Paaskemagasinet 2013

Page 1

4. ÅRGANG – 2013

PÅSKE

JULE

MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

SOMMER

MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

1


Har du hørt at... “Neptune Home møbler er laget i naturlige stoffer og materialer av høyeste kvalitet med det beste fra engelske håndverkstradisjoner. Kom og besøk oss...”

neptunehome.no LAST NED VÅR PDF BROSJYRE FRA NEPTUNEHOME.NO AMELIA LENESTOL KR 5 500,- CHARLOTTE 3 SETTER SOFA KR 16 900,- CHICHESTER KAFFEBORD KR 6 400,MEDIUM BLOOMSBURY ANTIKK LAMPE MED SKJÆRM KR 2 480,- COSTWOLD PLEDD KR 1 150,-

NEPTUNE VESTBY Vestbyveien 29, Vestby (Inngang rundt bygget, øvre nivå) Tlf: 64 95 10 00 vestby@neptunehome.no ÅPNINGSTIDER: man-tor 10-18, fre 10-17 lør 11-16

KITCHEN

DINING

BEDR OOM

BATHR OOM

LIVING


Innhold Påskemoro i snøen Litt om påskeegg Karneval på biblioteket Sparkstøttingen Leserbrev. Kraftlinjen Dyrløkke - Tegneby Tegneserien: Arnold The Little Monkey Om hvorfor vi maler påskeegg Edvard Munch i Hvitsten Son Kulturkirke En ny og spennende vår med Hølekoret Velkommen til konsert i vannkanten Trendy og miljøvennlige studentboliger i Ås Nå er det her! Vestby Storsenter Ny start. Backpacking med mening Forbereder til arbeidslivet Carl Peter Fabergè - Fantastiske påskeegg Åpen Mikrofon jubilerte Damplokomotivet Dyrenes side I full virksomhet på Moer Vi lager vår egen påskepynt Loppemarked i Ås Barneutstyrshelgen i Ås Ås treningssenter Dra til Drøbak - En ekte by Akvariet i Drøbak, dagens og historien bak All verdens instrumenter Velkommen til kirke Påskens gudstjenester i Frogn, Ås, Vestby

8

6 8 12 14 18 20 22 24 28 30 32 34 38 44 46 48 50 52 54 56 58 60 60 61 64 66 69 72 74

38 6 12 66

46

56

30 PÅSKE MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN Totalopplag: 22.000

Utgiver:

www.mediasenteret.no

Kleverveien 3 1540 Vestby Tll. 64 98 52 80 Fax: 64 98 52 89 post@mediasenteret.no www.mediasenteret.no

JULE

Distribueres til Ås: 7.100 husstander og 700 bedrifter Distribueres til Vestby: 6.700 husstander og 550 bedrifter Distribueres til Frogn: 6.700 husstander og 550 bedrifter. samt til hytteeierne i kommunene. Distribueres til Sjøhagen, Moss: 600 husstander

Hytteeierne i de 3 kommunene MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

Ansvarlig redaktør: Roy Nermo Daglig leder: Ronny Nermo Mediekonsulent: Espen Oddhaug Mediekonsulent: Unni Knutsen Grafisk designer: Christine F. Johnannessen Frilans-journalister: Arne Eriksen Espen Franck-NIelsen Inger Eide Nordseth Hege Krogseth Aase Weydahl-Ottesen Trykk: Grøset Trykk, Kirkenær Forsidefoto: Unni Knutsen "Amalie fra Drøbak koser seg med appelsin"

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

3


Nye, moderne 3-roms leiligheter m/garasje på Vestbyhagen!

Vestbyhagen -

3-roms selveiere på 57 kvm. + 17 kvm garasje/bod

Nå legges 8 nye leiligheter ut for salg på Vestbyhagen, i sentral avstand til stasjonen og sentrum. Leilighetene har god standard og vil få parkett på gulv i oppholdsrom og fliser på gulv og vegg i bad. Det blir løsning over ett plan med utgang til solrik uteplass eller balkong. Samtlige leiligheter vil få en garasje samt en biloppstillingsplass tilhørende leiligheten. Pris Kr 2.090.000,- inkl. garasje.

n! e j g i n 3 u k , k as Vær r

Foss&Co Vestby/Son Storgata 30 Thornegården, 1555 Son

Telefon: 64 98 66 88 Faks: 64 98 66 80 www.fossco.no

Telefon utenfor kontortid: 932 03 565 / 924 13 005


Våren er her! Planlegger du salg av bolig etter påske, så kontakt oss i dag. Da vil vi gi deg et meget godt tilbud og samtidig gi deg mange gode tips og råd i forkant av salget! Ring oss i dag for å gjøre en avtale om en uforpliktende verdivurdering og en boligprat.

Foss&Co Vestby/Son Storgata 30 Thornegården, 1555 Son

Telefon: 64 98 66 88 Faks: 64 98 66 80 www.fossco.no

Telefon utenfor kontortid: 932 03 565 / 924 13 005


Påskemoro i snøen! I påsken drar Ola og Kari Nordmann på skiferie(i alle fall mange nordmenn). Da skal vi ut i skiløypa eller til alpinbakken. Men ute i snøen kan vi ha mye moro og kos også uten ski eller snowboards. For ungene så absolutt – men like mye for oss som etter hvert må henregnes til de voksnes rekker. Her følger noen idéer: Arne Eriksen

Kvelds-aking med hodelykt

R Her er det bare å hente ut kjelke og akebrett. Aking i mørket med medbrakt frontlys er litt ekstra spennende. Ekstra gøy blir det om en setter utfor i tett geledd, og kjører ”tog”. Det kan jo også hende at en må tåle litt knuffing underveis, særlig hvis en er har en lang utforbakke i noen hundre meters lengde tilgjengelig, gjerne en hel kilometer om så er.

6

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Samling om utegrillen

▲ Etter en aktiv kveldsøkt med aking, kan det være godt å sette seg ned med en liten godbit. Da rigger vi til vår transportable utegrill. Vi anbefaler ei sprinkelbøtte med plass til en god ladning med ved, og med ei rist på toppen. Det er fint hvis en har forberedt uteplassen litt, f eks med å lage til naturlige sittebenker i snøen. Oppå her legger vi noen plankestumper eller passe tykke trestammer, og medbrakte sitteplater oppå der igjen. På grillen kan vi f eks steke pølser eller karbonader i folie. Smaker nydelig til rykende varm kakao på termos!


Barhytte eller gapahuk

”Kryp inn til høyre, titt ut til venstre” ◄ Finner du deg ei skikkelig snøfonn, er det bare å ta spaden fatt. Inne i ei slik hule kan det faktisk bli ganske lunt og trivelig, og bli et populært oppholdssted for en stund. Så er jo muligheten der for å grave en ”undersnøisk” gang, gjerne med pustehull her og der. Denne vinteren har vi til og med observert et helt system av tunneler, der smårollingene leker gjemsel og brått dukker opp både her og der. Men det er en viss sannsynlighet for at noen voksne kan bli bedt om å gi en hjelpende hånd med utgravingsarbeidene - - ► Et slikt krypinn kan være godt å ha for å søke ly for en stund, hvis uteaktivitetene skulle bli for kjølige. Kan fikses forholdsvis enkelt. Finnes det i rimelig nærhet et tre med litt nedhengende grener, kan dette være et godt utgangspunkt å bygge videre på.

Snølykt

◄ Utenfor barhytta kan du gjøre det koselig med ei god, gammeldags snølykt. Den er enkel å bygge, med litt store snøballer. I bunnen plasseres et kraftig lys eller en fakkelboks. Kan bli riktig så stemningsfullt. NB! Hold god avstand til den brennbare barhytta!

”Klatrestativ” ► Et klatrestativ er populært. I skoler og barnehager ser vi jo vår tids moderne, fabrikkproduserte klatreinnretninger. Men hva med å ta i bruk naturens eget klatrestativ? Et kraftig tre med tilstrekkelig grenverk kan vi finne mange steder. En utfordring for de yngre årsklasser!

Snømannen Kalle ◄ Ja, ham kjenner vi alle. Han er fin å ha som frontfigur ved inngangen – men for øvrig gjør han lykke hvor som helst. Tre svære snøkuler gjør susen + et par svarte kullbiter fra peisen, ei gulrot som nese, samt et par stokker til armene. Har du en svart hatt å sette på toppen, så er jo det, ja nettopp, toppen.

Utendørs sittegruppe ◄ Tar makeligheten overhånd, kan du gjøre som disse karene. Ta med godstolen(av et slag som tåler en trøkk) ut i lendet. Så er det bare å ta plass, gjerne med litt godsaker for hånden. Her har du idéen – gratis.

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

7


Litt Om

Ikke en påske uten de gamle eggene mine. aawo

Påskeegg -

Egg, kyllinger og hare har lang tradisjon som elementer i vår påskehøytid, og det lenge før vår kristne påskefeiring. Helt tilbake i vår hedenske kultur har disse tre symbolene vært tradisjonelle vår- og fruktbarhetssymboler ved vinterslutt. Aase Weydahl-Ottesen

Påske og egg

Påsken er i dag en religiøs høytid med flere helligdager og med forskjellige skikker og symboler. I tillegg har feiringen av påsken her hos oss fått mange verdslige uttrykk. Nå er for eksempel egget så sterkt knyttet til påskefeiringen at nordmenn faktisk dobler forbruk av egg i påskeuken, og i løpet av fem påskedager spiser vi 21 millioner egg, kan Wikipedia fortelle, det er ganske mye dvs at vi i løpet av fem dager spiser vel 4 egg hver. Å bruke egg i påskeuken, både som symbol og som mat - har røtter både i den jødiske og den kristne religion, i tillegg finner vi den hos våre tidlige forfedre. Her var egg, kyllinger og påskehare vårens viktige fruktbarhetssymboler ikke bare for folk og fe, men også for håp og gode ønsker om markens grøde og gode vekstforhold for den kommende vår og sommer. Ja vi spiser egg i påsken, vi pynter med egg, og mange er det som har tradisjon å male eller pynte frokosteggene i flotte farger, og bordet dekker vi med gule kyllinger, fargerike egg og kanskje vårens første gåsunger - alt som symbol på nytt liv, nå går vi mot sol og en livfull sommer. Og har vi kanskje en liten påskehare blant pynten vår hjemme kan jo også den få passe på et kulørt egg eller to.

8

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Eggdekorering

Vi har vel alle en eller annen gang prøvd oss på dette, kanskje vi ganske enkelt koker 1. påskedags frokostegg i løk for å få en rød farge - eller de males i forskjellige farger og mønstre. Det finnes mye å finne på, og noen er rene kunstnere på området - også med egg vi ikke skal spise, men pynte med og henge i kvister og grener - da føles påske- og vårstemningen å komme. Butikkene har gjerne også stort utvalg i egg og påskekyllinger, og ikke minst store, fargerike pappegg med bilder og pynt, eller skinnende i sølv og gull. Flotte påskeegg som vi kan fylle med sjokolade, marsipan og andre søtsaker for hele påskeuken, mulig du har minner fra et slikt stor påskeegg som ble åpnet på fjellet, ved sjøen eller hjemme i stua - spenningen og gleden var gjerne stor, det husker jeg - men det var først en god del år etter krigen det ble mulighet for dette. Nå kan man jo fråtse i store deilige marsipanegg med sjokoladetrekk, gule marsipankyllinger, rosa marsipanhjerter eller hva man måtte begjære - så det er kanskje bare å fylle opp det store egget med godteri for hele påskeuken! Så - hvor du enn har tenkt å tilbringe påsken 2013 - God påske!


ØstlandEts mØbElmEkka ØstlandEts mØbElmEkka En visuell godtebutikk! En visuell godtebutikk! Snart påske og tid for hagemøblerLI!NE E N I L CANE

CANE

Milano kr. 8.990,-

Se årets nyheter fra Caneline

Personlige møbler personlig Se–årets nyheter fra Caneline rådgivning

Søndagsåpe nt i Vestby 12–1 7

Vestby Magda bord ogVestby Høgdaveien 4, 1450 Tlf. 64 87 74 00 4 stoler

tilbud kr

5.990,-

Fredrikstad Lindos Dikeveien, 1661 uttrekksbord Rolvsøy Tlf. 69435Andy 29 00 stoler

tilbud kr

Hawaii kun kr 2.990,Man.–fre. 10–20, lør. 10–18 Åpningstider:

Hagemøbeltelefonen: 414 87 397

7.990,-

Orlando kr. 5.990,-.

Tampere kr 4.990,-

Lindos uttrekksbord med Hawaii kun kr 2.990,4 Andy stoler tilbudHvaler kr 7.990,sofagruppe nå kr. 18.990,- Springfield hjørnegruppe kr. 15.990,-

Magda bord og 4 stoler tilbud kr 5.990,-

Søndagsåpe nt i Vestby 12–1 7

Vestby Høgdaveien 4, 1450 Vestby Tlf. 64 87 74 00 Søndagsåpen t i Vestby 12–1 7

Fredrikstad

STORT UTVALG Dikeveien, AV 1661 Rolvsøy Tlf. 69 35 29 00 INNE-MØBLER OG INTERIØR store utvalg av

Vi er best på kvalitet og service.

med

Åpningstider: Man.–fre. 10–20, lør. 10–18 Hagemøbeltelefonen: 414 87 397

Se vårt Vestby Fredrikstad Høgdaveien 4, 1450 Vestby 1661 Rolvsøy møbler og interiør! Dikeveien, Tlf. 64 87 74 00 Tlf. 69 35 29 00

Åpningstider: Man.–fre. 10–20, lør. 10–18 Hagemøbeltelefonen: 414 priser. 87 397 Personlige møbler, personlig rådgivning. Best på kvalitet og service, leverer over hele landet til fornuftige Besøk oss på hagemessen i Fredrikstad 15.-17.mars. Få gratisbillett hos oss.

www.classicmobler.no Besøk oss i våre butikker i Vestby og Fredrikstad Se vårt utvalg på ww.classicmobler.no - Følg oss på facebook

Vestby Fredrikstad Åpningstider: Hvaler sofagruppe nå kr. 18.990,Springfield hjørnegruppe kr. 15.990,Høgdaveien 4, 1450 Vestby Seljeveien 1, 1661 Rolvsøy Man.–fre. 10–18, lør. 10–15 Åpningstider: Vestby Fredrikstad Tlf.Vestby 64 87 74 00 Høgdaveien 4,S1540 ønda gsåpent Tlf. 64 87 74 00 i

Vestby

Vestby 12–1

7

Sønd

Tlf. 69 35 1661 29 00,Rolvsøy Fax 69 35 29 01 Dikeveien, Tlf. 69 35 29 00

Fredrikstad

Hagemøbeltelefonen: 414 87 397 Man-fre 10-18, lør 10-15

Åpningstider:


FÅRIKÅLKJØTT AV SAU

Billigbutikken med supermarkedsutvalg 99

Enghav. Pr kg

KOKT HUMMER Coop. 550 g. Pr stk Pr kg 180,00

LAV PRIS STOR NYGRILLET KYLLING

39,90

PR. STK.

SAKURA SUSHI 10 biter. Pr pk

89

FERSKE BLÅSKJELL

49

Enghav. Pr kg

LAV PRIS

Gjelder tors-lør.

10

EKSTRA LETTMELK

7

Änglamark. 1L

Gjelder tors-lør.

KNEIPPBRØD 750 g. Pr stk Pr kg 9,33

10 00 12,90 Gjelder tors-lør.

APPELSINER

9,90

Pr kg

Steinfrie druer Røde eller grønne. 500 g. Pr kurv

MEDLEMSKUPP

Forbehold om trykkfeil og utsolgt

79

FERSK LAKSEFILET

Pr kg

Ekstra sø te og steinfrie druer fra Sør-A frika!

Søte COOP PIZZA og gode Pr pk Pr kg 25,80 Pr kurv ikke-medlem: 29,90 Pr kg ikke-medlem: 59,80

på utvalgte kort og partyprodukter

10

NATURGARN 50 g. 100% ull. Pr nøste

29 69

KOMPAKTVED 10 kg. Pr pk

Utvalget kan variere i butikk

149

e! for varm d i T FRESCO HELÅRSDYNE I FIBER

Trekk i myk polyester. Bomullscambric. Str 140 x 200 eller 140 x 220 cm. Pakket i bag. Kan vaskes i maskin. Pr stk

149

10

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

15

EXTR LAVE BUTIKK 00-00 (00-00) 3 l. pr. stk

VIFTEOVN Pr stk

Billigbutikken medTENNBRIKETTER 100 supermarkedsutvalg stk. Pr boks Coop - litt ditt. Kjøpeutbytte på alt du handler. Se alle fordelene på coop.no/medlem

I Coop Extra har vi extra stort utvalg. Vi har en velfylt ferskvareavdeling og en fristende frukt- og grøntavdeling som bugner av friske godsaker. I tillegg er det god plass til både deg og handlevogna. Likevel er vi minst like billige som de billigste billigbutikkene.

Annonsen gjelder i uke 10

-40%

Medlemskuppet varer fra 4. mars til 17.mars. Utvalget kan variere fra butikk til butikk. Forbehold om utsolgt.

3 l. Pr stk

EXTRA LAVE PRISER


til TRA lave -priser sparhver merdag

KJØP

- spar mer

KJØP

LAV PRIS

LAV PRIS

2950

9900

KARBONADEDEIG KARBONADEDEIG

KJØTTDEIG KJØTTDEIG

2 26565 - sparmer mer JØP 2 -50spar ØP FÅRIKÅLKJØTT FOR FOR AV SAU

Pr kg v/kjøp avPr 1 stk kg v/kjøp 84,75/av 1 stk 84,75/ 2 stk 75,00 2 stk 75,00

FOR

Pr kg

2 25 KJØTTDEIG

Pr kg

FOR

Pr kg v/kjøp av 1 stk 41,67/ 2 stk 34,72 2 stk 34,72

2 50 19900 FOR

Pr kg v/kjøp av 1 stk 41,67/ 2 stk 34,72

KARBONADEDEIG

265 65 2250 2 50

Pr kg v/kjøp av 1 stk 84,75/ Coop. 360 g. 2 stk 75,00 Ord.pris pr stk 15,00 2 stk 75,00 Ord.pris pr stk 15,00 Pr kg v/kjøp av 1 stk 41,67/

FOR

FOR

LAV PRIS

Coop. Ost & skinke og

Høyang Polaris

FOR

Ord.pris pr stk 29,90 Pr kg v/kjøp av

Pr kg v/kjøp av 1 stk fra 53,87/2 stk fra 45,05 1 stk fra 53,87/2 stk fra 45,05

28 cm. SPAR 200,-

Billigbutikken med supermarkedsutvalg! KJØTTDEIG

Coop. 400 g. Ord.pris pr stk 34,75 Pr kg v/kjøp av 1 stk 84,75/ 2 stk 75,00

LAV PRIS

FOR KJØTTDEIG

Coop. 400 g. Ord.pris pr stk 34,75 4,75 Pr kg v/kjøp av 1 stk 84,75/

4,75/ 2 stk 75,00

1000

KARBONADEDEIG KARBONADEDEIG Coop. 400 g.

KARBONADEDEIG

2 65

Pr kg v/kjøp av 1 stk 89,25/2 stk 81,25

KAFFE

og miks dine 2 65 2330 2 Plukk 65 2 30 brødfavoritter Coop. 400 g. Ord.pris pr stk 35,70 Ord.pris pr stk 35,70 Pr kg v/kjøp av Pr kg v/kjøp av 1 stk 89,25/2 stk 81,25 1 stk 89,25/2 stk 81,25

FOR

FOR

FOR

FOR

KAFFE

FOR LAV PRIS

39

FOR

COOP PIZZA

Pr kg v/kjøp av 1 stk fra 53,87/2 stk fra 45,05

KAFFE

KAFFECoop. Gul og rød.

FOR

FOR

KAFFE

Coop. Gul og rød. Kok-/filtermalt. 250 g. Ord.pris pr pose 25,20

Pr kg v/kjøp av 1 stk 100,80/ 2 stk 60,00

FOR

YOGHURT 4 PK

Tine. 6 varianter. 4 x 150 g. Ord.pris pr pk fra 18,60

FOR

FOR

YOGHURT 4 PK

Pr kg v/kjøp av 1 pk fra 30,00/2 pk 25,00

Tine. 6 varianter. 4 x 150 g. Ord.pris pr pk fra 18,60

2 50

Pr kg v/kjøp av 1 pk fra 30,00/2 pk 25,00

YOGHURT

Tine. Blåbær, skogsbær, melon, jordbær, vanilje, sviske eller kokos. 4 x 125 g

FOR

WIENERPØLSER Leif vidar. 480 g

m/DVD

Pr pk

2 2303

Coop. Gul og rød. Kok-/filtermalt. 250 g. Kok-/filtermalt. Ord.pris250 prg.pose 25,20 Ord.prisPr prkg pose 25,20 v/kjøp av 1 stk 100,80/ Pr kg v/kjøp av 1 stk 100,80/ 2 stk 60,00 2 stk 60,00

1490 2 30 2 3000 2 30

Coop. Gul og rød. Coop. Gul og rød. Kok-/filtermalt. 250 g. Kok-/filtermalt. 250 g. Ord.pris pr pose 25,20 Ord.pris pr pose 25,20 Pr kg v/kjøp av 1 stk 100,80/

Pr kg v/kjøp av 1 stk 100,80/ 2 stk 60,00 2 stk 60,00

Coop. Ost & skinke og pepperoni. 555/530 g. Ord.pris pr stk 29,90

Se reklamefilm her eller på coop.no/coopextra

2 30

Coop. 400 g. Ord.pris pr stk 35,70

FOR

PIZZA NORWEGIAN STYLE

2 30 FOR FOR

Coop. Ost & skinke og pepperoni. 555/530 g. Ord.pris pr stk 29,90

Pr kg v/kjøp av 1 stk fra 53,87/2 stk fra 45,05

2 30 STEKEPANNE

Pr kg v/kjøp av 1 stk 89,25/2 stk 81,25

pepperoni. 555/530 g. stk 81,25 1 stk 89,25/2 555/530 g. FORpepperoni. Ord.pris pr stk 29,90 FOR FOR

PIZZA NORWEGIAN STYLE

Coop. Ost & skinke og pepperoni. 555/530 g. Ord.pris pr stk 29,90

FOR

Pr kg v/kjøp av 1 stk 41,67/ 2 stk 34,72

FOR

PIZZA Pr kg v/kjøp av 1 stk fra 53,87/2 stk fra 45,05 NORWEGIAN STYLE

2 50

Coop. 360 g. Ord.pris pr stk 15,00

400 g. PIZZA Coop.KARBONADEDEIG PIZZA Coop. Ord.pris pr400 stk g.35,70 NORWEGIAN STYLE NORWEGIAN STYLE Ord.pris Pr kg v/kjøp av pr stk 35,70 Coop. Ost & skinke og

Coop. 400 g. KJØTTDEIG PIZZA PIZZA Coop. 400 g. Ord.pris pr stk 34,75 CAPRICCIOSA CAPRICCIOSA Ord.pris pr stk 34,75 Pr kgCoop. v/kjøp360 av 1 g. stk 84,75/

2 25 2 25

HODEKÅLFOR

PIZZA CAPRICCIOSA

Coop. 360 g. Ord.pris pr stk 15,00

FOR

FOR

Pr kg v/kjøp av 1 stk 41,67/ 2 stk 34,72

PIZZA CAPRICCIOSA

FOR

2 50

Coop. 360 g. Ord.pris pr stk 15,00

FOR

090

Pr kg v/kjøp avPr kg v/kjøp av 1 stk 89,25/2 stk 1 stk 81,25 89,25/2 stk 81,25

PIZZA CAPRICCIOSA

2 25

LAV PRIS

FERSKE HVALER FOR REKER og KREPS

FOR

2 25

Pr kg

2 2303

Coop. 400 Coop. g. 400 g. Ord.pris prOrd.pris stk 35,70 pr stk 35,70

Coop. 400 Coop. g. 400 g. Ord.pris prOrd.pris stk 34,75 pr stk 34,75

Pr kg 52,80

Ved kjøp av 1 pk 37,00

(Ved kjøp av 1 pk fra 16,60 pr stk)

SPAR 1000,-

GRISLA KNEIPP

JEGERBRØD

Coop. 750 g. Coop. 750 g. Pr stk 21,50 Pr stk 19,50

LØVEBRØL BRØD Coop. 750 g. Pr stk 20,00

HAVREBRØD

2 30 2 30 Coop. 750 g. Pr stk 31,50 FOR

25

KJØTTDEIG Pr kg 64,75

Tine.g. 6 varianter. Coop. 750 g. Coop. 650 4 x 150 g. 4 x 150 g. Ord.pris pk fra 18,60 stk gpr25,50 Pr stk 27,50 Ord.pris pr pk fra Pr 18,60 Pr kg v/kjøp av

FOR

Foreldre & Barn

2 30

nr. 10-2009

FOR

KAFFE

Coop. Gul eller rød. Kok-/filtermalt. 250 g Pr kg 60,00

FOR

Pr kg v/kjøp av 1 pk fra 30,00/2 pk 25,00 1 pk fra 30,00/2 pk 25,00

90EXTRA LAVE PRISER FAGHANDEL

Coop. 400 g. Pr pk

2 30

ODELSBRØD TYSK YOGHURT 4 PK BONDEBRØD STEINBAKT YOGHURT 4 PK Tine. 6 varianter.

Ved kjøp av 1 pk 25,20

YOGHURT 4 PK

Tine. 6 varianter. 4 x 150 g. Ord.pris pr pk fra 18,60 Pr kg v/kjøp av 1 pk fra 30,00/2 pk 25,00

Helly Hansen Coop trillebag

Høie Opal

Extra Vestby dyne og putesett i fiber. Pr sett 90 l. Pr stk Garderveien 15

6 699,-

Medlemskupp

8-22 (21)

Coop Extra Ås Ikke-medlem:Raveien 999,-

BANAN Pr kg

Medlemskupp

299,Ikke-medlem: 599,Spar: 300,-

8-22PÅSKEMAgasinet (21), SønNR10-20 4 - 2013 11

Spar: 300,-


Denne velkomstkomitéen møtte oss ved ankomsten: Fra venstre Lotte Nordgård(10), leder i bibliotekets venneforening Ann Park, Seline Enebakk(10), foreningskasserer Berit Sæbø. Her gjelder det ”å slå katta ut av sekken”.

Karneval

på biblioteket

Mandag 25. februar ble biblioteket i Vestby inntatt av flokker av trollunger og andre fantasifulle skapninger. Dette var dagen da bibliotekets venneforening inviterte til karneval.

TROLLUNGER OG ANDRE UNGER fant i flokk og følge veien til Vestby bibliotek denne mandagskvelden. Vestby biblioteks venneforening var ute med invitasjonen: Er du under 12, kle deg som et troll eller noe annet morsomt, og kom på biblioteket for å leke og ha det gøy! Og fest ble det, med lek og moro – og masse gode kaker. Stemningen stod i taket, slik det skal være på et karneval, og støynivået lå nok atskillige hakk over vanlig ”bibliotekstandard”. Dette er noen av de vi hilste på under vårt besøk:

Arne Eriksen

Troll eller ikke, vi møtte i hvert fall mange fantasifulle karnevalsdeltagere.

Tre tøffe mus fra Ida Martine

Det var en gang tre mus som kranglet om hvem som var tøffest. "Jeg er så tøff," sa den største, "at jeg bruker musefella som sofa!"

Vi falt pladask for disse yndige vesener. Til venstre Tea Østby(5), til høyre Anesa Behluli(nesten 5).

12

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

"Å, det er da ingenting," sa den andre musa. "Jeg drikker rottegift som saft." Da begynte den minste musa å gå. "Hvor skal du", sa de to andre? "Å," sa den minste musa. "Jeg skal bare ut å klappe katten."


Gode påsketilbud fra MAXBO Vestby

9,-

59,-

pr. m2

pr. m2

Prisene gjelder perioden 12. til 17. mars

L2

Skygge Skrå KL2 kun hos MAXBO Vestby Furu 14 X 120

et rekker.

Gjelder så langt lageret rekker.

n n e e s s n n ja ja s s e e is is e e R R r r e e d d n n u u d d u u b b il il TT

15- 4,-5 %

999,-

pr. stk

Karmlist Spylervæske Furu 12X58 MALT O. Olsen -15C Blåtind 3 L (Pose)

59,59,-

Kompressorpakke

-15C Blåtind 3 L (Pose) 2 2 pr. m pr. m

Skygge Skygge SkråSkrå KL2KL2 FuruFuru 14 X14120 X 120

Normalpris: 29,- pr. stk * Maks 4 pr kunde. Gjelder så lageret rekker

Gjelder så langt lageret rekker. Gjelder så langt lageret rekker. Oslo

Spydeberg

MAXBO Konto Gjør deg ferdig mens du holder på Inntil kr 200.000 i kreditt Inntil 45 dagers rentefri betalingsutsettelse Ingen års- eller varekjøpsgebyr Bedre oversikt: Alle kjøp på en månedlig Faktura

--4455% %

Karmlist Karmlist FuruFuru 12X58 12X58 MALT MALT O. Olsen O. Olsen

«Ga

mle

» E-

18, R

iksv

ei 12

8

999,999,-

pr. stk pr. stk

Kompressorpakke Kompressorpakke XK1/4-F50D XK1/4-F50D NikoNiko Oljefri Oljefri

Normalpris: Normalpris: 24,5024,50pr. lmpr. lm Tilbudspris: 12,90,pr. lm Tilbudspris: 12,90,pr. lm

15,15,-

pr. stk pr. stk

Spylervæske Spylervæske -15C-15C Blåtind Blåtind 3 L (Pose) 3 L (Pose) Normalpris: Normalpris: 29,- pr. 29,-stkpr. stk * Maks * Maks 4 pr kunde. 4 pr kunde. Gjelder Gjelder så langt så langt lageret lageret rekker rekker

Oslo

Spydeberg

MAXBO MAXBO Konto Konto Gjør Gjør deg ferdig deg ferdig mensmens du holder du holder på på InntilInntil kr 200.000 kr 200.000 i kreditt i kreditt InntilInntil 45 dagers 45 dagers rentefri rentefri betalingsutsettelse betalingsutsettelse IngenIngen års- eller års- eller varekjøpsgebyr varekjøpsgebyr BedreBedre oversikt: oversikt: Alle kjøp Alle kjøp på enpåmånedlig en månedlig Faktura Faktura

«Ga

mle

» E-

18, R

iksv

ei 12

8

pr.

Spylervæske

XK1/4-F50D Niko Oljefri

Normalpris: 24,50- pr. lm Normalpris: 29,- pr. stk 12,90,-såpr. lm * Maks 4Tilbudspris: pr kunde. Gjelder langt lageret rekker

1 5 ,-

pr. stk

Maxbo VESTBY - 1540 VESTBY Tlf. 64 98 66 90 Åpningstider: Man - fre. 7.00 - 18.00 (9.00 - 15.00) PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

13


Vi kunne få opp en morderisk fart på sparken, slik som disse to friskusene vi ser her.

Sparkstøttingen Sparkstøttingen – eller sparken, som vi sa – var vår barndoms fremkomstmiddel. Med sparken kunne vi tilbakelegge atskillige kilometer i godt tempo. Nå er sparken sjelden å se på veien. Og det er litt synd. For det var mye gøy med spark i de gode, gamle dager. Arne Eriksen

VÅR BARNDOMS SPARK var enestående i sitt slag. Den var håndlaget av dyktige representanter for datidens håndverkerstand. Treverket var laget av bygdas fremste snekkermester. Meier og beslag var produsert av smeden i bygda. Håndsnekret og håndsmidd. På tverrtreet helt foran fikk vi navnet vårt brent inn med svipenn eller annen glødende redskap. Alle hadde spark den gangen. Vi tror ikke at det var noen av disse doningene som var helt like. Og de var uansett noe ganske annet enn de seriefremstilte industriproduktene vi kan få kjøpt i dag. Vår barndoms spark var et individuelt stykke håndverk. Men du store verden, så mye moro vi hadde med sparken! Når vi ungene samlet oss, gjerne på kvelden i vintermørket, og satte utfor nabolagets bratteste bakke, gikk det så det pep om ørene. Ekstra gøy kunne det bli når vi kjørte i rekke, slik at alle hadde fronten helt oppe

i meiene på den som var rett foran. Etter endt nedfart ble det samling på bånn, og en lang vandring opp igjen til toppen – og ny tur. Sparken ble også brukt til nyttekjøring. Det hendte seg jo at mamma(som da var hjemme), ba oss ta en tur på butikken etter en halv kilo sukker eller til meieriet for å kjøpe 2 liter ”skumma” i et spann. Da kunne sparken være god å ha, og turen gikk raskt unna. Melkespannet kunne dingle faretruende lystig når vi hengte hanken inn på enden av styrehåndtaket på sparken. Veiene var ikke så godt brøytet og fremfor alt ikke strødd med sand den gangen. Så var det jo også mye hestetrafikk på veien, gjerne hest med slede vinterstid. Dette gjorde at snøen i veien ble hardpakket og passe glatt. Det sies at bredden på sparken fra først av ble tilpasset skrittbredden hos hesten! Selv i dag vet vi jo, tross alt, hvordan en spark ser ut. Men for sikkerhets skyld koster vi på oss denne lett komiske, ”fagmessige” beskri-

I februar ble det arrangert VM i utforkjøring på spark i Hurdal. Ny deltagerrekord i år med 843 påmeldte. Og 3500 tilskuere!

14

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

velsen, som vi kom over: ”En spark er en slags liten slede som består av en stol som det er montert to meier under. Meiene fortsetter bakover i en lengde litt i overkant av det dobbelte av stolens lengde. Sparken drives fremover av at føreren står på den ene meien og samtidig sparker bakover i underlaget med den andre foten. Derav navnet! Meiene har en viss fleksibilitet, og sparken kan styres med håndtakene som er montert i stolryggens øvre kant. Man kan ha en passasjer på stolsetet.” Tenk det! (Vår anm.).

VM på spark

Nei, som sagt, sparken er ikke hva den var. Men også i vår moderne tid fins det miljøer hvor sparken holdes i akt og ære. Det blir faktisk arrangert VM på spark, ja, til og med to slags VM. Begge arrangementene finner sted i Norge – naturligvis. Hvert år holdes selve Spark-VM på Geilo i slutten av januar. Dette er et stort arrangement, med mye moro

for publikum og deltagere. Dagen starter gjerne med VM for barna, og fortsetter med bedriftsstafett, trimklasse og kostymeklasse for voksne. ”Årets doning” kåres til verdensmester. Det er ikke alltid om å gjøre å ha den beste tiden. Arrangøren deler også ut Fiaskoprisen(!) I februar i år ble VM i utforkjøring på spark arrangert i Hurdal, i en 4,5 km lang utforløype. Det ble satt ny deltagerrekord, med 843 deltagere. Meget respektabelt! Når det gjelder tilskuere, gikk et uoffisielt anslag ut på at det var ca 3500 mennesker til stede. Seniorklassen ble vunnet av Hurdals egen lokale champion, på ny løyperekord, 8.48.6. Så alt håp er altså ikke ute for vår gamle venn sparken. Kanskje klarer du å finne en veistrekning eller en utforbakke som er kjørbar med spark? Da kan du få mye moro! P S: Vi kan for øvrig hilse fra han Otto, en god bekjent fra et tidligere århundre. Han forteller om sin egen erfaring m h t til sparkens nytteverdi – fra mange år tilbake, den gang han var et fremmelig ungdomseksemplar på landsbygda i Vestby. I denne glade ungdomstid kunde det hende seg at Otto, sammen med gode venner, fikk lyst til å tilbringe en lørdagskveld i Oslo, og f eks se en kinoforestilling. Men, dessverre, siste tog til Vestby fra Oslo Østbanestasjon på kvelden gikk jo så alt for tidlig. Noe senere gikk det et lokaltog til Ås, men ikke lengre. Spørsmålet ble: Hvordan komme seg videre fra Ås til Vestby? Det ville bli en drøy spasertur. Noe slikt som å ta drosje, var ikke å tenke på. Saken ble løst på følgende vis: Først ble det jo å ta toget tidlig på kvelden fra Vestby til Oslo, og ha sparken med på toget. Men sparken ble med bare til Ås stasjon. Her hoppet Otto av toget, og sparken ble kjapt parkert langs veggen til lagerhuset. Og så i full fart inn på toget igjen. Toget stod der så lenge at dette gikk greit. Da det så ble tid for hjemturen etter fornøyelsene i hovedstaden, var første etappe altså lokaltoget til Ås. Etter vel å ha ankommet dit i ett-tiden på natta, stod sparken der, klar for turen Ås-Vestby på Mosseveien. En overkommelig sparketur på den tiden, da annen trafikk omtrent ikke var å se.


Vi hjelper deg der du er!

9037_0 Inhouse NO

Velkommen innom kontoret vårt i Vestby. Vi tilbyr personlig rådgivning og syr sammen en forsikringsløsning tilpasset deg og ditt behov. Du treffer oss i Kleverveien 3, Vestby Bedriftssenter, 1540 Vestby eller på mobil 975 00 274.

Peis- og benkeplater til kjøkken og bad i granitt, marmor og kompositt Naturens egen kolleksjon - vakker, hygienisk og tidløs...

Granitt, marmor, limestone og kompositt er praktiske og tidløse naturmaterialer som gir et eksklusivt preg i ethvert interiør. Vedlikeholdet er minimalt og rengjøringen kan ikke bli enklere.

Åpningstilbud!

-20% (gjelder lagervarer i mars)

Vi skjærer og bearbeider granitt, marmor, travertin og limestone etter mal/mål. Kontakt oss for et uforpliktende tilbud.

ALLSTEIN AS

Nordlysveien 1, 1540 VESTBY, Åpningstider: man-fre 8-16 (tors - 18), lør (10-14) tlf. 22 32 10 10, faks. 22 32 10 11, epost: info@allstein.no, www.allstein.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

15


Aktiv på dagtid Follos største utvalg i garn! Alle prisklasser.

Aktiv på dagtid er eit aktivitetstilbud på dagtid til personar som er utanfor arbeidslivet av ulike grunnar. Enten sjukemeldt, eller på andre trygdeytelsar fra NAVsom f.eks arbeidsavklaringspengar og uførestønad, og mellom 18 og 67 år. Aktivitetane er på lavterskelnivå, og ein håpar at personar som deltar i Aktiv på dagtid i større eller mindre grad kan komme tilbake til arbeid, eller i det minste få bedre livskvalitet i kvardagen.

Alt av mønster, pinner og garn til "Marius".

Aktiv på dagtid er rundt omkring i heile landet. Det er Aktiv på dagtid i Ås kommune, men også i våre nabokommunar.

Ha em god st r ik k e p å sk e !

Sjå meir info om Aktiv på dagtid, og timeplanar på: www.aktivdagtid.no. Stort utvalg i quiltestoffer. Sytilbehør, broderier og heklegarn.

Bryggerhuset

Vestbytorget legesenter Adresse: Mølleveien 4, 2. etasje.

Mølleveien 20, 1540 Vestby tlf. 64 98 22 99 – www.bryggernett.no Åpningstider: man. - fre. : 10 - 16, tor.: 10 - 18, lør.: 10 - 14

Ring telefon: 6495 2000

TANNLEGE • Berit Aanerød

Spesialist i rotfylling

• Britt Marie Ruud • Elin Sørra

AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP

Allmenpraksis og spesialutdannet i endodonti (rotfyllinger)

Har du behov for regnskapsbistand?

Vestbytorget, 2. etasje Ring for timebestilling: Tlf. 6495 1640 Man–fre: 10.00–19.00. Lør: 10.00–15.00. Rådhusgata 24, 1540 Vestby.

Ta påskeklippen nå!

Vi har et bredt, faglig miljø bestående av regnskapsmedarbeidere og revisorer med stor økonomisk kompetanse og vi utfører blant annet:      

Regnskapsførsel Lønnskjøring Fakturering Selvangivelse/Årsoppgjør Stiftelse av selskap Annen relevant rådgivning

Ønsker du egen tilgang til regnskapet? Ønsker du å fakturere selv, men har ikke eget faktureringsprogram? Vi benytter oss av moderne og tekniske onlineløsninger som åpner for nye, praktiske muligheter. Ta kontakt med oss i dag for en prat  Tlf: 64 95 56 50  Epost: lars-erik@moltzau-revisjon.no Eller stikk innom oss på Vestbytorget, 3.etasje.

16

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013


Vestbytorget ønsker alle God Påske!

Hos oss finner du blomstene, hønene, sjokoladeeggene og resten av pynten.

høsten er her med flott høsten er her med flott For timebestilling ta kontakt påmark. Dagene blir korte mark. Dagene blir korte telefon: 64 95 20 30. Se oss på facebook, mørkere. nå kreves mye post@tannverket.nhn.no. www.tannverket.com mørkere. nå kreves mye kanskje merket at du tr kanskje merket at du tr å lese, eller at du må ho å lese, eller at du må ho fra deg? eller kanskje se fra deg? eller kanskje se Vestby Optikk: du kjører bil? Dette er t Vestby Optikk: du kjører bil? Dette er t Assistent Inger og Optiker Oddmund. oppsøke oss for å ta en Assistent Inger og Optiker Oddmund. oppsøke oss for å ta en – en helsesjekk av øyne – en helsesjekk av øyne i denne utgaven av ma i denne utgaven av ma du lese om synsutfordri du lese om synsutfordri retrotrenden og Dag ot retrotrenden og Dag ot erfaring som brillebruke erfaring som brillebruke vi kan på tilby Vi har gaver i alle prisklasser. Hos oss kan du kjøpe gavekort for ulike konse vikontaktlinser, kan tilby ulike konse eksempel synsundersøkelse, kontaktlinsetilpassing, briller, behov. motekonto forde pussemidler, etuier eller kontaktlinsetilbehør. Velkommen innom oss! behov. motekonto forde Son Optikk: som ønsker flere briller Son Optikk: Jeanette Banini, OptikerG og o d Turid J u l Banini, o g G oassistent. d t n y t t Å r ! som ønsker flere briller www.voice.as

Man - Fre: 09.00-15.00. Lør: 09.00-15.00. Onsdag i påskeuka: 09.00 - 14.00 Påskeaften: Stengt

Kompetanse, valgfr Vi ønsker gamle og nye pasienter velkommen. Kompetanse, valgfr

www.voice.as

Velkommen til påske hos Frøken Flora!

Grunnet stor pågang på Tannverket har vi nå fått et nytt teammedlem. Vi ønsker vår nye tannlege, Vesna Klavenes, velkommen. Vesna har 15 års erfaring innen yrket og er spesielt interessert i tannkjøttsproblemer. Vesna vil kunne hjelpe deg med alt av tannbehandling.

G i b o r t e n G av e s o m n o e n virkeliG trenGer!

Visste du at det finnes kontakt linser for øyne i alle aldre NYE SOLBRILLEMODELLER NYE SOLBRILLEMODELLER Jeanette Banini, Optiker og Turid Banini, assistent.

Saksera Frisør | Vestbytorget Mølleveien 4 | 1540 VESTBY Man - fre: 09 - 18 | Lør: 10 - 14 Påskeaften: Stengt

MEDOG OGUTEN UTENSTYRKE STYRKE MED

Det vet vi. Derfor får du 100 kroner hvis vi glemmer spørre deg om kontaktlinser. Dette gjelder alle i alder 16 til 70 år og i perioden 1/10 - 31/12 2010.

Mølleveien 2, Vestbytorget Vestby // Tlf.: 64 95 Mølleveien 2, Vestbytorget // Tlf: 64 95 // 25 1540 80 // post@vestbyoptikk.no Mølleveien 2, Vestbytorget // 1540 Vestby // Tlf.: 64 95 www.vestbyoptikk.no // Åpningstider: Man-Fre. 10-17 // Tors. 10-18 // Lør. 10-14

Totalt 27 næringsdrivende

25 80 25 80


KRAFTLINJ DYRLØKKE – TEGNEBY!

Leserbrev

Så er vi i gang igjen! Jan Fredrik Stubberud

Etter omlag 4 år med vurderinger, har NVE gitt Hafslund Nett A/S konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til å bygge den omsøkte 132 kV kraftlinjen Dyrløkke – Tegneby med denne konklusjon: ”Etter en helhetlig vurdering gir NVE Hafslund Nett AS konsesjon i medhold av energiloven for en ny, dobbeltkurs 132kV kraftledning mellom Dyrløkke og Tegneby transformatorstasjoner. Ledningen er om lag 20 km. lang og vil gå gjennom kommunene Frogn, Ås og Vestby. Vestby kommune og Akershus fylkeskommune har reist innsigelse til søknaden og anleggskonsesjonen er derfor ikke endelig før saken er behandlet i Olje- og energidepartementet, eller at innsigelsene frafalles.

Kraftledningen skal bygges som luftledning med kone stålrørsmaster og komposittisolatorer etter traséalternativene 1-2 -2A-2C- 1. NVE setter krav til mattede liner på hele strekningen. ------ Etter en samlet vurdering mener NVE at de samfunnsmessige fordelene som vinnes ved anleggene utvilsomt må antas å være overveiende sammenholdt med de skader og ulemper som påføres andre.” Her leses det i alt vesentlige som angår oss i Vestby ut fra konsesjonen. (Ellers er hele bakgrunnsnotatet for vedtaket på hele 61 sider.) Traseen, som altså har betegnelsen: ”Alt. 1-2- 2A- 2C-1”. Det vil for Vestbys del si at ledningen følger gammel trasé fra Frogn grense ved Linnestad og fram til Jegstad . Derfra følges E6’ vestside (altså rett forbi Prestegården) til den

krysser veg – jernbane ved Hølen og fram til trafostasjonen ved Tegneby. Ledningen skal altså realiseres som ”ledning i luft”. Disse ”luftledningene” skal henge i 2530 m. høye master. Det forteller litt om det visuelle inntrykket vi vil oppleve mot kirke og prestegård. For oss, som har akseptert linjevalget forbi Vestby Kirke og Prestegård under forutsetning av at ledningen legges i bakken forbi de nevnte steder, ble det en stor skuffelse. Hafslund har nok vurdert nedgraving, men har ikke omsøkt alternativet. Derfor har heller ikke NVE vurdert det annet enn ut fra prinsipielle synspunkter. Begge instanser begrunner sine standpunkter med en kostnadsøkning for nedgraving av 2,3 km. kabel vil fordyre anlegget med ca. kr. 30 millioner. Da spør jeg: Hva så?

Regningen for ny linje får du og jeg ”okke som”. Delt på Hafslunds kunder tror jeg vi kanskje vi skulle klare det, dersom det er eneste mulighet. Vi, Prestegårdens Venner og Stiftelsen Kultursenteret Vestby Prestegård, har hele tiden ment at det visuelle inntrykket av hele Vestbys Kultursenter må tillegges betydelig vekt. Som et blikkfang fra hele Vestby Nord, tåler ikke dette kulturlandskapet ytterlig visuell forurensing. Vi har nok av den slags med lysmaster langs E-6 og langs Kirkeveien. Hele Prestegården er jo av Riksantikvaren vurdert som KULTURLANDSKAP AV NASJONAL VERD. Det bør, også for Hafslund og NVE, veie tungt. Vi kan jo bare nevne at de fredede bygninger og hele

Over 30 år med minirenseanlegg • Trygghet • Kvalitet • Kompetanse

t n e

j k d

Go

Biovac FD5N PEH for nedgraving. Ingen bevegelige deler i prosessen. Anlegget er norskprodusert og

Vi skreddersyr din garderobe

bygd for norske forhold AAB AS v/Rolf Hunskår Nessetveien 69, 1407 Vinterbro

mobil: 400 01 776 Goodtech Environment Sørumsand AS, Postboks 148, 1921 Sørumsand, Tlf: 63 86 64 60, kontakt@biovac.no

18

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Ski Bygg AS. Kjeppestadveien 44. 1400 Ski. Tlf. 64 85 46 00. Åpent 7-18. 9-15. Kjøkkenavd:9-18. 9-15. www.skibygg.no


JEN

Vestby, 26.februar 2013. OLJE- OG ENERGIDEPARTEMENTET Postboks 8148 Dep. 0033 Oslo. NY 132 kV KRAFTLEDNING DYRLØKKE – TEGNEBY. KLAGE PÅ ANLEGGSKONSESJON MEDDELT HAFSLUND NETT AS, dat. 8.2.2013.

anlegget rundt må ha antikvarisk velsignelse for alt som skal gjøres. Vi får jo ikke engang lov til å asfaltere plassen mellom prestegård og kirke, begrunnet i den historiske verdi som tilskrives plassen akkurat slik den ser ut i dag. Hvorfor reagerer da ikke Riksantikvaren på kraftlinjen? Vi som har vist såpass stort engasjement i saken hele tiden, har fått den ”fordelen” at vi kan klage på NVEs avgjørelse, noe vi selvsagt har benyttet oss av. Vi står uomtvistelig på kravet om nedgravd kabel forbi kirke og prestegård. Så er bare å håpe at Vestby kommune og Akershus fylkeskommune ikke frafaller sine innsigelser, og at vi i det minste har to ”tunge” aktører på laget. Slaget er ikke tapt enda!

om lag 20 km. lang

Undertegnede, Jan Fredrik Stubberud, representerer i denne klagen seg selv, men ønsker også å være talsmann for stiftelsen ”KULTURSENTERET VESTBY PRESTEGÅRD” og ”PRESTEGÅRDENS VENNER”, da klagegrunnlaget er sammenfallende. Ny kraftleding mellom Dyrløkke i Frogn og Tegneby i Vestby etter anbefalt traséalternativ 1-2-2A-2C-1, aksepteres. Vi har under høringen forlangt at linjen legges i jordkabel mellom Kleiver og Røed. Fordi: Vestby Prestegård, som av Riksantikvaren har status som ”Kulturlandskap av nasjonal verdi”, nå har blitt så mye visuelt ”forurenset” at tålegrensen er nådd. Vi kan således ikke akseptere et luftstrekk med 25- 30 meter høye master i tillegg til det som allerede E-6 og rundkjøringer bidrar med. Vi klager derfor på konsesjonsvedtaket slik det ligger føre fra NVE til Hafslund Nett A/S, og opprettholder vårt krav om nedgravd kabel mellom Kleiver og Røed.

For ”Stiftelsen Kultursenteret Vestby Prestegård” Mona Lødøen, sign. Johan Fredrik Müller,sign.

Nye RAV4

For ”Prestegårdens Venner” Mette Øinæs, sign. Jan Fr. Stubberud, sign.

Privat Jan Fredrik Stubberud,sign.

Originalen - lengre, bredere, bedre

Premieredager 7 -16 mars

Nye RAV4

Originalen - lengre, bredere, bedre Premieredager 7 -16 mars

Veil. pris inkl. frakt, lev- og reg.omk. 9 500,-. RAV4 2WD fra 310 700,Veil.4WD prisfra inkl. lev- og reg.omk. 9 500,-. RAV4 2WD fra 310 700,RAV4 376 frakt, 100,-. Forbruk blandet kjøring/utslipp CO2/NOx: RAV4 VVT-i fra: 0,72 l/mil /100,-. 166 g/km / 13 mg/km, RAV4 D-4D fra: RAV4 4WD fra 376 Forbruk blandet kjøring/utslipp CO2/NOx: 0,49 l/mil / 127 g/km / 135 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. RAV4 VVT-i fra: 0,72 l/mil / 166 g/km / 13 mg/km, RAV4 D-4D fra: Med forbehold om trykkfeil.

0,49 l/mil / 127 g/km / 135 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Med forbehold om trykkfeil.

Toyota Follo AS www.toyota-follo.no

Industriv. 1 A, 1400 Ski Tlf 64 91 78 00

Toyota Follo AS www.toyota-follo.no

Industriv. 1 A, 1400 Ski Tlf 64 91 78 00

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

19


Tegnet og illustrert av Ine Krogseth, Vestby

Svensken, Dansken og Nordmannen

Vestby Bedriftssenter

Svensken, Dansken og Nordmannen jobbet på et kontor. En dag sa dansken: "Jeg er så lei av å få samme pålegg på skiven hver dag!" Det var nordmannen og svensken enig i, og de ble enige om at hvis de fikk det samme på skiven neste dag skulle de hoppe ut vinduet som var 10 meter over bakken. Neste dag fikk de det samme gamle pålegget på skiven, og de hoppet en etter en ut vinduet. I begravelsen kom konene til Svensken, Dansken og Nordmannen. Så sa konen til Nordmannen: "De kunne gitt beskjed om at de var lei det pålegget de fikk på skiven!" Det var konen til Dansken helt enig i. Så sa konen til Svensken: "Han som smurte maten sin selv og!!!"

SELSKAPSLOKALER

• Kontorlokaler • Selskapslokaler, bar • Konferanselokaler • Resepsjon/sentralbordløsning Vi har trådløst nettverk, prosjektor, overhead, flip-over og annet relevant ekstrautstyr.

29

Et par jegere i New Jersey er ute i skogen når en av dem faller til bakken. Han ser ikke ut til å puste, og øynene hans er rullet bakover i hodet. Den andre mannen finner fram mobiltelefonen sin og ringer til førstehjelp sentralen. Han gisper til sentralborddamen: «Vennen min er død! Hva kan jeg gjøre? Operatøren sier med en rolig stemme: «Ta det med ro. Jeg kan hjelpe. Først må vi forsikre oss om at han er død.» Det følger en stillhet, før han hører et skudd. Stemmen til mannen kommer tilbake på telefonen og sier «OK. Hva nå?»

VI UTFØRER ALT INNEN TAK- OG BLIKKARBEIDER • TAKOMLEGGING • PIPEBESLAG • ALT INNEN BESLAG • LUFTEHATTER • TAKRENNER • SNØFANGER • TAKSTIGE

Be gjerne om komplette pakker med oppdekning, mat osv.

Vestby Bedriftssenter AS

Kleverv. 3, 1540 Vestby, Tlf. 64 98 51 00 - Fax: 64 98 51 27 - www.vestbybedriftssenter.no

● Konfirmasjon ● Bryllup ● Juleselskap ● Møter ● Kickoff ● Konferanser ● Foredrag ● Kurs

20

Følgende vits ble kåret til verdens beste vits gjennom en stor internasjonal undersøkelse i 2002 gjennom Laughlab. Vitsen skåret høyt i nesten alle land, hvilket gir vitsen universell appell.

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

TELEFON 918 50 926 • VESTBYVEIEN 24 1540 VESTBY • JOSFIVEL@ONLINE.NO


PERSIENNER - SCREENS - INTERIØR - MARKISER - VARMEPUMPER - GARASJEPORTER

Follo BoligTeknikk AS post@fobotek.no - www.fobotek.no

Gjør deg klar for vår- og sommersesongen

Mange spennende nyheter innen innvendig og utvendig sol- og innsyns-skjerming. Kom innom for en hyggelig, og uforpliktende prat

Nye RAV4 ©HunterDouglas

©HunterDouglas

©HunterDouglas

Åpningstider: Man. - ons. 09 - 17 • Torsdag 09 - 18 • Fredag 09 - 16

Originalen - lengre, bredere, bedre

Premieredager 7 -16 mars

Nye RAV4

Originalen - lengre, bredere, bedre PREMIEREDAGER 7 - 16 MARS

Veil. pris inkl. frakt, lev- og reg.omk. 9 500,-. RAV4 2WD fra 310 700,Veil.4WD prisfrainkl. frakt,Forbruk lev- og reg.omk. 9 500,-. RAV4 2WD fra 310 700,RAV4 376 100,-. blandet kjøring/utslipp CO2/NOx: RAV4 VVT-i fra: 0,72 166 g/kmForbruk / 13 mg/km, RAV4 D-4D fra: RAV4 4WD fra l/mil 376/ 100,-. blandet kjøring/utslipp CO2/NOx: 0,49 l/mil / 127 g/km / 135 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. RAV4 VVT-i fra: 0,72 l/mil / 166 g/km / 13 mg/km, RAV4 D-4D fra: Med forbehold om trykkfeil.

0,49 l/mil / 127 g/km / 135 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Med forbehold om trykkfeil.

Toyota Follo AS www.toyota-follo.no

Industriv. 1 A, 1400 Ski Tlf 64 91 78 00

Toyota Follo AS www.toyota-follo.no

Industriv. 1 A, 1400 Ski Tlf 64 91 78 00

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

21


Påskeeggene De vokste til en mengde båter og de styrte rett mot Sonskilen.

Noen store fine fugler tittet nysgjerrig ut av kassene.

Om hvorfor vi maler påskeegg, og hvorfor påskeharer?. en Vestby-legende av Erik Reidarson

P å den tiden Jorsalafar regjerte

kong Sigurd Norge, bodde noen fattige fiskerfamilier oppover langs elven som renner ut i i Son. Stedet de bodde var så bortgjemt og så lite at fiskerne fikk leve i fred og ro der. Ikke gikk det noen veier dit heller, bare stier og dyretråkk. Men selv om de var fattige, derfor sultet de aldri. Sild, torsk og flatbrød spiste de støtt. Et lite jordstykke med rug hadde de, for øverst i elven hadde de en kvern der de kunne male korn til mel. Klærne laget de av ull, for noen sauer hadde de også. De hadde et veldig slitsomt liv, tidlig opp og sent i seng for å streve. Ikke som for deg og meg, men så var det også dobbelt så deilig å leve. Fiskerfamiliene var sunne og sterke, mange ble over 100 år før de døde. Så en sommerdag kom lille Nora på 7 år løpende i full fart opp til det lille huset hun bodde i:

22

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

"Mamma, mamma.....det ligger en fremmed båt i elven.. Seilet er ødelagt og det er en gammel mann og en fin dame og et barn"....ordene flommet fra Nora. Ikke lenge etter var flere av fiskerfamiliene nede ved bredden for å se. Jo, ganske riktig, der lå en båt som så ut som den hadde vært ute i en stor storm, og ombord lå det noen svært forkomne folk. "Se på de fine klærne", hvisket Nora, mens fiskerne hjalp de fremmede i land. "Løp opp til huset Nora hent en kumme melk. Fyll en tine med noe av det nybakte brødet, smør og noe stekt sild. De har ikke smakt vått eller tørt på lenge kan jeg se" sa moren til Nora. De fremmede voksne lot barnet spise og drikke først. Den lille vakre jenta hadde langt lyst hår og perlebroderte sko, men bare èn. Den pene damen, hadde fløyelskjole som var opprevet og skitten. "Så snille dere er mot oss, enda dere ikke vet hvem vi er" sa damen

etter at hun hadde stilt den verste tørsten, hun snakket litt rart og fremmed. Den gamle mannen hadde ikke så fine klær så han måtte nok være tjeneren deres. "Vi har nesten ikke sovet på ukesvis", sa den gamle mannen. "Kan vi få sove her?" "Kan dere trekke båten vår på land og legge den i skjul?" "Ja, selvfølgelig", svarte alle fiskerne i munnen på hverandre; "det er jo en kristenmannsplikt å hjelpe folk i nød. Hvilken ætt tilhører dere?" Men det ville ikke den fine fruen svare på, hun så bare bort med tårer i øynene. Og slik hadde det seg at de strandede fikk husly hos de fattige fiskerne. Den fine damen hadde en skinnpung med gulldukater som hun gjerne ville betale for seg med. Det viste seg at den lille jenta, som het Isabell, var like gammel som Nora. De ble straks gode venninner, men det var en ting hun ikke ville fortelle og det var hvem de var og hvor de kom fra. "Mamma har sagt at jeg ikke får lov til å fortelle hvem vi er" sa Isabell bedrøvet. * En høstdag da mennene var ute på fiske kom det nok en fremmed båt opp elven. Den var svarttjæret med skjold på sidene. En krigsbåt som tilhørte hedningen Gissur Svarte! Straks sto det 6 krigsmenn på stranden, med spyd og sverd. "Skjuler det seg en dame og et barn her?" Noras mamma svarte: "Her bor både kvinner og barn, og mennene våre er ute på fiske"

Men Nora hadde allerede vært oppe på berget for å vinke til fiskerne ute på sjøen om at de måtte komme snarest. Og ikke lenge etter stevnet fiskerne opp elven, bevæpnet med kniver og årer, klar til kamp. 6 krigsmenn mot 23 fiskere "Vi er ikke kommet hit for å sloss med fiskere" ropte lederen for krigsmennene. "Vi leter etter noen kristenfolk, som både Odin og Tor og vi også gjerne skulle hatt kloa i, bare vent vi kommer tilbake med flere folk for å lete. 12 gulldukater til den som forteller oss hvor skjulestedet deres er". "Vi er bare noen fattige fiskere og vi vet ingenting om den krig og ufred som er i fjorden" svarte Niels, lederen for fiskerne. Og heldigvis, krigsmennene reiste videre. På et så avsidesliggende sted var det vel ikke verd å lete? Eller hva? * Vinteren kom og alle feiret de jul på de fattige fiskernes vis."Dere er slike gode mennesker og når det stunder mot påske vil jeg lage en stor påskefest for dere snille fiskere", sa den fine fruen. Med god mat, vin og gjæret brød og lammekjøtt og masse deilige påskeegg! Egg?? Alle fiskerne så forundret på hverandre? "Hvor skal vi få de fra da?" Fuglene hadde jo ikke begynt å legge egg enda og dessuten så var de jo de fleste eggene så bitte-små, og noen av vill-fuglene la jo bare et egg i året, det ville jo ikke monne til menneskemat? Og slik ble det til at den fine fruen sørget for at den gamle tjeneren i all


hemmelighet seilte sørover, i otta, når det var på det mørkeste, med gulldukater i pungen. Etter flere uker med nattseilas kom han tilbake med båten full-lastet av kister og noen kasser som det var boret hull i. Kakakaka...hørtes fra kassene. "Nei, har du sett": ropte lille Nora hun slo hendene sammen. Noen store fine fugler tittet nysgjerrig ut av kassene. "Er dette høner?" Ja, visst, 12 høner og en stolt hane. Slik gikk det til at den fine fruen lærte de fattige fiskerne i Såna-elven om hønsehold. Om ikke lenge var det nok egg til alle. Tenk, disse fuglene la et egg hver dag året igjennom. Ikke som skogsfuglen eller måken som la et egg i året! Og alt som egg kunne brukes til da, stekt, kokt, omelett og hadde man honning ...deilig eggedosis!! Dessuten, høna leverer ferdig innpakket matpakke og slik at det er holdbart i månedsvis…!! * Om natten før Påskefesten malte den fine fruen i hemmelighet en masse egg i fine natur-farger. Gule, grønne, blå og røde. Disse gjemte hun rundt om langs elven. Påskemorgen kom og det var fest for barna. For første gang hadde noen voksne laget fest for barn. "Nå skal dere på skattejakt, let rundt omkring og se om dere kan finne noe rart i gresset". Ikke lenge etter ropte lille Mattias på tre år: "Se, jeg fant et rødt egg med gule striper!" Litt etter fant Maya to grønne, og Nora et blått med hvite prikker. Tilslutt hadde alle barna funnet påskeegg. "Hvem har lagt disse pene eggene da?" ropte barna i munnen på hverandre, høneegg er jo hvite?....." De voksne kunne ikke annet en å trekke på smilebåndet... Den eldste og klokeste av alle fiskerne, Marcus, kunne svare barna: "Det er bare påskeharen som kan legge slike egg og det er kun på påskeaften den gjør det...." * Men etter påsken gikk fruen stadig rundt og var bedrøvet og engstelig. Ofte satt hun å speidet utover fjorden. Og en dag etter Mikkelsmess fikk hun øye på seil i sør. De vokste til en mengde båter og de styrte rett mot Sonskilen. Tjeneren, fruen

og Nora styrtet opp under møllehuset for å gjemme seg. Aldri hadde fiskerne sett en større samling med krigsskip, store og små. Hele Sonsbukta var full helt ut til Sauholmene. Lyden av horn og lur gjallet over fjorden. Og det største skipet av dem alle ankret rett oppe i elven. Skipet hadde blanke skjold på sidene og et stort dragehode. Et flottere skip hadde de fattige fiskerne aldri sett. Det fikk nesten ikke plass inne ved elven. De hadde hester ombord og snart var elvebredden fylt av krigsmenn med sverd og spyd. Lederen, en ung ridder i gylden ringbrynje og gav ordre fra hesteryggen til sine menn: "Let overalt til dere finner dem, jeg vet at de er her!!" Og inne i det lille møllehuset lå de tre forskremt å så på. Plutselig reiser Isabell seg opp og løper så fort bena kan bære, rett mot hesten og mannen med den gyldne ringbrynje: "Pappa...pappa..."den stolte kriger kastet seg av hesten og omfavnet Nora....og der kom den fine fruen og tjeneren også løpende. For første gang så krigsmennene Jarlen gråte. Men det var av glede. Han hadde vært på pilegrimsferd sammen med kong Sigurd i Jerusalem. Vært borte i 3 år. Imens hadde ufredsmennene til Gissur Svarte herjet i Oslofjorden. De hadde lett overalt etter den fine jarlefruen og datteren Isabell. For å drepe dem eller å få løsepenger.

God påske

fra Nickelsen Egg!

God Påske fra Vestby Nytt.

Etterord:

Da den gamle tjeneren hadde seilt den farefulle leden helt til Danmark for å kjøpe høner, hadde han fått gitt beskjed til venner om hvor jarlefruen var. Så ble det midtsommerfest langs elven og stort vennskap mellom de fattige fiskerne og Jarlens familie, som nå bosatte seg i kongsgården på Jarlens ø (Jelø). Nora fikk komme på besøk til Isabell så ofte hun ville. Her lærte Nora seg å lese og skrive. Bedre venninner fantes ikke. Etter dette var det fred og fordragelighet i hele Oslofjorden i mange, mange år. Og oppe i elven ligger den dag i dag Nickelsens hønseri med 30 000 høner. Der kan de fortelle om "Haneegget fra Hølen", men det blir ikke før til neste påske. * PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

23


Edvard Munch i Hvitsten

Ramme Gaard Billedgalleri Munch uteatelier/ Aulabildene

Løvsprett,1911

Nedre Ramme/Munchs hus,1910–1944

Alle vil eie en bit av Edvard Munch i jubileumsåret 2013. Kunstneren reiste også mye, og hadde tilknytning til steder i inn- og utland. Han leiet eiendommer i Kragerø og på Jeløya. I Vestby kjøpte han Nordre Ålerud gård og Nedre Ramme. Hege Krogseth

Hvitsten . Vestby kommune.

Hvitsten/Vestby kommune

Arkeologiske funn av malerpensler, malertuber mm. graves nå frem

Bukt ved fjorden om vinteren,1914–15

Rammebukten Bølger, 1919

Kystlandskap, 1918 Rammebråten/ Regjeringsadvokat Lasson og døtrene Oda og Bokken med venner Oslofjorden Kullboden

Båtforbindelse fra Hvitsten til Åsgårdstrand og Oslo Alma Mater,1911–12 Christian Krohg maler, 1888

24

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

– Fritz Thaulow, Hans Jæger, Holger Drachmann

Petter Olsen skuer utover fjorden. Nedre Ramme gård i bakgrunnen

Edvard Munchs liv (født 12. desember 1863 i Løten, død 23. januar 1944 i Aker) var en reise fylt av kjærlighet, sykdom og død, sorg og ensomhet, men mest av alt, hadde han en enorm skapertrang. Maleren valgte etter hvert kunsten fremfor de problematiske forholdene han hadde til kvinner. Kvinner stod allikevel sentralt i arbeidene hans. Etter et lengre sykehusopphold (avsluttet i 1908) da han var fullstendig tynnslitt i nervene, begynte han arbeidene til utsmykning av Universitetets Aula, i en konkurranse han enda ikke hadde vunnet. Han ønsket å arbeide på et fredelig sted ved sjøen, og leiet Skrubben, en eiendom i Kragerø. Der malte han Solen og Historien nesten ferdig.


Auladekorasjonen Solen ble malt i Kragerø . Ferdigstilt i Hvitsten

Auladekorasjonene

I 1910 fikk han kjøpt Nedre Ramme gård i Hvitsten, i motsetning til Skrubben, som ikke skulle selges. Her fant han inspirasjonen han søkte mellom skogen og fjorden, og fortsatte arbeidet med Auladekorasjonene. Munch fullførte de overnevnte bildene, og malte Forskerne og Alma Mater med Rammestranden som bakgrunn. Flere mindre arbeider ble også til på Ramme. Munch investerte dessuten i Nordre Ålerud gård i Vestby, antagelig for å ha et forråd med mat til folk og dyr på Hvitsten-eiendommen – og til familie i hovedstaden. Sannsynlig brukte han også gården som overnattingssted på reisene til og fra Ramme, og ble kjørt opp og ned av denne gårdens forpakter. Munch holdt høns, griser, hunder og en gammel hest. Han hadde husholderske og en annen ansatt på Ramme. På eiendommen fikk han satt opp flere frilufts-ateliéer og arbeidet innendørs i Kullboden ved dampskipbrygga. Da han trengte enda mer plass til de store bildene, leide han Grimsrød gård på Jeløya. Edvard Munch var godt kjent i Bohem-miljøet i hovedstaden og traff mange av de samme vennene ved ulike steder langs kysten. Bl.a. Drøbak, Son og Hvitsten var åsted for mangt et lystig selskap. Dampskipbåter gikk regelmessig langs kysten på begge sider av Oslo-

POWER UP FOR ACTION.

fjorden, og ble godt brukt, også av kunstnerne og deres bekjentskaper.

Jubileumsåret 2013

I alt 8 kommuner vil feire 150 års jubileet siden Edvard Munchs fødsel, så også Vestby kommune. Alle forhold knyttet til Edvard Munchs tid i Vestby ligger på private hender. Som eier av Ramme Gaard og Edvard Munch’s hjem på Nedre Ramme, anser Petter Olsen at han har et ansvar for å bevare den rike kulturarven i Hvitsten. Kommunen jobber på sin side langsiktig med lokalhistorie, identitet og turisme. Vi ser frem til ulike arrangementer for å feire en av verdens største kunstnere. Allerede 21. mars vil Jan Kokkin gi foredraget «Munch i et internasjonalt perspektiv» på biblioteket i Vestby. Kokkin har vært mangeårid kunstkritiker I Dagens Næringsliv og Morgenbladet og skrevet flere bøker om norske kunstnere. Arrangører er Vestby Kunstforening og Vestby Bibliotek • • • •

www.vestby.kommune.no/ munch-150.281477.no.html www.rammegaard.no/rammebildegalleri-og-stedsmuseum www.rammegaard.no/ www.munch150.no/

4.299,– JONSERED CS 2245 S En ny allroundsag med Spin Start™, Clean Power™motor som bruker lite bensin, og med kvistefunksjonen Peak-pulse. 45,7 cc, 2,1 kW, 4,9 kg.

! N E R E G S T O R S E L eutstyr! n Husk ver

www.jonsered.no

Kilder:Arkiv bilder fra Ramme Gaard

Vestby Mølle, Møllev. 16, 1540 Vestby • tlf.: 64 98 06 40 Åpent: Man–fre 07:00 - 17:00, Lør. 10.00 - 15.00

Forskerne (Alma Mater) med Rammestranden som bakgrunn

www.vestby.norgesfor.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

25


n

O R

Utfører alt innen ELEKTRO– ARBEIDER

Alt innen snekring og forskaling • Graving • Sprenging • Radonmåling og tiltak • Levering/utbedring av renseanlegg Støttemurer Betong / stein Totalprosjekter Tilbygg etc.

Trenger du elektriker? Vi kommer gjerne og tar en elsjekk hos deg.

Gjølstadveien 249 • 1550 Hølen • Tlf. 64 95 45 97, Mob. 90 16 16 05 www.atlebergane.no, e-post: atle@atlebergane.no

Da avdekker vi eventuelle feil og mangler i ditt elektriske anlegg AS AS

AUT. ELEKTROENTREPRENØR AUT. ELEKTROENTREPRENØR

Se våre nye nettsider på www.vesas.no

Brandstadveien 460 AUT. E Brandstadveien 460 1540 Vestby 1540 Vestby Brand

6498 9827 27 70 64 70 AS

1540

64 98 2

AUT. ELEKTROENTREPRENØR Alletyper typersmå små Alle

Brandstadveien større460 oppdrag ogogstørre oppdrag 1540 Vestby

Vi sponser: Vestby Håndballklubb, Vestby IL – fotball, Vestby Skolemusikkorps og Soon Innebandy.

Alle type Aksel Riiser og større o Aksel Riiser AS

64 98 27 70 909 218 tlf.tlf. 909 8787 218 AUT. ELEKTROENTREPRENØR

460 Anders Presterud Anders Presterud Aksel Alle Brandstadveien typer små 1540 Vestby 909 281 tlf. 90 tlf.tlf. 909 8787 281 og oppdrag Fax 64 27 • post@prielektro.no Fax 64 9898 27 7171 • post@prielektro.no 64større 98 27 70

Ander tlf. 90

Vi utfører: Alle typer Akselsmå Riiser Elkontroll/termofotografering tlf. oppdrag 909 87 218 og større Fax 64 98 27 71 • po Bolig/næring/industri Gamle Støttumvei. 18, 1540 Vestby Tlf. 64 98 30 40, Fax. 64 98 30 41, E-post: firmapost@vesas.no, www.vesas.no elfag.no - når du trenger elektriker

26

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Internkontroll elektro Anders Presterud Aksel Riiser "Nemko sertifisert" tlf. 909 87 281

tlf. 909 87 218 Fax 64 98 27 71 • post@prielektro.no Anders Presterud tlf. 909 87 281 Fax 64 98 27 71 • post@prielektro.no


Vestby

kommune Fakta om Vestby kommune

Vestby er en trygg og god kommune å bo i. Her er det varierte bomiljøer, flotte rekreasjons- og friluftsområder, allsidige handels- og næringsområder, og nær tilknyting til landets viktigste hovedferdselsårer - E6, jernbane, fjord og flyplass. Vestby er en kommune i vekst, og kan skilte med et mangfoldig kulturliv, gode vilkår for næringslivet og varierte fritidsmuligheter. Det er bygget tre nye, flotte skoler, svømmehall og idrettshall de siste årene, og for tiden planlegges det enda en ny skole og et nytt idrettsanlegg. Langs kysten ligger flotte badestrender som perler på en snor, og du er aldri mer enn 15 min. fra sjøen. Vestby kommune har 15 605 innbyggere og kommunens totale areal er 133 km2 Rullering av prioritert

HANDLINGSPROGRAM IDRETT OG FYSISK AKTIVITET 2014-2017 - frist for innspill: 15. april Handlingsprogrammet viser kommunens prioritering av anlegg for idrett og fysisk aktivitet, og rulleres hvert år. Frist for innspill til årets rullering er 15.04.2013.

Søknadsfrist for leie av lokaler i kommunale grendesentere og skoler 2013/2014 er 1. juni

Se www.vestby.kommune.no for nærmere informasjon om leie av lokaler.

Kommunedeplan for kulturminner

Dersom det skal søkes spillemidler til anlegg, må disse innarbeides i Handlingsprogram for idrett og fysisk aktivitet

Kulturminner i Vestby er på facebook! Lik oss og hold deg oppdatert på hva som skjer med planarbeidet og kom i kontakt med kommunen og andre kulturminneinteresserte.

Innspill merkes med SAK 13/328 og sendes til: post@vestby.kommune.no eller til Vestby kommune, PB. 144, 1541 Vestby Spørsmål kan rettes til idrettskonsulent på tlf. 64 98 01 00. Se www.vestby.kommune.no for nærmere informasjon.

Kurs i registrering av kulturminner den 4. april fra 17.30-21.00 på Son kro. Kurset vil inneholde både en teoretisk del innendørs med gjennomgang av registreringsskjema og praktiske tips til hjelp i felt, samt en utprøving i felt i nærheten. Kurset er åpent for alle! Vel møtt!

Søknadsfrist for treningstid i idrettshallene og svømmehallen 2013/2014 er 1. mai

ÅPNINGSTIDER I PÅSKEN 2013

Frist for å søke om fast treningstid og kamper/arrangementer i Vestbyhallen, Grevlingen flerbrukshall, Grevlingen svømmehall og Vestby Arena for skoleåret 2013/2014 er 1. mai 2013. Søknaden må inneholde opplysninger om hvilken hall det gjelder, ønsket tidspunkt for trening og hvilken gruppe/undergruppe/lag som ønsker treningstid. Det oppfordres til å melde inn planlagte arrangementer innen fristen 1. mai, slik at det kan tas hensyn til dette ved tildeling av treningstid. Søknader merkes med SAK 13/185 og sendes til: post@vestby.kommune.no eller til Vestby kommune, PB. 144, 1541 Vestby.

Vestby kommunes servicekontor og sentralbordet på Vestby Rådhus har åpent som normalt alle hverdager kl. 08.00-15.30. Onsdag 27.mars åpent til kl 12.00.

Hjertelig velkommen Vestby Storsenter Lykke til med åpningen!

Områderegulering av Vestby sentrum Det vil bli arrangert et åpent ”begeistringsseminar” i løpet av mai måned i forbindelse med ny plan for Vestby sentrum (sted og dato ikke fastsatt ennå). Hvilke ønsker har vi for framtidens Vestby sentrum?

Skolenes påskeferie

Siste skoledag før påske for skolene i Vestby er fredag 22. mars. Skolene starter opp igjen tirsdag 2. april.

God påske ønskes alle i kommunen! Hilsen ordfører John Ødbehr

Vestby kommune - Telefon: 64 98 01 00 - Faks: 64 98 01 01 - post@vestby.kommune.no - www.vestby.kommune.no Besøksadresse: Vestby Rådhus, Rådhusgt. 1, 1540 Vestby - Postadresse: Vestby kommune, Postboks 144, 1541 Vestby PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013 27 Sentralbord åpent: Vinter: 08:00-15:30 - Servicekontor åpent: Vinter: 09:00-15:30


Dette er modellen av den nye kulturkirken som nå skal reises i Son. - Flott at saken nå har funnet sin løsning, det er arkitekt Kjell Kvernaas(til venstre) og kirkelig fellesrådsleder Christian Nordbye skjønt enige om.

Son kulturkirke: 6 måneder til byggestart! Klar bane for den nye kirken på Sagatomta i Son! Ikke en tradisjonell seremonikirke, men en kulturkirke tilrettelagt for fleksibel bruk. Anleggsarbeidene vil ta til utpå høsten. Nå er det bare å se fram til 1. søndag i advent 2014. Da skal kirken innvies, fastslår den meget fornøyde leder i Vestby kirkelige fellesråd, Christian Nordbye. Arne Eriksen

Litt historie

Etter den dramatiske og tragiske kirkebrannen i Såner i mai 1995 kom saken om gjenoppbygging av sognekirken i Vestby syd opp som sak i Vestby kommunestyre. Her endte man på en 2-delt løsning: Seremonikirke på samme tomt som tidligere i Såner – og flerbrukskirke i Son. Til sammen ville denne løsningen oppfylle lovens krav om antall sitteplasser. Gjenoppbyggingen i Såner ble finansiert gjennom forsikringsoppgjøret. I juni 1998 vedtok kommunestyret i sitt langtidsbudsjett å sette av årlige beløp på 2,5 mill kroner i 4 år til en fremtidig kirkeløsning i Son. Fellesrådet fikk også utbetalt 2,5 mill det første

28

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

året. I 1998 ble eiendommen Saga innkjøpt som kommende kirketomt. Men framdriften av prosjektet stanset etter hvert opp på grunn av manglende økonomisk oppfølging fra kommunen. Hele saken ble satt på vent. Aktive menighetskrefter har likevel ufortrødent arbeidet videre for realisering av et kirkebygg i Son og gjort en imponerende innsats, både for å promotere saken og, ikke minst, for å skaffe til veie kapital. Storarrangementet ”Sonskirkens dager” har årvisst gått sin gang. Nå har ”kirkekampen i Son” endt med seier for kirkeforkjemperne. Etter kommunestyrevalget høsten 2011 avtegnet det seg et politisk landskap som muliggjorde de nødvendige vedtak. Det samlede bud-

sjettvedtaket i desember 2012 fikk til syvende og sist en oppslutning på hele 32 av kommunestyrets 35 stemmer. Vedtaket kom faktisk etter forslag fra opposisjonen, der Son kulturkirke ligger inne som en av budsjettpostene. Og nå ruller prosjektet videre - - -.

En kulturkirke

Flerbruksidéen har hele tiden vært et bærende element i planleggingen av den nye kirken i Son. Som arkitekt for prosjektet er engasjert Kvernaas Arkitekter AS, Kolbotn – i forlengelsen av arkitektkonkurransen kontoret vant i 1999. Arkitekt Kjell Kvernaas og leder i Vestby kirkelige fellesråd, Christian Nordbye, gir oss en orientering basert på forprosjektet fra november 2012, sammen med en modell av kirken(se grunnriss): - Forsamlingssalområdet utgjøres av fire soner/rom: Det sentrale kirkerommet, benevnt som ”forsamlingssal”, fremstår som et vakkert og høyloftet rom. I front ligger koret(kapellet) som et opphøyet podium. Dette gir rom for kirkens liturgiske utstyr, som alter, døpefont, kors m m. Koret kan avskjermes som kapell for mindre menighetssamlinger o l, mens selve salen er åpen for en mer fleksibel bruk. Salen med koret får 250 sitteplasser, i h t krav til rom for kirkelige

handlinger. I tillegg kommer et galleri i bakkant, med 60 plasser. På sidene finner vi Sal 1 og sal 2. Sal 1 utformes slik at den kan fungere som et verdig møte- og seremonirom for andre menings- og trossamfunn. Sal 2 tilrettelegges teknisk og akustisk for konserter, sang og musikk. Alle disse fire rommene kan åpnes og benyttes som ett stort lokale. Videre rommer kirken både peisstue, diverse møterom m m. Torget blir anleggets sentrale møteplass med hovedinngang og direkte tilgang videre til de øvrige lokaler. Samlet bruksflate utgjør ca1000 m2. Byggestart er forventet i august/ september 2013. Samlet kostnadsramme beløper seg til drøyt 40 millioner kroner. Den store dagen man ser frem imot, er 1. søndag i advent 2014. Da skal Son kulturkirke innvies!

Barn og ungdom

I tillegg til de varierte bruksarealene på hovedetasjeplanet, planlegges det et tilleggsareal for barneog ungdomsformål i form av en underetasje med egen atkomst og inngang ut mot Brevikveien

Aktiviteter

Fra menighetens side får vi denne listen (som ikke er ment å være fullstendig) over aktiviteter man tenker seg i kulturkirken: Kirkelige aktiviteter: • Gudstjenester, kveldsmesser • Dåpssamlinger • Babysang • Søndagsskole • Konfirmantarbeid • Samlinger for barn, barnekor • Ungdomskvelder, ungdomskor • Kirkekor • Temakvelder for voksne Andre mulige aktiviteter: • Øvingslokale for band, korps, kor • Konserter • Ungdomskafé • Velforeningsmøter • Natteravnene • Diverse klubber, foreninger, grupper • Dans, teater • Foto-/ filmgruppe • Speideren • Utstillinger • Private arrangementer, som f eks dåp, konfirmasjon, bryllup, jubileer, minnesamvær


Pål Engeseth, leder i byggekomitéen for Såner kulturkirke, skelen til kirken og deltagelse i kirkens liv. Kirken vil fremstå som mer inkluderende og folkelig. Kristendommen rommer mer enn den høygeistlige siden. Både dette og selve lokaliseringen i Son med tilhørende sjøutsikt gir assosiasjoner til tanken om en sjømannskirke. Det er positivt! Noen tanker om kostnader knyttet til driften av kirken? - Ja, prosjektet har jo også en driftsside. Så langt er det ikke lagt inn driftsmidler til den nye kirken i kommunens handlingsprogram. Det regnes med utleie av lokalene, noe som vil gi inntekter. Prosjektet er ”solgt inn” med utleieinntekter. Det er allerede kommet signaler fra det lokale næringslivet om behov for leie av lokaler til møter, konferanser, seminarer m m, samt sosiale sammenkomster. Ut over dette vil det bli en utfordring for Vestby kirkelige fellesråd å finne muligheter for innsparinger i driften, altså en mer kostnadseffektiv drift. Kort sagt: Vi får ikke Pål Engeseth til å love å stille seg bak noe løfte om å gå inn for økte kirkelige driftsmidler i budsjettsammenheng.

- Nå føler vi først og fremst tilfredshet over at vi har kommet frem til en løsning, politisk og budsjettmessig. Etter kirkebrannen i Såner i 1995 vedtok vi jo en 2-delt modell for den fremtidige kirkeløsningen i Vestby Syd. Forutsetningen for vedtaket om den nye kirken i Såner var bygging av kirke også i Son. Så har det drøyet med gjennomføringen av dette, under et vekslende politisk flertall. Jeg innrømmer å kjenne en viss ”bismak” ved at det har gått så lang tid. Men i hvert fall, etter siste kommunestyrevalg ble det politisk grunnlag for kulturkirke i Son. At KrF har vært en pådriver, er ingen hemmelighet. Dette er en hjertesak for Kr F, og det er dette partiet som har satt kirkebygget i fokus. Så ærlige får vi være. Men vi kan ikke si at det var noen sterk motstand i andre partier heller. Videre synes jeg kirken får en utforming med et spennende arkitektonisk uttrykk: Et ikke helt typisk kirkebygg, men likevel noe som vi kjenner igjen som en kirke. For øvrig har jeg stor sans for flerbruksidéen. For mange vil denne bidra til å senke ter-

Koret med alteret kan avskjermes som kapell for mindre menighetssamlinger o l.

Sagatomta med Såner menighetssenter pr i dag. Hele den eksisterende bygningsmasse blir revet.

31

6 32 33 33

32

Idégrunnlaget

31

32

29

30

SAKRISTI

ALTER H= 1,8m

H= 1,8m

SAKRISTI 12,1 m²

11,7 m²

31

KOR

AVFALSSBEHOLDERE

DØPEFONT

63,6 m²

29

GANG

B1

ORGEL

REDSKAP

B1

2,9 m²

LESEPULT

11,1 m²

"SEILET"

LILLE SAL 2 42,1 m²

KIRKEROM

LIVSSYNSNØYTRALT SEREMONIROM 54

FORSAMLINGSSAL 186

LILLE SAL 1 45,6 m²

123,0 m²

SCENE / MUSIKK 62

LYSGLOBE

LYDMIKSEBORD

UTEBOD 8,5 m²

TERRASSE C+28,5

"TORG" 67,0 m²

VENT. 2,6 m²

OPP GALL TIL ERI

28

NED TIL

U. ET

,5 27

G.

GANG

T. SIS SS S EK SPLA RIS OM ERING PARK

54,3 m²

28

L RIL G

OMRISS TAK EKSIST. BYGG

IS

PE

H-WC 2,6 m²

PEISESTUE 76,1 m²

KJØL 4,0 m²

HC WC

LAGER

c+

8,3 m²

,0 27

KONTOR 7,9 m²

500

1,4 m²

GRUPPEROM 3

=1

BK

20,8 m²

150

5,7 m²

KJK

13,7 m²

10 x

Såner kirke dekker behovet for en seremonikirke, og den nye kirken i Son skal primært dekke de behov en seremonikirke ikke dekker. Den bærende idé for Son kulturkirke er at kirken skal være en arena for fellesskapet i lokalbefolkningen. I flere sammenhenger vil dette favne hele Vestby kommune. Dermed vil bygget benyttes av ulike brukergrupper – med og uten kirkelig tilhørighet og med forskjellige behov. Dette innebærer at bygget først og fremst skal kommunisere med de grunnverdier vi har sammen som mennesker: Godhet, omsorg, fellesskap, respekt, menneskeverd.

30

GRUPPEROM 2 14,3 m²

GRUPPEROM 1 15,7 m²

27

SON

KULTURKIRKE

FORPROSJEKT NOVEMBER 2012

HOVEDPLAN

M: 1:200

KVERNAAS ARKITEKTER AS

Dette grunnrisset gir en oversikt over kirkens rominndeling. PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

29


Hølenkorets nye og dyktige dirigent, Petter Høiaas, i aksjon. Gjerne smilende, men samtidig passelig bestemt.

Hølenkoret er et gladkor, med trivsel og godt humør – og velklingende sang – som kjennetegn. Koret er nå i full gang med oppkjøringen til sin planlagte vårkonsert, en knallkonsert i mai. Men vi trenger flere medlemmer, er budskapet fra Hølenkoret. Og de trengs nå!

En ny og spennende vår med Hølenkoret!

Arne Eriksen

Knallkonsert i mai

Etter å ha gjennomført en vellykket julekonsert, holder vi nå på å bygge opp et nytt repertoar, først og fremst til vårkonserten i slutten av mai. Det forteller Hølenkorets leder, Cathrine

Et gladkor – uformelt og trivelig!

Skjeltorp og nestleder Inger Berge da vi avlegger et besøk på en av korets øvingskvelder i Såner kirke midt i februar. Den foreløpige arbeidstittelen for konserten er ”En smak av sol og sommer med Hølenkoret.” Her legges det opp til et variert og allsidig konsertprogram. Beskjedenhet er ingen dyd i denne sammenhengen. – Vi skal levere en framføring som tilhørerne vil like! Det er de glade sangere, ca 30 i tallet, skjønt enige om. Konserten vil bestå av en rekke sanger og enkeltinnslag. Foreløpig jobbes det med ikke mindre enn 19 numre, men det blir nok ikke fullt så mange til syvende og sist. Vi tar med noen eksempler: •

”Nede ved Sånas bredd”, til mel: Down by the Riverside • ”Bysommer”(Lillebjørn Nilsen) • ”Bruremarsj fra Valsøyfjord” • ”Summertime”- fra Gershwins berømte opera Porgy and Bess - Så her blir det mangfold, noe for en hver smak, understreker Cathrine og Inger. Hva konsertlokale angår, håper vi å kunne framføre konserten på Hølen skole.

Nye medlemmer ønskes!

- Nå ønsker vi oss flere medlemmer i koret, fortsetter våre to infor-

30

PÅSKEmagaSinet NR 4Men sangen og øvelsene tas seriøst. - 2013


manter. Det er viktig med god bredde i de forskjellige stemmene. For ordens skyld: Vi er altså et blandet kor med de fire vanlige stemmene sopran, alt, tenor og bass. Vi ønsker alle nye medlemmer hjertelig velkommen! Opptakskravene er sant å si ikke så veldig strenge. Vi har ingen opptaksprøve. Det er jo en fordel hvis man har litt peiling på noter, men dette er ingen betingelse. Det viktigste er å være glad i å synge. Det må da være mange som har lyst til å synge i et blandet kor, i et godt fellesskap og med en sprudlende og spennende dirigent, sier et samstemt Hølenkor. Vi har nå flyttet på oss, og har øvelsene våre i Såner kirke, et flott lokale med ypperlig akustikk. Så det er bare å møte opp her på tirsdager kl 19.00! Vi skal passe på å få med at vi har flere opptredener å se fram til i løpet av inneværende halvår: Søndag 14. april skal vi synge under gudstjenesten i Såner kirke, og selvfølgelig i kirken også på 17. mai. Lørdag 1. juni skal et av medlemmene våre feire bryllup. På denne gledens dag stiller vi jo opp med fulltonende gratulasjon fra koret.

Et gladkor

Hyggelig og sosialt, det må være stikkordene for å beskrive den gode atmosfæren som kjennetegner Hølenkoret. Munter stemning, livlig prat, kjappe replikker og frisk latter – jo da, dette kunne vi oppfange på rimelig avstand før vi entret selve øvingslokalet. Men vel å merke, det var før dirigenten kalte til orden. For selve korøvelsen tas seriøst. - Når vi øver, er det full konsentrasjon som teller. Da kreves det at vi følger med og tar oppgaven på alvor. Gjør vi ikke det, får vi tilsnakk. Men vi er jo alle interessert i å levere kvalitet. Vår inspirerende og sprudlende dirigent har evnen til å lede koret på sin hyggelige og vennlige måte, og på samme tid passelig bestemt.

Den første tirsdagen i hver måned kutter vi en halvtime av øvelsen. Da har vi ”kaffetirsdag” med kaffe og kake. Når vi kommer så langt at det igjen blir sommer og varme i landet, holder vi sommerfest. Den foregår gjerne hjemme hos et av medlemmene våre. Et annet hyggelig treff er korets årsmøte. Da går det med noen kvadratmeter med pizza. Men for all del, først holder vi skikkelig årsmøte med full agenda. Så – som alle nå har forstått – vi liker å hygge oss sammen, vi trives i hverandres selskap. Og ennå har vi ikke nevnt at vi har diverse flotte korturer å se tilbake på. Da drar vi ut i Europa, på både SAS` og sangens vinger. Turen vår til Dubrovnik har vi fremdeles i friskt minne. Om det blir noen tur i år, er nok ikke avklart foreløpig.

Petter Høiaas – ny og dyktig dirigent

Hølenkoret har vært i virksomhet i 23 år. Nå ser koret framover mot nye, utfordrende oppgaver, under ledelse av Petter Høiaas, som er ny dirigent fra i fjor høst. I unge år startet han sin musikalske løpebane, med korps, kulturskole og musikklinjen på St. Hallvard videregående skole. På videregående fikk han oppleve å synge under Hølenkorets tidligere dirigent, Margrethe Ek. Neste stopp ble Toneheim folkehøgskole ved Hamar. Etter folkehøgskolen gikk ferden til Universitetet i Bergen – og til universitetsmannskoret Arme Riddere. Her høstet han mye erfaring, før han selv overtok som korets dirigent i fem år. Etter dette har Petter virket som pianist, sanger og korleder i mange sammenhenger og på høyt nivå, også i selvstendige roller med egne prosjekter. En mangfoldig og variert praksis, med både faglig og geografisk spredning inntil han nå har gått inn i et fast engasjement som Hølenkorets dirigent. Nye utfordringer og muligheter ligger og venter - - - -

Advokat Bernt Skoklefald Medlem av Den Norske Advokatforening

64 96 15 55

Moerveien 5, 1 etage Vektergården, Postboks 191 – 1431 ÅS www.bsadvokat.no - E-post: bernt@bsadvokat.no www.bsadvokat.no

Rimelig overnatting i Son! KURS - KONFERANSE - SELSKAP inntil 50 personer!

Be om tilbud med eller uten overnatting! Ukesleie? 16 rom med 24 sengeplasser pris fra kr. 250 – 400,- pr. person. Falkeveien 19, 1555 Son (nær Catosenteret) Mobil +47 47 48 30 32 www.pilegrimsgard.no

Bed – no Breakfast eller Bed & Breakfast

Selskapslokale

Hovedhuset ble bygd som sommerbolig til direktør for tidligere Kambo Bilfabrikk. Frem til 1960tallet importerte de amerikanske biler som deler i kasser og monterte dem på Kambo. Peterstiftelsen kjøpte Solåsen med hovedhus og garasje i 1995. Hele huset er renovert, men beholder sin opprinnelige sjarme.

Solåsen Pilegrimsgård tilbyr rimelige overnattinger – for en eller flere netter. Fra kr. 250,til max kr. 400,- pr. pers i enkeltrom uten mat. Våre gjester har muligheten til å velge om de ønsker selvhus-hold eller mat i tillegg til overnatting. Ukesleie? – Be om tilbud?

Ydmykhet - Solåsen Pilegrimsgård

Start

Side 1 av 1

fantastiske overnattings og selskapslokaler i unike omgivelser

Hva skjer

Nyheter

Gjestevirksomhet

Om stillhet & retreat

Om Solåsen Pilegrimsgård

Lenker

Kontakt oss

Ydmykhet Publisert: 01.09.2012

Gauperommet - I okt. 2011 satt en av våre gjester ved vinduet og betraktet en gaupe i skogkanten i nesten en halv time - før den vandret videre. Dobbeltrom NOK. 600,- for 2 pers. uten frokost. For andre priser, se prislisten! Gå tilbake

Tips en venn

0 Solåsen Pilegrimsgård, Falkeveien 19, 1555 Son. Tlf: +47 47 48 30 32. E-post: post@pilegrimsgard.no

Copyright © 2011. PCInfo.no. All Rights Reserved. Alt innhold er beskyttet av loven om opphavsrett, og kan IKKE benyttes uten skriftlig tillatelse av eier.

"Kjærlighet" enkeltrom

Dette rommet heter "Kjærlighet" og koster kr 400,- uten frokost.

Eksempel på meny:

Overnattingsgjester? Ydmykhet - Gauperommet

I okt. 2011 satt en av våre gjester ved vinduet og be traktet en gaupe i skogkanten i nesten en halv time - før den vandret videre. Dobbeltrom NOK. 600,- for 2 pers. uten frokost.

Forrett: Kongekrabbe Hovedrett: Reinsdyrgryte Dessert: Multekrem *Dette er en meny som er bestilt til et 70 årslag som leier hele Solåsen med alle rommene.

http://www.pilegrimsgard.no/Ydmykhet

Andre retter etter avtale.

08.10.2012

Trenger du en TimeOut? Unn deg et opphold på Sons vakreste "fjelltopp

Stå uthvilt opp og nyt en herlig morgen i unike omgivelser på toppen av Sons fineste ”fjelltopp” – med stillhet - og utsikt over Oslo-fjorden – hva annet kan være en perfekt måte å starte dagen på?

God Påske! PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

31


Vi Vi har over har over 100 sorter is! is! 100 sorter Se www.sonkiosk.no for Velkommen tiltil Velkommen åpningstider i påsken! å prøve! å prøve!

!

men m o k Vel

Soft-is/Kule-is/Italiensk is/Slush Soft-is/Kule-is/Italiensk is/Slush Kaffe/Cappucino/Kakao etc. etc. Kaffe/Cappucino/Kakao Belgiske vaflervafler Belgiske Vi har over Nysmurte baguetter Nysmurte baguetter 100 sorter is! Leiv Vidar pølser Leiv Vidar pølser Kiosk-/dagligvarer Velkommen til Kiosk-/dagligvarer Aviser/ukeblader/bøker Aviser/ukeblader/bøker å prøve! DVD-fi lmerSoft-is/Kule-is/Italiensk –kjøp–kjøp og leie DVD-fi lmer og leie is/Slush Kaffe/Cappucino/Kakao etc. Telekort Telekort Belgiske vafletc. er Kort/konvolutter/kopiering etc. Kort/konvolutter/kopiering

Sarokfotmismeent! Nysmurte baguetter

Leiv Vidar over pølser Vi har Kiosk-/dagligvarer 100 sorter is! Aviser/ukeblader/bøker Vi selger ukeskort/ Rikstoto direkte Norsk tipping DVD-fi lmer –kjøp og leie NORSK TIPPING NORSK TIPPING Velkommen til månedskort året rundt automater Telekort RIKSTOTO DIREKTE RIKSTOTO DIREKTE åtil: prøve! etc. VinnKort/konvolutter/kopiering oftere. Vinn oftere. Velkommen

h

Bli med på andelslag! Bli med på andelslag! Soft-is/Kule-is/Italiensk is/Slush • • • • • • •

100 sorter is Kaffe/Cappucino/Kakao over 1000 filmtitler til leie eller salg etc. nysmurte baquettwer Belgiske vafler Leif Vidar pølser NORSK TIPPING Nysmurte baguetter Sons største utvalg av ukeblader & magasiner RIKSTOTO DIREKTE LeivVinn Vidar pølser kjøle / dagligvarer av det du måtte trenge oftere. god kaffeKiosk-/dagligvarer slik den bør smake Bli med på andelslag!

Sagaveien 8 -Aviser/ukeblader/bøker tlf 864- tlf 95 64 72 95 10 72 10 Sagaveien ÅpentÅpent i skoleferien: alle dager 8-24 i skoleferien: alle dager 8-24og leie DVD-fi lmer –kjøp

over r over Telekort ter is!Kort/konvolutter/kopiering orter is! etc. en til mmen til Vi har over ve! røve!

Piker, vin og sang i skjønn forening...

Velkommen til Konsert i vannkanten...

Sommeren var der - i Son. Den lekre og gode maten var inkluosk&Spill.indd 1 5/22/07 9:11:22 nnonse Kiosk&Spill.indd 1 5/22/07 AM 9:11:22 AM dert i billetten. Lyskledde menn Sagaveien tlf 64 95 1555 72 10Son Tlf. 64 95 72 108- -Sagavn.8 og damer i sommerstas. Så kom Åpent i skoleferien: alle dager 8-24 Åpningstider: mand - torsd 8.00 - 22.00 musikken, latteren og stemningen fred - lørd 8.00 - 23.00 med Jo og Lars. På hver sin barNORSK TIPPING sønd/helligdager 9.00 - 22.00 nsk is/Slush /Italiensk is/Slush skoleferien: 8.00 - 24.00 alle dager RIKSTOTO DIREKTE stol, kledd i blomstrete og rutete, Kakao etc. etc. Vinn oftere. cino/Kakao tok de oss med på låt etter låt. Om flervafler Bli med på andelslag! ke kvinner, med kvinner, forlatt av euetter baguetter kvinner, hvor var deres kvinne... ølser dar pølser Soft-is • Kule-is • Italiensk is • Slush Nesbø tok historien om gutta som varer Kaffe • Cappucino • Kakao etc. dagligvarer synes det var på tide å debutere er/bøker blader/bøker med kvinner og hvordan han ble vafl er • Nysmurte baguetter øp ogBelgiske leie rs/Kule-is/Italiensk –kjøp og leie lurt med på danseskole som tiåring is/Slush Sagaveien 8 - tlf 64 95 72 10 med vannkjemmet hår og danset e/Cappucino/Kakao etc. pølser ÅpentLeiv i skoleferien: alle dager 8-24 tekort Vidar Belgiske vafl er opiering etc. etc. • Reseptfrie legemidler med kvinnfolk på elleve og tolv. ter/kopiering Kiosk-/dagligvarer Sånt blir det herlige låter av. Nysmurte baguetter Annonse Kiosk&Spill.indd 1 5/22/07 9:11:22 AM Telekort • Aviser • Ukeblader • Bøker Rumba med Gunn, Børs Café. Leiv Vidar pølser Håp. Og selvfølgelig Jenter. Kiosk-/dagligvarer DVD-filmer – kjøp og leie

100 sorter is! ! til Velkommen n e m omover i har k å prøve! Annonse Kiosk&Spill.indd 1

5/22/07 9:11:22 AM

00 sorter is! lkommen til å prøve!

har over 0 sorter is! viser/ukeblader/bøker Kort • Konvolutter • Kopiering etc. Vi selger ukeskort/ Rikstoto direkte D-fi lmer –kjøp og leie KPING TIPPING kommen til månedskort året rundt Telekort REKTE O DIREKTE å prøve! re. oftere. konvolutter/kopiering etc. til:

delslag! på andelslag! Kule-is/Italiensk is/Slush s Cappucino/Kakao lmtitler til leie eller salg etc. aquettwer NORSK TIPPING Belgiske vafl er ølser RIKSTOTO DIREKTE NORSK TIPPING smurte baguetter e utvalg av ukeblader & magasiner Vinn oftere. IKSTOTO DIREKTE eivVinn Vidar pølser gvarer av det du måtte trenge oftere. Bli med på andelslag! lik den iosk-/dagligvarer Bli medbørpåsmake andelslag! er/ukeblader/bøker 95 64 72 95 10 72 10 tlf le dager 8-24 ien: alle dager 8-24og leie -fi lmer –kjøp Telekort nvolutter/kopiering etc. 5/22/07 9:11:22 5/22/07 AM 9:11:22 AM

aveien tlf 64 95 1555 72 10Son 5 72 108- -Sagavn.8 Sagaveien 8 88-24 - -tlftlf.646495 Sagaveien 9572 72 10 10 i skoleferien: alle dager

Åpent dager der: mand - torsdi skoleferien: 8.00 - 22.00 alle se Åpningstider fred - lørd 8.00 - 23.00 www.sonkiosk.no NORSK TIPPING sønd/helligdager 9.00 - 22.00 1 5/22/07 9:11:22 AM skoleferien: 8.00 24.00 alle dager STOTO DIREKTE

Vinn oftere. PÅSKEmagaSinet med på32andelslag!

e Kiosk&Spill.indd 1

8-24

Lars briljerte på munnspill, Melodica, og i duo med Jo. Begge med gitarer, utstråling og stemmer med vemod, lengsel og håp. Bølger, arm-i-arm og allsang ved langbordene i regi av Nesbø. Litt Harry, men veldig passende en perfekt sommerkveld! – Og de lovte å komme igjen neste år. Jo og Lars. Nesbø og Jones. I år kommer de den 18. mai og på pinseaften, kan salgs- og markedssjef Kristin Utakleiv ved Quality Spa & Resort Son bekrefte. Lars Jones er født i 1965. Han er freelance musiker og kulturarbeider. Dessuten forfatter. Komponerer musikk i flere stilarter. Spiller 5 instrumenter. Spiller i akustisk duoformat med Jo Nesbø.

5/22/07 9:11:22 AM

NR 4 - 2013

...om kvinner, med kvinner, forlatt av kvinner, hvor var deres kvinne...

Det var flott stemning ved langbordene. Alle sang vi med...

Jo Nesbø er født i 1960 i Oslo. Han er en norsk musiker og forfatter, oppvokst i Molde. Har jobbet som aksjemegler og journalist. Vokalist og låtskriver i Di Derre. Soloartist.

Dette var tredje året på rad at de har vært og spilt i Son. De kommer igjen i år. Det ser dermed ut til å bli en aldri så liten tradisjon at herrene svinger innom Son. Hjertelig velkommen tilbake!


Konsert på bryggekanten med Jo Nesbø

Annonse Meierigården_org

Quality Spa & Resort Son inviterer til konsert med Jo Nesbø på uterestauranten Rbar, dock&dine. Grillbuffèt serveres.

Lørdag 18. mai fra kl. 18.00

Billetter selges på www.billettservice.no Pris kr.645,- + billettavgift pr person inkluderer konsert og grillbuffe Pris på overnatting i forbindelse med konserten kr 1.600,- pr dobbeltrom for 2 personer For bestilling av rom: son.booking@choice.no eller telefon 64 98 48 00 Quality Spa & Resort Son l Hollandveien 30 l 1555 Son l tlf 64 98 48 00 l son.booking@choice.no l www.sonspa.no

29-04-05

08:38

Sid

Storgaten 17, 1555 Son

Freydis Einarsen “Sakte øvelSe” - tekstil

13.-28. september 08 Billedkunst og kunsthåndverk. Telefon: 64 95 37 77

Velkommen til Gerds Kafé midt i Son. Kos deg med hjemmebakt eple-, gulrot- eller suksesskake. Espresso og cappuccino på ekte italiensk vis. Øl- og vinservering. Man.-lør. åpner vi 8.00.

Tlf. 64 95 37 77 - www.gallerisoon.no

ÅPNINGSTIDER: man-fre 10-17 | lør 10-16 | søn 12-16 Galleri Soon | Storgt.17, 1555 SON | TLF. 64 95 37 77 Målsøm dame og herre, Designerantrekk og Hatter Telefon: 95 23 29 08

Johan Olsson tusler fram til Guds middagsbord, og Gud spør: "Hva tror du på sønn?" Olsson: "Jeg tror på godhet i mennesker og familiesamhold" Gud liker det han hører og lar Olsson ta plass ved sin venstre side. Marcus Hellner går fram til Guds middagsbord, Gud spør igjen: "Hva tror du på sønn?" Hellner: "Jeg tror at din gave til folket er kjærligheten, og at dette må spres til alle”. Gud nikker fornøyd og lar Hellner ta plass ved sin høyre side. Petter Nordthug tusler fram til Guds middagsbord, Gud spør: ”hva tror du på da, min sønn?” Nordthug: ”Æ trur du har tatt plassen min!”

Odd Fellows Selskapslokaler & Catering Lokaler til alle anledninger

ALT I SELSKAPSMAT OG CATERING Ta kontakt med Tora eller Trond Øygarden

Tlf. 64 94 09 78 eller 64 87 26 20

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

33


SiÅs bygger 254 nye studenthybler på Nedre Pentagon. Hyblene forventes å være klare til innflytting i august/ september 2013.

Fellesareal kjøkken: Vil inneholde hurtigvaskende oppvaskmaskiner og Quaker som leverer kokende vann fra springen.

Trendy og miljøvennlige studentboliger i Ås Spennende, miljøvennlig, moteriktig og velduftende. Trearkitektur er på vei framover. Trebruk AS fra Vestby er et kompetansesenter på området. – Hver gang noen bruker tre, gjør de naturen en tjeneste, sier Bjørn Lier, ingeniør og daglig leder i firmaet Trebruk AS. Kompetansesenteret har samlet ulike aktører i bransjen som byggherrer, entreprenør, arkitekter og andre. Inger Eide Nordseth

- Vi skal være et kompetansesenter som byggherrer og andre kan hevende seg til når prosjekter starter og har som mål og gjøre tre til et naturlig alternativ på lik linje med andre materialer. Tre er et fantastisk byggemateriale. Det virker positivt på alle våre sanser; lukter behagelig, er godt å ta på, gir god romklang, regulerer fukt og temperatur i rommet og er vakkert for øyet. Alt dette gir en god atmosfære og et spesielt godt inneklima. Det er forsket på at hjerterytmen går ned i trebygg. En blir rett og slett glad av å være i nærheten av tre, sier Lier.

Pentagon et miljøvennlig foregangsprosjekt

Oppføring av de nye studentboligene i Ås er basert på massivtre som hovedmateriale har vært tatt fram som et foregangsprosjekt i miljømessig sammenheng og Landbruks – og matminister Trygve Slagsvold Vedum er imponert over byggeprosjektet. Studentskipnaden i Ås bygger nå 254 studentleiligheter fordelt på 8

34

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

etasjes blokker som en utvidelse av studentbyen Pentagon. Leilighetshusene bygges med bærekonstruksjoner – gulv, vegger og tak – i massivtre. Konseptet er utviklet av 5b prosjekt as i samarbeid med BAS Arkitekter. Utførende entreprenør er Veidekke Entreprenør AS. Utviklingsprosessen av byggeprosjektet har skjedd i nært samarbeid med Trebruk AS. Prosjektutviklingen er støttet økonomisk av Innovasjon Norge ved Trebasert Innovasjonsprogram.

Selve byggemetoden er også rask og miljøvennlig, forteller Lier.

- Hele treplater limes sammen i flere lag, produseres på fabrikk og sages etter mål. Platene monteres gjerne under telt på byggeplassen. Dette gir et tørt og støvfritt bygg med kort monteringstid. På Ås ble det ikke benyttet tak, men de monterte de åtte etasjer på fire og en halv uke slik at fuktighetsbelastningen ble begrenset. Massivtre-elementent skrus sammen med beslag og skaper en stiv og stabil konstruksjon. Bruk av tremateriale anses i seg selv som en

Representerer mye kompetanse: Bjørn Lier er daglig leder i firmaet Trebruk As. Her utenfor de nye studentblokkene på Pentagon i Ås. Foto: Inger Eide Nordseth

positiv faktor. I Norge har vi god tilgang på trevirke, og trematerialer er miljøvennlig i produksjon. - Det er misforstått at vi ikke skal hugge trærne. Det er verdens mest miljøvennlige råstoff. I norsk skogbruk tas det i dag ut bare 1/3 av skogens naturlige tilvekst. Dermed blir mye stående å råtne, mens resultatet av hogst og bygg i tre blir en økt binding av co2 på landsbasis, forteller Lier.

Solide samarbeidspartnere

- Når det gjelder studentboliger er det også behov for kort byggetid, og det er derfor ekstra viktig at de er klar til skolestart. iTRE as er derfor en viktig samarbeidspart-

ner som ivaretar prosjektledelse av bygg som dette, sier Lier. En annen kjent aktør er arktitektfirmaet Helen og Hard som er kjent for store og flotte innovative treprosjekter, blant annet Preikestolhytta, Vennesla bibliotek- og kulturhus og den nye resepsjonsinngangen til Innovasjonspark Stavanger (Ipark). Bjørn Lier ser dermed ut til å ha fått med seg de beste kompetansesentrene i hele landet. - Vi ble etablert i september i 2008, men veien dit vi er i dag har ikke alltid vært like lett. Vi har stadig tatt ett skritt frem og to tilbake, men nå ser det ut til at de har kommet sterkt inn i det norske markedet. ►


Production All liability

ART NO.: MQ-3535

Alt innen hår og hodebunnpleie - DROP IN - TIMEBESTILLING

L'Oreal Professional sin nye serie med tørrshampoo vil raskt og enkelt friske opp og forlenge levetiden til den perfekte look.

DATE: SEP/14/2012

Son Dame- og Herrefrisør

Son Dame- og Herrefrisør Kålåsveien 1, 1555 Son Tlf: 64 95 70 85 www.sondameogherrefrisor.com

Kålåsveien 1, 1555 Son Tlf: 64 95 70 85 www.sondameogherrefrisor.com

G ratis Par k ering

GODKJENT VÅTROMSBEDRIFT

Lisleby rør og reparasjoner as

Rørlegger'n i Son as

Tlf. 911 85 550 E-post: toregil@lisleby-ror.no

fagkunnskap gir trygghet

GLASSMESTEREN OSLO/AKERSHUS GLASSERVICE – DØRER – VINDUER GRATIS BEFARING MED PRISTILBUD! Ring oss på 64 95 31 30 man–fre fra 08.00–16.00 for avtale. Ring 815 45277 for akutt utrykning 24 timer i døgnet!

Ronny Nermo Bente Jørgensen [bente@abacus-it.no] 1. mars 2013 15:01 Ronny Nermo; Anders Meyer Sven R. Nilsen SV: Vestbynytt påskenummer

Fra: Sendt: Til: Kopi: Emne:

Ø180mm

Trenger du IT bistand?

Hei Har følgende endringer: 1. Teksten «trenger du datahjelp» endres til «Trenger du IT bistand?» 2. Første linja under «våre kompetanseområder» endres til «Systemer for økonomi,‐ personal og lagerhåndtering» 3. Spørsmål: Er det mulig å bildet under inn mellom «trenger du IT bistand» og «våre kompetanseområder» og samtidig få de tre logoene i bunnen på 1 og samme linje=

Fra våre moderne lokaler i Son har vi kort vei til deg. Vårt mål er å gi deg • Gode løsninger for en enklere hverdag tilpasset ditt behov • En stabil og sikker it-drift • Den hjelpen du trenger når du trenger den

Hilsen Bente

Våre kompetanseområder:

Fra: Ronny Nermo [mailto:ronny@mediasenteret.no] Sendt: 1. mars 2013 14:25 Til: Anders Meyer; Bente Jørgensen Emne: SV: Vestbynytt påskenummer

• Systemer for økonomi, personal og lagerhåndtering • Netthandelsløsninger • CRM systemer • Server og nettverksdrift Med vennlig hilsen • Mobile løsninger og datasikkerhet • Kursvirksomhet

Hei. Da har jeg redigert annonsen etter ønsket forslag til annonse… Vennligst gi meg en tilbakemelding snarest. Ha en fortsatt god fredag 

1

Etablert 1968

www.svendsen-glass.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

35


Byggemetoden er rask og miljøvennlig, massivtre-elementent skrus sammen med beslag og skaper en stiv og stabil konstruksjon . Foto: Lars Erik Borge, iTRE as

Uten etablering av Trebruk AS hadde ikke de nye studentboligene på Pentagon i Ås vært noen realitet, understreker Lier. Han forteller at samarbeidet med 5b Prosjekt og SIÅS har vært utmerket og at uten deres innsats hadde heller ikke dette prosjektet kunnet realiseres. ►

Fremtiden

I over 100 år var det i Norge forbud mot å bygge trehus med over to etasjer. I 1997 åpnet de for endringer på dette området gjennom nye forskrifter. - Det betyr i praksis at bransjen har stått stille i over 100 år hva gjelder bygg over 3 etasjer, men nå begynner det å skje en del ting i markedet som påvirker byggherrene, sier Lier. Innovasjon Norge har blant annet som mål at Norge skal bli et forbilde i verdiskapende foredling i bruk av tre. Alle bedrifter som arbeider med tre alene og i kombinasjon med andre materialer kan søke støtte hos Innovasjon Norge. Det bygges stadig i tre rundt omkring i Norge. Barnehager, skoler, sykehjem, omsorgsboliger, næringsbygg, landbruksbygg for å nevne noe. Han kan røpe at det venter flere prosjekter framover og det arbeides med studentboliger av tre i Halden og Porsgrunn. Resultatet av aktiviteten i Trebruk AS gir dermed konkrete resultater i form av større byggeprosjekter. Mange byggherrer er positive og vi ser også en økende interesse blant de utførende i bransjen. - Vi gleder oss til fortsettelsen og synes det er en spennende tid vi går i møte, avslutter Lier.

36

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Trebruk AS

Har som mål å øke bruken av tre i regionen. Samarbeider med Innovasjon Norge og Trebasert Innovasjonsprogram. Gjennomfører utviklingsprosjekter i samarbeid med byggherrer og næringsaktører i trebransjen. Miljø: Tre i varige konstruksjoner binder mye CO2. Trær som råtner, frigjør derimot CO2. Staten: Landbruks- og matdepartementet har etablert Trebasert Innovasjonsprogram. Det skal fremme innovativ og moderne bruk av tre som byggemateriale. I fjor ble det investert rundt 30 millioner kroner til innovasjonsprosjekter. Tradisjon: Det er flere store, tradisjonelle trebyer i Norge, med Bergen, Stavanger og Trondheim som de mest fremtredende. I disse er det gjennomført eller pågår prosjekter som skal utvikle dem til moderne trebyer. Varighet: Trevirke er et materiale som beviselig har mer enn 800 års holdbarhet i bruk i bygninger, for eksempel norske stavkirker.

Norges høyeste trehus Det er store forventinger til Norges høyeste trehus. Dette sier Pål Magnus Løken som er boligdirektør i SIÅS SiÅs har vært i en svært spennende og interessant prosess med Trebruk, 5B Prosjekt AS og BAS Arkitekter i Sarpsborg gjennom flere år for å kunne få fram studentboliger bygget i tre. Studentsamskipnaden i Ås gjennomfører sine studentboligprosjekter med en styreoppnevnt plankomite i spissen. Her sitter studentene i SiÅs styre og personer med byggteknisk kompetanse fra UMB i tillegg til SiÅs administrasjon, og dette prosjektet er i så måte et prosjekt med betydelig student-innflytelse. At UMB og forskningsmiljøet i tilknytning til UMB blant annet arbeider mye med bruken av tre, har vært en ytterligere motivasjon for å være med på en reise som også har hatt som formål å fokusere på tre som byggemateriale igjen. Hvor eller – om ikke ved UMB? Om dette også gir industrielle ringvirkninger i Norge, håper vi det inspirerer industrien til å laste opp prosjekter i samarbeid med forsknings- og utdanningsmiljøet på Ås med sikte på å styrke klimavennligvennlig bygging også når vi snakker store bygg her i landet.

-Vi er av den oppfatning at prosjektet så langt har gått veldig bra. Vi er imponert over hvor raskt bygningskroppene er satt opp. Hos SiÅs og i studentmiljøet er det glede og forventning knyttet til å ta nye boliger i bruk, forteller Pål Magnus Løken. Boligsituasjonen for UMB-studentene har vært trang i mange år, og studentboligbyggingen har på langt nær fulgt veksten i antall studenter ved UMB. Kort byggetid gir lavere byggekostnader Bygningskroppene er reist på 4-5 uker. Det har vært dager hvor bygget har vokst med en hel etasje. Det er imponerende, sier Løken. - Like viktig er at det er viktig for studentøkonomien. Kortere byggetid gir normalt lavere byggekostnader, noe som i sin tur gir lavere husleie. Det er viktig for økonomien til den enkelte student. Det er med store forventninger vi ser fram til å ta boligene i bruk. Vi forventer at studentene raskt setter sitt preg på bomiljøet, men at de også merker seg at de bor i Norges høyeste trehus – på mange måter et pionerbygg, avslutter Løken.


mazda.no

M{ZD{ CX-5 MED SKYACTIV-TEKNOLOGI FRA KR

292 000,-

FIREHJULSDRIFT, DIESEL AUTOMAT FRA KR 398 700,-

• Fantastiske kjøreegenskaper • Drivstofforbruk fra 0,46 l/mil • CO2 -utslipp fra 119 g/km • i-stop (start/stopp) • Sterke motorer, diesel 150 hk (380Nm), bensin fra 160 hk • Tohjuls- eller firehjulsdrift • 6 trinns manuelt- eller automatgir • 1800-2000 kg tilhengervekt • Klasseledende aktiv sikkerhet med blant annet autobrems (SCBS) Velkommen til prøvekjøring!

Bestill prøvekjøring, se film, og få mer informasjon her.

Drivstofforbruk kombinert kjøring 4,6-6,6 l/100km. CO2 -utslipp 119-155 g/km. Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti og inntil 10 års veiassistanse. Priser inkl. frakt og lev.omkostn. på kr 7900. Årsavgift tilkommer. Utstyrsnivået på avbildet bil kan avvike fra priseksempelet. Mazda Credit tilbyr gunstig finansiering.

Teglvegen 16 v/Ski Ishall, 1400 Ski

Tlf. 64 91 19 40 www.aerobil.no


Nå er det her !

Vestby Storsenter Åpner 14 mars kl. 12.

Til ergrelse for noen, men til stor glede for de fleste. Et stort tilskudd til Vestbyfolk som forhåpentlig vil gjøre bygda vår til et enda bedre sted å bo. Hege Krogseth

Spenningen stiger i og utenfor senteret som åpner 14 mars kl. 12. Senterets leder Christin Werge Johansen virker ikke stresset, men har veldig mange baller i lufta. Vi skriver 1. mars, og enda skal mye på plass. Det aller meste er imidlertid under kontroll. Hun har gjort det før, om enn ikke i så stort omfang. Senteret er romslig, men vi tror det blir et hyggelig senter. Ikke minst p.g.a. fargeinnslagene i taket, i flisene på gulvet, på inngangspartiet. Dessuten de buede formene på bygningen og i innredningen. Utenfor venter vi forventningsfulle på nyskapningen vi har hørt om skulle komme i nesten 20 år. Blir det fine butikker, kommer senteret til å gå godt, hva vil skje med resten av sentrum? Spørsmålene er mange, men de fleste gleder seg. Vi får mange, nye arbeidsplasser, og vi slipper å reise ut av bygda, hvis vi ikke vil, når vi trenger noe. Werge Johansen går vant rundt i senteret med hjelmen på plass, peker og

38

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

forklarer hvor den og den og de kommer. Fullstendig butikkliste kommer pr. mail, for nå er det fullt her, selv om ikke absolutt alle innbyggerne blir klare til 14. mars. Noen skal ha en egen fellesåpning senere. Her er det flere «rosiner i pølsa», og vi får ikke lov å fortelle noe. Vi får bare lov å røpe at det kommer en splitter ny møbelbutikk hit, den første av flere…. Nok om det! Senterlederen venter på storskjerm som skal henge utvendig, og den er ikke liten. Logoen til senteret kommer også en av dagene. Til selve åpningen har hun jobbet med ulike spektakulære innslag, og det er neimen ikke godt å si hvordan den berømte snora skal klippes, hvor saksa kommer fra, hvem som vil stå for underholdningen osv., osv. Det som er helt sikkert, er at butikkene vil flomme over av gode tilbud, og at det vil være en eneste stor fest i forbindelse med åpningen, er vi ikke i tvil om. Vi gratulerer så masse med den store, nye delen av Vestby sentrum. Vi ønsker den velkommen og lykke til og at den vil være med på å gi kommunen en god fremtid når det gjelder å bidra til folks behov. Både når det gjelder påfyll av tiltrengte nyervervelser, kos, hygge og opplevelser.

BUTIKK MIKS: • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Apotek 1 Ark b-young Black Design BR Leker Carlings AS Lyskroken Clas Ohlson Cubus Dressmann Eurosko/DNA KID Kitch`n Mester Grønn Mister Minit Narvesen HairShop Nille AS Outlet One Princess REMA Safir Gullsmed Subway Sunkost Synsam Til Bords Uno-X Tam hund&katt Vinmonopolet HAPPYY PM StiligMat

Gammel sjåfør En bil blir stoppet av politiet fordi den kjører 20 km/t i en 80 sone. Føreren er en liten gammel dame på 85 år og i bakseta sitter hennes jevnaldrende 3 venninner. "Frue" spør politimannen "hvorfor kjører du så sakte i en 80 sone?". "Herregud mann" svarer den gamle damen " se på veiskiltet, det står jo 20 på den!". Politimannen rister på hodet og sier tålmodig "frue, skiltet forteller at du kjører på riksvei 20, ikke at fartsgrensen er 20 km/t". "Åaaaa sier du det, ja men det skal jeg huske" svarer den gamle damen. Politimannen titter på damene i baksetet, og synes de ser ut til å være litt uvel og grønne i ansiktene. "Er det noe galt mine dine venninner?" spør han "det ser ikke ut som de er helt friske". "Neida" svarer den gamle damen, " du skjønner vi har akkurat svingt av riksvei 180"


åPning TorSdag 14. marS KL 12-22 VeLKommen! Program På åPningSdagen: Torsdag 14. mars

Lørdag 16. mars

Kl. 12.00 Ordfører John arthur Ødbehr sier noen velvalgte ord og klipper snora med saks overlevert på en spektakulær måte av nimbus Fallskjermklubb.

Kl. 12.00 - 12.45 - 13.30 har Follo Folkehøyskoles danselinje oppvisning inne på senteret.

Kl. 12.00 Vestby Skole musikkorps spiller. Kl. 12.00 – 18.00 Kokk- og servitørlinjen på Vestby Videregående Skole står for dagens servering – egenprodusert bløtkake og lammelår med nydelig tilbehør. Kl. 17.00 Zumba-show fra Stamina HoT Vestby.

aLLe dager Alle dager kl. 14.00 – 18.00 blir det Prinsessefotografering. Vi har prinsessekjoler – kom så kler vi deg opp! Fotballsimulator – Test fotballfoten og -ferdighetene! Spiderman, Stratos-kua og Påskekyllingen kommer visstnok også….

Kl. 18.30 Soon eTTer FroKoST gir oss en minikonsert.

÷100,på alle bukser!

Fredag 15. mars Kl. 12.00 – 18.00 Kokk- og servitørlinjen på Vestby Videregående Skole står for dagens servering av lammelår med nydelig tilbehør.

Gjelder kun for medlemmer av Club Vestby

Kl. 18.00 Vestby kulturskole. Kulturskolens ministorband og pianoelever og dansere fra Brevik Danseverksted opptrer.

Vi er stolte over å kunne tilby våre g jester et nytt og spennende senter i VESTBY! Når alle er på plass, vil vi være 50 spennende butikker og serveringssteder. Inngangspartiet, som de fleste vil misunne oss, kaller vi FOLKETS ROM! Dette er et fellesrom hvor vi skal samles til ulike aktiviteter og hygge, og vi skal bruke det til å fremme kunst, kultur og matopplevelser! Med stor begeistring ønsker vi dere alle velkommen til Vestby Storsenter! PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013 39 Følg oss på Facebook | Hverdager 10-20 | Lørdag 10-18 | www.vestby-storsenter.no


åPning TorSdag 14. marS KL 12-22 VeLKommen! -50%

Vi feirer åpningen med halv pris på dermica og dermica Sans! Tilbudet gjelder 14.-16. mars kun Apotek 1 Vestby Storsenter.

70%

ÅPNINGSFEST!

VI FEIrEr mEd FaNTaSTISkE PrISEr! Velkommen til b.young Vestby

Torsdag 14.mars 2013 kl.10:00 2

På alle skoreParasjoner

www.byoung.com

Apotek 1 Vestby Storsenter. Senterveien 8, 1541 Vestby Tlf. 64 98 23 00, fax. 64 98 23 01.

Vestby Storsenter

Er mellom 14 og 31 mars, bare i Vestby-butikken. Vi forbeholder oss retten for eventuelle skrive/trykk-feil.

NÅ ÅPNER VI I VESTBY KJEMPEGRILL

KAFFE

INKL. BRØD/LOMPE

20,-

LITEN KOPP

10,-

3-PK BoLLER

3 VALGFRIE BOLLER

20,-

Cotech 5T vedkløyver

998,- (1998,-)

TILBUDENE GJELDER KUN NARVESEN VESTBY

LAMELLER,, PERSIENNER, Neglelakk

TREKK DIN EGEN KLIPPEPRIS! Prise fra 1,- . Gjelder kun på åpningsdagen.

Nå kun

39,Før 119,-

Gavedryss til de 50 første kundene! Bestill time på hairshop.no

Have a Happy Hair Day!

50% Gjelder Gj ld ikk ikke allerede ll d nedsatte d tt varer.

Se flere gode tilbud i salongen.

VESTBY SENTER, Senterveien 8, 1540 Vestby Tilbudet gjelder til 07.04.2013.

PonnY blinkesko til jente og gutt str. 24-32 ord. 499,-

rooTS HerreSKo Ord. pris 899,-

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Cocosa Udos extra virgin, Choice, 500 ml . 500 ml.

ÅPNINGSFEST

Melissa Udos Dream, choice opti green. 60 tabl.

Chilli burn, 60 tabl.

Å P N I N G S F E S T m E d S u P E r l av E P r I S E r Kr 99,før 199,-

Kr 199,før 299,-

Kr 199,før 389,-

nå 199,-

SoFTWaLK damesko nå 299,Ord. pris 699,- / 799,-

40

sunkost.no

PLISSÉ- OG RULLEGARDINER

÷30-50%

på CLARKS herresko

÷50-70% Stort utvalg av partivarer

Kr 125,før 247,-

Kr 129,før 263,-

÷30% på stort utvalg av GEOX sko for barn, dame og herre.

nå 399,-

Følg oss på Facebook | Hverdager 10-20 | Lørdag 10-18 | www.vestby-storsenter.no


åPning TorSdag 14. marS KL 12-22 VeLKommen! N

YH

! SPESIALBUTIKK T E FOR HUND & KATT!

KOM OG SE VÅRE GODE

ÅPNINGSTILBUD! TAM HUND & KATT

Tlf: 98 29 71 01 www.tam-zoo.no

Norges beste

VELKOMMEN TIL OSS!

PÅSKEBUTIKK!

VI GIR DEG

-25% på en valgfri ord. vare!

PÅSKEEGG

1,15 cm

Gjelder torsdag - fredag - lørdag

Meld deg inn i Pm klubben, og få eksklusive invitasjoner og tilbud på SMS. Send" pmklubben" til 2242, gå inn på www.pm.no eller i butikken. Gjelder KUN Pm Vestby. Med forbehold om trykkfeil. Pm Vestby • Følg oss på facebook

Maks 5 pr. kunde w w w. p m . n o

SERVIETTER 20 pk

Alle Subs halv pris

÷100,-

1690 FARGEDE TELYS

i blank kopp 50 pk, 7h

109,-

på hårklipp på åpningsdagen

hele dagen (14. mars)

åpningstilbud ROOTS – skinn boots Sort glatt skinn evt. grå semsket, brun semsket. Ord. pris 1199,-

nå 399,-

ny og enda ferskere rema 1000!

disse dagene serverer vi deg smaksprøver på de mange gode og kortreiste råvarer vi kan tilby i vår nye butikk på Vestby Storsenter.

ROOTS ”wedges” i skinn Ord. pris 699,- / 799,-

nå 199,-

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013 41 Følg oss på Facebook | Hverdager 10-20 | Lørdag 10-18 | www.vestby-storsenter.no


Distriktets Dekktilbud båtutstyrsbutikk triktets båtutstyrsbutikk Dekk fra 30-50%* Distriktets båtutstyrsbutikk Dekkhotel *eks omlegg og avbalansering

VI UTFØRER:

Du finner oss på Nesset Du finner finner oss oss på nesset Du ... ogpå påNesset Nettet!

ktets

... og Nettet! ...og påpåNettet! båtutstyrsbutikk

• tectyl• Støydemping • Vask• Dekk• Gratis lånebil (ved Tectylbehanling, obs: ventetid)

• Gratis rustkontroll

UTSTYR TIL ALLE SLAGS BÅTER OG BÅTLIV TREBÅTBYGGERI & VERKSTED

UTSTYR TIL ALLE SLAGS BÅTER OG BÅTLIV TREBÅTBYGGERI & VERKSTED Tau • kjetting • fendere • verktøy • lanterner

bronseskruer • lamper • båtsportkart • bøker • tidsskrift elektronikk • syrefaste skruer • bunnstoff • linolje • epoksy presenninger • redningsvester • pentryutstyr • båtgriller kapockputer • gensere • fiskeutstyr m.m.m.

Tau • kjetting • fendere • verktøy • lanterner bronseskruer • lamper • båtsportkart • bøker • tidsskrift elektronikk • syrefaste skruer • bunnstoff • linolje • epoksy presenninger • redningsvester • pentryutstyr • båtgriller kapockputer • gensere • fiskeutstyr m.m.m.

Du finner oss på Nesset ... og på Nettet!

Bunnstoff, pensler, vaskemidler, polish, voks ... mange typer og kvaliteter. TIL ALLE SLAGS BÅTER OG BÅTLIV Gode priser og god UTSTYR veiledning.

Du finner oss på Nesset ... og på Nettet!

TREBÅTBYGGERI & VERKSTED

Gunstig utleie avTau • kjetting • fendere • verktøy • lanterner Speedheater malingsfjerner. t til 1. oktober: Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-15 presenninger • båtgriller ober til 15. mars: Mandag - fredag 10-17, lørdag 10-15 Miljøvennlig olje og lakk. • redningsvester • pentryutstyr * Gratis rustkontroll Tau • kjetting • fendere • torsdag verktøy10-19, • lanterner

UTSTYR TIL ALLE SLAGS BÅTER OG BÅTLIVbronseskruer • lamper • båtsportkart • bøker • tidsskrift TREBÅTBYGGERI & 10-19, VERKSTED elektronikk • syrefaste skruer • bunnstoff • linolje • epoksy ER: 15. mars til 1. august: Mandag - fredag lørdag 10-18 bronseskruer • lamper • båtsportkart • bøker • tidsskrift

elektronikk • syrefaste skruer • linolje • epoksy å Nesset • Nessetveien 75••bunnstoff 1407 Vinterbro • redningsvester • pentryutstyr • båtgriller 8 88 •presenninger post@trebaten.no • www.trebaten.no kapockputer • gensere • fiskeutstyr m.m.m.

kapockputer • gensere • fiskeutstyr m.m.m.

* Gratis lånebil (ved tectylbehandling)

Kvalitet og kunnskap WATSKI PREMIUM DEALER ROBLINE AUTHORIZED DEALER og andre leverandører, som:

Båtutstyreren ● Eberspächer ● Engbo ● Fein ● Garmin Hempel ● Hitachi ● Holebrook ● Ilas ● International ● Isoterm Jabsco ● Jotun ● Kongsberg ● Le -Tonkinois Leif H. Strøm 15. mars til 1. august: Mandag fredag●10-19, lørdag 10-18 Luna ● O.B.Wiik ● Origo ● Plastimo ● Raymarine ● Roca 1. oktober:Delite Mandag 10-15 ● Silva-●fredag Skaane ●10-19, Sleipner lørdag ● Speedheater Techimpex-●fredag Telmo ● Waeco ● Webasto til 15. mars: Mandag 10-17, torsdag 10-19, lørdag 10-15

Tlf. 64 95 10 06 • www.follo-antirustsenter.com

- alt du trenger – alt du trenger til båten! esset • Nessetveien 75 • 1407 Vinterbro til båtpussen!

8 • post@trebaten.no • www.trebaten.no

5. mars til 1. august: Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-18 1. oktober: Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-15 til 15. mars: Mandag - fredag 10-17, torsdag 10-19, lørdag 10-15

TLF: 64 94 58 88 – post@trebaten.no

www.trebaten.no

Nordlysveien 1, 1540 Vestby • Åpningstider: man - fre 08 -16

Nesset • Nessetveien 75 • 1407 Vinterbro 88 • post@trebaten.no • www.trebaten.no ÅPENT: PÅSKEmagaSinet 42 VÅRNR 4mars - 2013til 1. august: Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-18 OG SOMMER: 15. HØST: 1. august til 1. oktober: Mandag - fredag 10-19, lørdag 10-15


Best på dingser!

Fantastisk e åpningstilbud!

Torsdag 14. mars kl. 12 åpner vi ny butikk på Vestby Storsenter og feirer med festpriser. Velkommen.

998,-

(1598,-)

Halv pris !

Spar 600,-

Bosch AKE 35-19 S kjedesag

Lett og praktisk sag. Sverd 35 cm. Effekt 1900 W. Vekt 4,1 kg. 40-8057

299,-

(599,-)

998,-(1998,-) Tralle

Vedkløyver

Perfekt flytte- og lastetralle. Luftgummihjul, nedfellbar rampe og lastebuer. Maks. last 180 kg. 40-7346

Justerbar kløyvelengde 35-52 cm. Trykkraft 5 tonn. 1,5 kW 30-8710

99,-

(249,-)

Halv Pris!

60% rabatt

Sony MDR-ZX100 headset

Lett, behagelig headset med dynamisk lydgjengivelse. 38-4398 Svart 38-4939 Hvit

299,-(649,-)

Spar 350,-

Jamie Oliver Mainstream stekepanne Med Prometal Pro Topcoat-belegg sikrer lang holdbarhet. Unik varmeindikator. Meget lett å vaske. Gripevennlige håndtak. For alle typer komfyrer. 28 cm. 34-9993

99,-

(199,-)

Halv Pris!

LED arbeidsbelysning

Superfleksibel belysning med tre bøyelige ben. Kan plasseres stående, festes med magnet eller festes til rør etc. Batteridrevet. 36-4458

clasohlson.no Clas Ohlson på Facebook Løsninger, inspirasjon og tilbud! Prisene gjelder så langt beholdningen rekker tom. den 16. mars 2013 og kun i vår nye butikk i Vestby. Vi tar forbehold om ev. trykkfeil samt utsolgte produkter.

jernvare | elektro | multimedia | hjem | fritid


Ny start - Backpacking med mening Mange drømmer om å reise ut i verden og hjelpe fattige og syke barn. Ikke mange gjør det. Vi har møtt noen som har realisert drømmene sine. Du kan bli en av dem.

NyStart

Maren, en engasjert backpacker

Hege Krogseth

Vi møtte Maren Granlund (22) rett før hun skulle på jobb. En ung dame fra Vinterbro som er i sitt tredje friår før hun fortsetter stu-diene. I disse årene har hun bl.a. jobbet for å finansiere reiser. Den ene reisen gikk til Sør Afrika, hvor hun jobbet på et barnehjem som frivillig. Et barnehjem med barn i alle aldre. Friske barn, syke barn-bl.a. HIV positive, barn av rusmisbrukere, handicappede barn. Barn uten foreldre. Og det er dette artikkelen handler om; å hjelpe barn som har det vanskelig.

44

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Sammen med en venn av en venn er hun med i oppstarten av NyStart, en norsk organisasjon som ble etablert i utgangen av 2012. Formålet er å engasjere backpackere rundt omkring i verden til å gjøre en innsats for de lokale barnehjemmene i Sør Afrika, Thailand og Kambodsja. Det finnes utrolig mange barnehjem i disse landene som gjør alt de kan for å klare seg fra dag til dag, uten å ha tilstrekkelig med midler. Maren forteller: -Vårt mål er å reise til flere av disse barnehjemmene og bidra med arbeidskraft, midler og positivitet. Vi jobber etter "hjelp til selvhjelp" –prinsippet, og vil bidra til at barnehjemmene blir bærekraftige. Selv hadde hun drømmen om å hjelpe vanskeligstilte barn fra hun var i 14-15 års alderen. Det er mange av oss som har perioder hvor vi tenker idealistiske tanker, men bare et fåtall gjennomfører dem. Trodde vi. Etter å ha snakket med Maren, er vi mer usikre. -På barnehjemmet jeg jobbet, var vi 15 frivillige, hvorav flere var norske. Stedet, og mange lignende steder, blir drevet av innfødte og får ingen statlig støtte. Det var vanskelig å reise derfra, for en blir jo knyttet til barna som har det vanskelig på forskjellige måter. – Maren legger til at det er blitt populært å job-

be som frivillig ute i verden, i hvert fall blant unge nordmenn. Dette er fantastisk å høre! Maren, som nå er nybakt leder for NyStart i Ski og Ås, forteller videre med stort engasjement: -Joachim Bekkevold er ildsjelen som startet prosjektet, og nå er jeg i gang med å finne lokale sponsorer. Vi har allerede nådd ut til mer enn 80 000 mennesker og fått overveldende respons fra unge mennesker i hele landet. Det er engasjert 17 ledere i forskjellige byer som jobber frivillig med dette i Norge i dag.

Hva vil du gjøre?

Har du lyst til å bidra som sponsor eller med praktisk hjelp, i første omgang i Sør Afrika, kontakt Maren Granlund, og hør hva du kan gjøre!

Mange barnehjem trenger: midler til aktivitetsrom, flere skolebøker og annet skolemateriell midler til mat, vann og medisiner, hjelp til oppussing generelt, flere midler til administrering (lærere, trenere etc.), jord og oppstart av grønnsakhager NB! Alle frivillige backpackere betaler reiseutgiftene selv. Noen ganger blir de tilbudt kost og losji direkte fra barnehjemmene der dette er mulig. Blogg: www.nystartnorge.blogg.no Hjemmeside: www.nystartnorge.org/ Facebook : www.facebook.com/ nystartbackpacker?fref=ts Kontakt informasjon: Nystart.norge@gmail.com


er r på lag Svarthagsveien 2, 1540 Vestby,Tlf. 64 98 33 33 - brukte bile ser s Faks.: 64 98 33 34, E-post: epost@styleauto.no i alle priskla

APRILUTGAVEN Materiellfrist:

Lørdagsåpent fra 10.00 - 14.00

Ditt bilverksted i Vestby Vi reparerer alle bilmerker

9. april

ÅS 18. april

Utgivelse:

www.fiat.no

NYTT

VESTBY

NYTT

Alt innen tømrer- og snekkerarbeide! Tilbygg, nybygg og rehabilitering. Vi kan hjelpe deg med små og store oppdrag på din hytte eller bolig.

- mest lest i Vestby! 21. årgang

OPPLAG 7.500 EKSEMPLARER

Bruk din lokale håndtverker!

Hærnes Byggtjeneste AS Kroervn. 7, 1540 Vestby Mob.: 920 45 500 Tlf.: 64 95 50 50

Boks 239 • 1541 Vestby • Tlf. 64 98 52 84 • Fax. 64 98 52 89 www.mediasenteret.no • post@mediasenteret.no

Velkommen til åpning aV nytt apotek 1 Vestby storsenter Vi feirer med gode dagstilbud! torsdag 14. mars:

50% på alle Vichy- og lrp produkter. Demo ved l’oreal.

-50%

fredag 15. mars:

30% på alle eucerin-produkter. Demo ved beiersdorf.

lørdag 16. mars:

30% på alle aCo-produkter. Demo ved aco Hud. 30% på næringsdrikker fra nutricia. Demo ved nutricia.

-30%

apotek 1 Vestby storsenter. senterveien 8, 1541 Vestby. tlf. 64 98 23 00, fax. 64 98 23 01.

-30%


”Klart jeg kan”

Butikk i annen etasje: Follo Futura har utvidet kafeen med egen butikk der det selges gamle oppussede ting og nye varer. Dette er også en del av arbeidstreningen ,forteller Kenneth Balto Pettersen.

Forbereder til arbeidslivet! Follo Futura er et interkommunalt selskap og godkjent tiltaksarrangør for NAV, arbeid med bistand. I kraft av dette har bedriften en samfunnsrolle hvor formålet er å tilby veiledning og opplæring, med tanke på jobb og ny karriere. Inger Eide Nordseth

Viktig med god match

- Vi er 15 veiledere og med administrasjonen er vi 20 ansatte på Follo Futura. Vårt mål er å få de som kommer til oss ut i arbeid. Vi formidler et bredt spekter av jobber. Alt fra butikkjobber, renhold, lager, kontor, sentralbord, regnskap og data. Det er spennende med den store variasjonen og hovedtyngden av brukerne går til jobber i Follo, forteller Kenneth Balto Pettersen. Follo Futura samarbeider tett med mange ulike bedrifter i Follo. Eksempler på bedrifter er Asko, Rema, Rimi, Posten, Vestby bibliotek, stasjonskafeen på Kolbotn og Ås for å nevne noen. - Det kan være arbeidsgivere som tar kontakt med oss, eller vi kontakter dem. Det er viktig at arbeidstaker og arbeidsgiver kan få en god match, slik at forholdet kan fungere begge veier, forteller Pettersen. - Vi møter veldig stor velvilje blant bedriftene, men vi kan trenge enda flere arbeidsgivere. Spesielt er det

46

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

mange som vil jobbe med renhold og på lager, tilføyer Pettersen.

Profesjonelle verktøy

Attføringsbedriften har en hyggelig statistikk å vise til når det gjelder å få folk tilbake til arbeidslivet. -65% har kommet ut i jobb etter arbeid med bistand, forteller Pettersen. Han forteller også at de jobber systematisk med arbeidstakerne de får inn. Alle ansatte har høyere utdanning og de får kurs i ”Motiverende intervju” som er en samtaleteknikk. Videre skal alle ansatte innom kursopplegget ”Klart jeg kan”. - Vi starter med et intervju for å kartlegge hvilke styrker den enkelte har og hva de enkelte kan presentere for en arbeidsgiver. Vi har også karriereveiledningsverktøy og tester på internett, forteller Pettersen. -Har du en sukesshistorie du vil dele? - Det var en dame fra midtøsten som gjerne ønsket jobb. Hun startet med å jobbe i kantinen hos Follo Futura, lærte seg norsk og etter hvert fikk hun jobb på SFO, sier Pettersen. Han forteller at språkbarrierer kan være en viktig årsak til at folk ikke får jobb.

Lærer serviceyrket: Jan Roger Antonsen (20) fra Ski og Stian Guldsvaag (18) fra Jessheim trives begge godt på Ås stasjonskafe. Begge ønsker seg ut i serviceyrker i fremtiden.

Sven Fredriks historie

Sven Fredrik Olafsen (19) fra Vinterbro sluttet på skolen. De siste månedene har han jobbet på Ås stasjonskafe. - På grunn av at faren min døde av kreft så måtte jeg komme meg ut i jobb, da jeg ikke kunne fortsette skole og få hjelp av NAV, samtidig. Da kom jeg inn hos Follo Futura. -Mitt første møte med bedriften var veldig positiv og jeg ble møtt på en forståelsesfull måte. Jeg kunne komme med ønsker. Selvsagt måtte de ligge innefor et realistisk mål, men samtidig være noe jeg likte. Jeg ønsket å jobbe med kundeservice. Han har tett oppfølging av veileder og kan be om et møte når han måtte ønske det. - Ved siste veiledningsmøte ble vi enige om at jeg skulle jobbe her en stund til for å perfeksjonere meg på å lage mat og kaffe. Nå skal jeg lære å lage skikkelig kaffe.

Det er jo så mange kaffesorter og mange måter og lage kaffen på, forteller Sven Fredrik Olafsen. Han trives god i møte med kundene og lærer mye av de andre og veilederne. - Faste kunder blir forbauset og imponert når jeg har bestillingen deres i hodet, ler Sven Fredrik. - Møtte du noen utfordringer? - Det må være da jeg skulle vaske doene. Jeg var vel ikke helt forberedt på det, men alle jobber har jo en bakside og noen må gjøre den jobben også, ler Sven Fredrik. Hva vil du helst jobbe med? Jeg liker servicejobber, og jeg liker kontakt med kunder. Mitt ønske er å få jobb i serviceyrket enten på Vinterbro eller Ski, men mitt høyeste ønske er å studere historie og kanskje få et yrke innenfor undervisning eller på museum, avslutter Sven Fredrik.

Gjensidig tillitt er viktig: Sven Fredrik Olafsen (tv.) og veileder Kenneth Balto Pettersen (th.) trives i hverandres selskap.


Byggeplaner? Vi tilpasser boligen til ditt behov Hos VestlandsHus kan du velge mellom 43 hustyper – fra de ultra moderne til de praktfulle. Finner du ikke noe for din smak, så skreddersyr vi boligen til dine ønsker. Bestill GRATIS huskatalog på vår nettside eller ta direkte kontakt med nærmeste forhandler for mer informasjon.

Byggeplaner? Vi tilpasser boligen til ditt behov Hos VestlandsHus kan du velge mellom 43 hustyper – fra de ultra moderne til de praktfulle. Finner du ikke noe for din Din lokale forhandler: smak, så skreddersyr vi boligen til dine BORGUND BYGGønsker. Bestill GRATIS www.borgundbygg.no huskatalog på vår nettside eller ta direkte kontakt med Telefon 70 14 86 50 nærmeste forhandler for mer informasjon.

Din lokale forhandler:

VESTLANDSHUS FOLLO

www.vestlandshusfollo.no Telefon 40 00 99 88

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

47


Carl Peter Fabergè

og hans fantastiske påskeegg ◄ Det aller første juveleregget: ”Hønsegget” ble utført i 1885 for tsar Aleksander III. Egget er 6.5 cm høyt, er laget i gull og emalje, og når egget åpnes finner man en kylling i gull med rubiner til øyne. (Antik & Auktion juni 1997)

For hundre år siden og mer ble det skapt noen virkelig staselige påskeegg. Riktig nok ikke for hvermann, du måtte ha mye penger - eller være tsar, keiser eller kongelig for å kunne skaffe deg disse prakteggene.

▲ Gatchina Palace egg 1901 - et helt spesielt egg som når det åpnes inneholder en miniatyr i gull av Gatchina-palasset utenfor St. Petersburg. Egget er av gull, lys emalje, diamanter, fjellkrystall og perler. Høyde 12,7 cm. litt større enn de fleste av Fabergès fantastiske juveleregg. Wikipedia. I dag i Walters Art Museum,

Baltimore. Aase Weydahl-Ottesen

Påskeegg av det reneste gull og de vakreste edelstener

Juveleren Carl Peter Fabergè holdt til i St. Petersburg på 1800-tallet og de første tyve årene inn på 1900-tallet. Kundene var rike kjøpmenn eller embetsmenn - ikke minst var selveste tsarfamilien i Russland - Romanovfamilien en betydelig kunde. Russeren Fabergè som var av fransk opprinnelse var hoffjuveler i den daværende russiske hovedstaden St. Petersburg. Fabergè hadde mange folk i sitt arbeid i tiden under de to siste russiske tsarene, og det første juveleregget - ”påskeegget”, ble laget i år 1885 for tsar Aleksander III og skulle være gave - en gave som hans Maria Feodorovna ble meget begeistret for. Egget skulle

48

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

naturligvis kunne åpnes, og inne i det lå en vakker liten kylling, også den i rent gull. Det var dette arbeidet som vakte tsar Aleksanders store begeistring slik at han utnevnte Fabergè til hoffjuveler. I alt lagde firmaet Fabergè femtifire slike edle påskeegg gjennom mer en tretti år. Alle eggene kunne åpnes - de var ca. 7-9 cm. høye, og inni skulle det være en hyggelig overraskelse for mottageren - gjerne et lite smykke, også det i edelt metall. Men så ble det slutt. For - som dere alle vet startet den russiske revolusjon i 1917 hvor den daværende tsar, Nikolai II i ble avsatt, hele familien hans ble tatt til fange - og alle ble senere drept. Noen år senere flyktet Carl Peter Fabergè ut av landet.

Men noen av prakteggene ”lever” fortsatt

Mange av disse spesiallagede påskeeggene fra St. Petersburg finnes fortsatt, noen i enkelte museer, noen kanskje fortsatt hos Europas kongelige familier - noen hos privatpersoner rundt om i verden. Men - det finnes i alle fall fotografier slik at vi andre også kan få se litt av denne prakten - det dreier seg jo om utsøkte kunstprodukter. En må bare glede seg over disse vakre gullsmedarbeidene - om enn ikke i virkeligheten.

Bilder

Vi tar med noen bilder av disse skjønnhetene. Det lages forresten også enkle kopier - om man kan kalle det så, av disse Fabergè-eggene, ”kopiene”er utført i et gan-

ske uedelt metall riktignok, og har et påtrykt mønster som skal ligne originalene. Jeg har et par slike egg jeg har fått av min datter etter besøk i Moskva 2001. Disse kan også åpnes - har samme høyde som originalene, men der slutter også likheten. Eggene her var fylt med sjokolade - ingen juveler, nei. Russerne liker ”det med egg”, jeg har også et lite håndmalt egg - nesten som et lite ikon, kjøpt i St. Petersburg i 1991 - disse håndmalte eggene kan kjøpes i forskjellige størrelser og er et vanlig suvenir i Russland. Kilder: Aschehoug, Antik & Auktion 1997 og Wikipedia.


▲ Roseespalieregget - 1907 var gave fra tsaren Nikolai II til tsarina Alexandra Fedorovna for sønnen og tronarvingen Alexei. I egget lå et diamanthalskjede med en medaljong i elfenben m/bilde av sønnen. Antik & Auktion 1997 og Wikipedia. Er i dag i Walters Art Museum, Baltimore.

▲ Håndmalt egg med Ikon-motiv - kjøpt i St. Petersburg 1991. Med foten 10.5 cm. Foto aaw-o

◄ Jubileumsegget fra 1911 m/ portretter, til minne om Nikolai II innsettelse som tsar i 1894.. Antik & Auktion 1997 og Wikipedia. Er i dag i The Forbes Collection, New York.

▲ Kopi av Fabergês egg fra 1899 - Madonna lilje til Alexandra Feodorovna. Det opprinnelige egget var i emalje m/mønster av diamanter. Denne kopien også fra Moskva. Foto aaw-o.

◄ Kopien av Rosenespalier-egget, kjøpt i Moskva var ett av de to jeg fikk av min datter i 2001. Det er 9 cm høyt, kan åpnes og var fylt med deilig sjokolade. Foto aaw-o.

Sommer

Akademi

Med Henriette Sonne Intensivt sommerkurs enten på kvelden eller på dagen.

Sommer akademiet på 4 kvelder 3. - 6. juni Intensivt sommer kurs på kvelden, 4 timer pr dag. Hver kveld starter med et opplegg. Portrett, oppstilling, landskap m.m. Etter på er det fritt hva du vil male, her får du tett oppfølging. Kl. 18 - 22, Pris 3.800,Sommer akademiet på 5 dager 10. - 14. juni Intensivt kurs i 6 timer pr dag. Hver formiddag er det et opplegg. Portrett, oppstilling, landskap m.m. Hver ettermiddag er det fritt hva du vil male, her får du tett oppfølging. Kl. 9 - 15, Pris 4.400,-

GalleriSonne.no

www.

Storgata 21, 1440 Drøbak I +47 4049 0244

Opplev mulighetene i vår butikk eller besøk vår designmodul på www.lykkeringene.no

BJØRN HANSEN • RÅDHUSPLASSEN 2D • ÅS t. 64 94 08 35 • bjorn.hansen@mestergull.no

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

49


Åpen mikrofon

Dikt til Siw: Anders Often tok avskjed med åpen mikrofon vertinne Siw Cathrine Christiansen med selvskrevet dikt

Stemningsskapere: Dag H Nestegaard, Bjørn Sandnes og Siw Cathrine Christiansen bidro til at jubileet ble en knallsuksess.

Åpen mikrofon feiret tre årsdag på Lesestedet i Ås. Lokalet var stapp fullt før arrangementet startet. Selve Lesestedet er lagt ned, og det er usikkert om Åpen mikrofon lever videre.

Ekte vare

Inger Eide Nordseth

Med nedleggelsen av Lesestedet er en epoke over, og det er usikkert om ”Åpen Mikrofon” videreføres. Reisen startet i januar 2010. Da

var det Siw Cathrine Christiansen og Dag H.Nestegard som sammen med kaféeier Marianne Kessel som dro i gang det hele.

ALT INNEN GLASSARBEIDER

Kampanje på dører og vinduer av høy kvalitet fra • Vedlikeholdsfri aluminium utside (hvit) • Trelags energibesparende glass • Selvrensende panje på og soldempende glass Kam ferdig og vinduer • er Hvitmalte karmer innvendig dør montert fra litet kva av• høy Hvitmalte u�oringer og listverk innvendig

ALT INNEN GLASSARBEIDER

Egen tømrer �lkny�et bedri�en, Kristoffer Hansen mob. 95 44 38 54. • Vedlikeholdsfri aluminium utside (hvit) TELEFON: 90 80 75 70 • Trelags energibesparende glass Drøbakveien 255,1430 Ås • Selvrensende og soldempende glass www.folloglass-service.no • Hvitmalte karmer innvendig • Hvitmalte utforinger og listverk innvendig

Egen tømrer tilknyttet bedriften, Kristoffer Hansen mob. 95 44 3854 eller Frank Schei på mob. 90 80 7570

TELEFON: 90 80 75 70 Drøbakveien 255,1430 Ås www.folloglass-service.no

50

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

- Vi vil ikke bli kaldt ildsjeler, men kall oss gjerne glødelamper sier Siw med en liten latter. Ideen fikk vi fra Son. Vi ønsket å lage et tilbud i Ås der det skulle være mulighet for alle å opptre med sine ting, det være seg musikk eller dikt, sier Nestegard. Folk i Ås tok i mot tilbudet med stor glede, og lokalet ble fylt gang etter gang. Bidragsyterne har vært mange alt fra profesjonelle musikere som Liv Kreken fra Son til lokale amatører som har debutert med sin dikt eller sang. - Vi har hatt sang på tjekkisk, islandsk og dikt på arabisk, forteller Nestegard. En viktig faktor de også peker på er at alt skjer ”her og nå”. Her kan folk være seg selv, folk kan være nervøse, men det er ekte vare påpeker Christiansen.

utviklende for folk som har deltatt. Vår faste ”huspoet” Anders Often har vært fast gjest her, og har hatt en enorm utvikling med sine dikt, tilføyer Christiansen. -Selv startet jeg med en gitar og litt sang til husbruk. Se på meg nå, nå skriver jeg egne låter og spiller med band. Tenk for en utvikling, ler Siw. Siw Christiansen driver til daglig firma der hun skriver og holder kurs. Ved siden av jobber hun litt ved Oppegård Kulturskole. En periode har også diktet hennes ”Morsketorsken” hengt på trikker og busser i Oslo etter at det ble plukket ut til å være med i prosjektet ”Dikt underveis”. - Det er klart at åpen mikrofon har vært veldig utviklende for meg, understreker hun. Dag Nestegard har samme opplevelse. Han er til daglig redaktør i ”Bok og Samfunn”. Selv jobber han nå med biografien om atlanterhavsflygeren Thor Solberg. Boken kommer på Samlaget til høsten.

Utviklende

- Åpen mikrofon har vært veldig

e

gm

"Vi

de lper

"

ten

a dm

hje

Tlf.: 64 93 92 77

Nesoddveien 225, 1455 Nordre Frogn

www.spar-esset.no


jubilerte

Alt alt skjer ”her og nå”.

Nytt stjerneskudd: Et nytt stjerneskudd på musikkhimmelen er Mariken Kjøhl fra Ås

Allsang: Det siste arrangementet trakk fulle lokaler og allsang har vært en populært innslag.

Anders Often føyer seg i rekken av tilhengere av Åpen mikrofon - Jeg har vært opptatt av lyrikk fra jeg har vært liten og har utviklet meg mye ved å skrive og fremføre materialet her. Her er det et snilt publikum og Siw er et varmt menneske som har fått deg til å føle deg vellykket, understreker Often.

og legger vekt på at sangene skal fortelle en historie. Sangen hun hentet fram på Åpen Mikrofon var hentet fra det nye albumet ”Dim Sum”. Et hyggelig innslag ble også Per Audun Mannsåker og som et friskt ungt pust kom Mariken Kjøhl fra Ås og entret scenen med den aller største selvfølgelighet. Henne vil vi nok høre mer til framover. En bokdebutant var Gerd Ham-

Feiret av tidligere artister.

Når jubileet ble feiret var det man-

ge tidligere mikrofongjester som hadde meldt sin ankomst. Visesangeren Liv Kreken fra Son, Prima Vare fra Ås, Per Audun Mannsåker og vokalist og låtskriver Mariken Kjøhl var noen. Stemningen blir alltid høy når Liv Kreken entrer scenen. Liv Kreken skriver alle tekstene og melodiene selv og presenter alt fra alvorsfylte ballader til skjemteviser. Hun skriver alle sangene på nynorsk

merstad og hun leste fra boka ” En klegg i illusjonenes dal”. Anders Often skuffet ikke publikum og hadde for anledningen laget et dikt til Siw Cathrine Christiansen og etterpå gjorde han stor lykke med diktene ”Oppvaskkost” og ”Jeg frisker opp gulstrek”. Nå er reisen slutt. - Det har vært en flott reise for meg og jeg har hatt de beste gjestene i verden, avslutter Marianne Kessel.

usbl.no

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

51


forsøkte å bygge damplokomotiver. Det var en tid med prøving og feiling, og ikke alle forsøkene falt heldig ut. En av dem som forsøkte å bygge lokomotiver var George Stephenson. Han hadde foretatt grundige studier av de lokomotivene som til da var blitt bygget, og allerede i 1814 konstruerte han sitt første damplokomotiv. Stephenson fortsatte å bygge damplokomotiver. Det mest kjente er ”Rocket” som vant lokomotivkonkurransen på Rainhill utenfor Liverpool i 1829. Det var han som først startet masseproduksjon av damplokomotiver, og det var hans lokomotiver som ble brukt på jernbanen mellom Liverpool og Manchester, som åpnet i 1830. Norskprodusert damplokomotiv bygget 1911. Dette lokomotivet ble tatt ut av trafikk i 1970, og er bevart på Krøderbanen.

Damplokomotivet Damplokomotivet er en av de mest fascinerende innretningene som menneskene har benyttet seg av. Det befinner seg nærmest i grenseland mellom maskin og levende vesen. Espen Franck-Nielsen

Damplokomotiver var et vanlig syn på mange norske jernbaner helt til slutten av 1960-årene, selv om diesel og elektrisk drevne lokomotiver og motorvognsett gradvis fortrengte dem. Så sent som i 1969-70 brukte Norges Statsbaner damplokomotiver i enkelte ordinære tog. Før bilen ble allemannseie i Norge reiste folk med tog til fjells i påsken. På Valdresbanen og Numedalsbanen ble det satt opp ekstratog på utfartsdagene, og helt til slutten av 1960-årene ble det brukt damplokomotiver i disse togene. Helt fram til vår egen tid har damplokomotivet vært brukt i ordinære tog i flere land.

Hvordan fungerer damplokomotivet For å få lokomotivet til å gå brukes damp under trykk. Dampen hentes fra lokomotivets dampkjel, og ledes til lokomotivets sylindre. I hver sylinder er et stempel. Ved hjelp av sleideventiler ledes dampen inn i sylindrene, vekselvis på hver side av stempelet. Gjennom veivstenger og kobbelstenger er stempelsten52

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

gene forbundet med lokomotivets drivhjul, slik at stemplenes framog tilbakebevegelser omgjøres til roterende. Ved hjelp av en regulator kan føreren regulere hvor mye damp som skal slippes inn i sylindrene for hvert stempelslag. Brenselet forbrenner i lokomotivets fyrkasse, og avgassene fra fyren ledes i en rekke røykrør gjennom kjelen. Den brukte dampen som det fremdeles er litt trykk i, ledes ut gjennom skorsteinen sammen med avgassene. Derfor får vi den velkjente tøff-tøff-lyden fra lokomotivet. Det vanligste brenselet har vært kull, men også olje og ved har vært brukt. For eksempel hadde Finland rikelig tilgang til ved, og mange finske damplokomotiver var konstruert for vedfyring. Når vannet kokes og går over til damp utvider det seg opp til 1700 ganger. Dampkjelen er en lukket beholder, og dette innebærer at dampen får høyere og høyere trykk. Det har ikke vært uvanlig med arbeidstrykk på 12-15 ganger atmosfæretrykket. Ved hjelp av injektorer kan det fylles vann i dampkjelen etter hvert som vannet brukes opp. Utvikling Det aller første skinnegående damplokomotivet ble kjørt på en industribane i Pen-y-Darren i Wales i 1804. Lokomotivet var konstruert

av Richard Trevithick. Det var han som konstruerte den første dampmaskinen som var beregnet på høyt damptrykk. Det var han som fant på å lede avgassene i rør gjennom kjelen, og lede den brukte dampen ut gjennom skorsteinen sammen med avgassene. I likhet med de andre industribanene på den tiden var banen i Pen-y-Darren bygget for vogner som ble trukket av hester, og ikke dimensjonert for tunge lokomotiver. Skinnene ble ødelagt, og lokomotivet ble tatt ut av drift etter kort tid. Napoleonskrigene hadde ført til mangel på hester og hestefor, og prisene på hester og for hadde økt kraftig. Derfor var det flere som

I årene som fulgte ble en rekke jernbaner åpnet i Europa og USA. Fram til 1860-årene var førerplassene på lokomotivene helt åpne, og lokomotivbetjeningen hadde ingen beskyttelse mot vær og vind. Man fryktet at føreren kunne sovne hvis han hadde det for komfortabelt. Til gjengjeld kunne en lokfører tjene bra. I Sverige hadde lokførere høyere lønn enn leger de første årene. Etter hvert ble lokomotivene utstyrt med tak og vegger. Det ble stadig bygget større lokomotiver slik at hurtigtogene kunne kjøre fortere. I 1870-årene var det ikke uvanlig at hurtigtog i land som Storbritannia og Tyskland kunne komme opp i 80-90 km/t. På slutten av 1800- og tidlig på 1900-tallet foregikk en rivende utvikling av damplokomotivene. Det ble utviklet teknologi for å utnytte dampen bedre. Utallige forskjellige lokomotivtyper ble utviklet, alt fra smalsporede somletog og til høy-

Richard Trevithicks lokomotiv fra 1804 var det første damplokomotivet som ble kjørt på en jernbane. Lokomotivet fikk ikke noe langt liv.


hastighets ekspresstog. I 1904 klarte det engelske jernbaneselskapet Great Western å kjøre tog med hastighet på 160 km/t. Hastighetsrekorden for damplokomotiver er 203 km/t. Det skjedde den 3. juli 1938 med lokomotivet ”Mallard”, som tilhørte London & North Eastern Railway. De aller tyngste damplokomotivene var bygget i USA for tunge godstog, og veide over 500 tonn. Norskproduserte damplokomotiver Norge fikk sin første jernbane i 1854. De første lokomotivene var bygget i England, men senere på 1800-tallet ble det også kjøpt inn lokomotiver fra Sveits, Tyskland, USA og Sverige. Et damplokomotiv ble bygget i Trondheim i 1864. I tida rundt århundreskiftet kom serieproduksjon av damplokomotiver i gang i Norge. De to største fabrikkene var Thunes mekaniske Værksted på Skøyen og Hamar Jernstøberi og mekaniske Værksted i Hamar. En rekke forskjellige typer lokomotiver til forskjellige tog ble utviklet, og disse var beregnet på norske forhold. Et eksempel er førerhusene, eller ”Norwegerhütten”, som tyskerne kalte dem. Disse var mer lukkede enn førerplassene

på damplokomotiver i andre land. Den mest kjente norskutviklede lokomotivtypen var Dovregubben, som det ble bygget 7 stykker av på slutten av 30- og tidlig på 40-tallet. Disse ble utviklet spesielt for hurtigtogene over Dovrefjell ogvar et prestisjeprosjekt, selv om de stod mer på verksted enn de gikk. En annen kjent norsk lokomotivtype var type 31 som ble konstruert for persontog på Bergensbanens høyfjellsstrekning. Damplokomotiver krever et stort apparat for vedlikehold og drift. Av energien i brenselet er det kun 5-8 % som går til nyttig arbeid. Resten av energien går tapt. I Vest-Europa forsvant damplokomotivene i løpet av 1960- og 70-årene, mens kinesiske jernbaner brukte damplokomotiver i mange ordinære tog nesten til vår egen tid. I våre dager er det stort sett bare museumsjernbaner som fremdeles har damplokomotiver i drift. Mange museumsjernbaner rundt om i verden drives på frivillig basis av folk som er interessert i damplokomotiver.

Vi gjør bilen din påskeklar! Sikkerhetssjekk

Ta sikkerhetssjekk hos oss!

395,-

Sørg for at bilen er i orden før påsken. Vi sjekker bremser, lys, olje, kjølevæske, dekk og vindusviskere for deg.

EU-kontroll Fastpris:

495,-

gjelder bensindrevne kjøretøy.

650,-

gjelder dieseldrevne kjøretøy.

Service Pris fra:

1.995,-

Hos oss er alle bilmerker velkommen! Du får med Mekonomen Mobilitetsgaranti etter service hos oss. Mobilitetsgarantien gir deg trygghet på veien opp til påskefjellet!

- førerkort klasse B, manuell & automat

Drop inn timer Velkommmen!

Besøk våre nettsider for oversikt over kommende kurs, priser, pakker, informasjon om opplæringen m.m.

TRAFIKALT GRUNNKURS: 08.04.2013

Follo Autosenter AS Åpningstider: Støttumveien 9 B Mandag - torsdag: 07:30 - 16:30 1540 Vestby Fredag: 07:30 - 13:30 Tlf: 64 98 22 50 post@folloautosenter.no

Kroerv. 3B, 1540 VESTBY - Tlf: 64 95 80 80

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

53


Enkelte hunderaser er mer utsat har ofte et lavere energibehov, det samme vekt. Det er viktig å ikke overfore valp mengder fettceller som gjør at det o Dyr som er kastrerte/ steriliserte ha med lavere kaloriinnhold. Husk også på at dyrene med alder gjelder maten.

Dyrenes side Spørsmål og svar

Katten min spiser lite gamle. Enkelte tåler ikke vanlig fôr ner involvert. Katter klarer seg fint og kaster opp innimel- og må gå på et allergifôr. Sykdoms- selv med få tenner i munnen.røntframkallende bakterier, virus og genbilde av katt med tannsykdom lom. det lite være at opp Katten Kan min spiser og kaster innimellom. Kan det være at han parasitter er også vanlige årsaker. ikke liker han ikkematen? liker maten? Kontakt alltid dyrlege hvis katten spiser dårlig, kaster opp eller har diarè. Ved diarè og oppkast får ikke katten i seg nok næring og væske og blir derfor fort alvorlig syk. Ofte Tann eller tannkjøttproblem er dess- trenger de både væskebehandling, verre svært vanlig hos katt, og vil antibiotika og smertestillende. Etraskt føre til at katten blir syk.Tann- ter tanntrekk finnes det også mye kjøttbetennelse fører til store smer- godt bløtfôr som de kan spise til de ter, og katten vil etterhvert slutte å kommer i form og kan begynne å spise tørrfôr igjen. Katter med Katter kan være veldig kresne, Katter kan være veldig kresne, men når spise. han i tillegg kaster opptannkjøttbeteninnimellom er det nok men nårdet. han i tillegg kaster opp nelse kan også ha annen sykdom mer enn Det kan væreermange årsaker til dårlig løs avføring. ha som oppkast svekkereller katten og førerKatten til li-kan Hunden innimellom det nok mer enn det. appetitt, min, en Labraspist giftige planter eller medisiner den ikke tåler. Nytt fôr kan også føre til Det kan være mange årsaker til delsen. fordøyelsesproblemer. Skal man skifte fôret, bør man gjøre det ved å gradvis blande det dorblanding, blir bare Mange også en sykdårlig appetitt, oppkast løs vanlig fôr nye fôret i det gamle. Enkelteeller tåler ikke og måkatter gå på har et allergifôr. Sykdomsframkallende også at vanlige dom somer gjør først årsaker. tannrøttene tjukkere og tjukkere. avføring. Katten kanbakterier, ha spistvirus gif- og parasitter Sykdom i for eksempel lever eller nyrer kan også føre til oppkast og diare. tige planter eller medisiner den og etterhvert kronen blir ødelagt, Jeg gir den mindre mat, vetvanlig ikkehos hvorfor skjer.føre tilmen ikke Nytt fôr kan også føre man det hjelper ikke. Tann tåler. eller tannkjøttproblem er dessverre svært katt, ogdet vil raskt at Dette er svært vondt for katten, og Hva skal jeg gjøre? til fordøyelsesproblemer. Skal man katten blir syk. Tannkjøttbetennelse fører til store og katten vil etterhvert å spise. behandling er slutte å trekke denKatter skifte fôret, bør man gjøre det smerter, ved eneste med tannkjøttbetennelse kan også ha annen sykdom som svekker katten og fører til ålidelsen. gradvis blande det nye fôret i det ødelagte tannen. Ofte er flere tenSykdom i for eksempel lever eller nyrer kan også føre til oppkast og diare.

Fortvil ikke selv om hunden eller ka Fedme er dessverre et økende profor en helsesjekk, det er ikke uvanl blem også for våre kjæledyr og kan behandles som annet hos oss. lett føre til blant leddprobleEr den frisk, og men trenger å slanke mer, diabetes hjerteog karsykDet finnes mange gode og dommer. Årsakene til overvekt velbalan er volumet og for girmye godmat metthetsfølelse. som hos oss: i forhold til og føle seg sultne, de vil hvis m aktivitetsnivå, feil mat noe eller sykdom også et høyt proteinnivå som virker inn på stoffskiftet som gir go

Mange katter har også en sykdom som gjør at først tannrøttene og etterhvert kronen blir ødelagt, man vet ikke hvorfor det skjer. Dette er svært vondt for katten, og eneste behandling er å trekke den ødelagte tannen. Ofte er flere tenner involvert. Katter klarer seg fint selv med få tenner i munnen.

TimeT im be ste ilb liensgtilling Tlf. 64T9lf5. 6 04 2 905 04 20 røntgenbilde av katt med tannsykdom Kontakt alltid dyrlege hvis katten spiser dårlig, kaster opp eller har diarè. Ved diarè og oppkast får ikke katten i seg nok næring og væske og blir derfor fort alvorlig syk. Ofte trenger de både væskebehandling, antibiotika og smertestillende. Etter tanntrekk finnes det også mye godt bløtfôr som de kan spise til de kommer i form og kan begynne å spise

• Helse/rutineundersøkelser • Tannbehandling • Tann• Helse/runtineundersøkelser • Tannbehandling røntgen • Digitalt Røntgen • Ultralyd • Blodanalyse • Kirurgi • Digitalt Røntgen • Ultralyd • Blodanalyse • Kirurgi Adresse: Kirkeveien 12, Vestby • telefon: 64 95 04 20/997 13 336 www.vestbydyreklinikk.no • HESTEVETERINÆR 951 80 679 Adresse: Kirkeveien 12, Vestby • telefon: 64 95 94 29/997 13 336 www.vestbydyreklinikk.no • HESTEVETERINÆR 951 80 679 54 PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

ANBEFALT AV: Trening av førerhunder og servicehunder Training of Guide dogs and Service dogs

ANBEFALT AV: Trening av førerhunder og servicehunder Training of Guide dogs and Service dogs


Din lokale dyreklinikk Vi feirer 1 år i Mølleveiemarns 16. med KNALLTILBUD 14. mars -

Springer Sykle trygt med hunden din. Begrenset antall. Veil 695,-

e l l a r e k s n ø Vi n e r e d n u k e vår ! e k s å p d o g riktig

Nå 450,-25%

am

Bio Groom Shampo og Bals

Få en ukes GRATIS fôr til katten din

Kjøp Kattetoalett og få GRATIS Klorebrett

Åpningstider:

Mandag - onsdag 9 -17 Torsdag 9 -19 Fredag 9 -17 Lørdag (butikk) 10 -12

Son Dyreklinikk Kraftig Kattetoalett spade

Vi fører kvalitetsfôr fra Royal og Robur

Nå 10,-

Mølleveien 3, 1540 Vestby - Telefon 64 95 31 84 - Mobil 918 88 392 Åpningstider: Man, Ons, Fre: 11-17, Tir og Tor: 11-18, Lør: 10-14

Slettaveien 2, 1555 Son Tel: 63 00 15 15 E-mail: post@sondyreklinikk.no www.sondyreklinikk.no

Du finner oss også på Tigerplassen i Moss.

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

55


Enkelte hunderaser er mer utsatt, eksempler er retriver, beagle og cocker spaniel. De har ofte et lavere energibehov, det vil si at de trenger mindre mat enn andre raser med samme vekt. Det er viktig å ikke overfore valper og kattunger. Det vil føre til produksjon av store mengder fettceller som gjør at det også i voksen alder blir vanskelig å holde de slanke. Dyr som er kastrerte/ steriliserte har et lavere energibehov og trenger derfor ofte en diett med lavere kaloriinnhold. Husk også på at dyrene med alderen ofte blir mindre aktive og har andre behov når det gjelder maten. Fortvil ikke selv om hunden eller katten din allerede er overvektig. Ta den med til dyrlegen for en helsesjekk, det er ikke uvanlig at hunder har for lavt stoffskifte. Tilstanden kan behandles som hos oss. Er den frisk, men trenger å slanke seg, kan dyrlegen hjelpe deg med å legge en slagplan. Det finnes mange gode og velbalanserte slankefôr med et høyt fiberinnhold som øker volumet og gir god metthetsfølelse. Det er helt unødvendig at hunden eller katten skal gå og føle seg sultne, noe de vil hvis man bare begynner å gi mindre mat. Slankefôret har også et høyt proteinnivå som gir god smak og bevarer muskelmassen. Det er viktig å ikke gå for raskt ned i vekt. Det ideelle er å gå ned 1% av kroppsvekten i uka. Veier hunden 30 kg, vil det si et vekttap på 300 gram i uka. Dyrlegen vil hjelpe deg med å finne riktig for og det er lurt med ukentlig veiing for å eventuelt justere formengden. Husk at godbiter også er kalorier. Det er greit med litt onsdag- og lørdagsgodt, men man trenger jo ikke gi så mye. Eple- og gulrotbiter er også godt, overraskende mange hunder liker det.

I full virksomhet

på Moer

- Dette kalles ”decoupage” forteller Lisbeth Hansen, som er i full gang med å forklare teknikkens hemmeligheter for Knut ”Kupper` n” Johansen. Vi river ut biter av servietter, bilder, ukebladsider og allslags farget papir, og limer disse utenpå skåler, fat, vaser o s v, som på den måten blir flott dekorert – og til slutt lakkert.

Vi befinner oss på Moer sykehjem. Her er flittige produsenter i seniorklassen i full sving. Håndarbeider, håndverk og hobbyvirksomhet av mange slag går sin gang hele året. Nå mot påske topper det seg litt ekstra. Og så holdes hodet i form – ja, resten av kroppen også, fremholder avdelingsleder Gro Mathisen. Arne Eriksen

Viktig med aktivitet!

Nei, vi er ikke i fengsel, og dette er ikke B-gjengen som spikker trehester. Derimot er det onsdagsgjengen på Moer- fra venstre Arne Otnes, Arne Nordli og Kåre Bakken. Samtidig hilser vi på avdelingsleder ved aktivitetssenteret, Gro Mathisen.

Det er viktig å ikke gå for raskt ned i vekt. Det ideelle er å gå ned 1% av kroppsvekten i uka. Veier hunden 30 kg, vil det si et vekttap på 300 gram i uka. Dyrlegen vil hjelpe deg med å finne riktig for og det er lurt med ukentlig veiing for å eventuelt justere formengden. Husk at godbiter også er kalorier. Det er greit med litt onsdag- og lørdagsgodt, men man trenger jo ikke gi så mye. Eple- og gulrotbiter er også godt, overraskende mange hunder liker det.

- Ja, vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er, påpeker avdelingsleder ved aktivitetssenteret på Moer, Gro Mathisen. Aktivitetene våre her bidrar til å holde hjernen, og hele organismen for øvrig i god stand. Det gjelder både mental og rent fysisk aktivitet. Og så er det jo slik at det å få til noe med hendene, eller fange opp dagens viktigste nyheter, eller ta hovedpoengene i en samtale eller diskusjon, eller om det dreier seg om å gi uttrykk for en mening – alt dette er med på å gi en personlig tilfredsstillelse. Det gir følelsen av at man fortsatt er i stand til å yte noe, og følelsen av at tiden fylles med noe meningsfylt. Det er verdifullt for alle mennesker. I tillegg har vi jo også den sosiale siden av saken. Det ligger en stor verdi i et godt fellesskap. Her har vi det hyggelig sammen, vi får kjenne på tryggheten som fellesskapet gir, i større eller mindre grupper. Og så er det jo positivt med gjensidig ros og oppmuntring.

Oppfinnsomhet og bredde

Tidlig vårhilsen og ønske om en god påske fra Vestby Dyreklinikk

Tidlig vårhilsen og ønske om en god påske fra Vestby Dyreklinikk

Bente Hartman Lene Barlie Kristin Engesæth

Bente Hartman Lene Barlie Kristin Engesæth

56

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Vi koser oss skikkelig med strikketøyet! Det er (fra venstre) Aud Ludvigsen, Frøydis Saus og Aud Langvatn veldig enige om. Til høyre miljøarbeider Gro Mette Rønningen.

Vi kan så absolutt bevitne at aktivitetene på Moer blir drevet i mange fasonger. Det fikk vi et levende inntrykk av under vårt besøk. Avdelingsleder Gro Mathisen geleider oss først inn i ”produksjonsavdelingen”. Her hilser vi på ”onsdagsgjengen” – 2 x Arne + Kåre, som ikke har problemer


med å håndtere verktøyet sitt. Og trehester, som minner sterkt om den gamle, gode fjordingen, ser dagens lys i stort antall, nok til en hel ranch. Også ”strikkeforeningen” er på plass, og vi skal hilse og si at her løper pinnene raskt. Det er ikke nettopp første gangen at disse jentene tar strikketøyet fatt. Navnene er Aud, Frøydis og Aud en gang til. Sokker, votter og grytekluter er populært! Etter dette får vi gleden av å lære et nytt, fransk ord: ”Decoupage”. Instruktør Lisbeth Hansen og Knut ”Kupper´n” Johansen forklarer oss hva dette er for noe: - Vi river opp farget papir av alle slag, ukebladsider, servietter, bilder o s v, og limer disse bitene utenpå trefat, vaser, boller o l. Til slutt blir sakene lakkert. Dette blir fargerikt og dekorativt. Etter hvert kommer tiden for dagens sangopptreden. En gruppe sangere fra Ås videregående skole leverer en flott sangavdeling, nydelig fremført med gitarakkompagnement. Dette som ledd i det landsomfattende prosjektet ”Livsglede for eldre”. Vi var også innom lesegruppen, ledet av miljøarbeider Martha Berentsen, som forklarer: -Vi tar for oss ”alt”, både aviser, blader og bøker av ulike slag, noe som høytlesning, og noe til eget studium. Dette kan være et utgangspunkt for å ta opp ulike temaer, som f eks ”Hva skjer nå?”, ”Bomiljø og boforhold”, ”Vi tenker tilbake”, ”Hva husker vi?” o s v. - Av og til kan vi jo koble av med litt mer avslappende alternativer også, da, får vi høre. Her kommer blant annet biljardspillet inn. Rett som det er finner noen på at de vil ta seg noen runder ved det grønne bord – et kulespill som fascinerer mange, og hvor det gjelder å være stø på hånden. I tillegg er sykehjemmets kantine ute med sitt tilbud, og holder åpent hver formiddag fra mandag til fredag med sine mange godbiter.

loppemarked Åsgård skole i Ås sentrum

Retrolop Fra ”Litteraturtimen”: - Vi benytter aviser, bøker og blader både til høytlesning og egen fordypning, sier miljøarbeider Martha Berentsen, her i selskap med Magnus Rongveg(til venstre) og Vigbjørn Forøy.

Lørdag 27. april kl. 10 – 16 Auksjon kl. 12.00 Søndag 28. april kl. 11 – 15 Hamburger, pølser, vafler, kaffe og kaker.

Under vårt besøk fikk vi med oss en meget velklingende sangavdeling, med unge sangere fra Ås Videregående.

Ås Jente - og Guttekorps Loppeinnsamling Åsgård skole i Ås Sentrum Torsdag 25. april kl. 18 – 21 Fredag 26. april kl. 16 – 21

Ting og tang, bøker, leker, sportsutstyr, klær og møbler. Ferdig sortert leveres loppene til de ulike avdelingene. Vi må dessverre si nei takk til hvitevarer, ovner o.l.

En god del av denne allsidige virksomheten går sin gang på fast ukedag gjennom hele året. Men det topper seg alltid litt foran de store høytidene. Mange av dem vi nå har sett i virksomhet, bor fast på stedet her. Mens andre kommer for å være her på dagtid, og reiser hjem igjen utpå ettermiddagen.

per

- Nå må vi slappe av litt! sier Arne Otnes og Vigbjørn Forøy, og tar seg en runde ved biljardbordet.

"Bruk e-post: loppemarked@hjulstad.no mobil 9014 5563" PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

57


Vi lager

vår egen påskepynt

Å lage vår egen påskepynt er ikke så vanskelig. Det er en finfin fellesoppgave for hele familien, fra de eldste til de minste. Det finnes masser av muligheter og idéer. Og når barn og voksne setter seg sammen og hjelper hverandre, kan det bli riktig hyggelig - - Men for all del: La barna slippe til med sine egne ferdigheter, og på sitt nivå! Arne Eriksen

Klippe og klistre med farget papir Du må gå til anskaffelse av en eller flere ruller med farget glanspapir. En rull inneholder en bunke ark i alle de vanlige fargene – ett ark av hver farge, i tilnærmet A 4-format. Så er det bare å sette seg til med en saks + en liten limtube eller en limstick. Hva du vil klippe ut, er helt opp til deg. Noen ganger kan det være lurt først å tegne omrisset av utklippet forsiktig med en blyant på baksiden av fargearket. Klipp ut hva som helst, og lim opp på et underlagsark eller en papplate.

Male påskeegg Maling og dekorering av påskeegg er en eldgammel kunst. En kunst som vi alle kan være med på å holde ved like. Når det gjelder valg av maling, har vi flere muligheter: Vannfarger, hobbyfarger eller tusj. Og alle slags farger kan brukes, det er bare å gi fantasien fritt spillerom. Kanskje sier du at det særlig er gult og grønt som hører påsken til. Ja vel, men det frisker opp med rødt og blått også! Et viktig poeng er å tømme eggene før vi maler. • Det gjør vi på følgende måte: • Stikk et lite hull i den butte enden av egget, og et litt større hull i den spisse enden. • Bruk en tykk stoppenål. • Legg munnen over det minste hullet og blås innholdet ut mens du holder egget over en vaskekum, en bolle e l. • Husk å skylle egget godt. • Nå er egget klart til å males – en fin fellesaktivitet, slik bildet over viser:

Du kan jo f eks klippe ut og klistre opp noen gule påskekyllinger, slik som denne?

Ja, du kan til og med lage et helt landskapsskilderi, og henge det opp på veggen!

58

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Eller en dompap på kvist?


GRATIS

uforpliktende

HJEMMEBESØK

Vi Kan Garderobe SKYVEDØRSGARDEROBER -Vi har alltid gode priser på den beste kvaliteten -Vi skreddersyr garderober og løsninger på dine mål -Alle størrelser og prisklasser -Vi har enerett på eksklusive dørfyllinger fra Sibu, og vi har oppdatert vårt standard sortiment. Velg mellom 25 design. De er tøffe, maskuline og hårete, eller feminine og blomstrete. Sjekk de ut selv i butikken. KREATIVE LØSNINGER La våre garderobeselgere hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter. De tegner løsningene i 3D. RASK LEVERING Vi har mye innredning på lager. Egen produksjon sikrer også rask levering av skyvedører. Vi leverer over hele landet. WALK-IN Vi er eksperter på skreddersydde walk-in garderober til fornuftige priser. Dessuten har vi også tilbehøret som setter prikken over i-en. Du er velkommen inn i en av våre butikker for en hyggelig prat.

GARDEROBE-MANNEN

BRUK SMARTTELEFONEN OG BLI INSPIRERT

Asker-Bærum 67 53 10 90 Billingstadsletta 11, “Rett over Esso”, Man-Tors 10-20, Fre-Lør 10-16 Oslo-Lillestrøm 22 80 42 80 Trondheimsveien 436, “Ammerud”, Man-Tors 10-20, Fre-Lør 10-16 Ski 64 96 33 10 Haugenveien 35 (ÅS), “På Nygård, nederst i veien”, Man-Tors 10-18, Fre-Lør 10-16 Løsninger tilpasset ditt behov. Bestill ditt kundebesøk idag!

www.garderobemannen.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

59


LOPPEMARKED i ÅS Ås jente- og guttemusikkorps (Ås JoG) gleder seg til å arrangere fargerikt loppemarked og jakten på lopper er i gang. TEKST: Aina G Sollie

Det blir loppemarked på Åsgård skole lørdag den 27. april kl 10-16 og søndag 28. april kl 11-15. Korpset møter mye velvilje og stor giverglede blant innbyggerne i Ås. Til korpsets store glede er sambygdingene å finne både på leverandørsiden og som kunder. Det er nok noe som kjøpes det ene året for så å bli levert inn igjen året etter. Men det er det flotte med loppemarked! En ting er sikkert at omsetningen er med på å legge forholdene til rette for korpsets unge medlemmer.

Overskuddet fra loppemarkedet gir barna mulighet til å spille på vedlikeholdte og fine instrumenter og korpset er et tilbud til alle barn og ungdommer som har lyst til å spille. Det er mange lopper som skal selges for å finansiere et nytt instrument. Lopper fra kjeller til loft – vi tar imot nesten alt Ås Jente- og Guttekorps tar gjerne i mot stort og smått til loppemarkedet. Vi har ett unntak – hvitevarer. Vi har brent oss på hvitevarer som ikke virker. Derfor tar vi ikke imot kjøleskap, komfyrer, frysebokser osv. Men småelektrisk fra kjøkkenet tar vi gjerne i mot, uten fett og matrester. Mange avdelinger Vi ønsker stadig å forbedre oss og nytt i år er at vi samler alle salgsavdelinger på selve Åsgård skole. Mange flotte avdelinger på loppemarkedet:

møbler, ting & tang, sportsutstyr, bøker, leker, elektro, klær & sko, duker & gardiner og andre tekstiler og vi må ikke glemme den fine ute/hage & krukkeavdelingen. Cafè Det er alltid populært å kunne få muligheten til å kjøpe seg en pølse, hamburger, vaffel, kake, kaffe og/ eller mineralvann i vår flotte cafe. Vi satser på at været er med oss i år også, og setter ut bord og stoler så man kan sitte ned og ta en pause med familien og venner.

gjenstander som søker et nytt hjem! Vi har også en hjemmeside : www.aasjog.org Nøkkelinformasjon om loppemarkedet til Ås Jente- og Guttekorps 2013: Sted: Åsgård skole Innlevering av lopper: torsdag 25. og fredag 26. april fra 18 - 21 på Åsgård skole Salg: lørdag 27. april fra kl 10-16, søndag 28. april kl 11-15 Kjennetegnet på en god loppe er noe som er for godt til å kastes, men som aldri blir brukt!

Auksjon Noe som alltid er spennende og som kan få mange til å føle at de blir revet med. Det dukker alltid opp flotte gjenstander som vi plukker ut og legger fram til auksjon på lørdagen. Så følg med her er det alltid masse flotte

BARNEUTSTYRSHELGEN i regi av Redd Barna avd. Ås For åttende året på rad arrangerer Redd Barna salg av brukt barneutstyr, og som de 3 siste årene er utsalget på Ås Ungdomsskole. Gjør klar for det er vår og sommerutstyret Som skal komme inn og selges denne gangen, sykler, vogner, badetøy, bunader, leker, sko for sesongen m.m. Barneutstyrshelgen er et meget populært innslag i bruktmarkedstilbudet i Follo. Her kan man få registrert seg som selger å få solgt

utstyr barna ikke lenger trenger. Markedet er for utstyr i alderen 0-12 år. Det er ofte lange køer utenfor i god tid før klokken er 10. Bare følg vaffellukta. Redd Barna har tradisjon for vaffelsalg utenfor salgslokalene, populært for store og små. Når det gjelder salget, beholder Redd Barna 30 prosent av salgssummen, men de resterende 70 prosentene får hver enkelt selger tilbake. Inntektene Redd Barna får inn brukes

Ås ungdomsskole er stedet for brukt barneutsyr, lørdag den 6. april.

60

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

til å støtte lokale tilbud for barn og ungdom, og til Redd Barna sine prosjekter nasjonalt og internasjonalt. Vi ønsker nye og gamle kunder velkomne. Vi oppfordrer til å melde seg som frivillig, uten de frivilllige som stiller opp for Redd Barna hadde vi ikke kunnet tilby dette populære tilbudet. Så ønsker du å komme i kontakt med oss i komiteen send en e-post til barneutstyrshelgen@ yahoo.no

Snart 17. mai..

En trehjulssykkel er kjekt å ha - for de små...


ANNONSE

Nye eksentriske treningsapparater.

Kondisjonstrening med underholdning.

Variert og stort tilbud av styrketrening.

Gruppetrening. Her trenes det Pilates.

Ås Treningssenter:

Store oppgraderinger med mange nye og varierte treningstilbud! De to siste årene er det blitt investert mye i modernisering og oppgradering av: - Et stort barnerom - Pusset opp to treningssaler - Omgjort hele resepsjonen - De siste to månedene har vi jobbet med en proff designer for å renovere/oppgradere kondisjonsog styrkeavdelingen. Vi har økt antallet kondisjonsapparater fra 15 til 33. - Samtidig oppgradert styrkeavdelingen med flere funksjonelle styrkestasjoner og investert i nye apparater. Dermed får du god variasjon i i styrketreningen. Vi er stolte av å bli de første i landet som kan tilby eksen-

trisk trening. Enkelt forklart ; du bremser mer vekt enn du kan løfte. Metoden er kjent gjennom de siste 20 årene og øker styrke og forbrenning på en trygg måte. Nå er det mulig å gjøre det med x-force apparatene. Gruppetreninger har de siste to årene økt fra 40 til 86 timer. Disse treningstimene inkluderer et stort og variert tilbud innen dans, styrke og kjernemuskler. Gruppetreninger kan deles inn i: Dans: Tilbyr dansetimer 5 dager i uken (Zumba, Bodyjam, Shbam. I tillegg tilbyr vi mage- og salsakurs. Styrketrening: Tilbyr stort sett gruppetrening flere ganger i uken.

Til sammen 29 gruppetreninger i uken. Har også rolige timer som; Pilates og Yoga. Stadig flere seniorer melder seg på seniorgruppetrening. Nå kan du benytte deg av seniortilbudene hver ukedag. I spinningsalen har vi investert i en pulsmåler som viser deg egen puls på skjermen og samler opp informasjon om din treningsøkt som blir sendt på e-post til deg.

Antall squashaktive har også vært økende på våre tre baner. Vi har en aktiv klubb - og fikk 3 plass i NM i fjor. Flere spiller aktivt divisjonsspill og deltar i flere konkurranser. Vi tilbyr også squashskole for barn og ungdom. Til slutt håper og tror vi at våre kunder setter pris på oppgraderingene og de nye treningstilbudene – og inviterer alle til å bli en veltrent familie!

Myrveien 10 • 1430 Ås • Tlf: 64942900 Mail: post@aastreningssenter.no Web: www.aastreningssenter.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

61


Ta deg tid til mellommåltider Spiser man middag tidlig, kan man trenge et kveldsmåltid. Kveldsmat kan gjerne være ett av mellommåltidene.

Kroppen trenger jevnlig påfyll av mat og drikke for at vi skal kunne prestere gjennom hele dagen. Derfor er det lurt med et par små måltider, i tillegg til frokost, lunsj og middag, spesielt for barna. Voksne kan spise 1-2 mellommåltider De nordiske kostholdsanbefalingene sier at voksne bør spise tre hovedmåltider i løpet av dagen; frokost, lunsj og middag. I tillegg anbefales det å spise ett til to mellommåltider. Kveldsmat regnes som et mellommåltid. Noen kan ha behov for et lite måltid mellom frokost og lunsj, mens andre trenger litt å spise mellom lunsj og middag.

Ekstra viktig for barn å spise regelmessig Barn kan gjerne spise opp til seks måltider om dagen, inkludert kveldsmat og mellommåltider. Det er ekstra viktig for barn å spise ofte, fordi de har små mager og gjerne ikke spiser så mye om gangen. Barna har også et stort behov for næringsstoffer i forhold til egen kroppsvekt. Ettersom barn trenger å spise oftere enn voksne blir mellommåltidene, inkludert kveldsmat, viktige. Et mellommåltid bør være mat som gir kroppen noe å jobbe med, og som gir tilskudd av energi frem til neste hovedmåltid samt vitaminer og mineraler.

Mellommåltider gir mindre svingninger i blodsukkeret Hva vi spiser, hvor mye vi spiser og også når vi spiser påvirker humøret, ytelse, helsen og ernæringsstatusen vår. Tilpass matmengden etter tiden til neste måltid Hvor stort et mellommåltid skal være, avhenger av hvor lenge det er til neste måltid. Dersom det ikke er så lenge til, kan frukt og grønnsaker være et godt valg. De metter, uten å stjele appetitten fra neste måltid. Er det et par timer eller mer til neste måltid, trenger man noe som metter lenger. Da kan det være passende med en yoghurt eller et knekkebrød med pålegg, i tillegg til litt frukt eller grønnsaker.

STUDIO

NYTT KURS STARTER 13.MARS! ONSDAGER KL 17.30 FOLLO FOLKEHØGSKOLE hanne@pilatesstudio.no t. 41 02 66 69

Tannlegene Høyvik mntf Postboks 14 - Skoleveien 2 - 1431 ÅS Z 64 94 09 51 e-post: tannlegenehoyvik@hotmail.com Allmenn praksis. Velkommen!

STØVELBUTIKKEN AS

stovelbutikken.no

GiCas Svalbard

PILATES

* 5,5mm neopren * 2,5mm Airmesh, puster * Med fleecefor * Rågummi yttersåle * Lett og super i terreng * -35 til +18 grader! * Str fra 36-46

www.pilatesstudio.no

GiCas

OF NORWAY

Påskepriser hos Støvelbutikken! 20% rabatt på alle modeller med fleece!! Støvlene barna elsker å ha på! Fleece og neopren

= PÅSKE

med varme, tørre ben!

BOGS Blaze Extreme

* 100% vanntett, * Puster, 2,5mm Airmesh * Med fleecefor * 5,5mm neopren * -25 til+18 grader * Lett og behagelig * Str fra 20-39 Super å bruke hele året!

Klipp ut og ta med til butikken for å få 10% ekstra rabatt!

Eller skriv inn støvelpåske på din nettordre! Gjelder på støvler og sko ut mars mnd eller så lenge lageret rekker! (10% trekkes av etter evntuel salgspris og andre rabatter)

Støvelbuikken as,

Tilbudene gjelder ut mars mnd. eller så lenge lageret rekker

Verpetveien 56,1540 Vestby Nettbutikk: www.stovelbutikken.no, Epost: post@stovelbutikken.no, Tlf: 40 40 06 40 62

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013


HELSE & VELVÆRE

(

Velkommen

til vår salong

Apropo god helse En klok mann sa en gang: Et menneske med god helse har tusen ønsker. . Et menneske med dårlig helse har bare ett!

KIROPRAKTORENE Elizabeth van den Bosch Peer T Sørnes

Tupperingsbørste kr 99,-

Hjelper deg som har: Migrene, isjias, hodepine, KISS, kolikk, svimmelhet www.vestby-kiropraktorklinikk.no, Saglia Helsesenter/over apoteket Timebestilling: 64952900 Helgevakt: 98464222

Hjelper deg med smerter i: Nakke, rygg, skulder, kjeve, ben, hofte, ankel/fot, albue, hånd mm.

Beauty Centeret Hvem er vi: Lene - Hud, spa, massasje Katrine - Hud, manikyr Katrine W.S - Hud, spa, massasje, fotpleie Torhild - Aut. fotterapeut med diabetes diplom Lisbet - Hud, spa Linda - neglepåsettingmake up tatovering

Barneklipp kr 170,-

Diverse:

• Ørehull • Neglpåsetting • Make-up • Make-up tatovering • Brud • Toalettsaker • Vesker/lommetørkler • Skjerf / hansker • Smykker

Hull i ørene kr 280,-

Moroccanoil kr 280,-

Beauty Centeret, Mølleveien 3, Vestby • Man-fre 9-17 • Tor 9-19 • Lør 10 - 14 www.beautycententeretvestby.no • mail@beautycenteretvestby.no • Tlf 64 95 60 55

Renati Rock Hard: 2 for kr 330,Renati Straight Hold: 2 for kr 300,-

÷ 5 kilo på ett Roede-kurs! Drømmer du om å gå ned i vekt, få mer overskudd og en sprekere hverdag? Jeg hjelper deg å finne et kosthold du trives med.

Vestby-mandager: Heidi 90 88 71 89 E-post: heidi.henriksen@greteroede.no Ta kontakt med meg, eller se www.greteroede.no for mer informasjon og påmelding på kurs!

God påske!

Åpningstider: Man., tir., og fre.: 09-17 Ons., tor.: 09-19

TONE&GINE’S KLIPPEKROK

Vestbyveien, 1540 Vestby - Telefon: 64 95 24 10

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

63


DRA TIL DRØBAK - EN EKTE BY! Lei av kjøpesentre og store kjeder? Lei av stress og mas? Ønsker du små spennende butikker med bredt utvalg av alt du trenger? Ønsker du deg vakre omgivelser, der handel, opplevelser og hygge går hånd i hånd? Unni Knutsen I Drøbak kan du rusle ut og inn av hele17 koselige butikker som selger klær og interiør. Her finner du lekre klær og sko, badetøy og undertøy, nytt eller brukt barnetøy. Ta en pause på en av de 20(!) kaféene og restaurantene. Ta deg tid, for alle har noe godt å by på. Finn ditt sted! Kanskje vil du starte dagen med litt egenpleie? Her kan du få fot eller hudpleie, deilig massasje, ny frisyre, tatovering eller akupunktur? Her er det meste, og alt er samlet i et koselig sentrum. Du setter bilen i fra deg, og rusler rundt. Som enhver ekte by har vi både apotek og blomsterbutikk, helsekost, garn, optiker, gullsmeder, bakerier, eiendomsmeglere, banker, leger og tannleger. Vi har posthus, slakter, grønnsaktorg, mat og delikatessebutikk. Her finner du en av landets få gjenværende fotoforretninger, og en ekte skomaker, så husk å få nye hæler på favorittskoene. 60.000 mennesker er hvert år innom biblioteket, som ligger vakkert til midt på torget. Her foregår det mye, så det gjelder å følge med. Vinmonopolet ligger ved den største parkeringsplassen Bankløkka, men det finnes mange flere parkeringsplasser nedover i byen, på Sjøtorget og innimellom overalt. Det herlige Julehuset, med julepynt hele året er en turistmagnet. På torget er det også et spennende utendørs antikvitet/bruktmarked. Særlig i sommerhalvåret er det stappfullt med folk som leter etter skatter her. Her finner du også fontenen ”Overfloden”. KUNSTNERBYEN: Det er seks fine gallerier bare i Drøbak sentrum, tre store like utenfor, og ett sommergalleri på Oscarsborg. Drøbak er verdt en gallerirunde med sitt brede

64

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

utvalg av lokale, så vel som internasjonale, kunstnere og kunsthåndverkere. Mange husker vel Dusteforbundet? Gå til Avistegnerhuset/ Stabelmuseet, og få deg en god latter! 50 utøvende kunstnere, bosatt i Drøbak, har sitt eget utsalg med bilder, kunsthåndverk, bøker, musikk m.m. Mange kjente designere holder også hus i Drøbak, men det kommer vi tilbake til siden. SØNDAGSÅPENT HELE ÅRET Drøbak er definert som turistby, og dermed er de aller fleste butikkene, galleriene, og selvfølgelig kaféene, åpne på søndager. Unn deg en søndagstur i Badeparken, båthavna og trange gater med fine gamle hus. Så kan du handle litt også, før du hviler bena og koser deg på kafé. Ta med barna til Akvariet og Turistinformasjonen i båthavna. Der er det utstilling av brev til julenissen, de kommer fra hele verden. Han bor jo, og arbeider i Drøbak, og ikke minst, han er landets eneste kommunalt ansatte julenisse. Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid har han også fått. Det er julenissen sin det! Tenk deg å sitte på brygga i båthavna og spise reker som du har kjøpt direkte fra reketråleren. Solen varmer, og ungene ligger flate og fisker krabber. Åh, det er ikke lenge til! En dag er kanskje for lite! Du kan bo i en vakker suite, på hotell, eller ute på Oscarsborg. Det går ferje hver time, og det trengs fort en dag ekstra bare der. Der er det også mye moro for barna med kanoner, underjordiske ganger og en ordentlig borg. Ikke glem nattelivet! Og kinoen! Drøbak er stedet for en romantisk aften med utsøkt mat, men også for yre unge som vil slå hæla i taket. Hele året, sommer som vinter, er det fint å rusle rundt og nyte de koselige små trehusene. Drøbak er Norges nordligste ”sørlandsby”, med et levende kulturliv hele året. Alle er velkommen til Drøbak, enten det er busslaster med japanere og italienere som søker det eksotiske, eller familier, venninner eller kjærestepar på hyggetur. Kommer du sjøveien, finner du gjestehavn på Oscarsborg, samt en splitter ny gjestehavn i Drøbak.


Husk Kumlebuffèt skjærtorsdag fra kl 15.00

Deilige hjemmebakte kaker

Niels Carlsens gt. 11, 1440 Drøbak • Tlf: 64 93 89 90 • epost@kumlegaarden.no Mandag: 11.30–20.00 • Tirsdag–lørdag: 11.30–22.00 • Søndag: 13.00–20.00

Havnebakken 1, på torget i Drøbak, tlf: 64 93 21 05

KURS OVERSIGT iPad kurs 21. og 28. april Lær å tegne med din iPad, Nikolai Lockertsen. Pris 2.200,Akvarell kurs 12. - 14. april For nybegynnere og de med litt erfaring, Rolf Gulbrandsen. Pris 3.400,-

Et sted å skjemme seg bort i Drøbak

Portrett kurs med 2 modeller 3. - 5. mai I olje og akryl for de med litt erfaring, Mick O´Dea. Pris 3.400,-

Smykker - Vesker - Sjal - Makeup

Nyhet! Klær: Ko:Ko, Tulip & Tatamo, Sirri

Akryl for alle 10. - 12. mai Begynnere og øvede, individuell veiledning, Henriette Sonne. Pris 1.900,-

GalleriSonne.no

www.

Storgata 21, 1440 Drøbak I +47 4049 0244

SØNDAGSÅPENT HELE ÅRET

Drøbak er definert som turistby, og dermed er de aller fleste butikkene, galleriene, og selvfølgelig kaféene, åpne på søndager.

Niels Carlsensgate 5, Drøbak • www.annikasbeautyshop.no

DRØBAK lienske å med ita

Nå ogs

affe valg av k

stort ut skiner og

ma

espresso

is Birken? V

Helsekost

Ikke bare snakk om å leve sunnere - gjør noe med det!

jonister lt til pens a å p % 0 1

er

budspakk

men til etter sam

g

ring til de

tsernæ med spor

e d hver uk Nye tilbu

Helsekost i sentrum

NATURLIVIS

Niels Carlsens Gate 4 - 1440 Drøbak • Telefon 64 93 12 05 - 97 67 10 17

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

65


Tore i sitt elskede akvarium i 2009. Foto Pål Mørk.

En vakker og fargerik Sjøanemone.

Akvariet i Drøbak

dagens - og historien bak.

Et besøk i Drøbak Akvarium på Sjøtorget gir spennende opplevelse for barn og voksne, men det har også en spennende historie bak seg.

Blåhummer, er å finne i Oslofjorden.

Blåstål er også å finne i Oslofjorden.

Ser jeg skummel ut? Jeg er Steinbit. Aase Weydahl-Ottesen

Første byggetrinn ble åpnet på Sjøtorget i desember 1995 med Tore Eriksen som bestyrer. Akvariet er senere utvidet og har et unikt tilbud med saltvannsfisk fra Oslofjorden noe kan du se i bassengene, noe kan du se i akvarier. Men - her ligger mye arbeid bak. Historien forteller at ideen om et akvarium i Drøbak kom allerede i 1965.

66

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Drøbak Akvarium som vi kjenner det

Takket være Drøbak Båtforening og mange ildsjeler har Akvariet på Sjøtorget bestått siden 1995. Akvariet i Drøbak er det eneste saltvannsakvariet ved Oslofjorden, og det gir publikum en unik mulighet til å oppleve livet i fjorden på nært hold og bli fasinert av spennende fisker, men også av alle de andre små skapninger som finnes her - ikke minst er

det en stor og spennende fargeprakt blant disse sjødyrene.

Akvarium var lenge ønsket her ved fjorden, men starten ble tung

Tore Eriksen forteller historien: ”Det hele begynte i 1965 da det ble bygget et lite utendørs akvarium ved siden av Biologisk Stasjon. Dette var i drift i kun to år - så kom det frem nye forslag om Akvarium

i Drøbak: Det var Lions som hadde planer om et Akvarium i Badeparken, og Willy Johansen hadde planer om Akvarium i Tento. Ikke noe av dette kom til virkelighet.”

I 1983 prøver man igjen

Så gikk det noen år, i 1983 prøver man igjen å komme videre, forteller Tore. Da kom Drøbak Båtforening med et innspill etter forslag fra skolesjef Arne Nesje, planen var


Strongulentitrotus Droebachiensis Müller

igjen å bygge et Akvarium ved siden av Biologen i Jentebukta. I plankomiteen var bl.a. Universitetet i Oslo (UiO) representert, men mange flere både fra fjern og nær jobbet med et planforslag. Planen ble lagt frem for kommunestyret i 1983, men ble nedstemt med en stemmes overvekt. Så var man igjen like langt. Imidlertid - i 1992 prøvde man igjen, da var det Drøbak Båtforenings Maritime Samlinger som fremmet en plan i forbindelse med motormuseet i Kroketønna - forslaget gikk ut på å grave et akvarium inn under skolegården, heller ikke dette ble realisert.

Så - endelig: Akvarium på Sjøtorget

I 1995 ble Tore Eriksen kontaktet av formannen i Drøbak Båtforening, Tom Kristiansen som nå var ansatt i Fergeselskapet og hadde kontorer i det tidligere sandlageret på Sjøtorget. Han spurte nå Tore om han kunne tenke seg å være med å bygge et Akvarium på Sjøtorget, her sto nemlig mesteparten av den store lagerhallen ubenyttet. Fergeselskapet ønsket å etablere en turistinformasjon og mente at det ville være gunstig å få hit også en publikumsattraksjon. Tore Eriksen var godt kjent, han hadde vært teknisk ansvarlig for tidligere prosjekter i Båtforeningen - og han hadde gode kontakter i andre nordiske akvarier og ville dermed kunne få nødvendige råd og veiledning under en byggeperiode, så kanskje det endelig kunne bli noe av. Prosjektet ble igangsatt umiddelbart, og nå gikk det raskt.

Dugnadsarbeider med over 70 deltagere

Over sytti personer fra nær og fjern er registrert som bidragsytere til realiseringen av anlegget, får jeg høre. Det første spadestikket ble tatt og det første arbeidet ble gjort av en ildsjel-gruppe på elleve mann. I denne gruppen finner vi ikke minst medlemmer i Drøbak Båtforenings dykkergruppe som fikk ansvar for alle undervanns-innstallasjonene, og ikke bare det - de hadde også ansvar for å skaffe akvariets marine dyr da man kom så langt. Sammen med teknisk sjef Trond Hansen var dette uunværlige nøkkelpersoner som har bistått Tore Eriksen som bestyrer. Helt fra starten ble det lagt ned et stort arbeid, og alt både

Dugnadsgjengen som tok første spadestikket til Akvariet i 1995 Første rekke f.v. Lars Eriksen - Gaute Hansen - Jean Are Ibenfeldt - Bjørn Dahl Andre rekke f.v. Trond Belgen Hansen - Bjørn Ramberg - Tore Eriksen - Ivar Hindbjørgmo - Tredje rekke f.v. Helge Hindbjørgmo - Morten Nitteberg - John Knudsen. foto Per Carlmar 2013.

planleggings- og dugnadsarbeid ble utført av ildsjeler med Tore som ansvarlig leder. Og slik ble det faktisk mulig å realisere drømmen om et akvarium i Drøbak. Da første byggetrinn var ferdig åpnet de med tre enkle akvarier og åpningsfest den 20. desember 1995. Man merket straks interessen fra publikum, og ikke minst fra skoleklasser og barnehager som nå kunne glede seg over nærkontakt med Oslofjordens mange dyrearter.

2001- Akvariet en stiftelse

Drøbak Akvarium har vært en viktig faktor i etableringen av Stiftelsen Sjøtorget. Men allerede året før stiftelsen ble et faktum, i året 2000 var antall besøkende nær opp mot 50000. Stiftelsens kapital i 2001 ble fastsatt til 1.2 mill millioner kroner, og bestyrer Tore Eriksen og teknisk sjef Trond Hansen fikk nå en viss godtgjørelse for sitt arbeid, alt tidligere var dugnad! Anlegget var nå bitt utvidet med flere bassenger og akvarier, og i 2001 startet arbeidet med å støpe det siste store bassenget på hele 18.000 liter - det sto ferdig i 2003.

er det latinske navnet på Drøbakkråkebolla, og historien om det latinske navnet er fra slutten av 1600-tallet. Kirkebyggeren Niels Carlsens bror Christen var gått bort, og hans formuende enke Anna likte å gå i kirken og spille orgel. En ubemidlet flottenfeier - Otho Friedrich Müller kom på besøk til Drøbak, han var presteutdannet og også interessert i orgelspill, så de møttes i kirken. Han blir forelsket, han frir til Anna, får sitt ja - og de gifter seg og bosetter seg her i Drøbak. Ved giftermålet har Hr. Müller blitt økonomisk uavhengig og kan dyrke sin store interesse marinbiologi. Han velger å studere bl.a. ”Drøbakkråkebolla”, og dermed kommer navnet Müller inn i historien, sier Tore som kan sin historie.

Et akvariums forhold til dyr

Tore forteller at et godt saltvannsakvarium består av mange store og små detaljer som krever nøyaktighet og innlevelse. Det kreves kunnskap om lyssetting, dekorasjon og pumpeteknikk hvis marine dyrs levesett skal bli tatt vare på. Pumpene som gir surstoff i vannet er selve livsnerven i akvariet - i dag leverer disse hele 1.500 l. vann pr. minutt og går døgn-kontinuerlig. Om de ved strømuhell eller annet skulle svikte må det ikke gå mer enn maksimalt to timer før det hele må være i gang igjen, så dette er noe man må ha et øye med hele tiden. I saltvannsakvariet er man avhengig av å gjenskape et naturlig marint miljø, her dreier det seg nemlig om ”vill” fisk som skal finne seg til rette og trives under nye forhold. Dette kan ikke sammenlignes med ferskvannsfisk som kan kjøpes og som er født i fangenskap, presiserer Tore Eriksen - for en utenforstående ”ikke-marin journalist”. Akvariet i Drøbak er myntet på publikum, ikke først og fremst forskning. Her bør det ikke være for mange fisk, men heller ikke for få - men passe mange arter, sier Tore, da blir det lett og godt for publikum å gjøre seg kjent med livet i fjorden.

Tore kan dette med fisk: ”Fløyfiskhannen er en av våre aller mest fargesprakende fisker, noe han bruker aktivt for å bedåre sin utvalgte hunn. Han reiser majestetisk sine finner og tenner lys som pulserer i blågrønne fluoriserende farger og danser for sin utkårede for å vise seg sterk og uimotståelig - mens hunnen ligger rolig og avventende. Begge kan tenne lys i øynene sine. Fløyfiskhannen prøver seg med et gult lys først, og svarer hun med samme farge er han et skritt nærmere. Så prøver han seg med et grønt lys - får han svar på det reiser de seg mot overflaten, trykker seg inntil hverandre med bukfinnene og stiger i en sakte dans mot overflaten. Da kan vi se at fargene glitrer på hannen mens melke og rogn står som en sky bak dem - akten er fullbyrdet og nye generasjoner er på vei” - forteller Tore Eriksen som var bestyrer fra 1995 til i 2010, akvariet drives i dag av bestyrer Jessica Marks. PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

67


All verdens instrumenter” Her har vi en samisk sjamantromme, et kultinstrument. Etter eldgamle forestillinger kan trommingen opprette forbindelsen med åndeverdenen. Trommen er sjamanens verktøy for ”en reise inn i åndeverdenen” – for å oppnå god jakt, helbrede syke o s v.

Disse sekkepipene er ikke fra Skottland, men tvert imot fra Mallorca, Polen og Tunisia (sett fra venstre).

To strengeinstrumenter fra Korea, med vriene navn. Nærmest ses klimpreinstrumentet ”kayagum”. Det andre er strykeinstrumentet ”ajaeng”. Det er mulig å stramme til eller slakke strengene, slik at instrumentene kan stemmes.

En utrolig, historisk samling på Follo Museum På sine reiser rundt om i verden har Sverre Jensen gjennom årene samlet instrumenter fra nær sagt alle verdenshjørner – med særlig vekt på middelalderinstrumenter. Størstedelen av Sverre Jensens enestående instrumentsamling har nå i noen måneder vært å se på Follo Museum i Drøbak. Men vil du ta en titt nå, må du være rask!

Arne Eriksen

En enestående samling

Dette er en harpe fra Paraguay, hvor harpen er et nasjonalinstrument. Harpen, som er kjent fra store deler av Latin-Amerika, mener man ble brakt dit av spanske emigranter på 16- og 1700-tallet.

68

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

- Jo, jo, jeg eier nok noe slikt som 300 instrumenter som jeg har fått med meg fra ulike strøk på vår mangslungne klode, bekrefter Sverre Jensen da vi møter ham midt oppe i hans fantastiske instrumentutstilling på Follo Museum. Her har jeg stilt ut rundt 200 av dem, så har jeg i hvert fall et sted å ha dem så lenge utstillingen står oppe - - - Foranlediget av vårt første spørsmål om instrumenttyper får vi en rask, innledende forelesning: - Her ser du instrumenter av 4 ulike kategorier: Strengeinstrumenter – blåseinstrumenter – rytmeinstrumenter – membraninstrumenter . Forskjellen på de to sistnevnte? Et rytmeinstrument gir lyd fra seg ved berøring eller bevegelse. Du slår på det, eller bevegelige deler slår mot hverandre. Instrumentet er selvklingende, det er instrumentet selv som lager lyden. Et membraninstrument har, som navnet sier, en membran

som vibrerer, og det er disse svingningene som gir lydeffekten. Deretter følger vårt uunngåelige spørsmål om hvor i all verden det har latt seg gjøre å skaffe til veie en slik samling. Svaret ligger jo i selve spørsmålet, det har skjedd nettopp rundt om ”i all verden”. - Jeg har vært rundt på reiser, i vårt eget land, i Europa, i LatinAmerika, i den arabiske verden o s v. Hele tiden er jeg på utkikk etter lokale musikkinstrumenter, som er et uttrykk for stedets eller landets kultur. Dette er jo min store interesse. Instrumentene får jeg tak i på forskjellige vis. Mye finner jeg på bruktmarkeder, småhandlere e l. Da er det snakk om helautentiske instrumenter. Så har jeg noen instrumenter som ikke finnes lenger. Disse har jeg måttet lage etter gamle tegninger, skisser, skulpturer m m. Og noen av instrumentene mine er kopier av originalinstrumenter som jeg har funnet f eks på museer. Som du forstår, har jeg et personlig eierforhold til dem alle.

Særlig interesse for middelalderen

Hvordan kom du i gang med denne virksomheten? - Utgangspunktet var at jeg har særlig interesse for middelalderen, middelalderinstrumenter og middelaldermusikk. Jeg begynte derfor med å reise til land der det ennå finnes instrumenter som var i bruk i middelalderen, som ikke har endret seg vesentlig siden gangen, og som fortsatt er i bruk i dag. Et eksempel på et slikt instrument er ”vår egen” langeleik. Ellers finnes det mange slike middelalderinstrumenter både på Balkan, i nord-Afrika og i Spania. I Spania har jeg funnet en sekkepipe som er ”a la middelalder”. Men i middelalderen var jo samfunns- og leveforhold ganske annerledes enn de vi opplever i vår tid. Så vi spør: I hva slags sammenheng, eller i hvilken setting, ble musikk egentlig framført i middelalderen? - For det første stod jo kirkemusikken sterkt. De store komponistene skrev mye kirkemusikk, som ble framført både i den store stil og i mer beskjedent format. Og middelalderens kirkespill var populære. Så kunne også noen av fyrstehoffene ha sine egne ensembler. Fortsetter side 70


Legg påsketuren til Drøbak!

Kjøp 3 betal for 2 Vi spanderer den rimeligste. Kampanjen gjelder til 30. april

ÅPNINGSTIDER I PÅSKEN:

Palmesøndag:............12-17 Man-tir-ons:................. 9-20 Skjærtorsdag:............12-17 Langfredag:................12-17 Påskeaften:.................... 9-16 1.Påskedag:.................12-17 2.Påskedag:.................12-17 Kirkegaten 9, Drøbak sentrum

Utstilling med

Kristian Finborud

Testvinner

– Helnorske påskestemninger

Azur Frisør Storgata 15 1440 Drøbak Tlf. 64 93 08 72 www.azurfrisor.no

GALLERI HAVSTAD Storgt. 15 – 1440 Drøbak. Tlf. 64 93 46 55 Man–fre 10–17, lør 10–16, søn 13–16

Drøbak nye gjestehavn Badehusgaten 27, Tlf: 90548644

-

Vi holder åpent hver dag hele påsken!

Vi har softtshell for vårens lek

Sne Design Sebra Name It Optimist of Norway Eskoleia Miss Etoile Lille Skap er en koselig barnebutikk i et sjarmerende gammelt hus i Drøbak. I tillegg til klær og interiør fra kjente og nye merkevarer, selger vi brukt barnetøy på kommisjon. Her er det mulighet for å finne mange skatter!

Kirkegt. 8, 1440 Drøbak, Tlf. 64 93 43 32, Man-Lør 10-17 (15), Lik oss på Facebook!

Det er ingen grunn til å gruble så meget over livet, man kommer så likevel ikke levende fra det. Fredrik Stabel

, Arne s Elektroinstallasjon AS

– elektrikeren for hele Follo

Bjerkeved etter NS 4414

i sekk kjøres hjem til deg.

Alle dager 8–22 FOLLO VEDSERVICE

Berg Gård i Vestby

Kammertørket. Garantert tørr ! Kappet/ kløyvet. 20 cm og 30 cm.

• Telefon: 64 95 31 51 • Fax: 64 95 36 28 •

e-post: sti-eyde@online.no

Bestill på: www.fjv.no

Brekkev. 19 - 1430 ÅS - Telefon 64 97 20 00 Telefax 64 94 45 89 - Mobil 93 01 86 59 E-post: arne@arneselektro.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

69


... fortsettelse All verdens instrumenter En mer folkelig musikk kunne høres på markedsplasser o l, som jo kunne være arena for små, omreisende musikant-trupper – og fremmelige spillemenn stilte seg rett og slett opp på torget og underholdt det forbipasserende publikum.

En livskunstner

- Men jeg kan jo ikke leve av dette her, da, fortsetter Sverre Jensen. Jeg har derfor skaffet meg kompetanse som lærer i kunst- og håndverk, og underviser i dette faget, samt også noe spesialundervisning etter å ha tatt utdanning i spesialpedagogikk. Dessuten er jeg en del på farten og spiller rundt omkring. Mange av de gamle instrumentene mine kan jeg selv traktere, og dette kan jo gi litt inntekter. I morgen skal jeg f eks spille og kåsere på Litteraturhuset i Oslo. Så har jeg reist mye med ensemblet Kalenda Maya. Vi har turnert under mange slags forhold, helt inn i Brasils dampende jungel. Denne gruppen er kjent for sin framføring av middelaldermusikk, og musikerne her behersker diverse instrumenter, som fele, fløyte, dreielire, kantele, mandoria, lyre, harpe, lutt m fl. Gruppen har utgitt tre album, og fikk spellemannsprisen i 1985. Men ellers går tiden med til mine instrumenter og min musikk. Jobber med hobbyen min, og lager instrumenter og –deler. Men her er ikke noe stress. Jeg slapper av med TV`en, og tar meg gjerne tid til et godt glass øl. Jeg har også bodd et helt år i Spania, fordi jeg ville lære å spille flamenco, og da selvfølgelig på flamencogitar. Musikk er en del av min personlighet. Men jeg har ikke musikk rundt meg hele dagen. Jeg går ikke rundt med elektroniske duppeditter. Et musikkanlegg har jeg jo likevel, for ikke å nevne min gamle sveivegrammofon med tilhørende ”antikke” 78-plater. Hva sier du om tidens moderne pop-musikk? - Dagens digitale instrumenter kan jo etterligne alle kjente instrumenter, altså imitasjoner. Nå ser vi enda en ny trend: Digital musikk med klanger løsrevet fra alle kjente instrumenter, med helt nye og hittil ukjente lydeffekter. Dette er også musikk. Men det er ikke min verden.

70

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

Sverre Jensen – bosatt på Nesodden - er eier av en unik samling av historiske instrumenter, hovedsakelig folkeinstrumenter, fra alle kanter av verden. I alt ca 300 instrumenter(!) som han har fått tak i på sine mange reiser både under nære og mer eksotiske himmelstrøk. Jeg har gjerne med meg et instrument der jeg til en hver tid befinner meg, forteller Sverre Jensen. Her har vi fanget ham inn i hans rette element:

Portrett av Ludwig van Beethoven ca. 1820. (Illustrasjon: Joseph Karl Stieler)

Beethovens hørsel definerer stilarten

Hvis du vet litt om klassisk musikk, vet du kanskje at den verdensberømte komponisten Ludwig van Beethoven (1770– 1827) allerede som ung var plaget av en tiltakende døvhet.

-Lutt er et instrument som har vært i bruk i uminnelige tider, og finnes i mange ulike varianter. I venstre del av bildet ser vi flere eksemplarer av arten, både rumensk og arabisk, og til og med et par vaskeekte middelalderlutter. I hånden holder Sverre Jensen en 1-strenget ”fidle”, laget etter inspirasjon fra en kirkeskulptur i St. Pierre i syd-Frankrike.

Faglig kompetanse

Ingen skal være i tvil om at Sverre Jensen har kjennskap til sitt interesseområde. Han vet hva han snakker om. Hans faglige bakgrunn er følgende: • Musikk mellomfag • Statens lærerskole i forming, Oslo • Kunst- og håndverksskolen, Oslo • Etnologi grunnfag • Utdanning i spesialpedagogikk Sverre Jensen er tilsatt i lærerstilling, og underviser i faget kunst og håndverk. - Det har etter hvert blitt slik at også noen av elevene mine har fattet interesse for gamle instrumenter, og gjerne er med på å lage noen av dem selv. Det gjelder bl a elever på Steinerskolen i Bærum, tilføyer denne allsidige kunst- og håndverkslærer.

Barokkmusikk i forskningens tjeneste Forskere fikk forsøkspersoner til å lytte til musikk i hodetelefoner mens de lå inne i en enorm MRI-scanner som målte aktiviteten i de forskjellige delene av hjernen.

De oppdaget at det var i pausene mellom satsene i musikken at lytterne var mest oppmerksomme. Hjernescanningen viste at det var forskjellige deler av hjernen som arbeidet i pausene og når musikken begynte igjen, og hjernen måtte begynne å lagre minnene. I disse korte øyeblikkene av stillhet, der melodiene i musikken i forrige sats var kommet til sin logiske konklusjon, var det umulig å forutsi hva som ville skje med musikken framover. Kilde Forskning.no

Beethoven fortsatte imidlertid å komponere lenge etter at han hadde mistet hørselen. Hans niende symfoni, som er et av hans mest berømte verker, ble for eksempel komponert mens han var fullstendig døv. Nå har musikkforskere undersøkt om Beethovens døvhet kunne spores i den musikken han komponerte. Resultatene deres er offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal. Ved å se på antallet høye toner (Beethoven mistet evnen til å høre høye toner først) i strykekvartettene hans, fant de ut at komposisjonene kan deles inn i tre stilarter, basert på hvor mye hørsel han hadde mistet. Hør dem fortelle om oppdagelsen i denne videoen, hvor en strykerkvartett illustrerer funnene musikalsk. Og hør musikerne – støttet opp av komponisten Wagner – hevde at Beethoven faktisk laget sin beste musikk etter at han hadde mistet hørselen. Silas Mortensen journalist, videnskab.dk, januar 2012

Kilde Forskning.no


Spør oss for mer informasjon.

Vi tilbyr gratis makeupveiledning Gratis makeupveiledning i januar i mars og april La oss friste deg med vårens nyheter Spør oss for mer informasjon.

Med sitt innhold av rene mineraler og SPF er jane iredale mineralmakeup er en forlengelse av hudpleien. Det unike ved denne makeupserien er at den er sunn for huden, samtidig som den kan tilby et mangfold av farger og konsistenser, og i tillegg passer for alle!

Besøk vår koselige restaurant...

Med sitt innhold av rene mineraler og SPF er jane iredale mineralmakeup er en forlengelse av hudpleien. Det unike ved denne makeupserien er at den er sunn for huden, samtidig som den kan tilby et mangfold av farger og konsistenser, og i tillegg passer for alle!

- Kom til Drøbak og bli vakker!

  

Torggata 4, 1440 Drøbak • Telefon: 64 93 93 00

Har du hørt om hønene som hadde så høy feber at det bare kom kokte egg?

Restaurant Nattklubb Selskapslokale

Her finner du en variert Tlf.: 64 95 00 88 • Mob.: 90 79 09 22 / 90 52 99 15 h-finst@online.no - www.finstad-anleggsdrift.no • Graving, sprenging og transport - tomter og grøfter - drenering rundt hus - steinmurer • Snørydding/feiing

meny som serveres innendørs, eller i vår flotte uteservering om sommeren.

Vi mestrer glass! Bygningsglass

Energisparing ved utskifting til energiglass

Speil skjæres etter mål, eget sliperi

Bly-, messinginnfattet og sandblåst glass

Dusjløsninger etter mål

Innramming av bilder • Bilglass • Plast

Salg og montering av dører og vinduer i tre, aluminium og plast

ÅS GLASS

Ås: 64 94 04 10 Vestby: 64 95 11 49

Ås Glassmester­forretning AS

I hjertet av Drøbak Sentrum! www.aasglass.no

Hjemmeside: www.telegrafen.no - Tlf.: 64 90 82 00 PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

71


Vestby kirke

Ås kirke

Drøbak kirke

Velkommen

til kirke

Påsken nærmer seg – og gjennom hele påskeuken inviterer kirken til gudstjenester og andre samlinger. Mange er av den oppfatning at påsken er den viktigste høytid i kirkeåret. I fokus står Jesu lidelseshistorie, fra inntoget i Jerusalem på palmesøndag og frem til oppstandelsens morgen, med mye dramatikk og sterke bibeltekster. Her følger en oversikt over kirkens program gjennom påskeuken i Ås, Frogn og Vestby. Arne Eriksen

PALMESØNDAG Palmesøndag er påskeukens første dag. I år faller denne dagen på 24. mars. Dette er dagen for å minnes Jesu inntog i Jerusalem, da han ble mottatt med ”Hosianna”-tilrop, og de tilstedeværende viftet med palmegrener som en hyllest fra folket. Dette er temaet i kirkene denne dagen. I Ås arbeidskirke holdes det familiemesse på palmesøndagen kl 11.00. Her blir det også påskevandring for 6-åringer. På forhånd har det gått ut invitasjon til 6-åringene i Ås og Kroer menigheter om å være med i en 6-årsklubb, med ”skattejakt, vandring og undring” som stikkord, og med påskevandringen i arbeidskirken som avslutning. Her blir temaet ”en vandring gjennom påsken”, med hele påskeukens samlede budskap. Denne dagen blir det høymesse også i Nordby kirke kl 11.00. I Frogn kirke inviteres det til familiegudstjeneste kl 11.00, etterfulgt av kirkekaffe. Her vil ungdomskoret ”Drøbak/ Frogn Soul Children” delta, under ledelse av Svanhild Moen Refvik. Dette er et kor for aldersgruppen fra 4. klassetrinn opp til tidlig ungdom, d v s fra 10 til 15 år. Også i Garder kirke holdes det palmesøndagsgudstjeneste kl 11.00, med svaiende ”palmegrener”. Menigheten vil få gleden av å høre to unge solister: Caroline Slattum Frey og Sebastian Akselberg. Disse vil framføre et variert program, fra klassisk påskemusikk til nyere, moderne toner.

Skjærtorsdags kveld dekkes langbordet i Vestby kirke slik vi ser det på dette bildet. Vi deler et måltid sammen, og nattverden foregår sittende ved bordet, slik Jesus og disiplene gjorde det under den første nattverd.

72

PÅSKEmagaSinet NR 4 - 2013

GJENNOM PÅSKEUKEN I Ås får vi denne redegjørelsen fra sogneprest Georg Børresen og kantor Jostein Grolid: På skjærtorsdag holder vi nattverdsgudstjeneste i Nordby kirke kl 18.00. Hovedtekst: Jesus vas-

Palmesøndag holdes høymesse med påskevandring for 6-åringer i Ås arbeidskirke.

ker disiplenes føtter før de spiser påskelammet sammen(den første nattverd), med tekst fra Johannesevangeliet. Langfredag fortsetter vi med pasjonsgudstjeneste i Ås kirke. Hele lidelseshistorien vil stå i sentrum, med tekst fra Lukasevangeliet. Disse vil medvirke: Elisabet Voll Ådnøy, sang – Michael Grolid, bratsj – Anne Christine Pittet Grolid, fløyte. Så forblir vi fortsatt i Ås kirke, hvor det holdes påskenattsmesse, som starter en time før midnatt på påskeaften, altså lørdag. Forvent en spesiell stemning under en annerledes gudstjeneste i den sene kveldstime. Dette er kirkens eldste kjente gudstjeneste: Påskelyset bæres inn i en mørklagt kirke, og påskelovsangen synges. Messen markerer overgangen fra mørke til lys, fra sorg til glede, fra død til liv. Fastetiden er over, og gleden over livets seier feires. I Drøbak orienterer sogneprest Dag-Kjetil Hartberg om kirkens påskeprogram i Drøbak og Frogn: Vi holder skjærtorsdagsgudstjeneste kl 19.00 på kvelden i Drøbak kirke. Vi håper og tror at Drøbak kirke er gjenåpnet etter å ha vært under oppussing helt fram til onsdag før skjærtorsdag. Dette blir altså den første gudstjenesten i kirken etter oppussingen – og vi er spente på resultatet! Etter gudstjenesten samles vi til tradisjonell norsk kveldsmat i Drøbak Hospital, som ligger like ved kirken. Begge disse bygningene ble


Ungdomskoret ”Drøbak/Frogn Soul Children” deltar i familiegudstjenesten i Frogn kirke palmesøndag.

reist på 1770-tallet, og står sentralt i byens historie. Så følger langfredag, med gudstjeneste kl 11.00, også denne i Drøbak kirke. Vi opplever en kirke der utsmykning er fjernet, og uten vanlig preken. Dette er dagen som går dypest inn i Jesu lidelse, med arrestasjon, forhør, korsfestelse og gravlegging. Skuespiller Noralv Teigen vil delta med resitasjon, bibellesning, utvalgte dikt og annen litteratur. I Vestby møter vi samtlige tre prester, Marit Bekken, Kjerstin Jensen og Torbjørn Aas, som utfyller hverandre med aktuell påskeinformasjon: Også her blir det gudstjeneste skjærtorsdag kveld – i Vestby kirke kl 18.00. Vi dekker langbord i kirken, og etter gudstjenesten samles vi alle om et felles bord. Temaet er jo innstiftelsen av nattverden. Nattverden vil foregå mens vi forblir sittende ved bordet. Brød og vin sendes rundt, slik disiplene gjorde det ved den første nattverd. Ved gudstjenestens slutt, før måltidet, fjernes alt utstyr fra alteret, som lysestaker, nattverds-kalken, blomster og alterduken. Alteret blir dekket til med et mørkt klede – klart til langfredag. På langfredag følger så pasjonsgudstjenesten. Alteret er, som nevnt, dekket i sort, ingen orgelmusikk høres, og alt som kan smake av festivitas er tonet ned. Jesu lidelseshistorie blir lest, til akkompagnement av klaver og fløyte. Langfredag er også dagen for korsvandring i Son. Korsvandrerne samles ved Stavnestjernet, med frammøtetid kl 13.00. Derfra går vi i flokk og følge opp på toppen

Alteret (i Vestby kirke) blir dekket til med et mørkt klede – klart til langfredag.

dekket, og kirkenes utsmykning er igjen på plass. Skriftens ord følges: ”Pris Ham med lovsang, pris Ham med harper og pauker!” Fastetiden er slutt, og vi kjenner gleden over livets seier.

På langfredag blir det samling til korsvandring i Son kl 13.00, med fremmøte ved Stavnestjernet.

av Vardåsen, med korset i front. Det gjøres stopp flere steder underveis, med salmesang og lesning av bruddstykker av lidelseshistorien. Fremme ved målet reises korset på toppen av åsen, hvor vi feirer nattverd. Samlingen avsluttes med kirkekaffe ute i det fri. PÅSKEMORGEN – OPPSTANDELSENS MORGEN Dette er kirkens store festdag, med feiring av Jesu oppstandelse og seier. Vi hører ordene: ”Jesus Kristus er oppstanden!” ”Ja, Han er sannelig oppstanden!” Dagen feires med høytidsgudstjeneste både i Ås og Nordby kirke, Drøbak kirke og Vestby kirke, alle steder kl 11.00. I gudstjenestene vil det, på forskjellig vis, bli lagt inn gospel- og korsang, messingblåsere og andre instrumentalinnslag, og fulltonende orgel. Alteret er på nytt

MANDAG 2. PÅSKEDAG avsluttes kirkens påskefeiring: • Påskegudstjeneste på Moer sykehjem i Ås kl 11.00. • ”Syng påske!” i Kroer kirke kl 18.00, med fløytemusikk, strykekvartett, Kroer Ad Hoc-kor. Påskens drama vil fremkomme gjennom tekstlesning, dikt og musikk. • Gudstjeneste i Drøbak kirke kl 19.00. • Høytidsgudstjeneste i Hvitsten kirke kl 11.00.

80 årslag

Kjære familie, venner og bekjente. Jeg takker alle for oppmerksomheten på min 80 års dag og den store festen.

Hilsen Håkon Myhrer

PÅSKE

MAGASINET

VESTBY ÅS FROGN

Til nytte og glede for de aller fleste! Les også våre magasiner på www.mediasenteret.no PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

73


Påskens gudstjenester i de tre kommunene Frogn, ÅS, Vestby 24. mars, Palmesøndag:

30. mars, Påskeaften:

Familiegudstjeneste ved Dag-Kjetil Hartberg og Svanhild Moen Refvik. Drøbak/Frogn SoulChildren deltar.

Påskenattsmesse. Hege E. Fagermoen og Jostein Grolid. Forsangere.

► Frogn kirke kl. 11.00:

► Ås arbeidskirke kl 11.00:

► Ås kirke kl 23.00:

Påskevandring for 6-åringer. Marie Bakkevig Hillestad, Kristine Bekken Aschim og Ingvild Svanes.

31. mars, 1. Påskedag:

Høymesse. Sigurd A. Bakke. Hilde V. Wang

Høytidsgudstjeneste ved Anne Mathilde Klare og Hans Martin Molvik. Messinggruppe og forsangere deltar.

► Nordby kirke kl 11.00: ► Garder kirke kl.1100:

Palmesøndaggudstjeneste

28. mars, Skjærtorsdag: ► Drøbak kirke kl. 19.00:

► Drøbak kirke kl. 11.00: ► Ås kirke kl 11.00:

Høymesse m dåp. Anette C. Nylænder, Hege E. Fagermoen og Jostein Grolid. ► Nordby kirke kl 11.00:

Høytidsgudstjeneste .Sigurd A. Bakke og Hilde V. Wang

Gudstjeneste ved Maria Ådland Monger og Hans Martin Molvik. Kveldsmat på Drøbak Hospital etter gudstjenesten.

1.april, 2. påskedag:

Fellesgudstjeneste for Ås/Kroer og Nordby. Georg Børresen og Jostein Grolid.

Kveldsmesse med vekt på sang og musikk. Gruppe fra Drøbak Kantori og Drøbak Gospel medvirker.

► Nordby kirke kl 11.00: ► Vestby kirke kl.18.00:

Skjærtorsdagsgudstjeneste med nattverd.

29. mars, Langfredag: ► Drøbak kirke kl. 11.00:

Gudstjeneste ved Maria Ådland Monger og Hans Martin Molvik. Noralv Teigen medvirker med dikt og bibeltekster. ► Ås kirke kl 11.00:

Fellesgudstjeneste for Ås/Kroer og Nordby. Georg Børresen og Jostein Grolid. Elisabeth Voll Ådnøy -sang. Anne Chr. P. Grolid -fløyte. Michael Grolid –bratsj. ► Vestby kirke kl.11.00:

► Frogn Kirke kl. 19.00:

► Moer sykehjem kl 11.00:

Påskegudstjeneste ved Marie Bakkevig Hillestad og Jostein Grolid.

► Kroer kirke kl 18.00:

«Syng påske». Hege E. Fagermoen, Jostein Grolid og Anne Chr. P. Grolid. ► Såner kirke kl.11.00:

Høytidsgudstjeneste med nattverd og dåp.

2.påskedag 01.april

► Hvitsten kirke kl.11.00:

Høytidsgudstjeneste med dåp og nattverd.

Langfredagsgudstjeneste. ► Vardåsen kl.13.00:

Korsvandring.

Stort utvalg hos Meny Drøbak

Det bugner i våre ferskvareavdelinger!

Gjør din påskehandel hos oss! DRØBAK • 09-21 (20) • Tlf. 64 90 72 70


Begravelsesbyra?et_Annonse K U N N G J Ø R I N G E R

LOPPEINNSAMLING

Vi hadde satt stor pris på om dere ville være behjelpelig med å sortere loppene før dere lerverer dem til oss. Eks: klær for seg, kopper og kar for seg, bøker for seg osv. osv. På forhånd takk for hjelpen! NB! Vi tar ikke imot hvitevarer, hvite IKEA-hyller, TV-er eller gamle bildekk. Vi har kun levering i år grunnet få mennesker. Det vil bli på tirsdager og onsdager kl. 18.00 i hele mai samt siste tirsdag i april, det vil si tirsdag den 30. april fra kl 18.00. Loppetelefon er 98 48 68 50. KUN ETTER KL. 17.00 - 20.00

12-01-09

Vi ønsker å gi den beste hjelp og veiledning

Skolekorpsets årlige loppemarked arrangeres på prestegården 8. og 9. juni 2013. Til dette trenger vi fine, salgbare lopper. Husk andre kan ha stor glede av ting og tang som ligger stuet bort. Innlevering av lopper på Vestby Prestegård.

2 sp:Layout 1

Tlf. 64 95 16 65 Hele døgnet

www.gsb.no

1540 Vestby

Norskeid familiebyrå for hele Follo

Velkommen til

Gardarheim

Leies ut til selskaper, brylluper, begravelser, leirskole, møter, kurs/ konferanser, messer, foredrag o.a. I Gardarheim kan du dekke til 100 middagsgjester i store sal. Kontakt oss gjerne på telefon 474 17 227 for informasjon eller visning

SMS besvares ikke. Benytt e-post: monpusen@gmail.com Vi trenger hjelp – og det er bare å ringe Monica på tlf 98 48 68 50.

Elverhøy Selskapslokale Leies ut til bryllup, dåp, konfirmasjon, møter eller andre selskaper Elverhøy har stor kapasitet og et nytt industrikjøkken med service, glass, bestikk og serveringsfat.

Ring oss på tlf. 95 94 43 18 for informasjon og visning

– Velkommen til Elverhøy! Elverhøyveien 32, 1550 Hølen

PÅSKEMAgasinet NR 4 - 2013

HER NÅR DU ALLE HUSSTANDER, BEDRIFTER OG HYTTEEIERE I VESTBY, ÅS OG FROGN

75

1


www.bauhaus.no

PARKETT

Tykkelse 14 mm. Plankestørrelse 185 x 2200 mm. Classic 3050 Living. Eik, hvit mattlakk. Pr. m².

ALLTID BILLIG

299.-

MILANO DUSJKABINETT TERRASSEBORD

Str. 28 x 120 mm. Impregnert furu. Pr. lm.

ALLTID BILLIG

8

90

90 x 90 x 205 cm. Hvitt akrylbunnkar og matt aluminiumsramme. 4 mm herdet gråtonet glass. Med 8 massasjedyser, speil, hylle og hånddukstang. ALLTID BILLIG Inkludert dusjstangsett og termostatbatteri.

2999.-

Scan inn denne QR- koden for å se ukens avis Liertoppen, Gjellebekkveien 1, 3420 Lierskogen  inf.liertoppen@bauhaus.no  Åpningstider: Man-fre: 07–21, Lørdag: 09–18 Vestby, Kleverveien 2, 1540 Vestby  inf.vestby@bauhaus.no  Åpningstider: Man-fre: 07–21, Lørdag: 09–18


Selge bolig?

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Ring oss på telefon 48 01 48 10 eller bestill nett: www.eiendomsmegler1.no PatrickpåLarsen Telefon 944 98 566 Erik Nickelsen Telefon 47 123 Andreas Kalfoss Telefon 913 913 92 843 Carsten Syvertsen Telefon 930 915 53 255 Ellen Gundersen Telefon 22 745

Bestill gratis MeglerTakst i dag. En handel du skal leve med.

Belsjø Platå/Drøbak

Drøbak

Drøbak

ENEBOLIG MED UTLEIEleilighet

4-roms andelsleilighet

Rekkehus

Boligen ble renovert i 2012 og holder en høy standard, 2 stk. nye lekre bad, nytt Kvik kjøkken med integrerte hvitevarer fra Siemens og granitt benkeplate. Varmekabler i hele 1. etg. Leiligheten er bygget helt ny i 2012 ihht. Tek-10 standard. Boligen er beiset utvendig i 2012. Her ligger du rett vestvendt med optimale solforhold og umiddelbar nærhet til golfbanen og Seierstensmarka. Barnevennlig i blindvei. Kort vei til skole/barnehage.

Innholdsrik 4-roms andelsleiliget i meget barnevennlige omgivelser. God standard - Kjøkken og bad fra 2006. Peisovn. Stor terrasse. Garasje. Kort avstand til buss, skole, barnehage m.m

Tiltalende rekkehus over 2 plan i meget barnevennlige omgivelser innerst i blindvei. Normal god standard. Solrikt. Populært boområde.

Adresse: Haukåsen 10 B P-rom/bra: 95/95 kvm Byggeår: 1984 Prisant: Kr 2.825.000 + omk

Adresse: Ullerudfaret 33 P-rom/bra: 112/112 kvm Tomt: 159 kvm Byggeår: 1990 Prisant: Kr 3.250.000 + omk.

Adresse: Belsjø Platå 6 P-rom/bra: 227/230 kvm Tomt: 756 kvm Byggeår: 1994/2012 estill gratis MeglerTakst i dag. Prisant: Kr 6.750.000,-

Selge bolig? Drøbak

handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Ansv. megler: Carsten Syvertsen Mob. 930 53 255

fellesgjeld: Kr 114.916,- Totalt: Kr 2.939.916,Selge Andel bolig?

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Patrick Larsen Erik Nickelsen Ellen Gundersen

Ansv. megler: Carsten Syvertsen Mob. 930 53 255

Telefon 944 98 566 Telefon 913 47 123 Telefon 915 22 745

Selge bolig?

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

PatrickKr Larsen 944 98 566 Omkostninger: Kr 1.032,- Felleskostnader: 4.760,-Telefon pr mnd.

Bestill gratis MeglerTakst i dag.

Erik Nickelsen Ellen Gundersen

Telefon 913 47 123 Telefon 915 22 745

Drøbak

Andreas Kalfoss Eiendomsmegler MNEF

Carsten Syvertsen Eiendomsmegler MNEF

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Patrick Larsen Erik Nickelsen Ellen Gundersen

Telefon 944 98 566 Telefon 913 47 123 Telefon 915 22 745

Drøbak

En handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Andreas Kalfoss Andreas Kalfoss Eiendomsmegler MNEF Eiendomsmegler MNEF

Bestill gratis MeglerTakst i dag.

Ansv. megler: Carsten Syvertsen Mob. 930 53 255

En handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Carsten Syvertsen EiendomsCarsten megler MNEF Syvertsen

SkalSkal du du Skal du flytte? flytte? Eiendomsmegler MNEF

flytte?

Snakk med ossmed oss Snakk som borsom her bor her

Snakk med oss som bor her

Carsten SyvertsenCarsten - M: 930 53 255 - M: 930 53 255 Syvertsen c.syvertsen@em1drobak.com c.syvertsen@em1drobak.com Andreas Kalfoss -Andreas M: 913 92 843 - M: 913 92 843 Kalfoss a.kalfoss@em1drobak.com a.kalfoss@em1drobak.com

Carsten Syvertsen - M: 930 53 255 c.syvertsen@em1drobak.com Drøbak - Tlf: 48 01 48 10- Tlf: 48 01 48 10 Drøbak

Andreas Kalfoss - M: 913 92 843 a.kalfoss@em1drobak.com

Drøbak - Tlf: 48 01 48 10


Har du hytte eller drømmer om å bli hytteeier? Salg/kjøp er smart i forkant av sesong. Vi er lommekjent i området. Vurderer du salg og lurer på hva eiendommen din er verdt, ta kontakt for en gratis meglertakst.

Selge bolig? Ring oss på tlf. 64 95 33 33

Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Erik Nickelsen Patrick Larsen Ellen Gundersen Erik Nickelsen Daniel Lislerud Linda Ellen Heltmark Gundersen

eller bestill gratis meglertakst på www.eiendomsmegler1.no Bestill MeglerTakst i dag.

Telefon 913 47 123

Telefon 944 Telefon 91598 22 566 745 Telefon 913 Telefon 47047 90 123 870 Telefon 64 95 33 Telefon 915 2233 745

i VestBy Bygget etter unike idealer

selVeierleilighter

www.solebolig.no • • • • • • •

moderne og spennende leiligheter 55 - 103 m2 brA Store vindusflater som gir mye lys Heis og porttelefon grønt og luftig mellom byggene Priser fra 1.890.000,- til 4.330.000,Innflyttningsklare 1. kvartal 2014

For visning og prospekt: Kontakt megler: 64 95 33 33 UTbygger:

SÅNER INVEST AS

Kleverveien 3, 1540 Vestby TLF. 64 98 51 65

megLer:

Vestbytorget, 1540 Vestby TLF. 64 95 33 33

leonberg.no

En handel du skal leve med.


G0 N. 12I.0N 0-13.0 0 V0.0IS .0 3 kl .00-18

Deør/Son

1 kl. 17 12.03

G0 N. 12I.0N 0-13.0 0 V0.0IS .0 3 kl .00-18

G0 N. 14I.0N 0-15.0 0 V0.0IS .0 3 kl .00-18

1 kl. 17 12.03

1 kl. 17 11.03

Pepperstad/Vestby

Sole/Vestby

4-roms Selveierleilighet

Halvpart av vertikaldelt tomannsbolig

2-roms Selveierleilighet

Flott leilighet med heis, to parkeringsplasser i garasjeanlegg, tre soverom, hvorav ett med walk in closet, to bad, og romslig, dels overbygget takterrasse. Denne har utgang fra både hovedsoverommet, og fra stuen.

Halvpart av tomannsbolig på Pepperstad Skog. I 2012 ble taket lagt om, og boligen ble malt utvendig, samt at medfølgende garasje i rekke var nyoppført dette året. Det har også blitt utført en del innvendig overflateoppussing i 2013.

Nyere selveierleilighet (år 2005/2006) i første etasje, med garasjeplass i felles p-kjeller, heisadkomst fra inngangsparti, og sydvendt, innglasset terrasse på 12 m2.

Adresse: Husjordløkka 26 Adresse: Moraveien 25 Ansv. megler: P-rom/bra: 96/99 kvm P-rom/bra: 102/105 kvm Daniel Lislerud Tomt: 7.261 kvm felles eiet tomt Tomt: 335 kvm eiet tomt 470 90 870/ Byggeår: 2010 Byggeår: 1979 64 95 33 33 Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no Omkostninger: Ca. 2,7% Omkostninger: Ca. 2,7% Felleskostnader: Kr. 2.080,- pr. mnd.Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Prisant: Kr 2.130.000,Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Prisant: Kr 4.050.000,estill gratis MeglerTakst i dag. gratis MeglerTakst i dag. Ellen Gundersen Telefon 915 22Bestill 745

Selge bolig?

Selge bolig?

Vestbytorget

Ansv. megler: Adresse: Sole Allé 2 Daniel Lislerud P-rom/bra: 57/57 kvm 470 90 870/ Tomt: 2.712 kvm felles eiet tomt 64 95 33 33 Byggeår: 2006 Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller Omkostninger: Ca. 2,7% bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Felleskostnader: Kr. 1.454,- pr. mnd.Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Prisant: Kr 1.880.000,Ellen Gundersen Telefon 915 22Bestill 745 gratis MeglerTakst i dag. Ellen Gundersen Telefon 915 22 745

Ansv. megler: Daniel Lislerud 470 90 870/ 64 95 33 33

Selge bolig?

Vestbytorget

handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Vestbytorget www.eiendomsmegler1.no

En handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

En handel du skal leve med.

G0 N. 15I.0N 0-16.0 0 V0.0IS .0 3 kl .00-18 1 kl. 17 11.03

Øståsen/Son

Nordbyhagen/Vestby

Deør/Son

4-roms eierleilighet

3-roms endeleilighet

Enebolig m/utleiemulighet

Meget pen 4-roms i vertikaldelt tomannsbolig. Vestvendt veranda m/utsyn. Innhold, 2. etg: Entré m/luke loft, bod, 3 soverom, bad/wc/vaskerom, kjøkken m/spiseplass, stue m/gasspeis og utg veranda. Utvendig sportsbod. Biloppstillingsplass. Sentralt, solrikt og usjenert.

Smakfull 3-roms endeleilighet i 1. etg. Heis. Felles bassengområde. Innhold: 1. etg: Vindfang, entré, 2 soverom, bad/wc/vaskerom, toalettrom/bod, bod, stue, spisestue og kjøkken i åpen løsning. Dør til terrasse fra stue. 2 garasjeplasser og bod i kjeller.

Arealeffektiv og pen bolig med god planløsning og terrasser som omkranser boligen. Boligen er perfekt til en storfamilie, som generasjonsbolig eller bolig med utleieenhet. Inneholder bl.a. 4 soverom, 3 bad/wc (1 i hver etg), 3 stuer. Dobbel carport. Solrikt og usjenert. Grensende til friområde.

Adresse: Nordbyhagen 85 Adresse: Gamle Sonsvei 15 Adresse: Gneisv 30 Ansv. megler: Ansv. megler: Ansv. megler: P-rom/bra: 83/86 kvm P-rom/bra: 95/101 kvm P-rom/bra: 174/189 kvm Ellen Gundersen Ellen Gundersen Ellen Gundersen Tomt: 284 kvm eiet tomt Tomt: 4.646 kvm felles eiet tomt Tomt: Ca 650 kvm selveiet tomt 915 22 745/ 915 22 745/ 915 22 745/ Byggeår: 2005 Byggeår: 2008 Byggeår: 2000/2001 64 95 333333 64 95 333333 956433 3333 eller Ring oss på telefon 64 95 33 eller Ring oss på telefon 64 95 33 eller Ring oss på64 telefon 95 33 bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no Omkostninger: Ca. 2,7% Omkostninger: Ca. 2,7% Omkostninger: Ca. 2,7% Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Felleskostnader: Kr 1.419,- pr mnd Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Felleskostnader: Kr 3.096,- pr mnd Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Prisant: Kr 5.400.000,Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 estill gratis MeglerTakst i dag. gratis MeglerTakst i dag. Ellen Gundersen Telefon 915 22Bestill 745 Ellen Gundersen Telefon 915 22 745 Bestill gratis MeglerTakst i dag. Ellen Gundersen Telefon 915 22 745 Prisant: Kr 2.450.000,Prisant: Kr 3.750.000,-

Selge bolig?

Selge bolig?

Vestbytorget

Selge bolig?

Vestbytorget

handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Vestbytorget

En handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

En handel du skal leve med. www.eiendomsmegler1.no

G0 N. 13I.3N 0-14.3 V0.0IS 3 kl 1

G0 N. 13I.0N 0-14.0 V0.0IS 3 kl

G0 N. 14I.0N 0-15.0 V0.0IS l k 3

1

1

Deør/Son

Vestbyhagen/Vestby

Verpet/Vestby

Enderekkehus

3-roms andelsleilighet

Frittliggende enebolig

Innhold: 1. etg: Vf, gang, vaskerom, bad/wc, 3 soverom, hvorav ett m/utg hage, bod. 2. etg: Stue m/utg terrasse, spisestue, kjøkken m/spiseplass. Garasje i rekke. Populært, stille og barnevennlig boområde uten gjennomgangstrafikk. Meget god beliggenhet.

Moderne leilighet i 1. etg. Innhold: Entré m/bod m/skyvedør i front, 2 soverom, bad/wc/vaskerom, kjøkken og stue i åpen løsning. Carport med bod i bakkant. Få min gange til togstasjon og Vestby sentrum.

Pen enebolig med bl a 3 soverom, 2 stuer og separat vaskerom m/dusj. Oppgradert i 2012 med bl a nytt kjøkken og peisovn. Usjenert og solrik hage med stor terrasse i to nivåer. Garasje med hems. Isolert anneks. Hønsehus. Nærhet til bussholdeplass. Ca 2 km til Vestby sentrum/togstasjon.

Adresse: Orelia 25 P-rom/bra: 124/127 kvm Tomt: 150 kvm eiertomt Byggeår: 1973 Omkostninger: Ca. 2,7% Prisant: Kr 2.350.000,estill gratis MeglerTakst i dag.

Selge bolig? Vestbytorget

handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Ansv. megler: Ellen Gundersen 915 22 745/ 64 95 33 33

Adresse: Skakken 3B Ansv. megler: P-rom/bra: 69/72 kvm Ellen Gundersen Tomt: 3.756 kvm felles eiet tomt 915 22 745/ Byggeår: 2008 64 95 33 33 Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller Prisant: Kr 390.000,bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no

Adresse: Verpetveien 13 Ansv. megler: P-rom/bra: 125/132 kvm Ellen Gundersen Tomt: Ca 1.244 kvm eiet tomt 915 22 745/ Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller Ring oss på telefon 64 95 33 33 eller Byggeår: Bolig 1999, garasje 2004 64 95 33 33 bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no bestill på nett: www.eiendomsmegler1.no Omkostninger: Ca. 2,7% Felleskostnader: Kr 6.823,- pr mnd Omkostninger: Kr 1.032,Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Patrick Larsen Telefon 944 98 566 Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Erik Nickelsen Telefon 913 47 123 Andel fellesgjeld: Kr 1.568.000,- Totalt: Kr 1.959.032,Prisant: Kr 3.650.000,gratis MeglerTakst i dag. Bestill gratis MeglerTakst i dag. Ellen Gundersen Telefon 915 22Bestill 745 Ellen Gundersen Telefon 915 22 745 Ellen Gundersen Telefon 915 22 745

Selge bolig? Vestbytorget

En handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.

Selge bolig? Vestbytorget

En handel du skal www.eiendomsmegler1.no leve med.


Vi åpner helt ny Uno-X automatstasjon på det nye storsenteret i Vestby! Stor åpning med ekstra billig drivstoff torsdag 14. mars kl 12.00. Vi deler ut gratis spylervæske og gratis bonuskort til alle kunder som tanker torsdag 14. mars mellom 12-18 og fredag 15. mars mellom 10-18. • HUSK! Du får alltid 30 øre/l bonus med BonusKortet - Vi deler ut kortet gratis og klar til bruk!

Vestby Storsenter, senterveien, 1540 Vestby


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.