Imeldazine nr30

Page 1

nr. 30 - 2023

Citytrip

Op ontdekking in Mons

Imelda

10 vragen over endometriose

Culinair Creatief en gezond lunchen

Thomas Vanderveken “Imelda is een deel van mijn leven.”


Monumentaal wonen in het hart van Mechelen

Info en verkoop: +32 15 800 679 • welkom@cogiva.be • www. cogiva.be


“Mercier heeft een ziel en een verhaal. Een onovertroffen woonervaring in een historisch gebouw aan het Kardinaal Mercierplein in de bruisende stad Mechelen. Wonen in een duurzaam en klassevol appartement met ruime terrassen en een ongeziene ruimtebeleving dankzij hoge plafonds en veel lichtinval. Genieten op uitzonderlijk niveau.”


...en ditmaal

in ons zine... 8

16

Duizendpoot Thomas De dienst MaagVanderveken darm-leverziekten 30

36

Dansen en bewegen met jongdementie

Mu.ZEE: een fijne collectie werken

46

50

Wablieft? Tinnitus?

4

Op ontdekking in Mons 42

10 vragen over endometriose 52

Smeerschooltje voor Creatief en atopisch eczeem gezond lunchen 58

Patiëntenverenigingen

24

60

Nieuwe artsen in ons ziekenhuis

62

Kalender


Rug-, nek-, schouder-, knie-, spier- of gewrichtspijn, …? Vaak is slecht zitten of liggen (mee) de oorzaak.

Spataders, oedeem, hart- of longproblemen, …?

Een zero-gravity relaxzetel kan pijn en ongemak aanzienlijk verminderen en soms helemaal wegnemen. Een goed bed en een ergonomische relaxzetel kunnen heel wat pijn en ongemak voorkomen. Er zijn heel wat mogelijkheden en het hoeft niet duur te zijn.

MATRASSEN, TOPPERS EN HOOFDKUSSENS Een matras, eventueel topper en hoofdkussen moeten van samenstelling en hardheid passen bij je slaaphouding, lichaam, gewicht en eventueel medisch probleem. Ze bestaan in verschillende materialen, diktes en densiteiten en die bepalen niet alleen je comfort maar ook de levensduur. In De Bedstee in Herselt kan je je matras, topper en hoofdkussen eventueel op proef hebben en je krijgt er steeds een beste-prijs garantie.

UNIECO-BOXSPRING Belgisch uitvindersoctrooi! Een Unieco-boxspring heeft een 1-delige pocketveer-matraskern als bodem en geeft daardoor perfecte ondersteuning, ook in het midden van het bed. De Unieco boxmatras en -bekleding zijn bovendien vervangbaar. De Unieco-boxspring kan in elk gebouw, zelfs maat 200/220. Andere 2-persoons boxsprings zijn bijna steeds 2-delig en zijn, net als lattenbodems en spiraalbodems (Auping) niet of veel minder geschikt om in het midden van het bed te slapen.

INTERACTIEVE LATTENBODEM EN SWISSFLEX Rugpijn? Bij de interactieve lattenbodem zijn de latten met elkaar verbonden door een interactief brug-systeem (zonder olie!) zodat je in elke slaaphouding en ongeacht je lengte, lichaam of gewicht de perfecte ondersteuning hebt. Een elektrisch verstelbare boxspring of lattenbodem kan zeer zinvol zijn bij een aantal medische problemen, bij het ouder worden of gewoon voor wie graag leest of tv kijkt in bed.

Een matrastopper zorgt voor extra zachtheid en comfort. Het is vaak een aanrader bij schouder-, spier- en gewrichtspijn of voor wie een te harde matras heeft.

Een goed hoofdkussen is zeer belangrijk. Neem het steeds op proef. Alleen zo ben je zeker dat je een perfect hoofdkussen hebt. Een fout of versleten hoofdkussen is vaak oorzaak van schouder-, nek- en zelfs hoofdpijn. De Bedstee heeft hoofdkussens perfect op maat.

Artrose-kussen: beschermt gevoelige knieën en enkels.

WATERBED Waterbedden zijn drukverlagend en pijnverzachtend en hebben een uitzonderlijk hoog uitrustingsrendement. Aangenaam koel in de zomer en warm in de winter.

ZERO-GRAVITY RELAXZETEL (alle maten!) Het zitgedeelte kantelt achteruit en de benen kunnen hoger dan het hart liggen. Je hebt veel meer steun in de rug en veel minder druk op de onderrug en het zitvlak. Je schuift niet onderuit en blijft ergonomisch zitten of liggen. Ook de hoofdsteun is verstelbaar. Aangeraden voor iedereen die zalig wil zitten en in het bijzonder voor sportmensen, mensen met een zwaar beroep en voor wie last heeft van rugpijn, spataders, oedeem, spierpijn, reuma, hart- of longproblemen. Een opstalift is een optie die verkrijgbaar is bij bijna alle modellen. Het maakt uitstappen en neerzitten gemakkelijker.

Deskundig advies + 15% directe korting Koopkrachtpremie, cadeau- en eco-cheques welkom!

Aangeraden door artsen en kinesisten

Dorp 30, 2230 Herselt • 014 54 55 11 • info@debedstee.be Openingsuren, info en prijzen: www.debedstee.be


DE ONWEERSTAANBARE CHARME VAN ONZE PARKETVLOEREN

www.interieurke.be LEUVEN Tiensestraat 165 016 23 43 80 info@interieurkeleuven.be

MECHELEN Nekkerspoelstraat 38 015 55 02 55 info@interieurkemechelen.be

TIENEN Leuvenstraat 123 +32 16 82 03 16 info@interieurketienen.be

Openingsuren: 10-12 uur en 13-18.30 uur • zaterdag tot 17 uur • zondag en maandag: gesloten


BESTE LEZER, Het schooljaar is opnieuw gestart en we kregen meteen al een mooie nazomer. Tijd dus ook voor een nieuw Imeldazine. In dit nummer stelt de dienst Gastro-enterologie zich voor. Verder maken we ook kennis met drie nieuwe artsen in ons ziekenhuis. Veel kinderen hebben last van eczeem. Gelukkig weet dokter Katrien Coppens, kinderarts, hier wel raad mee. Ze nodigt jullie graag uit voor het Smeerschooltje. Lees er meer over op pagina 54. Wanneer je zwanger bent, laat je je best begeleiden door je gynaecoloog. Maar wat als je endometriose hebt? Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevinden. Dit kan aanleiding geven tot een verminderde vruchtbaarheid. Fertiliteitsarts Stefanie Verhelst beantwoordt 10 prangende vragen over deze aandoening. We nemen je graag mee op uitstap naar het Arboretum in Kalmthout, naar Mu.Zee in Oostende en naar de Waalse stad Bergen. In deze editie laten we opnieuw twee patiëntenverenigingen aan het woord: Pijnpunt vzw en de Mucovereniging. Zij vertellen wat ze doen en waarvoor je beroep op hen kan doen. Den Olm heeft het dan weer over wat dans en beweging kunnen betekenen voor mensen met (jong)dementie. Hierover lees je meer op pagina 30. Je ziet het, weer heel wat interessante artikels! Veel leesplezier, Bart Pardon Algemeen directeur Imelda vzw

Imeldazine, jaargang 9, nr. 30 Imeldazine is een uitgave van: HOSPIzine / Crossmark v.u. Mario Eggermont Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden

Redactie: Toon Blux, Amber Cloudt, Hilde Pauwels, Dorien Vandenberghe en Kathleen Vermeulen

Administratie & adverteren: ad@hospizine.be - 015 52 77 60 www.hospizine.be

Hoofdredactie: Dienst Communicatie Imeldaziekenhuis, Crossmark

Coverfoto: © VRT

Freelance journalisten: Peter Bossuyt, Katrien Coppens, Ann Deckers, Ann Gysemans, Lieven Pouillon, Lucienne Swinnen, Stefanie Verhelst

Fotografie: Crossmark, Brend Van den Broek en Dorien Vandenberghe

Vormgeving: Crossmark Jasper Van den Eijnde, Sanne Van Oudendijck Druk: Mechelse Drukkerijen Copyright: Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Na te vragen via communicatie@imelda.be


THOMAS VANDERVEKEN

PIANIST, PROGRAMMAMAKER, PRESENTATOR, PAPA? WIL DE ECHTE THOMAS VANDERVEKEN NU OPSTAAN? Hij is er niet één, hij is het allemaal. VRT-gezicht en KLARA-stem Thomas Vanderveken, ondertussen papa van drie, maakte in zijn drukke agenda toch even tijd om naar ons ziekenhuis te komen voor een interview. En daar zijn wij heel dankbaar voor. Geboren en getogen in Bonheiden draagt hij ons ziekenhuis dan ook een warm hart toe. Tekst: Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)


© Foto: VRT


KINNEKE JEZUS Alhoewel Thomas Vanderveken nog maar 42 jaar is, is zijn carrière toch al rijkelijk gevuld. Het begon allemaal met zijn vader Hugo Vanderveken, beter bekend als Ugo Prinsen, die ook acteur en regisseur was. “Als klein manneke werd ik dan opgevorderd om ‘kinneke Jezus’ te spelen als mijn vader op de scène stond. En zo is het allemaal begonnen. Met de paplepel ingegeven, kan je wel zeggen.” Thomas deed mee aan dramawedstrijden en won deze dan ook. Hij studeerde Muziektheorie en piano. Samen met een vriend speelde hij op zestienjarige leeftijd al concertjes tijdens de plaatselijke KVLV-samenkomsten. Ook dat vond hij leuk en charmant. “Mijn vriend speelde saxofoon en ik piano. We speelden wat liedjes en praatten het geheel aan elkaar. En zo groeide de interesse. Ik deed een sollicitatiegesprek bij de toenmalige jongerenzender JIMtv en mocht er aan de slag. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Naast mijn klassieke opleiding en mijn interesse in piano, werd mijn kennis verbreed met andere, vaak elektronische muziek. Vraag me niet om te kiezen tussen die twee. Beide uiteenlopende kanten van het spectrum zijn Thomas Vanderveken. Ik weet nog dat ik in die tijd een papieren agenda had met daarop zowel een sticker van Radio Klara als eentje van JIMtv. Ik zie de toenmalige directeur van JIMtv nog met mij lachen maar dat was wie ik was/ben.” vertelt Thomas. Zijn grote doorbraak werd zijn live presentatie, samen met Katja Retsin, van het televisieprogramma ‘Steracteur, Sterartiest’ op Eén. Heel veel artiesten zijn daar geboren. Denk maar aan Stan Van Samang, Eline De Munck en Niels Destadsbader. “Het was iets unieks. Het was live en in die periode was televisie nog HET medium der media. Sociale en digitale media kenden toen nog geen opmars. Nu is dat helemaal anders,” vertelt Thomas, “Het medialandschap is zo versnipperd. Vroeger was TV hét van hét. Het was magie. Het was een bepaalde manier om de werkelijkheid te vertellen. Met de komst van sociale media

10

zijn er heel wat niches geboren. Op zich is dat niet erg maar het maakt wel dat we als openbare oproep nog sterkere programma’s en inhoud moeten brengen.” We kennen Thomas Vanderveken tegenwoordig vooral van zijn televisieprogramma’s ‘Factcheckers’, ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ en ‘Een nacht in het museum’. Hij krijgt van de VRT dan ook de kans om heel veel programma’s te bedenken en de beste halen dan de beeldbuis. “Alhoewel het nu vaak ook digitaal en online bekeken wordt,” vult Thomas vakkundig aan. “Het toffe aan mijn job is dat het heel divers is. In het programma ‘Factcheckers’ mag ik met Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren vanalles uittesten. Ik moest bijvoorbeeld een maand lang elke dag de hoeveelheid suiker van een gemiddelde Belg eten. In het begin was dat moeilijk aangezien ik niet zo voor suiker ben. Maar na een maand moest ik echt afkicken. In ‘Een nacht in het museum’ nodig ik bekende gasten uit voor een nachtelijke preview op een van de topstukken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar interview ik hen.” ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ is ondertussen een klassieker geworden en is op 20 oktober al toe aan zijn tiende editie. “In dit programma praat ik met boeiende gasten die hun eigen verzameling fragmenten meebrengen die hen ontroerd of geïnspireerd hebben. Stuk voor stuk verschillende programma’s maar ik doe ze allemaal even graag. Zoals je ziet, geen enkele dag ziet er hetzelfde uit voor mij en dat maakt het net interessant.” Thomas hoopt om in de toekomst nog heel wat nieuwe dingen te mogen doen zowel voor radio als tv. “Ik heb nog wat ideetjes maar die hou ik nog even voor mezelf,” lacht hij.

VANDERVEKEN EN ZONEN Ondertussen is Vanderveken ook papa van drie flinke zonen: Otto, Isaï en Romeo. Een hele ommekeer in zijn leven. “Voor je aan kinderen begint, denk je: kinderen zijn een wit blad en wij als ouders zullen hierop schrijven. Maar eens ik kinderen had, werd het heel

Coverstory | Thomas Vanderveken


“Mijn ‘me-time’ is bezig zijn met de kinderen. Genieten van onze tijd samen.” duidelijk. Kinderen zijn geen witte bladen. Elk kind is een appelboom, rozenstruik of lindeboom. En wij als ouders mogen hen voeding en water geven, en snoeien wanneer het nodig is. Maar een appelboom wordt nooit een rozenstruik.” Een mooie metafoor die me toch even aan het denken zet… Thomas ziet veel van zichzelf en zijn vrouw Veronique (Leysen) terugkomen in hun kinderen. “De twee oudsten zijn heel

N˚30 | 2023

taalvaardig, net als ik,” lacht Thomas. “De ene is heel creatief. Hij houdt van tekenen en knutselen. Dat knutselen heeft hij van de mama,” vertelt Thomas. “De andere is een echte clown.” Maar van wie hij dat heeft, blijft een onbeantwoorde vraag. “Ik heb natuurlijk een heel drukke werkagenda, net zoals mijn vrouw Veronique. Maar ik ben een heel aanwezige papa en zo wil ik het ook. Ik wil later niet terugkijken en zeggen ‘was ik er maar meer geweest voor mijn kinderen.’” Dat houdt natuurlijk in dat er weinig tijd is voor zichzelf. “Van ‘me-time’ is er op dit moment niet echt sprake,” lacht Thomas. “Het is heel druk en soms moeten Veronique en ik ons dubbelplooien. Maar ik vind dat ook niet erg. Mijn ‘me-time’ is vooral bezig zijn met de kinderen. Genieten van onze tijd samen, want voor je het weet zijn ze het huis uit.”

11


“Imelda is een deel van mijn leven.”

MIJN THUIS IS WAAR MIJN ZIEKENHUIS STAAT: BONHEIDEN In 1981 werd kleine Thomas geboren in ons ziekenhuis. Enkele decennia later werden ook zijn drie zonen in Imelda geboren. Vanderveken heeft heel even ergens anders gewoond maar kwam toch terug naar zijn roots, Bonheiden. Onlangs vernamen we het nieuws dat hij met zijn gezin zou verhuizen. Maar gelukkig blijft hij wel in Bonheiden. “Geen paniek, we gaan enkele straten verder wonen. Ons huis werd met drie kinderen toch wat krap. Het grappige is dat we ons huis verkochten aan een arts die momenteel in Imelda werkt en wij zelf een huis kochten van een arts die vroeger in hetzelfde ziekenhuis werkte. De wereld is toch klein hé?” zegt Thomas.

Naast de vreugde van de geboortes van zijn zoontjes, bracht ons ziekenhuis hem ook in contact met verdriet. Zijn vader kreeg longvlieskanker door een asbestbesmetting en werd in Imelda behandeld. Ook zijn grootouders heeft hij hier spijtig genoeg moeten afgeven. “Het is mooi om te zien dat vreugde en verdriet hier hand in hand gaan. Je beleeft hier zulke intense momenten. Vandaar dat Imelda ook een deel van mijn leven is. Gelukkig is het Imeldaziekenhuis geen ‘steriele’ omgeving, en dat bedoel ik niet letterlijk. Het is een warm en hartelijk ziekenhuis. Voor ons als patiënt misschien kleinschalig in vergelijking met een universitair ziekenhuis maar daarom niet minder belangrijk of echt.”

12

Coverstory | Thomas Vanderveken


ONZE TROEVEN Gratis schatting | Persoonlijke aanpak Dossier samenstellen van A tot Z Professionele foto’s | Publiciteit Onderhandelingen & bezichtigingen Correcte afhandeling

WIJ ZIJN VAN HIER!

KOM GERUST BIJ ONS LANGS Wij maken graag tijd voor jou

BERGSTRAAT 184 HEIST-OP-DEN-BERG

Wij zijn een vastgoedkantoor gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van residentieel vastgoed. Wij doen dit met passie voor het vak én met een hart voor de regio waarin we werken.

DORP 4A BONHEIDEN

Onze makelaars zijn stuk voor stuk locals die de streek door en door kennen.

0479 01 01 01 | info@cm-vastgoed.be | cm-vastgoed.be

Haal een stukje gezondheid in huis.

AD SAUNA’S

INFRAROOD

KLAFS/HETKI INFRAWORLD Leuven (Wilsele) gervi.be

N˚30 | 2023

JACUZZI’S

SWIMSPA’S

HOTSPRING

ENDLESS POOLS

Aarschotsesteenweg 584

gervi-outdoor.be

gervigivesyoumore

016 447 034 gervi_wellness

13


“Ik raad ook zeker iedere patiënt aan om de Imeldatuinen te ontdekken. Achter het geriatrisch blok heb je een enorm mooie en grote tuin waar je altijd een wandelingetje kan maken. Ik deed het samen met mijn zoon Isaï toen hij eens opgenomen werd in het ziekenhuis. Jullie domein is echt prachtig en zo uniek.”

TOT SLOT De laatste vraag die ik altijd stel aan onze bv’s is ‘Wat is jouw levensmotto?’ Maar daar weet ik eigenlijk het antwoord al op. Ik neem Thomas’ Instagram-account erbij en lees de quote voor die hij steevast op zijn profiel heeft staan: ‘Wie niet sterk is, moet slim zijn. Wie niet slim is, moet mooi zijn. Wie niet mooi is, moet vriendelijk zijn. Ik dus.’ “Ik vind het zo belangrijk om vriendelijk te zijn. Het kost niets en je maakt er meteen een positieve indruk mee. Ik hoorde ooit iemand over mijn vader zeggen in een interview op de radio

14

‘Every inch a gentleman’. Zo mooi! Daar was ik echt van aangedaan. Ik hoop dat ik ook zo overkom.” En ik kan dat alleen maar bevestigen. Wat een positieve en eerlijke vibe heerst er in ons interviewlokaal. Maar hoe gaat Thomas dan om met de soms negatieve commentaar die sociale media de dag van vandaag met zich meebrengen? Wel, daar heeft hij een kort en krachtig antwoord op. “Ik hecht heel veel belang aan wat familie en vrienden over mij en mijn werk denken. Hun mening is erg belangrijk voor mij. Ik wil voor iedereen goed doen maar dat kan helaas niet. En je zult zien, er zijn altijd mensen die negatief reageren. Maar je weet ook niet waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Iedereen draagt zijn eigen kruisje. Gelukkig krijg ik niet zoveel slechte of ongepaste reacties en daar ben ik heel blij om. Ik zal dan toch wel iets goeds doen, denk ik,” sluit Thomas al lachend af.

Coverstory | Thomas Vanderveken


MAHMOUD SALEH MOHAMMADI x VAN CASTER Tentoonstelling van 18 November – 23 December 2023

TRADITIE VS. INNOVATIE Deze tentoonstelling getuigt van de prachtige mix van traditie en innovatie, een samensmelting van artistieke visies die de tijd overstijgt en weerklank vindt in een waardering voor fijn vakmanschap. Het unieke artistieke perspectief van Mahmoud Saleh Mohammadi sluit naadloos aan bij het gevestigde ethos van van Caster en creëert een buitengewone synergie die belooft te boeien en te inspireren. In de kern is deze tentoonstelling een verkenning van het delicate evenwicht tussen het traditionele en het hedendaagse. Mohammadi’s meesterlijke herinterpretatie van Perzische tapijten, elk beladen met een gelaagde historische rijkdom en culturele betekenis, vindt zijn perfecte weerklank in de showroom van van Caster.

SHOWROOM VAN CASTER

Openingsuren: Dinsdag tot zaterdag: 10.00 – 18.00 uur | Zondag: 14.00 -17.00 uur Rijmenamseweg 181A, 2820 Bonheiden | info @ vancaster.be | www.vancaster.be


DE IBD-KLINIEK

VAN DE DIENST MAAGDARM-LEVERZIEKTEN

Sinds jaren is ons ziekenhuis een referentiecentrum voor de behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD: inflammatory bowel disease), waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vallen. In ons ziekenhuis volgen we 1000 patiënten met deze aandoening. Onze gerichte zorg voor patiënten met Crohn en colitis ulcerosa is gebaseerd op vijf pijlers. Tekst: dr. Peter Bossuyt en dr. Lieven Pouillon (gastro-enterologie)


1. MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn ontstekingsziekten van het maag-darmstelsel die zich voornamelijk presenteren met buikpijn, diarree, bloedverlies en vermagering. Hoewel deze ziekten zich lokaliseren in het maag-darmstelsel is de aanpak gebaseerd op een samenwerking tussen vele verschillende disciplines. Dikwijls gaan deze aandoeningen immers ook gepaard met ontstekingsaandoeningen van de gewrichten of de huid, of is er heelkunde nodig. Daarom lopen de raadplegingen van de IBD-kliniek parallel met deze andere disciplines zoals dermatologie, reumatologie en abdominale heelkunde. Op die manier kunnen patiënten die verschillende manifestaties van de aandoening hebben, geholpen worden door artsen van verschillende disciplines tijdens één enkele raadpleging. De spil in onze multidisciplinaire aanpak zijn de IBD-verpleegkundigen. Zij zorgen voor coördinatie van de raadpleging en ondersteunen de patiënten in de polikliniek tijdens opname of op het dagziekenhuis. Wekelijks gebeurt er ook een multidisciplinair overleg waarbij complexe casussen van IBD worden besproken binnen een multidisciplinair team. Verder wordt er momenteel over de verschillende ziekenhuizen van het netwerk gewerkt aan een multimodaal inflammatoir overlegsysteem zodat de expertise nog beter gedeeld kan worden.

2. GESTANDAARDISEERDE ZORG Hoewel iedere patiënt met ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verschillend is, is het belangrijk om een zekere systematiek te hebben in de opvolging van de patiënten. Op deze manier kunnen we veel beter de evolutie van de klachten en de neveneffecten van de ziekte of van de behandeling opvolgen. Daarom werken we binnen de IBD-kliniek met vaste zorgpaden zodat bij opstarten van een behandeling het traject

N˚30 | 2023

van de patiënt op voorhand is bepaald of uitgestippeld. Daarnaast is het ook belangrijk dat alle onderzoeken die gebeuren op een gestandaardiseerde manier worden geïnterpreteerd. Het Imeldaziekenhuis is daarin een pionier, en dit niet alleen in België maar ook op Europees niveau. Sinds jaren worden alle radiologische onderzoeken, biopsies en endoscopische onderzoeken door alle betrokken artsen op éénzelfde manier gerapporteerd. Dit verhoogt de kwaliteit en maakt multidisciplinair overleg gemakkelijker. Daarnaast worden op de raadpleging ook de klachten van de patiënt sinds meer dan vijf jaar systematisch opgevolgd door middel van een eHealth-applicatie, en bestaat er de mogelijkheid tot teleconsultatie bij patiënten waarbij de ziekte goed onder controle is. Patiënten op het dagziekenhuis kunnen dan weer sinds meerdere jaren online hun medicatie bestellen, zodat het tijdverlies op de dag van de toediening voor de patiënt beperkt blijft tot het strikte minimum.

3. PATIËNTENINFORMATIE Inflammatoire darmziekten zijn chronische aandoeningen met een belangrijke impact op het dagelijkse leven van de patiënt. Daarom is het belangrijk dat de patiënt zo goed mogelijk geïnformeerd is over alle aspecten van de behandeling. Een geïnformeerde patiënt is een meer betrokken patiënt. Al 15 jaar organiseert de IBD-kliniek van het Imeldaziekenhuis daarom een jaarlijkse patiëntendag in samenwerking met de Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging Vlaanderen (CCV). We voorzien telkens in het eerste weekend na de paasvakantie meerdere voordrachten op patiëntenniveau waar zowel patiënten, familie als zorgverleners welkom zijn. Daarnaast werken we verder aan up-to-date informatiebrochures over de behandelingsmodaliteiten en de verschillende onderzoeken.

17


colitis ulcerosa

4. ONDERZOEK De wetenschap staat natuurlijk niet stil en daardoor zijn er de laatste jaren veel nieuwe behandelingsmogelijkheden en behandelingsstrategieën beschikbaar gekomen voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Op die manier kunnen we meer mensen op een betere manier helpen. De dienst Gatroenterologie van het Imeldaziekenhuis zet daarom sinds jaren in op klinische studies. Door mee te werken aan klinische studies of zelf klinische studies op te zetten, blijven we meespelen in de voorhoede van de IBDwereld en zijn de nieuwe medicijnen reeds beschikbaar in ons ziekenhuis nog voor ze op de markt komen. Naast deelname aan grote internationale studies, zetten we ook lokale kleinere projecten op waarbij we de focus trachten te leggen op optimalisatie van de opvolging en verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt. Deze tijdsinvestering en inzet loont en wordt internationaal ook geapprecieerd met publicaties in de belangrijkste medische tijdschriften zoals The Lancet en Nature.

5. PREVENTIE In samenwerking met de eerstelijnszorg en andere paramedische disciplines zetten we ook maximaal in op preventie, en dit op verschillende niveaus. In de recente jaren hebben we een sterkere samenwerking opgezet met de diëtisten van het Imeldaziekenhuis. Voeding is een essentieel deel van het dagelijkse leven en daarom is het belangrijk dat patiënten met

18

maag-darmaandoeningen hier optimaal in worden ondersteund. Omdat IBD ook frequent gepaard gaat met vermoeidheid of conditieverlies, hebben we samen met de dienst Fysische Geneeskunde een revalidatieprogramma opgezet voor patiënten met chronische inflammatoire darmaandoeningen. Veel van onze therapieën hebben een impact op het immuunsysteem en daarom zetten we - in samenspraak met de huisarts - ook maximaal in op vaccinatie van de patiënten. Tenslotte weten we jammer genoeg ook dat er een verhoogde kans is op darmkanker bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarom wordt een screeningsprogramma voor dikkedarmkanker opgezet dat speciaal gericht is op patiënten met IBD. Door deze 5 pijlers van de IBD-kliniek zo goed mogelijk met elkaar te integreren hopen we dat we onze patiënten een maximale levenskwaliteit kunnen bieden ondanks de diagnose van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

DIENST GASTROENTEROLOGIE Route 234 Afspraken via 015 50 51 11 of mynexuzhealth

Imelda | De IBD-kliniek


Onze artsen stellen zich voor! DR. PAUL CHRISTIAENS

gastro-enterologie voor mij een evidente keuze met de optimale balans tussen diagnostiek en therapie meer bepaald onder de vorm van therapeutische, interventionele endoscopie.

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik ben begonnen als gastro-enteroloog in het Imeldaziekenhuis in 1990.

Wat boeit jou in gastro-enterologie? De combinatie van internistische pathologie, wat mij betreft voornamelijk hepatologie en de endoscopie met nadruk op de therapeutische, interventionele endoscopie.

Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik ben afgestu-

Wat is jouw specialisatie? Binnen gastro-enterologie

deerd als arts in 1984 aan de KU Leuven en heb daar in 1990 ook mijn diploma gastro-enterologie behaald. Nadien heb ik een bijkomende training in complexe ERCP (galwegonderzoeken) mogen ontvangen in AMC Amsterdam onder supervisie van prof. dr. Kornelis Huibregtse.

houd ik mij, naast de hepatologie, vooral bezig met interventionele endoscopie, samen met mijn collega’s dr. Bossuyt en dr. Bronswijk, dit geeft aanleiding tot minimaal invasieve behandelingen. Wij zijn pionier in de behandeling van het Zenker’s diverticulum via flexibele endoscopische myotomie, de RFA (Radio Frequentie Ablatie) van Barrett-mucosa met hooggradige dysplasie, EMR (Endoscopische Mucosale Resectie) van premaligne gastro-intestinale letsels…

Hoe kwam je tot de keuze gastro-enterologie? Binnen de opleiding interne geneeskunde was

DR. VEERLE MOONS

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? In het jaar 2003 ben ik gestart in Imelda. Op dat ogenblik waren we met 4 maagdarmspecialisten. Momenteel is de groep reeds uitgebreid tot een team van 7. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik heb mijn opleiding tot arts gevolgd aan de KU Leuven. Mijn opleidingsjaren tot maagdarmleverspecialist heb ik grotendeels doorgebracht in Gasthuisberg Leuven. Ik heb het voorrecht gehad om 1 jaar van mijn assistentenopleiding te verblijven in Kaapstad te Zuid-Afrika waar ik me verder

N˚30 | 2023

heb kunnen ontplooien als arts én als persoon. Na het behalen van mijn diploma in de gastro-enterologie, heb ik nog 2 jaren een bijkomende opleiding gevolgd in UZ Leuven om verder te specialiseren in de digestieve oncologie, de behandeling van kwaadaardige ziekten in het maagdarmsysteem, lever, galblaas en pancreas. Hoe kwam je tot de keuze gastro-enterologie? Ik vind het een hele uitdaging om een ziektepatroon te analyseren en dan een oplossing te zoeken voor deze patiënt. De gastroenterologie geeft zeker voldoende uitdaging om gezondheidsproblemen te analyseren gezien er heel wat verschillende ziektepatronen bestaan binnen deze specialiteit. Ik vind het daarbij een grote meerwaarde en boeiend dat we onze patiënten kunnen onderzoeken en behandelen door middel van endoscopie zoals gastroscopie, coloscopie en meerdere complexe endoscopische onderzoeken.

19


Wat boeit jou in gastro-enterologie? Ik vind het boeiend dat er in deze specialiteit veel verschillende ziektepatronen vervat zitten met elk een eigen behandeling. Er is een snelle ontwikkeling aanwezig met steeds nieuwe middelen om de diagnose duidelijker te stellen en steeds nieuwe en betere medicatie. Daarnaast kunnen we ook steeds meer patiënten helpen met een endoscopisch onderzoek en behandeling langs deze weg. Deze combinatie van verschillende ziektebeelden, de snelle evolutie en de uitgebreide endoscopische mogelijkheden maken voor mij gastro-enterologie zeer boeiend. Wat is jouw specialisatie? De gastro-enterologie heeft een brede waaier van ziektebeelden en ik vind het interessant om al deze facetten van maagdarmleverziekten

goed te kunnen uitvoeren. In dit kader zijn alle patiënten welkom op de raadpleging. Na mijn opleiding tot gastro-enteroloog heb ik me verder gespecialiseerd in de digestieve oncologie. Dit wil zeggen dat ik me in deze subspecialisatie toeleg op de diagnose en de behandeling van kwaadaardige aandoeningen in maag, darm, lever, galbaas en pancreas. Een groot deel van mijn tijd gaat naar raadplegingen, behandelingen op dagziekenhuis en endoscopie in dit kader. In deze subspecialisatie zijn snelle wetenschappelijke evolutie en nauw contact en uitgebreide communicatie met de patiënt sterk aanwezig. Als diensthoofd van het internistisch dagziekenhuis ben ik mee verantwoordelijk voor de organisatie en een optimaal verloop van elke behandeling in dit dagziekenhuis.

breedste specialisatie gezien de vele aandoeningen die zich via het maag-darm-leverstelsel kunnen manifesteren.

DR. PETER BOSSUYT

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik werk sinds 2010 in het Imeldaziekenhuis. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Mijn opleiding geneeskunde verliep via de KULAK en KU Leuven. Mijn specialisatiejaren deed ik in verschillende Vlaamse ziekenhuizen waaronder het Imeldaziekenhuis en UZ Leuven. Na mijn basisopleiding deed ik een bijkomend fellowship in Amsterdam met een focus op interventionele endoscopie en inflammatoire darmziekten. Hoe kwam je tot de keuze gastro-enterologie? De gastro-enterologie is een ‘perfect match’ tussen klinische praktijk, wetenschappelijk werken en techniciteiten. Het is vermoedelijk binnen de interne geneeskunde de

20

Wat boeit jou in gastro-enterologie? Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar inflammatoire aandoeningen. Deze complexe groep van ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, treffen veelal jonge mensen en hebben een belangrijke impact op het leven van de patiënt. Therapeutisch is dit een uitdaging. De chroniciteit van deze aandoening zorgt er ook voor dat er een langdurige vertrouwensband nodig is tussen de patiënt en de arts, wat veel voldoening kan geven. Wat is jouw specialisatie? Mijn klinische focus ligt bij de inflammatoire darmziekten waarbij ik samen met dr. Pouillon de IBD-kliniek coördineer. Hierbij bouwden we een kwaliteitsvolle gestandaardiseerd zorgpad uit over de voorbije jaren. Daarnaast doen we ook veel klinische studies en onderzoeksprojecten om de zorg voor patiënten met IBD te verbeteren. Naast de focus op IBD beschouw ik interventionele endoscopie (combinatie ERCP-echo-endo) als mijn uit-de-hand-gelopen hobby.

Imelda | De IBD-kliniek


DR. PIETER-JAN CUYLE

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? Mijn carrière in het Imeldaziekenhuis is gestart in 2012. Sinds 2020 ben ik medisch dienstverantwoordelijke voor onze dienst. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik heb mijn opleiding tot arts genoten aan de KU Leuven. Na het behalen van mijn diploma als gastro-enteroloog, heb ik een bijkomende opleiding gevolgd voor de bijzondere beroepstitel medische oncologie op de dienst Digestieve oncologie van het UZ Leuven. Hoe kwam je tot de keuze gastro-enterologie? Deze subdiscipline heeft als grote voordeel dat ze erg gevarieerd is, zowel qua profiel van de patiënten (spijsverteringsproblemen zien we op alle leeftijden) alsook qua ziektebeelden (elk van de buikorganen met zijn eigen waaier van aandoeningen). Deze specialisatie heeft als bijkomend voordeel een aangename mix te bieden tussen raadpleging, (dag)zaalactiviteit, endoscopie en multidisciplinair overleg.

DR. SASKIA CARTON

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik ben begonnen als gastro-enteroloog in het Imeldaziekenhuis in 2015. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik ben afgestuurd als arts in 1997 aan de KU Leuven en als gastro-enteroloog in het jaar 2006. Daarna volgde ik nog een bijkomende specialisatie tot digestief oncoloog onder begeleiding van professor Van Cutsem.

N˚30 | 2023

Wat boeit jou in gastro-enterologie? In feite boeien alle facetten van de gastro-enterologie mij wel, maar in de praktijk is het toch vaak noodzakelijk om je als arts te subspecialiseren in één of meerdere van die facetten. Werken in Bonheiden heeft wel als voordeel dat je als gastro-enteroloog voldoende op de hoogte moet blijven van alle facetten o.a. met oog op wachtdiensten, zaalwerk en algemene raadpleging. Wat is jouw specialisatie? Het overgrote deel van mijn klinische activiteit is gericht op opvolging en behandeling van goedaardige en kwaadaardige spijsverteringstumoren (digestieve oncologie). Het is een vakgebied dat de laatste jaren gekenmerkt wordt door een zeer snelle evolutie in mogelijkheden qua diagnose en behandeling. Ik hecht veel belang aan open communicatie met patiënten (ondanks moeilijke omstandigheden) en haal zelf veel energie uit de dankbaarheid en erkenning die ik terugkrijg. Ik ben ook wetenschappelijk actief o.a. als onderzoeker in klinische studies binnen digestieve oncologie, als bestuurslid van de European Society for Digestive Oncology (ESDO) en als lid van de stuurgroep kwaliteitsindicatoren voor rectumkanker (VIKZ) en de stuurgroep voor het Belgisch register voor neuro-endocriene tumoren (DNET). Verder ben ik op donderdagen actief als consulent digestieve oncologie in het UZ Leuven.

Hoe kwam je tot de keuze gastro-enterologie? Ik geef toe dat ik eerst wat getwijfeld heb vooraleer ik besloot om gastro-enterologie te kiezen. Elke internistische discipline vond ik wel interessant. Maar hetgeen me het meest aantrok bij gastro-enterologie is de combinatie van chronische pathologie (waarbij je de kans krijgt om de patiënt langdurig op te volgen en er een goede band mee op te bouwen) en acute pathologie. De combinatie met endoscopie maakt de week afwisselend en stelt je in staat om zowel diagnostische als therapeutische zaken uit te voeren. Wat is jouw specialisatie? Mijn deelspecialisme binnen gastro-enterologie is digestieve oncologie. Bovendien maak ik deel uit van het palliatief team. Op deze manier probeer ik de oncologische patiënt in het hele ziektetraject bij te staan.

21


DR. LIEVEN POUILLON

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik ben begonnen als gastro-enteroloog in het Imeldaziekenhuis in 2018.

Wat boeit jou in gastro-enterologie? Gastro-enterologie is een vakdomein dat continu in beweging is en waarbij er de laatste jaren zowel op het vlak van inflammatoir darmlijden, hepatologie, endoscopie en digestieve oncologie een enorme vooruitgang geboekt is. Het is een grote uitdaging en passie van mij om deze nieuwe kennis correct te vertalen naar de klinische praktijk.

Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik ben afgestudeerd als arts in 2011 aan de KU Leuven en heb daar in 2017 ook mijn diploma gastro-enterologie behaald. Nadien heb ik ook nog een volledig jaar gewerkt in het universitair ziekenhuis in Nancy in Frankrijk, waar ik een fellowship inflammatoire darmziekten (IBD) heb afgerond.

Wat is jouw specialisatie? Mijn specialisatie is inflammatoir darmlijden. Binnen het Imeldaziekenhuis coördineer ik samen met collega dr. Peter Bossuyt de IBD-kliniek. We hebben een enthousiast team met o.a. twee fulltime IBD-verpleegkundigen en drie IBD-studieverpleegkundigen, en bieden de nieuwste

Hoe kwam je tot de keuze gastro-enterologie? Binnen de opleiding interne geneeskunde was gastro-enterologie voor mij altijd de meest logische subspecialisatie. Het fijne aan gastro-enterologie is dat we niet alleen de diagnose zelf kunnen stellen (via o.a. endoscopie), maar ook de behandeling in eigen handen kunnen nemen. De afwisseling tussen consultaties, dagziekenhuis en endoscopie maakt elke dag boeiend.

DR. MICHIEL BRONSWIJK

Hoelang werk je in het Imeldaziekenhuis? Ik ben begonnen als gastro-enteroloog - endoscopist in het Imeldaziekenhuis in 2020. Waar heb je jouw opleiding gevolgd? Ik ben afgestudeerd als arts in 2014 en als gastro-enteroloog in 2020 (KU Leuven). Nadien heb ik een bijkomende training in complexe ERCP (galwegonderzoeken) en echo-endoscopie mogen ontvangen in UZ Leuven onder supervisie van professor Schalk Van der Merwe, waar ik tevens werk als consulent.

22

behandelingen aan, zowel standard of care als binnen studieverband. Ik ben ook lid van het educational committee van BIRD (Belgian IBD Research and Development Group) en voorzitter van het Belgisch IBDpatiëntenregister. Daarnaast ben ik binnen de dienst verantwoordelijk voor de uitvoering en interpretatie van de functionele maag-darmtesten, in het bijzonder slokdarmmanometrie, pH-metrie/impedantiemetingen en ademtesten.

Wat boeit jou in gastro-enterologie? De combinatie van een internistische contemplatieve achtergrond, de ‘hands-onelementen’ bij endoscopie, en verschillende subdisciplines binnen gastro-enterologie maken onze specialisatie zeer afwisselend en boeiend. Wat is jouw specialisatie? Binnen gastro-enterologie houd ik mij vooral bezig met interventionele endoscopie, samen met mijn collega’s dr. Bossuyt en dr. Christiaens. Bij deze specialisatie is er een gigantische evolutie naar minimaal invasieve behandeling van vele aandoeningen. Hieronder vallen o.a. stentplaatsing via ERCP of echo-endoscopie, behandeling van Barrett-slokdarm en bijvoorbeeld de verwijdering van complexere maag& darmpoliepen. Op deze manier kunnen we steeds meer patiënten behandelen op een gepersonaliseerde manier met minder lange opnames, verbeterde veiligheid en effectievere behandelingen tot gevolg.

Imelda | De IBD-kliniek


N I E U W I N O N S D I E N S T E N PA K K E T

RENTMEESTERSCHAP

Investeren in vastgoed en je geen zorgen maken over de beslommeringen die bij het verhuren komen kijken? Schakel ons in als beheerder. Zo hoef jij alleen nog maar van je opbrengsten te genieten.

FINANCIEEL BEHEER

TECHNISCH BEHEER

Het financiële gedeelte dat bij de verhuur van jouw eigendom komt kijken, verloopt via Malines Group. We innen de huurgelden voor jou en passen de huurindexatie toe. Daarnaast nemen we ook de nodige stappen bij laattijdige betalingen. Van aanmaningen, tot een aangetekend schrijven. Dankzij onze expertise ben jij zeker dat wij op een correcte manier het financiële beheer volledig van jou overnemen.

Heeft je huurder een vraag of een klacht zoals een kapotte verwarmingsinstallatie? We schakelen de nodige vakmannen in of gaan op zoek naar een geschikte oplossing. Bovendien herinneren we je aan enkele jaarlijkse verplichtingen zoals de keuring van de cv-ketel en het opvragen van het attest van de brandverzekering. Tussenkomst nodig van jouw verzekeringsmaatschappij? Dan nemen wij contact op met het kantoor en handelen alle administratie af.

MEER INFORMATIE? WWW.MALINES-GROUP.BE

UW EIGENDOM VERKOPEN OF VERHUREN?

VRAAG NU JE GRATIS WAARDEBEPALING AAN

GRATIS EPC + ELEKTRISCHE KEURING BIJ VERKOOP

INFO@MALINES-GROUP.BE I 015 21 68 50 I GENTSESTEENWEG 125A, 2800 MECHELEN Verkoop & verhuur

Nieuwbouwprojecten

Rentmeesterschap

Plaatsbeschrijving


OP ONTDEKKING IN

MONS

Steeds meer citytrippers bezoeken Mons en dat is meer dan terecht. Het historisch centrum is mooi en levendig, het cultureel aanbod heeft internationale uitstraling en de ‘Montois’ houden van events en feesten. De groene omgeving maakt een citytrip nog aantrekkelijker. Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: www.visitmons.be


Het stadhuis op de Grote Markt

In Mons wordt hard gewerkt. Het fraaie stadhuis en BAM, het Museum voor Schone Kunsten worden gerenoveerd, maar openen in 2024 opnieuw de deuren. Dat belooft, want het zijn allebei toppers. De naam Mons of Bergen verwijst naar de oorsprong van de stad die op een getuigenheuvel werd gebouwd. Dat is een geïsoleerde heuvel die aangeeft hoe het landschap er vroeger wellicht uitzag. Het zorgt ervoor dat er in de stad wel wat hoogteverschillen zijn, maar die vallen heel goed mee voor wandelaars en fietsers. Waltrudis is de patroonheilige van de stad. Zij stichtte een abdij en klooster op de heuvel die later Mons zou worden. Ze was een gescheiden vrouw met vier kinderen, maar wou haar leven een andere wending geven. In het klooster verbleven alleen adellijke vrouwen, aan geld was er geen gebrek. Het ging er niet zo streng aan toe. Na haar dood werd Waltrudis heilig verklaard. De legende vertelt dat ze in Mons voor mirakels zorgde, zoals de uitroeiing van de pestepidemie die in de 14de eeuw de inwoners teisterde. De Sint-Waltrudiskerk heeft enkele mooie kerkschatten. Belangrijk is ook het beeldhouwwerk van Jacques Du Broeucq en de brandschilderingen.

N˚30 | 2023

GROTE MARKT Het centrale punt van Mons is ongetwijfeld de Grote Markt. Er is veel zon, de werkweek zit er op en de terrassen lopen goed vol. Drie al wat oudere heren drinken een biertje en roken een sigaar, iets dat je niet zo vaak meer ziet op een terras. Enkele motards hebben ook nood aan een drankje en stallen hun rijtuig in het midden van het marktplein. Het is puffen in hun dikke zwarte pakken. De gevels van het marktplein zijn een staalkaart van 15de-eeuwse architectuur tot nu. Op de grond ligt een cirkel van Henegouwse blauwe steen, daarin zijn de namen van de 18 deelgemeenten van Mons gegraveerd. Blikvanger van de markt is het stadhuis. Het beeld van het aapje dat aan de gevel hangt, is wegens de renovatiewerken tijdelijk weggenomen. Niemand weet waarom het aapje er ooit werd geplaatst en wat het verhaal erachter is. Wel brengt het een jaar geluk als je met je linkerhand over het hoofd van de aap streelt. Aan de achterkant van het stadhuis kan je op adem komen in de Tuin van de Burgemeester.

25


MONUMENTALE BEELDEN Indrukwekkend zijn de vier monumentale beelden van Jaume Plensa. Drie ervan zijn enorme hoofden van acht meter hoog, gemaakt uit zwart gietijzer. Ze kregen de namen Carlotta, Carla en Laura Asia. Ze wegen bijna 8000 kg. Het vierde beeld heet ‘White Nomad’, het is een ingenieuze constructie van wit geverfd staal, als een kantwerk opengewerkt. De Grote Markt is een schitterend decor voor deze beelden die stilte uitstralen. Ook in Salle Saint-Georges, naast het stadhuis, staan er beelden van Jaume Plensa. Opvallend is het bronzen beeld Cristina’s words dat aan het plafond van de voormalige kapel hangt. Een videofilm laat zien hoe de werken werden gemaakt en geïnstalleerd.

Rue des Fripiers oogt vrolijk: de kinderkopjes kregen er verschillende kleurtjes. Het lijkt wel een mozaïek. Sommige steentjes zijn groen en vormen het patroon van een krokodil. In de winkelstraten is het gezellig druk. Mons heeft daarnaast ook heel wat sfeervolle straten waar het rustig is om te wandelen.

WINKELASSEN Fijn aan Mons is dat winkels geconcentreerd zijn in enkele straten. Mons gaat er prat op dat er veel originele winkels te vinden zijn, bijvoorbeeld met fraaie interieurspullen, artisanale handtassen, geschenkartikelen. Dat maakt het leuk om te snuisteren in het aanbod. Typerend in Mons zijn de vierkante kinderkopjes waarmee de straten geplaveid zijn. De winkelstraat

26

Onderweg | Op ontdekking in Mons


Grand-Hornu

LEUK OM TE DOENT • Mons heeft verschillende musea. BAM voor schone kunsten, Mundaneum met een rijke collectie aan archieven, Museum François Duesberg met uitzonderlijke pendules, Memorial Museum over de militaire geschiedenis van de stad. • Geleide bezoeken aan de stad met een gids zijn mogelijk. Ook gepassioneerde inwoners van Mons nemen je graag op sleeptouw.

in een hut, net zoals de mijnwerkers van de Borinage. Een wandeling laat je de sporen van zijn verblijf zien. • De site van Grand-Hornu ligt buiten de stad. Ze biedt ruimte aan hedendaagse kunst. De bijzondere gebouwen zijn getuigen van het industrieel verleden van de 19de eeuw. • Het dierenpark Pairi Daiza ligt op 15 km.

• Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld zodat je op eigen tempo de omgeving kan ontdekken. • Wandelen in het spoor van van Gogh. In Cuesmes, een deelgemeente van Mons, besliste Vincent van Gogh om te gaan schilderen. Tot dan was hij predikant. Hij leefde armoedig

N˚30 | 2023

• Mons is gemakkelijk met de trein te bereiken. Het station ligt op wandelafstand van het centrum. Er wordt nog gewerkt aan het nieuwe station. Het ontwerp is van architect Santiago Calatrava, hij opteerde voor een witte staalconstructie met glas, goed voor ongeveer 5.200 ton en een lengte van 182 meter.

27


“SCHOONHEID ZAL DE WERELD REDDEN”

DOUDOU: TRADITIONEEL VOLKSFEEST Doudou is in Mons de plaatselijke naam voor Ducasse, een eeuwenoud volksfeest dat in het voorjaar wordt gevierd. Het lokt duizenden toeschouwers. Er is een bonte optocht die ’s ochtends door de stad trekt. De deelnemers dragen historische kostuums. De gouden koets (Car d’Or) sluit de stoet. Die bevat het relikwie-schrijn van Sint-Waltrudis. Een hoogtepunt is de beklimming van de helling van Sint-Waltrudis. Toeschouwers helpen de kar duwen. Als de klim niet in één keer lukt, staat de stad onheil te wachten. Op de Grote Markt vindt daarna symbolisch het gevecht plaats tussen Sint-Joris en de draak. Toeschouwers proberen haren uit de staart van de draak te trekken want die brengen geluk. Als het Belfort 1 uur slaat, steekt SintJoris de draak neer. Het feest werd in 2005 toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het Museum van Doudou vertelt het hele verhaal.

28

Een tochtje langs kronkelende straten brengt ons bij het Belfort. Het ligt op het hoogste punt van de stad, op een boogscheut van de Grote Markt. Het loont de moeite om de trappen te beklimmen, want het uitzicht op de stad en het licht glooiende landschap zijn fenomenaal. Het Belfort is het enige barokke belfort in België en werd door Unesco erkend als erfgoed. Nog tot 29 oktober is er in de openlucht fotografisch werk te zien van Thierry Suzan. Hij is een Franse fotograaf en journalist, en reisde de wereld rond. Zijn werk werd onder meer gepubliceerd in National Geographic en in New York Times. Een belangrijk thema voor hem is de milieucrisis, maar hij brengt een optimistische kijk. Voor deze openluchttentoonstelling selecteerde hij uitzonderlijke sites, al dan niet erkend door de Unesco. Zo fotografeerde hij in Vietnam een visser die zijn gele net uitwerpt, antilopen in Botswana. Ook in Bergen ging hij aan de slag met Unesco-erfgoed en dat levert unieke foto’s op. Het is een meerwaarde voor deze mooie site. Mons heeft veel aandacht voor kunst en artistiek werk, zowat het hele jaar door zijn er tentoonstellingen. www.visitmons.be

Onderweg | Op ontdekking in Mons


Intro

Uw erkend Belgisch makelaar voor vastgoed in Spanje!

We presenteren u een greep uit ons uitgebreid aanbod van huizen en appartementen.

APPARTEMENT IN TORREVIEJA

LUXUEUZE PENTHOUSE IN LOS ALTOS

MODERNE VILLA IN BURJULU

2

3

2

2

90 m2

82 m2

Ref. 4694422

MODERN APPARTEMENT IN CAMPOAMOR

Ref. 4758217

2

3

2

3

75 m2

119 m2

Ref. 4630693

INSTAPKLARE VILLA OP VISTABELLA GOLF

Ref. 4960463

4

3

4

2

360 m2

110 m2

Ref. 5142392

VILLA MET GROTE TUIN IN ALHAMA DE MURCIA

Bekijk al onze aanbiedingen op

www.second-home-spanje.be

Ref. 4745355

Als erkend Belgisch makelaar staat Second Home Spanje klaar voor iedereen die vastgoed wil kopen in Spanje. Vergeet niet dat het beroep van vastgoedmakelaar in Spanje niet is erkend. Er zijn daar geen specifieke vereisten voor mensen die vastgoed verkopen. Dat in schril contrast met België waar ons beroep streng gereglementeerd is. In België moet je de juiste opleiding hebben voltooid en over het bijhorende diploma beschikken. Daarnaast moet de erkende makelaar zijn jaarlijkse lidgeld betalen en een aantal verplichte opleidingsuren volgen. Last but zeker not least moet de erkende makelaar in België beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een gewaarborgde derdenrekening, niet onbelangrijk als je geld overmaakt voor je aankoop in Spanje! Christophe woonachtig in Bonheiden en erkend vastgoedmakelaar sinds 1997, weet als geen ander waar je bij je aankoop van vastgoed moet op letten, ook in Spanje! Met onze beroepsethiek en jarenlange ervaring staan wij onze klanten bij voor een zorgeloze, veilige aankoop.

“INVESTEREN IN VASTGOED IN SPANJE IS IN DE EERSTE PLAATS INVESTEREN IN JEZELF, JE FAMILIE, JE LEVENSKWALITEIT EN GEZONDHEID! ZORG DAT JE HET DOET MET DE JUISTE MAKELAAR.” Christophe Dobbelaere OPRICHTER

VRAGEN OF HULP NODIG? Aarzel dan niet en neem contact op met: Christophe Dobbelaere +32 (0)478 34 34 21 christophe@second-home-spanje.be


DANS EN BEWEGING

VOOR MENSEN MET JONGDEMENTIE

Tekst: Lucienne Swinnen, Ann Deckers, Ann Gysemans (Den Olm)


“WZC Den Olm is een woonzorgcentrum voor mensen met dementie. Wij geloven in de mogelijkheden van mensen, voorbij hun dementie. Respect, zinvolheid, normalisatie, kunnen lachen en kunnen wenen, vinden van geluk in kleine dingen, …. zijn woorden die we hier graag gebruiken. We hebben een wooneenheid voor mensen met jongdementie. Omwille van hun jongere leeftijd hebben ze meestal nog fysieke mogelijkheden en tevens een grote behoefte aan bewegen. Wij zijn op zoek gegaan naar tools die de taal van het lichaam exploreren en de pre-verbale communicatie versterkt. We willen de mogelijkheden in dans- en bewegingstherapie verkennen bij deze specifieke doelgroep.” Dit was de inleiding tot het project dat in het najaar van 2021 van start ging op de Boomgaard, een wooneenheid voor mensen met jongdementie.

In Den Olm willen we een balans vinden tussen zorg, wonen en leven door te luisteren naar de ‘stem’ van de bewoner, door veiligheid te scheppen, door in het NU te durven proberen, ook als we niet altijd weten wat het effect zal zijn van onze zoektocht. We hebben gekozen voor een project dat breed is ingebed in een experimenteel kader, in de overtuiging dat het niet kan mislukken.

PRE-VERBALE COMMUNICATIE Als je naar mensen kijkt zie je veel verschillen in houding, gebaren en bewegingen, maar de werking van de hersenen blijft dezelfde. Onbewust toont het lichaam de hele dag door wat wij voelen. Het lichaam is niet in staat om daarmee op te houden. Wat we denken en voelen wordt door het lichaam geuit.

LICHAAMSTAAL IS EMOTIE! In het werken met bewoners met (jong)dementie is taal steeds minder of zelfs niet aanwezig. Woorden vormen vaak een drempel en het zoeken naar oplossingen om te communiceren vraagt aandacht, verkenning en verdieping.

N˚30 | 2023

In 2017 deden we reeds een project waarbij we op zoek gingen naar een andere manier om woorden, klanken, ritme, … te gebruiken in de zorgrelatie. Het project ‘Spreken met fantasie, zingen in de zorgrelatie’ leverde ons heel wat leerrijke informatie. Maar ook muziektherapie, inschakelen van Demiclowns, validation, dans- en bewegingstherapie, creatieve therapie dragen ieder op hun manier bij om via een andere ingangspoort met de persoon met dementie te connecteren. Eerst win je het vertrouwen als mens en daarna ga je aan de slag als therapeut, via muziek, beweging, humor, kunst, … Het is meer dan samen zingen, een bezoekje van de clown of een bewegingsmoment. Het gaat over verbinding maken en erkenning geven. Het gaat over nabijheid, beweging, aanraking, lichaamstaal. Juist in deze verbinding, van hart tot hart, neemt het psychische lijden van de bewoner met dementie af, worden mensen met dementie in beweging gebracht en kunnen emoties geuit worden.

31


EEN KADER VAN EXPERIMENTEREN In 2019 kreeg ons woonzorgcentrum een bijzondere erkenning voor de huisvesting van 12 mensen met jongdementie. De term jongdementie gebruiken we als de diagnose dementie gesteld wordt voor de leeftijd van 65 jaar. Mensen met jongdementie hebben nog meer fysieke mogelijkheden en dagen ons uit om hiervoor een zinvol aanbod te ontwikkelen. Innovatie zit in de genen van ons woonzorgcentrum en de keuze om ons te verdiepen in goede dementiezorg gaf ons in 2021 het spreekwoordelijke ‘duwtje in de rug’ om een project op te starten met externe dans- en bewegingstherapeuten. Experimenteren, onderzoeken, leren, … bieden de dansen bewegingstherapeuten en het zorgteam een veilige context om deze verkenning stap voor stap te doorlopen en om de bewoner met dementie steeds centraal te stellen. Deze ‘lerende houding’ geeft de nodige ruimte aan medewerkers in hun zoektocht naar echte connectie in het ‘hier en nu’ met de bewoner met dementie.

WAT IS HET EFFECT VAN DANS- EN BEWEGINGSTHERAPIE? Ann Deckers licht toe.

bewegingstherapeut hier nog aan kan toevoegen? Doordat je er iets aan toevoegt, kunnen er nieuwe bewegingen ontstaan. Deze nieuwe bewegingen zorgen in het lichaam voor emotionele en mentale veranderingen. Kortom, geef je over aan een dans- en bewegingstherapeut en je voelt je terug als één geheel. Je herkent makkelijker de signalen dat je je grenzen bereikt en je voelt je gelukkiger.”

HOE WORDT DANS- EN BEWEGINGSTHERAPIE INGEZET BIJ MENSEN MET (JONG)DEMENTIE? Bij mensen met (jong)dementie ligt de focus op wat er zich innerlijk afspeelt. Door middel van bewegingen kun je dit dan vertalen. Als dans- en bewegingstherapeut bied je verschillende tools aan: •

Verbeelding: Door gebruik te maken van metaforen (bijvoorbeeld je armen bewegen zoals gras beweegt in de wind), kun je mensen in beweging zetten. De beweging ontstaat dan vanuit hun innerlijke wereld;

Spiegelen van iemands bewegingen: Je stimuleert en het zich ‘gezien voelen’ heeft een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen. Deze spontane bewegingen liggen mijlenver weg van het functioneel bewegen zoals bijvoorbeeld eten, douchen…, dat dagelijks en onbewust gebeurt. Je nodigt hen op die manier uit om hun bewegingstaal uit te breiden en even los te komen van de dagelijkse sleur.

“Dans- en bewegingstherapie is een lichaamsgerichte vorm van creatieve psychotherapie. Deze gespecialiseerde vorm helpt je bewust te worden van je lichaam en je blokkades. Bewust worden van jouw lichaam betekent je bewust worden van jouw gedrag, jouw denkpatronen, stemmingen, handelingen en indrukken. Kortom: bewust worden van jouw lichaam staat gelijk aan het bewust worden van jouw mogelijkheden.

Als dans- en bewegingstherapeut zet je in op nabijheid, op aanraking en aangeraakt worden, we troosten door middel van nabijheid en aanraking. Je zorgt opnieuw voor verbinding.

Een dans- en bewegingstherapeut herstelt als het ware het contact met je lichaam, zodat je je weer veilig voelt in je lichaam. Het doet er niet toe hoe je beweegt, maar dat je beweegt. En de vraag is wat je als dans- en

De keuze van muziek uit de leefwereld van de mensen is hier heel belangrijk. Het is mooi om te zien hoe er dan een groepsdynamiek ontstaat. Dit geeft vertrouwen en gevoel van vrijheid.

32

Imelda | Dans en beweging voor mensen met jongdementie


Tweemaal per maand organiseren we op onze wooneenheid een sessie met de dans- en bewegingstherapeuten. Gedurende enkele uren zijn er dan extra mogelijkheden om via beweging en dans contact te maken met de bewoners.

Bewoners die op een ander moment wat minder mobiel zijn, stapten en dansten heel de wandeling vrolijk mee. Zelfs toen we besloten om op een bankje in de schaduw even een pauze in te lassen werd er stevig verder gedanst en gezongen.

Enkele weken geleden was het te mooi weer om binnen te blijven en kregen we het idee om een wandeling te maken. Geïnspireerd door Qmusic maakten we er een “foute-muziek-wandeling” van.

De bewoners reageerden elk op hun eigen gekende manier, van gereserveerd tot heel uitbundig. Anderzijds merkten we doorheen de sessie ook dat iemand die van nature eerder teruggetrokken is toch contact maakte of dat een aantal remmingen wegvielen.

Met een bluetoothspeaker onder de arm met muziek van André Hazes, Get Ready, Milk Inc., ABBA en The Radios zat de sfeer er al direct goed in. Al dansend en zingend rond Den Olm hadden we heel wat bekijks van andere wandelaars en bewoners die in hun tuintje kwamen meegenieten. Het enthousiasme werkte aanstekelijk. Het was genieten, voor iedereen.

Als medewerker zien we duidelijk een meerwaarde voor de bewoners. Muziek, beweging, dans en aanraken zijn belangrijke ingangspoorten om contact te maken. De emoties die vrijkomen kunnen mee worden opgevangen door de bewegings- en danstherapeuten. Ann Gysemans

N˚30 | 2023

33


“Het beste doen voor onze patiënten en dat we daar als team elke dag weer samen voor gaan: daar ben ik als verpleegkundige trots op!” Mijn avontuur in Imelda begon 11 maanden geleden. Ik ben gestart als stagiair verpleegkundige op de PAAZ. De stage, de dienst én het ziekenhuis bevielen me zo goed dat ik solliciteerde voor een vaste job. We zijn een uitgebreid multidisciplinair team waarbinnen een grote bereidheid is om elkaar te helpen. Daar kan ik als beginnend verpleegkundige veel uit leren. Wat ik vooral geleerd heb en elke dag ervaar: het belang van samenwerken. Samen kunnen we meer! Waarom kiezen voor Imelda? Ons ziekenhuis ligt in het midden van een bos, dat zorgt voor een mooie en unieke sfeer. Daarnaast is er de hartelijkheid die er is binnen ons team maar ook in onze contacten met andere collega’s. Een patiënt zien vertrekken en een opmerkelijke verbetering kunnen zien in zijn mentale gezondheid, dat maakt me gelukkig. Ik ben dan ook heel trots op het werk dat ik doe en de motivatie binnen ons team om elke dag het beste te doen voor onze patiënten. Mauro (PAAZ)

“Het meest waardevolle aan werken in Imelda? De collegialiteit en goede samenwerking! Tijdens de coronapandemie heb ik geleerd dat een goede sfeer op het werk en een open communicatie heel belangrijk zijn om zware situaties te kunnen doorstaan” We zijn misschien niet het grootste ziekenhuis, maar bij de zorgen die worden aangeboden staat kwaliteit en aandacht voor de patiënt steeds voorop. Ook achter de schermen, als hulpverlener, is er ruimte om je te ontplooien. Dat maakt het heel interessant als professional om op verschillende afdelingen te kunnen werken en zo op zoek te gaan naar waar jouw hart ligt. Het Imeldaziekenhuis is een leuke werkplek waar je als professional kan groeien. Er worden altijd interne en externe opleidingen aangeboden en je krijgt de steun en de vrijheid om die te kunnen volgen. Daarnaast worden er ook veel leuke activiteiten georganiseerd voor de medewerkers (zoals Feest in het Imeldabos) en wordt ons harde werk regelmatig beloond met lekkere traktaties. Paula (Dagziekenhuis 2)

34

Imelda | Groei mee met Imelda!


GROEI MEE MET IMELDA Zorgen voor mensen met je hart en je enthousiasme! Voel jij de drive om je kennen en kunnen in te zetten in de teams van ons ziekenhuis? Wil jij groeien in een job, maar ook in wie je bent? Laat ons dan samen groeien, want samen groeien we sneller!

WWW.WERKEN BIJ IMELDA.BE


MU.ZEE:

EEN FIJNE COLLECTIE WERKEN

In Mu.ZEE loopt de opmerkelijke tentoonstelling met werk van Anna Boch. Ze schilderde impressionistische doeken en ging mee in het spoor van het pointillisme. Ook de vaste collectie met belangrijke Belgische kunstenaars is zeker de moeite. Tekst: Hilde Pauwels - Foto’s: ©Mu.ZEE


“Je zal maar een vrouw zijn”. Dichter Emile Verhaeren was overtuigd van de artistieke meerwaarde van het werk van Anna Boch (1848-1936). “Maar naast zeer serieuze kwaliteiten ontbreekt het de kunstenares… een man te zijn”. In het Mu.ZEE in Oostende loopt nog tot 5 november de tentoonstelling ‘Anna Boch, een impressionistische reis’.

met schilders die haar interesseerden, zoals Isidore Verheyden, James Ensor, Jan Toorop. Aanvankelijk schilderde ze stillevens en interieurs, maar later ging ze over naar landschappen en bloemen. Als enige vrouw wordt ze lid van Les XX, een vereniging met als doel moderne kunst te promoten.

Haar werk is indrukwekkend. Uit de gids die het Mu.ZEE samenstelde, blijkt hoe Anna Boch doorzette. Ze groeide op in een welgestelde familie. Haar vader en zijn broer hadden in wat later La Louvière zou worden een faiencebedrijf opgericht. Artistiek werk werd er gestimuleerd. In de fabriek was er plaats voor kunstateliers waar borden en schalen beschilderd werden. Vaak werkten vrouwen er. In het gezin van Anna Boch was er veel aandacht voor muziek, kunst en reizen. Al vroeg kon ze uitstekend orgel, piano en viool spelen. Aan de academie werd ze niet toegelaten, maar ze volgde wel verschillende schilderlessen voor vrouwen. Ook legde ze contact

Anna Boch raakt onder de indruk van Paul Signac, Georges Seurat en Théo Van Rysselberghe. Het zijn kunstenaars die het pointillisme naar voren schuiven, een techniek waarbij met stippen wordt geschilderd. Het pointillisme stuit bij sommigen op veel kritiek, maar Anna Boch ontwikkelt haar eigen stijl.

POINTILLISME

Ze had een goed oog om talent op te sporen. Ze koopt het werk ‘Een zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte’ van Seurat. Ze maakt ook kennis met Vincent van Gogh en koopt van hem ‘De Rode wijngaard in Montmajour’. Het is naar verluidt het enige schilderij

Anna Boch, La promenade du dimanche, 1906-1908

N˚30 | 2023

37


James Ensor, Roses, 1892

dat van Gogh tijdens zijn leven verkocht. Verder kocht ze het schilderij ‘La musique russe’ van James Ensor die toen pas 26 jaar oud was. Het hangt in Mu.ZEE tussen haar schilderijen.

REISLUSTIG Anna Boch liet zich graag omringen door weelde. Ze groeide op in een kasteel met een Engelse tuin en had later fraai ingerichte buitenverblijven in Middelkerke en Ohain bij La Louvière. Victor Horta ontwierp voor haar een art-nouveau woning in Sint-Gillis. Ze reist graag en veel, het is volgens haar de manier bij uitstek om bij te leren. Ze trekt onder meer naar Zuid-Frankrijk, Italië, Zwitserland, Griekenland, Algerije. In 1907 koopt ze een Minerva, een van de eerste Belgische auto’s. Ze is duidelijk een vrouw van de wereld die ook gerespecteerd werd. Ondanks haar welgesteld leven, blijkt uit haar werk ook een voorliefde voor het eenvoudige plattelandsleven en de zee. De Bretoense kust, het dorpje Veere in Zeeland, een schapenweide, de oogst: het zijn

38

voor haar inspiratiebronnen die ze op een idyllische manier laat zien.

VASTE COLLECTIE De vaste collectie van Mu.ZEE is een aanrader. Je krijgt een staalkaart te zien van belangrijke Belgische kunstenaars. Soms zijn de werken verrassend, zoals het tedere sneeuwlandschap in de Ardennen van Permeke. Er zijn de naakte baadsters op het strand van Jean Brusselmans. Bijzonder is ook het doek ‘Man op elektrische stoel’. Het is een explosief beeld met felle kleuren, geschilderd door Fred Bervoets. Oostendenaars zoals James Ensor en Spilliaert ontbreken niet. Ook Roger Raveel en Raoul Servais zijn er vertegenwoordigd. De Mu.ZEE-collectie is niet rechtlijnig ontstaan, maar sinds 2008 historisch gegroeid uit verschillende collecties. Ze omvat de collecties van de stad Oostende (het vroegere MSK Oostende) en van de provincie WestVlaanderen (het vroegere PMMK).

Kunst | Mu.ZEE: een fijne collectie werken


NIEUWE TENTOONSTELLINGEN • 2024 staat in Vlaanderen in het teken van James Ensor. Dan is het 75 jaar geleden dat deze Oostendse meester overleed. Dit wordt groots herdacht in Oostende, de stad waar Ensor werd geboren en er zijn hele leven doorbracht. Mu.ZEE geeft samen met het Fort Napoleon het startschot van dit bijzondere jaar. Mu.ZEE doet dit met de tentoonstelling ‘Rose, Rose, Rose, à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930’. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de stillevens van Ensor. • Aglaia Konrad: Kammerspiel - Aglaia Konrad creëert een installatie voor Mu.ZEE, gebaseerd op de architectuur van de tentoonstellingsruimte. Ze benadrukt architecturale eigenaardigheden door ruimtelijke aanpassingen en transformeert de zalen tot privé- en publieke ruimtes. De tentoonstelling maakt deel uit van de Internationale Fotobiënnale Oostende, met hedendaagse fotografische werken op diverse locaties. Tot 14 april 2024. www.muzee.be Aglaia Konrad

N˚30 | 2023

39


Untitled, Roland Gunst 2023

SOCIAAL VERLEDEN Het gebouw van Mu.ZEE kent een apart verhaal. Vroeger was daar de coöperatieve S.E.O. gevestigd: Spaarzaamheid, Economie Oostende. Alles had te maken met de financiële problemen in veel gezinnen. Vissers, arbeiders en ambtenaren kwamen niet rond met hun wedde en leefden op krediet bij handelszaken. Zowel langs christelijke als socialistische zijde werden coöperatieven opgericht om basisvoedsel aan lage prijzen te verkopen. S.E.O. was ideologisch neutraal en verdeelde de winst onder de leden. Op de derde verdieping van het museum vind je nog reclame voor bijvoorbeeld conserven van Marie Thumas of Kwatta choco. Mercator sigaren waren duidelijk voor mannen, aldus de reclame.

40

Carlton sigaretten waren geraffineerd en rookte je met stijl. Er staat ook een elektrische wasmachine, van het merk Falda, die in 1950 nieuw was. De bekende architect Gaston Eysselinck kreeg in 1946 de opdracht om de panden te verbouwen en uit te breiden. Hij opteerde voor veel lichtinval. Op twee verdiepingen werden waren verkocht, de derde verdieping deed dienst bij feesten, zoals de komst van Sinterklaas. In 1981 sloot S.E.O. de deuren, onder meer omwille van de concurrentie van warenhuizen. De provincie WestVlaanderen kocht het gebouw om er een museum voor moderne kunst te huisvesten. Mu.ZEE werd later een museum van de Vlaamse Gemeenschap.

Kunst | Mu.ZEE: een fijne collectie werken10 VRAGEN OVER

ENDOMETRIOSE Endometriose, je hoort er tegenwoordig veel over in het nieuws. Meer en meer vrouwen blijken er ook last van te hebben. Maar wat is dat nu, endometriose? Wij vroegen het aan dr. Stefanie Verhelst, gynaecoloog en fertiliteitsarts in ons ziekenhuis. Tekst: dr. Stefanie Verhelst (gynaecologie-verloskunde-fertiliteit)


Mogelijke plaatsen van endometriose:

eierstok

darmen

urineleider

eileider

bekkenwand dikke darm

sacro-uteriene band

ronde band

baarmoederhals

baarmoeder

rectum

blaas

vagina

1. WAT IS ENDOMETRIOSE? Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies, het zogenaamde endometrium, zich buiten de baarmoeder bevinden. Endometriose komt voornamelijk voor ter hoogte van de organen van het bekken of op het buikvlies.

2. HOE ONTSTAAT ENDOMETRIOSE? Endometriose wordt gestimuleerd door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Hoe endometriose ontstaat is echter nog niet helemaal gekend. Mogelijk ontstaat het door menstrueel bloed dat via de eileiders in de buikholte terechtkomt en zich daar inplant. Evenmin is het geweten waarom sommige vrouwen dit krijgen en andere niet.

N˚30 | 2023

3. HOE VAAK KOMT ENDOMETRIOSE VOOR? Ongeveer 1 op de 10 vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan endometriose.

4. WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN ENDOMETRIOSE? De grootste klacht bij vrouwen met endometriose is pijn tijdens de menstruatie. De pijn is vaak heel hevig en moeilijk onder controle te krijgen met pijnstilling. Andere klachten zijn pijn bij het vrijen, pijn bij plassen of pijn bij stoelgang maken. Sommige vrouwen met endometriose ervaren echter geen klachten. Er is niet altijd een rechtstreeks verband tussen de uitgebreidheid van endometriose en de ernst van de pijnklachten.

43


5. WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN ENDOMETRIOSE? Naast het feit dat endometriose bij de meeste vrouwen veel pijnklachten geeft, kan endometriose ook aanleiding geven tot verminderde vruchtbaarheid.

6. WAAR KOMT ENDOMETRIOSE VOOR? Endometriose is meestal aanwezig in het kleine bekken ter hoogte van de buitenkant van de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, de darm, de blaas en/of op het buikvlies. Bij ernstige vormen van endometriose zien we ook haarden ter hoogte van het middenrif of de bovenbuikorganen. Er zijn drie types endometriose: (1) oppervlakkige endometriose waarbij endometriosehaarden ter hoogte van het buikvlies aanwezig zijn, (2) diepe endometriose waarbij er endometrioseknobbels ingroeien in de organen van het klein bekken en (3) endometrioma’s, dit zijn cysten op de eierstok.

7. HOE WORDT ENDOMETRIOSE VASTGESTELD? Bij symptomen van endometriose wordt tijdens de consultatie een uitgebreid inwendig gynaecologisch onderzoek en een gynaecologische echografie gedaan. Door middel van een inwendige vaginale echografie kunnen diepe endometrioseknobbels en endometrioma’s (cysten op de eierstokken) worden gedetecteerd. Oppervlakkige endometriose is echter moeilijk vast te stellen op echografie. Indien er endometriose wordt vastgesteld op echografie of bij vermoeden van endometriose wordt veelal bijkomend een MRI-scan van het klein bekken gepland op de dienst Radiologie voor het in kaart brengen van de letsels.

44

Endometriose kan echter pas definitief vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie of laparoscopie.

8. HOE WORDT ENDOMETRIOSE BEHANDELD? Door het innemen van een anticonceptiepil wordt de werking van de eierstokken stilgelegd en wordt endometriose onderdrukt. Hierdoor zullen de pijnklachten verminderen of verdwijnen. Is er echter nog een zwangerschapswens of zijn de pijnklachten onvoldoende onder controle met een anticonceptiepil, dan zal er een laparoscopie of kijkoperatie verricht worden om de endometriosehaarden te verwijderen. Gezien endometriose ook de darmen en de urinewegen kan aantasten wordt deze operatie multidisciplinair uitgevoerd. Bij letsels op de darm wordt de gynaecoloog bijgestaan door de abdominaal chirurg. Bij letsels ter hoogte van de urinewegen, komt er een uroloog aan te pas. Binnen onze dienst is de behandeling van uitgebreide endometriose de specialisatie van dr. Jan Baekelandt.

dr. Stefanie Verhelst

Imelda | 10 vragen over endometriose


9. WAT NA DE BEHANDELING VAN ENDOMETRIOSE? De aanwezigheid van endometriose verlaagt de zwangerschapskans. Door het operatief verwijderen zal de kans op een spontane zwangerschap terug groter zijn. Indien er geen zwangerschapswens is, wordt geadviseerd een anticonceptiepil in te nemen om te voorkomen dat er opnieuw endometriose optreedt.

10. BIJ WIE KAN IK TERECHT? Heb je een vermoeden dat er bij jou endometriose aanwezig is, dan kan je terecht bij jouw gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis. Bij specifieke vragen omtrent vruchtbaarheid en endometriose staan wij, dr. Sofie Pelckmans en dr. Stefanie Verhelst, artsen van de fertiliteitskliniek klaar om jou verder te helpen.

DIENST GYNAECOLOGIEVERLOSKUNDE Route 79

FERTILITEITSKLINIEK Route 36 Afspraken via 015 50 51 11 of mynexuzhealth

uitzonderlijke service voor uitzonderlijk vastgoed RUSTIG GELEGEN EXCL. VILLA + RM BIJGEBOUW - BONHEIDEN 4000m2

350m2

2

EPC 176: LABEL B • Vg • WgL • Gmo • Gvkr • Gvv

4

4

Ref. E229

015 70 80 80 Groep Immo Marina

www.exclusivehousing.be

Contacteer ons voor gratis advies en schatting van uw eigendom. Bekijk online de 360° virtual tour en video van onze aanbiedingen.

N˚30 | 2023

45


WABLIEFT? TINNITUS? Tinnitus is een aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het wordt gekenmerkt door het horen van geluiden, zoals suizen, fluiten, piepen of brommen, die niet afkomstig zijn van een externe bron. Deze geluiden kunnen variëren in intensiteit en kunnen permanent of tijdelijk zijn. Hoewel tinnitus zelf geen ziekte is, kan het een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van degenen die ermee te maken hebben. Tekst: Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie) en de neus-keel-oorartsen


Naar de hersenen

Gehoorzenuw

Slakkenhuis Geluidsgolven

Trommelvlies Buis van Eustachius

Gezonde haarcellen

Gehoorgang Oorlel

In het slakkenhuis

Beschadigde haarcellen

WAT VEROORZAAKT TINNITUS?

BEHANDELINGSOPTIES

Tinnitus kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een van de meest voorkomende oorzaken is blootstelling aan luide geluiden, zoals harde muziek, lawaai op de werkplek of explosies. Het is van groot belang om bewustwording te vergroten over het belang van het beschermen van het gehoor, vooral onder jongeren. Tinnitus hoeft geen onvermijdelijk onderdeel te zijn van het moderne leven. Met de opkomst van draagbare muziekspelers en smartphones met koptelefoons zijn jongeren meer dan ooit blootgesteld aan potentieel schadelijke geluidsniveaus. Het langdurig luisteren naar luide muziek, vooral wanneer deze rechtstreeks in de oren wordt afgespeeld, kan leiden tot gehoorbeschadiging en tinnitus op jonge leeftijd. Door bewuste keuzes te maken en proactieve stappen te nemen, kunnen jongeren hun gehoor beschermen en genieten van een toekomst zonder de beperkingen van tinnitus. Denk dus aan die oordoppen als je naar een festival of concert gaat!

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen als je tinnitus ervaart, is het raadplegen van een zorgverlener, zoals een audioloog of een nko-arts. Dit kan ook bij ons in het ziekenhuis. We onderzoeken dan je gehoor. We evalueren je medische geschiedenis en voeren mogelijk aanvullende tests uit om de oorzaak van je tinnitus te bepalen.

Andere mogelijke oorzaken zijn gehoorverlies als gevolg van veroudering, oorinfecties, oorletsel, problemen met de bloedsomloop, of zelfs bepaalde medicijnen. Het is belangrijk op te merken dat tinnitus op zichzelf geen ziekte is, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem.

Een derde mogelijke behandeling is Cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT kan effectief zijn bij het veranderen van negatieve denkpatronen en emoties die verband houden met tinnitus. Deze therapie kan je helpen om anders te reageren op tinnitus-geluiden en een positievere kijk te ontwikkelen.

N˚30 | 2023

Vervolgens kunnen ook geluidsbeheertechnieken helpen bij het verminderen van de aandacht voor tinnitusgeluiden en het verbeteren van je algehele comfort. Enkele populaire geluidsbeheermethoden zijn: Achtergrondgeluiden: Het afspelen van zachte geluiden zoals rustige muziek, natuurgeluiden of witte ruis kan helpen om de tinnitus-geluiden te maskeren. Tinnitus-maskeerders: Deze speciale apparaten genereren rustgevende geluiden om de tinnitus te overstemmen, waardoor het minder op de voorgrond komt.

47


Ook een gezonde levensstijl kan helpen bij het beheersen van tinnitus. Stress kan tinnitus verergeren, dus het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en diepe ademhaling kan gunstig zijn. Een gezond lichaam kan beter omgaan met tinnitus. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet en regelmatig bewegen kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid. In sommige gevallen kan medicatie zoals antidepressiva, anxiolytica of bepaalde supplementen worden voorgeschreven om de symptomen van tinnitus te beheersen. Raadpleeg steeds een arts voor je medicatie gebruikt. Tot slot, als tinnitus gepaard gaat met gehoorverlies kunnen gehoorapparaten helpen om het gehoor te verbeteren en tegelijkertijd de tinnitus-geluiden te maskeren. Het is belangrijk op te merken dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet hetzelfde effect heeft voor een ander. Tinnitus is een complexe aandoening en het kan tijd kosten om de meest geschikte behandeling voor jou te vinden.

48

HET BELANG VAN ZELFZORG De impact van tinnitus kan variëren van persoon tot persoon. Het kan een uitdagende reis zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat er hoop is voor degenen die ermee te maken hebben. Met de juiste aanpak, professionele begeleiding en toewijding aan zelfzorg, kun je leren om tinnitus te beheersen en je focus te verleggen naar de positieve aspecten van het leven.

DIENST NEUS-KEEL-OORZIEKTE Route 342 • Dr. Hilde Heulens • Dr. Nathalie Peeters • Dr. Quinten Roggeman • Dr. Mieke Sauer • Dr. Tine Van Becelaere Afspraken: 015 50 51 11 of via mynexuzhealth

Imelda | Wablieft? Tinnitus?


HELEMAAL JIJ OOK MET XTRA HAAR

Je haar verliezen heeft een impact op je leven. Wij bieden je graag een oplossing. Op jouw ritme, op jouw maat. En helemaal jij. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou veilig, fijn en comfortabel voelt. Dat kan een pruik zijn die zo natuurlijk oogt als je eigen haar. Of een haaraanvulling die je haar voller of kale plekken onzichtbaar maakt. Altijd werken we ze tot in de

puntjes af in ons eigen atelier. Of we creëren ze volledig op maat met onze eigen innovatieve techniek Fillmaze. En jou geven we graag alle tijd, aandacht en discretie. Wees welkom. Bij ons team van ervaren haarspecialisten. En bij jezelf.

XTR A HAIR BY MATTISS

Mechelsesteenweg 286 - 2820 Bonheiden - 0492 73 93 44 info@mattiss.be - www.xtrahairbymattiss.be - pruiken en haaraanvullingen


SMEERSCHOOLTJE

VOOR PATIËNTJES MET ATOPISCH ECZEEM

Na een onderbreking van drie jaar (door de coronacrisis) startte onze dienst Pediatrie opnieuw met de groepsconsultatie voor patiëntjes met atopisch eczeem. Pediater Katrien Coppens en pediatrisch verpleegkundige An Simons zijn maar wat blij dat ze deze sessie opnieuw kunnen aanbieden aan ouders van kinderen met eczeem. Wist je dat maar liefst 20% van de kinderen er last van heeft? Tekst: dr. Katrien Coppens (pediatrie) en Dorien Vandenberghe (dienst Communicatie)


Verpleegkundige An doet voor hoe je best smeert.

Dokter Coppens bekijkt het eczeem per kind.

Atopisch eczeem is een chronische huidziekte. Deze jeukende huiduitslag kan heel belastend zijn voor het kind en familie. Intensief smeren met hydraterende zalven is de belangrijkste pijler van de behandeling, maar dit loopt niet altijd zo gesmeerd als gewenst. Zowel ouders als kinderen kunnen dit als stresserend ervaren of wensen meer informatie over het hoe en waarom. Daarom organiseren we enkele keren per jaar een Smeerschooltje voor kinderen van 0 tot 5 jaar met atopisch eczeem, samen met hun ouders en/ of verzorgers. Het is een groepssessie met maximum 8 kinderen waar uitgebreid wordt ingegaan op de oorzaken en de behandeling van eczeem met veel praktische tips. Het aanbrengen van de zalven wordt gedemonstreerd en ook ter plaatse uitgevoerd. De oudere kinderen worden op een speelse manier betrokken, om hen te motiveren om thuis ook verder te smeren of zich te laten insmeren. Als pediater, gespecialiseerd in allergie bij kinderen, leid ik samen met pediatrisch verpleegkundige An Simons de sessies. Ik geef de uitleg en bekijk daarna alle kindjes afzonderlijk. An laat zien hoe de ouders de kindjes het best insmeren en geeft nog enkele

N˚30 | 2023

praktische tips. Door onze expertises te bundelen hopen we de ouders in deze sessie wegwijs te maken in atopisch eczeem om hun kindje op de beste manier te behandelen. Er werd ook een speciale brochure ontwikkeld met tips en tricks voor ouders. Eczeem jeukt vaak en dat is niet zo’n goede combinatie met kinderen. Krabben moet vermeden worden maar dat is niet altijd even makkelijk.

DIENST PEDIATRIE Route 230 • Dr. Lieve Beckers • Dr. Kathy Bouckaert • Dr. Katrien Coppens • Dr. Emily Demandt • Dr. Marijke De Keukelaere • Dr. Ines Somers • Dr. Stefaan Van Eldere • Dr. Anaïs Vandendriessche Afspraken via 015 50 51 11

51


CREATIEF EN GEZOND

LUNCHEN

De klassieke broodtrommel doet het nog steeds goed, maar het is een aanrader om zo vaak mogelijk voor een alternatieve lunch te zorgen. Een evenwichtige lekkere lunch is iets om naar uit te kijken en geeft je nieuwe energie.


Het is verontrustend: Sciensano becijferde dat gemiddeld drie vierde van alle Vlaamse winkelrekken ongezonde voeding bevat. Je neemt dus beter niet lukraak iets mee voor de lunch. Hartige snacks, kant-en-klare maaltijden en belegde broodjes bevatten vaak veel verzadigd vet en zout. Het levert al te veel calorieën op waar je bovendien nauwelijks iets mee opschiet als je nog een halve werkdag voor de boeg hebt. Ultrabewerkte voeding valt sowieso af te raden. Voor een gezonde lunch kan je zelf een slaatje of soep maken, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zelfbereide lunches zijn verser en bevatten geen additieven. Zorg ook voor voldoende variatie met noten, fruit en peulvruchten. Als je kiest voor vis, dan zijn zalm, sardienen, makreel en haring goede keuzes.

LEKKERE SPREADS Brood is vaak vanzelfsprekend als lunch, het is een ingebakken gewoonte. Kies liefst voor volkorenbrood dat naast koolhydraten ook vitamines en mineralen bevat. Als je afwisselt met brood op basis van spelt, rogge of zuurdesem heb je telkens andere smaken. Het belangrijkste is het beleg. Elke dag speculoospasta, choco of kaas zijn af te raden. Ook charcuterie is geen goed idee omdat dit veel zout en vet bevat. Gezond beleg zijn bijvoorbeeld zelfgemaakte spreads die je in een potje meeneemt en op het moment van de lunch kan smeren. Spreads kan je naar eigen smaak samenstellen. Het is ook ideaal om restjes groenten te verwerken. Mooie combinaties zijn bijvoorbeeld rode

N˚30 | 2023

WRAPS MET KIP, WORTEL EN RODE KOOL Ingrediënten voor 2 personen: Voor de wraps: 2 grote tortillavellen | 1 kipfilet | 2 wortelen | 0,5 rode paprika | 0,25 rode kool | 1 handvol spinazie | 2 stengels lente-ui | 1 handvol amandelen | paprikapoeder - tijm | peper - zout | olijfolie - Voor de dressing: 125 gr natuuryoghurt | 1 tl mosterd | 1 tl honing | tijm | peper - zout • Snijd de kip in dunne reepjes en besprenkel royaal met olijfolie. Kruid met peper, zout, paprikapoeder en tijm en meng. Bak gaar in de pan. • Rasp ondertussen de wortelen, snijd de paprika in dunne reepjes en snijd de rode kool flinterdun met behulp van een mandoline. Snijd de lente-ui in schijfjes en hak de amandelen grof. Meng alle ingrediënten voor de dressing. • Verdeel de groentjes over het midden van de tortillavellen en leg daarop de kippenreepjes, amandelen, lente-ui en eindig met de dressing. Rol op tot een wrap en snijd hem door twee. Serveer met een salade. recept Laurence Bemelmans, foto Roos Mestdagh (©njam!)

53


LUNCHTOAST MET RICOTTA EN AVOCADO Ingrediënten voor 4 personen: 8 sneetjes volkoren of meergranenbrood | 250 gr ricotta | 150 gr aardbeien | 1 avocado | 100 gr rucola | 1 handje pistachenootjes | 4 el olijfolie | 4 kl balsamicoazijn | peper - zout • Toast het brood (in broodrooster of oven) • Halveer de aardbeien. Haal het vruchtvlees uit de avocado en snijd in blokjes. • Leg de toasts op de borden en bestrijk ze met de ricotta. Leg er de aarbeienpartjes en de stukjes avocado op. • Hak de pistachenootjes fijn en strooi ze over de toasts. Schik de rucola bij op de borden. • Bedruppel de toasts en de salade met de olijfolie, balsamicosiroop en kruid met peper en zout. recept Manon Van Aerschot, foto Roos Mestdagh (©njam!)

54

biet met geitenkaas, avocado met kruidenkaas, hummus op basis van kikkererwten, tomaat met tofu, erwtjes met ricotta. De spreads kan je combineren met verse groenten, zoals sla, kerstomaatjes of plakjes radijs.

CREATIEF MET EI Een gekookt eitje smaakt bij alles. Een kruidenomelet met groenten zoals paddenstoelen, tomaat en verse kruiden kan je een dag op voorhand maken, want ook koud is het lekker. Dat is ook zo met quiches en groentetaarten. Een leuk idee is om kleine bakvormen te gebruiken, zo krijg je muffins van ei, groenten en eventueel gemalen kaas. Een quiche met geroosterde pompoen en geitenkaas is een voltreffer. Tortilla’s met aardappelen, zoete aardappelen en fijngesneden groenten zijn ook prima. Eiersla zonder mayonaise is perfect mogelijk, bijvoorbeeld door avocado te gebruiken. Zo krijg je een romige textuur. Met een basis van linzen, eieren en kaas kan je hartige wafeltjes bakken.

WRAPS Een wrap maken, vergt niet veel tijd. Een klassieker is een wrap vullen met zalm, avocado en verse groenten. Smaakvol zijn ook wraps met gebraden kip, paprika en maïs. Kip met gegrilde, gewokte of gemarineerde groenten kan ook. Je kan ook een mengeling maken van verschillende krokante groenten. Een alternatief is bijvoorbeeld een hartige boekweitpannenkoek die je naar eigen smaak vult. Een lichte dressing op basis van plattekaas of yoghurt maakt het helemaal af.

Gastronomie | Creatief en gezond lunchen


“EEN GEZONDE LUNCH IS PUUR VERWENNERIJ” Steffi Vertriest (°1987) is als kok een bekend gezicht bij njam! Ze is ook zangeres en bracht vorig jaar de single Promise uit. Steffi is momenteel te zien in het gloednieuwe njam!-programma ‘Snel, Makkelijk & Lekker’. Hoe ziet haar lunch eruit?

Steffi Vertriest schreef onder meer het boek ‘Bye bye cheeseburger’. Daarmee maakt ze duidelijk dat gezond en lekker eten perfect samengaan. “Het is heel gemakkelijk om voor de lunch vlug bij een bakker enkele koffiekoeken te halen, maar dat lijkt me echt niet gezond. Daarom neem ik liefst een zelfbereide lunch mee. Ik let er op dat er voldoende proteïne bij zijn. Die vind je onder meer in vis, peulvruchten en noten. Ik maak bijvoorbeeld een lunch met gerookte zalm, een gekookt ei, wat quinoa of rijst. Gebraden kip is ook koud heel lekker. Dressing neem ik in een apart potje mee om te vermijden dat alles doordrenkt is.”

GEZOND EN GEVARIEERD

©KaatBosch

Het komt er ook op aan dat je ingrediënten kiest die je een lange tijd een voldaan gevoel geven. Een lunch is een break, dan is een goede maaltijd echt wel nodig. “Als ik al eens een belegd broodje eet, dan heb ik daarna al vlug een middagdip. Met proteïnerijke voeding kan ik veel gemakkelijker ongezonde suikers en koolhydraten laten staan. Dat pept heel even op, maar daarna volgt de dip. Dat kan ik missen als kiespijn, want als ik moe ben, kan ik niet werken. Dus ik let heel bewust op wat ik ’s middags eet. Het is niet altijd gemakkelijk. We hebben een broodcultuur en boterhammen smeren gaat snel. Ik weet dat ik me met een goede lunch veel beter voel, meer werk kan verzetten en aangenamer ben. Dat motiveert me om toch een inspanning te leveren en het vol te houden. Een gezonde, gevarieerde lunch zorgt ervoor dat ik veel minder zin heb in snacks. Als afsluiter van de lunch kies ik voor een portie vers fruit. Dat bevat suikers, maar als je die onmiddellijk na de lunch eet, gaat je bloedspiegel minder hard pieken dan wanneer je ze bijvoorbeeld als vieruurtje eet.”

N˚30 | 2023

55


ORGANISEREN

GOED GEVOEL

“Het vergt wel wat meer tijd om een gezonde lunch klaar te maken, maar de voldoening is veel groter. Je voelt dat je nieuwe energie hebt. Ik vind het ook een vorm van verwennerij om zelf iets klaar te maken en daar dan van te genieten.” Steffi Vertriest heeft vaak een drukke agenda, maar maakt toch tijd voor de lunch. “Ik kan vaak thuis werken, wat als voordeel heeft dat ik restjes van de vorige dag kan eten. Het gebeurt dat ik daarvoor ’s avonds wat meer kook. Het is vooral jezelf wat organiseren. Als je ’s avonds kookt, kan je tegelijkertijd ook quinoa met groenten klaarmaken. We zijn het plannen misschien wat verleerd, want het is zo gemakkelijk om ’s middags iets te halen in een winkel.”

Gezond eten houdt ook verband met je goed voelen. “Mentale gezondheid is heel belangrijk. ’s Ochtends sta ik graag wat vroeger op om tijd voor mezelf te nemen. Het eerste half uur of zelfs een uur bekijk ik mijn gsm niet. Ik doe yoga, schrijf wat in mijn dagboek, noteer ideeën die in mij opkomen. Ik ben theesommelier, dus lekkere thee hoort er ook bij. Een zachte start van de dag is heel verrijkend. Vroeger onderschatte ik het belang ervan. We leven in een cultuur vol met prikkels die verslavend zijn. Die maken dopamine vrij, waardoor je je even goed voelt. Maar je hebt steeds meer prikkels nodig en dat is voor veel mensen niet meer houdbaar, met een burn-out als gevolg.”

SPINAZIEPANNENKOEKEN MET KWARK EN FRUIT Ingrediënten voor 6 personen: Voor de pannenkoeken: 120 gr havervlokken | 2 handjes spinazie | 1 zeer rijpe banaan | 1 groot ei | 1 el ahornsiroop | 1 tl natriumbicarbonaat | 220 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk) | 2 el lijnzaad | 1 tl vanille-extract | 0,5 tl kaneel | 0,5 tl zout | Kokosolie - Voor de topping: volle kwark | cashewboter | kiwi | rood fruit | bijenpollen Doe alle ingrediënten voor het beslag, behalve de kokosolie, in een blender en mix tot een glad geheel. Doe wat kokosolie in een antikleefpan. Verwarm de pan goed. Giet wat van het beslag in de pan. Voel met een spatel wanneer de pannenkoek klaar is om omgedraaid te worden en bak hem dan aan de andere zijde. Vouw de pannenkoek op een bordje en top met kwark en/of cashewboter en fruit naar keuze. recept Steffi Vertriest, foto Roos Mestdagh (©njam!))

56

Gastronomie | Creatief en gezond lunchen


VAN COMMUNICATIE

MEDITERRAANSE FRITTATA Ingrediënten voor 2 personen: 2 aardappelen | 1 sjalotje | 7 eieren | 2 grote el roomkaas | 15 Toma’Dor tomaatjes | 1 handje spinazie | 1 el balsamicoazijn | 1 handje rucola | Santa Maria Chili explosion | peper - zout

Meer weten? Ontdek onzeCommunicatiestrategie, solide marketinggrafischop ontwerp, en communicatietools www.crossmark.bewebdesign,.. Meer weten? Ontdek ons op crossmark.be

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes of schijfjes. Snipper de sjalot fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de pizzamaker en doe er de aardappelblokjes en de sjalot in. Laat enkele minuutjes bakken onder deksel. Meng ondertussen in een grote kom de eieren met de roomkaas, peper, zout en chilikruiden. Als de aardappeltjes goudbruin en gaar zijn, voeg dan de spinazie en het eiermengsel toe. Laat de frittata garen onder deksel in de pizzamaker. Snijd de kerstomaatjes in twee en stoof ze kort aan in een scheutje olijfolie. Blus ze met een scheutje balsamico. Serveren: Snijd de frittata in stukken en leg telkens een stuk op een bord. Serveer met een handje rucola en enkele kerstomaatjes. recept Steffi Vertriest, foto Stephanie Bex (©njam!))

N˚30 | 2023

57


PATIËNTENVERENIGINGEN

MUCOVERENIGING Wie zijn jullie? De Mucovereniging is de patiëntenvereniging die zich inzet voor kinderen, jongeren en volwassenen met mucoviscidose, een ernstige, chronische erfelijke aandoening waarbij het slijm in de longen, in het maag-darmkanaal, de lever en de alvleesklier abnormaal taai is. We streven naar een beter en langer leven voor alle mensen met mucoviscidose in ons land. De Mucovereniging is sinds haar oprichting in 1966 uitgegroeid tot een professionele organisatie. Vandaag werken er 17 medewerkers, die op hun beurt samenwerken met tientallen vrijwilligers en actievoerders. Wat doen jullie? Samen met de families, mucocentra, zorgverstrekkers en vrijwilligers zetten we ons elke dag in voor een beter en langer leven voor alle mensen met muco en hun families. Onze eerste prioriteit is: kinderen, jongeren en volwassenen met muco in ons land bij te staan in hun dagelijkse strijd tegen de ziekte. Via informatie, praktische en financiële steun en tal van andere projecten proberen we samen oplossingen te vinden voor de problemen waarmee mucopatiënten geconfronteerd worden. Dankzij de inzet van velen kunnen we dit elke dag een stukje waarmaken. Als Mucovereniging willen we uiteindelijk bijdragen tot een wereld waarin muco geen levensverkortende aandoening meer is, maar kan genezen worden.

58

Welke activiteiten organiseren jullie? We geven informatie op maat (in elke fase van het leven) van mensen met muco en hun families. We doen aan belangenbehartiging, individueel maar ook op hogere beleidsniveau rond specifieke thema’s. We organiseren lotgenotencontact en voeren campagnes naar het grote publiek om te sensibiliseren en fondsen te werven. Onze organisatie biedt educatief materiaal aan voor scholen en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek. Tot slot, ondersteunen we financieel waar nodig (mucoviscidose is immers een dure ziekte). En we verkopen of verhuren specifiek medisch materiaal. Hoe kunnen patiënten zich aansluiten? Elke persoon met muco en elk familielid van iemand met muco kan op eenvoudig verzoek gratis lid worden. Eenmaal je lid bent, kan je gebruik maken van alle diensten die we aanbieden en ontvang je viermaal per jaar het magazine Asem met daarin behalve een inhoudelijk dossier ook het laatste nieuws over muco, de mucogemeenschap en de Mucovereniging. Varia • Ontdek onze producten en steun zo mee onze strijd tegen mucoviscidose. Alvast hartelijk dank! www.mucoshop.be • De Mucovereniging organiseert jaarlijks een grote campagne tijdens de Europese Mucoweek: Koop #mucosocks | Muco (mucoweek.be) • En honderden vrijwilligers organiseren een brede waaier van acties in alle uithoeken van ons land, het jaar rond. Contactgegevens: Je kan ons steeds contacteren op volgende manieren: info@muco.be of telefonisch elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 02 675 57 69

Imelda | Patiëntenverenigingen


PIJNPUNT VZW Wie zijn jullie? Pijnpunt vzw is de naam van onze patiëntenvereniging voor mensen met aanhoudende pijn. Men spreekt van aanhoudende - of chronische pijn wanneer pijn langer dan 3 tot 6 maanden aanwezig is. Dit is een periode die zeker langer het geval is dan de periode die een letsel nodig heeft om te genezen. In sommige gevallen kan chronische pijn aanwezig zijn zonder dat er een duidelijke diagnose is of deze kan worden gesteld. Onze vereniging wordt gestuurd door vrijwilligers, zelf pijnpatiënten, die zich inzetten voor hun lotgenoten. Onze organisatie is niet ziektespecifiek gebonden en heeft een onafhankelijk karakter, wat betekent dat zij zich onthoudt van verzuiling. Wie (onder)steunen jullie? Onze vereniging wil er zijn voor alle mensen die een langer aanhoudende pijn ervaren, dit ongeacht welke aandoening in verband zou staan met de oorzaak van deze pijn. Wij streven ernaar een belangrijke bron van steun te zijn voor mensen die leven met pijn, maar ook voor hun verzorgers en zorgverleners. Wat doen jullie? • Het delen van informatie omtrent pijngerelateerde onderwerpen met lotgenoten zien we als één van onze kerntaken. Hiertoe organiseert Pijnpunt vzw regelmatig infosessies die online worden aangeboden (webinar). Op die manier hoeven mensen zich niet te verplaatsen, wat vaak toch een probleem is voor mensen die chronische pijn ervaren. Ook ons ledenblad ‘Pijnpunt Magazine’ (4 x per jaar) en de maandelijkse digitale nieuwsbrief zijn kanalen waardoor betrouwbare informatie verspreid wordt. We beroepen ons hiervoor op objectieve en wetenschappelijk onderbouwde bronnen.

N˚30 | 2023

• Het creëren en onderhouden van lotgenotencontact vinden we heel waardevol en belangrijk. Dit vormt dan ook de rode draad doorheen zowat alle activiteiten die onze vereniging organiseert. We denken hierbij uiteraard aan praatgroepen, maar ook aan sociale activiteiten en voordrachten bij infosessies. Bij lotgenotencontact is er veel aandacht voor het positieve en constructieve. Het belangrijkste voordeel van lotgenotencontact is dat mensen van elkaar leren. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze niet alleen staan met hun probleem en vaak kunnen anderen helpen met goede raad en informatie en bieden lotgenoten morele steun aan elkaar. • Als patiëntenorganisatie wil Pijnpunt vzw de belangen van haar leden beogen. Om dit zo goed mogelijk te kunnen realiseren informeren we en/of verlenen we persoonlijke bijstand aan onze leden of verwijzen we hen door naar onafhankelijke instanties die eveneens belangenverdediging van patiënten opnemen. • Pijnpunt vzw organiseert zelf, of in samenwerking met een andere organisaties, bewegingsactiviteiten waarbij steeds rekening wordt gehouden met de beperkingen die vaak aanwezig zijn bij mensen die aanhoudende pijn hebben. Hierbij wordt in vele gevallen ook een beroep gedaan op professionele coaches die een opleiding genoten in functie van hun omgang met mensen met bepaalde beperkingen. • Enkele keren per jaar organiseert onze vereniging een gezellige ontspanningsactiviteit voor haar leden (en partners). Steeds wordt hierbij speciale aandacht geschonken aan de toegankelijkheid voor iedereen. • Binnen onze vereniging bestaat er een aparte jongerenwerking. Mensen met aanhoudende pijn tot de leeftijd van 35 jaar vinden hier mekaar. Jonge mensen worden vaak geconfronteerd met specifieke problemen, denk maar aan studies, kinderwens, relaties, werk, enz. Ook al ligt de oorzaak van de pijn bij elke jongere anders, toch kunnen ze mekaar steunen door herkenning en begrip. Contactgegevens: www.pijnpunt.org, info@pijnpunt.org, 0479 84 80 55, www.facebook.com/pijnpunt, www.facebook.com/ groups/pijnpunt (besloten FB-lotgenotengroep)

59


NIEUWE ARTSEN

IN ONS ZIEKENHUIS DR. BERT VAN FRAEYENHOVE Orthopedie sinds 1 augustus 2023

Graag stel ik me voor als nieuw staflid orthopedie in het Imeldaziekenhuis. Ik behaalde mijn diploma geneeskunde (2009-2016) aan de Universiteit Antwerpen en specialiseerde er nadien in de orthopedie (2016-2022). Tijdens mijn laatste jaar heb ik ervaring opgedaan binnen de

DR. STEPHANIE DETAILLEUR

Pneumologie sinds 4 september 2023 Mijn naam is Stephanie Detailleur en ik ben 4 september 2023 gestart als longarts en respiratoir oncoloog in het Imeldaziekenhuis. In 2009 besloot ik om geneeskunde te studeren, met als doel mensen te helpen en begeleiden in goede en kwade dagen. Na mijn studies geneeskunde koos ik voor de vervolgopleiding interne geneeskunde. De keuze was tot stand gekomen na mijn stage interne geneeskunde in het Imeldaziekenhuis. Die periode is me altijd bijgebleven als een heel leerrijke en warme periode, vooral door de fijne samenwerking tussen de verschillende disciplines, maar ook de samenwerking met het (para-)medisch personeel. De eerste drie jaar van de opleiding interne geneeskunde heb ik ervaring opgedaan in UZ Leuven, AZ Groeninge in Kortrijk en AZ Klina Brasschaat. In die drie jaar

60

knie-unit in het University College Hospital te Londen. Aansluitend volgde ik een fellowship om me specifiek verder te verdiepen in de kniepathologie gedurende 1 jaar in AZ Monica te Antwerpen en AZ Sint-Jan en SintLucas te Brugge. Met veel enthousiasme ben ik op 1 augustus 2023 gestart binnen het orthopedisch team. Ik leg me specifiek toe op de kniepathologie en traumatologie. Ik kijk er enorm naar uit om mijn verworven kennis en vaardigheden toe te passen binnen de unieke omgeving van het Imeldaziekenhuis, waarbij het mijn doel is om me verder in te zetten op een gepersonaliseerde aanpak van de patiënt.

maakte ik kennis met de verschillende subdisciplines binnen interne geneeskunde, en maakte ik in 2019 met volle overtuiging de keuze om mij verder te specialiseren in longziekten. Het is een mooie discipline met enerzijds de mogelijkheid tot het verrichten van techniciteiten (oa. endoscopie) en anderzijds omvat het een variatie aan longaandoeningen waarvoor op therapeutisch gebied veel evolutie is de laatste jaren. Voor de opleiding tot longarts bracht ik één jaar door in Aalst (OLV ziekenhuis) en de overige twee jaar was ik assistent in UZ Leuven. Mensen kunnen bij mij terecht voor algemene longproblemen zoals chronische bronchitis, astma,… Daarnaast behaalde ik een bijkomende bekwaamheid in respiratoire oncologie waardoor patiënten met longkanker ook bij mij terecht kunnen. Ik hoop voor deze patiënten een vertrouwenspersoon te kunnen zijn doorheen dit traject. Verder volg ik een bijkomende opleiding palliatieve zorgen om patiënten ook in de laatste fase van het leven zo’n goed mogelijke zorg te kunnen blijven bieden.

Imelda | Nieuwe artsen


DR. JASMIEN HAESEVOETS

Geriatrie sinds 1 augustus 2023 Met plezier stel ik mij voor als het nieuwe staflid Geriatrie in het Imeldaziekenhuis. Na het behalen van mijn artsendiploma aan de KU Leuven in 2017, besloot ik om verder te specialiseren in Interne Geneeskunde, met de vervolgopleiding Geriatrie. Tijdens deze periode was ik assistent in opleiding in het UZ Gasthuisberg te Leuven, het AZ Sint-Blasius te Dendermonde en het Imeldaziekenhuis te Bonheiden.

… we dit najaar 500 nieuwe bomen planten op ons domein? Het braakliggend stuk grond van ons domein dat ligt langs de Koningin Astridlaan wordt in het najaar bijna volledig beplant met meer dan 500 boompjes. Het worden eiken, berken en lindebomen. Aan de randen van het terrein worden die aangevuld met enkele vruchtdragende struiken zoals vlier, zoete kers, hazelaar en wilde appel.

N˚29 | 2023

Mijn bijzondere interesse gaat voornamelijk uit naar oncogeriatrie, waarvoor ik mij heb aangesloten bij SIOG (International Society of Geriatric Oncology). Met de steun van deze organisatie heb ik bijkomende opleidingen oncogeriatrie gevolgd in zowel Treviso als Génève. Voorts spits ik mij ook toe op valpreventie, geriatrische ambulante revalidatie, geheugenkliniek en osteoporose. Met heel veel enthousiasme verheug ik mij erop om samen met de collega’s Geriatrie verder te bouwen aan kwaliteitsvolle, individuele zorg voor onze geriatrische patiënt.

... er elke werkdag van 9 tot 12 uur vrijwilligers klaarstaan aan onze mynexuzhealth infodesk om jou te begeleiden bij de installatie en het gebruik van mynexuzhealth? Via mynexuzhealth kan je jouw medisch dossier raadplegen, online afspraken maken, facturen bekijken en betalen en nog veel meer.

… we ons geriatrisch blok duchtig aan het verbouwen zijn? Dit brengt veel lawaaihinder met zich mee. Hierdoor verhuisden enkele patiënten naar andere afdelingen. Patiënten die wel konden blijven, krijgen als ‘sorryattentie’ een handdoek cadeau. De handdoeken werden door maatwerkbedrijf BEWEL voorzien van de geborduurde slogan van Imelda. Fijn toch?

61


Imelda

Eventkalender

7 november 2023

17 november 2023

Infoavond: “Zeg niet zomaar hoofdpijn tegen hoofdpijn”

Scandinavische herfstavond – jobevent voor (student-) verpleegkundigen

Infoavond voor het ruime publiek in GC ’t Blikveld in Bonheiden. Wanneer spreek je van hoofdpijn en wanneer van migraine? Wat zijn de verschillende soorten hoofdpijn? Hoe kan de huisarts mij hierbij helpen en wanneer wordt ik doorverwezen naar een specialist? Wat kan ik zelf doen om hoofdpijn te vermijden? Neurologen, huisarts, gynaecoloog en kinesist komen aan het woord en beantwoorden deze en tal van andere vragen over hoofdpijn. De deuren gaan open om 19 uur. We starten stipt om 19.30 uur. Het einde is voorzien rond 22 uur. Deze infoavond is gratis maar inschrijven is wel verplicht. Inschrijven kan via www.bonheiden.be/hoofdpijn of via de qr-code.

Graag nodigen wij alle studenten verpleegkunde en werkzoekende verpleegkundigen uit voor deze boeiende avond boordevol sfeer en gezelligheid. Wat mag je verwachten? Speeddates met onze verpleegkundigen, Scandinavische hapjes en sapjes, een informele babbel met HR en de directie achter de toog! Wat moet je nog meer hebben? Dit event is gratis maar we vragen wel om vooraf in te schrijven. Inschrijven kan door deze QR-code te scannen.

23 & 24 – 27 & 28 november2023 17 maart 2024

Dag van de Zorg Benieuwd naar wat de er achter de schermen van ons ziekenhuis gebeurt? Kom dan zeker eens langs. Enkele verschillende diensten zetten hun deuren open o.a. Cardiale revalidatie, Operatiekwartier, Labo,… Meer info en details worden later meegegeven maar kruis deze datum alvast aan want wij doen mee met Dag van de Zorg!

62

Speculaasverkoop t.v.v. Kom op tegen Kanker Naar goede gewoonte verkopen we rond Sinterklaas ambachtelijke speculazen. Voor een speculazen Sinterklaas (+/- 35 cm) betaal je 7 euro en sponsor je de fiets- en loopploegen van Kom op tegen Kanker. Kom op donderdag 23, vrijdag 24, maandag 27 en dinsdag 28 november langs in de inkomhal en steun onze ploegen! Onze verkoopstand is open van 10 tot 19 uur.

Imelda | Eventkalender


WE BRING LIGHT INTO YOUR LIFE a new culture of light

N˚30 | 2023 occ_PA_sospeso_neutral_MVLVerlichting_BE_210x297_210927_cgi.indd 1

27.09.21 16:30


Milieu­informatie (KB 19/03/04): bmw.be

15,9-20,6 KWH/100 KM • 0 G/KM CO2 (WLTP)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.