Page 1

Magazine voor alle jongeren van het hoger secundair

#dare tobe smart

DOSSIER

Hoe omgaan met de pieken en dalen van het jonge leven

INTERVIEW

Robin van 4eVeR over studeren en werken

DILEMMA

Wat na het zesde middelbaar? Verder studeren of niet?


Beleef de festivals zoals het hoort

Daar zijn ze weer, de festivals. Hét zomermoment waar elke student naar uitkijkt. Samen met de vrienden alle examenstress uit je lijf dansen, springen en zingen. Je volledig laten meevoeren op de tonen van jouw favoriete muziek. Samen met de handjes gaan vaak ook de decibels de hoogte in. Met gehoorverlies, acute doofheid, tinnitus (­oorsuizen) en oorpijn tot gevolg. Met oordoppen van Aurilis, volledig op jouw maat gemaakt, hoef je niet in te boeten aan luisterkwaliteit en kan je veel leed en gehoorschade voorkomen. Kom langs bij Aurilis en geniet zonder zorgen van jouw favoriete muziek.

maak een afspraak bij Aurilis Meer info op www.aurilis.be,

of bel ons voor een afspraak:

Limburg 011 21 39 78 • Antwerpen-Waas&Dender 015 27 77 47 Vlaams-Brabant 016 20 84 84 • Midden-Vlaanderen 09 242 43 44 • West-Vlaanderen 051 23 34 94

samen met

Zo hoort het.


W H N KO C I A I

*

Hello from the BOEJA!-side. Een side waar leerlingen uit het secundair onderwijs die op de drempel staan van het grootste avontuur uit hun leven - hun studententijd - op kunnen terugvallen. Maar voor mij is het meer dan dat. Veel meer. Wij van BOEJA! zijn een groep ‘jong-volwassenen’ die zich niet inhouden om eens lekker gek te doen. We zijn studenten aan ­VIVES en weten verdomd goed waarover we praten als het over studeren aan het hoger onderwijs gaat. Je kan bij ons terecht met al jouw vragen over studeren in het hoger onderwijs en het studentenleven in al zijn geuren en kleuren. We beleven de tijd van ons leven en daar sleuren we (toekomstige) studenten graag in mee. Zo is er onze ‘pimped out chromed out’ Livingroem, zetten we de bloemetjes buiten op de zomerfestivals of kan je onze fratsen

Aangenaam, ik ben dé Seppe. BOEJA!-redactielid van het eerste uur. Ik studeer lager onderwijs aan VIVES. Voorbije zomer racete ik van het ene naar het andere festival met mijn mega-flashy VIVES-mobiel. Ik was tot over mijn oren verliefd op deze Smartbak. Mijn zotste verhalen deel ik met plezier op de Instagrampagina van BOEJA!. #boeja

ontdekken op het wereldwijde web. Maar ook het studeren zelf is ‘chill’. BOEJA! toont je het reilen en zeilen van ‘echte’ studenten. We informeren, adviseren en inspireren jou als hogeschoolstudent in spe. Tonen waar wij ons nu en jij wellicht binnenkort thuis voelen. Het studentenleven is altijd een beetje thuiskomen. Maar dan op een mega zot feest of ergens in de aula. Als je ons deze zomer hier of daar spot, hetzij in onze fluogroene livingroem, op jouw favoriete festival of op een zotte (pool)party, kom dan eens een babbel­tje slaan met een van ons. We helpen je graag op weg bij jouw eerste voorzichtige stappen richting hoger onderwijs. Maar geniet nu eerst en vooral van ons magazine!

* HELLOWKES, * BONJOUR, * GUTEN TAG, * HELLO, * BUONGIORNO, * BUEN DÍA …

3

Sit back, relax, unwind and #daretobeboeja!


Gloednieuw indoor-trampolinepark van 1500 m2 groot in Kortrijk.

JUMPPOTTELBERG

WWW.

.BE

ENGELSE WANDELING 2J • 8500 KORTRIJK 056 197 198 • INFO@JUMPPOTTELBERG.BE

★ ★

★ ★

16 automatische banen 4 professionele pooltafels Stonegrill-formules Kinderparties met aangepaste banen Dranken en snacks Lounge Corner

4

www.bowlingpottelberg.be


KNOWLEDGE IS POWER, BUT ENTHUSIASM PULLS THE SWITCH

INHOUD

3

KONICHIWA: van onze Seppe

5

INHOUD: je bevindt je hier

8

DOSSIER: de pieken en dalen van het jonge leven

6

13

14

16

CAMPUSNIEUWS: ontdek de labs en sportvoorzieningen PORTRET: aspirant-studenten aan het woord INTERVIEW: met idool Aaron Blommaert NUMBERS: hoe is’t met onze Belgische jeugd?

18

MODE: Sweet Summer Rain

26

PORTRET: aspirant-studenten aan het woord

23

DILEMMA: lanceer je toekomst

27

FUN: reizen op/met maat

32

PRAKTISCH: studiepunten, snoep ze niet op!

30 34

# daretojoinourteam

FOCUS: de anatomie van een leerkracht PORTRET: aspirant-studenten aan het woord

“doe je best en alles komt wel op zijn pootjes terecht”

BOEJA! is jong, BOEJA! is hip, BOEJA! is tof, maar BOEJA! is nog niet zo groot. Heb jij goesting om je sociale horizonten te verbreden en toffe mensen te leren kennen? Heb je iets te vertellen en droom je ervan om reporter te worden? Dan is onze jongerenredactie helemaal je ding. Kom je er graag bij? Mail dan naar redactie@boeja.be en vertel ons waarom jij één van ons bent. Wie weet word je wel onze volgende rising star. —

De cuties op de cover zijn Marie, studente aan het HeiligHartcollege in Waregem en Arthur, student houtbewerking. BOEJA kroop samen met hen onder de douche. Het werd een natte ­bedoening waarbij de dolverliefde blikken welig in het rond vlogen. Meer beelden van dit schattig koppeltje met hoge aaibaarheidsfactor vind je in het hart van dit magazine.

5

Heb je vragen over verder studeren aan het hoger ­onderwijs? Contacteer dan onze s­ tudiecoördinator Carla Van Oost via 056 26 40 97 of carla.van.oost@vives.be Heb je vragen over VIVES contacteer dan Larissa ­Deblauwe op 056 26 41 60 De redactie streeft naar de betrouwbaarheid van de gepu­bliceerde informatie. VIVES kan niet ­verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijke ­directe of indirecte schade aangericht door het gebruik van deze informatie. Dit met uitzondering van een ernstige fout of het bewust verspreiden van foutieve informatie.

Verantwoordelijke uitgever: Larissa Deblauwe, directeur marketing en communicatie VIVES larissa.deblauwe@vives.be ­Realisatie: www.MAUS.studio Creative Director: Steven ­Depaemelaere Commercial Account: David Peirs Editorial Account: Silke Delatter, Cédric Warlop Eindredactie: Dimitri Bamburst Opmaak: Anneles Fraeyman , Pieter Vanhoutte Foto’s: Efie De Grande, Jan Vandierendonck Redactiemedewerkers: Ben Coppens, Larissa ­Deblauwe, Hannes ­Dedeurwaerder, Ivo Engelen, Silke Goetry, Seppe Naert, Sarah ­Roelstraete, Febe ­Vanbiervliet, Jordy ­Verbeeren, Cédric Warlop Drukkerij: Die Keure Met dank aan alle enthousiaste studenten die ­meewerkten aan de realisatie van dit magazine.

BOEJA! is een uitgave van VIVES, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk. Niets uit deze uitgave mag geheel noch gedeeltelijk overgenomen of gekopieerd worden zonder voorafgaandelijke ­schriftelijke toelating door de v ­ erantwoordelijke uitgever.

Lees het interview met rijzende ster Aaron Blommaert over studeren en werken bij Ketnet.


CAMPUSNIEUWS

GEEF ER EEN LAB OP The Cube en The Cloud in Kortrijk, een nieuwe campus aan Brugge Station, grotere aula’s in Roeselare… VIVES bouwt aan morgen, VIVES wil vooruit en VIVES geeft studenten alle ruimte om te onderzoeken en te experimenteren. In hun spiksplinternieuwe labs bijvoorbeeld. Of toch liever in je kot? ;-)

ZORGLAB

FOODLAB

MAAKLAB

6

Het voorbije jaar werd maar liefst vier miljoen euro geïnvesteerd in het Huis van de Voeding in Roeselare. Dat maakt de voormalige bottelarij van brouwerij Rodenbach tot het epicentrum van de West-Vlaamse voedingsindustrie. VIVES installeerde er een Foodlab met smaaklabo. Bananenbier brouwen? Kaas en yoghurt maken? Of toch liever experimenteren met micro-organismen? Dan is dit jouw place to be!

De ambitie van het Zorglab in Brugge is om zorg en technologie te verenigen. Bedoeling is om hier ­state-of-the-arttechnologieën, diensten en producten te ontwikkelen die van onze provincie de koploper moeten maken inzake zorgtechnologie. Van communicatietechnologie voor mensen met een beperking en ontwikkeling van dwaaldetectie tot de optimalisatie van aangepaste zorgwoningen: daar wordt hier voor… gezorgd.

Wie hoogtechnologie zegt, zegt Maaklab. In dit inspirerende atelier van ruim 2.000 m2 op de campus op Hoog Kortrijk wordt met het neusje van de zalm gewerkt. Lasercutters en 3D-printers, opwindende stuff om je ideeën mee vorm te geven. Het is een open atelier waar zowel studenten en professionelen, als (jonge) ondernemers en creatieve zielen aan de slag kunnen. Samen bouwen aan de wereld van morgen, let’s make it!


Bij VIVES hebben ze ook simulatielokalen voor de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde in Brugge, Kortrijk en Roeselare. De simulatie geeft voor de studenten een realistische kijk alsook een praktijkgerichte leeromgeving vooraleer ze in het werkwereldje stappen. Terwijl de persoon bezig is met een simulatie wordt er gebruik gemaakt van een video-opname om achteraf te kunnen evalueren. Let op: niet alleen de studenten kunnen hiervan gebruikmaken, maar ook andere organisaties in de gezondheidszorg. Spreekt de zorgsector je aan, dan is dit zeker iets voor jou!

WRITE THIS DOWN 30/06/2018 & 31/08/2018 surf naar www.vives.be voor alle infomomenten 02/09/2018 ontmoetingsdagen Brugge en Oostende 03/09/2018 ontmoetingsdagen Kortrijk en Roeselare

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Daar doet elke campus van VIVES gretig aan mee. Naast hun uitgebreid sportaanbod kan je er bovendien - mede dankzij de samenwerking met de stadsbesturen - tegen erg voordelige tarieven sporten. Kortom, géén excuus om niet uit je kot te komen.

SPORTEN BIJ VIVES

Bij VIVES ben je in sportieve handen. Bekijk ons sport­ aanbod op www.stuvoloods.be

STUDENT ÉN TOPSPORTER?

Bij VIVES kun je topsport perfect combineren met je studies. Laat je inspireren door de getuigenis van topsporter Merlijn op www.BOEJA.be/topsport

Studeren, dat doe je meestal roerloos op de stoel aan je bureau. Het gevaar bestaat dan dat een gezonde portie beweging in het gedrang komt. De Dienst Studentenvoorzieningen van VIVES ziet dat niet graag gebeuren en heeft dan ook een en ander in petto om de VIVES-student goedkoop en plezierig aan sport te laten doen. Zo werken ze samen met het Sport Na School-project. Bij het onthaal van je campus kan je een sportpas op de kop tikken.

WAT IS ER ALLEMAAL TE DOEN?

“Ons groot sportaanbod vormt bijna een luxe­ probleem. Maar we maken er werk van omdat we het belangrijk vinden,”

zegt Jeroen Missinne van STUVO. “Nieuwe studenten komen immers uit een structuur waar sporten in het lessenpakket ver­ ankerd zat. Eenmaal op de hogeschool of unief is dat opeens niet meer het geval, zodat studenten er nu zelf actief naar op zoek moeten gaan. Daarom bieden we sporten zo laagdrempelig mogelijk aan.”

DE POPULAIRSTE SPORTEN?

“Fitness, maar ook squash en badminton: heel handig om tijdens een springuur een zaaltje te reserveren en ervoor te gaan. Ook onze zumba-sessies doen het, met telkens 40 à 50 deelnemers, erg goed. Verder hebben we een joggingteam waar je op elk moment kan instappen. Leuk om te weten: onze een­malige activiteiten, zoals een loopwedstrijd of schaatstrip (met 300 deelnemers!), vallen ook erg in de smaak. Als het laagdrempelig en fun is, staan studenten te springen om mee te doen.”

7

SIMULATIELAB

SPORTSUPPORT


DOSSIER

DE PIEKEN EN DALEN VAN HET JONGE LEVEN

8

De studententijd de beste tijd van je leven? Kan best. Maar het is in de eerste plaats een cruciale periode waarin je heel wat levensbepalende keuzes maakt. Geen wonder dat het sommige studenten soms te veel wordt. Gelukkig is dat perfect normaal ĂŠn kan je bij verschillende instanties terecht.


Met je muizenissen naar STUVO

Albert Storme van de psychologische dienst van STUVO: “De studententijd als beste tijd van je leven is een cliché – het wordt achteraf zo beschouwd, omdat we geneigd zijn alleen de goede dingen te onthouden. Akkoord, je smeedt vriendschappen voor het leven en je geniet van ongeziene vrijheid, maar het is ook véél studeren, omgaan met druk van thuis en omgeving, je leven zelf organiseren, een sociaal leven uitbouwen. Een hele boterham die voor veel studenten moeilijk te verteren is.”

ALLES KAN, NIETS MOET... “Wat de (nieuwe) student het meest kopzorgen baart? Vooral het zelfbeeld: wie ben ik en wat wil ik worden? Daarnaast zijn er de ‘klassiekers’: faalangst, omgaan met stress, relationele issues, pestgedrag ...

Daarnaast zijn er groepstrain­ingen, waarbij bepaalde thema’s worden behandeld zoals omgaan met faalangst, stress, tijdmanagement of communicatieve vaardig­heden. Op www.psywest.be staat een overzicht van wat in het aanbod zit. Die groepstrainingen zijn heel breed gericht: zowel op studenten met een heel specifieke, persoonlijke hulpvraag als op studenten die gewoon op een plezierige manier aan self improvement willen doen. www.boeja.be/stuvo

9

H

et perfecte studentenleven: goede studieresultaten, knappe liefjes, schuimend bier op nooit eindigende feestjes en makkers die je constant in een vriendschappelijke houdgreep pakken tot je niet meer bijkomt van het lachen. Sorry folks: dat perfecte studentenleven bestaat alleen op Instagram. Tuurlijk kan en moet je als student fun hebben, maar je staat vooral voor een berg uitdagingen. Een berg die soms zo steil oogt dat je ’t er van in je broek zou doen. Je móét slagen, en als het even kan met een mooi cijfer. Je móét je stage met glans afwerken en liefst te horen krijgen dat je er na je studies terug welkom bent. Je móét je leven zelf structuur geven. Je moét een nieuw sociaal leven gaan opbouwen. Enzovoort, enzovoort. Dat wordt een student weleens te veel – can you blame him?

Bij STUVO (de studentenvoorziening van VIVES) ben je altijd welkom. Dat vind je misschien niet evident, omdat niemand graag toegeeft dat hij of zij het moeilijk heeft. Maar toch zijn zij er net om je daarbij te helpen. Er zijn verschillende opties als het om je mentale welzijn gaat. Ten eerste kan je er terecht voor mentale begeleiding: een gesprek of meerdere gesprekken met een van de s­ tudentenpsychologen. Een afspraak maken via het onthaal volstaat daarvoor, en anders bel je naar 056 26 41 84 of stuur je een mailtje naar ann.adams@vives.be of ­­ albert.storme@vives.be. Kom voor een gesprek langs tijdens de kantooruren, maar ook een afspraak over de middag of ’s avonds is perfect mogelijk. Een gesprek is helemaal vrijblijvend, je bent zeker tot niets verplicht. Individuele gesprekken zijn zonder uitzondering gratis.


DOSSIER

MAAK werk Van EEN NETWERK AAN kameraden binnen je opleiding Eerste hulp BIJ KOPZORGEN

Awel

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. HOE TE BEREIKEN? Tel. 102 | Chatbox | Mail: brieven@awel.be www.awel.be

Wat me opvalt, is dat studies in het hoofd van ouders, studenten en maatschappij steeds belangrijker worden: het lijkt vandaag of je móét studeren als je iets in je leven wil bereiken. Met als gevolg dat heel wat studenten niet studeren uit interesse, maar omdat ze gepusht worden waardoor ze soms een studierichting kiezen waarin ze zich niet kunnen vinden.”

PRAAT EROVER

10

Het goede nieuws voor studenten met zorgen: je staat er niet alleen voor. Ten eerste kan je altijd terecht bij de Dienst Studentenvoorzieningen (STUVO). Voor een babbel, goede raad, studiebegeleiding, advies rond je (gebrek aan)

centen, tips rond sociale activiteiten, noem maar op. Daarnaast zijn er verschillende nuttige websites en fora die je verder kunnen helpen. Zoals Awel, TeJo, NokNok of Fit in je Hoofd. Op die laatste vind je bijvoorbeeld tien tips om je mentaal beter te voelen die niet alleen opgaan voor studenten, maar voor mensen in het algemeen zoals ‘praat over je problemen’, of ‘vind jezelf oké’. Klinkt gemakkelijk, maar is het niet altijd.

DRUK, DRUK, DRUK ... Wat tips betreft: is er goede raad die psycholoog Albert Storme van STUVO aan (toekomstige) studenten kan meegeven? “Eerst en vooral: als student ervaar je sowieso druk, dus

Jongerengids

Portaal naar info over diverse thema’s voor tieners (11 tot en met 15 jaar) en jongeren (16 tot en met 22 jaar). HOE TE BEREIKEN? jongerengids.be/ op-zoek-naar-hulp

JAC

Het JAC heeft als missie het welzijn van jongeren (tussen 12 en 25 jaar) te versterken. HOE TE BEREIKEN? Bellen | Chatten | Mail www.jac.be/zoek-je-hulp

Fit in je hoofd

Via 10 tips kan je zélf aan de slag om je eigen veerkracht te verbeteren. HOE TE BEREIKEN? www.fitinjehoofd.be


Pesten: wat nu?

consument, die gewoon de benen onder tafel steekt en na de lessen meteen weer vertrekt.”

HET BESTE MEDICIJN? SPORTEN! “Ik stel vast dat veel studenten daar mee bezig zijn: hoeveel beweging heb ik wekelijks nodig? Hoeveel slaap heb ik nodig? Waar vind ik gezonde maaltijden? Enzovoort. Het is heel belangrijk om daar vanaf de start aandacht voor te hebben. Zeker voor sport. Dat is immers de beste medicatie: je bent op dat moment bezig met ademhaling en beweging, niet met je muizenissen en zorgen. Bovendien houdt het je lichaam fit, en dat werkt stimulerend op je gemoed. Dus: hoe meer sporters, hoe beter!”

11

het is goed te beseffen dat die druk gezond is. Je wordt erdoor uitgedaagd, het vormt een drive voor vooruitgang. En wordt die druk je te veel? Dan zijn wij er om je die te helpen herverdelen. Verder: informeer je grondig voor je er aan begint. Onderzoek wat je interesseert en verdiep je in je kwaliteiten, vorm je een beeld van de richting door naar infodagen te komen en door info te vragen. Eenmaal begonnen? Studeer dan voldoende, integreer je in je opleiding, en werk aan een netwerk van kameraden binnen je opleiding. Dat verbetert het klas- en leerklimaat, plus je voelt je meer verbonden met je opleiding en je latere beroep. Kom met a ­ ndere woorden niet naar school als

Pesten is helaas nog altijd actueel. Wat meer is, het beperkt zich niet tot de lagere en middelbare school – ook aan de hogeschool komt het voor. Zeker nu sociale media toelaten het ook buiten de schooluren en stiekem te doen. Gelukkig zijn er verschillende instanties waar je terechtkan indien je het slachtoffer van pestgedrag bent. Aan VIVES kan je hiervoor bij STUVO terecht. Ook bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding kan je aankloppen. Verder vind je een luisterend oor bij Awel, Tele-Onthaal en – als het écht ernstig is – de lokale politie.


vraag ...

nd vo a n le h e e t te ! n Ee u i tz c afé op

Michelle Wi ldp

l as se

n Vo lle dige dag na ak t ron dlo pe n.

Joachim

Janne

E d at e n h e le en m d ag mo g e l i jk e t zo v me n e e l se n .

Jens

wat zou jij dan doen als je éÉn dag van het andere geslacht zou zijn?

e e ns Je mo e s t ) we te n ;-

Met die vraag trok BOEJA! richting campus en duwde ze onder de neus van een aantal coole grieten en stoere binken.

Warre

P ipi d oe n e e n b te g e n o om .

Ik zo u me ze lf en de v ra ag ste ll h o e dit k a n .

12

Abel

Ik w di nge i l a l le m a a l n b e te r d o e n die i k n ie t z e g.

Elisa

Amy


NA JE MIDDELBAAR VERDER STUDEREN? OF TOCH MAAR BEGINNEN TE WERKEN? NIET ZELDEN EEN LASTIGE KEUZE, ZOALS DEZE JONGEREN GETUIGEN.

Siebe Vanhoutte (17)

“Ik zit nu in het zesde jaar gezondheids- en welzijnswetenschappen aan Sint-Joris in Menen. De bedoeling is dat ik volgend jaar start aan de opleiding tot onderofficier, ambulancier en paracommando bij Defensie. Daar moet ik echter eerst een toelatingsproef voor doen, waar ik nu al voor ingeschreven ben én me goed op voorbereid. Dat moet ook, want er is onder meer een loopproef waarbij ik een snelheid van 16 kilometer per uur moet zien te halen en dat vijf minuten volhouden. Niet van de poes dus. Mijn ouders stonden aanvankelijk wat argwanend tegenover mijn keuze, maar toen ik hen de nodige informatie bezorgde én toonde hoe gemotiveerd ik was, zijn ze er mee ingestapt. Mijn vrienden zagen het al langer aankomen, ze wisten dat dit in mij zat. Uiteraard heb ik me grondig geïnformeerd: infodag, opendeurdag, kennismakingsdag – ik heb het allemaal gedaan. Dat moet ook, vind ik, om te kunnen afmaken wat je begint. Want je zal maar slecht geïnformeerd zijn en midden in een opleiding moeten afhaken omdat het je ding niet is …”

“JE ZAL MAAR SLECHT GEÏNFORMEERD ZIJN EN MIDDEN IN EEN OPLEIDING MOETEN AFHAKEN” PORTRET

Siebe

www.boeja.be/verpleging

Jeroen Viaene (17)

“IK WEET DAT IK ER VEEL VOLDOENING UIT ZAL HALEN”

13

Jeroen

“Ik zit in mijn laatste jaar sociaal-technische wetenschappen aan IDP Izegem. Volgend jaar start ik, wellicht aan VIVES Kortrijk, met de bachelor verpleegkunde. Vooral uit interesse en bewondering voor het beroep – het ligt me al langer en ik weet dat ik er veel voldoening uit zal halen. Wat uiteraard niet wegneemt dat ik me grondig heb voorbereid: ik ben naar de SIDin en opencampusdagen geweest, en verder heb ik gepraat met een ex-studente van mijn school die de opleiding ook volgt en erover kwam vertellen: ik kreeg de kans haar vragen te stellen en haar cursussen in te kijken – dat geeft toch een concreter beeld dan wat je online vindt. Hoewel ik vermoed dat er me grote pakken leerstof te wachten staan, ben ik gerustgesteld dat er een mooie link is tussen mijn huidige studie en verpleegkunde: zo ben ik bijvoorbeeld al mooi ingewerkt in onder meer biologie en anatomie. Bang voor wat komt? Nee, vooral benieuwd en blij, omdat ik de volgende stap kan zetten. Ook wel opluchting omdat ik het middelbaar achter mij kan laten en een nieuwe fase kan aanvatten.”


INTERVIEW

“DOE JE BEST EN ALLES KOMT WEL OP ZIJN POOTJES TERECHT” Het gaat hard voor Aaron Blommaert: hij acteert op televisie, zingt en speelt gitaar en … hij volgt les aan de middelbare school. Hoe de Ketnet-ster dat allemaal weet te combineren, gingen we hem zelf vragen. “Ik zit momenteel in het ­vierde middelbaar, aan de DVM Humaniora in Aalst, waar ik de richting Economie volg. Dat moest ik vorig jaar beslissen. En nu komt dat moment er weer aan, want ik moet binnenkort uitmaken welke richting ik volgend jaar wil doen.” Heb je daar al enig idee van?

14

“Eerlijk gezegd: neen (lacht). Ik ben daar nogal ne moeilijken in en heb het moeilijk met keuzes maken. Vorig jaar wilde ik eerst wetenschappen kiezen, maar dan werd het Economie omdat dat iets gemakkelijker te combineren viel met mijn opnames. En voor mijn middelbaar heb ik ook getwijfeld over Kunstsecundair Onderwijs omdat ik graag acteer, zing en gitaar speel.”


ELKE STUDENT IS ANDERS

Ben je blij met je huidige richting?

“Toch wel hoor, vooral omdat economie mij erg boeit. Ik vind dat een vak dat iedere student zou moeten krijgen. Het opent je ogen: veel mensen denken dat bedrijfsboekhouding saai is, tot je daar zelf mee bezig bent en beseft dat het eigenlijk wel heel boeiende materie is.” ‘Junior Eurosong’, ‘Junior Musical: Kadanza’, ‘The Voice Kids’, ‘Kosmoo’, een hoofdrol in de Ketnet-reeks ‘4eVeR’ … Hoe combineer je dat alles met school?

“Het is niet gemakkelijk, dat geef ik toe (lacht). Zeker omdat ik resultaten wil blijven halen – ‘school gaat voor’, dat is mijn leidraad. Het is vooral een kwestie van alles heel goed plannen en vooral doorzetten. Ik kan niet zomaar even mijn lessen on hold zetten, want dan loopt het gegarandeerd mis.” Wat als de examens eraan komen?

“Studeren gaat altijd voor. Dat betekent soms wel eens nachtwerk. Bij Ketnet tonen ze gelukkig veel begrip – meer nog, ze willen zelf dat we school prioriteit geven. Logisch ook:

‘school gaat voor’, dat is mijn leidraad stel dat het in de lessen volledig in de soep draait, dan zullen we ons voor de camera ook niet 100 procent kunnen geven hé. We hebben dan ook eerst samengezeten om te kijken of het sowieso zou lukken.” Wat na je middelbaar? De relatieve zekerheid van hogere studies of de onzekere showbusiness?

“Ik geef toe dat ik wat schrik heb: ik zou enorm graag blijven optreden en acteren, maar de vraag is natuurlijk of dat zal lukken. Daarom probeer ik dat nu al zo veel mogelijk te doen, ook al om het op mijn cv te kunnen zetten en te tonen dat ik echt wel iets kan. Anderzijds denk ik dat het ook een kwestie is van de dingen op je te laten afkomen.” Zijn er dingen uit je studies die je kan gebruiken bij het acteren?

“Af en toe wel. We nemen voor ‘4eVeR’ vooral op in een school, en als er dan geïmproviseerd moet worden, gebruik ik weleens iets uit de cursus economie of zo. Het helpt dus dat we in die serie vier schoolgaande tieners spelen – het leunt dicht aan bij onze leefwereld, zal ik maar zeggen.”

Je hebt eens gezegd dat je klas je steunt in alles wat je doet? Wat moet ik me daar bij voorstellen?

“Ze doen vooral normaal tegen mij, ze gaan me niet scheef bekijken omdat ik op televisie kom. Ze beschouwen het als een hobby van mij, zoals anderen graag voetballen. Als ze vragen naar mijn weekend, dan mag ik ook gerust zeggen dat ik opnames had, ze zullen dat niet dikke­ nekkerig vinden. Toen ik moest optreden op Pennenzakkenrock is de klas ook massaal komen kijken. Dat was wel tof.” Tot slot: heb jij tips voor de twijfelende student die piekert over zijn studiekeuze?

“Ga op zoek naar wat je wil doen en vind de opleiding die daar het best bij aansluit. En vooral: laat de moed niet zakken als je het nog niet weet, maar bijt door. Doe je best en alles komt wel op zijn pootjes terecht.”

15

Daarin schuilt een grote kracht. Maar misschien maak je je ook wel zorgen dat jouw specifieke situatie je studie bemoeilijkt. Denk maar aan pakweg het combineren van een job met studeren. Daarom kennen we faciliteiten toe, zoals het topsportstatuut. Of studiehulpmiddelen, die je de nodige ondersteuning bieden bij het doorlopen van je studie. Surf naar www.boeja.be/ bijzonder voor meer info.


NUMBERS

Hoe is ’t met onze Belgische jeugd? www.generation-what.be

87%

van de jongeren vindt de uitspraak “Waar een wil is, is een weg.” juist

43%

van alle jongeren vindt het storend als mensen hun broek te laag dragen

62%

16

van de jongeren is optimistisch over de toekomst

62%

vindt het storend als een string uit de broek komt piepen

4%

52%

voelt zich volledig volwassen tussen 16 - 17 jaar

van de jongeren voelt zich echt gelukkig op school


35%

vindt het vinden van een job belangrijker dan het milieu

8/10

vindt geen antwoorden bij hun leerkrachten middelbaar onderwijs over studeren aan het hoger onderwijs

45%

van de jongeren zou gelukkiger zijn zonder internet

48% vindt dat het milieu een grote zorg is

1

73%

van de jongeren vindt het tof dat er immigratie is, omdat dat de cultuur verrijkt

69%

zegt dat er te veel rijke mensen zijn

k kroe

roe

38%

zegt dat er te veel oude mensen zijn

illustra’lies.be

van de jongeren vindt scheidingen soms noodzakelijk

van alle jongeren is bevriend met zijn ouders op Facebook

17

78%

57%


SWEET summer RAIN

MODE

18

Shine feller dan de zon deze zomer in de beachbar op het strand of op de weide van Dranouter. En staan de hemelsluizen open, dan maak je je on trend zomeroutfit gewoon waterproof! Who cares about the rain?


19

MARIE: bikini - Pepe Jeans. Zonneklep - Veritas. Juwelen - La Redoute. Strandtas - Primark ARTHUR: zwemshort en slippers en handdoek - O’Neill. Hoedje - C&A. Zonnebril - JBC.


20

Arthur: poncho en fanny bag - Adidas. Short - JBC. Zonnebril - Primark. Sneakers - Reebok. Marie: parka - JBC. Top - Tommy Hilfiger. Jeans - ZoĂŤ Karssen. Slippers - Tommy Hilfiger bij Torfs. Rugzak - Hedgren. Laarzen in zak - Veritas.

MODE

stay close to ­people who feel like sunshine


ARTHUR: short - O’Neill. MARIE: badpak - O’Neill. Hoedje - Herschel

Waterpret Top 5 wereldwijd

1. Siam Park,Tenerife 2. Beach park, Brazilië 3. Waterbombali, Bali 4. Aquaventure park, Dubai 5. Hot Park waterpark, Brazilië

En in België?

21

Het is nog even wachten op de opening van Bellewaerde Aquapark (voorjaar 2019) maar waterploppen indoor kan deze zomer in Plopsaqua (De Panne), Aqualibi (Waver) of Océade (Brussel). Opgelet: die laatste is nog maar open tot 30/09/2018.


MODE Waterweetjes - Als je 10% kwijt bent van het vocht in je lichaam kan je niet meer bewegen. - Een gemiddelde Belg verbruikt ongeveer 130 liter per dag. - Een boom verdampt 265 liter per dag. - Water is na 5 minuten uit je maag op weg naar andere organen. - Gemiddeld drinken wij 75 000 liter water. - Een kwal bestaat uit 98% water.

real rockstars are waterproof

22

ARTHUR: T-shirt & jeans: C&A. Juwelen: Twice as Nice . Jasje: ZoĂŤ Karssen. Sneakers: Komrads

MARIE: T-shirt & short - Only. Jas: Stand. Sandalen: Teva. Rugzak: Herschel. Kampeerspullen: Decathlon. Paraplu: Veritas.


dilemma

LANCEER je toekomst Dé vraag die het meest door het hoofd spookt van studenten: ‘wat na het middelbaar? Het is echt niet evident om het juiste antwoord te vinden op die vraag. Laten we de verschillende opties even onder de loep nemen. Na je middelbaar meteen geld verdienen? Daar is niets mis mee, integendeel: het toont dat je graag op eigen benen wil staan. Of misschien ga je gewoon niet graag naar school? Dat kan altijd, en dan is het misschien beter om de handen uit de mouwen te steken. Eerst moet je nagaan voor welke beroepen je geen hogere diploma’s of getuigschriften nodig hebt. Vervolgens moet je kijken of in dat aanbod iets zit wat je graag zal doen. Dat laatste is cruciaal, want zonder diploma ben je nu eenmaal iets kwetsbaarder op de arbeidsmarkt. Stel dat je voor een job kiest die je niet leuk vindt, waar moet je dan zonder diploma heen – heel veel bewegingsruimte heb je niet.

HELLO, SELFMADE MAN/WOMAN!

23

Voor degelijk advies kan je altijd terecht bij een mede­werker van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Ook als je meteen na je middelbaar zelfstandig aan de slag wil. Het is wel belangrijk om je meteen na je studies in te schrijven bij de VDAB, omdat je, indien je niet meteen werk vindt, een wachttijd moet door­lopen voor je een werkloosheidsuitkering ontvangt.


1

dilemma

VERDER STUDEREN

De keuze om verder te studeren hangt meestal af van het beroep dat je wil uitoefenen. Wil je later verpleger of piloot worden? Dan zal dat niét lukken zonder diploma. Het is dus cruciaal om te weten wat je later wil worden of waar je passies liggen. Je grondig informeren is een absolute must. Ga dus naar infodagen en vraag de mensen in kwestie de broek van het lijf want het gaat om jouw toekomst. Een richting kiezen omdat je vrienden dat doen, is not done en iets wat je je gegarandeerd zal beklagen. Kies ook niet pakweg economie omdat je in het middelbaar nu eenmaal in een economische richting zat – zoek uit wat je écht boeit. En last but not least: kies geen studierichting omdat je opgevangen hebt dat ze werkzekerheid biedt. Nogmaals, zonder interesse of passie wordt die richting geen pretje. Ken jezelf ook als je besluit om verder te studeren: kan je pakken leerstof aan? Ben je gedisciplineerd genoeg? Dat zelfonderzoek is erg belangrijk vooraleer je je keuze maakt.

2

EEN SABBATICAL NEMEN

24

Misschien de keuze van de dromers of romantici, maar hoegenaamd niets mis mee: dat ‘gap year’ kan je misschien helpen om je toekomst glashelder te krijgen. Probeer dat jaar wel zinvol in te vullen: druiven plukken in Frankrijk, vrijwilligerswerk bij een vzw … Dit staat mooi op een cv want dit getuigt van engagement. Een jaar lang met de voeten omhoog in de zetel Netflixen is dus geen optie. Want wees maar zeker dat je tijdens sollicitatiegesprekken gevraagd zal worden naar dat ‘lege’ jaar, en dat is het antwoord dat ze niét willen horen. Wist je trouwens dat je bij wijze van sabbatical ook je laatste jaar secundair opnieuw kan doen in het buitenland, via AFS? Misschien is dat ook een optie?

“Nu weet ik tenminste waarom ik studeer: om ergens te geraken en te kunnen doorgroeien” TWIJFELS?

Je op voorhand grondig informeren is een absolute must. Ga naar opendeurdagen, beurzen, openlesdagen en leg het vuur aan de schenen van lectoren en studiecoaches. Wil je echt het reilen en zeilen van een hogeschool leren kennen, vraag het dan aan de BOEJA’s. Deze jonge ervaringsdeskundigen zijn er speciaal voor jou. Geen vraag is hen te vreemd, want zij staan met beide voeten midden in het studentenleven.

3

HBO5/GRADUAATS­ OPLEIDING

Deze opleiding, ook wel ‘associate degree’ genoemd, krijgt binnenkort een nieuwe naam: graduaatsopleiding. Het komt erop neer dat je na de studies een (volwaardig) diploma van gegradueerde behaalt. Het voordeel van HBO5 is dat ze vooral op BSO aansluit. Heb je je secundair onderwijs niet afgemaakt maar ben je ouder dan 18? Dan kan je toe­ gelaten worden na een toelatingsproef.

VERGEET NIET DAT… al het voorgaande flink in de schaduw staat van dat ene woord: ‘passie’ (‘goesting’ telt uiteraard ook). Kies iets waar je je goed bij voelt en waar je volledig achter staat – zelfs al is die keuze niet meteen de meest evidente. Wil je het leger in of de zee op als matroos? Wil je een eigen


“IK WAS ECHT WEL SCHOOLMOE”

Dit bevalt me zo dat ik overweeg om een bacherlor-na-bachelor te doen. Een diploma is echt wel de beste garantie op doorgroeimogelijkheden. Of ik spijt heb van de maanden die ik heb gewerkt? Absoluut niet. Ik beschouw dit als een goede leerschool. Nu weet ik tenminste waarom ik studeer: om ergens te geraken en te kunnen doorgroeien. Het werken heb ik niet opgegeven maar combineer ik deeltijds met mijn studies. Ik kon het moeilijk loslaten én geld verdienen is nu eenmaal leuk (lacht).”

25

zaak openen? Droom je daarentegen van jarenlang verder studeren en specialiseren? Gewoon doen. Het leven is écht te kostbaar om het te verspillen aan werk dat je niet graag doet. En denk je nu bij jezelf: gemakkelijk praten, maar ik heb zo’n passie niet? Sta ons dan toe om dat even tegen te spreken: iedereen heeft echt wel iets waar hij of zij van houdt. Wil je boekhouder worden of economie studeren omdat dat je interessant lijkt? Geloof ons, dat is op zijn minst even valabel als iemand die ervan droomt een wereldroman te schrijven of de nieuwe Matthias Schoenaerts te worden. Volg je goesting want je hebt het vooral zélf in de hand. Wat niet wegneemt dat je misschien wat begeleiding of sturing kan gebruiken. En daar heb je dan weer de infodagen voor, of dankbare hulpinstrumenten als de Onderwijskiezer, en verschillende online zelftests.

Vanessa zit momenteel in haar tweede jaar Businessmanagement en Enterpreneurship aan VIVES Kortrijk. Maar dit was niet haar eerste keuze. Na haar zesde middelbaar wou ze namelijk meteen gaan werken. BOEJA vroeg haar waarom ze opnieuw is beginnen studeren. “Ik was echt wel schoolmoe en wilde centjes verdienen. Maar ik kwam heel snel tot de vaststelling dat werk vinden zonder een diploma op zak niet zo evident was. Ik werd vaak bij sollicitatie­gesprekken meteen de deur gewezen. Na enkele jobs te ­hebben ­gedaan die mij echt niet lagen heb ik besloten om terug te gaan studeren.


NA JE MIDDELBAAR VERDER STUDEREN? OF TOCH MAAR BEGINNEN TE WERKEN? NIET ZELDEN EEN LASTIGE KEUZE, ZOALS DEZE JONGEREN GETUIGEN.

Matthias

Matthias Bil (18)

“Momenteel loop ik school aan het Land- en tuinbouwinstituut (LTI) in Oedelem, waar ik de richting biotechnische wetenschappen volg. Ik zit nu in mijn vijfde middelbaar en kan alleen maar zeggen dat het de juiste studierichting was. Ik heb weliswaar nog geen idee wat ik na mijn zesde zal doen, maar dat was ook een gevolg van mijn richting: ik heb die net gekozen om later alle kanten uit te kunnen. Momenteel denk ik aan een hogeschoolstudie binnen de agro-industrie, waar veel uitdagingen voor het rapen liggen. Ik ben al naar een opendeurdag geweest van VIVES, waar ik de brochure heb meegenomen van de opleiding ‘biotechniek’. Ook volgend jaar ben ik van plan om te gaan en er met docenten te praten. Ik verlang in elk geval al naar hoger onderwijs: ik ben toch wat middelbare-schoolmoe.”

www.boeja.be/agro

“IK HEB DEZE RICHTING NET GEKOZEN OM LATER ALLE KANTEN UIT TE KUNNEN”

PORTRET

Siebe Masselis (18)

26

Siebe

“MIJN GROTE DROOM? IN EEN SPOEDAFDELING KUNNEN WERKEN”

www.boeja.be/ hbo5

“Ik zit momenteel in mijn vijfde jaar verzorging aan de Rhizo Zorgkrachtschool – een BSO-opleiding. Uiteraard heb ik er spijt van dat ik vroeger te weinig heb gestudeerd om naar TSO te kunnen gaan, maar het is nu eenmaal zo. Ik heb trouwens nooit echt graag gestudeerd. Bovendien ben ik nu wel erg gemotiveerd: ik hou van mensen, ik ga er graag mee om en ik help ze graag – dus met de opleiding verzorging zit het goed. Na mijn zesde jaar ga ik de opleiding HBO5 verpleging volgen, onder meer op aanraden van mijn leerkrachten. Op die manier moet ik mijn zevende jaar niet doen. Mijn grote droom? In een spoedafdeling kunnen werken, omdat je daar mensen écht kan helpen. Over die HBO5-opleiding heb ik reeds uitvoerig met leerkrachten gepraat, maar ook met vrienden van mijn ouders die de opleiding hebben gevolgd. Dus ik weet waar ik aan toe ben. Het wordt nog wat studeren de komende jaren, maar als ik denk aan de lach op de gezichten van mensen die ik verzorg, vind ik die gedachte best wel draaglijk.”


FUN

Reizen op/met maat

Reizen om te leren: dat wil je wellicht net niét horen als het vakantie is. Maar wat als wij je leren reizen, op maat van een studentenbudget? Daar kan je toch niets tegen hebben? En avant!

2

FLIXBUS: BUSJE KOMT ZO

AIRBNB: KEUZE IS DE LEUZE

Wat reizen betreft, is er geen betere tijd voor jongeren dan vandaag. Het beste bewijs daarvan is Airbnb: op dit forum zoek en vind je wereldwijd locaties bij particuliere verhuurders. Privékamers, volledige woningen, gedeelde ruimtes, noem maar op: sowieso blijf je ver weg van massatoerisme.

En dat in alle mogelijke prijs­ categorieën. Je kan op het forum nauwgezet selecteren (aantal dagen en kamers, al dan niet WiFi, wel of geen contact met verhuurder, type woning, budget … ). Vandaag biedt Airbnb accommodaties aan in 190 landen en 34.000 steden. www.airbnb.be

27

1

Beginnen je oren te flapperen als je ‘goedkoop reizen’ hoort? Dan is het FlixBus-concept zeker iets voor jou. Met het grootste busnetwerk van Europa kan je meer dan 1.700 Europese bestemmingen aandoen, en dat vanaf amper 5 euro. Het boekings- en ticketsysteem is dankzij de FlixBus-app eenvoudiger dan ooit, er is gratis Wi-Fi aan boord en dankzij GPS-live tracking weet je familie op elk moment waar je bent – ok, misschien is dit niet het meest overtuigende argument … Mooie bonus: je reist milieuvriendelijk, want de bussen zijn 100 procent groen – letterlijk én figuurlijk. www.flixbus.be


FUN

3

ROUTE DU SOLEIL: DUIMEN MAAR! Het begon kleinschalig, maar groeide uit tot de grootste liftwedstijd ter wereld. Met Route du Soleil probeerde je aanvankelijk met een partner zo snel mogelijk al liftend Barcelona te bereiken. En waar het voor de eerste editie in 2010 gewoon een wedstrijd betrof, is het uitgegroeid tot een reizend festival, met dagelijks concerten op historische locaties, maffe opdrachten onderweg, erg betaalbare prijzen, en vooral: verschillende formules speciaal op maat en budget van jongeren. Naast The Barcelona Express staat Route du Soleil (onder meer) voor:

“Route du Soleil IS uitgegroeid tot een reizend festival” THE CANOE TRIP Kanoën in de ongerepte natuurgebieden van Scandinavië, waar je overal kan wildkamperen, leert hoe je op water kan overleven en kookt op een klein kooksetje dat meevaart. THE SCOTLAND RALLY Hierbij moet je in zes ­etappes een eindbestemming bereiken waarbij je onderweg doorheen Wales en Schotland prachtige locaties en legendarische routes aandoet. THE VESPA TRIP Een onvergetelijke reis op de Vespa, waarbij je al dan niet kiest voor een gids. Er zijn drie mogelijke regio’s, niet toevallig de mooiste van Italië: Toscane, Sicilië en de kust van Amalfi.

THE SURF LODGE In het wondermooie Asturia ligt één van de mooiste baaitjes van de wereld. De golven breken er steeds op de juiste plek. Uiteraard staat surfen centraal maar ook tal van andere watersporten zijn mogelijk zoals zeilen, jetski, stand-up paddle … Slapen doe je daar in comfortabele tipitenten met zicht op zee. TRANS EUROPE EXPRESS In twee weken Europa doorkruisen zonder zelf te rijden of in een volgepropte bus te zitten: dat is het concept van de Trans Europe Express. Hostels in elke stad, ’s avonds feestvieren in de beste bars en clubs: what’s not to like? En die steden zijn ook om duimen en vingers van af te likken: Amsterdam, Berlijn, Praag, Krakow, Budapest en München. Wow!

28

www.routedusoleil.org


KIEZEN IS VALIEZEN

• WEES STRENG Heb je écht tien paar sokken nodig? En ben je werkelijk zo bezorgd dat dat shirt niet bij die short past, waardoor je er twee nodig hebt? Dwing jezelf tot de essentie en maak een offer voor die koffer! • VRIJHEID IS BLIJHEID Moet je per se drie dikke boeken meenemen terwijl er zoiets als een e-reader bestaat? En zijn zware bottines nodig wanneer ze daar goed weer v ­ oorspellen? Hoe lichter je gepakt bent, hoe minder je zal zeulen. • KLEIN IS FIJN Vul een klein flesje met shampoo, zodat je niet de hele fles moet meenemen. Spreek af met je reisgenoten wie wat meeneemt, zodat niet iedereen keukenhanddoeken inpakt. Hoe kleiner je inpakt, hoe gemakkelijker het zal gaan. • VUL VERSTANDIG Je begint idealiter met de grote, zware stukken (jeans, ­schoenen … ) en je gaat vervolgens lichter en kleiner. Zo kan je eindigen met gaatjes vullen: een kaartspel, de oplader van je smartphone … • LAAT JE (NIET) ROLLEN Iedereen weet: gekreukte kleding is de hel. Helaas is dat vaak het geval wanneer de broek of het T-shirt uit de valies komt. Daarom deze gouden tip: vouw je kleding niet op, maar maak rolletjes. Kreukvrije vakantie verzekerd!

4

COUCH SURFING: GRATIS GASTHEER De oerklassieker: gratis bij een ‘vreemde’ thuis gaan slapen. Zo goed als een garantie voor onvergetelijke herinneringen en blijvende contacten. Bovendien zit je helemaal aan de bron voor interessante tips om de stad of omgeving te verkennen. Tips om het helemaal af te maken en niet voor vervelende verrassingen te staan: vul je profiel op de website van couch surfing zo volledig mogelijk in, maak duidelijke afspraken met je host, blijf niet langer dan drie dagen (uiteindelijk logeer je bij iemand thuis) en breng een geschenkje mee om je verblijf op de perfecte manier af te ronden! www.couchsurfing.com

5

SURPRISE ME: REIS NAAR HET ONBEKENDE Hoe spannend is dit wel niet: aankomen op de luchthaven en niet weten waarheen de reis gaat. Dat is het concept van Surprise Me: je geeft je voorkeuren wat bestemming betreft en je boekt, maar je exacte bestemming blijft geheim. Mondjesmaat krijg je informatie: eerst het weerbericht ter plaatse, vervolgens een kraskaart waar je pas bij vertrek mag op krabben om te weten waar je heen gaat. Je reist dus letterlijk mét en zonder verwachtingen. Maar in elk geval wordt het één grote ontdekkingstocht, omdat je niets hebt kunnen plannen. www.srprs.me

29

Op reis vertrekken is ook je valies maken. Voor velen een hatelijke klus, vooral omdat je om één of andere reden nooit alles ingepakt krijgt. Daarom deze handige tips:


1. Mouwen waar je met plezier je handen uitsteekt.

FOCUS

2. Opgepast! Verhoogd risico op tanlines wegens groter aantal vakantiedagen.

1

4. Flexibel brein dat over een flinke portie basiskennis beschikt en kan blijven kennis opdoen.

2

4 3. Een stevige ruggengraat om voor de klas te staan.

3

ANATOMIE VAN EEN

LEERKRACHT Als onderwijs vandaag in het nieuws komt, is dat meestal rond lastige thema’s als werkdruk, M-decreet … De positieve kanten blijven veelal onderbelicht. En dat terwijl het zo’n mooi beroep is, dat bovendien héél wat toekomstkansen biedt.

6 6. Een hart vol passie voor lesgeven.

7 7. Uitgestoken handen om te kunnen samenwerken met je collega’s.

8

Toegegeven, de opleiding leerkracht heeft enkele jaren in het verdomhoekje gezeten: er waren te weinig vacatures, en het systeem waarbij startende leerkrachten moesten pendelen tussen verschillende scholen, zette druk op hun mentale veerkracht. Maar dat is veranderd, en de cijfers zijn er om dat te bewijzen. Vandaag biedt de opleiding meer dan ooit werkzekerheid: zeker tot 2025 is er sprake van een duidelijk lerarentekort, met zo’n 6.000 vacatures per jaar. Om het te staven met VIVES: van alle afgestudeerden aan campussen in Brugge, Kortrijk en Torhout vindt 96 procent meteen werk.

30

5. Goed stel ogen om de klas in het oog te houden, handschrift te ontcijferen en je leerlingen te zien openbloeien.

5

8. Als leraar zet je steeds je beste beentje voor.

Maar werkzekerheid mag natuurlijk nooit de belangrijkste motivatie zijn om een opleiding aan te vatten. Daarom laten we graag weten dat ook de status van het beroep enorm in de lift zit.

HET BELANG VAN GOEIE LEERKRACHTEN Noël Selis, directeur studiegebied onderwijs van VIVES: “Onderwijs zal alleen maar belangrijker worden, omdat we evolueren van een productie-economie, waarbij de opleiding van minder belang was om aan werk te


de voldoening leerlingen voor je ogen te zien opgroeien, is groot

KLINKT GOED? MOOI. Vraag je je ook af of dit beroep wel voor jou is weggelegd? Weet dan dat het er niet toe doet uit welke richting je komt: van de studenten die aan de opleiding leerkracht starten, komt 53 procent uit het ASO, 35 procent uit het TSO, 9 procent uit het BSO en 3 procent uit het KSO. Kortom, iedereen kan ermee starten. De belangrijkste voorwaarde – maar dat geldt eigenlijk voor elke opleiding – is dat je uit het juiste hout bent gesneden. Daarom zijn er een aantal kernbegrippen van goed leraarschap: Ten eerste is er opmerkelijkheid: je moet bereid zijn het beste uit jezelf én je leerlingen te halen. Vervolgens is ook passie heel belangrijk – niet alleen voor onderwijs en kennis, maar ook voor de leefwereld van studenten. Ten derde moet je zin voor engagement hebben: je moet betrokken zijn bij en begaan met leerlingen, en meer willen dan alleen maar leerstof overbrengen. Ten slotte is er verbondenheid, de gave om sociaal perfect te kunnen functioneren en contacten te leggen, niet alleen met studenten, maar ook met collega’s.

Lesgeven zal in de toekomst meer en meer een kwestie worden van co-teaching en team teaching – urenlang voor dezelfde groep leerlingen staan doceren zal er op termijn niet meer in zitten.

LAST BUT NOT LEAST In tegenstelling tot heel wat andere beroepen is het vak van leerkracht emotioneel erg belonend: de voldoening leerlingen voor je ogen te zien opgroeien tot jongeren die klaar zijn voor de maatschappij, is namelijk erg groot. Zeker in het basisonderwijs is die emotionele return aanzienlijk, maar ook in de hogere niveaus. Maar zoals de kernbegrippen aangeven, moet je er wel voor geboren zijn. Aan jou om uit te zoeken of dat het geval is.

BEN JE UIT HET JUISTE HOUT GESNEDEN?

Wil je de lerarenopleiding voor kleuter-, lager of secundair onderwijs aanvatten? Dan moet je voor­taan eerst een instaptoets afleggen. Die is verplicht, maar niet bindend – ongeacht het resultaat kan je aan je opleiding beginnen en je zal er aan de h ­ ogeschool niét op worden afgerekend. De toets dient vooral om je competenties te testen en je een spiegel voor te houden, zodat je meteen aan eventuele mindere punten kan werken. Je kan de instaptoets perfect online afleggen via www.onderwijskiezer.be, waar en wanneer je dat wil. Je zal vooral getest worden op je taligheid, motivatie en studievaardigheden. Je voorbereiden is niet echt nodig, maar probeer wel om een rustig plekje te zoeken, voldoende tijd te nemen, goed uitgeslapen te zijn en vooral geen hulpmiddelen te gebruiken. Zie de ­instaptoets dus in de eerste plaats als een goede ­adviseur bij het maken van de juiste studiekeuze.

31

geraken, naar een kenniseconomie, waarin een diploma cruciaal is. Anders gezegd: kwaliteits­ onderwijs wordt in de toekomst een absolute must, waardoor je als (toekomstig) leraar in een sector stapt die aan belang zal winnen. Onderwijs wordt meer dan ooit de hoeksteen van de samenleving van morgen. Als leraar kan je helpen om jongeren klaar te stomen voor die samenleving. Hoe mooi kan een project zijn?” Ook zelfontwikkeling is één van de prachtige kenmerken van het leraarsberoep. Je ontplooit jezelf door andere mensen te helpen ontplooien. Dat maakt het een dankbare en mooie job. Als leraar blijf je dus kennis opdoen door telkens voor nieuwe generaties te staan. Je geeft dus niet alleen leerstof door, je leert zelf ook non-stop zaken bij.


PRAKTISCH

STUDIEPUNTEN SNOEP ZE NIET OP!

Een studierichting, school en stad. Een kot, klas en kameraden. De overstap naar de hogeschool is er eentje met grote veranderingen. Alsof dat niet genoeg is, bestaat er ook nog zoiets als een leer­krediet. Wat? Inderdaad. BOEJA legt je met plezier uit hoe dat systeem van studiepunten in elkaar steekt.

Studeren aan de hogeschool of universiteit kost veel en het inschrijvingsgeld volstaat voor een hogeschool niet om alle kosten te dekken. Daarom steekt de overheid financieel een handje toe: voor elke student krijgen de scholen een extra som. Klinkt goed? Jazeker, maar toch schuilt er een addertje onder het gras.

DE OVERHEID GEEFT HAAR GELD NIET ZOMAAR Vadertje Staat wil zien of die centen goed besteed worden. Met andere woorden: of studenten er geen potje van maken door voortdurend van de ene naar de andere ­opleiding te hoppen omdat ze er met de pet naar gooien. Het systeem waarmee de overheid dat controleert, heet het leerkrediet. En dat heeft twee concrete doelen: 1. studenten aanzetten tot bewuste studiekeuzes, zodat ze de studie kiezen die het best bij hen past en hen de meeste slaagkansen geeft; 2. de hogescholen en universiteiten stimuleren om studenten ­goed te begeleiden tijdens de opleiding.

STUDIEPUNTEN … WAT IS DAT VOOR IETS?

32

Het idee achter het leerkrediet zijn de studiepunten (een indicatie van het aantal lesuren per opleiding en de uren die theoretisch nodig zijn om de leerstof onder de knie te krijgen). Start je als student in het Vlaamse hoger

onderwijs, dan krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten.Vergelijk het met een puntzak vol snoep die wordt gevuld en leeggemaakt doorheen je studie­carrière. Bij elke nieuwe inschrijving gaan punten verloren. Dat is niet echt een probleem, want succesvol afgeronde examens leveren dan weer nieuwe punten op. Zo blijft de inhoud van je snoepzak op peil. Studiepunten worden trouwens vastgelegd per opleidingsonderdeel. Sommige vakken zijn goed voor drie studiepunten, andere komen overeen met bijvoorbeeld acht studiepunten.

ELA, MIJN SNOEPZAK! De bedoeling is dat er zo veel mogelijk studiepunten in je snoepzak blijven zitten. Heb je geen of te weinig studiepunten over, dan kan de onderwijsinstelling beslissen om het studiegeld te verhogen of zelfs een her­ inschrijving weigeren. Maar dat is een worstcasescenario. Een voorbeeld: als je je voor het eerst inschrijft voor een opleiding, geef je meteen 60 studiepunten af. Van de oorspronkelijke 140 punten blijven er 80 over. Als je slaagt voor alle vakken in dat eerste jaar, krijg je die 60 ingezette studiepunten terug en staat de teller meteen weer op 140. Slaag je niet voor een vak, dan krijg je die studiepunten voorlopig niet terug in je snoepzak geworpen. De punten­telling bij examens verloopt ook iets anders dan in het secundair onderwijs. Aan de hoge­ school krijg je namelijk altijd punten op 20. Je moet dus minstens 10 op 20 halen om geslaagd te zijn.


TWIJFELS OVER JOUW SLAAGKANSEN?

Bekijk het filmpje op www.BOEJA.be/studiepunten en kom alles te weten over studiepunten en het leerkrediet.

Dan zijn de beroepsgerichte HBO5- of graduaatsopleidingen die je goed voorbereiden op de arbeidsmarkt misschien wel iets voor jou. Deze opleidingen situeren zich net onder de professionele bachelor. Er bestaan twee soorten HBO5-opleidingen. HBO5-verpleegkunde duurt drie jaar en bestaat voor de helft uit werkplekleren. Deze opleiding volg je in een secundaire school. De andere graduaatsopleidingen volg je in een CVO dat samenwerkt met een hogeschool. Deze duren ongeveer twee jaar in voltijds onderwijs en bevatten soms werkplekleren en soms een stage. Vanaf 1 september 2019 gaan deze opleidingen door in de hogeschool. Start je op 1 september 2018 aan een CVO, dan studeer je af aan de hogeschool. De graduaatsopleidingen zijn modulair en flexibel. Sommige kan je ook ’s avonds volgen en de examenmomenten zijn gespreid. De studieduur verschilt nogal en hangt af van het traject dat je kiest. Opleidingen van meer dan 900 lestijden geven recht op een diploma van gegradueerde. Eén studiepunt staat gelijk met 12 lestijden. Na een HBO5- of graduaatsopleiding is het mogelijk om via een verkort aanvullingstraject verder te studeren en een professionele bachelor te behalen.

GESLAAGD? WIST JE DAT…

... elke student bij een studie- en traject­ begeleider van VIVES terechtkan met vragen over zijn of haar studieloopbaan? Je krijgt er tips rond en ondersteuning bij je studievaardigheden, een individueel traject, de aanvraag van vrijstellingen, de mogelijkheden om je te heroriënteren of verder te studeren, de noden als werkende student, het topsportstatuut, studeren met een functiebeperking … Meer info en contact­gegevens vind je op www.boeja.be/studiekeuze

33

Van harte geproficiateerd! Boejaaaaa, diploma op zak! En weet je wat? Na een geslaagde bacheloropleiding wordt er niets afgetrokken van het leerkrediet. Inschrijven voor een andere (master)opleiding kan dus perfect. Na het behalen van een masterdiploma worden wel 140 studiepunten afgetrokken van het leerkrediet. Wil je een tweede bachelor- of masterdiploma? Dan kan je enkel verder studeren bij voldoende resterend leerkrediet. Het leerkrediet beloont ook goede studenten met een bonus. De eerste 60 studiepunten waarvoor je slaagt, krijg je dubbel terug. Mooie motivatie om te studeren … Verkeerd ­gekozen? Geen paniek. Je kan je volledige leerkrediet terug­krijgen als je voor 1 december van opleiding verandert.


NA JE MIDDELBAAR VERDER STUDEREN? OF TOCH MAAR BEGINNEN TE WERKEN? NIET ZELDEN EEN LASTIGE KEUZE, ZOALS DEZE JONGEREN GETUIGEN.

Julie Dejaeghere (20)

“Ik zit momenteel in het tweede jaar vroedkunde aan hogeschool VIVES. Enerzijds was de ­keuze voor die opleiding evident: al sinds het begin van mijn middelbaar lag daar mijn interesse. Anderzijds heb ik me toch grondig geïnformeerd: ik heb gepraat met vroedkundigen, ik ben naar SID-ins en infodagen geweest om docenten te ontmoeten, enzovoort. Ik vond dat belangrijk, omdat er uiteindelijk nog wel opleidingen waren die mij interesseerden, zoals ergotherapie. Kortom, ik wilde zekerheid en niets uitsluiten – tenslotte is de studiekeuze een belangrijke beslissing die invloed heeft op de rest van je leven. Wat niet wegneemt dat ik het eerste semester wel met mijn hoofd tegen de muur heb gelopen: de overgang van middelbaar naar hogeschool was behoorlijk pittig. Maar ik ben er blijven voor gaan en kan nu zeggen dat ik absoluut geen spijt van mijn keuze heb. Als ik daarom één tip kan geven aan toekomstige studenten, dan is dat ‘informeer je grondig’.”

www.boeja.be/vroedkunde

34

Niels

Julie

“IK WILDE ZEKERHEID EN NIETS UITSLUITEN”

PORTRET

“IK GA ERVAN UIT DAT IK NOG EEN HEEL LEVEN HEB OM TE WERKEN”

Niels Mouton (17)

www.boeja.be/event

“Ik werk mijn laatste jaar af aan de hotelschool, dus de vraag is wat ik volgend jaar ga doen. Momenteel ziet het ernaar uit dat ik een extra opleiding eventmanagement ga volgen. Op die manier heb ik toch een bachelor­diploma achter de hand. Volgend jaar meteen gaan werken? Nee, dat is geen optie voor mij: ten eerste wil ik er later geen spijt van krijgen dat ik niet verder heb gestudeerd, en ten tweede ga ik ervan uit dat ik nog een heel leven heb om te werken, dus écht veel haast is er momenteel niet bij (lacht). We zijn met de school naar de SID-in geweest, waar ik kennismaakte met de opleiding ­eventmanagement, die me wel beviel. Binnenkort ga ik ook meer informatie inwinnen op de opendeurdag. Of ik ook met mensen ga praten die de opleiding hebben gevolgd? Misschien, het lijkt me in elk geval een goed idee. De stap naar hoger onderwijs zal misschien wel ferm zijn, maar dat schrikt me niet af – ik zie het daarentegen als de fase waarin ik iets helemaal anders kan gaan doen.”


Weet jij hoeveel je mag werken en verdienen als jobstudent? Dat is nochtans belangrijk. Want als je te veel werkt of verdient, dan kunnen jij ĂŠn je ouders centen verliezen. Geen zin om je uren en verdiensten zelf op te volgen? Om alle regels op de voet te volgen? Dan is JobTeller helemaal iets voor jou!

ly.be

mi a f y m . ler jobtel

Haal het maximum uit je studentenjob.

Maak vandaag nog je profiel op JobTeller. Deze online applicatie kent alle regels uit het hoofd. Jij hoeft enkel je gewerkte dagen in te vullen. Daarna zie je meteen hoeveel je nog mag werken en verdienen. Zodat je geen centen verliest.


hogeschool design your future BIOTECHNIEK bachelor in de agro- en biotechnologie GEZONDHEIDSZORG bachelor in de ergotherapie bachelor in de logopedie en audiologie bachelor in de verpleegkunde bachelor in de voedings- en dieetkunde bachelor in de vroedkunde bachelor in de zorgtechnologie HANDELSWETENSCHAPPEN EN BEDRIJFSKUNDE bachelor in het bedrijfsmanagement bachelor in het bedrijfsmanagement met tri-diplomering bachelor of Business Management (English program) bachelor in het hotelmanagement bachelor in het officemanagement bachelor in de toegepaste informatica bachelor in het toerisme en recreatiemanagement bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE bachelor in de autotechnologie bachelor in de bouw bachelor in de ecotechnologie bachelor in de elektromechanica bachelor in de elektronica-ICT bachelor in de energietechnologie bachelor in de luchtvaart bachelor in de ontwerp- en productietechnologie bachelor in de zorgtechnologie ONDERWIJS bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs bachelor in het onderwijs: lager onderwijs bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs SOCIAAL-AGOGISCH WERK bachelor in de maatschappelijke veiligheid bachelor in de orthopedagogie bachelor in het sociaal werk bachelor in de toegepaste psychologie

INFOMOMENTEN

zaterdag 30 juni van 10-17u vrijdag 31 augustus van 16-21u BRUGGE · KORTRIJK · OOSTENDE · ROESELARE · TORHOUT

Profile for Steven Depaemelaere

BOEJA!  

Magazine voor toekomstige studenten van Hogeschool VIVES made by MAUS

BOEJA!  

Magazine voor toekomstige studenten van Hogeschool VIVES made by MAUS