Page 1

Οι Αγκιναροκουκορακάκηδες και ο κανόνας των Τεσσάρων

ΣΗΤΕΙΑ 21.01.2013


* Το Παρόν Εγχειρίδιο απευθύνεται σε θαρραλέους κυνηγούς.. Διαβάζετε Προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια μέχρι το ΤΕΛΟΣ !!!


Περιεχόμενα : ( τι θα δούμε σήμερα… )

1. Καλή Κυνηγετική Χρονιά ( Η Χρονιά Του Φιδιού ) ……………………..……. Σελ.4 2. Όροι Συμμετοχής Στο 5ο Παιχνίδι …..……………………………………….………..Σελ.7 3. Αίτηση Εγγραφής & Ημερολογιακές προθεσμίες…………………….……….Σελ.13 4. Ο Κανόνας Των Τεσσάρων (Ντεν Καταλαμπαίνει Τίποτα)….…….……. Σελ.15

5. SPA’sΑΡΧΟ’s stories ( ΤΡΙΤΟΣ τόμος ) ………………………………………………Σελ.19 6. Του Κληδώνου οι Φωτιές ( Ηλιοτρόπος !!! )……………………….…………. Σελ.24 7. Σινεμά ο Παράδεισος ( Ταινίες που μας άρεσαν )…………….……………. Σελ.27 8. Αγκινάρες και Καλά Διάφορα ………………………………………………………... Σελ.29 9. Χορεύοντας με τους ΓΡΙΦΟΥΣ (φωτογραφικό υλικό ).……..………...… Σελ.31 10. Ευχαριστίες………………………….……………………………………………............ Σελ. 33


Φίλες και φίλοι κυνηγοί ήρθε το δεκατρία, χρονιά φιδιού με γρίφους, πλοκή και ιστορία ~ Φέτος θα τρέξετε πολύ, κάποιοι θα κουραστείτε μα το παιχνίδι σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε ~ Πολλοί θα είναι οι γρίφοι μας εύκολοι και με δράση, και καθανείς στο τέλος τους καλα θα ΄χει περάσει ~ Κι όλοι καλά γροικάτε το κι ας μάθει όποιος δεν ξέρει πως το παιχνίδι φτιάχτηκε μέσα στο καλοκαίρι ~ Και τα σημεία μπήκανε κι ο θησαυρός ετάφη, κύκλους πολλούς θα κάμετε απάνω από το χάρτη. ~ Κι είναι η τρέλα μας πολλή κι όρια μπλιο δεν έχει και το παιχνίδι θα γενεί ακόμα κι ανέ βρέχει ~ Βέβαια θέλει προσοχή, στους δρόμους, στα σοκάκια ιδίως τα κοπέλια σας απού ΄χουν μηχανάκια ~ Kι αφού είναι παιχνίδι, πρέπει να το χαρούμε όι ωσά τσι κουζουλούς να πα΄μιζερωθούμε ~ Όλοι να διαφυλάξουμε προ πάντων την υγεία αλλιώς εχάσαμέν τηνε τση μέρας τη μαγεία


Κλεψές εμείς δε θέλουμε οφέτος στο παιχνίδι κι όποιος τολμήσει κατιτίς θα δει πολύ σκοτίδι ~ Μπουντρούμι μέγα φτιάξαμε στο κέντρο της Σητείας, εκεί θα φυλακίζεται ο κάθε εγκληματίας. ~ Ποινές πολλές αξίζουνε σ’ εκείνη την ομάδα που φέρνει στο παιχνίδι μας κλεψιἀ και κουζουλάδα. ~ Χρόνος από τους γρίφους σας τότε θα αφαιρείται και τους συμπαίκτες σας καιρό θα κάνετε να δείτε.

Εφέτος το παιχνίδι μας έχει ιδιοτροπίες, γι’ αυτό καλά διαβάσετε πιο κάτω τσ’ οδηγίες. ~ Μα πιο πολύ από όλα θα πρέπει να βιαστείτε, εγκαίρως να προλάβετε σωστά να εγγραφείτε, ~ διότι έχουμε κι εμείς πολλά μες το κεφάλι και δε θα περιμένουμε για κανενός τα κάλλη, ~ γι’ αυτό αρχίξτε ογλήγορα, κάνετε συναντήσεις, βρείτε όλα τα σχετικά και φέρτε μας αιτήσεις,


Διάβασμα κάνετε σωστό, δε θέλει πολλή σκέψη και νικητής θα αναδειχθεἰ όποιος σωστά θα παίξει. ~ Δε θέλουμε να λύσετε δύσκολες εξισώσεις μα για τη Στεία θα ’πρεπε να ΄χετε λίγες γνώσεις. ~ Στην τελική το νόημα είναι αυτό που μένει που καθαείς αμοναχός στο τέλος εξυφαίνει ~ Και ντουχιουντίζει για καιρό τα ύψη και τα βάθη, πώς να ευρέθη το κλειδί που στην αρχή εχάθη..

ΧΨΡΩ. ΘΙΓ. ΝΨΟΡ .ΛΟΗ .ΜΞΚΙΣ .ΧΡΟΝΘΥΝΡΣΝ

Μετά Τιμής 300 € Οι Υποομάδες

ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. Κ.Α.Π.Η. Ε.Λ.Π.Α.


* όροι συμμετοχής * 1.

Συμμετοχή στο φετινό παιχνίδι μπορούν να δηλώσουν μονάχα άτομα από 16 έως 121 ετών ( έχοντα σώας τας φρένας και τα γκάζια )

2.

Στην περίπτωση ανήλικων παικτών (κάτω από 16) θα πρέπει για κάθε 5 ανήλικους να δηλωθεί υποχρεωτικά 1 ενήλικος παίκτης(προστάτης)

3.

Ο ελάχιστος αριθμός δηλωμένων παικτών μιας ομάδας είναι 5 * άτομα, ενώ ο μέγιστος είναι 21 (οι μη δηλωμένοι δε θα πάρουν σύνταξη ποτέ)

4.

Φέτος κάθε ομάδα θα ονομάζεται ΑΣΚΕΡΙ και οφείλει να έχει ένα χαρακτηριστικό όνομα (παρατσούκλι) και ένα λάβαρο (φλάμπουρο), καθώς επίσης και τους εξής βασικούς χαρακτήρες (ρόλους) : • Ο Καπετάν Σήφης. Ο αρχηγός κάθε ομάδας λογάται Καπετάνιος. Αυτός αποφασίζει στα δύσκολα, μονάχα αυτός κρατά τον μηχανισμό των Αντίκρυ-Θύρων , τα κλειδιά και τις σφραγίδες. Αυτός φταίει για όλα και θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά υπό τις διαταγές του τους υπόλοιπους. • Ο μούτσος-Επιστάτης. Το παιδί για όλες τις δουλειές. Έξυπνος, διαβασμένος αλλά πεινασμένος δούλος, με γερό στομάχι, προσωπικός σοφέρ του Καπετάνιου, έχει και γαμώ τα μηχανάκια, φορά το κράνος του όλη μέρα, ξέρει καλά όλους τους δρόμους της πόλης… • Η Φωφώκα. Είναι η τραγουδιάρα της ομάδας. Γεματούλα, με κόκκινα μαλλιά (βρείτε περούκα), γεμάτη καλλιτεχνικές ανησυχίες, γνωρίζει όλα τα κουτσομπολιά του χθες και του σήμερα, των χωριών και της πόλης, ξέρει να μιλά όλες τις γλώσσες, μπορεί να μαγειρέψει τα πάντα, έχει έφεση στην κομμωτική..


• Ο Σπασαρχοφυτούκλας. Είναι ο γυαλόμπας της ομάδας. Σπάει τα νεύρα όλων με τις γνώσεις του, έχει ως πρότυπο τον Σπιρτούλη από το στρουμφοχωριό, ξέρει τα πάντα, γνωρίζει να χειρίζεται άψογα την τεχνολογία, γνωρίζει τοπική ιστορία.. • Ο Βουτήχτος. Είναι ένας τολμηρός πολεμιστής , ο γενναίος της παρέας, έτοιμος να κάνει τα πάντα, ακόμα και να θυσιαστεί για τα ιδανικά του Καπετάνιου του, ξέρει να κλέβει και να ρουφιανεύει, έχει ισορροπία, δεν καίγεται, ξέρει χαρτιά και κάνει γρήγορα πετάλι.. * διαλέξτε με μέτρο, τακτική και σύνεση αυτούς τους ρόλους αν θέλετε να δείτε το θησαυρό..μετά δε θα φταίμε εμείς.. 5. Κάθε ασκέρι μπορεί να έχει ως οχήματα τα εξής : γάιδαρο, άλογο, άμαξα, κάρο , ποδήλατο , μοτοσικλέτα , πατίνι , αμάξι ,ελικόπτερο, ιστιοφόρο.. Απαγορεύονται ρητά τα τρακτέρ, μπουλντόζες, λεωφορεία, αερόστατα και υποβρύχια.. 6. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν στο κατάστημα ΚΑΡΑΒΑΚΙ (Μαίρη Γιαννουρή) έως την ΠΕΜΠΤΗ 21/2/2012 και ώρα 21.12 μ.μ. Παράταση ΔΕ θα δοθεί. Αυτά τα κάνει μόνον η Εφορία.. Τώρα δεν έχουμε ούτε τέτοια.. 7. Κάθε ομάδα παραδίδει την αίτησή της όχι μονάχα σε έντυπη μορφή αλλά και σε ηλεκτρονική με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : agginarokoukorakakides@gmail.com (εντός της ίδιας χρονικής διορίας). Μαζί δε με την ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να μας επισυνάψετε μια ψηφιακή φωτογραφία όλων των δηλωμένων σας παικτών (δεχόμαστε και επεξεργασμένη για τα ασυντόνιστα ασκέρια). 8. Κάθε ασκέρι οφείλει να έχει ένα αρχηγείο, που στο έξης για λόγους συντομίας θα λέγεται Λημέρι, το οποίο για το καλό σας θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρικό, τηλέφωνο ή τηλέγραφο ή τηλέτυπο και νερό. Αν, επίσης, διαθέτει διαδίκτυον ακόμα καλύτερα.. αλλιώς θα τρέχετε σπίτια σας..


9.

Κάθε ασκέρι θα δώσει όρκο βαρύ ότι θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης και του Καρναβαλιού ως ομάδα είτε κερδίσει είτε ηττηθεί..

10. Κάθε ομάδα οφείλει να έρθει είτε ως μπουλούκι είτε ως αντιπροσωπεία τουλάχιστον των 5 κεντρικών παικτών της, στον ετήσιο χορό των ομάδων το Σαββάτο 2/3/13, όπου και θα λάβει τις τελευταίες και πιο σημαντικές πληροφορίες για το παιχνίδι. Εκεί η κάθε ομάδα θα πρέπει να μας παραδώσει το λάβαρό της και μια καραμέλα. Το χαράτσι στην είσοδο θα είναι 2€ (αυστηρά σε ψιλά) και η είσοδος θα επιτραπεί μονάχα σε μεταμφιεσμένους ( ξενέρωτους δε θα βάλουμε μέσα, αλήθεια λέμε). Διαφορετικά θα σας… μεταμφιέσουμε εμείς. 11. Όλες οι ομάδες θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής του παιχνιδιού 1 ώρα νωρίτερα από αυτήν που θα ανακοινωθεί, για παν ενδεχόμενο… 12.Οι οδηγίες όλων των Γρίφων-Δράσεων θα μοιραστούν στους Καπετάνιους αμέσως πριν την έναρξη. 13. Οι γρίφοι και οι δράσεις μας επιλέχτηκαν με γνώμονα το κέφι και όχι τις φωνές και τις γκρίνιες. Έτσι, για τυχόν παράπονα, θα υπάρχει ο Μέγας Δικαστής . 14. Όποιος Παίκτης – Ομάδα εκδηλώσει απρεπή συμπεριφορά, θα αποβάλλεται αμέσως, χωρίς δεύτερη κουβέντα. 15. Τα αρχηγεία της διοργανώτριας ομάδας για φέτος θα είναι 2. Το πρώτο, ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η ( ΠΕρασε ΠΑρε Γριφο Να Ηρεμησεις ), από όπου θα εξέρχονται οι γρίφοι και θα εισέρχονται μονάχα οι σωστές απαντήσεις. Το δεύτερο αρχηγείο Κ.Α.Π.Η. (Κέντρο Αποκατάστασης Πορείας Ήττας), θα παρέχει χρονομετρημένες βοήθειες ανάλογα με τον κάθε Γρίφο-Δράση.


Για δε τους φρικαρισμένους που θέλουν να μάθουν αν η απάντηση που έχουν βρει είναι η σωστή, ώστε να τους επιτραπεί να εισέλθουν στα εσωτερικά του Πε.Πα.Γ.Ν.Η. θα υπάρχει η Ε.Λ.Π.Α. (Επιτροπή Λύσεων Πολυζορισμένων Αγανακτισμένων )

16. Στον χώρο μπροστά από τα αρχηγεία μας θα είναι στημένο το κοσμοδρόμιο του CERN ( ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων κυνηγών και δράσεων ) από εκείνο το σημείο θα περάσουν υποχρεωτικά όλες οι ομάδες κυκλικά ώστε να δοκιμαστούν στις 4 ειδικές αποστολές που τους έχουμε ετοιμάσει. 17. Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου θα είναι προσβάσιμη μονάχα από πεζούς, μιας και θα υπάρχουν τοποθετημένα εμπόδια αποκλεισμού οχημάτων κάθε τύπου, σε όλους εκείνους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο. Ωστόσο μπροστά από τα εμπόδια έχουμε φροντίσει να υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης δίκυκλων, έτοιμα για αναχώρηση προς κάθε κατεύθυνση. Πε.Πα.Γ.Ν.Η Κ.Α.Π.Η.

χώροι Στάθμευσης

P CERN

Χώροι Στάθμευσης Δίκυκλων Εμπόδια


18. Συνιστάται σε όλα τα λημέρια να υπάρχει τουλάχιστον ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, που να μπορεί να εκτελέσει τις στοιχειώδεις λειτουργιές, καθώς επίσης τουλάχιστον μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ένας χάρτης της περιοχής με συντεταγμένες και μία πυξίδα.. 19. Η ομάδα μας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον άφορα τους κανόνες οδικής ασφάλειας καθώς επίσης και στην τήρηση του δίκαιου παιχνιδιού ( fair play ). Έτσι πριν την έναρξη του παιχνιδιού θα γίνει επιθεώρηση όλων των αρχηγείων από το σώμα των δικαστών και βασανιστών των Αγκιναροκουκορακάκηδων. Κατά την επιθεώρηση αυτή θα πρέπει όλες οι ομάδες να μας επιδείξουν τα δίκυκλα οχήματα τους καθώς και τα αντίστοιχα κράνη των οδηγών τους. Οδηγός και συνοδηγός που θα συλλαμβάνουμε να μην φορά το κράνος του, θα έχει καθυστέρηση 15 λεπτών η ομάδα του από την παραλαβή του επόμενου γρίφου ή βοήθειας. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και επαναλάβει το ίδιο λάθος η ίδια ομάδα, θα υπάρχει 30 λεπτά καθυστέρηση, ενώ στην τρίτη και φαρμακερή θα υπάρξει οριστικός αποκλεισμός !!! 20. Στην δύστυχη περίπτωση μου συλληφθεί επ’αυτοφώρω παίκτης ή ομάδα να καταστρέφει στοιχεία του παιχνιδιού ή να δημιουργεί τεχνηέντως προβλήματα πρόσβασης και αναγνώρισης στοιχείων, η ομάδα αυτομάτως θα μηδενιστεί. 21. Μιας και η ομάδα μας είναι πολυπληθής θα έχουμε πολύ κοντά σε κατάλληλη απόσταση, από όλα τα σημεία μας, έναν φύλακα που θα παρακολουθεί διακριτικά την ροη των θησαυρό-κυνηγών. Αν ωστόσο σε κάποιο σημείο υπάρξει θέμα αντιδικίας που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μας, ο Μέγας Δικαστής θα αποδεχτεί ως τεκμήριο καταδίκης οποιαδήποτε φωτογραφία προσκομιστεί από οποιανδήποτε, που θα βεβαιώνει την παραβίαση ομάδας ή παίκτη.


** στην περίπτωση που μια ομάδα έχει μονάχα άντρες ή μονάχα γυναίκες ως παίκτες, τότε στους αντίστοιχους ρόλους οφείλουν να έχουν την αντίστοιχη αμφίεση (περούκα, ρούχα, στολισμό…) *** Όλοι οι παραπάνω όροι και κανονισμοί του φετινού παιχνιδιού είναι υπό την δική μας αποκλειστική ευθύνη και ως εκ τούτου οι μόνη αρμόδια αρχή για να τους τροποποιεί και να σας τους ανακοινώνει εγκαίρως, είναι η επίσημη υποομάδα του Πε.Πα.Γ.Ν.Η.

Καλή ΕπιΤυχία και Καλά Διάφορα..


*

αίτηση εγγραφής *

Mε το παρόν έγγραφο εγώ ο ………………………………………………………… Καπετάνιος του ασκεριού με όνομα ……………………………………....................... έχοντας σώας τας φρένας μου, δηλώνω υπεύθυνα πως επιθυμώ εγώ και οι σύντροφοι μου να συμμετάσχουμε στο

5ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού Σητείας που διοργανώνουν οι

Αγκιναροκουκορακάκηδες . Αφού πρώτα διαβάσαμε και αποδεχτήκαμε όλους τους σκληρούς όρους του φετινού παιχνιδιού, συμφωνήσαμε από κοινού να έχουμε τους παρακάτω ρόλους : Καπετάν Σἠφης :…………………………………………. Τηλέφωνο :……………… Φωφώκα :………………………………………………… Τηλέφωνο :……………… Σπασαρχοφυτούκλας :……………………………………. Τηλέφωνο :……………… Βουτήχτος : ……………………………………………… Τηλέφωνο :……………… Μούτσος : ……………………………………………….. Τηλέφωνο : ……………... επίσης μαζί μας θα είναι και οι 16 γνωστοί-άγνωστοι πειρατές του ασκεριού μας : ……………………………………………………………………………………...… ……………………………………………………………………………………...… …………………………………………………………………………………..…… ……………………………………………………………………………………..… ……………………………………………………………………………………..… με όλα τα παραπάνω σας επισυνάπτω την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail ) της ομάδας μας :…………………………………………………………………………... και υπόσχομαι να σας στείλω εγκαίρως την ψηφιακή φωτογραφία του ασκεριού μας.


Στην περίπτωση που η ομάδα αποτελείται από ανήλικους παίκτες ο Καπετάνιος ( υποχρεωτικά ενήλικας ) οφείλει εδώ να δηλώσει τα ονόματα των προστατών της ομάδας ( 1 προστάτης ενήλικος για κάθε 5 ανήλικους ) Οι προστάτες συμπεριλαμβάνονται κανονικά στα άτομα της ομάδας.

Σητεία …../….. / 2013

Ονοματεπώνυμα και Τζίφρες Όλων των Δηλωμένων Παικτών :

* η παρούσα δήλωση πρέπει να εκτυπωθεί και να παραδοθεί έως τις 21/2/13. Συγχρόνως πρέπει να αποσταλεί και ηλεκτρονικά μαζί με την φωτογραφία σας.


Κόκκινη κλώστη δεμένη στην Ανέμη τυλιγμένη…


Χρόνος : Κυριακή 10 Μαρτίου // Ώρα : 15.15 ( Ώρα Ελλάδας )

«Τι στο καλό; Πού πήγανε; κι οι δυο τους εχαθήκαν;» Γκρινιάζει πάλι ο Σπάσαρχος με τούτα που τους βρήκαν. ~ «Άμε και πες τους: στο λεφτό εδώ να εμφανιστούνε, για άλλο λόγο ήρθαμε κι όχι να ...κατουρούμε!» ~ Γιάντα να πάω εγώ εκεί; εγώ δεν κατουργιέμαι. Εσύ δεν έλεγες πιο πριν, πως “ούτ’ εγώ κρατιέμαι”; ~ Εσύ να πας, να μπεις εκεί, πίσω για να τους φέρεις. Εγώ εδώ θα στέκομαι φύλακας, να το ξέρεις!» ~ «Εκουζουλάθηκες μωρέ, λες κι είναι δα η ώρα, κολοκυθιά να παίζομε μακριά από τη χώρα;» ~ Ε, τότε μπαίνουμε κι οι δυο, να δούμε ίντα γενήκαν να πα ανεμαζώξομε τσι φίλους που χαθήκαν».

Χώρος : Σ.Ε.Ρ.Ν. ( Γενεύη )


Δίνουνε μια και μπαίνουνε στον καμπινέ ομάδι και ίδια πως βρεθήκανε καταμεσίς στον Άδη! ~ Κοιτάζουνε ολόγυρα, κοιτάζουνται κι οι δυο τους ‘ποχασκωμένοι στέκουνε και κάνουν το σταυρό τους. ~ «Μάλλον ετούτο το κουμπί θα πρέπει να πατήσαν οι φίλοι μας σαν μπήκανε και πίσω δε γυρίσαν!» ~ Στο τρία μόλις πω, μαζί κι οι δυο μας το πατούμε, να πα τους βρούμε γρήγορα, το πείραμα να δούμε.

1.2.3

και...

Τo Βe Continued…


ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΑΓΚΙΝΑΡΟΚΟΥΚΟΡΑΚΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.


Χρόνος : 21 Δεκεμβρίου 1942 μ.Χ. // 21.12 μ.μ. ( Ώρα Κρήτης ) Χώρος : Αποθήκη Μαυραγοριτάκη

Απίστευτο! Δεν μπορεί να 'ναι αλήθεια, κάτι θα 'παθαν τα μάτια του! Μάλλον πέθανε και ξαναγεννήθηκε. Η μοίρα του θα άλλαξε ξαφνικά, γιατί, για να πήγε στον παράδεισο, αποκλείεται. Ο τόπος των ονείρων του απλωνόταν μπροστά μπροστά του. Του κόσμου τα αγαθά στοιβαγμένα σε μια ανήλιαγη αποθήκη με το ισχνό φως από την αχλύ μιας θαμπής λάμπας. Χωρίς καθυστέρηση, πριν σωθεί το λιγοστό της πετρέλαιο, άναψε ένα κερί παρατημένο που βρήκε μπροστά του. Η παχιά και λαίμαργη φλόγα φώτισε το μ μικρό δωμάτιο: μπομπότα , πακέτα μακαρόνια, κονσέρβες μεγάλες και μικρές, κομμάτια από παστό μπακαλιάρο, ζάχαρη και καφές, λουκούμια ζηριανά και σύκα ξερά, αμύγδαλα και ρόγδια, μια κούτα με χοντρό αλάτι και τσιγάρα, τσιγάρα πολλά, άφιλτρα, αλλά και σπιρτοκούτια ύτια και κεριά σπαρματσέτα αραδιάζονταν σε τέσσερα σανιδένια ράφια και από κάτω τσουβάλια παραγεμισμένα με σταφίδες, όσπρια, ρύζι, αλεύρι κάτασπρο, καθαρό, στάρι, κριθάρι, ξινόχοντρο. Στη γωνία καφάσια πράσινα με μποτίλιες κρασί και ρακί και ένα βαρελάκι λάδι. άδι. Και στο βάθος ένα σεντούκι από ξύλο καρυδιάς, ξεκλείδωτο, με μπακιρένια σκεύη, αλαβάστρινες μινιατούρες και - αλίμονο!- ένα κομπόδεμα κίτρινο, κεντημένο στο φινίρισμα με πορφυρή κλωστή, φουσκωμένο με χρυσές, λαχταριστές λίρες!

Έτρεμε από συγκίνηση. Είχε ίχε ανακαλύψει θησαυρό! Η στιγμή ήταν δική του, μόνο δική του! Το σκηνικό όμως απείχε πολύ από το να είναι ιδανικό. Δεν ήταν στο Cern. Οι σταγόνες της βροχής που έβρισκαν διέξοδο από τις χαραμάδες και έσταζαν από το ταβάνι με τα σανίδια, η αποπνικτική μυρωδιά μυρωδιά της μούχλας και της υγρασίας ανέδιδαν την οσμή μιας άλλης εποχής, χαμένης στο βάθος του χρόνου, αλλοτινής, μιας εποχής παγερής, ζοφερής, απόκοσμης. Κάτι περίεργο συνέβαινε. Δεν είχε όμως καιρό για σκέψη. Η σκέψη είναι καθυστέρηση και η καθυστέρηση σπατ σπατάλη, άλη, έτσι έμαθε στην Αμερική. Να αρπάξει όσα γίνεται και μετά θα είχε χρόνο να αναλογιστεί τι συνέβη. Έκρυψε τις λίρες στις μπότες του, γέμισε με απληστία τις τσέπες του με κάθε λογής καλούδια, βούτηξε κάμποσα τσιγάρα για το δρόμο και κοντοστάθηκε μπροστά στο βαρελάκι με το λάδι. Για αυτό δεν ήρθε ως εδώ; Άδειασε μονορούφι το κονιάκ από το τσίγκινο φλασκί που κουβαλούσε πάντα μαζί του, το γέμισε με το πολύτιμο αγαθό και το έκρυψε κάτω από το σακάκι του. “Στην τσέπη της καρδιάς”, μόρφασε ειρωνικά. Πού βρισκόταν βρισ όμως; Τι απέγιναν οι άλλοι τρεις; Μασουλώντας μπομπότα και σταφίδες, ανασήκωσε το conte miri


Η πόρτα έσκουξε, ανοίγοντας . Παγωμένος, βόρειος άνεμος του χαστούκισε το πρόσωπο.

“Ποιος Ποιος είσαι εσύ; Πώς βρέθηκες εδώ; Θυμάμαι καλά ότι είχα κλειδώσει, κλειδώσε πριν φύγω! Τι άρπαξες; Φρουροί, κλέφτης!”. Πριν το καταλάβει, βρέθηκε με χειροπέδες και βαριές αλυσίδες στα πόδια. Στρατιώτες οπλισμένοι ( Ιταλοί πρέπει να ήταν, θύμιζαν τις περιγραφές του πατέρα του, όταν μικρό παιδάκι στον πόλεμο του `40, εκεί στη Σκοπή, Σ τους πλησίαζε, για να ζητιανέψει ένα καρβέλι ψωμί και λίγο γάλα για το νεογέννητο στο σπίτι τους ) του αφαίρεσαν όλα σχεδόν τα κλοπιμαία, τον έσυραν με λύσσα και τον πέταξαν με δύναμη σ' ένα καμιόνι. Είχε διαρρήξει την αποθήκη του Μαυραγοριτάκη, γνωστού στού καταδότη της Κατοχής στην περιοχή της Σητείας. Μάλιστα! Τα πράγματα είχαν σοβαρέψει πολύ!

Το βράδυ τον βρήκε σε ένα υπόγειο, σκοτεινό, νοτισμένο μπουντρούμι συντροφιά με πολλούς ντόπιουςς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Μορφές ασθενικές, κάτισχνες, αποστεωμένες, με τη φρίκη του πολέμου αποτυπωμένη στα φλογερά – ωστόσο – μάτια τους, σκιές του εαυτού τους, σκιές της ιστορίας... Οι πληγές στα ταλαιπωρημένα τους κορμιά από τις κακουχίες καιι τα ατέλειωτα βασανιστήρια για ομολογία αναζητούσαν με πόθο τη λύτρωση. Μόνο μια γυναικεία φιγούρα νεανική, αέρινη, σχεδόν αλαφροΐσκιωτη, παρέμενε όμορφη σε πείσμα του σαρκοφάγου πολέμου. Η ΤΕΡΨΙ χόρη ΧΡΥΣΟΥ λάκη. Την πλησίασε μαγεμένος, εκστασιασμένος. Κ Κάτι άτι πάνω της τον μαγνήτιζε, τον καλούσε να της μιλήσει. “Θα πεθάνουμε, θα μας εκτελέσουν; Είμαστε στην Κατοχή, είναι δυνατόν;” “Τι σημασία έχει ο θάνατος σύντροφε; Ένα ταξίδι άυλο στην αιωνιότητα! Χρέος του αγωνιστή είναι να κάνει το θάνατό του να αξίζει, να γίνει έμπνευση για τις τωρινές και τις μελλούμενες γενιές. Χρέος δικό μας είναι να πεθάνουμε για την πατρίδα, για την ελευθερία, για να λυτρώσουμε τα χώματά μας από τον κατακτητή. Σύντροφοι, μη λυπάστε, δε θα πάει χαμένη η θυσία μας!”. Απόμεινε να την κοιτά αποσβολωμένος. Τέτοια ψυχή, τέτοιο όραμα, τέτοια αυταπάρνηση βγαλμένα από μια τόσο εύθραυστη κοπέλα! Δε λυπάται τα νιάτα της, την ομορφιά της, την άγονη μοίρα της; Δεν τόλμησε να ρωτήσει. Ήταν τόσο μικρός, τόσο λίγος....

Αυτήν σκεφτόταν, όταν στεκόταν στεκόταν στο εκτελεστικό απόσπασμα την αυγή. Η μέρα ήταν υγρή, βροχερή μα κυρίως σιωπηλή, βουβή, μαρτυρούσε το κακό που θα γινόταν. Ένιωσε σαν να του ρουφούσε τη ζωή, την άχαρη, τη φιλάργυρη, την ανούσια ζωή του, είναι η αλήθεια. Έφτασε η ώρα του λοιπόν. Έτσι είναι είναι άραγε όταν πεθαίνεις;


Εδώ, σε μια άλλη εποχή, ηρωική, σχεδόν θρυλική. Τι ειρωνεία! Σαν ταινία μικρού μήκους ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του ολάκερος ο βίος του: χρήμα, χρήμα, χρήμα που ποτέ δεν ερχόταν και ένα σπιτικό άδειο, αφιλόξενο να τον περιμένει περιμένει κάθε βράδυ. Πόσα θα άλλαζε αν είχε την ευκαιρία!!! Το πρόσταγμα του λοχία στους στρατιώτες να οπλίσουν τον επανέφερε στην ψυχρή πραγματικότητα. “Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Κρήτη” φώναξαν με μια φωνή όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι. Εκείνος δεν είχε το δικαίωμα.... δικ Μπαμ, μπαμ, μπαμ, μπαμ ..........ένας πόνος στο στήθος ...

Αυτό ήταν ;;;;

Τo Βe Continued…


Οι Φωτιές Του Κλἠδονα Στις 24 του μηνός στην ακμή του θέρους ο ήλιος τρέπεται στον αστερισμό του Καρκίνου και η μέρα αρχίζει να μικραίνει. Οι θερινές αλλαγές του ήλιου, είναι μια ση-μαντική, αλλά μερικές φορές κι επικίνδυνη αλλαγή του χρόνου, κυρίως για τους γεωργούς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ορισμένες συνήθειες των αρχαίων, σχετικές με το θερινό ηλιοστάσιο ή ηλιοτρόπιο, διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Όσα αρχαία έθιμα ανάγονται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκαν με το Γενέθλιον του Ιωάννου του Πρόδρομου (24 Ιουνίου). Η συσχέτιση δεν έγινε χωρίς λόγο. Κατά τον ευαγγελιστή Λουκά (1,26-36) ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν έξι μήνες μεγαλύτερος από τον Ιησού. Αφού λοιπόν η γέννηση του Χριστού ορίστηκε από την εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά τις χειμερινές τροπές του ηλίου, επόμενο ήταν το Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου να συμπέσει με την 24 Ιουνίου, δηλαδή κατά τις θερινές τροπές του ηλίου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της γιορτής είναι, οι φωτιές τ'Αϊ-Γιαννιού που άναβαν στα τρίστρατα , στις 23 Ιουνίου το βράδυ. Μία ή τρεις φωτιές ή κάψαλα ή φανούς άναβαν με καλαμιές ή παλιοκοφίνια, σε όλους τους μαχαλάδες, προσπαθώντας ο κάθε ένας να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά, πάνω από τις οποίες πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Πάνω στις φωτιές ρίχνουν και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς ή το στεφάνι του Άϊ-Γιάννη της περασμένης χρονιάς. Άναβουν ακόμα τα κλαδιά, τις αστιβές και τα πλατανόκλαδα που χρησιμοποιούσαν στ αγόρια( μεταξοσκώληκες), ενώ τη στάχτη τη μεταχειρίζονται για αποτρεπτικούς και μαντευτικούς σκοπούς. Κρατώντας μια πέτρα πάνω από το κεφάλι τους πηδάνε με γέλια και φωνές πάνω από τις φλόγες τρείς φορές. Έλεγαν ότι αν πηδούσαν από 3 φορές την κάθε φωτιά, θα έφευγαν οι ψύλλοι και οι κοριοί. Σε µια τόσο σηµαντική καµπή του χρόνου,

που συµπίπτει µε τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναµη του οποίου φανερώνει κυρίως τα µελλούµενα, φυσικό είναι και ο άνθρωπος να θέλει να ρίξει ένα βλέµµα στο µέλλον. Είναι λοιπόν πάρα πολλές οι µαντείες της παραµονής και της 24ης Ιουνίου. Ο λαός µάλιστα πιστεύει, ότι ο αϊ-Γιάννης φέρνει τύχες. Για αυτό έπρεπε από την παραµονή να ξεσκονίσουν, να σφουγγαρίσουν, και να περιµένουν "τις τύχεις" Και επειδή ο συνηθέστερος τρόπος, µε τον οποίο ο Άγιος φανερώνει το ριζικό, δηλαδή την τύχη του κάθε ανθρώπου, είναι ο κλήδονας, ονοµάζεται και άι-Γιάννης ο Κλήδονας ή Ριζικάρης.


Το έθιµο του κλήδονα, είναι µια λαϊκή µαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου µας, σύµφωνα µε το οποίο αποκαλύπτεται στις άγαµες κοπέλες η ταυτότητα του µελλοντικού τους συζύγου, και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η αναφορά στην Πυθία είναι έκδηλη, ενώ η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Οµήρου: κληδών σηµαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες, που ακούγονταν κατά τη διάρκεια µαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σηµασία. Η πρώτη γραπτή περιγραφή του εθίµου ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους. Την παραµονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες µαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποιο αγνό πρωτότοκο κορίτσι, συνήθως σε µια "Μαρία" (στη Θράκη ο ρόλος αυτός δίνεται στην ονοµαζόµενη "Καλλινίτσα"), της οποίας και οι δύο γονείς να είναι ζωντανοί και πρωτοστεφάνωτοι, να φέρει από την πηγή µε ολοκαίνουργιο κουµάρι ή να ανασύρει από το πηγάδι το "αµίλητο νερό". Η κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή, για να µη χάσει το νερό την µαντική του δύναµη. Στα νησιά, το αµίλητο νερό είναι συχνά θαλάσσιο, οπότε και πρέπει να συλλεχθεί από σαράντα κύµατα. Τη µικρή Πυθία την στολίζουν µε λουλούδια και της δένουν τα µάτια µε κόκκινο µαντήλι. Επιστρέφοντας στο σπίτι, το νερό αδειάζεται σε πήλινο -ως επί το πλείστον- δοχείο γραγούδα ή τσουκάλι. Μετά από κει παίρνουν βόλτα τα σπίτια της γειτονιάς κι η κάθε κοπέλα ρίχνει µέσα διάφορα µικροαντικείµενα «σηµάδια» τα λεγόµενα ριζικάρια, που το καθένα χαρακτήριζε τον κάτοχό του, δηλαδή κουµπιά, δαχτυλίδια, παραµάνες, αγκράφες σκουλαρίκια, χάντρες, δαχτυλήθρες, καρφιά, σουγιάδες. Συνήθως, πρόκειται για κάποιο προσωπικό αντικείµενο, συχνά µάλιστα πολύτιµο. «Κλειδώνουµε τον κλήδονα µε τ' Άι Γιαννιού τη χάρη, κι όποια έχει ριζικό να δώσει να το πάρει».


Στη συνέχεια, το δοχείο σκεπάζεται µε κόκκινο σταµπωτό ύφασµα και το οποίο δένεται γερά µε ένα κορδόνι ("κλειδώνεται" παρετυµολογία του κλήδονα που εξηγεί το γεγονός ότι σε µερικά µέρη της Ελλάδας τοποθετείται λουκέτο στο κορδόνι) και τοποθετείται κάτω από µια τριανταφυλλιά στον ξάστερο ουρανό. Εκεί παραµένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να "ξαστριστεί". Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους τον άντρα που θα παντρευτούν. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, αλλά πριν βγει ο ήλιος - ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων -, η νεαρή της προηγουμένης φέρνει μέσα στο σπίτι το δοχείο (αγγείο). Το απόγευμα, μαζεύονται πάλι οι ανύπανδρες κοπέλες και ανοίγεται με τραγούδια ο κλήδωνας.

Αυτήν τη φορά όμως στην ομήγυρη μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες και των δύο φύλων, καλεσμένοι για να παίξουν το ρόλο μαρτύρων της μαντικής διαδικασίας. Καθισμένη στο κέντρο της συντροφιάς, «η κληδονάρισσα» που είναι μια μεσόκοπη γυναίκα, ανασύρει ένα ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο "ριζικό" κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα δίστιχα, είτε όπως τα θυμάται, είτε από συλλογή τραγουδιών ή ακόμη από ημεροδείκτες. Το δίστιχο που αντιστοιχεί στο αντικείμενο της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνύει το μέλλον της. Πολλές φορές με την αφή καταλάβαινε ποιο ήταν το αντικείμενο πούπιανε στο χέρι της και τότε αναλογα με την περίπτωση έλεγε ένα επιτυχημένο τετράστιχο και μετά ο κλήδονας σχολιάζονταν στις γειτονιές. Όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερη σημασία, γιαυτό και λέμε ακόμα «αυτά τα λεν στου κλήδουνα». Τα ριζικάρια κάποτε τελειώνουν και καθώς βασιλεύει ο ήλιος κάθε κοπέλα γεμίζει «μπουκώνει» το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό,και ξεκινάει για το σπίτι της ή κάνει μια βόλτα και περιμένει μέχρι ν' ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα. Αυτό πιστεύεται πως θα είναι και το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί . Τα τετράστιχα είναι ερωτικά, χιουμοριστικά, σατιρικά και πικάντικα κάποτε. Προκαλούν το γέλιο. *** Η ομάδα μας αναβίωσε το έθιμο την μέρα που ο μηχανισμός των Αντικυθήρων παρουσιάζονταν στο κοινό της Σητείας από Δρ. Ξενοφών Μουσά.


Cinema ο Παράδεισος (ταινίες που μας άρεσαν)

Αν θέλετε να μάθετε η τρέλα που αρχίζει, και από πούθε σκαρφιστήκαμε και στρώσαμε παιχνίδι, πρέπει όλοι μαζί να σμίξετε ομάδι, κι όλες τις ταινίες να δείτε σ’ ένα βράδυ !!!


Αγκινάρες Και Καλά Διάφορα … ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΤΟ…ΧΡΥΣΑΦΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ

Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Χρυσό Υγρό” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”. Ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελιάς της Ευρωπαϊκής (Olea Europea ) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε φυσικές, σε θερμοκρασίες που να μην προκαλούν αλλοίωση του ελαίου.

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο μιας υγιεινής διατροφής, λόγω της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων και μακροζωία του πληθυσμού που την καταναλώνουν. Πυρήνας της διατροφής αυτής, είναι το ελαιόλαδο. Η μεσογειακή διατροφή προτείνει ότι, αμέσως μετά τα φρούτα και τα λαχανικά, σε καθημερινή βάση βρίσκεται η κατανάλωση ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό προστιθέμενο λιπίδιο στη μεσογειακή διατροφή, δίνοντας 9 χιλιοθερμίδες ανά γρ. (1 κουταλιά σούπας των 15 ml, δίνει 135 kcal). Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων πρέπει να αποτελεί ποσοστό 15-20% της ολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Αυτό βέβαια πρέπει να αποτελεί μέρος της ολικής ημερήσιας πρόσληψης λίπους και να μη ξεπερνά το 30-40% των συνολικών ημερησίων θερμίδων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι : 1. η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), 2. τα καροτενοειδή (π.χ β-καροτένιο) που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αναλογία στις πράσινες ελιές, 3. οι φαινόλες που εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγή, την αποθήκευση και την ωριμότητα των ελιών και χωρίζονται σε απλές (π.χ υδροξυτυροσόλη), οι οποίες παρεμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα να έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση, σε σύνθετες φαινόλες (π.χ ολευροπείνη) που βοηθούν στο σχηματισμό νιτρικού οξέος που είναι ισχυρό αγγειοδιασταλτικό με αποτέλεσμα να έχει αντιβακτηριδιακή δράση, το φερουλικό και καφεϊκό οξύ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν αντικαρκινική δράση, μέσω της παρεμπόδισης του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών και ως εκ τούτου του οξειδωτικού στρες. Η δράση αυτή είναι πιο σημαντική στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου καθώς και οποιουδήποτε είδους καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα. Το είδος του λίπους που καταναλώνεται έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι η ποσότητα στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Εργαστηριακοί έλεγχοι σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι αυτές οι φυτοχημικές πολυφαινόλες περιορίζουν αποτελεσματικά την ενεργοποίηση του γονιδίου HER2, το οποίο εμπλέκεται άμεσα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις όγκων του μαστού, με άλλα λόγια μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των καρκινικών αυτών κυττάρων. Οι επιστήμονες υποστήριξαν επίσης ότι αυτές οι πολυφαινόλες, του έξτρα-παρθένου ελαιόλαδου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλής βάση για το σχεδιασμό νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. Το σκουαλένιο, κύριο συστατικό του ελαιολάδου, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα


Το ελαιόλαδο είναι χολαγωγό/ χολοκυστοκινητικό δηλαδή έχει αυξημένη ικανότητα απομάκρυνσης της χολής από τη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την πρόληψη της χολολιθίασης. Έχει, επίσης, πολύ θετική επίδραση στην πέψη των τροφών και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου) από αυτές. Κατά τη διαδικασία της γήρανσης και σε καταστάσεις όπως η απώλεια μνήμης και η νόσος του Alzheimer αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, γιατί βοηθούν στο να διατηρείται η δομή του κυτταρικού τοιχώματος του εγκεφάλου.

Το ελαιόλαδο έχει επίσης ελαφριά υπακτική δράση, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Άλλα νέα δεδομένα για το ελαιόλαδο.

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για την δράση του ελαιολάδου στην υγεία, έχουν αποδείξει την πολύ θετική του επίδραση στα λιπίδια του αίματος και γενικότερα στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Το ελαιόλαδο φαίνεται πως βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευση αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα και την «κακή» χοληστερόλη (LDL), τα τριγλυκερίδια και την αθηρογενή δράση δηλ. την σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών. Το ελαιόλαδο, αυξάνει επίσης την «καλή» χοληστερόλη (HDL), η οποία έχει προστατευτική δράση. Συνολικά, το ελαιόλαδο επιδρά τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη (π.χ. πρόληψη της εμφάνισης 2ου καρδιακού επεισοδίου στον ίδιο ασθενή). Λόγω της περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες μπορεί να επιφέρει και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά δίαιτες, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα κατά την νηστεία, καθώς και των συγκεντρώσεων χοληστερόλης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Παράλληλα, οι πλούσιες σε μονοακόρεστα δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα πιο ευνοϊκή ρύθμιση της γλυκαιμίας. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry (2004) και πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ιταλών ερευνητών, έδειξε ότι μία ουσία που υπάρχει στο ελαιόλαδο (ελευρωπαίνη) φαίνεται να αυξάνει την κινητικότητα ενός ενζύμου (πεπσίνη) που ευθύνεται για την πέψη της πρωτεΐνης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η πρωτεΐνη της φέτας στην παραδοσιακή μας χωριάτικη σαλάτα μεταβολίζεται καλύτερα με την παρουσία του ελαιολάδου κι ότι η προσθήκη ελαιολάδου σε σαλάτες με τόνο, κοτόπουλο και άλλες πρωτεϊνούχες πηγές είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Ισπανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ουσίες που βρίσκονται στα κατάλοιπα της τριβής του ελαιόλαδου περιορίζουν τη διάδοση του AIDS στο σώμα κατά 80%. Σημειώστε, πως τα συστατικά αυτά εμπεριέχονται σε πολύ μικρό ποσοστό στα παραπροϊόντα της τριβής του ελαιολάδου. Για να ωφεληθεί κανείς θα πρέπει να καταναλώσει τα καθαρά σκευάσματα που παράγονται στο εργαστήριο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλεονεκτήματα στην υγεία επιτυγχάνονται καταναλώνοντας αποκλειστικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, όπως επισήμαναν Ισπανοί επιστήμονες, είναι το ελαιόλαδο που προκύπτει από την επεξεργασία των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών και έτσι περιέχει φυτοχημικά που αλλιώς θα χάνονταν κατά την φάση της επεξεργασίας.

Χριστίνα Φοντόρ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΡΙΦΟΥΣ

Φωτογραφικό υλικό από τον φιλανθρωπικό χορό που πραγματοποιήθηκε στις 21/12/12 .


Οι Χορηγοί Μας Σε αυτές τις δύσκολες εποχές ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι κάλοι φίλοι, που μας στηρίζουν οικονομικά και όχι μόνο. Γι’ αυτό κι εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε με κάθε τρόπο..


3o Τευχος  

paixnidi χ.μ.θ.ς.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you