Page 1


Acest material devoțional este o unealtă utilă pentru creșterea ta spirituală: te ajută să te adâncești în Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi, să meditezi asupra lui și să te întrebi: „Doamne, ce vrei să-mi spui?”

Bob Gass

United Christian Broadcasters UCB

(Uniunea Radiodifuzorilor Creștini) este un grup internațional de radiodifuziune și media creștine fondat în Noua Zeelandă la începutul anilor ‘60. În 1976 a fost înființat primul post de radio creștin, care apoi s-a extinspe întreg teritoriul Noii Zeelande. Treptat s-au instituit filiale UCB în Australia, Marea Britanie și în mai multe țări, astfel încât la ora actuală UCB operează în peste 25 de state din întreaga lume, printre care se numără și România. Toate fundațiile UCB sunt organizații nonprofit, susținute de voluntari și din donațiile generoase ale cititorilor și ascultătorilor noștri, ca dumneavoastră. Prin intermediul afiliaților din peste 25 de țări, UCB operează prin posturi publice de radio și televiziune și difuzează devoționalul zilnic gratuit al lui Bob Gass, Word for You Today (Mesajul de azi) și word4u2day. Bob Gass a început să scrie devoționalele zilnice începând cu anul 1992, sub forma unor texte inspiraționale bazate pe principii biblice, pe care le-a strâns timp de 40 de ani în urma implicării în conducerea bisericii pe care a păstorit-o.

Fundația Misiunea Creștină UCB

Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea, județul Bihor, CP 40 Web: www.mesajuldeazi.ro E-mail: info@mesajuldeazi.ro Telefon: +4 0770 992766 (luni - vineri între orele 8.00 și 16.00) ISBN 978-973-0-28776-9


Fundația Misiunea Creștină UCB

Fundația Misiunea Creștină UCB a fost înființată în toamna anului 2017, la inițiativa UCB Internațional și Fundația UCB Hungary, în urma solicitării multor creștini de etnie maghiară din România, cititori abonați la ediția în limba maghiară a Mesajului de azi (Mai Ige). Publicația noastră s-a născut din dorința acestora de a promova și de a distribui o publicație similară în limba română rudelor, prietenilor sau colegilor lor români. După multe rugăciuni și negocieri, Fundația Misiunea Creștină UCB România a luat ființă în 2017, începând să distribuie publicația Mesajul de azi din aprilie 2018, scopul fiind transformarea vieților românilor prin puterea Evangheliei lui Isus Cristos.

Mesajul de azi

Varianta în limba română a Word for You Today, Mesajul de azi este o broșură devoțională zilnică, scrisă de Bob Gass și distribuită în toată țara. Publicația se distribuie în mod gratuit datorită donațiilor generoase ale cititorilor noștri. Mesajul de azi în limba română este deja la a 5-a ediție, ajungând să fie tipărit într-un tiraj trimestrial de 40 000 de exemplare. Printre cititorii noștri se numără persoane care provin din diferite denominații creștine, din medii nereligioase sau chiar din închisori. Obiectivul nostru este să slujim fiecărui român care Îl caută pe Dumnezeu, indiferent de mediul religios din care provine, scoțând în evidență cele mai importante mesaje din Biblie, pe care toată lumea are nevoie să le cunoască: relația omului cu Creatorul și nevoia lui de mântuire prin Isus Cristos . În calitate de lucrători ai fundației, ne rugăm și depunem eforturi în fiecare zi pentru a distribui aceste mesaje zilnice de încurajare pentru cei, a căror viață are nevoie de îndrumarea lui Dumnezeu. Facem apel la toți cititorii publicației noastre și îi îndemnăm să participe la această minunată lucrare a lui Dumnezeu. Rugați-vă alături de noi pentru această națiune și sprijiniți-ne prin donația dumneavoastră, ca să contribuim împreună la schimbarea vieților românilor! Metodele prin care puteți dona se găsesc pe ultima pagină. Fiți binecuvântați!

Fundația Misiunea Creștină UCB | Pagină web: www.mesajuldeazi.ro | Tel: 0770 99 27 66


1

ESTE PRIMA DATĂ CÂND CITEȘTI Mesajul de azi?

1 Roagă-te! 2 Citește!

APRILIE

GĂSEȘTE ABORDAREA

POTRIVITĂ „UN OM ÎNZESTRAT CU ŞTIINŢĂ ÎŞI ÎNFRÂNEAZĂ CUVINTELE.” (PROVERBE 17:27, NTLR)

Nu este suficient să ai răspunsurile potrivite; ai nevoie și de abordarea potrivită. Degeaba ai idei bune și dai sfaturi sănătoase; dacă încerci să le îndeși cu forța pe gâtul altora, ele nu își vor atinge scopul. Înțelepciunea înseamnă să spui lucrul potrivit la momentul potrivit în modul potrivit. „Un om înzestrat cu ştiinţă îşi înfrânează cuvintele şi cel înţelept are un duh calm.” Dacă încerci să ajuți un om să se schimbe, dar nu îl abordezi cu dragoste și smerenie, eforturile tale vor fi zadarnice – ba mai mult, vei ajunge să îl îndepărtezi. Cei mai mulți oameni își cunosc problemele. Probabil se luptă cu ele de ceva vreme și își doresc din suflet să le rezolve. Dar dacă nu ești pregătit să primești un răspuns de genul: „Cine ești tu să-mi spui mie ce să fac?”, trebuie să găsești abordarea potrivită. „Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase” (Proverbe 16:24). Isus a spus: „Veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va elibera” (Ioan 8:32, NTR). Dacă oamenii nu primesc adevărul așa cum îl împărtășești tu, poate că în mare parte e vina ta. Fostul capelan al Senatului Statelor Unite, Richard Halverson, scrie: „Le poți oferi oamenilor cuvintele tale sub formă de gloanțe sau sub formă de semințe. Le poți lansa ca pe niște proiectile sau le poți semăna. Ideile lansate ca niște gloanțe ucid inspirația și motivația, pe când ideile semănate prind rădăcini, cresc și aduc roade în viața în care au fost plantate. Dar există un risc: odată ce devin parte din viața în care au fost plantate, probabil nu ți se vor mai recunoaște meritele pentru ideea care a pornit de la tine. Însă dacă ești dispus să renunți la recunoașterea meritelor ... vei culege o recoltă bogată.” Așadar, mesajul de azi pentru tine este: Găsește abordarea potrivită.

Cere-I lui Dumnezeu să-ți vorbească în timp ce citești Cuvântul Lui. Citește versetul, apoi meditația!

3 Aplică!

LUNI

Gândește-te cum poți pune în aplicare ceea ce ai citit în viața ta.

4 Roagă-te!

Roagă-L pe Dumnezeu să-ți modeleze viața prin citirea zilnică a meditațiilor și prin rugăciune.*

*Te încurajăm să citești Cuvântul lui Dumnezeu zilnic și vei vedea cum prezența Lui îți va transforma viața. 2


CONTINUĂ SĂ DEVII MAI BUN „CA NU CUMVA, ... EU ÎNSUMI SĂ FIU DESCALIFICAT.” (1 CORINTENI 9:27, NTR)

Pavel scrie: „Nu ştiţi că cei ce aleargă în arenă, aleargă toţi, însă numai unul primeşte premiul? Alergaţi deci în aşa fel încât să câştigaţi. Fiecare din cei ce iau parte la competiţie se înfrânează în toate lucrurile. Ei fac aceasta ca să primească o coroană pieritoare, însă noi alergăm pentru una nepieritoare. Prin urmare, eu alerg astfel, nu ca la întâmplare, lovesc cu pumnii astfel, nu ca unul care loveşte în vânt, ci mă lupt cu trupul meu şi-l ţin sub stăpânire, ca nu cumva, după ce am predicat altora, eu însumi să fiu descalificat” (versetele 24-27, NTR). Dacă nu preiei controlul asupra vieții tale, vei trăi tot timpul știind că nu îți aparții ție, ci acelui lucru sau acelei persoane care te controlează. Dacă vrei să devii din ce în ce mai bun, trebuie să ții întotdeauna seama de următoarele trei aspecte: 1) Lectura. David a spus: „Ce mult iubesc eu Legea Ta! Toată ziua cuget la ea!” (Psalmul

MARȚI

APRILIE

2

119:97, NTR). Disciplinează-te să citești în fiecare zi ceva care să te ajute din punct de vedere spiritual, emoțional, relațional și profesional. Și pune Biblia în fruntea listei de cărți pe care trebuie să le citești. 2) Răsplata. Autorul Mike Delaney remarca: „Orice afacere sau industrie care îi răsplătește în mod egal pe greierii care se distrează în loc să muncească și pe furnicuțele care muncesc cu sârguință, mai devreme sau mai târziu va ajunge să aibă pe statul de plată mai mulți greieri decât furnicuțe. Ceea ce răsplătești – fie bun sau rău – în tine și în alții, aceea vei primi din ce în ce mai mult.” 3) Rezultatele. Data viitoare când vei avea o sarcină de îndeplinit și vei vrea să faci ceea ce e mai ușor și nu ceea ce trebuie, schimbă-ți perspectiva. Gândește-te la beneficiile ce decurg din a face ceea ce este bine și dă-i drumul. În loc să te concentrezi asupra sarcinii, concentrează-te asupra răsplătirii.

FĂ CEVA! „AM FOST ZIDIŢI ÎN CRISTOS ISUS PENTRU FAPTELE BUNE PE CARE LE-A PREGĂTIT DUMNEZEU MAI DINAINTE, CA SĂ UMBLĂM ÎN ELE.” (EFESENI 2:10)

Biblia spune că „am fost zidiţi în Cristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.” Trăim niște vremuri cumplite. Un miliard de oameni suferă de foame, alte milioane sunt victime ale traficului de persoane, iar molimele îngenunchează națiuni întregi. În fiecare an, aproape două milioane de copii sunt prinși și exploatați în rețeaua comerțului sexual internațional. În cele câteva minute de care ai nevoie pentru a parcurge materialul devoțional de azi, aproape 90 de copii mor de boli ce ar fi putut fi prevenite. Mai mult de jumătate din populația Africii nu are acces la servicii medicale moderne. Ca urmare a acestui fapt, zece milioane de oameni mor în fiecare an din pricina unor boli precum diareea, afecțiunile respiratorii acute, malaria și rujeola. Și multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite cu o singură injecție.

MIERCURI APRILIE

3

Vei întreba: „Ce pot eu să fac?” Dumnezeu răspunde la rugăciune, așa că poți să te rogi pentru cei aflați în suferință. Poți să dăruiești – oricât de mult sau de puțin. Și poți să te implici ca voluntar. Ești înconjurat de o mulțime de cauze deosebite care au nevoie de oameni. Știi de ce ar trebui să te implici? Pentru că viața trece repede și, dacă nu ești atent, te vei trezi într-o zi că ți-ai ratat unica șansă de a trăi cu adevărat. Unii oameni nu se gândesc la asemenea lucruri. Trudesc și se târăsc prin viață fără a ridica privirea. Trăiesc și mor fără să se întrebe vreodată de ce. Dacă vrei ca viața ta să conteze, trăiește-o în așa fel încât lumea să se bucure că ai trăit. Ai fost creat și răscumpărat „pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte [ca să umbli în ele].” Iar când vei sta înaintea lui Dumnezeu, El te va întreba cât de bine ți-ai îndeplinit sarcina aceasta și te va răsplăti în consecință. 3


4

JOI

5

VINERI

„IATĂ-MĂ, TRIMITE-MĂ!” APRILIE „EU AM RĂSPUNS: «IATĂ-MĂ, TRIMITE-MĂ!»” (ISAIA 6:8) Isaia scrie: unde vrea Dumnezeu să mergem, când tot ce „Am auzit glasul Domnului, întrebând: «Pe trebuie să facem e să spunem pur și simplu: cine să trimit şi cine va merge pentru Noi?» „Iată-mă”? Este sarcina lui Dumnezeu să ne Eu am răspuns: «Iată-mă, trimite-mă!» El a ducă acolo unde vrea să mergem; sarcina zis atunci: «Du-te!»” (versetele 8-9). noastră este să ne punem la dispoziția Lui. În versetele ce preced acest text, Isaia vine Ca un medic care este de gardă, sau ca înaintea Domnului cu tot felul de scuze și ex- un ofițer de poliție care este de serviciu, sau plicații cum că nu e calificat pentru lucrarea ca un pompier care este la datorie – Dumaceasta. Însă în Împărăția lui Dumnezeu, che- nezeu caută să vadă că suntem pregătiți să marea bate calificarea la orice oră! răspundem la chemare. Uneori El ne cheamă Iar testul suprem nu îl reprezintă experiența să facem ceva ce nu am face în mod obișnuit sau priceperea, ci disponibilitatea și dorința de ca să ne arătăm dragostea față de vecinul a învăța. Dacă ești dispus să pornești când de peste drum. Dumnezeu îți dă undă verde, El te va duce în Alteori El ne cheamă să ne mutăm de cealocuri inaccesibile și te va ajuta să înfăptuiești laltă parte a globului pământesc. Dar întotlucruri imposibile. Avraam, Iacov, Iosif, Estera, deauna totul începe cu această rugăciune a Moise, Samuel, David și Isaia au cu toții un disponibilității cuprinsă în două cuvinte: lucru în comun. Cu toții au spus: „Iată-mă.” „Iată-mă.” Asta a spus Moise în fața rugului Nu ți se pare ironic că noi risipim atât de mult aprins. Asta a spus Caleb când a pus în sfârșit timp și atât de multă energie încercând să piciorul în Țara Promisă. ne dăm seama cum am putea ajunge acolo Și asta așteaptă Dumnezeu să spui și tu azi.

APRILIE

ALES ȘI RÂNDUIT DE DUMNEZEU (1) „EU V-AM ALES PE VOI; ŞI V-AM RÂNDUIT.” (IOAN 15:16)

Isus a spus: „Nu voi M-aţi ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; şi v-am rânduit să mergeţi şi să aduceţi rod, şi roada voastră să rămână.” Este foarte important felul în care începi o relație. Pentru ca ea să funcționeze așa cum trebuie, toți cei implicați trebuie să se simtă în siguranță. De exemplu, atunci când cineva te invită la cină, te aștepți ca persoana respectivă să respecte anumite obligații de natură socială. Nu trebuie să te întrebi dacă vei fi bine primit, dacă va fi suficientă mâncare sau dacă vei avea loc la masă. Toate acestea sunt aspecte care te-ar putea preocupa dacă ai apărea neinvitat. La fel, când știi că ai fost „ales și rânduit” de Dumnezeu, ești încrezător. Înseamnă că ești acceptat; nu trebuie să susții o întreagă campanie pentru a fi ales. Dacă ai impresia că cei câțiva pași pe care i-ai făcut spre altarul bisericii pentru a-ți da viața lui Cristos înseamnă că tu L-ai ales pe

4

Dumnezeu, te înșeli amarnic! Dumnezeu te-a ales pe tine pentru două motive: ca să te binecuvânteze și ca să te facă o binecuvântare pentru alții (vezi Geneza 12:2). Însă s-ar putea ca la început nu toate binecuvântările Lui să fie lucruri care să te umple de bucurie. Biblia vorbește despre o binecuvântare pe care „nu veţi mai avea loc unde s-o ţineţi” (Maleahi 3:10, NTR). Uneori binecuvântările lui Dumnezeu sunt atât de copleșitoare, încât atunci când începe să le reverse peste tine, îți spui: „Nu știu dacă pot să fac față.” Și ai avea dreptate – dacă tu ai fi fost cel care a inițiat relația! Dar nu tu L-ai ales pe Dumnezeu, ci El te-a ales pe tine. Și El îl echipează pe cel pe care îl alege. Tot ce trebuie să faci este să fii deschis și pregătit să Îi răspunzi. „Dăruiţi-vă pe voi înşivă, cu totul, lui Dumnezeu ... să fiţi unelte în mâna lui Dumnezeu, spre a fi folosiţi în scopuri înalte şi măreţe” (Romani 6:13, NTIT).


„Dăruiţi-vă

pe voi înşivă, cu totul, lui Dumnezeu … să fiţi unelte în mâna lui Dumnezeu, spre a fi folosiţi în scopuri înalte şi măreţe” (Romani 6:13, NTIT)

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro ALES ȘI RÂNDUIT DE DUMNEZEU (2) „ACUM AȚI FOST PE DEPLIN ÎNFIAȚI ȘI SUNTEȚI AI LUI.” (GALATENI 4:5, TRADUCERE DUPĂ MSG)

Cuvântul „rânduit” înseamnă că Dumnezeu a stabilit că anumite lucruri se vor petrece în viața ta în anumite momente. Uneori oamenii trebuie să își schimbe stilul de viață ca să facă loc în viața lor unui copil născut dintr-o sarcină neașteptată, dar nimeni nu adoptă un copil din întâmplare. Gândește-te la acest lucru: Dumnezeu te-a ales cu toate că îți știa dinainte toate slăbiciunile. „Acum ați fost pe deplin înfiați și sunteți ai Lui ... moștenitori cu acces neîngrădit la El” (versetele 5-7, traducere după MSG). Nu trebuie să te întrebi niciodată dacă poți sau nu să te apropii de Tatăl tău ceresc, pentru că El este mereu gata să te primească. Ai un loc rezervat la masa Lui. „Tu îmi întinzi masa în faţa potrivnicilor mei” (Psalmul 23:5). Asta înseamnă că obstacolele și opoziția altora nu îți pot fura binecuvântarea lui Dumnezeu. A fi „ales și rânduit” e ca și cum ai avea un

SÂMBĂTĂ APRILIE

6

card de platină: beneficiezi de tratament preferențial! Însă acest lucru nu îți permite să trăiești cum vrei. Unii dintre noi suntem asemenea băiețelului care s-a rugat: „Doamne, fă-mă să fiu cuminte. Dar dacă nu poți, nu-Ți face griji – mă distrez de minune așa cum sunt!” Nu, „Domnul îl disciplinează pe cel pe care-l iubeşte ... pe orice fiu pe care-l primeşte” (Evrei 12:6, NTR). Disciplinarea Domnului nu înseamnă respingere, ci e o dovadă a dragostei Lui! Nu ai fost ales și rânduit datorită rasei, virtuților, darurilor, talentelor, înfățișării și inteligenței tale. Dumnezeu te-a ales pentru că te iubește și pentru că are un plan special pentru viața ta. Partea cea mai grozavă e că El îți va da puterea și uneltele necesare pentru a duce acel plan la îndeplinire. „Acela Care a început în voi o bună lucrare, o va termina” (Filipeni 1:6, NTR). 5


7

DUMINICĂ APRILIE

ALES ȘI RÂNDUIT DE DUMNEZEU (3) „MĂ VOI RIDICA, MĂ VOI DUCE LA TATĂL MEU.” (LUCA 15:18, NTR)

Odată ce ai înțeles că Dumnezeu te-a „ales și rânduit” ca să realizezi anumite lucruri, multe din întrebările tale rămase până acum fără răspuns vor începe să se clarifice. Ca de pildă de ce vezi lucrurile altfel decât alți oameni, sau de ce te simți îmboldit să mergi mai departe în timp ce alții se mulțumesc să stea acolo unde se află. Pavel spunea: „Cu mult timp înainte de a fi auzit noi de Cristos, El avea planuri de viață plină de slavă pentru noi” (Efeseni 1:11, traducere după MSG). Ai fost ales și rânduit special pentru o anumită lucrare. De ce? Pentru că Dumnezeu vrea să facă anumite lucruri prin tine. De aceea ai ajuns până aici. De aceea continui să te ridici ori de câte ori Satan încearcă să te nimicească. Iată două motive pentru care trebuie să înțelegi acest adevăr: 1) Dacă crezi că Dumnezeu te-a ales pentru că ești un mare om al rugăciunii, sau pentru că petreci ore în șir citind Biblia, sau pentru

că ai un caracter ireproșabil, în clipa în care vei reduce viteza sau vei păși strâmb, diavolul se va repezi asupra ta și îți va spune că Dumnezeu nu te va mai accepta acum. 2) Dar dacă știi care este statutul tău înaintea lui Dumnezeu, vei putea spune: „Chiar dacă mi-e greu, și mă împleticesc pe cale, și uneori nu îmi iese totul așa cum aș vrea, pot să merg oricând la Dumnezeu, pentru că El m-a ales pe mine.” Ce gând plin de putere! Este o informație pe care diavolul nu vrea să o deții, pentru că îți va schimba modul în care gândești, felul în care privești lumea și nivelul încrederii tale. Chiar dacă a căzut – s-a prăbușit de-a dreptul – și a ajuns să miroase ca porcii pe care îi hrănea, fiul rătăcitor a putut spune: „Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu.” Fii plin de bucurie, căci Dumnezeu este în continuare Tatăl tău, chiar dacă ai greșit. Pocăiește-te, întoarce-te și rededică-te – ai fost „ales și rânduit”.

Fii plin de bucurie, căci Dumnezeu este Tatăl tău.

8

LUNI

ALES ȘI RÂNDUIT DE DUMNEZEU (4) „V-AM RÂNDUIT ... SĂ ADUCEŢI ROD.” (IOAN 15:16)

APRILIE

Unul din sensurile cuvântului „a rândui” este acela de a stabili. Dumnezeu te-a creat și te-a „stabilit” cu un scop clar în minte. El a ales direcția vieții tale. El te-a păzit atunci când credeai că nu mai scapi. El te-a îmboldit atunci când credeai că nu mai ai putere. „Domnul întăreşte paşii omului, când Îi place calea lui; dacă se întâmplă să cadă, nu este doborât de tot, căci Domnul îl apucă de mână” (Psalmul 37:23-24). El vrea să fii biruitor. „Orice armă făurită împotriva ta va fi fără putere .... Aceasta este moştenirea robilor Domnului” (Isaia 54:17). Asta înseamnă că atacurile îndreptate împotriva ta nu vor avea sorți de izbândă! Însă faptul că ai fost ales de Dumnezeu nu înseamnă că poți să faci tot ce te taie capul. Pavel spunea: „Ce vom zice, dar? Să păcătuim mereu, ca să se înmulţească harul?

Nicidecum! Noi, care am murit faţă de păcat, cum să mai trăim în păcat?” (Romani 6:1-2). Când ești ales și rânduit de Dumnezeu, ești sigur de poziția ta în Cristos chiar și atunci când starea ta nu este chiar așa cum ar trebui să fie. Și tocmai de aceea îngăduie Dumnezeu încercările și necazurile. El știe de ce e nevoie ca să rămâi dependent de El și să dezvolți rădăcini puternice. Prima poruncă pe care i-a dat-o Dumnezeu omului a fost: „Fiți roditori!” (vezi Geneza 1:28, NTR). El vrea să fii productiv și să ai parte de succes în toate aspectele vieții tale. Isus a spus: „Tatălui vostru Îi face plăcere să vă dea Împărăţia [să vă ofere avantajele vieții în Împărăție]” (Luca 12:32, traducere după AMPC). Odată ce duhul tău a absorbit această idee, ea îți va schimba viața! 6


„Ai fost ales și rânduit special pentru o anumită lucrare.

De ce? Pentru că Dumnezeu vrea să facă anumite lucruri prin tine.”

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro ALES ȘI RÂNDUIT DE DUMNEZEU (5) „FIUL ... ŢINE TOATE LUCRURILE CU CUVÂNTUL PUTERII LUI.” (EVREI 1:3)

Ești atât de concentrat asupra necazurilor tale, încât ai uitat ce spune Cuvântul lui Dumnezeu? „Bunătatea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele” (Psalmul 23:6, NTR). Știm cu toții de necazurile lui Iov, dar uităm că ele au reprezentat o perioadă relativ scurtă dintr-o viață de altfel binecuvântată din belșug. Timpul petrecut de Iosif în temniță a fost eclipsat de anii în care s-a bucurat de influență și privilegii în calitate de al doilea om în regat, după faraon. Îți vine greu să te bucuri de binecuvântări pentru că te temi că ele nu vor dura? Poate te-ai obișnuit în așa măsură cu necazurile, încât parcă aștepți să se ivească în orice clipă – ca și cum ai sta tolănit într-un fotoliu confortabil dar nu ai reuși să te relaxezi. E timpul să încetezi să te mai îngrijorezi și să începi să crezi promisiunile pe care ți le-a făcut Dumnezeu!

7

MARȚI

APRILIE

9

Nu te-a adus până aici ca să te abandoneze. Nu, El te-a rânduit să aduci roadă care să rămână. Bucurie și succes care să dăinuiască – acesta este planul lui Dumnezeu pentru tine! Biblia spune: „Fiul ... ţine toate lucrurile cu cuvântul puterii Lui.” Dumnezeu nu rostește un cuvânt peste viața ta pentru ca apoi să lase totul să se ducă de râpă. El a spus: „Al Meu Cuvânt ... va reuşi în lucrul pentru care l-am trimis” (Isaia 55:11, NTR). În Geneza 1:14, Dumnezeu a spus: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte.” Și ce crezi? Același soare strălucește și azi datorită cuvântului prin care a luat ființă – și va străluci și mâine. Dacă Dumnezeu a făcut acest lucru pentru un corp ceresc fără viață, cum este Soarele, nu crezi că El îți va purta de grijă și ție? Crede că ai fost ales și rânduit de Dumnezeu!


fișa de comandă

Vă rog să-mi trimiteți Mesajul de azi în fiecare trimestru în

exemplare!

Nume:* ___________________________________________________________________________________________ Localitate:* _____________________________________________________________________________________ Stradă:* _________________________________________________________ Nr.:* _________________________ Bloc: ____________________________ Scară: _______________________ Apartament: _____________ Județ: ___________________________ Sector:______________________ Cod poștal: _______________ Adresă de e-mail: ___________________________________________________________________________ Număr de telefon:* _________________________________________________________________________

Fundația Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea, jud. Bihor

10

MIERCURI

FII PREGĂTIT SĂ PRIMEȘTI „ÎNŢELEPTUL ASCULTĂ SFATURILE.” (PROVERBE 12:15)

APRILIE

Faptul că ești pregătit să primești poate schimba totul! De exemplu acum, în timp ce citești aceste rânduri, dacă te declari pregătit să primești ce are Dumnezeu pentru tine și Îi spui Domnului: „Voi acționa pe baza a ceea ce îmi vei arăta”, vei avea mult mai mult de câștigat decât dacă le vei citi pur și simplu ca să găsești motivare sau inspirație. Să respingi sau să primești – este o decizie pe care o iei în fiecare zi. Nimic nu moare mai repede decât o idee nouă într-o minte închisă. Este imposibil să înveți dacă ai impresia că deja știi totul. Unul din motivele pentru care Isus a avut o reacție atât de virulentă față de farisei, a fost faptul că ei au refuzat să primească ce avea El de spus. Dacă mintea nu este corect poziționată, ea devine un microscop care mărește mărunțișurile și nu poate cuprinde lucrurile mari. Orice situație, dacă este privită în mod adecvat, este

8

o oportunitate. Dar oportunitățile nu cad din cer dacă nu ești pregătit să le prinzi atunci când cad. Când nu ești pregătit să primești, e ca și cum ai cere să primești cât intră într-o baniță, dar tu ții în mână o cană. De mult prea multe ori mintea noastră este orientată greșit. Căutăm roșul și nu vedem albastrul; spunem „mâine” când Dumnezeu zice „acum”. Ne uităm peste tot și nu vedem răspunsul care este chiar sub nasul nostru. Când ești poziționat corect, ești gata să primești tot ce are Dumnezeu pentru tine. Biblia folosește de multe ori cuvântul „simplu”. La originile sale, acest cuvânt însemna „greoi, obtuz și încet” și îi descria pe aceia care nu erau sensibili și receptivi la ideile altora. Dumnezeu îți va vorbi prin oameni, dar dacă nu asculți, nu ai cum să auzi ce are El să îți spună. Așadar, azi fii pregătit să primești.


comandă Mesajul de azi!

împărtășește-ți CREDINȚA dă mai departe PUBLICAȚIA! E-mail: info@mesajuldeazi.ro Pagină web: www.mesajuldeazi.ro Tel: 0770 99 27 66 CERE ÎN RUGĂCIUNE BUNĂVOINȚA LUI DUMNEZEU „CĂCI TU BINECUVÂNTEZI PE CEL NEPRIHĂNIT, DOAMNE, ... CU BUNĂVOINŢA TA.” (PSALMUL 5:12)

Când ceri cuiva să îți arate bunăvoință, ceri ceva ce persoana respectivă nu îți datorează. Biblia spune despre Dumnezeu: „Tu binecuvântezi pe cel neprihănit ... cu bunăvoinţa Ta.” „Neprihănit” nu înseamnă fără cusur, pentru că atunci niciun om nu ar fi calificat. Înseamnă să fii îmbrăcat în „neprihănirea lui Dumnezeu”, devenind astfel acceptabil înaintea lui Dumnezeu și calificat să beneficiezi de bunăvoința Lui (vezi 2 Corinteni 5:21). Iată un adevăr pe care trebuie să ți-l însușești. De ce? Pentru că atunci când ai parte de bunăvoința lui Dumnezeu, oamenii încep să se poarte și ei cu bunăvoință față de tine – de multe ori fără să știe de ce! Datorită bunăvoinței lui Dumnezeu a fost posibil ca oameni de care în mod normal nu s-ar fi ales mare lucru să ajungă să facă lucruri mari. Dumnezeu a chemat o adolescentă pe nume Estera să salveze întregul popor evreu. Ea a făcut pasul prin credință, l-a abordat pe

9

JOI

APRILIE

11

împărat fără să fi fost invitată, cu toate că acest lucru era o încălcare a protocolului, și „a căpătat bunăvoinţă înaintea lui” (Estera 5:2, NTR). Dumnezeu a creat o cale ca ea să îndeplinească sarcina pe care i-o încredințase. Fără bunăvoința lui Dumnezeu, Rut, care era dintre Neamuri, nu ar fi putut fi acceptată de iudei. Dar pentru că Dumnezeu a avut un plan pentru viața ei, și pentru că inima ei a fost deschisă înaintea Lui, ea a devenit soția lui Boaz, „un om foarte bogat” (Rut 2:1). Iar din familia pe care au format-o, s-a tras regele David și apoi Însuși Domnul nostru Isus. Ce înseamnă bunăvoința lui Dumnezeu! Biblia spune: „Omul de bine capătă bunăvoinţa Domnului” (Proverbe 12:2). O singură clipă de bunăvoință din partea lui Dumnezeu va face mai mult pentru tine decât o viață întreagă de trudă. Cere chiar azi în rugăciune bunăvoința lui Dumnezeu și începe să o cauți!


12

VINERI

APRILIE

CAUTĂ SĂ ÎL PROSLĂVEȘTI PE DUMNEZEU (1) „PENTRU CA NUMELE DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS SĂ FIE PROSLĂVIT ÎN VOI.” (2 TESALONICENI 1:12)

Bach a compus 256 de cantate, dintre care probabil cea mai cunoscută este „Domnul este bucuria mea”. Aproape patru secole mai târziu, această bucată muzicală este una dintre temele cele mai folosite pentru momentul în care mireasa se îndreaptă spre mirele ei, care o așteaptă la altar. Muzica lui Bach atinge suflete pentru că vine din suflet. Știai că aceste cantate ale lui Bach au fost la origini rugăciuni înainte de a deveni muzică? Înainte de a pune vreo notă pe portativ, Bach scria JJ – Jesu, Juya – în partea de sus a oricărei partituri. Aceste cuvinte înseamnă „Isuse, ajută-mă!” Iar în partea de jos a paginii, la sfârșitul oricărei partituri, scria alte trei litere: SDG. Soli Deo Gloria – „slavă numai lui Dumnezeu”. Viața lui a fost o reprezentare unică a acestui motiv deosebit. La fel este și a ta. Nimeni nu Îi poate aduce slavă lui Dumnezeu așa cum

13

SÂMBĂTĂ APRILIE

tu poți sau în locul tău, pentru că viața ta este o partitură originală. Soli Deo Gloria înseamnă să trăiești pentru un singur spectator; înseamnă să faci ceea ce trebuie din motivul care trebuie. Înseamnă să trăiești pentru aplauzele mâinilor străpunse de piroane. Înseamnă să declari că pentru tine Isus este totul în toate. Numai Isus. Nimic mai mult, nimic mai puțin, nimic altceva. Pavel surprinde această idee atât de frumos: „De aceea ne rugăm necurmat pentru voi, ca Dumnezeul nostru să vă găsească vrednici de chemarea Lui şi să împlinească în voi, cu putere, orice dorinţă de bunătate şi orice lucrare izvorâtă din credinţă, pentru ca Numele Domnului nostru Isus Cristos să fie proslăvit în voi, şi voi în El, potrivit cu harul Dumnezeului nostru şi al Domnului Isus Cristos” (versetele 11-12).

CAUTĂ SĂ ÎL PROSLĂVEȘTI PE DUMNEZEU (2) „ÎNTREG PĂMÂNTUL ESTE PLIN DE SLAVA LUI!” (ISAIA 6:3, NTR)

Distincția dintre sacru și secular este o dihotomie falsă. Toate lucrurile au fost create de Dumnezeu și pentru Dumnezeu – fără excepție. Fiecare notă muzicală, fiecare nuanță din paleta de culori a lumii, fiecare iz ce încântă papilele gustative. Arnold Sommerfeld, fizician și pianist german, a remarcat că un singur atom de hidrogen ce emite 100 de frecvențe este mai muzical decât un pian de concert, care emite doar 87 de frecvențe. Așadar, fiecare atom este o expresie unică a închinării. În opinia compozitorului Leonard Bernstein, cea mai bună traducere a versetului 3 din Geneza 1 nu este „Dumnezeu a zis”, ci „Dumnezeu a cântat”. Atotputernicul a creat cântând fiecare atom și fiecare atom repetă acea melodie cântată la începuturi în armonie perfectă de către Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Instrumente sonice super-sensibile au des-

10

coperit că râmele emit sunete sacadate foarte slabe, iar cântecul balenelor poate călători mii de kilometri prin apă. Lewis Thomas spunea: „Dacă auzul nostru ar fi mai dezvoltat și am putea discerne ciripitul păsărilor marine, sunetul ritmic, ca de timpane, al bancurilor de pești, și armonia îndepărtată a gâzelor ce zboară deasupra pajiștilor scăldate în soare, toate aceste sunete combinate ar putea să ne ridice de la pământ.” Și într-o bună zi exact asta se va întâmpla. Urechile trupurilor noastre glorificate vor auzi împlinirea acestui verset: „Şi pe toate făpturile care sunt în cer, pe pământ, sub pământ, pe mare, şi tot ce se află în aceste locuri, le-am auzit zicând: «A Celui ce şade pe scaunul de domnie şi a Mielului să fie lauda, cinstea, slava şi stăpânirea în vecii vecilor!»” (Apocalipsa 5:13). Azi stabilește-ți drept obiectiv să Îl proslăvești pe Dumnezeu în tot ceea ce faci.


CAUTĂ SĂ ÎL PROSLĂVEȘTI PE DUMNEZEU (3) „ORICE ... FACEŢI, SĂ LE FACEŢI PE TOATE PENTRU SLAVA LUI DUMNEZEU.” (1 CORINTENI 10:31, NTLR)

Există două versete în Scriptură care includ sintagma „orice faceți”. 1) „Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” (Coloseni 3:23, NTRL). Țelul tău în viață ar trebui să fie să îți placă ce muncești și să muncești ce îți place. Dar aceasta nu este neapărat o realitate în toate etapele vieții. Uneori ești chemat să îți faci treaba cât poți de bine pentru o companie, un șef sau un salariu deloc grozave. Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru că ai un loc de muncă ce îți asigură împlinirea nevoilor; există o mulțime de șomeri care ar fi gata oricând să facă schimb de locuri cu tine. 2) „Fie că mâncaţi, fie că beţi sau orice altceva faceţi, să le faceţi pe toate pentru slava lui Dumnezeu.” Cum poți să mănânci și să bei pentru slava lui Dumnezeu? Pavel apelează la imaginea acestor activități zilnice pentru a ilustra un principiu universal.

DUMINICĂ APRILIE

14

Chiar și cele mai banale activități sunt absolut miraculoase. Respiri de aproximativ 33 000 de ori în fiecare zi, dar când I-ai mulțumit ultima oară lui Dumnezeu pentru că poți respira? Avem tendința să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele care ne iau respirația. Și asta e bine. Dar poate ar trebui să Îi mulțumim și pentru celelalte. Viața condusă de scopuri este descrisă în următoarele cuvinte din Catehismul scurt de la Westminster: „Scopul suprem al omului este să Îl glorifice pe Dumnezeu şi să se bucure în El pentru totdeauna.” Mai simplu sau mai clar de atât nu poate fi. Existăm pentru un singur motiv: să Îl proslăvim pe Dumnezeu și să ne bucurăm de El pentru totdeauna. Ești chemat să faci acest lucru indiferent de circumstanțele în care te afli. În orice mod. În orice loc. În orice circumstanțe. Orice. Oricând. Oriunde.

CAUTĂ SĂ ÎL PROSLĂVEȘTI PE DUMNEZEU (4) „VOUĂ VI S-A DAT HARUL ... SĂ PĂTIMIŢI PENTRU EL.” (FILIPENI 1:29)

Gândește-te la Ghetsimani, grădina în care Isus Însuși S-a luptat cu voia lui Dumnezeu. „Depărtează de la Mine paharul acesta” (Marcu 14:36) face referire la paharul mâniei. Isus știa că va trebui să îl bea până la fund. Însă înainte de a face acest lucru, L-a întrebat pe Tatăl dacă poate să îl îndepărteze de la El, dacă nu cumva există o altă cale. Dar apoi a adăugat la rugămintea aceasta rugăciunea supremă a capitulării: „Totuşi, facă-se nu voia Mea, ci a Ta!” (Luca 22:42, NTR). Rugăciunile noastre tind să se concentreze mai mult asupra circumstanțelor exterioare decât a atitudinilor interioare, pentru că am prefera ca Dumnezeu să ne schimbe circumstanțele, nu pe noi. E mult mai ușor așa. Dar pierdem din vedere aspectul cel mai important. Cele mai grele circumstanțe adesea scot la suprafață ce e mai bun în noi. Iar dacă

LUNI

APRILIE

15

lucrurile rele scot la suprafață lucrurile bune, atunci, privind lucrurile în perspectivă, poate că lucrurile rele sunt de fapt lucruri bune. Abia după ce ai fost încercat ai o mărturie pe care să o împărtășești altora. Da, poți fi mântuit fără suferință, dar fără ea nu poți să ajungi la maturitate spirituală sau să fii echipat pentru slujire. Asta nu înseamnă că o cauți, ci că o percepi așa cum este – o oportunitate de a-L proslăvi pe Dumnezeu. Pavel, care a trecut prin suferințe mari, a scris: „Vouă vi s-a dat harul ... să pătimiţi pentru El.” Unde a găsit Pavel asemenea putere? „Eu socotesc că suferinţele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi” (Romani 8:18). Așadar, mesajul de azi pentru tine este: Caută să-L proslăvești pe Dumnezeu în toate circumstanțele vieții tale. 11


16

MARȚI

FEREȘTE-TE DE LINGUȘITORI „UN OM ESTE TESTAT DE LAUDA PE CARE O PRIMEŞTE” (PROVERBE 27:21, NTR)

APRILIE

Cuvântul „a linguși” sau „a flata” are sensul de „a mângâia, a dezmierda, a alinta”. Lingușitorul este cel care te mângâie cu o mână pe spate, în timp ce cu cealaltă îți înfige cuțitul între umeri. Cuvintele lingușitoare sunt acelea pe care cineva ți le spune în față, dar nu și atunci când nu îl auzi. Sunt laude nesincere din motive nesincere. Iar Biblia ne avertizează să ne ferim de ele. „Cel care își lingușește aproapele are gânduri ascunse; probabil plănuiește să profite de el” (Proverbe 29:5, traducere după MSG). Lingușitorii nu îți fac niciun bine. De fapt, Solomon spune că pe termen lung, omul care te critică îți e de mai mare ajutor decât cel care te lingușește. „Cine mustră pe alţii găseşte mai multă bunăvoinţă pe urmă, decât cel cu limba linguşitoare” (Proverbe 28:23).

Când vine vorba de lingușeală, ține întotdeauna seama de următoarele două lucruri: 1) Oferă laude cu măsură, dar cu sinceritate, gândindu-te doar la ce e mai bine pentru persoana în cauză. 2) Primește laudele cu înțelepciune, fără a te lua prea în serios pe tine însuți sau pe cel care te laudă. Nu uita că vorbele lingușitoare au reprezentat arma pe care a folosit-o Satan pentru a-i înșela pe Adam și pe Eva în Grădina Eden: „Veți fi ca Dumnezeu” (Geneza 3:5). De aceea Solomon scrie: „Creuzetul este pentru argint, şi cuptorul pentru aur, dar un om este testat de lauda pe care o primeşte.” Așadar, întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui de fiecare dată când cineva te laudă este: Cuvintele acestea îmi alimentează mândria sau dragostea?

Rostește cuvinte de dragoste cu sinceritate.

17

MIERCURI

TEAMA ȘI CREDINȚA „FIŢI TARI ŞI CURAJOŞI!” (DEUTERONOM 31:6, NTR)

APRILIE

Ori de câte ori încerci să faci un lucru pe care nu l-ai mai făcut, sau un lucru care nu ți-a reușit înainte, sau un lucru care ți se pare prea greu de făcut, vei experimenta atât teamă, cât și credință. Cele două merg mână în mână. Una dintre ele o va birui pe cealaltă, dar niciuna din ele nu dispare niciodată. Pentru că poporul Israel nu avea idee ce provocări îi așteptau, sau cum avea să fie viața în Țara Promisă, Dumnezeu le-a spus: „Fiţi tari şi curajoşi! ... fiindcă Domnul, Dumnezeul tău, va merge împreună cu tine. El nu te va părăsi şi nu te va lăsa.” Aceasta este promisiunea pe care ți-o face El și ție azi. De cele mai multe ori teama de eșec este cea care te împiedică să înaintezi. Dar când privești în urmă îți dai seama că de cele mai multe ori eșecul nu produce pagube permanente; dimpotrivă, te ajută să crești. Dr. Joan Borysenko scrie: „Când am fost admisă

12

la Harvard, eram sigură că era doar o eroare a sistemului informatic și că aveam să fiu dată în vileag ca o impostoare. Am o prietenă care este avocat și ajunge în pragul unui atac de panică ori de câte ori trebuie să susțină o pledoarie finală înaintea unui juriu. Chiar dacă ești expert în domeniul tău, teama nu dispare neapărat. Abia atunci când accepți că teama face parte din proces în loc să fugi de ea, vei putea să o învingi.” Ca să mergi undeva – oriunde – trebuie să pornești de undeva, altfel nu vei putea ajunge nicăieri. Eseistul american Hamilton Wright Mabie spunea: „Întrebarea la care trebuie să răspundă fiecare om pentru sine nu este ce ar face dacă ar avea mijloacele, timpul, influența și avantajele educaționale pe care și le-ar dori, ci ce va face cu ceea ce are.” Așadar, înfruntă-ți temerile, pășește prin credință și crede că Dumnezeu îți va da biruință.


Ne găsiți online pe:

www. mesajuldeazi.ro

Comandați Mesajul de azi!

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro CINE ȘTIE? DUMNEZEU ȘTIE! „LUCRURILE ASCUNSE SUNT ALE DOMNULUI DUMNEZEULUI NOSTRU.” (DEUTERONOM 29:29)

Biblia spune: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta şi nu te bizui pe înţelepciunea ta!” (Proverbe 3:5). Versetul acesta este ușor de memorat, dar dificil de pus în practică, în special atunci când viața noastră este atinsă de tragedie și pierderi și nu înțelegem de ce. Există momente în care ne rugăm și Dumnezeu ne dă răspunsuri, și există momente în care ne rugăm și Dumnezeu ne dă pace. „Aduceţi nevoile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu şi nu uitaţi să-i mulţumiţi pentru răspunsurile sale. Dacă veţi face aşa, veţi experimenta pacea lui Dumnezeu, care e atât de minunată, încât întrece cu mult posibilităţile minţii omeneşti de a o înţelege. Pacea sa va păstra gândurile şi inimile voastre într-o stare de linişte şi odihnă, prin Isus Cristos” (Filipeni 4:6-7, NTIT). Atunci când experimentezi durerea și pierderea cuiva drag, iată două versete pe care te poți sprijini:

13

JOI

APRILIE

18

1) „Lucrurile ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre.” Când vine vorba de ceea ce putem înțelege, noi avem sfera noastră, iar Dumnezeu o are pe a Sa. Iar sfera noastră de înțelegere este limitată de ceea ce decide El să ne descopere. Pavel, care a scris jumătate din Noul Testament prin revelație divină, a recunoscut: „Cunoaștem în parte” (1 Corinteni 13:9). Chiar și în cel mai bun caz, cunoașterea noastră va fi întotdeauna limitată. 2) „Știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său” (Romani 8:28). Uneori Dumnezeu ne explică lucrurile, iar alteori pune peste ele ștampila „A se explica mai târziu”. Așadar, atunci când ești tentat să ridici mâinile disperat și să spui: „Cine știe?”, amintește-ți că Dumnezeu știe. Azi amintește-ți că El face toate lucrurile să lucreze spre binele tău și spre slava Sa.


19

VINERI

APRILIE

FII RECUNOSCĂTOR PENTRU HARUL LUI DUMNEZEU „MIE, CARE SUNT CEL MAI NEÎNSEMNAT DINTRE TOŢI SFINŢII, MI-A FOST DAT HARUL ACESTA.” (EFESENI 3:8)

Într-o zi, fariseii au prins o femeie în timp ce comitea adulter. Legea lui Moise era limpede: femeia trebuia ucisă cu pietre. Iar fariseii erau gata să aplice legea. Probabil că femeia aceasta s-a gândit că Isus, neprihănit cum era, avea să fie de acord cu ei. Nu avea avocat care să o apere și nici măcar o singură persoană care să depună mărturie în favoarea ei. Dar dintr-odată, Isus Se apleacă și începe să scrie cu degetul în praful de pe jos. Unii teologi cred că poate a scris păcatele lor – incluzând detalii ca timpul și locul în care au fost comise. Important este, însă, că atunci când ridică privirea, acuzatorii femeii dispăruseră. Și îi spune femeii: „Nici Eu nu te osândesc. Du-te, şi să nu mai păcătuieşti” (Ioan 8:11). În ziua aceea, Isus a ridicat-o pe femeia respectivă din postura de vinovăție de netăgăduit la cea de iertare necondiționată. Nu o merita; nici măcar nu știa că ar fi posibilă. Aceasta este și povestea ta, nu-i așa?

20

Într-o zi, Abraham Lincoln a văzut un proprietar de plantație licitând pentru o sclavă. Gândindu-se că bărbatul avea să o cumpere și să abuzeze de ea, Lincoln a plătit prețul pentru eliberarea ei. — Asta înseamnă că pot să merg oriunde vreau? a întrebat fata. — Da, ești liberă! i-a răspuns Lincoln. — Atunci, domnule, am să merg cu dumneavoastră! a spus fata cu obrajii scăldați în lacrimi. Cuvântul „har” este atât de important, încât Pavel îl menționează de trei ori mai mult decât oricare dintre ceilalți autori. Când se gândește la viața plină de violență pe care a dus-o, el scrie: „Mie, care sunt cel mai neînsemnat dintre toţi sfinţii, mi-a fost dat harul acesta.” Cuvântul „har” provine din grecescul charis, care înseamnă „bucurie pură”. Cu toate că nu o meriți, Dumnezeu consideră că actul de a te mântui este „bucurie pură”.

SÂMBĂTĂ

ARATĂ-LE DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU „VEZI TU PE FEMEIA ACEASTA?” (LUCA 7:44)

APRILIE

Luca scrie: „Şi iată că o femeie păcătoasă din cetate a aflat că El era la masă în casa fariseului: a adus un vas de alabastru cu mir mirositor şi stătea înapoi, lângă picioarele lui Isus, şi plângea. Apoi a început să-I stropească picioarele cu lacrimile ei şi să le şteargă cu părul capului ei; le săruta mult şi le ungea cu mir. Când a văzut lucrul acesta, fariseul care-L poftise şi-a zis: «Omul acesta, dacă ar fi un proroc, ar şti cine şi ce fel de femeie este cea care se atinge de El: că este o păcătoasă»” (versetele 37-39). Scena aceasta s-a desfășurat în casa lui Simon, un lider religios căruia îi păsa mai mult de „ce e bine și ce e rău” decât de suferința oamenilor. Poate că din punct de vedere teologic poziția lui era corectă, dar îi lipsea

compasiunea. Iar Isus îl pune față în față cu problema aceasta. El S-a întors spre femeie și l-a întrebat pe Simon: „Vezi tu pe femeia aceasta?” Simon a văzut în ea o păcătoasă și o ratată. Nu și Isus. El a răspuns la darul pe care l-a adus femeia și la dragostea cu care l-a oferit. Când a stabilit potențialul ei viitor pentru Împărăția lui Dumnezeu, El nu i-a cântărit trecutul sordid – nici măcar nu a făcut referire la el. I-a văzut lacrimile, i-a înțeles nevoia și a șocat comunitatea religioasă spunând: „Iertate îți sunt păcatele!” (versetul 48). Ai grijă: când ești în biserică de mai multă vreme și ai uitat cum e să fii afară, riști ca inima să ți se împietrească și să nu mai poți arăta dragostea lui Dumnezeu celor care au nevoie de ea. 14


DUMINICĂ

CREȘTI TU ÎN HAR? „CREŞTEŢI ÎN HARUL ... DOMNULUI.” (2 PETRU 3:18)

APRILIE

În fiecare zi din viața ta ți se oferă oportunități de a crește în har și trebuie să fii mereu deschis și receptiv la ele. O bunică ce își sărbătorea a cincizecia aniversare de la căsătorie a împărtășit secretul relației sale lungi și fericite cu soțul ei: „În ziua nunții am decis să fac o listă cu zece defecte ale soțului meu pe care aveam să le trec cu vederea de dragul căsniciei noastre. Nu am apucat să pun niciun defect pe hârtie. Dar ori de câte ori soțul meu făcea ceva ce nu îmi plăcea, îmi spuneam: «Norocul lui că acesta e unul din cele zece!»” Iată o femeie foarte înțeleaptă! Intimitatea fizică ne aduce împreună, dar ceea ce ne ține împreună este creșterea în har. Atunci când cineva te supără, în loc să îi răspunzi cu vorbe grele sau cu tăcere grea, amintește-ți că Dumnezeu îți oferă încă o oportunitate să crești în har.

21

Și dacă nu reușești să profiți de unele dintre oportunitățile pe care ți le trimite, nu te îngrijora; El va continua să îți trimită altele noi, până când vei reuși! Resentimentele reprezintă una dintre cele mai costisitoare obiceiuri în care ai putea să te complaci. Ranchiuna adânc înrădăcinată îți consumă pacea sufletească la fel cum cancerul distruge un organ vital. Puține lucruri sunt mai triste decât omul care ține ranchiună ani de zile. Fără iertare, viața devine un ciclu nesfârșit al resentimentelor și al răzbunării. Unul dintre secretele unei vieți lungi și roditoare este să ierți totul tuturor în fiecare seară înainte de a merge la culcare. Este cheia păcii personale. Așa că începe să privești cu seriozitate sfatul acesta biblic: „Creșteți în harul ... Domnului.”

Doamne, ajută-mă să evit scuzele și să muncesc cu dăruire.

LUNI

NU FI LENEȘ (1) „DU-TE LA FURNICĂ, LENEŞULE.” (PROVERBE 6:6)

APRILIE

Ce este de fapt leneșul? Robert Hicks spune: „Considerăm că avem dreptul la niște lucruri fără a fi dispuși să depunem efortul necesar pentru a le obține, iar acest lucru ne face o societate de leneși.” De un singur lucru nu vei reuși niciodată să convingi un leneș: că este leneș. „Leneşul se crede mai înţelept decât şapte oameni care răspund cu judecată” (Proverbe 26:16). Chiar dacă șapte oameni înțelepți i-ar spune că este leneș, el nu va recunoaște niciodată – chiar dacă este singur împotriva a șapte oameni. Nu e greu să îți dai seama că ai de-a face cu un leneș, dar este foarte greu să îl convingi să facă ceva. „Poftele leneşului îl omoară, pentru că nu vrea să lucreze cu mâinile” (Proverbe 21:25). Cuvintele preferate ale leneșului sunt „într-o

22

zi”. Îl vei auzi spunând mereu lucruri de genul: „Într-o zi am să dau lovitura.” Sau: „Într-o zi voi avea propria mea afacere.” Sau: „Într-o zi voi …” (completează cu ce vrei). Leneșul are întotdeauna o scuză pregătită, un motiv pentru care nu poate munci. De aceea Solomon spune: „Drumul leneşului este ca un hăţiş de spini, dar cărarea celor fără prihană este netezită” (Proverbe 15:19). Când leneșul stă la poarta vieții sale și privește afară, nu vede o cale deschisă spre o mulțime de oportunități, ci un hățiș de spini. Benjamin Franklin avea mare dreptate când spunea: „Niciodată nu am întâlnit un om care să fie bun la a găsi scuze și care să fie bun și la altceva.” Pe scurt, leneșul preferă să caute scuze decât să caute soluții. Iar mesajul de azi pentru tine este: Nu fi leneș! 15


23

MARȚI

APRILIE

NU FI LENEȘ (2) „PÂNĂ CÂND VEI STA CULCAT, LENEŞULE?” (PROVERBE 6:9)

Leneșul nu face niciodată azi ceea ce poate lăsa pe mâine și nu face niciodată mâine ceea ce poate amâna de tot. Ziua lui preferată de muncă este mâine. De aceea întreabă Dumnezeu: „Până când vei sta culcat, leneşule?” Când omul este apt de muncă și sunt suficiente locuri de muncă disponibile, dar trebuie să îl întrebi mereu: „Cât ai de gând să stai fără loc de muncă?” sau: „Când ai de gând să îți cauți un alt loc de muncă?”, s-ar putea să ai de-a face cu un leneș. Se spune că a fost odată un student care încerca să decidă dacă ar trebui sau nu să se apuce de învățat. A luat o monedă, a aruncat-o în aer și a zis: — Dacă e cap, mă duc la film. Dacă e pajură, mă uit la televizor. Iar dacă e muchie, mă apuc de învățat!

Dar sunt oameni care sunt prea leneși și să dea cu banul! Leneșul este omul care mereu „se va apuca” de o treabă, dar niciodată nu apucă să se apuce! Părinți, învățați-vă copiii că momentul începerii unei sarcini este la fel de important ca momentul finalizării ei. Răspunsul preferat al oricărui copil la orice cerință este de cele mai multe ori „imediat”. Nu îl credeți, pentru că s-ar putea să așteptați mult și bine. Învățați-vă copiii că „acum” înseamnă „acum” și „a termina” înseamnă că televizorul rămâne stins până când sarcina este dusă la bun sfârșit. Acesta este un principiu foarte important pentru că, așa cum spunea un lider odată, „dacă faci ceea ce trebuie să faci atunci când trebuie să o faci, vei putea să faci ceea ce vrei să faci atunci când vei vrea să o faci.”

Doamne, ajută-mă să-mi cresc bine copiii, să-i învăț și să-i îndrum în viață în așa fel încât să Te cunoască pe Tine.

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro


NU FI LENEȘ (3) „LENEŞUL NU VA ARA DIN CAUZA IERNII.” (PROVERBE 20:4, GBV)

Leneșul vede un obstacol în fiecare oportunitate. Nu poate păstra niciun loc de muncă, dar găsește de fiecare dată câte o scuză. Programul e prea lung, salariul e prea mic, munca e prea grea, oamenii sunt prea pretențioși – și așa mai departe. Iar dacă nu îți plac scuzele de mai sus, stai liniștit – leneșul are multe altele gata pregătite. Ai auzit-o pe cea cu leul? Solomon scrie: „Leneşul spune: «Afară este un leu! Voi fi ucis pe străzi!»” (Proverbe 22:13, NTR). Thomas Edison, care este întruchiparea omului muncitor și opusul leneșului, spunea: „Cei mai mulți oameni ratează oportunități pentru că ele vin îmbrăcate în salopetă și seamănă cu munca.” Leneșului nu îi lipsesc niciodată scuzele. E ori prea cald, ori prea frig, fie prea umed, fie prea uscat pentru a munci. „Leneşul nu va ara din cauza iernii.” Dacă atitudinea lui nu ar

MIERCURI APRILIE

24

face rău nimănui altcuiva decât sieși, nu ar fi o problemă, dar el face rău tuturor celor din jur. „Cine se leneveşte în lucrul lui este frate cu cel ce nimiceşte” (Proverbe 18:9). Chuck Swindoll spune: „Cuvântul acesta, «a nimici», are o încărcătură cât se poate de negativă. Un angajat leneș nu numai că încetinește progresul unei organizații, ci îi distruge motivația și hotărârea. Un jucător leneș nu numai că slăbește echipa, ci îi distruge spiritul și îi diminuează dorința de a câștiga. Un pastor leneș nu numai că limitează creșterea unei biserici, ci îi distruge entuziasmul și pasiunea de a câștiga suflete și de a împlini nevoi. În scurt timp toți trebuie să facă mai mult pentru a compensa influența negativă a leneșului.” Din nou, mesajul de azi pentru tine este: Nu fi leneș!

Tel: 0770.992.766 (zilnic între orele 8 și 16) www.mesajuldeazi.ro NU FI LENEȘ (4) „AM TRECUT PE LÂNGĂ OGORUL UNUI LENEŞ.” (PROVERBE 24:30)

E mai bine să nu ai suficienți oameni la lucru decât să angajezi un leneș; mai bine nimeni decât unul care să nu facă nimic. Este evident că Solomon a angajat la viața lui câțiva leneși: „Cum este oţetul pentru dinţi şi fumul pentru ochi, aşa este leneşul” (Proverbe 10:26). Știm cu toții cât de neplăcut este oțetul dacă este băut nediluat și cât de deranjant este fumul când îți intră în ochi! Tot atât de iritant este leneșul pentru cel care îl angajează. Orice ar face, finalizarea oricărei sarcini durează de două ori mai mult timp decât ar trebui și oricum lucrul mâinilor lui va trebui fie refăcut, fie aruncat – deci și prețul plătit va fi dublu. E mai rău dacă este prezent și face o treabă de mântuială decât dacă ar fi fost absent. Risipește propriile sale resurse, dar și pe ale celorlalți. Proverbe 24:30-31 zugrăvește un tablou tragic: „Am trecut pe lângă ogorul unui leneş şi

JOI

APRILIE

25

pe lângă via unui om fără minte. Şi era numai spini, acoperit de mărăcini, şi zidul de piatră era prăbuşit.” Să fim bine înțeleși: trebuie să dăm dovadă de compasiune față de cei care se descurcă mai greu din motive legitime. Dar și aceștia au nevoie mai degrabă să le întindem mâna ca să îi ajutăm să se ridice decât să le-o întindem cu daruri din milă. Au nevoie de mai mult decât hrană și îmbrăcăminte; au nevoie de un scop în viață, de demnitate și de respect față de propria persoană. Și tocmai asta vrea Dumnezeu să le oferim. Abraham Lincoln nu a fost un om mare pentru că s-a născut într-o cabană construită din bușteni, ci pentru că a reușit să își depășească circumstanțele. S-ar prea putea să nu ajungi să locuiești la Casa Albă, dar dacă nu vrei să ajungi în casa săracilor, nu fi leneș! 17


26

VINERI

APRILIE

TEORIE SAU ADEVĂR (1) „CREDEM CĂ ISUS A MURIT ŞI A ÎNVIAT.” (1 TESALONICENI 4:14)

VINEREA MARE

Haideți să trecem în revistă câteva dintre teoriile vehiculate de-a lungul vremii de cei care au încercat să nege Învierea. Unii afirmă că, deoarece Evangheliile au fost scrise la aproximativ 200-300 de ani după evenimentele descrise, acestea au fost fie denaturate, fie idealizate. Însă dovezile arheologice infirmă această teorie. Acum știm că Evangheliile au fost scrise de cei al căror nume îl poartă și că mărturiile cu privire la Înviere provin chiar din deceniul în care aceasta a avut loc. Așa că nu a trecut suficient timp pentru a se forma legende despre eveniment. Alții susțin că ucenicii au avut vedenii sau halucinații, pentru că Cristos le promisese că va învia din morți, iar ei se așteptau ca acest lucru să se întâmple. Dar în toată istoria halucinațiilor nu s-a consemnat niciun caz în care cinci sute de oameni din diferite medii și pături sociale să aibă aceeași vedenie în același moment.

27

SÂMBĂTĂ APRILIE

Și cum rămâne cu cei doi ucenici de pe drumul Emausului, care au mers alături de Cristos și au stat de vorbă cu El după Înviere, iar apoi au luat cina împreună cu El (vezi Luca 24:13)? Și ei au avut halucinații? În Ziua Cincizecimii, când Petru a predicat despre această „mare vedenie”, se afla la zece minute distanță de locul unde era mormântul (vezi Fapte 2:24). Mii de oameni au crezut; alții au auzit și nu au crezut. Să nu se fi gândit nimeni să se ducă până la mormânt să verifice? Cu siguranță că saducheii cei veșnic puși pe uneltiri nu ar fi ratat ocazia de a dovedi că totul fusese pur și simplu o halucinație. De-a lungul coastelor există din loc în loc faruri extrem de utile marinarilor. Lumina lor atrage păsările, care zboară direct spre lumină și fie mor, fie suferă răni serioase. Oare nu la fel s-a întâmplat și cu cei care de-a lungul vremii au criticat Învierea lui Cristos?

TEORIE SAU ADEVĂR (2) „DREPT RĂSPUNS, ISUS LE-A ZIS: «STRICAŢI TEMPLUL [TRUPUL] ACESTA, ŞI ÎN TREI ZILE ÎL VOI RIDICA.»” (IOAN 2:19)

Haideți să analizăm o altă teorie propusă de cei care caută să conteste adevărul Învierii lui Cristos în trup: teoria leșinului. În cartea sa, The Passover Plot [Complotul de Paște], H. J. Schonfield sugerează că Isus pur și simplu ar fi leșinat pe cruce, după care a fost coborât, crezându-se că murise. Apoi, datorită aerului rece din mormânt, Și-ar fi revenit, ar fi ieșit afară și Și-ar fi convins ucenicii că de fapt înviase din morți. Teoria aceasta ridică niște probleme interesante. Ca de pildă cum se poate ca timp de 1800 de ani înainte de a fi fost formulată, ea nu a fost menționată nici de criticii și nici de apărătorii creștinismului? Și cum rămâne cu sutașul roman care a străpuns coasta lui Cristos cu o suliță și din rană a curs sânge și apă – dovezi empirice ale faptului că trupul era lipsit de viață, întrucât sângele era separat în elementele sale constitutive?

18

Și cum rămâne cu mărturia sutașului trimis de Pilat: un bărbat a cărui meserie era moartea, care trebuia prin însăși natura slujbei sale să știe că Isus este mort? Apoi mai este problema fâșiilor de pânză din mormânt. Iudeii obișnuiau să înfășoare trupurile celor decedați în fâșii de pânză, pe care le îmbibau în zeci de kilograme de miresme, lipindu-le astfel unele de altele și efectiv sigilând trupul cu ele, asemenea mumiilor egiptene. Capul era înfășurat și el în aceste fâșii de pânză. Cum ar fi putut Isus să respire? Și cum ar fi putut un om într-o stare atât de avansată de slăbiciune să dea la o parte piatra uriașă de la gura mormântului și să îi dovedească pe soldații romani care îl păzeau? E nevoie de mai multă credință să accepți această teorie decât să crezi adevărul a ceea ce s-a întâmplat de fapt. Cristos a înviat!


Vă dorim un Paște binecuvântat! Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro TEORIE SAU ADEVĂR (3) „A ÎNVIAT, PENTRU A NE PUNE ÎN ORDINE CU DUMNEZEU.” (ROMANI 4:25, NTIT)

DUMINICA PAȘTELUI

Marele Houdini a promis că se va întoarce din morți și va sta de vorbă cu prietenii săi. Unii dintre ei chiar au apelat la așa-ziși intermediari între lumea celor vii și lumea spiritelor pentru a afla eventuale vești de dincolo de mormânt. Dar nu au primit niciun mesaj. Un singur om care a promis că va învia din morți S-a ținut de cuvânt, și acela este Isus! Iar El a înviat „pentru a ne pune în ordine cu Dumnezeu”. În vremurile biblice, tranzacțiile comerciale erau destul de simple. Cumpărătorul plătea prețul cerut, vânzătorul îl accepta și gata – tranzacția era finalizată. În Vinerea Mare Isus a plătit prețul cerut, în Duminica Învierii Dumnezeu a acceptat plata și gata – mântuirea ta a fost plătită. Însă cea mai bună dovadă a Învierii o reprezintă viața transformată a oamenilor care Îl urmează pe Cristos pe tot cuprinsul pământului.

19

DUMINICĂ APRILIE

28

Există o cântare ale cărei versuri spun: „Mă întrebi de unde știu că El trăiește? O știu pentru că trăiește în inima mea!” Cu ocazia uneia dintre ultimele Sale apariții consemnate în cartea Apocalipsa, Isus a declarat: „Eu sunt ... Cel Viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu în vecii vecilor. ... Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri niciodată” (Apocalipsa 1:18; Ioan 11:26). Azi Cristos stă la ușa inimii tale și bate, spunând: „Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el” (Apocalipsa 3:20). Dacă nu Îl cunoști în mod personal pe Cristos ca Mântuitor al tău, nu ai nicio speranță – nici în lumea aceasta și nici în cea ce va să vină. Învierea lui Cristos este singura ta speranță. Fără ea, viitorul nu îți rezervă nimic decât o groapă săpată în pământ. Așa că azi pocăiește-te de păcatele tale și pune-ți încrederea în Cel care a murit și a înviat pentru tine.


Aceasta este perioada din an când ne apropiem de evenimentul numit Paște, evenimentul pe care poporul evreu începând din vremurile biblice și până în ziua de azi, îl numește la fel: Sărbătoarea Paștelui (Pessach). Paștele biblic marchează momentul în care Dumnezeu a izbăvit poporul evreu de la moarte, când îngerul morții a trecut peste Egipt, unde aceștia erau ținuți sclavi. De asemenea, a marcat momentul când evreii au trecut Marea Roșie - dintr-o viață de captivitate într-o viață de libertate. În calitate de creștini, noi sărbătorim Paștele și pentru că acesta marchează momentul din an când Domnul și Mântuitorul nostru Isus Cristos a fost răstignit pe cruce, luând pedeapsa pentru păcatul și nelegiuirea omenirii asupra Lui. Datorită acestui sacrificiu, în sens spiritual putem să trecem peste bariera care ne ține în captivitatea păcatului, pentru a intra într-o stare de libertate deplină Trecerea de la o viață de greșeli și păcat devenite obișnuință la o viață de creștere în relația noastră cu Dumnezeu Însuși necesită o simplă decizie în inimile și în mințile noastre, decizia de a accepta dragostea, harul și iertarea Lui, însoțită de dorința de a-L accepta ca prietenul și îndrumătorul nostru. Putem să rămânem în captivitatea unei vieți triste și păcătoase, sau putem decide să umblăm în libertate, iar alegerea ne aparține fiecăruia dintre noi. Îi vei cere să te călăuzească în această viață de libertate, începând chiar de azi, și cu ocazia acestor sărbători de Paște să sărbătorești întâlnirea ta personală cu Dumnezeu? Bill Partington

29

LUNI

APRILIE

A DOUA ZI DE PAȘTE

ÎNVIEREA – O REALITATE PE CARE POȚI SĂ O CREZI! „S-A ÎNFĂŢIŞAT VIU, ... CU MULTE DOVEZI CONVINGĂTOARE.” (FAPTE 1:3, NTR)

Dovezile Învierii lui Cristos au fost analizate cu mai multă atenție decât dovezile cu privire la oricare alt fapt din întreaga istorie! Au fost cântărite și examinate de unii dintre cei mai mari învățați ai lumii, printre ei numărându-se și Simon Greenleaf, care a fost unul dintre cei mai titrați profesori de drept ai Universității Harvard între anii 1833 și 1848. El a contribuit decisiv la consacrarea Facultății de Drept a Universității Harvard și este considerat una dintre cele mai mari autorități în materie de probe legale din istoria lumii. Când Greenleaf a abordat problema Învierii și a analizat-o după toate legile probelor legale, a ajuns la concluzia că este o realitate, că a fost un eveniment istoric și că oricine analizează cu onestitate dovezile se poate convinge de acest lucru. Și chiar așa s-a întâmplat în cazul Dr. Frank Morison, un avocat și inginer britanic care a vrut să scrie o carte care să nege Învierea lui

Cristos. A și scris cartea, doar că nu a fost tocmai cartea pe care intenționa să o scrie! Analizând dovezile, acest avocat sceptic a descoperit că sunt atât de convingătoare, încât s-a văzut obligat să le accepte și a devenit credincios. Cartea pe care a scris-o, Who Moved the Stone? [Cine a dat piatra la o parte?], prezintă în detaliu dovezile Învierii, iar primul capitol este intitulat „Cartea care a refuzat să se lase scrisă”. Un general unionist din timpul Războiului Civil din SUA, avocatul Lew Wallace, a început și el să scrie o carte care să infirme divinitatea lui Cristos și Învierea Lui – și a ajuns să apere tocmai aceste idei în faimosul său roman, Ben-Hur, care a fost descris drept „cea mai influentă carte a secolului al XIX-lea”. Cristos a înviat! Cei dragi ai tăi care au fost răscumpărați vor învia și ei și vei putea petrece veșnicia cu ei în prezența lui Dumnezeu. 20


BINECUVÂNTAT ÎN MUNCA TA „ÎN TOATE LUCRURILE PE CARE VEI PUNE MÂNA.” (DEUTERONOM 28:8)

Cuvântul „vocație” vine din latinescul vocare, iar acesta înseamnă „chemare spirituală”. Orice vocație, indiferent de specificul ei, este o chemare de la Dumnezeu. Odată ce începi să îți privești locul de muncă în această lumină, îți va veni ușor să crezi că Dumnezeu vrea să te binecuvânteze în munca ta. Ținând seama de acest lucru, iată ce trebuie să faci: 1) Caută-ți de lucru într-un domeniu compatibil cu darurile tale. „Dacă slujeşte cineva, să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu: pentru ca în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu” (1 Petru 4:11). 2) Învață tot ce poți despre domeniul în care lucrezi. „Să asculte ... înţeleptul, şi îşi va mări ştiinţa” (Proverbe 1:5). 3) Recunoaște-L pe Dumnezeu ca angajatorul tău suprem. „Slujiţi-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, căci ştiţi că fiecare ... va primi răsplată de la Domnul, după binele

APRILIE

30

pe care-l va fi făcut” (Efeseni 6:7-8). 4) Privește munca drept un dar de la Dumnezeu, nu o pedeapsă. „Dacă a dat Dumnezeu cuiva avere şi bogăţii şi i-a îngăduit să mănânce din ele, să-şi ia partea lui din ele şi să se bucure în mijlocul muncii lui, acesta este un dar de la Dumnezeu” (Eclesiastul 5:19). 5) Folosește criticile spre binele tău. Slujește-te de ele. Cere sugestii și observații. „Sărăcia şi ruşinea sunt partea celui ce leapădă certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus în cinste” (Proverbe 13:18). 6) Fă mai mult decât se așteaptă de la tine. „Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două” (Matei 5:41). 7) Consideră-L pe Dumnezeu partenerul tău de muncă. Cristos să fie mereu prezent în gândurile tale în timp ce îți îndeplinești sarcinile de-a lungul zilei și „Domnul va face ca binecuvântarea să fie cu tine ... în toate lucrurile pe care vei pune mâna”.

IAEBEȚ (1) „IAEBEŢ A CHEMAT PE DUMNEZEUL LUI ISRAEL.” (1 CRONICI 4:10)

În prima carte a Cronicilor, Biblia ne vorbește despre un om pe nume Iaebeț. Primele nouă capitole ale cărții prezintă doar genealogii, enumerând peste șase sute de nume. Și în mijlocul acestor nume, Dumnezeu evidențiază un om, căruia îi oferă o recunoaștere specială, iar numele lui este Iaebeț. Există doar două versete care vorbesc despre acest bărbat în întreaga Biblie, și totuși este singurul care are parte de o mențiune de onoare între cei șase sute pomeniți în acest capitol. De ce l-a evidențiat Dumnezeu? Ce a făcut Iaebeț ca numele lui să fie păstrat timp de peste patru mii de ani? Ce l-a făcut să iasă în evidență? În următoarele câteva zile vom vedea ce putem afla despre el. „Iaebeţ era mai cu vază decât fraţii săi” (versetul 9). Ce anume l-a făcut să fie mai deosebit? A îndrăznit să Îi ceară lui

MARȚI

21

MIERCURI MAI

1

Dumnezeu lucruri mari și a îndrăznit să creadă că Dumnezeu i le va da: „Iaebeţ a chemat pe Dumnezeul lui Israel şi a zis: «Dacă mă vei binecuvânta şi-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine şi dacă mă vei feri de nenorocire, aşa încât să nu fiu în suferinţă!» Şi Dumnezeu i-a dat ce ceruse.” Dumnezeu vrea ca tu să Îi ceri lucruri mari! El i-a spus lui Ieremia: „Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde; şi îţi voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse pe care nu le cunoşti” (Ieremia 33:3). Pavel ne spune că Dumnezeu, „prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi” (Efeseni 3:20). Nu poți cere mai mult decât îți poate Dumnezeu da și nu poți visa mai mult decât poate Dumnezeu împlini, așa că începe să Îi ceri ceea ce vrei – și crede că El îți va da ce I-ai cerut!


Ai vreo viziune sau dorință plăcută în ochii Lui Dumnezeu?

Roagă-te ca Dumnezeu să ți-o împlinească!

Mulțumește-I ca și cum ai fi primit deja ceea ce ai cerut! (Marcu 11:24)

(Matei 7:7)

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro

2

JOI

IAEBEȚ (2) „DACĂ MĂ VEI BINECUVÂNTA.” (1 CRONICI 4:10)

MAI

Iaebeț s-a rugat ca Dumnezeu să îl binecuvânteze în trei moduri specifice: 1) „Îmi vei întinde hotarele.” El visa să dețină mai mult pământ și L-a rugat pe Dumnezeu să binecuvânteze acest vis. Când încetezi să visezi, îți pierzi direcția. Când încetezi să îți stabilești obiective, încetezi să crești. Trebuie să ai o țintă pe care să lupți să o atingi. Atâta vreme cât orizontul tău se extinde, vei fi sănătos din punct de vedere spiritual și emoțional. 2) „Dacă mâna Ta va fi cu mine.” Mâna lui Dumnezeu reprezintă puterea Lui. Iaebeț a înțeles că dacă va stăpâni teritorii mai multe, va avea și responsabilități mai mari. Cerințele și presiunea vor fi mai mari și va avea mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu în viața lui. Așa că I-a cerut lui Dumnezeu să fie cu el. Și când ceri prezența lui Dumnezeu în viața ta, poți fi sigur că El îți va răspunde la rugăciune.

22

3) „Dacă mă vei feri de nenorocire, aşa încât să nu fiu în suferinţă.” Iaebeț a cerut protecția lui Dumnezeu. De ce? Pentru că în acea vreme, cu cât dețineai mai mult pământ, cu atât erai mai influent și mai cunoscut. Iar asta te transforma într-o țintă mai mare. La fel stau lucrurile și azi. Cu cât te bucuri de mai mult succes, cu atât mai mulți oameni te critică. Cu cât deții mai multe teritorii, cu atât mai multe vor fi atacurile din partea dușmanilor. Cu cât crești mai mult și te apropii de Dumnezeu și cu cât devii mai puternic în viața ta de credință, cu atât mai mult te va hărțui diavolul, pentru că el nu vrea să crești. Dar poți fi sigur, așa cum a fost și Iaebeț, că dacă ești sub protecția lui Dumnezeu, nu trebuie să te temi de nimeni și de nimic. Vrei să scapi de mediocritate? Roagă-te rugăciunea lui Iaebeț!


IAEBEȚ (3) „ŞI DUMNEZEU I-A DAT CE CERUSE.” (1 CRONICI 4:10)

Când Iaebeț s-a rugat: „Dacă mă vei binecuvânta şi-mi vei întinde hotarele”, el a spus de fapt: „Doamne, vreau mai mult decât am și Ție vin să-ți cer acest «mai mult»!” Omul acesta avea ambiții mari și Dumnezeu le-a binecuvântat. Există trei concepții greșite care ne pot împiedica să avem ambiții mari: 1) Confundăm teama cu smerenia. Spunem: „O, dar nu aș putea niciodată să fac așa ceva” și avem impresia că suntem smeriți. Dar aceasta nu este smerenie. E teamă; e lipsă de credință. O persoană cu adevărat smerită ar spune: „Cu ajutorul Domnului, pot să fac asta. Cu binecuvântarea Domnului, am să o fac. Singur probabil că nu aș putea să o fac, dar cu ajutorul Domnului pot.” Aceasta este adevărata smerenie. 2) Tindem să confundăm lenea cu mulțumirea. Cităm cuvintele lui Pavel: „M-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc”

MAI

3

(Filipeni 4:11). Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să îți stabilești obiective. Pavel nu spune: „Nu am nicio ambiție și niciun plan de viitor.” Ba dimpotrivă! El spune la un moment dat că „se aruncă” „spre ce este înainte” (Filipeni 3:13). Dacă nu ai un vis sau un țel, cere-I lui Dumnezeu unul. 3) Confundăm modul mărunt de a gândi cu spiritualitatea. Unii oameni spun: „Eu Îl slujesc pe Dumnezeu în felul meu mărunt.” De ce nu începi să Îl slujești într-un mod mai important? De ce nu Îl lași să te folosească mai mult? Alții spun: „Sunt bine așa cum sunt. Așa m-a făcut Dumnezeu.” E cât se poate de greșit să dai vina pe Dumnezeu pentru lipsa ta de creștere, pentru că El ți-a pus la dispoziție toate uneltele și ideile de care ai nevoie pentru a crește. Concluzia? Gândește la scară mare, ca să nu fii o piedică în calea lui Dumnezeu.

SÂMBĂTĂ

IAEBEȚ (4) „DACĂ MÂNA TA VA FI CU MINE.” (1 CRONICI 4:10)

Nu numai că Iaebeț a avut ambiții mari, el a avut și o credință mare și o încredere profundă în Dumnezeu. A avut suficientă credință să se roage și să aștepte un răspuns. A fost asemenea unuia dintre pionierii lucrării de misiune, William Carey, care a spus: „Așteaptă-te la lucruri mari de la Dumnezeu și încearcă lucruri mari pentru Dumnezeu.” Nu se menționează nicăieri că Iaebeț ar fi avut abilități sau talente speciale. Biblia nu ne spune că ar fi avut o avere sau o educație deosebită. A fost pur și simplu un om obișnuit, cu o credință neobișnuită. Nu te îngrijora cu privire la ce nu ai – dacă ai credință! Dumnezeu îți va da puterea de care ai nevoie. Lui Îi place să Se folosească de oameni obișnuiți care sunt dispuși să se încreadă în El și să îi poarte spre victorie. O mulțime de oameni extrem de talentați stau pe tușă, în timp ce oameni obișnuiți cu credință deosebită marchează și câștigă. Și tu poți fi unul dintre acești oameni.

VINERI

MAI

23

4

Un alt lucru interesant legat de Iaebeț este că se pare că avea un handicap sau o dizabilitate. În limba ebraică, „Iaebeț” înseamnă „dureros”. Iaebeț i-a provocat dureri atât de mari mamei sale la naștere, încât aceasta i-a pus numele „Dureros”. Ți-ar plăcea să treci prin viață cu un nume ca acesta? S-ar putea să fi fost un copil nedorit și neiubit. Dar s-a dovedit a fi mai puternic decât handicapul său și credința lui a fost cea care l-a ținut tare. Ochii lui nu erau îndreptați spre trecut, ci spre viitor. El a crezut că dacă Dumnezeu avea să îl binecuvânteze, viitorul lui avea să fie mai măreț decât trecutul. Care este handicapul tău? Este de natură fizică? Este de natură spirituală? Este cumva o copilărie nefericită? O slujbă stresantă sau o căsnicie ratată? Despre orice ar fi vorba, Isus a spus: „Toate lucrurile sunt cu putinţă celui ce crede!” (Marcu 9:23).


Scopul nostru este să aducem bucuria mesajului lui Cristos la cât mai mulți oameni din România.

e Roagă-t pentru cititori!

Alătură-te echipei noastre prin promovarea Mesajului de azi!

Coma ndă mai de și dă parte Me sajul de az i!

Sprijină financiar această misiune! Fundația Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea, jud. Bihor Cont bancar: RO62 BTRL RONC RT04 0668 8501 (Banca Transilvania, Oradea) Cont bancar EUR: RO12 BTRL EURC RT04 0668 8501 Banca Transilvania, Oradea


CONCLUZIA „CONCLUZIA LA TOT CEEA CE AI AUZIT ESTE ACEASTA: ….” (ECLESIASTUL 12:13, NTR)

În cartea Eclesiastul, Solomon vorbește despre toate lucrurile pe care le-a încercat de-a lungul vieții lui și care s-au dovedit a fi doar dezamăgiri: căutarea cunoașterii intelectuale, urmărirea plăcerii fizice și goana după bogății materiale. În ultimul capitol din cartea Eclesiastul, el ajunge la concluzia: „Totul este deşertăciune!” (versetul 8). Cu alte cuvinte: „Am fost pe acolo, am încercat asta și nu e nimic deosebit.” Când și-a așternut pe hârtie ultimele gânduri inspirate de Dumnezeu, el și-a încheiat mesajul propriei vieți cu următoarele cuvinte: „Concluzia la tot ceea ce ai auzit este aceasta: ….” Ceea ce urmează este foarte important! Solomon e pe cale să ne ofere concluzia sa după ce și-a evaluat viața trăită din plin. Care este această concluzie? „Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui, căci aceasta este datoria fiecărui om. Fiindcă Dumnezeu va aduce la judecată fiecare lucrare”

DUMINICĂ MAI

5

(versetele 13-14, NTR). Cuvintele „teme-te de Dumnezeu” înseamnă pur și simplu să Îl iubești, să Îl slujești, să I te închini cu reverență și să îți trăiești viața potrivit cu preceptele stabilite în Cuvântul Său. Versurile unei cântări spun în felul următor: „Să ne-ncredem, s-ascultăm de Domnul / Și-om fi veseli în Isus, răspândind Cuvântul.” Autorul John Mason scrie: „Țelul tău este să obții mai mulți bani, o poziție mai înaltă sau mai multă influență? Acestea nu sunt țeluri, sunt doar efecte secundare ale unor țeluri autentice. … Nu căuta succesul, ci adevărul, și le vei afla pe amândouă. Muncește ca să devii, nu ca să aduni. Măsoară-ți bogăția în lucrurile pe care le ai și pe care nu le-ai da pe toți banii din lume.” Când te trezești dimineața, rostește rugăciunea aceasta scurtă: „Doamne, mai presus de orice altceva, ajută-mă să trăiesc ziua aceasta iubindu-Te și împlinind voia Ta. În Numele lui Isus mă rog. Amin.”

LUNI

CÂNTĂ!

MAI

„VOI ... VEŢI CÂNTA ... NOAPTEA.” (ISAIA 30:29)

De ce spune Biblia: „Este bine să cântăm spre lauda Dumnezeului nostru” (Psalmul 147:1, NTR)? Pentru că atunci când exprimi prin cântec promisiunile Cuvântului lui Dumnezeu, credința ta este întărită. Marea Criză economică din America anilor 1930 a afectat puternic un om de afaceri pe nume J.C. Penney, punându-i în pericol chiar și sănătatea. Tulburat și disperat din pricina pierderilor financiare enorme pe care le suferise, Penney a căzut într-o stare atât de neagră, încât a ajuns să creadă că nu mai are pentru ce să trăiască. Până și membrii familiei și prietenii îl ocoleau. Într-o seară, pe când era internat în spital, a căzut într-o depresie atât de adâncă, încât se gândea că până dimineața avea să moară. Atunci a auzit un cântec venind dinspre capela spitalului. Versurile spuneau: „Orice-ar veni, să nu te temi, Domnul te va păzi ! Pavăza Lui te va scuti, Domnul te va păzi.” A intrat în capelă, a

6

ascultat cântarea, pasajul din Scriptură care a fost citit și apoi rugăciunea. Mai târziu avea să scrie: „Dintr-odată s-a întâmplat ceva. Nu pot să explic ce anume. Pot doar să îl numesc un miracol. Am simțit ca și cum aș fi fost ridicat pe loc din bezna unei temnițe la lumina caldă și strălucitoare a soarelui.” Din acea zi, J.C. Penney nu a mai fost copleșit niciodată de îngrijorare. El a descris acele momente din capela spitalului ca „cele mai dramatice și mai glorioase 20 de minute din viața mea”. Când a murit, la vârsta de 95 de ani, a lăsat în urmă 1660 de magazine care îi poartă numele. Când nimic altceva nu funcționează, laudele aduse lui Dumnezeu prin muzică pot să te ridice din valea spirituală prin care treci. De aceea spune Biblia: „Este bine să cântăm spre lauda Dumnezeului nostru.” Încearcă și vei vedea că funcționează! 25


7

MARȚI MAI

ÎNCREDE-TE ÎN APĂRĂTORUL, NU ÎN ACUZATORUL TĂU (1) „PÂRÂȘUL ... A FOST ARUNCAT JOS.” (APOCALIPSA 12:10)

Apostolul Ioan scria: „Şi am auzit în cer un glas tare, care zicea: «... pârâşul fraţilor noştri, care zi şi noaptea îi pâra înaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos»” (versetul 10). Satan are un singur țel: „Să fure, să înjunghie şi să distrugă” (Ioan 10:10, NTR). Îți va fura pacea, îți va ucide visurile și îți va distruge viitorul. Și are în subordine o hoardă de demoni meșteri în vorbe care să-l ajute. Se folosește de oameni pentru a-și distribui otrava. Prieteni care dezgroapă greșeli din trecut. Predicatori care vorbesc doar despre vină și prea puțin despre har. Părinți care o împrăștie 24 de ore din 24, în cuvinte care îi urmăresc pe copii până la vârsta maturității: „De ce nu poți să te maturizezi odată?” „Când mă vei face mândru de tine?” Și atunci, care este răspunsul?

8

MIERCURI MAI

Isus! Chiar acum El „stă la dreapta lui Dumnezeu şi mijloceşte pentru noi” (Romani 8:34). Gândește-te la asta preț de o clipă. În prezența lui Dumnezeu, împotriva lui Satan, Isus Cristos Se ridică să te apere. Își asumă rolul de preot. „Fiindcă avem un Mare Preot peste Casa lui Dumnezeu, să ne apropiem cu o inimă sinceră, în siguranţa deplină a credinţei, având inimile curăţite de conştiinţa rea” (Evrei 10:21-22, NTR). O conștiință curată. Un cazier curat. O inimă curată. Liber de sub orice acuzație – liber de orice condamnare. Nu doar de greșelile trecute, ci și de cele viitoare. „Întrucât va trăi în veac, va fi veşnic acolo, ca să-i reamintească lui Dumnezeu că a plătit pentru păcatele oamenilor prin sângele său” (Evrei 7:25, NTIT). Așa că nu-l asculta pe acuzatorul tău, ci încrede-te în apărătorul tău!

ÎNCREDE-TE ÎN APĂRĂTORUL, NU ÎN ACUZATORUL TĂU (2) „CINE VA ADUCE VREO ACUZAŢIE ÎMPOTRIVA ALEŞILOR LUI DUMNEZEU? NIMENI.” (ROMANI 8:33, TRADUCERE DUPĂ NCV)

Pavel scrie: „Cine va aduce vreo acuzaţie împotriva aleşilor lui Dumnezeu? Nimeni, pentru că Dumnezeu este Cel Care îi îndreptăţeşte. Cine poate să îi declare vinovați? Nimeni, pentru că Cristos Isus a murit, dar a și fost înviat, iar acum este la dreapta lui Dumnezeu şi mijloceşte pentru noi” (versetele 33-34, traducere după NCV). Acuzațiile lui Satan se risipesc și cad ca un balon dezumflat. De ce oare le mai auzim răsunându-ne în urechi? De ce mai experimentăm noi, creștinii, sentimentul de vinovăție? Nu orice sentiment de vinovăție este rău. Dumnezeu Se folosește de doze adecvate de vinovăție pentru a ne face să conștientizăm păcatul. Știm că vinovăția este de la Dumnezeu când provoacă „indignare ... teamă ... dorinţă ... zel ... dorinţă de dreptate” (2 Corinteni 7:11, NTR). Vinovăția trimisă de Dumnezeu provoacă suficient regret ca să ne schimbe. Vinovăția

26

care vine de la Satan, pe de altă parte, provoacă suficient regret ca să ne înrobească. Nu-l lăsa să-și înfigă ghearele în tine! Ține minte: viața ta este „ascunsă cu Cristos în Dumnezeu” (Coloseni 3:3). Când Dumnezeu Se uită la tine, El Îl vede mai întâi pe Cristos. În limba chineză, cuvântul pentru „neprihănire” este o combinație de două caractere: imaginea unui miel și cea a unui om. Mielul este deasupra, acoperind omul. Ori de câte ori Dumnezeu se uită în jos la tine, vede următoarea imagine: Mielul perfect al lui Dumnezeu care te acoperă. O singură dată în Scriptură este consemnat că Isus a scris ceva, iar acel ceva a fost scris pe pământ, în timp ce îi spunea unei păcătoase acuzate pe care tocmai o iertase: „Nici eu nu te condamn. Du-te şi ... să nu mai păcătuieşti” (Ioan 8:10-11, NTR). Așadar, mesajul de azi pentru tine este: încrede-te în apărătorul, nu în acuzatorul tău!


România are nevoie de

DUMNEZEU.

Roagă-te pentru orașul tău!

27


9

JOI

AI GRIJĂ CE SPUI „LIMBA ESTE ŞI EA UN FOC.” (IACOV 3:6)

MAI

Într-o zi vântoasă din luna martie a anului 1997, un tată și fiul său vizitau Parcul Istoric Național Valley Forge, locul în care George Washington a staționat armata revoluționară în timpul iernii grele din 1777-1778. Omul acesta și fiul său plănuiau ceva de natură mult mai puțin istorică: voiau să lanseze o rachetă miniaturală. Mai întâi au încercat să folosească un sistem electric de aprindere a fitilului, dar nu au reușit. Apoi au încercat să îl aprindă folosind artificii de genul celor utilizate de sărbători. Și atunci au început problemele. Scânteile de la artificii au dat foc ierbii, iar vântul a întețit flăcările, incendiind câmpia pe care făcuseră instrucție soldații în timpul Războiului Revoluționar, ajungând la 800 de metri de locul în care fusese cartierul general al lui George Washington. Valoarea a ceea ce au pus în pericol era incalculabilă. Treizeci de

comandă gratuit

unități de pompieri din douăsprezece departamente au luptat cu flăcările timp de peste o oră, până când au reușit să controleze incendiul. Douăsprezece hectare de teren au fost carbonizate, iar omul cu racheta a fost acuzat de distrugere de bunuri guvernamentale și utilizare improprie a artificiilor. Biblia spune: „Iată, un foc mic ce pădure mare aprinde! Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri” (versetele 5-6). „Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele şi păzeşte uşa buzelor mele!” (Psalmul 141:3). „Cine iubeşte viaţa şi vrea să vadă zile bune să-şi înfrâneze limba de la rău” (1 Petru 3:10). „Buzele celui neprihănit ştiu să vorbească lucruri plăcute” (Proverbe 10:32). Așadar, asigură-te că vorbele tale ajută și nu rănesc, zidesc și nu nimicesc. Cu alte cuvinte, ai grijă ce spui!

fișa de comandă

4

8

16

exemplare și dă-le mai departe cunoștințelor!

Nume:* ________________________________ Localitate:* _____________________________ Stradă:* ___________________ Nr.:* ________ Bloc: _______ Scară: ______ Apartament:* ____ Județ / Sector: ____________ Cod poștal: _____ Număr de telefon:* ________________________ Adresa de e-mail: _________________________

Scopul nostru este ca mesajul lui Dumnezeu să ajungă la cât mai mulți oameni. * câmp obligatoriu Tel: 0770 99 27 66 | Mesajul de azi Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea de completat

| E-mail: info@mesajuldeazi.ro | Pagină web: www.mesajuldeazi.ro 28


DESPĂRȚIREA OILOR DE CAPRE „EL ÎI VA DESPĂRŢI PE UNII DE ALŢII CUM DESPARTE PĂSTORUL OILE DE CAPRE.” (MATEI 25:32)

Isus descrie Ziua Judecății în următoarele cuvinte: „Toate neamurile vor fi adunate înaintea Lui. El îi va despărţi pe unii de alţii cum desparte păstorul oile de capre; şi va pune oile la dreapta, iar caprele la stânga Lui. Atunci Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: «Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit; am fost gol, şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă, şi aţi venit pe la Mine»” (versetele 32-36). Cum va despărți Isus oile de capre? Și cum vei ști din ce categorie faci tu parte? Isus spune că cei de la dreapta Lui – oile – sunt cei care I-au dat să mănânce când a

VINERI MAI

10

fost flămând, I-au dat de băut când I-a fost sete, I-au oferit adăpost când a fost părăsit, îmbrăcăminte când a fost gol și mângâiere când a fost bolnav sau întemnițat. Semnul celor mântuiți este grija lor față de cei aflați în nevoi. Compasiunea nu mântuiește – nici pe ei și nici pe noi. Mântuirea este lucrarea lui Cristos. Dar compasiunea este o consecință a mântuirii. Oile vor răspunde la aceste cuvinte cu o întrebare cât se poate de sinceră: „Când? Când Te-am hrănit noi, când Te-am vizitat, Te-am îmbrăcat sau Te-am mângâiat?” Iar Isus va răspunde: „Ori de câte ori ați dat dovadă de compasiune, față de Mine ați făcut-o!” Încearcă să ții cont de acest lucru în timp ce treci prin ziua de azi.

Tel: 0770.992.766 (zilnic între orele 8 și 16) www.mesajuldeazi.ro. ÎNCETEAZĂ SĂ DAI VINA PE ALȚII ȘI ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (1) „OMUL A RĂSPUNS: «FEMEIA ... MI-A DAT DIN POM ŞI AM MÂNCAT.»” (GENEZA 3:12)

Povestea căderii lui Adam și a Evei ne învață două lecții importante despre Dumnezeu: 1) Nu îți va accepta scuzele. 2) Nu îți va da voie să dai vina pe alții. El insistă să îți asumi responsabilitatea pentru faptele tale. Și până nu faci acest lucru, El nu te poate binecuvânta așa cum ar dori. Asta înseamnă că trebuie să alegi să nu mai trăiești în lada de gunoi a greșelilor trecute – și aici e vorba despre greșelile tale și ale altora. Trebuie să te concentrezi asupra direcției în care mergi și a lucrurilor care ți-ai dori să se întâmple, în loc să stai cu privirea fixată asupra oglinzii retrovizoare, asupra lucrurilor care s-au întâmplat și a persoanelor care le-au cauzat. E timpul să preiei din nou puterea! Cum? a) Pune pe „pauză” orice tentativă de a arunca vina asupra altora. b) Definește ce înseamnă succesul pentru tine și descrie ce anume ai dori să se întâmple.

29

SÂMBĂTĂ MAI

11

c) Delegă sarcinile și stabilește cine ce trebuie să facă pentru a obține rezultatele dorite și răsplătește-i pe cei care te ajută să construiești un viitor mai frumos. d) Înțelege că obiectivele ce pot fi transpuse în realitate sunt obiective ce pot fi atinse. Relațiile cu probleme au nevoie disperată de vești bune, așa că stabilește obiective ce pot fi atinse, care oferă motive de bucurie. Nu trebuie să fie obiective mari, care câștigă războaie, ci succese mărunte, care arată că ai câștigat câte o bătălie. Acest plan de bătaie pune din nou puterea în mâinile individului care simte nevoia să vadă un progres. Distrage atenția de la tentația de a arunca vina asupra altcuiva și oferă principii legate de eficiență. Ia puterea din trecutul pe care niciunul dintre noi nu are puterea de a-l schimba, indiferent cine ar fi de vină. Și este un efort constructiv, nu unul distructiv.


12

DUMINICĂ MAI

ÎNCETEAZĂ SĂ DAI VINA PE ALȚII ȘI ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (2) „FEMEIA A RĂSPUNS: «ŞARPELE M-A AMĂGIT.»” (GENEZA 3:13)

Adam I-a spus lui Dumnezeu: „Eva m-a făcut să fac asta.” Iar Eva I-a spus lui Dumnezeu: „Șarpele m-a făcut să fac asta.” Căutarea de scuze și aruncarea vinei asupra altcuiva sunt atitudini țesute în ADN-ul nostru; până nu le depășim nu vom putea face niciodată progrese și nu vom putea avea parte de fericire autentică. Gândește-te bine la ce urmează să îți spun: Tu ești persoana pe care o aștepți – nu va veni nimeni altcineva să te ajute! Dacă ești dispus să îți asumi responsabilitatea pentru viața ta, vei descoperi că indiferent ce fac sau nu fac alții pentru tine sau împotriva ta, ești răspunzător pentru propria ta persoană. Tu decizi cum să răspunzi. Tu decizi dacă vei continua să lupți pentru visurile tale sau nu. Adevărul este că după următoarea cotitură nu te așteaptă niciun Făt-Frumos. Astrele nu se aliniază pentru tine. Nu urmează neapărat să răsară soarele și

13

LUNI MAI

pe strada ta. Șansele de a câștiga la loterie sunt infime. Și atunci ce poți face? Când ai fost rănit de acțiunile altcuiva, poți face unul din două lucruri: 1) Să stai ca un lepros și să mori la poarta învinovățirii și a nemulțumirii (vezi 2 Împărați 7:3). 2) Să găsești o strategie care să îți dea puterea să spui: „Sunt prea valoros ca să mor, prea tenace ca să aștept îndurarea altora și prea creativ ca să accept că dezinteresul tău este destinul meu.” Numai atunci când ești gata să încetezi să te mai învinovățești pe tine însuți și pe alții și să îți asumi responsabilitatea pentru viața și pentru situația ta, Dumnezeu îți poate da puterea să schimbi lucrurile. Această abordare pune termostatul la îndemâna ta și sub controlul tău. În loc să îngheți de frig sau să transpiri de prea multă căldură, poți stabili temperatura pentru viața ta și poți schimba datele viitorului tău.

ÎNCETEAZĂ SĂ DAI VINA PE ALȚII ȘI ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA (3) „UITÂND CE ESTE ÎN URMA MEA ŞI ARUNCÂNDU-MĂ SPRE CE ESTE ÎNAINTE.” (FILIPENI 3:13)

Indiferent ce ascunde trecutul tău, Dumnezeu are plănuit un viitor mai bun pentru tine. Dar înainte de a putea să te „arunci” spre el, trebuie să îi ierți pe cei care te-au rănit, să te ierți pe tine însuți și să lași trecutul în trecut. Când faci asta, probabil vei experimenta o gamă largă de emoții. Poate vei simți mânie și vei spune că viața e nedreaptă și nu e așa cum ai fi vrut. Întotdeauna ți-ai imaginat că vei avea un soț sau o soție care să îți fie mereu alături și să aibă grijă de tine. Nu te-ai așteptat niciodată să fii nevoit/nevoită să-ți asumi singur/singură responsabilitatea pentru viața ta. Poate vei simți teamă că nu vei reuși și că dacă vei eșua nu vei avea pe cine să dai vina decât pe tine. Poate vei simți iritare la gândul că acum trebuie să îți privești viața în altă lumină, dintr-o altă perspectivă. Poate vei simți chiar tristețe când te vei gândi la felul în care

30

i-ai învinovățit pe alții în trecut, știind în adâncul sufletului că, dacă viața ta nu se desfășoară așa cum ai dori, e din pricina propriilor tale alegeri și decizii. S-ar putea să te simți rușinat de greșelile tale trecute, nesigur pe propria ta putere de a-ți asuma responsabilitatea și de a merge mai departe. Indiferent ce emoții te copleșesc – fie ele pozitive sau negative – trebuie să știi că e firesc să fie așa atunci când încerci să faci o schimbare semnificativă în viața ta. Și, indiferent ce simți, nu te judeca prea aspru! Recunoaște sentimentul; întreabă-te dacă gândurile tale sunt raționale sau doar temeri vechi care au prins din nou glas. Apoi rămâi credincios deciziei de a înceta să mai dai vina pe alții și asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta viață. Mesajul de azi pentru tine este: „Uită ce este în urma ta şi aruncă-te spre ce este înainte.”


Din partea cititorilor noștri: „Mesajul de azi constituie un ajut or și un îndrumător util, cu aplicații practice în viața multor credincioși și chiar a multor necredincioși. Vă mulțum esc din suflet pentru munca și osteneala dumneavoastră .“ C.A. „În luna octombrie, Mesajul de azi a ajuns din întâmplare în mâinile mele. Vreau să vă mulțumesc din sufl et, pentru că a venit la momentul potrivit, chiar într-o perioadă în care aveam mare nevoie de încurajare. Când l-am deschis la jumătate și am citit citatul de pe acel poster, mi-au dat lacrimile: era exact ce aveam nev oie în acel moment!“ C.C. „Sunt recunoscător Domnului pen tru aceste publicații, deoarece oamenii Îl caută pe Domnul și nu știu unde să-L găsească. Aceste publicații pot fi de ajutor în acest sens. Am primit feedback de la cei care le-au citit și mi-au spus cu lacr imi în ochi cât de mult i-au ajutat, nu voiau să le mai lase din mână. Și pe mine Domnul m-a găsit prin publicația Mesajul de azi (în limb a maghiară) și de atunci citesc în fiecare zi - așa îmi încep ziua.“ N.C . „Toate meditațiile zilnice sunt de mare actualitate și pe înțelesul meu. Pot să înțeleg des lușit situațiile cu care mă confrunt și de aceea vă mulțumesc pentru toate mesajele. Sunt o împrospătare pentru suflet.“ N.M.V. „Revista a avut un impact foarte mar e asupra mea, deoarece m-a făcut să citesc zilnic Cuvântul Domnului și să aștept cu nerăbdare să citesc următoarea învă țătură. Și fiecare mesaj parcă e pregătit special pentru ace a zi.“ M.A.N.

Fundația Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea, județul Bihor, CP 40 Web: www.mesajuldeazi.ro E-mail: info@mesajuldeazi.ro Telefon: +4 0770 99 27 66 (între orele 8 și 16) 31


„Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac.“ Psalm 121.8


33.old. poszter helye

web: www.mesajuldeazi.ro

Mesajul de azi


A trecut un an de când Mesajul de azi apare și face parte din viața multor cititori. Zilnic primim telefoane prin care ne mulțumiți pentru lucrarea pe care o facem și ne încurajați să continuăm. Ne bucurăm mult de fiecare părere și încurajare. Dorim să le mulțumim celor care s-au rugat pentru munca noastră sau ne-au ajutat financiar. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă răsplătească dărnicia.

Și tu poți să fii părtaș la lucrarea noastră și să ne ajuți oferind altora Mesajul de azi sau sprijinindu-ne financiar.

Dăru iește încu rajar e pri Mes n ajul de a zi!

Fundația Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea, jud. Bihor Cont bancar: RO62 BTRL RONC RT04 0668 8501 (Banca Transilvania, Oradea) Cont bancar EUR: RO12 BTRL EURC RT04 0668 8501 Banca Transilvania, Oradea


„OPERAȚIUNEA ANDREI” „ANDREI ... L-A GĂSIT MAI ÎNTÂI PE FRATELE SĂU, SIMON, ŞI I-A ZIS: «NOI L-AM GĂSIT PE MESIA» ... ŞI L-A DUS LA ISUS.” (IOAN 1:40-42, NTR)

La începuturile lucrării sale, Billy Graham a vrut să mobilizeze creștinii din bisericile locale să își aducă rudele și prietenii nemântuiți la întâlnirile de evanghelizare la care predica el. Drept urmare, echipa lui a pus la cale „Operațiunea Andrei” – un plan simplu, în cadrul căruia membrii bisericilor treceau pe o listă numele prietenilor lor nemântuiți, începeau să se roage pentru ei și îi invitau la întâlnirile unde predica Billy Graham, ca aceștia să poată auzi Evanghelia. De ce au ales numele „Operațiunea Andrei”? Pentru că ori de câte ori îl întâlnim pe Andrei în Evanghelia după Ioan, acesta aduce pe cineva la Cristos. Mai întâi l-a adus pe fratele său, Petru. Apoi, în capitolul 6, a adus la Isus un băiat care avea cinci pâini și doi pești. Iar în Ioan 12 a adus un grup de greci la Cristos. Și tu poți face același lucru.

MAI

14

Cu mulți ani în urmă, un creștin proaspăt convertit, Albert McMakin, în vârstă de 24 de ani, și-a urcat prietenii în camionetă și i-a dus în fiecare seară la întâlnirile de evanghelizare din orașul său. Se prea poate să nu fi auzit niciodată numele lui Albert McMakin până acum. Dar cu siguranță ai auzit de unul dintre pasagerii din camioneta lui, un tânăr care și-a predat viața lui Cristos chiar în săptămâna aceea – Billy Graham. Andrei l-a adus pe fratele său, Petru, la Cristos, iar Petru a ajuns să aducă mulțimi de oameni la Cristos. Nu se știe niciodată! Persoana căreia îi vorbești despre credința ta azi sau pe care o duci cu tine la biserică duminica viitoare s-ar putea să fie un om pe care Dumnezeu îl va folosi pentru a înfăptui lucruri pe care nu le-ai fi crezut posibile. Iar dacă tu îți faci partea ta, Dumnezeu Se va ocupa de restul.

MIERCURI

BARABA ȘI TU „LA MOARTE CU OMUL ACESTA ŞI SLOBOADE-NE PE BARABA!” (LUCA 23:18)

Biblia spune: „Ei au strigat cu toţii într-un glas: «La moarte cu Omul acesta şi sloboade-ne pe Baraba!» Baraba fusese aruncat în temniţă pentru o răscoală care avusese loc în cetate şi pentru un omor” (versetele 18-19). Întocmai ca Baraba, fiecare dintre noi am merita să murim pentru păcatele noastre. Zaci în temniță, înconjurat de patru pereți zugrăviți în teamă, suferință și ură. Ești încarcerat de trecutul tău, de alegerile greșite pe care le-ai făcut și de mândria de care te-ai agățat cu încăpățânare. Ai fost găsit vinovat. Zaci pe podeaua unei celule murdare, așteptându-ți ultimele clipe. Sunetul pașilor călăului se aud ca un ecou perpetuat de zidurile de piatră. Stai cu capul între genunchi și nu înalți privirea atunci când deschide ușa; nu ridici ochii când începe să vorbească. Știi ce urmează să spună: „A venit vremea să plătești pentru păcatele tale.” Dar auzi cu totul

MARȚI

35

MAI

15

altceva: „Ești liber. L-au luat pe Isus în locul tău.” Ușa se deschide, temnicerul îți spune răstit: „Ieși afară!” și te trezești la lumina soarelui de dimineață, lanțurile au dispărut fără urmă, nelegiuirile îți sunt iertate și te întrebi uluit: „Ce s-a întâmplat?” Harul s-a întâmplat! Cristos ți-a luat toate păcatele. Toate. Unde le-a dus? Pe vârful unui deal numit Calvar. „Dumnezeu, în bunătatea Sa plină de har, ne declară nevinovați ... prin Cristos Isus, care ne-a eliberat îndepărtând de la noi păcatele noastre. Pentru că Dumnezeu L-a trimis pe Isus să ia asupra Sa pedeapsa păcatelor noastre și să satisfacă mânia lui Dumnezeu împotriva noastră. Suntem împăcați cu Dumnezeu când credem că Isus Și-a vărsat sângele, dându-Și ca jertfă viața pentru noi” (Romani 3:24-25, traducere după NLT). Isus te iubește și te iartă; El are un plan minunat pentru viața ta. Așa că vino la El azi.


16

JOI

MAI

PRIMEȘTE ÎNCERCAREA CU BRAȚELE DESCHISE (1) „DUMNEZEU A PUS LA ÎNCERCARE PE AVRAAM.” (GENEZA 22:1)

Biblia spune: „Dumnezeu a pus la încercare pe Avraam şi i-a zis: «Ia pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubeşti, pe Isaac; du-te în ţara Moria şi adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ţi-l voi spune.» Avraam ... a pornit spre locul pe care i-l spusese Dumnezeu” (versetele 1-3). Vei spune: „De ce ar vrea Dumnezeu să mă încerce?” În primul rând, ca să-Și dovedească credincioșia față de tine. În al doilea rând, ca să-ți ofere ocazia să îți dovedești credincioșia față de El. Încercările prin care treci sunt poligonul lui Dumnezeu. Sunt mijlocul prin care treci la următorul nivel în Împărăția Lui. În ziua aceea, Avraam a dovedit că nu iubește pe nimeni mai mult decât pe Dumnezeu. Și în ziua aceea Dumnezeu i S-a descoperit lui Avraam ca Iehova-Iire, „Dumnezeu care poartă de grijă”. Atunci când îți exerciți credința, descoperi credincioșia lui Dumnezeu.

17

VINERI MAI

De aceea îți încearcă Dumnezeu credința. Iar încercările devin din ce în ce mai dificile pe măsură ce miza crește. Ele vor fi mereu legate de ce este cel mai important pentru tine. În ce anume îți găsești identitatea? În ce anume îți găsești siguranța? Acela este „Isaac” al tău. Dumnezeu te va încerca pentru a Se asigura că îți găsești identitatea și siguranța numai în El. Ba chiar va ataca orice lucru în care îți pui încrederea mai mult decât în El, până când vei fi gata să pui acel lucru pe altar. Nu îți face griji; nu trebuie să trăiești cu teama constantă că Dumnezeu îți va lua ce e mai important pentru tine. Dar dacă vreodată darul devine mai important pentru tine decât Dătătorul, atunci însuși lucrul pe care El ți l-a dat pentru a-Și duce la îndeplinire scopurile ajunge să submineze planul Lui pentru viața Ta. Și de aceea Dumnezeu va trebui să Se ocupe de problemă.

PRIMEȘTE ÎNCERCAREA CU BRAȚELE DESCHISE (2) „A LEGAT PE FIUL SĂU, ISAAC ŞI L-A PUS PE ALTAR.” (GENEZA 22:9)

Avraam l-a considerat pe Isaac un dar special de la Dumnezeu. Însă darurile primite de la Dumnezeu sunt extraordinare – și extraordinar de periculoase. De ce spun asta? Pentru că dacă începi să cultivi darurile pe care ți le-a dat Dumnezeu, te paște pericolul să ajungi să te bazezi pe ele mai mult decât te bazezi pe Dumnezeu. Și atunci cea mai puternică armă a ta devine cea mai mare slăbiciune a ta. Dumnezeu a fost Cel care i-a dat lui Lucifer o înfățișare frumoasă și o voce superbă și darurile acestea au fost folosite la început pentru a-I da slavă lui Dumnezeu. Apoi Lucifer a început să se uite în oglindă și să își admire frumusețea. A început să slăvească darul pe care îl primise în loc să Îl slăvească pe Dumnezeu. Lecția pe care trebuie să o învățăm din căderea lui Lucifer este aceasta: Ceea ce nu transformi în laudă, se transformă în mândrie. Și asta este o problemă, pentru că „Dumnezeu stă împotriva

celor mândri, dar dă har celor smeriţi” (Iacov 4:6). În loc să îndrepte laudele spre Dumnezeu, Lucifer le-a dat voie să îi alimenteze orgoliul. Dorința lui păcătoasă de a fi înălțat a dus la căderea lui Lucifer. Care sunt cele mai mari daruri pe care le-ai primit de la Dumnezeu? Care sunt cele mai însemnate oportunități de care te-ai bucurat pentru că așa a vrut Dumnezeu? Ce vise mărețe a zămislit Duhul Sfânt în duhul tău? Acela este „Isaac” al tău. Și trebuie să îl iubești pe acest „Isaac” și să te bucuri de el, dar niciodată să nu îi dai voie să ia locul lui Dumnezeu în viața ta. Uneori visele date de Dumnezeu nu doar se nasc, ci trebuie să renască. Dacă devin mai importante pentru tine decât Dumnezeu, trebuie să le sacrifici de dragul sufletului tău. Trebuie să le pui pe altar și să ridici cuțitul. Uneori visul tău trebuie să moară pentru a putea învia spre slava lui Dumnezeu. 36


Fundația Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea, județul Bihor SÂMBĂTĂ PRIMEȘTE ÎNCERCAREA CU BRAȚELE DESCHISE (3) MAI „PENTRU CĂ AI FĂCUT LUCRUL ACESTA ... TE VOI BINECUVÂNTA.” (GENEZA 22:16-17) Dumnezeu i-a spus lui Avraam: „Pentru că ... n-ai cruţat pe fiul tău, pe singurul tău fiu, ... [îți] voi înmulţi foarte mult sămânţa, ... ca stelele cerului.” Isaac era visul de o viață al unei femei sterpe pe nume Sara și al unui bărbat care nu putea avea copii, pe nume Avraam. Dar cu cât te binecuvântează Dumnezeu mai mult, cu atât este mai greu să nu permiți acelei binecuvântări să devină un idol în viața ta. Banii sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Cu cât câștigi mai mulți bani, cu atât este mai greu să te încrezi în Dumnezeul Atotputernic și cu atât este mai ușor să te încrezi în puterea banului. Nu ți se pare ironic că pe dolarii americani este inscripționat „În Dumnezeu ne încredem”, când banii sunt lucrul cu privire la care ne vine cel mai greu să ne încredem în Dumnezeu? Dacă ești binecuvântat din punct de vedere financiar, acesta este un dar de la Dumne-

18

zeu (vezi Deuteronom 8:18). Dar Dumnezeu nu ne binecuvântează din punct de vedere financiar ca să folosim banii în mod egoist. El ne binecuvântează cu mai mult ca să putem fi o binecuvântare mai mare pentru alții (vezi Geneza 12:2). Adevărul este că lucrurile la care ești dispus să renunți determină ceea ce este dispus Dumnezeu să-ți încredințeze. El vrea să ajungi să îți găsești identitatea în al cui ești și nu în cine ești. Îți poți defini identitatea în funcție de o mulțime de lucruri: diplomele pe care le-ai obținut, poziția pe care o ocupi, salariul pe care îl câștigi etc. Dar dacă îți definești identitatea în funcție de ceva trecător, identitatea ta e un castel de cărți de joc. O singură temelie este suficient de solidă, și aceea este Isus Cristos. Ce anume intervine între tine și Dumnezeu? Ce anume îți hrănește orgoliul? În ce îți găsești siguranța în afară de Cristos? Aceea trebuie să pui azi pe altar. 37


19

DUMINICĂ

CE ÎȚI SPUNE DUMNEZEU? „ÎN TOATE LUCRURILE DUMNEZEU LUCREAZĂ SPRE BINELE CELOR CE-L IUBESC.” (ROMANI 8:28, NTIT)

MAI

Romancierul A.J. Cronin practica medicina de aproape zece ani, când a dezvoltat un ulcer gastric care i-a impus un repaus total. Așa că s-a dus la o fermă aflată în zona deluroasă din nordul Scoției, ca să se recupereze. El spune: „Primele câteva zile de odihnă au fost destul de plăcute, dar curând inactivitatea forțată de la ferma Fyne a devenit insuportabilă ... Adesea mă jucam în tainița minții mele cu iluzia că aș putea începe să scriu. Ba chiar mă gândisem la tema unui roman – povestea tragică a egoismului și a mândriei pline de amărăciune ale unui bărbat ... Sus, în odaia mea de culcare austeră și rece, aveam o masă din lemn și un scaun tare. A doua zi dimineața m-am trezit așezat pe scaunul acela, cu un caiet deschis în fața mea pe masă și mi-am dat seama că în afară de rețete cu denumiri latinești nu scrisesem vreodată măcar o propoziție

20

LUNI MAI

cât de cât însemnată în toată viața mea. Am apucat stiloul cu gândul acesta descurajator. Și totuși, am început.” Cu toate că a făcut eforturi serioase să scrie câte 500 de cuvinte pe zi și a ajuns să arunce primul manuscris pe mormanul de gunoi de la fermă, Cronin a terminat în cele din urmă Castelul pălărierului. Cartea a fost dramatizată, tradusă în 22 de limbi și vândută în aproximativ 5 milioane de exemplare. Lumea a pierdut un medic, dar a câștigat un romancier. Când Dumnezeu îți dă un vis, uneori circumstanțele necesare pentru împlinirea lui nu vor fi pe placul tău. În cazul lui Iosif, a fost vorba de trădare și de mult timp petrecut în temniță fără să se fi făcut vinovat de ceva. Dar de asta a fost nevoie pentru ca el să ajungă pe tronul Egiptului. Așa că întreabă-L pe Dumnezeu azi: „Ce vrei să îmi spui sau să îmi arăți în această situație?”

SFATURI UTILE PENTRU O CĂSNICIE FERICITĂ „INIMA SOŢULUI EI SE ÎNCREDE ÎN EA.” (PROVERBE 31:11, NTR)

Dacă îți dorești o căsnicie fericită, iată două lucruri de care trebuie să ții întotdeauna seama: 1) Niciodată să nu îți înjosești soțul/soția în public. Când faci acest lucru, nu faci decât să te înjosești pe tine. Solomon scrie: „O femeie cinstită, cine poate găsi? Valoarea ei este de departe mai mare decât a rubinelor. Inima soţului ei se încrede în ea .... Ea îi face bine ... în toate zilele vieţii ei” (versetele 10-12). Cineva spunea: „Înainte de a critica gusturile soțului tău/soției tale, oprește-te și amintește-ți că te-a ales pe tine!” Adevărul este că fiecare dintre noi avem obiceiurile noastre, luptele noastre, slăbiciunile noastre, fanteziile noastre, amintirile noastre din copilărie, nevoile noastre nerostite și dorurile noastre ascunse în adâncul inimii. Dorința noastră de a avea pe cineva în cine să avem încredere este profundă și neschimbătoare. De aceea Dumnezeu a gândit căsnicia ca pe un adăpost sigur într-o lume periculoasă. Dacă nu poți

38

avea încredere în soțul tău sau în soția ta, în cine poți avea încredere? 2) Întotdeauna să aveți visuri și țeluri comune. Din ce în ce mai multe cupluri din zilele noastre divorțează între al 17-lea și al 25-lea an de căsnicie. Știi de ce? Pentru că aceea este perioada în care cel mai mic dintre copii termină școala și pleacă de acasă. Și rămân doar soțul și soția. După ce și-au petrecut tot timpul concentrându-se asupra copiilor și neglijându-se unul pe altul, s-ar putea ca într-o bună zi să se trezească și să aibă impresia că locuiesc împreună cu un străin. Cum se poate evita asta? Având țeluri și visuri de o viață pentru care să luptați împreună. Nu uitați că nu sunteți doar părinți – sunteți oameni și Dumnezeu are un plan pentru viața voastră ca soț și soție. Dacă nu ați descoperit încă acest plan, discutați despre asta, apoi rugați-vă împreună și cereți-I lui Dumnezeu să vi-l descopere. Este o rugăciune la care El va răspunde cu siguranță!


Poți fi eliberat din robie prin credința în Dumnezeu.

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro MARȚI

ROBI ELIBERAȚI (1) „M-AM COBORÂT ... SĂ-L SCOT.” (EXOD 3:8)

Timp de 400 de ani, israeliții au fost robii egiptenilor, care i-au asuprit și „le-au făcut viața amară” (Exod 1:14). Mulți dintre noi înțelegem foarte bine sentimentul lor de neputință atunci când ne gândim la anumite domenii din viața noastră în care ne luptăm cu diverse obiceiuri. Fie că e vorba de mâncare, de alcool, de droguri, de sex, de bani sau de relații abuzive, cu toții am experimentat acel sentiment de neputință când am încercat în repetate rânduri să ne eliberăm. Eșecul poate produce o deznădejde cronică, din pricina căreia unii pur și simplu renunță să mai încerce. Frânți și zdrobiți, poporul Israel a strigat către Domnul, iar El le-a răspuns: „Am văzut asuprirea poporului Meu, care este în Egipt, şi am auzit strigătele pe care le scoate ... căci îi cunosc durerile” (Exod 3:7).

MAI

39

21

Ia aminte cum Dumnezeu le arată compasiune: „M-am coborât ca să-l izbăvesc din mâna egiptenilor şi să-l scot din ţara aceasta şi să-l duc ... într-o ţară unde curge lapte şi miere” (versetul 8). Dumnezeu S-a coborât ca să îi ridice – și El poate face același lucru pentru tine azi. Izbăvirea poporului Israel a necesitat jertfirea unui miel de Paște fără cusur. Au vopsit stâlpii și pragul de sus al ușii cu sângele lui și îngerul morții a trecut pe lângă casele lor. Biblia spune: „Cristos, Mielul nostru de Paşte, a fost jertfit” (1 Corinteni 5:7, NTR). Isus Cristos, Mielul nostru de jertfă, Și-a vărsat sângele ca să te elibereze de orice lucru care te ține legat. Cu ce te lupți tu azi? Poți fi eliberat din robie – dar nu prin propriile tale eforturi zadarnice, ci prin credință în Dumnezeul care răspunde la strigătele poporului Său.


22

MIERCURI MAI

ROBI ELIBERAȚI (2) „I-A SCOS DIN ÎNTUNERIC ŞI DIN UMBRA MORŢII ŞI LE-A RUPT LEGĂTURILE.” (PSALMUL 107:14, NTR)

Aceasta este specialitatea lui Dumnezeu: să elibereze oameni atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere spiritual. Când poporul Israel era în robie, „în strâmtorarea lor, au strigat către Domnul, şi El i-a izbăvit din necazurile lor” (vers. 13). Isus încă izbăvește și azi oameni, iar „dacă Fiul vă eliberează, veţi fi cu adevărat liberi” (Ioan 8:36). Urmează pașii aceștia spre libertate: 1) Strigă către Domnul. El a spus: „Mă veţi căuta şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta din toată inima” (Ieremia 29:13, NTR). Strigătul poporului Israel a fost unul repetat și izvorât din inimă, iar Dumnezeu răspunde și azi strigătelor ce vin din inimă. Primul pas spre izbăvire este să îți recunoști dependența totală de El. În loc să încerci să te ocupi singur de toate, Biblia spune: „Aruncaţi asupra Lui toată îngrijorarea voastră, fiindcă Lui Îi pasă de voi” (1 Petru 5:7).

23

JOI

MAI

2) Hrănește-ți sufletul din punct de vedere spiritual. Isus a spus: „Eu sunt Pâinea vie .... Dacă mănâncă cineva din Această Pâine va trăi în veci” (Ioan 6:51, NTR). Când te hrănești din Cuvântul lui Dumnezeu și Îi împărtășești gândurile tale în rugăciune, El îți ușurează povara și îți hrănește sufletul. El a venit să proclame „celor captivi eliberarea și ... să-i eliberez pe cei asupriţi” (Luca 4:18, NTR). Fă-ți timp să meditezi la Cuvântul lui Dumnezeu. Gândește-te la el până când vei înțelege cum să îl aplici în viața ta. Cunoașterea fără aplicație este inutilă. Libertatea presupune să te hrănești în fiecare zi din Scripturi și să aplici ceea ce înveți la circumstanțele în care te afli. „Ferice de omul care ... îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui!” (Psalmul 1:1-2). Fă acest lucru în fiecare zi și fii eliberat!

ROAGĂ-TE PENTRU PRICEPERE ATUNCI CÂND ANGAJEZI PE CINEVA „DĂ, DAR, ROBULUI TĂU O INIMĂ PRICEPUTĂ.” (1 ÎMPĂRAȚI 3:9)

Dr. John Maxwell scria: „Cu mai mulți ani în urmă, când vorbeam unui grup de directori de companii, unul dintre ei m-a întrebat după ce principii mă ghidez atunci când fac angajări. — Am o singură regulă, am explicat eu. Nu fac niciodată eu însumi angajările! (Cu aceste cuvinte am reușit să le captez atenția.) — Știți de ce? Pentru că nu mă pricep deloc, am adăugat și am început să le povestesc despre eșecurile mele în acest domeniu. Pentru că sunt o fire extrem de optimistă și am mare încredere în oameni, pur și simplu nu reușesc să fiu realist. Indiferent ce semnale de alarmă se declanșează în decursul unui interviu cu un candidat, îmi spun mereu: «Pot să ajut persoana aceasta să își îmbunătățească performanțele și să aibă succes.» Nu aceasta este atitudinea potrivită pentru o persoană care conduce un interviu de angajare. Pentru a avea succes în acest domeniu trebuie să fii sceptic – trebuie să fii genul de om care nu și-ar angaja

40

nici măcar propria mamă. Când am încetat să mă mai ocup personal de angajări, compania mea a cunoscut o creștere spectaculoasă. Când am spus acelui grup de directori că nu mă mai ocup personal de angajări, am văzut că prima lor reacție a fost negativă. Însă pe măsură ce le explicam, mi-am dat seama că încep să aprecieze faptul că îmi cunosc propriile puncte slabe și să îmi respecte sinceritatea. Puține lucruri sunt mai neplăcute decât un om care nu se pricepe la ceea ce face, care inventează totul din mers și pretinde că are experiență, când de fapt nu are nici cea mai vagă idee despre ce vorbește.” Dacă nu te pricepi la angajări, deleagă această sarcină celor care au talent la așa ceva. Iar dacă ești nevoit să te descurci singur, roagă-te rugăciunea lui Solomon: „Dă, dar, robului Tău o inimă pricepută, ca să ... deosebească binele de rău! Căci cine ar putea să judece pe poporul Tău, pe poporul acesta aşa de mare la număr!?”


CELE 40 000 DE EXEMPLARE AU FOST ÎMPACHETATE CU AJUTORUL VOLUNTARILOR NOȘTRI.

Dacă ești din Oradea sau din împrejurimi, poți să te alături echipei noastre ajutându-ne la împachetare! Fundația Misiunea Creștină UCB Telefon: 0770 992766 (luni - vineri între orele 8 și 16) RUGĂCIUNE PENTRU SUCCES ÎN MUNCĂ „DACĂ VEZI UN OM ISCUSIT ÎN LUCRUL LUI, ACELA POATE STA LÂNGĂ ÎMPĂRAŢI.” (PROVERBE 22:29)

Iată o rugăciune pentru succes în munca ta: „Doamne, Îți mulțumesc pentru felul în care m-ai făcut, pentru numeroasele daruri și talente pe care le-ai pus în mine și aleg să cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru munca aceasta. Îți mulțumesc pentru fiecare din personalitățile cu care lucrez, chiar și pentru aceia pe care nu prea îi plac sau nu prea îi înțeleg. Te rog să mă ajuți să mă concentrez asupra obiectivelor pe care Tu ai stabilit că trebuie să le ating în timpul pe care îl petrec în această poziție. Dă-mi înțelepciune și pricepere în munca mea, chiar și într-un mediu ostil. Ajută-mă să învăț ceea ce Tu vrei să mă înveți în locul acesta și dă-mi răbdare în timp ce mă pregătești pentru viitor. Ajută-mă să îmi fac treaba cum pot mai bine și să rămân mereu pozitiv și plin de speranță.

41

VINERI MAI

24

Te rog să acoperi nemulțumirile și dezamăgirile inimii mele cu pacea Ta desăvârșită și dă-mi voie să îți încredințez slujba mea. Îmbracă-mă în veșmintele laudei și neprihănirii lui Cristos, ca să îți pot aduce Ție slavă la locul meu de muncă. Ajută-mă să știu cine sunt cu adevărat, să umblu în voia Ta și să caut să Îți fiu plăcut mai mult Ție decât celor cu care lucrez. Acolo unde este ceartă, ajută-mă să aduc pace. Acolo unde este înșelăciune, ajută-mă să rostesc adevărul. Acolo unde este disperare, ajută-mă să aduc speranță. Acolo unde este teamă, ajută-mă să aduc credință. Acolo unde este întuneric, ajută-mă să aduc lumină. Acolo unde este tristețe, ajută-mă să aduc bucurie. Toate aceste lucruri ți le cer în numele lui Isus. Amin.”


25

SÂMBĂTĂ MAI

LA DISPOZIȚIA CELORLALȚI (1) „DACĂ EȘTI CHEMAT SĂ DAI AJUTOR CELOR AFLAȚI ÎN STRÂMTORARE, DESCHIDE BINE OCHII ȘI GRĂBEȘTE-TE SĂ LE SARI ÎN AJUTOR.” (ROMANI 12:8, TRADUCERE DUPĂ MSG)

Spunem adesea: „Nu e responsabilitatea mea. Nu vreau să mă amestec.” Ai rostit vreodată aceste cuvinte? Probabil te-ai gândit că ai un motiv bun – poate era un moment nepotrivit – dar ideea este că nu ai oferit ajutor cuiva care avea nevoie. Și nu ești singurul. Studiile confirmă că tendința aceasta a oamenilor de a evita să se implice ia amploare în lumea întreagă. Însă porunca de a ne pune la dispoziția celorlalți este una biblică; este modul de manifestare practică a dragostei noastre față de Dumnezeu și față de aproapele nostru (vezi Matei 22:37-39). În general, momentele de criză se manifestă în unul din următoarele trei moduri: 1) Crizele de situație includ bolile grave, moartea unuia dintre cei dragi sau destrămarea relațiilor de familie. Patriarhul Iov le-a experimentat pe toate! 2) Crizele de dezvoltare au loc în decursul vieții – când pleci din casa părintească, atunci când pleci la studii, când te adaptezi la viața de căsnicie, când

26

DUMINICĂ MAI

devii părinte, când ieși la pensie sau când starea de sănătate începe să ți se deterioreze. Avraam și Sara au știut ce înseamnă să treci printr-o mulțime de astfel de momente de criză. Ei și-au lăsat în urmă casa și familia și au trăit mulți ani cu ideea că nu vor putea avea copii. Pentru ca apoi Dumnezeu să le ceară să își jertfească singurul fiu, primit ca prin minune. 3) Crizele de identitate au loc atunci când descoperi lucruri tulburătoare despre tine însuți: când ți se spune că, din punct de vedere uman, boala ta este incurabilă, sau când ajungi să te consideri un ratat pentru că ești prea bătrân ca să îți mai realizezi țelurile pe care ți le-ai stabilit pentru viața ta. Sau poate te vezi nevoit să înfrunți realitatea divorțului sau a văduviei, sau te simți respins din pricina trecutului tău. Ilie și Iona sunt exemple perfecte de oameni care s-au confruntat cu crize de identitate. Exemplele acestea îți amintesc de persoane pe care le cunoști? Dacă da, „grăbește-te să le sari în ajutor”.

LA DISPOZIȚIA CELORLALȚI (2) „OFERIȚI-VĂ UNII ALTORA O MÂNĂ DE AJUTOR.” (GALATENI 6:2, CEV)

Când un prieten sau un membru al familiei trece printr-un moment de criză, țelul tău ar trebui să fie să îl ajuți să facă față situației și să crească în urma experienței respective. Adesea e ușor de zis, dar greu de făcut! Când inima suferă și se străduiește să se adapteze la circumstanțe noi și necunoscute, omul e sceptic și nu prea are încredere în nimeni. Dar esența Împărăției lui Dumnezeu este să te pui la dispoziția lui! „Purtaţi-vă poverile unii altora” (versetul 2, NTR). Implicarea ta poate juca un rol important în lupta cuiva de a-și recăpăta sănătatea emoțională. Iată trei sugestii practice: 1) Nu te aștepta ca el să inițieze contactul. Când trece prin momente de criză, omul tinde să se retragă în loc să ceară ajutor. Adesea e prea tulburat ca să își dea seama de ce are nevoie, așa că probabil va trebui să faci tu primul pas. Nu

42

porni de la premisa că trebuie să fii specialist în domeniu. Doi pași simpli îl pot face pe cel care suferă să se simtă prețuit și înțeles: a) Ascultă cu atenție care îi sunt preocupările și percepțiile. b) Păstrează contactul vizual și manifestă interes autentic. 2) Ajută-l să-și reducă anxietatea. Oferă-i prezența ta liniștitoare și invită-l să-și împărtășească sentimentele. Iar dacă perspectiva lui ți se pare distorsionată, spune ceva de genul: „Îmi dai voie să-ți sugerez un alt mod de a privi lucrurile?” 3) Ajută-l să se concentreze asupra aspectelor importante. Se simte copleșit, așa că ajută-l să discearnă care sunt aspectele care necesită atenția lui imediată. În loc să scormonească în trecut sau să se îngrijoreze cu privire la viitor, încurajează-l să se concentreze asupra prezentului și să trăiască „fiecare zi pe rând” (Matei 6:34, traducere după TLB).


Spune-ne ce impact au mesajele citite asupra vieții tale.

Te rugăm scrie-ne completând rubrica de mărturii din pagina 63! Fundația Misiunea Creștină UCB

E-mail: info@mesajuldeazi.ro

LA DISPOZIȚIA CELORLALȚI (3) „EL NE PUNE ALĂTURI DE ALTE PERSOANE CARE TREC PRIN SUFERINȚE, CA SĂ PUTEM SĂ NE PUNEM LA DISPOZIȚIA LOR.” (2 CORINTENI 1:4, TRADUCERE DUPĂ MSG)

Un mod de a ajuta un prieten aflat într-un moment de criză este să îl ajuți să identifice resursele importante – fie ele spirituale, personale sau interpersonale. 1) Resursele spirituale. „Dumnezeu este adăpostul şi sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseşte niciodată în nevoi” (Psalmul 46:1). Cuvântul lui Dumnezeu aduce lumină acolo unde domnește întunericul și confuzia. Duhul Lui este sursa oricărei mângâieri – El dă „pacea ... care întrece orice pricepere” (Filipeni 4:7). Prezența Lui alină singurătatea și puterea Lui ajută inima suferindă să depășească sentimentul de neputință. Când trece printr-o criză, omul este adesea dezorientat și ajunge să uite ce a primit deja de la Dumnezeu. 2) Resurse personale. Amintește-i de calitățile și de abilitățile lui unice. Ajută-l să-și amintească de biruințele din trecut, când a trecut cu bine prin momente dificile. Încurajează-l să aibă o atitudine pozitivă și să privească

LUNI MAI

27

înainte, spre viitor, în loc să se lase paralizat de durerea din prezent. Apoi – cel mai important aspect – întărește-i credința prin rugăciune și adevăruri culese din Cuvântul lui Dumnezeu. Și în ultimul rând – dar nu cel din urmă – amintește-i că ești lângă el și îi oferi sprijinul tău. 3) Resurse interpersonale. Probabil că membrii familiei, prietenii, partenerii de afaceri și vecinii îi vor oferi și ei sprijinul lor, iar acolo unde este nevoie de ajutor medical, financiar și material, se poate apela la resursele comunității. O altă sursă de ajutor este biserica locală. Adesea omul care traversează un moment de criză se simte prea stânjenit ca să ceară ajutor; consideră că ar trebui să fie în stare să-și rezolve singur problemele. Ajută-l să înțeleagă că cei care dăruiesc se simt binecuvântați să poată dărui, și că într-o bună zi și el la rândul lui va avea ocazia să ajute „alte persoane care trec prin suferințe”. 43


28

MARȚI

LA DISPOZIȚIA CELORLALȚI (4) „PURTAŢI-VĂ SARCINILE UNII ALTORA.” (GALATENI 6:2)

MAI

Dr. Raymond Vath spunea: „Trebuie să facem pentru ceilalți ceea ce ei nu pot face pentru ei înșiși, dar nu trebuie să facem pentru ei ceea ce nu vor să facă pentru ei înșiși. Este esențial să avem înțelepciunea de a ne da seama de diferență.” Poți să ajungi să ajuți prea mult! Făcând pentru un om ceea ce poate face el însuși pentru sine, îi subminezi încrederea în propriile-i forțe și creezi bazele unei dependențe nesănătoase. Așa că, în loc să dai buzna și să preiei conducerea: 1) Arată-i câțiva pași simpli pe care să îi poată face singur (pași care să presupună acțiune). Ajutându-l să ia frâiele propriei vieți îl înarmezi împotriva sentimentelor de disperare și neputință. Iar validându-i eforturile îl ajuți să-și reconstruiască încrederea în sine. Însă ține seama de un lucru: atunci când criza presupune o pierdere ireversibilă – ca în cazul unui divorț sau al unui deces – însuși efortul de a supraviețui

29

MIERCURI MAI

fiecărei zile este singura acțiune de care este în stare omul respectiv. 2) Dă-i speranță. În mijlocul crizei nu pare să se vadă nicio luminiță la capătul tunelului și omul are impresia că suferința e fără sfârșit. Nu se poate vorbi de creștere și de perfecționare acolo unde nu există speranță. Speranța dă omului energie și alinare prin convingerea că situația se va îmbunătăți. Dumnezeu promite: „Vă voi binecuvânta cu un viitor plin de speranță – un viitor plin de succes, nu de ... suferință” (Ieremia 29:11, traducere după CEV). 3) Asigură-te că urmărești situația. De cele mai multe ori crizele se rezolvă în timp. Cu toate că în cele din urmă viața revine oarecum la făgașul ei normal, omul poate experimenta episoade de recădere în tristețe, neputință sau singurătate. Cuvintele tale pot aduce alinare, dar atenția ta continuă îl va ajuta pe cel ce trece prin suferință să-și păstreze credința și să meargă înainte pe calea spre vindecare.

CONDU-ȚI COPIII LA CRISTOS „ŞI PORUNCILE ACESTEA ... SĂ LE AI ÎN INIMA TA. SĂ LE ÎNTIPĂREŞTI ÎN MINTEA COPIILOR TĂI.” (DEUTERONOM 6:6-7)

Nu e ușor să fii părinte creștin într-o lume în care presiunea grupului pare să apese cu o greutate ce amenință să te strivească; în care valorile au atins cel mai jos punct din istorie, iar imoralitatea a ajuns la cel mai înalt punct din istorie. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, poți să o faci! Dacă vrei să îți conduci copiii la Cristos, fă următoarele cinci lucruri: 1) Începe de când sunt mici și citește-le câte o povestioară biblică în fiecare seară. Roagă-te ca ei să Îl cunoască în mod personal pe Isus și mulțumește-I pentru că a murit pentru păcatele lor – și rostește aceste rugăciuni în auzul lor. 2) Când mergeți la biserică, explică-le ce reprezintă diferitele ritualuri și sărbători (botezul, Cina Domnului, Paștele, Crăciunul), de ce sunt ținute și sărbătorite. 3) Fii atent la toate întrebările cu caracter spiritual pe care ți le adresează și fă-ți timp să le răspunzi într-un mod pe care

44

să îl poată înțelege. 4) Cumpără-le DVD-uri și desene animate care să le prezinte adevăruri biblice pe înțelesul lor. 5) Crede că Duhul Sfânt îți va da înțelepciune la momentul potrivit să le prezinți Evanghelia și roagă-te tot timpul pentru mântuirea lor. La un moment dat, D.L. Moody a afirmat că la unul dintre serviciile pe care le-a condus au avut loc „două convertiri și jumătate”. Cineva a spus: — Bănuiesc că este vorba despre doi adulți și un copil. — Nu, a răspuns Moody. Doi copii și un adult. Copiii își pot dărui întreaga viață lui Dumnezeu, dar un adult nu mai are decât o jumătate de viață de dat. Nu uita că lucrurile pe care le ținem cel mai bine minte sunt lucrurile pe care le auzim cel mai des. Așa că „poruncile acestea ... să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi.”


ÎNDREAPTĂ-TE SPRE MATURITATE „CI HAIDEŢI SĂ TRECEM ... LA MATURITATE.” (EVREI 6:1, NTIT)

30

VINERI

31

MAI înainte voi face tot ce e necesar ca să cresc din punct de vedere spiritual și să descopăr planul lui Dumnezeu pentru viața mea.” Într-o zi, spre sfârșitul Primului Război Mondial, generalul Louis Lyautey i-a cerut grădinarului său să planteze un anumit soi de copac pe moșia sa. Grădinarul l-a informat că acel soi de copac are o creștere foarte lentă și că va trebui să treacă aproape un secol până ce va ajunge la maturitate. — În cazul acesta nu mai avem timp de pierdut, a răspuns generalul. Plantează-l chiar în după-amiaza aceasta! Iată un plan infailibil pentru omul care dorește să crească și să devină matur din punct de vedere spiritual: „Îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui. El este ca un pom sădit lângă nişte izvoare de apă, care-şi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc. El prosperă în tot ceea ce face!” (Psalmul 1:2-3, NTR).

Cu toții avem parte de același număr de 168 de ore într-o săptămână. Dar dacă singurele momente pe care le dedici creșterii tale spirituale sunt cele petrecute în biserică duminica, nu vei depăși niciodată pragul copilăriei spirituale. Ia gândește-te. Un copilaș nu se poate hrăni singur; alege să mănânce ciocolată în loc de morcovi; cade tot timpul și trebuie ridicat; hoinărește pe unde nu ar trebui și face năzbâtii; se gândește numai la sine și trebuie disciplinat și învățat. Ai înțeles ideea? Nașterea din nou este un eveniment extraordinar, dar el trebuie să fie o rampă de lansare pentru tine, nu un culcuș. Biblia spune: „Să nu mai repetăm la nesfârşit aceleaşi lucruri, expunând mereu aceleaşi noţiuni de bază privitoare la Cristos, ci haideţi să trecem la altele, ajungând la maturitate în puterea noastră de înţelegere.” Ai observat cuvântul „haideți”? Înseamnă că de tine depinde! La un moment dat trebuie să-ți spui: „De azi

UNDE ESTE DUMNEZEU ÎN TIMPUL FURTUNII? „SOARELE ŞI STELELE NU S-AU VĂZUT MAI MULTE ZILE, ŞI FURTUNA ERA AŞA DE PUTERNICĂ ÎNCÂT LA URMĂ PIERDUSEM ORICE NĂDEJDE DE SCĂPARE.” (FAPTE 27:20)

Sunt momente în care Dumnezeu pare inaccesibil. Când te rogi, simți că ai fost abandonat, lăsat pradă circumstanțelor. Nu numai că te simți abandonat, ci ești de-a dreptul îngrozit și chiar deznădăjduit. Pavel cunoștea bine acel sentiment. Tânjise mult timp după o oportunitate de a predica în Roma și tocmai se îndrepta într-acolo, când o furtună teribilă a distrus corabia pe care se afla. Pavel prevăzuse pagube și pierderi mari nu numai pentru corabie, pentru echipaj și pentru încărcătură, ci „chiar şi pentru vieţile noastre” (versetul 10). A încercat să avertizeze echipajul cu privire la tragedia iminentă, dar cuvintele lui au fost ignorate de către cei cu putere de decizie. Pe scurt, Pavel împreună cu alți 276 de oameni au fost puși în pericol de moarte din pricina nepăsării și a încăpățânării altora – și nu putea face nimic ca să schimbe situația! Cuprins de disperare, a declarat

JOI

45

MAI

împreună cu tovarășii săi de călătorie credincioși: „La urmă pierdusem orice nădejde de scăpare”. Apoi, după 14 zile în care au plutit în derivă în mijlocul mării, când furtuna era mai aprigă, Dumnezeu a trimis un înger. „Nu te teme, Pavele; ... Dumnezeu ţi-a dăruit pe toţi cei ce merg cu corabia împreună cu tine” (versetul 24). Chiar când se părea că dorința arzătoare a lui Pavel de a predica în Roma avea să fie zădărnicită, Dumnezeu i-a condus cu credincioșie prin furtună până la destinația pe care o plănuise pentru ei. Pavel a ajuns la Roma și a vestit Cuvântul lui Dumnezeu înaintea Cezarului! Ești cumva prins și tu într-o furtună? Oricare ar fi încercarea cu care te confrunți azi, fii sigur de un lucru: poți să îți pui credința în Dumnezeu că te va purta prin ea. El cunoaște „de la început sfârșitul” (Isaia 46:10, NTR), așa că fii sigur că vei ieși din această încercare mai puternic și mai înțelept.


1

SÂMBĂTĂ IUNIE

ȘADRAC, MEȘAC ȘI ABED-NEGO (1) „ÎMPĂRATUL I-A NUMIT PE ŞADRAC, MEŞAC ŞI ABED-NEGO ADMINISTRATORI PESTE PROVINCIA BABILONULUI.” (DANIEL 2:49, TRADUCERE DUPĂ NIV)

Șadrac, Meșac și Abed-Nego știau că dacă refuzau să se închine înaintea statuii înalte de 27 de metri a împăratului Nebucadnețar, aveau să fie executați. Dar au hotărât să ia poziție pentru ceea ce este drept în loc să se închine înaintea a ceea ce este greșit, iar această decizie a lor avea să le definească viața. Cei mai mulți dintre noi am fi găsit zeci de scuze: „Mă închin la exterior, dar pe dinăuntru rămân în picioare”; sau: „Am să-mi cer iertare imediat ce mă ridic”; sau: „Nu Îi sunt de niciun folos Domnului dacă mor.” Însă de multe ori tocmai aceste scuze ale noastre anulează revelația Lui. Când ne compromitem integritatea, nu mai lăsăm loc pentru intervenția divină. Când luăm lucrurile în propriile noastre mâini, Îl scoatem pe Dumnezeu din ecuație. Când încercăm

2

DUMINICĂ IUNIE

să manipulăm o situație, ratăm un miracol. Dacă Șadrac, Meșac și Abed-Nego și-ar fi compromis integritatea și s-ar fi închinat în fața statuii, s-ar putea să fi fost izbăviți de cuptorul aprins, dar izbăvirea lor ar fi venit prin mâna lui Nebucadnețar, nu prin mâna lui Dumnezeu. Și ar fi fost izbăviți de cuptorul aprins, nu din el. N-ar fi trecut testul și și-ar fi compromis mărturia. Și cu toate că ar fi scăpat cu viață, și-ar fi sacrificat integritatea. Integritatea lor a declanșat miracolul. Integritatea lor I-a permis lui Dumnezeu să intervină și să-Și arate puterea. Și integritatea lor a fost răsplătită: „Împăratul i-a numit pe Şadrac, Meşac şi Abed-Nego administratori peste provincia Babilonului.” (Daniel 2:49, NIV). Concluzia? Când faci ceea ce este bine, Dumnezeu îți va face bine!

ȘADRAC, MEȘAC ȘI ABED-NEGO (2) „ÎMPĂRATUL NEBUCADNEŢAR A FĂCUT O STATUIE DE AUR, ÎNALTĂ DE ŞAIZECI DE COŢI.” (DANIEL 3:1, NTR)

Putem spune fără teama de a greși că oricine ridică o statuie de 27 de metri cu propriul chip probabil încearcă să compenseze pentru ceva. Statuia aceasta era întruchiparea mândriei. Fiecare dintre noi avem un mic Nebucadnețar în noi. Nici nu ne trece prin minte să ridicăm o statuie de 27 de metri cu propriul nostru chip, dar ne supărăm atunci când oamenii nu se pleacă înaintea dorințelor noastre. Nu am arunca pe nimeni într-un cuptor aprins, dar ne aprindem de mânie când lucrurile nu merg așa cum vrem noi. Noi căutăm închinarea din partea altora pe căi mai subtile. Exagerăm când ne redactăm CV-ul, îi criticăm pe alții pe la spatele lor și apelăm la minciuni „nevinovate” pentru a ascunde zonele gri din viața noastră. Dacă nu îți găsești identitatea și siguranța în ceea ce a realizat Cristos pentru tine pe cruce, îți vei ascunde

nesiguranța în spatele ipocriziei. Vei încerca să-ți duci propriile lupte, să-ți creezi propriile oportunități și să-ți zidești singur reputația. Două versete definesc căderea împăratului Saul: 1) „Saul a zidit un altar Domnului” (1 Samuel 14:35). 2) „Saul … şi-a ridicat un monument” (1 Samuel 15:12, NTR). Samuel, însă, și-a dat seama ce se întâmplă: „ Când erai mic în ochii tăi, nu ai devenit tu, oare, căpetenia seminţiilor lui Israel?” (1 Samuel 15:17). Știi cine își ridică monumente? Cei care se văd mici! Cu cât este omul mai nesigur, cu atât mai multe monumente simte nevoia să ridice. Există o linie subțire de demarcație între „vie Împărăția Ta” și „vie Împărăția mea”. Dacă treci dincolo de această linie, relația ta cu Dumnezeu va deveni una egocentrică. Nu Îl vei sluji, ci te vei sluji de El. Nu Îi vei zidi altare lui Dumnezeu, ci îți vei ridica ție însuți monumente. Iar asta este idolatrie. 46


Mesajul de azi

facebook.com/mesajuldeazi

FII CREATIV! „AU FĂCUT O SPĂRTURĂ ÎN ACOPERIŞUL ... ÎNCĂPERII.” (MARCU 2:4, NTIT)

Mary Engelbreit a vrut dintotdeauna să ilustreze cărți pentru copii, însă un consilier școlar i-a spus: — Nu poți face asta! Gândește practic. Fă facultatea și intră în învățământ. Mary a început să lucreze la un magazin cu obiecte de artă, a învățat tot ce a putut despre acest domeniu și a ajuns să cunoască artiști care trăiau din arta lor. Mary a prins curaj și, știind că se poate baza pe sprijinul părinților ei, și-a spus: „Pot deveni artist. Dacă îmi pot imagina acest lucru, pot să îl și realizez!” A refuzat să permită obstacolelor să o oprească din drumul ei spre succes și astfel a devenit un artist recunoscut în toată țara și și-a lansat propria revistă. Proust spunea: „Adevărata călătorie a descoperirii înseamnă nu a căuta țărmuri noi, ci a vedea cu ochi noi.” Învață să gândești în afara tiparelor și nu uita că inspirația vine însoțită de transpirație! Așteaptă-te să întâmpini probleme, dar nu le permite să îți slăbească

LUNI

IUNIE

3

hotărârea. Patru oameni care nu au putut să-și ducă prietenul paralizat la Isus din pricina mulțimii „au făcut o spărtură în acoperişul de lut al încăperii unde se afla Isus şi l-au coborât pe bolnav, cu tot cu targa, exact în faţa sa.” Isus a văzut credința lor în acțiune și a răsplătit-o vindecându-l pe om. Poți găsi o soluție creativă pentru aproape orice problemă dacă îți transpui rugăciunile în acțiune și perseverezi. Rebecca Barlow Jordan spunea: „Adevărata creativitate nu se oprește în stadiul inspirației. Mulți aspiranți au încercat și au eșuat pentru că nu au reușit să depășească obstacolele. Adevăratul artist vede, prin credință, tabloul finalizat. Cu toții suntem artiști și Dumnezeu ne-a dat câte ceva de făcut. El ne încurajează să ne bucurăm de roadele muncii noastre. Însă adevărata binecuvântare vine nu doar din conștiința faptului că am reușit ..., ci atunci când creativitatea își justifică originea divină și Îi aduce slavă lui Dumnezeu.” 47


4

MARȚI IUNIE

DE CE SĂ CITEȘTI BIBLIA „NIMIC NU SE COMPARĂ CU CUVÂNTUL SCRIS AL LUI DUMNEZEU.” (2 TIMOTEI 3:16, MSG)

Pavel i-a scris lui Timotei: „Învățători falși și lipsiți de scrupule vor continua să exploateze credința. Ei sunt la fel de amăgiți ca cei pe care caută să-i amăgească. Atâta vreme cât astfel de oameni există, lucrurile vor merge din rău în mai rău. Însă acest lucru nu trebuie să te afecteze. Tu rămâi lângă ceea ce ai învățat și ai crezut, sigur pe integritatea celor ce ți-au dat aceste învățături – doar ai primit Sfintele Scripturi împreună cu laptele mamei tale! Nimic nu se compară cu Cuvântul scris al lui Dumnezeu când vine vorba să îți arate calea spre mântuire prin credința în Isus Cristos. Fiecare părticică din Scriptură este insuflată de Dumnezeu și folositoare într-un fel sau altul – arătându-ne adevărul, scoțându-ne la lumină răzvrătirea, corectându-ne greșelile și învățându-ne să trăim după voia lui Dumnezeu. Prin Cuvânt suntem zidiți și pregătiți pentru sarcinile pe care Dumnezeu le are în vedere pentru noi” (versetele 13-17, MSG).

5

MIERCURI IUNIE

Iată de ce trebuie să citești Biblia: 1) Ca să nu fii dus în rătăcire. Dumnezeu nu îți va spune niciodată – nici prin intermediul unei alte persoane și nici prin intermediul propriilor tale gânduri – ceva ce nu se potrivește cu ceea ce a fost revelat limpede în Cuvântul Său. De aceea trebuie să cunoști Scripturile. 2) Ca să știi că ești cu adevărat mântuit. Apostolul Ioan scrie: „V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi, cei care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveţi viaţă veşnică” (1 Ioan 5:13, NTR). 3) Ca să-ți identifici chemarea și să primești uneltele necesare pentru a o împlini. Pavel spune: „Prin Cuvânt suntem zidiți și pregătiți pentru sarcinile pe care Dumnezeu le are în vedere pentru noi” (2 Timotei 3:17, traducere după MSG). Biblia este ghidul care te învață cum să trăiești viața de credință, așa că citește-o în fiecare zi!

PATRU CATEGORII DE DORINȚE (1) „O DORINŢĂ ÎMPLINITĂ ESTE UN POM DE VIAŢĂ.” (PROVERBE 13:12)

În următoarele câteva zile ne vom uita la câteva dintre cele mai obișnuite dorințe ale noastre. Dorințele materiale: Lidia a fost o femeie de afaceri (vezi Fapte 16:14) și una dintre primele persoane convertite la creștinism în urma predicării lui Pavel. Îți poți imagina cât de greu trebuie să fi fost pentru o femeie să aibă succes în afaceri într-o societate dominată de bărbați? Afacerile îi mergeau atât de bine, încât avea propria ei casă, care era suficient de mare încât să devină locul de întâlnire al primei biserici din istoria Europei. Multe edificii cu caracter religios au fost construite de-a lungul secolelor – Notre Dame, Westminster Abbey sau Capela Sixtină – însă prima biserică a fost în casa acestei femei. Dacă dorința de a face bani îți înăbușă generozitatea, te face să trăiești înglodat în datorii sau dă naștere unui sentiment de nemulțumire cronică, e timpul să reevaluezi situația. Însă dacă faci bani, creezi produse de calitate

și oferi locuri de muncă – toate aceste lucruri Îi aduc slavă lui Dumnezeu. „Domnul, Dumnezeul tău, … este Cel Ce-ţi dă putere să faci avere” (Deuteronom 8:18, NTR). Te-ai întrebat vreodată de ce îți place să meșterești la motoare sau să lucrezi cu mâinile? Pentru că ai fost creat după chipul unui Dumnezeu plin de imaginație, care a proiectat această incredibilă mașinărie cosmică și a dotat-o cu forțe și cu o energie atât de uluitoare în transcendența lor, încât oameni de știință cu minți sclipitoare studiază toată viața ca s-o înțeleagă. Indiferent dacă ai înclinații spre mecanică sau spre știință, toate au un caracter spiritual – și toate sunt importante. Biblia spune: „Domnul Își găsește plăcerea în prosperitatea slujitorului Său” (Psalmul 35:27, traducere după NKJV). Atunci când în spatele dorinței tale de succes material se află o dorință de a-L slăvi pe Dumnezeu și de a-i binecuvânta pe alții, El te va ajuta să ai succes. 48


JOI

PATRU CATEGORII DE DORINȚE (2) „EL ÎŢI VA DA TOT CE-ŢI DOREŞTE INIMA.” (PSALMUL 37:4)

IUNIE

rea altor oameni. Când se întâmplă așa ceva, trebuie să îți reevaluezi motivația. Dar dacă nu așa stau lucrurile și tu crești în cunoașterea lui Dumnezeu și simți o dorință arzătoare de a realiza ceva, mergi înainte și realizează. Exercită-ți stăpânirea! Folosește-ți abilitățile pentru a realiza lucruri bune pentru alții. Și atunci, fie că e vorba de contribuția ta într-o ședință, de valoarea pe care o aduci unei echipe sau de ideile pe care le formulezi, îți vei da seama că nu e vorba doar despre tine. Dezvoltând abilități relaționale care să-ți permită să te apropii de clienții și de partenerii tăi, poți în același timp să te rogi pentru ei și să îi binecuvântezi. Iar atunci când poți să te bucuri de ce ai realizat, viața ta este plăcută înaintea lui Dumnezeu. Îți dau un sfat: din când în când, amintește-ți să te oprești și să Îi mulțumești pentru că poți să faci ceva ce îți place!

Dorința de a avea realizări: Primul lucru pe care i l-a spus Dumnezeu lui Adam: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul ... şi stăpâniţi” (Geneza 1:28). Ești animat de dorința aceasta atât de puternică de a realiza ceva în viață pentru că Dumnezeu te-a creat pentru asta. Puțini oameni au fost mai motivați decât Pavel să realizeze cât mai mult: „Dar viaţa nu are niciun preţ dacă nu o pun în slujba sarcinii ce mi-a fost încredinţată de către Domnul Isus” (Fapte 20:24, NTIT). Dumnezeu nu a îndepărtat dorința lui Pavel de a realiza ceva, ci a canalizat-o în așa fel încât Pavel să poată împlini voia lui Dumnezeu. Dorința puternică de a avea o carieră frumoasă, însoțită de dorința de a învăța și de a realiza ceva pot fi bune – dacă nu duc la dependență de muncă, la cultul statutului social, la neglijarea rugăciunii și la manipula-

PATRU CATEGORII DE DORINȚE (3) „OMUL CARE ARE MULȚI PRIETENI TREBUIE SĂ FIE LA RÂNDUL SĂU PRIETENOS.” (PROVERBE 18:24, TRADUCERE DUPĂ NKJV)

Dorințele relaționale: Ionatan era moștenitorul tronului, dar a renunțat de bunăvoie la acest privilegiu, pentru că știa că bunul său prieten, David, era cel ales de Dumnezeu să devină împărat. Ionatan a dorit să fie prieten mai mult decât a dorit să fie împărat. Cât de des întâlnim astfel de oameni? Și nu s-a împrietenit cu David pentru că s-ar fi simțit obligat să respecte principiile vreunei „discipline a prieteniei spirituale”. Pur și simplu i-a plăcut David, iar prietenia aceasta a schimbat istoria poporului Israel. Cu toții avem dorințe relaționale pe care nu încercăm să le îndeplinim. De multe ori renunțăm dacă nu ne cade pur și simplu din cer o relație plină de semnificație. Însă genul acesta de prietenie nu se întâmplă de la sine. Ionatan a trebuit să treacă peste niște piedici incredibile ca să-și construiască prietenia cu David. Uneori și tu va trebui să faci același lucru și Dumnezeu te va ajuta. Autorul John Ortberg scrie: „Prietenul meu

6

49

VINERI IUNIE

7

Chuck are darul spiritual al micului-dejun. Stă de vorbă cu oamenii într-un local din lanțul de restaurante Waffle House [Casa Vafelor] din sudul Statelor Unite. Chelnerițelor le place să îl servească, pentru că este generos și face pe toată lumea să râdă. Este un om foarte amuzant și cât se poate de deschis când vorbește despre propria-i stare, iar lucrul acesta îi determină pe oameni să se deschidă la rândul lor în fața lui, asemenea lalelelor în soare .... El simte cel mai puternic prezența lui Dumnezeu atunci când stă la masă în Casa Vafelor și poate să vadă sufletul cuiva. Nu cafeaua îi atrage pe oameni la el, ci râurile de apă vie ce curg din el.” Dacă ești timid din fire, am să-ți dau un sfat: s-ar putea ca persoana de care ai vrea să te apropii să fie timidă la rândul său. Îndrăznește, fă primul pas și vezi ce se întâmplă. Cine știe, s-ar putea ca tu să fii răspunsul la singurătatea acelei persoane, iar ea să fie răspunsul la singurătatea ta.


8

SÂMBĂTĂ

9

DUMINICĂ

PATRU CATEGORII DE DORINȚE (4) IUNIE „TRUPUL VOSTRU ESTE TEMPLUL DUHULUI SFÂNT.” (1 CORINTENI 6:19) Dorințele fizice: în Biblie este Dalila, iar când Samson s-a dus Biblia ne spune să ne ospătăm, să mân- la ea, lucrurile nu au ieșit prea bine pentru el. căm, să bem, să sărbătorim, să cântăm și să Însă poți să slujești tăind părul oamenilor și strigăm – toate acestea sunt lucruri pe care această slujire poate fi un lucru foarte bun. le facem cu trupul nostru. Aceste apetituri, Oamenii împărtășesc frizerilor lor probleme dorințe și plăceri pot deveni un mod de a ne pe care nu le împărtășesc nimănui altcuiva. aduce aminte ce bun este Dumnezeul nostru. De aceea lucrarea aceasta este una cât se Aspectul fizic nu este separat de cel spiritual; poate de validă. la urma urmei, Duhul lui Dumnezeu este Acela Grupul acesta de frizeri s-au oferit să tuncare dă viață trupurilor noastre. dă gratuit persoanele cu probleme fizice și Biblia nu te condamnă pentru că vrei să mentale. Apoi au mers în Costa Rica și și-au fii atrăgător din punct de vedere fizic. Însă oferit serviciile tinerelor care încercau să scaaceastă dorință trebuie pusă în perspectivă: pe de spectrul prostituției. „Femeia frumoasă şi fără minte este ca un Au onorat și au slujit în mod gratuit trupurile inel de aur pus în râtul unui porc” (Proverbe unor oameni cărora nimeni nu le mai slujise 11:22). Același principiu se aplică și bărbaților. gratuit de foarte multă vreme, trupuri care Dumnezeu este Acela care ne-a creat trupul. fuseseră transformate în obiecte. Așa că haideți să spunem lucrurilor pe nume. Unde vreau să ajung? Dumnezeu a pus în noi dragostea de frumos. Vreau doar să sugerez că s-ar putea să Există un grup de frizeri care au pus bazele fie nevoie să reevaluezi și să redefinești ce unei lucrări spirituale. Poate ți se pare ciudat. înseamnă pentru tine „spiritual”, adoptând Adevărul este că singurul „frizer” menționat conceptul biblic de „spiritual”.

IUNIE

RĂSPUNDE CU HAR „CREŞTEŢI ÎN HARUL ŞI ÎN CUNOŞTINŢA DOMNULUI.” (2 PETRU 3:18)

Isus le-a spus ucenicilor Săi: „Deci dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul vostru, v-am spălat picioarele, şi voi sunteţi datori să vă spălaţi picioarele unii altora. Pentru că Eu v-am dat o pildă, ca şi voi să faceţi cum am făcut Eu” (Ioan 13:14-15). Ale cui picioare le-a spălat El? Ale lui Petru, care s-a lepădat de El; ale lui Toma, care s-a îndoit de El; ale lui Iuda, care L-a trădat; și ale tuturor celorlalți, care aveau să Îl părăsească. Cu alte cuvinte, „arătați altora harul care v-a fost arătat”. Dacă procedezi astfel nu înseamnă că aprobi faptele celui care ți-a greșit. Isus nu a aprobat păcatele tale când te-a iertat. Harul nu îi spune fiicei să îl placă pe tatăl care a molestat-o. Nu îi spune celui asuprit să facă cu ochiul nedreptății. Omul definit de har îl trimite pe hoț la închisoare și se așteaptă de la fostul soț să plătească pensie alimentară.

Harul nu este orb. El vede limpede suferința. Dar harul alege să vadă mai degrabă iertarea lui Dumnezeu. Refuză să îngăduie suferințelor să otrăvească inima. Biblia spune: „Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare, şi mulţi să fie întinaţi de ea” (Evrei 12:15). Unde lipsește harul, abundă amărăciunea. Unde abundă harul, crește iertarea. Petru scria: „Creşteţi în harul şi în cunoştinţa Domnului.” Să crești în cunoașterea Bibliei e mult mai ușor decât să crești în har față de cei care te-au rănit. Cea dintâi acțiune necesită o memorie bună; cea de-a doua necesită un caracter ca al lui Cristos. Cum poți să „crești” în har? Exersându-l față de toți cei pe care îi întâlnești, în orice situație te afli. 50


PERSEVEREAZĂ PÂNĂ OBȚII VICTORIA „NECAZUL LUCREAZĂ RĂBDARE ... INTEGRITATE ... SPERANŢĂ.” (ROMANI 5:3-4, NTR)

Michael Phelps a câștigat aurul pentru țara sa la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008, întorcându-se acasă cu un număr record de opt medalii de aur în întrecerile individuale. Dar nu numărul medaliilor va fi primul lucru pe care ni-l vom aminti cu privire la el, ci spiritul lui de învingător atunci când lucrurile au luat o turnură nefavorabilă pentru el în cursa de 200 de metri fluture. Când a atins peretele, câștigând cursa, nimeni nu știa prin ce trecuse pentru a obține acea victorie. Când Michael și-a dat jos ochelarii, lumea întreagă a văzut cu uimire că erau plini de apă. Înotase 200 de metri aproape orbește – coșmarul oricărui înotător experimentat. Numărându-și mișcările brațelor, căutând cu disperare să întrezărească vreun semn pe fundul bazinului, în cele din urmă a reușit să ajungă la peretele care marca sfârșitul cursei – un laureat olimpic în toate sensurile cuvântului.

IUNIE

10

Phelps și-a canalizat sentimentul de frustrare, transformându-l în perseverență și în determinarea de a câștiga. Pavel spunea: „Ne lăudăm şi în necazuri, ştiind că necazul lucrează răbdare, răbdarea lucrează integritate, integritatea lucrează speranţă, iar speranţa nu ne face de ruşine” (versetele 3-5). Ce listă extraordinară de beneficii ne oferă Dumnezeu atunci când trecem prin probleme! Răbdare: hotărârea de a ne alimenta din harul Lui și de a merge mai departe indiferent de circumstanțe. Integritate: tărie interioară bazată pe caracter. Speranță: convingerea profundă că, orice-ar fi, în cele din urmă vom reuși. Și, ca o încununare a tuturor lucrurilor, succesul în această misiune încredințată de Dumnezeu ne este garantat, pentru că speranța aceasta „nu ne face de rușine”. Când nu vezi limpede ce îți stă înainte, nu renunța – finalul cursei e aproape!

SUFERINȚELE INIMII (1) „O NĂDEJDE AMÂNATĂ ÎMBOLNĂVEŞTE INIMA.” (PROVERBE 13:12)

Depresia te poate face să renunți la viață. Când Moise s-a simțit copleșit de lucrarea pe care trebuia să o facă, I-a spus lui Dumnezeu: „Mai bine omoară-mă ... ca să nu-mi mai văd nenorocirea” (Numeri 11:15). Convins că împărăteasa Izabela avea să se țină de cuvânt și să-l omoare, Ilie L-a rugat pe Dumnezeu să îi ia viața. Se spune despre cartea Iov că ar acoperi o perioadă de numai nouă luni, dar pierderile pe care le-a suferit Iov au fost atât de devastatoare, încât a spus: „M-am dezgustat de viaţă!” (Iov 10:1). Solomon a spus: „O nădejde amânată îmbolnăveşte inima.” În loc să dezbatem problema dacă un creștin care își ia viața poate sau nu să ajungă în cer, ar trebui să Îi cerem lui Dumnezeu înțelepciunea de a ne da seama când unul dintre cei dragi ai noștri este atât de deznădăjduit și suferă atât de mult din punct de vedere emoțional, încât simte că nu mai poate rezista nici măcar o zi. Cine sunt acești oameni?

LUNI

51

MARȚI IUNIE

11

Tineri care își fac singuri rău ca un strigăt după ajutor. Veterani de război ce suferă de stres post-traumatic și nu pot scăpa de sechelele psihice ale războiului. Victime ale abuzului care încearcă să facă față acestei realități prin comportamente nocive sau nesănătoase. Oameni buni care se luptă cu probleme de natură sexuală, dar se tem să vorbească despre asta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 615 milioane de oameni din lumea întreagă se luptă cu depresia sau cu anxietatea în fiecare zi. Oameni care dorm în vile sau sub poduri. Unii dintre ei sunt creștini care se gândesc la sinucidere, care s-au săturat să li se spună că sunt slabi și nu au suficientă credință. Cu un pasaj din Scriptură citit la repezeală, o rugăciune scurtă și un „Dumnezeu să te binecuvânteze” rostit la despărțire, nu facem decât să îi aruncăm în gura lupilor. Isus a spus: „Vă trimit pe voi” pentru că voi aveți Cuvântul, Duhul și puterea să îi ajutați.


12

MIERCURI IUNIE

SUFERINȚELE INIMII (2) „EL ... ÎL ÎNTĂREŞTE PE CEL FĂRĂ PUTERE.” (ISAIA 40:29, NTR)

Spunem lucruri ca: „Atâta vreme cât avem viață, există speranță” sau „Speranța înseamnă să faci un nod în frânghie și să te ții bine”, cu credința că situația se va îmbunătăți. Însă când speranța pare să fie amânată sau chiar refuzată, suferința mentală și emoțională îi poate face pe unii oameni să caute o ieșire permanentă. Sinuciderea Îl scoate pe Dumnezeu din ecuație. Când îți iei viața, El nu mai poate face nimic pentru tine. Iar actul acesta lasă în urmă o durere nerezolvată, ce va rămâne mereu în inima celor dragi ai tăi. De-a lungul mai multor generații, liderii creștini au dezbătut și s-au contrazis pe marginea problemei sinuciderii. Însă cu toții au crezut aceste cuvinte: „Neliniştea din inima omului îl doboară” (Proverbe 12:25). Deprimarea, dacă nu este gestionată, poate duce la autodistrugere. Poate nu printr-un glonț sau printr-o

supradoză; poate fi o decizie de a nu mai mânca sau de a mânca prea mult, sau poate o decizie de a nu mai cere ajutor pentru că ajutorul primit până acum nu a dat rezultatele sperate. Însă rezultatul este același. Fundația pentru Sănătate Mentală raportează că în Marea Britanie probabilitatea de a fi diagnosticat cu o tulburare anxioasă este aproape de două ori mai mare în cazul femeilor decât al bărbaților. Probabilitatea de a dezvolta probleme mentale e de două – trei ori mai mare în rândul persoanelor ce provin din familii cu venituri mici decât al celor ce provin din familii cu venituri peste medie. Poate Biblia să ofere mângâiere? Da. „El dă putere celui obosit şi îl întăreşte pe cel fără putere. Flăcăii vor obosi şi vor osteni, tinerii se vor împiedica şi vor cădea, dar cei ce nădăjduiesc în Domnul îşi vor înnoi puterea” (Isaia 40:29-31, NTR).

„Atâta vreme cât avem viață, există speranță.”

13

JOI

IUNIE

FII EXEMPLUL POTRIVIT! „EL A FĂCUT CE ESTE BINE ÎNAINTEA DOMNULUI, ÎNTOCMAI CUM FĂCUSE TATĂL SĂU.” (2 CRONICI 26:4)

Circulă o glumă care spune: „Indiferent ce îi învățăm pe copiii noștri, ei insistă să se poarte exact ca noi!” Zâmbim, dar nu e de glumă. Un expert spune: „Învățăm pe alții ceea ce știm, dar reproducem ceea ce suntem.” S-ar putea ca uneori copiii tăi să se îndoiască de ceea ce spui, dar vor crede întotdeauna ceea ce faci. Așadar, 1) Dacă vrei să învețe să petreacă timp cu Dumnezeu, petrece tu însuți timp cu Dumnezeu. 2) Dacă vrei să fie în biserică, du-i la biserică, nu-i trimite acolo. 3) Dacă nu vrei să folosească vorbe urâte, ai grijă ce îți iese ție pe gură. 4) Dacă nu vrei să fumeze, să bea sau să se drogheze, nu te apropia nici tu de vreuna dintre aceste substanțe. Când una spui, dar alta faci, copiii tăi te vor iubi în continuare, dar în cele din urmă își vor

52

pierde respectul față de tine. Și, ce e mai rău, își vor spune: „Dacă principiile pe care vrei să mi le însușesc nu funcționează pentru tine, de ce să le mai încerc?” Exemplul tău va avea un impact mai mare decât toate îndemnurile tale. Citește cu atenție următoarele două versete. Primul se găsește în Vechiul Testament: „El a făcut ce este bine înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său.” Al doilea se găsește în Noul Testament: „Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta Lois şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine” (2 Timotei 1:5). Între aceste două versete au trecut mii de ani, dar adevărul pe care îl învață este veșnic: Fii exemplul potrivit!


Din ce în ce mai mulți oameni se abonează să primească Mesajul de azi personal prin poștă.

Alătură-te și tu abonaților noștri și comandă gratuit publicația! Completează Fișa de comandă, și trimite-o prin poștă!

Mesajul de azi Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea | E-mail: info@mesajuldeazi.ro | Tel: 0770 99 27 66

ROAGĂ-TE PENTRU „CUVINTELE POTRIVITE” „VORBIREA VOASTRĂ SĂ FIE TOTDEAUNA CU HAR.” (COLOSENI 4:6)

Roagă-te așa: „Doamne, vreau să Te rog împreună cu psalmistul David: «Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele şi cugetele inimii mele» (Psalmul 19:14). Îmi dau seama că vorbele pe care le rostesc au o putere extraordinară – atât în viața mea, cât și în relațiile mele. Cuvântul Tău spune: «Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii» (Proverbe 18:21). Învață-mă să rostesc întotdeauna cuvinte după Cuvântul Tău și care Îți aduc slavă. Ajută-mă să am grijă să rostesc vorbe care să îi înalțe pe alții, nu să îi doboare, care să îi zidească, nu să îi critice, vorbe spuse cu dragoste și în adevăr, nu distorsionate de propriile mele dorințe și așteptări, vorbe care aduc încredere și nu descurajare. Dacă am spus cuvinte negative sau grele despre cineva,

53

VINERI IUNIE

14

iartă-mă. Nu mă lăsa să spun cuvinte care dor, sau care îi lovesc pe alții în vreun fel. Vreau să arăt bunătate prin felul în care vorbesc și să am o limbă înțeleaptă, care aduce vindecare și binecuvântare (vezi Proverbe 12:18). Ajută-mă să am suficientă credință în stăpânirea Ta peste viața mea încât să pot face «toate lucrurile fără cârtiri şi fără şovăieli» (Filipeni 2:14). Ajută-mă să nu spun lucruri negative despre mine însumi. Și ori de câte ori aș vrea să rostesc un cuvânt critic, ajută-mă să mă opresc imediat și să închid gura. Cuvântul Tău spune: «Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.» Vreau ca și azi cuvintele mele să Te onoreze și să Te glorifice pe Tine. În numele lui Isus mă rog. Amin.”


15

SÂMBĂTĂ

DOR DE CASĂ „CETĂȚENIA NOASTRĂ ESTE ÎN CERURI.” (FILIPENI 3:20)

IUNIE

În fiecare an, somonii de Pacific, după ce trăiesc cinci – șase ani în ocean, simt brusc imboldul de a se întoarce la izvoarele râurilor în care s-au născut. Înfruntă pescarii, urșii și barajele uriașe ale hidrocentralelor, se luptă cu curenții și înaintează pe firul apei în sus, hotărâți să ajungă acasă. Oamenii de știință nu știu cum reușesc somonii să își croiască drum tocmai spre izvoarele râurilor în care s-au născut, după ce au petrecut mai mulți ani în ocean. Unii cred că ei simt apa dulce a râului. Alții cred că se ghidează după stele. Însă oricum ar proceda, știm sigur că nu se folosesc de hărți și busole; călătoria lor este intuitivă. Tânjesc după apele unui anumit râu și dorul acesta nu poate fi ostoit până nu îl găsesc. Exact la fel stau lucrurile și cu noi.

Dumnezeu ne-a creat pentru cer și nimic din viața aceasta nu ne va satisface pe deplin acest dor (vezi Ecleziastul 3:11). Întocmai ca somonii – suntem în lumea aceasta, dar nu îi aparținem. Da, ne găsim plăcerea în împlinirea misiunii pe care ne-a dat-o Dumnezeu în viața aceasta, dar asta nu se poate compara cu bucuria ce ne așteaptă în cer. Pavel spune în felul următor: „Cetăţenia noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Cristos. El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Şi supune toate lucrurile” (Filipeni 3:20-21). Și pe măsură ce cei dragi ai tăi răscumpărați vor pleca de aici, îndreptându-se spre cer, dorul de a li te alătura va deveni din ce în ce mai puternic.

Ai primit meditațiile de la altcineva? Poți să le comanzi gratuit la adresa ta! Fișa de comandă se găseşte pe ultima pagină.

16

DUMINICĂ IUNIE

RUSALII

PREȚUIEȘTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU (1) „AM PREŢUIT CUVINTELE GURII LUI MAI MULT DECÂT PÂINEA MEA DE FIECARE ZI.” (IOV 23:12, TRADUCERE DUPĂ NIV 2011)

Duhul lui Dumnezeu ne face asemenea Fiului lui Dumnezeu prin Cuvântul lui Dumnezeu! De aceea Satan va pune 101 piedici în calea ta, ca nu cumva să citești Biblia. Pavel scrie: „Cuvântul [lui Dumnezeu] poate să te transforme în ceea ce vrea El să fii și să-ți dea tot ce ai putea avea nevoie” (Fapte 20:32, MSG). Subliniază cuvântul „tot”. Cuvântul lui Dumnezeu este ca o sămânță – este plin de potențial. Isus a spus: „Cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt ... viaţă” (Ioan 6:63). Când studiezi Scripturile, se întâmplă ceva uimitor. Mintea ți se luminează, inima îți rezonează și adevărul prinde viață în tine. Biblia este mai mult decât un ghid doctrinar. Ea dă naștere credinței, aduce schimbări, produce miracole, vindecă răni, zidește caractere, transformă circumstanțe, împarte bucurie, depășește greutăți, învinge ispite,

54

întărește speranța, eliberează putere, curăță mintea, aduce lucruri la viață și îți garantează viitorul. Nu poți supraviețui fără ea. Este la fel de esențială pentru viața ta ca mâncarea. De aceea spune Iov: „Am preţuit cuvintele gurii Lui mai mult decât pâinea mea de fiecare zi.” Cuvântul lui Dumnezeu este hrana spirituală de care ai nevoie pentru a duce la îndeplinire scopul vieții tale. Biblia este descrisă ca lapte, pâine, bucate tari și miere (vezi 1 Petru 2:2; Matei 4:4; 1 Corinteni 3:2; Psalmul 119:103). Acest meniu cu patru feluri de mâncare este alimentația recomandată de Duhul Sfânt pentru a beneficia de putere și creștere în fiecare zi. Petru scrie: „Să tânjiţi după laptele duhovnicesc cel curat, pentru ca, prin el, să puteţi creşte” (1 Petru 2:2, NTR). Așa că ia-ți angajamentul de a petrece un timp în fiecare zi citind Cuvântul lui Dumnezeu.


Când studiezi Scripturile, mintea ți se luminează, inima îți rezonează și adevărul prinde viață în tine.

Fundația Misiunea Creștină UCB Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro LUNI

17

PREȚUIEȘTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU (2) „DACĂ RĂMÂNEŢI ÎN CUVÂNTUL MEU, SUNTEŢI ÎN ADEVĂR UCENICII MEI.” (IOAN 8:31)

A DOUA ZI DE RUSALII

Ioan scrie: „Doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine, şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău” (3 Ioan 2). Dacă vrei să îți meargă bine, citirea Cuvântului lui Dumnezeu trebuie să fie una dintre principalele tale priorități în fiecare zi. Isus a zis: „Dacă rămâneţi în Cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei.” „A rămâne” înseamnă a locui într-un anumit loc. Cuvântul acesta ne face să ne gândim la tot ce înseamnă „acasă” – locul în care găsești bucurie, acceptare, încurajare, sprijin, protecție, scop, identitate și odihnă. A prețui Cuvântul lui Dumnezeu înseamnă să îl accepți ca cea mai înaltă autoritate în ceea ce te privește, busola care îți arată direcția, sfătuitorul care te ajută să iei decizii și etalonul după care îți evaluezi orice relație și acțiune. Cu alte cuvinte, este primul și ultimul cuvânt

în viața ta. Mare parte din necazurile noastre se datorează faptului că ne bazăm alegerile pe sursele de autoritate nepotrivite, cum ar fi: cultura – „Toată lumea o face!”, tradiția – „Mereu am făcut așa!”, rațiunea – „Așa pare logic!” sau emoțiile – „Așa simt că e bine!” Toate acestea sunt imperfecte pentru că vin din noi, nu de la Dumnezeu. Avem nevoie de un standard perfect, care nu ne va duce niciodată în direcția greșită și numai Cuvântul lui Dumnezeu întrunește aceste condiții. Solomon a scris: „Fiecare cuvânt de la Dumnezeu este desăvârșit” (Proverbe 30:5, traducere după NIV 2011). Asta înseamnă că atunci când Cuvântul Lui îți spune să faci un lucru, trebuie să faci acel lucru indiferent dacă ți se pare că are sens sau nu, indiferent dacă ai chef sau nu. Trebuie să spui ca și Pavel: „Eu cred tot ce este scris” (Fapte 24:14).

55

IUNIE


18

MARȚI IUNIE

PREȚUIEȘTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU (3) „LĂSAȚI CA MESAJUL DESPRE CRISTOS, ÎN TOATĂ BOGĂȚIA LUI, SĂ VĂ UMPLE VIAȚA.” (COLOSENI 3:16, TRADUCERE DUPĂ NLT)

Când îți umpli mintea cu Cuvântul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt Îl va folosi ca să te transforme. „Lăsați ca mesajul despre Cristos, în toată bogăția lui, să vă umple viața ... cu toată înţelepciunea pe care o dă.” Cum poți să faci asta? 1) Citind Cuvântul. Dacă citești ziarul, dar nu și Biblia, nu vei crește din punct de vedere spiritual. Nu poți să te uiți la televizor timp de trei – patru ore, apoi să citești Biblia preț de trei – patru minute și să te aștepți la creștere spirituală. Cum poți să spui că tu crezi Biblia din scoarță în scoarță când nici măcar nu ai citit-o din scoarță în scoarță? „Va trebui ... să citească din ea în toate zilele vieţii lui” (Deuteronom 17:19, NTR). Dacă citești din Biblie timp de numai 15 minute pe zi, o vei parcurge în întregime în decurs de un an. Dacă renunți la 30 de minute din timpul petrecut în fața televizorului în fiecare zi, poți citi Biblia în întregime de două ori în decursul unui

19

MIERCURI IUNIE

an. Citind Biblia în fiecare zi rămâi în raza de acțiune a glasului lui Dumnezeu. Vrei să crești din punct de vedere spiritual? Pune la punct un plan de citire zilnică a Bibliei și ține-te de el. 2) Primind Cuvântul. În pilda semănătorului, Isus vorbește despre trei atitudini deloc receptive: mintea închisă (pământul tare), mintea superficială (pământul lipsit de adâncime) și mintea neatentă (pământul cu buruieni) (vezi Luca 8:5-15). Apoi continuă: „Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi” (versetul 18). Atunci când nu înveți nimic, verifică-ți atitudinea – în special caută după urme de mândrie – pentru că, dacă ești smerit și receptiv, Dumnezeu poate să-ți vorbească până și prin cel mai plictisitor învățător. Iacov spune: „Primiţi cu blândeţe Cuvântul sădit în voi, care vă poate mântui sufletele” (Iacov 1:21). Acestea nu sunt doar idei bune, ci principii menite să îți schimbe viața!

PREȚUIEȘTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU (4) „CÂT DE MULT IUBESC ÎNVĂȚĂTURILE TALE! TOATĂ ZIUA MĂ GÂNDESC LA ELE.” (PSALMUL 119:97, TRADUCERE DUPĂ NCV)

Prețuiești Cuvântul lui Dumnezeu în trei moduri: 1) Studiind Cuvântul. Asta presupune să îți notezi gândurile cu privire la ce ai citit. De asemenea, presupune să pui întrebările potrivite, ca de pildă: Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Cum? Cu alte cuvinte, studiul Bibliei ar trebui să îți ofere cunoaștere, nu doar informații. 2) Memorând Cuvântul. S-ar putea să ai impresia că stai prost cu memoria, dar deja ai memorat milioane de idei și fapte. Adevărul este că ținem minte ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Iar memorarea Scripturii aduce beneficii extraordinare: te va ajuta să te împotrivești ispitelor, să iei decizii mai bune, să reduci stresul, să îți alimentezi încrederea, să îți antrenezi gândirea și să îți poți împărtăși credința cu alții. Memoria este ca un mușchi: cu cât o folosești mai mult, cu atât devine mai puternică. Începe prin a scrie

56

pe un cartonaș un verset care te-a ajutat la un moment dat și poartă-l mereu asupra ta. Repetă-l cu voce tare în timp ce lucrezi, în timp ce faci mișcare, în timp ce aștepți și înainte de culcare. Aceasta este cheia memorării versetelor: repetă, repetă, repetă! 3) Meditând asupra Cuvântului. Niciun alt obicei nu te va ajuta mai mult să te maturizezi din punct de vedere spiritual decât meditația zilnică asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Meditând, suntem literalmente „transformaţi în asemănarea Sa” (2 Corinteni 3:18, NTLR). Dumnezeu l-a numit pe David „om după inima Mea” (Fapte 13:22). Cum a câștigat David distincția aceasta? Pentru că și-a găsit plăcerea în meditația asupra Cuvântului lui Dumnezeu: „Cât de mult iubesc învățăturile Tale! Toată ziua mă gândesc la ele.” Dacă prețuiești Cuvântul lui Dumnezeu, ai găsit cheia pentru viața creștină de succes.


MOTIVE Isus pentru care ai nevoie de

Isus te iubește! El dorește să aibă o relație personală cu tine și să-ți dăruiască o viață fericită și împlinită. De ce ai nevoie de El?

Te urmărește trecutul

Păcatele tale din trecut vor încerca mereu să te urmărească. Biblia spune: „Isus Cristos este același ieri, azi și în veci.” El poate să te întoarcă de la păcatele tale, să te spele, să te ierte și să-ți dea o viață nouă.

Pentru că ai nevoie de un prieten

Isus știe cele mai urâte lucruri despre tine și totuși vede ce e mai frumos în tine. De ce? Pentru că El nu Se uită la starea ta în momentul de față, ci la ce vei deveni după ce El Își va desăvârși lucrarea în tine. Ce prieten grozav!

Pentru că El deține viitorul

În cine altcineva ai putea avea încredere? În mâna Lui ești în siguranță – astăzi, mâine și pentru totdeauna. El spune: „Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. Voi Mă veţi chema şi veţi pleca; Mă veţi ruga, şi vă voi asculta.” (Ieremia 29:11)

Dacă dorești o relație personală cu Isus, roagă-te astfel: „Isus iubit, regret mult păcatele pe care le-am făcut în trecut. Te rog să mă ierți și sunt gata să întorc spatele la tot ce e păcat. Îți mulțumesc că ai murit pe cruce pentru a mă elibera. Te rog, vino în viața mea, umple-mă cu Duhul Sfânt și fii Regele inimii mele. Îți mulțumesc că mă asculți! Amin.” Dacă ai rostit această rugăciune cu toată seriozitatea și cu dorința sinceră ca Isus Cristos să fie Rege în inima ta, poți să fii sigur că Dumnezeu ți-a iertat păcatele și că, prin Duhul Sfânt, Isus e prezent în inima ta.

Te încurajăm: 1. Citește zilnic Biblia și vorbește cu Dumnezeu prin rugăciune! 2. Încearcă să petreci cât mai mult timp cu oameni care-L iubesc pe Dumnezeu și doresc să-L urmeze! Caută o biserică, o adunare unde poți afla mai multe lucruri despre El. 3. Fii curajos și vorbește și altora despre faptul că Isus trăiește în inima ta! Scrie-ne cum ai ajuns la decizia de a-L urma pe Isus Cristos! Dorim să ne bucurăm împreună cu tine de ceea ce face Dumnezeu în viața ta.

Tel: 0770 99 27 66 | Mesajul de azi Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea | E-mail: info@mesajuldeazi.ro


20

JOI

IUNIE

PREȚUIEȘTE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU (5) „DACĂ ŞTIŢI ACESTE LUCRURI, FERICE DE VOI DACĂ LE FACEŢI.” (IOAN 13:17)

Citirea, primirea, studiul, memorarea și meditația asupra Cuvântului lui Dumnezeu sunt importante, dar trebuie să și răspundem la El și să fim „împlinitori ai Cuvântului” (Iacov 1:22). Acesta este pasul cel mai greu, pentru că Satan ți se va împotrivi. Poți să fii atât de preocupat de următoarea întâlnire a bisericii, încât să uiți să pui în practică ceea ce ai învățat la ultima. Isus a spus: „Oricine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face va fi asemănat cu un om înţelept, care şi-a construit casa pe stâncă” (Matei 7:24, NTR). Dumnezeu nu te binecuvântează pentru că știi adevărul, ci pentru că te supui adevărului. „Dacă ştiţi aceste lucruri, ferice de voi dacă le faceţi.” Suntem tentați să evităm aplicațiile personale pentru că sunt nu numai dificile, ci uneori de-a dreptul dureroase! Isus a spus: „Adevărul vă va elibera” (Ioan 8:32, NTR), dar mai întâi s-ar putea să vă

incomodeze. Cuvântul lui Dumnezeu ne revelează motivele, ne scoate la lumină defectele, ne mustră pentru păcatele noastre și ne cere să ne schimbăm. De aceea este bine să discutăm cu alții despre ce am învățat dintr-un text. De la ei putem învăța adevăruri pe care niciodată nu le-am fi descoperit singuri. Ei ne ajută să vedem și să punem în aplicare ceea ce ne-a scăpat. Ei ne ajută să dăm socoteală. Una din cele mai bune metode de a deveni „împlinitori ai Cuvântului” este să punem pe hârtie un plan de acțiune. Acesta trebuie să fie personal (să ne implice), practic (să cuprindă lucruri pe care le putem face) și demonstrabil (să aibă un punct de referință sau un termen limită). Așa cum spunea D.L. Moody, „Biblia nu ne-a fost dată ca să ne sporească cunoașterea, ci ca să ne schimbe viața”.

Nu uita să ne urmărești și pe facebook! facebook.com/mesajuldeazi

21

VINERI IUNIE

TATA (1) „ASCULTĂ, FIULE, ÎNVĂŢĂTURA TATĂLUI TĂU.” (PROVERBE 1:8)

Într-o zi, un bărbat a intrat într-o frizerie și a observat un băiat ce mătura pe jos. A intrat în vorbă cu el și a aflat că băiatul nu avea tată. — Fiule, cu cine vrei să semeni când vei fi mare? l-a întrebat. — Domnule, nu am întâlnit niciun om cu care aș vrea să semăn când voi fi mare, i-a răspuns băiatul. Crezi și tu că tatăl ar trebui să fie măcar unul dintre eroii oricărui copil? Chiar vrei să fii un erou pentru copiii tăi? Dacă da, va trebui să îți faci timp pentru ei și să te străduiești să fii tatăl de care au nevoie. Dacă nu faci asta, s-ar putea să își aleagă eroii nepotriviți și să îți frângă inima mai târziu. Psihologul pentru copii Wade F. Horn se considera un expert în ce înseamnă a fi un tată bun. Însă când medicii l-au diagnosticat

cu cancer și i-au spus că mai are de trăit în jur de șase ani, a realizat deodată că, din punctul de vedere al abilităților lui de tată, era mai aproape de nivelul grădiniței decât de cel al universității. „Am înțeles cât se poate de clar și într-un mod cât se poate de personal că dacă boala m-ar fi răpus chiar atunci, aș fi lăsat în urmă lucrări neterminate – și acestea nu ar fi avut nicio legătură cu cabinetul meu. ... Lucrările neterminate ar fi fost cele două fetițe ale mele, care în perioada recuperării au venit în fiecare dimineață să mă sărute de rămas-bun.” Din fericire (sau din nefericire), cei mai mulți tați nu se vor confrunta niciodată cu un asemenea semnal de alarmă. Însă dacă ți-ai neglijat copiii, un semnal de alarmă este tocmai lucrul de care ai nevoie. 58


TATA (2) „FIULE, ... PĂSTREAZĂ ÎN INIMA TA SFATURILE MELE!” (PROVERBE 3:1)

Dacă ești tată, Dumnezeu așteaptă de la tine să fii conducătorul familiei tale. Asta înseamnă: 1) Trebuie să îți dorești să conduci. Dacă nu au parte de un conducător bun, copiii tăi s-ar putea să se îndrepte spre o mulțime de necazuri. Fostul Procuror General al Statelor Unite, William Barr, spunea: „Dacă ne uităm la factorul cel mai strâns corelat cu infracțiunile, acesta nu este sărăcia, nici șomajul și nici educația, ci absența tatălui din familie.” 2) Trebuie să știi încotro te îndrepți. Dacă nu ai o direcție clară pentru viața ta, nu îți vei putea conduce copiii. Dumnezeu Se așteaptă să îți ajuți copiii să ia decizii înțelepte în domenii esențiale ale vieții, cum sunt sexul, banii, relațiile, căsnicia sau profesia pe care o aleg. Acestea sunt aspecte cruciale. Este responsabilitatea ta să îi înveți – atât în teorie,

SÂMBĂTĂ IUNIE

22

cât și în practică – despre aceste aspecte cruciale și să îi ajuți să ia decizii după voia lui Dumnezeu în fiecare din ele. 3) Trebuie să le fii alături. Așadar, este vorba despre direcție, disponibilitate, disciplină și spiritualitate. Cea mai crucială componentă din lista aceasta este disponibilitatea. De ce? Pentru că dacă nu ești alături de ei, nu le poți oferi călăuzire, disciplina pe care vrei să o impui va fi privită cu neîncredere, iar călăuzirea ta spirituală va fi respinsă. Dacă tu nu îți conduci copiii, altcineva o va face. Dacă nu ești alături de ei, altcineva va fi – cineva care s-ar putea să nu-ți placă. Iar când se va întâmpla asta, problema nu va mai fi că nu vei fi pe aproape, ci că nimeni nu îți va simți lipsa! În Biblie, Dumnezeu este numit „Tatăl nostru”. Cere-I azi să te ajute să devii tatăl de care au nevoie copiii tăi.

DUMINICĂ TATA (3) IUNIE „FIULE, DACĂ-ŢI VA FI INIMA ÎNŢELEAPTĂ, INIMA MEA SE VA BUCURA.” (PROVERBE 23:15) Autorul și pastorul James Merritt afirmă că probabilitatea de a experimenta probleme emoționale și comportamentale este cu 100% până la 200% mai mare în rândul copiilor care nu au tată ..., probabilitatea de a recurge la droguri și alcool este de două ori mai mare ..., sunt mult mai predispuși la a-și începe viața sexuală la o vârstă fragedă ... și probabilitatea de a comite infracțiuni violente este de trei ori mai mare. Peste 50% dintre adolescenții care încearcă să-și ia viața provin din familii cu un singur părinte. Majoritatea copiilor care fug de acasă nu au tată, iar probabilitatea de a ajunge în închisoare este cu 300% mai mare în cazul băieților lipsiți de tată. 70% dintre minorii aflați în centre de corecție au crescut fără tată. Probabilitatea de a se căsători înainte de a împlini 20 de ani este cu 53% mai mare în cazul fetelor care nu au tată, iar probabilitatea de a avea copii în afara căsniciei este cu 164% mai mare. Din 100 de fete lipsite de tată care se căsătoresc, 92 ajung să divorțeze, iar

23

probabilitatea de a avea căsnicii eșuate este cu 35% mai mare în rândul băieților lipsiți de tată. 80% din adolescenții internați în spitale de psihiatrie provin din familii fără tată și probabilitatea de a se confrunta cu dizabilități de învățare este cu 50% mai mare. Acești copii se descurcă mai greu la școală și probabilitatea de a renunța la școală este de trei ori mai mare în rândul lor decât în cel al copiilor crescuți în familii în care tatăl a fost prezent. Însă există și posibilitatea ca tatăl să fie prezent din punct de vedere fizic, dar absent din punct de vedere emoțional. În cadrul unui sondaj recent, 50% dintre tații intervievați au recunoscut că se simt vinovați pentru că petrec prea puțin timp cu copiii lor. Potrivit datelor Consiliului pentru Studii asupra Familiei, un tată obișnuit petrece în medie opt minute pe zi în conversație directă cu copiii săi. Iar în familiile în care mama lucrează și ea în afara casei, timpul acesta scade la patru minute. Dacă aceste date statistice ți se par șocante, trezește-te și fă ceva ca să schimbi lucrurile! 59


Îți mulțumesc, Doamne, că pot avea încredere în Tine că îmi porți de grijă.

Fundația Misiunea Creștină UCB

24

Mesajul de azi www.mesajuldeazi.ro

LUNI

PURTĂTORUL TĂU DE GRIJĂ PERSONAL „TU ÎMI ÎNTINZI MASA.” (PSALMUL 23:5)

IUNIE

Când psalmistul a spus: „Domnul este păstorul meu” (versetul 1), el a afirmat că are o relație foarte personală cu Dumnezeu, o relație unică. Dumnezeu ne-a dat fiecăruia dintre noi o personalitate, un set de daruri, un scop și o chemare care sunt absolut unice. Și El dorește să aibă cu tine o relație diferită de cea pe care o are cu oricine altcineva. Așa cum amprentele tale sunt unice, la fel este și interacțiunea lui Dumnezeu cu tine. Așadar, trebuie să înveți cum să auzi glasul Lui și să știi când îți vorbește ție în mod specific. Psalmistul merge mai departe și spune: „Tu îmi întinzi masa.” Privește lucrurile în felul următor: în unele restaurante, când aștepți să se elibereze o masă, ți se trece numele pe lista de așteptare și ți se dă un pager. Când masa s-a eliberat și e timpul să îți ocupi locul, acel pager vibrează sau emite un semnal luminos.

60

În timp ce aștepți, ai siguranța că se iau măsuri pentru a se pregăti o masă pentru tine și că, dacă ai răbdare, când totul va fi gata pagerul va vibra și te va anunța. Ai prins ideea? Când citești Cuvântul lui Dumnezeu și petreci timp cu El în rugăciune, ceva începe să vibreze și să emită semnale luminoase în duhul tău. Acela este „pagerul lui Dumnezeu”, care te călăuzește și te conduce, pregătind circumstanțele special pentru tine. Pavel scrie: „Și Același Dumnezeu care îmi poartă mie de grijă va împlini toate nevoile voastre, din bogăţiile Lui slăvite, care ne-au fost date în Cristos Isus” (Filipeni 4:19, NLT). Câte dintre nevoile tale personale le va împlini Dumnezeu? Toate! Așa că încetează să îți mai faci atâtea griji și pune-ți încrederea în El!


BUCURIILE PRIETENIEI (1) „PRIETENUL ADEVĂRAT RĂMÂNE LÂNGĂ TINE.” (PROVERBE 18:24, MSG)

Biblia spune: „Prietenii vin și pleacă, ... dar prietenul adevărat rămâne lângă tine.” Gloria Gaither spunea că prietenii adevărați sunt preocupați de ceea ce devii. Ei privesc dincolo de prezent și le pasă de tine ca persoană. Solomon scria: „Omul care are mulți prieteni trebuie să fie la rândul său prietenos” (versetul 24, NKJV). Deși construirea și păstrarea unei astfel de prietenii necesită timp și energie, bucuriile depășesc cu mult investiția. Prietenii adevărați: 1) Îți întind mâna ca să te ridice atunci când ești căzut. „Mai bine doi decât unul, ... Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul; dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice” (Ecleziastul 4:9-10). 2) Te eliberează de presiune. Oricât de mult te-ar iubi și ar dori să te ajute membrii familiei, uneori sunt prea aproape ca să poată fi obiectivi și îți este mai ușor să te deschizi în fața unei persoane care

MARȚI IUNIE

25

nu îți este rudă. În asemenea momente, spune Biblia că „dulceaţa cuvintelor unui prieten vine din sfatul sufletului” (Proverbe 27:9, NTR). 3) Te fac să râzi. Cineva spunea odată: „Dacă nu ai riduri, înseamnă că nu ai râs destul!” Când ai nevoie de o porție bună de râs, prietenii adevărați te vor ajuta să vezi partea amuzantă a situației – de obicei pentru că au trecut și ei prin așa ceva. Așa cum spunea Hazel C. Lee, „când poți să râzi de tine însuți împreună cu cineva, acest lucru creează un sentiment surprinzător de comuniune”. 4) Îți cer să dai socoteală. Ai observat că atunci când te porți într-un mod ce nu se potrivește Cuvântului lui Dumnezeu este foarte ușor să te păcălești singur? În astfel de cazuri „rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui” (versetul 6). Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru prietenii buni care te iubesc suficient de mult ca să fie sinceri chiar și atunci când doare.

BUCURIILE PRIETENIEI (2) „DUMNEZEU DĂ O FAMILIE CELOR ÎNSINGURAŢI.” (PSALMUL 68:6, NTR)

O femeie divorțată s-a mutat într-un oraș în care nu cunoștea pe nimeni. Când și-a făcut curaj să intre într-o biserică, s-a rugat: „Doamne, ajută-mă să-mi găsesc locul. Înconjoară-mă cu prieteni.” Biblia spune că „omul care are mulți prieteni trebuie să fie la rândul său prietenos” (Proverbe 18:24, NKJV). A întrebat două doamne dacă poate sta lângă ele și în cele din urmă au luat masa împreună. S-a dovedit că toate aceste trei femei locuiau singure și se simțeau izolate. Așa că au pus bazele unui grup de studiu biblic pe care l-au numit „Dragostea minunată a lui Dumnezeu ne susține” (acronimul acestui nume în limba engleză este G.A.L.S., care înseamnă „fete” – n. tr.). Ruth Senter spune: „Când suntem cu adevărat uniți în duh, … fiecare lucrează spre binele celuilalt.” Au trecut mai mulți ani de atunci și mica lor „familie” rezistă, își împărtășesc biruințele și eșecurile, se roagă împreună și își poartă de grijă unele altora. Thomas Blackaby observa: „Unul din lucrurile

MIERCURI IUNIE

26

frumoase pe care le face Dumnezeu este să ne dea prieteni după voia Lui. Acesta este unul din modurile prin care El ne oferă încurajare, sprijin, sfaturi și tovărășie. Fizic vorbind, Pavel nu ar fi putut supraviețui numeroaselor încercări și persecuții cu care s-a confruntat dacă nu ar fi avut tovarășii pe care i-a avut (vezi 2 Corinteni 7:6-7). E trist când copiii lui Dumnezeu nu investesc timp în dezvoltarea de prietenii, ci se concentrează numai asupra propriei lor lucrări. Nu e de mirare că ajung adesea la epuizare … sau se întorc acasă deziluzionați sau plini de amărăciune pentru că nu au beneficiat de sprijinul și de încurajarea de care ar fi avut nevoie în lucrarea lor …. Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru oamenii pe care i-a ales să fie surse de încurajare și de sprijin. Tu cui îi ești prieten acum? Pe cine ți-a pus Dumnezeu pe inimă să întărești și alături de cine te-a pus să umbli? Cere-I să te ajute să fii un prieten credincios …, ca împreună să vă puteți bucura de ceea ce face El prin eforturile voastre.” 61


27

JOI

IUNIE

CREDINCIOȘIE, NU PROEMINENȚĂ „ORICE FACEȚI, CU VORBA SAU CU FAPTA, FACEȚI TOTUL ÎN NUMELE DOMNULUI ISUS, MULȚUMIND [PENTRU ACEST PRIVILEGIU].” (COLOSENI 3:17, TRADUCERE DUPĂ NKJV)

Când vine vorba de a-L sluji pe Dumnezeu și pe ceilalți, încearcă să fii credincios și nu să ieși în evidență. Biblia spune: „Înălțarea vine de la Dumnezeu” (Psalmul 75:6, TLB), așa că nu încerca să te înalți singur. Puține lucruri în viață sunt mai rele decât să fii într-o poziție la care nu ai fost chemat și pe care nu ești pregătit să o ocupi. Josh McDowell, care a vorbit în fața a milioane de studenți din lumea întreagă și care a scris zeci de cărți, și-a început viața de slujire a lui Cristos într-un mod cât se poate de smerit. Prima lui sarcină la sediul organizației Campus Crusade for Christ a fost să curețe podeaua în dreptul intrării principale. Nu se întâlnea cu liderii lucrării, ci ștergea urmele încălțărilor lor. Începuturile lucrării lui Josh s-ar putea compara cu slujba personajului din Vechiul Testament care căra cârligele cortului când

28

VINERI IUNIE

poporul muta Cortul Întâlnirii din loc în loc. Nu era tocmai o poziție înaltă! Dacă nu ai o perspectivă și o motivație corectă în lucrare, e ușor să te simți deranjat când ți se dă o sarcină pe care o consideri sub demnitatea ta. Cum putem rămâne motivați în slujirea lui Dumnezeu? Amintindu-ne promisiunea că într-o zi vom culege ceea ce am semănat (vezi Galateni 6:7). Dumnezeu ne-a promis că la Scaunul de Judecată al lui Cristos El ne va răsplăti pentru că L-am slujit cu credincioșie. Așadar, dacă te-a chemat să Îl slujești slujindu-i pe alții, concentrează-te asupra credincioșiei și nu asupra poziției cu care te-ai putea mândri. Trăiește potrivit cu versetul acesta: „Orice faceți, cu vorba sau cu fapta, faceți totul în Numele Domnului Isus, mulțumind [pentru acest privilegiu].” (Coloseni 3:17, NKJV)

CARE ESTE ȚEPUȘA TA DE MÂNAT VITE? „ŞAMGAR ... A UCIS ŞASE SUTE DE FILISTENI CU O ŢEPUŞĂ DE MÂNAT VITE ŞI L-A IZBĂVIT ASTFEL PE ISRAEL.” (JUDECĂTORI 3:31, NTR)

Pentru că poporul Israel nu a ascultat de Dumnezeu, au căzut în robia filistenilor, iar aceștia i-au condus prin teamă și intimidare. Dar Șamgar a refuzat să se lase intimidat. El a decis să nu se împace cu situația și s-a folosit de o țepușă pentru mânat vitele – un băț lung folosit de țărani pentru a îmboldi animalele. A refuzat să îngăduie lucrurilor pe care nu le putea face să îl împiedice să facă lucrurile pe care le putea face. La urma urmei, Dumnezeu plus unu formează o majoritate. Și dacă Dumnezeu este de partea ta, cine îți poate sta împotrivă? (Vezi Romani 8:31.) Așa că Șamgar a apucat țepușa de mânat vite și a atacat șase sute de soldați filisteni. Probabil că dușmanii au râs de arma lui improvizată – dar asta numai până când Șamgar a început să o mânuiască. Atunci privirea lui cu siguranță le-a umplut inimile de teamă. Curajul nu așteaptă ca situația să devină favorabilă, planul să fie perfect pus la punct

sau cei din jur să își schimbe părerea. Curajul așteaptă un singur lucru: unda verde din partea lui Dumnezeu. Iar când Dumnezeu dă semnalul, curajul pornește cu toată viteza înainte, fără alte întrebări. Atacă problema cu țepușa de mânat vite pe care ți-a dat-o Dumnezeu – indiferent ce formă ar lua aceasta. Când decizi să devii „sare și lumină” în locul în care te-a așezat Dumnezeu, lansezi un atac direct împotriva forțelor întunericului. Asta înseamnă mai mult decât să arăți altora care sunt problemele; înseamnă să te implici și să devii parte din soluție. Înseamnă mai mult decât să Îi dai inima ta lui Cristos; înseamnă să acționezi și să devii mâinile și picioarele Lui. Înseamnă să folosești ceea ce ți-a dat Dumnezeu, cerându-I binecuvântarea, în loc să stai pe margine pentru că ai impresia că alții sunt mai calificați. Așa cum spune o cântare, „puținul tău e mult când Domnul e cu tine”. 62


Cum te-au influențat aceste meditații zilnice? Te rugăm să ne scrii!

Tel: 0770 99 27 66 | Mesajul de azi Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea E-mail: info@mesajuldeazi.ro | Pagină web: www.mesajuldeazi.ro CRISTOS ADUCE PROGRESUL TUTUROR „NEPRIHĂNIREA ÎNALŢĂ PE UN POPOR.” (PROVERBE 14:34)

Madalyn Murray O’Hair, binecunoscuta atee, a spus odată: „Creștinismul nu a produs niciodată nimic bun. Iar dacă creștinismul nu a făcut nimic bun și nu a produs nimic bun, trebuie să îl respingem.” Cristos Însuși a spus: „Îi veţi cunoaşte după roadele lor” (Matei 7:16). Însă fiecare cuvânt al lui Cristos care a fost predicat a dus la vieți transformate și la extraordinar de mult bine în societate. Să luăm știința, de exemplu. După cum sublinia un expert, știința nu s-ar fi putut naște în niciun alt context decât cel al creștinismului. Nu s-ar fi putut naște într-o cultură musulmană, din pricina fatalismului acesteia, care neagă orice concept de progres științific. Nu s-ar fi putut naște nici în mijlocul budiștilor sau al hindușilor din Asia, pentru că aceștia cred că lumea fizică nu este reală, că nimic nu există în afară de Dumnezeu și că tot ce vedem e un produs al imaginației. Știința nu ar

SÂMBĂTĂ IUNIE

29

fi putut exista decât în contextul creștinismului! Sau să ne gândim la membrii unor organizații ca Armata Salvării, City Mission sau YMCA, care s-au dus în cartierele sărace pentru a-i salva pe cei părăsiți de semenii lor. Creștinii s-au dăruit pe ei înșiși pentru a-i ajuta pe acești oameni. În zilele noastre vedem cum, odată cu îndepărtarea Scripturii din cea mai mare parte a culturii, se instalează în societate decăderea și corupția. Atunci care este răspunsul? Isus a zis: „Voi sunteţi sarea pământului” (Matei 5:13). Așadar, scoate solnița și începe să răspândești adevărul transformator al Cuvântului lui Dumnezeu! Isus a mai spus: „Voi sunteți lumina lumii” (versetul 14). Nu există suficient întuneric în lume ca să înăbușe lumina unei singure lumânări, oricât de mică ar fi ea. Așa că lasă-ți lumina să strălucească! 63


fișa de comandă Vă rog să-mi trimiteți Mesajul de azi în fiecare trimestru în

exemplare!

Nume:* ____________________________________________________________________________________________ Localitate:* _____________________________________________________________________________________ Stradă:* _________________________________________________________ Nr.:* __________________________ Bloc: ____________________________ Scară: _____________________ Apartament: ____________ Județ: ___________________________ Sector:____________________ Cod poștal: ______________ Adresă de e-mail: __________________________________________________________________________ Număr de telefon:* _________________________________________________________________________ Fundația gestionează și stochează datele clienților în conformitate cu Legea privind protecția datelor cu caracter personal, le administrează într-un mod demn de încredere și nu le transmite mai departe! * câmp obligatoriu Fundația Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7, 410515, Oradea jud. Bihor de completat

30

E-mail: info@mesajuldeazi.ro | Pagină web: www.mesajuldeazi.ro

DUMINICĂ IUNIE

PAISPREZECE ÎNTREBĂRI DESPRE MISIUNEA TA „EU PENTRU ACEASTA M-AM NĂSCUT.” (IOAN 18:37)

Când știi care este misiunea pe care ți-a încredințat-o Dumnezeu în viața aceasta și știi că Dumnezeu este de partea ta, devii practic de neoprit. Vei face greșeli? Cu siguranță, dar Dumnezeu te iubește suficient de mult ca să te corecteze, să te redirecționeze și să te readucă pe drumul cel bun. „Ce trebuie să fac ca să îmi descopăr misiunea?” vei întreba. Iată paisprezece întrebări utile pe care să ți le adresezi: 1) Ce dorințe au trăit în mine toată viața mea? 2) Ce mă motivează să muncesc din greu și să fiu productiv? 3) Ce mă determină să perseverez când sunt epuizat? 4) Ce mă face să refuz să renunț când întâmpin împotriviri? 5) Ce fac și nu mi se pare deloc dificil? 6) Ce fac și stârnește un răspuns pozitiv și

sprijin din partea oamenilor? 7) Ce fac sau ce se întâmplă în viața mea când ușile par să se deschidă automat și fără niciun efort? 8) Ce cred liderii înțelepți și sfetnicii evlavioși despre lucrarea mea? 9) Ce anume mă face să mă simt bine în pielea mea? 10) Ce îmi stârnește creativitatea? 11) Ce sunt dispus să sacrific pentru a-mi realiza lucrarea? 12) Ce anume din ce fac aș fi mândru să supun aprobării lui Dumnezeu? 13) Ce aș face fără să fiu plătit dacă mi-aș putea permite asta? 14) Pentru realizarea cărui lucru aș fi gata să îi țin piept lui Satan? Analizează aceste întrebări într-un duh de rugăciune și ele vor scoate la lumină misiunea pe care ți-a încredințat-o Dumnezeu în viața aceasta. 64


Dorim ca mesajul lui Dumnezeu să aducă încurajare și îmbărbătare pentru cât mai mulți oameni. Te invităm să fii alături de noi în această lucrare. Prin donația ta poți să faci ca mesajul lui Dumnezeu să ajungă la cât mai mulți. Donațiile pot fi trimise prin: Plăți bancare sau transfer bancar:

Fundația Misiunea Creștină UCB Cont bancar LEI: RO62 BTRL RONC RT04 0668 8501 Banca Transilvania, Oradea Cont bancar EUR: RO12 BTRL EURC RT04 0668 8501 Banca Transilvania, Oradea

Poștă:

Mandat poștal. Te rugăm să ne informezi dacă dorești să ajuți lucrarea prin această metodă și îți vom trimite un mandat poștal.

Donații online:

Poți sponsoriza Fundația pe pagina www.mesajuldeazi.ro la rubrica de Donații prin Donații online sau Paypal (chiar și din străinătate).

2% impozit pe venit: Dacă ești dispus să direcționezi către Fundație 2% din impozitul pe venit, te rugăm să ne contactezi prin e-mail: info@mesajuldeazi.ro sau la telefon 0770 992 766.

Mențiune: Îți vom putea trimite dovada plății dacă rubrica de explicații este completată cu numele și cu adresa completă (în cazul firmelor și cu număr CUI).

Mesajul de azi Autori: Bob și Debby Gass, Ruth Gass Halliday. Traducerea: Claudia Guiu. Editarea: Lavinia Filipaș. Layout și paginare: Major Zsigmond. Tipografie: HVG Press Kft.

Copyright 2019. Această ediție a fost publicată cu permisiunea UCB Europe. Ediția este gratuită și este susținută din donațiile generoase ale cititorilor. Întrucât scopul său este creșterea poporului lui Dumnezeu, editorul permite bisericilor și altor fundații creștine să reproducă în mod gratuit în fiecare an 52 de fragmente din tex-

te în publicațiile lor sau în alte moduri. După fiecare fragment citat trebuie menționate următoarele: „Meditația de mai sus face parte din meditațiile Fundației Misiunea Creștină UCB, al căror autor este Bob Gass. Aceste meditații pot fi comandate trimestrial pe pagina www.mesajuldeazi.ro sau la numărul de telefon 0770 992766.“

Surse imagini din ediţia curentă: pixabay.com; pexels.com; freepik.com; canstockphoto.hu - imagini profesionale sub licenţa Creative Commons Zero (CC0)

Traduceri biblice: Citatele din Scriptură sunt preluate din Versiunea Dumitru Cornilescu Corectată. Marcarea altor traduceri românești: NTR – Noua Traducere Românească, ediția 2016; GBV – Biblia GBV 2001 – Traducere Literală Nouă; NTIT – Noul Testament pe Înțelesul Tuturor, Noul Testament parafrazat, publicat de Living Bible International; NTLR – Noua Traducere în Limba Română, ediția 2009; BVA - Biblia în Versiune

Actualizată, ediția 2018; TLRC - Traducerea în limba română contemporană, ediția 1998; Biblia Romano-Catolică, ediția 2018. În cazul în care traducerea Bibliei în limba română nu corespunde cu versiunea folosită de autor, s-a făcut traducerea exactă a versetelor și acest lucru este menționat și abreviat în paranteză. Marcarea traducerilor versiunilor Bibliei în limba engleză: AMP- Amplified Bible Classic Edition; CEV - Contemporary

English Version; GWT – God’s Word Translation; KJV - King James Version; NAS - New American Standard; NCV - New Century Version; NEB New English Bible; NIV - New International Version; NKJV New King James Version; NLT - New Living Translation; NRSV - New Revised Standard Version; PHPS - Phillips New Testament in Modern English; TEV - Today’s English Version; TLB - The Living Bible; TM - The Message


Dumnezeu are un cuvânt pentru tine în fiecare zi. Vrea să te îndrume și să te încurajeze pentru că te iubește. Aceste mesaje te ajută să înțelegi mai bine planul Lui pentru viața ta. Această publicație a fost realizată cu ajutorul donațiilor cititorilor credincioși și generoși.

Fundatia Misiunea Creștină UCB Str. Piața Țăranilor nr. 7. 410515, Oradea, județul Bihor. Web: www.mesajuldeazi.ro Cont bancar: RON: RO62 BTRL RONC RT04 0668 8501 EUR: RO12 BTRL EURC RT04 0668 8501 (Banca Transilvania, Oradea) Vă suntem recunoscători pentru orice donație și ajutor.

E-mail: info@mesajuldeazi.ro Telefon: +4 0770992766 (între orele 8 și 16) ISBN 978-973-0-28776-9

Publicațiile sunt disponibile într-un număr limitat și sunt distribuite gratuit.

Te rugăm să ni te alături în această lucrare, pentru ca mesajul lui Dumnezeu să ajungă la cât mai mulți!

Profile for Sighismund Major

MDA 05  

MDA 05  

Advertisement