Page 1

S SIND

1984

Mar t-VI 3 e jaarg ang, Spr ing 2012 Pr ijs â‚Ź 3,95

Margriet en Manuel

Binnenkijken bij

Shoppen Statig wonen

in Arnhem

in stijlvol herenhuis

Binnenkijkers | Interieurtip | Wijnen | Logeren | Shopping | Sieraden | Lezersaanbieding


Meer dan 400 luxe woningen in ons FotoMagazine

Makelaars en rentMeesters | Financieel adviseurs voorthuizen | nunspeet | zeist | eeMnes | oosterbeek Magazine 0342-474000 www.driekloMp.nl


4 Binnenkijker

24 4

Machteld Korevaar

Wijnen

12 16

31

Binnenkijker

32

Manuel en Margriet de Boer

20

In Arnhem

Sieraden

Interieurtip Margreet Kleppe

Huiselijk herbergen in Heerde / Lezersaanbieding

Shoppen

26

Roger en Brigitte Claessen

De ziel van Salentein

Bed & Breakfast

Binnenkijker

26

Architectuur

38

Egbert Hoogenberk

24

Bron is gedurfd klassiek

Durf met kleur!

Wist u dat de woontrends geĂŻnspireerd zijn op de laatste modetrends? Dus dat wat u nu in modewinkels ziet, heel veel kleur, zult u over niet al te lange tijd terugzien in woonwinkels. Wonen loopt weliswaar iets achter -het hoeft allemaal niet zo snel te gaan, een bank gaat immers langer mee dan een tuniekmaar breng een bezoek aan onze winkel en u ziet direct wat ik bedoel. Dus in plaats van zwartkijken, de pessimistische kreten vliegen je dagelijks bij het lezen van de krant om de oren, gaan wij dit jaar kleurkijken! Van kleurrijk bohemien tot zachte pastels, alles kan en mag. Ik hoor u denken: pastel in huis? Jazeker, poederkleurige tinten gaan het helemaal worden. Frisse pastels zorgen voor een voorjaarsgevoel in huis. Maar voor wie dat te zoetig is, felle accentkleuren zijn ook geweldig. Op een muur, als karpet op de vloer of een knalfauteuil in de woonkamer. Niets is te gek, als het maar goed gedoseerd wordt. En als u de binnenkijker bij Machteld in Epe ziet, zult u begrijpen wat ik bedoel.

Tuinkunst

38

Piet Jonker

Ons team is overigens ontzettend blij met die kleurtrends. Het brengt weer extra leven in de brouwerij. Niet dat we de sober-chique tinten de rug toekeren. Absoluut niet! Maar pastelblauw, zachtroze of crèmewit zorgen met hun frisse accenten dat al die versoberde tinten nog mooier tot hun recht komen! Voor nu: blader, lees, kijk en laat u inspireren door deze nieuwe MART. Voor straks: een warme en kleurrijke lente en graag tot ziens in onze sfeervolle winkel.

Mart Kleppe P.S. Ook reageren op ons magazine? Of heeft u een leuke tip? Mail het ons: info@martkleppe.nl

Uitgever Mart Kleppe, Vlijtseweg 206, 7317 AN Apeldoorn, 055 526 22 72, info@martkleppe.nl

Realisatie iConnect, Veenendaal

Spring

2012

| 3


Kleurrijke

4 |

Mart Magazine VI


droomboerderij Gezocht/gevonden:

Binnenkijken bij Machteld Korevaar...

op het platteland

Machteld Korevaar woonde een paar jaar in een Oudhollands huis in Laren. Zo’n pand met van die mooie, hoge plafonds en oude binnenluiken. Prachtig allemaal, maar het was niet haar thuis. Ze verlangde terug naar haar geboortestreek, de Veluwe. Daar zocht en vond ze haar rietgedekte droomboerderij, aan de rand van Epe.

M

achteld is geboren en getogen in Heerde en verhuisde kort na haar huwelijk voor het bedrijf van haar echtgenoot naar Oosterbeek. Toen hij zestien jaar geleden overleed, verhuisde ze terug naar haar geboortegrond om jaren later met haar toenmalige partner naar het westen van het land te verkassen. “Uiteindelijk kwam ik in het Gooi terecht, in Laren om precies te zijn. Een mooi dorp, maar niet te vergelijken met de sfeer en de mentaliteit die je hier treft.”

Spring

2012

| 5


Verse mest

Machteld besloot nog eenmaal in haar leven te verhuizen, back to her roots. “Ik verlangde terug naar laarzen aan, met de honden het bos in en verse mest ruiken. Ik besefte dat ik dat allemaal erg miste.” Ze zette haar huis in Laren te koop en verkocht dat binnen drie maanden. “Inmiddels was ik tot over mijn oren verliefd geworden op deze schattige boerderij. Het was van buiten precies wat ik zocht. Wit gepleisterd, een rieten kap, mooie beuk- en buxushagen in de tuin. Een fijn uitzicht rondom en een leuke maar niet te grote tuin.”

Oude Franse tegels

Haar nieuwe huis, een boerderij uit 1905, was door de vorige bewoners al grondig verbouwd. “Ik heb hier en daar wat aangepast. Zo is de muur tussen de keuken en de woonkamer weggehaald, en bij Zwanestein Antiek in Heerde kocht ik een oude Franse tegelvloer die op de gehele begane grond is gelegd. En ik heb een houten balkenplafond aan laten brengen. Er zat een gestuukt ornamentenplafond in en dat vind ik bij een huis als dit niet passen.”

6 |

Mart Magazine VI

Wow!

Een vriendin had Machteld in het verleden al eens getipt over de winkel van Mart. “Maar ja, ik had toen het idee ‘waarom zou ik helemaal naar Apeldoorn gaan voor een nieuwe bank?’ Maar met dit huis in aantocht, besloot ik toch maar eens langs te gaan. Weet je dat ik in eerste instantie de winkel voorbij reed! Eenmaal binnen: Wow! Ik voelde: dit is goed, dit is mijn zaak!”

Vervelende verkopers

Machteld besloot na haar eerste bezoek nog een paar keer langs te gaan, puur ter oriëntatie. “Ik heb een gruwelijke hekel aan verkopers die mij proberen te beïnvloeden. Ik wil zelf rustig rondkijken, meubels uitproberen en me voor te stellen hoe iets in mijn huis staat. En daar kreeg ik bij Mart alle kans toe. De zaak deed me wat.” Vervolgens ging ze met Margreet om tafel zitten. “In eerste instantie hebben we eigenlijk alleen maar zitten praten over onze kinderen, muziek, het leven zelf.”


Spring

2012

| 7


De rode kamer

Tijdens de verbouwing verbleef Machteld in het gastenverblijf van haar broer die een paar straten verderop woont. “Van daar uit kon ik op mijn gemak nadenken over hoe ik het wilde hebben. In Laren leende het huis zich voor een wat sober-chique sfeer met veel vergrijsde en beige tinten. Mooi hoor, maar toen Margeet mij vroeg hoe ik het hier wilde, vertelde ik haar dat ik altijd met het idee rondliep ooit in een huis te wonen met een rode kamer. Welke tint rood, dat maakte mij niet uit.” Margreet pakte de stalen van Carte Colori en bij het zien van de terra-kleur riep Machteld: stop!

Kiezen voor kleur

“En dat is de kleur in de woonkamer geworden. Hij sluit schitterend aan bij de oude, Zuid-Franse plavuizen, maar ook bij de meubels en eigenlijk gewoon bij de hele sfeer van het huis. Het is zo’n intense kleur, ik word er zo vrolijk van.” Voor de studeerkamer koos Machteld voor een ingetogen groene tint, de hal en overloop werden voorzien van zonnig mosterdgeel. “De kleur is op de overloop net een lijst voor het schilderij van kunstenares Karlien.” En in de slaapkamer koos Machteld voor grijs. “Dat verloop van mosterdgeel naar grijs vind ik nog steeds zo mooi. Ik kreeg zo’n warm gevoel toen ik al die staaltjes zag, ik wist absoluut zeker dat ik voor kleur moest gaan. All the way.”

8 |

Mart Magazine VI


"Ik kreeg zo'n warm gevoel toen ik al die staaltjes zag"

Oude keuken, nieuwe kleur

Een aantal meubelstukken nam Machteld mee uit haar vorige huis. Ze liet de gordijnen vermaken, de Baxter-stoel en de eetkamerstoelen die ze ooit bij Huize Hof in Hattem kocht, kregen ook een plek toebedeeld in de boerderij evenals de verlichting. “Bij Mart viel mijn oog al direct op deze kloostertafel en de mooie buffetkast. En ook de loungebank en salontafel heb ik bij hem uitgezocht. De keuken zat al in dit huis. Het model vond ik leuk, ik heb hem wel een ander kleurtje gegeven, een taupe-tint van Carte Colori.”

Warme jas

Terug in haar geboortestreek. Voor lang? “Ik hoop voor altijd. Met die gedachte heb ik deze boerderij ook gekocht. In de toekomst kan de studeerkamer uitstekend dienst doen als slaapkamer en ik heb zowel boven als beneden een badkamer. Ik denk dat je in bepaalde periodes van je leven heel goed op een andere plek kunt wonen. Zo paste Laren destijds bij mijn leven toen. Epe past als een warme jas bij wie ik nu ben.” n

Spring

2012

| 9


Wonen in de 1

3

2

4

1. 2. 3. 4.

10 |

Mart Magazine VI

Oude houten schaal Hoffz E 49,Loveseat in bloemstof v.a. E 995,3-zits bank in stof v.a. E 1895,Diverse lampenkappen Duran v.a. E 69,-

5

5. 6. 7. 8.

Teakhouten eettafel rond 120 E 1.295,www.voortmanmode.nl Eetkamerstoel gecaptioneerd v.a. E 289,Kalkverf Carte Calori


stijl van...

8

7

6

Spring

2012

| 11


Wijn

is de ziel van Salentein Wie intens kan genieten van een goed stukje rundvlees en een glas smaakvolle wijn, is bij De Salentein op het goede adres. Want of het nu gaat om een Argentijnse wijndruif of om een stukje Black Angus rundvlees, beiden worden bereid met vurige passie en uitmuntend vakmanschap.

G

evestigd aan de weg tussen Putten en Nijkerk ligt Restaurant De Salentein; een sfeervolle en chique gelegenheid, waar zowel particulier als zakengezelschap van een heerlijke lunch of diner kan genieten. Wie de dinerkaart goed bekijkt, zal het ongetwijfeld opvallen dat de geboden wijn dezelfde naam draagt als het restaurant. Deze wijn vormt, volgens gastheer en vinoloog Robbert Leussink, de ‘ziel’ van De Salentein. “Het begon allemaal toen de bekende auto-importeur Mijndert Pon in 1992 tijdens een zeiltocht onverhoopt in Argentinië strandde,” begint Leussink het gesprek. Hij schenkt een paar glazen vol met het rode vocht en ruikt er rustig aan. “De toentertijd net gepensioneerde Pon raakte op slag verliefd op het land en genoot van de vriendelijke mensen, het prachtige landschap, de ruimte en de harmonie. Zijn grenzeloze enthousiasme en ondernemersdrang leiden tot de aankoop van een ruim opgezette Argentijnse boerderij. Met hulp van lokale bewoners begint Pon een aantal fruitboomgaarden. Al snel volgen ook de eerste wijnranken. En dankzij het ideale klimaat en de hulp van een aantal lokale wijnexperts groeit de eerste druivenoogst uit tot een prachtige wijn die ‘Salentein’ gedoopt wordt.” Tot grote verrassing van Pon valt de nieuwe wijn ook bij wijnliefhebbend Argentinië in zeer goede aarde. Binnen de korte tijd groeit het bedrijf uit tot drie finca’s, of wijnboerderijen, waarvan de wijn internationaal geëxporteerd wordt.

Alto Valle de Uco

Wat is het geheim achter het onovertroffen succes van de Salenteinwijn? Leussink: “De finca’s bevinden zich in de Alto Valle de Uco in Argentinië, aan de voet van het Andes gebergte, één van de meest geschikte regio’s in Zuid-Amerika om kwaliteitswijnen te

12 |

Mart Magazine VI

produceren. De Argentijnse wijngaarden liggen hoger dan de hoogste wijngaarden van Chili en Zuid-Afrika, wat bijdraagt aan een bijzonder goede ontwikkeling van kleur en aroma’s van deze druif. Daarnaast hebben de hoge ligging en het lage vochtigheidsgehalte het voordeel dat de kans op insecten, schimmels en andere plagen die de druiven kunnen aantasten, minimaal is.”

Malbec

Wie gaat proeven valt als een blok voor de Salentein Malbec, gemaakt van de koningsdruif van Argentinie. “De kwaliteit van de Malbecdruif is bijzonder goed op deze plek in Argentinië,” aldus Leussink. “Met zijn intense rozijnen en krentensmaak is deze op hout gerijpte wijn, een pareltje op de tong. In het sap van de druif komt alles bij elkaar: de locatie van de wijngaard, de bodemgesteldheid, een straaltje zon, elke druppel water die valt, of die juist niet valt.”

El Portillo

De wijnen van De Salentein zijn verkrijgbaar in verschillende series. “Wie kiest voor een makkelijk drinkbare wijn, pakt de El Portillo,” aldus Leussink. “Deze serie is kort gerijpt, vaak licht en fruitig van smaak en toegankelijk voor iedereen. De Salentein-serie is op hout gerijpt en daardoor warmer en ronder van smaak. Ze hebben meer karakter en body dan de El Portillo wijnen. Waar je een Portillo makkelijk wegdrinkt bij een maaltijd, is Salentein een wijn waar je even voor gaat zitten.” De houtgerijpte Salentein-serie bevat zelfs een Pinot Noir, wat volgens wijnspecialisten nagenoeg onmogelijk is wegens de temperatuur in het wijngebied. “Een kwestie van heel veel liefde en koestering,” volgens Leussink. “De druiven worden goed in de gaten


REPORTAGE

"Salentein is een wijn waarvoor je even gaat zitten"

Spring

2012

| 13


Annabelle Lanfermeijer

Landelijkekunst.nl

Cliffordweg 1 3646AE WAVERVEEN 06 29087528 Annabelle@landelijkekunst.nl


gehouden en worden met uitmuntende zorg omringd.” De trots van Bodegas Salentein is de Primus. Deze meest premium lijn van Salentein wordt alleen geproduceerd in jaren wanneer de oogst van uitzonderlijke kwaliteit is en betreft altijd een gelimiteerde oplage. De wijnen zijn zeer vol van smaak, en zijn vooral geschikt voor de echte wijnkenner.

Numina

Waar de Primus de ‘Rolls Roys onder de wijnen’ is, bevat de Numina, volgens Leussink, de ‘ziel van de wijnmaker’. “Het is elk jaar weer een verrassing wat de Numina wordt. De laatste Numina dateert uit 2009 en is een blend van vijf druivensoorten. De wijn is vol en complex en bevat zoveel smaak en aroma dat je hem even moet laten rusten voordat je eraan begint. Maar als je hem dan drinkt, is het intens genieten.”

Black Angus

Naast een ultiem wijnland, is Argentinië ook het land van rundvee. De enorme ruimte en het overschot aan sappig gras, maken de

Argentijnse steak bijzonder mals en sappig. Ook daar wist Pon gebruik van te maken. Zijn 60.000 Aberdeen Black Angus runderen leveren internationaal gemarmerd rood vlees van topkwaliteit. Restaurant De Salentein heeft zelf 170 Black Angus runderen op het landgoed rondlopen, die vers vlees leveren voor het restaurant en de El Portillo Grill. Leussink: “Argentijnen zijn als geen ander geoefend in het bereiden van het vlees. Wij gebruiken hun kennis en vakmanschap direct in het bereiden van onze gerechten. Black Angus vlees staat garant voor malsheid en smaak.” Het speciale fokprogramma van de Salentein is erop gericht de kwaliteit van het vlees zo hoog mogelijk te houden. “Door de massaproductie van tegenwoordig zijn wij bijna vergeten hoe een goed stuk rundvlees moet smaken. Hier krijgen de runderen de rust om op te groeien en voldoende in de buitenlucht rond te struinen. Daarnaast wordt alles in het werk gesteld om zo diervriendelijk mogelijk te opereren bij de slacht. Onze koeien hebben een goed leven gehad gedurende de tijd dat ze bij ons zijn opgegroeid. En dat proef je direct terug in het vlees.” n

Spring

2012

| 15


16 |

Mart Magazine VI


Huiselijk herbergen

in Heerde

De serre van de kleine 17e eeuws ogende boerderij staat uitnodigend open, terwijl de lucht van verbrand hout langzaam de frisse lentelucht in drijft. Naast een brandende houtkachel staan een paar warme wollen sloffen te wachten op een paar ijskoude voeten. Dit is Christie’s Huiskamer, de gezelligste en meest knusse Bed en Breakfast in Heerde.

W

ie van warme appeltaart met een knapperig randje houdt, van gezellig dineren aan een grote houten tafel, van knapperend houtvuur en van puur natuur, is bij Christie’s Huiskamer uitstekend op zijn plek. De enthousiaste ex-stewardess Christie Hettinga en haar partner Otto de Lint hebben het lapje grond aan de Kooiweg in Heerde omgebouwd tot een warm toevluchtsoord voor de echte rustzoeker.

Spring

2012

| 17


Christie en haar man verruilden enkele jaren geleden hun prachtige appartement in het bruisende Amsterdam voor een oude 17e eeuwse boerderij op het platteland. Een plek waar hun kinderen Pien en Floor zouden kunnen ravotten en waar rust en vrijheid het leven domineren. “Een perfecte plek voor een Bed & Breakfast,” aldus Christie. Toch was het flink wennen voor het stel. Christie: “Ik miste mijn sociale leven en werk enorm. Binnen mijn werk kwam ik in aanraking met talloze mensen en culturen. Het platteland van Heerde was daarom voor mij een enorme verandering.” Maar Christie is met haar ondernemingsdrang niet het type om bij de pakken neer te gaan zitten. Om aan het nieuwe leven te wennen zet de enthousiaste ex-stewardess verschillende High Tea’s op touw. Daarnaast stort ze zich vol overgave op een aantal workshops cupcakes en taart decoreren. Ook het huis wordt grondig verbouwd, om hun droom om een Bed en Breakfast te beginnen waar te maken.” Inmiddels is de verbouwing klaar en de gastenkamers ingericht. De Bed & Breakfast is door een serre gescheiden van het woonhuis, zodat mensen optimale privacy hebben. Toch biedt het de huiselijke sfeer en warmte zoals thuis. De inrichting heeft

18 |

Mart Magazine VI

Christie samen met Mart gedaan. “De stijl van Mart sprak ons direct aan. Styliste Adrie heeft ons geadviseerd in het gebruik van de juiste kleuren en materialen voor de vloer, wanden en badkamer. Verder kreeg ze de vrije hand om van de inrichting iets moois te maken. Dat is prima gelukt. We zijn er ontzettend blij mee." Het resultaat is een mix van een moderne en een klassieke inrichting. Neutrale basiskleuren worden afgewisseld door kleurige details. Op de houten plankenvloer staat een prachtige houten tafel van Hoffz en de karakteristieke oude witte caféstoeltjes geven het geheel een olijke draai. De gastenkamers doen daardoor chique en tegelijkertijd huiselijk aan. Voor gasten van Christie’s Huiskamer is er genoeg te doen. Voor wie wil shoppen bieden de Hanzesteden Zwolle, Zutphen en Deventer veel authentieke winkelstraatjes en een hoop gezelligheid. Gasten die liever de natuur intrekken, hoeven alleen het (zand)pad naast het huis maar af te lopen, om in het bos of op de hei te belanden. En kom je hongerig terug van een flinke wandeling? Dan kun je genieten van een huisgemaakt gastendiner. n


Het resultaat is een mix van een moderne en een klassieke inrichting.

Speciaal

voor MART-lezers

GRATIS overnachting in Bed & Breakfast én interieuradvies!

Ben je toe aan een ander interieur? Wil je de zithoek of de eetkamer opnieuw inrichten? Kom ideeën opdoen bij Mart, betrek een van onze interieurstylistes bij het ontwerp én geniet van een overnachting in de stijl van MART. Je krijgt het nu allemaal gratis bij je interieur! Wat dacht je ervan: eerst bij MART plannen smeden voor je interieur, vervolgens overnachten in een 17e-eeuwse boerderij… In Christie’s Huiskamer in Heerde wordt je gastvrij onthaald. Je verblijft een nacht in deze unieke Bed en Breakfast, die gastvrouw Christie samen met MART inrichtte. Terwijl je geniet van het huisgemaakte diner, een glaasje wijn of een wandeltocht, zie jij je toekomstige interieur al helemaal voor je.

Actie is geldig t/m 1 oktober 2012 Je krijgt de overnachting gratis van MART. De overnachting verplicht je tot niets. Het enige wat we van je verwachten, is dat je werkelijk inspiratie nodig hebt: je bent serieus van plan om je interieur opnieuw in te richten. Verder woon je op minimaal 50 kilometer afstand van MART (Apeldoorn). Ben je onze gast? Hak de knoop door en laat nu je langgekoesterde woonwensen in vervulling gaan. Meld je meteen aan op www.slapenbijmart.nl Het is genieten in Christie’s Huiskamer. Boekt u een overnachting extra dan ontvangt u een smaakvol streekproduct!

Christie's Huiskamer I Kooiweg 6 I Heerde I 0578 69 37 78 of 06 29 14 44 66 I info@christieshuiskamer.nl I www.christieshuiskamer.nl

Spring

2012

| 19


Arnhem

Shoppen in

Wie de binnenstad van Arnhem bezoekt zal worden verrast door de talrijke leuke winkels. Boetiekjes, kleine en grotere speciaalzaken, trendy cafés, bijzondere cadeauwinkels en heel veel moois op modegebied! Het leuke is dat je in Arnhem een dag kunt winkelen om er achteraf achter te komen dat je maar in zo’n vier tot vijf straten bent geweest. Lekker compact dus. Fijne bijkomstigheid zijn de gastvrije en enthousiaste winkeleigenaren.

VAN MIJ

TRIX & REES

NOZILI BLOEMISTEN

Je hebt van die winkels waar je altijd wel iets koopt. Zo’n winkel is Van Mij. Van Mij biedt een verzameling mooie spullen die eigenaresse Mariëlle Joosten zelf erg leuk vindt en, hoera, er zijn nog meer mensen die haar smaak delen. Bijzondere woonaccessoires, mooie notitieboekjes, ansichtkaarten, nostalgisch speelgoed, serviezen en porselein van onder meer Pols Potten en prachtig aardewerk. Een kleurige winkel die tien jaar bestaat. En wie jarig is trakteert, dus snel langs bij Van Mij voor een originele kaartenset. Kerkstraat 1

Op nummer 13 van de Kerkstraat zit, in een monumentaal pand, het kloppend hart van modebedrijf Trix & Rees. Twee ex-Arnhemse modeacademie studenten met een eigen merk en winkel. Een romantisch, vrouwelijke stijl met een stoere touch. Naast het eigen merk Trix & Rees vind je hier onder andere By Malene Birger, Chie Mihara, Just in Case, Velvet & Stella Nova. Kerkstraat 13

Je hebt mooi, mooier en mooist. En bij Nozili hebben ze voor het laatste gekozen, want eigenaren Karin en Faycal gaan veel verder dan ruikers alleen. Uiteraard kun je hier terecht voor een groot assortiment dagverse bloemen, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de Ecuador rozen. Maar regelmatig vragen klanten of men het huis af kan stylen met grote potten, vazen, planten of andere interieurobjecten. Breng je een bezoek aan Nozili, loop dan vooral helemaal door naar achteren. Het is zo’n pand met verborgen hoekjes en die herbergen hier veel bijzonders! Kerkstraat 44

20 |

Mart Magazine VI


COOK & BOOK

URBAN CHEF

KAASHANDEL VAN DEE

Ze houdt van lezen, van boeken en van koken. Dus besloot Riejanne Schimmel vier jaar geleden die hobby’s te bundelen en een kookboekenwinkel te openen. Geweldig! Drieduizend kookboeken, overzichtelijk gepresenteerd op keuken, land of (bekende) kok. Het allermooiste exemplaar, The Big Fat Duck, luxe uitgave met linnen kaft, staat achterin de winkel op de ware liefhebber te wachten. Hobbykoks en profs zijn kind aan huis bij Cook & Book en Riejanne houdt op haar website www.cook-and-book.nl een foodblog bij, met wekelijks twee nieuwe recepten. Zwanenstraat 5a.

Wij gingen hier ’s morgens koffie drinken en besloten ’s middags terug te gaan voor de lunch. Bij de koffie werd een heerlijk taartje geserveerd (net uit de oven) en intussen brachten leveranciers kaas, noten, groenten, vlees en ander lekkers voor de lunch: supervers en zoveel mogelijk biologisch. Urban Chef wordt met liefde en passie gerund door Ozana Iric-Boon, van oorsprong Kroatische en behept met een voorliefde voor de Mediterrane keuken. Ze houdt van koken en lekker eten en wil dit graag delen met haar gasten. Naast restaurant-café is Urban Chef ook traiteur. Koningstraat 50-51

We kwamen de eigenaar van Kaashandel Van Dee al even tegen bij Urban Chef, waar hij zijn delicatessen kwam afleveren. We besloten even langs te gaan bij zijn winkel en waren blij verrast. Want het is mooi om te zien dat zo’n ‘kleine maar fijne’ delicatessenzaak nog midden in een stad zit en floreert. Geen wonder dat het hier druk is. Bij Van Dee verkopen ze bijzondere kazen, heerlijke, versgebrande noten en mooie wijnen en olijfoliën. Dus…op de terugweg naar huis even langs bij Van Dee! Koningstraat 78

Spring

2012

| 21


Meer Arnhem Het Spijkerkwartier

Historische kelders

Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Het Spijkerkwartier wordt ook wel het Montmartre van Arnhem genoemd. De wijk herbergt een groot aantal kunstateliers en werkplaatsen. Wie goed zoekt vindt hier ook de verborgen schatten van het Spijkerkwartier: negen verbazingwekkend mooie tuinen die door de bewoners worden onderhouden. Kijk op www.spijkerkwartier.net/wegwijs/groen voor de plattegrond.

Onder de Rijnstraat bevindt zich een groot aantal middeleeuwse kelders, ooit aangelegd voor de opslag van levensmiddelen en goederen. Inmiddels zijn deze ondergrondse opslagplaatsen gerestaureerd en vormen ze een aaneengesloten reeks kelders. Een dwaaltocht door de schaars verlichte gewelven doet de verbeelding op hol slaan!

Kunst kijken in een van de mooist gelegen museumgebouwen van Nederland. Dat kan in het Museum voor moderne Kunst Arnhem. De verzameling van het museum is breed en vooral bekend door de belangrijkste collectie Magisch Realisten. Het MMKA heeft een uitgebreid tentoonstellingsprogramma met tijdelijke exposities. www.mmkarnhem.nl

BAKKERSTRAAT

MEIJER & FLOOR

FRED DE LA BRETONIERE

De Bakkerstraat is een van de oudste straten van Arnhem en herbergt tegenwoordig luxe kleding-, schoenen- en interieurwinkels. Vergeet tijdens het winkelen vooral niet om even naar boven te kijken, want daar zie je fraaie voorgevels, hier en daar in rococostijl. Wat bijna niemand weet, is dat aan de achterkant van al die panden nog fraaie gevels, achterhuizen en stadstuinen zitten, die je vanuit Koffiehuis Het Hemelrijk, Dille & Kamille en Restaurant La Rusticana kunt zien.

Een begrip in de Bakkerstraat is Meijer & Floor. Mooie meubels, stoffen, verlichting en woonaccessoires, ondergebracht in een historisch pand waarvan elke kamer stijlvol is ingericht. Zo krijg je gelijk een goed beeld van hoe iets er thuis uit komt te zien. Alle wanden in de winkel zijn voorzien van verf van Painting the Past of Scapa Home. En dat is toch wat makkelijker kiezen dan vanaf zo’n klein staaltje. Bakkerstraat 21

We hadden van te voren met onszelf afgesproken om de portemonnee tijdens deze shoppingroute in de tas te houden. Maar wat was dat moeilijk in deze winkel! Bij Fred de la Bretoniere was namelijk net het eerste deel van de nieuwe zomercollectie binnen gekomen. Stijlvolle schoenen, laarzen, shabbies, riemen, tassen en accessoires in de nieuwste trendkleuren. Leuke bijkomstigheid is dat de sfeer in deze winkel erg gemoedelijk en sympathiek is. Bakkerstraat 61a

22 |

Mart Magazine VI


Nederlands Watermuseum

Aan de achterkant van het station ligt het eeuwenoude Park Sonsbeek. Waar in het verre verleden ooit graan, olie en papier door watermolens werd verwerkt, ligt nu het fraaie in Engelse stijl aangelegde park. Er worden gedurende het jaar diverse themawandelingen en leuke activiteiten georganiseerd. www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl

In dit eigentijdse en interactieve museum kun je de wereld van het zoete water beleven. Het museum heeft een ondergrondse expositieruimte met meer dan 50 interactieve presentaties over bijvoorbeeld water in je lichaam en water in de wereld. Het museum beschikt over een Watercinema en een Waterlab, waar kinderen proefjes kunnen doen. www.watermuseum.nl

LAURA ASHLEY

BOHEMIAN

ELISABETH CHARLOTTE

Kleding, verlichting, woonaccessoires, meubelen en, en dat is waar de ware liefhebbers voor komen, rijen klassieke woonstoffen en behang. Alles is in meer of mindere mate voorzien van een streepje, stipje of bloemetje. En dat is in een ruimte misschien een beetje te veel van het goede, maar wie er op z’n gemak de catalogus, met binnenkijkers, op naslaat zal vanzelf gecharmeerd raken van die typische Engelse stijl. Wij werden er in ieder geval vrolijk van, want bij Laura Ashley mag kleur! Bakkerstraat 17

Midden in de overdekte winkelpassage van het Hemelrijk, zit Bohemian. Een winkel vol vrouwelijke, romantische damesmode. Hier verkopen ze onder meer collecties van Noa Noa, IVKO, Odd Molly, Avoca en Lysgaard. Als enige winkel in Arnhem heeft Bohemian ook het Noorse merk Ti-Mo in de rekken hangen. Mooie materialen, prachtige pastels en vrouwelijke details. Hemelrijk 45

Exclusieve dameskleding en exclusief wonen onder een dak. Wie deze winkel binnenstapt is verzekerd van mooie spullen. Qua kleding ligt het accent op feestkleding en er is een geweldig aanbod in bruidskleding en kleding voor ‘de moeder van de bruid’. Om de outfit compleet te maken zijn er de bijzondere, handgemaakte tasjes van Marike-Monique. Ook op woongebied is er veel te zien en te koop. Gerenommeerde merken worden afgewisseld met bijzondere ‘nieuwkomers.’ Steenstraat 71

Park Sonsbeek

Spring

2012

| 23


gedurfd Bron is

Bron sieraden staan voor karakter en kleur; voor een bijzondere combinatie van klassiek en eigentijds. Juwelier Ab van Hell is er duidelijk over: “Bron is op klassieke leest geschoeid, maar heeft een frivole touch van nu. Dat maakt de sieraden chique eenvoudig en tegelijkertijd gedurfd.�

24 |

Mart Magazine VI


klassiek V

olgens de juwelier heeft die stijl alles te maken met de achtergrond van de sieraden: “Deze sieradenlijn wordt gedreven door de eigenzinnige en gepassioneerde eigenaresse Heleen Bron. Haar betovergrootvader trok al in 1888 als handelsreiziger door het land om de in de zilverstad gemaakte bestekken en servetdoosjes en vingerhoeden aan de juweliers te verkopen. Onder bewind van haar grootvader groeide deze kleinschalige handel uit tot een bekende groothandel in goud en zilver, gevestigd in het centrum van de Nederlandse zilverindustrie, Schoonhoven. Als klein meisje mocht Heleen al mee langs de zelfstandige goud- en zilversmeden, die in kleine schuurtjes in Schoonhoven hun ateliers hadden. Ze genoot van het ambachtswerk en de passie voor het vak werd haar met de paplepel ingegoten.” Het was daarom niet vreemd dat Heleen het bedrijf van haar vader voort wilde zetten. Omdat in die tijd de fabrikanten meer en meer rechtstreeks contact kregen met de juweliers, werd de groothandel overbodig. Heleen Bron realiseerde zich dat het tijd was om het anders aan te pakken, en zo begon Bron als merk.

REPORTAGE

“Bron sieraden hebben een geheel eigen DNA,” aldus Van Hell. “Ze kenmerken zich door typisch Nederlandse eenvoud, maar met een luchtige, frivole kwinkslag. Daardoor ontstaat er een klassiek sieraad met een touch van nu.” Dat frivole zit vooral in de uiteenlopende kleuren en de bijzondere vormen. “Er zijn prachtig gekleurde edelstenen in omloop, zoals de rood/oranje Mandarijn-Granaat. Bron gebruikt die op haar heel eigen wijze, zonder opsmuk. Daardoor krijgt een sieraad een sterk karakter en een uitstraling die overal herkenbaar is.” Van aanschuifringen met Korund, waarvan Safier en Robijn de bekendste kleurvarianten zijn, tot colliers van lichtbruine schijfjes maansteen. Elk sieraad van Bron is een verhaal op zich. “De edelstenen komen uit alle uithoeken van de wereld. Ze zijn met zorg geslepen en bewerkt, zodat het past bij de trend zoals die op dat moment is. Tegelijkertijd is het belangrijk dat een sieraad tijdloos is. Bron combineert trend en tijdloosheid op een fenomenale wijze.” n Van Hell juweliers I www.vanhell-juweliers.nl

Spring

2012

| 25


Statig wonen in stijlvol herenhuis

Brigitte woonde al in Heemskerk, Roger in Amersfoort. Samen vielen ze als een blok voor dit project: nieuwe, klassieke herenhuizen in het Assumerhof. Ook de inrichting is nieuw. Daarbij drukte Brigitte haar stempel op de sfeer en Roger op de technische snufjes.

26 |

Mart Magazine VI


Binnenkijken bij Brigitte & Roger...

"W

e zochten een huis dat op een mooie locatie lag, niet te ver van de snelweg. Toen we de tekeningen van dit huis zagen, hadden we binnen twee weken een optie genomen en niet lang daarna was het van ons.” We zitten samen met Brigitte aan de lange eettafel, die aan de voorkant van het huis ligt. “Op deze plek hebben de meeste mensen hun keuken geplaatst. Wij hebben de hele indeling omgegooid. De woning is lang en de ruimte tussen de voor- en achterzijde is smal. In dat smalle deel zit onze keuken. Zo is de keuken het hart van ons huis en bleef er aan de voorkant voldoende ruimte over voor een grote eettafel.”

Keukenprins

We hadden bij binnenkomst al het vermoeden dat hier regelmatig uitbundig gekookt wordt. Vanuit de hal bieden de openslaande deuren zicht op het grote Viking-fornuis. Een wens van Roger, zo blijkt later. “Hij kan met heel weinig ingrediënten een fantastische maaltijd op tafel zetten. Dat doet hij doordeweeks. In het weekend kookt hij vaak voor familie en vrienden. Vandaar dat we heel erg blij zijn met de lange eettafel en de comfortabele stoelen,” aldus Brigitte.

Spring

2012

| 27


Super geholpen

Het stel is gewend afstanden te rijden. Voor het werk of voor een bezoek aan familie of vrienden die in de buurt van Amersfoort wonen. “We vinden het ook niet erg om wat verder te rijden voor mooie interieurspullen. We hadden hier in de omgeving al wat rondgekeken, maar het wilde niet echt lukken. Ik zag in een woonblad een reportage staan, waarvan de sfeer en stijl mij erg aanspraken en het bleek dat de bewoners geslaagd waren bij Mart Kleppe. Roger en ik zijn in de auto gestapt en naar Apeldoorn gereden. Super, zoals we daar geholpen werden!”

Rondlopen in een snoepjeswinkel

Na wat te hebben rondgekeken, ging het stel met Margreet Kleppe om tafel. “Zij maakte een mooi interieurontwerp van onze nieuwe woning en vervolgens hebben we daar thuis nog wat aan gesleuteld, door wat grotere meubelen toe te passen en het wat weidser te maken. Weet je wat zo fijn was? Dat je iets in je hoofd hebt en dat de ander snapt wat je bedoelt.”

Frisse start

Brigitte vertelt dat ze tijdens het eerste bezoek nog niet met de tekening in de hand de showroom door mochten lopen van Margreet. “Ze raadde ons aan dat pas in tweede instantie te doen, als we er thuis op ons gemak naar hadden gekeken. Dus de tweede keer leek het een beetje of we in een snoepjeswinkel lekkers uit mochten zoeken, haha!”

28 |

Mart Magazine VI

Als we vragen wat er allemaal nieuw is in huis, grinnikt onze gastvrouw. “Alleen de Biedermeierkast bij de eethoek en donkere sidetable in de woonkamer stonden in mijn vorige huis. Verder is alles nieuw gekocht, bij Mart. Dat is leuk hoor, zo’n frisse start.”

Kransen en dienbladen

Het huis en z’n inrichting vormen een perfect koppel: de meubels, hoge plinten, de visgraat vloer die in alle ruimtes, tot en met de zolder, ligt, de strak gestuukte muren en de shutters voor de keuken- en slaapkamerramen. De inrichting anders zetten, doet Brigitte niet snel. “Ik verander wel regelmatig de accessoires. Ik heb een zwak voor kransen en dienbladen. Die laatste kun je zo leuk stylen. Roger is van de domotica. Een druk op de knop en de verlichting gaat aan en via de iPad kunnen we zo’n beetje alles wat elektrisch is aan- en uitzetten.”

Helemaal happy

“Of we nog wensen hebben? We gaan misschien nog een keer een wijnkelder onder het huis laten bouwen. Maar verder hebben we hier alles gerealiseerd waar we van droomden: een veranda aan de achterzijde, een grote badkamer met sauna, een garderobekamer. Wij zijn helemaal super tevreden en helemaal happy!” n


"Weet je wat zo fijn was? Dat je iets in je hoofd hebt en dat de ander snapt wat je bedoelt�

Spring

2012

| 29


Haarstraat 37 | Rijssen | www.voortmanmode.nl


INTERIEURTIP

‘Finishing touch: het karpet’ ‘De harde vloeren-trend heeft jaren geleden zijn intrede gedaan en is inmiddels niet meer weg te denken uit onze interieurs. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor hout, laminaat, tegels, plavuizen of een gietvloer. En terecht, want zo’n vloer is prachtig en praktisch. Het is een schitterende aanwinst voor het huis én makkelijk te onderhouden. Toch heeft een harde vloer niet alleen maar voordelen. Zo’n vloer draagt bijvoorbeeld niet bij aan de juiste akoestiek in een huis. Je krijgt namelijk snel het idee dat het ‘galmt’ in een vertrek. Daarbij kan een harde vloer soms wat kil aanvoelen en lijken meubels erop te ‘zweven’. En de combinatie van diverse harde materialen, zoals hout in woonkamer en tegels in de keuken, kan een huis een klinische uitstraling geven. Een mooi karpet is wat mij betreft dan ook dé oplossing! Textiel absorbeert geluid, het dempt harde klanken. Je huis klinkt dus direct een stuk minder hol. Een ander voordeel van een mooi karpet is dat het zorgt dat meubels met elkaar ‘verbonden’ zijn. Wanneer je het juiste formaat karpet kiest, zullen de verhoudingen in je woonkamer beter op elkaar aansluiten. En een mooi karpet, eventueel voorzien van een prachtige ton-sur-ton of contrasterende rand, heeft nog een voordeel: het is erg aangenaam voor je blote voeten!’ n

Interieurstyliste

Margreet Spring

2012

| 31


Huisje,

32 |

Mart Magazine VI


boompje, beestje… Binnenkijken bij Margriet & Manuel...

(inrichten is een feestje!)

Op 4 juli kregen Margriet (26) en Manuel (29) de Boer de sleutel van hun nieuwe huis en op 1 september traden ze in het huwelijk. Twee maanden om te klussen, meubels te kopen en hun huwelijk voor te bereiden. Stressig? Een beetje. Ze kijken, nu hun huis helemaal naar hun zin is ingericht, vooral terug op een leuke periode.

M

anuel is geboren en getogen in Apeldoorn, Margriet is opgegroeid in Elspeet. Het eerste huis dat ze gingen bezichtigen lag in zijn woonplaats. “Maar eigenlijk was het qua werk en reistijd veel praktischer als we in Harderwijk gingen wonen,” vertelt Margriet. Ze geven toe, een oud huis met van die mooie authentieke details was heel aantrekkelijk, maar ze zijn geen klussers, dus kozen ze voor nieuwbouw. “Ik heb twee linkerhanden en ook geen zin in om eindeloos te verbouwen,” aldus Manuel. “Hier hoefde niet veel te gebeuren en het meeste is door mijn schoonvader gedaan!”

Spring

2012

| 33


Accentkleur

Bij de bezichtiging van hun huis viel het stel voor het goede onderhoud. “Het huis was niet helemaal onze smaak, maar dat kon het met een paar simpele aanpassingen wel worden.” Het muurtje bij de keuken werd ingekort, de eikenhouten vloer werd opgeschuurd, de kozijnen voorzien van witte verf en hier en daar kreeg een muur een accentkleur.

Pluspunt van het huis

Margriet is eerlijk, de zwarte hoogglans keuken is niet haar ding. “Ik had liever gehad dat er een hele lelijke keuken in zat. Dan had ik mijn eigen keuken kunnen ontwerpen. Maar deze is te goed om te slopen, dat is geld over de balk smijten.” Als het aan haar lag dan zocht ze een keuken uit bij Tulp Keukens, de winkel waar ze werkt, “Landelijk, met een dik hardstenen of een betonnen blad.” Manuel vond de keuken juist het pluspunt van het huis. “Die viel mij direct op bij binnenkomst. Mooi dacht ik, de keuken is leuk, die kan blijven zitten.”

Design of landelijk?

Het stel trouwde vanuit het ouderlijk huis en kon wat betreft het interieur helemaal vanaf nul beginnen. “Best fijn, want je hoort soms dat de een nog een prima bank heeft en de ander een tafel van oma waar geen afstand van kan worden gedaan. Dat hadden wij niet, wij

34 |

Mart Magazine VI


konden lekker gaan woonwinkelen.” Ze gingen een dagje meubels kijken. Het grappige was dat Margriet dacht dat haar aanstaande echtgenoot van design hield. “We bezochten een moderne woonwinkel, waar Manuel zegt: ik vind deze stijl eigenlijk niet leuk. Bleek dat we veel meer op een lijn zaten dan ik dacht.”

indeling. Wat een goed advies van Margreet is geweest, is te kiezen voor een grote eettafel met zes stoelen. Je moet je kamer niet vol zetten met kleine meubels, maar groot denken, zei ze. En ze had gelijk, deze tafel is perfect.”

Budget

Ze kochten bij Mart twee fauteuils, een 2,5-zits bank, een salon- en eettafel, eetkamerstoelen, twee smalle, hoge kasten en een karpet voor in de woonkamer en een bed met nachtkastjes voor hun slaapkamer. “We gingen hier in september wonen, dus het was ’s avonds nog lekker lang licht. Maar de maand erna moesten we toch echt op zoek naar verlichting.” Lampen kocht Margriet bij De Lichtster in Putten en Dok2 in Veenendaal.

Ze kenden de winkel van Mart Kleppe via-via en besloten er eens langs te gaan. “We zagen direct veel moois,” aldus Margriet, “maar ik wilde nog even verder kijken, me iets meer oriënteren. Manuel eigenlijk niet, hij had gelijk zoiets van: hier hebben ze wat wij mooi vinden, waarom nog tig winkels langsgaan?” Ze keken toch nog verder, maar kwamen na een aantal andere winkels weer terug bij Mart. “Margreet rekende met ons uit of we voldoende budget hadden en wat wij wilden, bleek haalbaar.”

Groot denken

Nu ze ingericht zijn, leest Margriet meer woonbladen dan voorheen. “Ik was eerder nooit zo met het interieur bezig, maar als je dan grote beslissingen moet gaan nemen, wil je toch kijken wat de trends zijn. En nu vind ik het leuk om zo af en toe wat kleine veranderingen aan te brengen.” De L-vormige woonkamer is niet heel groot, dus schuiven met meubels zullen ze niet snel doen. “Dit is de meest praktische

Donkere dagen

Openhaard en openslaande deuren

Tussen de bedrijven door vertelt Margriet dat ze, voordat ze hier gingen wonen, eigenlijk een groter huis in gedachte had. “In ieder geval groot genoeg om de eettafel in de keuken te zetten en een piano kwijt te kunnen. En als we dan toch aan het dagdromen zijn... een openhaard en openslaande deuren naar de tuin… Maar om dat allemaal te realiseren, misschien kunnen we dan beter verhuizen!” Manuel besluit “We zijn toch ontzettend rijk om zo jong al zo te mogen wonen? Ik ben in ieder geval erg tevreden.” “En ik ook,” beaamt Margriet. n

Spring

2012

| 35


Wonen in de 2

1

3

1. 2. 3. 4.

36 |

Mart Magazine VI

Collectie behang Designers Guild Salontafel white/teak v.a. E 425,Vloerkleed 200 x 300 v.a. E 595,Interieuradvies


stijl van... 4

5

7

6

5. Buffetkast old white E 1.895,6. www.voortmanmode.nl 7. Collage van kleuren/materialen

Spring

2012

| 37


Architect

van de geschiedenis

Wie de oprijlaan van Huis Voorstonden opdraait, weet dat het verleden hier zijn sporen heeft nagelaten. Het bordje “Rustig rijden” aan het begin van het pad is een waarschuwing voor degene die zijn hoofd niet aan het autodak wil stoten. Een door de eeuwen heen ingesleten spoor vertelt onhoorbaar het verhaal van talloze rijtuigen en automobielen die hun weg naar Huis Voorstonden hebben gevonden. Nu is dit het thuis van de bekende oprichter van Harmonische Architectuur, Egbert Hoogenberk.

E

ven verderop ligt het indrukwekkende landhuis. Ondanks het sombere weer straalt Huis Voorstonden een statige rust uit. De regen, die in grote stralen uit een zinken spuwer van de dakgoot valt, lijkt het eeuwenoude huis niet te deren. De marmerwitte beschildering van het huis licht sterk op tegen de donkere lucht. Deze versterkte hoeve, of Havezathe, heeft al meer doorstaan dan een flinke regen- of hagelbui. In de 16e eeuw opgericht door Gijsbert van Wisch, ‘heer van Voorstonde’, is dit landgoed bewoond door talloze welgestelde families, die ieder op hun eigen wijze het huis met liefde hebben onderhouden, verbouwd en bewoond.

Verhaal

Het voelt als een eer om mijn voeten op de diep uitgesleten Bentheimer zandstenen vloer in het souterrain te zetten. Hier, in Huis Voorstonden, is geschiedenis niet slechts een verhaal uit een boek. Hier leeft

38 |

Mart Magazine VI

geschiedenis. En dat is precies wat architect Hoogenberk met elk ontwerp voor ogen heeft. Hoogenberk: “Elk gebouw vertelt zijn eigen verhaal van oude cultuur, lange beschaving en van het leven van mensen voor ons. Een echte beschaving gooit zijn eigen verleden nooit weg, maar gebruikt het om nieuwe stappen te maken naar de toekomst. Wanneer ik de historie van een gebouw weghaal, of het gebouw zelfs sloop, haal ik het leven, de ziel, eruit.”

Tweede Wereldoorlog

“Architectuur is gevoel,” volgens Hoogenberk. “Vroeger waren architecten echte ambachtelijke vaklui en puzzelaars. De kwaliteit van vakmanschap werd afgemeten aan hoe handig de architect een gebouw kon tekenen op de meest onmogelijke plaatsen. Daardoor ontstonden prachtwerken, die bijzonder ingenieus in elkaar zaten.” De Tweede Wereldoorlog vormde volgens Hoogenberk echter een


REPORTAGE

kantelpunt binnen de architectuur. “Er ontstond, in de nasleep van die vreselijke oorlog, een totaal andere mentaliteit. Men wilde naar eenvoud, simpelheid. Architectuur moest strak en praktisch zijn, zonder poespas. Oud werd ballast. Nederland veranderde steeds meer in een harde omgeving met gebouwen die niet meer aansloten op de bestaande architectuur.” Deze visie op de architectuur stroomt rechtstreeks tegen Hoogenberks ideeën in: “Een ontwerp of restauratie van een huis of gebouw moet altijd in harmonie zijn met de historie en de omgeving. Ik bouw creatief voort op datgene wat er al was. Het bestaande moet zijn waarde blijven behouden en het nieuwe moet daar goed passend in geïmplementeerd worden.” Hij wijst naar de groene binnenluiken voor de ramen. “Neem die luiken als voorbeeld. Ze stammen al uit het jaar 1750. Het is een staaltje bijzonder vakmanschap en timmerwerk, zoals

dat in deze tijd bijna niet meer geleverd wordt. Ze zijn vervaardigd uit een zeer sterk en fijn grenenhout, dat afkomt van de grove onverwoestbare dennen die op zandgrond zijn gegroeid. Dit soort hoogwaardige elementen moet je bij een oud huis behouden.”

Tijdvast

Naast de talloze restauratieprojecten die Hoogenberk op zijn naam heeft staan, bouwt de architect ook nieuwe woningen. Ook in deze nieuwe ontwerpen vormt zijn passie voor het verleden de rode draad: “Een huis leeft pas als het de sporen van de geschiedenis met zich meedraagt. Met dubbele deuren, ruime maten en een mooie houten vloer kom je al heel ver. Daarnaast is het belangrijk dat een ontwerp altijd in harmonie blijft met de al bestaande architectuur in de omgeving. Daarmee behandel je het erfgoed met respect. Dan pas wordt een huis een boeiend en sympathiek verhaal.”

Spring

2012

| 39


40 |

Mart Magazine VI


Antieke tuinornamenten TUINKUNST

altijd in de mode!

Liefhebbers van antieke tuinmaterialen zoals ornamenten, bustes, vazen of meubilair, kunnen hun hart ophalen bij Piet Jonker in Baambrugge. Maandelijks worden er nieuwe, mooie en unieke items toegevoegd aan de toch al uitgebreide collecties. En het leuke is dat u al dat moois ook via een speciale veiling op de kop kunt tikken.

W

e hebben een afspraak met Bas Jonker, zoon van grondlegger Piet en sinds drie jaar eigenaar van misschien wel het bekendste Nederlandse bedrijf dat historische bouwmaterialen verkoopt. Als jongetje van een jaar of acht hielp hij al mee in het bedrijf van zijn vader. Eerst achter de schermen en toen hij ouder werd ook bij de in- en verkoop. “De liefde voor antiek heb ik met de paplepel binnengekregen. Maar de afgelopen jaren heb ik wel een aantal eigen favorieten aan de collecties toegevoegd: interieurklassiekers uit de 60-er en 70-er jaren en stoere industriële elementen. Zo combineren we heel oud, nieuw en minder oud.”

Spring

2012

| 41


Antiek bij de boer

Tijdens de rondleiding die hij ons door de tuinen van het fraaie, 17e-eeuwse onderkomen van zijn bedrijf geeft, zien we naast antiek ook nieuw gemaakt naar oude stijl. “Ik reis gemiddeld een keer per maand voor meerdere dagen naar het buitenland. Meestal bezoek ik Frankrijk en Italië en soms Engeland. Het is niet zo romantisch als veel mensen denken hoor, dat speuren naar antiek. Maar heel soms krijg je iets in je schoot geworpen. Rij je langs een Italiaans weiland en zie je zo maar twee beelden staan. Blijkt het antiek te zijn en de boer wil er best van af voor een redelijke prijs!”

Oude markthal

Een van de laatste aanwinsten staat buiten te pronken: een antieke markthal. Een zeldzaam ontwerp van rond 1880, afkomstig uit Zuid-Frankrijk. “Ik was daar op vakantie en bezocht een handelaar die een gietijzeren element had liggen dat een boog van de hal bleek te zijn. Die was in de Tweede Wereldoorlog dusdanig beschadigd geraakt, dat hij was afgebroken en als een berg ijzer bij een boer in de schuur lag.” Deze bleek zijn idee om de hal weer op te bouwen op te hebben gegeven. “Ik heb op het erf van de boer al het ijzer in elkaar gezet om te zien of alles nog compleet was. Dat was het geval en ik kon de markthal kopen.” Wie de ruimte heeft, kan er volgens Bas een geweldig zwembadpaviljoen of bijvoorbeeld een chique onderkomen voor bijzondere auto’s van maken.”

Onverwoestbare tuintafel

Minder gek, maar niet minder mooi zijn de schitterende bustes, beelden, zonnewijzers, Bourgondische dallen, klinkertjes, rozenbogen, banken en tafels. “De meeste tafels maken wij zelf van Belgisch

42 |

Mart Magazine VI

hardsteen. Onverwoestbaar en tijdloos. In de tuin staat een exemplaar van drie meter lang, een meter breed met een tien centimeter dik blad. Echt prachtig! Het voordeel is dat ze vorstbestendig zijn en je maakt ze in het voorjaar met de hogedrukspuit, zo weer schoon.”

Bieden!

Bas vertelt dat zijn bedrijf de tuincollecties ook via veilinghuis Christie’s verkoopt. “We maken van te voren een mooie catalogus met tekst en beeld van alle tuinornamenten. Vervolgens organiseren we hier kijkdagen en daaropvolgend vindt de veiling bij Christie’s plaats. Op de kijkdagen kunnen geïnteresseerden schriftelijke biedingen doen en tijdens de veiling hebben medewerkers van Christie’s buitenlandse klanten aan de lijn die meebieden.” Een dergelijke veiling is uniek in Nederland. Maar zo’n vijf procent van de collectie blijft in Nederland, de rest gaat naar het buitenland. “Een tijdloze tuin met mooie ornamenten is altijd ‘in’,” vertel Bas. “En tijdens de komende veiling, op 24 april a.s., presenteren we weer tal van bijzondere stukken. En voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets vrolijks zijn er ook leuke en aparte objecten te koop.” En voor wie het tegen elkaar opbieden niet ziet zitten: breng een bezoek aan Baambrugge… dwaal binnen en buiten uren rond en sla uw slag! De kijkdagen op de locatie in Baambrugge zijn van 20 t/m 23 april a.s. Meer informatie: www.pietjonker.nl


bouwen Zorgeloos

Een huis (ver)bouwen kost veel tijd. En tijd is schaars en kostbaar. Daarom neemt Bouw & Woonburo Dannenberg u het complete bouwproces uit handen. Van architect tot elektricien, van aannemer tot keukenspecialist; Dannenberg zorgt voor de juiste vakman op de juiste tijd. Daarmee ontzorgt het bedrijf haar klant volledig, zodat deze kan genieten van andere dingen.

Bij Bouw & Woonburo Dannenberg kan de klant terecht voor zijn droomhuis. En omdat dat droomhuis er voor iedereen anders uitziet, is het aanbod van het Bouw- & Woonburo erg breed; van klassiek landhuis tot moderne semi-bungalow, van notariswoning tot een geheel vrij ontwerp. Alle indelingen, dakbedekkingen en gevelvarianten zijn bespreekbaar en inpasbaar.

Eigenaar Jan Dannenberg: “Bouw & Woonburo Dannenberg is sinds 1985 de specialist in degelijke en traditionele bouw. Klanten kunnen bij ons terecht voor de complete bouw van een woning; van ontwerp tot oplevering. Wij zorgen dat het bouwplan voldoet aan de gestelde eisen in het beeldkwaliteitplan, het bestemmingsplan en het bouwbesluit. Wij regelen de bouwvergunning bij de gemeente, zodat de klant niet verzand raakt in alle administratieve rompslomp. Daarnaast zorgen wij voor de kwaliteitsbewaking rondom de bouw. Wij werken met goed getrainde en degelijke vaklui met een brede ervaring in het ambachtelijk bouwen en leveren altijd kwalitatief hoogstaande

producten. Daarmee nemen wij alle zorg van onze klanten uit handen. Het enige wat die nog moet doen, is de sleutel omdraaien.” Volgens Dannenberg staat zijn bedrijf voor kwaliteit, degelijkheid en transparantie. Zo is elke woning standaard voorzien van hardhouten binnen- en buitenkozijnen, hardhouten trappen en van muren die opgebouwd zijn uit gebakken binnen- en buitenstenen. “Prijzen worden altijd vooraf berekend en besproken. We zetten alles zwart op wit voordat de bouw begint. De klant weet daardoor precies waar hij of zij aan toe is en komt nooit voor onverwachte kosten te staan.” Bouw & Woonburo Dannenberg Kalanderstraat 10-d 7461 JM Rijssen T 0548 517869 F 0548 513654 www.dannenbergbouw.nl

Spring

2012

| 43


SINDS 198

4

Stijlvol voordeel bij Mart VOORBEELD 1

VOORBEELD 2

Interieur “Jong wonen”

Interieur “Classic”

2 1/2-zits bank naar keuze

2 1/2 + 2-zits bank

1495

Eerst meten! 2450

2 fauteuils naar keuze

950

Salontafel

975

Salontafel naar keuze

875

Sidetable

670

Eettafel

950

Eettafel

4 stoelen à 169

676

4 stoelen à 199

796

Lamp

204

Staande lamp

250

Totaal

5150

3295

Actieprijs

Totaal

Actieprijs

1125

6266

3990

+ gratis interieuradvies + gratis opslag bij latere levering

+ gratis interieuradvies + gratis opslag bij latere levering

VOORBEELD 3

VOORBEELD 4

Interieur zwart/wit

Interieur Topklasse kersenhout

Grote 4-zits bank

2150

Bank naar keuze

1850

2 stoelen naar keuze

950

2 fauteuils naar keuze

1175

Hocker naar keuze

425

Salontafel naar keuze

895

Buffetkast zwart naar keuze 1550

Eettafel naar keuze

1290

Eettafel vergrijsd naar keuze

Dressoir naar keuze

2490

795

4 eetstoelen naar keuze

1194

Sidetable

Totaal

7064

Totaal

Actieprijs

4950

+ gratis interieuradvies + gratis opslag bij latere levering

Actieprijs

‘Als je in onze showroom komt, ben je misschien dolenthousiast over een vorstelijke sofa of een karakteristieke salontafel. Maar wie zegt dat het past? Maten en verhoudingen zijn moeilijk in te schatten in een andere ruimte. Neem daarom een plattegrond mee van je huis of zorg dat je in elk geval over de belangrijkste maten beschikt. Dat is ook handig als je bij onze stylisten aan tafel schuift voor een advies. Je kunt dan samen de mooiste indeling bepalen. Wie weet, past je favoriete sofa of salontafel er heel goed in...’ Margreet, interieurstyliste

575 8275

5950

+ gratis interieuradvies + gratis opslag bij latere levering

Mart Kleppe Vlijtseweg 206, Apeldoorn T. (055) 526 22 72

www.martkleppe.nl

Mart Magazine editie 6 | Lente 2012  

Lees, bekijk en geniet van de kunst van mooi wonen in het Mart Magazine.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you