključen je ugovor za nabavku nove ekscentar prese, a finalizovani su i razgovori sa potencijalnim isporučiocima nove opreme za elektro ispitivanja gotovih proizvoda. – U drugom polugodištu lično ne očekujem veća tržišna kolebanja. Smatram da ima osnova da i u drugom poluvremenu postignemo dobar rezultat i ostvarimo realizaciju na nivou planirane. Uspeh će zavisiti od faktora na koje sami utičemo. Neće biti lako i pred nama je veliki cilj od 1,85 miliona evra planirane realizacije u drugoj polovini godine. U tom smislu, molim sve zaposlene za isti pristup kakav smo imali u prethodnom periodu. Koristim priliku da se svim zaposlenima zahvalim za posvećen i predan rad, sa željom da julski odmor posvete svojim porodicama i sebi – zaključuje Goran Mijatović.

RAST U SKLADU SA NAJAVAMA Celo polugodište obeleženo nastojanjem da se razvije stabilna struktura manjih kupaca i oslobodi preterane zavisnosti od distributera. Plan ostvaren skoro 100%, a rast u odnosu na prvih šest meseci prošle godine 32%. Ukoliko nastavi ovakvim trendom, Metalac Inko ima šanse da godinu završi kako je planirano. Za prvih šest meseci plan je ostvaren 100% i to pre svega zahvaljujući značajnom prebačaju na domaćem tržištu, dok je izvoz ispod planiranog. Ipak, i na ino tržištu su napravljeni neki značajni koraci, od kojih posebno treba izdvojiti nove kupce na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i napredak na tržištu Hrvatske preko Promometala. Metalac Inko je 2012. posvetio ponovnom pozicioniranju sudopera, pre svega na tržištu Srbije. Dugogodišnja oslonjenost na distributere pokazala je da „tuđa ruka svrab ne češe”, posebno sa dolaskom krize i padom potrošnje u ovom segmentu. Zato je potpuno preuzimanje upravljanja ovim tako važnim aspektom bilo neminovno, a promene su već uočljive. Pokazalo se još jednom da je stalno prisustvo na terenu, praćenje promena i komunikacija sa kupcima, nezamenjiv model koji povećava šanse i smanjuje rizike, a partnerstva čini održivim. Nastojeći da bude od veoma praktične pomoći menadžerima

6

prodaje, terensko istraživanje radi i marketing menadžer, pa je tako u maju i junu obrađeno 17 gradova u Istočnoj, Zapadnoj i Južnoj Srbiji, gde je ostvaren uvid u oko 90 maloprodajnih objekata. Osim što je uočljivo prisustvo 15-ak konkurenata, posebno skreće pažnju nepojmljivo jeftina ponuda sudopera iz Turske i Kine. Većina trgovaca tvrdi da je upravo cena često jedini faktor koji utiče na odluku potrošača i da zato drže sudopere krajnje niskog kvaliteta, ali sa cenom i od samo 1.300 dinara. Za nas je, međutim, važno da se sudopere Metalac percipiraju kao veoma kvalitetne; da se u svojoj kategoriji mogu smatrati cenovno konkurentnim, kao i da nov granitni program privlači interesovanje. U Metalac Inku su upravo završili razvoj još jedne granitne sudopere koja na tržište kreće u julu. Tako ćemo u ponudi imati model Karim Rašid i okrugle u četiri boje i novu jednodelnu usadnu sa ocednom pločom.


RAST REALIZACIJE SE NASTAVLJA Drugi kvartal još bolji, pa je ukupan šestomesečni plan ostvaren sa 120% i 25% iznad istog perioda prošle godine. Lepilica i sloter uspešno pušteni u rad. Uskoro i nova četvorobojna mašina za ofset štampu. Metalac Print i dalje beleži rast i to za oko 30% kod internih i oko 5% kod eksternih kupaca. Naročito je povećana proizvodnja dekor nalepnica, za preko 50% u odnosu na prošlu godinu. Od početka godine mašina za štampu radi non-stop, četvorobrigadno. Pauza je napravljena samo za Uskrs.

U međuvremenu su u pogonu za izradu transportne ambalaže puštene u rad još dve nove mašine – sloter i lepilica, čime je kapacitet povećan, a kvalitet poboljšan. A sada je na redu kupovina četvorobojne mašine za ofset šampu, koja će biti puštena u rad do 1. septembra ove godine.

Očekivanja direktora Mladena Matovića su da će se ovaj trend nastaviti i u drugom polugodištu. Tome će dodatno doprineti i značajne investicije u proteklih godinu dana. Da podsetimo, najpre je krajem prošle godine nabavljena nova oprema za sito štampu.

Matović ističe da su najveći problemi sa kojima se Metalac Print susreće nestabilan kurs dinara i velika nelikvidnost kupaca, ali je, sa druge strane, očigledno da tehničko-tehnološka unapređenja uz značajno obnavljanje opreme, podižu konkurentsku prednost našeg preduzeća. Osim toga, značajno učešće internih kupaca, čija prodaja takođe raste, automatski znači i rast posla za Metalac Print.

POTROŠAČ U FOKUSU BEZ PAUZE Prihodi na šest meseci 5% iznad plana i 21% iznad prihoda u istom periodu prošle godine. Ostvarena razlika u ceni skoro 98% planirane. Proaktivnost Metalac Marketa podržali su svi dobavljači i može se reći, da su zahvaljujući nizu akcija i svakodnevnim pozivima potrošaču, prodavnice Metalac ojačale svoju poziciju Svi aspekti lošeg stanja na tržištu samo su nastavili da se pojačavaju: rast kursa, pad kupovne moći, stalne promene cena kod dobavljača, rast troškova itd. U takvim uslovima, koji nisu ništa bolji ni za sva ostala preduzeća, Metalac Market je, po našem najdubljem uverenju imao jednostavan pristup – “nije ostavljao na miru” ni dobavljače ni potrošače. Samo u drugom kvartalu organizovao je čak 13 akcija uz paralelno štampanje i distribuciju kataloga na više stotina hiljada adresa, rado i TV oglašavanje, pokazavši da je veoma “agresivan” i operativan sistem u čak 40 gradova. Sve u svemu, ostvareno je 3,2 miliona eura ukupnog prihoda, čime je plan prebačen za nešto više od 5%, i za petinu više nego u prvih šest meseci prethodne godine. Planirana razlika u ceni je ostvarena sa 98% što je 8% iznad prošlogodišnje u istom periodu. Saldo je bolji ako se uzmu prihodi po osnovu akcijskih odobrenja tj. dodatno učešće dobavljača. Sveukupno, i najvažnije, svodeći prihode i troškove Metalac Market očekuje pozitivan rezultat poslovanja za prvih 6 meseci 2012 godine.

upućen kroz 16 akcija, organizovanih sa većinom dobavljača, od čega čak 13 u drugom kvartalu. Svekupno, za to vreme na poštanske sandučiće je plasirano oko 900.000 flajera u 40 gradova, u kojima se nalazi 47 prodavnica Metalac Market. Organizovane su dvodnevne akcije sa 7% popusta na asortiman bele tehnike i nedeljne akcije od 10% i 15% popusta na programe malih kućnih aparata. Po svojim rezultatima izdvojile su se akcije na mašinama za pranje i sušenje veša i šporeta. U maju su ponovo organizovani Dani posuđa, a promet je bio za 34% bolji nego tokom Dana posuđa u 2011. Po prvi put su organizovane i jednodnevne akcije sa programom Metalac Trade-a (Sigma), ali ispod očekivanih rezultata, što traži dodatnu analizu, kako bismo pronašli optimalan model za dodatno povećanje prodaje i na ovom asortimanu. Sve akcije su promovisane, a u zavisnosti od tipa akcije kombinovana je distribucija flajera na poštanske sandučiće, oglašavanje na radiju „S” i lokalnim radio stanicama i plakatima.

Zbog losih rezultata u julu će biti zatvorene prodavnice u Svilajncu i Surdulici, ali će zato biti otvorene u Prokuplju i Bajinoj Bašti, gde je u toku traženje odgovarajuće lokacije. Sa druge strane, u februaru otvorena prodavnica Kruševac 2 u blizini jedne od dve velike kruševačke pijace, pokazale se ispravnim potezom. Prodavnica u Požegi će u naredna dva meseca biti preseljena u novi lokal, duplo veće kvadrature i na boljoj lokaciji što bi trebalo da značajno podigne promet. Tokom jula planirano je i sredjivanje lokala u Smederevu. Inače, magacin Metalac marketa se seli u znatno manji prostor zbog premeštanja i instaliranja nove opreme za proizvodnju non-stick posuđa na aluminijumu. To će izvesno predstavljati problem u sezoni krupne robe (bela tehnika i šporeti na cvrsto gorivo) ali ce i uticati na optimalnije upravljanje zalihama u narednom periodu. Uveliko se radi na novoj internet prodavnicu, što će omogućiti znatno proširenje asortimana kao i bolje praćenje i brze reagovanje na zahteve sa ovog tržišnog segmenta i omogućiti daleko ozbiljnije planove prodaje ovim kanalom. Sveukupno, direktor Stojan Slović najavljuje da će i druga polovina godine biti u duhu prvog pougodišta i očekuje uspešan završetak bez obzira na sva ograničenja na tržištu.

Za šest meseci 16 akcija U setu aktivnosti koje su obeležile prvih šest meseci 2012. godine i doprinele ostvarenju plana, svakako je najdirektniji poziv potrošačima

Prvi put iskustvo grupne kupovine Po prvi put potrošačima je otvorena mogućnost kupovine vaučerom preko sajta www.popusti.rs . Na popustu je bila EcoTava Crystal sa premazom RealEase, a za prve dve nedelje u prodavnicama Metalac Market na ovaj način je prodato nešto više od 1.000 komada ovog posuđa. Zanimljivo je da je u danu početka prodaje vaučera na internet prodavnici www.metalacmarket.com posećenost uvećana sedam puta i dostigla apsolutni dnevni maksimum od 3.700 poseta.

7


DRUGI KVARTAL BOLJI OD PRVOG Prodavnice u selima sezonski najviše uticale da planovi budu ostvareni sa 96%, čime je ukupan prihod za petinu veći nego u istom periodu prošle godine, što je 9% realnog rasta. Otvorene četiri nove prodavnice. - Nemamo Vladu, nemamo smernice ekonomske politike, nemamo stabilan kurs; imamo dramatičan pad realne tražnje, sve više siromašnih, praznu državnu kasu... Kad se sve neizvesnosti uzmu u obzir, istina je da privrednici više nego ikada odlučuju na osnovu sopstvenonog iskustva i intuicije, jer se uslovi na tržištu menjaju dnevno.

– Iskren da budem najviše nade i očekivanja polažem u nas same, u tim ljudi kojim rukovodim i trgovce koji nas predstavljaju krajnjem kupcu. Naći ćemo snage da najboljom ponudom i primerenim cenama zajedno sa kupcima prebrodimo ova teška vremena i u duhu slogana „Oduvek sa Vama” sačekamo neko bolje vreme.

Polazeći od ovakvog okvira, generalni direktor Metalac Proletera Slobodan Vukajlović ocenjuje relativno uspešnim ostvarenje planirane realizacije od 96%, uz rast od 21% u odnosu na isti period prošle godine. Na kraju prvog polugodišta Metalac Proleter očekuje dobiti od oko 3 miliona dinara.

Uprava na novoj lokaciji prvo preseljenje od 1946. godine

– Realizacija u drugom kvartalu je bila znatno bolja od realizacije iz prvog kvartala, najviše zbog tradicionalno boljeg prometa profitnog centra III, odnosno prehrane sela. Zato nastavljamo sa otvaranjem novih prodavnica i širenjem maloprodajne mreže na selu, što je i naša najvažnija investicija u proteklom periodu – kaže Vukajlović. Tokom proteklih šest meseci Metalac Proleter je otvorio tri nova objekta, i to diskont pića u Gornjem Milanovcu, prodavnice u Svračkovcima i u Gornjoj Crnući, a od 1. jula biće otvorena i prodavnica u Gornjim Branetićima. A šta su očekivanja za jesen? Set ograničenja s početka ovog teksta samo se proširuje očekivanjem rasta troškova zbog očekivanog rasta cena električne energije, grejanja, uz dalji pad kupovne moći stanovništva i uz istovremeno ograničenje trgovačke marže na osnovne životne namirnice...

Nakon punih 46 godina uprava Metalac Proletera je od februara preseljena iz prepoznatljive zgrade u centru grada na lokaciji gde je nekada bio stari Proleterov centralni magacin. U međuvremenu investirano je u grejanje na gas, zamenu stolarije i uređenje prostora oko magacina. Inače, trenutno je u nekadašnju prodavnicu bele tehnike preseljena prodavnica kristala, a na mestu kristala i bivše gvožđare planiran je market ukupne površine oko 260 kvadrata. Najstarija milanovačka trgovina trenutno ima 172 zaposlena, od kojih 122 trgovca, a novi objekti doneli su i nekoliko novih radnih mesta. Promet ostvaruje posredstvom 38 maloprodajnih objekata, od čega su 34 prehrambene prodavnice (za koji dan i 35), a 4 specijalizovane. Zadržan je koncept komšijske trgovine, uz ozbiljne investicije u repozicioniranje lanca prodavnica.

NIJE KAKO SE OČEKIVALO – PREDSTOJI NOVA BITKA Ukupan prihod na nivou prošlogodišnjeg, ali ispod plana. Akcijama kroz maloprodaju prodavnice Metalac približene potrošačima koji sve češće navraćaju Generalni direktor Metalac Metalurgije nije zadovoljan kretanjima u prvoj polovini godine. Inače, težak prvi kvartal nastavio se i u drugom tromesečju. Plan je ostvaren sa 92%, što znači da je ukupan promet na nivou prošlogodišnjeg u istom periodu, dok je razlika u ceni 4% ispod prošlogodišnjeg ostvarenja. Najveći podbačaj napravljen je u terenskoj-sindikalnoj prodaji. Ostvarenje u veleprodaji je 100% u odnosu na plan, dok je kroz 17 prodavnica Metalac, uz seriju akcija ispraćenih lifletima i radio oglašavanjem, plan prebačen za 6%. Najveće interesovanje i najveći efekat imala je akcija „Dani posuđa”. Sveukupno, očigledno je da su kupci sve više naviknuti na naša prodajna mesta koja i u Vojvodini

imaju najširi asortiman za kućne potrebe. U cilju lepšeg doživljaja kupovine, Metalurgija je tokom proteklog period radila i na prijatnijem doživljaju za potrošača. Što se tiče Metalčevih programa, njihovo učešće je 47%, a najveću promenu u odnosu na prošlu godinu beleži plasman bojlera. – Planirani promet je teško ostvarljiv, razlika u ceni svakim danom pada, a troškovi neumoljivo rastu. Održati se na površini je umetnost, ali neće biti prvi put da smo se uhvatili u koštac sa naizgled nerešivim problemima i uveliko se pripremamo da spremno dočekamo nastupajuću sezonu, polovinom avgusta – poručuje direktor Šarenac.

IT VESTI To što je TÜV SÜD tim utvrdio da smo daleko ispred većine kompanija po dostupnosti informacija, efikasnosti njihove razmene i sveukupnom upravljanju informacijama, deo je strateškog pristupa kompanije, u kojem je uloga IT sektora od posebne važnosti. Unapređenja u ovoj oblasti su stalna, pa i na kraju prvih šest meseci 2012. izdvajamo nekoliko informacija. Započeta je druga faza uvođenja nove verzije ERP sistema za praćenje poslovanja. Trenutno se arhiviraju podaci na postojećim kompanijama. U narednom periodu se očekuju obuke i podešavanje poslovnih procesa u skladu sa novim okruženjem. Implementiran je novi program UniDocs za upravljanje dokumentacijom, koji će omogućiti jednostavniji rad sa dokumentima, smanjiti potrebu za štampom i omogućiti jednostavnije upravljanje arhivom dokumenata. U prvoj fazi je pokrivena služba razvoja. Sistem je zaokružen i profesionalnim dokument skenerima formata A0 i A4.

8

Metalac Proleter počinje u julu proširenje automatskog praćenja maloprodaje i na vangradskom području, uvođenjem prodavnice na Rudniku u jedinstveni POS sistem. U Metalac Metalurgiji se trenutno uhodava informacioni sistem koji je uspešno implementiran u Metalac Marketu prošle godine. U prvih šest meseci takođe je veoma tesna saradnja marketing i IT sektora kroz timove za izradu nove internet prodavnice, rad na društvenim mrežama, izradu novih sajtova.


I DO KRAJA GODINE SA RUSIJOM SVE JASNO Poručuje iz Moskve direktor Metrota Milan Vujović, reklo bi se u izvrsnoj kombinaciji samoprogramiranja i struktuiranog marketinškog pristupa. Slično je najavio i u prošlom Biltenu, a prebačaj plana prodaje za celih 55% argumentovana je potvrda optimizmu. Pre tri meseca preneli smo izjavu direktora našeg preduzeća u Moskvi kojom je izrazio očekivanje da u 2012. godini Metrot postane najveći uvoznik emajliranog posuđa u Ruskoj federaciji. Sudeći po informacijama na kraju šest meseci, trend iz prvog kvartala je nastavljen, uprkos ograničenjima ili, pak, zahvaljujući izazovima, ako „čašu vidimo do pola punom”.

dekora na različitim linijama, od čega su 4 nova plasirana u prvih šest meseci ove godine, a u toku je osvajanje još 6. Najveći stepen diferencijacije postignut je formom Emina, dosadašnjom „kraljicom oblika na ruskom tržištu”, kako se to slikovito može čuti od menadžera izvoza, a u poslednje dve godine u ekspanziji je i forma Princ. Ruskoj kuhinji i stilu života odgovaraju duboke šerpe i čajnici, a najprodavaniji su setovi posuđa.

– Prilike na tržištu Rusije karakteriše duboka nesezona, visok inflatorni pritisak, valutna nestabilnost, ali na adekvatan način prevaziđena i pretvorena u prednost. Drugi kvartal je uspešan, zahvaljujući aktivnom prilagođavanju tržištu i sveobuhvatnom pristupu. Ostvarili smo 50% veću realizaciju od planirane za prvih 6 meseci.

Kad se sve ovo ima na umu, jasnija je najvažnija poenta ove priče sadržana u Vujovićevom odgovoru na pitanje „kakva su očekivanja za drugo polugodište“: – Do kraja godine sve je jasno: bićemo najbolji ponuđač emajliranog posuđa u kategoriji srednjeg plus segmenta i najveci uvoznik emajliranog posuđa u Rusiji.

Da „Rusija ide dobro” kako to imamo običaj da kažemo, bilo je jasno već i po tome što je u prvih šest meseci oko 50 najvećih kamiona otpremljeno put skladišta u Moskvi, čime je Metalac Posuđe ostvarilo 64% planirane godišnje isporuke za Metrot i ostvarilo 60% veći izvoz u Rusiju u odnosu na prvih šest meseci prošle godine. I u drugom kvartalu Metrot istražuje i analizira navike i percepciju potrošača, pripremajući se za izbor novih linija i dekora, što je, uz kvalitet, jedna od glavnih konkurentskih prednosti na tržištu posuđa Rusije, gde ozbiljno figurišu i domaći proizvođači i inostrani brendovi. Inače, robna marka Metrot, sa porukom „Iz Srbije s ljubavlju”, veoma je dobro pozicionirana na ovom tržištu. Metrot se percipira kao najbolje emajlirano posuđe iz Evrope, a trenutno je u ponudi čak oko 40

DOBRE VESTI IZ KIJEVA Dinamički plan prebačen 13%. Metalac posuđe u velikim sistemima Furshet,Tavrija i Fozi, a u toku su i pregovori o ulasku u Metro. Uvedena 4 nova dekora. Potpisana tri nova ugovora sa veletrgovinama iz Harkova, Lavova i Ivano – Frankovska Nakon više meseci u administrativnim procedurama, naše najmlađe preduzeće Metalac Ukrajina suštinski je postalo aktivno u poslednjem kvartalu 2011. godine. Temeljna obrada tržišta, traženje novih i vraćanje starih kupaca, koji su svojevremeno poslovali sa preduzećem Metrot Moskva, doveli su do prvih dobrih informacija.

Takođe, nameravamo da proširimo ponudu inoks i non-stick posuđem, kao i sudoperama i bojlerima. Iako je Ukrajina nestabilno tržište, sa nestabilnom valutom i čestim promenama zakona, mislim da je Metalčeva ekipa sa 7 zaposlenih prvim uspesima dobila motivaciju i verujemo da u zemlji sa 45 miliona stanovnika možemo da napravimo dobar posao – poručuje iz Kijeva Vladimir Ponjavić.

Iako je tražnja smanjena usled nesezone za program posuđa, za prvih šest meseci 2012. godine ostvareno je 270.000 evra realizacije, čime je dinamički plan prebačen za 13%. U veoma konkurentnom okruženju, koje uključuje i tri ukrajinska proizvođača emajliranog posuđa koji drže lidersku poziciju, kao i konkurenciju iz Rusije i Turske, Metalac Ukrajina je već na kraju prvog kvartala imala petnaestak kupaca sa ozbiljnim potencijalom, a uspela je i da se pozicionira na policama velikih sistema kao što su Ašan, Megamarket, Nova linija, Velika Kišenja, i to u visokoj cenovnoj kategoriji u ovom programu.

ЦИ КАТАЛОГ ПРОДУК

И

U međuvremenu se ušlo u još nekoliko velikih sistema, kao što su Furshet, Tavrija i Fozi, a u toku su i pregovori oko ulaska u Metro. U ovom periodu uvedena su 4 nova dekora emajliranog posuđa u naš standardni asortiman, koji ćemo još bolje predstaviti i približiti našim kupcima zahvaljujući novom luksuznom katalogu, pripremljenom u centrali u Gornjem Milanovcu. – Nastavljamo sa širenjem prodajne mreže i plasmanom naših proizvoda širom Ukrajine. Potpisana su tri nova ugovora sa veletrgovinama iz Harkova, Lavova i Ivano – Frankovska, a pripemamo se i za nastup na oktobarskom sajmu posuđa „Primus Ambiente” u Kijevu, na kojem će Metalac treći put izlagati svoje proizvode. MADE IN SERBIA

ф.402 • 03150 Киев на • yл. Боженко, д.31,о OOO Meталац - Украи

КАТАЛ Г И ПРОДУКЦИ • Украина

9


KVALITET PONUDE KONKURENTSKA PREDNOST Iako sa veoma izraženom konkurencijom, Sigma asortiman se prepoznaje po kvalitetu pa je, uprkos nepovoljnim okolnostima, plan ostvaren, a prihod veći nego u istom periodu prošle godine za 8%. Metalac Trade je u drugom kvartalu nadomestio zaostatak iz prvog pa polugodište završava na nivou planiranih ukupnih prihoda i oko 8% bolje nego za prvih šest meseci prošle godine. Iako se ništa značajnije nije promenilo u okruženju – dobavljači kasne sa isporukama, potrošači su veoma plitkih džepova, kupci oprezno uzimaju robu „na kašičicu”, kursna klackalica i valutni rizici stalno traže pripravnost, rast inputa se ne može amortizovati rastom cena – direktor Dragan Tomić ističe da sveukupni kvalitet ponude asortimana Sigma i kvalitet odnosa sa kupcima jesu konkurentska prednost koja obećava i da se stoga može očekivati uspešan završetak godine, uprkos svim ograničenjima.

U drugoj polovini godine očekujemo i završetak internet prezentacije za naše preduzeće, koja će izvesno doprineti efikasnijem informisanju kupaca i potrošača, a sigurno i rektivirati potencijal B2B platforme, koja je za Metalac Trade urađena pre par godina.

Prihod Metalac Trade-a ostvaruje se najvećim delom na domaćem tržištu i to 75%, a ostalo je plasman u zemlje bivše Jugoslavije. U ovom trenutku asortiman Metalac trade obuhvata oko 1.700 artikala koji pokrivaju najšire kućne potrebe, a pre svega potrebe u kuhinji. Robna marka Sigma se nalazi na skoro svakom prodajnom mestu koje se ozbiljnije bavi ponudom ovog asortimana, uključujući naravno sve sisteme i lanac Metalčevih prodavnica. Nastojeći da uravnoteži zastupljenost i uticaj kanala, a posebno da razvije dobru partnersku mrežu među vlasnicima samostalnih trgovinskih radnji, Metalac Trade preduzima i druge korake koji dodatno treba da animiraju ovu strukturu kupaca, uz adekvatnu i kontinuiranu komunikaciju na više načina.

OGRANIČENJA REALNA, ALI ZADATAK SE MORA ISPUNITI Aprilski veliki prebačaj je na kratko pomogao da se smanji zaostatak iz prvog kvartala, ali ne i se stvari pokrenu uočljivije napred. Za prvih 6 meseci 2012. godine Promometal u Zagrebu je ostvario 20% manju realizaciju nego što je planirano i 10% manju nego u istom periodu prošle godine. Nepovoljna kretanja su nastavljena i na hrvastkom tržištu. Talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica je bio dodatni udar na budžet prosečnog hrvatskog domaćinstva pridružen setu drugih nepovoljnih okolnosti. Direktor preduzeća Promometal Aleksandar Jelić iz Zagreba poručuje da bi svaka priča, ili opravdanje, ipak bili suvišni. Izbora nema nego da se napravi 20% više u težim okolnostima, bez obzira što stručnjaci ne ostavljaju prostora optimizmu.

Nekoliko stvari Jeliću uliva optimizam a reč je o dodatnom plasmanu roba velikim kupcima u koji je se uključio i Metalac izvoz kao i lojalti akciji za IV kvartal od koje očekujemo značajan rezultat. Osim toga prodajna ekipa će ubrzo biti ojačana još jednim regionalnim menadžerom za Dalmaciju. Nastavlja se širenja mreže kupca, a posebno u programu inoks i granitnih sudopera. A uz sve to Metalac Posuđe i sektor marketinga vrše ozbiljne pripreme za ulazak u ozbiljnu višegodišnju kampanju za hrvatskog potrošača. U toku je istraživanje ovog tržišta čiji rezultati se očekuju početkom avgusta, da bi već od septembra započeo set aktivnosti na jasno definisanoj marketiškoj platformi.

DRUGI KVARTAL BIO BOLJI Nakon šest meseci 94% planirane realizacije i 2% iznad prvog polugodišta prošle godine. Rast prodaje sudopera i programa Sigma, a pad prodaje u posuđu usled veoma agresivnog nastupa konkurencije. Uskoro nova ekskluzivna prodavnica u Podgorici Iako je u drugom kvartalu ostvario 100% plana, Metalac Market Podgorica šestomesečje završava na 94%, jer je teško nadoknaditi pad prodaje u prvom kvartalu, usled vremenskih nepogoda i izuzetno dobre prodaje Delimano posuđa na ovom tržištu. Očekivani rast realizacije u maloprodaji, posredstvom pet prodavnica Metalca, se nije desio. Prodavnice Bar i Podgorica imaju bolju prodaju u odnosu na 2011. godinu, dok Pljevlja beleži pad za 10%, a Bjelo Polje za čak 28%. Sa druge strane, realizacija u veleprodaji je 10% iznad planirane. Alarmantno je da učešće posuđa u ukupnoj realizaciji veleprodaje opada, ne samo zbog rasta učešća drugih programa, već pre svega zbog izuzetno jake i agresivne konkurencije, u kojoj prednjači Delimano, posuđe sa keramičkim premazima, ali i tursko inoks i teflonizirano posuđe. Zahvaljujući proširenju mreže kupaca, prodaja asortimana Metalac Trade-a je povećana, posebno kad je reč o porce-

10

lanu i keramici. Posle procene da se na tržištu sudopera može učiniti više i promene politike prodaje, u poslednjih mesec dana ostvaren je promet skoro koliko u prethodnih pet meseci. Metalac Market Podgorica namerava da u narednim mesecima još pojača prodaju sudopera, čime bi, posebno kroz sopstvene prodavnice, stvorio šansu za prodor bojlera. U ovom malom kolektivu u Podgorici raduju se novom menadžeru prodaje na terenu, koji tokom juna završava obuku, a sa kadrovskim pojačanjem rastu i očekivanja. – Inače, naše preduzeće u Crnoj Gori uskoro otvara i šestu prodavnicu, ovog puta poprilično ekskluzivnu, i to u Podgorici. Tokom udarnih letnjih meseci trebalo bi da započne i pojačana marketinška kampanja, a već od septembra kroz 18 objekata Delhaize kreće loyalty akcija na inoks posuđu, tako da u narednom periodu predstoji dosta aktivnosti, a očekivanja su velika – poručuju iz Podgorice.


Novi sajtovi

Na Konferenciji „Principi poslovanja i prava deteta”

Nakon poslednjeg ažuriranog sajta www.metalacposudje.com i izražene potrebe ostalih preduzeća da imaju sopstvene internet adrese, sa svim neophodnim funkcijama za brzu interaktivnu razmenu informacija, sektor IT i marketing pristupili su sistematizovanom prelasku na istu CMS („content management system“) platformu, što će omogućiti jednostavnije ažuriranje i održavanje sistema, odnosno kompletno upravljanje virtuelnim prezentacijama u internoj režiji.

– Prezentacija kompanije „Metalac” bila je veoma inspirativan primer integrisanog pristupa odgovornim poslovnim standardima. Ovaj održivi pristup obuhvata pravila ponašanja na radnom mestu, aktivizam u zajednici, pozicioniranje proizvoda i angažovanje zaposlenih. Učesnici su se složili da je to primer veoma dobre prakse, u okviru koje su Principi integrisani u celokupno poslovanje – kaže se u izveštaju ovim povodom, koji je prenela „e-kapija”.

UNAPREĐENJE INTERNET KOMUNIKACIJE

Na ovaj način prvi će biti postavljen sajt Metalac Bojlera, čija je izrada u toku i koji bi trebalo da bude funkcionalan najdalje u septembru. Odmah zatim sledi izrada sajta Metalac Trade. Osim što će do kraja naredne godine najverovatnije sva zavisna društva imati svoje sajtove, izvesno je da će se paralelno raditi na prebacivanju postojećih na novu platformu, uz unapređenje sadržaja i funkcionalnosti. U isto vreme, posebno oformljen tim uveliko radi na izradi nove internet prodavnice. Inače, da podsetimo, u ovom trenutku informacije o kompaniji Metalac, njenim zavisnim društvima i proizvodima mogu se naći na sedam sajtova i Facebook stranici Metalac Posuđa.

IZGRADNJA NOVE INTERNET PRODAVNICE Celokupan projekat polazi od većih ambicija za budućnost i sigurno je strateški važan korak za stvaranje svojevrsnog virtuelnog mesta prodaje (market place), pozicionaranje Metalčevih proizvoda, a pre svega rast trgovinskih potencijala u virtuelnom okruženju kod svih internih i eksternih dobavljača. Svako ko može da sagleda šta sve prati funkcionisanje jedne prodavnice u realnom svetu, može da pretpostavi njenu „izgradnju“ u virtuelnom okruženju i to sa veoma ambicioznim ciljevima. Potreba da se prošire mogućnosti i poboljša funkcionalnost postojeće internet prodavnice www.metalacmarket.com, a sve sa ciljem povećanja prodaje i ozbiljnijeg pozicioniranja na internet tržištu – prvi je zadatak tima, posebno formiranog iz redova zaposlenih u Metalac Marketu, IT sektoru, sektoru marketinga i uz konsultantske usluge jednog eksternog člana. Paralelan rad na pravljenju sajtova, ulazak u komunikaciju putem društvenih mreža i stvaranje preduslova za kvalitetnu interakciju B2B i B2C koncepata, naprosto su pretpostavka pravovremenog reagovanja na postojeće i očekivane izazove na tržištu.

METALAC MEĐU NAJBOLJIM PRIMERIMA

Konferenciju „Principi poslovanja i prava deteta” organizovali su UNICEF, Globalni dogovor UN i organizacija „Save the Children” 7. juna u Privrednoj komori Srbije, u prisustvu više od 50 predstavnika različitih privrednih grana, civilnog sektora i državnih ustanova. Zamenica direktorke UNICEF-a Lesli Miler je napomenula da je glavni cilj Principa da se definiše opseg korporativne odgovornosti prema deci i istakla najvažnija pitanja koja se tiču dece u Srbiji, pozivajući se na istraživanje koje su nedavno sproveli UNICEF i Republički zavod za statistiku. – Deca predstavljaju jednu trećinu čovečanstva, ali i 100 odsto budućih potrošača i investitora. Integracija održivosti je „mega trend” i izazov za kompanije svuda u svetu, a ovi Principi mogu imati dragocenu ulogu u tome – rekao je Pol Hohnen, međunarodni ekspert za odgovorno poslovanje i glavni konsultant na konferenciji. U okviru više panel diskusija, izuzetnu pažnju su privukli primeri dobre prakse u kompanijama „Telenor”, „Represent Communications”, „Metalac”, „Komercijalna banka”, „Coca-Cola”, „Telekom”, „Ikea” i „Delhaize”. Tokom svih diskusija posebna pažnja je posvećivana izazovima sprovođenja Principa br. 3, tj. obezbeđivanja pristojnih uslova za rad za roditelje i staratelje. Naglašeno je da stepen ostvarivanja prava dece direktno zavisi od ostvarivanja prava njihovih roditelja na radnom mestu. Stoga se mora povesti računa o diskriminaciji majki i žena prilikom zapošljavanja i odnosu prema roditeljskim obavezama zaposlenih. – Prezentacija kompanije „Metalac”, bila je veoma inspirativan primer integrisanog pristupa odgovornim poslovnim standardima. Ovaj održivi pristup obuhvata pravila ponašanja na radnom mestu, aktivizam u zajednici, pozicioniranje proizvoda i angažovanje zaposlenih. Učesnici su se složili da je to primer veoma dobre prakse u okviru kojeg su Principi integrisani u celokupno poslovanje – zajednički je zaključak na završnoj sesiji, uz opšti utisak da je reč o autohtonom pristupu jedne domaće kompanije u teškoj privrednoj grani. Metalčev primer dobre prakse prezentovala je Nadica Vujić Mitrović, direktor sektora marketing.

EDUKACIJE NA SVIM NIVOIMA Praksa stalnih edukacija i treninga postala je jedno od najjačih oružja u suočavanju sa strateškim i svakodnevnim problemima koje je donela svetska ekonomska kriza. U prvih šest meseci 2012. godine najpre je u martu 26 polaznika iz komercijalnij sektora zavisnih društava prošlo obuku o pregovaračkim veštinama, a u maju njih 24 o veštinama prezentacije. U setu internih obuka zaposlenih i ovaga puta je obuhvaćeno više oblasti: Primena integrisanog sistema QMS/EMS-a Metalca a.d. i zavisnih društava; Bezbednost i zdravlje na radu za zaposlene na radnim mestima sa povećanim rizikom od povreda na radu; Obuka zaposlenih u Sektoru računovodstva, finansija i poreza; Obuka zaposlenih u Sektoru za ljudske resurse i pravo o primeni novih zakona; Obuka zaposlenih u Sektoru servisa i polaganje stručnog ispita za zaposlene na poslovima zaštite od požara. Po jedan zaposleni u Metalac Posuđu i Metalac Inku je u maju pohađao višednevni Srpksi menadžment program Mokrogorske škole menaždmenta.

11


VESTI IZ SINDIKATA OD 1. JULA CENA RADNOG ČASA 116 DINARA BRUTO Naknada troškova za ishranu u toku rada 200 dinara, a regres 10.000 dinara bruto. Najvažnija informacija za sve zaposlene svakako je da je sa poslodavcem potpisan Aneks Pojedinačnog kolektivnog ugovora, kojim je cena radnog časa od 1. jula do 31. decembra 2012. godine sa 110 podignuta na 116 dinara bruto. Nadoknada troškova za ishranu u toku rada iznosiće 200 dinara bruto, a nadoknada troškova na ime regresa 10.000 dinara bruto.

Žene donele najviše sportskih pehara Od ostalih informacija izdvajamo nove sportske uspehe naših radnika. Na letnjoj sportskoj olimpijadi u Čanju naša ekipa je u generalnom plasmanu osvojila tri prva mesta i to: u šahu, u narodnom višeboju za žene i basketu za žene. Ženska ekipa je osvojila i drugo mesto u odbojci, dok su muškarci bili treći u narodnom višeboju, a žene treće u pikadu. Rezultati su više nego zadovoljavajući, imajući na umu četiri godine odsustva sa ovog takmičenja i brojnost ekipe koja je imala samo 25 članova.

BEBE RADE ZA NAS KAO ŠTO MI RADIMO ZA NJIH Za prvih šest meseci prijavljeno je 18 novorođene dece koja će na kraju godine od Fondacije Metalac dobiti vrednosne čestitke. Imajući na umu da je u istom periodu prošle godine bilo samo 11 beba, može se reći da će nam ova godina, biti rodnija nego 2011. Dolaskom prvog deteta devet parova je praktično formiralo porodicu. Drugo dete dobilo je sedam porodica dok su dve porodice dobile treće dete. Metalčeve bebe su postale primer odgovornog ponašanja kompanije koja na više načina pokazuje ne samo da poštuje već i podstiče prava i položaj zaposlenih, žena i dece posebno. Zato se posle punih šest i po godina može tvrditi da bebe rade za nas kao što mi radimo za njih. Kada sa poslednjim danima decembra novorođeni u 2012. budu primali čestitku od Metalca, u sali bi trebalo da bude skoro 300 mališana do sedam godina starosti. Kako će tada i fondacija Metalac napuniti 7 godina u publici će odreda sedeti njeni korisnici, a među njima i prvi osnovci.

Boško Lazić se plasirao u Evropsko prvenstvo Na susretu industrijskih radnika raško-rasinskog regiona u Vrnjačkoj Banji naša ženska ekipa je osvojila drugo mesto u pikadu, a na Otvorenom prvenstvu Srbije Boško Lazić je kao prvoplasirani osvojio dve medalje: u trci na 100 metara, rezultatom 13,47 sekundi i u disciplini 400 metara, sa vremenom 1:03,12. Lazić je ovim uspehom obezbedio plasman na prvenstvu Evrope i već je, naravno, dobio odobrenje generalnog direktora. Imajući na umu da Lazić ima 52 godine, mlađima je „bačena rukavica” da potrče sa njim.

U Ivanjici 54 radnika Iz organizacije Samostalnog sindikata takođe javljaju da će 54 radnika boraviti u specijalnoj bolnici u Ivanjici na preventivnom oporavku od 7. do 14. jula. Naravno, svim zaposlenima u Metalcu, Sindikat želi što prijatniji kolektivni godišnji odmor.

Fotografija nedelje po izboru učesnika akcije na Facebook/MetalacPosudje

SVET NE MOŽEMO MENJATI – SEBE MORAMO SVAKOG DANA Kriza će potrajati i pošto ne možemo menjati svet – unapređivaćemo i dalje sopstveni pristup i sopstveno ponašanje. Ako mislimo da smo disciplinovani - moramo biti još disciplinovaniji. Ako mislimo da smo proaktivni i inovativni – kome je samo nebo granica, može i mora još više. Promil promene donosi procente poboljšanja. I dalje mislim da su teška vremena najbolja za krupne i kreativne odluke, koje vode razvoju firme i dugoročnoj stabilnosti. To mogu samo oni koji imaju svest da sudbinu drže u svojim rukama, a to je postulat sa kojim Metalac živi poslednjih 30 teških godina. Metalac danas kao grupa ima više od 170 zaposlenih sa Visoko stručnom spremom. Svaki deveti radnik je potencijalno neiscrpni resurs za sve vidove unapređenja, a svi mi zajedno smo jedan veliki poslovni zamajac koji pokreće inovativnost. Srbija je konačno i zvanično na evropskom putu. Evropa je međutim naša poslovna svakodnevica svih ovih decenija. I svet je odavno postao naša svakodnevica i mera naših stremljenja. Tamo gde su korisnici naših proizvoda i usluga, naši poslovni partneri, naši akcionari – to je naš prvi interes i najviši cilj. Naravno, na način koji nas je učinio jednom od najzdravijih kompanija jer smo sinergiju ekonomskih, socijalnih i ekoloških ciljeva stavili iznad svakog pojedinačnog interesa. Neka tako i ostane.

Redakcioni odbor: Petrašin Jakovljević, Radmila Todosijević i Nadica Vujić-Mitrović Grafički dizajn: Vladimir Jeremić, Štampa: GRAFOPRINT - G.Milanovac

Iz uvodne reči predsednika kompanije Dragoljub Vukadinović u jubilarnom 10. izdanju MGM reporta, objavljenom maja 2012.

METALAC a.d., Kneza Aleksandra 212, 32300 Gornji Milanovac, Srbija T_032 770 300, E_metalac@metalac.com, W_www.metalac.com

Metalac Bilten  

Metalac Bilten broj 228, jun 2012

Advertisement