Page 1

Z QUIDEI 39 S

S KAG E R RA K P OST E N

1

Sol og sommer, vann og badeland trekker hundretusener av nordmenn til Danmark. Vandslangen i F책rup Sommerland er et av reisem책lene.


Sommer! Nå er den her, Skagerrakpostens sommerutgave. Vi håper at sommeren snart følger etter, og at også den viser seg fra sin aller beste side. Dette er andre utgaven av Skagerrakposten i ny drakt med moderne design, hendig format og lekkert papir. Men innholdet er som det pleier, informativt. Også i dette magasinet peker vi i tekst, bilder og annonser på noen av de muligheter, severdigheter, opplevelser og fristelser som Danmark byr reiseglade og feriesultne nordmenn. Det er en tradisjon som har vart i mer enn 17 år og som vi vet at mange av våre lesere setter stor pris på.

2

Vi ønsker god sommer, god tur til Danmark og god fornøyelse.

GREIT Å V TE Utenom København er det Nordjylland og Midtjylland flest nordmenn besøker. I 2010 brukte vi nær to milliarder kroner i de to regionene.

Over halvparten av befolkningen – 56 % – bor i en av de 63 byene i Danmark med over 10.000 innbyggere. Danmarks største byområder: København 1.200.000, Aarhus 240.000, Odense 160.000, Aalborg 125.000, Esbjerg 75.000, Randers 60.000 og Kolding 58.000.

Mange representanter for den danske adelen bor fortsatt i sine vakre slott. Imidlertid har grev William AhlefeldtLaurvig bestemt seg for å selge Eriksholm slot nær Holbæk. Det er bygd i 1788, og totalrenovert de siste ti årene. Prisen er ventet å bli liggende på et tresifret millionbeløp.

Danmarks laveste punkt

Danmarks nordligste punkt

er Lammefjord med – 7,5 moh. Det høyeste naturlige punktet Møllehøj ligger 170,86 moh. Det berømte Himmelbjerget rager 147 meter over havet.

er Skagens Odde, det sørligste er Gedser Odde, det vestligste Blåvandshuk og det østligste Christiansø.

Per 1. januar 2011 hadde Danmark i følge offisiell statistikk 5.560.000 innbyggere. Med et areal på 43.094 km² gir det en folketetthet på 129,0 innbyggere pr. kvadratkilometer. I Norge er folketettheten 15,3. S KAG E R RA K P OST E N

MAI 2012 U tgi v er :

Mediepartner AS

Norske turister gjør seg stadig mer gjeldende i Danmark; i 2010 la vi igjen så å si 5 milliarder DKK i vårt naboland. Det betyr at vi er det tredje viktigste turistlandet – etter Tyskland og Sverige, viser ferske tall fra www.visitdenmark.com.

Vesterveien 3, 4613 Kristiansand Tlf. (+47) 38 10 80 60 www.mediepartner.no www.skagerrakposten.no R e d aks j on og pro d uks j on :

Mediepartner AS O pp l ag :

136.000 T r y kk :

Prinfo Unique Distri b us j on :

Norpost f orsi d e f oto :

Fårup Sommerland

De fleste av oss vet at for mye soling er risikabelt, men nå er det slått fast at UVstrålene er vel så farlige for øynene – de kan føre til kreft i øynene, på øyelokkene eller hudkreft på eller omkring øyet. Bruk hatt, caps eller store solbriller i sommer, oppfordrer danske øye-eksperter.

Sjansen for å få stor torsk når du er på lystfisketur i Skagerrak, øker. Danske forskere slår fast at særlig torsken vokser mye raskere enn tidligere på grunn av at sjøvannet blir varmere.


Kærestestunder

familietid og

på Toppen af Danmark

Lysets Land er ferie for alle - hele året! Det særlige lys på Toppen af Danmark kaster glans over de unikke oplevelser, der byder sig i Lysets Land på de fire årstider. Om sommeren, hvor du mærker det hvide sand under tæerne, og solens lune strækker sig til langt ud på aftenen. Om efteråret, hvor lyset farves af skovens rødbrune blade og rammer picnickurven i skovbrynet. Galleribesøg og æbleskive-pause på café i vintermånederne, og forårets grønne spiren, hvor solens

Udvalgte lyspunkter i 2012 Jazzfestival i Sæby 25.–28. maj Hjørring Dyrskue 22.–23. juni Tordenskioldsdage i Frederikshavn 22.–24. juni Skagen Festival 5.–8. juli Vendsyssel Festival 10. juli - 17. august Middelalderdage på Voergaard, Sæby 14.–22. juli Hirtshals Fiskefestival 2.–4. august Kildemarked på Børglum Kloster 3.-5. august JazzyDays i Tversted 13.–21. oktober

stråler inviterer til shopping og cykelture. På www.lysetsland.dk kan du downloade Lysets Land 2012-kataloget og se aktuelle tilbud. Book i dag – vi glæder os til at se dig.

BOOK NORDJYLLAND ONLINE Nu kan de booke ferieoplevelser og ferieophold online - se mere på www.visitnordjylland.dk

Besøg os på facebook og få de seneste nyheder først: facebook.com/lysetsland


Kritthvite strender Danmark er brede, hvite strender, et eldorado for strandløver og badeglade. Av EIRIK VIGSNES

De danske strendene regnes blant Europas fineste, og på mer enn 200 av dem vaier det blå flagget som symboliserer rent vann og rene forhold på land. – Fine strender lokker turister, det satses derfor på å ha fine strender. Mange av de danske strendene er brede med kritthvit sand og fine klitter. Her er langgrunne og barnevennlige strender. Variasjonen er stor. Noen strender er for late dager, andre for aktiviteter som surfing og drageslipp. Det er også mulig å finne strender hvor du kan være så godt som alene, sier Brian Samuelsson, konsulent i Friluftsrådet Blå Flag i Danmark. Vestkystens strender er forskjellige fra østkystens. Generelt finner man de villeste

4

og bredeste sandstrendene langs vestkysten. Her skal ikke barna gå alene i vannet på grunn av understrømmer. Langs østkysten er bølger og strøm mindre kraftige. Her er mange barnevennlige strender. Strendene ved Skagen er spesielt vakre, og her kan du vasse i sjøen og stå med ett bein i Skagerrak og et i Kattegat. Løkken Strand, ved badebyen Løkken, er ti kilometer lang med nydelig sand. Ønsker du østkysten kan Sæby og Hou Strand anbefales, det kan også Palmestranden like nord for Frederikshavn og stranden i Øster Hurup. Bisnap Strand i Hals er kåret til Nordjyllands beste. Og de bredeste strendene finner du lenger sør på Jylland, som på Rømø og Fanø.


2.

3.

5.

4.

5

6.

7.

1. Strendene rundt Skagen er fantastiske - området har også flest soltimer i hele Danmark. 2. Nærmere 100 palmer skaper stemning og skygge på Palmestranden i Frederikshavn. 3. Danske strender er barnvennlige. 4. Fra Rømø Strand. 5. Bisnap Strand er kjent for å danne små øyer hvor man kan sole seg hele dagen. 6. Badehusene på Løkken Strand. 7. Mange av de danske strendene er brede. (Alle foto: Visit Denmark) 1.


50 butikker · 850 p-plasser · Midt i byen

Yellow.dk

avslappet shopping i aalborgs bysenter På Friis finner du en blanding av noen av Danmarks førende konsepter og internasjonale merker i en herlig blanding av alt som gjør Aalborg mye morsommere. Enten det er den helt nyeste moten, de seneste gadgets eller espressomaskinen som varmer melk på den gode måten, så finner du det på Friis. Med hele 50 butikker er det lett nok å velge mellom. Som i alle livets aspekter, er det bare at ta for seg!

Mange lunchmuligheter Den lille pausen eller den store lunchen er perfekt å ta på Friis. Vi byr både på flere caféer og et herlig steakhouse med priser som tåler dagens lys. Underveis kan du også nyte kunstneren Lars Bondes moderne veggutsmykninger ’Lines of Life’. Med 850 p-plasser under tak kan du la bilen stå oM du også ønsker å ta turen rundt i byen.

i friis nyter vi livet

FriisAalborg.dk facebook.com/friisaalborg.dk

shopping i front fashion living design gadgets sport plus 850 p-plasser

Man-fre Man-fre

lørdag lørdag

10--19 19 ++ 10 10--16 16 10 1. søndag i Måneden

10-16


7

·

Sæsonbilletterne er gældende fra 30. april – 9. september 2012

· Billetten gælder 7 dage efter 1. besøg 

Eller sammensæt din egen billet, så den passer til din familie

Køb billetten online på: www.alletidersnordjylland.dk

2 voksn e + 2 bø normalp rn ris kr.

køb bill

etterne

2.604,-

Spar me online og re end kr. 1.00 0,onlinep kun kr. ris 1.599,-

Følg os på www.facebook.com/alletidersnordjylland

l+ pe em

4 attraktionsbesøg på 7 dage

Pri se ks


TEMA NORDJYLLAND Velkommen til Jammerbugten - danskernes foretrukne destination !

Bestill deres neste ferie nå! Aktuelle ferietilbud fra Jammerbugten www.visitjammerbugten.dk

Skallerup Klit Feriecenter

VisitJammerbugten.dk - fyldt med ferie ...

Fårup Sommerland

- Danmarks største aqua park

Fårup Sommerland 70 KM SANDSTRAND • BADEBYEN BLOKHUS • FÅRUP SOMMERLAND • ANNE JUSTS HAVE • SUPER CAMPING • KYSTNÆRE FERIECENTRE • SVINKLØV/SLETTESTRAND • TANKESTEDER • KULTURMILJØER MERE INSPIRATION PÅ VISITJAMMERBUGTEN.DK

Følg Nordjylland på Facebook www.facebook.dk/visitnordjylland

Bund_FB_240x28.indd 1

18/04/12 14.41

Resort Jesperhus

Nordsøen Oceanarium


På Nordjylland er det kort vei og gode veier til alt. Til strender og naturparker, storbyer og landsbyer, tivoli og badeland, disco og idyll, wellness og shopping. Nordjylland er et deilig pustehull, en verden i miniatyr. Av Anne S T. Johnsen

Enda sjovere i Fårup Fårup Sommerland er stappfull av spennende forlystelser. Tør du prøve Lynet, en av verdens råeste rutsjebaner?

Fårup Sommerland Er en femstjernes forlystelsespark som ligger mellom Blokhus og Løkken, 45 kilometer fra Hirtshals. Er av et amerikansk magasin kåret til verdens 3. beste familiepark. Vant også nylig prisen Nordens beste sommerland, en kåring gjort av det svenske bamsemester.se I fjor besøkte 641.000 parken. Dagsrekord 18.000 gjester. Har en app til din mobil hvor du blant annet kan se kø-tidene på sju av Fårups store forlystelser.

– Her er hyggelige og bedagelige aktiviteter som å grave gull eller ri på

ponny, men også berg-og dalbaner og vannsklier som gir skikkelig adrenalinkick, sier Per Dam, administrerende direktør i Fårup Sommerland. Parken ligger inne i skogen mellom Løkken og Blokhus og er på hele 110 mål; like stor som 55 fotballbaner. Her er Danmarks største vannland og en stor fornøyelsespark.

Hylende morsomt Hylene fra de vågale om bord i Lynet er ikke til å unngå. De som våger turen blir kastet rundt i en vill fart; Lynet akselererer nemlig like fort som de hurtigste formel-1-bilene. På to sekunder drar Lynet av gårde fra 0 til 80 kilometer i timen. – Det er klart det gir et kick, sier Dam.

Danmarks største Det gjør også turene i fjorårets store badelandnyhet, Vandslangen. Dette er Danmarks største vannrutsjebane, en 154 meter lang fartsfylt sklie. Her gjelder det å klamre seg fast i de store baderingene. Turen begynner i et mørkt hull og ender i et gedigent plask. I fjor åpnet også en ny lekeborg utstyrt med vannkanoner. Utbyggingen har gitt Fårup Danmarks største vannland. Her er alt ekte vannløver drømmer om; rutsjebaner, elverafting og bølgebasseng. Er du mer bedagelig anlagt? Det er lov å flate ut på en solseng.

Siste nytt Fårup åpnet i 1975, og nesten hvert år siden starten er det bygget nye opplevelser i parken. 2012 intet unntak.

– Den største nyheten er det 1100 kvadratmeter store Spisekammeret som rommer tre restauranter og en kafé. Her skal det serveres mat for en hver smak; burgere, wokretter og biffer, forteller Dam. Dessuten er Pindsvinet nytt, dette er en bergog dalbane som passer godt for de minste. Dam gleder seg til å ønske norske gjester velkommen. De er det mange av, sier han. I fjor fant til sammen 641.000 personer veien til parken i skogen, mange nordmenn. – Det er kanon. All time high. Vi håper på flere gjester i år. Og alle skal bli tatt godt vare på. I høysesongen har vi 450 ansatte som jobber for at familier skal få de beste ferieopplevelsene hos oss. Vil du vite mer: www.faarup.dk

9


TEMA NORDJYLLAND

Nytt rovdyranlegg i Aalborg Zoo

Som gjest på Skallerup Klits kan du bli med på ridetur.

Bo og lek ved Vesterhavet 10

På Skallerup Klit Feriecenter, bare 20 minutters kjøretur fra ferjeterminalen i Hirtshals, kan du bo godt i flotte hus med utsikt over Vesterhavet. På feriesenteret kan du ha det moro fra morgen til kveld. Her er alt hva du måtte ønske av aktivitetstilbud. Senteret har blant annet et stort badeland med klippehuler, fossefall, vannkanoner og lange rutsjebaner. Og et lekeland i tre etasjer hvor barn og voksne utfolder seg i timesvis. I Romelus, wellness-

avdelingen, kan voksne finne roen. På Skallerup Klits bondegård kan barn hjelpe til med å melke kuene og de får fóre griser og geiter. De som ønsker det kan også få guidet ridetur på islandske hesterygger. – Skallerup Klit blir hele tiden større og morsommere. Vi tilbyr ferieopplevelser for alle, sier Jonna Madsen, markedssjef på Skallerup Klit Feriecenter.

Vil du vite mer: www.aalborgzoo.dk

Vil du vite mer: www.skallerup.dk

Nord-Europas største akvarium Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har Nord-Europas største akvarium. Det rommer 4,5 millioner liter vann, mer enn nok til de sjarmerende månefiskene Anton, Andrea og Hamlet.

Månefiskene har fødselsdag 23. juni, nordmenn inviteres til å være med på feiringen.

I juni står det nye rovdyranlegget i Aalborg Zoo ferdig. Den spektakulære innhengningen er en investering på over 20 millioner kroner. – Nå kan du komme tett på tigerne, både når de er i vann og på land. Og du kan oppleve de majestetiske løvene i deres rette omgivelser, forteller Susanne Solskov i Aalborg Zoo. Dyreparken ligger midt i Aalborg. Her er det nesten 1400 dyr fordelt på 140 forskjellige arter. Foruten dyrene i rovdyranlegget kan du se isbjørner, elefanter, kameler, leoparder, sebraer, aper og krokodiller. I barnas eget zoo er det geiter som elsker å bli klappet. Dyreparken har også store grøntområder egnet for pikniker.

Mer enn bare blomster

Her er også 40 mindre akvarier hvor det til sammen er mellom 2000 og 3000 fisk, fordelt på mer enn 70 arter. Nordsøen Oceanarium har også et virtuelt akvarium hvor du kan prøve å føre en fiskestim gjennom et farefullt hav. Nytt for sommeren er at du ved hjelp av en smarttelefon kan få informasjon på norsk underveis på en lærerik ekspedisjon gjennom opplevelsessenteret – Vi tror det vil være til god nytte. Fóringene av selene og av månefisken er en opplevelse, og da er det fint å forstå hva som blir sagt, sier Silvia Berglund ved Nordsøen Oceanarium.

Tusenvis av blomster, spennende dyr, stort badeland, skumle og artige leker. Dette er noe av det Resort Jesperhus på Mors byr på. Det startet som en blomsterpark, som for øvrig er Nord-Europas største med blant annet stauder, roser, all verdens sommerblomster, sukkulenter og kjempestore blomsterfigurer. Men nå er det mer enn bare blomster i parken. Her er en 3000 kvadratmeter stor tropisk zoo med jungelens planter og dyr. Parken har et gedigent lekeland som tilbyr alt fra karuseller og rutsjebaner til ponnifóring og bowling. Det 4800 kvadratmeter store lekelandet er overbygd. Vannløver kan også fryde seg; badelandet, som er både ute og inne, er stort. Jesperhus kan også tilby overnatting.

Vil du vite mer: www.nordsoenoceanarium.dk

Vil du vite mer: www.jesperhus.dk


BESØG NORDJYLLANDS STØRSTE BOLIGHUS og få inspiration til indretningen Se flere tilbud på www.erling-christensen.dk En EC pris er altid den bedste pris og butikkens nettopris

FRI LEVERING G i Norge* FORHANDLER AF FØRENDE DANSK DESIGN Vi er forhandler af førende danske møbelproducenter og danske design møbler:

STORT NYT

SKOVBY STUDIE VI ER ALTID FRISKE MED ET GODT TILBUD!

fra N. Eilersen

11 RES BESØG OGSÅ VO STUN SK STORE BRUG G IN EL D OG LAMPEAF

AUPING 477 ELEVATIONSSENG Se flere møbler på vo

res hjemmeside:

ww.erling-christens

Med Crestro madrasser. Fås i blød, medium eller fast. Ekskl. supportstel og fjernbetjening. 180x210 cm. Vejl. pris. 35.780,- DKK.

en.dk

Skulle du have spec ielle ønsker, som ikk e findes på vores hjemmeside, kontakt os da gerne helt ufo rp ligtende på telefon +45 9893 6155 ell er e-mail info@ecmh .dk. HUSK:

EC PRIS

24.998,-

SPØRG ALTID EFTE – MARKEDETS BILLI R EN EC PRIS GSTE PRIS!

Se flere tilbud på: www.erling-christensen.dk

En EC PRIS er altid den BEDSTE PRIS og butikkens nettopris

Mandag 10.00-19.00 . Tirsdag 10.00-17.30 . Onsdag 10.00-17.30 . Torsdag 10.00-17.30 . Fredag 10.00-17.30 . Lørdag 10.00-14.00 * Fri levering forudsætter køb på min. 20.000 DKK, levering til havn i Sydnorge ved køb for min. 10.000 DKK. Alle priser er i DKK inkl. dansk moms. Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.


TEMA NORDJYLLAND

Rebildfest i 100 ÅR Natureldoradoet Rebild Bakker er arena for mange store kulturelle opplevelser. I sommer inviteres til folkefest, ballet og opera i det grønne. Av Anne S. T. Johnsen

12

Stars og Stripes og Dannebrog vaier side om side i det naturlige amfiteater Rebild Bakker. Hvert år kommer titusener for å være

Rebild er en liten by ca 25 kilometer sør for Aalborg. Her ligger Nationalparken Rebild Bakker, et område med lyngkledde bakker, kjøpt i 1911 av en gruppe amerikanere med dansk tilknytning. Hele 300.000 dansk emigrerte til Amerika. Og som en takk og en bekreftelse på det gode vennskapet mellom USA og Danmark arrangeres en egen fest. Selvsagt går den av stabelen på amerikanernes nasjonaldag, men med en liten tjuvstart. For alt fra 29. juni starter spennende aktiviteter i regi av Rebild Festens Venner. Det var Max Henius som for 100 år siden startet arrangementet. På den første Rebild festen i 1912 var rundt 15.000 mennesker samlet i Rebild Bakker. Hvert år siden har dette vært en storstilt folkefest med taler, sang, musikk, dans, lek og moro. Og slik blir det også i år. På 100-års festen deltar Danmarks dronning, Margrethe. Forfatteren Suzanne Brøgger og den amerikanske skuespiller, sanger og forfatter Keith Carradine, begge slektinger til Max Henius, deltar også på festen.

Opera i skogen Rebild Bakker er også arena for operafesten

12. august. Opera Rebild, Den Jyske Opera og Aalborg Symfoniorkester inviterer til Puccinis Tosca og Mozarts Figaros Bryllup. Under overskriften MAGT, LIST og ELSKOV er det lagt opp til et spennende program. – Vi lover en annerledes musikalsk skogstur. Med navn som sopranen Ditte Højgaard Andersen, tenoren Niels Jørgen Riis og barytonen Jørn Pedersen blir det garantert bra. Dette er en uhøytidelig og vakker opplevelse, samtidig er det en meget fin introduksjon til nettopp opera og operetter, sier Bente Larsen, prosjektmedarbeider ved Rebild turistbyrå.

Ballett under åpen himmel Og ikke nok med det, tirsdag 12. juni kommer Den Kongelige Ballet til Rebild Bakker. Her blir det servert en god blanding av klassisk og moderne ballett. For sjuende år på rad reiser 12 dansere fra Den Kongelig Ballet rundt i Danmark og opptrer under åpen himmel. Og Rebild Bakker er som skapt for de svevende danserne med strutteskjørt og tåspissko. – Ta med piknikkurven å få en uforglemmelig sommeraften, sier Larsen. Vil du vite mer: www.visitrebild.dk

Fra fjorårets ballettforestilling.


Festival-Danmark Sommerens festival- og festprogram er klart, her er et lite utvalg av det som skjer på Jylland.

Hver fredag er det konsert i forlystelsesparken Karolinelund i Aalborg. Det er spillestedet Skråen som arrangerer konsertene. www.skraaen.dk

Det blir også konserter hver torsdag I JUNI i Lange Kunsthåndverks hage i Aalborg. www.langekreamik.dk 25.–28. mai Sæby Jazzfestival. Fengende jazz serveres med havets delikatesser. www.saebyjazzfestival.dk

26. mai Karnevalet i Aalborg er Nord-Europas største med en parade med rundt 25.000 utkledde barn og voksne og 100.000 tilskuere. Det loves en gedigen folkefest. www.karnevaliaalborg.dk

1.–2. juni Skalldyrfestival på øya Mors. I tillegg til havets delikatesser serveres det god musikk hele dagen. www.skaldyrfestival.dk

22.–24. juni Tordenskioldsdage i Frederikshavn er en unik skandinavisk 1700-talls festival. Havna er fylt med flotte seilskuter. www.tordenskioldsdage.dk

22.–24. juni Classic Race Aarhus. Mellom 100 og 200 historiske kjøretøy fra inn- og utland er med på løpet. www.craa.dk

27. juni–1. juli Riverboat Jazz Festival i Silkeborg. Jazzmusikk i alle varianter og noe blues. www.riverboat.dk

28.–30. juni Nordisk seilas som starter i Hals havn, en vennskaplig kappestrid mellom gamle nordiske treskip med besetning fra Norge, Danmark og Sverige. www.nordiskesejlads.org

29. juni–3. AUGUST Historisk byvandring i Aalborg med Det Hem´lige Teater. www.hemli.dk/seteater.html

4.–7. juli Nibe Festival. Fire dagers musikkfestival i naturskjønne omgivelser. Festivalen serverer musikk for folk i alle aldre. www.nibefestival.dk

5.–8. juli Skagen Festival. Internasjonal folke/rockefestival. Stemningen i byen må oppleves. www.skagenfestival.dk

e med på den store folkefesten.

13.–15. juli Muslingefestival Løgstør. Her er gastronomi av høy klasse sammen med kunst og musikk. www.muslingebyen.dk

14.–21. juli Aarhus Internationale Jazz Festival arrangeres

Stor kunst

for 24. gang. Små og store Jazzband serverer til sammen 200 konserter. www.jazzfest.dk

20. juli–27. juli Musik Under Trappen i Hirtshals. Hver

I juni, juli og august inviteres alle til Viborg for å oppleve kunst i kjempeformat. 30 store malerier av internasjonale kunstnere vil pryde byen i sommer.

kveld denne uken er det konserter ved Trappemonumentet i byen. Det er Hirtshals Musikforening som står som arrangør. www.hirtshalsmusikforening.dk

23.–28. juli Dana Cup - en av verdens største fotballturneringer for ungdom arrangeres i Hjørring. www.danacup.dk 30. juli–5. august Ærø Jazzfestival. Den tradisjonsrike

– Etter fjorårets suksess med Billboard Festival, gjentar vi kulturarrangementet. Billboard Paintings er stor kunst i store formater, forteller turistsjef i Viborg, Britta Leth. I alt blir det 600 kvadratmeter bildekunst som skal glede viborgenserne og trekke gjester til byen. Hvert verk måler 4 x 5 meter, og vil være utstilt langs en omlag to kilometer lang rute. Det hele starter med en åpen workshop i Viborg

sentrum hvor ti kunstnere fra hele verden får hvert sitt store lerret til rådighet. Fra 1. juni til 17. juni vil de skape sitt verk, mens publikum kan følge med. Når workshoppen er slutt, stilles maleriene ut sammen med 20 allerede eksisterende store malerier. Mens du er i Viborg, bør du benytte anledningen til å se på Kjell Nupens utsmykning utenfor Viborgs nye rådhus. 24 skulpturelle bronsetrær og et vannbasseng med Nupenblå porselensfliser er et mesterverk.

festivalen er mer enn 30 år. www.jazzisland.dk

2.–4. august Hirtshals Fiskefestival. Alt med fisk i fokus. www.hirtshalsfiskefestival.dk

4. august Jomfruhummerfestival på Læsø. Profesjonelle kokker serverer øyas delikatesse sammen med en rekke andre lokale råvarer. www.jomfruhummerfestival.dk

8.–12. august Danmarks smukkeste festival arrangeres i Skanderborg. Et hav av danske musikere står på menylisten. www.smukfest.dk

10.–12. august Danmarks naturligaste jazzfestival arrangeres på Livø for 17. gang. I tillegg til jazz i alle varianter blir det også irsk/skotsk folk. www.livo.dk

10.–18. august Under Esbjerg Festuke sprudles det i hele byen; utstillinger, konserter, teater. www.esbjergfestuge.dk

15.–17. august Under Aalborg Regattaen vil det være et yrende liv i Aalborg Havnefront. Dette er en tredagers maritim familiebegivenhet. www.aalborgevents.dk

17–18. august Alive Festival arrangeres på Plantagehuset i Thisted. Her serveres nyskapende og spennende musikk. www. alivefestival.dk 4 x 5 meter store kunstverk stilles ut i området Viborg Rådhus og Søndersø.

24.–28. august Automania i Silkeborg, Danmarks største show med klassiske biler. www.automania.dk

7.–9. september Rømø Dragefestival. Et av de største danske treffene. for drageinteresserte. www.danskdrageklub.dk


14


TEMA NORDJYLLAND

Naturlige opplevelser En sykkel- eller vandretur i Nationalpark Thy er en spesiell opplevelse for nordmenn. Underveis kan du bli med på spennende fisketurer, sove på fine hoteller og nyte dansk gourmetmat. Av Anne S. T. Johnsen

– Her er kilometer etter kilometer med gode opplevelser.

Du blir liten i parkens storslåtte natur. Her er mange sjeldne dyr og planter, og området har en helt spesiell kulturhistorie, sier Ulla Andersen ved turistbyrået i Thy. Nationalpark Thy er Danmarks første nasjonalpark og strekker seg helt fra Hanstholm i nord til Agger i sør. Gjennom områder i nasjonalparken er det merkede stier. – Vi arrangerer vandre- og sykkelturer, men hvorfor ikke ta turen på egen hånd? Kombiner nasjonalparken med fisking, bading, seiling, spising og overnatting. Reiser du på egen hånd kan du gjøre som du vil; ta kaffepauser, nyte utsikten, bade i det brusende Vesterhavet og besøke sjarmerende kystbyer, sier Andersen. Hun anbefaler fiskerbyen Hanstholm og et besøk til Hanstholm Fyr fra 1863, som er det fyr i verden som kan ses lengst vekk. Og bunkerne, som forteller historien om soldatenes liv under andre verdenskrig, må sees. – Vi har også lange hvite strender langs vestkysten, og her ligger alt til rette for ulike vannaktivieter. Mange steder er det også flott å bade. Jeg anbefaler også våre to sjøer; Nors Sø og Vandet Sø, som ligger i nasjonalparken, og er Danmarks reneste sjøer, forteller Andersen. Hun foreslår for turister å pakke en deilig piknik-kurv, samtidig som hun frister med dansk mat på kroer og restauranter. Mange spisesteder i området bruker lokale råvarer fra hav og nasjonalpark, for eksempel fisk og skalldyr, kjøtt fra dyr som gresser i den spesielle naturen, sopp og bær. En fisketur med ei fiskeskøyte vil også være en god opplevelse å ta med seg hjem. – Å dra til havs med de lokale fiskebåtene og selv dra om bord torsk og makrell er uforglemmelig, kan jeg love. Fisketuren går til Det Gule Rev, et av Europas mest fiskerike felt. Om det er en guidet familietur med barn, jentetur eller en rå mannfolkgjeng, fisketuren er noe for alle, sier Andersen.

Hanstholm Fyr fra 1863.

Brug en dag på havet og fang din egen aftensmad... Det gode skib T284 Maagen – tilbyder fisketur med guider fra THYfisker.dk og VisitTHY.dk En uforglemmelig dag for dig, dine venner eller din familie? Uanset jeres niveau eller tilgang til lystfiskeri, vil der være glædelige overraskelser og udfordringer for alle, når vi udforsker Nordsøen tæt om land – et af Europas mest gavmilde fiskeområder. – T 284 Maagen trækkes ud og slæbes ind på stranden ved afgang og ankomst - Afgang fra Vorupør strand kl. 08:00 - Turen varer alt ca. 7 timer - Vi vil primært fange Fladfisk og Makreller - Imødekommende og professionel guide på turen Pris: 450,- pr. person + evt. leje af fiskeudstyr ombord 100,- kr. Familier: Voksne 550,- Børn (10-14 år ifølge med voksen) 350,- Inkl. lån af fiskegrej...

Klar for Limfjordssafari på Limfjordscenteret i Doverodde i Thy.

Se mere på THYfisker.dk og VisitTHY.dk

15


Pakkereiser til Danmark

Skjem bort familien på feriesenter i sommer! Reisen tar kun 2 timer og 15 minutter med Fjord Line Express fra Kristiansand. Gi familien uforglemmelige dager med underholdning og aktiviteter både ute og inne. Dayz Seawest

8100,- 7860,Båtreise t/r, 4 personer, bil, basic seter og 1 uke på Dayz Rønbjrg

Fra kr.

Båtreise t/r, 4 personer, bil, basic seter og 1 uke på Dayz Seawest

Lalandia Billund

Fra kr.

14.640,Båtreise t/r, 4 personer, bil, basic seter og 1 uke på Lalandia Billund

Danland Bork Havn

5950,-

Fra kr.

Båtreise t/r, 4 personer, bil, basic seter og 1 uke på Bork Havn

Se mer info og bestill på fjordline.no eller ring 815 33 500

Stavanger Kristiansand

Forbehold om trykkfeil.

Dayz Rønbjerg

Fra kr.

Bergen

Hirtshals

*Bilpakke: Prisen gjelder for fire pers. inkl. 4-sengs innv. lugar (I4), en personbil og skatter & avgifter. Tillegg for andre lugartyper. *Bilpakke: Prisen inkl. en personbil, 1 person, basic sete og skatter & avgifter. Tillegg pr. ekstra person kr. 30. Forbehold om trykkfeil.


Besøg Nordjyllands største

SHOPPINGCENTER - for hele familien

CENTER

ÅBNINGSTIDER SPECIALBUTIKKER: MANDAG-FREDAG LØRDAG

10:00-19:00 10:00-16:00

BILKA: MANDAG-FREDAG 09:00-21:00 LØRDAG 08:00-17:00 Endnu bedre åbningstider hos BILKA fra 1. juni. Se mere på www.bilka.dk

17

ÅBNINGSTIDER SØNDAG CHECK ASTC.DK ELLER BILKA.DK

Se mere på www.astc.dk

Hobrovej 452 | 9200 Aalborg SV | Danmark Masser af SPECIALBUTIKKER og DANMARKS STØRSTE BILKA | 2300 GRATIS P-pladser - uden tidsbegrænsning for hele familien


Tag med Color Line fra Kristiansand til Hirtshals på godt 3 timer - 2 daglige afgange. Når du kommer i land, skal du blot køre 40 min., så er du i Aalborg. Find afgangene på colorline.no

18

Book Nordjylland online Nu kan du booke ferieoplevelser og ferieophold online – se mere på www.visitnordjylland.dk

VisitNordjylland.dk

-tid til at leve


TEMA NORDJYLLAND

KRISTIANSAND – HIRTSHALS 3 timer og 15 minutter

Fem minutters ferjetur fra Aalborg sentrum ligger øya Egholm, en naturperle av de sjeldne.

KRS-UBU12-58

Limfjordens lille perle SuperSpeeds beste danmarkstips! Bilpakke fra

345,- en vei

1 person og 1 personbil. Ekstra person kr 30,-, maks 5 personer. Begrenset antall plasser. Spesielle betingelser gjelder.

19

Skoleklasser reiser ofte til Egholm for å studere det rike plante- og dyrelivet både til vanns og på land.

– Lån en bysykkel, pakk piknikkurven og ta ferjen til Egholm. Å gå i land på den lille øya er som å komme til en helt annen verden; her er ro og fred, sier Cathrine Billund Kallehauge, ferieturismesjef hos VistAalborg. Egholm er 6 kvadratkilometer stor, og her bor rundt 60 personer. Øya er flat som en pannekake; det høyeste punktet er 1,5 meter over fjorden. Å sykle på øya er derfor perfekt, det er bare å følge den gule ruten så kommer du Egholm rundt. Ved ferjeleiet finner du et infohus med plansjer som forteller om øyas landskap og om dyre- og plantelivet. Egholm har flere sjeldne og truede planter. Egholm Strand ligger like ved ferjeleiet. Stranden er 250 meter lang og er tildelt det blå flagget. Det betyr at stranden tilfredstiller alle krav til renhet og sikkerhet. Ved ferjeleiet ligger også Restaurant Kronborg, et sommerspisested med en deilig meny.

Badeferie 4 personer i 2 netter fra kr

1 950,-

Prisen inkluderer båtreisen tur/ retur, 1 personbil og 2 netter. Priseksemplet er hentet fra feriesentrene Danland Nordsøen og Danland Fyrklit.

KORT-FERIE-KORTET 2 netter & entré til 14 attraksjoner Ferjeturen i seg selv er en opplevelse.

fra kr

3 920,-

Prisen inkluderer båtreisen tur/ retur, 1 personbil og 2 netter for 2 voksne og 2* barn under 14 år. *3 barn på feriesentrene.

I 1918 ble det åpnet en sommerrestaurant på Egholm. Restauranten brant i 1945, men ble bygd opp året etter - og er i dag et godt besøkt spisested.


TEMA NORDJYLLAND

Sommerbyer på toppen 1.

3. 4.

20

2.

1. Skagen I sommerbyen Skagen syder det av liv i handlegatene, langs de mange fortauskaféene og ved havnen. Byen har mye godt å by på for de matglade. Fiskerestaurantene i de røde pakkhusene på havna byr blant annet på solide lunsjretter til en rimelig pris. På ærverdige Brøndums Hotel i Anchersvej kan du innta et gourmetmåltid, mens du beundrer maleriene på veggene. Mange av kunstverkene er betaling fra fordums kunstnere som har bodd godt på hotellet.

www.lysetsland.dk

2. Frederikshavn En akkurat passe stor handelsby med mange trivelige butikker. I Søndergade finner du spennende spesialbutikker som selger ost, fisk og andre delikatesser. 22.-24. juni arrangeres Tordenskioldsdagene for 15. gang. En historisk 1700-talls festival der 1000 skuespillere og statister deltar. I området ved Kruttårnet vrimler det av soldater, fruentimmere og barn i 1700-talls drakter. Havnen fylles med imponerende seilskip, og med bulder og brak utkjemper soldater et mektig slag.

3. Hirtshals På vei til eller fra feriemodus, er det vel verdt å stoppe opp i Hirtshals. Med sin praktfulle utsikt over havet og sin nærhet til havna er gågata i Hirtshals helt spesiell. Nå er også gata renovert for mange millioner kroner, og flere nyetableringer gjør sentrum mer attraktiv for turister og fastboende. Nordeuropas største akvarium, Nordsøen Oceanarium, finner du også i Hirtshals. Her venter undersjøiske ekspedisjoner for hele familien. Lær om livet under vannoverflaten og møt seler, klumpfisk og stimer av andre spennende fisk.

4. Lønstrup Den vesle byen helt ute ved Vesterhavet har bare 550 innbyggere, men mye å by på for deg som er interessert i kunst og håndverk. Det gir ro i sjelen å rusle rundt i de mange verkstedene og galleriene. I Strandvejen ligger gullsmedverkstedet Holberg Smykker. Her blir de vakreste håndlagde smykker til i gull, sølv og edelstener. Og skulle kjærligheten blomstre litt ekstra i sommerferien er kanskje de unike gifteringene noe å se litt nærmere på? Frieriet kan du legge til Restaurant Villa Vest som byr på fantasifulle retter i verdensklasse og byens vakreste havutsikt.


De mange koselige byene i Nord-Jylland

viser seg fra sin aller beste side om sommeren.

Av Irene Hetlelid Svendsen

5.

8.

21

7. 6.

5. Sæby Sæby, også kalt Perlen ved havet, er en av Danmarks mest attraktive feriebyer med direkte adgang til den brede, barnevennlige stranden på Nordjyllands østkyst. Selv om Sæby er en liten by, er utvalget av restauranter og spillesteder stort. Du kan knapt gå gjennom byen uten at du hører svingende toner. Utestedet Lanternen byr på tradisjonell swing jazz i bakgården sommeren gjennom. Det arrangeres også konserter hver lørdag på Sæby Torv, mens de omkringliggende restauranter tilbyr uteservering.

6. Løkken Løkkens motto er: ”Løkken holder åpen, når Danmark har fri”. Alle de små, koselige butikkene har åpent alle dager, nesten fra soloppgang til solnedgang. Barna vil elske et besøk i Bolcheriet der du kan se hvordan drops med vakre mønstre og bokstaver blir til ved hjelp av tradisjonelt håndverk og rå muskelkraft, før de kuttes opp på 80 år gamle maskiner. Kanskje venter det en smakebit etter demonstrasjonen?

7. Hjørring Landsdelens gamle kulturhovedstad lokker med shopping, kaféliv og kulturelle opplevelser. Med den trivelige Stokbrogade i vest og handlesenteret Metropol i øst, har Hjørring alt hva et shopping-hjerte begjærer. Om du får lyst på åndelig føde venter to teatre, et verdenskjent bibliotek, samt en rekke museer og gallerier. Håndværkernes Hus i Hjørrings gamle bydel er et levende museum der gamle håndverkstradisjoner holdes i hevd. Her kan man blant annet se hvordan man dreier i tre, og hvordan smeden jobber.

8. Blokhus På nordvestkysten av Jylland ligger tettstedet Blokhus. Et yndet feriereisemål på grunn av de store sandstrendene med finkornet sand, lune klitter og friskt blått hav ut mot Jammerbukten. Men den vesle strandbyen byr også på mat og kultur. På restaurant Futten kan du nyte en god lunsj, akkompagnert av tradisjonell storband-jazz. Det populære arrangementet går av stabelen de fleste lørdager, året rundt.


SLAGTER WINTHER

TILBYDER ”Helg skinke”

Svine indre filet

Hel svine ydre filet

let saltede pr ½ kg

pr ½ kg

3-3.5 kg

19,95 39,95 Fransk brie

Kirsbærsovs

900-1000 g.

49,95 Kylling filet pr ½ kg.

24,95

500 ml.

199,95 Hjemmelavet salami m/peberkorn

9,95 59,95 900 g Pr. stk.

Serrano skinke taga 500 g.

89,95

Steff Houlberg

Opskåret Rullepølse, skinke eller hamburgerryg 400 g. pr. pakke. 39,95

TA´3 FOR

99,95

Vi har åbent til alle ankomster.

HIRTSHALS

Tilbud gælder frem til 1. juli 2012 og er i DKR.


Camping på øverste hylle Campingferie er en ferieform som passer spesielt godt for barnefamilier. Danske campingplasser tilbyr fasiliteter på øverste hylle. Av EIRIK VIGSNES

– Mange nordmenn kommer hit år etter år. I fjor hadde vi 2000 nordmenn

Campingferie er en fin ferieform – i Danmark er det mange flott plasser. (Foto: VisitDenmark)

som bodde hos oss. Vi setter stor pris på norske gjester, sier Dick Kooij ved Bunken Strand Camping i Aalbæk, en trestjernes campingplass som ligger like ved en barnevennelig sandstrand, like syd for Skagen. Bunken Strand Camping er en av Danmarks over 500 godkjente campingplasser. Mange av dem holder meget høy standard, plassene i Danmark regnes blant Europas beste. Her er to aktuelle nettsider for deg som tenker på camping i vårt naboland, sjekk www.topcamp.dk. Alle plassene som presenteres her er profesjonelt drevet og kan anbefales. www.camping.dk er også en god nettside for campinginteresserte; her er oversikt over mer enn 500 campingplasser og mer enn 300 severdigheter.

Med det lille ekstra Den tyske bilorganisasjonen ADAC, tilsvarende NAF, har i 2012 utnevnt seks danske campingplasser som Superplatzer Fire av dem på Jylland; det er Hvidbjerg Strand Camping i Blåvand, Jambo Feriepark i Saltum like ved Aalborg, Klim Strand Camping i Jammerbugten og Skiveren Camping som ligger mellom Hirtshals og Skagen. De to andre Superplatz-ene ligger på Fyn, det er Bøjden og Bøsøre camping. Disse seks plassene kan i følge ADAC skilte med en rekke fasiliteter utover det ordinære. For eksempel kan Klim Strand Camping ønske velkommen til en flott campingplass, men også til ny wellnessavdeling, et stort lekeland og et flott badeland. Danmark er med andre ord et godt sted for campere. Og i den forbindelse nevner vi at Color Line tilbyr rimelige billetter for de som reiser med bobil og campingvogn.

For en hver smak Campere er like forskjellige som alle andre turister, og det tar danskene hensyn til. Her er campingplasser for en hver smak; barnevennlige, fredelige, bynære og ungdomsvennlige. For eksempel passer Grenaa Strand Camping alle som er glad i å fiske. TopCamp Riis i Givskud er en barnevennlig campingplass med store lekeplasser og badeland. Her bor du nær både Løveparken og Legoland Billund Resort. TopCamp Henne Strand blir beskrevet som en super plass med massevis av aktiviteter. Ligger ved Vesterhavet i feriebyen Henne ikke langt fra Esbjerg. Like ved plassen; en 16 kilometer lang sandstrand. Kolding City Camp er et godt alternativ for de som vil bo sentralt, plassen ligger i selve byen og nær alle fasiliteter.

23

Bunken Strand  Camping Inspired  by  nature

øverst Det er bare en kort løpetur fra Bunken Strand Camping og ned til Kattegats barnevennlig sandstrand. Mange danske campingplasser ligger like ved sjøen og fine strender. (Foto: VisitDenmark) På Bunken Strand Camping kan du flytte inn i nomadetelt, yurter fra Mongolia.

Camping i  naturen  –  tæt  på  Skagen    Ønsker  du  at  være  ét  med  naturen   i  fredelige  omgivelser  tæt  på  Skagen?  Vil  du  udforske  naturen  på  egen   hånd?  Er  du  til  aktiv  ferie  med  lange  vandreture  på  stranden,  skovstier  og     Råbjerg  Miles  imponerende  sandmile?  Eller  hopper  du  op  på  en  cykel  med     kurs  mod  Skagen  eller  Vestkysten?  Så  besøg  Bunken  Strand  Camping  –   en  campingplads  med  en  stor  forkærlighed  til  naturen.    


HIRTSHALS SERVICE- & VELKOMSTCENTER DALSAGERVEJ 1 9850 HIRTSHALS

MØTEPUNKT

Her er det enkelt å stanse for å møte dem man reiser sammen med. Du må gjerne ta en lengre pause, det er ganske gratis. Hos oss kan du bruke ventetiden til å få bilen vasket og tanket. Vi har gunstige priser på drivstoff og vask.

Go’on Shop med dagligvarer, tobakk, vin, øl, gaveartikler

BUTIKK

Åpent alle dager fra kl. 6.30-22.00

Go’on-butikken har et stort utvalg av dagligvarer, snacks, vann, brus, øl, vin, brennevin og Lego. Vi leverer hver dag ferske brød, take away-mat og kaker fra vårt eget bakeri. Vi har rene og delikate toalettanlegg med badeavdeling og naturligvis lekerom for våre minste gjester.

Go’on Café Go’on Tankstasjon Bobil/buss - Parkering inkl. strøm, vann, badefasiliteter Møtepunkt for billister Tanktømming Værelser inkl. toalett og satelit-TV

VASKEHALL OG HØYTTRYKKSANLEGG

Hirtshals Turistbureau & Hirtshals Feriehusudlejning

24 Moderne vaskeanlegg med en av markedets beste vaskemaskiner. Vi nevner spesielt vårt vaskeprogram for biler som har skiboks – den behøver du ikke ta av!

1 km. til/fra Color Line, Fjord Line, Smyril Line. 1. rundkjøring, 2. avkjørsel H

ir

ts h al

s

VI FORHANDLER:

Color Line, Fjord Line, Smyril Line - 1 km

Aa

lbo

Løkke n

rg

KAFETERIA

Go’on kafeteriaen har et stort utvalg av god, gammeldags og hjemmelaget mat. Alle retter blir laget fra bunnen av i vårt eget kjøkken og alle kjøttvarer kommer fra den lokale Slagter Winther som nordmenn flest kjenner godt. Det er mulig å kjøpe frokost, lunsj og kveldsmat i kafeteriaen. Menyen er omfattende; franske hotdogs, burgere, barnemenyer, skinkeschnitzler og lekre entrecoter. Vi serverer dagens rett hver dag. Vi har også en stor SALATBAR med friske råvarer hver dag. Gå inn og studér menyen på www.goonhirtshals.dk.

N OG TA MED DENNE KUPONGE GO FÅ 25% RABATT PÅ LE

Transpor t

Express vask kun

29,-

Luksus vask kun

Go'on | Dalsagervej 1 | 9850 Hirtshals | tlf. 98 94 10 30 | www.goonhirtshals.dk | www.facebook.com/GoonHirtshals

HIRTSHALS TRAFIKCENTER

Center

149,-


Bilpakker til Danmark

Fjord Line Express

MS Bergensfjord

Reis i ekspressfart fra Kristiansand til vakre Danmark i sommer!

Reis med hele familien fra Bergen eller Stavanger til Hirtshals i sommer!

Bruk kun 2 timer og 15 minutter med Fjord Line Express fra Norge til Danmark. Vi tilbyr buffet, kafè og taxfree-butikk på båten.

Vi tilbyr god mat, underholdning og taxfreebutikk. Vel fremme kjører dere enkelt videre til deres destinasjon i Danmark eller i Europa.

Velkommen om bord!

Velkommen om bord!

Bilpakke fra

299,for en person, bil og sete - én vei

Bilpakke fra

1634,for fire personer, bil og lugar - én vei

Stavanger Kristiansand

Forbehold om trykkfeil.

Bergen

Hirtshals

Se info og bestill på fjordline.no eller ring 815 33 500 *Bilpakke: Prisen gjelder for fire pers. inkl. 4-sengs innv. lugar (I4), en personbil og skatter & avgifter. Tillegg for andre lugartyper. *Bilpakke: Prisen inkl. en personbil, 1 person, basic sete og skatter & avgifter. Tillegg pr. ekstra person kr. 30. Forbehold om trykkfeil.


26

Familiekarrusellen Solguden er Djurs Sommerlands store nyhet.

Nye opplevelser på Djursland Djursland er barnas eventyrlige rike, også i år har regionen masse spennende nyheter. Av Anne S. T. Johnsen

– Det skjer riktig mye nytt på Djursland. Dyreparkene utvides og

fornyes, vi har blant annet fått en hvitpelset verdenskjendis - isbjørnungen Siku som ble født i Skandinavisk Dyrepark i november. Djurs Sommerland kommer med to nyheter også denne sesongen; blant annet en familiekarusell, forteller Tine Bondo Hinrichsen, markedskoordinator ved Destinasjon Djursland. Djursland er omgitt av sjø på tre kanter, mulighetene for å bade i sjøen er med andre ord mange. Kjennetegn for strendene her er den hvite sanden og de lange grunnene. – Strendene er meget barnevennlige. På man-

ge av dem vaier det blå flagget som forteller at vannet er rent, sier Bondo Hinrichsen. Grenaa Strand, for eksempel, er en sju kilometer lang sandstrand, og er en av Danmarks beste. Fra stranden her, om du ser godt etter, kan du ane Danmarks største havmøllepark som ligger mellom Grenaa og øya Anholt. Vil du ikke ta turen til havs for å se de store havmøllene, kan du stikke innom havmølleparkens besøkssenter med interaktiv utstilling. Senteret ligger på utsiden av Kattegatcentret. Ikke langt fra stranden ligger Grenaa by, Djurslands største by med over 200 spesialbutikker, gode spisesteder og deilig iskrem. Den andre store byen på Djursland er Ebeltoft, en

sjarmerende handelsby med brosteinsgater, bindingsverkshus og stokkroser som klatrer oppetter murveggene. Ønsker du sydlandsk stemning? I Ebeltofts havnefront ligger en strandbar, et møtested for hele familien . Her kan du slappe av, spille volleyball, danse zumba og mye mer. Baren åpnet i fjor sommer og har så langt vært en suksess. – Nationalpark Mols Bjerge er også verd et besøk. Start turen på et av våre to besøkssentre som forteller om nasjonalparken, råder Bondo Hinrichsen. Vil du vite mer om nyheter på Djursland: www.visitdjursland.com


Svøm med haiene På Kattegatcentret i Grenaa kan du dykke og svømme sammen med store, grå haier med sylskarpe tenner. Rundt deg svømmer ål, torsk og andre fisk. Dette er bare litt av det du kan oppleve ved Danmarks eneste haisenter. Her er alt fra små harmløse haier til de største og mest skremmende. Sandtigerhaien på over 200 kilo, er den største, men her er også revhaier, skjegghaier, sitronhaier og elegante pilrokker. Du kan komme i nærkontakt med disse også uten å dykke. Bare noen få centimeter skiller deg og haiene om du tar turen gjennom glasstunellen. Nytt i år er opplevelsessonen, ”Havet i maven”. Her handler det om alt som skjer med fisken fra den fanges i havet til den serveres på middagsbordet. Her er til og med en virtuell restaurant hvor du kan bestille lekre fiskeretter. Mulighetene er mange både ute og inne på Kattegatcentret; barn og voksne kan se selene bli matet, de kan være med på krabbefangst eller lære om havdyr og fisk av Doktor Knivskarp. Morsomme er også de store gjennomsiktige ballene, Funnballz. I disse kan man løpe inne i ballen ute på vannet.

27

Sjarmerende isbjørnunge

Varanen Konrad

Hylende morsomt

Djursland er kjent for alle sine parker med imponerende anlegg og mye tumleplass til dyrene; Ree Park Ebeltoft Safari og Skandinavisk Dyrepark kan nevnes. En av nyhetene i Skandinavisk Dyrepark har allerede smeltet hjerter verden over; det er lille Siku. Isbjørnungen ble født i parken 22. november i fjor. Moren til det lille hvite nøstet var ikke begeistret for babyen, og Siku er blitt oppfostret hos dyreparkdirektør Frank Vigh-Larsen. Lille Siku har nå egen Facebook-side, og her kan du se en rekke sjarmerende bilder og film av yndlingen. Siku blir ikke den enste isbjørnen i parken, her er et stort anlegg både for isbjørner og brunbjørner. Dyreparken er på hele 45.000 kvadratmeter, og her er bare skandinaviske dyr. Stiller du deg utenfor det nye leopardanlegget i Ree Park Ebeltoft Safari, kan du se de sjeldne nordkinesiske leopardene rett i øynene. Parken har laget et helt spesielt anlegg for leopardene, det er det første i sitt slag i Skandinavia. En safaritur i parken er en opplevelse; du kjøre gjennom fem verdensdeler og vil garantert møte på eksotiske dyr underveis. Og kanskje ser du løvungene som ble født på julaften i fjor.

Randers Regnskov har nå bygd et stort utendørs lekeområde, det har fått navnet DanmarksParken. Det åpner til sankthans. Nykommeren, en fire år gammel komodovaran, har nå funnet seg godt til rette i Randers. Slike varaner fascinerer folk verden over, først og fremst på grunn av spyttet de dreper byttet sitt med. Men også på grunn av størrelsen, de kan bli tre meter lange og veie opp til 165 kilo. Dette er verdens største øgle. I Randers Regnskov får du for øvrig en dyrehageopplevelse utenom det vanlige. Her går du på jungelstier omgitt av frittgående dovendyr, aper og skilpadder. I parken ligger regnskogens tre kontinenter; Asia, Afrika og Sør-Amerika. Til sammen er det 450 forskjellige tropiske planter og 250 dyrearter i Randers Regnskov.

Et besøk i Djurs Sommerland er mer enn morsomt; det er med skrekkblandet fryd man suser av gårde i parkens vannrutsjebane. En tur i Piraten, som er Danmarks hurtigste rutsjebane, gir også et kick. Piraten er 32 meter høy, har en hastighet på 90 kilometer i timen og er flere ganger kåret til en av verdens aller beste. I Djurs Sommerland finner man også Europas største Water Coaster, Skattøen, parkens nyinvestering i fjor. Banen har en fart på 70 kilometer i timen like før den dropper deg 22 meter ned i vannet med sprut og plask. Også i år har parken nyheter; Solguden og Buffalo Bumper Cars i Cowboy og Indianerland. Solguden er en familiekarusell i Mexicoland, en tur i denne gir også sug i magen og vann i håret, mens hele familien kan konkurrere mot hverandre i morsomme Buffalo Bumper Cars. Vil du ha mer vann i håret? Djurs Sommerland har et kjempestort utendørs badeland.


Ta’ på besøg i Randers Regnskov Beliggende i Randers og kun et stenkast fra Djursland, der ligger Randers Regnskov.

Djursland er oplevelser midt i Danmarks smukke natur. Bølgerne skyller blidt ind på børnevenlige strande, vinden suser i Nationalpark Mols Bjerge, og historien lever i Den 23/6 in dvies Danm arksParken en kæmpe , udendørs u dstilling m plads til hyg ed ge og leg.

købstaden Ebeltoft. Og på himlen samler stjernerne sig over internationale anerkendte attraktioner som Djurs Sommerland og Randers Regnskov.

På Danmarks naturskønne

Vidste du, at…

...fugle har givet inspiration til udviklingen af én af verdens første ”flyvemaskiner”?

næse er der tid til at sætte børnene i centrum, tid til at opleve naturens glæder og tid til aktive oplevelser. Og du kan besøge museer, overnatte, shoppe og meget mere hele året. Læs mere om en halvø, der er

Oplev verdens sidste nulevende dinosaur, kæmpeøglen fra Komodo.

Nu får du endnu flere oplevelser med din sæsonbillet. Du får fri adgang til alle aktiviteter i hele 2012.  

NYHED 201

2 www.makers.dk

helt fuld af muligheder på www.visitdjursland.com

w w w. r e g n s ko v e n . d k


Ferjeklar Color Line og Fjord Line ser fram til en travel sommer.

Av Anne S. T. Johnsen

SuperSpeed1 SuperSpeed1 kan ta nesten 2400 gjester og har plass til 764 biler. Reisetiden fra Kristiansand til Hirtshals er 3 timer og 15 minutter. Skipet har en servicefart på 27 knop. Superspeed1 er 211 meter lang og 26 meter bred.

Fjord Cat Fjord Cat tar 676 passasjerer og 180 personbiler og 4 busser. Reisetiden fra Kristiansand til Hirtshals er 2 timer og 15 minutter. Skipets normal fart er 35 knop. Fjord Cat er 91,3 meter lang og 26 meter bred.

Begge rederiene melder om gode booking-tall.

– Vi er veldig godt fornøyd så langt. I sommer handler det mye om turer til Legoland og andre badeland og Kort-ferie-kortet som gir adgang til Danmarks mest populære attraksjoner. Mange har bestilt bilpakker, og sommeren er også tid for dagsturer, det vet vi av erfaring, forteller Nina Moland Andersen, salgs- og markedssjef hos Color Line Kristiansand. Color Lines SuperSpeed1, som seiler mellom Kristiansand og Hirtshals, har nylig vært i dokk for oppgraderinger. – Vi har blant annet bygd om restauranten Catch Me If You Can slik at vi kan ta i mot 36 flere gjester her, dermed er det plass til cirka 400. I tillegg kan vi ønske velkommen til en ny vinavdeling i butikken; bedre utvalg og finere utstilling, forteller Moland Andersen. I sommer vil SuperSpeed1 ha to daglige avganger fra Kristiansand og Hirtshals, akkurat som i fjor sommer. I juni, juli og august 2011 reiste nærmere en halv million personer med SuperSpeed1 mellom Kristiansand og Hirtshals. Dette var en økning på 15.000 fra året før, og så langt lover tallene for 2012 enda bedre.

Starter torsdag Fjord Line starter sine sommerseilinger fra Kristiansand 24. mai og holder på fram til 2. september. – Vi gleder oss til å komme i gang med seilingene. Dette er den sjette sesongen for Fjord Cat på denne strekningen, og vi skal ha opp til tre daglige avganger i sommer, forteller Atle Woxholt,

kommersiell sjef for Fjord Line Expresslinjen. Woxholt har forventninger til at sommeren blir svært bra, men siden sesongen er atskilling kortere i år enn i fjor, blir nok ikke passasjertallet fra 2011 slått. I fjor sommer seilte Fjord Cat fra 14. april til 18. september.

Også om bord på Fjord Cat er det gjort enkelte endringer, blant annet er alle setene trukket om og gir innredningen et løft. Nytt i år er at Fjord Line selger pakketurer fra Kristiansand som inkluderer overfart og opphold på feriesenter.

Hotel Aalborg Sømandshjem - et familievennlig hotell! I hjemmekoselig og hyggelig atmosfære kan hele familien overnatte til fornuftige priser. Hotellet ligger:

• rett ved Limfjorden • 5 minutters gange fra gågatene i Aalborg sentrum • overfor kulturcenter Nordkraft og det kommende Musikkens Hus • 15 minutters gange fra den livlige Jomfru Ane Gade • 700 m fra Aalborghus slot fra det 16. århundre • lett tilgjengelig fra motorveisavkjøringer • gratis parkering foran hotellet 55 moderne rom med bl.a. toalett, bad, kabel-tv og gratis adgang til trådløst internett. Muligheter for å spille bordtennis og billard, samt å benytte fitnessrom, sauna og solarium i underetasjen.

Hotel Aalborg Sømandshjem er døgnåpent, og gleder seg til å ønske dere velkommen. Aalborg Sømandshjem • Østerbro 27, 9000 Aalborg Tlf.: 98 12 19 00 • info@hotel-aalborg.com • www.hotel-aalborg.com

31


Stavanger/Larvik

Sommerferien i Danmark 3 dejlige overnatningssteder med havet som nabo

Oslo

Hirtshals •

• Frederikshavn

• Aalborg

1 Tambohus 2 Struer 3 Aarhus

4 dages kroferie

• 3 x overnatning i dobbeltværelse. • 3 x lækker morgenbuffet. • 3 x 2-retters middag. Pris pr. person i dobbeltværelse fra

DKK 1590,Tillæg i juli og august måned pris pr. person DKK 150,-

Traditionen tro byder vi hver søndag og onsdag fra sidst i juni til sidst i august på vores lækre fiskebuffet med mange hjemmelavede specialiteter.

Tambohus Kro direkte ved Limfjorden Tambohus Kro er beliggende i et sandt naturparadis i Nordvestjylland blot et stenkast fra Limfjorden og tæt på Vesterhavet. Tambohus Kro er kendt viden om for sit gode køkken, venlige betjening og hyggelige restaurant med en enestående smuk udsigt over Limfjorden og Jegindø. Tambohus Kro er det ideelle sted for golf-, vandre-, cykel- og kajakferie. Tambohus Kro, Thyholm, Tambogade 37, T. 97 87 53 00, tambohus@tambohus.dk, www.tambohus.dk

Gourmetophold

• 2 x overnatning i dejligt dobbeltværelse med Bang & Olufsen TV og telefon. • 2 x dejlig stor morgenbuffet. • 1 x lækker 3-retters gourmetmenu med kaffe eller the på anden dagen. Pris pr. person i delt dobbeltværelse

DKK 995,-

2-retters menu på ankomstdagen kan tilkøbes pris pr. pers. DKK 195,-

Sommertilbud

Grand Hotel i Bang & Olufsens Byen Struer Grand Hotel Struer ligger på gågaden i Limfjordsbyen Struer kun 50 meter fra havnen. Hotellet tilbyder 70 dejlige værelser, Schous Brasserie & Bar som ligger ud mod gågaden og med kig til havnen. Her kan man nyde en lækker middag med efterfølgende kaffe og cognac i loungen og slutte af med en gå tur på Limfjordens største lystbådehavn. Nordvestjylland byder på mange spændende attraktioner såsom Hjerl Hede, Jesperhus blomsterpark, Kystcentret og Jyllandsakvariet i Thyborøn, klosterheden Plantage med bævere samt Vesterhavet og Limfjorden. Hotellet har green fee aftaler med 16 golfbaner i Nord og Vestjylland.

1 x overnatning for 2 personer inkl. morgenbuffet. Pris pr. værelse fra

DKK 695,Gælder juli og august.

Grand Hotel Struer, Østergade 24, Struer, T. 97 85 04 00, sgh@struergrandhotel.dk, www.struergrandhotel.dk

3 dages miniferie i Sommerferien i Aarhus • 2 x overnatning i dejligt dobbeltværelse med design møbler, B&O og Hästens senge. • 2 x stor morgenbuffet med økologiske produkter, røræg, bacon og pølser. • Billet til Aros, hvor man kan opleve ”Your Rainbow Panorama” af Olafur Eliasson. • En lækker 3-retters middag på Det Nordiske Spisehus, Restaurant Seafood eller Restaurant Carlton. Pris pr. person i delt dobbeltværelse

Design, kunst & gourmet i Danmarks 2. største by Aarhus Sommerferie i Aarhus centrum - oplev Aros, nyd en lækker 3-retters middag på Det Nordiske Spisehus, Restaurant Seafood ved Marselisborg lystbådehavn eller på Restaurant Carlton fransk brasserie i Aarhus’ latinerkvarter, shopping på Støget eller i Bruun’s, Den gamle by og Tivoli friheden - Alt dette finder du indenfor 10 minutters gang fra vores dejlige Design Hotel. Her på Hotellet sover du i dejlige Hästens senge. Nyd en dejlig miniferie i sommerferien på hotel i Aarhus City. City Hotel Oasia, Kriegersvej 27, Aarhus C, www.hoteloasia.dk – Book online eller pr. telefon 87 32 37 15.

DKK 1295,Gælder juli og august.

Tillæg pr. person i delt design værelse kr. 100,-


Udsigt til 27 fristende fairways – pak gOlfbaggen

Herlige ferIeoPleVelSer

på vibOrg-egnen

Viborg Golfklub, www.viborggolfklub.dk Proark Golf Plus Hjarbæk fjord, www.proarkgolf.dk Tange Sø Golf Klub www.tangegolf.dk Alle baner ligger naturskønt ved fjord og sø. Vælg selv - prøv alle tre baner eller kombiner. Tilbuddet købes direkte hos de tre baner.

Juli 2012

3 golfbaner dkk

495,-

palads Hotel til sOmmerpris - 25/6 - 5/8 overnatning inkl. morgenmad, 2 voksne i dobbeltværelse

dkk 725 pr. nat / dkk 2.000 for 3 nætter www.hotelpalads.dk

en levende HistOriebOg

Tag med på en af de mange byvandringer med Viborgs dygtige guider og hør den interessante historie om Viborg som det hellige bjerg, kongehyldningsby i mere end 600 år, reformationens vugge og oplev de middelalderlige huse. Du kan også få en rundvisning i Viborg Domkirke, hvor du kan se og høre om Joakim Skovgaards kalkmalerier, der illustrerer hele bibelhistorien. Tag med på de faste sommerture, 1,5 times rundvisning eller byvandring, som koster DKK 30 pr. person + entré til Viborg Domkirke på DKK 10 pr. person. Se datoerne for byvandringerne på www.visitviborg.dk. rundvisning i Viborg Domkirke hver tirsdag og torsdag kl. 13.00 i juli og august.

Oplev vibOrg fra søsiden

På en sejltur med det gode skib, “Margrethe I”, på Viborg-søerne kan du se de flotte bygninger og Viborg Domkirke, der majestætisk troner på bakken. Mærk det friske pust og nyd synet til de grønne områder langs søerne. Sejlturen tager en time og koster DKK 50 for voksne og DKK 30 for børn. afgang fra brOen ved gOlf salOnen: 17. 5. - 22.6. Kl. 14.00 23.6. - 12.8. Kl. 12.45, 14.00 & 15.15. 13.8. - 31.8. Kl. 14.00 & 15.15

VisitViborg | Nytorv 9 - 8800 Viborg | Tlf. +45 87 87 88 88 | info@visitviborg.dk | www.visitiviborg.dk Skagerak_posten_196x128,5.indd 1

Kvalitet og nydelse i Danmark

Norsminde – dansk idyl og uspoleret natur. Her ligger en hyggelig dansk kro fra 1693, der forkæler alle rejsende. Kun 15 min. fra Jyllands ’hovedstad’ – Aarhus. En uspoleret perle med brasseri, gourmetrestaurant, åben vinkælder, nyrenoverede værelser og B&B. Nomineret til Danmarks Bedste Bo & Spise adresse i 2006 & 2012. Tildelt 3 stjerner i Den Danske Spiseguide samt topkarakter for vinkortet der også har 2 glas hos Wine Spectator.

Norsminde Kro | Gl. Krovej 2 | 8300 Odder | Tlf: 86932444 | www.norsminde-kro.dk

07/05/12 14.16


restauranter

Krydrer maten med røverhistorier

Restaurant Røverstuen i Rebild, like ved Rold Skov, serverer dansk gourmetmat. Eierne, brødrene Peter og Morten Schnefeld, har en spesiell kjærlighet for god mat og vin, men vertskapet er også opptatt av å servere gode historier og gi gjestene musikalske opplevelser. Restaurantanmeldere roser Røverstuen, hvor du blant annet kan nyte en røvermeny, en tre retters, til under 300 kroner. Her serveres både fisk og kjøtt, alle rettene lages av lokale råvarer. Restauranten har fire lokaler med plass til 375 gjester. www.roeverstuen.dk

Mat på landsbygda

15 kilometer sør for Aarhus ligger ærverdige Norsminde Kro som er mer enn 300 år gammel. Her er et brasseri, men også en fin restaurant. Et besøk vil garantert gi en god opplevelse. Eierne selv kaller det en slow-food-restaurant, her skal en seksretters med vin til nytes. Til Norsminde Kro drar du når du skal ha et langt og avslappende måltid. Det er også verdt å merke seg at kroen har et skattekammer i kjelleren – her er det nærmere 500 ulike viner. Det er også fint å overnatte på kroen. www.norsminde-kro.dk

34

Den Fede Ælling

En flytende kafé og fjordbar som ligger fortøyd like ved Limfjordsbroen i Aalborg. Om bord på husbåten kan du nyte en kald øl, vin og mineralvann, til en enkel, men god meny. Rettene er laget av lokale råvarer. Her serveres blant annet burgere, salater og supper for like over hundre danske kroner. Fra båtens terrasse er det en fantastisk utsikt over fjorden. www.denfedeaelling.dk

Hagemøbler fra Sika Design som er en av Erling Christensen Møblers bestselger. Leveres i sort, grått, hvitt og brunt.

Dansk utedesign Flott dansk design, god kvalitet, flott dansk design og så godt som vedlikeholdsfritt - slik vil vi ha det utendørs i år. Hos Erling Christensen Møbler i Danmark er utvalget av hagemøbler stort; alt fra enkle stoler til store sittegrupper. I den store møbelbutikken er det utemøbler fra flere leverandører og i mange prisklasser. De fleste møblene er laget av materialet polyrotting, også kalt kunstrotting. Dette er møbler som tåler all slags vær, og gjerne kan overvintre utendørs. Men hos møbelforhandleren er det også fargerike kafésett med små bord laget av stål og passer perfekt for små uteområder. Her er bord i plast som ser ut som teak og her er tradisjonelle tremøbler. Erling Christensen Møbler ligger i Sindal, kun en halv times kjøretur fra ferjekaia i Hirtshals.

Ferie i Danmark

Grilling på terrassen

I sommer blir det BBQ-grilling servert med god musikk på terrassen til Skærbæk Fritidscenter. Det er kokken på senterets restaurant, Staffeli, som står for kokkeleringen utendørs. Velger du å være innendørs; hos Staffeli serveres alt fra enkle danske retter til gourmetmat laget av lokale råvarer. www.kursus-fritidscenter.dk

Ophold i dejligt feriehus for hele familien med adgang til masser af aktiviteter.

Gratis entré for senterets gjester til badeland, fit- TILBUD: 4 overnatninger i juni nessenteret og aktivitetshallene. Bo i moderne feriehus med alle faciliteter. DKK Senteret har bowlingbaner, fitnessenter, aktivitetshaller, lekeland, tennisbaner, kafé, restaurant og utendørs lekeplass. Strand, by, gokartsenter og golfbaner ligger like ved feriesenteret.

2.815,-

KØD TIL GRILLEN STARTER HOS

hos SKÆRBÆK Book din ferie på colorline.no eller direkte nter.dk idsce s-frit kursu Fritidscenter. Se mere på

HIRTSHALS ÅBENT ALLE UGENS DAGE KL. 8.00-20.30

SKÆRBÆK. Fritidscenter

Storegade 46 DK- 6780 Skærbæk Tlf. + 0045 74 75 19 70 .

kursus-fritidscenter.dk


LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, the Minifigure and LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. 2011 The LEGO Group. Lalandia is a registeret trademark.

35

LALANDIA® i Billund & 1 dag i LEGOLAND® 4-personers feriehus, 2 netter fra kr

5 385,-

Prisen inkluderer båtreisen tur/retur, overnattinger i Lalandia Feriehus, 1 personbil og 1 dag i LEGOLAND®. Kampanjetilbudet gjelder i mai, juni, juli og august.

colorline.no • 810 00 811

Kampanjetil b

udet utvide s!

Bestill inne n 31. mai - få 2 dag er i LEGOLA ND ®


Å være i vinden Strender, vind, hav og bølger inviterer til fartsfylte aktiviteter. Av Anne S. T. Johnsen

– Danske strender er et mekka for alle

36

som liker å leke i vinden, sier Ulla Andersen ved Thy Turistbyrå. Fartsglade turister kan more seg med surfing, strandkiting eller leke med drager. Mulighetene er der, nesten over alt.

Surfeparadis Danske strender er lekeplasser for surfere; for vind, wave, kite, padlesurfing og paragliding. Med en gjennomsnittshastighet på 9 meter i sekundet er vestlige Nordjylland det stedet det blåser mest i Europa.

– Helt fra Hanstholm i nord til Krig Vig i sør er det fantastiske surfeforhold, enten du er barn eller voksen, amatør eller profesjonell. Thy-kysten er kjent over hele verden for surfeforholdene, vi har kalt vårt område i Thy for Cold Hawaii, forteller Andersen. Nybegynnere kan også leke seg på bølgene langs Thy-kysten, men det beste stedet for de som ikke har surfet mye er Limfjorden rundt Nibe.

Strandseiling Tar du turen sørover til Rømø og Fanøs brede strender, er det gode muligheter for adrenalinkick. På Rømøs strand, som er Nord-Europas bredeste, suser fargerike landseiler av gårde i vill fart. Avstanden mellom klitterne og havet er flere steder fire kilometer, så de vågale landseilerene, blokartere som danskene kaller de, har god plass. Og det går radig unna, de kan suse av gårde i 70 kilometer i timen. Blokartene har tre hjul, seil og snorer som styremekanismer. De minner om seilskip. Det er snoren som bestemmer hastigheten, jo strammere snor, desto høyere fart. Kitebuggy er et alternativ til blokart. Dette er også en trehjulet sak, men her styres det hele med føttene og du drives fremover av fallskjermen som holdes i hendene.

Vestkysten er et paradise for surfere; her fra Vorupør Strand i Thy. (foto: Visit

Fargerike drager

Vinden tar raskt tak i dragene på danske strender.

De brede strendene innbyr også til drageflyging. Og himmelen over Fanøs strender fylles ofte opp av fargerike skapninger. Fanø er kjent som drage-øya. Her samles drageentusiaster fra hele Europa. Mange tilskuere setter seg godt til rette i campingstolene og nyter synet av de fargerike dragene, noe av dem er opp til 25 meter lange.

En tur i blokart på en av Danmarks mange brede strender er en opplevelse. (foto: Visit Denmark)

– Drageflyging er en deilig aktivitet for hele familien, sier Poul Therkelsen, turistsjef på Fanø. Og påstår at det er noe eget med å være i vinden i Danmark.


37

t Thy)

Det er fargerikt og vakkert når dragene flyr over knallblå himler. Her fra drageflyging på Rindby Strand på Fanø. (foto: Visit Denmark)

Paragliding over de danske strender gir frihetsfølelse. (foto: Visit Denmark)


Pingvinene i Penguin Bay i Legoland lever både over og under vann, og har så langt blitt tatt godt i mot av publikum. (Foto: Legoland).

Nytt land i Legoland Polar Land er årets nyhet i Legoland. Mottakelsen har vært varm. Av ole alexandersen Foto Kjell Inge Søreide

X-plorer, rutsjebanen i Polar land, ble godt mottatt under åpningen. En tur med banen har blant annet et fem meters fall og så havner du i isbjørnens hule. (Foto: Legoland).

Xtreme Raceres er for de vågale.

38

– Dette er den villeste opplevelsen Legoland noen sinne har bygd. De som har vært her er superfornøyde, forteller Jonas Søndergård, pressesjef i Legoland. I Polar Land tar du snøbriller på og går om bord i en seilende snøscooter. – Scooterturen er en oppdagelsestur blant ville polardyr og levende pingviner. I Polar Land har vi nemlig en koloni av pingviner som bor i Pingvin Bay. Fra Pingvinene forsetter turen mot isbjørnhulen. Du bør holde deg godt fast. Du blir nå nemlig med på en rasende rask rutsjebanetur, under og gjennom isfjell og etter fem meters fritt fall havner du rett i isbjørnens hule. – Det er bare å glede seg, sier Søndergård. Nye Polar Land er en viktig nyervervelse i Danmarks største fornøyelsespark, som vokser for hvert år. Piratland har vært en suksess siden åpningen for et par år siden. Her kan du være med på vannkrig mellom skipene. En reise med Xtreme Raceres, som du finner i Adventureland, er for de vågale. – Den er hylende morsom, sier pressesjefen. Men fortsatt er en rolig tur gjennom Miniland, landet med miniatyrbyer bygd opp av lego, svært populær. – Miniland er hjertet av Legoland, og favoritten for mange av våre gjester, sier Søndergård.

Vannkrigen mellom piratskipene engasjerer både barn og voksne.

Legoland Billund Resort Legoland er bygd opp av mer enn 50 millioner legoklosser. Hvert år besøker om lag 1,7 millioner mennesker parken. Vegg i vegg med Legoland ligger Lalandia, en miniby med badeland, sportshall, store lekeområder, minigolfbaner, restauranter og butikker – alt under tak. Badelandet alene er på over 10.000 kvadratmeter. Kort kjøretur fra Legoland ligger Løveparken Givskud Zoo. Her kan du kjøre rundt i egen bil og treffe på nesehorn, gorillaer, giraffer og selvsagt løver. Feriehus med sengeplass fra fire til 10 personer ligger tett ved Legoland. Det er også mulig å overnatte på det barnevennlige hotellet, Hotel Legoland.

Miniland er hjertet i Legoland – landet som er bygd opp av mange millioner legoklosser er like populært i dag som da Legoland åpnet i 1968.


KRISTIANSAND – HIRTSHALS 3 timer og 15 minutter

QUIZQUIZQUIZ TEST DINE KUNNSKAPER OG VINN BILPAKKER FRA KRISTIANSAND/STAVANGER TIL HIRTSHALS

1. Hvem er Siku? 2. Hvor ligger Egholm?

KRS-UBU12-63

3. Hvor ligger Tambohus Kro? 4.

Hva kaller danskene dette kjøretøyet?

5. Hvem er tildelt 3 stjerner i Den Danske Spiseguide? 6. Hvor mange rom har Hotel Aalborg Sømandshjem? 7.

Hvor er dette?

8. Hvor mange butikker har Friis Shoppingcenter? 9. Hva koster Serrano-skinke hos Slagter Winther? 10. Hvor mange meter er Fjord Cat og SuperSpeed1 til sammen?

Sommerspesial -

Byferie for 2 Ta med kjæresten eller en venn og få den gode feriefølelsen i en hyggelig by. Velg mellom 9 byer i Danmark og Tyskland.

fra kr

2 290,-

Ekstra natt for 2 personer fra kr 770,-

Prisen inkluderer båtreisen tur/retur, 1 personbil og 2 sammenhengende netter med frokost for 2 personer. Gjelder ikke enkeltrom. Reiseperiode 12.06.-25.08.2012.

[ INNSENDER ] NAVN: ��������������������������������������������������������������� ADRESSE:  ����������������������������������������������������������� POSTNUMMER/-STED: ������������������������������������������������

[ KONKURRANSE ]

› Merk konvolutten «Skagerrakposten» og send svarene til Mediepartner AS, Vesterveien 3, 4613 Kristiansand innen 10. juni.

› Svarene kan også sendes til quiz@skagerrakposten.no › 5 vinnere får en BILPAKKE tur/retur for fem personer og en personbil fra

Kristiansand til Hirtshals med Color Line. 20 vinnere får dagstur for to personer fra Kristiansand til Hirtshals med Color Line. › 5 vinnere får en BILPAKKE tur/retur for fem personer og en personbil fra Kristiansand til Hirtshals eller Stavanger til Hirtshals med Fjord Line. Og 5 vinnere får minicruise for to personer i 2-sengs innvendig lugar fra Stavanger til Hirtshals eller dagstur fra Kristiansand til Hirtshals med Fjord Line (uten bil).

[ VINNERNE AV QUIZEN I FORRIGE UTGAVE ] BILPAKKE TUR/RETUR Fjord Line fra Kristiansand eller Stavanger Terje Olstad, Kristiansand Jan Idsal, Stavanger Inger Vrånes Salvesen, Kristiansand Morten Nordhus, Stavanger Jan P. Langolf, Hundvåg BILPAKKE tur/retur med Color Line fra Kristiansand Jan Mollestad, Kristiansand Dag Åge Krogedal, Klepp Terje Bøe Larsen, Sandnes Sonja Knutsen, Arendal Svend Grundekjøn, Kristiansand JunWen Chan, Sandnes Tone Helen Gustavsen, Brennåsen Jannicke Mathisen, Risør

Anne Grete Vetnes, Mandal Anne Nygaard, Nærbø Sverre Håland, Lyngdal Siv Mari Birkeland, Lyngdal Åse Frøysnes, Kristiansand Knut Fosselie, Holum Else Marie Fosse, Flekkefjord Karina Baltzer, Færvik Elin Løvfold, Arendal Sheila B. Slaattebræk, Hafrsfjord Ingebjørg Sevheim, Stavanger Karin M. H. Barken, Kristiansand Anne Kristin Sunde, Mandal Ingrid Garborg, Orre Geir Fjellaker, Hafrsjord Stina Johannessen, Sandnes Tove O. Friestad, Egersund

39


Aktiviteter, wellness, kultur, noget for børn, shopping - du har det hele lige uden for døren.

Kolding Byferie

fuld af oplevelser Bo i egen lejlighed i vores dejlige børnevenlige feriecenter, hvor der er fri adgang til lækker subtropisk badeland og fitness. Kolding Byferie ligger midt i Kolding by, der byder på masser af oplevelser og shopping. Legoland®, Givskud Zoo, Tyskland, Århus og Odense ligger omkring en times kørsel væk. Book allerede nu på www.kolding-byferie.dk, eller skriv til os på ferie@kolding-byferie.dk, I kan også ringe på +4575541800 n Fri adgang til subtropisk badeland n Fri adgang til fitness n Gratis trådløst internet n Inkl. el, vand, varme og slutrengøring

Du får

20% ing ved book juni . inden 15

Bestil nu på +45 75541800 og læs mere på www.kolding-byferie.dk

Skagerrakposten mai 2012  

Sol og sommer, vann og badeland trekker hundretusener av nordmenn til Danmark. Vandslangen i Fårup er et av reisemålene

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you