Maus magazine d'hondt insurance lr

Page 1

NR 1 - NAJAAR 2015

––––––––––––––––––––– V ERZ EKERI NG S MA G A Z I NE –––––––––––––––––––– ZO ZIT DAT

Successierechten naderbij bekeken

INTERVIEW

Club Brugge en D’hondt Insurance slaan de handen in elkaar

PRAKTISCH

Een tweede verblijf in het buitenland

DOSSIER

TRANSPORT

Verhoog je rendement dankzij een uitgekiend vlootbeheer

MAUS-Dhondt_40_001_Cover.indd 1

20-08-15 15:43


Sinds 1976 is de naam Kerckhof een verzekeringsbegrip in ­Vlaanderen. Na de overname door de familie D’hondt in 1992 wordt deze lijn doorgetrokken met een sterke groei tot gevolg. Met een enthousiast team van 38 mensen beschikt D’hondt Insurance over alle technische kennis die nodig is om jouw bedrijf of gezin naadloos te ­verzekeren zodat je je geen zorgen hoeft te maken. Volg D’hondt Insurance op de voet op Facebook of via www.dhondt-partners.be

VOORWOORD

L 2

SURE

eraren, pastoors, gemeentesecretarissen: 50 jaar geleden was verzekeren voor hen een bijjob. Een opleiding was toen niet vereist. Dat is vandaag wel even anders. Meer dan eender in welke sector is onze job doorheen de jaren geprofessionaliseerd. Daar mogen we als verzekaars best trots op zijn. Makelaars zijn niet langer amateurs maar professionals, multizakenkantoren werden g ­ especialiseerde verzekeringsmakelaars. En daar is het niet bij gebleven. Ondertussen is België voor heel wat bedrijven te klein geworden en vestigen er zich heel wat in het buitenland. Een bedrijf verzekeren is in veel gevallen dan ook een internationale kwestie geworden. En morgen? Dan gaan we ons online verzekeren. Voor wie zijn verzekerings­tarieven het liefst zo laag mogelijk houdt en persoonlijk advies niet als een essentieel aspect in het verzekerproces ziet, is dit de formule van de toekomst. Hoe je ook verzekerd wilt worden, zorg dat het op maat is. Het uitgangspunt is simpel. Het werd opgetekend door mijn grootvader en vader en ik breng het ondertussen al 32 jaar in de praktijk: verzeker

de risico’s die je bedrijf financieel pijn kunnen doen. Door middel van een grondige risico­analyse en degelijke preventie trachten we die puzzel zo goed mogelijk voor je te maken. Lees er alvast ons magazine op na, de allereerste editie die zich onder meer richt tot fleetmanagers in binnen- en buitenland. Een goed gevuld en ­boeiend vaktijdschrift met een sterk dossier over mobility & preventie in het ­wagenpark, een diepgaand gesprek over successie en een objectief artikel over fiscaliteit en verzekeringen voor tweedeverblijvers in Spanje. Dat vullen we aan met trends, actua en wat shoppinginspiratie. Informeren en adviseren, dat is wat we willen doen. En als het even kan: je behoeden voor ernstig bedrijfsleed.

Colofon

SURE is een magazine van Verzekeringsmakelaar D’hondt Insurance. Verantwoordelijke uitgever: Kurt D’hondt, Baron Ruzettelaan 170-172, 8310 Brugge. Dit magazine werd gerealiseerd door Maus® Editorial Manager & Creative ­Director: Steven Depaemelaere. Vormgeving: Bruno Tytgat, Jan Vandierendonck. Eindredactie: Stijn Vanbiervliet. Redactiemedewerkers: Michael Blanckaert, Dirk ­Blijweert, Hannes Dedeurwaerder, Joost Demuynck, Patrick Henderyckx, Sarah Roelstraete, David Samyn, Manu Sinjan. Drukkerij: Die Keure, Thierry ­Masschelein (Commercial Account) D’hondt Insurance kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele fouten in teksten en vermeldingen. Overname, zelfs gedeeltelijk, van de illustraties, creaties en gepubliceerde artikels uit dit magazine is verboden zonder toestemming van D’hondt Insurance. FSMA nr 041355A.

Kurt D’hondt

De risico’s die jouw bedrijf loopt kan je contractueel, preventief en met procedures inkapselen. Wat overblijft verzekeren we. Een beroepsmakelaar hoort alle vier deze zaken te beheersen.

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt-40_Sure_002_voorwoord.indd 2

20-08-15 17:06


15 09 inhoud

ACTUA Het laatste nieuws bij D’hondt Insurance INTERVIEW Club Brugge en D’hondt Insurance lanceren Club Insurance SHOPPING Eerste hulp voor onderweg DOSSIER Verhoog je rendement dankzij een uitgekiend vlootbeheer BEELDSPRAAK Een fotografische blik op Transport PRAKTISCH Bescherm je tegen de valkuilen van een tweede verblijf in het buitenland

15 20

ADVIES Elektrisch fietsen volgens de letter van de wet

42

PORTRET Op bezoek bij Matexpo

3

07 13

EXPERT Hoe omgaan met onroerend goed in je bedrijf

REPORTAGE Preventie en risicobeheer

MAUS-Dhondt-40_Sure_002_voorwoord.indd 3

04

23 29 34 36 39

CONCREET Successierechten naderbij bekeken

24

36

20-08-15 17:06


actua

GOED VERZEKERD DE WEG OP

Steeds minder chauffeurs worden zonder verzekering betrapt. In 2014 waren er dat nog slechts 31.076, een daling van maar liefst 6,3 procent ten opzichte van 2013 en zelfs 14 procent minder dan in 2012. Mede omdat het verzekeringsbewijs sinds november 2013 verplicht gecontroleerd wordt tijdens de technische keuring, daalt bovendien ook het aantal voertuigen zonder verzekeringsattest. Bijna 60 procent van de betrapte chauffeurs is overigens jonger dan 35.

PRIMEUR IN DE VERZEKERINGSSECTOR

4

Baloise Insurance biedt voortaan via haar nieuwe polis ‘gewaarborgd inkomen’ een jaar lang financiële tussenkomst aan bij arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een burn-out. Daarmee spelen we in op een maatschappelijk fenomeen waarbij psychische aandoeningen steeds vaker aan de basis liggen van arbeidsongeschiktheid. Sinds 1 september 2014 is burn-out wettelijk erkend. Dit betekent dat ondernemeingen maatregelen moeten nemen om hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen. Dankzij de polis ‘gewaarborgd inkomen’ kunnen burn-outpatiënten voortaan terugvallen op een tegemoetkoming. Meer info: www.baloise.be

VERZEKERINGEN OP UW MAAT

Samenwonend, gehuwd of gescheiden … partners die uit elkaar gaan, vergeten vaak hun verzekeringsportefeuille grondig onder de loep te nemen. Nochtans kunnen ze daarmee flink wat geld besparen en problemen vermijden. Een gemiddeld gezin heeft doorgaans een heleboel verzekeringen lopen. Oververzekerd, dubbel verzekerd, onderverzekerd, soms zelfs helemaal niet verzekerd ... het kan allemaal. Contacteer je verzekeringsagent daarom bij de verandering van je gezinssituatie om samen te bekijken wat al dan niet nog van toepassing is of aangepast moet worden.

9%

Zoveel is de gemiddelde ziekenhuisfactuur gestegen in vergelijking met een paar jaar geleden. Een ziekenhuisopname als gevolg van een ziekte, ongeval, … neemt een flinke, onverwachte hap uit het gezinsbudget. Het ziekenfonds betaalt daar slechts een deel van terug waardoor gezinnen vaak in de problemen komen. Een goeie aanvullende hospitalisatieverzekering is dus absoluut geen overbodige luxe. Een dergelijke verzekering vergoedt niet alleen de opname in het ziekenhuis, maar vaak ook de periode van de nazorg en dit tot drie maanden na opname.

NIEUWE NAAM, HETZELFDE GEZICHT Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen merken is D’Hondt & Partners sinds kort D’Hondt Insurance geworden. We hebben voor deze naam gekozen omwille van de verdere groei en internationalisering van ons kantoor. We blijven net dezelfde mensen met net dezelfde diensten en service als vroeger. Met het woord Insurance in onze naam is in één oogopslag duidelijk waarvoor we staan: verzekeringen in zijn totaliteit. www.dhondt­insurance.be

SURE | magazine D’hondt

MAUS-Dhondt_40_004_actua.indd 4

20-08-15 14:25


OP DE GROEI

VERZEKERING VOOR MANTELZORGERS Sinds kort bieden verschillende verzekeraars speciale, en vooral betaal­ bare, polissen voor mantelzorgers aan. Die dekken de aansprakelijkheid, de lichamelijke schade en schade aan de hulptoestellen die ze gebruiken. Ook rechtsbijstand kan erin worden opgenomen. Tot voor kort konden mantelzorgers alleen een familiale verzekering afsluiten, maar die dekte lang niet alles. Om in aanmerking te komen, moeten mantelzorgers zich aanmelden bij een van de zeven officiële Belgische mantelzorgorganisaties. De nieuwe polis is een initiatief van minister van Economie Kris Peeters.

Sinds kort heeft D’hondt Insurance kantoren in Bratislava en Boekarest. Die evolutie was een noodzaak geworden aangezien onze niches – transport en bouw – een internationale aanwezigheid vereisen. Bij die twee buitenlandse kantoren zal het overigens niet blijven. Binnen afzien­bare tijd openen we, in samenwerking met Van Dessel uit Berlaar, ook een vestiging in Bulgarije. Dit project is voor D’hondt Insurance een van de sterkste toekomsttroeven. Naast het aanboren van nieuwe markten in Oost-Europa heeft D’hondt Insurance de ambitie om verder een sterk kantorennet in Vlaanderen uit te bouwen. Om dat te realiseren, hebben wij vorig jaar Indurisk in Mortsel overgenomen. Momenteel zijn we aanwezig in Brugge (hoofdkantoor), Diksmuide, Oostende en Mortsel.

D’HONDT INSURANCE GAAT ONLINE D’hondt Insurance gaat mee met zijn tijd en daarom startten we in juli met de online verzekeringsservice Club Insurance. Omdat de algemene kosten op deze producten lager liggen, is de eindpremie een stuk interessanter. Anderzijds is de tussenkomst minder persoonlijk, zodat we blijven inzetten op onze traditionele rol als ‘face-to-­ face’-makelaar voor particulieren en kmo’s. De keuze ligt dus volledig bij onze klant. Daarnaast is de online aanwezigheid op sociale media erg belangrijk om te communiceren over onze aanpak, nieuwigheden, … maar ook om feedback van klanten te genereren. Daarom zet D’Hondt Insurance in september een socialmedia­ offensief in. U vindt ons vanaf dan op LinkedIn en Facebook. Volg ons en blijf op de hoogte van het reilen en zeilen binnen onze verzekeringskantoren.

5

Meer info op: www.dhondt-insurance.be

Al onze contact­ gegevens vind je op www.dhondt-insurance.be

5.500.000…

Belgen kiezen tegenwoordig voor een bijkomende ziekte­ verzekering (als aanvulling op de mutualiteit en terugbetaling van het RIZIV). Sinds 2000 is hun aantal gestegen van 3,8 miljoen naar 5,5 miljoen, of ruim de helft van onze landgenoten. Dat wijst een studie uit die Aon uitvoerde op basis van cijfers van Assuralia. De stijging komt omgerekend neer op gemiddeld 3 procent per jaar. In de meeste gevallen gaat het om een bijkomende privé­ verzekering die door de werkgever wordt aangeboden.

MAUS-Dhondt_40_004_actua.indd 5

20-08-15 14:25


U least zoveel meer dan een auto.

Onafhankelijkheid als garantie voor de beste service VANCIA CAR LEASE nv President Kennedypark 23a B–8500 Kortrijk T +32 56 34 57 81 F +32 56 34 90 45 E info@vanciacarlease.com W www.vanciacarlease.com BTW/TVA BE 0407 651 111 CONTACT Algemeen directeur: Noël Vandecasteele Commercieel directeur: Guy Hannosette T +32 56 34 57 81 G +32 498 93 21 37 E guy.hannosette@vanciacarlease.com NUTTIGE INFORMATIE Filiaal in Frankrijk:

Vancia Car Lease is een onafhankelijke leasemaatschappij die deel uitmaakt van de automobielgroep Vandecasteele. Onze persoonlijke aanpak garandeert een uitstekend contact met de klant. Franse bedrijven en Belgische bedrijven met een filiaal of hoofdzetel in Frankrijk, kunnen terecht bij ons filiaal in Rijsel in de Rue du Maréchal de Lattre de Tassigny. Het Vancia Car Lease-team beheert het wagenpark in permanent partnership met de klant. Ons trouw cliënteel is de beste referentie. Door de snel veranderende economie is een flexibele houding belangrijk, ook op het vlak van leasing. Vancia Car Lease doet er dan ook alles aan om het u zo makkelijk mogelijk te maken. We bieden u een aanloopwagen in afwachting van de levering aan dezelfde voorwaarden als het definitieve leasecontract.

Vancia Car Lease regelt alles voor u, zodat u zich geen zorgen moet maken over de administratie en ingewikkelde boekhouding. U kan kiezen voor financiële renting met aankoopoptie of operationele leasing. Operationele leasing of verhuur op lange termijn is ongetwijfeld een sterk product met een mooie toekomst. Het gemak van een wagen zonder zorgen is een echte luxe. Vaste aflossingen, een volledig onderhoudscontract … Bij Vancia Car Lease geniet U bovendien van een extra lage maandelijkse huurprijs omdat we de hoogste restwaarde garanderen. Dat is mogelijk door de verkoop van eindcontractwagens in eigen beheer. Maak een afspraak en ontdek de persoonlijke service van Vancia Car Lease.

Vancia France SARL 8, rue du Maréchal de Lattre de Tassigny F–59000 Lille Park op 1 april 2015: 4385 wagens

Lease is more.®

MAUS-Dhondt_40_002_PUB_Vancia.indd 4

20-08-15 14:01


interview

7

CLUB INSURANCE GEEFT DE AFTRAP Een win-win-win, zo kan je de samenwerking tussen Club Brugge en D’hondt Insurance nog het best omschrijven. Sinds kort biedt de makelaar onlineverzekeringen aan via Club. Ook de supporters profiteren van dit initiatief. Club-CEO Vincent Mannaert en zaakvoerder Kurt D’hondt praten honderduit over hun partnership.

MAUS-Dhondt_40_006_Interview.indd 7

20-08-15 15:47


interview

Meneer Mannaert, iedereen denkt bij Club Brugge spontaan aan het elftal, maar achter de spelers staat een heuse organisatie. Hoe ziet de structuur van de club eruit?

8

Vincent: “Ik denk niet dat we zo gek veel verschillen van een doorsneeorganisatie. We hebben twee grote afdelingen: een commerciële en een ­sportieve. De sponsoring, het horeca­gebeuren, de ticketverkoop en de merchandising vallen onder het commerciële luik. Daarnaast heb je nog een aantal stafdepartementen. Bij ons gaat het om een financiële en een juridische afdeling en een operationeel departement dat instaat voor het onderhoud van de site, de veiligheid en de organisatie van de wedstrijden. Ten slotte is er nog het erg belangrijke PRen communicatieluik. Onze spelers­kern en de bijhorende staf is 45 man sterk. Daarnaast hebben we een honderdtal mensen in dienst, zowel voltijdse als halftijdse. Ten slotte kunnen we een beroep doen op meer dan 500 vrijwilligers. Ter info: bij de voorbereiding van een topwedstrijd zijn tot 600 mensen betrokken.”

Die sponsoring is de voorbije jaren sterk veranderd. Vroeger kon je bij wijze van spreken alleen reclame maken op en rond het veld. Vandaag zijn er veel meer mogelijkheden. Vincent: “Dat klopt. Wat wij visibility en hospitality noemen, is en blijft belangrijk. Zakenpartners sponsoren Club omdat ze hun naamsbekendheid willen verhogen of omdat ze willen netwerken. Het grote verschil is dat we vroeger alleen op de thuiswedstrijden focusten. Dat is veranderd. Vandaag spreken we over partnerships die 365 dagen lopen. Bovendien kun je nu veel meer creatieve acties voeren. Neem nu PepsiCo, producent van Lay’s chips. Zij wilden graag drie nieuwe smaken uittesten. Een vol stadion bleek het ideale testpubliek. Op elk van de 28.000 zitjes legden we dus drie pakjes chips. De supporters vroegen we om hun voorkeur aan te geven op een website én we koppelden er een wedstrijd aan. De winnaar kon zijn gewicht in chips winnen. De respons was gigantisch. Zo hebben we al een aantal acties gedaan. Als eerste club in België hebben we bijvoorbeeld een bed geïnstalleerd in het stadion.”

BIJ DE VOORBEREIDING VAN EEN TOPWEDSTRIJD ZIJN TOT 600 MENSEN BETROKKEN”

Wat zijn je belangrijkste taken? Vincent: “In de eerste plaats: zorgen voor een gestroomlijnde samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Elke week zit ik samen met alle afdelingsverantwoordelijken. Samen met hoofdcoach Michel Preud’homme heb

SURE

ik de leiding over het sportieve gedeelte. Dat slorpt samen met de communicatie het meeste van mijn tijd op. Daarnaast ontferm ik me ook over alle contracten met onze sponsors.”

Een bed in het stadion? Vincent: “Het ging om een Valentijnsactie van matrassenproducent Latexco. Die had een wedstrijd georganiseerd waarbij de winnaars de match konden volgen vanuit een bed. De actie leverde Latexco een enorme visibiliteit op. Sporza wijdde er zelfs een item aan. Sponsors willen trouwens meer en meer meten wat hun inspanningen opleveren. Dankzij internet en sociale media kunnen we zwart op wit aantonen welke resultaten dergelijke acties opleveren. Daaruit blijkt dat bedrijven die hier aanwezig zijn na verloop van tijd een grotere naams­ bekendheid noteren.”

Jullie krijgen wellicht heel wat aan­ vragen van geïnteresseerde spon­ sors. Gaan jullie met om het even wie in zee? Vincent: “In eerste instantie proberen we de doelstellingen van de ­potentiële sponsor te achterhalen. Wil die nieuwe klanten werven, zijn naamsbekendheid vergroten, netwerken of een emotionele band creëren? In functie daarvan ­bekijken we de mogelijkheden. Shirtsponsoring heeft bijvoorbeeld geen enkele zin voor wie wil netwerken. Ook belangrijk: er moet een klik zijn. Club speelt van oudsher de rol van uitdager. We willen natuurlijk wel winnen, maar het moet niet. Bij de grote rivaal uit Brussel ligt dat anders. Dat blijkt ook uit onze slogans. Anderlecht pakt uit met “The Art of Victory”. Daar is ook reden toe, ze hebben 33 titels op hun palmares. Wij zeggen: “No sweat, no glory”. Keihard knokken, dat is onze stijl. Diezelfde spirit zoeken we bij onze sponsors. Het is iets waar we heel

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_006_Interview.indd 8

20-08-15 15:47


­ adrukkelijk naar polsen bij potentiële n zakenpartners. Alleen dan kun je het maximum uit de samenwerking halen.”

Meneer D’hondt, hoe ben je bij Club terechtgekomen? Kurt: “Ik ben een fervente clubsupporter, dat is alvast een plus. (lacht) Laat ons zeggen dat we er eerder toevallig ingerold zijn. Een van onze belangrijke klanten vroeg me om een loge op Club Brugge te delen. Ik vond dat een goed idee en kreeg de smaak te pakken. Zo’n loge is ideaal om te netwerken. Vergeet niet dat wij ons als makelaar voor 80% richten op kmo’s en industrie. Als je in die sector nieuwe klanten wilt, moet je andere bedrijfsleiders overtuigen. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en hebben we onze eigen loge waar we elke wedstrijd 12 mensen ontvangen.”

Hoe pak je dit aan? Kurt: “Met 45 medewerkers zijn we een relatief klein bedrijf. Je kunt ons dus niet vergelijken met de PepsiCo’s van deze wereld. We zijn een echte Brugse kmo, geen multinational. Voor ons is dit een relatief grote budgettaire inspanning. We doen dus meer moeite om het maximum uit ons partnership te halen. Daarom pakken we het op een specifieke manier aan. We zien niet alleen klanten, maar ook prospecten. Verder werken we telkens rond een bepaald thema. Zo nodigen we soms alleen mensen uit de transport­sector uit. Onze klanten mogen ook zelf hun belangrijkste zakenpartners meebrengen. Zo ontmoet je nieuwe mensen die mogelijk ook interessant zijn voor ons.”

Welke resultaten heb je ondertussen ­geboekt? Kurt: “Ons partnership evolueert. We gaan nu minstens één keer per jaar mee op een buitenlandse verplaatsing.

MAUS-Dhondt_40_006_Interview.indd 9

VINCENT MANNAERT Geboortedatum: 8 oktober 1974 Geboorteplaats: Opwijk Voorkeursvoet: links Opleiding: jurist Carrière: startte zijn voetbalcarrière op 7-jarige leeftijd bij KSK Opwijk. Zijn talent viel op en hij belandde bij de jeugd van RSC Anderlecht. Begin jaren 90 ruilde hij die club in voor tweedeklasser Eendracht Aalst. Op 20-jarige leeftijd was Mannaert er ploegmaat van onder meer Gilles De Bilde, Yves Vanderhaeghe, Leo Van der Elst, … In 1995 zette hij een stap terug om zijn studies voorrang te geven. In januari 2011 werd hij algemeen manager bij Club Brugge.

Daar ontmoet je grotere bedrijven. Meestal zijn die van een ander kaliber dan de firma’s die we doorgaans verzekeren. Door dit partnership evolueren we naar grotere klanten, dat is nu al duidelijk.”

9

Mijnheer Mannaert, D’hondt Insurance is geen multinational. Waarom vind je de samenwerking zo belangrijk? Vincent: “Club Brugge richt zich tot ­iedereen. Van de supporter tot de kleine zelfstandige, de kmo, grote internationale spelers, … Die mix zorgt voor een goede dynamiek. Ik begrijp maar al te goed dat onze kleinere partners een aanzienlijke financiële inspanning leveren. Precies daardoor gaan ze vaak heel creatief te werk. ­Multinationals weten niet altijd hoe ze hun logeplaatsen optimaal moeten invullen, zeker bij wedstrijden tegen kleinere clubs. Kurt heeft daar verfrissende ideeën over, die ook de grotere spelers kunnen inspireren. Ze vormen een soort best practice. De inbreng van partners als D’hondt Insurance mag je dus niet onderschatten. Ik stel dat erg op prijs.”

20-08-15 15:47


interview

Jullie gaan via Club ook online­ verzekeringen aanbieden. Hoe ben je op dat idee gekomen?

10

Kurt: “De klassieke manier van verzekeren is voorbijgestreefd. Vroeger kwam je bij de mensen thuis, je dronk een kopje koffie en besprak hun verzekeringsdossier. Dat is voltooid verleden tijd. De jongere generatie shopt via het internet. D’hondt Insurance had dus nood aan een online verzekeringsplatform. Bedoeling is dat we samen met Club online­ verzekeringen gaan aanbieden. Ik heb het dan over de klassieke polissen voor particulieren: brand, auto, familiale, hospitalisatie, … Offertes opvragen en de polis afsluiten, zal online gebeuren. Ik noem het een hybride verzekering. Daarmee bedoel ik dat niet alles online gebeurt. Bij zware schade bijvoorbeeld kunnen de verzekerden nog altijd een beroep doen op onze mensen. Bedoeling is dat we onze kostenstructuur laten dalen. Voor alle duidelijkheid: voor kmo’s is deze werkwijze niet mogelijk. Aan hen leveren we per definitie maatwerk.”

Je zou dit ook op eigen houtje kunnen bouwen. Waarom ben je bij Club gaan aankloppen? Kurt: “Ik ben de mosterd gaan halen in het buitenland. Clubs als Dortmund, Chelsea en Manchester United bieden verzekerings­ producten aan via hun website. Voor Manchester is dat logisch: hun hoofdsponsor Aon is een internationale verzekeringsmakelaar. Ik heb dat idee verder uitgewerkt en ben ermee naar Club gestapt. Je mag niet vergeten dat Club zowat 22.500 abonnees heeft. Daarnaast zijn er nog eens 60.000 mensen

SURE

die de Club op de voet volgen via de website en Facebook. Je mag er dus van uitgaan dat 600.000 mensen Club een warm hart toedragen. Dat is een indrukwekkend cijfer. Als ik op eigen houtje een platform uitbouw, kan ik dergelijke bezoekersaantallen nooit bereiken. Vandaar dat ik met Club aan tafel ben gaan zitten om samen iets uit te werken.”

Voor wie is Club Insurance bedoeld? Kurt: “Iedereen kan terecht op de site, al kan ik me moeilijk voorstellen dat een Anderlecht-supporter zich bij ons zal verzekeren… Het is ook de bedoeling dat abonnees korting krijgen. We plannen een aantal specifieke acties om Club Insurance te promoten: er komen flyers, Club gaat mailen, het wordt opgepikt in de sociale media… Met andere woorden: onze site krijgt via verschillende kanalen

ruchtbaarheid. Daarnaast komt er ook een wedstrijd, met een niet te versmaden hoofdprijs: de winnaar vliegt mee met de spelers naar een Europese verplaatsing.”

Waarom steunt Club dit initiatief? Vincent: “We denken altijd mee met onze partners om te zien hoe zij extra sales kunnen genereren. Op voorwaarde echter dat de eindconsument er baat bij heeft. We hebben dit initiatief afgetoetst bij onze fanboard, waarin de vertegenwoordigers van de verschillende supportersverenigingen zetelen. Dat doen we altijd met dergelijke acties. Uit onderzoek blijkt dat 65% van onze supporters hun consumptiegewoonten willen aanpassen: ze zijn dus bereid te kiezen voor een partner van Club. Zonder dat ze er nadeel van ondervinden, dat lijkt me logisch. In dit geval is er sprake van een

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_006_Interview.indd 10

20-08-15 15:47


win-win-win. Onze supporters krijgen een goed product, D’hondt Insurance doet zaken en ook wij profiteren ervan. De kans op slagen is dus groot.”

Meneer D’hondt, heb je nog leuke ideeën voor de samenwerking? Kurt: “Jazeker! In de loges van Club zitten ongelooflijk veel interessante mensen. Alleen krijg je niet de gelegenheid hen te ontmoeten. Je ziet alleen je eigen gasten. Je zou bijvoorbeeld een gemeenschappelijk aperitief kunnen organiseren in een grote gezamenlijke ruimte.” Vincent: “In het nieuwe stadion zou dat inderdaad perfect kunnen …”

Over het stadion gesproken, wat is de stand van zaken? Vincent: “Het heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Er is een politiek draagvlak en, voor het eerst, een duidelijk project. Eerst was er Loppem, daarna kwam Chartreuse, vandaag is er het project Blankenbergse Steenweg. Verder is er ook een loskoppeling van onze buren van Cercle. We hebben er vertrouwen in dat de trein vertrokken is. Wij zijn klaar, als de vergunningen er zijn, beginnen we morgen. Die uitbreiding is nodig om Club verder te laten groeien. We hebben alvast prima ideeën om onze hospitality te verbeteren …”

Tot slot: welke sportieve ambities koeste­ ren jullie voor het nieuwe seizoen? Kurt: “Dat we dit jaar kampioen worden uiteraard, voor minder gaan we niet!” Vincent: “Kort maar krachtig: in eigen land meedoen voor de prijzen en Europees een mooi parcours rijden. Dat zijn onze ambities. Vergeet niet dat Club historisch gezien de op één na meest succesvolle club van België is. Het verklaart onze populariteit bij supporters en zakenpartners. We doen elk seizoen mee voor de knikkers en we spelen

KURT D’HONDT Geboortedatum: 26 december 1965 Geboorteplaats: Sint-Niklaas Voorkeursvoet: Rechts (back) Opleiding: Verzekerings­ makelaar Carrière: Verder dan het paasvoetbal­tornooi voor 12-jarigen kwam Kurt niet. Hij was een tiental jaar actief in de squashwereld, waarna hij zich toelegde op de triathlon. Via het toenmalige Westflandria Brugge belandde Kurt in de KMO verzekeringen. Via Tilly Van Eessel (het huidige Marsh) zette Kurt de stap om zelfstandig makelaar te worden.

­ ltijd Europees. Vergeet niet dat Club a de ploeg is die het meest aan bod komt in de media. We doen het zelfs beter dan de Rode Duivels.” Kurt: “Er leeft iets bij Club, dat voel je gewoon. Die dynamiek is de laatste jaren erg tastbaar geworden. Met als resultaat de Belgische beker. Dat is leuk als supporter maar ook als sponsor is het fijn om hier je wagonnetje aan vast te koppelen.”

Wat is www.clubinsurance.be?

11

• Een online verzekeringsplatform voor particuliere klanten • Klanten kunnen online een ­verzekeringspolis afsluiten • Zowel brand, auto als familiale

“DE KLASSIEKE MANIER VAN VERZEKEREN IS VOORBIJGESTREEFD”

• Ook schaderegeling gebeurt ­grotendeels online • Voor grotere schades is er ondersteuning door medewerkers van D’Hondt Insurance • Club-abonnees krijgen korting • Klanten maken kans op leuke prijzen, zoals bijvoorbeeld een buitenlandse verplaatsing met Club Brugge

TEKST: Dirk Blijweert | BEELD: David Samyn

MAUS-Dhondt_40_006_Interview.indd 11

20-08-15 15:47


We organiseren kosteloos de overgang naar Telenet met technische bijstand en advies! Hardware - Netwerken - Telenet Center - Servers - Software

JFK Ooststraat 72 8630 Veurne Tel.: 058 29 97 80 E-mail: veurne@jfk.be

Telenet Business Solutions

Netwerken - Servers

MAUS-Dhondt_40_012_PUB_JFK+Festers.indd 12

FESTER’S SOLUTIONS Norbert Fonteynestraat 47 8730 Oedelem Tel.: 0477 76 25 54 E-mail: info@festerssolutions.be

20/08/15 14:47


shopping

1

2

3

21

must haves voor onderweg

4 5

6

8

9

10

7 11

12

13

14

17

15

18

19

16

1

PARAPLU: Maison Scotch

2

REMMENREINIGER: Action

3

STERKE WERKSPONS: Auto 5

4

RUITENKRABBER: Action

5

MUTS: Springfield

6

IPAD SLEEVE: Herschel

7

DRUIVENSUIKER: Dextro Energy

8

ZONNEBRIL: Persol

9

REPAIR STIFT: Action

13

10 SLOTONTDOOIER: Action 11 BOTERHAMDOOS: Ikea 12 USB-AUTOLADER: Flying Tiger 13 PORTEFEUILLE: Herschel 14 MEENEEM KOFFIEBEKER: Wander & Co 15 PARKEERSCHIJF: Brico 16 LEDEREN HANDSCHOENEN: Roeckl 17 STARTKABELS: Auto 5 18 VEILIGHEIDSBAND MET LEDS: Action 19 WINDOWCLEANER: Action 20 AKTETAS: Rimowa 20

21

21 VEILIGHEIDSVEST: Auto 5

SHOPPING: Sarah Roelstraete | BEELD: Michael Blanckaert

MAUS-Dhondt_40_013_Shopping.indd 13

20-08-15 14:34


actua

4

VOLVO FINANCIAL SERVICES BEZOEK ONS OP MATEXPO (STAND NR A10) De Volvo FMX is ontworpen voor extreme mobiliteit. Zijn aangedreven vooras werd volledig herzien om verplaatsingen over moeilijk terrein mogelijk te maken. Voor deze truck bieden wij een verzekering met een nu nóg uitgebreidere dekking. De adviseurs van VFS kennen de risico's, begrijpen uw afwegingen en streven met u naar een volledig op maat gesneden verzekeringsoplossing. Een oplossing die volledig aansluit op de risico's van uw bedrijf. Wij zorgen er voor dat alles perfect geregeld is. Om meer te weten te komen over de uiterst veelzijdige Volvo FMX en de bijhorende verzekering, surf naar volvotrucks.be

VOLVO FMx

SURE | magazine D’hondt

MAUS-Dhondt_40_014_PUB_Volvo.indd 4

20-08-15 14:35


dossier

HOGER RENDEMENT DANKZIJ EEN UITGEKIEND VLOOTBEHEER D’hondt Insurance is sinds jaar en dag specialist in vlootverzekeringen. Met de onlinetool ‘Mobility-pack’ kunnen schadebeheerders hun wagenpark nauwgezet opvolgen waarbij een preventiemodule de schadestatistieken onder controle houdt. Dat betekent goed nieuws voor het bedrijfsrendement.

15

MAUS-Dhondt_40_015_Mobility.indd 15

20-08-15 14:37


dossier

H

et vlootbeheerprogramma Mobility bestaat al sinds 2002. Heel wat schade­beheerders gebruiken het om hun wagenpark te beheren. Mobility is een onlinetoepassing die gratis ter beschikking staat van de klanten van D’hondt Insurance. Het programma heeft drie grote troeven. Naast portefeuille­beheer en schadeopvolging wint ­preventie aan belang.

Portefeuillebeheer altijd up-to-date Schadebeheerders kunnen in één oogopslag zien welke dekkingen elk voertuig van de vloot heeft. BA, omnium, rechtsbijstand, bijstand en pechverhelping: alle waarborgen zijn netjes gepresenteerd. Ook alle kapitalen en vrijstellingen worden vermeld. Mobility is niet alleen overzichtelijk, maar ook eenvoudig te gebruiken. Schade­beheerders hoeven immers niet langer te snuffelen in propvolle kasten met verzekeringsdocumenten. Mobility centraliseert alle vlootgerelateerde polissen in één document, vlot leesbaar en altijd up-to-date.

16

Schadeopvolging in een hand­omdraai Algemene schadestatistieken n ­ odig? De stand van zaken in een concreet dossier? Ook hier biedt ­Mobility een pasklaar antwoord. Het interactieve systeem bevat letterlijk alle schadegerelateerde informatie. Zo lees je bijvoorbeeld in een hand­omdraai de correspondentie

“HET FEIT DAT CHAUFFEURS WETEN DAT ZE OPGEVOLGD WORDEN, ZET HEN AAN TOT VOORZICHTIGER RIJDEN” ------------Kurt D’hondt, D’hondt Insurance

SURE

met alle betrokken partijen. Dankzij een agenda­functie kun je alle stappen van het ­schadedossier nauwkeurig opvolgen.

Preventieve aanpak werpt vruchten af Het Mobility-pack is ook een prima hulp bij preventie. Schadestatistieken leren ons niet alleen iets over bestaande schadegevallen, ze helpen ook toekomstige incidenten vermijden. Door nauwkeurig de exacte omstandigheden van een ongeval te ontleden, maken we rijden niet alleen veiliger, maar ook goedkoper. Kurt D’hondt legt uit waarom preventie zo belangrijk is. “De verzekerings­ sector wordt met de dag kleiner. Er zijn met andere woorden steeds minder verzekerings­maatschappijen waar wij als makelaar bij terechtkunnen. Die situatie zou de komende jaren wel eens tot tarief­verhogingen kunnen leiden. Daarom is het zo belangrijk dat bedrijven hun schadefrequentie binnen de perken houden. Een slechte statistiek kan immers leiden tot hogere premies. Mobility biedt je de mogelijkheid je schadestatistieken onder de loep te nemen. Je kunt bijvoorbeeld erg gedetailleerde lijsten genereren met de precieze omstandig­heden van het ongeval: chauffeur, tegen­partij, weersomstandigheden, … ­Zo kun je de juiste maat­regelen nemen om een soortgelijk incident te vermijden.” Sinds kort bevat het ­Mobility-pack een nieuwe module. Die koppelt de schadegegevens aan de technische gegevens van vracht­wagens. ­Sommige trucks zijn ­uitgerust met een ­automatisch stopsysteem of met een waarschuwing bij rijbaan­afwijking. ­Dergelijke voertuigen ­zouden in principe dus minder b ­ etrokken mogen zijn bij incidenten. Vooral Volvo is met hun nieuwe modellen een echt revolutionair merk. Net als bij personenwagens staan zij op vlak van veiligheid een pak verder. Kurt D’hondt wijst ook op de menselijke factor. “Door z­ oveel

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_015_Mobility.indd 16

20-08-15 14:37


Voorbeeldversies Mobility Pack

mogelijk elementen in kaart te brengen, krijgen we ook beter zicht op de rol van de chauffeur. Iedereen weet bijvoorbeeld dat een hoog brandstofverbruik wijst op een agressieve rijstijl. Het is niet de bedoeling om mensen de schuld in de schoenen te schuiven. Maar je kunt hen wel responsabiliseren. Met dit systeem volg je chauffeurs die betrokken zijn bij een ongeval beter op. Je kunt hen bijvoorbeeld automatisch een brief of een mail bezorgen. Is dit een wondermiddel? Neen. Maar het feit dat chauffeurs weten dat ze opgevolgd worden, zet hen aan tot voorzichtiger rijden. Preventie hoeft trouwens geen negatief verhaal te zijn: je kunt met Mobility voorbeeldige chauffeurs ook automatisch belonen met een bonus.”

17

Het technische luik van deze module staat helemaal op punt. Volgens Kurt D’hondt zorgt een goed uitgekiende schadepreventie voor een beter rendement, van de vloot in het bijzonder en van het bedrijf in het algemeen. “Nogmaals: de premies zitten in de lift. Met uitzondering van Nederland betaal je in andere EU-landen tot twee keer zoveel als in België. Dit systeem geeft je een stevig argument in handen, dat je kan gebruiken aan de onderhandelingstafel met de verzekeraars om betaalbare premies te negotiëren.”

MAUS-Dhondt_40_015_Mobility.indd 17

20-08-15 14:37


dossier

18

“VERZEKERINGEN NEMEN EEN FLINKE HAP UIT ONS BUDGET, EEN STRIKTE OPVOLGING IS MEER DAN WENSELIJK” Transport De Rese, al 20 jaar vaste klant bij D’hondt ­Insurance. Met een vloot van 100 vrachtwagens apprecieert zaakvoerder Marnix vooral de proactieve aanpak van D’hondt Insurance. We zijn een van de weinige transporteurs die uitsluitend met Belgische chauffeurs rijden. Naast algemene cargo, vervoeren we hoofdzakelijk droge bulk en liquids. Daar komen heel wat procedures bij ­kijken. Tot 2008 hebben we elk jaar een constante groei neergezet. Toen sloeg de crisis toe. Vandaag denk ik opnieuw aan een bescheiden groei. Al blijft de markt volatiel. We zijn al 20 jaar klant bij D’hondt Insurance, al waren we destijds wel wat kleiner dan nu. We hadden toen een

SURE

­ ndere hoofdmakelaar. Geleidelijk aan zijn a we contracten beginnen overplaatsen. D’hondt Insurance maakt op verschillende vlakken het verschil. Om te beginnen zijn zij de enige met het ­Mobility-pakket. Wij kunnen rechtstreeks in het systeem werken, lijsten en statistieken trekken. Verder denk ik dat we een zeer open en transparante relatie hebben. D’hondt doet regelmatig een marktstudie. Ze beperken zich niet ­alleen tot de cijfers, maar geven ook een woordje uitleg. Ik vind dat zeer belangrijk, want premies zeggen niet alles. Ze verklappen maar één aspect van het verhaal. Prijzenslag In de transportsector staan de prijzen vandaag enorm onder druk. Het komt er dus op aan je kosten goed te beheersen. Vergis je niet: verzekeringen nemen een flinke hap uit het budget. Vandaar dat een strikte opvolging meer dan wenselijk is. Van een makelaar verwacht ik dat hij zijn huiswerk maakt, dat hij nagaat of onze huidige voorwaarden nog marktconform zijn. D’hondt neemt hierin het voortouw, ze anticiperen hier goed op. Dat geeft me veel vertrouwen. Ik wil in de eerste plaats een partner die

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_015_Mobility.indd 18

20-08-15 14:38


Transport De Rese is een transportbedrijf, gespecialiseerd in het vervoeren van (bulk)-containers, megatrailers en Adr tankcontainers over heel Europa. Het bedrijf werd opgericht in 1965 door Dhr. Gilbert De Rese, vader van huidige bedrijfsleider Marnix De Rese. Met welgeteld één trekker vervoerde hij landbouw­producten over heel België. Wegens de constante groei en plaatsgebrek verhuisden ze van Zuienkerke naar de binnenhaven van Zeebrugge. Met de komst van de grote containerschepen naar Zeebrugge werden er trekkers aangekocht om het containervervoer op te starten. Enkele jaren later, met de opening van de Transportzone in Zeebrugge werden er nieuwe kantoren gebouwd. Dit was de thuisbasis van Transport De Rese gedurende 15 jaar . Toen het vervoer van bulkgoederen en gevaarlijke producten groeide werd het Zeebrugs Stockagebedrijf De Rese opgericht met de bouw van een opslagruimte in het industriepark “De Blauwe Toren” met een totale opslagcapaciteit van 3000 m2.

service biedt, bij voorkeur op lange termijn. Vertrouwen is daarbij cruciaal. Maar die stabiliteit werkt in twee richtingen: ik wil ook geen verzekeraar die me bij het minste akkefietje de deur wijst. Veiligheid ligt mij nauw aan het hart Wij kiezen consequent voor Volvo, een merk dat van veiligheid zijn handelsmerk gemaakt heeft. Vanaf november moeten nieuwe trucks uitgerust zijn met een noodstop en een waarschuwing voor rijbaanafwijking. Wij gaan nog verder en hebben gekozen voor een adaptieve cruisecontrol waarbij de truck automatisch de snelheid van zijn voorligger aanneemt: als die remt, rem je zelf ook af. Die veiligheidsfeatures zijn niet goedkoop, maar op veiligheid staat geen prijs. Ik ben ervan overtuigd dat die wettelijke verplichting ons in de eerste plaats heel wat menselijk leed zal besparen. Die maatregelen zullen zich vertalen in betere schadestatistieken. Ik ben daar echt benieuwd naar. We hebben de snelheid van onze vrachtwagens beperkt tot 87 kilometer per uur. De vroegere begrenzingssystemen waren niet zo nauwkeurig. Bij de ene was het 91, de andere 89. Iedereen weet hoe lang het duurt om op een

tweebaansweg achter een truck te rijden die een andere vrachtwagen inhaalt. Omdat onze chauffeurs nu zelf niet meer kunnen inhalen zijn ze veel minder gestresseerd. Zo zie je maar welke onverwachte gevolgen een maatregel kan hebben.

19

Beter voorkomen dan genezen Preventie is iets waar we sowieso zwaar op inzetten. We waren een van de eersten in Zeebrugge die konden uitpakken met een ISO-certificaat. Verder hebben we een eigen veiligheidsadviseur. Iedere nieuwe chauffeur krijgt een extra opleiding over procedures. We hebben ook aandacht voor attitude, niet alleen achter het stuur maar ook bij het laden en lossen. Hout vasthouden, maar echt zware incidenten hebben we nog niet meegemaakt. We zijn wel het slachtoffer geweest van een paar diefstallen. Je hebt het niet in handen, maar het heeft wel een impact op je statistiek. We hebben een vaste schadebeheerder in dienst die alles nauwgezet opvolgt. We zitten regelmatig samen met Kurt D’hondt en Carine Beckers. Dan overlopen we alle schadegevallen en de openstaande dossiers. Een nuttige oefening waar je heel wat van kunt opsteken.”

TEKST: Dirk Blijweert | BEELD: Joost Demuynck

MAUS-Dhondt_40_015_Mobility.indd 19

20-08-15 14:38


beeldspraak

20

SURE

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_020_beeldspraak.indd 20

20-08-15 14:38


21

ZEEBRUGGE BY NIGHT 12 november 2014 - 18.00 uur. De gouden parel aan de Belgische kust baadt in een oase van rust. De gele gloed aan de horizon belicht met zijn laatste stralen een spectaculair beeld. Met één blik vang je hier een zicht tot in Oostende. Het moment is nu. Over enkele minuten gaat de zon onder en is het beeld weg. Tijdens de dag gonst het hier van de activiteit. De voorhaven is dé plek voor de roll-on en roll-offactiviteit, container­verkeer en ­stockage van aardgas. In de achterhaven doen autoschepen en de automotive cargo hun ding. Z­ eebrugge is elke dag de klok rond een uiterst actieve hotspot voor intercontinen-

taal handelsverkeer. De laatste jaren kwam daar het cruiseverkeer bij, waarbij toeristen uit alle windrichtingen Brugge, het Venetië van het Noorden, bezoeken. Luchtfotograaf Patrick Henderyckx maakt al meer dan 40 jaar luchtopnames in binnen- en buitenland. Met een omgebouwde Cessna 172 nam hij al duizenden foto’s van de haven van Zeebrugge. Deze luchtopname schetst een uniek beeld van de haven op 400 meter hoogte. Voor de kenners: de camera is gestabiliseerd met een speciale gyroscoop, bij een trage sluitersnelheid (1/60 seconde), en tijdens een vliegbeweging aan 100 km per uur.

TEKST: Céline Stevens | BEELD: Luchtfotografie Henderyckx©

MAUS-Dhondt_40_020_beeldspraak.indd 21

20-08-15 14:38


MAUS-Dhondt_40_022_PUB_Hiscox.indd 4

20-08-15 14:39


praktisch

VASTGOED IN HET BUITENLAND Steeds meer Belgen trakteren zichzelf op een woning in het buitenland. Spanje staat met stip op één, Frankrijk op twee. Het advies van een specialiste als Ilse Jodts is daarbij een must. Zij begeleidt mensen bij de aan- en verkoop van Spaans onroerend goed, wij legden haar een reeks relevante vragen voor.

MAUS-Dhondt_40_023_Praktisch.indd 23

20-08-15 14:46


praktisch

“MIJN BELANGRIJKSTE ADVIES VOOR KANDIDAAT-KOPERS? LAAT JE BIJSTAAN DOOR PROFESSIONALS”

Is de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland nog altijd interessant? “Er zijn vandaag twee gunstige factoren die elkaar versterken. Om te beginnen is buitenlands vastgoed nog altijd vrij goedkoop. Na de crisis van 2008 hebben de prijzen een forse tik gekregen. Het dieptepunt is ondertussen achter de rug en de prijzen zijn opnieuw aan het stijgen. Toch kun je nog altijd mooie zaakjes doen. Een tweede factor is de historisch lage woonrente. Bovendien staan banken vrij makkelijk krediet toe. De combinatie lage prijs-lage rente maakt de aankoop van buitenlands vastgoed erg aantrekkelijk. Het verklaart waarom Belgen zo vaak een buitenlandse eigendom kopen. Na de Britten en Fransen zijn Belgen de grootste kopers van vastgoed in Spanje.”

24

Zien Belgen hun buitenlandse ­woning als een opbrengsteigendom, of maken ze er liever zelf gebruik van? “De meeste Belgen delen hun tweede verblijf met vrienden en familie. De grootouders kopen een ­appartement of een huis om er de winter in door te brengen. In de zomer maken de kinderen of kleinkinderen er dan gebruik van. Heel wat mensen verhuren hun vastgoed aan ­vrienden voor een zacht prijsje. ­Sommige eigenaars schakelen daarnaast een agentschap in, zodat ze ook aan derden kunnen verhuren. In de

SURE

praktijk beschouwen dus weinig Belgen hun buitenlandse woning als een opbrengsteigendom.”

Kopen we nieuwbouw­projecten of kiezen we eerder voor de renovatie van een bestaande woning? “Renoveren is niet voor iedereen weggelegd. Je moet in dat geval aan de slag met buitenlandse aannemers en dat schrikt veel Belgen af. We verkiezen dus nieuwbouw­projecten. Belgen houden van moderne, comfortabele woningen die vaak iets duurder zijn. Het nadeel van nieuwbouw is dat je meer belastingen betaalt.”

In België hebben we de wet Breyne. Hoe zit dat in Spanje? “In Spanje word je eigenaar wanneer het gebouw wordt opgeleverd. Die oplevering gebeurt in aanwezigheid van een notaris, die de eigendom beschrijft. Pas dan kan de woning verkocht worden. Dat is een verschil met België, waar je eigenaar kunt worden van een appartement dat nog gebouwd moet worden. Belgen plaatsen nogal wat vraagtekens bij het Spaanse systeem. Toch zijn er ook in Spanje maatregelen die de koper beschermen tegen problemen. Zo krijg je een waarborg van een bank of verzekerings­maatschappij. Vergeet niet dat veel zaken Europees geregeld zijn. Bodemonderzoeken en energieprestatiecertificaten zijn dus ook hier welbekend. Toch raad ik Belgen af om op eigen houtje buitenlands vastgoed aan te kopen. Laat je bijstaan door professionals die de plaatselijke wetgeving kennen.”

Zijn er speciale regels voor ­appartementen? “Mede-­eigenaars kunnen niet zomaar doen wat ze willen. Elke aanpassing die betrekking heeft op de buitenkant van het appartement moet op de

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_023_Praktisch.indd 24

20-08-15 14:46


agenda van de algemene vergadering komen. Alle mede-eigenaars moeten de geplande verandering ook goedkeuren. Anders riskeer je voor de rechtbank gedaagd te worden. Geloof me: de Spaanse rechtbanken zijn best streng. Ze beslissen vaak dat er iets moet afgebroken worden. Zomaar een nieuwe terrasvloer leggen, is dus geen goed idee. Hetzelfde geldt voor zonne­ schermen of glazen panelen. Kijk daar zeker mee uit.”

Welke kosten komen er kijken bij de aankoop van Spaans vastgoed? “We moeten een onderscheid maken ­tussen nieuwbouw en bestaand vastgoed. Voor nieuwbouw kent Spanje een verlaagd btw-tarief van 10%, op de totaalwaarde van woning en grond. Dat is een pak minder dan het Belgische tarief van 21%. Voor bestaande woningen betaal je net als in België registratierechten. Die verschillen van regio tot regio. In sommige provincies betaal je een vast tarief, andere streken werken met verschillende schijven. Reken gemiddeld op 8 à 10%.”

Welke belastingen betaal je op buitenlands vastgoed? En moet je ook in België aangifte doen? “Het basisprincipe is eenvoudig: het land waar het onroerend goed gelegen is, mag belastingen heffen. Ons land heeft met een heleboel ­Europese landen een zogeheten ­dubbelbelastingverdrag afgesloten. Zo word je in België niet opnieuw belast zodra je elders belastingen hebt betaald. Dat bekent niet dat je in België geen aangifte moet doen. Sterker nog: op de Belgische belastingbrief staat een speciaal vakje waar je je huur­ opbrengsten van je buitenlandse vastgoed moet aangeven. Zelfs al verhuur je je woning niet. In dat geval moet je een fictieve huurwaarde aangeven. In

MAUS-Dhondt_40_023_Praktisch.indd 25

Verhuisplannen? Lees eerst deze tips! • In Portugal hoef je voor een periode van tien jaar geen belasting te betalen op je buitenlands privaat pensioen, met uitzondering van de ambtenarenpensioenen. Ook de uitkering van je groepsverzekering of pensioensparen is onbelast. Portugal kent ten slotte geen successierechten als de goederen naar de kinderen gaan. • Het Europees Hof van Justitie heeft Frankrijk op de vingers getikt voor een extra belasting op de meerwaarde. Wie zijn Franse woning verkoopt, betaalde bovenop de basisbelasting van 19% een sociale last van 15,5%. De totale meerwaardebelasting van 34,5% wordt nu teruggebracht naar 19%.

25

• Voor de verzekering van je buitenlandse woning moet je aankloppen bij een lokale verzekeraar. De afhandeling van eventuele schade kan immers onmogelijk vanuit België gebeuren. • Bestudeer je buitenlandse verzekeringspolis aandachtig. Vaak zijn de waarborgen er niet zo uitgebreid als in België. Het kan dus de moeite lonen je extra te verzekeren. Ben je mede-eigenaar? Vergeet dan zeker geen ­inboedelverzekering af te sluiten. • Let bij het kopen van een huis in Spanje op de directe omgeving. Is deze geschikt voor jouw? Wat is er te doen buiten het hoogseizoen en spreekt dit je aan? Rijdt het openbaar vervoer nog met dezelfde frequentie? Zijn jouw buren aanwezig buiten het hoogseizoen, of ben je dan op jezelf aangewezen? Is het huis goed bereikbaar vanaf het vliegveld, snelweg en met het openbaar vervoer? Hoe is de medische zorg geregeld in de omgeving die je op het oog heeft? Mag je jouw huisdier meenemen in de woning of appartement? Is het huis makkelijk te verhuren als je er zelf niet verblijft? Is het een veilige buurt waarin het huis staat en wat verwacht je van de ontwikkeling op dit vlak voor de toekomst?

20-08-15 14:46


praktisch

Spanje betaal je trouwens twee soorten belastingen. Een nationale taks, die gebaseerd is op je huurinkomen, al dan niet fictief. En dan is er nog een regionale belasting, een soort onroerende voorheffing.”

Sommige landen kennen een ­vermogensbelasting. Welke gevolgen heeft dat? “In Spanje heeft dat voor de meeste Belgen weinig gevolgen. Je geniet sowieso een vrijstelling voor de eerste 700.000 euro per persoon. Je kunt dus met twee een onroerend goed aankopen van wel 1.000.000 euro zonder belastingen te hoeven betalen. Nogmaals: vergeet niet de huuropbreng­ sten aan te geven. Het kan je duur komen te staan.”

Hoe wordt de erfopvolging ­geregeld? En waar betaal je ­successierechten? 26

Grenzeloos verzekerd Europa mag dan wel een economische unie zijn, desondanks blijven nogal wat gewoonten en wetten anders in de verschillende landen van de unie. Zo ook voor verzekeringen. Via onze gepersonaliseerde dienstverlening kan je als eigenaar of huurder van een huis in Spanje op beide oren slapen. In de eerste plaats word je in je eigen taal bediend wat misverstanden vermijdt. D’hondt Insurance bied je volgende verzekeringsmogelijkheden: • Opstal of brandverzekering voor gebouw en inboedel. • Bijhorende diefstalverzekering. • Autoverzekering. • Gezondheidszorgenverzekering. De dekkingen zijn uitgebreid en worden je aangeboden aan een degelijk tarief. Ook voor de schaderegeling kun je rekenen op onze diensten. Meer info op www.dhontinsurance.be

SURE

“Het hangt ervan af of je al dan niet in België gedomicilieerd bent. Woon je officieel nog in België? Dan is het de Belgische wet die de erfopvolging bepaalt. Met andere woorden: de Belgische spelregels bepalen aan wie het onroerend goed toekomt. De erfenisrechten zelf worden berekend in het land waar het onroerend goed gelegen is. Belangrijk detail: voor erfenisrechten bestaat er geen dubbelbelastingverdrag. Je zult dus ook in België successie moeten betalen op een woning die je in het buitenland ­geërfd hebt. De erfenisrechten die je in het buitenland betaalde, mag je wel ­aftrekken van het bedrag dat je in ­België verschuldigd bent. In Spanje liggen de erfenisrechten gemiddeld hoger dan in België, al zijn er grote regionale verschillen. Er zijn ook vrijstellingen. In Andalucía bijvoorbeeld heb je recht op 175.000 euro vrijstelling per kind, voor zover het totaalpatrimonium niet groter is dan 402.000 euro.”

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_023_Praktisch.indd 26

20-08-15 14:46


“VOOR NIEUWBOUW KENT SPANJE EEN VERLAAGD BTW-TARIEF VAN 10%, OP DE TOTAALWAARDE VAN WONING EN GROND”

Wat als je officieel in Spanje woont? “Sinds augustus kun je kiezen tussen de Belgische en de Spaanse erfopvolging, afhankelijk van wat het voordeligste is. Let wel: het gaat om de verdeling van de erfenis, niet om de betaling van de successierechten. In Spanje heb je meer vrijheid dan in België. Spanjaarden kunnen bijvoorbeeld één van hun kinderen bevoordelen. Vanuit het principe dat wanneer één van de kinderen instond voor de verzorging van zijn ouders op hun oude dag, in ruil een extraatje krijgt.”

Kun je met je Belgische vennootschap buitenlands vastgoed aankopen? “Dat is perfect mogelijk. Je moet wel aangeven van wie die vennootschap is en wat ze precies mag doen. In de praktijk zul je een vertaalde versie van de oprichtingsakte nodig hebben en een recent uittreksel uit de KBO. Vergeet niet dat je, net als particulieren, belast zult worden op de huurinkomsten van het onroerend goed. Van die huuropbrengsten mag je wel een aantal kosten aftrekken. In de praktijk gaat het om de afschrijving van de constructiewaarde van je woning, je kadastraal inkomen en alle kosten die bijdragen tot het behoud van het buitenlandse onroerend goed.”

Is het interessanter om te kopen met een buitenlandse vennootschap? “Daar ben ik geen voorstander van. In Spanje is het beroep van boekhouder niet gereglementeerd. Iedereen kan zich er boekhouder noemen. Je loopt dus een groot risico als je met een onbetrouwbare partner in zee zou gaan.”

Wat als je de woning verkoopt en een meerwaarde realiseert? “Spanje kent zowel een gemeentelijke als een nationale meerwaardebelasting. De gemeentelijke meerwaarde-

Een tweede verblijf in het buitenland zit in de lift

Belgen investeren graag in baksteen. Ze blijven zich massaal voor een tweede verblijf richten naar het buitenland. Ze hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders met vastgoed aan één van de Spaanse Costa’s. Spanje is met Frankrijk het meest geliefde land, gevolgd door Oostenrijk, Italië en Portugal. De verkoop van Spaans vastgoed is op jaarbasis met 20% gestegen. Niet alleen het mooie weer, ook de aantrekkelijk prijzen doen de Belgen kiezen voor een tweede verblijf in Spanje. Voor 75.000 euro koop je er al een appartement met twee slaapkamers. Vooral veertigers, tweeverdieners die hun woning in België al afbetaald hebben, zijn de ideale doelgroep.”

------------Ilse Jodts

belasting wordt berekend op de stijging van de waarde van de grond. Die waarde hangt grotendeels af van de ligging en van het aantal jaren dat je de grond in eigendom hebt. De nationale meerwaardebelasting bedraagt 20% op de nettomeerwaarde die je realiseert bij de verkoop. Je mag met andere woorden alle kosten die je gemaakt hebt voor het kopen van je woning, maar ook voor het verkopen ervan, eerst in mindering brengen. De Spaanse belastingdienst houdt bij elke verkoop automatisch 3 procent in op de verkoopprijs. Als verkoper moet je zelf de afrekening maken en het verschil bijpassen. Dit moet je zelf aangeven. ‘Vergeten’ is geen optie: anders riskeer je een bewarend beslag.”

27

Heb je nog een laatste tip? “Vergeet niet dat het onderhoud van een tweede verblijf ook geld kost. Mede-eigenaars draaien mee op voor de gemeenschappelijke kosten. Verder heb je nood aan een goede verzekering, elektriciteit, water, … Vergeet zeker je belastingaangifte niet. In België krijg je een uitnodiging in de bus, maar in Spanje moet je er zelf aan denken. Je kunt daarvoor een externe adviseur inschakelen, zoals ons.”

TEKST: Dirk Blijweert

MAUS-Dhondt_40_023_Praktisch.indd 27

20-08-15 14:46


MAUS-Dhondt_40_028_PUB_Derma+Paycover.indd 4

20-08-15 14:46


concreet

SUCCESSIERECHT, (G)EEN PIECE OF CAKE Vaak stellen mensen hun successieplanning veel te lang uit. Bovendien is lang niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheden en de toepasselijke wetgeving. Wouter Coppens en Anouck Biesmans van de Private Client Services afdeling van Ernst & Young schenken klare wijn.

Successie is een gevoelig ­onderwerp waar we liever niet bij stil­staan. Hoe belangrijk is het om hier toch werk van te maken? Wouter: ”Iedereen wil de successierechten of erfbelasting zo laag mogelijk houden. Dat is niet altijd de beste insteek. Vermogens- en successieplanning is veel meer dan belastingen besparen. Het uitgangspunt is: aan wie

MAUS-Dhondt_40_028_Successierechten.indd 29

wil ik dat mijn vermogen toekomt? Dit is bijzonder relevant voor ondernemers die, in het kader van de continuïteit van het familie­bedrijf, hun opvolging goed moeten regelen. Mijn ervaring leert me dat mensen niet altijd goed op de hoogte zijn van de spelregels die bepalen hoe een nalatenschap wordt verdeeld. Ze gaan er bijvoorbeeld van uit dat de gehele nalaten-

schap automatisch naar de kinderen gaat, of naar de huwelijkspartner. Of dat de wettelijk of feitelijk samenwonende partner de nalatenschap erft. De overheid hanteert echter spelregels die bepalen hoe je nalatenschap verdeeld wordt: dit is het zogenaamde ‘erfrecht’. Als je niets geregeld hebt, zal dit erfrecht bepalen wie wat krijgt bij je overlijden.”

20-08-15 14:52


concreet

Kunnen jullie kort de spelregels van dit erfrecht uitleggen? Anouck: “Het erfrecht bepaalt wat er gebeurt met de nalatenschap van een overleden persoon. Heb je geen testament, dan worden de goederen verdeeld volgens een welbepaalde regeling. In eerste instantie wordt de nalatenschap verdeeld onder je kinderen of kleinkinderen. Heb je geen kinderen, dan gaan je goederen naar je ouders en je broers of zussen. Het erfrecht bepaalt dat ook grootouders en zelfs ooms en tantes en verdere familie­ leden kunnen erven. De regeling ziet er anders uit als de partner van de overledene nog in leven is. In dat geval zal hij of zij ook recht hebben op een deel van de koek.”

30

Heel wat koppels wonen samen. Heeft het erfrecht ook voor hen iets voorzien? Anouck: ”Als er kinderen zijn, dan erft de huwelijkspartner in principe het vruchtgebruik van de goederen van de nalatenschap. Dat betekent dat de huwelijkspartner deze goederen mag gebruiken en de inkomsten ervan krijgt. Het betekent ook dat de huwelijkspartner deze goederen niet zonder instemming van de kinderen kan verkopen. Wat de langstlevende huwelijkspartner krijgt, hangt ook af van het huwelijksstelsel en in voorkomend geval van het

Toegepaste tarieven per erfgenaam, apart op de roerende en onroerende goederen.

Kun je afwijken van deze ­erfrechtregels? Wouter: ”Volgens het erfrecht hebben bepaalde erfgenamen recht op een voorbehouden deel. De wet garandeert hen dus een minimaal aandeel in de nalatenschap.”

Over welke erfgenamen gaat het? Wouter: “In eerste instantie over de kinderen en/of kleinkinderen van de overledene. Ook de ouders of grootouders komen in aanmerking voor een voorbehouden deel voor zover er geen kinderen of kleinkinderen zijn. Uiteraard heb je ook nog de overlevende echtgenoot. Mensen proberen die regels wel eens te omzeilen. Door bijvoorbeeld bij leven een schenking te doen aan een erfgenaam die ze willen bevoordelen. Maar de regels van de nalatenschap houden daar rekening mee: de andere erfgenamen kunnen later nog hun voorbehouden deel opeisen.”

Voor broers en zussen:

Successie gaat niet alleen om de verdeling van goederen. Wie een erfenis ontvangt, moet daarop successierechten betalen. Wat zijn hier de spelregels? Anouck: “De fiscale regelingen verschillen in de drie gewesten. Wij zullen ons verder concentreren op de Vlaamse regeling. Die is van toepassing bij overlijden van personen die in Vlaanderen gedomicilieerd waren. Woonde iemand de laatste vijf jaar van zijn leven in verschillende gewesten, dan is de regeling van het gewest waar men het langst woonde van toepassing. Woonde iemand niet in België, dan zullen er nog successierechten worden geheven op de onroerende goederen in België. De wetgever maakt verder een onderscheid tussen drie verschillende groepen erfgenamen. (zie kader). Voor elke groep gelden verschillende progressieve tarieven. Hoe groter het bedrag dat je erft, hoe meer je betaalt. De eerste categorie erfgenamen bestaat uit de echtgenoten, de wettelijk samenwonenden en de ouders of afstammelingen. Ook mensen die minstens één jaar feitelijk samenwonen vallen onder deze groep. De tarieven lopen uiteen van 3 tot 27%. De tarieven worden voor deze groep toegepast per erfgenaam en

Voor broers en zussen:

VANAF

TOT EN MET

TARIEF

VANAF

TOT EN MET

TARIEF

VANAF

TOT EN MET

0,01

50.000

3%

0,01

75.000

30%

0,01

75.000

45%

50.000,01

250.000

9%

75.000,01

125.000

55%

75.000,01

125.000

55%

27%

125.000,01

65%

125.000,01

250.000,01

SURE

huwelijkscontract. Voor wettelijk samenwonenden bepaalt het erfrecht dat de overblijvende partner recht heeft op het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel. Feitelijke samenwoners moeten uitkijken. Voor hen bestaat er geen wettelijk erfrecht. Als ze niets regelen, bijvoorbeeld via een testament, ontvangen ze niets.”

TARIEF

65%

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_028_Successierechten.indd 30

20-08-15 14:52


“FEITELIJKE SAMENWONERS MOETEN UITKIJKEN. ALS ZE NIETS REGELEN, BIJVOORBEELD VIA EEN TESTAMENT, ONTVANGEN ZE NIETS.” ------------------------Anouck Biesmans

worden apart berekend op de roerende en onroerende goederen. Broers en zussen vormen een tweede categorie. Zij betalen tarieven van 30 tot 65%, toegepast per erfgenaam. Alle andere erfgenamen betalen 45% of meer.”

Bestaan er afwijkingen op deze ­erfbelasting? Anouck: “Zeer zeker. De langstlevende echtgenoot hoeft geen erfbelasting te betalen op het aandeel dat hij of zij erft in de gezinswoning. Deze vrijstelling geldt ook voor wettelijk samen­ wonenden en feitelijke samenwoners die minstens 3 jaar samenwonen. ­Verder geldt er een interessante verlaging bij de overdracht van een familiebedrijf. Echtgenoten, samenwonenden en erfgenamen in rechte lijn kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een tarief van 3%. Er is ook een verlaagd tarief van 7% voor andere erfgenamen.”

Tot hiertoe hebben we de gewone spelregels uit de doeken gedaan. Zowel qua erfrecht als qua fiscaliteit. Vraag is: kun je hiervan afwijken? Wouter: “Voor sommige mensen kan die wettelijke regeling perfect aanvaardbaar zijn. Zij hoeven niets te doen. Veel anderen nemen er geen genoegen mee. Ze willen de goederen anders verdelen of ze willen minder successierechten betalen. Voor hen bestaan er allerlei planningstechnieken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een huwelijkscontract opstellen, een schenking doen of een testament maken. Belangrijk hierbij is dat men tijdens zijn leven inkomsten

MAUS-Dhondt_40_028_Successierechten.indd 31

kan voorbehouden en een zekere controle daarop heeft. Een successieplanning hoeft niet noodzakelijk complex te zijn. Je kunt veel dingen op een eenvoudige manier regelen.”

Heeft het huwelijk gevolgen voor de erfenis? Anouck: “Indien er niets geregeld is, is het zogenaamde ‘wettelijk stelsel van gemeenschap van aanwinsten’ van toepassing. Aanwinsten zoals beroepsinkomsten die tijdens het huwelijk worden opgebouwd, zijn gemeenschappelijk. Het vermogen dat de partners al hadden voor hun huwelijk, blijft in eigen handen. Ook schenkingen of erfenissen die zij krijgen, blijven eigen. Hierop zijn verschillende varianten mogelijk: mensen kunnen kiezen voor een stelsel van scheiding van goederen of voor een stelsel van algehele gemeenschap van goederen. Wanneer ee n van beide partners overlijdt, wordt het huwelijksvermogensstelsel ontbonden. Indien er een gemeenschappelijk vermogen is, wordt dit in twee verdeeld. De ene helft valt in de nalatenschap van de overleden partner, de andere helft komt toe aan de langstlevende partner. Ook de eigen goederen van de overledene vallen in principe in diens nalatenschap.”

31

20-08-15 14:52


concreet

Het wettelijk stelsel levert je dus weinig manoeuvreerruimte op. Wat kan hier een mogelijke oplossing zijn?

32

Wouter: “Getrouwde koppels kunnen een huwelijkscontract overwegen. Dat is een overeenkomst die je afsluit bij een notaris. Het grote voordeel van een huwelijkscontract is de ruime vrijheid die je hebt. Je kunt er allerlei clausules in opnemen. Neem bijvoorbeeld het zogenaamde ‘keuzebeding’. Die clausule stelt dat de langstlevende zelf mag kiezen wat hij bij het overlijden van de partner voor zich neemt. Je doet met andere woorden een voorafname op de erfenis. Die zaken die je jezelf via een huwelijkscontract toe-eigent, komen niet in de nalatenschap terecht. Er zijn echter wel erfbelastingen op van toepassing. Zoals de naam doet vermoeden, geldt het huwelijkscontract alleen tussen echtgenoten. Het regelt niets voor je kinderen of kleinkinderen. Daarvoor zijn schenkingen een oplossing.”

Wat is het principe van een ­schenking? Anouck: “Met een schenking kun je tijdens je leven bepaalde goederen overdragen aan je nakomelingen of aan andere personen. Het kan zowel gaan om roerende als om onroerende goederen. Voor schenkingen van onroerende goederen gelden oplopende tarieven die in Vlaanderen recentelijk werden verlaagd. Voor schenkingen van roerende goederen geldt een tarief van 3% of 7%. Voor schenkingen van

Goed om weten • Erfrecht en successie­ rechten zijn wettelijk geregeld en bepalen wie wat krijgt na een overlij­ den. • Sommige erfgenamen hebben een voorbehou­ den deel en kunnen niet onterfd worden. • Erfgenamen zijn ver­ plicht successierechten te betalen. Wie niets be­ paald heeft, valt onder de wettelijke regels. • Een erfenis kan vooraf geregeld worden via ver­ schillende technieken. • Met een huwelijkscon­ tract kunnen partners bepaalde goederen uit de nalatenschap halen. • Met een schenking kun je goederen bij leven schenken. • In een testament bepaal je wie wat krijgt na je overlijden. • Via een maatschap beheer je het familiaal vermogen. • Successieplanning is nooit definitief.

“IN NEDERLAND HOEF JE GEEN SCHENKINGSRECHTEN TE BETALEN, MAAR ER ZIT WEL EEN ADDERTJE ONDER HET GRAS.” ------------------------Wouter Coppens

SURE

familiale bedrijven geldt er zelfs een tarief van 0% onder bepaalde voorwaarden. Hiermee wil Vlaanderen de ondernemers aanzetten om, in het kader van de continuïteit van het bedrijf, hun opvolging bij leven te regelen. Het grote voordeel is dat je hierop achteraf geen successierechten meer verschuldigd bent. Je kunt er dus heel wat geld mee uitsparen. Bovendien kun je aan een schenking allerlei voorwaarden koppelen. Zo kan je jezelf een inkomen garanderen, of een bepaalde controle voorbehouden.” Wouter: “Sommige mensen gaan voor een schenking van roerende zaken naar een Nederlandse notaris. Het voordeel is dat je in Nederland onder bepaalde voorwaarden geen schenkingsrechten hoeft te betalen. Dat lijkt interessant, maar er zit wel een addertje onder het gras. Als je binnen de drie jaar overlijdt, moet de begiftigde alsnog successierechten betalen. Voor de schenking van familiale bedrijven geldt een termijn van zeven jaar. Ook daar valt een mouw aan te passen, door een speciale overlijdensverzekering af te sluiten bijvoorbeeld. Overlijdt de schenker binnen de drie of zeven jaar? Dan betaalt de verzekeringsmaatschappij de successierechten. Tussen haakjes: je hoeft voor een schenking van bijvoorbeeld kunst of geld niet noodzakelijk naar de notaris. Je kunt ook kiezen voor een handgift of een bankgift. In beide gevallen ben je geen schenkingsrechten verschuldigd. Maar als de schenker binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, zijn er ook hier successierechten verschuldigd.”

Steeds meer mensen regelen hun successie via een maatschap. Wat is dat precies? Anouck: “Een burgerlijke maatschap is een vehikel dat gebruikt wordt om de controle te regelen over een familievermogen. In het kader van een successie-

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_028_Successierechten.indd 32

20-08-15 14:52


“EEN HUWELIJKSCONTRACT GELDT ALLEEN TUSSEN ECHTGENOTEN. HET REGELT NIETS VOOR JE KINDEREN OF KLEINKINDEREN.” ------------------------Wouter Coppens

planning zijn het vaak de ouders die de burgerlijke maatschap oprichten. Ze brengen vervolgens bepaalde roerende goederen in, bijvoorbeeld een effectenportefeuille. Vervolgens schenken de ouders delen van de maatschap, bijvoorbeeld aan hun kinderen. Ze behouden wel het vruchtgebruik van de delen. Hiermee bereik je dat ouders ook na de schenking recht hebben op de inkomsten van de burgerlijke maatschap. Ze kunnen de effectenportefeuille ook blijven beheren als zaakvoerders van de burgerlijke maatschap. Een maatschap is een erg soepele oplossing om je successie op een persoonlijke manier te regelen. Je hoeft er trouwens niet voor naar een notaris. Een maatschap kan perfect opgericht worden via een onderhandse akte. Het is wel belangrijk dat de opmaak van de statuten door deskundigen gebeurt. Voor de schenking daarentegen is de passage via de notaris wel nodig.”

Hoe werkt een testament en wat zijn de voordelen? Wouter: “In tegenstelling tot een schenking, ga je in een testament bepalen wie na je overlijden welke goederen krijgt. De erflater heeft veel speelruimte in een testament. De personen die vermeld staan

in het testament, zullen trouwens ­ ltijd successierechten of erfbelasa tingen moeten betalen, volgens de regels waar we het daarnet over hadden. Via een duo-legaat kan je iets nalaten aan een goed doel en aan andere erfgenamen. Het voordeel is dat het goede doel de successierechten van de erfgenamen voor zijn rekening neemt, wat het totale kostenplaatje drukt. Je moet er wel voor zorgen dat het goede doel zelf voldoende middelen overhoudt.”

Is er een ideaal moment om met successieplanning te begin­nen? Wouter: “Neen, er staat geen leeftijd op. In de praktijk zien we dat veel mensen op sleutelmomenten in hun leven aan successie­ planning beginnen denken. De kinderen die het huis uit zijn, een scheiding, het pensioen, het overlijden van een vriend, … Het zijn allemaal zaken die tot nadenken stemmen. Er bestaat trouwens niet zoiets als een definitieve successieplanning. Vermogens- en successieplanning is een organisch iets, je stemt het af op de omstandig­ heden.” Anouck: ”Successie moet ook ­rijpen in de geesten van de mensen. Neem er voldoende tijd voor, laat alles gerust even bezinken. Vergeet niet: sommige zaken kun

je niet terugdraaien. Voor een schenking geldt in principe: gegeven is gegeven”.

Tot slot: hebben jullie nog tips? Wouter: “Mensen zijn vandaag internationaal mobieler dan vroeger: ze verhuizen (al dan niet tijdelijk) naar het buitenland. Dat kan ernstige gevolgen hebben op je successieplanning. In de meeste landen gelden andere regels dan bij ons. Stel dat een van de kinderen bijvoorbeeld in Duitsland gaat wonen, dan zullen ook daar successierechten worden geheven over de nalatenschap, wat dus aanleiding geeft tot dubbele belasting. Toch een belangrijk aandachtspunt, vind ik.” Anouck: “Mijn belangrijkste advies is: praat erover met een deskun­ dige. Vermogens- en successieplanning is een complexe materie. Elke planning vraagt een aanpak op maat van de familie. Ik zie vaak dat een van de twee partners de administratie op zich neemt. Hij of zij is perfect op de hoogte van alle bezittingen. Vandaar dat het een goed idee is om die informatie netjes uit te schrijven in een soort draaiboek, met opgave van de gegevens en contactpersonen. Het kan de langstlevende achteraf heel wat administratief leed ­besparen in een zeer moeilijke tijd.”

33

BEELD: Ernst & Young | TEKST: Dirk Blijweert

MAUS-Dhondt_40_028_Successierechten.indd 33

20-08-15 14:52


Preventie en risicobeheer

GEEN KOST MAAR EEN DUIDELIJKE INVESTERING Wist u dat de schadefrequentie van een transportfirma met 30% kan dalen als het bedrijf structureel aandacht besteedt aan veiligheid en preventie? Voor een firma met 100 vrachtwagens en jaarlijks 100 schades betekent dit na drie jaar doorgedreven preventie nog slechts 70 schades per jaar. Uitgaande van gemiddeld 2.000 euro per schadegeval komt dit neer op een besparing van 60.000 euro op jaarbasis. Rentabiliteitswinst dus, maar ook minder ergernis, minder imagoschade en meer knowhow.

H

eel wat schades aan vrachtwagens of lading zijn te voorkomen door een grondig onderzoek naar de oorzaken ervan. Transportverzekeraar TVM begeleidt transportbedrijven bij de uitgebreide analyse van hun schadeverloop. De resultaten worden besproken tijdens een bezoek van de adviseur Preventie en Risicobeheer.

Concrete preventiemiddelen

“TVM STEUNT OOK TRANSPORTFIRMA’S DIE INITIATIEVEN NEMEN OM HET WEGVERKEER ­VEILIGER TE MAKEN” Bruno Nijs - TVM-preventieadviseur

MAUS-Dhondt_40_034_TVM.indd 34

Op basis van de schadeanalyse wordt er met het bedrijf een concreet veiligheids- en preventieplan opgemaakt en diverse preventieacties opgestart. In overleg zet men procedures uit die de chauffeurs moeten volgen bij schade en een systeem om schades consequent te registreren. Verder ontvangt de transportfirma preventiewijzers, preventiecampagnes en advies over opleidingen en trainingen. Bedrijven met meer dan tien vrachtwagens kunnen ook rekenen op een veiligheidsplan voor de ondernemer, de chauffeurs, de planning en de andere medewerkers. Want preventie is de taak van héél de organisatie. Er worden bovendien interactieve chauf-

20-08-15 14:54


feursbijeenkomsten georganiseerd. De transportonderneming krijgt ook maatwerkadvies op vlak van de beveiliging van terreinen, voertuigen en ladingen, operational risk management (ORM), de levensstijl van de chauffeurs en spiegelafstelplaatsen.

Voortrekker in transport­ veiligheid TVM zet al meer dan 50 jaar zwaar in op transportveiligheid. Ook zijn sponsorbeleid stemt de verzekeraar af op het veiliger maken van het vrachttransport. Met een meerjarenplan wil TVM drie doelstellingen bereiken: 1. voor de transportsector: nul verkeersdoden. 2. voor de TVM-klanten: vervoerders die tot de veiligste van Europa behoren. 3. voor TVM zelf: toegevoegde waarde leveren op het gebied van transportveiligheid.

MAUS-Dhondt_40_034_TVM.indd 35

“TVM steunt ook transportfirma’s die initiatieven nemen om het weg­verkeer veiliger te maken”, zegt TVM-preventieadviseur Bruno Nijs. “Want we zitten op dezelfde golflengte met bedrijven die op hun terrein een spiegelafstelplaats inrichten of een installatie om trailers ijsvrij te maken. We zijn bovendien partner van het ‘Truckveilig Label’ van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, ‘Veilig op Weg’ van Transport en Logistiek Vlaanderen en de Truck Safety Award.”

Ridders van de Weg Als kers op de taart van het Veiligheidsplan huldigt TVM jaarlijks de Ridders van de Weg. “Chauffeurs die drie, vijf of tien jaar lang geen ongeval in fout hadden, krijgen respectievelijk een bronzen, zilveren of gouden ereteken. Elk jaar opnieuw mogen wij zo tijdens een feestelijke viering ruim honderd chauffeurs benoemen tot ambassadeurs van de verkeersveiligheid.”

Voordelen van preventie

• Kostenbesparing • Schadefrequentie daalt • Beter imago voor het transportbedrijf • Grotere werktevredenheid

20-08-15 14:54


portret

BOUWEN AAN DE BEURS VAN MORGEN Matexpo, de tweejaarlijkse vakbeurs voor de bouwsector, heeft intussen al heel wat ‘eretitels’ verzameld: derde grootste vakbeurs van Europa, oudste vakbeurs van België … Hoog tijd dus voor een gesprek met Gregory Olszewski, kersvers managing director van deze internationaal gerenommeerde trade fair.

Kun je Matexpo even toelichten? “In een notendop: alles wat met bouw te maken heeft, is hier te vinden. Dan spreek ik over bouwmachines, (toren) kranen, vrachtwagens, ­generatoren, pompen, stellingen, industriële reini­ gingsmachines, toestellen voor goederen­behandeling, noem maar op. Maar ook aanbieders van aanverwan­ te producten en diensten krijgen hier een plaats. We focussen vooral, maar niet exclusief, op professionele spelers uit de Benelux en Frankrijk. Denk aan bouwbedrijven, gemeentes, provincies en gewestelijke overheden, tuinbouw­ bedrijven en grote industriële bedrijven die hier machines aankopen voor inhouse gebruik.”

Hoe is Matexpo ontstaan? “Matexpo werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Bombarde­ menten hadden deze streek zwaar

SURE

getroffen en wederopbouw was dus aan de orde. Matexpo kreeg om die re­ den steun van verschillende overheids­ instanties. Tot eind de jaren zestig ging de beurs door in Harelbeke. Daarna volgde de verhuis naar Kortrijk. Daar was toen net een expohal geopend die beter tegemoet kwam aan onze sterke groei. Bij elke uitbreiding van Kor­ trijk Xpo is Matexpo vervolgens evenre­ dig mee gegroeid.”

Hoe verzekeren jullie de groei? “Momenteel bezetten we de beschik­ bare ruimte maximaal. De laatste uitbreiding dateert van 2013, toen een stuk braakliggend terrein als demozone werd ingericht. Dat was eerder een surplus dan echte groei, aangezien die zone gebruikt wordt door exposanten die sowieso al een stand op de beurs hebben. Qua vierkante meters is groei vanaf deze editie niet langer mogelijk,

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_036_Matexpo.indd 36

20-08-15 14:56


ook al omdat Kortrijk Xpo zélf geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft. Daarom mikken we nu op kwalita­tieve groei, door de beschikbare ruimte op­ timaal te benutten, meer buitenlandse bezoekers aan te trekken ... Dat is mijn uitdaging voor de komende jaren: hoe kunnen we sterker worden in de breed­ te? Daarvoor kijken we kritisch naar het aantal bezette vierkante meters en de exposanten zelf. In dat opzicht heeft de beurs nog heel wat potentieel.”

Welke trends neem je waar in de bouwsector? “Er is vooral een tendens naar meer ­hybride toestellen. Zo werken genera­ toren en brandstofcellen steeds minder op diesel alleen, maar ook op een ecologisch alternatief. Bouwbedrijven zetten steeds vaker in op vergroening. Verder stel ik vast dat almaar meer bouwmateriaal gebruikmaakt van GPS-apparatuur, om preciezer te kun­ nen werken. Graafmachines en bulldo­ zers kunnen nu via navigatie stukken grond tot op de millimeter nivelleren. Voor veel bedrijven vormt dit een grote investering, maar wel een die zichzelf snel terug­verdient. Die machines wer­ ken immers veel slimmer en efficiënter. Ik denk dat er in de toekomst steeds meer taken in de bouwsector zullen ­worden geautomatiseerd, en machines vaker op afstand zullen worden be­ stuurd. Noem het een combinatie van domotica en robotica. Zal dit leiden tot banenverlies? Ik zie het vooral als een kans op nieuwe tewerkstelling. De bouwsector zal immers meer IT-profielen

FACTS & FIGURES Met zijn 36 edities is Matexpo de oudste vakbeurs van België. De beurs beslaat, met inbegrip van de demozone (die in 2013 in gebruik werd genomen), ongeveer 160.000 ­vierkante meter. Op vijf dagen worden meer dan 40.000 be­zoekers verwelkomd. Die steken hun licht op bij één of meerdere van de 375 exposanten. Samen vertegenwoordigen die om en bij de 1500 machinemerken. Zowel de bezoekers als de exposanten komen uit zo’n 15 Europese landen, met als zwaartepunt de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Maar ook Scandinavische, Spaanse en andere Europese bezoekers vinden de weg naar Kortrijk Xpo.

“DIENSTVERLENENDE BEDRIJVEN SPELEN STEEDS VAKER EEN GROTE ROL OP ONZE VAKBEURS”

GREGORY OLSZEWSKI Geboren: 6 maart 1977 Burgerlijke staat: getrouwd, één kind, tweede op komst Hobby’s: nieuws en actualiteit ­opvolgen, huizen renoveren

37

Levensmotto: “Gebruik je gezond verstand” Bijzonderheid: Poolse roots

aantrekken om de c ­ omplexere ma­ chines efficiënt te bedienen. Kortom, we spreken hier over een evoluerende sector.”

Heeft Matexpo last van een sputterende bouwsector? “Niet echt, omdat de bouwwereld op zoek blijft gaan naar nieuwe technie­ ken, efficiëntere systemen en verfijnde machines. Daarom alleen al blijft Ma­ texpo een relevant forum, zeker omdat we een tweejaarlijkse beurs zijn. In die tussentijd is er altijd wel weer iets nieuws ontwikkeld.”

TEKST: Dirk Blijweert | BEELD: David Samyn

MAUS-Dhondt_40_036_Matexpo.indd 37

20-08-15 14:56


actua

Bent u klaar voor een leven lang samen?

Š 2015 EYGM Limited. All Rights Reserved.

4

Een goede successieplanning en family governance zijn de speerpunten voor een succesvolle groeistrategie. Voor het beheer van uw vermogen bieden onze Private Client Services fiscale en juridische oplossingen en planningen aan particulieren. ey.com/be

SURE | magazine D’hondt

MAUS-Dhondt_40_038_PUB_EY.indd 4

20-08-15 14:57


expert

JAN SCHEEPERS 46 jaar Woont in Tongeren Graduaat verzekeringen aan de HOBOH Commercieel directeur Leven Baloise Insurance sinds 2012

EEN APPELTJE VOOR DE DORST

39

Zelfstandigen die van een onbezorgde oude dag willen genieten, doen er goed aan extra pensioenkapitaal op te bouwen. Verzekeraars bieden daarom twee fiscaal aantrekkelijke spaarformules aan: VAPZ en IPT. Jan Scheepers, commercieel directeur Leven van Baloise Insurance, legt uit waarom ze een absolute must zijn voor elke zelfstandige.

MAUS-Dhondt_40_039_Expert-Baloise.indd 39

20-08-15 15:03


“MET VAPZ BESPAAR JE TOT 64% OP JE TOTALE INVESTERING” ------------Jan Scheepers

Als verzekeraars spreken over pen­sioen­ risico, dan verwijzen ze naar het lagere inkomen waar gepen­sioneerden na hun loopbaan op terugvallen. Dat risico is des te groter voor zelfstandigen. Het wettelijke zelfstandigenpensioen voor mannen bedraagt in België immers slechts ± € 1000 euro. Dat komt overeen met de armoedegrens. Vrouwen moe­ ten het zelfs met € 670 stellen. Zonder extra reserves wordt het voor zelfstandi­ gen op rust dus moeilijk om hun levens­ standaard in stand te houden. Extra kapitaal aanleggen tijdens hun actieve loopbaan is dus warm aanbevolen. Dat kunnen ze dan deels beleggen en deels opnemen. Gelukkig heeft de wetgever dit ingezien. Daarom stimuleert de over­ heid de opbouw van een pensioen voor zelfstandigen met een vennootschap.

40

Twee interessante formules Het gaat om twee verschillende produc­ ten, het Vrij ­Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Individuele ­Pensioentoezegging (IPT). Beide zijn fiscaal erg aantrekkelijk. Zo zijn de premies waarmee je het pensioen opbouwt fiscaal aftrekbaar. Aan het einde van de rit wordt het ­uitgekeerde pensioenkapitaal ook nog

Wat bij ziekte of tijdelijke werkonbe­ kwaamheid?

SURE

gunstig belast. Een niet te missen voordeel voor elke zelfstandige bedrijfsleider.

VAPZ nader bekeken Deze spaarformule richt zich vooral op zelfstandigen in hoofdberoep en hun meewerkende partner. Het wordt door de zelfstandige in eigen naam afgesloten en die betaalt dus zelf de premies. Het mooie is dat die VAPZ-bijdragen aftrekbaar zijn als sociale bijdrage waarmee je een mooie besparing kunt realiseren. Om te beginnen, verlaag je hierdoor je sociale zekerheidsbijdragen. Verder betaal je min­ der inkomsten­belastingen in de hoogste schijf. De twee samen zijn goed voor een besparing tot 64% op je totale investe­ ring. Het opgebouwde pensioenkapitaal wordt ook nog eens gunstig belast. Wacht je als zelfstandige tot je 65 wordt om het kapitaal op te nemen en blijf je tot dan actief, dan geniet je van de voordeligste regeling. De wetgever gaat ervan uit dat je het pensioen­kapitaal niet in één keer opsoupeert, maar spreidt over een periode. De formule vertrekt van 80% van het ­uitgekeerde pensioenkapitaal. Op dat bedrag bereken je 5%. Die uitkomst wordt opgeteld bij je wettelijk pensioen. Op het totaal van de twee betaal je personen­ belasting en dat gedurende een periode van tien jaar. Daarna ben je geen belas­ ting meer verschuldigd. In de praktijk komt het erop neer dat je voor een kapitaal van € 75.000 na een eenmalige aftrek van RIZIV- en solidariteits­bijdragen, jaarlijks op minder dan € 3000 belast wordt.

Dan val je terug op een erg karige uitkering. De meeste zelfstandigen maken aan­ spraak op amper 33 euro per dag bruto, en dat pas vanaf de tweede maand arbeids­ ongeschiktheid. Met een Sociaal VAPZ kom je voor een deel tege­moet aan die ­belabberde situatie. Je betaalt iets meer, maar krijgt er extra’s voor in ruil. Zo worden je VAPZ-­premies in geval van arbeids­ongeschiktheid toch doorbetaald, ook al ben je niet in staat te ­werken. Verder zijn er extra uitkeringen bij arbeids­ongeschiktheid en moederschapsrust. Een Sociaal VAPZ is een mooie formule voor iedere zelfstandige die meer zekerheid wenst.

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_039_Expert-Baloise.indd 40

20-08-15 15:03


33 euro bruto per dag Je kunt niet onbeperkt VAPZ-premies storten. De wetgeving heeft een maxi­ mumbijdrage ingevoerd waarbij je 8,17% van je geherwaardeerd netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar geleden stort. Het maximum van 2015 bedraagt € 3.027,09. Het netto belastbaar beroepsin­ komen is gelijk aan het bruto beroepsinko­ men verminderd met de beroepskosten en eventuele beroepsverliezen.

Over naar het IPT Dit pensioencontract richt zich enkel tot zelfstandigen die hun beroepsacti­ viteit uitoefenen in het kader van een vennootschap. Bijkomende voorwaar­ de is dat de zelfstandige hiervoor een regelmatige, maandelijkse ­bezoldiging ontvangt. Het grote voordeel is dat het de vennootschap is die de betaling van de premies voor haar rekening neemt. Deze premies zijn aftrekbaar als beroepskost binnen de perken van de 80%-regel. Die regel stelt dat de som van het wettelijk pensioen vermeerderd met het aanvullend pensioen van de twee­ de pijler, maximum 80% mag bedragen van de laatste bruto jaarbezoldiging. De vennootschap recupereert dus tot 33% van de premie. In tegenstelling tot het VAPZ, is er op de IPT-pensioenpremie een taks verschuldigd van 4,40%. Net als bij het Sociaal VAPZ kun je voor een IPT ook ­bijkomende waarborgen afsluiten die de verzekerde financieel beschermen tegen overlijden en arbeidsongeschiktheid.”

Een tweede woning via IPT en VAPZ De taxatie van het IPT-pensioenkapitaal is vrij gunstig. Een 65-jarige betaalt concreet 16,50% belasting op het pensioenkapitaal. Rekening houdend met de RIZIV- en de solidariteitsbijdrage gaat het in totaal om iets meer dan 20%. De 65-jarige die tot 65 jaar actief is gebleven, geniet een nog gunstiger regime. Hij betaalt een basisbe­ lasting van 10%, inclusief bijdragen wordt

Wat brengt een VAPZ of een IPT ­precies op? Het antwoord op die vraag hangt af van je risico-appetijt. Spaarders kunnen ­kiezen tussen drie opties. • Ofwel gaan ze voor een gegarandeerde ­intrestvoet, ev­entueel vermeerderd met een winstdeelname. • Ofwel nemen ze hier geen genoegen mee en verkiezen ze een variabele opbrengst via beleggingsfondsen. We spreken in dit ­verband ook wel eens over Tak 21 en Tak 23. • Ofwel kiezen ze voor een combinatie van Tak 21 en Tak 23. Welke keuze je ook maakt, ze is nooit definitief. Je kunt dus switchen tussen de twee takken. Is de rente te laag naar je zin? Dan kun je over­ schakelen naar fondsen om je rendement op te krikken. Spaarders kunnen dus zelf hun investerings­ strategie aansturen.

dat ± 15%. Met een IPT kun je voor de al gepresteerde beroepsloopbaan in de vennootschap een pensioen opbouwen. Het komt erop neer dat je een grote som stort waarmee je een pensioen financiert van iemand die al een tijd in dienst is, maar voor wie de vennootschap nog geen stortingen gedaan had. Bij een VAPZ is dat uitgesloten. Daar kun je niet terug­ gaan in de tijd. Met een IPT kun je ook de aankoop of de verbouwing van een woning financieren. In de praktijk betekent het dat je een voorschot neemt op je toekomstige pensioenkapitaal. Dit is een zeer interessante optie om een tweede woning te verwerven, ook in het buiten­ land. Die woning moet dan wel gelegen zijn in de 28 lidstaten van de EU uitgebreid met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Je kunt trouwens ook met een VAPZ een ­dergelijk voorschot nemen.”

Een IPT levert tot 76% meer op dan een loonsverhoging

41

Ondanks de huidige lage rentevoeten blijft een VAPZ of IPT erg interessant. Om te beginnen moet je kijken naar de reële ren­ tevoet, die rekening houdt met de inflatie. Het grootste voordeel zit ‘m in de fiscaliteit. Stel dat een onderneming € 1000 ter be­ schikking stelt aan de zelfstandige voor de uitbouw van diens pensioen. De vennoot­ schap heeft dan twee mogelijkheden: ofwel betaalt de vennootschap de € 1000 uit als ­bezoldiging, waarna de zelfstandige met zijn nettoloon een eigen pensioen opbouwt. Ofwel belegt de vennootschap die € 1000 zelf in bijvoorbeeld een IPT. Het eindresultaat verschilt dag en nacht. De reden is simpel: de zelfstandige kan van zijn € 1000 loon amper € 440 sparen. Steek je diezelfde € 1000 in een IPT, dan blijft er meer dan € 900 over. Op het moment van de uitkering betaal je bij een IPT iets meer taksen en belastingen, maar het verschil blijft enorm. Een IPT levert tot 76% meer op dan een loonsverhoging. Voldoende reden om er werk van te maken, niet?”

TEKST: Dirk Blijweert | BEELD: David Samyn

MAUS-Dhondt_40_039_Expert-Baloise.indd 41

20-08-15 15:03


advies

ELEKTRISCH FIETSEN VOLGENS DE LETTER VAN DE WET De elektrische fiets is bezig aan een echte opmars. Zowel om een recreatief tochtje te maken als voor woon-werkverkeer. Dat is een goeie zaak voor het milieu én onze conditie. Maar wat zegt de wetgeving over elektrische fietsen?

42

D

e wetgever onderscheidt twee soorten elektrische fietsen. De eerste categorie maakt het zijn eigenaar makkelijker om te vertrekken en een matige snelheid aan te houden. De elektrische hulpmotor biedt trapondersteuning tot 25 km/u en schakelt daarna automatisch uit. In dat geval maakt de wetgever geen onderscheid met een gewone fiets en heb je geen aparte verzekering nodig. Veroorzaak je een ongeval, dan wordt de schade gedekt door je familiale verzekering.

Lekker lui Heel anders is het wanneer je e-bike een krachtigere motor heeft en meer doet dan trapondersteuning bieden. Als je niet noodzakelijk hoeft te trappen om je voort te bewegen, valt de elektrische fiets in de categorie van de bromfietsen en is een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid verplicht. Blijft de motor van je e-bike draaien wanneer je sneller gaat dan 25 km/u,

SURE

magazine D’hondt Insurance

MAUS-Dhondt_40_042_LetterVdWet.indd 42

dan heb je behalve een BA-verzekering ook een nummerplaat en een rijbewijs voor bromfietsen nodig.

Fietspad of niet? Mogen snellere e-bikers het fietspad gebruiken? Daarover bestaat nogal wat discussie. Nochtans is het antwoord eenvoudig als je kijkt naar de wegcode. Net als bromfietsen klasse B (tot 45 km/u) mogen speedbikes het fietspad gebruiken binnen de bebouwde kom. Op plaatsen waar sneller mag worden gereden dan 50 km/u, valt die keuzevrijheid weg en moeten speed­bikes gebruikmaken van het fietspad.

Stevig op slot E-bikes zijn niet goedkoop. Een stevig slot is dus geen overbodige luxe. Wil je je e-bike helemaal met een gerust hart kunnen stallen, overweeg dan een bijkomende diefstalverzekering. Sommige verzekeraars bieden zelfs een omnium­pakket met pechverhelping in heel België aan! Kan niet meer mislopen, toch?

En de fiscus? België is niet bepaald het meest vooruitstrevende land in het aanmoedigen van fietsen naar het werk, maar stilaan beweegt er toch iets. Zo kunnen bedrijven de aankoop van bedrijfsfietsen en e-bikes voor het personeel voor 120% aftrekken van de belastingen. Diezelfde regeling geldt ook voor randvoorwaarden zoals de bouw van een fietsen­stalling, kleedruimte of douches, en zelfs voor het onderhoud van de fietsen. Praktisch gezien heeft het wel wat voeten in de aarde om van deze voordelen te kunnen profiteren, bijvoorbeeld voor werkgevers die fietsen willen leasen zoals bij een bedrijfs­wagen, en dat schrikt sommigen nog af.

TEKST: Manu Sinjan

20-08-15 15:06


MAUS-Dhondt_40_043_PUB_A&E+JODTS.indd 4

20-08-15 15:07


Verzekeringsmakelaar D’hondt Insurance Baron Ruzettelaan 170-172, 8310 Brugge tel : +32 50 461046 - fax : +32 50 377001 E-mail : info@dhondt-insurance.be

www.dhondt-partners.be

MAUS-Dhondt_40_044_PUB_D'hondt.indd 44

20-08-15 15:08


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.