Issuu on Google+

Matteo Bolgan

Selected works


Personal information Name Nationality Date of birth Gender

Matteo Bolgan Italian 22/08/1990 Male

Education 2016

2016

2012

Master’s degree in Architecture, 110/110 cum Laude / First-class Honours University Iuav of Venice, Italy Department of Culture of the Project Master Thesis “Re-interpret the Emptiness: the hidden landscapes and abandoned as urban quality generators” Bachelor’s Degree in Architecture, 110/110 / First-class Honours University Iuav of Venice, Italy Department of Managment of the Project

Skills & Competences Language

Italian English, Spanish

Mother tongue Advanced

Software

Expert Knowledge Advance Knowledge Basic Knowledge

AutoCad (2D, 3D), Adobe Photoshop Adobe (Illustator, InDesign), Artlantis Studio, Rinoceros, Microsoft Office, iWork Cinema 4D, Sketchup, Revit

Technical

Model making Freehand drawing Rendering Photography


Publications 2015 2012

Albero Cecchetto, Il Futuro delle Dolomiti tra Pelmo e Civetta, ListLab, Rovereto ISBN 8898774699 Il Giardino dei Passi Perduti: idee e segguestioni per “il buco del lido”, Grafiche Veneziane, Venice, Gironale di Ateneo n° 126, ISSN 2038-7814

Exhibition 2016

2015 2015 2015 2013

Landscapes of the North East: investigations and Recycle scenarios on the edge of Pedemoantana Veneta exhibition at: exhibition space “Gino Valle”, Università Iuav di Venezia DOMUS, Dolomiti Open MUSeum exhibition at: Palazzo Crepadona, Belluno Il Futuro delle Dolomiti tra Pelmo e Civetta exhibition at: Sala polifunzionale di Fusine, Zoldo Alto, Belluno Baumeeting, promoted by Bauclassroom exhibition at: exhibition space “Boselli”, Venice A New Watherfront for Rosolina Mare exhibition at: Centro Congressi Rosolina Mare, Rolosina Mare

Work experiences & other activities 2015 2015 2014 2011

Collaborator at studio “Ceccehtto & Associati S.r.l.” Architect Alberto Cecchetto, Mestre, Venice, Italy Architectural Visualization Workshop in collaboration with: Baumatte & Clinicaurbana Internship at studio “Andrés Perea Arquitecto” Architect Andrés Perea, Madrid, Spain Internship at “Studio Rigo” Architect Gianni Rigo, Scorzè, Venice, Italy

Matteo Bolgan +39 348 7099037 matteobolgan@gmail.com it.linkedin.com/in/matteobolgan


Half House

Location: Salzano, Italy Year: 2016 Residential Building Renovation

The house, for each person, is the most sacred and intimate place, where are established intimate ties and memories through emotions, not replicable in no other place on earth. For these reasons a house should be both functional and evocatively powerful. Inside the old town centre, the project includes a complete renovation of the house on the ground floor. The intervention revolves around the new heart of the house, the dining room. The existing support structure has defined the guidelines for the new aspect of the building; the central wall redefines the interior spaces, separating the collective area from the private area. Numerous niches within the walls have been obtained to contain the new furnitures and to leave clear the design of the plant. The apparent simplicity is also replicated in the choice of materials; wood and stone have been chosen to give life to different spaces.


The intervention of renovation. Comparison of existing situation and key elements


The atmosphere of indoor spaces is sometimes the most important aspect of the design process


Reverse architecture, where the negative becomes positive


Reinterpret the Emptiness

Location: Nervesa della Battaglia, Italy Year: 2015 Graduation Atelier Professor: Renato Bocchi Professor: Matteo Aimini

The new “Pedemontana� highway is divided into fourteen transects and show the various and complex interactions between the urban systems and the different landscape situations. The sample dial measures 22x22 km, which contains the last three transects, it has allowed to recognize the importance of the vacuum structure, that is able to connecting the various urban settlements and environmental systems, creating a filamentary and connected structure. This new structure uses the waterways as supports, models itself according to the territory and sticks the industrial plaques in such a way to redefine their shape and identity. The industrial area, taken as a case study, is enclosed between the Piave river to the north and the gravel quarries to the south, in Nervesa della Battaglia. The project proposes a practice of recycling, through some intervention rules, able to rethink the role of all industrial plates of our territory; this has the purpose to promote the reduction of land consumption as well, another major problem of this century. The project also presents a sequence of new atypical spaces, at different heights and connected together, through a system of pedestrian and prefabricated shelters, able to change the aspect of the urban environment.


The fourteen transects of the Pedemontana Veneta. In evidence the 14th transect.

The ecological infrastructure: an opportunity to mend and to rediscover the territory remained without identity


The 14th transect. In evidence the site plan: the industrial area of Nervesa.

The industrial areas are perceived as real “enclave�


The recycling practices

Actions of modification and grafting to generate new parts of cities


The squares, to be alive, must be surrounded by activity and flexible urban spaces


If the last century was the century of expansion this must be the “century of metamorphosis�


Unexpressed spaces can be re-thought as unconventional public spaces


Guggenheim Helsinki

Location: Helsinki, Finland Year: 2014 Competition Architecture firm: Andres Perea Arquitecto, Madrid, Spain

The creation of a new Guggenheim in the harbor area of Helsinki raises the question of the relationship between art content versus people, between the museum as a building versus the city and its public space. Rejecting a generalist and self-referential architecture, the project born from the specificity of the place where it is located. Another fundamental aspect is the concept of urban environment; through the front square and the ground floor, designed as an extension of the square, the building transfers its predominance to urban idea. After having assimilated these two concepts into the project, the building started to oppose itself against its original context; it comes from the site but, in order to become independently, it sustains itself autonomously. Internally the building is divided into three levels, each with its own shape and functional program. Different functions interact on the same level with each other, never being clearly separated in order to make the architectural object more flexible as possible. Each level is overlooking to the large main window, which recalls a huge canvas on which is “represented� the city of Helsinki and its access to the sea.


The architectural object born from the place, but it must be able to became independent


2nd floor

1st floor

ground floor


It is important that the “new” and the “tradition” maintain a constant relationship


north facade

south facade

section a

section b


CoHousing Tetris

Location: Padova, Italy Year: 2013 Culture of the project Professor: Cristiana Euspei

Through the reading of the urban fabric, the intervention has the objective of mending a part of the city of Padua, going to fit and redeveloping a military area, now abandoned. The project includes four new cohousing buildings along with four other smaller buildings, intended for public spaces, located perpendicularly to the main buildings, along the east-west direction. Another key aspect is the integration of the new buildings and the new public park, given that the last one covers most of the area of intervention. In this way, the project is not limited only to the construction of the buildings for residential use, but it arises as a new generator of a quality urban environment, not only for new residents but also for people who live in the surrounding areas. As an element of mediation between the private residential area and public park, an equipped wall was designed that recalls and compares itself with the medieval wall adjacent. The new buildings are composed of nine units, all different from each other; the different units have been designed as assembled modular element to each other, generating in this way a wide possibility of final solutions, while maintaining always the same basic module (5m x 2,5m).


3rd floor

2nd floor

1st floor

ground floor


Tetris apartments

common space 2.700 m2 1.620 m2

tipology a 135 m2

tipology b 120 m2

tipology c 150 m2

tipology d 100 m2

tipology e 50 m2

tipology f 140 m2

tipology g 105 m2

tipology h 70 m2

tipology i 35 m2

Work with flexible elements generates an infinite number of possible solutions


A project that constantly redesigns his internal shape

section a

section b

section c


A project about atmosphere, sequence of space and the movement of light


Venice Aquarium

Location: Lido of Venice, Italy Year: 2013 Culture of the project Professor: Fernarda De Maio

This project led us to confront with a possible transformation of an urban space in disuse. This former military area situated in the north of Lido of Venice, exposes itself on the lagoon to the west and hosts buildings originally used as storage rooms. In the project most of the existing buildings are demolished to make space for the new building. With this intervention we want to create an architecture that, once obtained its formal autonomy, leave its dominance to an urban idea. Starting from the typical existing building with the double pitched roof, the shape is modified and the coverage is reshaped, making it an integral part of the urban space and of the indoor and outdoor pedestrian paths. In some cases it was decided to reveal the supporting structure, recreating an essential architecture, that represents an element of permeability between inside and outside. In the interior part the aquarium presents a continuous path, where the linking element between the various levels is represented by the three central circular tanks. The last room, which hosts the reptilarium, it is represented by a totally glassed space that faces the Venice lagoon entirely.


Starting from simple elements

Sometimes is necessary a delicate operation of subtraction to generate something different


The coverage, sometimes considered a secondary element, can be able to model the building itself


The structure modeling the shape of the urban space, making it part of the building


This portfolio contains a selection of various projects conceived from 2012 until now. Therefore it does not represent a comprehensive and detailed exhibition of my work, but rather it has the purpose of showing but rather it is intended to show my skills, my reasonings and my ideas. The diversity of the material collected goes from urban plans, redevelopment of abandoned areas until the planning of individual units; this in order to demonstrates the flexibility of my design reasonings.

Thank you +39 348 7099037 matteobolgan@gmail.com it.linkedin.com/in/matteobolgan


Architecture Portfolio Matteo Bolgan