Page 1


“A journey of thousand miles begins with one step�

-2-


2-3

INHOUD

4-5

VOORWOORD

6-7

CVJO DOELSTELLINGEN

8-11 12-13

BEDRIJFSFORMULE

14-15

ONDERNEMERS

16-17

STUDENTEN

18-19

INTERVIEW

12-27

OPDRACHTEN

28-29

OFFERTE ONDERZOEK

30-31

NAWOORD -3-


VOORWOORD

Ik had geen idee waar ik terecht kwam, was deze stage wel de goede keus?

-4-


Het afgelopen jaar heb ik stage mogen lopen bij CvJO Zutphen. Een super ervaring, veel geleerd en veel gedaan. Een aantal maanden voordat ik stage mocht gaan lopen ben ik met Jan lugtmeijer om de tafel gaan zitten en heb mijn verhaaltje verteld. Ik vertelde hem dat ik net was gestart met mijn eigen webshop genaamd By-Max. Toen kwam hij meteen met een perfect bijpassende stage, Centrum voor Jong Ondernemerschap. Tijdens deze stage ben ik tegen veel dingen aangelopen maar heb ook veel kansen gehad, uit deze kansen heb ik zoveel mogelijk nieuwe leerzame dingen proberen te halen. Het was een erg leerzame stage in een nieuw soort bedrijf voor mij. Van kinderen begeleiden bij een 3D print event, tot AED trainingen geven in het centrum van Amsterdam tot een promotiefilmpje maken voor een Cellofestival.

-5-


CvJO Waar heb ik het afgelopen half jaar stage gelopen?

-6-


CVJO

Het Centrum voor Jong Ondernemerschap, kortweg CvJO, is een broedplaats voor jong ondernemerschap. Het is dus veel meer dan alleen een kantoorruimte. Het is een ruimte waar ideeën ontstaan en uitgewerkt kunnen worden. CvJO is een landelijke stichting met verschillende vestigingen in onder andere Doetinchem, Nijmegen en Apeldoorn. Iedere vestiging kent haar ‘aanjagers’, in Zutphen zijn dat: Geesje Philipi en Claasje Reijers. Het is de bedoeling dat de aanjagers zo min mogelijk doen. De starters houden zelf CvJO draaiende. Zaken als administratie, website en onderhoud worden tegen betaling door starters gedaan. CvJO bied je dus niet alleen ruimte, maar zelfs opdrachten. De aanjagers zullen alles in goede banen leiden, maar zoveel mogelijk vanaf de zijlijn. Het projectbureau (voor meer uitleg zie kopje studenten) bestaat uit studenten en zij worden begeleid door de starters of de ondernemers. Er dient een samenwerking en synergie tussen al deze partijen te ontstaan. In het gebouw van CvJO worden ook geregeld workshops en trainingen georganiseerd. Op deze manier biedt het gebouw enerzijds ruimte en anderzijds educatie. Kortom; er is veel mogelijk bij het CvJO.

-7-


DOELSTELLINGEN Tijdens deze stage had ik natuurlijk een aantal dingen die ik graag wou leren en doen. Deze doelstellingen heb ik voor me zelf op een rijtje gezet. Deze doelstellingen heb ik verder uitgewerkt. Doelstellingen zijn er om behaald te worden, maar je kunt natuurlijk niet alles leren. Ook heb ik veel dingen geleerd die ik weer niet in mijn doelstellingen had staan.

-8-


Verdiepen in de ondernemers van het CVJO

Omgang met opdrachtgevers

Veel leren over het ondernerschap

Beter leren plannen

Verder ontwikkelen in het bouwen van websites, en het in -9-


1. Veel leren van het ondernemerschap, dit van toepassing op mijn eigen onderneming By-Max.nl

- Belastingaangifte, wanneer doe ik belastingaangifte? Dit voor mezelf in een bestand zetten en voorin de map doen. - Kvk, wat moet ik nog meer weten over de kamer van koophandel dan alleen de inschrijving? - Boekhouding, Alles geordend in een map hebben zodat het werken en zoeken naar papieren een stuk makkelijker en overzichtelijk word. - Contacten leggen met leveranciers, misschien contacten die mij kunnen promoten. Dus vermeldt worden op diverse andere websites van mijn doelgroep hierbij denk ik aan freshcotton.com, asos. com etc. - De Facebook, Twitter en Linkedin op orde hebben. Dus zoveel mogelijk likes zien te krijgen op facebook en zoveel mogelijk volgers op mijn twitteraccount krijgen. Op deze manier kan ik ook meten of het daadwerkelijk is gelukt. - ( dingen die belangrijk zijn als je een bedrijf start en onderhoud. Dit van toepassing op www.by-max.nl

Doelstelling is niet volledig behaald aangezien ik een aantal punten niet volledig heb gedaan. Dit komt voornamelijk door dat ik geen tijd voor heb vrij gemaakt, omdat ik de andere stage opdrachten ook erg belangrijk vond! Wat ik wel heb gedaan is de belastingaangifte, dit koste me erg veel moeite aangezien het me weinig interesseerde maar toch moest het gebeuren. Contact met leveranciers is me erg goed afgegaan, dit komt ook omdat ik dit het leukste onderdeel vind. Facebook en Twitter is ook behaald.

-10-


2. Verder ontwikkelen in het bouwen van websites, en het in elkaar zitten van filmpjes. - Ik vind de keuze tussen websites en filmen nog erg lastig, daarom wil ik zoveel mogelijk verschillende opdrachten uitvoeren en op deze manier erachter komen wat ik nou echt het leukste vind om te doen. En tegelijkertijd te leren natuurlijk. - PHP, wat is het precies, hoe werkt het, en ik wil het kunnen gebruiken. - Hoger in google leren komen, welke manieren zijn hier precies voor? - websites in Wordpress leren bouwen.

Deze doelstelling heb ik zeker wel behaald. Tijdens deze stage heb ik veel van dit soort opdrachten mogen doen. De keuze tussen websites bouwen en filmpjes schieten is voor mij nu duidelijk. 3. Omgang met opdrachtgevers

- Hoe haal ik klanten binnen, zo goed mogelijk luisteren naar wat de opdrachtgever wil (dus indenken wat de opdrachtgever mooi vindt.), communiceren met opdrachtgevers.

Omgang met opdrachtgevers is me ook erg goed afgegaan en heb ook super veel van de opdrachtgevers zelf geleerd. Het binnenhalen van klanten speelt hier geen grote rol, het is vooral netwerken en dingen organiseren zodat mensen van het CvJO horen. 4. Plannen

- Welke dag doe ik wat, en dan ook daadwerkelijk aan deze planning en doelstellingen houden. Wekelijks de planning in orde maken, dus krijg ik een nieuwe opdracht dan plan ik steeds een week vooruit.

Vooruit plannen vond ik bij het CvJO lastig, grof plannen ging me wel goed af. Het was erg lastig te plannen doordat er vaak kleine opdrachtjes tussendoor kwamen, opzich vond ik dat erg fijn werken maar voor mijn doelstelling “plannen� was dit niet de ultieme combinatie.

-11-


BEDRIJFSFORMULE Het CvJO is een netwerkorganisatie waarbij ondernemers samen een kantoor delen en samen een netwerk opbouwen. Het CvJO is een stichting en heeft dus geen winstoogmerk, het CvJO huurt een kantoor en door de ondernemers onderhuur te laten betalen kan het CvJO haar huur betalen. Daarbuiten zijn er studenten werkzaam voor het CvJO, dat zijn de stagiaires in het Projectbureau. Het projectbureau voert opdrachten uit voor het CvJO, voor de ondernemers van het CvJO of voor externe partijen. Doorgaans zijn dit opdrachten die aansluiten bij één van de specialiteiten van een ondernemer en deze ondernemer begeleidt de student dan ook tijdens het traject. Doordat er ondernemers met verschillende specialiteiten actief zijn bij het CvJO wordt er een netwerkorganisatie gecreërd. Dat is het grootste Unique Selling Point (USP) van het CvJO. Het gevolg van een krachtig netwerk is direct zichtbaar, ondernemers spelen elkaar opdrachten toe of werken samen aan opdrachten. Eveneens kunnen ondernemers elkaar introduceren en vergroten zo het persoonlijke netwerk enorm.

-12-


Als gekeken wordt naar de traditionele 4 marketing P’s (Product, Plaats, Prijs, Promotie) is de kracht van het netwerk het belangrijkste product dat het CvJO voort brengt. Terwijl het product dat men aanbied wat anders is. Het CvJO biedt een werkplek aan, een kantoorruimte, een professionele omgeving om de onderneming voort te zetten of op te starten. Dat is het kernproduct, maar het uitgebreide product omvat meer. Door de naam van CvJO te gebruiken genereert de ondernemer direct meer bekendheid en komt makkelijker binnen bij organisaties. Doordat er ondernemers uit verschillende vakgebieden aangesloten zijn bij CvJO verbreedt het netwerk ook enorm en maakt de ondernemer deel uit van een breed en gevarieerd netwerk. Door de aanwezigheid van studenten en van andere ondernemers vinden er veel co-creaties plaats, een direct gevolg van het grote en gevarieerde netwerk van CvJO. De plaats waar dit alles zich bevindt is in dit geval Zutphen en haar directe omgeving. Maar het CvJO is zo’n succesvolle formule dat er inmiddels 8 locaties zijn- of worden geopend. Het is begonnen in Doetinchem, maar inmiddels hebben Zutphen, Arnhem, Rijssen, Nijmegen, Ede en in Emmeloord een vestiging. Normaal wordt bij de P van Plaats ook de distributie van het product beschreven maar dat is bij het CvJO niet van toepassing omdat er niet gehandeld wordt in fysieke producten. De prijs verschilt per jaar, dit omdat het CvJO bedoelt is een beginnende ondernemer een boost te geven en op weg te helpen naar een geheel zelfstandig ondernemerschap met een eigen netwerk. Het eerste jaar betaaldt de ondernemer slecht €175,- exclusief BTW per maand, vanaf het 5de jaar €600,-. Kortom deze prijsstelling probeert te bewerkstelligen dat ondernemers binnen 5 jaar zelf ‘verder’ gaan en een eigen plek huren of kopen. Het CvJO faciliteert dus jong ondernemerschap en is daarmee ook een broedplaats voor ondernemers. Promotie wordt veelal gedaan via Social Media en via de naam uitdragen. Bij tal van evenementen en gelegenheden zijn er mensen van het CvJO aanwezig en dragen daar, buiten de werkzaamheden voor de eigen onderneming, de naam van het CvJO uit. Ook organiseert het CvJO geregeld evenementen en bijeenkomsten in het eigen kantoor om de betrokkenheid te tonen en de maatschappelijke verantwoordelijkheid uit te dragen.

-13-


O N D E R

N E M E R S

-14-


Als starter heb je een jong bedrijf (0 – 5 jaar ondernemerservaring) en een frisse blik. CvJO biedt een inspirerende werkomgeving waarin door netwerk, ervaringen en informatie te delen ondernemerskwaliteiten tot bloei komen. Huisvesting & faciliteiten CvJO biedt startende ondernemers een werkomgeving volop kennis, netwerk en ervaring. Starters ontmoeten elkaar zoveel als gewenst in een open kantoortuin, deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend! Daarnaast mag je gebruik maken van de algemene postbus, koffie en thee zijn onbeperkt beschikbaar. Onze printer/kopieermachine hebben een draadloos netwerk en zijn op basis van fair use te gebruiken. Eveneens is er permanent beschikking over een beamer. En dit alles is in de vaste gebruikskosten opgenomen, dus geen verrekeningen achteraf. Sleutel Als startertende ondernemer krijg je een eigen sleutel zodat je de plek ook daadwerkelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week in gebruik kunt nemen. Voor deze sleutel hoeft geen borg te worden betaald, wel moet je als startende ondernemer tekenen voor ontvangst en worden de kosten in rekening gebracht bij verlies van de sleutel. Sparren met collega ondernemers De aanjager, studenten en collega ondernemers van het CvJO helpen je bij jou ideeën, creëren kansen en leggen verbindingen naar andere ondernemers en/of nieuwe klanten. Zij brengen samen met jou de interactie binnen en buiten het centrum op gang! Starters en studenten in CvJO’s vormen gezamenlijk het CvJO netwerk Nederland. Er worden lokaal workshops, trainingen en bijeenkomsten georganiseerd, zoals Durftevragen, GaveDingenDoen en Waarmaakdagen. Focusplekken Ontmoeten en verbinden is leuk en waardevol, maar soms moet je ook gewoon in alle rust “meters” kunnen maken. CvJO Zutphen heeft hiervoor focusplekken: werkplekken waar je rustig en ongestoord kunt concentreren op je werk. Kom ervaren hoe wij dat geregeld hebben.

-15-

O N D E R

N E M E R S


Als student kom je komt hier om je minor, stage, afstudeeropdracht of adoptietraject te voltooien. Dit betekend dat je in het Projectbureau komt te werken. Het projectbureau wordt begeleid door een starter en jullie voeren opdrachten uit voor het bedrijfsleven, de starters van CvJO of voor de lokale overheden. Kortom, je kan alle kanten op. Wees daarbij zelf pro-actief en probeer zo zelf je opdrachten te zoeken. Gebruik het projectbureau dus ook om bij andere bedrijven ‘binnen’ te komen, het is namelijk mogelijk om via het bureau een opdracht voor een bedrijf in de omgeving te voltooien. Je stagebegeleider is zelf ook een ondermer. Uiteraard wordt daarbij wel voldaan aan de eisen die het leerinstituut hanteert. Het is belangrijk zo snel mogelijk de plannen te bespreken zodat er passende begeleiders bij gezocht kunnen worden en je ook echt aan de slag kunt.

Vanuit het CvJO zijn er niet veel regeltjes, aangezien jou persoonlijke ontwikkelen centraal staat. meestal heeft het leerinstituut een strak eisenplan waaraan voldaan moet worden om de stage te behalen. Wel moeten alle studenten beginnen met een Persoonlijk Ontwikkeling Plan te schrijven, daarin worden de eisen van het leerinstituut verwerkt. De stagebegeleider leest jou POP en naar aanleiding daarvan zal er een gesprek plaats vinden. Hierin worden eventuele aanvullingen en planningen gemaakt. Ook moeten de studenten een kopie van het paspoort/identiteitskaart of rijbewijs inleveren, samen met een CV. Voor studenten is het ook mogelijk een sleutel te ontvangen. Dit is erg handig omdat je bij CvJO je eigen uren bijhoudt. Dus op deze manier kun je een keer wat later beginnen of tot later

-16-

S T U D E N T E N


-17-


INTERVIEW MET:

ROSA GOLDSTEIN -18-


Wie ben je, en wat doe je? Rosa Goldstein, stylist. Waarin onderscheidt je je en jouw onderneming van de rest? Ik hou me bezig met visuele identiteit in de brede zin van het woord. Ik doe ook grafisch werk en denk graag inhoudelijk mee., daarnaast fotografeer ik af en toe zelf en schrijf teksten. Ik verbind me erg met de stad waar ik woon en heb een uitgesproken mening. Wat is tot nu toe je grootste succes, en wat heeft het je opgeleverd? Ik vind mijn grootste succes met name dat ik binnen een jaar bekend ben in Zutphen. Mensen kennen mijn naam en bellen me om kennis met me te maken. Daarnaast heb ik een paar mooie projecten mogen doen zoals Uitmuntend Zutphen en Zutphen 2025, die projecten hebben me, naast geld, goeie exposure gegeven binnen de doelgroep die ik wil bereiken en hebben mijn netwerk uitgebreid, ook buiten Zutphen. Wat is tot nu toe je grootste uitdaging geweest? Ik denk gestructureerd werk zonder baas die zegt wat je moet doen vind ik het soms lastig om heel geconcentreerd en gedisciplineerd te blijven werken, ik ben te snel afgeleid. Ook het precies bijhouden van de (financiĂŤle ) administratie vind ik een uitdaging. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg? Dat netwerken een enorm deel van je tijd vergt. Dat je hopelijk 25% werk haalt uit 75% inzet. Wat is jouw gouden tip? Laat je zien en wees niet bang. Zet een eerste stap, ook al weet je nog niet precies waar dat toe zal leiden. Deel je dromen en spreek mensen aan. Ondernemen heeft alles met persoonlijkheid te maken; je kunt vak-inhoudelijk nog zo goed zijn; mensen moeten met je willen werken en je de opdracht gunnen.

-19-


OPDRACHTEN Tijdens mijn stage heb ik aan veel soorten opdrachten mogen werken. Deze opdrachten varieerden van het maken van een promotiefilmpje voor een Cellofestival tot het realiseren van een website waar mensen met een beperking kleding kunnen vinden. Erg leuke opdrachten en erg veel uitdagingen.

Bij sommige van deze opdrachten werd ik geholpen door een ondernemer, en de andere opdrachten werd ik zelf aan het werk gezet. Bijvoorbeeld door instructies op Youtube te bekijken. Door deze manier van werken leer je erg zelfstandig te werken. Voor mij was dit een erg goede les, aangezien ik nog wel eens gemakkelijk over dingen dacht. En in het werkelijke beroep kun je dit natuurlijk niet doen.

Omdat ik zoveel opdrachten heb mogen doen zal ik over een aantal opdrachten een klein stukje vertellen, en een aantal andere opdrachten heb ik verder uitgewerkt.

-20-


-21-


Voor YOURFAIRCHAIR heb ik aan de SEO (zoekmachineoptimalisatie) gewerkt. Dit betekend dat ik bezig ben geweest met het hoger komen in google van de website. Ook heb ik hem tips gegeven over de indelen van de website.

Samen met Lisette Platjouw van Waar De Wind Waait hebben wij een klant van Het Plein begeleidt. Het plein zorgt ervoor dat mensen in de bijstand weer aan het werk komen. En de klant die bij wij hebben begeleidt wat graag meer leren over filmen. Het plein wou 16 promotie filmpjes hebben van de bedrijven waar ze klanten heensturen. Ik heb de klant met 4 filmpjes begeleid en tips gegeven.

-22-


Firma Mooi Bedacht is een iniatief vanuit de provincie Gelderland. Bij Mooi Bedacht komen er mensen samen die ook gezamelijk inovatieve dingen bedenken. Zo kwamen ze op het idee om een website te ontwikkelen waar mensen met een beperking hun kleding kunnen vinden. Deze website, genaamd Bontenu. nl heb ik mogen ontwikkelen. De website heb ik ook moeten een presenteren aan een erg groot publiek in het gemeentehuis van Arnhem. Ook is de website op TV geweest. Zie hier: www.bontenu.nl

-23-


CELLO, POËZIE en SCHOLEN

-24-


Claasje werd benaderd door Simon Dermijn van de stichting Kopwit poezienetwerk. De stichting had een prijs gewonnen voor de gedichten die ze hadden geschreven. Met dit geld willen ze een nieuwe project opzetten genaamd Cello, Poezie en Scholen. Hiervoor is natuurlijk meer geld nodig dan alleen deze prijs, nu is het zo dat de cooperatie rabobank een flink bedrag weggeeft. Om een deel van dit bedrag binnen te halen moet je zoveel mogelijk stemmen krijgen, de gene met de meeste stemmen krijgt het grootste bedrag. Om hiervoor reclame te maken mag je een tekst toevoegen en een promotiefilmpje. Dit promotiefimpje heb ik gemaakt. We hebben een dag gepland op het stedelijk lyceum in Zutphen. Een Nederlands docente heeft hiervoor 2 uur gepland met haar klas. Tijdens deze 2 uur waren Tim pardijs ( de stadsdichter van Zutphen), een Celliste en nog een Cellist docent aanwezig. Alle studenten hadden een gedicht uitgezocht, deze lazen ze stuk voor stuk voor. De Celliste liet de gedichten op haar inwerken en bedacht hier een stukje muziek op. En zo was dit al een duet, erg mooi om te horen! Tijdens deze 2 uren filmen was het vooral veel improviseren. Kinderen maken vaak onverwachtse opmerkingen en hier moet je dan zo snel mogelijk bij zijn om dit vast te leggen. Natuurlijk had ik wel een script gemaakt van de rode draad van hoelang ongeveer alles in beeld moest komen. Erg leerzaam omdat ik eigenlijk nog nooit zo had gewerkt. Improviseren, duidelijk script schrijven etc etc. Ook zat er nog best wel wat tijdsdruk achter maar dit is allemaal goed gekomen. Ik heb eerst een 1e versie opgestuurd naar Simon, hij heeft dit weer doorgestuurd en deze mensen hebben feedback gegeven op het filmpje. Dit was zijn feedback: 1) Afstemming beelden en geluid ontbreekt, zowel bij losse opnamen als bij de cello i.c.m. muziek 2) Aanwezigheid van onscherpe beelden 3) Voordragen van poëzie van leerling en beelden van ongeïnteresseerde klasgenoten. 4) Voorkeur voor het voordragen van het gehele gedicht i.c.m. cellobegeleiding 5) (Deel van) voordracht door Tim 6) Veel procesbeelden, maar niet direct een concreet resultaat (voordracht + muziek) 7) Aandacht voor de cellocompositie (beeld + muziek) zodat mensen ook de kwaliteit kunnen horen. Misschien als start? Muziek die beelden oproept en later samengaat met gedicht van leerling. 8) Het geheel toont rommelig zonder mogelijkheid te focussen. ‘Waarop stemmen de mensen straks?’ Lijkt veel feedback, dat is het ook wel, maar het is erg fijn om zulke duidelijke feedback te krijgen. Dus deze punten ben ik stap voor stap langs gegaan, en dit heb ik aangepast. Hierna was het vrijwel meteen goed, nog wat kleine aanpassingen gedaan en toen mocht hij online en staat nu op de site van de rabobank: https://www.stemophetcooperatiefonds.nl/project/view/id/5018

-25-


HOE KAN HET GAAN?

-26-


Via via aan de slag voor Philips! Met de intentie naar Amsterdam dat wij omstanders in de stad en tijdens de flashmob alleen de vraag: did you save a life today. hoefden te stellen. Klonk erg leuk maar we vroegen Frank wat specifieker te zijn in wat precies de opdracht was. Dit kon hij zelf ook niet echt uitleggen dus bracht hij ons in contact met Marijke. Marijke was 1 van de initiatiefnemers van dit project, en kon het dus piekfijn uitleggen. Dus hingen we uiteindelijk met zijn vieren aan de telefoon. (jochem, ik, frank en Marijke). Die vrijdag vertrokken we met de auto naar het hotel dat voor Jochem en mij geboekt was. CitiZEN in Amsterdam zuid, een super hotel waar vrijwel alleen maar zakenmensen overnachten. Voor ons allebei een nieuwe ervaring. Die zaterdag morgen moesten we om 9 uur al aanwezig zijn in het centrum van Amsterdam. Op deze locatie kwamen we allemaal en werd de boel nog beter uitgelegd. Er is een groep dansers van de Dansacademie Lucia Marthas, deze groep dansers gaat onverwachts op verschillende locaties een flashmob uitvoeren. Dit zullen 5 locaties zijn, op drukke plekken in het centrum van Amsterdam. Na deze flashmob komen wij aan bod, de “instructeurs”. Wij krijgen alle 5 een trainings-AED van Philips en een oefenpop, hiermee stappen wij op de mensen af met de vraag of ze willen leren een leven te redden. Dit zou ook vaak in het Engels moeten. Na deze uitleg liepen we gezamenlijk naar de plek waar de fietsen en polo’s van Philips werden uitgedeeld. En vanaf deze locatie vertrokken we naar centraal station Amsterdam waar de eerste flashmob werd uitgevoerd. De eerste keer was het wat ongemakkelijk om op de mensen af te stappen maar het ging eigenlijk meteen al erg goed. Veel mensen waren al erg enthousiast door de dans wat eraan vooraf ging, erg bijzonder om te zien hoe je mensen zo aandachtig kunt krijgen. En hoe enthousiast ze dan luisteren naar je verhaal wat je vertelt, dit moet je natuurlijk zelf ook met volle enthousiasme doen. Als ze merken dat je het eng vindt zakt de aandacht vaak ook weg, dat heb ik wel geleerd! -27-


OFFERTE ONDERZOEK Wat is belangrijk bij het maken van een offerte? Samen met Nyckle hebben we een aantal offertes van de ondernemers die hier zitten opgevraagd en hebben deze bestudeerd. Ook hebben we ons erg ingelezen op het internet. Belangrijk is een prikkelend titelblad - - -

bedrijfskleuren in titelblad van opdrachtgever Titel in rijmvorm of slogan, duidelijk en pakkend Vb. Verbinding verbroken – op weg naar een behoudbaar netwerk. (CVJO)

Belangrijk bij de Inhoudsopgave - - -

Duidelijke lay-out Heldere benamingen Nummering moet kloppen

Wat is belangrijk bij de inleiding?

- Persoonsgericht - Meeste zinnen zijn: naar aanleiding van ons gesprek…., dit is een gemiste kans – zin moet prikkelend zijn - het moet interesse opwekken - Het moet persoonlijk overkomen - Enthousiasme, waarom lijkt het je leuk - Onderwerp - Opbouw is erg belangrijk

-28-


Een tip bij de actuele klantsituatie

- Vaak voorkomend: In ons gesprek werd duidelijk dat uw organisatie met een immens softwareprobleem kampt. Je kunt beter deze zin gebruiken: U vertelde dat het software gebruik in uw organisatie voor verbetering vatbaar is.

Klantvraag

- Duidelijk herkenbaar. Bijv. U verwacht van ons dat… of u heeft ons gevraagd om.. - Concreet is dus niet: u gaf aan hulp te willen bij het opstellen van een anti-rookbeleid in uw organisatie. Ik kan u als arbeidsdeskundige daarbij van dienst zijn. In dit geval is onduidelijk hoe jij de organisatie van dienst bent. - Persoonlijk is. Probeer de klant zoveel mogelijk direct aan te spreken en zijn woorden te gebruiken. - Kernachtig is. Vertel niet tot in het detail wat jij allemaal voor de klant kunt betekenen. Beperk je tot enkele zinnen.

Hoe het niet moet:

“ het ziekteverzuim op de afdeling datamanagement is hoog. De waarschijnlijke oorzaak is de slechte werksfeer en de toegenomen werkdruk. Aan ons de taak om de precieze oorzaak te achterhalen en tot een plan van aanpak te komen om het ziekteverzuim terug te dringen”

Beter is:

“ het ziekteverzuim van uw afdeling datamanagement is hoog. Als mogelijke oorzaak noemde u de vijandige werksfeer en de toegenomen werkdruk. U wilt graag dat het ziekteverzuim binnen een half jaar is gedaald. U heeft daarom aan mij als arbeidsdeskundige gevraagd onderzoek te doen naar het precieze oorzaak, om vervolgens een plan van aanpak op te stellen. Dit alles met als doel: daling van het ziekteverzuim”

-29-


NAWOORD ĂŠĂŠn van mijn leerdoelen was, erachter komen welke kant ik op wil. Audiovisueel of interactief. Maar ook welke kant ik later op wil, blijf ik wat met mijn huidige opleiding doen of ga ik totaal wat anders doen? Dat was de reden om stage te gaan lopen bij CvJO zutphen Tijdens deze stageperiode heb ik veel dingen mogen leren, vooral ook van het ondernemerschap. En aangezien ik altijd al de passie had om voor mezelf te beginnen was dit een goede stage. Ik heb van veel soorten ondernemingen mogen leren. Sparren met verschillende ondernmers zorgt voor een duidelijke eigen visie, en heeft ervoor gezorgd dat ik nu steeds iets beter weet welke kant ik op wil. Dit was mijn 3e stage, en ik heb er weer zo veel mogelijk proberen uit te halen. Een stage is er natuurlijk voor om zoveel mogelijk te leren en dit heb ik naar mijn idee ook gedaan. Hier heb ik ook de kans voor gekregen, en daar ben ik erg blij mee! Top stage! -30-


-31-

Stageverslagonline