Page 1

ARCHITECTURE

PORTFOLIO MAURICE JR HOMSY


Academic Projects ARTIST CITY ADVERTISEMENT AGENCY MARINA HAMRA SLOPED ARCHITECTURE DETAILS RESIDENTIAL COMPLEX INDUSTRIAL WALL

04 10 12 18 22 20 24 35

Competition Projects SAFRA A PIT STOP FOR LIVING TOWER

16 26 30

Professional Projects COLLEGE OF PHYSICAL EDUCATION FLIGHT LINE HANGARETTE

38 40


01

- ARTIST CITY

The project consists of an abandoned brutalist factory built in the 50's. The value remains in the composition of its concrete facade. Thus, the concept comes from the will to respect the composition of the original architect by preserving its exterior. However, the deteriorating condition requires an additional layer to protect the facade. A simple perforated layer with rotating panels allows for transparency with an interesting contrast between a heavy existing concrete building and an industrial surrounding and a newer active lighter one. The new active transparent layer also showcases the work of local artists.

EXISTING BUILDING

04

ROTATING PANELS


VERTICAL CIRCULATION

EVENTS ROOM

WORKSHOP CAFETERIA DWELLING CIRCULATION EXHIBITION SPACE CONFERENCE ROOM SHOP HALL PARKING

UNFOLDED SKIN

INTERIOR SPACES DIAGRAM

EXPLODED AXONOMETRIC

05


GROUND FLOOR PLAN

06


FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

BASEMENT PLAN

ROOF PLAN

07


08


09


02

- ADVERTISEMENT AGENCY

As the headquarters of an advertisement agency, it was important to create a unique identity through a landmark building. Located on a major boulevard in the city, the mixed use tower had to be a landmark tower to reflect the advertisement agency it houses. Consequently, the tower rises from the earth in a slanted motion to hover high above the city in a symbolic representation of the power of journalism. In addition, the oblique slant mirrors the triangular nature of the site and also allows for a taller structure as per the land use laws of the area. It also acts a gradient between the public plaza in front of the building and the tower. The 5 main walls (present in the facade) which intersect the building, reflect the main structural grids which all functions are placed in between. The tower includes open space offices, in addition to meeting spaces, private offices, an auditorium, a gym, a cafeteria, and other services Type: academic-individual Plot area: 900m2.

10


11


SITE PLAN

03 - MARINA The residential complex is located on a waterfront area with a sea view on the west facade and a magnificent view of Lebanon's coastal mountains from the east facade. The problematic tackled in this project was to provide users with luxurious apartments that benefit from these views. Given the density and the compactness of the project, we tried to play with residential units of different sizes and to shift different functions to the periphery to create a series of views. In addition, the shifting of units also resulted in interesting openings and the formation of an irregular pattern contrasting the repetitive program of the building. Location: Dbyaeh - marina water front Plot area: 51200m² Type: academic - individual.

FINAL DISPOSITION

INITIAL DISPOSITION PLANS

12

ELEVATION


3 2 FLOOR PLAN

1

4

13


The sliding layout in plans which allowed the apartments to benefit from the different views is also reflected in facade for the same purpose. The irregular pattern creates a conversations between the various units. This was inspired by the vernacular architecture of a typical Lebanese village in mountainous areas. The shift also breaks the monotonous dense program and provides users with interesting moments.

COMMUNICATE

14


DUPLEX PLAN

15


SECTION A

MASS PLAN 16


04 - SAFRA

The project consists of a resort club by the sea. The different diverse programs dictate the sequence of spaces. The program includes a sports complex, a hotel and a boutique restaurant. The layout of the plans allows the play between introverted and extroverted spaces without disrupting the simultaneous and autonomous functioning of each program. Competition 1st prize winner of the Lebanese order of engineers - 2011.

1

2

3

4

CONCEPTUAL MASSING DIAGRAMS

Location: Safra - Kesrouane Plot area: 15000 m² Type: Academic - individual

LOBBY

MAIN ENTRANCE MULTIPURPOSE HALL

LOCKERS

HOTEL BUSINESS CENTER INDOOR POOL

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN 17


18


ORGANIZATION OF PRIVATE TOWARDS THE PRIVATE COURTYARD

05

IMPLEMENTATION OF THE VERTICAL GRID

GROUND FLOOR LAYOUT OF RENTAL AND EXHIBITION SPACE

TYPICAL FLOOR LAYOUT

- HAMRA

Located in a historic neighborhood, it was important to respect the existing buildings. Thus, the new project is inspired by the vertical grid that is abundant and repetitive in all buildings on the block. The project re-adapts elements in a contemporary way, such as the vertical grid and the wooden shading elements. The result is a contrast that respects the continuity of the surrounding buildings and fits in perfectly, yet remains different and unique. Location: Hamra - Beirut Type: academic - individual

4

3

SWINGING DOOR FIXED FRAME SWINGING PANELS

WOOD

CHOICE OF LAYOUT TO CREATE A SECURED AREA PROTECTED FROM STREET NOISE

ALUMINUM

ALLOWED BUILD UP AREA

WOOD+GLASS

NOISE POLLUTION FROM THE SURROUNDING STREETS

2

1 COMPOSITION PROCESS 19


06

The development of technical and execution drawings of the Hamra residential project including electrical, structure and mechanical implementation.

- DETAIL

WALL SECTION 1

PLAN 20

WALL SECTION 2


WALL SECTION 2

The development of technical and execution drawings of the Zahle restaurant project including electrical, structure and mechanical implementation.

PLAN

WALL SECTION 1

21


07

- SLOPED ARCHITECTURE

Recently, in the mountainous areas of Lebanon, residential structures are being built by cutting large pieces of the topography via quarries in order to create stacked buildings that are not integrated with their surrounding and that are typical of flat terrains. In order to return the conversation between structure and topography, we revisited vernacular Lebanese architecture and the way older generations thrived with the mountains. In our research we found that the orientation of the older buildings followed the topography. Furthermore, they did not excavate earth to build and consequently preserved the surrounding nature and prevented possible landslides. In addition, the play between void, mass and topography created interesting public plazas, public stairs and ramps, and agricultural terraces. Consequently, we designed modules that speak the same language but each is site responsive to its own plot and is sensitive to change in topography, sun orientation and program. We also exploited the change in topography to create green roofs which act as plazas.

SLOPE IMPLEMENTATION DIAGRAM

22

CONCEPTUAL FREE DRAWING PERSPECTIVE+EXPLICATIVE DIAGRAMS


LEGEND

NON-BATI BATI ROUTE PRINCIPALE ROUTE SECONDAIRE IMPASSE ECOLE CENTRE COMMERCIAL CLUB EGLISE HOPITAL MUNICIPALITE

ZONE A1.a ZONE A1.b ZONE A1.c ZONE AGRICOLE

RECOLTE D'EAU - LAC LIEU DE CAMPS A1.d CABANON A1.e

ROUTES AJOUTEES NOUVELLES CONSTRUCTIONS PARKING COMMUNS PLACETTES

URBAN PLAN OF AIN SAADEE

23


WALL SECTION 1 24

WALL SECTION 2

WALL SECTION 3


08

- RESIDENTIAL COMPLEX

Residential complex in Burj Hamoud consisting of 4 blocks of 2 different types each. The residential complex provides users with a flexible layout. Living spaces, dining rooms and public spaces are laid out in an open space with flexible partitions formed from the moving shading panels found on the facade. The panels can follow a series of tracks which can guide them to act either as shading panels or internal partitions.

TYPICAL FLOOR PLAN

PANELS AND SHADOWS 25


26


09

- A PIT-STOP FOR LIVING FOR THE CITY OF BEIRUT

THE DISTRIBUTION OF THE LIVING PODS

THE SITE

WASTE OF SPACE IN A DENSE CITY Beirut has faced overpopulation for over 30 years, reaching its peak the past few years with the immigration of Syrian refugees that now form more than one third of Lebanon’s inhabitants. This densification is getting aggravated with the physical qualities of this narrow streets and lack of open spaces. With this increase of density, the typical residential building of Beirut is seeming bigger and bigger. The unused spaces of these houses highlight a change in our society: the advents of technology such as phones and tablets has transformed a communal lifestyle to a fast-paced individualistic routine, thus deleted the need for communal spaces within our dwelling. Our actual dwelling spaces can be narrowed down to the limits of the private rooms that provide our basic necessities for a concise amount of time during the day. Not only is there a disproportion between the spaces occupied and those unoccupied, but there is also a displacement of functions around the house due to this withdrawn lifestyle; for instance multiple activities are done within the comfort of a bedroom.

TRAFFIC PROBLEMS

OUR PROPOSAL

CAR CITY

PEDESTRIAN CITY

CAUSING BEIRUT’S NUMBER ONE PROBLEM: TRAFFIC With overpopulation comes one of Beirut’s biggest problems, traffic jams. Beirut’s inhabitants are left with spending 2 hours of commute every day, for a trip that would take a quarter of that time without congestion. One third of Lebanon’s inhabitants commute from the suburbs and mountains of Lebanon to the city of Beirut and out again every day, to satisfy their basic needs, causing unmentionable resources of energy and time. This being our main concern, our project investigates a new typology for living, by making use of our previously mentioned fast-paced lifestyle.

OUR PROPOSAL: THE POD FOR OUR DAILY NEEDS Spread on the city’s blank walls, the intervention behaves as a seamless addition, flush with the existing facades and acting as a stop for passersby. Our new individualistic lifestyle is made use of and narrowed down to our basic movements. This new nature controlled by technology and its advents is translated into webs of circular capsules along the blank walls of Beirut, allowing all inhabitants of Beirut, refugees and civilians to reintegrate into the historic fabric of the city and its buildings. These capsules, acting as machine-like extensions of our bodies, are activated by our movements and serve our basic needs provided within the three positions that make up our daily activities: The standing position or arrival to the capsule is where activities such as showering or cooking can be done. The second position is sitting, in which activities of rest, study and eating are led. The third position of lying down is for sleeping/resting activities. These body position are made available through the rotation of an ergonomic rectangular pod within a circular frame that takes the minimum width needed for it to seamlessly merge to an existing façade. Its smart capabilities extend the fast-paced lifestyle and provide a series of interactive rentable dwellings at different spots throughout the city, thus allowing these webs to be used as “pit stops for living”.

27


BACK SECTION/SIDE SECTION/PLAN

EXPLODED AXONOMETRIC OF LIVING MODULE 28


The pod is a prefabricated module attached to a circular rail, which lies within a larger structural support. These elements, structurally independent are piled onto each other, from the top of the existing black facade to lower arches at the entrance, to form the tower. The elevator leads to platforms at every level in between the existing facades and the circles. Technical pipes for electricity and water drainage are attached to these platforms, and plug-in to the pod at the vertical position. At the top of the tower, windmills are placed to produce the electricity of the tower.

29


10

- TOWER CONCEPT DIAGRAMS

The concept of the skyscraper follows several reasonings. Nowadays, in the fore-days, public/ common spaces within a dwelling were more used than today. With the advancement of technology, people of the twenty first century interact more with their devices than with each other. This leads to less use of common spaces and more use of private ones such as bedrooms. The contemporary work routine and working hours of today, is pushing people to spend more time in the office than at home. Which leads us to rethink our living and sleeping spaces. Thus, spaces nowadays are more compact and millennial are always looking to live in the city versus suburbs in smaller practical units rather than big houses with green lawns. In order to incentive people to interact with each other again and feel like a community, comes the idea of creating shared spaces within one building.

MODULE PLAN

FLOOR PLAN 7

30

GROUND FLOOR PLAN

FLOOR PLAN 14


PRIVATE SPACE

PUBLIC SPACE

PRIVATE SPACE

FOLDED SKIN

PUBLIC FUNCTIONS

SECTION BLOW UP

31


32


Units are rethought so they meet contemporary lifestyles and pushed around the edge of the tower where bigger shared spaces are created in the middle to create a sort of an agora where the residents living in the building becomes a community and the building itself becomes a neighborhood or a village. The residential units that have become smaller look more like cells. They are made out of three modules that make up the essential components of a residence: 1- vertical module: bathroom and sanitary. 2- Horizontal module: sleeping space. 3- Cubic module: living space. With these three modules, units can be organized in an infinite way to render to client’s different demands and lifestyles.

SKIN SECTION

33


FUTURE RAMIFICATION

11

- INDUSTRIAL WALL Biaqout is a residential area in Lebanon where a large series of industrial plants have been illegally built to form an unplanned industrial zone in the middle of a strictly residential area. This has resulted in haphazard waste management (solid wastes, gases, etc...). Left unattended the area will be rendered uninhabitable and all green areas will be destroyed. The aim of the intervention is to relocate the industrial buildings into a quarry site to form a planned industrial zone limited by a radius of 1.5 Km.

RESIDENTIAL BUILDING

INDUSTRIAL BUILDING

ZONING MAP SHOWING THE INDUSTRIAL BUILDINGS AND THE 1.5 KM RADIUS

34


The industrial zone is designed by stacking plant above each other in order to use the available plot efficiently. Furthermore, instead of having several drop-of zones, the industrial tower saves space by using one shared and proficient lot. In addition, the vertical layout allows faster circulation and allows users to exploit gravity to create vertical waste shoots.

HORIZONTAL LAYOUT

ASSEMBLING

DELIVERING

STORING

VERTICAL LAYOUT

35


CONTINUOUS SYSTEM

In the event of expansion, the relation becomes exponential and limited by creating lost spaces. But if i separate the functions by creating a vacuum that shows us the operation or process of working between these two, i make the functional aesthetic. And thus this vacuum provides total multidimensional flexibility. To make this vacuum that is the heart of the building more interesting i increased the vacuum by adding the vertical and horizontal circulations and showing the flexibility of the project. Therefore, the movement of goods, but also workers, white collars, pipes, and cars, is not just. All these circulations work at the same time without crossing.

LIMITED EXPANSION

STORING FLOW SYSTEM STEEL FRAME MANUFACTURING

CORRUGATED SHEETS

FINISHING

STEEL FRAME SHADING DEVICES

WORKSHOP SYSTEM

FLEXIBLE EXPANSION

36


37


INTERIOR IMPLEMENTATION

12 - COLLEGE OF PHYSICAL EDUCATION Salahaddin university in Erbil new campus, Kurdistan region, Iraq. Schema director, study of ODA and DAO for a new university campus, buildup surface of 1.5 Million m2 with a student workforce of 40000 in definitive phase. The project consists of a presidential building, 13 colleges for different specializations, buildings for administration, classrooms, educational laboratories and research laboratories, bureaus, conference rooms, library, sporting facilities, exhibition rooms and a printing ...

SPANDRELS PANEL GLASS PANEL GLASS PANEL FRITTED GLASS PANEL SPANDRELS PANEL

Dar Al-Handasah

Shair and Partners

PRECAST PANELS

38


- CAMPUS LIFE COMPLEX The development of professional work required the use of several skills: - Coordinating with the electrical, mechanical, structural, acoustic and fire department. -Coordinating with the interior department. -Implementing all requirements -Revit project modeling, components modeling and skin modeling. -Architectural design and execution drawings from concept design to final design to tender phase. Dar Al-Handasah Shair and Partners

39


13

- FLIGHT LINE HANGARETTE

Kuwait military aerial base, study of design development phase under BIM management and supervision of the work of the extension of the Ali al Salem air base, including the construction of an independent facility to the south-west of the existing airbase for the deployment of the new eurofighter typhoon. The new installation measures 3600m long and 1000m wide. The project includes flight lines for Eurofighter typhoon (hangarettes and aprons), control tower, aircraft dispersing platform, alarm state shelters, armories, squadrons buildings, simulator building, workshops, office, kitchen and canteen, bunkers ... Dar Al-Handasah

Shair and Partners

40


Portfolio  

Maurice JR Homsy

Portfolio  

Maurice JR Homsy

Advertisement