Educa15 messuopas

Page 1

AS MESSUOP E MÄSSGUID

Opetusalan suurin valtakunnallinen koulutustapahtuma

23.–24.1.2015 Messukeskus Helsinki Mässcentrum Helsingfors

Mediakumppani:

Rekisteröidy maksutta ennakkoon / Registrera dig gratis på förhand

www.educamessut.fi

Tulevaisuus tehdään nyt! Avoinna: pe klo 10–18, la klo 10–17 Öppet: fre kl. 10–18, lö kl. 10–17

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.


Perjantaina 23.1.2015 Visio-lavalla klo 10.15–11.45 Tulevaisuus tehdään nyt!

Päättäjät kyselytunnilla

Tulevaisuus tehdään nyt!

Tule kuuntelemaan messuavauksena kysely­ tuntia! Opetusministeri Krista Kiuru, Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vastaavat tulevaisuuden tekijöiden kiperiin kysymyksiin koulutuksen ja kasvatuksen tulevaisuudesta.

Suomen johtava valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma, Educa järjestetään Messukeskuksessa 23.–24.1.2015. Tapahtuman korkeatasoiset luennot sekä laadukas näyttely kokoavat alan ammattilaiset Messukeskukseen jo 20. kertaa. Educa 2015 -tapahtuman teemana on ”Tulevaisuus tehdään nyt!”

Maiju Laurila puheenjohtaja Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL

Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

Tatu Koivisto puheenjohtaja Suomen Lukiolaisten Liitto

Olli Luukkainen puheenjohtaja OAJ

Musa Jallow Suomen Ammattiin Opiskelevien liitto Sakki ry

Avarru Educassa Educassa voit päivittää tietojasi myös kansainvälisistä hankkeista ja ilmiöistä. 100 miljoonaa puuta – opettajat ja koulut muuttavat maailmaa on toiminnanjohtaja Mika Vanhasen aiheena perjantaina klo 14.45–15.30.

Tutustu ENO­verkkokou­ luun ja ole yhteydessä eri puolille maailmaa. Miten Eurooppa koh­ telee opettajiaan? Etucen pääsihteeri Martin Römer kertoo, millaisia ovat edunvalvonnan ja opettajuuden eurooppa­ laiset haasteet, perjantaina klo 14.15–15.00.

Educa 2015 -messut katsoo opetusalan tulevaisuuteen. Messuilla olet eturivissä kuulemassa opetus- ja kasvatusalan uusimmista kehitysaskeleista.

L E E N A LO U H I VA A R A , A N N I K A R AU H A L A , O L L I U R P E L A

Krista Kiuru opetus- ja viestintäministeri

K U VAT L AU R A KOT I L A VA LT I O N E U VO S TO N K A N S L I A , V E I K KO S O M E R P U R O,

Tenttaajina Soolin puheenjohtaja Maiju Laurila, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto sekä SAKKI ry:n puheenjohtaja Musa Jallow.

Ohjelmassa pohditaan sitä, mitä opetusalalla on tulossa ja miten tulevaisuudessa alan haasteisiin vastataan. Luennoilla tarjotaan keinoja ja ajatuksia opettajuuden muutoksen käsittelyyn ja tulevaisuuden haasteisiin. Messuilla verkostoidutaan ja löydetään virikkeitä jokapäiväiseen työhön. Kaikki tapahtuman seminaarit, luennot ja tietoiskut ovat alan ammattilaisille ja opiskelijoille veloituksettomia.

Tätä tapahtumaa ei kannata jättää väliin!

US U S I A V E L TU TEHDÄÄN N YT ! Rekisteröidy Educa-messuille maksutta ennakkoon

www.educamessut.fi

tai tapahtuman aikana Messukeskuksen sisäänkäynneillä. Registrera dig gratis på förhand

www.educamessut.fi

eller i Messukeskus när du kommer till Educa-mässan.


Lauantaina 24.1.2015 Visio-lavalla klo 11.30–13.00 Suuri koulutuskeskustelu!

Finlands ledande riksomfattande evenemang inom undervisning och pedagogik, Educa, arrangeras i Messukeskus i Helsingfors den 23–24.1.2015. Toppföreläsningar och den högklassiga utställningen vid evenemanget samlar professionella inom branschen till Messukeskus redan för 20:e gången. Temat för Educa 2015 är ”Framtiden skapas nu!” Educa 2015 blickar in i framtiden för undervisningsbranschen. På mässan är du med på främsta raden och hör om den senaste utvecklingen inom undervisning och pedagogik. Programmet resonerar kring och belyser vad som kommer att ske inom undervisningsbranschen och hur man ska bemöta utmaningarna. Föreläsningarna erbjuder olika sätt för och tankar kring hantering av förändringar i lärarskapet och framtida utmaningar. På mässan kan man nätverka och få stimulans för det vardagliga arbetet.

Kevään kuuman vaalikamppailun lähtölaukaukset ammutaan nyt. Puoluejohtajat puntaroivat, mikä on koulutuksen ja varhaiskasvatuksen asema ja tehtävät tulevalla hallituskaudella, mikä muuttuu ja miten. Keskustelua tahdittaa toimittaja Peter Nyman apunaan koulutusjohtaja Heljä Misukka. Loppupuheenvuoron pitää OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Alla seminarier, föreläsningar och informationsinslag på evenemanget är avgiftsfria för professionella och studerande inom området.

Hoppa inte över detta evenemang! Sanni Grahn-Laasonen, varapuheenjohtaja, ympäristöministeri Kok.

Antti Rinne puheenjohtaja valtiovarainministeri SDP

Kimmo Kivelä kansanedustaja PS

Juha Sipilä puheenjohtaja kansanedustaja Kesk.

Paavo Arhinmäki puheenjohtaja kansanedustaja Vas.

Anna-Maja Henriksson, varapuheenjohtaja, oikeusministeri RKP

Ville Niinistö puheenjohtaja kansanedustaja Vihr.

Sauli Ahvenjärvi varapuheenjohtaja kansanedustaja KD

Peter Nyman paneelin juontaja

Mukana yhteistyössä:

Liikenneyhteydet: Messukeskukseen tuovat raitiovaunut 7A, 7B ja 9. Kaikki junat pysähtyvät Pasilan asemalla. Helsinki-Vantaan lentokentältä on Messukeskukseen noin 15 kilometriä. Pysäköintimaksu 11 €. Trafikförbindelser: Messukeskus, Mässcentrum Helsingfors ligger i Östra Böle, gatuadressen är Mässplatsen 1. Från stadens centrum kör spårvagnarna 7A, 7B och 9 till Messukeskus. Alla lokal- och fjärrtåg stannar i Böle. Parkering 11 €.

KUVAT MARKKU ULANDER EDUSKUNTA STT-LEHTIKUVA, LAURA KOTILA VALTIONEUVOSTON KANSLIA, TERO AHONEN

Framtiden skapas nu!

Puoluejohtajat lavalla


PERJANTAINA 23.1.2015

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Visio-lavan ohjelma jatkuu

Visio

Aulis Pitkälä

Olli Luukkainen

Tule kuulemaan miten Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä, opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru sekä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vastaavat tulevaisuuden tekijöiden kiperiin kysymyksiin kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen tulevaisuudesta ja siitä miten tulevaisuus tehdään. Aulis Pitkälä, pääjohtaja, OPH Krista Kiuru, opetus- ja viestintäministeri, OKM Olli Luukkainen, puheenjohtaja, OAJ Kyselytunnin juontavat Maiju Laurila, puheenjohtaja, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry Musa Jallow, puheenjohtaja, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry Tatu Koivisto, puheenjohtaja, Suomen Lukiolaisten Liitto

Marzi Nyman Paleface

Musa Jallow

Näe, koe ja osallistu, miten pallo otetaan haltuun. Luennossa tutustutaan ENO-verkkokouluun sen toimintaan ja ollaan suorassa yhteydessä eri puolille maailmaa. Opettajat ja oppilaat kertovat siitä, miten he ovat osallistuneet ja osallistaneet lähiyhteisöään verkkokoulun sadan miljoonan puun kampanjassa. Mika Vanhanen, toiminnanjohtaja, ENO-verkkokoulun tuki ry

Jukka Perko

Tahto HYVINVOINTIA PÄIVÄKOTIIN, KOULUUN JA OPPILAITOKSIIN

Tatu Koivisto

Kuva: Markku Verkasalo

Opettajat ilman rajoja -verkosto on kutsunut asiantuntijoita keskustelemaan koulutuksen merkityksestä rauhan ja kehityksen välineenä ja pohtimaan koulutuksen asemaa YK:n kehitysagendalla 2015–2030. Opettajat ilman rajoja -verkosto on suomalaisten opettajien vertaisverkosto, joka lähettää opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia kehittyviin maihin tukemaan paikallisen opetussektorin kehittämistä ja tukee kotimaassa suomalaisia opettajia ja oppilaitoksia globaalikasvatuksessa. Keskustelemassa kansanedustaja Pekka Haavisto, Opettajien maailmanjärjestö EI:n asiantuntija Dennis Sinyolo, UNESCO:n International Task Force on Teachers for EFA sihteeristön pääjohtaja Edem Adubra sekä euroPekka Haavisto parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Asiantuntijoita haastattelevat Inka Hopsu ja Minna Törrönen Opettajat ilman rajoja -verkostosta. Seminaari on pääosin englanninkielinen. Järjestäjä: Opettajat Ilman rajoja -verkosto, Kirkon Ulkomaanapu

100 miljoonaa puuta – opettajat ja koulut muuttavat maailmaa

Hanna Brotherus Jani leinonen

Yhteisellä suunnittelulla hyvinvoivaksi yhteisöksi

Opettaja opettaa ammattitaidollaan, ei temperamentillaan. Hän ei kuitenkaan voi kytkeä persoonallisuuttaan pois päältä, vaan se värittää opettajan ja oppilaan välisen vuorovaikutuksen, vaikuttaa siihen, miten opettaja kokee vanhempien yhteydenotot, ja ulottaa lonkeronsa opettajan antamiin arvosanoihin. Oman temperamenttinsa tunteminen ja tiedostaminen on väline arjen työpaineiden hallintaan. Liisa Keltikangas-Järvinen, tutkimusjohtaja, professori emerita, Helsingin yliopisto

Kuva: Osma Harvilahti

14.45 – 15.30

Riku Rantala

Messuavaus: Tulevaisuus tehdään nyt -kyselytunti

KOULUTUS – RAUHAN JA KEHITYKSEN VÄLINE 13.00 – 14.30

Mikko Kuustonen

Maiju Laurila

Opettajallakin on temperamentti 11.45 – 12.30

Viisi askelta tulevaisuuteen: Rauha – Kehitys – Oikeus – Apu – Puolustus Mielenkiintoisia askeleita ottamassa Mikko Kuustosen johdolla Madventures-seikkailija Riku Rantala, rap-artisti Paleface, kansanedustaja Jani Toivola, tanssitaiteilija Hanna Brotherus, kuvataiteilija Jani Leinonen sekä muusikot Jukka Perko & Marzi Nyman. Juhlan aihe on YK:n 70-vuotissyntymäpäiväkinkerit. Järjestäjä: YK-liitto

Kuva: Felix Arabia

16.00 – 17.30

10.30 – 11.15

Yhteinen toimintasuunnitelma lasten- ja nuorten elämänkaarisesti rakennetuissa palvelukeskuksissa, joissa on useita toimijoita esim. varhaiskasvatus, opetuspalvelut, nuorisopalvelut jne. Keskeinen kysymys: Miten monitoimijayhteisössä onnistutaan saamaan aikaiseksi hyvinvoiva kokonaisuus. Markku Rimpelä, Chairman of the Board – hallituksen puheenjohtaja / asiantuntija Järjestäjä: FEG Finnish Education Group

Homekoulu haisee 11.30 – 12.00

12.00 – 12.30

Onko koulussa tunkkainen ilma ja epämiellyttävää hajua tai jopa kosteusvauriojälkiä? Onko monilla opettajilla ja oppilailla astma tai pitkittyviä hengitystieinfektioita? Merkittävästi vaurioituneissa kouluissa ja päiväkodeissa käy työssä noin 200 000 henkeä. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kari Reijula kertoo, ongelman laajuudesta, aiheuttajista ja ratkaisukeinoista. Kari Reijula, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos Järjestäjä: Työterveyslaitos ja OAJ

Toimiva ilmanvaihto – raikas koulu Ilmanvaihtoa tarvitaan pitämään kurissa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Sen toiminnassa on kuitenkin liian usein puutteita, jotka pahimmillaan voivat aiheuttaa sisäilmaoireita. Jorma Säteri kertoo, miten varmistetaan että koulun ilmanvaihto on kunnossa. Jorma Säteri, toiminnanjohtaja, Sisäilmayhdistys ry Järjestäjä: Sisäilmainfopiste

Turvallinen oppilaitos? 12.45 – 13.30

Sisäilmaongelmien ja kosteusvaurioiden lisäksi oppilaitoksissa viime vuosina tapahtuneet vakavat väkivaltarikokset ja muut henkilöturvallisuutta vaarantaneet tapahtumat ovat nostaneet esille tarpeen parantaa turvallisuutta. Turvallinen oppilaitosrakennus edistää opiskelua, ehkäisee tapaturmia, nopeuttaa pelastautumista ja pelastamista. Hyvä turvallisuuskulttuuri on keskeistä turvalliseksi rakennetun ympäristön ohella. Ritva Kivi, rakennusneuvos, Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM Järjestäjä: Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ja OAJ

Kuva: Antero Aaltonen

10.15 – 11.15

Krista Kiuru

Hyvä maailma – ja kuinka se tehdään

Kuva: Leena Louhivaara

Kuva: Laura Kotila / valtioneuvosron kanslia

TULEVAISUUS TEHDÄÄN NYT – KANSAINVÄLISTYVÄ JA MONIKULTTUURINEN TULEVAISUUS. Onko opettajan ammattitaito ja temperamentti koetuksella.


LUENNOT JA SEMINAARIT Tahto-lavan ohjelma jatkuu

15.45 – 16.00

16.15 – 17.00

12.30 – 13.30

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki toi uusia työskentelytapoja opiskeluhuollon johtamiseen sekä työn toteuttamiseen oppilaitoksissa. Ensisijaiseksi tuli yhteisöllinen opiskeluhuolto, jota koordinoi oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmä. Samalla yksilökohtainen opiskeluhuolto täsmentyi ja opiskelijan ja huoltajan osallisuus sekä tietosuoja paranivat. Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Järjestäjä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja OAJ

Miten open aivot voivat? Onko suutarilla itsellään kenkiä lainkaan? Miten uusimman aivotutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa opetustyössä, aivojen hyvinvoinnissa ja työhön liittyvässä oppimisessa. Minna Huotilainen opastaa opettajia oman työn tuunaamiseen. Minna Huotilainen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos Järjestäjä: Työterveyslaitos ja OAJ

Power Mover -taukotanssi Heti Minna Huotilaisen luennon jälkeen ilman taukoa hyvää oloa opettajille tarjoilee tanssija Saara-Elina Partanen ohjaamalla Power Mover -taukotanssin. Järjestäjä: Koululiikuntaliitto

Mieli kirkkaaksi ja keho rennoksi – uusia avaimia hyvinvointiin Mind-Body Bridgingin avulla kesytät stressin ja taltutat tunnekuohut. Olet jälleen läsnä omassa elämässäsi ja yhteydessä sisäisiin voimavaroihisi. Lisäksi Koululiikuntaliiton vinkkejä, joilla saat uutta energiaa ja virkeyttä arkeen! Hanna Rauanheimo, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti (VET) Järjestäjä: Koululiikuntaliitto

14.45 – 15.30

15.45 – 16.30

Millaista on pelaaminen vuonna 2015 ja miksi pelikasvatus on ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin? OKM:n mukaan yksi keskeinen kehittämisen alue on digitaaliseen pelaamiseen liittyvä mediakasvatus. TJEU, eli tsekkaa jos et usko, #pelikasvatus! Tommi Tossavainen, suunnittelija, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Järjestäjä: Mediakasvatusseura

12.15 – 13.45

16.45 – 17.05

Avajaiset osana seminaaria.

Lapsi syntyy aina aikuisten armoille ja aikuisten käsissä on, millaisen elämän lapsi saa. Kaaosvuosissa ryntäilevät ja Wilma-viestien kilahduksia pelkäävät vanhemmat ovat hukassa oman elämänsä saati lastensa elämän edessä. Ammattiaikuisen merkitys kasvaa ja vastuu sen mukana. Sari Helin, toimittaja, Huono Äiti -blogisti

SOOLin lounastauko

Hanke kehittää suomalaiselle perusopetukselle uusia työkaluja nuorten elämäntaitojen ja terveystottumusten opetukseen. Tutkimustietoon perustuva tieto terveydestä ja hyvinvoinnista on tarjottava nuorille ymmärrettävässä muodossa. Ilman tietoa nuori ei voi ottaa vastuuta omasta terveydestään. Henkinen hyvinvointi ja onnellisuus ennustavat parhaiten terveellisiä elämäntapoja ja tuottavat siten terveyttä. Pekka Mustonen, toimitusjohtaja, Kustannus Oy Duodecim Järjestäjä: Kustannus Oy Duodecim

Minäkö mediakasvattaja?

Kuva: Liisa Valonen

11.30 – 12.15

Opettajan työaika ja velvollisuudet puhuttavat niin opettajia kuin opettajaksi opiskelevia. Vapaana olevalla istuimella voit osallistua keskusteluun, esittämällä kysymyksiä, antamalla kommentteja tai vain kertomalla mielipiteesi. Kysymyksiin ja kommentteihin vastaavat nettipoliisi Jarno Saarinen, Huono Äiti -blogisti Sari Helin, SOOLin vuoden opeopiskelija Erkka Pönni sekä luokanopettaja, lehtori Reetta Niemi. Chatin juontavat SOOLista Susanna Jokimies ja Silja Palmujoki.

Mediakasvatusseuran tietoiskut

SOOLin seminaari: OPETTAJA – kasvattaja, poliisi, sosiaalityöntekijä vai näitä kaikkia?

Hyvät ja huonot aikuiset lapsen elämässä

Netissä kiusaajana on usein joku koulusta tai harrastuksista tuttu. Nettikiusaaminen voi pahimmillaan olla päättymätöntä ja onkin erittäin tärkeää, että perinteisissä koulukiusaamistapauksissa selvitetään myös nettikiusaamisen osuus. Yleisimmät rikosnimikkeet kiusaamistapauksissa ovat kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Jarno Saarinen, nettipoliisi, Helsingin poliisilaitos

OPEN CHAIR CHAT -kyselytunti

Tieto 10.15 – 11.15

M-A. Numminen avaa, raikastaa ja laulaen johdattaa keskustelua koulujen kielivalinnoista. Hän nostaa esille pohjoismaisen vuorovaikutuksen tärkeyden sekä yleisen kielitaidon merkityksen. Pedro Hietanen säestää. • Yleisökeskustelun vetää yhteen Janne Virkkunen, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja. • Tilaisuuden juontaa Jaan Siitonen, Komi ry – www.komin.fi Svenska folkskolans vänner. • Kysymyksiä taiteilijoille yleisön joukosta nostaa esille Sisko Harkoma, lehtori M.A. Numminen, muusikko, taiteilija, filosofi ja kunniatohtori (Åbo Akademi 2011 ja Helsingin yliopisto 2014) Pedro Hietanen, muusikko, kapellimestari ja tuottaja Järjestäjä: Kansalliskielten tuki ry

Elämäntaito 2020 – sähköiset työkalut peruskoululaisten elämänhallintaan

Digitaaliset pelit ja pelikasvatus 17.15 – 18.00

Miten löysin meille läheisen naapurimaamme Ruotsin – kielen kautta

Kiusaamisrikokset sosiaalisessa mediassa 13.45 – 14.30

Kuva: Orvokki Rauanheimo

15.00 – 15.45

Opiskeluhuollosta hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle

Kuva: Sami Vallius

13.45 – 14.30

Tieto-lavan ohjelma jatkuu

17.05 – 17.25

Mediakasvatus on oppilaan oikeus ja opettajan mahdollisuus tukea lapsen ja nuoren kasvua ja osallisuutta. Miten löytää oma rooli mediakasvattajana alati muutuvassa mediamaisemassa? Puheenvuorossa pohditaan osallistujien omia mediasuhteita ja tarjotaan käytännön työvälineitä oppilaiden mediatodellisuuden kohtaamiseen ja käsittelemiseen. Rauna Rahja, koordinaattori

Selfiet, snapchat ja #ftw – pysyvätkö opettajat kärryillä nuorten mediamaailmoissa? Lasten ja nuorten netinkäyttö on siirtynyt jokapojan ja -tytön taskuun. Miten opettaja pysyy kärryillä medioiden tulviessa mukaan luokkahuoneeseen? Entä miltä lasten ja nuorten mediankäyttö näyttää nyt ja tulevaisuudessa? Isabella Holm, koordinaattori Järjestäjä: Mediakasvatusseura


PERJANTAINA 23.1.2015

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Taito

Taito-lavan ohjelma jatkuu

UUDENLAISIA TOIMINTATAPOJA KOULUUN. Ajankohtaista tietoa eurooppalaisesta opettajuudesta. Muuttuva opettajuus vaatii oppimisympäristöjenkin muutosta.

Miten Eurooppa kohtelee opettajiaan? 14.15 – 15.00

Päämääränä yhteisöllisen ja aktiivisen oppimisen toimintakulttuuri – tukeeko tulevaisuuden koulu oppilaidemme toimintakykyä?

11.15 – 12.00

Eino Havas

Oppilaat tekemässä aktiivista koulupäivää 15.15 – 16.00

Arto Nykänen

Osaamisperustaisuus todeksi – ammatilliset tutkinnot, perusteet, määräykset ja ohjeet uudistuvat Ammatillisten perustutkintojen uudet perusteet ovat valmiit – mikä niissä on muuttunut? Samalla muuttuvat tutkintoihin liittyvät määräykset ja ohjeet – miten? Läpikäyvä periaate kaikessa on osaamisperustaisuus – kuinka se käytännössä toteutetaan? Pitkän linjan asiantuntijat kertovat – tule kuulolle! Opetusneuvos Sirkka-Liisa Kärki, opetusneuvos Seppo Hyppönen

Siilinjärven Ahmon yläkoulussa oppilaat osallistuvat aktiivisemman toimintakulttuurin luomiseen. Liikkumisen lisäämisen myötä myös opettajien ja oppilaiden välinen myönteinen vuorovaikutus ja koulupäivien viihtyvyys ovat lisääntyneet yläkoululla. Koulupäivän aikaisella liikunnalla on todettu olevan merkitystä myös oppimisen Jouni Kallio ja koulunkäynnin kannalta sekä tuovan työrauhaa oppitunneille. Jouni Kallio, Tutkimuskoordinaattori, LitT, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES, Mikko Perttinä, Liikunnanopettaja, Liikkuva koulu -koordinaattori, Ahmon yläkoulu Järjestäjä: Liikkuva koulu Kuva: Martta Walker

Mikä on oppilaidemme toimintakyky ja kuinka tulevaisuuden koulun tulisi vastata näihin haasteisiin? Hämeenlinnan yhteiskoulun uudistuvat oppimisympäristöt eivät rakennu fyysisesti perinteiselle luokallisten tilojen toimintaperiaatteelle vaan edesauttavat toiminnallisuutta ja sosiaalisuutta korostavia opetus- ja oppimisprosessin muotoja. Toimintakulttuuri edellyttää myös uudistuvaa työkumppanuutta ja ilmiöpohjaista oppisisältöjen tarkastelua sekä pedagogista johtajuutta. Eino Havas, johtaja, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES Arto Nykänen, rehtori, Hämeenlinnan Yhteiskoulu Järjestäjä: Liikkuva koulu

Kuva: Frendikuva

10.15 – 11.00

Tule kuulemaan miten opettajan edunvalvontaa ja koulutuspoliittisia haasteita hoidetaan Euroopassa. ETUCE (European Trade Unioin Committee for Education) on Opetusalan ammattijärjestö EU:ssa, se valvoo ja puolustaa opettajien etuja sekä edistää päättäjien ja ammattijärjestöjen välistä vuoropuhelua Euroopassa. ETUCEn pääsihteeri Martin Römer tuo eurooppalaisen opettajuuden haasteita suomalaisen kollegan tietoon. Luento pidetään englannin kielellä. Martin Römer, pääsihteeri ETUCE

Mikko Perttinä

Arjen kasvatusteko -palkitseminen Opettajat rakennemuutoksessa – hankkeen tuloksia 12.05 – 12.20

Opettajien osaamisvaatimukset ja osaamisen johtaminen rakennemuutoksessa AMK:n, ammatillisen peruskoulutuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön keskijohdon näkökulmasta. Anita Eskola-Kronqvist, projektipäällikkö / lehtori, HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

16.15 – 16.45

Suomen Vanhempainliitto, Meidän perhe -lehti ja Innolux palkitsevat Arjen kasvatusteon. Palkinto annetaan aikuiselle arkisesta ja oivaltavasta teosta, joka edistää onnellista, turvallista ja iloista lapsuutta. Tunnustuksen luovuttaa Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes Järjestäjä: Suomen Vanhempainliitto, Meidän perhe -lehti

16.45 – 17.15

Osaa & Jaa! – palkitseminen

Suunnitelmallinen seksuaalikasvatus 12.30 – 12.45

Seksuaalinen kehitys etenee uteliaisuudesta herkistymisen kautta rohkaistumiseen ja edellyttää suunnitelmallista, ikätasoon suhteutettua seksuaalikasvatusta. Päiväkodeissa aloitetaan kehotunnekasvatuksella. Alakoulussa tietotaitoa oman kehon ja seksuaalisuuden kehitykseen lisätään ja murrosikäistä kohdellaan silkkihansikkain. Peruskoulusta lähtevä rohkaistuja tarvitsee selviämistaitoja itsenäiseen päätöksentekoon. Ennen kaikkea lapsi ja nuori tarvitsee aikuisen, joka uskoo ja luottaa häneen. Seksuaalisen kehityksen suojaaminen on aikuisten tehtävä. Raisa Cacciatore, lastenpsykiatri, Väestöliiton asiantuntijalääkäri, tietokirjailija ja kouluttaja Erja Korteniemi-Poikela, kätilö, terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja ja tietokirjailija

Opettaja eettisten ongelmien puristuksessa 13.00 – 14.00

Yhteiskunnan muutos synnyttää uusia eettisiä ongelmia. Opetusalan eettinen neuvottelukunta keskustelee näistä ongelmista seuraavien teemojen pohjalta: • sosiaalinen media • monikulttuurisuus • kodin ja koulun yhteistyö Keskustelemassa neuvottelukunnan puheenjohtaja, professori Hannele Niemi, neuvottelukunnan jäsen, professori Jaana Hallamaa, neuvottelukunnan jäsen, pääsihteeri Mirjam Kalland ja neuvottelukunnan jäsen, opettaja Arno Kotro. Järjestäjä: Eettinen neuvottelukunta

17.20 – 17.50

Tilaisuudessa julkistetaan Osaa & Jaa! -palkinnon saaja. 3000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Ammatillisen koulutuksen tietovallankumous – Amisbarometri tulee, oletko valmis? Suomalaisen ammatillisen koulutuksen ongelmana on jo vuosikymmenien ajan ollut puute laajalti kerätystä, kattavasta ja valtakunnallisesti vertailukelpoisesta tiedosta koulutuksen tilasta. Nyt amis-opiskelijat ovat ottaneet ongelman ratkaistavakseen ja vuoden 2015 syksyllä julkaistaan heidän ennenäkemättömän kattava tutkimuksensa maamme amisten nykytilanteesta. Avoin data -periaatteeseen perustuva tietovallankumous on tulossa, oletko valmis? Musa Jallow, puheenjohtaja, SAKKI ry Laura Kyntölä, sosiaalipoliittinen asiantuntija Järjestäjä: Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry

Musa Jallow

Laura Kyntölä


LUENNOT JA SEMINAARIT

12.00

LUENTOTILA 103 • Rehtorin kanslia

KOKOUSTILA 206 • Sivistyksen sivuhuone

Reksin päivä Educassa 11.50–16.00

Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijoiden tapaaminen vapaan yhdessäolon merkeissä.

Reksin päivänavaus Riikka Lindroos, puheenjohtaja Suomen Rehtorit ry

Luottamuksen kulttuuri -paneelikeskustelu 12.10

Alustajana professori Kirsimarja Blomqvist, paneelissa Tuula Haatainen, Mikko Salonen, Veli-Matti Hakanen, keskustelua johtaa rehtori Kaisa Isotalo

13.30

Johtaminen ja teknologian merkitys tulevaisuudessa

16.00 – 18.00

15.45 16.30

Kouluneuvos, Senior consultant, Opsia ry:n puheenjohtaja Markku Suortamo Musiikkia tarjoaa Seppo Hovi. Keskustelua ja viihtymistä aiheen pohjalta.

Päivitetyt tiedot: www.educamessut.fi

Esko Valtaoja

14.40

Koulutusviennin näkymiä, Case Saudi-Arabia

Yleissivistävän koulutuksen tehtävä ja tulevaisuus. Kouluhistorian avaamia näkökulmia, Jari Salminen Reksin päivän päätös Suomen Rehtorit ry, puheenjohtaja Riikka Lindroos

Suomen Rehtorit ry:n vuosikokous

19.30 Rehtorin iltakoulu Suomen Rehtorit ry, Talvipuutarha, Holiday Inn

KIRJAPERJANTAI 12.15 – 13.00 13.00 – 13.30 13.30 – 14.00 14.00 – 14.30

LUKUINHOSTA LUKUINTOON! Lukuinto-lähettiläät ja kirjailijat Siri Kolu ja Aleksi Delikouras haastavat toisiaan

Helmi Kekkonen: Suojaton Kustanneosakeyhtiö Siltala

Christian Rönnbacka: Rakennus 31. Bazar Kustannus

Eero Ojanen: Lapsen filosofia Lasten Keskus ja Kirjapaja

Kirja-arvonta 14.30 – 15.00 15.00 – 15.30

Matti Kangaskoski: Sydänmarssi Jussi Tiihonen haastattelee. Kustanneosakeyhtiö Teos

Opettajan olohuoneessa lasten- ja nuortenkirjojen keräys. Voit lahjoittaa ylimääräiset kirjasi ilahduttamaan lastensairaalan lapsia.

Riina Katajavuori: Wenla Männistö Tammi

Kirja-arvonta 15.30 – 16.00 16.00 – 16.30 16.30 – 17.00

Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen: Sarjatulta! Art House

Tanja Pohjola: Lintu pieni Atena Kustannus

Virpi Hämeen-Anttila: Minun Intiani Otava

Kirja-arvonta


PERJANTAINA 23.1.2015

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Program på svenska i Hörnan 10.30

11.00

11.30

12.00

12.30

13.00

Hur kan läraren stöda elevernas framtidskompetenser?

Studerandes syn på användningen av IKT i undervisningen – Hur gör vi och hur önskar vi att lärarna gjorde Paneldebatt med gymnasiestuderande från huvudstadsregionen. Som moderator fungerar rektor Laila Andersson från Mattlidens skola. Forskare och utbildare Liisa Ilomäki, PeD, deltar i diskussionen med kommentarer. Arrangör: Kohur Maja Renvall-Höglund, handledande lärare Arrangör: Svenska skolan för synskadade och Speres

Livskunskap Vägen till trygga, medvetna och ansvarstagande barn och ungdomar. Annika Hitonen och Pernilla Lindroos. Arrangör: Insidan

Loistavasti kielen päällä – mofi för hela grundskolan Anita Åstrand och Kirsi Martin, författarna till den nya mofiserien Loistava juttu! för åk 3–6 diskuterar med Tina Lindkvist och Kirsti Martelin, författare till den kommande mofiserien Kielen päällä för åk 7–9. Arrangör: Schildts & Söderströms

14.30

15.00

Mångsidig bedömning – en styrka i vår finländska skola Laila Andersson och Christina Anderssén diskuterar med Bob Karlsson. Arrangör: Utbildningsstyrelsen

Kom och tyck till om gymnasiets digitala läromedel! Sets läromedelsredaktion visar de digitala böcker som redan finns och sen ser vi på hur den digitala läroboken kunde utvecklas. Arrangör: Schildts & Söderströms

PARALLELLPROGRAM UTANFÖR HÖRNAN Mässcentret, auditorium 13.00 – Anita Åstrand Tina Lindkvist 16.00

Bilder i huvudet Hur skapar vi inre bilder när vi möter en text? Hur kan vi stimulera fantasin genom att läsa, skriva, berätta, fabulera och leka med språket? Den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman och ledande ordkonstledare Iréne Poutanen Katarina von Arrangör: Sydkustens landskapsförbund)

19.30 – 23.00 Iréne Poutanen

Utomhuspedagogik – de rastlösa elevernas räddning Annika Olsen-Nyberg. Arrangör: Finlands Svenska Idrott FSI Antonia Husberg, informatör på SLC, Sofia Grynngärds, projektledare för projektet Tack för maten!, och AnnLouise Ahrenberg, projektkoordinator för projektet Tack för maten! Antonia Sofia Arrangör: Svenska Husberg Grynngärds Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC och Finlands Svenska Marthaförbund

Ann-Louise Ahrenberg

Diskussion med unga om skoltrivsel Maria Lingonblad och Stina Forsberg, Vi mobbar int´. Arrangör: Folkhälsans förbund

Det finlandssvenska virtuella gymnasiet – vad, hur och varför? Svenska kulturfonden finansierar uppbyggnaden av ett virtuellt gymnasium för Svenskfinland för att möjliggöra ett brett kursutbud även för mindre gymnasier. Linda Mannila, FD och projektledare i datateknik, ger en översikt över projektet, det aktuella läget och planerna för den närmaste framtiden. Arrangör: Åbo Akademi / Centret för Livslångt Lärande

Programkoordinator i Hörnan: Finlands Svenska Lärarförbund FSL

Valdebatt med Maarit Feldt-Ranta (sdp), Silvia Modig (vf), Mikaela Maarit Feldt- Silvia Modig Mikaela Ville Niinistö Nylander (sfp), Ranta Nylander Ville Niinistö (gröna) samt Samlingspartiets kandidat. Moderator för valdebatten är Bob Karlsson, direktör på Utbildningsstyrelsen. Arrangör: Finlands Svenska Lärarförbund FSL och Utbildningsstyrelsen

Vårt gymnasium blir digitalt, men hurdana digitala böcker är bra? 17.00

Från jord till bord till mun

14.00

16.30

En elev med syntolkningssvårigheter

Numers-Ekman

13.30

15.30

Hur kan vi stöda genererandet av nya och mångsidiga framtidskompetenser hos eleverna så att de klarar arbetslivskraven efter skolan? PeD Liisa Ilomäki är forskare på beteendevetenskapliga institutionen vid Helsingfors universitet och utbildare på Palmenia.

Vem bryr sig om skolan?

LEDARSKAPSSEMINARIUM Förhandsanmälan krävs till seminariet – anmäl dig senast 9.1. via www.cll.fi/anmalan. Arrangör: Åbo Akademi / Centret för Livslångt Lärande och Helsingfors Universitet/Palmenia.

Efterfest med KAJ på Ostrobotnia Underhållning med KAJ, mat och dryck till självkostnadspris. Till efterfesten måste man förhandsanmäla sig. Närmare info på www.fsl.fi.


LUENNOT JA SEMINAARIT Tietoiskulava 10.30 Personalized Learning and Flipped Classroom Elisabeth Engum, Global head of Pedagogy/Itslearning AS Järjestäjä: It’s learning Finland

11.00 Kaikki käy koulua -hanke – Mistä oikein on kyse? Hanke käynnistyi Helsingissä vuonna 2009 ja sen tavoitteena oli kehittää uudenlainen toimintamalli, jossa mahdolliset koulupudokkaat tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Nuoret aktivoidaan mukaan oman koulun kaksi vuotta kestäviin sukupuolisensitiivisiin tyttö- ja poikaryhmiin eli kasvuryhmiin. Ryhmät ovat osa nuorten koulupäivää eli heidän lukujärjestyksessään näkyvä vapaavalintainen oppiaine. Keskeistä toiminnalle on monihallintokuntainen yhteistyöverkosto. Nuorisoasiankeskus, opetusvirasto ja sosiaali- ja terveysvirasto kehittävät sekä toteuttavat toimintaa yhdessä! Olemme saaneet toiminnasta hyviä tuloksia. Kaikki käy koulua -toimintamallin käsikirja on valmistunut tammikuussa 2014. Järjestäjä: Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus

11.30 HAHKU – hahmottamisen kuntoutus Niilo Mäki Instituutti yhteistyössä ADHD-liiton, Aivoliiton, CP-liiton, Erilaiset oppijat ry:n, ohjaus- ja oppimiskeskus Onervan ja Jyväskylän yliopiston Normaalikoulun kanssa aloitti vuonna 2014 hankkeen, jossa tuotetaan tietoa ja osaamista hahmotushäiriöiden kuntoutukseen. Tutkimustietoa visuo-spatiaalisesta hahmottamisesta on paljon. Se on yksi tutkituimmista kognitiivisen ja neuropsykologian alueista. Tämä tutkimustieto ei kuitenkaan ole jalostunut toimiviksi kuntoutuksen käytänteiksi. Pyrimme muuttamaan tilanteen. Pekka Räsänen, PsL, tutkija, neuropsykologian erikoispsykologi, Niilo Mäki Instituutti Järjestäjä: Niilo Mäki -säätiö

12.00 The global classroom: United Nations’ timely material for global education Mathias Demetriades, Den Globala Skolan, Ruotsi Järjestäjä: Ulkoasiainministeriö

12.30 Positiivisesti Ryhmässä Oppien ProKoulu-tutkimusta tehdään Niilo Mäki Instituutin ja Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä. Rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkimuksessa luodaan kouluille toimintamalli positiivisen käyttäytymisen tukemiseksi ja tehdään toimintamallista vaikuttavuustutkimus. Hannu Savolainen, projektin johtaja, professori, Jyväskylän yliopisto Vesa Närhi, projektin varajohtaja, tutkija, Itä-Suomen yliopisto Järjestäjä: Niilo Mäki -säätiö

13.00 SMART Notebook ja mobiilit -mahdollisuudet! Miten sinä aktivoit ja osallistat opiskelijasi oppitunnilla? Tiesitkö, että sinulla on monia keinoja yhdistää mobiililaitteet SMART Notebookiin? Kokoa helposti ja vaivattomasti oppilaiden ideat, ajatukset, kysymykset ja vastaukset suoraan Notebookiin. Tule kokeilemaan ja ihastumaan eri mahdollisuuksiin. Ota mahdollisuuksien mukaan oma tabletti tai älypuhelin mukaan. Järjestäjä: Aronet Education

13.30 Valtteri – Valtakunnallinen oppimisen ja koulunkäynnin tuen verkosto Valtteri-verkosto täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja. Palveluiden muodot, sisällöt ja toteuttamistavat vaihtelevat yksilöllisesti tarpeen mukaan, kolmiportaisen tuen eri vaiheissa. Ne voivat sisältää esimerkiksi konsultaatioita päiväkoteihin ja kouluihin, arviointi- ja kuntoutuspalveluja yksittäisille lapsille ja nuorille sekä työnohjausta ja koulutusta ammattihenkilöstölle. Sanna Alila, KT, ohjaava opettaja, erityisopettaja, työnohjaaja Järjestäjä: Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva

14.00 Sovittelu ja lastenoikeudet Maija Gellin Järjestäjä: Suomen Sovittelufoorumi

14.30 SMART Notebook oppimisohjelmisto – täynnä upeita mahdollisuuksia! Ota mahdollisuuksien mukaan oma tabletti tai älypuhelin mukaan. Järjestäjä: Aronet Education

15.00 Yks, kaks toimimaan! Yks, kaks toimimaan! – Työkaluja yhteiskunnallisten teemojen opettamiseen. Materiaalin avulla opitaan askel kerrallaan etenemään kohti osallistuvaa ja osallistavaa koulua. Materiaali tarjoaa työkaluja, menetelmiä ja apua arviointiin. Maksuttoman opetusmateriaalin esittely. Esittelijät Tiina Hernesniemi ja Petri Annala Kehittämiskeskus Opinkirjosta.

15.30 Pallo haltuun – maailmankansalaiseksi kasvetaan tänään! Globaalit kansalaistaidot ovat osa tulevaisuutta. Vaatiiko maailmankansalaiseksi kasvattaminen improvisaatiota ja ihmetekoja? Ei! Jätetään improvisaatio teatterin ammattilaisille ja tutustutaan siihen, millaista asiantuntijatukea Kansalaisvaikuttamisen torin järjestöt tarjoavat opetus- ja kasvatustyölle. Inspiroidu improvisaatioteatterista ja löydä uusia ideoita opetukseen järjestöjen laajasta tarjonnasta. Tietoiskun järjestävät yhteistyössä Kansalaisvaikuttamisen torin järjestöt

16.00 SMART Notebook ja mobiilit -mahdollisuudet! Miten sinä aktivoit ja osallistat opiskelijasi oppitunnilla? Tiesitkö, että sinulla on monia keinoja yhdistää mobiililaitteet SMART Notebookiin? Kokoa helposti ja vaivattomasti oppilaiden ideat, ajatukset, kysymykset ja vastaukset suoraan Notebookiin. Tule kokeilemaan ja ihastumaan eri mahdollisuuksiin. Ota mahdollisuuksien mukaan oma tabletti tai älypuhelin mukaan. Järjestäjä: Aronet Education

16.30 Tule kuulemaan palkitun lukuinnostajan metodeista. Då berättelsen berör alla sinnen… Kun tarina koskettaa kaikkia aisteja, se jännittää, innostaa, elähdyttää ja rentouttaa... Tule kuulemaan palkitun lukuinnostajan metodeista. Lavalla Agneta Möller-Salmela, erikoiskirjastovirkailija ja Lukuinto-lähettiläs.


LAUANTAINA 24.1.2015 Visio

Tahto

TULEVAISUUS TEHDÄÄN NYT – MUUTTUVA OPETTAJUUS INNOSTAA OPPIMISEEN

VARHAISKASVATUSSEMINAARI

10.50 – 11.05

Koulu ennen ja nyt – rihvelitaulusta kosketusnäyttöön

10.15 – 10.30

Vuorossa Ylen uutiset, hyvää huomenta. Arvi Lind ja Hanna Visala toimittavat aamun ensimmäisen uutislähetyksen raottaen entisajan verhoja sekä suunnaten katseen tulevaisuuden oppimisympäristöön. Arvi Lind, YLE:n uutistoimittaja 1965–2004 Hanna Visala, YLE:n uutistoimittaja 2002–

Kodin ja koulun yhteistyö – käyttämätön voimavara

10.30 – 11.15

Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa pohtii puheenvuorossaan kodin ja koulun yhteistyön mahdollisuuksia ja toteutusta.

11.30 – 13.00

Puheenjohtajat lavalla Kevään kuuman vaalikamppailun lähtölaukaukset ammutaan nyt. Puoluejohtajat puntaroivat, mikä on koulutuksen ja varhaiskasvatuksen asema ja tehtävät tulevalla hallituskaudella, mikä muuttuu ja miten. Keskustelua tahdittaa toimittaja Peter Nyman apunaan koulutusjohtaja Heljä Misukka. Loppupuheenvuoron pitää OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kuva: Tero Ahonen

SUURI KOULUTUSKESKUSTELU!

11.30 – 12.15

14.45 – 15.30

15.45 – 16.05

Uusien asioiden oppiminen ja osaamisen kokemukset parantavat sellaisinaan lapsen ja nuoren itsetuntoa sekä voimistavat hänen kokemustaan omasta kompetenssistaan. Tyhjänpäiväinen kehuskelu ei kohenna heikkoa itsetuntoa. Opettaja joutuu arvostelemaan oppilaiden suorituksia, mutta jos hän tekee sen oppilasta kunnioittaen ja antaa ymmärtää, että ’me yhdessä’ voitamme esteet, itsetunto ei saa pahoja kolhuja silloinkaan, kun suoritus ei mennyt ihan nappiin. Jari Sinkkonen, lastenpsykiatrian dosentti

Hauskan oppimisen vallankumous Hauskuus, leikki, innostus, motivaatio, flow. Opetuksesi ei ole entisensä Järvilehdon luennon jälkeen. Järvilehto perustelee, miksi tulevaisuuden oppiminen on ennen kaikkea hauskaa ja miksi opetusta pitää muuttaa nyt! Lauri Järvilehto, FT, Filosofian Akatemia Järjestäjä: PS-kustannus ja OAJ

Kuva: Heidi Strengell

13.30 – 14.15

Kuva: Kimmo Janas

Opettaja lapsen itsetunnon tukena

Educan ohjelmasta vastaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ yhteistyökumppaniensa kanssa

Laadukas varhaiskasvatus ja koulutuksellinen tasa-arvo Luennossa tarkastellaan koulutuksellisen tasa-arvon toteutumista ja toteutumisen ehtoja varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Esityksessä pohditaan osallisuutta, syrjäytymistä ja sosiaalisesti kestävää kehitystä koulutuksellisen tasa-arvon ja laadullisesti hyvän varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Marita Neitola, KT, tutkija

Osaava henkilöstö suomalaisen varhaiskasvatuspolitiikan kehyksessä – ideaaleja ja arkista todellisuutta. Luennolla tarkastellaan suomalaisen varhaiskasvatuspolitiikan suhdetta varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutuksen ja osaamisen määrittelyihin. Tarkastelu kohdentuu sekä valtakunnallisiin että paikallisiin varhaiskasvatuspolitiikkoihin. Lisäksi kysytään ja analysoidaan, millä tavoin ilmaistut ihanteet näkyvät toteutuneissa kansallisissa ja paikallisissa ratkaisuissa. Kirsti Karila, PhD, Professor, Vice Dean, University of Tampere

Varhaiskasvatus – kuuma kysymys vuodesta toiseen 12.30 – 13.15

Lasten päivähoito vai varhaiskasvatus vai molemmat? Mistä puhutaan, mitä tavoitellaan kun puhutaan varhaiskasvatuksesta ja pienten lasten päivähoidosta? Onko keskustelurintamat muuttuneet 42 päivähoitolain vuotena ja olemmeko juuttuneet samoihin asetelmiin? Onko meillä uskallusta ja mahdollisuutta ajatella uutta? Raija Julkunen

Persus pois pulpetista – kouluko muka elämää varten?! 13.45 – 14.30

Ope istuu vielä hetken Luvassa komiikkaa muuttuvasta opettajuudesta ja sen rankkuudesta. Marko Kämäräinen, standup-koomikko

Seminaarin avaa Ritva Semi, erityisasiantuntija, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Varhaiskasvatus, onko sitä vai ei. Kuinka tärkeimpään kehitysvaiheeseen lapsen elämässä ei uskalleta satsata? Onko ennaltaehkäisevyyden ja varhaisen puuttumisen merkitys unohdettu kokonaan varhaiskasvatuksen toteuttamisen kehittämisessä?

Tavoitteiden asettaminen, elämänkumppanin valinta, raha-asiat, lasten kasvattaminen, selviytymistaidot, onnellisuus ja elämän tarkoitus. Moni entinen oppilas huokaa: ”Olisipa näitä opetettu koulussa...” Timo Polari, seikkailija, kirjailija, LitM

Innostava koulun muutos – toimivia käytäntöjä uuden opetussuunnitelman hengessä. 14.45 – 15.30

Opettajia vaaditaan uudistamaan opetustaan – mutta miten se tehdään? Pitkään toivomuslistaan ei voida loputtomasti lisätä uutta. Miten uudistuvan opsin oppimistavoitteet saatetaan arjen toimiviksi käytännöiksi. Norrenalla on vaatimusten sijaan innostavia ratkaisuja! Juho Norrena, luokanopettaja, FT Järjestäjä: PS-kustannus ja OAJ

Kuva: Ari Korkala

AAMUNAVAUS! 10.20 – 10.50


LUENNOT JA SEMINAARIT

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Tieto iPad peruskoululaisille – oppikirjaton koulu tietoyhteiskunnan tienraivaajana

Liikkuva koulu työtapana ja oppimisen rikastuttajana inklusiivisessa koulussa.

10.30 – 10.45

Herää koulu!

12.15 – 13.15

13.30 – 14.15

Koulun viimeinen käyttöpäivä on mennyt. Homeessa ovat oppisisällöt, opetusmetodit ja koulurakennukset. On tullut aika muuttaa 300 vuotta vanha systeemi. Nykykoulu ei valmista oppilaita tulevaan. Tulevaisuuden taidot ja ammatit vaativat muuta kuin hissaäikkämatikkaa. Suomi tarvitsee muitakin kuin akateemisesti oppivia. Uuden opetussuunnitelman mukaan jokaisella on oikeus täyteen potentiaaliinsa. Todellako? Maarit Korhonen

Lähikoulu: kenen koulu? – kouluvalinnat ja eriytyminen Eriyttävätkö kouluvalinnat kouluja ja kaupunginosia? Tässä esityksessä pohditaan kaupunkitutkimuksen ja koulutussosiologian näkökulmista sitä, millaisin perustein vanhemmat valitsevat lapsensa koulun ja millaisia vaikutuksia valinnalla voi ilmiönä olla koulujen eriytymiseen ja kaupungin sosiaaliseen segregoitumiseen. Sonja Kosunen, Tutkija, Helsingin yliopisto Venla Bernelius, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Pedagogisesti taipuisa fyysinen oppimisympäristö oppimisen tukena Esimerkkinä RYMSHOK tutkimushankkeessa kehitetyt Ubiko Oulussa ja TOY luokka sekä monitoimiruokala ja monitoimiopettajien tila Hämeenlinnassa. Heikki Luminen, CEO / Toimitusjohtaja / MSc Arkkitehti Järjestäjä: Finnish Education Group

Pelon hallintaa extremestä arkielämään! 14.30 – 15.15

15.30 – 16.15

Muotoilukoulutus murroksessa 10.55 – 11.30

Erilaisten pelkotilojen ja riskien hallinnan pohdintaa ja ratkaisumalleja niistä selviämiseen. Voiko pelon hallintaa harjoitella? Toimiiko samat mekanismit extremesuorituksissa ja hankalissa työtilanteissa? Näkökulmia asiaan kokemuksilla maalta, mereltä ja ilmasta kuvaesityksen kera! Timo Toivonen, extreme-urheilija, luokanopettaja

Millaiset ovat suomalaisnuorten elämäntaidot ja terveystottumukset tänään? Elämäntaito 2020 -tutkimuksessa on selvitetty 7000 yläkoululaisen keskuudessa nuorten elämäntaitojen ja terveysasenteiden nykytilaa. Nuori suhtautuu eri terveys- ja elämäntaitoihin liittyviin aiheisiin hyvin vaihtelevasti. Mikä on nykynuoren terveystottumusten ja sosiaalisten taitojen tämänhetkinen tila? Minkälaisiksi nuoret arvioivat itse elämänhallintataitojaan? Lasse Kannas, professori, Jyväskylän Yliopisto Järjestäjä: Kustannus Oy Duodecim

Taideteollisen alan opettajien ja tutkijoiden työnkuvaselvityksen julkistaminen Petra Ilonen, asiantuntija, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo Kaisa Hyrsky, selvityksen toteuttaja, tutkija FT Järjestäjä: Teollisuustaiteen Liitto ORNAMO

Petra Ilonen

Kaisa Hyrsky

Lapset pelikehittelijöinä 11.45 – 12.30

Kuva: Galina Berezina

11.15 – 12.00

Repokankaan koulussa lähtökohtana on kaikkien lasten tasavertainen mahdollisuus osallistua liikkuvampaan, aktiivisempaan koulupäivään. Kaikissa luokissa käytetään paljon toiminnallisen opetuksen ja soveltavan opetuksen ideoita, liikuntajekkuja unohtamatta! Liikunnan ja toiminnallisuuden on koettu yhdistävän erilaiset oppijat. Anne Suomalainen, rehtori, Repokankaan koulu, Varkaus Järjestäjä: Liikkuva koulu

Pelillinen ja leikillinen oppiminen kiinnostaa tällä hetkellä laajasti. Uusia sovelluksia kehitetään – usein aikuislähtöi. sesti. Kehitimme pelituotteen, jossa lapset itse pääsevät ideoimaan. Kyseessä ei ole mikä tahansa tuote, vaan uusi kankainen lähestymistapa yhteisölliseen pelinkehittämiseen. Tuote on kehitetty yhteistyössä Vallila Interiorsin kanssa. Anne Berner, Vallila Interior PLC-tiimi, Helsingin yliopisto Järjestäjä: Helsingin yliopisto, Leikillisen ja pelillisen oppimisen keskus (PLC)

Anne Berner

Moving Beyond Testing Mania in United Stateas – Arvioidaanko opettajat hengiltä Amerikassa 12.45 – 13.30

National Education Association (NEA) on amerikkalainen opetusalan järjestö, jäseniä 3,2 miljoonaa. NEA:n puheenjohtaja Lily Eskelsen García kertoo huolestuttaviakin totuuksia testausvimmasta ja sen vaikutuksesta opetukseen ja opettajuuteen maailmalla. Keskustelua luotsaa Ritva Semi. Luento on englanninkielinen. Lily Eskelsen García, puheenjohtaja NEA

Lily Eskelsen García

Opettajia eduskuntaan? Kyllä! 13.45 – 14.45

15.00 – 15.30

Tule ja tutustu kevään eduskuntavaalien opettajaehdokkaisiin. OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan haastattelussa edustava joukko opettajataustaisia ehdokkaita. Millaisia he ovat ja mitä he ajattelevat? Onko opettaja erilainen ehdokas, ja miten hänen taustansa näkyy päättäjän roolissa? Haastattelijana Heljä Misukka, koulutusjohtaja OAJ

Vuoden koulutusvaikuttaja Tilaisuudessa julkistetaan ja palkitaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n myöntämä Vuoden koulutusvaikuttaja -tunnustus.

Nuoret netissä – tavoitteena monilukutaito 15.45 – 16.30

Uuden opetussuunnitelman luonnos nostaa esiin monilukutaidon käsitteen. Millaista lukutaitoa monilukutaito on? Kannattaako verkkotekstejä käyttää opetuksessa? Miten verkkotekstit ja niiden lukeminen eroavat painetuista teksteistä? Mikä on TVT:n käytön yhteys lukutaitoon? Kaisa Leino, FT, tutkija, Kasvatus-lehden varapäätoimittaja

Kuva: Kristiina Kontoniemi

Huoli Suomen globaalista kilpailukyvystä kohdistuu tietoyhteiskunnan kehitykseen ja koulutusjärjestelmään. Muutosvaatimukset koulutusjärjestelmää, peruskoulua ja opettajia kohtaan kasvavat. Mitä tämä tarkoittaa peruskoulun kannalta? Miten koulujen, opettajien ja rehtoreiden tulisi tässä toimia? Mitä tapahtuu, kun koulu luopuu uusien painettujen koulukirjojen tilaamisesta? Mikko Ripatti, tablet-koulun rehtori, KT

Kuva: Kuvaverkko

TIETOISKUJA / TERVEISIÄ MAAILMALTA Tulevaisuuden päättäjät tentissä

Kuva: Kuvaverkko

10.15 – 11.00

Taito

Hyvät käytännöt innostavat opettajaa muuttuvissa oppimisympäristöissä. Korkealta ja kovaa.


LAUANTAINA 24.1.2015 LUENTOTILA 103 EI KIUSAAMISELLE! Tulevaisuuden työkaluja ja oppimisympäristöjä. OPS2016-tori – uusia avauksia oppiaineissa

15.15 – 16.00

11.00

11.30 12.00

12.30 Juho Räty

Kaisla Joutsenniemi

Mitä joka opettajan pitäisi tietää ohjelmoinnista? 14.15 – 15.00

Ohjelmointi osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa vuonna 2016. Ahdistaako? Ei kannata – todennäköisesti ohjelmoinnillinen ajattelu, kyky purkaa ongelma osiinsa, yleistää ratkaisuja, löytää yhdistäviä tekijöitä ja ratkaista ongelmia askel askeleelta, on jo osa opetustasi. Tässä esityksessä kuulet, miten ohjelmointiopetusta voi lähestyä, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin kirjoittanut koodia. Linda Liukas, koodaava lastenkirjailija

Mediaa kädet savessa Varoitus: Jos lähdet mediakasvattamaan oppilaitasi, voit jäädä koukkuun. Sitä paitsi sen sanotaan olevan helppoa – kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Tule kuulemaan ja näkemään mitä oppilaiden osallistamisella mediakasvatuksellisiin projekteihin voi saada aikaan! Jukka Haveri, mediapedagogi, Tampereen mediakoulu Järjestäjä: Mediakasvatusseura

KOKOUSTILA 201 AMMATILLINEN SEMINAARI – Rakenteet rytisee – mitä edellyttää opettajuudelta

13.00

Otto Ahoniemi

13.30 14.00 14.30

Suomalaista koulutusjärjestelmää uudistetaan vauhdilla. Peruskoulutuksemme on kriisissä, jos uskomme esimerkiksi julkiseen keskusteluun viimeisimmistä PISA-tuloksista. Toisella ja kolmannella asteella ollaan huolissaan erityisesti työelämävastaavuudesta ja valmistumisajoista. Puheenvuorossa pohditaan, mitä uudistukset tarkoittavat opettajuudelle. Jani Ursin, Senior researcher, PhD, University of Jyväskylä

Monikulttuurisuus koulun ja kodin yhteistyössä Nasima Razmyar, viestintäsihteeri

Vertaissovittelu Ismo Pekkala + oppilaita

Tulevaisuuden taitoja yrittäjyyskasvatuksella, alakoulun oppilaat peliyrittäjinä

Musiikin, luovuuden ja luovan toiminnan merkitys työssäjaksamiseen Emilia ”Emppu” Suhonen, muusikko (TIKTAK, Dame, JED, Alavala), erityisopettaja, musiikkiterapeutti

Opettajan olohuoneessa lasten- ja nuortenkirjojen keräys. Voit lahjoittaa ylimääräiset kirjasi ilahduttamaan lastensairaalan lapsia.

Neljäntienristeys, kirjailijahaastattelu Tommi Kinnunen, kirjailija

Oppia tarinasta? Case Särkänniemen Koiramäki Maria Eskelinen, tuotepäällikkö, FM, Tampereen Särkänniemi Oy

”Ulos oppimaan – villiruoka sopii kaikille” Sami Tallberg, keittiömestari

Teknologinen tulevaisuutemme 15.00

Ilkka Kokkonen, puheenjohtaja, TAO ry Jussi Karjalainen, varapuheenjohtaja, TAO ry

15.30 – 16.00

Kulttuurihäirikkö koulussa, miten kouluissa voidaan kannustaa mediakritiikkiin ja globaaliin vastuuseen? Eeva Kemppainen, FM, tohtorikoulutettava

Päivitetyt tiedot: www.educamessut.fi

Ohjaustaidoilla tukea tulevaisuuden osaajille 13.45 – 14.15

Päivi Koppanen, puheenjohtaja, OAJ:n Ammattiliset Opettajat ry

Muuttuako vai ei – opettajuus koulutusjärjestelmän uudistuksissa

Kiistämättömiä totuuksia koulumaailmasta kolmentoista vuoden vankalla pulpetissaistumiskokemuksella stand-up -komiikan muodossa. Justiina Saari, Kallion lukion opiskelija

Jukka Miettunen, rehtori Oulun kaupunki

Marko Forss

Avaus 13.15 – 13.45

Käsityönpetuksen ja kestävyyden taito, mitä kestävyyden ja käsityönopetuksen taito voikaan tuoda? Elisa Kärki, käsityötieteen ylioppilas, kestävyysasiantuntija

14.15 – 14.35 14.50 – 15.35

15.35

Kuva: Katarina Koch/OKM

Onko sinua työssä ollessasi loukattu sanallisesti, uhattu väkivallalla, uhattu suoraan lyönti-, terä- tai tuliaseella tai pahoinpidelty fyysisesti? Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Virpi Fagerström kertoo, miten opettaja voi varautua väkivallan uhkaan ja miten työturvallisuuslain mukaan väkivaltaa tulee työpaikoilla ennaltaehkäistä. Virpi Fagerström, Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Järjestäjä: Työterveyslaitos ja OAJ Kiusaamiseen puuttuminen on meidän kaikkien velvollisuus. Tule kuulemaan, miksi siihen on puututtava ja mitä seurauksia puuttumattomuutesi voi aiheuttaa. Miksi on tärkeää välittää ja mitä hyvää puuttumisesi voi tuoda tullessaan. Paneelissa asiaan pureutuvat Juho Räty, nuori ”puuttuja” Marko Forss ”Fobba”, ylikonstaapeli, nettipoliisi, Helsingin poliisilaitos Kaisla Joutsenniemi, psykoterapeutti LT Keskustelua luotsaa Otto Ahoniemi, ”#kutsumua-kampanjan taustavoima”

Kestävyyteen käsiksi!

Muikeat silakat.

”Mä tapan ton”

Nyt riittää kiusaaminen! 13.00 – 13.45

10.30

Kuva: Meri Björn

12.00 – 12.45

Perusteet ovat paketissa, vielä vuosi aikaa paikalliseen valmisteluun. Tarjolla maistiaisia uudistuneista oppiaineista. Paikalla perustetyössä mukana olleita asiantuntijoita Opetushallituksesta. Opetusneuvokset Tiina Tähkä, Leo Pahkin, Mikko Hartikainen, Minna Harmanen, Anna-Kaisa Mustaparta ja Arja-Sisko Holappa

Kuva: Tiina Suvanto

10.15 – 11.45

Ylijohtaja Tapio Kosunen tarkastelee opettajan ohjaustaitojen merkitystä ammatillisen opettajan työssä. Ohjaustaidot ovat avainasemassa vastattaessa koulutuksella ja tki-toiminnalla työelämän ja koulutuksen muutoksiin. Puheenvuorossa sivutaan korkeakoulutuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja uudistamista kansainvälisten kokemusten pohjalta. Tapio Kosunen, ylijohtaja, Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM

Olli Luukkainen kommentoi Jani Ursinin ja Tapio Kosusen esityksiä. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Olli Luukkainen, puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Rytiskööt rakenteet – jaksan innostua ja innostan! Jaana Saarinen puhuu ja keskusteluttaa yleisöä siitä, miten itse kukin voisi voida paremmin näissä muutosten myllerryksissä, kokea työniloa ja ammattiylpeyttä. Voisinko olla parempi työtoveri, nainen, mies, opettaja, ohjaaja? Miten tässä onnistuisin? Jaana Saarinen, näyttelijä, valmentaja Päätössanat Päivi Koppanen


LUENNOT JA SEMINAARIT

Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Tietoiskulava

Program på svenska i Hörnan 10.15

Prisutdelning för läromedel

10.30 Personalized Learning and Flipped Classroom

Arrangör: Stiftelsen Finlandssvensk bokkultur

Elisabeth Engum, Global head of Pedagogy / Itslearning AS Järjestäjä: It’s learning Finland

Ambassadörens betraktelser 10.30

Den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman berättar om sitt projekt och funderar på vad hon lärt sig hittills. Arrangör: Sydkustens landskapsförbund

Supertal för åk 5–6 11.00

Författarna Tora Renlund och Yvonne Silvander presenterar sitt nya läromedel i matematik, Supertal för åk 5–6, som svarar mot den nya läroplanens utmaningar både digitalt och i tryck. Arrangör: Schildts & Söderströms

Tora Renlund

Yvonne Silvander

Konsten att vara tillsammans med andra 11.30

Mia Nykopp, neuropsykolog och Marina Paqvalen, leg.talterapeut berättar om PEERS metoden – social träning i grupp. Arrangör: Folkhälsan Syd

Kuvataiteellinen toiminta varhaisiässä Sinikka Rusanen, Mirva Kuusela, Kati Rintakorpi ja Kaisa Torkki Mia Nykopp

Marina Paqvalen

Annika Luther, gymnasielärare och författare diskuterar med undervisningsråden Gun Oker-Blom och Kristian Smedlund. Arrangör: Utbildningsstyrelsen

12.30 Niilo Mäki Instituutin oppimisvaikeustutkimus ja kehittämistoiminta nyt ja tulevaisuudessa Tietoiskussa esitellään ajankohtaista oppimisvaikeuksien tutkimus- ja kehittämistoimintaa 25-vuotisjuhlavuotta viettävässä ja ilmeeltään uudistuneessa Niilo Mäki Instituutissa. Juha-Matti Latvala, FT, toiminnan johtaja, Niilo Mäki Instituutti Järjestäjä: Niilo Mäki -säätiö

13.00 SMART amp! Annika Luther

Gun Oker-Blom

Kristian Smedlund

Bedömning för lärande i det nya läroämnet omgivningslära 13.30

I LP2016 betonas den formativa bedömningens betydelse. Hur kan vi genomföra en meningsfull formativ bedömning i en stor elevgrupp? Ann-Catherine Henriksson (PeM) ger några konkreta exempel. Arrangör: Resurscenter för matematik, naturvetenskaper och teknik i skolan, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi

Ännu en plan? 14.00

14.30

15.00

Vad betyder revideringen av jämställdhetslagen för den grundläggande utbildningen? Malin Gustavsson, konsult i jämställdhet och mångfaldsfrågor, Ekvalita, introducerar och svarar på frågor kring skolans utökande ansvar i jämställdhetsfrågor. Arrangör: Helsingfors Universitet / Palmenia

De första finlandssvenska LL-bearbetningarna Finlandssvensk litteratur också för de svaga läsarna i klassrummet. Författare och LL-återberättare Jolin Slotte intervjuas av modersmålslärare Magdalena Sandell. Arrangör: Lärum-förlaget

Hand, huvud, hjärta Utomhuspedagogik med Johanna Pipping-Arrakoski. Arrangör: Finlands Svenska Idrott

15.30

16.00

Livskunskap Vägen till trygga, medvetna och ansvarstagande barn och ungdomar med Annika Hitonen och Pernilla Lindroos. Arrangör: Insidan

Textanalys och kreativitet i gymnasiet Katarina von Numers-Ekman, lärare i modersmål och litteratur, författare och läsambassadör, berättar om ett nytt läromedel i modersmål och litteratur för gymnasiet, Stilisten. Arrangör: Schildts & Söderströms

Programkoordinator i Hörnan: Finlands Svenska Lärarförbund FSL

12.00 Sovittelu ja lastenoikeudet Maija Gellin Järjestäjä: Suomen Sovittelufoorumi ry

Hur kan vi finna ro och harmoni i en värld då allting måste ske i realtid? Dennis Westerberg (Sverige) vill ge en ökad förståelse för vad stress och oro egentligen är. Hur kan lärare och rektorer finna varaktig balans och uppleva välmående, oberoende av krav och påfrestningar från omgivningen. Dennis Westerberg är f.d. lärare, numera föreläsare, entreprenör, omvärldsbevakare, eventproducent, bloggare, författare, mental coach, musiker och artist.

Kritisk läsning i alla ämnen 13.00

Miten sinä aktivoit ja osallistat opiskelijasi oppitunnilla? Tiesitkö, että sinulla on monia keinoja yhdistää mobiililaitteet SMART notebookiin? Kokoa helposti ja vaivattomasti oppilaiden ideat, ajatukset, kysymykset ja vastaukset suoraan Notebookiin. Tule kokeilemaan ja ihastumaan eri mahdollisuuksiin. Ota mahdollisuuksia mukaan oma tabletti tai älypuhelin mukaan. Järjestäjä: Aronet Education

11.30 Musta tuntuu punaiselta

Konsten att LEDA i nuet 12.00

11.00 SMART Notebook ja mobiilit -mahdollisuudet!

SMART amp -ohjelman avulla yhteistoiminta on muutakin kuin näytön jakamista. Mahdollistaa yhteistoiminnallisen työskentelyn ja työtilan jakamisen missä vain – milloin vain. Järjestäjä: Aronet Education

13.30 Lasten oma vuosikirja • •

Miksi lippu liehuu tänään? Kuka keksi äitienpäivän? Miksi pääsiäisenä syödään munia ja Runebergin päivänä torttua? • Onko venäläisillä joulupukkia? Ja mikä ihme on hanukka? Vuoden juhla-, liputus- ja merkkipäivät kiinnostavine taustoineen ja tapoineen. Tuula Korolainen ja Riitta Tulusto Järjestäjä: Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy

14.00 Yhdessä lukemaan – uusia keinoja ja välineitä lukemiseen Hidas lukija ei välttämättä innostu lukemaan vapaa-ajallaan. Esityksessä kerrotaan uusista lukemissujuvuuden harjoittamisen välineistä ja keinoista jotka houkuttavat lukemisen pariin – tule kuulemaan ja kokeilemaan! Paula Salmi, FT, puheterapeutti, tutkija, Niilo Mäki Instituutti Järjestäjä: Niilo Mäki -säätiö

14.30 SMART Notebook oppimisohjelmisto – täynnä upeita mahdollisuuksia! Ota mukaan oma tabletti tai älypuhelin. Järjestäjä: Aronet Education

15.00 Yks, kaks toimimaan! Yks, kaks toimimaan! – Työkaluja yhteiskunnallisten teemojen opettamiseen. Materiaalin avulla opitaan askel kerrallaan etenemään kohti osallistuvaa ja osallistavaa koulua. Materiaali tarjoaa työkaluja, menetelmiä ja apua arviointiin. Maksuttoman opetusmateriaalin esittely. Esittelijät Tiina Hernesniemi ja Petri Annala Kehittämiskeskus Opinkirjosta.


Messuilla tapahtuu

hallissa

6

hallissa

Mediakasvatuksen tori

Kansalaisvaikuttamisen tori

Mediakasvatuksen torilla tarjoillaan jälleen tuoreimpia materiaaleja ja tietoja mediakasvatuksen tueksi! Torin auttavaiselta mediakasvatusväeltä saat mm. vinkit uusimpiin media- ja elokuvakasvatuksen työkaluihin ja koulutuksiin, ideoita paikalliseen mediakasvatusyhteistyöhön sekä tietoa tekijänoikeuksista ja koulujen mediakasvatustyötä helpottavista lisensseistä. Pinkillä Mediakasvatuksen torilla messukävijät pääsevät myös valokuvauttamaan oman mediakasvattaja-selfiensä!

on kansalaisjärjestöjen oma osasto Educassa. Torilla voi tutustua kymmeniin järjestöihin, jotka työskentelevät ihmisten ja eläinten oikeuksien, lasten hyvinvoinnin, nuorten osallistumisen, ympäristön, kestävän kehityksen ja globaalin hallissa oikeudenmukaisuuden puolesta.

7

Educan ohjelmasta vastaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ yhteistyökumppaniensa kanssa

Tänä vuonna Mediakasvatuksen torin toteuttavat Mediakasvatusseura, Kirjastot.fi, Koulukino, KAVIn Mediataitokoulu, Suomen museoliiton Linkki-hanke, AV-arkki, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry ja M&M Viihdepalvelu Oy:n Elokuvalisenssi.

Kulttuuritori

tuo kulttuurin ja taiteen messuille. Tiedossa värejä, musiikkia, elämyksiä ja kulttuurin havinaa! Kolmetoista toimijaa pystyttää osastonsa Kulttuuritorille, joka on Educan uusi kokonaisuus. Kulttuuritorilla esitellään monipuolisesti kulttuuritoimijoiden palveluja ja kouluille sopivia materiaaleja sekä annetaan räätälöityjä vinkkejä kulttuurikasvatuksen toteuttamiseen. Lavalla on runsaasti elämyksellisiä esityksiä molempina päivinä. Tule poimimaan parhaat palat omaan opetukseesi!

6

PERJANTAI 23.1.

klo 12: Gallen-Kallelan museo: Gallen-Kallelan ja kavereiden viiksivisa Hauskalla tavalla suurmiesten historiaa. klo 13.30: Konserttikeskus – Musiikkia kouluihin ja päiväkoteihin Koulupäivän kohottaa kunnon musiikkipläjäys. klo 15.30: Järvenpään taidemuseo: Aino S. – draamaesitys Kiinnostavan naisen monologi.

LAUANTAI 24.1.

klo 11: Lukukeskus: Nuoret haastattelevat kirjailijaa: Seita Vuorela Palkittu ja suosittu kirjailija nuorten tentissä. klo 12: Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi: Pulinat pois ja touhua tilalle! Kirjallisuutta draaman siivin. klo 13: Museo, musiikkia ja meininkiä – nuoret musiikkivideon teossa Kansallismuseossa Miltä arvoisa museo näyttää nuorten käsittelyssä?

Hörnan I svenska kvarteret och på kvartersscenen Hörnan bjuder vi på inspiration, fortbildning och människomöten under hela Educamässan. I Hörnan kan du ta del av diskussioner och presentationer som är skräddarsydda för lärare och rektorer i Svenskfinland. Utställare och programarrangörer hallissa i Hörnan är förlag, universitet och organisationer inom bildningssektorn.

6

Kom och besök vår monter! På plats finns personal från OAJ som svarar på dina frågor och du kan också uppdatera dina medlemsuppgifter. Vänd dig till oss om du behöver ett deltagarintyg. På lördagen kl. 10–14 kan man hämta sin i förväg köpta biljett till lärarkryssningen.


Tunnelmamaistiainen vuodelta 2014

OAJ:n osasto-ohjelma

Tule tapaamaan OAJ:n asiantuntijoita, tarkistamaan ja päivittämään jäsenrekisteritietosi, liittymään jäseneksi, kysymään OAJ:n toiminnasta tai hakemaan veso-todistus Educasta!

osasto 6e98

A T S A J R I K ILOA LE ! L I R E V A K KIRJAN VUOSI 2015 NÄKYY MYÖS EDUCASSA! LAHJOITA LASTEN- TAI NUORTENKIRJA UUTEEN LASTENSAIRAALAAN. Tuo hyväkuntoisia lasten ja nuorten kauno- ja tietokirjoja Opettajan olohuoneessa sijaitsevaan luovutuspisteeseen. Kirjat toimitetaan eteenpäin uudelle lastensairaalalle. Lahjoita lasten- tai nuortenkirja -kampanjalla halutaan lisätä lasten ja nuorten lukemista ja muistuttaa, että lukeminen tuo iloa erilaisissa elämäntilanteissa.

Ennakkoon ostettujen risteilylippujen jako osastolla lauantaina klo 10–14. Huom! Ei risteilylippujen myyntiä.

osasto 6e61

Tule virkistymään ja tapaamaan tuttuja Kuohuviinibaariin!

Hyvinvointipyörästä virkeyttä messupäivään

Luentojen ja tietoiskujen välissä on mukava istahtaa hetkeksi lasilliselle maistuvaa kuohuviiniä. Tervetuloa rentoutumaan Opettajan olohuoneeseen tai vaihtoehtoisesti Taito-lavan vieressä olevaan baariin.

Tule pyöräyttämään virkistystä itsellesi Koululiikuntaliiton ja Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat Liiton hyvinvointipyörästä. Haluamme edistää opettajien hyvinvointia ja tarjoamme sinulle osastollamme hyvinvointihetken. Tulevaisuus tehdään nyt ja siihen tarvitaan hyvinvoivia opettajia!


Messutärpit Kulttuuri, taide ja musiikki Eri kulttuurimuotojen edustajien osastoilla on tiedossa värejä, musiikkia, elämyksiä ja kaikenlaista kulttuurin havinaa. Täältä löydät Kulttuuritorin.

Opetusohjelmat Tule tutustumaan muun muassa erilaisiin kieltenopetusohjelmiin ja kouluhallinnon ohjelmiin.

Koulutus Hörnan Svenska kvarteret och kvartersscenen Hörnan bjuder på inspiration, fortbildning och människomöten.

Täällä tarjotaan viimeisintä tietoa mediakasvatuksesta, erityisestä tuesta, kolmiportaisesta tuesta ja oppimisvaikeuksista. Täältä löydät Mediakasvatuksen torin.

Liikunta ja hyvinvointi Sisustus ja koulurakentaminen Täältä löydät tietoa rakentamisen ja sisustamisen teemoista ja vanhojen koulurakennusten uudistamisesta.

Täältä saat vinkit mielen ja kehon hyvinvointiin ja opettajan työssä jaksamiseen.

Info-osastot Pienet ja tehokkaat osastot tarjoavat erilaisia palveluita ja tuotteita.

Toimiala: muut Täältä pieneltä kauppakujalta teet kivat messuhankinnat mukaan. Myynnissä on muun muassa vaatteita, kosmetiikkaa ja koruja.

Ammatilliset opettajat Kortteli, josta löydät monipuolista tietoa ammatillisesta opettajuudesta ja opettamisesta.

Yliopistot Aikuiskoulutus yliopistoissa, elinikäinen oppiminen, opettajien täydennyskoulutus, oppimisympäristön ja opetusmenetelmien kehittäminen ja vuorovaikutus ovat aiheita, joista saat lisätietoa yliopistojen osastoilta.

Kustantajat Vuosi 2015 on kirjan vuosi. Se nostaa kirjat esiin ilon ja elämysten lähteenä ja houkuttelee uusia ja vanhoja lukijoita kirjojen pariin.

Julkinen sektori Tällä alueella esittäytyvät eri kaupunkien palvelut, koulut ja päiväkodit.

Järjestöt ja liitot Jos eri järjestöjen ja liittojen toiminta ja materiaalit, vapaaehtoistyö ja kouluvierailut kiinnostavat, suuntaa tänne. Täältä löydät Kansalaisvaikuttamisen torin.

AV / IT Uudenlainen oppimisympäristö tarvitsee uudenlaiset opetusmenetelmät ja -välineet. Tuoteuutuudet esitellään ja laitteiden käyttövinkit jaetaan tällä alueella. Tutustu myös tulevaisuuden luokkahuoneeseen, jossa järjestetään work shopeja kävijöille.


NÄYTTEILLEASETTAJAT Utställare E

A ADHD-liitto ry www.adhd-liitto.fi Adoptioperheet ry www.adoptioperheet.fi Africans and African-Europeans Association ry www.afaes.fi AFS Intercultural Programs Finland ry www.afs.fi Ahaa Teatteri www.ahaateatteri.com Aikakauslehtien Liitto ry Aikuisopettajien liitto AKOL ry Aineopettajaliitto ry Aivoliitto ry www.stroke.fi Alfasoft Oy www.alfasoft.fi Alkuopetuksen Opettajain Liitto ry www.alkuopetus.fi Tmi Allomaari www.allomaari.net Amazement Ammatilliset erityisoppilaitokset Ammatilliset opettajakorkeakoulut Ammatilliset opettajat AO ry – Yrkeslärarna AO rf Antikvariaatti Salpakirja www.salpakirja.net Aronet Education Oy www.aronet.fi Aseman Lapset ry www.asemanlapset.fi Autismi- ja Aspergerliitto ry www.autismiliitto.fi AV-arkki ry www.av-arkki.fi AV Marketing Finland Oy www.avmarketing.fi

7e48 7kvt5 6h60 7kvt14 6f137 6g80 6d111 6b61 7e48 6e138 7g51 6h58 6h54 6d71 6e110 6d111 6d89 7b31 6g57 7e48 6f77 7g30

B, C, D Barnavårdsföreningen i Finland r.f www.bvif.fi Baumedi Oy Sisäilmatutkimukset ja ratkaisut Bazar Kustannus Oy www.bazarforlag.com Biologian ja maantiedon opettajien liitto, BMOL ry Blings Oy www.rykkeri.fi Bäck & Co Oy www.back-tools.fi Caring Hands Finland ry Changemaker www.changemaker.fi Christian Egeland-Jensen Oy www.chjensen.fi CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus www.cimo.fi Coconate Ky www.coconate.com Didrichsenin taidemuseo www.didrichsenmuseum.fi DigiLux Oy www.digilux.fi Duodecim

7d51 6e91 6d99 6b61 6h37 6f81 7h50 7kvt25 6e129 6b70 7h20 6g134 6d141 6c81

EduCluster Finland www.educlusterfinland.fi Edulution Oy www.edulution.fi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry www.ehyt.fi EL Early Learning Oy www.earlylearning.fi Elokuutio Oy www.elokuutio.fi M&M Viihdepalvelu Oy www.elokuvalisenssi.fi Eläinsuojeluliitto Animalia ry www.animalia.fi Epson Erilaisten oppijoiden liitto ry www.erilaistenoppijoidenliitto.fi Erja Raittinen Oy www.erjaraittinen.fi Espoon kaupunginmuseo www.espoonkaupunginmuseo.fi Espoon kaupunki www.tyonhaku.espoo.fi

messuopasta:

7a39 6h79

Osasto 2c21 2 = halli c = käytävä 21 = osasto

6f111 6g81 6f76 7kvt22 6e141 7a51 7h39 6g134 6b58

F Festo Oy www.festo.fi Finlands Svenska Idrott r.f. idrott.fi Finlands Svenska Lärarförbund FSL www.fs.fi Finlands svenska Marthaförbund r.f. www.martha.fi Finn Lectura Oy Ab www.finnlectura.fi Finnoschool FinnSafety Oy www.finnsafety.com F-Musiikki Oy www.f-musiikki.fi Folkhälsans Förbund Fronter Oy www.fronter.fi

Näin luet

6c121

6f101 6h103 6g109 6h121 6b91 6g90 6f81 6g141 6h108 7d30

G, H Gallen-Kallelan Museo 6g134 www.gallen-kallela.fi Goethe-Institut Finnland 7f50 www.goethe.de/finnland HamarkFilm Ab 7d38 www.hamarkfilm.se Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus, Kaikki käy koulua -hanke 7g49 Helsingin kaupungin opetusvirasto ja varhaiskasvatusvirasto 6a69 Opetusvirasto: www.edu.hel.fi Varhaiskasvatusvirasto: www.hel.fi/vaka www.hel.fi Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulu 7g21 Helsingin yliopiston aikuiskoulutus 6c118 www.helsinki.fi/avoin Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry 6b61 Suomen Historiapelit 6h128 www.historiapelit.fi HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä 6a61 Humantool Oy 6f80 www.humantool.fi

I, J Idealahjat www.idealahjat.fi Ihmeelliset vuodet ry www.ihmeellisetvuodet.fi Ihmisoikeusliitto ry www.ihmisoikeusliitto.fi Iloinen Päivä Oy Infopankki.fi www.infopankki.fi Innostun liikkumaan insidan öb Interpedia ry www.interpedia.fi Isku Interior Oy www.isku.fi IS-VET Oy www.isvet.fi Its Learning www.itslearning.fi Itä-Suomen yliopisto Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto / Rehtori-instituutti www.jyu.fi/edu/laitokset/rehtori Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto Järvenpään taidemuseo

7h31 7f52 7kvt21 6g70 7g50 6g60 6h101 7kvt19 7e21 6f91 7e31 6c119 6c121 6c121 6c121 6g134

K Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI www.kavi.fi Kassandra ry www.kassandra.fi Kauneusshop www.kauneusshop.fi Kehittämiskeskus Opinkirjo www.opinkirjo.fi Kelttikorut 925 www.kelttikorut.com Kepa ry www.globaalikasvatus.fi Kerko Sport Oy www.kerkosport.com Kilroy group travel www.kilroygroups.fi Kinnarps Oy www.kinnarps.fi Kirjastot.fi www.kirjastot.fi Kirkkohallitus www.evl.fi Kirkkonummen kunta www.kyrkslatt.fi Kirkon Ulkomaanavun säätiö www.kua.fi

6f71 7kvt27 7h32 6d58 7h30 7kvt2 6f69 6f82 6e89 6f72 6d81 6h106 6e60


NÄYTTEILLEASETTAJAT Utställare Kompan Suomi Oy 6f61 www.kompan.com Konserttikeskus ry 6g139 www.konserttikeskus.fi Kopiosto ry 6c89 www.kopiosto.fi Kotitalousopettajien liitto ry 6b61 Koulukino 6f78 www.koulukino.fi Koululiikuntaliitto KLL ry 6e61 www.kll.fi Koulutuksen tutkimuslaitos 6c121 ktl.jyu.fi Kuopion Woodi Oy 6f99 www.woodi.fi Kustannus Oy Duodecim 6c81 www.duodecim.fi Kustannusosakeyhtiö Agricola 6b119 www.agricola-kustannus.com Kustannusosakeyhtiö Otava 6a91 www.otava.fi Kuvaverkko Oy 6e131 www.kuvaverkko.fi

M, N

P

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry 6e68 www.mtk.fi Maailmanvaihto ry – ICYE Finland 7kvt16 www.maailmanvaihto.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto 7d49 www.mll.fi Mars Finland Oy 6e64 www.mars.fi Martela Oyj 6d101 www.martela.fi Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry 6b61 Mediakasvatusseura ry 6f79 www.mediakasvatus.fi Microsoft 7e20 www.microsoft.fi Moniheli ry 7kvt9 Mosho Oy 7g31 www.mosho.fi

L Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy 6a89 www.lastenkeskus.fi Lastenkulttuurikeskusten verkosto 6h130 www.taikalamppu.fi Lastensuojelun Keskusliitto ry 7g39 www.lskl.fi Lastentarhanopettajaliitto LTOL ry 6b60 www.lastentarha.fi Laulau Oy 6g145 www.laulau.fi Lautapelit piste fi Oy 6h125 www.lautapelit.fi Leikkien Group Oy 6g149 www.leikkien.fi Lekolar-Printel Oy 6e101 www.lekolar.fi Liikenneturva 7g53 www.liikenneturva.fi Liikkuva koulu -ohjelma 6e90 www.liikkuvakoulu.fi Liikunnan aluejärjestöt 6g60 www.pokali.fi Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry. 6e61 www.liito.fi Liikunnan Kehitysyhteistyö Liike 7kvt13 www.liike.fi Liikuntamatkat Finland 7h48 www.liikuntamatkat.fi Lily Alexandra Oy 7h29 www.lilyalexandra.com LUKUINTO 6g121 www.lukuinto.fi

Lukukeskus-Läscentrum ry www.lukukeskus.fi Luonto-Liitto ry www.luontoliitto.fi Lärum-förlaget Ab

6h138 7kvt10 6h120

Tuloksellista varainhankintaa · Lönsam medelanskaffning

mukavaIT Oy Nakuran lapset ry www.nakuranlapset.fi NaturVention Oy Nellen Oy www.cchobby.fi Netorek Oy netorek.fi Nextime Solutions Oy www.helmi.fi Niilo Mäki Instituutti Niilo Mäki -säätiö / Hankkeet www.nmi.fi niin & näin www.netn.fi Nordic Henkilöstöpalvelut Oy www.nordic.fi NouHätä Nuori Yrittäjyys ry www.nuoriyrittajyys.fi Nuorten Exit Näkövammaisten kirjasto

6e130 7kvt24 6e85 6e121 7f51 7d39

6e81 6b111 6d131 7g21 6h70 7kvt15 6g61

O Ofisea Oy 6g88 www.ofisea.fi OivallusPelit Finland Oy 6h133 www.oivallus.com Opettajan Tietopalvelu / Funtor Oy 6b81 www.opettajantietopalvelu.fi Opettajien Lähetysliitto ry 7kvt6 www.opettajienlahetysliitto.fi Opetus-, Kasvatus- ja Koulutusalojen säätiö OKKA-säätiö 7e53 www.okka.saatio.com Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry 6e98 www.oaj.fi Opetushallitus 6d79 www.oph.fi Opinsys Oy 6f95 www.opinsys.fi Oppimateriaalikesks Opike, Kehitysvammaliitto ry 7e40 www.opike.fi ORNAMO, Teollisuustaiteen Liitto 6d129 www.ornamo.fi Oticon Oy 6f129 www.oticon.fi

Pakolaisneuvonta ry 7f53 www.pakolaisneuvonta.fi Paperitukkuri 7h48 www.paperitukkuri.fi Paralympiakomitea 6g60 www.paralympia.fi Pelastakaa Lapset ry – Rädda Barnen rf. 7kvt8 www.pelastakaalapset.fi PiaPro Oy 7e51 Pilkkoset Oy 6e58 www.pilkkoset.fi Pilot Nordic AB 6f109 www.pilotpen.fi Piresma Oy Ab 6f57 www.piresma.fi Plan Suomi Säätiö 7d41 www.plan.fi Porvoon kaupunki 6d65 www.porvoo.fi

R Rauhankasvatusinstituutti RKI ry 7kvt28 www.rauhankasvatus.fi Rikosuhripäivystys 6g95 Riso UK Ltd 7d31 www.riso.co.uk Roland Scandinavia as 6g79 www.roland.fi

S Salli Systems 6h68 www.salli.com Samsung 7e21 Sanamaailma Oy 7h51 www.sanamaailma.fi www.sanamaailma.net Sanoma Pro Oy 6b101 www.sanomapro.fi Sateenkaariperheet ry 7b50 Schildts & Söderströms Ab 6g100 www.sets.fi Seksuaalinen Tasavertaisuus – Sexuellt Likaberättigande Seta ry 7kvt11 www.seta.fi Seppälän Koulukuvat Oy 6g148 www.koulukuvat.com SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry 7kvt22 www.sey.fi Sirkulta.fi / Tmi Sirkku Hannila 6h131 www.sirkulta.fi Sisäilmainfopiste 6h56 Skills Finland ry 7b51 www.skillsfinland.com Smart Wall Paint 6h97 Solidaarisuus 7kvt23 www.solidaarisuus.fi Soveltava Liikunta SoveLi 6g60 Starsoft Oy 6f141 www.starsoft.fi Step Systems Oy 6e71 www.stepsystems.fi


NÄYTTEILLEASETTAJAT Utställare Storia Kustannus Oy 6g128 www.historialehti.fi www.taikalehti.fi SubjectAid Oy 6c110 www.subjectaid.fi Suomen Ampumaurheiluliitto 6g60 www.ampumaurheiluliitto.fi Suomen Antidopingtoimikunta 6g60 www.antidoping.fi Suomen Ardino Oy / Sim Sensitive 7h38 Suomen erityiskasvatuksen liitto ry 6b61 Suomen kansallismuseo 6f135 www.nba.fi/fi/kansallismuseo Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto 6g60 www.skrl.fi Suomen kieltenopettajien liitto, SUKOL ry 6b61 Suomen Kinesiologiayhdistys ry 6d59 www.kinesiologia.fi Suomen kirjainstituutin säätiö 6g136 www.kirjainstituutti.fi Suomen Kirjatukku Oy / Hobboks 6b121 www.antikka.net Suomen Kotiseutuliitto 6g131 Suomen Koulupalvelu Oy 6f149 www.suomenkoulupalvelu.fi Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry 6g130 www.kullttuuriperintokasvatus.fi Suomen Latu 6g60 www.suomenlatu.fi www.tunturiin.fi Suomen Lions-liitto r.y. 6h78 www.lions.fi/quest.fi Suomen Luokanopettajat ry 6b61 Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry 7kvt18 www.luontokoulut.fi Suomen Lähetysseura ry 7kvt29 www.suomenlahetysseura.fi Suomen Metsäyhdistys ry 7e42 www.smy.fi Suomen Mielenterveysseura ry 6b59 www.mielenterveysseura.fi Suomen museoliitto ry 6f73 www.museoliitto.fi Suomen musiikinopettajien liitto SMOL ry – Musiklärarförbundet i Finland rf 6d111 Suomen nuorisokeskusyhdistys ry 7d50 www.snk.fi Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry 7kvt7 www.alli.fi Suomen Olympia-Akatemia 6g60 www.noc.fi Suomen Pakolaisapu ry 7kvt20, 6e70 www.pakolaisapu.fi Suomen Palopäällystöliitto – Finlands Brandbefälsförbund 7g21 Suomen Paperipyyhe Oy 6f119 Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry 6d69 www.partio.fi Suomen Pesäpalloliitto ry 6g60 www.pesis.fi Suomen Punainen Risti 7e50 www.redcross.fi Suomen Purjehdus ja Veneily ry 6g60 www.purjehdusjaveneily.fi Suomen Rehtorit r.y. 6d110 www.surefire.fi Suomen Shakkiliitto ry 6g58 www.shakkiliitto.net Suomen sovittelufoorumi ry 6h80 www.sovittelu.fi

Suomen Squashliitto 6g60 www.squash.fi Suomen Sulkapalloliitto 6g60 www.sulkapallo.fi Suomen Suunnistusliitto 6g60 www.ssl.fi Suomen Tanssiurheiluliitto 6g60 www.tanssiurheilu.fi Suomen Tennisliitto 6g60 www.tennis.fi Suomen tietokirjailijat ry 6d91 www.suomentietokirjailijat.fi Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry 6e68 www.profur.fi Suomen UNICEF ry 7kvt17, 6e70 www.unicef.fi Suomen UN Women – Finlands UN Women ry 6e70 Suomen Urheiluliitto 6g60 www.sul.fi Suomen ympäristökasvatuksen seura ry 7kvt18 www.ymparistokasvatus.fi Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry 6g60 www.vammaisurheilu.fi Suomen Vanhempainliitto ry – Finlands Föräldraförbund rf 6d61 www.vanhempainliitto.fi Suomen YK-liitto – Finlands FN-Förbund 6e70 www.ykliitto.fi Svenska folkskolans vänner r.f. 6h109 Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC rf 6h121 www.slc.fi Svenska skolan för synskadade /SPERES 6h120 www.speres.fi Sydkusten, Kulturfonden ja SFV 6h109 www.sydkusten.fi Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry 6g91 www.sahkoturva.info

T Tabletkoulu Oy 6b80 www.tabletkoulu.fi Tactic Games 6f148 www.tactic.net Taksvärkki ry 7kvt12 www.taksvarkki.fi Yrityskylä 6g89 www.yrityskyla.fi Tarina-Asu Oy 6h35 Tasa-arvovaltuutetun toimisto 6g84 www.tasa-arvo.fi Taulukeskus TK-Team Oy Ab 6d149 www.tk-team.com Utbildnings- och utvecklingscentret Palmenia, Helsingfors universitet 6h111 Teatterimuseo 6g138 www.teatterimuseo.fi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry 6f74 Teknisten aineiden opettajat, TAO ry 6b61 Tekstiiliopettajaliitto, TOL ry 6b61 Tempera Oy 6f121 www.tempera.com Terve koululainen -hanke 6g60 www.tervekoululainen.fi Tevella Oy 6e111 www.tevella.fi

Tiedekeskussäätiö 6g99 www.heureka.fi TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry 6h84 www.tieke.fi Turun vapaa-aikatoimiala 6g59 www.turku.fi/kulttuuri Turun yliopisto 6d118 www.utu.fi Tutoris Oy 6g78 www.tutoris.fi Typing Master Finland Oy 7e30 www.typingmaster.com Työterveyslaitos 6c81 www.ttl.fi

U Ulkoasiainministeriö: Eurooppatiedotus, Kehitysviestintä / Globaalikasvatus 6a79 www.eurooppatiedotus.fi www.formin.finland.fi Understödsföreningen för svenska kulturfonden i Finland rf 6h109 Urheilumuseo 6f139 www.urheilumuseo.fi Urheiluopistojen yhdistys ry 6g69 Utbildningsstyrelsen 6g101 www.utbildningsstyrelsen.fi

V, W WALDNER Labor- und Schuleinrichtungen GmbH 6h99 Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry 6g60 www.valo.fi Valteri – Oppimisen ja koulunkäynnin tuen verkosto 6e80 www.valteri.fi Vantaan kaupunki 6a59 www.vantaa.fi Vapaa-ajattelijain Liitto – Fritänkarnas Förbund ry 7kvt4 www.vapaa-ajattelijat.fi A. Wennström Oy 6h129 www.awennstrom.fi WhileOnTheMove Oy 6f130 www.whileonthemove.com Vihreä Agentti Oy 7h49 www.vihreaagentti.fi Voima Kustannus Oy 6h81 www.voima.fi WWF Suomi 6g71 www.wwf.fi Väestöliitto ry 7kvt3, 6e70 www.vaestoliitto.fi

Y Yhteiset Lapsemme ry 7kvt26 www.yhteisetlapsemme.fi Yleisradio 6a81, 7a21 Ylioppilastutkintolautakunta, Digabi 6c111

Å, Ä Åbo Akademi CLL Äidinkielen opettajain liitto, ÄOL ry

6g110 6b61

Messuoppaan tiedot perustuvat näytteille­asettajien 20.11.2014 mennessä jättämiin tietoihin. Messukeskus ei vastaa virheellisyyksistä.


Aika ja paikka 23.–24.1.2015 Messukeskus Messuaukio 1, 00520 Helsinki

Messukeskukseen on helppo tulla kaikista ilmansuunnista! Raitiovaunut 7A, 7B ja 9 pysähtyvät Messukeskuksen eteläisen sisäänkäynnin edessä. Kauko- ja lähijunat pysähtyvät Pasilan asemalla, josta on 300 metrin kävelymatka Messukeskukseen. Helsinki-Vantaan lentokentältä on Messukeskukseen 13 kilometriä. Taksiasema sijaitsee Messukeskuksen eteläisen sisäänkäynnin edessä.

Sisäänkäynnit Eteläinen ja pohjoinen sisäänkäynti

Neuvonta Infopiste on avoinna messujen aukioloaikoina eteläisellä sisäänkäynnillä.

Vaatesäilytys 2,50 €/hlö Naulakoista eteläinen, pohjoinen ja läntinen on varattuna Educalle, erillinen matkalaukkunaulakko hallissa 4.

Aukioloajat pe 23.1. klo 10–18, la 24.1. klo 10–17

Ravintolapalvelut Messukeskuksessa on lukuisia ravintoloita. Tiedustelut: Fazer Ravintolat, fazer.sales@messukeskus.com

Pysäköinti 11 €/kerta (Ratapihantie 17)

Pohjoinen sisäänkäynti

Pankkiautomaatit Lasigalleriassa ja Alagalleriassa

Muutokset tämän messulehden tietoihin mahdollisia. Tarkista päivitetyt tiedot osoitteesta www.educamessut.fi

Ensiapu Alagalleriassa, p. 040 450 3237 Järjestäjät Messukeskus, www.messukeskus.com Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, www.oaj.fi

6 149

145

133 131

129 125 121 111 109 103 101 Hörnan 6h 128 120 108 106 139 Scen 109 101 121

99 97 93 91

138 130

141

Kult- 130 tuuri-131 tori

148

138 136 134

149

141

139 137 135

129 121

119 111

6f

107 109

101

131

145 141

121

111

101

95

91

94 92 90

100

130

148 129

128

6g 110

94 92 99

99 95 98

90

99

91

89 85 83 81 79 6h 84 80 78

72 70

79

71

69 65 61

78 74 72 70 78 76 74 73 72

60

89 85 81 6g 88 84 80 81

91 6f

130 138 131

129 121 119 111

6d

98 101 99

110 118 Rehtorit

Taito

6c 121

WC

OAJ

69

60

61

KLL

81

61

71

95 91

119 111

70

68 64 60

81

89

79

71

69 65 61

59 51 7d

91

6b

58 50

Opettajan Olohuone

89 81 6c 101

38

32

81

7b 70

80 89 6a

81

79

71

69

60

58 50

61

59 51

Eteläinen sisäänkäynti Itäinen sisäänkäynti

21

7g

30 7f

Tieto 31 32 30 33

49

41

39 35 31

22 23 21 24

27

14 15 13 16 12 11

1 7a

20

30

35 33 31

39

48 42 40

17 18

59 51

29 27 21 19 17 11 7h

21 7e

20 19

6b

91

37 35 33 31

58 50 6d

118 110

39

7e 80

90

119 111

121

71

68

51 49 7h 58 56 50 48 54 53 57 49 59 51 7g 58 50 57 53 59 51 7f 58 50 56 52 57 53 59 51

6e

128 120 118 110

Tietoiskulava

Mediakasvatuksen tori

79 77

82 80

89 85

6e 149 141

7

Tahto

Kansalaisvaikuttamisen tori

WC

26 25

28

38 32 30

29

36 37 39 35 31

8 7 9 6 5 10 4

2

3

Tulevaisuuden luokkahuone

20 7d

21 23

25 24 20 7b 21 23

39 7a

21

Visio


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.