Forum Gotland 9_21

Page 1

Nr 9 2021

Julia Bendelin

”Jag älskar livegrejen”


2

En God, trygg och brandsäker Jul Testa din brandvarnare! – Brandvarnardagen den 1 decemeber.

Snön lyser vit på taken, endast brandvarnaren är vaken

Nu tändas tusen juleljus... Glöm inte att släcka dem!

Du ska ha en brandvarnare på varje våningsplan och helst en i varje rum. Brandvarnaren ska vara placerad i taket. Du bör testa den ungefär en gång i kvartalet och framförallt när du har varit bortrest då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan du har varit borta.

Under den mörka delen av året är det mysigt att tända levande ljus, dock ska man tänka på att • Inte ställa ljus för nära en gardin eller TV:n. • Använd ljusstakar av keramik, glas eller metall, inte träljusstakar. • Placera aldrig många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat. • Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus. • Ta för vana att aldrig lämna ett rum med levande ljus. Släck först!

Tänk på att det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand!

Mysa framför brasan!

Ritsch, ratsch fillibombombom...

• Använd torr ved i lämplig storlek. • Starta snabbt. Använd finkluven ved för att få en bra glödbädd. • Elden ska brinna, inte pyra. • Kontrollera röken. Den ska vara genomskinlig, inte svart. • Lägg sot och aska i en plåthink med lock. • Alla som har en eldstad bör ha en pulversläckare i närheten.

• Varje år orsakar fyrverkerier skador på människor, miljö och egendom. 18 år gäller som åldersgräns för att köpa eller använda fyrverkerier. • Använd dig alltid av en avfyrningsramp. Det kan till exempel vara en vanlig drickaback. • Se till att människor runt omkring håller tillräckligt med avstånd. • Var nykter när du skjuter raketer!!

Följ oss på Facebook brandförebyggarnagotland

brandskyddsforeningen.se/gotland


3

Årets julklapp Det är i mitten av november varje år som Svensk Handel, genom HUI Resaerch, uppmärksammar det som blir årets julklapp. Något man gjort sedan 1988, alla minns väl bakmaskinen. Det skall vara en produkt eller ett fenomen som representerar samtiden. När jag sitter och skriver den här texten är det ett par dagar kvar men oddsen talar sitt tydliga språk. Enligt oddsen så blir årets julklapp något svenskarna längtat efter under förra julen, som gick i pandemins tecken, där restriktionerna satte stopp för större sammankomster.

6

En av gotlands största arbetsplatser

Nu hävdar ett av de stora spelbolagen att årets julklapp skulle kunna bli en biljett till ett evenemang, just mot bakgrund av att man längtat efter att åter få gå på föreställningar, konserter och idrottsevenemang. När tidningen kommer ut så vet vi helt säkert vad det blev. Om man frågar Forum Gotlands "SÅMMELJÄR" Natalie om detta så får man ett annat svar, mer om det kan ni läsa på sidan 10. Trevlig första advent.

14

Julia Bendelin

24

Karl Fredriks bästa hyacinttips

Hasse Pedersén Ansvarig utgivare

Forum Gotland utges av mediabolaget Pedersén & Hammarström. www.mediabolaget.info Ansvarig utgivare Hans Pedersén Form Lena Hammarström Tryck Mittmedia Print AB Distribution Svensk Hemleverans Annonser Hans Pedersén 070 4449950 Foto sid 1 JESPER ALVERMARK

www.facebook.com/mediabolaget

18

Leoson skapar musik och ljud för export


4

Ny badrumsutställning! Välkommen in och inspireras av vår nyrenoverade badrumsutställning på Snicken Visby.

Snicken Visby måndag–fredag 07.00–18.00 lördag 10.00–15.00


5

20% RABATT På ett helt köp när du klipper ur annonsen och tar med den till butiken*

TAKTVÄTT – en bra investering

– Ett gotländskt företag

Omläggning av tak är en kostsam historia som ofta blir ett omfattande arbete. Taktvätt är en smart investering! Om du förlänger mellanrummet mellan takomläggningar genom att få taket rengjort slipper du dyra utgifter.

Det här vinner du på takrengöring • Du förlänger livslängden på taket • Du minskar risken för fuktskador genom inträngning av vatten • Det ser estetiskt finare ut • Taket behåller sin tilltänkta funktion • Framtida underhåll blir billigare

Mån-fre 10-18, lör-sön 10-16

*Erbjudandet gäller vid köp över 500:- tom 2021-12-23. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Visste du att du kan handla hos oss på distans? Har ni inte möjlighet att besöka butiken… Ring & Beställ, vi skickar dina varor. Vi tar Swish.

Adelsgatan 10, Visby Tel 0498-215570

@piccobarnkläder @piccovisby

Har du fått påväxt av mossa på ditt tak? Påväxt hindrar vattenavrinningen att fungera som tilltänkt. Smuts från taket kan också sköljas ned till hängrännorna vid skyfall eller issmältning, smutsen som ofta är mossa eller blad och barr proppar då igen hängrännor och stuprör och kan medföra att vatten svämmar över och blöter ner fasaden eller skapar oönskade vattenskador eller problem på andra ställen.

DIN BELYSNINGSBUTIK I VISBY 199:- (249:-)

699:- (899:-) Kontakta mig för ett besök och offert, 0498-240 270

Ola Hult

RESERVLJUS BATTERILJUS LED-LJUSSLINGOR LJUSSTAKAR & ADVENTSSTJÄRNOR

299:- (449:-)

599:- (699:-) • Ventilationsrengöring • Fasad- och taktvätt • Luktsanering • Sopkärlsrengöring • Klottersanering • Avloppsspolning www.specialrengoringar.se 0498-240 270

www.ljusexperten.se

RÄTT LJUS FÖR DITT HEM

Priserna gäller så långt lagret räcker.

ÖPPETTIDER Måndag-fredag Lördag Söndag

10-18 10-15 12-15

Skarphällsgatan 4, VISBY. TELEFON 0498-21 77 80.


6

GOTLANDS REGEMENTE P 18

En av gotlands största arbetsplatser TEXT THOMAS GOTTFRIDSSON FOTO JÖRGEN KRISTIANSSON SAMT THOMAS ÄNGSHAMMAR /FÖRSVARSMAKTEN

Suderbys herrgård, strax söder om Visby, ligger där öppet och välkom­ nande när man passerar på stora vägen förbi. På andra sidan vägen skymtar vi infarten till nya Gotlands Regemente P 18. Men vad döljer sig egentligen bakom höga stängsel och avspärrningar? Många undrar. Forum Gotland bestämde träff med Mattias Ardin, 52, som är överste och chef över det nya regementet. Fotograf Jörgen Kristiansson och över­ tecknad har aviserat vår ankomst, men får naturligtvis också visa legitimations­ handlingar innan grinden öppnas och vi kan med nyfikna ögon köra in på det cirka 100 hektar stora regementsområdet på Tofta skjutfält. Och det är en imponerande syn som möter oss. – Det här är en av Gotlands största arbetsplatser, säger Mattias Ardin och kastar en blick mot kommunikations­ chefen Tomas Ängshammar som finns med under vårt drygt timslånga besök. Idag är det cirka 350 personer – soldater, yrkesofficerare och civila – som har sin arbetsplats här på området. Lägg därtill ett 40­tal värnpliktiga. Och fler lär det bli om vi blickar några år framåt i tiden. – Om tio år kan vi vara uppåt 500 anställda här, gissar Ardin. Det fanns en tid då Gotland hade flera tusen personer som på något sätt hade anställning eller anknytning till ett regemente – P 18, A 7 och Lv2 i Visby och KA 3 i Fårösund. – Behoven ser inte ut på det sättet idag, bedömer Ardin. Förbanden avvecklades efterhand när läget i världen blev allt stabilare. Men för några år sedan började andra vindar blåsa och ett nationellt militärt försvar ansågs nödvändigt, inte minst här på Gotland. Det var då det nya regementet på Tofta skjutfält började byggas. Och som det har byggts! – Vi är ännu inte i mål, är överste Ardin noga att påpeka. Vi har tagit höjd för en fortsatt utveckling, men vi är stolta över det vi har idag.

– Först var hela det här området bara skog, sen en jordhög och nu har vi allt som byggts här, fyller Tomas Ängsham­ mar på när vi blickar ut över kaserngården eller kanske vi skall kalla det för ett jätte­ stort asfalterat garageplan. Nya Gotlands regemente består till största delen av ett pansarförband och frivilliga från Hemvärnet. Ardin och Ängshammar visar oss runt på området där de stora nybyggda och pampiga byggnaderna avlöser varandra – Pansarbataljonens huvudbyggnad, stabshus, garage, verk­ stad, spolhall, drivmedelsanläggningar, förråd, personalutrymmen, idrottshall, och mycket annat. Allt nybyggt och stora

summor har det kostat. Matsal och kasern med mera väntar i nästa etapp. – Vi ligger nog på en kostnad kring 1,2 miljarder just nu, uppskattar Ardin. Sen tillkommer etapp två år 2025, notan kan i slutändan hamna på någonstans kring två miljarder. Att det blev på Tofta skjutfält som det nya regementet skulle ligga år ingen sensation. Här har militären övat i massor av år. – En oerhört effektiv och strategisk plats, som Mattias Ardin uttrycker det. Utan Tofta skjutfält ingen försvarsmakt här på ön. Här har vi övningsområdet bara några hundra meter bort bakom stängslet du ser där.


7

Själva regementsområdet är alltså unge­ fär 100 hektar stort, räknar vi in hela öv­ ningsfältet landar det på runt 2 650 hektar. Kanske inte så konstigt att militä­ ren vill slå vakt om det här området, även om närboende ibland klagar på bullret. I förra månaden blev det dessutom klart att man skaffat ytterligare mark att öva på, kyrkans mark i Lojsta.

– En välkommen möjlighet till utökat utrymme för annan verksamhet än skarp­ skjutning., tycker Thomas Ängshammar. Mattias Ardin har sina rötter på Gotland. Idrotten har alltid funnits med som ett intresse vid sidan om jobbet. Han dömer fotbollsmatcher runt om på ön och finns också närvarande när dottern sysslar med

hästsport. Det innebär att Mattias ofta träffar en hel del människor också utanför regementsområdet. – Man behöver träffa människor med lite andra perspektiv, det hjälper mig i yrkes­ livet, avslutar Mattias Ardin.

GOTLANDS REGEMENTE P 18 Gotlands regemente P 18 återupprättades 2018 som det första nya regementet i Sverige sedan 1947. Bakgrunden var att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats. Sverige består formellt av fyra militärregioner, men Gotland fungerar i praktiken självständigt som en femte militärregion. Förutom att leda regementets förband har P 18 det territoriella ansvaret. I händelse av krig eller under insatser leder P 18 även hitresta förband från andra delar av landet. Staben fungerar också som en länk mellan Försvarsmakten och civilsamhället, främst genom länsstyrelsen. Regementet består av 181:a pansarbataljonen, 32:a hemvärnsbataljonen, en utbildningsgrupp, en logistikenhet, försvarshälsa och regementsstab. P 18 har omkring 350 anställda som är kontinuerligt tjänstgörande. Av dessa är omkring 50 civilanställda. Därutöver finns reservofficerare, tidvis tjänstgörande soldater, värnpliktiga och frivilliga i hemvärnet och frivilligorganisationerna.


8

Välkommen till Österby Byggnadsvård & Byggbutik P Å Ö ST E R BY H AN D E L S & IN DUSTRIOMRÅDE

15% rabatt Gäller 22/11-23/12-21. (Endast lagervaror)

LJUSSTAKE TITUS

STJÄRNA CLASSIC

Sprider ett härligt ljus och skapar julstämning.

Vacker mässingfärgad metallstjärna.

Ljusmakeriet i Gothem stöpta ljus från Gotland. EN PERFEKT JULKLAPP!

Österbyväg 28, 621 41 Visby 0498-259990. info@osterby.nu www.osterby.nu

Ett PRESENTKORT från Österby Brädgård

15%

Golvbehandlings- och underhållsprodukter Gäller 22/11-23/12-21.

Kockums

15%

på allt från Kockums Gäller 22/11-23/12-21. (Endast lagervaror)

Hunton Nativo® Träfiberisolering Skivor Hunton Nativo Träfiberisolering är en byggnadsisolering som i huvudsak är baserad på träfiber tillverkad av granflis från norska skogar. Isoleringen är lätt att bearbeta och den är behaglig och åldringsbeständig – ett byggmaterial som varar i generationer.

Hunton Nativo® 95 mm tjocklek pris/m2:

I butiken Ekologisk linsåpa, tapeter, linoljefärger, slamfärg, spik, lampor, kärnvirke, golv, smått och gott från egen produktion samt leverantörer som Gysinge, Ottossons Färg, Claessons Trätjära och många fler.

151,60kr inkl moms

PAROC Extra Av stenull för värme- och ljudisolering i väggar och tak.

Vägg- och bjälklagsskiva 95 mm tjocklek pris/m2:

65,03kr inkl moms

Välkommen in när det är dags att bevara eller kanske förändra.

Följ oss på instagram @osterby

ÖPPET Vardagar 7-18 och lördagar 10-14

Drömmen om ett genuint hem börjar hos oss...


9

webshop www.odinsgarveri.se

Hos oss hittar du ett fantastiskt utbud av hantverksmässigt framställda mössorr,, vantar, r, halsdukarr,, västarr,, jackor och mycket mera. Även ett stort utbud av väskor för alla behov i snyggt läder och tidlös design.

Hög !

malena@brecevic.com Adelsgatan 2, Visby | Telefon 0498-652181 | Mobil 0735-601127

Sy dina julkllappar till släkten.V Vii haar material, verktyg och kunnande att hjälpa dig igång.

PA PASSA PÅ A AT TT GÖRA ÅRETS KLIPP! Frredag 2 26 november kl. 8-17

UPP TILL 35% RABA AT TT på utvalda modeller av gräsklippare, robotklippare, röjsågar, r, lövblåsar, trädgårdstraktorer, batterimaskiner mm mm Erbjudanet gäller på begränsat ant ntal av utvalda modeller endast den 26/11 2021.

ÖPPET: V VA ARDAG R 11 – 18, LÖRDAG 11 – 15 Atlasgatan, 9 Visby sby

erikpedersen.se

Tage Ce Ta ervinsgata 3 Visby. 0498-21 00 54

www w w..odinsgarveri.se VÄ V ÄLKOMMEN TILL MORGONDAGENS MOTORCENTER!


10

NATA ALIE NILSSON är sommelieren som lever efter devisen ”Kunskap ger känsla”. Hon driver vinbaren Vola o are mitt i hjärtat av Visby där hon också håller lättsam mma, lärorika provningar.

[SÅMMELJÄR] Nä, så stavas det ju inte. Det stavas sommelier. Men eftersom jag ofta får frågan om jag är en sån där som ,som ja somalier eller vad det nu heter så vill jag reda ut bakgrunden till denna svåruttalade titel. Jag begriper att inte alla kan franska och att sommelier är svårt att uttala. Så varsågod, dagens rubrik är det närmsta jag kan komma ett svenskt uttal av detta franska låneord. Lite humor är att jag tycker att såmmeljär låter som ett skällsord oavsett stavning. Människan har druckit vin sedan länge. När uppkom då viktigheten av att hälla vin åt andra? Enligt grekisk mytologi så rövades den unga konungasonen Ganimedes bort av Zeus för att bli vinskänk hos gudarna. Helt klart en myt. Sanning är däremot att det vid festlighe­ ter under Antiken utsågs en yngling av god börd för att hälla vin. Vilket bevisar att vin ansågs lite extra redan då. Vidare i historien så förekom det franska ordet échanson tidigt. Det betyder munskänk. Redan 1041 hade Henri den förste en person som kontrollerade vin­ faten i källaren samt smakade av kungens glas för att se till att han inte blev förgiftad. Titeln var Grand Echanson. En stor skänk är alltså inte bara en möbel utan således också en person som hällde vin för tusen år sedan. I kloster och under fälttåg hittas den tydli­ gaste förklaring till ordet sommeliers upp­ komst. De packdjur som fraktade vin och annat kallades sommiers eller les sommes. Ordets betydelse kommer från franskans betes de sommes som på engelska blir beast of burden. På svenska blir det kort och gott lastdjur. Så männen som hade hand om last­ djuren under fälttågen kallades på gammal provensalsk dialekt för les saumaliers. Efter­ som lastdjuren bar på det mesta så användes titeln på alla möjliga hovliga hantlangare. Grunden i titeln är att man hanterar något som lastdjur har dragit fram. Numer har vi inte några lastdjur och sommelierer av idag hanterar mestadels bara dryck och människor då såklart. Försök att kombinera mat och vin förfinades under tidigt 1600­tal av Ludvig XV. Att ha någon som ansvarar för vinkällaren, inköpen och serveringen spred sig från hovet vidare i samhället och så småningom till värdshusen.

Första gången det står att läsa om en somme­ lier på restaurang är 1812. Vinet var under detta århundrade betydelsefullt på många sätt. Det ansågs både renande, botande och var betydelsefullt inom läkekonsten.Vin var aptitretande, bra mot hjärtsjukdomar, sorg, svårmod, dålig mage och botade sömnlöshet. Det fungerade utmärkt som sällskapsdryck och som måltidsdryck ansågs det vara ypper­ ligt. Så det fanns en hel del anledningar att dricka vin eller snarare ingen anledning att inte göra det. Hur det än var då så är en sommelier idag någon som ansvarar för hantering av drycker. Oftast på en restaurang men hos vinimportö­ rer och annat förknippat med branschen kommer vi såmmeljärer också till nytta. Sommelierens roll är att hantera och ha kunskap om drycker samt kunna guida andra i dryckernas värld. Så god kunskap om vin och annan dryck samt kunna hantera dessa är be­ tydelsen av titeln i modern tid. Vem som helst som kan mycket om vin och dryck kan välja att titulera sig sommelier. Finns inga lagar eller licenser för sommeliertiteln. Det är såklart roligare att använda titeln efter att ha avlagt någon form av examen i ämnet. Känns lite tryggt ändå. Det viktigaste med kunskap är att förvalta den väl och dela den med andra. Kunskap ger känsla är min devis och det gör att jag har världens roligaste jobb. På tal om känsla så är det snart första advent sen blir det juligen. Tråkigaste tiden att skriva om dryck för jag känner mig vartenda år lite tjatig. Årets glöggar, årets snapsar, sherry funkar till sill och att champagne är gott till jul­ mat har jag redan sagt. Så jag skippar det tip­ sandet i år. Istället bjuder jag i god tid på julklappstips i mängder. I lite olika prisklass

och stil ger jag dig här årets julklapp. Årets julklapp är nämligen vin. Japp du läste rätt. VIN är årets julklapp.

MAGNUMBUBBELKLAPPEN Nr 73085 Prosecco Castelmondo Extra Dry Nr 77260 Pongrácz Rosé Nr 77741 NV Clotilde Davenne Cremant Nr 76480 NV Vve Fourny & Fils Bde B Brut P.Cru Nr 91152 2008 R & L Legras Saint­Vincent Grand Cru

MAGNUMRÖDPANGSKLAPPEN Nr 73122 Ennak ­ hjälp BiB­fanatikern till ett bättre liv efter jul Nr 2086 The Chocolate Block ­ toppenpresent till köttälskaren Nr 51640 Josetta Saffirio Barolo ­ stilla någons Barolohunger Nr 90008 Barolo Bricco Boschis ­ mer Barolofeber Nr 12357 Brunello di Montalcino Col d’Orcia ­ impa på svärföräldrarna

SVENSKA VINKLAPPEN Nr 92602 Skepparps Grand Prix ­ friskt bubbel Nr 91108 Pegasus Prestige­fylligt vitt Nr 72417 Framboise Reserva ­ magisk hallondröm Nr 73799 Brännland Iscider Claim ­ drömska äpplen

IMPA PÅ NATURVINSÄLSKARKLAPPEN Nr 72603 Alfredo Maestrolåda Nr 52950 Jordmånen Orange Naturvinslåda Nr 51463 Theodora Gut Oggau Nr 94066 Pierre Frick Sylvaner macération

SÅMMELJÄRKLAPPEN Nr 52500 Ca'del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige ­ kul bubbel Nr 5464 J.N Gagnard Chassagne­Montrachet Les Masures ­ vit lyx Nr 75914 Kaesler Old Bastard Shiraz ­ röd supersmooth lyx Nr 74597 Kracher Zweigelt Auslese ­ sött gött rött Myrko Tépus vinlåda från pompette.eu


11

Boka ett kostna adsfritt möte med en av v våra Köksdesigner ö s så träffas vi i vår butik.

*Köp kökssnickerier för minst 90.000 kr och få 20.000 kr i rabatt. Erbjudandet gäller 28/10 tom 13/12. Läs mer på marbodal.se.

Mån - fre 7-18, lördag 10-14. Verkstadsgatan 4 Skarphäll Telefon 0498 218035

www.xlbygg.se/kgahlqvist


12

underhååll och hållbarhet

Fö ör miiljöns skull Layout,Te Text & Foto o Amie Söhr Hertz

- Vi rengör i både privata hem och offfeentliga miljöerr.. Det är just det som gör vår bransch så intressant och stimulerande att arbeta i säger Lars Thomsson på Städspecialisten AB. -I vårt yrke behhöver man vara både teknisk och praktisk.. det d är även bra att ha sinne för kemi då keemikaliers inverkan på smuts kräver känsla fö ör materialkännedom. -Vår vardag ärr att ta bort smuts med rätt medel som båd de är bra för miljön och även skonsamt för den d som utför arbetet.. Dessutom utan att skada underlaget. Ingen dag $#""#! ! # ! " Lars intresse för f branschen väcktes efter en provanställnning på Städspecialisten Danielsson & C Co som då var ett litet företag i Stånga på söd dra Gotland. Han tycker om m att vara serviceinriktad,, hjälpa till när han kan k och har alltid haft lätt för att se vad som m behöver göras,, något han visade prov på under provanställningen. Just de egenskaaperna ledde till att Lars redan som 21- åring blev erbjuden tjänst som arbetsledaare på samma företag. En yrkesroll han trivts med och genom åren vuxit in i. Med mottot attt ingenting är omöjligt har företaget vuxit. v . -Det kommer hemifrån säger Lars som m tackar sina föräldrar för att de alltid stöttaat och uppmuntrat honom längs vägen.

Lars Thomsson köpte Städspecialisten 1999 #

!# # "" I dag ca 22 år senare är Städspecialisten ett av av Gotlands största städ dföretag med 30 skickliga medarbetare som utför uppdrag åt drygt 70 kontraktskunderr. -Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor h länge och försöker alltid välja v det mest skonsamma alternativet för miljön när det gäller rengöringsmetoderr,r transporter osvv.. Vi tvättar tex våra dukar occh moppar i egen tvättmaskin med egen prod ducerad el för att återbruka i stället för att slänga s och köpa nytt. Vi ställer naturligtvis höga krav av på vilka vi samarbetar med.. Jobbar maan med miljö och hållbarhet måste alla vara med m på tåget " # ! # ! ! !! #! #! Det är viktigt att följa med i utvecklingen och den ffo orskning som är aktuell i vår bransch för att klara av av att möta dee krav av som ställs för att vara ett Auktoriseratt städföretag. Att tillhöra en auktorisatio on är en kvalitetsstämpel som både ger tryggghet för alla våra uppdragsgivare d i ochh även ä fö ö medarbetarna ör d b t på Städspecialisten,, som trygg t anställning med bra villkorr. Vi utbildar själv våra medarbetare för att bibehålla våra egna högt uppsatta u mål på kvalitet. Det är viktigt att vi som arbetar här är vad vi heterr,, Städspeciallister helt enkelt. Omtanke,, underhåll och håållbarhet för miljöns skull.

Städning är en rutinsysselsättning i både privata hem, på arbetsplatsen och offentliga miljöer.


13

– Är det flera än du som har nycklar till din bostad? VI ÄR DIN AUKTORISERADE LÅSSMED PÅ GOTLAND

SKARPHÄLLSGATAN 1 0498-659900 www.visbylas.se info@visbylas.se

VI ÄR DIN MERCEDES-BENZ VERKSTAD PÅ GOTLAND Vi på Visby Bilservice är auktoriserad serviceverkstad för Mercedes-Benz. Hos oss får du tillgång till våra specialutbildade tekniker, pålitliga originalreservdelar och vår omfattande kundservice. Du har också alltid full kontroll över vilket arbete som utförs. Att serva din bil hos oss, ökar inte bara tryggheten och säkerheten utan ger också en välförtjänt sinnesro.

Vi säger Grattis till vinnarna i vår korsordstävling, Forum Gotland nr 7 Lars Ödlund, Hejde Tenho Hölttä, Stenkyrka Carina Johansson, Torslanda Gunnar Dahlin, Romakloster Nils Hallgren, Visby

Vi skickar en trisslott med posten.

Teknikerna på en auktoriserad serviceverkstad genomgår en gedigen utbildning för att bli certifierade Mercedes-Benz tekniker. Det innebär att din MercedesBenz alltid får, en snabb, säker och korrekt service som du kan lita på.

Fördelar med Auktoriserad serviceverkstad • Höga krav på utbildade tekniker. • Mercedes-Benz assistansservice 24h vid oförutsedda stopp på vägen. • Du behåller din rostskyddsgaranti. • Arbetet sker snabbt och korrekt. • Automatisk kontroll av fordonets tekniska status. • Vid reparation används endast Mercedes-Benz originalreservdelar. • Högre andrahandsvärde vid försäljning.

Visby Bilservice står för bra service. Mercedes-Benz ställer höga krav på sina verkstäder och Visby Bilservice uppfyller dom alla. Vi ligger i topp i Sverige gällande kundnöjdhet, något som kontrolleras kontinuerligt av Mercedes-Benz.

Välkomna till en auktoriserad person- och transportbilsverkstad för Mercedes-Benz.

Visby Bilservice AB Lundbygatan 3, 621 41 Visby • 0498-38390 • www.visbybilservice.se

Vi hjälper dig med hela din ekonomi – både företagets och din privata Välkommen in till oss på Söderväg 2 eller ring oss på 0498-47 93 60 för att boka tid.


14


15

J ul ia

TEXT ADAM ALVERMARK FOTO JESPER ALVERMARK

Många har säkert sett och hört Julia Bendelin på en scen av något slag. Redan som 4­åring började hon uppträda som dansare och sedan har det fortsatt. Med två lärar­ föräldrar har det här med att prata inför folk aldrig varit något konstigt för henne. Möt egenföretagaren som har scenen som sin arbetsplats. Efter att bland annat varit ägare av en reklambyrå och jobbat för Region Gotland med varumärket Gotland bestämde sig Julia sig för att kasta sig ut och pröva sina vingar. Med fokus på att programleda galor, seminarier och företagsevent, mestadels på fastlandet, startades det egna företaget. Företaget fick namnet Bendelins Universum, ett namnval som Julia förklarar så här: – Jag är ganska spretig, men allt ryms i Bendelins Universum. Just innan pandemin hade Julia börjat skapa sig ett namn som moderator på nationell nivå. Kalendern var i princip fulltecknad för 2020 men hastigt och inte så lustigt bokades jobben av som en följd av covid­19. Hon tvingades att tänka i nya banor. Digital omställning, hybridmöten och föreläsningar via datorn blev en ny vardag. Kreativiteten var det dock inget fel på. Hon startade till exempel ”Hej Gotland” tillsammans med Johan Lindvall förra sommaren. Ett direktsänt morgonprogram som tog upp aktuella ämnen och gäster på Gotland. Denna sommar gjorde hon också en satsning, denna gång med ”Hej Almedalen”. Ett program som fokuserade på Almedals­

veckan. Även detta var direktsänd webb­ tv, någon som hon uppenbarligen gillar: – Jag älskar livegrejen, konstaterar Julia. När restriktionerna nu släppts börjar jobben på scen åter komma tillbaka. Under hösten jobbar hon bland annat som moderator för Entreprenuer of the year, en årligt återkommande gala för att synliggöra duktiga entreprenörer. Region­ finaler hålls i sex olika städer runt om i Sverige med en stor galafinal i Blå hallen i Stadshuset. Att Julia får leda det hela är ett drömjobb: – Det är helt fantastiskt. Jag får betalt för att träffa och prata med drivna företagare, ler Julia. Det som kännetecknar Julia som modera­ tor är att hon sprider energi och drivs av en stor nyfikenhet. Inför ett jobb ägnar hon många timmar åt att läsa in sig på det aktuella ämnet, något hon tycker är otroligt intressant. I förberedelserna ingår även att prata med alla gäster som skall medverka. Julia pratar med en tydlig gotländsk dialekt vilket hon enbart ser som ett plus när hon arbetar på fastlandet: – Det är en del av mitt varumärke.

Gotländskan är avväpnande och folk blir avslappnade, berättar hon. Dialekten fungerar även som en dörr­ öppnare. Julia förklarar att de flesta hon träffar på fastlandet har en koppling till Gotland och rätt snabbt kan man hitta gemensamma bekanta. Som när hon för första gången hade gjort en repetition med artisten Petter inför ett gemensamt jobb. – Några timmar efter repetitionen fick jag ett sms av honom där han frågade om jag var och spelade golf i Skottland 1996. Julia funderade ett tag och när hon lade ihop 1+1 insåg hon att hon hade varit på en golfresa tillsammans med Petters fru Mikaela för 25 år sedan. Allt hänger på något sätt ihop när man pratar om Gotland och gotlänningar. Vid sidan av jobbet har hon en energi­ givande hobby. Sedan cirka 35 år tillbaka är hon dansfröken, som hon själv titulerar sig, på Visby Dansskola. Varje lördag fyller Julia på med energi och avslutar alltid alla danspass med kramar från barnen. Avkoppling sker vid tv:n, gärna samtidigt som hon har ett spel på telefonen igång. Läsning är en annan stor hobby. Att Julia gillar att stå på scen är det inget tvivel om. När hon avslutningsvis får frågan om vad hon tror att folk som inte känner henne tycker om henne kommer svaret snabbt: – En gapig människa som syns och hörs, skrattar Julia med glimten i ögat.


16

Vad gör du helst på din fritid? TEXT & FOTO THOMAS GOTTFRIDSSON

INTE LÄNGRE BEGRÄNSAD – det känns hur bra som helst

HASSE NILSSON, 79, Visby

– Golf på Kronholmen är favoriten, jag brukar spela där två gånger i veckan. För att hålla mig i form blir det också promenader så man blir svettig och bad i Solbergabadet några gånger i veckan.

Att börja med linser i ung ålder är kanske inte så många som tror är möjligt. Förslaget att testa linser fick Robin Vinblad från optikern på Tells Optik. – Jag blev förvånad och var tveksam om det skulle funka, men som tur är var de envisa och fick testa tills vi hittade rätt. De skickade till och med en film hem så vi fick öva på hur man enklast använder dem, och efter lite övning är det hur enkelt som helst, säger Robin.

GABRIEL HAGMAN, 26, Visby

– Jag läser just nu till sjuksyrra och då blir det inte mycket fritid. Även kvällar och helger går åt till plugg, det är mycket man skall lära sig. Men lite mo­ tion på Södra Hällarna försöker jag hinna med.

Robin känner sig väldigt trygg med personalen och nöjd att ha hittat så bra linser.

JOHAN LÄNNERHOLM, 46 Lokrume

Att ha linser som ung är ofta inget problem alls. Unga är ofta mer noggranna och petiga när det gäller både rengöring och att hålla ordning på linser, så det upplever inte personalen på Tells Optik som ett problem. – Vi ser att fler och fler vill testa till sina barn och ungdomar och det funkar hur bra som helst, berättar Jenny , en av specialisterna på just linser i butiken.

– I mitt jobb som busschaufför blir det inte så mycket fritid. Hinner dock spela i bandet Wake Up Naked in a RollerCoaster och sjunger också i Forsakören i Lärbro. Övrig tid umgås jag med familjen.

ESMERALDA STAFLIN, 64, Väte

– Helst ser jag på teve så mycket som möjligt. Har sex barn och när de var små hann jag inte titta så mycket, det tar jag igen nu med råge, ofta i sängen. Sen gillar jag också att måla, konst intresserar.

Robin började med linserna för över två år sedan, och använder dem nästan dagligen. – Nu känner jag mig inte längre begränsad och det känns så väldigt bra. Vi frågar hur han upplever butiken: – De är väldigt bra och professionella, och det känns tryggt att de känner igen mig när jag kommer. Nu kan jag gå dit på egen hand och blir alltid så väl omhändertagen. Det känns helt enkelt hur bra som helst. Är du intresserad av att testa linser? Ta kontakt med oss så berättar vi mer.

Österväg 1, Visby. Telefon 0498-27 12 00. www.tells.nu Vard. 10.00 - 18.00, Lörd. 10.00 - 14.00


17

COWORKING – arbetsplats över dagen Flexibla, smarta & kostnadseffektiva kontorslösningar.

Passagesystem – Porttelefoni – Bokningssystem

kontoRETVISBY.SE

Prata med oss! VI ÄR DIN AUKTORISERADE LÅSSMED PÅ GOTLAND

co-working space | konferens mötesplats | +46 73 022 33 48

info@kontoretvisby.se

SKARPHÄLLSGATAN 1 0498-659900 www.visbylas.se info@visbylas.se

Vill du få husset putsat i vår?

Vår å erfar e enhet och h rådgivn ning gör skilln nad

Fr v: Emil Wahlb a berg, Johnnie Björklund, Annika No Norberg g, Mattias Sätterb berg, Jane Swedborg, Magnus Sjö jöberg, Marcus Bogren.

Boka in Byggna adshyttan! Vi är experter på kalkputs. Kalk k, sand och vatten är pålitliga och hållbara material. Vå Vår kunskap har gått i arv från generation tilll generation. Vi tillverkar kalkputs enligt tradittionella metoder och har lång erfarenhet av att putsa p fasader.

Din specialist in nom liv- och pensionsförsäkri sförsäk ingar, företagsfö örsäkringar och investeringar stering . Välkommen till oss o på Max Matthiessen ssen på Go otland.

Vaar ute i god tid ffö V ör att få jobbett gjort våren 2022. Låt oss ta en titt på ditt hus och göra en kostnadsberäkning. Hör av dig redan nu!

www w.maxm.se • 0498-415100 0498-27 10 27 • inffo o@byggnadsh hy yttan.se • www.byggnadshyttan.se a


18

Leoson skapar

Musik och ljud för export

TEXT & FOTO NICKA HELLENBERG

Stefan Leoson och hans företag Stompbox levererar ljud och musik till internationella spelbo­ lag. Möt smålänningen som blev gotlänning och påstår att han egentligen bara kan enda sak. Ändå är han bandledare, soloar­ tist, producent, kompositör och en hel del annat.

Stefan Leoson sitter i sin studio i Visby och korrigerar ett litet läte, som är en kompo­ nent i det landskap av musik och ljud han skapat. Det fläktar av mexikansk musik i casinospelet, utvecklat av ett sydafri­ kanskt företag. Fingertoppskänslan och noggrannheten är ett par av Stefans viktiga karaktärsdrag, som ger honom internationella uppdrag. THE ONE TRICK PONY Stefan säger själv att han är en ”one trick pony”, alltså en person känd för att bara kunna en enda sak. – Musik är både mitt jobb och det jag gör för att ha kul, eller för att slappna av. Jag

har ingen hobby, förutom musiken. Skriver han inte musik, så spelar han in, arrangerar, eller är i replokalen. Bandet Java Kickback, där han är sångare och gitarrist, ska inom kort släppa ett fullängdsalbum och Stefan mixar plattan och redigerar videor. Tidigare har han gett ut musik som soloartist och spelat i flerta­ let band. Så den där ponnyn har nog flera tricks att ta till. Men hur hamnade han på Gotland egentligen? I PAPPERSBRUKETS SKUGGA Vi tar det från början. Stefan Leoson växte upp i småländska Lessebo. – I skuggan av pappersbruket, säger han.


19

i final i Rock­SM 1987, fick skivkontrakt som vi avböjde, jag tävlade i gokart och gjorde lumpen. Sedan hände olyckan.

Redan två och ett halvt år gammal knå­ pade han på något sätt själv ihop ett gitarrliknande instrument. Så småningom blev det pianolektioner, ett hopp över till elorgel, byte till elbas och slutligen ett beslut att spela det han var ämnad för: gitarr. Ja, och så sången förstås. Sång­ rösten, som bland annat gett honom roller i musikaler. – Den korta historien är att vårt band var

DEN SVÅRA MC­KRASCHEN Året var 1991. Stefan körde sin motorcykel från Kristianstad, dit han flyttat, för att repa med bandet i Lessebo. Han körde av vägen och vaknade upp på sjukhuset med två krossade ryggkotor, ett brutet lårben, söndertrasade knän och en tillfällig förlamning. – Jag var nog väldigt envis och skulle bara tillbaka, berättar han. Fram till 1995 var det intensiv rehabilite­ ring och ett otal operationer. Ändå påbörjade han en karriär som teknisk s amordnare för musikaler. En producent upptäckte Stefans vokala förmåga och vips så var han musikalartist i Växjö. – Jag spelade en skurk, Kungens utsände, i en musikal om Nils Dacke.

Det blev fler musikaler – bland annat Evita och Jesus Christ Superstar. Den ganska re­ habiliterade Stefan fick till och med lära sig dansa. Det var också i den här vevan han träffade sin blivande fru Karin, som redan var ett namn i teater­ och musikalkretsar. GOTLAND ELLER MALTA Ett hopp framåt i tiden igen. 2013. Stefan, Karin och barnen Love och My kände att livet på Smålands landsbygd måste bytas ut. Stefan hade jobbat som teknikinforma­ tör och sedan påbörjat sin bana som ljud­ och musikproducent på dåvarande Boss media i Växjö. Familjen valde mellan Malta och Gotland. Det blev Gotland, det blev Stompbox och det blev lyckat. – Jobbet kan jag sköta från vilken plats som helst. Och det här är ju dessutom en riktigt bra plats, konstaterar Stefan och återgår till spelens och ljudens vida värld.

Om Stompbox Stefan Leosons företag Stompbox sysslar huvudsakligen med att ljudsätta casinospel. Han komponerar musik, bygger ljudlandskap och skapar ljudeffekter som förstärker spelupplevelsen. Han har flera internationella kunder, bland annat i Tyskland och Mexiko. Den största uppdragsgivaren är sydafrikanska Habanero Systems, med avdelningar i Kina, Holland och Bulgarien. 48 spel har Stefan slutfört för deras räkning. Det enda svenska företaget på kundlistan är gotländska Three Gates AB. Läs mer: www.stompbox.se & www.javakickback.com


20 VI HYR ÄVEN UT BORDDUKAR, SÄNGLINNE OCH ENTRÉMATTOR

KLÄDVÅRD

Vi tar gärna hand om din tvätt! För skjortor har vi alltid ett extra bra erbjudande – tvättar du fem stycken eller fler kostar det 29 kr/st

ÖPPET MÅN-FRE 9-17 www.victvatten.se 0498-271722 Regementsgatan 36

KLÄDER • MATTOR • KEMTVÄTT • KLÄDER • MATTOR • KEMTVÄTT

Helene Sjöholm och Anna Stadling Foto Tina Axelsson

Evenemang Gotland

– Vi installerar säkra låsningar VI ÄR DIN AUKTORISERADE LÅSSMED PÅ GOTLAND

2021 November 25: 25: 27: 27: 28:

Jazzklubben med Ida Sand, Munkkällaren Beethoven 250+1, konsert på Wisby Strand Skymnings Kevin O´Sullivan spelar på Black Sheep Arms Adventskonsert i Visby domkyrka Julskyltning och julmarknad i Visby

SKARPHÄLLSGATAN 1 0498-659900 www.visbylas.se info@visbylas.se

2021 December 3: 4: 4: 5: 8: 9: 11: 11: 12: 16: 17: 18: 18: 24: 25: 25: 28:

Sven Ingvars live på Wisby Strand Offentlig huskonsert, Visby domkyrka Bäck Group spelar på Black Sheep Arms Nötknäpparen – en dansföreställning, Wisbygymnasiets Aula Klassiska toner i advent, Gammelgarn kyrka Adventskonsert, Visby domkyrka Julkonsert, Visby domkyrka Hubbe & Daniel spelar på Black Sheep Arms Klassiska toner i advent, Visborgskyrkan Julkonsert med Helen Sjöholm & Anna Stadling, Visby domkyrka Konsert i Visby domkyrka Lördagsmusik, Visby domkyrka Björn Person Blues spelar på Black Sheep Arms Julnattsmässa, Visby domkyrka Julotta, Visby domkyrka Kevin O´Sullivan spelar på Black Sheep Arms Julkonsert, Visby domkyrka

Kontakta oss för rådgivning och prisförslag www.gardellsplat.se

För fler evenemang besök Turistbyråns hemsida www.gotland.com eller ring 0498­20 17 00. Med reservation för eventuella fel och ändringar.

Växel 0498-21 05 13

Gardells Plåtslageri AB Hyvelgatan 6 Visby info@gardellsplat.se


21

POOL GOTLA K N OL D

F

Lev livet hemma h a

Bos se s

Läs mer m på folkpool.se

lo

ntö

ka

la

ra

Din

r

Mange

HöstH kampanj på spabad p p

p ool

och s

ev l a p

e

Folkpool V Visby - med över 30 0 års kunskap och erfarenhet från poolbranchen oler Pool & Company är sedan 1988 återförsäljare på Gotland för Folkpooll AB som är Sveriges största distributör av swimmingpoo ng av och spabad. Vi hjälper er med hela projektet fram till färdig pool, installlerat spabad och genomför även service och renoverin ad. Det vi inte har på lager tar vi hem på beställning. pooler. I vår butik hittar du tillbehör till både swimmingpool och spaba

e Folkpool Gotland Gotlan nd - Magnus Engs Engstr trö öm Österbyväg 5 Visby 5, Tel 0498-21 67 53 • Mobil 0708-22 73 63 Öppettider se folkpool.se info@poolcompany.se


22

Våra medarbetare i forum gotland

Nicka Hellenberg Fotograf & skribent

Jesper Alvermark Fotograf

Kontakt

Sture Larssons Måleri Box 1048, 621 21 Visby • Besök: Hantverksgatan 7 0498-21 86 09 info@sturelarssonsmaleri.se Följ oss på sociala medier @sturelarssonsmaleri

Adam Alvermark Skribent

Gotlands äldsta måleriföretag etablerat 1947 av målarmästare Sture Larsson i Vallstena socken.

Jörgen Kristiansson Fotograf

Vi förverkligar era drömmar! FÄRG • TAPET • GOLV • BAD • KAKEL

Tapet ALVAR AALTO M.I.T SCANDINAVIAN DESIGNERS, "! ! Golv NOBLE EK WASA, Tarkett

Thomas Gottfridsson Skribent Det är ofta golvet som skapar karaktär åt ditt hem. Våra golvexperter hjälper dig till ett snyggt, hållbart och tåligt golv. Precis som du vill ha det.

Natalie Nilsson Skribent

Håkan Erik ÖPPET: MÅN-FRE 07-18

GOLVEXPERTER FASADEXPERTER

LÖRDAG

10-14

BADRUMSEXPERTER

SÖNDAG

10-14

INREDNINGSEXPERTER

MITT COLORAMA

– VÅR KUNDKLUBB! • Kostnadsfri experthjälp • Personliga erbjudanden • Unika förmåner

Kontakta oss TEL 0498-259500 www.colorama.se/visby visby@colorama.se

VISBY

ÖSTERBYVÄG 8, VISBY


23

Välkom m till butik en en så berätta r vi mer.

Öppettider: mån-fre 10-17 lör 10-14 | Tel: 0498-500 0 76 Hyvelgatan 11 | 621 41 Visby - infart från Willys parkering

Bosch Car Service är din professionella partner. Om du letar efter hög kvalitet för din bil, då har du hittat rätt. Vi erbjuder rådgivning, reparation och underhåll och med vår unika kompetens som världe ens största underleverantör till bilindustrin, kan du vara a säker på att du alltid får rätt hjälp. Våra Bosch Car Service experter är fullt utrustade för att ta itu med d den senaste teknologin från alla biltillverkare, så attt du kan hålla bilen i perfekt skick. Din bil är alltid i tryg gga händer när du besöker en Bosch Car Service verkstad för underhåll eller reparation. Upplev magin, låt oss serva din bil!

Visby Bilservice AB Lundbygatan 3, 621 41 Visby • 0498-38390 www.bosch.visbybilservice.se Här jäser det av arbetslust


24

Karl Fredriks bästa hyacinttips

TEXT ERIKA WALLIN/BLOMSTERFRÄMJANDET FOTO EMILIA AHLGREN

Kärt barn har många namn och Karl Fredrik Gustafsson har under flera år i trädgårdskretsar varit mer känd under namnet Karl Fredrik på Eklaholm. Efter årets succé med TV­programmet Karl Fredrik på Österlen är det också många som kallar honom det. Karl Fredrik Gustafsson är florist och trädgårdsmästare och han älskar att dela med sig av sin kunskap och sina idéer. Oavsett om han verkar på TV, i sin trädgård eller på någon trädgårdsmässa strålar han av entusiasm och energi.


25

Låt löken synas När du kommer hem med dina hyacinter är det fint att planera om dem i andra kru­ kor. Tänk då på att sätta hyacinten så högt att den vackra löken syns, även om röt­ terna naturligtvis ska vara nere i jorden. Jorden kan gärna täckas med lite mossa eller något annat som du tycker är vac­ kert, men låt alltid löken stolt sticka upp och låta sig beundras.

Samplantera En samplantering med flera hyacinter i en större kruka eller skål är vackert. Håll dig till en och samma färgnyans eller blanda flera olika. Karl Fredrik har valt att hålla sig till bara vita vilket är väldigt sobert. Han har placerat kuddmossa mellan hyacinterna men på gott avstånd till de vackra lökarna. Extra fint blir det tack vare att Karl Fredrik har plockat några klockor från hyacinterna som han placerat på mossan likt stora snöflingor.

Gör så här: Köp hem svenska hyacinter och vackert sällskap som till exempel kryptomeria, skimmia, kuddmossa och svenskodlade julrosor. Det går också bra att plocka grenar och växter i naturen eller trädgården om du hellre vill använda det till hyacinterna. Lägg ett vaxat papper på bordet för att skydda det mot väta. Ta ut hyacinterna ur sina krukor och placera dem tillsammans med de andra växterna på bordet. Toppa med några julrosor. Duscha hyacinternas rötter med vatten så håller de bättre.

Hyacinter i entrékrukan Beroende på var i landet du bor och hur kallt det är i advent fungerar hyacinter även förträffligt utomhus. Hyacinter trivs egentligen allra bäst vid låga temperatu­ rer och någon enstaka frostnatt klarar de utmärkt. Står krukan i entrén bredvid en husvägg får de dessutom skydd av huset. Bor du högre upp i landet är inglasade utrymmen som tex en veranda eller en balkong ett bättre alternativ.

Underbar bordsdukning

de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Doften För många är hyacinternas doft lika med doften av jul och sedan flera år tillbaks kan du välja hur mycket det ska dofta. Svenskodlade hyacinter är doftkods­ märkta och du som konsument kan enkelt se om doften hos den utslagna hyacinten är svag, medel eller fyllig. Det finns hyacinter med allt i från intensiv doft till de som nästan inte doftar någonting alls. På senare år har det blivit populärt med sorter som doftar starkt.

När Karl Fredrik dukar upp till fest är han alltid i sitt esse. Den här julen är mycket annorlunda och att bjuda in till stora fes­ ter är inte aktuellt. Men en liten bjudning i ett luftigt uterum eller orangeri fungerar utmärkt. Den här dukningen har Karl Fred­ rik gjort i sitt orangeri på Eklaholm och den är både enkel och otroligt raffinerad på en och samma gång.

Skötsel Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sätta som snitthyacint i vas tillsammans med en grankvist.

Välj svenskodlade hyacinter Det finns många duktiga trädgårds­ mästare runt om i Sverige som driver hyacinter och genom att välja svenskod­ lade hyacinter hjälper du till att stötta svensk odling. Hyacinterna är av hög kvalitet och kortare transporter är positivt för såväl växtens kvalité som miljön. Du känner igen de svenska hyacinterna på att


DEAL E S

26

BRANDFILT

3 9359:

475:-

BRANDVAR ARNARE

89:-

79:HANDS SKE

BRANDSLÄ ÄCKARE

P  A Å A  TA A BDN  HA  SA M FÖR AN!

HANDSKE

99 99: BRANDVARNARE A

1889:HANDS SKE

4999:-

POSTLÅD Å A

699:-

PANNLAMPA

4335:-

BRANDSLÄÄCK KARE

399:-

STRÅLKASTARE A

3449:-


27

INLAGT & K KLART! Vi erbjuder fasta priser – inlagt och klart, inklusive material, frakt o och montering.

Våra rör mokar m e erbjuder

AKUT VVS-JOUR PPÅ Å HELA A GOTLAND, DYYGGNET RUNTT,, 365 DA AG GAR OM ÅRET Vi har bred kompetens och välutr ustade ser vicebilar reedo dygnet r unt och hanterar stopp i avlopp, dusch och toalett, spolning, rörinspektioner och filmning av rörr,, reparationerr,, och vattenläckorr.. Tveka inte att ringa oss när du behöver en rörmokare akut!

9 8 9 8 9 2 0498

KARLSTRÖMS GOL LV V – INTE BARA EXPERT P PÅ Å GOL LV V. Vi kan dessutom hjälpa till med plattsättning, designcement och givetvis är vi certifierade för arbeten i våtutrymmen. Vill du inte göra jobbet själv så hjälper våra duktiga hantveerkare gärna till. Med gratis hembesök, fasta offerter, ROT-avdrag och professionella yrkesmän kan du vara säker på att ditt hem blir exakt så fint som du tänkt dig till överenskommet pris. Vi samarbetar med Sveriges ledande leverantörer.

VÄ V ÄLKOMMEN ATT BOK KA A TID FÖR ETT BESÖK I V VÅ ÅRT SHOWROOM! Besöksadress:

Tel 0498-655440

Skarphällsgatan arphällsg 9

info@karlstroms.nu o@k

www.karlstroms-golv.s g

GOL LV V, KÖK & BADRUMSBUTIK

Vår målsättning är att vara ute hos kund inom 1 timme vid akuta fel. ETT URVAL A AV V JOBB SOM JERKEBYS VVS OCH SLITE VA ATTTEN & VÄRME KAN UTFÖRA: Rörmokarservice Byte av värmepumpar Av Avloppsinspektioner/ r//aavloppsrening VVS-jobb i nya villor Badrumsrenoveringar och ritar nya badrum i 3D Inspektion och byte av ved- och pelletspannor Installation och service av vattenrening Vattenburen golvvärme Finansiella lösningar Va Serviceavtal sommarstugeägare Svetsarbeten Energikalkyler Auktoriserat säkert vattenföretag

FÖLJ OSS PÅ INSTTA AGRAM OCH FACEBOOK

FÖNSTERPUTS FÖR PRIVATPERSONER OCH FÖRETAG

MERA PRISVÄRT ÄN DU KANSKE TROR.. Vad kostar fönsterputsning för privatpersoner? Vi debiterar 490 kronor per timme. Efter RUT-avdraget kostar det 245 kronor per timme för dig som privatkund. Då fönsterputsning är säsongbetonat kan ni boka in er på ett abonnemang för att säkerställa putsning under de perioder ni önskar. Vad kostar det för företag? Vi jobbar med drygt 200 företag i Visby med omnejd. Kontakta oss för en kostnadsfri offert. Många av våra kunder prenumererar på fönsterputsning. Kunden bestämmer hur många gånger per år och när man vill ha arbetet utfört.

VI ÄR ETT GOTLÄNDSKT FÖRETAG Tel. 0498-298989 info@jerkebysvvs.se Te

Förfrågan och bokning sker på 0498-240270 eller på info@visbyfonsterputs.se www.visbyfonsterputs.se


28

Sotad bifftataki med nouc cham, jordnötter och koriander

Ingredienser 200­300 g Ryggbiff 2 st pressad lime och lika delar fisksås och socker 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 1,5dl jordnötter 1 kruka koriander

Gör så här Blanda lika delar av limejuice, fisksås och socker i en skål. Rör tills sockret löst sig och till­ sätt ½ strimlad röd chili och ½ tunt skivad vitlök. Låt stå i minst 30 min men gärna längre. Putsa biffen från eventuella hinnor och kappa. Skär 3 cm tjocka skivor. Torka köttet med hushållspapper tills helt torrt. Stek i torr panna (gärna gjutjärn) på högsta värme 1 minut på varje sida. Låt svalna helt till rumstemp. Skär skivor av köttet ca 0,5 cm och lägg på ett fat. Precis innan servering häller du på såsen med en sked över köttet så allt kött får sås över sig. Toppa med grovt hackade jordnötter och koriander. TEXT & FOTO smakavgotland.se

Automatiska dörröppnare?

HOS OSS HITT TA AR DU DITT KOMPLETT TA A KÖK Vi erbjuder köksinrednin ngar, luckorr,, skåp, bänkskivorr,, diskbänkar och vitvaror.

Prata med oss!

Du får dessutom hjälp med idéer för ditt nya kök, kosttnadsfria ritningsförslag, hjälp att välja montörer och övriga hantvverkare samt samordningshjälp med hela köksbytet.

VI ÄR DIN AUKTORISERADE LÅSSMED PÅ GOTLAND

070-817 22 56

SKARPHÄLLSGATAN 1 0498-659900 www.visbylas.se info@visbylas.se

www.jtkok.se • Syrengatan 2, 621 44 Visby • info@jtko ok.se


29


30

Tänt var det här... Forum Gotland kryss 9 STÅÅR ÄR PÅÅ SPEL VÅGADE VÅ IBLAND SES SÄ SÄLLAN KLÄDER? RYS YSK FFLLOD UTAN TAGG RY

KOOG HHAR AR KANSKE MOTTOOR SSKOO PÅÅ SOM SPPIINNER D EN DUK STO TOPPPPAS REDAN I NOVVEEM BER?

FFÖÖRÄN DERLIG

RÄKNINNG G MED X BESTTRRÅ LASS DET MED NOTTVVERK

UPPPPPÅÅT VÄRRE EN AV TTOOLV DRAR VID NNÄÄSAN SES OM INDISKA DOKTORS TTYYP

HALLSTR HA ST A ÅÅL I SYYDD

FFIIRMA DDEN FÖÖL ÖLJER BUSSEN

HYYLLLA

SÅ KOM DUU TI TILL VÄRLDEN

UNDKVVIIST BYYG GGDE GATA TA PÅ FÄRGGLAD STTOOL 18 SLULOFTTT T FLYYG GAARE ÅRJOBBA G

SICI CILI ANSK ÖPPPPNINNG G

AVVF VFYYRRAS

KRAFTORD TUR

PÅÅ ORDER TTRRÄD

ELIN SOM VVEELOUR

DE FLYG FLY GER I LUFTTEEN

KANN MA MAN VARA PÅ PÅ JOBBET LÅNG TID

I EBBÄÄR INN AVSSLAG AV

VVÄÄXTT OCH FFLLICKA VAR VI VISU ELL AVVIISA

DEN ÄR GÅNGBBAAR I GÅ A ERIKKAA AM TOKEN

STORA

PÅ KARTAN PÅ FÖJER TU TU

KOLLA UPP KUDDDDE AVV DET BLÖTARE SLAGET

ORDNNAADE JOBB FÖÖRRR KRYYDDDA

H Ä S T

KKNÄPP NÄ PAA SPRÅKLIGT MÄÄRKE M

MAN SCHETTT ARBE TARE KAN MA KA MAN AN VARA PÅ PÅ AUKTTIION

JOBBAR BÖRR VI VI FÖÖRR TA DÅ D Å SKOJS OCCHH DÅÅ SKULL

VVIITTTRRAR DEL AV CELL

KAN ANRIKKAAS

LOO MED PENNAN HHAALVVÖÖ GRUPP

KAN DET ROLLAS I IVÄG

ÄRR PÅ GAMM MAALT VIS

KAN GRIPEN JORDART

TVÅ LIKA

LEVER PÅ PÅ NYT YTTTT BOKSTAV SOM SÄ SÄTTTTTSS

SAKNNAAR INTTEE VÄNNER VILL VÄL VI INT NTEERN?

VÄDRAR

SVANTE DREJENSTAM ©MEDIAKRYSS

Skicka ditt svar till: FORUM GOTLAND Mediabolaget Pedersén & Hammar­ ström AB, Broväg 10 B, 62140 Visby. Senast den 1 december 2021 vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras i Forum Gotland.

Vi lottar ut 5 stycken trisslotter bland de rätta svaren. Namn: ........................................................................................................................................................................................................................................ Adress: ...................................................................................................................................................................................................................................... Postadress: ..........................................................................................................................................................................................................................


31

BRF F KNEK KT TEN E

andra etap ppen av våra Brrf lokaler Östra Viisby intilll Viisbyleden och Stenhuggaren geer god tillgänglighet och bra föruttsättningar för din verksamh het. Möjlighet till inflyttning redan n i december.

Å! P A ast S S PA nns end r! a fi Nu aler kv k 2 lo

LOKALER VISBY KNEKTEN 6 örberedda med el. Nr 1-5 24 m² Utan värme, fö Nr 6-11 90 m² (BV 60 m² En ntresol 30 m²) Va Vattenburen golvvärrme, förberedda med el, golvbrunn sa amt avlopp i plattan för wc/dusch, in ndraget kallt vatten. 12-17 Entresol 59 m²) V Va attenburen golvvärme, rme förberedda med Nr 12 17 119 m² (BV 60 m² E el, golvbrunn samt avlopp i plattan för wc/dusch, indraget kallt vatten.

P RI S F RÅN 395,000:AV A VG I FT F RÅN 996:- + moms

PRIS 395 5,000:- eller 445,000:- MÅNADSA AV V VGIFT 996:-+ moms PRIS 995 5,000:- MÅNADSA AV VGIFT 2550:- + moms PRIS 1,395,000:13 395 000: MÅNADSA AV VGIFT 2925:2925: + moms

Söker du kontors-, verkstadslokal elller lager, är du företagare som söker lämpliga lokaler för din verksamhet? Nu ges ett unikt tillfälle att förvärva lokal i mål. bostadsrättsform just för detta ändam

FÖR MER IN FORMA AT TION: Harun Mustafa 04 498-218041, 070-4350139 harun.mustafa@fastighetsbyran.se FASTIGHETSBYRÅN PÅ GOTLAND / 0498- 218 040 / VISBY@F FA FA ASTIGHETSBYRAN.SE / FA FASTIGHETSBYRAN.COM/GOTLAND


Vi värmer dig på ett sätt som inte värmer jorden Klockan är strax efter 09 och det vi kallar för morgontoppen börjar ebba ut på Gotland. Under två timmar har cirka 11 000 gotlänningar haft möjligheten att duscha varmt med gotländsk fossilfri fjärrvärme från Geab. Vi använder olika former av energi på ett effektivt sätt och tar tillvara på sådant som annars gått till spillo,

som restprodukter från gotländskt skogsbruk. Vi lastar med maskiner som går på fossilfria bränslen i våra anläggningar och använder havet till vår stora värmepump i Visby. Vi jobbar på att värma dig på ett sätt som inte värmer jorden. Nu sänker vi fjärrvärmepriset för dig som bor i villa. Kolla gotlandsenergi.se/fjarrvarme