Page 1

1+1

Jogurt Zelene Doline

čvrsti, lahki, 1,3 % m.m., 180 g + 180 g GRATIS Mlekarna Celeia

EUR cena za 2 kosa

0,49

cena za kos 0,49

Akcija velja od 12. 6. do 18. 6. 2014 v vseh živilskih prodajalnah Mercator.

Lahek& okusen

jogurt

Kalcij za

vitalno življenje 

Kulinarični izziv Recepti, ki se jim ne boste mogli upreti

Mini vodič za mleko in mlečne izdelke 1


100% za vas! Cenjeni kupci, v Mercatorju upoštevamo vaše potrebe in zahteve, zato vam ponujamo široko izbiro svežega in trajnega mleka ter raznovrstnih mlečnih izdekov. Ker vemo, da vam je pomembna tudi cena, vam zagotavljamo široko izbiro tudi pri cenah. Posebno pozornost smo namenili ponudbi izdelkov domačih mlekarn in kmetij, ki izdelujejo kakovostne mlečne izdelke iz naravnih sestavin, saj se živina pase na neokrnjenih pašnikih in čistem planinskem zraku. Nutricionisti soglašajo, da je redno uživanje mlečnih izdelkov pomembno za uravnoteženo prehranjevanje. Zato preletite strani te priloge in odkrijte, zakaj je dobro piti mleko, in kako lahko ustvarjalno in okusno kuhate z različnimi mlečnimi izdelki. Preverite tudi, kakšne akcije lahko izkoristite junija v naših trgovinah.

Branka Cegnar, Vodja mlečnih BlagoVnih skupin

Se vidimo v mercatorju!

KAZALO: 3.

100 % slovensko mleko

4.

Kalcij – pomemben mineral v mleku in mlečnih izdelkih

6.

Jogurt lahek & okusen

8.

Kulinarični izziv

10.

Sočne mlečne sladice

12.

Sirarstvo Kozjereja Čepon

13.

Popusti in akcije

2 MLEČNI PROIZVODI


slovensko % mleko

100 Kefir Krepko, Bio, lahki, 250 g,

redna cena 1,09 EUR, 15 % popust, akcijska cena 0,92 EUR. Iz 100 % slovenskega mleka. Ponudba velja v Hipermarketih in Supermarketih Mercator.

Jogurt Zelene Doline, čvrsti, 1,3 % m.m., 1 + 1 gratis, Mlekarna Celeia

0,49 EUR

Kefir, Mercator, lahko, 1,1% m.m, 500 g,

1,09 EUR Iz 100 % slovenskega nehomogeniziranega mleka

N

aravni pašniki, čista voda in gorski zrak so zaslužni za vrhunsko kakovost slovenskega mleka in mlečnih izdelkov. Kljub temu zaužijemo premalo tega pomembnega prehrambenega izdelka. Proizvodnja mleka in mlečnih izdelkov je osnovna veja slovenskega kmetijstva. Zato ne preseneča, da se v izdelkih uporablja vrhunske sestavine. Glavna prednost slovenskega mleka je svežina oziroma kratek čas od molže do proizvodnih obratov in nato trgovin. Za kakovost in varnost mleka in mlečnih izdelkov vsak dan skrbijo vsi členi mlečne verige. Upoštevanje visoke ravni higiene je pogoj za doseganje zanesljivosti in varnosti živila v vseh fazah proizvodnje in predelave mleka. Po statistiki GIZ-a Mlekarstva vsak Slovenec letno povprečno popije in poje 51 litrov mleka, 18 litrov jogurta ter 15 kilogramov svežega in trdega sira. Za primerjavo, povprečen Finec letno v povprečju popije 180 litrov mleka in drugih mlečnih izdelkov, sosedi Avstrijci pa porabijo 80 litrov mleka in mlečnih napitkov na prebivalca.

Proizvajalci domačega mleka

»Odgovarjamo na potrebe kupcev, zato smo ponudbo mleka in mlečnih izdelkov v največji meri prilagodili vašim potrebam. Na policah tako lahko najdete tudi mleko majhnih slovenskih proizvajalcev, izdelke brez laktoze, tiste iz organske pridelave in podobno,« pravi Milena Štular, pomočnica predsednika uprave za strateški marketing. V želji, da bi kupcem ponudili najboljše, Mercator ponuja široko izbiro blagovnih znamk mleka in mlečnih izdelkov. Med dobavitelji mleka jih 14 proizvaja 100-odstotno slovensko mleko in mlečne izdelke, ki so v trgovinah posebej izpostavljeni. To so Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Mlekarna Planika, Kmetija Malenšek, Bohinjska sirarna, Sirarstvo Čepon, Mlekarna Krepko, KGZ Škofja Loka, Naturbio, Predelava mleka – sirarstvo Orešnik, Sirarstvo Kramar, Olmis, Kmečka sirarna Gorički raj in Grm Novo mesto.

Za vas smo mleko in mlecne izdelke

iz 100-odstotno slovenskega mleka posebej oznacili.

Seznanite se s ponudbo in poiščite najboljše mlečne izdelke domačih proizvajalcev v vašem Mercatorju.

3


Vitalno življenje

Pomemben mineral v mlečnih izdelkih Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih kosti ter za ohranjanje zdravih zob. Prispeva k normalnemu strjevanju krvi in delovanju mišic. Ali veste, v kateri hrani se nahaja kalcij?

4

mlečni proizvodi

4 MLEČNI PROIZVODI

Kalcij


Ali veste?

V

človeškem telesu je tudi do 1,5 kilograma kalcija. Do 99 odstotkov kalcija se nahaja v kosteh in zobeh zato pravimo, da je tega minerala v telesu največ. Za zdrave zobe in kosti je treba uživati hrano, ki je bogata s kalcijem. Odrasla oseba mora zaužiti v povprečju okoli 1000 mg kalcija dnevno. Bogat vir kalcija so mastne ribe, kot so tuna, losos in sardine, najdemo pa ga tudi v zeleni zelenjavi, suhem sadju in oreščkih. Kljub vsemu pa je največ koristnega kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih. Zato je zelo pomembno, da te izdelke dnevno uživamo.

Moč mleka Če za zajtrk popijete velik kozarec mleka, boste v telo vnesli približno tretjino dnevno potrebne količine kalcija. Vedeti moramo, da je količina kalcija v polnomastnem mleku enaka kot v mleku z manj mlečne maščobe. Poleg tega se ta mineral v mleku nahaja v obliki, ki jo telo lahko zelo dobro izkoristi. Poleg mleka lahko večje količine kalcija najdete tudi v drugih mlečnih izdelkih, kot so jogurt, kefir, skuta ter različnih vrstah sira, kot so gauda, edamec in parmezan.

Krepitev in ohranjanje kostne mase Zdravje celotnega telesa je odvisno od gostote kostne mase, ter njenega pravilnega razvoja in ohranjanja. Zato se priporoča povečano uživanje kalcija v najstniškem obdobju, ko se kostna masa razvija, in po petdesetem letu življenja, ko začne slabeti. Da bi zadovoljili dnevne potrebe po tem mineralu, bi morali otroci do osmega leta starosti

vsak dan vnesti do 800 miligramov kalcija, najstniki pa do 1300 miligramov. Osebe, starejše od petdeset let, bi morale dnevno zaužiti okoli 1200 miligramov kalcija – še posebej ženske v tretjem življenjskem obdobju.

Blagodejnost kalcija

1000 mg kalcija se nahaja v približno: • 1,4 kg svežega kravjega sira, • 800 ml mleka, • 600 ml jogurta, • 140 gramih sira gauda,

Iz Mercatorjevih hladilnikov izpostavljamo:

O koristih tega minerala so narejene številne znanstvene študije. Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob. Priporočena količina tega minerala je pri nekaterih skupinah ljudi pripomogla k zniževanju krvnega tlaka in normalnemu delovanju encimov. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko kalcij pomaga pri zmanjševanju telesne teže, saj veže maščobe iz prebavnega trakta in pospešuje njihovo razgradnjo.

Skuta Zelene Doline, pasirana posneta, 10 % m.m., 500 g, Linia

20% popusta na blagovno znamko Linia

Skuta Mu, Cuisine, lahka, nepasirana, 500 g, Ljubljanske mlekarne,

2,29 EUR Iz 100 % slovenskega mleka

Pametno kombiniranje mineralov Da bi vaše telo izkoristilo maksimalno količino kalcija iz mleka in mlečnih izdelkov, ga je dobro v enem obroku zaužiti do 400 miligramov. Za optimalen izkoristek kalcija pomaga tudi hrana, bogata z magnezijem. Nutricionisti predlagajo načrtovanje obrokov s kalcijem in magnezijem v razmerju 1:2. Na koncu pa ne pozabite še na telesno aktivnost. Še posebej na sprehode v sončnem vremenu, saj ti telesu zagotavljajo zadostno količino vitamina D, ki prispeva k normalni absorbciji in uporabi kalcija in fosforja.

• 800 gramih tune, • 350 gramih mandeljnov.

Skuta Mercator, posneta, nepasirana, 10 % m.m., 500 g,

1,69 EUR Iz 100 % slovenskega mleka

Kislo mleko, Mercator, lahko 1,1% m.m, 500 g,

0,92 EUR Iz 100 % slovenskega nehomogeniziranega mleka

Mleko Mercator, trajno, dve vrsti 1 l, 0,78 EUR

Iz 100 % slovenskega mleka

Preverite o ijsk našo akc o ponudb

5


Jogurt Mercator, tekoči, 3,2 % m.m., 500 g

Jogurt Mu, čvrsti, 3,2 % m.m., 180 g, Ljubljanske mlekarne

0,51 EUR Iz 100 % slovenskega mleka.

J

ogurt je izdelek, ki je nastal z naravno fermentacijo mleka z dodajanjem bakterij mlečne kisline (Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus). Poreklo mleka in proizvodni proces vplivata tudi na različne vrste jogurta, njihovo teksturo in videz. Grški jogurt se na primer izvirno izdeluje iz ovčjega ali kozjega mleka in je zelo gost in kremast. Klasičen jogurt je bele barve in sladkokislega okusa. Okus mu lahko izboljšate s koščki slastnega poletnega sadja.

0,50 EUR Iz 100 % slovenskega mleka.

poudarja prof. dr. sc. Irena Rogelj, profesorica na Biotehnični fakulteti v Ljubljani. Znanstvene študije so pokazale, da redno uživanje jogurta uravnoteži prebavo, krepi imunski sistem in znižuje krvni tlak.

Telo jih potrebuje Sto gramov jogurta vsebuje samo 61 kalorij, okoli 5 odstotkov ogljikovih hidratov, 3,5 odstotka beljakovin in nekaj več kot 3 odstotke maščob. »Sodobne analize in znanstveni pristop k raziskovanju ohranjanja in izboljševanja zdravja so pokazali, da so mleko in mlečni izdelki pomemben del uravnotežene prehrane,«

Fermentirani mlečni izdelki so odličen dodatek vsakemu obroku: so neizogiben del zajtrka, lahko pa se uporabljajo tudi pri pripravi osvežilnih poletnih juh, solat in smoothijev.

Jogurt

lahek & okusen

6  mlečni proizvodi 6 MLEČNI PROIZVODI


Navdih recepti

Pomarančni smoothie

Hladna hrustljava juha iz kumaric

 5 minut

 30 minut

* 200 ml sveže ožetega

pomarančnega soka * 100 g olupljene banane * 150 g vaniljevega sladoleda * 200 ml mleka * 1 vaniljev sladkor * ščepec mletega cimeta * nekaj lističev mete V mešalniku zmešajte pomarančni sok, sladoled, sojino mleko, vaniljev sladkor in cimet. Dobro zmeljite, da dobite homogeno zmes. Sestavine lahko zmeljete tudi s paličnim mešalnikom. Takoj vlijte v skodelice in postrezite okrašeno s koluti pomaranče in listki mete.

* * * * * * * *

Skuhajte ga v slani vodi, odcedite in sperite s hladno vodo.

2 Kumarice operite, olupite, prerežite po dolžini, očistite semena in narežite na koščke. Mlado čebulo narežite na kolobarčke.

3 V jogurt dodajte strt česen, olivno olje, sojino olje in kumarice. Posolite,

blagovno znamko Linia

2. Jogurt Mercator, tekoči, 1,3 % m.m., 1 kg, 1,09 EUR

2

Nizka cena izdelka ne jamči tudi njegove kakovosti, zato je pomembno, da berete deklaracije in kupujete izdelke preverjenih proizvajalcev. Odločite se za jogurte in kefirje, ki so narejeni iz najbolj svežih sestavin.

1  Korenček olupite, narežite na palčke in nato še na tanke ploščice.

1. Jogurt Zelene Doline, tekoči, 1,3 % m.m., 500 g, Linia -20% popust na

1

berite deklaracije

400 g kumaric 200 g korenčka 4 mlade čebule sol, poper 2 stroka česna 250 ml jogurta 30 ml olivnega olja 30 ml sojinega olja

popoprajte in vse skupaj dobro zmeljite s paličnim mešalnikom. Dodajte ohlajen korenček, narezano mlado čebulo, narahlo premešajte in postrezite, dobro ohlajeno ter okrašeno z rezinami ali kockicami svežih kumar.

3. Jogurt Mercator, tekoči, 3,2 % m.m., 1 kg, 1,19 EUR

5. Mlečni napitek Mercator, trije okusi, 330 g, 0,75 EUR

4. Kefir Mercator, 1,1% m.m., 500 g,

6. Jogurt Bonus Plus, 3,2 % m.m., 150 g,

1,09 EUR

3

4

0,18 EUR NAJCENEJE

5

6

7


Navdih recepti

Kulinarični izziv Poskusite recepte z dodatkom mlečnih izdelkov, ki se jim ne boste mogli upreti.

Cvetača z jogurtovo omako

Nasvet  Namesto cvetače lahko uporabite tudi brokoli ali brstični ohrovt, omaka iz jogurta pa se odlično prileže tudi k mesu z žara.

za 4 osebe

 35 minut

* 1 kg cvetače * 60 g koruznih kosmičev * 2 žlici pinjol * ½ žličke kumine * ½ žličke suhega timijana * 1 manjši čili * 2 beljaka * sol * olje za cvrtje Omaka: * 400 ml jogurta * 1 vejica svežega timijana * 1 žlica narezanega svežega timijana * ½ žličke grobo mletega popra

1 Cvetačo očistite in natrgajte na večje cvetove. Na kratko jih blanširajte v vreli vodi, nato pa jih odcedite in na hitro ohladite. Pripravite maso za paniranje, tako da zmešate zmlete koruzne kosmiče, grobo zdrobljene pinjole in semena kumine, timijan in grobo narezan čili. 2 Rahlo stepite beljak, vendar naj ostane skoraj tekoč. Blanširane cvetove cvetače najprej pomočite v beljak, nato pa v mešanico s koruznimi kosmiči in ocvrite v vročem olju. Pečene cvetove položite na papirnato brisačo, da višek maščobe odteče. 3 Jogurt zmešajte z narezanim timijanom, soljo in poprom. Okrasite z vejico timijana in postrezite ob pečeni cvetači. 8  mlečni proizvodi 8 MLEČNI PROIZVODI

Sir President Salakis, beli, 500g,

redna cena 3,49 EUR, 30 % popust, akcijska cena 2,44 EUR. Ponudba velja v Hipermarketih in Supermarketih Mercator.

Jogurt Mercator, kremni, 1 % m.m., 250 g,

0,39 EUR


Tema tema

Začinjen krompir s špinačo in kislo smetano za 4 osebe

 40 minut

* 50 g masla * 3 žlice olja * 800 g krompirja * sol, poper * ½ žličke kurkume * 2 stroka česna * 2 glavi čebule * 100 g mlade špinače * 200 ml kisle smetane * narezan koriander

Kisla smetana Mercator, 180 g,

0,46 EUR Iz 100 %

slovenskega mleka

Krompir narežite na kolute. V širši kozici raztopite maslo in olje ter dodajte narezan krompir. Pecite ga na zmernem ognju, občasno ga obrnite. Dodajte čebulo, narezano na polovice, in vse skupaj pražite, dokler zlato ne porumeni. Posolite, popoprajte, dodajte kurkumo in še na kratko popražite. Na koncu dodajte stisnjen česen in pustite, da se okusi povežejo. Krompir kot prilogo ali samostojno jed postrezite s svežimi listi špinače, posutimi s koriandrom, in s kislo smetano.

Nasvet

Namesto čebule lahko uporabite tudi šalotko ali mlado čebulo.

Rižota s sirom mascarpone in pršutom za 4 osebe

 35 minut

* 300 g riža arborio * 3 žlice olja * 2 stroka česna * 50 ml desertnega

Sir sveži Mascarpone, Antiche Latterie, 250 g,

redna cena 2,29 EUR, 20 % popust, akcijska cena 1,83 EUR.

vina (prošek) * 150 ml kremastega sira (mascarpone) * 120 g pršuta * 100 ml smetane za kuhanje * sol, poper

Sir mozzarella Grande Napoli, pakirana, 200 g, Ljubljanske mlekarne

redna cena 1,89 EUR, 15 % popust, akcijska cena 1,59 EUR.

Sir Fitaki, sveži, v slanici, pakiran, 200 g, Käserei champignon,

redna cena 1,59 EUR, 25 % popust, akcijska cena 1,19 EUR .

Nasvet Rižoto je najbolje takoj postreči, ker se hitro suši in izgublja sočnost.

Na olju ocvrite na drobno narezano čebulo, da zlato porumeni, dodajte narezan pršut in strt česen. Na kratko popecite, dodajte riž in mešajte, dokler ne postekleni. Prelijte z malo vode in kuhajte na zmernem ognju. Počasi dodajajte vodo (okoli 900 ml). Posolite, popoprajte in dodajte desertno vino. Ko je riž skoraj kuhan, dodajte sir in smetano, da se sestavine povežejo in dobite kremasto strukturo. Takoj postrezite. 9


Sladki užitki

Sočne mlečne

sladice Osvežite se z okusnimi sladicami iz mlečnih izdelkov in sezonskega sadja Nasvet Tako pripravljenemu čokoladnemu prelivu lahko dodate 2 žlici sadnega likerja in ga do uporabe hranite v hladilniku. Tako se čokolada ne bo preveč strdila.

Sladica s stepeno sladko smetano, čokolado in jagodami

20 minut + čas hlajenja

* 500 ml sladke smetane * 2 vaniljeva sladkorja Preliv: * 200 g čokolade iz 70 % kakava * 1 vaniljev sladkor * 200 ml sladke smetane * 300 g svežih jagod

1  Sladko smetano in vaniljev sladkor segrejte do vretja in dodajte čokolado, nastrgano na koščke. Mešajte na zmernem ognju, dokler se čokolada popolnoma na raztopi. Odstavite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. 2 Sladko smetano stepite, vmešajte vaniljev sladkor in Smetana v spreju, Meggle, 250 g, razporedite po skodelicah (približno 6 do 8 kosov). redna cena 2,09 EUR, 3 V skodelice na stepeno smetano razporedite oprane 20 % popust, in na koščke narezane jagode. Po jagodah prelijte akcijska cena 1,67 EUR. Ponudba velja v pripravljeni preliv iz čokolade, za kratek čas Hipermarketih in postavite v hladilnik in postrezite s svežimi jagodami. Supermarketih.

Posladkajte se tudi z: Desert jogurt Zelene Lahki jogurt Linia, Doline, trije okusi, 5 % več okusov, 1,3% mm, m.m., 150 g, Mlekarna 150g, Celeia 20% popusta na

redna cena 0,65 EUR, blagovno znamko popust 24 %, akcijska cena, Linia 0,49 EUR. Iz 100 % slovenskega mleka.

10 MLEČNI PROIZVODI

Jogurt Zelene Doline, sadni, 2,5 % m.m., več okusov, 2 × 150 g + 150 g, Mlekarna Celeia

0,49 EUR 2+1GRATIS

Desert jogurt Mercator, sadni, vanilja, 5,8 % m.m., 150 g,

0,46 EUR Iz 100 % slovenskega mleka

Jogurt Mercator, Sadni jogurt sadni, 2,6 % m.m., Bonus Plus, 3,2 % trije okusi, 500 g, m.m., 0,83 EUR več okusov, 150 g Iz 100 %

slovenskega mleka

0,21 EUR NAJCENEJE


Panna cotta z limeto 20 minut + čas hlajenja

* 500 ml sladke smetane * 1 žlička arome

(ekstrakta) vanilje * 1 žlica sladkorja v prahu * 2 žlički naribane lupine limete * 6 lističev želatine (10 g) * 1 limeta

1 Lističe želatine za približno 10 minut namočite v hladno vodo. 2 V tem času v posodo prelijte sladko smetano, aromo vanilje, sladkor v prahu in naribano lupino limete. Postavite na zmeren ogenj in segrejte do vretja. Ko zavre, kuhajte še približno 1 minuto in odstavite z ognja. Dodajte precejeno in namočeno želatino in mešajte, dokler se želatina ne raztopi. Takoj vlijte v 4 manjše skodelice, pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, in do postrežbe postavite v hladilnik. Postrezite z rezinami limete.

Skutina torta z jagodo in kokosom Biskvit: * 3 jajca * 3 žlice sladkorja * * 1 vaniljev sladkor * 2 žlici limoninega soka * 1 žlička naribane lupine pomaranče * 3 žlice ostre moke Nadev: * 250 ml sladke smetane * 300 g sirnega namaza

Jogurt Mu, tekoči, sadni, 1,3 % m.m., več okusov, 500 g, Ljubljanske mlekarne

redna cena 1,25 EUR. 20 % popust, akcijska cena 0,99 EUR Iz 100 % slovenskega mleka.

60 minut + čas hlajenja

* 1 vrečka mlete želatine * 50 ml vode * 1 žlička arome vanilje * 75 g sladkorja * 50 g kokosove moke Preliv: * 400 g jagod * 100 g sladkorja * 50 ml vode Skuta Mu, Cuisine, lahka, nepasirana, 500 g, Ljubljanske mlekarne,

2,29 EUR Iz 100 % slovenskega mleka

1 Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešajte. Dodajte limonin sok, naribano lupino pomaranče in moko. Nato s kuhalnico narahlo umešajte trdo stepeni sneg iz beljakov. Zmes prelijte v s papirjem za peko obložen kalup premera 26 cm in 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 °C. Biskvit ohladite, odstranite papir za peko in vrnite v kalup. 2 Želatino za približno 10 minut namočite v 50 ml hladne vode. Pristavite jo na zmeren ogenj in kuhajte, dokler se popolnoma ne raztopi in postane prozorna, ne sme pa zavreti. Postavite jo na stran. 3 Smetano z električni mešalnikom narahlo stepite, da ostane rahla. Dodajte sirni namaz, aromo vanilje, sladkor in še malo premešajte, da se sestavine povežejo. Dodajte stopljeno želatino, malo premešajte in vlijete

Sir President, sveži, zrnati, 200 g,

redna cena 1,59 EUR, 30 % popust, akcijska cena 1,11 EUR. Ponudba velja v Hipermarketih in Supermarketih.

v kalup čez biskvit. Poravnajte in vsaj za 2 uri postavite v hladilnik, da se dobro uleže. Torto stresite iz kalupa in jo z vseh strani obložite s kokosovo moko. 4  300 g jagod operite, očistite in narežite na manjše koščke. V posodo položite narezane jagode, sladkor, vodo in kuhajte na zmernem ognju, dokler jagode ne razpadejo in nastane gosta omaka (približno 10 minut). Po potrebi jagode dodatno zmeljite s paličnim mešalnikom in jih potem precedite skozi gosto cedilo. Nastalo omako prelijte po narezanih kosih torte in okrasite s preostalimi jagodami.

Nasvet

Če se kokosova moka ne prime na torto, jo lahko rahlo premažete z razredčenim medom ali agavinim sirupom. mlečni proizvodi 11 11


N

a sedem hektarov veliki zapuščeni kmetiji, ki sta jo kupila pred 18 leti, je zrasla kozjereja. Navdih zanjo je gospodar Vincenc Čepon dobil v nekem časopisnem članku o planinskem pašništvu v Posočju. Upravnik mu je omogočil, da je v pašni skupnosti pridobil prve izkušnje. »Takrat so se mi koze usedle v srce,« pove Vincenc. Znanje je nadgradil pri Vrželju, zelo dobrem rejcu, in od njega prvo leto kupil 15 mladic, naslednje leto pa še 20. Tako je lahko začel samostojno pot kozjerejca. Zdaj imata z ženo Heos 54 koz molznic, ki jih molzeta dvakrat na dan, ter še nekaj mladičev. Vsaka koza da v sezoni po mladičih od dva in pol do tri litre mleka dnevno, konec avgusta in septembra pa je mleka malo manj. »Počakamo, da se plod dovolj razvije, koza pa se lahko dobro pripravi na naslednjo laktacijsko dobo. Tako smo kakšen mesec in pol brez mleka. Januarja in februarja se skotijo kozlički, ki imajo prednost, kar ostane, pa gre v prodajo.« Vincenc in Heos razkažeta tudi skrbno vzdrževano mlekarno, kamor se steka namolzeno mleko in kjer poteka nadaljnja predelava. In kolikšno je povpraševanje po kozjem mleku, jogurtu, siru in drugih izdelkih? Kot pove Heos, večino njunega mleka in jogurta odkupi Mercator, preostanek pa v glavnem predelata v sir in skuto. Njune stranke se zavedajo, kako zdravo je kozje mleko. »Med njimi je veliko mladih mamic, ki ga kupujejo za svoje malčke – zlasti tiste, ki so alergični na kravje mleko, in starejših. Kozje mleko je zelo primerno tudi za bolnike, okrevajoče in slabokrvne,« je prepričana Heos. Sicer pa je vedno več ljudi, ki dajejo prednost »sonaravno« pridelani hrani. Kozje mleko in izdelki iz njega torej tudi pri nas postajajo trend. Po njih vse bolj posegajo zlasti tisti, ki si želijo najboljše za svoje zdravje.

Ponudba na voljo v izbranih prodajalnah Mercator v okviru razpoložljivega asortimana.

Mleko kozje, Čepon, 0,66 l

1,89 EUR Iz 100 % slovenskega mleka 12 MLEČNI PROIZVODI

Kozji jogurt Čepon, 180 ml

0,79 EUR Iz 100mlječni % slovenskega mleka

Ste za kozarec kozjega mleka?

Menite, da je kozje mleko visokokakovostno živilo? Takih je vse več. Kozjereja Čepon leži na zelenih pobočjih na robu Stične. Zakonca Vincenc in Heos Ferdinanda Čepon se na tem delu Slovenije z vzrejo koz in predelavo kozjega mleka ukvarjata že skoraj dve desetletji, z Mercatorjem pa ju povezuje desetletno zgledno sodelovanje.

proizvodi 

7


TOP PONUDBA EUR cena za 3 kose

0,98

cena za kos 0,49

EUR

1,25

0,99 -20%

Jogurt Zelene Doline

sadni, 2,5 % m.m., več okusov, 2 x 150 g + 150 g GRATIS, Mlekarna Celeia

EUR

Jogurt Mu

tekoči, sadni, 1,3 % m.m., več okusov, 500 g Ljubljanske mlekarne

Linia i t r u g o J Doline e n e l e Z

0,99

0,79 -20%

Napitek Activia jogurtov, 1,7 % m.m., več okusov, 300 g ali 320 g, Danone

Novo v maju!

20popust% Akcija velja v vseh živilskih prodajalnah Mercator v okviru razpoložljivega prodajnega asortimana. Popust se obračuna na blagajni.

EUR

1,59

1,25 -21%

Ledena kava Maxim Premium 1 liter Ljubljanske mlekarne

13


Vedno sveži, vedno dobri.

Dostopne cene, zagotovljena kakovost. NIZKA VSEBNOST MAŠČOB 100 g jogurta vsebuje le 44 kcal

EUR EUR

Jogurt

Mercator, kremni, 1 % m.m., 250 g

0,39

nežna kremasta struktura

Vsebujejo kulturo Bifidobacterium animalis.

Napitek

0,75

Mercator, mlečni, več vrst, 2,3 % m.m., 330 g

Slovenski izdelki

Jogurt

Mercator, tekoči, 3,2 % m.m., 1 kg

EUR

1,19

NARAVNI VIR KALCIJA

Mleko

Mercator, trajno, dve vrsti: pol posneto ali polnomastno, 1 liter

14 MLEČNI PROIZVODI

EUR

0,78


EUR

Sir President

sveži, zrnati, 200 g V SUPERMARKETIH IN HIPERMARKETIH

TOP PONUDBA

1,59

1,11 -30%

Kefir Krepki suhec 1,5 % m.m. ali 3,5 % m.m., 750 g EUR

EUR

2,09

EUR

1,77 -15%

1,09

EUR

Sir za žar Rougette

tri vrste: z zelišči, s čilijem ali brez dodatka, pakiran, 100 g Käserei Champignon V SUPERMARKETIH IN HIPERMARKETIH

1,59

1,19 -25%

Sir Fitaki

sveži, v slanici, pakiran, 200 g

2,59

1,99 -23%

Sir mozzarella

bella napoli, 250 g Ljubljanske mlekarne 15


TOP PONUDBA

Smetana Meggle

v spreju, 250 g EUR

2,09

1,67 -20%

EUR

Sir Salakis beli, 500 g

V SUPERMARKETIH IN HIPERMARKETIH

EUR

Sir mascarpone

V SUPERMARKETIH IN HIPERMARKETIH

250 g

3,49

2,44 -30%

2,29

1,83 -20%

EUR

Skuta Mu

2,29

Cuisine, lahka, nepasirana, 500 g Ljubljanske Mlekarne

GARANTIRANO

NAJNIŽJA

REDNA CENA!

Zaradi aktivnosti prilagajanja rednih cen glede na najugodnejšega konkurenta je cena ob nakupu lahko tudi nižja. Več informacij o aktivnosti na www.mercator.si ali 080 2 080.

Letak je natisnjen na ekološkem papirju. Ko letaka ne potrebujete več, ga odvrzite v zabojnike za ločeno zbiranje papirja.

Hipermarketi: Brežice, Tovarniška cesta 10 • Celje, Opekarniška cesta 9 • Domžale, Cesta talcev 4 • Jesenice, Spodnji Plavž 5 • Kamnik, Kovinarska cesta 36 • Koper, Dolinska cesta 1 A • Kranj - Primskovo, Cesta Staneta Žagarja 69 • Kranj - Savski otok, Stara cesta 25 • Ljubljana - Šiška, Cesta Ljubljanske brigade 33 • Ljubljana - Šmartinska, Šmartinska cesta 102 • Ljubljana - Rudnik, Jurčkova cesta 223 • Maribor - Pobrežje, Puhova ulica 1 • Maribor- Tabor II, Ulica Eve Lovše 1 • Murska Sobota, Plese 1 • Nova Gorica, Industrijska cesta 6 • Nova Gorica - mesto, Prvomajska ulica 35 • Novo mesto - Bršljin, Ljubljanska cesta 47 • Postojna, Tržaška cesta 59 • Ptuj, Špindlerjeva ulica 3 • Slovenj Gradec, Ronkova ulica 4 a • Škofja Loka, Kidričeva cesta 43 b • Velenje, Šaleška cesta 1 Supermarketi: Ajdovščina, Vipavska cesta 6 • Bohinjska Bistrica, Trg svobode 1 • Boštanj, Boštanj 80 • Celje - Solidarnost, Iršičeva ulica 2 • Celje - Nova vas Celje, Ulica bratov Vošnjakov 1 • Cerklje, Slovenska cesta 10 • Cerknica, Cesta 4. maja 4 a • Črnomelj, Zadružna cesta 16 • Grosuplje, Brvace 1 A • Idrija, Gregorčičeva ulica 47 • Ilirska Bistrica, Vojkov drevored 28 • Ivančna Gorica, Vodotučine 18 • Kisovec, Borovniško naselje 1 • Koper - Kolodvorska, Kolodvorska cesta 4 • Koper - Krožna, Krožna cesta 1 • Kranj - Kokrica, Cesta na Brdo 5 • Krško, Cesta krških žrtev 132 a • Lenart v Slovenskih goricah, Industrijska ulica 7 • Lendava, Kolodvorska ulica 2 a • Lesce, Rožna dolina 51 • Litija, Ježa 2 c • Ljubljana - Brdo, Cesta na Brdo 19 • Ljubljana - Poljanska/Mesarska, Mesarska cesta 11 • Ljubljana - Fužine, Nove Fužine 33 • Ljubljana - Štepanjsko naselje, Parmska cesta 2 • Ljubljana - Črnuče, Pot k sejmišču 32 • Ljubljana - Slovenčeva, Slovenčeva ulica 23 • Ljubljana - Zaloška, Zaloška cesta 1 • Ljubljana - Parmova, Parmova ulica 51 • Ljubljana - Koseze, Podutiška cesta 30 • Ljubljana - Nove Jarše, Beblerjev trg 2 • Ljutomer, Ulica Ludvika Bratuša 8 • Logatec, Tržaška cesta 3 • Maribor - Jagoda, Ptujska cesta 155 • Medvode, Medvoška cesta 3 • Nova Gorica - Ledine, Rejčeva ulica 22 • Novo mesto II - Novo mesto, Pod Trško goro 83 • Ormož, Ljutomerska cesta 32 b • Pesnica pri Mariboru - Pesnica, Pesnica pri Mariboru 43 B • Petrovče - Levec, Levec 71 A • Portorož - Lucija, Obala 142 • Ptuj - Supermesto Ptuj, Ormoška cesta 30 • Ravne na Koroškem - Ravne, Dobja vas 126 • Slovenska Bistrica, Ljubljanska cesta 36 • Slovenske Konjice, Slomškova ulica 1 a • Šempeter pri Gorici, Ulica Nikole Tesle 10 • Šempeter v Savinjski dolini - Šempeter, Savinjska ulica 2 • Šentjernej, Trubarjeva cesta 44 • Šentjur pri Celju - Šentjur, Kolodvorska ulica 9 • Škofja Loka - Podlubnik, Podlubnik 139 • Šmarje pri Jelšah - Jelša, Obrtniška ulica 11 • Šmartno ob Paki, Šmartno ob Paki 84 c • Tolmin, Na Logu 21 • Trbovlje - HIT Trbovlje, Trg Franca Fakina 2 a • Trebnje, Stari trg 48 • Tržič, Cesta Ste Marie Aux Mines 4 • Velenje - Tržnica Velenje, Kidričeva cesta 45 • Vrhnika, Robova cesta 6 • Zreče, Cesta na Roglo 11 • Žalec, Celjska cesta 7 • Žalec - Žana Žalec, Mestni trg 2 • Železniki, Na kresu 26 Produkcija: PS Mercator d.d., Dunajska cesta 107, Ljubljana. Vse slike so simbolne. Cene so v EUR z vštetim DDV. Cene veljajo v času akcijske ponudbe le za omejene količine blaga oziroma do razprodaje zalog. Posamezna prodajalna ima v ponudbi akcijske izdelke v obsegu svojega prodajnega sortimenta. Popust, namenjen končnemu potrošniku, velja za običajne količine gospodinjskega nakupa iz zalog prodajnega prostora. Pika popust velja ob nakupu s Pika kartico, pri čemer so do popusta upravičeni vsi imetniki Pika kartice (fizične osebe). Popusti ne veljajo ob nakupu s poslovno Pika kartico. Kupec, ki zahteva izdajo poenostavljenega ali popolnega računa (originalni račun) na naslov, ki ni naslov končnega potrošnika, fizične osebe, tega nakupa ne more poravnati s plačilno-kreditno Pika kartico in ni upravičen do obračuna Pikinih popustov ali do pripisa pik v primeru plačila z gotovino ali drugimi plačilnimi sredstvi. Nekaterim izdelkom iz ponudbe nismo dodatno znižali cene. Pridržujemo si pravico do sprememb. Dekoracije na slikah niso vključene v ceno izdelkov, ki so predstavljeni v letaku. Za morebitne napake se opravičujemo in vas prosimo, da nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 2 080. Obiščite našo spletno stran www.mercator.si in www.facebook.com/Mercator. Junij 2014.

Mini vodič za mleko in mlečne izdelke