a KUTYA Online Magazin - 2020/12.

Page 1

MAGYAR EBTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS EGYESÜLETEINEK SZÖVETSÉGE KINOLÓGIAI FOLYÓIRATA

www.kennelclub.hu

LXXXI. évfolyam 2020. december

ONLINE

MAGAZIN

A Fehér Ház négylábú ôrzôi

Tenyésztôi fotóalbum

JUHÁSZ CSILLA

Hevér Gábor

A pillanat mûvésze:

A KUTYAFOTÓS

Fajtabemutató: /akutyamagazin

Basset Hound

KED VEN MELL CEK BI ÉKLE RODA TTEL LMA !

Két kutyával teljes az élet


2

2020. szeptember • www.kennelclub.hu


• Észrevételeiteket, véleményeteket szeretettel várjuk: postalada@akutyaujsag.hu • Szakmai hozzászólásaitokat, témajavaslataitokat az alábbi címre küldjétek: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • A hirdetéseket megújult feltételekkel és ajánlatokkal fogadjuk és kezeljük: hirdetes@akutyaujsag.hu

Magyar Ebtenyésztôk Országos Egyesületeinek Szövetsége Központi iroda: 1194 Budapest, Hofherr Albert utca 42.

ELÉRHETÔSÉGEK Titkárság: titkarsag@kennelclub.hu • +36-70/457-2759

Bírói testületek: biroitestulet@kennelclub.hu • +36-70/457-2759 Törzskönyvezés, kennelnév: tkv1@kennelclub.hu • +36-70/984-2769 tkv3@kennelclub.hu • +36-70/457-2764 tkv4@kennelclub.hu • +36-70/984-2751

Irodavezetô: irodavezeto@kennelclub.hu • +36-70/953-9314

Champion ügyintézés: champion@kennelclub.hu • +36-70/616-3312 ich@kennelclub.hu • +36-70/457-2768

Kiállítási információ: kiallitas@kennelclub.hu • +36-70/616-3312

Rendezvényszervezési osztályvezetô: tibay.norbert@kennelclub.hu • +36-70/616-3312 A Magyar Ebtenyésztôk Országos Egyesületeinek Szövetsége (mint az FCI tagja) kinológiai folyóirata 1116 Budapest, Tétényi út 128/b–130. Felelôs kiadó: Korózs András MEOESz elnök A lapot szerkesztôbizottság szerkeszti, E-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu Címlapfotó: Meister Natália Nóra Kis kép: Csigai Gabriella (Voice of Forest kennel) Hirdetés E-mail: hirdetes@akutyaujsag.hu Grafika, tördelés: MOON Graphic Bt. HJSSN 0133-1787 ISSN: 0133-1787 Elôfizethetô elektronikusan a www.dimag.hu weboldalon. Megrendelés nélkül érkezett kéziratokat és fotókat nem ôrzünk meg és nem küldünk vissza.

Minden jog fenntartva. Tilos ezen kiadvány bármely részét sokszorosítani, információs rendszerben tárolni, vagy sugározni bármely formában vagy módon, a kiadóval történt elôzetes megállapodás nélkül. Tilos továbbá terjeszteni másféle összefüggésekben, borítással és tördeléssel, mint amilyen formában kiadásra került.

Kedves Kutyabarát Olvasó! Furcsa esztendô végéhez közelítünk, amely új szokásokra tanított mindenkit: kutyásokat és nem kutyásokat egyaránt. A bezártság, a korlátozottság óráiban elôbbieknek mindvégig ott voltak a négylábú társak, míg utóbbiak közül, kihasználva az otthoni munkavégzés elônyeit, sokan lettek kutyatartók a karanténidôszakok alatt. Ez persze örömteli, még akkor is, ha a következô év eleje sem kecsegtet rövid távon azzal, hogy a szép kutyák tulajdonosai megmérethessék kedvenceiket kiállításokon. Ugyanakkor a kutyával/kutyákkal együtt élôknek mindennapi örömforrás az állatok jelenléte, fôként, ha egészséges, jól nevelt példányokkal osztjuk meg életünket. Hogy ez így legyen, ahhoz A kutya újság is igyekszik hozzájárulni. Megmutatjuk többek között, hogyan „tartsunk” együtt kutyát és gyereket, hogyan ismerjük fel a téli idôszak egyik legnagyobb veszélyét, a kennelköhögést, de azt is, hogyan lehet táncoló ebet faragni a puliból. E havi sztárvendégünk, Hevér Gábor színmûvész pedig saját példáján mutatja be, hogyan lesz egy szarvasgomba-keresô kutyával kialakult „szerelembôl” valódi praktikus, mindenki számára elônyös együttélés. E havi számunkban az a Juhász Csilla ad betekintést munkájába, életébe, aki tenyésztôként, küllembíróként aligha ismeretlen bárki számára, aki agarakat tart Magyarországon. De nála sokkal ismertebb emberek kutyáit is bemutatjuk, az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztása arra ihletett minket, hogy a lehetô legtöbbet bemutassuk a tengerentúli világhatalom vezetôinek „elnöki kutyái” közül. És persze most sem lehetünk meg társállatok nélkül: Noé barátai orángutánnal és mudikkal csábítanak, míg a Kedvencek birodalmában a hörcsögtôl a denevéren át egészen a lekonyuló fülû skót macskáig várják érdekességek Olvasóinkat. Jó szórakozást, áldott ünnepeket és boldog 2021-es esztendôt kíván

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

3


T A R T A L O M 2

Köszöntô

5

Ebek a politikában – a Fehér Ház ôrzôi

19

16

Így táncol egy rendes puli

19

Szavak helyett kattan a gomb – bemutatkozik „akutyafotós”

22

Hevér Gábor – két kutyával teljes az élet

27

Kutyajándék

30

Kutya+gyerek – tuti kombó, de kinek is?!

34

Az ellenálhatatlan nehézfiú – a basset hound

40

10+1 kérdés – Juhász Csilla

46

Erdei kutyafuttató a fôvárosban

50

A legfürgébb apróság – Roborovszki törpehörcsög

52

Karantén idején is mentenek az állatkertben

54

Skót lógófül – az örök kölyök

56

Segítség, ellopták a halakat! Ja, nem... ez egy akvakertészet

58

A kutyák személyisége is változhat

60

Magyar kutyafajták sorozat – bemutatkozik a mudi

62

Móric, az orangutángyerek

64

Veszettség és álveszettség

66

Veszélyben a tutuló hajtó – Törvénnyel védenék az erdélyi kopót

68

Koronavizsgát tettek a vizslák

72

Megjött a kennelköhögés szezonja

73

Megint jönnek, durrogtatnak...

4

22

2020. december • www.kennelclub.hu

34 46

50


KUTYAVILÁG

Ebek a politikában A Fehér Ház őrzői Már az Amerikai Egyesült Államok elsô elnökének is voltak kutyái, és úgy tûnik, George Washington ezzel hagyományt teremtett. Az tisztségben ôt követôk között szép számmal akadtak kutyabarátok. Voltak olyan ebek, melyek igazi rendkívül jólnevelten viselkedtek a Fehér Házban, a többség azonban nem éppen a jólneveltségérôl híresült el. Összeállításunkban végigkísérhetik Amerika kedvenc „First Dogjainak” sorát.

George Washington Az USA elsô elnöke 1789–1797 között töltötte be tisztségét. Három amerikai foxterrierje, Sweetlips, Scentwell és Vulcan mellett négy mosómedvekopó, Drunkard, Taster, Tipler, és Tipsy gazdája volt. A választott fajtákat elnézve elmondható, hogy az elnök szerette a kitartó, erôs jellemû ebeket, amelyek nem ismerik a megalkuvást.

John Adams 1779–1801 között volt elnök. Kutyái, Juno, Mark és Satan, fajtájukról nem emlékezett meg a történelem.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

5


Thomas Jefferson

Abraham Lincoln

1801-1809 között volt az USA elsô embere. Köztudottan állatbarát volt, a poszátáktól a grizzly medvebocsig a legkülönfélébb kedvencekkel vette magát körül. Két briard kísérte ôt mindenhová, Bergere és Grizzle.

Az amerikai történelem egyik legmeghatározóbb elnöke 1861-tôl 1865-ig vezette az országot. Állatairól különleges történetek maradtak fenn. Volt például egy pulykájuk, Jack. Az eredetileg karácsonyi vacsoraként feltálalandó szárnyast az elnök fia, Tad mentette meg a konyhai felhasználástól és kedvencként maradt velük. Két macskája is volt, Tabby és Dixie. Utóbbirol Lincoln egyszer megjegyezte, a macska egymagában okosabb, mint az elnöki kabinetje együtt. Lova, Old Bob arról lett nevezetes, hogy az elnök temetésén gyásztakaróba öltöztetve kísérte gazdáját utolsó útjára. Ennyi állat mellett természetesen kutyáknak is jutott hely. Jip és Fido hûséges társként éltek a Lincoln családnál. Fido-t azonban pár hónappal az elnök halála után egy részeg agyonszúrta.

James Monroe Néhány év kutyátlan idôszak után újabb eb költözött a Fehér Házba, mindjárt kettô. Az elnök lányának, Maria Monroe-nek egy spánielje volt, míg mister James, aki 1817 és 1825 között töltötte mandátumát, egy Sabastian névre hallgató szibériai huskyt dédelgetett.

John Tyler A James Monroe után következô elnökök – bár mindenféle egyéb állatot tartottak – a kutyákat mellôzték. 1841-ben John Tyler került a legfelsô pozícióba, akit Le Beau nevû olasz agara kísért el a Fehér Házba.

Franklin Pierce

Ulysses S. Grant

1853-ban ebek nélkül érkezett a Fehár Házba. A Perryexpedíciót – amelynek célja a keleti nyitás volt – követôen japán chineket kapott. Ezek az apró jószágok remekül érezték magukat a hatalmi pozícióban. Tisztségét Pierce 1857-ig látta el.

1867-ben választották elnökké, 11 éven át maradt posztján. Faithful nevû újfundlandi kutyája mellett egy Rosie nevû keverék kísérte ôt sétái során.

James Buchanan Az Amerikai Egyesült Államok soron következô elnöke úgy tûnik, szerette a végleteket: hatalmas, Lara névre hallgató újfundlandija mellé egy aprócska toy terrier, Punch társult. Buchanan 1857-tôl négy éven át volt Amerika elsô embere.

6

2020. december • www.kennelclub.hu


Rutherford B. Hayes

James A. Garfield

A következô elnök, aki 1881-ig vezette az országot, több kutyát tartott. Egy Dot nevû cocker spánielrôl, Hectorról az újfundlandiról, az angol masztiffról Duke-ról, Grimrôl, az agárról, az Otis nevû törpe schnauzertôl és Jetrôl, a keverékrôl vannak feljegyzések. Valamint fennmaradt két vadászkutyájának a neve is, ôket Junónak és Shepnek hívták.

Ô csupán fél éven át, 1881-ben elnökölt, Veto nevû kutyája volt a társa.

Grover Cleveland 1885–1889 között töltötte be az elnöki posztot. Három tacskója neve nem maradt fenn, de volt egy japán pudlija is, amely Hector névre hallgatott.

Benjamin Harrison

Theodore Roosevelt

Az 1889 és 1893 között tisztségét betöltô elnöknek inkább a fia Russel volt oda az állatokért. Kecskék mellett egy dash névre hallgató Collie volt a családi kedvenc. De néhány oposszum és aligátor is kiegészítette a kedvencek sorát.

Az 1901-tôl elnöki tisztséget betöltô Roosevelt valóságos állatkertet tartott fenn. Tengerimalacok, pónik, tyúk, gyík, papagáj, patkány, kígyó, borz, malac, medve- felsorolni is nehéz milyen népes állatsereglet tartozott a rezidenciához. Emellett három terrier, Blackjack, Jack és Peter, valamint Mancu a pekingi palotakutya, Pete, a bullterrier, Rollo, a bernáthegyi és Skip (képünkön), a keverék tette vidámabbá az elnök és családja mindennapjait.

William Howard Taft Az 1909 és 1913 között elnöklô Taft lánya Helen kapott egy kiskutyát a híres operaénekestôl, Enrico Caruso-tól. Talán nem meglepô, hogy a kutya a Caruso nevet kapta.

Woodrow Wilson Wilsonnak, aki 1913–1921 között volt elnök, két kutyája volt: airedale terrierjét Davie-nek, bullterrierjét pedig Bruce-nak hívták. A terrierek mellett juhokat tartott a Fehér Ház kertjében – ezek tartották rendben a gyepet.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

7


Herbert Hoover

Warren G. Harding 1921 és 1923 között ismét egy igazi kutyabarát elnököt kapott Amerika. Laddie Boy egy airedale terrier volt, társa, Old Boy pedig egy bulldog.

Hoover 1929-tôl 4 éven át volt elnök, és szép számmal tartott kutyákat. Belga juhásza King Tut volt (képünkön), német juhászkutyája Pat, foxterrierje Big Ben és Sonnie, border collie-ja Glen, eszkimókutyája Yukonan, ír farkasagara Patrick, angol szetterje Eaglehurst Gillette névre hallgatott.

Calvin Coolidge 1923–1929 között a Fehér Ház ismét állatkertté változott. A két fehér collie, Rob Roy és Prudence Prim a First Lady, Grace kíséretéhez tartoztak. A drótszôrû foxterrier neve Peter Pan, az airedale terrieré Paul Pry (Warren Harding Laddy Boy nevû kutyájának féltestvére), a skót juhászkutyáé Calamity Jane volt. A csau-csaukat Tiny Timnek és Blackberry-nek, a border colliekat Ruby Rouch-nak és Bessinek, a boston bulldogot Boston Beans-nek, a groenendaelt King Cole-nak, az angol szettert Palo Alto-nak hívták. Volt még mosómedve, szamár, kanári, liba, hiúz, macska, oroszlánkölyök, törpe víziló, antilop és több pekingi kacsa is a Fehér Házban ekkoriban.

Franklin D. Roosevelt 1933-1945 között volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Skót terrierjei, Fala és Meggie voltak a kedvencei, de emellett vele élt egy német juhászkutya (képünkön), Major, ô korábban rendôrkutya volt és az elnök a New York-i rendôrségtôl kapta ajándékba. Szetterje a Winks, bobtail kutyája a Tiny, német dogja a President, bullmasztiffja a Blaze nevet kapta.

8

2020. december • www.kennelclub.hu


Harry S. Truman 1945-tôl 1953-ig volt elnöki pozícióban. Volt egy kölyök spánieljük, Feller, de ôt elajándékozták Truman személyi orvosának. Mike az ír szetter azonban maradt a Fehér Házban.

Lyndon B. Johnson 1963–1969 között szintén több kutyát tartott a Fehér Házban. Fôként a beagle fajtát szerette, Him és Her, Edgar, Freckles gyakran kísérték az elnököt. A fehér collie, Blanco volt. Keverék kutyája Yuki pedig duettet énekelt rendszeresen az elnökkel a vendégek társaságában.

Richard Nixon Dwight D. Eisenhower 1953–1961 között Heidi, a gyönyörû weimari vizsla élt az elnökkel és családjával.

John F. Kennedy A tragikus sorsú elnök, aki 1961–1963 között kormányozta az országot szintén több kutyát tartott. Az uszkár neve Gaullie volt, a welsh terrierré Charlie, a törpe pincseré Moe, a cocker spánielé Shannon, az ír farkas-schnauzer keveréké Wolf, a német juhászkutyáé Clipper volt. Pushinka nevû ebüket pedig a Szovjetunió minisztertanácsának elnökétôl Nikita Hruscsovnak az ajándéka volt, egy orosz fajta, a strelka egyede. Neki késôbb kölykei is születtek.

1969–1974 között négy kutyával vezette Amerikát. Vicki, az uszkár, Pasha, a terrier, King Timahoe, az ír szetter és Checkers, a cocker spániel kifejezetten élvezték a gazdájuk tisztségével járó elônyöket.

Gerald Ford 1974–1977 között a szabadság négy lábon járkált a Fehér Házban. Liberty-nek hívták ugyanis az elnök kedvenc golden retrieverjét. Társa, a szintén ilyen fajtájú Misty és a keverék Lucky voltak.

Fotók: Szalánczi Gábor

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

9


George W. Bush Bush elnöki pályafutása alatt, 1989–1993 között egy springer spánielt tartott, amelyet Millienek hívtak. Egyik kölykét, Rangert is megtartották.

Jimmy Carter 1977–1981 között kitöltött elnöki ideje alatt egy darabig Grits, a border collie lakott az elnöki családban. A kutyát Carter lánya, Amy kapta ajándékba, de nem volt hosszú pályafutása a felsô körökben: miután megharapott néhány vendéget, köszönettel visszaküldték. Az afgán agár, Lewis Brown viszont kellôen arisztokratikus viselkedéssel kiérdemelte az elôkelô helyét.

Ronald Reagan A színészbôl lett elnök 1981 és 1989 között töltötte be posztját. Kutyái a flandriai pásztorkutya, Lucky, a Cavalier King Charles spániel, Rex, a golden retriever, Victory, az ír szetter, Peggy, a szibériai husky,Taca és a belga juhász, Fuzzy voltak.

10

2020. december • www.kennelclub.hu


Bill Clinton

Barack Obama

Az inkább hírhedt, mint híres elnök (1993–2001) kutyája Obama kutyái rendkívül népszerûek voltak a választók egy csokibarna labrador, Buddy volt. és a sajtó körében. A 2009-tôl 2017-ig elnöklô Obama hipoallergén fajtát keresett lánya, Mahlia állatszôr allergiája miatt. Így esett a választásuk Bo-ra és Sunnyra, mindketten portugál vízikutyák.

Joe Biden

George W. Bush

A frissen megválasztott amerikai elnök példát szeretne mutatni: két német juhászkutyája, Champ és Major menhelyrôl érkezett a családba, ôk lesznek a Fehér Ház következô lakói.

2001 és 2009 között az ifjabb Bush lett az elnök, aki a család kedvenc fajtájához is hû maradt. Ekkoriban tartott springer spánielje a Spot „Spotty” Fetcher nevet viselte. Az elnök a feleségét is megajándékozta két skót terrierrel: Barnie és Miss Beazley kifejezetten élvezték a First Lady kegyeit.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

11


12

2020. december • www.kennelclub.hu

www.alphazooshop.hu

www.grandopet.hu


e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

11


www.kennelclub.hu

14

2020. december • www.kennelclub.hu

www.happyandfit.eu

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. október


Online Használja ki az online média lehetôségeit! Nagyon fontos, hogy az információ figyelemfelkeltô legyen, naprakész és az érdeklôdô gyorsan eljuthasson akár a tenyésztô weboldalára vagy facebook oldalára. Erre csak a digitális megvalósítások alkalmasak! A megjelenéshez csupán csak az alábbiakat kell tennie a lapszámot megelôzô hónap 5. napjáig: Írja meg az alábbi táblázat alapján a hirdetés méretét és a már elôre elkészített hirdetését ebben a méretben, képfájlban minimum 300 dpi felbontásban küldje meg a hirdetes@akutyaujsag.hu e-mail címre küldje el, hogy a képre kattintva hova navigálja a hiperlink az érdeklôdôket. Hamarosan megkapja a díjbekérôt, amelyet banki átutalással tud részünkre teljesíteni a megadott bankszámlaszámon.

Ne így!!! Kölykök várhatóak a következô párosításból.

Inkább így!

Elérhetô felületek: Felület 1/1 oldal

Méret 192x230 mm

Ár 54 000 Ft

+ körbe 5mm kifutó, vagy keretben 182x220mm

1/2 oldal álló, keretes

85x220 mm

27 000 Ft

182x105 mm

27 000 Ft

1/4 oldal, keretes

91x105 mm

13 500 Ft

1/6 oldal, keretes

53x105 mm

9 000 Ft

1/2 oldal fekvô, keretes

A feltüntetett árak tartalmazzák az ÁFÁ-t! Rendszeres megjelenés esetén jelentôs kedvezményt tudunk biztosítani a listaárból, kérje egyedi ajánlatunkat! Amennyiben a hirdetésben szponzor logóját kívánja feltüntetni, kérjük, errôl elôzetesen tájékozódjon!

13


KUTYASPORT

Így táncol egy rendes puli Kutyákat tanít táncolni Buha Orsolya, a 29 esztendôs szuhakállói vegyésztechnikus. Talán nem is maga a kutyatánc – az egyre népszerûbb dogdancing – érdekes mindebben, hanem hogy ezt a sportot olyan fajtával ûzi, amely nem túl népszerû a mûfajban: pulival. Pontosabban – négy pulival. Buha Orsolya pulik iránti szeretete gyermekkorára datálódik. Egy korán elvesztett pulival kezdôdött az egész, az ô pótlására érkezett a családhoz Becses – ma már 14 esztendôs. Orsolya „márkahûsége” töretlen, azóta további három pulival bôvült a csapat: Becses mellé betársult Manga, Nomád és Táltos is.

16

Minden eb kölyökkorában került hozzá, hamar elkezdte ôket tréningezni, tanítani. Becses volt az elsô, belevágtak a dogdancingbe, akkor még minden stratégia nélkül. Aztán rájött, hogy habár a puli nem az a fajta, amelyikkel kifejezetten könnyû ezt a sportágat ûzni, a külsô szemlélô számára egészen látványos és különleges

2020. december • www.kennelclub.hu

produkció, ahogy a hosszú szôrû jószág ugrik, oldalaz, sasszéz, tolat, biceg vagy szlalomozik lépegetô gazdája lábai közt – és mindezt zenére, ritmusra. A puli hátránya viszont – a dogdancing egyik sztárjához, a border collie-hoz képest –, hogy hosszú szôre miatt a finomabb lépések, mozdulatok egyszerûen nem látszanak.


Igaz – teszi hozzá Buha Orsolya – a zene nem annyira a kutyát segíti, mint inkább a kétlábú táncpartnert. Ô elképzeli a produkciót, kiválasztja a zenét és arra a koreográfiát, aztán aprólékosan, (tánc)lépésrôl (tánc)lépésre halad a kutyákkal hónapokon keresztül, míg teljes nem lesz az elôadás. „Valamit a fejembe veszek, elképzelem, hogy ezt a pulinak meg kell csinálnia – és meg is csinálja” – szögezi le. Mind a négy kutya másképpen fogadja be és sajátítja el Orsolya elképzeléseit, és a közönség elôtt is mindegyik önálló egyéniség. Míg az egyik eb nagyon visszahúzódó és csak a gazdája létezik számára a táncparketten (ilyen például Nomád), addig a másik (Manga) mintha érezné a közönséget, a figyelmet, és még önálló showelemet is kitalál – például hosszú szôrû rongyként vonszoltatja magát a földön. Becses, a legidôsebb „táncos” már alig lát, alig hall, de Orsolya szerint kifejezetten igényli, hogy csinálhassa a többiekkel a feladatokat.

Fotók: Buha Orsolya

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

17


S hogy melyik a kedvenc? „Nem szabadna ilyet mondanom, mert mindet szívembôl szeretem. De Nomád a kedvencem, ô az etalon, ô az, akire azt mondom, hogy ilyen kutyám soha többé nem lesz”. Ahogy más fajta sem – mondja Orsolya –, mert néha ugyan elgondolkodik a váltáson, de mindig hamar kilyukad oda, hogy a puli – számára örök. Mészáros Erika

Fotó: Gáspár Erna

Sok-sok kutyás bemutató utolsó szereplôi – amolyan slusszpoénja – Orsi és a pulik, mert bár a közönség elismeri, megtapsolja a bravúros szimatot bizonyító látványkeresést, a különféle támadó mûveleteket, avagy a nem mindennapi „szófogadást” – mégis, legtöbbször a szinte szó szerint táncoló, sôt, vicceskedô

pulik hozzák a show legsikeresebb zárójeleneteit. A közönség pedig elragadtatva nevet.

Fotó: Mészáros József

Amit bemutatókon elôadnak, az nem más, mint trükkök sorozata – a váltásokon és az átmeneteken van a hangsúly, a minél „mûvészibb” összhatáson. Orsolya szerint leginkább a mûkorcsolyához lehet hasonlítani.

Csavard fel a szônyeget! A dogdancig – vagy dog dance –, azaz a kutyatánc Amerikából származó kutyasport, melyben az ember és kutyája ritmusos mozdulatokat végeznek a zenével összhangban. Az „elôadás” a kutya alapvetô engedelmességén alapul, és igen magas követelményeket támaszt az emberrel és az állattal szemben is. A trükkök sorában tipikus a lábszlalom, a hátrafelé járás, az oldalazó járás, a forgások, a gazda hurokba font karjain való átugrás is. A kutyát tánc közben az irányító ember alig látható testbeszéde és rövid szóbeli parancsok vezérlik. Két ágban ûzik: az úgynevezett Heelwork To Music (nagyjából annyit tesz: a láb szavadon követése zenére – HTM) és Freestyle, amelyet kevésbé kötnek szabályok.

18

2020. december • www.kennelclub.hu


MÛVÉSZEB

Szavak helyett kattan a gomb Bemutatkozik „akutyafotós” Manapság már rengeteg csúcsminôségû, képrögzítésre eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy megörökítsük a tökéletes pillanatot. Elvileg elég lenne megnyomni a gombot, és kész a nagyszerû kép. Valamiért ez mégsem ennyire egyszerû, különösen ha izgô-mozgó kutyák a modellek. Simkó Szilárd pontosan tudja ezt: a kutyafotós imádja munkáját. Ha kell, hasal a fûben vagy futva tart lépést a pályán száguldó versenyebekkel.

Megmutatja, amit nem lehet elmesélni Simkó Szilárd már fiatal srácként rajongott a természetért. Szívesen járta az erdôt, gyönyörû dolgokat látott. Lenyûgözte az a szépség, ami mindannyiunkat körbevesz, és szerette volna másokkal is megosztani. Ezt az élményt azonban nem lehet szavakba önteni. Fényképezôgépet ragadott és megörökített mindent, ami ôt magával ragadta. A fotói sikert arattak, jöttek a felkérések, így lett a

hobbiból hivatás, Szilárd természetfotós lett.

Új fejezet kezdôdött Tibivel Az ismeretségi körében voltak kutyások, így elôbb-utóbb ô is úgy érezte: négylábú társsal sokkal vidámabb lenne az élet. Megérkezett Tibi, a vizsla. A gyönyörû kanról kiderült, hogy rendkívül fotogén, sorra születtek a fantasztikus fotók. Egyre több gazdi szerette volna, ha az ô ebérôl is lô egy sorozatot „akutyafotós”.

Reflex, türelem, figyelem Hogy miért tud Szilárd olyan képeket készíteni, amelyek szinte megszólalnak? Mert amikor megérkezik hozzá négylábú modellje a gazdájával, a fotós elôször csak figyel. Pár perce van, hogy kiismerje leendô alanyait. Figyeli, hogyan kapja el a labdát az eb, milyen tipikus mozdulatai vannak. Aztán maximum fél órája van, hogy megcsinálja a legjobb fotókat, mielôtt elfárad a kutyus. Mert a legnagyobb örökmozgó négylábú számára is komoly mentális kihívás a strukturált játék.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

19


20

2020. december • www.kennelclub.hu


Reflex. Szilárd azt mondja, ez az egyik legfontosabb. Hogy pont akkor nyomja meg a gombot, amikor kell, mert a pillanat, ami elszáll, nem ismételhetô. Jó kondi sem árt, hisz például egy coursing pályán a versenyzôket nem lehet egy helyben állva megörökíteni. Ott bizony futni kell, ott lenni a startnál és a célnál is. Persze humorérzékre is szükség van. Egy alkalommal például törpe tacskót kölyköt kellett volna fotóznia. Szilárd lehasalt, rendületlenül tartotta az 5 kilogrammos fényképezôgépet, a gazdi mögötte állt és hívta a kiskutyát. A tacsi azonban ahelyett hogy a hang irányába figyelt volna, azonnal felugrott a hasaló fotós hátára, és boldogan nyalogatta a fejét. A jelenetbôl szuper szelfik születtek, és végül természetesen elkészült a kívánt fotósorozat is.

Ötlet ötletet szül Simkó Szilárd. A kutyafotós, akinek mindig van egy „B” terve, hogyan lehet végül tökéletes egy kép. Rengeteg ötlete van, soha nem fogy ki a lehetôségek kiaknázásából. És ami a legfontosabb: pontosan tudja, mikor kell lenyomni a gombot ahhoz, hogy megmutassa azt, amit a szavak nem képesek elmondani. Meister Nikolett

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

21


Fotó: Meister Natália Nóra

SZTÁRGAZDI

Hevér Gábor Két kutyával teljes az élet Már fôiskolásként Néró szerepét játszotta a Sztárcsinálókban, tagja volt a Miskolci, a Nemzeti és a Vígszínháznak, számos filmben játszott, emellett rendszeresen kölcsönzi hangját Leonardo DiCaprionak. A neves színmûvészrôl azonban kevesen tudják, hogy valóságos kutyabolond. Saját kutyáin kívül rendszeresen menti a kóborló ebeket. Mint meséli, néha akkor is, ha ez teljesen felesleges

22

2020. december • www.kennelclub.hu


Carlo – az emberfüggô latin lagotto A különlegesen gyönyörû lagotto, Carlo egyenesen Itáliából érkezett a színmûvész otthonába, kicsit több mint egy évvel ezelôtt. Egy kollégámnak van ilyen fajta kutyája és nagyon megtetszett nekünk. Nem csak gyönyörû, de a szôre sem hullik. És mivel nálunk a kutyák rendszerint ki-be járkálnak kertbôl lakásba, így ez sem volt utolsó szempont – mesélte Hevér Gábor. – A kollégám nôvére Olaszországban él, és lagottót tart. Nála született tavaly egy alom és megkérdezték, elfogadnék-e egy kant ajándékba. A feleségemmel együtt örömmel igent mondtunk. A kis Carlo fejlôdését a hatalmas távolság ellenére is folyamatosan nyomon követhettük, hiszen az elsô ultrahang felvételtôl kezdve minden fotót és videót folyamatosan küldtek nekünk. A színész és párja nagyon várta már a kiskutya érkezését, annak ellenére, hogy közel 1500 kilométert kellett érte megtenni. Éppen egy 85 napos filmforgatásnak lett vége, úgy volt, hogy lesz négy szabadnapom, amikor csak alszom és pihenek – folytatta Hevér. – Az elsô nap után azonban jött a telefon, hogy Carlo útrakész. Így autóba ültem és 24 óra alatt levezettem a Nagykovácsi-Padova távot, oda-vissza. A kis lagotto rendkívül okos és tanulékony, de nem mindig egyszerû vele az élet. Például egyáltalán nem örült annak, hogy a családban él már egy másik négylábú is. e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

23


Szarvasgombára treníroznak A 9 éves Folti örökbefogadott kutya, és természetesen az évek során már tökéletes összhangba került a gazdival, annak feleségével és két kislányával. Az újonnan érkezô Carlo azonban egyáltalán nem lelkesedett ezért a leosztásért. Carlo egészen elképesztôen emberfüggô. Foltival csak jobb híján barátkozik és már már erôszakosan igyekszik kikövetelni magának minden simogatást – mondta a színmûvész. – A kis lagotto kizárólag akkor érzi jól magát, ha foglalkozunk vele, így be kell vallanom, erôsen idôigényes jószág. Cserébe viszont nagyon jólnevelten viselkedik, ha magammal viszem a színházba vagy a szinkronstúdióba. Persze nem lehet mindig mindenhol velem, ezért igyekszem ôt nem csak fizikailag, hanem mentálisan is lefárasztani. Mivel ez a fajta egészen kivételes szaglással rendelkezik, gyakran használják szarvasgomba vadászatra. Mostanában erre trenírozunk: vettem szarvasgomba olajat és az abba áztatott játékát eldugom valahol a kertbe. Bármilyen ravasz helyre rejtem és bármenynyire nagy a kert, Carlo egy percen belül megtalálja. Ilyenkor, akár a gyerek, úgy örül a sikerének. Még a jutalomfalat sem érdekli, csak ül és várja, hogy folytassuk a játékot. Hihetetlenül kitartó és ügyes vadász. Sôt, kiderült, hogy az almaszüretben is kiváló – az alsó ágakról minden gyümölcsöt leszedett és boldogan hozta be a házba. Egyelôre tanítjuk neki, hogy a nyálas, pépesre rágcsált alma a lakásban nekünk nem feltétlenül okoz örömet, de még ezt nem nagyon érti!

24

2020. december • www.kennelclub.hu


Távkutyával kezdte a gazdiságot

Wellness hétvége helyett Illatos út

Hevér Gábor gyerekként nagyon szeretett volna kutyát tartani, de mivel lakásban laktak, az édesanyja nem engedte. A keresztapja azonban talált a problémára áthidaló megoldást. A keresztapám vadász és nagy kutyás volt és elég messzire lakott tôlünk. Azonban rendszeresen vitt magával Budapestre a kutyakiállításokra. Egy ilyen alkalommal vette meg Böbét, a tacsit. Kijelentette, hogy ô ettôl fogva az én kutyám lesz – emlékezett vissza Hevér Gábor. – Kiskölyökként én már ettôl is nagyon boldog voltam, pedig Böbét csak évente párszor láttam, mégis a magaménak érezhettem. Aztán jött az elsô valódi, saját kutya, Dömper.

Akkoriban a párommal – aki azóta már a feleségem – sokat beszéltünk róla, hogy kellene egy négylábú társ. Ô cicát szeretett volna, én azonban sohasem voltam macskás. Azért nem zárkóztam el teljesen ettôl a lehetôségtôl. Mindenképpen mentett cicát akartunk, ezért gyakran mentünk ki az Illatos úti Ebtelepre, ám valahogy nem sikerült elhatároznink magunkat. Éppen egy wellness hétvégére készültünk, a szállás is le volt foglalva, ám nem akaródzott elindulnunk. Késôn keltünk, heverésztünk, aztán dél lett és utazás helyett ismét az Illatos úton kötöttünk ki. Megláttunk Dömpert, két hónapos keverék kutya volt, a testvéreivel egy papírdobozban dobták ki ôket. Vele jöttünk haza. Rengeteget sétáltunk vele, imádott más kutyákkal játszani, ezért azon tûnôdtünk, talán jó lenne neki egy társ. Sokat jártunk a Városligetbe, ahol gyakran sétáltatott kutyát volt egy lány, aki ideiglenes befogadóként mentett kutyákat. Nála láttuk meg Brie-t, egy gyönyörû keverék kutyust. Annyira szép és kedves eb volt, hogy azonnal beleszerettünk, így lett ô is a család tagja. Mindketten velünk éltek életük utolsó pillanatáig, rengeteg szép emléket köszönhetünk nekik.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

25


Az állatmentés családi hagyomány Hevér Gábor anyósa állatmentéssel foglalkozik, általában egyszerre 10-15 ebrôl gondoskodik. Hevér Gábor maga is szívesen segít a bajba jutott négylábúkon. Ha meglátok egy szabadon kószáló kutyát, biztosan nem hagyom magára az út szélén – jelentette ki a színész. – Hazaviszem ôket, teleplakátolom a környéket, hogy megtaláljam a gazdáját. Ha pedig nem kerül elô az eredeti tulaj, új helyet keresek neki. Folti kutyám is így került hozzánk, a tulajdonosa elköltözött a faluból, Foltit pedig egyszerûen „itt felejtette”. De olyan is volt, amikor a szerencsésen megmentett, kóbor kutyáról kiderült, hogy nagyon is van otthona, éppen abból az utcából „mentettem meg”, ahol él. Ezen persze én is és a gazdi is jót mosolyogtunk. De azt gondolom, inkább segítsünk akár néha feleslegesen- minden kutyának, mert egynek sem szabadna gazdátlanul, szeretet nélkül az utcán vagy a menhelyen kallódnia. Bata Zsuzsanna

26

2020. december • www.kennelclub.hu


GAZDITRÉNING KERÉNYI KATA ROVATA

Kutyajándék Adni jó, adni öröm. Ez egy elcsépelt közhely is lehetne, de akár egy mentsvár is az elmúlt hetekben, hónapokban megélt, szokatlan korlátok közé szorított életünkben. A nehéz idôkben sokszor még elszántabban igyekszünk megragadni a lehetôséget, hogy az adás, ajándékozás ránk is visszahulló örömével megtöltsük lemerült tartályainkat. Ha biztosan szeretnénk, hogy ajándékunk célba érjen, érdemes megvizsgálni, hogy adakozásunk milyen bolondériából fakad, azaz, hogy mit és miért adunk és hogy valójában kinek. Hisz a „szeretetbôl” adás néha torz útra is tévedhet.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

27


Kutyás körökben is egyre gyakoribb jelenség, hogy a gazdák kutyaszületésnapot ülnek. A gazdák szeretett négylábújuknak tortával, meglepetéssel készülnek. A karácsonyfa körüli ajándékozás során is egyre több kutyának ajándékféle csurran-cseppen. Jómagam elôször akkor találkoztam a kutyaszülinap ötletével, amikor egy kutyás barát nyárvégi kutyaszülinapi partira invitált minket. Berci második születésnapjára voltunk hivatalosak soksok kutyás részvételével. Az addig futtatóként ismert rét hangos, színes forgataggá alakult át egy éjszakába nyúló estére. Lampionos díszvilágítás, élô DJ, egész este tüsténkedô házigazdák, soha ki nem apadó grillasztal kutyanyálcsorgató portékákkal, a gazdiknak rumban úszó tiramisu majd az est fénypontja, a Bercit mintázó torta felaprítása. Olyan jól sikerült az esemény, hogy mára már hagyománynyá nôtte ki magát. Azzal az elsô meghívással pedig az addig csak embereknek szóló ünneplés, megemlékezés egyszerre új dimenzióba érkezett.

A hangsúly a szereteté November közepe óta elkezdtek beszivárogni a Facebook idôvonalamra a karácsonyi vásárlást ösztönzô hirdetések. Egy alkalommal kutyák részére összeállított karácsonyi ajándékokat nézegethettem. A cég wellness csomagot kínált kutyasamponnal, kondicionálóval, masszázsolajjal és kutyaparfümmel. Ha mindez az elszánt gazdinak nem lenne elég, emellé választható kristályokkal kirakott nyakörv vagy dizájner kutyahordozó. Alig ocsúdtam fel, a következô hír már arról értesített, nagy szerencsém van, mert a kutyák számára összeállított festôkészlet is a boltba érkezett. Félreértés ne essék, egyáltalán nem vagyok ellenére annak, hogy a négylábú szôrösöknek igényes, hozzájuk illô „kutyajándékokkal” kedveskedjünk. De az is tény, hogy a szülinapozás és a gondosan összekészített karácsonyi ajándék inkább a gazdának fontos. A kutyusnak fogalma sincs arról, hogy épp évfordulóhoz érkeztünk vagy az év végi szeretetünnep közeleg. Neki nem fontos a tárgyak

felhalmozása, a szebb, jobb, márkásabb, különlegesebb izé. Az nekünk fontos, embereknek. Hisz a boldogságunk kulcsát, sokszor irányt tévesztve a tárgyakban keressük több száz éve. A kutyának az ajándékban nem maga a tárgy brtoklása az örömforrás, hanem a gazdi embersége, szeretete, figyelme. Minél inkább görbül a tükör, a kutyát annál inkább megszemélyesítjük, emberi szokásaink szerint halmozzuk el. Nyugodtan ajándékozzunk, de a kutya kutya voltáról ne feledkezzünk meg. A kutyaparfüm, masszázsolaj és a hasonló, a kutyájuknak mindent megadni kész gazdikat értelmetlen költésre buzdító ötletek láttán tegyük fel a kérdést: Vajon a kutyát embergyerek módjára szeretem ,vagy mint a természetbôl kiemelt négylábú ragadozót, annak sajátos állati ösztöneivel, szükségleteivel? Nehéz a határt meghúzni, hisz annyi szeretetet, gyengédséget ébreszt bennünk négylábú barátunk. Egyfajta egyensúly megtartása viszont fontos, különben a kutyával való viselkedésünket minden szinten alááshatja a kibillent szemlélet, aminek legtöbbször kutyatartási probléma is a vége. A mi családunkban erre a kettôsségre már egy külön kifejezés is született. A kutyánkra nem tekintünk csak kutyaként, de embergyerekként sem. Ô egy külön kategória, ô egy „kurek”. Tele a kutya erejével, odaadásával és egy három éves korú gyermek bájával, értelmével.

Játszva szeretni Ha már ajándék, akkor egy, a kutya figyelmét lekötô játékot tartok ötletesnek. Úgy mint az itt a piros-hol a piros alapon mûködô játékot , amit otthon is könnyen elkészíthetünk három

28

2020. december • www.kennelclub.hu


darab nem átlátszó mûanyag pohár és egy jutalomfalat segítségével. Létezik fából készült összerakós játék is, amolyan kutyapuzzle, a darabkákat Buksinak kell a megfelelô formájú helyre illesztenie. Ha inkább olyan játékot szeretnénk, amivel a kutya egyedül is el van, akkor ez nem lesz jó választás, maradjon a szétnyûhetô plüss, a labda vagy a kínai gumicsirke.

Készítsd magad! Mindenkit arra buzdítok, ahelyett hogy beül a kocsiba elmegy egy bevásárlóközpontba és jól megveszi a kiötölt portékát, ha teheti inkább készítsen ajándékot saját kezûleg. Nagyon klassz ötlet egy a kutya nevével feliratozott etetôtál vagy egy cuki nyomott mintás etetô szônyeg, de mennyivel eredetibb, ha a feliratot magunk készítjük el mondjuk üvegfestékkel. Ugyanígy etetô vagy fekvôszônyeget varrhatunk magunk – akár kézzel is – a kidobásra váró régi lepedôkbôl, takarókból egy csináld magad videó

dulásra, járjatok be új helyeket, fedezzetek fel új túraútvonalat. A lényeg, hogy együtt töltsétek az idôt, mozogjatok egy nagyot a szabad levegôn és a nap végén kellemesen elfáradva fogyaszthatja el ki-ki a maga ünnepi vacsoráját. Négylábúaknak készülhet például kutyatorta húsból, zöldségekbôl és barnarizsbôl pépesítve. Az ünnepelt nagyon hálás lesz, csak a porciózásra figyeljünk oda, nehogy késôbb baj legyen belôle. Ha szeretsz sütögetni, készíthetsz kutyakekszet is, abba legalább te válogathatod össze a hozzávalókat, így biztos lehetsz benne, hogy a kutyanasi nem tartalmaz tartósítószert, színezék és egyéb adalékanyagot sem. Ajándék ide vagy oda, az alapszabály az, hogy ne veszítsük el az irányt és a mértéket. Ne magadnak vásárolj, ha azt a kutyádnak teszed, hisz a kutya az kutya, és nem ember. Az ajándékozás során is emlékezzünk, az igazi szeretet az, ha olyannak szeretjük a másikat Az ajándék ötlettár kimeríthetetlen. amilyen, és nem olyannak amilyennek Elviheted például egy szülinapi kirán- látni szeretnénk.

segítségével. Még ha nem is lesz a boltival egyezô a végeredmény minôsége, azt ígérhetem, hogy a projekt kitalálása, a felkészülés és a kivitelezés sokkal nagyobb élmény lesz és a használat során hôstettünk újra és újra méltán büszkeséggel tölt el minket. Buksi pedig a neki készített ajándékon érezni fogja a gazda keze nyomát, illatát. Karácsonyig még épp elég idô van ahhoz is, hogy belevágj egy kötött vagy horgolt csôsál elkészítésébe, a bátrabbak egy kutyapulcsit is bevállalhatnak. Egy egyszerû csôsál még kezdô kézimunkás esetén is akár egykét esti nagyfilm alatt elkészíthetô. Az interneten sok leírás található, a legegyszerûbbtôl az egészen bonyolult mintákig, és a kész alkotásra akár még a kutyus nevét, monogramját is ráhímezheted, ettôl aztán tényleg személyes ajándék lesz.

Hasbavaló

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

29


ETOLÓGIA

KUTYA+GYEREK Tuti kombó, de kinek is?!

Általában nem kérdés, hogy azt a gyermeket, aki kutyával nô fel, a kapcsolat során számtalan pozitív behatás ér. Arról azonban már erôsen megoszlanak a vélemények, hogy a kutyának mennyire tesz jót, ha kisgyerek van a környezetében. De talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a kulcs ezekben az esetekben mindig a szülô kezében van.

Miért jó a gyereknek Az a kisgyerek, aki „beleszületik” a kutyázásba, önkéntelenül is megtanul egy másfajta metakommunikációt, ismeri és felismeri az állat jelzéseit. Megtanulja a gondoskodás fontosságát, fejlôdik az érzelmi intelligenciája. Természetesen mindezekhez kell a folyamatos szülôi felügyelet. Egy tapasztalt kutyás szülô képes megfelelôen irányítani a kapcsolatot, megtanítani a gyerekének, hogyan szabad és – ami talán még fontosabb – hogyan nem szabad az állattal bánni.

30

Ideális esetben a szülô felismeri a kutya legkisebb stresszjeleit is, és megfelelô módon segít ilyenkor mind a gyereknek, mind a kutyának megfelelô mederbe terelni a viselkedését. Az interneten számtalan kutya-gyerek videó kering, melyek nagy része talán szívmelengetônek tûnik, pedig valójában inkább hajmeresztô. Lehet, hogy az eb eltûri, hogy a kisgyermek a szôrébe kapaszkodva álljon fel például, de az állat számára ez fájdalmas, negatív élmény. Ha pedig a kutyában a gyerekkel kapcsolatban

2020. december • www.kennelclub.hu

egyre több negatív élmény halmozódik fel, akkor megtörténhet a tragédia. Ilyenkor a szülôk azt mondják, váratlan volt az eb ellenséges megnyilvánulása, de a legtöbbször számtalan apró jel elôzhette meg a támadást. Ezért a legfontosabb, hogy bármenynyire is megbízhatónak tûnik a kutyánk, a gyerekünk bármennyire is ügyesen bánik vele, soha ne hagyjuk kettesben ôket! Elég, ha az ebnek éppen fáj valamije, és mi nem tudunk errôl, a kicsi pedig rossz helyen ér hozzá.


Minden együttlétet a szülônek kell koordinálni a kutya és a gyermek érdekében is!

Vajon a kutyának is jó? Sok kutya gyengéden bánik az emberkölyökkel. Az anyaállatok akár érzékenyebben is reagálhatnak annak jelenlétére, és mindenképpen gazdagabb ingert jelent számukra egy kisded közelsége. Ebben az esetben is a szülôé minden felelôsség. Ha a kutya csupa pozitív élménnyel tudja összekapcsolni a pici közelségét, nagyobb eséllyel alakul ki köztük szoros kapcsolat. Ahogy Dr. Ian Dunbar állatorvosnak tanította nagypapája: „Az állat érintését ki kell érdemelned”. Fontos, hogy a szülô figyelje a kutya legkisebb reakcióit is és ezekre azonnal reagáljon. Azonban nem mindegy, hogyan teszi ezt. Ha a kutya például rámorran a gyerekre, természetesen közbe kell avatkozni, csitítva elterelni, a gyereket eltávolítani. Bántani, büntetni erôszakosan nem tanácsos, mert a negatív élmény összekapcsolódhat az állatban a gyermekkel. Ilyenkor érdemes figyelni, hogy a kutya a saját tempójában közelíthesse meg a gyereket, a gyerek csak akkor közeledjen, ha a kutyán apró stresszjeleket sem látunk. Ha a kutya nyugodt marad, dicsérjük meg érte. A kellôen nagy gyerek aktívan részt vehet a kutya mindennapi gondozásában, etetésben, sétában, ügyelve arra, hogy ez kellemes inger maradjon az eb számára. Például a kutyát pórázon vadul rángató kisgyermek nem segít a megfelelô kapcsolat kialakításában.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

31


Segít a simitérkép A SciDog – a Kutyaegyetem munkatársai által összeállított simitérkép segítségével játékosan segíthettek a gyerekeknek elmagyarázni, mit lehet és mit nem szabad a kutyussal csinálni.

Segítsük a kutyát és a gyereket – minden jelet vegyünk figyelembe, reagáljunk rá megfelelôképpen. Alább néhány apró jele annak, ha a kutya negatív reakciót mutat: • ásítás • szájnyalás bizonyos típusai • tekintet, fej, test elfordítása • eltávolodás • lassú, kimért mozgás

• lihegés, ún. „joker arc” (sokszor ezt is mosolyként értelmezik) • pupilla tágulása • remegés • feszült izomzat, merev testtartás • száj becsukása • lefagyás • vicsorgás • morgás • odakapás (levegôbe, vagy épp csak a testfelületet érintve)

A nagyobbakkal szituációs gyakorlatokat is játszhattok, ahol a család tagjai bújnak a kutya szerepébe, és jelzik, hogyan szeretnek játszani, hogyan nem, mit szabad, mit nem. Ne felejtsétek el, a játék csak akkor játék, ha minden fél élvezi! A simitérképet fajtákra bontva letölthetitek az alábbi linkeken: https://gum.co/beagle https://gum.co/bullterrier https://gum.co/yorkshireterrier https://gum.co/csivava https://gum.co/tacsko https://gum.co/schnauzerek https://gum.co/corgi https://gum.co/bulldog https://gum.co/uszkar https://gum.co/akitainu https://gum.co/rottweiler https://gum.co/bordercollie https://gum.co/sziberiaihusky https://gum.co/ausztraljuhasz https://gum.co/pitbull https://gum.co/malinois https://gum.co/labrador https://gum.co/bokszer https://gum.co/agarak https://gum.co/nemetjuhasz https://gum.co/kozepazsiai https://gum.co/nemetdog https://gum.co/doberman https://gum.co/vizsla Meister Nikolett

32

2020. december • www.kennelclub.hu


ÁLLATEGÉSZSÉGÜGY

www.thomas.hu

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

27


FAJTAISMERTETÔ

Az ellenállhatatlan nehézfiú

A basset hound Ránézésre a világ legbánatosabb kutyájának tûnik, pedig a basset hound igazi mókamester a mindennapokban. Bár nagyszerû vadászkutya, manapság a bassetek teljes élvezettel nyúlnak el a lakás legkényelmesebb pontján. A jellegzetes külsejû négylábú szívós és jól bírja a gyûrôdést. A fajtáról Csigai Gabriella küllembíró, a Voice of Forest kennel tulajdonosa, a Basset Fajtákat Tenyésztôk és Tartók Kynológiai Egyesülete vezetôségi tagja beszélt. 34

2020. december • www.kennelclub.hu


Francia ôsök, angol vérfrissítés A „bass” franciául alacsonyat, mélyet jelent. A fajta ôsének a Basset Artésien Normand tekintik. A frankoktól az elsô két példány 1866-ban került Angliába, ahol a preraffaelita festô, Sir Everett Millais és még néhány lelkes tenyésztô kezdett foglalkozni vele. Mivel a brit szigeteken a populáció csak kevés egyedbôl állt, kénytelenek voltak szoros rokontenyésztéseket alkalmazni, melyek számos negatív következménnyel jártak. Ezért a basseteket angol vérebekkel keresztezték. Ez a vérfrissítés néhány generáció után meghozta a várt eredményt és kialakult a basset hound napjainkban elismert és közkedvelt formája. A fajtát eredetileg gyalogos vadászatokon, falkában használták mezei nyúl és egyéb apróvadak felkutatására, vadászok elé hajtására. Magyarországon a hetvenes években jelent meg. Sártory Borbála küllembíró Lengyelországból hozta be Magyarországra az elsô kutyákat. Hazai népszerûsége elsôsorban Columbo hadnagynak köszönhetô. A sorozatban idôrôl-idôre felbukkanó kutya rendkívül ismertté és közkedveltté tette a basset houndot. A hazai állomány eleinte fôként cseh és lengyel vonalakból építkezett, de miután nyugatra is nyitni lehetett, nagyszerû import vérvonalak érkeztek hazánkba, különösen Hollandiából, majd késôbb Angliából és a skandináv államokból. Ennek köszönhetôen a 90-es évek második felétôl a magyar tenyésztésû kutyák hamarosan nemzetközi szinten is elismertté váltak.

Az egészségükért módosítottak 2010-ben az FCI fajtastandardot módosították a basset hound egészsége érdekében. A módosítások célja elsôsorban az extrémitások kiküszöbölése (mint az egészség szempontjából fontos túlzott bôrözöttség elkerülése, zártabb szemhéjak), és a terepen történô kitartó munkára való alkalmasság (megfelelô föld-mellkas

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

35


távolság) volt. Bár a módosítás után a tenyésztôknek voltak félelmeik, hogy túlságosan finom csontozatú, „száraz” bassetek jelennek meg, végül nagyszerûen sikerült a fajtát a kívánalmaknak megfelelôen tovább tenyészteni, anélkül, hogy a basset hound elvesztette volna a rá jellemzô fajtajegyeket. Jelenleg egészséges és extrémitásoktól mentes állomány alakult ki, melyek rengeteg örömöt képesek okozni a gazdáiknak. A fajta általános megjelenésérôl elmondható, hogy erôs testfelépítésû, izmos és a közhiedelemmel ellentétben nagy a mozgásigénye. Fôbb jellemzôje a fejen, illetve a mellsô végtagon, valamint a csánkon elôforduló laza bôr (ez egyik esetben sem lehet túlzott mennyiségû), mely fontos szerepet tölt be. Ennek a bôrözöttségnek köszönhetôen tudtak a bassetek vadászat folyamán sérülés nélkül az általában tüskés, szúrós aljnövényzetben szimatolni, onnan vadakat kihajtani. A „szomorú” tekintetüket a rombusz alakú szemeknek és a kissé lelógó alsó szemhéjaknak köszönhetik, ezzel jól leplezve azt a féktelen életörömöt, amely jellemzi ôket. Az összképet mégis a szem vonala alatt tûzött, bársonyos tapintású fülek teszik teljessé, melyek szinte keretbe foglalják a kutya fejét. Erôteljes testfelépítésüket, súlyuk nagy részét elsôsorban a csontok és izmok alkotják, ezért soha nem keverendô össze a megfelelô testtömeg és a túlsúly. Egy tökéletes basset küllemében arányos, testfelépítése harmonikus, és erôteljes – szinte karizmatikus – egyéniséggel rendelkezik. Mozgása puhán gördülékeny, jellemzôen messze elôrenyúló lépések az elülsô, és erôteljes tolóerô a hátulsó végtagon. Ez a kutya korrekt anatómiai felépítését feltételezi.

36

2020. december • www.kennelclub.hu


A fajta sajátossága a mozgás közben kard alakban hordott farok. Színe tricolor vagyis háromszínû (fekete-fehér-cser), vagy bicolor, illetve kétszínû (sárgafehér). Hazánkban sokáig „egyeduralkodók” voltak a tricolor bassetek, de napjainkban már egyre népszerûbb a bicolor változat is. Különleges és ma már közkedvelt szín a mahagóni. A basset hound összmegjelenésében ellenállhatatlan. Rövid lábakon álló nagytestû kutya, mely ártatlan birkaszemekkel képes könyörögve nézni a gazdira, miközben a homlokán ráncolódik a bôr, a szája sarkából pedig diszkréten csorog a nyál. A hangja mély és rendkívül egyedi, mellyel „lefegyverzi” a betörôt és a kedves látogatót egyaránt.

A basset hound jelleme Szomorú szemû, lógó fülû, feneketlen gyomrú nagy bohóc, aki szebbé varázsolja a világot maga körül. Természetét tekintve békés, nyugodt fajta, soha nem félénk vagy agresszív, de roppant makacs. Sokan azt hiszik, a bassetek buták és szófogadatlanok. Ez nem igaz, esetükben csupán makacsság párosul hihetetlen kitartással. Ha azonban a gazdi birtokában van némi következetességnek és a – kutyájánál nagyobb- kitartásnak, az együttélés abszolút problémamentes lehet. Elsô kutyaként és nagyobb családokba is bátran ajánlható. Kedves és türelmes a gyerekekkel, akikkel szívesen játszik. Jól tûri a kicsik dögönyözését is. Humorérzéke sok élethelyzetben megmutatkozik. Mellette nem lehet unatkozni, különös színfoltja a családnak. Falkakutya, mely gazdáját és annak családját is falkatársként

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

37


kezeli és nagyon szereti a fajtársak társaságát is. Nagyon sok példát látunk arra, hogy még kanok is jól együtt tarthatóak. Könnyen alkalmazkodó, erôs szociális hajlamú fajta. Bár manapság már csak ritkán csillogtathatja meg a rendkívüli szimatában rejlô lehetôségeket, még mindig szenvedélyes vadász, aki az orrát a nagyvárosi séták alkalmával is állandóan a földön tartja. Ha szagot fog, érdemes szorosan tartani a pórázt, különben meglepve fogjuk tapasztalni, mennyire gyors és kitartó. De a legjobban azt szereti, ha a kanapén elterülve hû alattvalója a füle tövét vakargatja.

A több kevesebb Magyarországon jelenleg kis létszámú, de rendkívül eredményes, világszínvonalú állomány található. Számolnak a magyar bassetekkel a legnagyobb nemzetközi kiállításokon is.

M. Kovács Róbert Fotók: Csigai Gabriella (Voice of Forest kennel), Kovács Attila (Baratten kennel), Lakatos Lívia (Forever Long Ears kennel)

38

2020. december • www.kennelclub.hu


HUNGARIKUMOK

www.thomas.hu https://euronics.hu/thomas-takaritogepek

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

35


TENYÉSZTÔI FOTÓALBUM

10+1 kérdés Juhász Csilla „Eredményeket csak együtt lehet elérni” Tény, hogy a kutya a legkedveltebb társállat. Noha a kutyákat rengetegen szeretik, csak néhányan válnak közülük eredményes, felelôs tenyésztôvé. Sorozatunkban a sikeres hazai tenyésztôknek teszünk fel 10+1 kérdést, hogy megismerjük, miként válik valaki kutyatartóból tenyésztôvé. Juhász Csilla a Glor Na Gael kennel tulajdonosként dolgozik elkötelezetten az ír farkasagár tenyészállomány tökéletesítésén. Küllembíróként és a Magyarországi Agarasok Fajtagondozó Egyesületének elnökeként mindent megtesz azért, hogy összefogja a tenyésztôi társadalmat. Azok közé a ritka emberek közé tartozik, akiket a kudarcok is képesek motiválni. 40

2020. december • www.kennelclub.hu


1. Mi volt az elsô kutyás élménye? Mióta az eszemet tudom, rajongtam a kutyákért, ezzel eléggé kilógtam a sorból! Édesanyámék ugyan tisztelték és szerették az állatokat, de nem akartak saját kutyát. 8 éves lehettem, amikor találtam egy kóbor kutyát. Kis fehér, puliszerû kutyus volt, hazavittem. Ô lett Dorka, az elsô kutyám. Vele jártam állandóan sétálni, na meg látogatóba a szomszéd nénihez, akivel nagyon kedveltük egymást. Neki mindig volt kutyája, és mindegyiket Gyönyörûnek hívták. Sajnos Dorka idô elôtt elpusztult, csak néhány évet élt velem, de soha nem fogom elfelejteni ôt és a közös csavargásainkat.

Dorka 2. Hogyan lett elôször saját kutyája, milyen és miért? Miután férjhez mentem és megszülettek a gyerekeim, sokáig panel lakásban éltünk. Bár nagyon szerettem volna kutyát, tisztában voltam vele, hogy ebben az élethelyzetben nem tudnék felelôsséggel állatot tartani. 29 éves lettem, amikor végre kertes házba költöztünk. Addigra már pontosan tudtam, hogy ír farkasagarat szeretnék. Ekkor került hozzánk Cyrano, az akkor növendék korú ír farkasagár.

3. Melyik fajta mellett döntött és miért? Sokáig nézegettem a fajtákat, és azonnal vonzott ez a tiszteletet parancsoló, erôt és nyugalmat sugárzó fajta. Ez 1992-ben volt, akkoriban még alig lehetett Magyarországon találkozni vele, nem jött szemben velem az utcán.Hogy személyesen is megismerjem, elmentem egy tenyésztôhöz. Amint szemtôl szembe találtam magamat egy életnagyságú ír farkasagárral szerelem volt elsô látásra és egy életre. Tudni kell, hogy az agarak általában nem hízelegnek azonnal minden idegennek. Én azt láttam, hogy a gyönyörû kutya csak áll velem szemben, és néz, mozdulatlanul felém. Aztán észrevettem, hogy a fejem fölött az egyik fán macska ül, azt lesi ennyire. Néhány perc múlva már hagyta magát megsimogatni, de azzal az arisztokratikus leereszkedéssel, ami annyira jellemzô erre a fajtára. Aztán zsebre tettem a kezemet, ô pedig böködni kezdte, hogy folytassam a kényeztetést. Az ír farkasagárnak nem csak a mérete, a szíve is hatalmas. Tartózkodó, de hûséges a végletekig. Erô és gyengédség – egyszerûen lenyûgözô! 4. Mikor és miért döntött úgy, hogy kiállításokra készíti fel a kutyáit? Az elsô kutyám, mint mondtam Cyrano volt. Nem volt választási lehetôség, akkor ô volt az egyetlen elérhetô kutya. Persze számomra gyönyörûnek tûnt, így elvittem kiállításra. Ott közölte velem a bíró, hogy Cyrano bizony harapáshibás és csak fél heréje van. Sajnos késôbb kiderült, hogy az egészsége sem volt

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

41


tökéletes, még két éves kora elôtt elvesztettem. A következô ír farkast már tudatosabban választottam, de az elsô négy kutya nem érte meg a két éves kort. A kudarc azonban csak még inkább motivált: amennyire csak lehetett behatóan tanulmányoztam a fajtát, a genetikáját, határozott célommá vált, hogy kialakítsak egy vérvonalat, amelyet egészséges és szép egyedek jellemeznek. Az ötödik írem, Garbo már nagyon ígéretesnek tûnt, megszülettek az elsô kölykei. Azok éppen három hónaposak volta, amikor Garbot lelôtte egy vadász, pedig engedélyezett területen jártunk, a kutyán még szájkosár is volt. Ez már akkora csapás volt számomra, hogy nem voltam benne biztos, fel tudom dolgozni. Akkor egyszer gondolkodtam el azon, hogy feladom. Végül nem tettem, a nehézségbôl ismét sikerült erôt kovácsolni. Feladva az addigi életemet, városból tanyára költöztem, hogy bôven legyen helye a kutyáimnak. Lassan jöttek az egyre jobb kiállítási eredmények, egyre többen ismerték el a kutyáimat. Nem kötöttem kompromisszumokat, csak azokat a kutyákat vontam tenyésztésbe, amelyek minden szempontból megfeleltek erre a célra. De nem váltam meg azoktól sem, amelyek nem voltak alkalmasak a vérvonal örökítésére, ugyanúgy szerettem ôket is. Küllembíróként is egyre több meghívást kaptam, ami hatalmas megtiszteltetés volt számomra.

42

2020. december • www.kennelclub.hu

5. Mit tart a legnagyobb sikerének? Saját, határozott elképzelésem volt arról, milyen kutyákat szeretnék kitenyészteni. Éppen a kezdeti kudarcok miatt nagyon fontosnak tartottam, hogy egészséges, genetikai terhektôl mentes állomány alakuljon ki, de ugyanennyire akartam, hogy szépek is legyenek a kutyáim. Emlékszem, tél volt, gyönyörû ünnepi dekoráció volt a kiállításon, amikor a Best In Show címre az én Tara nevû kutyámat választották. Tara nem csak gyönyörû, hanem rendkívül karizmatikus kutya volt, nyugodt méltósággal állta a ringben. Én pedig néztem ôt, hallottam a tapsot, láttam a fényeket.... és nem tudtam elhinni, hogy tényleg miénk a díj. Valaki megkérdezte: „Tara megnyerte a BIS-t?” és én csak annyit tudtam hebegni: „nem tudom!” Azon a karácsonyon én egy méterrel a föld fölött jártam. De nyertek már a kutyáim a fajta szülôhazájában, Írországban is. Amikor pedig küllembírónak hívnak, sokszor klubkiállításokra is, azt hatalmas elismerésnek érzem.


6. Miben látja jelenleg hazai tenyésztôként a legnagyobb nehézségeket? Vannak nehézségek? Én úgy látom, a tenyésztôk összetartóak, nyitottak és segítik egymást. Amellett, hogy az ír farkasagár az életem, a Magyar Agár Fajtagondozó Egyesület elnöke is vagyok. Azon és azért dolgozom, hogy bárkinek segíthessessek, aki erre kér. Eredményeket csak együtt, összefogással lehet elérni.És ha az ember el akar érni valamit, akkor képes elérni. 7. Az ön számára melyek a legfontosabb tenyésztôi elvek? Bíróként is azt tartom szem elôtt, hogy egészséges, mentálisan kiegyensúlyozott, jó típusú kutyák képviseljék az adott fajtát. Az ír farkasagár átlagéletkora 8 év, az én kutyáim legtöbbje 10 év feletti kutyám. És nálam él a világ legidôsebb ír farkasagaraként számon tartott Lady Rose, ô most 13 éves és 5 hónapos. 8. Mennyire kell és lehet követni a kiállításokon az aktuális trendeket? Az ír farkasagár sohasem volt és nem is lesz divatkutya. Így szerencsére a trendekrôl nem igazán lehet beszélni. Maximum a színváltozatok terén van némi változás: van amikor a sötét, és van amikor a világos a keresettebb. De ez a kiállításokon egyáltalán nem szempont. 9. Van-e kedvenc kutyája és miért? Vagy miért nincs? Mindegyik kedvenc valamiért. Tarának például nagyon sok elismerést köszönhetek, Lady Rose már olyan régóta velem él...De néha az ember természetesnek veszi egy állat szeretetét, és csak akkor érzi, mennyire fontos volt az életében, ha elveszíti. Gemma nem volt különösebben sikeres kutya, sem különleges. Mindig a közelemben volt, de úgy, hogy egyáltalán ne zavarjon, szinte megpróbált nem lenni. Amikor ô meghalt, akkor kimondhatatlanul fájó volt a hiánya. Egész életében azon volt, hogy szinte tudomást se vegyek a létezésérôl. A nem létezése azonban iszonyatos ûr a mai napig a lelkemben.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

43


10. Van-e olyan célja, melyet mindenképpen szeretne megvalósítani? Úgy gondolom, mindennek van eleje és vége. Soha, de soha nem akarok írek nélkül élni, de elégedett vagyok az eddigi eredményeimmel. Inkább már átadom a lehetôséget az újabb generációnak és ha kérik, segítek nekik. +1. Melyik a legemlékezetesebb története? Egyenesen Kanadából érkezett érkezett hozzám egy gyönyörû, ír vérvonalú 2 és fél éves szuka, Daphne. Az elsô perctôl ragaszkodott hozzám, de enni nem volt hajlandó. Már többször megjártam vele az orvost, mindenféle vitaminnal tömtem, de egy falatot sem volt akart lenyelni. Egy este éppen pörköltet csináltam, és kis tálakban az asztalon hûlt az étel. Egyszer csak a szemem sarkából egy árnyékot láttam elosonni az asztal mellett. A kutya volt az, fogai közt egy tányér pörkölttel. Önkéntelenül is rászóltam, mire ô elejtette a tálat, a faltól az ajtóig mindenre fröccsent a szaftból. Újra kellett festeni, de bántam is én! Attól fogva nem volt gond a kajával! Amikor pedig kölykei születtek, ô volt a legcsodálatosabb anya, amelyikkel találkoztam. Csupán négy kölyke volt, de azokat olyan szeretettel, következetességgel nevelte, hogy az egy embernek is becsületére válna! Igen. Az ír farkasagár. Az életem örök része. Bata Zsuzsanna

44

2020. december • www.kennelclub.hu


www.primavet.hu

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

www.happydog.hu

51


KUTYABARÁT HELY

Póráz nélkül – erdei kutyafuttató a fôvárosban Sok kutyatartó álmát valósította meg a Pilisi Parkerdô Zrt. és a XVIII. kerületi önkormányzat, amikor átadták Halmierdôben elkerített, 1,7 hektáros erdei kutyafuttatót. Ezen a területen végre szabadon, nyargalászhatnak az ebek, anélkül hogy szabályt sértenének. A nagyszerû kezdeményezésrôl Mészáros Péter, a Parkerdô szóvivôje beszélt lapunknak.

Rengeteg látogató – más igények A Pilisi Parkerdôhöz összesen 65 ezer hektárnyi terület tartozik, amelyet évente átlagosan 25 millió alkalommal látogatnak. Ebbôl 3 milliót a kutyákkal érkezôk tesznek ki. Nekik természetesen speciáis igényeik vannak: szeretnék póráz nélkül sétáltatni négylábú

46

barátaikat anélkül, hogy ezzel szabályt szegnének. Hiszen a 193. § szerint: „Aki felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen- a vadászkutya és triflakeresô kutya kivételével- póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja szabálysértést követ el.”

2020. december • www.kennelclub.hu

Végre azonban létesült egy hatalmas, erdôs terület, ahol ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a zárt kutyafuttatókban. A Halmierdôben lekerített 1,7 hektáros területen nyugodtan el lehet engedni az ebeket-ezt a részt minden oldalról biztonságos kerítés védi, melyen több bejárat is található.


Nyitottak hasonló kezdeményezésre Mészáros Péter szóvivô elmondta, a Pilisi Parkerdô Zrt. nyitott további, hasonló helyek létesítésére, szívesen mûködnének együtt más önkormányzatokkal is. A fôvárosi kutyások, egyelôre ezen az egyetlen helyen élvezhetik felhôtlenül a szabadságot, de a Parkerdô egyéb területein is szívesen látják az ebbel érkezôket. Számukra a Pilisi Parkerdô honlapján is megtalálható javaslatokkal igyekeznek kellemesebbé tenni az erdei sétákat.

Az erdei kutyasétáltatás kilenc pontja 1. Az erdei kutyasétáltatás során mindig vegyük figyelembe, hogy az erdô nem csak a miénk: az erdei állatok és a védett növények számára élettér az erdô, kutya nélküli természetjárók, gyerekek és kerékpárosok sokasága élvezi kedvencünkkel egy idôben és ugyanazon területen az erdei levegôt. A békés egymás mellett élés érdekében mindig tekintsünk úgy a kutyánkra, ahogyan az egy másik erdôjáró számára megjelenik, vegyük figyelembe a többiek, különösen a gyerekek és gyerekes szülôk szempontjait! 2. A felelôs kutyatartás legfontosabb alapszabálya, hogy kutyánk megfelelôen szocializált, képzett, bármilyen kritikus helyzetben visszahívható, illetve fegyelmezhetô legyen! Engedelmességi alapképzés nélküli kutyát póráz nélkül sétáltatni akár az erdôben, akár bárhol másutt felelôtlenség, amely kiszámíthatatlan következményekkel járhat, továbbá kockára teheti emberek és kutyák biztonságát.

A legszelídebbnek tartott házi kedvenc is megkergetheti az erdei állatokat. Ilyenkor akár hosszabb idôre is szem elôl téveszthetjük. (Egy legyengült ôzgida a kutya kitartó kergetésének hatására például el is pusztulhat!) Kutyánk távoli vidám csaholását hallva gondoljunk arra, hogy ez egyben valamilyen erdei állat riadt menekülését is jelentheti, amit mi észre sem veszünk. Felzavarhat költô madarat, kiáshatja az ürgét, vagy a vakondot. Rosszabb esetben el is pusztíthatja a nála kisebb állatokat (pl. békákat, gyíkokat, siklókat, fiatal madarakat, kisemlôsöket), feldúlhatja a földön, vagy alacsonyan fészkelô madarak fészkeit, például a fák kimosódott gyökerei között, vagy bokrok alacsony zónájába rakott, továbbá szedres szövedékbe földre rakott fészkeket. Védett területeken, így a fôvárost övezô Budai Tájvédelmi Körzetben, vagy a Dunakanyar kedvelt kirándulóhelyein (Pilis-, Visegrádi-hegység, Börzsöny) elsôdleges természetvédelmi cél az élôhelyek és a helyi élôvilág védelme. Ez magában foglalja mind a védett, mind a nem védett fajok megóvását, életkörülményeik fenntartását, élôhelyük nyugalmának biztosítását.

3. Az erdôben kutyát sétáltatva feltétlenül tartsuk szem elôtt, hogy a kutya ragadozó állat. Szabadon elengedve, hosszabb-rövidebb 4. Az erdôben kutyát sétáltatva ne idôre felügyelet nélkül hagyva az feledkezzünk meg a legfontosabb erdôben számos konfliktushelyveszélyforrásokról: zet adódhat az erdô élôvilága és Az erdei séta elôtt gondoskodjunk a kutya között, amely elsôsorban a kullancsok-bolhák riasztására alaz erdô állatait veszélyezteti: kalmas nyakörv, vagy egyéb védô-

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

47


eszköz használatáról. A sétából hazaérve alaposan vizsgáljuk át a kutyát, távolítsuk el róla a kullancsokat! A kutya az erdei állatokkal vagy azok ürülékével, tetemével való találkozáskor súlyos, akár emberre is veszélyes betegségeket kaphat el, ezeket esetlegesen átviheti gazdáira, más személyekre is. Ilyen például a kisragadozók által terjesztett veszettség, számos parazitás megbetegedés vagy a vaddisznó által terjesztett, a kutyára nézve halálos Aujelszky-kór. A kutyák közötti agresszív öszszecsapások súlyos sérülést okozhatnak állatnak és gazdájának egyaránt. A malacait védô vaddisznókoca viszonttámadása veszélyes lehet a kutyára, de a gazdájára nézve is (a kutya felbôszítheti a vaddisznót, a felbôszített állatot pedig a gazda közelébe vonzhatja).

5. Az erdôben sétálva mindig gondoljunk arra, hogy a városok belterületével határos részeken, a lakott területeken is egyre gyakrabban megjelenô vaddisznóállomány apasztása érdekében magaslesekrôl történô vadászat folyik. A lesek környékén a hajnali és esti órákban megjelenô, gazdájuk felügyelete alól kikerülô kutyák ellehetetlenítik a vaddisznók számának szabályozását. 6. Lehetôség szerint a napfelkeltétôl napnyugtáig terjedô idôszakban sétáljunk kedvencükkel az erdôben, mert a magaslesekrôl történô vadászat leggyakrabban a hajnali, az esti és az éjszakai órákban zajlik. A vadászat és a vadászok célja a vadállomány kordában tartása. Kutyára a vonatkozó jogszabályok értelmében kizárólag akkor adhatnak le lövést, ha az emberre vagy vadra támad, és a vad sérelme másként nem hárítható el.

7. Akkor óvhatjuk meg kedvencünket leghatékonyabban, ha erdei sétáltatás során pórázon vezetjük, valamint jól látható jelzéssel, például láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhetô villogóval látjuk el. A város környéki erdôkben jelentôs természetvédelmi károkat okoznak, és a kirándulók körében riadalmat keltenek a sokszor falkába verôdô kóbor kutyák, ezért nagyon fontos, hogy az erdészek, vadászok és állatrendészeti szakemberek számára egyaránt jól felismerhetô módon megkülönböztessük tôlük kedvencünket. 8. Mindezek ismerete mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Szabálysértési törvény értelmében „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakeresô kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.” Hasonló jogszabály nemcsak hazánkban, hanem más fejlett országokban is érvényben van. 9. Ne feledjük: a felelôs kutyatartó elsôsorban saját kutyája, a város körül megmaradt természeti környezet és kiránduló embertársai védelme miatt tartja be az erdei kutyasétáltatás írott és íratlan szabályait! M. Kovács Róbert

48

2020. december • www.kennelclub.hu


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

KEDVENCEK BIRODALMA Szeretjük a kutyákat. De nem csak ôket. Az állatok szeretete a legritkábban áll meg a kutyázásnál. Ha Olvasóink közül valaki más házi kedvenc tartására is leküzdhetetlen kényszert érez, annak mostantól idôközönként tippeket és tanácsokat ad a Kutya magazin, hogyan érdemes és hogyan kell hüllôket, madarakat, rágcsálókat, netán rovarokat tartani otthon.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

49


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

A legfürgébb apróság Roborovszki törpehörcsög Népszerûségét annak köszönheti, hogy ez a legkisebb hörcsögfajta. Az apró méret ellenére azonban bámulatosan pörgôs kis jószág. Aki szereti figyelni, hogyan cikáznak ezek a pindúr rágcsálók a birodalmukon belül, annak tökéletes választás. Aki azonban simogatni, kézbe venni szeretné kedvencét, annak ez a fajta nem javasolt.

50

Messziről jött kisemlős

Bújókák, futókerék nélkül nem boldog

A Roborovszki törpehörcsög meglehetôsen távoli tájakról került hazánkba: Oroszország Kínával és Mongóliával határos, sztyeppés, félsivatagos területein ôshonos. Testhosszúsága maximum 7,5–9,2 centiméter, bájos külsejét elsôsorban a testéhez képest nagynak mondható szemeknek és füleknek köszönheti. Több színváltozata ismert a hófehértôl a vadas színig. Eredeti lakhelyén üregekben él, melyek két kijárattal rendelkeznek. Rendkívül nagy a mozgásigénye, ezért fontos, hogy biztosítsuk számára ennek lehetôségét.

Ha tehetné, ez a kicsi hörcsög folyamatosan futkározna. Ehhez nem feltétlenül van szüksége hatalmas ketrecre vagy terráriumra, egyedül már egy 40x60 centiméteres helyen is tartható. A minimum 18 centiméter átmérôjû, nem rácsos futókerék vagy minimum 17 centiméter átmérôjû futókorong, és a különféle búvóhelyek biztosítása elengedhetetlen feltétele a megfelelô tartásnak. Léteznek olyan hörcsögök számára készült ketrecek, amelyek eleve különféle színes és áttetszô, a ketrecen kívül futó járatokkal vannak ellátva. Ezek ugyan nagyszerû lehetôséget biztosÍtanak a

2020. december • www.kennelclub.hu

hörcsög megfigyelésére, tisztán tartásuk azonban nehezen kivitelezhetô. A kisállat lakhelye legyen a lakás nyugodt pontján, ahol nincs kitéve sem erôs napfénynek, sem huzatnak-ezekre ugyanis meglehetôsen érzékenyek. A lakhelye aljába forgács, papír vagy kenderalom kerüljön, méghozzá viszonylag vastagabb rétegben. A roborovszki ugyanis imád az alomban ásni, bujkálni, hancúrozni. Ha kellô alkalmatossággal rendezzük be a ketrecet, a hörcsög egyedül sem fog unatkozni. Rendkívül energikus életmódja pedig egészen biztosan rengeteg élményt nyújt gazdájának. Lehet többet is tartani egyszerre, de


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

érdemes ebben az esetben egynemû példányokat beszerezni, ugyanis nagyon könnyen szaporodnak.

Meghálálja a gondoskodást A Roborovszki törpehörcsögöt a számukra megfelelô magkeverék mellett friss zöldségekkel kell kiegészíteni és fontos a fehérjeforrást is biztosítani számukra. Törekedjünk rá, hogy változatos, természetes fehérjeforrást biztosítsunk kedvencünknek, tehát elsôsorban különféle rovarokkal próbálkozzunk, a húsok és tejtermékek csak másodlagos megoldásként szolgáljanak – ezekben ugyanis számos állatunk számára szükségtelen tápanyag is található, a tejtermékek zsírtartalma általában túlzottan magas a szükséges fehérjeadagot ellenben nem fedezi. Ezek kevésbé egészségesek hörcsögünk számára, mint a rovarok vagy egyéb természetes fehérjeforrások. Egy hörcsög heti fehérjeadagját például 6–7 élô lisztkukac vagy 4–5 élô szöcske, tücsök teszi ki. Ha ezeket szárított formában etetjük, akkor ezen menynyiségek háromszorosával kell számolnunk, mivel kiszárítva a rovarfélék körülbelül 1/3 annyi fehérjét tartalmaznak, mint élve. Tejtermékek esetében egyszerre egy körömnyi darabnál többet ne adjunk! Fehérjét 1-3 naponta szükséges felkínálni kedvencünknek, ügyeljünk a heti adag egységes eloszlására. A jól tartott, egészséges törpehörcsög jól érzi magát és ennek megfelelôen aktív életet él. Barátkozni azonban kevésbé szeret az emberrel, nem szívesen marad egyhelyben. Ezért inkább gyönyörködjünk ebben az energikus apróságban, amely sok vidám percet szerezhet gazdájának. Filipp Dávid

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

51


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

Karantén idején is mentenek az állatkertben Bár Fôváros Állat-és Növénykert zárva tart, az általuk létrehozott Magyar Madármentôk Alapítvány a zoo területén továbbra is fogadja a mentésre szoruló madarakat és kisemlôsöket. Évente több ezer vadon élô madarat, kisemlôst, hüllôt mentenek meg a biztos pusztulástól. Avarégetésben megperzselt sünik, fészekbôl kiesett madarak, elgázolt vagy mérgezett állatok egyaránt számíthatnak rájuk. Hanga Zoltán, szóvivô elmondta: télen leggyakrabban a denevérek kerülnek bajba.

52

2020. december • www.kennelclub.hu

A denevérek is téli álmot alszanak Bár ezt kevesen tudják, de téli idôszakban a denevérek sem aktívak. Fô táplálékforrásuk a rovarállomány, melynek ilyenkor erôsen lecsökken a száma. A denevérek ezért inkább alszanak: testhômérsékletük akár 5–8 celsius fokra is lehûlhet, a szívverésük pedig rendkívül lelassul,percenként egyet, kettôt dobban. Mivel így az anyagcseréjük is drasztikusan csökken, képesek a szervezetükben felhalmozott tápanyagtartalék segítségével evés nélkül áttelelni. A denevér csapatok téli álomra nem csak barlangokba húzódnak vissza, hanem elhagyott épületek tetôszerkezetébe is hajlamosak bekuckózni. Így, felújítások, építkezések során a munkások nem egyszer szembesülnek egy csoportnyi hibernált állapodban lévô bôregérrel.


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

Ne riasszuk fel őket! Szerencsére ilyen esetekben a legtöbben a Mentôközpont segítségét kérik, és a mentésre váró denevérek számától függôen más szervezetek bevonásával közösen akcióba lendülnek, hogy biztonságba helyezzék a lelassult emlôsöket. A vadállatmentés fô feladata az állatok megfelelô elhelyezése, szükség esetén egészségügyi ellátása és a természetes élôhelyükre való mielôbbi visszahelyezés – mondta Hanga Zoltán. – Az ôsz végén, télen bekerülô denevérek esetében meg szoktuk várni a tavaszt, hszen elegendô táplálék és arra alkalmas téli lakhely nélkül elpusztulnának. A felriasztott denevér felhasználja az összes felhalmozott energiatartalékát, így még akkor is veszélyben lenne az élete, ha vissza tudna aludni egy másik barlangban vagy tetôtérben. Elôfordult már, hogy egyszerre több száz denevért kellett megmenteni, ilyenkor természetesen összefognak a különbözô csapatok, és közösen oldjuk meg az állatok szállítását, elhelyezését, gondozását.

Kérjünk segítséget! Ha denevérre, vagy bármilyen segítségre szoruló állatra bukkanunk, ne próbáljuk meg önállóan megmenteni ôket. A legtöbb állatfajnak speciális körülményekre, szakszerû etetésre és gyakran orvosi ellátásra is szüksége lehet-folytatta a szóvivô. – Ezeket megfelelô szakemberekbôl álló csapat tudja biztosítani. Ezért-mielôtt valaki önálló akcióba kezdene-értesítse valamelyik mentôszervezetet, akár a Fôvárosi Állat-és Növénykert Madármentô Állomását. Munkaidôben mindig van, aki felveszi a telefont és szükség esetén megfelelô tanácsokkal látja el a megtalálót a leghasznosabb teendôkkel kapcsolatban. Denevérek esetében például nem tanácsos kézzel megfogni ôket, mert ijedtükben haraphatnak. Bár a látogatók nem látják, a

Budapest Zoo-ban most is lázas munka folyik, legyen szó állatmentésrôl, vagy az ott élôk gondozásáról. A honlapon megadott telefonszámon biztosan kapunk segítséget, ha sérült állatra bukkanunk.

Panel batmanek A hibernációhoz a denevéreknek egyenletes hûvös hômérsékletre van szükségük. Szélsôséges hideg vagy meleg esetén ugyanis nem tudják elérni a téli álomhoz szükséges élettani folyamatot. A fûtött panellakások réseibe visszahúzódó példányok például nem tudják hibernálni magukat, ellenben elegendô táplálékhoz sem jutnak. Így legyengült állapotban gyakran lehet rájuk bukkanni a lakótelepek területén, azok közelében. Ezeknek ugyanúgy megfelelô tetelési lehetôségre van szükségük, így ebben az esetben is kérjünk segítséget! Meister Nikolett

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

53


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

Skót lógófülű – az örök kölyök Egész életében megôrzi kölyökszerû küllemét, kerekded pofijának, tömött puha bundájának és elôrehajló füleinek köszönhetôen. A skót lógófülû macska emellett kifejezetten kedves és türelmes fajta, kisgyerekes családok számára ideális társállat. A különleges külsônek azonban ára van: ezt a fajtát komoly genetikai betegség fenyegeti éppen a lógó fület elôidézô génmutáció miatt. Fontos tehát hogy aki ilyen cicát szeretne, mindenképpen egészségügyileg ellenôrzött helyrôl szerezze be.

54

Amilyen helyes, olyan kedves

Susie volt az első példány

A skót lógófülû macska imád játszani, ennek ellenére nem tartozik a nagyon aktív macskafajták közé. Szívesen heverészik, kifejezetten szereti a simogatást, kényeztetést és nehéz kihozni ôt a sodrából. Mivel kevésbé harcias, jól tartható együtt más házikedvencekkel is. Ritkán és halkan nyávog, dorombolni azonban annál jobban szeret. Kedves, bájos, bújós macska, így akár kisgyerek mellé is nagyszerû társ lehet.

Egy skót parasztgazdaságban 1960-ban találtak egy elôrekonyuló fülû cicát. Susie lett a neve és az utódai között szintén születtek elôrehajló fülû egyedek. A gazdája ezeket brit rövidszôrûvel keresztezte, és az így születô kölykök egy részénél szintén megjelent a jellegzetes, elôre hajló fül. A késôbbiekben kiderült, hogy ezt a különös fülformát egy porcsérüléssel járó génmutáció okozza, amely az állat többi ízületében is okozhat problémákat. Emiatt két lógófülû egyed párosításából gyakran születnek beteg példányok, ez tehát szigorúan tilos.

2020. december • www.kennelclub.hu

Így a skót lógófülûeket brit macskákkal keresztezték. A legújabb tenyésztôi kísérletek szerint azonban küllemi minôségi szempontok miatt ez sem ideális, ehelyett a skót állófülû macska lehet a megfelelô párosítás másik tagja. A lógófülû szülôtôl származó normál fülû utódokat ma már skót állófülûnek nevezik, így is törzskönyvezik ôket. Küllemi szempontból nincs lényegi különbség a brit macska és a skót állófülû között. Ezt a gyönyörû és kedves fajtát tehát nem egyszerû tenyészteni, hiszen ez nem mehet sem a küllem, sem az egészség rovására. Emiatt mindenképpen


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

ajánlott, hogy aki ilyen cicát szeretne, kizárólag egészségügyi szûrésekkel rendelkezô példányt szerezzen be.

Könnyű tartani A skót lógófülû macskák nagyszerûen érzik magukat a lakásban, de – mint minden fajtársuk – ôk is szeretik a szabad életet. Megfelelô lehet számukra a kertben kialakított, kellô méretû kifutó, ahol kedvükre kiélhetik ôsi ragadozó hajlamaikat, így a lakásba visszatérve sem tesznek kárt a bútorokban. Ha kizárólag négy fal között akarjuk tartani, mind fizikálisan, mint mentálisan le kell ôket kötni – erre rengeteg macskák számára készült játék alkalmas lehet. A bundájukat elég hetente egyszer kifésülni, rövid szôrû fajta lévén lakásban való tartása esetén sem jelent gondot a szôrhullás. A fajtának létezik hosszúszôrû változata is (Highland Fold), az ô bundájuk viszont napi ápolást igényel. Fontos a változatos táplálásuk, hogy biztosan minden fontos tápanyag bejusson a szervezetükbe. A skót lógófülû macska tehát nagyszerû társ lehet, de nagyon fontos, hogy megfelelô, elkötelezett tenyésztôtôl szerezzük be a kedvencünket – akkor garantált, hogy egy kedves, nyugodt és egészséges házikedvenccel tölthetjük el a mindennapjainkat. Bata Zsuzsanna

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

55


K

E

D

V

E

N

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

Segítség, ellopták a halakat! Ja, nem... ez egy akvakertészet Szereti az akváriumokat, de nincs ideje gondozni a halakat? Akkor az akvakertészet az ön világa! A csak növényekkel kialakított akváriumok szépek, de gondozásuk bizonyos szempontból különleges. Összeszedtük, hogyan csinálhatunk egy kis saját akvakertet és hogy mire kell különösen figyelni. Halakkal teli akváriumokat már évszázadok óta tartunk a lakás dekorálása céljából míg a víz alatti kertészet még csak napjainkban van kibontakozóban. Az akvakertészet új jelenség ugyan, de máris szédítô tempóban hódít, hiszen ennek segítségével a víz alatti természet valódi látványát csempészhetjük be az otthonunkba. A „nature aquariumoknak” is nevezett, halak nélküli akváriumok lényege, hogy szépséges és fenntartható ökoszisztémát teremthetünk bennük a növények és mikroorganizmusok között.

56

A hagyományos akváriumok árnyékos „mûvi” hatása helyett a növényeknek berendezett szobadíszekben a fényes, csillogó növényzet kap helyet élénk megvilágításban. Ahhoz persze, hogy hosszútávon fenntartható és esztétikus maradjon otthoni kis ökoszisztémánk, számos dologra kell odafigyelnünk. Mint minden élôlénynek, a vízi növényeknek is szükségük van megfelelô fényre, tápanyagra. Vegyük sorra ezeket, hogy ne kövessünk el hibát saját növényes akváriumunk kialakításánál és gondozásánál!

2020. december • www.kennelclub.hu

Fényből is megárt a sok! A legszembetûnôbb különbség a hagyományos akváriumokkal szemben a növényes verzióknál az, hogy az utóbbiakat az erôs megvilágítás jellemzi. Ennek nemcsak esztétikai, hanem praktikus okai is vannak. A fény ugyanis a fotoszintézis alappillére, ezért elengedhetetlen a vízi növényzet számára is. A természetben a tengeri növényeket átlagosan 6-8 órán keresztül éri a napfény a víz alatt, ezért fontos, hogy a természetes ciklusokhoz hasonlóan reprodukáljuk a világos napszakokat.


K

E

D

V

E

N

Ez azt is jelenti, hogy a sötét „éjszakai órák” is fontosak a természetes ökoszisztéma fenntartásához, ezért legalább napi 8–12 órás sötétségrôl is gondoskodnunk kell, már csak azért is, mert a túlzott fényben a növényeink túl intenzíven fognak fotoszintetizálni, ehhez pedig lehet, hogy több széndioxidra lenne szükségük, mint amennyit adagolunk nekik. (Erre még hamarosan visszatérünk.) Ugyanakkor a fényforrások kiválasztásánál nemcsak a fényerôsség számít, hanem a fény színe is fontos szempont. Az enyhén vöröses hatású izzó például néhány növényfajnál különösen jótékony hatású, míg másoknál kifejezetten káros is lehet. Ezért fontos elôre eltervezni az akvárium teljes élôvilágát és layout-ját – beleértve a világítótestek elhelyezését és színét is! Fontos, hogy a növények és a világítótestek kiválasztásakor konzultáljunk szakemberrel, vagy olvassunk utána a kiválasztott növény igényeinek!

C

E

K

B

I

R

O

D

A

L

M

A

Tápanyagdús talaj

tôl, ami nagyon fontos, hiszen a növény a levelein keresztül veszi fel az A jó minôségû növényi talaj fontooxigént. sabb, mint gondolnánk, ráadásul lassan merül ki, ezért nem kell évente átrendeznünk az akváriumot a szükséges A természetes vízi ökoszisztéma fenn- táptalajcserék miatt. tartásához elengedhetetlen a CO2 Az égetettagyag-alapú, azaz agyagos beoldás, hiszen a vízinövények a fototalaj a növények gyökereinek ideális szintetizáláshoz szén-dioxidot vesznek körülményeket biztosít. A talajnak fel, amelyet aztán oxigénné és szôlôfontos szerepe van a vízi ökoszisztécukorrá alakítanak át. (Ezeket a „melmánk természetes mûködése során léktermékeket aztán az akváriumban keletkezô ammónia lebontásának megtelepedô mikroorganizmusok haszszempontjából is (akárcsak a szûrôbenálják fel.) rendezésnek). A tápanyagdús talajban A legelterjedtebb közvetlen beoldás- az oxigén jelen van mindenhol, tehát hoz használt módszer a CO2 gázpa- a megfelelô szemcseméret fontos a lack, amely folyékony szén-dioxidot kiválasztásnál. A homok vagy kavics tartalmaz. Mivel a palackban magas nem alkalmas a növények alá, mindnyomás van, ezért ezt egy nyomás- kettôt csak díszítésként javasolt haszcsökkentôvel kell kombinálni a lassú nálni. Az apró szemû homok ugyanis befecskendezés érdekében. Megfelelô megakadályozza a víz áramlását a gyöszéndioxid-adagolás mellett növénye- kerek között, ezért oxigénszegény ink egészségesebbek lesznek és gyö- környezet alakul ki, a kavics pedig egynyörû zöld színben pompáznak majd. szerûen nem táptalaj.

Széndioxid-beoldás

Lénárt Attila

A víz szűrése Annak érdekében, hogy a növények egészségesek, a víz pedig tiszta maradjon, szûrôberendezésre is szükség van. A baktériumok és a levelek bomlásnak indulnak a vízben, ez egy természetes folyamat – csakhogy mindez algásodáshoz vezet. A megfelelô szûrôrendszer beépítésével ez megakadályozható, azaz fenntartható az akvakertészet egészséges állapota. A külsô szûrôk a legmegfelelôbbek, mert megfelelô vízáramlatot keltenek, ugyanakkor nem hajtják ki a szándioxidot a vízbôl, mint a legtöbb belsô beépítésû filter-rendszer. A megfelelô vízáramlás jelentôsége az, hogy mert óvja a leveleket a rájuk rakódó szennyezôdések-

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

57


TÁRSÁLLAT – HÍREK NOÉ BARÁTAI-TÓL

A kutyák személyisége is változhat Néhány hete az ELTE Etológia Tanszék és a bécsi Clever Dog Lab (Állatorvosi Egyetem) munkatársai egy érdekes kutatási eredményt tettek nyilvánossá, aminek a Noé barátai stábja utána is járt. Vajon hogyan változik a kutyák személyisége?

58

2020. december • www.kennelclub.hu


H

Í

R

E

K

N

A kutyák személyisége változik a korral, de a különbözô személyiségvonások nem azonos ütemben – derült ki rögtön az adás elején. „A két említett egyetem munkatársai négy éven keresztül 217 border collie-t vizsgáltak” – mesélte Kubinyi Enikô, tudományos fômunkatárs, az ELTE Szenior Családi Kutya Program vezetô kutatója. A kutatás során arra jutottak, hogy az aktivitás nagyot zuhan a kölyökkor és a kamaszkor között, utána pedig egyenletesen csökken. Az újdonságok iránti érdeklôdés csak 3 éves kor után lohad le, míg a problémamegoldási képesség körülbelül 6 éves korig nô, utána nem változik. Mint kiderült az emberi személyiség, attól függôen, hogy mihez viszonyítjuk, állandónak és képlékenynek is tûnhet. Kortársainkhoz képest a személyiségünk stabil jellemzônk. De mi a helyzet kutyáknál?

O

É

B

A

R

Á

Noha a kutyák személyisége igen népszerû téma a tudományos irodalomban, még mindig nagyon keveset tudunk a személyiségfejlôdés idôbeli dinamikájáról, tehát arról, hogy milyen életszakaszokban változik legerôsebben a kutyák személyisége, és mennyit változik a személyiség a kutyák élete során. A vizsgálatban legfiatalabb kutya fél, a legidôsebb 15 éves volt. A kutatók 7 korcsoportra osztották ôket. Az eredményeik szerint, ahogy emberek esetében, úgy kutyáknál is változik a személyiség a korral, és ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek. Vagyis a különbözô személyiségvonások különbözô dinamika szerint, eltérô életszakaszokban és eltérô irányokba változnak. A kutyák aktivitása szintén csökkenô tendenciát mutat a korral, de ennél a

T

A

I

-

T

Ó

L

vonásnál a kölyökkor és 1-2 éves (kamasz) kor között figyelhetô meg erôs, ugrásszerû csökkenés. Felnôtt és idôs korban ez a jellemvonás lassabban és kisebb mértékben változik. Ugyanakkor nem minden személyiségvonás változik a korral. „Kutatásunkban részletesen leírjuk, hogyan változik általában a kutyák személyisége az egyes életszakaszokban, milyen irányú és mértékû változások járnak együtt tipikusan az öregedéssel. Az ettôl való erôs eltérés különbözô mentális, vagy fizikai betegségekre is utalhat” – tette hozzá Kubinyi Enikô. A kutatók csak gyenge tendenciát találtak arra, hogy a kutyák valamivel jobban tolerálják a frusztráló helyzeteket idôsebb korukban, mint fiatalon, míg az emberrel szembeni barátságosságuk úgy tûnik, életük végéig stabilan egy szinten marad.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

59


H

Í

R

E

K

N

O

É

B

A

R

Á

T

A

I

-

T

Ó

Magyar kutyafajták sorozat Bemutatkozik a

MUDI

A Duna Televízió állatbarát mûsora a magyar kutyafajtákról sem feledkezik meg. Bemutatták már az erdélyi kopót, a pulit, és legutóbb a mudit vették górcsô alá. A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta.

60

2020. december • www.kennelclub.hu

A pásztorok német puli néven ismerték, ma már csak ritkán látható a nyájak, csordák mellett. Elsô fajtaleírása, mely hivatalosnak tekinthetô, 1936-ból származik, Anghi Csaba Geyza „A magyar pásztorkutyák és a külföldi rokonfajták” címû könyvében jelent meg. A mudi szervezett tenyésztése a legkésôbb indult meg a magyar fajták közül. Sokáig nem is különböztették meg a pumitól és a pulitól. Hosszú ideig tartotta magát az a téves nézet is, hogy a mudi a pumi és a puli keresztezôdésébôl jött létre, pedig egyikre sem hasonlít.

L


H

Í

R

E

K

N

O

É

B

A

R

Á

T

A

I

-

T

Ó

L

A mudi – fôleg a különféle, régóta kitenyésztett fajtákkal összevetve – elsô pillantásra egyszerû keveréknek tûnhet. Szôre rövidebb mint a többi pásztorkutyáé, könnyen tanuló, intelligens állat. Tulajdonképpen bármely színben elôfordulhat, de a standard nem ismer el minden színváltozatot. A leggyakoribb a fekete szín, van vörös, barna, fehér, fakó és hamvas (kékes árnyalatban játszó), de sokak szerint a legszebb, legkülönlegesebb színváltozat a cifra, a szürke alapon feketével spriccelt, amely Fényes Dezsô szerint a mudi legeredetibb színváltozata. Míg „a puli az puli”, a pumi pedig terrier jellegû ôsökkel dicsekedhet, addig a mudi spicc jellegû kutyákból alakult ki két- háromszáz évvel ezelôtt. A fajta céltudatos tenyésztése Fényes Dezsô balassagyarmati múzeumigazgató nevéhez fûzôdik, aki néprajzi gyûjtôútjai során vásárolt néhány ragyogó szôrû, felálló fülû, igen értelmes és tanulékony egyedet az akkor még nem ismert fajtából. Tenyészteni kezdte ôket, majd 1936-ban a tenyészállatvásáron bemutatta az általa tenyésztett kutyákat és benyújtotta a fajta elsô standarját. Mivel a mudit eredeti munkája juhászokhoz, pásztorokhoz kötötte, a külleme másodlagos kérdés volt. Szolgálatkész, munkabíró és nem túl igényes kutyára volt szükség, a mudi pedig tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. Ezenkívül hosszú életû, intelligens, tanulékony, akinek a gazdája az istene, és egyetlen szemvillantásból is ért. Mivel rendkívül emberközpontú, a kennelben tartást nehezen tûri, fontos a gazdával való minden napos együttmûködés.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

61


H

Í

R

E

K

N

O

É

B

A

R

Á

T

A

I

-

T

Ó

L

Móric, az orangutángyerek

A Noé barátai stábja – amikor még a járványügyi intézkedések engedték – a Fôvárosi Állat-és Növénykertbe is ellátogatott, hogy megismerkedjenek Móriccal, a kis orángutánnal. Az állatkert egyik nôstény orangutánja, a tizenkilenc esztendôs Lia augusztus 5-én hajnalban egy kölyöknek adott életet. A jövevényrôl azóta kiderült, hogy kisfiú, így közönségszavazatok alapján a Móric nevet kapta. A voksoláson egyébként három név, a Huba, a Móric és az indonéz eredetû Wulan közül lehetett választani. Végül a Móric lett a befutó. „A Fôvárosi Állat- és Növénykertben az orangutánok tartása már száz évnél is régebbi múltra tekint vissza, hiszen az elsô orangutánt az 1890-es években mutattuk be” – mesélte Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivôje. Az idôk során több alkalommal

62

2020. december • www.kennelclub.hu


H

Í

R

E

K

N

O

É

B

A

R

Á

is láthatott a közönség ilyen állatokat, de voltak olyan idôszakok is, amikor egyáltalán nem volt orangután Budapesten. Az elmúlt mintegy negyven évben viszont folyamatosan foglalkoznak orangutánokkal, és az 1990-es évek eleje óta rendszeresen szaporítják is ôket. Lia, a mostani kicsi anyukája 19 esztendôs, és 2013 óta él a budapesti Állatkertben. 2014 végén már született egy kölyke, a kis Lone, aki most némi csodálkozással fogadta, hogy kisöccse megszületésével Lia már nem csak vele foglalkozik. Másik felnôtt nôstény,

T

A

I

-

T

Ó

L

Jula 18 esztendôs, és 2014-ben – pár nappal Lia elôtt – neki is született egy kölyke AnnaHanna személyében. Aztán ott van a kölykök apja, a 24 éves Chuij, és Moira, a szintén budapesti születésû, tízéves fiatal nôstény is. Az pedig csak plusz öröm, hogy alig tíz héttel azután, hogy a Lia augusztus 5-én életet adott Móricnak, Jula is bébivel örvendeztette meg a városligeti intézmény közönségét. Az új jövevény október 10-én, szombaton hajnalban született (lapzártánkig még nem adtak nevet a legifjabb orangután bébinek, és még azt is csak találgatták, hogy vajon fiú-e).

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

63


H

Í

R

E

K

N

O

É

B

A

R

Á

Veszettség és álveszettség A Noé barátai stábja dr. Varga József állatorvost ezúttal veszettség ügyben látogatta meg. Ismert téma, mégis nem lehet eleget beszélni róla, hogy miért fontos a veszettség elleni oltás, és mi az az álveszettség. A veszettségrôl a legtöbb ember fejében egy habzó szájú kutya képe jelenik meg, a valóságban azonban nem enynyire egyszerû. „A veszettség az egyik legrégebbi és legveszélyesebb vírusos betegség, amely még ma is gyógyíthatatlan” – kezdte az állatorvos. Rendkívül virulens, gyakorlatilag 100 százalékos halálozási aránnyal jár. Szinte minden melegvérû állat sebezhetô a vírussal szemben, beleértve az embereket is. Napjainkban a megfelelô megelôzési eljárásoknak köszön-

64

hetôen, mint pl. a háziállatok és rókák védôoltása, a betegség ritkán fertôz meg embereket Európában. Ugyanakkor a veszettség az egész világon jelen van, kivéve az Antarktiszt, Új-Zélandot, Japánt és néhányat a Kanári-szigetek közül. A veszettséget gyakorlatilag bármely állat terjesztheti. Európában fô hordozója a vörös róka, veszettséggel diagnosztizált egyéb fajok: mosómedve, menyét, nyest, borz, vaddisznó és denevér. Azonban a fertôzés fô oka világszerte továbbra is a kutyaharapás.

2020. december • www.kennelclub.hu

T

A

I

-

T

Ó

L


H

Í

R

E

K

N

O

É

B

A

R

Á

T

A

I

-

T

Ó

L

A veszettségre jellemzô a 7–14 napos lappangási idô. Két formáját különböztetjük meg: dühöngô és csendes. A veszettség dühöngô formája során az állatok viselkedése megváltozik. A félénk állatok barátságossá válhatnak, míg a vakmerô, agresszív egyedek kerülik az embereket és sötét helyeken bújnak meg. A második szakasz (dühöngô) körülbelül 1–7 napig tart. Az állatok ehetetlen dolgokat fogyaszthatnak (pl. köveket), és agresszívvá válhatnak. A betegség utolsó szakasza, a bénulásos szakasz rángásokban, kómában, légzési elégtelenségben, hátsó végtag bénulásban és lógó állkapocsban nyilvánul meg. Az utolsó szakaszban teljes bénulás és halál következik be. Kevesen tudják, hogy létezik az álveszettség is. Elsôsorban a háziállatok betegsége, de vadon élô állatok is megkaphatják. A veszettséghez hasonló tünetekkel járó vírusos betegség a kutyáknál és a macskáknál mindig halálos kimenetelû. De ez vírus az embert nem betegíti meg. Kedvenceink nyers sertéshús vagy patkányok elfogyasztásával fertôzôdhetnek. A kórokozó a látszólag egészséges sertésben is jelen lehet. A betegséget kutyákon és macskákon nem lehet gyógyítani, ezért a megelôzésre kell fektetni a hangsúlyt. Sertéshúst vagy belsôségeit kizárólag fôzve vagy sütve adjuk kedvenceinknek. Sertés- és vaddisznóhúst nyersen etetni nem szabad! Oltás erre a betegségre nincs. Malina Adrienn Fotó: Draskovics Ádám A Noé barátai címû mûsor minden szombaton délelôtt, 8:50-tôl látható a Duna Televízió mûsorán.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

65


VADÁSZKUTYA BABICZKY ATTILA ROVATA

Veszélyben a tutuló hajtó Törvénnyel védenék az erdélyi kopót Ahogy az közismert, hazánk olyan kivételezett helyzetben van, hogy kilenc nemzeti kutyafajtával rendelkezik. A kilenc fajta közül négy vadászkutya. Nemzeti fajtáink közül van olyan, amely kiemelkedô népszerûségnek örvend – mint például a rövidszôrû magyar vizsla –, azonban van olyan fajta, amelyet a történelem csúnyán megtépázott, és a mai napig rendkívül érzékeny az állománya. Ilyen fajtánk az erdélyi kopó. Az erdélyi kopó ôsi magyar va dászkutya, amelynek megjelenése nemességet, harmóniát tükröz. Közepes testméretû, szikár, izmos, mozgásában kiegyensúlyozott, elegáns kutya. A Kárpátok környezeti viszonyai a kopót szívós, bátor kutyává nevelték.

66

Temperamentumos, határozott kutyaként ismert, azonban kitûnôen kijön a gyerekekkel, játékos természete ideális családi kutyává teszi. Rendkívül ragaszkodó, gazdáját veszély esetén meg is védi, akár házôrzô kutyaként is megállja helyét.

2020. december • www.kennelclub.hu

Vadászati munkáját tekintve elsôsorban hajtókutya, de sebzett nagyvad utánkeresésére is használható. A hajtásokon három-öt kutyából álló füzérben használják ôket, de egyedül is dolgozik. Munkája során rendkívül jó szaglásának köszönhetôen jól tartja a hideg nyomot, friss nyomra


még tiszta vérben tenyésztett kopókat, amelyek közül kettôt sikerült – kalandos úton – Magyarországra behozni és újból elkezdôdhetett a fajta magyarországi tenyésztése. A fajta magyar standardjának elkészítése után az FCI hivatalosan, nemzetközileg is elismerte az erdélyi kopót, s kilencedik magyar kutyafajtánknak nyilAz erdélyi kopó elsôsorban vadászvánította 1968-ban. kutya, ennek a ténynek vére nem tud ellenállni. Vezetôjétôl elvárt a követ- A fajta azonban, sajnálatos módon, nem tudott igazán tért hódítani annak kezetesség és a határozottság. ellenére, hogy számos kitûnô tulajRégészeti leletek bizonyítják, hogy donsággal rendelkezik. Állománya már a népvándorlás korában is éltek napjainkban is rendkívül sérülékeny. kopó típusú kutyák a Kárpát-medenA vadászok sem ismerték fel igazán cében. Ezek fennmaradt példányaival képességeit, aminek az sem segített, keveredtek a honfoglaló magyarokkal hogy a korábban megalkotott vadáérkezô kopók. Így alakult ki a pannon szati törvény a nagyvad-terelôvadászakopó, az erdélyi kopó közvetlen ôse, tokon magasságkorlátozást írt elô a a XI.–XII. században. Az erdélyi terühasználható vadászkutyák vonatkozáletekre került kopók, az ottani vadászati és környezeti viszonynak köszönhetôen, kifejezetten ellenálló, szívós és bátor kutyává fejlôdtek. érve jellegzetes hangjával, nyifogással csahol. Hajtás közben messze hangzó, magas, csengô hanggal jelzi, merre jár a vad. Kialakulása során az önállóan végzett munka gyors, másra nem támaszkodó döntésekre sarkallta a kopót, így kiváló problémamegoldóképességre tett szert.

A 19. században az erdélyi kopó meglehetôsen elterjedt volt mind Magyarországon, mind Erdélyben. Sajnos a Kárpát-medence környezeti változásai, az erdôsült területek csökkenése az erdélyi kopót a magasabb erdôségek felé terelték, így a magyarországi kopóállomány eltûnt. 1947-ben született meg az a román rendelet, amely a vadállományra káros dúvadnak minôsítette és a magyar agárral egyetemben kiirtását írta elô, s ezzel szinte halálra ítélte a fajtát. 1944 és 1969 között egyetlen almot sem jelentettek be – az FCI nyilvántartása szerint a fajta teljesen kihalt. Szerencsére voltak elkötelezett hívei, akik nem hagyták veszni az erdélyi kopót. Máramarosszigeten találtak

sában. A törvény szövege értelmében 45 cm marmagasság alatt használható csak vadászkutya a fent említett vadászati mód esetén. Ez a magasságkorlátozás eleve kizárta az erdélyi kopót. Dr. Simicskó István országgyûlési képviselô közismerten elkötelezett a magyar fajták irányában. Az ô munkájának köszönhetô a Nemzeti Kincscsé nyilvánításuk, majd a Hungarikumok közé való felvételük. Ez év ôszén a képviselô úr törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Parlament elé. Az Országgyûlés által elfogadott módosítás értelmében a 45 cmes marmagassági korlátozás alól az erdélyi kopó felmentést kap, így használatuk elôtt megnyílt a kapu. Az erdélyi kopót szeretôk tábora reméli, hogy a törvénymódosítás egy újabb teret ad kedvenc fajtájuknak, és a megnyílt lehetôség alapján a vadásztársadalom ismét felismeri a fajta kiváló képességeit, és így egyre több egyed jelenik meg a hazai vadászatokon is.

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

67


Koronavizsgát tettek a vizslák A Német Vizsla Klub Magyarország október 21-24-én Mezôtúron, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársasága területén rendezte meg az úgynevezett „német típusú” tenyészvizsgáit.

A fajtagondozó fontosnak tartja, hogy az anyaország tenyészvizsga-rendszeréhez csatlakozva lehetôséget biztosítson tagjainak ahhoz, hogy ilyen vizsgákon – hazai körülmények között – megjelenhessenek. Idén a vírushelyzet ezt a rendezvényt is némiképpen módosította – az eredetileg tervezett HZP (Ôszi Tenyészvizsga) és BTR (Dúvad feltétlen elhozás) mellé be kellett illeszteni a speciális „Corona vizsgát”, vagyis a Notlösung Corona 2020-at is, amelyet a JGHV talált ki idén az elmaradt tavaszi VJP vizsgák helyett.

68

2020. december • www.kennelclub.hu


Annak ellenére, hogy az érezhetôen közelgô szigorítások miatt szinte az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy megvalósulhat-e a rendezvény, nem kevesebb, mint 28 kutya nevezett a 4 napos vizsgára – a német rendszerû vizsgákról tudni kell, hogy gyakorlatilag egész nap zajlanak, és a legalább 3 fôs bírói körök naponta 5 kutyát bírálhatnak, ezért a nevezett létszám teljes mértékben kitöltötte a rendelkezésre álló idôkeretet.

A reggeltôl alkonyatig tartó idôszakban a bírói körök alaposan megismerhetik a kutyákat és teljes képet kaphatnak munkájukról, mindez megalapozott döntést tesz lehetôvé részükrôl az értékelést illetôen. Ezek a vizsgák leginkább a mezei keresés bírálatában különböznek a magyar rendszerû vizsgáktól: az összes vezetô és kutya, az összes bíró és segítô egyszerre, egy vonalban halad a mezôn, akárha egy valódi vadászaton

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

69


vennének részt. A kutyák felváltva dolgoznak (egyszerre csak egy kutya), és mindig az adott helyzet dönti el, hogy éppen melyik kutya kerül sorra – ha például valamelyikük az elsô keresése során nem találkozott vaddal, majd kicsit késôbb a hajtósorból valaki nyulat észlel, a bíró utasíthatja az adott vezetôt a kutya újbóli elengedésére. Mindez fokozott koncentrációt igényel mind a bíróktól, mind a vezetôktôl, de sokkal gyakorlatiasabb módja a kutyák értékelésének, hiszen azok valós vadászati helyzetekben mutathatják be képességeiket a bíróknak.

70

2020. december • www.kennelclub.hu


A mezei munka után a vizsga a vízen folytatódott: a kiváló adottságokkal rendelkezô, megfelelô mélységû és sûrûségû nádassal övezett helyszín tökéletes volt a nádi kajtatás és a spúrmunka bírálatához. A vadban bôvelkedô nagyszerû vadászterület, ahol a Német Vizsla Klub Magyarország nem elôször rendezett ilyen jellegû vizsgát, idén is bizonyított; a kiváló helyszínt, a szakértô és szívvel-lélekkel közremûködô segítôk munkáját és a szívélyes vendéglátást pedig a kellemes hômérsékletû, csapadéktól teljesen mentes ôszi idôjárás koronázta meg. Fazekas Anna

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

71


ÁLLATEGÉSZSÉG

Megjött a kennelköhögés szezonja A kennelköhögés sajnos nem újkeletû kór, és az ôszi-téli idôszakban jellemzôen megnô a megbetegedések száma. Dr. Gyuricza Ákos, a Kistarcsai Állatorvosi Rendelô állatorvosa szerint egyszerûbb megelôzni a bajt az idôben beadott oltással, mint kitenni a kutyát ennek a kellemetlen és rendkívül fertôzô légúti megbetegedésnek

Tünetek, kezelés Gyakran, idôszakonként, különösen ôsszel-télen járványos formában elôforduló betegség, melynek tudományos neve fertôzô tracheobronchitis. Kifejezetten ragályos, akutan jelentkezik, és a légutakra korlátozódik. Összetett kóroktanú, azaz kialakításában vírusok és baktériumok együttesen vesznek részt. Tünetei: hirtelen fellépô köhögés-öklendezés-krákogás, jellegzetes ún. libagágogás-szerû köhögés, ezt könnyen kiválthatja/felerôsíti az intenzív mozgás, izgatottság, nyakörv szorító hatása. Elôfordulhat orrfolyás, tüsszögés is.

72

Kórelôzményben sokszor szerepel 2 héten belül kutyaközösségben, kutyapanzióban való tartózkodás, köhögôs kutyával való találkozás futtatóban, kutyaiskolában. Kennelek, menhelyek gyakran a kórokozó „melegágyai”, itt feldúsulhatnak a kórokozó ágensek. Szövôdmény (tüdôgyulladás) a legritkább esetben alakul ki, ez is leginkább oltatlan kölykökben vagy csökkent immunrendszerû egyedekben. A betegség önkorlátozó, nagyjából 2-3 hét alatt magától gyógyul(na), azonban a zavaró tünetek miatt, valamint a szövôdmény elkerülése

2020. december • www.kennelclub.hu

érdekében a beteg kutyák nagy része gyógykezelésben részesül. A gyógyszeres kezelés természetesen gyorsítja a gyógyulást. Az állatorvos több szer együttes alkalmazásával kezeli a beteget. Antibiotikum kúra, melynél fontos hogy a tünetek megszûnése után még 4–5 napig is adni kell (összesen akár 10–14 napon át). Váladékoldó szirup alkalmazása is hasznos sok esetben. Szteroid gyulladáscsökkentô alkalmazása nem indokolt, mert nem bizonyított a hasznossága ebben a betegségben. Súlyosabb esetben inkább nem-szteroid (NSAID) gyulladáscsökkentôk javasoltak.


Jobb megelőzni a bajt Oltás injekciós és intranasalis, azaz orrba cseppentôs formában is elérhetô. Mindkettô hatása megfelelô, tudni érdemes, hogy a hatás kialakulásához szükséges kb. 3-5 nap! Kölyökkutyákat 2 és 4 hónapos koruk között többször (2-3-szor), felnôtt kutyákat évente egyszer javasolt oltatni. Közösségbe járó kutyák (kutyaiskola,

panzió, kifutó stb.) fokozottan ki vannak téve a fertôzés esélyének, így számukra mindenképpen ajánlott az évenkénti oltás. A beoltott kutya pár hétig ürítheti a kórokozók egy részét, így a nem oltott kutyákat érdemes erre az idôre távol tartani. Klinikusi tapasztalat szerint a gazdák tudatosabbá válásával a preventív vakcinázások száma is nô, melyekkel a

gyógykezelés költségei nagy mértékben csökkenthetô. Gazdik sokszor elônyben részesítik az orrba cseppentési formát-mert ilyenkor nem történik szúrás-, bár megfigyelésem szerint ezt a kutyák nagy része nem szereti, rángatja a fejét, könnyen mellécseppen a szer, nehezebb a megfelelô dózist adagolni. Bata Zsuzsanna

Megint jönnek, durrogtatnak... Elkerülhetetlen és kivédhetetlen: a december végével ismét becsapódnak a petárdák, az arra érzékeny kutyák pedig extrém stresszhatásnak kitéve szöknek és menekülés közben akár magukban is kárt tehetnek. Dr. Gyuricza Ákos, a Kistarcsai Állatorvosi Rendelô állatorvosa szerint jobb megelôzni a bajt. Szilveszter elôtt érdemes felkeresni az állatorvost, és nyugtatót feliratni a riadós ebeknek. Bár az állatgyógyászati termékek közül több típus is rendelkezésre áll, ezek a szintetikus vagy éppen gyógynövény alapú készítmények nem mindig mûködnek megfelelô hatásfokkal. Sôt elôfordul, hogy az ebnél éppen az ellenkezô eredményt érik el, az állat felpörög, ideges lesz. A legmegbízhatóbb megoldás a humán gyógyászatban elérhetô alprazolam hatóanyagtartalmú nyugtatók használata. Ezt a tabletta formában kapható gyógyszert az orvos utasításai szerint, testtömegkilogrammra elosztva kell az állatnak beadni. Legalább két óra

kell ahhoz, hogy a gyógyszer kifejtse hatását, ezért érdemes a petárdázás beindulása elôtt, idôben beadni. A kutyák már azokat a távoli zajokat is meghallják, amelyeket az emberi fül még nem érzékel. Ezért ha az eb remegni kezd, zavarttá válik, vagy igyekszik elbújni, noha mi még semmit sem hallunk, azonnal kezdjük meg a gyógyszerezést. A dózis négy óránként ismételhetô szükség szerint, míg a zavaró hanghatások végleg meg nem szûnnek. Fiatal kutya esetében, amely elôször találkozik a petárda zajával, érdemes elôre beszerezni a nyugtatót, hogy szükség esetén kéznél legyen. Epilepsziás állatoknál az erôs hang-

hatások kiválthatnak erôsebb, akár 15-20 perces rohamokat is. Ebben az esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hogy megfelelô ellátást kaphasson. A legnagyobb elôvigyázatosság mellett is elôfordulhat, hogy a riadt kutya elszökik. Szerencsés esetben megtalálják, a legközelebbi állatorvosnál le tudják olvasni a chipet és így visszakerülhet a gazdájához. Emiatt különösen fontos, hogy ellenôriztessük, biztosan egyeznek-e az adatbázisban megadott adatok az eb tulajdonosának aktuális adataival. M. Kovács Róbert

e-mail: szerkesztoseg@akutyaujsag.hu • 2020. december

73


MAGYAR KUTYAFAJTÁT TENYÉSZTÔK, TARTÓK, KIÁLLÍTÓK FIGYELMÉBE! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Sporttársak! A MEOE Szövetség Elnöksége 2020. évre 9 nemzeti fajtánk számára éves pontversenyt hirdet, mely alapján 2021 február 13-án (szombaton) a Budapesten tartandó FeHoVa kiállítás keretében megrendezésre kerülô gálaest formájában díjkiosztó ünnepséget tart. Kiadásra kerül fajtánként a 2020. év legeredményesebb, hazai tulajdonban lévô kutyája (komondorja, kuvasza, pulija, pumija, mudija, erdélyi kopója, rövidszôrû magyar vizslája, drótszôrû magyar vizslája, magyar agara). Az év legeredményesebb kutyái reprezentatív oklevél-díjazásban és értékes szobor díjban részesülnek.

PONTSZERZÔ RENDEZVÉNYEK: 1. Egy szabadon választott eredmény a 4 x CACIB FEHOVA Winter Dog Show kiállítások közül: 2020. február 13-14-15-16. 2. Egy szabadon választott külföldi FCI kiállítási eredmény 2020. évben (CAC, CACIB vagy bármely fajtaspeciális kiállítás) 3. Egy szabadon választott kiállítási eredmény a saját fajtaklub 2020. évi rendezvényei közül (speciál CAC, klubkiállítás stb.) 4. Két szabadon választott eredmény a 2020. évi hazai CAC kiállítások közül 5. Egy szabadon választott eredmény a 3 x CACIB szilvásváradi kiállítások közül: 2020. augusztus 20-21-22. 6. Egy szabadon választott eredmény a komáromi 3 x CACIB / Derby kiállítások közül: 2020. október 2-3-4.

FIGYELEM! VÁLTOZÁS! Az értékelési ponttáblázat alapján 2020. évben minden jelentkezônek egy limit pontszámot kell elérni ahhoz, hogy a díjkiosztó gálán az év legeredményesebb magyar fajta kutyája címért konkurálhasson. Fajtánként a limit pontszámot elért kutyák bemutatásra és összevetésre kerülnek, és egy látványos „show bírálat” alapján a gyôztest a MEOESZ küllembírói testület tagjai közül fölkért specialistákból álló bírócsoport fogja kiválasztani. 2020. évre szóló limit: 400 pont. A nevezéseket az utolsó eredményt követôen 2020. december 31-ig kell eljuttatni (kizárólag postai úton): 1194 Budapest, Hofherr A. u. 42.) a MEOE Szövetség titkárságára, melynek tartalmaznia kell jól olvashatóan a bírálati lapok és az eredményeket igazoló dokumentumok fénymásolatát, egy nyilatkozatot, hogy a közölt eredmények a valóságnak megfelelnek, illetve a tulajdonos telefonos elérhetôségét, email címét.

ÉRTÉKELÉSI PONTTÁBLÁZAT:

70

Eredmény HPJ CAC (növendék, nyilt, munka, gyôztes, veterán osztályban) Res.CAC (növendék, nyílt, munka, gyôztes, veterán osztályban) CACIB Res.CACIB BOB BOS BOG Res.BOG BOG-III. BIS Res.BIS BIS-III. Fiatal/felnôtt/veterán Klubgyôztes Derby gyôztes 2020. Legszebb magyar fajta I. helyezés Legszebb magyar pásztorkutya I. helyezés Legszebb magyar vadászkutya I. helyezés 2020. december • www.kennelclub.hu

Nemzetközi/Klubkiállítás 20 20 15 30 25 50 40 100 80 60 200 150 100 200 200 200 200 200

Nemzeti kiállítás 10 10 5 40 30 90 70 50 180 130 80 100 100 100


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.