Page 1

Nr. 1 / mars 12

ANNONSEBILAG FRA MEDIEHUSET FÆDRELANDSVENNEN

Setesdal 210 km med opplevelser

Skandinavias feteste actioncamp til Evje side 14

Ny kraftutbygging gir vekst i Bykle side 16

Reddende engler Tradisjonen tro samler Røde Kors Hjelpekorps også i år inn penger til påskeberedskapen. Bilistene som blir stoppet av de røde englene, oppfordres til å kjøre forsiktig og til å vise fjellvett når de kommer til hytta. Og så får de en gavepose. SIDE 10


2

Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE Lakkenstova er en selvbetjent hytte, det betyr at her er proviant, og sengeplass til 36 personer. Hytta er nylig ombygd og renovert. Den ligger en flott skitur fra parkeringsplassen ved skisenteret på Ljosland, turen på sju kilometer tar rundt to timer. Her er oppkjørte løyper og fint å gå. Mange går tur/retur. Lakkenstova ligger 845 meter over havet, og det er flott å ta turen fra hytta til toppene omkring, blant annet til Skori. Fra Lakkenstova kan du også gå videre til Kvinen, Josphsbu, Gaukhei og Tjønndalen. Det lengste strekket er fra Lakkenstova til Kvinen. Løypene er ikke kvistet fra Lakkenstova, men fra Ljosland og over Langevatn og nordover. (Alle foto: DNT Sør).

Fra hytte til hytte Vårdagene i mars gjør at det spøker for påskeføret flere steder i Setesdalsheiene, men fortsatt er det mulig å gå fra hytte til hytte.

Tjønndalen, en ubetjent hytte med sengeplass til åtte personer. Tjønndalen ligger cirka 700 meter over havet mellom Langeid og Gaukhei. Hytta var ferdig renovert i 2008. – Det er en fin tur fra parkeringsplassen på Langeid og inn til hytta. Her går du på kjerrevei, og behøver ikke krysse vann. Strekket egner seg som dagstur, men det er hyggelig med en overnatting på den koselige, lille hytta. Fra Tjønndalen kan du ta turen videre til Gaukhei, Josephsbu, Kvinen og Lakkenstova. Det er cirka fem kilometer fra Langeid til Tjønndalen.

Setesdal ANNONSEBILAG FRA:

– Vi har fått inn melding om en del overvann rundt Bossbu. Men blir det snø og noen kuldegrader i uka før påske, ser det lovende ut likevel. Uansett; det er fullt mulig å ta turer blant annet fra Brokke og vestover eller turer fra Ljosland, Langeid og Hovden, sier Mie Kaasa, hytte- og løypeansvarlig hos DNT (Den Norske Turistforening) Sør.

kroner for ungdom og 195 for voksne. Maten kommer selvsagt i tillegg. – Vi anbefaler alle å bli medlemmer hos oss. Jeg oppfordrer også alle som skal på tur i påsken komme innom oss for en prat om løypenett og informasjon om snøforholdene, sier Kaasa.

– Setesdalsheiene har terreng for alle. Vi har til sammen ti hytter her. Dessverre er ingen av de betjent i påsken, men det er proviant på mange av hyttene og på Sloaros blir det vaffelsalg i påska. Det å gå fra hytte til hytte er en fin og sosial opplevelse, sier Kaasa. – Og det å gå på fjellviddene gir en god frihetsfølelse, legger hun til. Rimelig ferie Å overnatte på hyttene er rimelig. For ikke-medlemmer koster det 300 kroner natta, er du medlem, er prisen 100

Lei DNT-hytte I påska er det også mulig å leie Bjørnvasshytta og hovedhytta på Gaukhei av DNT Sør. – Gå gjerne flere familier sammen og lei en av hyttene, anbefaler Kaasa. Bjørnvasshytta i Valle kommune har overnattingsplass til seks personer i hovedhytta, og fire ekstra soverom tilknyttet hytta. Hytta på Gaukhei, som er fra 1898, har 18 sengeplasser på en sovealkove i tillegg til et soverom. Prisen for en periode i påska er 7500 kroner.

Sloaros hytta ligger 17 kilometer nord for parkeringsplassen ved skisenteret på Hovden. Dersom du vil gjøre turen enklere kan du ta skiheisen opp til toppen. Sloaros er en selvbetjent hytte, men i påska kan du få kjøpt nystekte vafler. Det er totalt sengeplass til 36 personer på hytta.

Stavskar er en ubetjent hytte 10 kilometers skitur fra parkeringsplassen på Berg i Valle. Den lille hytta ble i 1920-årene bygd av sauegjetere, den ble ombygd i 2004 og har i dag sengeplass til åtte personer, kun et soverom. Hytta ligger innerst i dalen før Stavbrokka og er omkranset av høye fjell, deriblant Svarvarnuten på 1378 moh. Hytta ligger 995 meter over havet. – Det har den siste tiden blitt svært populært å renne offpist fra fjellsidene rundt hytta, sier Kaasa. Dersom snø og værforholdene tilsier det i påska, er turen videre fra Stavskar til Bossbu og videre til Svartenut å anbefale.

Utgiver: Mediehuset Fædrelandsvennen (markedsavdelingen) Prosjektledelse: C  hristen Hermansen, markedsanalytiker Thomas Engen, salgsleder Nina Larsen, salgsleder Tekst, foto: Mediepartner AS

Trykk: FV trykk AS Distribusjon: Fædrelandsvennen Distribusjon AS, Opplag: 44.500 Les også annonsebilaget Setesdal på k.fvn.no


Setesdal

Hele bilaget er en ANNONSE

– Sekken som kan redde liv, sier Vegard Nicolaysen hos Sport1 i Evje og viser en sekk med førstehjelpsutstyr, spade, skredstenger og skredsøker.

Kart, kompass, en kniv, nødproviant, førstehjelpsutsyr og ekstra varme klær er noe av det Terje Vasland alltid pakker ned i sekken, han er også aktiv friluftsmann. Vegard Nicolaysen (t.v) og Terje Vasland har pakket lette sekker med det nødvendigste for en dagstur på ski.

Nødproviant og førstehjelpsutstyr i sekken Før Vegard Nicolaysen spenner på seg skiene pakker han ekstra varme klær, nødproviant, førstehjelpsutstyr, kart og kompass ned i sekken. – Det er noe utstyr som er viktig at du får med deg enten du kun skal på dagstur eller gå fra hytte til hytte. Men pass på at sekken ikke blir for tung. Pakk lett og riktig, og i vanntette poser, råder Nicolaysen. Han er selv aktivt friluftsmann og går ofte lange og strabasiøse turer i fjellet. Nicolaysen er

friluftsekstremisten hos Sport1 på Evje, som har tett samarbeid med Den Norske Turistforening. – I påska kan det virkelig være flott på fjellet. Men det er ikke bare å sette kursen mot de hvite viddene. Det er viktig å være forberedt før du legger ut på tur, sier Nicolaysen. I dag kan du pakke superlett.

– Vi har for eksempel ekstra lette dunjakker, de veier rundt 300 gram, og tar liten plass. Dagens spader er lette, og det samme er provianten. Sekken i seg selv er også viktig; prøv den og pass på at du får en sekk som kan justeres. Ikke bruk for stor sekk, da kan utstyret forskyve seg og bli liggende feil.

Dette må du også ha med på tur fra hytte til hytte: • Varme og vindtette klær/ekstra skift • Kart og kompass • Solbriller • Solkrem • Skismøring og skiskrape • Spade • Førstehjelpssaker • Fyrstikker • Hodelykt • Nødproviant • Termos • Toalettsaker • Lakenpose

3


4

Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

En tur på Fjellmannsvegen er en historisk vandring på en 1000 år gammel ferdselsåre.

Fra Ropstadnuten er utsikten fantastisk, noe mener man kan se fyrlyktene i Hirtshals på en klar dag.

Agders beste utsikt En vandretur på den gamle ferdselsveien fra Bringsvær eller Tjomsås i Hægeland til Ropstadnuten er en opplevelse. – Utsikten fra Ropstadnuten er fantastisk. Noen sier de kan se fyrlyktene i Hirtshals, forteller Trygve Sørli fra Tjomsås. Han har ofte tatt turen i forfedrenes fotspor, på ferdselsveien som starter ved gården hans, den er en del av den 1000 år gamle Fjellmannsvegen. Denne veien er i dag en 54 kilometer lang turløype som starter i Kristiansand, går via tunet på Bringsvær leirskole og ender opp på Hornnes. – Terrenget veksler, men er lettgått. Underveis går man forbi gamle steingjerder og varder som forteller om en svunnen tid, den gang da folk fra Setesdal måtte ta seg fram enten til fots eller på hesteryggen for å komme til kysten, sier Sørli.

485,5 meter over havet Turen opp til Ropstadnuten er en liten avstikker fra selve ferdselsveien.

Ropstadnuten ligger 485,5 meter over havet, og fra toppen av tårnet er det utsikt til 19 kommuner. (Alle foto: Midt-Agder Friluftsråd).

Toppen har en høyde på 485,5 meter over havet. Herfra er det utsikt til 19 kommuner; fra Farsund i vest til Grimstad i øst.

Vårens vakreste eventyr Han anbefaler turen en tidlig morgen i påsken. – Fugler og dyr trives godt i dette området, og i april kan en oppleve orreleik her. Hanenes brumming er nesten like stemningsfull som selve leiken. I fire-femtiden på morgenkvisten vil du kunne få med deg dette eventyret, sier Holte.

– Vi har bygd et åtte meter høyt tårn på toppen slik at sikten blir ekstra god. Dette er desidert et av Agders fineste utsiktspunkt, sier Per Svein Holte, daglig leder i Midt-Agder Friluftsråd.

Ugler, ørn, elg, rådyr, rev, bever og hjort er andre dyr du kan møte på under en historisk vandretur. – Området er unikt. Og skal du på turen, anbefaler jeg å ta med vår lille guide med kart og små historier, sier Holte.

Det store påskesalget startar laurdag 31. mars kl. 09.00

Tekstilar frå bl.a.: Norrøna - Skogstad - Swix Nike - Conte of florence - Bjørn Dæhlie - Bergans Phenix - Burton - Ice Peak - Wild Roses m.m.

1/2 pris

Alle fjellski og sko ÷50% Alle alpinski og sko÷50% Alle tur/ racingski og sko ÷30%

opningstider: Palmelaurdag 31. mars 09 – 16 Palmesøndag 01. april 09 – 16 Måndag 02. april 09 – 18 Tysdag 03. april 09 – 18 Onsdag 04. april 09 – 18 Skjærtorsdag 05. april 09 – 16 Langfredag 06. april 09 – 16 Påskeaftan 07. april 09 – 16 1. og 2. påskedag STENGT

Velkommen til ein hyggelig handel! God påske til alle våre kunder!

Fjellgardstun i sentrum av Hovden - Telefon 37 93 95 66 post@hovdensport.no - www.hovdensport.no


Setesdal

Hele bilaget er en ANNONSE

Hotel Dølens Søndagsbuffé

13.00–18.00 inkl. kaffe og stort dessertbord.

Vi holder åpent 1. påskedag. Nyt søndagsmiddagen på Setesdals eldste hotell!

5

sengetøy • dyner og puter pledd • gaver • klær • design

Varm og behagelig påske Gimle dundyne 200 cm kr 1.498.220 cm kr

1.649.-

4735 Evje - Tlf. 37 93 02 00 - Faks 37 93 07 42 www.hoteldolen.no

Sateng sengesett

100%

ekte og god veimat alle dager i påsken­ Åpningstider i påsken: Skjærtorsdag og langfredag 09–19 Påskeaften 08–19 • 1. og 2. påskedag 09–21

Fjellanorakk Fra kr 329.Fjellbukse Fra kr 199.-

d!

Kjempetilbu

Nå fra kr

98.-

Voksen/ barn

Flanellsengesett 2. sortering 200 cm kr 99.220 cm kr Dobbelt kr

109.129.-

God ske! på Hægeland • Tlf. 38 15 33 74

Kom innom og se årets nyheter av sengesett

Åpent 11-20 hver dag i påska og ut vintersesongen

ÅPNINGSTIDER: Man.–fre. kl. 10.00 - 17.00 Torsdag kl. 10.00 - 19.00 Lørdag kl. 10.00 - 15.00 Tilbudene gjelder så langt lageret rekker.

Vi ha lange d r 250 cm yner, .F kvalite lere ter.

Høie Fabrikkutsalg AS • Setesdalsveien 620 • 4619 Mosby Tlf. 38 12 44 00 • www.hoie.no


6

Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Fjellanorakken i bomull er tilbake. Kari Hovden Hoslemo og Simen Mathisen kledd i Norrøna Svalbard anorakker, henholdsvis rødt og blått. Pris for anorakken er 1999 kroner. Buksa koster 1399 kroner.

Renessanse for

fjellanorakken Den klassiske røde og blå fjellanorakken i bomull er mer populær enn noen gang. – Bomullsanorakken er fjellplagg nummer en på påskfjellet i år; plagget er lett, vindtett og pustende. Jeg hadde selv en slik anorakk på 70-tallet, og jeg angrer at jeg ikke tok vare på dette klenodiet, sier Andrew Fredric Benjamin, bedre kjent som Ben på Hovden Sport AS. Anorakken han viser fram er ikke ulik den vi husker Kong Olav brukte. Statsminister Einar Gerhardsen gikk også søndagsskitur med anorakk og nikkers og symboliserte alle de tapte verdiene i Odd Børretzens sang Anorakkene. Og ikke minst Roald Amundsen og Fridjof Nansen; de var de første anorakkjendisene. – Bomullsanorakkene ble dessverre fortrengt av fjelltøy i nye materialer med vannavstøtende membraner. Det tok litt overhånd, sier Ben. Nå selger både Norrøna, Bergans og andre produsenter nye utgaver av klassikeren. Anorakkene hos Hovden Sport er i hovedsak røde og blå, men beige og grønt er blant de andre alternativene. Anorakkene har også store lommer med plass til kart, kompass, appelsin og Kvikklunch. Og det skal være pelskant rundt hetta. – På skitur i vinterfjellet er det som regel tilstrekkelig å bruke ullundertøy og en tynn skjorte under anorakken, også når vinden biter surt. Det tettvevde bomullsstoffet holder vinden ute og har gode pusteegenskaper. Anorak-

ken må være så romslig at du kan få plass til en tykk genser under, det er godt å ta på under en rast, sier Ben. På fjellet er det også helt nødvendig med vindbukser; gjerne de som hører til anorakken. Vindvotter er også et must, og en god lue, et ekstra par sokker og solbriller. – Det er risikofylt å gå på ski på hvite vidder uten solbriller. Har du glemt brillene, sørg for at du har blikket festet mot en anorakk i løypa foran deg, råder Ben. Han synes det er bra at den tradisjonelle fjellanorakken i bomull er tilbake. – I mange år har skiplagg med membran, for eksempel Gore Tex, vært alfa og omega. Det er greit til sitt bruk men har sine begrensninger. Dessuten koster slike plagg fort opp mot 4000 -5000 kroner. I påsken drar vi gjerne på skitur når det ikke regner. Da kommer bomullsplaggenes gode egenskaper til sin rett. En fjellanorakk i bomull får du for under 2000 kroner, sier Ben.

Lue, vindvotter og et par ekstra sokker skal alltid være med på skitur i fjellet. En sammenleggbar snøspade er også lurt å ha med på langtur.


Setesdal

Hele bilaget er en ANNONSE

5070%

½ PRIS

½ PRIS

3070%

½ PRIS 60% 50%

7


8

Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Mangfoldige Monika

Hotel Dølens søndagsbuffé er helt og holdent laget av hotelleier Monika Bogerud Sæthre. – Menyen varierer fra søndag til søndag, men vi har minimum 15 hovedretter. Alt er hjemmelaget, forteller Monika. Hun frister blant annet med ferskt kjøtt, lammelår, kyllingbryst, fårikål, reinsdyrstek, lammebog, fiskegryte, kjøttkaker, taco, og vårruller. Masse godt tilbehør og sauser. Og dessertbordet er en drøm, 40 til 45 ulike sorter å velge blant. – Det skal være noe for enhver smak, sier Monica. Hun lager alt selv, får kun hjelp til å dekke på bordene og bære ut maten. – Jeg liker å lage mat. Erfaringen er at gjestene liker det jeg lager. Vi er fast stoppested for mange som er på vei gjennom Setesdal på søndagene. Og mange tar turen opp for å spise søndagsmiddagen her. Om sommeren har vi åpent hver dag og da har vi al a carte meny. I løpet av en søndag pleier mellom 150 og 200 gjester å forsyne seg av den bugnende bufféen. Restaurant Biblioteket har plass til om lag 80 gjester, og dersom dørene inn til hotellets andre saler åpnes kan 140

personer spise samtidig. I tillegg er her stor terrasse med sitteplasser til 70. – Restauranten har fått navnet på grunn av alle bøkene jeg har fått plass til her. Bøker skaper atomsfære, og jeg ønsker en varm og god stemning i restauranten min, sier Monika. Tradisjonsrike Hotel Dølen i Evje sentrum er Setesdals eldste hotell, fra 1885, dagens hovedbygning er fra 1921. Monika Bogerud Sæthre overtok driften i 2004. Hotellet har 12 rom.

Det er smart å ha en egen dessertmage dersom du er på Dølen Hotel en søndag.

Hver søndag spiser nærmere 200 personer middag på Dølen Hotel i Evje.

Monika Bogerud Sæthre ønsker velkommen til søndagsbuffé.

Det naturlige stoppestedet

på vei til hytta Påskeprovianten handler du på Hægeland

Velkommen innom, god påske! Åpningstider: Hverdager: 08.00 - 18.00 Onsdag før skjærtorsdag 08.00 - 19.00 Påskeaften 08.30 - 15.00

HÆGELAND Tlf. 38 15 33 75

Fjellstogas familierestaurant

Vi har også en rikholdig a la carte meny. Ellers er du hjertelig velkommen inn for å nyte kald eller varm drikke på terrassen eller foran peisen.

Fredag 30.mars: Kjøttkaker Lørdag 31.mars: Viltstek Søndag 1.april: Lammestek Mandag 2.april: Fjellstogas hjemmelagde viltkarbonader Tirsdag 3.april: Kompebuffet 16.00-18.00 Onsdag 4.april: Steinbitt Skjærtorsdag: Kylling i sitronfløtesaus. Taco buffet fra 17.30-19.00 Langfredag: Reinsdyrskav Påskeaften: Påskebord kl. 19.00.

Matservering i påsken fra klokken 13.00 til 21.00 fra fredag 30.mars til og med Langfredag 6.april. Vi anbefaler bordbestilling alle dager i påsken.

Må bestilles på forhånd. 1.påskedag: Søndagsbuffet fra kl. 13.00 til 17.00 2.påskedag: Viltgryte

Velkommen til

Tlf 37 93 95 43

post@hovdenfjellstoge.no | facebook.com/fjellstoge


Setesdal

Hele bilaget er en ANNONSE

9

Kjempe gode tilbud på skinn

I hele påska! Høydepunktet Kaffibar i Hovdetun Garn - Gaver - Kaker

Velkommen! Vi selger også Hjerter smykker Hovden Tlf. 900 60 319 Man.–lør. 10–17

Reinsdyrskinn 3. sort. - TILBUD 449,Alle saueskinn - 20% rabatt Alle øvrige skinn - 20/30% rabatt Ved, 40 liter: 75,Godt utvalg i alt av interiør. Vi har også LEGO, leker og spill.

Inntrykk Hovden AS

Alt i våpen og rekvisita Storviltprøve Rifle og leirduebane Skytekurs Jegerprøve

Velkommen innom! Fjellgardstun - Hovden Tlf 37 88 53 00

Stort påskemarked

, 0 5

100,-

300,-

, 0 20

Konfirmantpakke

Dress, skjorte, slips/sløyfe og sokker

www.hovdenskytesenter.no

Fersk mat i farten, bilvask og alltid like hyggelig betjening Følg oss på facebook

EVJE

- et naturlig stopp på veien Telefon 37 92 95 60

Kr. 2000.-

37 93 00 82 - 4735 Evje

8-22 (9-21)

Påskeaften åpent 09–16

KIWI EVJE


10 Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Røde engler langs veien og på fjellet

På vei til påskefjellet blir du stoppet av røde engler. Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps deler ut gaveposer og samler inn penger til fjellberedskapen. – Folk på vei til fjellet og påskeferie er veldig blide og gavemilde. For mange er det en tradisjon og bli stoppet av oss, snakke litt, få en pose og gi et bidrag. Mange gir virkelig så det monner, sier Vegard Vindbo og Thea Margitte Kristiansen, to av de mange rødkledde som vil stå langs veien under påskeutfarten. I over 30 år har Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps gitt gaver og samlet inn penger i forbindelse med Fjellsikringsporten. Det startet med at de rødkledde gav bilistene en appelsin og oppfordret dem til å svare med et pengebidrag. Nå er appelsinene byttet ut med 5500 poser med variert innhold. Det er så mye i posene at de til sammen veier om lag sju tonn. – Vi har fått en rekke gavmilde sponsorer. I posene er det blant annet billige turer til Danmark, inngangsbillett til Dyreparkens Badeland, kyllingsalat, brød, ferske aviser og magasiner, kortstokk, sitteunderlag, førstehjelpstips- og utstyr og brosjyrer, forteller Johnny Masdalen, prosjektleder for Røde Kors Vest-Agder. Posene er en gave til påsketuristene, men samtidig oppfordres alle til å gi et bidrag til Røde Kors. De innsamlede midlene er være eller ikke være for å opprettholde og bygge ut påskeberedskapen. Kostbar beredskap – Alt vi samler inn går til å styrke hjelpekorpsenes beredskap i fjellet. Beredskapen er kostbar, det trengs sambandsutstyr, båreutstyr, skredsøkutstyr, pulker, vakum-madrasser, hodelykter og snøscootere. Og de frivillige må trenes opp til å mestre ulike situasjoner. Omlag 50.000 kroner brukes årlig på å utdanne hjelpekorpsmannskaper til vintertjeneste, forteller Masdalen.

I fjor ble det samlet inn 300.000 kroner, i år er målet å passere 400.000 kroner. Rekorden er 383.000 kroner. – Fjorårets resultat er litt skuffende, vi skylder på den sene påsken og at relativt få dro til fjells, sier Masdalen. Du treffer de røde englene på Moisund og på Kylland i Åseral, fredag før palmesøndag til og med onsdag før skjærtorsdag. Til sammen skal de dele ut 5500 påskeposer, det betyr at alle som passerer de to fjellsikringsportene får en pose. Det er Røde Kors i Mandal, Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansand som står for denne såkalte fjellsikringsaksjonen. Beredt hele påsken Røde Kors Hjelpekorps har beredskap over hele landet. Det er hjelpekorpsene i Vest-Agder som står for beredskap døgnet rundt i Agders påskefjell, de er stasjonert på Bortelid, Brokke, Hovden, Knaben og Ljosland. AustAgder Røde Kors holder seg til kystberedskap. – Vi er klare til å rykke ut på kort varsel. Vi er i beredskap for alt fra vonde gnagsår til skredulykker og leteaksjoner. Våre beredskapsgrupper har god erfaring innen førstehjelp, ferdsel i vinterfjellet og redning i skred, forteller Masdalen. Til sammen er 200 frivillige Røde Kors-medlemmer med i årets påskeberedskap. – Men selv om vi er til stede; skiløpere må være forsiktig og vise fjellvett. Skredfaren er stor og det er farlig å ferdes på vann. Følg merka løyper og unngå bratte fjellsider, oppfordrer Masdalen. Fjorårets påske rolig Påsken i 2011 gikk inn i historiebøkene som en av de roligste påskene når det gjelder skadebehandling og bistand fra Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps. Håpet er at 2012 blir likedan. Totaltallet for skadde personer var 62 i fjor, i forfjor var tallet 71. Følger du fjellvettsreglene, taler mye for at årets påske også kan bli uten store uhell.

: Fjellvettreglene g. ut r e ture en trenin

lang 1. Legg ikke ut på går. 2. Meld fra hvor du ngen. været og værmeldi 3. Vis respekt for på uvær og kulde selv 4. Vær rustet mot d med ryggsekk og korte turer. Ta allti llet krever. det utstyret som fje fjellfolk. 5. Lytt til erfarne mpass. 6. Husk kart og ko 7. Gå ikke alene. u. er ingen skam å sn 8. Vend i tide. Det n grav deg ned i snøe 9. Spar krefter og om nødvendig. r: Disse er sponsore n ne en sv nd • Fædrela e Lin lor • Co repark • Kristiansand Dy r Sædberg gle me ms • Eiendo • Dampbageriet • Maxi Catering • Hellvik Hus • Snøgg uss • Sparebanken Pl k an sb us • Pl sand • Absolutt Kristian


Hele bilaget er en ANNONSE

Setesdal 11

De rødkledde regner med at de til sammen vil bruke 500 timer i forbindelse med avvikling av Fjellsikringsporten. Her stanser Thea Margitte Kristiansen og Tor Vidar Løvlie Aarstøl en bilist. I bakgrunnen Lene Gundersen (t.v) og Marianne Furnes.

Over 200 mannskaper vil være i beredskap for alle som ferdes i påskefjellet. Her er Tom Erik og Lasse Dønnestad og Mats Løhre i beredskap øverst i Slottedalen på Bortelid. (Foto: Synnøve Aksnes).

Fra Gautestad hvor flere frivillige Røde Kors medlemmer er på vinterkurs for å blant annet å lære hvordan hjelpe dersom påsketurister blir tatt av skred. (Foto: Espen Aksnes).


12 Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Bedre jeger med lasertrening

- Der, sier Tom Vatslid og fyrer av en laserimpuls med hagla. Det smeller høyt og på lerret foran faller en storfugl til bakken. Jaktsimulator er et effektivt verktøy for opptrening av jegere.

– Trening med laservåpen vil gjøre deg til en mer treffsikker jeger i rypefjellet. Det forteller Tom Vatslid, innehaver av Hovden Jakt & Skytesenter og mangeårig våpen- og jaktinstruktør. På senteret, like syd for Hovden, har han investert i en skytesimulator der jegere kan øve seg på realistiske jaktsituasjoner med laservåpen. Interessen for jakt er større enn noen sinne og Vatslid har stor pågang av folk som vil bli bedre skyttere. Øvingen starter gjerne med noen runder i den nye skytesimulatoren, før turen går ut til en av skytebanene, og da med ekte ammunisjon. – Skytesimulatoren er på mange måter et avansert PCspill hvor man får opp levende bilder på et stort lerret. Med jevne mellomrom dukker det opp vilt på skjermen

og da gjelder det å trekke raskt av. En laserimpuls i våpenet sendes mot lerretet som registrerer treffpunktet. Vatslid sier skytesimulatoren er et effektivt redskap for å finne ut hva jegeren gjør feil. Systemet registrerer nemlig nøyaktig hvor du treffer i forhold til viltet. Når det gjelder skyting på storfugl og rype som raskt flyr opp, viser det seg at jegeren ofte treffer bak byttet. – Dette er en klassisk feil mange nybegynnere gjør. De stopper bevegelsen med børsa når de trekker av. Det betyr at skuddet går bak, fordi fuglen beveger seg i det korte tidsrommet før skuddet når fram. I skytesimulatoren kan slike feil effektivt korrigeres, sier han. Klar for jaktsesong Vatslid åpnet Hovden Jakt & Skytesenter for mer enn 20

KIWI Hovden Åpent alle dager i påsken Stengt 2. påskedag

år siden. Etter noen års opphold ble anlegget gjenåpnet for et par år siden. Nå drives senteret som en familiebedrift, der både kona Monica og sønnen Tom er med. De har både leirduebaner, storviltbane og pistolbane. – Aktiviteten har tatt seg veldig opp og i fjor tok 200 skyttere sin storviltprøve her. Mange ønsker personlig instruksjon og veiledning i forbindelse med skyteprøven. De ønsker å øve i rolige og trygge omgivelser. Det tilbyr vi, sier han. Nå gjør de seg klar til en ny jaktsesong. De første jegerne dukker opp i april-mai og så går det slag i slag fram til høsten. - Det er med skyting som med det meste i livet; øvelse gjør mester, sier Vatslid.

Tilbud hele påsken! 40% på skiutleie ved å oppgi rabattkode: FVN

30-50% på alt i ski-shopen. 20% på slip og prep av ski.

Stor After-ski fredag 31. mars ved Gamma og Ski-service!! 8-mannsorkester spiller støttekonsert for Skiservice Hovden • Skiutleie • Skireprasjon • Skisprepparering • Skishop • Pulkutleie Åpningstider: 9–17 alle dager. Tlf. 992 79 550 skiservice@hovden.no


Setesdal 13

Hele bilaget er en ANNONSE

Fra trening på Elexia. Fra venstre: Nils William Bakken, Geir Steensohn, Daniel Marinas, Arthur Bjørnhom, Øyvind Skjegstad og Aslak Mjaaland. Bak sees Gunnar Løken.

Snart klare for Hovden Med flagg og hurrarop heies syklistene fram gjennom Setesdal.

De som sykler Kristiansand–Hovden siste lørdag i mai får med seg fantastiske naturopplevelser.

Sykkelrittet er blitt stort, og med stadig flere påmeldte.

Det er god grunn til å smile under rittet, Color Line Setesdal Tour. Her er mange eventyrlige etapper.

De er klare for styrkeprøven; Color Line Setesdal Tour. – Målet er å klare det 21 mil lange rittet på under fem og en halv time. det vil si en gjennomsnittfart like over 38 kilometer i timen. Vi er jo noen fartsfantomer, smiler Daniel Marinas. Han er en av initiativtakerne til Flytoget, Kristiansands Cykleklubb raskeste lag. De er 50 mannfolk i alderen 24 til nærmere 60 år på laget, mange tidligere aktive syklister. – Vi har syklet rittet før. Det er min sjuende tur, og rekorden er 5.33. Løpet er en stor opplevelse uansett tempo. Det står folk langs veien med flagg og hurrarop, det spilles musikk og ja, jeg har til og med blitt servert vafler på vei mot Hovden. Den storslåtte naturen gjør rittet spesielt, sier Marinas før han setter seg på spinningsykkelen sammen med den andre gubbene, som han kaller sykkelkompisene. De andre i salen er enige med Marinas; turen er en opplevelse. For alle – Det er en kraftanstrengelse de fleste kan klare, men selvsagt er det en fordel å være i god form, sier Geir Steensohn, en av de andre gubbene - og en av de svært spreke med rittrekord på 5.07 fra 2009.

I vinter har de svettet i spinningsalen på Elixia. Siste lørdag i mai skal de svette fra Kristiansand til Hovden.

Stemningen på matstasjonene er god.

Nå starter snart Flytog-gjengen treningen utendørs. Fra midten av april arrangerer Kristiansands Cykleklubb treningsturer. Rittet vokser Color Line Setesdal Tour har vokst de siste årene, og blitt lagt merke til i hele sykkelNorge. – Påmeldingen så langt er veldig bra, rundt 1600 personer er nå meldt på. Det er flest enkeltpersoner, men svært mange bedrifter blir med på turen. Hovedtyngden av påmeldte er fra Agder, men vi har klubber fra Østlandet til Bergen, sier rittleder Morten Messelt. I fjor deltok i underkant av 2000, målet er at rundt 3000 blir med i år. – Meld dere på og bli med på denne store rullende folkefesten. Vi jobber nå intenst med å få gode forhold rundt matstasjonene, og vi oppfordrer setesdølene til å møte opp på stasjonene og spre glede og hurrarop. Jeg ber samtidig bilister som ikke må kjøre dette strekket denne dagen om å la det være. Dette er syklistenes store dag på Agder, sier Messelt.


14 Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Skandinavias feteste actioncamp til Evje Verdens største og mest anerkjente skate og ungdomleir, Camp Woodward, planlegges pü Evjemoen.


Setesdal 15

Hele bilaget er en ANNONSE

–Vi synes det er både nyttig og viktig å samarbeide med andre lokale aktører. Setesdal mat, som tilbyr kortreist økologisk mat, holder allerede til på Evjemoen og er en naturlig samarbeidspartner for oss, sier Børre S. Møinichen, prosjektleder for Woodward Scandinavia.

– At amerikanske Camp Woodward har gitt klarsignal for prosjektet er stort. Dette kan gjøre Evje til ett av Europas viktigste sentrum for actionsport som skating, snowboard og BMX, sier prosjektleder Børre S. Møinichen. Sammen med makker Mike Troxel, som også står bak Vision Skatepark i Kristiansand, har han nå en intensjonsavtale med Evjemoen og en lisensavtale med Woodward i USA i boks. Camp Woodward regnes som verdens største leirkonsept for barn og unge i alderen 8–18 år med fokus på actionsport og kreative aktiviteter som kunst og foto. Fra før av finnes leiren i Pennsylvania, Wisconsin, Colorado og California i USA, samt Beijing i Kina. En leir er også på planleggingsstadiet i München i Tyskland. Og nå altså Evje i Setesdal. På befaring 10. februar landet et privatjet på Kjevik. I det satt Gary Ream, direktør i Camp Woodward, hovedaksjonær, John Cumming og ytterligere fire partnere. Etter å ha vært på befaring på militæranlegget på Evjemoen var amerikanerne begeistret for prosjektet. – Gary Ream gav tommel opp både for Evjemoen, og for det videre samarbeidet. De var svært positivt overrasket over at fasilitetene på anlegget er så bra

Jens Natvig (i svevet) og Filip Duhonj ser gjerne at Camp Woodward kommer til Evje. – Det hadde vært dødsfett, sier Duhonj. Her øver de på triksene i Nybyen i Kristiansand.

allerede. Samtidig uttrykte de litt skepsis til den geografiske plasseringen. Alt er som kjent større i Amerika. Selv på den mest avsidesliggende leiren i USA, når man allikevel svært mange dersom man regner en kjøretid på maksimalt tre timer. På Sørlandet er befolkningstettheten en litt annen. – Samme nedslagsfelt har vi selvsagt ikke i Evje, men kjøpekraften er større i Norge og resten av Skandinavia. Det samme er også viljen til å reise lenger for å oppleve noe slikt i Skandinavia. Finansiering må på plass Møinichen er nå i gang med konkrete samtaler med Camp Woodward og potensielle investorer om hvordan fremtiden kan se ut på Evje. Dersom finansieringen kommer på plass, kan Woodward Scandinavia åpne dørene alt neste sommer. – Rundt 35 millioner kroner trengs for at prosjektet skal kunne realiseres. Vi arbeider med å forankre troverdige tall i forhold til marked og nedslagsfelt. Dette er essensielt i møte med potensielle investorer. En grundig forretningsplan som innebærer både private og offentlige bidragsytere må spikres. – Mange har villet etablere seg på Evjemoen uten

at det har blitt noe av. Det er derfor forståelig at vi møter sunn skepsis til prosjektet. Både ordfører og fylkesordfører er positive. Vi har også en god dialog med daglig leder Knut Kjetil Møen i Evje Utvikling AS. Planen er å bruke Evjemoen og den infrastrukturen som er der i dag og utvide med en innendørshall der man kan drive med snowboard, twin tip og skating under tak. – En slik hall vil være den største investeringen i prosjektet, men vil være helt nødvendig for at vi skal kunne tilby leir hele året. Vi ønsker å bygge fornuftig slik at flere aktiviteter kan bruke samme ramper og anlegg. Viktig arena Møinichen har tidligere jobbet mye med barn og ungdom gjennom kriminalomsorgen og barnevernet. Actionsport apellerer ofte til barn og unge som ikke trives i mer tradisjonelle fritidsaktiviteter som fotball og korsynging. – Woodward Scandinavia vil være en fantastisk mulighet å nå ungdom som ellers faller utenfor sosiale aktiviteter. Kanskje Setesdal ser helt annerledes ut om ti år - og kanskje verden ser på regionen med nye øyne. Men det viktigste for oss er at en gruppe barn og unge ser på seg selv med nye øyne.

Actionbygda I Evje kan du allerede utfordre deg selv på actionfylte aktiviteter. TrollAktiv tilbyr blant annet rafting, fjellklatring, tauklatring, go-cart og paintball. – TrollAktiv er blant Norges største aktivitetssentre sommerstid med et bredt spekter av aktiviteter i elva, på fjorden og i skogen. Vi tilbyr mer enn 20 forskjellige aktiviteter som gir både fysiske og mentale utfordringer, sier Tim Davies, daglig leder i TrollAktiv. Trollaktiv tilbyr blant annet opplevelsespakker til skoleklasser og bedrifter. Men også foreninger, syklubber og gutteklubber ber TrollAktiv om opplegg for teambuilding. I sommerperioden fra 10. april til ut oktober kan det være rundt 250 ungdommer ukentlig på senteret. – Tim Davies har mye erfaring etter 18 år innen beslektet marked. Han har delt av sin erfaring og gitt oss mange gode råd. Sammen med dem, og etterhvert flere lokale aktører, vil vi kunne dra gjensidig nytte av hverandre, sier prosjektleder for Woodward Scandinavia, Børre S. Møinichen.

Rafting i Otra er en adrenalinfull opplevelse.


16 Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Ny kraftutbygging gir vekst i Bykle

Dette blir den nye kraftstasjonen i sydenden av Botsvann i Bykle. (Tegning: SMS Arkitekter).

Strøm til 9000 boliger Brokke Nord Sør utbygging skal gi 175 millioner kilowattimer ny kraft, nok til å forsyne 9000 husstander med strøm. Utbyggingen, som har vært på tegnebrettet i nesten 20 år, er et av de største kraftprosjekter i nyere tid i Setesdal. Det er snakk om 10,5 kilometer med tilførselstunneler, ny dam og kraftstasjon.

Rådmann Tallak Hoslemo i Bykle har tatt turen til Stavenes hvor det sannsynligvis blir satt i gang boligbygging i løpet av kort tid.

– Den planlagte kraftutbyggingen øverst i Setesdal kan gi nytt liv til den nesten fraflyttede grenda Stavenes i Bykle. Rådmann Tallak Hoslemo i Bykle kommune stråler i tidlig påskesol i Stavenes. Bak ham ligger Sarvsjuvet, hvor en 50 meter høy demning er planlagt bygd, og bak der igjen ligger Bykle sentrum. Dersom utbyggingen kommer i gang som planlagt i neste måned, vil Stavenesgrenda om noen år bli knyttet til sentrum med en ny vei som går over dammen. – Med ny vei kan vi åpne Stavenes for boligbygging. I arbeid med ny områdeplan for Bykle har vi lagt inn boligbygging i dette

naturskjønne området. Med vei over dammen blir det gangavstand mellom Bykle kyrkjebygd og Stavenes, sier Hoslemo. Nå venter kommunen i spenning på at Agder Energi og de andre eierne i Otra Kraft skal vedta prosjekt Brokke Nord Sør, som blir en av de største kraftutbyggingene i Setesdal på 25 år. Hoslemo sier en utbygging vil gi både Bykle og nabokommunen Valle et godt løft. –Ringvirkningene blir forhåpentligvis store, både for kommunene og det lokale

Vi bringer

deg trygt fram!

Telefon: 37 93 44 00 - www.sbr.no

næringslivet, butikker og entreprenører, sier han. Positive innbyggere Selv om Bykle har ofret mye på kraftutbyggingens alter, med neddemming og fraflytting, mener Hoslemo at stemningen for den nye kraftutbyggingen er positiv nå. –Folk opplever at det er flere fordeler denne gangen. Vi får veiforbindelse til Stavenes og det bygges infrastruktur i anleggsperioden som vi siden får nytte av. Dessuten kan vi bruke steinmasse fra tunnelene til å anlegge nye veier og næringsområde, sier Bykle-rådmannen. I anleggsperioden vil det vanke arbeidsoppdrag både til entreprenører, hoteller og serverings-bedrifter. Det vil bli flere folk i butikkene og mer liv i bygda, tror Hoslemo.

Utbygger er Otra Kraft. Oppstartsdato er satt til mandag 23. april, under forutsetning av at eierne, Agder Energi og Skagerak Kraft, fatter endelige investeringsvedtak. Da ruller anleggsmaskiner inn flere steder for å starte utgraving av byggetomta til ny kraftstasjon på Skarg i sydenden av Botsvann, og arbeidet med sprengning av tilførselstunnelen til Bjørnarådalen vil starte. Det skal også sprenges to tilførselstunneler på Rysstad i Valle for å lede vann fra to mindre vassdrag ned til turbinene på Brokke. Anleggstiden er beregnet til to år.

NB! Utbyggingssaken var på sakskartet til styret i Agder Energi onsdag 28. mars, dagen etter at dette Setesdalsbillaget gikk i trykken. Saken er derfor skrevet med forbehold om positivt utfall i styret.

Kraftinntekter Når anlegget står ferdig, med tunneler, dam og kraftstasjon, blir det mer penger i kassa til berørte kommuner, hovedsakelig i form av eiendoms- og naturressursskatt. I dag får Bykle alene rundt 140 millioner kroner årlig i kraftinntekter, omtrent 70 prosent av kommunens samlede inntekter. –Kraftinntektenes andel av kommuneinntektene har falt gradvis de siste årene, så de ekstra millionene vil komme godt med, sier Hoslemo. – Dessuten håper vi at byggingen også gir noen varige arbeidsplasser og litt tilflytting, slik at Bykle runder 1000 innbyggere.

I Sarvsjuvet i Bykle kommer en 50 meter høy og 140 meter lang betongdam. På damkrona kommer det bilvei som knytter Bykle sentrum (t.v.) og Stavenesgrenda (t.h.) sammen. (Fotomontasje av Ole Morten Egeland)


Setesdal 17

Hele bilaget er en ANNONSE

ELEKTRIKAREN MED LANGE TRADISJONAR I SETESDAL

Vi dekker hele dalen! HOVDEN

BYKLE

Skal du byggje hytte eller hus? Ver trygg når du vel elektrikaren som er kjent i nærmiljøet! Hugs at vi er tilstades også etter at hytta er ferdigbygd.

VALLE

Kontakt oss for tilbud når du treng elektrikar! HYLESTAD

WWW.HOVET.COM 4748 RYSSTAD / 4755 HOVDEN TLF: 37 93 64 00 FAX: 37 93 64 01 MOBIL: 90 95 50 50 E-POST: POST@HOVET.COM

Påskesalg! Mandag til onsdag Kl.08.00-16.00

OSE

BYGLANDSFJORD

Påskeaften 09.00-14.00.

Vi bytter leverandører, og har derfor

50-70% på utvalgte artikler

(blant annet festemidler, dører og øvrige bygningsartikler)

HOVDEN Tlf: 95 05 21 15

EVJE

prix

KRISTIANSAND


18 Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

Snarvei til gode ski Med smøretape sørger Odd Inge Urdal for gode ski i løpet av et par minutter. – Dersom du i tillegg tar pü glider foran og bak, blir skiene perfekte, du für büde godt feste og god glid, sier Urdal hos Intersport i Evje. Han er en mester i ü smøre ski, og holder ofte smørekurs. Smøretapen han tar pü langrennskiene er for temperaturer fra pluss fem til minus 20 grader. Tapen varer cirka 20 mil, det vil for de fleste si hele püsken. – Denne smøretapen er et veldig godt alternativ til annen smøring, og det gür raskt ü legge den pü. Tapen er ideell for alle de som ikke er vant til ü smøre ski. Jeg bruker den pü et av mine par ski, sier Urdal. Han tar frem et par ski og fester tapen langs hele smøresonen midt under skiene, en pü hver halvdel, og drar ganske enkelt av papiret. Det er som ü legge en stripe med dobbeltsidig tape. Smøresone og glidsone Smøresonen strekker seg fra litt foran hÌlen til rundt 30 til 50 centimeter foran skotuppen. Nür du kjøper nye ski, kan du be forhandleren merke av smøresonen for deg.

Glidsonen er den delen som er foran og bak smøresonen pü klassiske ski. Vask og rubbing Før du smører skiene eller legger pü smøretape, mü skiene vÌre reine og rubbet med fint sandpapir. For reingjøring kan du bruke skirens, eller som Urdal, bruke Swix rensepapir. Rubbing er viktig for at smøringen skal sitte skikkelig. – Smøretapen egner seg best for langturer med vekslende føre og aller best for klisterføre, og er bra nok for de alle fleste. Men for enkelte har skismøring blitt en vitenskap, spesielt for langrennsløpere som er besatt av god glid. For de mest krevende løypeslukerne kommer nok smøretapen til kort og da mü man smøre pü gamlemüten, sier Urdal. – Det er kommet mye ny smøring pü markedet, og utvalget er enormt büde nür det gjelder voks, klister og glider, men man kan fint klare seg med et lite utvalg, sier Urdal. Han mener det ikke er noen hokuspokus ü smøre ski.

– Den største feilen er at mange legger pü for lite smøring. For at du skal fü gode ski er det viktig ü smøre mange tynne lag. Bruker du klister, la det stü pü noen minutter før du starter skituren, rüder Urdal. Voks eller klister? Det er snøkrystallene som avgjør om det er voks- eller klisterføre. Voks: Nür det er nysnø eller finkornet snø. Smør pü hele smøresonen, bruk smørekloss. Klister: Nür det er grovkornet og vüt snø, is og skare i løypa. Bruk gjerne sprayklister.

Gür du til anskaffelse av smøretape, glider, en boks med klister og en med voks er du velutstyrt for püsken.

Superhelg pĂĽ YX Bykle! 30.3-1.4.2012 %XUJHUIHVWNXQ 6SDUSHQJHU

JUNXQNU

ÂĄUHLERQXVPHG <;%RQXV.RUW

6SDUSHQJHU

6S\OHUYÂ VNH 7DEHWDOIRU

$OOWLGÂĄUHLUDEDWWSn SXPSHSULV

$OOHSÂśOVHUNU

1<.$)( ,NNHVWUHVVQ\WPDWHQ LUROLJHRPJLYHOVHU

Velkommen til en hyggelig handel pĂĽ Verksmoen! Bank i Butikk Beste kommisjonĂŚr for Norsk Tipping og Norsk Rikstoto i Setesdalen!

Best pĂĽ Service! Alltid gode tilbud! Ă&#x2026;pningstider: Man - Ons 08 - 22. PĂĽskeaften 08 - 16.

<;%\NOH %\NOH7HOHIRQ Tlf. 37 93 00 20 - www.sparevje.no. E-post: spar.evje@ngbutikk.net


Setesdal 19

Hele bilaget er en ANNONSE

Smøreekspert Odd Inge Urdal hos Intersport i Evje anbefaler smøretape; den kan du sette på før du drar på påskeferie.

KJØP GAUPEN-HENGER OG FÅ MED UTSTYR FOR KR 1000,-

VÅREN HAR KOMMET TIL FK BUTIKKEN! VI HAR ÅPENT PÅ PÅSKEAFTEN!

KJEMPE TILBUD!

INTRODUKSJONS

TILBUD!

1+2! PAKKEPRIS

+

FK Sagkjedeolje 4 l, helårs

BÅLPANNE SORT

1699,(2290,-)

Evje Tlf. 99 33 36 33 Tilbudene gjelder t.o.m. 7. april 2012. Forbehold om utsolgt.

299,Før 413,-

Miljøbensin 2-takt 5 liter

FK PLANTEJORD 3 SEKKER X 50 LITER

FK KVALITETSJORD

139,-


20 Setesdal / mars 12

Hele bilaget er en ANNONSE

1299;

NORRØNA SVALBARD COTTON

En moderne og praktisk anorakk i myk, økologisk bomull. Klassisk retrodesign oppdatert med moderne detaljer.

1499;

J^L Æ0

XEED DRRT 20” / GRRL 20”

Solid juniorsykkel. Lett og solid aluminiumsramme, funksjonell dempegaffel, oppreist sittestilling for godt overblikk i trafikken og kraftige V-bremser med god stoppekraft.

850; BERGANS RUFFEN JAKKE

Vanntett tur- og fjelljakke for aktive barn.

650;

BERGANS RUFFEN BUKSE

Vanntett tur- og fjellbukse for aktive barn.

3,'-0

399; 999; SALOMON TRAX KID WP

1999; XEED 24” DRRT / GRRL 24”

Lett, vanntett og solid tur- og hverdagssko for aktive barn.

SALOMON XA PRO 3 D ULTRA

Bestselger fra Salomon. Lett, slitesterk og stabil sko for turer i terrenget.

L^EF Æ0

Juniorsykkel for jenter og gutter! Solid aluminiumsramme for lang levetid, dempegaffel, 21 gir og kraftige V-bremser. Sittestillingen gir god kontroll og overblikk i trafikken.

Åpningstider: man-tors 9-16.30, fre 9-18.00, lør 9-14.00 Ljosheimvegen 1, 4735 Evje, Tlf. 37 93 02 79, evje@sport1.no

Setesdal mars 2012  

Fra hytte til hytte, slik pakker du sekken og actionbygda Evje er bare noe av det du kan lese i dette nummeret.

Setesdal mars 2012  

Fra hytte til hytte, slik pakker du sekken og actionbygda Evje er bare noe av det du kan lese i dette nummeret.