Page 1

Franc,

Oljčno olje Morgan, Grintovec pri Šmarjah

tako zveni domače

Ekološko pridelano s slovenskih domačij.


Mojca,

Lotos Gourmet, Vrhnika

za dobro hrano stojijo dobri ljudje. 2

Tatjana, Gabaroni, Gabrijele


Toni,

EkoloĹĄka kmetija Kukenberger, Gorenje Ponikve pri Trebnjem

Ines,

Perger 1757, Slovenj Gradec

3


RADI IMAMO BIO DOMAČE Kar roke ustvarijo, to srce vzljubi. Kar z ljubeznijo zraste, vedno domače zveni. Zato imamo radi doma pridelano ekološko hrano. Doma na izbranih domačijah, vrtovih, poljih, sadovnjakih, oljčnih nasadih – povsod, kjer s srcem pridelujejo in predelujejo dobrote za vas. Saj veste, za dobro hrano stojijo dobri ljudje. Z oznako BIO označujemo ekološko pridelane izdelke iz košare Radi imamo domače. Ja, radi imamo bio domače!

4


5


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Ekološka kmetija Kukenberger je kmetija z dolgoletno tradicijo. V zadnjih letih smo kmetijo preusmerili v ekološko, seveda to potrjuje tudi naš certifikat. Izvajamo ukrep DOBROBIT ŽIVALI, ki nas zavezuje, da živali čim večji del poletne sezone pasemo. Poleg tega smo vključeni tudi v Kmetijsko okoljsko - podnebni program, ukrep OPUSTITEV SILAŽE, saj pri prehrani naših krav uporabljamo samo seno in majhen delež žit. Redimo izključno tradicionalno rjavo pasmo krav, včasih so jim rekli sivke, ki je pri nas prisotna že od 18. stoletja. Poleg tega ima ta pasma mleko z več in boljšimi beljakovinami, več maščobami in je bolj trdoživa ter odpornejša na skromnejše pogoje. Smo ena zelo redkih kmetij v Sloveniji, ki se lahko pohvali s certifikatoma EKOLOŠKO in SENENO mleko. V delo na kmetiji je vključena večina družinskih članov, ki se vsakodnevno trudimo za kakovostno surovino ekološko seneno mleko - in izdelke iz njega. Mladi gospodar Toni je leta 2016 prejel naziv INOVATIVNI MLADI KMET po izboru KGZS in ZSPM.

6

Za sire: navadni poltrdi, Poprov’c in Čebular, za vse okuse naših jogurtov ter za svežo in sladko skuto smo prejeli ZLATA PRIZNANJA na ocenjevanjih Dobrote slovenskih kmetij.

Izdelke z naše kmetije odlikujejo tehnološka dovršenost, prepoznavni okusi in nezgrešljiva aroma, ki vam zagotavljajo, da ob pokušini ne boste ostali ravnodušni.

BIO KMEČKI SIR več vrst: Poprovc, Čebular, Dimček ali poltrdi, pakiran

BIO DOMAČI SVEŽI SIR Čebular ali sveži, pakiran


Toni Kukenb

erger

Ker stalno skrbimo za izobraževanje in tehnološko izpopolnjevanje naših izdelkov, vam zagotavljamo konstantno najvišjo kakovost. Začne se pri skrbi za zdravje naših krav, nadaljuje pri ustreznem rokovanju z mlekom, konča pa pri izpopolnjenih tradicionalnih postopkih predelave mleka, ki ob zagotovljeni prehranski varnosti ohranijo čim več dobrega, kar nam prinaša sveže mleko.

Največja ugodnost, ki jo dobite z našimi izdelki, je njihova izstopajoča kakovost.

BIO DOMAČI SIR ŽARKO za žar, pakiran

BIO DOMAČI JOGURT navadni, borovnica ali vanilija, 500 ml

BIO DOMAČA SKUTA sveža ali sladka

7


Morgan

Oljčno olje

Kmetija Morgan Imate radi domače in ekološko? Vam ni vseeno kaj vnašate v svoje telo?

Družina Mor

gan

Potem ste na pravem naslovu, na kmetiji Morgan, ki leži sredi neokrnjene narave, v vasici Grintovec na nadmorski višini 219 m. Tu se čas ustavi a pridne roke Franca Morgan in njegove družine se le redko kdaj spočijejo, saj skrbijo z ljubeznijo in predanostjo za več kot tisoč oljčnih dreves. Leta 2006, ko je bilo ekološko kmetovanje šele na začetku, na področju oljkarstva pa popolnoma nerazvito, se je kmetija Morgan z obilo poguma ter trdega dela podala na pot, ki se je izkazala za pravo. Pot preventive in ne kurative je leta 2009 obrodila prvo lovoriko. Mestu slovenskega Vicešampiona je leta 2012 slediloše mesto Šampiona ekološke predelave, ki ostaja v različnih kategorijah vse do danes. Veliko nagrad je prva generacija družine Morgan, ki se ukvarja z oljkarstvom dosegla tudi v tujini. Od najboljših dvajset na svetu v vodniku Flosolei, najboljšega ekološkega olja Slovenije v letih 2013, 2015, 2017 in 2018 na BIOL največjem tekmovanju ekoloških olj v svetu, do štirih diplom odličnosti, med najboljših 12 na tekmovanjih Sol d’oro v Veroni. 8

PR I PO RO ČA MO ga z rižem, testeninami, pečeno zelenjavo in sadjem, k ribam, solatam in sladicam.

PR I PO RO ČA MO ga k perutnini, račjim prsim, kozicam, surovim škampom, k jastogu, solatam, čokoladi, sladoledu, k sodobnim sladicam in k nekaterim testeninam.

BIO OLJČNO OLJE ISTRSKA BELICA ekstra deviško, 500 ml

BIO OLJČNO OLJE LEMON ekstra deviško, 250 ml

BIO OLJČNO OLJE ORANGE ekstra deviško, 250 ml


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

»Razlika med običajnim in izjemnim« je moto Morganovih ter pomeni le eno: “Pri pridelavi olja je na prvem mestu kvaliteta, ki jo prepoznajo številni zvesti kupci.”

BIO OLIVE v slanici, ročno obrane, 234 g

PR I PO RO ČA MO ga kot začimbo pri številnih običajnih jedeh, pri pripravi omak in marinad ali kot namizno začimbo za solatni preliv.

BIO OLJČNO OLJE CHILLI ekstra deviško, 250 ml

BIO OLJČNO OLJE CUVÉE ekstra deviško, 250 ml ali 500 ml

BIO OLJČNO OLJE LECCINO ekstra deviško, 500 ml 9


ZAKAJ SO NAŠE PULPE POSEBNE? Naše pulpe imajo najmanj 80 % sadni delež, lahko je tudi 90 %, ki ga dosežemo izključno s sadjem.

ZA N I M IVO ST

Sara in Mojca Stojan

ovič

Ko si roko podajo narava, znanje, ljubezen, ustvarjalnost in veselje do dela, nastanejo ročno oblikovani izdelki Lotos Gourmet. Slavimo naravo in življenje z našim odnosom do prehrane, ki ga želimo prenesti tudi drugim. Zato naši izdelki, skrbno izdelani iz naravnih sestavin, ne vsebujejo umetnih barvil in konzervansov, ojačevalcev arom in okusa. V podjetju Lotos Gourmet stremimo k temu, da bodo naši izdelki, kot trud in dar narave dostopni vsem, vsepovsod. 10

Za dvig sadnega deleža ne uporabljamo 100 % sadnih sokov, čeprav pravilnik to dovoljuje.

EKO PULPIN SADNI UŽITEK več okusov, 200 g

Vse naše sadne in sadno zelenjavne pulpe

so narejene iz svežega sadja in zelenjave v polni zrelosti prve kvalitete.


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J ZA N I M IVO ST

Naše pulpe se delijo na sladkane in nesladkane.

Sladkamo jih samo v majhnih količinah. Za sladkanje uporabljamo naravna sladila, kot so med, javorjev sirup, agavin sirup in druge ter sladkor.

Pulpam ne dodajamo

nobenih umetnih konzervansov ali ojačevalcev arome in okusa.

Včasih je veljalo pravilo, da je potrebno dodati toliko sladkorja, kot je uporabljenega sadja. Vsa naravna sladila imajo svoj značilen okus, ki se ga zazna rahlo tudi v pulpah. To jim da dodaten okus zdrave zakladnice narave, saj so v teh sladilih bolj prisotni pomembni naravni mikroelementi in minerali, ki jim dajejo ta značilen okus.

Pulpe konzerviramo

s kratkotrajnim vretjem, da se ohrani cimveč naravnih snovi (vitamini in minerali).

ZA N I M IVO ST Tradicionalna priprava marmelad temelji na zelo dolgem kuhanju sadja,da povre čimveč tekočine in da se, poleg delovanja samega pektina, tudi na ta način zgosti.

ZA N I M IVO ST Konzerviranje in prava kislost je dosežena samo s sladkorjem ali naravnimi sladili in sveže stisnjenim limoninim sokom.

Zaradi visoke vsebnosti sadja

Pulpe so vlite v kozarčke

brez notranjega roba, tako da lahko uživate v izbranem okusu do popolnoma praznega kozarčka.

Vse sadje in zelenjava

se pripravlja ročno in kuha v manjših količinah, zaradi boljšega nadzora kvalitete.

in načina priprave imajo naše pulpe mehkejško konsistenco, kar jim poveča možnost uporabe. Poleg klasičnega dodatka k palačinkam in kruhu, so nepogrešljive tudi kot naravni sadni dodatek navadnim jogurtom, skutam ter smutijem in drugim napitkom. Priporočamo jih kot okusen dodatek k pecivu in tortnim kremam. Paleta uporabe je odvisna od vaše domišljije.

ZA N I M IVO ST

ZA N I M IVO ST

Ime pulpa izvira iz načina predelave, ker se za izdelavo porabi samo sveža sadna pulpa in ne predpripravljene kaše, zmrznjeno sadje ali sadni sokovi, zaradi česar je rezultat pravi, naravni okus izbranega sadja.

Marmelade so pogosto trde in posledično težje za mazanje oz. oblivanje. Nemalokrat vsebujejo visok delež belega sladkorja.

11


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Družina Perger

Delaj dobro. Delaj najboljše. Jej dobro. Jej najboljše. Odkrijte medeni raj, sanje naših prednikov, ki so preživele stoletja. Spoznajte najgloblje družinske skrivnosti, ki se iz roda v rod prenašajo že 9 generacij. Okusite skrbno izbrane sestavine narave, iz katerih z ljubeznijo in strastjo oblikujemo najboljše izdelke iz medu in satja že vse od leta 1757.

Dobrodošli v medenem raju Prejemnik priznanja Najbolj inovativen izdelek leta 2017

Ne vsebuje jajc ne mleka

12

BIO MEDENO TESTO za medenjake, 450 g

Z matičnim mlečkom, cvetnim prahom in propolisom ne vsebujejo jajc ne mleka BIO MEDENJAKI klasik, z medeno glazuro ali s pirino moko, 150 g


Drugačni smo tudi zaradi vrednot Družinske vrednote so v osrčju vsega, kar počnemo. Postale so sestavni del našega vsakdana in okvir, v katerem opravljamo svoje delo ter živimo svoja življenja. • Družina je naš krog moči. • Spoštujemo tradicijo in ohranjamo skrivnosti • družinskih receptov in postopkov izdelave. • Z veseljem opravljamo svoje delo. • Spoštujemo naravo in darila, ki jih prinaša. • Uporabljamo 100 % naravne sestavine. • Držimo se obljub, ki jih dajemo. • Ustvarjamo nepozabne spomine.

Okus narave Harmonija z naravo - skrivnost naših prednikov za dolgo in zdravo življenje. Okusite jo. Prepustite se slastnim medenim užitkom. Za zdravje, razvajanje in dobro počutje.

Bio bonboni, brez glutena, želatine in laktoze BIO ŽELE BONBONI z medom, več okusov: ananas, jagoda, gozdni sadeži ali ingver, 70 g

13


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Gabaroni, testenine z okusom Hrana je od nekdaj simbolizirala praznovanje, rojstvo in življenje. Zadnja leta se zgodbe o kuhanju umeščajo med najpomembnejše dnevne novice. Hrana je postala vrednota onkraj kalorij, spogleduje se s čustvi, ljubeznijo. Za potrebe svoje dejavnosti razvija samooskrbne produkte že tretja generacija družine Vidmar. Na naši posesti se naravni pristopi h kmetovanju družijo z biodinamičnimi načeli in motom: z vrta na krožnik. Razvoj blagovne znamke Gabaroni, testenine z okusom je torej povezan z našim slogom življenja.

Umetnost kuhanja testenin Gabaroni Vsako kuhanje je pravzaprav uvod v praznovanje. Začne se s plesom tisočih mehurčkov v velikem loncu. Odkrito.Testenine, kuhane samo »do zoba« (all dente)  v vodni kopeli  postanejo s slanim odtenkom sončne slovenske soli podlaga za nore zabave vseh generacij! Sladko ali slano, to je zdaj vprašanje. Gabaroni testenine imajo okus prilagojen vsem letnim časom, inspiraciji in  individualnemu ustvarjanju. Čudovito se družijo s kremastimi omakami, satenastimi siri, eksplozijami barvaste zelenjave, mesnimi prelivi, z oreščki vseh sort, radičem, gobami, pomarančnimi krhlji, vini in panteonom zelišč. Ali pa se poljubijo v rahlem objemu masla, kar tako.

EKO – ko vem, kaj jem Skrivnost Gabaronov se torej skriva v visokokakovostni moki, ki vsebuje rudninske snovi, celulozo, aminokisline, beljakovinske maščobe, fosfate in dragoceni vitamin E.

BIO TESTENINE rožice, 300 g 14

BIO TESTENINE zmešančki, 300 g

BIO TESTENINE ajdovi široki rezanci, 400 g


Gabaroni, kusom testenine z o ubeznijo lj z e n la e d iz so ane. in ročno pakir Označuje izdelke s kontroliranim izvorom sestavin, akreditirane po mednarodnem standardu. Pri tem načinu pridelave ni dovoljena uporaba nobenih kemičnih sredstev ali GSO.

Družina Vidm

ar

15


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J Damjan Vogr

inec

Bio kmetija Vogrinec Ker so se moji starši ukvarjali s proizvodnjo jajc, tudi sam nadaljujem v tej smeri. Moja kmetija je prva v Sloveniji, ki je prejela certifikat za ekološko pridelavo kokošjih jajc. Imam dva hleva, v katerih je skupaj 6.000 kokoši nesnic, ki večino časa preživijo na pašnikih, sicer pa uporabljam le krmo najvišje kakovosti po evropskih standardih.

Jajce – popoln izdelek narave Jajca so biološko polnovredna hrana z visoko prehransko vrednostjo. So popoln izdelek narave, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo za razvoj, zato so v naši kuhinji skoraj nepogrešljiva. Mit, da so jajca holesterolska bomba, je že davno ovržen.

Kokošja jajca

Jajca so razvrščena glede na velikost: XL ali zelo velika jajca: več kot 73 gramov, L ali velika jajca: 63 do 73 gramov, M ali srednje velika jajca: 53 do 63 gramov, S ali majhna jajca: lažja od 53 gramov. Poleg velikosti so na jajcih še druge oznake, kot so: način reje (0 - ekološka rejo, 1 - reja na prostem, 2 - baterijska reja), država porekla, recimo SI (Slovenija), ter štirimestna koda proizvajalca.

Do dve na dan

Jajca lahko nadomestijo meso in mesne izdelke. Vsebujejo skoraj polovico manj beljakovin kot meso in mesni izdelki, toda njihova biološka vrednost je precej višja kot vrednost mesnih beljakovin.

BIO JAJCA VOGRINEC domača, L, 6 jajc 16


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Marko in Maj

a Kekec

Družinska kmetija in sirarstvo Kekec Skrb za naravno kakovost nas vodi, ko sejemo žito in negujemo pašnike. Z vsem znanjem in ljubeznijo skrbimo za živali in jim dajemo prostor pod soncem. Samo tako je lahko tisto, kar ustvarjamo, najboljše za vse, ki uživajo v naših ekoloških mlečnih izdelkih. Že 30 let nudimo ekološke mlečne izdelke iz lastnega bio kravjega, ovčjega in kozjega mleka proste reje živali.

Z izdelki iz mešanega mleka odpiramo vrata v povsem novi svet sirarstva, brezmejnih tekstur, arom in okusov.

Med njimi je zagotovo najbolj znan Bio pravi kajmak. Zanj smo prejeli več najvišjih mednarodnih zlatih priznanj in kipec kakovosti. Kajmaku se ob bok postavijo jogurt iz mešanega ovčjega in kravjega mleka, poltrdi siri v naravni skorji iz mešanega bio surovega kravjega, ovčjega in kozjega mleka, ipd.

BIO SIR ovčji, kremni, pakiran

BIO OK JOGURT ovčje in kravje mleko, 500 ml

BIO KREM SKUTA ovčja, nepasirana, 330 g

BIO PRAVI KAJMAK 150 g 17


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Dimljeno oljčno olje Jenko je edinstven izdelek ekološkega večkrat mednarodno nagrajenega ekstra deviškega oljčnega olja Jenko, dimljenega z naravnim lesom bukve in hrasta. Okus je odločen, uravnotežen z zmerno grenkobo in pikantnostjo ter prefinjeno noto dima, ki ga lepo zaokroža.

10 ml deviškega oljčnega olja vsebuje 5 mg antioksidantov. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Največ je vitaminov kompleksa E, saj ga je v jedilni žlici kar 1.6 mg. Glede na vrsto tehnološkega postopka in s tem vrsto kakovosti razvrščamo oljčno olje v naslednje kategorije in podkategorije: DEVIŠKO OLJČNO OLJE EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE – to je oljčno olje najvišje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki. Vrednost kislinske stopnje mora biti pod 0,8 %, DEVIŠKO FINO OLJE – kislinska stopnja pod 2 %,

BIO DIMLJENO OLJČNO OLJE JENKO 250 ml 18

• Jenkovi so eden izmed treh ponudnikov dimljenega oljčnega olja v Evropi. • Začeli so razvijati idejo in iskati recept, kako bi z naravnim dimom, ki deluje kot konzervans, zadimil oljčno olje. Po številnih poskusih so prišli do hladnega dimljenja. Dimljenje traja teden dni, podrobnosti postopka pa seveda ne razkrivajo. • Ekološki certifikat, ki ga imajo vsa Jenkova oljčna olja, so razširili tudi na dimljeno olje. S tem dokazujejo, da arome po dimu ne pridobijo z dodajanjem kemičnih okusov dima. • Tako kot vrhunsko oljčno olje se tudi dimljeno uporablja po kapljicah – kot začimba. Obogati okus mesnih jedi, denimo biftka, telečjega hrbta ali rostbifa, popestri pa tudi nežno špargljevo juho.

Belica

Bio di

m lj e no

DEVIŠKO LAMPANTE OLJČNO OLJE – ki ni primerno za prehrano in ga je potrebno predelati. Kislinska stopnja nad 2 %.

HLADNO DIMLJENJE TRAJA TEDEN DNI

EKSTRA DEVIŠKO BIO OLJČNO OLJE BELICA 500 ml

Leccino

Oljčno olje Jenko

EKSTRA DEVIŠKO BIO OLJČNO OLJE LECCINO 500 ml


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Naše olje Slovenska Istra je izjemen prostorterroir, kjer se proizvaja edinstveno oljčno olje. Geografsko je to najsevernejša lega, kjer oljka še uspeva, zato je olje aromatično, v njem je čutiti okus limone, jabolka, sveže oljke, kar predstavlja, okuse, ki so zelo cenjeni v svetu gastronomije. Oljke obiramo ročno in jih hladno stiskamo še isti dan kot so obrane, da olje ne izgubi svoje svežine in aromatičnosti. Gojimo več vrst oljk, prevladujoča je avtohtona istrska belica, ostalo so vrste leccino, frantoio, pendolino, buga, črnica.

V njem je čutiti okus limone, jabolka, sveže oljke, zelo cenjen okus.

Na festivalu Zlata oljčna vejica smo vrsto let osvojili Zlato priznanje. Tudi gurmanska revija Feinschmecker je naše olje uvrstila med top 250 oljčnih olj na svetu.

BIO OLJČNO OLJE SOPOTNIK ekstra deviško, 500 ml ali 750 ml 19


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Družina S

lavič

Ekološka kmetija Vila Natura

BIO PIRINA MOKA VILA NATURA polnozrnata, 1 kg

20

Na ekološki kmetiji Slavičevih, v osrčju Prlekije, pridelujemo ekološke žitarice in oljnice. Vse pridelke doma predelamo v končne izdelke blagovne znamke Vila Natura, ki ponuja več kot 50 različnih ekoloških izdelkov odlične kakovosti.

BIO PIRINA MOKA VILA NATURA polbela, 800 g


BIO PIRIN ZDROB VILA NATURA 500 g

BIO AJDOVA KAŠA VILA NATURA 500 g

Kmetijo smo pred nekaj leti posodobil z nakupom strojev za čiščenje ter luščenje žit in lastnim mlinom na kamen. Tako vse svoje poljščine sami očistimo, zluščimo in zmeljemo ter nato sami zapakiramo v lično embalažo, s čimer zagotavljamo nedvoumno sledljivost. Žita meljemo sproti glede na povpraševanje, saj želimo, da pridejo izdelki na prodajne police kar se da sveži. Meljemo jih v polnozrnate in fine moke, v zdrobe ter otrobe, iz nekaterih žit pa delamo še kaše, kosmiče in testenine.

BIO RŽENA MOKA VILA NATURA polnozrnata, 1 kg

21


Vsi izdelki kmetije Konda so narejeni izkljuÄ?no iz ovÄ?jega mleka.

22


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Ekološka kmetija in sirarstvo Konda Na robu Slovenije v dolini reke Kolpe šestčlanska družina pridno izdeluje dobrote iz doma pridelanega ovčjega mleka. Začelo se je pred dobrimi petindvajsetimi leti, ko sva z ženo razmišljala, kako živeti in predvsem preživeti na naši lepi in majhni kmetiji. Z inovativnostjo in marljivostjo nam je uspelo. Danes vsem, ki jim domače veliko pomeni, nudimo več kot petindvajset različnih vrst izdelkov iz ovčjega mleka. Ti so ljudem manj znani, a dovolj je povedati, da je ovčje mleko

cenjeno, ker ima ovca zelo dobro razvit imunski sistem. V naši sirarni izdelujemo: poltrdi ovčji siri, siri z dodatki čilija, zelenega popra, drobnjaka, posebno priljubljen pa je postal dimljen ovčji sir, ki je izdelan na tradicionalni belokranjski način. Cenjeni so tudi mehki ovčji siri, ovčji jogurti, sadni ovčji jogurti brez dodanega sladkorja, ovčji kefir Zeleni Jurij, siri za žar, skute, sirotka, sveže ovčje mleko in nežna, lahka ovčja albuminska skuta.

Za svoje izdelke smo na AGRI v Gornji Radgoni prejeli več kot trideset medalj in šampionskih priznanj.

BIO OVČJI SIR več vrst: poltrdi, poltrdi s poprom, poltrdi dimljen, zorjen, mehki, mehki s čilijem ali sir za žar

BIO OVČJA SKUTA več vrst

BIO OVČJI KEFIR ovčji, 0,25 l ali 0,5 l

BIO OVČJI JOGURT več okusov, 180 g ali 0,5 l

Sadni jogurti brez dodanega sladkorja 23


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Bio kmetija Žgajnar Kmetija je v celoti ekološko usmerjena, kar potrjuje prejeti ekološki certifikat. Naš cilj je predelovati samo ekološko mleko z naše kmetije in tako zagotoviti kar najbolj sveže mlečne izdelke; na istem “dvorišču” namreč mleko namolzemo in ga čez nekaj minut natočimo v sirarski kotel za izdelavo mlečnih izdelkov. Pripravljamo prek trideset različnih vrst ekoloških mlečnih izdelkov, od sirov (staranih, mladih, z različnimi dodatni, jogurte, skute, kajmak, maslo …). Naši izdelki so popolnoma naravni; pri sirih ne uporabljamo nobenih premazov, mlečni napitki, jogurti, skute s sadnimi dodatki so brez dodanega sladkorja. Vsak naš izdelek je unikat, saj je napravljen po starih, preizkušenih receptih naših babic, seveda ročno. Okusite naše dobrote, ki vas bodo popeljale v svet kulinaričnih užitkov.

BIO SIR ŠKRIPAVČEK bio, sveži, naravni ali z drobnjakom, pakiran Sir Škripavček je narejen s kulturo, ki jo razvijamo sami. Sir je svež in se ga lahko uporablja npr: v solati, kot sir za žar ali samostojno. Škripavčku lahko dodamo različne začimbe in dišavnice.

Razviti z lastno kulturo, ki jo razvijamo sami. BIO SIR STUDENEC poltrdi, rožmarin, bazilika, pekoča paprika, drobnjak, poper, kopriva, pakiran 24


gajnar Družina Ž

Raznovrstni ekološki mlečni izdelki za vse okuse.

BIO KEFIR iz kefirjevih zrnc, 500 g BIO JOGURT navadni, sadni ali sadno-zelenjavni, 150, 200 ali 500 ml

BIO MASLO 200 g BIO ALBUMINSKA SKUTA narejena iz sirotke, 200 g 25


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Cecilija Lu

kančič Va

lič

Loška mlekarna Loška Mlekarna je mlekarna z najdaljšo tradicijo predelave mleka v Sloveniji. Vsi izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega pasteriziranega mleka. Že od leta 2007 imamo certifikat za ekološko predelavo mleka; polnimo ekološko mleko in sirotko, izdelujemo ekološko skuto, sir in jogurte. Kupcem nudimo dnevno sveže, lokalno pridelane mlečne proizvode iz mleka bližnje okolice. Serije izdelkov so količinsko majhne, netipizirane kot pri velikih industrijskih sistemih. Vsak izdelek zase daje videz doma narejenega izdelka. 26

BIO SIRI več vrst: edamec, sir za žar, Freising, pakirani

BIO SKUTA 250 g ali 1 kg


Družinsko podjetje Amon iz Olimja (kraj Olimje se nahaja v središču kozjanskega parka, območje Kozjanskega z Obsoteljem pa ima od leta 2010 status biosfernega rezervata pod zaščito Unesca) je že pred skoraj desetimi leti pridobilo vse tri certifikate za pridelavo in predelavo ekoloških surovin ter pripravo ekoloških jedi.

Družina A mon

Svoje produkte smo predstavili tudi na največjem mednarodnem sejmu BIOFACH v Nürnbergu v Nemčiji, kjer so ocenili, do so naši izdelki edinstveni, in to tako po sestavi kakor tudi po kvaliteti.

Na našem posestvu pridelujemo več vrst sadja, zelenjave in zelišč, še posebej pa smo ponosni na sadovnjak, kjer smo očuvali več kot 100 let stara drevesa jablan.

Česen je nepogrešljiv tako v kuhinji kot v domači lekarni, predvsem zaradi visoke vsebnosti flavonoidov, polisaharidov, selena, veliko vitaminov in mineralov; če mu dodamo še ektra deviško olivno olje, smo dobili izdelek, ki bi ga

Najboljši ocenjevalci naših produktov pa so gostje, za katere pripravljamo BIO menije v svoji restavraciji, ki je kot prva v Sloveniji pridobila certifikat za pripravo ekoloških jedi.

morali imeti v kuhinji vedno pri roki.

BIO SLADKI TRIO 320 g

BIO ZDRAVKO IZBOR trio, 300 ml

BIO ČESEN sušen ali sesekljan, 300 ml

BIO ZELENJAVNA MEŠANICA ZDRAVKO 300 ml

27


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Kmetija Orešnik Na kmetiji Orešnik redijo koze mlečne vrste in vse mleko predelajo na kmetiji. Prednost dajejo kakovost izdelkov pred količino, zato lahko kupcem ponujajo izdelke, ki jih industrijska proizvodnja ne more. Pridelava in predelava mleka sta certificirano ekološki, mleko pa večinoma predelajo surovo. Izdelki iz surovega mleka se res razlikujejo od izdelkov iz pasteriziranega mleka tako po vsebnosti hranil kot tudi po mnogih odtenkih okusa in vonja. Zato izdelke Sirarstva Orešnik posebej cenijo dobrojedci in ljudje, ki skrbjo za dobro počutje.

Irena in Dejan

Izdelki iz surovega kozjega mleka

BIO SIROTKA kozja, 1 l BIO SKUTA kozja, 250 g

BIO JOGURT kozji, 180 g 28

Orešnik

BIO JOGURT ovčji, več okusov, 145 g


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Bio Kranjske mesnine Sestavine v izdelkih Kranjskih mesnin v celoti ustrezajo ekološkim standardom in so izključno iz ekološko vzrejenega mesa in ekoloških začimb. Bio mesni izdelki so plod tradicionalnih izkušenj, pri postopkih izdelave pa ne uporabljajo nobenih dodatkov in pomožnih sredstev. Izdelki ne vsebujejo nikakršnih nitratov, fosfatov, konzervansov, sintetičnih barvil, arom. Prav tako velja poudariti, da v krmo živali ne vključujejo gensko spremenjenih organizmov (GSO) ali antibiotikov, njihova predelava pa ne vključuje umetnih gnojil, škropiv, insekticidov in ostalih dodatkov na bazi antibiotikov. Bio mesni izdelki Kranjskih mesnin so izdelki najvišje kakovosti po najvišjih standardih in v skladu z najvišjo okoljsko prakso.

BIO SUHA DOMAČA SALAMA pakirana

BIO SUHA DOMAČA KLOBASA pakirana 29


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Ekosnedek Smo mlado, slovensko, inovativno podjetje Ekosnedek d.o.o, ki v sodelovanju s slovenskimi ekološkimi kmeti izdeluje 100 % ekološke proizvode za uporabnike, ki želijo v hitrem svetu uživati zdravo, ekološko in lokalno proizvedeno hrano. Najbolj poznani smo po naši “hišni specialiteti” Ekosmutijih, ki so edini tovrstni izdelek pri nas. Pred kratkim smo našo linijo izdelkov dopolnili z ekološkimi prigrizki. Veseli smo, da pri našem novem proizvodu Eko Palčke sodelujemo z kmetijo oziroma Zadrugo Pomelaj, ki zaposluje predvsem invalidne oziroma trajno nezaposlene ljudi.

BIO SMUTI več okusov, 270 ml

Eko palčke ki osrečujejo, eko palčke za boljši svet oziroma dvojno čarobne palčke jim rečemo.

BIO PALČKE tri vrste: z baziliko, slane ali pirine, 70 g 30


S S LOV E N S K I H D O M A Č I J

Kmetija Pavlič Naša ekološka kmetija na slovenskem trgu deluje že 20. leto. Do danes smo pridobili 19 ekoloških certifikatov. Skupna površina naših sadovnjakov, ki so pokriti s protitočno mrežo, je 8,6 hektara. Na tej površini pridelujemo osem različnih sort jabolk. Vodilna sorta je topaz, ki predstavlja 70 odstotkov površin, sledijo ji sorte opal, luna, rosana, piros, orion, sirius, pilot in hruška uta. Kmetija je registrirana za pridelavo sadja v ekološki sok, ekološki kis in ekološko suho sadje.

Naša filozofija in trud, ki ga vlagamo v ta način pridelave, je živeti z naravo in tako za potrošnika pridelati zdravju zelo koristno sadje,

Pavlič Viktor

ki ne vsebuje pesticidov, nitratov in podobnih snovi.

BIO JABOLČNI KIS 0,75 l

BIO JABOLČNI SOK 1l

31


Aldo Kumar

skladatelj

Blaž Demšar

Goslarstvo Demšar

V letaku so predstavljeni samo nekateri BIO domači izdelki. Vsi izdelki v projektu BIO Radi imamo domače ne morejo biti v ponudbi v vseh naših trgovinah, ampak so glede na možnosti dobaviteljev različno razporejeni v 41 izbranih trgovinah. Nabor trgovin najdete na www.mercator.si Produkcija: Mercator, d.d., Dunajska cesta 107, Ljubljana. Vse slike so simbolne. Za morebitne napake v tisku se vam opravičujemo. Vodnik po nakupih v Mercatorju najdete na www.mercator.si Seznam za prodajna mesta najdete na: https://www.mercator.si/prodajna-mesta/.

www.mercator.si

twitter.com/mercator_sl

www.facebook.com/Mercator

www.linkedin.com/company/mercator-dd

080 2 080 brezplačna info telefonska številka

www.instagram.com/mercatorslovenija

Profile for Mercator

Radi imamo BIO domače  

Ponudba izdelkov slovenskih domačih pridelovalcev v živilksih prodajlanah Mercator.

Radi imamo BIO domače  

Ponudba izdelkov slovenskih domačih pridelovalcev v živilksih prodajlanah Mercator.

Profile for mercator