Page 1

Σχολικό έτος: 2013-2014

Αχ, γιατί να είμαι Τέρας;


Κάποτε στην αρχαία εποχή υπήρχαν δώδεκα βασίλεια σκορπισμένα στα πέρατα του κόσμου. Στην αρχή ζούσαν αρμονικά, αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Τα βασίλεια ήταν διαφορετικά από τα άλλα, γιατί είχαν για

βασιλιάδες τα τέρατα.


Τα πρώτα δυο βασίλεια ήταν φοβερά και τρομερά και βρισκόντουσαν στην Κρήτη . Το ανάκτορο του Τάλου ήταν όλο από μέταλλο σαν πανοπλία με στρατιώτες πολύ σκληρούς. Ο Τάλως αισθάνονταν δυνατός σαν τον αρχιστράτηγο Αγαμέμνονα και ήταν έτοιμος να κατακτήσει τον τότε κόσμο


.


Δυο μέρες ταξίδι από κει ήταν ένα άλλο ισχυρό βασίλειο με βασιλιά τον ατρόμητο Μινώταυρο, που ζούσε στο δαιδαλώδες παλάτι του με τον κηποβύρινθο του, που ήταν γεμάτος ανθρωποφάγα λουλούδια.


Καθώς βρισκόταν στον κήπο του ο Μινώταυρος αργά το βράδυ, μια πολύ σκοτεινή νύχτα του χειμώνα, οι σκέψεις του ήταν ακόμα πιο σκοτεινές. Βλέπετε σε λίγες μέρες ήταν το ετήσιο τους συνέδριο «Μισώ τους Τερατομάχους» και ήδη είχε κανονίσει με τον Τάλω πως θα πάνε και τι θα πουν.


Την άλλη μέρα ο ήλιος έριχνε τις φωτεινές αχτίνες και έλουζε όλη την Πελοπόννησο, εκτός απ’ το σκοτεινό, απανθρακωμένο δάσος που ήταν στο βαλτώδες βασίλειο της Λερναίας Ύδρας με τα εννιά φοβερά κεφάλια. Αυτή την χρονιά η Λερναία Ύδρα ήταν η οικοδέσποινα του συνεδρίου.


Πρώτες ήρθαν οι

Στυμφαλίδες Όρνιθες

από το διπλανό φτερωτό τους βασίλειο. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά κι ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος σαν να γινόταν σεισμός. Η γη έτρεμε…


ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ: Καλώς τα μάτια μας τα δυο. -Γκρρρρ… είπε μοχθηρά ο Κύκλωπας. Ποτέ δεν του άρεσε να του σχολιάζουν το ένα του μάτι. Σιγά σιγά μαζεύτηκαν όλα τα τέρατα του γνωστού μας κόσμου. Σε ένα μόνο μέρος , όπως γινόταν κάθε χρόνο.


Ο αρχηγός των Κενταύρων, από το χιονισμένο Πήλιο. Ο βασιλιάς της Αθήνας ο

φιδίσιος Κέκροπας. Ο Γηρυόνης με τον Όρθο από τα πέρατα του κόσμου, που ήταν φόβος και τρόμος για τους ναυτικούς και τους εμπόρους.


Μετά από λίγη ώρα ακούσανε ένα μαγευτικό τραγούδι και κατάλαβαν όλοι ότι μπαίνουν οι Σειρήνες με όλες τις νότες τους μαζί.


Αμέσως μετά ήρθε η Μέδουσα από τα πέτρινα παλάτια της με ανάστατα τα φιδίσια μαλλιά της και κάθισε νευρικά στη θέση της δίπλα στις Σειρήνες. Φαινόταν πιο θυμωμένη από ποτέ. ΜΕΔΟΥΣΑ: Αυτές δε θα έρθουν; ΣΕΙΡΗΝΕΣ: Για ποιες μιλάς; ρώτησαν τραγουδιστά


Ο Τάλως, ο πρόεδρος, διέκοψε την συζήτηση τους και κοίταξε πάνω από τα φρύδια του. Ναι, είπε με τη βροντερή φωνή του . Λείπουν η Σκύλλα, η Χάρυβδη και ο Κέρβερος. Απαράδεκτο!!!Το συνέδριο αυτό είναι…


Η γη τότε σείστηκε και μέσα σε ένα τρομακτικό θόρυβο ξεπετάχτηκε ο

αγουροξυπνημένος Κέρβερος

και δικαιολογήθηκε λέγοντας: ΚΕΡΒΕΡΟΣ: Το΄ξερα ότι δε θα έρθουν. Από χθες το βράδυ, είχα χάσει τα ίχνη τους.


ΜΕΔΟΥΣΑ: Έτσι μπουκωμένος που είσαι τι να μυρίσεις. ΚΕΡΒΕΡΟΣ: Δεν είμαι άρρωστος, είμαι αλλεργικός στην Άνοιξη και τα φυτά. ΜΕΔΟΥΣΑ: Κι εγώ είμαι αλλεργική στους ψεύτες, πονηρούς που δεν σέβονται το συνέδριο. Καλά δεν το καταλάβατε, ότι δε θα έρθουν αυτές. Δεν μυρίζεσαι Κέρβερε τη συνωμοσία;


Τα φρύδια του Τάλου κατέβηκαν ακόμη πιο χαμηλά στο πρόσωπό του. ΤΑΛΩΣ: Μέδουσα, εξηγήσου. ΜΕΔΟΥΣΑ: Μα αλήθεια εσύ που έχεις έξυπνο, ρομποτίσιο μυαλό, δεν άκουσες τις φήμες; Στο παλάτι της Αθήνας είναι καλεσμένες. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Στο μισητό Θησέα και τους Τερατομάχους


ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Γιατί ρε παιδιά τι έχει γίνει και λέτε όλοι για την Αθήνα; ΜΕΔΟΥΣΑ: Συνωμοσία, αυτό έχει γίνει. Πιάσε αυτό Κέρβερε και του πέταξε έναν πολύ καλά τυλιγμένο πάπυρο.


Ο Κέρβερος σαν ένα πολύ καλό κουτάβι το έπιασε και το άφησε στα πόδια του Τάλου. ΤΑΛΩΣ: Διάβασέ το, Κέρβερε δυνατά ΣΕΙΡΗΝΕΣ: Τα μάτια σου 14 είπαν οι Σειρήνες. Έτσι ο Κέρβερος άρχισε να διαβάζει…


Μισητοί Τερατομάχοι, Σας χρειαζόμαστε για να εξοντώσουμε τα τέρατα και να κατακτήσουμε τα έντεκα βασίλεια. Με φρικιαστικούς χαιρετισμούς

Σκύλλα-Χάρυβδη


ΚΥΚΛΩΠΑΣ :Τάλω, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.. οι άνθρωποι είναι τετραπέρατοι εμένα με νίκησε ο Οδυσσέας με την εξυπνάδα του μέσα στην ίδια μου τη σπηλιά… ΤΑΛΩΣ: Σύμφωνα με την ημερομηνία στο γράμμα θα πρέπει μόλις που να φτάνουν στην Αθήνα. Μπράβο Μέδουσα! Η αφοσίωσή σου στην ομάδα μας θα μας σώσει όλους.


ΜΕΔΟΥΣΑ: Από τη ΣΚΥΛΛΑ στη ΧΑΡΥΒΔΗ! Ποτέ δεν τις εμπιστευόμουν αυτές τις δύο. Και μισώ τους ανθρώπους.. είναι τραγικό να σου κόβουν το κεφάλι και να το περιφέρουν.


ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ: Ναι, όλοι έχουμε πάθει τόσα. Μα με τη δύναμη των πατέρων μας θα καταφέρουμε να νικήσουμε και να επαναφέρουμε την ηρεμία στα βασίλεια μας.. ΣΕΙΡΗΝΕΣ : Έστω κι αν ζούμε στην αφάνεια…


ΚΥΚΛΩΠΑΣ: Να τους λιώσουμε τους ανθρώπους.. να τους φάω , όπως τότε στη σπηλιά μου σαν μεζεδάκια. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναι, να επιτεθούμε! ΤΑΛΩΣ: Αφήστε με να σκεφτώ την αποστολή μας. Κάποιοι θα πρέπει πράγματι να πάνε εκεί..


ΜΕΔΟΥΣΑ: Ναι, μα να δώσουμε όλοι τώρα, τον Φοβερό Όρκο των Τεράτων! ΓΗΡΥΟΝΗΣ: Έτσι αν υπάρχει και άλλος συνωμότης θα αποκαλυφθεί! Γρήγορα ανάψτε τις φωτιές ! Δώσε την εντολή Τάλω.


ΤΑΛΩΣ: Ας ανάψουν οι φωτιές στη μέση της συγκέντρωσής μας! Με τη δύναμη της φωτιάς ο ένοχος να αποκαλυφθεί. Έτσι άρχισαν να ετοιμάζονται όλα για να ανάψουν οι μεγάλες φωτιές και να ακουστεί ο φοβερός όρκος των τεράτων.


Μετά από λίγο, βαριά σύννεφα έκλεισαν τον ουρανό. Όλη η τελετή με τον όρκο και τις φωτιές, τα περίεργα ουρλιαχτά, είχαν διώξει τον ήλιο σχεδόν από ολόκληρη την Πελοπόννησο.


ΤΑΛΩΣ: Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατηθούμε ενωμένοι και να σώσουμε τη δύναμή μας. Ξέρω ότι όλοι είσαστε πρόθυμοι . Γι αυτό δεν θα ζητήσω εθελοντές. Έχω αποφασίσει ποιοι θα πάνε! Οι υπόλοιποι θα μείνουμε εδώ .


ΤΑΛΩΣ: Όσο λιγότεροι τόσο πιο δύσκολα θα αποκαλυφθούμε. Κένταυρε, θα μεταφέρεις τις Σειρήνες στη ράχη σου. Θα πηδήξεις από βουνοκορφή σε βουνοκορφή .. μετά θα τρέξεις με τα αλογίσια πόδια σου.


ΣΕΙΡΗΝΕΣ: Ουου!! θα πάμε σουπερ-βόλτα.. ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ: Σειρήνες σας εμπιστευόμαστε παρά τα αστεία σας. ΜΕΔΟΥΣΑ: Ναι, ένα μόνο τραγουδάκι σας αρκεί και για τον πιο δύσκολο εχθρό, αλήθεια πολύ τυχερές είστε ενώ εμείς πολεμάμε και ματώνουμε…


ΤΑΛΩΣ: Μέδουσα θα πας κι εσύ … ΠΕΤΡΑ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΟΥ. Εξάλλου θα είσαι και αρχηγός της αποστολής. Σειρήνες : Τι θα πρέπει να κάνουμε Τάλω;


ΤΑΛΩΣ: Θα πετρώσει η ΜΕΔΟΥΣΑ τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και οι Σειρήνες θα μαγέψουν τους ανθρώπους για να ΠΑΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.


ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ: Υπέροχο σχέδιο Τάλω, μας νίκησαν με πονηριά, θα τους νικήσουμε με πονηριά. ΤΑΛΩΣ: θα τους παραπλανήσουμε, αφού πρώτα θα έχουν πέσει στα χέρια μας οι προδότριες. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναι, θα το πληρώσουν αυτό που μας έκαναν ….


ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Ψυχραιμία για να είμαστε εμείς οι νικητές. Τάλω πρέπει να πάω κι εγώ, να συρθώ και να ταξιδέψω μέσα από τη γη, γιατί ξέρω τα μυστικά περάσματα του παλατιού του Θησέα.. ΤΑΛΩΣ: Ναι έχεις δίκιο Κέκροπα. Θα πας και εσύ για να τους καθοδηγείς.


ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Αφού πάρουμε τη θέση τους στο συμβούλιο τι θα γίνει; ΤΑΛΩΣ Δεν πρέπει να κάνουμε πόλεμο με τους ανθρώπους. Φτάνει τόσο μίσος. Γι αυτό λοιπόν θα τους εξηγήσετε ότι εμείς τόσα χρόνια δεν τους ενοχλούμε . Ζούμε στο κόσμο των τεράτων με ηρεμία και γαλήνη και θα κάνετε ειρήνη με τους ανθρώπους.


ΜΕΔΟΥΣΑ: Με τις άλλες δυο τι θα κάνουμε; ΤΑΛΩΣ: θα τις φέρετε εδώ , θα τις πετρώσουμε και θα τις έχουμε σε κάθε συνέδριο μαζί μας για να βλέπουμε τι παθαίνουν οι προδότες. Συμφωνείτε;


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ναιιι…. Πραγματικά έφυγαν τα τέρατα για την αποστολή τους και μετά από λίγες ώρες επέστρεψαν νικητές . Είχαν κάνει την ειρήνη με τους ανθρώπους και έφεραν πίσω τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη πετρωμένες.


Το ίδιο βράδυ κουρασμένος και αποκαμωμένος από τις σκέψεις και τις προσπάθειες, έμεινε ο Τάλως μόνος και σκεφτόταν όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν στο φετινό συνέδριο.


…είπε και πήγε να κοιμηθεί.


Από τότε πέρασαν τα χρόνια χωρίς να έχουν προβλήματα με τους ανθρώπους. Ζούσαν αρμονικά και ειρηνικά και κάθε χρόνο έβλεπες δυο πέτρινα αγάλματα να συντροφεύουν τα τέρατα στα συνέδρια τους…


Έγραψαν και εικονογράφησαν το παραμύθι οι μαθητές της Γ 1 τάξης

Γιάννα

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Μαίρη Λώλη

Αχ, γιατί να είμαι τέρας;  

Ιστορία, Μυθολογία, Ηρακλής, Θησέας, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, τέρατα Μυθολογίας

Αχ, γιατί να είμαι τέρας;  

Ιστορία, Μυθολογία, Ηρακλής, Θησέας, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, τέρατα Μυθολογίας

Advertisement