Page 1

arena

lokaal.nl

www.arenalokaal.nl • jaargang 22 • week 48 • vrijdag 2 december 2016

‘Soosredder’ Wim Tijssen koninklijk onderscheiden

Zie pagi na

2

Uw makelaar voor deze regio.

www.vancasteren.nl

3-gangen Herfstmenu Vakantiemenu Tijdens de herfst serveren wij een heerlijk herfstmenu Dagelijks serveren wij een voor € 17,50 heerlijk 3-gangenmenu voor € 25.Culinair genieten! Culinair genieten!

uw gastheer 0486 45 1328, www.het-wittehuis.nl, Reekseweg 7, Zeeland (Nbr) 0486 45 1328, www.het-wittehuis.nl

Reekseweg 7, Zeeland (Nbr)

ZATERDAG 10 DECEMBER 2016 GRAVE - Wim Tijssen is zaterdagmiddag koninklijke onderscheiden door de Graafse burgemeester Lex Roolvink. Hij ontving het lintje bij gelegenheid van zijn afscheid als penningmeester van Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck. (foto: Anneke Pahlplatz, Fotoclub Soos) Wim Tijssen heeft in zijn 25 jaar als penningmeester de Sociëteit uit het slob gehaald in een tijd dat de vereniging zowat technisch failliet was. Burgemeester Roolvink: “De financiën en het gebouw verkeerden indertijd in een betreurenswaardige staat. Tijssen was een van de grond-

leggers voor een nieuw beleid. Hij heeft de goede beslissingen op de juiste momenten genomen.” Momenteel is de ruim tweehonderd jaar oude Soos een enthousiaste vereniging met ruim driehonderd leden. Een vereniging ook, die zich voortdurend heeft aangepast en

daarmee de tand des tijds ruimschoots heeft weten te doorstaan. Veel leden brengen hun vrije tijd door in het sociëteitsgebouw. Daar kaarten en biljarten zij en houden zij zich bezig met computers en fotografie. Regelmatig worden lezingen gehouden, uitstapjes gemaakt

of concerten georganiseerd. Naast de Sociëteit is Wim Tijssen ook nog bestuurlijk actief geweest als penningmeester bij tennisvereniging THOS. Ook daar was de financiële staat bedenkelijk en heeft hij het negatieve saldo weten om te buigen tot een gunstig resultaat.

Brocanterie Le Garage aanwinst voor Grave GRAVE - Met blijdschap opende burgemeester Lex Roolvink afgelopen zaterdag Brocanterie Le Garage in de Rogstraat in Grave. Hij noemde de nieuwe winkel een aanwinst voor Grave, passend in de sfeer van aparte winkeltjes in de Graafse binnenstad. Samen met eigenaars Theo en Monique Jonkergouw

onthulde hij het naambord van de wel heel bijzondere winkel. Een winkel met een hart en een ziel: “We nemen u mee naar een stukje van onze wereld, ons hart, ons leven. Kom genieten van oude verflagen, craquelé en patina van jarenlang gebruik”.

>> 3

‘t Huistheater brengt Christmas Carol in Catharinahof Grave GRAVE - ‘t Huistheater staat vrijdagmiddag 16 december op de planken van Catharinahof Grave met de voorstelling Christmas Carol. Kaarten zijn verkrijgbaar via de receptie van Catharinahof (info@catharinahofgrave.nl of 0486-477900) en kosten in de voorverkoop 12,50. Na 5 december bedraagt de entreeprijs 15 euro. ’t Huistheater is een professioneel gezelschap met een eigen gezicht en werkwijze en houdt het culturele erfgoed van Annie M.G. Schmidt levend. De voorstellingen van dit theatergezelschap zijn geënt op het repertoire van Annie M.G. Schmidt als hommage aan Neerlands meest bekende schrijfster van musicals en boeken. De voorstellingen - cabaretesk musicaltheater met zang, dans en conférences - zijn geschikt voor een breed publiek, van jong tot oud.

Christmas Carol “Het was in de dagen voor Kerst… In de hemel heerste koortsachtige bedrijvigheid. De Advent-periode was aangebroken. Alle engelen waren in staat van paraatheid gebracht om het Kerstfeest tot in de verste uithoeken van de wereld tot een groots feest te maken. Dit jaar mocht de engel Noëlla, pas geslaagd voor haar examen Wensvervulling, voor het eerst een Kerstwonder gaan verrichten. Zij kreeg Nicolaas Breek onder haar hoede met de opdracht om hem te gaan

www.arenalokaal.nl

helpen bij het vervullen van zijn grootste wens: ….het schrijven van een Kerstverhaal en….. hem voor eeuwig gelukkig te maken! Maar een engel komt niet zomaar op bezoek, dan zou je toch even vreemd staan te kijken Nee, een engel verschijnt! En zo geschiedde…” (bron: Huistheater.nl)

Dit is het begin van de muzikale theaterproductie Christmas Carol, een volwassen sprookje over de betovering van de Kerstnacht die licht, geluk en verlossing bracht… De voorstelling is geschikt voor alle leeftijden, echter is het verhaal het beste te volgen voor kinderen vanaf 12 jaar. (foto Chaim Zax fotografie)

www.relatieplanetevents.nl 21.00 - 02.00 uur Ambianz, Kerkstraat 60A, Zeeland Gratis speeddaten Coverband Stolen Fame Diverse zalen!

KOOP EN O Z NDAG

4, 11 &18R DECEMBE 10-17 U

KERSTBOMEN diverse soorten en maten

UIT EIGEN KWEKERIJ

en volop kerststukken, kerstdecoratie, kerstgroen en kersttakken verkrijgbaar KERST WORKSHO

PS

15 & 16 DECEMBER HOUTSESTRAAT 30 | BALGOIJ/WIJCHEN | 024 - 642 38 37 | WWW.LEPONA.NL

Graafse ereburger Tom Hamers overleden Tom Hamers, medeoprichter en grote stimulator van het Graafs Museum, is vorige week in zijn woonplaats Lichtenvoorde overleden. Tom Hamers had zijn hart verpand aan de geschiedenis van Grave. Dit ondanks het feit dat hij er niet woonde. Hij was leraar klassieke talen en combineerde dat werk met intensief onderzoek naar de geschiedenis van Grave. Hij was oprichter en eerste voorzitter van de stichting Graeft Voort. Bij alle tentoonstellingen die er in het Graafs museum zijn gehouden was hij nauw betrokken. De vele prenten die er hangen zijn er dankzij hem. Ook met de pen was hij vaardig. Hij schreef vele artikelen en ook boeken over de geschiedenis van het stadje aan de Maas. Door deze nalatenschap zal zijn naam voor altijd met de geschiedenis van Grave verbonden blijven. In 1995 werd hij Ereburger van Grave. Tom Hamers is 91 jaar geworden.

Editie gemeente Grave


Zorgeloos de winter door met een servicecontract voor uw cv-ketel van AGO! Wieken 34 Schaijk

Nieuw

Vraagprijs

259.000,-

k.k.

Uitgebouwde twee-onder-een kapwoning met carport, tuin en achterom gelegen op fraaie locatie aan een royaal plantsoen nabij het centrum van Schaijk. Door de gunstige ligging van de woning geniet u aan de voorzijde van een vrij en “groen” uitzicht en in de achtertuin van optimale privacy. De garage is verbouwd/vergroot tot een zelfstandige kantoorruimte. Er is een eigen ingang met portaal aan de voorzijde aanwezig. De laatste bewoners (senioren) hebben deze multifunctionele ruimte gebruikt als slaapkamer en voor dit doel ook nog op de begane grond een badkamer bijgebouwd.

Nu tijdelijk met

7 jaar garantie

bij het afsluiten van een servicecontract

Indeling: Begane grond: entree, hal met meterkast en trapopgang, woonkamer, half open keuken, bijkeuken, toilet, slaapkamer en badkamer. 1e Verdieping: Overloop, 2 slaapkamers (voorheen 3) en een badkamer. 2e Verdieping: Met vaste trap te bereiken voorzolder met CV-opstelling en extra slaapkamer.

Perceeloppervlakte: Inhoud woning:

op alle Nefit ketels*

256 m² ca. 400 m³ Brabantstraat 3 Herpen Vraagprijs

Verkocht

je grenzen wo 7 dec 2016 + do 8 dec 2016

informatieavond (alg) wo 14 dec 2016

proeflessen 1 wo 11 jan 2017

informatieavond

1980 298 m2 ca. 165 m2 ca. 475 m3

Kavel 3 plan Rietdijk Peelstraat Vorstenbosch Koopsom

115.000,-

v.o.n.

Er zijn nog enkele kavels beschikbaar, de kavels liggen liggen in het noordoosten van Vorstenbosch. De kavels variëren in grootte van zo’n 360 m2 tot 960 m2, wat automatisch resulteert in een aantrekkelijke en afwisselende woonomgeving. De sfeer en beleving in het plangebied sluit aan op de landelijke omgeving. Zo blijft de bestaande dubbele bomenrij aan de westzijde behouden en worden aan de oostzijde bomen aangepland die veel voorkomen in de omgeving. U bereikt de kavels via een nieuwe weg die van de Rietdijk door het plangebied loopt naar de Peelstraat. Rijdend over deze weg passeert u in het hart van het plan een groen en open gebied. Dit is een hol liggend grasvlak dat dient als waterberging en waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. Het groene karakter wordt versterkt door de ligging van de woningen op de kavel. Omgeven door een riante tuin, geniet u elke dag weer van de ruimte rondom uw woning. Vier van de dertien kavels kijken direct uit op de weilanden aan de oostzijde. En omdat de verkaveling divers is heeft u vanuit elk kavel een doorkijkje op dit aantrekkelijke buitengebied.

tweetalig onderwijs mavo

www.vancasteren.nl

do 12 jan 2017

informatieavond

Verkocht

k.k.

Bouwjaar: Perceeloppervlakte: Woonoppervlakte: Inhoud woning:

Tel. 0486 - 41 44 00 www.ago-totaaltechniek.nl

Verleg

249.500,-

ca. 130 m² 1986

Royale, comfortabele twee-onder-één kapwoning met maar liefst 5 slaapkamers en inpandige garage en oprit. Deze solide gebouwde woning, gekenmerkt door een prima staat van onderhoud en een verzorgde afwerking, heeft een praktische indeling met royale vertrekken.

* Vraag naar de actievoorwaarden.

Industriepark 11 5374 CM Schaijk

Woonoppervlakte: Bouwjaar:

kijk web op de si ons te voor ove aanb rige od

Pastoor van Winkelstraat 39B 5374 BG Schaijk makelaardij@vancasteren.nl T: 0486-416082

tweetalig onderwijs havo en vwo *Aanmelden kan via www.maaslandcollege.nl

GEZOCHT: Kraanmachinist 1e automonteur met APK Medisch technicus

Vianenstraat 1 5342 AJ Oss T (0412) 66 70 70 www.maaslandcollege.nl info@maaslandcollege.nl

2

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar staat jouw ideale functie hier niet tussen? Kijk dan op www.hwcbv.com voor het actuele vacature aanbod of stuur een bericht naar info@hwcbv.com. 2 december 2016

www.arenalokaal.nl


Nieuwe Arena-rubriek met creaties van fotograaf Matt Gerrits

Foto van de Week - Spelvreugde

freddy column

Feestdagen

In de nieuwe Arena-rubriek Foto van de Week toont fotograaf Matt Gerrits uit Escharen wekelijks een van zijn prachtige creaties. Afgelopen zaterdag stond hij met zijn camera langs de lijn bij SV Estria. “Ik heb deze foto in alle vroegte gemaakt bij temperaturen rond of iets beneden het vriespunt”, vertelt Matt. “De zesjarige Robin Geurts, spelend bij Estria F1 en als enige in korte broek, heeft zojuist gescoord en is daar dolgelukkig mee. We zien de blijdschap bij de kleinste en jongste speler op het veld, terwijl zijn medespelers in de achtervolging ook blij zijn met hun teamgenootje. Vaak is pupillenvoetbal, zelfs op een ijskoude novembermorgen, veel mooier dan betaald voetbal met vedettes die zijn volgestopt met tactische opdrachten.”

Gerard Kolman stopt bij Dedicon

Na 45 jaar afscheid als voorlezer GRAVE - Dit jaar vierde hij zijn 45-jarig jubileum. Nog nooit eerder heeft een vrijwilliger zo lang voorgelezen bij Dedicon. Gerard Kolman is in de zeventig en neemt afscheid van zijn voorleeswerk bij Dedicon; zijn stem werkt niet altijd meer zo goed. Echt afscheid is het niet, want nog eens per maand zal hij in de studio’s te vinden zijn.

onze tijdschriften. Barbara, manager audioproductie: “We zijn harstikke blij met Gerard en alle uren die hij heeft geïnvesteerd in het voorlezen. Wij en onze lezers gaan hem missen. Gelukkig blijven we hem nog zien in Door Freddy Klooté gen. Daaraan komt nu een eind. onze studio’s.” In plaats daarvan komt hij nog Maandag- en woensdagochtend eens in de maand langs om ge- Toen en nu waren zijn vaste voorleesda- dichten in te lezen voor een van 45 jaar geleden begon Gerard

met voorlezen bij Dedicon, toen nog Vereniging voor het gesproken weekblad. In al die jaren heeft hij flink wat zien veranderen. Geen spoelbanden of cassettes meer, maar vandaag de dag wordt alles wordt digitaal opgenomen. En waren er toen nog maar twee studio’s, tegenwoordig zijn het er tien.

Monique Jonkergouw geniet nog na van het openingsweekend, dat samen met de even aparte winkels van Varidootje en Gustav Interiors, als Kerstevent & heropening werd gepresenteerd: “Het was zo gezellig druk. Zoveel mensen die naar ons toekwamen. Vrienden en kennissen uit binnen- en buitenland. Veel belangstellende Gravenaren. Ik heb zo’n warm gevoel gekregen van alle lieve complimenten. Na toevallig, via Annemarie Bastiaanssen van Varidootje, in contact gekomen te zijn gekomen met Grave, was dat liefde op het eerste gezicht. Dit leek me een schitterende omgeving om mijn gedroomd winkeltje in brocante te hebben. Een jaar lang hebben Theo en ik met regelmaat het mooie stadje bezocht. Op zoek naar bevestiging van dat eerste goede gevoel. Onze verliefdheid op Grave werd keer op keer bevestigd. Ons besluit stond vast”. Friesland, Brabant en brocante Monique is geboren en getogen in Friesland. Haar tongval verraadt haar afkomst, waar ze overigens trots op is: “Ik deed de basisschool in Wergea, een dorpje vlakbij Leeuwarden. Voor het voortgezet onderwijs

moest ik in Leeuwarden zijn. Na de versnelde opleiding Verpleegkundige, kon ik in een particulier verpleeghuis in Velp bij Arnhem gaan werken. Ik was achttien, kwam uit een heel warm gezin, moest daar ook intern wonen. Je begrijpt dat het toen best moeilijk was. Het was spannend, maar ik ben toch wel een doorzetter. Met passie en plezier heb ik daar gewerkt. Net als in het tehuis voor mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking, later weer in Friesland”.

de zorg gewerkt te hebben, hebben Theo en ik, na tien maanden verbouwen, in zijn grote werkplaats, Brocanterie Le Garage geopend. Zo is meteen ook de De ouders van Monique wa- naam verklaard”. ren fervente motorrijders: “Ik mocht dikwijls mee achterop Le Garage, Grave de motor. Ze bezochten aller- De keuze voor Grave heeft Molei marktjes met brocante. Sa- nique al uitgelegd. De winkel men met mijn moeder struinde ziet er fantastisch uit: “Brocante ik alle kraampjes af. Ik had al leeft. Overal. Wereldwijd. Van vanaf mijn jeugd iets met oude Scandinavië tot in de V.S. Zelfs spulletjes. Mijn vriendinnen in China. Ik doe daarin mijn eihadden een Barbie, ik speelde gen ding. Je kunt bij ons terecht liever met een oude pop met ge- voor allerlei brocante. Parijs scheurde kleertjes. Tijdens één boudoir met lingerie, kleding, van de vele motorritjes kwam hoedjes en parasolletjes. We ik Theo Jonkergouw tegen. Ook hebben allerlei meubeltjes. Ook een fervent motorrijder. Uit stoere brocante met een lieve Noord- Brabant. De vonk sloeg touch. Daar houd ik zo van. over en ik ging met Theo, die Maar wat ik inkoop, moet wel een schadeherstelbedrijf in Veg- mijn hart raken. Het assortiment hel had, mee naar Brabant. Daar wisselt continu. Dat veranderen vond ik het fantastisch. En nog en opnieuw inrichten heb ik alsteeds klopt mijn hart met een tijd gehad. Ik kan urenlang met Brabants ritme. Na een tijdje in een hoekje van de winkel bezig

En nu komen de cadeautips massaal op de mat. December feestmaand, heet het. Ik wed dat we over een aantal jaren spreken over een feestjaar. Onder het motto: “Het leven is kort genoeg, dus laten we dat het hele jaar vieren. Met in de wintermaanden herinneringen aan vroeger: nepschaatsen. Om de kinderen te leren dat er vroeger met die dingen op ijs, dat zomaar overal het water bedekte, geschaatst werd. Nee, niet die rondjes van mannen en vrouwen in te nauwe pakjes. Nee, gewoon rechtdoor. Kilometers ver. In maart natuurlijk het Grote Staartfeest. Vroeger was er een gezegde “Maart roert zijn staart”. Dat werd op school geleerd. Ja, nog vóór het klimaat aan zijn metamorfose was begonnen. “April doet wat hij wil-feestmaand” is daar een logisch vervolg op. Wel even aan de kinderen uitleggen wat het betekent. Misschien ook in de context van die tijd plaatsen. Reclames voor hagelslag in alle maten en kleuren. Het “in mei legt iedere vogel een ei-smulfeest” verdient, naast de historische uitleg, ook aandacht voor het vermaledijde “Eerste Kievitsei”. Het vervangt dan Pasen. Een historisch feest dat Christenen vroeger vierden, maar nu gewoon onderdeel uitmaakt van het Grote Feestjaar. Dan beginnen de Vakantiefeestweken. Een maandje of vier lijkt me wel geschikt om de nieuwste barbecues (ook voor gebruik binnen) in het zonnetje te zetten. En dan is het alweer september. Pepernotentijd. In het buitenland zijn de “peppernotes” van een Nederlands bedrijf een groot succes. Afgelopen week las ik dat die meneer er veel vertrouwen in heeft.

‘Het moet mijn hart raken’ Vervolg van de voorpagina

Extra dikke kranten in de bus. Met vette magazines. Het is al een maand of drie feest in het land. Het begon al met de dit jaar vroege oogst van de pepernoten. Zuchtend en steunend lagen ze in het felle zonlicht de warmte te overleven. De meesten zouden nooit een schoen bereiken. De eerste Sinterklazen en, niet te vergeten multicolour Pieten, volgden in oktober. De inmiddels vertrouwde Pietendiscussie geeft het begrip “inburgeren” meteen een geheel andere dimensie.

zijn. Tot het eruit ziet zoals ik wil. Ik ben een perfectionist”. Monique is opgelucht dat ze na ruim vier maanden keihard iedere vrije minuut werken, samen met Theo om de winkel in Rogstraat 21 op tijd in orde te krijgen, zich nu op haar eigen ding kan richten. In- en verkoop van brocante: “We zijn op donderdag van 10 tot 17 uur open, op vrijdag van 10 tot 19 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Op winkelzondagen van 13 tot 17 uur. Iedereen is welkom om gezellig in de winkel rond te neuzen. Niemand is verplicht om iets te kopen”. Het volgende evenement in Grave kondigt zich alweer aan. “Grave in Kerstsfeer”. Een evenement met voor elk wat wils. Van een lampionnenoptocht tot vuurwerk op de Loswal. Op vrijdagavond 16 december zijn

Maar goed, eerst de komende maand maar eens zien te overleven. Ik vind die kerstboom toch zo’n gedoe. Takkenaalden, die takkennaalden. Nog maanden erna kom je gevluchte exemplaren tegen. Om over tere ballen nog maar te zwijgen. Over het opzetten van de piek zul je mij niet horen, nadat ik op een kwetsbare leeftijd voorover in de kerstboom viel. Gek om dat later in Sinterklaasgedichten telkens te horen. Het was een soort integratie van feesten. Laten we in de toekomst zo’n feestjaar maar een Integratiefeestjaar noemen. Dan is er tenminste nog iets geïntegreerd in Nederland.

Freddy Klooté

Ruudingetje

Amper maar Het blijft bijzonder dat jij je dagelijks  bezighoudt met  het leven en welzijn  van de Gravenaar  en zelf elders woont.  alle winkels tot 21 uur geopend: “Wij doen natuurlijk graag mee. We hebben dan ook een speciale actie. Uit onze kerstboom mag je, na een aankoop boven 25 euro een kerstbal uit de boom halen. Op het brief-

je dat eronder hangt zie je dan welke prijs je hebt gewonnen”. Monique Jonkergouw is nu al enthousiast. Toekomstplannen? “We gaan er alles aan doen om met Le Garage de gemeente Grave te versterken”.

www.arenalokaal.nl 3 2 december 2016


* Open vanaf 3 december in Grave * Galerie Apart & Zo Maasstraat 9 5361 GE Grave 0486 – 437 263 www.apartenzo.com info@apartenzo.com

Producten met een knipoog naar kunst o.a. schilderijen, glas- en aardewerk & cadeau-artikelen

Apart & Zo opent per 3 december vanaf 11:00 uur haar deuren Onze galerie en art-shop heeft een assortiment dat een breed publiek aanspreekt. Onze producten zijn stijlvol en verrassend, maar ook tegen een aantrekkelijke prijs bereikbaar. Wij werken graag samen met professionele en amateurkunstenaars, maar ook met ambachtelijke bedrijven uit binnen- en buitenland. We staan open voor samenwerking met kunstenaars. Zoekt u iets bijzonders om uzelf of een ander cadeau te geven, dan is een bezoek aan galerie Apart & Zo zeker de moeite waard.

Onze openingstijden: f

Donderdag: Vrijdag: Zaterdag: Zondag:

10:00u – 18:00u 10:00u – 20:00u 10:00u – 17:00u 12:30u – 17:00u (op koopzondagen)

Bezoek op afspraak is ook mogelijk

Theaterproductie van ’t Huistheater:

Christmas Carol

‘Het prachtige Kerstverhaal van Annie M.G. Schmidt, dat wonderlijk genoeg vrij onbekend is bij het Nederlandse publiek!’ Datum: Vrijdag 16 december 2016

Kom Sinterklaas Shoppen in Zeeland

Locatie: Theaterzaal Catharinahof, Grave Aanvang: 14.00 uur

cadeau

EN ONTVANG EEN

GRATIS

Entree: € 15,Voorverkoop tot 5 december: € 12,50

Bij besteding vanaf € 15,- in onze winkel krijg je een cadeautje uit de zak van Sinterklaas.

Catharinahof

Kerkstraat 17b, 5411 CJ Zeeland T 0486 - 74 71 13 E info@forkingsandqueens.nl

Koninginnedijk 252 5361 CR Grave Telefoonnr.: 0486-477900 E-mailadres: info@catharinahofgrave.nl

* Voor groepskortingen vanaf 10 pers. kunt u contact opnemen met Jos Somers via info@catharinahofgrave.nl

Kaarten te koop via receptie Catharinahof

www.forkingsandqueens.nl

4

2 december 2016

www.arenalokaal.nl


Dubbel jubileum voor 'Geknipt voor U, Mariëtte'

'Mensen voelen zich hier thuis' VELP/ZEELAND - "Tien jaar geleden adviseerde ons pap me om voor mezelf te beginnen: Als je baas iets kan verdienen, kan jij dat ook." Mariëtte was 32 en vond zichzelf te oud om nog in een kapsalon te beginnen: “Ik wilde vrij zijn. Eigen tijd hebben en daar ook zelf ook over kunnen beschikken. Ik had twee nog kleine kinderen en mijn gezin stond op één. De keuze was snel gemaakt. We hebben een vergunning aangevraagd. De garage verplaatst. Wat de speelkamer zou worden is nu een kapsalon met alles erop en eraan”. Mariëtte Hol is een geboren en getogen Velpse. Na de basisschool ging ze in Grave naar de LHNO van meneer Arts. Daarna volgde de Streekschool in Nijmegen: “Ik had geen flauw idee wat ik wilde gaan doen. Dus maar van alles en nog wat uitgeprobeerd. De Bata in Cuijk, Hema Wijchen, Veldmate, negen jaar keuken Binckhof gedaan en in een tankstation gewerkt. Toen wist ik het, volgde mijn hart en heb de Kappersopleiding gevolgd. Thuis begonnen. Nu tien jaar geleden. De klantenkring startte met familieleden en vriendenkring. Zo groeide het uit. Vijf jaar geleden begon ik in de kapsalon van het Zorgcentrum Compostella in Zeeland. Een dubbel jubileum dus”.

Nader bekeken

Na de jaarwisseling ga ik echt afvallen…

Heb jij al goede voornemens gemaakt voor volgend jaar? Klinkt de zin ‘na de jaarwisseling ga ik echt afvallen’ jou wel heel bekend in de oren? Waarom zou je wachten, terwijl je nu al een flinke winst kunt behalen? Denk je dat je de verleidingen tijdens de feestdagen niet kunt weerstaan, laat mij je dan begeleiden.

“Mensen om me heen” Mariëtte is echt iemand die houdt van mensen om zich heen. Een extravert type dat zich overal thuis voelt en ook in staat is om dat gevoel ook op anderen over te brengen: “Mensen voelen zich hier thuis. En dat is ook wat ik graag wil. Vier jaar geleden heb ik de salon helemaal verbouwd. Nou ja, manlief Juul, mijn pa, vrienden en kennissen hebben het precies zo gemaakt als ik het wilde hebben. Waar de klanten zich het lekkerst bij voelen. De mensen krijgen altijd dezelfde die ze knipt. Dat is sowieso al prettig voor ze. Ze weten wie en hoe ik ben. Altijd mezelf. Ik doe niks zonder overleg met de klant. Mijn stelling is dat je je prettig moet voelen met je haar. Kiest iemand voor een perma-

nent? Is prima. Wil iemand een blauw kleurtje? Best. Alles kan. Nou ja, bijna alles. Ik zit in een normale prijsklasse. Knippen vrouwen is 16,50, voor mannen 15,50. Ik wil betaalbaar blijven. Ik werk ook alleen op afspraak. Dan weet ik mijn tijden en weet ook wat ik daarnaast kan doen. Bel naar 06-19798101 of 0486420745 en een afspraak is zo gemaakt”. Compostella Zeeland “Via een kennis in Zeeland kwam ik in Compostella terecht. Een zorgcentrum, onlangs nog gewaardeerd als kundig, zorgzaam, liefdevol en actief. In het centrum van Zeeland. Ik werkte er eerst als invalskracht voor de kapster. Toen die er vijf jaar geleden stopte mocht ik het daar overnemen. Van een kamertje achteraf werd het een kapsalon met alle mogelijkheden. Voor de mensen in Compostella is het naar de kapper gaan echt een uitje. Het werken is er zó leuk. De één komt binnen met “het ruikt hier zo lekker”. Een klein vrouwtje heeft als vaste uitdrukking: “Kleine padden zijn ook giftig”. Dan zit de stemming er meteen in. De sfeer is er heel bijzonder. Leuke gesprekken over vroeger. Maar ook het heden wordt door sommigen nauwkeurig bijgehouden. Een kopje koffie erbij en als ze weg gaan vaak een kus. De persoonlijke aandacht maakt die mensen blij en die blijheid geeft mij weer enorme energie.

Ik ben er op donderdag- en vrijdagochtend. Maar als er voor ’s middags mensen bellen, ga ik gewoon door. Omdat ik het fijn vind en er de vrijheid voor heb. Ik heb een tijd op de Binckhof gewerkt en weet hoe ik met mensen die last hebben van dementie of een andere beperking hebben, moet omgaan. Voor een man die veel van trucks houdt, neem ik altijd wat boekjes of plaatjes over en van trucks mee. Ook bij Dichterbij, vroeger de Binckhof, knip ik bepaalde groepen. Ik had een cliënt die veel van honden hield. Dus nam ik onze hond van huis mee, met een zak koekjes en bezorgde die man de middag van zijn leven. De mensen daar (her)kennen mij en dat geeft vertrouwen. Eigenlijk hetzelfde gevoel wat ik in mijn salon aan de Vogelenzangscheweg 5 in Velp ondervind. Vertrouwen in je kapster hebben is een goede zaak”. Mariëtte is een sociaal bewogen mens. Ze houdt van mensen. Ieder jaar met Kerst heeft ze voor haar klanten een cadeautje. Nu, bij de jubilea mag het wat extra’s zijn: “Ik ben dankbaar dat de mensen het je gunnen. Maar natuurlijk staat de kwaliteit voorop”. Mariëtte Hol en man Juul staan midden in het Velpse leven. Als er iets te vieren is, staan ze voorop en doen vaak het licht uit. Waarom? Bij alles wat Mariëtte doet, is ze onstuitbaar enthousiast.

Duimsticker voor Praktijk Den Hoogen in Reek REEK - Praktijk Den Hoogen uit Reek heeft een duimsticker ontvangen van de Kerngroep Mensen met een Lichamelijke Beperking (KLMB). Deze organisatie behartigt de belangen van personen met een lichamelijke beperking in de gemeente Landerd. Zij dienen zo volwaardig mogelijk te kunnen participeren in de maatschappij. Daarbij hoort ook het kunnen bezoeken van gezondheidsinstellingen. De kerngroep heeft afgelopen tijd de Landerdse gezondheidsinstellingen bezocht om vast te stellen welke gelegenheid goed toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker en voor mensen met een visuele beperking. Een aantal instellingen moest nog een paar aanpassingen doen om in aanmerking te komen voor de duimsticker, waaronder Praktijk

Den Hoogen in Reek. Zij hebben deze wijzigingen voortvarend opgepakt en doorgevoerd. Donderdag 24 november namen de medewerkers de duimsticker alsnog in ontvangst.

Draait Kerstmis bij jouw thuis ook vooral om urenlang lekker én veel eten met familie en vrienden? Misschien zie je er zelfs tegenop, omdat je tijdens de decembermaand - en dat begint natuurlijk al met alle zoetigheid rondom Sinterklaas - door al dat lekkers standaard een paar kilootjes aankomt. Maak je geen zorgen, jij kunt deze verleidingen ook weerstaan. Niet verboden Zie het eten niet als ‘verboden’ of ‘een zonde’, maar geniet van wat je neemt. Proef de smaak, ruik de geuren en eet bewust. Uit ervaring weet ik dat je dan minder eet dan je normaal zou doen. Wist je dat je ook minder eet als je voor een nauwsluitende outfit kiest; dan heb je namelijk eerder de neiging om te stoppen met eten dan wanneer je een losse jurk draagt. In veel gezinnen komt tijdens deze dagen ook het gourmetstel uit de kast. Dan pak je al snel een stukje stokbrood met kruidenboter, terwijl je wacht tot je vlees gaar is. Herkenbaar? Is dit voor jou ook zo’n procedure die zich menigmaal herhaalt tijdens de avond? Maar waarom zou je zoveel brood en vlees eten? Kies bijvoorbeeld voor plakjes komkommer of tomaatjes. Of warm stukjes paprika of champignons op. Bepaal vooraf hoeveel je wil eten en leg dat op een apart schoteltje klaar; daardoor eet je je niet tonnetje rond en hou je aan de avond echt een goed gevoel over. Verzekering gebruikt? En zo kan ik nog wel even door gaan met tips die de feestdagen voor jou écht tot een feestje maken. Dan heb je toch helemaal geen reden om te wachten met afvallen? Check daarnaast ook je verzekering, want misschien wordt mijn consult wel (deels) gedekt door je aanvullende verzekering. Dan pak je dat voordeel aan het eind van het jaar toch maar mooi mee. Wil jij nog meer tips ontvangen, volg Natuurlijk! Bij Kaat dan via www.facebook.com/Natuurlijkbijkaat. Rest mij nog maar één en dat is jullie prachtige feestdagen en een gelukkig 2017 te wensen. Kathelijn van Dongen, Natuurlijk! Bij Kaat No excuses | No nonsense | No way out Grave - Gennep 06-19626961 www.natuurlijkbijkaat.nl

arena lokaal.nl

Weekblad Arena verschijnt iedere vrijdag huis aan huis in een oplage van 16.500 exemplaren. Verspreidingsgebied Editie Landerd-Herpen-Ravenstein: Demen, Dieden, Deursen-Dennenburg, Herpen, Huisseling, Keent, Koolwijk, Langenboom, Neerlangel, Neerloon, Oventje, Overlangel, Ravenstein, Reek, Schaijk en Zeeland. Editie Grave: Escharen, Gassel, Grave en Velp. Redactie Sergio Boutkan en Paul Verstegen 0486-463112, redactie@arenalokaal.nl Advertenties Mark Steetsel 06-50617426, advertenties@arenalokaal.nl Bezoekadres Pastoor van Winkelstraat 57a, 5374 BH Schaijk

www.arenalokaal.nl 5 2 december 2016


Wegens explosieve groei zijn wij op zoek naar: Vacature CNC operator – Interieurbouw Keuken- en Interieurbouw Dekkers-Fransen – Rijkevoort Wij zijn een keuken- en interieurbouw bedrijf in Rijkevoort gericht op maatwerk. Onze klanten komen vanuit heel Nederland. De productie vindt plaats in onze eigen werkplaats. Wij zijn werkzaam voor de particuliere en zakelijke markt en ontwikkelen al onze projecten zelf. Dankzij het gedreven team van vakmensen slagen we er in een hoge kwaliteit te hanteren. De begrippen flexibel, service, innovatie en kwaliteit staan dan ook hoog in het vaandel bij ons. Voor ons bedrijf zijn wij op zoek naar een:

Ervaren CNC operator - Fulltime De taken die op je af komen in deze functie zijn: ● Het schrijven van CNC programma’s op basis van werktekeningen ● Controleren van de kwaliteitseisen ● Het onderhoud van de CNC Van onze nieuwe collega vragen wij: Ervaring in interieurbouw ● Materialenkennis ● Secuur & accuraat kunnen werken ● Geen 9 tot 5 mentaliteit ●

Interesse? Stuur je CV en sollicitatiebrief per mail naar Koen Dekkers, graag uiterlijk 12 december. Contactgegevens: Koen Dekkers Directie koen@dekkersfransen.nl Bezoekadres: Veldweg 2 5447BH Rijkevoort Acquisitie n.a.v. Deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Te huur: 260m² kantoo r-/bedrijfsru

imte

Pastoor van Winkelstraat 55b Schaijk Huurprijs: € 750,- per maand exclusief btw en exclusief voorschot g/w/e (€ 150,- p.m.)

Tegen de kom van Schaijk aan gelegen moderne kantoor-/bedrijfsruimte met een verhuurbare vloeroppervlakte van ca. 260m² (verdeeld over twee verdiepingen) en voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. De kantoor-/bedrijfruimte is voorzien van dak-, muur- en vloerisolatie alsmede isolerende beglazing. Verder is zij op de begane grond afgewerkt met een systeemplafond inclusief tl-verlichtingsarmaturen/spotjes, een gietvloer (begane grond) en siergrindvloer (1e verdieping), verlaagde designradiatoren op zowel de begane grond als 1e verdieping, een klein keukenblok en dubbele toiletruimte. Ook beschikt de ruimte over een eigen meterkast alwaar tevens de cv-ketel opgesteld staat. Geïnteresseerd? Neem contact op via 06-18299225 of info@hegeraat.nl

Gewoon bij Albert Heijn Burg. Hoefnagelstraat 14 5374 GZ Schaijk - 0486 464 046

6

2 december 2016

www.arenalokaal.nl


Uiltje knappen in Reek...

Kunst in het Kerkje in Velp

Expositie Paul de Swaaf, Lia van der Heide en Paul de Turck

VELP - Zaterdag 3 en zondag 4 december tonen Paul de Swaaf (beelden), Lia van der Heiden (grafiek) en Paul de Turck (fotografie) in het Kunstkerkje in Velp bij Grave. De tentoonstelling is beide dagen gratis te bezichtigen van 11 tot 17 uur. Voor meer informatie kijk op: www.kunstinhetkerkje.nl.

Taalcafé in bibliotheek Grave Een winkel is er al jaren niet meer en afgelopen voorjaar sloot ook de enige kroeg de deuren. Bij sommigen bestaat dan ook de vrees dat Reek een slaapdorp wordt. Een groepje van zes jonge ransuilen streek woensdag alvast neer in de Noordhoek om een uiltje te knappen...

Informatieavond over bouwplannen ’t Kolkske Ravenstein RAVENSTEIN - Tijdens de openbare vergadering van de dorpsraad Ravenstein op dinsdag 13 december is er een informatieavond over de bouwplannen op de locatie Kolkske/ Schaafdries in Ravenstein. Onderwerpen die besproken gaan worden zijn een korte terugblik van de historie, een stedenbouwkundige schets, de stand van zaken en planning, het bestemmingsplan, informatie over het plan (impressies en schetsen) en het tijdspad.

van Aalst van de gemeente Oss lichten de plannen toe. Projectontwikkelaar Van Grunsven geeft een toelichting met btrekking tot de impressies en de schetsen. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

in Het Hooghuis, Middingstraat raadravenstein.nl. Stedenbouwkundige Mark Cre- De dorpsraadsvergadering be- 1 in Ravenstein. De volledige mers en projectleider Wilger gint om 20 uur en vindt plaats agenda staat op www.dorps-

Informatiebijeenkomst Ruiters & Menners De Maashorst MAASHORST - De Stichting Ruiters & Menners Herperduin/Maashorst behartigt de belangen van alle ruiters en menners ten aanzien van vrije recreatie in Herperduin en De Maashorst. "Wij willen vrij kunnen paardrijden en mennen binnen het gehele gebied De Maashorst, dus niet alleen in Herperduin", zegt Sandy Bouwman namens de stichting. "Dit kunnen we alleen bereiken met de steun van veel mensen. Wij nodigen iedereen uit zich bij ons aan te sluiten en

vrijblijvend naar onze informatiebijeenkomst te komen, want samen zijn we sterk." De informatiebijeenkomst is op vrijdag 9 december om 20 uur in Den Handwijzer aan de Berghemseweg 13 in Herpen. Meer informatie: www.ruitersmennersherperduinmaashorst.nl.

GRAVE - Op initiatief van BiblioPlus-vestiging Grave is er gestart met het opzetten van een Taalcafé. Dit is bedoeld voor anderstalige inwoners van Grave en asielzoekers van het AZC om de Nederlandse taal te oefenen én voor Nederlands sprekende inwoners die het leuk vinden om anderen de Nederlandse taal te leren. En dat in een ontspannen, gezellige sfeer. De Nederlandse taal leren is één aspect van de ontmoetingen, maar ook het elkaar leren kennen en het in aanraking komen met elkaars cultuur is een belangrijk doel. BiblioPlus voert dit initiatief uit met behulp van vrijwilligers waarvan er een aantal als vrijwillig taalcoach/taalmaatje verbonden is aan vluchtelingenwerk Grave en het AZC. Elke tweede dinsdag van de maand kan men terecht in het Taalcafé van 10 tot 12 uur (met uitzondering van de zomerperiode). Iedere bijeenkomst heeft een thema. De eerste drie thema’s staan al vast. We starten dinsdag 13 december met het thema (Kerst)feest. We gaan met elkaar in gesprek over elkaars religieuze feesten. Het Taalcafé zal die dag worden geopend door één van de wethouders van de gemeente Grave in een feestelijke kerstsfeer en met allerlei kerstlekkernijen. 10 januari is het thema wonen en 14 februari (Valentijnsdag) wordt het Liefde & vriendschap. Iedereen is welkom in het Taalcafé in de Bibliotheek Grave, Trompetterstraat 2. Deelname is gratis. Voor meer informatie kan men mailen naar taalcafegrave@gmail.com. Daarnaast is het taalcafé te volgen via facebook Taalcafé Grave.

(foto: Ingrid den Ouden)

zoekt voor een project te Ravenstein:

schoonmaakster m/v Voor schoonmaak van behandelruimtes, kantoren en sanitair op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 13.30 uur. Heb je interesse in een baan in de schoonmaak? Bel ons dan snel op tel. 0413-254736 (tijdens kantooruren) of mail naar info@acsschoonmaak.nl

www.arenalokaal.nl

2 december 2016

7


Echtpaar Ketels-Van Gumster 50 jaar getrouwd Door Freddy Klooté

Ons tweede ‘hot item’ zijn de gemeentefinanciën. Het is wonderlijk dat onze politici en bestuurders door de bank genomen in de verste verte niet lijken te weten wat ze met onze inbreng aan moeten. Ze ambiëren als volksvertegenwoordigers kennelijk een volk te vertegenwoordigen dat zijn mond dicht houdt.

de. Toen zoon Marco werd geboren was het, zoals in die tijd gebruikelijk was, gedaan met werken. Het gouden paar woont nog steeds op de Mgr. Borretweg 72. Annie Ketels werkte als vrijwilliger voor het jeugdwerk

in de Westhoek en was actief in de Hemelvaartkerk. Bert werkte ook voor BPG en later als inkoper bij een bedrijf dat machines voor de vleesverwerkende industrie produceerde. Naast tafeltennis was hij ook dol op

voetbal. Ruim vijftien jaar was hij scheidsrechter. Het echtpaar ontving uit handen van de burgemeester een repro van de originele trouwakte en Annie werd in de bloemetjes gezet.

Sociom geeft antwoord op vragen over geld, recht en wetten GRAVE - Kwijtschelding, zorgtoeslag, alimentatie, bezwaarschrift; in Nederland zijn er ontzettend veel verschillende regelingen, wetten en voorzieningen. Maar wanneer heb je nou waar recht op? De sociaal raadslieden van Sociom adviseren en helpen bij vragen als: ik ga scheiden, wat moet ik allemaal regelen? En: ik kan niet rondkomen, wat kan ik doen? Zij weten precies welke stappen gezet moeten worden. Ook bijvoorbeeld als je een klacht hebt en er zelf met een instantie niet uitkomt. Waar nodig, wijzen zij de weg naar de juiste hulpverleners. Sociaal raadslieden zijn specialist op het gebied van allerlei wetten, regelingen en voorzieningen. Zij wijzen burgers de weg in het doolhof van weten regelgeving en vormen een schakel tussen de burger en (maatschappelijke) instanties. De sociaal raadslieden kijken breed en in samenhang naar alle dingen, die een rol kunnen spelen bij problemen in een huis-

raadslieden is professioneel, laagdrempelig en gratis. Jouw vraag staat centraal en daarnaast is de dienstverlenging gericht op het voorkomen van dure, tijdrovende formele procedures. De sociaal raadslieden zijn altijd op zoek naar een snelle en praktische oplossing, waarmee je weer vooruit kunt. Het gaat vooral om vragen rondom uitkeringen, belastingen, toeslagen, schulden, consumentenzaken, juridische kwesties, arbeid en financiën. De sociaal raadslieden behandelen elke vraag vertrouwelijk.

houden. Bijvoorbeeld de hoogte van het inkomen, voorzieningengebruik (zoals de zorg- en huurtoeslag of bijzondere bijstand), maar we kijken ook naar de gezinssamenstelling en/of de arbeidssituatie. Met deze brede blik wordt voorkomen dat bur- Adviesen Informatiegers verder in de problemen punt Cuijk, Grave en Mill: raken. Zwaanstraat 7 (Dienstencentrum), 5431 BP Cuijk, 0485– De dienstverlening van sociaal 700500, aic.info@sociom.nl.

Telefonisch bereikbaar: dinsdag, woensdag en vrijdag 9-10 uur Inloopspreekuur: dinsdag, woensdag en vrijdag 10-12 uur, ‘s middags op afspraak. Het is altijd mogelijk je vraag te stellen via het centrale telefoonnummer 0485-700500 of info@ sociom.nl.

Vanaf 11 december nieuwe dienstregeling bussen Met ingang van zondag 11 december is er een nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in Oost-Brabant. Dit houdt in dat veel lijnen gewijzigde vertrektijden hebben of een andere route rijden. De stadsdienst van Tilburg wijzigt ingrijpend en er zijn diverse wijzigingen op de streeklijnen. De stadsdienst van ‘s-Hertogenbosch wijzigt niet. Ook komt er een nieuwe naam voor nieuwe tijden: Bravo. Bravo is de nieuwe naam voor het openbaar vervoer in heel Brabant. Meer informatie en alle wijzigingen zijn te vinden op www. bravo.info.

Op diverse lijnen zijn kleine en grote routewijzigingen en wijzigen de aankomst- en vertrektijden. Dit komt vooral door de wijziging van treintijden en aanpassingen van rijtijden en de wens om een aantal aansluitingen te verbeteren.

* Lijn 92 wordt ingekort tot Grave–Gennep, lijn 84 gaat Gennep – Boxmeer rijden * Er komt een nieuwe buurtbus lijn 238 Grave – Gassel – Beers – Vianen – Cuijk (Heeswijkse Kampen – Centrum – Station – Merlet College) – Sint Agatha – Oeffelt – Beugen – Boxmeer Maasziekenhuis

De belangrijkste wijzigingen: * Lijn 91 rijdt in Cuijk door naar het Merlet College Bravo reizigerscampagne Vanaf donderdag 24 november start de campagne om reizigers te informeren over de nieuwe dienstregeling. Dit gebeurt onder een nieuwe vlag: Bravo. Bravo is de nieuwe naam voor het openbaar vervoer in Brabant en staat voor Brabant vervoert ons. Reizigers gaan steeds meer van Bravo zien. De website www.bravo.info is inmiddels live en de komende periode worden de bussen voorzien van de Bravo-huisstijl. De campagDe sociaal raadslieden van Sociom ne bestaat onder andere uit busadviseren en helpen bij vragen over geld, reclame, huis-aan-huisfolders recht en wetten. Deze hulp is gratis. en promotieteams.

adviseert

Voor meer informatie over ons en ons spreekuur: www.sociom.nl

T 0485 700 500 8

Integer politiek bedrijven

‘Grave Politiek’ is al jaren in de weer is om een kritische bijdrage te leveren aan de Graafse politiek. Dat wordt ons niet in dank afgenomen. Officieel negeren en proberen ons onderuit te schoffelen. Buiten de openbaarheid weet een aantal politici ons overigens wel op waarde te schatten. Wie ons volgen weten dat één, rode draad loopt door alles wat we te melden hebben. Integer en open besturen en politiek bedrijven.

GRAVE - Afgelopen maandag bezocht burgemeester Lex Roolvink Bert en Annie Ketels, ter gelegenheid van hun Gouden Huwelijk. Annie van Gumster is geboren in Schalkwijk, opgegroeid in Gorinchem en in de jaren ’60 naar Grave gekomen. In 1966 huwde ze met Bert Ketels, geboren in Nijmegen en in de jaren ’50 naar Grave verhuisd. Het paar ontmoette elkaar in de houten barak bij het Pater Berthiervoetbalveld. Daar werd ook tafeltennis gespeeld. Bert was medeoprichter van TTV DNW. Hij speelde er jarenlang mee als fanatiek tafeltennisser. Annie werkte in de administratie. Eerst bij een verzekeringsmaatschappij en later bij BPG, een bedrijf dat mobiele kranen produceer-

INGEZONDEN

www.sociom.nl

Meer informatie Op www.bravo.info/arriva kunnen reizigers meer informatie vinden over de vertrektijden en de nieuwe reismogelijkheden.

2 december 2016

Uiteraard zijn onze politici fatsoenlijke mensen. Daar gaat het ons ook helemaal niet om. Het gaat mis waar zij zich in de politiek begeven zonder zich voldoende verdiept te hebben in wat dit betekent voor hun doen en laten. Als politicus moet je ontzettend prudent en zuiver in zijn met belangenscheiding. Politici zijn gekozen om voor ons de publieke zaak te behartigen, onze belangen als samenleving. Het luistert zeer nauw om dat zuiver te doen. Je hoort daarbij als politicus zeer alert te zijn op je eigen positie en je geloofwaardigheid. Juist omdat het zo belangrijk en tegelijk zo lastig is om als politicus of bestuurder een eigen, onafhankelijke koers te varen, is er een integriteitscode ontwikkeld. Onze raad en collegeleden hebben in 2015 nog een integriteitscode aangenomen die dit doel moest dienen. Het sneue is echter dat de code boven op de oudere versies in een la ligt te verstoffen, zonder dat ze goed gelezen, laat staan ter harte genomen is. Daarom is het initiatief van de burgemeester, een opleiding integriteit voor raadsleden, een Keulse omweg. De integriteitscode geeft heldere regels voor integer politiek handelen. Daarom zou het veel logischer en efficiënter zijn die code zelf op het ‘raadscurriculum’ te zetten en samen te ontdekken wat die in de Graafse situatie kan betekenen. Bovendien zijn er, na vijftien jaar Wisseveld, na de smoezelige bouwgeschiedenis van ons stadhuis, de ellende van het snipppergroen en wat dies meer zij… casussen genoeg om de kennis en het gevoel rond integriteit aan te scherpen. Het ligt in dezelfde lijn, de integriteit van de financiële documenten die onze wethouder financiën aflevert. Het college, heeft vanuit de gemeentewet de verplichting om heldere, leesbare en controleerbare documenten aan te bieden. Doet het dat niet, dan disfunctioneert men in feite. Erger nog, hij schoffeert de raad en de burgers, alsof het aan hen ligt dat ze er geen touw aan vast kunnen knopen. Ook hier komt onze wethouder financiën aankakken met een cursus, terwijl de boodschap aan zijn adres luidt dat zelf aan een cursus toe is. Het zou geen probleem moeten zijn om heldere, transparante documenten af te leveren. Die cursussen van onze burgemeester en onze wethouder wijzen in feite uit dat zij zich ermee verzoend hebben dat ze niet in staat zijn of niet de moeite willen nemen om voor ons de extra mijl te lopen om ons naar behoren van informatie te voorzien. Zo simpel is het… maar tegelijk zo lastig… Krijg het als raadslid maar over je lippen dat je er niets van snapt. Ook de gemeentelijke financiën zijn in feite een zaak van integriteit. De wetgever vindt dat ons, burgers, goed leesbare financiële stukken voorgelegd moeten worden. Het zou de eer van een bestuurder te na moeten zijn om daar op af te dingen. Niet meer en niet minder. Helaas lijkt het niet zo te werken in onze gemeente. Onze bestuurders komen met oplossingen die hooguit smoesjes kunnen zijn, doekjes voor het bloeden. Omdat onze bestuurders niet de tijd en de moeite nemen om zich te verdiepen in hun integriteit. doen ze zichzelf ernstig tekort. Het houdt hen tegen zich optimaal in te zetten voor ons als burgers en gemeenschap. Gewoon, omdat ze niet zien hoe ze dat zouden moeten doen. Op die manier vervreemden ze de burger, en met name de politiek geïnteresseerde en kritische burger, van zich. Ze doen dat omdat ze hun functie, ons vertegenwoordigen en onze belangen behartigen, verwarren met het politieke potjeslatijn dat ze ons voorschotelen. Is het de Graafse politiek ernst, haar zelfstandigheid te willen continueren, dan is er werk aan de winkel. Ben Bongaards www.gravepolitiek.nl

www.arenalokaal.nl


Singles Night Out op 10 december in Ambianz Zeeland

‘Topfeest met leuke mannen en vrouwen en goeie muziek’ ZEELAND - 'De sfeer tijdens het feest was goed. Er waren leuke mannen en vrouwen, een goeie band en meerdere zalen. Echt een topfeest!' Het is een van de vele enthousiaste reacties van bezoekers van de laatste Singles Night Out in Ambianz Zeeland. Ook op zaterdag 10 december staat het event- & partycenter aan de Kerkstraat weer volledig in het teken van een gezellig avondje uit voor singles. De uitgelezen kans om nieuwe mensen te ontmoeten! Organisatie van Singles Night Out, dat sinds 2014 enkele malen per jaar met groot succes wordt gehouden in Ambianz, is in handen van Relatieplanet, een van de bekendste datingsites van Nederland. Een site voor dertigers, maar ook voor mensen die de zestig al gepasseerd zijn. En voor alle opleidingsniveaus. Nieuwe liefdes Leuke singles,

muziek en entertainment, dat zijn de vertrouwde ingrediënten voor Singles Night Out in Ambianz. Tijdens de feesten zijn de afgelopen jaren al vele nieuwe liefdes en vriendschappen ontstaan.

Sfeerbeeld van Singles Night Out in Ambianz.

Verzin naam voor nieuwe jeugdbouwloods in Moesland SCHAIJK - Stichting Carnaval De Moeslanden en Jeugdcarnaval Schaijk zijn bezig om een nieuwe jeugdbouwloods te maken voor de Moeslandse wagenbouwertjes. De jeugd had al een hele tijd een eigen nishut ter beschikking, maar dit bouwwerk had zijn beste tijd gehad. Water, kou en tocht zijn geen goede ingrediënten voor het stimuleren van de jeugd om te gaan bouwen. En om zo nieuwe aanwas voor het bestaan van de Moeslandse optocht te garanderen. Tijd voor een nieuwe bouwloods. Ivy met hun gevolg. Een aanwinst voor het Moesland en met name voor de basisschooljeugd. Prijsvraag De loods moet nog wel een naam krijgen. Daarvoor heeft Jeugdcarnaval Schaijk een wedstrijd uitgeschreven. Dege-

Bij reservering van minimaal zes personen via www.deberchplaets.nl, krijgt de groep een rondje hapjes aangeboden. Aanvang 21 uur. Entree 5 euro in de voorverkoop of 7,50 aan de kassa.

RUM.

Kerstklanken op de planken in Ravenstein RAVENSTEIN - Dit jaar géén Ravenstein bij kaarslicht, maar zaterdag 10 december toch volop warme kerstsfeer in Vidi Reo Ravenstein. Koor Mix of Music houdt die dag in samenwerking met de koren Kadanz uit Uden en Karakter uit Boekel een gevarieerd kerstconcert. Het publiek wordt getrakteerd op bekend dennengroen kerstrepertoire, maar ook prachtige, minder beroemde kerstnummers worden ten gehore gebracht. De muziek is een keuze uit kerstliederen van de afgelopen 300 jaar. Van ingetogen klassiek uiteenlopend tot swingende popsongs van de laatste decennia. Ze passeren allemaal de revue.

ne die de mooiste naam verzint voor de bouwloods krijgt een leuke prijs en mag deze samen met de prins en prinses onthullen. De naam blijft voor altijd verbonden aan deze bouwloods.

Heb je een leuke naam verzonnen? Stuur deze dan naar info@ jeugdcarnavalschaijk.nl onder vermelding van naam bouwloods.

Derde editie van Down the Road in Schaijk SCHAIJK - Café-feesterij De Potter in Schaijk is zaterdag 10 december het decor voor de derde editie van Down the Road, een muzikale ontmoeting tussen de viermansformatie HaRP en een aantal muzikanten uit de omgeving. Bezoekers kunnen vanaf 20.30 uur genieten van pure en verrassende muziek in verschillende stijlen. Entree is gratis.

BERGHEM - Dorpshuis de Berchplaets heeft voor zaterdag 10 december een gezellige muziekavond op het programma staan met RUM. RUM staat voor Roept U Maar! En dat zegt alles over deze Brabantse formatie waarvan de muzikanten al 20 jaar samen muziek maken. Van 'guilty pleasures' tot Top 2000hits. Van popklassiekers tot eendagsvliegen. Het publiek bepaalt het repertoire. RUM speelt werkelijk ‘alles’ of in ieder geval ‘veul’. Het ene nummer goed voorbereid, het andere volledig op improvisatiekracht. Het ene verzoek kan rekenen op de lange LP-versie, een ander zal het met tien seconden moeten doen. Maar ieder verzoekje wordt een klein feestje.

Legends’ Six De allerbeste hits uit de seven- De band Legends’ Six zorgt voor swingende live muziek tijdens Singles Night Out. ties en eighties zorgen voor de perfecte sfeer tijdens de Singles Night Out. Dans op je favoriete lingsartiesten en waan je weer kendgemaakt, zodat je meteen gezelligheid, muziek, zing mee met je lieve- voor even in vervlogen tijden. nader kennis kan maken tijdens Maar er is deze avond ook live het feest. Meld je nu alvast aan muziek in Ambianz. Legends’ via www.ambianz.nl, want het Six is een veelzijdige coverband speeddaten is erg populair en er rond de Zeelandse zangeres is maar een beperkt aantal plekWillanda van Zeeland die het ken beschikbaar. publiek trakteert op een heerlijke mix van rock, swingende Tickets soul, disco en pop. Tickets voor Singles Night Out, op zaterdag 10 december van Meld je aan voor een speeddate 21 tot 02 uur, zijn in de voorIn een uur tijd tien leuke man- verkoop voor 10 euro verkrijgnen of vrouwen leren kennen? baar via www.ambianz.nl. Aan Doe dan mee aan het speed- de deur kost een entreekaart 15 daten. Na afloop worden in de euro. Minimumleeftijd 25 jaar. speeddate-zaal de 'matches' be-

Dankzij vele vrijwilligers, de giften van lokale bedrijven in Schaijk en omgeving en de geweldige medewerking van de gemeente Landerd staat er per 17 december een prachtige nieuwe bouwloods. Deze wordt op 17 december officieel geopend door Prins Loet en Prinses

Roept U Maar in De Berchplaets

De HaRP-combinatie, bestaande uit de enthousiaste muzikanten Hans Kuipers, Hans de Rooij, Richard Westra en Piet van de Linden, is ontstaan als begeleidingsband van het Schaijkse koor Tiona. Het begeleiden doen ze nog steeds met veel plezier, maar de bandleden hadden al snel behoefte om hun muzikale horizon te verbre-

den. Inmiddels speelt HaRP een veelheid aan stijlen met als basis toch wel de Americana. Denk daarbij met name aan country en folk, maar ook een bluesje en wat Nederlandstalig wordt niet vergeten. Ze vinden het heerlijk om te spelen en te zingen en hopen dat het plezier overkomt bij het publiek.

Het is een sfeervolle en warme familieavond in de aanloop naar Kerstmis, met glühwein en een loterij met mooie prijzen. Het concert begint om 20 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Het evenemt wordt gehouden in Vidi Reo aan de Van Kesselplaats 2 in Ravenstein. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd.

arena lokaal.nl Kijk voor meer nieuws op:

Vertrouw op ons advies

Limerick De Sint zit in prachtige zaken. Stoere Pieten vervullen de taken,  Hier komt het van pas,  in zulk gemengd edel ras  om zelfs de Sint zwart te maken  Riet Derks

Pastoor van Winkelstraat 30 - 5374 BJ Schaijk T: 0486-462115 - www.extentions.nl

www.arenalokaal.nl 9 2 december 2016


k er ss l w O .n ur ns erk vu a urw e l l m sv u st pe an Be op elm j C pp bi w.co

w

Aanbiedingen zijn geldig van 30 november t/m 11 december 2016 en zolang de voorraad strekt.

w

Extra koopavond 6 t/m 9 december

GRAT U ING IS VOOR EPAK T

Grote Kerstster Klassieke Kerstster voor ieder interieur. Maar liefst 4 tot 6 bloemschermen 12cm-pot. 3.99

Nordmann den

De Abies Nordmanniana is een blauwe boom met zachte naalden die nauwelijks uitvalt. Gezaagd, diverse maten tussen de 130-150cm. 19.95

9.

99

r Grote Kerstste

1.99

A.s. zondag open van 10 tot 17 uur!

Alle Charlesville huisjes

2+1 GRATIS

Matterhorn Fir 185cm Dit is een kortnaaldige kunstboom, verkrijgbaar in groen en blauw. Deze boom heeft een prima prijs/kwaliteitverhouding. Hoogte 185cm. Excl. kerstboomhuls. 149.Kerstboomhuls Van rotan, in de kleur Kobo. Diam. 60cm. Excl. Matterhorn Fir. 12.99 9.99

+

Amaryllis wax Diverse kleuren. 8.99 p.st.

Per stuk

5.

99

Helleborus Of kerstroos is een vaste plant met sneeuwwitte grote bloemen. Is winterhard, in 17cm-pot. 9.99

99.-

Bolsius theelichtjes 4 branduren, zak Ă 100 stuks. 4.99 per zak

7.

99

2 zakken

Hyacint Diverse kleuren, in 9cm-pot. cm-pot. 0.99 p.st. 3 stuks

1.99

Sneeuw lantaarn 19,5cm hoog. Met licht, geluid en sneeuweect. In diverse varianten. Excl. batterijen.

5.

99

Picea Conica 110cm hoog. Excl. mand en lampjes. 16.99

Skimmia Thereza Groenblijvende heester met wit/ groene bloemen. Is winterhard, in 17cm-pot. cm-pot. 8.95

8.-

Clusterverlichting 768-lamps Met 4,5 meter lampjes, kleur: Warm wit. 24.95

11.

99

14.

99

Coppelmans altijd scherp geprijsd! Oss Frankenbeemdweg 50

9.

Voor extra openingstijden kijk op www.coppelmans.nl

99

5.

99


Sponsorbijdrage van TriNed voor clubs in Reek, Schaijk en Zeeland

Supersnelle win-winactie voor verenigingen in Landerd LANDERD - Internetprovider TriNed heeft een win-winactie opgezet waarmee verenigingen uit Landerd voor elk nieuw glasvezelabonnement sponsorgeld cadeau krijgen. Een mooie kans voor de clubs om op korte termijn een (financiele) wens te vervullen. Landerd krijgt glasvezel. Dat betekent dat iedereen in Reek, Schaijk en Zeeland voortaan supersnel kan internetten, HDtv kijken en voordelig bellen. Maar omdat nog niet iedereen dit weet, heeft TriNed een win-winactie in het leven geroepen waarmee verenigingen voor

cember een glasvezelpakket afsluit bij TriNed, kiest een favoriete vereniging. Deze club krijgt hier vervolgens sponsorgeld voor van TriNed. Dus hoe meer leden een abonnement afelk nieuw glasvezelabonnement sluiten - en hun vereniging versponsorgeld cadeau krijgen. melden bij de inschrijving - hoe Clubs kunnen zich hiervoor hoger het sponsorbedrag. aanmelden bij verkoop@team. trined.nl. Het werkt heel een- Hoe werkt het? Verenigingen melden zich aan voudig. via verkoop@team.trined.nl en ontvangen vervolgens een Oudjaarsdag Iedere inwoner die voor 31 de- sponsorpakket waarmee ze de

actie onder de aandacht van hun leden kunnen brengen. Hoe meer leden een glasvezelpakket afsluiten, hoe hoger de TriNed-bijdrage voor de vereniging is. En heeft een vereniging meer dan vijftig aanmeldingen, dan verdubbelt TriNed de sponsorbijdrage. Een mooie kans voor de verenigingen van Landerd om op korte termijn een (financiële) wens te vervullen.

Laatste seizoen voor coach Niek Nelissen bij Herpinia zoen voorlopig even te stoppen. Wellicht dat hij in de toekomst bij een club als crisismanager aan de slag gaat, iets wat hij nog nooit gedaan heeft. De komende maanden ligt zijn focus nog volledig op Herpinia. Nelissen heeft zijn doelstelling van zijn eigen bedrijf, waar hij het handhaving in de vierde klasse steeds drukker krijgt. Voor de al bijgesteld naar een plek in de trainer reden om een pas op de middenmoot. plaats te maken en na dit sei-

DAW langer door met trainers Rob van der Ven en Marco van de Groes SCHAIJK - Rob van der Ven (foto) en Marco van de Groes 2 (eerder was hij trainer van het staan ook volgend seizoen (2017-2018) aan het roer bij res- derde elftal) en staat met dit team op de tweede plaats achter pectievelijk het eerste en tweede elftal van DAW. koploper Avanti'31 2 in de ReRob van der Ven is bezig aan Den Bosch en hij speelde zelf serve 2e Klasse. zijn tweede seizoen als hoofd- vele jaren in het eerste elftal. trainer bij de club uit Schaijk. Momenteel bezet Rob met zijn DAW is content beide SchaijkeDaarvoor was hij reeds assis- ploeg een verdienstelijke derde naren nog een seizoen aan zich te binden. tent-trainer bij de hoofdmacht. plaats in de 3e klasse D. Eerder was hij als jeugdtrainer onder andere werkzaam Marco van de Groes is bezig bij DAW, de KNVB, TOP, FC aan zijn eerste seizoen bij DAW

Voorwaardelijke terreinontzegging voor wethouder Ben Maathuis

De Landerdse bestuurder sloeg tijdens de bekerwedstrijd tussen DAW en Venray de bal uit de handen van de scheidsrechter. Die was daar niet van gediend en staakte de wedstrijd. De arbiter liet weten het duel alleen voort te willen zetten als Maathuis het sportpark direct zou verlaten.

Maathuis was tijdens de bewuste wedstrijd op 23 oktober gefrustreerd omdat de scheidsrechter het spel door liet gaan nadat zijn zoon Jaap na een forse botsing geblesseerd buiten het veld bleef liggen. Dit gebeurde een minuut voor rust. Het rustsignaal was voor de Schaijkse wethouder reden om

Dag van de Mobiliteit De Dag van de Mobiliteit is een dag waarop verschillende organisaties hun deuren openzetten om medewerkers een kijkje te laten nemen bij elkaar en zo ervaring op te laten doen op een andere werkplek. Ook wij hadden die dag een aantal medewerkers uit andere organisatie in huis. Een medewerkster van een woningbouwcorporatie uit Tilburg heeft een dag met mij meegelopen; erg leuk om iemand te laten zien hoe afwisselend en uitdagend deze baan is. Gemeenteraden Uden en Landerd Er is een bijeenkomst geweest met de beide gemeenteraden van Uden en Landerd. Ze hebben met elkaar gesproken over het onderzoek naar de gezamenlijke vorming van een Maashorstgemeente. In grote meerderheid willen de raden die weg samen verder te vervolgen. Woorden die in mij opkomen: constructief, positief en kansrijk! Jubileumbijeenkomst brandweer Tijdens een jubileumbijeenkomst van de brandweer Schaijk en Zeeland heb ik twee Koninklijke onderscheidingen uit mogen reiken aan John Weimar en Pierre Damen voor hun werk bij de brandweer. Tijdens de bijeenkomst hebben we ook Jos van den Broek, die na veertig jaar afscheid nam van de brandweer Zeeland, uitgezwaaid.

Na incident met scheidsrechter bij DAW

LANDERD - Wethouder Ben Maathuis heeft van de tuchtcommissie van de KNVB een voorwaardelijke terreinontzegging van een maand gekregen, met een proeftijd van een jaar. Dat maakte de Voetbalbond vrijdag bekend.

Op 15 november ben ik naar de Warandelezing geweest, georganiseerd door de Brabantse Milieufederatie. De lezing stond in het teken van duurzaamheid binnen onze voedselproductie. Conclusie is dat we in Nederland voorop lopen, maar dat er ook hier nog veel te winnen is. Met als doel om de wereld leefbaar te houden, ook voor de generaties na ons. Natuurbranden Ik heb een overleg gehad met de Commissaris van de Koning over de bestrijding van natuurbranden. Belangrijk vanwege onze plek in de Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant, maar ook vanwege de enorme investeringen in de aanplant van groen.

HERPEN - Herpinia moet na dit seizoen op zoek naar een nieuw trainerskoppel. Niek Nelissen en Roel van den Boom nemen namelijk afscheid als coach en assistent. Dit lieten zij eerder deze week aan de spelersgroep weten. Na kampioenschap in de vijfde klasse vorig seizoen, staat de voetbalclub uit Herpen na tien wedstrijden ook in de vierde klasse bovenaan. De beslissing om afscheid te nemen was niet eenvoudig voor Nelissen. Zijn taak als coach is echter lastig te combineren met

Bellen met de burgemeester

te kijken hoe zijn zoon eraan toe was. Onderweg trof hij de scheidsrechter op het veld. In een, zoals hij het zelf achteraf noemde 'heel erg domme actie in een split second', tikte hij de bal uit de handen van de leidsman. Maathuis probeerde nog zijn excuses aan te bieden, maar kreeg daar geen kans meer toe omdat de scheidsrechter zich had opgesloten in zijn eigen kleedkamer.

Feestelijke activiteiten Tot slot heb ik Sinterklaas welkom mogen heten in Reek en Schaijk. Ondanks de storm was het in beide dorpen een druk bezochte intocht. Hoor de wind waait… Bezoek leerlingen De Regenboog Omdat ik door een bijeenkomst in de Veiligheidsregio verhinderd was, heeft wethouder Ben Brands als loco-burgemeester een groep leerlingen van basisschool De Regenboog ontvangen in het raadhuis in Schaijk. Ze kwamen met scherpe vragen en goede ideeën en verleidden de loco-burgemeester zelfs om samen ‘dabbend’ op de foto te gaan. Daarna kreeg de groep nog een rondleiding op de gemeentewerf. Marnix Bakermans Burgemeester gemeente Landerd

Geknipt voor U

Thuisbasis Brabant in de regio Heesch is op zoek naar jou! Onze zorgcoöperatie van zelfstandige ondernemers in de zorg is op zoek naar gedreven collega’s die gezamenlijk de zorg aan onze cliënten bieden. Spreekt kleinschalige zorg, zelfsturende teams en warme persoonlijke zorg jou aan? Ben je ziekenverzorgende (IG), verpleegkundige of HBOVer (niveau 5)?

Maak een afspraak in de feestmaand december en ontvang een leuk cadeau!

Salon Velp Vogelenzangscheweg 5 5363 TH Velp Op afspraak

Compostella Franciscushof 1 5411 BK Zeeland Do. & vr. ochtend

www.arenalokaal.nl

Mariëtte Hol Tel: 06-19798101

Neem dan contact op met Franca Bekkers 0651733915.

2 december 2016

francare@live.nl www.francare.nl

11


Stop nu met dure abonnementen !

24

Simonly vanaf € 2,50 per maand

www.vtu.nl - www.cheapsimonly.nl

Nieuwe openingstijden bij VTU Telecom Uden maandag 09.30 tot 20.00 - dinsdag 09.30 tot 17.00 - woensdag 09.30 tot 17.00 uur. donderdag 09.30 tot 20.00 - vrijdag 09.30 tot 21.00 en zaterdag 09.30 tot 17.00 uur. Apple iPhone 7 32 GB

Apple iPhone 7 Plus 32 GB

Apple iPhone 6S 16GB

Apple iPhone SE 16 GB

4 kleuren leverbaar.

4 kleuren leverbaar.

4 kleuren leverbaar.

4 kleuren leverbaar.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

Goedkoopste Sim Only abonnementen op netwerk van KPN met bellen en data uit de bundel in de EU, met KPN Compleet nog meer voordeel

Goedkoopste Sim Only abonnementen op netwerk van KPN 100 minuten/sms + 1000 MB 100 minuten/sms + 1500 MB 100 minuten/sms + 2500 MB

8,50 10,00 12,00

4,00 9,50 12,00 13,00

250 minuten/sms 250 minuten/sms + 1000 MB 250 minuten/sms + 1500 MB 250 minuten/sms + 2000 MB

Onbeperkt minuten/sms Onbeperkt minuten/sms + 1000 MB Onbeperkt minuten/sms + 1500 MB Onbeperkt minuten/sms + 2000 MB

10,00 14,00 14,50 15,00

Nieuw en verlengen - Aansluitkosten 9,95 - KPN Netwerk.

Samsung Galaxy S7 32 GB

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy J5 2016

Samsung Galaxy A3 2016

3 kleuren leverbaar.

3 kleuren leverbaar.

3 kleuren leverbaar.

3 kleuren leverbaar.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

LEVERBAAR MET ALLE PROVIDERS NIEUW EN VERLENGEN.

T Mobile Sim Only Onbeperkt mobiel online. 90 minuten 50 sms 100 MB 200 minuten 50 sms 100 MB 300 minuten 50 sms 100 MB 500 minuten 50 sms 100 MB

7,00 8,00 9,25 11,25

90 minuten 50 sms 500 MB 200 minuten 50 sms 500 MB 300 minuten 50 sms 500 MB 500 minuten 50 sms 500 MB

10,00 11,00 12,25 Na de bundel standaard snelheid. 14,25 Kijk voor alle abonnementen op www.vtu.nl

Ben Sim Only abonnementen 300 minuten/sms + 1000 MB 100 minuten/sms 300 minuten/sms Onbeperkt minuten/sms 100 minuten/sms + 2000 MB 300 minuten/sms + 2000 MB Onbeperkt min/sms + 2000 MB

8,00 4,00 6,50 9,50 14,00 17,00 18,00

Alle abonnementen www.cheapsimonly.nl

KPN zakelijk deze maand EXTRA hoge vergoedingen op verlengen en nieuwe abonnementen bij VTU Telecom Uden. Vergoeding kan oplopen tot 800,00 excl. per abonnement, stuur mail met mobiel nummer info@vtu.nl of kom naar de winkel. VTU Telecom Zakelijk alle providers mogelijk KPH - Telfort - Vodafone - Yes - T Mobile - Tele 2 en Youfone.

Verkoop losse Smartphones, alle merken tegen scherpe prijzen bij VTU Telecom Uden www.vtu.nl Voor alle Simonly abonnementen van alle providers kijk op www.cheapsimonly.nl Voor particuliere en zakelijke abonnementen

VTU Telecom Vluchtoord Vluchtoord 10, Uden maandag 09.30 tot 20.00 - dinsdag 09.30 tot 17.00 - woensdag 09.30 tot 17.00 uur. donderdag 09.30 tot 20.00 - vrijdag 09.30 tot 21.00 en zaterdag 09.30 tot 17.00 uur.


Zelfverdediging voor jong en oud

Kennismaken met kickboksen bij Muay Thai Siam in Grave

kenneth column ‘Bruitgang’

GRAVE - Aan de Stadhouderslaan 1 in Grave is sinds enige tijd kickboksschool Muay Thai Siam gevestigd. Peter Nusdorfer brengt hier jong en oud de fijne kneepjes van deze zelfverdedigingssport bij. Wil je ook een keer kennismaken met kickboksen? Loop dan eens vrijblijvend binnen op maandagavond van 19 tot 20 uur. (foto’s: Marco van den Broek)

zelfvertrouwen en discipline. In de tweede groep, met mensen van verschillende leeftijden, leer je kickbokstechniek, krijg je combinatie- en bokszaktraining en werk je aan je uithoudingsvermogen.”

Peter, 36 jaar en van Thaise afkomst, is zelf al op jonge leeftijd begonnen met kickboksen en heeft bij verschillende scholen getraind. Nu geeft hij al enige

Kickboksen is een veelzijdige sport met diverse trainingsvor- Meer informatie over kickboksmen, legt Peter uit. “De explo- school Muay Thai Siam: 06siviteit is goed voor je hart- en 16765814. vaatstelsel, de intervaloefenin-

tijd les in Grave. “Er wordt in twee groepen getraind”, vertelt hij. “In de kindergroep maak je spelenderwijs kennis met zelfverdediging en werk je aan je

gen dragen bij aan conditieverbetering en verhoging van je VO2max (maximale zuurstofopnamevermogen, red.) en je arm- en beenspieren worden krachtiger en mooier. En niet te vergeten, mentaal wordt je sterker.”

Kerstbomenverkoop en kerstworkshops bij Lepona BALGOIJ/WIJCHEN - Deze week start de kerstbomenverkoop bij Lepona Tuinarrangeurs. In het groencentrum aan de Houtsestraat 30 in Balgoij heeft Lepona weer kerstbomen in alle maten en prijzen, vers gerooid van de eigen kwekerij en gratis ingepakt. Op zoek naar een gewone fijnspar of juist een prachtige blauwgroene Nordman spar? Een kerstboom op kluit, in een pot of afgezaagd op de stam? In het groencentrum van Lepona in Balgoij-Wijchen is voor iedereen iets te vinden. Ook de kerststukken ontbreken niet. Bekijk de vele prachtige creaties met natuurlijke materialen voor aantrekkelijke prijzen, samengesteld door de eigen arrangeur. Van vrolijke tradi-

Eigen woord eerst! Onze schitterende Neerlandsche taal wordt al jaren ernstig bedreigd door buitenlands gespuis. Ongewenste binnendringers zoals chatten, parachute, updaten, babyshowers en fingerspitzengefühl moeten we de deur wijzen. Voor ieder buitenlands woord is er een prima alternatief beschikbaar. En zo niet? Dan verzinnen we die toch! Allereerst even bepalen welke talen we verbannen, voordat we overhoofd kunnen beginnen. Duits, Frans en vooral Engels lijken de meest geschikte kandidaten. De rest van de talen negeren we voor het gemak. Maar waarom eigenlijk die moeite? Die woorden klinken toch prima? Kan zijn, maar we kunnen niet achterblijven. We hebben Wilders, Trump, het vluchtingenprobleem en de Brexit, ehh ik bedoel natuurlijk de Bruitgang. Met andere woorden: Angst regeert! Dan moet je gewoon met de tijd meegaan en ook een fijngevoelige angst voor vreemde talen ontwikkelen (xenoglossofobie, volgens angstlijst.nl). Want weet je, laatst werd ik aangesproken door een jongen met een Ikfoon. Hij zat druk Gezichtsboek te verfrissen en wat berichten te leuken. Het was een echte ‘Elektronische Informatieverwerkende Machine-fanaat’. Hij begon te praten over hoe hij Speelstation spelletjes kon neerladen via Piratenbaai. ‘Wat de geslachtsgemeenschap!’, dacht ik ‘daar heb ik toch geen verstand van’. Ik ben daar echt te oud voor, maar hij bleef maar doorgaan en liet ook nog foto’s zien van kippetjes met eendengezichten op zijn Watisapplicatie. Ik bedankte de alleenganger vriendelijk en vervolgde mijn weg. Ik liep over het Maasbolwerk in Grave en had een mooie overkijk op de rivier. Een man in driedelig pak ging naast mij staan. We hadden een hoofd-aan-hoofd over zijn functie als leidinggever van de afdeling Menselijk Grondstof. Er waren problemen met het personeel maar ze konden de flessennek niet vinden, waardoor ze buiten de doos moesten gaan denken. Het hersenstormen duurde lang en het personeelsbestand moest naar beneden worden gegradeerd. De inzethouders zullen het een geen-ga-gebied vinden, vertelde hij mij. De woorden van de man maakte mij een beetje duizie. Ik groette de leidinggever en ging naar huis. Thuis dook ik even onder het straalwater en ik ging op mijn springverenbak liggen.

tionele stukken tot moderne, trendy arrangementen. Verder kun je er terecht voor allerlei kerstgroen, natuurlijke decoratie, mini-kerstboompjes, planten met besjes voor binnen en buiten, Cyclamen, wintergroene en winterharde planten en nog veel meer.

toparrangeur Debbie Welzenbagh creëren deelnemers een persoonlijke kerstcreatie met natuurlijke materialen, groen en bloemen. Een originele en creatieve manier om samen met Samen aan de slag Lepona houdt donderdag 15 familie, vrienden of collega’s en vrijdag 16 december Kerst- aan de slag te gaan. Een geworkshops. Onder leiding van zellige avond onder het genot

van koffie/thee en wat lekkers. Iedereen kan deelnemen aan de workshops, ervaring met bloemen of planten is niet nodig. Inschrijven kan via info@lepona. nl. Meer informatie is te vinden op www.lepona.nl/kerstworkshops.

Dit klinkt veel beter toch? Zonder al die buitenlandse poespas? Of toch niet? Of misschien zijn we na vele jaren gewend aan deze taalvariatie, deze internationale letterverrijking, deze woordenwereldreis. Onbewust hebben we deze knuffelwoorden in onze harten gesloten. Misschien een idee tje om dat ook op andere gebieden eens te doen?

Kenneth Steijvers

Walking Football Estria viert tweejarig jubileum ESCHAREN - Walking Football Estria heeft het tweejarig bestaan gevierd met een drukbezochte barbecue. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in De Brouwketel in Escharen werd Henny Derks uitgeroepen tot ‘Wandelvoetballer van dit Moment’ en kreeg hij als eerste de prestigieuze Wandelvoetbalstoktrofee uitgereikt door de hulpsinterklaas Kees en zijn drie Pieten, de speciale gasten op het jubileumfeest van WF Estria. De leden en aanhang van WF Estria werden duidelijk verrast door de uitverkiezing, die voor het eerst plaatsvond en het begin is van een nieuwe traditie. Hulpsint Kees benadrukte de enorme historische waarde

van de antieke, flink gehavende maar toch indrukwekkende Wandelvoetbalstoktrofee. Het attribuut zou volgens de overlevering zijn gebruikt door Gandhi tijdens zijn vredesmars, terwijl later ook Churchill en

www.arenalokaal.nl

koningin Wilhelmina er steun aan hadden. De stok is inmiddels door WF Estria opgepimpt met een heupflesje Jägermeister en een klein glaasje, alleen te gebruiken in barre tijden. Ook hangt er een voetbalsok aan, met daarin de gedragsregels voor de Voetballer van het Moment. De Wandelvoetbalstoktrofee werd door Sint en zijn Pieten omzichtig uitgereikt aan Henny Derks. Derks werd uitverkoren door het lot, omdat selectie op basis van voetbalkwaliteiten bij WF Estria onbe-

gonnen werk is. Hij bewaart de wisseltrofee tot het volgende jubileumfeestje van de wandelvoetballers uit de gemeente Grave. Het gaat WF Estria na twee jaar voor de wind, memoreerde hoofdpiet Theo. In 2017 staan weer verschillende wedstrijden op het programma, onder meer tegen PSV uit Eindhoven. Ook zitten er diverse evenementen in de pen. De trainingen blijven op dinsdagochtend, waar (ex-) voetballers van 60 jaar of ouder van harte welkom zijn om een balletje mee te trappen.

2 december 2016

13


Omgevingsvergunning Ontvangen aanvragen om omgevingsvergunning: • Kerkweg 1, 5374 CS Schaijk; het bouwen van een vleeskuikensstal (aanvraag ontvangen 18 november 2016) • Grenssteen 1, 5411 BT Zeeland; het vervangen van een overheaddeur van een garage door een kozijn (aanvraag ontvangen 21 november 2016) • Inkaweg 1, 5411 SZ Zeeland; het uitdunnen van een bosgebied en aanleg van parkeergelegenheden binnen het Inka-gebied (aanvraag ontvangen 18 november 2016) • Langstraat 2, 5375 KE Reek; het splitsen van de woning (aanvraag ontvangen 23 november 2016) • Hoogheistraat 9, 5374 NT Schaijk; het uitvoeren van grondwerkzaamheden ten behoeve van de aanleg van een minigolfbaan (aanvraag ontvangen 24 november 2016) • Udensedreef 14, 5374 RK Schaijk; het vergroten van een poel (aanvraag ontvangen 24 november 2016) • Voor-Oventje 31, 5411 NR Zeeland; het splitsen van de woning (aanvraag ontvangen 24 november 2016) • Verbindingsweg 18, 5411 NP Zeeland; het verbouwen van een schuur (aanvraag ontvangen 25 november 2016)

Bezwaar en voorlopige voorziening: Tegen bovengenoemde besluiten tot verlening van de omgevingsvergunningen en toekenning van een huisnummer kunnen belanghebbenden op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken na de datum van verzending bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. U kunt ook digitaal bezwaar indienen via www.landerd. nl (digitaal loket). Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 (Awb) zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: - naam en adres van de indiener - dagtekening - omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht - de gronden waarop het bezwaarschrift rust. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Op grond van art. 8:81 Awb kunt u bij de voorzieningenrechter (Rechtbank, sector Bestuursrecht, postbus 90125, 5200 MA te ’s-Hertogenbosch) verzoeken een voorlopige Sloopmeldingen: voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat er • Zevenhuis 10, 5411 RN Zeeland; het afvoeren van asbesthoudende dakbedekking van een voormalig hondenhok ook een bezwaarschrift is ingediend. Voor het instellen van genoemd verzoek is een griffierecht verschuldigd. U wordt (melding ontvangen 21 november 2016) door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling. • Helstraat 11, 5375 KG Reek; het verwijderen van de asbesthoudende dakbedekking van een schuur (melding U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket. ontvangen 22 november 2016) rechtspraak.nl/bestuursrecht. • Rustvenseweg 14, 5375 KW Reek; het slopen van de opstallen van een voormalige kalkmortelcentrale (deels Zowel voor het digitaal indienen van bezwaar als voor het digitaal verzoeken om voorlopige voorziening, dient u te asbesthoudend) en het verwijderen van de erfverharding (melding ontvangen 23 november 2016) beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de exacte voorwaarden. Voor nadere informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van de medewerkers Intrekkingen: van de afdeling Ruimte, telefoonnummer 0486-458111. • Akkerwinde 157, 5374 DA Schaijk; het uitbreiden van een bijgebouw. Deze aanvraag is ingetrokken d.d. 23 november 2016. Ontwerp-omgevingsvergunning (uitgebreide procedure): In dit stadium van de procedure (ontvangen aanvragen/meldingen) kunt u (nog) geen bezwaar-/beroepschrift indienen. Ontwerp-omgevingsvergunning (uitgebreide procedure): Bovengenoemde aanvragen zijn op verzoek wel in te zien bij de afdeling Ruimte. U kunt hiervoor een afspraak maken. Burgemeester en Wethouders van Landerd zijn voornemens om met toepassing van artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht een vergunning te verlenen voor: Verleende omgevingsvergunningen: • Duifhuisstraat 2, 5374 SB Schaijk; het wijzigen/verbouwen van de zolder van een manege-gebouw tot • Landweer 10, 5411 LV Zeeland; het bouwen van een bedrijfspand (vergunning verzonden d.d. 22 november woonruimte, het verbouwen van kleedruimten in dat gebouw tot logiesverblijf en het brandveilig gebruik van de 2016) manege met logiesverblijven (dossiernummer HZ-2015-0136) • Corridorweg te Reek; het kappen van een Amerikaanse eik die is aangetast door ziekte (vergunning verzonden 23 november 2016) Zij maken daarom op basis van het genoemde wetsartikel bekend dat de ontwerp-vergunning en de daarop betrekking • Reep te Schaijk; het kappen van een dode eik (vergunning verzonden 23 november 2016) hebbende stukken met ingang van 5 december 2016 gedurende zes weken ter inzage liggen bij de afdeling Ruimte. • Baansteen te Schaijk; het kappen van een eik die in slechte kwaliteit verkeert (vergunning verzonden 23 Voor het inzien van de stukken kan een afspraak worden gemaakt. november 2016) • Kennedyplein te Reek; het kappen van een kastanjeboom die is aangetast door kastanjeziekte (vergunning Een ieder kan binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot verzonden 23 november 2016) het ontwerpbesluit kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Landerd. • Boekelsedijk te Zeeland; het kappen van 2 eiken die in slechte gezondheid verkeren (vergunning verzonden 23 Voor nadere informatie over het plan (dan wel het indienen van mondelinge zienswijzen) kan contact opgenomen november 2016) worden met de afdeling Ruimte. • Langenboomseweg 31, 5411 AT Zeeland; het uitbreiden van de woning met een erker (vergunning verzonden 24 november 2016) Alleen belanghebbenden die hun zienswijze tegen het desbetreffende ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht • Monseigneur Borretstraat 14, 5375 AC Reek; het verbouwen van een monumentaal pand (vergunning verzonden op de wijze als hiervoor omschreven en belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in 25 november 2016) staat zijn geweest, kunnen te zijner tijd tegen het nog te verlenen definitieve besluit, beroep instellen bij de rechtbank Oost-Brabant, locatie ‘s-Hertogenbosch, sector Bestuursrecht te ‘s-Hertogenbosch. Huisnummerbesluiten: : Vaststelling nummeraanduidingen: Voor nadere informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van de medewerkers • Boterbloem 24a, 5411 GP Zeeland; t.b.v. een kantoor. Besluit verzonden 21 november 2016. van de afdeling Ruimte, telefoonnummer 0486-458111. • Landweer 10, 5411 LV Zeeland; t.b.v. een nieuw te bouwen bedrijfspand. Besluit verzonden 24 november 2016.

Bijzondere procedure

Verkeersbesluit Brouwerspad Zeeland •

Burgemeester en wethouders van Landerd hebben op 22 november 2016 besloten om het 14 januari 2017 bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van Brouwerspad fysiek af te sluiten, in de vorm van een uitneembare paal aan de zijde van de burgemeester en wethouders van Landerd, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Kerkstraat in Zeeland. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn onderDoor het nemen van dit verkeersbesluit wordt de verkeersveiligheid in Brouwerspad sterk tekend en dient tenminste te bevatten: verbeterd. • naam en adres van de indiener Het Brouwerspad wordt door de realisatie van het Kindcentrum nu gebruikt als school-thuis • dagtekening route, daardoor is de verkeersdrukte hier sterk toegenomen. • omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht Door hier geen doorgaand gemotoriseerd verkeer toe te laten is het voor de school- • de gronden waarop het bezwaarschrift rust. gaande kinderen en andere weggebruikers (verkeers )veiliger. Ook blijft de kruising een weg van rechts, zodat de fietsers voorrang houden. Als u bezwaar maakt, kunt u tevens om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter, postbus 90125, 5200 MA te ’s-Hertogenbosch. U leest hieronder waar u het besluit kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens Een voorlopige voorziening kan door de voorzieningenrechter van de rechtbank worden getroffen, bent met dit besluit. mits een spoedeisend belang dat vereist. Van de verzoeker om een voorlopige voorziening wordt een griffierecht geheven. Waar kunt u de stukken inzien? U wordt door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de Het complete verkeersbesluit met bijhorende tekeningen liggen met ingang van 2 december 2016 wijze van betaling. gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis aan de Kerkstraat 39 in Zeeland. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met donderdag van U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de genoemde rechtbank 08:30 – 17:00 uur. Dinsdag tot 19:30 uur en vrijdag tot 16:00 uur. via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Ook kunt u de stukken digitaal inzien op de site van de overheid: https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant. Heeft u vragen over deze bekendmaking? Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij de heer Patrick van Boekel van de afdeling Realisatie & Hoe maakt u bezwaar en verzoekt u om een voorlopige voorziening tegen dit besluit? Beheer, telefoonnummer: 0486- 458111. Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden vanaf 3 december 2016 tot en met

14

www.landerd.nl


Landerd, een Maashorstgemeente

Gemeentenieuws

vrijdag 2 december 2016

Adoptie lessen Natuurcentrum De Maashorst

Gemeente

Landerd Gemeentehuis Landerd Kerkstraat 39, Postbus 35, 5410 AA Zeeland, tel. 0486-458111, fax 0486-458222 e-mail: info@landerd.nl, website: www.landerd.nl De gemeente Landerd werkt uitsluitend op afspraak. Maak een afspraak via www.landerd.nl of 0486-458111. • Gemeentehuis: Kerkstraat 39, Postbus 35, 5410 AA Zeeland. Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur, Avondopenstelling: dinsdag 16.30 uur tot 19.30 uur. • Gemeentewerf: Runstraat 59a, Schaijk. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur. • Melding openbare ruimte: www.landerd.nl knop Melding doorgeven • Adviesraad Sociaal Domein: Brouwershof 13, 5375 AD Reek, 0486-473208, wmoadviesraadlanderd@gmail.com

Komende week De Uiventjes Revue bij Landerd in Beeld 32 jaar geleden werd op 't Oventje een revue opgevoerd onder de titel De Uiventjes Revue. 3 jaargangen vonden er plaats en daarna werd het stil. Bij het 50 jarig bestaan van buurtschap 't Oventje heeft men geprobeerd de revue nog eenmaal te laten terugkeren. En met succes. Veel typische zaken uit 't Oventje komen aan bod. Bij Landerd TV kunt U de komende week naar deze revue kijken.

Van der Heijden bouw en ontwikkeling in Schaijk heeft twee lessen geadopteerd van Natuurcentrum De Maashorst. Dankzij deze steun is het mogelijk dat ruim dertig groepen basisschoolleerlingen een Stenenles en vijftig groepen een Mierenles kunnen volgen. Bij deze lessen komen de thema’s bouwen en wonen aan de orde. Zo ervaren de kinderen ondermeer dat het bouwmateriaal zand bestaat uit heel kleine steentjes en dat mieren net als wij

De uitzending van Landerd in Beeld is te zien van zondag 4 december t/m vrijdag 9 december om 12.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur. Nadien zijn de uitzendingen nog te zien op www.landerd-tv.nl, onderdeel uitzending gemist. Landerd TV zendt uit op Ziggo kanaal 44 digitaal en analoog op kanaal 22+/frequentie 480.000. Voor de kijkers op TRINED kanaal 515

in een ‘huis met gangen en kamers’ wonen. De Mierenles is al jarenlang een topper in het lespakket van het natuurcentrum dat beschikbaar is voor het basisonderwijs in de gemeenten Oss, Uden, Landerd en Bernheze. Ook de les over de stenen in Natuurgebied De Maashorst is een groot succes. Wel horen deze lessen bij de duurste qua exploitatie. Daarom kon er maar een beperkt aantal van deze lessen gegeven worden en moesten

groepen teleurgesteld worden. Beide lessen hebben echter te maken met bouwen en wonen. Daarom bleek Van der Heijden bouw en ontwikkeling bereid om een financieel steuntje in de rug te geven. Dat gaf het natuurcentrum de mogelijkheid om alle aanvragen voor beide lessen te honoreren.

Ook groep 5-6 van basisschool de Regenboog heeft deelgenomen aan de Stenenles. De kinderen onderzochten zand, maakten een fossiel van klei, testten vuurstenen en speurden naar mooie steentjes om te bewaren. Misschien wel het begin van een mooie verzameling!

Nieuwe vervoerder Regiotaxi Noordoost-Brabant rijdt vanaf 1 januari 2017 Half december 2016 krijgen inwoners die regelmatig met de Regiotaxi Noordoost-Brabant reizen informatie thuisgestuurd over de regiotaxi in 2017. In dit bericht een overzicht wat er verandert en wat hetzelfde blijft vanaf 1 januari 2017. Deze informatie staat ook op www.regiotaxinoordoostbrabant.nl. Waarom een nieuwe vervoerder? In september 2016 ondertekenden twaalf gemeenten en de provincie Noord-Brabant het contract met de nieuwe aanbieder voor het Wmo-vervoer en alternatief vervoer voor de OV-reiziger. De nieuwe vervoerder is ZCN Totaalvervoer. Vanaf 1 januari 2017 houdt het contract met Munckhof op.

• •

af te melden. 0412 – 68 59 99 blijft het telefoonnummer van het Servicepunt Regiotaxi voor informatie, klachten en het aanvragen van een OV-Regiotaxipas. k l a n t e n s e r v i c e @ re g i o taxinoordoostbrabant.nl blijft het e-mailadres van het Servicepunt Regiotaxi. Het vervoersgebied van de regio Noordoost-Brabant blijft hetzelfde. De gemeenten die aangesloten zijn bij Regiotaxi Noordoost Brabant zijn Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis en Uden. Voor de OV-Regiotaxi is dit de Provincie Noord-Brabant.

Wat blijft hetzelfde? Wat verandert? • 0900 – 829 44 67 blijft het • De klanten van Regiotaxi telefoonnummer om ritten Noordoost Brabant ontte reserveren, te wijzigen of vangen half december

www.landerd.nl

2016 per post de nieuwe • Tarieven in 2017: een reiRegiotaxipas en folder. ziger met een Wmo-ReDeze pas is verbeterd en giotaxipas betaalt een opminder gevoelig voor slijtastaptarief van € 0,89 en ge en storingen. € 0,18 per kilometer. De reiziger met een OV-ReVanaf 1 januari 2017 kungiotaxipas betaalt een opnen klanten in de Regiotaxi staptarief van € 3,05 en € contant, via automatische 0,46 per kilometer. In de incasso en met pinpas begemeente Oss betalen de talen. Minima-pashouders vanaf Vervoerservice van Driel januari voor het opstaptarijdt alle ritten voor Regiorief € 1,50 en € 0,18 per taxi Noordoost-Brabant, kilometer. vanaf januari 2017 voor ZCN Totaalvervoer. • Vervoerservice Van Driel rijdt vanaf januari 2017 met De indeling van het vernieuwe milieuvriendelijke voersgebied in zones witte voertuigen, herkenvervalt. Net als bij het baar aan het logo van de openbaar vervoer betalen Regiotaxi. reizigers vanaf 1 januari 2017 een opstaptarief en een kilometertarief. Zo Meer informatie? Kijk op www. betalen reizigers alleen de regiotaxinoordoostbrabant.nl of afstand die zij reizen. bel (0412) 68 59 99.

Brabant Woont Slim De Sint geeft Energie Het wordt weer vroeg donker en de tempratuur daalt. De winterjassen worden weer tevoorschijn gehaald. De thermostaat gaat omhoog en de lampen aan. Zo tikt de energierekening weer lekker aan. Maar dat zie je pas als de eindafrekening komt, dan wordt er vaak behoorlijk gebromd Want bijbetalen … is altijd balen! Leuker is het om geld terug te krijgen, Zelfs als de energieprijzen gaan stijgen. Je bent het zelf die aan de knoppen staat en bepaalt of je energie en geld besparen gaat. De verwarming een graadje lager en een uurtje eerder uit; Gordijnen dicht, geen kou meer door de ruit; Korter douchen en een waterbesparende kraan, met het maken van nieuwe gewoontes is het zo gedaan. Met tochtstrips, radiatorfolie en LED-verlichting, gaat je energierekening ook in de goede richting. Het zijn hierbij de kleine dingen die het doen! Zo bespaar je gemakkelijk heel veel poen! En ook Je huis isoleren en zonnepanelen, Gaan heel veel op de rekening schelen Vele goede tips vind je op het internet o.a. www.brabantwoontslim.nl) Voer ze uit en de besparing is in gang gezet. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond, dat je al gauw met een 10% lagere energierekening wordt beloond wanneer je bewust omgaat met energie en veel moeite kost het niet … Daarom niet langer gedraald, want het is jammer wanneer je te veel betaald! www.brabantwoontslim.nl

15


Op weg in Velp: Pastoor Loeffsweg

Seniorenwijzer

In de Arena van 28 oktober jongstleden gaf ik u een beschrijving van de Basilius van Bruggelaan. Deze keer is mijn aandacht uitgegaan naar een tijdgenoot van Basilius van brugge, namelijk Henrick Jacobs’ Loeffs, Hij was pastoor in Velp in de periode van 1629 tot 1670. De naar hem genoemde straat is de Pastoor Loeffsweg. Deze weg wordt aan de ingang vanaf de Bronkhorstweg gemarkeerd door een groot beeld, het zgn. Heilig Hartbeeld. Het is opnieuw een bijzondere straat want er staat geen enkel woonhuis. Er staat slechts één markant gebouw, namelijk de voormalige parochiekerk van Velp, gewijd aan de H. Vincentius. Momenteel is dit kerkje in gebruik als expositieruimte en er worden ook concerten gegeven, georganiseerd door de Stichting Kunst in ’t Kerkje. De weg eindigt op de kruising met de Basilius van Bruggelaan. Pastoor Loeffs was een, zeker voor zijn tijd, zeer veelzijdig ontwikkeld man. Vanaf het begin van zijn pastoraat maakte hij aantekeningen in het zogenaamde Memori Boeck dat is teruggevonden in het parochiearchief en nu in beheer is van het Brabants Historisch Infor-

1; Algemene activiteiten.

matiecentrum (BHIC). Pastoor Loeffs en Basilius van Brugge leefden in de tijd van de 80-jarige oorlog. Dat was de strijd tussen Spanjaarden (lees Katholieken) en de opstandelingen van de Republiek (lees Protestanten). Tijdens deze strijd ging de vesting Grave diverse malen over in handen van één van deze partijen. Tijdens bezetting door Protestantse troepen was de uitoefening van de katholieke godsdienst ten strengste verboden en daarom gingen de Graafse parochianen in Velp naar de kerk. Velp maakte immers deel uit van de vrije Heerlijkheid van het Land van Ravenstein en de hertog van Kleef was hier de baas. En deze hertog was katholiek. Hierdoor kreeg pastoor Loeffs de zorg over een zeer groot aantal parochianen. Daarbij kreeg hij enige tijd later assistentie

van Basilius van Brugge, die aanvankelijk ook bij hem inwoonde. Ook pastoor Loeffs is dus van grote betekenis geweest voor de parochie Grave. In het Memori Boeck van pastoor Loeffs vinden we aantekeningen van velerlei aard. Zo schreef hij onder andere het “Drama van den Verloren Zoon” waaraan overigens weinig literaire waarde werd gehecht. Ook in sterrenkunde had hij zich bekwaamd zoals blijkt uit aantekeningen van een cursus planetarium waarin hij nauwkeurige aantekeningen over de stand van sterren en planeten bijhield, van maand tot maand en van week tot week. Ook hield hij zich bezig met

het weer en de wisseling van de seizoenen waarover hij verschillende spreuken noteerde. Op de eerste bladzijde van zijn Memori Boeck schreef hij waarom een en ander schriftelijk werd vastgelegd, namelijk om bewaard te blijven voor het nageslacht. Nou, dat is hem gelukt! Veel respect voor deze man waarvan de naam op het straatnaambord helaas verkeerd gespeld is. Hij verdient beter. Bron van deze informatie: BHIC Grave. Foto: Tinus Peters. Voor meer informatie over de geschiedenis van Velp: zie www.velpsheem.nl. Jan Linders, Stichting Velps Heem

Cloveniers verguld met schilderij en keramiekbeelden GRAVE - De Cloveniers of Schutterye tot Grave werden tijdens hun jaarlijkse zuurkoolavond op 19 november aangenaam verrast. Als dank voor de hulp tijdens de kunstbeurs in 2015 ontving het gilde van Mark van der Linden een handgeschilderd portret van de oprichter Floris van Egmond. Daarnaast kregen de Cloveniers maakte. Er is nu van alle funceen aanvulling op de keramiek- ties bij het gilde een afbeelding beeldengroep van in De Hampoort te zien. Jacques Merkx, die het geheel met een Piekenier compleet

GRAVE - Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 december kunt u levensmiddelen proeven bij Wereldwinkel Grave. Wilt u tijdens het shoppen even rust, even wat anders? Loop dan binnen op Klinkerstraat 1. Daar kunt u helemaal vrijblijvend kennis maken met verschillende chutneys en jams, die gemaakt worden in Swaziland, Zuid Afrika. De wereldwinkel is ook op zondag 4 december open van 13 tot 17 uur. Uitsluitend gemaakt van verse vruchten. Doel van Eswatini is om werk te creëren voor werkloze vrouwen en een afzet te bieden voor producten van kleine boeren.

De opbrengsten zijn bestemd voor het sociaal programma voor kansarme kinderen. Men begon met 5 vrouwen en inmiddels werken er meer dan 35

vrouwen, hebben 300 mensen dankzij Eswatini Kitchen een bestaanbaar inkomen en profiteren 2000 kansarme kinderen van de activiteiten.

Parochie H. Elisabeth Grave H.Johannes de Doper Zondag 4 december - 9:30 uur - Eucharistieviering met zang van het Gemengd Koor. Intenties: Riet van de Lockant-Peters, Betsie Derks als jaargetijde, overleden ouders en familie Derks, Jan Bartels vanwege zijn verjaardag, overleden familie Bartels-Hurkens. H.Elisabeth Zondag 4 december - 11 uur - Plechtige hoogmis met zang van het Herenkoor. Intenties: Mien Opsteeg en overleden familie, Miep en Henk Meulendijks-van der Woude, overleden ouders Delhaes-Manders, hun zoon Jan, schoonzoon Henk en kleinzonen Marcel en Roy, Stef Berends, Pater Jacques Wijnen, Emie Kraak-Rerimassie, Hillebrand Hofstra, Truus Vaal-Welbers, Martha Verzeil vanwege haar sterfdag, Em. pastoor Wim Hulskorte waarnemend pastoor van de H.Lambertus en de H.Johannes de Doper van 1999-2002, Tom Hamers van wie vrijdag 25 november in Lichtenvoorde afscheid werd genomen. Catharinahof Dinsdag 6 december - 10:30 uur - Eucharistieviering. Intenties:Wil Boer-Halmans, Ignas Bertels ivm zijn verjaardag.

16

2; KBO informatie.

Algemeen. Het is nu wederom de tijd om uw ziektekosten verzekering eens na te kijken en/of mogelijkheden om voordeliger een nieuwe polis af te sluiten of een korting te bedingen. IAK van KBO Brabant helpt u graag. Via internet of tel. 073 6444066 Bij VGZ tel 0900-8490; CZ via tel 088 555 70 00 Via uw secretariaten kunt u hierover meer informatie krijgen. KBO Gassel Kerstviering KBO Gassel op vrijdag 16 december in “de Viersprong” Senioren KBO Grave. Zaterdag 10 december staat Senioren KBO Grave weer op de Wintermarkt in Catharinahof. Donderdag 15 december kerst kienavond. Vrijdag 23 december kerstmiddag voor leden in Catharinahof, verenigingsruimte. 14.00 uur. Geen soosmiddag 29 en 30 december 2016

3; Overige informatie.

Proef eerlijke producten bij Wereldwinkel Grave

Eswatini Kitchen uit Swaziland maakt heerlijke producten zoals marmelades, chutney’s en curry saus. De producten zijn 100% natuurlijk, zonder conserveringsmiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Via receptie Catharinahof kunt u informeren naar alle activiteiten en een informatieblad opvragen. Vrijdag laatste vrijdag van de maand Natuurclub. Ontmoetingsruimte 2 Zaterdag en zondag. Muziek. Maandag 5 december. Soosmiddag Zonnebloem in de even weken. Bezoeken Sint en Piet .in restaurant Catharinahof vanaf 14.30 uur Dinsdag. Elke dinsdagochtend eucharistie viering om 10.30 en op dinsdagmiddag computerhoek. Voor al uw PC en I-Pad problemen. Tevens Klassieke muziekmiddag in cursuslokaal I. Dit is op de eerste dinsdag van de maand. Om te onthouden. Hobbyplein in de oneven weken vanaf 10 uur. In Atelier II. Wintermarkt op 10 december in en rond Theaterzaal. Christmas Carol op vrijdag 16 december. Muziek: Zing met ons mee, start om 14.30uur een soort liederentafel op de volgende datum 22/12. 17 december Prinsreceptie in de theaterzaal, 19 december optreden stadskoor in restaurant.

St.-Elisabethkerk Woensdag 7 december - 9:30 uur - Eucharistieviering. Intentie:Uit dankbaarheid Donderdag 8 december - 9:30 uur - Eucharistieviering. Vrijdag 9 december - 9:30 uur - Marktmis met aansluitend aanbidding. Adventsactie in het teken van de vluchtelingen. Via collectebussen achter in de kerken verzamelen wij als parochie gedurende de Advent en Kersttijd geld voor vluchtelingen. Uw welkome bijdrage gaat geheel naar praktische projecten vanuit ons bisdom.

Klooster Velp Zaterdag 3 december 19.00 uur: Eucharistieviering Zondag 4 december 10.00 uur: Eucharistieviering

2 december 2016

Ons Welzijn. Alzheimer Café Oss-Maasland 12 december 2016 Wat is het verschil tussen Alzheimer en dementie? Op maandag 12 december krijgt u antwoord op deze vraag en meer informatie over dementie. Wanneer is er sprake van dementie? Wat zijn de oorzaken? Wat is er aan te doen? Dokter Mascha Kuijpers, klinisch geriater in ziekenhuis Bernhoven, is gastspreekster op deze avond. Iedereen is van harte welkom in het Alzheimer Café. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, hun partners, hun kinderen, vrijwilligers, hulpverleners en andere belangstellenden. Vanaf 19.00 uur opent het Alzheimer Café haar deuren en om 19.30 uur start het programma tot 21.30 uur. In ontmoetingscentrum ‘De Binnenstad’, St. Barbaraplein 6 in Oss. Na 18.00 uur vrij parkeren in de omgeving. Het Alzheimer Café wordt georganiseerd door de Alzheimerafdeling Oss-Uden-Veghel en ONS welzijn i.s.m. BrabantZorg, Samen in Zorg en Interzorg Thuiszorg. Eef Rubbens, coördinator Alzheimer Café, bereikbaar via tel. 088-3742525, eef.rubbens@ons-welzijn.nl of Maria van Dartel maria.vandartel@sameninzorg.nu Steunpunt Mantelzorg Voor meer informatie via 0485-846739 of u kunt mailen naar info@mantelzorglvc.nl . Informatie Respijtzorg op 7 december wordt er een symposium georganiseerd over respijtzorg, dit is de tijdelijke overname van zorg, ook weleens vervangende mantelzorg genoemd. Het lijkt ons dan ook heel zinvol als er ook mantelzorgers aanwezig zijn, die mee willen denken en praten. Daarom wil ik je uitnodigen om aanwezig te zijn bij het symposium. Het middaggedeelte is 7 december van 15.00 - 17.00 uur, daarna is er soep en broodjes en ‘s avonds is er een informatiemarkt, die je kunt bezoeken. Het symposium wordt gehouden in de Schouwburg te Cuijk. Graag horen we of je bij het symposium aanwezig kunt zijn en of je daarna ook gebruik wilt maken van het eten. Mantelzorg Grave e.o. De bijeenkomsten zijn gratis en vinden plaats op: 22 december 2016. Tijd : 13.30 tot 15.30 uur Locatie : Catharinahof, Koninginnedijk 252 te Grave.

www.arenalokaal.nl


Kerststallententoonstelling in Reekse kerk

'Laat het engeltje knikken'

REEK - Het idee is om tijdens de feestdagen een kerststallententoonstelling te organiseren in de Reekse kerk. Jaarlijks staat er al een flinke kerststal met bijna levensgrote beelden. Die is mooi om naar te komen kijken. En dat geldt niet alleen voor kinderen. Het kan nog leuker en beter: een verzameling van vele kerststalletjes, -grotten en andere creaties van kerstgroepen zal een lust voor het oog zijn. Daarom de oproep van de kerststalcommissie: stel je kerststal (die je misschien nog op de zolder hebt) beschikbaar om in de H. Antonius Abt tentoon te stellen. Eerste en tweede kerstdag zijn die dan te bezichtigen. “Het is niet alleen leuk om ernaar te komen kijken, je bent zo ook in de gelegenheid elkaar te ontmoeten en een gelukkig kerstfeest te wensen”, vertelt Henk Hendriks. “Uiteraard zorgen wij voor een kopje koffie of

commissie aanwezig om de spullen in ontvangst te nemen. Zij zorgen dan voor een bijzondere expositie tijdens Kerstmis. Uiteraard krijgt iedereen na afloop zijn spulletjes weer keurig terug.

thee met wat lekkers en voor de kin- Expositie deren is er natuurlijk iets te drinken De Reekse kerk is eerste en tweede en te snoepen.” kerstdag van 14 tot 16 uur open om de expositie te bewonderen. Ook diVerzamelen rect na de diensten is het mogelijk al Lang niet iedereen zet nog elk jaar de stallen te bekijken. “Op deze mazijn kerststal op, terwijl je er wel nier hopen we een extra invulling te eentje hebt. Het zou geweldig zijn geven aan onze kerk”, stelt Hendriks. als iedereen zijn kerstgroep van 'de “Op termijn zal deze misschien moezolder' haalt en op zaterdag 10 de- ten sluiten, maar als we enigszins cember naar de kerk komt brengen. kunnen, moeten we de kerk voor Vanaf 10 uur is de deur open en is de Reek behouden. Het engeltje zal dan

knikken: 'jullie zijn goed voor mekaar'.” Bij problemen kan men altijd contact opnemen met Henk Hendriks via 06-83247075. “Bijvoorbeeld bij het vervoer van de stal of beelden naar de kerk”, licht hij toe, “maar ook als je de zoldertrap niet meer op kunt. Dan komen wij helpen en de spullen ophalen. Bij voorbaat zeer hartelijke dank.”

Garagedeur vervangen?

Kerstsfeer met smartlappenkoor De Gezellige Noten HERPEN - Op zondag 18 december wordt door smartlappenkoor De Gezellige Noten uit Herpen voor de vijfde keer een sfeervolle kerstmiddag gehouden in dorpshuis ’t Slotje. De middag duurt van 14 tot 17 uur. Smartlappenkoor ’t Kum Goed uit Puiflijk is het gastkoor en brengt, net als De Gezellige Noten, naast hun gebruikelijke repertoire, een aantal sfeervolle kerstliedjes ten gehore.

H. Jacobus de Meerdere Zeeland Zondag 4 december 2016. 2de zondag van de Advent. 9.30 uur: H. Mis m.m.v. Kerkkoor “ St. Cecilia” Misintenties: Wim en Truus van de Brand-de Louw,Kees Broeren en echtgenote en overleden kinderen schayksew.Overleden ouders Martien en Annie Cornelissen-Caspers en kleinzoon John, Overleden ouders Vollenberg-van de Linden, , overleden ouders van de Lindenvan Kessel en overleden kinderen, Jan Toenders, Jo van Bragt, Harrie van Tiel en Jantje en overleden ouders van Tiel-van de Hoven, Charles en Marieke Huysmans-van der Burgt, Kapelaan Zuijdwijk, Zeno Gintner, Alphonsusvan Tiel en Petronella Jacobs zijn echtgenote, Jan van Schooten, Vrijdag 9 december 2016. 18.30 uur: Rozenkransgebed 19.00 uur: H. Mis. Misintentie: Voor het Welzijn van de Parochie,

In de pauze worden loten verkocht waarmee prachtige prijzen zijn te verdienen. Ook is er een verrassingsact. De entree is gratis.

H. Antonius Abt Schaijk en Reek

Dealer van:

Broekstraat 29 | Nederasselt Telefoon: 024-7111012 info@bask-garagedeuren.nl www.bask-garagedeuren.nl

Locatie Schaijk Zaterdag 3 december: Eucharistieviering 17.30 uur. Misintenties: Wilhelmus Zwaans en overleden familie, Lambertus en Allegonda Vrijdag 10 december 19.00 uur H Mis. Willems-Vissers Zondag 4 december: Eucharistieviering m.m.v. Herenkoor (2e zondag v.d. advent)09.30 uur. Misintenties: Ben Wilms

St.Annakapel Koolwijk

St.Victor Neerloon en St.Ant.Abt Overlangel

Maandag 5 december: Eucharistieviering 18.30 uur. Misintenties: Locatie Overlangel Zondag 4 december - 11.00 uur - eucharistieviering met volkszang. voor de armen Misintentie: Arnold van Uden Dinsdag 6 december: Aanbidding 18.00 uur, Eucharistieviering 18.30 uur. Misintenties: voor de zieken

St. Sebastianus Herpen

Woensdag 7 december: Eucharistieviering 09.00 uur. Misintenties: Zaterdag 3 december Om 19.00 uur m.m.v. het Gemengd koor. Trees Pepers-Megens, Frans Lansdaal (verj.) voor de gezinnen

Donderdag 8 december: Aanbidding 18.00 uur, Er vindt een wijziging plaats in het rooster van Kerstmis betreffende Eucharistieviering 18.30 uur. Demen/Deursen. De familieviering op 24 december om 18.00 uur Misintenties: voor het geestelijk vindt plaats in de kerk te Deursen. De H. Eucharistieviering op 25 en tijdelijk welzijn van de december om 09.30 uur vindt plaats in de kerk te Demen. parochianen

Ravenstein-Huisseling-Deursen-Demen

Locatie Demen Zaterdag 3 december, tweede Advent – 19.00 uur – Woord&communiedienst mmv GK. Misintenties: Rianne van Huisseling-van Leur, Ben van Huisseling en overleden familie van Huisseling-van Uden Locatie Huisseling Zondag 4 december, tweede Advent – 11.00 uur – Eucharistieviering mmv GK. Misintenties: Dina Schilders, Lambertus en Petronella van Aar-van Haren, vader en moeder van Oosteren, dochter Diny, schoonzoon Marie en kleinzoon Mark Locatie Ravenstein Zondag 4 december, tweede Advent - 11.00 uur – Eucharistieviering mmv Cordaad. Misintenties: Adriaan en Riek van Tilburg-van den Heuvel, Gerard van der Laak Zondag 11 december, derde Advent - 11.00 uur – Eucharistieviering mmv GK. Misintenties: overleden familie Maassen-Vermeulen, Frans en Agnes Jacobs-van Leur, overleden familie van Oosteren en Jan, Gerard van der Laak

Vrijdag 9 december: Eucharistieviering 09.00 uur. Misintenties: voor mensen in een noodsituatie

Een waardig afscheid...

Past. van Winkelstraat 42b info@uitvaartzorgvantilburg.nl

5374 BK Schaijk - 0486 414519 www.uitvaartzorgvantilburg.nl

De smid is niet meer. Ons pap, zorgzaam en betrokken, is overleden.

Arie van der Linden

-voorheen Adriaans Uitvaartverzorging-

echtgenoot van

Voor een waardige en stijlvolle uitvaart

Tonia van der Linden - Gerrits † Schaijk, 19 oktober 1928 † Escharen, 29 november 2016 *

Akkerslagen 36 5364 RE Escharen Ons pap is thuis, waar doorlopend gelegenheid is om afscheid te nemen. De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 3 december om 14.00 uur in de Heilige Lambertuskerk te Escharen. Aansluitend leggen wij hem te ruste op de begraafplaats nabij de kerk. Bloemen zijn welkom, al wordt een gift aan KWF Kankerbestrijding ook zeer op prijs gesteld. Een collectebus vindt u bij de schriftelijke condoleance achter in de kerk.

www.arenalokaal.nl

2 december 2016

Irene Peeters

Marsha Laijan

Oliestraat 4, 5361 GN Grave, 0486 47 20 74 www.annorauitvaartverzorging.nl

17


Wapenaer kaasplakken

Alle soorten, m.u.v. grootverpakkingen 2 verpakkingen à 200 gram

eHALVE

2

Ook d it

PRIJS

Jumbo koffiebonen of capsules Alle soorten 2 zakken à 500-1000 gram of zakjes à 10, 16 of 24 capsules

Ook d it

eHALVE

2

PRIJS

Goudeerlijk brood Alle hele broden Per stuk

Ook d it

59

1 www.facebook.com/jumbograve1 * 2e halve prijs: 25% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. Geldig tot en met dinsdag 6 december 2016.

Van Kuppeveld Grave, Essinklaan 72

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 48 2016  

  In deze editie: 'Soosredder' Wim Tijssen koninklijk onderscheiden Brocanterie Le Garage aanwinst voor Grave 't Huistheater bren...

Weekblad Arenalokaal editie Grave, Escharen, Gassel en Velp week 48 2016  

  In deze editie: 'Soosredder' Wim Tijssen koninklijk onderscheiden Brocanterie Le Garage aanwinst voor Grave 't Huistheater bren...

Advertisement