Hallå VM-Fest 2018

Page 21

Kurt Hamrin gör 3-1 på Västtyskland VM 1958. HaLLÅ Vm-Fest i2018

Sveriges största landslagsframgångar Sverige är ett relativt litet land men med stora framgångar inom fotbollen. Ett OS-guld, två OS-brons, ett VM-silver och två VM-brons har det blivit hittills för det svenska landslaget. Trots att det inte blivit något guld i ett världsmästerskap så har vi fler VM-medaljer än både England och Spanien vilket man ändå måste säga är imponerande. text: tobias widberg

OS-Guld

De flesta av Sveriges medaljer vanns i mitten av 1900-talet och så även Sveriges enda guld, 1948. Men den första medaljen kom i OS 1924 i Paris. Spelare som Sven Rydell, Sigge Lindberg och Rudolf ”Putte” Kock utmärkte sig och såg till att Sveriges fotbollslandslag fick sin första internationella framgång. 24 år senare i OS i London 1948, var året då Sverige verkligen lyckades med sitt guldgrävande. Kvartsfinalen vanns med hela 12-0 mot Sydkorea vilket är Sveriges största seger i tävlingssammanhang. Semifinalen blev ett nordiskt derby där Danmark besegrades och en final mot Jugoslavien väntade. I finalen gjorde Gunnar Gren två mål och Gunnar Nordahl ett. Sverige vann finalen med 3-1 och tog landets hittills enda guld. Gren, Nordahl var tillsammans med Nils Liedholm Sveriges tre största stjärnor och de fick sina stora internationella genombrott under OS. Nordahl som vann skytteligan i turneringen med sina 7 mål, blev efter turneringen det första svenska utlandsproffset. Gren och Liedholm

följde honom och de tre bildade den berömda och fruktade trion Gre-No-Li i AC Milan.

VM-framgångar

Efter OS-guldet beslutade den svenska förbundsledningen att endast låta amatörspelare spela i landslaget och Sverige åkte till VM i Brasilien 1950 utan Gre-No-Li och övriga proffsspelare. Detta till trots lyckades laget få med sig en bronsmedalj hem från mästerskapet. 1950 spelades det inte någon final utan segraren i en finalgrupp vann guld. Sverige tog sig till denna finalgrupp genom att slå Italien och spela oavgjort mot Paraguay. I finalgruppspelet förlorade man mot både Brasilien och Uruguay men efter att ha vunnit den sista matchen mot Spanien tog man sin första VM-medalj. Under turneringen utmärkte sig spelare som Kalle Svensson, Stig ”Vittjärv” Sundqvist, Calle Palmér och Lennart ”Nacka” Skoglund. Två år senare togs det ytterligare ett brons, i OS 1952 i Helsingfors. Bortsett från en storförlust mot Ungern i semifinalen vann Sverige alla

matcher. Den första mot Norge och den andra mot Österrike. I bronsmatchen vann man mot ett kombinerat lag av både Väst- och Östtyskland med 2-0. Ingvar Rydell och Gösta Löfgren gjorde målen i bronsmatchen.

VM-silver på hemmaplan

Inför hemma-VM beslutades att även proffsspelare skulle få spela och Sverige ställde upp med ett starkt lag. Nacka Skoglund, Nils Liedholm, Agne Simonsson och Kurt Hamrin var med och tog Sverige till sin bästa placeringen i VM någonsin. Gruppen vanns efter segrar mot Mexiko och Ungern och en oavgjord match mot Wales. I Kvartsfinalen slog svenskarna ut Sovjetunionen och i semifinalen slogs Västtyskland med 3-1. Sista målet i semifinalen är ett av svensk fotbolls mest omtalade mål. Hamrin går med bollen vid sidlinjen för att få tiden att gå och slinker förbi tyskarna som attackerar honom medan han balanserar bollen på linjen och avgör matchen från en snäv vinkel. I finalen blev Brasilien för svåra för svenskarna och vann med 5-2 efter två mål av den då 17 årige Pelé. ◗◗◗ 21