Page 1

5Van Dinther Velp

3 Grave op

houdt open dagen

de kaart

9 Arena-derby SCV - VCO

11 Win een

Arena VIP-diner

15 Talentenshow

voor kleindieren

grave, escharen, gassel en velp

Bij sluiting Maaszichtkapel

Bisschop Hurkmans draagt woensdag mis op in Grave GRAVE - De Bossche bisschop Hurkmans draagt op woensdag 25 september om 10.30 uur een heilige mis op bij gelegenheid van de sluiting van de kapel van zorgcentrum Maaszicht. Pastoor Aarden is concelebrant, het gemengd koor Christus Hemelvaart verzorgt de gezangen.

Zuster Hermina Peters nodigde de monseigneur uit toen hij in december in Grave was om te vieren dat de relieken van sint Elisabeth zevenhonderd jaar in de stad aan de Maas zijn. De bisschop kon niet weigeren. Iedereen is van harte welkom. In gesprek De verhuizing van Maaszicht naar het nieuwe Catharinahof brengt met zich mee dat de kapel aan de eredienst wordt onttrokken. Normaliter was er op woensdagochtend en zaterdagavond een eucharistieviering. Hoe dat in de toekomst vorm krijgt, is nog niet bekend. De pastoor is daarover in gesprek met de directie van de zorginstelling.

‘We zoeken ook in Landerd, Mill en Cuijk’

Burgemeester Lex Roolvink op bezoek bij Jeugdbrandweer Grave GRAVE - Oprichter en jeugdcoördinator Geert den Brok is trots op zijn mannen. De opleiding van de junioren en aspiranten van de Jeugdbrandweer Grave is in volle gang. Over een paar maanden moeten ze klaar zijn voor de landelijke toets. Vanavond ligt de nadruk op de praktijk. Volgende maandag is er weer theorie.

I

n 2007 start Geert den Brok met een afdeling jeugdbrandweer in Grave. Uniek in de wijde omgeving. Er wordt begonnen met een afdeling junioren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar en een groep aspiranten in de groep 15 tot en met 18 jaar. Oefencoördinator Fred van Heesch: “De oefenstof is in grote lijnen hetzelfde, maar voor de aspiranten wordt die flink uitgediept.” De eerste lichting is als aspirant geslaagd. Drie van hen zijn nu jeugdleider geworden. Lars Odijn, Tim van Asperen en Haico Croijmans zijn de gelukkigen. Lars: “We hebben veel dingen uit de praktijk geleerd, en dat kunnen we nu op deze jongens overbrengen. We zijn ook lid van de echte brandweer.” Dat laatste wordt met nadrukkelijke trots vermeld. Geert den Brok: “In Brabant-Oost zijn nu drie jeugdkorpsen. In Vught, Oss en Grave. We leiden

op tot vrijwilliger van het brandweerkorps. In Grave bestaat het korps uit 31 vrijwilligers. We kunnen niet meer groeien. Dus kijken we waar de jeugd nog wel kan doorstromen. We zoeken ook in Landerd, Mill en Cuijk naar jeugdleden. Ook en vooral naar meisjes, want die zitten er nu niet bij. Een demonstratiefilm is al door Landerd TV uitgezonden. Ik ben al bij de collega’s in de andere plaatsen langs geweest om over onze nieuwe startronde in november te vertellen.” Burgemeester Roolvink, deze avond te gast bij de Jeugdbrandweer, luistert niet alleen aandachtig, maar wil het naadje van de kous weten. Cursus “Om toegelaten te worden tot de cursus moet je solliciteren. Er zijn wel enkele proefavonden. Bij de sollicitatie moet je enkele vaardigheidstestjes doen.

Door Freddy Klooté Er wordt dan naar de motoriek gekeken, want als brandweerman moet je wel handig en wendbaar zijn. Iedere maandagavond van zeven tot half tien wordt er intensief geoefend. Daarna is er een drankje (geen alcohol en er wordt niet gerookt, red.) en kunnen de jongens nog een half uurtje chillen. Je hebt een theoriegedeelte dat uit een heus leerboek wordt behandeld, en een praktijkgedeelte. Daarin krijgen de cursisten te maken met alle mogelijke zaken die met het bestrijden van een brand te maken hebben. We gaan ook een paar keer heel echt oefenen. We knippen bijvoorbeeld een auto los, we rijden met de bluswagen, de hulpverleningswagen en de ladderwagen. Als klap op de vuurpijl gaan we één keer per seizoen naar de Maasvlakte bij Rotterdam. Daar krijgen ze met echt vuur te maken en voelen ze de hitte van nabij”, vertelt Fred van Heesch. In de kleedkamer hangt voor alle deelnemers hun uitrukkleding, bestaande uit een broek, jas, laarzen, handschoenen en natuur-

lijk een helm. Iedereen heeft er zijn eigen kastje, waarin mobiel en andere persoonlijke spulletjes kunnen worden opgeborgen. Het uniform bestaat uit een blauwe spijkerbroek met dito blouse. Aan de slag Tijd om langs de verschillende groepen te gaan. De Graafse burgervader heeft er zin in en heeft al snel contact met de jongens. Ook hen vraagt hij het hemd van het lijf. De antwoorden komen moeiteloos. Eerst bij het spuiten, buiten voor de mooie kazerne. De mannen hebben alle slangen uitgerold en de leidingen klaargemaakt voor gebruik. Het aanschroeven van de slangen vraagt om handigheid. De handen van Lex Roolvink jeuken om mee te spuiten, maar het vele rondvliegende water brengt hem toch op andere gedachten. Boven in het gebouw komen we langs twee jongens met ademlucht. Puffend dragen ze een ‘slachtoffer’ weg. In de kamer ernaast is men met een reanimatie bezig. De heren laten zich niet afleiden. De ‘vrouw’

Vanaf woensdag 2 oktober is er om 18.30 uur een mis in de sint Elisabethkerk. De overige dagmissen in de Elisabethkerk blijven op het vertrouwde tijdstip van 9.30 uur.

op de grond ligt daar immers met een hartstilstand. Volgens de regels wordt alle informatie doorgegeven, 112 gebeld en na uitgebreide hartmassage, afgewisseld met mond-opmondbeademing, wordt getracht de vrouw te redden. Na afloop krijgen de hulpverleners allerlei vragen. Van de burgemeester natuurlijk. De jongens geven, als echte vakmensen, duidelijke uitleg. Geert den Brok: “Na elke reanimatie gaan we direct terug naar de post. Daar kunnen de mensen even napraten met de collega’s, want het is en blijft een emotioneel gebeuren.” Dan komen de denkers aan de beurt. Onder leiding van oefenleider Johnny Tielemans wordt een plan gemaakt om een brand in een groot gebouw te bestrijden. Het gebouw staat een paar tafels verder opgesteld (foto). Onvoorstelbaar wat er allemaal bij komt kijken. De communicatie wordt hardop geoefend. Eén foutje kan levens kosten. De burgemeester wil alles weten. Over de samenwerking met de politie. De opdrachten van de bevelvoerder. Het onvoorwaardelijk luisteren naar wat hij zegt. De voorzichtigheid. Het is allemaal net echt. Opvallend om te zien is hoe serieus de jongens hiermee bezig zijn. Er is in deze tijd zoveel

www.arenalokaal.nl – jaargang 19 – week 38 – vrijdag 20 september 2013

voor de jeugd te doen, dat je je kunt afvragen waarom iemand ervoor zou kiezen om bij de brandweer te gaan. Geert en Fred weten het wel: “Je leert samenwerken. Je proeft wat teamgeest is. Op deze manier komt vriendschap wel in een heel serieus daglicht te staan. Je moet er zijn voor elkaar. Je leert om met twee te werken en elkaar blindelings te vertrouwen. In een stresssituatie goed blijven nadenken. Ook dat leren we je. En gevaar onderkennen, signaleren. Aan het eind heb je ook een certificaat voor AED en reanimeren. We herhalen dat jaarlijks.” Aan het plezier, maar ook aan het geconcentreerd met een opdracht bezig zijn, kun je zien wat een voldoening het de jongeren geeft. Ze leren er spelenderwijs normen en waarden. In theorie, maar vooral in de praktijk. Het gaat immers om mensenlevens. Burgemeester Lex Roolvink gaat met een tevreden gevoel naar huis. Want wie zo’n jeugd heeft, is van de toekomst verzekerd. En hij heeft een hoop geleerd. Lid worden Wie belangstelling heeft om ook lid te worden van de Jeugdbrandweer of meer informatie wil, kan een mailtje sturen naar Geert den Brok, g.denbrok@ brwbn.nl.


FESTIVALTERREIN MOLEN DE VLIJT GEFFEN

STROOIPOP 2013 4-5-6 OKTOBER

MISS MONTREAL I KENSINGTON DE KRAAIEN I WIPNEUS & PIM

DJ Alvita I FUzZiKiTTENz I WayWard I DJ J-Shock I The Spikes DJ Robert Swanenberg I Private Label I Black Sell Pap en Pudding I Strijd om de Strooipop I And more! TICKETS & INFO:

WWW.STROOIPOP.NL

Omdat een zonnige toekomst niet duur hoeft te zijn! Zonnepanelen Zonnecollectoren

Solar Concept Twan Geurts van Kessel - 06 50 86 16 28 www.solarconcept.nl - twan@solarconcept.nl

3 GANGEN KEUZEMENU voor 19,95 Keuze uit 4 voor-, 4 hoofd- en 4 nagerechten

U kunt bij ons ook terecht voor een smakelijke lunch! Voor meer informatie: 024-6422241 of mail naar info@leursehof.nl Dagelijks open vanaf 12 uur, zondag vanaf 10 uur (maandag gesloten)

WWW.LEURSEHOF.NL

2

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

Restaurant De Leurse Hof Leurseweg 4 6615 AJ Leur Telefoon: 024-6422241


Don Vleesenbeek zet Grave op de kaart

‘Impulsief en creatief’

Ga naar Elsa van Brabant!

GRAVE - Je kunt Don Vleesenbeek (35) niet verwijten een saaie geest te zijn. Hij bruist en borrelt dat het een lieve lust is. Amper tien maanden in Grave, maar er inmiddels al heel wat sporen nagelaten. Zijn nieuwste creatie is Grave op de kaart.

Door Freddy Klooté

A

l bij binnenkomst in Kaffee+ merk je dat hier iemand bezig is, die zich niet bezig houdt met conventionele gedachten over horeca. De kleine ruimte is gevuld met tafels, stoelen en banken die op een rommelmarkt bijeen zijn geplukt. Gekozen omdat ze passen in de gedachten van Ron Vleesenbeek. Aan de muur een kleine expositie van moderne schilderijen, afgewisseld met een kindertekening. Aan het plafond een open kastje met oude koffieblikken. Zijn koffiemachine is wel high tech en zijn trots: “Hier wordt alleen de beste koffie gebruikt. Voor mij is dat de Guatemala van Single Estate. Met altijd verse bonen, die niet langer dan drie weken geleden gebrand zijn. Koffie is een gevoelig product. Temperatuur, luchtvochtigheid en licht is allemaal van invloed op de juiste smaak. Soms moet je de koffie wel drie keer per dag afstellen”. Vleesenbeek, opgegroeid in Bergen op Zoom is na zijn studie in de gezondheidszorg gaan werken. Met een HBO-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op zak, begon hij parttime werk in forensische psychiatrie, gecombineerd met een baan bij de opvang voor daklozen en verslaafden. Zwaar, zou je denken. “Samen met mijn boezemvriend Christ organiseerden we ook feestjes. We waren elkaars inspiratie en deden alles waar we zin in hadden om te doen. Impulsief en creatief. Zo hebben we een jojo-cursus gegeven, inclusief workshops en clinics. We hebben DJ-werk gedaan.”

colofon

column

V.l.n.r.: wethouder Gerard Adams, burgemeester Lex Roolvink en Don Vleesenbeek.

Tien maanden geleden kwam Don in Grave terecht. Op de Markt. In een klein pand. Hij noemde het Kaffee+. Omdat het aanvankelijk niet bijster druk was, besloot hij zijn creativiteit optimaal te benutten: “Als ik een idee heb dat snel te realiseren is, wil ik dat meteen uitproberen. Niet eerst maanden zitten cijferen en twijfelen. Je weet pas of het lukt als je het hebt gedaan. Dus niet praten, maar doen. Ik ben ook een enorme idealist. Grave vind ik een prachtig stadje. De omgeving leent zich voor groepsuitjes, waar mensen zich prima kunnen vermaken. Dus heb ik mooie fietssteps aangeschaft en een steptocht uitgezet.” Don laat een mooi verzorgde flyer zien. Enkele fragmenten uit de tekst. ‘De leukste manier om Grave & omgeving te verkennen. Steppen geeft een lekker vrij gevoel. Onze steptocht brengt u langs de mooiste plekjes. Steptocht Grave vertelt iets over de geschiedenis van Grave, afgewisseld met denk- en doevragen’. Een andere creatie voor Grave was Citygolf Grave. ‘U verkent al golfend de mooiste plekjes van vestingstadje Grave. Maar pas op en vertrouw niemand. Met ludieke spelelementen kan uw geluk zomaar omslaan. Te combineren met een goed gevulde picknickmand’. Zoiets gaat blijkbaar snel rond in de omgeving: “Ook de gemeente Ravenstein toonde belangstelArena verschijnt elke vrijdag in Landerd, Herpen en Ravenstein e.o. De editie Grave verschijnt in Grave, Escharen, Gassel en Velp

Oplage: 10.000 + 5.500 www.arenalokaal.nl Redactie: Sergio Boutkan: sergio@uitleg.nl of 06 466 25 651

Acquisitie: Rob Smorenberg: 06 506 17 426 of rob@uitleg.nl of Sander Scherer, 06 526 20 778 of sander@uitleg.nl Uitgever: Tekst & Uitleg Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk www.uitleg.nl Verspreiding: Excellent, 073-5443030 Weekblad Arena is aangesloten bij: LokaalNieuwsnet en NNP

Kaffee+ In zijn Kaffee+ begint het inmiddels aardig te lopen. Iemand had het ooit beschreven als de plek waar de beste koffie van Grave was te drinken. “Dat heb ik niet zelf gezegd hoor”, haast Don zich te verontschuldigen. Zijn voorkeur voor koffie uit Guatemala kreeg hij toen hij tijdens een wereldreis er een tijdje woonde: “Ik heb daar de boeren zien werken. De koffiebonen worden er bij die boeren opgehaald, en ze krijgen er een goede prijs voor. Er is geen tussenhandel. Je kent de boer en weet hoe hij werkt. Single Estate werkt zo. Ik neem altijd San Rafael Urias. Een heerlijke koffie”. Je kunt er ook lunchen. Eenvoudig maar wel goed. Ook een high tea is, mits van te voren besteld, mogelijk. “Het maakt me niets uit als iemand een hele middag met één kopje koffie zit te lezen. Die voelt zich hier op zijn gemak, denk ik dan.” Het nieuwste project uit de koker van Ron is een mooie flyer. Grave op de kaart. Schitterend vormgegeven door Weijsters & Kooij. Ook al zo’n bedrijf waar Grave trots op mag zijn. De kaart is praktisch en handig ingedeeld, en zo in de binnenzak te steken. Allereerst, naast elkaar, de kaart en de wandelroute. Duidelijk, met cijfers die onderaan een

verklaring krijgen. De achterkant bestaat uit algemene informatie over de vestingstad Grave, een gedeelte waarop reclame wordt gemaakt voor de sponsors, een kaart van de omgeving en het titelblad met een markante foto. De flyer is gratis op te halen bij Kaffee+. Dankzij de vijf andere jonge ondernemers die dit project ook helemaal zagen zitten. Tijdens de presentatie, afgelopen dinsdag, was zowel burgemeester Lex Roolvink als wethouder Gerard Adams zeer te spreken over dit initiatief. Samen met de bedenker legden ze een deel van de route af. Agenda Don zou Don niet zijn als hij niet alweer nieuwe plannen had: “Ik heb een silo vol met ideeën.” Het eerstvolgende evenement is op woensdag 25 september. Catwalk 4 Kids. Modeshow voor kinderen. Trek je mooiste kleren aan en steel de show. Met muziek, dansdemo’s en modeshow, vanaf 14 uur. Naast nog diverse activiteiten springt Doktor Toi er toch uit. De grootste vriend van ieder kind dat een stuk speelgoed heeft dat het niet meer doet. Op 6 november vanaf 14 uur. Een soort repair café voor kinderen. Het echte repair café is op last van de gemeente helaas moeten verhuizen naar Maaszicht. We houden nog wel een spreekuur. De complete agenda is ook op te halen in Kaffee+ op de Markt. Bij Don Vleesenbeek, de man die inmiddels houdt van Grave, en daar met zijn unieke ideeën iedereen van wil laten meegenieten. Meer info: www. kaffeeplus.nl.

Groenonderhoud in de wijken

Kopij: Pastoor van Winkelstraat 57 A 5374 BH Schaijk 0486 463 112 of redactie@arenalokaal.nl

Druk: Drukkerij Vorsselmans Zundert

ling. Daar heb ik dus ook een Citygolf voor gemaakt. Als zo’n groep al golfend of steppend door een stadje trekt, geeft dat meteen een ander gezicht. Het kleedt een stadje aan. Met idealist zijn bedoel ik dat zo iets een meerwaarde moet hebben voor heel Grave. Dus ook voor mijn collega’s.”

Onlangs heb ik uw aandacht gevraagd voor het groenonderhoud in het centrum. Het gebrek aan bloemen, planten en schone stoepen staat in schril contrast met de ambities van Grave een toeristische gemeente te zijn of te worden, zoals die in de nieuwste structuurvisie wordt verwoord. Niet alleen in het centrum is het aanzicht van het groen en het onderhoud van straten en pleinen ver beneden de maat; in de wijken is in nog nijpender mate sprake van achterstallig onderhoud. Mensen met een tuin ervaren dagelijks dat een fijne woonbeleving mede afhankelijk is van een goed onderhouden

Vorige week vrijdag was ik samen met mijn vrouw in Ravenstein bij de première van Elsa van Brabant. De dag erop las ik een ietwat zurig commentaar van de kunstrecensent van het Brabants Dagblad. De muziek was ontoegankelijk, te veel overbodige terzijdes, te weinig diepte in het verhaal en afgezien van een aardige vechtpartij rond de gracht wilde het geen spektakel worden. Vond de recensent. Wel beste lezers, ik ben geen kunstrecensent, maar laat ik u dit zeggen: na tien minuten hebt u de prijs van uw kaartje er al ruimschoots uit. Elsa van Brabant is een fantastisch schouwspel waar we bijzonder van hebben genoten. Het decor is sprookjesachtig. Zang en muziek is de ene keer ontroerend, soms schril en gruwelijk, dan weer licht en vrolijk om plotseling weer om te slaan naar onheilspellend. Je wordt voortdurend verrast. Ook door de acteurs en actrices die erg goed spelen. De koning van Duitsland moet u echt gezien hebben. En hier kom ik op mijn belangrijkste punt: het is ongelooflijk dat ze erin geslaagd zijn om met slechts een paar professionals en heel veel amateurs op zo’n hoog niveau een omvangrijke en technisch uiterst complexe productie als deze uit te voeren. Echt, je kijkt je ogen uit wat zich op en rond de gracht afspeelt. Het is genieten van de eerste tot de laatste minuut. Ga erheen, ook al regent het pijpenstelen.

Theo van Duren

ingezonden Burger van Grave betaalt het gelag In 2009 wilde de coalitie van VVD, CDA en LPG per se in zee met Van der Horst. Om de aanbestedingsregelgeving te omzeilen werd het perceel op de locatie Bijl/Hofplein in het centrum van Grave rechtstreeks verkocht voor slechts circa 200 euro per vierkante meter. Nu is deze ontwikkelaar van het project Hart van Grave failliet en omdat het (toenmalige) college verzuimd heeft om benodigde garanties te vragen, worden de lasten afgewikkeld op de burgers van Grave. Het college vraagt een krediet aan voor ruim 530.000 euro voor het afwerken van de openbare ruimte. Als ik goed gerekend heb, staat het verlies dat de gemeente lijdt als gevolg van dit woon/winkelcomplex op circa 2,5 miljoen euro (per vierkante meter circa 500 euro)! Dit geld kan niet uitgegeven worden aan andere zaken. Het kan bijvoorbeeld niet uitgegeven worden aan het op peil houden van de voorzieningen in de gemeente Grave. Het kan ook niet uitgegeven worden aan bijvoorbeeld sportsubsidie voor de jeugd. U als burger van Grave gaat de gevolgen dragen van het rampzalige besluit van de coalitie om per se in zee te willen gaan met Van der Horst. Moeten we deze coalitie, die ook al mede-verantwoordelijk is voor het faillissement van de scheepswerf, handhaven? Aan u de keus, maar ik zou het wel weten! Léon Kamps, VPGrave tuin en weten dat die om onderhoud vraagt. Onkruid dat niet wordt gewied neemt de kans zich te verspreiden en wortel te schieten. Hetzelfde geldt voor het openbaar groen in de wijken. Door jarenlange bezuinigingen op het onderhoud van de groenvoorzieningen in de wijken zijn we in een situatie beland dat de wijken een slonzige aanblik vertonen. Bewoners daar weten als geen ander hoe vaak het plantsoentje of strookje groen in de buurt geschoffeld, gesnoeid en ontdaan wordt van onkruid. Bij mij in het Estersveld gebeurt dat twee keer per jaar. Dat is veel te weinig en daarin ligt de reden waarom het aangeplante groen wordt overwoekerd door hoog opschietend onkruid. Nu wonen we, mocht u het niet weten, in de duurste gemeente van het Land van Cuijk. U betaalt in deze regio de hoogste gemeentelijke belasting en krijgt daar onder meer slecht onderhouden parken en plantsoenen voor terug. Een aantasting van de woonbeleving in de wijk. Hoe is onze gemeente op dit punt aanbeland, terwijl we allemaal ook zien dat de buitendienst haar stinkende best doet? Al jaren wordt er bezuinigd op groenonderhoud. Binnen het huidige coalitieprogramma is de kwaliteit van de groenvoorziening in het publieke domein naar beneden bijgesteld en is men, op grond van de cijfers, tevreden met een zesjesbeleid. Bent u blij met dat beleid? Dit strookt toch totaal niet met de nieuwe structuurvisie voor Grave?

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

Frank Stoffer, raadslid Grave

3


Informatie-avond artrose Dinsdag 24 september om 19.00 uur Gezondheidscentrum De Stoof (horecaruimte), Stoofweg 3 in Grave

agenda Elke dinsdag

Aanmelden via 0486-422677 of info@fysiotherapiegrave.nl, entree is gratis.

Elke woensdag

Groepspraktijk Fysiotherapie

Gastsprekers: Orthopeed: Dr. B Rutten, Ergotherapeut: Dennis Willems Fysiotherapeut: Erik-Jan van der Eijk

Grave

Elke donderdag Elke vrijdag Elke zaterdag Elke zondag

DE9003212-001 Autobedrijf van Dongen

Kienen t.b.v. De Vogelvriend, vanaf 20 uur in De Phoenix in Schaijk Kienen, vanaf 18 uur in partycentrum De Raaf in Schaijk Countrydansen, van 19 tot 22 uur in het Palazzo Theater in Grave Countrydansen met Countryfriends ONLine, van 19 tot 20.30 uur in het Wapen van Reek Kienen t.b.v. Kleur en Zang vanaf 20 uur in het Witte Huis in Zeeland Kienen t.b.v. verenigingen in Herpen vanaf 20 uur in ‘t Slotje in Herpen Kienen ten bate van Voetbalvereniging OKSV, vanaf 19.30 uur in PetjesBar in Overlangel Openstelling Molen De Nijverheid, van 14 tot 16.30 uur aan de Molensingel in Ravenstein Spullenmarkt ten bate van nierpatiënten, van 13.30 tot 16 uur aan de Graspeel 52 in Zeeland Kienen t.b.v. De Vogelvriend, vanaf 20 uur in De Phoenix in Schaijk Kienen, vanaf 18 uur in partycentrum De Raaf in Schaijk

SEPTEMBER

Reparatie/onderhoud ALLE merken Original

Fine from best brand recreate PMS

SPECIALIST

LANGENBOOMSEWEG 97 - ZEELAND - 0486-451604 WWW.AUTOBEDRIJFVANDONGEN.NL

U mag het best horen! Wij bieden o.a. • persoonlijk, deskundig advies • alle dagen audicien aanwezig • parkeren voor de deur • afspraken met alle zorgverzekeraars • toestellen vanaf € 0,bijbetalen

Uden Botermarkt 3 0413-330905 Veghel Meijerijstraat 6 0413-288338 Heesch t Dorp 29 0412-475959 www.vanschijndelhoortechniek.nl

4

1-30 Openstelling St. Rochuskapel, van 9 tot 18 uur aan de Rondestraat in Deursen 17-22 Muziektheater - Elsa van Brabant, vanaf 20.15 uur op de oude stadswal aan het water in Ravenstein 20 20 Jaar Dansen bij Thekes - Extra dansavond met orkest The Sunshine Boys, vanaf 20.30 uur in café Thekes in Herpen 20 KBO Ravenstein 60 Jaar - H. Mis met Seniorenkoor Zang Brengt Vreugd, vanaf 13.30 uur in de St. Luciakerk in Ravenstein 20 KBO Ravenstein 60 Jaar - Feestelijke middag vanaf 14.30 uur, receptie van 15.30 tot 18.30 uur en feestavond met discotheek in de feesttent bij Vidi Reo in Ravenstein 20 Talentenshow voor Kleindieren, van 11 tot 22 uur in de manege van RV ‘t Raamdal aan de Beerschemaasweg in Escharen 20 De Emmaüsgangers - Bijeenkomst, vanaf 20 uur bij de Kapucijnen in Velp 21 Landerdse Golfdag, vanaf 7.30 uur op golfbaan De Hooge Vorssel in Nistelrode 21 Tentoonstelling - Het fotoalbum van de familie Suermondt, van 12 tot 16 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein 21 Talentenshow voor Kleindieren, van 10 tot 17 uur in de manege van RV ‘t Raamdal aan de Beerschemaasweg in Escharen 21 Rommelmarkt, van 11 tot 16 uur in de Willem Jacobstraat in Grave 21 CC De Jeppers - Lachgala met onder anderen Marlon Kicken, Kitty Goverde, Berry Knapen, Jasper van Gerwen, De Mertbloazers, Nel en Toos en Wibo Westra, vanaf 20 uur in het Palazzo Theater in Grave 21-22 Expositie - Wanda Janota en Irene Schaap, van 11 tot 17 uur in de NH Kerk in Ravenstein 21-30 Expositie - Jaar van de Amateur met werken van Wilga Nelissen, Annie de Visser, Nellie Veld en Jan Teuwen in het Raadhuis in Ravenstein 22 Fiets Mee met MOV, start vanaf 10.30 uur bij het Wapen van Reek 22 Dansmiddag met orkest Idem Dito, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen 22 Dansavond met orkest Twilight, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen 22 Open rondleiding, aanmelden tussen 10.30 en 11 uur, start om 11 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein 22 Tentoonstelling - Het fotoalbum van de familie Suermondt, van 12 tot 17 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein 22 Mix of Music - Concert aan de gracht, vanaf 15 uur op De Bleek in Ravenstein 24 KVO Reek - Bezoek en rondleiding bij wijngaard De Kreitsberg in Zeeland, vertrek om 18.30 uur bij het Wapen van Reek 24 Dorpsraad Ravenstein - Openbare vergadering, vanaf 20 uur in het Raadhuis in Ravenstein 24 Filmcafé Grave - The Last Elvis, vanaf 20.15 uur in het Palazzo Theater in Grave 25 Huisselings Koor - Open repetitie, van 19.45 tot 22 uur in de kerk van Huisseling 25 H. Mis met bisschop Hurkmans, Pastoor Aarden als concelebrant en gemengd koor Christus Hemelvaart, vanaf 10.30 uur bij gelegenheid van de sluiting van de kapel van Maaszicht in Grave 25 Filmcafé Grave - The Last Elvis, vanaf 20.15 uur in het Palazzo Theater in Grave 27 KBO Zeeland, De Zonnebloem, Rode Kruis, De Ontmoeting Compostella en Rigom Activiteitenmiddag voor Senioren, vanaf 14.30 uur op diverse locaties in Zeeland 27 Open Dag, van 10 tot 22 uur bij Van Dinther BV aan de Infanteriestraat 1 (industrieterrein De Bons) in Velp 27 Inzameling oud papier, van 11 tot 18 uur in de container op het kerkplein aan de Toschestraat in Velp 27-28 85 Jaar VV Herpinia - Feestweekend op het voetbalterrein in Herpen 28 Open Dag, van 10 tot 16 uur bij Van Dinther BV aan de Infanteriestraat 1 (industrieterrein De Bons) in Velp 28-29 Expositie - Wanda Janota en Irene Schaap, van 11 tot 17 uur in de NH Kerk in Ravenstein 28-29 Tentoonstelling - Het fotoalbum van de familie Suermondt, van 12 tot 16 uur in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein 29 Afscheidsconcert Emma Capella, vanaf 14.30 uur in het Wapen van Reek 29 Rommelmarkt, van 9.30 tot 16 uur op het terrein bij café-camping De Brug in Herpen 29 Dansmiddag met orkest The Drivers, van 15 tot 19.30 uur bij Thekes in Herpen 29 Dansavond met orkest Jersey, vanaf 20.30 uur bij Thekes in Herpen 29 Kunstevenement, van 12 tot 18 uur bij Katinka Waelbers Glas & Art aan de Rector Nuijensweg 1 in Ravenstein 29 Walk of the Dogs - Wandeltocht (3, 6 of 12 km.), start tussen 11 en 11.30 uur bij het clubgebouw van DEW aan de Essinklaan in Grave 30 Informatiebijeenkomst voor vrijwilligers over eenzaamheid, vanaf 14 uur in Compostella in Zeeland

Agendapunten toevoegen? Mail dan naar

redactie@arenalokaal.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013


Nieuw pand op bedrijventerrein De Bons biedt ruimte voor expansie

Van Dinther Velp houdt open dagen op 27 en 28 september VELP - Van Dinther in Velp opent vrijdag 27 en zaterdag 28 september haar deuren voor het publiek. Het familiebedrijf, dat al sinds 1970 actief is, heeft zich gespecialiseerd in (roestvrij) stalen constructies en machinebouw. Van Dinther werkt met geautomatiseerde orderstromen, digitale 3D-ontwerpprogramma’s en ergonomische productieprocessen. Het nieuwe pand is gevestigd aan de Infanteriestraat 1, vlakbij de oude locatie.

V

an Dinther Velp, dat onlangs werd genomineerd voor de Ondernemersprijs 2013 Land van Cuijk & NoordLimburg, is al meer dan veertig jaar actief op de Nederlandse markt en is groot geworden met het ontwerpen en construeren van geautomatiseerde melkstallen, wisselsystemen, drijfhekken en aanverwante agrarische bedrijfsmiddelen. De in deze branche opgedane ervaring vormt de basis voor de huidige machinefabriek. Toonaangevend Inmiddels exporteert Van Dinther vanuit Noord-Brabant diverse stalen producten en machines naar meerdere landen. “Als gespecialiseerd bedrijf concentreren de activiteiten zich op constructies, machinebouw en montage”,

Taxibonnetje kan je telefoon redden! In Shanghai is de taxi eigenlijk het enige en het beste vervoermiddel dat je kunt gebruiken. Er is een onderscheid in de taxi’s: de groene, gele, witte en lichtblauwe zijn aangesloten bij een organisatie en deze chauffeurs zijn over het algemeen als betrouwbaar te betitelen. De rode en donkerblauwe zijn niet aangesloten en kunnen wat ‘tricky’ zijn.

vertelt Willie van Dinther. “Voor agrarische- en industriële afnemers, maar ook voor de bouwwereld.”

Om inwoners van Velp, ber van 10 tot 16 uur. Ook Grave en omgeving ken- kinderen zijn welkom. nis te laten maken met dit Vooraf meer informatie? moderne bedrijf en haar Bel 0486-473068 of mail medewerkers is iedereen naar info@vandinthervelp. De gedegen, projectmatige welkom op vrijdag 27 sep- nl. Ook is meer informaaanpak staat garant voor tember van 10 tot 22 uur tie te vinden op de website progressie en kwaliteit. of op zaterdag 28 septem- www.vandinthervelp.nl Die kwaliteit zie je terug in de afwerking van deze In het Wapen van Reek producten. Kortom, grensoverschrijdend vakwerk uit Velp. Van engineering tot en met montage.

Mooiland, BrabantZorg en Rigom houden proeverij

Export neemt toe Met name de laatste jaren is er een sterke ontwikkeling te zien bij de productie van systemen en machines voor buitenlandse afnemers. Dat heeft te maken met de kwaliteitsnormen en leveringsbetrouwbaarheid die als authentiek Nederlands producent worden nagestreefd.

REEK - Mooiland, Rigom en BrabantZorg houden dinsdag 1 oktober vanaf 11.30 uur een proeverij van gerechten in het Wapen van Reek. Hiermee wordt ingespeeld op de landelijke actie tijdens de Week tegen eenzaamheid van 26 september tot 5 oktober. Onder het motto ‘Samen eten verbindt’ is iedereen van 55 jaar en ouder van harte welkom.

Om 12 uur start de proeverij en hiervoor kan iedereen zich nu al opgeven bij Het Wapen van Reek. De proeverij bestaat uit verschillende soepen, hoofdgerechten en lekkere desserts. En na afloop krijgt iedereen de recepten mee naar huis. De kosten bedragen 7,50 per persoon, inclusief één consumptie. Opgeven is mogelijk tot zondag 22 september bij het Wapen van Reek. Eureka in Zeeland geeft cursussen De Week tegen Eenzaamheid zet organisaties en mensen aan tot actie. Acties die bedoeld zijn om mensen die zich eenzaam voelen of dreigen dat te worden, te betrekken bij activiteiten en te verbinden met andere mensen en organisaties. Voor meer informatie kan men terecht op ZEELAND - In oktober start Onderwijspraktijk Eu- www.samentegeneenzaamheid.nl. reka! in Zeeland de cursus Snel Leren = Leuk Leren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. In zes wekelijkse lessen krijgen de leerlingen verschillende vaardigheden aangeleerd die ze tijdens hun hele middelbare schooltijd, maar ook daarna kunnen toepassen. Het doel van de cursus is om in minder tijd meer GRAVE - Priscilla Friesen van Boston Travel heeft als leerresultaten te bereiken. passie reizen en is daarnaast ook persoonlijk reisad“Het komt regelmatig voor dat leerlingen wel de capaci- viseur. Tijdens een Travel Info-avond, op vrijdag 27 teiten hebben om een bepaalde opleiding te doen, maar september bij Kaffee+ op de Markt 4 in Grave, geeft toch onvoldoende resultaten behalen omdat ze niet goed zij naast tips en onafhankelijk advies ook antwoord op weten hoe ze hun studie moeten aanpakken”, zegt Dé- alle vragen over bestemmingen, reizen en vakanties. sirée Nagel-Volmer. Onderwijspraktijk Eureka! speelt Ook kan men in een informele sfeer inspiratie opdoen hierop in door in zes lessen aandacht te besteden aan uit de aanwezige reis- en fotoboeken, magazines en vaardigheden die in de praktijk hebben bewezen, dat dvd’s. Aanvang is om 19.30 uur. ze het studeren vereenvoudigen. Het gaat hierbij onder meer om snellezen, plannen en organiseren, mindmaps De in Grave woonachtige Priscilla is al ruim twintig jaar en geheugentechnieken. actief in de reiswereld. Van groepsreisspecialist bij Oad Van Dongen tot Azië-specialist bij VNC Asia Travel en reDe cursus richt zich op middelbare scholieren van VM- centelijk bij Merapi Tour & Travel. “Door mijn jarenlange BO-TL tot en met Gymnasium en is ook geschikt voor contacten met agenten in het buitenland gaat de zoekleerlingen met dyslexie. “Verder kunnen ook met name tocht verder dan de standaard touroperators die worden hoogbegaafde leerlingen profijt hebben van deze cursus. aangeboden op elk reisbureau. Een reis op maat wordt Deze leerlingen lopen vaak tegen het probleem aan dat dan ook origineel en dit hoeft zeker niet duurder te zijn”, ze nooit hebben hoeven leren studeren, omdat de leer- vertelt ze. Ook voor een groepsreis met vrienden, familie, stof hen kwam aanwaaien. Op het moment dat de ma- collega’s is men bij Priscilla Friesen aan het goede adres. terie moeilijker wordt, weten ze niet hoe ze hiermee om “Ik organiseer alles: van een themareis tot weekendje moeten gaan.” weg. Zo organiseerde ik onlangs een groepsreis naar New York voor de Universiteit Wageningen en een congresreis De cursus wordt dit schooljaar een aantal keren geor- naar Rome voor een gezondheidsorganisatie.” ganiseerd. Nadere informatie is te vinden op de website Voor meer info: www.priscilla.friesen.bostontravel.nl of www.onderwijspraktijkeureka.nl. 0486-473323.

‘Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten’

Travel Info-avond bij Kaffee+ Grave

nader bekeken

Op een enkel incident na gaat het vervoer met de taxi eigenlijk altijd goed. Een van de incidenten was op weg naar de wijk French Concession. Het werd ons duidelijk dat de taxichauffeur veel moeite had de route te bepalen, ondanks dat wij niet twijfelden aan onze Chinese uitspraak, hadden we het adres ook nog uitgeschreven in Chinese karakters. Na wat gebel en het bestuderen van de plattegrond ging hij toch van start. De route ging slingerend en zonder rekening te houden met de medeweggebruikers, maar dat zijn we gewend; het verkeer in Shanghai is een ‘gestructureerde’ mierenhoop. Op een bepaald moment stonden we echter wel erg lang bij een verkeerslicht te wachten en werden we links en rechts op hoge snelheid gepasseerd door de andere weggebruikers. Het bleek dat de beste chauffeur in slaap was gevallen achter het stuur! Levensgevaarlijk natuurlijk, we hebben geld gegeven en zijn direct uitgestapt. Waarom autorijden als de vermoeidheid de overhand krijgt? Dat heeft te maken met het gegeven dat een chauffeur een taxi moeten huren; dit gaat per 24 uur of per week en je betaalt een vast tarief. Als chauffeur sta je dus niet op de ‘payroll’ en het aantal ritten en afstanden bepaalt je inkomsten. Vandaar dat je als buitenlander met je koffers in de hand heel snel een taxi kunt krijgen; de lange ritten naar de vliegvelden zijn namelijk erg geliefd. De taxi dient dus maximaal te rijden voor een maximaal inkomen. In de praktijk houdt dat in dat een auto wordt gehuurd door twee personen, die ieder 12 uur per dag rijden. Ben je net de laatste op zijn route, dan kan de vermoeidheid - met alle gevolgen van dien - toeslaan. Wat er ook gebeurt, bewaar voor de zekerheid altijd je taxibonnetje. Mocht er een incident zijn of je bent wat vergeten, dan zijn de auto en chauffeur te achterhalen. Deze chauffeur is er goed van afgekomen, dit zonder klacht en een telefoon rijker; die heb ik namelijk door het gehaaste uitstappen in de auto achtergelaten. Had ik maar gewacht op het taxibonnetje…

Ties Coolen Ties Coolen is eigenaar van Coolen China en richt zich op het inkoopproces en kwaliteitsinspecties voor China- importeurs. Met hoofdvestigingen in Shanghai & ’s-Hertogenbosch is hij woonachtig in Schaijk, alwaar hij is geboren en getogen. Tussentijds heeft hij enkele jaren in China gewoond en reist hij met regelmaat naar China. Iedere maand beschrijft hij voor Arena wat hij de afgelopen tien jaar zakelijk en privé in China heeft meegemaakt.

Hiep hiep hoera! t De Oude Maas bestaa 15 jaar!

el op? Is uw salaris ooke zo sn nu voor NOP me 2 t he s on bij m Daaro

5,-

3 gangenmenu* € 1 ,Kindermenu* € 10 2e menu gratis

dec3ember 2013 31201 totjuli zondag 14 Geldig van dinsdag t/m site. web e onz oek bez u, *Voor het gehele men geopend. ties óók op maandag kan olva scho de ens Tijd Knip deze bon uit en Ossestraat 11 Macharen

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

neem hem mee.

w.deoudemaas.nl

• Tel: 0412-647890 • ww

5


AGO Groep feliciteert Herpinia met het 85-jarig bestaan

Nieuwbouw

Renovatie

Particulieren

Bedrijven

Bel ons ook voor onderhoud en service

Alle installatietechnieken zoals: • • • • •

Airco’s Brandbeveiliging Dak- en zinkwerk Loogietersinstallaties Riolering

• Alarmsystemen • CV Installaties (inclusief onderhoud) • Luchtbehandeling • Warmtepompen

Informeer naar de mogelijkheden voor een servicecontract

Echte service begint bij AGO!

Vluchtelingenwerk Landerd op zoek naar vrijwilligers LANDERD - In Landerd is een groep vrijwilligers actief om nieuwe wereldburgers in de gemeente op te vangen en te helpen integreren in de dorpen. Vluchtelingenwerk wil het team versterken met een aantal nieuwe vrijwilligers zodat zij de werkzaamheden kunnen verdelen en de mensen beter kunnen helpen.

In eerste instantie worden de vluchtelingen opgevangen in een asielzoekerscentrum en als ze een verblijfsvergunning krijgen dan wordt hen een woning aangeboden. Op dat moment komt Vluchtelingenwerk Landerd in beeld. Dan neemt een van de vrijwilligers de zogenoemde ‘maatschappelijke begeleiding’ op zich. Bij aanvang is de begeleiding vrij intensief, maar na verloop van tijd kunnen de mensen zich steeds beter zelf redden. Enkele taken die de vrijwilligers op zich nemen zijn het regelen van een huurcontract, bankrekening, verzekeringen, ziektekosten, het inrichten van het huis. Als er kinderen zijn meegekomen moet er een school worden gevonden, zij gaan daar kennismaken en moeten worden ingeschreven. Op dit moment werkt Vluchtelingenwerk Landerd met klein een team. Zij vergaderen een keer in de acht weken onder leiding van een coördinator om alle cliënten te bespreken, eventuele problemen te bespreken en onderling ervaringen uit te wisselen. Aanmelden Belangstellenden kunnen voor meer informatie en aanmelding contact opnemen met coördinator Annemieke Kuijpers via 06-24189288 of stuur een mailtje naar a.kuijpers@vluchtelingenwerk-wobb.nl.

Zondag offroad-rit door Landerd en Mill LANDERD - De colleges van de gemeenten Landerd en Mill & Sint Hubert besloten in mei medewerking te verlenen aan een pilot voor een offroad-evenement voor motorcrossers op 22 september. De gemeenten werken mee aan de crosswedstrijd om offroad-rijders een legaal alternatief te bieden voor het beoefenen van hun hobby, zodat het illegale ‘crossen in de bossen’ en natuurgebieden vermindert. Beide gemeenten ervaren veel overlast van wildcrossers.

De pilot komt voort uit de provinciale werkgroep ‘Wildcrossen in natuurgebieden’. Deze werkgroep, een intensief samenwerkingsverband tussen provincie, gemeenten, motorsportbonden, politie en de groene-terreinbeherende instanties, is in het leven geroepen om het wildcrossen in de provincie tegen te gaan. De conclusie is dat alleen positieve resultaten geboekt kunnen worden wanneer de volgende uitgangspunten worden gehanteerd: handhaven, communiceren en alternatieven bieden. Het evenement wordt georganiseerd door lokale motor- en offroadclubs. De recreatieve route van circa 60 kilometer door Landerd en Mill & Sint Hubert begint en eindigt op circuit De Kuilen in Mill. Er worden veel particuliere (landbouw)gronden ingezet. Ook worden tijdelijke over- en doorsteekelementen aangebracht die het narijden van de route op andere dagen bemoeilijken. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat deze route op andere momenten dan het evenement gereden kan worden. De eerste deelnemers vertrekken om 9 uur en de laatste om 14.30 uur. Het is niet toegestaan om met een quad deel te nemen. Voor meer info: www.offroadMill.nl.

Reeks Smitskoor treedt op in Gennep REEK/GENNEP - Het belooft weer een mooi jaar te worden voor het Smitskoor uit Reek. Een jaar met vele optredens in eigen dorp, de regio en zelfs ver daarbuiten. Onlangs is het koor weer begonnen met de repetitie, die wekelijks plaatsvindt in Het Wapen van Reek van 21 tot 22.15 uur. Op zaterdag 21 september is het Smitskoor te gast bij Stichting Dichterbij in Gennep. Om 16 uur luistert het Reekse koor de viering op in de Sint-Norbertuskerk aan het Norbertusplein 1. Belangstellenden zijn hierbij welkom. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Theo Keijzers via 0486-471511.

EHBO-cursus in Wapen van Reek SCHAIJK/REEK - EHBO-Vereniging Schaijk-Reek verzorgt vanaf 1 oktober in het wapen van Reek op de dinsdagavond een nieuwe EHBO-cursus. Deze cursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar die interesse heeft in eerste hulp bij ongelukken.

De EHBO-cursus is ook een mooie aanvulling voor degenen die al BHV- of AED/ reanimatiecursus hebben voltooid. De kosten voor de cursus zijn 120 euro voor de eerste tien aanmeldingen, voor de overige aanmeldingen 150 euro. Bij sommige ziektekostenverzekeringen is de cursus aftrekbaar. Voor meer informatie en aanmeldingen kan men een mailtje sturen naar ehbo.schaijkreek@hetnet.nl of bel met Gerrit van Summeren, 0486-462653.

AGO Groep Installatiebedrijven Industriepark 11 - 5374 CM Schaijk A-B

T: 0486-414400 - www.agogroep.nl

Ook voor complete badkamers! Bezoek ook eens onze showroom aan de Broekstraat 2B in Herpen

6

Dummy verzorgt starterscursus bridgen GRAVE - Bridgeclub Dummy uit Grave verzorgt een cursus bridgen. De cursus is gericht op starters en vindt doorgang bij voldoende belangstelling.

Bridge is voor velen het boeiendste kaartspel dat er bestaat. Het wordt gespeeld door vier personen, waar bij het ene paar speelt tegen het andere paar met als doel om zoveel mogelijk punten te scoren. Bridgen is voor iedereen toegankelijk, jong en oud, singles en paren. Iedereen die nog nooit heeft gebridged en mensen die hunnen kennis willen ophalen kunnen zich aanmelden. Om deze starterscursus te volgen hoeft men geen lid van de club te zijn. Voor meer informatie en aanmelding kan men terecht bij Niek Marcellis (0486474375) of met Piet Roelofs (0486-475237). Meer informatie is ook te vinden op de website: www.bcdummy.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013


Muzikaal genieten op z’n Reeks

Achtste editie van Het Wapen Knalt REEK - Traditiegetrouw vindt de eerste zaterdag in oktober weer een nieuwe editie van Het Wapen Knalt plaats. Het muzikale Reek heeft met het stREEKfeest en spontaan georganiseerde feestjes als Mystery Party en Exaltation of Islands een eer hoog te houden met verrassende muziekavonden met een hoog feestgehalte. Op 5 oktober vanaf 20 uur knalt Het Wapen van Reek daarom weer. Voor de achtste editie van het muziekfestijn hebben de organisatoren wederom een gevarieerd en zeer herkenbare muziekavond geprogrammeerd voor zowel jong als oud.

D

e avond wordt opgewarmd door de nog mysterieuze gasten van Die lustige tussenmuziekmuziekanten. Een gelegenheidsformatie rondom een van de grondleggers van Het Wapen Knalt. Zij zullen de avond voorzien van een portie gezelligheid en zorgen voor een feest der herkenning. Shakerz Daarna maakt de band Shakerz haar opwachting. Deze formatie kenmerkt zich door een mix van muziekstijlen en is goed voor een dansbaar en energiek optreden waarbij je moeilijk stil kan blijven staan. Hedendaagse hits met verras-

reisverslag Goede muziek en bier Na zijn backpackavontuur aan de andere kant van de wereld twee jaar geleden, maakt Arena-verslaggever Paul Verstegen samen met Daan Jans tot en met 11 oktober een rondreis in de Verenigde Staten. Met de auto van Houston naar San Francisco en nog een paar daagjes Chicago. In de krant doet Paul elke week verslag van zijn ervaringen in Amerika. Een festival dat in het teken staat van goede muziek en bier, en ook nog eens drie dagen duurt. Dat klinkt toch als een godsgeschenk? Dit werd afgelopen weekend bewaarheid tijdens het Telluride Blues & Brews Festival in Colorado. Helaas werkten de weergoden niet mee, maar dat mocht de pret niet drukken.

MEUK. sende wendingen worden afgewisseld met grote klassiekers uit het verleden. Rock-’n-roll is still alive. Dat bewijst de band Roadpizza elk optreden opnieuw. Contrabas, ouderwetse microfoons, vetkuiven, alle ingrediënten zijn aanwezig. Dat entertainment belangrijk is weten deze vier heren maar al te goed. Het repertoire varieert van Elvis tot AC/DC en van de Stray Cats tot Roadpizza. MEUK Ze zijn inmiddels wereldberoemd in Landerd en buurdorp Schaijk, en zullen nu ook in Reek de boel op kop zetten. MEUK is ontstaan uit liefde voor de echte onvervalste Boerenrock. Nederlandstalige feestrock

De magie van de Oranjes

Leo Hoeks verzorgt lezing in bibliotheek Oss

gebracht met veel humor en een dosis energie. Een feestje bouwen, dat is waar het om draait bij de heren van MEUK, want wat is er mooier dan samen de tent op z’n kop zetten met ‘vette’ muziek recht uit het hart. De beste hits van onder andere BZB, Pater Moeskroen, WC Experience, Normaal, Jovink, Mooi Wark zullen uit de speakers knallen. De van origine uit Brabant afkomstige band heeft de intentie om heel Nederland te

gaan veroveren en dan kan Het Wapen Knalt niet worden overgeslagen. Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes op www. hetwapenknalt.nl of www. facebook.com/HetWapenKnalt. De voorverkoop start op 23 september. Entree bedraagt 7,50 in de voorverkoop en een tientje aan de kassa. Voorverkoopadressen zijn kapsalon Jan Nelissen in Reek, De Marskramer in Schaijk en Het Wapen van Reek.

Open rondleiding in leerlooierijhuisje Ravenstein RAVENSTEIN - Op zondag 22 september vindt een open rondleiding plaats in het Leerlooierijhuisje in Ravenstein, aan de stadsgracht achter Vidi Reo. Aanmelden bij het leerlooierijhuisje kan tussen 10.30 en 11 uur. Start rondleiding is om 11 uur. De rondleiding duurt circa anderhalf uur en de kosten bedragen 3,50. Voor meer informatie: www.leer looierijravenstein.nl of 0486-411842.

‘Een kind moet soms ook huilen’ OSS - Nederland werd in 1813 een koninkrijk. Wat betekende dat voor Nederland en met name voor Noordoost Brabant? In het kader van de Maand van de Geschiedenis geeft historicus Leo Hoeks hierover op maandag 7 oktober van 20 tot 22 uur een lezing in de Bibliotheek Oss. Toegangskaarten kosten 5 euro voor leden van de bibliotheek en 7 euro voor niet-leden. Ze zijn te koop HERPEN - Na twee feestnummers te hebben opgenovia www.bibliotheekoss.nl en in alle vestigingen van de men presenteert ‘t Gouwe Duo nu de nieuwe single ‘Een kind moet soms ook huilen’. De twee heren uit Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Herpen, Peter Uijen en Geert School, wilden eens iets Leo Hoeks is historicus. Hij publiceerde in 2011 bij ge- heel anders proberen. “Het beste is het nummer te omlegenheid van de speelfilm het boek ‘De Bende van Oss, schrijven als een dansplaat met een gevoelige snaar”, sabel tegen mes’. In 2012 stelde hij de negentigjarige vertelt Geert. “Het nummer nodigt uit om een dansje geschiedenis van Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit te maken, maar als je goed naar de tekst luistert is Oss te boek. deze heel herkenbaar voor heel veel mensen.” Onder de titel ‘De magie van de Oranjes, 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’ vertelt Leo Hoeks in de Bibli- De muzikale interesses van beide heren is breed en zootheek Oss over de grote maatschappelijke ontwikkelin- doende wilde het duo graag een lied uitbrengen dat heel gen die in tweehonderd jaar ons land hebben gemaakt anders is dan de eerdere twee nummers. De release van tot wat het nu is. Na het plotselinge vertrek van de de single en videoclip was afgelopen maandag. Het lied Fransen in 1813, werd Nederland vrij onverwacht een is gratis te downloaden via www.gouweduo.nl. Een cd koninkrijk onder de Oranjes. Tweehonderd jaar later is is verkrijgbaar bij Warenhuis van de Oever in Herpen. dat nog steeds zo. Wat is de rol geweest van het koningshuis in de ontstaansgeschiedenis van ons land? torisch Informatiecentrum, Stadsarchief Oss en lokale Deze lezing gaat over een lastig volkje en de macht van erfgoedorganisaties is er een tentoonstelling over de gede Oranjes. Een land dat in zijn eenheid gekenmerkt schiedenis van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in wordt door verscheidenheid. Het Nederland van Thor- de gemeentes Oss, Uden, Veghel, Bernheze en Landerd. becke tot Pim Fortuyn. Van regenten, populisten, tradi- Bezoeken van leden van de koninklijke familie aan deze ties en rituelen. Het huis Oranje van koning Willem I tot regio vormen daarbij de rode draad. Verder zijn er lekoning Willem Alexander. zingen in Uden en Veghel over het onderwerp. In VegDe Noord Oost Brabantse Bibliotheken besteden de hel komt koningshuis-deskundige Dorine Hermans, in hele maand oktober aandacht aan het thema ‘Vorst Uden journalist Jutta Chorus. Tenslotte verzorgt emeen Volk in Noordoost Brabant, 200 jaar Koninkrijk der ritus hoogleraar Auke van der Woud in Oss een lezing Nederlanden’. In samenwerking met het Brabants His- over de invloed van de 19e eeuw.

‘t Gouwe Duo uit Herpen presenteert nieuwe single

Paul met de 68-jarige Booker T. Jones. Telluride is een idyllisch dorpje midden in de Rocky Mountains, het ligt ongeveer drie kilometer boven zeeniveau. Aan alle kanten rijzen de bergtoppen hoog boven de bebouwing uit. De omgeving is prachtig. Dat vinden niet alleen wij, maar ook alle artiesten die op het festival te zien zijn. Allemaal maken ze er opmerkingen over. Melissa Etheridge, die op zondagavond het festival mag afsluiten, vraagt aan het publiek: “Does it get any better than this?” Boven op een van de bergen naast Telluride ligt het skipdorpje Mountain Village. Daar hebben Daan en ik overnacht tijdens het festivalweekend. Om naar beneden te komen moesten we met de gondel. Dit duurt ongeveer een kwartiertje en je hebt echt een adembenemend uitzicht. ‘s Avonds tijdens de terugweg is het bijna net zo mooi, als alle lampjes in Telluride branden. Afterparty Bekende en minder bekende namen staat op het podium, maar muzikaal zijn ze allemaal erg goed. Denk onder meer aan Melissa Etheridge, The Black Crowes, John Hiatt en Otis Taylor. Het festival is elke avond rond 22 uur afgelopen. Dit betekent echter niet dat iedereen naar huis gaat. In Telluride vinden er op diverse plaatsen nog afterparty’s plaats, met artiesten die ook op het festival te zien zijn. Zo vermaken wij ons nog een avond met Booker T. Jones, een levende legende als je het mij vraagt. Hij wisselt nummers af met korte anekdotes over hemzelf en de dingen die hij mee heeft gemaakt. Het festivalterrein zelf is ook prachtig. Het is niet groots opgezet, dit in combinatie met de omliggende bergen creëert een intieme sfeer. Iedereen voelt zich er thuis. Door de regen verandert het terrein echter in een groot modderveld. De eerste dag is het nog te overzien, maar zaterdags is er al geen gras meer te bekennen. De laatste dag is veruit het ergst. Het hele terrein is vertrapt en op sommige plekken sta je tot je enkels in de modder. Voor sommigen is dit reden om naar huis te gaan, voor anderen om de schoenen uit te trekken en op blote voeten verder te feesten. Ondanks de aanhoudende regen kijken wij terug op een fantastisch weekend met goede muziek en bijzondere bieren in een haast magische setting. Dat pakt niemand ons meer af.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

Paul Verstegen

Limerick Jonge jonge, wat ik nu toch weer hoor, het zelfgekweekt ei is er door. De schaal om het ei, is nog een karwei, daar is de juiste kalk nog niet voor. Riet Derks

7


2777957.indd 1

10-09-2013 10:48:57


Arena-derby: SCV’58 - VCO

‘Supervalse start goedmaken tegen SCV’ In het verspreidingsgebied van weekblad Arena zijn in totaal twaalf voetbalverenigingen actief: DAW, Festilent en Herpinia in de derde klasse D, SDDL in de vierde klasse H, Estria, VV Gassel, GVV’57, OKSV en VV Ravenstein in de vijfde klasse H en Achilles Reek, SCV’58 en VCO in de zesde klasse D. Dat levert gedurende het seizoen 2013-2014 maar liefst 32 derby’s op. In de nieuwe rubriek ‘Arena-derby’ besteedt de redactie in de vorm van een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen, uitgebreid aandacht aan de lokale voetbalclashes. Deze week staat de wedstrijd SCV’58-VCO centraal en blikken we vooruit met de trainers van beide elftallen: Jeroen Denissen (SCV’58) en Jos van der Els (VCO).

J

eroen Denissen (36) is de nieuwe trainer van SCV’58. Denissen begon zijn trainerscarrière al op 29-jarige leeftijd bij VIOS’38 in Beugen, waar hij drie jaar werkzaam was. Vervolgens had hij drie seizoenen lang het eerste elftal van De Willy’s onder zijn hoede. Na een sabbatical van twaalf maanden ging hij deze zomer aan de slag bij de Velpse zesdeklasser. We zijn twee duels onderweg, hoe is de competitiestart voor SCV’58 verlopen? Jeroen: “Boven verwachting goed, met vier punten uit twee wedstrijden. Daar is niks mis mee. De eerste wedstrijd speelden we verdienstelijk met 2-2 gelijk tegen OVC. Hoewel we dat duel ook hadden kunnen winnen, vind ik dat een goed resultaat. Zeker als je bedenkt dat OVC uit de vijfde klasse komt. De tweede wedstrijd wonnen we met 5-2 bij Menos. Een hele goede pot van onze kant. Menos is een fysieke ploeg die alleen maar

Vier renners onderuit

Buitenlandse Toertocht Ons Verzet eindigt in mineur SCHAIJK - Afgelopen weekeinde stond voor de groepen 1, 2 en 3 van Ons Verzet uit Schaijk in het teken van een van hun jaarlijkse fiets-hoogtepunten, de Buitenlandse Toertocht. Bivakkerend in heuvel- en bergachtig Duits gebied was een pittige aanspraak op de conditie voorzien, dit jaar net als in 2012 in het zuidelijke deel van de Eifel. Vanuit Niederdürenbach, nabij Cochem, zou door 17 fietsers en 4 begeleiders in totaal ruim 270 kilometer gereden worden.

Trainer Jeroen Denissen. lange ballen speelt, maar wij wisten ons daar goed onderuit te voetballen. Het had zelfs wel 8-2 kunnen zijn.” Met een plaats in het linkerrijtje maakte VCO vorig jaar een van de beste seizoenen sinds tijden mee. De ploeg van trainer Jos van der Els miste op een haar na promotie naar de vijfde klasse. De goede prestaties van vorig jaar scheppen verwachtingen voor het nieuwe seizoen. Hoe is VCO uit de startblokken gekomen? Jos: “Heel slecht, we hebben een supervalse start. En dat terwijl we een hele goede voorbereiding en beker hadden. In de eerste wedstrijd tegen St. Hubert hadden we na twintig minuten al met 3-0 voor moeten staan, maar op een gegeven moment kantelt de wedstrijd volledig en verlies je ‘m gewoon. Tegen Achilles komen we, weliswaar tegen de verhouding in, wel met 2-0 voor. Vervolgens missen we een enorme kans op 3-0 en uiteindelijk gaan we met 5-4 ten onder.”

Trainer Jos van der Els.

Verder hebben we enkele geblesseerden, onder wie onze aanvoerder. Ik wil dat niet als excuus gebruiken, maar wanneer je zoals wij een groep van slechts vijftien-zestien spelers hebt, is dat moeilijk op te vangen. Verder is ook de instelling van een aantal jongens niet goed. Sommigen houden er op zaterdagavond geen rekening mee dat ze zondag een wedstrijd moeten spelen. Dat kan natuurlijk niet. We hebben daar afgelopen dinsdag met de groep over gesproken. Dat moet echt veranderen.” SCV is het seizoen daarentegen erg sterk begonnen. Kunnen jullie die lijn zondag doortrekken tegen VCO? Jeroen: “Wij hebben inderdaad een droomstart, maar op dit moment schat ik iedere tegenstander op voorhand nog hoger in dan wij. Je moet wel kijken waar SCV vandaan komt. Vorig jaar eindigde SCV als éénna-laatste en won de club maar een paar wedstrijdjes. Bescheidenheid is dus wel op zijn plaats.”

dat ze er een paar versterkingen bij hebben. Het verrast me dat VCO de eerste twee duels heeft verloren, want ik schat ze hoog in.” En hoe schat jij SCV in, Jos? “Vorig jaar zijn ze al redelijk goed geëindigd, toen vond ik het al geen verkeerd ploegje. Ze misten alleen heel veel kansen, dat gaat dit seizoen blijkbaar een stuk beter.” Hoe kan VCO zondag winnen van SCV? Jos: “Door te laten zien dat we er als collectief staan. Voetballen kunnen we wel, maar de basis is inzet en beleving. Als die goed is kunnen we van iedereen winnen.” Of geeft SCV een vervolg aan de goede seizoensstart? Jeroen: “Ik hoop het wel. We moeten vooral durf en lef tonen en niet te veel achteruit lopen. Onze kracht ligt immers voorin. Het staat tot nu toe aardig bij ons.”

Wat wordt zondag de Wat weet je van tegenuitslag? stander VCO? Jeroen: “2-1 voor SCV.” Wat is de oorzaak van Jeroen: “Dat ze vorig jaar Jos: “2-1 voor VCO.” jullie valse start? tot het einde hebben meeJos: “Waar we vorig een gedaan voor promotie en hele solide verdediging Volgende week twee Arena-derby’s: hadden, hebben we nu al negen goals tegen na twee Herpinia - DAW duels. Dat is erg slecht.

en

Win een heerlijke voetbaltaart

Estria - GVV

Arena-derby lezersactie Wie de uitslag van de wedstrijd tussen SCV en VCO goed weet te voorspellen, maakt kans op een heerlijke Arena-derby voetbaltaart, beschikbaar gesteld door Mathieu Bongaards van Bakkerij Bongaards in Velp. Stuur voor aanvang van de wedstrijd (zondag 14.30 uur op sportpark De Kranenhof in Velp) een mailtje naar derby@arenalokaal.nl met jouw voorspelling. De winnaar krijgt bericht. De winnaars van de Arena-derby lezersactie van vorige week zijn Patty Wannet en Amber van Kraaij. Zij hebben beiden een fraaie voetbal gewonnen, beschikbaar gesteld door Bento Schoen- en Sportshop in Schaijk.

sport

Yogalessen in De Valkenburght Ravenstein RAVENSTEIN - In De Valkenburght in Ravenstein wordt vanaf 30 september weer wekelijks op maandag yogales gegeven. De lessen duren van 11.30 tot 12.30 uur en staan onder deskundige leiding. In de mannengroep is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Frans van der Heijden via 0486-411284. De Valkenburght is gelegen aan de Kasteelseplaats 4.

Terwijl het op zaterdag in Nederland continu regende troffen de Schaijkse fietsers het beter. Met opspattend water en af en toe een buitje brachten zij het er beter af dan het thuisfront. Op deze eerste dag werd een rit van ongeveer 135 kilometer verreden en moest iedereen al gelijk flink in de beugel. Net als vorig jaar was de behoorlijk heuvelachtige omgeving met daarin een aantal pittige beklimmingen voor alle deelnemers een uitdaging. Onderweg werd naast inspanning ook tijd gepakt voor rust. De koffie, thee en soep om het innerlijke van de sporters weer op peil te brengen werden ook dit jaar door Jorina en Trudy op prima wijze verzorgd. De avond en overnachting in Niederdürenbach verliepen naar wens en zo kon vol goede moed aan de tweede dag met opnieuw zo’n 135 kilometer op de planning worden begonnen. Het was prima fietsweer, maar helaas sloeg al binnen de eerste 10 kilometer het noodlot toe. Bij het passeren van een diagonaal door de weg liggende spoorrail gingen vier renners onderuit. De gevolgen bleken niet mals, er moest een ambulance aan te pas komen en uiteindelijk moest een van de renners in het ziekenhuis achterblijven. Nog afgezien van het oponthoud was bij de rest van de fietsers de animo om de dag fietsend te vervolgen onder het nulpunt gezakt. Met een onvoldaan gevoel, het zonnige fietsweer en de goede organisatie ten spijt, keerden men zo huiswaarts. De terugkomst in het clubhuis op zondagavond was dan ook niet echt vrolijk. De Schaijkse toerfietsclub wenst Christ en de andere gewonden heel veel beterschap toe. De fietsgroep 4, die de tweedaagse al achter de rug had, fietste op zondag de Dijkentocht, een rondje van 85 kilometer. Vanuit een fris Schaijk werd via de brug bij Ravenstein het land van Maas en Waal opgezocht, waarna de Waaldijk tot bij Rossum gevolgd werd om de naam van de tocht alle eer aan te doen. De voorspelde wind kwam langzamerhand steeds meer opzetten zodat ook na de pauze in het rivierengebied regelmatig van kopman of –vrouw gewisseld moest worden om moe maar voldaan rond twaalven bij het clubhuis weer af te kunnen stappen.

Schaijkse gymclub ‘UKAM’ op zoek naar nieuwe leden SCHAIJK - Sinds enige weken zit de Schaijkse gymclub UKAM (Unne Kwak Aauw Mennekes) zonder voorzitter. Geheel onverwacht stopte Gradje van den Elzen namelijk als lid en dus ook als voorzitter van genoemde club, terwijl hij toch pas 87 jaar oud is. Behalve voorzitter was Gradje jarenlang het grote voorbeeld en daarmee ook het boegbeeld van de groep mannen. Zij voelen zich dan ook enigszins stuurloos zonder Gradje. Naarstig wordt gezocht naar een opvolger, maar iemand van het kaliber van Gradje zal moeilijk te vinden zijn. Dat beseffen de leden terdege, maar men gaat onverdroten verder met de zoektocht. Behalve een nieuwe voorzitter zijn de clubleden ook op zoek naar nieuwe collega’s. Die hoeven echt niet oud te zijn, al doet de naam van de club anders vermoeden. Wel moeten ze op dinsdagochtend van 9.30 tot 10.30 de wekelijkse gymles in dorpshuis De Phoenix kunnen volgen. De lessen worden op een deskundige, enthousiaste en humoristische wijze gegeven door Ans van Gerwen (ex-turnster en sportvrouw van het jaar in 1972). Onderzoek door de leden wees uit dat haar lessen een garantie zijn voor vitaliteit en dus ook voor een gelukkig leven. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om geheel vrijblijvend een les - als deelnemer of als toeschouwer - bij te wonen.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

9


Bourgondisch Genieten Lunch - Diner - Feesten elke dag geopend vanaf 10 uur voor reserveringen 0486 415100 Kijk voor meer informatie op onze site Schaijkseweg 3a - Herpen 0486-415100

www.kriekeput.nl - kriekeput@herperduin.nl

Restaurant Herperduin Schaijkseweg 12a, 5373 KL Herpen T 0486-414182 www.restaurantherperduin.nl

Vanaf oktober hebben we weer

erwtensoep met verschillende overheerlijke

stamppotten Maasstraat • 5361 GG Grave • Tel. 0486 475618 www.maaspoort-grave.nl

Hamstraat 1 | 5361 HA Grave | T (0486) 43 26 52 | www.poortvancleve.nl Openingstijden: woensdag t/m maandag vanaf 11.30 uur. Dinsdag rustdag. ION-oplaadpunt | Airconditioning | Verwarmd terras.

De keuken is van 12 tot 21 uur geopend

Restaurant totaal vernieuwd 3 gangen maand menu

* Goede betaalbare keuken * Uitgebreide lunch kaart * Heerlijk terras * BBQ-partijen vanaf €25,- p.p. incl. drank * Grote parkeerplaats * Zalen tot 400 personen. * Feesten op maat * Voor ieder wat wils (vlees en vis)

€13,50

Feesten inclusief hapje, drank, petit four, koffie en broodjes vanaf € 20,50 p.p. Familie Tielemans - Rijksweg 46 - Schaijk - T 0486 461294 www.nieuwschaijk.nl - info@nieuwschaijk.nl

IN OKTOBER KINDERGERECHT GRATIS OP ZONDAG

Wist u dat: - wij van dinsdag tot en met zondag open zijn - wij vanaf 12 uur een heerlijke lunch serveren - wij vanaf 17 uur diner en voor grote groepen een uitgebreid Happiezconcept (tapas) aanbieden

Lekker eten, lekker drinken, lekker uit! Marktstraat 14 Ravenstein - T: 0486-411371 - www.keurvorst.nl

10

Voor meer info WWW.3HEERE.NL Grand Café 3 Heere • Pastoor van Winkelstraat 2 • Schaijk www.3heere.nl • T 0486-464681 • E info@3heere.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013


eet smakelijk Herberg D’n Brouwer - Zeeland

Doe ook mee en maak kans op een waardecheque van 100 euro

Ineke Lemmers uit Reek wint Arena VIP-diner

REGIO - Ineke Lemmers uit Reek is de gelukkige winnares van een volledig verzorgd Arena VIPdiner ter waarde van 100 euro. Ineke is alweer de elfde deelnemer die met deze fraaie prijs aan de haal gaat sinds de start van de smakelijke lezersactie ‘Lekker uit eten in de regio!’ in december 2012. “Ik had nooit verwacht te winnen”, reageert de Reekse verrast wanneer zij de waardebon in ontvangst neemt op het kantoor van Arena in Schaijk. In nauwe samenwerking met acht geselecteerde restaurants in Landerd, Grave, Herpen en Ravenstein geeft weekblad Arena iedere vier weken een volledig verzorgd VIP-diner ter waarde van 100 euro weg. Winnaars van de Lekker uit eten-actie worden desgewenst thuis opgehaald door Taxi Grave en een avond lang als een vorst behandeld en compleet in de watten gelegd in het restaurant van hun keuze. Na afloop van het diner brengt de taxi hen weer naar huis. Eenvoudig meedoen Meedoen aan de actie is heel eenvoudig. Ga lekker uit eten bij een van de acht deelnemende restaurants, vul na afloop de Arena VIP-dinerflyer in en lever deze samen met de rekening of kassabon in bij het betreffende restaurant. Via de restaurateurs komen de flyers terecht op het kantoor van Arena in Schaijk, waar iedere vier weken de winnaar van het VIP-diner wordt getrokken. De Kriekeput Ineke Lemmers stopte per 1 augustus als lerares op basischool De Regenboog in Schaijk. Ze blijft echter twee dagen in de week vrijwillig werken, omdat ze de kinderen niet kan missen. “In mijn vrije tijd fietsen we regelmatig in de omgeving en doen daarbij ook restaurants aan. Bij restaurant De Kriekeput in Herpen had ik de bon ingevuld, maar nooit verwacht te winnen. We zullen eens gaan kijken waar dat we deze keer gaan eten.”

Grandcafé 3 Heere in Schaijk is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip als het gaat om eten en drinken. In het restaurant kunnen gasten à la carte eten of ‘werelds’ genieten van het nieuwe Happiez Enzoo-concept. Een ‘all you can eat’-formule waarbij je gerechten van alle continenten krijgt voorgeschoteld.

De keuken van Herperduin is internationaal georiënteerd, maar met respect voor de eigen smaken. Dineren op Herperduin is een ware food experience. De menu’s en gerechten prikkelen de vijf zintuigen. In het restaurant kunnen gasten genieten van een ongedwongen sfeer waar persoonlijke service voorop staat. De intieme atmosfeer en het romantische decor maken het landhuis tot een bijzondere dinerlocatie.

Ineke Lemmers is blij verrast met de dinerbon.

Taxi Grave De winnaar ontvangt een speciale VIP-dinercheque ter waarde van 100 euro. De cheque kan in de drie weken na de overhandiging worden verzilverd bij een van de acht deelnemende restaurants. Om de avond extra feestelijk te maken heeft Arena tevens voor vervoer gezorgd. Taxi Grave haalt de winnaars van tevoren op en zet ze na afloop van het VIPdiner weer thuis af. Deelnemende restaurants De volgende acht restaurants nemen deel aan de actie ‘Lekker uit eten in de regio!’: * Herberg D’n Brouwer in Zeeland * Grandcafé 3 Heere in Schaijk * Restaurant Herperduin in Herpen * Stadsherberg de Keurvorst in Ravenstein * Restaurant De Kriekeput in Herpen * Eetcafé De Maaspoort in Grave * Restaurant Nieuw Schaijk in Schaijk * Eten & Drinken Poort van Cleve in Grave

‘Heerlijk gegeten bij restaurant Nieuw Schaijk’

De familie Van Aar schoof zondagavond 1 september aan bij restaurant Nieuw Schaijk. “We hebben heerlijk gegeten en zijn netjes opgehaald en thuisgebracht door Ralf van Taxi Grave”, vertellen Herman en Riek van Aar. “Het was een erg gezellige avond.”

Grandcafé 3 Heere - Schaijk

Restaurant Herperduin - Herpen

Familie Van Aar verzilvert dinerbon

SCHAIJK/HUISSELING - De familie Van Aar uit Huisseling was de gelukkige winnaar van de Arena VIPdinercheque in week 34. Onlangs verzilverden de Van Aars de waardebon bij restaurant Nieuw Schaijk.

Herberg D’n Brouwer is gevestigd in een fraai monumentaal pand in hartje Zeeland. De inrichting van het café en restaurant van gastheer Rob Neijts is authentiek en warm, de sfeer ouderwets gezellig. Op de kaart prijkt een keur van bourgondische vlees- en visgerechten. ‘s Avonds is D’n Brouwer prachtig verlicht.

Stadsherberg De Keurvorst Ravenstein In het hart van het charmante vestingstadje Ravenstein ligt stadsherberg De Keurvorst. Het hotel-restaurant biedt het hele jaar door een aangename combinatie van historie, comfort en gastvrijheid. Gasten zijn iedere dag van de week welkom voor een heerlijke à la carte-maaltijd uit de uitstekende Europese keuken van De Keurvorst.

Restaurant De Kriekeput - Herpen Op de menukaart van restaurant-paviljoen De Kriekeput in Herpen staan tal van heerlijke vlees- en visgerechten, maar ook pannenkoeken. De eeterij van gastheer Bram van der Zanden is sfeervol ingericht en heeft een schitterend terras in een bosrijke omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen. De specialiteiten op de kaart wisselen regelmatig.

Eetcafé De Maaspoort - Grave In het historische vestingstadje Grave ligt, op een steenworp afstand van de Maas, Eetcafé De Maaspoort. Gasten kunnen in de onlangs compleet vernieuwde horecazaak van George en Hilde van Kuppeveld terecht voor zowel de lunch als het diner. De Maaspoort serveert diverse vlees- en visgerechten en ademt nog de echte Brabantse gezelligheid.

Restaurant Nieuw Schaijk - Schaijk Restaurant Nieuw Schaijk heeft een goede keuken voor een betaalbare prijs. De familie Tielemans biedt haar gasten een uitgebreide menukaart vol specialiteiten van het huis. Daarnaast zijn er diverse steengrill-, gourmet- en wokarrangementen. Het restaurant ligt tegen het uitgestrekte natuurgebied De Maashorst aan. Nieuw Schaijk beschikt over een ruim terras en een sfeervolle serre.

Eten & Drinken De Poort van Cleve - Grave Eten & Drinken De Poort van Cleve is al sinds 1881 een begrip in Grave en omstreken. Het monumentale pand, midden in het historische centrum van het Maasstadje, is de perfecte locatie om sfeervol te tafelen. De basis van de keuken is internationaal. De gerechten worden bereid met verse, natuurlijke ingrediënten en er wordt volop gewerkt met producten uit de streek.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

11


Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

Meer dan 90 modellen (veelal uit voorraad leverbaar)

Sta- op fauteuil Petunia In leder, uit voorraad leverbaar van € 1340,- voor € 895,-

Al 40 jaar staan wij garant voor de beste fauteuils en de mooiste banken. Welkom bij zitcomfortspeciaalzaak Teun Arts.

Assortiment

Inruil

Levertijd

Bezorging

Garantie

Mogelijkheden

Advies

in onze 2000m² showroom

Nu tot wel

Onze meubelen zijn veelal

Gratis levering

Enkel West Europees

Naar wens aanpassingen

Door 40 jaar ervaring

vindt u de grootste collectie

€ 300,- retour voor

uit vooraad leverbaar

door heel

topfabrikaat met minimaal

mogelijk in onze

met zitmeubelen krijgt u

relaxfauteuils van Nederland

uw oude meubel*

dus binnen 1 week

Nederland

5 jaar fabrieksgarantie

stoffeerderijafdeling

bij ons het beste advies

Onze 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 in St.Hubert. (25 km onder Nijmegen) TEL. 0485 - 45 29 86 info@teunarts.nl Dinsdag, Woensdag & Donderdag geopend van 10:00 - 18:00, Vrijdag van 10:00 - 21:00, Zaterdag van 10:00 - 17:00 *

www.teunarts.nl

nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Al 40 jaar hèt adres voor comfort en kwaliteit

van € 1340,- voor € 895,-

Al 40 jaar staan wij garant voor de beste fauteuils en de mooiste banken. Welkom bij zitcomfortspeciaalzaak Teun Arts.

Uw bank compleet op maat gemaakt? Dan bent u bij Teun Arts aan het juiste adres.

Uw bank compleet op maat gemaakt? Dan bent u bij Teun Arts aan het juiste adres.

Onze 2000m² showroom vindt u aan de Boersestraat nr. 11 in St.Hubert. (25 km onder Nijmegen) TEL. 0485 - 45 29 86 info@teunarts.nl Dinsdag, Woensdag & Donderdag geopend van 10:00 - 18:00, Vrijdag van 10:00 - 21:00, Zaterdag van 10:00 - 17:00 *

www.teunarts.nl

nvt op aktiemodellen, niet icm overige akties & aanbiedingen


Marleen van den Hurk - van Son

Nieuwe vestigingsdirecteur Merletcollege Grave

E

Nog betere resultaten Toen er in Grave dan ook een vacature ontstond voor de functie van directeur, twijfelde Marleen niet. Graag wilde ze in een managementfunctie bij het Merletcollege werkzaam blijven en dit gaf haar de mogelijkheid om ook op langere termijn haar bij-

Pastoor A.Th.J.M.R Aarden Tolschestraat 21, 5363 TB Velp, tel. 06-22784974.

drage te leveren. De nieuwe directeur wil zich de komende weken inlezen en inwerken in het onderwijs op het Merletcollege Grave. Ze geeft aan dat haar prioriteit ligt bij het behalen van nog betere resultaten, maar dat ze daarbij de goede en door ouders bijzonder gewaardeerde begeleiding op het Merletcollege Grave niet uit het oog zal verliezen. “Mijn idee is hoog in te zetten op de kwaliteit van het personeel en hiermee de kwaliteit van het onderwijs. Bij dit laatste hoort uiteraard ook een goede begeleiding aan al onze leerlingen.” Over het personeel is de nieuwe directeur zeer te spreken. “Ik ben bijzonder prettig ontvangen op deze locatie en het personeel is open en oprecht geïnteresseerd in mijn visie en plannen. Uiteraard ben ik ook geïnteresseerd in de mening van het personeel.

Sacramenten: voor het toedienen van de sacramenten (dopen, huwelijk, ziekenzalving) dient u rechtstreeks contact op te nemen met de pastoor. Ook bij een overlijden dient men rechtstreeks contact op te nemen met de pastoor. Misintenties: voor intenties in de vier kerken en de kapel van het verzorgingshuis kunt u terecht in het parochiecentrum. Voor Escharen, Gassel en Velp kunt u zich ook wenden tot de contactpersonen: • Escharen - mevr. T. Cruijsen, 0486-472527 • Gassel - mevr. A van Laarhoven, 0486-423561 • Velp - mevr. N. Schuts, 0486472169

Marleen van den Hurk - van Son. Samen moeten wij komen tot een visie voor het Merletcollege Grave, die dan verder moet worden ingevuld tijdens bijeenkomsten waarin de input en de expertise van het per-

soneel wordt gevraagd. Zij zijn tenslotte de mensen met de ervaring in de klassen, zij zijn diegenen die het onderwijs maken.”

Evelien van de Berg uit Escharen verzorgt gastlessen

Amnesty International nu ook actief op basisscholen Grave GRAVE/ESCHAREN - De werkgroep van Amnesty die in Grave en Malden actief is, heeft nu een vrijwilliger die geschoold is in het informeren van basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) over het werk van Amnesty International. Deze vrijwilliger is Evelien van de Berg uit Escharen. Zij heeft alle basisscholen binnen de gemeente Grave aangeschreven met het aanbod om in de klas een gastles te geven over kinder- en mensenrechten. Dit doet zij met aansprekend en creatief materiaal dat aansluit op de belevingswereld van de leerlingen.

Behalve dit scholenwerk doet de Amnestygroep veel meer om schending van mensenrechten aan de kaak te stellen. Zo worden maandelijks schrijfacties georganiseerd en staan er stands bij grotere evenementen in de gemeente.

Ook is het mogelijk om middels dit materiaal een les op maat te maken passend bij het lesprogramma van de school. Dit gebeurt in goed overleg met de docent. Belangstellenden die ook eens een gastles zouden willen of meer informatie wensen kunnen contact opnemen via evelien.amnesty@outlook.com.

Oud papier Velp

Wandeltocht met lunch voor hond en baas

De werkgroep Grave/Malden heeft behoefte aan uitbreiding om de ambities waar te kunnen maken. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie hierover contact opnemen met Liesbeth Ypma, telefoon 0486-473561.

VELP - Elke laatste vrijdag van de maand zamelt Muziekvereniging Velp oud papier in. Op vrijdag 27 september van 11 tot 18 uur is het weer zover. Het papier kan gebracht worden naar de container op het kerkplein aan de Tolschestraat. De muziekvereniging vraagt bewoners het oud papier goed verpakt aan te leveren om overlast te voorkomen.

GRAVE - Walk of the Dogs houdt op zondag 29 september een wandeltocht met lunch voor hond en baas in Grave / Escharen. Deelnemers kunnen kiezen uit routes van 3, 6 en 12 kilometer. Niet alleen hondenbezitters kunnen zich melden; iedereen die het leuk vindt om te wandelen is welkom. Deelname aan de wandeling is gratis.

Bij de lunch kunnen lopers op alle afstanden tegen kleine bedragen een keuze maken uit diverse versnaperingen en koffie en thee. Voor de honden zijn er deze dag versgemaakte snacks op basis van recepten uit hondenkookboeken. Starten kan tussen 11 en 11.30 uur bij het clubgebouw van DEW aan de Essinklaan in Grave. Lunch reserveren is mogelijk door een mailtje te sturen naar walkofthedogs@gmail.com.

14

RK Parochie H. Elisabeth Secretariaat Hoofdwagt 1, 5361 EW Grave, telefoon 0486-475457, e-mail: administratie@st-elisabethparochie.nl Openingstijden: ma t/m vr van 9.30 tot 11 uur. Website: www.st-elisabethparochie.nl

GRAVE - Met ingang van dit schooljaar heeft het Merletcollege in Grave een nieuwe directeur, Marleen van den Hurk - van Son. Met veertien jaar onderwijservaring als docente tekenen en CKV op het Fioretti College in Veghel, waarvan acht jaar ervaring als teamleider MAVO op diezelfde school, was zij naar eigen zeggen eind 2012 toe aan een nieuwe uitdaging.

én dag voor het behalen van haar Master of Management in Education werd zij uitgenodigd te solliciteren naar de functie van interim directeur voor de VMBOlocatie in Cuijk. Een opdracht van een half jaar, waar Marleen bij haar aantreden de taak kreeg deze school een kwaliteitsimpuls te geven. Een periode waar zij met veel plezier op terugkijkt. “Ik denk dat ik daar met het personeel een aantal nieuwe, interessante ontwikkelingen in gang heb gezet”, zegt Marleen over deze periode.

kerkinformatie

“Voor een uitvaart

met karakter”

HH. Missen: dinsdag, donderdag en vrijdag om 9.30 uur en zondag om 11 uur in de St. Elisabethkerk en woensdag om 10.30 uur en zaterdag om 19 uur in de kapel van zorgcentrum Maaszicht. In de dorpskerken is er tweewekelijks een eucharistieviering. Uitstelling en aanbidding van het Allerheiligste: iedere vrijdag aansluitend aan de Marktmis in de stadskerk tot 10.15 uur. Escharen Zondag 22 september - 9.30 uur Eucharistieviering met het parochiekoor. Intenties: Leo Willems, Cobie Roefs - Beisiegel Grave Zondag 22 september - 11 uur Eucharistieviering met medewerking van het koor JCH. Intenties: Mien Opsteeg en overleden familie; Jan van Hoogstraten; Annie Peters - Jansen; Corrie Vollenberg - Schel; Piet Heurkens; Victor van den Hurk; Louis de Wit en Tonia de Wit - Damen; Cobie Roefs - Beisiegel; Jeanny de Wit - Suppers; Piet Jansen als jaargetijde; Tinie van Tuijn; Annie Janssen - Schuurman In de oktobermaand bidden we van maandag tot en met vrijdag het rozenhoedje in de Mariakapel van de Elisabethkerk om 14.30 uur. Maaszicht Iedere woensdag om 10.30 uur Eucharistieviering met aansluitend uitstelling en aanbidding. Zaterdag 21 september - 19 uur Eucharistieviering Intenties: Jan van Zuylen; voor een voorspoedig herstel De kapel van Maaszicht wordt woensdag 25 september aan de eredienst onttrokken met een pontificale viering van de eucharistie om 10.30 uur. De H. Mis van woensdagmorgen wordt verplaatst naar de Elisabethkerk. De eerste H. Mis is op woensdag 2 oktober om 18.30 uur. Velp Zaterdag 21 september - 17.30 uur Eucharistieviering met medewerking van het koor Akkoord. Intenties: Frans Roelofs; overleden ouders van Haren - Voet en verdere overleden familieleden; Rieky Souhoka; Bart Spanbroek; overleden familie Spanbroek - Kersten; Theo Schuts als jaargetijde; overleden familie Schuts - van der Zanden; overleden familie Pennings - van der Hulst; Mirjam van Wijk; Piet Heurkens; Truus de Bruin als jaargetijde; overleden ouders de Bruin - Vos; Harry de Bruin; Adriaan de Bruin; Herman en Marie Keijzers - van Zutphen, hun zoon Piet en dochter Treesje; Thé Roelofs vanwege zijn verjaardag; overleden familie Roelofs - Vollenberg; overleden ouders Schraven - van Beuningen; Piet Schraven

Past. van Winkelstraat 42b - 5374 BK Schaijk - T. 0486 414519 info@uitvaartzorgvantilburg.nl - www.uitvaartzorgvantilburg.nl

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013


Met keuring voor kinderen

Tweedaagse talentenshow voor kleindieren in Escharen ESCHAREN - Kleindieren sportvereniging Pels en Pluim houdt op vrijdag 20 en zaterdag 21 september een Talentenshow voor kleindieren. Dit is een keuring en tevens een show, waarbij kleindieren zoals kippen, konijnen, duiven, sier- en watervogels die dit jaar geboren zijn door ervaren keurmeesters worden beoordeeld op rastypische eigenschappen. Het is voor de tweede maal dat in de kleindierensport een dergelijke talentenshow wordt georganiseerd. Voor de kinderen is er een speciale keuring van hun hobbydier. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

V

oor de Talentenshow komen inzenders met hun dieren naar Escharen. Het publiek kan de dieren, die overzichtelijk in mooie kooien worden tentoongesteld, bekijken. Maar ook andere dieren zijn te bewonderen. Zo zijn er speci-

ale schapen, eekhoorns en kampioenspony’s. De hobbydierkeuring voor de kids wordt gehouden op zaterdag 21 september van 11 tot 13.30 uur en kinderen kunnen hieraan gratis meedoen. Elk kind mag een dier meebrengen zoals bijvoorbeeld een cavia,

redactie@arenalokaal.nl

Afscheidsconcert Emma Capella in Wapen van Reek VELP/REEK - Muziekvereniging Velp ging in 2002 van start met zanggroep Emma Capella, met zangers en zangeressen die graag a capella zingen. De groep verzorgde diverse optredens, onder meer bij bruiloften, het tweejaarlijkse festival In de Ban en tijdens Ravenstein bij Kaarslicht. Een aantal leden wil nu stoppen. Daarom wordt op zondag 29 september een afscheidsconcert gegeven in het Wapen van Reek. Het concert begint om 14.30 uur en de entree bedraagt 5 euro. Muziekvereniging Velp gaat uiteraard wel gewoon door. Er zijn diverse toekomstplannen, waarover later meer bekend wordt gemaakt. In ieder geval staat voor zondag 13 oktober het Open Podium op het programma. De muziekvereniging biedt dan alle belangstellenden de kans om zich te laten zien en horen aan het publiek. Het Open Podium wordt gehouden in ‘t Trefpunt in Velp en begint om 13.30 uur. Een inschrijfformulier kan worden opgevraagd via openpodiumvelp@gmail.com, aanmelden kan tot uiterlijk 30 september.

The Last Elvis bij Filmcafé Grave GRAVE - In het Filmcafé Grave draait op dinsdag 24 en woensdag 25 september de film The Last Elvis. Dit Argentijns drama vertelt over een lusteloze fabrieksarbeider en Elvis-imitator die door een tragisch ongeval zijn leven herziet. Op beide avonden begint de film om 20.15 uur in het Palazzo Theater.

Carlos Gutierrez werkt in een fabriek maar ‘s avonds transformeert hij in een Elvis-imitator. Al gauw verwart hij de fantasie met de realiteit. Als hij plots voor zijn dochter Lisa Marie moet zorgen, moet hij zijn prioriteiten herzien. Online reserveren kan via www.filmcafegrave.nl. De kassa van het Filmcafé Grave is een halfuur voor aanvang van de film open. Er is geen mogelijkheid om te pinnen. De toegangsprijs is 7 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot en met 12 jaar.

De ontmoeting

Dagelijks zijn er activiteiten in zorgcentrum Maaszicht in Grave. Aan deze activiteiten kunnen senioren uit de hele gemeente Grave deelnemen, onder de noemer ‘De Ontmoeting’. Bij sommige activiteiten is een kleine bijdrage vereist. Meer informatie: 0486-473051. Een greep uit het aanbod (ook op de overige dagen zijn er activiteiten): Vr. 20 september: vanaf 17 uur weer gezellig koken voor de leden van Kookclub ‘De Brigade’. Ma. 23 september: vanaf 14 uur Dreamfashion in het restaurant. Do. 26 september: vanaf 14.30 uur bioscoopmiddag. Vr. 27 september: vanaf 14.30 uur is de natuurclub is weer aanwezig in de Zonnekamer.

Sportieve activiteiten konijn, kip, duif, kleine vogel, maar geen honden en katten. De dieren worden gekeurd door echte keurmeesters. Elk kind krijgt dan van zijn of haar dier een mooi certificaat waar de beoordeling op staat. Ook is er voor de kinderen een speciale aaibak. De talentenshow en keuring worden gehouden in de manege van ruitersportvereniging ‘t Raamdal aan de Beerschemaasweg 1 in Escharen. De openbare keuring op vrijdag 20

september begint om 11 uur en men kan de show bekijken van 11 tot 22 uur. Op zaterdag 21 september wordt van 11 tot 13.30 uur de hobbykeuring van kleindieren van de kinderen gehouden. De prijsuitreiking is om 15 uur en de show is open van 10 tot 17 uur. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Willy Toonen, 0651597100 of mail naar willytoonen@online.nl.

Archivalia in de stad Grave

Iets te melden? Laat het ons weten via

seniorenwijzer

Leny van Lieshout verzorgt lezing in Graafs Museum GRAVE - NGV afdeling Land van Cuijk en Ravenstein organiseert voor donderdag 10 oktober een lezing met de titel ‘Archivalia in de stad Grave en het Land van Cuijk’. Voor deze avond is Leny van Lieshout uitgenodigd. De lezing begint om 20 uur in het Graafs Museum aan de St. Elisabethstraat 10a. De toegang is gratis.

Leny van Lieshout houdt zich al jaren bezig met archiefonderzoek ten behoeve van Stichting Graeft Voort en het Graafs Museum. Bezoekers worden door haar meegenomen op een ontdekkingstocht in de archieven van de stad Grave en het Land van Cuijk. In haar lezing laat zij zien in welke archivalia genealogisch materiaal te vinden is, dat elders niet bewaard bleef. Daarnaast bespreekt zij enkele speciale gevallen van haar eigen genealogisch onderzoek, onder meer over de Graafse families Wier en Trompet. “Genelogie”, zo vindt Van Lieshout, “houdt de archieven open en laat de bronnen in leven blijven. Hoe meer genealogen, des te beter dus. En bovendien, in elke historicus schuilt een genealoog en omgekeerd.” Leny van Lieshout promoveerde in 1992 op de wordingsgeschiedenis van de encyclopedische dictionaire (1697) van Pierre Bayle. Zij verzorgde de research en de teksten bij een aantal tentoonstellingen en projecten van Graeft Voort, waaronder de permanente tentoonstelling, de Canontentoonstelling en de serie geschiedenis van de Graafse straten. De lezing wordt voorafgegaan door een statutair verplichte korte najaarsvergadering.

Spanning in bridgecompetitie FIT GRAVE - De competitie bij seniorenbridgevereninging FIT is halverwege. De spanning loopt op nu er - met nog drie ronden te gaan - tekening in de stand begint te komen. In lijn A staan Tiny en Jan van de Lockant op plaats 1 met 55,57 punten. Zij worden op de voet gevolgd door Truus van de Broek en Trees Hendriks met 54,57 punten en Martien Lukassen en Gerard Somers met 53,45 punten. In lijn B staan Rini van Dijk en Nel Smit stevig boven aan met 57,66 punten. Op plaats 2 staan John van de Broek en John stevens met 52,88 punten en zij worden op de hielen gezeten door Harry van Krevel en Gemma Romijnders. De competitie is vrij toegankelijk op de dinsdagochtend van 9 tot 12 uur in het Palazzo Theater in Grave.

Zwemmen: op maandag- en woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur in Grave. Nordic walking: elke donderdagmiddag vanaf 14 uur bij ‘t Trefpunt in Velp. Meedoen met of zonder stokken is mogelijk. Gym u Fit en dansen: is ook mogelijk in verschillende gemeenschapshuizen van de gemeente Grave. Meer informatie is verkrijgbaar via SGOG. Er worden dit seizoen ook enkele dansavonden in Maaszicht georganiseerd. De volgende dansavond is op 7 maart. Een en ander in samenwerking met Senioren KBO Grave en activiteitenmanagement Maaszicht. Tai Chi voor Senioren: op de maandagmiddag in Katrien onder begeleiding van Inge Duyts, Sint Machutusweg 2, 5364 RB in Escharen. Studio: Brugstraat 13, 0486-473055. Fietsen en wandelen: iedere maand. Informatie is verkrijgbaar via KBO’s. Scootmobielbijeenkomsten: elke derde donderdag van de maand. Fitnessen: op de vrijdagochtend van 11.30 tot 12.30 uur in sporthal Op den Ham. Kosten 6 euro per keer. Gezellig samen sporten en toch rekening houden met eventuele beperkingen. Informatie hierover is verkrijgbaar bij Martin Sterk, telefoon 0486-474753. Meer bewegen: op vrijdagochtend vanaf 11.15 uur in Maaszicht.

SGOG/Rigom informatie

Wereld Alzheimer Dag De afdeling Oss-Maasland van Alzheimer Nederland zet zich in voor mensen met dementie en hun familieleden. De afdeling is actief in de gemeenten Oss, Grave, Landerd en Maasdonk en de plaatsen Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch. Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Ook de ‘Osse’ afdeling organiseert een activiteit om aandacht te vragen voor dementie. Dit jaar is het thema ‘Dementie en dan?’. Er staat deze dag een informatiestand in het centrum van Oss, locatie Walplein. Vanaf 11 uur bent u welkom. Bent u niet in de gelegenheid om de stand te bezoeken, maar heeft u wel vragen, dan kunt bellen met 06-23195975 of mail naar ossmaasland@alzheimernederland.nl.

Zorg verbeteren

Krijgt u thuis zorg of ondersteuning of bent u mantelzorger? Dan kunt u helpen om deze zorg te verbeteren. Want u weet als geen ander wat er nodig is. En u weet het beste wat u wel en niet van mantelzorgers mag verwachten. Meld daarom uw ervaringen. Zorg dat gemeenten rekening houden met uw wensen! Veel mensen krijgen nu nog zorg en ondersteuning via de AWBZ. Zoals hulp bij wassen en aankleden, dagbesteding en het regelen van financiën. Dat gaat de komende jaren veranderen. Vanaf 2015 moet u voor deze ondersteuning naar uw gemeente. Wat willen we weten? • Wat zijn uw ervaringen met de huidige zorg en ondersteuning? • Waar bent u tevreden over? • Wat zijn de knelpunten of problemen? • En wat doen de mantelzorgers allemaal? • Krijgen zij daarbij voldoende ondersteuning? Vul de vragenlijst in via www.zorgnaargemeenten.nl. Dat kost u 10 tot 15 minuten. Wilt u uw ervaringen liever telefonisch doorgeven? Bel dan 030-2916777, van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 16 uur (normaal gesprekstarief). Informatie: Steunpunt Mantelzorg via 0485-846739 of mail naar info@mantelzorglvc.nl.

www.arenalokaal.nl – vrijdag 20 september 2013

15


BELANGRIJKE MEDEDELING DE OPHEFFINGSLEEGVERKOOP IS GESTART!

COMBINATIES MASSALE VERKOOP VAN MATRASSEN • BOXSPRING N • DEKBEDDEN • BEDTEXTIEL • MEUBELS • BANKSTELLE

ALLES MOET WEG VOOR DE

STOELEN VAN DE

MICRO KUSSEN HOLLE VEZEL wasbaar/anti-allergisch normaal 35,nu

5,95

MATRASSEN 90x200 nu 45,-

140x200 nu 60,-

160x200 nu 70,-

180x200 nu 80-

DEKBED OVERTREKKEN 1-persoons

nu

10,00

POCKETVERING MATRAS -

90x200 nu 150, 140x200 nu 250,160x200 nu 300,180x200 nu 350-

REVOX BOXSPRING ELECTRISCH VERSTELBAAR GEHEEL COMPLEET

BANKEN VAN DE

36x 160x210

zie ook www.revoxbed.nl

92x 180x200

normaal € 5169,-

5x 180x210 12x 180x220

850,-

NU ALLE MATEN VOOR EEN BELACHELIJK LAGE PRIJS

REVOX BOXSPRING GEHEEL COMPLEET ENORME PARTIJ MEUBELS EN BANKSTELLEN VOOR BELACHELIJK LAGE PRIJZEN

160 of 180 x 200 cm

Normaal € 1995,- nu

Een ritje is beslist de moeite waard!!!

VEGHEL Meijerijstraat 50

Ook zondag!

IEDERE DAG GEOPEND

van 10.00 - 17.00 uur

500,-

van den Broek

wonen & slapen

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 38 2013  

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 38 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you