Din Bostadstidning Kungälv nr 2

Page 1

Köpa eller Sälja

Vi tar dig igenom hela bostadsaffären

EN LOKAL BOSTADSTIDNING FÖR DIG I KUNGÄLV / NR 2 / APRIL 2024

Varför välja

HusmanHagberg?

- Vi jobbar med kvalitét framför kvantitet.

- Vi är erfarna mäklare med stor erfarenhet av bostadsmarknaden i Kungälv.

- Vi är fristående och kan därför skräddarsy affären för både köpare och säljare.

SKÖNA HEM UTE OCH INNE
DAGS
BÖRJA BYGGA HUSDRÖMMEN? William Engsfelt | william.engsfelt@a-hus.se | 0705-64 80 22 Vi har byggklara tomter i Kungälv & Stenungsund EN LOKAL BOSTADSTIDNING FÖR DIG I KUNGÄLV / NR 2 / APRIL 2024
Vårstäda gräsmattan Beredskap i hemmet Låt våren blomma i hemmet Guide: HITTA RÄTT TV
ATT

Välkommen till vår utställning på Utmarksvägen 18 i Kungälv

PLISSÉGARDINER • TRÄPERSIENNER

PERSIENNER • MARKISER • LAMELLGARDINER

VI LEVERERAR OCH MONTERAR!

www.kungalvssolskydd.se

LÖRDAGS ÖPPET KL 11-14

Utmarksvägen 18. Tel 0303-644 96 Öppet: Mån-tors 10-18, fre 10-16

Friggebodar

Förråd, Garage,Carport, Attefallshus 4-30

Garagebanden som försvann

Om bilen blir en utsläppsmässigt helt grön innovation skulle intresset för bilen öka och fler skulle vara intresserade av att ha en elbil. Den utvecklingen har jag sett framför mig. Bilpooler må ligga i tiden, men jag har trots det trott att ägandet av en bil skulle vara en så mycket starkare drift. Trots de miljömässiga fördelarna med en bilpool kan jag tänka mig att många liksom jag tycker det är värt en del att ha en bil när den verkligen behövs. För vem skulle vilja få beskedet att man får vänta till morgondagen med att låna en bil när skafferiet är tomt?

Efter att ha intervjuat Mikael Wickelgren som är expert på bilindustri förstår jag att min hypotes om ett nytt bilsamhälle inte har så starkt stöd i verkligheten. Det jag har tagit för starkt intresse för bilägande har i stället varit symboler för frihet och framgång i det blommande industrisamhället efter andra världskriget. En period som också präglades av utformningen av en infrastruktur som anpassades efter bilen. Till och med 1960-talets rivningsvåg var en följd av infrastrukturens anpassning till bilen, sägs det i en kandidatuppsats i samhällsbyggnadsteknik.

De krafter i samhället som förde fram bilen som en statussymbol finns inte längre, konstaterar Wickelgren.

Tillgången till parkeringsplatser i bostadområden kommer alltså att minska som en följd att bilarna blir färre. Samtidigt har vi ju trenden att bilens batteri ska göra elnätet stabilt när efterfrågan på el är som störst. Hur den konflikten kommer att lösas i framtiden blir också spännande att följa.

Våra bostäder kommer säkert också att påverkas av vår förändrade livsstil med färre bilar. Planlösningen för villor och andra former av småhus kommer säkert att ritas om. Får nya hus ens något garage? Och de hus som har garage i dag, hur kommer det extra utrymmet att användas och inredas i framtiden? Det är en spännande fråga.

KENNETH ERIKSSON, REDAKTÖR

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV är en bostadstidning som ges ut av och är producerad av i Göteborg AB, Askims Industriväg 1 A, 436 34

Askim,

Tryck: Kroonpress

Ansvarig utgivare:

Mikael Robertsson, mikael.robertsson@media-konsult.com

Kundanpassade Friggebodar

Gäststugor, Förråd, Garage,Carport Attefallshus 4-30

Kungälv! Här kommer ytterligare ett nummer av Din Bostadstidning Kungälv. Välkomna att vara med och påverka innehållet genom att maila förslag till: redaktionen@media-konsult.com

Vi kommer ut sex gånger per år, Nästa nummer kommer i april.

Redaktör: Kenneth Eriksson

Annonsförsäljning:

Mikael Robertsson, tel 031-748 07 11, mikael.robertsson@media-konsult.com

Produktion: Eva Björnberg, Mattias Malmgren

Ettabilden: Johanna Hagbard

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024
Kontakt: www.eja.se • anders@eja.se • 0705-10 99 04
Kundanpassade
Gäststugor,
Kontakt: www.eja.se – anders@eja.se – 033-249524 – 0705-109904
Varsågod,
SKÖNA HEM UTE OCH INNE Vårstäda gräsmattan Beredskap i hemmet Låt våren blomma i hemmet Guide: HITTA RÄTT TV DAGS ATT BÖRJA BYGGA HUSDRÖMMEN? William Engsfelt william.engsfelt@a-hus.se 0705-64 80 22 Vi har byggklara tomter Kungälv & Stenungsund BOSTADSTIDNING FÖR APRIL
tel. 031-748 07 10, e-post: info@media-konsult.com, www.media-konsult.com
VI LEVERERAR OCH MONTERAR ALLT VI SÄLJER! PLISSÉGARDINER TRÄPERSIENNER PERSIENNER MARKISER LAMELLGARDINER PLISSÉGARDINER
TRÄPERSIENNER PERSIENNER MARKISER LAMELLGARDINER

PRISSÄNKNING PÅ

VÅRA SISTA 2 ROK!

2 345 000 KR

FR. 2 050 000 KR

Nu har vi justerat priset på de kvarvarande lägenheterna i Brf Bohus Ängar 2 mellan 245 000 – 295 000 kr. I dagsläget finns endast tre 2 RoK kvar i projektet. Samtliga lägenheter är välplanerade med stora (15 m²) balkonger eller uteplatser. Kom förbi och se våra fina inflyttningsklara lägenheter och känn in det nya området Nordtag. Boka en personlig visning med vår mäklare Karin Berggren på Bjurfors.

Tel. 031 – 733 20 20, e-mail: karin.berggren@bjurfors.se

Läs mer om lägenheterna på HOKERUMBYGG.SE/BOHUS-ANGAR-2

MÄKLARKOLLEN

Många frågor efter ny lag

Hur mår bostadsrättsföreningen som den intressanta bostaden ligger i? Den frågan har följt bostadsköpare sedan bostadsrätternas födelse, men från och med i år är det inte bara ekonomin som ska redovisas utan även det tekniska underhållet ska redovisas närmare. Mer information gör bostadsköpet lättare, menar mäklaren William Olsson på Husman Hagberg.

Efter 1 januari ska bostadsrättsföreningar komplettera sin ekonomiska underhållsplan med en motsvarande teknisk underhållsplan. Visar den tekniska planen större behov av underhåll än vad avsättningarna i den ekonomiska planen medger riskerar föreningen att få en underhållsskuld som på sikt kan kräva höjda årsavgifter, mer eller mindre kraftigt. Mår de flesta bostadsrättsföreningar bra ur aspekten av ekonomiska avsättningar, eller tillhör de välmående föreningarna undantagen?

– Det är svårt att svara utifrån Kungälv eftersom vi har väldigt blandad bebyggelse. Massor av nya bostäder och mycket som är byggt på 70-80 talet samt en hel del äldre bostäder också. Oftast brukar detta lösa sig eftersom äldre föreningar har mindre lån och kan lägga mer pengar på underhåll både planerat och oplanerat medan nya föreningar har 20-40 år på sig att sätta av innan till exempel taket eller dräneringen behöver ses över. Så egentligen väldigt svår fråga att svara på eftersom det ser så olika ut.

Som presumtiv köpare av en bostadsrätt, blir det lättare nu att avgöra hur frisk föreningens ekonomi är eller blir det snårigare med mer information att analysera?

– Desto mer information desto bättre. Kunderna kan ju dessutom ta hjälp av mäklarna med analysen och får mäklarna mer info blir det enklare.

för 20 – 500 personer

för 20-250 personer

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 6 Festvåning
Konferenslokaler
Öppet året runt! VÅFFELCAFÉ • KONSERTER • BOENDE FAMILJEDAGAR • JULBORD thomas@1860.se / nina@1860.se / 0709105601 / 0739996549 / www.carlsten.se

STATISTIK KUNGÄLV

Stark uppgång för villapriser

PRISERNA PÅ VILLOR i Kungälv har gått upp under de senaste månaderna. Även bostadsrättspriserna har utvecklats positivt den senaste tiden. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

Medelpriset på villor i Kungälv låg under de senaste tre månaderna på 42 153 kronor kvadratmetern och medelpriset på 5 027 000 kronor. Prisutvecklingen de senaste tolv månaderna är +3,9 procent och under de senaste tre månaderna har den varit +4,7 procent. Medelpriset på bostadsrätter i Kungälv har under de senaste tre månaderna legat på 2 745 000 kronor med ett kvadratmeterpris på 36 840 kronor. Under de senaste tolv månaderna har prisutvecklingen varit +2,4 procent och under de senaste tre månaderna +3,6 procent.

VILLOR KUNGÄLV PRISUTVECKLING SENASTE 12 MÅNADERNA

BOSTADSRÄTTER KUNGÄLV PRISUTVECKLING SENASTE 12 MÅNADERNA

Glasräcken med prisgaranti.

Glasräcken med prisgaranti.

Funderar du på ett nytt glasräcke? Vi på Glasonline har massor av olika modeller för varierande smaker och behov. Alla av högsta kvalitet. Dessutom lämnar vi alltid pris-, kvalitets- och leveransgaranti på alla våra produkter. Alla våra räcken uppfyller Boverkets krav för glasräcken.

Funderar du på ett nytt glasräcke? Vi på Glasonline har massor av olika modeller för varierande smaker och behov. Alla av högsta kvalitet. Dessutom lämnar vi alltid pris-, kvalitets- och leveransgaranti på alla våra produkter. Alla våra räcken uppfyller Boverkets krav för glasräcken.

KONTAKTA OSS FÖR OFFERTFÖRFRÅGAN

KONTAKTA OSS FÖR OFFERTFÖRFRÅGAN

glasonline.se, info@glasonline.se eller 070-524 12 98. Glasonline AB, Uddevalla. Alla priser är inkl. moms.

glasonline.se, info@glasonline.se eller 070-524 12 98. Glasonline AB, Uddevalla. Alla priser är inkl. moms.

APRIL 2024 DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV 7
Rostfritt glasräcke från 1750:/ löpmeter Glas och klämfästen från 1100:/ löpmeter Stolpfritt glasräcke från 2500:/ löpmeter Rostfritt glasräcke från 1750:/ löpmeter Glas och klämfästen från 1100:/ löpmeter Stolpfritt glasräcke från 2500:/ löpmeter
KÖPESKILLINGSKOEFFICIENT (K/T) KR/KVM

Sköna hem – ute och inne

Proffsrenoveraren och trädgårdsarkitekten Angelica Lucaci tipsar om hus och trädgård.

Tills förra året bodde Angelica och Andreas Lucaci tillsammans med barnen Charlie, 12 och Olle, 9 år, i Västra Frölunda i Göteborg.

De renoverade huset som byggdes 1920 och stötte under renoveringens gång på flera olika svårigheter.

Nu har de istället köpt en nyproducerad villa utanför Kungsbacka där trädgården får ta allt större utrymme. – Det är lite mer frihet i att bo i ett nyproducerat hus. Det var jobbigt att leva i ett renoveringsprojekt men vi gjorde det ganska bra egentligen. Vi bodde alla på 40 kvadratmeter under drygt fem månader men det var under sommaren så då kunde vi vara ute mycket så det gick bra. Det var lite ansträngt men det hade varit mycket värre om det hade varit vinter. Vi kunde använda trädgården myck-

”Man blir lite nördig när man
håller på med gamla hus”

et och den var jättefin med 80-åriga rododendronbuskar.

För Angelica Lucaci är det viktigt med trädgård och hon utbildade sig till trädgårdsarkitekt efter att ha jobbat många år på lantmäteriet.

– Jag har alltid intresserat mig för arkitektur och rumsligheter och minns att jag gjorde mina första planritningar när jag var omkring åtta år och skulle möblera om mitt rum. Första tanken var nog att jag skulle bli arkitekt men sedan utbildade jag mig inom lantmäteriingenjör men efter några år i den branschen kände jag att jag behövde utlopp för min kreativa ådra och att jag ville hålla på med något grönt så då fick det bli en till utbildning.

Hon säger att det också har blivit extra påtagligt efter alla husrenoveringar att det är familjen som är det viktiga och att så länge familjen är tillsammans så är det hemma.

– Det finns inga begränsningar i vad vi skulle ta oss an för projekt men vi är sugna på att bygga igen så vi får se vad det landar i. Man blir lite nördig när man håller på med gamla hus. Jag gillar hus som är byggda med bra naturliga material som trä och försöker tänka så ekologiskt som möjligt. Sedan glömmer man av det som är jobbigt med renoveringar och husköp och kommer ihåg det som är roligt men det jobbigaste har varit stressen och pressen med att hitta dolda fel. Det går ju inte riktigt beräkna det innan så det är alltid lite lurigt.

I det nya huset är även trädgården färdigställd så nu går tiden främst ut på att spendera tid med familjen.

– Jag tror att om man ska renovera så ska man heller inte läsa på för mycket för hade man vetat allt som kommer med ett gammalt hus hade man kanske aldrig köpt det. Det måste

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 8

Angelicas tips om renovering

1. Läs inte på för mycket – hade man vetat om allt som kommer med ett gammalt hus kanske man inte skulle ha köpt det – det måste finnas ett visst mått av naivitet när man köper ett gammalt hus tror jag.

2. Om stommen är bra, eller om man inte kan något om gamla hus kanske man ska ta med någon som är byggnadsteknisk, och kolla upp vad som brukar vara fel med 20 eller 60-tals hus. Vi köpte ett 20-tals hus, efter kriget, materialbrist så det blev sämre material. Så känner man sig lite osäker så ta med någon gammal släkting som är påläst eller prata med en besiktningsman de brukar veta vad som kan vara fel i de hur husen eller brukar. Det kommer att finnas fel, frågan är hur stora de är, men det får man bunkra upp för både ekonomiskt och planera med tid. Byggnadsvård handlar inte bara om att, vill man göra det själv så är det inte så dyrt förutom den tiden man lägger, kan man lägga tid så behöver det inte bli så ekonomiskt dyrt på det sättet. 3. Jag tror de flesta som funderar på det här är nog lite tåliga. Jag tror man är så kär i det här gamla och tycker det är viktigt att det ska få bestå så man tar nog vissa risker. Det finns ett stort community som är väldigt bjussigt i sociala medier runt om i Göteborg där vi har rört oss. Det finns kunskap att få om man bara letar lite.

APRIL 2024 DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV 9
BILDER: JOHANNA HAGBARD

finnas ett visst mått av naivitet när man köper ett gammalt hus tror jag.

Nu har Angelica Lucaci ett eget företag och jobbar som trädgårdsarkitekt vilket hon säger att hon trivs väldigt bra med.

– Jag tycker om den frihet som det ger. Jag är en ganska aktiv person så jag tycker om att ha tid för att ta en lång skogstur eller att kunna gå ut och springa och sedan jobba ikapp på kvällen om jag känner för det. Det känns viktigt för mig att kunna lägga upp jobbet som jag ville och kunna styra och bestämma över min egen tid.

Något annat som hon tycker om med att arbeta som trädgårdsarkitekt är att hon får sprida sin kunskap och det sociala med att möta kunder och att bolla problem och komma fram till en slutprodukt som de är nöjda med.

Angelicas tips för trädgård

1. Tänk först och känn in, vad är det för funktioner och viljor och drömmar vi vill ha i vår trädgård, det är så otroligt olika, vill jag ha en blomsteräng, eller så lite skötsel som möjligt. Är jag kock, vill jag ha ett utekök, vill jag ha fester eller bara en lugn oas.

2. Älskar rum, jag har alltid gjort det. har lite svårt för de här stora ytorna även inomhus, även om man har ett öppet rum till ett annat rum, dörröppning, samma sak gäller

utomhus, det behöver inte betyda att man bygger ett uterum, utan det kan bestå av en träkrona eller pergola där man får känsla av rum och tak, högre häckar, lägre häckar, byta markmaterial. Grös, grus, trall, vintergröna perenner som en matta…att dela upp i rumsligheter och funktioner. Få till helheten och ha helikopterperspektivet, att allt harmoniseras och växter och hårda material och att det harmoniserar med huset.

3. Jag tycker verkligen att det ska harmonisera med huset. Ett fint 50-tals hus, nätta, ingen bamseal-

tan med stora furustaket utan går med nätta staket, man pratar med huset så det inte ser ut som att man byggde ett hus på 50.talet och sedan gjorde en altan eller en trädgård på 90-talet.

4. Jag brukar ofta ifrågasätta hur mycket gräs de behöver – det här med funktionen av hur det ska se ut med ett grönt hav och att det är härligt så behöver man inte en fotbollsplan tycker jag man kan ersätta det

med vintergröna perenner som är marktäckande, då behöver man heller inte klippa gräset två gånger i veckan hela säsongen.

10
BILD: BODIL BERGQVIST BILD: DEROME

UTFÖRSÄLJNING

VÄLKOMMEN IN TILL VÅR BUTIK!

FÖRST TILL KVARN
FRI HEMLEVERANS

FÅ LYCKAS PASSERA RIBBAN FÖR BOLÅNET

Prislappen på en bostad har sjunkit något på senare tid. Kalkylen för vilken inkomst som krävs för en trea i till exempel Göteborg är dock tuff för de flesta.

Kombinerar man Foreteller som används för att göra kalkyler över boendet, med de slutpriser som mäklarstatistiken ger, får man en bild av vad som krävs för att kunna köpa en bostad i landets tre största städer.

Det har Mäklarsamfundet gjort och kommit fram til att boendekalkylen visar i stort sett oförändrat jämfört med kostnadsläget för två år sedan. – Trots att priserna är lägre idag än för två år sedan visar våra beräkningar att det generellt inte kompenserar för högre boende- och levnadsomkostnader. För att köpa en genomsnittlig etta i Stockholm eller Göteborg krävs idag

Räkneexempel:

Lön som krävs för ett sambohushåll för att köpa en trea i Göteborgs kommun: För att ett par med en bil och två barn i förskoleålder ska kunna köpa en trea i Stor-Göteborg med 85 procents belåning krävs en kontantinsats på 486 000 kronor och en hushållsinkomst på minst 68 000 kronor i månaden före skatt. Medelmånadskostnaden för boendet blir 17 412 kronor i månaden och kvar att leva på-kalkylen ger totalt 5 648 kronor kvar att leva på varje månad.

en lön som uppskattningsvis bara runt tre av tio löntagare har, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

Mäklarskolor får kritik

Utbildningen till bostadsmäklare är på flera platser bristfällig. Det menar Universitetskanslerämbetet, UKÄ, som granskat utbildningarna vid flera lärosäten.

Högskolan Väst är en av de skolor som fått kritik, både för utbildningens utformning och dess genomförande.

Granskningen gäller både utbildningen Mäklarekonomprogrammet som omfattar 180 hög skolepoäng och utbildningen Fastighetsmäklare på 120 poäng. Den förra är en del av högskolans ordinarie programutbud medan den kortare erbjuds som uppdragsutbildning. Totalt är över 300 personer inskrivna på de två utbildningarna.

”Studenterna ska känna sig trygga med att de får en utbildning som håller hög kvalitet”

Kan man inte betala hela köpeskillingen kontant är alternativet normalt att låna av banken, som lånar ut max 85 procent av bostadens pris.

FÖR ATT VARA kreditvärdig i bankens ögon krävs en tillräckligt bra månadsinkomst. Även om kontantinsatsen som krävs också har sjunkit och gjort det lättare att köpa en bostad äts marginalerna upp av stigande levnadskostnader och högre räntor som en följd av inflationen.

– Beräkningarna gör det också tydligt att höga boendekostnader tränger bort marginalerna. Den barnfamilj som bara har drygt 5 000 kronor kvar att leva på efter det allra nödvändigaste är betalat efter en flytt till ett nytt boende kommer sannolikt avstå flytten. Det är en viktig anledning till de många inställda flyttlassen nu, säger Oskar Öholm.

KENNETH ERIKSSON

– Vi prioriterar nu att se till att studenterna och de som går uppdragsutbildningen får en riktigt bra utbildning. All kraft riktas mot att säkerställa att vi på kort sikt rättar till de brister som granskningen lyft fram. Studenterna både kan och ska känna sig trygga med att de får en utbildning som håller hög kvalitet, säger Fredrik Sjögren, tillförordnad prefekt för Institutionen för ekonomi och IT på Högskolan Väst.

Förutom Högskolan Väst får även Högskolan i Gävle, Högskolan i Halmstad, Sveriges lantbruksuniversitet och Karlstads universitet omdömet ”ifrågasatt kvalitet” av UKÄ. Kungliga tekniska högskolan, Malmö universitet och Luleå tekniska universitet får omdömet ”hög kvalitet” på sina fastighetsmäklarutbildningar.

KENNETH ERIKSSON
DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 12

Pepperland i Kungälvsparken!

Söndag 9 juni kl 16

Entrén öppnar 14:00

Biljetter och mer info på

Som bilbud för MediaKonsult kommer du hjälpa oss med distributionen av tidningar. Vill du tjäna extra pengar och har ett bra lokalsinne är du den vi söker!

Vi söker även till Kungsbacka, Torslanda, Partille/Lerum och Göteborg.

Intresserad?

Gå in på www.media-konsult.com

Skicka din ansökan i ett e-mail till: mikael.robertsson@media-konsult.com

Askims Industriväg 1A

FÖR
NYBYGGARTANKAR
DIG SOM GÅR I
Frölunda Smedjeg. 4 | Tel. 031-45 09 00 www.husknuten.se Öppettider: Se www.husknuten.se Välkommen till
Känner du till vägarna i Kungälv? Just nu söker vi bilbud i området!
TJÄNAEXTRA-PENGAR!

Sänkt bolånetak – skuldfälla eller lägre tröskel för unga?

Höjt bolånetak eller startlån. Vad är effektivast och bäst när det gäller att ge unga en lägre tröskel in på bostadsmarknaden. Det har regeringen och HSB olika uppfattningar om.

Skulle fler kunna köpa en bostad om man kunde låna till 90 procent av bostadens värde i stället för nuvarande 85 procent?

Det menar regeringen, som vill att resterande del av köpesumman, insatsen, ska sänkas till tio procent från nuvarande 15 procent.

Regeringen menar dock att många bostadsköpare tar dyra och osäkra lån för att få ihop till hela köpesumman.

FINANSINSPEKTIONEN, FI, FICK i uppdrag att titta på problemet och rekommenderar regeringen med att åtminstone vänta till i höst med lägga att lägga ett förslag om höjt bolånetak. I oktober väntas nämligen en utredning lämna ett betänkande om samlade åtgärder kring låntagare.

FI lutar dock mer åt att höjt bolånetak är en mindre bra idé eftersom det är negativt att hushållen lånar mer, vilket betyder ökad skuldbörda generellt och ökad ekonomisk risk för enskilda hushåll.

FI bedömer också att bostadspriserna kommer att öka som en följd av att det finns mer pengar ute på marknaden.

Skall du flytta?

”Bostadsbristen är inte Riksbankens primära ansvar”
ERIK WIKANDER, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling

”Det gäller även om regeringen tar bort ränteavdragen för lån utan säkerheter i bostad, fordon eller båt”, skriver FI i sitt svar till regeringen.

HSB SOM FÖRESPRÅKAR införandet av startlån för unga ser till viss del positivt på höjt bolånetak. – Regeringen har nyligen aviserat att de tänker lägga fram förslag om ett höjt bolånetak. Även om det är ett steg i rätt riktning är förslaget tyvärr inte lika långtgående och bättre riktat som startlånet är, säger Johan Nyhus, förbundsordförande i HSB.

HSB har gjort en sammanställning av hur mycket som skiljer i månadssparande till insatsen för att kunna köpa en bostad i Sveriges 15 största kommuner.

KUNGÄLVS

FLYTTSTÄD

www.kungalvsflyttstad.se

På vår hemsida kan ni läsa om vår unika Nöjd Kund-garanti.

Billgare än vad man tror, då man endast betalar 50% av arbetskostnaden tack vare Rut-avdraget.

Vi är en städfirma som specialiserat oss på flyttstädningar och utför dagligen objekt mellan 20-600 m2 – både villor och lägenheter. Även flyttstädning för företag 10-4000 m2. Goda samarbeten med ledande mäklare och flyttfirmor i Kungälv har gett oss en stark position inom just flyttstädningar i Kungälv. Tel: 010-3302000

Varje månad i tio år måste en blivande bostadsköpare lägga undan 4 324 kronor för att kunna köpa en enrummare med kök i Göteborg. Det är lika mycket som i Uppsala, men mindre än Stockholm och Lund. I Sundsvall räcker det med 439 och i Borås 517 kronor.

DET STARTLÅN SOM HSB förespråkar är ett statligt garanterat lån till 95 procent av bostadens värde. Den höga belåningen förkortar spartiden och gör att unga tidigare kan flytta hemifrån, menar HSB.

Med startlån skulle unga bostadsköpare i Göteborg inte behöva spara mer än 1 311 kronor per månad i fem år, och 607 kronor månadsvis i tio år.

– För HSB är det viktigt att kalky-

len håller och att ekonomin är sund.

Vi förespråkar inga stora risk- eller skuldtaganden. Det vi ser nu däremot är i stället en situation där det finns effektiva verktyg för att hjälpa fler unga in på bostadsmarknaden, men att dessa inte används.

– Ett av dessa verktyg är startlån, en reform som är utredd och klar. Redo att sätta i gång när som helst, säger Johan Nyhus.

PÅ SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING stämmer man in i kritiken mot höjt bolånetak.

– Bostadsbristen är inte Riksbankens primära ansvar utan det ansvaret ligger hos bostadsminister Andreas Carlson, som måste börja göra sitt jobb. Att höja bolånetaket är inte lösningen. Tvärtom sätter det unga i en skuldfälla vilket kommer leda till en hel generation med lån upp över öronen, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

HAN MENAR ATT nyckeln till att lösa bostadsbristen är nyproduktion i stor skala.

– Det måste byggas mer och det som byggs måste variera – ska vi även få familjer att vilja etablera sig här duger det inte att bara bygga mindre lägenheter, utan även villor och småhus, säger Wikander om att samla arbetskraft till orter där större industrietableringar pågår.

KENNETH ERIKSSON

Har ni en stubbe?

– Ring på stubben så kommer snubben!

Med hjulburen maskin fräser vi bort små, mellan och megastora stubbar samt även större buskage. Ring för prisuppgift m.m. 0706-55 94 98

Stenungsund

innehar F-skatt

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 14
BJÖRN EKLUND
BILD:

VI BLIR EN STÖRRE ÅTERFÖRSÄLJARE INOM TOYOTA!

Erlings Bil har förvärvat verksamheten Odelius Bil och kommer att ligga kvar på samma adress i Kungälv. Tillträdet skedde 1 mars 2024.

Rune Odelius Bil har varit verksam som återförsäljare för Toyota sedan 1982. Det var Rune Odelius som startade företaget 1982. År 2003 började hans dotter Carin Odelius arbeta i företaget och 2013 förvärvade hon företaget av sin pappa. Det har varit otroliga år med ett fantastiskt varumärke som Toyota är.

Erlings Bil har anor från 1950-talet när grundarna Erling och Maud startade en mindre bilverkstad med försäljning i Brastad. Sönerna Torbjörn och Håkan kom in tidigt i företaget och 1975 började företaget sälja Toyota. År 1993 öppnade även Erlings en fullserviceanläggning i Uddevalla. Från 2018 driver Håkan anläggningarna tillsammans med sina två barn Kevin och Robin

”Med stolthet kan vi gå ut med denna nyhet, vi får ta över en mycket fin Toyota-anläggning med perfekt läge i Kungälv, vi kommer stå rustade för framtiden och få fortsätta bygga värde för våra medarbetare och kunder.”

Kevin Kleveros, Erlings Bil kevin@erlingsbil.se 0705-100759

Har ni frågor, vänligen kontakta Carin eller Kevin.

”Det känns väldigt roligt att sälja till Erlings Bil, det är unga och driftiga personer som tar över och jag vet att dom kommer att ta väl hand om det vi har byggt upp under många år.”

Carin Odelius, VD Runde Odelius Bil AB

carin@odeliusbil.se 0733-997000

Bil KUNGÄLV
Odelius
Från Kungälv i söder till norra Bohuslän.

Vem har inte upplevt en betydligt besvärligare vardag när vattnet hemma oväntat och plötsligt slutat komma ur kranen? Och man saknar information om vad det beror på och hur länge det varar. För sådana situationer kan man förbereda sig, menar Anette Staaf som är medlem i Civilförsvarsförbundet.

BEREDSKAP I HEMMET – en god hjälp vid kris

För några år sedan, 2017, drog Anette Staaf igång en podd i ämnet hemberedskap tillsammans med Niklas Larsson, som jobbar inom försvaret. Tio avsnitt planerades från början men är nu uppe i 300 stycken. Hemberedskap innefattar i podden ett ganska brett innehåll men duon tar sig för att testa pålitiligheten och sanningshalten i påståenden om hur saker och ting fungerar.

– Vi kan inte nöja oss med ”att det säger dom”, förklarar Anette Staaf som inom Civilförsvarsförbundet är instruktör och rådgivare i hemberedskap.

Hur blir man då förberedd på en kris? Vilket kan vara något så enkelt som att Försäkringskassan inte betalar ut pensioner och ersättningar i tid, kanske på grund av en attack mot datorsystemet.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap rekommenderar att man skaffar sig det man behöver för sina behov under en vecka. Man ska kunna värma mat, ha tillgång till vatten, kommunikation och information, förklarar instruktören.

– Man ska kunna täcka sina grundbehov, ha en vevradio eller annan apparat så att man kan lyssna på P4, vatten för mat och en källa till värme och belysning. Värmeljus är bra på det sättet, säger Anette Staaf som tillägger att en pannlampa underlättar situationen.

En

Två–tre liter vatten per person och dag behöver man, plus ytterligare en á två liter för mat och hygien.

GASOLKÖK ELLER SPRITKÖK för att tillaga maten är också bra att ha. Hon rekommenderar trots det att man bör skaffa mat som går att äta ouppvärmd direkt ur förpackningen. Sådan mat kan vara couscous som bara kräver kallt vatten eller annan vätska, sardiner i tomatsås eller andra konserver som tonfisk. – Med mjöl och olja kan man göra mycket, som pinnbröd. Det har också

OM ROTATION AV MATFÖRRÅDET:

”Tänk på det som en livsmedelsaffär, när man ställer in nytt ställer man det längst bak”

högt energivärde. Bra att också ha kryddor hemma så att att det inte smakar samma hela tiden, tipsar Anette Staaf vars ledstjärna är att det ska vara enkelt i en kris.

En av hennes favoriter som livsmedel är Tuc-kex, som dels finns i flera smaker men som framför allt äts av de flesta –även i jobbiga situationer.

– Några blir stressade och äter inte, och andra äter för att de blir stressade, då är det bra med Tuc-kex, det äter även barn.

Förvaring av mat har sina utmaning-

ar i ett modernt kök, men instruktören menar att man får prioritera. Annars rekommenderar hon att maten förvaras där den inte är utsatt för stöldrisk, vatten är normalt inte lika stöldbegärligt.

VATTEN SOM FÖRVARAS omsätts med jämna mellanrum.

– Vatten kan stå ett halvår, och skulle det lukta lite dåligt får man lufta det och röra runt, säger Anette Staaf som påpekar att vatten ska förvaras i ett kärl som förstås är rent och har en klassificering som tillåter det att innehålla livsmedel.

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 16
krislåda med mat för en vecka ska man ha, menar Anette Staaf som är instruktör i hemberedskap hos Civilförsvarsförbundet.

I alla lägenheter är det inte möjligt att ha ett förråd av torrvaror att ta till när omständigheterna har sparkat undan benen för vardagslivet, men i Anette Staafs lägenhet på Hisingen finns det utrymme.

Konsten att rotera är inte svår, enligt henne.

– Tänk på det som en livsmedelsaffär, när man ställer in nytt ställer man det längst bak.

Med en regelbunden rotation av maten innebär det också att man ska skapa ett förråd av det man normalt äter.

Ett samhälle som är utslaget på grund av en jordbävning eller krig är sådant som man ser på tv. Att tänka sig en förödande naturkatastrof på hemmaplan eller att det egna samhällets funktioner är utslagna av andra orsaker kräver en

mental omställning som kan vara svår. – Även om man kan ta höjd för ett worst case-scenario innebär det inte att det blir så, säger Anette Staaf som just producerat en podd om samma frågeställning.

HON JÄMFÖR HEMBEREDSKAP med en hemförsäkring.

– Bara för att man tar en hemförsäkring innebär det inte att man räknar med att hemmet ska brinna ner. Man vill inte använda den, men det är dumt att inte ha någon när den behövs.

Som ny på hemberedskap finns det fällor att gå i. En är att man måste köpa en massa saker. Då är det bättre att först inventera hemmet med vad som finns. Att köpa mat som man normalt inte äter eller gillar är inte heller något lyckad metod. Då är det bättre att skriva ner under en vecka vad familjen äter och se vilka alternativ som finns, menar Anette Staaf.

Hon får också relativt ofta höra om strategin att ta sin tillflykt till skogen om det blir en kris. Om inte skogen redan har blåst bort i en storm eller att

det har kommit nederbörd av bibliska proportioner så har Anette Staaf ännu en invändning mot den strategin.

– Det går åt så mycket tid och energi till att samla ved och göra allting annat för att klara sig, säger instruktören som menar att det är bättre att hålla sig hemma.

Som den välförberedde prepparen som hon här fick Anette Staaf ett prov på sin förmåga när stormen Ingunn drog in i januari. Då behövde inte hon inte gå ut alls.

APRIL 2024 DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV 17

Minska risken för soteld

Risken kommer smygande men anländer med ett muller. Soteld är en vanlig orsak till brand i villor och småhus. Dock finns det åtgärder att ta till för att förebygga en brand i skorstenen.

Orsaken till att det börjar brinna i skorstenen är ofta att sot och tjära samlats i större mängder i skorstenen. Regelbunden sotning minskar förstås den risken. Soteld kan också bero på att elden har fått för lite luft, att veden inte har varit tillräckligt torr eller att man har eldat med bland annat för stora vedstycken.

En av de dolda orsaker till soteld är

fel dimensioner mellan eldstad och skorsten. Är skorstenen för stor för eldstaden blir det beläggningar av tjära invändigt eftersom skorstenen inte värms upp tillräckligt.

ANDRA TECKEN PÅ soteld är att det ryker in kraftigt från skorstenen eller att det slår ut gnistor, med risk för allvarliga konsekvenser. Dock kan tjäran i en skorsten också ha brunnit upp utan att husets invånare har märkt något. Instruktioner för hur man eldar finns för varje eldstad och de bör man följa, manar räddningstjänsten som sätter maxgränsen för eldning vid tre kilo ved per timme och maximalt i fyra timmar. Eldstaden bör sedan också vila lika länge som eldningen pågått.

”Många vet inte att askan från eldning kan innehålla glöd i flera dagar efter att elden slocknat”

Fuktig ved gör att mängden tjära ökar i skorstenen. Brinner veden utan synlig rök är det ett tecken på att veden är tillräckligt torr.

Skulle sotelden ändå inträffa är för-

sta åtgärden att stänga spjället för att minska tillförseln av syre. Ring också 112, och om det inte är farligt att vara kvar inomhus, håll pulversläckaren i beredskap mot utbrott av brand.

ASKAN FRÅN EN eldstad ska läggas i ett brandsäkert kärl med lock som står på brandsäkert underlag. Och det finns goda skäl till det.

– Många vet inte att askan från eldning kan innehålla glöd i flera dagar efter att elden slocknat. Det är inte ovanligt att man ställer ut askan i en påse på altanen, och med syretillförseln kan det blossa upp igen. I bästa fall blir det bara brännmärken på trallen, säger brandinspektören Anders Lindberg.

KENNETH ERIKSSON
DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 18
0736-67 30 17 • trivshemma@gmail.com Marias Hemstäd AB Vi städar hos dig! SPECIALISTER PÅ AVLOPPSLÖSNINGAR – FRÅN ANSÖKAN TILL FÄRDIG ANLÄGGNING Utför alla typer av markarbeten Tel 070-577 70 22 • sbgravtjanst.se avloppslösningar • husgrunder schaktning • regnvattenåtervinning ENSKILT AVLOPP KREATIVA LÖSNINGAR SOM PASSAR TILL DITT MILJÖTILLSTÅND 0703 - 34 01 87 VA-TJÄNST-PRODUKT Inom Enskilt avlopp Tv-inspektion Dagvattenhantering Oljeavskiljare Miljötillståndsutredning 070-33 40 187 Anders VA-Konsult

Skydda dina värdesaker!

STÖLDSKYDDSSKÅP KLASS 2 BRANDISOLERAT

S2-ST10

Det säkra smyckeskrinet. Bulta fast det i sovrumsväggen/golvet så har du en säker förvaring nära till hands.

• Yttermått H 275, B 325, D 325 mm

• Innermått H 200, B 250, D 225 mm

• Vikt ca 25 kg • Tillägg: Kodlås 3500 kr

S2-ST10 med nyckellås

Pris: 3650:- inkl frakt

SÄKERHETSSKÅP INBROTTSKLASS SS3492

Säkerhetsskåp ST1500

När du har stöldbegärlig egendom som tar lite mera plats. Stöldskydda din fotoutrustning, laptop, myntsamling, årgångsvinet etc. Komplettera med brandbox ST20101 så får du även brandskyddet. Bultas i golv eller vägg.

• Mått: H 1500 B 575 D 400mm.

• Vikt : 152 kg

• Klass SS3492.

• Tillägg Kodlås från 2950:- inkl moms

ST1500

Pris: 17900:- inkl frakt

Vi är Din partner i säkerhet och finns där du behöver oss, när du behöver oss. safeteam.se/kassaskap

STÖLDSKYDDSSKÅP KLASS 2

BRANDKLASS 30 MINUTER FÖR PAPPER

S2-ST320

Som ett bankfack fast hemma med klassat brand och stöldskydd. Lämplig som förvaring för dokument, ID-handlingar, smycken, bilnycklar och andra värdesaker. Bultas i golvet.

• Mått H 315, B 440, D 440 mm+gångjärn 30mm

• Vikt 52 kg

• Tillägg: Kodlås 2950 kr

S2-ST320 30P med nyckellås

Pris: 6650:- inkl frakt

Brandbox ST20101 / A4

Brand och vattensäker förvaring för dokument & datamedia (CD, DVD, USBminnen, hårddiskar mm)

• Utvändiga mått: H 168, B 391, D 363 mm

• Invändiga mått: H 112, B 325, D 216 mm

• Volym: 7,8 l

• Vikt 9,3 kg

• Brandklassning : 30 min

ST20101 / A4

Pris: 2690:- inkl frakt

STÖLDSKYDDSSKÅP KLASS 2

BRANDKLASS 30 MINUTER FÖR PAPPER

S2-ST460

Som ett bankfack fast hemma med klassat brand och stöldskydd. Lämplig som förvaring för dokument, ID-handlingar, smycken, bilnycklar och andra värdesaker. Bultas i golvet.

• Mått H 460, B 440, D 450 mm+gångjärn 30mm

• Vikt 68 kg

• Tillägg Kodlås 2950 kr

S2-ST460 30P med nyckellås

Pris: 8440:- inkl frakt

VÄRDESKÅP GRADE 1 BELOPPSGRÄNS 80.000 KR

I-340 Värdeskåp klass

EN 1143-1 Grade 1

Köp dig mer tid med den riktiga tungviktaren när det gäller säker förvaring i hemmet. Lämplig som förvaring för dokument, ID-handlingar, smycken, bilnycklar och andra värdesaker. Bultas i golvet.

• Mått H 340, B 500, D 345 mm +gångjärn 40mm

• Vikt 93 kg

• Tillägg Kodlås 2950 kr

I-340 Grade 1 med nyckellås

Pris: 14100:- inkl frakt

Det här är ett axplock av vårt sortiment. I vår butik visar vi gärna fler.

Vi erbjuder även inbärning och fastbultning till fasta priser.

I frakt ingår leverans till ytterdörr i markplan

Öppet: Mån-tors 7.30-17.00

• Fre 7.30-14.30

Dag före helgdag 7.30-14.30

SafeTeam Frölunda

August Barks Gata 2

031-682610

• Priserna gäller t.o.m 30/6-2024

• Lunchstängt 11.30-12.00

LÅS • PASSERSYSTEM • KAMERAÖVERVAKNING • DÖRRAUTOMATIK • LARM

Låt våren blomma

Om inte vårkänslan redan har infunnit sig finns det några vänner i kruka som kan hjälpa till med vårstämningen i hemmet. Här är sju växter som hör våren till.

HORTENSIA

Vilken färg är den vårligaste hos en blomma – rosa, röd eller blå? Påverka färgen genom jordens surhetsgrad, rosa eller röda i jord med högt ph-värde, blå om den har lågt värde. Den senare färgen kan man åstadkomma genom att vattna med en tvåprocentig aluminiumsulfatlösning.

Ljus placering men inte i het sommarsol. Jorden får gärna vara jämnt fuktig, se till att vattna ofta och rikligt beroende på hur varmt det är.

MURKLOCKA

Murklockan finns som blå eller vit, en kusin till den går under namnet karpaterklocka efter sin ursprungliga växtplats i södra Europa.

Kan planteras ut i kruka, balkonglåda eller i rabatten när risken för frost är över. Inomhus trivs murklockan bäst i ett ljust läge, men undvik den starkaste solen. Håll jorden lätt fuktig, inte blöt. Näringsvattna en gång i veckan från vår till höst.

FÖNSTERAZALEA

Blommar antingen under vår eller höst. Vårvarianten kräver dock en kyligare period för att stimuleras till blomning, i vita, violetta, rosa eller röda färger i olika nyanser. I handeln finns den främst ute från vår till sen vinter och odlas vanligtvis som ettårig växt. Vill ha ljus plats i hemmet utan direkt sol. Törstig, men vill inte heller ha mer vatten till fuktig jord.

JORDVIVA

Beskrivs som vårens budbärare, men står sällan på fönsterbrädan längre än blomningsperioden. Kan dock ställas ut i trädgården under sommaren på en sval men ljus plats, och även övervintra under gynnsamma förhållanden. Efter övervintringen kan blomningen komma redan i april.

Håll jorden lätt fuktig, övervattna inte. Svag dos näring i vattnet varannan vecka.

SAINTPAULIA

Har sin naturliga härstamning i Usambarabergen i Tanzania där tyske baronen von Saint Paul ”upptäckte” växten 1891 och skickade hem den till sin far. Kallas än i dag på tyska för Usambaraviol.

Den ursprungliga blå färgen har fram till i dag förädlats till olika nyanser av blått, men finns även i blå- eller rödvioletta varianter. Trots härstamningen från ekvatorns grannskap vill den inte ha fullt solljus. Låt jorden torka mellan vattningarna och vattna alltid med ljummet vatten.

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 20
BILD:
BILD: BLOMSTERFRÄMJANDET BILD: BLOMSTERFRÄMJANDET BILD: BLOMSTERFRÄMJANDET BILD: BLOMSTERFRÄMJANDET
BLOMSTERFRÄMJANDET

i hemmet

KRYSANTEMUM

och trädvård

Självklart erbjuder vi bortforsling, stubbfräsning och flisning. Privatpersoner, företag, förening eller kommun, vi är tillgängliga för alla. Kostnadsfritt hembesök för konsultation. Vi är certiefierade, fullt försäkrade och innehar F-skatt.

Redan för 3 000 år sedan odlades krysantemum i Kina och Japan. Kan odlas som ett litet, hårt beskuret träd. Dock är det få, vanliga exemplar av krysantemum i dag som blir särskilt gamla eftersom den numera oftast odlas som en ettårig planta, för att inte säga slit och släng-växt. Beskrivs ändå som tålig och lättskött. Krysantemum är en fin blommande växt i flera färger som helst står ljust men som även klarar halvskugga. Ge näring varannan vecka och se till att jorden alltid är lite fuktig. 0735-30 96 70 | www.bergstromstradtjanst.se

HIBISKUS

Utvecklar knoppar från vår till höst, men blommar bara under två dagar i taget. Hibiscusen är under rätt förhållanden en tålig växt som kan gå i arv. För att växten ska känna att det är just rätt förhållanden ska den placeras ljust men skyddas från sommarens starkaste middagssol och vattnas lagom.

APRIL 2024 DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV 21
Anlita oss för alla typer UTav trädtjänster! trädfällning, trädbeskärning
50%
BILD: BLOMSTERFRÄMJANDET BILD: PEXELS Ring Joakim för frågor, gratis värdering eller hembesök: 0703-361 220. Tel till butiken: 031-12 12 58 LINNÉGATAN 52 • ÖPPET: Mån-fre 11-17, Lör 11-15 GULD & SILVER köpes till högsta dagspris! Köper allt inom svenska och utländska mynt och sedlar. Tandguld, silverföremål, klockor och frimärken. Även större samlingar. 10:- 1972 90:5:- t.o.m.1971 43:2:- t.o.m. 1940 75:2:- 1942-1966 35:1:- t.o.m. 1941 37:50 1:- 1942-1968 17:50 50 öre t o m 1961 11:25 öre t o m 1961 5:10 öre t o m 1962 3:Vissa årtal finns även i nickel, priserna gäller silvermynt. PRISEXEMPEL: Just nu minst 490:-/gr för 18k guld Medlem i Sveriges mynthandlares förening JOAKIMS MYNT & GULD
RUT-avdrag på all arbetskostnad för privatpersoner

Vårstarta gräsmattan

Brun, torr och fylld av mossa. Så kan en gräsmatta se ut efter vintern. Med en vårstart kan den bli både grön och tät i sommar.

Även om det inte ser så ut kommer det upp nya grässtrån i mattan. De kan bli kvar och bidra till att göra gräsmattan frisk om man är tillräckligt försiktig vid rensning av gräsmattan från fjolårets döda gräs och fallna löv.

Vid räfsningen av gräsmattan får också gräset luft och ljus vilket gynnar tillväxten. När årsgräset vuxit upp några centimeter är det dags att sätta in gödsling.

Nästa steg i att fräscha till gräset är att

Ta bort mossan ur gräsmattan…

så nya frön. Man kan ta några frön och stampa ner med foten så att de får fäste i jorden, samtidigt som de inte blir föda åt vårens hungriga småfåglar. Ett annat säkrare sätt är att blanda gräsfröna i en blandning av gödsel, sand och torv som också förhindrar att fröna flyter iväg till någon steril yta när regnet faller.

FÖRE STÖDSÅDD AV gräs kan det vara nödvändigt att bekämpa mossan. Beroende på vilket ph-värde gräsmattan har får man ta till olika strategier. En sur gräsmatta, alltså med ett ph-värde under sju, behöver kalkning för att må bra. Är ph-värdet över sju, det vill säga basisk, kan man minska halten av mossa med hjälp av jord från

komposten eller torv som inte innehåller något gödsel.

MED GRÄSFRÖNA I jorden gäller det att hålla den fuktig. Assistans med vattning kommer säkert från högre makter, men uteblir den tjänsten bör gräset vattnas lite men ofta för att förhindra uttorkning. Gräset, eller snarare de flesta grässorterna, börjar växa på allvar när temperaturen når 8 grader, och det är inte heller förrän dess man behöver ta ut gräsklipparen för säsongen.

Regelbunden klippning av gräsmattan gör den både stark och motståndskraftigare mot mossa.

… och så nya frön som fräschar upp gräsmattan.

Regelbunden klippning gör gräset starkt.

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 22

Vi säljer robotgräsklippare till privatpersoner, företag, fastighetsägare och fotbollsföreningar!

SEGWAY NAVIMOW

A LIFE WITHOUT BOUNDARIES

SEGWAY NAVIMOW

A LIFE WITHOUT BOUNDARIES

A LIFE WITHOUT BOUNDARIES

NYHET!

Ring oss för rådgivning!

Tel: 0303-650 30

Ring oss för rådgivning!

Tel: 0303-650 30

Ring oss för rådgivning!

Tel: 0303-650 30

• Minigrävare

• Grävmaskiner

Gåskullevägen 22 • www.surtemaskinuthyrning.se UTHYRNING

• Självlastande minidumpers

50% RABATT PÅ ALLA TJÄNSTER

Perma-Shine är det enda lackkonserveringsskyddet på marknaden som inte behöver efterbehandlas var 18:e månad och har 8 års garanti

VÅRA TJÄNSTER

• Trädfällning

• Sektionsfällning

• Beskäring

• Stubbfräsning

• Flisning

• Gräsklippning

• Skottare

INSTALLATION

EXPERTER PÅ ROBOTGRÄSKLIPPARE!

EXPERTER PÅ ROBOTGRÄSKLIPPARE!

Vi hjälper dig med installation.

Vi säljer robotgräsklippare till privatpersoner, företag, fastighetsägare och fotbollsföreningar!

Vi säljer robotgräsklippare till privatpersoner, företag, fastighetsägare och fotbollsföreningar!

SERVICE & SUPPORT

INSTALLATION

INSTALLATION

Vi hjälper dig med installation.

Vi hjälper dig med installation.

Hjälpen finns endast ett telefonsamtal bort. Vi har alltid reservdelar och tillbehör på lager för snabb hjälp om olyckan skulle vara framme.

SERVICE & SUPPORT

SERVICE & SUPPORT

VINTERFÖRVARING

Hjälpen finns endast ett telefonsamtal bort. Vi har alltid reservdelar och tillbehör på lager för snabb hjälp om olyckan skulle vara framme.

Hjälpen finns endast ett telefonsamtal bort. Vi har alltid reservdelar och tillbehör på lager för snabb hjälp om olyckan skulle vara framme.

VINTERFÖRVARING

VINTERFÖRVARING

Gör som hundratals kunder! Vinterförvara din robotgräsklippare hos oss. Vi utför rengöring, service, uppdatering och underhållsladdar. Vi kan även hämta och lämna.

RESERVDELAR PÅ LAGER!

Gör som hundratals kunder! Vinterförvara din robotgräsklippare hos oss. Vi utför rengöring, service, uppdatering och underhållsladdar. Vi kan även hämta och lämna.

Gör som hundratals kunder! Vinterförvara din robotgräsklippare hos oss. Vi utför rengöring, service, uppdatering och underhållsladdar. Vi kan även hämta och lämna.

Vi har alltid reservdelar och tillbehör på lager. Ett tryggt ägande!

RESERVDELAR PÅ LAGER!

RESERVDELAR PÅ LAGER!

BESÖKSADRESS VERKSTAD & BUTIK

Vi har alltid reservdelar och tillbehör på lager. Ett tryggt ägande!

Vi har alltid reservdelar och tillbehör på lager. Ett tryggt ägande!

Östra Romelanda 250, 442 92 Romelanda

Stationsvägen 34, 519 31 Horred (Horreds Lantmanna)

BESÖKSADRESS VERKSTAD & BUTIK

Tel 0303-650 30

BESÖKSADRESS VERKSTAD & BUTIK

Östra Romelanda 250, 442 92 Romelanda Stationsvägen 34, 519 31 Horred (Horreds Lantmanna)

Epost: info@robotmower.se

Östra Romelanda 250, 442 92 Romelanda Stationsvägen 34, 519 31 Horred (Horreds Lantmanna)

Tel 0303-650 30

Epost: info@robotmower.se

Tel 0303-650 30

Epost: info@robotmower.se

Jimmie’s Skog & Fastighet AB

Vi sysslar med allt som rör trädfällning. Trädgårdsarbete så som gräsklippning, trimmning, beskäring & mindre markentreprenader.

BEKVÄMLIGHETER

Ring så fraktar vi bort ert ris eller så flisar vi det på plats så ni kan använda det i era rabatter

STORMFÄLLDA TRÄD

Har du en stormträd ring för snabb hjälp. Är det storm så har jag även jour dygnet runt, tel: 0735-24 43 43

MASKINUTHYRNING
AV:
• Släpvagnsliftar Ring: 0705-22 08 32 Auktoriserat Perma-Shine Center KUNGÄLVS LACKSKYDD KUNGÄLVS LACKSKYDD VI JOBBAR MED ALLT INOM BILVÅRD! Svarvaregatan 11, 442 34 Kungälv • 0303-596 40 info@perma-shine.se • www.perma-shine.se
DU HA EN KOSTNADSFRI OFFERT HÖR AV DIG! 0735244343 • info@jskog.se
VILL
NAVIMOW H500E 500m2 18.499 kr NAVIMOW H800E 800m2 20.999 kr NAVIMOW H1500E 1500m2 25.999 kr NAVIMOW H3000E 3000m2 34.999 kr NYHET! SEGWAY NAVIMOW i108E
NAVIMOW H500E 500m2 18.499 kr NAVIMOW H800E 800m2 20.999 kr NAVIMOW H1500E 1500m2 25.999 kr NAVIMOW H3000E 3000m2 34.999 kr NYHET! SEGWAY NAVIMOW i108E 800m2 15.999 kr
SEGWAY NAVIMOW
NAVIMOW H500E 500m2 18.499 kr NAVIMOW H800E 800m2 20.999 kr NAVIMOW H1500E 1500m2 25.999 kr NAVIMOW H3000E 3000m2 34.999 kr
NAVIMOW i108E 800m2 15.999 kr
SEGWAY

Snickra din egen planteringslåda

Vackra, men tunga, planteringskärl kan man skaffa i keramik. Funktionella och lätta planteringslådor kan du snickra ihop själv.

Konstruktionen av planteringslådor för trädgården är inte direkt raketforskning, men för dig som i likhet med tidningens redaktör ändå känner dig osäker på hur man sätter ihop dessa kommer här en guide.

Kvadratisk, rektangulär eller långsmal? Här finns utrymme för olika design.

När du väl har bestämt dig för vilken storlek du vill ha på lådan återstår att förbereda materialet i rätt längd, dock ska inte alla bitar vara av samma längd. Sätt först ihop en ram för botten av lådan. Ramen blir extra stabil om den fogas ihop assymetriskt med tappar och lim. Varje bräda som ingår i

Så här skruvar du ihop bräderna

för lådan förses med två borrhål i vänstra änden och fogas ihop i den högra änden i sin kortsida. Innan den fjärde sidan sätts på plats ska också en regel i mitten monteras.

Glöm inte regeln i mitten!

extra stabil om den fogas ihop assymetriskt

När limmet i ramarnas fogning har torkat kommer nästa steg med monteringen av de vertikala bräder som håller ihop hela lådan. Sätt dessa bitar i varje hörn och skruva fast dem. Fortsätt med

BEGAGNADE VITVAROR MED GARANTI

VI SÄLJER, KÖPER, REPARERAR, MONTERAR & LEVERERAR

Letar du efter begagnade vitvaror från branschens bästa varumärken, som du också får garanti på? Då har du hittat rätt! Vi finns i Kungälv och vi tillhandahåller vitvaror i de flesta modeller och storlekar. Du hittar garanterat något som passar för just ditt hem!

Vi har helt nya kyl, frys och tvätt- maskin av märket Samsung

Utmarksvägen 20, 442 39, Kungälv kungalvs.vitvaror@outlook.com

Tel: 070 878 46 46 • www.kungalvsvitvaror.se

11:00 - 17:00

en ram i andra änden av ramhållarna.

Nästa steg är att fästa panelen på sidorna, fem på varje sida.

När hela panelen kommit på plats är det dags för en avslutande slipning och att pensla på med en grundolja för väderbeständigheten. Fullända planteringslådan med en säck att fylla med jord och växter.

Nu kan vi erbjuda dig att nå ut med reklam till nyinflyttade på just ditt postnummerområde!

Varje månad beställer vi adresserna till de nyinflyttade och gör utskicket. Ni förbinder er att beställa månadsvis sex månader i rad.

Format: A-5

Papper: 170 g gloss

Adresser: Ingår

Tryck: Ingår

Distribution: Ingår

Layout: 250:- (första gången)

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 24
Mån - Fre: 10:00 - 18:00 • Lör - Sön:
KUNGÄLVS VITVAROR
KONTAKTA MIKAEL ROBERTSSON 031-748 07 11 • 0706-42 50 80 • mikael.robertsson@media-konsult.com
UTSKICK TILL NYINFLYTTADE I DITT OMRÅDE VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM OCH TILL BANGKOK KITCHEN! SMAKRIKA RÄTTER 75 år har Munkedals Plantskola sålt och levererat växter till trädgårdar Uddevalla och Norra Bohuslän.Vårkunniga personal hjälpertill medväxtval, skötsel, design, goda råd samt mycket mer. Ni hittaross Munkedal cirka 2,5 mil norrom Uddevalla. Ni hittaräven ett brett utbud avträdgårdsredskap och trädgårdstillbehör vårbutik.Vi harallt fördin trädgård. 20%Tilldigsomärnyinflyttad: kortMotuppvisandeavdetta fårdu20%rabatt Stalevägen 19, 455 34 Munkedal Telefon: 0524-128 40 www.munkedalsplantskola.se Välkommen! påettheltköp!
Pris: 15:-/st ex. moms

”Det lönar sig alltid att reparera en originalfälg”

När fälgarna på bilen har sett bättre dagar kan det vara svårt att hitta någon som kan reparera och fräscha upp dem. I Sverige finns nämligen bara tre fälgreparatörer.

En av de med lång och gedigen erfarenhet, Fälgfixarn Däckman, finns i Västra Frölunda.

Isnart 30 år har fälgreparatören Cina Timle reparerat fälgar. Det hela började med att hon jobbade extra hos sin mamma som grundade företaget Däckman redan 1971. Snabbt fick Cina upp intresset för att fixa och rusta upp fälgar och 1992 expanderade firman och blev Fälgfixarn Däckman. Idag är man en komplett däck- och fälgservicefirma.

DE BLIR SOM NYA

Hos Fälgfixarn Däckman blir även de mest skadade och utsatta fälgarna som nya igen och det märks att de flesta bilägare och även företagare idag ser ett stort värde i att reparera bilens fälgar. Enligt Cina Timle lönar det sig alltid att reparera en originalfälg, något som kanske inte alla känner till.

– Generellt så sitter det aluminiumfälgar på de flesta bilarna idag, säger Cina och fortsätter: Leasingbilar har det alltid och även småbilar som inte är speciellt dyra har det också.

Faktum är att en originalfälg i aluminium är ganska dyr att köpa ny och då är det värt att istället få dem reparerade och uppfräschade av någon som vet hur man gör och behärskar finarbetet som det innebär att rusta upp fälgar, som Fälgfixarn Däckman.

ETT HANTVERK SOM TAR LITE TID

Kärleken till att arbeta med fälgarna kommer från början från Cinas intresse för hantverk och det är precis så hon ser arbetet med fälgarna; under vilket man måste vara ytterst noggrann. Fälgreparation kan innebära allt från svetsning, riktning, lackering till att piffa upp fälgarna lite extra. Hon får ofta förfrågningar om att ändra utseende och färg på fälgar, något hon gärna pillar lite extra med när tid finns. Men man ska veta att all fälgreparation är ett noggrannhetsarbete som måste få ta lite tid. – Trots att jag gjort det här så länge, får jag fortfarande många utmanande uppdrag från mina kunder och det är fantastiskt givande att sitta och fundera hur man kan fixa till en fälg på bästa sättet, säger Cina som just nu har fullt fokus på att fixa reparera, svetsa och lacka fälgar som fått sprickor eller skadats på andra sätt.

Fälgfixarn Däckman har storkunder som BMW, Hedin Bil, Bilia och Audi. Genom åren

har Cina märkt att hennes kunder uppskattar hennes gedigna kunskap och erfarenhet. Något annat som också uppskattas är verkstadens fördelaktiga öppettider. Redan klockan 06.00 varje vardag slår Fälgfixarn upp portarna för sina kunder.

– Många vill få bilen fixad innan de ska till jobbet och för företagen är det viktigt att till exempel servicebilarna blir färdiga i tid och inte står inne för reparation under dagarna när folk behöver dem, säger Cina och tillägger att det

inte är det minsta ovanligt med full ruljangs redan under den tidiga öppningstimmen. Text: Victoria E. Kiss Nylund

Ingela Gathenhielms gata 7, Västra Frölunda 0709-46 01 80 • www.falgfixarn.se FÄLGFIXARN DÄCKMAN, SWEDTIRE AB 556281-1462 2022 DECEMBER

HITTA RÄTT I TV-DJUNGELN Guide:

Förr var det vanligt att byta tv inför stora mästerskap som OS. OS är det i Paris i år så kanske är det läge att byta snart. Alldeles oavsett orsak till att byta tv-skärm finns det en del att tänka på.

– Först och främst ska du fråga dig: var ska TV:n placeras och vad ska jag använda den till? Älskar du film och serier från streamingtjänster eller tittar du främst på TV-kanaler? Ska TV:n stötta de senaste gamingfunktionerna? Min rekommendation är att basera sitt val på dessa frågor, säger Magnus Nilsson, produktansvarig för TV och ljud på Samsung i Norden.

Tv-apparatens placering avgör kanske också hur stor skärm man kan satsa på. De tum som tv-skärmens storlek anges i är inte samma som skärmens verkliga bredd. Se tabellen här intill. Storleken har dock betydelse menar de tv-tittare som uppskattar en skärm som ger biokänsla.

SNART BÖRJAR TILL och med antalet pixlar bli omodernt när man pratar om tekniken i en tv-apparat. Nu är det Oled, Qled eller Neo Qled som gäller. Dessa begrepp handlar om ljusteknik. QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) använder kvantprickar för att producera ljus med hög ljusstyrka och en bred färgskala.

Neo QLED är en utveckling av denna teknik, baserad på mini-LED-belysning som resulterar i bättre kontrastförhållande och en svårslagen ljusstyrka. I en OLED-modell (Organic Light Emitting Diode) fungerar istället varje pixel som sin egna ljuskälla, vilket gör att varje pixel kan stängas av för att uppnå djup svärta och kontrast.

Så, QLED betonar ljusstyrka och färgrikedom, medan OLED fokuserar på kontrast och svärta. I många fall är det en smaksak vad man föredrar, men det finns en tumregel jag brukar dela:

Om du älskar mörka sci-fi filmer, och rummet du ska ha din TV i är ganska mörkt – då har du extra glädje av den sotsvarta kontrasten hos en OLED.

Har du däremot ett ganska ljust rum, så har du mer glädje av en ljusstark modell som på bästa sätt kan konkurrera med ljuset i rummet, och då välja Neo QLED.

”Lista vilka tjänster som är viktigast för dig och säkerställ att de finns tillgängliga på modellen du väljer”

TILL DE TEKNISKA frågorna vid valet av en TV hör också apparatens upplösning. Full HD måste väl vara bättre än bara 8K?

– Dessa är mått på upplösning, vilket berättar hur tätt pixlarna sitter på skär-

men. Individuella pixlar kombineras för att skapa bilderna du ser, så ju fler pixlar desto högre upplösning. Bokstaven ”K” står helt enkelt för kilo (1000), vilket innebär att en 4K TV har en upplösning med ungefär 4000 pixlars bredd, förklarar Magnus Nilsson.

FÖR TIO ÅR sedan var Full HD topp-kvalitén bland de bättre modellerna, men idag är 4K standard. I jämförelse har 4K TV-apparater fyra gånger fler pixlar än Full HD-modeller. Idag är 8K den högsta upplösning man kan få på en TV, där bilden målas upp av fler än 33 miljoner bildpunkter.

Ett vanligt missförstånd är att man måste se filmer i 8K för att ha glädje av en 8K TV, men faktum är att allt material kommer att se bättre ut på en TV som stödjer hög upplösning, eftersom toppmodellernas skärmar använder AI-teknik för att på bästa sätt dra nytta av skärmens höga upplösning.

JU STÖRRE TV du väljer, desto viktigare blir det med en bra upplösning, eftersom det stora formatet kommer att avslöja eventuella brister tydligare. Men, även på skärmar av samma storlek blir bildkvaliteten i slutänden mer levande och detaljerad tack vare de tätare pixlarna.

Hur smart är det med en Smart TV?

– Idag är det svårt att hitta en TV som inte är en Smart TV, men det kan variera stort mellan leverantörer vilka tjänster och appar som finns tillgängliga. Tipset är därför att lista vilka tjänster som är viktigast för dig, till exempel dina favorit-streamingtjänster, och säkerställa att de finns tillgängliga på modellen du väljer, råder Magnus Nilsson.

KENNETH ERIKSSON

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 26

Ungefär så här bred är en tv med följande mått:

50 tum ≈ 112 cm bred

55 tum ≈ 123 cm bred

65 tum ≈ 145 cm bred

75 tum ≈ 168 cm bred

85 tum ≈ 190 cm bred

98 tum ≈ 220 cm bred

Gäller utvalda solglasögon när du köper kompletta glasögon med vår bästa ytbehandling (i-Protection NT 1200 kr).

Läs mer på www.glasogonmagasinet.se

Erbjudandet gäller t.o.m. 240620 och kan ej kombineras.

Under perioden 2/4 -15/4 2024 kan vi erbjuda er som kund 30% i rabatt på alla spisar ifrån SMEG gäller även beställnings varor. så passa på att handla.

APRIL 2024 DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV
August Barks gata 7, Västra Frölunda • Tel. 031-45 50 45 • info@ggm.nu • www.ggm.nu VÄLKOMMEN TILL VÅR UTSTÄLLNING! - Inspireras av våra Dekorationsbrasor och ta del av vår gedigna kunskap.
FIRAR 30 ÅR I ÅR SÅ NU KAN DU GÖRA KLIPP
VI
HOS OSS!
Lerum
Tel:
Tel: 031-23 98 88 Gbg Redbergsvägen 17 Tel: 031-19 84 70 Gbg Stigbergsliden 22 Tel: 031-780 60 18 Gbg Linnégatan 64 Tel: 031-711 00 64 Kållered Eken Center Tel: 031-795 22 30 Mölnlycke Allén 4 Tel: 031-50 88 95 Kungsbacka Borgmästareg. 8 Tel: 0300-56 32 80 Borås
18
6095 kr Värde upp till I DIN STYRKA PÅ KÖPET
Brobacken 3
0302-138 83 Gbg Backavägen 2
Lilla Brogatan
Tel: 033-41 99 90 För öppettider, bokning och kampanjer, besök: www.glasogonmagasinet.se
SOLGLASÖGON

Mäklarna som lyckades bäst under tuffa bostadsåret 2023

2023 var ett tufft år på bostadsmarknaden, med långa försäljningstider för både lägenheter och hus. Trots det utmanande marknadsläget med trögare försäljningar var det flera mäklare som lyckades särskilt bra, och den oberoende tjänsten hittamäklare.se har nu sammanställt listan för varje kommun.

Bostadsmarknaden kämpade under 2023 med låg efterfrågan på bostäder vilket medförde en utmanande prisdynamik säljare och köpare emellan. Ser man på snittet för hela Sverige ökade tiden en bostad låg ute till försäljning med 10 dagar för lägenheter, och 16 dagar för hus jämfört med året innan. På många ställen i landet har det dock försäljningstiderna varit ännu längre.

– Året var speciellt och flera faktorer har spelat roll i hur marknaden har sett ut, där till exempel de höjda räntorna hämmat köpkraften hos bostadsköparna. För mäklarna har det på många sätt varit en utmaning att lyckas få objekt sålda då säljarna och köparna har stått så långt ifrån varandra prismässigt, säger Michaela Stany, marknads- och kommunikationsansvarig på Hittamäklare.

DEN TRÖGA MARKNADEN utmanade mäklarbranschen rejält. Enligt Fastighetsmäklarinspektionens sammanställ-

”2023 har varit ett tufft år för många mäklare och för hela branschen och jag skulle nog säga att det var det svåraste året på tio år.”
MALIN EKVALL JANGVERT, MÄKLARE

ning var det fler mäklare som valde att avregistrera sig än som började mäkla under 2023, vilket är en unik dynamik.

– Under dessa knepiga förhållanden har vissa mäklare ändå visat en imponerande förmåga att navigera och lyckats leverera trots de utmaningar som marknaden ställt dem inför, säger Michaela Stany.

I STORSTADSREGIONERNA Stockholm och Göteborg är det Sanna Treijs hos Notar Hornstull respektive Benjamin Akyol hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Göteborg som toppar listan över de som sålt flest objekt 2023.

Vill du nå ut med ett erbjudande till jubilarer på just ditt postnummerområde? Med våra grattisutskick når ni dem som ska fylla 40, 50 eller 60 år – tre månader innan deras födelsedag! Vi erbjuder två alternativ; A5-utskick eller exklusivt kort i kuvert.

mikael.robertsson@media-konsult.com För

MIKAEL ROBERTSSON

0706-42 50 80

Utskicken adresseras till dem som ska fylla jämt om tre månader. Ni väljer vilket område ni vill nå ut till. Vi beställer adresserna och gör utskicken varje månad.

I Malmö är Malin Ekvall Jangvert hos Bjurfors Malmö som intar plats nummer ett:

– 2023 har varit ett tufft år för många mäklare och för hela branschen och jag skulle nog säga att det var det svåraste året på tio år. Här är jag extra tacksam för min långa erfarenhet, mitt stora nätverk och goda kundrelationer som har resulterat i många rekommendationer och följdaffärer. Det har varit otroligt viktigt att skapa trygghet hos köparna och samtidigt lägga säljarnas förväntningar på en realistisk nivå, säger Malin Ekvall Jangvert på Bjurfors i Malmö. VIA TT

Mäklar listans topplista i Kungälv:

Tove Pernhult, 38 försäljningar senaste 6 mån, värdet av de sålda objekten: 101 590 000 kr

Mathilda Hansson, 26 försäljningar senaste 6 mån, värdet av de sålda objekten: 79 770 000 kr

William Olsson, 20 försäljningar senaste 6 mån, värdet av de sålda objekten: 49 790 000 kr

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 28 Aröds Industriväg 76, 417 05 Gbg.
• info@dammsugaren.se
mån-tor 10-18, fre 10-16.30 Proffs på centraldammsugare!
upp till 30% på centraldammsugarpaket Marknadens mest kompletta utbud av centraldammsugare och tillbehör Vi har även butik! Tel. 0303-698 70 • info@hotellsolliden.se • www.hotellsolliden.se Grattis! Vi vet att du snart fyller jämnt och vill gärna fira dig förtid med en gåva, ta med detta kort så bjuder vi dig på en lunch! (serverasvardagarmellan 11.00 14.30) <<Namn>> <<Gatuadress>> <<Postnr>><<Postort>> B-PORTOBETALT HIPP HIPP HURRA! Vi har fått höra att du snart fyller år! Inte bara vill vi bjuda dig på en födelsedagslunch, vi vill också tipsa om att vi är bäst på att planera fest så tveka inte att höra av dig om det är dags att fira!
031-650300
Öppettider:
Spara
mer information kontakta
240 SNART FYLLER DU JÄMNT
Grattis!
PRESSBILD

Välkommen till vår stora och välsorterade butik!

LUFTVÄRMEPUMP

Svalka dig på sommaren och värm dig på vintern

inkl installation

22 750 kr

Efter rotavdrag. Exl. Elmatning (25 000 kr utan rotavdrag)

Thermia Aura S2

• Byggd för nordiskt klimat

• Specialutvecklad triangeldesign ger mycket låg ljudnivå, ökad kapacitet.

• Kylfunktion ger svalka på sommaren

4 Badrumsrenovering

4 Möbler

4 Duschar

4 Blandare mm.

Och självklart rördelar & kopplingar för hemmafixaren!

Kolla in vår hemsida www.kbror.se

Välkomna!

449 50 Alafors Tel: 0303-74 20 20 info@kbror.se www.kbror.se

WIND HANDY GÖTEBORGSVÄGEN 29 MÖLNDAL, MEIJERSMOBLER.SE,TEL 031-272710 MÅN-FRE: 10-18 LÖR: 10-15 SÖN: RING OCH FRÅGA WIND OUTLINE HANDY MIND WIND OUTLINE HANDY GÖTEBORGSVÄGEN 29 MÖLNDAL, MEIJERSMOBLER.SE,TEL 031-272710 MÅN-FRE: 10-18 LÖR: 10-15 SÖN: RING OCH FRÅGA MIND WIND OUTLINE HANDY GÖTEBORGSVÄGEN 29 MÖLNDAL, MEIJERSMOBLER.SE,TEL 031-272710 MÅN-FRE: 10-18 LÖR: 10-15 SÖN: RING OCH FRÅGA MIND WIND OUTLINE HANDY GÖTEBORGSVÄGEN 29 MÖLNDAL, MEIJERSMOBLER.SE,TEL 031-272710 MÅN-FRE: 10-18 LÖR: 10-15 SÖN: RING OCH FRÅGA MIND WIND OUTLINE HANDY GÖTEBORGSVÄGEN 29 MÖLNDAL, MEIJERSMOBLER.SE,TEL 031-272710 MÅN-FRE: 10-18 LÖR: 10-15 SÖN: RING OCH FRÅGA MIND
ÖPPETTIDER BUTIK: Mån-tors 10.00-17.00 • Fred 10.00-15.00 • Lunchstängt 12.00-12.30 INSTALLATION / SERVICE Mån-tors 07.00-16.00 • Fred 07.00-13.00 • Lunchstängt 12.00-12.30
Lunnavägen 6

65+ bäst på hållbar konsumtion

Medvetenheten om hållbar konsumtion har ökat det senaste året. Cirka hälften uppger att de tänker mer på att konsumera hållbart.

Det visar en Sifoundersökning som Elfa och HSB låtit göra bland cirka tusen svenskar.

Om man vill minska sin påverkan på klimat och miljö kan man agera på flera sätt. Bland de vanligaste hör att skänka bort eller sälja överflödiga prylar (62 procent), och att återanvända påsar, glasburkar och presentpåsar (63 procent). Att reparera och vårda kläder eller möbler gör fyra av tio, medan något färre väljer begagnat före nytt.

En inte obetydlig andel, 45 procent, uppger att de handlar mindre på impuls medan sex procent har tagit till den drastiska åtgärden med personligt köpstopp.

Personer i åldern 18-29 år må till-

höra en generation som starkare än tidigare åldersgrupper tagit ställning för klimatet men de gör inte hållbara konsumtionsval i lika hög utsträckning som de yngre pensionärerna eller gruppen 50-64 år.

– Att unga väljer bort det hållbara alternativet i större utsträckning än äldre kan ses som något förvånande. Precis som vi tidigare indikerat kan detta däre-

Från undersökningen: Vad av följande är viktigast för dig att konsumera hållbart?

Livsmedel, dagligvaror: 43%

Resor: 17%

Möbler och inredning: 20%

Kläder: 35%

Hygienartiklar: 9%

Nöjen/restaurang: 4%

Bil/fordon: 24%

Allt är lika viktigt: 28%

Annat: 1%

Inget av ovan: 5%

Tveksam, vet ej: 8%

mot förklaras med att de miljövänligare alternativen ofta är dyrare och att äldre, som ofta har mer ekonomiskt spelrum, därför har råd att konsumera med ett större hållbarhetsfokus. För att fortsätta den hållbara konsumtionstrenden är det viktigt att vi gör det lättare för alla att välja det miljövänligare alternativet, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

Den konsumtion som är vanligast att göra så hållbar som möjligt kommer också från de branscher som står mest i fokus när det gäller hållbar omställning. Livsmedel toppar på 43 procent, följt av kläder och bil/fordon.

I botten ligger hygienartiklar och nöjen/restaurang med nio respektive fyra procent.

DIN BOSTADSTIDNING KUNGÄLV APRIL 2024 30
Ny Trappa? Välkommen in till vår permanenta utställning! Trappateljén Göteborgsv. 78, Surte 031-981898 PRIMA BJÖRKVED MED UTKÖRNING! BJÖRKVED I 40-LITERSSÄCKAR 5 SÄCKAR med utkörning 850:10 SÄCKAR med utkörning 1600:RING ELLER SMS:A DIN BESTÄLLNING TILL: 070 858 50 91
LYSSNA I RADION, MOBILEN, SMARTA HÖGTALARE OCH MIXMEGAPOL.SE
107.3 FM

SMART TAKVÅRD

- BÅDE FÖR PLÅNBOK OCH MILJÖ

LA Takvård erbjuder miljövänlig och skonsam takvård som garanterat förlänger takets livslängd med flera år.

Takvård • Tel. 0707-34 15 48 • e-mail: mathias@takvard.se
LA
Mathias Kempe, Franchisetagare på LA Takvård i Bohuslän
www.takvård.se www.takvård.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.